Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:18 | Γ.Τ

    Ως μαθήτρια του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων θεωρώ άδικη την εισαγωγή μας στο Πρότυπο Λύκειο μετά από την διεξαγωγή εξετάσεων, δεδομένου ότι σε όλα τα υπόλοιπα Πρότυπα σχολεία αυτό δεν υφίσταται για φέτος.
    Για την εισαγωγή μας στο Γυμνάσιο υποβληθήκαμε σε μία απαιτητική και αγχωτική εξεταστική διαδικασία σε μικρή ηλικία. Στα τρία χρόνια φοίτησής μας ανταποκρίθηκαμε σε ένα πολύ απαιτητικό και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολλές εργασίες και υποχρεώσεις φτάνοντας με αυτό τον τρόπο σε ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσεων. Γι’ αυτό θεωρώ πολύ άδικο να ξαναμπούμε στη διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή μας στο Πρότυπο Λύκειο, με τον κίνδυνο της αποτυχίας μιας και δεν έχουμε προετοιμαστεί όπως θα έπρεπε λόγω των καταστάσεων…
    Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να αναθεωρήσετε την απόφασής σας και να μας δώσετε την ίδια ευκαιρία όπως και στα υπόλοιπα συνομήλικά μας παιδιά που θα ευνοηθούν.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 3 Μαΐου 2020, 22:08 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Θ.

    Επειδή δεν έχουμε πάθει ακόμη ανοσία της αγέλης, εναντιωνόμαστε στην κατάφωρη αδικία των εξετάσεων που καλούνται εφεξής οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων να δώσουν, προκειμένου να συνεχίσουν στην ίδια βαθμίδα τη φοίτησή τους! Μοναδική αξιολόγηση με αιτιολογία που δεν πείθει κανέναν! Η αριστεία να επιδιώκεται παρέχοντας την ανάλογη ποιότητα σε ΟΛΑ τα δημόσια σχολεία! Τότε θα ήσασταν κ. Υπουργέ περήφανη και όχι για τα τιμωρητικά νομοσχέδια που σκαρφίζεστε!

  • 3 Μαΐου 2020, 21:46 | Σοφιάνα Στουραΐτου

    Ως μαθήτρια της Β’ γυμνασιου του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου είμαι τελείως αντίθετη με το άρθρο 18 για τους εξής λόγους:
    -Είναι άδικο να αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις φοίτησης για κάποιον που ήδη φοιτεί σε Πρότυπο Γυμνάσιο και έχει εισαχθεί με εξετάσεις.
    -Εξετάσεις σημαίνει (όσο και αν δεν θελουμε να το δούμε) φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, δηλαδή θέσπιση ακόμα ενός επιπέδου παραπαιδείας,κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον έξοδα για μια οικογένεια προκειμένου τα παιδιά της να συνεχίσουν να φοιτούν σε ένα Πρότυπο (ΔΗΜΟΣΙΟ) σχολείο.
    Θα ήταν καλύτερο η θέσπιση ενός κατώτατου βαθμου εισαγωγής-παραμονής στο Πρότυπο Λύκειο και κάλυψη των τυχών κενών θέσεων από ενδιαφερόμενους μαθητές άλλων σχολείων.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:35 | Ελένη Χνάρη

    Κα Υπουργέ,
    Παρακαλώ όπως εφαρμοστεί για την μετακίνηση των μαθητών στα πρότυπα – πειραματικά σχολεία, το ίδιο καθεστώς που ισχύει και για την μετακίνηση των μαθητών στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε ολόκληρο εισιτήριο χωρίς το δικαίωμα χρήσης της μαθητικής κάρτας.

    Με εκτίμηση
    Ελένη Χ.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:33 | Βασίλης

    Κυρία Υπουργέ.
    Το άρθρο 18 είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, όπως επίσης και το Νομοσχέδιο στο σύνολό του. Δεν προάγει την ΑΡΙΣΤΕΙΑ, αλλά μετατρέπει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εξεταστικά κέντρα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 18 προτείνεται να ισχύσουν οι εξετάσεις από Γυμνάσιο σε Λύκειο για όλα τα Γυμνάσια της Επικράτεια καθόσον σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καθιστά το προς ψήφιση νομοσχέδιο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.
    Ευχαριστώ!

  • 3 Μαΐου 2020, 21:30 | Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

    Κυρία Υπουργέ,

    Ως παλαιός απόφοιτος της Βαρβάκειου προτύπου Σχολής, έχοντας βιώσει την αριστεία και το ανταγωνιστικό περιβάλλον των προτύπων, και ως γονέας μαθητή της Β Γυμνασίου στα Ανάβρυτα, θεωρώ βέβαιο ότι θα επανεξετάσετε και θα αποσύρετε τελικά το άρθρο ως έχει, και θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι η αξιολόγηση της αριστείας δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται σε σύντομα χρονικά επαναληπτικά διαστήματα, ως μέρος στατιστικής επεξεργασίας και ανάλυσης.
    Δώστε έμπνευση στους νέους και όχι να τους αποθαρρύνετε.

    Με εκτίμηση

    Κωνσταντινος Μ.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:29 | ΛΥΔΙΑ

    Θα ήθελα να ξεκινήσω το σχολιασμό μου, ευχαριστώντας την υπουργό παιδείας που μετά από πολλά χρόνια διορθώνει την αδικία απέναντι στο πρότυπο γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων ,το οποίο ήταν το μοναδικό από τα 5 πρότυπα γυμνάσια της Ελλάδος που δεν είχε τη συνέχειά του στην επόμενη σχολική βαθμίδα του λυκείου. Πρέπει όμως να δούνε πάλι το θέμα εισαγωγής των μαθητών από το πρότυπο γυμνάσιο Ζωσιμαίας Ιωαννίνων στο πρότυπο λύκειο,μιας και είναι οι μοναδικοί μαθητές που θα πρέπει φέτος να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις για το λύκειο. Παρακαλώ όπως αναθεωρηθεί αυτή η διάταξη δεδομένου ότι γι αυτά τα παιδιά ισχύει ακριβώς και ότι για όλα τα άλλα .Ίδιες εξετάσεις εισαγωγής στην Α γυμνασίου, ίδιος τρόπος διδασκαλίας ,ίδιες συνθήκες στην τωρινή κατάσταση της χώρας. Γιατί λοιπόν να διαφοροποιείται ο τρόπος εισαγωγής τους στο λύκειο? Δεν είναι άδικο ? Γιατί αυτή η άνιση μεταχείριση των συγκεκριμένων μαθητών?

    Μητέρα μαθήτριας στο πρότυπο γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:28 | Καλλιόπη

    Αξιότιμη Υπουργέ,
    Είμαι μητέρα δύο μαθητριών που φοιτούν στην Γ τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου και στην Α τάξη του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου αντίστοιχα. Εδώ και χρόνια γονείς και μαθητές ζητάμε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση στην μετακίνηση των μαθητών των Πειραματικών σχολείων, με τους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων. Δηλαδή στη δωρεάν μετακίνησή τους από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα. Τα πειραματικά σχολεία, στην πλειοψηφία των μαθητών, βρίσκονται πολύ μακριά από την περιοχή που μένουν και για να μεταβούν στο σχολείο χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ΜΜΜ και το κόστος της μετακίνησης τους για όλη τη σχολική χρονιά είναι αρκετά μεγάλο, πόσο μάλλον όταν σε μία οικογένεια υπάρχουν 2 ή και παραπάνω παιδιά που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. Ζητάμε λοιπόν να μην εξαιρούνται οι μαθητές των Πειραματικών Σχολείων από την δωρεάν μετακίνησή τους από και προς το σχολείο.
    Ευχαριστώ πολύ για την κατανόησή σας.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:25 | Γιάννης

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Είμαι μαθητής ενός Προτύπου Γυμνασίου και διαφωνώ με το Άρθρο 18 στα ακόλουθα σημεία.
    1. Οι μαθητές των Πρότυπων σχολείων μπήκαν σε αυτά πιστεύοντας ότι θα παραμείνουν για 6 χρόνια και θα ήταν άδικο αν γινόταν αυτή η αλλαγή σε μία φάση αυτής της πορείας.
    2. Ενδέχεται να μην προαχθεί ένα ποσό των μαθητών με τους οποίους οι υπόλοιποι έχουν διαμορφώσει σχέσεις το οποίο θεωρώ ότι είναι αντιπαιδαγωγικό.
    3. Στην περίοδο πριν τις εξετάσεις θα δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ των μαθητών το οποίο δε θα βοηθήσει τους μαθητές και θα μειώσει την αποδοτικότητά τους.

    Με εκτίμηση

  • 3 Μαΐου 2020, 21:23 | Κωνσταντίνος Λυμπέρης

    Αγαπητή κα Κεραμέως,
    Μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις κατέχω μια θέση σε ένα Πρότυπο Σχολείο. Φοιτώ στην Β’ τάξη του Γυμνασίου και εξακολουθώ να είμαι ένας άριστος, πολυάσχολος μαθητής (κάνω κιθάρα και είμαι σε πολύ υψηλό επίπεδο και στις 2 ξένες γλώσσες που μαθαίνω). Λυπήθηκα πολύ με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου. Προερχόμενος από ένα δημόσιο σχολείο σε μια λαϊκή γειτονιά των Αθηνών, έχω να καταθέσω ότι η διαφορά στο επίπεδο των συμμαθητών είναι τεράστια. Μάλιστα στην αρχή δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ θεωρώντας ότι τα παιδιά αυτά ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους εξέλιξη. Μετά από δύο χρόνια αναθεωρώ τις απόψεις μου και απολαμβάνω στο καινούργιο περιβάλλον μου τη φιλία, το υπέροχο χιούμορ, το υψηλό και πλούσιο επίπεδο ενδιαφερόντων, την προσήλωση στο μαθητικό ρόλο όλων των συμμαθητών μου . Σας διαβεβαιώνω λοιπόν πως ότι έχει να κάνει με την επιλογή των μαθητών του σχολείου μου είναι άψογα καμωμένο και δε χρειάζεται καμιά αλλαγή. Είναι περιττό να υποστούμε για άλλη μια φορά τέτοιο άγχος και στην χειρότερη περίπτωση να χωριστούμε. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για εμάς τα παιδιά που ήδη φοιτούμε στα Πρότυπα Γυμνάσια και εισαχθήκαμε σε αυτά όταν τα Πρότυπα Γυμνάσια ήταν πέντε και όχι είκοσι (ακόμα πιο σκληρός ανταγωνισμός) με τη διαβεβαίωση της πολιτείας ότι θα συνεχίζαμε απρόσκοπτα στο Λύκειο.

    I am looking forward to hearing the fair decision from you

  • 3 Μαΐου 2020, 21:20 | Σοφία Ρηγοπούλου

    Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

    Θα ήθελα να εκφράσω την πολύ μεγάλη έκπληξη και απογοήτευσή μου σχετικά με το άρθρο 18.

    Ο μόνος λόγος που μπορώ να υποθέσω ότι πήρατε μια απόφαση είναι επειδή προφανώς δεν γνωρίζετε. Δεν γνωρίζετε προσωπικά κάποιο παιδί που έχει αποφασίσει στα 11 του χρόνια να περάσει μια ολόκληρη χρονιά διαβάζοντας για τις εξετάσεις των ΠΡοτύπων. Δεν γνωρίζετε τις θυσίες, την αγωνία, τoν κόπο και την προσπάθεια που έχει μια τέτοια δοκιμασία.

    Το δικό μου παιδί είναι ένα από αυτά τα παιδιά που προετοιμάστηκε όλη τη φετινή χρονιά για να δώσει στις προσεχείς εξετάσεις. Δυστυχώς, εφόσον ψηφιστεί αυτό το άρθρο, δεν θα δηλώσουμε συμμετοχή. Δεν είναι δυνατόν για την ψυχική υγεία του παιδιού μου, να υποβληθεί εκ νέου σε αυτή τη διαδικασία σε 3 χρόνια, με πολύ μεγαλύτερο μάλιστα διακύβευμα: το να μην χάσει τους τότε φίλους του, καθηγητές και σχολείο του στην τόσο εύθραυστη ηλικία των 15.

    Αισθάνομαι ότι στη διαδικασία αυτή της αριστείας, χάνουμε την ουσία με αυτό το άρθρο. Και το σημαντικότερο, δεν νοιαζόμαστε για την ψυχική υγεία και ισορροπία των παιδιών. Αυτό με πληγώνει.

    Αν επιθυμείτε να δώσετε την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να φοιτήσουν σε πρότυπα λύκεια, πρέπει να φτιάξετε περισσότερα πρότυπα λύκεια. Όχι να κάνετε απλά ανακύκλωση άριστων μαθητών.

    Ο μόνος που θα βγει κερδισμένος από αυτό το άρθρο είναι τα φροντιστήρια. Αλλά χαμένοι θα είναι πολλοί. Και πάνω από όλα τα δικά μας παιδιά. Οι άριστοι που ονειρεύεστε να μείνουν αύριο στην Ελλάδα.

    Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω κάτι ακόμη που αισθάνομαι. Αυτή σας η πρόθεση δεν είναι καθόλου δίκαιη. Διότι έπρεπε να την γνωρίζουμε ΠΡΙΝ μπουν τα παιδιά μας σε αυτή τη διαδικασία της προετοιμασίας, και όχι έναν μήνα πριν δώσουν εξετάσεις. Όχι αφού χρυσοπληρώσαμε φροντιστήρια. Όχι αφού τα παιδιά μας έχασαν εξόδους και πάρτυ. Όχι αφού έκλαψαν από απογοήτευση, όχι αφού ξενύχτησαν από άγχος.

    Και τώρα, που λόγω αυτού του άρθρου τα παιδιά μας δεν θα δώσουν εξετάσεις, θα ήθελα να μπορείτε εσείς να τα αντικρύσετε στα μάτια και να εξηγήσετε γιατί αυτή η προετοιμασία ήταν τελικά χαμένη.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:17 | Στέργιος Σπανός

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Ως γονιός μαθητή της Β’ τάξης μαθητή της Ευαγγελικής σχολής θα ήθελα να σημειώσω πολύ σύντομα τα παρακάτω:

    1. Οι μαθητές που εισάγονται στα πρότυπα Γυμνάσια, το κάνουν με τεράστια προσπάθεια και στερούνται πολλά προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση σε ένα καλύτερο σχολείο. Για το σκοπό αυτό, δέχονται να αλλάξουν το σχολικό τους περιβάλλον – μια πολύ δύσκολη απόφαση σε μια πολύ δύσκολη ηλικία.

    2. Η προοπτική της 6ετούς φοίτησης είναι απαραίτητη τόσο για τη συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου αλλά και για τη συνέχεια της μαθητικής ζωής. Πόσο πολύ θα δυσκολέψει την απόφαση ενός παιδιού η προοπτική της διπλής εξέτασης όχι μόνο για ένα καλύτερο σχολείο, αλλά για να μπορέσει να διατηρήσει το ίδιο σχολικό περιβάλλον!

    3. Οι εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, θα οδηγήσει (ειδικά μέσα στα Πρότυπα σχολεία) σε μια εντελώς βαθμοθηρική λογική, καταστρέφοντας την ουσία της ύπαρξης του Πρότυπου σχολείου.

    Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητη η διαγραφή της πρότασης σας από το 1ο άρθρο για διεξαγωγή εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Είναι μια διάταξη που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ουσία της λειτουργίας των Πρότυπων γυμνασίων.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:13 | Φανή Νικολοπούλου

    Τα Παιδιά που φοιτούν σε πρότυπα Γυμνάσια, δεν χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις για τη συνέχιση της φοίτησής τους στα πρότυπα Λύκεια.
    Επομένως θεωρώ ορθό την απόσυρση αυτού του άρθρου.

  • 3 Μαΐου 2020, 21:09 | Δημήτρης Πρέκας

    Αξιότιμη κ. Υπουργε

    Στο άρθρο 18 παράγραφος 2 αναφερει ότι τα έξοδα μετακίνησης βαραίνουν τους κηδεμονες/γονείς. Είναι κρίμα ένας άριστος μαθητής να μην μπορεί να παρακολουθήσει λόγω οικονομικής δυσχερειας αφού θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο έξοδο. Μετά να μην μας κάνει εντύπωση η μαθητική διαρροή!

    Με εκτίμηση
    Δημήτρης Πρέκας

  • 3 Μαΐου 2020, 20:58 | Στέφανος Χήρας

    Έχω την άποψη ότι για τα παιδιά που φοιτούν σε πρότυπα Γυμνάσια, δεν χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις για τη συνέχιση της φοίτησής τους στα πρότυπα Λύκεια.
    Θα ήταν ορθό να αποσύρετε αυτό το άρθρο.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:58 | ΜΑΡΙΤΙΝΑ Π.

    Ως μεγαλύτερη αδελφή μαθητή Β Γυμνασίου σε πρότυπο Γυμνάσιο γνωρίζω τον αγώνα που έκανε για εισαχθεί με προοπτική να τελειώσει εκεί και το Λύκειο . Θεωρώ άδικο να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις για να συνεχίσει τις σπουδές του . Παρακαλώ να αποσυρθεί άμεσα αυτό το άδικο άρθρο.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:43 | μαθήτρια προτύπου

    Εγώ μια απορία έχω. Γιατί μόνο τα Πρότυπα; Δεν θα πρεπε να συμπεριλαμβάνονται και τα άλλα σχολεία τέτοιου είδους όπως τα Μουσικά για παράδειγμα. Δεν θα μπορούσαν τα παιδιά των Μουσικών να χάσουν το ταλέντο τους; Εάν λοιπόν απαντήσετε πως όχι, δεν μπορούν, τότε θα σας απαντήσω και πως η αριστεία δεν μπορεί να χαθεί μέσα σε τρία χρόνια. Μην κάνετε διακρίσεις, δεν μας αρέσει.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:43 | Ε.Θ.

    Συνηθίζουμε να λέμε ότι ένας νόμος εύκολα αλλάζει , ο νέος νόμος δύσκολα είναι καλύτερος. Η φράση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι πιο αληθινή παρά στην περίπτωση του άρθρου 18. Τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια αλλά και αυτά που θα δώσουν εξετάσεις σε λίγες μέρες σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο χωρίς εξετάσεις. Με το νέο νόμο το δικαίωμα αυτό αφαιρείται. Από τη μία στιγμή στην άλλη τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε μία δυσμενέστερη πραγματικότητα. Οι κόποι και οι προσπάθειές τους αμφισβητούνται από την πολιτεία η οποία τους λέει οτι δεν αξίζουν να συνεχίσουν και πρέπει άλλη μία φορά να αποδείξουν την αριστεία τους. Ο νέος νόμος εκτός από αντισυνταγματικός είναι κ άδικος.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:36 | G.

    Οι τωρινοί μαθητές της α’ και β’ γυμνασίου θα πρέπει να εξαιρεθούν καθώς μπήκαν υπό το καθεστώς άλλων νόμων!

  • 3 Μαΐου 2020, 20:32 | Βασιλική

    Ως γιαγιά μαθητή στο Ιωνίδειο Πρότυπο Πειραιά, θέλω να εκφράσω την αντίρρησή μου για το άρθρο 18, το οποίο θεωρώ ότι είναι αντισυνταγματικό, διότι δε μπορεί για τα πρότυπα σχολεία να ισχύει άλλο καθεστώς και για τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας άλλο. Δεν ξέρω με ποιο κριτήριο καταλήξατε σε αυτή την απόφαση. Προεκλογικά δεσμευτήκατε για την αναβάθμιση των προτύπων και τα σχέδιά σας τώρα είναι τελείως διαφορετικά. Ευελπιστώ ότι θα το μελετήσετε καλύτερα.

    Με εκτίμηση

  • 3 Μαΐου 2020, 20:31 | Δ. Η.

    Μην μας αγχώνετε άλλο με εξετάσεις αφήστε μας να ζήσουμε την γνώση!

  • 3 Μαΐου 2020, 20:22 | Άγγελος Κόκκορης

    Τα παιδιά του πρότυπου Γυμνασίου δεν χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις για να εισαχθούν στο πρότυπο Λύκειο.

  • 3 Μαΐου 2020, 20:19 | Δρ. Κωνσταντίνα Μιχοπούλου

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,
    Με διττή μου ιδιότητα δράττομαι της δυνατότητας που παρέχει ο δημόσιος διάλογος για την ανάδειξη στο σωστό χρονικό σημείο του μεγέθους της παρανομίας που εμπεριέχεται στο εκκολαπτόμενο άρθρο 18 του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Σας, ιδίως για τους μαθητές/τριες που ήδη φοιτούν στα Γυμνάσια των ΠΣ και των οποίων η εισαγωγή-αξιολόγηση κρίθηκε με αξιοκρατικές και απαιτητικές (υψηλού επιπέδου) πανελλήνιες κατ’ ουσία εξετάσεις μέσω μιας ψυχοφθόρας για την ηλικία των 11/12 ετών διαδικασίας. Στη διαδικασία αυτή παιδιά και γονείς αποφάσισαν να εισέλθουν, σταθμίζοντας τα νομικά, κοινωνικά και παιδαγωγικά δεδομένα της εποχής που έλαβαν την απόφαση αυτή. Η απόφαση περιλάμβανε, καταρχήν, αλλαγή περιβάλλοντος δια της επιλογής φοίτησης σε ΠΣ καθόλα τα 6 χρόνια διάρκειας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εγκαταλείποντας άλλες εναλλακτικές που παρείχαν χρονικά αντίστοιχη φοίτηση των παιδιών σε οικείο περιβάλλον, με ίδιους συμμαθητές, είτε σε σχολεία της γειτονιάς τους με παιδιά που γνώριζαν ήδη από τα ΔΣ, είτε σε ιδιωτικά σχολεία που μπορεί να εξασφάλιζαν εξίσου με τα ΠΣ επίπεδο εκπαίδευσης.
    Το μέγεθος της ψυχικής φθοράς για τους ήδη φοιτούντες σε Πρότυπα Γυμνάσια σε περίπτωση που θα πρέπει να επανυποβληθούν σε διαδικασία αξιολόγησης πανελλήνιου επιπέδου, πλέον των ήδη απαιτητικών ενδοσχολικών απολυτήριων εξετάσεων, είναι δεδομένο και έχει αναπτυχθεί από τις επιστολές των ΣΓΚ των ΠΣ πληρέστατα. Παρομοίως, αποτρεπτικά θα λειτουργήσει και για όσους καλούνται εφεξής να σταθμίσουν την απόφαση να υποστηρίξουν τα παιδιά τους για την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο εάν η παραμονή τους τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της επαναξιολόγησης των παιδιών με επιπλέον εξετάσεις για την εισαγωγή στην Α΄Λυκείου. Εν τέλει, θα λειτουργήσει σε βάρος της ενίσχυσης του θεσμού των Προτύπων Σχολείων αλλά και της Παιδείας ως αποστολής της Πολιτείας που έχει σκοπό όχι μόνο την πνευματική αλλά και ηθική αγωγή των παιδιών και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες (άρθρο 16 Συντ/τος), τα οποία δε συνάδουν με την δημιουργία σχολείων που θα αναγκάζουν τα παιδιά να είναι εγκρατή στο να αποτελέσουν μέλος της σχολικής κοινωνικής ομάδας, από το φόβο μήπως χάσουν στο Λύκειο φίλους που έχουν δημιουργήσει στο Γυμνάσιο.
    Άλλωστε, η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που βρίσκει συνταγματικό θεμέλιο στο άρθ. 5 παρ. 1 του Συντ. διασφαλίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου με την έννοια ότι απαγορεύει στην Πολιτεία να ανατρέπει οποτεδήποτε τις δικαιολογημένες προσδοκίες του ατόμου με βάσει τις οποίες σχεδιάζουν και προγραμματίζουν την υλοποίηση του συνταγματικού αυτού δικαιώματος. Με την έννοια αυτή, η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης αποβλέπει να διασφαλίσει τον πολίτη από την απρόβλεπτη μεταβολή καταστάσεων και εννόμων σχέσεων. Θέμα προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης ανακύπτει, κατά πάγια νομολογία, όταν βάσει ενός ισχύοντος νομικού καθεστώτος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ανέπτυξαν μια σημαντική δραστηριότητα και δημιούργησαν πραγματικές καταστάσεις με ισχυρή επίδραση στην προσωπική ή κοινωνική ή επαγγελματική ζωή τους με τέτοιο τρόπο που η ανατροπή τους να συνεπάγεται δυσανάλογη αναστάτωσή της και κατ’ ουσία επέμβαση στον πυρήνα της προσωπικότητάς τους.
    Συγκεκριμένα, το νομικό καθεστώς βάσει του οποίου η οικογένεια ενός παιδιού, αποφοίτου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προγραμμάτισε, έως και τις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 2019, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του, ήταν η ισχύς του άρθρου 90 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ Α’/70) το οποίο προβλέπει ρητά ότι «1…Η επιλογή των μαθητών αφορά αποκλειστικά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α’ τάξη Γυμνασίου), ενώ η σχολική πορεία των μαθητών και μαθητριών από το γυμνάσιο στο λύκειο των σχολείων αυτών υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις», ενώ η διαδικασία εκ νέου εξετάσεων καταλείπεται μόνο για την πλήρωση κενών θέσεων στα πρότυπα σχολεία στις λοιπές τάξεις πλην της εισαγωγικής του Γυμνασίου. Μάλιστα, η παρ. 5 του ίδιου άρθρου προβλέπει προς το σκοπό αυτό τη διασύνδεση των Προτύπων Γυμνασίων με τα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια κατονομάζοντάς τα ως συνδεδεμένα Πρότυπα Σχολεία.
    Περαιτέρω, με την υπ’ αριθμ. 67563/Δ6/30.04.2019 (ΦΕΚ Β΄1638/13.05.2019) ΥΑ του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προβλέφθηκε η διαδικασία για την «Εισαγωγή μαθητών/τριών και σχετικές ρυθμίσεις στα Πειραματικά και στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2019-2020». Στην παρ. ΣΤ της ΥΑ, που αφορά στην «Πλήρωση κενών θέσεων και σχετικές ρυθμίσεις στα Πρότυπα Λύκεια για το σχολικό έτος 2019-2020», ορίστηκε ρητά ότι «Για τα υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α΄ τάξη του συνδεδεμένου Λυκείου…».
    Ως εκ τούτου, από τα άρθρα 5 παρ. 1 και 16 παρ. 1 του Συντ. συνάγεται ότι όσο διαρκεί η φοίτηση σε συγκεκριμένη σχολή, δεν είναι επιτρεπτή η μεταβολή του νομοθετικού καθεστώτος ως συνέπειά της, διότι οι μαθητευόμενοι καλόπιστα απέβλεψαν στο υφιστάμενο καθεστώς ως προϋπόθεση της ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, το οποίο εάν ανατραπεί συνεπάγεται προσβολή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης τους.
    Κατά συνέπεια των ανωτέρω, προκειμένου να μην βρίθει αντισυνταγματικότητας το υπό επεξεργασία άρθρο 18 του εν λόγω νομοσχεδίου, θα πρέπει στο τέλος της παρ. 1 να προστεθεί η φράση «Στα συνδεδεμένα πρότυπα σχολεία η επιλογή των μαθητών αφορά αποκλειστικά στην εισαγωγική σχολική τάξη (Α΄ Γυμνασίου) ενώ η σχολική πορεία των μαθητών/τριών των σχολείων αυτών από το πρότυπο γυμνάσιο στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο θα υπόκειται μόνο στις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις».
    Άλλως, θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική διάταξη η οποία να προβλέπει ότι για όσους μαθητές εισήχθησαν στην εισαγωγική τάξη της Α΄ Γυμνασίου συνδεδεμένων προτύπων σχολείων (Γυμνασίου -Λυκείου) της παρ. 5 του άρθ. 90 του Ν. 4610/2019 έως και τα σχολικά έτη 2019-2020, θα εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου αυτού (90 Ν. 4610/2019) ως προς την αυτοδίκαιη εγγραφή των αποφοίτων προτύπων γυμνασίων στην Α’ τάξη του συνδεδεμένου προτύπου λυκείου.

    Εν κατακλείδι, εάν επιθυμείτε επί της ουσίας ενίσχυση του θεσμού των Προτύπων Σχολείων στην καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας, δια της εφαρμογής προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας, νέου εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, νέων διδακτικών εργαλείων, σχολικών εγχειριδίων και καινοτόμων διδακτικών πρακτικών, δια της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα και της προαγωγής της έρευνας στη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων καθώς και στον ψυχοπαιδαγωγικό τομέα, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, μέσω ομίλων σε γνωστικά αντικείμενα για την ομαλή ανάπτυξη ιδιαίτερων μαθησιακών δυνατοτήτων, που ενδεικτικά αποτελούν σκοπούς κατά το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, ετούτο θα πρέπει να εξασφαλίζεται δια της ομαλής συνέχειας στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών καθόλη τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους, το οποίο αποτελεί και το νόημα της διασύνδεσης των Π.Σ. από Γυμνάσιο σε Λύκειο.
    Θεωρώντας βέβαιο, πλέον, ότι θα πράξετε το αυτονόητο ως οφείλετε στη θέση που κληθήκατε να υπηρετήσετε,
    Σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας.
    Μετά τιμής,
    Δρ. Κωνσταντίνα Μιχοπούλου,
    Δικηγόρος Δημοσίου Δικαίου & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

  • 3 Μαΐου 2020, 20:19 | Μιχάλης Μ.

    Εδώ και ένα χρόνο προετοιμάζομαι για τις εξετάσεις εισαγωγής σε πρότυπο γυμνάσιο. Είμαι 11 χρονών και συνεχώς γράφω εκθέσεις και λύνω ασκήσεις μαθηματικών. Έχω λίγο αγωνία γιατί εάν περάσω θα χάσω τους φίλους μου. Και μου λέτε ότι αν περάσω, πάλι θα κινδυνεύσω να χάσω τους φίλους μου;;
    Η αδελφή μου είναι μαθήτρια Β Γυμνασίου σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Δηλαδή, και οι δύο μας, ακόμα και εάν είμαστε άριστοι μαθητές θα πρέπει να ξαναδώσουμε εξετάσεις !!!! Εσείς δώσατε εξετάσεις για να μπείτε στο Λύκειο ;;;;

  • 3 Μαΐου 2020, 20:19 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΚΑΛΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ.
    Κα Υπουργέ,
    Μία απλή ανάγνωση της συγκεκριμένης διάταξης και της αιτιολογικής έκθεσης, καθιστά πρόδηλο τον κατά τα ανωτέρω αντισυνταγματικό, αντιπαιδαγωγικό και άδικο χαρακτήρα αυτής. Ειδικότερα:
    ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ καθώς 1) ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ανατρέπει το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε όταν έλαβαν μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε αυτά, καταλύοντας κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου και εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Γιατί αυτή η αδικαιολόγητη αναδρομική ανατροπή των ήδη κεκτημένων, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, δικαιωμάτων των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων, που εισήχθησαν με σκληρές και αδιάβλητες εξετάσεις προκειμένου να φοιτήσουν επί έξι έτη στο Πρότυπο Γυμνάσιο και το συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο της επιλογής τους, ανατρέποντας κάθε οικογενειακό προγραμματισμό και έχοντας υποχρεώσει τους μαθητές να απορρίψουν έτερες εναλλακτικές που είχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο εισαγωγής τους (π.χ. υποτροφίες σε άλλα σχολεία κλπ); 2) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ για τα Πρότυπα Γυμνάσια διαχωρίζεται η βαθμίδα εκπαίδευσης και προβλέπονται νέες ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για εισαγωγή στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο! Γιατί όχι και στα άλλα Γυμνάσια; Γιατί όχι και στα Πειραματικά, στα οποία οι μαθητές εισέρχονται κατόπιν της τυχαίας και άνευ κόπου διαδικασίας της κλήρωσης;;; Γιατί καταλύεται με προκλητικό τρόπο η συνταγματική αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και δη των άριστων μαθητών και μάλιστα σε βάρος τους;
    ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ, καθώς πέραν των προεκτεθέντων, φαίνεται να “τιμωρούνται” οι μαθητές που υπεβλήθησαν ήδη στην τρυφερή ηλικία των 11-12 ετών στη διαδικασία των αδιάβλητων κεντροποιημένων εξετάσεων και τώρα ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ οι ίδιοι οι μαθητές!!! Βελτιώστε τη δημόσια παιδεία, δώστε στα σχολεία και δη στα Πρότυπα έμψυχο και τεχνολογικό υλικό κατάλληλο για να αξιοποιήσουν οι μαθητές τις δυνατότητές τους, εξαντλείστε την διάθεσή σας για «αλλαγή» στην αξιολόγηση και την επικαλούμενη από πλευράς σας “ανανέωση” των διδασκόντων και ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ για άλλη μία φορά τους ανήλικους αποδεδειγμένα άριστους μαθητές!
    ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, καθώς υποβάλλετε εκ νέου και κατ΄ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων σε μια διαρκή αγωνία και διαδικασία επαναπόδειξης της προσωπικής τους αξίας, λες και το πρόβλημα της δημόσιας παιδείας είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων! Πώς να διαχειριστούν οι νεαροί έφηβοι μία ενδεχόμενη αποτυχία οφειλόμενη σε μία στιγμιαία ατυχία; Πώς να αποδεχθούν και να διαχειριστούν ότι η ανταμοιβή τους για την τριετή προσπάθειά τους στα άκρως απαιτητικά Πρότυπα Γυμνάσια είναι η πιθανή απομάκρυνσή τους από το σχολικό τους περιβάλλον και τους φίλους τους και μάλιστα με τη “στάμπα” του “αποτυχημένου”; Φαίνεται σαν να επιδιώκετε πραγματικά να αποθαρρύνετε οποιονδήποτε καλό μαθητή από την επιλογή να φοιτήσει σε Πρότυπο Γυμνάσιο…..
    ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΚΑΛΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ: Οι ανήλικοι μαθητές που επιλέγουν την επίπονη διαδικασία των εξετάσεων για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια (με ποσοστά επιτυχίας 1/10) αποδεικνύουν την αξία τους, επενδύοντας στην νομοθετικώς κατοχυρωμένη 6ετή φοίτησή τους, με ασφάλεια και ηρεμία. Πώς το ανατρέπετε αυτό εν μία νυκτί και μάλιστα εν μέσω πανδημίας; Πώς ανατρέπετε αναδρομικά τη δέσμευση του Κράτους έναντι των ήδη φοιτούντων στα Πρότυπα Γυμνάσια μαθητών να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο; Πώς τους αναγκάζετε να εγκαταλείψουν κάθε άλλη δραστηριότητα, σχολική και εξωσχολική, για να αφοσιωθούν κατά τη διάρκεια της Γ’ Γυμνασίου στην προετοιμασία για τις νέες “απροειδοποίητες” εισαγωγικές εξετάσεις για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο οικείο σχολικό τους περιβάλλον;
    ΜΟΝΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ από τη συγκεκριμένη διάταξη, μπορεί να είναι τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, στα οποία θα αναγκαστούν να καταφύγουν αντίστοιχα μαθητές και γονείς αφενός μεν για να επιδιώξουν την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια, αφετέρου δε για να “απομειώσουν” το ηθικό και ψυχολογικό πρόβλημα που θα επιφέρει μία ενδεχόμενη αποτυχία. Δεν είναι δε καθόλου προφανές ότι στους σύγχρονους καιρούς οι γονείς αυτών των αποδεδειγμένα άριστων μαθητών είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα των ιδιωτικών σχολείων ή της παραπαιδείας…

    Ειλικρινά αδυνατώ να αντιληφθώ πώς αυτή η διάταξη προάγει την “αριστεία”, που δήλωσε ότι πρεσβεύει η παρούσα Κυβέρνηση για να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας! Το πρόβλημα της δημόσιας παιδείας δεν είναι οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, τους οποίους φαίνεται ότι επιδιώκετε να “τιμωρήσετε” και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ και ΚΑΤ΄ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!

    Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη, να ασχοληθείτε με τα υπαρκτά προβλήματα στα δημόσια σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των Προτύπων, ακούγοντας τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων αυτών και, αν μη τί άλλο, η σχετική διάταξη να μην αφορά τους ήδη φοιτούντες στα Πρότυπα Γυμνάσια μαθητές, με σχετική πρόβλεψη σε μεταβατική διάταξη, όπως κάθε πολίτης αναμένει ότι θα συμβεί σε ένα ευνομούμενο κράτος….
    Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

    Τηλ. 6944182610

  • 3 Μαΐου 2020, 20:08 | ΔΗΝΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΣ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι ο πατέρας μιας μαθήτριας της Α Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Καταρχήν θελω να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στις προθέσεις της Πολιτείας και στο πρόσωπό σας αλλά και την πεποίθησή μου ότι οι όποιες παραλείψεις ή αστοχίες είναι εκ παραδρομής και θα διορθωθούν. Αυτός είναι και ο λόγος για το οποίο συμμετέχω στη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου, στα ζητήματα που κύρια με αγγίζουν. Μελετώντας το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων,εντόπισα τα παρακάτω θέματα που νομίζω οτι χρήζουν κάποιων διορθώσεων ώστε το σχέδιο να είναι πιο δίκαιο προς όλους τους εμπλεκομένους:
    1. Αναφέρεστε σε εξετάσεις εισαγωγής των μαθητών στην Α Λυκείου. Αντιλαμβάνομαι ότι με την ανακήρυξη Πειρατικών σχολείων σε Πρότυπα, θα υπάρχει ενας αριθμός παιδιών που ευνοημένα από την τύχη θα φοιτήσουν και θα αποφοιτήσουν από ένα Πρότυπο Λύκειο. Ενδεχομένως κάποια από αυτα τα παιδιά να μην έχουν και τα κατάλληλα προσόντα. Τα παιδιά όμως που έχουν εισαχθεί στα Προτυπα σχολεία έχουν ήδη εξετασθεί σε πολύ δύσκολες εξετάσεις. Αν ο στόχος είναι το υψηλό επίπεδο των μαθητών των Προτύπων Λυκείων, οι μαθητες που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια εχουν ήδη εξετασθεί επιτυχώς και αποτελεί μέγιστη αδικία η επανεξέταση τους. Η νομοθεσία μπορεί να προβλέψει να εξαιρεθούν των εξετασεων τα παιδιά που έχουν ήδη εξετασθεί κατα την εισοδό τους στο Γυμνάσιο και η διάταξη να αναφέρεται μονο στα παιδιά που δεν έχουν ήδη εξετασθεί. Ετσι και ο στόχος της ποιοτικής επιλογής μαθητών θα εχει ήδη επιτευχθεί και δεν θα υπάρχει και πολλαπλή εξέταση των παιδιών αντιστοίχως. Επίσης η διάταξη αυτή θα μπορεί να καλύψει και μελλοντικές αναγωγές άλλων τύπων σχολείων (Μουσικά, Καλλιτεχνικά, εππλέον Πειραματικα κα) σε Πρότυπα. Τέλος με μία διάταξη αυτού του τύπου, διατηρείται η αξιοπιστία του κράτους όχι μονο στα μάτια των Γονιών όλων αυτών των παιδίων αλλά στα μάτια των ιδιων των παιδιών που είναι οι μελλοντικοί πολίτες του Ελληνικού Κρατους.
    2. Η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα διακατέχεται από πλήρη διαφάνεια και αξιοπιστία λόγω του αδιαβληττου τω εξετάσεων. Επιλέγοντας «δοκιμασίες (τεστ) δεξιοτήτων» που πρωτοφανώς αναφέρεται ως εναλλακτική των εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία, ελοχεύει κινδύνους αδιαφάνειας και υπαρξη διαβλητών εξετάσεων.
    3. Η διαδικασία που προβλέπει εξετάσεις εισαγωγής στην Α Λυκείου δημιουργεί καθεστώς διπλών εξετάσεων για τους αποφοίτους της Γ Γυμνασίου Προτύπων Σχολειων κατά τον μήνα Ιούνιο: απολυτήριες εξετάσεις και εξετάσεις εισαγωγής. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά επιπονη διαδικασία για τους μαθητές οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν το καλύτερο του εαυτού τους μέσα στη χρονιά συμμετέχοντας σε επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και πολλούς διαγωνισμούς εκπροσωπώντας το σχολείο τους πολλάκις. Τέλος οι επιπλέον εξετάσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για πολλούς άριστους μαθητές που θα προτιμήσουν να συμμετέχουν απευθείας στις εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο λόγω του αυξημένου μελλοντικού ψυχικού κόστους, γεγονός που θα αποδυναμώσει τα Προτυπα Γυμνάσια

    4. Ειδικά για τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύω ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Η ίδια η Πολιτεία σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού» παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος. Η οικογένεια μας έκανε το σχεδιασμό της ζωής μας για τα επόμενα 6 χρόνια με άλλα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τη σαφή γνώση ότι η κόρη μας θα φοιτήσει απρόσκοπτα στο Σχολείο που πέτυχε μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο. Η θέση μου είναι σαφής και είναι υπέρ της απόσυρσης των ενδιάμεσων εξετάσεων εν γένει, ωστόσο θεωρώ αυτονόητη την εξαίρεση των ήδη φοιτούντων μαθητών ως στοιχειώδη σεβασμό της Πολιτείας τόσο πρός τα παιδιά όσο και προς εμάς.

    Μετά τιμής,
    Δημήτριος Μ. Καραμήτσας

  • 3 Μαΐου 2020, 20:08 | Βαρβάρα Κ.

    Με διαφορετικό μεν τρόπο αλλά με ανάλογο αποτέλεσμα και αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη έχει βάλει στο στόχαστρο τους μαθητές των πρότυπων σχολείων. Γιατί κάθε χρόνο πρέπει οι μαθητές των πρότυπων σχολείων να βιώνουν τέτοια αγωνία ; Γιατί τιμωρείτε τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε αυτά και εκείνα που στοχεύουν να εισαχθούν σε ένα καλύτερο σχολείο ;Δεν μπορείτε να τα αφήσετε να ολοκληρώσουν σε συνθήκες ψυχικής ηρεμίας την φοίτηση τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (η οποία οπουδήποτε αλλού νοείται ως ενιαία) ; Από την ρετσινιά της αριστείας περνάμε στην τιμωρητική και αντιπαιδαγωγική εκδοχή της. Αναρωτιέμαι εάν εκείνοι που σκέφτηκαν το εν λόγω άρθρο κλήθηκαν στην ηλικία των 14-15 ετών να δώσουν εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο (;;;)

  • 3 Μαΐου 2020, 19:52 | Χαράλαμπος Κ.

    Από τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις επηρεάζονται περίπου 896 παιδιά (και οι οικογένειες τους).
    Οι μαθητές που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στην Α και Β Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων εισήχθησαν κατόπιν εξετάσεων στα Πρότυπα Γυμνάσια στη βάση συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων (Αριθμ. 67563/Δ6, ΣΤ, σελ. 1927 για τους μεν πρώτους και Αριθμ. 30813/Δ6, ΣΤ., σελ. 9671) με βάση τις οποίες προβλέπεται ότι για τα υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α’ τάξη του συνδεδεμένου Λυκείου). Είχαν προηγηθεί κατά τα προηγούμενα έτη οι αποφάσεις : Αριθμ. 63619/Δ6, ΣΤ, σελ. 12807 του 2017, Αριθμ. 47381/Δ6, ΣΤ., σελ. 9844 του 2016 και Αριθμ. 77446/Δ6, ΣΤ. σελ 9989), με τι οποίες επίσης προβλέπεται η αυτοδίκαια εγγραφή των αποφοίτων των Προτύπων Γυμνασίων στην Α’ τάξη του συνδεδεμένων Προτύπων Λυκείων.
    Πέραν του ότι οι σχεδιαζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ευθέως αντίθετες με τις αρχές της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης, της ασφάλειας του δικαίου και της καλής πίστης, θα πρέπει να αξιολογηθεί και η αντιπαιδαγωγική και βλαπτική για την προσωπικότητα των παιδιών αιφνίδια μεταβολή των όρων φοίτησης των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:51 | Αγγελική Ντρελια

    Δεν θα έπρεπε να δίνουν εξετάσεις για την μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο γιατί έχουν μπει με απαιτητικές εξετάσεις και άμεσα ακολουθεί η δοκιμασία των πανελληνίων

  • 3 Μαΐου 2020, 19:29 | ΤΖΕΣΙΚΑ

    Τα παιδιά του προτύπου γυμνασίου δε χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή του στο πρότυπο λύκειο.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:21 | Καγγελάρης Σπύρος

    Θέλω να αναφερθώ στην διάταξη που αφορά την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια με την όποια αντικειμενικότητα μου δίνει ότι ο γιος μου φοιτά ήδη στην 3η Λυκείου του Προτύπου Αναβρύτων οπότε δεν έχω κάποιο πρακτικό όφελος από την εφαρμογή ή όχι της διάταξης.
    1. Τα παιδιά μας δεν είναι άλογα κούρσας και το κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι η παροχή συνθηκών για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και η εξασφάλιση της συναισθηματικής & ψυχικής τους υγείας. Ήδη τα παιδιά αυτά από την μετάβαση από το Δημοτικό στο Πρότυπο Γυμνάσιο έχουν δεχτεί μια καταλυτική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος τώρα κινδυνεύουν, μέσα στην εφηβεία, να υποστούν και νέα αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με ότι αυτό συνεπάγεται.
    2. Τα σχολεία αυτά με τα παραδοσιακά κριτήρια είναι σε τέτοιο επίπεδο που ένας μαθητής που δεν μπορεί να ανταποκριθεί (π.χ. λόγω επιμέλειας) επιλέγει να αποχωρήσει παρά να είναι «εκτός κλίματος» και να βασανίζεται χωρίς λόγο για κάτι που δεν του πηγαίνει, οπότε η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που παραμένουν είναι αντίστοιχου επιπέδου.
    3. Οι επιτυχίες των σχολείων αυτών στις Πανελλήνιες δείχνουν ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γεγονός που αποδεικνύει ότι το αποτέλεσμα των αρχικών εισαγωγικών εξετάσεων δεν ήταν θέμα τύχης, οπότε το μόνο που θα πετύχουν οι κατατακτήριες εξετάσεις είναι να αντικαταστήσουν κάποιους από τους καλούς μαθητές με κάποιους εξίσου καλούς καταστρέφοντας όμως μία κοινότητα που διαμορφώθηκε από το μηδέν τα τρία προηγούμενα χρόνια με σοβαρές επιπτώσεις στην συναισθηματική ισορροπία του συνόλου των μαθητών και αυτών που θα αποχωρήσουν και αυτών που θα παραμείνουν.
    4. Η τρίτη γυμνασίου θα μετατραπεί άτυπα σε κάτι αντίστοιχο της 3ης Λυκείου με ότι αυτό συνεπάγεται εκπαιδευτικά.

    Αναρωτιέμαι αν έχουν συμμετάσχει στην λήψη της απόφασης για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δηλαδή οι εκπαιδευτικοί των Προτύπων Λυκείων γιατί ουδέποτε, τρία χρόνια τώρα που φοιτά ο γιος μου, δεν έχω αντιληφθεί ότι θεωρούν ότι το επίπεδο των απευθείας εισαγομένων από το Γυμνάσιο μαθητών δεν είναι στο επίπεδο που θα επιθυμούσαν και επομένως υπάρχει ανάγκη νέων εξετάσεων.

    Έχω την εντύπωση ότι η διάταξη αυτή απεικονίζει την συνήθη έλλειψη μέτρου που παρουσιάζεται με την εναλλαγή στην εξουσία διαφορετικών πολιτικών καταβολών κυβερνήσεων. Από την διάθεση κατάργησης των Προτύπων της προηγούμενης κυβέρνησης πάμε τώρα στο άλλο άκρο. Το ορθό συνήθως είναι κάπου στην μέση.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:21 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΦΕΤΑΝΗ

    Τα παιδια του προτυπου γυμνασιου δεν χρειαζεται να δινουν εξετεσεις για να εισαχθου στο προτυπο Λυκειο

  • 3 Μαΐου 2020, 19:16 | Αντωνόπουλος Μιχάλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Είμαι μαθητής της Β΄ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου αλλά και τα πολλαπλά συναισθήματα που μου δημιούργησε το καινούργιο νομοσχέδιο και ειδικότερα το Άρθρο 18.

    Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι όλοι οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, για να ενταχθούν σε αυτά, έχουν ήδη περάσει από εξετάσεις υψηλού βαθμού δυσκολίας, όταν ήταν μόλις 12 χρονών. Νιώθω αδικία και οργή καθώς πριν την εισαγωγή μου στο σχολείο αυτό, δεν γνώριζα πως θα χρειαστεί να επανεξεταστώ για την παραμονή μου στο συνδεδεμένο Λύκειο.
    Νιώθω αδικία διότι μαθητές που έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν στο Γυμνάσιο, άλλων δημοσίων ή ιδιωτικών σχολείων, δεν έχουν την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Επιπρόσθετα, νιώθω άγχος και φόβο καθώς μια στιγμιαία αξιολόγηση μπορεί να με κάνει να αποχωριστώ τους συμμαθητές μου για μια ακόμη φορά. Παράλληλα, πιστεύω πως δεν είναι σωστό να μας κρίνετε από μία συνοπτική διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων, τη στιγμή που έχουμε κριθεί, αξιολογηθεί και οι περισσότεροι αριστεύσει σε όλη τη διάρκεια της μαθητικής μας πορείας. Τέλος, νιώθω άγχος καθώς θα χρειαστεί να αναβιώσω το στρες, την κούραση, την ανησυχία και γενικά όλη αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων.

    Ανακεφαλαιώνοντας, θα σας παρακαλούσα να επανεξετάσετε το άρθρο 18 έτσι ώστε να απαλλαχτούμε από το ψυχολογικό βάρος και την αδικία που προκαλεί η απόφαση αυτή σε όλους τους μαθητές των Π.Γ.

    Με εκτίμηση,
    Αντωνόπουλος Μιχάλης.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:10 | Δαμιανάκης Ευάγγελος

    Είμαι γονέας μαθητή Β τάξης Πρότυπου Γυμνασίου και εκπαιδευτικός σε Λύκειο.
    Οι μαθητές που είναι σε πρότυπο Γυμνάσιο κατά μέσο όρο έχουν πετύχει καλύτερη εκπαίδευση. Είναι ένα κέρδος που ήδη έχουν. Η εισαγωγή όμως στο πρότυπο Λύκειο πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο, με εξετάσεις. Είναι διαφορετική εκπαιδευτική βαθμίδα και δεν αποτελεί συνέχεια του ίδιου Γυμνασίου. Αναμφίβολα το άρθρο αυτό θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης του Πρότυπου Λυκείου.

  • 3 Μαΐου 2020, 19:09 | Μαμά Κατερίνα

    Οι μαθητες αξιολογούνται με επιτυχία,καθημερινά στα πρότυπα σχολεία. Δώσανε εξετάσεις και πετύχανε στην πρώτη γυμνασίου. Δεν χρειάζεται να δώσουν πάλι στην τρίτη γυμνασίου. Η εφηβική ηλικία είναι πολύ δυσκολη και καταλυτική για τα παιδιά.Εχουν ανάγκη την παρέα τους και την ισορροπία τους για να αναδείξουν την προσωπικότητά τους!!!

    Λόγω της πανδημίας, έχουν ήδη απομονωθεί από τους φίλους τους, έχει αλλάξει η ζωή τους, υπομένουν με ελπίδα και πιστέψτε με το διαχειρίζονται πολύ ώριμα!!! Καταλαβαίνουν, αγωνιούν και προσπαθούν με την βοήθειά μας να είναι καλά αυτες τις ημέρες, ας μην τους προσθέσουμε ένα εξίσου άδικο και παράλογο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να διορθωθεί!!!! Ας τους αφήσουμε να ονειρεύονται την επόμενη μέρα στα σχολεία τους χωρίς παραπάνω εκπλήξεις.
    Ευχαριστώ.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:49 | Άννα Μ.

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ
    είμαι μητέρα μαθήτριας της Α΄γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων.
    Έχουν ήδη γραφτεί πολλά σχετικά με την θέσπιση εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στο Λύκειο. Θα καταθέσω και εγώ την πλήρη αντίθεσή μου σχετικά με την διενέργεια εξετάσεων στην Γ’ Γυμνασίου.
    Τα παιδιά έχουν αποδείξει την αξία τους να μετέχουν σε ένα πρότυπο σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο δεν ολοκληρώνεται με το γυμνάσιο αλλά συνεχίζει, ίσως και πιο αποδοτικά στο Λύκειο. Τα παιδιά αναπτύσσονται κατά στην διάρκεια του γυμνασίου σε ένα περιβάλλον που προάγει κάτι πολύ περισσότερο από την αριστεία, την αγάπη για την γνώση. Πιο ώριμα πλέον στο λύκειο μετουσιώνουν αυτές τους τις γνώσεις με τρόπο που το καθένα θα επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους. Το πρότυπο αυτό σύστημα δίνει τους καρπούς του λοιπόν στην Γ’ Λυκείου όπως αποδεικνύουν οι επιτυχίες των μαθητών των προτύπων στην εξετάσεις εισαγωγής τους στα Πανεπιστήμια.
    Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας λόγος οι μαθητές να υποβάλλονται σε επιπλέον εξετάσεις στην Γ’ Γυμνασίου που θα μετατρέψουν το εκπαιδευτικό έτος αυτό σε χρονιά προετοιμασίας. Προετοιμασία που τους φέρνει σε ανταγωνισμό με τους ίδιους τους αγαπημένους τους φίλους, και η οποία γίνεται προκειμένου να μην τους χάσουν! Νομίζω πως τα παιδιά οδηγούνται στην σύγχυση και αποπροσανατολίζονται από τον πραγματικό και ουσιαστικό στόχο που είναι να συγκροτήσουν μια στέρεα προσωπικότητα με καλλιέργεια και αγάπη στην μάθηση.
    Αν ο στόχος είναι να μετέχουν περισσότερα παιδιά με ικανότητες σε μια πρότυπη εκπαίδευση, αυτό πιστεύω ότι επιτυγχάνεται με την αύξηση του αριθμού των προτύπων και όχι με την ανανέωση του «πληθυσμού» των ήδη υπαρχόντων.
    Αφήστε τα παιδιά να ολοκληρώσουν με ψυχική ηρεμία αυτή την βαθμίδα εκπαίδευσης και μην τα υποβάλετε σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία σε άλλες στρεσογόνες καταστάσεις.
    Σχετικά με τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις δύο πρώτες τάξεις του γυμνασίου όπως και η δική μου κόρη, θεωρώ πως είναι τουλάχιστον ανέντιμο να αλλάζουν οι όροι της φοίτησής τους σε ένα πρότυπο σχολείο απροειδοποίητα.

    Με εκτίμηση,
    Άννα Μ.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:44 | Γεώργιος Σακελλαράκης

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Είμαι μαθητής της τρίτης τάξης του γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, και θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στο υπό διαβούλευση άρθρο 18.
    Απογοήτευση και προδοσία: αυτά ήταν τα συναισθήματα που ένιωσα όταν πρωτοδιάβασα το άρθρο. Βέβαια χρειάστηκε να το διαβάσω δεύτερη και τρίτη φορά για να βεβαιωθώ ότι είχα καταλάβει σωστά, δηλαδή ότι οι μαθητές των προτύπων θα πρέπει να περάσουν από εξετάσεις για άλλη μια φορά, ώστε να εισαχθούν στο Πρότυπο Λύκειο. Τελικά αφού διάβασα και για τρίτη φορά το άρθρο, επιβεβαιώθηκαν τα αρχικά μου συναισθήματα. Καθώς οι συνέπειες αυτού του ατοπήματος συνεχώς πλήθαιναν στο μυαλό μου, ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω την άποψη μου για το εν λόγω άρθρο.
    Ξεκινώ αναφερόμενος στο πρώτο ζητούμενο που με απασχολεί. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από το Υπουργείο Παιδείας το πασιφανές. Το δικαίωμα δηλαδή των μαθητών οι οποίοι εισήχθησαν το 2017, 2018, 2019 να συνεχίσουν στο Πρότυπο Λύκειο δίχως επιπλέον εξετάσεις πέραν των προαγωγικών, είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ, καθώς έτσι προβλέπει το καθεστώς με το οποίο εισήχθησαν. Η ψήφιση του άρθρου θα ήταν αντισυνταγματική, και ένδειξη αναξιοπιστίας από την πλευρά της πολιτείας.
    Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη ερώτηση που έθεταν γνωστοί και φίλοι, όταν μιλούσαμε για την εισαγωγη μου στην Ευαγγελική Σχολή, όταν ακόμα ήμουν έκτη Δημοτικού: «Δεν θα ξαναδώσεις εξετάσεις για να περάσεις στο Λύκειο έτσι;» Εγώ λακωνικά πάντα απαντούσα «όχι», γιατί μου προκαλούσε και ακόμα μου προκαλεί άγχος η σκέψη για δεύτερες εισαγωγικές εξετάσεις. Οι γονείς μου, έκαναν πολλές φορές, την εύστοχη θα έλεγα, προσθήκη στην παραπάνω απάντηση όταν ρωτούνταν για το ίδιο ζήτημα:
    «Εννοείται, αν έπρεπε να ξαναδώσει, δεν θα αφήναμε το παιδί μας να υποβληθεί σε αυτή τη δοκιμασία εξαρχής.»
    Πιστέψτε με, άμα το 2017 ίσχυε το Άρθρο 18, δεν θα πέρναγε καν από το μυαλό μου να προσπαθήσω για την εισαγωγή μου στο γυμνάσιο της Ευαγγελικής. Μπορώ να σας πω με μεγάλη σιγουριά πως και άλλοι μοιράζονται την ίδια άποψη με εμένα. Άλλωστε ποιος γονέας θα ήθελε να άγχεται για το μέλλον του παιδιού του όχι σε μια, αλλά δύο εξετάσεις και να μην μπορεί προγραμματίσει το μέλλον του;
    Συνεπώς, το σχέδιο του Υπουργείου σας για την αναβάθμιση των Πρότυπων θα εκτροχιαστεί, απότομα θα έλεγα, αφού θα μειωθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων μαθητών για εισαγωγή στα πρότυπα γυμνάσια. Οι ταλαντούχοι μαθητές θα απέχουν από τα πρότυπα, αφού ορθά θα επιλέξουν να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία μακριά από το άγχος και την ταλαιπωρία όχι μίας, αλλά δύο εισαγωγικών εξετάσεων. Ο υπεράνθρωπος αγώνας ενός παιδιού σε τόσο τρυφερή ηλικία απλά δεν αξίζει για τρία χρόνια «υψηλού επιπέδου» εκπαίδευση…
    Είναι κωμικό θα έλεγα, ότι είμαστε ένα σχολείο αριστείας, με χαρισματικά παιδιά και όμως υπάρχει η πρόταση της ψήφισης αυτού του άρθρου στο τραπέζι. Πρέπει όντως να αποδείξουμε την ικανότητα μας και την αριστεία μας για άλλη μια φορά; Δεν αρκεί το γεγονός ότι οι μαθητές εδώ αγγίζουν την απόλυτη αριστεία με πρωτοφανείς επιδόσεις, βραβεύονται με αριστεία προόδου και παίρνουν πρωτιές σε μαθητικούς διαγωνισμούς σε πανελλαδικό επίπεδο; Δεν αρκούν ούτε οι ατελείωτες ώρες μελέτης και σκληρής προσπάθειας ώστε να συναγωνιστούν το επίπεδο των συμμαθητών τους;
    Ακόμα πιο κωμικό είναι το γεγονός ότι οι μαθητές οι οποίοι κρίθηκαν ως «άριστοι» τρία χρόνια πριν, στο τέλος της τρίτης γυμνασίου πρέπει να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα, την αριστεία τους. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν εμπιστεύεστε τις ικανότητες των καθηγητών μας να διατηρήσουν το μαθησιακό μας επίπεδο, για τρία μόλις χρόνια. Αν λοιπόν έχετε ενδοιασμούς ως προς την ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού, θα πρότεινα να ξεκινούσατε από εκεί.
    Η ανάγκη τροποποίησης του άρθρου είναι επιτακτική, και επιβάλλεται να αποσυρθεί οποιαδήποτε πρόταση για εισαγωγικές εξετάσεις για το λύκειο.
    Μην προσθέτετε κι άλλες εξετάσεις, κι άλλο βάρος, στις πλάτες των εξαιρετικών μαθητών που φοιτούν και θέλουν να φοιτήσουν στα πρότυπα· ήδη αποδεικνύουν με τόσους τρόπους την αξία τους. Αυτά τα παιδιά, εμείς, αξίζουμε την ευκαιρία για μια απερίσπαστη εκπαίδευση, ένα καλύτερο μέλλον.
    Με εκτίμηση,
    Γιώργος Σακελλαράκης

  • 3 Μαΐου 2020, 18:38 | Κ.Κ.

    Διαδικασία «ξαφνικού θανάτου» ανάμεσα στο Πρότυπο Γυμνάσιο και στο Πρότυπο Λύκειο.

    Αυτό εισάγεται με το παρόν άρθρο, για τα παιδιά που επί 3 χρόνια ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις του Προτύπου Γυμνασίου, και αξιολογούνται κάθε χρόνο, κάθε τετράμηνο, κάθε εβδομάδα.

    Εισάγεται διαδικασία ξαφνικού θανάτου για όλους! Αυτός που θα αξιολογηθεί από το Πρότυπο Γυμνάσιο και θα προαχθεί με ψηλό βαθμό, ή και με αριστείο από την Γ Γυμνασίου θα αποβληθεί ως ακατάλληλος από την εξεταστική διαδικασία!

    Διαδικασίες ξαφνικού θανάτου για όλους ανεξαιρέτως δεν ταιριάζουν σε Πρότυπα Σχολεία, δεν υπάρχουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν ούτε σε ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, της Ελλάδας περιλαμβανομένης!

    Παρακαλούμε όπως αποσύρεται άμεσα τον προτεινόμενο τρόπο εισαγωγής από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο ως ένα τρόπο αντιπαιδαγωγικό και άδικο, ως ένα τρόπο που θα τραυματίσει και εν δυνάμει «θα βιάσει» παιδικές ψυχές (ακόμα… και αν θα φαίνεται ότι… θα φταίνε τα ίδια τα παιδιά).

    Κυρίως όμως γιατί ο τρόπος αυτός ουσιαστικά ακυρώνει και υποβαθμίζει το ίδιο το Πρότυπο Γυμνάσιο, αφού αμφισβητεί το έργο του, το οποίο δεν ξεκινάει και σταματάει σε δύο εξεταζόμενα μαθήματα (και ούτε και πρέπει), αλλά ακόμα αμφισβητεί και τον τρόπο που αυτό αξιολογεί τους μαθητές του.

    Γιατί ας αναρωτηθούμε αλήθεια τι λέει το παρόν άρθρο στον πολύ καλό ή στον άριστο μαθητή, στον μαθητή που έδωσε χρόνο και κόπο και στήριξε το πρότυπο Γυμνάσιο, στο μαθητή που συμμετείχε στους ομίλους αριστείας, στο μαθητή που μέσα από τις ευκαιρίες του Πρότυπου Σχολείου διακρίθηκε και αρίστευσε, αλίμονο, σε κάποιο μάθημα εκτός των 2 εξεταζομένων, στο μαθητή που συμμετείχε και εκπροσώπησε επάξια το Πρότυπο Σχολείο σε διαγωνισμούς και συνέδρια;

    Τι λέει τελικά το άρθρο αυτό στον μαθητή, τον συνεχώς αξιολογούμενο από το Πρότυπο Γυμνάσιο; Το τεστ δεξιοτήτων το έκανες;

    Πόσο ρηχό, μονοδιάστατο, αντιπαιδαγωγικό και άδικο είναι αυτό; Και πόσο θα αλλάξει ο χαρακτήρας του Προτύπου Γυμνασίου από αυτό;

    Κυρία Υπουργέ και Κυρία Υφυπουργέ, αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις σας για τη βελτίωση της παιδείας στη χώρα μας. Πράγματι χρειάζονται περισσότερα πρότυπα σχολεία και πολύ καλώς το υλοποιείτε.

    Όμως τα πρότυπα σχολεία δεν είναι τα κτήρια και οι τοίχοι τους. Τα πρότυπα σχολεία είναι οι καθηγητές τους, και κυρίως είναι οι μαθητές τους. Μαθητές που για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο κλήθηκαν και ήδη πέρασαν επιτυχώς μια ιδιαίτερα απαιτητική και άκρως ανταγωνιστική εξεταστική διαδικασία.

    Με αυτό όμως το άρθρο εισάγεται ένας μηχανισμός που εν δυνάμει θα αδικήσει, τραυματίσει και στιγματίσει αυτούς τους ίδιους μαθητές που το ίδιο το Πρότυπο Γυμνάσιο τους αξιολογεί και τους κρίνει επαρκείς, άριστους και είναι περήφανο για αυτούς.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:38 | Επαμεινώνδας Λ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Προφανώς αν θεσπιστεί ένα τέτοιο μέτρο εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο θα συμβεί και στην Τρίτη Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων ότι και στην Τρίτη Λυκείου, οι μαθητές θα κάνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις του σχολείου ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμαστούν κυρίως για αυτές τις εξετάσεις, όπως θα κάνουν και στο μέλλον για τις Πανελλαδικές.
    Πρακτικά δύο από τις έξι χρονιές στο Πρότυπο σχολείο με άλλο στόχο, υπολειτουργία των ομίλων,διαγωνισμοί και εθελοντισμός για προγράμματα θα είναι σε δεύτερη μοίρα καθώς το να μη χαθούν οι φιλίες και να χρειαστεί αλλαγή σχολείου από τυχόν αποτυχία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, συνυπολογίζοντας το ψυχολογικό κόστος.
    Για την αξιολόγηση τους και την εισαγωγή στο διασυνδεδεμένο Λύκειο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους μέσους όρους Βαθμολογίας μίας ή και τριών τάξεων, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, συνολική απόδοση-διαγωγή.
    Οι τρόποι υπάρχουν, όχι πάλι εξετάσεις, δώστε κίνητρα στα παιδιά που ήδη δουλεύουν σε ψηλούς ρυθμούς.
    Φροντίστε τα πιο απλά θέματα όπως: να έχουν πληρότητα διδακτικού προσωπικού και υλικού εξοπλισμού.
    Νοοτροπία και κουλτούρα χρειάζεται να καλλιεργηθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια φτιάχνοντας ένα σταθερό κορμό και με προσθήκη και άλλων ικανών μαθητών σε αναλογία 1 προς 3 στα Πρότυπα Λύκεια διευρύνετε την έννοια της Αριστείας.
    Το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές των προτύπων γυμνασίων θέλουν να βρίσκονται εκεί και ας επιβαρύνονται με παραπάνω υποχρεώσεις.
    Με εκτίμηση,
    Επαμεινώνδας Λιάκος

  • 3 Μαΐου 2020, 18:27 | Αντωνίου Ν.

    Είμαι εκπαιδευτικός με πολυετή προυπηρεσία σε δημόσια και ιδιωτικά λύκεια, πρότυπα και μη. Αναμφίβολα έχω συναντήσει εξαιρετικούς μαθητές στα πρότυπα. Έχω όμως συναντήσει αρκετούς χαρισματικούς μαθητές και σε δημόσια λύκεια. Μαθητές που δεν γνώριζαν την ύπαρξη προτύπων σχολείων, όταν ήταν στο Δημοτικό. Νομίζω ότι για την ουσιαστική ανάδειξη της αριστείας θα πρέπει να συνεχιστεί η επιλογή και για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια, την επόμενη βαθμίδα.
    Δεν είναι ενιαίο το Γυμνάσιο με το Λύκειο!! Όπως δεν είναι ενιαίο το Πρότυπο Λύκειο με τα ΑΕΙ.

  • 3 Μαΐου 2020, 18:17 | Αντωνίου Ν.

    Είμαι εκπαιδευτικός με πολυετή προυπηρεσία σε δημόσια και ιδιωτικά λύκεια, πρότυπα και μη. Αναμφίβολα έχω συναντήσει εξαιρετικούς μαθητές στα πρότυπα. Έχω όμως συναντήσει αρκετούς χαρισματικούς μαθητές και σε δημόσια λύκεια. Μαθητές που δεν γνώριζαν την ύπαρξη προτύπων σχολείων, όταν ήταν στο Δημοτικό. Νομίζω ότι για την ουσιαστική ανάδειξη της αριστείας θα πρέπει να συνεχιστεί η επιλογή και για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια, την επόμενη βαθμίδα.
    Δεν είναι ενιαίο το Γυμνάσιο με το Λύκειο!!

  • 3 Μαΐου 2020, 18:16 | Γεώργιος Καΐτσας

    Προς την αξιότιμη κ. Υπουργό Παιδείας,

    το άρθρο 18 του προς διαβούλευση εκπαιδευτικού νομοσχεδίου προβλέπει γενικόλογα και με μεγάλη ασάφεια την διενέργεια εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια αφαιρώντας το δικαίωμα της αυτοδίκαιης εισαγωγής των μαθητών που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια όπως ισχύει ως σήμερα.

    Το γεγονός αυτό, εύλογα, δίνει σε όλους το δικαίωμα να υποθέτουν ότι θα πρόκειται για στείρες εξετάσεις συγκεκριμένων μαθημάτων όμοιες με αυτές για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια.

    Αν είναι όντως αυτός ο σχεδιασμός σας, τότε δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως θα μπορεί να σταθεί η έννοια του Προτύπου Γυμνασίου όταν θα πρόκειται για έναν θεσμό στον οποίο κανείς δεν θα θέλει να εισαχθεί και εφόσον το πετύχει θα πρόκειται ουσιαστικά για φοίτηση 2+1 ετών, με την Γ’ Γυμνασίου να αναλώνεται αποκλειστικά στην προετοιμασία για συμμετοχή στις εξετάσεις. Διότι, αναπόφευκτα, κάθε μαθητής που φοιτά στη Γ΄ Γυμνασίου, θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στα μαθήματα που αφορούν στην εξεταστική διαδικασία και ο κάθε γονιός αναπόφευκτα θα επωμιστεί το δυσβάσταχτο κόστος των αντίστοιχων εξωσχολικών ενισχυτικών μαθημάτων. Θα πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία που δεν θα δικαιούται να φέρει τον χαρακτηρισμό της «Πρότυπης» και θα καταστρατηγεί την έννοια της συνεχούς και αδιαίρετης Β’ βάθμιας εκπαίδευσης εξαετούς διάρκειας.

    Η αιτιολόγηση του άρθρου 18 αναφέρεται σε κινητικότητα και ανανέωση μαθητών και ενδεχομένως υπονοεί το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές παρόλο που δεν στέκονται στο ύψος των απαιτήσεων και στο ευεργέτημα της φοίτησης σε ένα Πρότυπο σχολείο προάγονται στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο. Απουσιάζει ωστόσο επιδεικτικά η απαιτούμενη τεκμηρίωση που θα αποδεικνύει ότι η φοίτηση στα Πρότυπα Γυμνάσια δεν λειτουργεί σωστά και επομένως χρειάζεται ανανέωση του μαθητικού δυναμικού κατά την μετάβαση στο Λύκειο. Είναι σαν να μην εμπιστεύεστε την σωστή λειτουργία ενός θεσμού που κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ευαγγελίζεστε ότι θέλετε να ενισχύσετε.

    Εάν ωστόσο, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που διατυπώνονται στη διαβούλευση, επιμένετε στη διενέργεια εξετάσεων, εξετάστε σας παρακαλώ το ενδεχόμενο να υπάρχει μια πρόβλεψη ώστε να προάγεται αυτομάτως ένα μεγάλο ποσοστό των καλύτερων μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και οι υπόλοιποι μαθητές να διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μαζί με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Με αυτό το τρόπο, συνυπολογίζοντας και το επιπλέον τμήμα μαθητών που δημιουργείται στο Πρότυπο Λύκειο θα ικανοποιούνταν επαρκώς το κριτήριο της κινητικότητας χωρίς να ευτελίζεται η λειτουργία του σχολείου σε φροντιστηριακό παράρτημα.

    Ως Πατέρας μαθητή σε Πρότυπο Γυμνάσιο σας παρακαλώ να διασαφηνίσετε πλήρως εάν το παιδί μου θα συνεχίσει να φοιτά σε ένα σχολείο υψηλής εκπαιδευτικής ποιότητας που αξίζει να ονομάζεται «ΠΡΟΤΥΠΟ» ή απλώς σε ένα εξεταστικό κέντρο 2-3 μαθημάτων στείρας εκπαίδευσης.

    Με εκτίμηση

    Γεώργιος Καΐτσας

  • 3 Μαΐου 2020, 18:06 | Ανθή Κατσιρμά

    Είμαι μητέρα μαθητή της Β τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων.
    Η διενέργεια εξετάσεων ή δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή των μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων στην 1η τάξη των Πρότυπων Λυκείων, αντιτίθεται στο σκοπό των Π.Σ. όπως αναφέρεται στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου.
    Για τους μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων, οι εξετάσεις αυτές δεν θα διαμορφώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις που προάγουν τη συνεχή καλλιέργεια της αριστείας, δηλαδή τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και τη συνεχιζόμενη ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων. Αντίθετα θα ενισχύουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα με επίκεντρο και αποκλειστικό στόχο τις εξετάσεις.
    Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου δεν αιτιολογείται καθόλου, γιατί στην ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού των Πρότυπων Λυκείων θα πρέπει να συμμετέχουν οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων. Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία (μελέτες, αξιολογήσεις) που να αποδεικνύουν πως ο μαθητικός πληθυσμός των Πρότυπων Γυμνασίων πρέπει να ανανεωθεί. Η προσωπική μας εμπειρία από το Πρότυπο Γυμνάσιων Αναβρύτων, αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Επιπρόσθετα, η εισαγωγή εξετάσεων και για τους μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων, αμφισβητεί την εκπαιδευτική λειτουργία των Πρότυπων Γυμνασίων.
    Η παροχή ευκαιρίας σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο, μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του συνολικού αριθμού των μαθητών που εισάγονται στα Πρότυπα Λύκεια από τα υπόλοιπα Λύκεια της χώρας ή/και την αύξηση του συνολικού αριθμού των Πρότυπων Λυκείων.
    Με εκτίμηση

  • 3 Μαΐου 2020, 17:54 | ΗΛΙΑΣ Π.

    Ίσες ευκαιρίες προς όλους τους μαθητές δημοτικου και γυμνασίου στην δυνατότητα φοίτησης σε πρότυπα εκπαιδευτικά ιδρύματα δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεις. Αυτό εξασφαλίζει το άρθρο 18 .

  • 3 Μαΐου 2020, 17:49 | Σταυρούλα

    Αξιότιμη κα Υπουργέ Η κόρη μου είναι μαθήτρια στ’ δημοτικού είχαμε αποφασίσει να δώσουμε εξετάσεις για την Ευαγγελική σχολή.

    Για να την βοηθήσουμε έχουμε ξεκινήσει φροντιστήριο σε ένα από τα γνωστά φροντιστήρια της Νέας Σμύρνης .Τα χρήματα δεν μας περισσεύουν αλλά καταφέραμε μέσα από το υστέρημα μας να καταφέρουμε να την στείλουμε.

    Με το νέο νομοσχέδιο τα Πρότυπα θα είναι ένα ‘Σπορ’ που θα είναι για τα λίγα χαρισματικά παιδιά (τα οποία δεν χρειάζονται φροντιστήριο) και για αυτούς που θα έχουνε τα χρήματα να κάνουν φροντιστήρια για προετοιμασία κάθε 3 χρόνια.

    Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε, ας πάνε χαμένα όσα χρήματα δώσαμε εως τωρα στα φροντιστήρια.

    Δεν βάζουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα, οφείλουμε να προστατεύσουμε την ψυχική υγειά των παιδιών μας

  • 3 Μαΐου 2020, 17:46 | Α.Τ.

    Προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω την αναγκαιότητα των εξετάσεων για την εγγραφή από το πρότυπο γυμνάσιο στο λύκειο, επειδή δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι μαθητές ενος προτύπου γυμνασίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αριστούχοι, δεν έχουν το απαραίτητο επίπεδο για να φοιτήσουν σε ένα πρότυπο λύκειο. Τέλος θεωρώ οξύμωρο ότι αν και φέτος δεν θα υπάρξουν προαγωγικές εξετάσεις, οι εξετάσεις για το πρότυπο θα λάβουν χώρα.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:42 | ΛΑΜΠΡΟΥ Μ

    Το άρθρο αυτό πραγματικά αναδεικνύει την αριστεία. Γιατί τόση αγωνία και φόβος από τους «άριστους»? Μήπως τελικά άριστοι δεν είναι μόνο στα πρότυπα?

  • 3 Μαΐου 2020, 17:32 | Ελ. Παπ.

    Δηλαδή ξαφνικά θα ανακοινώσετε μεθαύριο στους πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής ότι εισήχθησαν στη μισή σχολή και για να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα πρέπει να ξαναδώσουν εισιτήριες για την άλλη μισή;

    Και εν τοιαύτη περιπτώσει, εάν δεν γνώριζαν αυτήν την αλλαγή όταν έδιναν εξετάσεις για την εισαγωγή τους, νομιμοποιείστε να εφαρμόσετε τη νέα ρύθμιση αναδρομικά;

  • 3 Μαΐου 2020, 17:32 | Ειρήνη Καββαθά

    Γονείς μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανάβρυτα
    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Το άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου που θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες, δημιούργησε στην οικογένεια μας αλλά πολύ περισσότερο στο παιδί μας υπέρμετρη ανασφάλεια αλλά και απογοήτευση απέναντι στην πίστη της συνέχειας και της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους στον τομέα της εκπαίδευσης.
    Το προηγούμενο σχολικό έτος, που το παιδί μας πήγαινε στην Στ’ τάξη του Δημοτικού, ακολουθήσαμε όλους τους νόμους, τους κανόνες και τα δεδομένα που είχε θέσει το ελληνικό κράτος όσο αφορά την εισαγωγή αλλά και την εξάχρονη φοίτηση στα Πρότυπα Σχολεία και δη στα Ανάβρυτα.
    Το παιδί μας, στην πολύ τρυφερή ηλικία των 12 ετών, αφιέρωσε οκτώ μήνες από τη ζωή του να μελετά όχι μόνο για το σχολείο του, την Στ’ Δημοτικού, αλλά ταυτόχρονα να μελετά και για την εισαγωγή του στο Πρότυπο των Αναβρύτων.
    Η μελέτη έγινε παράλληλα με τη φοίτηση στο δημόσιο σχολείο αλλά και παράλληλα με την παρακολούθηση εξειδικευμένου φροντιστηρίου στις εξετάσεις στα Πρότυπα.
    Το σωματικό, ψυχικό αλλά και οικονομικό κόστος που επωμίστηκε όλη η οικογένεια έγινε με στόχο όχι τη φοίτηση στο Γυμνάσιο αλλά την εξαετή φοίτηση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο των Αναβρύτων, όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος, ο οποίος τώρα έρχεται να πάρει πίσω κεκτημένα δικαιώματα.
    Μετά από πολύ κόπο τόσο από ολόκληρη την οικογένεια και πολύ περισσότερο από το παιδί μας, αυτό πέτυχε στις πρώτες θέσεις από τους 859 υποψηφιους μαθητές.
    Η ανησυχία , το άγχος και η ανασφάλεια όταν διαβάσαμε το άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου, όπως αναφέρουμε παραπάνω, ήταν τεράστια.
    Ζητούμε να αφαιρεθεί το άρθρο από το πολυνομοσχέδιο , καθώς ακυρώνει την ίδια τη φιλοσοφία και την ποιότητα της μαθητικής κοινότητας των Προτύπων αλλά και της ίδιας της μαθησιακής διαδικασίας και ποιότητας που προσφέρεται στα Πρότυπα, όταν απαιτεί από τον πληθυσμό που ήδη φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία να «ξανααποδείξουν» τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους.
    Ζητούμε να επανακτήσετε την πίστη καθώς και την αξιοπιστία σας απέναντι σε τόσα παιδιά και οικογένειες που ήδη έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους και έχουν εξαντλήσει εαυτόν , σωματικά, ψυχικά αλλά οικονομικά προσπαθώντας και επιτυγχάνοντας την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία.
    Καταργήστε το άρθρο 18 από το πολυνομοσχέδιο.

  • 3 Μαΐου 2020, 17:29 | Ειρηνη

    Το άρθρο 18 του νομοσχεδίου για την Παιδεία είναι αυταπόδεικτα αντισυνταγματικό κυρίως για τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στην Α΄ και Β΄ γυμνασίου στα Πρότυπα Γυμνάσια μια και δεν προβλέπει για αυτά μεταβατική ρύθμιση ,για την αυτοδίκαιη σύμφωνα με το νομο μεταβασή τους χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.
    Φυσικά και εσείς το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό όπως γνωρίζετε επίσης ότι τα παιδιά μας θα δικαιωθούν εφόσον κινηθούμε δικαστικά.
    Θα δικαιωθούν όμως αφού δώσουν τις εξετάσεις σας γιατί όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε λόγω τις πανδημίας δεν μπορούμε γονείς και μαθητές να καταφύγουμε σε κλειστά δικαστήρια και εφόσον αυτό γίνει θα είναι κατόπιν εορτής πια με ό,τι αυτό συνεπάγεται και η απόδωση δικαιοσύνης θα ειναι χωρίς ιδαίτερο νόημα επί της ουσίας.
    Θεωρώ ότι αυτό συνιστά ένα ανήθικο και ύπουλο χτύπημα κάτω από η μέση και μάλιστα σε παιδιά στην ευαίσθητη εφηβική περίοδο της ζωής τους και μαζί στις οικογένειές των.
    Τί θα τους πούμε; Ότι το κράτος είναι άδικο; Ότι η δικαιοσυνη έρχεται εκ των υστέρων; Ότι είμαστε ανίσχυροι να τους υπερασπιστούμε ή ότι η ζωή είναι σκληρή για μερικούς ακόμα μια φορά;
    Πράγματι αυτό που συμβαίνει είναι ένα μάθημα ζωής για τα παιδιά μας
    για να ξέρουν ποιούς θα έχουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον και να θωρακιστούν, ή ακόμα και να παραδειγματιστούν μιας και τους μαθαίνετε
    νωρίς-νωρίς ότι τελικά υπερισχύει αυτός που έχει το άδικο.
    Σας ευχαριστώ πολύ που θέλετε να μετατρέψετε τα Πρότυπα Σχολεία σε φυτώρια αρίστων που χωρίς συνείδηση και ευγενή άμιλλα θα επιδιώκουν
    να «φάνε» ο ένας τον άλλον για να επικρατήσει μέσω στείρων εξετάσεων ο καλύτερος-ο πρωταθλητής.
    Όσο για τον ακρογωνιαίο λίθο του εν λόγω άρθρου,οι τρείς αυτές περιβόητες λέξεις – έννοιες: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ,ΙΣΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    1.ΑΝΑΝΕΩΣΗ είναι μια λέξη που συνήθως αναφέρεται σε αψυχο υλικό. Ανανέωση γκαρνταρόμπας,επίπλων σαλονιού κλπ.Δεν μπορώ να διανοηθώ ανανέωση σε πολίτες ακόμα κι αν αυτοί είναι επικίνδυνοι δημόσιοι λειτουργοί γιατί καλύπτονται από νομοθεσίες ακόμα κι αν εχουν υποπέσει σε σοβαρά αδικήματα(!)πόσο δε μάλλον σε ανανέωση μαθητών μιας τάξης, ενος σχολείου. Μια λέξη-έννοια που εσείς προβάλλετε ώς ευφυές επίτευγμα που κρύβει ιδιαιτέρως μεγάλη έλλειψη σεβασμού της προσωπικότητος των παιδιών(όλων των παιδιων) ,και ιδιαιτέρως μεγάλη έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στις εύθραυστες εφηβικές ψυχές.
    Επί της ουσίας θέλετε να κάνετε μια τυχαία επιλογή βασισμένη σε μια ολιγόωρη εξέταση. Θα αντικαταστήσετε κάποιους άριστους μαθητές άτυχους μεν με άλλους επίσης άριστους τυχερούς δε. Κάτι σαν λοτταρία δηλαδή .
    Χωρίς αξιόπιστη αξιολόγηση θα δημιουργήσετε ένα Πρότυπο Λύκειο με ένα
    συνοθύλευμα μαθητών,παλιών,καινούργιων,από Δημόσια,Πρότυπα,από ιδιωτικά, προϊόντα φροντιστηρίων ή όχι με τον πρώτο χρόνο προσαρμογής και τα επόμενα δύο ατομικής προετοιμασίας για τα ΑΕΙ. Ποια στατιστική αξιολόγηση θα ήταν κατάλληλη για ένα τέτοιο σχολείο άραγε;
    Με την απόφασή σας αυτή υποβιβάζετε και εν μέρει ακυρώνετε την ύπαρξη του Προτύπου Γυμνάσιου μιας και υποχρεώνετε τα παιδιά να μην δίνουν και πολύ σημασία σε άλλα μαθήματα ή σχολικές και μη δραστηριότητες στη Γ΄Γυμνασίου αφού θα γίνει αυτοσκοπός η παραμονή τους στο σχολείο τους και όχι η γνώση καθεαυτή. Ποιό έξυπνο παιδί θα θέλει να πάει σε τέτοιο σχολείο; Καλύτερα να δώσει απευθείας στο Λύκειο ή ίσως και καθόλου.

    2.ΙΣΟΝΟΜΙΑ δεν υπάρχει αφου την έχετε καταργήσει εσείς οι ίδιοι για τα συγκεκριμένα παιδιά. Τους επιβάλλετε βίαια παράνομες και αντισυνταγματικές (εν γνώσει τους και εν γνώσει σας)εξετάσεις, όχι στο όνομα της μάθησης αλλά με σκοπό να παραμείνουν στο σχολείο τους και να μην αποβληθούν σαν αποτυχημένοι και τιμωρημένοι. Αυτά τα παιδιά θα διαγωνισθούν με αισθήματα απόρριψης, απόγνωσης,απογοήτευσης για την πασιφανή αδικία σε βάρος τους εκ μέρους ενος κράτους άδικου τιμωρηρητικού χωρίς αιτία, με «την πλάτη στον τοίχο «και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται για την ευαίσθητη ψυχολογία τους, με άλλα παιδιά που δεν έχουν να χάσουν και πολλά.
    Άν θέλετε ισονομία φτιάξτε περισσοτερα πρότυπα σχολεία!

    3.ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Τα παιδιά των Προτύπων Σχολείων είναι πρωταθλητές στη μάθηση μιας και περνούν δύσκολες και σκληρές για τη ηλικία τους εξετάσεις,συναγωνίζονται άριστοι μεταξύ αρίστων και συγκεντρώνουν στην πλειοψηφία τους άριστους βαθμούς. Σημειωτέον δε ότι οι βαθμοί τους στο σύνολο βελτιώνονται ακόμα περισσότερο μετα τις προαγωγικές εξετάσεις. Τα έπαθλά τους είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Εδώ να σημειώσω ότι κάνετα ένα μεγάλο λάθος θεωρώντας το σχολείο σαν το έπαθλο των εξετάσεων. Το σχολείο για το μαθητή είναι ο ιερός χώρος που λαμβάνει τη γνώση,ο χώρος προπόνησης, να μιλήσω στη γλώσσα σας, με προπονητές τους εκπαιδευτικούς. Τα έπαθλα έρχονται μετά από τη γνώση και τη σωστή διαπαιδαγώγηση που λαμβάνει το παιδί που εργάστηκε σκληρά για να εισαχθεί εκεί και συνεχίζει να εργάζεται σκληρά. Χαρακτηριστικά των μαθητών αυτών εκτός από την ευφυία τους είναι η ευγενής άμιλλα,η φιλότιμη προσπάθεια,η προσήλωση σε νόμους και κανόνες. Αφήστε αυτά τα παιδιά ήρεμα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα σχολεία που δικαιούνται να φοιτούν και αν το θέλετε βάλτε περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης κάθε χρόνο. Μην τα μετατρέπετε από τώρα σε κυνηγούς θέσεων υποβάλλοντας τα σε ανούσιες και αναχρονιστικές εξετάσεις.
    ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ,ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!! ΜΗ ΜΑΣΤΙΓΩΝΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.
    Τέλος απευθύνομαι με σεβασμό στον κο Πρωθυπουργό της Ελλάδος γνωρίζοντας το ισχυρό αίσθημα δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας που τον διακατέχει ώς πολιτικό ,επιστήμονα και πατέρα .
    Παρακαλώ θερμά αποκαταστήστε,πριν να είναι αργά,αυτή την αδικία.