1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :
α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.
2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.
3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.
4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.
Το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο δεν περιλαμβάνει μαθήματα Πληροφορικής (πέρα από ένα μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου). ΄΄Στην εποχή της Πληροφορίας΄΄ η Πληροφορική απουσιάζει…
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επιβάλλουν την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών συστημάτων. Με το Νέο Λύκειο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα φαίνεται να γυρίζει πίσω στην εποχή των Δεσμών! Απουσιάζουν τα μαθήματα εκείνα που αναπτύσσουν την κριτική, αναλυτική και συνθετική σκέψη των μαθητών! Απουσιάζουν μαθήματα που επιτρέπουν στο μαθητή να γνωρίσει και να κατανοήσει την ορθή χρήση ενός συνόλου από απαραίτητες εφαρμογές της Πληροφορικής αλλά και να αναπτύξει ώριμη «ψηφιακή συμπεριφορά» που θα του επιτρέψει να ενταχθεί και να λειτουργήσει ως πολίτης των μελλοντικών ψηφιακών κοινωνιών.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη η τροποποίηση του Σχεδίου Νόμου ώστε τα μαθήματα Πληροφορικής-Προγραμματισμού να διδάσκονται σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα για όσους υποψηφίους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ένα από τα ΄΄πολλά΄΄ τμήματα Πληροφορικής ή Μηχανικών Υπολογιστών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Πληροφορική είναι το μέλλον μιας σύγχρονης χώρας και το μέλλον στηρίζεται στα παιδιά μας και την εκπαίδευσή τους…
Τόσα χρόνια περιμέναμε την αναβάθμιση των μαθημάτων πληροφορικής στο Λύκειο: Από επιλογής να γίνουν υποχρεωτικά και να μετράει ο βαθμός τους στο γενικό μέσο όρο. Ειδικά το τελευταίο αποτελούσε μια μεγάλη ανισότητα σε σχέση με τα άλλα μαθήματα, η οποία οδηγούσε στην απαξίωση του μαθήματος (αφού ο βαθμός του δεν «μετρούσε» οι μαθητές δεν το υπολόγιζαν). Αντί γι’αυτό βλέπουμε τώρα όχι μόνο την κατάργηση αυτών από Β και Γ Λυκείου, αλλά και του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος ΑΕΠΠ. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διδαχθούν αντίστοιχο το μάθημα που τους εισάγει σε μια επιστήμη και ένα τρόπο σκέψης που οι περισσότεροι, εφόσον κατευθύνονται σε τεχνολογικές σχολές, θα συναντήσουν μπροστά τους. Εδώ δεν είμαστε για να κρίνουμε ποια επιστήμη είναι καλύτερη από την άλλη. Ας παρέχεται η δυνατότητα και ο καθένας ανάλογα με την κλίση του αποφασίζει. Η κατάργηση του μαθήματος Αλγοριθμικής από το Λύκειο, αν γίνει τελικά, είναι μεγάλο λάθος.
Παράπλευρη απώλεια αυτής της απόφασης θα είναι η αποψίλωση των Λυκείων από καθηγητές πληροφορικής οι οποίοι κατά γενική ομολογία κάνουν όλη τη «χαμαλοδουλειά» όσον αφορά το διοικητικό έργο. Ο όγκος και η πολυπλοκότητα των εργασιών που απαιτούνται στο Λύκειο έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη διεκπεραίωσή τους από άλλες ειδικότητες, οι οποίες εξάλλου δεν δείχνουν και καμία προθυμία γι’αυτό. Τα Λύκεια θα «παραλύσουν» χωρίς τους πληροφορικούς.
Συνοψίζοντας, πιστεύω η απομάκρυνση των μαθημάτων πληροφορικής και των καθηγητών πληροφορικής από τα Λύκεια θα είναι μέγιστο λάθος. Υπάρχει η πολιτική βούληση να διορθωθεί έστω και τώρα;
Είναι εμφανής η έλλειψη της Τεχνολογικής Συνιστώσας μετά την κατάργηση από το ΓΕΛ του μαθήματος της Τεχνολογίας. Απαιτείται η επαναφορά του ως δίωρο μάθημα του κοινού προγράμματος της Α τάξης.
Καιρός ήταν κ η Χημεία να λάβει τις ώρες που της αναλογούν όταν χρειάζεται για τουλάχιστον 180! σχολές… Ενώ η Πληροφορική για μόλις 40!…
Eίμαι μητέρα μαθητή που θα φοιτήσει στην Α Λυκείου. Ο γιος μου ενδιαφέρεται να σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες όπως και τόσοι άλλοι νέοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί καταργείται το μάθημα των Οικονομικών στην Α Λυκείου. Θα αφομοιωθεί με το μάθημα πολιτικών και κοινωνικών επιστημών. Πέρσι, στη Γ Γυμνασίου διδάχθηκε Κοινωνική Αγωγή από ότι γνωρίζω. Ποιός ο λόγος να επαναληφθεί η ίδια ύλη ή παρόμοια και στην Α΄και στην Β΄Λυκείου; Οι οικονομικές γνώσεις πιστεύω είναι απαραίτητες σε παιδιά της εφηβείας που σιγά – σιγά αυτονομούνται και γίνονται ανεξάρτητα από τους γονείς τους. Επίσης, θεωρώ ότι συμβαίνει μια διάκριση για τους μαθητές που θα επιλέξουν την ομάδα των οικονομικών σπουδών στη Γ΄Λυκείου. Γιατί δεν δημιουργείται ομάδα προσανατολισμού και στις οικονομικές επιστήμες στη Β΄λυκείου; Δεν θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα και σε αυτούς όπως και στους μαθητές των άλλων κατευθύνσεων, να προετοιμαστούν καλύτερα για τις σπουδές που θα επιλέξουν την επόμενη χρονιά; Τέλος, θα ζητούσα τα μαθήματα των αγγλικών και των υπολογιστών που διδάσκονται στο Γυμνάσιο και Λύκειο να έχουν πραγματική αξία. Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να πληρώνουμε τόσα χρήματα σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια για πτυχία Παλσο, ECDL κτλ.. Πρέπει στο σχολείο μέσα να δίνονται τα βασικά αυτά διπλώματα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε υπουργέ, που μου δώσατε την ευκαιρία να σας μεταφέρω τις απόψεις μου
Σε ένα σύγχρονο σχολείο, είναι αδιανόητη η μη ύπαρξη της Πληροφορικής.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι αμείλικτα και απαιτούν απαντήσεις.
Στη ηλικία που τα παιδιά αποκτούν πλέον αναλυτική και κριτική σκέψη, γιατί τους στερείτε ένα σημαντικό εργαλείο;
Η επιστήμη της πληροφορικής τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Γιατί δημιουργείτε ένα «κενό» τουλάχιστον 3 ετών στην επαφή των παιδιών με την επιστήμη της Πληροφορικής;
Για ποιό λόγο απαξιώνετε τα εργαστήρια πληροφορικής που με τόσο κόπο και χρήματα έχουν στηθεί;
Σε ποιο σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών απουσιάζει η Πληροφορική από το Λύκειο;
Πρέπει κάποια στιγμή οι ιθύνοντες του υπουργείου να καταλάβουν ότι είναι άλλο πράγμα η Πληροφορική ως δεξιότητα και χρήση του Η/Υ και άλλο πράγμα η Πληροφορική ως επιστήμη.
Μια κοινωνία με ψηφιακό αναλφαβητισμό δεν έχει κανένα μέλλον και δυστυχώς βάζετε την υπογραφή σας σε αυτό.
Η Εισαγωγή στην Αλγοριθμική σκέψη και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Προγραμματισμός) είναι δύο μαθήματα που θα έπρεπε υποχρεωτικά να διδάσκονται οι μαθητές που θέλουν να εισαχθούν σε τμήματα με τεχνολογικό προσανατολισμό όπως είναι οι πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα πληροφορικής. Δε θα πρέπει η Πληροφορική να αντιμετωπίζεται μόνο ως διδασκαλία δεξιοτήτων (εκμάθηση εφαρμογών γραφείου) αλλά ως επιστήμη. Και επιτέλους θα περιμέναμε την πιστοποίηση των δεξιοτήτων πληροφορικής στο Γυμνάσιο με τη δημιουργία Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφρικής. Αυτό απαιτεί την 2ωρη διδασκαλία του μαθήματος στο Γυμνάσιο και θα απάλασσε τους γονείς από τα έξοδα απόκτησης πτυχίων πληροφορικής από ιδιωτικούς φορείς (ECDL κτλ)
ΕΜΦΑΝΗΣ ΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στην Β’ τάξη ΓΕΛ οι Ομάδες Προσανατολισμού είναι δύο, αναγκάζοντας τους μαθητές να ακολουθήσουν την μια ή την άλλη και να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα μαθήματα. Στην Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών: α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Λατινικά. Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών: α) Φυσική, β) Μαθηματικά.
Στην Γ’ τάξη ΓΕΛ οι Ομάδες Προσανατολισμού γίνονται τρεις με την προσθήκη της Ομάδας Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών με μαθήματα: α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, β) Οικονομία & Διοίκηση ή Αρχές Φυσικών Επιστημών, γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών ή Ιστορία.
Οι μαθητές που στην Γ’ τάξη θα επιλέξουν την Ο.Π. Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών έχουν μειονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους, διότι τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν δεν έχουν προηγηθεί στην Β’ τάξη σε αντίστοιχη Ο.Π. Έτσι, θα έχουν παρακολουθήσει Αρχαία ή Λατινικά ή Φυσική στην Β’ τάξη, ενώ στην Γ’ θα έχουν άλλα μαθήματα. Ενώ οι υπόλοιπο μαθητές θα έχουν παρακολουθήσει στην Β’ τάξη Αρχαία, Λατινικά, Φυσική, Μαθηματικά και στην Γ’ τάξη ξανά Αρχαία, Λατινικά, Φυσική, Μαθηματικά ή Βιολογία, Χημεία.
Θα πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα αυτή η αδικία εις βάρος χιλιάδων μαθητών. Οι όροι πρέπει να είναι ίσοι για όλους, χωρίς διακρίσεις και αδικίες. Μην ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα είναι ο μαθητής.
Η προσθήκη τρίτης Ομάδας Προσανατολισμού στην Β΄ τάξη δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει, δεν επιφέρει κανένα κόστος, αντιθέτως ομαλοποιεί την φοίτηση των μαθητών στο νέο Γενικό Λύκειο.
Ειναι λυπηρό στις μέρες μας να περικόπτεται το μάθημα της πληροφορικής από τα σχολεία της Βθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που γίνεται λόγος για ψηφιακό σχολείο!
Δυστυχώς όμως ο κοινός νους (κρίνοντας προφανώς τις προσωπικές του γνώσεις ο καθένας) έχει ταυτήσει την πληροφορική με κάποιες ειδικές εφαρμογές και πακέτα!Δεν είναι έτσι. Η πληροφορική είναι επιστήμη και ως επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίζεται. Μάλιστα επικουρικά και αναμφίβολα, έχει συμβάλει στην προβολή-ανάδειξη-ανάπτυξη άλλων επιστημών! Μέσω των διαφόρων τομέων εφαρμογής της, φαίνεται και η αξια της.
Προτείνω το μάθημα να γίνει υποχρεωτικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με εξιδείκευση όπου απαιτείται, σε όλες τις τάξεις, με αναμορφωμένα, νέα προγράμματα σπουδών, προάγοντας αξίες, ιδανικά, πολιτισμό!
Μια αποψη που με βρισκει καθολα συμφωνω
Η αναγκαιότητα να υπάρχει η Επιστήμη των Υπολογιστών και στο Ελληνικό Λύκειο
Η γενική παιδεία στο Ελληνικό Λύκειο είναι απαραίτητο να προετοιμάζει τους
μαθητές να είναι ικανοί στο μέλλον να δημιουργούν καινοτομικά προϊόντα
ψηφιακής τεχνολογίας και όχι να τους περιορίζει σε απλούς χρήστες ΤΠΕ. Η
βασική και μακροπρόθεσμη επένδυση για την παραγωγή τέτοιων ψηφιακών
προϊόντων, που θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της κρίσης, είναι η
προετοιμασία εργαζομένων με υψηλό βαθμό ειδίκευσης και τεχνογνωσίας, το
υπόβαθρο των οποίων μπορεί να στηριχθεί σε ένα μάθημα σχετικό με την
Επιστήμη των Υπολογιστών.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών για το Λύκειο θα πρέπει να
περιλαμβάνει την Επιστήμη των Υπολογιστών μαζί με τα υπόλοιπα μαθήματα των
βασικών επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία). Επιπλέον η
Επιστήμη των Υπολογιστών είναι απαραίτητη και για τις πανεπιστημιακές
σπουδές όλων των μαθητών που θα επιλέξουν εκτός της Πληροφορικής τις άλλες
θετικές, τεχνολογικές και οικονομικές επιστήμες.
Την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που διατήρησαν την
πληροφορική στο Λύκειο ως μάθημα γενικής παιδείας (με το Πρόγραμμα Σπουδών
του 1998) όταν άλλες ανεπτυγμένες χώρες την υποκαθιστούσαν με τις ΤΠΕ. Η
σωστή επιλογή της χώρας μας επιβεβαιώνεται πλέον με την έντονη στροφή προς
την ενίσχυση της υπολογιστικής εκπαίδευσης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς,
η Γερμανία, η Αγγλία, που αναγνωρίζουν την ανάγκη της υπολογιστικής σκέψης
και επανεισάγουν στα προγράμματα σπουδών του Λυκείου τους την επιστήμη των
υπολογιστών. Αυτό σε συνδυασμό με την γενικευμένη εφαρμογή των νέων
Προγραμμάτων Σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που υιοθετούν την
εισαγωγή του προγραμματισμού των Η/Υ και την εξοικείωση με την αλγοριθμική
σκέψη (από την Ε’ και Στ’ τάξη του Δημοτικού και σε ολόκληρο το Γυμνάσιο),
θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία της χώρας μας να αποκτήσει ανθρώπινο
δυναμικό στην αιχμή της τεχνολογίας και συνεπώς περιζήτητο στη σύγχρονη
αγορά εργασίας στην Ευρώπη του 2020.
Σε αυτή την ευνοϊκή κατάσταση έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και
αντί να αναβαθμίσει την Πληροφορική, την καταργεί, αφενός σπάζοντας τη
συνέχεια μεταξύ υποχρεωτικής εκπαίδευσης και Πανεπιστημίου και αφετέρου
απαξιώνοντας το πλεονέκτημα που είχαμε αποκτήσει ως χώρα με τη σωστή
στρατηγική επιλογή της προηγούμενης δεκαετίας.
Κατά τη γνώμη μας, είναι τραγικό λάθος για το μέλλον της χώρας να αφαιρεθεί
η πληροφορική από το Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου και γι΄ αυτό προτείνουμε
την ύπαρξη μαθήματος «Επιστήμη των Υπολογιστών» και στις τρεις τάξεις του
Λυκείου που θα οδηγεί σε μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο, το οποίο να
μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας οι μαθητές του
πεδίου «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» ή με το μάθημα «Στοιχεία
Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» οι μαθητές του πεδίου «Επιστήμες
Οικονομίας-Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών».
Ενδεικτικό περιεχόμενο του μαθήματος που θα προσφέρει βασικές και
διαχρονικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών και το οποίο θα κατανέμεται
ισομερώς και στις τρεις τάξεις του Λυκείου ώστε να δίνεται ο χρόνος να το
αφομοιώνουν οι μαθητές μέσω της σπειροειδούς προσέγγισης, μπορεί να είναι
οι «Αρχές σχεδιασμού, οργάνωσης και διαχείρισης υλικού», ο «Προγραμματισμός
Η/Υ», οι «Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων» και οι «Βάσεις Δεδομένων»,
αντικείμενα που έρχονται να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ των γνώσεων
προγραμματισμού και αλγοριθμικής που θα έχει ο απόφοιτος του Γυμνασίου (με
το νέο Πρόγραμμα Σπουδών) και των προαπαιτούμενων γνώσεων που χρειάζονται
οι φοιτητές των θετικών και οικονομικών σχολών των Πανεπιστημίων.
Είναι αδιανόητο να λείπει το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον από το νέο λύκειο. Το μάθημα αυτό καλλιεργεί την αλγοριθμική σκέψη των μαθητών και ταυτόχρονα βοηθά πάρα πολύ μελλοντικούς φοιτητές τμημάτων πληροφορικής, φυσικών επιστημών και οικονομικών σχολών.
Προτείνω να διδάσκεται το μάθημα ΑΕΠΠ στη Γ’λυκείου.
– Πρέπει να καταργηθούν τα βιβλία και να μπορεί ο καθένας να φτάσει στη γνώση με όποιον τρόπο θέλει
– Πρέπει να καταργηθούν οι τάξεις. Να υπάρχουν αλυσίδες μαθημάτων τις οποίες θα παρακολουθεί όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, ξεκινώντας από μαθήματα γενικής παιδείας και προχωρώντας σε εξειδικευμένα μαθήματα η γνώση των οποίων θα μπορεί να οδηγήσει κάποιος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν έχει νόημα να βάζουμε κάποιον σώνει και καλά να κάνει μαθηματικά ή φυσική ή οικονομικά, μπορεί να μην θέλει να κάνει και κανένα μάθημα! Θα υπάρχουν μαθήματα που στην αρχή θα είναι απλά και κατανοητά για το σύνολο των μαθητών και από κει και πέρα κάθε μάθημα εν είδει αλυσίδας θα γίνεται την επόμενη χρονια ( ή εξάμηνο) δυσκολότερο κ.ο.κ.
Ο κάθε ένας θα επιλέγει όσα του αρέσουν και θα σταματάει εκεί που μπορεί ή εκεί που πρέπει για να αποκτήσει όσα του ζητάει το πανεπιστήμιο το οποίο θα τον δεχτεί χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εξετάσεις. Αλλα και δεν θα του δώσει πτυχίο με τίποτα αν δε το αξίζει.
– Πρέπει να διδάσκεται μουσική, πληροφορική, ψυχολογία, πρέπει να μπορούν να διδάσκονται μαθήματα που επιλέγουν οι ίδοι οι μαθητές ακόμα κι αν δεν έχουν προβλεφθεί. Αν υπάρχει κάπου ένα σχολείο με πολλές μειονότητες για παράδειγμα, να διδάσκεται ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, αν είναι μια περιοχή π.χ. σεισμογενής να διδάσκονται πρώτες βοήθειες ή μαθήματα επιβίωσης, αν υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα να διδάσκονται τεχνικές αυτοάμυνας αλλα και θέματα για τα ναρκωτικά, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, κυκλοφοριακή αγωγή, πράγματα τα οποία σήμερα τα παιδιά μας κι εμείς έχουμε μαύρα μεσάνυχτα. Είναι ντροπή να βγαίνει ο νεαρός με το παπάκι και να βάζει το κράνος στον αγκώνα. Ποιός θα του τα μάθει αυτά; Ποιός έμαθε τον πατέρα ότι πρέπει να φοράει ζώνη στα παιδιά του; Ποιός θα τον μάθει να μη βγάζει τα ψυχολογικά του απωθημένα στο δρόμο;
– Πρέπει να αποσυνδεθεί τελείως η δευτεροβάθμια (ειδικά αυτή, αλλα φυσικά και οι επόμενες βαθμίδες) από την αγορά εργασίας. Είναι υποκρισία να λέμε ότι φτιάχνουμε ελεύθερους πολίτες τους οποίους μόνο κριτήριο σπουδών αναγκάζουμε να αποτελεί η επαγγελματική αποκατασταση.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΠΡΟΤΕΙΝΩ
2 ΩΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗ Η-Υ ΣΤΗΝ Α ΤΑΞΗ
2 ΩΡΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ Β ΤΑΞΗ
2 ΩΡΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗ Γ ΤΑΞΗ
Η ΈΛΛΕΙΨΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο νέο Λύκειο και γενικά του κλάδου της τεχνικής εκπαίδευσης είναι μεγάλο ΛΑΘΟΣ. Η εισαγωγή στην αλγοριθμική σκέψη και ανάπτυξη απλών αλγορίθμων είναι πολύ απαραίτητο μάθημα. Πολύ περισσότερο από τα Θρησκευτικά ή τη χημεία για παράδειγμα. Το εκπαιδευτικό προσωπικό στα μαθήματα πληροφορικής είναι το πιο καταρτισμένο και αξιόλογο από όλους τους άλλους κλάδους. Οι πληροφορικοί τελείωσαν πανεπιστήμια-πολυτεχνεία των οποίων η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτούσε μόρια περίπου ίσα με αυτά τμημάτων της Ιατρικής ( και όχι ΦΠΨ με <15 γινόσουν φιλόλογος)
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΟΓΥΡΙΣΜΑ
Το μάθημα της Τεχνολογίας θα πρέπει να αποτελεί ένα απ’ τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος της Α’ τάξης.
Ελπίζω ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή η πολιτεία δεν θα κάνει το λάθος να καταργήσει την διδασκαλία της επιστήμης του 21ου αιώνα, της πληροφορικής. Οι λύσεις που έχουν προταθεί από τους προλαλήσαντες είναι πολλές και αρκετά τεκμηριωμένες. Επιτέλους ας βάλουμε τη λογική να δουλέψει και να δημιουργήσουμε το πραγματικό «Νεο Λύκειο» και όχι ένα κακό αντίγραφο προηγούμενων ετών. Η πληροφορική θα πρέπει να διδάσκεται όπως όλες οι υπόλοιπες επιστήμες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο λύκειο ως βασικό μάθημα και όχι ως επιλογή.
Επιτέλους πληροφορική δεν είναι το facebook, όπως φιλολογία δεν είναι πως να πιάνεις το στυλό, ούτε χημεία πως να πίνεις νερό, ούτε φυσική πως πιέζεις ένα ελατήριο, ούτε βιολογία να μαζεύεις πεταλούδες !! Δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από 40 τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ πληροφορικής και το μάθημα να μην διδάσκεται ούτε μία ώρα σε όλο το Νέο (μόνο στα λόγια!!) Λύκειο.
Εν κατακλείδι η επιστήμη της πληροφορικής θα πρέπει να διδάσκεται σε κάθε τάξη του λυκείου ως βασικό μάθημα και να εξετάζεται πανελλαδικά από όσους επιθυμούν να συνεχίσουν σε αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ & ΑΤΕΙ.
Ευχαριστώ
Με χαρά διαπιστώνω την επιστροφή της Χημείας στο Λυκείο. Θα πρότεινα στην Β’ Λυκείου το μάθημα της Χημείας να διδάσκεται τουλάχιστον για 1 ώρα ώστε οι μαθητές να προετοιμάζονται για το 6ωρο που τους περιμένει στην Γ’ Λυκείου.
Κάποιοι κύριοι (όπως ο Γ.Μ.) αγανακτισμένοι με την πληροφορική δεν βλέπουν καθόλου θετικά αλλά μόνο αρνητικά.
Θυμούνται τάχαμου που το παιδί τους έλεγε «περάσαμε βαρετά στην πληροφορική στο FB» και άλλα τέτοια, όχι ανοίγοντας τη συζήτηση για την αξιολόγηση των καθηγητών, αλλά σπιλώνοντας ένα ολόκληρο κλάδο. Και κάποιοι στο Γυμνάσιο είχαν μαθηματικό που μίλαγε για το ποδόσφαιρο τα 2/3 του μαθήματος και έκανε μάθημα τα τελευταία 5 λεπτά και φιλόλογο που στην ιστορία έλεγε ανέκδοτα και 10 λεπτά πριν το κουδούνι παρέδιδε και 2 σελίδες. Όμως δεν μπορεί να κατηγορείται ένας κλάδος για κάποιο κακό εκπρόσωπό του.
Το Λύκειο έχει διπλό ρόλο. Να προετοιμάσει τον έφηβο για την ζωή του με γενικές γνώσεις και να τον βοηθήσει να αντιληφθεί τι σημαίνει κάθε επιστήμη ώστε να επιλέξει σοφά τί θέλει να σπουδάσει (αν το επιλέξει)
Έτσι πρέπει να έχει ΟΣΕΣ περισσότερες επιστήμες μπορεί στοχεύοντας στη γενική παιδεία, με μικρή και επιλεγμένη ύλη όπου χρειάζεται και εκτενή όπου πρέπει. Άρα μπορεί να συνυπάρξει και η πληροφορική στο Λύκειο με τις άλλες επιστήμες. με Γενικό μάθημα 2 ωρών στην Α’ και Β’ και ΑΕΠΠ στην Γ’. Εξάλλου αυτό δεν έχει κόστος αφού οι ώρες υπήρχαν, απλά το επιλεγόμενο στην Α’ Λυκείου να γίνει γενικής παιδείας, οι ώρες της Τεχνολογίας επικοινωνιών στη Β’ Λυκείου μπορούν να δοθούν σε μάθημα Πληροφορικής Γενικής Παιδείας και στην Γ Λυκείου οι ώρες ΑΕΠΠ υπάρχουν.
Όσο για την καταδίκη της Πληροφορικής για τα greeklish τί να πεις. Η χρήση συσκευών και οι ομάδες που ανταλλάσουν μηνύματα τα βρήκε, δεν τα θεμελίωσε καμία επιστήμη Πληροφορικής (άγνοια του κυρίου). Εξάλλου φταίει η Πληροφορική αν όλοι οι γονείς παίρνουν κινητά, tablet από μικρές ηλικίες στα παιδιά ή αν τα αφήνουν σπίτι να ασχολούνται με τον υπολογιστή υπερβολικά πολλές ώρες επειδή έτσι λείπουν ή ησυχάζουν ότι το παιδί είναι ασφαλές και εκείνοι ασχολούνται με κάτι άλλο;
Λάθος δικό τους δε φταίει η Πληροφορική. Πού είναι το «παν μέτρον άριστον» στην Παιδεία αυτών των γονιών; Καλά το έμαθαν σχολείο , γιατί δεν το εφάρμοσαν στα Παιδιά τους; Ά ξέχασα και πάλι η Πληροφορική φταίει
Προς τους αξιότιμους αποδέκτες της παρούσας διαδικασίας διαβουλεύσεως
Ως κριτήριο της παρούσας διαβούλευσης δέον είναι να προταχθεί το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, όπως εξειδικεύεται στο συμφέρον του μαθητή. Καμία μικροσυντεχνική λογική δεν είναι νομικά έγκυρη και ηθικά επιτρεπτή. Την εισαγωγή του μαθήματος της πολιτικής παιδείας επιβάλει το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον καθώς αποτελούν καθημερινότητα τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας, και περιθωριακής και εξτρεμιστικής πολιτικής δράσης στα δύο άκρα της πολιτικής κονίστρας από νεαρούς μαθητές. Συνεπώς το μάθημα της παιδείας του πολίτη είναι γέννημα κοινωνικής ανάγκης.
Όμως χρήζει διευκρινήσεως ο τρόπος της διδασκαλίας τριών(τουλάχιστον) διακριτών επιστημών (οικονομικών, νομικής και πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας) στο τρίωρο και δίωρο.
Προτείνεται να εξεταστεί η καθιέρωση της σεμιναριακού τύπου συνδιδασκαλίας και διά της μεθόδου project (ερευνητική εργασία), όπως στα ΑΕΙ, με παρουσία δύο εκπαιδευτικών εκ των τριών ειδικοτήτων ταυτοχρόνως κατά την διδακτική ώρα. Επομένως προτείνεται να ανατεθεί η συνδιδασκαλία του μαθήματος σε δύο εκπαιδευτικούς ΠΕ09(Οικονομολόγοι), ΠΕ10(Κοινωνιολόγοι), ΠΕ13(Νομικοί και Πολιτικοί Επιστήμονες). Έτσι θα αξιοποιηθούν οι ειδικότητες αυτές σε εκπαιδευτικό έργο και ταυτοχρόνως θα οργανωθεί καλύτερα η διδακτική πράξη και θα δοθεί και η δέουσα σπουδαιότητα του εγχειρήματος «επανανακάλυψης» του εκδημοκρατισμού της πολιτικής και κοινωνικής δράσης.
1. Α’ και Β’ τάξη Γενικού Λυκείου: Σχετικά με την Πληροφορική και την Ερευνητική Εργασία (project) στην. H μέθοδος διδασκαλίας διαθεματική προσέγγιση project αποτελεί μέθοδο και όχι ιδιαίτερο μάθημα, είναι σαν να λέμε ότι διδάσκεται ιδιαίτερο μάθημα η διάλεξη ή οι ερωταποκρίσεις ή η μαιευτική μέθοδος. Συνεπώς προτείνεται να αποτελεί μέθοδο διδασκαλίας για όλα ή για συγκεκριμένα περιοριστικά απαριθμώμενα μαθήματα, και ώρες του “Project” να δοθούν σε άλλες ειδικότητες ιδίως στην Πληροφορική και δη στην Α Λυκείου–κατά αποκλειστικότητα ή σε συνδιδασκαλία με άλλες ειδικότητες ανάλογα με το αντικείμενο της διαθεματικής εργασίας, καθώς είναι εύλογο σε σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών η παρουσία της Πληροφορικής ως μαθήματος κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος.
2. Β’ τάξη Γενικού Λυκείου :Προτείνεται να προστεθεί τρίτη ομάδα προσανατολισμού «Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών» στην Β’ τάξη του Γενικού Λυκείου. Με το να μην υπάρχει διακριτή ομάδα προσανατολισμού «Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών» στην Β’ τάξη του ΓΕΛ, όπως υπάρχει αντίστοιχα ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Θετικών Σπουδών, δίδεται η εικόνα ότι υποβαθμίζεται ως επιλογή για τους μαθητές, καθώς στη Γ Λυκείου υπάρχει ως διακριτή επιλογή. Οι ώρες για την τρίτη ομάδα αυτή προσανατολισμού «Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών» θα εξασφαλιστούν από τη μετατροπή του μαθήματος της Φιλοσοφίας (2 ώρες) σε «Φιλοσοφία των Κοινωνικών Επιστημών» (2 ώρες) που από γενικό και αόριστο αντικείμενο θα αποκτήσει ειδικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο, και από τη μετατροπή του μαθήματος Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών σε « Ερευνητική εργασία στις Κοινωνικές Επιστήμες» δύο ωρών, αφού είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των ωρών project εδόθηκαν κατά την περυσινή σχολική χρονιά σε κλάδους των ειδικοτήτων Οικονομολόγων(ΠΕ09), Κοινωνιολόγων(ΠΕ10) και Νομικών & Πολιτικών Επιστημόνων (ΠΕ13), δηλαδή ούτως ή άλλως εδόθηκαν στην πλειονότητά τους στις Κοινωνικές Επιστήμες.
Στην περίπτωσή όμως που παρ’ελπίδα δεν επικρατήσει η επιλογή της δημιουργίας τρίτης ομάδας προσανατολισμού «Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών» στη Β’ τάξη Γενικού Λυκείου οφείλεται να γίνει τροποποίηση και η Πολιτική Παιδεία να διδάσκεται από 2 ώρες σε 3, όπως ακριβώς και στην Α’ τάξη Γενικού Λυκείου. Οι διδασκόμενες ώρες της Πολιτικής Παιδείας πρέπει να αυξηθούν από 2 σε 3, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, εφόσον και το περιεχόμενό του αποτελείται από τις τρεις (τουλάχιστον) διακριτές επιστήμες Οικονομικά, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία, όπως και στην Α Λυκείου.
Επίσης προτείνεται στη Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου η φιλοσοφία, ως αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ότι δύναται να ενταχθεί ως διδακτέο αντικείμενο είτε στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα και Γραμματεία ως Ελληνική Φιλοσοφία ή στην Ιστορία ως Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας.
3. Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου:Οι υποψήφιοι για τη Νομική Σχολή καθώς και για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές δέον είναι- άλλωστε τούτο επιζητούν και οι πρυτάνεις των αντίστοιχων Σχολών και είναι απολύτως λογικό- όπως έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ομάδες προσανατολισμού Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών της Β΄ και Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και στη συνέχεια να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου κατά αποκλειστικότητα ή εναλλακτικά στα Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Δεν είναι δυνατόν οι νομικές και στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, οι οποίες επιθυμούν να ορίσουν μάθημα βαρύτητας την πολιτική παιδεία, να μην είναι αυτό από τα πανελληνίως εξεταζόμενα και από αυτά που μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές για την εισαγωγή τους στις συγκεκριμένες σχολές.
Οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών κρίνεται υπερβολικό να πρέπει να διδάσκονται 8 ώρες Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, δηλαδή ίσες ώρες με όσους θα επιλέξουν την Ομάδα Θετικών Σπουδών.
Με ιδιαίτερη τιμή,
Αντώνιος Αρχοντάκης,εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ13-Νομικός,
Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος Ιδιωτικού Δικαίου και Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
αδιανόητο να μην διδάσκονται τα ελληνόπουλα την αλγοριθμική σκέψη όταν ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ! τριτοκοσμικοί θε να καταντήσουμε?????? πώς θα γίνει το μυαλό ξουράφι? δε ζήτησε κανείς επίπεδο ΜΙΤ,αλλά έστω τα βασικά! μήπως να διδάξουμε κανα τάβλι καλύτερα?!?!?!?
φοιτητης μηχανολογος
Όταν φύγουν οι «Πληροφορικάριοι» και μείνουν μόνο οι «Πληροφορικοί», τότε πρέπει να επανέλθει το μάθημα στο Λύκειο.
Επίσης θα ήθελα να παραθέσω ενωμένες δύο δημοσιεύσεις με ενδιαφέροντες συνδέσμους:
«Το μάθημα της Πληροφορικής θα έπρεπε να είναι βασικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, και ειδικής βαρύτητας για τις δεκάδες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχετίζονται με αυτό.
Αυτό άλλωστε προτάσσεται και από την:
Κοινωνία (4ο μάθημα στην προτίμηση των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CC0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.minedu.gov.gr%2Fpublications%2Fdocs2011%2FParousiash_Ereunas_Paideias_Lykeio.ppt&ei=-Tz6UdjQOYTgOoWLgGA&usg=AFQjCNHCAtBa9WY3HG-3cMxlxvt_1p0d6g&bvm=bv.50165853%2Cd.ZWU )
Ευρωπαϊκή Ένωση (“Χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση στην πληροφορική και τις επιχειρηματικές δεξιότητες στα σχολεία” http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1224_el.htm )
Λογική (Στις πρώτες θέσεις τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την Πληροφορική στην αγορά εργασίας: http://www.forbes.com/fdc/welcome_mjx.shtml )
Ανδρέας Φαρμακόρης»
«Ελπίζω όσοι σχεδιάζετε το νέο λύκειο να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παρακάτω:
1) Τις θέσεις για το Νέο Λύκειο τις οποίες παρέδωσαν στον υπ. Παιδείας οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής
2) Τις θέσεις των επιμορφωτών πληροφορικής β’ επιπέδου σχετικά με το σχέδιο του Γενικού και Τεχνολογικού Λυκείου
3) Το άρθρο «Η Πληροφορική στο Σχολείο: Ενα μάθημα σε κίνδυνο;» του Βασίλη Δαγδιλέλη πανεπιστημιακού
4) Το άρθρο που υπογράφουν γνωστοί πανεπιστημιακοί για την Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο
5) Την έκθεση με τίτλο «Informatics education:
Europe cannot afford to miss the boat»
Θεόδωρος Γούτας»
Η απουσία του μαθημάτων Πληροφορικής από το πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου δεν διευκολύνει – μάλλον παρεμποδίζει την επίτευξη των σκοπών που θέτει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως :
• την προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών.
Η φύση του μαθήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής» και ο χώρος διεξαγωγής του – το εργαστήριο και όχι μια απαρχαιωμένη αίθουσα διδασκαλίας- υποστηρίζει τις νέες θεωρίες μάθησης που αποβλέπουν στην ομαδοσυνεργατική εργασία και ενισχύουν την πρωτοβουλία και δημιουργικότητα . Παράλληλα προσδίδουν στους μαθητές δεξιότητες απαραίτητες για την εκπόνηση του project και συνθετικών εργασιών σε άλλα μαθήματα . Τα δύο χρόνια που εφαρμόζεται η διδασκαλία της ερευνητικής εργασίας έχει διαπιστωθεί ότι οι γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές στο Γυμνάσιο δεν επαρκούν για την διεκπεραίωση των ερευνητικών εργασιών που έχουν να αντιμετωπίσουν στο Λύκειο . Είναι πολύ φυσικό , αφού φτάνοντας στην ηλικία που έχουν την ωριμότητα να χρησιμοποιήσουν συνδυαστικά και με κριτική σκέψη όλα όσα μάθανε στο Γυμνάσιο γύρω από τη χρήση των υπολογιστών και της πληροφορικής , ξαφνικά σταματάει η «ψηφιακή» τους παιδεία .
• Την ανάπτυξη δεξιοτήτων εφαρμογής της γνώσης και επίλυσης προβλημάτων.
Η διδασκαλία της αλγοριθμικής σκέψης δεν έχει να κάνει μόνο με θέματα πληροφορικής , αλλά αποτελεί και βάση για την επίλυση προβλημάτων σε όλα τα πεδία των θετικών επιστημών . Μου φαίνεται αδιανόητο στις μέρες μας να μην κατανοούμε τη συμβολή της επιστήμης της Πληροφορικής στην εξέλιξη των υπολοίπων θετικών επιστημών . Δεν είναι τυχαίο ότι στο συνέδριο εκπαιδευτικών που θα πραγματοποιηθεί στο CERN στα τέλη Αυγούστου συμμετέχουν οι ειδικότητες ΠΕ04 και ΠΕ19-20 !!!
• Την καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών
• την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας. Για τις περισσότερες θέσεις εργασίες θεωρείται απαραίτητο προσόν μια πιστοποίηση ECDL.
Λυπάμαι και ντρέπομαι , γιατί μετά από τη συνεργασία του σχολείου μας με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία στη Γερμανία , Ρουμανία και Βουλγαρία όπου τα μαθήματα Πληροφορικής εντάσσονται με αυξημένη βαρύτητα τόσο σε ώρες , όσο και σε περιεχόμενο στο ωρολόγιο πρόγραμμα τους ,διαπίστωσα ότι οδηγούμε τους νέους μας σε πληροφοριακό αναλφαβητισμό, αφήνοντάς τους ακάλυπτους στις απαιτήσεις και στους κινδύνους που προβάλει η σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας .
Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν περιθώρια ενός ορθολογικού μοιράσματος των ωρών ανάμεσα στα διάφορα αντικείμενα διδασκαλίας , χωρίς να δίνεται αδικαιολόγητα μεγάλη βαρύτητα σε κάποια μαθήματα , παραγκωνίζοντας με αυτό τον τρόπο την Πληροφορική που είναι εξίσου σημαντικό και απαραίτητο μάθημα .
Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι αυτά που πρέπει να μας απασχολούν κυρίως και από τα οποία πρέπει να ξεκινάμε είναι:
α. Τι θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν στο Δημόσιο Σχολείο και
β. Με ποιο τρόπο αυτά πρέπει να διδάσκονται
Επιβάλλεται λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη ατομικά ή συντεχνιακά συμφέροντα και να κοιτάμε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά και πως μπορούμε αυτό να το πετύχουμε.
Με λύπη και αγανάκτηση βλέπω ότι στο προτεινόμενο σχέδιο για το «Νέο Σχολείο» υποστηρίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες ενώ κάποιες άλλες κρίνονται περιττές και είτε υποβαθμίζονται είτε αποβάλλονται από το σχολείο. Να ενισχύονται συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα με αρκετές ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα και άλλα γνωστικά αντικείμενα απουσιάζουν. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι αυτό γίνεται με σκοπό ένα καλύτερο σχολείο για τους μαθητές, πράγμα το οποίο είναι απογοητευτικό αλλά και ύποπτο.
– Υποστηρίζετε ότι πρέπει να εξαλειφθεί η «αποστήθιση» και η «παπαγαλία» αλλά το μοντέλο που προτείνεται είναι εντελώς «θεωρητικό». Το σχολείο έτσι γίνεται ακόμα λιγότερο ελκυστικό για πολλούς μαθητές.
– Πιστεύω ότι δεν μπορούν να λείπουν μαθήματα πρακτικής άσκησης όπως και μαθήματα για τον Πολιτισμό και την Τέχνη (Τεχνολογία, Μουσική, Σχέδιο, Καλλιτεχνικά).
– Πρέπει να δούμε με καλύτερο μάτι την ώρα της Γυμναστικής στο σχολείο (όλοι ξέρουμε τη γνωστή φράση των προγόνων μας).
– Θεωρώ απαραίτητη την βελτίωση της ποιότητας των μαθημάτων αλλά και των βιβλίων ώστε να συμφωνούν με τη σύγχρονη εποχή και την κοινωνία.
– Υποστηρίζετε ότι θέλετε να απαγκιστρώσετε το Λύκειο από τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Εγώ όμως βλέπω ότι ενισχύεται ο ρόλος των εξετάσεων ενώ υπάρχει σύνδεση των βαθμών με τις Πανελλαδικές.
– Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό άφησα την σχεδιαζόμενη εξαφάνιση της Πληροφορικής από το σχεδιαζόμενο Λύκειο.
Δυστυχώς, καιρό τώρα καταλαβαίνουμε ότι η Πληροφορική δεν αντιμετωπίζεται ως Επιστήμη από τους κυβερνώντες. Ίσως θεωρείτε ότι η Πληροφορική είναι μόνο η Χρήση Τ.Π.Ε. και οι Δεξιότητες Η/Υ, το οποίο βεβαίως δεν ισχύει.
Η Χρήση Τ.Π.Ε. καλώς να διδάσκεται μέχρι το Γυμνάσιο και το πιστοποιητικό καλώς θα αποκτάται. Η διδασκαλία της σε μάθημα μιας ώρα ήταν κοροϊδία.
Δεν μπορεί όμως να απουσιάζει η διδασκαλία της Πληροφορικής και πιο συγκεκριμένα η διδασκαλία της Αλγοριθμικής σκέψης από το Λύκειο. Πιστεύω, όπως πολλοί άλλοι, ότι το μάθημα της Πληροφορικής πρέπει να είναι βασικό σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.
– Είναι λογικό στο λεγόμενο «Ψηφιακό Σχολείο» η Πληροφορική να απουσιάζει από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
– Είναι λογικό στην λεγόμενη «Κοινωνία της Πληροφορίας» η Πληροφορική να εξαφανίζεται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;
– Είναι λογικό στην λεγόμενη «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» οι μαθητές και μελλοντικοί πολίτες να μη διδάσκονται Πληροφορική και αλγοριθμική σκέψη αλλά μόνο Χρήση Τ.Π.Ε. έως το Γυμνάσιο;
– Είναι λογικό στην σύγχρονη «Εποχή της Πληροφορίας» με τις ηλεκτρονικές συσκευές να παίζουν ολοένα πιο ενεργό ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα, στο Λύκειο σχεδόν να μην υπάρχουν μαθήματα Πληροφορικής;
– Είναι λογικό, στην σύγχρονη Κοινωνία και Οικονομία της παγκοσμιοποίησης, εδώ να προσπαθούμε να γυρίσουμε την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόσα χρόνια πίσω;
Χρόνια τώρα, όλοι συμφωνούμε ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλό είναι να χρησιμοποιεί ως μέσο για τη μάθηση, τις δεξιότητες αναλυτικής και συνθετικής σκέψης των μαθητών. Το μάθημα της Πληροφορικής είναι ένα μάθημα που ο βασικός σου στόχος είναι να οξύνει αυτές τις δεξιότητες, να ενθαρρύνει τους μαθητές στο να εφαρμόζουν δομημένη μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων και την αναζήτηση και εμπέδωση νέας γνώσης σε όλα τα πεδία της ζωής τους τελικά, να διερευνήσουν τις συσχετίσεις των δεδομένων που έχουν διαθέσιμα, για να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή συμπεράσματα – καλύτερες λύσεις. Το αποτέλεσμα είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών, των μελλοντικών ενηλίκων.
Κατά τη γνώμη μου, τέτοιους ενήλικες χρειάζεται η κοινωνία μας, ανθρώπους που γνωρίζουν να αναζητούν και να αξιολογούν και που δε θεωρούν ως μέσο της προσωπικής τους ανάπτυξης και εξέλιξης την αποστήθιση και την επανάληψη.
Γι’ αυτό το λόγο και δυσκολεύομαι να καταλάβω την κατάργηση ενός μαθήματος που συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των ιδιαίτερων δεξιοτήτων των μαθητών (και δεν εννοώ τη χρήση του υπολογιστή ή κάποιων προγραμμάτων του).
Καλό θα είναι κάποιοι «εκπαιδευτικοί» και μάλιστα των θετικών επιστημών που βάλουν κατά της πληροφορικής και υπογράφουν μάλιστα επιδεικνύοντας τους τίτλους τους Μ.Sc. , Ph.D. κλπ να μην γράφουν τόσες «αρλούμπες» κατά το κοινώς λεγόμενον.
Κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν στους μαθητές τους…
Η πληροφορική είναι αυτόνομη πλέον επιστήμη και δεν περιορίζεται στο πεδίο των μαθηματικών.
Ας διαβάσουν Donald E. Knuth ,ALGORITHMS IN MODERN MATHEMATICS AND COMPUTER SCIENCE , 1980
Μια συμβουλή προς όλους τους πληροφορικούς: Συνάδελφοι δεν γίνεται τίποτα με απλή διαμαρτυρία πλέον . Οφείλετε να κινηθείτε μαζικά νομικά κατά του ΥΠΕΠΘ για αυτό το εκπαιδευτικό πραξικόπημα σε βάρος σας. Μαζί σας είμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαζί με τον ΟΛΜΕ όλοι ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τα περαιτέρω….
Θεωρώ αδιανόητο την σημερινή εποχή που η επιστήμη των υπολογιστών και της πληροφορικής βρίσκει εφαρμογή ακόμα και στον πιο απλό τομέα της καθημερινής μας ζωής να στερούνται οι νέοι από το να μορφωθούν και να αποκτήσουν γνώσεις πάνω σε αυτή την επιστήμη. Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους οι μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν τις βάσεις που απαιτούνται ώστε μελλοντικά να μπορούν να ανταπεξέλθούν στις απαιτήσεις της εποχής και να μην καταλήξουν στο να είναι ψηφιακά αναλφάβητοι.
Διανύουμε μια εποχή που απαιτεί οι νέοι είναι ενημερωμένοι και καταρτισμένοι στο βαθμό που τους αναλογεί σχετικά με τα δίκτυα υπολογιστών, τις τηλεπικοινωνίες, την αλγοριθμική και τον προγραμματισμό, τις βάσεις δεδομένων και τα λειτουργικάσ συστήματα. Κατ’ επέκταση στο λύκειο θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα πληροφορικής γενικής παιδείας, που να μην περιορίζονται απλά και μόνο στην χρήση των υπολογιστών κάτι που οι μαθητές μαθαίνουν σε μικρότερη ηλικία. Η τεχνολογία εξελίσσεται με αλματώδη ρυθμό και οφείλουμε να παρέχουμε στους μαθητές κατάλληλα εφόδια σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μάθησης.
Προτείνω για την Α’ Λυκείου την ύπαρξη μαθήματος Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστών ως υποχρεωτικό μάθημα γενικής Παιδείας. Στη Β’ Λυκείου Εισαγωγικό Μάθημα Αλγορίθμων για τους μαθητές τεχνολογικού προσανατολισμού ώστε να προετοιμαστούν για την Γ’ Λυκείου και μάθημα επιλογής Λειτουργικά Συτήματα ή Δίκτυα Υπολογιστών και στη Γ’ Λυκείου Ανάπτυξη Εφαρμογών (Προγραμματισμός) ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο για την εισαγωγή των μαθητών σε τμήματα με Τεχνολογικό προσανατολισμό και μάθημα επιλογής Πολυμέσα ή Βάσεις Δεδομένων.
Στο Σχεδιάγραμμα Εκπαιδευτικού Συστήματος προβλέπεται μαθητές του Γενικού Λυκείου που έχουν ολοκληρώσει την Α’ τάξη εάν επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν στην Β’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι μαθητές αυτοί θα κληθούν να επιλέξουν τομέα και ειδικότητα χωρίς να έχουν διδαχθεί ούτε ένα μάθημα επαγγελματικής καθοδήγησης.
Για το λόγο αυτό προτείνεται η προσθήκη τουλάχιστον ενός τεχνολογικού μαθήματος στην Α’ Γενικού Λυκείου και μάλιστα του Τεχνικού Σχεδίου ή του Γραμμικού Σχεδίου επί 3 ώρες εβδομαδιαίως. Αξίζει να σημειωθεί το σχέδιο αποτελεί διεθνή γλώσσα επικοινωνίας, απαραίτητο σε κάθε πολίτη και όχι μόνο στους τεχνικούς. Οι πολίτες καλούνται καθημερινά να διαβάσουν και να κατανοήσουν τεχνικά σχέδια και χάρτες σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας τους.
Επιπλέον μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές σ’ οποιαδήποτε ειδικότητα του τεχνολογικών εφαρμογών τους, είναι άκρως απαραίτητο. Επίσης όσοι μαθητές της Γ’ τάξης επιθυμούν να εισαχθούν σε αρχιτεκτονικές σχολές, σχολές γραφιστικής, διακόσμησης, κ.α. θα κληθούν να εξεταστούν στο Ελεύθερο & Γραμμικό Σχέδιο. Το Γενικό Λύκειο όπως σχεδιάζεται με το παρών σχέδιο νόμου δεν διαθέτει τεχνολογικά μαθήματα. Τουλάχιστον μία μοναδική εξαίρεση, έπειτα από την κατάργηση της τεχνολογίας στο Λύκειο και όλων των άλλων μαθημάτων, μπορεί να υπάρχει για το μάθημα του σχεδίου στην Α΄ τάξη, ώστε οι μαθητές να διδαχτούν τις στοιχειώδες αρχές σχεδίασης και κατανόησης του κόσμου της τεχνολογίας.
Επίσης στο Γενικό Λύκειο θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τους μαθητές εκείνους που θα εξετάζονται στα ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο) που θα ενσωματώνει την διδασκαλία τους στο κανονικό αναλυτικό πρόγραμμα.
Για την υιοθέτηση της πρότασης δεν θα υπάρχει κόστος για την διδασκαλία του σχεδίου στα Γενικά Λύκεια αφού δεν απαιτείται ξεχωριστό εργαστήριο, αλλά μπορεί να διδαχθεί στις αίθουσες διδασκαλίας με την χρήση ατομικών σχεδιαστικών εργαλείων, ενώ υπάρχει ήδη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό οργανικά τοποθετημένο στα Γενικά Λύκεια.
Προς τι η αντιπαράθεση Πληροφορικών και Χημικών;
Προφανώς πρέπει να τα δύο μαθήματα να υπάρχουν στη Γ Λυκείου και όχι μόνο.
Από εκεί και πέρα μένει μόνο να αποφασιστεί αν οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά και στα δύο για όλα τα τμήματα ή αν θα μπορούν να επιλέξουν έχοντας περιορισμό στα τμήματα που μπορούν να δηλώσουν ανάλογα με το μάθημα που επέλεξαν για να εξεταστούν.
Σίγουρα όμως η πληροφορική δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει από το Λύκειο. Να ενδυναμωθεί πρέπει!
Η κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο είναι φανερό ότι στερείται επιστημονικής ή έστω επιστημονικοφανούς εξήγησης και υπαγορευεται αποκλειστικά από λογιστικου τύπου επιλογές για το ανθρώπινο δυναμικό των εκπαιδευτικών, καθώς και απο πιέσεις συντεχνιών. Στην εποχή της πληροφορίας, σύμφωνα με το σχέδιο, ο μαθητής στη Β´ και Γ´ τάξη του Λυκείου δεν διδάσκεται Πληροφορικη, ακόμα και αν επιθυμεί να σπουδάσει σε κάποια σχολή Πληροφορικής. Η αλγοριθμικη σκέψη και οι γνώσεις προγραμματισμού είναι βασικά εφόδια που πρέπει να αποκτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο μαθητής, σε ένα πρόγραμμα σπουδών που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα. Το 1997 που έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις εξετάστηκα με επιτυχία στη Χημεία που στις Δεσμες ήταν υποχρεωτικό μάθημα για την εισαγωγή μου σε τμήμα Πληροφορικής. Τη Χημεία δεν την ξαναειδα ποτε… Το παράδειγμα αυτο έφερνα αργότερα ως εκπαιδευτικός στους πολυάριθμους μαθητές μου που είχαν στόχο να εισαχθούν σε σχολές Πληροφορικής και ένιωθαν τυχεροί που διδάσκονταν προγραμματισμό (ΑΕΠΠ). Σήμερα αντί να καλλιεργείται στο ελληνικό σχολείο η πληροφορικη παιδεία με το βλέμμα στο αύριο, επιστρέφουμε στο σύστημα των δεσμών γυρίζοντας στο χθες. Η στρεβλωση με την απουσία της Πληροφορικής απο το νέο Λύκειο έρχεται σε αντίθεση με κάθε σύγχρονη τάση και πρέπει να διορθωθεί.
Φώτης Καρκάνης
Πληροφορικός
Οι αλλαγές στο Λύκειο θα πρέπει να ισχύσουν για τους μαθητές που τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τη Γ Γυμνασίου και όχι για όσους τώρα ξεκινούν το Λύκειο.
Τα παιδιά μας έχουν ενημερωθεί για το υπάρχον σύστημα και έχουν κάνει το πρόγραμμά τους (προετοιμασία, επιλογή τύπου λυκείου, φροντιστήρια) με βάση αυτό.
Σύστημα που αλλάζει τώρα αποτελεί ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΉ αλλαγή και δεν νομίζω ότι δίνει καλή εικόνα για το υπουργείο και τα στελέχη του.
Προς τι η τόση βιασύνη να γίνουν όλα ξαφνικά τώρα;
Η Πληροφορική σαν επιστήμη δεν πρέπει να φύγει από το Λύκειο γιατί:
1) Είναι μάθημα που αναπτύσσει την κριτική ικανότητα και την αναλυτική σκέψη (ιδιαίτερα το μάθημα της αλγοριθμικής και του προγραμματισμού
2) Υπάρχουν γύρω στα 50 ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποία θεραπεύουν την επιστήμη της Πληροφορικής
3) Είναι από τις πιο σύγχρονες επιστήμες και από αυτές που θα φέρουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια..
Με απλά λόγια κε Υπουργέ:
Πρωτόκολλο Καταστροφής για τα Εργαστήρια Πληροφορικής
—————————————————–
α) Τώρα που δεν θα έχει – σύμφωνα με το σχέδιό σας – καθηγητή Πληροφορικής ένα Γενικό Λύκειο, ποιος θα το φροντίζει;
Κάποιος εμπειροτέχνης άλλης ειδικότητας (καμία μομφή για την αξία της επιστήμης τους) θα συντηρεί τον εξοπλισμό;
(Στο τέλος του σχολίου παραθέτω κομμάτι εκτίμησης για το παράλληλο παραγόμενο έργο από τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Πληροφορικής).
β) Επίσης τώρα που δεν θα έχει και μεγάλη κάλυψη το Εργαστήριο Πληροφορικής (2ωρο μάθημα επιλογής σε μία τάξη) μάλλον είναι και άχρηστο – και ίσως ασύμφορο – να έχουν τα ΓΕΛ τέτοιο. Μήπως είναι στις σκέψεις σας να εκποιηθεί; Ή θα το αφήσετε να παρακμάζει ασυντήρητο;
————————————————————-
Στην Ημαθία υπάρχουν περίπου 60 σχολεία ΔΕ (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ) με μέσο όρο 7 υπολογιστές για την διοικητική τους υποστήριξη και ένα τουλάχιστον εργαστήριο με 12 υπολογιστές. Επίσης υπάρχουν περίπου 190 σχολεία ΠΕ με περίπου 3 υπολογιστές για τις διοικητικές εργασίες. Κάποια από αυτά διαθέτουν εργαστήρια με 6, 8 ή 12 υπολογιστές (από υπουργείο ή δωρεές), με μέσο όρο τα 3. Μεσοσταθμικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε 60Χ(7+12)+190(3+3)=2280 υπολογιστές σε όλα τα σχολεία της Ημαθίας.
Κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους, σε κάθε σχολείο, επισκευάζονται 2 υπολογιστές με βαριές βλάβες υλικού, 5 με βλάβες λογισμικού, οι οποίοι, αν επισκευάζονταν με δαπάνες του υπουργείου θα κόστιζε 2Χ100€+5Χ50€=450€. Συνολικά, λοιπόν, το υπουργείο, από την εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών πληροφορικής, εξοικονόμησε στα 250 σχολεία του νομού 250Χ450€=112500€ για το σχολικό έτος 2012-2013.
Που πήγε η πληροφορική για την ακρίβεια η αλγοριθμική από το ενιαίο λύκειο. Πληροφορική δεν είναι όπως κάποιοι πιστεύουν το word και το excel αλλά είναι η ανάλυση, η σχεδίαση και τελικά η υλοποίηση (ο προγραμματισμός) ενός λογισμικού. Η διδασκαλία αυτής της διαδικασίας βοηθά στο να γίνει κάνεις πιο αποτελεσματικός και στην καθημερινότητα του.
Το όλο πρόγραμμα σπουδών όπως και οι κατευθύνσεις θυμίζει τις Δέσμες της δεκαετίας του 90 τόσο πίσω πήγαμε;
Διδασκαλία μαθημάτων Τεχνολογίας και Σχεδίου στο ΓΕΛ. Απαραίτητα εφόδια για την τεχνολογική μόρφωση και προετοιμασία των μαθητών και την ομαλή ένταξή τους στην όλο και πιο απαιτητική σύγχρονη κοινωνία μας.
Νέο Λύκειο-Δημιουργικοί μαθητές-Ενεργοί πολίτες,πολίτες με ουσιαστική γνώση των πολιτειακών θεσμών,πολίτες με κριτική στάση και άποψη.Αυτοί είναι οι στόχοι του νέου λυκείου;Αν ναι επιβάλλεται η ξεκάθαρη και αυτόνομη διδασκσλία του μαθήματος της Πολιτειακής παιδείας από τους καθηγητές με την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση(ΠΕ13).
Το μάθημα του προγραμματισμού ΔΕΝ είναι ένα μάθημα χειρισμού του υπολογιστή αλλά μιλάει για αλγορίθμους, δηλαδή για λογική σκέψη, για εύρεση λύσεων με σωστό και οργανωμένο τρόπο, για κάθε πρόβλημα, καλύπτοντας κάθε περίπτωση. Είναι ένα μάθημα που βοηθάει γενικότερα την αναλυτική σκέψη των μαθητών και δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές.
Είναι ένα από τα λίγα μαθήματα του Λυκείου που δεν ζητάει από τους μαθητές να αποστηθίζουν κείμενα ή μεθόδους, αλλά αντίθετα προσπαθεί να τους βάλει σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, όπου θα γεννούν ιδέες και θα βρίσκουν μόνοι τους απαντήσεις σε κάθε είδους ερωτήματα.
Αν μιλάμε για ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα, τότε θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μάθημα δεν πρέπει, για κανένα λόγο, να καταργηθεί.
πρεπει να περιλαμβανει το μαθημα της τεχνολογιας(2 ή 3 ωρες/ εβδομαδα), με σκοπο την αναπτυξη βασικων τεχνικων δεξιοτητων αλλα και την ληψη τεχνολογικων ερεθισματων…αφου ζουμε στην εποχη που η τεχνολογια υπαρχει διλα μας σε καθημερινη βαση…με οποιαδηποτε μορφη.
Α’ Λυκείου:
(άρθρο 2) Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών, να είναι μέρος του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α’ Λυκείου και όχι μάθημα επιλογής.
Β’ Λυκείου
(άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική, δύο (2) ωρών, ως μάθημα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και των εφαρμογών της και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
Γ’ Λυκείου
Α) (άρθρο 2) Προσθήκη μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, τουλάχιστον τριών (3) ωρών, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών (που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μετονομαστεί σε Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών). Το μάθημα αυτό έχει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει κανένα από τα υπόλοιπα μαθήματα, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του μαθητή στην ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, καταστάσεων αλλά και εννοιών, που γνωρίζει είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του στην Γ’ τάξη, είτε στις μετέπειτα σπουδές του σε οποιαδήποτε τμήμα Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
1ο Είναι απαραίτητη η υπαρξη της 3ης ομαδας προσανατολισμού, οικονομικων, πολιτικων και κοινωνικών επιστημων και στη Β΄λυκειου. Δεν μπορεί ο μαθητής να υποχρεούται να ακολουθήσει μια απ’ τις δυο ομάδες και την επόμενη χρονιά να του παρουσιάζεται και τρίτη επιλογή.
2ο Στην ομάδα προσανατολισμού οικονομικών, πολιτικων και κοινωνικων επιστημων οι ώρες των μαθημάτων, μαθηματικά-στατιστική και οικονομια-διοίκηση, πρέπει να αντιστραφούν εφ’όσον οι σχολές προς τις οποίες απευθύνονται είναι οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου. Συγκεκτιμένα : 8 ώρες οικονομικά ( 5 οικονομία και 3 Διοίκηση ) και 6 ώρες Μαθηματικά.
3ο Στο πεδίο των στρατιωτικών σχολών ανάλογα με το αντικείμενό τους, τα μαθήματα που πρέπει να δίνουν οι μαθητές για την εισαγωγή τους σ’ αύτες είναι:
α Νεοελληνική γλώσσα
β Μαθηματικά ή Βιολογία
γ Οικονομία-Διοίκηση ή Φυσική
δ Στοιχεία κοινωνικών και πολιτικών επιστημών ή Χημεία
4ο Για τις Αστυνομικές ακαδημίες :
α Νεοελληνική Γλώσσα
β Μαθηματικά
γ Οικονομία-Διοίκηση
δ Στοιχεία κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.
2.3
Θα μπορούσε κάποιος να προσχωρήσει στην λογική της μείωσης των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά – αν και αυτή είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη λογική με την επέκταση της επέκτασης του βαθμού πρόσβασης στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Δεν θα μπορούσε ποτέ κανείς να αναγνωρίσει τη λογική που βρίσκεται πίσω από την απουσία επιλογών στα μαθήματα αυτά (πανελλαδικά εξεταζόμενα). Μια λογική που αυτό-αναιρείται από την μοναδική εξαίρεση της Βιολογίας για τις Επιστήμες Υγείας. Με απλά λόγια: τα τμήματα Επιστημών Υγείας σε ΑΕΙ/ΤΕΙ γιατί να έχουν κατάλληλα προετοιμασμένους και εξετασμένους από το Λύκειο φοιτητές και τα τμήματα Πληροφορικής (συγκρίσιμα στον αριθμό) να μην έχουν;
Η πρότασή μας είναι: πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα (σε αριθμό και συγκεκριμένες επιλογές) σε επίπεδα που να αντικατοπτρίζεται η κατανομή των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αξιότιμοι συνομιλητές, συνομιλήτριες,
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι θα ήθελα να συζητήσουμε ειλικρινά και με βάση αρχές και ιδέες για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Δεν έχω διάθεση να μεροληπτήσω θετικά υπέρ της ειδικότητας μου και σε βάρος κάποιων άλλων(κάθε γνωστικό αντικείμενο έχει τη δική του ξεχωριστή αξία).
Το θέμα είναι σοβαρό γιατί συζητάμε για το τι είδους πολίτες θέλουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια και κατ΄ επέκταση τι είδους κοινωνία.
Για το πρόγραμμα σπουδών του Νέου Λυκείου πολλά θα μπορούσε να πει κανείς, όμως θα ήθελα να σταθώ σε ένα. Διαβάζοντας τους σκοπούς βλέπω:
» 2. Σκοποί του Γενικού Λυκείου είναι ιδίως :
α) Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών,»
Από τα παραπάνω μου γεννιούνται ορισμένα ερωτήματα και θα ήθελα κάποιες απαντήσεις:
1) Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πως μπορεί να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός του Νέου Λυκείου. Πως μπορεί να υπάρχει ισορροπία στη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και ιδιαίτερα τη σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών όταν το πρόγραμμα σπουδών που καλούνται να παρακολουθήσουν οι νέοι μας περιλαμβάνει μόνο τέσσερις (4) ώρες Φυσικής Αγωγής στις 102 ώρες μαθημάτων ανά εβδομάδα και των τριών τάξεων….
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν ώρες Φυσικής Αγωγής μια που οι καθηγητές Φ.Α. «δεν δουλεύουν» κλπ. Αν τα πράγματα είναι έτσι η λύση όταν ένα εργαλείο δεν δουλεύει είναι να το διορθώσουμε και αν δεν διορθώνεται να το αλλάξουμε και όχι να σταματήσουμε να κάνουμε τις δουλειές που κάναμε με το συγκεκριμένο εργαλείο. Επιλέξαμε να το έχουμε γιατί μας καλύπτει κάποιες ανάγκες που τις θεωρούμε σημαντικές.
2)Πως εκπληρώνεται ο σκοπός της γενικής παιδείας όταν στα μαθήματα – αντικείμενα που η πολιτεία επιλέγει για την εκπαίδευση των παιδιών της η Φυσική Αγωγή είναι μόλις το 3,92% και ανήκει στα μαθήματα που ο βαθμός τους δεν μετράει πουθενά; Ποιο είναι το έμμεσο μήνυμα που δίνεται στους νέους πολίτες; Μήπως το μήνυμα είναι ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό να κινείσαι (3,92%) αλλά να κάθεσαι όλη μέρα και να διαβάζεις (96,08%);
Μήπως αυτό το ποσοστό μας θυμίζει τα ποσοστά των ελεύθερα καθημερινά αθλούμενων στη χώρα μας;
Εδώ κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η άθληση των πολιτών μπορεί να γίνει και με δικά τους μέσα, ή από συλλόγους τα απογεύματα. Ασφαλώς ναι. Με τη διαφορά ότι α) μ΄αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί η πολιτεία να υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται για την κίνηση των πολιτών της, και β) τα σημερινά αποτελέσματα αυτής της λύσης είναι πενιχρά.
3)Ποια είναι η έμπρακτη στάση ένδειξης ενδιαφέροντος για τα σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας αλλά και της γενικότερης υγείας των πολιτών της χώρας μας που στο μέλλον θα επιδεινωθούν λόγω της έλλειψης κίνησης;
Θα μείνει η πολιτεία μόνο στην καταγραφή του προβλήματος μέσω του προγράμματος ΕΥΖΗΝ;(το οποίο πρέπει να συνεχιστεί, να παραμείνει μόνιμα στα σχολεία αλλά να επεκταθεί και στο Λύκειο όπου τα προβλήματα μεγενθύνονται λόγω του διαβάσματος για τις πανελλαδικές εξετάσεις)
Θα μείνει η πολιτεία να κοιτά τις στατιστικές επιδείνωσης της υγείας των πολιτών της που θα μεταφράζονται σε κοινωνικό και οικονομικό κόστος για τα ταμεία ασφάλισης και την εργασία, αφού στο μέλλον όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας και από όλο και μικρότερη ηλικία θα χρειάζονται υπηρεσίες υγείας και δεν θα μπορούν να είναι εργασιακά αποδοτικοί;
Μήπως Θα έχουμε επιτύχει το σκοπό για «παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική ανάπτυξη όλων των μαθητών», που θα έχουν γίνει επιτυχημένοι επαγγελματίες και οικογενειάρχες, αλλά που δεν θα είναι υγιείς και για να λειτουργήσουν θα πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους;
Μήπως στο όνομα της προσωπικής και επαγγελματικής επιτυχίας παραμελούμε συστηματικά την υγεία μας;
Προτάσεις
Δεν θα προτείνω την αύξηση των ωρών Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες σαν τη μόνη λύση στα παραπάνω διότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό.
Όμως πιστεύω πως η αναβάθμιση του μαθήματος από την πολιτεία στα προγράμματα σπουδών της εκπαίδευσής της με περισσότερες ώρες ανά τάξη, η είσοδος του στα κύρια μαθήματα, θα αύξαιναν το κύρος του και θα έδιναν ένα άλλο μήνυμα στους πολίτες για την αξία του.
Επίσης, θα μπορούσαν να θεσπιστούν ώρες Φυσικής Αγωγής μετά το τέλος του κανονικού σχολικού ωραρίου προκειμένου να αυξηθούν οι ώρες κίνησης των παιδιών, μέσα στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν και πρωταθλήματα με ομάδες γονιών – παιδιών ώστε να μπουν στη διαδικασία κίνησης και οι γονείς.
Επιπλέον, μπορούν να γίνουν προγράμματα Αγωγής Υγείας που θα μαθαίνουν στα παιδιά τι και πόσο τρώμε.
Ίσως κάποιος να έχει να προτείνει και άλλες λύσεις. Θα ήθελα να τις ακούσω. Πρέπει κάτι να γίνει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ μας στο θέμα της κίνησης είναι χαμηλή και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η πολιτεία μέσα από τις δομές της εκπαίδευσης έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι. Σίγουρα όχι με το πρόγραμμα σπουδών έτσι όπως αυτό προτείνεται σήμερα.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Με τιμή
Σ. Στυλιανίδης
2.2
Οφείλουμε να επισημάνουμε την έλλειψη μαθημάτων της Επιστήμης της Πληροφορικής.
Μπορούν να εισαχθούν στη Β’ τάξη τέτοια μαθήματα ως επιλογές των μαθητών από διάφορα επιστημονικά πεδία Πληροφορικής, όπως λόγου χάρη: Επιστήμη του Διαδικτύου, τα Πληροφοριακά Συστήματα, τις Τεχνολογίες Υλικού, Δικτύων και Ανάπτυξης Λογισμικού, τη Ρομποτική, τις Εφαρμογές των Πολυμέσων Τέτοιου είδους μαθήματα μάλιστα δείχνουν να τα προτιμούν οι μαθητές σύμφωνα με έρευνα του ΥπΠΔΒΜΘ (Ιαν.2011).
2.1
Η εφαρμογή ως επιλογή του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής στην Α’ τάξη μπορεί να φαίνεται λογική μόνο όταν: (α) συμπληρωθεί από μάθημα γενικής παιδείας Λογική και Αλγοριθμική και (β) να ολοκληρωθεί η διαδικασία για Πιστοποίηση Γνώσεων Χρήσης Η/Υ στο τέλος του Γυμνασίου.
Συγχαρητήρια στον Υπουργό και τους Σοφούς του!!!
Είμαι γονέας και σήμερα επικοινώνησα με τους καθηγητές(φροντιστές) του παιδιού μου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όλοι έβαλαν την κασέτα και μου είπαν το ίδιο ποίημα φέτος. Ότι σε πιάνει το νέο σύστημα και θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και θα χρειαστούν περισσότερες ώρες αφού θα έχουμε περισσότερες εξετάσεις και φυσικά με τιμές ανεβασμένες. Όλοι τους έτριβαν τα χέρια τους με το νέο σύστημα.
Αλλά τι να κάνεις; Μπορείς να κάνεις κι αλλιώς;
Επίσης ήθελα να πω και κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση.
Τελείωσα το σχολείο λίγο πριν να μπει το μάθημα της πληροφορικής και πάντα ήταν καημός που δεν διδάχτηκα έστω DOS και GWbasic που έκαναν οι μαθητές στις τάξεις μετά από μένα.
Βλέπω πάλι δυστυχώς το παιδί μου, μετά από 30 χρόνια να μην έχει περισσότερες ευκαιρίες για νέες επιστήμες και χρήσιμα μαθήματα.
Δυστυχώς οι Σοφοί…
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα με στόχο , συνέπεια και διάρκεια στο κομμάτι της εκπαίδευσης..Κατ’ ουσίαν οδηγείτε μελλοντικούς πολίτες της χώρας σε μία αδιέξοδη και καθ’ όλα αποτυχημένη επαγγελματική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Χωρίς εφόδια ουσιαστικών γνώσεων – δυνατότητα έκφρασης στη Νέα Ελληνική, χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ξένες γλώσσες,- ένας απόφοιτος Λυκείου θα αναζητήσει δουλειά κλίνοντας το «λύω»?
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ FACEBOOK
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ FACEBOOK
Με την παρέμβαση αυτή θα ήθελα να θίξω μια πτυχή που τη θεωρώ κομβικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας, όχι μόνο το εκπαιδευτικό, αλλά και το αναπτυξιακό. Είναι η αυτονόητη – σύμφωνα με την κοινή λογική, την έρευνα του ίδιου του υπουργείου (του 2011), καθώς και την Ελληνική και Διεθνή πραγματικότητα – ύπαρξη της Πληροφορικής σε ΟΛΕΣ τις τάξεις του Λυκείου, Γενικού και Τεχνολογικού.
Επειδή η ρήση του Pirandello «έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», δεν ισχύει στην περίπτωσή μας, αισθάνομαι ότι είναι χρήσιμο, να δώσω έναν απλό ορισμό του τι είναι η πληροφορική (για όσους πιθανόν να μη γνωρίζουν): «Πληροφορική είναι η επιστημονική μελέτη της πληροφορίας και του πως αυτή δημιουργείται, κωδικοποιείται, μεταφέρεται, μετριέται, χρησιμοποιείται (διαχειρίζεται) και αποτιμάται». Με άλλα λόγια η πληροφορική, μεταξύ άλλων, αφορά και τη διερεύνηση διεργασιών επεξεργασίας πληροφοριών.
Επειδή πιθανόν ορισμένοι δε θα γνωρίζουν ούτε τι σημαίνει ο όρος πληροφορία, θα δώσω ένα επίσης σύντομο και απλό ορισμό, «πληροφορία είναι η γνώση που υπάρχει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε ηλεκτρονικά ή γραπτά αρχεία ή σε άλλα ανθρώπινα ή φυσικά δημιουργήματα». ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ, Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Επειδή κάποιοι ίσως νομίζουν ότι πληροφορία είναι απλά η αναζήτηση μιας ή περισσοτέρων λέξεων ή φράσεων στο Google, ο Shannon (o πατέρας της θεωρίας της πληροφορίας) θα τους εξηγούσε ότι είναι κάτι πολύ συνθετότερο από αυτό. Για να εξαχθεί μια πληροφορία πρέπει να συλληφθεί και σχεδιαστεί ένας αλγόριθμος, ο Turing (ένας από τους πατέρες των αλγορίθμων) θα εξηγούσε, ότι αλγόριθμος είναι η λογική σειρά βημάτων για την επίλυση προβλημάτων, μια διαδικασία δηλαδή που βρίσκεται στον ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ και που απαιτεί αναλυτική όσο και συνθετική ικανότητα από τον επιλύοντα το πρόβλημα, με άλλα λόγια τον ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το να ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΟΣ αναλύοντας ένα πρόβλημα σε υποπροβλήματα και προσπαθώντας να δημιουργήσει μια λογική ακολουθία βημάτων είναι μια διαδικασία που είναι το κατεξοχήν αντικείμενο της πληροφορικής (μαζί με μυριάδες άλλα) και σίγουρα υπάρχει χιλιάδες χρόνια πριν την ανακάλυψη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Είναι προφανές λοιπόν το μεγάλο εύρος αυτής της (πλέον γενικής) επιστήμης, αφού η γνώση μπορεί να υπάρχει σε τόσες πολλές μορφές αλλά και σε τόσους πολλούς φορείς. Με άλλα λόγια η απλή χρήση των υπολογιστών (που πιθανόν να έχουν λανθασμένα στο μυαλό τους κάποιοι) ΔΕΝ είναι πληροφορική.
Επίσης είναι προφανές ότι το εποπτικό μέσο υπολογιστής δεν είναι η πληροφορική, ούτε το μικροσκόπιο δεν είναι η βιολογία, ούτε το αμπερόμετρο η φυσική, ούτε ο διαβήτης η Γεωμετρία και φυσικά ούτε η κιμωλία, ο πίνακας και το αναγνωστικό η γλώσσα μας.
Αφού ξεκαθαρίστηκε τι είναι και τι δεν είναι πληροφορική, το πόσο μεγάλο εύρος έχει ως επιστήμη, αλλά και το πόσο σημαντική είναι, θα παραθέσω τα εξής επιπλέον δεδομένα:
1) Έχουμε 45 τμήματα πληροφορικής (ΑΕΙ-ΤΕΙ) και επιπλέον σε δεκάδες άλλα τμήματα διδάσκεται ως βασικό μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών τους, που δεν μπορούν να αγνοούνται.
2) Υπάρχει μια (επιστημονικά εγκυρότατη) έρευνα του ίδιου του υπουργείου παιδείας (του 2011), όπου η πληροφορική είναι ένα από τα 4 μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται στο Λύκειο (μαζί με τα Νέα Ελληνικά, την Ιστορία και τα Μαθηματικά), που δεν μπορεί να αγνοείται.
3)Την ισχύουσα ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα (24 στις 28 πλέον, χώρες της ευρωπαικής ένωσης έχουν ως αυτόνομο μάθημα την πληροφορική στην αντίστοιχη Λυκειακή βαθμίδα, ενώ από το 2008: ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Αυτραλία, Ιαπωνία, ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ μαθημάτων πληροφορικής ακριβώς στη βαθμίδα του Λυκείου), που, επίσης, δεν μπορεί να αγνοείται και αυτή η πραγματικότητα.
Ούτε καν ως αστείο, μπορώ να φανταστώ ένα Λύκειο που το 2013 δε θα υπάρχει το μάθημα πληροφορικής σε ΟΛΕΣ τις τάξεις του Λυκείου και ότι δε θα εξετάζεται πανελλαδικά για την εισαγωγή στις αντίστοιχες σχολές της θετικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι απολύτως σαφές ότι η αναγκαιότητα του ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ χωρίς δεύτερη σκέψη και οπωσδήποτε απείρως μεγαλύτερη από άλλα μαθήματα. Η υποχρεωτικότητα της πληροφορικής στη Λυκειακή βαθμίδα, σε πολύ πιο αναβαθμισμένο (από το σημερινό) επίπεδο είναι πασιφανέστατη, από όποια σκοπιά και να το δει κανείς. Κανείς λογικός άνθρωπος δε μπορεί να παραβλέψει τα παραπάνω. Αγαπητοί κύριοι ας σοβαρευτούμε και ας αναλογιστούμε το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων.
Κλείνω με την ιδιατερότητα της Ελληνικής διάστασης. Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά οι περισσότερες διεθνείς διακρίσεις μας σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο προέρχονται από το χώρο της πληροφορικής. Ως εκπαιδευτικός, ως ερευνητής και ως τ. Γενικός Γραμματέας του φορέα που ασχολείται με τη συμμετοχή και διοργάνωση Ολυμπιάδων πληροφορικής κ.λ.π., είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το νοητικό δυναμικό του Έλληνα «κουμπώνει» με αυτή τη ρημάδα την επιστήμη της Πληροφορικής. Όπως αναφέρει και ο Δερτούζος: «ο Λαός μας και η πληροφορική έχουν καλή προοπτική παντρειάς».
Ναι κύριοι, θέλουμε η νέα γενιά της χώρας μας να μάθει να σκέφτεται και να ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ και όχι απλά να χρησιμοποιεί το facebook. Πλάϊ στη ναυτιλία και τον τουρισμό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να προστεθεί και η πληροφορική, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στον «γενναίο νέο κόσμο». Σκεφτείτε το καλά, αγνοήστε μικροσυντεχνίες, μικροσυσχετισμούς και κοπτοραπτικές ωρωλογίων προγραμμάτων της τελευταίας στιγμής, αγνοήστε το συντηρητικό και οπισθοδρομικό παρελθόν, πετάξτε τα άχρηστα «παπαγαλίστικα βαρίδια» (που στα διάφορα «διαρρέοντα;» σχέδια αντί να απαληφθούν πλήρως – αν είναι δυνατόν – ενισχύονται) και ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Η ιστορία θα σας κρίνει – και όχι μόνο αυτή.
Εν κατακλείδι πόσο δύσκολο είναι ο μαθητής που θα μπει στην πληροφορική να δίνει πληροφορική και ο μαθητής που θέλει να μπει π.χ. στο χημικό να δίνει χημεία; ένα απλό διαζευκτικό ή είναι το θέμα (ή Επιστήμη Υπολογιστών), θα δείτε ότι με αυτό τον τρόπο βγαίνουν και τα πολυπόθητα νούμερα σας. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.
Στο σχολείο της ψηφιακής εποχής είναι απαράδεκτος ο εξοβελισμός της Επιστήμης της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο. Συμφωνώ πλήρως με τη πρόταση των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής. Εύχομαι η λογική να πρυτανεύσει της ανάγκης παραγωγής υποψηφίων για κινητικότητα.
Είναι δυνατό να παρουσιαστεί ένα σχέδιο Νόμου για το ΓΕΛ, μετά από τόσα χρόνια συζήτησης, μόνο με τίτλους μαθημάτων, χωρίς περιγράμματα, σκοπούς και στόχους, περιεχόμενο και μεθόδους διδασκαλίας; Μήπως, όλη η προσπάθεια είναι να αποκλειστεί η τεχνολογική εκπαίδευση και να ενισχύσουμε το υπάρχον ακαδημαϊκό περιβάλλον!
Στη Γαλλία, στις αρχές του 2012 ψηφίστηκε από τη Βουλή η διδασκαλία ενός νέου μαθήματος «La moralite», από το Δημοτικό μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου. Λειτούργησε πιλοτικά 2 χρόνια και δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό. Όταν ρωτήθηκαν οι υπεύθυνοι γιατί το νέο μάθημα δεν αρχίζει να διδάσκεται το σχολικό έτος 2013-14, απάντησαν, ότι θα διδαχθεί από το 2015, διοτι πρέπει να επιμορφώσουμε το εκπαιδευτικό προσωπικό!
Ποιός ο λόγος, να μην ετοιμαστεί ένα ολκληρωμένο πλαίσιο με ωρολόγια προγράμματα, αναλυτικά προγράμματα, οδηγίες διδασκαλίας, με πιλοτική εφαρμογή στα Πειραμακά Λύκεια (όπως γίνεται στο Δημοτικό – Γυμνάσιο) και μετά αφού κάνουμε την ανατροφοδότηση να το εφαρμόσουμε σε όλα τα Λύκεια; Πώς μπορούμε μόνο με τίτλους μαθημάτων και απότομες αλλαγές να σχεδιάζουμε; Γιατί να μη δούμε τι δεν πήγε καλά σε αυτό το Λύκειο που έχουμε; π.χ Πώς πάνε οι Ερευνητικές Εργασίες; Ήταν σωστή η κατάργηση της Τεχνολογίας του Λυκείου; Ποια ήταν η ανταπόκριση των μαθητών στην Τεχνολογία Επικοινωνιών στη Β Τάξη, που συνοδευόταν από ένα κακά μεταφρασμένο βιβλίο, με πρωτοποριακά στοιχεία διδασκαλίας για τα ελληνικά δεδομένα; Γιατί δεν εκτιμήσαν την αξία του οι εκπαιδευτικοί που το διδάξαν; Απλά, γιατί δεν ετοιμαστήκαν για ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας! Μήπως πρέπει να βάλουμε περισσότερες Τεχνολογικές Εφαρμογές στο πρόγραμμα, μήπως πρέπει να μας εξηγήσουν και να μας περιγράψουν πώς θα διδαχθούν οι ώρες της φυσικής, της χημείας κλπ (με βιωματικούς τρόπους, με εργαστήρια ή πάλι με επιστημονικές θεωρίες μπλά, μπλά, φροντηστήρια, ιδιαίτερα;). Ας κοιτάξουμε το περιεχόμενο, την ουσία!
Η πρόταση μου είναι να γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να δουλέψουμε όλοι, να δοκιμαστεί πιλοτικά, να διορθωθεί και μετά να γίνει Νόμος και Προεδρικά Διατάγματα. Με τίτλους δεν γίνεται δουλεια! πχ. Τι σας λέει ο τίτλος «Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, (2) ωρών»; Αν δεν γίνει συστηματική επεξεργασία (αναλυτικό πρόγραμμα, οδηγίες διδασκαλίας, πιλοτικές διδασκαλίες, επιμόρφωση) πώς μπορεί να παρουσιαστεί, εκτός αν γίνει η δουλειά που έγινε στα ΕΠΑΛ, το 2006. Με τα ίδια βιβλία,του ΤΕΕ, νέα αναλυτικά προγράμματα για το ΕΠΑΛ!
Νικόλαος Σταμπολίδης
Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων που με πάθος δίδαξε, υποστήριξε και υποστηρίζει την Τεχνολογία Επικοινωνιών, και την Τεχνολογία της Α Λυκείου, που έτσι, απλά καταργήθηκε!
Για κάποιο λόγο που δεν κατανοεί κανένας δεν υπάρχει η πληροφορική.
Παιδαγωγικά είναι απαράδεκτο και έχει αναλυθεί.
Εγώ θα σταθώ στην οικονομική συγκυρία της χώρας. Η πληροφορική είναι μια επιστήμη η οποία μπορεί να φέρει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς η Ελλάδα δε μπορεί να βασιστεί στη βαριά βιομηχανία.
Το παράδειγμα της Ινδίας που επένδυσε στην πληροφορική παιδεία είναι παγκόσμια τρανταχτό και οι Ινδοί είναι περιζήτητοι φοιτητές και εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής. Το ίδιο και η Ιαπωνία και πλήθος άλλων χωρών.
Απορώ γιατί στην Ελλάδα κάνουμε το αντίθετο. Δε πιστεύει η κυβέρνηση ότι για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε ανάπτυξη και όχι μόνο φόρους και περικοπές?
Αν δεν επενδύσουμε στην πληροφορική , πολύ φοβάμαι το νομοσχέδιο αυτό θα βάλει την ταφόπλακα στην προσπάθεια της χώρας μας για ανάκαμψη και θα μας γυρίσει πολύ πίσω.
Λυπάμαι και απορώ πραγματικά που δεν υπάρχει το αυτονόητο, αναμορφωμένο πρόγραμμα με την πληροφορική ως βασικό μάθημα γενικής παιδείας.