Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:10 | Μπάρτζης Μιχάλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ ,

    Είμαι Πατέρας 2 παιδιών που φοιτούν στο Βαρβάκειο , στις πρώτες τάξεις του Γυμανσίου και του Λυκείου αντιστοίχως. Στο διάστημα των 4 χρόνων που πέρασαν από την μέρα της εξέτασης και της εισαγωγής του μεγαλύτερου παιδιού μου , είχα όλο τον χρόνο για να διαπιστώσω:
    -την ένταση των σπουδών του Βαρβακείου
    -του υψηλού επιπέδου κατάρτισης
    -του ενδιαφέροντος και του υψηλότατου ηθικού των Καθηγητών
    -του σεβασμού που η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, τρέφει στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο παραγόμενο Έργο του.
    -αλλά και του επιπέδου των Μαθητών , οι οποίοι αν μη τι άλλο το κέρδισαν (και το διατηρούν) με τον χρόνο και τον κόπο που σε σχέση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας τους είχαν αποφασίσει να καταβάλουν (συχνά με τους γονείς τους)

    Είχα όμως την δυνατότητα να διαπιστώσω και την ασύμμετρη ένταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας , σε σχέση με αυτήν που γνωρίζω & μαθαίνω από τους Γονείς των παλιών συμμαθητών των Παιδιών μου , δηλαδή των συμμαθητών που συνέχισαν στην δίχως διαδικασία επιλογής και εξέτασης, Δημόσια Εκπαίδευση.
    Διαπίστωσα λοιπόν με έκπληξη και λύπη πολλές φορές , την Κόρη μου που παρακολουθεί φέτος την Α Γυμνασίου , και τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν επιτυχούσα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών «Ευκλείδης», να πρέπει να ολοκληρώσει σε ένα απόγευμα 56!!! θέματα/ασκήσεις Μαθηματικών (10 ασκήσεις με 5 υποερωτήματα και μία άσκηση με 6!!!!) με κάποια εξ’αυτών μάλιστα να εμπίπτουν στην ύλη της Β’ Γυμνασίου !!!!
    Διαπίστωσα επίσης έναν απίστευτο ανταγωνισμό -μία κανονική κούρσα επιτυχίας- μεταξύ παιδιών που δεν μοιράζονται το ένα με το άλλο στοιχειώδεις πληροφορίες , όπως κάποιο πρόσθετο στοιχείο ή ύλη που μπορεί διαδικτυακά να έχει στείλει ένα Καθηγητής τους , προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα / καλύτερο βαθμό την επόμενη ημέρα και τέλος στο 3μηνο.
    Διαπίστωσα τέλος την αυστηρότητα -σε βαθμό υπερβολής θα έλεγα- των Καθηγητών, που η συνήθης απάντηση μου σε -ενίοτε-ερωτήματα μου προς αυτούς για την βαθμολογία των γραπτών των Παιδιών μου, ήταν ότι θα μπορούσε κάλλιστα η βαθμολογία αυτή να είναι πάντα 2 ή 3 μονάδες μεγαλύτερη από αυτήν που τους είχαν βάλει !!! , όμως θεωρήσαν ότι αυτό δεν θα τα βοηθούσε καθώς δεν θα τους τόνιζε -στον βαθμό (?) που οι Καθηγητές τους επιθυμούσαν- την προσοχή στα λάθη τους !!!! (σ.σ. ο Γιός μου κ. Υπουργέ τελείωσε την Γ. Γυμνασίου με 18,5 και η κόρη μου φέτος έλεγχο τριμήνου σχεδόν 19 !!!).
    Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, που νομίζω ότι παρουσιάζουν γλαφυρά:
    •την Ποιότητα αλλά και την αυστηρότητα των Εκπαιδευτικών ενός Πρότυπου Σχολείου
    • την ένταση των σπουδών
    •το υψηλό επίπεδο και την φιλοτιμία Μαθητών
    • τον (παράλογο κατ’ εμέ) Ανταγωνισμό Παιδιών που κόπιασαν απίστευτα για την -ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ- εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία , θέλω να φτάσω στο προκείμενο και να σας ρωτήσω :

    1.ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ? (γιατί αυτός θα είναι προφανώς ο λόγος …θα πρέπει να υπάρχει μία ουσιώδης ατέλεια , μία δυσρυθμία , ένα λάθος τέλος πάντων που το άρθρο 18 έρχεται για να διορθώσει. Σωστά?)
    2.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΊΤΕ ΌΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ? ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΆΣΕΤΕ ΤΟ ΟΥΤΩΣ Η ΆΛΛΩΣ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ? (γιατί δεν βλέπετε αλήθεια τα ποσοστά επιτυχίας των πρότυπων στην Ανώτατη Εκπαίδευση ? Τα στοιχεία τα έχετε ασφαλώς ..)
    3.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ? ΟΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΟΓΑ ΚΟΥΡΣΑΣ ?
    4.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ? ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗ & ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ? ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ , ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ :
    -ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΦΟΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    -ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ (ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΣΕ ΈΝΑ ΣΧΟΛΕΊΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ..)
    5.ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΎ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΈΝΤΡΑ ?

    Ειλικρινά περιμένω τόσο εγώ , όσο και όλα τα Παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα μαζί με τους Γονείς τους , όχι μόνο μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα , αλλά και την ακύρωση της ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΣ Πρόβλεψης για την εκ νέου συμμετοχή των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων , σε «ανοικτές» Εισαγωγικές Εξετάσεις/Διαγωνισμούς , για την Εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια .
    Κυρία Υπουργέ , μεταξύ της θέσης του:
    – «η Αριστεία είναι Ρετσινιά»
    &
    – της μετατροπής των Πρότυπων Σχολείων σε συνεχή Εξεταστικά Κέντρα και των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων, σε 3 ετούς διάρκειας Άλογα Κούρσας..…
    υπάρχει τεράστια απόσταση…Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο:
     Η διατήρηση της χαμηλής ποιότητας εκπαίδευσης στο Γενικό Δημόσιο Σχολείο (Γυμνάσιο & Λύκειο)
     και η διαιώνιση της αποστροφής για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα , ακόμα και αυτών των -βασικά- Φιλότιμων και Επίμονων (και όχι κατ’ανάγκη των «εξυπνότερων»..) Μαθητών, που από επιλογή τους και από αγάπη των ίδιων και των Οικογενειών τους για την Μάθηση και την Πρόοδο , θυσιάζουν την ευχαρίστηση και την ανεμελιά τους για ένα καλύτερο Μέλλον.

    Με Σεβασμό στην θέση σας και στο Πρόσωπο σας , αλλά με ιδιαίτερη περίσκεψη για τις θέσεις που προτείνετε

    Μιχάλης Μπάρτζης-Πολιτικός Μηχανικός
    Ισμήνης 8 Χαλάνδρι

  • 3 Μαΐου 2020, 16:49 | Βασιλική Π

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Ως μητέρα μαθήτριας της Α Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου στην πρόβλεψη για εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων.
    Θεωρώ πως οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων πρέπει να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια καθώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης και θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία οντότητα.
    Η μετατροπή της Τρίτης Γυμνασίου σε έτος προπαρασκευής για τις εξετάσεις του Λυκείου θα έχει οικονομικό και ψυχολογικό αντίκτυπο τόσο για τα παιδιά όσο και τους γονείς. Επίσης, θα υποβαθμιστούν τα υπόλοιπα μαθήματα της Τρίτης Γυμνασίου αλλά και οι όμιλοι που λειτουργούν στα Πρότυπα Γυμνάσια.
    Πολλά από τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο θα βρεθούν στη δυσμενή θέση να θεωρηθούν ως ανεπαρκή να συνεχίσουν στο Πρότυπο Λύκειο λόγω ενός παραπατήματος στις εξετάσεις και να βρεθούν αντιμέτωπα με αλλαγή σχολείου, φίλων, περιοχής φοίτησης. Θεωρώ ότι η επίδραση των παραπάνω στην ψυχολογία των παιδιών αυτών θα είναι συντριπτική για τη συνέχεια της μαθησιακής τους πορείας καθώς τα περιμένει ο επόμενος στόχος της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Τέλος, σε ότι αφορά τους υφιστάμενους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, όταν έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε αυτά ίσχυε η χωρίς εξετάσεις συνέχεια φοίτησης στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Δεν είναι λοιπόν δίκαιη η αναδρομική αλλαγή των όρων του παιχνιδιού. Πολλά από τα παιδιά που τώρα είναι μαθητές σε Πρότυπα Γυμνάσια θα είχαν επιλέξει διαφορετικά αν γνώριζαν ότι σε τρία χρόνια θα έπρεπε να επανεξεταστούν,

    Με εκτίμηση,

  • 3 Μαΐου 2020, 16:45 | Μαίρη Β

    Αξιότιμη κα Κεραμέως,

    είμαι μαθήτρια της Α τάξης στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Όλα τα παιδιά που έχουμε περάσει με εξετάσεις πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε στο Πρότυπο Λύκειο χωρίς νέες εξετάσεις. Όταν πετύχαμε στο Γυμνάσιο γνωρίζαμε ότι θα συνεχίζαμε και στο Λύκειο. Είναι σωστό να αλλάζουν εκ’ των υστέρων οι κανόνες;
    Έχετε σκεφτεί τι σημαίνει ένα παιδί να υποχρεωθεί να αλλάξει σχολείο στο Λύκειο; Θα χάσει φιλίες που αναπτύχθηκαν μέσα σε τρία χρόνια και θα είναι αδύνατον να φτιαχτούν πάλι στη δύσκολη ηλικία της Α Λυκείου. Θα είναι δύσκολο να ενταχθεί σε μία ήδη δημιουργημένη παρέα.
    Επίσης, οι υποχρεώσεις των μαθητών στην τρίτη Γυμνασίου είναι πολλές αφού εκτός από το σχολείο δίνουμε εξετάσεις και για ξενόγλωσσα διπλώματα. Αν μας υποχρεώσετε να προετοιμαστούμε και για εξετάσεις για το Λύκειο τότε θα αναγκαστούμε να παραμελήσουμε όλα τα μαθήματα εκτός από αυτά στα οποία θα εξεταστούμε. Επιπλέον, δεν θα υπάρχει ο χρόνος να συμμετέχουμε και στους ομίλους του σχολείου που τόσα μας προσφέρουν. Με άλλα λόγια θα υποβαθμιστεί όλη η Τρίτη Γυμνασίου.

    Με εκτίμηση

    Μαθήτρια Α Γυμνασίου

  • 3 Μαΐου 2020, 16:42 | Μπάρτζης Μιχάλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ ,

    Είμαι Πατέρας 2 παιδιών που φοιτούν στο Βαρβάκειο , στις πρώτες τάξεις του Γυμανσίου και του Λυκείου αντιστοίχως. Στο διάστημα των 4 χρόνων που πέρασαν από την μέρα της εξέτασης και της εισαγωγής του μεγαλύτερου παιδιού μου , είχα όλο τον χρόνο για να διαπιστώσω:
    – την ένταση των σπουδών του Βαρβακείου
    – του υψηλού επιπέδου κατάρτισης
    -του ενδιαφέροντος και του υψηλότατου ηθικού των Καθηγητών
    -του σεβασμού που η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, τρέφει στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο παραγόμενο Έργο του.
    -αλλά και του επιπέδου των Μαθητών , οι οποίοι αν μη τι άλλο το κέρδισαν (και το διατηρούν) με τον χρόνο και τον κόπο που σε σχέση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας τους είχαν αποφασίσει να καταβάλουν (συχνά με τους γονείς τους)
    Είχα όμως την δυνατότητα να διαπιστώσω και την ασύμμετρη ένταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας , σε σχέση με αυτήν που γνωρίζω & μαθαίνω από τους Γονείς των παλιών συμμαθητών των Παιδιών μου , δηλαδή των συμμαθητών που συνέχισαν στην δίχως διαδικασία επιλογής και εξέτασης, Δημόσια Εκπαίδευση.

    Διαπίστωσα λοιπόν με έκπληξη και λύπη πολλές φορές , την Κόρη μου που παρακολουθεί φέτος την Α Γυμνασίου , και τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν επιτυχούσα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών «Ευκλείδης», να πρέπει να ολοκληρώσει σε ένα απόγευμα 56!!! θέματα/ασκήσεις Μαθηματικών (10 ασκήσεις με 5 υποερωτήματα και μία άσκηση με 6!!!!) με κάποια εξ’αυτών μάλιστα να εμπίπτουν στην ύλη της Β’ Γυμνασίου !!!!

    Διαπίστωσα επίσης έναν απίστευτο ανταγωνισμό -μία κανονική κούρσα επιτυχίας- μεταξύ παιδιών που δεν μοιράζονται το ένα με το άλλο στοιχειώδεις πληροφορίες , όπως κάποιο πρόσθετο στοιχείο ή ύλη που μπορεί διαδικτυακά να έχει στείλει ένα Καθηγητής τους , προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα / καλύτερο βαθμό την επόμενη ημέρα και τέλος στο 3μηνο.
    Διαπίστωσα τέλος την αυστηρότητα -σε βαθμό υπερβολής θα έλεγα- των Καθηγητών, που η συνήθης απάντηση μου σε -ενίοτε-ερωτήματα μου προς αυτούς για την βαθμολογία των γραπτών των Παιδιών μου, ήταν ότι θα μπορούσε κάλλιστα η βαθμολογία αυτή να είναι πάντα 2 ή 3 μονάδες μεγαλύτερη από αυτήν που τους είχαν βάλει !!! , όμως θεωρήσαν ότι αυτό δεν θα τα βοηθούσε καθώς δεν θα τους τόνιζε -στον βαθμό (?) που οι Καθηγητές τους επιθυμούσαν- την προσοχή στα λάθη τους !!!! (σ.σ. ο Γιός μου κ. Υπουργέ τελείωσε την Γ. Γυμνασίου με 18,5 και η κόρη μου φέτος έλεγχο τριμήνου σχεδόν 19 !!!).
    Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, που νομίζω ότι παρουσιάζουν γλαφυρά:
    •την Ποιότητα αλλά και την αυστηρότητα των Εκπαιδευτικών ενός Πρότυπου Σχολείου
    •την ένταση των σπουδών
    •το υψηλό επίπεδο και την φιλοτιμία Μαθητών
    • τον (παράλογο κατ’ εμέ) Ανταγωνισμό Παιδιών που κόπιασαν απίστευτα για την -ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ- εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία , θέλω να φτάσω στο προκείμενο και να σας ρωτήσω :

    1.ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ? (γιατί αυτός θα είναι προφανώς ο λόγος …θα πρέπει να υπάρχει μία ουσιώδης ατέλεια , μία δυσρυθμία , ένα λάθος τέλος πάντων που το άρθρο 18 έρχεται για να διορθώσει. Σωστά?)
    2.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΊΤΕ ΌΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ? ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΆΣΕΤΕ ΤΟ ΟΥΤΩΣ Η ΆΛΛΩΣ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ? (γιατί δεν βλέπετε αλήθεια τα ποσοστά επιτυχίας των πρότυπων στην Ανώτατη Εκπαίδευση ? Τα στοιχεία τα έχετε ασφαλώς ..)
    3.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ? ΟΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΟΓΑ ΚΟΥΡΣΑΣ ?
    4.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ? ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗ & ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ? ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ , ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ :
    -ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΦΟΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    – ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ (ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΣΕ ΈΝΑ ΣΧΟΛΕΊΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ..)
    5.ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΎ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΈΝΤΡΑ ?

    Ειλικρινά περιμένω τόσο εγώ , όσο και όλα τα Παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα μαζί με τους Γονείς τους , όχι μόνο μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα , αλλά και την ακύρωση της ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΣ Πρόβλεψης για την εκ νέου συμμετοχή των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων , σε «ανοικτές» Εισαγωγικές Εξετάσεις/Διαγωνισμούς , για την Εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια .
    Κυρία Υπουργέ , μεταξύ της θέσης του:
    – «η Αριστεία είναι Ρετσινιά»
    &
    – της μετατροπής των Πρότυπων Σχολείων σε συνεχή Εξεταστικά Κέντρα και των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων, σε 3 ετούς διάρκειας Άλογα Κούρσας..…
    υπάρχει τεράστια απόσταση…Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο:

    Η διατήρηση της χαμηλής ποιότητας εκπαίδευσης στο Γενικό Δημόσιο Σχολείο (Γυμνάσιο & Λύκειο)

    και η διαιώνιση της αποστροφής για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα , ακόμα και αυτών των -βασικά- Φιλότιμων και Επίμονων (και όχι κατ’ανάγκη των «εξυπνότερων»..) Μαθητών, που από επιλογή τους και από αγάπη των ίδιων και των Οικογενειών τους για την Μάθηση και την Πρόοδο , θυσιάζουν την ευχαρίστηση και την ανεμελιά τους για ένα καλύτερο Μέλλον.

    Με Σεβασμό στην θέση σας και στο Πρόσωπο σας , αλλά με ιδιαίτερη περίσκεψη για τις θέσεις που προτείνετε και την Πολιτική που οι θέσεις αυτές πρεσβεύουν

    Μιχάλης Μπάρτζης-Πολιτικός Μηχανικός
    Ισμήνης 8 Χαλάνδρι

  • 3 Μαΐου 2020, 16:12 | Βασιλική Μαρκοπούλου

    Οι εξετάσεις στην Α τάξη των Πρότυπων Λυκείων είναι μεγάλο λάθος. Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για τους εφήβους. Τα παιδιά έχουν ανασφάλειες για το αν θα γίνουν αποδεκτά από τους καινούργιους συμμαθητές στην περίπτωση αλλαγής σχολείου. Την αποτυχία τους στην εισαγωγή στο Λύκειο θα την αισθανθούν ως τιμωρία. Ο φόβος αποτυχίας θα ενισχύσει τις ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους και το άγχος τους. Τα παιδιά της Γ τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων θα οδηγηθούν στα φροντιστήρια και θα απαξιωθεί το σχολείο.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:55 | Βασιλική

    Θεωρώ άδικο το να υποβάλλονται τα παιδιά της τρίτης γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας στην διαδικασία των εξετάσεων για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο νεοιδρυθέν Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας. Ξαφνικά και χωρίς να έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον από μία χρονιά πριν, μετά από μία περίοδο μεγάλης αναστάτωσης και ψυχολογικής πίεσης λόγω της καραντίνας μαθαίνουν οτι θα πρέπει να δώσουν άμεσα και εξετάσεις (μια επίπονη διαδικασία) από την οποία ξαναπέρασαν μόλις πριν από τρία χρόνια.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:52 | Α. Ιακωβάκης

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Εύχομαι πραγματικά, τα θέματα της ελληνικής εκπαίδευσης, την οποία σκοπεύει να αναβαθμίσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, να ήταν όλα όπως αυτό του επιπέδου των μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια!!! Αυτό θα σήμαινε τότε πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα προς επίλυση…..

    Με εκτίμηση

    Α. Ιακωβάκης

  • 3 Μαΐου 2020, 15:48 | Ελίνα Μπράκη

    Η ρύθμιση (άρθρο 18) για νέες εξετάσεις για τα πρότυπα λύκεια, ακόμα και για μαθητές που ήδη φοιτούν στα υπάρχοντα πρότυπα γυμνάσια, αντιβαίνει την ίδια τη λογική της ενίσχυσης της αριστείας:

    1)Μαθητές που ήδη αρίστευσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις για το γυμνάσιο, διδάσκονται από άριστους και αξιολογημένους καθηγητές, και συναγωνίζονται, αξιολογούνται και αριστεύουν συνέχεια σε πρότυπο περιβάλλον, καλούνται να «αποδείξουν» ξανά την αριστεία τους μέσα σε μια μοναδική ολιγόωρη εξέταση σε 2-3 μαθήματα.

    2)Αμφισβητείται και υπονομεύεται έμπρακτα το ίδιο το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο των Προτύπων Γυμνασίων αλλά και οι σκοποί των Π.Σ.: Στην πράξη, οι μαθητές θα προετοιμάζονται για 1-2 χρόνια με εντατικά φροντιστήρια για τις εξετάσεις, αντί να παρακολουθούν τα μαθήματα και τις άλλες δραστηριότητες του.

    3)Θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την προσέλκυση άριστων μαθητών από τα δημοτικά. Η πιθανή αποτυχία στις νέες εξετάσεις για το λύκειο θα συνεπάγεται νέα αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αυτή τη φορά με χαρακτηριστικά «τιμωρίας» και όχι επιβράβευσης.

    Έτσι η ρύθμιση θα επιφέρει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα «της διαμόρφωσης των κατάλληλων εκείνων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτό-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων» (βλ. Αιτιολογική έκθεση).

    Ο στόχος για ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού, αύξηση της κινητικότητας και προαγωγή της ισότητας ευκαιριών, μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, π.χ. όπως με επιπλέον τμήματα στα πρότυπα λύκεια σε σχέση με τα αντίστοιχα πρότυπα γυμνάσια, όπου οι πρόσθετες θέσεις θα καλύπτονται με εξετάσεις (κάθε επιπλέον τμήμα σημαίνει 26 επιπλέον μαθητές ανά έτος, συμβαίνει ήδη σε κάποια πρότυπα, όπως για παράδειγμα το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων).

    Τέλος η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα προβληματική όσον αφορά τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα υπάρχοντα πρότυπα γυμνάσια, καθώς αλλάζει «τους κανόνες του παιχνιδιού» στη μέση της φοίτησης τους, γεγονός που ανατρέπει τις ζωές δεκάδων οικογενειών και πιθανόν εγείρει και νομικά ζητήματα: οι συγκεκριμένοι μαθητές αντιμετωπίζονται από το εν λόγω νομοσχέδιο με τρόπο δυσμενή σε σχέση με όλους τους συνομηλίκους τους που φοιτούν στα υπόλοιπα σχολεία και τιμωρητικό. Αν μη τι άλλο, οι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου που ήδη φοιτούν στα ήδη υπάρχοντα Πρότυπα γυμνάσια της χώρας θα πρέπει ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ από την εν λόγω διάταξη.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:48 | Στέλλα Α.

    Αγαπητή κυρία υπουργός
    διαβάζοντας το καινούριο νομοσχέδιο διαπίστωσα ότι όλο και λιγοστεύουν τα πειραματικά γυνάσια και λύκεια και αυξάνονται τα πρότυπα.Προωθείτε έτσι τον πολλαπλασιασμό της φροντιστιριακής προετοιμασίας ,της πίεσης σε γονέις και μαθητές.Θα πρέπει σίγουρα να καταργηθούν οι εξετάσεις ανάμεσα στα προτυπα γυμνάσια και λύκεια δηλαδή άρθρο 18.Επίσης διαφωνώ να αλλάξουν τα εξεταζόμενα μαθήματα απο 4 σε 7.
    Με εκτίμηση
    Στέλλα Α.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:48 | Βερρόπουλος Γεώργιος

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Είμαι γονέας μαθητή Προτύπου Λυκείου και μαθήτριας Προτύπου Γυμνασίου. Έχοντας ζήσει τον κόπο και την αγωνία των παιδιών μου τόσο για την εισαγωγή όσο για την διαρκή βελτίωση σε ένα περιβάλλον αριστείας θα ήθελα να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω.
    Από το άρθρο 18 του νομοσχεδίου προκύπτουν δυσμενείς συνέπειες στη μαθητική κοινότητα των Προτύπων Γυμνασίων.
    Καθώς το Γυμνάσιο και το Λύκειο ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως μια ενιαία οντότητα. Δηλαδή, οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια όπως άλλωστε το έχετε ήδη προβλέψει στο παρόν νομοσχέδιο για τα Πειραματικά σχολεία.
    Η «ανάγκη ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» που επικαλείστε ως λόγο για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια θα έχει ως αποτέλεσμα:
    1. Την μετατροπή της Τρίτης Γυμνασίου σε έτος προπαρασκευής για τις εξετάσεις στα 2-3 μαθήματα που θα επιλέξετε να δώσουν τα παιδιά με ότι αυτό σημαίνει α) σε οικονομικό και β) ψυχολογικό κόστος για τα παιδιά και τους γονείς.
    2. Την υποβάθμιση των υπόλοιπων μαθημάτων της Τρίτης Γυμνασίου αλλά και των ομίλων που λειτουργούν στα Πρότυπα Γυμνάσια καθώς τα παιδιά θα εστιάζουν στην προετοιμασία για τις εξετάσεις.
    3. Παιδιά που εισήχθησαν ως «άριστα» στο Πρότυπο Γυμνάσιο να χαρακτηριστούν ως «ανεπαρκή» για την συνέχιση της φοίτησής τους στο Πρότυπο Λύκειο με συντριπτικές συνέπειες στην ψυχολογία τους λόγω τόσο της αναγκαστικής αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος που συνεπάγεται αλλαγή φίλων και συνηθειών, όσο και στην αναπόφευκτη σύγκρισή τους με άλλους συμμαθητές που θα «παραμείνουν» άριστοι και θα συνεχίσουν στο Λύκειο. – Τί ειρωνικό «Η μετατροπή του άριστου σε ανεπαρκή και η υποχρεωτική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος»

    Τέλος, ακόμα και αν όλα τα παραπάνω μπορεί να αφήσουν κάποιον αδιάφορο, η μεταβατική ρύθμιση που έχετε εισάγει αφορά ΜΟΝΟ στους υφιστάμενους μαθητές της Γ Γυμνασίου των Προτύπων και αγνοεί τους μαθητές της Α και Β Γυμνασίου οι οποίοι εισήχθησαν και αυτοί με εξετάσεις γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.
    Για τους παραπάνω λόγους παρακαλώ να αποσυρθεί η πρόβλεψη για εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων.

    Με εκτίμηση,

  • 3 Μαΐου 2020, 15:40 | Κ.Σ

    Μετά από τη ψυχρολουσία που πήραμε με το ενδεχόμενο από την προηγούμενη κυβέρνηση να πάψουν τα πρότυπα σχολεία να υφίστανται, εμπιστευτήκαμε την παρούσα κυβέρνηση για την αναβάθμιση των σχολείων. Το άρθρο 18 ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ελπίζοντας πάντα σε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας καταφέραμε μετά από μεγάλες δυσκολίες και θυσίες των 2 παιδιών μας, στην πιο τρυφερή τους ηλικία να εισαχθούν στην Ευαγγελική σχολή.
    Πείτε μου σας παρακαλώ πώς θα μπορέσω να πω στα παιδιά μου ότι πρέπει να υποβληθούν ξανά σε ψυχοφθόρες εξετάσεις για να εισαχθούν στο λύκειο, που αυτοδίκαια θα συνέχιζαν;
    Δεν θα το κάνω… Γιατί άλλα τους υποσχέθηκα όταν τα ενθάρρυνα να μπουν σε αυτό το σχολείο. Τώρα πρέπει να τους εξηγήσω ότι το κράτος παραβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο εισήχθησαν και θα αναγκαστούν από πολύ νωρίς να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται ένα κράτος όταν αυτό δεν σέβεται τους πολίτες του.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:37 | Γιάννης Τσ.

    Φοιτώ στην Α γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, ένα σχολείο πολύ υψηλού επιπέδου. Διαβάζοντας το άρθρο 18, οφείλω να πω ότι στενοχωρήθηκα. Αυτό διότι, όταν εγώ και οι συμμαθητές μου αποφασίσαμε να δώσουμε εξετάσεις για το σχολείο αυτό, όλοι ξέραμε ότι θα είχαμε μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση 6 χρόνων. Τώρα, με το άρθρο 18 αναγκαζόμαστε να ξαναδώσουμε εξετάσεις ώστε να φοιτήσουμε στο Λύκειο, κάτι το οποίο αγχώνει όλους τους μαθητές των προτύπων.
    Το χειρότερο όμως, είναι ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε σχολικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να χάσουμε όλους τους φίλους που αποκτήσαμε στο γυμνάσιο. Όμως, και σε περίπτωση επιτυχίας, κάποιοι συμμαθητές μας θα αποτύχουν, με αποτέλεσμα να χάσουμε την επαφή μαζί τους.
    Πιστεύω, ότι το άρθρο 18 είναι πολύ άδικο για τους μαθητές που φοιτούν στα πρότυπα και ελπίζω το άρθρο αυτό να απορριφθεί.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:32 | Μελινα Πιλάφίδη

    Οι μαθητές που φοιτολυν στα Πρότυπα Σχολεία, έδωσαν πολύ δύσκολες εξετάσεις για να επιτύχουν. Εκαναν μεγάλη προετοιμασία.
    Στην Γ γυμνασίου θα κληθούν να πάνε πάλι σε φροντιστήρια ( έτσι ενισχύεται και η παραπαιδεία) για να δώσουν πάλι εξετάσεις για το αυτονόήτο.
    Οταν εισήχθιησαν στο πρότυπο γυμνάσιο ήξεραν ότι θα είναι και για το Λύκειο.
    Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να περάσουν στις εξετάσεις θα πρέπει να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία. ΑΥτό σημαίνει αλλαγή στον οικογενειακό προγραμματισμό, θα χάσουν τους φίλους τους και θα αλλάξει σε μια τόσο τρυφερή και δύσκολη (εφηβεία) ηλικία η ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους.
    Τα παιδιά στην Γ γυμνασίου προετοιμάζονατ για επάρκεια στις ξένες γλώσσες , ασχολούνται ακόμη με αθλητικές δραστηριότητες. Αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσουν αφού θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξετάσεις για να συνεχίσουν να είναι στο σχολείο για το οποίο αγωνιστηκαν να εισαχθούν στην Α γυμνασίου.
    Είναι μεγάλη ΑΔΙΚΙΑ για αυτά τα παιδιά καθώς και για τις οικιγένειες τους.
    Ελπίζω να το ξανασκεφτούν και να μην απογοητεύσουν ένα τόσο μεγάλο αριμό άριστων μαθητών.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:31 | Δέσποινα Κ.

    Τα δικαίωμα που ο νόμος έδωσε στους μαθητές Προτύπων Γυμνασίων όταν εισήχθηκαν με ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, τους το παραβιάζετε εσείς με το άρθρο 18, καταργώντας κάθε αίσθημα ΔΙΚΑΙΟΥ και ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.

    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ποιον εξυπηρετεί το άρθρο αυτό. Πάντως όχι την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού στα Πρότυπα σχολεία, καθώς ήδη εισάγονται νέοι μαθητές με εξετάσεις στην α’ Λυκείου. Ούτε τους ήδη φοιτούντες μαθητές Προτύπων γυμνασίων, οι οποίοι θα σύρονται σε επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για να συνεχίσουν στο σχολείο τους στα πλαίσια της ενιαίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που όλοι οι μαθητές λαμβάνουν. Ούτε την ποιότητα της εκπαίδευσης στο Πρότυπο γυμνάσιο, αφού οι μαθητές θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στα γνωστικά αντικείμενα που θα εξεταστούν.
    Η μετάβαση των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στο Πρότυπο Λύκειο πρέπει να συνεχίσει να γίνεται χωρίς εξετάσεις.
    Μητέρα μαθητή Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων

  • 3 Μαΐου 2020, 15:28 | Παν.Ζαριφόπουλος

    Αντιγράφω το ψήφισμα του συλλόγου Γονέων της Ευαγγελικής σχολής Νέας Σμύρνης. Από τα Ανάβρυτα , σας χαιρετίζω ,

    » Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου “Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις”, αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική ως προς τον τρόπο επιλογής των μαθητών στα πρότυπα σχολεία, θέτει δε και πλήθος ζητημάτων συνταγματικότητας, ιδίως λόγω έλλειψης μεταβατικών ρυθμίσεων και σχετικής πρόβλεψης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων.

    Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι μαθητές που εισήχθησαν, κατόπιν απαιτητικών και αδιάβλητων εξετάσεων, και φοιτούν σήμερα στις α΄ και β΄ τάξεις των προτύπων Γυμνασίων, εγγράφονται στα αντίστοιχα συνδεδεμένα πρότυπα Λύκεια αυτοδίκαια, εφόσον βεβαίως επιτύχουν στις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις [βλ. τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 6 του ν. 3966/2011 “Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων … και λοιπές διατάξεις” (Α΄118) (όπως ίσχυε μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 11 του ν. 4327/2015, Α΄ 50), και του άρθρου 90 του ν. 4610/2019 (Α΄70), σύμφωνα με τις οποίες «…. Η επιλογή των μαθητών και μαθητριών [στα πρότυπα Γυμνάσια] αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ τάξη Γυμνασίου) και μόνο, ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις»].

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου οι μαθητές της α΄ και β΄ τάξεως των προτύπων Γυμνασίων, οι οποίοι έχουν εισαχθεί -κατόπιν εξετάσεων- υπό την ισχύ των προεκτεθεισών διατάξεων, αποβλέποντας κατά την εισαγωγή τους στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπο Γυμνάσιο και στο συνδεδεμένο με αυτό πρότυπο Λύκειο, καλούνται, όλως αιφνιδιαστικώς, να δώσουν, πέραν των ενδοσχολικών- απολυτήριων εξετάσεων, και εισαγωγικές εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν εκ νέου την παραμονή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, και να μην αναγκαστούν να αλλάξουν βιαίως και παρά τη θέλησή τους σχολικό περιβάλλον, κατά την ιδιαίτερη σημαντική μετάβασή τους προς το Λύκειο, η οποία συμπίπτει με την πολύ δύσκολη ηλικιακή φάση της εφηβείας. Η ρύθμιση αυτή αποδεικνύεται πολλαπλώς προβληματική , όχι μόνο για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, αλλά και για τους μαθητές που πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτά, καθώς και για τον χαρακτήρα και τους στόχους των προτύπων σχολείων, για τους ακόλουθους λόγους:

    – Κατά προφανή παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ασφάλειας δικαίου και της απορρέουσας από αυτήν προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το Κράτος μεταβάλλει όλως αιφνιδιαστικώς τον τρόπο εισαγωγής στα πρότυπα Λύκεια, απουσία μεταβατικής ρύθμισης για τους ήδη φοιτούντες μαθητές, οι οποίοι κατά την εισαγωγή τους απέβλεψαν στην εκ του νόμου προβλεπόμενη εξαετή φοίτηση σε πρότυπη σχολική μονάδα. Τούτο δε ενισχύει το άγχος όλων των μαθητών, καθώς τυχόν μη επιτυχία στις εξετάσεις αυτές ανατρέπει πλήρως τον προσωπικό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους, αναγκάζει τον μαθητή (ο οποίος στην ευαίσθητη φάση της εφηβείας βιώνει ήδη πολλές και σημαντικές αλλαγές) σε βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με τις όποιες πρακτικές και ψυχολογικές προεκτάσεις τούτο συνεπάγεται κατά την ιδιαιτέρως δύσκολη και σημαντική μετάβαση αυτού προς το Λύκειο.

    – Κατά πρόδηλη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος) και της επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένης στο άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος υποχρέωσης του Κράτους να ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, θέτει σε δυσμενέστερη θέση, έναντι όλων των υπόλοιπων μαθητών, του μαθητές των πρότυπων Γυμνασίων, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που αναγκάζονται να υποστούν υποχρεωτικώς (εκ νέου) εισαγωγικές εξετάσεις στο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικώς στις εισαγωγικές εξετάσεις των προτύπων Λυκείων (οι οποίες σημειωτέον προβλέπονται και υπό το ισχύον καθεστώς κάθε έτος, ενώ δημιουργούνται και νέα πρότυπα Λύκεια με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου), εφόσον θέλουν να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε αυτά, σε περίπτωση δε μη επιτυχίας, απλώς συνεχίζουν να φοιτούν στο ήδη οικείο σχολικό περιβάλλον.

    – Αποπροσανατολίζει τα παιδιά των προτύπων Γυμνασίων από τους στόχους της διευρυμένης μάθησης, καλλιέργειας, εμβάθυνσης και καινοτομίας, τους οποίους υποτίθεται ότι εξυπηρετεί η πρότυπη εκπαίδευση. Σε αντίθεση προς τον ίδιο τον σκοπό της αναβάθμισης των προτύπων σχολείων που εξαγγέλλεται στο άρθρο 11 του ίδιου σχεδίου νόμου, με τη ρύθμιση του άρθρου 18 δεν υπηρετούνται οι επιδιωκόμενοι στόχοι της ανάπτυξης της δημιουργικότητας, καινοτομίας κ.λπ., καθώς οι μαθητές του γυμνασίου αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή στους προαιρετικούς ομίλους που διοργανώνονται στα σχολεία τους, τους οποίους μέχρι σήμερα με ιδιαίτερο ζήλο και προθυμία παρακολουθούν πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ αποθαρρύνονται και από τη συμμετοχή σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων, στους οποίους μέχρι σήμερα με προθυμία συμμετέχουν και πρωτεύουν. Τούτο δε διότι, τον όποιον ελεύθερο χρόνο τους θα τον απορροφά πλέον η στείρα αναπαραγωγή γνώσεων και η φροντιστηριακή προετοιμασία, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο πρότυπο Λύκειο.

    – Καλλιεργεί, κατά τρόπο παιδαγωγικά αλλά και ηθικά απαράδεκτο, τον στείρο ανταγωνισμό μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης των προτύπων σχολείων, σε βαθμό που καταλύεται κάθε έννοια συνεργασίας και κοινής προσπάθειας (ενισχύοντας αντίθετα τη βαθμοθηρία). Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο. Ακόμα και στις πανελλήνιες εξετάσεις, δεν έχεις να ανταγωνιστείς υπό την έννοια αυτή το διπλανό σου, καθώς οι θέσεις και οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες. Εν προκειμένω, όμως, και με δεδομένο ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει!

    – Χρεώνει τον άριστο μαθητή με μία εντελώς άδικη “αποτυχία” και τον τιμωρεί με την βαρύτερη δυνατή -στο πλαίσιο του σχολείου- ποινή, αυτήν της αλλαγής του σχολικού περιβάλλοντος. Τούτο δε όχι για το λόγο ότι ο μαθητής αυτός δεν είναι ικανός ή άριστος, αλλά, επειδή απλώς δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να πρωτεύσει μεταξύ των συνυποψηφίων του και να καταλάβει μία από τις περιορισμένες θέσεις (την οποία, ωστόσο, είχε ήδη καταλάβει, αφού έχει ήδη υποστεί τη βάσανο των εξετάσεων επιτυχώς…). Ακόμα και καθόλα άριστοι μαθητές κινδυνεύουν με το σύστημα αυτό να βρεθούν εκτός προτύπου και να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον. Η βίαιη αυτή αλλαγή αυτή μπορεί να αποβεί πράγματι ολέθρια για τον άριστο και φιλότιμο μαθητή, που αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο ως “αποτυχημένος”, (άριστος μεν, πλην αποτυχημένος). Δυστυχώς, οι ψυχολογικές προεκτάσεις της άδικης και -πέραν του σκοπού του νόμου- “αποτυχίας” αυτής δεν φαίνεται να απασχολούν καθόλου τους συντάκτες του σχεδίου νόμου, οι οποίοι, κατά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος, τιμωρούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο τα παιδιά (και τις οικογένειές τους), που, έχοντας πραγματική θέληση για γνώση και ανάπτυξη των οριζόντων τους (επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη ωριμότητα προς τούτο ήδη από την ευαίσθητη ηλικία των 11 ετών), έκαναν το λάθος να εμπιστευτούν το εκπαιδευτικό σύστημα, που τους είχε υποσχεθεί εξαετή φοίτηση σε μία πρότυπη σχολική μονάδα, και, με προσωπικό μόχθο των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, κατάφεραν να επιτύχουν σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις και να εισαχθούν στα σχολεία αυτά. Σημειωτέον δε ότι όλες αυτές οι τόσο σοβαρές για το μέλλον των παιδιών αποφάσεις λαμβάνονται εν μέσω πανδημίας, με κλειστά τα σχολεία και χωρίς επαρκή ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης επί των ρυθμίσεων αυτών όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

    – Κατ’ αποτέλεσμα, η επίμαχη ρύθμιση αποτρέπει τους άριστους μαθητές να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε πρότυπα σχολεία, καθώς ο κάθε μαθητής, και δη ο άριστος, επιθυμεί ασφάλεια και βεβαιότητα για το σύστημα και το σχολικό περιβάλλον που θα ακολουθήσει, ιδίως κατά τη φάση της μετάβασής του στο Λύκειο, ήτοι λίγο πριν την τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Προτρέπει, αντίθετα, τους μαθητές αυτούς και τους γονείς τους να καταφύγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιδιώκοντας ενδεχομένως κάποια υποτροφία. Το ίδιο, ενδεχομένως, αναγκαστούν (πάση θυσία) να κάνουν και οι γονείς των παιδιών των πρότυπων Γυμνασίων, που τελικώς δεν καταφέρουν να περάσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο, προκειμένου να περιορίσουν την τεράστια ηθική και ψυχολογική βλάβη που θα επιφέρει στο παιδί τους η επαναφορά του στο σχολείο της γειτονιάς, με την ιδιότητα του “αποτυχημένου”.

    – Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως με τον τρόπο αυτό δεν ενισχύεται ο θεσμός των προτύπων Λυκείων, ο οποίος ενισχύεται πράγματι μόνο με τη δημιουργία επιπλέον σχολικών μονάδων και τάξεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, και όχι με το να αφαιρείται το ήδη κεκτημένο -βάσει εξετάσεων – δικαίωμα άριστων και ικανών μαθητών να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στη σχολική μονάδα που έχουν επιτύχει (αδιαφορώντας μάλιστα για τις συνέπειες που θα επιφέρει η αλλαγή αυτή στην εξέλιξη και τη ζωή των μαθητών αυτών). Εξάλλου, οι μαθητές των προτύπων Γυμνασίων καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης τους επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για τα μαθήματα του σχολικού προγράμματος, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και πολύ υψηλό μέσο όρο βαθμολογίας, συμμετέχουν δε με μεγάλη προθυμία στους προαιρετικούς εκπαιδευτικούς ομίλους, πέραν του σχολικού προγράμματος και ωραρίου, ενώ, παράλληλα, πρωτεύουν σε μαθητικούς και λοιπούς διαγωνισμούς, εκπληρώνοντας έτσι στο ακέραιο τους σκοπούς της πρότυπης εκπαίδευσης που ταυτίζονται, άλλωστε, με τους προσωπικούς τους στόχους. Επιπλέον, το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα των προτύπων προβλέπει συνεχή και αυστηρή αξιολόγηση των μαθητών, ενώ στις εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίνεται από το διδακτικό προσωπικό ότι οι μαθητές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις των σχολικών αυτών μονάδων προβλέπονται ειδικά θεσμοθετημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    -Τέλος, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, και οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων, είναι πάνω απ’ όλα έφηβοι και πρέπει να αναγνωρίζεται και να γίνεται αποδεκτή η ιδιαίτερη ψυχολογία τους. Υπάρχει πλήθος επιστημονικών μελετών που συμπερασματικά καταλήγουν ότι τα παιδιά αυτά διαθέτουν ιδιαίτερα γνωστικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να τα καταστήσουν ευάλωτα στην περίοδο της εφηβείας, κατά την οποία λαμβάνουν χώρα ραγδαίες μεταβολές και σημαντικές αναπτυξιακές απαιτήσεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα παιδιά αυτά έχουν υποστεί ιδιαίτερες θυσίες σε μια πολύ τρυφερή ηλικία, όταν αποφάσισαν να μπουν στην επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας και της συμμετοχής σε αυτές τις τόσο απαιτητικές εξετάσεις. Η επιτυχία δε στις εξετάσεις αυτές αποτέλεσε την πλήρη δικαίωση των προσπαθειών και των κόπων τους. Συνεπώς μία ακούσια απομάκρυνση από το σχολικό τους περιβάλλον, θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβαρυντική στην ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία τους και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσουν επιδόσεις πολύ κατώτερες των δυνατοτήτων τους ή ακόμα να οδηγηθούν σε σοβαρή, δυνητικά επικίνδυνη κατάθλιψη.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους η επίμαχη ρύθμιση, κατά την οποία απαιτείται εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, παιδαγωγικά άστοχη και εσφαλμένη, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα άδικη και ηθικά.»

  • 3 Μαΐου 2020, 15:26 | Melina T.

    Είναι απαράδεκτο να πρέπει οι μαθητές να αξιολογούνται πάλι για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Οι υπάρχοντες μαθητές μπήκαν με άλλο καθεστώς και τώρα πρέπει να μπουν στη διαδικασία προετοιμασίας και για το Λύκειο. Αν είχαν αυτά τα δεδομένα από πριν ίσως και να μην έμπαιναν στη διαδικασία της εισαγωγής σε πρότυπο. Επίσης ας ασχοληθούμε και λίγο με τα προβλήματα των σχολείων αυτών για τα οποία οι δήμοι όπου ανήκουν σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δεν αποκαθίστανται καμία υλική ζημιά με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ετοιμόρροπα κτίρια. Το θέμα της μεταφοράς τους προς και από τα σχολεία επίσης μεγάλο ζήτημα που η πολιτεία πρέπει να λύσει.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:06 | Κωνσταντίνα Παντελή

    Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού που προετοιμάζεται για τις εξετάσεις του Βαρβακείου .Το παιδι μου έχει κάνει μεγάλο κόπο για να μπορέσει να δώσει .Είναι απαραδεκτο να μπει πάλι σε αυτή την διαδικασία έτσι και περάσει.Σκεφτομαι πολύ σοβαρά να μην δώσει τις εξετάσεις γιατί δεν θα ήθελα να μπει πάλι σε αυτή την διαδικασία για να περάσει από το γυμνάσιο στο λύκειο.Επισης σαν παιδι δεν κάνει εύκολα παρέες ποσες φορες αυτό το παιδι θα πρέπει να προσαρμοστεί και με ποιο ψυχολογικό κόστος;Το υπουργείο θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι πάει να κάνει.

  • 3 Μαΐου 2020, 15:00 | Παναγιώτης Τερζόπουλος

    Επί του άρθρου 18

    Θεωρώ ότι είναι λανθασμένη η μη αυτόματη εισαγωγή των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στην Α Λυκείου διότι:
    1. Λειτουργεί διαλυτικά στις σχέσεις φιλίας που διαμορφώνονται στο Γυμνάσιο. Να αναφέρω πως το σχολείο εκτός από τη παροχή γνώσεων αποτελεί ένα από τους κύριους χώρους κοινωνικοποίησης και η διαμόρφωση σχέσεων φιλίας αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες στη κοινωνικοποίηση ενός μαθητή
    2. Δημιουργεί ένα πλαίσιο ανασφάλειας για τους μαθητές και τους ωθεί στην επικέντρωση στις εξετάσεις. Τούτο λειτουργεί εις βάρος του δίπτυχου μάθηση-ευχαρίστηση. Εν τέλει οδηγεί στην απόκτηση γνώσης με στείρο και αγχωτικό τρόπο ώστε να επιτευχθεί η επιτυχία στις εξετάσεις. Χάνεται έτσι η χαρά από τη διαδικασία της μάθησης.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:33 | ΓΑΛΑΝΗ ΓΙΟΥΛΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ!!!!!!!!!!!!!!

    ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!!!

    ΣΕΒΑΣΤΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!!

    ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΄΄ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ΄΄ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΩΡΑ!!!!!!

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 14:27 | Γ.Γ

    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!!!!!!!!!!!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 14:22 | Δημήτρης Μαρκομιχάλης

    Δηλώνω προφανώς την αντίθεσή μου στο άρθρο 18, αλλά και τον προβληματισμό μου στους λόγους ύπαρξης ενός τέτοιου αδικαιολόγητου άρθρου που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στους μαθητές που φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:16 | ANNA M.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ
    Οι εξετάσεις των μαθητών των Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στα Λύκεια των Προτύπων Σχολείων συνιστά μία υπέρμετρη και υπέρ του δέοντος αξιολόγηση των μαθητών, που ήδη έχουν επιτύχει στην δοκιμασία για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία, στην Α΄ Γυμνασίου.
    Οι επιπρόσθετες αυτές εξετάσεις θα επιφέρουν διάσπαση της εκπαιδευτικής οντότητας (Προτύπου Γυμνασίου –Προτύπου Λυκείου), η οποία θεωρείται ως ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύνολο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Π.Σ. και μόνο ως τέτοιο μπορεί να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο του εφαρμοζόμενου εκπαιδευτικού συστήματος όσο και σε επίπεδο αποδοτικότητας των μαθητών του. Είναι εμφανέστατη εξάλλου η αποδοτικότητα αυτή από τις μέχρι σήμερα επιτυχίες των μαθητών των Προτύπων Σχολείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συνεπώς μία ενδιάμεση εξεταστική δοκιμασία για την εισαγωγή στην Α΄Λυκείου, δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα και είναι σίγουρο ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την σταθερή μέχρι σήμερα επιτυχή πορεία τόσο των μαθητών όσο και του ίδιου του θεσμού των Προτύπων.
    Επιπλέον η ως άνω εξεταστική δοκιμασία θα αποφέρει επιπλέον άγχος στους ήδη φοιτούντες μαθητές, που καλούνται στο τέλος της Γ΄ Τάξης του Προτύπου Γυμνασίου να εξεταστούν δύο φορές, τόσο για την Τάξη όσο και για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο. Μία πιθανή αποτυχία τους στην ανωτέρω επαναξιολόγησή τους, θα αποβεί επιζήμια για του μαθητές αυτούς, καθώς δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Προτύπου Σχολείου (σε εξαετή βάση),
    Πλην όμως, η μέχρι σήμερα επιτυχία των μαθητών και της ίδιας της διδασκαλίας στα Πρότυπα Σχολεία βασίζεται στην συνεχή, σταθερή και αδιάκοπη εκπαίδευση στο ίδιο Πρότυπο Σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο, ως φυσική συνέχεια), χωρίς ενδιάμεσες εναλλαγές στη μαθητική σύνθεση. Εξάλλου, αντίστοιχη ενδιάμεση αξιολόγηση δεν ισχύει για την εισαγωγή των μαθητών στα Δημόσια Γενικά Λύκεια. Για ποιο λόγο να εισαχθεί τέτοια εξαίρεση μόνο για τα Πρότυπα Σχολεία;
    Η δημιουργία νέων Προτύπων Σχολείων είναι η λύση που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά, χωρίς να αφαιρεθεί το δικαίωμα αυτό από τους ήδη φοιτούντες στα υπάρχοντα σήμερα Πρότυπα Σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η ηρεμία και η απρόσκοπτη μαθησιακή σταθερότητα των μαθητών, εξυπηρετείται επίσης με αναλογικότητα και επιείκεια το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, ούτως ώστε να αποφεύγονται άδικες για τους μαθητές λύσεις.
    Ιδιαίτερα για τους μαθητές που φοιτούν αυτήν την στιγμή στα Πρότυπα Γυμνάσια και έχουν εισαχθεί με το υφιστάμενο σήμερα νομοθετικό πλαίσιο (της μίας και μοναδικής αξιολόγησής τους μέχρι τη Γ΄ Τάξη Λυκείου των Προτύπων Σχολείων), η δεύτερη αξιολόγησή τους, όντας μη αναμενόμενη και προβλέψιμη, θα διαταράξει την ψυχική γαλήνη και ηρεμία τους, την μαθησιακή τους σταθερότητα αλλά και την εκπλήρωση των στόχων τους. Ήδη η ανακοίνωση του ως άνω νομοσχεδίου, έχει ενεργήσει αρνητικά στην ψυχολογία των μαθητών ιδία της Α΄ και Β΄ Τάξης Γυμνασίου των Προτύπων Σχολείων.
    Αναφορικά με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι πυρήνα της αρχής της προστατευόμενης ή δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου συνιστά η εύλογη πεποίθησή του, ότι η σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης που τον αφορά, του επιτρέπει να προσδοκά τη συνέχεια αυτής και να προβαίνει σε επιλογές με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένειά του και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, με πρόβλεψη των πραγματικών και νομικών καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί από το νομοθέτη, ούτως ώστε να αξιώνει την μη αιφνίδια και απρόβλεπτη μεταβολή τους. Η ανατροπή μιας σταθερής και προβλέψιμης από το διοικούμενο πραγματικής ή νομικής κατάστασης θα πρέπει να δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, η ανατροπή της προβλέπεται για το μέλλον και δεν αντιφάσκει κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας προς το προγενέστερο πραγματικό ή νομοθετικό καθεστώς .
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η επαναξιολόγηση των μαθητών που ήδη φοιτούν σήμερα στα Γυμνάσια των Προτύπων Σχολείων, αντιβαίνει στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου και επιφέρει δυσμενή και δυσανάλογη μεταβολή των δεδομένων, για τους συγκεκριμένους μαθητές που εισήχθησαν στα Πρότυπα, έχοντας τη βεβαία πεποίθηση βάσει νόμου ότι θα εξεταστούν άπαξ και θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε αυτά, για έξι συνεχείς χρονιές. Με μεγάλο κόπο κατάφεραν να πετύχουν και να διακριθούν μεταξύ πολλών συμμετασχόντων στις εξετάσεις. Άλλαξαν σχολικό περιβάλλον και θυσίασαν φιλίες από το Δημοτικό Σχολείο. Μερικές μάλιστα οικογένειες προσάρμοσαν το επαγγελματικό τους πρόγραμμα ακόμα και τον τόπο κατοικίας τους με βάση το νέο σχολικό περιβάλλον του παιδιού τους.
    Είναι συνεπώς προφανές ότι η εφαρμογή μίας τέτοιας ρύθμισης δεν θα είναι παρά δυσμενής και μάλιστα δυσανάλογα δυσμενής, για τους μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια των Προτύπων Σχολείων, διότι συνιστά μία απρόσμενη μεταβολή στην εύλογη πεποίθηση αυτών των μαθητών και των οικογενειών τους αναφορικά με την ισχύουσα μέχρι σήμερα σχολική συνέχεια και σταθερότητα. Θα επιφέρει δε ανατροπή στο γενικότερο μαθησιακό προγραμματισμό του παιδιού, ιδία μάλιστα αν αναλογισθεί κανείς την επίπτωση που θα έχει μία πιθανή αποτυχία του παιδιού κατά την επαναξιολόγησή του. Στην περίπτωση αυτή ο μαθητής θα αναγκαστεί να αλλάξει για άλλη μία φορά σχολικό περιβάλλον και η μέχρι τότε επιτυχημένη πορεία (τριών ετών) ανακόπτεται από μία ατυχή στιγμή.
    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι, οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Γυμνάσια των Προτύπων Σχολείων έχουν αποδείξει την αξία τους, όχι μόνο με την εισαγωγή τους σε αυτά, αλλά και μετέπειτα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής τους στο Γυμνάσιο, λαμβάνοντας μάλιστα αριστεία και διακρίσεις που τους έχουν απονεμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
    Συνεπώς η εφαρμογή μίας τέτοιας ρύθμισης θα ανατρέψει την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση και ισορροπία (βάσει του ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος) στην συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα και θα περιορίσει ασύμμετρα τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των φοιτούντων ήδη στην Α΄ και Β΄ Τάξη Γυμνασίου των Προτύπων Σχολείων, που θα κληθούν να επαναξιολογηθούν (ενώ κάτι τέτοιο δεν ήταν αναμενόμενο, κατά τα ως άνω). Ταυτόχρονα όμως θα επιφέρει διάσπαση στην εκπαιδευτική ροή και θα εμποδίσει την υλοποίηση του επιτυχούς, μέχρι σήμερα, εκπαιδευτικού προγράμματος των Σχολείων αυτών και του σκοπού του ίδιου του θεσμού, που σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο (βλ. σχετ. άρθρα 10 και 11 αυτού) είναι να συμβάλλει στον βέλτιστο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.
    Στα άρθρα 10 και 11 του νομοσχεδίου γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για «Πρότυπα Σχολεία» και όχι για «Πρότυπα Γυμνάσια» και «Πρότυπα Γενικά Λύκεια», διαχωρισμός που εισάγεται όλως αντιφατικά μόνο στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου και εξαιρετικά και μόνο για τα Πρότυπα- και όχι για άλλα σχολεία- όπου εκεί αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά Σχολεία (βλ. σχετ. άρθρο 18 παρ. 1: «..Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων…»), και όχι ως ενιαία Π Σ όπως στα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου (βλ. σχετ. ενδεικτικά άρθρο 10 παρ. 1., 2. και 3 : «1. Τα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) ιδρύονται και λειτουργούν με σκοπό να συμβάλλουν στον βέλτιστο εκπαιδευτικό σχεδιασμό ….2. Τα Π.Σ. της επικράτειας συγκροτούν το δίκτυο των Π.Σ. Τα ΠΕΙ.Σ. της επικράτειας συγκροτούν το δίκτυο των ΠΕΙ.Σ..
    3. Κατά τα λοιπά, τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. εξυπηρετούν από κοινού με τα υπόλοιπα σχολεία τους σκοπούς της εκπαίδευσης και υπάγονται διοικητικά στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.» αλλά και στο άρθρο 11 παρ. 1: «1. Τα Π.Σ. είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα..»). Η ρύθμιση που προωθείται με το άρθρο 18 οδηγεί στην διάσπαση της νομικής και ουσιαστικής υπόστασης των ΠΣ, ως ενιαίων Ιδρυμάτων και έρχεται σε σύγκρουση με το ίδιο το πνεύμα και τους σκοπούς που διαλαμβάνονται και προωθούνται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αναφορικά με την ίδρυση των Προτύπων Σχολείων, όπου σε κανένα άρθρο αυτού δεν γίνεται λόγος για μαθητές Προτύπων Γυμνασίων και Προτύπων Γενικών Λυκείων.
    Ακόμα όμως και στη περίπτωση που τύχει τελικά εφαρμογής η ως άνω ρύθμιση, τότε αυτή θα πρέπει να ισχύσει για το μέλλον και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλαμβάνει τους ήδη φοιτούντες, στα Γυμνάσια των Προτύπων Σχολείων, μαθητές, λόγω έλλειψης σχετικής πρόβλεψης.
    Τέλος ο επιδιωκόμενος σκοπός της καλλιέργειας και της διάχυσης της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, της εισαγωγής περισσοτέρων μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία και η διασφάλιση της επιτυχίας τους εξυπηρετείται, κατά τον πιο πρόσφορο και συνταγματικά θεμιτό τρόπο, με την ίδρυση και δημιουργία νέων Προτύπων Σχολείων.

    Με εκτίμηση
    Α.Μ.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:07 | ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ

    Είμαι πατέρας μαθητή Β’ τάξης Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, ο οποίος εισήχθη μετά από δύσκολες και αδιάβλητες εξετάσεις, μια επίπονη, ψυχοφθόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Ωστόσο, γνώριζε ότι ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή του στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, ήταν η συμμετοχή του μόνο σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του Γυμνασίου. Είναι βέβαιο ότι αν γνωρίζαμε ότι αυτό δεν ισχύει δεν θα είχαμε υποβάλει το παιδί μας στη διαδικασία εισαγωγής σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Ήδη η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο σε ένα εντελώς ξένο περιβάλλον, μακριά από όλες τις σχολικές φιλίες, υπήρξε δύσκολη. Πέραν των ανωτέρω θεωρώ ότι οι επιπλέον εξετάσεις θα αποτρέψουν πολλούς άριστους μαθητές από το να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της Α’ Γυμνασίου λόγω του μελλοντικού ψυχικού και οικονομικού κόστους.
    Απαντώντας σε κάποια σχόλια που αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 1/3 και αρκετές χρονιές και το 1/2 των μαθητών δεν πληροί βασικά κριτήρια συνέχισης σπουδών σε πρότυπο Λύκειο, οι μελλοντικοί μαθητές των προτύπων γυμνασίων θα μπορούσαν να συνεχίζουν αυτοδίκαια στο αντίστοιχο λύκειο αν έχουν μέσο όρο βαθμολογιών στο γυμνάσιο πάνω από ένα όριο πχ άνω του 18.
    Υποστηρίζεται ότι η επιβολή εξετάσεων έχει ως στόχο την παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου. Αυτός ακριβώς ο στόχος θεωρώ ότι εκπληρώνεται με τη δημιουργία περισσοτέρων προτύπων σχολείων.
    Τέλος, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι Πειραματικά Σχολεία μετατρέπονται σε Πρότυπα. Όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής, προβλέπεται ότι οι μαθητές που είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ. σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. ανώτερης βαθμίδας, δεν συμμετέχουν σε επιπλέον κλήρωση, αλλά η εισαγωγή τους υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Έχουν δηλαδή δυνατότητα απόκτησης απολυτηρίου Προτύπου Σχολείου χωρίς ποτέ να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις εισαγωγής. Τεράστια αδικία και ανισότητα για τους μαθητές γυμνασίου Προτύπων, παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν σε δύσκολες εξετάσεις αριστείας και για να αποφοιτήσουν με απολυτήριο προτύπου Λυκείου, καλούνται να δώσουν πάλι εξετάσεις εισαγωγής. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επαινείται την «τύχη» και όχι την αριστεία.

  • 3 Μαΐου 2020, 14:01 | Φ. Ρ.

    Η θέσπιση εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για τους μαθητές των Προτύπων σχολείων θα μετατρέψει την Γ’ Γυμνασίου σε έναν αγώνα δρόμου γεμάτο άγχος και στείρο ανταγωνισμό. Ενισχύεται η εξεταστοκεντρική αντίληψη και καταργείται η δημιουργική μάθηση και εκπαίδευση. Οι μαθητές εξετάζονται ούτως ή άλλως στους τελικούς διαγωνισμούς της τάξης όπως σε όλα τα σχολεία. Γιατί να προστεθεί κι άλλη δοκιμασία; Εάν χρειάζεται, ας ανέβει το επίπεδο των προαγωγικών εξετάσεων του κάθε σχολείου.

  • Δεν προβλέπεται να φοιτούν μαθητές με ΔΕΠ-Υ και άλλες μαθησιακές δυσκολίες στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.
    Οι μαθητές αυτοί συχνά λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους σε συγκεκριμένους τομείς είναι κατάλληλοι γι’ αυτά τα σχολεία φτάνει να προβλεφθεί αναλυτικά η υποστήριξή τους και ιδιαίτερες προσαρμογές ανάλογα με την περίπτωση.
    Μέχρι τώρα δεν υπήρχε περιορισμός στη συμμετοχή των μαθητών με ΔΕΠ-Υ ή Μαθησιακές στις εξετάσεις που διεξήγαγαν στα Πρότυπα Σχολεία.
    Βέβαια, λόγω των δυσκολιών τους και τη μη πρόβλεψη για προφορικές εξετάσεις δεν είχαν και πολλές ελπίδες.
    Να υπάρχει μέριμνα τόσο στη φάση της εξέτασης για εισαγωγή σε αυτά τα πλαίσιο όσο και μετά, για παράλληλη στήριξη των μαθητών με Ε.Ε.Α.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:47 | Φίλιππος Ισαακίδης

    Αξιότιμη κα. Υπουργέ Παιδείας,

    Ως μαθητής της Β’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, είμαι εντελώς αντίθετος με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, οι μαθητές οι οποίοι ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, θα αναγκασθούν να δώσουν ΓΙΑ ΔΕΎΤΕΡΗ ΦΟΡΆ εισαγωγικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με ήδη ισχύοντα νόμο, ο οποίος έδινε στους μαθητές (των Α’ και Β’ τάξεων του Γυμνασίου) τη δυνατότητα για ΕΞΙ (6) χρόνια φοίτησης στα αντίστοιχα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, μετά την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια με εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι λοιπόν, εμείς οι μαθητές γνωρίζαμε μέχρι και τώρα πως ΔΙΚΑΙΟΎΜΑΣΤΑΝ τη φοίτησή μας στα αντίστοιχα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, χωρίς περαιτέρω εισαγωγικές εξετάσεις. Το νέο αυτό νομοσχέδιο θα αναστατώσει εκατοντάδες οικογένειες μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων, οι οποίοι θα αναγκαστούν για ακόμα μια φορά εν μέσω της οικονομικής κρίσης (και αυτή τη φορά και της πανδημίας), να ξοδέψουν μεγάλα ποσά σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμα, μια δεύτερη διαδικασία πιεστικών και αγχωτικών εξετάσεων, η οποία θα έχει σαν συνέπεια μια ακόμη χρονιά γεμάτη άγχος.

    Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΎΝ ΉΔΗ ΣΤΑ ΠΡΌΤΥΠΑ ΓΥΜΝΆΣΙΑ, ΣΤΑ ΟΠΟΊΑ ΕΙΣΉΧΘΗΣΑΝ ΜΕ ΑΦΆΝΤΑΣΤΟ ΚΌΠΟ ΚΑΙ ΜΈΣΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΆ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΏΝ ΕΞΕΤΆΣΕΩΝ, ΣΕ ΝΈΕΣ, ΕΞΊΣΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΈΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΈΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ, ΕΊΝΑΙ ΈΝΑ ΜΈΤΡΟ ΆΚΡΩΣ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΌ, ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΌΣΟ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ. ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΉ ΥΓΕΊΑ ΤΩΝ ΊΔΙΩΝ. Έτσι λοιπόν θεωρώ απαραίτητη την απόσυρση του άρθρου 18 από το νέο νομοσχέδιο, για το καλύτερο των μαθητών που ήδη έχουν κοπιάσει για να βρίσκονται στα σχολεία αυτά.

    Φίλιππος Ισαακίδης

  • 3 Μαΐου 2020, 13:38 | Κυριακή

    Παρακαλούμε για την αναθεωρηση του Αρ.18 όσον αφορά την εισαγωγή των μαθητών, που ήδη φοιτούν στα πρότυπα σχολεία, στην Α Λυκείου.
    Στη ηλικία των 12 δίνει εξετάσεις το παιδί για την εισαγωγή του σε πρότυπο γυμνάσιο. Επίπονη διαδικασία και προετοιμασια καθώς, όλη την προηγούμενη χρονιά ταυτόχρονα με τα μαθήματα του σχολείου, ξένες γλώσσα και λοιπές δραστηριότητες γίνονται και επιπλέον μαθήματα προκειμένου να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις εισαγωγής του στο Γυμνάσιο.
    Επιτυγχάνει, περνάει στο πρότυπο Γυμνάσιο, χωρίζεται από τους συμμαθητές του και ξεκινάει ένα νέο κύκλο ζωής. Μαζί με το παιδί και οι γονείς. Αγώνας μεγάλος για την καθημερινή του μετάβαση στο σχολείο. Μετακομηση σε ποιο κοντινη περιοχη , για πιο άμεση μετάβαση στο σχολείο, χωρίζεται και από τους φίλους της γειτονιάς.
    Αγώνας των παιδιων και των γονιών για ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα καλύτερο περιβάλλον με καλύτερες προσλαμβάνουσες και κίνητρα.
    Ας μη φορτώνουμε άλλο αυτά τα παιδιά, έχουν κάνει ήδη μεγάλο αγώνα.
    Εξετάστε το ξανά. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η ανάγκη των επιπλέον εξετάσεων.
    Πόσες φορές θα δώσουν πανελλήνιες αυτά τα παιδιά.
    Σκεφτείτε την ψυχολογία τους. Στα πρότυπα σχολεία υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός. Μη το κανετε χειρότερα.

  • 3 Μαΐου 2020, 13:33 | Χριστίνα Γεωργιάδου

    Δεν προβλέπεται να φοιτούν μαθητές με ΔΕΠ-Υ και άλλες μαθησιακές δυσκολίες στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.
    Οι μαθητές αυτοί συχνά λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους σε συγκεκριμένους τομείς είναι κατάλληλοι γι’ αυτά τα σχολεία φτάνει να προβλεφθεί αναλυτικά η υποστήριξή τους και ιδιαίτερες προσαρμογές ανάλογα με την περίπτωση.
    Μέχρι τώρα δεν υπήρχε περιορισμός στη συμμετοχή των μαθητών με ΔΕΠ-Υ ή Μαθησιακές στις εξετάσεις που διεξήγαγαν στα Πρότυπα Σχολεία.
    Βέβαια, λόγω των δυσκολιών τους και τη μη πρόβλεψη για προφορικές εξετάσεις δεν είχαν και πολλές ελπίδες.
    Να υπάρχει μέριμνα τόσο στη φάση της εξέτασης για εισαγωγή σε αυτά τα πλαίσιο όσο και μετά, για παράλληλη στήριξη των μαθητών με Ε.Ε.Α.

  • Άρθρο 18. Επιλογή Μαθητών
    Ως προς την επιλογή μαθητών υιοθετείται η μεθοδολογία των εξετάσεων κάτι το οποίο είναι σωστό και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο κατά τη μετάβαση από την Πρωτοβάθμια ( Δημοτικό Σχολείο) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο –Λύκειο) και η είσοδος στο Γυμνάσιο να διασφαλίζει την αποφοίτηση του μαθητή μετά από 6 χρόνια από το ίδιο σχολείο.
    Η ρύθμιση του άρθρου 18 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, η οποία προβλέπει εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο, είναι πολλαπλώς προβληματική.

    Σύμφωνα με αυτήν, οι μαθητές της γ’ τάξεως των Προτύπων Γυμνασίων καλούνται, να δοκιμασθούν εκ νέου, πέραν των ενδοσχολικών – απολυτήριων εξετάσεων, και σε εισαγωγικές εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την παραμονή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Με αυτό τον τρόπο τίθενται σε δυσμενέστερη θέση, έναντι όλων των μαθητών των υπολοίπων γυμνασίων της χώρας, διότι αναγκάζονται να υποστούν υποχρεωτικώς εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Λύκειο.

    Η ρύθμιση φαίνεται να αγνοεί την ζωή και τον προσωπικό προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους. Τυχόν αποτυχία στις εξετάσεις ανατρέπει πλήρως την σταθερότητα της καθημερινότητάς τους και τους αναγκάζει σε βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο το άγχος των μαθητών, κατάσταση που τους αδικεί και τους εξουθενώνει.

    Οι εξετάσεις μεταξύ Προτύπου Γυμνασίου και Προτύπου Λυκείου είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσουν την παραπαιδεία, να δημιουργήσουν νέες φροντιστηριακές υπηρεσίες προετοιμασίας για δύσκολες εξετάσεις και να μετατρέψουν τα Πρότυπα Σχολεία σε εξεταστικά κέντρα.

    Συνακόλουθα εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξωσχολικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διακριτής ταυτότητας του Προτύπου Σχολείου, όπως για παράδειγμα οι Όμιλοι, θα χάσουν τη σημαντικότητα τους. Οι μαθητές από την Β΄ Γυμνασίου θα σκέπτονται τις εξετάσεις της επόμενης τάξης για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της παρουσίας τους στο Πρότυπο Λύκειο. Συνεπώς κάθε εξωσχολική δραστηριότητα θα θεωρείται περιττή και χάσιμο χρόνου λόγω της προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο.

    Η επίμαχη ρύθμιση πιθανόν να αποτρέπει τους άριστους μαθητές να επιδιώξουν την εισαγωγή τους σε Πρότυπα Σχολεία, καθώς το σχολικό περιβάλλον δεν παρέχει ασφάλεια και βεβαιότητα για την παραμονή τους σε αυτά και ενδεχόμενα οι προσπάθειές τους τα 3 έτη του Γυμνασίου να αποδειχθούν άκαρπες από μία (στιγμιαία και μεμονωμένη) αποτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Λύκειο, ενώ ενδεχόμενα η παρουσία τους και απόδοσή τους κατά την θητεία τους στο Γυμνάσιο να ήταν άριστη. Διαστρεβλώνεται με αυτόν τον τρόπο η εικόνα του Προτύπου Σχολείου.

    Επιπρόσθετα δεν έχει διευκρινισθεί αν οι εισαγωγικές εξετάσεις αφορούν και σε κενές θέσεις που ενδεχόμενα θα μπορούν να καλυφθούν με μαθητές που δεν έχουν φοιτήσει στο Πρότυπο Γυμνάσιο, όπως κατωτέρω αναφέρουμε.

    Η υψηλή επίδοση των Προτύπων Σχολείων εξασφαλίζεται εξίσου από την επιλογή μαθητών, καθηγητών και διασφάλισης των κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας.

    Για την διευθέτηση του ζητήματος προτείνεται, σε συνέργεια με τις αλλαγές στο άρθρο 13 για τα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια, εφόσον θεωρούνται συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια, να μην απαιτείται για τους μαθητές τους, διαδικασία εισαγωγής μέσω εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο. Η πρόταση αυτή προτείνεται κατά αναλογία με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για τα συνδεδεμένα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. όπου δεν απαιτείται επανακλήρωση των θέσεων, και οι μαθητές των Πειραματικών Γυμνασίων εισάγονται απευθείας στο Πειραματικό Λύκειο.

    Ενδεχόμενα θα μπορούσαν να τεθούν άλλα κριτήρια αξιολόγησης για την μετάβαση των μαθητών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο, όπως η βαθμολογία τους τα 3 έτη του γυμνασίου.

    Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη μεταβατική διάταξη, η οποία απαλλάσσει του μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Λύκειο, θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει τους μαθητές και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου καθώς και αυτούς που θα εισαχθούν φέτος

  • 3 Μαΐου 2020, 13:28 | Παν.Ζαριφόπουλος

    Τα παιδιά διαμαρτύρονται με τον δικό τους δημιουργικό τρόπο . ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

    https://instagram.com/mathites_anavrytwn?igshid=1r24btidebf74

  • 3 Μαΐου 2020, 12:35 | Γιώργος Λυγερός

    Tα παιδιά που φοιτούν ήδη στα πρότυπα γυμνάσια μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις και να συνεχισθεί ομαλά η εκπαίδευση τους.
    Παρακαλώ πολύ για την αναθεώρηση του άρθρου 18.
    Ευχαριστώ,
    Γ.Λ.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:24 | Σπύρος Σ.

    Ως μεγαλύτερος αδελφός μαθήτριας πρότυπου σχολείου πιστεύω ότι χωρίς την αναθεώρηση του Άρθρου 18 και έχοντας οι μαθητές των προτύπων υποστεί τρεις φορές πανελλαδικές εξετάσεις ( α γυμνασείου, α λυκείου, γ λυκείου) θα τους έχετε «κάψει».
    Τι κρίμα!!

  • 3 Μαΐου 2020, 12:21 | Βλαντος Ιωαννης

    Τα παιδια του προτυπου γυμνασιου δε χρειαζεται να δινουν εξετασεις για την εισαγωγη τους στο προτυπο λυκειο.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:12 | Χ.Μ

    Ειμαι μαθητης β γυμνασιου προτυπου γυμνασιου.
    Στο δημοτικο ημουν σε ολες τις ταξεις αριστος και με παροτρυνση των γονιων μου εδωσα εξετασεις για εισαγωγη στο προτυπο γυμνασιο.Περασα στους 10 πρωτους σε συνολο περιπου 1000 διαγωνισθεντων.Αποφοιτησα απο την α γυμνασιου με γενικο βαθμο πανω απο 19.Ηδη στο α τετραμηνο εχω βαθμο πανω απο 19.Τι αλλο πρεπει να κανω για να ειμαι αρκετα αριστος για εσας κυρια υπουργε;
    Δεν μας φοβιζουν οι εξετασεις.Ομως εμεις οι αριστοι οταν θα κληθουμε να δωσουμε εξετασεις για να εισαχθουμε στο λυκειο θα ειμαστε οι μονοι που θα ξερουμε οτι απο αυτη την διαδικασια το μονο που θα κερδισουμε ειναι να χασουμε.
    Θα χασουμε τα παντα.
    Σας παρακαλω δεχθειτε την αγωνια μου και αναθεωρειστε το αρθρο 18.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:11 | ANGELIKI

    Οι μαθητές/τριες που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στα πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, γνωρίζοντας πως θα έχουν εισαγωγικές εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο, ενδεχομένως να αποθαρρυνθούν και να μην μπουν στη διαδικασία αυτή, η οποία είναι κουραστική και έχει μεγάλο κόστος για την οικογένεια τόσο οικονομική, όσο και ψυχική. Στην Γ΄γυμνασίου υποβάλλονται σε προαγωγικές εξετάσεις. όσοι/όσες δεν ανταποκρίνονται δεν εγγράφονται στην Α΄γυμνασίου…Να επανεξεταστεί το θέμα. Πετυχημενος/η στην Α΄Γυμνασίου, αποτυχημένος/η στην στην Α΄Λυκείου!!!! Ζήτω οι εξετάσεις!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 12:11 | ΜΑΡΙΑ

    Eίμαι μαθήτρια Γ Γυμνασίου και έχω οικογενειακό φίλο που έδωσε εξετάσεις και μπήκε στο πρότυπο Γυμνάσιο, θεωρώ άδικο να ξαναδώσει εξετάσεις για κάτι που ήδη έχει πετύχει με πολύ κόπο, άγχος και προσπάθεια και από την μεριά του και από την μεριά της μητέρας του.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:06 | Ηλίας Αρβανιτόπουλος

    Ο σκοπός των Προτύπων είναι η προαγωγή της αριστείας. Κατά συνέπεια, όποια αλλαγή γίνεται στο σύστημα λειτουργίας των Προτύπων δεν μπορεί παρά εξυπηρετεί μόνον αυτόν τον σκοπό, και κάθε μέτρο θα πρέπει να θεσπίζεται μόνον αν κρίνεται ότι το σύστημα όπως ισχύει δεν εκπληρώνει ή δεν εκπληρώνει επαρκώς τον σκοπό αυτό (προαγωγή της αριστείας). Η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα, που κατά την αιτιολογική έκθεση αποτελεί έναν από τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίζεται η δεύτερη εξέταση στα πρότυπα, για την εισαγωγή στο Λύκειο, είναι εκτός του πεδίου των αρχών και των σκοπών της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, όπως οι αρχές και οι σκοποί αυτοί οριοθετούνται από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αλλά ακόμη και αν αποτελεί έναν από τους στόχους της Παιδείας κατά το άρθρο 16, είναι οπωσδήποτε δευτερεύουσας σημασίας σκοπός, οπωσδήποτε εκτός του σκληρού πυρήνα των στοιχείων που έχουν ανάγκη προστασίας από το Σύνταγμα.
    Ισότητα ευκαιριών αυτή τη στιγμή υπάρχει, και δεν αιτιολογείται για ποιό λόγο χρειαζόμαστε περισσότερη. Αν το Υπουργείο κρίνει ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε περισσότερους μαθητές να φοιτήσουν στα Πρότυπα Λύκεια, τούτο δεν μπορεί παρά να σημαίνει –αυτονοήτως- ένα πράγμα: ότι ο νομοθέτης παίρνει ως δεδομένο ότι τα υπόλοιπα –μη Πρότυπα- σχολεία, τα γενικά Λύκεια, είναι υποβαθμισμένα, και ο άριστος μαθητής των σχολείων αυτών δικαιούται να διεκδικήσει την ευκαιρία να φοιτήσει σε ένα καλύτερο σχολικό περιβάλλον. Αυτό όμως, δεν μπορεί να είναι το όραμα του νομοθέτη για την Παιδεία μας. Οι συνθήκες στα σχολεία δεν αναβαθμίζονται με παραπάνω εξετάσεις, ούτε καί θα πετύχουμε με παραπάνω εξετάσεις να ανέβει το επίπεδο των μαθητών και της Εκπαίδευσης. Η ρύθμιση της εισαγωγικής εξέτασης στα Πρότυπα Λύκεια είναι σαφές ότι δεν αντιμετωπίζει καθόλου το ζήτημα της αναβάθμισης των συνθηκών στην Παιδεία, αντίθετα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση των γενικών –μη Προτύπων – Λυκείων, αφού λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο άριστος μαθητής δεν έχει θέση σε αυτά και δικαιούται να διεκδικήσει ευκαιρία να φοιτήσει σε Πρότυπα.
    Δεν εξηγείται με ποιόν τρόπο η δεύτερη εξέταση θα συμβάλει στην προαγωγή της αριστείας κατά τρόπο καλύτερο απ’ ό,τι το σύστημα που ισχύει σήμερα. Αν το σημερινό σύστημα δεν επαρκεί και πάσχει, θα πρέπει να μελετηθούν και αξιολογηθούν και άλλα στοιχεία, όπως η ποιότητα και οι γνώσεις των καθηγητών, και να υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των ίδιων των καθηγητών. Πριν την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού προέχει η αξιολόγηση των καθηγητών ως κριτήριο για να μελετήσουμε το πώς λειτουργούν και αν επιτελούν τον σκοπό τους τα πρότυπα σχολεία.
    Αν υπάρχει ανάγκη οι μαθητές που ήδη πέτυχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο να επανεξεταστούν και επαναξιολογηθούν για να ανανεωθεί ο μαθητικός πληθυσμός στο Πρότυπο συνδεδεμένο Λύκειο, και βέβαια αν δεν πετύχουν στις εισαγωγικές του Λυκείου, αυτό μπορεί να σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: ότι το Πρότυπο Γυμνάσιο απέτυχε. Πήρε τους κατά τεκμήριο καλύτερους μαθητές, τους άριστους, και ενώ τους παρέλαβε στην πρώτη Γυμνασίου σε ένα άριστο επίπεδο, με την ολοκλήρωση του Γυμνασίου η εξέλιξή τους και η πορεία τους ήταν φθίνουσα, εφόσον δεν τα πήγαν το ίδιο καλά στις εξετάσεις του Λυκείου. Θα είναι σαν να «φταίνε» οι μαθητές και να υφίστανται και τις επαχθείς συνέπειες (με το να αναγκάζονται να αλλάξουν περιβάλλον και να συνεχίζουν στο Λύκειο με το στίγμα της αποτυχίας), ενώ η πραγματικότητα είναι ότι προφανώς αυτό που θα φταίει σε μια τέτοια περίπτωση και θα χρειάζεται αλλαγή είναι το σχολείο και το σύστημά του, καθ ό απέτυχε να αξιοποίησει το άριστο υλικό των μαθητών που παρέλαβε στην πρώτη Γυμνασίου.
    Τίποτε από αυτά δεν προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση. Για να δοθεί απάντηση στο αν το σύστημα είναι σωστό και το σχολείο εκπληρώνει το ρόλο του ή πρέπει να γίνουν αλλαγές, δεν μπορεί παρά να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά στοιχεία, όπως οι βαθμοί των μαθητών και οι επιδόσεις τους όχι μόνο στις εξετάσεις του σχολείου, αλλά και στις πανελλαδικές και εν συνεχεία και στην ακαδημαϊκή τους πορεία (τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση). Άρα χρειάζεται αξιολόγηση με συγκριτικά στοιχεία σε βάθος χρόνου (σημειωτέον ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια καθιερώθηκαν το 2013, οπότε το 2019 ήταν μόλις η πρώτη χρονιά που μαθητές που πέρασαν με εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις).
    Οι νέες ρυθμίσεις και ειδικώς το μέτρο της επιπλέον εξέτασης για την εισαγωγή στο πρότυπο Λύκειο, είναι ένα μέτρο περιττό, αντιπαιδαγωγικό, αχρείαστο, στερούμενο επιστημονικής τεκμηρίωσης. Οι συνέπειές του θα είναι κυρίως –αν όχι μόνο- αρνητικές. Οι κυριότερες από αυτές μετά βεβαιότητος θα είναι οι εξής:
    – Ανάπτυξη παραπαιδείας: οι γονείς προφανώς θα επιλέξουν να ενισχύσουν τα παιδιά τους με φροντιστήρια, άρα τα παιδιά για ακόμη μια φορά δεν θα πάνε στις εξετάσεις με τα εφόδια του σχολείου αλλά με τα «δεκανίκια», τις «βοηθητικές ρόδες» του φροντιστηρίου …
    – Σοβαρά έξοδα (ακόμη περισσότερα από όσα ήδη έχουν κάνει) τόσο για τους γονείς όσο και για το ίδιο το Κράτος
    – Περιττός κόπος για μαθητές αλλά και για καθηγητές. Αμφότεροι θα χάσουν ώρες που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για πιό δημιουργικούς σκοπούς αντί να «χαραμιστούν» για την προετοιμασία σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία μιας αντιπαιδαγωγικής, αντιπαραγωγικής, αχρείαστης νέας εξέτασης

  • 3 Μαΐου 2020, 12:04 | ΓΕΩΡΓΙΑ

    Είμαι οικογενειακή φίλη μαθητή που μπήκε πέρσι στο πρότυπο Γυμνάσιο με πολύ κόπο και διάβασμα από την μεριά του και με πολλά έξοδα και άγχος από την μεριά της μητέρας του το παιδί τα κατάφερε.Tα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης των Προτύπων Γυμνασίων μπήκαν στα σχολεία αυτά κάτω από άλλο νομικό καθεστώς και είναι προφανές ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις .

  • 3 Μαΐου 2020, 12:03 | ΜΑΡΙΑ Μ

    Είμαι μητέρα μαθήτριας της Γ’ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Παρ’ότι το παιδί μου δεν θίγεται από τις διατάξεις του άρθρου 18 καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 56, θεωρώ ότι είναι αντιπαιδαγωγικές και αντιπαραγωγικές. Επιπλέον, οι εν λόγω διατάξεις, δεδομένου ότι οι μαθητές των υπολοίπων Γυμνασίων της χώρας θα προάγονται στο όμορο Λύκειο του σχολείου τους μέσω της διαδικασίας των προαγωγικών εξετάσεων που διενεργούνται κάθε χρόνο, δεν υπηρετούν το συνταγματικό δικαίωμα της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των μαθητών.

  • 3 Μαΐου 2020, 12:00 | Δημοσθένης Βαρλάμης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Είμαι μαθητής της Β’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι σύμφωνα με το άρθρο 18 εγώ και οι συμμαθητές μου πρόκειται να ξαναδώσουμε εξετάσεις για την εισαγωγή μας στο Λύκειο. Το γεγονός αυτό μας άγχωσε αλλά και μας προβλημάτισε πολύ.
    Πριν από την είσοδό μας σε πρότυπο σχολείο ήμασταν ενήμεροι ότι επρόκειτο να φοιτήσουμε εκεί τα υπόλοιπα έξι χρόνια της μαθητικής μας ζωής μέχρι το πανεπιστήμιο. Το δεδομένο αυτό μας ώθησε στο να αποφασίσουμε να αφιερώσουμε πολύτιμο χρόνο στο διάβασμα για τις εισαγωγικές εξετάσεις που απαιτούνταν. Όπως καταλαβαίνετε, αν ξέραμε ότι μπορεί να μην έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε στο αντίστοιχο πρότυπο Λύκειο οι απόφασή μας σίγουρα θα επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό. Αν όντως ο σκοπός αυτής της κίνησης από μέρος του Υπουργείου είναι η καλύτερη αξιολόγηση για εμάς, υπάρχουν άλλοι τρόποι να επιτευχθεί αυτό. Για παράδειγμα, η δυσκολότερη εισαγωγή σε πρότυπα σχολεία ή ακόμα οι απαιτητικότερες εξετάσεις μεταξύ των βαθμίδων, είναι σίγουρα αποτελεσματικότερες μέθοδοι καλύτερης αξιολόγησης των μαθητών.
    Ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς μας και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο άρθρο. Άλλωστε, το να κατατίθεται ένα τέτοιου είδους νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα αντίδρασης μόνο ψυχολογική πίεση μπορεί να μας προκαλέσει. Σίγουρα πάντως δεν προσφέρει κάτι στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

    Με εκτίμηση,
    μαθητής της Β΄ Γυμνασίου

  • 3 Μαΐου 2020, 11:41 | Αγγελική

    Μητέρα μαθήτριας Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής
    Αποτελεί δικαίωση παλαιότερου αιτήματος που το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής βρίσκει τη συνέχειά του στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο που ιδρύθηκε. Θα ήταν ακόμη πιο δίκαιο αν για τους μαθητές του ίσχυε ό,τι και για τους μαθητές των άλλων Πρότυπων Σχολείων όσον αφορά στον τρόπο εισαγωγής τους στο Λύκειο.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:37 | Z. Ανδριανοπούλου

    Συμπληρωματικά σε όσα έχουν αναφερθεί από όλους τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση θα ήθελα να προσθέσω :

    Γιατί τόσο ΑΔΙΚΙΑ απέναντι στους μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων κα Κεραμέως ;;;

    Αυτά τα παιδία στηρίζουν το θεσμό της Αριστείας και των Πρότυπων Σχολείων. Λαμβάνουν μέρος και διακρίνονται σε αδιάβλητες και απαιτητικές εξετάσεις σε πολύ μικρή ηλικία. Για αυτά τα παιδιά οι εξετάσεις εισαγωγής τους δεν είναι μόνο μια στιγμή αλλά η σκληρή προσπάθεια, ο κόπος και η αποκλειστική αφοσίωση στο διάβασμα … η θυσία της παιδικής τους ανεμελιάς στο στόχο.

    Σαν μητέρα, που το παιδί της έχει περάσει από αυτή τη δοκιμασία, σας λέω ότι με το άρθρο 18 οδηγείτε τους Άριστους μαθητές του Δημόσιου Σχολείου στα Ιδιωτικά Σχολεία καθώς ως πρώτιστο στόχο θα θέσουμε τη διεκδίκηση υποτροφιών φοίτησης στα δεύτερα. Ποιός μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αύριο δεν θα θεσμοθετήσετε αναδρομικά πάλι εις βάρος των παιδιών μας;

    Αφήστε τους μαθητές των ΠΣ να συνεχίσουν το δρόμο που χάραξαν και μην τους γκρεμίζετε τη ζωή ! Μην υποβαθμίσετε την ποιότητα των μαθητών των δημόσιων σχολείων αποδυναμώνοντας τη από τους άριστους. Δώστε ευκαιρία σε όλους τους καλούς μαθητές να φοιτήσουν σε πρότυπα σχολεία δημιουργώντας νέες μονάδες πρότυπης εκπαίδευσης.

    Αναθεωρείστε το άρθρο 18 για το καλό της Δημόσιας Παιδείας.

    Μητέρα Μαθήτριας της Α’ γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:32 | Α.Ι.

    ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΥΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ Η ΕΞΑΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ! ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ, ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΛΠ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΕΣ. ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΣΤΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ;;;;

  • 3 Μαΐου 2020, 11:17 | Κωνσταντίνος Θ.

    Οι μαθητές που φοιτούν σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να διανύσουν μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας του καθώς τα σχολεία αυτά είναι υπερτοπικά και όχι συνοικιακά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με δαπάνες μετακίνησης, στις οποίες όσα παιδιά φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους δεν υποβάλλονται και οι οποίες ειδικά σε συνθήκες κρίσης αποτελούν ένα ακόμα πονοκέφαλο για τα οικονομικά των γονέων. Για λόγους ισοπολιτείας και ίσων ευκαιριών δεν είναι σωστό τα παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν σ’ ένα πρότυπο ή πειραματικό σχολείο να επιβαρύνονται σε σχέση με τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους και πρέπει το κράτος να παρέμβει για την κάλυψη των δαπανών μετακίνησης στις περιπτώσεις αυτές. Η κάλυψη αυτή μπορεί εύκολα να γίνει με την χορήγηση κάρτας απεριορίστων μεταφορών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:15 | ΚΞ

    Καλησπέρα σας,
    σχετικά με το άρθρο 18 παραθέτω επιγραμματικά, δεδομένου ότι όλες σχεδόν οι πτυχές έχουν καλυφθεί εκτενώς
    * Οι εξετάσεις αυτές είναι στην ουσία τους τιμωρία και όχι επιβράβευση. Οι εξετάσεις οφείλουν να είναι εισαγωγικές και όχι «εξόδου»
    * Σκοπός των προτύπων δεν είναι η ανέυρεση των άριστων αρίστων.
    * Οι εξετάσεις αυτές υπονοούν ανικανότητα εκ μέρους των προτύπων να διατηρήσουν εσωτερικά υψηλό επίπεδο διδασκαλίας στην κρίσιμη μάζα των μαθητών
    * Ποιό είναι το κρητίριο επιτυχίας των προτύπων και ποιό θα είναι αν μόνο οι αριστοι των αρίστων μετέχουν σε αυτά;
    *Περισσότερα φροντιστηρια επιβαρύνουν οικονομικά αλλά και ψυχολογικά γονείς και μαθητές.
    *Οι μαθητές αποπέμπονται και φυτεύονται σε ένα νέο περιβάλλον ως χαμένοι, ίσως για μισή λάθος απάντηση, μιας στιγμής.
    *Σκεφτείτε ότι όλα τα παιδιά στα ίδια πανεπιστημιακά ιδρύματα θα συνεχίσουν τις σπουδες τους.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:06 | Κωνσταντίνος Θ.

    Οι εισαγωγικές εξετάσεις λυκείου στα πρότυπα σχολεία είναι περιττές και δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών. Διότι οι μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για να μπουν στα πρότυπα γυμνάσια από το δημοτικό, με τις εισαγωγικές εξετάσεις λυκείου μπαίνουν έτσι σε πολύ μικρή ηλικία (14 ετών) σε μια δοκιμασία (πρώιμων πανελλαδικών εξετάσεων) στην οποία θα κυριαρχήσουν οι ατέλειωτες ώρες εξωσχολικών μαθημάτων σε φροντιστήρια και ο εξοντωτικός ανταγωνισμός προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συνέχεια στο πρότυπο λύκειο. Αντίθετα, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών και η ψυχική τους ισορροπία εξασφαλίζονται πολύ καλύτερα όταν οι μαθητές των γυμνασίων των προτύπων μπορούν να συνεχίσουν στην α λυκείου στο σχολείο που ήδη φοιτούν με βάσει της προαγωγικές εξετάσεις της γ γυμνασίου.

  • 3 Μαΐου 2020, 11:04 | Τσουπ’ακη Βασιλική

    Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων κατάφεραν μετά από μια δύσκολη εξεταστική διαδικασία να εξασφαλίσουν την εισαγωγή, γνωρίζοντας και εκείνοι αλλά και εμείς οι γονείς ότι με αυτό τον τρόπο εξασφάλιζαν μια εξαετή φοίτηση σε ένα απαιτητικό και αξιόλογο σχολείο δυνατοτήτων. Ο βασικός λόγος που παρότρυνα το παιδί μου να επιλέξει το πρότυπο σχολείο, γνωρίζοντας τις δυνατότητες του, είναι για να του δώσω μια ευκαιρία σε ένα καλύτερο λύκειο και όχι τόσο γυμνάσιο, διότι δυστυχώς γνωρίζω επίσης πολύ καλά την ποιότητα γνώσεων που παρέχουν στα παιδία τα σχολεία της δική μου περιοχής. Το ενδεχόμενο η εξέταση πάλι λίγων ωρών σε μια κακή στιγμή του παιδιού μου να το αποκλείσει από την συνέχιση του σπουδών του στο σχολείο που ήδη φοιτεί με θλίβει πολύ. Το παιδί μου είναι μαθητής Β΄ Γυμνασίου και θεωρώ και εγώ όπως και όλοι οι γονείς ότι είναι άδικο για τα παιδία της Α & Β Γυμνασίου να υποβληθούν σε εξετάσεις ενώ αρχικά πέτυχαν σε ένα δύσκολο διαγωνισμό εξαετούς φοίτησης. Επίσης θεωρώ άδικο και για τα μετέπειτα παιδία να υποβληθούν σε αυτή την διαδικασία. Ήδη οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα πολύ σκληρό βήμα που έχουν να αντιμετωπίσουν, ας μην τους βάλουμε και ακόμη ένα.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:55 | Κων/νος Βασιλάτος

    Από τη στιγμή που:
    (α) τα Πρότυπα σχολεία απευθύνονται σε μαθητές που προέρχονται από περιοχές που υπερβαίνουν τα στενά όρια του οικείου Δήμου
    (β) η Πολιτεία – και πολύ σωστά – έχει προβλέψει την κάλυψη της μεταφοράς (ή του κόστους αυτής) για τους μαθητές των Καλλιτεχνικών & Μουσικών σχολείων
    (γ) η Πολιτεία – και πολύ σωστά – έχει προβλέψει την κάλυψη της μεταφοράς (ή του κόστους αυτής) για τους μαθητές που ζουν μακριά από το σχολείο φοίτησης (π.χ. σε απομακρυσμένα χωριά, σε δυσπρόσιτες περιοχές, κλπ)
    τότε το να έρχεται ΚΑΙ ΠΑΛΙ το Υπουργείο Παιδείας και να μην καλύπτει το κόστος μεταφοράς αυτών σημαίνει για εμάς τους γονείς ότι:
    1. Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί επιδεικτικά το Σύνταγμα, καθώς ΔΕΝ θεωρεί ότι όλοι οι μαθητές των δημοσίων σχολείων θα πρέπει να έχουν την ίδια ισότιμη αντιμετώπιση και τις ίδιες παροχές.
    2. Ακυρώνει στην πράξη τις μεγαλοστομίες της αριστείας, καθώς στην περίπτωση των Προτύπων σχολείων θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να καλύψουν το κόστος της επιλογής της επιδίωξης της αριστείας.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:54 | Άγγελος Σ.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Τυγχάνει να είμαι ξάδερφος ενός μαθητή της Α Γυμνασίου του σχολείου των Αναβρύτων και γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν να μπορέσουν αυτά τα παιδιά μπουν σε αυτό το σχολείο γιατί απαιτούσε πολλές ώρες διάβασματος, πάνω από το συνηθισμένο, σε μια ηλικία όπου τα παιδιά οφείλουν να έχουν και ελεύθερο χρόνο για να παίζουν. Ωστόσο τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους μπήκαν σε μια διαδικασία με πολύ  υψηλό ανταγωνισμό και αρκετά έξοδα σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο η οποία θυμίζει πανελλήνιες και πέτυχαν την εισαγωγή τους στο σχολείο. Στα σχολεία αυτά τα παιδιά αξιολογούνται συνεχώς από διαγωνίσματα και κάθε εβδομάδα έχουν πολλές εργασίες(ορισμένες φορές ο αριθμός τους είναι υπερβολικά υψηλός) οι οποίες δημιουργούν επιπλέον πίεση, απαιτούν υψηλή συγκέντρωση και πολύ χρόνο διάβασματος για να έχουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα ακόμα και από τους καλύτερους μαθητές. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση των μαθητών από το σχολείο και δεν χρειάζεται η προσθήκη νέων εξετάσεων.
    Αν αυτό το άρθρο γίνει νόμος του κράτους τότε θα πρόκειται για αδικία κατά των μαθητών που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα πρότυπα σχολεία καθώς και των παιδιών που σκοπεύουν να μπουν σε αυτή την ψυχολογικά επίπονη διαδικασία σε μια τρυφερή ηλικία όπως είναι αυτή της εφηβείας. Οφείλεται να προφυλάξετε αυτά τα παιδιά καθώς θα αναγκαστούν να περάσουν για 2η φορά μέσα σε σύντομο διάστημα μια περίοδο πολύ μεγάλου άγχους και πίεσης πριν πάνε στο Λύκειο όπου θα πρέπει να δώσουν την μάχη των πανελληνίων η οποία σε ένα βαθμό μπορεί να καθορίσει το μέλλον τους.
    Για αυτούς τους λόγους εκτιμώ ότι θα ήταν καλό να αποσύρετε αυτό το άρθρο.

    Με εκτίμηση,
    Άγγελος Σ.

  • 3 Μαΐου 2020, 10:54 | Μ.Χ

    Μεχρι σημερα οι εκπροσωποι των συλλογων γονεων και κηδεμονων των προτυπων σχολειων δεν εχουν συναντηθει με την υπουργο (απαραδεκτο αλλα ειναι γεγονος).Μπορει εδω στην διαβουλευση ηδη 950 συμπολιτες μας να απαιτουν αλλαγες στο αρθρο 18,ομως αν οι διαμαρτυριες μας φτανουν μονο μεχρι τα αφτια καποιων συμβουλων της υπουργου τοτε η φωνη μας θα χασει την δυναμη της.
    Οι συλλογοι πρεπει να επιδιωξουν ξανα αμεσα συναντηση με την υπουργο.