Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Οι εκπ/κοί που πρόκειται να προσληφθούν πρέπει να είναι «λειτουργικοί» στο εκπ/κό σύστημα δηλ. να μπορούν να υπηρετούν το παιδί και τους εκπ/κούς στόχους που θέτει η πολιτεία. Έτσι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με αντίστοιχη μοριοδότηση:
1. η εκπαιδευτική τους εμπειρία
2. ο βαθμός του ΑΣΕΠ
3. ο βαθμός του πτυχίου και των μεταπτυχιακών τίτλων
4. η επίδοσή τους στη διάρκεια της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας
5. η αξιολόγησή της προσωπικότητας και της γενικότερης συγκρότησής τους από ανεξάρτητη και αδιάβλητη επιτροπή ειδικών η οποία θα συγκροτείται κατόπιν κληρώσεως μέσα από ένα ευρύτερο σώμα επιστημόνων και έμπειρων παιδαγωγών.
Α.1 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
Νομίζω, πως:
1. Θα πρέπει επιτέλους, να πάμε σε προσλήψεις που θα προκηρύσσονται μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπ/σης. Έτσι μπορεί και πρέπει να τεθεί σαν όριο χρονικό για παραμονή στον πρώτο διορισμό, μεγαλύτερο της 5ετίας τουλάχιστον. Να τηρείται όμως και όχι σαν εφέτος που δόθηκε το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης (εκλογές ήταν να γίνουν, βλέπετε), σε νεοδιόριστους αποσπασμένους Εκπ/κούς. Άκουσον- άκουσον.
2. Ο προσδιορισμός των κενών, θα πρέπει να γίνεται από τα ίδια τα σχολεία και μετά την έγκριση, από το αρμόδιο ΑΠΥΣΔΕ ή ΑΠΥΣΠΕ, να γίνεται πρόταση προς έγκριση, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Έτσι, θα αποφεύγεται ο, εσκεμμένα πολλές φορές, πλασματικός αριθμός των κενών, για διάφορους λόγους.
3. Εννοείται, ότι όλες οι προσλήψεις, να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην υπάρχει κανενός είδους πίνακας. Ενισχυτικά αναφέρω, πως σε πολλές περιπτώσεις, το ρουσφετολογικό σύστημα των αναπληρωτών, δημιούργησε πάρα πολλές αδικίες. Όποιος είχε «Μπάρμπα στην Κορώνη», δούλευε αναπληρωτής, ωρομίσθιος κ.λ.π, ενώ ο μη έχων προσβάσεις, έμενε στο περίμενε.
4. Διατήρηση του θεσμού των αναπληρωτών, μόνο για τις πραγματικά έκτακτες ανάγκες, που πιθανόν να δημιουργηθούν, στη διάρκεια της σχ. χρονιάς, όπως πολύ σωστά προβλέπει ο σχετικός νόμος. Σήμερα φτάσαμε, για τους ρουσφετολογικούς λόγους που προανέφερα, να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών, παρά μονίμων. Έτσι φτάνουμε να χάνονται ατελείωτες ώρες μαθημάτων. Κάλυψη λοιπόν όλων των θέσεων με διορισμούς μονίμων Εκπ/κών, αν θέλουμε τα σχολεία να ξεκινάνε στην ώρα τους.
5. Πρέπει να καταργηθεί, η αντισυνταγματική ρύθμιση για τους πολύτεκνους. Το δικαίωμα στη δουλειά, σύμφωνα με το σύνταγμα, είναι το ίδιο για όλους. Αν θέλει η πολιτεία, να κάνει κοινωνική πολιτική, πρέπει να ενισχύσει αυτήν την κατηγορία Εκπ/κών & όχι μόνο, με άλλους τρόπους (οικονομικά κίνητρα π.χ) και όχι με τις πλάτες των υπόλοιπων πολιτών. Δεν επέβαλαν οι υπόλοιποι πολίτες σε κανέναν, να γίνει πολύτεκνος. Αυτός το επέλεξε και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις εκ του πονηρού, με το κίνητρο του διορισμού. Πρέπει να πάψει πια να αποτελεί η Εκπαίδευση, το ατέλειωτο χωνευτήρι. Παράλληλα, πρέπει να καταργηθούν και οι διατάξεις, που απαλλάσσουν τους πολύτεκνους, από τις εξωδιδακτικές εργασίες, για τους ίδιους, όπως παραπάνω λόγους. Πρέπει να πάψουν να υπάρχουν, αυτές οι αδικίες και οι εντάσεις, ανάμεσα στους συναδέλφους, που πολλές φορές δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.
Οι συνδικαλιστές βρήκαν τους αδιόριστους για να δημαγωγήσουν. Αφού όλη η εκπαιδευτική κοινότητα τους έχει επανειλλημένως καταδικάσει για τις απαράδεκτες θέσεις τους και την αποτυχημένη τους τακτική τώρα στρέφονται προς τα έξω.
Το Υπουργείο πρέπει να γνωρίζει πως αυτοί οι άνθρωποι που έχουν «κολλήσει» πάνω στις συνδικαλιστικές τους καρέκλες ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ. Απόψεις δικές τους και των κομμάτων τους μεταφέρουν, στις οποίες κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να δοθεί καμία βαρύτητα, εκτός και αν επιβεβαιώνονται από τους παρεμβαίνοντες στη δημόσια διαβούλευση.
ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΗΚΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ, ΤΟΛΜΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΟΥ,ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ, ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ; ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!
Κυρία Υπουργέ
Εκφράζω τα αιτήματα μου
Είμαι Χημικός επιτυχών του ασεπ ετών 42 με φροντιστηριακή πείρα.
Για το μεταβατικό στάδιο από το Σεπτέμβριο 2010 τον ερχόμενο έως το 2014:
1. Διορισμοί για μόνιμους με το Ασεπ κατά 50 %
2. Διορισμοι Χ μηνες ανα ειδικοτητα + 1οποιαδηποτε
επιτυχια στον Ασεπ κατά 50 %
3. Στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών να μπαίνουν με τη προϋπόθεση
επιτυχίας στο ασεπ που έτρεξε η στο προηγούμενο αφού έχουν
μόρια ασεπ /2
α) Η πραγματική τους προϋπηρεσία
β) Πλασματική προϋπηρεσία από τη βαθμολογική κλίμακα πάνω του 55.
γ) Οχι ξεχωριστό ποσοστό για τους τριτεκνους αλλά πριμοδότηση
δ) Πριμοδότηση για το έτος κτήσης πτυχίου για τις γενιές που «είδαν»
τα όνειρα τους να ακυρώνονται με τις τόσες αλλαγές.
Πιστεύω κυρία Υπουργέ ότι έτσι θα ισορροπήσει η κατάσταση για ένα μεταβατικό στάδιο 5 ετών μεταξύ της σωστής θέσης του Υπουργείου και αυτών που έχουν προϋπηρεσία.
Για το 40% χωρίς ασεπ κατάργηση τώρα!
Γνωρίζω άτομα που είχαν γνωστούς στις Δευτεροβάθμιες ή πολιτικούς μέντορες και αυτή τη στιγμή είναι στον ενιαίο πίνακα των αναπληρωτών γιατί έπαιρναν εδώ και πέντε έξι χρόνια οκτώ έως δέκα ώρες για τη Π.Δ.Σ. ενώ γράφουν στο ΑΣΕΠ 10, 15 ή 20 με κλίμακα το 100 δηλαδή είναι αποτυχόντες αρκετές φορές.
ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
Α. ΝΤΑΜΠΡΑΤΖΗ
Καλυπτόμαστε απόλυτα από τις παρατηρήσεις του κυρίου Παπαδάκη.
Συνάδελφοι, διαβάστε το παρακάτω κείμενο:
Ευχαριστούμε
Ι. Παπαδάκης – — Νοεμβρίου 28, 2009 @ 11:37 πμ
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, θα ήθελα να καταθέσω τις σκέψεις μου για το πλαίσιο αλλαγών που έχετε θέσει, με την πεποίθηση ότι αυτή η δημόσια συζήτηση δεν είναι μόνο φαινομενικά καινοτόμα αλλά και ουσιαστικά ειλικρινής.
1) Το σύστημα προσλήψεων που ισχύει (60-40) έχει τύχει ευρύτατης αποδοχής από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι φτιάχτηκε σταδιακά, βάζοντας το λιθαράκι τους όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και σχεδόν όλοι οι υπουργοί παιδείας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).
2) Το σύστημα αυτό παρέχει τη δυνατότητα στους νέους εκπαιδευτικούς, που μόλις αποφοίτησαν, να διεκδικήσουν, μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, μια από τις λίγες θέσεις που προκηρύσσονται ανά έτος στην ειδικότητά τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που τραβάνε το κουπί της εκπαίδευσης επί πολλά έτη (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) μπορούν να ελπίζουν στη μονιμοποίησή τους αφού συμπληρώσουν 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας και είναι επιτυχόντες σε ένα τουλάχιστον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Η ποσόστωση (60-40) ευνοεί δικαίως αυτούς που επιτυγχάνουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
3) Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί μπήκαν στον πίνακα των αναπληρωτών και ωρομισθίων απολύτως αξιοκρατικά, χρησιμοποιώντας τα μόρια που κέρδισαν μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και μόνο. Μάλιστα οι πίνακες αυτοί λαμβάνουν υπόψη την προϊστορία συμμετοχής κάθε εκπαιδευτικού όχι σε ένα αλλά σε δύο γραπτούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και πριμοδοτεί αναλογικά τον καθένα με βάση το βαθμό επιτυχίας του. Η αποτυχία δεν πριμοδοτείται σε καμιά περίπτωση. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, όπως το ότι είναι αδύνατο σε όσους δουλεύουν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι να προετοιμαστούν επαρκώς για ένα νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ αφού απαιτείται πολύμηνη αποκλειστική προετοιμασία και ο χρόνος τους δεν επαρκή (απασχόληση στο σχολείο, εξωδιδακτική προετοιμασία και οικογένεια). Δεν αναφέρομαι καθόλου στην ύλη εξετάσεων που δίδεται για την προετοιμασία των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό το ΑΣΕΠ, πού είναι ατελείωτη σε ορισμένους κλάδους, όπως στον ΠΕ02. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος είχε κληθεί ως αναπληρωτής δεν μπορούσε να αρνηθεί την τοποθέτησή του προκειμένου να προετοιμαστεί για τον επόμενο γραπτό διαγωνισμό, όχι μόνο γιατί σκέφτονταν τα τόσο χρήσιμα μόρια που θα έχανε αλλά και επειδή το υπουργείο θα τον τιμωρούσε, αποκλείοντας τον για μια ακόμη χρονιά από τους πίνακες.
4) Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι από τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές που δουλεύουν στα σχολεία βρίσκονται σε ηλικία που έχουν κάνει οικογένεια και έχουν μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι από αυτούς γυρνάνε «από χωρίον εις χωρίον» προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα και ένα εκατοστό μορίου προϋπηρεσίας. Δεν υπάρχει άλλο κίνητρο πέρα από τη συμπλήρωση της απαιτούμενης προϋπηρεσίας που θα σημάνει τη μονιμοποίησή τους. Ξενιτεύονται ακόμα και για 300 ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για το ενοίκιο τους. Βρίσκονται στα 30 και στα 35 τους και στηρίζονται από γονείς και λοιπούς συγγενείς προκειμένου να συντηρούν το όνειρο του διορισμού. Μπορείτε μήπως να σκεφτείτε πόσα χρήματα έχει στοιχίσει αυτή η ιδιότυπη «επένδυση» σε χιλιάδες ελληνικών οικογενειών; Και τώρα έρχονται τα πάνω κάτω.
5) Όπως ανέφερα παραπάνω, το υπάρχον σύστημα διορισμού προϋποθέτει όχι μόνο επιτυχία στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά και 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας. Όπως λέει ο λαός μας «όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει» και εξηγώ αμέσως. Εικοσιτέσσερις (24) μήνες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ προϋπηρεσίας ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ 6 ΚΑΙ 8 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΤΩΝ. Σε καμιά περίπτωση, η πραγματική προϋπηρεσία δεν είναι αντίστοιχη με 2 δωδεκάμηνα ή 3 οκτάμηνα, που μπορεί να πάει το μυαλό κάποιου που γνωρίζει το τι συμβαίνει στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης.
6) Πάνω σε αυτό το σύστημα στηρίζονται εδώ και χρόνια χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες τους, προγραμματίζοντας τη ζωή τους με βάση την πιθανή ημερομηνία μονιμοποίησής τους. Γάμος, παιδιά, αγορά σπιτιού, δάνεια κτλ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές θα βρεθούν όλοι ξεκρέμαστοι. Ένα επιπλέον κοινωνικό πρόβλημα θα προστεθεί στα τόσα άλλα που υπάρχουν.
7) Στόχος του υπουργείου είναι «πρώτα ο μαθητής» και θέλει ένα σύστημα που δεν θα έχει ανάγκη εξωσχολικής βοήθειας (φροντιστήρια). Ωστόσο, οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών θα ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες των φροντιστηρίων προετοιμασίας των πτυχιούχων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για τις γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Γνωρίζετε κυρία Υπουργέ πόσα χρήματα σπαταλιούνται σήμερα στα λεγόμενα πανεπιστημιακά φροντιστήρια, λόγω της φύσης των εξετάσεων του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Κάντε μια έρευνα για το ποσό που σπαταλιέται σήμερα και μια πρόβλεψη για το ποσό που θα φεύγει από την τσέπη πολλών οικογενειών μετά την εφαρμογή των αλλαγών που προτίθεστε να κάνετε. Είναι σίγουρο ότι θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν καθόλου την ανακατανομή του εισοδήματος που προσπαθεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής: ένα βήμα μπροστά και πέντε πίσω.
Με εκτίμηση,
Ι. Παπαδάκης
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του ευαίσθητου έργου μάθησης αλλά και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, απαιτεί ΣΥΝΕΧΗ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ και ΕΓΚΥΡΗ αξιολόγηση του έργου του διδάσκοντος μέσα στην τάξη.
Όπως ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου, υπηρετώ την εκπαίδευση ως ωρομίσθια και ταυτόχρονα έχω διαπιστώσει τραγελαφικά φαινόμενα συμπεριφοράς και στάσης συναδέλφων απέναντι τόσο σε μαθητές, όσο και σε συναδέλφους και προϊσταμένους τους.
Επίσης, διαφωνώ με το κριτήριο του απρόσωπου διαγωνισμού, ο οποίος το μόνο που πιστοποιεί είναι μεμονωμένες ερωτήσεις οι οποίες ορισμένες φορές δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν στη σχολική πραγματικότητα που είναι τόσο σύνθετη και απρόβλεπτη.
Προτείνω όχι μόνο αξιολόγηση στη βάση μιας δοκιμαστικής περιόδου 2 ετών, όπου από εκεί και έπειτα θαρρεί κανείς ότι ο εκπαιδευτικός θεωρείται δεδομένο ότι θα εργάζεται σωστά και αποτελεσματικά, αλλά συνεχή αξιολόγηση από ανεξάρτητο φορέα, που θα βοηθαέι σε πολιτικές οργανωμένης επιμόρφωσης, αυτοβελτίωσης και φυσικά υπηρεσιακής εξέλιξής του εκπαιδευτικού, ανάλογα με την απόδοσή του.
Δεν είναι δυνατό να συνυπάρχει σ’ένα σχολείο ο πολύ εργατικός με αυτόν ο οποίος δεν στέκεται στο ύψος του λειτουργήματός του.Έτσι, το σχολείο δε λειτουργεί με συνέπεια και τάξη.
Επίσης νομίζω πως θα έπρεπε να εγκαταλειφθούν «κοινωνικά» κριτήρια, όπως αριθμός τέκνων, διότι δεν ανταποκρίνονται στο ποιον του εκπαιδευτικού θεσμού, και λειτουργούν μόνο ποσοτικά.
Κυρία Υπουργέ,
Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα του ΑΣΕΠ στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Δεν την κατανοώ όμως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Όσοι επιτυγχάνουν στα Παιδαγωγικά Τμήματα (τώρα τελευταία αριστούχοι) έχουν επιλέξει αποφασιστικά να γίνουν δάσκαλοι και όχι κάτι άλλο.
Αν λοιπόν από τα πανεπιστήμια δεν βγαίνουν καλοί δάσκαλοι ελέγξτε τα και αλλάξτε τα.
Δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό.
Διαφορετικά βάλτε ΑΣΕΠ στις στρατιωτικές σχολές, στις αστυνομικές σχόλές και στις ιερατικές σχολές.
Ευχαριστώ πολύ,
ένας Δάσκαλος.
Κα Yπουργέ,
Είμαι αδιόριστος – άνεργος αυτή τη στιγμή τεχνολόγος εκπαιδευτικός. Έχοντας υπηρετήσει δυο χρόνια ως ωρομίσθιος και ένα ως αναπληρωτής σε διαφορετικά νησιά του αιγαίου από τα οποία ποιο εύκολα επικοινωνεί κανείς με την Τουρκία παρά με την Αθήνα, μακριά από το σπίτι μου με μισθό 300e (επί δύο χρόνια !!!) κι αυτός καθυστερημένος. Έχοντας βασιστεί στο σύστημα 60-40, που η κυβέρνηση σας επίσης καθιέρωσε, έβαλα στόχο (ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες) να μπω κι εγώ στη σειρά με τους πόλους. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποτέ δεν υπηρέτησα σε Συβητανίδιο ή άλλο φορέα που θέλει γνωριμίες ως γνωστό, αλλά ούτε και για αυτό κάνετε κάτι. Απλά έκανα αιτήσεις σε ακριτικές περιοχές από όπου και κλίθηκα να υπηρετήσω. Ήξερα ότι ακολουθώντας το δρόμο αυτό και έχοντας ιοβική υπομονή κάποια στιγμή με τα μόρια που τα μάζευα ώρα με την ώρα θα διοριζόμουν. Ξαφνικά έρχεστε εσείς και από τη μια μέρα στην άλλη (ενώ προεκλογικά υποσχόσασταν ότι θα βελτιώνατε την πεδία) αδιαφορείτε για τα χρόνια που έκανα στα ξερονήσια ως ωρομίσθιος εξαγοράζοντας ουσιαστικά την προϋπηρεσία μου γιατί κανείς δε ζει με 300e (μόνο το νοίκι ήταν 280e) λέτε δε σας ενδιαφέρει η προϋπηρεσία και τυφλά επικαλείστε μόνο ΑΣΕΠ και τίποτε άλλο. Σας ρωτώ 12 μήνες προϋπηρεσία οι οποίοι αποκτήθηκαν σε 3 χρόνια δεν είναι τίποτα; Στον ιδιωτικό τομέα να ζητήσει κάποιος δουλειά το πρώτο που ζητάνε είναι προϋπηρεσία πανό στο αντικείμενο. Βάζετε ποιο πάνω 4+4 ώρες εξέτασης στον ΑΣΕΠ σε συνθήκες άγχους και πανικού, από την πραγματική προϋπηρεσία; Όταν μας είχατε ανάγκη να καλύψουμε θέσεις στα ξερονήσια μας καλούσατε και τώρα μας πετάτε; Για ποια αξιοπρέπεια μιλάμε; Ποιος υπολογίζει το ψυχικό κόστος σ’ αυτά τα τρία χρόνια. Και δεν είμαι μόνο εγώ είναι χιλιάδες συνάδελφοι στην ίδια κατάσταση. Και μιλάτε για μεταβατική περίοδο η οποία αν κατάλαβα δεν θα διαρκέσει ούτε ένα χρόνο από τη στιγμή που θα εφαρμόσετε τα νομοσχέδιά σας. Δεν είστε μαζί με τον εκπαιδευτικό αλλά απέναντι του. Έκανα όλη αυτή την ταλαιπωρία διότι θα ήμουν στο επόμενο 40% και τώρα με πετάτε στο δρόμο. Με τις δηλώσεις σας χάνεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Και επιτέλους γιατί δεν συνεργάζεστε με την ΟΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς; Τους εκπαιδευτικούς αφορά το θέμα. Εμείς θα δουλέψουμε και θα ξαναξενιτευτούμε στα νησιά, όχι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτό το νόμο. Αν δεν ξέρει η ομοσπονδία που είναι καθημερινά δίπλα στον εκπαιδευτικό, αν δεν ξέρει ο εκπαιδευτικός, τότε ποιος ξέρει;
Με τιμή
Ένας ακόμα αδιόριστος εκπαιδευτικός.
Αξιότιμη Κυρία Διαμαντοπούλου,
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω μόνο. Αυτή είναι η φιλολαϊκη πολιτική του ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια εξαγγέλλει; Να μας σπρώχνετε να δίνουμε απίστευτα ποσά σε φροντιστήρια κάθε φορά με την ελπίδα ότι θα διοριστούμε; Aναρωτηθήκατε πόσοι άνθρωποι έχουν τη δυνατοτητα για κάτι τέτοιο, αναρωτηθήκατε αν πλέον κάποιοι έχουν στερέψει οικονομικα για να συνεχίσουν να κάνουν πλουσιότερα φροντιστήρια προετοιμασίας για ΑΣΕΠ; Πόσο νόμιμη είναι η ύπαρξή τους και η λειτουργία τους; Τελικά σε ποιανού το πλευρό θέλετε να είστε; Στο πλευρό του μαθητή, μελλοντικού ίσως εκπαιδευτικού; Αυτό θα έιναι το αύριο που θέλετε να πιστέψει; Προπτυχιακές σπουδες (χρήματα), Μεταπτυχιακές σπουδές (ακόμη περισσότερα χρήματα), ανεργία και ΑΣΕΠ (πού να βρεί πια τα χρήματα); Στο πλευρό του εκαπιδευτικού; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν είναι βαθύπλουτοι που ως χόμπι επιλέγουν να οργώνουν την Ελλάδα για μισθους (που καταβάλλονται μετα απο 1 και 2 χρόνια)των 200 και 300 ευρώ το μήνα; Έχετε αναρωτηθεί τι κουράγιο έχουν αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού; Αλήθεια θα μπορούσατε να φανταστείτε να ήσασταν στη θέση τους; Τι όνειρα θα κάνατε; Σε τι θα ελπιζατε; Σε μια κυβέρνηση που εν μια νυκτί ανατρέπει τη ζωή σας; Σε μια κυβέρνηση που την πιστευατε και σας εξέφραζε η ιδεολογική της βάση; Έτσι είναι ο σοσιαλισμός; Μήπως τελικά όλες αυτές οι ενέργειες κάνουν τους φροντιστηριούχους του ΑΣΕΠ να χάσουν τον ύπνο τους; ΌΧΙ,όχι από τη στεναχώρια τους, αλλά απο τη χαρά τους για τα νέα θύματα που περιμένουν και που είναι πολλα για να στηρίξουν σε αυτούς τα όνειρά τους… Και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Τι θα κάνετε γι αυτο; θα το επιτρέψετε; Τελικά αυτό θα έιναι το επίτευγμα σας ως Υποργείου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ που ο κόσμος πίστεψε ότι θα κάνει την αλλαγή;
Συμφωνώ και εγώ να διορίζονται όλοι μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά οι πίνακες να διατηρηθούν ως έχουν καθώς και η μοριοδότηση και όσοι συμπληρώνουν 24 μήνες πραγματική προυπηρεσία από τους πίνακες να διορίζονται εφόσον έχουν επιτυχία σε ένα διαγωνισμό τουλάχιστον του ΑΣΕΠ. Τέλος η προϋπηρεσία από ΟΑΕΔ, Εκκλησιαστικά, Σιβιτανίδειο και όλες οι μη αξιοκρατικές τρύπες διορισμού να σταματήσουν να υπάρχουν.
Η Δευτεροβάθμια εκπαίδευση στελεχώνεται σήμερα από καθηγητές που δεν έχουν σπουδάσει εκπαιδευτικοί. Έχουν σπουδάσει μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί κ.λ.π. αλλά όχι εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα όλοι οι απόφοιτοι των λεγόμενων «καθηγητικών» σχολών να θεωρούνται αυτοδίκαια και αυτονόητα υποψήφιοι εκπαιδευτικοό και να δημιουργείται το εκρηκτικό πρόβλημα της μεγάλης προσφοράς και της μικρής απορρόφησης (λίστες, επετηρίδες, ενιαίοι πίνακες κ.λ.π).
Όλοι οι υπουργοί Παιδείας των τελευταίων δεκαετιών προσπαθούν να ρυθμίσουν το πρόβλημα αλλάζοντας τους πίνακες ή θέτοντας σε αυτούς διαφορετικά κριτήρια. Αποφεύγουν να κάνουν το αυτονόητο που είναι σε κάθε «καθηγητική» σχολή να καθιερωθεί διετές μεταπτυχιακό τμήμα αποκλειστικά για υποψήφιους εκπαιδευτικούς το οποίο και να επιμορφώνει τους φοιτητές προετοιμάζοντάς τους αποκλειστικά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί να προσλαμβάνονται μόνο από αυτά τα τμήματα έτσι ώστε και να έχουν την πρέπουσα κατάρτιση και τους αναβαθμισμένους τίτλους σπουδών. Μέχρι τότε, το κράτος που πρέπει να λειτουργεί με συνέπεια και συνέχεια, οφείλει να διορίσει όλους όσοι είναι ενταγμένοι στους υπάρχοντες πίνακες.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαι ωρομίσθια εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ06,ενώ ζω και υπηρετώ εδώ και 5 ολόκληρα χρόνια τον ευαίσθητο μα συναρπαστικά διδακτικό χώρο της εκπαίδευσης σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, μετακινούμενη κατά τις ανάγκες της υπηρεσίας ενίοτε στην Πρωτοβάθμια ή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.Να σημειώσω, ότι είμαι δις επιτυχούσα στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Η πολύχρονη διαδρομή μου στις σχολικές αίθουσες, με τροφοδότησε με πλούσιες εμπειρίες, πολύ περισσότερες ομολογώ από ένα απρόσωπο διάβασμα και συμμετοχή στον ψυχοφθόρο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος δεν πιστοποιεί ουσιαστικά και άρτια την πραγματική διδακτική ικανότητα ενός εκπαιδευτικού τόσο, όσο η αξιόπιστη, συνεχής και έγκυρη αξιολόγηση του έργου του μέσα στην τάξη.
Επίσης, ο κόπος, το οποιοδήποτε προσωπικό κόστος, αλλά πάνω από όλα η ΠΡΟΣΦΟΡΑ και ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ του μάχιμου εκπαιδευτικού, που καλλιεργεί τη γενιά του αύριο, η οποία θα κρατήσει στα χέρια της αυτόν τον τόπο, θεωρώ πως δίκαια αξίζει την έγκαιρη υπηρεσιακή αποκατάστασή του, διότι εκείνος είναι αυτός που μόχθησε χρόνια στα θρανία, που αφουγκράστηκε τις αγωνίες, τα προβλήματα των παιδιών, που πάλεψε να τους μεταδώσει γνώσεις και που πάνω απ’όλα ΕΜΠΝΕΕΙ τους αυριανούς πολίτες να μαθαίνουν πάντοτε. (Δια Βίου Μάθηση)
Σας ευχαριστώ που διαβάσατε την άποψή μου. Σας εύχομαι επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας.
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 2190 ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΣΕΠ:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ-Άρθρο 14:
…..«Ο διορισμός ή η πρόσληψη τακτικού προσωπικού ……γίνεται:
α) με γραπτό διαγωνισμό
β) με καθορισμένη σειρά προτεραιότητας».
θέτω τα εξής ερωτήματα:
1)από πότε ΑΣΕΠ καλείται ΜΟΝΟΝ ο γραπτός διαγωνισμός;
(μήπως το 99% των ΠΕ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ το οποίο έχει διορισθεί τα τελευταία έτη με σειρά προτεραιότητας τι ήταν;;;ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ????)
2)γιατί αν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στην θέση του ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ υπάρχουν μόνο οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικών και το τέστ δεξιοτήτων)??
ενώ στην θέση ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ είναι φουλαριστό;;;όλοι αυτοί που διορίστηκαν είναι εκτός ΑΣΕΠ;;!!!
για να βάλουμε τα πράγματα σύμφωνα με τον νόμο οι δρόμοι του ΑΣΕΠ είναι δυο:
1)ΓΡΑΠΤΌΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
2)ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΊΝΑΙ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΤΑΙ ΣΤΟ 95% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;
σύμφωνα με τις δηλώσεις σας κ.Διαμαντοπούλου είπατε ότι οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικών θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ (δεν είπατε ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ)άρα δεν θα είσασταν αντίθετη να υοθετήσετε το ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ σε ΟΛΟΝ τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα:
ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ στον οποίον μοριοδοτούνται τα ΠΑΝΤΑ και κατάσσονται όλοι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ χωρίς τις ΑΔΙΚΙΕΣ που συνεπάγεται ένας γραπτός διαγωνισμός και έχουν επισημανθεί από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην παρούσα διαβούλευση.(εξάλλου γραπτός διαγωνισμός -όπως θα γνωρίζεται καλύτερα από εμένα-είχε δημιουργηθεί σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου Πεπονή κυρίως για κατηγορίες Υ.Ε.-Δ.Ε.)
ευχαριστώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου
Εδώ και τρεις ώρες διαβάζω τις απόψεις συναδέλφων, νέων και μεγαλύτερων,με ή χωρίς προυπηρεσία κι όλοι ζητούν το αυτονόητο:μια θέση στον ήλιο. Είναι λυπηρό που γι’ακόμη μια φορά δίνουμε στο ανάλγητο κράτος μας το δικαίωμα να ενεργήσει πάνω μας εκμεταλλευόμενο το διχασμό μας και ΠΑΝΤΑ με το πρόσχημα του κοινωνικού προσώπου της εκάστοτε κυβέρνησης. Τόσα χρόνια υπηρετούμε ό,τι μας επιβάλλουν χωρίς να λάβει υπόψιν του κανείς ούτε τους μαθητές ούτε τους εκπαιδευτικούς. Αποφοίτησα το 92 από το γαλλικό τμήμα του ΑΠΘ χωρίς να καταφέρω να φάω ψωμί κι όταν αποφάσισα να κάνω οικογένεια έκοψα από τον ύπνο μου για να τελειώσω και το αγγλικό του ΑΠΘ. Στην πορεία ξεκίνησα κι ένα μεταπτυχιακό για τον εαυτό μου, όχι για το υπουργείο. Δουλεύω σε φροντιστήριο πάνω από 45 ώρες την εβδομάδα ( για μένα οι ώρες μετρώνται με 60 λεπτά κι όχι με 45)και παράλληλα έδωσα 3 φορές ασεπ, στις δύο επιτυχών αλλά μη διοριστέος και στην άλλη αποτυχών. Τελικά τι είμαι εγώ;ικανός ή ανίκανος; Έχω παιδαγωγική επάρκεια ή όχι; Να ξαναδώσω ασεπ μαζί με τους παλιούς μου μαθητές και νυν συναδέλφους μου οι οποίοι θα περάσουν ενώ εγώ πώς να τους συναγωνιστώ; Έχω προυπηρεσία ή όχι κυρία υπουργέ;
Θέλετε να ταράξετε τα νερά; Εξετάσεις μέσα στην αίθουσα μπροστά σε κοινό και ικανούς αξιολογητές όχι όμως μόνο για τους αδιόριστους αλλά και για τους διορισμένους. Έχετε το σθένος να ταρακουνήσετε τα λιμνάζοντα νερά; Δηλώστε στους τελειόφοιτους λυκείου ότι για κάποια χρόνια δε θα απορροφώνται στην εκπαίδευση όπως γίνεται στο εξωτερικό και απορροφήστε τους υπόλοιπους που έχασαν την αξιοπρέπεια τους και τη ζωή τους για λίγα μόρια. Εφαρμόστε ολοήμερα γυμνάσια και λύκεια, μάθετε πληροφορική στα παιδιά, μάθετέ τους ξένες γλώσσες, νόμιζα πως το πρόσωπό σας είναι ευρωπαικό. Σίγουρα δεν αγνοείτε τηνευρωπαική σχολική πραγματικότητα. Αυτές είναι τομές κα υπουργέ.Ζήσαμε την επετηρίδα, ζήσαμε το νόμο του δικού σας Αρσένη και όλων όσοι ακολούθησαν και το μόνο που βιώνουμε είναι η απόρριψη. Χώρα χωρίς αξιοποίηση των εκπαιδευτικών της μόνο ΠΙΣΩ θα πάει. Μην επεμβαίνετε τόσο άσχημα στη ζωή των ανθρώπων, κάτι πρέπει να πούμε κι εμείς στα παιδιά μας. Σε ένα μήνα η σύζυγός μου θα φέρει στον κόσμο το τέταρτο παιδί μας. Δε θα ζητήσω προνόμια που δε δικαιούμαι, όμως αυτά που έχω δεν είναι αρκετά;
ΕΙΜΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΗ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΧΑΣΑ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ .ΕΑΝ ΔΕ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ.ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΛΕΣΑΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ .ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΑΣΕΠ ΔΟΥΛΕΨΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ ΕΝΙΩΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΗ,ΟΙ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΑΝ.ΔΟΥΛΕΨΑ Κ ΠΕΡΙΣΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ Κ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ 30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ 3 ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΦΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΕ ΑΣΕΠ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΤΟΣΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ(ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ)ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΨΗΦΙΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΗΡΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…!!!
Συνάδελφοι,
είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε δυο πραγματάκια τόσο πολύ απλά;
1. Δικαίωμα στην ελπίδα έχουν ΟΛΟΙ και όχι μόνο αυτοί που έκαναν οικογένεια και πέρασαν και τα σαράντα ίσως ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο έκαναν.
2. Το Υπουργείο πρέπει κάθε χρόνο να προγραμματίζει και να προσλαμβάνει σε κάθε κλάδο ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΣΟΥΣ, όσους χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του.
Αν συμφωνούμε όλοι σ’ αυτά τα δύο θα τη βρούμε τη λύση.
Για το μεν πρώτο, εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν πολλαπλάσιοι ενδιαφερόμενοι απ’ τις προσφερόμενες θέσεις πρέπει υποχρεωτικά να μπει ένα κόσκινο που να έχουν δικαίωμα όμως να συμμετέχουν ΟΛΟΙ, έστω και με διαφορετική αφετηρία, αφού κάποιοι θα μοριοδοτηθούν επιπλέον για κοινωνικά αλλά και τυπικά προσόντα.
Για το μεν δεύτερο πρέπει να εξαλειφθούν οι πίνακες πολλαπλής εισόδου. Θέλει πολλή μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι αν μία σχολική χρονιά χρειαστούν 100 μαθηματικοί, πρέπει να προσληφθούν 100 μαθηματικοί;
Αν συμφωνούμε σ’ αυτό τότε είναι ολοφάνερο ότι όλες οι προσλήψεις που γίνονται επιπλέον απ’ τους 100 πρέπει να σταματήσουν. ΟΛΕΣ ΟΜΩΣ.
Τουτέστιν, οι extra πίνακες, οι διάφοροι απολυμένοι και οι πολύτεκνοι είναι αυτομάτως παραπανίσιοι. Για τους πολύτεκνους ειδικά (για όλους όμως και όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς) πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους για γενναία επιδότηση κάθε παιδιού πέραν του τρίτου μέχρι τα 18 του ανάλογα βέβαια και με τη δήλωση εισοδήματος του καθενός. Μέχρι να γίνει αυτό ας ξαναγυρίσει το προηγούμενο καθεστώς, όπου αρκούσε να είσαι επιτυχών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και πήγαινες πρώτος. Έτσι θα ξέρουμε όμως ότι είναι μέσα σ’ αυτούς του 100 που χρειάζονται.
Για να το θέσω και λίγο διαφορετικά για όσους ακόμα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αν κάποιος έχει ένα μαγαζί και χρειάζεται 10 υπάλλήλους, θα προσλάβει 20;
Το μεγάλο θέμα όμως είναι τι γίνεται μ’ αυτούς που είναι σ’ αυτούς τους πίνακες.
Για να βρούμε την απάντηση ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μια άλλη εξίσου απλή ερώτηση.
Αν το Υπουργείο, μας βρει όλους όπου κι αν είμαστε και μας μαζέψει και μας στείλει πίσω στα σχολεία μας και τότε διαπιστώσει ότι για την Χ ειδικότητα χρειάζεται 10 καθηγητές ενώ στον πίνακα του 30μηνου υπάρχουν 50 τι πρέπει να κάνει;
Να πάρει 6 ΑΣΕΠίτες και 4 απ’ τον πίνακα του 40% και να παραβλέψει το 30μηνο;
Μήπως 6 – 4 και καμιά 10αριά απ’ το 30μηνο κι ας κάθονται;
Μήπως και τους 10 απ’ το 30μηνο και να αφήσει τους άλλους;
Ο καθένας ας απαντήσει σύμφωνα με τη λογική του.
Φανταστείτε δε, να διαπιστώσει ότι δεν χρειάζεται κανέναν ή πολύ περισσότερο ότι περισσεύουν και 100 απ’ αυτούς που έχει. Τι απαντάμε τότε συνάδελφοι;
Αν νομίζετε ότι αυτά είναι υποθετικά σενάρια περιμένετε και θα δείτε από του χρόνου. Ας ετοιμαζόμαστε καλού κακού.
Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, η καλύτερη λύση για τώρα είναι να διατηρηθεί το 40% από προϋπηρεσία για τρία χρόνια ακόμη αλλά να τροφοδοτείται αποκλειστικά απ’ τον πίνακα 24μηνο+ΑΣΕΠ. Ας και γίνει και 18μηνο+ΑΣΕΠ. Τα πολύτεκνα να σταματήσουν σε 9 μήνες από τώρα. Εύλογο το γιατί. Όλα τα άλλα να καταργηθούν. Μετά τέλος σε όλα και να ισχύσει ένιαίο σύστημα για όλους. Αυτό το σύστημα πρέπει οπωσδήποτε να βγει σε δημόσια διαβούλευση τότε.
Προς Θεού όμως. Μακριά απ’ την ξεπερασμένη επετηρίδα. Είναι ότι πιο άδικο (ειδικά για τους νεώτερους) και χαζό (κανείς δεν εξασφαλίζει ότι ο αρχαιότερος είναι και ο καλύτερος) υπάρχει.
Υ.Γ.1. Δεν κατάλαβα γιατί αρκετοί απ’ όσους συμμετέχουν στη διαβούλευση βγάζουν τα προσωπικά τους στη φόρα.
Λογικές και εφικτές προτάσεις περιμένουμε να ακούσουμε κι όχι δακρύβρεχτες πονεμένες ιστορίες.
Αυτές είναι για τη Δρούζα (αν υπάρχει ακόμα, δεν ξέρω κιόλας).
Υ.Γ.2. Δεν ξέρω πόσο πιο αναλυτικά πρέπει να τα πω. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα και χρειάζεται ο άλλος να φθάσει να εξηγεί και το ένα και ένα κάνουν δύο.
Κωνσταντίνος Ταμπάκος
μαθηματικός
Τρίκαλα
Συμφωνώ με τις επισημάνσεις ότι :
1. Κάθε σχολική χρονιά αρχίζει με τρομακτικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.
2. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αφήνεται στον πατριωτισμό των (ολίγων) εκπαιδευτικών.
3. Υπάρχει κακό θεσμικό πλαίσιο και, ακόμη πιο κακός τρόπος επιλογής στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης.
Προτείνω να επισκεφθείτε , αιφνιδιαστικά , διάφορες σχολικές μονάδες του Λεκανοπεδίου για να διαπιστώσετε τον αλλοπρόσαλλο τρόπο λειτουργίας τους , τις «διευκολύνσεις» που γίνονται τόσο από τη διοίκηση των σχολικών μονάδων όσο και από μεμονωμένους εκπαιδευτικούς προς ορισμένους «αρεστούς» μαθητές και την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος , που δίνεται για τις λειτουργικές δαπάνες.
Οι μη αξιοκρατικά τοποθετημένοι Διευθυντές και υποδιευθυντές έχουν χάσει κάθε ίχνος κύρους και αδυνατούν , στην κυριολεξία , να επιβάλλουν κάποιους κανόνες προς την κατεύθυνση της ορθής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
4. Ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο για τον οποίο προσλαμβάνονται , κάθε χρόνο , τόσοι πολλοί αναπληρωτές καθηγητές.
Ποιους αναπληρώνουν ; (Αφού οι οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται από ισάριθμους μόνιμους εκπαιδευτικούς.) Μήπως κοστίζουν λιγότερο; Σίγουρα όχι.
Υπάρχουν και αναπληρωτές που εργάζονται στα Δημόσια σχολεία για χρονικό διάστημα από 3 μέχρι και 16 έτη!
Αυτοί κρίνονται κατάλληλοι για να διδάξουν αλλά ακατάλληλοι για να προσληφθούν ως μόνιμο διδακτικό προσωπικό ; ( Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν πάρει μέρος , κατ’ επανάληψη , στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ αλλά , κάποιοι άλλοι , πάντοτε, κρίνονται περισσότερο κατάλληλοι για πρόσληψη.)
5. Επίσης , ποτέ δεν κατάλαβα το λόγο για τον οποίο γίνονται τόσο πολλές αποσπάσεις εκπαιδευτικών , σε άλλες υπηρεσίες , όπου προσφέρουν υπηρεσίες τις οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν , ίσως και καλύτερα, διοικητικοί υπάλληλοι Μέσης Εκπαίδευσης.
Προτείνω :
1. Να επιστρέψουν οι αποσπασμένοι , σε διάφορες υπηρεσίες , στις οργανικές τους θέσεις.
2. Να διορισθούν αμέσως όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές , που έχουν προϋπηρεσία από 3 έτη και πάνω , ως μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
3. Να θεσπιστεί , από εδώ και πέρα , το νέο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω των εξετάσεων του ΑΣΕΠ.
4. Να στελεχωθούν , αμέσως και αξιοκρατικά, οι Διευθύνσεις Μ.Ε. , τα Γραφεία Μ.Ε. και οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων.
5. Να δοθούν αρμοδιότητες αξιολόγησης τόσο στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων όσο και στους Σχολικούς Συμβούλους και να αρχίσει , επιτέλους, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Μετά από 40 χρόνια ενεργού παρουσίας στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης , επιθυμώ να σας περιγράψω το πώς φαντάζομαι το σύγχρονο σχολείο και να σας κάνω και μια πρόταση για τα σχολικά βιβλία.
ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Τα παρακάτω αποτελούν σκέψεις – προτάσεις του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Γιώργου Τσιάκαλου .
Είναι αυτονόητο ότι τις ασπάζομαι.
Η εκπαίδευση συντελείται στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και ιδιαίτερα στην επαφή του με άλλους πολιτισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό τα παιδιά ενισχύονται για να διαμορφώσουν αυτόνομα και με αυτοπεποίθηση την ταυτότητά τους (εθνική, θρησκευτική, πολιτισμική), μαθαίνοντας ταυτόχρονα να σέβονται τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας των συμμαθητών και συμμαθητριών τους που κατάγονται από άλλες χώρες.
Για τα παιδιά με διαφορετική καταγωγή πρέπει να υπάρχει πρόνοια ώστε να μπορούν επίσης να αναπτύσσουν ολόπλευρα τη δική τους ιδιαίτερη ταυτότητα.
Η διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των παιδιών στην εκπαίδευση αποτελεί βασική αρχή του αναλυτικού προγράμματος.
Για την εκπλήρωση αυτής της κοινωνικής υπόσχεσης προς τη νέα γενιά το αναλυτικό πρόγραμμα οργανώνεται και εφαρμόζεται με επίκεντρο την πρόνοια αποτελεσματικής πρόληψης και εξάλειψης των αρνητικών συνεπειών που συχνά συνοδεύουν τα παιδιά με αναπηρία, δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον, οικονομική δυσπραγία και διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
Το επιθυμητό σχολείο πρέπει να είναι δημοκρατικό.
«Δημοκρατικό σχολείο» σημαίνει ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν μαζί όλα τα παιδιά – ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα μπορεί να έχουν- για να προετοιμαστούν για το κοινό τους μέλλον.
Σημαίνει ,επιπλέον, ένα σχολείο στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται από την απόκτηση όλων των εφοδίων που χαρακτηρίζουν ένα μορφωμένο άνθρωπο.
Το δημοκρατικό σχολείο οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών.
Το επιθυμητό σχολείο πρέπει να είναι ανθρώπινο.
«Ανθρώπινο σχολείο» χαρακτηρίζεται το σχολείο στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται, δεν περιθωριοποιείται, δεν στιγματίζεται, δεν περιφρονείται και δεν δυστυχεί εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας.
Είναι ένα σχολείο απόλυτου σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και επιπλέον ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να μη βιώνουν την παιδική και τη νεανική ηλικία αποκλειστικά ως περιόδους ιδιαίτερα κοπιαστικής προετοιμασίας για ζωή του ενήλικου ανθρώπου (όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό σχολείο) αλλά ως τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες περιόδους της ανθρώπινης ζωής.
Στο επιθυμητό Σχολείο χρειαζόμαστε χρόνο για να καλλιεργήσουμε τις ικανότητες – κλειδιά και τον χρόνο αυτό μπορούμε να τον κερδίσουμε απαλλάσσοντας τη σχολική ζωή από την αποθήκευση πληροφοριών στο μυαλό των παιδιών. Αυτό είναι πολύ εφικτό , αφού στην εποχή μας είναι δυνατή η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες οι οποίες σε μέγεθος υπερβαίνουν κατά πολύ το σύνολο της ύλης που παρέχεται στα εκπαιδευτικά συστήματα όλου του κόσμου!
Ποιες είναι οι ικανότητες κλειδιά ;
1. Δημιουργικότητα
2. Κριτική σκέψη και αναστοχαστική διαχείριση της γνώσης
3. Θεωρητική σκέψη και ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη
4. Ικανότητες και δεξιότητες ανάλυσης και σχεδιασμού
5. Προθυμία και ικανότητα για συλλογική εργασία και ανταλλαγή πληροφοριών
6. Ικανότητα λύσης προβλημάτων και, παράλληλα, ετοιμότητα αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων και ικανότητα ανάπτυξης εναλλακτικών θεωριών
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η έννοια του επιθυμητού Σχολείου συνδέεται αλλά δεν ταυτίζεται με τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην εκπαίδευση.
Συνδέεται με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων που υποστηρίζονται από τη δυνατότητα χρήσης των τεχνολογιών αυτών.
Οι παραπάνω ιδιότητες, ικανότητες και δεξιότητες να μην κατανοούνται και καλλιεργούνται αποκλειστικά ως εργαλείο ατομικής επιτυχίας στην «κοινωνία της γνώσης» αλλά να εντάσσονται στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών και των μαθητριών προς την κατεύθυνση ενός δημιουργικού, κοινωνικού και ικανού για συνεργασία ανθρώπου που συμμετέχει ενεργητικά στην παραγωγή πολιτισμού και κοινωνικού πλούτου.
Μας ενδιαφέρει να απαλλάξουμε τα αναλυτικά προγράμματα από όλες τις περίσσειες πληροφορίες , να επιφέρουμε τη συνοχή ανάμεσα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να συνδέσουμε το περιεχόμενο όλων των γνωστικών αντικειμένων με όλους τους γενικούς στόχους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1. Κάθε χρόνο δαπανώνται μεγάλα χρηματικά ποσά για την δωρεάν παροχή των σχολικών βιβλίων στα παιδιά του Δημόσιου σχολείου , με την (ανεξήγητη) εξαίρεση των βιβλίων της ξένης γλώσσας.
2. Στα σχολικά βιβλία περιέχεται ύλη διπλάσια απ’ αυτή που καθορίζεται ως διδακτέα.
3. Συνεχίζεται η χρήση του ενός και μοναδικού βιβλίου , για κάθε αντικείμενο , που , με τη σιωπηρή ανοχή πολλών διδασκόντων , παίρνει τη μορφή «ευαγγελίου» και αποτελεί ένα από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά «παπαγαλίζουν».
4.Στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας η «τράπεζα θεμάτων» καταργήθηκε και τα παιδιά οδηγούνται στην προμήθεια σχολικών βοηθημάτων από το ελεύθερο εμπόριο , τα οποία και ακριβοπληρώνουν , ενώ ταυτόχρονα διαφημίζονται και τα Φροντιστήρια
5. Ένα μικρό ποσοστό από τους διδάσκοντες τροφοδοτούν τους μαθητές τους με σημειώσεις ικανές να τους βοηθήσουν ουσιαστικά.
6. Τα σχολικά βιβλία έχουν γραφεί με κάποια φιλοσοφία και τα κεφάλαια τους έχουν μια συνέχεια.
Η επιλογή της διδακτέας ύλης (π.χ. να διδαχθούν τα κεφάλαια 1ο , 3ο , 5ο ) καταστρατηγεί και τη φιλοσοφία και τη συνέχεια.
7. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας
υπάρχουν όλα τα σχολικά βιβλία που τυπώνονται κάθε χρόνο και δίνονται (ορισμένα με καθυστέρηση ) δωρεάν στους μαθητές.
8. Από τη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου θα μπορούσαν όλα τα παιδιά να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά μέσω του διαδικτύου.
ΜΙΑ ΤΟΛΜΗΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Το ετήσιο κόστος της εκτύπωσης και της δωρεάν διανομής των βιβλίων
2. Την ανεπάρκεια του ενός και μοναδικού βιβλίου για κάθε αντικείμενο
3. Το γεγονός ότι οι μαθητές πρέπει να ασκηθούν σε ικανότητες και όχι σε μνήμη
4. Το γεγονός ότι η χρήση των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφόρησης , μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες στα παιδιά για πρόσβαση στη γνώση
ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
1.Μια διαφορετική οργάνωση του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, ώστε :
α. Να λειτουργήσει ξανά η τράπεζα θεμάτων – ερωτήσεων – ασκήσεων με τη συμμετοχή , κυρίως , των μαχόμενων εκπαιδευτικών .
β. Να γραφούν , σε ηλεκτρονική μορφή , τρία τουλάχιστο διδακτικά βιβλία , για κάθε αντικείμενο και από διαφορετικές συγγραφικές ομάδες , οι οποίες θα αποτελούνται από εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα και , που θα έχουν διδάξει σε Σχολεία τουλάχιστο για μια εικοσαετία.
2. Να επιμορφωθούν κατάλληλα και υποχρεωτικά όλοι οι εκπαιδευτικοί ,ώστε :
α. Να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφόρησης στη διδακτική πράξη.
β. Να μπορούν να εφαρμόσουν τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης τους δείκτες επιτυχίας και τους τρόπους αξιολόγησης.
γ. Να μπορούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο μαθησιακό περιβάλλον.
3. Να χορηγείται δωρεάν και εφάπαξ από ένας φορητός υπολογιστής σε κάθε μαθητή / μαθήτρια , για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και, να θεσπιστεί η δωρεάν πρόσβαση στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας μέσω του διαδικτύου, έτσι ώστε τα παιδιά :
α. Να έχουν άνετη πρόσβαση στη γνώση.
β. Να μπορούν να δράσουν αυτόνομα μέσα στο μαθησιακό περιβάλλον
και να αποκτήσουν τις ικανότητες – δεξιότητες που απαιτούνται
για τη ζωή τους.
4. Να διπλασιαστούν οι αμοιβές των διδασκόντων οι οποίοι θα παραμένουν υποχρεωτικά στο Σχολείο τους από τις 08.00 μέχρις τις 14.00
Απαλλαγμένοι πλήρως από εργασίες γραφείου , τις οποίες θα αναλάβει μια καλά οργανωμένη Σχολική Γραμματεία , που θα στελεχώνεται από υπαλλήλους μη εκπαιδευτικούς.
Έτσι ώστε πέρα από τα διδακτικά τους καθήκοντα :
α. Να αναπληρώνουν τους συναδέλφους τους που απουσιάζουν για λόγους ασθενείας ή άλλους σοβαρούς λόγους.
β. Να ετοιμάζουν
• φύλλα εργασίας για τα μαθήματα της επόμενης ημέρας ,
• σύνολα των ερωτήσεων και ασκήσεων που θα επεξεργαστούν μαζί με τους μαθητές
• test και διαγωνίσματα καθώς και τις ενδεικτικές απαντήσεις σ’ αυτά.
γ. Να επεξεργάζονται τους δείκτες επιτυχίας των μαθητών , σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους της ίδιας ειδικότητας ,
δ. Να βρίσκουν τρόπους για να βοηθήσουν εγκαίρως τα παιδιά των οποίων η επίδοση δεν κρίνεται ικανοποιητική , και
ε. Να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στη διαμόρφωση του κατάλληλου Σχολικού περιβάλλοντος.
Όλα τα παραπάνω προτείνονται εφόσον :
• Δοθούν πάλι στον αξιοκρατικά επιλεγμένο Διευθυντή της σχολικής μονάδας ουσιαστικές αρμοδιότητες συντονιστή ,του εκπαιδευτικού έργου
και
• Δοθούν στους Σχολικούς συμβούλους αρμοδιότητες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
Θανάσης Παπαδημητρίου
Φυσικός
Καθηγητής στο 3ο ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής , Αττικής.
κ Υπουργέ,
μία και επαναλαμβάνετε συνεχώς το γεγονός ότι δε θα αιφνιδιαστεί κανένας, θεωρείτε ότι ισχύει και για τους αναπληρωτές που πήγαν φέτος στα νησιά θεωρώντας ότι σε 2 χρόνια προυπηρεσίας θα διοριζόντουσαν; Η ακόμη χειρότερα τι θα γίνει με αυτούς που ήρθαν στην Κύπρο ως αναπληρωτές; Μήπως καταστρατηγεται το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη και θα πρέπει να ακολουθήσουν προσφυγές στο Συνήγορο του πόλίτη και το ΣτΕ;
απάντηση στον Αλέξανδρο περι μορίων προυπηρεσίας στουσ πίνακες
Αλέξανδρε τα μέγιστα μόρια που μπορεί να πάρει ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στη Α/θμια(δηλ.υποθέτουμε οτι έχει κληθεί απο τις 20 Σεπτεμβρίου)…μεχρι 15.06,με 12ώρες/εβδομάδα το ανώτερο, είναι 4 το πολύ ανα έτος…άντε το πολυ 4,10(…κατι που είναι αδιανόητο να επιτευχθεί αλλά ας υποθέσουμε οτι φτάνει μεχρι εκει,επειδή ισως να γλύτωσε τις αργιες…υπο τη προυπόθεση οτι έχει κληθεί απο Σεπτέμβριο…). Για την Β/θμια δεν γνωρίζω,αλλά υποθέτω οτι μάλλον θα είναι λιγότερα διότι αφ’ενός στην Β/θμια ο μέγιστος αριθμός ωρών είναι 11ώρες/εβδομάδα,αφετέρου,ή ύλη,οι παραδόσεις & γενικά το πρόγραμμα λήγει τέλη Μαίου…,& όχι 15 Ιουνίου….συνεπώς τα μόρια θα πρέπει να είναι ελαφρώς λιγότερα(δηλ.3,10-3,50 το πολύ περίπου).
Τώρα,θα πρέπει να σου πω,οτι:
1)εαν αυτά τα μόρια υπηρετήθηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία της χώρας ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ & αποδίδονται*2 στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών & στους πίνακες ωρομισθίων ανα περιφέρεια ΑΛΛΑ,ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ 24-μήνου,30-μήνου,& ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ….διότι δεν προσμετρούντε ως «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ» προυπηρεσία…όπως είναι διατυπωμένο στο επικείμενο νομοσχέδιο πρόσληψης διορισμών.Δηλ.αυτός που υπηρέτησε σε δυσπρόσιτο σχολείο ως ωρομίσθιος συλλέγοντας π.χ.3,5μόρια/έτος, όταν θα έχει φτάσει το 24-μηνο ή 30-μηνο για να εισαχθεί στους συγκεκριμένους πίνακες & να διοριστεί, θα εισαχθεί μόνο με τα 3,5 μόρια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ προυπηρεσίας που απέκτησε εκείνη τη χρονιά……& ΟΧΙ ΜΕ 7. Αυτός λέει ο ΝΟΜΟΣ.
Βέβαια, δεν είναι καθόλου ασχημο να σου διπλασιάζονται τα μόρια ακόμα & στον ενιαίο πίνακα,καθώς & στο πίνακα των ωρομισθίων διότι αν δεν δούλευες σε δυσπρόσιτο σχολείο θα ανέβαινες π.χ. 200 αντε 300 θέσεις πιο πάνω ενω με το δυσπρόσιτο, ανεβαίνεις τις διπλασιες θέσεις έχοντας δουλέψει τις ίδιες ώρες με μένα π.χ. που δουλέυω σε μη δυσπρόσιτο.
Αν θέλεις τώρα τη γνώμη μου περι αυτού,θεωρώ οτι είναι δίκαιο & σωστό,διοτι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανεβένεις βουνά,να περνας χωματόδρομους με το αυτοκίνητό σου 3-4φορές κάθε εβδομάδα, το χειμώνα μπορεί να εγκλωβιστεις εκει πανω διοτι ο δρόμος κλείνει,οπότε παραμένεις εκεί….μέχρι ο Θεος να βάλει το χεράκι του….κινητό..ίσως να μην πιάνει με συνθήκες χιονιού κ.λ.π….& αν καταφέρεις & φτασεις στο καφενείο του χωριού…τότε ίσως & να ζεσταθείς λίγο με πιθανότητες να πάρεις τηλέφωνο την οικογένειά σου για να μην ανησυχούν….όλα αυτά χωρις καμία οικονομική ενίσχυση απο την επίσημη πολιτεία….Προς όλα αυτά τα έξοδα, ανταποκρίνεται μονο η τσέπη σου & οι δικοί σου άνθρωποι….για την ταλαιπωρία,ας μην μιλήσουμε καλύτερα…..!!
Μ’αυτό το τρόπο λοιπον διπλασιάζονται τα μόρια του ωρομισθίου στον ενιαίο πινακα αναπληρωτών & στους πίνακες ωρομισθίων ανα περιφέρεια.
Επίσης απο το 2005,’06 & πριν, δυνόταν η δυνατότητα σε κάποιο ωρομίσθιο που βρισκόταν ψηλά στον πίνακα με μόρια απο επιτυχία στον ΑΣΕΠ (εκτος απο την προυπηρεσία)να παίρνει 2 ωρομισθίες στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης…δηλ.π.χ.12 ώρες στη πρωινή ζώνη+6 ώρες στο ολοήμερο(μιλάω για Α/θμια)=σύνολο 18 ώρες /εβδομάδα ή 16 ή 15 ή ακόμα & 20, με αποτέλεσμα βεβαίως τα μόρια προυπηρεσίας να αυξάνονται κοντα στα 6 & 7…δηλ.σαν να δουλεύεις αναπληρωτής…(εννοείται οτι αν υπηρετούσες σε δυσπρόσιτα, τότε τα μόρια σου είναι 12 & 14).Όλα αυτά γινονταν νόμιμα,δεν υπήρχε δόλος διότι άρχιζαν πάντα απο τον πρώτο που βρισκόταν στο πίνακα & κατέβαιναν κανονικά προς τα κάτω & για το πρωινό αλλά & για το ολοήμερο. Βέβαια αυτό έπαψε να υφίσταται απο το 2005 ή ’06 & μετά, διότι παρ’όλο που δεν ήταν παράνομο τότε, ήταν άδικο προς όλους τους συναδέλφους που βρίσκονταν κάτω απο τη 15η,20η θέση στο πίνακα ωρομισθίων επειδή δεν είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν ή δούλευαν με 8,6,4 ώρες…δηλ.με τα ψίχουλα…!!Συνεπώς αυτό σταμάτησε & όποιος απο το 2006 & μετα έπερνε 12 ώρες, διαγράφονταν αμέσως απο τους πίνακες χωρις να φαίνεται.Η μοναδική σήμερα ευκαιρία να δουλέψεις με 2 ωρομισθίες (δηλ.π.χ.12+6) είναι μονο να σε καλεσουν απο 2 διαφορετικές διευθύνσεις εκπαίδευσης δηλ.απο Α/θμια & Β/θμια…κάτι που είναι ανέφικτο αλλά & αρκετα δύσκολο ακομα & σ’αυτες τις ειδικότητες που συμπεριλαμβάνονται & στις 2 διευθύνσεις(ξένες γλώσσες,φυσ.αγωγή,πληροφορική κ.λ.π.).
Αυτά,για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα εδω μέσα.
Με όλο το σεβασμό κυρία Διαμαντοπουλου μου φαίνεται οτι αντιμετωπίζετε την εκπαίδευση σα το καινούριο σας μαγαζάκι στο οποίο πιστευέτε οτι αφου άλλαξε χέρια πρέπει να γίνει και μια ωραία ανακαίνιση που να ικανοποιεί τα γούστα σας.
Το θέμα είναι όμως οτι τα τελευταία 10 χρόνια όλοι οι προκάτοχοι σας κάναν το ίδιο. Πάρτε επιτέλους μια απόφαση εσείς οι πολιτικοί γιατί κοντευέτε να μας τρελάνετε και έμας και τα παιδιά με τις συνεχείς αλλαγές.
Έλεος επιτέλους αυτό δεν είναι εκπαιδευτικό σύστημα…
Αυτό είναι το γεφύρι της Άρτας…
Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε τον τροπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών κάντε το αλλά με σεβασμό προς έμας που δουλεύουμε τοσα χρόνια σα θίασος σε περιοδία. Συμφωνείστε και με το άλλο κόμμα για να μην ξαναλλάξει και το νέο σύστημα μετά τις επόμενες εκλογές και έπειτα ΒΑΛΤΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!
Όσοι δουλεύουμε 4,5 και 6 χρόνια έχοντας κατα νου όλα αυτά τα χρόνια το υπάρχον σύστημα νιώθουμε πως υπήρξαμε θύματα μιας πολιτικής φάρσας για να γελάτε εσείς εκεί πάνω..
ΔΥΟ ΑΠΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΩ:
1ΟΝ ΔΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 5-10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΑ?
2ΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΑΠΑΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΣΚΟΠΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ» ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ, ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΑΞΗ
ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ. ΤΟ 24 ΚΑΙ ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΧΕΙ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ
Ας το κάνουμε σαν δημοσκόπηση. Ας ψηφίσουν θετικά όσοι νομίζουν οτι πρέπει να πέρνουν μόρια (λίγα ή πολλά αυτό ας το αφήσουμε)ανάλογα με τα χρόνια που έχουν περάσει από την ημερομηνία απόκτησης του τίτλου βασικών σπουδών.
Αξιότιμη κα υπουργέ, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος αξιολόγησης των εκπ/κών, πριν και μετά από την πρόσληψή τους. Και εφόσον δεν είναι δυνατό να βρεθεί ένας πιο «ανθρώπινος» και πιο αποτελεσματικός τρόπος από αυτόν του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, συμφωνώ ότι ο τρόπος πρόσληψης αυτών πρέπει να γίνεται μέσω του συγκεκριμένου διαγωνισμού, αν και είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε ότι δεν είναι το ίδιο αξιοκρατικός για όλους τους κλάδους, αφού η επιτυχία σε αυτόν καθορίζεται πρωτίστως από τον αριθμό των υποψηφίων. Πώς είναι όμως δυνατό να θεωρείται δίκαια η «ακύρωση» των προηγουμένων επιτυχιών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ; Το ίδιο το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού δεν ήταν αυτό που μας έκρινε επιτυχόντες και επομένως κατάλληλους για τη διδασκαλία των μαθημάτων στα οποία εξεταστήκαμε; Σίγουρα γνωρίζετε ότι όλοι εμείς που πετύχαμε σε έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς, και ιδίως κατά την τελευταία 6ετία, είμαστε θύματα της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, το οποίο θέσπισε το νόμο του 40%-60%, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ μόνο οι μισοί από τους διοριστέους εκπ/κούς. Επίσης, η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, θεσπίζοντας επιπλέον και άλλους πίνακες-παράθυρα (30μηνο, 24μηνο, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι), έκανε όλους εμάς να μην έχουμε ακόμα διοριστεί, αν και, όπως είπα παραπάνω, πετύχαμε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό! Θα πρότεινα λοιπόν την ύπαρξη μεταβατικών ρυθμίσεων, όχι μόνο για όσους ήδη υπάρχουν στους πίνακες διοριστέων, αλλά και για τους επιτυχόντες των προηγουμένων διαγωνισμών, ώστε να μην υπάρξουμε θύματα και της παρούσας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, αν μας «καταργήσει» επιτυχία -ες σ’εναν τόσο δύσκολο διαγωνισμό. Θα μπορούσε λοιπόν να καταρτιστεί ένας πίνακας στον οποίο θα προστίθενται τα μόρια επιτυχίας στον προηγούμενο διαγωνισμό και τα μόρια της προϋπηρεσίας. (Για όσους ήταν επιτυχόντες σε περισσότερους από ένα διαγωνισμό, να λαμβάνονται υπόψη τα μόρια του ευνοϊκότερου γι’ αυτούς αποτελέσματος). Να οριστεί λοιπόν ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνεται ένα ποσοστό προσλήψεων από τον παραπάνω πίνακα. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε έρμαια της κάθε κυβέρνησης. Πρέπει να σταματήσετε να μας αντιμετωπίζετε σαν άψυχα ονόματα σε πίνακες! Είμαστε άνθρωποι που αγωνιζόμαστε για ό,τι δικαιωματικά θα έπρεπε να έχουμε! Προσπαθώντας να γίνετε αξιοκρατική, κα υπουργέ, ελπίζω να καταφέρετε να μη γίνετε και εσείς άδικη.
Συγκεκριμένα τώρα για τον κλάδο των φιλολόγων, στον οποίο και ανήκω, πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να γίνει ό,τι έγινε και με τον κλάδο των φυσικών: Να προσλαμβάνονται δηλ. φιλόλογοι από κάθε ειδικότητα αναλογικά προς τις ώρες μαθημάτων τα οποία καλούνται να διδάξουν. Δεν είναι βέβαιο ότι ένας ιστορικός-αρχαιολόγος μπορεί να διδάξει καλύτερα την Ιστορία; (Αλίμονο, την διδάσκουν ακόμα και θεολόγοι και ξενόγλωσσοι καθηγητές, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους). Όπως επίσης τα Αρχαία, Νέα, Λατινικά είναι το κατεξοχήν αντικείμενο ενός κλασικού φιλολόγου. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σχολεία στα οποία φιλόλογοι αρνούνται να διδάξουν Αρχαία, Λατινικά επικαλούμενοι άγνοια των συγκεκριμένων μαθημάτων;
Θέλω να πιστεύω ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση δείχνει τις δημοκρατικές προθέσεις μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. Θέλω να πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δε θα μείνει στις δημοκρατικές διαδικασίες μιας διαβούλευσης αλλά θα κάνει τη δημοκρατία πράξη.
Ευχαριστώ
αξιότιμε κ. Υπουργέ
εάν όπως λέτε το πρόβλημα του συστήματος διορισμών στην Ελλάδα είναι ότι κάποιοι έπαιρναν ώρες προϋπηρεσίας με πλαγίους τρόπους (βλέπε βύσμα,μπάρπας και άλλα σχετικά)πράγμα που όντως ίσχυε, αλλά σε ένα πολύ μικρό ποσοστό (της τάξης του 1% ) τι φταίει το υπόλοιπο 99% που επίσης υπόφερε από αυτήν την αδικία???
και έρχεστε με τον παρόν νόμο και χτυπάτε και το υπόλοιπο 99%!!! το οποίο έχει αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο. Αυτοί τι φταίνε;;;
Εάν όντως αυτό είναι το πρόβλημα λύνεται πολύ απλά με την παρακάτω πρόταση:
ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙ ΜΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ και ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ 60-40% ΩΣ ΕΧΕΙ (Εξάλλου δεν σας ζήτησε κανείς να το αλλάξετε -ούτε κάτι τέτοιο αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο εσείς ,αν θυμάμαι καλά ,έχετε συντάξει).
έτσι μόνο θα φανεί αν οι προθέσεις σας είναι η αξιοκρατία ή ????
ευχαριστώ για την φιλοξενία
Θεωρώ ότι είναι άδικο ειδικότητες να δίνουν μαζί εξετάσεις στο ΑΣΕΠ και οι εξετάσεις αυτές να είναι από την ύλη της μίας ειδικότητας.
Παίρνω αφορμή από μια δημοσίευση η οποία αναφέρεται στους ΠΕ18.20 όπου Κλωστοϋφαντουργοί και Σχεδιαστές Ενδύματος δίνουν μαζί εξετάσεις στην ύλη των Κλωστοϋφαντουργών.
Αυτή είναι η δικαιη κατανομή των θεμάτων και των θέσεων εργασίας; Εγώ προσωπικά το θεωρώ κοροϊδία τόσο για τους κλωστοϋφαντουργούς όσο και για τους σχεδιαστές. Ειδικά για τους σχεδιαστές οι οποίοι δεν διαγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους κλωστοϋφαντουργούς.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ
ΑΝ αυτός που έχει ΣΕΛΕΤΕ είναι καλύτερος από αυτόν που δεν έχει, τότε θα έπρεπε να γράφει και καλύτερα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ,τουλάχιστον στη Β΄θεματική ενότητα .Αντί όμως για αυτό, στους τελευταίους διαγωνισμούς τόσο των ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ όσο και των ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ,αυτοί που αρίστευσαν έμειναν εκτός διορισμών και διορίστηκαν οι έχοντας ΣΕΛΕΤΕ , επειδή απλώς πιάσανε τη βάση (55).
Προτείνω ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ αυτΟΊ που έχουν ΣΕΛΕΤΕ διότι όπως στη πράξη αποδείχτηκε αδικούνται οι άριστοι.Θα μπορούσε να τους δίνει ίσως κάποια μοριοδότηση όπως π.χ το μεταπτυχιακό.
Αγαπητή κα Υπουργέ,
Τα μόρια υπηρεσίας αυτών που θα κληθούν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι την επόμενη σχολική χρονιά θα μετρούν;Αν όχι, σοβαρά πιστεύετε ότι θα βρεθούν άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να τρέχουν στα νησιά και τα κορφοβούνια για να πληρωθούν …»κύριος οίδε πότε»;
Αλήθεια σταχυολογείτε μέσω ΑΣΕΠ αυτούς που θα μπουν,αλλά τι γίνεται με αυτούς που είναι ήδη μέσα; Αν τους βάλετε να δώσουν εξετάσεις, όπως κάνετε και με όλους εμάς,νομίζω ότι θα εκπλαγείτε! Ούτε το 20% δε θα κατaφέρει να περάσει τη βάση.Τουλάχιστον εφαρμόστε μια στοιχειώδη αξιολόγηση χωρίς το «κόρακας κοράκου μάτι» στο πίσω μέρος του μυαλού.
Τέλος πραγματικά νομίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει και με τους επιτυχόντες…αλλά μη διοριστέους!Αυτοί ο άνθρωποι που ήδη πέτυχαν στο διαγωνισμό, χωρίς προσαυξήσεις κτλ, δε δικαιούνται μια κάποια επιπλέον μοριοδότηση;
ΕΙΜΑΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1989, ΜΕ ΕΞΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ! ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ «ΚΟΝΕ» Η΄ΜΠΑΡΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ. ΠΩΣ; ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟ 2000-01 ΟΤΑΝ ΙΣΧΥΑΝ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ! ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 14 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 21 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΕΞΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ – ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, ΕΝΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΠΗΚΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ, ΤΟΛΜΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΜΟΥ,ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ, ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ; ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!!! ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΕΤΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ!
Καλησπέρα σε όλους.
Εδώ και λίγες μέρες που δημοσιεύτηκαν οι σχετικές δηλώσεις της υπουργού, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι έχω ενοχληθεί και θορυβηθεί αφάνταστα. Είμαι φιλόλογος, έχω δώσει τέσσερις φορές ΑΣΕΠ και έχω πετύχει στους τρεις τελευταίους και η σειρά μου ήταν κάθε φορά γύρω στο 1000. Μετά τις δύο πρώτες επιτυχίες κλήθηκα να εργαστώ ως ωρομίσθια, ενώ πριν από αυτό, δεν είχα πάρει ούτε μία ώρα πρόσθετης, αν και άλλοι χωρίς καμία επιτυχία έπαιρναν πολύ περισσότερες από αυτές που τους αναλογούσαν. Την επόμενη χρονιά δούλεψα για πρώτη φορά αναπληρώτρια και μετά και την τρίτη μου επιτυχία στον ασεπ δουλεύω φέτος για δεύτερη φορά αναπληρώτρια. Τον Ιούνιο 2010 θα έχω 22, 5 μήνες καθαρής προυπηρεσίας και φυσικά δεν μπορώ να ενταχθώ στο 24μηνο. Λοιπόν, με δεδομένο ότι έχω συναπτές επιτυχίες σε ασεπ και δε μου χαρίστηκε ούτε μία ώρα δουλειάς λόγω γνωριμιών, όπως και σε πολλούς άλλους συναδέλφους, έρχεστε τώρα και μας λέτε ότι όλα αυτά τα χρόνια που μοχθήσαμε και προγραμματίσαμε τις ζωές μας με βάση ισχύοντες νόμους σβήνονται και αρχίζουμε μία εκ νέου προσπάθεια, που ούτε και αυτή είναι σίγουρο ότι θα είναι αποτελεσματική; Όσο για την πρόθεση να μην προσμετράται η προυπηρεσία από τον Ιούλιο και μετά, μπορεί κάποιος να μας απαντήσει, για ποιο λόγο κάποιος να γεύγει από το σπίτι του και την οικογένειά του, για να δουλέψει ως αναπληρωτής; Καταλήγοντας θα πρότεινα να μην καταργηθεί το 24μηνο, καθώς σ’ αυτό εμπεριέχεται και απαιτούμενη επιτυχία σε ασεπ, αλλά και να γίνει μία αρκετά μεγάλη μεταβατική περίοδος που θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που με άλλα μέτρα και σταθμά προγραμμάτιζαν τη ζωή τους να επιτύχουν αυτά για τα οποία πάλεψαν.
Δεν πρέπει να πάει χαμένη τόση προσπάθεια από χιλιάδες ωρομίσθιους, για αυτό θεωρώ πως πρέπει να παραμείνουν οι πίνακες και να διορθωθούν κάποια άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα η επιλογή για την ΠΔΣ τα ΣΔΕ κτλ. να γίνεται από τους πίνακες όπως γίνεται και στα Ολοήμερα, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία στους πίνακες.
Άλλωστε είμαστε ικανοί για ωρομίσθιοι και αναπληρωτές και δεν είμαστε ικανοί για μόνιμοι, όλοι εκπαιδευτικοί δεν είμαστε;
Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι το 60% των διορισμών γίνεται μέσω ΑΣΕΠ.
Ευχαριστώ.
Κα Διαμαντοπούλου κατ’αρχήν θα ήθελα να σας ευχηθώ καλό κουράγιο και καλή δύναμη στο έργο σας και εύχομαι να μπείτε πραγματικά στη διαδικασία να διαβάσετε όλα αυτά τα σχόλια προτού πάρετε αποφάσεις.Είμαι εκπαιδευτικός, μητέρα τριών παιδιών, ένα στην πρωτοβάθμια και δύο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Πέραν των υπολοίπων τα οποία θεωρώ επίσης σημαντικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν πρώτα απ’όλα και πάνω απ’όλα τα παιδιά!!!!Τα γυμνάσια και τα λύκεια έχουν σοβαρά και μεγάλα προβλήματα σε σχέση με την πρωτοβάθμια που μπορώ να πω ότι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλα άλματα, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείει τις δυνατότητες μεγαλύτερης εξέλιξης και προόδου.Ένα μεγάλο μερίδιο δυστυχώς… το έχουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί, και ας μην το αρνηθούμε,γιατί όλοι γνωρίζουμε συναδέλφους που δεν κάνουν τη δουλειά τους με ζήλο και μεράκι,για διάφορους λόγους ο καθένας τους.Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΥΣΚΟΛΗ η δουλειά μας και χρειάζεται εκτός από αγάπη και θέληση, γνώση παιδαγωγικών και ψυχολογίας ισάξια με το γνωστικό αντικείμενο του καθένα μας.
Για να μη μακρυγορώ όμως θα ήθελα να σας ζητήσω το εξής: να υπάρχει κατά την διάρκεια όλων των χρόνων της θητείας μας ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ με έξοδα του κράτους, και βέβαια ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Υπό αυτές τις συνθήκες για μένα ο ΑΣΕΠ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία αμφισβήτηση των σπουδών μας,και ένας τρόπος για να μπορεί το κράτος να ισχυρίζεται ότι λειτουργεί αξιοκρατικά.
Είμαι υπέρ της αξιοκρατίας αλλά κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ!!!εκτός αν θέλετε να δώσετε δουλειά στα φροντιστήρια ΑΣΕΠ.
ΥΣ: καλό είναι να μάθετε και τη γνώμη των μαθητών για το πώς θέλουν τους καθηγητές τους…θα μάθετε απίστευτα πράγματα!!!γιατί ας μην το ξεχνάμε τα παιδιά έχουν πολύ προχωρημένη κρίση!!!!
ευχαριστώ πολύ
κ.Υπουργέ..καλή επιτυχία στο έργο σας..πανω απ’όλα ο μαθητής όπως λέτε..τα παιδια μας είναι έφηβοι κ.Υπουργέ στην πιο τρυφερή ηλικία..προστατέψτε τα απο προτάσεις τύπου »ολοήμερο υποχρεωτικό σχολείο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση» μόνο και μόνο για βόλεμα κάποιων στο δημόσιο..τα παιδιά μας δεν φταίνε σε τίποτα..καθιερώστε την αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ώστε το μάθημα το πρωί να είναι αρκετό και τα παιδιά να μαθαίνουν εκεί όσα πρέπει..
Κα Υπουργέ,
αφού πήρατε τόση φόρα και έχετε τέτοιο ενθουσιασμό για την αξιοκρατία, προτείνω να καταργήσετε εντελώς τα κοινωνικά κριτήρια.
Γιατί να φροντίζει το κράτος για τους πολύτεκνους; Ας φροντίσουν τα παιδιά τους αφού αποφάσισαν να τα γεννήσουν!
Γιατί να μεριμνήσετε για τους τρίτεκνους; Παιδιά έχουμε στην Ελλάδα πάρα πολλά. Κι αν μας τελειώσουν θα κάνουμε μαθήματα στους συνταξιούχους για να θυμηθουν τα νιάτα τους.
Γιατί να σας απασχολεί πόσα χρόνια επένδυσε ένας εκπ/κός στο κυνήγι του ονείρου του οργώνοντας την Ελλάδα; Το κράτος του φταίει;Ας γινόταν πολιτικός ή συνδικαλιστής!
Γιατί να φροντίσει το κράτος να ένώσει τις οικογένειες που ζουν χωριστά κυνηγώντας τα μόρια του διορισμού; Ας μην σπούδαζαν. Ας γίνονταν επιχειρηματίες. Μήπως το αρμόδιο υπουργείο δεν τους προειδοποίησε έγκαιρα ότι η εκπαίδευση δεν τους χωράει όλους;
Γιατί πρέπει να λυπηθείτε, κα υπουργέ όλους αυτούς που μυξοκλαίνε στο διάλογο ότι τους ανατρέπετε τον οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό; Το υπουργείο που δευθύνετε δεν ήταν αυτό που έγκαιρα τους προειδοποίησε για την κατάργηση της επετηρίδας και δεν τους ενημερώνει πάντα για τις αλλαγές που σχεδάζει;
Γιατί να ακούμε τη γκρίνια του κάθε ταλαίπωρου; Το κοινό καλό δεν υπερέχει του ατομικού; Γι’ αυτό το κοινό καλό το υπουργείο δεν είνα ι αυτό που κλείνει τις σχολές που δεν έχουν αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας;
Επιτέλους κα υπουργέ δείξτε στους Έλληνες τι θα πει εκσυγχρονισμός. Διδάξτε επιτέλους το σοσιαλισμό χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες. Όταν είσαι ευαίσθητος δεν κάνεις το σωστό. Παρασύρεσαι από την κλάψα του ενός και του άλλου.
Κι αν πραγματικά αντέχετε την πολλή αξιοκρατία να απολύσετε κι αυτούς που παριστάνουν τους δασκάλους στα σχολεία έχοντας σπουδάσει δάσκαλοι στην πρώην ανατολικές χώρες και γράφουν σωστότερα διάφορες σλαβικές διαλέκτους από τα ελληνικά. Ή θελα να ήξερα τι σόι σοσιαλιστές τους διόρισαν αυτούς.
Καλή δύναμη!!!
ΥΓ: Επειδή είμαι πολύτεκνος και πρόλαβα να διοριστώ να φροντίσετε να με τιμωρήσετε διώχνοντάς με από την οργανική που …παρανόμως και προκλητικά κατέλαβα χωρίς να προσκυνήσω σε πολιτικά και συνδικαλιστικά γραφεία. Επίσης να φροντίσετε δια νόμου να σκουπίζουμε οι πολύτεκνοι και τα σχολεια στο τέλος της βάρδιας γιατί είμαστε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες και δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε μάθημα στα παιδιά όπως βλέπω ότι λένε άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι διαμαρτύρονταιγια τα προνόμιά μας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι αφού τελειώσουμε νωρίς το μάθημά μας πηγαίνουμε στα καφέ και τεμπελιάζουμε ενώ τα παιδιά μας είναι αδέσποτα στους δρόμους.
θα ήθελα και εγώ λοιπόν να εκφράσω την προσωπική μου άποψη για το νεο σύστημα προσλήψεων!!!!!Το θεωρώ κατάφορα άδικο για αυτούς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι , καθώς αναιρεί όλα αυτά τα χρόνια αγώνα που κάναμε , μαζευόντας απο άκρη σε άκρη της ΕΛΛΑΔΑΣ κάποια μόρια προυπηρεσίας.Δεν μπορεί όλες οι προσληψεις να γίνονται μόνο μέσω των γραπτών εξετλασεων , δεν μπορεί να βάζεις ενα 35 ένα 40αρη ξανά και ξανά μέσα σε ένα σύστημα εξετάσεων και να του λες ξέρεις, τα μόρια που απέκτησες ως τώρα πάνε περίπατο. Όσο για τις συκοφαντίες για τους μπάρπες στην κορώνη της ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , να μην τρελαθούμε κίολας,΄μέσω χρονολογίας πτυχίου , βαθμό πτυχίου , μόρια απο τον γραπτό διαγωνισμό , όλα αυτά εινα συγκεκρίμενα αξιοκρατικά κριτήρια που ξαφνικά η ΥΠΟΥΡΓΟΣ τα βαφτίζει αναξιοκρατικά και βυσματικά.Το σύστημα που υπάρχει με το 60 ασεπ 40 απο το πίνακα είναι το πλέον αξιοκρατικό!!!!!! οι εκπαιδευτικοί είμαστε η μόνη κοινωνική ομάδα που αξιολογούμαστε διαρκώς αυτό κάποιοι πρέπει να το σεβαστούν.
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ 36Ο ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ 15 ΕΝΣΗΜΑ ΤΟ ΜΗΝΑ και εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τον μπάρμπα στην κορώνη , εμείς είμαστε τα υποτιθέμενα βύσματα, ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, που θέλει να μας οδηγήσει το υπουργείο στην ηθική και οικονομική εξόντωση;;;;;;;
Δεν μπορεί να θεωρούνται ο βαθμός πτυχίου και η χρονολογία κτίσης πτυχίου βυσματικά κριτηρία αν είναι δυνατόν!!!!!Θεωρώ πως το σκεπτικό του υπουργείου κινείται σε εντελώς λάθος δρόμο και αν συνεχίσουν έτσι ένα είναι βέβαιο..η φετινή σχολική χρονιά αντί να μας βρεί στις τάξεις όπου ανήκουμε να μας βρεί στους δρόμους αγωνιζόμενοι για τα δικαιωματά μας.
ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΙΟΥΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ.
Κυρία Υπουργέ.
Είμαι μαθηματικός και εργάζομαι από το 2003 μέχρι σήμερα ως ωρομίσθια, χωρίς ποτέ να έχω χρησιμοποιήσει κάποιο πολιτικό ή άλλο μέσον.
Επί σειρά ετών δεν μπορούσα να εργαστώ σε φροντιστήριο διότι υπέγραφα υπεύθυνη δήλωση.
Επίσης έκανα μετακινήσεις εκτός του τόπου κατοικίας με δικά μου έξοδα.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν εξάσκησα άλλο επάγγελμα γιατί προγραμμάτισα με βάση το ισχύον σύστημα, αποκτώντας μόρια.
Άν επιβληθεί να δίνουμε ασέπ, που είναι μια διαδικασία ψυχοφθόρα μετά από τόσα χρόνια από τη λήψη πτυχίου, και εφόσον έχω ήδη πετύχει σε προηγούμενο ασεπ, θα πρόκειται για τεράστια αδικία σε βάρος μας.
Άν θεωρείται ότι το σύστημα που προτείνεται είναι σωστό, θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι να εξαντληθούν οι πίνακες διορισμών, και να ισχύσουν οι ρυθμίσεις σας μόνο για όσους δεν βρίσκονται στους πίνακες.
Κυρία Διαμαντοπούλου,
αν θέλετε να συμβάλετε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της Παιδείας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της (και όχι απλώς να «χρυσώσετε το χάπι» όπως όλοι οι προκάτοχοί σας), προβείτε στα εξής μέτρα:
1)Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη (στο μισό του σημερινού)
2)Κατάργηση καθεστώτος ωρομισθίας-αναπλήρωσης
3)Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών
4)Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό
5)Κατάργηση του επαίσχυντου διαγωνισμού ΑΣΕΠ
6)Θέσπιση Ολοήμερου Γυμνασίου
7)Ενίσχυση και επάνδρωση διαπολιτισμικής και ειδικής αγωγής
Αυτά είναι ουσιαστικά μέτρα. Αυτά έχει ανάγκη η εκαπιδευτική κοινότητα. Το «ράβε-ξύλωνε» στους πίνακες προϋπηρεσίας και στα μόρια από ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία είναι απλώς προφάσεις εν αμαρτίαις και δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση ούτε στο σύστημα πρόσληψης ούτε και στο σχολείο γενικότερα.
Κυρία Υπουργέ,
Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τη φωνή εκατοντάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών που ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια για να εξασφαλίσουν το αυτονόητο.. μια θέση ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΞΙΖΟΥΝ!!!
Το υπάρχον σύστημα τυγχάνει κοινής αποδοχής από την πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας και είναι απολύτως ΔΙΚΑΙΟ και στο μεγαλύτερο μέρος του ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ αν εξαιρέσουμε τις μοναδικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και αυτές είναι:
α) πρόσληψη στην ΠΔΣ μέσω των πινάκων ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
β) πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο σχολή μέσω των πινάκων ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
γ) πρόσληψη στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μέσω των πινάκων
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Τ Ι Π Ο Τ Α άλλο δε χρήζει αναγκαίας αλλαγής και Τ Ι Π Ο Τ Α άλλο δε επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Αυτο που επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία είναι Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ του ωρομίσθιου και αναπληρωτή εκπαιδευτικού να τρέχει από σε χωριό και από σχολείο σε σχολείο ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ.
Αυτο που επηρεάζει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία είναι η αβεβαιότητα στο ΜΕΛΛΟΝ του εκπαιδευτικού και οι καταστροφικές προτάσεις που εισακούσθηκαν προ λίγου διαστήματος και δημιούργησαν ρίγη ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ καθώς και ΤΡΟΜΟ για το που πραγματικά στοχεύουν.
Ελπίζω σύντομα να συνειδητοποιήσετε το τι πάτε να κάνετε και να διορθώσετε τις υπάρχοντες προτάσεις, με προτάσεις που εστιάζουν στο πραγματικό πρόβλημα.
Ο διορισμος πολυτέκνων εκτος άλλων διαδικασιών είναι άκρως άδικος και επιζήμιος για την εκπαίδευση .Η αξιοκρατία δεν βοηθιέται με τέτοιες πρακτικές.
Απάντηση Προς Αλέξανδρο Τ.
Συμφωνώ και επαυξάνω να αφαιρεθούν όλα τα μόρια προυπηρεσίας που έχουν δοθεί με ΄΄παραθυράκια΄΄ σε οποιονδήποτε εκπ/κο.
Όπως και συμφωνώ να καταργηθούν και να μην ξαναυπάρξουν.
Η ένσταση και η διαφωνία μου για το θέμα εστιάζεται στο οτι δεν μπορεί να στιγματίζεται η πλειοψηφία των εκπ/κων που έχει μόρια προυπηρεσίας απο αντικειμενικότατες πηγές και να συμπαρασύρεται σε γενικεύσεις.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ επειδή κάποιοι ήταν αδιαφανείς- βύσματα και κονέ, δεν θα την πληρώσουμε όλοι καταστρέφοντας και ισοπεδώνοντας και την πλειοψηφία, έναντι της πλειοψηφίας.
ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΤΗΝ ΑΞΙΑ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠ/ΚΟΥ.
ΑΞΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΙΣΤΕΥΣΟΥΝ.
Αν μας δινόταν η ευκαιρία όταν βγήκαμε και εμείς απο το Παν/μιο, μπορεί να αριστεύαμε και εμείς. Μην έχοντας τότε παιδιά, οικογένεια, υποχρεώσεις, ανάγκες. Και έχοντας όλοι την ζωή μπροστά μας.
ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟ.
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΞΑΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.
ΟΠΩς ΜΑΣ ΧΟΡΕΥΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ( Με οποιοδήποτε νόμο και διάταξη, έτσι και εμείς χορεύαμε) !!
Είναι απαράδεχτη και δικτατορική η στάση του Υπουργείου Παιδείας που εμμέσως πλην σαφώς καταργεί ότι με κόπο έκτισαν οι εκπαιδευτικοί
( το επάγγελμα μπαλάκι προς διαβούλευση και … διαπόμπευση!)
Ως πότε θα προσπαθούμε για το αυτονόητο, δηλαδή εργασία και δικαιοσύνη, σύμφωνα με αυτά που σπουδάσαμε και τόσα χρόνια ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές διδάξαμε σε όλα τα παιδιά που μας έτυχαν στο ταξίδι του φτωχού και αδικημένου εκπαιδευτικού. Μας έγινε και πάλι σαφές από την πολλά υποσχόμενη δήθεν ηγεσία της νέας Κυβέρνησης ότι θα γίνουμε το εξιλαστήριο θύμα μιας κακοδικίας, μιας κρίσης της οικονομίας, μια εγκαταλελημένης στο έλεός της παιδείας. Ο εκαπιδευτικός πάντως χρονια προσπαθει για το καλύτερο κα στηρίζει πάνω του τις ελπίδες των μαθητών που ούτε κι αυτούς ποτέ δε σεβάστηκε το κράτος μας. Ελπίζουμε αυτή η χώρα η μεγάλη κάποτε να αποκτήσει το κλέος που της ανήκει και να μη γίνεται έρμεο κάθε πολιτικής αλλαγής σε βάρος της ίδιας της Ελλάδας. Κάτω τα χέρια από την εκπαίδευση, δε θέλουμε τις αλλαγές σας, δε θέλουμε ακόμα μια μεσσιανιστική παρέμβαση. Αφήστε μας να δουλέψουμε και δώστε μας το δικαίωμα να κτίσουμε μια παιδεία που να μας αξίζει επιτέλους.
Ταλαιπωρημένη εκπαιδευτικός Μουσικής και Θεολογίας
Σχετικά με την ΠΔΣ:
Να γίνει πρόβλεψη για τον τρόπο ανάθεσης των μαθημάτων ΠΔΣ σε καθηγητές καθώς γίνεται εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών και της προϋπηρεσίας που λαμβάνουν.
Όλοι οι διευθυντές των σχολείων κάνουν διάφορες λαμογιές για να βάζουν τα παιδιά τους και τους συγγενείς τους!!
Πρόσφατο παράδειγμα στο ΓΕΛ Ελληνικού στην Αθήνα ο διευθυντής έβαλε την ίδια την κόρη του να κάνει ΠΔΣ σε φιλολογικά μαθήματα παρόλο που υπήρχαν καθηγητές με περισσότερα προσόντα.
Το ίδιο ισχύει σε πολλά σχολεία της επικράτειας.
Ονομάζομαι Σαρβανίδου Μαρία είμαι ωρομίσθια γαλλικών εδώ και 4 χρόνια. Για να συγκεντρώσω προϋπηρεσία και να διοριστώ έχω πάει σε διάφορους νομούς και έχω ξοδέψει πολλά χρήματα σε βενζίνη όπως χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι. Πιστεύω ότι δεν θα ψηφίσετε τις εξαγγελίες της υπουργού για κατάγηση του 60-40. Προτείνω να διατηρηθεί το ισχύον σύστημα γιατί σύμφωνα μ’αυτό έχουν σχεδιάσει το μέλλον τους χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Επίσης, δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο θα πρέπει να ξαναδουλέψω του χρόνου σαν ωρομίσθια και να πλήρωνω από την τσέπη μου τα μεταφορικά έξοδα εάν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τα μόρια της προϋπηρεσίας.
Περιμένω την απάντηση σας.
Αξιότιμη κ Υπουργέ
Το ΑΣΕΠ δεν αποδίδει τους άξιους όπως θεωρείται αλλά τους ευκαιριακά τυχερούς.
Προτείνω:
1) Διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης
2) Μεταβατικό στάδιο έως την πλήρη κατάργηση του ΑΣΕΠ.
θα επανέλθω για περαιτέρω δικαιολόγηση
με τιμη
Αξιότιμο Υπουργείο,
θα ήθελα να βρεθεί κάτι δίκαιο και να εφαρμοστεί μεγάλη μεταβατική περίοδος ώστε τα άτομα που είμαστε κοντά στους διοριστέους να μη χάσουμε τα μόρια μας για τον επόμενο ΑΣΕΠ. Για ένα μόριο έχασα το μόνιμο διορισμό και ούτε αναπληρώτρια δε μπορώ να πάω γιατί προηγούνται 2000 άτομα μπροστά μου στους πίνακες των αναπληρωτών. Είμαι ΠΕ 60 (νηπιαγωγός). Ελπίζω εμείς που ούτε αναπληρωτές πήγαμε, ούτε διοριστήκαμε να μην γίνουμε το «σάντουιτς» που θα «χάσει» μέσω του νέου συστήματος.Γίατί αν δεν εφαρμοστεί το νέο σύστημα του χρόνου -2010- εγώ και τα μόρια μου θα χάσω με το νέο σύστημα και δεν θα έχω προϋπηρεσία, κι έτσι όταν εφαρμοστεί το νέο σύστημα το 2011 πάλι χαμένη θα είμαι. Ναι, με το νέο σύστημα (αν εφαρμοζόταν) θα είχα ήδη φύγει αναπληρώτρια αλλά.. Σημαντικό είναι όπως προαναφέρθηκε να μην ερχόμαστε προ εκπλήξεως, να ξέρουμε από πριν τι θα ισχύει. Έστι, θα προτείνω προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς με επιτυχία στον τελευταίο ΑΣΕΠ που βρίσκονται κοτνά στις θέσεις διορισμού και σας παρακαλώ να αυξήσετε τα άτομα που παίρνετε με συμπληρωματικούς διορισμούς.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ
Διαβάζω στο Σύστημα προσλήψεων «…οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προυπηρεσίες μετα τον Ιούλιο του 2010.»
Ο γιος μου, πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης,που ορκίστηκε τον Ιούλιο του 2009, εκλήθη να εργαστεί και δεν αποδέχτηκε λόγω στράτευσής του στις 10 Νοεμβρίου.
Για λόγους σεβασμού στο σχολείο και τους μαθητές, τους οποίους θα ήταν υποχρεωμένος να εγκαταλείψει και έχοντας την βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα έχει αποφασιστική επίδραση στην πορεία του προς τον διορισμό, δεν απεδέχθη την πρόσκληση να εργαστεί έστω και για λίγο,χάνοντας έτσι την δυνατότητα να αποκτήση προυπηρεσία ,την οποία απέκτησαν οι γυναίκες συνάδελφοί του που κατετάγησαν στους πίνακες μετά απο αυτόν.
Η στράτευση -με τα νέα μέτρα που προτίθεστε να επιβάλλετε- λειτουργεί τιμωρητικά για κάθε νέο που στρατεύτηκε και η συνέπειά του σε αρχές αποδεικνύεται επιεικώς ανοησία.
Η δήλωσή σας ότι δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς από τις επικείμενες αλλαγές δεν ισχύει στην περίπτωση των στρατευμένων αλλά και όσων επέλεξαν μέχρι τώρα την φοίτησή τους σε Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, συγκεντρώνοντας από 17000 και πάνω μόρια στις εισαγωγικές για Πανεπιστήμια εξετάσεις, επιλογή που έγινε συνειδητά με διαμορφωμένο το πλαίσιο προσλήψεων.Ισως να ήταν διαφορετικές οι επιλογές τους εαν το πλαίσιο ήταν ρευστό.Οποιαδήποτε αλλαγή θα κάνει το Υπουργείο οφείλει να την κάνει για όποιον από φέτος επιλέξει τη φοίτησή του στα Παιδαγωγικά Τμήματα γνωρίζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο.Αυτό σημαίνει κατά την άποψή μου «μή αιφνιδιασμός».
Παρεμπιπτόντως δημιουργείτε πρόβλημα σε έναν κλάδο που δεν έχει.Υπάρχουν ΄και άλλοι τρόποι να ελεγχθεί το αδιάβλητο στη σειρά προσλήψεων και η πιθανή καταστρατήγησή του.Τα προβλήματα της Εκπαίδευσης είναι παρα πολλά και η κυοφορούμενη αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης είναι πολύ χαμηλά στην ιεράρχησή τους.
Οι πτυχιούχοι των παιδαγωγικών τμημάτων ανήκουν στην «αφρόκρεμα» των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. ΄Εχουν κριθεί με το πτυχίο τους επαρκέστατοι στην διδακτική και παιδαγωγική τους κατάρτιση και κανένα ΑΣΕΠ δεν νομιμοποιείται αυτό να το αμφισβητεί.Άλλωστε το ΑΣΕΠ είναι ενας θεσμός που δεν επικυρώνει πτυχία αλλά προσπαθεί να επιλέξει με κάποιο τρόπο ανάμεσα σε πολλούς ενδιαφερόμενους για λίγες θέσεις.Τι νόημα έχει όταν οι θέσεις είναι πολλές και οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψή τους λίγότεροι, όπως ισχύει για την Δημοτική Εκπαίδευση?
Κ. Υπουργέ,
ποιες είναι οι προθέσεις σας για την Τεχνική Εκπαίδευση στην Ελλάδα η οποία αργοπεθαίνει; Γιατί δεν τη στηρίζετε;
Πρέπει λοιπόν όλοι στην Ελλάδα να γίνουν φιλόλογοι, γιατροί, δικηγόροι, φυσικοί, μαθηματικοί κλπ; Δηλαδή μιλάμε για νέους ανθρώπους υποψήφιους σίγουρα για μία θέση. Αυτή της ανεργίας! Γιατί η Γερμανία έχει μία τόσο σοβαρή τεχνική εκπαίδευση και με αρκετά υψηλό ποσοστό συμμετεχόντων μαθητών, ενώ την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ‘σκοτωνόμαστε’ να κάνουμε τα παιδιά μας άνεργους; Δε θεωρείτε ότι η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει;
Και τοποθετούμαι:
1) Αύξηση των κονδυλίων για την τεχνική εκπαίδευση με ταυτόχρονη αναβάθμιση της. Όχι πλέον πάρκινγκ παιδιών που θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να περάσουν πιο εύκολα στα ΑΤΕΙ, ότι δε θα χρειάζεται να διαβάσουν κ.ο.κ. Ο νοών νοείτω..
2) Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά τις ΤΠΕ αλλά και τους συγγενείς κλάδους.
3) Αλλαγή – εκσυγχρονισμό των σχολικών βιβλίων
4) Εξοικείωση, χρήση του ebook κυρίως στις τεχνικές ειδικότητες που ασχολούνται με τις ΤΠΕ.
Κάντε τις τομές αυτές. Τολμήστε! Αλλιώς βλέπω να σας κατακλύζουν εσάς και τους επόμενους σας στη θέση αυτή, άνεργοι – πτυχιούχοι θεωρητικοί και όχι μόνο, που θα απαιτούν ένα διορισμό. Δώστε σε αυτή τη νεολαία λοιπόν άλλον εκπαιδευτικό προσανατολισμό…
Ευχαριστώ…
Το 2008 ανοίξαμε σθζήτηση για τον διορισμό υπέρ του ΑΣΕΠ και στείλλαμε το παρακάτω σε όλους τους φορείς Εκπαίδευσης :
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
Επειδή στην εποχή μας ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καίριος όσο ποτέ.
Επειδή στους νέους μας αξίζουν οι κατά το δυνατόν καλλίτεροι εκπαιδευτικοί.
Επειδή όλοι οι επιστήμονες πρέπει να έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν την είσοδο στην εκπαιδευτική οικογένεια.
Επειδή ο διορισμός μέσω της επετηρίδας αναγορεύει ως μόνο προσόν την ηλικία.
Επειδή οι κάθε είδους πίνακες διορισμού ,με βάση μόνο την προϋπηρεσία, μετατρέπουν τελικά την ελπίδα και την προσδοκία των πτυχιούχων να υπηρετήσουν το δημόσιο σχολείο σε πολιτική ομηρία και δίνουν ισχυρό άλλοθι στη διοίκηση για τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους
Επειδή για την επιλογή των εκπαιδευτικών το μόνο αντικειμενικό και δίκαιο κριτήριο είναι εκείνο των γνώσεων.
Επειδή μόνο ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ μπορεί να εξασφαλίσει την αντικειμενικότητα και την ισοπολιτεία.
Επειδή πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις μεθοδικά υποσκάπτουν την επιλογή μέσω ΑΣΕΠ.
Εμείς οι υπογραφόμενοι εκπαιδευτικοί – πολίτες ζητάμε από την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών να εναρμονισθούν με την θέληση της κοινωνίας και τις ανάγκες των καιρών ώστε ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία.
Ζητάμε δε:
α) Το ΑΣΕΠ να ορθολογικοποιήσει , αλλά και να προσδιορίσει για κάθε μάθημα , την εξεταστέα ύλη και να την ευθυγραμμίσει στο μέτρο του δυνατού με τη διδασκόμενη στα β΄θμια εκπαίδευση ύλη με πιθανές προεκτάσεις σε βασικές ενότητες του α ΄ έτους στο Πανεπιστήμιο και γενικα σε εκείνους τους χώρους που η γνώση τους συνθέτει μια ολοκληρωμένη εικόνα του εκπαιδευτικού στο γνωστικό αντικείμενο Ο βαθμός στο γνωστικό αντικείμενο να αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας και η επιτυχία να έχει βάση το 50% .
β) Το ΑΣΕΠ οφείλει να ανακοινώνει την προκήρυξη των διαγωνισμών ένα τουλάχιστον εξάμηνο νωρίτερα, προσδιορίζοντας με ακρίβεια την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.
γ) Το ΑΣΕΠ να ορίζει με διαφάνεια και να ανακοινώνει τα μέλη των επιτροπών(Πανεπιστημιακοί καθηγητές) .
δ) Τα παιδαγωγικά να εξετάζονται με αντικειμενικό σύστημα(όπως σήμερα) και ο βαθμός τους να αποτελεί το 30% της συνολικής βαθμολογίας στα τρία( μέχρι τώρα) εξεταζόμενα πεδία. Ως βάση να ορίζεται το 50%
ε) Ο τρόπος εξέτασης στη διδακτική να γίνει πιο συγκεκριμένος και η βαθμολογία να αποτελεί το 20% της συνολικής βαθμολογίας(μια και δεν μπορεί να αντικειμενικοποιηθεί). Βάση να οριστεί το 50%.
στ) Να υπάρχει το δικαίωμα στην πρόσβαση και απόκτηση φωτοτυπίας του γραπτιού , καθώς και το δικαίωμα ένστασης .
Ακολουθούν Υπογραφές
ΟΝΟΜΑ ΕΠΩΝΥΜΟ ΙΔΙΟΤΗΤΑ e-mail
1.Βασίλης Στεφανίδης Καθηγητής Β΄βαθμιας-Κομοτηνή bilstef at gmail dot com
2.Νικόλαος Μαυρογιάννης Καθηγητής Β΄βαθμιας-Αθήνα mavrogiannis#gmail.com
3.Ευθύμιος Σουκαράς Καθηγητής Β¨βάθμιας-Αθήνα soukaras at gmail.com
4.Σπύρος Καρδαμίτσης Καθηγητής Β΄βάθμιας-Αθήνα spyroskardamitsis#hotmail.com
5.Ιωαννης Δρενος Καθηγητης Β’ βαθμιας-Θεσσαλονικη drioa at yahoo.gr
6.Σταμάτιος Κιούσης Καθηγητής Β΄ βάθμιας-Αθήνα skious@pathfinder.gr
7.Νικόλαος Καγιάρας Καθηγητής Β΄βάθμιας-Ευρυτανία kaginick at yahoo dot gr
8.Γεράσιμος Χατζόπουλο Ωρομίσθιος καθηγητής Ββάθμιας Αθήνα mac190604@gmail.com
9.Κων/νος Σερίφης Καθηγητής Β΄βάθμιας – Καρδίτσα k-ser@otenet.gr
10.Χαράλαμπος Στεργίου Καθηγητής Β’ θμιας εκπαίδευσης – Χαλκίδα , stergiu@otenet.gr
11.Γιάννης Παπαμικρούλης Καθηγητής Β’θμιας εκπαίδευσης –Αθήνα gpmicro@pathfinder.gr
12. Θόδωρος Μπόλης, Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων tbolis@uoi.gr; Συμφωνώ ανεπιφύλακτα!
13. Αλέξανδρος Συγκελάκης, σε λίγους μήνες Καθηγητής Β-βάθμιας (με ΑΣΕΠ), ags at math dot uoc dot gr
14. Σταύρος Σταυρόπουλος Καθηγητής Β΄θμιας εκπαίδευσης- Καστοριά steeve62 at otenet dot gr
15. Γεωργουλάκη Ζαμπία Μαθηματικός-φροντιστής Πειραιάς bessy_zg at yahoo dot gr
16.Μουζουρέλης Γιωργος Καθηγητής Β’θμιας εκπαίδευσης – Αθήνα gmouzou ατ sch.gr
17. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ Καθηγητής Β’θμιας Αρκαλοχώρι spiridakisa ατ gmail.com
18. Νίκος Ιωσηφίδης Μαθηματικός – Φροντιστής Βέροια iossifid ατ yahoo.gr
19. Τηλέγραφος Κώστας Μαθηματικός – Αλεξ/πολη thlegraf@otenet.gr
20 . Μάλλιαρης Χρήστος Καθηγητής Β/μιας Αθήνα malliaris@sch.gr
21. Λεμονίδου Μαρία συνταξιούχος XA….IA at pathfinder.gr
22. ΛΕΥΚΗ ΤΖΙΑΒΑΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟς
23 . Μωυσιδου ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟς
24. Μα…..ου Αν……….α Ιδιωτική Υπάλληλος nm….o at pathfinder.gr
25.Παναγιωτίδης Βασίλης Μαθηματικός Αλεξανδρούπολη s93060@hotmail.com
26. Καστόρας Νίκος σε λίγους μήνες καθηγητής Β/θμιας (ΑΣΕΠ) nkas@otenet.gr
27. Πολυκρατης Αντώνης Μαθηματικός polykratis_a@yahoo.gr
28.Δημήτρης Ποιμενίδης Καθηγητής Β’βάθμιας εκπαίδευσης-θάσος sonomATotenetDOTgr
29. Βασίλης Σιώχος Μαθηματικός vsiochos AT yahoo dot com
30. Α…..ου Π………ή δασκάλα πρωτοβάθμια εκπαίδευση kyra_daskala ατ yahoo.gr
31. Χαράλαμπος Λεμονίδης Καθηγητής Διδακτικής Μαθηματικών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας e-mail: lemonidi@auth.gr
32. Δεληγιάννη Ελένη Μαθηματικός eldeli at pahtfinder.gr
33. ΓΡΑΨΑ ΕΛΕΝΗ Καθηγήτρια γαλλικών grapelena@yahoo.gr
34. Αλέξανδρος Ντόζης, Φυσικός, Εκπαιδευτικός Β/θμιας – Θεσσαλονίκη koumound@sch.gr
35. Αντωνος Αθανασιος Καθηγητης Α’βαθμιας Αθηνα
36. Τάνια Παπατζήκα, Φυσικός – Θεσσαλονίκη
37. ΓΚΑΓΚΑΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ mgagaoudakis@yahoo.gr
38. Καλυβιάνου Δήμητρα Καθηγήτρια Β/θμιας -Χαλκιδική Φυσικός
39. Καραμανίδου Αντιγόνη, Καθηγήτρια Β΄θμιας εκπαίδευσης- Θεσ/νίκη, manigoni@otenet.gr
40. Σμαρώ Μ. Φιλόλογος (επιτυχούσα και μη διορισθείσα) email anwtatos@fatima.gr
41. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ dimitrispantazis@yahoo.gr
42. ΑΛΙΦΕΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΦΥΣΙΚΟΣ
43. ΝΙΚΗΤΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ( ; )
44. ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΙΓΓΟΣ , ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ , aggelosvita@gmail.com
45. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΛΑΜΠΙΔΩΝΗ, ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ
46 . Λαφατζής Δημήτρης Φυσικός (lafatzis@ipta.demokritos.gr)
47. Μερεντίτης Χρήστος φιλόλογος τηλέφωνο: 2109712789 & 6972536645
xmerentitis@yahoo.gr
48 . ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕ11 694….533
49. ΧΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ, ΧΗΜΙΚΟΣ, Διοριστέα ΑΣΕΠ 2006
50. Βενιζελέας Ηλίας Καθηγητής Βθμιας Αθήνα eliven2@yahoo.gr
51. Παπαγγελής Θρασύβουλος , ΠΕ03 , thrass at pathfinder dot gr
52. Τρου…….ά Μ……α ΠΕ 04.02-Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης- ……oς
53. Κωνσταντίνος Βαμβάτσικος, σε λίγους μήνες Καθηγητής Β-βάθμιας (διοριστέος από
ΑΣΕΠ ή ίσως και με προϋπηρεσία), k_vamvatsikos@yahoo.gr
54. Κυριακόπουλος Αντώνης Μαθηματικός – Συγγραφέας ΑΘΗΝΑ a_kiriak[-at-]
otenet.gr
55. Γιώτα Αντιγόνη ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ, ΔΙΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ.
56.Ανδρέας Λύκος καθηγητής β΄βαθμιας Κομοτηνή likan at sch.gr
57.Στοϊκίδης Αναστάσιος καθηγητής β΄βαθμιας Κομοτηνή anstoikidis ατ hotmail.com
58. Σπηλιώτης Γεώργιος καθηγητής β΄βαθμιας Κομοτηνή
59.Καλφοπούλου Κατερίνα καθηγήτρια β΄βαθμιας Θεσ/νικη kalfokat at gmail.com
60. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕ11-Α ΒΑΘΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ SHAWNKEMP77@YAHOO.COM
61. Μπουχέλος Μιχάλης ΠΕ02 Φιλολόγων δις επιτυχών μη διοριστέος στους ΑΣΕΠ ntountouni at hotmail.com;
62. Μαυρογένης Παναγιώτης Μηχανικος Πληροφοριακων & Επικοινωνιακων Συστηματων Καθηγητης Β/Βαθμιας Εκπαιδευσης teikal at mavrogenis.com
63. ΓΡΙΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕ-03 Δ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ grivasvivi at freemail.gr
64. Ζάκκας Αλέξανδρος, τρις επιτυχών ΑΣΕΠ, ιδ υπάλληλος
65. Γιώργος Καρτελιάς καθηγητής Β/θμιας εκπ/σης – Αθήνα Giorgoskartelias at yahoo.gr
66. Κυριαζής Χρήστος μαθηματικός ckyria11 ατ freemail.gr
67. Αμπράζη Ζωή δασκάλα zoi at sch.gr
68. Νάνος Αθανάσιος ΠΕ11 Β/Βαθμια Εκπαίδευση nanosth at gmail.com
69. Στέλιος Μαργαρίτης μαθηματικός ΠΕ-03 διοριστέος από Ασεπ το 2005 stelmarg7 at yahoo.gr
70. Δούκας Κωνσταντίνος Καθηγητής Β/θμιας ΠΕ04.01 Διορισθείς απο ΑΣΕΠ dukever@yahoo.gr
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ:
Είμαι αδιόριστη φιλόλογος, επιτυχούσα στο ΑΣΕΠ δύο φορές, εντάχθηκα στον πίνακα αναπληρωτών λόγω της βαθμολογίας μου στο διαγωνισμό(74.5 η δική μου, 74.8 ο τελευταίος διοριστέος). Κι αυτό ήταν το μοναδικό κριτήριο ένταξής μου. Κι έρχεστε εσείς κα υπουργέ και οι συναρμόδιοι να καταργήσετε τα κεκτημένα μας, να ακυρώσετε τη δουλειά μας μέσα στα σχολεία, να διαγράψετε ό,τι ιερότερο έχουμε προσφέρει στη δημόσια παιδεία εδώ και τόσα χρόνια. ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΩΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. Με το ισχύον σύστημα κι εγώ, όπως και τόσοι άλλοι συνάδελφοι, θα διοριζόμουν σε δύο χρόνια. Και ξαφνικά ανατρέπετΕ τα πάντα… Είστε έτοιμοι να διαπράξετε μια κατάφωρη κοινωνική αδικία. Αξιολογείστε την κατάσταση καλύτερα, δώστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μεταβατικής περιόδου ώστε να μονιμοποιηθούμε όλοι εμείς που μας χρησιμοποιεί το σύστημα για να κλείνουμε τις τρύπες του χρόνια τώρα. Κανένας ΑΣΕΠ δεν μπορεί να ΚΡΙΝΕΙ το έργο που προσφέρουμε, καθώς η ύλη και ο τρόπος εξέτασης δεν ανταποκρίνονται στη σχολική πραγματικότητα…
Η τύχη μας βρίσκεται στα χέρια σας.