1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»
Είναι σημαντική η κατανόηση της κουλτούρας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τα Λατινικά είναι κεντρικός τομέας γνώσης προς αυτό τον στόχο. Πολλά από τα βήματα της ανθρώπινης σκέψης και πνεύματος είναι δύσκολο να κατανοηθούν δίχως γνώση των Λατινικών και του σχετικού υπόβαθρου.
Ελάχιστο ζητούμενο είναι οι δύο (2) ώρες φυσικής αγωγής σε κάθε τάξη και σε όλους τους τύπους λυκείου. Τα επιχειρήματα και εδώ είναι πολλά (διεθνείς συμβάσεις, μάθημα που εκτονώνει την πίεση στους μαθητές και προσφέρει τα μέγιστα σε συναισθηματικό, κοινωνικό, συνεργατικό κτλ τομέα).
Αφαιρώντας το μάθημα της κοινωνιολογίας από το πρώτο επιστημονικό πεδίο είναι σαν να καταργούμε και να απαξιώνουμε όλες τις Κοινωνικές Επιστήμες. Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν το υπουργείο αφαιρούσε από τις πανελλήνιες μαθήματα (μαθηματικά, βιολογία ή οικονομικά) από τα άλλα επιστημονικά πεδία.
Διαβάζω τα σχόλια από μερικούς και μου γεννιέται η εξής απορία: το πρώτο επιστημονικό πεδίο είναι κεκτημένο μόνο των φιλολόγων;
Τι έχει να προσφέρει ένας φιλόλογος με το μάθημα των λατινικών στους μαθητές που θέλουν να επιλέξουν: Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη, Δημόσια Διοίκηση, Νομική, Ψυχολογία, Διεθνών Σχέσεων, Δημοσιογραφία, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Ανθρωπολογία, Κοινωνική Γεωγραφία Κοινωνική Πολιτική, Κοινωνική Διοίκηση, Εκπαιδευτική Πολιτική, αλλά και Παιδαγωγικά Τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης; Η απάντηση είναι εύκολη: ΤΙΠΟΤΑ.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι παραπάνω σχολές δεν μπορούν να σταθούν στο πρώτο επιστημονικό πεδίο όταν απουσιάζει το βασικό τους μάθημα, η κοινωνιολογία.
Αν όμως θέλετε να αφαιρέσετε το μάθημα της κοινωνιολογίας από το πρώτο επιστημονικό πεδίο για λόγους πολιτικούς και όχι εκπαιδευτικούς τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε και όλες τις παραπάνω σχολές από το πρώτο επιστημονικό πεδίο. Μπορείτε να μεταφέρετε την κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στην ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, και μαζί να μεταφέρετε και όλες τις παραπάνω σχολές στην ομάδα προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και πληροφορικής.
Θέλω τα παιδιά μου να αγαπήσουν το σχολείο και όχι να το μισήσουν, αυτό που θα επιλέξουν να κάνουν στην ζωή τους να έχει συνέχεια και η πολιτεία να είναι δίπλα τους με σωστές εκπαιδευτικές πολιτικές. Δεν το χωράει ανθρώπινος νους πως θα υπάρξουν μαθητές που θα θέλουν να σπουδάσουν Κοινωνικές Επιστήμες και αντί τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τον πλούτο της κοινωνιολογίας και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης να χάνουν τις ώρες τους διαβάζοντας ένα μάθημα (λατινικά) που δεν θα τους χρειαστεί ποτέ στη ζωή τους. Τα λατινικά είναι χρήσιμα μόνο για όσους ακολουθούν φιλολογικές σπουδές. ΌΧΙ στην αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας, ΝΑΙ στην Κοινωνιολογία στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η νεκρή γλώσσα που πολλοί αναφέρουν και ο ρωμαϊκός πολιτισμός εν γένει επιβιώνουν μέσα από:
1. λέξεις της Νέας Ελληνικής μας (π.χ. σπίτι, φουσάτo)
2. εκφράσεις στη Νέα Ελληνική (π.χ. sine qua non, modus vivendi, expressis verbis)
3. τις σύγχρονες λατινογενείς γλώσσες (γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά)
4. τα δίκαια σύγχρονων κρατών (ακόμη και του ελληνικού) και την νομική ορολογία
5. την ορολογία άλλων επιστημών
6. την ανεκτίμητης αξίας ρωμαϊκή λογοτεχνία αλλά και τις σύγχρονες λογοτεχνίες που βρίσκονται σε διάλογο με αυτήν.
Να τι αγνοούμε και τι πρέπει να μάθουμε. Η κατάργηση των Λατινικών σημαίνει διαγραφή ενός μεγάλου (σε διάρκεια και σημασία) κομματιού της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που πολλοί νομίζουν ότι βασίζεται μόνο στα (επίσης νεκρά γι’ αυτούς;) Αρχαία Ελληνικά. Ναι λοιπόν τα Λατινικά είναι απαραίτητα για την ανθρωπιστική εκπαίδευση. Είθε το μάθημα να επανεισαχθεί και σύντομα να έχουμε ένα νέο εγχειρίδιο που θα αναδείξει την αμφισβητούμενη χρησιμότητά τους.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για διαβούλευση. Τα σχόλια υπέρ της παραμονής της Κοινωνιολογίας είναι συντριπτικά.Καθηγητές, γονείς και μαθητές επιθυμούν την παραμονή του μαθήματος. Ταυτόχρονα, καθώς ως κλάδος ΠΕ 78 δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση με τους συναδέλφους, σας προτείναμε την παραμονή και των δύο μαθημάτων με δυνατότητα επιλογής των μαθητών, παρά το γεγονός πως είναι συντριπτικά τα Τμήματα στο πεδίο, όπου διδάσκεται η Κοινωνιολογία. Τα μαθήματα του κλάδου των ΠΕ 78 είναι από τα πλέον αγαπητά στους μαθητές, καθώς συδυάζουν τη διεπιστημονικότητα με την καλλιέργεια του πνεύματος και την ελευθερία έκφρασης. Ποιό μπορεί να είναι το όραμα ενός Υπουργού Παιδείας, εκτός από το να διαμορφώνονται, εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες. Πρόκειται να εισάγετε νέες θεματικές ενότητες. Όλες αυτές διδάσκονται στο πλαίσιο των μαθημάτων Πολιτική Παιδεία και Σύγχρονος Κόσμος και Δημοκρατία. Γιατί δεν ενισχύετε τα μαθήματα αυτά; Γιατί δεν ενισχύετε τον επιστημονικό κλάδο, που υπηρετεί αυτές τις θεματικές;
Προς τί το μένος και η εκδίωξη των ΠΕ78 από τη δημόσια εκπαίδευση; Τί σχολείο θέλετε για το 2021, ένα σχολείο αναχρονιστικό, συντηρητικό και οπισθοδρομικό;
Θέλετε να ταυτίσετε το όνομά σας με την αντίδραση;
Αφού ανταποκριθήκαμε στη διαβούλευση, καλείστε εσείς να αφουγκραστείτε το κοινό αίσθημα. Να σεβαστείτε τη γνώμη της πλειοψηφίας και να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.
ΝΑΙ στην επαναφορά των λατινικών!
«Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ εκφράζει τη διαφωνία της με την αποσπασματική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων χωρίς προηγούμενη σοβαρή επεξεργασία και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, όπως υπήρξε και η εξαγγελία της κατάργησης των λατινικών ως εξεταστέου μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις στο επιστημονικό πεδίο ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών.
Η κατάργηση των λατινικών ως εξεταστέου μαθήματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης για το πεδίο ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και γενικότερα για τις δυνατότητες επιλογής των υποψηφίων για το πεδίο ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών. Αλλά, και ειδικά ως προς τους υποψηφίους για νομικές σπουδές, η κατάργηση των λατινικών στερεί από τους φοιτητές νομικών σπουδών τις βάσεις για την κατανόηση της λατινικής νομικής ορολογίας που διατρέχει τα συγγράμματα όλων των κλάδων του σύγχρονου δικαίου.
Τα λατινικά επιτρέπουν τη διατύπωση νομικών εννοιών και εκφράσεων που συμπυκνώνουν διεθνώς χρησιμοποιούμενους νομικούς κανόνες με ακρίβεια, λακωνικότητα και περιεκτικότητα. Η λατινική νομική ορολογία, στην οποία αντικατοπτρίζονται πολλές φάσεις της πορείας του ευρωπαϊκού δικαίου, έχει καθιερωθεί στον δυτικό κόσμο ως κοινό επιστημονικό εργαλείο· πρόκειται για “κώδικα” επικοινωνίας, ο οποίος διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ νομικών, προερχόμενων από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά νομικά συστήματα, πρακτική “χρησιμότητα”, τη σημασία της οποίας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως οι μη νομικοί.
Η εμπειρία της διδασκαλίας στη Νομική Σχολή Αθηνών καταδεικνύει ότι η στοιχειώδης γνώση των λατινικών από τους φοιτητές αποτελεί πολύτιμο εφόδιο ανθρωπιστικής παιδείας και καλλιέργειας, που (πρέπει να) χαρακτηρίζει τον ολοκληρωμένο νομικό επιστήμονα. Οι πολλαπλές διακρίσεις των φοιτητών της Νομικής Σχολής τού Ε.Κ.Π.Α. σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, με αντίπαλους πανεπιστήμια με μακρά παράδοση, επιβεβαιώνουν ότι η γνώση των λατινικών, στα οποία έχουν διατυπωθεί σημαντικά κείμενα της ευρωπαϊκής νομικής παράδοσης, βοηθά στην εμβάθυνση της νομικής και κριτικής τους σκέψης.
Η κατάργηση της διδασκαλίας των λατινικών στο Λύκειο αποτελεί βήμα οπισθοδρόμησης για την κλασική παιδεία και ζητούμε την άμεση απόσυρσή της. Είναι άλλο ζήτημα, βεβαίως, ότι επιβάλλεται να αναμορφωθεί ο τρόπος, με τον οποίο διδάσκονται τα λατινικά, έτσι ώστε ο μαθητής να εξοικειώνεται τόσο με τη γλώσσα όσο και με τα μνημεία της λατινικής γραμματείας».
πηγή:Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ εκφράζει τη διαφωνία της με την αποσπασματική αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων χωρίς προηγούμενη σοβαρή επεξεργασία και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, όπως υπήρξε και η εξαγγελία της κατάργησης των λατινικών ως εξεταστέου μαθήματος στις πανελλαδικές εξετάσεις στο επιστημονικό πεδίο ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών.
Η κατάργηση των λατινικών ως εξεταστέου μαθήματος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης για το πεδίο ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και γενικότερα για τις δυνατότητες επιλογής των υποψηφίων για το πεδίο ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών. Αλλά, και ειδικά ως προς τους υποψηφίους για νομικές σπουδές, η κατάργηση των λατινικών στερεί από τους φοιτητές νομικών σπουδών τις βάσεις για την κατανόηση της λατινικής νομικής ορολογίας που διατρέχει τα συγγράμματα όλων των κλάδων του σύγχρονου δικαίου.
Τα λατινικά επιτρέπουν τη διατύπωση νομικών εννοιών και εκφράσεων που συμπυκνώνουν διεθνώς χρησιμοποιούμενους νομικούς κανόνες με ακρίβεια, λακωνικότητα και περιεκτικότητα. Η λατινική νομική ορολογία, στην οποία αντικατοπτρίζονται πολλές φάσεις της πορείας του ευρωπαϊκού δικαίου, έχει καθιερωθεί στον δυτικό κόσμο ως κοινό επιστημονικό εργαλείο· πρόκειται για “κώδικα” επικοινωνίας, ο οποίος διευκολύνει τη συνεννόηση μεταξύ νομικών, προερχόμενων από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά νομικά συστήματα, πρακτική “χρησιμότητα”, τη σημασία της οποίας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως οι μη νομικοί.
Η εμπειρία της διδασκαλίας στη Νομική Σχολή Αθηνών καταδεικνύει ότι η στοιχειώδης γνώση των λατινικών από τους φοιτητές αποτελεί πολύτιμο εφόδιο ανθρωπιστικής παιδείας και καλλιέργειας, που (πρέπει να) χαρακτηρίζει τον ολοκληρωμένο νομικό επιστήμονα. Οι πολλαπλές διακρίσεις των φοιτητών της Νομικής Σχολής τού Ε.Κ.Π.Α. σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, με αντίπαλους πανεπιστήμια με μακρά παράδοση, επιβεβαιώνουν ότι η γνώση των λατινικών, στα οποία έχουν διατυπωθεί σημαντικά κείμενα της ευρωπαϊκής νομικής παράδοσης, βοηθά στην εμβάθυνση της νομικής και κριτικής τους σκέψης.
Η κατάργηση της διδασκαλίας των λατινικών στο Λύκειο αποτελεί βήμα οπισθοδρόμησης για την κλασική παιδεία και ζητούμε την άμεση απόσυρσή της. Είναι άλλο ζήτημα, βεβαίως, ότι επιβάλλεται να αναμορφωθεί ο τρόπος, με τον οποίο διδάσκονται τα λατινικά, έτσι ώστε ο μαθητής να εξοικειώνεται τόσο με τη γλώσσα όσο και με τα μνημεία της λατινικής γραμματείας».
πηγή: ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ https://www.filologikos-istotopos.gr/2018/09/26/i-nomiki-sxoli-athinon-gia-tin-katargisi-ton-latinikon/
Σχετικά με την αντικατάσταση των Λατινικών!!
Η στείρα αποστήθιση τύπων- μιας γλώσσας που δε θα χρησιμοποιηθεί ποτέ από τους περισσότερους -δεν ευνοεί τη σκέψη των μαθητών. Η Κοινωνιολογία παρά το ότι είναι κι αυτή ένα θεωρητικό μάθημα ανοίγει τρόπους σκέψης και κατανόησης του σύγχρονου κόσμου. Και για να μιλήσω και για το χρηστικό κομμάτι τα Λατινικά αφορούν περίπου 7 σχολές στις 160 που περιέχει η ανθρωπιστική…. Αντίθετα η Κοινωνιολογία αφορά πάνω από τις μισές άμεσα ή έμμεσα!
Συμπέρασμα: Κοινωνιολογία όχι Λατινικά!
Η αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από αυτό των Λατινικών δεν στηρίζεται σε κάποια δόκιμη για την εκπαιδευτική διαδικασία βάση. Δεν δόθηκε χώρος και χρόνος στο μάθημα, ώστε να αποδειχθεί η χρησιμότητά του στη διάπλαση της κριτικής σκέψης των μαθητών. Ακόμη πιο σημαντική επίπτωση της αφαίρεσης του μαθήματος θα είναι η άγνοια των αυριανών πολιτών σχετικά με τις κοινωνικές διαδικασίες που διέπουν και διαμορφώνουν την κοινωνία. Κυριολεκτικά θα είναι σαν να αφαιρούμε από τους αυριανούς πολίτες τη δυνατότητα της κατανόησης του κοινωνικού κόσμου και του αυτοπροσδιορισμού τους μέσα σε αυτόν. Κυρία υπουργέ, η παρακαταθήκη που θα αφήσετε, όπως και η υστεροφημίας σας, θα προδιαγραφούν, κυρίως, από τα λάθη σας. Οφείλετε να παραχωρήσετε χώρο σε αυτό το μάθημα, οφείλετε ως υπουργός, εκλεγμένη και νομιμοποιημένη από το λαό, να συγχρονιστείτε με τα αιτήματα του λαού, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Κρίνω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους σας να συνδεθείτε με αυτή την αλλαγή. Επανεξετάστε την αναχρονιστική αλλαγή που προτίθεστε να εφαρμόστε, πάρτε πίσω το αναχρονιστικό πολυνομοσχέδιο! Να μην αντικατασταθεί η Κοινωνιολογία!
Μια ολοκληρωμένη πρόταση για ωρολόγιο πρόγραμμα Γ Λυκείου και σύστημα εισαγωγής με την 15χρονη εμπειρία ως Υπεύθυνος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Ωρολόγιο πρόγραμμα Γ Λυκείου
Στην Γ Λυκείου:
1]κανένα μάθημα δεν γίνεται περισσότερες από 5 ώρες την εβδομάδα ούτε λιγότερο από 2
2]Τα μαθήματα δεν πρέπει να είναι περισσότερα από 10
3]Τα μαθήματα είναι 3 κατηγοριών:
3.1)Γενικής Παιδείας με 15 ώρες την εβδομάδα
3.2)Προσανατολισμού με 15 ώρες την εβδομάδα
3.3)Επιλογής με 2 ώρες την εβδομάδα
Τα Μαθήματα Γενικής Παιδείας (15 ώρες)
ΓΠ1) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 5
ΓΠ2) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής : 2
ΓΠ3) Ιστορία : 2
ΓΠ4) Αρχές Φυσικών Επιστημών :2
ΓΠ5) Πληροφορική : 2
ΓΠ6) Φυσική Αγωγή : 2
Μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού (15 ώρες)
θα είναι 3 από 5 ώρες το κάθε ένα την εβδομάδα. Δηλαδή θα καλύπτουν 3×5=15 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος
Επιλογής (2 ώρες ):
α) Δεύτερη Ξένη γλώσσα (Αγγλικά ή Γαλλικά ή Γερμανικά),
β) Ελεύθερο Σχέδιο & Γραμμικό Σχέδιο,
γ) Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών (ΑΟΔΕΥ).
δ)Θρησκευτικά
Σύστημα Εισαγωγής
-Να μετράει κατά 10% ο βαθμός του Απολυτηρίου της Γ Λυκείου. Να μην λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις στην Α και Β Λυκείου. Η πίεση μαθητών και κηδεμόνων στους εκπαιδευτικούς θα οδηγήσει όλοι οι μαθητές να έχουν βαθμούς πολύ πάνω από την αξία τους. Ας υπάρχει πίεση μόνο στη Γ Λυκείου. Η Τράπεζα Θεμάτων δεν εξασφαλίζει ότι θα γίνεται αντικειμενική αξιολόγηση. Σε κάθε γραπτό μπορεί να μπει ότι βαθμός αποφασίσει ο εκπαιδευτικός που το διορθώνει και όχι ο πραγματικός βαθμός.. Μπορεί το γραπτό να είναι για 3 και να μπει π.χ. βαθμός 6 ή 8 ή 10 .
-Σε κάθε τμήμα να οριστεί βάση του 10 σε ένα ή δύο μαθήματα όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια για τα τμήματα Ξένων Γλωσσών, Αρχιτεκτονικής, ΔΕΣ, Τουρισμού κλπ
-Κάθε τμήμα να ορίσει συντελεστές βαρύτητας σε ένα ή δύο μαθήματα.
-Να περνάς στη ίδια σχολή με πανελλαδικές εξετάσεις στα ΙΔΙΑ Μαθήματα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή Η τεράστια αδικία να περνάς στην ίδια σχολή με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ μαθήματα . Βασική αρχή της λογικής είναι ότι δεν μπορεί να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
-Να σχηματιστεί 5ο Επιστημονικό Πεδίο που θα έχει τις κοινές σχολές και ΟΛΟΙ οι υποψήφιοι να εξετάζονται στα ΙΔΙΑ μαθήματα Γενικής Παιδείας ή Επιλογής. Οι σχολές στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο : Αγωγής και Φροντίδας στην Πρωιμη Παιδική Ηλικία, Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικά Προσχολικής Εκπαίδευσης Μουσικών Σπουδών, ΤΕΦΑΑ, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Φωτογραφίας. Τα μαθήματα να είναι αυτά που είχε καθορίσει ο νόμος 4186:
I. Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
II. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής.
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών.
Στο ίδιο Πεδίο πεδίο θα μπορούσαν και τα παρακάτω ένστολα:
ΣΤΕ και τα Ένστολα: Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ & Στρατός (εκτός ΣΣΑΣ, ΣΑΝ, ΣΜΑ).
-Κάθε υποψήφιος της κάθε Ομάδας Προσανατολισμού μπορεί να διεκδικεί ΕΝΑ Επιστημονικό Πεδίο με 4 μαθήματα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα και με 4+3=7 μαθήματα Πανελλαδικά Εξεταζόμενα μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον το 5ο Επιστημονικό Πεδίο πού είναι κοινό σε όλους.
Π.χ Υποψήφιος της ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών που τον ενδιαφέρουν οι Φιλολογίες, Νομικές, Ψυχολογίες θα εξετάζεται πανελλαδικά σε 4 μαθήματα και αν τον ενδιαφέρουν επιπλέον τα Παιδαγωγικά και τα Ένστολα θα εξετάζεται πανελλαδικά σε 3 επιπλέον μαθήματα Γενικής Παιδείας ή Επιλογής .
-Να υπάρχει 2η κατανομή επιτυχόντων όπως στην Κύπρο. Υπάρχουν χιλιάδες φοιτητές που διεκδικούν για 2ή ή και 3ή φορά΄( κατηγορίες 90%, 6% & 4%) μια σχολή αν και έχουν γραφτεί ήδη σε κάποια άλλη. Εκτιμώ πως χιλιάδες επιτυχόντες την 2ή ή 3ή φορά δεν γράφονται στην νέα σχολή επιτυχίας. Αυτές οι σχολές χάνονται. Για να μη χάνονται αυτές οι θέσεις θα πρέπει κάθε χρόνο 15 μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της 1ης κατανομής να δηλώσουν αν επιθυμούν τη νέα σχολή επιτυχίας και να διαγράφονται από τη θέση που ήδη κατέχουν.. Όσες θέσεις δεν δηλωθούν και όσες απελευθερωθούν να συμμετέχουν στην 2ή κατανομή.
-Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποσοστό φοιτητών που φεύγει για προπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό κυρίως σε υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Νομική κλπ). Ένα μέτρο που θα μείωνε δραστικά αυτή τη ροή θα ήταν η υπάρξη πληρωμένων προπτυχιακών από ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια με κριτήριο την επίδοση στις Πανελλαδικές. Όπως υπάρχουν πληρωμένα μεταπτυχιακά από ΔΗΜΌΣΙΑ πανεπιστήμια να υπάρχουν και πληρωμένα προπτυχιακά. Έτσι θα δημιουργουνταν πολλές θέσεις εργασίας στη Ελλάδα, θα έμειναν πολλά εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας και το σπουδαιότερο θα είχαμε υψηλού επιπέδου φοιτητές. Ένα παράδειγμα : οι 7 ιατρικές στην Ελλάδα προσφέρουν περίπου 1000 θέσεις εισακτέων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής το 2019 ήταν 18123 μόρια. Προφανώς κάποιος με 18122- 17000 μόρια μπορεί κάλλιστα να γίνει γιατρός. Στο εξωτερικό σπουδάζουν και με πολύ χαμηλότερες επιδόσεις. Θα μπορούσαν να παρέχονται επιπλέον άλλες 1000 θέσεις για αυτά τα παιδιά με δίδακτρα 8000 ευρώ το χρόνο όσο στα Αγγλόφωνα της Βουλγαρίας. Δεν θα ήταν καλύτερο να βάζουμε εμείς τους κανόνες και όχι οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Τσέχοι, οι Κύπριοι κλπ ;
-Να γίνεται ΜΙΑ ενιαία αίτηση για όλες τις σχολές ενστόλων. Ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι και γονείς με τι ξεχωριστές αιτήσεις σε κάθε σχολή. Ένας υποψήφιος μπορεί να κάνει και 5 διαφορετικές αιτήσεις: Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ!!!!
Καλοδήμος Δ. Φυσικός Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥ Φθιώτιδας
Επιστολή ΣΕΚ προς Πολιτικά Κόμματα:
Αθήνα,28/04/2020 Αρ. Πρωτ. 017/2020
Η κοινωνιολογία ως επιστήμη σε συνεργασία με άλλες ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες θέτει τις βάσεις κατανόησης και μελέτης των κοινωνικών φαινομένων και προβλημάτων καθώς και των μεταβολών στις ανθρώπινες σχέσεις και στη συμπεριφορά με προοπτική την διαχείριση των όποιων καταστάσεων προς όφελος του ανθρώπου. Οι ανισότητες, η φτώχεια, η παραβίαση θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η αύξηση της ανεργίας, η εξάρτηση από άυλες μορφές ενημέρωσης, επιμόρφωσης, παροχής υπηρεσιών, αναδεικνύουν στο μέλλον την αναγκαιότητα οι έφηβοι και οι νέοι να ενημερωθούν υπεύθυνα ώστε να συμβάλλουν ως ενσυνείδητοι πολίτες στη διαχείριση αυτών των προβλημάτων.
Οι σύγχρονες εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία για την διαχείριση του Covid-19, καταγράφουν μια σειρά διαρθρωτικών μεταβολών σε πολλά επίπεδα και ιδιαίτερα στο πεδίο των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων, της απασχόλησης, της προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των ηλικιωμένων, των αναπήρων κ.α. καθώς και στην προσέγγιση των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Όλες αυτές οι συνταρακτικές αλλαγές στη ζωή μας απαιτούν συστηματική καταγραφή, ανάλυση, μελέτη και σχεδιασμό με επιστημονικά κριτήρια ώστε να οδηγηθεί η κοινωνία και οι άνθρωποι σε ένα ποιοτικό και ασφαλές φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Η κοινωνιολογία ως μάθημα που θέτει τα θεμέλια της επιστημονικής γνώσης για την κατανόηση της κοινωνίας, της συμπεριφοράς του ανθρώπου είναι ο καταλύτης για την εγρήγορση των νέων, για την διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών που θα έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν προς κοινό όφελος όλα τα νέα ανατρεπτικά στοιχεία που επιφέρει η εν λόγω υγειονομική κρίση αλλά και όποιες άλλες. Ακόμη η κοινωνιολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να αφυπνίζει τις ασθενέστερες ομάδες και κατηγορίες πληθυσμού ώστε να μειώνονται οι ανισότητες και να ενισχύεται η κριτική και εποικοδομητική στάση έναντι των εξελίξεων ώστε να αποφεύγεται η περιθωριοποίηση μέσα από καταστάσεις μαζικού φόβου, πανικού και χειραφέτησης.
Σε μια περίοδο που η εκπαιδευτική κοινότητα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα, το υπουργείο παιδείας ανακοινώνει ένα πολυνομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα στην εκπαίδευση. Η διαβούλευση του νομοσχεδίου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι εντελώς αδύνατη, δεδομένου ότι οι φορείς δεν έχουν την δυνατότητα συνεύρεσης και συντονισμού, προκειμένου να συζητήσουν και να ζητήσουν διευκρινήσεις για άρθρα που βλάπτουν το κοινωνικό σύνολο. Από την μεριά μας ως εκπρόσωποι των Κοινωνιολόγων της Ελλάδας θεωρούμε ότι κάποιες διευκρινίσεις πρέπει να δοθούν άμεσα, πριν την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου που βλάπτει τον κλάδο των ΠΕ78 στον οποίο συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες πέραν των κοινωνιολόγων.
Δεν είναι δυνατόν πριν ακόμα γράψουν οι μαθητές μετά από δεκαετίες ξανά πανελλαδικώς το μάθημα, αυτό να εξοστρακίζεται και μαζί του να εξοστρακίζονται και οι κοινωνικοί επιστήμονες.Φαίνεται πως ενοχλεί η προετοιμασία εγγράμματων πολιτών καθώς προπαγανδίστηκε από συντηρητικούς κύκλους πως συνδέεται με συγκεκριμένες ιδεολογίες.Η κοινωνιολογία πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα γιατί:
1. Συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων στον μαθητή για την κατανόηση του κοινωνικού γίγνεσθαι, καθώς μελετά κοινωνικά φαινόμενα και γεγονότα.
2. Αναπτύσσει την κριτική σκέψη και διαμορφώνει πολύπλευρες οπτικές για κάθε τι που συμβαίνει γύρω του.
3. Βελτιώνει τον προφορικό και γραπτό λόγο του μαθητή και καλύπτει εκτενέστερα θεματικές ενότητες της γλώσσας και άλλων μαθημάτων όπως ιστορίας, θρησκευτικών και πολιτικής παιδείας.
4. Οδηγεί στην αναγνώριση στερεοτύπων, προκαταλήψεων και ρατσισμού με στόχο την μείωση και εξάλειψη τους.
5. Οι μαθητές μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, την αποδοχή του διαφορετικού, ευαισθητοποιώντας κοινωνικά προκειμένου να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.
6. Ασχολείται με τη δομή και την οργάνωση της εξουσίας και προετοιμάζει τους μαθητές να αναπτύξουν πολιτική και εκλογική συμπεριφορά σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών.
7. Διδάσκεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί κλειδί για την εισαγωγή στις ανθρωπιστικές σχολές όπως αυτή τη στιγμή γίνεται και στη χώρα μας.
8. Με την Κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα κατεύθυνσης ενισχύεται η διεπιστημονική προσέγγιση στην εκπαίδευση που είναι και το ζητούμενο στη σύγχρονη εποχή που ζούμε.
Ως κοινωνικοί επιστήμονες διεκδικούμε από το υπουργείο που τόσες φορές αρνήθηκε, συναντήσεις μαζί μας για έναν εποικοδομητικό διάλογο, δηλώνοντας ότι η μάχη αυτή δεν αφορά το μάθημα των Λατινικών και άλλους επιστημονικούς κλάδους, αλλά την εδραίωση και την αποκατάσταση του κύρους της Κοινωνιολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη Γ Λυκείου.
Σας ζητάμε λοιπόν να σταθείτε αρωγοί σε αυτή τη συγκυρία, να στηρίξετε την προσπάθεια μας και να συμμετέχετε στον διάλογο για το μέλλον του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στην Γ Λυκείου που δίνει τα εφόδια στους μαθητές ώστε να κατανοήσουν τον κόσμο, την κοινωνία και να γίνουν σωστοί πολίτες.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥ.ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Β.ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Θα ήθελα να σχολιάσω τη σχεδιαζόμενη αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, με την οποία διαφωνώ απόλυτα.
Έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί πολλά κείμενα από συλλογικούς φορείς (μνημονεύω ιδιαίτερα την ΟΛΜΕ και τους Κοσμήτορες Σχολών Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών) και ατομικά από συναδέλφους με πειστικότατα επιχειρήματα σχετικά με τη γενικότερη σημασία της διδασκαλίας των κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υπέρ της διατήρησης της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος, στα οποία και παραπέμπω για αναλυτική αναφορά. Επιγραμματικά αναφέρω εδώ: α) ανάπτυξη κριτικής σκέψης και κατανόηση ενός ολοένα και πιο σύνθετου και σε κρίση κοινωνικού περιβάλλοντος, ώστε η έννοια του ενεργού πολίτη να μην αποτελεί απλά σύνθημα β) η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η ορολογία των κοινωνικών επιστημών συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της έκφρασης και της επίδοσης στην Έκθεση, που αποτελεί επίσης πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα γ) το μάθημα της κοινωνιολογίας προσφέρεται κατεξοχήν για διαθεματικές προσεγγίσεις συνδυαζόμενο με αρκετά μαθήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δ) το γεγονός ότι στα 183 από τα 315 τμήματα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών διδάσκεται η κοινωνιολογία και όχι τα λατινικά, στα οποία θα πρόσθετα ε) τη σύσταση της Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (22/5/2018) ότι η ανάπτυξη των ικανοτήτων που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά τις κοινές αξίες, όπως αποτυπώνονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί βασική ικανότητα στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.
Τι θα πρότεινα; Καταρχήν να επισημάνω ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επιλογή του Υπουργείου να μην περιλάβει ούτε μια λέξη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα της απόφασης για αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας, σαν να μας λέει «γιατί έτσι μας αρέσει». Νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί μια ευρεία συναίνεση πολλών επιστημονικών φορέων και πολιτών για την παράλληλη διατήρηση και των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, που είναι και η δική μου πρόταση. Στο νομοσχέδιο ορίζονται τρεις ομάδες προσανατολισμού με τέσσερα επιστημονικά πεδία, γιατί στη μια ομάδα διακρίνονται δύο επιστημονικά πεδία, Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας, που διαφέρουν κατά ένα μάθημα, Μαθηματικά στο πρώτο, Βιολογία στο δεύτερο. Γιατί ενώ είναι απόλυτα κατανοητό για το Υπουργείο ότι για τον υποψήφιο των Επιστημών Υγείας η Βιολογία είναι πιο χρήσιμο μάθημα απ’ τα Μαθηματικά (και αντίθετα για τον υποψήφιο των Θετικών Επιστημών), δεν μπορεί να κάνει το λογικό βήμα και να αποδεχτεί το ανάλογο και για την ομάδα προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών; Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει μια πληθώρα επιστημονικών κλάδων, με αξιόλογες διαφορές μεταξύ τους, που δεν μπορούν να «τσουβαλιάζονται» μαζί στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Όσο είναι αδύνατο να πείσεις κάποιον ότι η Κοινωνιολογία είναι πιο χρήσιμη απ’ τα Λατινικά για τους υποψήφιους των Φιλοσοφικών Σχολών (τουλάχιστο των περισσότερων τμημάτων τους), άλλο τόσο είναι αδύνατο να τον πείσεις ότι τα Λατινικά είναι πιο χρήσιμα απ’ την Κοινωνιολογία για τους υποψήφιους των Σχολών Κοινωνικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών. Είναι καιρός πια αυτή η ομάδα να διαιρεθεί σε δύο επιστημονικά πεδία, Ανθρωπιστικών Σπουδών (με τέταρτο εξεταζόμενο μάθημα τα Λατινικά) και Κοινωνικών Σπουδών (με τέταρτο εξεταζόμενο μάθημα την Κοινωνιολογία). Για το πώς θα κατανεμηθούν οι πανεπιστημιακές σχολές στα δύο αυτά επιστημονικά πεδία έχουν υποβληθεί ήδη κάποιες προτάσεις, αλλά νομίζω ότι ο αρμοδιότερος όλων να κρίνει ποιο μάθημα είναι πιο χρήσιμο για τους υποψήφιους φοιτητές του είναι οι ίδιες πανεπιστημιακές σχολές. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου που έχει δηλώσει ότι για ορισμένα ζητήματα της διαδικασίας εισαγωγής των φοιτητών η άποψη των πανεπιστημίων θα έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί δεν ζήτησε τη γνώμη των πανεπιστημιακών σχολών και για το ζήτημα αυτό; Ήδη, όπως προανέφερα, αρκετές Σχολές έχουν τοποθετηθεί υπέρ της Κοινωνιολογίας. Ας το κάνει έστω και τώρα, διαφορετικά δύσκολα θα πείσει ότι στόχος του είναι η καλύτερη ευθυγράμμιση των πανελλαδικών εξετάσεων με το ειδικότερο αντικείμενο κάθε πανεπιστημιακής σχολής ή τμήματος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Κυρία Υπουργέ
Ανακοινώσατε την επαναφορά των Λατινικών ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στην ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών. Δεν επιχειρήσατε όμως να μας πείσετε με επιχειρήματα γιατί θεωρήσατε ανεπαρκή την Κοινωνιολογία να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
• Μήπως οι στόχοι της όπως περιγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του 2003 (έχει πολλές φορές αναρτηθεί στη διαβούλευση) δεν σας είναι αρεστοί; Με ποιους συγκεκριμένα διαφωνείτε;
• Θεωρείτε αναληθή, ανεπαρκή και ανάξια προσοχής τα επιχειρήματα τόσων Πανεπιστημιακών Καθηγητών των Σχολών Κοινωνιολογίας,
της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας,
Επιστημονικών Φορέων όπως του ΕΚΚΕ, κλπ.,
των Εκπαιδευτικών Κοινωνικών Επιστημών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κοινωνιολόγων, Νομικών, Πολιτικών, κλπ.), Εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων, Μαθητών κλπ.
που υποστηρίζουν την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα;
• Μήπως δεν γνωρίζετε ότι στα διδασκόμενα μαθήματα στις σχολές Κοινωνικών επιστημών δεν υπάρχει ούτε ένα μάθημα Λατινικών έστω και επιλογής; (Έκανα σχετική έρευνα για τα διδασκόμενα μαθήματα σε κάθε μία από αυτές).
• Γιατί οι μαθητές που προορίζονται για τις Κοινωνικές Επιστήμες να μην εξεταστούν στην Κοινωνιολογία, ένα μάθημα σχετικό με τις σπουδές τους όπως διδάσκονται π.χ. ΑΟΘ οι μαθητές που προορίζονται για τις σχολές Οικονομίας και Διοίκησης ή όσοι προορίζονται για το Μαθηματικό, το Φυσικό, τις σχολές του Πολυτεχνείου κλπ, διδάσκονται και εξετάζονται στα Μαθηματικά και στη Φυσική; Δεν είναι αδικία για τους υποψηφίους των Κοινωνικών Επιστημών να εξετάζονται μόνο στα Λατινικά και όχι και στην Κοινωνιολογία, έστω και ως 5ο μάθημα;
• Δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι οι μαθητές δίνουν το μέγιστο της προσοχής και του ενδιαφέροντος τους στα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικώς και ως εκ τούτου ασχολούνται κυρίως με αυτά, τα κατανοούν και εμβαθύνουν στο περιεχόμενό τους; Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο επιθυμούμε η Κοινωνιολογία να είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μιας και αποτελεί βασικό μάθημα σε όλες τις Κοινωνικές Επιστήμες και όχι μόνο σ΄ αυτές.
• Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί οι Κοινωνικές επιστήμες έχασαν τον προσδιορισμό τους από τον τίτλο «Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών» η οποία ονομάστηκε στο παρόν νομοσχέδιο της διαβούλευσης σε «Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών σπουδών»; Αποτελούν μήπως τμήματα της Φιλολογίας, της Θεολογίας κλπ. ;
Θεωρώντας ότι είναι αναγκαίο,
εύχομαι κ. Υπουργέ
να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να αποδώσετε στην Κοινωνιολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες αυτό που δικαιούνται και τους αξίζει.
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Κατά την γνώμη μου, καθώς και άλλων συναδέλφων εκπαιδευτικών θα ήταν καλό και αναγκαίο να παραμείνουν τα Λατινικά ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές, όπως βέβαια και τα Αρχαία.
Μην ξεχνάμε ότι τα Λατινικά προήλθαν απο τα Ελληνικά και έτσι μέσω αυτών δώσαμε τα Φώτα των Γραμμάτων και των Επιστημών,το φως του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο! Ετσι η ελληνική και λατινική γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.
Επίσης, μέσω των Λατινικών ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία, την λογοτεχνία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Μέσω των κλασσικών σπουδών εξευγενίζεται και εξανθρωπίζεται ο άνθρωπος, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κατανοήσουν οι μαθητές την σημασία τους για την διαμόρφωση της κριτικής ικανότητας και την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.
Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Κατερίνα Καλαμπαλίκη
Ιστορικός-Λογοτέχνης
Εξέταση του Πανελληνίως εξεταζόμενου μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών
σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες
τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) Α.Ε.Ι.,
Πολυτεχνικών σχολών Πληροφορικής, Μαθηματικών και Στρατιωτικών
Σχολών.
Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α’
τάξης ΓΕ.Λ., σε Γενικής Παιδείας και δίωρο. Είναι μία ευκαιρία για όλους τους
μαθητές να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες πριν τη Β’ Λυκείου όπου και
επικεντρώνονται στα μαθήματα της μελλοντικής κατεύθυνσης τους.
Αύξηση των ωρών του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β’ τάξης ΓΕ.Λ.,
«Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δύο.
Τρίωρη μείωση του υποχρεωτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού για την
υποστήριξη του ή των εργαστηρίων.
Ένταξη επιπλέον μαθήματος ερευνητικού περιεχομένου, όπου τα παιδιά θα
αναλαμβάνουν μια ερευνητική εργασία με υλοποίηση από την Α’ λυκείου και
θα την ολοκληρώνουν στη Γ’ λυκείου.
Αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού.
Συνεχής επιμόρφωση εκπαιδευτικών Πληροφορικής με περιεχόμενο που
προάγει τις πραγματικές διδακτικές και τεχνολογίες αιχμής και την σύγχρονη
διδακτική.
Εξέταση του Πανελληνίως εξεταζόμενου μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών
σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» για την εισαγωγή των υποψηφίων σε όλες
τις Σχολές και τα Τμήματα Πληροφορικής (και των συναφή) Α.Ε.Ι.,
Πολυτεχνικών σχολών Πληροφορικής, Μαθηματικών και Στρατιωτικών
Σχολών.
Μετατροπή του μαθήματος Επιλογής «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α’
τάξης ΓΕ.Λ., σε Γενικής Παιδείας και δίωρο. Είναι μία ευκαιρία για όλους τους
μαθητές να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες πριν τη Β’ Λυκείου όπου και
επικεντρώνονται στα μαθήματα της μελλοντικής κατεύθυνσης τους.
Αύξηση των ωρών του μαθήματος Γενικής Παιδείας της Β’ τάξης ΓΕ.Λ.,
«Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών», σε δύο.
Χειριστές VBI αποκλειστικά οι καθηγητές πληροφορικής.
Τα τμήματα να σπάνε όταν ο αριθμός των μαθητών ξεπερνάει τους 22, ώστε
να διευκολύνεται η υλοποίηση του μαθήματος στο εργαστήριο.
[6]
Τρίωρη μείωση του υποχρεωτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού για την
υποστήριξη του ή των εργαστηρίων, αλλά και του υπόλοιπου τεχνολογικού
εξοπλισμού του σχολείου, όπως συμβαίνει με τον υπεύθυνο βιβλιοθήκης.
Στη Γ’ Λυκείου οι 7 ώρες για το μάθημα προσανατολισμού «Ανάπτυξη
εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον» (ΑΕΠΠ), ήταν μια σημαντική
βελτίωση ώστε να επαρκεί ο διδακτικός χρόνος για την κάλυψη και
εμπέδωση της ύλης. Απαραίτητος βεβαίως, ο εκσυγχρονισμός του
μαθήματος.
Ένταξη επιπλέον μαθήματος ερευνητικού περιεχομένου, όπου τα παιδιά θα
αναλαμβάνουν μια ερευνητική εργασία με υλοποίηση από την Α’ λυκείου και
θα την ολοκληρώνουν στη Γ’ λυκείου.
Αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού.
Αναθέσεις και άλλων μαθημάτων στους καθηγητές Πληροφορικής.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Είναι παράδοξο το ότι βρισκόμαστε στην ανάγκη να επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μαθήματος κοινωνικών επιστημών ανάμεσα σε εκείνα που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ερωτήματα για την απόφαση που αποτυπώνεται σε αυτό το σχέδιο νόμου είναι πολλά και οι απαντήσεις δυστυχώς εν ανεπαρκεία:
• Οι σχολές που κατατάσσονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αφορούν στις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Ποια λογική επιτάσσει οι μαθητές να εξετάζονται, ετεροβαρώς, σε γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται μόνο με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες;
• Πώς κρίθηκε σκόπιμο να καταργηθεί ένα μάθημα που διδάσκεται στο 59% των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου για να αντικατασταθεί από άλλο που διδάσκεται στο 42% των Τμημάτων;
• Γιατί ένας μαθητής ή μια μαθήτρια που επιδιώκει να φοιτήσει σε Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ή σε Παιδαγωγική Σχολή να υποχρεώνεται να αφιερώσει τουλάχιστον ένα χρόνο από τη ζωή του, σε μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο της ανάπτυξής του, για να μάθει τη γραμματική και το συντακτικό μίας γλώσσας που δεν θα χρειαστεί ποτέ στη μετέπειτα πορεία του;
• Σε αντιδιαστολή, υπάρχει έστω και μία περίπτωση ατόμου που δεν χρειάζεται να κατέχει την εργαλειοθήκη των κοινωνικών επιστημών για να προσεγγίζει την κοινωνική πραγματικότητα και κατ΄επέκτασιν να δρα ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης, σύμφωνα άλλωστε με τις κοινά αποδεκτές προτεραιότητες που θέτουν για την εκπαίδευση διεθνείς οργανισμοί;
• Σε ποιο βαθμό γίνεται αντιληπτό ότι, σε ένα βαθιά εξετασιοκεντρικό σύστημα, τα οφέλη από τη διδασκαλία ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία της δημοκρατίας μαθήματος, περιορίζονται δραστικά, εφόσον μετατραπεί σε μάθημα γενικής παιδείας;
• Πώς είναι δυνατόν ένα μάθημα που εισάχθηκε στο σύστημα των Πανελληνίων να εξοβελίζεται ένα χρόνο μόλις μετά, χωρίς αξιολόγηση, αναίτια και πλήρως ατεκμηρίωτα;
• Έχουν σταθμιστεί οι συνέπειες για χιλιάδες κοινωνικούς επιστήμονες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (και για τις οικογένειές τους), οι οποίοι βρίσκονται σε μία χρόνια κατάσταση επαγγελματικής ανασφάλειας λόγω των παλινωδιών της εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ το επιστημονικό τους δυναμικό είναι πολύτιμο για την εκπαίδευση;
Είναι επομένως αναγκαίο να αναθεωρηθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία στερείται οποιουδήποτε ερείσματος, αντιμετωπίζει ανισομερώς τους υποψήφιους για την πλειονότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, θέτει σε επαγγελματική δυσμένεια τους κοινωνικούς επιστήμονες και στερεί από τους μαθητές κρίσιμα γνωσιακά εφόδια.
Κανείς δεν αμφισβητεί υποθέτω ότι η κλασική παιδεία είναι αναγκαία και η παράδοση σεβαστή. Ωστόσο τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στο 1ο πεδίο αποτελούν αντίγραφο παλαιότερων επιλογών για την τρίτη δέσμη, όταν αυτή αφορούσε σε ομάδα Πανεπιστημιακών Τμημάτων με σαφώς πιο περιορισμένη σύνθεση και με εστίαση στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.
Στον 21ο αιώνα, σε συνθήκες ταχύτατων παγκόσμιων μεταβολών και προκλήσεων που αναδύονται συνεχώς στο κοινωνικό πεδίο, δεν υπάρχει τίποτα πιο αυτονόητο από το να συγκαταλέγονται ισότιμα και οριστικά οι κοινωνικές επιστήμες στα μαθήματα που συνδέονται με την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
Με εκτίμηση
Άννα Μπαφίτη, ΠΕ78, ΠΕ70
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ;
Η αντιπαράθεση δυο διδακτικών αντικειμένων είναι εκ των πραγμάτων άστοχη και εν πολλοίς σκοταδιστική. Με απόλυτο σεβασμό στην Κοινωνιολογία ως επιστήμη και ως αντικείμενο, θα σταθώ στη σημαντικότητα των Λατινικών και στους λόγους που πρέπει να διατηρήσουν τη δεσπόζουσα θέση που είχαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα πριν τη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου:
1) Η Λατινική είναι γλώσσα, όχι επιστήμη, και ως τέτοια περικλείει πολλές επιστήμες (και τέχνες), χωρίς να περικλείεται από αυτές.
2) Τα Λατινικά είναι (μαζί με τα αρχαία ελληνικά) ένας από τους δύο γλωσσικούς και πολιτισμικούς πυλώνες της Ευρώπης. Η γνώση τους αποτελεί ένδειξη παιδείας και κουλτούρας και προσδίδει βάθος και έρμα στην κατανόηση του Ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Γι’ αυτό και αποτελεί κύριο εκπαιδευτικό αντικείμενο όλων ανεξαιρέτως των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν μπαίνουν όλα στη ζυγαριά της πρακτικής χρησιμότητας. Πάνω και πέρα από την πρακτική χρησιμότητα βρίσκεται ακόμη η κουλτούρα και η ευρύτερη παιδεία. Κανείς πεπαιδευμένος άνθρωπος δεν επιτρέπεται να το παραβλέπει αυτό.
3) Αν ωστόσο κατέλθουμε στο επίπεδο της χρησιμοθηρίας, αξίζει να θυμόμαστε ότι τα Λατινικά είναι ένας από τους δύο πυλώνες των ανθρωπιστικών σπουδών και αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για τις περισσότερες ανθρωπιστικές επιστήμες (Νομική, Ιστορία, Φιλοσοφία, Αρχαιολογία και –φυσικά- Φιλολογία).
4) Στέκομαι ιδιαίτερα στη Φιλολογία. Οι εισαχθέντες στη Φιλολογία καλούνται να μελετήσουν σε βάθος πολλά λατινικά κείμενα και να χρησιμοποιήσουν σε πολλά επίπεδα τη λατινική γλώσσα. Κάτι τέτοιο καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατο αν οι πρωτοετείς φοιτητές εισέρχονται στη φιλολογία χωρίς να ξέρουν καλά-καλά ούτε το λατινικό αλφάβητο. Κοινωνιολογία, Πληροφορική –ακόμη και Ιατρική– μπορείς να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο ακόμη και αν ως πρωτοετής δεν κατέχεις καθόλου το αντικείμενο. Σοβαρές κλασικές σπουδές όμως είναι αδύνατον να κάνεις χωρίς να γνωρίζεις με μια σχετική επάρκεια τις δύο κλασικές γλώσσες (τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά). Γι’ αυτό και η πρόσφατη κατάργηση των λατινικών ήταν βόμβα στα θεμέλια των κλασικών σπουδών και της ανθρωπιστικής παιδείας.
5) Θα αναφερθώ επίσης στη σημασία των κλασικών λατινικών κειμένων. Τα κείμενα αυτά γράφτηκαν και εξέφρασαν μια κοινωνική πραγματικότητα πολυπολιτισμική, ηθικά ευέλικτη και σε πολλά επίπεδα νεωτερική. Συνομιλούν λοιπόν άριστα με την εποχή μας (σε βαθμό μάλιστα μεγαλύτερο απ’ ότι τα κλασικά αρχαιοελληνικά κείμενα, που απηχούν μια κοινωνική πραγματικότητα ριζικά διαφορετική από αυτήν που ζούμε σήμερα).
6) Σε επίπεδο ιστορικό τα λατινικά υπήρξαν για πάνω από 1000 χρόνια η κοινή γλώσσα όλης σχεδόν της Ευρώπης (και ως ένα χρονικό σημείο ακόμη του «δικού μας» Βυζαντίου). Άρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
7) Τέλος τα λατινικά προσφέρουν και μια ακόμη σημαντική υπηρεσία στα ελληνόπουλα: τα βοηθούν να κατανοήσουν ότι εκτός από τα αρχαία ελληνικά υπήρχε την ίδια σχεδόν εποχή και μια άλλη γλώσσα εξίσου σημαντική, στην οποία γράφτηκαν εξίσου σημαντικά κείμενα. Και αυτή η γνώση μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στον εθνικισμό και το σοβινισμό.
Κλείνω με μια σύντομη παρατήρηση: Ναι, ασφαλώς τα Λατινικά είναι μια γλώσσα σχεδόν νεκρή καθώς δεν έχει παρά ελάχιστους σύγχρονους ομιλητές. Το βάρος της Λατινικής γλώσσας όμως (όπως και της Αρχαίας Ελληνικής άλλωστε) δε βρίσκεται στον αριθμό των ζωντανών ομιλητών της αλλά στο ζωντανό ειδικό της βάρος. Αυτό προσπάθησα να εξηγήσω παραπάνω. Όσο για την κοινωνιολογία, είναι ένα αντικείμενο που ασφαλώς πρέπει να έχει χώρο μέσα στην ελληνική εκπαίδευση. Ιστορικά, πολιτισμικά, ηθικά, πολιτικά ακόμη και πρακτικά η σημασία των Λατινικών είναι κεφαλαιώδης και γι’ αυτό επιβάλλεται να έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (όπως άλλωστε έχουν σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του δυτικού κόσμου).
Θέλετε, κ. Υπουργέ, πολίτες χωρίς κοινωνική συνείδηση και παιδεία;
Τότε καλύτερα να ομολογήσετε την αλήθεια και να μη χρησιμοποιείτε ως άλλοθι την Κοινωνιολογία, ότι δηλαδή καλλιεργεί αριστερές ή δεξιές πολιτικές ιδέες.
Οι κοινωνιολόγοι μπορούν να ανήκουν σε οιαδήποτε ιδεολογική κατεύθυνση.
Δεν υπάρχει πλειοψηφία αριστερών ή δεξιών κοινωνιολόγων.
Η πολύπλοκη και ολόπλευρη σκέψη ενός κοινωνικού επιστήμονος είναι μικρονοϊκό να συμπυκνώνεται σε ταμπέλες.
Υποστηρίξτε την Κοινωνιολογία, αν αληθώς επιθυμείτε να διευρυνθούν τα όρια της σκέψης και της συνείδησης των μαθητών.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Φαίνεται παράδοξο να βρισκόμαστε στην ανάγκη να επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός μαθήματος κοινωνικών επιστημών ανάμεσα σε εκείνα που οδηγούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ερωτήματα για την απόφαση που αποτυπώνεται σε αυτό το σχέδιο νόμου είναι πολλά και οι απαντήσεις δυστυχώς εν ανεπαρκεία:
• Οι σχολές που κατατάσσονται στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αφορούν στις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Ποια λογική επιτάσσει οι μαθητές να εξετάζονται, ετεροβαρώς, σε γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται μόνο με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες;
• Πώς κρίθηκε σκόπιμο να καταργηθεί ένα μάθημα που διδάσκεται στο 59% των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου για να αντικατασταθεί από άλλο που διδάσκεται στο 42% των Τμημάτων;
• Γιατί ένας μαθητής ή μια μαθήτρια που επιδιώκει να φοιτήσει σε Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ή σε Παιδαγωγική Σχολή να υποχρεώνεται να αφιερώσει τουλάχιστον ένα χρόνο από τη ζωή του, σε μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο της ανάπτυξής του, για να μάθει τη γραμματική και το συντακτικό μίας γλώσσας που δεν θα χρειαστεί ποτέ στη μετέπειτα πορεία του;
• Σε αντιδιαστολή, υπάρχει έστω και μία περίπτωση ατόμου που δεν χρειάζεται να κατέχει την εργαλειοθήκη των κοινωνικών επιστημών για να προσεγγίζει την κοινωνική πραγματικότητα και κατ΄επέκτασιν να δρα ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης, σύμφωνα άλλωστε με τις κοινά αποδεκτές προτεραιότητες που θέτουν για την εκπαίδευση διεθνείς οργανισμοί;
• Σε ποιο βαθμό γίνεται αντιληπτό ότι, σε ένα βαθιά εξετασιοκεντρικό σύστημα, τα οφέλη από τη διδασκαλία ενός τόσο σημαντικού για τη λειτουργία της δημοκρατίας μαθήματος, περιορίζονται δραστικά, εφόσον μετατραπεί σε μάθημα γενικής παιδείας;
• Πώς είναι δυνατόν ένα μάθημα που εισάχθηκε στο σύστημα των Πανελληνίων να εξοβελίζεται ένα χρόνο μόλις μετά, χωρίς αξιολόγηση, αναίτια και πλήρως ατεκμηρίωτα;
• Έχουν σταθμιστεί οι συνέπειες για χιλιάδες κοινωνικούς επιστήμονες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (και για τις οικογένειές τους), οι οποίοι βρίσκονται σε μία χρόνια κατάσταση επαγγελματικής ανασφάλειας λόγω των παλινωδιών της εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ το επιστημονικό τους δυναμικό είναι πολύτιμο για την εκπαίδευση;
Είναι επομένως αναγκαίο να αναθεωρηθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία στερείται οποιουδήποτε ερείσματος, αντιμετωπίζει ανισομερώς τους υποψήφιους για την πλειονότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, θέτει σε επαγγελματική δυσμένεια τους κοινωνικούς επιστήμονες και στερεί από τους μαθητές κρίσιμα γνωσιακά εφόδια.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κλασική παιδεία είναι αναγκαία και η παράδοση σεβαστή. Ωστόσο τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα που εντάσσονται στο 1ο πεδίο αποτελούν αντίγραφο παλαιότερων επιλογών για την τρίτη δέσμη, όταν αυτή αφορούσε σε ομάδα Πανεπιστημιακών Τμημάτων με σαφώς πιο περιορισμένη σύνθεση και με μοναδική εστίαση στις Ανθρωπιστικές Σπουδές.
Στον 21ο αιώνα, σε συνθήκες ταχύτατων παγκόσμιων μεταβολών και προκλήσεων που αναδύονται συνεχώς στο κοινωνικό πεδίο, δεν υπάρχει τίποτα πιο αυτονόητο από το να συγκαταλέγονται ισότιμα και οριστικά οι κοινωνικές επιστήμες στα μαθήματα που συνδέονται με την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.
Με εκτίμηση
Άννα Μπαφίτη, ΠΕ78, ΠΕ70
Η επιστήμη της κοινωνιολογίας είναι μοναδική και πολύ χρήσιμη για την καθημερινότητα..Γιατί να μην εφαρμόζεται στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στα σχολεία..Σε όλες τις τάξεις είναι αναγκαία η διδασκαλία της,ειδικότερα στην Γ΄Λυκείου ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.Μεγάλο και ασυγχώρητο σφάλμα η κατάργηση της από μάθημα πανελληνίων.Σε μια κοινωνία που πλήττεται συνεχώς πώς μπορεί να μην εφαρμόζεται η επιστήμη που ασχολείται με τα κοινωνικά φαινόμενα..αδυνατώ να καταλάβω….
Ένα ευρωπαϊκό σχολείο, τον 21ο αιώνα, πρέπει να έχει μαθήματα Κοινωνικών Σπουδών σε όλες τις τάξεις.
Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες η Κοινωνιολογία αποτελεί βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της παιδείας των νέων.
Έτσι αναπτύσσεται η κοινωνική συνείδηση και διαμορφώνονται ολοκληρωμένοι
και κοινωνικά ενσυνείδητοι πολίτες.
Η Δημοκρατία ωφελείται από την κοινωνιολογική παιδεία.
1. Η Κοινωνιολογία να παραμείνει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για τη Θεωρητική Κατεύθυνση.
2. Να υπάρχει αντίστοιχο θεματικά μάθημα για τη γενική παιδεία.
3. Να ενισχυθούν τα μαθήματα Πολιτικής Παιδείας στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και στις τάξεις του Γυμνασίου.
Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ78 και θεωρώ ότι το μάθημα της κοινωνιολογίας θα πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο τόσο στην ομάδα των Ανθρωπιστικών σπουδών όσο και στην ομάδα Πληροφορικής – Οικονομίας γιατί αποτελεί προϋπόθεση για τις σχολές που σχετίζονται με τις παραπάνω ομάδες προσανατολισμού. Επιπλέον στην ομάδα των Ανθρωπιστικών σπουδών η μόνη ειδικότητα που εμπλέκεται στην παράδοση όλων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων αυτής, είναι οι ΠΕ02. Αντίθετα στις άλλες ομάδες (Θετικών, Πληροφορικής-Οικονομίας)εμπλέκονται συνάδελφοι πολλών ειδικοτήτων αναδεικνύοντας τη συνεργασία συναδέλφων εκπαιδευτικών και τη διαθεματικότητα των επιστημών .
Εκτός από επιστήμη η Κοινωνιολογία είναι τρόπος ολιστικής αντίληψης της πραγματικότητας. Καθιστά τους μαθητές ικανούς να αντιλαμβάνονται και να συνδέουν με κριτική σκέψη τις προσωπικές εμπειρίες με ιστορικά και κοινωνικά συμβάντα. Τους βοηθά στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδηση, κοινωνικής συνοχής και στο προβληματισμό τους για την πολυπλοκότητα του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Το μάθημα της Κοινωνιολογίας δεν υστερεί σε στόχους από τα άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και ο εξοβελισμός και υποσκελισμός του από την εκπαίδευση είναι κατάφορη αδικία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Με εκτίμηση
Τζινάβου Αλεξάνδρα
Θεωρώ αυτονόητο ότι η εισαγωγή υποψήφιων φοιτητών/φοιτητριών σε Κοινωνικές Επιστήμες και Σπουδές χωρίς Κοινωνιολογία απλά δεν υπάρχει… Και δεν θα αναφερθώ στο γεγονός πως είναι εξεταζόμενο μάθημα και μάλιστα σε διαφορετικά εξάμηνα τόσων πολλών πανεπιστημιακών σχολών πράγμα σωστό και αδιαπραγμάτευτο. Ήδη έχει ειπωθεί απο πολλούς. Αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε τώρα είναι την εισαγωγή της Κοινωνιολογίας και σε άλλες τάξεις, και σε άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες και χώρους και όχι να γινόμαστε μάρτυρες μιας πιθανής αποκοπής της απο το θεσμοθετημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Κοινωνιολογία είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε με δεδομένο πως η Κοινωνιολογία έχει αντικείμενο και παρατηρεί τα κοινωνικά φαινόμενα (συμπεριλαμβανομένου και τών τεχνολογικών) για τα οποία θα πρέπει να επαγρυπνεί και να τεκμηριώνει λόγο και να καλλιεργεί κριτική σκέψη για αυτά. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να μιλάμε για την διδασκαλία της Κοινωνιολογίας και πως θα γίνει η εισαγωγή της και σε όσους πρόκειται να σπουδάσουν ή σπουδάζουν Θετικές Επιστήμες κλπ.
Να (παρα)μείνει η Κοινωνιολογία ως εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Να επεκταθεί η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στις Θετικές/Τεχνολογικές Επιστήμες!!!
Αξιότιμη κ.Υπουργέ
Η Κοινωνιολογία είναι το μάθημα που δίνει τα εφόδια στους μαθητές να κατανοούν την πολύπλοκη κοινωνική πραγματικότητα, αναπτύσσοντας κριτική ικανότητα και κριτική αντίληψη.
Μέσω της φύσης της διδασκαλίας του μαθήματος που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, παραγκωνίζεται η στείρα αποστήθιση.
Από τις θεματικές ενότητες του μαθήματος προάγονται αξίες όπως η αλληλεγγύη , ο σεβασμός στο διαφορετικό καθώς και η αξία της συμμετοχής για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Είναι αναγκαίο να παραμείνει ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Με εκτίμηση
Θα ήθελα να γνωστοποιήσω την άποψη μου υπέρ του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.Η επιστήμη αυτή έχει ως αντικείμενο τα κοινωνικά φαινόμενα, και την μελέτη των κοινωνιών σε βάθος!!Μιλάει για τα προβλήματα των νέων, για τις εξαρτήσεις,για την παραβατικότητα, για την κοινωνικοποίηση και για πολλά άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους νέους..Είναι επιτακτική ανάγκη η διδασκαλία της σε όλες τις τάξεις και ιδιαίτερα ως μάθημα πανελληνίων.
Είμαι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ78 και Θεωρώ απαραίτητη την παραμονή των Κοινωνικών επιστημών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και τη διατήρηση της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος γιατί πολύ απλά μέσα από τη διδασκαλία τους οι μαθητές μας μαθαίνουν να σκέφτονται ανεξάρτητα σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο φόβος και εντείνονται ο ρατσισμός και ο ακραίος ανταγωνισμός.
Ναι λοιπόν στην κριτική σκέψη!
Με εκτίμηση
Μαρία Κ.
Τα Λατινικά είναι απαραίτητα για τους μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν ανθρωπιστικές σπουδές καθώς αποτελεί μια γλώσσα στην οποία έχουν γραφτεί σπουδαία κείμενα τα οποία οι μαθητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν. Δεν αμφισβητεί κανείς την κοινωνιολογία ως ένα χρήσιμο μάθημα, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στα μαθήματα γενικής κατευθυνσεως, αλλά για τη θεωρητική κατεύθυνση στις πανελλήνιες εξετάσεις θα πρέπει να εξετάζεται το μάθημα των Λατινικών, το οποίο αν ανανεωθεί ως προς την ύλη του και τον τρόπο διεξαγωγής του, έχει να προσφέρει παρα πολλά στους μαθητές.
Η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί «κοινωνικά εγγράμματους» πολίτες, πολίτες που σκέφτονται κριτικά, που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και την κόσμο μέσα σε μια δυναμική διαδικασία, όπου τίποτε δεν είναι αυτονόητο, τίποτε δεν είναι δεδομένο… Η Κοινωνιολογία έχει πολλά να προσφέρει σ αυτό!
Πιστεύω βαθύτατα στην επιστήμη της κοινωνιολογίας,το μάθημα αυτό πρέπει να εξετάζεται οπωσδήποτε πανελλαδικά, οι μαθητές επιτέλους σκέπτονται, αποκτούν κριτική σκέψη, προβληματίζονται,δεν καταλαβαίνω τον λόγο να μην διδάσκονται οι μαθητές κοινωνιολογία.Κανονικά το μάθημα αυτό πρέπει να βρίσκεται σε όλες τις τάξεις!!Οι κοινωνικοί επιστήμονες είναι πιο αναγκαίοι από ποτέ..γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική κοινωνία!!Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω και επιμένω πως το μάθημα πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά!
Καλούμε να παραμείνει η Κοινωνιολογία ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, ώστε
να μη στερηθεί η δυνατότητα του «πολυπληθή» κλάδου ΠΕ78 να προσφέρει στο ελληνικό σχολείο πολύτιμα εφόδια και γνώσεις στους μαθητές. Να μην στερηθούν τα παιδιά μας τη δυνατότητα για πολύπλευρη ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και της προσωπικότητάς τους.
Να μην στερηθεί η κοινωνία και η Πολιτεία τη δυνατότητα εφοδιασμού της με σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.
Οι ανθρωπιστικές σπουδές επλήγησαν βαθύτατα από την αφαίρεση του μαθήματος των Λατινικών και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η επαναφορά της διδασκαλίας τους ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς η Λατινική είναι η μήτρα πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών αλλά και ο ένας εκ των δύο πυλώνων του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το ζητούμενο είναι πώς θα διευρυνθεί ο γλωσσικός και πολιτισμικός πλουραλισμός.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας, χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης εξέτασης των μαθητών που έχουν επιλέξει την Ο.Π. Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών σπουδών στις Πανελλαδικές εξετάσεις και κυρίως χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία είναι παράλογη.
Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία και την αξία της κοινωνιολογίας στη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και την σύνδεση του μαθήματος με την πλειοψηφία των σχολών κοινωνικών επιστημών σας παρακαλώ να ανακαλέσετε την απόφασή σας.
Ο εξοστρακισμός του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία ατεκμηρίωτη επιστημονικά απόφαση. Χωρίς αυτό το μάθημα ένας μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών τμημάτων Κοινωνικών, Πολιτικών, Νομικών και Παιδαγωγικών Επιστημών θα δεχθεί πρωτοετείς φοιτητές χωρίς σχετικό επιστημονικό υπόβαθρο από το Λύκειο.
Το περιεχόμενο του μαθήματος της Κοινωνιολογίας εναρμονίζεται και ταυτίζεται πλήρως με τους στόχους των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων. Ενδεικτικά αναφέρω:
Με την αξιοποίηση της κοινωνιολογικής σκέψης και των κοινωνιολογικών εργαλείων επιτυγχάνεται η βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής της κοινωνίας, αναπτύσσεται η αυτογνωσία και η κοινωνική συνείδηση, με απώτερο στόχο τη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον. Αναπτύσσονται κοινωνικές ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί η ένταξη των μαθητών σε μια σύγχρονη δημοκρατική, πλουραλιστική και υπό εξέλιξη πολυπολιτισμική κοινωνία. Οι μαθητές διαμορφώνουν κοινωνική συνείδηση και μπορούν να υιοθετήσουν συλλογικές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τον τόπο, την κοινωνία, τον κόσμο και τον πλανήτη μας.
Με την Κοινωνιολογία οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται ανεξάρτητα. Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο φόβος που δημιουργεί η οικονομική ανασφάλεια και κάθε λογής κοινωνικές παθογένειες εντείνονται (ρατσισμός, ακραίος ανταγωνισμός, αποχή από την κοινωνική και πολιτική ζωή). Μέσα από το μάθημα της κοινωνιολογίας αναγνωρίζονται και καταπολεμούνται στερεότυπα, γενικεύσεις και προκαταλήψεις.
Η Κοινωνιολογία είναι αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Είναι αναγκαίο η Κοινωνιολογία να παραμείνει στα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, τόσο εξαιτίας της αποσύνδεσης που θα επέλθει μεταξύ των εξεταζόμενων μαθημάτων με πληθώρα πανεπιστημιακών τμημάτων που την εμπεριέχουν στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών τους, όσο και από το πολύτιμο περιεχόμενο του ίδιου του μαθήματος στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ
Ως μαθήτρια της Β Λυκείου, πιστεύω πως οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν 5ο μάθημα , δηλαδή και μαθηματικά και βιολογία, ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές και να μη «δεσμεύονται». Επιπλέον, θεωρώ σημαντική την επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας καθώς είναι διαφορετικά τα μαθήματα στα οποία δίνεται βαρύτητα στην κάθε ομάδα προσανατολισμού.
Τα Λατινικά πρέπει να παραμείνουν στο σχολείο και να είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Τα Λατινικά είναι τρόπος σκέψης,όπως τα αρχαία ελληνικά, είναι μια δομημένη γλώσσα πάνω στην οποία στηρίζονται πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.Είναι μια γλώσσα με την οποία αναπτύχθηκε η ευρωπαϊκή φιλοσοφία και οι επιστήμες.Στα Λατινικά γράψανε οι σπουδαιότεροι νομικοί , φιλόσοφοι και μαθηματικοί.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
τα Λατινικά μαζί με τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν βασικές πτυχές των ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρώ ότι θα πρέπει να διδάσκονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την καλύτερη κατανόηση της κλασικής περιόδου που προσέφερε τόσα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Προσωπικά δεν έχω διδαχτεί Λατινικά ως μαθήτρια αφού επέλεξα θετική κατεύθυνση και αυτό με κάνει να νοιώθω ότι κάτι μου λείπει στη συνολική προσωπική μου παιδεία.
Με εκτίμηση,
Γεωργία Γ.
αλίμονο στην Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο, εάν δεν υπήρχαν τα Λατινικά. Αλίμονο και στην χώρα μας, που χωρίς εκείνα, η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού θα αγνοούσε την Ελλάδα και τον αρχαίο πολιτισμό της. Τα Λατινικά και οι Λατίνοι συγγραφείς είναι εκείνα που μας διέσωσαν και γνωρίζουν σήμερα την ιστορία μας. Ολόκληρη η προ-ιστορία της Ευρώπης εντοπίζεται στα Λατινικά γράμματα, αυτά έθεσαν τις βάσεις του δυτικού κόσμου σε κοινωνικό, πολιτικό και λογοτεχνικό επίπεδο. Δεν νοείται επομένως Ρώμη χωρίς Αθήνα και ελληνικός πολιτισμός δίχως λατινικό πολιτισμό. Συμφωνώ απόλυτα με την επαναφορά των Λατινικών στο λύκειο, ας ελπίσουμε σε ένα τρόπο διδασκαλίας ακόμη πιο δημιουργικό από τον υπάρχοντα.
«οι Λατίνοι εξακολουθούν πάντοτε να ζουν στο λιπαρό υπέδαφος της Ευρώπης», πρόλογος του μεταφραστή, στο σύγγραμμα «η ιστορία της Λατινικής λογοτεχνίας» του H.J ROSE (πρώτος τόμος).
Τα Λατινικά και η Κοινωνιολογία είναι δύο μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο. Ωστόσο, η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία στην τρίτη λυκείου ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα είναι λανθασμένη. Οι λόγοι είναι οι εξής:
Α) τα Λατινικά είναι μια γλώσσα, που παρόλο που δεν είναι ενεργή σήμερα με άμεσο τρόπο, είναι με έμμεσο, καθώς πολλές γλώσσες που χρησιμοποιούνται τώρα από φυσικούς ομιλητές είναι λατινογενείς. Έπειτα, κάθε γλώσσα είναι ένας τρόπος σκέψης, τροφή του πνεύματος και προάγει την κριτική αντίληψη και βούληση. Είναι σημαντικό λοιπόν οι μαθητές να διδάσκονται τα Λατινικά, καθώς μέσα από αυτά διδάσκονται και τη ρωμαϊκή σκέψη, ιστορία και πολιτισμό (ένα κομμάτι που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα)
Β) επίσης τα Λατινικά είναι μάθημα απαραίτητο για τους μαθητές που πρόκειται να εισαχθούν σε σχολή με φιλολογικά μαθήματα, καθώς τα Πανεπιστήμια θεωρούν ήδη δεδομένες κάποιες γνώσεις επάνω στη λατινική φιλολογία, ενώ τα Λατινικά χρησιμοποιούνται και σε άλλες σχολές ανθρωπιστικής κατεύθυνσης (π.χ. νομική)
Γ) επιπρόσθετα ενώ η Κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στους μαθητές, συγκεκριμένα η ύλη της Κοινωνιολογίας κατεύθυνσης της τρίτης λυκείου είναι ύλη που επικαλύπτεται από τα μαθήματα γενικής και ανθρωπιστής κατεύθυνσης του ίδιου τύπου (π.χ. Πολιτική Παιδεία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών κ.α.)
Συνεπώς, ενώ και τα δύο μαθήματα είναι σημαντικά, η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία στην τρίτη λυκείου ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα είναι λανθασμένη, για αυτό και η απόφαση της υπουργού κυρίας Κεραμέως να την αλλάξει και να επαναφέρει το παλαιό σύστημα είναι σωστή.
Τάσσομαι υπέρ της άμεσης επαναφοράς των Λατινικών στις πανελλαδικές εξετάσεις διότι αποτελούν έκφανσή του ελληνορωμαικού πολιτισμού. Είναι αναγκαίο οι νέοι να αποκτούν τις βάσεις της κλασικής παιδείας. Προτείνω παράλληλα να υπάρξει μεταβολή της διδακτέας ύλης και διεύρυνση ως προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης σε σημαντικά έργα της λατινικής λογοτεχνίας όπως για παράδειγμα στα έργα του Οβιδίου.
Η κοινωνιολογία είναι απαραίτητη στν κατεύθυνση διότι είναι προαπαιτούμενη για πολλές σχολές..ευχαριστώ πολύ
Απαράδεκτο η κυβέρνηση να καταργεί την Κοινωνιολογία! Το μάθημα δεν έχει προλάβει καν να εξεταστεί πανελλαδικά και θέλουν έτσι απλά να καταργηθεί.Για ποιο λόγο; Το νομοσχέδιο είναι Αντιδημοκρατικό να περάσει εν μέσω κορονοιού, αυτές δεν είναι πρακτικές δημοκρατίας! Επιπλέον άνοιξαν τόσες θέσεις εργασίας για τους κοινωνικούς επιστήμονες και τώρα η κα Κεραμέως θα ωθήσει τόσους καθηγητές στην ανεργία! Τόσοι καθηγητές παλεύουν για ένα μισθο βασικό στα φροντιστήρια και τώρα το υπουργείο θέλει να τον στερήσει κι αυτόν.Ντροπή! Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως ο κοινωνικός αυτοματισμός καλά κρατεί…. Απογοήτευση,το χειρότερο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ποτε στην Παιδεία, ντροπή!
Ως γονέας διαβάζοντας τα σχόλια στη διαβούλευση φτάνω στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Κοινωνιολογίας και Λατινικών, ως διαφορετικά γνωστικά πεδία καλύπτουν διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών για την εισαγωγή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Η πλευρά των φιλολόγων προσπαθεί να διατηρήσει μια σύγκρουση με την κοινωνιολογία, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα ως προς το τι εξυπηρετεί το μάθημα των λατινικών στους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.
3. Η μερίδα του λέοντος στο πρώτο επιστημονικό πεδίο είναι υπέρ της κοινωνιολογίας, από τα 315 Πανεπιστημιακά Τμήματα στο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών τα λατινικά διδάσκονται στα 132. Η κοινωνιολογία διδάσκεται στα υπόλοιπα 183 – δηλαδή στα περισσότερα του εν λόγω πεδίου – και μάλιστα στα 73 ως υποχρεωτικό μάθημα.
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/320403_epistoli-epistimonon-stin-ypoyrgo-paideias-gia-tin-koinoniologia
4. Υπάρχει κάποια στρέβλωση στο νομοσχέδιο αντί τα επιστημονικά πεδία να έχουν ως πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκείνα (κοινωνιολογία) που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα του επιστημονικού πεδίου, προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, ότι χρειάζεται να εξετάζονται οι μαθητές σε μαθήματα (λατινικά) που καλύπτουν το μικρότερο φάσμα στο επιστημονικό πεδίο.
5. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα παιδιά μου θα σπουδάσουν ψυχολογία και πολιτικές επιστήμες και το δημόσιο σχολείο θα τους παρέχει εκπαίδευση άσχετη με τις κοινωνικές επιστήμες.
Το μάθημα τον λατινικών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό μόνο για τις κλασσικές σπουδές ως μάθημα επιλογής, όπως συμβαίνει και με τις ξενόγλωσσες φιλολογίες (π.χ. Αγγλικά για την αγγλική φιλολογία).
Τα πράγματα θα πρέπει να τα δούμε αντικειμενικά και όχι πως θα καλύψουν οι φιλόλογοι τις ώρες τους στο δημόσιο σχολείο. Ναι στη διατήρηση της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Καλησπέρα σας!
Η οπισθοδρόμηση,με την επαναφορά των Λατινικων και μάλιστα ως Πανελλαδικως εξεταζόμενο μάθημα,ενω η Κοινωνιολογία προσφέρει στον άνθρωπο σημάντική γνώση, γιαυτό υπάρχει ακόμα και στο Μαθηματικό τμήμα,με θλίβει τα μάλα!
Έλπίζω στο τέλος μην ψηφίσετε αυτήν την οπισθομική διάταξη της επαναφοράς των Λατινικών και μάλιστα εις βάρος της Κοινωνιολογίας!!!
Καλησπέρα σας!
Η οπισθοδρόμηση,με την επαναφορά των Λατινικων και μάλιστα ως Πανελλαδικως εξεταζόμενο μάθημα,ενω η Κοινωνιολογία προσφέρει στον άνθρωπο σημάντική γνώση, γιαυτό υπάρχει ακόμα και στο Μαθηματικό τμήμα,με θλίβει τα μάλα!
Έλπίζω στο τέλος μην ψηφίσετε αυτήν την οπισθομική διάταξη της επαναφοράς των Λατινικών και μάλιστα εις βάρος της Κοινωνιολογίας!!!
Θεωρώ και τα δύο αξιόλογα μαθήματα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσά τους -και μόνο τότε- θα διάλεγα τα Λατινικά, προτείνοντας να ανανεωθεί η ύλη, όπως και το βιβλίο. Σε όσους προβάλλουν την άποψη ότι η Κοινωνιολογία οξύνει την κριτική σκέψη, θα τους πρότεινα να συζητήσουν με τους μαθητές οι οποίοι πρόκειται να εξεταστούν σε αυτό το μάθημα και διαμαρτύρονται ότι προστέθηκε άλλο ένα μάθημα που ακολουθεί τη λογική της αποστήθισης. Ακόμα και η Ιστορία επιβάλλεται στις εξετάσεις να αποδοθεί από τους μαθητές κατά το δυνατόν με ακρίβεια σε σχέση με το βιβλίο. Ωστόσο περιλαμβάνει πηγές και ερωτήματα που μπορούν να εξασκήσουν και να αναδείξουν το κριτήριο του μαθητή, κάτι που δε συμβαίνει με την Κοινωνιολογία, τουλάχιστον έτσι όπως εξετάζεται. Στα Λατινικά το μόνο που καλούνταν να μάθουν οι μαθητές «απ’ έξω» ήταν οι μεταφράσεις, όλα τα υπόλοιπα, όπως γραμματική και συντακτικό, και να ήθελε κανείς δεν θα μπορούσε να τα μάθει «απ’ έξω». Η εφαρμογή κανόνων γραμματικής και συντακτικού αποτελεί πολύτιμη νοητική εξάσκηση, σε αντίθεση με την αποστήθιση που απαιτεί η Κοινωνιολογία. Γιατί να θεωρείται τελείως άχρηστη και παρωχημένη η εξάσκηση στην εφαρμογή κανόνων, αφού στα Μαθηματικά και τη Φυσική οι μαθητές εξασκούν το νοητικό τους δυναμικό εφαρμόζοντας κανόνες και τύπους; Όσο για το επιχείρημα ότι είναι μία νεκρή γλώσσα, και τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία νεκρή γλώσσα, μήπως να τα καταργούσαμε και αυτά; Επίσης, Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά περιλαμβάνονται στα σχολικά αντικείμενα, διδάσκονται και εξετάζονται με ισάξια βαρύτητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί να αποτελέσει η χώρα μας εξαίρεση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η λατινική λογοτεχνία έκανε το ξεκίνημά της με πρότυπο την αντίστοιχη ελληνική και η διείσδυση ελληνικών λέξεων στη Λατινική γλώσσα είναι έντονη. Με την ίδια λογική και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι γλώσσες είναι ως επί το πλείστον λατινογενείς, θα μπορούσαν να καταργήσουν τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, καθώς αποτελεί μία νεκρή γλώσσα. Ωστόσο αυτό, αν γινόταν, δε θα μας τιμούσε. Δε θα μας τιμούσε ούτε αν το έθεταν απλώς σε διαβούλευση, όπως γίνεται τώρα μ’ εμάς. Τέλος, μόλις πέρυσι προτάθηκε στον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας η εγγραφή των αρχαίων γλωσσών, των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να διαφυλαχθεί η διδασκαλία τους, καθώς είναι οι βάσεις της ευρωπαϊκής ιστορίας και των ευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι βαθιά προσβλητικό να αποκλείσουμε τα Λατινικά έναν χρόνο αργότερα.
Είναι εξαιρετικά σημαντική η επαναφορά των λατινικών στην 2α και τρίτη λυκείου. Τα λατινικά , μαζί μέ τα αρχαία αποτελούν τις βάσεις για όλες τις Ευρωπαϊκές γλώσσες. Επιπλέον θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές του λυκείου να γνωρίσουν και την εξαιρετικά σημαντική λατινική γραμματεία, με δεδομένη προφανώς την συγγραφή νέων συγγραμμάτων προσανατολισμένων όχι στην στείρα απομνημόνευση αλλά στην κριτική σκέψη.
Η επανπροσθήκη των Λατινικών ως εξεταστέο μάθημα είναι κάτι το οποίο μόνο θετική επίγευση αφήνει στους μαθητές έστω και μακροπρόθεσμα,ας αναλογιστούμε την σημαντικότητα των λατινικών και την αναγκαιότητα τους όσον αφορά την κατανόηση των θεμελιωδών αρχών τόσο της γλώσσας όσο και της ιστορία της μέσα στον χρόνο.
Σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται, σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχει μια επιστήμη που θέλει τους πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά, που θέλει τους πολίτες να δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, που θέλει πολίτες με ενσυναίσθηση, που θέλει δηλαδή Ενεργούς Πολίτες. Αυτή η επιστήμη είναι η Κοινωνιολογία και γι’ αυτά μάχεται. Υποστηρίζω λοιπόν την παραμονή της Κοινωνιολογίας ως Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Όποιοι τώρα δεν θέλουν την Κοινωνιολογία μάλλον θέλουν απαθείς πολίτες.
θεωρείται σημαντική η επαναφορά των λατινικών διότι ο ρωμαϊκός πολιτισμός μαζί με τον αρχαιοελληνικό αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, εστιάζουν στις ανθρωποκεντρικές αξίες που αποτελούν τον κυρίαρχο τρόπο για την επίλυση όλων των σύγχρονων προβλημάτων, συμβάλλουν στην εδραίωση της δημοκρατίας και της πανανθρώπινης ειρήνης. Όλα αυτά προβάλλονται μέσα από τη μελέτη της λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας.