Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:24 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής Αγωγής από τη Γενική Εκπαίδευση. Τόσο η Ειδική όσο και η Γενική Εκπαίδευση εντάσσονται στο ενιαίο πλαίσιο της υποχρεωτικής παρεχόμενης εκπαίδευσης που προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία αποτελούν ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής εκπαίδευσης, όπως αντίστοιχα υποσύνολο αποτελούν τα Εκκλησιαστικά σχολεία, τα Μουσικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος κλπ.

    Οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής δεν έχουν απολέσει ούτε απεμπολήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Γενική τους εξειδίκευση βάσει ειδικότητας. Το ότι συμμετέχουν ΚΑΙ στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής οφείλεται σε ΠΡΟΣΘΕΤΑ προσόντα/κριτήρια που έχουν αποκτήσει και τα οποία τους δίνουν το δικαίωμα αυτό (καθώς και σε όποιον άλλο αποφασίσει να τα αποκτήσει ελεύθερα). Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής είναι ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ και στον αντίστοιχο πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης του κλάδου τους. Το γεγονός ότι το Υπουργείο τους απορροφά κατά προτεραιότητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής γίνεται για να καλυφθούν τα ανάλογα κενά από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε.

    Διαχωρισμός της προϋπηρεσίας δεν γινόταν ούτε την εποχή που οι αναπληρωτές καλούνταν για εργασία τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική εκπαίδευση και είχαν και δικαίωμα ΕΠΙΛΟΓΗΣ σε ποια σχολεία τελικά θα αποφασίσουν να εργαστούν! Και θα γίνει τώρα διαχωρισμός της προϋπηρεσίας τη στιγμή μάλιστα που όταν προσλαμβάνεσαι από τον ένα πίνακα διαγράφεσαι από τον άλλο αυτόματα και χωρίς να ερωτηθείς; Τη στιγμή που οι συνολικές προσλήψεις διασπώνται σε πολλές επιμέρους φάσεις και δεν γνωρίζεις καν ποια φάση, πότε και σε ποια δομή θα σε προσλάβει; Δηλαδή θα κρίνεται στην τύχη ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το που θα χρεωθεί τελικά η αποκτηθείσα προϋπηρεσία;

    Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που περάσει τελικά αυτή η πρόταση (υποκινούμενη από συγκεκριμένα ατομικά συμφέροντα άλλων υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών) αυτομάτως θα εκκινήσει δικαστικό αγώνα από πλευράς των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής και ταυτόχρονα θα αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα η άρση της συγκεκριμένης πρότασης μέχρι να βρεθεί ευήκοον ους από την όποια μελλοντική ηγεσία του Υπουργείου. Μέχρι τότε, θα έχει δημιουργηθεί ένα αναλόγου διαστάσεως πρόβλημα όπως με το κλείδωμα των πινάκων της Γενικής εκπαίδευσης και τα παρεπόμενα του ανοίγματός των. Διότι στο μέλλον θα αποτελεί μέγα πρόβλημα η επανενσωμάτωση της προϋπηρεσίας της Ειδικής αγωγής στους πίνακες της Γενικής. Επιπροσθέτως, δεν μπορεί να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των μονίμων εκπαιδευτικών και άλλα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Για παράδειγμα, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εργάζονται και να παίρνουν μεταθέσεις σε οργανικές θέσεις στις Δομές της Ειδικής Αγωγής, αλλά οι αναπληρωτές δεν μπορούν να εργάζονται σε δομές της Ειδικής Αγωγής και να παίρνουν τα μόρια τους στον Πίνακα του Κλάδου τους (π.χ. ΠΕ 60 και ΠΕ 70).

    Όπως θεωρούνται ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης τα Εκκλησιαστικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος (όπου και εκεί απαιτούνται πρόσθετα προσόντα), τα Μουσικά σχολεία, ακόμα και ο ΟΑΕΔ (προσφάτως) όπου η εκεί αποκτηθείσα προϋπηρεσία αθροίζεται στον πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης, έτσι ακριβώς και η Ειδική εκπαίδευση αποτελεί ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής (για στοχευόμενο μαθητικό δυναμικό). Κανείς δεν μπορεί να την ξεχωρίσει ως κάτι το «άλλο», το «ξένο» που πρέπει να αποκοπεί από το γενικό κανόνα. Επιπλέον, δεν έχουμε ακούσει ποτέ φωνές διαχωρισμού για άλλες προϋπηρεσίες π.χ. σε άλλο ξεχωριστό πίνακα για τα Εκκλησιαστικά σχολεία, σε άλλο για τη Σιβιτανίδειο, σε άλλο για τα Μουσικά σχολεία κλπ. Γιατί αποκλειστικά για τα Ειδικά σχολεία; Μήπως το ζήτημα τελικά (και η «ενόχληση» που προκαλεί σε κάποιους) δεν είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟ, αλλά ΠΟΣΟΤΙΚΟ;

    ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ Ή ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ;

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:22 | Μαρία

    Να υπάρξει ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις αναπληρώτριες μητέρες.Είναι λυπηρό να αφήνουν τα 2 μηνών βρέφη τους για να επιστρέψουν στα σχολεία.Τουλάχιστον ας γίνει η τετράμηνη άδεια που ήδη υπάρχει με αποδοχές και προϋπηρεσία..

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:20 | Τ. Παπαδημητρίου

    Στα δυσπρόσιτα σχολεία οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες (Οικονομικές, κοινωνικές, οικογενειακές, ψυχοσυναισθηματικές κ.α.). Εξαιτίας αυτών των δυσκολιών είναι λογικό και αναμενόμενο να μην επιλέγονται από τους εκπαιδευτικούς. Προκειμένου η πολιτεία να ωθήσει τους εκπαιδευτικούς να υπερβούν τα εμπόδια και να επιλέξουν να εργαστούν σε ένα δυσπρόσιτο σχολείο, δημιουργεί κίνητρα. Έτσι, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες οι νομοθέτες κάθε χρονικής περιόδου μεριμνούσαν για την αυξημένη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που τα επιλέγουν. Η πρακτική της αυξημένης μοριοδότησης σε εργασίες με ιδιαίτερες δυσκολίες και κινδύνους είναι διαδομένη εδώ και χρόνια. Είναι, ο χωρίς δημοσιονομικό κόστος (ο τζάμπα τρόπος δηλαδή) τρόπος να δουλέψει η κρατική μηχανή σε όλες τις συνθήκες και σε όλους τους τόπους.
    Οι εκπαιδευτικοί που επιλέξαμε να εργαστούμε σε δυσπρόσιτα σχολεία το χρονικό διάστημα 2010-2014 είχαμε την προσδοκία και την ελπίδα ότι θα ανατραπεί ο νόμος της Διαμαντοπούλου. Αυτά ακριβώς δηλαδή που είχαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι αυτοί (αυτοί που λένε ότι δεν ήξεραν για το διπλασιασμό των δυσπρόσιτων αλλά ήξεραν ότι θα ανοίξουν οι πίνακες) στο μυαλό τους. Αν δεν διπλασιάσετε τα μόρια όπως πριν το 2010 είναι τουλάχιστον άδικο. Ειδικά στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής για τους οποίους δεν κλείδωσαν οι πίνακες το 2010 ο μη διπλασιασμός δεν φαίνεται να έχει επάρκεια νομικής τεκμηρίωσης.
    Όσο για την ιδέα (που μου φάνηκε ότι άκουσα) να μην προσμετρούνται διπλά ούτε πριν το 2010, ούτε μετά το 2014 δείχνει άγνοια του θέματος. Δηλαδή δεν θα πάει κανείς σε δυσπρόσιτο χωρίς κίνητρο μοριοδότησης.

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:15 | ΚΑΛΗ

    Να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47 τελείως καθώς διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς και φυσικά να ΜΗΝ έχει αναδρομική ισχύ

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:14 | Σωτήρης

    Η ποινή που ισχύει έως τώρα από την μη αποδοχή διορισμού αναπληρωτή εκπαιδευτικού, θα πρέπει να εξαλειφθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί στο ένα (1) έτος. Ποιος ο λόγος της ύπαρξης ποινής για τον εκπαιδευτικό που αρνείται θέση αναπληρωτή; Ίσως ήδη να εργάζεται εποχικά, ίσως να μην τον συμφέρει η θέση λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικά θέσης του σχολείου από τη μόνιμη κατοικία του ή οτιδήποτε άλλο.Γιατί λοιπόν να τιμωρείται ο εκπαιδευτικός με την μη αποδοχή της θέσης ως αναπληρωτής; «Αυτο-τιμωρείται» ήδη με το γεγονός ότι δεν μπορεί να πάει λόγω κωλύματός του, την δε θέση του την καταλαμβάνει ο επόμενος υποψήφιος. Από τα παραπάνω λοιπόν δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ποινή αποκλεισμού σε υποψήφιους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!
    Ευχαριστώ για την επικοινωνία!

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:11 | Γιωργος Π

    Πολύ σωστή η ρύθμιση της μη προσμέτρησης της προυπηρεσίας των αναπληρωτών ειδικής αγωγής στους πίνακες της γενικής. Έγινε το αυτονόητο, να μετρά στον πίνακα που σε καλούν η προυπηρεσία. Θα ήταν μεγάλη αδικία να προσπεραστούν οι εκπαιδευτικοί της γενικής απο άλλους της ειδικής με την μεταφορά των μορίων τους στον δικό τους πίνακα, ενώ τους κάλεσαν απο άλλο!

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:08 | Ηλίας

    Ο εμπαιγμός και οι συκοφαντίες που υφίστανται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής είναι άνευ προηγουμένου, τόσο από συναδέλφους με δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική (μόνο) εκπαίδευση – και λέω μόνο διότι εξυπακούεται ότι ΚΑΙ εμείς έχουμε πλήρη δικαιώματα διδασκαλίας στη Γενική εκπαίδευση – όσο και από το Υπουργείο Παιδείας.
    Σε ότι αφορά τους συναδέλφους της Γενικής (μόνο) εκπαίδευσης, ισχυρίζονται ότι:
    1) αποκτήσαμε δικαίωμα συμμετοχής στην Ειδική Αγωγή με κάτι «λίγες» (απαξιωτικά) ώρες «αγορασμένων» σεμιναρίων, καθώς και με «αγορασμένα» Μεταπτυχιακά.
    Απάντηση: Οι φορείς των σεμιναρίων ήταν πιστοποιημένοι από το επίσημο Κράτος. Τα Μεταπτυχιακά αναγνωρίζονται από τον ΔΟΑΤΑΠ (επίσημο φορέα του Κράτους), εκτός και αν ο ΔΟΑΤΑΠ συμμετέχει σε παράνομη επιχείρηση «ξεπλύματος» εξαγορασμένων τίτλων και δεν το έχουμε καταλάβει. Επίσης, από πότε τα δίδακτρα θεωρούνται «εξαγορά»; Διότι τότε παγκοσμίως γίνεται όργιο εξαγοράς τίτλων. Εν πάσει περιπτώσει, ο χαρακτηρισμός των Μεταπτυχιακών ως (συλλήβδην) εξαγορασμένων αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση και επισύρει ποινές, ιδίως όταν αυτός ο χαρακτηρισμός εκφέρεται από Συλλόγους άλλων εκπαιδευτικών οι οποίοι αποτελούν και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής δεν έχουν καμία υποχρέωση να κάνουν τους ντετέκτιβ και οι οποιεσδήποτε κατηγορίες πρέπει να συνοδεύονται από στοιχεία και επίσημες καταγγελίες. Για να τελειώνει επιτέλους αυτό το παραμύθι.
    2) χρησιμοποιούμε, λένε, την Ειδική Αγωγή ως «όχημα», «δούρειο ίππο» (ή ότι άλλο ευφάνταστο για να τους «φάμε, δήθεν, τις θέσεις τους).
    Απάντηση: Ποιες θέσεις «τους»; Από πότε τις ιδιοποιήθηκαν και τους ανήκουν δικαιωματικά; Και εμείς τι ακριβώς κάναμε τόσα χρόνια; Όταν λένε ότι αυτοί γυρίζανε ανά την Ελλάδα, εμείς τι κάναμε; Ξέρουν σε ποιους αναφέρονται; Ξέρουν και πότε ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με την Ειδική Αγωγή; Ξέρουν αν έχουμε επιτυχία ΑΣΕΠ ή όχι; Ξέρουν αν αποκτήσαμε ήδη από πριν υπολογίσιμη προϋπηρεσία; Ξέρουν άραγε ότι ανήκουμε στον ίδιο κλάδο ή κατεβήκαμε ως αλεξιπτωτιστές για να «φάμε» τις θέσεις «τους». Ξέρουν πως όταν δεν προσλαμβανόμαστε στην Ειδική αγωγή, προσλαμβανόμαστε και υπηρετούμε δίπλα σε αυτούς στη Γενική Εκπαίδευση και ανήκουμε στον ίδιο Σύλλογο Διδασκόντων; Αλήθεια, όταν προσμετρήθηκε προϋπηρεσία του ΟΑΕΔ στους πίνακες της Γενικής, ήρθαν οι «άλλοι» και τους φάγανε τις θέσεις «τους»; Τι έχουν να πουν όταν προσμετράται στους πίνακες Γενικής η προϋπηρεσία από Εκκλησιαστικά σχολεία ή από Σιβιτανίδειο όπου (παρακαλώ) απαιτείται και Συστατική Επιστολή. Εκεί μάλλον τους πειράζει πάλι, αλλά λένε, «άστους είναι λίγοι αυτοί, δεν πειράζει, με τους άλλους της Ειδικής τι κάνουμε που είναι πολλοί»!
    3) λένε (και μάλιστα με διάφορους τόνους ειρωνίας) ότι αφού μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η Ειδική Αγωγή να ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτή και με τίποτα άλλο.
    Απάντηση: Δεν το ξέραμε όταν αποφασίζαμε να διευρύνουμε τα προσόντα, τους ορίζοντες και τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ότι θα έπρεπε να ρωτάμε κάποιους «δραγουμάνους» της εκπαίδευσης με ποιο Τομέα θα ασχοληθούμε και για πόσο διάστημα, ανάλογα και με τις αντοχές του καθενός μας.
    4) λένε ότι κατατασσόμαστε με διαφορετικά κριτήρια και ότι στον πίνακα της γενικής η κατάταξη γίνεται (ψευδώς) αποκλειστικά με επιτυχία στον ΑΣΕΠ (τον οποίο έχουν αναγάγει σε θεότητα) και ότι παρεμβαίνουν άτομα από την Ειδική με μεγάλες προϋπηρεσίες, χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ και τους προσπερνούν.
    Απάντηση: η κατάταξη στον πίνακα της Γενικής δεν γίνεται αποκλειστικά με επιτυχία ΑΣΕΠ. Υπάρχουν συνάδελφοι με ήδη τεράστιες προϋπηρεσίες που προσπερνούν ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Το κριτήριο του ΑΣΕΠ στον πίνακα της Γενικής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ (καταρχήν) χαρακτήρα, είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ για όσους θέλανε να συμμετέχουν στο διαγωνισμό, καθώς επίσης υφίσταται η επιπρόσθετη αδικία οι νέοι πτυχιούχοι να μην μπορούν να αποκτήσουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ γιατί πολύ απλά αυτός δεν διενεργείται. Επιπροσθέτως, η σειρά κατάταξης στους πίνακες της Γενικής επηρεάζεται από Ειδικές κατηγορίες, τρίτεκνους, πολύτεκνους, παιδαγωγική επάρκεια κλπ κλπ. Άρα το έτερο παραμύθι ότι οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ έχουν την «πρωτοκαθεδρία» στους πίνακες Γενικής καταρρίπτεται επίσης. Τέλος, δεν ευθύνονται οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής που δεν διενεργήθηκε ποτέ αντίστοιχος διαγωνισμός ΑΣΕΠ για αυτούς.
    5) Σε ενδεχόμενο ΣΟΒΑΡΟ, με όλη τη σημασία της λέξης, δικαστικό αγώνα θα διεκδικηθεί μαζί με το συνυπολογισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής στη Γενική εκπαίδευση και η εξίσωση των κριτηρίων μοριοδότησης των δύο πινάκων. ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ για την ίδια θέση του Δημοσίου, με το ίδιο καθηκοντολόγιο, με το ίδιο Μισθολόγιο, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και με τον ΙΔΙΟ ΕΡΓΟΔΟΤΗ, να είναι διαφορετικά τα κριτήρια για τους υποψήφιους εργαζόμενους αναπληρωτές.
    Στην Ειδική Αγωγή, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου καθώς και ο βαθμός πτυχίου δύνανται να επηρεάσουν τη σειρά κατάταξης του υποψηφίου αναπληρωτή, ενώ στη γενική όχι. Γιατί να μη μετράει και στη Γενική ένα μεταπτυχιακό στην ειδικότητα; Μήπως και αυτό είναι αγορασμένο; Γιατί να μη μετρούν στη Γενική τα μεταπτυχιακά στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ; Σας είπε κανείς ότι ΣΧΟΛΕΙΑ ονομάζονται μόνο αυτά της ειδικής αγωγής; Τα άλλα τι είναι; Η Παιδαγωγική επάρκεια θεωρείται απαραίτητο προσόν για έναν εκπαιδευτικό. Η επιμόρφωση σε θέματα Σχολικής Ψυχολογίας δεν θεωρείται;
    Στην Ειδική Αγωγή, τα κοινωνικά κριτήρια μοριοδοτούνται και επηρεάζουν τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, ενώ στη Γενική δίνεται ποσόστωση επί των προσλήψεων.
    Στην Ειδική Αγωγή εφαρμόστηκε με πυγμή το δόγμα της «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» εισάγοντας ολοένα και περισσότερα κριτήρια και προσόντα που έπρεπε να πληροί κάποιος προκειμένου απλά και μόνο να μπορεί να συμμετέχει στους πίνακες με αξιώσεις.
    Το δόγμα της «Δια βίου Μάθησης» πήγε «περίπατο» για τους συναδέλφους της Γενικής εκπαίδευσης που έχουν εφησυχάσει στην κατοχή και μόνο του βασικού πτυχίου τους.
    Αυτό και μόνο καταστρατηγεί την Αρχή της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας απέναντι στους υποψηφίους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
    Και εδώ μπαίνει ο εμπαιγμός από πλευράς του Κράτους. Διότι όλα αυτά εφαρμόστηκαν κατά διαστήματα στην Ειδική Αγωγή κατόπιν πιέσεων μικροσυμφεροντολογικών ομάδων και συγκεκριμένων κλάδων, ενώ το καθεστώς σύνταξης και μοριοδότησης των Πινάκων της Γενικής κρατάει τη σκούφια του από την εποχή του Γεράσιμου Αρσένη και ουδέποτε τροποποιήθηκε.
    Υφιστάμεθα τεράστιο εμπαιγμό διότι ενώ επενδύουμε κόπο και χρήμα για να αυξήσουμε τα προσόντα μας, δεν προλαβαίνουμε να ολοκληρώσουμε μια ενέργεια ακολουθώντας τη Νομοθεσία, και αυτή αλλάζει με την ταχύτητα του φωτός, ανάλογα με τις πολύ συχνές πλέον εναλλαγές των Υπουργών. Τη μία τα μεταπτυχιακά προτάσσονται, αλλά μέχρι να τα τελειώσεις δεν προτάσσονται και μοριοδοτούνται. Τη μία προηγούνται οι γονείς ΑΜΕΑ, την άλλη μοριοδοτούνται. Τη μία μετράνε τα σεμινάρια, την άλλη καταργούνται (από το 2010 και μετά). Τη μία μετράνε οι κύκλοι της νοηματικής, την άλλη θέλει αποκλειστικά επάρκεια. Τη μία δε μετράει ο βαθμός πτυχίου, την άλλη μετράει. Τη μία μετράει η προϋπηρεσία μας με 1 μόριο ανά μήνα, την άλλη πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,2 μόρια ανά μήνα. Τη μία έχεις δικαίωμα επιλογής του Τομέα που θα υπηρετήσεις, την άλλη διαγράφεσαι από τον άλλο πίνακα. Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς! Μας έχουν τρελάνει στην κυριολεξία, διότι κάθε χρόνο υποβάλλουμε αίτηση με διαφορετικό καθεστώς μοριοδότησης (και άρα, ανακατάταξης του πίνακα της Ειδικής, επειδή έτσι θέλουν κάποιες ομάδες συμφερόντων).(Ενώ οι πίνακες της Γενικής ίδιοι και απαράλλακτοι ακολουθούν το απαρχαιωμένο, πλέον, μοντέλο Αρσένη! Μη μου τους κύκλους τάραττε!)
    Και τώρα, ενώ υφιστάμεθα όλα αυτά, έχουμε το κερασάκι στην τούρτα, όπου μας λένε «αδειάστε μας και τη γωνιά, γιατί ενοχλείτε τα «παιδιά» που επαναπαύτηκαν στο πτυχίο τους!
    Ε, ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ, και αυτή τη φορά θα πάρει πολλά η «μπάλα» στα δικαστήρια, εάν εκεί θέλετε να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη!
    Και πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η πλήρης εξίσωση των κριτηρίων μοριοδότησης στους δύο πίνακες (Ειδικής και Γενικής). Με ίδια απολύτως κριτήρια και ίδια επιμέρους μοριοδότηση των κριτηρίων χωρίς να γίνει ανεκτή ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ! Γιατί, σε τελική ανάλυση, ακριβώς την ίδια δουλειά καλούμαστε να κάνουμε!

  • 23 Ιουνίου 2015, 10:02 | Κώστας

    Άρθρο 47παρ.4 σχετικά με τη Β΄θμια. (Να αναφέρουμε ότι ειδική αγωγή δεν σημαίνει αποκλειστικά Α΄θμια 60.50, 70.50, 61, 71, κ.α)

    Πρέπει και είναι δίκαιο να προσμετράται η προϋπηρεσία της ειδικής στους πίνακες των αναπληρωτών όπως ίσχυε μέχρι τώρα, επειδή πολλοί αναπληρωτές έχουν προϋπηρεσία και στους δύο πίνακες έχουν επιτυχίες στον ΑΣΕΠ και ως εκ΄τούτου δεν μπορούν να αποκλειστούν αυθαίρετα και παράνομα από μια προϋπηρεσία που απέκτησαν άλλωστε υπηρετώντας στο Δημόσιο Σχολείο.

    Εναλλακτικά θα μπορούσε να συνεχίσει να προσμετράται η προϋπηρεσία της ειδικής, όσων είναι εγγεγραμμένοι στον πίνακα Β΄αναπληρωτών με επιτυχία στον ΑΣΕΠ, αναφέρομαι στην Β΄θμια εκπαίδευση.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:59 | Γεωργία

    Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Είμαι νηπιαγωγός ΠΕ 60 και ΠΕ60.50. Είμαι επιτυχούσα μη διοριστέα και στους τρεις τελευταίους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Μετά το 2010, θα μπορούσα να εργάζομαι ως νηπιαγωγός σε νηπιαγωγεία Γενικής Εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά επέλεξα να δουλεύω σε δομές της Ειδική Αγωγής, διότι μου το επέτρεπε η ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Είμαι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών. Ο ένας από αυτούς μου επέτρεψε να εργασθώ στις Δομές της Ειδικής Αγωγής. Το γεγονός ότι έχω αφιερώσει χρόνο, κόπο, χρήμα προκειμένου να φροντίσω για την επιμόρφωσή μου είναι άξιο τιμωρίας; Μας τιμωρείτε επειδή καλύψαμε πάγιες ανάγκες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από τους συναδέλφους ΠΕ61 (είναι μόλις 28 άτομα). Οι υπόλοιποι νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής που εργάσθηκαν φέτος στις Δομές Ειδικής Αγωγής είναι περισσότεροι από 550. Τιμωρείτε αυτούς τους 550 συναδέλφους επειδή κάλυψαν πάγιες ανάγκες; Τους τιμωρείτε αφαιρώντας τους το δικαίωμα να μεταφέρουν τα μόρια τους στους πίνακες γενικής εκπαίδευσης. Για να μην αναφερθώ στην αντισυνταγματική και παράνομη αναδρομική ισχύ για την οποία είχε γίνει λόγος. Μόνο σε αυτούς τους πίνακες έχουν δικαίωμα διορισμού. Εάν μας αφαιρέσετε αυτό το δικαίωμα, τα μόρια που έχουμε συγκεντρώσει τι θα τα κάνουμε άραγε; Μας είναι κάπου χρήσιμα; ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ.
    Προσωπικά επέλεξα να εργασθώ στις Δομές της Ειδικής Αγωγής διότι μου το επέτρεπε η σχετική νομοθεσία παρόλο που θα μπορούσα να εργάζομαι και στη Γενική Εκπαίδευση. Η σχετική νομοθεσία έλεγε: Από τις διατάξεις της παρ.5 περίπτ. α΄ του ίδιου άρθρου του ιδίου ως άνω νόµου, η οποία συµπληρώνει την παρ.13 του άρθρου 6 του Ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004 τ.Α΄), ορίζεται ότι η προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωροµίσθιου εκπαιδευτικού, που προσφέρθηκε σε περισσότερους του ενός κλάδους, υπολογίζεται στον κλάδο στον οποίο προσφέρθηκε.
    Με απλά λόγια, η προϋπηρεσία ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού ΠΕ70 ή ΠΕ60 ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΠΑΝΤΑ στον κλάδο που προσφέρθηκε (κλάδος=ΠΕ70 ή ΠΕ60) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τον πίνακα πρόσληψης (γενικής-ειδικής). Ο ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕ 60 ΚΑΙ ΠΕ 70. Δηλαδή, οι ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 θα πρέπει να παίρνουν την προϋπηρεσία τους και στους 2 πίνακες (γενικής και ειδικής) διότι ο κλάδος που ανήκουν είναι ΠΕ70/ΠΕ60 αντίστοιχα. Το «.50» στους πίνακες (π.χ. 60.50/70.50) είναι ένας συμβατικός κωδικός που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση για να εργαστούν ΚΑΙ στην ειδική αγωγή, Ο ΚΛΑΔΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ. Δηλαδή είναι ένας λειτουργικός κωδικός, τίποτα άλλο.

    Απαιτείται να αναγνωρίζεται συνολικά στον πίνακα Γενικής Εκπαίδευσης (ΠΕ 70-ΠΕ 60) και Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50) η προϋπηρεσία όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δομές Ειδικής Αγωγής, είτε προσελήφθησαν από τον πίνακα ΠΕ 70.50 – ΠΕ 60.50, είτε από τον πίνακα ΠΕ 70 – ΠΕ 60. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ, ΑΝΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:48 | Ελένη Α.

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗ 2Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:

    ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΠΟ 2012-15 ΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΟΡΙΑ, το 2012 θα γινόταν ΑΣΕΠ, όλοι ξέρανε πως θα μετρούσαν τα διπλά μόρια από 2012 και μετά.

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΤΗΝ 4Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:

    ΟΧΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, η εκπαίδευση είναι μία, «σχολείο για όλους»

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:36 | Σ..

    Να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47!!

    Παρακαλούμε να αναγνωριστεί κανονικά η προυπηρεσία μας στους πίνακες γενικής ακριβώς όπως γινόνταν και πριν το κλείσιμο των πινάκων, καθώς όλοι γνωρίζαμε ότι όταν ανοίξουν οι πίνακες θα έμπαινε ολόκληρη η προυπηρεσία μας στον πίνακα γενικής!

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:29 | χριστίνα

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία για όσους μπήκαν από το 2010-2014,οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μπει με τον πιο
    α ν α ξ ι ο κ ρ α τ ι κ ό τρόπο μέσω διαδικασιών που είχαν σχεδιάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με την υπόσχεση νέου ΑΣΕΠ.
    Επίσης προβλεπόταν να μην υπολογιστούν τα μόρια αυτά-ότι θα κλειδωθούν οι πίνακες- και συνεπώς πολλοί δεν δηλώσαν μακρινές περιοχές επειδή δεν θα μοριοδοτούνταν.

    Ελπίζω να δώσετε λύση και σε όσους έδωσαν ΑΣΕΠ,οι οποίοι
    π ρ ο σ π α θ η σ α ν, αφιέρωσαν χρόνο και κόπο στο διάβασμα και σπατάλησαν χρήματα σε βιβλία και στην επιμόρφωσή τους και ενώ είναι ε π ι τ υ χ ό ν τ ε ς μια και δύο φορές το μέλλον τους είναι δυσοίωνο,
    διότι ακόμα ευνοούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι και εξακολουθούν να συντηρούνται.

    Ελπίζω να σταματήσετε να συντηρείται το ίδιο πελατειακό σύστημα που καλλιέργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να ασχοληθείτε πλέον και με όσους έδωσαν ΑΣΕΠ, οι οποίοι, αν διοριστούν -εξαιτίας της προσπάθειας- που έχουν καταβάλει να είστε σίγουροι ότι θα προσφέρουν περισσότερα από όσα μπορούν να προσφέρουν οι ήδη «βολεμένοι» μέσω της προϋπηρεσίας που έχουν αποκτήσει με το πιο διεφθαρμένο/πελατειακό τρόπο.

    Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθείτε τι επιθυμείτε από το δημόσιο σχολείο; να συντηρήσετε μια πολιτική που ήδη εκκολάπτεται εδώ και χρόνια ή να δημιουργήσετε ένα σχολείο που οι καθηγητές θα έχουν διάθεση να προσφέρουν;Τι σχολείο θέλετε να δημιουργήσετε τελικά και με τι είδους καθηγητές;

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:27 | Νίνα

    ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ!

    Είναι παράλογο να μιλάμε για συνεκπαίδευση και συγχρόνως να διαχωρίζουμε την εκπαίδευση. Πρέπει να μετρηθεί η προϋπηρεσία των ΠΕ60.50 &ΠΕ70.50 και στους δυο πίνακες, γιατί είναι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής όταν μάλιστα οι εκπαιδευτικοί ,50 δεν έχουν κανένα δικαίωμα διορισμού στην ειδική αγωγή.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:24 | Τάσος

    Αγαπητοί κύριοι
    Η απόφασή σας να «καταργεί» ουσιαστικά ο ΑΣΕΠ 2008 όλους τους προηγούμενους θεωρώ πως πρέπει να ανακληθεί. Το δικαιότερο θεωρώ ότι είναι: Να προσμετράται για διορισμό αλλά και για τον πίνακα αναπληρωτών ο καλύτερος ΑΣΕΠ.
    Με το σύστημα που προτείνετε πάρα πολλές χιλιάδες αναπληρωτών (με ή χωρίς επιτυχία σε κάποιο ΑΣΕΠ) δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουμε. Πρόκειται για οικογενειακή – οικονομική καταστροφή! Σκεφτείτε το! Γιατί είμαστε και κάποιας ηλικίας.

    Ευχαριστώ

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:23 | ΒΕΡΟΝΙΚΑ

    Κανενας διαχωρισμος ειδικης και γεκικης αγωγης. Αναγνωριση της προυπηρεσιας κανονικα και στους 2 πινακες!!! Οι εκπαιδευτικοι ,50 δεν εχουν καμια κατοχυρωμενη θεση στον πινακα αναπληρωτων ειδικης αφου καθε χρονο πεφτουν θεσεις αο τους αποφοιτους 71/61 και σε λιγα χρονια δεν θα εχουν καμια θεση εκει. Αρα αυτοι να μεινουν ανεργοι;;; Κανονικα να μεταφερεται ολοκληρη η προυπηρεσια τους στους πινακες γενικης.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:15 | Λαμπρος.

    Ήθελα να εκφράσω τη συμφωνία μου στο άρθρο 47 και συγκεκριμένα την παράγραφο 4 που θα πρέπει όμως να εφαρμοστεί ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για να είναι πιο ολοκληρωμένο. Θα ήθελα να εκφράσω επίσης ότι μόνο η φιλοσοφία της δικής σας πολιτικής θα μπορούσε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βάλει τέλος σε μια τόσο μεγάλη αδικία που εφαρμόζονταν και συνέχιζε να εφαρμόζεται σχετικά με την προϋπηρεσία αποκτηθείσα στις δομές ΕΑΕ. Μια φιλοσοφία που στηρίζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και φροντίζει να αναβαθμίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.. Μια φιλοσοφία που φροντίζει α μη τι άλλο να ενώνει τους εκπαιδευτικούς και όχι να τους διχοτομεί δημιουργώντας διακρίσεις σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα δηλαδή στους έχοντες και στους μη έχοντες.
    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι έχοντες οικονομική δυνατότητα πολύ εύκολα «αγόραζαν» προϋπηρεσία στις δομές ΕΑΕ. Και αν δεν το γνωρίζουν κάποιοι μια έρευνα για το πώς αποκτήθηκαν τίτλοι του εξωτερικού εξ αποστάσεως ή ακόμα και δια ζώσης ΧΩΡΙΣ καν να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη γλώσσα θα σας έπειθε. Ωστόσο δεν χρειάστηκε τότε να αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί γενικής παρόλο που η αδικία ήταν εμφανής γιατί κάθε χρόνο απορροφούνταν μεγάλο ποσοστό για διορισμό. Τώρα που οι διορισμοί είναι φειδωλοί η απόφαση σας αυτή θα έχει μεγαλύτερες αντιδράσεις και συνέπειες ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και αν δεν εφαρμοστεί αναδρομικά, όταν οι πίνακες θα έρθουν πάνω κάτω, πίνακες που αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς γενικής που περίμεναν τη σειρά τους καρτερικά όχι μόνο θα στραφούν στα δικαστήρια μαζικά αλλά η πράξη αυτή θα έχει το αντίστοιχο πολιτικό κόστος γιατί αφορά χιλιάδες οικογένειες και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μεμονωμένες ειδικότητες ή υποομάδες. Αναμένουμε από εσάς να πράξετε τα δέοντα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:13 | ΓΩΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Επειδή τα τελευταία χρόνια θεωρούνται «μνημονιακά», όσοι αναπληρώνουν κάθε χρόνο, σε συναπτά έτη, πέντε (5) τον αριθμό, να διορίζονται άμεσα για τις μόνιμες ανάγκες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

  • 23 Ιουνίου 2015, 09:01 | eleftheria

    ΤΟ δίκαιο θα ήταν να μετρήσει η προυπηρεσία μόνο ύστερα από επιτυχία σε ΑΣΕΠ στη δευτεροβάθμια και να μη ληφθεί υπόψιν η προυπηρεσία από την πρόσθετη διδακτική στήριξη,μιας και οι προσλήψεις δεν ήταν αξιοκρατικές και δε γίνονταν με διαφανείς διαδικασίες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 08:43 | Αντωνης

    Να ενσωματωθει διαταξη για την προστασια της μητροτητας και τη συνυπηρετηση των αναπληρωτων. Οχι μονο αδειες για σεμιναρια αλλα και για την προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων.

  • 23 Ιουνίου 2015, 08:30 | Μαρία Μ.

    Η ρύθμιση για το διαχωρισμό των πινάκων Αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε Γενικής και Ειδικής κινείται ενάντια στη φιλοσοφία της Συνεκπαίδευσης. Ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δυνατό να προωθεί το διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών σε Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Η αναγνώριση των ειδικών εκπαιδευτικών ως ξεχωριστού και πλήρως διακριτού από τους γενικούς εκπαιδευτικούς κλάδου στηρίζεται στην κατηγοριοποίηση των μαθητών που έχουν κριθεί να έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή/συμπεριληπτική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με ένα επιπρόσθετο τυπικό προσόν (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο). Αυτόνομοι κλάδοι 70.50 και 60.50 δεν υπάρχουν. Πρόκειται περί ονομασίας για να ξεχωρίζουν από τους ΠΕ71 και ΠΕ61 (απόφοιτοι από τα τμήματα Ειδικής Αγωγής). Οι ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 καλύπτουν κενά στην ειδική αγωγή, τα οποία σε σύντομο διάστημα θα καλύπτονται από τους ΠΕ 61- ΠΕ 71. Τα μόρια στον πίνακα ειδικής αγωγής δεν θα έχουν κανένα νόημα πλέον. Οι ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 θα εξαφανιστούν από την ειδική αγωγή μαζί με την αποκτηθείσα προϋπηρεσία.

    Πολλοί εκπαιδευτικοί ήρθαν αντιμέτωποι με το «κλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας από το 2010 και εξής. Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς, παρέμειναν ενεργοί και προχώρησαν στην απόκτηση επιπλέον παιδαγωγικών και μορφωτικών προσόντων που τους έδωσαν την δυνατότητα να εργαστούν στην ειδική αγωγή. Πολλοί από αυτούς έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ (1- 3 φορές), έχουν εργαστεί στην γενική εκπαίδευση και έχουν υποστεί τον εμπαιγμό των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις διαρκείς εξαγγελίες περί διενέργειας διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Όμως, θέλησαν να αποκτήσουν επιπλέον προσόντα στην λογική της δια βίου μάθησης και της διεύρυνσης και βελτίωσης των ικανοτήτων, με αποκλειστικό γνώμονα, να προσφέρουν στους μαθητές την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Τα προσόντα αυτά αφορούν ως επί το πλείστον μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών Ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δίδακτρα (άρα δεν υπάρχει η λογική της ταξικής – οικονομικής ελιτ σε όσους τα απέκτησαν) και με την αναγνώριση του επίσημου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (άρα αναιρείται η παραφιλολογία περί ειδικών συνθηκών απόκτησης εκτός αν το ΥΠΟΠΑΙΘ συντηρεί εν γνώσει του ένα διαβλητό σύστημα) ΔΟΑΤΑΠ. Οπότε οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμούσε πραγματικά να εργαστεί θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόκτηση αντίστοιχου διπλώματος εξειδίκευσης και να αναγνωριστεί από τον επίσημο κρατικό φορέα.

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και η συνέχιση, αναδρομικά από την χρονιά που σταμάτησαν να τροφοδοτούνται οι πίνακες προϋπηρεσίας, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε δομές Ειδικής Αγωγής ΚΑΙ στον πίνακα της προϋπηρεσίας τη Γενικής Εκπαίδευσης του κλάδου που αφορά το βασικό μας πτυχίο.

    Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στον κόπο και την προσφορά των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τις δομές ΕΕ. και σε βάθος χρόνου την ανεργία. Ο ίδιος ο κ. Κουράκης μιλούσε για ενιαία εκπαίδευση. Ελπίζουμε να συνεχίσει να τηρεί τα όσα έχει εξαγγείλει και να σταματήσει με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του να σπέρνει τη διχόνοια και τη σύγχυση μεταξύ των εκπαιδευτικών.

  • 23 Ιουνίου 2015, 08:15 | Χριστινα Κ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ!!
    Oι πίνακες αναπληρωτών ξεκλειδώνουν με βάση τον νόμο που ίσχυε μέχρι την έκδοση του 3848/2010 . Αναλυτικά ο νόμος είναι εδώ doe.gr/1nea/nomosanawro.pdf O νόμος αυτός έχει και τα παρακάτω άρθρα: 3. α. Από τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ.3 του Ν.3391/2005 (ΦΕΚ 240/4-10-2005 τ.Α΄) ορίζεται ότι η υπηρεσία αναπληρωτών και ωροµισθίων εκπαιδευτικών σε σχολικές µονάδες, που χαρακτηρίζονται κατά τις οικείες διατάξεις ως δυσπρόσιτες, λογίζεται από το σχολικό έτος 2002-2003 και εφεξής στο διπλάσιο για την κατάταξη στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών της παρ.5 του άρθρου 6 του Ν.3255/2004. β. Από τις διατάξεις της παρ.5 περίπτ. α΄ του ίδιου άρθρου του ιδίου ως άνω νόµου, η οποία συµπληρώνει την παρ.13 του άρθρου 6 του Ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004 τ.Α΄), ορίζεται ότι η προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωροµίσθιου εκπαιδευτικού, που προσφέρθηκε σε περισσότερους του ενός κλάδους, υπολογίζεται στον κλάδο στον οποίο προσφέρθηκε. Με απλά ελληνικά ο νόμος διευκρινίζει :1)H προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα μετράει στο διπλάσιο απο το 2002 και μετά.Απο το 2002 μέχρι το 2010 μετρούσαν κανονικά διπλάσια.Με βάση το παράπανω άρθρο του νόμου, με το άνοιγμα των πινάκων, αυτό πρέπει να γίνει και για το διάστημα 2010-2014 2)Επίσης ορίζει: η προϋπηρεσία ενός αναπληρωτή ΠΕ70 Ή ΠΕ60 προσμετράται πάντα στον κλάδο που προσφέρθηκε(κλάδος=ΠΕ70 Ή ΠΕ60) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο τον πίνακα πρόσληψης(γενικής-ειδικής). Δηλαδή οι ΠΕ70.50/ΠΕ60.50 θα πρέπει να έχουν την προϋπηρεσία τους και στους 2 πίνακες(γενικής και ειδικής) διότι ο κλάδος που ανήκουν είναι ΠΕ70/ΠΕ60 αντίστοιχα. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 2010.Αυτό πρέπει να γίνει και για το διάστημα 2010-2014 με το άνοιγμα των πινάκων. ΑΥΤΑ ΟΡΙΖΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Για να υπάρξει ισονομία και δικαιοσύνη θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άρθρα του νόμου που εφαρμόζει το υπουργείο για να ξεκλειδώσει τους πίνακες αναπληρωτών.Δεν μπορεί να έχουμε επιλεκτική εφαρμογή.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:49 | Dimitris

    Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». καθώς το άρθρο 47 στην παράγραφο 4 αναφέρει πως η προϋπηρεσία όσων αναπληρωτών εργάστηκαν και εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση θα υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε το δελτίο τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ στις 13/03/2015 όπου ο αναπληρωτής υπουργός κ.Α. Κουράκης αναφέρει ότι : «Η ενιαία εκπαίδευση ή «το Σχολείο για Όλους» μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον το πολιτικό σύστημα το αποφασίσει. Η θεσμοθέτησή του και η υποστήριξη της λειτουργίας του είναι ζήτημα άσκησης πολιτικής. Άλλωστε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΟΗΕ αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους και υποχρεώνει την πολιτεία να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της και τις πρακτικές της προς αυτήν την κατεύθυνση». Επίσης, η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι σαφής και στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008 ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι ο θεσμός της παράλληλης στήριξης όπως και οι δομές των Τμήματα Ένταξης λειτουργούν μέσα στο γενικό σχολείο με μαθητές που ανήκουν όπως είναι το λογικό στον γενικό μαθητικό πληθυσμό χωρίς να θεωρούνται μαθητές άλλης κατηγορίας. Με την ρύθμιση της παρ.4 του άρθρου 47, φαίνεται πως το υπουργείο θεωρεί πως εκπαιδευτικοί με ίδιους τίτλους βασικών σπουδών που εκπαιδεύουν μαθητές του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια. Θεωρεί πως ο καθηγητής που διδάσκει το αντικείμενο που σπούδασε, ακολουθώντας το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε μαθητές με μαθησιακές ή εκπαιδευτικές δυσκολίες, ότι δεν είναι ικανός να διδάξει στην γενική τάξη, υποκύπτοντας σε συντεχνιακές απαιτήσεις αδιαφορώντας για την ουσία της εκπαίδευσης και της προσφοράς των καθηγητών στις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης αλλά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, αγνοώντας επίσημους φορείς και ομοσπονδίες όπως η ΔΟΕ και πολλές ΕΛΜΕ της χώρας που έχουν πάρει σαφή θέση υπερ της κατάργησης της συγκεκριμένης παραγράφου και της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε δομές ΕΕ και στους πίνακες αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Ως Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής επιθυμούμε συγκεκριμένα να αναφέρουμε τα εξής 1ον Όλοι ,ανεξαρτήτως, αναπληρωτές καθηγητές ήρθαν αντιμέτωποι με το «κλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας από το 2010 και εξής. Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς, παρέμειναν ενεργοί και προχώρησαν στην απόκτηση επιπλέον παιδαγωγικών και μορφωτικών προσόντων που τους έδωσαν την δυνατότητα να εργαστούν στην ειδική αγωγή. Πολλοί από αυτούς έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ, έχουν εργαστεί στην γενική εκπαίδευση και έχουν υποστεί τον εμπαιγμό των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις διαρκείς εξαγγελίες περί διενέργειας διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Όμως, θέλησαν να αποκτήσουν επιπλέον προσόντα στην λογική της δια βίου μάθησης και της διεύρυνσης και βελτίωσης των ικανοτήτων, με αποκλειστικό γνώμονα, να προσφέρουν στους μαθητές την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Τα προσόντα αυτά αφορούν ως επί το πλείστον μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών Ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δίδακτρα (άρα δεν υπάρχει η λογική της ταξικής – οικονομικής ελιτ σε όσους τα απέκτησαν) και με την αναγνώριση του επίσημου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (άρα αναιρείται η παραφιλολογία περί ειδικών συνθηκών απόκτησης εκτός αν το ΥΠΟΠΑΙΘ συντηρεί εν γνώσει του ένα διαβλητό σύστημα) ΔΟΑΤΑΠ. Οπότε οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμούσε πραγματικά να εργαστεί θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόκτηση αντίστοιχου διπλώματος εξειδίκευσης και να αναγνωριστεί από τον επίσημο κρατικό φορέα. Με την διάταξη όμως που προωθεί το ΥΠΟΠΑΙΘ, επί της ουσίας θεωρεί πως όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί της Ειδική Εκπαίδευσης δεν εργάζονταν με μαθητές αλλά σε κάποιο άλλον τομέα του Δημοσίου προχωρώντας σε έναν συγκεκαλυμμένο ιδιότυπο ρατσισμό ως προς τους μαθητές των δομών της ειδικής αγωγής. Αφήνει λοιπόν, στην άκρη την συμπεριληπτική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η στροφή προς το συμπεριληπτικό μοντέλο απαιτεί απομάκρυνση από το μοντέλο της λογικής της κατηγοριοποίησης των μαθητών σε φυσιολογικούς και αποκλίνοντες. Η UNESCO επισημαίνει ότι η ύπαρξη ξεχωριστών συστημάτων ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης δεν είναι πλέον ούτε έγκυρη ούτε κατάλληλη και ότι η θεσμοθέτηση οποιουδήποτε χάσματος μεταξύ των δύο είναι αντίθετη προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (UNESCO,2008, 2009), η αποσπασματική ρύθμιση που εισάγει η παράγραφος αυτή, εντείνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ ειδικής και γενικής εκπαίδευσης. 2ον Είμαστε καθηγητές με βασικούς τίτλους σπουδών που μας επιτρέπουν να εργαστούμε στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας. Έχουμε εργαστεί σε δομές ειδικής εκπαίδευσης όπως το τμήμα ένταξης εκπαιδεύοντας μαθητές των γενικών σχολείων πάνω στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών που ακολουθούν οι μαθητές της γενικής τάξης και τα περισσότερα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην ειδική εκπαίδευση έχουν υιοθετηθεί από καθηγητές γενικής μετά από παρότρυνση και υπόδειξη των σχολικών συμβούλων. Η εργασία μας αυτή είναι συνέπεια της υπογραφής συμβάσεων με το ΥΠΟΠΑΙΘ και τις ΔΔΕ και κάθε χρόνο οι εγκύκλιοι με τις οποίες συντάσσονται οι πίνακες αναπληρωτών κάνουν λόγο για αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει αποκτηθεί με αυτούς τους όρους. 3ον Μετά την έναρξη της διαβούλευσης το ΔΣ της ΔΟΕ, που εκφράζει και τους δασκάλους της γενικής εκπαίδευσης, εξέφρασε την αντίθεση του στην μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική εκπαίδευση ΚΑΙ στους πίνακες γενικής εκπαίδευσης. Σε παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν προβεί και πολλές ΕΛΜΕ. Οι συνάδελφοι με τους οποίους συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν και στην γενική τάξη, αντιλαμβάνονται την αξία της προσφορά μας και πάντοτε υπήρχε κλίμα αλληλοεκτίμησης και συναντίληψης ανάμεσα μας. Τώρα με αυτήν την διάταξη το ΥΠΟΠΑΙΘ φέρνει την διχόνοια και την διάκριση ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς ικανούς και μη στο να διδάξουν το αντικείμενο του βασικού τίτλου ανάλογα με το αν το δίδαξαν στο γενικό τμήμα ή στο τμήμα ένταξης. Άρα ο αποκλεισμός της προϋπηρεσίας στην Ειδική Εκπαίδευση από την προσμέτρηση της στους πίνακες γενικής εκπαίδευσης, ποιους λόγους εξυπηρετεί; 4ον Το ΥΠΟΠΑΙΘ αναγνωρίζει στους μόνιμους εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να επιλέξουν την δομή που θα εργαστούν μεταφέροντας όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους χωρίς να κάνει διάκριση στο αν η υπηρεσία τους προσφέρθηκε στην γενική ή στην ειδική αγωγή, ακόμη και όταν έχουν διοριστεί ως καθηγητές γενικής αγωγής. Αυτό ως ΣΑΚΕΑ το θεωρούμε απόλυτα λογικό και σωστό να συμβαίνει καθώς πρόκειται για χρόνια εργασίας με μαθητές και η εκπαίδευση έχει προσφερθεί στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και καθώς οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έχουν τα τυπικά προσόντα. Πώς όμως, μπορεί να αφαιρείται η δυνατότητα αντίστοιχης επιλογής, με τους ίδιους όρους στους αναπληρωτές καθηγητές που έχουν τον ίδιο βασικό τίτλο σπουδών και έχουν αποκτήσει επιπλέον προσόντα που τους καθιστούν ικανούς να εργαστούν στην ειδική αγωγή; Όταν ένας εκπαιδευτικός διορίζεται ώστε να διδάξει το αντικείμενο του βασικού τίτλου σπουδών του, σε μαθητές με εκπαιδευτικές ή μαθησιακές ανάγκες τότε είναι άδικο να θεωρείται πως δεν έχει αποκτήσει εμπειρία στην διδασκαλία του αντικειμένου του και να μην του αναγνωρίζεται η διδασκαλία αυτή ως προϋπηρεσία στην εκπαίδευση μαθητών. Πού είναι λοιπόν η κοινή αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αλλά και συνεκδοχικά των πολιτών; Αν είσαι μόνιμος τότε αθροίζεται η υπηρεσία σου ανεξαρτήτως δομής ενώ αν είσαι αναπληρωτής ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και την συνέχιση, αναδρομικά από την χρονιά που σταμάτησαν να τροφοδοτούνται οι πίνακες προϋπηρεσίας, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε δομές ειδικής εκπαίδευσης ΚΑΙ στον πίνακα της προϋπηρεσίας του κλάδου που αφορά το βασικό μας πτυχίο. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στον κόπο και την προσφορά των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τις δομές ΕΕ. και σε βάθος χρόνου την ανεργία. Ο ίδιος ο κ. Κουράκης μιλούσε για ενιαία εκπαίδευση. Ελπίζουμε να συνεχίσει να τηρεί τα όσα έχει εξαγγείλει. Με εκτίμηση, Το ΔΣ του Σ.Α.Κ.Ε.Α.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:43 | Τζένη Αργυριου

    Οι δάσκαλοι με μεταπτυχιακό δεν κλέβουν την θέση κανενός. Θα δούλευαν ούτως ή άλλως από τη γενική αγωγή.εφόσον διαγράφονται από το πίνακα γενικής όταν προσλαμβανονται,δεν μπορούμε να μιλάμε για διπλή μορφοποίηση.τα μόρια μας πρέπει να μετράνε στον κλάδο μας.αυτό είναι το δίκαιο και το νόμιμο.ΑΠΌΣΥΡΣΗ. ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:24 | Δέσποινα

    Τη στιγμή που δεν υπάρχει πλαφόν στην προϋπηρεσία γιατί να υπάρχει αποκλεισμός όλων των διαγωνισμών ΑΣΕΠ, πλην του 2008; Θεωρώ ορθότερο και δικαιότερο συνάμα, να προσμετρούνται όλες οι επιτυχίες στον ΑΣΕΠ καθώς και όλη η προυπηρεσία.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:14 | Γιώργος

    Σωστός ο διαχωρισμός γενικής και ειδικής αγωγής. Οι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών θα πρέπει να γίνονται με βάση την επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣΤΕ. Η όποια προϋπηρεσία να υπολογίζεται εφόσον υπάρχει επιτυχία στον διαγωνισμό. Συνυπολογισμός και ακαδημαϊκών προσόντων.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:12 | Γρηγόρης Γιακοβής

    Η διαβούλευση δεν είναι «μοιρασμένη» όπως έλεγαν κάποιοι από το Υπουργείο για να ξέρουμε τι μας γίνεται.

    ΥΠΕΡ της προσμέτρησης της διπλής προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα 2010-14.
    ΥΠΕΡ της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας της ειδικής στη γενική ως τώρα και χωρίς καμία αναφορά σε διακοπή εφεξής.

    1.ΟΛΜΕ
    2.ΔΟΕ
    3.Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου ΄΄Δ.Θεοτοκόπουλος΄΄
    4.ΔΑΚΕ/Π.Ε. (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    5.ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων
    6.Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ΄΄Ο Αδαμάντιος Κοραής΄΄
    7.Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    8.Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.
    9.Σύλλογος Π.Ε. Κέρκυρας
    10.Εκπαιδευτικοί Μικρών Κυκλάδων
    11.ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
    12.ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
    13.Παρεμβάσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
    14.Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας
    15.Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
    16.ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων
    17. ΣΑΚΕΑ (αναππληρωτές δευτεροβάθμιας)
    18. ΠΕΣΕΑ ο κορυφαίος επιστημονικός σύλλογος της χώρας σε θέματα ΕΑ.

    ΚΑΤΑ προσμέτρησης διπλής προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα.
    ΚΑΤΑ προσμέτρησης προϋπηρεσίας ΕΑ και στους πίνακες Γενικής (και το ζητούν και αναδρομικά από το 2010 και μετά παρότι ξέρυν πως είναι αντισυνταγματικό)

    1. ΣΑΝ (60 νηπιαγωγοί?)
    2. ΠΕΑΔ (μικρός σύλλογος αναπληρωτών β’ βάθμιας – ούτε η ΟΛΜΕ δε συμφωνεί μαζί τους)
    3. Το μισό ΔηΣύ (ΠΑΣΟΚ) που τσακώνεται μεταξύ του για τη στάση του και πάει προς αλλαγή ρότας.
    4. Ένας άνθρωπος του Υπουργείου που δυστυχώς συνεχίζει να εκτίθεται.

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:05 | ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 47ΕΙΜΑΙ ΠΕ 70 ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΟΥ=ΠΕ70.
    ΟΧΙ στην προσπαθεια μερικων… να κλεψουν δεδουλευμενη προυπηρεσια με τροπο παρανομο και αντισυνταγματικο.ΟΧΙ στο διαχωρισμο ειδικης και γενικης εκπαιδευσης. Οπισθοδρομικες αντιληψεις, εναντιες σε καθε εννοια συνεκπαιδευσης, ενιαιας εκπαιδευσης, ισοτητας εκπαιδευτικων ευκαιριων, δημοκρατικου σχολειου, εναντιες σε ολες τις διακυρηξεις για τα ανθρωπινα δικαιωματα!!! Υποτιθεται οτι το υπουργειο θα εδειχνε ευαισθησια στα θεματα ειδικης αγωγης…. Το γευτηκαμε…!!!ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ….. ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 07:05 | Γρηγόρης

    Επειδή η διαβούλευση είναι λίγο χαοτική και τα σχόλια πάρα πολλά για να μη… χάνεστε και μπερδεύεστε.

    ΥΠΕΡ της προσμέτρησης της διπλής προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα 2010-14.
    ΥΠΕΡ της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας της ειδικής στη γενική ως τώρα και χωρίς καμία αναφορά σε διακοπή εφεξής.

    1.ΟΛΜΕ
    2.ΔΟΕ
    3.Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου ΄΄Δ.Θεοτοκόπουλος΄΄
    4.ΔΑΚΕ/Π.Ε. (Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    5.ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων
    6.Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ΄΄Ο Αδαμάντιος Κοραής΄΄
    7.Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
    8.Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.
    9.Σύλλογος Π.Ε. Κέρκυρας
    10.Εκπαιδευτικοί Μικρών Κυκλάδων
    11.ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
    12.ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
    13.Παρεμβάσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
    14.Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας
    15.Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
    16.ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων
    17. ΣΑΚΕΑ (αναππληρωτές δευτεροβάθμιας)
    18. ΠΕΣΕΑ ο κορυφαίος επιστημονικός σύλλογος της χώρας σε θέματα ΕΑ.

    ΚΑΤΑ προσμέτρησης διπλής προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα.
    ΚΑΤΑ προσμέτρησης προϋπηρεσίας και στους πίνακες Γενικής.

    1. ΣΑΝ (60 νηπιαγωγοί?)
    2. ΠΕΑΔ (μικρός σύλλογος αναπληρωτών β’ βάθμιας – ούτε η ΟΛΜΕ δε συμφωνεί μαζί τους)
    3. Το μισό ΔηΣύ (ΠΑΣΟΚ) που τσακώνεται μεταξύ του και για τη στάση του και πάει προς αλλαγή ρότας.
    4. Ένας άνθρωπος του Υπουργείου.

  • 23 Ιουνίου 2015, 06:41 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η κίνηση του υπουργείου να προχωρήσει σε διαχωρισμό των πινάκων της ειδικής και της γενικής αγωγής συνάδει με το δίκαιο και την κοινή λογική , δεδομένου πως πρόκειται για προϋπηρεσία που αποκτήθηκε με διαφορετικά κριτήρια πρόσληψης!
    Το πρόβλημα που υπάρχει στην πρωτοβάθμια δεν πρέπει να παρασύρει και τις ειδικότητες της δευτεροβάθμιας. Δεν υπάρχουν τμήματα ειδικής αγωγής στην δευτεροβάθμια για να προηγηθούν στις προσλήψεις όπως συμβαίνει με τους πε71 και πε61.
    Το κράτος πρέπει να κοιτάξει την πλειοψηφία και όχι μόνο όσους εργάστηκαν στην ειδική αγωγή προσπερνώντας όλους τους υπόλοιπους που υπομονετικά περιμένουν τόσα χρόνια να γίνει ασεπ είτε να δουλέψουν με το βαθμό του ασεπ του 2008-06 και την λίγη προϋπηρεσία.
    Τώρα που ανοίγουν οι πίνακες να μην προτάσσονται οι πολύτεκνοι, με σκλήρυνση κατά πλακάς και αναιμίες, να μην γίνονται προσλήψεις 20% για τριτεκνους και 5% με αναπηρία πάνω από 67%. Είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός και δημιουργεί αδικίες, δεν πρέπει να υπάρχει διάκριση, όλοι ζητούμε εργασία με αντικειμενικά κριτήρια και στο τόπο μας , όταν υπάρχει κατάταξη με προϋπηρεσία , βαθμό ασεπ πτυχίου και ημερομηνία γιατί να παραβιάζεται η σειρά από ανθρώπους που το κράτος τους βοηθά με επιδόματα!!!
    Προβλήματα αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος , με τα δυο παιδιά δηλαδή είναι εύκολο να μεταναστεύεις ή να μην δουλεύεις? Αν μέσα στην οικογένεια έχει άλλο άτομο σκλήρυνσης κατά πλακάς αναιμία ή αναπηρία , είτε βρίσκεται σε νοσοκομείο ή στο κρεβάτι από εγκεφαλικό. υπάρχει μέριμνα για τους γονείς με ανάπηρα παιδιά τι γίνεται στην αντίθετη περίπτωση όταν τα παιδιά έχουν ανάπηρους γονείς ή αδέρφια?

  • 23 Ιουνίου 2015, 00:55 | Ολγα

    Είναι αδιανόητο συνάδελφοι που δεν έχουν δουλέψει στην Ειδική αγωγή ή στα δυπρόσιτα σχολεία να υποστηρίζουν για τη μη προσμέτρηση των μορίων των συναδέλφων τους.Είτε κατά τύχη είτε γιατί το επιλέξανε,οι συνάδελφοι αυτοί κάνανε τον αγώνα τους,σκεφτήκανε το καλό των μαθητών τους και περάσανε τόσες δυσκολίες.Είναι δυνατόν να τους στερείται η προυπηρεσία τους;Σε ποιά χώρα έχει ξαναγίνει αυτό;Αν δεν δικαιωθούν,το θέμα πρέπει να φτάσει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο

  • 23 Ιουνίου 2015, 00:33 | Παναγιώτης

    Ένας ακόμα απαράδεκτος νόμος ξεπρόβαλε.. άδικος και αντισυνταγματικός πετάχτηκε από το πουθενά για διχάσει ακόμα περισσότερο τους «εκπαιδευτικούς» .
    *Απαράδεχτη η μη προσμέτρηση μορίων και στους δύο πίνακες. Όταν κύριοι χρειαστήκατε εκπαιδευτικό προσωπικό κάποιοι έσπευσαν και παρακολούθησαν τα σεμινάριά σας… λεφτά! .. τα κόψατε (και καλά κάνατε), θεωρώντας τα πολύ σωστά μη επαρκή ώστε να δώσουν σε έναν εκπαιδευτικό τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να στελεχώσει την ειδική αγωγή . Είπατε τότε .. «μόνο άτομα άξια..» άτομα που προέρχονται από πανεπιστημιακή εκπαίδευση (Προπτυχιακά – Μεταπτυχιακά – Διδακτορικά ) .. λεφτά;!;!; Τώρα ξαφνικά βάζετε αυτά τα άξια επαίνου άτομα, τα οποία έσπευσαν να μαζέψουν παραπάνω γνώση (ΕΞΕΙΔΊΚΕΥΣΗ) πέραν του εκπαιδευτικού προπτυχιακού τίτλου που κατείχαν, να διαλέξουν σε ποιον πίνακα θέλουν να βρίσκονται.. στου προπτυχιακού; ή στης εξειδίκευσης; Και όλα αυτά για έναν ευαίσθητο τομέα, τον τομέα της ειδικής αγωγής..
    *Εάν κάποιος είναι ικανός να διδάσκει στην ειδική αγωγή γιατί να μην είναι ικανός να διδάσκει και στην γενική; .. και επειδή κάποιοι θα πούνε πως μόνο οι κάτοχοι προπτυχιακού τίτλου ειδικής αγωγής είναι ικανοί να στελεχώσουν τον συγκεκριμένο κλάδο, το υπουργείο θα μπορούσε να κάνει έναν Διαγωνισμό ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής που να συμπεριλαμβάνει προπτυχιακά – μεταπτυχιακά – διδακτορικά ..Αλλά μάλλον κάποια συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται έτσι.. συν τις αντιδράσεις των αποτυχόντων.
    *Δεν θα μετρήσουν τα μόρια 2010-2014 .. αλήθεια ;;; «βάση απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης» και το 2014-15 γιατί να μετρήσουν; Καλό θα ήταν ή κυβέρνηση και να δώσει τα μόρια που οφείλει στους εκπαιδευτικούς που δουλέψαν ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ … που ότι μισθό παίρνανε τον δίνανε για τα προς το ζην.
    *Όχι έξτρα μόρια στα δυσπρόσιτα .. ΟΚ.. αλλά όχι και να κοπούν αναδρομικά. Από του χρόνου ας μην μετράνε.. και να δούμε πόσοι εκπαιδευτικοί θα δηλώσουν αυτά τα μέρη.. Αλλά τότε θα βγείτε στα MME και θα λέτε « Υπάρχουν 400 σχολεία χωρίς δασκάλους.. γιατί ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ δεν θέλουν να εργαστούν σε αυτά» .. ωραία ιδέα σας έδωσα τώρα έ;
    *Και αναρωτιέμαι .. τα έξτρα μόρια στα δυσπρόσιτα δεν είναι σωστό κριτήριο μονιμοποίησης ή εποχιακής εργασίας (αναπληρωτής) .. ΕΝΩ τα μόρια από προηγούμενους ΑΣΕΠ.. που κουβαλάνε κάποιοι που δεν κατάφεραν να εργασθούν ακόμα και μετά από 3 διαγωνισμούς , είναι ένα πολύ δίκαιο κριτήριο! ΑΔΙΚΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΑΔΙΚΙΑ !
    *Και μια και μιλάμε για αδικίες.. εάν τα παραπάνω κοπούν.. τα μόρια του γάμου και των τέκνων και γενικότερα τον ειδικών κατηγοριών, τι είναι δίκαια;
    Είμαι παντρεμένος , έχω τρία παιδιά, είμαι νεφροπαθής , έχω δώσει 2 φορές ΑΣΕΠ , έχω μηδενική προϋπηρεσία .. παρόλα αυτά το σύστημα με κάνει ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ από τους υπόλοιπους … αφήστε κατά μέρους τα μόρια των εκπαιδευτικών που με τόσο κόπο μάζεψαν.
    *Τέλος, τι πάει να πει πως ο Υπουργός θα κρίνει το ποσοστό προσλήψεων ειδικής από τους πίνακες με μεταπτυχιακούς – διδακτορικούς τίτλους;;;; .. Καλό θα είναι να ορίσετε ΤΩΡΑ το ποσοστό αυτό .. 10- 20 – 30% .. Πρέπει να σταματήσετε να εξαπατάτε τους εκπαιδευτικούς!
    Δεν γίνεται να τους χρησιμοποιείτε μόνο όταν και όπου σας συμφέρει σήμερα 30%.. σε 2 χρόνια 15% σε 5 χρόνια .. 2% από τους πίνακες μεταπτυχιακών – διδακτορικών.

  • 23 Ιουνίου 2015, 00:10 | Φώτης Βέργος

    Άρθρο 47, Παρ 2
    Αν είναι να ανοίξει ο πίνακας, αυτό να γίνει με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν αυτός «παγώσει» το 2010.
    Δηλαδή, με ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ των μορίων για τα δυσπρόσιτα σχολεία. Οποιοδήποτε άλλο μέτρο φαίνεται να τιμωρεί όσους συνειδητά ή λόγω αδυναμίας άρνησης υπηρέτησαν σε αυτά τα σχολεία.

  • 23 Ιουνίου 2015, 00:03 | ΓΚΛΟΡΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟΣΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΑΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ;!! ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ, ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ Σ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ;

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:54 | Μάχιμος Εκπαιδευτικός

    Παρακαλώ πολύ, ας μην πάνε χαμένα η προσπάθεια, ο χρόνος, οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος και η τουλάχιστον μία (οποιαδήποτε) επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διοριστούν αυτοί οι συνάδελφοι κατά προτεραιότητα, βάσει και της απόφασης του ΣτΕ.
    Ευχαριστώ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:54 | Βασίλης Κ.

    Καλησπέρα σε όλους! Θα ήθελα κι εγώ να σημειώσω πόσο άδικη είναι η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή. Είμαστε όλοι δάσκαλοι, αυτό λέει το πτυχίο μας. Κάποιοι έχουν πάρει μεταπτυχιακό για να μπορέσουν να δουλέψουν νωρίτερα και σίγουρα να προσφέρουν, αλλά το όνειρό τους είναι να αποκτήσουν τη δική τους τάξη. Γι’ αυτό σπούδαζαν 4 χρόνια. Το μεταπτυχιακό είναι ένα πρόσθετο εφόδιο και όχι η προϋπόθεση για να εργαστεί κανείς.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:48 | Δημητρης Κ

    Θεωρώ άδικο το άρθρο 47 ως προς τους αναπληρωτές και των δύο κατηγοριών ( δυσπρόσιτα ειδική αγωγή) . Καλό θα είναι να αποσυρθεί καθώς έχει εγείρει αδικίες: Οι πίνακες πρέπει να ανοίξουν αλλά με τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι το 2010. Κανένας νόμος δεν πρέπει να ισχύει αναδρομικά καθώς έτσι αποτελεί «τιμωρια»για επιλογές που τυχόν κάναμε με βάση τους ισχύοντες νόμους. Επίσης δωστε εμφαση στα επιστημονικά προσώπα και ειδικά στην κατοχή δευτερου πτυχιου συναφούς κλάδου (όπως ψυχολογίας). Υπάρχουν αξιολογοι συναδελφοι με 2 ειδικότητες : δασκαλοι και ψυχολογοι με μετπτυχιακο/διδακτορικό στην ειδικη αγωγη/σχολικη ψυχολογία και προϋπηρεσία με την παραγραφο 4 κινδυνευουν να μείνουν εκτός σχολικης αίθουσας.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:46 | ΒΑΣΙΑ

    Θα σας παρακαλούσα να καταργηθεί ο διαχωρισμός .50 . Από τη στιγμή που καλύπτουμε κενά της δημόσιας παιδείας να μας «καλείτε» από τον πίνακά μας (ΠΕ 60/70) έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εντυπώσεις περί δίπορτου. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:36 | μαρια

    Είναι απαράδεκτο να διαχωρίζεται η προϋπηρεσία της ειδικής από τη γενική. Αναρωτιέστε τι θα γίνει σε δυο χρόνια όταν θα έχουν αποφοιτήσει δυο φουρνιες πε71 ? Να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:35 | Νικη Μπακατσια

    Το σχολικό έτος 2012-2013 υπηρέτησα ως αναπληρώτρια φιλόλογος στις Γυμνασιακές τάξεις Γαύδου, οι οποίες ανήκαν στο Γυμνάσιο Σφακίων,χωρίς να καθίσταται σαφές στις δηλώσεις των αναπληρωτών ότι αποτελούν παράρτημά τους.Αποδέχτηκα το διορισμό,για να αποφύγω το διετή αποκλεισμό και για να μη χάσουν οι μαθητές της Γαύδου τη σχολική χρονιά,εφόσον δύο συνάδελφοι κληθέντες προ εμού είχαν αρνηθεί(κλήθηκα 24 Νοεμβρίου 2012).Η Γαύδος χαρακτηρίζεται ως απομακρυσμένη-δυσπρόσιτη περιοχή και από το σχολικό έτος 2014-2015.Δεν είναι δίκαιο να προσμετρηθεί η προσφερθείσα προϋπηρεσία στο διπλάσιο τουλάχιστον στους πίνακες αναπληρωτών;Όσον αφορά στην έλλειψη πληροφόρησης των συναδέλφων για το διπλασιασμό των μορίων ή τον καταλογισμό δόλου σε όσους αποδέχτηκαν διορισμό σε δυσπρόσιτες περιοχές, ας αναλογιστούν:υπήρχε πληροφόρηση για την πενταετή ανενεργή παραμονή πολλών εξ ημών στην επετηρίδα,υπήρχε πληροφόρηση για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ΠΔΣ ή δυνατότητα απόκτησής της,παρά μόνο στους συγγενείς διευθυντών ή μονίμων συναδέλφων,υπήρχε πληροφόρηση για την κατάργηση του 24μήνου και ενός ΑΣΕΠ ,υπήρχε πληροφόρηση για το διορισμό των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 2008,όπως πολλοί επιθυμείτε,ή νομική κατοχύρωση,πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού ;

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:33 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    Στο Διεθνή χώρο, τις τελευταίες δεκαετίες άρχισε να ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ η ιδέα της ύπαρξης δυο διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων Γενικής και Ειδικής εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη κριτική οδήγησε πολλές χώρες στην ιδεολογία της συμπερίληψης των παιδιών που κρίθηκαν ως να έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες γενικής εκπαίδευσης. Σημαντικό σταθμό στην αποδοχή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, αποτέλεσε η Διακήρυξη της Σαλαμάνκα (UNESCO, 1994). H νέα αυτή τάση στην εκπαίδευση έχει ως προϋπόθεση τη δημιουργία ενός σχολείου για ΟΛΟΥΣ. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν πρέπει να μείνει αμέτοχο στις εξελίξεις που αφορούν την εκπαίδευση των μαθητών που κρίθηκαν ως να έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Έτσι, στα πλαίσια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης η εκπαίδευση αυτών των μαθητών δε θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως ξεχωριστό και ανεξάρτητο από τη γενική εκπαίδευση σύστημα αλλά να έχει ως επίκεντρο την ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    Η θεσμοθέτηση χάσματος και ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ μεταξύ γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και η αναγνώρισή τους ως ξεχωριστών συστημάτων και κλάδων αναπαράγει την ιδεολογία του αποκλεισμού, αποτελεί σοβαρότατο ΕΜΠΟΔΙΟ για την προώθηση της ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΙΑΔΕΥΣΗΣ και αποτελεί εξ ορισμού διάκριση σε βάρος των μαθητών που κρίθηκαν ως να έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η επιμονή στην δημιουργία παράλληλων θεσμών διαχωριστικής ειδικής αγωγής που νομιμοποιούν την απαλλαγή του γενικού σχολείου και του γενικού εκπαιδευτικού της τάξης από την υποχρέωση να προσαρμοστεί στις ανάγκες όλων των μαθητών, όχι μόνο δεν ενδυναμώνει το σύστημα της γενικής εκπαίδευση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συμπερίληψης αλλά, αντιθέτως, μειώνει την ανοχή της γενικής εκπαίδευσης στην ποικιλότητα/διαφορετικότητα των μαθητών αναπαράγοντας την πρακτική του αποκλεισμού ακόμη και μέσα στον ίδιο τον χώρο του γενικού σχολείου.
    Ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δυνατό να προωθεί το χάσμα στην εκπαίδευση των γενικών και ειδικών εκπαιδευτικών. Η αναγνώριση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ως ξεχωριστού και πλήρως διακριτού από τους εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής κλάδου στηρίζεται στην κατηγοριοποίηση των μαθητών σε φυσιολογικούς και αποκλίνοντες και ως εκ τούτου αποτελεί εξ ορισμού εμπόδιο στην ενταξιακή/συμπεριληπτική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι Νηπιαγωγοί ΠΕ 60.50 & οι Δάσκαλοι ΠΕ 70.50 ανήκουν στον κλάδο ΠΕ70/ΠΕ60. Είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με ένα επιπρόσθετο τυπικό προσόν (σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο). Αυτόνομοι κλάδοι 70.50 και 60.50 δεν υπάρχουν.
    Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ είναι ΕΝΙΑΙΑ. Η διάκριση μεταξύ Ειδικής- Γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη εκπαίδευση και δε ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 πρέπει να προσμετράτε και στους δύο πίνακες (Γενικής και Ειδικής Αγωγής). Είναι επιτακτικής ανάγκης η τήρηση δικαιοσύνης και ίσης μεταχείριση στο χώρο της Εκπαίδευσης. H Εκπαίδευση είναι Ενιαία και ο κλάδος δεν πρέπει να διασπαστεί/ διαχωριστεί.
    Από την πιο πάνω ανάλυση προκύπτει ότι το Υπουργείο Παιδείας αποτελεί ένα σημαντικό ΕΜΠΟΔΙΟ στην εφαρμογή και αποτελεσματική λειτουργία της ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΗ εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης επιβάλλονται ριζικές αλλαγές τόσο στάσεων και συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όσο και σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Η αλλαγή εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής δεν αποτελεί δρόμο χωρίς εμπόδιο. Η συμπεριληπτική εκπαίδευση θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα εκπαιδευτικά σχήματα της εποχής και απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές στη παραδοσιακή λειτουργία των σχολείων ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αλλαγές στην ιδεολογία, τη στάση, τη συμπεριφορά, την διδακτική προσέγγιση, και τον προγραμματισμό.
    Την ευθύνη για την μεθόδευση των αλλαγών αναμφίβολα επωμίζεται το Υπουργείο Παιδείας. Αρχικά, θεωρείται σημαντική η τοποθέτηση του κατάλληλου προσωπικού στις θέσεις των λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας. Οι λειτουργοί αυτοί είναι καλό να είναι άτομα ικανά να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων και στη προώθηση καινοτομιών οι οποίες θα προωθήσουν την εφαρμογή της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Δυστυχώς η Ελληνική πορεία προς την συμπεριληπτική εκπαίδευση χαράχθηκε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από την αποσπασματική και σε αρκετές περιπτώσεις, άκριτη υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών του εξωτερικού, χωρίς προηγούμενη ανάλυση των ιδιαίτερων συνθηκών της χώρας, χωρίς συστηματικό έλεγχο συνεπειών και αποτελεσμάτων και τελικά χωρίς πραγματικό ενδιαφέρον για την κατανόηση της συμπεριληπτικής φιλοσοφίας.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:32 | Στέλλα Κ.

    Διαβάζω από ορισμένους συνάδελφους να ζητούν απερίφραστα να ισχύσουν αναδρομικές οι ρυθμίσεις για την ειδική αγωγή με το ¨επιχείρημα¨ να μην ανατραπεί η καλή τους θέση στον πίνακα αναπληρωτών. Πραγματικά είμαστε σόβαροί; Όταν έκλεισαν οι πίνακες το 2010 και κάποιοι επαναπαύτηκαν στη σειρά τους, πίστευαν ότι δε θα ανοίξουν ποτέ για να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία; Φυσικά και θα ανατραπεί η σειρά τους, αν έχουν δουλεψει λιγότερους μήνες, θα γινόταν ούτως ή άλλως, καθώς ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε μοριοδότηση της προϋπηρείας με συντελεστές. Είναι δυνατον να ισχυρίζονται ότι δε γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα «ξεπάγωναν¨οι πίνακες; Ή μήπως η δική τους προϋπηρεσία είναι ανώτερη, λες και η δική μας δεν αποκτήθηκε μέσα στα γενικά σχολεία, με τα γενικά αναλυτικά προγράμματα και με τις ίδιες συνθήκες για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους;

    Κύριοι υπουργοί, αφήστε κατά μέρος τα διάφορα συμφέροντα των υποομάδων, που έχουν τα μέσα να χώνονται στο υπουργείο σας, και λάβετε σοβαρά υπόψη σας το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε αυτήν την πενταετία και που σύμφωνα με αυτό κάναμε ΟΛΟΙ τις επιλογές μας. Το δίκαιο δεν είναι πάντα απλοϊκό, όπως συχνά παρουσιάζεται, ούτε και ακολουθεί μανιχαϊστικές λογικές άσπρου- μαύρου. Η λογική και η δικαιοσύνη, που τόσο έχουν κακοποιηθεί τελευταίως στα διάφορα «πηγαδάκια» του διαδικτύου (που είμαι σχεδόν σίγουρη ότι παρακολουθείτε) δεν έχουν να κάνουν με προσωπικά συμφέροντα. Αν θέλετε, και καλώς θέλετε, να δημιουργήσετε ένα δικαιότερο σύστημα διορισμών και όχι μόνο, δεν μπορείτε να παραγνωρίσετε ότι ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικού κινηθήκαμε σύμφωνα με ένα άλλο σύστημα νόμων και νομικά είναι ανήθικο και παράνομο να αιφνιδιαστούμε με αναδρομική τιμωρία για την εμπιστοσύνη που δείξαμε στη νομοθετική εξουσία της χώρας. Μην υποτιμάτε τους κόπους μας, μην παραγνωρίζετε τον προγραμματισμό της ζωής μας και μη μας ωθείτε στον δύσκολο και επώδυνο ψυχικά και οικονομικά δρόμο της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων. Οι νόμοι δεν είναι κουρελόχαρτα, που η κάθε ομάδα μπορεί να καταπατά κατά βούληση ανάλογα με την προσωπική λογική και ηθική.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:24 | ολυμπία

    Αναφορικα με το αρ.47.4

    Τυχούσες συντεχνιακές αιτιολογίες άλλων ομάδων αναπληρωτών ότι αναφορικά με την κατάταξη στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΕΑΕ (με σεμινάριο ή μεταπτυχιακές σπουδές ειδικής εκπαίδευσης) παίρνουν την δουλειά άλλων αναπληρωτών δεν ευσταθούν καθώς δεν κάνουν κάτι παράνομο. Επισημαίνουμε ότι :
    • α) Σε προηγούμενες προσλήψεις δινόταν δικαίωμα απενεργοποίησης της αίτησης των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών ΕΑΕ στην γενική εκπαίδευση όταν ξεκινούσαν οι προσλήψεις αναπληρωτών γενικής και ειδικής. Επιπρόσθετα όπως αποδεικνύεται από τις εγκύκλιους πρόσληψης αναπληρωτών κατά τα παρελθόντα έτη δινόταν η δυνατότητα αίτησης αναπληρωτών στην γενική εκπαίδευση αποκλειστικά και μόνο για να φαίνεται η προϋπηρεσία των ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 στον ενιαίο πίνακα διορισμών (βλέπετε ενδεικτικό παράδειγμα σελ. 2, εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων α/μιας και β/μιας εκπαίδευσης σχ. έτος 2012-13 ΑΔΑ:Β41Ξ9-Ω93). Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δηλώνονταν περιοχές προτίμησης στις αιτήσεις των αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Επομένως ένας αναπληρωτής ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 δεν μπορούσε να κληθεί να υπηρετήσει στην γενική εκπαίδευση.
    • β) Επίσης οι αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΕΑΕ (εκτός του ότι κατά ένα μεγάλο αριθμό διαθέτουν κι εκείνοι επιτυχία στον ΑΣΕΠ ) , καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία σχεδόν και ένα μήνα αργότερα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών της γενικής εκπαίδευσης. Συνεπώς δεν αποκτούν περισσότερη προϋπηρεσία από έναν αναπληρωτή νηπιαγωγό ΠΕ60 και έναν δάσκαλο ΠΕ70 ώστε να προηγηθούν στην κατάταξη και πρόσληψη. Αν για παράδειγμα συγκριθούν προϋπηρεσίες ΠΕ60 και ΠΕ60.50 που ενδεχομένως το 2008 κλήθηκαν ταυτόχρονα κατά την ά φάση πρόσληψης αναπληρωτών να υπηρετήσουν στην γενική και στην ειδική εκπαίδευση αντίστοιχα, με το τέλος του παρόντος σχολικού έτους ο αναπληρωτής ΠΕ60.50 υπολείπεται το λιγότερο σε 7 μήνες προϋπηρεσίας από τον ΠΕ60 . Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκλειδώσουν οι πίνακες αναπληρωτών ο αναπληρωτής ΠΕ60.50 θα κατέβει πάρα πολλές θέσεις στην κατάταξη τόσο στους πίνακες αναπληρωτών γενικής όσο και στον ενιαίο πίνακα διορισμών εφόσον οι πίνακες αυτοί συνεχίσουν να υφίστανται έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ ή σε κάθε περίπτωση θα διαθέτει λιγότερα μόρια προϋπηρεσίας.
    • γ) Οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 &ΠΕ70.50 για τους οποίους προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν επιτυχία ΑΣΕΠ, κατά πρώτον δεν ευθύνονται για την μη πραγματοποίηση διαγωνισμού από το 2010 και έπειτα. Κατά δεύτερον ,στήριξαν και στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο προσφέροντας πραγματική υπηρεσία έργου η οποία μεταφράζεται σε χρόνια εργασιακής εμπειρίας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλέπεται και να υποτιμάται.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:22 | Μαρια

    Αναφορικα με το αρ.47.4

    Τυχούσες συντεχνιακές αιτιολογίες άλλων ομάδων αναπληρωτών ότι αναφορικά με την κατάταξη στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΕΑΕ (με σεμινάριο ή μεταπτυχιακές σπουδές ειδικής εκπαίδευσης) παίρνουν την δουλειά άλλων αναπληρωτών δεν ευσταθούν καθώς δεν κάνουν κάτι παράνομο. Επισημαίνουμε ότι :
    • α) Σε προηγούμενες προσλήψεις δινόταν δικαίωμα απενεργοποίησης της αίτησης των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών ΕΑΕ στην γενική εκπαίδευση όταν ξεκινούσαν οι προσλήψεις αναπληρωτών γενικής και ειδικής. Επιπρόσθετα όπως αποδεικνύεται από τις εγκύκλιους πρόσληψης αναπληρωτών κατά τα παρελθόντα έτη δινόταν η δυνατότητα αίτησης αναπληρωτών στην γενική εκπαίδευση αποκλειστικά και μόνο για να φαίνεται η προϋπηρεσία των ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 στον ενιαίο πίνακα διορισμών (βλέπετε ενδεικτικό παράδειγμα σελ. 2, εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων α/μιας και β/μιας εκπαίδευσης σχ. έτος 2012-13 ΑΔΑ:Β41Ξ9-Ω93). Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δηλώνονταν περιοχές προτίμησης στις αιτήσεις των αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Επομένως ένας αναπληρωτής ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 δεν μπορούσε να κληθεί να υπηρετήσει στην γενική εκπαίδευση.
    • β) Επίσης οι αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΕΑΕ (εκτός του ότι κατά ένα μεγάλο αριθμό διαθέτουν κι εκείνοι επιτυχία στον ΑΣΕΠ ) , καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία σχεδόν και ένα μήνα αργότερα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών της γενικής εκπαίδευσης. Συνεπώς δεν αποκτούν περισσότερη προϋπηρεσία από έναν αναπληρωτή νηπιαγωγό ΠΕ60 και έναν δάσκαλο ΠΕ70 ώστε να προηγηθούν στην κατάταξη και πρόσληψη. Αν για παράδειγμα συγκριθούν προϋπηρεσίες ΠΕ60 και ΠΕ60.50 που ενδεχομένως το 2008 κλήθηκαν ταυτόχρονα κατά την ά φάση πρόσληψης αναπληρωτών να υπηρετήσουν στην γενική και στην ειδική εκπαίδευση αντίστοιχα, με το τέλος του παρόντος σχολικού έτους ο αναπληρωτής ΠΕ60.50 υπολείπεται το λιγότερο σε 7 μήνες προϋπηρεσίας από τον ΠΕ60 . Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκλειδώσουν οι πίνακες αναπληρωτών ο αναπληρωτής ΠΕ60.50 θα κατέβει πάρα πολλές θέσεις στην κατάταξη τόσο στους πίνακες αναπληρωτών γενικής όσο και στον ενιαίο πίνακα διορισμών εφόσον οι πίνακες αυτοί συνεχίσουν να υφίστανται έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ ή σε κάθε περίπτωση θα διαθέτει λιγότερα μόρια προϋπηρεσίας.
    • γ) Οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 &ΠΕ70.50 για τους οποίους προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν επιτυχία ΑΣΕΠ, κατά πρώτον δεν ευθύνονται για την μη πραγματοποίηση διαγωνισμού από το 2010 και έπειτα. Κατά δεύτερον ,στήριξαν και στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο προσφέροντας πραγματική υπηρεσία έργου η οποία μεταφράζεται σε χρόνια εργασιακής εμπειρίας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλέπεται και να υποτιμάται.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:19 | ΚΑΡΟΛΟΣ

    Θα αναφερθώ μόνο στις ΠΕ 60.50 που καλύπτουν σε ποσοστό 95% τις ανάγκες της ειδικής αγωγής. Θεωρώ αυτονόητο ότι η μέχρι τώρα η προϋπηρεσία τους θα προσμετρηθεί πλήρως. Σε περίπτωση που προσανατολίζεστε να μην προσμετράται στο εφεξής στον πίνακα των ΠΕ 60 (παρόλο που είναι και νόμιμο και ηθικό), θα πρέπει να αναζητήσετε εναλλακτικό τρόπο για να τις επιβραβεύσετε για την προσφορά τους στα παιδιά με ΕΑ. Για παράδειγμα, θα πρέπει , εφόσον συμπληρώνουν 2 ή 3 έτη υπηρεσίας στην ειδική αγωγή, να τις εξασφαλίσετε το δικαίωμα συμμετοχής στους μελλοντικούς διαγωνισμούς ΑΣΕΠ (μαζί με τις ΠΕ61).
    Ένας μόνιμος δάσκαλος

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:15 | ΕΛΛΗ

    Παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια στοχευμένη επίθεση από μικρές και μεμονωμένες ομάδες σε βάρος των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής, οι οποίοι αμφισβητούν τις θέσεις της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών, προβάλλοντας το «σεμινάριο» 400 ωρών στην ειδική, το οποίο πληρώθηκε αδρά για να αποκτηθεί, καθώς επίσης και μεταπτυχιακά αμφιβόλου αξίας, τα οποία αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή με ελάχιστες παρουσίες και στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς γλωσσική επάρκεια, ως επιτεύγματα εκπαιδευτικών που επιδιώκουν τη συνεχή επιμόρφωση. Μάλιστα έχουν φθάσει στο σημείο να αμφισβητούν και υποτιμούν ακόμη και το θεσμό του ΑΣΕΠ, εθελοτυφλώντας μπροστά στα επαγγελματικά προσόντα των συναδέλφων γενικής αγωγής. Γνωστοποιούμε λοιπόν ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοι γενικής αγωγής όχι μόνο έχουν αποκτήσει σημαντική εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά έχουν κατορθώσει να παρακολουθήσουν επιτυχώς απαιτητικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών με παρουσίες, εργασίες και πρακτική άσκηση, συμμετοχή σε συνέδρια με παρουσιάσεις, αλλά και διδακτορικά διπλώματα, με παρουσίες και αναγνώριση εντός και εκτός Ελλάδος. Για όλη αυτή την προσπάθεια καταβάλουν όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο κόπο και χρόνο, αλλά αφιερώνουν και τη ζωή τους για τη διαρκή βελτιστοποίηση των ικανοτήτων τους που έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας. Αντιθέτως βλέπουμε με περισσή ευχαρίστηση ότι υπάρχει η ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών όλων των κλάδων. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την προσμέτρηση της καθαρής προϋπηρεσίας για τα έτη 2010-2014, κατά τα οποία οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και όλοι γνώριζαν ότι οι υπηρετώντας στις δυσπρόσιτες περιοχές ΔΕΝ θα έχουν διπλασιασμό στη μοριοδότησή τους στον πίνακα αναπληρωτών.
    Καταλήγοντας καταδικάζουμε τη στοχευμένη προσπάθεια για την πρόταξη μεμονωμένων συμφερόντων που θίγουν τον κλάδο των εκπαιδευτικών οδηγώντας στην ανεργία τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν μέχρι τώρα στη γενική. Αλήθεια, σκέφτηκε το Υπουργείο Παιδείας αν όλοι αυτοί που μέχρι τώρα υπηρετούν στις δομές της Ειδικής Αγωγής ,του χρόνου που θα προσληφθούν από τους πίνακες Γενικής, καθώς τα μόρια τους θα προσμετρούνται και στους δύο πίνακες, πως και από ποιους θα στελεχωθεί η Ειδική Αγωγή; Από αναπληρωτές Γενικής Αγωγής με μηδενική εμπειρία στην Ειδική;
    Ζητάμε Δικαιοσύνη και αξιοκρατία ώστε να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία που οργανωμένα συντελείται.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:09 | Κατερίνα

    Θα θεωρήσω απαράδεκτη τη ρύθμιση περί διαχωρισμού Ειδικής και Γενικής αγωγής, ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν στην ειδική αγωγή μόνο με βάση την προϋπηρεσία. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μερίδα εκπαιδευτικών θα πάψει να εργάζεται σε λιγα χρόνια στην ειδική αγωγή, μια και οι απόφοιτοι από τις αντίστοιχες σχολές ολοένα και αυξάνονται, πόσο δίκαιο θα είναι να «εξαφανιστεί» η προϋπηρεσία ετών εφόσον δε θα ληφθεί υπόψιν στους πίνακες της γενικής αγωγής;

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:06 | Katerinaki

    Θεωρώ ότι είναι δίκαιο να προσμετρηθεί η διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα για το σύνολο της προϋπηρεσίας και όχι μόνο για το σχ. έτος 2014-15. Οι συνάδελφοι υπηρέτησαν σε αυτά τα σχολεία από το 2009 μέχρι το 2013 ακόμη κι αν ήξεραν ότι δε θα έχουν κάποιο όφελος. Είναι καιρός να ανταμειφθούν γι’αυτό.

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:05 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Είμαι αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ60 και επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.
    Στο παρελθόν, με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας της ειδικής αγωγής και στους δυο πίνακες δημιουργήθηκαν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άθροιζαν προϋπηρεσία και στους δυο πίνακες δουλεύοντας μόνο σε μια δομή, της ειδικής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην κατάταξη του πίνακα γενικής. Με αυτό τον τρόπο είχαν την δυνατότητα, ανάλογα και με τις διαθέσιμες πιστώσεις κάθε χρονιά, να μεταπηδούν ανά πάσα στιγμή-ως υποψήφιοι και των δυο πινάκων αναπληρωτών-και να εργάζονται στην γενική αγωγή, στερώντας θέσεις από τους συναδέλφους τους της γενικής αγωγής!

  • 22 Ιουνίου 2015, 23:00 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Προσλήψεις αναπληρωτών
    ΠΕ70 4205 & ΠΕ70.50 338 & ΠΕ71 1748
    ΠΕ60 1762 & ΠΕ60.50 549
    ΠΕ02 713 & ΠΕ02.50 619
    ΠΕ03 418 & ΠΕ03.50 327 & ΠΕ19-20 468
    Είναι παράλογο να προσπεράσουν με πλάγιους οδούς όσους εργάστηκαν στην γενική αγωγή αλλά και όσους δεν κατάφεραν να εργαστούν λόγω των β αναθέσεων !!!
    Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια , ανεξάρτητα με τον τρόπο που θα επιλέξει το υπουργείο να καλύψει τα κενά, απαιτώ να ξεκλειδώσουν οι πίνακες με την προϋπηρεσία πριν γίνουν οι αιτήσεις αναπληρωτών και να δημοσιευτούν οι κενές θέσεις σε κάθε περιοχή.
    Οι πίνακες αναπληρωτών να βγαίνουν ξεχωριστά σε κάθε διεύθυνση έτσι ώστε να γνωρίζουμε τις πιθανότητες που έχουμε να προληφθούμε, τώρα που δεν θα υπάρχει διετής αποκλεισμός πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να επιλέγουμε π.χ 10 περιοχές που δεν επιθυμούμε , οι 30 δεν επαρκούν και όταν οι προσλήψεις γίνεται στα μέσα της χρονιάς μπορεί να μην υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης.
    Αν όμως οι διευθύνσεις αναρτήσουν ξεχωριστούς πίνακες και υπάρχει δυνατότητα να τροποποιήσουμε την αίτηση μόνο για να διαγράψουμε περιοχές τότε θα περιοριστεί το φαινόμενο μαζικών παραιτήσεων ή μη ανάληψης υπηρεσίας.
    Ένα δίκαιο και σωστό μέτρο δεν πρέπει να καταστρέψει το μέλλον των μαθητών ούτε φυσικά να φτάσει το Πάσχα και να υπάρχουν ακόμη κενά…

  • 22 Ιουνίου 2015, 22:58 | ΦΩΤΕΙΝΟΥΛΑ

    Κύριοι υπουργοί,
    το πολυπόθητο πολυνομοσχέδιο που πολύ καιρό τώρα αναμέναμε για να μας σώσει από τα ¨κακώς κείμενα¨ των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασε, αλλά δυστυχώς όχι μόνο για να διορθώσει προηγούμενα λάθη.. Αλλά να μας ταράξει με νέες αλλαγές.
    Έχοντας ήδη βιώσει τις επιτυχείς εξετάσεις σε τρεις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και την ψυχοφθόρα διαδικασία της αναμονής και τοποθέτησης, την τελευταία στιγμή πάντα (είτε αυτό ήταν στην αρχή είτε στην μέση της χρονιάς) για έξι συνεχείς χρονιές.
    Φυσικά σε διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα , όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπληρωτών.
    Ανακοινώνεται λοιπόν, ότι δύο από αυτές τις χρονιές τα μόρια μας δεν θα προσμετρηθούν. Και μέχρι να αναρτηθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο και να δούμε εγγράφως ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν πρόκειται να ισχύσει, αγωνιούμε.
    Συνεχίζουμε να αγωνιούμε όταν μαθαίνουμε ότι ίσως οι αναπληρωτές που μέχρι τώρα είχαν επιλέξει να δουλεύουν στην ειδική αγωγή, πολλοί από τους οποίους δεν το κάνανε επειδή θέλανε να αφιερωθούν στην ειδική αγωγή αλλά:
    είτε γιατί δεν είχαν δώσει ΑΣΕΠ
    είτε γιατί ήταν σε χαμηλή θέση στον πίνακα του ΑΣΕΠ
    (κάτι που θα σημαίνει ότι δεν είχαν καμμιά πιθανότητα να εργαστούν).
    Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής.
    Για να ικανοποιηθεί όμως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικός διαχωρισμός πινάκων από το 2010 άρα προτείνω κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου»
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή για να διοριστούν.