Άρθρο 18 Επιλογή  μαθητών

1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής. 

2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.

3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..   

 4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας  και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.

5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.

6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..   

7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το  δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:38 | Ευαγγελία Μαυρίδου

    Αγαπητή κ. Κεραμέως,

    Έως τώρα το έργο σας είναι αξιόλογο και όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές σας παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις ελπίδες για βελτίωση της παιδείας στη νέα Κυβέρνηση – που όλοι στηρίζουμε – και σε εσάς Υπουργέ μου. Ακούμε την αντιπολίτευση να σας καταλογίζει ότι με αυτή σας την πρόταση επιδιώκετε να ενισχύσετε την παραπαιδεία, αφού για άλλη μία φορά εκεί θα καταφύγουν τα παιδιά, πάνω σε μία απέλπιδα προσπάθεια τους να παραμείνουν στο ίδιο σχολείο για το οποίο μόχθησαν μετά την έκτη Δημοτικού. Γνωρίζουν ότι θα είναι η χαριστική βολή στην περίοδο και τα χρόνια αυτά που η διατήρηση σταθερότητας συνάδει με τη ψυχική τους υγεία και ισορροπία .Γνωρίζουν παρά το νεαρό της ηλικίας τους ότι θα διαπράξετε μεγάλο αδίκημα εις βάρος τους, ότι όλες οι επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών των Προτύπων σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν σημαίνουν κάτι για κάποιους. Για κάποιους όμως που κρατούν τις τύχες και τις ζωές των παιδιών? Εκεί θα βρείτε όλα αυτά τα «Πρότυπα» παιδιά απέναντί σας, όχι δίπλα σας. Γιατί δεν θα έχετε κατανοήσει το μόχθο τους, τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, καθώς για τους μαθητές αυτούς το να φοιτούν στα σχολεία αυτά ήταν όνειρο ζωής, μιας ζωής που κανείς δεν θα στεκόταν εμπόδιο. Ας μην γίνετε εσείς το πρώτο εμπόδιο, κανείς δεν θα μπορούσε να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο και δεν υπάρχει λόγος. Συζητήστε με τους εκπροσώπους των σχολείων, όλοι έχουν μία ευκαιρία, ακόμα και οι μελλοθάνατοι. Μην επαναλαμβάνεται λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αν κάτι λειτουργεί σωστά, μην προκαλέσετε καταστροφή με παρεμβάσεις.

    Μία μητέρα.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:29 | Μαίρη Σ.

    Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

    Ως γονείς μαθητών που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, παρακαλούμε να εξαιρεθούν τα παιδιά της Α’ και Β’ Γυμνασίου των Πρότυπων Γυμνασίων από τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, αφού έχουν ήδη εξετασθεί και αποδείξει την αξία τους, αλλά και την αποδεικνύουν καθημερινά, αν δει κανείς τα αποτελέσματά τους, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν σε ένα απαιτητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    Τα παιδιά αυτά μπήκαν στα Πρότυπα Γυμνάσια γνωρίζοντας κατά την εισαγωγή τους ότι θα συνεχίζουν αυτοδίκαια τη φοίτησή τους και στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια.

    Με την ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ αλλαγή του νομικού πλαισίου, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση και το κράτος καθίσταται αναξιόπιστο προς τον πολίτη.

    Επίσης, το μέτρο αυτό πλήττει την αξιοπιστία και το κύρος των Πρότυπων Γυμνασίων καθώς αμφισβητεί το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών τους.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:27 | Ιωάννης Μ.

    Είμαστε υπέρ της αριστείας, γι αυτό και στέλνουμε τα παιδιά μας σε πρότυπα σχολεία, επιζητώντας το καλύτερο γι αυτά. Κρίνονται συνέχεια, με τεστ, αξιολογήσεις κλπ κι όσα δεν αντέχουν αλλάζουν σχολικό περιβάλλον.
    Πόσο βάρβαρο, αντιπαιδαγωγικό και άδικο είναι, να έχει εισαχθεί ένα παιδί με εξετάσεις, αντιμετωπίζοντας μεγάλο ανταγωνισμό, να γνωρίζει ότι θα συνεχίσει στο ίδιο λύκειο και τώρα να έρχεστε να το αναγκάσετε να ξαναπεράσει τον ίδιο εφιάλτη εξετάσεων για ελάχιστες θέσεις, για να διατηρήσει την θέση στο σχολείο που εξαρχής του είχατε υποσχεθεί.
    Αναθεωρήστε άμεσα την απόφασή σας να επανεξετάζονται τα παιδιά για την εισαγωγή τους σε πρότυπα λύκεια.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:25 | ΜΑΡΙΑ ΙΩ. ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΟΥ

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ
    Είχα ένα όνειρο, όταν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και όλων των άλλων Υπουργείων, έγινε σαφές, ότι σημαντικός γνώμονας στην υλοποίηση των αποφάσεων Σας, θα ήταν, να «αφουγκράζεστε τις φωνές» όλων μας και να προχωρείτε με βάση αυτές, στο μέτρο βέβαια, που κάτι τέτοιο, ήταν εφικτό, όπως είναι στην περίπτωση αυτή.
    Ήταν πραγματικά μεγάλη απογοήτευση, όταν τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιό σας για την Παιδεία, η ύπαρξη του άρθρου 18.
    Αυτό είναι κατάφωρα αντίθετο στην Αρχή της Προστατευόμενης εμπιστοσύνης του Διοικουμένου σε συνδυασμό με την Αρχή της καλής πίστης του Διοικουμένου.
    Η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για τα Πρότυπα Σχολεία και μάλιστα αναδρομικά, για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α΄ και Β΄ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, προκειμένου τα παιδιά αυτά, που ήδη έχουν αποδείξει την αξία και την αριστεία τους, με νέες εξετάσεις, να εισέρχονται στην Α΄ Λυκείου, θεωρώ, ότι είναι μέτρο κοινωνικά άδικο και νομικά αδόκιμο, αφού καλούνται παιδιά τα οποία έχουν ήδη αποδείξει την αξία και την αριστεία τους, [υποβαλλόμενα σε σκληρή δοκιμασία, μελετώντας και απέχοντας από τα όσα φυσιολογικά θα έκαναν, αν δεν είχαν τόσο υψηλούς στόχους], να μετάσχουν σε νέες εξετάσεις, υπό το νέο καθεστώς που εσείς θέτετε.
    Τα παιδιά αυτά, στην ηλικία των 11 ετών, «κατέθεσαν την ψυχή τους», για να προετοιμαστούν για τις [σκληρές], εισαγωγικές εξετάσεις, κατανάλωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στην μελέτη, δεν λύγισαν ψυχολογικά, και άντεξαν το βάρος, και όταν πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν η εισαγωγή τους στο Πρότυπο Σχολείο της επιλογής τους, ένοιωθαν ότι, οι κόποι τους απέδωσαν, άρχισαν να ατενίζουν το σχολικό μέλλον τους με αισιοδοξία και έθεσαν, τα ίδια τα παιδιά, τις βάσεις για την μελλοντική πορεία τους.
    Κυρία Υπουργέ, με την επίμαχη διάταξη του άρθρου 18, ανατρέπονται πολλά στην οικογένεια. Η Διοίκηση οφείλει να ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ τα όσα η ίδια καθιέρωσε με την συμπεριφορά της, και μάλιστα με την μέχρις στιγμής κείμενη νομοθεσία, με βάση την οποία προβλεπόταν η αυτοδίκαιη εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο, όλων των μαθητών που θα ολοκλήρωναν με επιτυχία τις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ΄ Γυμνασίου.
    Θεωρώ, ότι θα πρέπει να τεθεί, για τους ήδη φοιτούντες στην Α΄και Β΄τάξη του Γυμνασίου, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, και να υπάρξει καθεστώς απαλλαγής από τις σχετικές εξετάσεις.
    ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ότι θα υπάρξει από την πλευρά του Υπουργείου, αυτή η μεταβατική διάταξη για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στις Α΄ και Β΄τάξεις των Προτύπων Σχολείων,
    ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ότι το Υπουργείο, «θα τείνει ευήκοον ους» στις φωνές αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους,
    ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ότι η Ελλάδα μας με τους επικεφαλής των Υπουργείων της, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, και θα διορθώσει την ΑΒΛΕΨΙΑ, που παρεισέφρησε στο άρθρο 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
    ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, που ελπίζω να μην μείνει όνειρο………….

    Μαρία Ι. Τσαγγαρίδου
    Δικηγόρος [Πνευματική μητέρα φοιτούντος στην Β΄ Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου των ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ]

  • 4 Μαΐου 2020, 10:24 | Α.Κ

    Το αρθρο 18 ειναι απαραδεκτο στο συνολο του.Το εχουν αναλυσει 1000 και πλεον ατομα.ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ,ΑΝΗΘΙΚΟ,ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ,ΒΑΘΕΙΑ ΑΔΙΚΟ.
    Το υπουργειο ακουει η κωφαινει;
    Θα μας βρειτε απεναντι σας αν το ψηφισετε.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:22 | Θοδωρής Πατέλης

    Είμαι μαθητής της Β’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και θέλω να εκφράσω την έντονη αντίθεση μου με την καθιέρωση εξετάσεων για εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο. Του χρόνου εγώ και οι συμμαθητές μου θα είμαστε στην Τρίτη Γυμνασίου. Θα διαβάζουμε για τα καθημερινά μαθήματα, θα ασχολούμαστε με τους ομίλους μας, με τις ξένες γλώσσες και τις μουσικές και αθλητικές δραστηριότητες που θα έχει ο καθένας από μας. Πέρα από αυτά λοιπόν, θα πρέπει να βρούμε χρόνο και δύναμη να προετοιμαστούμε για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο, με κίνδυνο κάποιοι από μας να μείνουμε εκτός Προτύπου Λυκείου, εκτός του σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο περάσαμε τα γυμνασιακά μας χρόνια. Σας παρακαλώ να εξετάσετε τα επιχειρήματα μας και να καταργήσετε το άρθρο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο ή τουλάχιστον, οι τωρινές Α και Β Γυμνασίου να εξαιρεθούν από αυτές τις εξετάσεις, καθώς η υπουργική απόφαση για τον διαγωνισμό με τον οποίο μπήκαμε στο Γυμνάσιο δεν προέβλεπε να ξαναδώσουμε εξετάσεις για το Λύκειο.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:17 | Ανάργυρος Μαρμαρινός

    Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για τους μαθητές που φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια προκειμένου να εισαχθούν στο αντίστοιχο πρότυπο Λύκειο. Οι μαθητές αυτοί αφού έδωσαν εξετάσεις και εισήχθησαν στο πρότυπο Γυμνάσιο, φοίτησαν, έκαναν παρέες συναναστροφές και δεσμούς, καλούνται να επανεξεταστούν για να μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο τους, με τους συμμαθητές τους (αντιπαιδαγωγικό).
    Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στους ήδη φοιτούντες μαθητές των προτύπων Γυμνασίων, επέλεξαν τη φοίτησή τους στα σχολεία αυτά, γνωρίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να ξαναδώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο αντίστοιχο πρότυπο Λύκειο, αφού ο ισχύων νόμος τους εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα. Δεν μπορεί στη μέση των σπουδών τους να αλλάζουν οι συνθήκες και να καλούνται να δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή στο Λύκειο. Αν το γνώριζαν αυτό από πριν, είναι πιθανό να μην έκαναν την ίδια επιλογή, αφού για πολλούς (γονείς) η ομαλή σχολική ζωή (των παιδιών τους) είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής του σχολείου φοίτησης.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:11 | Χαλιώτης Δημήτρης

    Ο γιος μου φοιτά στο πρότυπο γυμνάσιο Αναβρύτων.Υπαρχουν παρα πολλά παιδιά με δυνατά μυαλά που ήδη από το δημοτικό είχαν απογοητευτεί από την μετριότητα της εκπαίδευσης σε αυτά και διψούσαν για μάθηση.Για αυτό θέλησαν να δώσουν εξετάσεις για την προαγωγή τους σε ένα αξιόλογο γυμνάσιο που θα τους έδινε την ευκαιρία να αναπτύξουν το πνεύμα τους και τις δεξιότητες τους! Τώρα θα καταδικάσετε κάποια από αυτά να γυρίσουν στα γενικά λύκεια, έτσι τους στερείτε το δικαίωμα τους στην υψηλή ποιότητα Παιδείας που είχαν.Με πιο δικαίωμα ακρωτηριαζετε το πνεύμα αυτών των παιδιών? Είναι δημοκρατία αυτό?Με πιο δικαίωμα σβήνετε τα όνειρα αυτών των παιδιών που στην τελική αρίστευσαν και είναι κεκτημένο τους αυτό το όνειρο.θελετε ή δε θέλετε άριστους μαθητές? Γιατίαπό αυτούς θα προκύψουν οι αυριανοι άριστοι επιστήμονες με ελεύθερο πνεύμα και κριτική σκέψη.Λυπαμαι πραγματικά

  • 4 Μαΐου 2020, 10:04 | Μιχάλης Δρετάκης

    εια σας
    Στην παράγραφο 2 αναφέρεται:
    «Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια.»

    Πρόκειται για μια μεγάλη αδικία για τα Πειραματικά Σχολεία σε σχέση με άλλα που έχουν δωρεάν μετακίνηση από Δήμους της κάθε περιοχής. Εμείς έχουμε παιδιά στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, και από του χρόνου στο Πειραματικό Λύκειο και η μετακίνηση των παιδιών αποτελεί μεγάλο πρόβληαμ σε καθημερινή βάση. Καθώς μάλιστα για πολλούς από μας δεν υπάρχει απευθείας γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου και δεν μας καλύπτει ούτε η «ειδκή γραμμή» του ΚΤΕΛ που πληρώνει ο Σύλλογος Γονέων (με διπλάσιο αντίτιμο ανά παιδί άπό όσο το ήδη ακριβό εισητήριο!) υποχρεωνόμαστε σε μετακινήσεις με τα ιδιωτικά μας οχήματα χάνοντας ώρες εργασίας ή αναγκάζοντας τα παιδιά σε μαγάλη αναμονή.

    Εχουν κατά καιρούς γίνει αιτήματα στο Υπουργείο που δεν έχουν εισακουστεί.
    Θεωρώ ότι δεν είναι δύσκολη η μεταφορά με δύο λεωδφορεία του ΚΤΕΛ από τις 2 πλευρές της πόλης αρκεί να προβλεφθεί το μικρό κονδύλι πουα απαιτε΄ται για να σταματήσει αυτή η αδικία.

  • 4 Μαΐου 2020, 10:03 | Άννα Γαβαλά

    Γιατί τα παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια να είναι τα μόνα στην ελληνική δημόσια παιδεία που υποχρεώνονται σε εξετάσεις για να εισαχθούν στο λύκειο;

    Δεν έχουν ήδη αξιολογηθεί με αδιάβλητες και πολύ απαιτητικές εξετάσεις για να εισαχθούν στο γυμνάσιο;

    Γιατί απειλείτε δεκαπεντάχρονα παιδιά με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος;

  • 4 Μαΐου 2020, 09:55 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΔΗΣ

    Η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 18 είναι προβληματική όσον αφορά την θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ Λυκείου των Πρότυπων Σχολείων (ακριβέστερα των Πρότυπων Γενικών Λυκείων).
    Με την διάταξη αυτή θεσπίζεται ότι ένας μαθητής, ο οποίος έχει εισαχθεί σε Πρότυπο Γυμνάσιο, θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις, μαζί με μαθητές άλλων σχολείων, για να εισαχθεί στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο.

    1) Από την Αιτιολογική Έκθεση του νόμου γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια παιδαγωγική μελέτη, στην οποία να βασίζεται η επιλογή του σχεδίου νόμου για θέσπιση εξετάσεων (τεστ δεξιοτήτων) για την εισαγωγή στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, εμπειρικές παρατηρήσεις και γενικά μια επιστημονική αξιολογική μελέτη, η οποία να συνηγορεί υπέρ της ανάγκης θέσπισης εισαγωγικών εξετάσεων για την εισαγωγή στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρόκειται για μια νομοθετική διάταξη που εισάγει μια εξαίρεση (σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία και τους μαθητές που φοιτούν σε άλλα Γυμνάσια), θα πρέπει να υπάρχει και μια σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση που να επιβάλλει ή τουλάχιστον να δικαιολογεί την εξαίρεση αυτή. Δυστυχώς φαίνεται ότι μια τέτοια παιδαγωγική τεκμηρίωση απουσιάζει και η επιλογή του σχεδίου νόμου εμφανίζεται ως μια εντυπωσιοθηρική αλλά επιφανειακή και αστόχαστη ρύθμιση που συνδέεται με άνευ περιεχομένου προτάγματα (αριστεία), χωρίς να έχει επαρκή επιστημονική – παιδαγωγική θεμελίωση.

    2) Ειδικά η έλλειψη πρόβλεψης μιας ευρείας μεταβατικής ρύθμισης (άρθρο 56), η οποία να προβλέπει την σταδιακή μετάβαση στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για το Πρότυπο Γενικό Λύκειο, το οποίο (σύστημα) θα μπορεί να ισχύει μόνο για τους μαθητές, οι οποίοι θα έχουν εισαχθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια μετά από την έναρξη εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης, καθιστά την διάταξη αντίθετη προς το Σύνταγμα. Οι μαθητές, οι οποίοι εισήχθησαν στα Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια) επί τη βάσει των προηγούμενων νομοθετικών διατάξεων με συγκεκριμένο πλαίσιο και θεμελιωμένο δικαίωμα συνέχισης της φοίτησής τους στο Λύκειο του Πρότυπου Σχολείου, δεν επιτρέπεται να θίγονται στο συνταγματικό δικαίωμά τους για δωρεάν δημόσια παιδεία, όπως αυτό έχει ήδη κατοχυρωθεί.

    3) Από παιδαγωγικής – εκπαιδευτικής άποψης, η προτεινόμενη διάταξη εναρμονίζεται επιδερμικά και φαινομενικά με την στοχοθεσία του σχεδίου νόμου (άρθρο 11) για την καλλιέργεια της «ιδέας της αριστείας», αλλά παραβλέπει την ανάγκη για ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών που αποτελεί και τον σκοπό της δημόσιας παιδείας στα Πρότυπα Σχολεία (βλ. το άρθρο 36 του Ν. 3966/2011). Η ανάγκη εξασφάλισης μιας συνεχούς αξιολόγησης στους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων (τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους όσο και για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο) αλλά και παροχής ευκαιρίας και σε άλλους μαθητές να εισέλθουν στα Πρότυπα Γενικά Λύκεια, μπορεί να εξυπηρετηθεί αφενός με την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης και αποκλεισμού για τους ήδη μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων (σε όλη την τριετία της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο) και αφετέρου με την σταδιακή δημιουργία ενός πρόσθετου αριθμού θέσεων για τα Πρότυπα Λύκεια, ώστε να επιτρέπεται η είσοδος και νέων μαθητών.

    Παρακαλώ πολύ οι ανωτέρω παρατηρήσεις να μην αποκρουσθούν ή απορριφθούν με το ψευτο-επιχείρημα ότι όσοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην συγκεκριμένη διάταξη και σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου απλώς «φοβούνται την αξιολόγηση». Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.
    Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση και η επιβράβευση της αριστείας δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως ένα στεγνό πρόταγμα και άνευ περιεχομένου αξίωμα που δημιουργεί τη δική του δυναμική και να παραβλέπει ή και να παραβλάπτει την ανάγκη για ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή και να οδηγεί στην κατασκευή μηχανών βαθμολογικής αριστείας χωρίς προσωπικότητα και αρμονία.

    Στέφανος Φουρτουνίδης
    πατέρας μαθήτριας Πρότυπου Γυμνασίου

  • 4 Μαΐου 2020, 09:51 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
    Είμαι γονέας δύο μαθητών που φοιτούν στην Α΄ και Β΄ τάξη Προτύπου Γυμνασίου και επιθυμώ να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου όσον αφορά στην επαναξιολόγηση των μαθητών στην Γ Λυκείου, προκειμένου να προαχθούν στο Λύκειο .
    Αρχικά, να διαβεβαιώσω για το ότι τα παιδιά που φοιτούν σε Πρότυπα Σχολεία καταβάλλουν ήδη τεράστια προσπάθεια καθημερινά για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και απαιτήσεις των σχολικών προγραμμάτων αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικών καθηγητών τους. Κατ΄ αρχάς τα παιδιά που πήραν μια τόσο σημαντική απόφαση (να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις στην ΣΤ Δημοτικού) σε πολύ τρυφερή ηλικία, όταν θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το παιχνίδι, με τους φίλους τους, με ξεκούραση, τον ελεύθερο τους χρόνο, στερήθηκαν πολλά για 9 μήνες τουλάχιστον ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που προετοιμάζονταν ακόμη και για δύο σχολικές χρονιές.
    Η διαφορά όμως είναι πως αυτά τα παιδιά δεσμεύθηκαν με την αρχική του επιλογή, να περάσουν δηλαδή τα χρόνια του Γυμνασίου αλλά και του Λυκείου στο Πρότυπο Σχολείο. Είναι σίγουρο, πως πολλά από αυτά θα αρνούνταν να κάνουν έστω μια προσπάθεια με τη σκέψη πως ύστερα από 3 χρόνια θα έμπαιναν ξανά στη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων.
    Έτσι, οι μαθητές της Ά και ΄Β τάξης Γυμνασίου αδικούνται περισσότερο από όλους, καθώς όροι της «συμφωνίας» που έκαναν καταπατούνται.
    Επίσης, να υπενθυμίσω πως πάνω από το 95% των μαθητών των Προτύπων Σχολείων αριστεύουν κάθε χρονιά, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και είναι αφοσιωμένα στον στόχο τους, δηλαδή την επιτυχία τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την εισαγωγή τους στη Σχολή που επιθυμούν. Είναι βέβαιο, πως όσοι δεν καταφέρνουν να αντέξουν την πίεση και το άγχος της συγκεκριμένης καθημερινότητας, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποχωρίσουν και να επιστρέψουν στο σχολείο της γειτονιάς τους. Αν θεωρείτε πως πολλοί από τους μαθητές επαναπαύονται και δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με εκείνο από όταν ξεκίνησαν αυτή τους τη σταδιοδρομία, μπορείτε να τους αξιολογήσετε με βάση τον Μέσο Όρο των μαθητών του κάθε σχολείου.
    Προσθέτοντας ακόμη μια ενδιάμεση εξεταστική διαδικασία στην Γ΄ Γυμνασίου, θεωρώ ότι το μόνο που θα επιτευχθεί, θα είναι η πλήρης αφοσίωση των μαθητών στα μαθήματα τα οποία θα δώσουν τις προαγωγικές εξετάσεις, παραμελώντας ή έστω θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα μαθήματα (το παράδειγμα της Γ΄ Λυκείου είναι αδιαμφισβήτητο)
    Για τους γονείς το πιθανότερο είναι να επωμισθούν άλλο ένα δυσβάστακτο οικονομικό κόστος αφού η αναζήτηση πρόσθετης βοήθειας (φροντιστήρια) θα είναι μονόδρομος, καθώς όπως αναμένεται ο συναγωνισμός (ή καλύτερα ανταγωνισμός) μεταξύ των υποψηφίων αναμένεται πολύ μεγάλος, όπως άλλωστε και στην ΣΤ Δημοτικού.
    Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα παιδιά αυτά είναι άξια, αφού όχι μόνο δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στο σχολικό τους περιβάλλον, αλλά έχουν μια πολύ ώριμη στάση, καθώς ξυπνούν πολύ νωρίτερα από τα παιδιά της ηλικίας τους που μεταβαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, κάτι το οποίο, σε συνάρτηση με τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος στο σπίτι μέχρι αργά, οδηγεί σε έλλειψη ύπνου και σημαντική κούραση. Πιστεύω, έτσι, πως αυτοί οι μαθητές αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ονομαζόμενου Προτύπου Σχολείου, δείχνοντας αδιάκοπα τη θέλησή τους για εκμάθηση και αριστεία. Πώς, λοιπόν, οι μαθητές αυτοί να θέλουν να συνεχίσουν, αφού αντί να επιβραβεύονται, τιμωρούνται, ουσιαστικά, με συνεχείς εξετάσεις;
    Εν κατακλείδι, ελπίζουμε να λάβετε υπόψη του κόπου που έχουν ήδη καταβάλει τα παιδιά για να εισαχθούν στα Πρότυπα Σχολεία και να μην αποτελέσει το εν λόγω νομοσχέδιο τροχοπέδη για τα όνειρά τους.
    Με εκτίμηση,
    Δημήτρης Παπαθανασίου

  • 4 Μαΐου 2020, 08:54 | G.L.

    H επίμαχη ρύθμιση, κατά την οποία απαιτείται εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών των προτύπων Γυμνασίων για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο πρότυπο Λύκειο είναι συνταγματικώς μη ανεκτή, παιδαγωγικά άστοχη και εσφαλμένη, ενώ παρουσιάζεται ιδιαίτερα άδικη και ηθικά.

  • 4 Μαΐου 2020, 08:54 | Α. Κουλούρης

    Σχετικά με την πρόταση για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, παρόλο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα συμφωνήσω με ορισμένα σχόλια που έχουν κάνει και άλλοι πολίτες σχετικά με την αίσθηση «αδικίας» που προκαλεί το άρθρο 18 στους υφιστάμενους μαθητές των εν λόγω Σχολείων.

    Καταρχάς η ενιαία δομή που υπάρχει στην εκπαίδευση Γυμνασίου & Λυκείου είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο (Για το λόγο αυτό εξάλλου χωρίζεται η εκπαίδευση στη χώρα μας σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Ενώ λοιπόν οι εξετάσεις από τη μία βαθμίδα εκπαίδευσης στη επόμενη ίσως να είναι κάτι το αναγκαίο, μια εμβόλιμη πανελλαδική εξέταση εντός της Δευτεροβάθμιας προκαλεί ερωτήματα για τη χρησιμότητά της τόσο εκπαιδευτικά όσο και παιδαγωγικά. Όπως έχουν αναφερθεί και σε άλλα σχόλια οι μαθητές των Πρότυπων Σχολείων έχουν ήδη δώσει τις εξετάσεις που έχει κρίνει η Πολιτεία ότι θα πρέπει να περάσουν για την εισαγωγή τους και επομένως η επανάληψή τους (στη μέση ενός μαθησιακού κύκλου: από το Γυμνάσιο στο Λύκειο) δεν προσφέρει κάτι περισσότερο, τη στιγμή μάλιστα που η ικανότητα τους για τη παρακολούθηση του Πρότυπου Σχολείου επιβεβαιώνεται τόσο με τη βαθμολογία όσο και με τις τελικές εξετάσεις κάθε σχολική χρονιάς

    Σε αυτό λοιπόν το επιχείρημα θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι οι εν λόγω μαθητές θα έχουν ήδη δώσει εξετάσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της 3ης Γυμνασίου, οι οποίες σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημαίνει αυτόματα και την συνέχεια της παρακολούθησης του αντίστοιχου Λυκείου. Επομένως για τους εν λόγω μαθητές συμβαίνει το εξής παράδοξο: Θα πρέπει για την παρακολούθηση του Λυκείου του Σχολείου τους να δώσουν δύο φορές εξετάσεις!! Μία για να τελειώσουν την 3η Γυμνασίου αλλά και μία ακόμη για να συνεχίσουν στο Λύκειο. Αν μάλιστα κάποιος μαθητής είναι αριστούχος, θα είναι εύλογη η απορία του πως με αυτήν τη διαδικασία η πολιτεία επιβραβεύει την προσπάθειά του!! Στην ουσία για τους μαθητές αυτούς μεταφέρεται το σύστημα που ακολουθείται για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση (όπου οι εξετάσεις εισαγωγής είναι ανεξάρτητες από αυτές για την επιτυχή ολοκλήρωση του Λυκείου). Και εάν υπάρχουν κάποια ερωτήματα για το ψυχολογικό βάρος του συστήματος αυτού στην ηλικία των 17/18 αυτά είναι πολύ πιο έντονα στις ηλικίες των 15.

    Εάν ο στόχος του άρθρου είναι να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε μαθητές να παρακολουθήσουν (έστω και κατά κάποιο τρόπο από τη μέση) ένα Πρότυπο Σχολείο (κάτι που επί της αρχής είναι θεμιτό) αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς την αίσθηση αδικίας προς τους ήδη φοιτούντες μαθητές, αν π.χ σε συνεργασία με τα πρότυπα αυξάνονταν ο αριθμός των μαθητών ή και λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμολογία.

  • 4 Μαΐου 2020, 08:45 | S.N.

    Να εξαιρέσετε από τις επιπλέον εξετάσεις για εισαγωγή στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Είναι άδικο και αντιπαιδαγωγικό για αυτά τα παιδιά. Μην γίνεστε οι εξυπηρετούντες τα συμφέροντα των σχολαρχών.Γιατί είναι οι μόνοι που θα ωφεληθούν από το νόμο αυτό και ουδόλως η αριστεία!

  • 4 Μαΐου 2020, 07:42 | ΜΖ

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Στην αιτιολογική έκθεσής που αφορά:
    «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» 22.04.2020 αναφέρετε το εξής:
    »οι μαθητές των ΠΕΙΡ.Σ., οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν. Και τούτο, σταθμίζοντας αντικειμενικούς λόγους που συνέχονται αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα».

    Έχοντας διαβάσει την παραπάνω αιτιολογία (η οποία είναι δίκαιη), θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α και Β τάξη (πρότυπου) γυμνασίου και θα πρέπει εκ νέου να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις προκειμένου να παραμείνουν στο Λύκειο του σχολείου τους.

    Με εκτίμηση

  • 4 Μαΐου 2020, 07:39 | Μαρία Κ.

    Είναι αιφνιδιαστικό για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια να καλούνται να επανεξεταστούν για την προαγωγή τους στο αντίστοιχο Λύκειο. Προστίθενται και άλλοι παράγοντες στα κριτήρια με βάση τα οποία επέλεξαν να φοιτήσουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο που πέρασαν επιτυχώς. Πολλά από αυτά τα παιδιά απέρριψαν υποτροφίες ιδιωτικών σχολείων, πολλές οικογένειες έχουν προβεί σε αλλαγή ή ακόμη και κατοικίας προκειμένου να μπορούν τα παιδιά τους να μεταβαίνουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο που πέτυχαν (διότι ως γνωστόν δεν υπάρχει και πρόβλεψη για την μετακίνηση αυτών των μαθητών). Είμαι μητέρα παιδιού που φοιτεί στην Γ’ τάξη σε Πρότυπο Γυμνάσιο και αν και το παιδί μου εξαιρείται από την συγκεκριμένη ρύθμιση, θεωρώ ότι θα πρέπει το κράτος θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπιστία τους ως προς τους ήδη φοιτούντες στα Πρότυπα Γυμνάσια.

  • 4 Μαΐου 2020, 07:14 | Ελπινίκη Γ.

    Εχοντας στο στενό οικογενειακό μου περιβάλλον, τρία παιδιά μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων, κατανοώ απόλυτα την αγωνία αλλά και το αίσθημα αδικίας των παιδιών σχετικά με τα όσα προβλέπει το άρθρο 18, για διενέργεια εξετάσεων για την εισαγωγή στο αντίστοιχο Λύκειο των μαθητών Γυμνασίου των Προτύπων σχολείων.
    Το σχετικό άρθρο είναι άστοχο και, κατά κάποιο τρόπο, τιμωρεί εφήβους που έχοντας μπει σε μια διαδικασία σκληρή και ανταγωνιστική, τηρώντας όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του νόμου που την προέβλεπε, λαμβάνοντας μέρος και επιτυγχάνοντας σε εξαιρετικά δύσκολες εισαγωγικές εξετάσεις στην ηλικία των 12 και προσβλέποντας επακολούθως στην ανταμοιβή των κόπων τους, ήτοι στην αδιατάραχτη φοίτησή τους έως και το τέλος της Γ΄ Λυκείου στο σχετικό πρότυπο σχολείο, ξαφνικά και αδόκητα αναγκάζονται να διεκδικήσουν την παραμονή τους σε αυτό και συνεπακόλουθα τη διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους για την εξυπηρέτηση του στόχου του Υπουργείου, που είναι « η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου » διότι «η συνακόλουθη κινητικότητα στις εισαγωγικές τάξεις του Πρότυπου Γυμνασίου και του Πρότυπου Λυκείου προάγει έτι περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα εν λόγω σχολεία να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους».

    Στόχος λοιπόν του Υπουργείου είναι η δυνατότητα ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού και η δημιουργία κινητικότητας στα πρότυπα σχολεία για να προαχθεί η ισότητα των ευκαιριών. Λέει επομένως το Υπουργείου στους ήδη φοιτούντες μαθητές της α΄και β΄γυμνασίου των Προτύπων σχολείων, ότι αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού προς το επαχθέστερο γι΄αυτούς, γιατί αποφάσισε να τους βάλει και πάλι στη διαδικασία να ανταγωνισθούν, μεταξύ τους πλέον, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής τους στο σχολείο τους. Τους λέει ότι αν δεν αποδείξουν και πάλι, για δεύτερη φορά, την αξία τους, τότε θα έρθουν άλλοι μαθητές να τους πάρουν τη θέση, για να προαχθεί με τον τρόπο αυτό η ισότητα ευκαιριών…. Όμως για ποια ισότητα ευκαιριών συζητάμε … Υπάρχουν αρκετές νέες θέσεις τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν οι νέοι μαθητές που επιθυμούν να εισαχθούν σε ένα πρότυπο Λύκειο, καθώς από 5 τα πρότυπα με το νέο νομοσχέδιο αυξάνονται σε 24 . Θεωρείται απαραίτητο επομένως αυτοί οι συγκεκριμένοι μαθητές της α΄και β΄γυμνασίου των Προτύπων σχολείων να κληθούν να αγωνιστούν για τη διατήρηση των κεκτημένων τους δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που σε άλλους μαθητές, των πρώην Πειραματικών σχολείων που μετατρέπονται σε Πρότυπα, παρέχεται απλόχερα δικαίωμα συνέχισης των σπουδών τους στο Λύκειο, χωρίς τη διεξαγωγή εξετάσεων;
    Αυτή είναι η έννοια της ισότητας;

  • 4 Μαΐου 2020, 05:58 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχετικά με τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια.
    Δεν πρόκειται να απορριφθεί ούτε ένα 5% των διαγωνιζομένων αποφοίτων των αντίστοιχων Γυμνασίων. Θα ταλαιπωρηθεί βέβαια το 100% των μαθητών και των οικογενειών τους.
    Η αιτιολογία που ακούσθηκε (παροχή ευκαιριών κλπ.) δεν πείθει ουδένα. Έτσι, μόνο προσβάλλει.
    Είναι προφανές ότι η αριστεία των βλαστών μας τελεί υπό παρενόχληση.
    Μάλλον υφίστανται σκοπιμότητες, ακατανόητες για τους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
    Μα, άλλη δουλειά δεν έχει το Υπουργείο!
    Και τα βάζει με τα παιδιά, τα άριστα?
    Το 2% (κι άν) που θα κοπεί θα το θυμάται καλά!
    Αλλά και το 98% δεν θα ξεχάσει!
    Με απορία και απογοήτευση, μία μετριότητα, ο
    Δημήτριος Παπαδόπουλος.

  • 4 Μαΐου 2020, 05:48 | ΜΑΘΗΤΕΣ Β ΤΑΞΗ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

    Με αφορμή το πολυνομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα τα άρθρο 18 και 56, που αφορούν την Επιλογή των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία και την εξαίρεση μόνο της φετινής Γ΄ Γυμνασίου (56 10.β), θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τη δυσαρέσκειά μας. Ως μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης, που ήδη φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, έχουμε όλοι υποβληθεί στην επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας και των εισαγωγικών εξετάσεων για να κατακτήσουμε επάξια μία θέση σε ένα τόσο καλό και αναγνωρισμένο σχολείο. Η απόφαση αυτή όλων μας, να συμμετέχουμε στη γραπτή δοκιμασία εισαγωγής, βασίστηκε στο ισχύον μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο, που όριζε ότι οι φοιτούντες σε ένα συνδεδεμένο Πρότυπο Σχολείο δικαιούνται 6 χρόνια συνεχούς και αξιόλογης εκπαίδευσης, πρώτα στο Πρότυπο Γυμνάσιο και στη συνέχεια, χωρίς εξετάσεις, στο διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Έτσι νιώθουμε ότι η ψήφιση και η εφαρμογή των άρθρων 18 και 56, όσο αναφορά τα Πρότυπα Σχολεία, δεν θα ήταν μία ορθή απόφαση.
    Οι αδιάβλητες εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου μας άνοιξαν την πόρτα στην Πρότυπη εκπαίδευση. Στη συνέχεια μας δόθηκαν πολλές ευκαιρίες, τις οποίες εμείς αδράξαμε αμέσως. Οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, σε αρκετές από τις οποίες η ίδια η Υπουργός Παιδείας είχε παραβρεθεί, εκπροσωπώντας το σχολείο μας σε διαγωνισμούς και αποστολές στο εξωτερικό, αριστεύοντας σε απαιτητικά διαγωνίσματα και γραπτές δοκιμασίες, βελτιωθήκαμε και καλλιεργηθήκαμε όχι μόνο ως μαθητές, αλλά και ως άνθρωποι. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο φαίνεται να εθελοτυφλεί στο θέμα της καθημερινής απόδειξης της αξίας μας, θέλοντας να εφαρμόσει τον θεσμό της επανεξέτασης στο σχολείο μας.
    Με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χρόνο είκοσι έξι νέοι μαθητές επιλέγονται με εξετάσεις για να φοιτήσουν μαζί με τους απόφοιτους του Πρότυπου Γυμνασίου, στην Α’ τάξη του αντίστοιχου Πρότυπου Λυκείου. Με αυτό τον τρόπο, όντως επιτυγχάνεται η ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού που επιθυμεί το Υπουργείο. Επίσης, ο αριθμός φοιτούντων σε Πρότυπα Σχολεία μπορεί να αυξηθεί, εφόσον το Υπουργείο, ως γνωστών, προτίθεται να δημιουργήσει νέα Πρότυπα Σχολεία.
    Και αν το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί αυτή την διαδικασία των επανεξετάσεων πραγματικά αναγκαία για τους μαθητές των Πρότυπων Σχολείων, γιατί οι μαθητές των Πειραματικών Γυμνασίων, που εισάγονται σε αυτά μετά από κλήρωση, δεν χρειάζεται να περάσουν ούτε από επιπλέον εξετάσεις, ούτε από εκ νέου κλήρωση για την εισαγωγή τους στο αντίστοιχο Πειραματικό Λύκειο; Υπάρχει σε αυτό ίση μεταχείριση; Δεν προβλέπεται ανανέωση μαθητικού πληθυσμού στα Πειραματικά Σχολεία;
    Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα Πρότυπα Γυμνάσια, αξιολογούνται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς. Έχουν δηλαδή κριθεί άξιοι να κρατήσουν την καλή εικόνα αυτών των φημισμένων σχολείων, διατηρώντας το μαθησιακό επίπεδο υψηλό. Επανεξετάζοντας όλους τους μαθητές στα Πρότυπα Γυμνάσια , ισοπεδώνεται όχι μόνο η δική μας δουλειά και προσπάθεια, αλλά και αυτή των καθηγητών μας, καθώς είναι εμφανές ότι το εγχείρημα της Αριστείας δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί στη διάρκεια μόλις τριών ετών.
    Δεν πρέπει να αγνοηθεί ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ψυχολογία στην ακαδημαϊκή μας απόδοση. Η απαξίωση των κόπων μας και του έργου μας, η τυχόν απότομη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για δεύτερη φορά, η επανειλημμένη υποβολή μας σε προετοιμασία και εξετάσεις, η διαταραχή των εφηβικών σχέσεων φιλίας και η απουσία ελεύθερου χρόνου, μπορούν να επιδράσουν πολύ αρνητικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, στη διάθεσή μας και κατ’ επέκταση στο μέλλον μας. Επιπροσθέτως, κλονίζεται η πίστη μας σε θεσμούς και αρχές ενός κράτους δικαίου, που θα έπρεπε να είναι σύμμαχός μας και όχι εχθρός μας.
    Επιπλέον, η περίοδος κατά την οποία διαβουλεύεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι δύσκολη και ψυχολογικά φορτισμένη για όλους. Φανταστείτε πόσο ανήσυχοι, καταπιεσμένοι και αδύναμοι νιώθουμε, αφού μας είναι σχεδόν αδύνατο να εκφράσουμε οργανωμένα και αποτελεσματικά την άποψή μας, ως μαθητική κοινότητα, για κάτι που πρόκειται να επηρεάσει την εκπαίδευση και να διαμορφώσει το μέλλον μας .
    Κλείνοντας, επειδή υποστηρίζουμε έμπρακτα το θεσμό των Πρότυπων Σχολείων, θεωρούμε ότι η δημιουργία κι άλλων παρόμοιων σχολείων θα βελτίωνε την εκπαίδευση σε πανελλήνιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει εμάς, που έχουμε ήδη κάνει προσωπικές θυσίες, έχουμε ήδη κάνει απαιτητικό αγώνα για την κατάκτηση μίας θέσης σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο και έχουμε ξεκινήσει ένα έργο που δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε.
    Έχουμε την πεποίθηση και την ελπίδα, ότι θα λάβετε υπόψη τα επιχειρήματα και τα αιτήματά μας (αναλυτικότερα ανεπτυγμένα στη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω νομοσχεδίου) και στο τέλος θα πράξετε τα δέοντα, με γνώμονα πάντα το καλό των μαθητών.

    Με εκτίμηση,
    Κανδηλάκης Ηλίας , Καραγιώργος Μάριος, Καράλλης Δημήτρης, Καραμάνη Ηλιάνα, Κούρτης Φίλιππος, Κεχρινιώτης Βασίλης, Κυριακίδου Ανδριάνα, Κωνσταντοπούλου Κλεονική, Κωστοπούλου Ρένα, Κωτσικοπούλου Ευαγγελία, Λιάκου Χριστίνα, Λυμπερόπουλος Κωνσταντίνος, Μαθιουδάκης Νικόλας, Μήλα Ρεβέκκα, Μιχάλαγας Στέφανος, Μουγιάκου Παναγιώτα
    Μαθητές της Β’ Τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων

  • Ως προς την επιλογή μαθητών υιοθετείται η μεθοδολογία των εξετάσεων (ή της κλήρωσης για τα Πειραματικά) κάτι το οποίο είναι σωστό και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Όμως, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο κατά τη μετάβαση από την Πρωτοβάθμια ( Δημοτικό Σχολείο) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο –Λύκειο)και η είσοδος στο Γυμνάσιο να διασφαλίζει την αποφοίτηση του μαθητή μετά από 6 χρόνια από το ίδιο σχολείο.
    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η επέκταση των εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο διασφαλίζει την ισότητα των ευκαιριών, την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού και την επίτευξη αριστείας. Όμως η αιτιολογική έκθεση φαίνεται να αγνοεί την επίδραση αυτής της απόφασης στη ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια και κατ επέκταση και των οικογενειών τους. Αν δεν εισαχθούν σε Πρότυπο Λύκειο θα πρέπει ν’ αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ενώ έχουν διαμορφώσει, τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους, την εκπαιδευτική και κοινωνική τους ζωή με βάση το συγκεκριμένο σχολείο. Αναλύοντας περαιτέρω τα ζητήματα που θα προκύψουν από την επέκταση των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής:
    I. Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων είναι υποχρεωμένοι σε σχέση με τους συμμαθητές τους των υπόλοιπων Γυμνασίων να υποστούν δύο εξεταστικές δοκιμασίες στο τέλος της σχολικής χρονιάς: τις απολυτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν στην Α΄ Λυκείου και τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο για να διατηρήσουν τη θέση τους σε Πρότυπο Σχολείο. Το αντίστοιχο βιώνουν και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου άλλων σχολείων που επιθυμούν να δώσουν τις εξετάσεις εισαγωγής σε Πρότυπο Λύκειο.
    II. Για τους μαθητές που φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια και έχουν εισαχθεί σε αυτά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020 επιβάλλεται αιφνιδιαστική τροποποίηση των όρων με τους οποίους εξετάστηκαν για την εισαγωγή τους σε αυτά. Αναφερόμαστε στους μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου οι οποίοι ενώ όταν έδιναν εξετάσεις γνώριζαν ότι θα συνεχίσουν αυτόματα στο Πρότυπο Λύκειο, τώρα διαφοροποιούνται οι όροι φοίτησης τους.
    III. Οι Καθηγητές των Προτύπων Γυμνασίων και οι Διοικήσεις τους θα επιβαρυνθούν με την οργάνωση και υλοποίηση των εισαγωγικών εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο ακολουθώντας τις οδηγίες της ΔΕΠΠΣ, ενώ ήδη έχουν αρκετά βεβαρημένο παιδαγωγικό πρόγραμμα, συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης ενώ οργανώνουν επί της ουσίας και τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Γυμνάσιο.
    IV. Διαστρεβλώνεται η εικόνα του Προτύπου Σχολείου στην τοπική κοινωνία και εκπαιδευτική κοινότητα. Ουσιαστικά μεγεθύνεται η εικόνα ενός Προτύπου Λυκείου, το οποίο παρότι έχει ήδη υψηλό επίπεδο μαθητών που θα έρθουν από το Πρότυπο Γυμνάσιο., θα εφαρμόσει μια εξεταστική διαδικασία εισαγωγής για φέρει στους κόλπους τους μαθητές υψηλών δυνατοτήτων από τα Γυμνάσια της περιοχής, αποστερώντας τα από αυτούς.
    V. Συνακόλουθα εκπαιδευτικές δραστηριότητες εξωσχολικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διακριτής ταυτότητας του Προτύπου, όπως για παράδειγμα οι Όμιλοι, θα απολέσουν τη σημαντικότητα τους. Οι μαθητές από την Β΄ Γυμνασίου θα σκέπτονται τις εξετάσεις της επόμενης τάξης για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της παρουσίας τους στο Πρότυπο Λύκειο. Συνεπώς κάθε εξωσχολική δραστηριότητα θα θεωρείται περιττή και χάσιμο χρόνου από την προετοιμασία για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Λύκειο.
    VI. Στα Πρότυπα σχολεία που λειτούργησαν τις περασμένες δεκαετίες, και ιδιαίτερα στις εποχές εδραίωσης του θεσμού, οι εισαγωγικές εξετάσεις γίνονταν μία φορά, μεταξύ Δημοτικού και Γυμνασίου. Υπήρχαν βέβαια εξαιρετικά απαιτητικές προαγωγικές εξετάσεις μεταξύ των τάξεων.
    VII. Ένα ακόμη πρόβλημα που ανακύπτει είναι η ενίσχυση της παραπαιδείας με την δημιουργία νέων «φροντιστηριακών υπηρεσιών» προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τόσο των μαθητών που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο όσο και αυτών οι οποίοι θα θελήσουν να εισαχθούν σε αυτό.
    Για την διευθέτηση του ζητήματος προτείνεται σε συνέργεια με τις αλλαγές στο άρθρο 13, για τα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια, εφόσον θεωρούνται συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια, να μην απαιτείται για τους μαθητές τους, διαδικασία εισαγωγής μέσω εξετάσεων στο Πρότυπο Λύκειο. Η πρόταση αυτή έρχεται κατά αναλογία με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για τα συνδεδεμένα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια. όπου δεν απαιτείται επανακλήρωση των θέσεων, και οι μαθητές των Πειραματικών Γυμνασίων εισάγονται απευθείας στο Πειραματικό Λύκειο.
    Σε κάθε περίπτωση, η προτεινόμενη μεταβατική διάταξη η οποία απαλλάσσει του μαθητές της φετινής Γ΄ Γυμνασίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πρότυπο Λύκειο, θα πρέπει να επεκταθεί και να καλύψει τους μαθητές και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου καθώς και αυτούς που θα εισαχθούν φέτος. Αν τελικά επιλεγεί το νέο σύστημα εισαγωγής, αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί στους μαθητές που θα εισαχθούν το σχολικό έτος 2021-2022.
    Επίσης στην παράγραφο 2 του άρθρου αναφέρεται ότι τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών κατά την φοίτηση τους βαραίνουν τους γονείς. Προτείνουμε τη θέσπιση μειωμένου μαθητικού εισιτηρίου/κάρτας στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας διότι πολλοί μαθητές/τριες μένουν σε περιοχές εκτός αυτής του σχολείου τους.
    Προτείνουμε επίσης έναν τρόπο εισαγωγής διακεκριμένων μαθητών στην έναρξη των σχολικών περιόδων (π.χ διάκριση σε μαθητικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς) σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων μαθητών που προβλέπεται στο Πρότυπο. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μετεγγραφές μαθητών από Πρότυπο σε άλλο Πρότυπο ή Πειραματικό (π.χ. θέματα μετεγγραφών από και προς Π.Σ. ) οι λεπτομέρειες των οποίων θα ρυθμίζονται με Υπουργικές Αποφάσεις.

  • 4 Μαΐου 2020, 02:48 | Μαίρη

    Μαζί με τους γονείς των μαθητών των γυμνασίων των Προτύπων Σχολείων που αισθάνονται (δικαίως) αδικημένοι, ανάλογα αισθανόμαστε κι εμείς οι γονείς παιδιών της ΣΤ’ Δημοτικού οι οποίοι επί ένα χρόνο τα προετοιμάζαμε για να δώσουν τις εξετάσεις εισαγωγής στο γυμνάσιο των σχολείων αυτών, πιστεύοντας οτι οι φοίτησή τους θα είναι απρόσκοπτη μέχρι να τελειώσουν το Λύκειο.
    Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν θέλουμε να μπουν τα παιδιά μας σε αυτή την περιπέτεια όσες πιθανότητες και να θεωρούμε ότι έχουν να πετύχουν. Δεν αξίζει τον κόπο από κάθε άποψη. Λυπούμαστε πάντως για τα χρήματα που ξοδέψαμε (τα οποία δεν τα βρίσκουμε στον δρόμο, ειδικά τώρα που πληττόμαστε πολλοί από εμάς επαγγελματικά λόγω της πανδημίας) αλλά και για τα όσα στερήθηκαν τα παιδιά μας στην μακρά περίοδο της προετοιμαίας τους.
    Κρίμα που σας πιστέψαμε.

  • 4 Μαΐου 2020, 02:34 | ΝΝΝ

    Όσο και αν προσπαθώ να αποστασιοποιηθω για να βρω το σκοπό αυτής σας, της ρύθμισης, σε ένα κατά τα άλλα πολύ καλό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, δεν τα καταφέρνω!
    Κυρία υπουργέ το έχετε καταλάβει ότι, είναι σαν να τάζεται θέσεις μαθητείας που είναι ήδη κατειλημμένες; Είναι δε κατειλημμενες από μαθητές που εσείς επιλέξατε, μέσω των πολύ πρόσφατων δικών σας εξετάσεων. Γιατί τους αμφισβητείται ενώ παράλληλα καλλιεργείται φρούδες ελπίδες (λόγω υψηλής ανταγωνιστικότητας) σε 100αδες νέους υποψήφιους μαθητές και τους ταλαιπωρείται;
    Σας παρακαλώ- προκαλώ να εξετάστε τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών των προτύπων στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και τις διακρίσεις τους, σε όποιες άλλες δραστηριότητες συμμετέχουν και θα καταλάβετε ότι κατά τη μετάβαση τους από το γυμνάσιο στο λύκειο δεν υπάρχει κανένας λόγος επαναπροσδιορισμου του δείγματος που απαρτίζουν,
    Αν πάλι έχετε άλλη γνώμη παρακαλώ τεκμηριώστε την.

  • 4 Μαΐου 2020, 02:22 | Γιώργος

    Φοιτώ στην Β’ τάξη του Π.Σ. Ευαγγελικής.
    Νιώθω ότι εξαπατήθηκα τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου.
    Πέτυχα μετά από πολύ δύκολες εξετάσεις την εισαγωγή μου στο γυμνάσιο θυσιάζοντας για μια σχεδόν χρονιά παρέες, διασκέδαση και παιχνίδι.
    Κατοικώ μακριά από το σχολείο μου και αυτό επέφερε μια σειρά αλλαγών τόσο στη δική μου ζωή όσο και της οικογένειάς μου έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου μου. Το αθλητικό σωματείο που γράφτηκα, το μουσικό ωδείο που επίσης γράφτηκα, η περιοχή στην οποία κινείται εργασιακά ο πατέρας μου, τα ωράρια εργασίας των γονιών μου επιλέχθηκαν με γνώμονα τη νέα πραγματικότητα, δηλ. τη φοίτησή μου στο συγκεκριμένο σχολείο για τα 6 χρόνια Γυμνασίου + Λυκείου.
    Τώρα ξαφνικά καλούμαι να υποβληθώ σε νέες εξετάσεις για να αποδείξω ότι δεν βρίσκομαι «τυχαία» σε αυτό το σχολείο, λες και μια φορά δεν έφτασε.
    Είναι πολύ μεγάλο το βάρος που καλούμαστε να σηκώσουμε, ειδικά εμείς οι μαθητές που παγιδευτήκαμε σε αυτό το νέο καθεστώς (αν τελικά ισχύσει). Μεγάλο άγχος για να κρατήσουμε αυτό που έχουμε, για να αποφύγουμε τη ρετσινιά του «κατά τύχη επιτυχόντα», για να μην αποχωριστούμε τους φίλους που κάναμε αυτά τα χρόνια του Γυμνασίου πριν μας αποβάλλουν για να μας επανεξετάσουν (να μην παίζουμε με τις λέξεις, για αποβολή πρόκειται) και για να μην κάνουμε πάλι πάνω-κάτω το πρόγραμμα της οικογένειάς μας.
    Ντρέπομαι τους γονείς μου που θα δώσουν τα χρήματα της προετοιμασίας μου κι εγώ από το άγχος μου θα τους διαψεύσω, ντρέπομαι αυτούς που πίστεψαν σε μένα, ντρέπομαι για το κράτος που μας εξαπατά και πετάει στα σκουπίδια την προσπάθεια και την πίστη μας για μια καλύτερη εκπαίδευση βασισμένη στην καινοτομία και στην κριτική σκέψη και όχι στα φροντιστήρια, όπως τελικά θα καταντήσει μετά την εφαρμογή του άρθρου 18 του νέου νομοσχεδίου.

  • 4 Μαΐου 2020, 02:07 | Καλλιρρόη

    Κυρία Υπουργέ, πιστεύω ως μητέρα παιδιού στην Α’ τάξη Προτύπου Γυμνασίου, ότι θα πρέπει οι ανθρωποι του υπουργείου παιδείας να κατανοήσουν βαθύτερα την ψυχολογία των παιδιών που με μεγάλη προσπάθεια και κόπο πέρασαν τις εξετάσεις για το Πρότυπο Γυμνάσιο. Η ψυχική και σωματική δύναμη που κατέβαλαν ήταν πολύ μεγάλη, πιστέψτε με, γιατί ήταν πολύ ψηλό το όριο για την εισαγωγή τους. Στις περισσότερες οικογένειες κόστισε και οικονομικά, πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί για τις επιπλέον εξετάσεις για το Λύκειο.

    Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπενθυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν έχοντας υπ’ όψιν ότι θα προχωρήσουν στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Αυτό ήταν που έγραφε η προκήρυξη των εισαγωγικών εξετάσεων. Αν γνωρίζαμε κάτι άλλο από αυτό, θα προγραμματίζαμε όλη την πορεία της οικογενείας μας διαφορετικά. Πολλοί γονείς θα παρότρυναν τα παιδιά τους να πάνε στο Γυμνάσιο της περιοχής τους όπου πήγαν οι περισσότεροι συμμαθητές τους. Γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντική η μη αλλαγή περιβάλλοντος για την ψυχική υγεία του εφήβου. Σας παρακαλούμε να σκεφτείτε τη δύσκολη κατάσταση που μπορεί να βρεθεί ένα παιδί που λόγω μιας αστοχίας, δεν θα καταφέρει να περάσει στο Πρότυπο Λύκειο, όπου είναι όλοι οι συμμαθητές του στα τρία χρόνια του Γυμνασίου σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία που τα παιδιά δημιουργούν φιλίες που τα σημαδεύουν.

    Επειδή διακρίνουμε ότι δίνετε μεγάλη σημασία στον σχολικό εκφοβισμό, τονίζουμε ότι αν ένα παιδί από Πρότυπο έρθει στο Λύκειο της γειτονιάς του, θα δεχθεί μια απίστευτα μεγάλη πίεση από τα άλλα παιδιά. Ήδη μερικά δεν θέλουν να έχουν επαφή με τους πολύ λίγους παλιούς συμμαθητές τους που πήγαν σε Πρότυπο. Τα παιδιά στην ηλικία των 12-15 χρόνων, σε μια πιθανή αποτυχία θα καταρρακωθούν με όλες τις σχετικές συνέπειες. Κι αυτό, ενώ μεσα στα Πρότυπα δίνουν όλη τους τη δύναμη για να φοιτήσουν, το επίπεδο είναι πράγματι ψηλό και οι καθηγητές έχουν διάθεση να προσφέρουν έργο για τους μαθητές. Το σχολείο μας κάνει εξετάσεις για επιπλέον τάξη στο Λύκειο. Γιατί θα πρέπει τα ήδη φοιτώντα παιδιά να φύγουν από εκεί, ενώ στα Πειραματικά και πουθενά σε Γυμνάσιο-Λύκειο δεν γίνεται αυτό; Όλη η κατάσταση δείχνει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον μικρό αριθμό των Προτύπων Σχολείων. Είναι πολύ εύστοχο που προγραμματίζετε την δημιουργία νέων Προτύπων και σας παρακαλούμε σκεφτείτε τις λύσεις σχετικά με τα θέματα που συζητάμε.
    Ευχαριστώ

  • 4 Μαΐου 2020, 01:32 | Εύα Μαυρίδου

    Έως τώρα το έργο σας είναι αξιόλογο και όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές σας παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις ελπίδες για βελτίωση της παιδείας στη νέα Κυβέρνηση – που όλοι στηρίζουμε – και σε εσάς Υπουργέ μου.Ακούμε την αντιπολίτευση να σας καταλογίζει ότι με αυτή σας την πρόταση επιδιώκετε να ενισχύσετε την παραπαιδεία, αφού για άλλη μία φορά εκεί θα καταφύγουν τα παιδιά, πάνω σε μία απέλπιδα προσπάθεια τους να παραμείνουν στο ίδιο σχολείο για το οποίο μόχθησαν μετά την έκτη Δημοτικού.Γνωρίζουν οτι θα είναι η χαριστική βολή στην περιοδο και τα χρόνια αυτά που η διατήρηση σταθερότητας συνάδει με τη ψυχική τους υγεια και ισορροπία .Γνωρίζουν παρά το νεαρό της ηλικίας τους ότι θα διαπραξετε μεγάλο αδίκημα εις βάρος τους, ότι όλες οι επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών των Προτύπων σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν σημαίνουν κάτι για κάποιους.Για κάποιους όμως που κρατούν τις τύχες και τις ζωές των παιδιών?Εκεί θα βρείτε όλα αυτά τα «Πρότυπα» παιδιά απέναντί σας, όχι δίπλα σας.Γιατί δεν θα έχετε κατανοήσει το μόχθο τους, τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, καθώς για τους μαθητές αυτούς το να φοιτούν στα σχολεία αυτά ήταν όνειρο ζωής, μιας ζωής που κανείς δεν θα στεκόταν εμπόδιο.Ας μην γίνετε εσείς το πρώτο εμπόδιο, κανείς δεν θα μπορούσε να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο και δεν υπάρχει λόγος.Συζητήστε με τους εκπροσώπους των σχολείων, όλοι έχουν μία ευκαιρία, ακόμα και οι μελοθάνατοι.

    Μία μητέρα.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:42 | Ευγενία Ν.

    Στα Γιάννενα πρόσφατα ιδρύθηκε το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής, ενώ υπάρχει και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα δύο σχολεία θεωρήθηκαν ασύνδετα και οι απόφοιτοι του Γυμνασίου χρειάζονται εξετάσεις για να εισαχθούν στο Λύκειο, ενώ για τους υπόλοιπους μαθητές προτύπων γυμνασίων στην Ελλάδα, δεν απαιτείται να εξετασθούν για να εισαχθούν στα πρότυπα λύκεια, γιατί θεωρήθηκε ανεπιεικές να κληθούν για εξέταση αφού δεν υπάρχει ο χρόνος να προετοιμασθούν. Αυτό αποτελεί άνιση μεταχείριση για τους μαθητές του Πρότυπου Γυμνάσιου Ζωσιμαίας Σχολής σε σχέση με τους μαθητές των άλλων προτύπων γυμνασίων της Ελλάδας. Με το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, γίνεται διάκριση τόσο για τους μαθητές αυτούς σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές άλλων προτύπων γυμνασίων, αλλά και του Πρότυπου Γυμνάσιου Ζωσιμαίας Σχολής, έναντι των άλλων προτύπων γυμνασίων.
    Επιπλέον φέτος λόγω της πανδημίας, οι μαθητές απέχουν από την κανονική μαθησιακή διαδικασία από τις 11 Μαρτίου και ακόμη ακυρώθηκαν οι ενδοσχολικές γραπτές εξετάσεις. Είναι δηλαδή μια ιδιαίτερη χρονιά και τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές προσπάθησαν ήδη να προσαρμοστούν σε νέες, διαφορετικές συμπεριφορές μάθησης αλλά και καθημερινής ζωής. Ιδιαίτερα λοιπόν φέτος, σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει οι μαθητές να εξετασθούν για την εισαγωγή τους στα πρότυπα λύκεια και ακόμη και όσοι δεν θα εισαχθούν από πρότυπα γυμνάσια θα πρέπει να μπουν σε κλήρωση με βάση το απολυτήριό τους και όχι εξέταση.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:39 | Μαρία Φ.

    Είμαι μητέρα μαθητή της Γ’ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων.
    θεωρώ ότι οι εν λόγω διατάξεις δεν υπηρετούν το συνταγματικό δικαίωμα της ίσης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των μαθητών.
    Τουλάχιστον τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα σχολεία θα πρέπει να προάγονται στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια.
    Το δικό μου παιδί δεν θίγεται από τις διατάξεις, όμως γνωρίζω τον αγώνα παιδιών και γονιών ώστε να εισαχθούν στα Π.Σ. και μπορεί να μην έμπαιναν καν στην διαδικασία αυτή αν γνώριζαν ότι δεν θα συνέχιζαν και στο αντίστοιχο λύκειο. Κάποια απέρριψαν υποτροφίες από ιδιωτικά σχολεία ώστε να φοιτήσουν στα Π.Σ. Αν αλλάξει το σύστημα θα πρέπει να ισχύει για τα παιδιά που θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄ γυμνασίου ώστε να γνωρίζουν σε τι διαδικασία συνεχών εξετάσεων μπαίνουν αν θέλουν να συνεχίσουν με τους συμμαθητές τους στο Λύκειο, τη ψυχολογική πίεση που θα έχουν στην Γ΄γυμνασίου να ξαναπεράσουν ένα δεύτερο Γολγοθά αξιολόγησης όπου ένα στους δέκα είναι εισακτέος. Η διαδικασία θυμίζει Πανελλήνιες τις οποίες ζεις τελειώνοντας το δημοτικό, θα ξαναζήσεις στην Γ΄γυμνασίου και ξανά πια στην Γ΄λυκείου. Αλήθεια είναι ανάγκη να ζει τέτοιες αγωνίες ένα παιδί που διαρκώς αξιολογείται, πού είναι ο σεβασμός στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας; Δημιουργήστε περισσότερα Π.Σ. ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εισακτέων. Τα ποσοστά επιτυχίας στις πανελλήνιες είναι η απάντηση αν τελικά τα παιδιά που εισάγονται στο Πρότυπο Γυμνάσιο έχουν το ίδιο επίπεδό και ακόμα καλύτερο στο Πρότυπο Λύκειο και θεωρώ ότι πράγματι επιβεβαιώνεται το γεγονός.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:36 | Νίκος Α.

    Αναρωτιέμαι ποια σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από την θεσμοθέτηση νέων εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια.
    Και μιλάω για σκοπιμότητα γιατί λογική εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί. Εκτός της καταφανέστατης αδικίας για τους μαθητές που φοιτούν ήδη στην α’ ή β΄γυμνασίου των Π.Σ. που είναι εγκλωβισμένοι σε ένα σύστημα που δεν γνώριζαν, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα γυμνάσια των Π.Σ. θα αποδυναμωθούν μετατρεπόμενα σε συνοικιακά γυμνάσια, σε σχολεία της γειτονιάς όπως όλα τα άλλα, εφόσον, κανένας σχεδόν γονιός δεν θα θελήσει να υποβάλλει το παιδί του σε διπλές εξετάσεις, να το κάνει μπαλάκι από το ένα περιβάλλον στο άλλο (και ενδεχομένως πάλι στο πρώτο), να πληρώσει διπλά φροντιστήρια, να αλλάξει τη ζωή και τις συνήθειες του παιδιού και της οικογένειάς του.
    Προς τι να ρισκάρει να καταλήξει να έχει ένα παιδί στιγματισμένο από μια πιθανή αποτυχία; Για να κερδίσει τι;
    Την καινοτομία και την δημιουργικότητα; Πάνε περίπατο όλα αυτά. Το μυαλό όλων θα είναι στα φροντιστήρια. Τις νέες παρέες; Μα, μπορεί να τις χάσει κι αυτές. Συμμαθητές υψηλών ακαδημαϊκών στάνταρντ; Όχι, φυσικά, γιατί στα γυμνάσια των Π.Σ. δεν θα συνεχίσουν να φοιτούν άριστοι.
    Στο Λύκειο; Εκεί ναι, γιατί το βάρος θα πέσει στις δεύτερες εξετάσεις, αυτές έχουν πλέον το ενδιαφέρον, εκεί θα πάνε όλοι κατ’ ευθείαν χωρίς κίνδυνο άσκοπων πήγαινε-έλα, αφού αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι ένα καλό εκπαιδευτικό πλαίσιο στον δρόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Συμπέρασμα: Τα γυμνάσια των Π.Σ. γίνονται σχολεία της γειτονιάς και την αριστεία ξεχάστε την. Και ας ιδρυθούν 24 πρότυπα!
    Και επιστρέφω στο αρχικό ερώτημα. Ποια είναι η σκοπιμότητα;

  • 4 Μαΐου 2020, 00:27 | Βαγγέλης

    Στα Γιάννενα υπάρχει και λειτουργεί το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής και πρόσφατα ( τον τελευταίο μήνα) ιδρύθηκε και Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ζωσιμαίας. Τα δύο σχολεία θεωρήθηκαν ασύνδετα και έτσι το επόμενο σχολικό έτος (2020-2021) οι απόφοιτοι του Γυμνασίου χρειάζονται εξετάσεις για να προαχθούν στο Λύκειο.
    1. H διάκριση αυτή είναι άδικη σε σχέση με τα σχολεία της υπόλοιπης χώρας.
    2. Με δεδομένο ότι τα σχολεία είναι ακόμη κλειστά,
    θα ανοίξουν για 4 εβδομάδες με τα μισά παιδιά κάθε μέρα (άρα πρακτικά 2
    εβδομάδες μάθημα),
    δεν θα δοθούν ενδοσχολικές γραπτές εξετάσεις
    3. Προτείνω οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνάσιου Ζωσιμαίας να εισαχθούν στο
    Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας μόνο με το βαθμό απολυτηρίου τους
    4. Οι υπόλοιπες θέσεις να καλυφθούν από μαθητές άλλων Γυμνασίων με βάση το
    απολυτήριό τους.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:18 | Ε. Τρίγκατζη

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    τα παιδιά των πρότυπων γυμνασίων σχολείων είναι παιδιά ιδιαίτερα. Δεν είναι μόνο έξυπνα, αλλά προετοιμάζονται σκληρά για τις εισαγωγικές εξετάσεις επιζητώντας την αριστεία. Κατόπιν εργάζονται εντατικά, προκειμένου να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο και απαιτητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζουν καθηγητές μετεκπαιδευμένοι και αυστηρά αξιολογημένοι.

    Εφόσον οι μαθητές αυτοί κρίνονται από τους καθηγητές τους ικανοί και άξιοι να βρίσκονται σε αυτό το σχολείο δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εισαγωγικές εξετάσεις για το λύκειο, που είναι η φυσική συνέχεια του γυμνασίου που ήδη φοιτούν.

    Δεν εμπιστεύεστε την κρίση των διδασκόντων καθηγητών; Είναι σκοπό του υπουργείου η προαγωγή της αριστείας ή η εξόντωση των εφήβων αυτών;

    Με εκτίμηση,
    Ε. Τρίγκατζη

  • 4 Μαΐου 2020, 00:05 | Γ.Τ.

    Κύριοι
    Το δικαίωμα που ο νόμος έδωσε στους μαθητές Προτύπων Γυμνασίων όταν εισήχθησαν με ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, τους το παραβιάζετε εσείς με το άρθρο 18, καταργώντας κάθε αίσθημα δικαίου και νομιμότητας.
    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ποιον εξυπηρετεί το άρθρο αυτό. Πάντως όχι την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού στα Πρότυπα σχολεία, καθώς ήδη εισάγονται νέοι μαθητές με εξετάσεις στην α’ Λυκείου. Ούτε τους ήδη φοιτούντες μαθητές Προτύπων γυμνασίων, οι οποίοι θα σύρονται σε επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για να συνεχίσουν στο σχολείο τους στα πλαίσια της ενιαίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που όλοι οι μαθητές λαμβάνουν. Ούτε την ποιότητα της εκπαίδευσης στο Πρότυπο γυμνάσιο, αφού οι μαθητές θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στα γνωστικά αντικείμενα που θα εξεταστούν.
    Η μετάβαση των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στο Πρότυπο Λύκειο πρέπει να συνεχίσει να γίνεται χωρίς εξετάσεις.
    Αποσύρετε το άρθρο 18 γιατί προκύπτουν δεύτερες σκέψεις πίσω από την σύνταξη του σχετικά με την ενίσχυση των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας.

  • 4 Μαΐου 2020, 00:02 | Δέσποινα Κ.

    Το δικαίωμα που ο νόμος έδωσε στους μαθητές Προτύπων Γυμνασίων όταν εισήχθηκαν με ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις, τους το παραβιάζετε με το άρθρο 18, καταργώντας κάθε αίσθημα δικαίου και νομιμότητας.
    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά ποιον εξυπηρετεί το άρθρο αυτό. Πάντως όχι την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού στα Πρότυπα σχολεία, καθώς ήδη εισάγονται νέοι μαθητές με εξετάσεις στην α’ Λυκείου. Ούτε τους ήδη φοιτούντες μαθητές Προτύπων γυμνασίων, οι οποίοι θα σύρονται σε επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για να συνεχίσουν στο σχολείο τους στα πλαίσια της ενιαίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που όλοι οι μαθητές λαμβάνουν. Ούτε την ποιότητα της εκπαίδευσης στο Πρότυπο γυμνάσιο, αφού οι μαθητές θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στα γνωστικά αντικείμενα που θα εξεταστούν.
    Η μετάβαση των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στο Πρότυπο Λύκειο πρέπει να συνεχίσει να γίνεται χωρίς εξετάσεις.
    Μητέρα μαθητή Α’Γυμνασίου Αναβρύτων

  • 3 Μαΐου 2020, 23:51 | Ανυφαντή Παναγιωτα

    Ως εκπαιδευτικός δεν μπορώ να κατανοήσω την παιδαγωγική προσέγγιση αυτής της διάταξης.Ειναι αντιπαιδαγωγικη ,απαξιωτική και απόλυτα τιμωρητική προς τα παιδιά που τολμούν να επιδιώκουν την αριστεία.Σταματηστε τα πειράματα με την ψυχολογία και τις ζωές των παιδιών . Οφείλετε να αποσύρετε αυτήν την καταστροφική για τα πρότυπα σχολεία διάταξη.

  • 3 Μαΐου 2020, 23:38 | Σ.Μ.

    Είμαστε μια κοινωνία που μπορούν μερικά κακομαθημένα να κλείνουν ένα σχολείο για ψύλλου πήδημα για ένα μήνα χωρίς κανένα κράτος να μπορεί να τους πειράξει.
    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δείχνει τρομερά ευαίσθητη στο θέμα της αριστείας και αποβάλλει όλα τα παιδιά από τα πρότυπα γυμνάσια (άριστα κατά κανόνα και το απέδειξαν) για να εξασφαλίσει ότι με τις νέες εξετάσεις εισαγωγής στα Λύκεια θα φοιτά πάντα η creme de la creme των μαθητών.
    Πόση υποκρισία πια!

  • 3 Μαΐου 2020, 23:37 | Εύα Μαυρίδου

    Έως τώρα το έργο σας είναι αξιόλογο και όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές σας παρακολουθούμε και στηρίζουμε τις ελπίδες για βελτίωση της παιδείας στη νέα Κυβέρνηση – που όλοι στηρίζουμε – και σε εσάς Υπουργέ μου.Ακούμε την αντιπολίτευση να σας καταλογίζει ότι με αυτή σας την πρόταση επιδιώκετε να ενισχύσετε την παραπαιδεία, αφού για άλλη μία φορά εκεί θα καταφύγουν τα παιδιά, πάνω σε μία απέλπιδα προσπάθεια τους να παραμείνουν στο ίδιο σχολείο για το οποίο μόχθησαν μετά την έκτη Δημοτικού.Γνωρίζουν οτι θα είναι η χαριστική βολή στην περιοδο και τα χρόνια αυτά που η διατήρηση σταθερότητας συνάδει με τη ψυχική τους υγεια και ισορροπία .Γνωρίζουν παρά το νεαρό της ηλικίας τους ότι θα διαπραξετε μεγάλο αδίκημα εις βάρος τους, ότι όλες οι επιτυχίες στην εισαγωγή μαθητών των Προτύπων σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν σημαίνουν κάτι για κάποιους.Για κάποιους όμως που κρατούν τις τύχες και τις ζωές των παιδιών?Εκεί θα βρείτε όλα αυτά τα «Πρότυπα» παιδιά απέναντί σας, όχι δίπλα σας.Γιατί δεν θα έχετε κατανοήσει το μόχθο τους, τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, καθώς για τους μαθητές αυτούς το να φοιτούν στα σχολεία αυτά ήταν όνειρο ζωής, μιας ζωής που κανείς δεν θα στεκόταν εμπόδιο.Ας μην γίνετε εσείς το πρώτο εμπόδιο, κανείς δεν θα μπορούσε να σηκώσει ένα τόσο μεγάλο φορτίο και δεν υπάρχει λόγος.Συζητήστε με τους εκπροσώπους των σχολείων, όλοι έχουν μία ευκαιρία, ακόμα και οι εγκληματίες.

    Με εκτίμηση και σεβασμό

    Μία μητέρα.

  • 3 Μαΐου 2020, 23:21 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΔΗΣ

    Η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 18 είναι προβληματική όσον αφορά την θέσπιση εισαγωγικών εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στην Α΄ Λυκείου των Πρότυπων Σχολείων (ακριβέστερα των Πρότυπων Γενικών Λυκείων).
    Με την διάταξη αυτή θεσπίζεται ότι ένας μαθητής, ο οποίος έχει εισαχθεί σε Πρότυπο Γυμνάσιο, θα πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις, μαζί με μαθητές άλλων σχολείων, για να εισαχθεί στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο.

    1) Από την Αιτιολογική Έκθεση του νόμου γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια παιδαγωγική μελέτη, στην οποία να βασίζεται η επιλογή του σχεδίου νόμου για θέσπιση εξετάσεων (τεστ δεξιοτήτων) για την εισαγωγή στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, εμπειρικές παρατηρήσεις και γενικά μια επιστημονική αξιολογική μελέτη, η οποία να συνηγορεί υπέρ της ανάγκης θέσπισης εισαγωγικών εξετάσεων για την εισαγωγή στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρόκειται για μια νομοθετική διάταξη που εισάγει μια εξαίρεση (σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία και τους μαθητές που φοιτούν σε άλλα Γυμνάσια), θα πρέπει να υπάρχει και μια σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση που να επιβάλλει ή τουλάχιστον να δικαιολογεί την εξαίρεση αυτή. Δυστυχώς φαίνεται ότι μια τέτοια παιδαγωγική τεκμηρίωση απουσιάζει και η επιλογή του σχεδίου νόμου εμφανίζεται ως μια εντυπωσιοθηρική αλλά επιφανειακή και αστόχαστη ρύθμιση που συνδέεται με άνευ περιεχομένου προτάγματα (αριστεία), χωρίς να έχει επαρκή επιστημονική – παιδαγωγική θεμελίωση.

    2) Ειδικά η έλλειψη πρόβλεψης μιας ευρείας μεταβατικής ρύθμισης (άρθρο 56), η οποία να προβλέπει την σταδιακή μετάβαση στο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για το Πρότυπο Γενικό Λύκειο, το οποίο (σύστημα) θα μπορεί να ισχύει μόνο για τους μαθητές, οι οποίοι θα έχουν εισαχθεί στα Πρότυπα Γυμνάσια μετά από την έναρξη εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης, καθιστά την διάταξη αντίθετη προς το Σύνταγμα. Οι μαθητές, οι οποίοι εισήχθησαν στα Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια) επί τη βάσει των προηγούμενων νομοθετικών διατάξεων με συγκεκριμένο πλαίσιο και θεμελιωμένο δικαίωμα συνέχισης της φοίτησής τους στο Λύκειο του Πρότυπου Σχολείου, δεν επιτρέπεται να θίγονται στο συνταγματικό δικαίωμά τους για δωρεάν δημόσια παιδεία.

    3) Από παιδαγωγικής – εκπαιδευτικής άποψης, η προτεινόμενη διάταξη εναρμονίζεται επιδερμικά και φαινομενικά με την στοχοθεσία του σχεδίου νόμου (άρθρο 11) για την καλλιέργεια της «ιδέας της αριστείας», αλλά παραβλέπει την ανάγκη για ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών που αποτελεί και τον σκοπό της δημόσιας παιδείας στα Πρότυπα Σχολεία (βλ. το άρθρο 36 του Ν. 3966/2011). Η ανάγκη εξασφάλισης μιας συνεχούς αξιολόγησης στους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων (τόσο κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους όσο και για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Λύκειο) αλλά και παροχής ευκαιρίας και σε άλλους μαθητές να εισέλθουν στα Πρότυπα Γενικά Λύκεια, μπορεί να εξυπηρετηθεί αφενός με την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης και αποκλεισμού για τους ήδη μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων (σε όλη την τριετία της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο) και αφετέρου με την σταδιακή δημιουργία ενός πρόσθετου αριθμού θέσεων για τα Πρότυπα Λύκεια, ώστε να επιτρέπεται η είσοδος και νέων μαθητών.

    Παρακαλώ πολύ οι ανωτέρω παρατηρήσεις να μην αποκρουσθούν ή απορριφθούν με το ψευτο-επιχείρημα ότι όσοι εκφράζουν την αντίθεση τους στην συγκεκριμένη διάταξη και σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου «απλώς φοβούνται την αξιολόγηση». Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.
    Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση και η επιβράβευση της αριστείας δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως ένα στεγνό πρόταγμα και άνευ περιεχομένου αξίωμα που δημιουργεί τη δική του δυναμική και να παραβλέπει ή και να παραβλάπτει την ανάγκη για ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του μαθητή και να οδηγεί στην κατασκευή μηχανών βαθμολογικής αριστείας χωρίς προσωπικότητα και αρμονία.

    Στέφανος Φουρτουνίδης
    πατέρας μαθήτριας σε Πρότυπο Γυμνάσιο

  • 3 Μαΐου 2020, 23:16 | Ε. Λάμπρου

    Αντιλαμβάνεστε ότι οι γονείς και οι μαθητές των προτύπων με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα προκαλέσουν την θυμηδία του περίγυρου; Αφού επιδιώκατε την αριστεία σε σχέση με τους άλλους μαθητές, ας υποστείτε τώρα τις συνέπειες των αποφάσεών σας! Αλλάξτε στη μέση της β/μιας σχολείο!

  • 3 Μαΐου 2020, 23:07 | Πενταμελές Β2 Ευαγγελικής Σχολής

    ΄Έχοντας διανύσει πάνω από τον μισό χρόνο της φοίτησης στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, μπορούμε να εκφράσουμε με μεγάλη βεβαιότητα την άποψη πως η αριστεία αποτελεί πάντα για εμάς τους μαθητές του σχολείου αυτού την βασική επιδίωξή μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ούτε κατ’ ελάχιστο πνεύμα στείρου ανταγωνισμού μεταξύ μας.
    Αδιάψευστο μάρτυρας για τα παραπάνω αποτελούν οι πολύ υψηλές επιδόσεις μας (παρά την αυστηρότητα με οποία βαθμολογούν οι καθηγητές μας ο μέσος όρος α’ τριμήνου στο τμήμα μου για το έτος 2019-2020 ήταν 18 4/14, ανάλογη και η επίδοση των υπολοίπων τμημάτων), οι πολλαπλές διακρίσεις μας σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς (Μαθηματικών, Πληροφορικής, Ρητορικής, Φυσικής, κλπ.), η καθολική συμμετοχή των συμμαθητών μας στους επιστημονικούς ομίλους του γυμνασίου αλλά παράλληλα το ιδιαίτερα θερμό κλίμα που έχει αναπτυχθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή μεταξύ μας, μέσα στο οποίο δρούμε ως σύνολο με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και αλληλοσεβασμού, χωρίς να περιθωριοποιούμε ποτέ κανέναν και για κανένα λόγο.
    Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θεωρούμε πως η αιφνίδια θέσπιση εξετάσεων για την εισαγωγή μας στο Λύκειο του σχολείου μας όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό, αφού με τις επιδόσεις μας η αριστεία δεν κινδυνεύει, αλλά αντίθετα αποπροσανατολίζει τους μαθητές και τους εκτρέπει από την διαρκή αναζήτηση υψηλού επιπέδου γνώσης, την ευρυμάθεια, την καινοτομία, και την κριτική σκέψη που πρέπει να καλλιεργεί ένα πρότυπο σχολείο στην βιομηχανοποίηση της μάθησης, την αναζήτηση συνταγών επιτυχίας στις επερχόμενες εξετάσεις από τους πάσης φύσεως φροντιστές, στην σταδιακή έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ομίλους, την έρευνα, τους διαγωνισμούς και ό,τι διαφοροποιεί το σχολείο μας από όλα τα άλλα σχολεία και, το χειρότερο, στην αντιμετώπιση των συμμαθητών μας σαν ανταγωνιστές στην κούρσα για μια θέση στο Λύκειο, αντί σαν συναγωνιστές, συνοδοιπόρους και πάνω απ’ όλα φίλους.
    Στα παραπάνω φυσικά να προσθέσουμε το φοβερό άγχος που θα μας συνοδεύει καθ’ όλη την διάρκεια της γ’ γυμνασίου λόγω του ενδεχόμενου μιας αποτυχίας με ό,τι αυτή συνεπάγεται (στιγματισμός, βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αίσθημα αδικίας και αμφισβήτησης των θεσμών και του κράτους δικαίου) αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των γονιών μας οι οποίοι καλούνται για δεύτερη φορά να επωμισθούν το κόστος της προετοιμασίας μας στα φροντιστήρια μόνο και μόνο για να συνεχίσουμε να φοιτούμε στο σχολείο στο οποίο εισήλθαμε με μεγάλο κόπο και θυσίες μετά από ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, εκφράζοντας την άποψη όλων των συμμαθητών μας, θεωρούμε α) ότι δεν είναι σκόπιμο να υποβάλλονται οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε πρότυπο γυμνάσιο σε εξετάσεις εισαγωγής στο συνδεδεμένο λύκειο και β) ότι, εν πάση περιπτώσει, οι μαθητές της α’ και β’ γυμνασίου που ήδη φοιτούν σε πρότυπο γυμνάσιο, θα πρέπει να εξαιρεθούν από μία τέτοια (νέα) δοκιμασία και να διατηρήσουν τη θέση τους στο συνδεμένο λύκειο, με πρόβλεψη σχετικής μεταβατικής διάταξης.
    Το πενταμελές συμβούλιο του Β2 τμήματος Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης

  • 3 Μαΐου 2020, 22:54 | Ελ. Παπ.

    Μας έχετε φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Εάν το γνωρίζαμε από την αρχή, πάρα πολλοί από εμάς δεν θα υποβάλαμε τα παιδιά μας στην επίπονη διαδικασία των εξετάσεων του Γυμνασίου. Δεν θα ρισκάραμε την ακούσια απομάκρυνσή τους από το σχολείο τους (το όποιο σχολείο τους). Αυτή είναι η επιβράβευση της αριστείας;

  • 3 Μαΐου 2020, 22:52 | Μπάρτζης Μιχάλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ ,
    Είμαι Πατέρας 2 παιδιών που φοιτούν στο Βαρβάκειο , στις πρώτες τάξεις του Γυμανσίου και του Λυκείου αντιστοίχως. Στο διάστημα των 4 χρόνων που πέρασαν από την μέρα της εξέτασης και της εισαγωγής του μεγαλύτερου παιδιού μου , είχα όλο τον χρόνο για να διαπιστώσω:
    – την ένταση των σπουδών του Βαρβακείου
    – του υψηλού επιπέδου κατάρτισης
    -του ενδιαφέροντος και του υψηλότατου ηθικού των Καθηγητών
    -του σεβασμού που η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, τρέφει στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο παραγόμενο Έργο του.
    -αλλά και του επιπέδου των Μαθητών , οι οποίοι αν μη τι άλλο το κέρδισαν (και το διατηρούν) με τον χρόνο και τον κόπο που σε σχέση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας τους είχαν αποφασίσει να καταβάλουν (συχνά με τους γονείς τους)
    Είχα όμως την δυνατότητα να διαπιστώσω και την ασύμμετρη ένταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας , σε σχέση με αυτήν που γνωρίζω & μαθαίνω από τους Γονείς των παλιών συμμαθητών των Παιδιών μου , δηλαδή των συμμαθητών που συνέχισαν στην δίχως διαδικασία επιλογής και εξέτασης, Δημόσια Εκπαίδευση.
    Διαπίστωσα λοιπόν με έκπληξη και λύπη πολλές φορές , την Κόρη μου που παρακολουθεί φέτος την Α Γυμνασίου , και τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν επιτυχούσα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών «Ευκλείδης», να πρέπει να ολοκληρώσει σε ένα απόγευμα 56!!! θέματα/ασκήσεις Μαθηματικών (10 ασκήσεις με 5 υποερωτήματα και μία άσκηση με 6!!!!) με κάποια εξ’αυτών μάλιστα να εμπίπτουν στην ύλη της Β’ Γυμνασίου !!!!
    Διαπίστωσα επίσης έναν απίστευτο ανταγωνισμό -μία κανονική κούρσα επιτυχίας- μεταξύ παιδιών που δεν μοιράζονται το ένα με το άλλο στοιχειώδεις πληροφορίες , όπως κάποιο πρόσθετο στοιχείο ή ύλη που μπορεί διαδικτυακά να έχει στείλει ένα Καθηγητής τους , προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα / καλύτερο βαθμό την επόμενη ημέρα και τέλος στο 3μηνο.
    Διαπίστωσα τέλος την αυστηρότητα -σε βαθμό υπερβολής θα έλεγα- των Καθηγητών, που η συνήθης απάντηση μου σε -ενίοτε-ερωτήματα μου προς αυτούς για την βαθμολογία των γραπτών των Παιδιών μου, ήταν ότι θα μπορούσε κάλλιστα η βαθμολογία αυτή να είναι πάντα 2 ή 3 μονάδες μεγαλύτερη από αυτήν που τους είχαν βάλει !!! , όμως θεωρήσαν ότι αυτό δεν θα τα βοηθούσε καθώς δεν θα τους τόνιζε -στον βαθμό (?) που οι Καθηγητές τους επιθυμούσαν- την προσοχή στα λάθη τους !!!! (σ.σ. ο Γιός μου κ. Υπουργέ τελείωσε την Γ. Γυμνασίου με 18,5 και η κόρη μου φέτος έλεγχο τριμήνου σχεδόν 19 !!!).
    Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, που νομίζω ότι παρουσιάζουν γλαφυρά:
    -την Ποιότητα αλλά και την αυστηρότητα των Εκπαιδευτικών ενός Πρότυπου Σχολείου
    -την ένταση των σπουδών
    -το υψηλό επίπεδο και την φιλοτιμία Μαθητών
    -τον (παράλογο κατ’ εμέ) Ανταγωνισμό Παιδιών που κόπιασαν απίστευτα για την -ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ- εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία , θέλω να φτάσω στο προκείμενο και να σας ρωτήσω :
    1.Σε τι αποσκοπεί ακριβώς το άρθρο 18? Ποια είναι η ουσιώδης αδυναμία και ατέλεια της υπάρχουσας κατάστασης, που επιθυμείτε να διορθώσετε με αυτό το άρθρο? (γιατί αυτός θα είναι προφανώς ο λόγος …θα πρέπει να υπάρχει μία ουσιώδης ατέλεια , μία δυσρυθμία , ένα λάθος τέλος πάντων που το άρθρο 18 έρχεται για να διορθώσει. Σωστά?)
    2.Ποιά είναι η βελτίωση που θεωρείτε ότι θα επιτύχετε στην λειτουργία των Πρότυπων Σχολείων ? Θα τους ανεβάσετε το ούτως ή άλλως υψηλό επίπεδο σπουδών ? (γιατί δεν βλέπετε αλήθεια τα ποσοστά επιτυχίας των πρότυπων στην Ανώτατη Εκπαίδευση ? Τα στοιχεία τα έχετε ασφαλώς ..)
    3.Ποιό είναι το νέο μήνυμα που θέλετε να δώσετε στα παιδιά του Γυμνασίου? Ότι πέρα από εντατικοποιημένοι Μαθητές , τώρα θα γίνετε και άλογα κούρσας ?
    4.Ποιό είναι το μήνυμα που δίνετε στις Οικογένειες των παιδιών αυτών? Ότι δεν υφίσταται η αρχή της εμπιστοσύνης μεταξύ Πολίτη και Πολιτείας ? Γιατί βάση αυτής της αρχής όλοι εμείς οι Γονείς των παιδιών του Γυμνασίου , αποφασίσαμε μαζί με τα παιδιά μας, να μπούνε στην δοκιμασία της ΜΙΑΣ ΦΟΡΑΣ και μόνον εισαγωγικής εξέτασης σε ένα τρομερά ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον
    5.Γιατί επιτέλους δεν αναβαθμίζετε τα υπόλοιπα Δημόσια Σχολεία, αλλά αντί αυτού διαμορφώνετε τα Υφιστάμενα Πρότυποα Γυμνάσια σε μόνιμα εξεταστικά κέντρα ?
    Ειλικρινά περιμένω τόσο εγώ , όσο και όλα τα Παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα μαζί με τους Γονείς τους , όχι μόνο μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα , αλλά και την ακύρωση της ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΣ Πρόβλεψης για την εκ νέου συμμετοχή των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων , σε «ανοικτές» Εισαγωγικές Εξετάσεις/Διαγωνισμούς , για την Εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια .
    Κυρία Υπουργέ , μεταξύ της θέσης του:
    – «η Αριστεία είναι Ρετσινιά»
    &
    – της μετατροπής των Πρότυπων Σχολείων σε συνεχή Εξεταστικά Κέντρα και των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων, σε 3 ετούς διάρκειας Άλογα Κούρσας..…
    υπάρχει τεράστια απόσταση…Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο:
    -Η διατήρηση της χαμηλής ποιότητας εκπαίδευσης στο Γενικό Δημόσιο Σχολείο (Γυμνάσιο & Λύκειο)
    -και η διαιώνιση της αποστροφής για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα , ακόμα και αυτών των -βασικά- Φιλότιμων και Επίμονων (και όχι κατ’ανάγκη των «εξυπνότερων»..) Μαθητών, που από επιλογή τους και από αγάπη των ίδιων και των Οικογενειών τους για την Μάθηση και την Πρόοδο , θυσιάζουν την ευχαρίστηση και την ανεμελιά τους για ένα καλύτερο Μέλλον.
    Με Σεβασμό στην θέση σας και στο Πρόσωπο σας , αλλά με ιδιαίτερη περίσκεψη για τις θέσεις που προτείνετε

    Μιχάλης Μπάρτζης-Πολιτικός Μηχανικός
    Ισμήνης 8 Χαλάνδρι

  • 3 Μαΐου 2020, 22:46 | Κ.Ε.

    ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ-ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΘΑΘΜΙΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ Β’ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:46 | Κ.Τ.

    ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΥΠΑΡΞΗ ΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ-ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΘΑΘΜΙΔΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ Β’ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:44 | Χ. Λ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Ως γονέας μαθητή της Α’ Λυκείου του Προτύπου Λυκείου και μαθήτριας της Α΄ Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις αντιρρήσεις μου σχετικά με την καθιέρωση εισαγωγικών εξετάσεων για το Λύκειο.
    – Με τη νέα αυτή διαδικασία αυτόματα υποβαθμίζεται η αξία του Γυμνασίου. Κανένας σώφρων γονέας δεν πρόκειται να επιτρέψει στο παιδί του να υποβληθεί δύο φορές σε αυτές τις τόσο εξαντλητικές δοκιμασίες εισαγωγής αφού σαφώς θα προτιμήσει τις εξετάσεις του Λυκείου. Η προσοχή των μαθητών θα εστιαστεί κυρίως στα μαθήματα που σχετίζονται με τις εξετάσεις και δεν θα υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον με τα υπόλοιπα μαθήματα.
    – Η αποτυχία κάποιου μαθητή στις εξετάσεις του Λυκείου θα τον αναγκάσει να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, άρα ανάγκη δημιουργίας νέων φίλων και σχέσεων. Επειδή και τα δύο μου παιδιά, κατά την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο, έζησαν την κοινωνική απομόνωση από πολλούς συμμαθητές τους ακριβώς επειδή πέτυχαν και πήγαν στο Πρότυπο, έχετε συνειδητοποιήσει τι ψυχολογικό πρόβλημα και ποια αντιμετώπιση θα έχει κάποιος μαθητής που θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο προηγούμενο σχολείο του, ως αποτυχημένος πλέον;
    – Στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία (μουσικό, καλλιτεχνικό, πειραματικό) δεν προβλέπεται αντίστοιχη διαδικασία, ώστε να μπορείτε να θεωρηθείτε αντικειμενική.
    – Πολλοί γονείς, όπως κι εγώ, δεν δεχθήκαμε για τα παιδιά μας υποτροφίες ιδιωτικών σχολείων ακριβώς γιατί προβλεπόταν η απρόσκοπτη συνέχιση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Με ποιο δικαίωμα ισχύει νέος κανονισμός και μάλιστα με αναδρομική ισχύ;
    – Το άρθρο αυτό φαίνεται ότι μάλλον τιμωρεί τους μαθητές που επεδίωξαν κάποιο καλύτερο επίπεδο μάθησης και το πέτυχαν μέσω των ομολογουμένως αντικειμενικών εξετάσεων.
    – Δεν βλέπω όμως να τιμωρείται το Κράτος για το γεγονός ότι:
    — υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών, κάποιοι από τους οποίους αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα τα οποία δεν αποτελούν γνωστικό τους αντικείμενο ή έχουν πάρα πολλά χρόνια να διδάξουν
    — οι σχολικές εγκαταστάσεις δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση (αρκεί να επισκεφθεί κάποιος τις τουαλέτες για να αντιληφθεί τι συμβαίνει)
    — υπάρχει τεράστιο θέμα ασφάλειας στο σχολείο Αναβρύτων αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή φύλαξη (το σχολείο δεν διαθέτει περίφραξη) και τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε οποιονδήποτε εξωσχολικό παράγοντα (ο γιος μου έπεσε θύμα ληστείας στο χώρο του προαυλίου από χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών)
    – Τέλος, δεν φαίνεται να τιμωρούνται τα συγκεκριμένα φροντιστήρια μέσω των οποίων επιτυγχάνει η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

    Με εκτίμηση,
    Χ. Λ.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:43 | Γ.Ε.

    ΘΕΩΡΩ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ-ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΥΤΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ Β’ ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΡΙΣΚΟ Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:43 | Γ.Λ.

    Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να έχουν δώσει πολύ δύσκολες εξετάσεις για να εισαχθούν και να πρέπει να επιβεβαιώνουν τις γνώσεις τους κάθε χρονιά με τις προαγωγικές εξετάσεις και να «τιμωρούνται» με επιπλέον εξετάσεις για την είσοδο στο Λύκειο.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:35 | ΜΑΙΡΗ ΧΑΡΤΕΡΟΥ

    Είμαι θεία μαθήτριας της Β΄Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου. Μαθήτρια που με διάβασμα συνέπεια και φροντιστήριο, κατάφερε και πέτυχε στις προαγωγικές εξετάσεις.
    Τώρα τους ζητάτε:
    να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη (γιατί κακά είναι τα ψέματα, όλα τα παιδιά κάνουν φροντιστήριο),
    να αγχωθούν ξανά και να ξαναδώσουν εξετάσεις, κάτι που δεν είχανε προβλέψει όταν δίνανε εξετάσεις για το γυμνάσιο.
    Σε περίπτωση αποτυχίας δε, :
    να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους, προγραμματισμό που είχαν κάνει από την Α΄ Γυμνασίου και αφορούσε στα έξι (6) επόμενα χρόνια,
    να αποκοπούν από τους φίλους-συμμαθητές τους και να κληθούν να συνεχίσουν σε νέα καθημερινότητα,
    να ψάξουν για σχολεία που θα τους δεχθούν- με την πίκρα της ήττας πια….
    Σαφέστατα, θα πρέπει να γνωρίζουν, όλα αυτά τα παιδιά όταν δίνουν τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο, ότι μετά από τρία (3) χρόνια θα υποβάλλονται ξανά σε τέτοια δοκιμασία, και τότε να αποφασίζουν εάν θα δώσουν ή όχι.
    Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που ψηφιστεί το Νομοσχέδιο, ας εξαιρεθούν και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, γιατί αυτοί οι μαθητές είχανε άλλα προγραμματίσει μπαίνοντας στο σχολείο και στην πορεία τους το αλλάζετε!!!!

  • 3 Μαΐου 2020, 22:34 | Μπάρτζης Μιχάλης

    Αξιότιμη κα Υπουργέ ,
    Είμαι Πατέρας 2 παιδιών που φοιτούν στο Βαρβάκειο , στις πρώτες τάξεις του Γυμανσίου και του Λυκείου αντιστοίχως. Στο διάστημα των 4 χρόνων που πέρασαν από την μέρα της εξέτασης και της εισαγωγής του μεγαλύτερου παιδιού μου , είχα όλο τον χρόνο για να διαπιστώσω:
    – την ένταση των σπουδών του Βαρβακείου
    – του υψηλού επιπέδου κατάρτισης
    -του ενδιαφέροντος και του υψηλότατου ηθικού των Καθηγητών
    -του σεβασμού που η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, τρέφει στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στο παραγόμενο Έργο του.
    -αλλά και του επιπέδου των Μαθητών , οι οποίοι αν μη τι άλλο το κέρδισαν (και το διατηρούν) με τον χρόνο και τον κόπο που σε σχέση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας τους είχαν αποφασίσει να καταβάλουν (συχνά με τους γονείς τους)
    Είχα όμως την δυνατότητα να διαπιστώσω και την ασύμμετρη ένταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας , σε σχέση με αυτήν που γνωρίζω & μαθαίνω από τους Γονείς των παλιών συμμαθητών των Παιδιών μου , δηλαδή των συμμαθητών που συνέχισαν στην δίχως διαδικασία επιλογής και εξέτασης, Δημόσια Εκπαίδευση.
    Διαπίστωσα λοιπόν με έκπληξη και λύπη πολλές φορές , την Κόρη μου που παρακολουθεί φέτος την Α Γυμνασίου , και τις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν επιτυχούσα στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών «Ευκλείδης», να πρέπει να ολοκληρώσει σε ένα απόγευμα 56!!! θέματα/ασκήσεις Μαθηματικών (10 ασκήσεις με 5 υποερωτήματα και μία άσκηση με 6!!!!) με κάποια εξ’αυτών μάλιστα να εμπίπτουν στην ύλη της Β’ Γυμνασίου !!!!
    Διαπίστωσα επίσης έναν απίστευτο ανταγωνισμό -μία κανονική κούρσα επιτυχίας- μεταξύ παιδιών που δεν μοιράζονται το ένα με το άλλο στοιχειώδεις πληροφορίες , όπως κάποιο πρόσθετο στοιχείο ή ύλη που μπορεί διαδικτυακά να έχει στείλει ένα Καθηγητής τους , προκειμένου να έχουν πλεονέκτημα / καλύτερο βαθμό την επόμενη ημέρα και τέλος στο 3μηνο.
    Διαπίστωσα τέλος την αυστηρότητα -σε βαθμό υπερβολής θα έλεγα- των Καθηγητών, που η συνήθης απάντηση μου σε -ενίοτε-ερωτήματα μου προς αυτούς για την βαθμολογία των γραπτών των Παιδιών μου, ήταν ότι θα μπορούσε κάλλιστα η βαθμολογία αυτή να είναι πάντα 2 ή 3 μονάδες μεγαλύτερη από αυτήν που τους είχαν βάλει !!! , όμως θεωρήσαν ότι αυτό δεν θα τα βοηθούσε καθώς δεν θα τους τόνιζε -στον βαθμό (?) που οι Καθηγητές τους επιθυμούσαν- την προσοχή στα λάθη τους !!!! (σ.σ. ο Γιός μου κ. Υπουργέ τελείωσε την Γ. Γυμνασίου με 18,5 και η κόρη μου φέτος έλεγχο τριμήνου σχεδόν 19 !!!).
    Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, που νομίζω ότι παρουσιάζουν γλαφυρά:
    • την Ποιότητα αλλά και την αυστηρότητα των Εκπαιδευτικών ενός Πρότυπου Σχολείου
    • την ένταση των σπουδών
    • το υψηλό επίπεδο και την φιλοτιμία Μαθητών
    • τον (παράλογο κατ’ εμέ) Ανταγωνισμό Παιδιών που κόπιασαν απίστευτα για την -ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ- εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία , θέλω να φτάσω στο προκείμενο και να σας ρωτήσω :

    1.ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΩΔΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ? (γιατί αυτός θα είναι προφανώς ο λόγος …θα πρέπει να υπάρχει μία ουσιώδης ατέλεια , μία δυσρυθμία , ένα λάθος τέλος πάντων που το άρθρο 18 έρχεται για να διορθώσει. Σωστά?)
    2.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΊΤΕ ΌΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΊΑ ? ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΆΣΕΤΕ ΤΟ ΟΥΤΩΣ Η ΆΛΛΩΣ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ? (γιατί δεν βλέπετε αλήθεια τα ποσοστά επιτυχίας των πρότυπων στην Ανώτατη Εκπαίδευση ? Τα στοιχεία τα έχετε ασφαλώς ..)
    3.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ? ΟΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΟΓΑ ΚΟΥΡΣΑΣ ?
    4.ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ? ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΤΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗ & ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ? ΓΙΑΤΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ , ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ :
    -ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΦΟΡΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    – ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ (ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝ ΣΕ ΈΝΑ ΣΧΟΛΕΊΟ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ..)
    5.ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΎ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΣΕ ΜΟΝΙΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΈΝΤΡΑ ?

    Ειλικρινά περιμένω τόσο εγώ , όσο και όλα τα Παιδιά που φοιτούν στα πρότυπα μαζί με τους Γονείς τους , όχι μόνο μία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα , αλλά και την ακύρωση της ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΗΣ Πρόβλεψης για την εκ νέου συμμετοχή των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων , σε «ανοικτές» Εισαγωγικές Εξετάσεις/Διαγωνισμούς , για την Εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια .
    Κυρία Υπουργέ , μεταξύ της θέσης του:
    – «η Αριστεία είναι Ρετσινιά»
    &
    – της μετατροπής των Πρότυπων Σχολείων σε συνεχή Εξεταστικά Κέντρα και των Μαθητών των Πρότυπων Γυμνασίων, σε 3 ετούς διάρκειας Άλογα Κούρσας..…
    υπάρχει τεράστια απόσταση…Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο:
    -Η διατήρηση της χαμηλής ποιότητας εκπαίδευσης στο Γενικό Δημόσιο Σχολείο (Γυμνάσιο & Λύκειο)
    -και η διαιώνιση της αποστροφής για το Εκπαιδευτικό μας Σύστημα , ακόμα και αυτών των -βασικά- Φιλότιμων και Επίμονων (και όχι κατ’ανάγκη των «εξυπνότερων»..) Μαθητών, που από επιλογή τους και από αγάπη των ίδιων και των Οικογενειών τους για την Μάθηση και την Πρόοδο , θυσιάζουν την ευχαρίστηση και την ανεμελιά τους για ένα καλύτερο Μέλλον.
    Με Σεβασμό στην θέση σας και στο Πρόσωπο σας , αλλά με ιδιαίτερη περίσκεψη για τις θέσεις που προτείνετε

    Μιχάλης Μπάρτζης-Πολιτικός Μηχανικός
    Ισμήνης 8 Χαλάνδρι

  • 3 Μαΐου 2020, 22:28 | Μαθήτρια Ιωνιδείου σχολής

    Είμαι μαθήτρια της Ιωνιδείου σχολής Πειραιά και θα ήθελα να εκφέρω την άποψη μου για την άδικη, κατά την γνώμη μου, απόφαση σας.
    Προσωπικά είχα μια πολύ δύσκολη προσαρμογή, δεν ήθελα να ξυπνήσω το πρωί να πάω σχολείο και κάθε μεσημέρι γύρνουσα σπίτι κλαίγοντας. Μου έλειπαν οι φίλοι μου και ένιωθα απίστευτα μόνη. Παρ’ όλα αυτά δεν άφησα το συναίσθημα να ακυρώσει την προσπάθεια και την επιτυχία μου και προσαρμόστηκα. Έχτισα φιλίες και άρχισα να νιώθω όλο και πιο οικείο το μέρος μέχρι που το αγάπησα. Αλλά από ότι φαίνεται ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό αφού όταν επιτέλους προσαρμόστηκα ήρθατε εσείς, με μια αισχρή απόφαση, να θεωρείτε ανούσια όλη αυτή την προσπάθεια και τον κόπο μου. Σκεφτείτε λίγο πόσες θυσίες και πόσα πράγματα στερηθήκαμε μαζί με την εισαγωγή μας σε αυτό το σχολείο. Και εσείς όλα αυτά τα ακυρώνεται τόσο απλά;
    Για αυτό λοιπόν δεν πρόκειται να ξανά υποβάλλω τον εαυτό μου σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία όπως και κανένα άλλο παιδί. Δεν είμαστε αντικείμενα που μπορείτε να μεταφέρεται ανάλογα με την διακόσμηση αλλά είμαστε έφηβοι με συναισθήματα και στόχους που δεν θα δεχτούμε να ακυρώσετε.

  • 3 Μαΐου 2020, 22:22 | Παναγιώτης Α.

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Είμαι πατέρας παιδιού που φοιτά σε πρότυπο σχολείο. Ήμουν και είμαι πάντα υπέρ της αριστείας στο σχολείο, όπως μου το μετέδωσαν οι γονείς μου, που ήταν και οι δύο εκπαιδευτικοί. Αυτό προσπαθούσε πάντα ο πατέρας μου, που διετέλεσε για πολλά χρόνια υψηλό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας. Σήμερα, με την, κατά τη γνώμη μου, άδικη πρόταση νόμου που έχετε καταθέσει, ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτά τα σχολεία, υποβαθμίζετε την εικόνα που έχετε δείξει σαν κυβέρνηση. Και το χειρότερο είναι, ότι αυτό μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιους “κακούς” συμβούλους που πιθανόν έχετε στο υπουργείο σας, που δεν έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν το σωστό και το δίκαιο για τους μαθητές.

    Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης Α.