ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 90
Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 15 του ν. 5029/2023
Στο άρθρο 15 του ν. 5029/2023 (Α΄55), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσδιορίζονται τα ειδικότερα προσόντα των στελεχών των τριμελών επιτροπών της περ. στ) του άρθρου 3, η θητεία τους και κάθε άλλο ειδικό ή λεπτομερειακό ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία τους.»
Άρθρο 91
Εξουσιοδοτική διάταξη για την προκήρυξη θέσεων για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 177 ν. 5094/2024
Στην παρ. 5 του άρθρου 177 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ε’ του Μέρους Β’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις α) οι λέξεις «παρ. 2» αντικαθίστανται από τις λέξεις «παρ. 4» και β) οι λέξεις «κάθε τρία (3) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κάθε τέσσερα (4) έτη» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. προκηρύσσονται για συγκεκριμένες Θεματικές Ενότητες οι θέσεις για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της παρ. 4 του άρθρου 30 κάθε τέσσερα (4) έτη.».
Άρθρο 92
Εξουσιοδοτική διάταξη – Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων- Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 411 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 411 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Α’, προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομικής και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ανά συνεδρίαση. Η αποζημίωση δύναται να καταβάλλεται αναδρομικά από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 10. Στην περίπτωση του δεύτερου εδαφίου η δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Α.Ε.Ι..».
Άρθρο 93
Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε δομές φιλοξενίας – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 6 άρθρου 34 ν. 3699/2008
Στην περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), περί της εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη ρύθμιση του τρόπου παροχής της εκπαίδευσης στο σπίτι και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης, προστίθενται οι λέξεις «σε νοσηλευτικό ίδρυμα και δομές φιλοξενίας, καθώς» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ) τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης στο σπίτι, σε νοσηλευτικό ίδρυμα και δομές φιλοξενίας, καθώς και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης,».
Άρθρο 94
Εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων εκκλησιαστικής εκπαίδευσης – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1, αντικατάσταση περ. αβ) παρ. 6, τροποποίηση παρ. 7 και 8 και προσθήκη παρ. 13 στο άρθρο 137 του ν. 4823/2021
- Στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται οι λέξεις «για τα Πρότυπα σχολεία και με τις διατάξεις που ισχύουν», β) πριν από τις λέξεις «Εκκλησιαστικών Γυμνασίων» προστίθεται η λέξη «Προτύπων», γ) οι λέξεις «Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ) μπορεί να ορίζεται διαφορετικά σε σχέση με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πρότυπα σχολεία και με τις διατάξεις που ισχύουν για τη δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τα θέματα των Προτύπων Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 135,».
- Η περ. αβ) της παρ. 6 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, αντικαθίσταται ως εξής:
«αβ) Κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, και άπτεται του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 123.».
- Στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, αφαιρείται η πρόβλεψη παροχής γνώμης από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) και οι παρ. 7 και 8 διαμορφώνονται ως εξής:
«7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζονται: α) οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις κατηγορίες των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 123, β) τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία, γ) τα αναγκαία δικαιολογητικά, δ) οι διαδικασίες επιλογής, ε) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, στ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ζ) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, η) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, θ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, ι) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, ια) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ιβ) κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 123.
- Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Ε.Σ.Ε.Ε., ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων εκκλησιαστικής ειδίκευσης που αφορούν στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή αποτυπώνεται κατά την ιστορική της διαδρομή στα εκκλησιαστικά κείμενα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 124.».
- Στο άρθρο 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, προστίθενται παρ. 13 ως εξής:
«13. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε., καθορίζονται: α) η διαδικασία και τα δικαιολογητικά εγγραφής τους, β) η κατανομή τους ανά Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο και στις τάξεις εγγραφής, γ) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, δ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ε) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, στ) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, ζ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, η) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, θ) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ι) κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 123.».
Άρθρο 95
Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση του ύψους της αποζημίωσης των βαθμολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών – Προσθήκη παρ. 11 στο άρθρο 163 του ν. 4823/2021
Στο άρθρο 163 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 11 ως εξής:
«11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται το ύψος της αποζημίωσης των βαθμολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών.».
Άρθρο 96
Εξουσιοδοτική διάταξη για την κατανομή οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκάνησου και στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 445 του ν. 4957/2022
Στο άρθρο 445 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργούνται η επιμέρους κατανομή και ανακατανομή των θέσεων, οι οποίες γνωστοποιούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους των οργανικών θέσεων της παρ. 7 του άρθρου 335 για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, καθώς και η επιμέρους κάλυψη των θέσεων που έχουν ήδη κατανεμηθεί για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων.».
Άρθρο 97
Εξουσιοδοτική διάταξη για την κατανομή οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 446 του ν. 4957/2022
Στο άρθρο 446 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργούνται η επιμέρους κατανομή και ανακατανομή των θέσεων, οι οποίες γνωστοποιούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους των οργανικών θέσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 347 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 348 για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων, αντίστοιχα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και η επιμέρους κάλυψη των θέσεων που έχουν ήδη κατανεμηθεί για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων.».
Άρθρο 98
Εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας Μουφτειών Θράκης – Τροποποίηση άρθρου 159 ν. 4964/2022
- Οι παρ. 6 και 7 του άρθρου 159 του ν. 4964/2022 (Α΄ 150), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους Γ’ του νόμου αυτού διορθώνονται ως προς τις νομοθετικές παραπομπές και οι παρ. 6 και 7 διαμορφώνονται ως εξής:
«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η σύσταση, η συγκρότηση, οι αρμοδιότητες, η εν γένει λειτουργία της ερανικής επιτροπής, η υπ’ αυτών διενέργεια εράνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 140.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία προμήθειας του αυτοκινήτου εκάστης Μουφτείας ανεξαρτήτως κυβισμού και τύπου, οι όροι κίνησης, τα διακριτικά γνωρίσματα, η κατανάλωση καυσίμων, η στάθμευση, ο έλεγχος χρήσης και κυκλοφορίας, τα πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα να οδηγούν το αυτοκίνητο, η χρονική διάρκεια παραχώρησής του, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πληρωμή των δαπανών μετακίνησης και συντήρησης του αυτοκινήτου, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 140».
- Στο άρθρο 159 του ν. 4964/2022 προστίθεται παρ. 21 ως εξής:
«21. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 145.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 99
Μεταβατική διάταξη– Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σε Πρότυπα Σχολεία ή Πειραματικά Σχολεία- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020
- Στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020 (Α’111), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Α΄, προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:
«4. Κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) ή Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.), κατά το άρθρο 20, για την ανανέωση της θητείας τους σε αυτά λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η θετική αξιολόγησή τους ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (πεδίο Β). Για την ανανέωση της θητείας των εκπαιδευτικών του πρώτου εδαφίου που υπηρετούν και ως διευθυντές ή προϊστάμενοι ή υποδιευθυντές λαμβάνεται υπόψη η θετική αξιολόγησή τους ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης (πεδίο Α2). Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί του πεδίου Β ή Α2, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20, οι παραπάνω εκπαιδευτικοί δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. μόνο για το σχολικό έτος 2024-2025. Οι εκπαιδευτικοί με θητεία σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ, των οποίων η αξιολόγηση στα πεδία Α1, Α2 και Β ολοκληρώνεται κατά το τρέχον ή το επόμενο σχολικό έτος, δύνανται το σχολικό έτος 2024-2025, και εφόσον αξιολογηθούν θετικά, να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους κατά την παρ. 4 του άρθρου 20.
- Η θητεία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. το τρέχον σχολικό έτος και απουσιάζουν λόγω μακροχρόνιας άδειας κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης του άρθρου 20, παρατείνεται έως και την 31η.8.2025, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στον διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας το αργότερο μέχρι την 20η.5.2024. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου υποχρεούνται να αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2024-2025, κατά το οποίο αναλαμβάνουν εκ νέου υπηρεσία. Αν δεν αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2024-2025, επιστρέφουν στην οργανική τους θέση και για τα επόμενα τρία (3) σχολικά έτη δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πλήρωση κενών θέσεων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 19. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι δεν επιθυμούν την παράταση της θητείας τους, επιστρέφουν στο σχολείο της οριστικής τοποθέτησής τους ή στη διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου της περιοχής μετάθεσης, στην οποία ανήκουν οργανικά.».
Άρθρο 100
Μεταβατική διάταξη– Συμμετοχή αποφοίτων ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης –Αντικατάσταση παρ. 15Α άρθρου 169 ν. 4763/2020
Η παρ. 15Α του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«15Α. Απόφοιτοι ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) που ολοκλήρωσαν επαγγελματική κατάρτιση του ν. 2009/1992 (Α’ 18) και του ν. 4186/2013 (Α’ 193), οι οποίοι δεν έχουν λάβει Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 του Ε.Π.Π., μετά από πιστοποίηση, συμμετέχουν, έως την 31η.12.2025, σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης με τους καταλόγους ερωτήσεων που ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.».
Άρθρο 101
Μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 35Α άρθρου 169 ν. 4763/2020
Στο άρθρο 169 του ν. 4763/2020 (A΄254), περί μεταβατικών διατάξεων, μετά την παρ. 35, προστίθεται παρ. 35Α, ως εξής:
«35Α. Το Τμήμα Α’ Σχεδιασμού Πολιτικών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. καθίσταται αρμόδιο, μέχρι αναθέσεως των αρμοδιοτήτων αυτών σε ειδική οργανική μονάδα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. για α) τον χειρισμό και την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), β) τη συγκρότηση του Συμβουλίου των Κ.Ε.Ε.Κ., γ) την οργάνωση της διαδικασίας και τη σύνταξη σχεδίων αποφάσεων και πράξεων για την επιλογή των Οργανωτικών Συντονιστών των Κ.Ε.Ε.Κ., δ) τη συλλογή και επεξεργασία των εισηγήσεων και εκθέσεων του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ. και του Οργανωτικού Συντονιστή και ε) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς με τα ανωτέρω θέματος.».
Άρθρο 102
Μεταβατική διάταξη – Λήξη θητείας των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών και των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 449 του ν. 4957/2022
Στο άρθρο 449 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Α’, προστίθεται παρ. 8, η οποία έχει ως εξής:
«8. Στα Α.Ε.Ι., στα οποία η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών, καθώς και η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών του ίδιου Α.Ε.Ι. λήγει την 31η.8.2024, η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων των Σχολών του Α.Ε.Ι. παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Κοσμήτορα, και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η.10.2024. Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια της επόμενης θητείας του Κοσμήτορα είναι μικρότερη των τριών (3) ακαδημαϊκών ετών και λήγει την 31η.8.2027.».
Άρθρο 103
Μεταβατική διάταξη –Ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, μετονομασία Ερευνητικών Ινστιτούτων -Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 462 του ν. 4957/2022
Στο άρθρο 462 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΣΤ’ , προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Μέχρι τη συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 132, με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., ιδρύονται, συγχωνεύονται, καταργούνται, μετονομάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ε.Ι.) εντός του υπό ίδρυση ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του Α.Ε.Ι..».
Άρθρο 104
Μεταβατική διάταξη -Κατάρτιση Εσωτερικών Κανονισμών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 472 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 472 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΣΤ΄, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι την 31η.12.2024», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 οι λέξεις «έως την 31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως την 31η.12.2024», γ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και το άρθρο 472 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 472
Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΚΣΤ’
- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) υποχρεούνται να καταρτίσουν τους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους μέχρι την 31η.12.2024. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται για άλλους έξι (6) μήνες με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
- Τα σχέδια των άρθρων 224, 226, 227 και 228 εκπονούνται για πρώτη φορά το αργότερο έως την 31η.12.2024. Η παράλειψη έκδοσης του Εσωτερικού Κανονισμού του Α.Ε.Ι., των σχεδίων των άρθρων 224 έως 228, καθώς και του κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης και μη εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12).».
Άρθρο 105
Μεταβατική διάταξη – Αρμοδιότητες Διοικούσας Αρχής -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 195 ν. 5094/2024
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 195 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Β’, προστίθενται μετά τη φράση «η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες» οι λέξεις «της παρ. 4 του άρθρου 16 καθώς και» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Μέχρι τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και το αργότερο μέχρι την 31η.8.2024 παρατείνεται η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής όπως έχει συγκροτηθεί με την υπό στοιχεία 94151/Ζ1/31.10.2022 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΟΔΔ 897), η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της παρ. 4 του άρθρου 16, καθώς και του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), πλην της περ. κβ) της παρ. 1 και της παρ. 3 του άρθρου 14, του ανωτέρω νόμου. Η διαδικασία εκλογής των μελών και συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) και του Πρύτανη εκκινεί δεκαπέντε (15) ημέρες μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για την εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου, καθήκοντα Συγκλήτου και Συμβουλίου Διοίκησης ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή του πρώτου εδαφίου και καθήκοντα Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων ασκούν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Ε.Α.Π., αντίστοιχα.».
Άρθρο 106
Μεταβατική διάταξη – Ειδική παροχή Μουφτήδων ή Τοποτηρητών Μουφτήδων -Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 160 ν. 4964/2022
Στην παρ. 4 του άρθρου 160 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί μεταβατικών διατάξεων, η λέξη «του ειδικού επιδόματος» αντικαθίσταται από τη λέξη «της ειδικής παροχής» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Όσοι υπηρέτησαν ως Μουφτήδες ή Τοποτηρητές Μουφτήδες, έχουν παραιτηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 144 ή στην περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 150 δικαιούνται την καταβολή της ειδικής παροχής της παρ. 2 του άρθρου 145.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 107
Καταργούμενες διατάξεις
- Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) Η παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2083/1992 (Α΄ 159), περί εγγραφής Ελλήνων υπηκόων και Ελλήνων στο γένος, εκπαιδευτικών στους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και διορισμού τους μόνο μετά από φοίτησή τους επί δύο ακαδημαϊκά έτη στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.),
β) η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 2327/1995 (Α΄ 156), περί θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
γ) η παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 3391/2005 (Α΄ 240), περί κατάργησης του άρθρου 30 παρ. 2 περ. α΄ και β΄ του ν. 2083/1992 (Α’ 159) και του άρθρου 10 παρ. 3 του ν. 2327/1995 (Α’ 156) που θέσπιζαν υποχρέωση φοίτησης δυο ακαδημαϊκών εξαμήνων στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών Α.Ε.Ι. σε κατόχους πτυχίου αλλοδαπής ισότιμου και αντίστοιχου ελληνικής παιδαγωγικής ακαδημίας ή σχολής νηπιαγωγών, ως προς τους κατόχους πτυχίων από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) κάθε άλλη διάταξη ή κανονιστική πράξη που αντίκειται στο άρθρο 14 του παρόντος,
ε) η παρ. 14 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 (Α’ 159), περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών και
2. Η περ. α) του άρθρου 48 του ν. 5082/2024 (Α΄9), περί καταργητικής διάταξης του νόμου αυτού, καταργείται από τότε που ίσχυσε.
Σε ποιά άλλη χώρα οι ίδιοι οι θεσμοί σαμποτάρουν την πρόοδο στα πανεπιστήμια; Η τροπολογία που προτείνεται στο άρθρο 102 προκαλεί σοβαρή ανησυχία λόγω έλλειψης αξιοκρατίας, καθώς στην πράξη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παλαιότερων καθηγητών ΔΕΠ στο βαθμό του Κοσμήτορα. Διακρίνω από τα σχόλια ότι έχει αναφερθεί και από άλλους συμπολίτες το ζήτημα αυτό και οι αρμόδιοι οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψιν. Το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να αποσυρθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, καθώς θέτει εμπόδια στην πρόσβαση των νεότερων και πιο δυναμικών επιστημόνων στην ακαδημαϊκή διοίκηση και επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο και την καινοτομία στο πανεπιστημιακό περιβάλλον.
Θα πρέπει να ακουστεί η φωνή των πολιτών και να μπει ένα φρένο σε αυτή την αδικία.
Η επανεξέταση του άρθρου 102 θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση ενός δίκαιου συστήματος, ειδάλλως κλονίζεται σημαντικά η διαφάνεια και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Η ύπαρξη τέτοιων φωτογραφικών διατάξεων υποδηλώνει μια προσπάθεια χειραγώγησης των κανόνων προς όφελος λίγων.
Το άρθρο 102 είναι αίσχος! Πόσο φωτογραφικό πια!!!! Πότε θα γλιτώσει η Ελλάδα από την κουτοπονηριά και το βόλεμα;;;; Ντροπή!!!!!!!!
Το άρθρο 102 υπονομεύει σοβαρά την αρχή της αξιοκρατίας, καθώς φαίνεται να έχει συνταχθεί με σκοπό να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Οι διατάξεις του δεν προάγουν τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα δίνουν την εντύπωση ότι έχουν γραφτεί για να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Αισχος το 102, καθαρή εξυπηρέτηση συμφερόντων
Τα μέλη ΕΔΙΠ: α) συμβάλλουν ισότιμα στη διεξαγωγή μαθημάτων και εργαστηριακών ασκήσεων με τα μέλη ΔΕΠ, β) αναλαμβάνουν διπλωματικές εργασίες ισότιμα με τα μέλη ΔΕΠ, γ) συμμετέχουν στη συγγραφή προτάσεων και υλοποίηση έργων ισότιμα με τα μέλη ΔΕΠ (τις περισσότερες αφορές), δ) επιτελούν στην πράξη διοικητικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο ισότιμα με τα μέλη ΔΕΠ. Και αυτό γίνεται επί σειρά ετών. Συμφωνώ να δοθούν δυνατότητες εξέλιξης. Τα αποτελέσματα στην περίπτωση αυτή θα έχουν αποκλειστικά θετικό πρόσιμο και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο θα πάει ακόμη πιο ψηλά.
Άρθρο 102 – Ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη και για συγκεκριμένη περίπτωση υποψήφιου κοσμήτορα σχολής μεγάλου κεντρικού ΑΕΙ που αφυπηρετεί σε διάστημα μικρότερο της 3ετίας που διαρκεί η επόμενη θητεία. Όταν σε μία διάταξη που είναι ξεκάθαρη και απολύτως λογική, αναφερόμενη σε επιλογή κοσμήτορα με θητεία 3ετίας που κατά την αξιολόγηση της υποψηφιότητας ζητά προηγούμενη κατάθεση φακέλου οραματισμού για το μέλλον της σχολής και προγραμματισμού δράσεων βάθους 3ετίας, αρχίζει το Υπουργείο τις νομοθετικές παρεμβάσεις, με προσθήκες «στοχευμένων» υποπεριπτώσεων και «φωτογραφικών» σημείων που ανατρέπουν την ουσία της αρχικής διάταξης (και δέχεται με την τροπολογία προγραμματισμό 3ετίας όταν ο υποψήφιος αφυπηρετεί στα 2 έτη) τότε ξεκάθαρα η νομοθετική πρωτοβουλία καταντά στην καλύτερη των περιπτώσεων «ύποπτη» και στη χειρότερη πρόχειρη και αστεία.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για να αξιολογήσετε με αμεροληψια την τροπολογία σχετικά με τη δυνατότητα εξελιξης μετά από κρίση των μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό, σε θέση μελους ΔΕΠ.
Με δική σας πρωτοβουλία βοηθήσατε όλη την Ελλάδα ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτοντας σε λειτουργία το gov.gr. Με δική σας πάλι πρωτοβουλία ελπίζουμε και αναμένουμε πως θα τακτοποιηθεί αυτό το χρόνια άδικο ζήτημα ως προς τα μέλη ΕΔΙΠ που έχουν τα προσόντα εξέλιξης. Εμείς οι διδάκτορες ΕΔΙΠ που έχουμε τα απαιτούμενα από τον νόμο προσόντα για την εξέλιξή μας σε ΔΕΠ στηρίξαμε και στηρίζουμε τα ελληνικά ΑΕΙ τα χρόνια της κρίσης έως τώρα. Παρόλα αυτά, αντιμετωπιζόμαστε ως δεύτερης κατηγορίας προσωπικό. Η εξέλιξή μας είναι ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα που χρήζει άμεσης ικανοποίησης. Δώστε μας τη δυνατότητα να εξελιχθούμε στο Πανεπιστήμιό μας. Μην μας αναγκάζετε να φύγουμε σε άλλα πανεπιστήμια ή στο εξωτερικό (brain drain), ύστερα από χρόνια προσφοράς στο τμήμα μας.
Μία νομοθετική ρύθμιση για την εξέλιξή μας, κατόπιν κρίσης, θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ΔΕΠ, μέσα από τα ΕΔΙΠ που θα έχουν εξελιχθεί, θα μας δώσει νέες ερευνητικές δυνατότητες προς όφελος των ίδιων των πανεπιστημίων, ενώ το κόστος γι’ αυτήν τη ρύθμιση θα είναι συγκριτικά ελάχιστο, αφού ήδη υπηρετούμε μόνιμα στα ΑΕΙ.
Με εκτίμηση.
Σε σχέση με το άρθρο 102, είναι απαράδεκτο η ηγεσία του Υπουργείου να νομιμοποιεί το γεγονός ότι μπορεί ένας Κοσμήτορας να έχει μειωμένη θητεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ημέτεροι λίγο πριν την αφυπηρέτησή τους! Χάθηκαν τα ικανά μέλη ΔΕΠ για να αναλάβουν τέτοια σημαντικά καθήκοντα; Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που να είναι στελεχωμένο από άξιους επιστήμονες που μπορούν να προβάλλουν την ελληνική επιστήμη και εκτός συνόρων.
Το άρθρο 102 είναι απλά κατάπτυστο. Αυτό είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο που θέλουμε; Δεν φτάνει η 3ετής θητεία στους ήδη υπάρχοντες κοσμήτορες; Πρέπει να παραταθεί; Γιατί οι διαδικασίες δεν τρέχουν πιο γρήγορα, ώστε οι Κοσμήτορες των Σχολών να τοποθετούνται έγκαιρα; Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό το άρθρο;
Μα πόσο φωτογραφικό το άρθρο 102! Λες και δεν υπάρχουν ικανά μέλη ΔΕΠ να αναλάβουν τόσο νευραλγικές θέσεις και χρειάζεται να παραταθεί η θητεία των προηγούμενων!
Η τροπολογία που προτείνεται στο άρθρο 102 με καταφανή και αναξιοκρατικό τρόπο διευκολύνει και «φωτογραφίζει» την εκλογή των προς αφυπηρέτηση μελών ΔΕΠ, μειώνοντας την οριζόμενη θητεία τους. Οι εν λόγω Καθηγητές, ως χρονίως δικτυωμένοι στο σύστημα και αξιοποιώντας τις γνωριμίες τους θα στερήσουν το δικαίωμα των νεότερων και μάχιμων πανεπιστημιακών δασκάλων να υπηρετήσουν τα τμήματα τους με γνώμονα την καινοτομία, την έρευνα και την πρόοδο. Ως πότε θα στερούνται τα φωτεινά μυαλά και δη αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το βήμα και τη δυνατότητα να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι; Ως πότε θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και αξιώματα οι γηραιότεροι και περισσότερο «βολεμενοι». Και η κοινή γνώμη αναρωτιέται. Ποιο θα είναι το όραμα των Κοσμητόρων που με το πέρας της θητείας τους συνταξιοδοτουνται και κατά πόσο θα προλάβουν να το υλοποιήσουν; Απαιτούμε άμεση απόσυρση του άρθρου 102.
Με τιμή,
Εκπαιδευτικός
Διδακτορική φοιτήτρια ΕΚΠΑ
Η τροπολογία που προτείνεται στο άρθρο 102 με καταφανή και αναξιοκρατικό τρόπο διευκολύνει και «φωτογραφίζει» την εκλογή των προς αφυπηρέτηση μελών ΔΕΠ στη θέση του Κοσμήτορα, μειώνοντας την οριζόμενη θητεία τους. Οι εν λόγω Καθηγητές, ως χρονίως δικτυωμένοι στο σύστημα και αξιοποιώντας τις γνωριμίες τους θα στερήσουν το δικαίωμα των νεότερων και μάχιμων πανεπιστημιακών δασκάλων να υπηρετήσουν τα τμήματα τους με γνώμονα την καινοτομία, την έρευνα και την πρόοδο. Ως πότε θα στερούνται τα φωτεινά μυαλά και δη αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το βήμα και τη δυνατότητα να βελτιώσουν το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι; Ως πότε θα αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και αξιώματα οι γηραιότεροι και περισσότερο «βολεμενοι»; Και η κοινή γνώμη αναρωτιέται. Ποιο θα είναι το όραμα των Κοσμητόρων που με το πέρας της θητείας τους συνταξιοδοτούνται και κατά πόσο θα προλάβουν να το υλοποιήσουν; Απαιτούμε άμεση απόσυρση του άρθρου 102.
Με τιμή,
Εκπαιδευτικός
Διδακτορική φοιτήτρια ΕΚΠΑ
Το άρθρο 102 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΑΙΘΑ δείχνει περισσότερο φωτογραφικό από ποτέ. Ποιους ημέτερους μεγαλοκαθηγητάδες και μάλιστα λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους αγωνίζονται για να επιβάλουν σε νευραλγικές διοικητικές θέσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ανά την χώρα; Κι αυτό επειδή η προτεινόμενη τροπολογία δίνει το δικαίωμα να καταλάβουν διοικητικά αξιώματα (Πρυτανικές Αρχές και Κοσμήτορες Σχολών) και σε μέλη ΔΕΠ τα οποία λόγω ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης δεν καλύπτουν το διάστημα της θητείας του συγκεκριμένου αξιώματος. Και κατά συνέπεια, προκειμένου να «ξεπεραστεί» η πάγια και αυτονόητη αυτή προϋπόθεση σε όλες τις αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις (εντός και εκτός ΑΕΙ), η τροπολογία αυτή έρχεται να προτείνει ως αποδεκτή και την «κολοβή» ακόμη θητεία για τα ανωτέρω αξιώματα. Όλα γίνονται! Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία…
Η ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα εξέλιξης των μελών ΕΔΙΠ Δρ. σε θέση Επίκουρου Καθηγητή μετά από κρίση αποτελεί ένα δίκαιο και αποτελεσματικό εργαλείο που θα αποφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη:
1. Θα δώσει πραγματικό κίνητρο στους ΕΔΙΠ Δρ. να συνεχίζουν να προσφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να παραμείνουν σε αυτό (Έως τώρα το μόνο κίνητρο ήταν το φιλότιμο και το πραγματικό ενδιαφέρον για το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και την επιστήμη) και θα άρει τον χαρακτήρα του «διδακτικού προσωπικού 2ης κατηγορίας».
2. Η εξέλιξη των ΕΔΙΠ Δρ. σε θέση ΔΕΠ, θα ωφελήσει το πανεπιστήμιο με το να βελτιώσει την αναλογία ΔΕΠ/φοιτητών, με το να οδηγήσει στην αύξηση χρηματοδοτήσεων, στην ανάπτυξη επιπλέον συνεργασιών και την εξωστρέφεια καθώς και στην αύξηση της δυνατότητας εκπόνησης περισσοτέρων διδακτορικών.
Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι απειροελάχιστο αλλά η απόδοση του θα είναι πολλαπλή (γιατί όλα τα παραπάνω και όλα όσα ειπώθηκαν από τα σχετικά σχόλια στη διαβούλευση μεταφράζονται σε οικονομικά οφέλη και οφέλη προς την κοινωνία).
3. Η εξέλιξη των υποψηφίων μετά από την κρίση, αποτελεί εγγύηση για τα Πανεπιστήμια ότι δεν θα εξελιχθούν σε θέση Επίκουρου Καθηγητή μέλη ΕΔΙΠ Δρ. που δεν καλύπτουν τα κριτήρια του νομού.
Λαμβάνοντας κανείς υπόψη ότι οι περισσότεροι ΕΔΙΠ Δρ. υπηρετούν ήδη πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο (μπορεί και 10-15 χρόνια), όσον αφορά το εκπαιδευτικό μέρος, είναι απίθανο να μην έχουν πολυετή διδακτική εμπειρία και εμπειρία αυτόνομης διδασκαλίας (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και εμπειρία επίβλεψης/συνεπίβλεψης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διατριβών. Όσον αφορά το ερευνητικό μέρος (που αποδεικνύεται με ερευνητικές εργασίες), οι περισσότεροι είναι τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου Επίκουρου ή ακόμη και Αναπληρωτή Καθηγητή. Θα πρέπει να αναφερθεί τέλος ότι υπάρχει ένας αριθμός ΕΔΙΠ Δρ. που έχουν ιδιαίτερα αξιόλογες βραβεύσεις και διακρίσεις και είναι γνωστοί στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς παραμένουν στην Ελλάδα στην αφάνεια.
Το Ελληνικό δημόσιο θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αξιόλογη ομάδα των μελών ΕΔΙΠ Δρ. με τον να τους δώσει τη δυνατότητα εξέλιξης, πρακτική που συμβαίνει σε όλους τους επιφανείς ακαδημαϊκούς χώρους.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Παρακαλώ να διερευνήσετε ποιοι στελεχώνουν τον κλάδο ΕΔΙΠ και είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Τα βιογραφικά αλλά και τη διεθνή τους επιρροή. Επιπλέον, να αναλογιστείτε το είδος (ποιοτικά και ποσοτικά) του έργου που καθημερινά παρέχουμε στα Τμήματα που υπηρετούμε. Το γνωρίζετε, έχετε τα δεδομένα, παρακαλώ να τα εξετάσετε για να ληφθεί επιτέλους μια δίκαιη απόφαση.
Είναι θλιβερό που πρέπει να συμμετέχουμε δια εκπροσώπου στο πιο μικρό όργανο του Τμήματος/της μονάδας όπου υπαγόμαστε…
Είναι θλιβερό που ένας συμβασιούχος Dr. θεωρείται μέλος ΔΕΠ (προσωρινό έστω), ενώ ένα μέλος ΕΔΙΠ θεωρείται «λοιπό προσωπικό»…
Είναι θλιβερό να μην μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω με αξιόλογους φοιτητές που μας επιλέγουν για την επίβλεψη των διπλωματικών τους εργασιών…
Είναι θλιβερό το ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακριβώς στους ξένους συνεργάτες μας τι ακριβώς είμαστε στο Πανεπιστήμιο…
Είναι θλιβερό να βιώνουμε την αδικία της οριζόντιας δημιουργίας μελών ΔΕΠ χωρίς διδακτορικό δίπλωμα κι εμείς να παραμένουμε παγιδευμένοι ή να εξετάζουμε εναλλακτικές διεξόδους έξω από το Παν/μιο που υπηρετούμε.
Είναι θλιβερό στο Ελληνικό Παν/μιο του 2024 να σου λένε μέλη ΔΕΠ του Τμήματός σου ότι «λυπούνται που είσαι ΕΔΙΠ», ενώ τα λόγια πάλι μελών ΔΕΠ, όταν προκηρύσσεται μια θέση ΔΕΠ και η υποψηφιότητά σου δεν προτείνεται, είναι «εσένα σε έχουμε στο Τμήμα», παρ’ όλο που το βιογραφικό σου είναι ανώτερο από εκείνο μέλους ΔΕΠ…
Αυτό που υφιστάμεθα καθημερινά αποτελεί συνέπεια ενός ακαδημαϊκού λάθους, μιας στρέβλωσης που καταλύει την αξιοκρατία και την ισονομία. Παρακαλώ να αξιοποιήσετε την ευκαιρία που σας δίνεται για να θεραπεύσετε αυτή την άθλια κατάσταση.
Εκφράζω κι εγώ την πλήρη υποστήριξή μου στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των Dr. ΕΔΙΠ σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις Μέλους ΔΕΠ, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, κατόπιν κρίσης και συμφωνώ ότι όσα προκύψουν από αυτή τη ρύθμιση μόνο ωφέλιμα θα είναι για τα Πανεπιστήμιά μας.
Με τιμή (και προσμονή…)
Dr. EDIP
ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΑΣ – ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ Ε.ΔΙ.Π, Ε.Ε.Π. (με εκλογή).
Στα Α.Ε.Ι., νέα μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., μετά από εκλογή, αν και προέρχονται από την Α/θμια και τη Β/θμια εκπαίδευση, με ακόμη και 20ετή εκπαιδευτική/διδακτική υπηρεσία στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, δηλαδή στον ίδιο ‘εργοδότη’, το Υπουργείο Παιδείας, τοποθετούνται στη Δ΄ βαθμίδα. Εξαιτίας αυτού, όπως ήδη επισημάνθηκε και σε άλλο σχόλιο, υπάρχουν ήδη στον κλάδο μέλη Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π. με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας τα οποία είναι στη βαθμίδα Α΄ γιατί τους αναγνωρίστηκε η διδακτική προϋπηρεσία, ενώ σε αυτούς που διορίστηκαν πρόσφατα με εκλογή (και σε πολλές περιπτώσεις διαθέτουν περισσότερα χρόνια διδακτικής υπηρεσίας) δεν αναγνωρίζεται αυτό το δικαίωμα. Υπήρξαν και παλαιότερα ρυθμιστικά άρθρα για την επίλυση ανάλογων καταστάσεων (π.χ. ν. 4386/2016, άρθρο 27). Παρακαλούμε θερμά να διορθωθεί η παραπάνω αδικία.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου στην προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των μελών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις Επίκουρων Καθηγητών, μετά από κρίση. Πρόκειται για μια δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στα ελληνικά πανεπιστήμια και στη χώρα συνολικά. Συγκεκριμένα:
1. Αξιοποίηση υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού: Στα ελληνικά πανεπιστήμια υπηρετούν σήμερα πολλά μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ με διδακτορικό δίπλωμα και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αυτοί οι επιστήμονες ήδη ασκούν καθήκοντα αντίστοιχα με αυτά των Επίκουρων Καθηγητών, χωρίς όμως την ανάλογη θεσμική αναγνώριση. Η προτεινόμενη ρύθμιση θα αποτελέσει μια ηθική ανταμοιβή για την πολυετή ακαδημαϊκή προσφορά τους και θα αξιοποιήσει στο μέγιστο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων.
2. Άρση ανισοτήτων και βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος: Η προτεινόμενη ρύθμιση θα εξαλείψει την ύπαρξη διδασκόντων δύο ταχυτήτων. Αυτό θα εξισορροπήσει τις σχέσεις εξουσίας στα ΑΕΙ, θα περιορίσει την οργανωσιακή σιωπή και θα ενισχύσει την τήρηση του δεοντολογικού κώδικα. Η εξάλειψη των ιεραρχικών στεγανών θα ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
3. Ενίσχυση έρευνας, διεθνούς ανταγωνιστικότητας και ΑΕΠ: Η ένταξη των μελών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ σε θέσεις ΔΕΠ θα τους επιτρέψει να αναλάβουν την εποπτεία διδακτορικών διατριβών, και συνεπώς θα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια με τη χρήση των οποίων θα μπορούν να λαμβάνουν αμοιβή οι Υποψήφιοι Διδάκτορες. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ερευνητική δραστηριότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων. Η δυνατότητα των νέων μελών ΔΕΠ να διεκδικήσουν και να διαχειριστούν περισσότερα ερευνητικά κονδύλια, ιδιαίτερα από διεθνείς πηγές, θα οδηγήσει σε σημαντική εισροή πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς θα αυξήσει την ερευνητική δραστηριότητα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για ερευνητές και θα ενισχύσει την καινοτομία. Επιπλέον, θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στους νέους επιστήμονες. Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων ανέργων (NEETS).
4. Βελτίωση διεθνούς εικόνας και ενίσχυση συνεργασιών: Η τρέχουσα κατάσταση δημιουργεί σύγχυση στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς δεν υπάρχει αντιστοιχία του τίτλου ΕΔΙΠ στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αυτό δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα σε περιπτώσεις όπου μέλη ΕΔΙΠ συντονίζουν ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Οι εταίροι από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι επίκουροι καθηγητές έως και πρυτάνεις, ενώ ο Έλληνας συντονιστής έχει τον τίτλο του ΕΔΙΠ. Αυτή η ασυμβατότητα υπονομεύει το κύρος των Ελλήνων ερευνητών και των ελληνικών πανεπιστημίων, δυσχεραίνοντας τις διεθνείς συνεργασίες. Η ένταξη σε θέσεις ΔΕΠ θα εξαλείψει αυτά τα εμπόδια, βελτιώνοντας την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων διεθνώς και διευκολύνοντας τις συνεργασίες με ιδρύματα του εξωτερικού.
5. Αντιμετώπιση υποστελέχωσης: Τα ελληνικά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, με τον χειρότερο δείκτη διδασκόντων/φοιτητών στην ΕΕ (1/47). Η προτεινόμενη ρύθμιση θα βελτιώσει άμεσα αυτόν τον δείκτη, χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση.
6. Ενίσχυση εξωστρέφειας, διεπιστημονικότητας, καινοτομίας και ανάδειξη των ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνή hubs: Η ένταξη των μελών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ σε θέσεις ΔΕΠ θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων, θα διευκολύνει την προσέλκυση διεθνών ερευνητικών κονδυλίων εκτός κρατικού προϋπολογισμού και θα συμβάλει στην παραγωγή καινοτομίας, με απτά οφέλη για την οικονομία της χώρας. Με την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ ως μέλη ΔΕΠ, τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν σε διεθνή hubs έρευνας και καινοτομίας. Η αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη δυνατότητα διεθνών συνεργασιών, θα καταστήσει τα ελληνικά ΑΕΙ πόλους έλξης για κορυφαίους επιστήμονες και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια, θα προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων και θα συμβάλει στην παραγωγή καινοτόμων λύσεων σε παγκόσμια προβλήματα.
7. Αποτροπή διαρροής εγκεφάλων: Η ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών ΕΕΠ και ΕΔΙΠ θα συμβάλει στην αποτροπή της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, διατηρώντας πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα.
8. Απλοποίηση διαδικασιών των ΕΛΚΕ: Η ένταξη σε θέσεις ΔΕΠ θα απλοποιήσει τις διαδικασίες των ΕΛΚΕ σχετικά με τις αμοιβές από ερευνητικά έργα, διευκολύνοντας τη διαχείριση και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.
Κύριε Υπουργέ, η προτεινόμενη ρύθμιση αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η λογική και το δίκαιο υπερισχύουν, δίνοντας τη δυνατότητα σε αξιόλογους επιστήμονες να προσφέρουν τα μέγιστα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τη χώρα. Είναι μια κίνηση που θα ενισχύσει την αξιοκρατία, την αριστεία και την καινοτομία στα ελληνικά πανεπιστήμια, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Έχετε μια ευκαιρία να στηρίξετε το όραμα ενός σύγχρονου και δίκαιου ακαδημαϊκού συστήματος που σέβεται και αξιοποιεί στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό του.
Μεγάλο ποσοστό των μελών ΕΔΙΠ κατόχων διδακτορικού διπλώματος, που υπηρετούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, έχει πολυετές επιστημονικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο και ασκεί καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, χωρίς όμως αυτό να αναγνωρίζεται θεσμικά. Η θεσμική αναγνώριση του παραπάνω προσφερόμενου έργου μπορεί να επέλθει με την υιοθέτηση της νομοθετικής ρύθμισης που προτείνει η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ:
«Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξη τους σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση. να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας ΔΕΠ (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη ΔΕΠ εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
Επισημαίνεται ότι από την παραπάνω ρύθμιση προκύπτει ελάχιστη δημοσιονομική επιβάρυνση και δεν επηρεάζεται ο προγραμματισμός των νέων θέσεων ΔΕΠ, καθώς η κατάταξη αφορά σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις.
Όπως γίνεται εμφανές από τα σχόλια υπάρχει σοβαρή στρέβλωση στο ελληνικό ακαδημαϊκό προσωπικό. Οι Δρ. ΕΔΙΠ/ΕΕΠ κάνουν τα πάντα στα ελληνικά ΑΕΙ και αντιμετωπίζονται ως επιστήμονες αλλά και ως εργαζόμενοι β-γ-δ κατηγορίας.
Κύριε υπουργέ, πρέπει να δώσετε τέλος σ΄αυτήν την στρέβλωση, έχουν προταθεί λύσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς και μπορείτε να τους καλέσετε για συζήτηση ακόμα και τώρα πριν την ψήφιση του νόμου.
Αξιοτιμε κ Υπουργε,
η τριτοβαθμια εκπαιδευση στελεχωνεται απο συναδελφους ΕΔΙΠ που επι της παρουσης εχουν αρκετοι προσοντα πρωτοβαθμιου καθηγητη ΑΕΙ, διεθνη αναγνωριση, h-index πανω απο 50, μερικοι ανω των 250 διεθνων δημοσιευσεων, ειναι editor in chief σε διεθνη περιοδικα, επιβλεπουν πτυχιακες και διπλωματικες, διδασκουν σε μεταπτυχιακα, και δυστυχως δεν εχουν επι χρονια την δυνατοτητα ελαχιστης εξελιξης σε μονιμη θεση ΔΕΠ. Αυτο αποτελει αντι-κινητρο στην παραγωγικοτητα των συναδελφων και αποτελει τροχοπεδη στην ομαλη τους εξελιξη ως επιστημονων. Θα ηθελα να ταχθω σθεναρα υπερ της ψηφισμενης προτασης του συνέδριου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
«Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
Συμφωνώ απόλυτα με όλα τα σχόλια των χρηστών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ Ε.ΔΙ.Π .ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α.Ε.Ι.» και «Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΑΕΙ», όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού». Το έργο των μελών Ε.ΔΙ.Π. στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να αναγνωριστεί, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με σημαντικό διδακτικό έργο και αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Παρακαλούμε να προχωρήσετε στην εξέλιξη των Διδακτόρων ΕΔΙΠ σε θέσεις ΔΕΠ, κατόπιν κρίσης. Είναι ένα δίκαιο αίτημα που θα αποκαταστήσει την αδικία στις τάξεις των διδακτόρων ΕΔΙΠ και θα ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, της Πρωτοβουλίας Διδακτόρων ΕΔΙΠ και έχει τη σύμφωνη γνώμη πολλών φορέων, ενώ υπάρχει νομικό προηγούμενο. Μην μας ξεχάσετε. Τώρα γνωρίζετε και έχετε χρόνο να το μελετήσετε. Ακούστε την έκκληση των Ελλήνων επιστημόνων που επέλεξαν να μείνουν στη χώρα τους. Μην μας αναγκάζετε να φύγουμε στο εξωτερικό!
Υποστηρίζω την πρόταση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ. Είναι επιτακτική η ανάγκη να διορθωθεί η αδικία και να παραμείνουν τα ικανά στελέχη στα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν πρέπει να δοθεί άλλο κίνητρο σε επιστήμονες υψηλού επιπέδου να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, παρακινούμενοι από την στασιμότητα που χαρακτηρίζει τις θέσεις τους.
Οι διδάκτορες ΕΔΙΠ συνεισφέρουν σημαντικά στα ελληνικά ΑΕΙ με μακροχρόνια, εξειδικευμένη υπηρεσία, παράγοντας αξιόλογο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Καλύπτουν διαρκείς ανάγκες, αλλά στερούνται βασικών δικαιωμάτων. Η αναβάθμισή τους στην ιεραρχία του Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού θα παρέχει το θεμελιώδες δικαίωμα επαγγελματικής ανέλιξης για όσους πληρούν τα κριτήρια.
Αξιότιμε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,
Συντάσσομαι και εγώ με την σειρά μου με τα σχόλια που αιτούνται ένταξη των μελών Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. σε θέση μέλους Δ.Ε.Π., ήτοι μόνιμου Επίκουρου σε προσωποπαγή θέση.
Είναι ένα δίκαιο αίτημα ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους αλλά πολύ υψηλού συμβολισμού και θετικών προεκτάσεων για όλες και όλους. Χωρίς αλλαγή στις προγραμματισμένες θέσεις για νέα μέλη Δ.Ε.Π., θα μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να αυξήσουν το προσωπικό της κατηγορίας αυτής.
Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. που πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή παρέχουν ήδη εκπαιδευτικό έργο για αυτή την κατηγορία, έχουν αυτόνομη διδασκαλία μαθημάτων και συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις.
Η θεσμοθέτηση της διαδικασίας εξέλιξης θα προσφέρει περισσότερα κίνητρα στο εκπαιδευτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και θα θεραπεύσει ένα ιδιότυπο καθεστώς εκπαιδευτικού προσωπικού δυο ταχυτήτων που διαμορφώθηκε με τα χρόνια. Υπάρχει δε και προηγούμενο αντίστοιχων ρυθμίσεων και είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να γίνει άρση αυτού του εσωτερικού περιορισμού εξέλιξης.
Με εκτίμηση,
Δρ Χρήστος Όροβας
Εκπρόσωπος Ε.ΔΙ.Π. στη Mονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Σαν βάση εργασίας η πρόταση ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ είναι πολύ καλή. Ο υπουργός φαίνεται με ανοιχτό μυαλό. Η Ελλάδα πρέπει να αφήσει διαβαθμίσεις αξιοκρατίας στα ΑΕΙ που μόνο αυτή έχει και διαφέρει σε όλη την ΕΕ. Να πάψει η χρόνια αδικία των ΕΔΙΠ ειδικά αυτών με διδακτορικό και πολλά άλλα προσόντα ώστε να ενταχθούν με κρίση στους ΔΕΠ. Ήδη κάνουν τη δουλειά του επίκουρου χρόνια τώρα αλλά είναι οι βολικοί πληβείοι χωρίς όμως προοπτική! Μεγάλη αδικία! Μοναδικό κι αυτό αλλά εξυπηρέτησε ως τώρα πολλούς! Στο μεταξύ οι τόσες ελλείψεις προσωπικού στα ΑΕΙ θα μειωθούν και η αναζωογόνηση θα έρθει και χωρίς ουσιαστικές δαπάνες του κράτους. Ας ελπίσουμε να γίνει πια το δίκαιο και σωστό.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ως μέλος ΕΔΙΠ του ΑΠΘ θα ήθελα να φέρω δύο παραδείγματα για να γίνει καλύτερα κατανοητό το δίκαιο αίτημά μας:
1) Κάποιοι από μας συντονίζουμε προπτυχιακά μαθήματα. Στις συνεδριάσεις των Τομέων των Εργαστηρίων γίνεται σε τακτική βάση ενημέρωση και συζητήσεις για τα μαθήματα και τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Πόσο λογικό σας φαίνεται ενώ συντονίζουμε και φυσικά διδάσκουμε σε προπτυχιακά μαθήματα να μην έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις των Τομέων πλην ενός εκπροσώπου μας; Πώς εγώ μπορώ να συζητήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζω στο αμφιθέατρο και πώς θα ενημερωθώ για σημαντικά θέματα όταν αυτό είναι δικαίωμα όλων των μελών ΔΕΠ πλην εμού; Γιατί όλοι οι συντονιστές μαθημάτων έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πλην εμού;
2) Στα μεταπτυχιακά προγράμματα μας δίνεται το δικαίωμα επίβλεψης διπλωματικών εργασιών. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών από μέλη ΕΔΙΠ έχει οδηγήσει σε δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης ανοίγοντας τον δρόμο για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Όμως μέχρι εκεί. Το μέλος ΕΔΙΠ μπορεί να επιβλέψει μια διπλωματική εργασία η οποία έχει δημοσιευθεί αλλά δεν κρίνεται ικανό, όχι μόνο να επιβλέψει αλλά και να συμμετέχει στην τριμελή επιτροπή της διδακτορικής διατριβής. Έτσι η συνεργασία μας με τους φοιτητές μας συχνά ολοκληρώνεται με μια συστατική επιστολή για τη συνέχιση της έρευνάς τους σε κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή πιο συχνά του εξωτερικού.
Κλείνοντας, συμφωνώ ότι δεν μπορούν να ληφθούν οριζόντες αποφάσεις, αλλά θα πρέπει εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης σε βαθμίδα επίκουρου όσων προσφέρουν έργο αντίστοιχο της βαθμίδας αυτής.
Ευχαριστώ θερμά και πιστεύω ότι θα επικρατήσει επιτέλους η φωνή της λογικής.
Με εκτίμηση,
Δρ. ΕΔΙΠ
Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση ότι στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν μέλη ΕΔΙΠ, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, επιλεγμένα μετά από διαδικασία κρίσης, με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Τα συγκεκριμένα μέλη ΕΔΙΠ έχοντας τα απαραίτητα προσόντα, καλύπτουν ήδη διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Πανεπιστημίων, έχοντας σε μεγάλο ποσοστό καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή, χωρίς όμως την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση. Κ. Υπουργέ, η πολιτεία οφείλει να δώσει λύση στο υπάρχον προβλημα των επιστημόνων ΕΔΙΠ και να άρει την άνιση μεταχείριση επιστημόνων στη διεκδίκηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Αναγνωρίστε και θεσμικά το έργο τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις Επίκουρων Καθηγητών μετά από κρίση και με τη σύμφωνη γνώμη των συνελεύσεων των τμημάτων που υπηρετούν, γιατί οι συνάδερφοι υπηρετούν ήδη στα τμήματα αυτά. Οι συνθήκες είναι ώριμες πια (σχετικές αποφάσεις ΠΟΣΕΕΔΙΠ, ΠΟΣΔΕΠ, Συνόδου Πρυτάνεων) και οι καιροί ου μενετοί.
Αξιότιμε Υπουργέ,
Συμφωνώ με τη θέση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ. Αποκαταστήστε την αδικία, κρατήστε έμπειρα στελέχη στα Πανεπιστήμια, μην δίνετε ακόμα ένα λόγω για φυγή στο εξωτερικό επιστημόνων υψηλών προσόντων που βλέπουν την απόλυτη στασιμότητα.
Τα μέλη ΕΔΙΠ κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, προσφέρουν πολυετείς, εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ελληνικά πανεπιστήμια, υψηλό επιστημονικό έργο, πολύτιμο διδακτικό έργο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες ενώ στερούνται δικαιωμάτων.
Η μετεξέλιξή μας ως μέλη ΔΕΠ δικαιώνει το αυτονόητο δικαίωμα εργασιακής εξέλιξης κάθε εργαζόμενου που πληροί τις προϋποθέσεις.
Τι νόημα έχει για κάποιον να συνεχίζει να προσπαθεί εάν δεν υπάρχει καμία προοπτική εξέλιξης; Όταν παρεμποδίζεται η συμμετοχή του σε πόρους που παρέχει το δημόσιο πανεπιστήμιο στα μέλη ΔΕΠ. Όταν απορρίπτεται σε κρίσεις μελών ΔΕΠ γιατί το Τμήμα έχει ανάγκη να αυξήσει αριθμητικά το προσωπικό του. Όταν κάθε γραμματειακή έλλειψη αυτονόητα πρέπει να καλύπτεται από τον ΕΔΙΠ, επιπρόσθετα στα διδακτικά καθήκοντα του παρεμποδίζοντας το ερευνητικό του έργο;
Υπάρχει προβληματισμός από μέλη ΔΕΠ ότι πρέπει να είναι πολύ αυστηρή η κρίση των ΕΔΙΠ κατά την ένταξη τους, να έχουν δικά τους ερευνητικά έργα, να έχουν φέρει χρήματα στον ΕΛΚΕ, να μην πέσουν οι στατιστικοί δείκτες απόδοσης των Τμημάτων! Μα πώς θα πέσουν οι στατιστικοί δείκτες των Τμημάτων αφού ήδη συμπεριλαμβάνουν το έργο μας; Και γιατί πρέπει εμείς να κριθούμε αυστηρότερα από ότι ορίζει ο νόμος; Μόνο ώθηση στα Τμήματα, που συνεχώς φθίνουν σε προσωπικό, θα επιφέρει μία εξέλιξη μας σε θέση βαθμίδας ΔΕΠ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε τη νομοθετική ρύθμιση, όπως ψηφίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
«Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν μέλη ΕΔΙΠ/ΕΕΠ κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, επιλεγμένα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μετά από κρίση, με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Τα συγκεκριμένα μέλη ΕΔΙΠ/ΕΕΠ, έχοντας τα απαραίτητα προσόντα, καλυπτουν ήδη διαρκείς ανάγκες των Ελληνικών Πανεπιστημίων, έχοντας σε μεγάλο ποσοστό καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή, χωρίς όμως την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση. Κ. Υπουργέ, η πολιτεία οφείλει να δώσει λύση στο υπάρχον προβλημα των επιστημόνων ΕΔΙΠ/ΕΕΠ και να άρει την άνιση μεταχείριση επιστημόνων στη διεκδίκηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Αναγνωρίστε και θεσμικά το έργο τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις Επίκουρων Καθηγητών μετά από κρίση. Οι συνθήκες είναι ώριμες πια (σχετικές αποφάσεις ΠΟΣΕΕΔΙΠ, ΠΟΣΔΕΠ, Συνόδου Πρυτάνεων).
Η νομοθετική ρύθμιση, όπως προτείνεται από την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι. με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Δεν είναι μια «χαριστική» ρύθμιση, αλλά ένα βήμα προς τη διόρθωση μιας χρόνιας και πολυεπίπεδης στρέβλωσης. Τα επιχειρήματα υπερ αυτής της ρύθμισης έχουν αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα σχόλια και έχουν κατατεθεί στο παρελθόν και στους αρμόδιους φορείς.
Με εκτίμηση,
Δρ. Αθανάσιος Μπαξεβάνης
ΕΔΙΠ – ΣΘΕ – ΑΠΘ
Πανεπιστημιακή κοινότητα και πολιτικές δυνάμεις έχουν πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης που να αφορά στη δυνατότητα εξέλιξης μέλους Ε.ΔΙ.Π. σε θέση Επίκουρου Καθηγητή. Οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να υπάρξει αντίστοιχη αποδοχή και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με κατάλληλη ρύθμιση του ζητήματος, στο παρόν Σχέδιο Νόμου.
Για την κατηγορία του Ε.Δι.Π. το τυπικό προσόν πρόσληψης είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος. Σε αυτήν την κατηγορία είναι εγκλωβισμένοι πολλοί Διδάκτορες Ε.ΔΙ.Π. με αυτοδύναμο διδακτικό και ερευνητικό έργο, δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, μεταδιδακτορικές έρευνες και συνέδρια.
Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια η διφορούμενη διατύπωσή «ΔΥΝΑΤΑΙ» στον νόμο 4957/2022, δημιουργεί προβλήματα καθώς ερμηνεύεται διαφορετικά και κατά περίπτωση!
«Στα μέλη Ε.ΔΙ.Π., που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος δύναται να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο».
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Στα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. που διαθέτουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 1268/1982 (Α’ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του ν. 4009/2011 (Α’ 195), δύνανται να ενταχτούν με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, ύστερα από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π.. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη σε προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή, ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα που θα κρίνει το υπουργείο από την προηγούμενη αρνητική κρίση.
Με βρίσκουν σύμφωνο οι θέσεις της ΠΟΣΕΕΔΙΠ σχετικά με την εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ. Όπως γνωρίζετε και αναφέρθηκε ήδη, τα μέλη ΕΔΙΠ επιτελούν διδακτικό και ερευνητικό έργο. Η εξέλιξή τους θα αποτελέσει ηθική ανταμοιβή για την προσφορά τους και αέναη υποστήριξη των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Προσωπικά, θεωρώ ότι η εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ σε θέση Επίκουρου Καθηγητή θα αναβαθμίσει τα ΑΕΙ.
Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. όπως ψηφίστηκε στο τελευταίο συνέδριο στην Πάτρα. Η προτεινόμενη τροπολογία είναι δίκαιη και δίνει λύση σε μια προβληματική κατάσταση, όπου άνθρωποι υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων και επιδόσεων βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν τους δίνει προοπτική εξέλιξης. Οι ΕΔΙΠ με διδακτορικό (στην πλειοψηφία τους) ασκούν ήδη καθήκοντα Επίκουρου Καθηγητή, χωρίς όμως να αναγνωρίζεται.
Κ. Υπουργέ είναι ευκαιρία να αποκαταστήσετε την αδικία που δεν αποκατέστησαν οι προκάτοχοί σας και να τονώσετε το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Νομίζω πως οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει και να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους που επί πολλά χρόνια στηρίζουν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Η πρόταση ρύθμισης που ψήφισε πρόσφατα στο Συνέδριό της η ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ με βρίσκει σύμφωνο, καθώς προσπαθεί να κλείσει μια ανοιχτή πληγή πολλών ετών που αδικεί μεγάλη μερίδα μελών ΕΔΙΠ με διδακτορικό τίτλο, που εδώ και χρόνια παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διδακτικού προσωπικού δυο ταχυτήτων.
Η πρόταση για δυνητική ένταξη σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση, με βάση το γνωστικό αντικείμενο είναι μια δίκαιη πρόταση που δεν «χαρίζει» τίποτα στους ΕΔΙΠ που έχουν τα προσόντα, ούτε όμως απειλεί την ποιότητα και το επίπεδο του προσωπικού των Ιδρυμάτων, όπως φοβούνται οι διαφωνούντες. Η διαδικασία ένταξης μετά από κρίση, θα εξασφαλίσει την αξιοκρατία και θα δώσει την ευκαιρία στους συναδέλφους Διδάκτορες ΕΔΙΠ, που διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά ακαδημαϊκά προσόντα, να διεκδικήσουν την εξέλιξη που εδώ και χρόνια δε μπορούν να έχουν.
Προσοχή, δεν πρέπει να παρερμηνευθεί η πρόταση. Δε ζητείται να γίνουν όλοι οι ΕΔΙΠ επίκουροι. Το ζητούμενο είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσους έχουν τα προσόντα να το διεκδικήσουν αυτονόητο.
Ας είναι αυτή η στιγμή που το Υπουργείο θα σκύψει με λογική να λύσει αυτό το πρόβλημα που δημιουργεί στα ελληνικά πανεπιστήμια διδακτικό προσωπικό δυο ταχυτήτων.
Τα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό των πανεπιστημίων αποτελούν έναν κλάδο επιστημόνων διεθνούς αναγνώρισης που συμμετέχει ενεργά στη διδασκαλία και την έρευνα (προγράμματα, επιβλέψης διπλωματικών εργασιών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου). Η ένταξη των επιστημόνων αυτών σε κλάδο ΔΕΠ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση – πρόταση στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΣΕΔΙΠ, θα αποτελέσει δικαίωση – αναγνώριση του έργου και των προσπαθειών τους.
Τα μέλη εδιπ με διδακτορικό αποτελούν κλάδο ο οποίος συμβάλει αποτελεσματικά στο εκπαιδευτικό έργο των πανεποιστημίων. Είναι επιστήμονες διεθνούς αναγνωρισιμότητας και δυνατότητα εξέλιξής τους σε πρωσοποπαγή θέση, σύμφωνα με τη σχεική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της ΠΟΣΕΔΙΠ, θα αποτελέσει δικαίωση και ηθική ανταμοιβή των προσόντων τους.
Η πολιτεία οφείλει να άρει την άνιση μεταχείριση επιστημόνων στη διεκδίκηση της ακαδημαϊκής τους εξέλιξης. Οι συνθήκες είναι ώριμες (σχετικές αποφάσεις ΠΟΣΕΕΔΙΠ, ΠΟΣΔΕΠ, Συνόδου Πρυτάνεων), οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό των Πανεπιστημίων μεγάλες, τα προσόντα των Δρ ΕΔΙΠ υψηλά.
Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη των Δρ ΕΔΙΠ σε μόνιμη προσωποπαγή θέση Επίκουρου Καθηγητή μετά από κρίση.
Σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα ΕΔΙΠ αναλαμβάνουν αυτοδύναμη διδασκαλία μαθημάτων, επίβλεψη διπλωματικών και όλα τα διδακτικά και υπηρεσιακά καθήκοντα των μελών ΔΕΠ.
Μπορείτε να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα αφήνοντας στα Τμήματα να επιλέξουν μόνα τους αν χρειάζονται ένα καινούργιο μέλος ΔΕΠ.
Αίτημα για σύσταση ΠΕ κινηματογράφου
Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, με διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, οι οποίοι έχοντας τα απαραίτητα προσόντα, ασκούν ήδη, σε μεγάλο ποσοστό, καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή, χωρίς την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση. Αναγνωρίστε και θεσμικά το έργο τους, κ. Υπουργέ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις Επίκουρων Καθηγητών μετά από κρίση. Πρόκειται για ηθική ανταμοιβή της πολυετούς ακαδημαϊκής προσφοράς τους. Με τη μεταφορά πίστωσης της θέσης τους η δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη, δεν θα επηρεαστεί ο προγραμματισμός των νέων θέσεων ΔΕΠ, αφού οι εντάξεις μετά από κρίση θα γίνουν σε μόνιμες προσωποπαγείς θέσεις, και παράλληλα θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για την υλοποίηση αυτής της δίκαιης ρύθμισης.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ για τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. που ειναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και υπηρετούν σήμερα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. που ειναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος έχουν αυξημένα προσόντα, σε σχέση με τα τυπικά αυτής της κατηγορίας προσωπικού και ασκούν καθήκοντα που αντιστοιχούν στη βαθμίδα του επίκουρου Καθηγητή. Εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν άοκνα τα κενά που υπάρχουν από την υποστελέχωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, χωρίς όμως την αντίστοιχη θεσμική αναγνώριση που θα έπρεπε να λαμβάνουν.
Πρόκειται για άτομα με δυνατότητες να διαπρέψουν στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία όμως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης προτίμησαν να στηρίξουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και να βοηθήσουν ασκώντας πολλαπλά καθήκοντα με ζήλο παραμεριζοντας τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Η δυνατότητα στα μέλη αυτα να εξελιχθούν σε θέση Επίκουρου Καθηγητή ύστερα από αντίστοιχη κρίση θα δυναμώσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια τόσο σε προσωπικό που υστερούν όσο και σε χρηματοδότηση μέσα από τις συνεργασίες και τα προγράμματα που θα τους δώσει την ευκαιρία να φερουν.
Σε ένα κράτος δικαίου, δεν είναι δυνατό να υπάρχουν διδάσκοντες δύο ταχυτήτων με ίδιες υποχρεώσεις. Αντίστοιχα συνάδελφοι σε ερευνητικά ιδρύματα τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν θέση ερευνητή αντίστοιχης βαθμίδας με τα προσόντα τους. Σε άλλη περίπτωση δόθηκε η ευκαιρία σε συναδέλφους χωρίς διδακτορικό να γίνουν μέλη ΔΕΠ και αν προχωρήσουν το διδακτορικό τους να εξελιχθούν ως ΔΕΠ (περίπτωση των ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε ΑΕΙ). Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αξιόλογων μελών ΔΕΠ προέρχεται από αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση του 2002.
Τώρα πλέον είναι καιρός και η Ελλάδα και οι πολιτικοί της να δείξουν πως η λογική και το δίκαιο είναι πάνω από όλα και να δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς τους νέους ανθρώπους να ανθίσουν και να προσφέρουν τα μέγιστα!!! Χωρίς μάλιστα αυτό να συνεπάγεται κάποιο επιπλέον δημοσιονομικο έξοδο!!!
Είναι η μόνη λύση που έστω και τώρα πρέπει να δοθεί…
Αξιότιμε κ. Υπουργέ ως άνθρωπος που βλέπετε μπροστά και ορθολογικά τα πράγματα θα πρέπει εσείς επιτέλους να δώσετε μια δίκαιη λύση σε αυτό το θέμα!!!
Σας ευχαριστώ,
Δρ. Μαρία Παπαδημητρίου,
Ε.ΔΙ.Π Α.Π.Θ.
Αυτή τη στιγμή σας δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσετε πραγματικά επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που το αξίζουν και παραμένουν εγκλώβισμένοι σε καθεστώς ομηρίας των ΑΕΙ. Η εξέλιξη των μελών ΕΔΙΠ -ΕΕΠ-αναφέρομαι για όσα μελη προφανώς έχουν τα προσόντα εξέλιξης- θα διευρύνει το ερευνητικό προφιλ του πανεπιστημίου. Η εξέλιξη των ΕΔΙΠ -ΕΕΠ συνεπάγεται τη δυνατότητα εποπτείας διδακτορικών διατριβών και ερευνητικών έργων και τη διεκδίκηση ευρωπαικών κονδηλίων τα οποία θα αναβάθμισαν το ίδιο το έργο του ελλ. πανεπιστημίου. Η θέση μας είναι τόσο περίπλοκη που δεν μπορούμε να την περιγράψουμε ούτε σε συναδέλφους πανεπιστημίων του εξωτερικού καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ενώ έχουμε διδακτορικό και επιστημονικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο αποτελούμε μια κατώτερη βαθμίδα χωρίς δυνατότητα εξέλιξης.
Τα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό, ήδη διδάσκουν αυτοδύναμα ή και αυτοτελώς μαθήματα, είναι επιστημονικά υπεύθυνοι και επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες. Ουσιαστικά, έχουν διδακτικά καθήκοντα τουλάχιστον επίκουρου καθηγητή, που όμως δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο που έχουν και χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα εξέλιξης.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι στάσιμη, εφόσον οι ανάγκες των τμημάτων καλύπτονται από τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. δεν προκηρύσσονται αυτά τα γνωστικά αντικείμενα. Αλλά ακόμη και εάν προκηρυχθούν, μάλλον εάν όχι σίγουρα, θα προτιμηθεί κάποιος πιο νέος σε ηλικία επιστήμονας, ανεξαρτήτως βιογραφικού.
Εάν δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης στα μέλη ΕΔΙΠ τότε θα απελευθερωθούν νέες δυνάμεις που θα απογειώσουν την απόδοση του προσωπικού, τόσο στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία. Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση δεν είναι θα είναι μόνο στάσιμη, αλλά δυστυχώς φθίνουσα.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
Συντάσσομαι υπερ της πρότασης όπως ψηφίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.:
«Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
Θεωρώ ότι αυτή δυνατότητα για όσα μέλη ΕΔΙΠ έχουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα είναι δίκαιη, προάγει την ακαδημαϊκή έρευνα και ενισχύει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δίχως ουσιαστική δημοσιονομική επιβάρυνση.
Με εκτίμηση.
Τα μέλη ΕΔΙΠ, είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με τεράστια προσφορά στη διδασκαλία και την έρευνα. Δυστυχώς είμαστε καθηλωμένοι ακαδημαϊκά και για την η πολιτεία πλέον έφτασε η ώρα να αρθεί αυτή η αδικία! Ζητάμε την εξέλιξη με βάση το επιστημονικό μας έργο σε μέλη ΔΕΠ!
Συμφωνώ απόλυτα με την τροποποίηση που προτέίνει η ΠΟΣΕΕΔΙΠ:
«Τα υπηρετούντα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π., που διαθέτουν τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δύνανται να ενταχθούν, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε μόνιμη προσωποπαγή θέση εισαγωγικής βαθμίδας Δ.Ε.Π. (Λέκτορα ή Επίκουρου), μετά από κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης το υπηρεσιακό καθεστώς και οι δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των ενταχθέντων καθορίζονται από τα ισχύοντα για τα υπηρετούντα μόνιμα με προσωποπαγή θέση μέλη Δ.Ε.Π εισαγωγικής βαθμίδας (Λέκτορες ή Επίκουροι). Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, η/ο υποψήφια/ος διατηρεί τη θέση την οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλλει εκ νέου αίτηση σε προσωποπαγή θέση ως άνω μετά την παρέλευση τουλάχιστον 2 ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση.»
η οποία είναι δίκαια για τους υπηρετούντες ΕΔΙΠ με διδακτορικό η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παράγει επιστημονικό έργο, πέραν των διδακτικών καθηκόντων που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. Δικαίως λοιπόν, μετά από κρίση, να μπορεί να τους αναγνωριστεί από το νόμο αυτό που ήδη επιτελούν προς όφελος των ΑΕΙ της χώρας.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και τελείως ακατανόητο να μην είναι οι πολύτεκνοι στην ειδική κατηγορία για αποσπάσεις και τοποθετήσεις! Πόσο ακόμα θα τιμωρήσει αυτή η χώρα αυτούς που ηρωϊκά με αυτή την ακρίβεια αποφάσισαν να κάνουν πολλά παιδιά και να σώσουν δημογραφικά ένα έθνος που πληθυσμιακά καταρρέει! ΔΕν φτάνει που έχετε καταργήσει από την εποχή των μνημονίων όλες σχεδόν τις ευεργετικές διατάξεις για τους πολύτεκνους (που ούτως ή άλλως ελάχιστα συνεισέφεραν στην οικονομική ή ηθική στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας) δεν είναι ικανό το πολιτικό σύστημα της χώρας ούτε καν να παράσχει την πιο αυτονόητη βοήθεια σε έναν νεοδιορισζόμενο πολύτεκνο εκπαιδευτικό: να μπορεί να μένει στον τόπο διαμονής του. Τι πρέπει να κάνει; Να μετακομίσει με όλη την οικογένεια στην άκρη της Ελλάδας; Ντροπή πια! Ντροπή!
Συμφωνώ με τη θέση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ, πρυτάνεων όπως εκφράστηκε σε προηγούμενη διαβούλευση, παλαιότερη απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, και πληθώρας φορέων για τη δυνατότητα ένταξης μελών Δρ. ΕΔΙΠ με τυπικά προσόντα Επίκουρου στο ΔΕΠ μετά από κρίση.
Πρόκειται για διδακτικό προσωπικό το οποίο εδώ και μια δεκαετία ήδη ασκεί καθήκοντα μέλους ΔΕΠ (εκτός από την επίβλεψη διδακτορικής διατριβής) και αυτό όχι μόνο δεν του αναγνωρίζεται, αλλά αντιθέτως σχεδόν πάντα στις διαδικασίες κρίσεις παραγνωνίζονται από εξωτερικούς συναδέλφους ακριβώς επειδή τα Εργαστήρια «διψούν» για νέο προσωπικό. Δηλαδή έχει δημιουργηθεί η στρεβλή κατάσταση να μην μπορούν να εξελιχθούν όσοι επί μια δεκαετία σε περίοδο κρίσης ενώ δεν έβγαιναν νέες θέσεις στήριξαν τα ΑΕΙ και τώρα που άρχισαν να βγαίνουν νέες θέσεις ακριβώς λόγω των αποτελεσμάτων αυτής της κρίσης να μην τους προτιμούν τα ΑΕΙ στις κρίσεις επειδή… τους έχουν ήδη! Μάλιστα, με την πρόταση της ΠΟΣΕΕΔΙΠ δεν πρόκειται να μειωθούν οι νέες προκηρύξεις για θέσεις ΔΕΠ, κάτι που είναι κατανοητό ως φόβος των εξωτερικών συναδέλφων.
Τέλος, η στρέβλωση αυτή, αντανακλά πολύ αρνητικά και στις διεθνείς αξιολογήσεις και κατατάξεις των Ελληνικών ΑΕΙ, αφού ο δείκτης διδασκόντων / φοιτητών είναι 1/47, ο χειρότερος στην ΕΕ και σχεδόν διπλάσιος από το δεύτερο χειρότερο (μέσος όρος 1/13). Με άλλα λόγια, υπάρχει διδακτικό προσωπικό που εδώ και μια δεκαετία κάνει αυτή τη δουλειά αλλά λόγω της ελληνικής ιδιαιτερότητας δεν φαίνεται στις αξιολογήσεις!!!
Το ζήτημα έχει επισωρεύσει μεγάλη οργή, ιδιαίτερα τώρα πλέον που άρχουν αρχίσει να βγαίνουν νέες θέσεις ΔΕΠ και τα μέλη ΕΔΙΠ που κάνουν τα χαρτιά τους βλέπουν να παραγκωνίζονται από εξωτερικούς συναδέλφους παρόλο που έχουν πολλά περισσότερα προσόντα, ακριβώς επειδή τα Εργαστήρια διψούν για νέο προσωπικό αφού τα μέλη ΕΔΙΠ τα έχουν ήδη. Πρόκειται για μια βόμβα στα Ελληνικά ΑΕΙ έτοιμη να σκάσει εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.