Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Μετά από 9 χρόνια μόνιμη στην εκπαίδευση…είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσα να επισημάνω αρχίζοντας για σήμερα από το εξής..’τεχνικό’ πρόβλημα : Θεωρώ πως αν η Πολιτεία ήθελε να βοηθήσει πράγματι τους πολύτεκνους…(τους οποίους..κανείς ΔΕΝ υποχρέωσε να γίνουν πολύτεκνοι)θα ενσωμάτωνε στον μισθό τους το επίδομα ή θα το αύξανε και θα τους έδινε προτεραιότητα στις αποσπάσεις ή στις τοποθετήσεις εκεί όπου έχουν εντοπιότητα αλλά αντί για κάτιτέτοιο προτίμησε τελείως πελατειακά και άδικα για όλους τους υπόλοιπους..Α) Να ΜΗΝ δίνουν ΑΣΕΠ Β) Να ΜΗΝ απαιτείτε η παιδαγωγική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ) από τους πολύτεκνους αποφοίτους μη καθηγητικών σχολών…ενώ άλλοι είναι πάνω από 5 χρόνια που προσπαθούν…να ΄γίνουν δεκτοί από την ΑΣΠΑΙΤΕ.. Γ) Με θράσος και με το έτσι θέλω να παίρνουν όποια οργανική θέση θέλουν δίπλα στο σπίτι τους ΧΩΡΙΣ αυτή να είναι κενή και να ΄πετάνε΄έξω άλλους που την υπηρετούσαν για πάνω από 10 χρόνια.. και Δ)με τόσες υποχρεώσεις στο σπίτι..να ζητούν συνεχώς διευκολύνσεις στο ωράριο…και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα ενός εκπαιδευτικού. Αν τόση πρεμούρα έχει το Υπουργείο Παιδείας (γιατί μόνο στο δικό μας Υπουργείο ισχύει αυτό το καθεστώς για τους πολύτεκνους)ας τους διορίζει τουλάχιστον με αυτές τις απίστευτες διευκολύνσεις σε δοιηκητικές θέσεις του Υπουργείου και όχι στις ..πολύτιμες…’καθηγητικές’.
Με τιμή, Μαριλένα Κοραντζάνη.
Δείτε τι έγραψε μια ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ-με κεφαλαία το εκπ/κός – η κα Ευδοκία:
»Λυπάμαι που πάλι θα πρέπει να σας απασχολήσω με το μήνυμά μου, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω το «μίσος» που διαφαίνεται στα λόγια ορισμένων για συναδέλφους που είναι μεγαλύτεροι από αυτούς και έχουν την εμπειρία του δημόσιου σχολείου.
Πως είναι δυνατόν να καταφέρεστε εναντίον ανθρώπων που έχουν αποφοιτήσει απο τις ίδιες σχολές με εσάς, απλά λίγα χρόνια νωρίτερα; Επειδή αυτοί μπορεί να είναι 40άρηδες δε σημαίνει ότι είναι και άχρηστοι. Δηλαδή ακολουθείτε τη νοοτροπία ότι σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν. Να σας δω κι εσάς στα 40 σας τι θα κάνετε! Μιλάτε εκ του ασφαλούς, με δεδομένη την αυθάδεια της νεότητας αλλά και της απειρίας.
Όλοι εσείς οι θιασώτες του ΑΣΕΠ θα πρέπει να ξέρετε ότι όταν διοριστείτε θα αλλάξετε γνώμη για πολλά από αυτά που λέτε τώρα. Ίσως ο ΑΣΕΠ να είναι η μόνη σας ευκαιρία για διορισμό, κάτι που ίσως υπό άλλες συνθήκες να μη γινόταν, όμως κανένας ΑΣΕΠ δε σας προετοιμάζει για αυτό που θα συναντήσετε στην τάξη. Η ΘΕΩΡΙΑ του ΑΣΕΠ απέχει παρασάγγας από την ΠΡΑΞΗ της σχολικής τάξης. Ο ικανότερος να αποστηθίσει κατεβατά θεωρίες, και που πολλές φορές έχει πληρώσει έξτρα φροντιστήρια για κάτι που θα έπρεπε να του διδάσκει το ελληνικό πανεπιστήμιο, δεν είναι πάντα ο ικανότερος να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της τάξης. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνει κανείς στην πορεία του χρόνου διδάσκοντας στο δημόσιο σχολείο που είναι εντελώς διαφορετικό από φροντιστήρια, ιδιαίτερα κλπ.
Αφήστε δε, που κάποιες φορές είναι προτιμότερο να έχουμε έλλειψη σε επίπεδο γνώσεων (κάτι που μπορεί να αναπληρωθεί) παρά σε επίπεδο ήθους, ανθρωπιάς και ψυχικού σθένους. Οι μαθητές μας δε θέλουν στείρες γνώσεις που ζητά ο ΑΣΕΠ, αλλά όρεξη να τους τις μεταδώσουμε με αγάπη και διάθεση για κατανόηση και συνεργασία. Μην ξεχνάτε ότι πέρα από γνώσεις, διαπλάθουμε (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται) τους χαρακτήρες των παιδιών μας. Όλα αυτά δεν είναι προνόμιο των νέων αλλά κάποιων ανθρώπων που είναι ΕΚΠ/ΚΟΙ με κεφαλαία γράμματα!
Και για να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση ότι έχω όφελος από αυτά που γράφω, σας λέω ότι είμαι διορισμένη από το 2004 με προϋπηρεσία από το 1997 και επιτυχία και στους δύο διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που συμμετείχα και μάλιστα διοριστέα του δεύτερου από αυτούς. Ίσως λοιπόν να ξέρω κάτι παραπάνω!»
–Αυτή η επιστολή είναι η καλύτερη που έχω διαβάσει: εμπεριέχει λογική-επιχειρήματα-συναίσθημα και το κυριότερο… με λίγες λέξεις περιγράφει πως πρέπει να είναι ένας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ με κεφαλαία γράμματα!
Συγχαρητήρια στη συνάδελφο – που έβαλε τα γυαλιά στην κα. Διαμαντοπούλου το επιτελείο της και σ’ένα ολόκληρο κυβερνητικό σχήμα!
κ. Υπουργέ,
Διαβάζω ότι: «Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ…».
Θεωρώ ότι το σύστημα αυτό είναι αδιάβλητο. Θα ήθελα όμως να σας υποβάλλω κάποια κρίσιμα, κατά την άποψή μου, ερωτήματα.
1. Έχει ελεγχθεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του συστήματος;
2. Έχει μετρηθεί ο βαθμός στον οποίο οι εξετάσεις αυτές οδηγούν στην επιλογή «των καλύτερων» εκπαιδευτικών;
3. Έχει περιγραφεί το profile του «καλύτερου» εκπαιδευτικού;
4. Σε ποιο βαθμό, με τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, διασφαλίζεται, πέρα από τη διαφάνεια, η διαχείριση της ποιότητας της εκπαίδευσης;
Με τιμή,
Αργύρης Δ. Ψαλίδας
1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
2. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ
3. ΕΞΤΡΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ (προϋπηρεσία, οικογενιακή κατάσταση, βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακά κ.ά)
Η εμπειρία στην εκπαίδευση θα έπρεπε να θεωρείται το καλύτερο εφόδιο σήμερα προκειμένου κάποιος εκπαιδευτικός να διδάξει σε σχολείο. Αν θέλετε να θεσπίσετε τον ΑΣΕΠ ως μόνο σύστημα διορισμού, θα πρέπει τα νέα παιδιά που πετυχαίνουν να περνούν από διετή εκπαίδευση πρώτα πριν αρθρώσουν λόγο μέσα σε αίθουσα. Φαντάζομαι οτι δεν θα σας άρεσε την ίδια να διδάσκουν τα παιδιά σας άπειροι καθηγητές και που θα βλέπουν το παιδί σας ως πειραματόζωο…
Μέχρι τότε θα πρέπει όλοι οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια προϋπηρεσία, (υπήρξε και δική σας πρόταση προς τον τέως υπουργό κύριο Στυλιανίδη στη βουλή)να διοριστούν ώστε να απεμπλακούν οι πίνακες για να μπαίνουν στη συνέχεια τα νέα παιδιά με ΑΣΕΠ και με την ανάλογη ΟΜΩΣ διετή εκπαίδευση πριν μπουν σε κάποια αίθουσα. Είπαμε, μάλλον είπατε «πρώτα ο μαθητής» και φαντάζομαι δεν θα εννοούσατε πρώτα το «πειραματόζωο» μαθητής.
ΦΙΛΙΚΟΤΑΤΑ
Κάποιοι με υπογραφή ομάδα εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ υποστηρίζουν ότι αδικήθηκαν γιατί οι προσλήψεις των τελευταίων χρόνων με 60-40, 30μηνο, 24μηνο με ΑΣΕΠ είχε σαν αποτέλεσμα να διοριστούν λίγοι από τους πρώτους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ (λένε 15-20 από ΑΣΕΠ 80-85 από ενιαίο και δεν προσλήφθηκαν σε αναλογία 60-40 όπως θα έπρεπε).
Σύμφωνα με την λογική τους όμως εκείνοι που έχουν κατάφορα αδικηθεί είναι αυτοί που είναι πολύ ψηλά στον ενιαίο γιατί το 24μηνο με ΑΣΕΠ είναι πολύ πίσω στον ενιαίο και είναι αυτοί που διορίστηκαν σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Αν δεν υπήρχε το 24μηνο θα είχε απορροφηθεί και όλο το 30μηνο με το 60-40. Άρα αντίπαλοί σας είναι το 24μηνο και όχι ο ενιαίος.
Πρέπει να απορροφηθεί όλο το30μηνο, όλο το 24μηνο (και αυτών που είναι είδη στους πίνακες και θα το πιάσουν σε μερικά χρόνια) γιατί θεμελίωσαν το δικαίωμά τους σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Ένα σοβαρό κράτος δεν μπορεί να παίζει με τους πολίτες και να καταστρέφει ανθρώπους με τακτική είπα- ξείπα δικτατορικά. Μετά να εφαρμοστεί το 60-40 που είναι το ποιο δίκαιο και αποδεκτό από όλους.
Συγνώμη το ξαναστέλνω λόγω κάποιου λάθους
ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ ΕΙΣΤΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!!
ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ ΕΙΣΑΙ
ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Κάποιοι με υπογραφή ομάδα εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ υποστηρίζουν ότι αδικήθηκαν γιατί οι προσλήψεις των τελευταίων χρόνων με 60-40, 30μηνο, 24μηνο με ΑΣΕΠ είχε σαν αποτέλεσμα να διοριστούν λίγοι από τους πρώτους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ (λένε 15-20 από ΑΣΕΠ 80-85 από ενιαίο και δεν προσλήφθηκαν σε αναλογία 60-40 όπως θα έπρεπε).
Σύμφωνα με την λογική τους όμως εκείνοι που έχουν κατάφορα αδικηθεί είναι αυτοί που είναι πολύ ψηλά στον ενιαίο γιατί το 24μηνο με ΑΣΕΠ είναι πολύ πίσω στον ενιαίο και είναι αυτοί που διορίστηκαν σε πολύ μεγάλους αριθμούς. Αν δεν υπήρχε το 24μηνο θα είχε απορροφηθεί και όλο το 30μηνο με το 60-40. Άρα αντίπαλοί σας είναι το 24μηνο και όχι ο ενιαίος.
Πρέπει να απορροφηθεί όλο το30μηνο, όλο το 24μηνο (και αυτών που είναι είδη στους πίνακες και θα το πιάσουν σε μερικά χρόνια) γιατί θεμελίωσαν το δικαίωμά τους σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Ένα σοβαρό κράτος δεν μπορεί να παίζει με τους πολίτες και να καταστρέφει ανθρώπους με τακτική <> δικτατορικά. Μετά να εφαρμοστεί το 60-40 που είναι το ποιο δίκαιο και αποδεκτό από όλους.
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΜΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ 23,24,ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ? ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ( ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ)ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ. ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΕΓΩ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΝ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΑΞΗ? Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΟΣΟ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Ένας διαγωνισμός ΑΣΕΠ, δεν πιστοποιεί ότι κάποιος έχει τα απαραίτητα προσόντα για να διδάξει σε ένα σχολείο, απλός έγραψε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και πέρασε στον διαγωνισμό. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να μην έχει μπει ποτέ μέσα σε μία τάξη για να διδάξει, δεν έχει ούτε καν την παιδαγωγική κατάρτιση που είναι απαραίτητη για τον χώρο του σχολείου.
Θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη ασφαλώς η προϋπηρεσία, η παιδαγωγική κατάρτιση, μεταπτυχιακό τίτλο, διδακτορικό, και δεύτερο πτυχίο άλλο εάν έχει.
Θέλουμε ένα εκπαιδευτικό με σφαιρική μόρφωση πάνω σε διάφορα πεδία για να μπορέσει πραγματικά να βοηθήσει τον μαθητή.
Και όχι μόνο με ένα μόλις πτυχίο και ένα γραπτό διαγωνισμό να τον βάζουμε μέσα στην τάξη. Οι ανάγκες συνέχεια μεταβάλλονται και εξελίσσονται και στις μέρες μας θέλουμε έναν πραγματικό μορφωμένο εκπαιδευτικό που να μπορεί να προσφέρει στους μαθητές αυτό που τόσα χρόνια δυστυχώς δεν γινόταν όπως θα έπρεπε.
Να βοηθήσει η πολιτεία τον άνθρωπο που έχει πολλά προσόντα και έχει επενδύσει τόσα χρόνια σε σπουδές και έχει και την εμπειρία όχι μόνο σε σχολείο αλλά και στην αγορά έξω.
*Ειναι κοροϊδία από πλευράς κάποιων εκπαιδευτικών να δηλώνουν υπερ των πινακων και στην συνέχεια να τους καταπατούν συγκεντρώνοντας μόρια από τα παράθυρα της πελατειοκρατίας
*Είναι κοροϊδία από πλευράς Κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι ο Ασέπ θα φέρει αξιοκρατία, αφού το πρόβλημα των μορίων που αποκτούνται παράτυπα, καταπατώντας κάθε μορφή αξιοκρατίας, θα διορίζουν τους επιτήδειους και θα πετάνε τους τίμιους στον καιάδα της χρόνιας ωρομισθίας
*Αφαίρεση ΟΛΩΝ των μορίων που δεν αποκτήθηκαν μέσω πινάκων, δηλαδή Σιβιτανιδειο, πρόσθετη διδακτική, ενισχυτική, δεύτερης ευκαιρίας, εκκλησιαστικά..κτλ…
*Αφαίρεση της υποκρισίας κάποιων που ισχυρίζονται ότι τα μορια αυτά αποκτήθηκαν με κόπο…Ας μας πουν επιτέλους πόσος κόπος απαιτήθηκε για να παρακαλέσουν τα βύσματά τους…
*Ο γραπτός διαγωνισμός του Ασέπ υπάρχει στο ποσοστό των θέσεων που του αναλογεί και ΜΟΝΟ γιαυτό.
*Διορισμοί από τον πίνακα πραγματικής προϋπηρεσίας, στον οποίο θα αναγράφονται ΜΟΝΟ τα μορια που αποκτούνται τηρώντας αυστηρά την προτεραιότητα των πινάκων. Πραγματική ΙΣΧΥΣ των ΠΙΝΑΚΩΝ, ΑΜΕΣΑ!!!
Ο Παιδαγωγός Φρρέιρε είπε το εξής:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΑΝΑΚΛΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!
Μήπως ήρθε η ώρα να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας ως κράτος, μια και πρεσβεύετε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια;
Μήπως οι συνεχείς αλλάγες των νόμων έχουν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα απο αυτό που υποστηρίζετε ότι θα πετύχετε;
Δε μας πείθετε για τις προθέσεις σας!
Είμαστε πλέον υποψιασμένοι!
Αναλογιστείτε καλά τι πάτε να κάνετε και αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας!
Ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να κατηγορουνται ολοι οι εκπαιδευτικοι απο θεσεις σαν αυτες του ΝΙΚΟΥ . ΜΕ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ αυτη η ισοπεδωση. Δεν εχω βαλει βυσμα πουθενα . ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΡΕ ΝΙΚΟ εχει αδειες θεσεις στην ΠΔΣ ΟΣΕΣ ΘΕΣ.Τα ωρομισθιλικια τα εκανα με τον πινακα με προυπηρεσια απο ασεπ 2008 και 2006. Εσυ εχεις κανει τιποτα στον ΑΣΕΠ η εισαι παρθενογεννημενος.ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ Η ΑΠΛΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΕΥΕΣΑΙ;Ξερεις τι θα πει εκπαιδευτικος , μπορεις να ακουσεις και να καταλαβεις την αποψη του αλλου ή υπαρχεις μονο εσυ;
Δεν μπορω να καταλαβω πραγματικα τι εχει εξαγγειλει η υπουργος!Λεει διορισμοι μεσω ΑΣΕΠ. ΟΚ. Δηλαδη θα παρει την λιστα των επιτυχοντων θα διορισει τους πρωτους 200 π.χ και τους υπολοιπους με την σειρα θα τους παρει αναπληρωτες; ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΠΟΙΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΤΕ; ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΣΘΌ,ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΗΣΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ 8 ΜΗΝ; ΓΙΑΤΙ;
θα παρει προυπηρεσια !ΟΚ ! ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ; ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙς !!!
ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ;;; ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ; ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ;ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥς ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ! ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΣΠΑΣΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΩΡΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ!ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ; ΠΔΣ;; ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ,ΑΥΤΟ ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!
ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Προτάσεις για την ισότητα και την ισονομία πρόσληψης των εκπαιδευτικών
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις σας για την αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών και την ενθάρρυνσή σας
για ανοιχτό διάλογο, σας παραθέτω τις ακόλουθες προτάσεις:
1. Η γενιά των εκπαιδευτικών πριν το 1998 που ήταν εγγεγραμμένη στην επετηρίδα και βίωσε τον αποκλεισμό θα ήταν άδικο να ισοπεδωθεί για δεύτερη φορά.Τα αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης βάσει ημερομηνίας κτήσης και βαθμού πτυχίου που εσείς θεσπίσατε στην ΠΔΣ καταδεικνύουν την ευαισθησία σας στο θέμα και είναι στη σωστή κατεύθυνση.Κοινωνικά δίκαιο και ηθικά σωστό θα ήταν η απορρόφηση των εκπαιδευτικών αυτών να συνεχιστεί με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις ή να διευκολυνθεί η πρόσληψή τους σε ενδεχόμενες νέες νομοθετικές διατάξεις. Η εκπαιδευτική και παιδαγωγική τους επάρκεια και εμπειρία (βάσει ενσήμων από ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εκπαίδευσης) θα δώσουν ώθηση και ορμή στους μαθητές για την υλοποίηση των στόχων τους.
2. Για όλους τους εκπαιδευτικούς που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες να διατηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία έως και το σχολικό έτος 2010-2011 και στην συνέχεια να γίνει ρύθμιση για σταδιακή απορρόφησή τους με βάσει το » Βιογραφικό του Εκπαιδευτικού » που θα ελέγχεται από τον ΑΣΕΠ για την ορθότητα των στοιχείων του και περιλαμβάνει:
α) έτος κτήσης και βαθμός πτυχίου
β) οικογενειακή κατάσταση και ειδικές κατηγορίες
γ) μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, μόνο εφόσον αφορούν παιδαγωγικά θέματα ή ΑΜΕΑ
δ) προϋπηρεσία στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική εκπαίδευση βάσει ενσήμων
Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
– Αν η εξέταση του ΑΣΕΠ θεωρηθεί αναγκαία, να προσμετράτε στο βιογραφικό ο οποιοσδήποτε βαθμός επιλέξει ο υποψήφιος από τις συμμετοχές του. Ο βαθμός του ΑΣΕΠ μαζί με τον βαθμό του πτυχίου επί 10, σε αναλογία δηλαδή 1 προς 1 να προσμετρώνται στο βιογραφικό του εκπαιδευτικού.
– Αν είναι αναγκαία η ύπαρξη βάσης για τον ΑΣΕΠ, αυτή πρέπει να είναι ενιαία από το 1998 μέχρι και σήμερα που η βάση είναι το 55( άλλαξε το 2007 με αποτέλεσμα το 59,99 είναι αποτυχών και το 55 επιτυχών !!!!). Γιατί όχι όμως το 50 αφού τα πτυχία σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν βάση το 5;
– Η εξέταση του ΑΣΕΠ πρέπει να αναφέρεται στη σχολική ύλη ως προς το γνωστικό αντικείμενο και όχι την πανεπιστημιακή ύλη αφού σ’αυτήν όλοι κριθήκαμε με απόδειξη τον βαθμό πτυχίου μας. Όσον αφορά τη θεματική ενότητα παιδαγωγικά-ειδική διδακτική αυτή είναι αξιοκρατική μόνο στο σκέλος των παιδαγωγικών γιατί η διδακτική βαθμολογείται υποκειμενικά και με αδιαφανή κριτήρια.Έτσι θα καταπολεμήσουμε την παραπαιδεία των πτυχιούχων, την υποβάθμιση των πτυχίων μας και της αξιοπρέπειάς μας.
Πιστεύουμε τέλος ότι κανένας διαγωνισμός και κανένας μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία και το ταλέντο ενός καλού δασκάλου γιατί η διδασκαλία είναι «τέχνη». Η «τέχνη» του μαυροπίνακα και της μεταφοράς γνώσεων και ηθικής στους μαθητές.
Άλλωστε όλοι μας σε αυτούς τους δασκάλους οφείλουμε την εισαγωγή μας στα Πανεπιστήμια, και οι μαθητές και οι γονείς τους, αυτούς θέλουν στα σχολεία.
Αγαλόπουλος Δημήτρης
Πτυχιούχος Φυσικής από το 1992
Αγαπητή κυρία Διαμαντοπούλου,
δεν είμαι εκπαιδευτικός, είμαι γονιός που ενδιαφέρεται για τη μόρφωση των παιδιών του.Ήθελα λοιπόν να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις.
1. Διαφωνώ κάθετα με την αιφνιδια αλλαγή στον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών.Δεν είναι δυνατό να παίζετε με τις ζωές τόσων ανθρώπων.Παράταση τουλάχιστο 4 χρονια.
2. Πιστέυω πως κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, όταν βρίσκετε 3 ΧΡΟΝΙΑ μακρυά από το σπίτι του, τα παιδιά του, την οικογένειά του!!
Ασφαλώς βλέπετε πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά του νέου νόμου!!Δείξτε μας λοιπόν πως η διαβούλευση έχει κάποιο λόγο που γίνεται και όχι για τα μάτια του κόσμου!
Όλα καλά και ωραία αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που όλοι τα ξέρουμε. Δεν είναι δυνατόν να δώσουν εξετάσεις εκπαιδευτικοί που τελείωσαν παλιά ,π.χ πριν το 1990 η και μετά.Αυτοί οι εκπαιδευτικοί εκ των πραγμάτων δεν μορούν ποτέ να διοριστούν.Το γνωρίζουν όλοι.Τι θα γίνει με αυτούς .Ένας εκπαιδευτικός που έχει τελειώσει ας πούμε το 1985 σήμερα θα είναι περίπου 48-50 ετών .Πιστεύεται ότι είναι εύκολο να προσληφθεί οπουδήποτε αλλού(ιδιωτικό τομέα) σαυτή την ηλικία? Θα μου πείτε τώρα πως και δεν έχει προσληφθεί ακόμα σαν εκπαιδευτικός αν και έχει μόρια εκπαιδευτικού βρίσκεται στον πίνακα αναπληρωτών με προϋπηρεσία .Εδώ φταίει το παιδαγωγικό που είναι υποχρεωτικό για τη πρόσληψη,σε μη καθηγητικές σχολές π.χ.Οικονομολόγοι,απόφοιτοι Πολυτεχνείου κ.λ.π. Η ΠΑΤΕΣ κάθε χρόνο μπορεί να πάρει 1-2 άτομα.Δεν είναι δικό τους λάθος που η ΠΑΤΕΣ δεν μπορεί να πάρει περισσότερους.Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς?
Να θυμίσω στους συναδέλφους που ζητούν με τόσο μένος την κατάργηση των μορίων προυπηρεσίας όσων δεν έχουν επιτυχία στον ασεπ,πως δεν έχουν όλοι μπάρμπα,όπως περιγράφουν και πως δεν μάζεψαν όλοι γρήγορα και άνετα τα μόριά τους. Υπάρχουν και άτομα που προτίμησαν να ξεσπιτωθούν για να πάρουν όσο πιο πολλά μόρια μπορούν.Τι θα γίνει με αυτούς;
ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΊ ΤΗ ΝΎΦΗ;
Μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπ’όψη είναι η ημερομηνία κτήσης πτυχίου. Θεωρώ άδικο και άνιση μεταχείρηση να μπαίνουν όλοι στον ίδιο παρονομαστή. Ειδικότερα όσοι έχουν πτυχία πρίν το 1998, χρονιά του 1ου ΑΣΕΠ. Θα μπορούσε να δωθεί μοριοδότηση της μορφής 1 μόριο/έτος ή 0,5 μόριο/έτος. Είμαι υπέρ της διαδικασίας του ΑΣΕΠ. Όποιος διορίζεται πρέπει να έχει μια τουλάχιστον επιτυχία στο διαγωνισμό και αυτό βέβαια να ισχύσει αναδρομικά. Οι πίνακες με τη σημερινή τους μορφή πρέπει να ‘σβήσουν’. ΜΕ την ύπαρξή τους νομιμοποιούν αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες βλ. ΠΣΔ, Σιβιτανίδειο, Εκκλησιαστικά κ.α.
Ελπίζω να μη μείνουμε στη διαβούλευση, το οποίο και θεωρώ πιθανότερο, καθώς πάλι πελατειακές πρακτικές μάλλον θα ακολουθήσουμε. Μην ξεχνάμε οτι και το ’98 , με τη μεταρύθμιση Αρσένη, ο στόχος ήταν σε 5 χρόνια οι διορισμοί να γίνονται εξ’ολοκλήρου απο ΑΣΕΠ. Είδαμε τι έγινε…
Όμως…το σημαντικότερο δεν είναι ο διορισμός αλλά ο ΜΙΣΘΟΣ! Κάτι πρέπει να γίνει κ.Διαμαντοπούλου !
1. Διορισμός μέσω ΑΣΕΠ
α. Είναι αδύνατον σήμερα να γίνει κανείς αναπληρωτής χωρίς να ξεκινήσει από την Π.Δ.Σ., την ενισχυτική διδασκαλία ή ως ωρομίσθιος. Οι προσλήψεις σε τέτοιες θέσεις γίνονται σήμερα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με αδιαφανή τρόπο. Έτσι είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν νέο, με μόνο όπλο τις ικανότητες του και την όρεξη για δουλειά, να κατορθώσει να μπει στους πίνακες αναπληρωτών αν δεν έχει κάποιον να τον «σπρώξει». Η διαδικασία αυτή δίνει δικαιώματα σε μεσαία και ανώτερα στελέχη της εκπαίδευσης να δρουν ως παράγοντες ενώ οι μέλλοντες εκπαιδευτικοί είναι ουσιαστικά σε κατάσταση ομηρίας.
β. Είναι αδύνατον για κάποιον χωρίς οικονομική άνεση να ανεχτεί να γίνει ωρομίσθιος, ή να συμμετάσχει στην ενισχυτική διδασκαλία καθώς οι χρηματικές απολαβές είναι πενιχρές. Έτσι σήμερα αυτοί που κατορθώνουν να φτάσουν στους πίνακες των αναπληρωτών είναι συνήθως αυτοί που έχουν οικονομική άνεση καθώς οι υπόλοιποι είναι στον ιδιωτικό τομέα πασχίζοντας να θρέψουν τις οικογένειές τους.
γ. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για αξιοκρατία χωρίς κάποιο μέσο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που πρόκειται να διοριστούν. Έτσι εξ ορισμού ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι αξιοκρατικός και οποιοσδήποτε διορισμός αναπληρωτή χωρίς αξιολόγηση είναι μη αξιοκρατικός.
δ. Με οποιονδήποτε τρόπο και αν γίνει η αξιολόγηση των νέων εκπαιδευτικών, μέσω ΑΣΕΠ, θα υπάρχουν οι επιτυχόντες (ευχαριστημένοι) και οι αποτυχόντες (δυσαρεστημένοι) που θα είναι και οι περισσότεροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα αξιολόγησης!
ε. Δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν είναι να διορίζονται χωρίς αξιολόγηση οι αναπληρωτές, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και σε όλο το δημόσιο τομέα για όσους προσλαμβάνονται ως εποχιακό προσωπικό.
2. Διορισμός πολυτέκνων χωρίς κριτήρια.
α. Κάθε κοινωνικό μέτρο που λαμβάνεται για μία συγκεκριμένη ομάδα πολιτών δεν θα πρέπει να φέρνει αυτή την ομάδα σε σύγκρουση με τους υπόλοιπους πολίτες. Σήμερα αυτό ο διορισμός των πολυτέκνων στην εκπαίδευση γίνεται σε βάρος όλων των άλλων εκπαιδευτικών.
β. Η απόφαση για διορισμό χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση των πολυτέκνων στην εκπαίδευση μόνο σε όφελος των μαθητών δεν είναι!
γ. Έχει άραγε ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών μεγαλύτερη ανάγκη εργασίας από έναν πατέρα ενός παιδιού με σύνδρομο DOWN ή ενός παιδιού με καρδιοπάθεια, κτλ;
δ. Δεν μπορεί ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν είναι να διορίζονται χωρίς αξιολόγηση οι πολύτεκνοι στην εκπαίδευση θα πρέπει το ίδιο να συμβαίνει και σε όλο το δημόσιο τομέα.
Συμπεράσματα:
Το πρόβλημα των διορισμών είναι κατά βάση οικονομικό.
α. Δεν έχουν δαπανηθεί τα κατάλληλα κονδύλια για να αξιολογηθεί η όλη διαδικασία διορισμού μέσω ΑΣΕΠ έτσι ώστε αυτή να γίνει πιο σωστή και αποδεκτή από την κοινότητα των εκπαιδευτικών.
β. Δεν έχουν διατεθεί τα κατάλληλα κονδύλια για να γίνουν όλοι οι διορισμοί που απαιτούνται ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσληψη αναπληρωτών.
γ. Όλοι γνωρίζουν ότι ουδείς θα πήγαινε να διδάξει ως ωρομίσθιος, σε πρόσθετη διδακτική στήριξη, σε τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με τις σημερινές απολαβές αν δεν προσδοκούσε σε διορισμό.
δ. Αντί να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις στους πολύτεκνους, γίνεται κοινωνική πολιτική βασισμένη στις πλάτες των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
ε. Για να θέλουν τόσοι πολλοί να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί με έναν μισθό που είναι από τους μικρότερους του δημόσιου τομέα, καταλαβαίνει κανείς το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.
Αλέξανδρος Ντόζης
Εκπαιδευτικός ΠΕ0401
Έχει χαθεί νομίζω το μέτρο και η κοινή λογική.
Τα πτυχία των πανεπιστημίων απαξιώθηκαν τόσο πολύ άραγε, ώστε να χρειάζονται εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ για να πιστοποιηθεί το γνωστικό αντικείμενο που απαιτεί η διδασκαλία σε παιδάκια γυμνασίου-λυκείου;
Οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ απαξιώνουν τα πτυχία που δίνουν τα πανεπιστήμια. Να δίνονται εξετάσεις ΑΣΕΠ για τις θέσεις των καθηγητών πανεπιστημίου, και να αφήσουν τους δασκαλάκους ήσυχους.
Επαρκεια για να διδάξουν, όσον αφορά το γνωστικό αντικείμενο, έχουν οι περισσότεροι κάτοχοι των ανάλογων πτυχίων. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σωστός τρόπος παρουσίασης έτσι ώστε να γίνεται το μάθημα εδιαφέρον, κάτι το οποίο μπορεί επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό από τους περισσότερους αν διατεθούν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά βοηθήματα και κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον.
Και φυσικά πάνω από όλα αυτό που χρειάζεται είναι ενδιαφέρον, μεράκι και αγάπη για τα παιδία, το οποίο δεν μπορεί να αξιολογηθεί με καμιά γραπτή τύπου ΑΣΕΠ εξέταση ή προφορική συνέντευξη, ούτε με μόρια βαθμών πτυχίου, διδακτορικών ή μεταπτυχιακών. (αυτό το λέω αν και πέτυχα στον ΑΣΕΠ στα γραπτά με θέση μέσα στους 3 πρώτους στους εκατό)
Οι προτάσεις μου για το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών:
1) Οι πολύτεκνοι, και γενικά όσοι διαθέτουν κοινωνικά κριτήρια πρόσληψης, πρέπει να απορροφούνται ισομερώς σε όλοκληρο τον δημόσιο τομέα, και όχι να αποτελεί η εκπαίδευση τον μοναδικό τομέα του δημοσίου που απορροφούνται.
2) Να απορροφηθούν όσοι βρίσκονται σε λίστες αναπληρωτών-ωρομισθίων με 24-μηνη προϋπηρεσία, και οι λίστες να καταργηθούν.
3) Μιας και η επετηρίδα είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, και μιας και οι διαδικασία εξετάσεων ΑΣΕΠ αποτελεί τεράστια σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού (το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αλλού και με παραγωγικό τρόπο, αντί να σπαταλιούνται εργατοώρες κάνοντας φροντιστήρια και δίνοντας εξετάσεις) η λύση είναι πρακτικά μια: ΚΛΗΡΩΣΗ μεταξύ όσων έχουν τουλάχιστον 24-μηνη προυπηρεσία ως δόκιμοι-αναπληρωτές.
Αγαπητή κυρία Διαμαντοπούλου,
Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μας δίνετε να διατυπώσουμε τα σχόλια μας. Ελπίζω να προλάβετε να τα λάβετε όλα υπόψη σας.
Σας προτείνω κάτι που θα σας γλυτώσει από τα πολλά έξοδα των εξετάσεων και απο τη ντροπή του ότι κάποιος ενώ έχει πάρει το πτυχίο του, το μεταπτυχιακό του, ίσως και το διδακτορικό του πρέπει να δώσει ΑΣΕΠ για να έχει το δικαίωμα να διδάξει σε Δημόσιο Σχολείο.
Γιατί δεν διορίζονται οι καλύτεροι τελειώνοντας από τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα με κριτήριο το βαθμό πτυχίου τους και τα πιθανά επιπρόσθετα προσόντα τους (πχ μεταπτυχιακό στη διδακτική ή και διδακτορικό);
Γιατί ενώ γίνονται εξετάσεις και κρίνονται όλοι οι φοιτητές όλα αυτά τα ακυρώνετε και κάνετε συνεχείς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ οι οποίοι έχουν ένα φοβερό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο; Και μάλιστα αυτό να μην ισχύσει μόνο για την επιλογή των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων. Φανταστείτε πόσα έσοδα θα προσφερθούν για να καλυτερέψουμε και τις υποδομές εκπαίδευσης και ίσως καταφέρουμε να καταργήσουμε και τους ωρομίσθιους (Παρεμπιπτόντως έχετε αντιληφθεί ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί αμείβονται λιγότερο από την τραπεζοκόμο των ολοημέρων -την οποία πληρώνουν άμεσα οι γονείς- ενώ οι ωρομίσθιοι αμείβονται πολύ καθυστερημένα από το κράτος;)
Γιατί δεν παίρνετε κατευθείαν τους καλύτερους βαθμολογικά αφού πρώτα τους περάσετε και καποια τεστ ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να είναι ψυχοπαθείς ή σχιζοφρενείς ή να έχουν κάτι που δεν συνάδει με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού;
Γιατί πρέπει να ξοδεύονται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για συνεχείς διαγωνισμούς; Για να πληρώνονται οι ακαδημαικοί για πολλαπλή φορά βάζοντας θέματα ή αξιολογώντας γραπτά; Προτιμάτε από ότι φαίνεται να δημιουργείτε θέσεις εργασίας για άτομα που συμμετέχουν σε διεξαγωγή εξετάσεων παρά να έχετε τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους από την αρχή της χρονιάς!
Έλεος υπάρχουν οι καλύτεροι γιατί δε τους χρησιμοποιείτε μόλις πάρουν το πτυχίο τους; Κάντε τους και μια επιμόρφωση στα παιδαγωγικά και στείλτε τους να παρακολουθήσουν υποδειγματικές διδασκαλίες ή ότι άλλο χρειάζονται μαζί με τους Σχολικούς τους Συμβούλους και μετά από ένα χρόνο ας μπουν στην τάξη εφοδιασμένοι με αρκετά εφόδια! Ας δοκιμαστούν στο κατά πόσο έχουν το χάρισμα της μεταδοτικότητας (το οποίο δεν προκύπτει από το βαθμό πτυχίου)και μετά από ένα – δύο χρόνια διδασκαλίας και συχνού ελέγχου να παίρνουν το πράσινο φως για μονιμοποίηση.
Παράλληλα να γίνουν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών όλων των Πανεπιστημίων και μετά τα 2 χρόνια να υπάρχει κατεύθυνση για έρευνα ή εκπαίδευση οπότε οι νέοι εκπαιδευτικοί να βγαίνουν παιδαγωγικά καταρτισμένοι (οικονομία χρόνου και χρήματος και πάλι)
Για την περίπτωση που έχετε το ΑΣΕΠ σίγουρο στάδιο για διορισμό αναλογιστείτε πως θα διασφαλιστεί το να διδάσκουν στα παιδιά μου άνθρωποι που δεν είναι σχιζοφρενείς, με άπειρα ψυχολογικά προβλήματα, η το κλασικό άνθρωποι που δεν έχουν ίχνος μεταδοτικότητας και αυτοελέγχου
Όλα αυτά με βάση την προτεραιότητα που έχει ο μαθητής, όπως είναι το σύνθημά σας! Γιατί ο διαγωνισμος του ΑΣΕΠ σίγουρα δε διασφαλίζει στους μαθητές τους καλύτερους εκπαιδευτικούς
Κυρία Υπουργέ ,
κρίνω θετικά την τάραξη των λιμνάζοντων νερών του εκπαιδευτικού συστήματος.Υπάρχει όμως μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Ο τρόπος με το οποίο γίνονται οι εκάστοτε αλλαγές , παρόλο το αγαθό των προθέσεων , μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά και ανεπανόρθωτα τις ζωές των πολιτών , όταν δεν συνυπολογίζει ότι απευθύνεται σε έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό κι όχι σε λογιστικές πράξεις.
Γι’ αυτόν τον σημαντικό λόγο θεσπίστηκαν κανόνες που αποζητούν τον σεβασμό των μερών , για να διασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη , η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας , αλλά και να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος δικαίου.
Η απρόσμενη , αναπάντεχη και ολοκληρωτική αλλαγή των κανόνων αυτών, κατά τη γνώμη μου, τείνει να διαταράξει την αξιοπιστία του κράτους και να γαλουχήσει ανθρώπους διακατεχόμενους από ανασφάλεια.
Ο υπογραφόμενος συμπληρώνει 34 μήνες προϋπηρεσία τον Ιούνιο(λήψη πτυχίου:1990) και σε ηλικία 43 ετών πια , το καίριο ερώτημα που θέτει είναι:Τι θα πει στα παιδιά του όταν θα τον ρωτήσουν γιατί έμεινε άνεργος;
Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν καταρχήν επαγγελματικά άμεσα όλοι όσοι εκπαιδευτικοί έχουν πάνω από 10 χρόνια κτήση πτυχίου.Προτεραιότητα λοιπόν σ΄ αυτούς τους εκπαιδευτικούς και εφαρμογή των νέων αξιοκρατικών κατά τα άλλα μέτρων από εκεί και πέρα ,αλλάζοντας σιγά-σιγά το ήδη υπάρχον , αμοιβαία σεβόμενο , κοινωνικό συμβόλαιο για το σύστημα προσλήψεων , αποφεύγοντας παράλληλα τον κλονισμό της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους πολίτη.
Κα Άννα Διαμαντοπούλου,
έχετε σκεφτεί ότι είμαστε και κάποιοι που έχουμε πετύχει ΑΣΕΠ και έχουμε και μόρια? πάλι ασεπ? για όνομα πια!!!!!!!!!!!!!!!!!!
λες και δεν έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε. 2 φορες επιτυχούσα, αυτό το πετάμε στα σκουπίδια? αλλά τι να κάνουμε? τολμήστε λοιπόν! ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα!!!!!!!! Μην ξεχνάτε όμως,ότι εσείς μας υπηρετείτε και οχι εμείς εσάς.
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΘΕΩΡΩ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.ΔΟΥΛΕΥΩ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ,ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΘΑ ΕΧΩ 20.5 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ(ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΓΙΑΤΙ ΗΜΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΝ ΣΕ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ).ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΘΕΛΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟΥΣ 24 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΩ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ; ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΝΟΙΩΘΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ;
ΕΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 12:30 ΜΕ 16:15 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΙΜΗ;
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΌ;ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΤΑΙ;ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ;ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ;
ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ;
ΦΟΒΕΡΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΛΟΥ!
ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΩΡΟΜΙΣΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ (Η’ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ) ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ. ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΒΟΛΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΥΨΙΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ! ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΟΛΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ, ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΔΣ, ΕΤΡΕΞΑΝ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΩΡΕΣ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΡΓΙΕΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ, ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΥΝ ΜΕΣΟΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙ ΤΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΣΕΠ! ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ… ΑΥΤΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΟΣΥΣ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΘΙΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ. ΓΙ’ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΡΥΠΩΣΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ Η’ «ΓΡΑΦΟΥΝ» ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΣΕ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΣΘΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΤΟΥΣ «ΓΡΑΦΟΥΝ» ΩΡΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ, ΣΙΩΠΟΥΝ, ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΠΟΡΩΜΕΝΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥΣ ΧΛΕΥΑΖΟΥΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ!
ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΝΟΘΕΥΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ! ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΣΙΑ!
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΖΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΥΣΜΑ!
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ? ΚΑΝΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΒΡΕΣ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΘΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΡΑΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΝΙΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΓΩΝΙΣΜΟ?
Η’ ΔΙΑΒΑΣΕ, ΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ ΚΙ ΠΕΤΥΧΕ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ (ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ) ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΜΟΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ)?
ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΡΙΖΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ? Η’ ΘΑΚΑΝΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ LIGHT?
ΟΨΟΜΕΘΑ…
Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αποκαταστήσετε αδικίες προηγούμενων ετών (για τις οποίες έχετε σαν κυβερνών κόμμα αποκλειστικά την ευθύνη) και για να γίνω πιο σαφής, άμεση πρόσληψη των παλαιών πτυχιούχων καθώς και των Ωρομισθίων-Αναπληρωτών που βρίσκονται στον Πίνακα.
Το ΑΣΕΠ και οι υποστηρικτές του μπορεί να περιμένουν 12 χρόνια, όπως περίμενα και εγώ!
Αρχικά συμφωνώ με το μήνυμα του knkn:
————————————–
Αρχικά θα τονίσω πως η αρχική τοποθέτηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της αξιοκρατίας. Ως καλοπροαίρετος συνομιλητής αποδίδω τις όποιες παραλήψεις στην διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου να ακούσει την άποψη εκπαιδευτικών που παρακολουθούν χρόνια το θέμα αυτό και κατά συνέπεια μπορούν να βοηθήσουν . Γι αυτό δεν γίνεται η διαβούλευση άλλωστε ;
Τα σχόλια και οι απόψεις μου :
1) Σωστό είναι να υπάρξει ένας ενιαίος ( αξιοκρατικός μέσω Α.Σ.Ε.Π. ) τρόπος διορισμού . Σωστό είναι στο βαθμό του διαγωνισμού να υπάρχουν προσαυξήσεις από βαθμό πτυχίου , μεταπτυχιακά , προϋπηρεσία , επιτυχίες σε παλαιότερους διαγωνισμούς .
2) Σωστά θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για να μην αδικηθούν όσοι ήταν κοντά στο διορισμό μέσω των τωρινών πινάκων. Θα πρότεινα όμως να μπει ο όρος τουλάχιστον μιας επιτυχίας ( να έχουν πιάσει τη βάση σε έναν τουλάχιστον παλαιότερο ή επόμενο διαγωνισμό ) ακόμα και γι αυτούς !
3) Μετά τη μεταβατική περίοδο η προϋπηρεσία θα μετράει ως προσαύξηση στον βαθμό του Α.Σ.Ε.Π. . Κατά τη γνώμη μου λοιπόν , κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι δεν θα έχει κίνητρο κάποιος για να πάει αναπληρωτής . Αν πάει , η προσαύξηση μπορεί να είναι ικανή να τον βοηθήσει να »προσπεράσει» κάποιους και να διοριστεί ( και αν δεν πάει , ίσως τον προσπεράσει κάποιος άλλος που πήγε ) .
4) Όσοι είναι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π. ( κάτω από τον τελευταίο που διορίστηκε ) θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε αναπληρωτές και να πάρουν προσαύξηση στον επόμενο διαγωνισμό . Ως εδώ καλά ! Γιατί να μετράει όμως η προϋπηρεσία που πήρε κάποιος , π.χ. από την εκκλησιαστική εκπαίδευση ή τη Σιβιτανίδειο ή τον ΟΑΕΔ όπου δεν υπάρχει διαφάνεια ; Σωστά κλείσατε το παράθυρο ρουσφετιού της Π.Δ.Σ. . Κλείστε και τα υπόλοιπα παράθυρα !
5) Κάποιος που έγραψε 60 σε δύο διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. και κάποιος άλλος που έγραψε 60 σε τρεις διαγωνισμούς θα έχουν την ίδια προσαύξηση σε επόμενο διαγωνισμό ; Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να πάρει λίγο μεγαλύτερη προσαύξηση ο έχον πιο πολλές επιτυχίες . Θα μπορούσατε π.χ. να δίνεται »ολόκληρη» προσαύξηση στον τελευταίο διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π. και »μισή» προσαύξηση στους παλαιότερους διαγωνισμούς .
—————————–
θα ήθελα απλώς να προσθέσω σαν ιδέα οτι μπορεί να μετράει ολάκληρη η τελευταία επιτυχία ΑΣΕΠ και μισή η καλύτερη απο τις προηγούμενες…
Για μένα αυτό θα ήταν το πιο δίκαιο ωστε το μόνο πλεονέκτημα κάποιου που γράφει συνεχώς πχ 60% να έχει απλώς την μεγαλύτερη εμπειρία στους διαγωνισμούς και μια μικρή προσάυξηση λόγω έυκολων θεμάτων ή μεγάλης επιτυχίας στο ΑΣΕΠ.
Ορισμένες προτάσεις σύμφωνα με τη λογική του ΑΣΕΠ …
-. Αν η επιτυχία στον ΑΣΕΠ αποτελεί το μέγιστο κριτήριο αξιοσύνης τότε για ποιο λόγο μας ζητάτε τα πτυχία; Ας μην είναι το πτυχίο προϋπόθεση συμμετοχής στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Αφήστε τον καθένα να δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ. Επίσης δώστε του την δυνατότητα να δώσει εξετάσεις και στη μουσική, στην ξένη γλώσσα, στην πληροφορική, στις τεχνικές ειδικότητες και όπου αλλού επιθυμεί. Άλλωστε αν περάσει σε όλα θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο. Φοβάστε μήπως υπάρξουν κάποιοι επιτυχόντες και χωρίς πτυχίο ε; ;)
Α και όχι κάθε 2 χρόνια ΑΣΕΠ, ας γίνονται κάθε εξάμηνο για να προλαβαίνουν όλοι να είναι επιτυχόντες. :)
-. Επίσης επειδή οι γνώσεις και η αξιοσύνη πρέπει να αποδεικνύονται συνεχώς και στο διηνεκές προτείνω και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί να περνάνε από ΑΣΕΠ κάθε 2 χρόνια κι όσοι αποτυγχάνουν να απολύονται. Έτσι γιατί ο ΑΣΕΠ αποτελεί το ΜΟΝΟ κριτήριο απόδειξης παιδαγωγικής και επιστημονικής επάρκειας …
κ.υπουργέ,΄
θέλω να καταθέσω την άποψη μου για το καθεστώς πρόσληψης των εκπαιδευτών στα ΙΕΚ.Υποτίθεται ότι όλοι μας καταθέτουμε τα προσόντα μας μήνα Σεπτέμβριο (χειμερινό εξάμηνο) και μήνα Φεβρουάριο (εαρινό εξάμηνο) για να ακολουθήσει η επιλογή μάλιστα με τον ερχομό και ειδικού ατόμου απο τον ΟΕΕΚ.Ο ερχομός του είναι τυπικός αλλά ουσιαστικός γι αυτόν γιατί καρπωνεται χρήματα μετάβασης εκτός έδρας.
1. Στις προσλήψεις εκπαιδευτών στα ΙΕΚ επικρατεί ένας απέραντος ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ή καθαρά γνωριμία του εκάστοτε Δ/ντή του ΙΕΚ.Αναλαμβάνουν να κάνουν μαθήματα εκπαιδευτές (πολλές φορές της πιάτσας) με αποτέλεσμα αυτά να στοιχίζουν στη γνώση των παιδιών.Ποιός όμως νοιάζεται γι αυτό;Πολλές φορές η πίτα μοιράζεται και μεταξύ των βουλευτών!!
2. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα ΙΕΚ.Μπορεί να φθάσουν και να ξεπεράσουν τον ένα χρόνο.Νυστικό αρκούδι δεν χορεύει, κ.υπουργέ.Τη στιγμή μάλιστα που οι μαθητές προκαταβάλουν τα δίδακτρα.Που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα;
3. Σε επιτροπές εξετάσεων,επιτηρητές των εξετάσεων για την πιστοποίηση τοποθετούνται πάντα αρεστοί των Δ/ντών των ΙΕΚ καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί του ΙΕΚ για να πάρουν επι πλέον χρήματα.Οι πιέσεις απο βουλευτές άλλο τίποτα!!
4. Στους αρεστούς ανατίθενται πάρα πολλές ώρες μαθημάτων (μπορεί και 10), άρα πολλά χρήματα και σε άλλους ταλαίπωρους 2 το πολύ 3 ώρες.
Οι πολύτεκνοι διαμαρτύρονται και επειδή όπως όλοι οι Έλληνες έχουν ανάγκη χρημάτων (ένας λόγος παραπάνω) προτείνουν:γιατί να μην ισχύει το 20% των προσλήψεων που ισχύει σε διορισμούς πανελλαδικά γι αυτούς και τα τέκνα τους;
Θα παρακαλούσα να απαντήσετε για το τι σκέφτεστε να κάνετε.Ευχαριστώ.
ΕΙΜΑΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟΝ 4Π/2008 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ(ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΣΗΣ 18.24).ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΗΤΑΝ ΕΝΝΕΑ (9),ΑΝ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ 6 ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ.ΣΥΝΕΠΩΣ, Η <> ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ (Π.Χ 20% )ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΟΝ, ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ, ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚ ΚΡΙΤΗΡΙΑ(ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ).
Νομίζουν πολλοί συνάδελφοι οι διορισμοί των πολύτεκνων εκπαιδευτικών δεν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, γιατί αποτελούν μια ελάχιστη μειοψηφία στο σύνολο των διορισμών. Για να καταλάβουμε ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος σε ορισμένους πολύπαθους κλάδους, αρκεί να συλλογιστούμε το εξής παράδειγμα: Την τρέχουσα σχολική χρονιά διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ μόλις 18 οικονομολόγοι ΠΕ09, ενώ ταυτόχρονα διορίστηκαν 40(!) πολύτεκνοι της ίδιας ειδικότητας! Μάλλον είναι υποκρισία να ισχυριζόμαστε ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί είναι πολύ λίγοι για να δημιουργήσουν πρόβλημα! Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν είναι καν απόφοιτοι «καθηγητικής» σχολής, επομένως με ποιο αιτιολογικό να διοριστούν στην εκπαίδευση, εκμεταλλευόμενοι ένα νόμο που ισχύει αποκλειστικά για πολύτεκνους καθηγητές;
Η αδικία βέβαια δε σταματάει εδώ. Ένα μεγάλο μέρος από τους πολύτεκνους συναδέλφους που διορίζονται ετησίως (και είναι πολλοί, όπως αναφέρθηκε παραπάνω) επιλέγει περιζήτητα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ολοκληρωτικά τις μεταθέσεις (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου οι μεταθέσεις οικονομολόγων τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει, γεγονός που προφανώς συνδέεται άμεσα με τους πολυάριθμους διορισμούς πολύτεκνων εκεί).
Και για να έρθω στη δικιά μου περίπτωση, έχω διοριστεί εδώ και μια 5ετία μέσω ΑΣΕΠ και από τότε έχω υπηρετήσει και με το παραπάνω την ελληνική επαρχία. Πίστευα ότι η συγκομιδή μορίων από την ακριτική Ελλάδα θα με έφερνε γρήγορα κοντά στην οικογένειά μου, αλλά τα χρόνια περνούν και απογοητεύομαι οικτρά. Όσο συνεχίζονται οι πολυάριθμοι διορισμοί πολύτεκνων οικονομολόγων στην πόλη μου, εξανεμίζονται οι ελπίδες μου για μετάθεση. Και ερωτώ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ?
Τρέχουμε τόσα χρόνια από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να διδάξουμε στην πδσ,κάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα την εβδομάδα με κάθε μέσο,χωρίς να λογαριάζουμε έξοδα,αποστάσεις,καιρικές συνθήκες,ποιότητα των δρόμων.
Τρέχουμε απλήρωτοι,αφού πληρωνόμαστε μετά από ένα ή και δύο χρόνια,επομένως βάζουμε από την τσέπη μας,που δεν είναι και γεμάτη.
Τρέχουμε παρά το γεγονός ότι φορολογούμαστε για λεφτά που δεν έχουμε πάρει.
Τρέχουμε ακόμη και για μία ώρα πρόσθετης,η οποία σημειωτέον δε μας δίνει καν ένσημο.
Τρέχουμε για μία ώρα πρόσθετης, η αμοιβή της οποίας είναι κάτι πάνω από 9 ευρώ μεικτά.
Τρέχουμε χωρίς να συμπληρώνουμε ένσημα ώστε να δικαιούμαστε βιβλιάριο υγείας και επίδομα ανεργίας.
Τρέχουμε ακόμη και με δεδομένο ότι μας απαγορεύεται να διδάξουμε σε φροντιστήριο για να μπορούμε να ζούμε.
Τρέχουμε διαβάζοντας για ασεπ, έστω και αν η αποτυχία μας κόβει τα φτερά,έστω και αν εξεταζόμαστε οι φυσικοί σε μαθήματα που ουδέποτε διδαχτήκαμε (βιολογία και γεωλογία)
Τρέχουμε και αντί να υποστηρίζουμε την οικογένειά μας ηθικά και οικονομικά,την επιβαρύνουμε.
ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑ.
ΤΡΈΧΟΥΜΕ ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΚΆΘΕ ΦΟΡΆ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΑΙΔΕΊΑΣ.
ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΠ’ΈΞΩ;
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΈΡΘΕΤΕ ΈΣΤΩ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΆ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΜΑΣ;
ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ!
ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΚΌΠΟΙ ΤΌΣΩΝ ΕΤΏΝ,ΟΙ ΔΙΚΟΊ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΏΝ ΜΑΣ. ΜΌΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΈΝΟ ΌΤΙ ΜΕΤΡΆΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΡΊΧΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΊΝΑΚΈΣ ΑΝΑΠΛΉΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΌΥ,ΠΆΝΤΑ ΜΕ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΊΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ.
ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΉΣΕΤΕ ΑΠ’ΈΞΩ;
Γνώμη μου είναι να σταματήσουν να τροφοδοτούνται οι πίνακες με νέα άτομα,εκτός των επιτυχόντων του ασεπ.
Για όσους είναι ήδη στους πίνακες να συνεχίσουν να ισχύουν τα ίδια δεδομένα,με βάση τα οποία μπήκαν στους πίνακες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Εγώ προτείνω αρχικά να εκλέγονται 1500 βουλευτές και μετά από ΑΣΕΠ και σε αναλογία 1/5 σε κάθε περιφέρεια να επιτυγχάνουν οι 300 καλύτεροι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε τους ίδιους τόσα χρόνια και δεν θα καρπώνονται τις βουλευτικές συντάξεις. Γιατί οι περισσότεροι είναι άσχετοι και έχουν κάνει το βουλευτιλίκι και το υπουργιλίκι επάγγελμα. ΜOΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ θα ανανεώνονται οι φάτσες τους στην Τ.V και δεν θα τους βλέπουμε μέχρι τα γεράματα τους. Οι σταυροί στα ψηφοδέλτια δεν πρέπει να αποτελούν και το μοναδικό κριτήριο για να εκλέγεται ένας βουλευτής γιατί όλοι ξέρουμε με ποιον τρόπο τους μαζεύουνε. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΕΚΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
ΠΕΟ4Ο2 ΕΤΩΝ 40 ΕΓΓΑΜΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ.
Υ.Γ 1) Ανυπομονώ να δω τους βαθμούς των υποψήφιων βουλευτών στο διαδίκτυο.θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!!
2)ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΕΤΑΤΕ ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ Π.Δ.Σ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΤΟ ΤΙΝΑΖΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΜΑΝΑ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΡΕΨΕΙ 2 ΚΑΙ 3 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ 22 ΩΣ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ;
ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΒΑΖΕΤΕ ΜΟΡΙΑ;
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΜΩΝ 60-40 ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
Θα ήθελα αρχικά να δηλώσω την θετική μου στάση σε αυτό που το υπουργείο παιδείας προτίθεται να κάνει. Επειδή όμως σε κάθε μεταρρύθμιση κάποιοι θίγονται άμεσα (και έχουν δίκιο), θα πρότεινα να μην γίνει ότι έγινε και με την κατάργηση της επετηρίδας, όπου καταργήθηκε απότομα χωρίς καμία μέριμνα για αυτούς που ήταν έτοιμοι να διοριστούν. Συγκεκριμένα προτείνω:
1. Διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ από τον επόμενο ΑΣΕΠ με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους αναπληρωτές – ωρομίσθιους.
2. Ο κάθε εκπαιδευτικός να επιλέγει τον ΑΣΕΠ που επιθυμεί και να μπορεί να τον κρατήσει μέχρι 10 χρόνια, όπως το τεστ δεξιοτήτων. Αν κάποιος θέλει να βελτιώσει την βαθμολογία και την θέση του, μπορεί να δώσει άλλον ΑΣΕΠ.
3. Να υπάρξει μεταβατική περίοδο για τους εκπαιδευτικούς με μεγάλες προϋπηρεσίες, 20 μήνες και άνω, μέσα στο χρονικό διάστημα των 5 ετών. Ο υπάρχων ενιαίος πίνακας ήταν αξιοκρατικός στο μεγαλύτερο βαθμό του, αλλά όταν άρχισαν να αναγνωρίζονται οι προϋπηρεσίες από ΟΑΕΔ, ΠΔΣ, ιδιωτικά σχολεία, μέρος της Ολυμπιακής Παιδείας, ΤΑΔ ΕΤΑΔ, εκκλησιαστικά, μουσικά κ.α. έχασε την αντικειμενικότητά του.
4. Για όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος να γίνονται οι προσλήψεις με το αρχικό ποσοστό 75% – 25% (ΑΣΕΠ – ενιαίος πίνακας αντίστοιχα)όπου πρώτα θα επιλέγουν οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Είναι άδικο και απαξιωτικό για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να παίρνουν τα κενά που περισσεύουν.
και 5. Θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σχολή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης τμήμα παιδαγωγικής κατάρτισης για αυτούς που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση και να είναι αυτοί που θα διορίζονται στα σχολεία. Μέχρι σήμερα σε σχολές που θεωρείται ότι δίνουν παιδαγωγική κατάρτιση,π.χ. μαθηματικοί, φιλόλογοι, γυμναστές κ.α., αυτή είναι ελλειπής και καταφεύγουν οι υποψήφιοι σε φροντιστήρια ΑΣΕΠ. Αντίθετα η ετήσια φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ προσφέρει σημαντικές γνώσεις για την εκπαιδευτική διαδικασία, ουσιαστικές και βιωματικές.
Θα ήθελα να δω από το υπουργείο και προτάσεις που θα αφορούν την Ειδική Αγωγή, ένα κομμάτι της εκπαίδευσης που έχει σημαντικά προβλήματα και που οι προσλήψεις και οι διορισμοί γίνονται ακόμα με την διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης για στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕ03 1ος ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ 2009 (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ=μόνο ασέπ) ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΑΘΗΝΩΝ (αριστούχος) ιδιοκτήτης φροντιστηρίων (γ βάθμιας και β βάθμιας)και εμπειρία πολλών ετών.
ΑΣΕΠ
Πρέπει να παραδεχτώ ότι με το ΑΣΕΠ (το οποίο ο κόσμος το φοβήθηκε αρχικά )υπάρχει το αίσθημα της δικαιοσύνης και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα διορισμού νέων με όρεξη ή ταλαντούχων εκπαιδευτικών που αλλιώς θα έπρεπε να γεράσουν για να διοριστούν.
Σίγουρα όπως όλα άλλωστε , έτσι και αυτό, σηκώνει συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Για παράδειγμα περισσότερο γνωστικό και παιδαγωγικά όπου η εξέταση είναι αντικειμενική λιγότερο ή απλή επάρκεια για την ειδική διδακτική εφόσον προς το παρόν ακόμα και οι ειδικοί δεν συμφωνούν και δεν υπάρχει επαρκές επιστημονικό προσωπικό για τις διορθώσεις και πολλές φορές διορθώνουν γραπτά καθηγητές που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους μαθηματικούς τις χαμηλότερες στατιστικά επιδόσεις στην ειδική διδακτική τις είχαν αυτοί που είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο γνωστικό (μέσα σε αυτούς είναι και συνάδελφοι με συγγραφικό έργο στην ειδική διδακτική ή ακόμα και μεταπτυχιακό σε αυτήν ) .
ΜΟΡΙΑ
Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό από καθηγητές φροντιστηρίων με φοβερή εμπειρία ή από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες με τεράστιο γνωστικό αντικείμενο και με πάρα πολλές ώρες διδασκαλίας (δύσκολης διδασκαλίας ειδικά αν μιλάμε για το πανεπιστήμιο) που όμως δεν αναγνωρίζετε ως προ υπηρεσία . Μπορώ να φανταστώ βέβαια, ότι υπάρχει ένα δίκιο σε αυτό και για τις δύο παραπάνω κατηγορίες (αδιαφάνεια) .
Όμως μοριοδοτώντας τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους αδικούμε τους υπόλοιπους και αν το σκεφτώ σαν εργοδότης (ypepth) δεν είναι σίγουρο αν επιλέγω τους καλύτερους.
Έτσι πιστεύω πώς δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προ υπηρεσία μιας και δεν είναι σαφές ποιος την έχει και υπάρχει ο κίνδυνος έμμεσου αποκλεισμού ικανών στελεχών.(ας παραμείνει λοιπόν όπως έχει)
Για το θέμα του χρόνου απόκτησης πτυχίου πιστεύω πώς δεν πρέπει να παίξει ρόλο μιας και πάρα πολλοί άνθρωποι λόγω σοβαρών προβλημάτων αναγκάζονταν να δουλεύουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους (ίσως να είναι και καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας η εικόνα ενός εκπαιδευτικού που έχει μοχθήσει από μια εικόνα ενός τέλειου καθηγητή ).Τι κοινωνία θα ήμασταν αν αποκλείαμε αυτούς πού τα κατάφεραν χωρίς την βοήθεια της κοινωνίας όταν η τελευταία ήταν υποχρεωμένη να τους βοηθήσει (φοιτητικά δάνεια… ).Στο κάτω κάτω για τον εργοδότη το αποτέλεσμα μετράει.(και αυτό όπως έχει)
Αυτό που πιστεύω πως πρέπει να προσμετράει είναι ο βαθμός πτυχίου, τα μεταπτυχιακά (όλα) και τα διδακτορικά και να συνδεθούν με τον μισθό (όχι όπως τώρα που κάποιος με διδακτορικό παίρνει περίπου 70 ευρώ χώρια τις κρατήσεις).
ΤΟ ΝΟΗΜΑ
Τώρα βέβαια και τους σούπερ καθηγητές να προσλάβουμε αν τους ρίξουμε στο σημερινό σχολείο δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ)
Μιλάμε για πρόσληψη καθηγητών λές και το πρόβλημα θα λυθεί αν προσλάβουμε τους σούπερ καθηγητές. Σας πληροφορώ ότι ως εκπαιδευτικός γνωρίζω άριστους συναδέλφους διορισμένους πού γνωρίζουν να κάνουν την δουλειά τους και την κάνουν άριστα (και είναι πάρα πολλοί).
Ας κοιτάξουμε πρώτα να παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς, στα σχολεία και στους μαθητές τα απαραίτητα για να μπορούν να κάνουν την δουλεία τους (δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη)και τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα(αξιολόγηση , δόκιμος…)
Αν υποθέσουμε ότι έχουμε και χαμηλού επιπέδου εκπαιδευτικούς μέσα στο σχολείο (σίγουρα υπάρχουν). Αν τους έλεγε κάποιος (σοβαρή επιμόρφωση) τι έπρεπε να κάνουν με τον καιρό θα γίνονταν άριστοι. (από προσωπική εμπειρία οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς μπορούν να γίνουν καλοί δάσκαλοι με καθοδήγηση και όχι κρίση )
Αυτό που λέω δηλαδή είναι ότι πρέπει να μπούν επιτέλους άξιοι και εργατικοί σχολικοί σύμβουλοι και επιμορφωτές με προσόντα και χαρίσματα (όχι κομματικά χαρίσματα) , διευθυντές μονάδων και διευθύνσεων στελέχη που να δίνουν ζωή στο σχολείο. Όλοι γνωρίζουμε πώς μεταμορφώνεται ένα σχολείο με την αλλαγή διευθυντή. Επίσης πρέπει να μπούν στις μεγάλες σχολικές μονάδες υπεύθυνοι μαθημάτων και όλοι αυτοί να κρίνονται για το έργο τους και να αξιολογούνται . Θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος προ υπηρεσίας για θέσεις διευθυντών – σχολικών συμβούλων για να μπαίνουν και νέοι με ιδιαίτερα προσόντα και όρεξη για δουλειά (πρίν τους γεράσει το σύστημα) .
Δεν απορεί κανείς πως λειτουργούν μερικά καλά ιδιωτικά σχολεία ή φροντιστήρια με προσωπικό που έχει αποτύχει από τον ΑΣΕΠ; Αυτά λειτουργούν λόγω διευθύνσεως και υπεύθυνων μαθημάτων που χαράζουν την πορεία και δίνουν ρυθμό και όχι λόγω φοβίας της απολύσεως που πιστεύουν μερικοί!
ΑΠΟΡΩ
Το κράτος θα αλλάξει τα πάντα προς μία άγνωστη κατεύθυνση πριν δοκιμάσει να δώσει τα απαραίτητα στην παιδεία .
Αυτοί που τα σκέπτονται αυτά έχουν σπουδάσει;
Αυτοί θα αξιολογήσουν και θα επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς;
Το μόνο που κάνετε είναι να μεγαλώνετε το χάσμα εκπαιδευτικών – μαθητών, γονιών.
Οι καθηγητές δίνουν κάθε μέρα την ψυχή τους στην έδρα χωρίς καμία βοήθεια βιώνοντας την απαξίωση. Ναι υπάρχουν και κάποιοι βολεμένοι και κάποιοι κουρασμένοι. Θα τους τιμωρήσουμε επειδή δεν άντεξαν την απαξίωση ; ή θα σταθούμε δίπλα στην παιδεία;
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΠΡΟΦΑΝΗΣ ΛΥΣΗΣ. ΑΛΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ (ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ)
Οι συνάδελφοι που υπεραμύνονται του ΑΣΕΠ και δέχονται αδιαμαρτύρητα την κατάργηση των πινάκων , φαντάζομαι ότι είναι στο σύνολό τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες , χωρίς επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις , έχοντας ήδη συμπεριλάβει στον προγραμματισμό τους εντός του Πανεπιστημίου την προοπτική του Διαγωνισμού..
Και φυσικά πιστεύουν αφελώς ότι αυτή τους η στάση εξυπηρετεί το στενό ατομικό τους συμφέρον .Εξ’ ού και οι «ανθρωποφάγες» διαθέσεις ορισμένων έναντι και των πολυτέκνων ..
Ερωτώ λοιπόν: αν καταργηθούν οι πίνακες και οι μέσω αυτών προσλήψεις και τα πάντα καθορίζονται εφεξής από την αξιολογική αυθεντία(;) του Ασεπ , σε τι ύψος θα φτάσει ο αριθμός των υποψηφίων που θα συνωστίζονται για μια θέση στον ήλιο (;) της δημόσιας παιδείας ;Σε τι επίπεδο θα εξακοντιστούν τα ποσοστά αποτυχίας με δεδομένη την πολιτική μείωσης των διορισμών σε απόλυτους αριθμούς τα τελευταία χρόνια και με καμία απολύτως δέσμευση της νεοπαγούς ηγεσίας του Υπουργείου για αύξησή τους;
Δεν αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσουν , όπως και την επικοινωνιακή εκμετάλλευσή του μέσω της μετάθεσης των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ευθυνών του κράτους στην υποτιθέμενη δική τους ανεπάρκεια και ανικανότητα; Εμείς οι παλιότεροι το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό και στην πρώτη ,την πασοκική βερσιόν του και στο νεοδημοκρατικό του ριμέικ ..
Λοιπόν , καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται για αυτές
Ωστόσο , το ελληνικό κράτος φαντάζει στα μάτια μου παντελώς ανυπόληπτο και βασικά υπεύθυνο για την ενεργοποίηση των πιο χαμηλών αντανακλαστικών ενίων συναδέλφων. Συγχαρητήρια κ. υπουργέ ..Με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις – απορρυθμίσεις της ταλαίπωρης παιδείας τα τελευταία 20 χρόνια από τους Αλάριχους κατεδαφιστές υπουργούς και συμβούλους , καταφέρατε και να την απαξιώσετε πλήρως ,ενισχύοπντας προκλητικά την ιδιωτική , αλλά και να αποθηριώσετε αυτούς που αύριο θα κληθούν να μορφώσουν ήθος στις νεότερες γενιές .
Ή μήπως δεν ενδιαφέρει πια το ήθος , αλλά μόνο η αναπαραγωγή ενός απασχολήσιμου και πλήρως ελέγξιμου κοινωνικού πολτού , από ανάλογα αναλώσιμους εκπαιδευτές , αλλά όχι εκπαιδευτικούς??
Κλείνοντας , θα ξαναπώ επιγραμματικά ό,τι έχω ήδη καταθέσει στο πρώτο μου μήνυμα στη σελίδα 72
– Θέλετε πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας ;
αυτή δεν επιτυγχάνεται με κανένα μαγικό κουτάκι επιτυχίας στα multiple choice ερωτήματα του παντελώς ανυπόληπτου ΑΣΕΠ.Και η όποια επιτυχία ή αποτυχία δεν επιλύει τη θεμελιώδη αντίφαση ανάμεσα στο μη μόνιμο διορισμό , αλλά την ανάληψη εκπαιδευτικού έργου μέσω των ελαστικοποιημένων σχέσεων αναπλήρωσης και ωρομισθίας ..αντίφαση που σας εκθέτει ανεπανόρθωτα ως εκπροσώπους ενός υποτιθέμενου κράτους δικαίου
επιτυγχάνεται όμως μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης του μάχιμου εκπαιδευτικού και με ουσιαστική και συνεχή αξιολόγηση εντός της τάξης , υπό τους όρους και τις προυποθέσεις που ήδη έχω θέσει
επιτυγχάνεται επίσης μέσα από ριζική αναδιάρθρωση των καθηγητικών ΑΕΙ με πρόσθετα μαθήματα ή και έτη καθαρής εκπαιδευτικής προετοιμασίας και αξιολόγησης , θεωρητικής και πρακτικής …
επιτυγχάνεται τέλος μέσα από την τόνωση ενός αισθήματος αυτοσεβασμού , αυτοπεποίθησης κι αξιοπρέπειας του εκπαιδευτικού , ικανού να του προσφέρει την απαραίτητη ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία , να εμπνεύσει το έργο του και το ενδιαφέρον του μαθητή του … Ο σύγχρονος εκπαιδευτικός – λάστιχο που τρέχει πανικόβλητος σε δυο ή τρία σχολεία, ενίοτε διαφορετικών νομών , εγκαταλείποντας οικογένεια κ.λ.π. για να συμπληρώσει ώρες και μόρια δεν έχει ούτε φυσικό δεσμό ούτε ψυχικό – συναισθηματικό με το σχολείο και τα παιδιά .. Είναι δεσμώτης στη φαυλότητα της ανερμάτιστης πολιτικής σας ..
Η λύση περνά μέσα από την πλήρη αναδιάταξη της δομής του δημόσιου σχολείου : ολοήμερο , ολιγομελείς τάξεις , συνεχής επιμόρφωση , αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία , μαζικοί διορισμοί μέχρι το κλείσιμο των πινάκων της διακομματικής φαυλότητας .Μετά από αυτό είναι υπόθεση των πανεπιστημίων να καθορίσουν πόσοι και πώς θα αποφοιτούν για να στελεχώσουν την εκπαίδευση και ζήτημα εποπτείας από ένα ανεξάρτητο σώμα η επιμόρφωση και η αξιολόγηση εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας …
Κυρία Υπουργέ,
Ανήκω στον κλάδο ΠΕ11(ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ),έχω συμμετάσχει σε δύο(2) διαγωνισμούς ΑΣΕΠ,επιτυχημένοι και οι δύο και συγκεκριμένα στον δέυτερο έλαβα τη θέση 188.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο διορίστηκαν στον κλάδο μου 24 άτομα από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και περίπου 500 από τους υπόλοιπους πίνακες.Αυτοί οι διορισμοί πραγματοποιήθηκαν βάση του συστήματος 60%-40%,το οποίο θεωρώ δίκαιο,παρ’ότι με συμφέρει η αρχική σας τοποθέτηση για διορισμούς μόνο μέσω ΑΣΕΠ.Συνεχίζοντας την εφαρμογή του υπάρχοντος συστήματος(60%-40%) για ακόμα μία χρονιά προφανώς θα διορίσετε τους υπόλοιπους 24 από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ(48 συνολικά διριστέους σύμφωνα με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ) και υποθέτω άλλους περίπου 500 από τους υπόλοιπους πίνακες.
Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε πως αντιστοιχούν αυτοί οι διορισμοί στα ποσοστά 60%-40% γιατι αδυνατώ να το καταλάβω;
Τέλος θα ήθελα να μου δώσετε ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσω την υπεράνθρωπη προσπάθεια στο κυνήγι μίας πολύ υψηλής θέσης στον πίνακα επιτυχόντων ΑΣΕΠ αφού η συντριπτική πλειοψηφία των διοριστέων ήταν, είναι και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να είναι από όλους τους άλλους πίνακες πλην του ΑΣΕΠ!
Σας ευχαριστώ!
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
θα ήθελα να μου απαντήσετε απλώς στην εξής ερώτηση:
Πιστεύετε ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ότι είναι δυνατόν να κριθεί η καταλληλότητα (ή μη)ενός εκπαιδευτικού μέσα από μια 4ωρη εξέταση του ΑΣΕΠ;
Και μάλιστα, μια εξέταση καθαρά φροντιστηριακή, με αχανή ύλη, με ερωτήσεις οι οποίες ως επί το πλείστον δεν αξιολογούν την κριτική ικανότητα του εκπ/κού, τη μεταδοτικότητα, τη διάθεσή του για διδασκαλία, την ευελιξία του και την ευαισθησία του, αλλά μάλλον την ικανότητά του για αποστήθιση και απόκτηση στείρων εγκυκλοπαιδικών γνώσεων (αυτό μόνο αξιολογείται με τις ερωτήσεις του γνωστικού αντκειμένου, αλλά και με τα παιδαγωγικά, αφού το να απαντήσεις στις multiple choice (!) ερωτήσεις δεν σημαίνει ότι εφαρμόζεις κιόλας τα όσα «ωραία παιδαγωγικά» παπαγάλισες…).
Αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια, κυρία υπουργέ, και η ατράνταχτη απόδειξη είναι το γεγονός ότι, κατά τα τελευταία 11 χρόνια που εφαρμόζεται ο εν λόγω διαγωνισμός, ούτε το εκπ/κό μας σύστημα αναβαθμίστηκε σημαντικά ούτε οι μαθητές μας κατακτούν καλύτερα και ευκολότερα το περίφημο «μορφωτικό αγαθό» (τουναντίον!).
Αλλά ούτε και το πρόβλημα που δημιουργούσε, υποτίθεται, η επετηρίδα (δηλ. η καθυστέρηση μόνιμου διορισμού) λύθηκε με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αντίθετα, καταργήσατε μία επετηρίδα και στη θέση της φτιάξατε τρεις πίνακες. Και αλίμονο σε όποιον ενταχθεί σε έναν από αυτούς: θα πρέπει να οπλιστεί με πολλή υπομονή μέχρι (και αν) διοριστεί.
Και το χειρότερο, όλα αυτά τα χρόνια, κάποιοι συνάδελφοι κατάφεραν να αποφύγουν εντελώς τον σκόπελο του ΑΣΕΠ, χάρη στα «παραθυράκια» που σκοπίμως έμειναν ανοικτά για τους υμετέρους (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ, ΠΔΣ-Ενισχυτική, Εκκλησιαστικά, ΟΑΕΔ). Παιδιά ενός ανώτερου θεού μάλλον…
Τελικά, το μόνο που κατάφερε το ΑΣΕΠ ήταν να καταρρακώσει εντελώς την αξιοπρέπεια, την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια χιλιάδων εκπαιδευτικών, είτε διορίστηκαν είτε όχι. Τα μέτρα που εξαγγέλλετε είναι «μία από τα ίδια», χωρίς ουσιαστικό αντἰκρυσμα, χωρίς προοπτική και όραμα. Τα μέτρα που ήδη πήρατε (π.χ. ΠΔΣ) είναι απλώς ημίμετρα.
Παραδεχτείτε το, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ήταν για εσάς μια ΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ (πολύ βολική) επειδή δήθεν αδυνατούσατε να διαχειριστείτε τα χωρίς αντίκρυσμα πτυχία μας. Θα προτιμούσαμε όμως μια ΛΥΣΗ ΟΥΣΙΑΣ. Το ποια είναι αυτή δεν θα σας το υποδείξω, διότι εύκολα (και πολύ βολικά επίσης) θα αντιτάσσατε την περίοδο οικονομικής δυσχέρειας που διανύουμε… Ξέρετε πολύ καλά ποια είναι η λύση και ότι σχετίζεται γενικότερα με την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Βγείτε για λίγο από το γραφείο σας, σταματήστε να συμβουλεύεστε τους «γκουρού» του ΑΣΕΠ και τους συμβούλους σας, αναπτύξτε επαφές με το σχολικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, και θα καταλάβετε πόσο ΔΙΚΑΙΗ και σωστή είναι.
Σας ευχαριστώ
Νομίζω ότι το όλοι από ΑΣΕΠ είναι υποβάθμιση του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού.
Τα υπόλοιπα που διάβασα ως δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας φαίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Φυσικά, στις λεπτομέρειες πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες, δεν μπορεί να τα βλέπουμε όλοι ίδια τα πράγματα.
Μόνο ΑΣΕΠ τι σημαίνει;
Όσοι έχουν παιδαγωγική κατάρτιση και δεν πέρασαν εξετάσεις ΑΣΕΠ είναι χειρότεροι από αυτούς που πέρασαν ΑΣΕΠ και δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση;
Το ΑΣΕΠ πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πανεπιστήμιο παιδαγωγικών επιστημών και ερευνών. Έτσι, θα προετοιμάζεται ένας εκπαιδευτικός, παιδαγωγός που έχει συνείδηση του ότι πρώτα από όλα είναι ο μαθητής και αυξημένες ικανότητες για να το εφαρμόσει και στην πράξη.
Η πρόταση μου έχει δυο σκέλη, που είναι τα εξής:
1)
Διορισμοί μέσω των πινάκων που δεν περιλαμβάνουν μόνο επιτυχόντες ΑΣΕΠ ή μόνο αποτυχόντες, τους περιλαμβάνουν και τους 2.
Τους περιλαμβάνουν όλους αυτή τη στιγμή. Ο κόπος και οι θυσίες του ωρομίσθιου, καθώς και η επιτυχία στον ΑΣΕΠ ας μην ισοπεδώνονται. Και οι δυο κατηγορίες είμαστε άνθρωποι που προσπάθησαν. (Εξ άλλου αρκετοί από τους επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ έχουν κερδίσει ως «ανταμοιβή» για αυτή την επιτυχία τους την κλήση ως ωρομίσθιοι και γνωρίζουν τον κόπο και τις θυσίες του ωρομίσθιου. Πολλοί επίσης ωρομίσθιοι έχουν δώσει ΑΣΕΠ επιτυχημένα ή αποτυχημένα και γνωρίζουν τον κόπο, το κόστος πολλές φορές, την αγωνία και αυτού που έδωσε ΑΣΕΠ.) Διορισμοί μέσω των πινάκων που ήδη υπάρχουν και οι οποίοι καλό είναι να κλειδώσουν.
Κατάργηση του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς και κατάργηση της ωρομισθίας.
Δηλ. μεταβατική περίοδος 6 ετών με διορισμούς μόνο από τους πίνακες. Διορισμοί αναπληρωτών και μόνιμων. Από τους υπάρχοντες πίνακες.
(Φυσικά αυτή η πρόταση αποτελεί μια κεντρική πρόταση, όπου κάποιος μπορεί να κρίνει ότι ελλιπής και πρέπει π.χ. να προβλέπονται ποσοστά που να καλύπτουν και άλλες κατηγορίες και να έχει δίκιο στην πρόταση του.)
2) Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση επι της ουσίας
Μελέτη, σχεδιασμός και προγραμματισμός για 2 χρόνια και έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2011 ή 2012 ενός πανεπιστημίου παιδαγωγικών επιστημών και ερευνών από το οποίο θα βγαίνουν και στο οποίο προφανώς θα σπουδάζουν από το 2011 ή 2012 οι μελλοντικοί καθηγητές και δάσκαλοι όλων των ειδικοτήτων και από το 2015 ή 2016 θα αποτελούν το 100% των νεοδιορισμένων.
Εισαγωγή σε αυτό το Πανεπιστήμιο όσων χρειάζονται μόνο ως εκπαιδευτικοί. Δηλ. εισακτέοι που θα μπορούν να αυξομειώνονται 20% ίσως (όσο κρίνεται απαραίτητο πάντως), ώστε να υπάρχει 100% απορρόφηση των αποφοίτων σε ορίζοντα το πολύ ενός-δυο ετών μετά την αποφοίτηση τους.
Είναι μια ιδέα που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν και που θα βοηθήσει να υπάρχει πραγματικά συνείδηση σε όλους τους δασκάλους και καθηγητές του ρόλου τους ως παιδαγωγών. Προφανώς υπάρχουν και άλλες. Μία που διαφαίνεται τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας είναι η ίδρυση σχολών παιδείας και εκπαίδευσης σε μερικά από τα υπάρχοντα πανεπιστήμια, που αν το υπουργείο παιδείας εκτιμά ότι αυτο μπορεί να κάνει προς το παρών δεν είναι μια κακή λύση, αλλά θα πρέπει να θεωρείται μια προσωρινή παρέμβαση.
Είναι όμως ιστορική ευκαιρία να κλειδώσουν οι πίνακες. Κάτι στο οποίο οι πιο πολλοί φαίνεται να συμφωνούν. Είναι ιστορική ευκαιρία για κατάργηση της ωρομισθίας και του ΑΣΕΠ την ίδια στιγμή.
Παράλληλα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί της ουσίας με σχεδιασμό και ίδρυση του Πανεπιστημίου Παιδαγωγικών Επιστημών και Ερευνών, που θα προετοιμάζει όλους τους μελλοντικούς παιδαγωγούς να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.
Κλείνοντας να σημειώσω ότι οι δυο αυτές προτάσεις δεν μπορούν να σταθούν η μία χωρίς την υλοποίηση της άλλης.
Δεν έχει νόημα να καταργηθεί δηλ. ο ΑΣΕΠ αν παράλληλα δεν δοθεί ουσιαστική λύση στην κατάρτιση του μελλοντικού παιδαγωγού.
Όπως δεν έχει νόημα να τιμωρείς τους σημερινούς και του πρόσφατου παρελθόντος εκπαιδευτικούς, που προσπάθησαν με ορισμένους και γνωστούς κανόνες όταν θέλεις να αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως ρόλο παιδαγωγού.
Κα Υπουργέ
Το σημερινό σύστημα προσλήψεων (ΑΣΕΠ, 60% – 40%) δημιουργήθηκε λόγω του κορεσμού και της ουσιαστικής δυσλειτουργίας που επήλθε στο σύστημα της επετηρίδας (μεγάλος αριθμός υποψήφιων εκπαιδευτικών, πρόσληψη σε μεγάλη ηλικία). Διαμορφώθηκε ώστε να προσαρμοστεί σε (αλλά και να προσαρμόσει…) μια κοινωνία εκπαιδευτικών που μελετούν για να επιτύχουν στο ΑΣΕΠ ή που καρτερούν υπομονετικά, περιφερόμενοι για να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία, εκτός των άλλων και διότι δεν μπορούν αντικειμενικά να μπουν σε τροχιά διεκδίκησης μιας θέσης μέσω ΑΣΕΠ. Αναφέρετε ότι το τωρινό σύστημα είναι και αυτό κορεσμένο με τη σειρά του.
Θεωρείτε ότι το οποιοδήποτε επόμενο σύστημα προσλήψεων δεν θα παρουσιάσει άλλου είδους χειρότερες δυσλειτουργίες τις οποίες ίσως χωρίς ολοκληρωμένη κοινωνικού/στατιστικού τύπου μελέτη δεν είναι δυνατόν να προβλέψει κανείς; Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι υπάρχουν διότι είναι αναγκαίοι για πολλούς λόγους. Προτείνω να μειώσετε τις αιτίες (της αναγκαστικής για την λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος) πρόσληψης αναπληρωτών ωρομισθίων ώστε η συσσώρευση προϋπηρεσίας να υφίσταται σε λιγότερους εκπαιδευτικούς. Γνωρίζεται πώς να το επιτύχετε αυτό. Όσο όμως υπάρχουν εκπαιδευτικοί που συσσωρεύουν προϋπηρεσία πρέπει να αφήσετε ανοιχτή τη δυνατότητα πρόσληψής τους σύμφωνα με το ισχύον σύστημα (επιτυχία σε ΑΣΕΠ και 24μηνο), όπως πρέπει να αφήσετε ανοιχτή ΚΑΙ την δυνατότητά τους να συσσωρεύουν ικανή προϋπηρεσία που να αναγνωρίζετε για πρόσληψη χωρίς ΑΣΕΠ . Και αυτό γιατί όπως σε επίπεδο εκπαίδευσης είναι «πρώτα ο μαθητής» έτσι και σε επίπεδο κοινωνίας πρέπει να είναι πρώτα ο δοκιμασμένος και αποδεκτός από το ίδιο του το κράτος εργαζόμενος.
Αφήστε το 60-40 στην πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ – προϋπηρεσίας αλλά λάβετε τέτοιες αποφάσεις ώστε εκ των πραγμάτων να αναγκάσετε την αναλογία να μεταβληθεί σταδιακά υπέρ όσων προσλαμβάνονται με διαγωνισμό. Μπορείτε να πετύχετε αυτό που θέλετε με ορθολογική χρήση των υπαρχόντων όπλων. Η δημιουργία νέων όπλων μπορεί να αλλάξει δραστικά την τροπή της ιστορίας, σκοτώνει όμως περισσότερους. Πόσους «θανάτους» ακόμα μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία;
Επιμένετε στο πρόσληψη μόνο μέσω ΑΣΕΠ; Δώστε δυνατότητα σταδιακής πρόσληψης όσων έχουν δημιουργήσει προϋπηρεσία και μην επιτρέψετε στη συνέχεια την συσσώρευση προϋπηρεσίας από κανέναν ούτε και μιας ημέρας. Αν όμως δημιουργείται προϋπηρεσία τότε ηθικά έχετε την υποχρέωση να αποκαταστήσετε επαγγελματικά τον εκπαιδευτικό που εργάστηκε και για το δικό σας συμφέρον.
Θέλετε να αλλάξετε έως και 180 μοίρες το σύστημα; Ναι, αλλά με ομαλό τρόπο και όχι με μεθόδους τραινάκι του τρόμου όπου οι αδύναμοι κρίκοι πέφτουν από μόνοι τους έξω. Θεωρώ ότι το καρότο που λέγεται «η προυπηρεσία θα προσμετράται σε περίπτωση επιτυχίας στο ΑΣΕΠ και μόνον τότε», θα δημιουργήσει στρεβλώσεις οι οποίες θα αλλοιώσουν το ήδη χαρακωμένο πρόσωπο της δημόσιας εκπαίδευσης.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 5 ΕΤΩΝ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΤΛ)ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΗΔΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ) ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΣ. ΠΔΣ,ΣΙΒΙΤΑΝΕΙΔΙΟΣ,ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΒΑΣΕΙ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ. 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΥ ΔΟΚΙΜΟΥ ΕΚΠΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ‘ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ’ ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΥΥΧΟΝΤΕΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ. ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ,ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΕΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ; ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΙ!
Ορισμένες ερωτήσεις- προβληματισμοί όπως μου έρχονται :
-. Ποιος ζήτησε αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών ;
-. Τι σας εμποδίζει να τελειοποιήσετε το υπάρχον σύστημα αφαιρώντας από την προϋπηρεσία τις προσμίξεις του τύπου πρόσθετη διδακτική στήριξη κλπ κλπ ;
-. Ποιος εκ των δύο έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στον ΑΣΕΠ : ένας 45άρης ή ένας 25άρης ;
-. Ένας εκπαιδευτικός 25 ετών θα γίνει κάποτε 40. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί ;
-. Αν θεωρήσουμε ότι τα κίνητρα σας είναι κοινωνικά, τότε ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη για εργασία, ένας 25άρης ή ένας 45άρης ;
-. Ποιους θέλει να ευνοήσει το νέο σύστημα πρόσληψης ; Το ποιους αδικεί είναι καταφανέστατο νομίζω.
-. Με το νέο σύστημα θα έχουμε καλλίτερη παιδεία ;
-. Πότε θα σταματήσει ο πειραματισμός και οι αλλαγές συστημάτων σ’ αυτή τη χώρα ;
-. Όταν έχεις προγραμματίσει τη ζωή σου με βάση το «Α» σύστημα τι γίνεται όταν σε υποχρεώσουν να επιβιώσεις με το σύστημα «Β» ; Μήπως καταρρέει ολόκληρη η ζωή σου ;
-. Στις εξετάσεις ΑΣΕΠ θα έχουν δικαίωμα και οι «εκπαιδευτικοί» που θα αποφοιτούν από τα «νόμιμα» ιδιωτικά κολέγια ;
-. Αν είσαστε άρρωστη κ. Υπουργέ και πρέπει να σας εγχειρήσει κάποιος … θα προτιμούσατε νεαρό επιτυχόντα του ΑΣΕΠ ή κάποιον με μακρά προϋπηρεσία ;
Η ΤΡΙΕΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ,ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ.
ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ,ΔΙΟΤΙ ΥΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ 1000 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΣΒΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ.ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ Η ΤΡΙΕΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ;
Διευθυντής σε δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου
Να Μοριοδοτούνται:
Προϋπηρεσία σε δημόσιο και φροντιστήρια,
παλαιότητα κτήσης πτυχίου καθώς και επιτυχίες σε προηγούμενους διαγωνισμούς.
Φυσικά και όλοι οι τίτλοι σπουδών.
Ίσως πρέπει να δοθεί ένα bonus παραπάνω στην παλαιότητα.
Ευχαριστώ
Αξιότιμα στελέχη του υπουργείου, εσείς που θα αποφασίσετε για τις τύχες μας,λάβετε, για μια φορά σ’ αυτή τη χώρα που πληγώνει τα παιδιά της, υπόψη σας την ανθρώπινη πλευρά του αιτήματος μας για πραγματική απονομή δικαιοσύνης, χωρίς εξιλαστήρια θύματα αυτή τη φορά.Κι ας γίνει η αρχή από το χώρο της εκπαίδευσης που είναι η μόνη ελπίδα μας να γαλουχήσουμε τη νέα γενιά με νέα ιδανικά, όραμα για μια νέα εποχή για την Ελλάδα που θα αγαπάει όλα τα παιδιά της και θα τα ανταμοίβει για τους κόπους τους, για το μεράκι τους σ’ αυτό που κάνουν.
Ευαγγελίζεστε λοιπόν ότι θα αποκαταστήσετε αδικίες του παρελθόντος αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Πίσω από κάθε μέρα υπηρεσίας μας στο ελληνικό σχολείο κρύβεται μια πικρή ιστορία, ανθρώπινη ιστορία, που δεν μπορεί να λυθεί με μαθηματικό, τεχνοκρατικό τρόπο, με κομπιουτεράκια. Όχι τουλάχιστον στο χώρο της παιδείας. Για ποια ανθρωπιστική παιδεία να μιλήσουμε στους μαθητές μας;Ποιο όραμα, ποια ελπίδα να τους δώσουμε;
Ίσως στους κόλπους των καθηγητών με προυπηρεσία, μαζεμένη σταλιά σταλιά,να βρίσκεται ο ανθός της ελληνικής εκπαίδευσης. Άνθρωποι ζυμωμένοι στην καθημερινή βιοπάλη, με δεύτερες και τρίτες δουλειές για να επιβιώσουμε, για να θρέψουμε τις οικογένειες μας, έχουμε δοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να νοιωσουμε την ανθρώπινη αγωνία , τον πόνο, την απογοήτευση,αλλά και το κουράγιο ,τη δύναμη, την αξία του ανθρώπου δίπλα μας που μας στηρίζει στο δύσκολο αγώνα μας.Άρα να νοιώσουμε και το σημερινό μαθητή, το γονιό του, τις αγωνίες και τα άγχη τους. Να εκτιμήσουμε τη δυνατότητα που μας προσφέρει το δημόσιο σχολείο να δώσουμε ελπίδα και όραμα στη νέα γενιά. Κι αυτός ειναι ο λόγος που διεκδικούμε τη θέση μας στο σχολείο που μας πήραν μέσα από τα χέρια οι κατά συρροή άδικες αποφάσεις των υπουργών μια δεκαετία τώρα.
Αντιμετωπίστε μας λοιπόν ως ανθρώπους, με καρδιά και συναίσθημα, κι αφήστε μας έστω και τώρα,μετά από τόσα χρόνια ταπείνωσης, να γίνουμε οι ταπεινοί που θα κάνουν το ελληνικό σχολείο να σηκώσει το ανάστημά του. Δε φαντάζεστε τι ούριους ανέμους θα σηκώσουν οι στεναγμοί ανακούφισης μας και πως θα ταξιδέψουν το πολύπαθο καράβι της παιδείας σε πρωτόγνωρους ορίζοντες ή πίσω στην πολυπόθητη Ιθάκη.Δοκιμάστε μας, εκμεταλλευτείτε μας. Κάντε για μια φορά σ’ αυτή τη χώρα κάτι το διαφορετικό. Κάντε το σωστό, το ανθρώπινο. Τολμήστε!
Κλείνοντας, θα σας τονίσω ότι τόσοι άνθρωποι δεν μπήκαμε στον κόπο να γράψουμε όμορφα λόγια γιατί υποκριτικά θέλουμε το «βόλεμα» στο δημόσιο. Είναι η αγωνία μας και η πίκρα μας όλα αυτά τα χρόνια που δε μας άφησαν να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας να διδάσκουμε σ’ ένα σχολείο, για τη ζωή και την αξιοπρέπεια που μας στέρησαν.Είναι για τα παιδιά μας και τους συντόφους μας που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσαν το τίμημα μαζί μας. Είναι για την αγάπη και το μεράκι μας για τη δημόσια δωρεάν παιδεία (γιατί μην ξεχνάτε ότι όσοι αγαπάμε το «εκπαιδευτιλίκι» το υπηρετήσαμε και μέσα από τα φροντιστήρια, εμπειρί που δεν είναι αμελητέα)
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Να’ στε καλά!
Το σύστημα προσλήψεων να μείνει ως έχει.
Είναι δίκαιο κ αντικειμενικό.
Να μπουν αξιοκρατικά κριτήρια και στην πρόσθετη.
Σοφία Παπαλέξη
Χημικός
Αναπληρώτρια σε δυσπρόσιτη περιοχή, επιτυχούσα 3 φορές στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (με το νέο σύστημα θα είχα διοριστεί 3 φορές)
Απαράδεκτη η επιθυμία γι ατόσο αιφνίδια αλλαγή στον τρόπο διορισμού τόσων εκπαιδευτικών!!!
Τουλάχιστο 3 χρόνια παράταση για την εφαρμογή του νέου νόμου!!!
Και επιτέλους πρεπει να μετραει και η χρονολογια κτησης πτυχειου!!!
Κυρία Υπουργέ,
Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί για ΠΟΙΟΝ γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μιλάτε. ΠΟΙΟΝ διαγωνισμό του ΑΣΕΠ «εμπιστεύεστε» τόσο τυφλά.
Έναν διαγωνισμό που κατά γενική ομολογία είναι προβληματικός σε πολλά σημεία:
1) Τα θέματα πολλές φορές και στα περισσότερα γνωστικά αντικείμενα είναι ασαφή, γι’ αυτό και συναντάται η παγκόσμια πρωτοτυπία εκ των υστέρων να ακυρώνονται ερωτήσεις. Εξετάστε ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που επιλέγουν τα θέματα και με ΠΟΙΑ κριτήρια. Και μια και μιλάμε περί Παιδαγωγικής, η Εκπαιδευτική Αξιολόγηση είναι τεράστιο κεφάλαιο της Παιδαγωγικής επιστήμης, το οποίο σας ενδιαφέρει να το κατέχουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά μάλλον κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το αν το κατέχουν αυτοί που επιλέγουν τα θέματα των εξετάσεων του ΑΣΕΠ!
2) Τα αποτελέσματα βγαίνουν με ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ μηνών, με αποτέλεσμα και τα σχολεία να μένουν άδεια και οι καθηγητές άνεργοι. Αυτή η κωλυσιεργία του ΑΣΕΠ συναντάται σε όλους τους διαγωνισμούς που διεξάγει (γραπτούς και μοριοδότησης) από συστάσεώς του. Ποιος φταίει που ακόμα δεν έχουν βγει τα οριστικά αποτελέσματα των 4Π και 5Π διαγωνισμών; Τα ΕΠΑΛ είναι άδεια, τα παιδιά, που είναι και το..επίκεντρο άλλωστε, χάνουν τα μαθήματά τους και οι καθηγητές περιμένουν αγωνιώντας για το αν θα δουλέψουν έστω τη μισή σχολική χρονιά!!!!!! Μήπως φταίνε αυτοί και για αυτό;;
3) Οι μόνοι σίγουρα κερδισμένοι είναι τα φροντιστήρια που προετοιμάζουν για τον περιβόητο διαγωνισμό, τα οποία ζητούν ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ ποσά από αδιόριστους και πολλές φορές ΑΝΕΡΓΟΥΣ ανθρώπους!!! Και αν απορείτε γιατί κάποιος χρειάζεται φροντιστήριο για να ανταποκριθεί σε αυτή την διαδικασία, σας καλώ να διεξάγετε έρευνα ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς, επιτυχόντες και μη, και να δείτε πόσοι πέτυχαν ΜΕ φροντιστήριο και πόσοι ΧΩΡΙΣ! Θα εκπλαγείτε!
4) Όταν λέτε ότι η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται, τι εννοείτε; Το μισό μόριο που δίνει το ΑΣΕΠ για κάθε εξάμηνο καθαρής προϋπηρεσίας; Σας έχουν ενημερώσει οι σύμβουλοί σας πόσο καιρό πρέπει να δουλέψει ένας ωρομίσθιος για να συγκεντρώσει αυτούς τους έξι μήνες; ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ!!! Πείτε μου, ποιο θα είναι το κίνητρο για να δουλέψει κανείς ως ωρομίσθιος από εδώ και πέρα; Τα 300 Ευρώ; Ή το μισό μόριο που δίνει το ΑΣΕΠ; Μέχρι σήμερα η Πολιτεία του προσέφερε την εναλλακτική λύση και το ΚΙΝΗΤΡΟ του πίνακα. Τώρα;;;;;;;
5) Τέλος, στον γραπτό διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ σε άλλους φορείς του δημοσίου. Αυτό αφορά κυρίως τις Τεχνικές ειδικότητες. Δηλαδή εμείς που έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε αποκλειστικά με την εκπαίδευση θα πρέπει να συναγωνισθούμε ΚΑΙ με εργαζόμενους που αποφασίζουν να δουλέψουν στην εκπαίδευση γιατί δεν τους αρέσει η δουλειά που ήδη κάνουν; Αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Ο ωρομίσθιος και ο αναπληρωτής να παλεύει για το μεροκάματο με κάποιον που έχει ήδη μόνιμη δουλειά στο δημόσιο!
Επομένως, πώς ζητάτε από χιλιάδες ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ και ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ανθρώπους να εμπιστευτούν έναν φορέα τόσο προβληματικό για να τους αξιολογήσει κατά πόσο είναι άξιοι ή όχι να ασκήσουν την επιστήμη, την οποία σπούδασαν;
Η όποια συζήτηση για αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης δεν έχει κανένα νόημα όσο η…αντιπρόταση είναι τόσο αναξιόπιστη.
Σας προτείνω λοιπόν, κυρία Υπουργέ, προτού αναστατώσετε τόσες χιλιάδες ανθρώπους να μελετήσετε πιο προσεκτικά τις προτάσεις σας. Με το να κάνει κανείς απλά αλλαγές δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. Οι αλλαγές θέλουν μελέτη και έρευνα. Και λυπάμαι, αλλά αυτό δεν το βλέπω στις δικές σας προτάσεις..
Είμαστε όλοι μορφωμένοι άνθρωποι…
Δε θέλει πολύ μυαλό άλλωστε να καταλάβει κανείς ότι κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να ΕΛΕΓΧΕΙ τον ΑΣΕΠ. Ένας διαγωνισμός βυθισμένος στο σκοτάδι (στην κυριολεξία)!!! Κανείς να μη ξέρει «ουσιαστικά» τίποτα για το γραπτό του άλλου…ούτε καν για το δικό του…
Θεωρώ το διαγωνισμό αυτό την απόλυτη απαξίωση όχι μόνο του εκπαιδευτικού, των πολυετών σπουδών του, του ρόλου που καλείται να έχει μέσα στην τάξη όταν αντιμετωπίζει μπροστά του παιδιά, αλλά και απαξίωση της στοιχειώδους ανθρώπινης νοημοσύνης. «Γράψε» σου λένε «και μη ρωτάς πιο πέρα».
Δουλεύω 5 χρόνια ως ωρομίσθια στην δημόσια εκπαίδευση και έχω δώσει 4 φορές ΑΣΕΠ με 3 επιτυχίες. Ο διαγωνισμός αυτός δε μου προσέφερε ούτε στο παραμικρό το κάτι παραπάνω που θα με βοηθούσε στην τάξη για το καλύτερο των μαθητών μου…κάθε άλλο μάλιστα με μπέρδευε γιατί τα ανήγαγε όλα στο πλαίσιο του ιδανικού…αν είναι δυνατόν!! Άν έχει ποτέ αυτό σχέση με την ελληνική πραγματικότητα!
Να είναι καλά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά μας, οι καθηγητές μας στο πανεπιστήμιο που μας έδωσαν τα φώτα τους, κυρίως οι μαθητές μας καθημερινά μέσα στην τάξη, που μας έδειχναν με τον τρόπο τους πώς μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι δάσκαλοι/καθηγητές. Να είναι καλά το κουράγιο μας που συνεχίσαμε να δουλεύουμε καθημερινά, παρά τις αντιξοότητες. Η διδακτική εμπειρία είναι απλά ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ….