1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»
Μπράβο στο υπουργείο Παιδείας για την επαναφορά της διδασκαλίας των λατινικών στο λύκειο και στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα λατινικά του σχολείου αποτελούν το πρώτο σκαλοπάτι για την γνωριμία με τη Δύση. Η σαφής λατινική σύνταξη εξασκεί τον νου, με τρόπο ανάλογο με αυτόν της άλγεβρας, και βοηθάει στην καθαρότητα της σκέψης και της παραγωγής δομημένου λόγου. Σε κάθε περίπτωση καθώς πουθενά στον κόσμο δε νοούνται κλασικές σπουδές χωρίς τα αρχαία ελληνικά, έτσι κι εδώ δεν μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Οι υποψήφιοι δεν είχαν ανάγκη ακόμα ένα θεωρητικό μάθημα στείρας παπαγαλίας.
Η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Με έχουν καλύψει πλήρως οι απόψεις υπερ της παραμονής του μαθήματος στην παρούσα διαβούλευση.
Η σχέση της με τις νέες θεματικές, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, εθελοντισμός, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, δημοκρατική παιδεία, διακρίσεις, κοινωνική ευαισθησία, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ) http://iep.edu.gr/el/psifiako-apothetirio/skill-labs που θα μπουν στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2020 ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ!!!
Με εκτίμηση
Μαρία Χ.
Πολὺ φοβοῦμαι πὼς εἶναι Ἡλίου φαεινότερον ὅτι αὐτὴ ἡ διχοστασία μεταξὺ Κοινωνιολογίας καὶ Λατινικῶν δὲν ἀφορᾷ τὴν οὐσία τῆς Ἐκπαιδεύσεως, ἀλλ’ ἐπιδιώξεις «ἔξω τοῦ πράγματος». Νομίζω λοιπὸν ὅτι ὀρθῶς ἔκρινε τὸ Ὑπουργεῖο. Διότι, ὅπως βλέπω, τὸ βασικὸ ἐπιχείρημα ὅσων ὑποστηρίζουν τὴν ἐξέταση τῆς Κοινωνιολογίας στὶς Πανελλήνιες Ἐξετάσεις εἶναι ἡ χρησιμότητα τοῦ Μαθήματος, γιὰ τὴν ὁποίαν δὲν ἀμφιβάλλω. Ὁ σκοπὸς ὅμως αὐτὸς ἔχει ἤδη ἐπιτευχθῆ, ἀφοῦ τὸ Μάθημα διδάσκεται καὶ ἐξετάζεται ἐντὸς τοῦ Σχολείου, ἐνῶ οἱ μελλοντικοὶ σπουδαστὲς τῶν Κοινωνικῶν ἐπιστημῶν θὰ διδαχθοῦν λεπτομερῶς τὸ ἀντικείμενο αὐτὸ καθ’ ὅλην τὴν διάρκεια τῶν σπουδῶν τους. Τὸ τελευταῖο αὐτὸ δὲν ἰσχύει γιὰ τὰ Λατινικά, τὰ ὁποῖα, ὡς γλωσσικὸ μάθημα, μὲ κάθε τρόπο πρέπει νὰ ἐνισχυθοῦν, ἀφοῦ οὔτε π.χ. στὴν Νομική, οὔτε στὴν Φιλοσοφικὴ δὲν πρόκειται νὰ διδαχθῇ τὸ regina rosas amat. Ὅσο γιὰ τὸ ἐπιχείρημα περὶ «νεκρῆς γλώσσας» ποὺ συνεχῶς παπαγαλίζουν κάποιοι ὄχι μόνον γιὰ τὰ Λατινικά, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὰ Ἀρχαῖα Ἑλληνικά, ἀρκεῖ νομίζω νὰ λεχθῇ ὅτι δὲν εἶναι νεκρὲς γλῶσσες αὐτὲς ποὺ ὄχι μόνον ζοῦν, ἀλλὰ καὶ γεννοῦν συνεχῶς ἐντὸς τῶν ἄλλων νέες λέξεις καὶ ὅρους ἐπιστημονικούς. Εἶναι λοιπὸν προνόμιο τῶν ἑλλήνων μέσῳ τῶν δύο αὐτῶν γλωσσῶν νὰ κατακτήσουν, πλὴν τῶν ἄλλων, καὶ μιὰ βαθύτερη, ὄχι τουριστική, γλωσσομάθεια. Ὅσο γιὰ τὸ ζήτημα τῆς παπαγαλίας, ποὺ βέβαια, mutatis mutandis, ἀφορᾷ ὄλα τὰ μαθήματα, εὐκολώτερα ἐπιλύεται, προκειμένου περὶ τῶν Λατινικῶν, μὲ μιὰ διασκευὴ τοῦ κειμένου στὶς Ἐξετάσεις.
Κων. Ἰω. Δάλκος, Δ/ντὴς Λυκείου ἐπὶ τιμῇ
Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη των καθηγητών/-τριών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων να έχουμε στη διάθεσή μας τόσο αρκετές ώρες εβδομαδιαίως (μία από τις καλύτερες αλλαγές που βιώσαμε ως εκπαιδευτικοί ήταν οι 7ωρες διδασκαλίες που έδιναν την ευκαιρία για πολύ καλή εμβάθυνση της ύλης, αρκετών γραπτών δοκιμασιών, καλύτερης εξέτασης, επίλυσης αποριών και ασκήσεων, επαναλήψεων και μάλιστα αξιοποιώντας τον χρόνο του σχολείου και όχι το προσωπικό φιλότιμο των παιδιών) όσο και η ανάγκη για αμιγή τμήματα με μαθητές και μαθήτριες που θα εξεταστούν όλοι και όλες πανελλαδικώς στο μάθημα (αδιανόητο να διδάσκεται μάθημα προσανατολισμού με εμβάθυνση για το μισό κοινό και με γενίκευση για το άλλο μισό).
Η ιταλική γλώσσα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα χωρίς όμως να διδάσκεται ως ξένη γλώσσα επιλογής στα λύκεια.Η ιταλική γλώσσα είναι μία γλώσσα χρήσιμη σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι εμπορικές συναλλαγές με τη γείτονα χώρα, η μόδα, η μουσική ( ας μη ξεχνάμε ότι η όπερα είναι απόλυτα συνυφασμένη με την Ιταλία και επομένως η διδασκαλία της απαραίτητη στα μουσικά σχολεία ) η τέχνη κ.α.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ
• Οι Υποψήφιοι που εξετάζονται στα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου να τα διδάσκονται για τον ίδιο αριθμό ωρών (7) σε αμιγή τμήματα και όχι σε συνδιδασκαλία με υποψήφιους που δεν θα εξεταστούν το μάθημα για την εισαγωγή τους. Σε αντίθετη περίπτωση η μαθηματική παιδεία θα έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό και ο ρόλος της σε μια δύσκολη περίοδο για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας θα έχει μηδενιστεί.
• Στον επόμενο, ήδη αναγκαίο σχεδιασμό για την πρόσβαση στη Γ/βάθμια εκπαίδευση, πρέπει ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων να αυξηθεί στα 5 και τα μαθηματικά, με βάρος στις ενότητες κυρίως από το στοχαστικό χώρο, να εξετάζονται υποχρεωτικά για την εισαγωγή των Υποψηφίων στις Σχολές Επιστημών Υγείας.
• Οι προαγωγικές εξετάσεις πρέπει να επανέλθουν στην Άλγεβρα της Β’ Λυκείου για όλους τους μαθητές και στα μαθηματικά Προσανατολισμού της Β’ Λυκείου οι ώρες πρέπει να αυξηθούν από δύο (2) σε τρεις (3) όπως ήταν και παλαιότερα, με ταυτόχρονη αύξηση της διδακτέας ύλης.
• Η εξεταστέα ύλη στη Γ’ Λυκείου πρέπει προσεκτικά και μεθοδικά να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με εδάφια και από άλλους χώρους των μαθηματικών, παράλληλα με την συγγραφή νέου σχολικού βιβλίου.
Τάσσομαι υπέρ της παραμονής της κοινωνίολογιας γιατί προάγει την κριτική σκεψη
Πολύ σωστή η μη συμμετοχή του βαθμού του απολυτηρίου του Λυκείου στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια καθώς οι απολυτήριες εξετάσεις δεν βασίζονται σε βάσεις θεμάτων και δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ προφορικού βαθμού και βαθμού των γραπτών απολυτήριων εξετάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι απολυτήριοι βαθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι μεταξύ τους και άρα δεν μπορεί να θεωρηθούν αντικειμενικό μέτρο.
Θεωρώ και τα δύο αξιόλογα μαθήματα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσά τους -και μόνο τότε- θα διάλεγα τα Λατινικά, προτείνοντας να ανανεωθεί η ύλη, όπως και το βιβλίο. Σε όσους προβάλλουν την άποψη ότι η Κοινωνιολογία οξύνει την κριτική σκέψη, θα τους πρότεινα να συζητήσουν με τους μαθητές οι οποίοι πρόκειται να εξεταστούν σε αυτό το μάθημα και διαμαρτύρονται ότι προστέθηκε άλλο ένα μάθημα που ακολουθεί τη λογική της αποστήθισης. Ακόμα και η Ιστορία επιβάλλεται στις εξετάσεις να αποδοθεί από τους μαθητές κατά το δυνατόν με ακρίβεια σε σχέση με το βιβλίο. Ωστόσο περιλαμβάνει πηγές και ερωτήματα που μπορούν να εξασκήσουν και να αναδείξουν το κριτήριο του μαθητή, κάτι που δε συμβαίνει με την Κοινωνιολογία, τουλάχιστον έτσι όπως εξετάζεται. Στα Λατινικά το μόνο που καλούνταν να μάθουν οι μαθητές «απ’ έξω» ήταν οι μεταφράσεις, όλα τα υπόλοιπα, όπως γραμματική και συντακτικό, και να ήθελε κανείς δεν θα μπορούσε να τα μάθει «απ’ έξω». Η εφαρμογή κανόνων γραμματικής και συντακτικού αποτελεί πολύτιμη νοητική εξάσκηση, σε αντίθεση με την αποστήθιση που απαιτεί η Κοινωνιολογία. Γιατί να θεωρείται τελείως άχρηστη και παρωχημένη η εξάσκηση στην εφαρμογή κανόνων, αφού στα Μαθηματικά και τη Φυσική οι μαθητές εξασκούν το νοητικό τους δυναμικό εφαρμόζοντας κανόνες και τύπους; Όσο για το επιχείρημα ότι είναι μία νεκρή γλώσσα, και τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία νεκρή γλώσσα, μήπως να τα καταργούσαμε και αυτά; Επίσης, Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά περιλαμβάνονται στα σχολικά αντικείμενα, διδάσκονται και εξετάζονται με ισάξια βαρύτητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί να αποτελέσει η χώρα μας εξαίρεση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η λατινική λογοτεχνία έκανε το ξεκίνημά της με πρότυπο την αντίστοιχη ελληνική και η διείσδυση ελληνικών λέξεων στη Λατινική γλώσσα είναι έντονη. Με την ίδια λογική και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι γλώσσες είναι ως επί το πλείστον λατινογενείς, θα μπορούσαν να καταργήσουν τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, καθώς αποτελεί μία νεκρή γλώσσα. Ωστόσο αυτό, αν γινόταν, δε θα μας τιμούσε. Δε θα μας τιμούσε ούτε αν το έθεταν απλώς σε διαβούλευση, όπως γίνεται τώρα μ’ εμάς. Τέλος, μόλις πέρυσι προτάθηκε στον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας η εγγραφή των αρχαίων γλωσσών, των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να διαφυλαχθεί η διδασκαλία τους, καθώς είναι οι βάσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας και των ευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι βαθιά προσβλητικό για εμάς να κάνουμε έστω και διαβούλευση σχετικά με τον αποκλεισμό των Λατινικών μόλις έναν χρόνο μετά.
Η κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών από το Πρόγραμμα Σπουδών της Γ΄ Λυκείου δικαιολογημένα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στον φιλολογικό κόσμο αλλά και στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα της λατινικής γλώσσας ως γνωστικού αντικειμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της σκέψης και της προσωπικότητας του μαθητή. Αυτό θα πρέπει να είναι το κριτήριο για να συμπεριληφθεί σε ένα προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών.
Δύσκολα μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι η λατινική γλώσσα και γραμματεία είναι οι σημαντικότερες εκφάνσεις του ρωμαϊκού πολιτισμού, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη της Νεότερης Ευρώπης. Ακόμη, τα λατινικά αποτελούν τη γλώσσα προέλευσης των σύγχρονων ρομανικών γλωσσών και έχουν ασκήσει ισχυρή επίδραση και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, όπως αναδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ενσωμάτωσης λατινικών λέξεων σ’ αυτές. Εκτός, λοιπόν, από το γεγονός ότι η λατινική γλώσσα είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώθηκαν οι νεότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, η ρωμαϊκή Ιστορία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα κείμενα της λατινικής γραμματείας, υπήρξε σημαντική πηγή έμπνευσης για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Παράδειγμα χαρακτηριστικό αποτελούν τα έργα του Σαίξπηρ («Ιούλιος Καίσαρας», «Τίτος Ανδρόνικος» κ.ά.).
Η διδασκαλία της λατινικής γλώσσας, με τις πολιτισμικές και γλωσσικές της επιβιώσεις, συμβάλλει στη γλωσσική ανάπτυξη και τη συγκρότηση της σκέψης των μαθητών, ενώ συγχρόνως μπορεί να διευρύνει τον γνωστικό τους ορίζοντα, υπό τον όρο ότι θα αναμορφωθεί η διδασκαλία της στη βάση μιας νέας διδακτικής, η οποία θα έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει την ιστορική σημασία και τη δυναμική της λατινικής γλώσσας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ουσιαστική μελέτη της δομής και του λεξιλογίου της, τη σύνδεσή της με σημαντικά κείμενα της λατινικής γραμματείας τα οποία επέδρασαν στη διαμόρφωση της νεότερης ευρωπαϊκής σκέψης, και την ένταξη της διδασκαλίας της στο ευρύτερο πλαίσιο του ρωμαϊκού πολιτισμού.
Είναι γνωστό ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κλασική φιλολογία διέρχεται περίοδο κρίσης και αποξένωσης του κλάδου, όπως και οι περισσότερες ειδικότητες των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι κλασικές σπουδές δεν αποτελούν πλέον πρότυπο και δεν απολαμβάνουν μεγάλης εκτίμησης. Στις μέρες μας φαίνεται να μην ισχύει ο παιδευτικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο η επιστημονική δραστηριότητα αποσκοπούσε πρωτίστως στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Με την επικράτηση του αγγλοαμερικανικού προτύπου, κύριος στόχος της γνώσης δεν είναι η παιδεία, αλλά η αποδοτικότητα, με αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό και υποβιβασμό των κλασικών σπουδών. Τίθεται πλέον επιτακτικό το ερώτημα αν η μελέτη των κλασικών κειμένων μπορεί να υπηρετήσει τη σύγχρονη πραγματικότητα και αν η φιλολογία είναι σε θέση να παράγει μοντέλα συμπεριφοράς προσανατολισμένα προς το μέλλον. Για την ανανέωση όμως της κλασικής φιλολογίας πρέπει να δούμε τους λόγους που την οδήγησαν στο περιθώριο.
Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταντά πολύ συχνά στεγνή και ανούσια. Οι φιλόλογοι καθηγητές, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι άρτια καταρτισμένοι στο γνωστικό τους αντικείμενο, περιορίζονται στο συντακτικό και στις λεπτομέρειες της γραμματικής, ώστε οι μαθητές δεν αντιλαμβάνονται την ομορφιά και το βαθύτερο νόημα των έργων που αναλύουν. Παρατηρείται, λοιπόν, μια συνεχής πτώση του ενδιαφέροντος για τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά και μια βαθμηδόν απαξίωση, που οδηγεί συνακόλουθα στην παρακμή των κλασικών σπουδών. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών αυτών, όπως η πρόοδος των φυσικών επιστημών, η δημιουργία νέων γνωστικών αντικειμένων κ.ά. Όμως, κύριος λόγος για την παρακμή της κλασικής φιλολογίας είναι η κακή διδασκαλία και η ποιότητα των σχολικών εγχειριδίων.
Το πρόβλημα της διδασκαλίας των λατινικών και των αρχαίων ελληνικών και η περιθωριοποίηση των κλασικών σπουδών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Όλα τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, κυρίως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου· έγινε, μάλιστα, οξύτερο στη δεκαετία του ’70. Την τελευταία όμως δεκαετία φαίνεται πως οι κλασικές σπουδές στην Aγγλία, τη Γερμανία, την Iταλία, την Iσπανία και τη Γαλλία άρχισαν σιγά σιγά να απελευθερώνονται από την κρίση του παρελθόντος. Παρατηρείται στα κράτη αυτά μια αναζωογόνηση των ανθρωπιστικών σπουδών. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι μαθητές και φοιτητές δείχνουν να ενδιαφέρονται, κυρίως για τη μελέτη των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών.
Βέβαια, δεν αρκεί να στηριχθεί κανείς μόνο στις γνώμες και τα επιχειρήματα των ξένων για να τονίσει την ανάγκη να διδάξουμε περισσότερο τις κλασικές γλώσσες και τον πολιτισμό, επειδή ακριβώς οι ξένοι λαοί διδάσκουν τις γλώσσες αυτές. Τέτοιου είδους επιχειρήματα όχι μόνο δεν έχουν καμία αξία, αλλά, όπως επισημαίνει ο I.Θ. Kακριδής, είναι και αστήρικτα: «Γιατί με τον τρόπο αυτό την εκλογή ενός μορφωτικού ιδανικού παύει να την ορίζει μία συνειδητή, ύστερα από σκληρό αγώνα κερδισμένη πίστη. Και ένα ιδανικό με στήριγμα την πίστη των άλλων έχει πάντα πολύ σαθρή βάση και πέφτει με το πρώτο φύσημα της αμφιβολίας». Πρέπει από μόνοι μας να συνειδητοποιήσουμε την αξία και την αναγκαιότητα να έλθουμε σε επαφή με τον κλασικό πολιτισμό.
Η κλασική παιδεία βοηθά τον άνθρωπο να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να διαμορφώσει την προσωπικότητά του. Η ανθρωπιστική επίδραση του αρχαίου πνεύματος αφυπνίζει, θέτοντας ενώπιόν μας το ιδεώδες υπόδειγμα ανθρώπου, την πιο δυναμική ανθρώπινη ορμή, από την οποία εξαρτάται ολόκληρη η εκπαίδευση, το ένστικτο της μίμησης. Κάθε εποχή, κάθε λαός, κάθε έργο τέχνης και επιστήμης είναι φυσικό να περιέχουν στοιχεία μορφωτικά για κάθε νεότερη γενιά. Η φροντίδα να φτάσουμε και μάλιστα να ξεπεράσουμε το αρχαίο πρότυπο δίνει κυρίως ελπίδα και σκοπό στη ζωή.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη για μια βαθύτερη κατανόηση των αρχαίων κειμένων και του πνευματικού τους περιεχομένου. Η κατανόηση του περιεχομένου των κλασικών κειμένων συμβάλλει στο να καταλάβει ο σύγχρονος άνθρωπος τον εαυτό του. Οι αρχές του ουμανισμού και της δημοκρατίας, πάνω στις οποίες βασίστηκε ο αρχαίος ελληνικός και ο ρωμαϊκός πολιτισμός, συνεχίζουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη σημερινή κοινωνία. Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει στους ανθρώπους πνευματικά εφόδια, αλλά και τη γνώση ορισμένων αξιών και ενός πολιτικού ιδεώδους.
Στη σημερινή κοινωνία, όπου συχνά κυριαρχεί η βία, όπου ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής, μόνο η σωστή παιδεία μπορεί να την καταργήσει με τη διδασκαλία και την προβολή των ιδεών που καλλιεργούν την άρνηση κάθε μορφής βίας. Αυτή η συνάντηση των νέων με τις αρετές και τις αξίες που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν την ηθική και την ισορροπημένη συναισθηματική τους προσωπικότητα, μπορεί να επιτευχθεί κάλλιστα μέσα από την επαφή με τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής λογοτεχνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Εάν ο διδάσκων δεν έχει τη χαρά της διδασκαλίας, την αγάπη για το γνωστικό αντικείμενο και τους μαθητές, σημαίνει πως δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στο αντικείμενο της διδασκαλίας του. Και οφείλει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε γνώση αποκτάται χωρίς χαρά, δεν ενδιαφέρει τον διδασκόμενο και ξεχνιέται εύκολα. Αγάπη, λοιπόν, και ενδιαφέρον για τη διδασκαλία, αν θέλουμε να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά την υπόθεση του πολιτισμού και της παιδείας.
O πολιτισμός της κλασικής αρχαιότητας σφυρηλάτησε πανανθρώπινες αξίες, τις αποτύπωσε γραπτά, τους έδωσε δυναμική και τις κληροδότησε στη σημερινή Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η κλασική κληρονομιά, βασισμένη στο όραμα της οικουμενικότητας, έγινε το ίδιο το πνεύμα του δυτικού πολιτισμού. Η Αθήνα και η Ρώμη κληροδότησαν στην Ευρώπη την πρώτη πραγματική λογοτεχνία του δυτικού κόσμου, εφεύρε τη δημοκρατία και τον πολιτικό στοχασμό. Το μάθημα που δίνει η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη, τονίζει ο François Chamoux, είναι όχι τόσο μάθημα πολιτικής όσο μάθημα ηθικής. Είναι μάθημα μετριοφροσύνης και οξυδέρκειας, που τοποθετεί τον άνθρωπο στη σωστή του θέση: να είναι ικανός να καταλαβαίνει πολλά, και να ξέρει επίσης ότι υπάρχουν πράγματα που αγνοεί· να αγαπάει τη ζωή, και να γνωρίζει ότι είναι πρόσκαιρη· να χρησιμοποιεί με ικανοποίηση την εξυπνάδα του, χωρίς να ξεχνάει ότι το μέλλον ανήκει στους θεούς που έπλασε σύμφωνα με την εικόνα του και που μέσα από αυτούς το ανθρώπινο μέτρο, όταν έχει την ιδανική μορφή του, εξυψώνει το σύμπαν. Αυτός ο άνθρωπος γνωρίζει τα ανθρώπινα πάθη. Ξέρει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει τίποτε χωρίς να παλέψει.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι στις σημερινές συνθήκες μια υπερ-προσαρμοστική πίεση ωθεί την προσαρμογή της εκπαίδευσης και της έρευνας στις οικονομικές, τεχνικές, διοικητικές ανάγκες της στιγμής, στην προσαρμογή στις τελευταίες μεθόδους και στις τελευταίες συνταγές της αγοράς, στη μείωση της γενικής παιδείας, στην περιθωριοποίηση της κλασικής κουλτούρας. Πάντα όμως, στη ζωή και στην ιστορία, η υπερ-προσαρμογή σε δεδομένες συνθήκες δεν υπήρξε σημείο ικμάδας, αλλά αναγγελία γήρανσης και θανάτου. Στις μέρες μας είναι αναγκαία μια μεταρρύθμιση που θα στοχεύει στην οργάνωση της γνώσης, δηλαδή στη δημιουργία σκεπτόμενων πολιτών. O μελλοντικός πολίτης, πριν βαδίσει προς την εξειδίκευση, θα πρέπει να εμβαπτισθεί στον ανθρωπισμό. Αυτός μας δείχνει ότι ένας τρόπος σκέψης ικανός να συνδέσει ξεχωριστές γνώσεις είναι επίσης ικανός να επεκταθεί σε μια ηθική της σύνδεσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Γιατί είναι λάθος να θεωρεί κανείς κατάλληλο για την εκπαίδευση μόνο ό,τι είναι χρηστικό. Τα ελληνικά και τα λατινικά χρησιμεύουν, πριν απ’ όλα, στη διαμόρφωση του πνεύματος.
Η Ελλάδα οφείλει να εκτιμήσει την προσφορά των κλασικών γλωσσών και να έρθει σε επαφή με τα έργα του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού. Το ερώτημα ποιος χρειάζεται τα λατινικά δεν είναι κλασικιστική έπαρση ή απελπισία, αλλά μάλλον εντολή για αυτογνωσία και συνειδητή εξερεύνηση της θέσης μας στην ιστορία και στον πολιτισμό – της συμμετοχής μας στις πολιτιστικές αξίες. Καθ’ όσον με αφορά, στην ερώτηση “ποιος χρειάζεται τα λατινικά”, θα απαντούσα: δεν μπορούμε να πορευτούμε χωρίς αυτά.
Τα λατινικά μαζί με τα αρχαία ελληνικά αποτελούν τους πυλώνες της ανθρωπιστικής παιδείας, ως εκ τούτου η ένταξή τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν κρίνεται απλώς απαραίτητη, αλλά αδήριτη ανάγκη για τη διάπλαση των νέων (κι όχι μόνο)… Επιπροσθέτως, με την αφαίρεσή τους οι μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις ανθρωπιστικές επιστήμες εν γένει, αλλά και με τη Φιλολογία ειδικότερα θα βρεθούν σε πολύ δυσμενή θέση στο Πανεπιστήμιο, εάν δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με έναν πολύ σημαντικό κλάδο της Κλασικής Φιλολογίας, τα λατινικά.
Φοιτήτρια Κλασικής Φιλολογίας.
Τάσσομαι υπέρ της επαναφοράς των Λατινικών ως υποχρεωτικό μαθημα στις Πανελλαδικές εξετάσεις !
Αξιοτιμη κυρια υπουργε,
Ειμαι πτυχιουχος Πληροφορικης του Πολυτεχνειου Darmstadt και εργαζομαι στο τμημα Information Technology μιας μεγαλης γερμανικης τραπεζας (Commerzbank AG).
Ο γιος μου δινει την επομενη σχολικη χρονια (2020/21) εισαγωγικες εξετασεις στο τμημα Ιατρικης.
Βασικο μαθημα των εξετασεων ειναι τα Μαθνματικα, που με μεγαλη μου εκπληξη παρατηρω την απουσια τους απο τις αντιστοιχες των ελληνικων.
Στο εκπαιδευτικο συστημα της Γερμανιας τα Μαθηματικα αποτελουν αυτονομο πεδιο που ειναι απαραιτητο για την εισαγωγη σε οποιαδηποτε ανωτατη πανεπιστημιακη σχολη. Επιπλεον θεωρουνται απο την επιστημονικη και εκπαιδευτικη κοινοτητα ως η βαση των επιστημων.
Δεν νοειται μια χωρα να αμελει τα Μαθηματικα και δη στην εποχη της Πληροφορικης. Απαραιτητη προυποθεση για την οικονομικη αναπτυξη και ευμαρια μιας χωρας ειναι τα Μαθηματικα σε ολους τους τομεις (Ιατρικος, Οικονομικος, Νομικος). Eξαλλου, δεν ειναι τυχαιο, οτι σε ολα τα μεγαλα Project, την διευθυνση την εχουν την εχουν Μαθηματικοι.
Με εκτιμηση
Ελευθεριος Κορσκετιδης
Απαραίτητη η παραμονή της κοινωνιολογίας στη Γ Λυκείου και στις πανελλήνιες εξετάσεις αφού οξύνει την κριτική ικανότητα των παιδιών καθώς και την αντίληψη τους για τον κόσμο και τα σύγχρονα προβλήματα, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες χωρίς το μάθημα της κοινωνολογίας δεν γίνεται!
Αν βλέπουμε τους μαθητές μας ως μελλοντικούς ευρωπαίους πολίτες, τότε η ελληνική παιδεία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε η ευρωπαϊκή παιδεία θεμελιώνεται ισότιμα επάνω στον αρχαίο ελληνικό και τον λατινικό πολιτισμό.
Η Κοινωνιολογία είναι αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μάθημα πανελλαδικών εξετάσεων. Εκτός από την σημασία του μαθήματος στην εκπαίδευση, είναι ανεπίτρεπτο μαθητές του Λυκείου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών τμημάτων Κοινωνικών, Πολιτικών, Νομικών και Παιδαγωγικών Επιστημών χωρίς σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο από το Λύκειο. Και μάλιστα χωρίς καμία επιστημονική αιτιολόγηση εκ μέρους του Υπουργείου.
Υπάρχουν λύσεις για να αποφευχθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Στην Θεωρητική Κατεύθυνση υπάρχουν σχολές ανθρωπιστικών σπουδών που οι υποψήφιοι μπορούν να εξετασθούν στα Λατινικά. Ενώ υπάρχει και ένα πλήθος σχολών Κοινωνικών Επιστημών που επιβάλλεται να εξετασθούν στην Κοινωνιολογία. Μπορεί να ακολουθηθεί το πρότυπο που ήδη προτείνεται στη θετική κατεύθυνση όπου η επιλογή είτε των Μαθηματικών είτε της Βιολογίας μπορεί να οδηγήσει τους υποψήφιους στην επιλογή συγκεκριμένων τμημάτων όπου τα εξεταζόμενα μαθήματα εναρμονίζονται με τις πανεπιστημιακές σπουδές.
Ο εξοστρακισμός του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν είναι η λύση αλλά η δημιουργία πολλών εκπαιδευτικών προβλημάτων. Χρειάζεται να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα για την ορθολογική οργάνωση και την επιστημονική ευθυγράμμιση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων με τα επιστημονικά αντικείμενα των πανεπιστημιακών τμημάτων.
Ελπίδα Σπυράτου
Να μην ενοποιηθεί η κατεύθυνση επιστημών Υγείας με την κατεύθυνση Θετικών επιστημών. Αυτό σημαίνει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθητών σε μαθήματα όπως της Φυσικής και της Χημείας που είναι κοινά και κατά συνέπεια υποβάθμιση τους στην τελευταία τάξη που οι μαθητές έχουν ανάγκη να διδαχθούν με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες αφού προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές. Εκτός αν θεωρούμε ότι η δουλειά γίνεται στο φροντιστήριο και όχι στο σχολείο.
Στο παρόν άρθρο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά ούτε στην κατανομή των ωρών των μαθημάτων ούτε στα μαθήματα που θα εξετάζονται γραπτώς στις τελικές εξετάσεις.
Για τη διαμόρφωση ενός νέου λυκείου προτείνω:
1. Παροχή βασικών γνώσεων Οικονομικών και εισαγωγή στην επιχειρηματικότητα.
2. Ενίσχυση της διδασκαλίας της πληροφορικής και των ξένων γλωσσών.
3. Εισαγωγή πολιτιστικής ζώνης.
4. Προώθηση των εργαστηριακών δραστηριοτήτων στις Θετικές Επιστήμες.
5. Αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των μαθημάτων, ώστε να ενισχύεται η κριτική σκέψη.
6. Την ακόλουθη κατανομή των ωρών στα ωρολόγια προγράμματα του λυκείου.
Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 4
Μάθημα Επιλογής / Ερευνητική Εργασία 2
Αρχαία Ελληνικά 3
Αγγλικά 2
Ιστορία 2
Β Ξένη Γλώσσα 2
Θρησκευτικά 1
Ζώνη Άθλησης και πολιτισμού 3
Μαθηματικά (Άλγεβρα: 5 – Γεωμετρία: 2)- ενιαίο μάθημα 7
Φυσική 3
Βιολογία 2
Χημεία 2
Πολιτική Παιδεία 2
Πληροφορική 1
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ 36
Β ΛΥΚΕΙΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20
Θρησκευτικά 1
Μάθημα Επιλογής/ Ερευνητική Εργασία 2
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 4
Αγγλικά 2
Πληροφορική 2
Β Ξένη Γλώσσα 2
Ζώνη Άθλησης και πολιτισμού 3
Ιστορία 2
Βιολογία 2
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ 15
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ 35
Θεωρητικές Επιστήμες
Αρχαία Ελληνικά 6
Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (I) 3
Λατινικά (I) 2
Μαθηματικά Γενικής Παιδείας 4
Οικονομικές Επιστήμες
Μαθηματικά Κατεύθυνσης 6
Οικονομικά 4
Β.Α.Κ.Ε. 3
Πολιτική Παιδεία 2
Θετικές Επιστήμες
Μαθηματικά Κατεύθυνσης 6
Φυσική 5
Χημεία 2
Πολιτική Παιδεία 2
Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 17
Θρησκευτικά 1
Μάθημα Επιλογής/ Ερευνητική Εργασία 2
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία 5
Πληροφορική 2
Ζώνη Άθλησης και πολιτισμού 3
Αγγλικά 2
Φιλοσοφία 2
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ 18
ΣΥΝΟΛΟ 35
Θεωρητικές Επιστήμες
Αρχαία Ελληνικά 6
Ιστορία 5
Κοινωνιολογία ή Λατινικά 5
Μαθηματικά γενικής παιδείας 2
Θετικές Επιστήμες
Φυσική 5
Χημεία 5
Βιολογία ή Μαθηματικά 6
Ιστορία γενικής παιδείας 2
Οικονομικές Επιστήμες
Μαθηματικά Κατεύθυνσης 6
Αρχές εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον 5
Οικονομικά 5
Ιστορία γενικής παιδείας 2
Μαθήματα που εξετάζονται στις ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις
Α λυκείου:
1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. Αρχαία Ελληνικά
3. Ιστορία
4. Πολιτική Παιδεία
5. Μαθηματικά
6. Φυσική
7. Χημεία
8. Βιολογία
Β λυκείου:
1. Νέα Ελληνική γλώσσα και γραμματεία
2. Ιστορία
3. Βιολογία
4. 4 μαθήματα εξειδίκευσης
Γ εθνικές απολυτήριες εξετάσεις:
1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
2. 4 μαθήματα εξειδίκευσης
Μέσος όρος: 60% βαθμός τελικής εξέτασης + 40% μέσος όρος βαθμών 1ου και 2ου τετραμήνου
Προτείνεται η εισαγωγή στην 3οβάθμια εκπαίδευση να γίνεται σε ομάδες Τμημάτων, τα οποία μόνο για το 1ο έτος θα έχουν διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών. Με τη λήξη του 1ου ακαδημαϊκού έτους θα γίνεται η κατανομή των μαθητών στα επιμέρους Τμήματα. Για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια θα προσμετρώνται σε ποσοστό:
10% ο μέσος όρος της Α λυκείου
15% ο μέσος όρος της Β λυκείου
25% ο μέσος όρος της Γ λυκείου
50% ο βαθμός των εθνικών απολυτηρίων εξετάσεων
Μαθήματα επιλογής: Ορίζονται από το κάθε σχολείο
Η επαναφορά των λατινικών θεωρώ ότι είναι από τις λίγες σωστές αποφάσεις που έχουν πάρει. Δεν είναι ένα επιπλέον μάθημα αποστήθισης εφόσον διδαχθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Αντίθετα, είναι ένα μάθημα που καλλιεργεί το πνεύμα των μαθητών και τους επιτρέπει να διδαχθούν το παρελθόν και την γλώσσα που αποτελεί βάση πολλών άλλων μέχρι και σήμερα.
Είμαι υπέρ της επαναφοράς των λατινικών ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Η επαναφορά των λατινικών στις πανελλαδικές είναι σωστότατη. Δεν έπρεπε να είχαν καταργηθεί ποτέ.
Η ονομασία «Ανθρωπιστικές Σπουδές» είναι εξαρχής ανακριβής. Δεν ανταποκρίνεται στις σχολές του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου. Η πλειονότητα των σχολών που περιέχει το μηχανογραφικό δελτίο είναι σχολές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.
Η κατεύθυνση επιβάλλεται να ονομαστεί «Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών».
Η πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πρώτου Επιστημονικού Πεδίου έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες ή/και διαθέτουν ένα σημαντικό αριθμό μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στο πρόγραμμα σπουδών τους.
Η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.ΕΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
κ. Υφυπουργέ,
κ. Γενική ΓραμματέαΑ. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιογια την εκπαιδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
-Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
-Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
-Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
– Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
– Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
– Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Επίσης, προτείνουμε:Γ. Γυμνάσιο.
1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.Δ. Γενικό Λύκειο
Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.Ε
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
οι κινήσεις σας με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο σε ό,τι αφορά τα θέματα του φιλολογικού χώρου. Έχω δημόσια τοποθετηθεί για τα θέματα της Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο σημείο που βρισκόμαστε εκτιμώ πως πρέπει πλέον να δούμε προσεκτικά τα θέματα της Διδακτικής και συνακόλουθα εξεταστικής διάστασης των μαθημάτων μέσω νέων ΠΣ και συστηματικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για αντικείμενα στα οποία έχω επενδύσει επί μακρόν με δημόσια παρουσία δίπλα στους συναδέλφους, των οποίων η εμπιστοσύνη και στήριξη με τιμά. Κατά συνέπεια, θέτω στη διάθεσή σας την τεχνογνωσία και το σύνολο του έργου μου, ευελπιστώντας η προσπάθεια που τόσο δυναμικά και μεθοδικά ξεκινήσατε να αποβεί καίρια για την ανανέωση της εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Στη διάθεσή σας!
Με εκτίμηση,
Φώτης Παντόπουλος
Φιλόλογος-Επικοινωνιολόγος
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.ΕΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
κ. Υφυπουργέ,
κ. Γενική Γραμματέα. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
-Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
-Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
-Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
– Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
– Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
– Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Επίσης, προτείνουμε:Γ. Γυμνάσιο.
1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.Δ. Γενικό Λύκειο
Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.Ε
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.ΕΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
κ. Υφυπουργέ,
κ. Γενική Γραμματέα. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
-Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
-Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
-Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
– Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
– Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
– Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Επίσης, προτείνουμε:Γ. Γυμνάσιο.
1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.Δ. Γενικό Λύκειο
Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.Ε
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, του αποκλεισμού μας στα σπίτια μας και της γιγάντιας προσπάθειας που κάναμε εμείς οι εκπαιδευτικοί να στηρίξουμε τους μαθητές μας με όλους τους τρόπους, το Υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι ήταν η πρόσφορη περίοδος να κατεβάσει αυτό το νομοσχέδιο, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μόνο ερωτηματικά δημιουργεί μια τέτοια σπουδή και πρωτοβουλία.
Πάρα πολλά τα σημεία που προκαλούν αμφιβολίες και αντιδράσεις. Επαναφορά του αποτυχημένου στο πρόσφατο παρελθόν συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, ηλικιακό όριο στα ΕΠΑΛ, πολλές εξετάσεις και φυσικά η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά, ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Θεωρώ περιττό να επιχειρηματολογήσω για την χρησιμότητα της Κοινωνιολογίας, σε τέτοιες κρίσιμες και συνεχώς μεταβαλλόμενες περιόδους που ζούμε και πόσο μπορούν να ωφεληθούν οι μαθητές μας ώστε να μπορούν να κατανοούν το κοινωνικό γίγνεσθαι, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των κοινωνικών θεσμών στους οποίους μετέχουν, τον ρόλο των κοινωνικών ομάδων, τις κοινωνικές μεταβολές. Αυτό έχει επισημανθεί από πάρα πολλούς συναδέλφους και με άριστο τρόπο, όπως επίσης και από πολλές πανεπιστημιακές σχολές που με ψηφίσματά τους θεωρούν την κοινωνιολογία προαπαιτούμενο μάθημα για τις περισσότερες σχολές του πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Πιστεύω λοιπόν ότι η πρόταση αυτή της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για τον παραμερισμό της κοινωνιολογίας, μόνο θέματα ιδεοληψίας έρχεται να υπηρετήσει και όχι επιστημονικά κριτήρια.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.ΕΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
κ. Υφυπουργέ,
κ. Γενική ΓραμματέαΑ. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιογια την εκπαιδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
-Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
-Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
-Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
– Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
– Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
– Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Επίσης, προτείνουμε:Γ. Γυμνάσιο.
1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.Δ. Γενικό Λύκειο
Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.Ε
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.ΕΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
κ. Υφυπουργέ,
κ. Γενική ΓραμματέαΑ. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιογια την εκπαιδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
-Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
-Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
-Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
– Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
– Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
– Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Επίσης, προτείνουμε:Γ. Γυμνάσιο.
1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.Δ. Γενικό Λύκειο
Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.Ε
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.ΕΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
κ. Υφυπουργέ,
κ. Γενική ΓραμματέαΑ. To Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιογια την εκπαιδευση. Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας, να το φέρει σύντομα προς ψήφιση. Το σχέδιο νόμου αφορά στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, σε αντιδραστικές αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, θέματα εξεταζόμενων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών.
Δεδομένων των δημοσιευμάτων περί κατάργησης της Κοινωνιολογίας, ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, θεωρούμε, δυστυχώς, ως μη λεχθέντα τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, και εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), που εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος Κοινωνιολογίας. Να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι ο κλάδος ΠΕ78 πλήττεται εδώ και καιρό από την ένταξη των αποφοίτων του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έχοντας παντελή απουσία συνάφειας αντικειμένου, έχουν παρεισφρήσει στους κόλπους του, καθώς και από τις συνεχείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του Υπουργείου προς έκδοση τροπολογίας, προς αποκατάσταση της αδικίας, τροπολογίας που μέχρι σήμερα δεν έχει θεαθεί. Οι αδικίες πολλαπλές και συνεχείς σε έναν κλάδο που έχει προσφέρει κατά πολύ στην εκπαίδευση και έχει στελεχώσει το δημόσιο σχολείο, υπηρετώντας απ’ άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα.Το ΥΠΑΙΘ έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό πρόσημο που καταδεικνύουν περιφρόνηση στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλούμε το Υπουργείο να διαψεύσει στην πράξη άμεσα τα περί της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Παιδεία.Β. Για την παραμονή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος.
Καταρχάς, με βάση δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την κατάργηση της Κοινωνιολογίας, θεωρούμε ότι η Κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι βασικό για την παρακολούθηση των σπουδών σε όλες τις σχολές Κοινωνικών, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τις Σχολές Ψυχολογίας που αποτελούν την πλειονότητα των σχολών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Επίσης, συνιστά μάθημα επιλογής των μαθητών σε πανεπιστημιακές σχολές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης του μαθήματος προτείνουμε την έναρξη διαδικασιών συγγραφής νέου εγχειριδίου, με νέες θεματικές ενότητες που να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα της κοινωνικής πραγματικότητας (παγκοσμιοποίηση, πανδημίες, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, δίκτυα κοινωνικών σχέσεων κτλ.).
Η παραμονή της Κοινωνιολογίας κρίνεται επιτακτική:
-Διότι ουσιαστικά είναι η βάση για την κατανόηση αλλά και εισαγωγή σε σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας κ.ά.
-Διότι οι θεματικές ενότητες του μαθήματος της Κοινωνιολογίας (θεωρίες, μορφές κοινωνικής οργάνωσης, κοινωνικοποίηση και κοινωνικοί θεσμοί, εργασία, αλλοτρίωση, διαπολιτισμικότητα, πόλεμοι κ.ά.) δημιουργούν πολίτες με κριτική σκέψη και έντονο κοινωνικό προβληματισμό, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία του αύριο, αλλά και να διακρίνουν τα κοινωνικά φαινόμενα.
-Διότι οι μαθητές αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, δύνανται να αποδώσουν καλύτερα στο γραπτό λόγο, βοηθώντας τους παράλληλα στο μάθημα της Έκθεσης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους. Μπορούν να κατανοήσουν καταστάσεις που βιώνουν στον έξω κόσμο, να τις αναλύσουν και να βρουν τα βαθύτερα αίτια αλλά και πιθανές λύσεις.
– Διότι οι μαθητές συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας με άλλα γνωστικά αντικείμενα όπως φιλοσοφία, ιστορία, θρησκευτικά κ.α. κι έτσι μπορούν να έχουν μια σφαιρική αντίληψη για όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω τους.
– Διότι οι μαθητές, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ομάδες που υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτές λειτουργούν καθώς και τα προβλήματά τους, να τις κατανοήσουν, πράγμα που χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν θα μπορούσαν με ευκολία να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται και η ενσυναίσθηση.
– Διότι, μέσα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας για ένα αβέβαιο μέλλον, των παθογενειών που προέρχονται από όλα τα ανωτέρω σε όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, οι μαθητές καθίστανται ικανοί να έχουν τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, να σκέφτονται και να βρίσκουν λύσεις. Προκαταλήψεις, στερεότυπα, γενικεύσεις μπορούν να αναγνωρισθούν και καταπολεμηθούν όταν ο μαθητής έχει εφόδιο τη γνώση που αποκτά μέσα από το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Επίσης, προτείνουμε:Γ. Γυμνάσιο.
1. Στο Γυμνάσιο (Γ΄ Γυμνασίου) υπάρχει το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της σύγχρονης αγωγής και υπάρχει σε όλα τα σχολικά προγράμματα υποχρεωτικής εκπαίδευσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία με το ΙΕΠ προκειμένου να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος και την ακόμη μεγαλύτερη πλαισίωση του με δημιουργικές και ερευνητικές δράσεις.
2. Στο πλαίσιο των θεματικών δράσεων για τον εκσυγχρονισμό του γυμνασίου προτείνουμε τη Θεματική Ενότητα / Μάθημα «Κοινωνική Ζωή» στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στην οποία οι μαθητές/ -τριες μπορούν να εμπλακούν ενεργά σε βιωματικές και ερευνητικές δράσεις για θέματα που αφορούν την κοινωνική υγιεινή, την ατομική ευθύνη, τη σχέση με τους άλλους, τον σεβασμό των συνανθρώπων, την κυκλοφοριακή αγωγή κτλ.Δ. Γενικό Λύκειο
Στο Γενικό Λύκειο υπάρχουν ήδη τα μαθήματα της Πολιτικής Παιδείας και των Βασικών Αρχών των Κοινωνικών Επιστημών. Πρόκειται για μαθήματα και δράσεις μαθητείας στη δημοκρατία, τα οποία εισήχθησαν στο πρόγραμμα του Λυκείου το 2014 και για τα οποία είχε διαμορφωθεί και Τράπεζα Θεμάτων με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Τα βιβλία και των δύο μαθημάτων συγγράφηκαν, επίσης, με διαγωνισμό στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Τα μαθήματα αυτά έχουν αποσπάσει θετικότατα σχόλια από το σύνολο της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Προτείνουμε την παραμονή τους στο Γενικό Λύκειο μαζί με το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος της Β΄ Λυκείου που, επίσης, έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια από τους διδάσκοντες και διαπνέεται από τη σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη της διερευνητικής/ βιωματικής μάθησης..
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κοινωνική γνώση αποτελεί περιεχόμενο πολλών εθνικών ευρωπαϊκών σχολικών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στάσεων και αντιλήψεων για την κοινωνική συνύπαρξη και τη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών.
Η Unesco χαρακτηρίζει τις κοινωνικές επιστήμες δεξαμενή σκέψης με σκοπό την διευκόλυνση των κοινωνικών μετασχηματισμών που ευνοούν τις αξίες της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ την ίδια στιγμή στο άρθρο 29 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού τονίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση θεμελιωμένο στις αρχές της ανάπτυξης του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου, την ταυτότητά του, τις πολιτιστικές του αξίες αντικείμενο που εμπίπτει στο πεδίο της κοινωνικής γνώσης.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
Με εκτίμηση
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Π.Ε.Ε.Κ.Ε
Για εμάς τους νέους που βιώνουμε έξαρση πανδημίας, εισροή προσφύγων, οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις, καταιγισμό πληροφοριών, κατακλυσμό τεχνολογίας, εργασιακή αβεβαιότητα, δεν προέχει η εκμάθηση μίας νεκρής γλώσσας που τη μία χρονιά θα αποστηθίσουμε και σύντομα θα ξεχάσουμε. Χρειαζόμαστε νέες οπτικές, κίνητρα για να ερευνήσουμε, να μάθουμε και να εξασκήσουμε την κρίση μας. Αυτά θα μας τα προσφέρει η Κοινωνιολογία.
Διαμαρτυρία του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα εξεταζόμενα μαθήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Θεωρεί εσφαλμένη την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνει, επί του ζητήματος τα ακόλουθα:
1) Η Κοινωνιολογία είναι επιστήμη της νεωτερικότητας. Δημιουργείται παράλληλα με τη διαμόρφωση των θεσμών, οι οποίοι προέκυψαν τόσο από τις αστικές επαναστάσεις όσο και τη βιομηχανική επανάσταση. Είναι εφαρμοσμένη επιστήμη σε όλες τις εκδοχές της και διαθέτει τεράστιο γνωστικό-θεωρητικό βάθος. Καθώς δημιουργείται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς, για την ιστορία της ανθρωπότητας, πλουραλισμού, ενσωματώνει στη θεώρησή της τις διαφορές μεταξύ των κοινωνικών υποκειμένων, τους προβληματισμούς και τις εναλλακτικές κοινωνικές στρατηγικές τους. Διαθέτει, λοιπόν, την ίδια δυναμική των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων για την οποία είναι περίφημη η δημοκρατία. Όμως, με δύο αντιλήψεις δεν συμβιβάζεται η Κοινωνιολογία: του φασισμού και του ρατσισμού (οποιασδήποτε μορφής και έκφρασης). Γι’ αυτόν τον λόγο καταργήθηκε από τα φασιστικά καθεστώτα και τις δικτατορίες, ενώ ταυτόχρονα διώχθηκαν οι λειτουργοί της.
2) Η διδασκαλία της είναι χρήσιμη για κάθε άνθρωπο προκειμένου να καταλάβει τον κόσμο του, να αποδεσμευτεί από φανατισμούς, αλλά και από τη δεσποτεία εμμονών που βασίζονται σε ακαθόριστες πίστεις. Επιπρόσθετα, η χρησιμότητά της στις εξετάσεις αναδεικνύεται, από το γεγονός πως χιλιάδες φοιτητές εισάγονται, κάθε χρόνο, σε σχολές και τμήματα Κοινωνικών Επιστημών. Τα ακαδημαϊκά τμήματα, στα οποία διδάσκεται η Κοινωνιολογία, είναι περί τα 180.
3) Η Κοινωνιολογία στη σύγχρονη εποχή κάνει πολύ αισθητή τη συνεισφορά της στην οργάνωση της εργασίας και τη συγκροτημένη αντίληψη των κοινωνικών υποθέσεων. Η συμβολή της αναγνωρίζεται παγκοίνως, το γνωστικό γόητρο των λειτουργών της είναι υψηλό, με αποτέλεσμα να αμείβονται οι κοινωνιολόγοι, σε ορισμένες χώρες τουλάχιστον, με υψηλές αποδοχές Διαπιστώνουμε ότι η αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα συνιστά υποβάθμιση της επιστήμης και των λειτουργών της στην Ελλάδα, αντίθετα από τις διεθνείς τάσεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιείται η Κοινωνιολογία και λαμβάνονται αποφάσεις, οι οποίες παρεκκλίνουν από τα πρότυπα της διαχείρισης ανάλογων θεμάτων στις σύγχρονες και δημοκρατικές πολιτείες.
4) Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Λατινικών και Κοινωνιολογίας. Η τροφοδότηση της αντιδικίας μεταξύ των λειτουργών αμφότερων των αντικειμένων είναι προβληματική και αδικαιολόγητη.
5) Οι τοποθετήσεις εναντίον της διδασκαλίας της Κοινωνιολογίας, αλλά και περί της μη συμπερίληψής της στις εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βασίζονται σε ασθενή ή αβάσιμα επιχειρήματα.
Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναπροσδιορίσει τη στάση του. Αξιώνουμε, να ανακαλέσει την απόφασή του και να παραμείνει η Κοινωνιολογία στα εξεταζόμενα μαθήματα κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η αξίωση εκφράζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και την αναπότρεπτη αναγκαιότητα για τη συστηματική μελέτη της. Η άρνησή της ή η παράκαμψή της θα είναι έωλη.
Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήναhttps://sociology.panteion.gr/
Ποιος είναι ο λόγος που, βεβιασμένα, αφαιρείται η Κοινωνιολογία από τις Πανελλαδικές, χωρίς να δοκιμαστεί και χωρίς να υπάρξει ανατροφοδότηση; Γιατί δεν στοιχειοθετείται για ποιους συγκεκριμένους λόγους το Υπουργείο προβαίνει στην αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά; Πόσο αφελής, επιπόλαιος και παράλογος είναι ο χαρακτηρισμός της Κοινωνιολογίας ως αριστερής Επιστήμης, όταν αυτός που την εισήγαγε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Μεσοπόλεμο ήταν ο, καθόλου αριστερός, Παναγιώτης Κανελλόπουλος! Η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τις Πανελλαδικές αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης.
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
Προτείνω την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις και παράλληλα τη διατήρηση και ενίσχυση των μαθημάτων που σχετίζονται με τις κοινωνικές επιστήμες τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο. Οι κοινωνικές επιστήμες φέρνουν το μαθητή αντιμέτωπο με ζήτήματα που άπτονται της καθημερινότητας του και τον προκαλούν να σκεφτεί, να διαμορφώσει άποψη και τελικά να συνδέσει όλα όσα διδάσκεται στο σχολείο με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Βασικός στόχος του σχολείου είναι να εφοδιάσει τους μαθητές με τα εργαλεία κατανόησης του κόσμου, αδιαμφισβήτητη εργαλειοθήκη γεμάτη με έννοιες προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Ενδεικτικά αναφέρω αντικείμενα–εργαλεία που διδάσκονται–κατακτούν οι μαθητές: μορφές κοινωνικής οργάνωσης, στόχοι κοινωνικοποίησης–σημασία κοινωνικού περιβάλλοντος– φορείς κοινωνικοποίησης, ο ρόλος της εκπαίδευσης, σχέση γνώσης και πληροφορίας, ο ρόλος της εργασίας–οργάνωση της παραγωγής – νέες μορφές εργασίας, κοινωνική διαστρωμάτωση–κοινωνικές ανισότητες, μορφές εξουσίας, αποκλίνουσα συμπεριφορά, προκαταλήψεις–στερεότυπα, ρατσισμός, κ.τ.λ.
Η Κοινωνιολογία συμβάλλει στη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης των μαθητών , καλλιεργεί δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και κριτικής σκέψης. Η Κοινωνιολογία είναι μια κοινωνική επιστήμη που δεν δέχεται τίποτα ως αυτονόητο και δεδομένο αντιθέτως μελετά, αναδεικνύει και ερμηνεύει όλα τα κοινωνικά φαινόμενα.
Απαραίτητο όμως είναι να δούμε το ζήτημα και πρακτικά. Πιο συγκεκριμένα, από τα 315 Πανεπιστημιακά Τμήματα στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών τα λατινικά διδάσκονται στα 132. Η κοινωνιολογία διδάσκεται στα υπόλοιπα 183 – δηλαδή στα περισσότερα του εν λόγω πεδίου – και μάλιστα στα 73 ως υποχρεωτικό μάθημα. Προφανώς, στην προτεινόμενη ρύθμιση μπορεί, ίσως, να ευνοούνται οι μαθητές που θα σπουδάσουν σε τμήματα κλασσικών σπουδών, αλλά θα υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για του μαθητές που θα εισάγονται στα υπόλοιπα τμήματα.
Για όλα τα παραπάνω προτείνω την ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών στο σχολείο και την παραμονή της Κοινωνιολογίας στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Dum spiro spero σε μια δίκαιη λύση για όλους.
Με εκτίμηση
Α. Ιωάννα
Η κοινωνιολογία είναι ένα απαραίτητο μάθημα που θα βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την κοινωνική πραγματικότητα, καθώς τους δίνει εφόδια για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους. Βοηθά τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις σχολές που ανήκουν στις κοινωνικές, πολιτικές και νομικές σχολές. Με αυτή τη λογική η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Ως γονέας διαβάζοντας τα σχόλια στη διαβούλευση φτάνω στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών, ως διαφορετικά γνωστικά πεδία καλύπτουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Η πλευρά των φιλολόγων προσπαθεί να διατηρήσει μια σύγκρουση με την κοινωνιολογία, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα ως προς το τι εξυπηρετεί το μάθημα των λατινικών στους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
3. Η μερίδα του λέοντος στο πρώτο επιστημονικό πεδίο είναι υπέρ της κοινωνιολογίας, από τα 315 Πανεπιστημιακά Τμήματα στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών τα λατινικά διδάσκονται στα 132. Η κοινωνιολογία διδάσκεται στα υπόλοιπα 183 – δηλαδή στα περισσότερα του εν λόγω πεδίου – και μάλιστα στα 73 ως υποχρεωτικό μάθημα.
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/320403_epistoli-epistimonon-stin-ypoyrgo-paideias-gia-tin-koinoniologia
4. Υπάρχει κάποια στρέβλωση στο νομοσχέδιο αντί τα επιστημονικά πεδία να έχουν ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκείνα (κοινωνιολογία) που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του επιστημονικού πεδίου, προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, ότι χρειάζεται να εξετάζονται οι μαθητές σε μαθήματα (λατινικά) που καλύπτουν το μικρότερο φάσμα στο επιστημονικό πεδίο.
5. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα παιδιά μου θα σπουδάσουν ψυχολογία και πολιτικές επιστήμες και το δημόσιο σχολείο θα τους παρέχει εκπαίδευση άσχετη με τις κοινωνικές επιστήμες.
Το μάθημα τον λατινικών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό μόνο για τις κλασσικές σπουδές ως μάθημα επιλογής, όπως συμβαίνει και με τις ξενόγλωσσες φιλολογίες (π.χ. Αγγλικά για την αγγλική φιλολογία).
Τα πράγματα θα πρέπει να τα δούμε αντικειμενικά και όχι πως θα καλύψουν οι φιλόλογοι τις ώρες τους στο δημόσιο σχολείο. Ναι στη διατήρηση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Σας ενδιαφέρει πόσα μαθήματα λατινικών και πόσα κοινωνιολογίας υπάρχουν στα πανεπιστημιακά τμήματα; θα πρεπε.. γιατί η διαφορά είναι μεγάλη. Να το ξανασκεφτείτε και να παραμείνει η κοινωνιολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Μην στερήσετε από τους μαθητές και τις μαθήτριες την κοινωνιολογική ματιά, την κοινωνιολογική φαντασία, μην στερήσετε από τους μαθητές και τις μαθήτριες την οπτική του κόσμου… Μην αφήνετε ξεπερασμένα μυαλά να διδάσκουν στα παιδιά μας.
Η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι μια αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση και μια κίνηση που συμβάλλει συνολικά στην προάσπιση των ανθρωπιστικών επιστημών. Χωρίς τα Λατινικά, τον συμπληρωματικό πυλώνα των Αρχαίων Ελληνικών, χάνουμε τον συνδετικό κρίκο για την εξέλιξη και τη διαμόρφωση του συνόλου του Δυτικού πολιτισμού. Οι σύγχρονες αξίες με έμφαση στον άνθρωπο, την αξία και την αξιοπρέπειά του, δύσκολα θα έπαιρναν τη μορφή που έχουν σήμερα χωρίς τη συμβολή της Ρωμαϊκού πολιτισμού. Η σπουδαιότητα των Λατινικών στις λατινογενείς γλώσσες, στην παγκόσμια επιστημονική γλώσσα και εν γένει στην κουλτούρα και την τέχνη είναι αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της σημασίας της διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος. Τα κείμενα του Κικέρωνα, του Βιργιλίου και του Οβιδίου, κείμενα-σταθμοί για τον παγκόσμιο πολιτισμό, θα είναι απολύτως ξένα και απρόσιτα ακόμα και για ανθρώπους, οι οποίοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τις ανθρωπιστικές σπουδές. Αλλαγές φυσικά και είναι απαραίτητο να γίνουν προκειμένου το μάθημα των Λατινικών να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών του σύγχρονου ελληνικού σχολείου. Αυτές οι αλλαγές, ωστόσο, σχετίζονται με τα διδακτικά εγχειρίδια και τις μεθόδους διδασκαλίας, παρά με το ίδιο το αντικείμενο.
Ορθώς ανακαλείται η απόφαση κατάργησης της διδασκαλίας των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Χωρίς καμία αμφιβολία, η Λατινική γλώσσα αποτελεί τη στενότερη συγγενή των Ελληνικών, καθώς ουσιαστική είναι η σχέση της Λατινικής με την Ελληνική γλώσσα στην δομή, στην μορφολογία και στο λεξιλόγιο.
Τα Λατινικά είναι μάθημα πρωταρχικής σημασίας στην εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών. Οι κλασσικές γλώσσες, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, εντοπίζονται στην σύγχρονη γλώσσα των επιστημών και της καθημερινής ζωής, συμβάλλοντας τοιουτοτρόπως στην γλωσσική και πολιτισμική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τα σπουδαίας σημασίας κλασσικά κείμενα της Λατινικής γραμματείας αναδεικνύουν την αξία του ρωμαϊκού πολιτισμού, η οποία άλλωστε συνιστά τη βάση του σημερινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Συνάμα, ο ρωμαϊκός πολιτισμός όντας φορέας του ελληνικού τρόπου σκέψης λειτουργεί ως μέσο κατανόησης της Ελληνικής ταυτότητας.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, βεβαίως, η αναγνώριση της μείζονος προσφοράς των κλασσικών γλωσσών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η κοινωνιολιγια ειναι απαραιτητο μαθημα για να εκπαιδευτουν τα παιδια και να κατανοησουν τη καινουργια πραγματικοτητα που αντιμετωπιζουμε. Η κοινωνιολογια μαθαινει στα παιδια να σκεφτονται και τους δινει τα απαραιτητα εφοδια για τη διαπλαση του χαρακτηρα τους. Επομενως ειναι απαραιτητο να παραμεινει ως πανελλαδικα εξεταζομενο μαθημα.
Δεν πρέπει να αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας απο τα πανελλαδικώς εξεταζομενα, χωρίς καν να έχει δοκιμαστεί,πριν ακόμα εξεταστούν τα παιδιά στο μάθημα αυτό. Ποια είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνεται και αποκόπτεται απο το σύστημα των εξετάσεων; Εκτός απο τα τόσα οφέλη που έχει για τα ίδια τα παιδιά το μάθημα (προβληματισμός, κριτική σκέψη, παρότρυνση ενεργοποίησης ως πολίτες κλπ ) καθώς και από το πλήθος των κοινωνικών ζητημάτων τα οποία η Κοινωνιολογία μελετά (κοινωνικοποίηση, φτώχεια, ανεργία, ανισότητες, μετανάστευση, ετερότητα, ρατσισμός κλπ), δεν θα υπάρχει ουσιαστικά ένα μάθημα που να προετοιμάζει τους μαθητές για ένα μεγάλο αριθμό σχολών του πεδίου. Το σύνολο των σχολών, του 1ου επιστημονικού πεδίου, έχουν μαθηματα Κοινωνιολογίας στα προγράμματα σπουδών τους ή μαθήματα με μεγάλη συνάφεια. Πιο συγκεκριμένα, σχολές Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τα Παιδαγωγικά τμήματα, οι σχολές Ψυχολογίας κλπ. , που αποτελούν και την πλειονότητα των σχολών του πεδίου.
Απόλυτα λανθασμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την Κοινωνιολογία η οποία αφενός αναπτύσσει την (απαραίτητη) κριτική σκέψη και αφετέρου διδάσκεται σε πολύ περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα σε σχέση με τα λατινικά.Δεν υποβαθμίζω φυσικά την σπουδαιότητα των τελευταίων αλλά,κακά τα ψέμματα,το πεδίο διδασκαλίας και χρησιμότητας τους είναι πολύ πιο περιορισμένο.
Σε ένα ταχύτατο μεταβαλλόμενο κόσμο που μαστίζεται από κρίσεις υγειονομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως μάθημα Κατεύθυνσης των Ανθρωπιστικών Σπουδών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, στη βαθύτερη κατανόηση και ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, καθώς και στην ενεργοποίηση – παρότρυνση των μαθητών, ώστε να λειτουργήσουν ως ενεργοί πολίτες της σύγχρονης κοινωνίας. Γι’ αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα της διατήρησης του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Eίναι απαράδεκτη η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία στους μαθητές να σκεφτούν και να ερευνήσουν το ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματα του. Είναι μια γνώση που μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολλά επαγγελματικά πεδία.
Απίστευτη η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά το πρώτο προάγει την κριτική σκέψη και το δεύτερο την αποστήθιση!!!!!! Ποιος θέλει το παιδί του μίμο και παπαγάλο??
Eίναι απαράδεκτη η αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία στους μαθητές να σκεφτούν και να ερευνήσουν το ραγδαία μεταβαλλομενο σύγχρονο κόσμο και τα προβλήματα του. Είναι μια γνώση που μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολλά επαγγελματικά πεδία.
Σας ενδιαφέρει πόσα μαθήματα λατινικών και πόσα κοινωνιολογίας υπάρχουν στα πανεπιστημιακά τμήματα; θα πρεπε.. γιατί η διαφορά είναι μεγάλη. Να το ξανασκεφτείτε και να παραμείνει η κοινωνιολογία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Θεωρώ απαραίτητη τη διατήρηση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για όλους εκείνους τους λόγους που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια. Θα μπορούσαν συνυπάρξουν με τα λατινικά, πρόταση που υποστηρίζω κι εγώ. Εκτός από αυτά:
– Είναι ακατανόητη παιδαγωγικά η εισαγωγή «κόντρα» μαθήματος.
– Η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων ενδοσχολικά, σε συνδυασμό με την προσμέτρηση του βαθμού και των τριών τάξεων του Λυκείου και την εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη για εξωσχολική βοήθεια (=φροντιστήριο) με ότι αυτό συνεπάγεται στον οικονομικό προγραμματισμό κάθε οικογένειας.
H γνώση της Λατινικής γλώσσας είναι ένα από τα στοιχεία που μας συνδέουν με την δυτική Ευρώπη. Ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Σενέκας, είναι κολώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν μπορούμε να αγνοούμε. Η καλή κατανόηση αυτών και άλλων θεμελιωδών κειμένων ― στα μέσα του 17ου αιώνα ο Σπινόζα στα λατινικά έγραφε― προϋποθέτει τη γνώση της γλώσσας. Δάσκαλοι που θα διδάξουν την ευρωπαϊκή ιστορία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ερευνητές που θα βαθύνουν τη γνώση του, θα λείψουν αν καταργηθεί η διδασκαλία της Λατινικής γλώσσας. Μετά από μερικά χρόνια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και φυσικά δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να διδάξουν με επάρκεια την ευρωπαϊκή ιστορία κι οι επόμενες γενιές θα αγνοούν όχι μόνο τον Βιργίλιο και τον Οβίδιο, αλλά και τον Δάντη και τον Σαίξπηρ. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να περνά στη Φιλοσοφική Σχολή κάποιος, δίχως να έχει δώσει στις Πανελλήνιες εξετάσεις το μάθημα των Λατινικών. Συνεπώς, η διδασκαλία της Λατινικής γλώσσας θα πρέπει να παραμείνει ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες εξετάσεις.