Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:49 | grigoris

    Το υπουργείο ορθώς επιθυμεί να διορίσει τους εναπομείναντες διοριστέους ΑΣΕΠ 2008. Σύμφωνα λοιπόν με τις επιταγές του ΣΤΕ σε ένα μεταβατικό σύστημα διορισμών, πρέπει να ληφθεί αντίστοιχη μέριμνα για τον κατά προτεραιότητα μόνιμο διορισμό των επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008, σε συνδυασμό με την προσφερόμενη συνολική προϋπηρεσία τους. Θέλω να πω ότι είναι απαραίτητο να τεθεί ως βασική προϋπόθεση ο ΑΣΕΠ, γιατί διαφορετικά καταστρατηγείται το πνεύμα του της απόφασης του ΣΤΕ. Πάντως, από μόνη της η προϋπηρεσία δεν μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό, εφόσον ο νομοθέτης δεν το προβλέπει.
    Κύριοι υπουργοί-υφυπουργοί όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν άνθρωποι που όργωσαν την Ελλάδα, δίνοντας επανειλημμένως σε διαγωνισμούς, χωρίς τη δυνατότητα άθροισης της επιτυχίας τους και προσπαθώντας να κρατήσουν τουλάχιστον μια θέση αναπλήρωσης!
    Βάλτε ασφαλιστικές δικλείδες, διορίστε μαζικά τους ΑΣΕΠίτες με πολύχρονη υπηρεσία ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και περάστε τη ρύθμιση αυτή άμεσα στο παρόν πολυνομοσχέδιο, ούτως ώστε να γνωρίζει ο καθένας τι του ξημερώνει!
    Ευχαριστώ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:49 | Δήμητρα Μανίκα

    θεωρώ άδικο το σύστημα διορισμών καθώς εξισώνει μια επιτυχία ασεπ με 6 χρόνια αναπλήρωσης. Κύριε Υπουργέ είπατε ότι θα φέρετε δικαιοσύνη στον εκπαιδευτικό χώρο αλλά με αυτόν τον τρόπο αδικείτε κατάφωρα άτομα με 60 και 70 μήνες προϋπηρεσία, που είτε απέτυχαν στον τελευταίο διαγωνισμό ή απλά δεν προσήλθαν ποτέ. Γιατί επέλεξαν άλλο τρόπο διορισμού, τρόπο όμως που η πολιτεία τους έδινε το διακίωμα. Κανένα στε ποτέ δεν είπε ότι το να δουλεύει κανείς μόνο με προυπηρεσια είναι παράνομο και αντισυνταγματικο. Κανένας υπουργός δεν προειδοποίησε ότι η προϋπηρεσία αυτή θα τουσ είναι άχρηστη επί της ουσίας αφού με μια επιτυχία στον ασεπ κάποιος θα τον προσπεράσει στα μόρια.
    Φυσικά και πρέπει να μοριοδοτηθούν οι επιτυχόντες αλλά όχι ένα μήνα για κάθε βαθμό στον ασεπ, αλλά ένα μήνα για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση του ασεπ. Αυτο είναι πιο δίκαιο.
    Κύριε Υπουργέ, μη συνεχίσετε των εμπαιγμό ανθρώπων που τα τελευταία δέκα χρόνια προσφέρουν στην εκπαίδευση πολλές φορές μάλιστα με προσωπικό κόστος.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:47 | ΧΑΡΑ Γ

    Είναι πολυ σωστη, η ΜΗ προσμετρηση της προυπηρεσιας στα δυσπροσιτα γιατι κανεις τοτε δεν τα επελεγε συνειδητα, απλα εστελναν αυτους που ηταν τελευταίοι στη σειρα στον πινακα καταταξης του καθε νομού που προσλήφθηκαν. Αν γνωρίζαμε οτι μετράει διπλά, θα ήταν διαφορετικές και οι επιλογές μας…
    Οσον αφορα την Ειδικη Αγωγή η ρυθμιση ειναι δίκαιη, αλλα πρεπει να ισχυσει ο νομος αυτος με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:44 | ΜΕΛΑΝΙΑ

    Είναι ΑΔΙΚΗ η ρύθμιση για τη μη διπλή μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που δούλεψαν σε δυσπρόσιτα σχολεία το 2010-2014. Εγώ προσωπικά δούλεψα σε ένα σχολείο στο οποίο δεν υπήρχε πρόσβαση μέσω συγκοινωνίας και η μόνη μου επιλογή από το μόνο και κοντινότερο σπίτι που κατάφερα να βρω ήταν είτε να παίρνω καθημερινά ταξί με κόστος 20€ ή να περπατάω 40 χιλιόμετρα. Αν αυτός ο λόγος δεν είναι αρκετός για να αλλάξει ο νόμος ενώ ήταν η επικαλούμενη άγνοια μερικών τότε σίγουρα έχουμε διαφορετική άποψη του δικαίου!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:44 | ΑΛΕΚΑ ΜΠΡΑΦΑ

    Είμαι αναπληρώτρια ΠΕ60, όταν ήρθε η σειρά μου να διοριστώ μόνιμα, ο κ.Αρσένης κατήργησε την Επητερίδα. Εδωσα εξετάσεις με επιτυχία στον ΑΣΕΠ, υψηλή βαθμολογία και ξεκίνησα να δουλεύω αναπληρώτρια θεωρώντας ότι με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία θα διοριστώ. Μετά έρχεται η κ.Διαμαντοπούλου με τον περίφημο νόμο της και κλείδωσε τους πίνακες. Τα τελευταία χρόνια διασχίζω τέσσερις νομούς καθημερινά, διανύοντας πάνω από 300 χιλιόμετρα για να δουλέψω. Αυτό κάνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί ΚΑΘΕ μέρα σε όλη την Ελλάδα, με πολύ κόπο, κακοπληρωμένοι και με πολλές θυσίες. Το υπουργείο έχει καταφέρει να στρέψει τον έναν εκπαιδευτικό εναντίον του άλλου.
    Τι αναπληρώνουμε τόσα χρόνια? Τους εαυτούς μας αναπληρώνουμε!!! Μέχρι πότε θα πάει αυτό? Τι κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για τις δικές μας οικογένειες? Έχουν διαλυθεί οικογένειες, δεν μπορούμε να κάνουμε ατομικό ούτε οικογενειακό προγραμματισμό, τα πράγματα είναι ΤΡΑΓΙΚΑ.
    Ως εκπαιδευτικοί βιώνουμε με το πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της κρίσης.
    Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
    Θέλουμε ΜΑΖΙΚΟΥΣ μόνιμους διορισμούς.
    Μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό, δεν ζει άνθρωπος με 800 ευρώ στο Αιγαίο.
    Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:41 | ΦΩΤΕΙΝΗ Μ

    Δικαιοσύνη, αξιοκρατία κ όχι στρέβλωση και αδικίες .
    1. Υποστηρίζω ρητά ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει και ότι πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επαγγελματικής μας διεκδίκησης. Πρέπει όχι μόνο να μετράει και μάλιστα με μεγαλύτερους συντελεστές και πάνω από το 16,80 του νόμου 3848/2010 ,αλλά να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο μόνιμου διορισμού είτε σε συνδυασμό με επιτυχία ΑΣΕΠ(60%) είτε μόνη της (40%).
    2. Αν ανοίξουν οι πίνακες μετά το 2010 θα διαιωνίσουν μια στρεβλή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και θα δημιουργήσουν μια παρόμοια στρέβλωση και αδικία αφού θα παρεμβληθούν άτομα με προϋπηρεσίες που εργάζονται στην ειδική αγωγή. Είναι ανήθικο προς του συναδέρφους οι οποίοι γνωρίζοντας ότι δεν μετράει η προϋπηρεσία, αρνήθηκαν το διορισμό τους ως αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) όπως το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε.
    Μοναδικός μου ενδοιασμός για το άνοιγμα των πινάκων αποτελεί η είσοδος στους πίνακες εκπαιδευτικών οι οποίοι απέκτησαν προϋπηρεσία με πρόσληψη εκτός πινάκων γενικής αγωγής.
    Αν διασφαλιστεί με όρους και προϋποθέσεις η μη είσοδος στους πίνακες γενικής αγωγής εκπαιδευτικών ειδικής δεν έχω κανένα πρόβλημα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από 1-7-2010 και ακόμη περισσότερο αυτή να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:39 | Βασίλης

    Είναι άδικο για μια αριστερή κυβέρνηση να διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής. Την στιγμή που όλοι προσφέρουν το ίδιο έργο και κάτω από τις ίδιες συνθήκες (όλοι αφήνουν τις οικογένειές τους και πάνε σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν ζητηθεί). Θα ήθελα μάλιστα να αναφέρω ότι όσοι δουλεύουν στην ειδική τρέχουν σε δύο και τρία σχολεία σε μία χρονιά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της εκάστοτε Πρωτοβάθμιας.
    Όχι στην αναδρομική ισχύ και προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και στους δύο πίνακες.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:39 | Μαρία Χ

    Όποιος πήγε σε δυσπρόσιτο παρέμεινε εκεί με την παρηγοριά ότι όταν ανοίξουν οι πίνακες θα πάρει την ηθική ικανοποίηση της διπλής μοριοδότησης , αλλιώς θα έκανε και βελτίωση θέσης. Όλοι οι αρμόδιοι της εκπαιδευτικής κοινότητας Αιρετοί, Διευθυντές πρωτοβάθμιας και Προϊστάμενοι διαβεβαίωναν ότι θα πάρουμε τα διπλά μόρια «εν καιρώ» βασιζόμενοι και αυτοί στο ΝΟΜΟ Ν.3391/2005 καθώς δεν καταργήθηκε με το κλείδωμα των πινάκων. Ζητάμε να εφαρμοστεί εξ’ ολοκλήρου ο νόμος και όχι κατά το ήμισυ. Δικαιοσύνη και ηθική ικανοποίηση ζητάμε.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:38 | ΙΩΑΝΝΑ Μ

    Η ρύθμιση της παραγράφου 2 με βρίσκει σύμφωνη, για τη μη προσμέτρηση διπλάσιων μορίων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες την περίοδο 2010-2014, καθώς οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και κανείς δεν γνώριζε το ενδεχόμενο προσμέτρησης αυτών.
    Για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου» Αν προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους η οποία προσφέρθηκε στην ειδική και στους πίνακες γενικής, μένουν άνεργοι οι αναπληρωτές γενικής που είναι και επιτυχόντες ΑΣΕΠ καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν ούτε στη γενική ούτε φυσικά στην ειδική. Οι νηπιαγωγοί ΠΕ 60.50 δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι καθώς οι ΠΕ 61 είναι μόλις 28 ενώ της γενικής είμαστε χιλιάδες.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:23 | Τριάδα Δ

    Oσοι επελέξαν να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες μετά το 2010 δεν το επραξαν τυχαία αλλά είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησης υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.
    Πολλοι ισχυριζονται πως θα αιφνιδιαστει η εκπαιδευτική κοινότητα εάν η προϋπηρεσία για τα έτη 2010-2014 σε δυσπρόσιτα υπολογιστεί στο διπλάσιο. Η αποψη αυτη δεν ευσταθει καθώς όλοι γνώριζαν τον νόμο Ν.3391/2005 που ΙΣΧΥΕΙ και δεν στηρίζετε σε νομική βάση και νόμο. Πολλοί σύλλογοι στηρίζουν την διπλή προσμέτρηση των δυσπρόσιτων. Θα αναφερω επιλεκτικα την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου ΄΄Δ.Θεοτοκόπουλος΄΄, τη ΔΑΚΕ/Π.Ε. (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ΄΄Ο Αδαμάντιος Κοραής΄΄, το Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε., το Σύλλογο Π.Ε. Κέρκυρας, Εκπαιδευτικοί Μικρών Κυκλάδων, ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς), ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Παρεμβάσεις Π.Ε. και Δ.Ε., Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας, Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων, ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εύβοιας και αλλοι…
    Δεν γινεται ολοι αυτοι να κανουν λαθος και να ζητουν κατι παραλογο και άδικο.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:22 | Γιώργος Γρ.

    ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ.
    Ο κλαδος είναι ένας, αυτός της Γενικής. Πώς διαννοείται το υπουργείο να διώχνει τους εκαπιδευτικούς από τον κατεξοχήν τους κλάδο; Μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει μικροσυντεχνιακά και προσωπικά συμφέροντα;; Αυτή είναι η αριστερά που ψηφίσαμε συνειδητα; Αυτή που τώρα ξεπουλάει την εργασία, την προυπηρεσία, το ενιαίο της εκπαιδευσης;;

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:21 | Δημήτρης

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 47 –ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
    Είναι τρομερά άδικο, ανήθικο και αντισυνταγματικό, έστω και ως σκέψη, το να μη προσμετράται η προϋπηρεσία των πε 70.50 στον πίνακα της γενικής αγωγής και μάλιστα αναδρομικά. Ποιος ο λόγος να υπάρχει προϋπηρεσία μόνο στον πίνακα ειδικής αγωγής, που έχει σύντομα ημερομηνία λήξης? Είμαστε εκπαιδευτικοί της γενικής αγωγής και εργαστήκαμε σε υποδομές γενικών σχολείων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:19 | Γιαννα

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ? ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ? ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΑΣ ΕΡΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:19 | Γιώργος

    Πως είναι δυνατόν η ρύθμιση για την ειδική αγωγή να μην έχει αναδρομική ισχυ;Έχουμε προσληφθεί με διαφορετικά κριτήρια.ειναι άδικο για τους αναπληρωτές γενικής οι οποίοι δουλευουν με βάση το βαθμό που γραψαν στον ΑΣΕΠ ή την ημερομηνία κτησης πτυχίου ή το βαθμο πτυχίου για τους δασκάλους, να μπουν μπροστά μας άτομα που προσλήφθηκαν με άλλα κριτήρια. Είναι άδικο και για όσους είναι μπροστά στον πίνακα και ουσιαστικά δεν θα επηρεαστούν, και για όσους είναι πιο πίσω.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. Πως θα σας φαινόταν αν αντί για σας στη Βουλή, εμπαιναν κάποιοι άλλοι που δεν κατεβηκαν καν υποψηφιοι ή πήραν λιγότερους σταυρους απο σας ή εχουν ενα μεταπτυχιακό στις πολιτικες επιστημες;Η προσμέτρηση της προυπηρεσίας λοιπόν πρέπει να μπει στον κλάδο που προσφερθηκε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!!!Στην γενικη αγωγή οι αναπληρωτές » παιζουμε» μεταξυ μας επι ισοις όροις, οι ΠΕ60,50 και ΠΕ 70,50 έχουν διαφορετικούς όρους.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:17 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ Ή ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ (;)ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ;
    ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ Ή ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.Α. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η 4Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ;

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:13 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΔΗΛΩΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ. ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΚΑΟΣΥΝΗ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΖΗΤΗΜΑ. ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ .50 ΑΡΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ. ΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ?

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:08 | Σοφία

    Συμφωνώ απόλυτα με τον μη διπλασιασμό των δυσπρόσιτων την περίοδο 2010-2014.Οσοι πήγαν στα δυσπρόσιτα, πήγαν επειδή δεν είχαν αλλη επιλογή αφου ήταν τελευταίοι στον πίνακα.Αυτό δεν είναι κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα αλλα προέρχεται απο προσωπική εμπειρία .Την χρονιά 2013-2014 κατα την διαδικασία τοποθέτησεων σε γραφείο εκπίδευσης ενος νομού κανεις δεν ήθελε να τοποθετηθεί στο δυσπρόσιτο σχολειο οπου υπήρχε κενό με την αιτιλογία οτι δεν μετράει διπλά. Ολοι γνωρίζαμε οτι δεν μετράει η διπλή μοριοδότηση.Τελικά τοποθετήθηκε εκει η τελευταία στην σειρά καταταξης και δεν ήταν επιλογή της.Αν οι υπόλοιποι γνώριζαν οτι θα μετρήσει η διπλή μοριοδότηση την θέση αυτη φυσικά και θα έπαιρνε κάποιος άλλος που ήταν ψηλά στον πίνακα .
    Ολοι ενήργησαν βάση του νόμου που ίσχυε τότε.Νομίζω οτι θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει τώρα κατι διαφορετικό καθως αυτό θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους νόμους και την πολιτεία.

  • 22 Ιουνίου 2015, 14:06 | ΜΑΡΙΑ Β.

    Για ποιο λόγο τα μόρια της ειδικής να μπουν στη γενική; Αφού τόσα χρόνια οι εκπαιδευτικοί της ειδικής υποστήριζαν ότι ήταν εξειδικευμένοι στον τομέα τους. Θεωρώ πως θέλουν να μπουν στους πίνακες της γενικής, για να διοριστούν και μόνο κι όχι επειδή επιτελούν λειτούργημα, όπως υποστήριζαν. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες τους χρειάζονται και τώρα αυτοί θέλουν να τα εγκαταλείψουν; Επίσης, δούλεψαν άτομα στην ειδική αγωγή με πληρωμένο σεμινάριο των 400 ωρών (και χωρίς καμία επιτυχία ΑΣΕΠ), ενώ στη γενική αγωγή τα μεταπτυχιακά δεν μετρούν καν ως επιπρόσθετο προσόν.

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:43 | Έμμα

    Είναι πολύ σωστή η διάταξη για τα δυσπρόσιτα . Δεν πρέπει να υπολογιστούν διπλά για το χρονικό διάστημα 2010-2014 διότι σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο αυτής της περιόδου , δηλαδή σύμφωνα με το νόμο 3848/2010 , οι πίνακες είχαν κλειδώσει και άρα η τροφοδοσία τους με στοιχεία προϋπηρεσίας είχε σταματήσει εν όψει του νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ που θα διενεργούνταν . Επομένως οι αναπληρωτές δήλωναν περιοχές στην αίτηση αναπληρωτών έχοντας κατά νου αυτό το δεδομένο και όχι τον διπλασιασμό των μορίων στις δυσπρόσιτες περιοχές .

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:25 | φωτεινη

    Να καταργηθεί ο πίνακας (.50). Να «τραβάει» το σύστημα από τον πίνακά (ΠΕ 60-70) με το βασικό πτυχίο!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:21 | ΝΕΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 47
    Ακουτε τις φωνες των εκπαιδευτικων, των εκπαιδευτικών συλλογων απο ολη την
    Ελλαδα, ακουτε τη Δοε;;; ΟΛΟΙ μιλουν για το Μη διαχωρισμο ειδικης-γενικης και
    κανονικα την Προσμετρηση της προυπηρεσιας των 60.50 και 70.50 ΚΑΙ στον πινακα
    Γενικης. ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ!!!
    Τι θα επικρατησει; το δικιο ή το αδικο; η πλειοψηφια ή η μειοψηφια;
    Γιατι μας κανετε να διεκδικουμε το αυτονοητο;;;;;

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:15 | τηλκεριδης κυριακος

    Είναι ντροπή για την κυβέρνηση να επιτρέπει στο υπουργείο να βγάζει φωτογραφικές ρυθμίσεις που προωθούν τα συμφέροντα συγκεκριμένης ομάδας και καταπατούν τα κεκτημένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να του ακυρώσουν την δεδουλευμένη προυπηρεσία του. Είναι άδικο και αντισυνταγματικό. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4.

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:12 | καραλη κατερινα

    Ως δασκάλα με μεταπτυχιακό θεωρώ πως η προϋπηρεσία είναι μία. Το νόμιμο είναι να αναγνωρίζεται εκεί όπου είναι το βασικό πτυχίο. Λέτε ότι θα μετράει για τους διορισμούς. Για να διοριστούμε όμως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα πρέπει να δουλεύουμε ως αναπληρωτές και να μαζεύουμε προυπηρεσία. Πώς να την μαζεύουμε, αν εγκλωβιστούμε σε έναν πίνακα που θα εξαφανιστεί σε 2 χρόνια και μαζί με αυτόν και εμείς. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 4.

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:10 | Καλλινικίδου Χρυσούλα

    Απαιτούμε την αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στην Γενική Αγωγή. Τι νόημα έχει να μαζεύουμε προϋπηρεσία σε ένα πίνακα όπου δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και που δεν μας κατοχυρώνει εργασιακά; Όταν θα εξαφανιστεί ο πίνακας, θα μείνουμε στον αέρα. Είναι πολύ άδικο και αντισυνταγματικό. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:08 | ΒΙΚΗ

    Παρακαλώ το υπουργείο να λάβει υπόψη του και να μοριοδοτήσει τα ακαδημαϊκά προσόντα (μεταπτυχιακά κ.λπ.) στους πίνακες αναπληρωτών (και στους πίνακες διορισμών). Θεωρώ άδικο να παίρνουν εκπαιδευτικοί επιπλέον μόρια λόγω κοινωνικών κριτηρίων κι όχι λόγω ακαδημαϊκών προσόντων. Ευχαριστώ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 13:06 | αλεξανδρα

    πρεπει να διαχωριστει η ειδικη απο την γενικη αγωγη.Διαφορετικα θα αναγκαστουν ολοι να κανουν μεταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη για να δουλεψουν στη γενικη αφου θα μπαινουν συνεχεια μπροστα μας ατομα της ειδικης και η σειρα μας θα πεφτει.επισης υπαρχουν και τοσα αλλα ατομα που εκαναν αλλα μεταπτυχιακα σε αλλους τομεις οπως ψυχολογια.περ/ντικη,φιλισοφια κτλ………αλλα δεν αναγνωριζονται να μπουν σε καποιο πινακα,της ειδικης γιατι;ακομη πως να δεχτουμε πανω μας ενα ατομο που κριθηκαμε μαζι στον ιδιο ασεπ,απετυχε η εγραψε χειροτερα απο μας και τωρα μας προσπερναει επειδη εκανε σεμιναριο η μεταπτυχιακο;

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:51 | Τια

    1) Για ποιο λόγο ζητάνε να μετρηθουν τα μόρια και στην γενική ??παράλογο…. Τότε και της γενικής να μετράνε στην ειδική

    2) Για ποιο λόγο να μετρηθουν τα δισπροσιτα 2010-14 με διπλά μόρια από τύχη… Παράλογο εντελώς…

    3) οι μαμάδες αναπληρωτές γιατί μειονεκτουν ως προς τις άλλες μαμάδες ??Γιατί δεν παίρνουν την άδεια που δικαιούνται ??????? Δύο μήνες μόνο ????που αν τύχει καλοκαίρι την χάνουν και αυτή ? Κανένας σεβασμός…

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:47 | Χρήστος Λ.

    Φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον κλάδο του καθενός. Απαράδεκτη η ρύθμιση 4 που διαχωρίζει την προϋπηρεσία από τη γενική στην ειδική εκπαίδευση. Να αποσυρθεί!

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:39 | Ελευθερία

    Παράλογο να μετρηθουν τα δισπροσιτα 2010-14!!! Απόπου κκαι ως που θα μετρήσουν

    Οι αναπληρωτές γιατί δεν παίρνουν άδεια λοχειας σαν τις υπόλοιπες μάνες ??τι διαχωρισμός είναι αυτός ??

    Όσοι δουλεύουν στην ειδική αγωγή γιατί θέλουν να μετρήσουν τα μόρια και στην γενική ??τότε και της γενικής να μετράνε και στην ειδική!!!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:32 | Ελευθερία

    ΣΜπράβο στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής. Για να ικανοποιηθεί όμως πλήρως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, από το 2010. Επισημαίνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο που αποκτάται η εξειδίκευση. Οι αποφάσεις της ΔΟΕ που λήφθηκαν το 2010, είναι στη διάθεσή σας από το αρχείο της ΔΟΕ. Προφανώς πρόκειται για παρανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο. Επισημαίνουμε λοιπόν σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι η εφαρμογή της ρύθμισης χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές γενικής με προϋπηρεσία στις δομές γενικής και με βαθμολογία σχεδόν άριστη στον ΑΣΕΠ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:29 | Δημητρης

    Να βαλετε συντελεστες βαρυτητας στους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ ωστε να μην αδικηθουν συναδελφοι οι οποίοι πετυχαν σε δυο και τρεις διαγωνισμους και θα μεινουν εκτος μονιμων διορισμων Δωστε τουλαχιστον το δικαιωμα και σε μας που πετυχαμε σε προηγουμενους ΑΣΕΠ αλλα δεν πετυχαμε ή δεν πηγαμε το 2008 μια και με τα τοτε δεδομενα διοριζομασταν Ειναι μεγαλη αδικια να μετρηση μονο ο ΑΣΕΠ του 2008

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:23 | Μαρια

    Όπως έχει ήδη τονιστεί δεν υπάρχει αυτόνομος κλάδος με το συμπληρωματικό .50 αλλά οι εκπαιδευτικοί αυτοί ανήκουν στον κλάδο της γενικής αγωγής. Η επιθυμία και η προσπάθειά τους για επιπλέον εξειδίκευση τούς έδωσε τη δυνατότητα να διδάξουν στο νευραλγικό τομέα της ειδικής εκπαίδευσης. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Παιδείας να τιμωρεί αυτούς τους εκπαιδευτικούς που κατέβαλλαν κόπο για να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και τριγυρνούν στα διάφορα μέρη της Ελλάδος για να προσφέρουν διδακτικό έργο!
    Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 στους πίνακες αναπληρωτών γενικής αγωγής όπου και ανήκουν και αδιαμφισβήτητα με αναδρομική ισχύ!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:22 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΨΙΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 47
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ Η ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ60.50 ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ
    ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ60 ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΕΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΦΕΞΗΣ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΕ60
    ΧΑΙΡΕΤΙΖΩ ΤΗΝ ΡΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 2014 ΩΣ ΤΗΝ ΤΗ ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
    ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΨΙΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕ 60

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:12 | ΤΟΛΗΣ

    Η προσμετρηση της προυπηρεσιας που προσφερθηκε σε δυσπροσιτα ή απομακρυσμενα σχολεια πρεπει να υπολογιστει στο διπλασιο !!! Ετσι γινοταν πριν το 2010 και ετσι θα γινει απο το σχολικο ετος 2014-2015 και μετα. Δεν μπορουμε να εχουμε προυπηρεσια τριων ταχυτητων!!! Που ειναι η ισοτητα και η ισονομια στην εκπαιδευση;! Και αφου δεν εχετε σκοπο να διορισετε, νομοθετηστε τουλαχιστον ενα δικαιο συστημα για την συνταξη των πινακων αναπληρωτων…
    Δεν γινεται ενας εκπαιδευτικος που εργαστηκε στην Αθηνα και ενας εκπαιδευτικος που εργαστηκε στη Γαυδο να εχουν την ιδια προυπηρεσια !!! Δε το βλεπετε! Αδικειτε κοσμο !!! Και ειναι χιλιαδες οι αναπληρωτες !!! Θα τους βρειτε μπροστα σας μελλον !!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:11 | Μαρια

    Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
    Όταν η σημερινή δεξιόστροφη πολιτική ηγεσία αναφερόταν στην ειδική αγωγή ως αριστερή ριζοσπαστική αντιπολίτευση Ο ορισμός της πολιτικής συνέπειας στην ειδική αγωγή!

    ΣΥΡΙΖΑ 6/6/2014
    Πηγή: (http://www.esos.gr/arthra/defterovathmia-ekpaidefsi/eidisis-defterovathmia-ekpaidefsi/desmeyseis-syriza-gia-thn-eidikh-agvgh)
    Με αφετηρία το, υπό διαμόρφωση, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Επιτροπή Έλεγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε μία μεγάλη συζήτηση, σήμερα στη Βουλή, με πάνω από 20 φορείς της ειδικής αγωγής, άκουσε τις προτάσεις τους για όλα τα ανοικτά ζητήματα, ενώ ανέλυσε και όψεις τις προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ στο κρίσιμο αυτό εκπαιδευτικό πεδίο.
    Όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, των εκπαιδευτικών και του γονεϊκού κινήματος εξέφρασαν την βαθύτατη ανησυχία τους για την συνεχή υποβάθμιση της ειδικής αγωγής και την υποχρηματοδότησή της. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν ότι:
    Α. Υψιστη εκπαιδευτική προτεραιότητα αποτελεί η ισχυροποίηση της ειδικής αγωγής, ως τμήμα της γενικής εκπαίδευσης(!!!!).
    Β. Αδιαπραγμάτευτος στόχος της Κυβέρνησης της Αριστεράς, είναι κανένα παιδί να μην παραμένει αποκλεισμένο από την δημόσια εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από την προσχολική αγωγή μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Γ. Η στήριξη ενός συστήματος ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, το οποίο θα συμβαδίζει με τις επιστημονικές εξελίξεις και θα χρηματοδοτείται με επαρκείς πόρους, αποτελεί στο πλαίσιο αυτό, προγραμματική και αξιακή δέσμευση για το ΣΥΡΙΖΑ.
    ΣΥΡΙΖΑ 18/6/2015
    Τι λένε τώρα: Άρθρο 47 4: »Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.΄΄

    σταθερότητα απόψεων

  • 22 Ιουνίου 2015, 12:01 | Γιωργος

    Oσοι επελέξαν να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες μετά το 2010 δεν το επραξαν τυχαία αλλά είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησης υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.
    Πολλοι ισχυριζονται πως θα αιφνιδιαστει η εκπαιδευτική κοινότητα εάν η προϋπηρεσία για τα έτη 2010-2014 σε δυσπρόσιτα υπολογιστεί στο διπλάσιο. Η αποψη αυτη δεν ευσταθει καθως απο οσο γνωριζω εχουν φροντισει οι αναπληρωτες να ενημερωσουν τους εκπαιδευτικους φορεις για την αδικια που συντελειται εις βαρος τους. Πολλοι συλλογοι ειναι στο πλαι τους και τους στηριζουν. Θα αναφερω επιλεκτικα την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου ΄΄Δ.Θεοτοκόπουλος΄΄, τη ΔΑΚΕ/Π.Ε. (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων, το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ΄΄Ο Αδαμάντιος Κοραής΄΄, το Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε., το Σύλλογο Π.Ε. Κέρκυρας, Εκπαιδευτικοί Μικρών Κυκλάδων, ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς), ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Παρεμβάσεις Π.Ε. και Δ.Ε., Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας, Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων, ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων και αλλοι…
    Δεν γινεται ολοι αυτοι να κανουν λαθος και να ζητουν κατι παραλογο και αδικο! Να σημειωσω πως εχω κανει μονο μια χρονια σε δυσπροσιτο και αυτη το 2009-2010 και δε με συμφερει να μετρησουν τα δυσπροσιτα. Παρολα αυτα ομως πρεπει να ειμαστε αντικειμενικοι και δικαιοι αν θελουμε να εχουμε μια εκπαιδευση που να προσφερει ισες ευκαιριες σε ολους!!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:47 | Στελιος

    Κυριοι υπουργοι και υφυπουργοι,
    ο νόμος για τα δυσπρόσιτα και το διπλασιασμό της προσφερθείσας προϋπηρεσίας σε αυτά δεν είναι ο 3848/2010 αλλά ο 3391/2005. Οσοι πρεσβεύουν πως δε γνώριζαν για το διπλασιασμό των μορίων είτε ψεύδονται είτε αγνοούσαν το νόμο 3391/2005. Ο Ν.3848/2010 (άρθρο 9, παρ.3) προέβλεπε την παύση τροφοδότησης των πινάκων προϋπηρεσίας με νέα στοιχεία από 1.9.2010 αλλά δεν καταργούσε το Ν.3391/2005 ο οποίος τελεί σε ισχύ αλλά στερούσε τη δυνατότητα εφαρμογής του. Επομενως πρεπει να αλλαξει η ρυθμιση και να υπολογιστει στο διπλασιο η προυπηρεσια των αναπληρωτων που υπηρετησαν σε δυσπροσιτες και απομακρυσμενες περιοχες για τα ετη 2010-2014. Οι ανθρωποι αυτοι αφησαν τις οικογενειες τους για να καλυψουν κενα σε μακρινα χωρια και νησια της χωρας μας. Δικαιουνται να παρουν τα μορια τους οπως εγινε και με οσους δουλεψαν σε δυσπροσιτα πριν το 2010 ή το 2014-2015 και μετα.

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:47 | Κατερίνα

    Είναι άδικο για τους αναπληρωτές γενικής αγωγής να μην αναγνωρίζονται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά την ίδια στιγμή που λαμβάνονται υπόψιν για το διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής. Επίσης πού είναι οι υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης για την εξίσωση των αδειών μόνιμων και αναπληρωτών; Στις υποχρεώσεις μας οι αναπληρωτές θεωρούμαστε ίσοι με τους μόνιμους στα δικαιώματά μας όμως υπάρχει διαχωρισμός…;;; Απαράδεκτο για μια αριστερή κυβέρνηση…

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:35 | Αποστολης

    Η προσμετρηση της προυπηρεσιας που προσφερθηκε σε δυσπροσιτες και παραμεθοριες περιοχες ΠΡΕΠΕΙ να υπολογιστει στο διπλασιο!!! Ολοι γνωριζαν οτι παγωσαν οι πινακες και οχι οτι δεν θα ξαναμετρησουν τα δυσπροσιτα οπως ισχυριζονται! Να αλλαξει η ρυθμιση τωρα !!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:33 | ΜΑΡΙΑ

    Η μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της προϋπηρεσίας για τα δυσπρόσιτα για τα σχολικά έτη 2010-2014 είναι απαράδεκτη. Δημιουργείτε έναν πίνακα με τρία διαφορετικά κριτήρια. Αυτοί που υπηρέτησαν προ του 2009 σε δυσπρόσιτο παίρνουν διπλά μόρια, αυτοί που υπηρέτησαν το 2010-2014 παίρνουν ένα μόριο, και αυτοί που υπηρέτησαν το 2014-15 πάλι διπλά.Δεν είναι δίκαιο άνθρωποι που υπηρέτησαν στις ίδιες σχολικές μονάδες να μοριοδοτούνται με διαφορετικό τρόπο. Στο ίδιο σχολείο δούλεψαν κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες. Πού είναι το ηθικό και το δίκαιο;
    Ποιος άνοιγε τα σχολεία για εκείνα τα τέσσερα χρόνια; Άλλαξαν οι συνθήκες διαβίωσης ;
    Επίσης το επιχείρημα ότι τα δυσπρόσιτα σταμάτησαν να μετράνε το 2010 δεν ισχύει. Απλά σταμάτησε να μετράει η προϋπηρεσία και αυτόματα σταμάτησαν να μετράνε και τα δυσπρόσιτα. Δεν υπήρξε ξεχωριστός νόμος που να τα καταργεί.
    Το επιχείρημα ότι κάποιοι δεν δήλωσαν δυσπρόσιτο επειδή ήξεραν ότι δεν θα μετρήσει επίσης δεν ισχύει γιατί με το ίδιο σκεπτικό κάποιοι δεν δήλωσαν να δουλέψουν ως αναπληρωτές μακριά από το σπίτι τους και περίμεναν έναν ενδεχόμενο ΑΣΕΠ. Με το ίδιο σκεπτικό κι αυτοί ζητούν να μην μετρήσει η προϋπηρεσία γιατί όταν κάναμε τις αιτήσεις μας ξέραμε ότι οι πίνακες θα μείνουν κλειδωμένοι.
    Επιπλέον, στα δυσπρόσιτα δεν πηγαίνουν οι τελευταίοι στη σειρά. Υπάρχουν κάποιοι νομοί που έχουν μόνο δυσπρόσιτα σχολεία.
    Αν θέλετε να αποκαταστήσετε την αδικία πρέπει να μετρήσετε στο διπλάσιο την προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα σχολεία για τα σχολικά έτη 2010-2014. Αυτό είναι το δίκαιο και το ηθικό.

  • 1.Ορθώς καταργείτε τον διπλασιασμό των μορίων της συγκεκριμένης περιόδου, διότι έγινε αναδρομικά, άρα φωτογραφικά.Επιπλέον τα κριτήρια είναι συζητήσιμα για κάποιες περιοχές που δεν συμπεριελήφθησαν στα δυσπρόσιτα.
    2.Παρακαλώ πολύ, προβείτε αναλόγως, και στην αντίστοιχη κατάργηση του διπλασιασμού των μορίων των τακτικών (‘μόνιμων’) εκπαιδευτικών της ίδιας περιόδου (τουλάχιστον για τη χρονιά που ήταν αναδρομικός. Τονίζω, ότι εφαρμόστηκε αναδρομικά την πρώτη χρονιά, και αδικήθηκαν πολλοί εκ των συναδέλφων αναφορικά με τις μεταθέσεις, αλλά και τις τοποθετήσεις εντός ΠΥΣΔΕ. Κατανοώ ότι δεν μπορούν να γίνουν αναδρομικές ανακλήσεις μεταθέσεων και τοποθετήσεων, αλλά μπορεί να ισχύσει η νέα μοριοδότηση από εδώ και πέρα.
    Τέλος, η «δυσπροσιτότητα» ενός μέρους εξαρτάται και από το σημείο εκκίνησης (έδρας/εντοπιότητας) του εκπαιδευτικού.
    Π.χ. ο μόνιμος κάτοικος Α(εντόπιος) ενός δυσπρόσιτου είναι άδικο να παίρνει όσα μόρια παίρνει και ο κάτοικος Β ενός άλλου μακρινού, ως προς το δυσπρόσιτο, μέρους, διότι, πολύ απλά, για τον Α δεν είναι δυσπρόσιτο!

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:28 | FOTINI

    Ειναι μεγαλο λαθος να μην προσμετραται η προυπηρεσια των δυσπροσιτων διπλη. Απο τη στιγμη μαλιστα που δεν καταργηθηκε ποτε ο νομος ειναι και νομικα παρατυπη.
    Μπραβο στο υπουργειο για τη ρυθμιση της παραγραφου 8 ειναι ορθη και βρισκει συμφωνους ολους τους αναπληρωτες!

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:17 | Βασίλης Παπαδημητρίου

    Για να τελειώνει το παραμύθι με τους δυο πίνακες: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ για ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ!!!

    Για διορισμό στα σχολεία υπάρχει ένας ενιαίος πίνακας, όπου προσμετράται η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί σε ΚΑΘΕ ΔΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, περιλαμβανομένων και των ΣΜΕΑΕ. Άλλωστε για αυτό στη β’θμια και στην α’θμια όλοι έχουμε δώσει (& πετύχει) ΑΣΕΠ, όπως της γενικής.
    Ο ‘δεύτερος πίνακας’ υπάρχει μόνο για πρόσληψη αναπληρωτών στην ειδική, επειδή πρέπει να έχουν επιπλέον προσόντα για να δουλέψουν σε ΣΜΕΑΕ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 11:03 | Λευτέρης

    Σωστός ο διαχωρισμός μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής. Είναι καιρός να σταματήσει το εμπόριο των χαρτιών της ειδικής αγωγής για χρησιμοθηρικούς και μόνο σκοπούς. Είναι καιρός να επιλέξουν οι εκπαιδευτικοί αν επιθυμούν πραγματικά να υπηρετήσουν την ειδική αγωγή γιατί αισθάνονται ότι μπορούν να προσφέρουν, και άρα να επιλέξουν τον οικείο πίνακα, και παράλληλα να σταματήσουν άλλοι να το βλέπουν σαν σκαλοπάτι για την γενική αγωγή.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:54 | Γεωργία

    Πέρυσι με υπουργική απόφαση κάποιοι αποφάσισαν και διέταξαν να καταργηθεί ο πίνκας Α΄και να πετάξουν τους εκπαιδευτικούς ΑΜεΑ καθώς και ΕΕΠ/ΕΒΠ στον Καιάδα. Και το αντισταθμιστιό μέτρο που πρότειναν ήταν ποσόστωση 5% στη γενική αγωγή από 1 Μαϊου 2015 για το σχολικό έτος 2014-2015. Ναι!! Αυτή η κοροϊδία!!

    Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές δυσκολίες. Κανείς μη ανάπηρος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό. Η νέα κυβέρνηση ήρθε η ώρα να δείξει το πρόσωπό της σε αυτό το κοινωνικά ευάλωτο μέρος της κοινωνίας και να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε ως αντιπολίτευση.

    Οι απόψεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία καθώς και ΕΕΠ/ΕΒΠ εκφράζονται μέσα από τις προτάσεις της ΕΣΑΜΕΑ:

    1) Επαναφορά του πίνακα Α’ στην ειδική αγωγή, σύμφωνα με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία θα προσλαμβάνονται με ποσόστωση 20% επί των προσλήψεων.

    2)Άρση του ρατσιστικού μέτρου σύμφωνα με το οποίο οι τυφλοί, κωφοί και παραπληγικοί απαγορεύεται να προσληφθούν στην παράλληλη στήριξη καθώς και στα ΚΕΔΔΥ.

    3) Ποσόστωση 10% επί των προσλήψεων στην γενική αγωγή.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:41 | Ηλίας

    Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής Αγωγής από τη Γενική Εκπαίδευση.
    Τόσο η Ειδική όσο και η Γενική Εκπαίδευση εντάσσονται στο ενιαίο πλαίσιο της υποχρεωτικής παρεχόμενης εκπαίδευσης που προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα.

    Απλά, η Ειδική εκπαίδευση θεσπίστηκε για τους μαθητές εκείνους που για διάφορους λόγους (π.χ. μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες) δεν μπορούν να ακολουθήσουν το μέσο ρυθμό εκπαίδευσης της πλειονότητας των μαθητών, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε αναπόφευκτα είτε σε σχολική διαρροή (όπως και συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια) είτε σε αναγκαστική επιβράδυνση του ρυθμού διδασκαλίας της πλειοψηφίας των άλλων μαθητών (που φοιτούν στα γενικά σχολεία).

    Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία αποτελούν ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής εκπαίδευσης, όπως αντίστοιχα υποσύνολο αποτελούν τα Εκκλησιαστικά σχολεία, τα Μουσικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος κλπ.

    Οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής δεν έχουν απωλέσει ούτε απεμπολήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Γενική τους εξειδίκευση βάσει ειδικότητας. Το ότι συμμετέχουν ΚΑΙ στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής οφείλεται σε ΠΡΟΣΘΕΤΑ προσόντα/κριτήρια που έχουν αποκτήσει και τα οποία τους δίνουν το δικαίωμα αυτό (καθώς και σε όποιον άλλο αποφασίσει να τα αποκτήσει ελεύθερα). Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής είναι ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ και στον αντίστοιχο πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης του κλάδου τους. Το γεγονός ότι το Υπουργείο τους απορροφά κατά προτεραιότητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής γίνεται για να καλυφθούν τα ανάλογα κενά από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε.

    Διαχωρισμός της προϋπηρεσίας δεν γινόταν ούτε την εποχή που οι αναπληρωτές καλούνταν για εργασία τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική εκπαίδευση και είχαν και δικαίωμα ΕΠΙΛΟΓΗΣ σε ποια σχολεία τελικά θα αποφασίσουν να εργαστούν! Και θα γίνει τώρα διαχωρισμός της προϋπηρεσίας τη στιγμή μάλιστα που όταν προσλαμβάνεσαι από τον ένα πίνακα διαγράφεσαι από τον άλλο αυτόματα και χωρίς να ερωτηθείς; Τη στιγμή που οι συνολικές προσλήψεις διασπώνται σε πολλές επιμέρους φάσεις και δεν γνωρίζεις καν ποια φάση, πότε και σε ποια δομή θα σε προσλάβει; Δηλαδή θα κρίνεται στην τύχη ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το που θα χρεωθεί τελικά η αποκτηθείσα προϋπηρεσία;

    Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που περάσει τελικά αυτή η πρόταση (υποκινούμενη από συγκεκριμένα συμφέροντα άλλων υποψηφίων) αυτομάτως θα εκκινήσει δικαστικό αγώνα από πλευράς των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής και ταυτόχρονα θα αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα η άρση της συγκεκριμένης πρότασης μέχρι να βρεθεί ευήκοον ους από την όποια μελλοντική ηγεσία του Υπουργείου. Μέχρι τότε, θα έχει δημιουργηθεί ένα αναλόγου διαστάσεως πρόβλημα όπως με το κλείδωμα των πινάκων της Γενικής εκπαίδευσης και τα παρεπόμενα του ανοίγματός των. Διότι στο μέλλον θα αποτελεί μέγα πρόβλημα η επανενσωμάτωση της προϋπηρεσίας της Ειδικής αγωγής στους πίνακες της Γενικής. Επιπροσθέτως, δεν μπορεί να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των μονίμων και άλλα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

    Όπως θεωρούνται ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης τα Εκκλησιαστικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος (όπου και εκεί απαιτούνται πρόσθετα προσόντα), τα Μουσικά σχολεία, ακόμα και ο ΟΑΕΔ (προσφάτως) όπου η εκεί αποκτηθείσα προϋπηρεσία αθροίζεται στον πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης, έτσι ακριβώς και η Ειδική εκπαίδευση αποτελεί ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής (για στοχευμένο μαθητικό δυναμικό). Κανείς δεν μπορεί να την ξεχωρίσει ως κάτι το «άλλο», το «ξένο» που πρέπει να αποκοπεί από το γενικό κανόνα. Επιπλέον, δεν έχουμε ακούσει ποτέ φωνές διαχωρισμού για άλλες προϋπηρεσίες π.χ. σε άλλο ξεχωριστό πίνακα για τα Εκκλησιαστικά σχολεία, σε άλλο για τη Σιβιτανίδειο, σε άλλο για τα Μουσικά σχολεία κλπ. Γιατί αποκλειστικά για τα Ειδικά σχολεία; Μήπως το ζήτημα τελικά (και η «ενόχληση» που προκαλεί σε κάποιους) δεν είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟ, αλλά ΠΟΣΟΤΙΚΟ; Διερωτώμαστε…

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:36 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Eκφράζω τη θέση πολλών εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουμε πτυχία ακόμη και από το 1988 και θα μείνουμε εκτός συναγωνισμού για διορισμό, επειδή επιτύχαμε σε παλαιότερους διαγωνισμούς κι όχι σ΄αυτόν του 2008.

    Μην πετάτε τις επιτυχίες μας στον κάδο και μαζί με αυτές κι εμάς στον Καιάδα.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:27 | Γρηγόρης

    Οχι στο διαχωρισμό προϋπηρεσίας γενικής και ειδικής αγωγής!

    Με αφορμή τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες γενικής.

    Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Δια νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

    Ο ίδιος δηλαδή ο νομοθέτης θεώρησε τα άτομα αυτά επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες ολόκληρων των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ωστόσο, οι βασικές σπουδές αυτών των ατόμων είναι πάνω στη γενική εκπαίδευση. Μάλιστα, αυτά τα άτομα κατατάσσονται στον 2ο πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ στον 1ο πίνακα κατατάσσονται οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής.

    Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως στόχο να καταδείξουν το πώς η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία θέτει στο περιθώριο αυτήν την κατηγορία εκπαιδευτικών, που έχουν βασικό πτυχίο για να εργαστούν στη γενική εκπαίδευση, αλλά τόσα χρόνια έχουν προσφέρει (έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις) τις υπηρεσίες τους στην ειδική εκπαίδευση τίθενται σε μειονεκτική θέση, τόσο στους πίνακες της ειδικής αγωγής, αφού εκεί προτάσσονται οι απόφοιτοι των σχετικών προπτυχιακών τμημάτων, όσο και στη γενική εκπαίδευση (που αποτελεί και το αντικείμενο των βασικών τους σπουδών), αφού λόγω συνθηκών εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αλλά η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράτε στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «χάνουν συνεχώς έδαφος» έναντι των συναδέλφων τους, που εργάζονται στη γενική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.

    Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

    Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.

    Η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά και διάκριση εις βάρους των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα συμβάλει σε μια αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης να στελεχώνουν δομές της ειδικής αγωγής, αφού, όπως ήδη ειπώθηκε, θα παραμένουν σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται κι αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική εκπαίδευση.

    Έτσι, οι δομές αυτές, με τις τόσες λειτουργικές ανάγκες, και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υφίστανται ένα βαρύ πλήγμα, μια διάκριση εις βάρος τους, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, κρίνεται απαράδεκτος ο διαχωρισμός που πάει να «περάσει», με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή και στους πίνακες της γενικής αγωγής.

    Απευθύνεται έκκληση στους αρμοδίους να μην υλοποιηθεί αυτό, καθώς θα πληγεί η εκπαίδευση κι όσον αφορά το ουσιαστικό της περιεχόμενο, αλλά κι ως οικοδόμημα, αφού θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις και διαχωρισμούς, πράγμα απευκταίο γενικότερα και δη αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενόψει των πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων.

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:26 | Greg

    Γενική και ειδική αγωγή συμπορεύονται και συνυπάρχουν υπό το πλαίσιο της συμπερίληψης και της συνεκπαίδευσης!!
    Δεν διαχωρίζονται.
    Ζητάμε ένα «σχολείο για όλους» κι όχι κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών!!

  • 22 Ιουνίου 2015, 10:09 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Θεωρω δικαιο να μην προσμετρωνται διπλα τα μορια δυσπροσιτων απο τη στιγμή που ετσι ελεγε ο νομος οταν γινονταν οι δηλωσεις αναπληρωτων. Οσον αφορα την προυπηρεσια της ειδικης στη γενικη το θεωρω οτι δεν πρεπει να γινεται μεταφορα. Καποιος που ειχε την οικονομικη δυνατοτητα να κανει ενα σεμιναριο ή μεταπτυχιακο στην ειδικη με την μεταφορα της προυπηρεσιας στην ειδικη, προσπερνα ατομα με επιτυχιες ασεπ που δεν μπορεσαν να κανουν σεμιναρια-μεταπτυχιακα. Οποιος επιλεγει να παει στην ειδική ειναι επιλογή του, σημαινει οτι ενδιαφερεται για τον κλαδο, οποτε ας παραμεινει εκει να βοηθησει. Πιστευω ειναι δικαιες οι νεες αλλαγες!