1. Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπάται με τριετή θητεία, ύστερα από επιλογή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της περίπτ. ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 18, ένας εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 86, με οργανική θέση στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ως Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, για την τεχνική υποστήριξη και την εφαρμογή της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στις σχολικές μονάδες και Ε.Κ. Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Θεσσαλονίκης αποσπώνται σύμφωνα με το παρόν δύο εκπαιδευτικοί.
2. Υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπευθύνων μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με επταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολικές μονάδες ή Ε.Κ. για πέντε τουλάχιστον έτη.
3. Οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών τοποθετούνται στα Τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των Τμημάτων αυτών και καθοδηγούνται για την άσκηση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τους έργου από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ 86 του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Ειναι πολυ σημαντικη η στηριξη τους στα σχολεία και ιδιαιτερα φέτος που εχουν δημιουργήσει το προγραμμα επιμόρφωσης ΤΠΕ 2 που μεσα απο αυτή την αξιόλογη ενέργεια έχουμε μάθει πάρα πολλα πράγματα.
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι ήδη υπο-στελεχωμένα για το έργο που επιτελούν και για τον όγκο εργασίας που έχουν.
Η μείωση του αριθμού των αποσπασμένων και η υπαγωγή τους στις Διευθύνσεις θα έχει σαν αποτέλεσμα να ασχολούνται μόνο με εσωτερικά θέματα της διεύθυνσης και πρακτικά σαν αποτέλεσμα την μεταβίβαση της υποστήριξης των σχολικών εργαστηρίων σε ιδιώτες και επιπλέον έξοδα για το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων – εκτός αν αυτή είναι η πρόθεση του Υπουργείου.
Η δομή θα πρέπει παραμείνει ως έχει, να ενισχυθεί και να αξιολογηθεί βάσει επισκέψεων και άλλων στατιστικών στοιχείων ώστε να βελτιωθεί η ήδη πολύ καλή απόδοση τους.
Άλλη μια υποβάθμιση για το βεβαρυμένο πρόγραμμα των πληροφορικών ΠΕ19-20 που, εκτός του ότι δεν θα μπορέσουν λόγω φόρτου εργασίας να προσφέρουν πραγματικό έργο, θα αναγκαστούν να απασχοληθούν σε άλλες σχολικές μονάδες, τυχόν μακρυά από τον τόπο διαμονής τους, που σε καιρό κρίσης γίνεται απαγορευτικό. Η υποβάθμιση αυτή έρχεται μετά την απασχόληση χωρίς οργανικές ή χωρίς ουσιαστικά εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων (αφού και άλλες ειδικότητες διεκδικούν τις οργανικές) στην Α’θμια για μια 5ετία με μείωση εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας, και χωρίς αναγνώριση ωρών υπεύθυνου σχολικού εργαστηρίου με ευθύνες κανενός που υπέγραψε μάλλον αδιαφανείς διαδικασίες (υπεύθυνος ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;). Υπενθυμίζουμε ότι ο πληροφορικός είναι επιφορτισμένος συχνά με διοικητικό έργο και με την οργάνωση του σχολικού εργαστηρίου/ιστοσελίδων, σε ένα μάθημα που μπορεί να είναι ίσως το πιο δημιουργικό στο σημερινό σχολείο και απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και επιπλέον εθελοντική πολλές φορές προσπάθεια για τη διάχυση εξωσχολικά αυτής της δημιουργικότητας των παιδιών μέσα από εργασίες σε συνέδρια και διαγωνισμούς.
Τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών επιτελούν, εδώ και χρόνια, ένα πολύ ουσιαστικό έργο. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υλικοτεχνική υποδομή στις σχολικές μονάδες είναι αρκετά πολύπλοκη – καθώς περιλαμβάνει δίκτυα Η.Υ., προτζέκτορες, διαδραστικούς πίνακες κ.ά. Η συντήρηση τους απαιτεί προφανώς μια τεχνογνωσία διαρκή και πολύ εξειδικευμένη. Οι υπεύθυνοι των Κέντρων, προσφέραν την τεχνογνωσία αυτή με συνέπεια.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όταν ο εξοπλισμός των εργαστηρίων με νέα μηχανήματα και η αντικατάσταση των παλιών συσκευών ήταν αδύνατη, αυτοί οι υπεύθυνοι κράτησαν ζωντανά τα εργαστήρια. Πολλές φορές προτείναν λύσεις ρηξικέλευθες, ευρηματικές, πάμφθηνες και αποτελεσματικές, λύσεις που «ξαναζωντάνεψαν» τα σχολικά εργαστήρια αντικαθιστώντας, για παράδειγμα, λειτουργικά συστήματα με σύγχρονα συστήματα που δεν έχουν κόστος (περίπτωση Ubuntu κ.ά.). Σε πολλές άλλες στηρίξαν τοπικά πρωτοβουλίες προς νέες κατευθύνσεις μέσα στη σχολική μονάδα, όπως χρήσεις ρομποτικών κατασκευών, κατασκευές με Arduino και άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις πάλι, όπου ήταν δυνατόν, στηρίξαν ή διοργανώσαν επιμορφωτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς (όπως τα Πανεπιστήμια) και θεσμούς (όπως οι Σχολικοί Σύμβουλοι) – πρωτοβουλιακά και πέραν των τυπικών τους καθηκόντων. Το είδαμε στην πράξη σε κάθε εκπαιδευτική περιφέρεια, στα Συνέδρια Πληροφορικής, σε πολλές ακαδημαϊκές εκδηλώσεις: τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και οι υπεύθυνοι τους έστησαν μικρά ή μεγάλα δίκτυα επικοινωνίας και αλληλϋποστήριξης για θέματα τεχνικά, για θέματα διδασκαλίας και επιμόρφωσης, αθόρυβα και αποτελεσματικά, με δική τους πρωτοβουλία. Στηρίξαν δηλαδή τις ψηφιακές τεχνολογίες στη σχολική μονάδα με όλους τους τρόπους.
Οι υπεύθυνοι των ΚΕΠΛΗΝΕΤ επιτελέσαν ένα έργο στο οποίο η Πολιτεία δύσκολα θα μπορούσε να ανταποκριθεί με συνέπεια, καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία και οι νέες διδακτικές δυνατότητες που διανοίγονται «τρέχουν» πολύ πιο γρήγορα από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του κράτους. Το επιτελέσαν μάλιστα μέσα στην κρίση, ενάντια στην κρίση, ως μια απάντηση στην κρίση. Να το πούμε ανοιχτά: τα εργαστήρια των σχολικών μονάδων επέζησαν χάρη στο έργο των υπευθύνων -όπως και άλλων παραγόντων φυσικά. Ωστόσο, απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κρίση που έπληξε και τις σχολικές μονάδες, τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και οι υπεύθυνοι τους παίξανε τον πιο ουσιαστικό ρόλο, καθώς όχι μόνο στηρίξαν τις σχολικές μονάδες, αλλά προτείναν και πολλές εναλλακτικές λύσεις μακριά από την εμπορική και πανάκριβη λογική της άμεσης και ολικής αντικατάστασης κάθε «παλιού» μηχανήματος ή λογισμικού. Τα εργαστήρια δεν καταρρεύσαν – και δεν κατέρρευσε και η Πληροφορική σε όλες τις μορφές της στο σχολείο – χάρη στην στήριξη των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Τα κέντρα αυτά λοιπόν πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ενισχυθούν. Αυτή είναι η σωστή κίνηση – όχι η κατάργησή τους !
Συμπληρώνω σε προηγούμενο μου σχόλιο, ότι ο τρόπος στελέχωσης κυρίως του προϊσταμένου δεν εξασφαλίζει ότι θα είναι κάποιος/α που μπορεί να ανταπεξέλθει και να έχει όρεξη και γνώσεις δεδομένου ότι το επίδομα θα είναι ισχυρό κίνητρο ακόμη και για μη ικανούς ή ανθρώπους με θέληση να διεκδικήσουν τη θέση ενώ με δεδομένο ότι σε πολλές διευθύνσεις δεν υπάρχουν πτυχιούχοι πληροφορικής ως διοικητικοί πιθανότατα θα στελεχωθούν τα τμήματα πληροφορικής από μη πληροφορικούς
Θεωρούμε ότι τα κέντρα ΚΕΠΛΗΝΕΤ προσφέρουν ουσιώδες έργο για τις υποδομές και για τις Νέες Τεχνολογίες της εκπαίδευσης και η κατάργησή τους θα προκαλέσει μεγάλη δυσλειτουργία στα εργαστήρια και στο σχολείο. Η Εκπαίδευση θεωρούμε ότι έχει πληρώσει σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά ελλείμματα. Όλοι μιλούν για την βαρύτητα της παιδείας στη πρόοδο της κοινωνίας και του πολιτισμού αλλά τα έργα φανερώνουν άλλα.
Να μην καταργηθεί η Δομή των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Να μην υπάρχει ένας υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογών για κάθε ΔΙΔΕ αλλά ένας για κάθε ομάδα σχολείων.
Ο υπεύθυνος δεν πρέπει να υπάγεται στο Τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Διεύθυνσης. Το τμήμα αυτό πρέπει να καταφέρει να μπορεί να υποστηρίζει την Διεύθυνση και όχι τα σχολεία.
Για την υποστήριξη των σχολείων θα πρέπει να υπάρχει αυτόνομο τμήμα που διοικητικά να ανήκει στον/στην Διευθυντή/ντρια Δευτεροβάθμιας και να είναι στελεχωμένο σύμφωνα με τον αριθμό των σχολείων της κάθε Δευτεροβάθμιας.Αντίστοιχο τμήμα να υπάρχει για την Πρωτοβάθμια.
Υπηρετώ ως Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου τα τελευταία δέκα χρόνια και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι παρέλαβα ένα εργαστήριο Πληροφορικής με ελάχιστες έως μηδαμινές δυνατότητες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την εισαγωγή των ΤΠΕ στο Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο. Χάρη όμως στις ανεκτίμητες προσπάθειες αλλά και τις εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις του Υπεύθυνου ΚΕΠΛΗΝΕΤ Νομού Κορινθίας, το εργαστήριο αναβαθμίστηκε και το σχολείο μπορεί να αντεπεξέλθει άριστα στις υποχρεώσεις του. Χρέος της Πολιτείας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση του θεσμού των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και όχι η υποβάθμισή τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων στα σχολικά εργαστήρια Πληροφορικής αλλά και στις δομές διοικητικού έργου στα σχολεία.
Αποδυνάμωση και υποστελέχωση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σημαίνει αποδυνάμωση και της ήδη υποβαθμισμένης λειτουργίας της τεχνικής στήριξης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, άρα και ελλιπή έως ανύπαρκτη υποστήριξη των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ. Αυτός είναι πραγματικά ο στόχος του σχεδίου νόμου;
Το έργο των ΚΕΠΛΗΝΕΤ όλα αυτά τα χρόνια είναι αναγνωρισμένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Παρέχουν αδιάλειπτα επιτόπια και απομακρυσμένη τεχνική στήριξη σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε διοικητικές δομές (Διευθύνσεις Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης).
Παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους εκπαιδευτικούς – υπεύθυνους ΣΕΠΕΗΥ για τη διαχείριση και συντήρηση των υποδομών των Εργαστηρίων Πληροφορικής. Οι Υπεύθυνοι και τεχνικοί υπεύθυνοι των ΚΕΠΛΗΝΕΤ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν, υποστήριξαν την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων εργαστηρίων Πληροφορικής, αξιοποιώντας την διανομή Linux UBUNTU LTSP σε περισσότερα από 1000 σχολεία της χώρας.
Οργανώνουν σεμινάρια και επιμορφωτικά εργαστήρια για την αξιοποίηση ανοικτών τεχνολογιών στο ΣΕΠΕΗΥ, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς πληροφορικής, σχολικούς συμβούλους και άλλους φορείς.
Οργανώνουν επιμορφωτικές συναντήσεις εκπαιδευτικής Ρομποτικής και υποστηρίζουν την υλοποίηση συνεδρίων (όπως Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής).
Με την κατάργηση του 3ωρου των υπευθύνων ΣΕΠΕΗΥ και την υπολειτουργία της τεχνικής στήριξης του ΠΣΔ (λόγω μη συνέχισης των έργων ΕΣΠΑ), κρίνεται αναγκαία κατά τη γνώμη μου η συνέχιση και η αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΕΠΛΗΝΕΤ με επαρκή στελέχωση, με τεχνικό – επιμορφωτικό χαρακτήρα και να υπάγονται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.
Σε διαφορετική περίπτωση οι σχολικές και οι διοικητικές μονάδες είναι πιθανόν να αναζητήσουν τεχνική στήριξη από ιδιώτες, ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, συνήθως αναφερόμενο με το ακρωνύμιο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ είναι διοικητική μονάδα του Υπουργείου Παιδείας που αποτελείται από όλα τα κατανεμημένα τμήματα ανά τις Περιφέρειες της Ελλάδας και είναι επιφορτισμένη με την τεχνική υποστήριξη των σχολικών εργαστηρίων και της σύνδεσής τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο – το Δίκτυο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό του 2012 (που περιγράφουν η απόφαση 92995/Γ7/10-08-2012 (ΦΕΚ Β’ 2316/10-08-2012[1]) και η απόφαφη 93000/Γ7/10-08-2012). Από το 2006 μέχρι το 2012 λειτουργούσε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) 65854/Γ7/06 (ΦΕΚ 980 Β/25.7.2006[2]). Η ίδρυση του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ έγινε το 2002, με την την κοινή υπουργική απόφαση 63579/Γ2/19.8.2002 (ΦΕΚ 1584 Τεύχος Β’ /20.12.2002)[3], σύμφωνα με την οποία ιδρύθηκαν 89 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα.
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ υποστηρίζουν μέσω τηλεφώνου, επιτόπια ή με εργαλεία απομακρυσμένης βοήθειας τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό) και Δευτεροβάθμιας (Γυμνάσιο, Λύκειο) εκπαίδευσης για θέματα σχετικά με τις ψηφιακές υποδομές τους (ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δίκτυα Η/Υ εργαστηρίων και σύνδεση στο διαδίκτυο) σε επίπεδο υλικού (hardware) και λογισμικού (software). Στο πλαίσιο συνεργασίας με το το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παρέχουν τηλεφωνική ή επιτόπια υποστήριξη του εξοπλισμού του δικτύου πρόσβασης του ΠΣΔ. Διοργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις ή ημερίδες σχετικές με θέματα τεχνικής υποστήριξης και χρήσης των νέων τεχνολογιών.
[1] ΦΕΚ B 2316 – 10.08.2012, «Καθορισμός του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.), των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων και των Τεχνικών Υπευθύνων τους καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους»
[2] ΦΕΚ B 980/2006, «Επιλογή και Αρμοδιότητες των Υπευθύνων και Τεχνικών Υπευθύνων των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.). Λειτουργία των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.»
[3] ΦΕΚ B 1584/2002, «Ίδρυση των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ ΠΛH.NE.T) στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Υ.Γ. για τους ανιστόρητους…
Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ βασίστηκαν στους ΠΛΗΝΕΤ (μονοπρόσωποι θεσμοί μέχρι το 2005) και αρχικά χρηματοδοτήθηκαν από το πρώτο έργο τεχνικής στήριξης που υλοποιήθηκε την περίοδο 2003-2005. Η σημερινή δομή τους προέκυψε το 2005 μετά την ολοκλήρωση του έργου. Πρόκειται για έναν θεσμό επιτυχημένο και αναγκαίο για την υποστήριξη των υποδομών ΤΠΕ στα σχολεία, καθώς λόγω της κατανεμημένης δομής τους και του καταρτισμένου και πρόθυμου έμψυχου δυναμικού τους, είναι πολύ αποτελεσματικά και διεκπεραιώνουν έργο σημαντικό σε ποσότητα και ποιότητα.
Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ διαχρονικά έχουν στενή και αρμονική συνεργασία με το ΠΣΔ. Ενδεικτικά αναφέρω τη σημαντική βοήθειά τους στην ενεργοποίηση και υποστήριξη των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ) σε 60 πόλεις. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι 1.600 σχολεία συνδεδεμένα με οπτικές ίνες, δείκτης υψηλός διεθνώς (http://blogs.sch.gr/news/archives/540). Υπάρχουν πολλά ανάλογα παραδείγματα καλής συνεργασίας μεταξύ ΠΣΔ και ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Η ενδεχόμενη συρρίκνωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα αναγκάσει τα σχολεία -ιδιαίτερα τα απομακρυσμένα- να προσφεύγουν σε ιδιώτες, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους τεχνικής υποστήριξης των σχολείων.
Μια αδυναμία της υφιστάμενης δομής των ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι η απουσία κεντρικής αναφοράς τους στο ΥΠΠΕΘ, με αποτέλεσμα να μην γίνεται γνωστό το έργο τους, αλλά και να μην υπάρχει κεντρικός συντονισμός της δράσης τους.
Η πρότασή μου είναι να προβλεφθεί ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΠΛΗΝΕΤ με προσωπικό και αρμοδιότητες, αλλά και πόρους που σήμερα λείπουν, όπως οι δαπάνες μετακίνησης για την υποστήριξη των απομακρυσμένων σχολείων. Επίσης, να επιβλέπεται και να συντονίζεται η λειτουργία τους σε κεντρικό επίπεδο.
Δεν πρέπει να καταργήσετε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ αντίθετα πρέπει να τα ενισχύσετε.
Η βοήθεια τους είναι πολύτιμη και καίρια στην ύπαρξη σωστών και οργανωμένων εργαστηρίων πληροφορικής.Σταματήστε να υποβαθμίζετε την Πληροφορική στα σχολεία.
Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ κατά γενική ομολογία κάνουν σημαντική δουλειά και υποστηρίζουν καθημερινά τα σχολεία και τις διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης σε θέματα κι υποδομές Πληροφορικής. Σε μια εποχή με συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις στον τομέα της Πληροφορικής το αναμενόμενο είναι οι δομές όπως το ΚΕΠΛΗΝΕΤ να αναβαθμίζονται κι όχι να καταργούνται. Η κατάργησή τους θα προκαλέσει προβλήματα στην καλή λειτουργία των υποδομών Πληροφορικής και θα
επιβαρύνει τις σχολικές επιτροπές με σημαντικά ποσά για την υποστήριξη από ιδιώτες των αναγκών που θα προκύπτουν. Αυτά τα ποσά είτε δε θα μπορούν να καλυφθούν είτε θα αφαιρούνται από άλλες ανάγκες των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι η υποβάθμιση θα είναι αναπόφευκτη.
Το Άρθρο 14 – «Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών» μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πρόχειρη τουλάχιστον σκέψη (ενός κυριακάτικου πρωινού) για μια δομή που είχε σχεδιαστεί, δοκιμαστεί και προσαρμοστεί ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια που υπάρχει.
Μιλώντας μόνο για μία πτυχή της λειτουργίας των ΚΕΠΛΗΝΕΤ:
-Πριν>>
Η τεχνική στήριξη ξεκίναγε από τον καθηγητή πληροφορικής (με τις προβλεπόμενες ώρες για υποστήριξη του εργαστηρίου πληροφορικής), μετά αναλάμβαναν τα εκάστοτε ΚΕΠΛΗΝΕΤ στις αντίστοιχες ΔΔΕ (αν δε μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα) συνεχιζόταν από τα πανεπιστήμια (σε υψηλότερο επίπεδο πχ ΠΣΔ και υποδομών του) και τέλος περισσότερο σε επίπεδο σχεδιασμού το ΙΤΥΕ (Πάτρα).
-Μετά>>
Τώρα μετά την κατάργηση των τότε ωρών υποστήριξης λειτουργίας του εργαστηρίου στους καθηγητές πληροφορικής (πλέον δικαίως μάθημα και φεύγω), το τέλος συνεργασίας με τα πανεπιστήμια (μάλλον τέλος προγραμμάτων ΕΣΠΑ) & την μελλοντική κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (γιατί ουσιαστικά κατάργηση είναι αν σκεφτεί κανείς την προϋπάρχουσα δομή) μένει μόνο το ΙΤΥΕ στην Πάτρα με ελάχιστους ανθρώπους για κεντρική υποστήριξη και ένας ταλαίπωρος άνθρωπος σε κάθε ΔΔΕ και ΔΠΕ (όπως προβλέπεται από την τρέχουσα «προσεκτική» μελέτη που έγινε) που ούτε τα τηλέφωνα να σηκώνει δε θα προλαβαίνει.
Καληνύχτα μας και κρίμα.
Το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Εύβοιας επανειλημμένα μας βοηθά σε προβλήματα που προκύπτουν με τους υπολογιστές του σχολείου μας. Μας έχει παράσχει υποστήριξη στην επέκταση του σχολικού δικτύου Η/Υ καθώς και επιμόρφωση σχετικά με την χρήση του διαδραστικού πίνακα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς και σε άλλες αξιόλογες επιμορφώσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Ευχόμαστε τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. να διατηρηθούν ως δομή και να συνεχίσουν την τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων, όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση. Και όχι να αποδυναμωθούν.
Με εκτίμηση,
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Ψαχνών Εύβοιας
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. λειτουργούν σαν δομή υποστήριξης και επιμόρφωσης στο πλαίσιο των Νέων Τεχνολογιών και κατά συνέπεια προσφέρουν σημαντικό και απολύτως απαραίτητο έργο στα σχολεία. Η κατάργησή τους θα είναι επιζήμια για όλους αφού εκτός από την εύρυθμη λειτουργία των δικτύων φροντίζουν και για την τεχνική υποστήριξη των υπολογιστών μας. Άλλοτε δια ζώσης και άλλοτε εξ’ αποστάσεως δίνουν λύσεις και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Λύσεις που δεν μπορούν να υποστηριχτούν οικονομικά πάντα από μια σχολική μονάδα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κάθε νομό τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. σε ένα από τα οποία υπηρέτησα από το 2005 έως το 2009. Σε αυτό μου το πέρασμα διαπίστωσα ότι είναι από τα κέντρα που δουλεύουν με ζήλο αυταπάρνηση και με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως μαρτυρούσαν και μαρτυρούν οι απόψεις συναδέρφων εκπαιδευτικών για τη βοήθεια που παρέχουν τα κέντρα. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας λόγω των πολλών επιμορφώσεων που παρακολουθήσαμε είχα έρθει σε επαφή με τα στελέχη πολλών άλλων ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ κυρίως της βορείου Ελλάδας και διαπίστωσα (αφού κρατήσαμε επαφή, ότι όλα λειτουργούσαν άψογα και ήταν πάρα πολύ χρήσιμα).Πραγματικά δε βρίσκω το λόγο αλλαγής, πόσο μάλλον κατάργησης των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με δεδομένο ότι είναι από τα τμήματα των διευθύνσεων που δουλεύουν ΑΨΟΓΑ ενώ ταυτόχρονα στελεχώνονται μόνο από άτομα που πράγματι επιθυμούν να πάνε εκεί για τη φύση της εργασίας αφού δεν επιτρέπονται αποσπάσεις από άλλους νομούς άρα δεν είναι τρόπος για να επιστρέψει κάποιος στον τόπο συμφερόντων του που θα τον έκανε να ζητήσει την απόσπαση όχι γιατί θα του άρεσε η θητεία στο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. αλλά μόνο για να γυρίσει στον τόπο του
Το αντικείμενο του ΠΛΗΝΕΤ είναι αρκετά ευρύ. Για τη σωστή στελέχωση απαιτούνται πολλαπλάσιοι στον αριθμό αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Όσον αφορά την παράγραφο 2. αποτρέπει την υποψηφιότητα σε ικανότατους συναδέλφους και θα πρέπει να απαλειφθεί.
Τα εργαστήρια πληροφορικής αποτελούν ένα κομμάτι αναγκαίο αν θέλουμε να μιλάμε για ποιοτική εκπαίδευση και εκπαίδευση με σύγχρονα μέσα. Τα εργαστήρια πληροφορικής είναι αναγκαία αν επιθυμούμε οι μαθητές στην Ελλάδα να έχουν αν όχι ίσες άλλα παρόμοιες ευκαιρίες στην χρήση νέων τεχνολογιών και σε μία εκπαίδευση που να συμβαδίζει με την εποχή τους με τους μαθητές σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Ταυτόχρονα τα εργαστήρια πληροφορικής αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα διότι οι απαιτήσεις τους(σε χρόνο) για συντήρηση είναι απαγορευτικές για τον εκπαιδευτικό πληροφορικής έπειτα από την αφαίρεση του (3ώρου για την συντήρηση του εργαστηρίου).
Ο θεσμός του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι όχι μόνο σημαντικός άλλα και ζωτικής σημασίας για τα εργαστήρια στα σχολεία. Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ ηρακλείου παρέχει άριστη εξυπηρέτηση , στήριξη στους εκπαιδευτικούς και φροντίζει για την λύση των θεμάτων που προκύπτουν στα εργαστήρια πληροφορικής.
Ο θεσμός του ΚΕΠΛΗΝΕΤ χρειάζεται αναβάθμιση, θα πρέπει να αποτελείται από εκπαιδευτικούς πληροφορικής που να έχουν τεχνικές γνώσεις άλλα και γνώση των αναγκών της εκπαίδευσης και τα πρόσωπα να μην αλλάζουν συνεχώς ώστε να έχουν και μία εικόνα των εργαστηρίων τις περιοχής τους άλλα και την πείρα που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αμέτρητων προβλημάτων που προκύπτουν συνεχώς.
Επίσης ο επιμορφωτικός ρόλος του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι πολύ σημαντικός για τους εκπαιδευτικούς και θα πρέπει να υποστηριχτεί.
Τα εργαστήρια πληροφορικής είναι απαραίτητα και πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτό είναι εφικτό μόνο με υποστήριξη αναβάθμιση του Θεσμού ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Αν κάποιος διαβάσει τα προηγούμενα σχόλια θα βρει όλους τους λόγους που αποφαίνονται ότι τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι μια δομή που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο. και είναι αναμφισβήτητα πετυχημένη.
Είναι ουτοπικό και ανόητο να πιστεύουμε ότι τα πράγματα δουλεύουν από μόνα τους. Ας ενισχύσουμε τη δομή λοιπόν αντί να την καταργήσουμε.
θεωρώντας μεγάλη μεγάλη τιμή που υπηρέτησα το νομό Κυκλάδων και ιδιαιτέρως τα μικρά νησιά, Εύχομαι από καρδιάς να επικρατήσει η κοινή λογική
Γιάννης Λάππας
Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Σύρου
Καταθέτοντας την εμπειρία μου που αφορά την συνεργασία μου με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Σερρών, ως Δντης ΕΚ του νομού, έχω να πω ότι:
Εχω λάβει, ως σχολική μονάδα, πολλές φορές τεχνική βοήθεια και συμβουλές από τους συναδέλφους του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είτε όταν τις χρειάστηκα ,είτε κατά την διάρκεια τακτικών επισκέψεων κλιμακίων για την αποτύπωση της απόδοσης και βελτίωση του ΠΣΔ , για την αναβάθμιση υπολογιστών για την καλύτερη χρήση του Διαδικτύου.
Έλαβα βοήθεια κατά την αναβάθμιση του δικτύου σχολικής μονάδας σε δίκτυο που έκανε χρήση οπτικών ινών.
Έχω παρακολουθήσει δεκάδες επιμορφωτικές συναντήσεις που διοργάνωσε το ΚΕΠΛΗΝΕΤ του νομού είτε σε συνεργασία με τον σχολικό σύμβουλο Πληροφορικής είτε μεμονωμένα.
Χρησιμοποιώ καθημερινά λογισμικά και ιστοσελίδες που έχουν αναπτυχθεί από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ του νομού μας. Πχ Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου , On-line Αίτηση τοποθετήσεων , Forum διευθυντών , ιστοσελίδα ΔΔΕ κτλ.
Πρόσφατα ανέπτυξα μια εφαρμογή για αποστολή μαζικών SMS με δεδομένα από το Myschool και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ διοργάνωσε επιμορφωτική συνάντηση όπου παρουσίασα την εφαρμογή και βοήθησε τα σχολεία του νομού να την εγκαταστήσουν.
Με άλλα λόγια τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ χρειάζονται και προσφέρουν πολύτιμο έργο. Προτείνω και ελπίζω να παραμείνουν ως δομές να υποστηρίζουν τεχνολογικά την εκπαίδευση η οποία σε πολλές περιπτώσεις σχολικών μονάδων χρησιμοποιεί την τεχνολογία και το διαδίκτυο στις βασικές του χρήσεις και όχι σε βαθμό που μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά το διοικητικό και εκπαιδευτικό έργο.
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ από την ίδρυση τους για περισσότερα από 15 χρόνια λειτουργούν ως τοπικοί και αποκεντρωμένοι φορείς εφαρμογής και υποστήριξης της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών των Πληροφοριών και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση. Όλα αυτά τα χρόνια παρέχουν στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους (Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης):
• αδιάλειπτα σημαντική τεχνική υποστήριξη στα Σχολικά Εργαστήρια Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ (Σ.Ε.Π.Ε.Η./Υ.) και επιμορφωτική δράση με σκοπό την κάλυψη των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών
• τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα πληροφοριακών συστημάτων, διασφαλίζοντας τη συνεχόμενη και ομαλή λειτουργίας τους.
Σε επίπεδο Δ/σεων Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης αλλά και άλλων διοικητικών μονάδων της εκπαίδευσης τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ μεταξύ άλλων:
• επιλύουν καθημερινά ποικίλα τεχνικά προβλήματα με βέλτιστες λύσεις, μειώνοντας σημαντικά το κόστος τεχνικής υποστήριξης, αλλά και το χρόνο παρέμβασης φροντίζοντας για τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών
• σχεδιάζουν, δημιουργούν και συντηρούν ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφαρμογές
• εγκαθιστούν αλλά και δημιουργούν εφαρμογές λογισμικού αν χρειαστεί για την κάλυψη αναγκών της διοίκησης
• συντηρούν την υλικοτεχνική υποδομή (τοπικά δίκτυα Η/Υ, υπολογιστές, εκτυπωτές, κεντρικούς εξυπηρετητές-servers,, εγκατάσταση-διαχείρηση-συντήρηση webservers, mail-servers κ.α.)
• παρέχουν υπηρεσίες για την ασφάλεια των συστημάτων και των δεδομένων (αντίγραφα ασφαλείας, εγκατάσταση αντιικών προγραμμάτων, εγκατάσταση πιστοποιητικών ασφαλείας, παραμετροποίηση εφαρμογών ψηφιακών υπογραφών κ.α)
• ενημερώνουν και εκπαιδεύουν το διοικητικό προσωπικό σε θέματα διαχείρισης εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων
• συμβουλεύουν τη διοίκηση για θέματα νέων τεχνολογιών για το βέλτιστο τρόπο επίλυσης προβλημάτων και κάλυψη αναγκών με χαμηλό κόστος.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Καθηγητών Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό έργο των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ. όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας τους, εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση της δομής. Θεωρεί πως ο ορισμός ενός (1) και μόνο εκπαιδευτικού Υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ανά Διεύθυνση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να στελεχωθούν, όπου είναι αναγκαίο, με περισσότερους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς ΠΕ86 και υλικοτεχνική υποδομή και να υπάγονται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Κοφίτσας Βάιος Γκουτουλούδη Μαρία
Θα συμφωνήσω και εγώ με την σειρά μου με τους προηγούμενους συναδέλφους και δεν θα κομίσω πρόσθετη γνώση – πως θα μπορούσα άλλωστε – μιας και τα επιχειρήματά τους είναι παραπάνω από εκκωφαντικά στην παντελή απουσία επιχειρημάτων του «νομοθέτη» για τους λόγους υποβάθμισης και στο τέλος, κατάργησης(?) των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ. Θα προσθέσω λοιπόν και εγώ την φωνή μου λέγοντας ότι ο ρόλος των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ χρήζει ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ και ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ και ΟΧΙ κατάργησης. Σαν Δομή Υποστήριξης πρέπει να υφίσταται και να υποστηρίζεται τόσο από ανθρώπινο δυναμικό όσο και από τεχνικό εξοπλισμό και διαρκή επιμόρφωση. Επαρκή στελέχωση με έναν υπεύθυνο ΚΕ . ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και έναν τεχνικό υπεύθυνο ανά ομάδα σχολείων, με διττό χαρακτήρα, τεχνικό και επιμορφωτικό. Σε οργανωτικό διοικητικό επίπεδο αντίστοιχο του Κ.Ε.Α. και ΚΕ.Σ.Υ. στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που να υπάγεται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους για καλά τους λόγια. Αυτή είναι και η μοναδική αμοιβή και ανταμοιβή όλα αυτά τα χρόνια που και εγώ υπηρετώ στο ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Κορινθίας και ο ΜΟΝΟΣ λόγος για τον οποίο παρ’ όλες τις δυσκολίες και κυρίως την οικονομική ανέχεια συνεχίζουμε να παράγουμε γνώση και να … δημιουργούμε υποδομές πληροφορικής στα σχολεία. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καραναστάσης Στυλιανός
Υπ. ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ Κορινθίας
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΠΛΗΝΕΤ! ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΎΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ.
η κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος . Τα σχολεία έχουν τεχνική υποστήριξη και χωρίς επιπλέον κόστος. Ολοι γνωρίζουμε πόσο απαρχαιωμένα μηχανήματα υπάρχουν στα σχολεία , τα οποία χρήζουν συντήρησης Επίσης πολλές φορές έχουμε επιμορφωθεί ως προς την λειτουργία εργαλείων νέων τεχνολογιών τα οποία αποκτήθηκαν από το σχολείο μας.
ο θεσμός τους όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά να ενισχυθεί περαιτέρω.
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. προσφέρουν σημαντικό και απολύτως απαραίτητο έργο στα σχολεία.Η κατάργησή τους θα είναι επιζήμια για όλους αφού εκτός από την εύρυθμη λειτουργία των δικτύων φροντίζουν και για την τεχνική υποστήριξη των υπολογιστών μας.Άλλοτε δια ζώσης και άλλοτε εξ’ αποστάσεως δίνουν λύσεις και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Λύσεις που δεν είναι δυνατό να δοθούν σε έναν νησιωτικό νομό όπως οι Κυκλάδες παρά μόνο από μια δομή όπως τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ, η οποία θα έπρεπε να ενδυναμωθεί και όχι να καταργηθεί.
Τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών είναι μια υποστηρικτική δομή που κρατά σε λειτουργία όλα τα τμήματα του ΠΔΣ, από το ΙΤΥ στην Πάτρα μέχρι τις σχολικές μονάδες. Το ΠΣΔ είναι ένας ζωντανός μηχανισμός που θέλει συνεχόμενη στήριξη είτε αποκεντρωμένα είτε κατά τόπους. Είναι επίσης και μια δομή επιμόρφωσης στις Νέες Τεχνολογίες που τόσο χρειάζεται η εκπαίδευση.
Καλό είναι συνεχίσει να υπάρχει και να υποστηρίζει θεσμικά τα σχολεία αλλά να λειτουργεί και ως δομή επιμόρφωσης.
Υπάρχουν ΚΕΠΛΗΝΕΤ που κάνουν δουλειά και άλλα που απλώς υπάρχουν. Το θέμα είναι η αξιολόγησή τους. Έγινε ποτέ, και αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα;
Ο θεσμός των ΠΛΗΝΕΤ είναι αναμφίβολα από τους πιο χρήσιμους θεσμούς στην δημόσια εκπαίδευση, γεγονός που επιβεβαιώνουν όλοι οι συνάδελφοι πληροφορικής. Η υποστήριξη των εργαστηρίων (ελάχιστα άτομα υποστηρίζουν τα εργαστήρια ενός ολόκληρου νομού), η με κάθε τρόπο βοήθεια που παρέχουν οι συνάδελφοι των ΠΛΗΝΕΤ, οι δράσεις επιμόρφωσης, η διάδοση τεχνογνωσίας, όχι μόνο βοηθά, αλλά είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και το έργο των εκπαιδευτικών πληροφορικής. Η κατάργησή τους είναι απαράδεκτη, τη στιγμή που θα έπρεπε να ενισχυθούν θεσμικά και να υποστηριχθούν πρακτικά. Και όλα αυτά με μηδενικό κόστος για τη δημόσια εκπαίδευση.
Από όλα τα σχόλια, είναι πλέον φανερό για όσους δεν το γνώριζαν, ότι τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικότατο έργο και η κατάργηση τους θα είναι ένα χτύπημα στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, γι’ αυτό και η κατακραυγή από όλους τους συναδέλφους ανεξαρτήτου ειδικότητας.
Tα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. θεωρώ πως πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά να αναβαθμιστουν ως φορέας και να συνεχίσουν να συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία με την τεχνογνωσία των ανθρώπων που τη στελεχώνουν.
Η λειτουργία τους μέχρι σήμερα είναι όχι μόνο χρήσιμη και αποτελεσματική αλλά και αναγκαία. Η χρήση των ΤΠΕ στην εκπ/κή διδικασία και η λειτουργία των εργαστηρίων Πληροφορικής σε κάθε σχολείο είναι δεδομένα. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς Τεχνική Υποστήριξη.
Προτείνω λοιπόν να αναβαθμιστούν και να στελεχωθούν με περισσότερα άτομα αναλογικά με τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους.
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. μας βοήθησαν πάρα πολύ όλα τα χρόνια στο νηπιαγωγείο.Επισκεύασαν υπολογιστές, συντήρησαν το δίκτυο,
έδωσαν οδηγίες και βοήθεια σε προγράμματα και όπου και όταν τους χρειαζόμασταν ήταν κοντά μας και δίπλα μας.
Τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών είναι μια υποστηρικτική δομή που κρατά σε λειτουργία όλα τα τμήματα του ΠΔΣ, από το ΙΤΥ στην Πάτρα μέχρι τις σχολικές μονάδες. Το ΠΣΔ είναι ένας ζωντανός μηχανισμός που θέλει συνεχόμενη στήριξη είτε αποκεντρωμένα είτε κατά τόπους. Είναι επίσης και μια δομή επιμόρφωσης στις Νέες Τεχνολογίες που τόσο χρειάζεται η εκπαίδευση.
Δεν πρέπει να καταργήσετε τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Προσωπικά έχω απευθυνθεί πολλές φορές στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ και έχω βρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζω με το εργαστήριο πληροφορικής και με τους υπολογιστές στο σχολείο μου.
Με βάση το υπό διαβούλευση ζήτημα του Άρθρου 14 περί κατάργησης των ΚΕΠΛΗΝΕΤ ο Σύλλογος Διδασκόντων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης συνέταξε και υπογράφει ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Μετά τη γνωστοποίηση της Κυβέρνησης ότι προτίθεται στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης βασικών δομών της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπ/σης να καταργήσει εντελώς τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόθεση της Κυβέρνησης ως Σύλλογος Διδασκόντων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.
Μόνο καλά λόγια έχουμε να εκφράσουμε για μία υπηρεσία που στέκεται πάντα αρωγός και συνεργάτης καθημερινός για όλες τις Σχολικές Μονάδες αλλά ειδικά για το Ειδικό Δημοτκό Σχολείο Ερμούπολης που έχει τόσο ανάγκη την Πληροφορική και τις Νέες Τεχνολογίες στην ενίσχυση και στη στήριξη του διδακτικού της έργου. Το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων πάντοτε καιμε προθυμία και με συναδελφική αλληλεγγύη ανταποκρινόταν και ανταποκρίνεται αμέσως και στο πιο μικρό αίτημα του Σχολείου. Οι άνθρωποι του ΚΕΠΛΗΝΕΤ ούτε κοίταξαν ποτέ αν είμαστε γνωστοί ή φίλοι ή της ίδιας κομματικής αποχρώσεως. Χωρίς τον παραμικρό δισταγμό ήταν αρωγός στην επίλυση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου ζητήματος που αφορούσε τόσο τους υπολογιστές του εργαστηρίου Η/Υ όσο και τους υπολογιστές που υποστηρίζουν το διοικητικό έργο. Σε περίπτωση που καταργηθούν αυτά τα σημαντικά κέντρα πληροφορικής οι Σχολικές Μονάδες θα είναι υποχρεωμένς να απευθύνονται σε ιδιώτες τεχνικούς κάτι το οποίο είναι απαγορευτικό καθότι η Σχολική μας Μονάδα ουσιαστικά δεν λαμβάνει χρηματοδότηση αφού τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής μόλις και μετά βίας επαρκούν για την κάλυψη μόνο των πάγιων εξόδων των λογαριασμών ΔΕΚΟ. Ως εκ τούτου καταδικάζουμε κάθε επιχείρηση ή ακόμα και σκέψη κατάργησης των κέντρων ΚΕΠΛΗΝΕΤ και δηλώνουμε ότι θα κλιμακώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τις αντιδράσεις μας για την άδικη αυτή πρόθεση της Κυβέρνησης.
Η Προϊσταμένη
και ο
Σύλλογος Διδασκόντων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης
Στη Β΄ Αθήνας σύμφωνα με το άρθρο αποσπώνται δύο εκπαιδευτικοί. Αν δούμε το πλήθος των σχολείων που πρέπει να υποστηρίζουν στην Α΄/θμια και Β΄/θμια εκπαίδευση, το μόνο σιίγουρο είναι ότι δεν θα πάνε πουθενά. Θα παραμείνουν στις Διευθύνσεις για να υποστηρίζουν και να ενημερώνουν τις ιστοσελίδες των Διευθύνσεων. Τα σχολεία πως μπορούν να λειτουργήσουν;
Η κατάργηση της ΚΕΠΛΗΝΕΤ, μιας επιτυχημένης δομής, που υποστηρίζει τεχνικά τα σχολεία και επιμορφώνει τους εκπαιδευτικούς, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για τη μελλοντική υποστήριξη των εργαστηρίων, των εκπαιδευτικών και των σχολείων.
Διόρθωση-επεξήγηση στο παρακάτω: 13 χρόνια σε σχολείο (στην αίθουσα) εννοώ.
Τα παρακάτω εξηγούν γιατί οι εν λόγω σχεδιασμοί του Υπουργείου απλώς ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ:
1) Ένα (1) άτομο ανά δ/νση δεν μπορεί να κάνει υποστήριξη
2) Υπήρχαν περίπου τέσσερα (4) άτομα στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ κατά μέσο όρο (με αποσπασμένους, συνεργάτες, θητεία κτλ) δηλ. ~4*54 και τώρα γίνονται ~2*54
3) Αποκλείονται με τα 5 χρόνια υπηρεσία σε σχολείο (και όχι διδακτική) όσοι είχαν το 2012 λιγότερα από 3 έτη διδακτικής (προφανώς και όσοι μπήκαν πιο παλιά 2006, 2002). Αν μη τι άλλο, είναι αντισυνταγματικό να αλλάζεις το νόμο του 2012 (που έκανε λόγο για ΚΕΠΛΗΝΕΤ με διδακτική προϋπηρεσία) σε «υπηρεσία σε σχολεία». Λες κι έτσι θα βρεις καλύτερα στελέχη. (Παρεμπιπτόντως, για να μη φανεί ότι σκεφτόμαστε τον εαυτό μας μόνο, να αναφέρω πως (ο γράφων) έχω 13 χρόνια διδακτική προϋπηρεσία).
4) Κόβεται η δυνατότητα να υπηρετήσει κάποιος που το επιθυμεί σε άλλο νομό της ίδιας ΠΔΕ.
5) Με την κατάργηση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ καταργείται και η υποστήριξη στις σχολικές μονάδες (κάτι που ξεκίνησε με την κατάργηση του 3ώρου των Υπευθ. ΣΕΠΕΗΥ και συνεχίστηκε με το «κόψιμο» των έργων ΕΣΠΑ του ΠΣΔ, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠΛΗΝΕΤ από τη δ/νση ΣΕΠΕΔ σε αυτοτελή γραφεία και τελικά στον νέο οργανισμό στη δ/νη υποστήριξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαίδευσης για την αειφορία στο τμήμα Γ’ Πολιτιστικών Θεμάτων και υποστηρικτικών δομών)
Σαν κάποιοι να επιθυμούν να δοθεί η τεχνική υποστήριξη των σχολικών μονάδων στον ιδιωτικό τομέα…
6) Το κόστος θα είναι απίστευτα μεγαλύτερο στον ιδιωτικό τομέα. Αρκεί μόνο να λάβουμε υπόψιν τι γίνεται με την υποστήριξη των Πανελληνίων Εξετάσεων!
7) Τέλος: Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ ήταν η μόνη δομή στο υπουργείο παιδείας που δούλευε και κατέγραφε τις εργασίες της και το χρόνο της σε ΠΣ ( helpdesk.sch.gr ) και από εκεί έβγαιναν τα reports της κάθε χρονιάς. Άρα μπορεί να αξιολογηθεί άμεσα για ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς της (αν και προφανώς όχι για τα εκπαιδευτικά).
Αναρωτιέμαι σε τι και με ποιόν τρόπο η προτεινόμενη αλλαγή όσον αφορά στη λειτουργία των ΚΕΠΛΗΝΕΤ θα βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση…
Αυτό που πρακτικά προτείνει το σχέδιο νόμου είναι ένας άνθρωπος να υποστηρίζει τεχνικά έναν ολόκληρο νομό που διαθέτει δεκάδες εργαστήρια πληροφορικής (εξοπλισμένα συνήθως με απαρχαιωμένο εξοπλισμό)…
Αν πραγματικά θέλετε να βελτιώσετε την λειτουργία των ΚΕΠΛΗΝΕΤ τότε ενισχύστε και αναβαθμίστε με προσωπικό, τεχνογνωσία και εξοπλισμό τις υφιστάμενες δομές, διατηρώντας την αποκεντρωμένη τους μορφή…
Παρακαλώ μελετήσετε τις προτάσεις των υπευθύνων ΚΕΠΛΗΝΕΤ
https://drive.google.com/file/d/0B9v00ImyD7XCSmhYTTIzLV9idWZTZllKUVBTczAyNTA3OHRN/view
Ευχαριστώ
Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις που αποστέλλονται στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. για να διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ έχουν εξυπηρετήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες κλήσεις σχολικών μονάδων (Πρ/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδεσυης) με δια ζώσης επισκέψεις, με εξ αποστάσεως εργαλεία διαχείρισης, με μεταφορά εξοπλισμού στα εργαστήρια ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και με τηλεφωνικές οδηγίες. Μέσα στο καιρό της οικονομικής κρίσης παρά τις σημαντικές δυσκολίες καθημερινά αναζητούν και σχεδιάζουν τεχνικές λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος κυρίως με λύσεις ΕΛ/ΛΑΚ για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη και ασφαλή λειτουργία ενός ιδιαίτερα πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και την εξασφάλιση της πρόσβασης σε χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση της Εύβοιας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Με απλούς πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις μπορεί εύκολα κανείς να υπολογίσει την καθημερινή εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό δημόσιο.
Με βάση τα πεπραγμένα τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ με ποικίλες δράσεις (τεχνικής στήριξης, ενημέρωσης, επιμόρφωσης, οργάνωσης επιστημονικών ημερίδων, εκθέσεων) σε συνεργασία και με άλλους φορείς ( σχολικούς συμβούλους, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, πανελλήνιο σχολικό δίκτυο) έχουν συμβάλλει στην διάχυση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, στην υλοποίηση και την εποπτεία κεντρικών στρατηγικών αποφάσεων για σχεδιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές Τ.Π.Ε., για την ένταξη της Πληροφορικής, αλλά και του ψηφιακού εγγραμματισμού ευρύτερα στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης τους.
Καθημερινά τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. προσπαθούν να είναι κοντά στον εκπαιδευτικό της τάξης, έχοντας έναν ιδιαίτερα διττό χαρακτήρα τεχνικό αλλά και επιμορφωτικό-ενημερωτικό. Μέσα στα χρόνια λειτουργίας τους έχουν αναπτύξει σημαντική επιμορφωτική δράση δια ζώσης και εξ αποστάσεως χωρίς πρόσθετη δαπάνη για το δημόσιο με σκοπό την κάλυψη των εκάστοτε εκπαιδευτικών αναγκών για θέματα όπως:
Αξιοποίηση ΕΛ/ΛΑΚ στο σχολικό εργαστήριο Πληροφορικής, Ασφάλεια Δικτύων και Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, Διαχείριση διαδραστικών πινάκων, ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου με εργαλεία Web 2.0, αξιοποίηση ανοικτών εκπαιδευτικών ψηφιακών πόρων, Ρομποτική, διαχείριση υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ανάπτυξη και διαχείριση ιστολογίων, σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοσελίδων, διαχείριση ανοικτών διαδικτυακών πλατφορμών διαχείρισης μάθησης (e-τάξη, moodle) του Π.Σ.Δ, δημιουργία ηλεκτρονικών περιοδικών, διαχείριση και συντήρηση σχολικού εργαστηρίου Πληροφορικής κ.α.
Παράλληλα σε συνεργασία και με άλλες υποστηρικτικές δομές και φορείς οργανώνουν ετήσια φεστιβάλ και εκθέσεις για την ανάδειξη των μαθητικών έργων Πληροφορικής και ψηφιακής τεχνολογίας.
Επιπρόσθετα εκτός από τις σχολικές μονάδες μέχρι και σήμερα παρέχουν τεχνική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων προς όλες τις τοπικές διοικητικές μονάδες της Εκπαίδευσης (Διευθύνσεις Δ/θμιας και Πρ/θμιας, αλλά και ακόμα και δημόσιες βιβλιοθήκες και Γ.Α.Κ αν χρειαστεί) διασφαλίζοντας τη συνεχόμενη, ασφαλή και ομαλή λειτουργίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ίδρυση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ στις Δ.Δ.Ε υπήρχαν ελάχιστοι Η/Υ χωρίς τοπικό δίκτυο με μία-δύο θέσεις εργασίας συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Με τη συνεισφορά των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ σχεδιάστηκαν τοπικά δίκτυα, αναπτύχθηκαν εφαρμογές, αξιοποιήθηκαν υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και καθημερινά επιλύουν καθημερινά ποικίλα τεχνικά προβλήματα με βέλτιστες λύσεις, μειώνοντας σημαντικά το κόστος τεχνικής υποστήριξης, αλλά και το χρόνο παρέμβασης φροντίζοντας για τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών.
Με απλούς πάλι πολλαπλασιασμούς και προσθέσεις μπορεί εύκολα κανείς να υπολογίσει τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων για το ελληνικό δημόσιο.
Σε μια εποχή αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών σε θέματα Τ.Π.Ε , με ανάγκες για τεχνική και επιμορφωτική υποστήριξη κοντά στο σχολειό, με μία πληθώρα ψηφιακών εργαλείων, ανοικτών διαδικτυακών μαθησιακών πόρων και υπηρεσιών να παρέχονται στους εκπαιδευτικούς, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες αύξησης του ποσοστού εγγραμματισμού των μαθητών σε θέματα Πληροφορικής και Τ.Π.Ε και μείωσης του ψηφιακού χάσματος, ειδικά μαθητών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, θα έπρεπε αντί να συζητείται η κατάργηση των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. να προτείνεται η αναβάθμιση τους, η υποστήριξη τους και η επαρκής στελέχωση τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις.
Για το λόγο αυτό και για το καλύτερο συντονισμό των νέων προτεινόμενων δομών υποστήριξης θα πρότεινα με τη σειρά μου: τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. με επαρκή στελέχωση, έναν υπεύθυνο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και ένα τεχνικό υπεύθυνο ανά 30 σχολικές μονάδες, που να αποτελεί ραχοκοκαλιά υποστήριξης με διττό χαρακτήρα (τεχνικό και επιμορφωτικό ) σε οργανωτικό διοικητικό επίπεδο αντίστοιχο του Κ.Ε.Α. και ΚΕ.Σ.Υ. στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που να υπάγεται στην ευρύτερη δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ.
Καλημέρα σε όλους, είμαι δ/ντής στο 12/θ Δ.Σ. Πλακιά Ρεθύμνου και θέλω να καταθέσω ότι η λειτουργία του ΚΕΠΛΗΝΕΤ στο νομό Ρεθύμνου είναι ζωτικής σημασίας για το σχολείο μας. Πρόσφατα μας αναβάθμισαν όλα τα λάπτοπ και γενικά κάνουν εξαιρετική δουλειά. Θεωρώ ότι αν η στελέχωσή του υποβιβαστεί στο ένα άτομο θα δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία που θα τα λύσουν αναγκαστικά ιδιώτες τεχνικοί επιβαρύνοντας το ταμείο του σχολείου.
Με εκτίμηση, Σταμάτης Βεδουράς
Ο θεσμός των ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις σχολικές μονάδες.Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε τη συγκεκριμένη δομή όπου μπορούμε και όχι να την καταργήσουμε.Ίσως θα έπρεπε να
στελεχωθεί και με περισσότερα άτομα.
Με εκτίμηση
Με αφορμή προηγούμενα σχόλια θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα σημεία και να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπερ της ισχυρής τεχνικής στήριξης αλλά με άλλη μορφή. Παντού στον κόσμο την τεχνική στήριξη (helpdesk) την έχεις μόνο για υποστήριξη και όχι για λίγο από όλα (μάθημα, σεμινάρια, επιμορφώσεις, συνέδρια, πιστοποιήσεις, κλπ).
1. Τεχνική στήριξη από εκπαιδευτικούς. Εκπαιδευτικοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στην τάξη παρέχουν τεχνικό έργο. Γιατί δεν αφήνουν να στελεχωθούν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ από διοικητικούς; Και επιτέλους… αυτό που οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουν και τις δουλειές των διοικητικών (όταν τους συμφέρει) πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Ο εκπαιδευτικός που προσελήφθη για μια δουλειά πρέπει επιτέλους να κάνει τη δουλειά για την οποία πληρώνεται. Αν είναι πλεονάζον προσωπικό και θέλει να ασχοληθεί με διοικητικές διαδικασίες τότε καλά θα κάνει να προχωρήσει σε μετάταξη. Και να ρωτήσω και κάτι; Οι εκπαιδευτικοί στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ “βάζουν” εκπαιδευτική προϋπηρεσία όταν υπηρετούν σε ΚΕΠΛΗΝΕΤ;
2. Συντήρηση εργαστηρίων Η/Υ σχολείων. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ τι ωράριο εργασίας έχουν; Στις διακοπές του Πάσχα για παράδειγμα (που πλησιάζει) θα βρίσκονται στη θέση τους ώστε να συντηρήσουν τα εργαστήρια μιας που δεν θα είναι τα εργαστήρια σε χρήση; Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ δεν θα έπρεπε να συντηρούν τα εργαστήρια σε περιόδους που τα σχολεία δεν λειτουργούν; Δεν μιλάω για έκτακτες βλάβες, μιλάω για τακτικές συντηρήσεις.
3. Τεχνική υποστήριξη εργαστηρίων σχολείων. Μέχρι το 2016 οι εκπαιδευτικοί των σχολείων (υπεύθυνοι εργαστηρίων) είχαν 3 ώρες άνεση την εβδομάδα, ώστε να μπορούν να συντηρήσουν τα εργαστήρια. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ πόσο και που εργάζονταν μέχρι τότε; Στατιστικά στοιχεία μπορούνε να μας παρουσιάσουν; Πόσες βλάβες έκαναν, πάνω σε τι θέματα-περιπτώσεις, σε πόσα σχολεία εντός του νομού τους πήγανε; Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ μέχρι πριν κάποια χρόνια είχαν επίδομα. Και μπορούσαν να πληρωθούν για την μετακίνηση στα σχολεία. Τώρα πλέον δεν έχουν. Μπορούν να μας αναφέρουν σε πόσα σχολεία έχουν κάνει επιτόπια επίσκεψη πριν και σε πόσα τώρα; Να μην μπερδεύουμε τους Εξωτερικούς συνεργάτες (μέσω προγραμμάτων) για παροχή τεχνικής στήριξης που υπήρχαν στο παρελθόν (όπως αναφέρθηκε και από άλλους). Μιλάμε για τους εκπαιδευτικούς με θητεία στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Διαφάνεια λοιπόν και να βγούνε τα στατιστικά εξυπηρέτησης.
6. Τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχουν φτιάξει πολλούς υπολογιστές στα σχολεία και όλα λειτουργούν. Μπορούν να μας πούνε που βρίσκουν πόρους (λεφτά για ανταλλακτικά) για τις επισκευές; Καταλαβαίνω ότι τεχνική στήριξη είναι και η επίλυση του προβλήματος στο Excel (δεν του βγαίνει η συνάρτηση) ή στο Word του Δ/ντη ενός σχολείου, αλλά καλά θα κάνει και ο Δ/ντης (που μπορεί να έχει πάρει και πιστοποίηση Β’ επιπέδου) να μάθει να κάνει κάποια πράγματα μόνος του.
7. Σεμινάρια – επιμορφώσεις. Πολύ καλά κάνουν και τα κάνουν ΔΩΡΕΑΝ! Μήπως όμως τελικά λείπει μια σοβαρή δομή ΔΩΡΕΑΝ και εξ-αποστάσεως επιμόρφωσης – τηλεκπαίδευσης από την εκπαίδευση (υπουργείο) και όχι η τεχνική στήριξη; Τουλάχιστον από αυτά που διαβάζω οι περισσότεροι αναφέρουν τις επιμορφώσεις ως το πλέον σημαντικό λόγο ύπαρξης και έπεται η συντήρηση και η βλάβη;
8. Δ/νσεις εκπαίδευσης και τεχνική υποστήριξη από τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Επιτέλους αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Βγήκαν τα οργανογράμματα, θα πρέπει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό (μέσω της κινητικότητας) ώστε να μην χάνουν τον χρόνο τους οι εκπαιδευτικοί παρέχοντας έργο άλλο από αυτό για το οποίο πληρώνονται.
Τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών , στελεχωμένα από ανθρώπους με εμπειρία , τεχνογνωσία , προσόντα τυπικά και ουσιαστικά είναι αυτά που τόσα χρόνια στηρίζουν και υποστηρίζουν σχολικές δομές, εκπαιδευτικούς και γονείς με ζήλο και μάλιστα εθελοντικά. Δεν μέτρησαν υπερωρίες όταν οργάνωναν επιμορφώσεις ώστε να εμφυσήσουν σε όλους εμάς τους συναδέλφους τους που δεν είμαστε πληροφορικής την αγάπη για τις νέες τεχνολογιες , την ανάγκη ένταξης ψηφιακών εργαλείων και χρήσης αποθετηρίων για να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στη διδακτική διαδικασία και να την κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα, ελκυστική και αποτελεσματική για τον μαθητή. Και κυρίως για να αισθανθούμε πιο επαρκείς. Οι άνθρωποι των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι αυτοι που αποτελουν για εμάς τη γέφυρα με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και μπορεί να υπάρχουν οι επιμορφώσεις Β επιπέδου ή και οι σχολικοί σύμβουλοι αλλά τα ΚΕ.ΠΛΗ. ΝΕ.Τ είναι αυτά που στηρίζουν ακόμα και το έργο των τελευταίων.
Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ είναι αναγκαία για την τεχνική υποστήριξη των σχολείων. Δεν πρέπει να καταργηθούν,αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό. Οι συνάδελφοι που τα επανδρώνουν κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων, που είναι πολλές μιας και ο εξοπλισμός των περισσοτέρων είναι παλαιός.
Δεν θα κομίσω πρόσθετη γνώση,διαβάζοντας και τους προηγούμενους συναδέλφους.
Το πεδίο της τεχνικής υποστήριξης των σχολείων μάλλον είναι δέλεαρ για εργολάβους ιδιώτες.
Ας φροντίσει το υπουργείο να κρατήσει εντός των τειχών και να μην ξεπουλήσει στους ιδιώτες την Τεχνική υποστήριξη.Πάντως από συναδέλφους Πε-19 έχει αρκετούς για να υλοποιήσει αυτές τις δομές.
Α.Μουτάφης Καθηγητής Πε-19
Καταργείται κάτι όταν δε λειτουργεί σωστά…. Στην περίπτωση του ΚΕΠΛΗΝΕΤ αλήθεια, γιατί η κατάργηση?? Το ελάχιστο είναι ένα «ευχαριστώ» σε ένα τμήμα που φαίνεται πως λειτουργεί άψογα, παρέχοντας βοήθεια και στηρίζοντας σχολικές μονάδες, δ/νεις α/θμιας και β/θμιας εκπ/σης, αλλά και εκπαιδευτικούς που με τη συμμετοχή τους σε επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνει το ΚΕΠΛΗΝΕΤ αναβαθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.
Πραγματικά την πρόθεση κατάργησης ενός τέτοιου τμήματος την βρίσκω τραγική, απογοητευτική ,πέρα από κάθε λογική . Τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών , στελεχωμένα από ανθρώπους με εμπειρία , τεχνογνωσία , προσόντα τυπικά και ουσιαστικά είναι αυτά που τόσα χρόνια στηρίζουν και υποστηρίζουν σχολικές δομές, εκπαιδευτικούς και γονείς με ζήλο και μάλιστα εθελοντικά. Δεν μέτρησαν υπερωρίες όταν οργάνωναν επιμορφώσεις ώστε να εμφυσήσουν σε όλους εμάς τους συναδέλφους τους που δεν είμαστε πληροφορικής την αγάπη για τις νέες τεχνολογιες , την ανάγκη ένταξης ψηφιακών εργαλείων και χρήσης αποθετηρίων για να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στη διδακτική διαδικασία και να την κάνουμε πιο ενδιαφέρουσα, ελκυστική και αποτελεσματική για τον μαθητή. Και κυρίως για να αισθανθούμε πιο επαρκείς. Οι άνθρωποι των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. είναι αυτοι που αποτελουν για εμάς τη γέφυρα με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Και ας μην γελιόμαστε …Μπορεί να υπάρχουν οι επιμορφώσεις Β επιπέδου ή και οι σχολικοί σύμβουλοι αλλά τα ΚΕ.ΠΛΗ. ΝΕ.Τ είναι αυτά που στηρίζουν ακόμα και το έργο των τελευταίων. Και μου κάνει εντύπωση ,βλέποντας τόσους συναδελφους να συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και που δεν ανήκουν όλοι στο Ν. Εύβοιας ώστε να έχουμε τις ίδιες εμπειρίες,πώς το Υπουργείο διατυπώνει την άποψη ότι ένα τέτοιο τμήμα που εξυπηρετούσε και υποστήριζε τόσους εκπαιδευτικούς, σχολεία και Διευθύνσεις με λύσεις χαμηλού ή και μηδαμηνού κόστους πολλές φορές πρέπει να καταργηθεί , να αντικατασταθεί από έναν αποσπασμένο που απλά θα πληροί τις βασικές προϋποθέσεις της διδακτικής υπηρεσίας . Και ρωτάω εγώ , λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις:θεωρεί το υπουργειο ότι ο διοικητικός προϊστάμενος που ορίστηκε τώρα προσωρινά ή και σε μονιμότερη βάση ή και αργότερα, ειδικότητας άσχετης με εμπειρία σε τεχνική υποστήριξη ελάχιστη και το πιο πιθανό μηδαμινή , που ποτέ δεν έχει έρθει σε επαφη με το σχολείο και τις πραγματικές του αναγκες είναι επαρκής και ικανός, γι’ αυτό τον ανταμείβει με διολου ευκαταφρόνητο επίδομα και σιγουρα υπερωριες;Σίγουρα η εργασία πρεπει να ανταμείβεται υλικά και ηθικά. Δεν νομίζω πάντως ότι το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. τόσα χρόνια. Και ρωτώ πάλι:ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός με την πενταετή προϋπηρεσία που θα πρεπει να υποστηριζει τεχνικά τουλάχιστον όλα τα σχολεία σε εναν ολόκληρο νομο θα διαθετει την τεχνογνωσία μόνο και μόνο επειδή δίδαξε 5 χρόνια σε σχολείο; Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική σύνδεση πέρα από συντεχνιακά ή άλλα συμφέροντα που μάλλον πρεπει να ικανοποιηθούν.Και μια που ανέφερα τις επιμορφωτικές δρασεις σε σχολεία και εκπαιδευτικούς και την τεχνική υποστήριξη σε στενο και ευρύτερο πλαίσιο πρέπει να τονίσω και την υποστήριξη που αυτό το τμήμα παρείχε στους γονείς . Μέσα από τις δράσεις των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. οι γονείς ενημερώθηκαν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο , το cyber bullying, και τρόπους αντιμετώπισης. Είτε ως κύριοι διοργανωτές είτε ως βασικοί ομιλητές προσκεκλημένοι από συλλογους γονεων και κηδεμόνων που και αυτοι έκριναν αυτό το έργο τους βαρυσήμαντο. Και φυσικά μέσα από δράσεις όπως οι εβδομάδες μαθητικής και ψηφιακής δημιουργίας τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. κατάφεραν να γεφυρώσουν και συσφίξουν τις σχεσεις μαθητών , εκπαιδευτικών και γονιών που έβλεπαν τα παιδιά τους να εφαρμόζουν τη θεωρία της τάξης και να γίνονται δημιουργικά πέρα από διαφορές, ταυτότητες, να εργαζονται ομαδικά.
Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό! Ελπίζω οι προθεσεις να αλλάξουν. Τετοιες σκέψεις και σχεδιασμοι (;;;) απέχουν από το όραμα για εξέλιξη , καινοτομία παρά τους χαλεπούς καιρούς. Και δεν ξέρω πώς μπορώ πλέον να αντικρύζω τους μαθητές μου και να τους πείσω ότι όποιος εργαζεται με ζήλο, δίνει την ψυχή του για το κοινό καλό από όποια θέση και αν κατέχει , τελικά εκτιμάται και ανταμείβεται. Θέλω πραγματικά να πιστέψω ότι τα σχόλια και προπάντων οι ανάγκες υποστήριξης της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας θα ληφθούν υπόψη.