1. Η Α΄ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριάντα τριών (33) ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα (9) μαθήματα, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο (2) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από ένα (1) μάθημα επιλογής το οποίο επιλέγεται μεταξύ τριών μαθημάτων.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, εννέα (9) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, δύο (2) ωρών,
η) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα επιλογής του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα εξής :
α) Εφαρμογές Πληροφορικής, δύο (2) ωρών,
β) Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, δύο (2) ωρών και
γ) Έκφραση-Πολιτισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, δύο (2) ωρών.
2. Στη Β΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Ελληνική Γλώσσα, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Μαθηματικά, πέντε (5) ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους την Άλγεβρα και τη Γεωμετρία,
γ) Φυσικές Επιστήμες, έξι (6) ωρών, με διακριτά ανά δύο ώρες διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
δ) Θρησκευτικά, δύο (2) ωρών,
ε) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
στ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών, (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά)
ζ) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας,
η) Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ωρών, με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία και
θ) Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία ή project), δύο (2) ωρών,
ι) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τριών (3) ωρών και
β) Λατινικά, δύο (2) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, τριών (3) ωρών και
β) Μαθηματικά, δύο (2) ωρών.
3. Στη Γ΄ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα δύο (32) ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας δώδεκα (12) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, των Ανθρωπιστικών, των Θετικών και των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών, είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως έκαστη ομάδα, όπου οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν.
Τα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος και γενικής παιδείας είναι τα εξής :
α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έξι (6) διδακτικών ωρών, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα – κλάδους τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία,
β) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρα,
γ) Ιστορία, δύο (2) ωρών,
δ) Ξένη Γλώσσα, δύο (2) ωρών (Αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή Γερμανικά) και
ε) Φυσική Αγωγή, μιας (1) ώρας.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι :
α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, έντεκα (11) ωρών,
β) Λατινικά, τριών (3) ωρών
γ) Ιστορία, έξι (6) ωρών.
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας)
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών
Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών Σπουδών είναι :
α) Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, οκτώ (8) ωρών,
β) Οικονομία & Διοίκηση , έξι (6) ωρών , όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Αρχές Φυσικών Επιστημών έξι (6) ωρών
γ) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών έξι (6) ωρών, όσοι επιλέγουν Παιδαγωγικά Τμήματα Ιστορία έξι (6) ωρών.
4. Για την άσκηση των υποψηφίων για την εισαγωγή σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απαιτείται και εξέταση σε «ειδικά μαθήματα» δύνανται να λειτουργούν σε επίπεδο διεύθυνσης Δ.Ε. και σε ώρες εκτός πρωινής λειτουργίας σχολείων «Τμήματα ενίσχυσης» στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Με απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα, θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των «Τμημάτων ενίσχυσης» καθώς και κάθε αναγκαία ρύθμιση εφαρμογής.
Δεν θα σταθώ τόσο στην πρώτη λυκείου, καθώς εκεί φαίνονται εντάξει τα πράγματα σε γενικές γραμμές.
Στη δευτέρα λυκείου το πρόγραμμα πάσχει, κι όχι τόσο επειδή απουσιάζει η πληροφορική (αυτό είναι πρόβλημα στην γ’ λυκείου, στη β’έτσι κι αλλιώς σχεδόν κανείς δεν έπαιρνε αυτό το μάθημα) αλλά επειδή έχουν γίνει ξεκάθαρα αλλαγές στις ώρες που θα διδάσκεται κάθε μάθημα εβδομαδιαίως, που είναι αμφίβολο αν υπάρχει η υλικοτεχνική υποδομή για να στηριχθούν αυτές οι αλλαγές. Για παράδειγμα, στα μαθηματικά έχουμε κατά μία ώρα αύξηση των ωρών γενικής παιδείας, ενώ μειώνονται οι ώρες της κατεύθυνσης (γιατί μείωση των ωρών στα μαθηματικά, πιο βασική είναι η φυσική;). Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς χρειάζεται να γραφτούν καινούρια βιβλία, τα οποία να είναι σύμφωνα με τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Θα διατεθούν κονδύλια για κάτι τέτοιο, ή η δουλειά θα γίνεται πάλι με (μη λειτουργικές) αναμορφώσεις; Ο προβληματισμός μου είναι ανάλογος και για τα υπόλοιπα μαθήματα, όπως τις φυσικές επιστήμες, όπου φαίνεται να υπάρχει επίσης αύξηση των ωρών γενικής παιδείας.
Ας πάμε τώρα και στην τρίτη λυκείου. Η επιλογή να αυξηθούν οι ώρες των μαθημάτων κατεύθυνσης ήταν σωστή, όπως και το ότι τα οικονομικά και τα παιδαγωγικά δεν έχουν τα ίδια μαθήματα με τις υπόλοιπες σχολές. Αυτό θα επιτρέψει σε μεμονωμένα μαθήματα να ενταχθούν κεφάλαια τα οποία επί σειρά ετών ήταν εκτός ύλης, με αποτέλεσμα οι πρωτοετείς φοιτήτες να έχουν ελλειπή υποδομή από το σχολείο. Παρ’ όλα αυτά, η υποβάθμιση, στα πλαίσια του εξεταστικού συστήματος, των μαθημάτων της πληροφορικής και της λογοτεχνίας συνιστά ξεκάθαρα οπισθοδρομικό μέτρο. Προκειμένου τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να γίνουν τέσσερα, έχουμε ξεκάθαρα απαξίωση μαθημάτων από τη μελέτη των οποίων οι μαθητές αποκόμιζαν κάτι. Το πρόβλημα του συστήματος των κατευθύνσεων ήταν τα μαθήματα επιλογής, καθώς και μαθήματα όπως το ΑΟΔΕ. Τα υπόλοιπα μια χαρά ήταν. Ακόμη, γιατί οι υποψήφιοι της ιατρικής όχι μαθηματικά; Το τωρινό πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι αυτή η ομάδα μαθητών εξετάζεται πανελλαδικώς στα μαθηματικά, και μάλιστα στα ίδια θέματα με τους υποψήφιους του πολυτεχνίου, των φυσικομαθηματικών αλλά και των οικονομικών, κάτι που παλαιότερα δεν συνέβαινε. Ανέκαθεν όμως, ενδοσχολικά, όσοι έδιναν μετά εξετάσεις για ιατρική έκαναν μαθηματικά.
Ελπίζω στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι οι μαθητές που τώρα θα πάνε πρώτη λυκείου να πάνε δευτέρα και τρίτη το υπουργείο να έχει αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσα παραπάνω, καθώς και άλλα παρόμοιας φύσης που πιθανόν να μην έχω αντιληφθεί, ώστε οι μαθητές αυτοί να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα…
Θα ήθελα να προσθέσω άλλο ένα σχόλιο για την κατάργηση των μαθημάτων της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας από το Λύκειο. Θεωρώντας ότι με τα νέα προγράμματα Δημοτικού και Γυμνασίου οι μαθητές θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες χρήσης (σε επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις), εάν αυτά εφαρμοσθούν, τότε είναι απαραίτητο, στο Λύκειο, ως ώριμοι και υπεύθυνοι ηλικιακά και τεχνολογικά, να ασχοληθούν με σημαντικά θέματα της καθημερινή τους ζωής. Συγκεκριμένα θεωρώ απαραίτητη τη διδασκαλία των ακόλουθων μαθημάτων :
Στην Α΄ Λυκείου :
Α1)Μάθημα 2 ωρών γραπτώς εξεταζόμενο και βαθμολογούμενο (έστω επιλογής) με αντικείμενο την κατανόηση, δημιουργία και επεξεργασία βάσεων δεδομένων (αφού η συγκεκριμένη ενότητα αντιστοιχεί άνω του 80% των πρακτικών εφαρμογών, δικτυακών ή μη)
Α2)Μάθημα 1-2 ωρών γενικής παιδείας με θέμα : Ηλεκτρονικό μηχανογραφικό με αντικείμενο τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών (όπου με αναζήτηση στο Διαδίκτυο, στοχευμένη αλληλογραφία με φοιτητές και επαγγελματίες οι μαθητές θα βοηθηθούν να επιλέξουν κατεύθυνση και κύκλο σπουδών)
Α3)Μάθημα 1 ώρας γενικής παιδείας με θέμα : Ηλεκτρονική διδασκαλία όπου θα διατίθεται το εργαστήριο και ο καθηγητής πληροφορικής για την διδασκαλία ενός μαθήματος γενικής παιδείας, του μαθήματος της εβδομάδας με ηλεκτρονικό τρόπο. Η διδασκαλία θα γίνεται κυκλικά με όλους τους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων της Α΄ τάξης, οι οποίοι θα συμμετέχουν τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο.
Στην Β΄ Λυκείου :
Β1) Μάθημα 2 ωρών γενικής παιδείας με αντικείμενο Ασφάλεια δεδομένων και υπολογιστών. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη οι μαθητές Α)να κατανοήσουν τα είδη του κακόβουλου λογισμικού, τα προβλήματα της ηλεκτρονικής παρενόχλησης και των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, τα θέματα υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων και να αποκτήσουν στάσεις αυτοπροστασίας, ελέγχου και διαχείρισης των προβλημάτων ασφάλειας. Β) Να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της χρήσης της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή και να εστιάσουν στα ηθικά προβλήματα που ανακύπτουν (χρήση δικτυακών τόπων, blogs, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, γενικά ηλεκτρονική συμμετοχή)
Β2) Μάθημα 1-2 ωρών τεχνολογικής κατεύθυνσης που να ασχολείται με την Αλγοριθμική ως μέθοδος επίλυσης προβλημάτων για την κατανόηση της λογικής αντιμετώπισης, σχεδίασης και βελτίωσης λύσεων.
Β3) Μάθημα 2 ωρών γραπτώς εξεταζόμενο και βαθμολογούμενο (επιλογής) με αντικείμενο την επεξεργασία πολυμεσικών εφαρμογών (επεξεργασία εικόνων, ήχου, βίντεο) τη σχεδίαση μέσω υπολογιστή, τη δημιουργία δικτυακών τόπων και τη χρήση δικτύων υπολογιστών.
Στη Γ΄ Λυκείου :
Γ1) Μάθημα Αλγοριθμικής πανελλαδικώς εξεταζόμενο, απαραίτητο για την είσοδο στις σχολές Πληροφορικής, στις Πολυτεχνικές και σε όλες τις σχολές που απαιτούν λογική οργάνωση της σκέψης και εφαρμογή της σε επίλυση προβλημάτων.
Γ2)Μάθημα ασφάλειας δεδομένων και υπολογιστών (εάν δεν γίνει στη Β΄)
Για την αναγκαιότητα των μαθημάτων αρκεί η κοινή λογική και η διεθνής πρακτική. Αλλά πάνω από όλα η επιθυμία για ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο, που να παρέχει παιδεία και να ανοίγει ορίζοντες.
Ευχαριστώ πολύ, ΔΦ,
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
1) Προτείνετε ηεισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.
Αγαπητοί υπεύθυνοι εκπόνησης του σχεδίου νόμου για το Νέο Λύκειο:
Εδώ και 15 περίπου χρόνια το μάθημα «Εφαρμογών Υπολογιστών» διδάσκεται σαν μάθημα επιλογής στην Α και Β ή Γ λυκείου, εντελώς απαξιωμένο αφού το βιβλίο είναι απαρχαιωμένο, και επαφίεται στον καθηγητή πληροφορικής να το αξιοποιήσει αυτοσχεδιάζοντας, καθώς επίσης δεν συμμετέχει στον μ.ο. της τάξης και άρα λειτουργεί ως συμπληρωματικό του σχολικού ωραρίου.
Εδώ και 15 περίπου χρόνια τα παιδιά της Β λυκείου διδάσκονται από τον καθηγητή πληροφορικής (με β’ ανάθεση) έχοντας για διδακτικό βιβλίο κάποιο το οποίο περιγράφει πώς λειτουργεί το μαγνητόφωνο, το πικάπ, το φαξ τη δισκέτα κλπ, στα πλαίσια του μαθήματος «τεχνολογία επικοινωνιών», και επαφίεται πάλι στον καθηγητή πληροφορικής να επικαιροποιήσει την ύλη έτσι ώστε να μην γίνεται περίγελος μέσα στην τάξη.
Εδώ και 15 περίπου χρόνια διδάσκεται στην Γ λυκείου το μάθημα «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον» με ένα διδακτικό πακέτο που για πολλούς συναδέλφους είναι ανεπαρκές.
Μετά από 15 χρόνια, το Νέο Λύκειο, έρχεται να αλλάξει την κατάσταση! Και ενώ όλοι πίστευαν ότι η αλλαγή αυτή θα ήταν προς την κατεύθυνση διόρθωσης όλης αυτής της κατάστασης (η οποία, μάλλον σκόπιμα όπως αποδεικνύεται τώρα, απαξίωνε τον σκοπό της πληροφορικής στο λύκειο) , το νέο σχέδιο νόμου ουσιαστικά αφαιρεί την πληροφορική από το λύκειο!!!.
Δεν θα προσπαθήσω να πείσω για το αυτονόητο της ανάγκης ύπαρξης και εμπλουτισμού της πληροφορικής παιδείας σε όλες της τάξεις του λυκείου! Προφανώς οι συνάδελφοι στα σχόλια των προηγούμενων ημερών με έχουν καλύψει πλήρως!
Προσυπογράφω την ανάγκη ύπαρξης μαθήματος γενικής παιδείας επιστήμης υπολογιστών (με στοιχεία από υλικό, δίκτυα επικοινωνιών και ασφάλεια δεδομένων, στοιχεία προγραμματισμού, βάσεις δεδομένων κα), στην β και στην Γ λυκείου, όπως επίσης και της ύπαρξης μαθήματος πληροφορικής το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν όσοι έχουν στόχο την εισαγωγή σε σχολές πληροφορικής.
Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει ασφαλώς να συνοδευτούν με τη συγγραφή νέων επικαιροποιημένων και σύγχρονων βιβλίων ώστε να δίνουν πραγματικά εφόδια στη μετέπειτα πορεία των μαθητών ως νέοι πολίτες.
Ε.Χ.
ΠΕ19 πληροφορικής
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, ένας από τους σκοπούς του Γενικού Λυκείου είναι η «Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών». Ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να εκπληρωθεί καταργώντας το μάθημα της Πληροφορικής από τη Β’ και Γ’ Λυκείου.
Ο ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός αποτελούν απαραίτητα εφόδια για τους νέους ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Δεν αρκεί οι μαθητές να μπορούν να πηγαίνουν στη μηχανή αναζήτησης Google και με Copy-Paste να δημιουργούν μια αναφορά. Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι θα πρέπει να είναι κριτικοί «καταναλωτές» και ηθικοί «παραγωγοί» γνώσης, δηλ., να διαθέτουν την ικανότητα να δημιουργούν αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν και στο Λύκειο τη μελέτη αλγορίθμων και την υλοποίηση προγραμμάτων. Η ενασχόληση με τα θέματα αυτά καλλιεργεί στο μαθητή κριτική σκέψη και δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινότητά μας. Μέσα από τη συστηματική αυτή μελέτη επιπλέον, θα γνωρίσουν την επιστήμη της Πληροφορικής έτσι ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε κάποιο Τμήμα Πληροφορικής (μια καλή επιλογή καριέρας, δεδομένου ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό θα αυξηθούν σημαντικά μέσα στην επόμενη δεκαετία http://www.bls.gov/ooh/Computer-and-Information-Technology/Software-developers.htm). Όμως ακόμα και αν δεν ακολουθήσουν σπουδές Πληροφορικής, η βαθύτερη γνώση των ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων θα τους κάνει πιο αποδοτικούς και παραγωγικούς χρήστες με οποιοδήποτε τομέα και αν ασχοληθούν.
Η άποψη που διατυπώθηκε (καθώς και τα επιχειρήματα που την υποστηρίζουν) να υπάρχει για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στο μάθημα της Χημείας και της Πληροφορικής με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη καθώς εκφράζει την κοινή λογική.
Συμπερασματικά, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.
Ευαγγελία Δ. Κοντοπίδη
ΠΕ19 Πληροφορικής-ΑΕΙ, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ.
Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής, MSc Πληροφορικής
Γιατί υπάρχει τόσο μυστήριο σχετικά με τα μαθήματα ειδικότητας στο Νέο Τεχνολογικό Λύκειο, ποια θα είναι αυτά και ποιοι θα τα διδάσκουν ;Είμαι πολύ περίεργη να δω τελικά τι θα γίνει και με τις αναθέσεις των μαθημάτων. Εφόσον όλα αυτά θα ισχύουν από το Σεπτέμβριο δεν νομίζετε πως θα έπρεπε να γνωρίζουμε τουλάχιστον τι ακριβώς θα διδάσκεται και από ποιον.
Ξένες Γλώσσες
Δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς για τη σπουδαιότητα των ξένων γλωσσών ως εφόδια του μαθητή είτε για συνέχιση των σπουδών του είτε για εύρεση εργασίας. Είναι να απορεί κανείς πώς το υπουργείο υποβαθμίζει τόσο την αναμφισβήτητη χρησιμότητά τους βάζοντας μόνο 2 ώρες διδασκαλίας της ξένης γλώσσας στο λύκειο ( όσο διδάσκονται και τα θρησκευτικά)!!!
Ενίσχυση της πρώτης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο με διδασκαλία 3 ωρών. Οι ανάγκες των μαθητών στην ανώτερη ηλικία και βαθμίδα δεν αναπληρώνονται από την πιθανή ενίσχυση της αγγλικής στο στοιχειώδες επίπεδο στο Δημοτικό.
Παράλληλα στα μαθήματα επιλογής εκτός των άλλων θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται και μία δεύτερη ξένη γλώσσα.
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης επιβάλλεται να παρέχεται από το σχολείο η διδασκαλία των ξένων γλωσσών ως απαραίτητα εφόδια σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και την επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό στα πλαίσια της διαβούλευσης (http://www.esos.gr/article/apopseis/epistoli-93-panepisthmiakon-daskalon-ypoyrgo-paideias-pliroforiki-likio).
Στις σκέψεις-προτάσεις τους θα πρόσθετα μόνο ότι κάποτε θα πρέπει τα ελληνόπουλα στο δημόσιο σχολείο (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) να έρθουν σε συστηματική επαφή με σύγχρονα αντικείμενα Πληροφορικής Τεχνολογίας όπως η Ρομποτική, CAD/CAM, κά. καθώς και με καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής / ΤΠΕ στους διάφορους τομείς της σύγχρονης επιστήμης & ζωής (π.χ. ευφυή δίκτυα ηλεκτροδότησης- smart grids, κά).
Όταν το ’80 οι υποψήφιοι Πολυτεχνικών Σχολών δίναμε Πανελλαδικές με το σύστημα των δεσμών (Α΄Δέσμη) σε 4 μαθήματα (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Έκθεση) δεν υπήρχε ακόμη Πληροφορική στη Β/θμια και αναγκαστικά εξεταζόμασταν στη Χημεία: μάθημα με το οποίο έκτοτε ουδέποτε ασχοληθήκαμε! Όμως το 2013 με την καθιέρωση και ανάπτυξη της Πληροφορικής επιστήμης και την οριζόντια διάδοσή της στο σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και διανόησης, αποτελεί εκπαιδευτικό «έγκλημα» η 30ετής οπισθοδρόμηση.
Αν τελικά τελεστεί αυτό το έγκλημα, το μόνο που θα μείνει να αναρωτιόμαστε έναντι της νέας γενιάς, θα είναι αν ήταν έγκλημα εξ αμελείας (δηλ. λόγω πνευματικής ανεπάρκειας των υπευθύνων) ή εκ προθέσεως (προμελετημένη θυσία της νέας γενιάς στο βωμό των πρόσκαιρων οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί από την τρόικα). Ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να απαντήσουμε σ’ αυτό το δίλημμα.
Γιάννης Κλωναράκης
ΠΕ19
Εκπ/κός Β/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου
Κύριοι
Με τρόμο διαβάζει κανείς τα παραπάνω, όπου μεταξύ άλλων, καταργείται η διδασκαλία της Πληροφορικής από τα Γενικά Λύκεια και ανακοινώνεται η συρρίκνωση του Τομέα Πληροφορικής στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο.
Δυστυχώς:
• Οποιαδήποτε προτεινόμενη υποβάθμιση της πληροφορικής στο Νέο Σχολείο οδηγεί την παιδεία της χώρας μας σε σαφή οπισθοδρόμηση.
• Το αίτημα για διδασκαλία της πληροφορικής ως υποχρεωτικού μαθήματος και στις 3 τάξεις του Γενικού Λυκείου καθώς επίσης και στην Γ τάξη του Γυμνασίου είναι στοιχείο απαραίτητο για την υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου, που είναι και διακηρυγμένη πρόθεση της πολιτείας.
• Η καθιέρωση μαθήματος αλγοριθμικής και εισαγωγής στον προγραμματισμό για την εισαγωγή των μαθητών της Δ.Ε. σε τμήματα Πληροφορικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνάδει απόλυτα με το ύφος του νέου σχολείου έχοντας αποδείξει με τις εξετάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο των τελευταίων ετών και την γενική του αποδοχή από την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα το πόσο απαραίτητο είναι.
• Η ύπαρξη τομέα Πληροφορικής με πλήρη διδακτική κάλυψη στα γνωστικά αντικείμενα των νέων τεχνολογιών και επικοινωνιών στο νέο Τεχνολογικό Λύκειο είναι στοιχείο απαραίτητο στον σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών του και αποτελεί θεμέλιο στον εμπλουτισμό και στην εξειδίκευση του έμψυχου εργατικού δυναμικού της χώρας μας.
Με την ελπίδα μιας δευτερης σκέψης και αναθεώρησης των προτάσεων για το Νεο Λυκειοπου θα οδηγήσουν σε ευοίνο μέλλον για τα παιδιά μας,
Κατερίνα Τρανού
Γονέας
Εκπαιδευτικός ΕΑ
Θεωρώ απαράδεκτο το 2013 να υπάρχει η περίπτωση κατάργησης της Πληροφορικής από τα Λύκεια.
http://esos.gr/article/apopseis/epistoli-93-panepisthmiakon-daskalon-ypoyrgo-paideias-pliroforiki-likio
Επιτέλους το σχέδιο νόμου για το Νέο Λύκειο άρει πολλές στρεβλώσεις του τρέχοντος συστήματος. Όπως αντί για έξι θα εξετάζονται μόνο σε τέσσερα, όπου σε συνδυασμό με τις 20 ώρες διδασκαλίας στη Γ΄ Λυκείου, θα επιτρέπει στο μαθητή και σε εύρος ύλης αλλά και σε βάθος να μελετά τα γνωστικά αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν. Δηλαδή προτιμάμε ο μαθητής να «παπαγαλίζει» το μάθημα (βλέπε τρέχουσα Τεχνολογική Κατ.) για να εισαχθεί στα ΑΕΙ; Προτιμάμε οι μαθητές μας να διδάσκονται στη Γ΄ Λυκείου μαθήματα Γενικής Παιδείας που τους είναι αδιάφορα, αφού όλη τους την προσπάθεια την εστιάζουν στα μαθήματα κατεύθυνσης; Και με τη Χημεία; Τόσα χρόνια με το τρέχων σύστημα οι μαθητές μπορούσαν να δηλώσουν 140 (!!!) Τμήματα του μηχανογραφικού που απαιτούν γνώσεις Χημείας και περνάγανε από την Τεχνολογική Κατεύθυνση!!! Ακόμα και για να εισαχθούν οι μαθητές στο Χημικό Τμήμα έπρεπε να μελετάνε αλγόριθμους και Διοίκηση Επιχειρήσεων!!! Ωραίο σύστημα!!! Επιτέλους το σχέδιο νόμου για το Νέο Λύκειο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και λέω προς τη σωστή γιατί θα πρέπει δημοσιευθούν και τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών πάνω στα οποία θα γραφούν τα νέα βιβλία. Τέλος, η Χημεία στο Γυμνάσιο εξακολουθεί να διδάσκεται σαν μονόωρο μάθημα στη Β΄ και στη Γ΄ Γυμνασίου (κακώς), σε αντίθεση με πολλά άλλα μαθήματα που διδάσκονται δίωρο, η δε Πληροφορική αναβαθμίσθηκε σε εξάωρο μάθημα (ορθώς) αφού «κατέβηκαν» ώρες του μαθήματος από το Λύκειο .
Για ποιο λογο καταργειται το μαθημα Αρχες Οινομιας και στη θεση του μπαινει η Πολιτικη Παιδεια; Γιατι γινεται μονο λογος για την πληροφορικη ενω δεν γινεται καθολου λογος για την οικονομια ,δηλαδη οι μαθητες δεν πρεπει ποτε να ρθουν σε επαφη με τις βασικες οικονομικες εννοιες; Επισης να επισημανω το εξης:-) Παρολο που υπαρχει τομεας οικονομιας στο Νεο Τεχνολογικο Λυκειο πως ενας μαθητης θα επιλεξει να τον ακολουθησει εαν δεν εχει ερθει σε επαφη ποτε με την οικονομια ;
Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια οι γενετιστές, οι νευρολόγοι, οι ηθικολόγοι ,οι περιβαλλοντολόγοι καθώς και ειδικοί της εξέλιξης παρεμβαίνουν για να δώσουν τη γνώμη τους για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την ηθική και την πολιτική.
Η επίδραση όμως των Βιολογικών επιστημών απαιτεί προσοχή για λόγους πολύ πιο γενικούς. Η σημασία τους δεν είναι μόνο θεωρητική αλλά και πρακτική. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η επέκταση των ικανοτήτων και των επιδιώξεων των βιολόγων, της οποίας είμαστε μάρτυρες, δημιουργεί ένα καθοριστικό κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι μόνο μια ποιοτική και ποσοτική πρόοδος των γνώσεων αλλά ένας νέος τρόπος αντίληψης για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Γιατί, κάθε πολιτισμός, έχει μια χαρακτηριστική άποψη για τον κόσμο, μια φιλοσοφία περισσότερο ή λιγότερο εκφρασμένη, που προσδιορίζει αφενός μεν την «ανθρώπινη φύση», αφετέρου δε κάποιους κανόνες δράσης. Τί είναι ο άνθρωπος; Πώς οφείλει να συμπεριφέρεται; Πώς οφείλει να οργανώσει τη συλλογική ζωή;
Όλα δείχνουν πως πρέπει να δεχθούμε ότι η βιολογία πρέπει να γίνει αποδεκτή ως η επιστήμη που θα μας αποκαλύψει αυτό που είμαστε και κατά συνέπεια τι οφείλουμε να κάνουμε.
Η βιολογία αποτελεί σήμερα μια ολοκληρωμένη επιστήμη, η οποία εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πληροφορική και τη θερμοδυναμική για να τελειοποιήσει τα μοντέλα της, αφού πρώτα τα θεμελίωσε στη μηχανική και στην κυβερνητική. Και είναι η μόνη από τις θετικές επιστήμες που δεν διακατέχεται μόνο από «αχρονική» οπτική αλλά στηριζόμενη στη λογική του Εξελικτικού Παραδείγματος σε όλο το εύρος της, αποκτά μια ιστορικότητα που χαρακτηρίζει τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες .
Όλα αυτά εξηγούν γιατί η βιολογία είναι ένα αρκετά διαφορετικό είδος επιστήμης από τις φυσικές επιστήμες. Διαφέρει σε μεγάλο βαθμό ως προς το αντικείμενό της, την ιστορία της, τις μεθόδους και τη φιλοσοφία της. Ενώ όλες οι βιολογικές διαδικασίες είναι συμβιβαστές με τους νόμους της φυσικής και της χημείας, οι ζωντανοί οργανισμοί δεν μπορούν να αναχθούν σε αυτούς τους φυσικοχημικούς νόμους, και οι φυσικές επιστήμες δεν δα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλές όψεις της φύσης που είναι μοναδικές στα έμβια όντα. Οι κλασικές φυσικές επιστήμες, πάνω στις οποίες είχε βασιστεί η κλασική φιλοσοφία της επιστήμης, διέπονται από μια σειρά ιδεών ακατάλληλων για τη μελέτη των οργανισμών: περιλαμβάνουν την αιτιοκρατία , τον οικουμενισμό ,την ουσιολογική οντολογία και τον αναγωγισμό. Η βιολογία, στην ορθή της αντίληψη, περιλαμβάνει την πιθανότητα, την πληθυσμική σκέψη, τον πλουραλισμό, την τυχαιότητα, την ανάδυση και την ιστορική αφήγηση.
Η γενετική, η μοριακή βιολογία, η ανοσολογία, η γενετική μηχανική, η νευροεπιστήμη, η φυσική ανθρωπολογία και η έρευνα για την ενεργητική «δαρβινική μηχανή» τον εγκέφαλο , είναι ερευνητικοί άξονες (ανάμεσα σε πολλούς) όπου πραγματοποιούνται θεαματικές πρόοδοι.
Παράλληλα η γεωργία και η κτηνοτροφία μας εξοικείωσαν με τις άλλοτε βιοτεχνικές, άλλοτε επιστημονικές, αλλά πάντοτε εκούσιες μεταβολές της φύσης. Οι μέθοδοι του ανασυνδυασμένου DNA, διευρύναν σε τέτοιο βαθμό τη δυνατότητα επέμβασης στα είδη, ώστε η βιολογία εισέρχεται πλέον στην ουσία των μεγάλων ερωτημάτων που απασχολούν τις κοινωνίες μας.
Είναι μέσα στις βιολογικές ικανότητες των ανθρώπων η δυνατότητα να αναδιοργανώσουν το μέλλον τους;
Πώς θέλουν να ζήσουν οι άνθρωποι και τι να κάνουν για να ζουν έτσι;
Σήμερα η κοινωνία μας, συνειδητά ή όχι, στρέφει το βλέμμα προς την πλευρά της βιολογίας, σαν να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της από τη δική της πρόοδο. Είτε πρόκειται για τον αγώνα εναντίον της πείνας και των ασθενειών, είτε για τη μείωση της ρύπανσης, είτε για απάντηση στα τραύματα της ζωής μέσα στις μεγαλουπόλεις, είτε ακόμη για τη ρύθμιση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το κοινωνικό σύνολο περιμένει πολλά από την επιστήμη του ζώντος.
Συνεπώς δημιουργείται το αίτημα ,το πεδίο «Επιστήμες Υγείας» να μετονομαστεί σε «Επιστήμες της Ζωής της Υγείας και του Περιβάλλοντος » και να συμπεριλάβει εκτός από τα Βιοεπιστημονικά τμήματα (ιατρική, οδοντιατρική, βιολογία, μοριακή βιολογία, βιοχημεία, γενετική , διατροφή -διαιτολογία , νοσηλευτική), τη φαρμακευτική, την κτηνιατρική , την αγροτική ανάπτυξη ,την επιστήμη της Φυτικής παραγωγής ,την επιστήμη της Θάλασσας καθώς και άλλες σχολές Επιστημών της Ζωής όπως τη Γεωπονία, τη Δασοπονία, την Τεχνολογία τροφίμων ,τα Τμήματα Περιβάλλοντος και τα αντίστοιχα τμήματα στα Τ.Ε.Ι
Είναι ακόμη ανεπίτρεπτη η έλλειψη του μαθήματος της βιολογίας από τη διάρθρωση των μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου, γιατί ο υπερπληθυσμός, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ασφυκτική κατάσταση των μεγαλουπόλεων , τα προβλήματα βιοηθικής που ανακύπτουν καθημερινά, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τεχνολογικά επιτεύγματα, παρά μόνο με μέτρα που βασίζονται στην κατανόηση των γενεσιουργών βιολογικών αιτίων τους. Το «γνώθι σ’αυτόν», που δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες, απαιτεί πάνω απ’ όλα τη γνώση της βιολογικής μας προέλευσης.
Τέλος για να µη µιλάµε για µια αποσπασµατική και κατακερµατισµένη βιολογική (και όχι μόνο )γνώση , που σύγχυση θα προκαλεί περισσότερο παρά µάθηση, θα πρέπει τα μαθήματα (όλα τα διδασκόμενα )να είναι τουλάχιστον δίωρα . Έτσι θα επιτραπεί στον εκπαιδευτικό να οικοδομήσει ουσιαστική παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές του και να δημιουργήσει τις συνθήκες ενδυνάμωσης μέσα από τις οποίες θα μάθουν.
Εξακολουθώντας να πιστεύουμε πως ο σχεδιασμός του Λυκείου πρέπει να γίνεται αρχικά με γνώμονα το είδος, το εύρος και το βάθος της γενικής παιδείας που παρέχει στο μαθητή(μελλοντικό πολίτη κυρίως και όχι εξειδικευμένο επιστήμονα) και δευτερευόντως τις ανάγκες προετοιμασίας και επιλογής των υποψηφίων για τις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προτείνουμε στα Μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Λυκείου να γίνει πρόβλεψη και για τις Φυσικές Επιστήμες (Φ-Χ-Β)
Η πρόταση για το νέο Λύκειο υποβαθμίζει την αναγκαιότητα γνώσης και κατανόησης των οικονομικών φαινομένων. Η διδασκαλία των οικονομικών μαθημάτων θα δώσει απαντήσεις για την κρίση που περνάμε, λύσεις για έξοδο απ΄ αυτή και εύρεση ευκαιριών για ανάπτυξη.
Οι οικονομικές έννοιες κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας και κάνουν επιτακτική την ανάγκη της διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων.
Παρακαλούμε τον Υπουργό Παιδείας να επαναφέρει τη διδασκαλία της Οικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης στη θέση που της αξίζει συμβάλλοντας έτσι στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Με την επιλογή της Χημείας ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες διορθώνεται η μεγάλη στρέβλωση των τελευταίων 14 ετών (2000 – 2013) όπου τμήματα δέχονται φοιτητές και σπουδαστές οι οποίοι, ως μαθητές της Γ Λυκείου, παρακολούθησαν και εξετάστηκαν στα μαθήματα της Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).
. Η Χημεία:
* είναι το κύριο αντικείμενο σπουδών σε πάνω από 30 τμήματα
( Χημικά τμήματα, Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Γεωπονικές σχολές και Γεωργικά Πανεπιστήμια, Φαρμακευτική, Σχολές Τεχνολογίας Υλικών, Σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος, Σχολές Περιβάλλοντος, Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήματα Διαιτολογίας, Κλωστουφαντουργίας, Οινολογίας κ.ά)
* διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα πρώτα εξάμηνα 162 σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
* και είναι απολύτως αναγκαία για την κατανόηση και άλλων επιστημών, όπως η Βιολογία, η Βιοχημεία κ.ά.,
η εισαγωγή φοιτητών που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας έχει υποβαθμίσει το επίπεδο και έχει προκαλέσει σοβαρότατες δυσχέρειες στην λειτουργία όλων αυτών των σχολών.
* Τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκάλεσε η εισαγωγή φοιτητών στις σχολές των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη παρέμβαση των καθ΄ ύλη αρμόδιων φορέων προς το αρμόδιο ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Συγκεκριμένα έντονες διαμαρτυρίες για το θέμα έχουν απευθύνει:
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ένωση Ελλήνων Χημικών
Χημικό τμήμα Πανεπιστημίου Αθηνών
Χημικό τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Χημικό τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών
Χημικό τμήμα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ΤΕΙ Αθήνας
ΤΕΙ Κρήτης
Συνεπώς συμφωνώ απόλυτα με τα μαθήματα στα οποία θα διδάσκονται και θα εξετάζονται οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης και των παιδαγωγικών τμημάτων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στην Β’Λυκείου πρότείνω στα μαθήματα προσανατολισμού να διδάσκονται 2 ώρες Φυσικής και 1 ώρα Χημείας με εναλλάγη 1ου και 2ου τετραμήνου
Προφανώς τα όποια σχόλια θα πρέπει να υποβάλλονται με κριτήρια το τι σχολείο θέλουμε για τη νεολαία της Πατρίδας μας (γενικά) και το πώς θα «δοθεί» αυτό στα παιδιά μας (ειδικά). Επίσης είναι προφανές ότι για το πρώτο δεν μπορεί τώρα να γίνει διάλογος – δημόσια διαβούλευση (κάτι τέτοιο θα είχε νόημα πριν την ετοιμασία του νομοσχεδίου). Όσον αφορά το δεύτερο θεωρώ προς το καλύτερο τις αλλαγές στο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου (περισσότερες ώρες μαθήματα προσανατολισμού, χωριστή αντιμετώπιση όσων ενδιαφέρονται για Παιδαγωγικές σχολές – αν και τώρα ποιός θα ενδιαφέρεται), όμως παραμερίζονται πάρα πολύ τα μαθήματα επιλογής που συχνά είναι μια πολύ ευχάριστη ώρα (χωρίς καμιά ειρωνία) για τους μαθητές αφού η επιλογή των μαθημάτων αυτών έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. Αλήθεια, πού πήγε το μάθημα της Αστρονομίας; Οι Έλληνες μαθητές έχουν αποσπάσει τόσες διακρίσεις σε παγκόσμιους μαθητικούς διαγωνισμούς, το ενδιαφέρον για θέματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής τα τελευταία χρόνια αυξάνεται διαρκώς, δεν θα μπορούσε να προστεθεί στα μαθήματα επιλογής της Α’ τάξης; Νομίζω ότι η συμπλήρωση αυτή δεν στοιχίζει τίποτα και θα ικανοποιούσε τα ενδιαφέροντα πολλών μαθητών.
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
Προτείνεται η εισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.
Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια στην παρούσα διαβούλευση αλλά μόνο κάποια από αυτά. Ελπίζοντας ότι θα ακουστεί μία ακόμη φωνή γράφω γρήγορα τις παρακάτω σκέψεις
Νομίζω ότι είναι αδιανόητο την εποχή της πληροφορίας να απουσιάζει τελείως η πληροφορική από το Λύκειο. Σε συζητήσεις με πολίτες εκτός εκπάιδευσης, με γονείς και κυρίως με μαθητές σε όλους φαίνεται αδιανόητη η λογική του υπουργείου.
Στη χώρα μας υπάρχουν πάμπολα τμήματα πληροφοικής Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι. Παρόλα αυτά οι εισερχόμενοι σε αυτά φοιτητές δεν θα γνωρίζουν στοιχειώδεις έννοιες της επιστήμης των υπολογιστών και τις αλγοριθμικής
Η επιστήμη των υπολογιστών δεν είναι μόνο χρήση. Θεωρώ υποχρεωτικό για τους μαθητές του Λυκείου να πάρουν τις βασικές γνώσεις της επιστήμης των υπολογιστών (αφού δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε κατά κόρον ένα μηχάνημα χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για το πως λειτουργεί και να προσπαθούμε μόνο εμπειρικά να κάνουμε τη δουλειά μας) αλλά και της αλγοριθμικής που οξύνει το πνέυμα
Πρόταση: Ώρες πληροφορικής στο Λύκειο και ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα με ύλη από τη θεωρία της επιστήμης των υπολογιστών και τις αλγοριθμικής. Δεν είναι δυαντόν να ανταπεξέλθουν οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές σε κάποιο από τα πάμπολα τμήματα πληροφορικής χωρίς αυτές τις γνώσεις. Επίσης στα περισσότερα από τα τμήματα του πολυτεχνείου αλλά και των οικονομικών πανεπιστημίων διδάσκονται μαθήματα υπολογιστών και αλγοριθμικής, άρα ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα υπολογιστών και αλγοριθμικής είναι απαραίτητο τουλάχιστον ως επιλεγόμενο ανάλογα με τις σχολές που θέλει να φοιτήσει ο υποψήφιος (τμήματα Πληροφορικής, ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανικών υπολογιστών, μηχανολόγων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, γενικότερα πολυτεχνείου, εφαρμοσμένης πληροφορικής διοίκησης επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικής, κ.λ.π.)
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του άρθρου διαπιστώνει κανείς την έλλειψη του μαθήματος της Πληροφορικής, κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις. Το μάθημα της Πληροφορικής πρέπει να προστεθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των τάξεων Β και Γ. Πιο συγκεκριμένα στην Β τάξη ένα μάθημα εισαγωγής στην επιστήμη των Υπολογιστών το οποίο θα αποτελεί προετοιμασία για την επόμενη τάξη και θα εισαγάγει τον μαθητή στις έννοιες της επιστήμης. Εν συνεχεία στην Γ τάξη στην ομάδα προσανατολισμού των Θετικών σπουδών πρέπει να προστεθεί το μάθημα Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός.
Μερικές ικανότητες που αποκτούνται μέσω του μαθήματος είναι οι κάτωθι:
•Δημιουργία μέσω της τεχνολογίας.
Η αλγοριθμική και ο προγραμματισμός επιτρέπουν στους μαθητές να δημιουργούν τα δικά τους έργα και από απλοί καταναλωτές να γίνουν δημιουργοί.
•Εκμάθηση βασικών αρχών σχεδιασμού.
Οι μαθητές κατά την δημιουργία ενός προγράμματος ή ενός απλού παιχνιδιού καλούνται να φτιάξουν τα δικά τους σενάρια, να σχεδιάσουν το περιβάλλον χρήσης, κλπ.
•Ανάλυση, κατανόηση και επίλυση προβλημάτων.
•Επιμονή και αποφασιστικότητα σε πιθανότητα μελλοντικής αποτυχίας.
•Εύρεση λογικών σφαλμάτων.
•Μεθοδικούς συλλογισμούς.
Ικανότητες όπως οι προηγούμενες απαιτούνται σε πάρα πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες και βοηθούν ουσιαστικά τον μαθητή ανεξάρτητα απ’ το επάγγελμα που θα ακολουθήσει. Τέτοιες ικανότητες δεν προσφέρονται από τα υπόλοιπα μαθήματα.
Παραθέτω μία παρουσίαση του Μιτς Ρέσνικ (MIT Media Lab) ο οποίος μας προτρέπει να μάθουμε όλοι προγραμματισμό.
http://www.ted.com/talks/mitch_resnick_let_s_teach_kids_to_code.html
Ο Μιτς Ρέσνικ του MIT Media Lab μας λέει ότι ο προγραμματισμός δεν αφορά μόνο ειδικούς των υπολογιστών – είναι για όλους. Σε μια διασκεδαστική γεμάτη επιδείξεις ομιλία ο Ρέσνικ σκιαγραφεί τα πλεονεκτήματα της διδασκαλίας προγραμματισμού στα παιδιά, έτσι που να μπορούν να κάνουν πιο πολλά, από το να «διαβάζουν» απλά τις νέες τεχνολογίες – αλλά και να τις δημιουργούν.
Αξιότιμε Υπουργέ, Αξιότιμοι Προϊστάμενοι του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας
Στην Ψηφιακή εποχή και την εποχή της Πληροφορίας που ζούμε τώρα, ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα που θα πρέπει να διδάσκεται στο Γενικό Λύκειο είναι η επιστήμη της Πληροφορικής. Πολλοί συγχέουν την Πληροφορική με τις δεξιότητες και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αυτά σωστά διδάσκονται στο Γυμνάσιο (μάλιστα ενισχύεται το μάθημα της Πληροφορικής από μονόωρο σε 2-ωρο, αφού οι μαθητές στην Γ’ Γυμνασίου θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις Πιστοποίησης για τις γνώσεις Πληροφορικής που έχουν αποκτήσει στο Γυμνάσιο).
Στο Γενικό Λύκειο όμως θα πρέπει να γίνει εμβάθυνση στην επιστήμη της Πληροφορικής. Αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της Πληροφορικής είναι η συλλογή, η επεξεργασία, η μετάδοση της Πληροφορίας. Είναι δε ευρέως γνωστό ότι το μάθημα της Πληροφορικής είναι βασικό σε όλα τα δημόσια ευρωπαϊκά σχολεία. Εξάλλου από έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας, έχει αποδειχθεί η συσχέτιση εκμάθησης προγραμματισμού και η πνευματική ανάπτυξη του μαθητή/τριας. Επίσης εξετάζεται το κατά πόσο ο/η μαθητής/τρια αναπτύσσει ικανότητες επίλυσης προβλημάτων κριτικής σκέψης και ενεργής μάθησης εξαιτίας της εκμάθησης προγραμματισμού.
Σύμφωνα με εγκυρότατη έρευνά της κοινής γνώμης για το Νέο Λύκειο (http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2011/Parousiash_Ereunas_Paideias_Lykeio.ppt), που διεξήγαγε η GPO μετά από ανάθεσή της από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το 2011, η Πληροφορική ήταν το τέταρτο πιο απαραίτητο μάθημα που πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά στο Γενικό Λύκειο. Συγκεκριμένα, το μάθημα της Πληροφορικής με ποσοστό 84.3% πρέπει να είναι σίγουρα και μάλλον σίγουρα υποχρεωτικό μάθημα ενώ με ποσοστό 15.4% πρέπει να είναι σίγουρα και μάλλον σίγουρα μάθημα επιλογής. Δεν νοείται Ψηφιακό Σχολείο (http://digitalschool.minedu.gov.gr/) χωρίς κανένα μάθημα εμβάθυνσης στην επιστήμη της Πληροφορικής στην Β’ και Γ’ Λυκείου.
Επιπλέον στη χώρα μας υπάρχουν και λειτουργούν γύρω στα 42 τμήματα Πληροφορικής (ΑΕΙ-ΤΕΙ). Έτσι, κάποιος/α μαθητής/τρια, θέλει να συνεχίσει και να σπουδάσει στον κλάδο της Πληροφορικής, θα πρέπει να έχει ασχοληθεί με την Αλγοριθμική και τον Προγραμματισμό στο Γενικό Λύκειο. Δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να καταργηθεί κάποιο μάθημα από αυτά που προτείνονται στο Προσχέδιο Νόμου, αλλά να προστεθεί σαν εναλλακτικό μάθημα προσανατολισμού στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.
Επίσης, δεν νοείται Γενικό Λύκειο χωρίς καμία οργανική θέση εκπαιδευτικού Πληροφορικής. Γιατί σύμφωνα με το Προσχέδιο Νόμου πηγαίνουν για κατάργηση οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών Πληροφορικής από τα Γενικά Λύκεια, εκτός από κάποια πολύ μεγάλα σχολεία (με πολλά τμήματα στην Α’ Λυκείου) όπου μπορεί να μείνει τουλάχιστον μία οργανική θέση εκπαιδευτικού Πληροφορικής. Όμως στο Γενικό Λύκειο πολλά ηλεκτρονικά συστήματα (υλικά και λογισμικά) όπως το σύστημα VBI για τις εξετάσεις, το survey για την διαχείριση του σχολείου, το πρόγραμμα Νέστωρ, ο Δικτυακός Τόπος του Σχολείου, τα εργαστήρια Πληροφορικής που έχει προμηθεύσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και οι αίθουσες με Διαδραστικούς πίνακες που έχουν προμηθευτεί αρκετά Λύκεια από ιδίους πόρους, χρειάζονται την βοήθεια και την στήριξη εκπαιδευτικών Πληροφορικής. Όχι ότι δεν μπορούν, οι εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων, άνετα να λειτουργήσουν όλα αυτά τα συστήματα (ήδη τα χρησιμοποιούν). Όμως σίγουρα χρειάζεται η υποστήριξη και η βοήθεια από εκπαιδευτικούς Πληροφορικής σε τυχόν δύσκολα προβλήματα που θα παρουσιαστούν σε όλα τα παραπάνω συστήματα, αφού οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής διαθέτουν περισσότερη εμπειρία και γνώσεις σε όλα αυτά τα αντικείμενα.
Βέβαια όλοι καταλαβαίνουμε τις δύσκολες στιγμές (από οικονομικής πλευράς) που περνάει η χώρα μας, όμως όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών Πληροφορικής που τέθηκαν ως υπεράριθμοι κατά το σχολ. έτος 2012-2013, οπότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το να παραμείνει το μάθημα της Πληροφορικής (οπότε και κάποια/ες οργανική/ες θέση/εις εκπαιδευτικών Πληροφορικής ανά σχολείο) στο Γενικό Λύκειο.
Η πρόταση μου για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Γενικού Λυκείου, όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, είναι η εξής:
Α’ Λυκείου: 2-ωρο μάθημα επιλογής “Εφαρμογές Πληροφορικής” (όπως υπάρχει στο Προσχέδιο Νόμου)
Β’ Λυκείου: 2-ωρο μάθημα “Επιστήμη Υπολογιστών”, μάθημα προσανατολισμού στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών εναλλακτικό μάθημα με τα “Μαθηματικά”.
Γ’ Λυκείου: 6-ωρο μάθημα “Αλγοριθμική και Προγραμματισμός”, μάθημα προσανατολισμού στην Ομάδα Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών εναλλακτικό με το μάθημα της “Χημείας” στο επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» ή/και εναλλακτικό με το μάθημα “Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών” στο επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης «Επιστήμες Οικονομίας-Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών».
Ελπίζω να λάβετε υπόψη όσα επιχειρήματα αναφέρω παραπάνω. Η απόφαση είναι καθαρά δική σας.
Με τιμή,
Αντώνιος Ν.
BSc, MSc, PhD, MEd cand.
Η γενική παιδεία στο Ελληνικό Λύκειο είναι απαραίτητο να προετοιμάζει τους μαθητές να είναι ικανοί στο μέλλον να δημιουργούν καινοτομικά προϊόντα ψηφιακής τεχνολογίας και όχι να τους περιορίζει σε απλούς χρήστες ΤΠΕ.
Η βασική και μακροπρόθεσμη επένδυση για την παραγωγή τέτοιων ψηφιακών προϊόντων, που θα βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση της κρίσης, είναι η προετοιμασία εργαζομένων με υψηλό βαθμό ειδίκευσης και τεχνογνωσίας, το υπόβαθρο των οποίων μπορεί να στηριχθεί σε ένα μάθημα σχετικό με την Επιστήμη των Υπολογιστών.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών για το Λύκειο θα πρέπει να περιλαμβάνει την Επιστήμη των Υπολογιστών μαζί με τα υπόλοιπα μαθήματα των βασικών επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία). Επιπλέον η Επιστήμη των Υπολογιστών είναι απαραίτητη και για τις πανεπιστημιακές σπουδές όλων των μαθητών που θα επιλέξουν εκτός της Πληροφορικής τις άλλες θετικές, τεχνολογικές και οικονομικές επιστήμες. Την περασμένη δεκαετία η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που διατήρησαν την πληροφορική στο Λύκειο ως μάθημα γενικής παιδείας (με το Πρόγραμμα Σπουδών του 1998) όταν άλλες ανεπτυγμένες χώρες την υποκαθιστούσαν με τις ΤΠΕ.
Η σωστή επιλογή της χώρας μας επιβεβαιώνεται πλέον με την έντονη στροφή προς την ενίσχυση της υπολογιστικής εκπαίδευσης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αγγλία, που αναγνωρίζουν την ανάγκη της υπολογιστικής σκέψης και επανεισάγουν στα προγράμματα σπουδών του Λυκείου τους την επιστήμη των υπολογιστών. Αυτό σε συνδυασμό με την γενικευμένη εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης που υιοθετούν την εισαγωγή του προγραμματισμού των Η/Υ και την εξοικείωση με την αλγοριθμική σκέψη (από την Ε’ και Στ’ τάξη του Δημοτικού και σε ολόκληρο το Γυμνάσιο), θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία της χώρας μας να αποκτήσει ανθρώπινο δυναμικό στην αιχμή της τεχνολογίας και συνεπώς περιζήτητο στη σύγχρονη αγορά εργασίας στην Ευρώπη του 2020.
Σε αυτή την ευνοϊκή κατάσταση έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και αντί να αναβαθμίσει την Πληροφορική, την καταργεί, αφενός σπάζοντας τη συνέχεια μεταξύ υποχρεωτικής εκπαίδευσης και Πανεπιστημίου και αφετέρου απαξιώνοντας το πλεονέκτημα που είχαμε αποκτήσει ως χώρα με τη σωστή στρατηγική επιλογή της προηγούμενης δεκαετίας.
Κατά τη γνώμη μoυ, είναι τραγικό λάθος για το μέλλον της χώρας να αφαιρεθεί η πληροφορική από το Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου και γι΄ αυτό προτείνουμε την ύπαρξη μαθήματος «Επιστήμη των Υπολογιστών» και στις τρεις τάξεις του Λυκείου που θα οδηγεί σε μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο, το οποίο να μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας οι μαθητές του πεδίου «Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών» ή με το μάθημα «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» οι μαθητές του πεδίου «Επιστήμες Οικονομίας-Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών».
Ενδεικτικό περιεχόμενο του μαθήματος που θα προσφέρει βασικές και διαχρονικές αρχές της επιστήμης των υπολογιστών και το οποίο θα κατανέμεται ισομερώς και στις τρεις τάξεις του Λυκείου ώστε να δίνεται ο χρόνος να το αφομοιώνουν οι μαθητές μέσω της σπειροειδούς προσέγγισης, μπορεί να είναι οι «Αρχές σχεδιασμού, οργάνωσης και διαχείρισης υλικού», ο «Προγραμματισμός Η/Υ», οι «Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων» και οι «Βάσεις Δεδομένων», αντικείμενα που έρχονται να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ των γνώσεων προγραμματισμού και αλγοριθμικής που θα έχει ο απόφοιτος του Γυμνασίου (με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών) και των προαπαιτούμενων γνώσεων που χρειάζονται οι φοιτητές των θετικών και οικονομικών σχολών των Πανεπιστημίων.
Είμαι φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.Πέρασα τη σχολική χρονιά 2011-2012 από Τεχνολογική Κατεύθυνση. Με το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον πήρα βασικές γνώσεις αλγοριθμικής και προγραμματισμού , κάτι που με βοήθησε να ανταποκριθώ στις δυσκολίες των μαθημάτων ‘Εισαγωγή στον προγραμματισμό των Υπολογιστών’ και ‘Προγραμματισμός με Java’.Ειδικά το μάθημα του Α Εξαμήνου ‘Εισαγωγή στον προγραμματισμό των Υπολογιστών’ θεωρούσε δεδομένες τις βασικές έννοιες προγραμματισμού που είχαμε διδαχθεί με το ΑΕΠΠ. Αντίθετα , οι συμφοιτητές μου από τη θετική κατεύθυνση δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των παραπάνω μαθημάτων.
Ελπίζω να μην καταργήσετε τα μαθήματα της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο τα οποία πιστεύω πως πρέπει να διδάσκονται σε όλους τους μαθητές και ειδικά το ΑΕΠΠ στους μαθητές Θετικής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Τα παρακάτω κείμενο αποτελεί μία σύνοψη των απόψεών μας για την προτεινόμενη μείωση των ωρών του μαθήματος Πληροφορικής στο υπό διάλογο νέο πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και την κατάργηση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΑΕΠΠ) από τη λίστα των εξεταζόμενων μαθημάτων για τους υποψήφιους των τμημάτων Πληροφορικής.
Ως καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μείναμε έκπληκτοι. Στην παρούσα περίοδο της κρίσης και των ατελείωτων συζητήσεων για το πώς θα τεθεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, περιμέναμε να δούμε ένα σχέδιο διαβούλευσης για την ΑNΑΒΑΘΜΙΣΗ των μαθημάτων Πληροφορικής, έτσι ώστε η διδασκαλία να ενσωματώσει πρόσφατες εξελίξεις στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας που οι νέοι μας βιώνουν τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και μέσα από τις αγωνίες τους για το μέλλον τους. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση αυτή θα έχτιζε πάνω στην αποκτηθείσα εμπειρία, ώστε να διορθωθούν τυχόν ατέλειες και αστοχίες στο υπάρχον πρόγραμμα. Αντί αυτού, είδαμε δραστικό περιορισμό των μαθημάτων Πληροφορικής στο Λύκειο, με παρουσία μόνο στην πρώτη τάξη και πλήρη εξαφάνιση στις επόμενες δύο τάξεις του Λυκείου. Το πλέον, ίσως, αξιοσημείωτο είναι ότι εξαλείφεται το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΑΕΠΠ), το οποίο προσέφερε γνώσεις αλγοριθμικής σκέψης για χιλιάδες υποψήφιους φοιτητές της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.
Δεν κατανοούμε σε τι αποσκοπεί αυτή η υποβάθμιση και σε ποια παιδαγωγικά επιχειρήματα εδράζεται, ούτε έχουμε ενημερωθεί αν έχουν μελετηθεί εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών ώστε να αντλήσουμε εμπειρίες και διδάγματα. Η δική μας μελέτη και εμπειρία προγραμμάτων σπουδών στη μέση εκπαίδευση άλλων χωρών υποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Το παρόν κείμενο δεν επιτρέπει να επεκταθούμε σε λεπτομερή και πιο εμπεριστατωμένη παράθεση θέσεων και απόψεων. Θα περιοριστούμε σε σταχυολόγηση των κύριων λόγων που κατά την άποψή μας στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της Πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μία χώρα που πιστεύει στον εαυτό της και εννοεί αυτά που «λέει» για την ένταξή της σε τροχιά ανάπτυξης.
• Η Πληροφορική ΔΕΝ είναι η απλή χρήση κάποιων προγραμμάτων (word, excel, κλπ.). Άλλωστε, τα παιδιά τα μαθαίνουν αυτά, σε μεγάλο βαθμό, και εκτός σχολείου. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ακόμα και στην πιο πλήρη και προχωρημένη μορφή, «χρησιμοποιώ» προγράμματα είναι το αντίστοιχο του «διαβάζω». Σε μια κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης οι νέοι μας θα πρέπει να μάθουν και να εξοικειωθούν ΚΑΙ με το να «γράφουν». Να υλοποιούν, δηλαδή, τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Όπως ακριβώς τα μαθηματικά δεν είναι να κάνω απλά υπολογισμούς και πράξεις αλλά κάτι πολύ περισσότερο και αναγκαίο για την μαθησιακή ικανότητα, έτσι και η Πληροφορική δεν είναι «χρησιμοποιώ» μια εφαρμογή περιορισμένου σκοπού. Σημαίνει «καταλαβαίνω», «σχεδιάζω» και «αναπτύσσω».
• Η πληροφορική παρέχει μία ιδανική παιδαγωγική πλατφόρμα όπου οι νέοι μας μπορούν να διδαχθούν τον τόσο σημαντικό κύκλο μάθησης: Ιδέα-Σχεδιασμός-Υλοποίηση, μέσα από μία σειρά τυπικών λογικών βημάτων.
• Η πληροφορική είναι ταυτόχρονα ΕΠΙΣΤΗΜΗ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ που οι νέοι μας βιώνουν στην καθημερινότητά τους, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα παιχνίδια τους. Η πληροφορική, δηλαδή, είναι η επιστήμη εκείνη που συνδέει τη νέα γενιά με ένα δεύτερο «κόσμο» που ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. Έναν κόσμο που παρέχει θετικά βιώματα, μα και ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους. Όπως η Φυσική είναι αναγκαία για να μάθει και να καταλάβει ο νέος τον «κόσμο» που ζει, έτσι και η Πληροφορική είναι αναγκαία για να μάθει τον παράλληλο κόσμο μέσα στον οποίο η νέα γενιά αναπτύσσεται και αποκτά δεξιότητες και ταυτόχρονα ιδεολογία.
• Η πληροφορική αγκαλιάζει ΟΛΕΣ τις επιστήμες και διδάσκεται σε όλα τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί πλέον μία από τις βασικές επιστήμες. Δεν υπάρχει σήμερα επιστημονικό πεδίο, που να μην απαιτεί τη γνώση της Πληροφορικής: από τις αποκαλούμενες θετικές επιστήμες, μέχρι τις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες και από τις ανθρωπιστικές σπουδές μέχρι τις επιστήμες της ιατρικής και βιολογίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι για τις τελευταίες δεν αποτελεί απλά υποβοηθητικό εργαλείο, αλλά έχει δημιουργήσει νέα επιστημονικά πεδία, όπως βιοπληροφορική, ιατρική πληροφορική και αυτό που σήμερα γίνεται γνωστό ως «υποβοηθητικές τεχνολογίες» (assistive technologies), όπου επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ/δολλάρια διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πεδία που προκαλούν το μεγάλο ενδιαφέρον της νέας γενιάς λόγω της αυξημένης κοινωνικής τους ευαισθησίας.
• Η Πληροφορική και οι συναφείς προς αυτή επιστήμες νέων τεχνολογιών αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν, με βάση όλες τις μελέτες, τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον, όπως αυτό προβλέπεται με τα σημερινά δεδομένα. Τόσο οι θέσεις στην αγορά εργασίας όσο και η ερευνητική δραστηριότητα και συνεπαγόμενες επενδύσεις σε συναφείς τομείς αναμένεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς. Είμαστε από τους τελευταίους που θα ισχυριζόμαστε ότι το σχολείο θα πρέπει να καθορίζεται από την αγορά εργασίας, όσο σημαντικός και εάν είναι αυτός ο παράγοντας. Η Πληροφορική, όμως, συνδυάζει το μοναδικό τρίπτυχο: α) να καλλιεργεί τις μαθησιακές ικανότητες και μάλιστα δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να χρησιμοποιούν μία «γλώσσα» οικεία σε αυτά, τη γλώσσα που χρησιμοποιούν για να παίζουν και να επικοινωνούν, β) να εξοικειώνει τους νέους μας με τη νέα πραγματικότητα που βιώνουν, και επομένως να την απομυθοποιούν –άρα και να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, και ταυτόχρονα να τους προετοιμάζει ώστε να μπορούν να τη χειριστούν και να αναπτυχθούν ως «πολίτες» μέσα σε αυτήν παράλληλα με τη γενικότερη κοινωνική τους ένταξη, γ) να δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες, μέσα από τη σωστή διδασκαλία και πρακτική, ώστε να αναπτύσσει και να προσανατολίζει τα ενδιαφέροντά τους να ασχοληθούν με επιστήμες που μπορούν να τους παρέχουν εφόδια απασχόλησης σε τομείς που η χώρα θα πρέπει να επενδύσει για να τεθεί σε πορεία ανάπτυξης.
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των αλλαγών στην παιδεία αργούν να φανούν. Και όταν αρχίζουν να φαίνονται, είναι πολύ αργά να διορθωθούν λανθασμένες αποφάσεις. Ελπίζουμε η παρούσα ηγεσία του υπουργείου να αποφασίσει με βάση το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και μετά από σοβαρή μελέτη και όχι με βάση συγκυριακούς συντεχνιακούς συμψηφισμούς του τύπου: πόσες ώρες πρέπει να έχει η τάδε ειδικότητα, πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί της δείνα ειδικότητας, τι κόστος (πολιτικό ή πραγματικό) θα έχουμε. Αυτές οι πρακτικές που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο μέχρι σήμερα μας έφεραν εδώ που είμαστε. Λένε όμως ότι η κρίση είναι και ευκαιρία. Ελπίζουμε ότι θα το δούμε να γίνεται πράξη.
ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθ. Σταυρακάκης Ιωάννης
Ο Δ/ντης Τομέα Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος
Καθ. Θεοδωρίδης Σέργιος
Ο Δ/ντης Τομέα Υπολογιστικών Συστημάτων και Εφαρμογών
Καθ. Κουμπαράκης Εμμανουήλ
Ο Δ/ντης Τομέα Θεωρητικής Πληροφορικής
Καθ. Ζησιμόπουλος Βασίλειος
Οι Καθηγητές του Τμήματος:
Αλωνιστιώτη Αθανασία, Λέκτορας
Αχλιόπτας Δημήτριος, Καθηγητής
Βαρουτάς Δημήτριος, Επικ. Καθηγητής
Γεωργιάδης Παναγιώτης, Καθηγητής
Γκιζόπουλος Δημήτριος, Αναπ. Καθηγητής
Γουνόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής
Δελής Αλέξης, Καθηγητής
Δρακούλης Μαρτάκος, Αναπ. Καθηγητής
Ελευθεριάδης Αλέξανδρος, Αναπ. Καθηγητής
Εμίρης Ιωάννης, Καθηγητής
Θεοχάρης Θεοχάρης, Καθηγητής
Ιωαννίδης Ιωάννης, Καθηγητής, Πρόεδρος Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ
Καλουπτσίδης Νικόλαος, καθηγητής
Καράλη Ιζαμπώ, Επικ. Καθηγητής
Καραμπογιάς Σεραφείμ, Επικ. Καθηγητής
Κιαγιάς Αγγελος, Επικ. Καθηγητής
Κολλιόπουλος Σταύρος, Αναπ. Καθηγητής
Κοτρώνης Ιωάννης, Επικ. Καθηγητής
Κουρουπέτρογλου Γεώργιος, Αναπ. Καθηγητής
Μανωλάκος Ηλίας, Αναπ. Καθηγητής
Μαρούλης Δημήτριος, Καθηγητής
Μεράκος Λάζαρος, Καθηγητής
Μισυρλής Νικόλαος, Καθηγητής
Πασχάλης Αντώνιος, Καθηγητής
Ροντογιάννης Παναγιώτης, Αναπ. Καθηγητής
Ρουσσοπούλου Δημ.-Ισιδ., Επικ. Καθηγητής
Σμαραγδάκης Ιωάννης, Αναπ. Καθηγητής
Συβρίδης Δημήτριος, Καθηγητής
Σφηκόπουλος Θωμάς, καθηγητής, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ
Σταματόπουλος Παναγιώτης, Επικ. Καθηγητής
Τζαφέρης Φίλιππος, Επικ. Καθηγητής
Τσαλγατίδου Αφροδίτη, Αναπ. Καθηγητής
Χατζηευθυμιάδης Ευστάθιος, Αναπ. Καθηγητής
Χατζόπουλος Μιχαήλ, Καθηγητής
Θα ήθελα μια δημόσια απάντηση απο τον υπουργό που να αναφέρει τους λόγους που
1) (ουσιαστικά) καταργεί την Πληροφορική απο το Λύκειο.
2) Μειώνει τις ώρες της Φυσικής Αγωγής.
Ακούστε τι επιθυμούν οι ίδιοι για τους οποίους αποφασίζετε. Μην αντιμετωπίζετε τα παιδιά μας ώς πειραματόζωα. Η μεταρύθμιση στην εκπαίδευση πρέπει να είναι διακοματική υπόθεση και όχι η υπεροψία κάθε υπουργού (όλοι οι τελευταίοι υπουργοί παιδίας σχεδίασαν και ένα διαφορετικό νέο σχολείο).
Ανησυχώ.
Πατέρας Μαθητή.
Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκουμε την αειφόρο ή βιώσιμη ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει σε όλες τις τάξεις του λυκείου αντίστοιχο μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο να ευαισθητοποιεί τους μαθητές μας και να ενημερώνει π.χ.για τους διάφορους τρόπους χρησιμοποίησης
των ανανεώσιμων φυσικών πόρων με στόχο μία καλύτερη ποιότητα ζωής;;;
Αρκεί άραγε το μάθημα της ερευνητικής εργασίας στην Α και Β Λυκείου να προσεγγίσει τέτοια θέματα για τους μαθητές που θα το επιλέξουν;;;
Θεωρώ πώς στο ωρολόγιο πρόγραμμα των 35 ωρών εβδομαδιαίως χωράει ένα μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (μάθημα ζωής) για τις επόμενες γενιές ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ.
Είναι λυπηρό και απορίας άξιο πως στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνολογίας της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να την εξοβελίσει από γνωστικό αντικείμενο των νεοελλήνων μαθητών (διαπρεπόντων μέχρι τώρα σε όλες τις σχετικές Ολυμπιάδες Πληροφορικής), αφαιρώντας την Πληροφορική και κυρίως τον δομημένο προγραμματισμό, δηλαδή την οργάνωση και δόμηση της σκέψης (αλγόριθμος), από το αναλυτικό πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ του λεγόμενου νέου Λυκείου.
Είναι οξύμωρο να μιλάνε οι όποιοι ιθύνοντες, προφανώς άσχετα πολιτικά υποκείμενα όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, για νέο Λύκειο με σκοπούς:
«α) Η παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών,
β) Η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων των μαθητών.
………………………………………………………………………………………………………………………………………….
θ) Η καλλιέργεια της ικανότητας κάθε ατόμου για κριτική προσέγγιση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και
ι) Η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.»
και να αφαιρούν το πιο σύγχρονο και διαρκώς ανανεωνόμενο γνωστικό αντικείμενο που βοηθά την προαγωγή την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, της δημιουργικότητας κλπ σε οποιοδήποτε γνωστικό τομέα και αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε εργασία της εποχής μας.
Αντί να βελτιώσουν την παρουσία του μαθήματος και να το προσαυξήσουν με βασικές αρχές ρομποτικής, το καταργούν καταργώντας και μια ολόκληρη κατεύθυνση την Τεχνολογική.
Είναι όντως αξιοπερίεργο αν όχι ευθέως ύποπτο, ποιά συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή την ανόητη(;) απόφαση.
Η Ελλάδα είναι ίσως η ευρωπαϊκή χώρα με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα της παραγωγής λογισμικού, οι έλληνες πληροφορικάριοι όλων των βαθμίδων γίνονται ανάρπαστοι στις αγορές εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, διαπρέπουν σε εταιρικό αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο εντός και εκτός Ευρώπης.
Εκτός και αν επικράτησαν και πάλι οι κυρίαρχες συντεχνιακές σκέψεις ότι η Πληροφορική πρέπει να είναι υποενότητα άλλου μαθήματος όπως συμβαίνει με τη Βιοχημεία που ξαναεξαφανίστηκε από το προσκήνιο κυριαρχούμενη από γενικό ορισμό Βιολογία παρά το ότι είναι δυο τελείως διαφορετικά, συγγενικά όμως αντικείμενα.
Και να μιλήσουμε για πιο «πεζά» πράγματα: ένα από τα ελάχιστα σωστά προγράμματα που σχεδίασε υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί, έστω και με προβλήματα, το Υπουργείο Παιδείας κλπ, είναι η Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας Α΄ και Β΄ επιπέδου κατανοώντας την ανάγκη χρήσης του, σε μεγάλο βαθμό, εξαίρετου λογισμικού που αναπτύχθηκε κυρίως από Έλληνες τεχνικούς και εκπαιδευτικούς σε όλα σχεδόν τα γνωστικά αντικείμενα σαν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας με δεδομένο ότι τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια της Πληροφορικής είναι απαραίτητα για όλες τις επιστήμες.
Αφαιρούν όμως από τους μαθητές την δυνατότητα να αναπτύξουν τέτοια εργαλεία, τέτοια προγράμματα στην ηλικία που αναπτύσσουν την κριτική σκέψη για να το κάνουν.
Για να κατανοήσουμε το πόσο αναχρονιστικό είναι το «νέο» Λύκειο αρκεί να θυμηθούμε ότι το 1995 – 96 το Υπουργείο Παιδείας κλπ είχε προκηρύξει και βραβεύσει διαγωνισμό ανάπτυξης λογισμικού από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Αυτό επαναλήφθηκε μέχρι το 2000. Ταυτόχρονα στα σχολεία μας διδάσκονταν και η Αστρονομία επίσης μια επιστήμη στην οποία οι Έλληνες μαθητές διαπρέπουν διεθνώς. «Κόπηκε» και αυτή από καιρό.
Εμφανώς οι «φωστήρες» του Υπουργείου που κανοναρχούν την διδασκαλία των Θρησκευτικών σαν κύριο μάθημα επί 2ωρο την Α΄ και Β΄ Λυκείου και 1ωρο την Γ΄ Λυκείου (χρήσιμα και αυτά οπωσδήποτε αλλά θα μπορούσε να κοπεί έστω 1 και 1 ώρα) έχουν ξεχάσει τη ρήση του Κοσμά του Αιτωλού «όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή» και προωθούν μέσα από τις αλόγιστες πράξεις τους την μείωση του εκπαιδευτικού δυναμικού που τους περίσσευε μετά τη «συγχώνευση» σχολικών μονάδων.
Και επειδή πάλι περίσσευαν εκπαιδευτικοί αποφάσισαν και την περικοπή της Μουσικής – καλλιτεχνικών και της Τεχνολογίας, την οποία ήδη είχαν εκμαυλίσει σε στείρα επιχειρηματικότητα. Άσχετο αν η Μουσική εξημερώνει τα ήθη.
Για να ολοκληρωθεί η εικόνα της μεθόδευσης αλλά και να επιβεβαιωθεί η άμετρη προχειρότητα (στην καλύτερη περίπτωση) ή η προφανής σκοπιμότητα υποβάθμισης των γενικών γνωστικών δεδομένων των νέων μας (ταιριαστό με τη λογική δημιουργίας κράτους – θερέτρου διακοπών και πληθυσμού παρόχου φτηνών υπηρεσιών) το συγκεριμμένο σχέδιο νόμου δόθηκε προς διαβούλευση στα μέσα των διακοπών (12 – 20/8) μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους.
Αιδώς Αργείοι.
Αντώνης Μαρκόπουλος
Βιοχημικός – Πληροφορικός,
Επιμορφωτής Α΄ επιπέδου ΤΠΕ
Η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος βρίσκεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός γενικού λυκείου στο οποίο το πρόγραμμα σπουδών θα παρέχει γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, ώστε ο απόφοιτος να έχει κατακτήσει την απαραίτητη συγκρότηση για περαιτέρω εξειδικευμένες επιστημονικές σπουδές ή επαγγελματική κατάρτιση. Στην κατεύθυνση αυτή και όσον αφορά το σχεδιασμό,νομίζω ότι, θετικά συνεισφέρουν: -η υποστήριξη όλων των μαθημάτων μέσα από την προσμέτρηση της επίδοσης του μαθητή σε όλες τις τάξεις -ο εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας ώστε να γίνει συνείδηση και γνώση το περιεχόμενο της ιδιότητας Έλληνας πολίτης- Ευρωπαίος πολίτης και να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα της συμβίωσής στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Πολιτείας.(Απαραίτητο εφόδιο για την εισαγωγή σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές).
Όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος όμως, νομίζω ότι, θα λειτουργήσουν αρνητικά: -η μη διάκριση των γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνονται στην ‘Πολιτική Παιδεία’ – ο μεγάλος αριθμός των διδακτικών ωρών για τα Αρχαία στην Γ΄τάξη, – η ‘εμμονική’ διδασκαλία των Θρησκευτικών με τον ίδιο τρόπο του ‘ξεκομμένου’ από τα άλλα μαθήματος επί 12 συναπτά έτη σχολείου, – η, με την ίδια ακριβώς παραπάνω λογική, εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας σε θέματα άλλα! εκτός των μαθημάτων που έτσι και αλλιώς διδάσκονται- ενώ τα σχολικά βιβλία προσφέρονται για διαθεματική προσέγγιση πολλών ενοτήτων- βάζοντας μαθητές και καθηγητές να ‘διεκπεραιώνουν’ υποχρεωτικά σε μια ήδη πλούσια ή και βαριά σχολική καθημερινότητα, -με αποτέλεσμα να μη χωρά στο πρόγραμμα ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, – να μειώνονται οι ώρες της Φυσικής Αγωγής και -να ‘συνωστίζονται’ σε ώρες ενισχυτικής και σε επίπεδο Δ/νσης το Σχέδιο, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά κλπ.
Κ. Αρβανιτόπουλε,
λαμβάνοντας υπόψη τους Σκοπούς του Γενικού Λυκείου (π.χ. παροχή γενικής παιδείας υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην ισόρροπη γνωστική συναισθηματική, πνευματική και σωματική ανάπτυξη όλων των μαθητών …) και της Δευτεροβάθμιας γενικότερα, καθώς και την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (30.10.2007) σχετικά με το ρολό του αθλητισμού στην παιδεία (2007/2086(INI), Επιτροπή πολιτισμού και Παιδείας), καταλαβαίνω ότι οι συντάκτες των προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν λαμβάνουν τίποτα από τα παραπάνω υπόψη στον σχεδιασμό τους ή πολύ απλά τους λείπουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες κατανόησης κείμενων.
Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του Νέου Γενικού Λυκείου όπως έγινε και με το γυμνάσιο, μειώθηκαν οι ώρες της Φυσικής Αγωγής στην Β’ Λυκείου (στο Γυμνάσιο αντίστοιχα της Β γυμνασίου). Έτσι αντί να αυξηθούν οι ώρες Φυσικής Αγωγής στην Γ Λυκείου (όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά πριν από μερικά χρόνια) ώστε το μάθημα να μην είναι πλέον μονόωρο, μειώθηκαν οι ώρες στην Β κάνοντας έτσι το μάθημα μονόωρο (με ότι αυτό συνεπάγεται) στις δυο μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, τις τάξεις δηλαδή που οι μαθητές έχουν την μεγαλύτερη ίσως ανάγκη για Φυσική Αγωγή.
Προκειμένου να αιτιολογήσω όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω σας παραθέτω αυτούσια κομμάτια από την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (30.10.2007) σχετικά με το ρολό του αθλητισμού στην παιδεία (2007/2086(INI), Επιτροπή πολιτισμού και Παιδείας) προς ενημέρωση σας:
« ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ»
Α.
λαμβάνοντας υπόψη ότι η φυσική αγωγή (ΦΑ) είναι το μόνο σχολικό μάθημα που στόχο έχει να προετοιμάσει τα παιδιά για έναν υγιή τρόπο ζωής και επικεντρώνεται στη συνολική τους σωματική και διανοητική ανάπτυξη, εμφυσώντας επίσης σημαντικές κοινωνικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αυτοπειθαρχία, η αλληλεγγύη, το πνεύμα ομαδικότητας, η ανεκτικότητα και το ευ αγωνίζεσθαι,
Β.
λαμβάνοντας υπόψη ότι το υπερβολικό βάρος που προκαλείται από την καθιστική ζωή και την ακατάλληλη δίαιτα, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε κακή υγεία και σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα και ασθένειες με ακριβές περιπλοκές, όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι, πλήττει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ, περιλαμβανομένου του 1/4 των παιδιών περίπου,
Γ.
λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχολική ΦΑ και ο αθλητισμός είναι από τα κυριότερα μέσα κοινωνικής ενσωμάτωσης, για ορισμένες όμως μειονότητες και θρησκευτικές κοινότητες, καθώς και για τα παιδιά με αναπηρία, η πλήρης συμμετοχή στη σωματική άσκηση πολύ συχνά δεν είναι εξασφαλισμένη και δημιουργεί πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα,
Θ.
λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η δημόσια υγεία και η προστασία των ανηλίκων αποτελούν προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι, για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αθλητισμό,
Ι.
λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αθλητισμός είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα καταπολέμησης του καπνίσματος, ιδιαίτερα σε νέους εφηβικής ηλικίας,
1.
Επιβεβαιώνει το θεμιτό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αθλητισμό, ιδιαίτερα δε στις κοινωνικές και πολιτιστικές του πτυχές, καθώς και τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές αξίες που μεταδίδει ο αθλητισμός όπως η αυτοπειθαρχία, η διερεύνηση των προσωπικών ορίων, η αλληλεγγύη, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός του αντιπάλου, η κοινωνική ένταξη, η καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, το ομαδικό πνεύμα, η
ανεκτικότητα, και το έντιμο παιγνίδι,
3.
τονίζει ότι στο πλαίσιο των πολυπολιτισμικών μας κοινωνιών, ο αθλητισμός πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο που πρέπει να χρησιμοποιείται στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση, και ότι τα αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία και παράλληλα συμβάλλει θετικά στη μαθησιακή διαδικασία και
4.
καλεί τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη της υγείας στο πλαίσιο των σχολικών και προσχολικών προγραμμάτων διδασκαλίας, προωθώντας μια σωματική δραστηριότητα ειδική για τη συγκεκριμένη ηλικία και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση των ομίλων και ενώσεων,
ώστε τα παιδιά να μπορούν, για παράδειγμα, να ξεκινήσουν τη σωματική
δραστηριότητα σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, προς όφελος της ανάπτυξης και της υγείας τους, προκειμένου να διασφαλισθεί στη ΦΑ καθεστώς σύμφωνο με το προφίλ του ιδρύματος και το αντίστοιχο επίπεδο σπουδών,
5.
επισημαίνει ότι ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση των αρνητικών για την υγεία τάσεων όπως η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία και αναφέρεται στο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο για την Υγεία τα Τρόφιμα και τη Διατροφή (Νοέμβριος 2006) που πραγματεύεται τα υγειονομικά και σωματικά χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων, το διαιτολόγιό τους και τα προβλήματα που απορρέουν από την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης,
***10.***
καλεί τα κράτη μέλη να καταστήσουν τη ΦΑ υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποδεχθούν την αρχή σύμφωνα με την οποία στο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εξασφαλίζονται τουλάχιστον τρία μαθήματα ΦΑ την εβδομάδα ενώ τα σχολεία πρέπει να ενθαρρύνονται να επεκτείνουν το ελάχιστο αυτό όριο όσο το δυνατόν περισσότερο,
11.
καλεί τα κράτη μέλη και τις αρμόδιες αρχές να προωθήσουν την επίγνωση του σώματος,και την ανάπτυξη της υγείας μέσω ενός υψηλότερου βαθμού ενσωμάτωσης μεταξύ αθλητισμού και θεωρητικών μαθημάτων,
19.
ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να εκσυγχρονίσουν και να βελτιώσουν τις πολιτικές τους στον τομέα της φυσικής αγωγής κυρίως ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των φυσικών και διανοητικών δραστηριοτήτων στα σχολεία, να επενδύσουν σε ποιοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι προσιτές σε όλους τους μαθητές οι σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και τα σχολικά
αθλητικά προγράμματα, να δοθεί δε ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες, εκτιμά ότι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη η υποστήριξη για ένα ευρύ φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων, ώστε κάθε μαθητής να έχει πραγματικές ευκαιρίες συμμετοχής σε διάφορα αθλήματα, καλεί τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την απαίτηση να αυξηθεί ο χρόνος της φυσικής αγωγής στα σχολεία, καλεί τα κράτη μέλη να προωθήσουν την νομική αναγνώριση των ιδρυμάτων και οργανώσεων που συμβάλλουν στην καλύτερη ενσωμάτωση των αθλητικών δραστηριοτήτων στην προσχολική και τη σχολική αγωγή τάσσεται υπέρ της παροχής κινήτρων στις αθλητικές λέσχες που έχουν συμφωνίες συνεργασίας με σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, και με άλλες κοινοτικές ή εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα δια βίου μάθησης,»
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω παρακαλώ πολύ να αποκαταστήσετε τις ώρες της Φυσικής Αγωγής στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γοροζίδης Γεώργιος,
ΠΕ 11, Μsc, Υποψήφιος Διδάκτορας
Έμαθα τυχαία για το Νέο Λύκειο,καθώς τα ΜΜΕ κρατούν το θέμα στα κλειδωμένα συρτάρια τους…Ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία…τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Ενα θέμα που ανακινήθηκε μέσα στο 15Αύγουστο. Διαβάζοντας το Νομοσχέδιο κατάλαβα γιατί. Αν ο κόσμος είχε ενημερωθεί για τα εγκλήματα που πάτε να διαπράξετε (για τα οποία θα ενημεερωθεί έτσι και αλλιώς από Σεπτέμβρη) καθώς και πολλοί από τους Βουλευτές που δε θα είναι στο Θερινό Τμήμα, το νομοσχέδιο δε θα περνούσε ούτε ως αστείο.
Το μέλλον της ΠΑΙΔΕΙΑΣ μας δε μπορεί να αποφασιστεί σε 7 ημέρες και από 50 Βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν καλά καλά ενημερωθεί για το περιεχόμενό του μέσσα στο 15αύγουστο. Με ένα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ θα καταστρέψουμε το Σύστημα Παιδείας; Αντί να γίνει ένας γόνιμος διάλογος;
Όσον αφορά στο περιεχόμενό του:
Εργάζομαι στην Ελεύθερη αγορά εργασίας ως Μηχανικός Δικτύων. Είχα ακούσει προ ημερών τον κ.Σαμαρά να λέει σε συνέντευξή του,ότι χρειαζόμαστε μηχανικούς Λογισμικού, Δικτύων για να εργαστουν στη ΝΟΚΙΑ που σκοπεύει να επενδύσει στη χώρα μας και σε άλλες επερχόμενες εταιρείες.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ!
Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΕ;
Βλέπω τα σχόλια των αρμοδίων σε που προσπαθούν να σας αποδείξουν το αυτονόητο. Δε θα σταθω εκει.Θα σταθώ μόνο, ότι σε περίοδο που τα πάντα είναι νεκρά, έχουν γίνει πάνω από 3000 σχόλια και πάρα πολλά από αυτά είναι ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ!Δε μπορούμε – δεν μας παιρνει πια για οπισθοδρόμηση, επειδή συντεχνιακά θα πρέπει να απολυθούν οι τάδε και όχι οι πιο παλιες συντεχνίες.
Εγω θα σταθώ στα Οικονομικά μεγέθη. Πιστεύω ειλικρινά ότι έχετε πειστεί για τη χρησιμότητα των μαθημάτων Πληροφορικης, το αυτονόητο. Και ότι κανένα σκοπό δεν είχατε να τα καταργήσετε αν δε σας ζητούσε η Τροικα τα κεφάλια κάποιων εκπαιδευτικών επι πινακι και εσείς αποφασίσατε ότι οι καθηγητές Πληροφορικής βολεύουν.Θα ήθελα να πω μόνο, ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμμαζεύουμε τα έξοδα…δεν τα διογκώνουμε. Αν Διογκωθούν τώρα τα υπόλοιπα μαθήματα εις βάρος των μαθημάτων Πληροφορικής, σε 1-2 χρόνια θα χρειαστεί να προσλάβετε εκπαιδευτικούς λόγω συνταξιοδοτήσεων, οι οποίες είναι ελάχιστες στον κλαδο της Πληροφορικής. Εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων απλά.
Θέλω να ελπίζω και πιστεύων ότι έστω και τελευταια στιγή το Υπουργείο θα σκεφτεί νηφάλια, θα αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς και δε θα υποπέσει στην παγίδα των συντεχνιακών πιέσεων.
Με τιμή,
Νικος Σ.
Ένα βασικό μειονέκτημα του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για το Λύκειο, θεωρώ πως είναι ο εξοστρακισμός της πληροφορικής.
Μετά από αρκετά χρόνια διδασκαλίας μαθημάτων αλγοριθμικής/προγραμματισμού στη δευτεροβάθμια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχω καταλήξει στα παρακάτω:
1) Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να γνωρίσει σε ικανοποιητικό βαθμό ένα βασικό πυλώνα της πληροφορικής που είναι η αλγοριθμική σκέψη. Αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με ένα μάθημα γενικής παιδείας στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου, όπου θα ανέβει ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση με το γυμνάσιο (όπως εξάλλου αυτό συμβαίνει και με άλλα βασικά γνωστικά αντικείμενα) καθώς οι μαθητές είναι πιο ώριμοι γι’ αυτό. Με αυτό τον τρόπο ανεξάρτητα από τις μετέπειτα επιλογές τους για σπουδές οι μαθητές θα έχουν γνωρίσει ένα θεμελιώδη τρόπο σκέψης που έχει εφαρμογή σχεδόν παντού. Επίσης θα μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα την πληροφορική ως επιστήμη και να αποφύγουν λανθασμένες επιλογές για το μέλλον τους.
2) Στην γ’ τάξη του λυκείου, ο μαθητής αφού θα έχει πλέον μια σαφή εικόνα του μαθήματος θα μπορεί να το επιλέξει για να εξεταστεί πανελλαδικά σε πιο ανεβασμένο επίπεδο για την πρόσβασή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (όπως γίνεται μέχρι τώρα). Είναι προφανές ότι το μάθημα θα πρέπει να έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για κάποιες σχολές ή τμήματα.
Αξιότιμοι κύριοι,
τα αναλυτικά προγράμματα και οι αναθέσεις μαθημάτων σε ειδικότητες θα έπρεπε να δοθούν στη διαβούλευση και να τύχουν σχολιασμού και παρατηρήσεων.
Τα μαθήματα και το περιεχόμενό τους μας είναι άγνωστα, παραμονές του νέου σχολικού έτους. Αναβαθμίστε την Παιδεία, μην την γυρνάτε Πίσω. Οι λαοί που θέλουν πραγματικά να είναι οι πολίτες τους ωφέλιμοι, αξιοπρεπείς και Άνθρωποι, δίνουν τη βάση στην Παιδεία!!! Με σχέδιο και όραμα, όχι βιαστικά και άναρχα!
Δώστε στην Παιδεία τη θέση που της αξίζει….
Μετά τιμής,
Κ.Π.
Τα ιταλικά και τα ισπανικά εκτός του Νέου Λύκείου…
Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα επιλογής στους μαθητές που επιθυμούν να διδαχθούν αυτές τις γλώσσες… Για ποιο λόγο στερούνται αυτής τους της επιλογής;
Αντί να αυξάνονται οι ώρες και οι επιλογές των μαθητών στις ξένες γλώσσες συμβαίνει το αντίθετο!
θα έπρεπε το εκπαιδευτικό μας σύστημα όχι μόνο να τους δίνει τη δυνατότητα να μαθαίνουν όσες περισσότερες ξένες γλώσσες επιθυμούν αλλά και να τις συνδέσουν με αντίστοιχα πιστοποιητικά εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσα από το ίδιο το σχολικό περιβάλλον.
Αξιότιμε Υπουργέ,
Διαβάζοντας το Άρθρο 2 του Κεφαλαίου A παρατήρησα την έλλειψη επαρκούς Πληροφορικής Παιδείας,
γεγονός ευθέως αντίθετο με τους σκοπούς του Γενικού Λυκείου όπως διατυπώνονται στο Άρθρο 1 – Παράγραφος 2
και συγκεκριμένα με το σκοπό που αναφέρεται στην Υποπαράγραφο θ.
Επιπλέον, τα 3 μαθήματα εκάστης Ομάδας Προσανατολισμού αποδεικνύονται ανεπαρκή σε αριθμό,
καθώς είτε περιορίζουν τις επιλογές των υποψηφίων ως προς τα Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης
ή αναγκάζουν τους υποψήφιους να εισέλθουν σε Σχολες ανεπαρκώς προετοιμασμένοι,
λόγω έλλειψης αντιστοίχων μαθημάτων όπως επί παραδείγματι αυτό της Πληροφορικής.
Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με το σκοπό του Γενικού Λυκείου που διατυπώνεται στο Άρθρο 1 – Παράγραφος 1.
Για να μη μακρηγορώ άλλο περί της αναγκαιότητας της Πληροφορικής,
παραθέτω την πρότασή μου για την ανανέωση του Άρθρου 2 (μόνο τις αλλαγές):
Παράγραφος 2 (Β’ Λυκείου):
Γενική Παιδεία:
1) Θρησκευτικά, μιας (1) ώρας
2) Πολιτική Παιδεία, τριών (3) ωρών
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών:
1) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τεσσάρων (4) ωρών
2) Λατινικά, τριών (3) ωρών
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών:
1) Μαθηματικά, τεσσάρων (4) ωρών
2) Φυσική, τριών (3) ωρών
Επιλογής:
1) Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων & Λειτουργικά Συστήματα, δύο (2) ωρών
2) Φιλοσοφία, δύο (2) ωρών
3) Ερευνητική Εργασία, δύο (2) ωρών
Επανέρχονται τα μαθήματα Επιλογής στα οποία μεταφέρονται η Φιλοσοφία και η Ερευνητική Εργασία,
με σκοπό τη διάθεση περισσότερων ωρών σε μαθήματα Προσανατολισμού,
καθώς και ένα μάθημα Πληροφορικής – επιλογής της Γ’ Λυκείου – στο πλαίσιο τις ενίσχυσης της Επιστήμης.
Παράγραφος 3 (Γ’ Λυκείου):
Γενική Παιδεία:
1) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τεσσάρων (4) ωρών
2) Τα Θρησκευτικά αντικαθίστανται από Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, δύο (2) ωρών.
Η Στατιστική είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού όπως κι η Γλώσσα.
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών:
1) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, οκτώ (8) ωρών
2) Λατινικά, έξι (6) ωρών
3) Ιστορία, τεσσάρων (4) ωρών
4) Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, έξι (6) ωρών
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών:
1) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών
2) Φυσική, επτά (7) ωρών
3) Χημεία, πέντε (5) ωρών
4) Βιολογία, τεσσάρων (4) ωρών
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών & Οικονομικών Σπουδών:
1) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών
2) Φυσική, επτά (7) ωρών
3) Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, τεσσάρων (4) ωρών
4) Οικονομία & Διοίκηση, πέντε (5) ωρών
Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού γίνονται 4, επαναφέρεται το μάθημα του Προγραμματισμού,
ενώ το μάθημα Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών μεταφέρεται στην 1η Ομάδα.
Έτσι η 1η Ομάδα έχει πρόσβαση στο 1ο Πεδίο, η 2η στο 2ο & 3ο και η 3η στο 2ο & 4ο.
Για την προσαρμογή των προαναφερθέντων Πεδίων έχω δημοσιεύσει σχετικό σχόλιο στο αντίστοιχο άρθρο.
Τέλος, οι συνολικές διδακτικές ώρες ανέρχονται στις 35 εβδομαδιαίως.
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και επλίζω να εισακουσθώ.
Με εκτίμηση,
Τηλέμαχος Ζωίδης
απόφοιτος Λυκείου, φοιτητής τμήματος Μαθηματικών και προβληματισμένος πολίτης
H ελάττωση κατά μία (1) των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας της Φυσικής στην Α΄ και Β΄ Λυκείου θα καταστήσει ανέφικτη την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης. Θεωρώ η κατανομή των ωρών διδασκαλίας τόσο στην Α΄ όσο και στην Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου να γίνει σύμφωνα με το σχήμα: 3 ώρες Φυσική, 2 ώρες Χημεία και 1 ώρα Βιολογία. Αυτό προκύπτειν από την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών όπου η διδακτέα ύλη της Φυσικής είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης της Βιολογίας. (Στην Α΄ τάξη κατά το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών 2012 – 13 προβλέπονται 27 ώρες για την Βιολογία και 70 διδακτικές ώρες για την Φυσική (υπερδιπλάσιες αυτών της Βιολογίας) και στην Β΄ τάξη προβλέπονται 26 ώρες για την Βιολογία και 52 διδακτικές ώρες για την Φυσική (διπλάσιες αυτών της Βιολογίας)).
Τέλος θεωρώ ότι και στη Γ΄ τάξη είναι αναγκαία η εισαγωγή μιας (1) ώρας Φυσικής στο 32 ωρών πρόγραμμα της.
Με τα μαθήματα Πληροφορικής οι μαθητές αποκτούν την ικανότητα να κατανοούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη χρήση της υπολογιστικής τεχνολογίας σε σημαντικές ανθρώπινες ασχολίες (όπως: η πληροφορία και η επεξεργασία της, η επικοινωνία, η ψυχαγωγία, οι νέες δυνατότητες προσέγγισης της γνώσης), δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις που ευνοούν μια παιδαγωγική και διδακτική μεθοδολογία επικεντρωμένη στο μαθητή, διευκολύνεται η διαφοροποίηση και εξατομίκευση των μαθησιακών ευκαιριών και, τέλος, οι μαθητές αποκτούν τις απαραίτητες κριτικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα τους εξασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση αλλά και δυνατότητες διά βίου μάθησης.
Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα στο Γενικό Λύκειο, θα πρέπει να υπάρχουν μαθήματα πληροφορικής γενικής παιδείας και στις τρεις τάξεις ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί και το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) τουλάχιστον ως εναλλακτική επιλογή με τη Χημεία στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.
Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός υποψηφίων από τη θετική κατεύθυνση είναι λίγο μεγαλύτερος από 10.000 μαθητές, ενώ από την τεχνολογική 2 είναι περίπου 39.000 μαθητές.
Αποτέλεσμα: Μεγάλος αριθμός φοιτητών στα τμήματα των Φυσικομαθηματικών σχολών, των Πολυτεχνείων και της Γεωπονικής εισέρχονται χωρίς να έχουν διδαχθεί και εξεταστεί τη Χημεία κατεύθυνσης.
* Με δεδομένα ότι:
Α. το γνωστικό υπόβαθρο καθορίζει τη δυνατότητα εξέλιξης και την ικανότητα ανταπόκρισης στις γνωστικές απαιτήσεις του αντικειμένου σπουδών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,
Β. Η Χημεία:
* είναι το κύριο αντικείμενο σπουδών σε πάνω από 30 τμήματα
( Χημικά τμήματα, Τμήματα Χημικών Μηχανικών, Γεωπονικές σχολές και Γεωργικά Πανεπιστήμια, Φαρμακευτική, Σχολές Τεχνολογίας Υλικών, Σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος, Σχολές Περιβάλλοντος, Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήματα Διαιτολογίας, Κλωστουφαντουργίας, Οινολογίας κ.ά)
* διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα στα πρώτα εξάμηνα 162 σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
* και είναι απολύτως αναγκαία για την κατανόηση και άλλων επιστημών, όπως η Βιολογία, η Βιοχημεία κ.ά.,
η εισαγωγή φοιτητών που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Χημείας έχει υποβαθμίσει το επίπεδο και έχει προκαλέσει σοβαρότατες δυσχέρειες στην λειτουργία όλων αυτών των σχολών.
Eκτιμώ ότι είναι απολύτως ορθή η απόφαση του Υπουργείου να δώσει έμφαση στη Χημεία και ορίσει ως Πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις σχολές / τμήματα της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης το μάθημα της Χημείας.
Το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον μπορεί να υπάρξει ως μάθημα επιλογής(που θα διδάσκεται μόνο απο καθηγητές ΠΕ19-πληροφορικής) το οποίο θα είναι υποχρεωτικό στους μαθητές που θα επιλέξουν ΑΕΙ και ΤΕΙ πληροφορικής και θα εξετάζονται σε αυτό επιπλέον από τα 4 βασικά μαθήματα.
Το υπουργείο σωστά επέλεξε την εισαγωγή της πληροφορικής ως μάθημα στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο με ιδιαίτερα αυξημένες ώρες σε αυτό (2 ώρες για κάθε τάξη του Γυμνασίου), γιατί είναι απαραίτητη γνώση της χρήσης του υπολογιστή για όλες τις κατευθύνσεις ( μάθημα γενικής παιδείας) όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Φυσική Αγωγή. Ακολουθώντας όμως την λογική των συναδέρφων της Πληροφορικής στα αθλήματα θα έπρεπε να εξετάζονται όλοι οι μαθητές και το ΑΕΠΠ θα έπρεπε να είναι εξεταζόμενο μάθημα στη θεωρητική κατεύθυνση.
Επιπροσθέτως, στην Β΄ Λυκείου στα μαθήματα προσανατολισμού της θετικής κατεύθυνσης προτείνω οι μαθητές να διδάσκονται 2 ώρες Φυσική και 1 ώρα Χημεία, γιατί η μονομερής έμφαση στη Φυσική δεν υποστηρίζει επαρκώς το γνωστικό επίπεδο των μαθητών που θα κληθούν να παρακολουθήσουν τη Χημεία θετικής κατεύθυνσης στην Γ΄ Λυκείου.
Με λύπη διαπιστώνω ότι η διαβούλευση έχει μετατραπεί σε αρένα όπου επικρατεί η συντεχνιακή λογική «βγάλε αυτό και βάλε αυτό». Αναγνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα η διάρθρωση του οδηγού σπουδών που όμως λύνεται αν γνωρίζουμε τι θέλουμε.
Κατ’ αρχήν απαιτείται ικανός αριθμός ωρών φιλολογικών μαθημάτων για να καλύψουν το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί στα παιδιά, στο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας. Όσοι είστε γονείς καταλαβαίνετε τι εννοώ, καθώς στο δημοτικό με τα περιβόητα τετράδια εργασιών όπου επικρατει η λογική της αντιστοίχισης – συμπλήρωσης κενών και σε συνδυασμό με το φτωχό λεξιλόγιο του fb και των SMS η κατάσταση να είναι τραγική στην έκφραση και στην παραγωγή του γραπτού λόγου (κατά γενική ομολογία των φιλολόγων!!!).
Φυσική,χημεία και ιστορία να διδάσκονται από τους κατάλληλες ειδικότητες και όχι από βιολόγους, γεωλόγους, γερμανικής φιλολογίας κ.λ.π. με ότι συνεπάγεται αυτό…
Επίσης είναι αδιανόητο να μην υπάρχει υπόβαθρο σπουδών π.χ. στη Χημεία και όταν κάποιος εισάγεται σε τμήματα όπου είναι προαπαιτούμενα αυτά τα μαθήματα να αδυνατεί να συνεχίσει τις σπουδές και να αποφοιτούν τελικά λιγότεροι από το 1/3.
Αναφορικά με τη βαθμολόγηση των μαθητών η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να θυσιάζεται η αντικειμενικότητα στο βωμό της λογικής «να βοηθήσουμε τα καημένα τα παιδιά». Ίσα-ίσα βοήθεια τους προσφέρεται μέσα από την αλήθεια και όχι από την αυταπάτη του παραπάνω βαθμού.
Πόσοι αριστούχοι, αλήθεια, δεν έπιασαν ούτε 10.000 μόρια στις εξετάσεις;
Ένα χρήσιμο μάθημα «ζωής» θα ήταν να διδάσκεται η διαχείριση του stress. Το πώς να διαχειρίζονται το άγχος, το θυμό τους, το χρόνο τους και κυρίως τις εξετάσεις θα είναι ότι καλύτερο έχουν μάθει στη ζωή τους…
Επιπλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αν ο καθένας μας δεν κάνει την αυτοκριτική του και δεν αποφασίσει να κάνει σωστά τη δουλειά του (λειτούργημα στην προκειμένη περίπτωση)τίποτα δεν θα προχωρήσει.
Αν δεν διδάξουμε στα παιδιά τις αξίες της ζωής και όχι τον «ωχαδερφισμό» είμαστε καταδικασμένοι.
Να μην ξεχνάμε όμως ότι και αυτά τα λίγα που έμειναν όρθια οφείλονται στο φιλότιμο και το μεράκι εκπαιδευτικών (λίγοι ή πολλοί;) που αντιστέκονται στην ισοπεδωτική λογική του «για αυτά που παίρνουμε πολλά κάνουμε!!!).
Τέλος είμαι υπέρ της τίμιας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών γιατί πρέπει να πάψει αυτός που δίνει τη ζωή του στην έδρα να εξισώνεται με αυτόν που κοροιδεύει και στο τέλος να χαλάει ο καλός.
ΦΥΣΙΚΟΣ-ΓΟΝΙΟΣ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
1. Το μάθημα της Αστρονομίας ως μάθημα επιλογής στην Β΄Λυκείου δεν πρέπει να καταργηθεί διότι:
α. Ενώνει τις Φυσικές Επιστήμες κάτω από μία ομπρέλλα.
β. Ωθεί τους μαθητές να εξελίσσουν και να διευρύνουν προγενέστερες γνώσεις.
γ. Δυνητικά αποτελεί μάθημα βάσης για την εκπόνηση αρκετών συνθετικών εργασιών.
2. Για το μάθημα της Φυσικής στην Α΄Λυκείου.
Από την στιγμή που η διάρθρωση της ύλης της Φυσικής στις τρεις τάξεις του Λυκείου παραμένει ως έχει, οι 3 ώρες διαδασκαλίας της Φυσικής στην Α΄Λυκείου που προβλέπει το μέχρι σήμερα ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα είναι απαραίτητες και δεν πρέπει να μειωθούν, για λόγους κατανόησης και αφομοίωσης των εννοιών που απαιτούνται για την περίπτωση που ένας μαθητής επιλέξει να εξετασθεί στην Φυσική στις πανελλήνιες εξετάσεις.
3. Για το μάθημα της Πληροφορικής.
Το μάθημα της πληροφορικής είναι ένα μάθημα που δεν πρέπει να καταργηθεί διότι είναι χρήσιμο όχι μόνο για όσους μαθητές θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό στο μέλλον αλλά και για όλους τους μαθητές γιατί βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής, αναλυτικής και δημιουργικής σκέψης.
-Πέραν όμως από το μάθημα ΑΕΠΠ της Γ΄Λυκείου απουσιάζουν και οι εφαρμογές Η/Υ
-Μήπως οι γνώσεις που πιστοποιούνται από ECDL θα έπρεπε να παρέχονται στα σχολεία;
Αξιότιμοι Κύριοι,
Το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ χρειάζεται να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των παιδιών, να καλλιεργεί τη σκέψη τους και τις δυνατότητές τους, να τους δίνει νέα πεδία μάθησης και σύγχρονες δεξιότητες.
Πρέπει να εισαχθεί η εκμάθηση της Πληροφορικής ως επιστήμη γιατί είναι μια επιστήμη που ελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών, ενισχύει την κριτική και δημιουργική σκέψη, αναδεικνύει τη δημιουργικότητα των παιδιών, τα βοηθάει να καταλάβουν εκ των έσω τις σύγχρονες τεχνολογίες και επιπλέον δεν έχει κανένα προαπαιτούμενο και είναι δυνατόν να την παρακολουθήσεων μαθητές με διαφορετικό υπόβαθρο.
Κύριοι,
έχοντας δει την χαρά ενός μαθητή που επιλύει κάποιο πρόβλημα μέσω αλγορίθμων, έχοντας δει τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών στην προσπάθεια να λύσουν ασκήσεις στην αλγοριθμική και έχοντας ακούσει μαθητές να αναλύουν τις σκέψεις τους προκειμένου να λύσουν τις ασκήσεις τους, σας καλώ να ΕΙΣΑΓΕΤΕ την ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Αλγόριθμοι) στο Νέο ΛΥΚΕΙΟ, γιατί αυτό το μάθημα δίνει σημαντικά εφόδια στους νέους μας.
Μετά τιμής,
Κ.Π.
Κύριε Υπουργέ
Στο σχέδιο νόμου για το λύκειο «εξαφανίζεται» το μάθημα της πληροφορικής στα γενικά λύκεια και υποβαθμίζεται στα τεχνολογικά λύκεια. Αυτό μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί αν αναλογιστεί κάποιος ότι σχεδιάζουμε το «νέο ψηφιακό σχολείο». Επειδή όμως κανείς, όσο ψηλά και αν είναι (σήμερα), δεν μπορεί να παίζει, όχι με την επαγγελματική σταδιοδρομία μερικών χιλιάδων εκπαιδευτικών πληροφορικής, αλλά κυρίως με την ανάπτυξη της χώρας και με τις ζωές της επόμενης γενιάς, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε–τονίσουμε μέσα σε λίγες σειρές τα παρακάτω:
Η σχεδίαση ενός νέου εκπαιδευτικού συστήματος μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους όταν αυτή εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, δηλαδή την μάθηση και την καλλιέργεια του ανθρώπου. Για να πετύχει αυτός ο στόχος είναι αναγκαία η γνώση πολλών διαφορετικών τομέων-επιστημών που οι λιγοστοί σύμβουλοί σας είναι λογικό ότι δεν μπορούν να έχουν. Αυτό το κενό καλείται να συμπληρώσει η επαφή με τους διάφορους επιστημονικούς φορείς αλλά και με τους πολίτες μέσω της δημόσιας διαβούλευσης. Αρκεί βέβαια οι επιθυμίες τους (όταν είναι καθολικές και σωστές) να γίνονται σεβαστές.
Κύριε Υπουργέ
Οι συντάκτες αυτού του νομοσχεδίου έχουν άγνοια του χώρου των Νέων Τεχνολογιών. Διαφορετικά δε θα «διέγραφαν» από τη λυκειακή εκπαίδευση την πλέον αναπτυσσόμενη επιστήμη σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται ότι, ίσως λόγω έλλειψης γνώσεων, η ΕΠΙΣΤΗΜΗ της πληροφορικής ταυτίζεται στο μυαλό τους με τη γνώση δεξιοτήτων χειρισμού του υπολογιστή. Όμως η πληροφορική ΔΕΝ είναι η γνώση χειρισμού υπολογιστή, όπως η γνώση χειρισμού του τηλεσκοπίου δεν σε καθιστά αστρονόμο, η γνώση χειρισμού των διακοπτών ρεύματος δε σε κάνει φυσικό, η γνώση χρήσης των απορρυπαντικών δε σε κάνει χημικό, κοκ. Είναι λοιπόν φανερό ότι ο υπολογιστής είναι απλώς το εργαλείο της επιστήμης της πληροφορικής.
Το πόσο σημαντική είναι η επιστήμη το θεωρούμε αυτονόητο αλλά, αφού οι σύμβουλοί σας έχουν διαφορετική γνώμη, είμαστε αναγκασμένοι να επιχειρηματολογήσουμε και για τα αυτονόητα. Το γεγονός ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες σήμερα (όπως για παράδειγμα και η σύνταξη του σχεδίου νόμου για το Λύκειο ή η δημόσια διαβούλευση) γίνονται μέσω υπολογιστή αποδεικνύει την αναγκαιότητα χρήσης αυτού του εργαλείου. Κανείς όμως δε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ευκολίες αυτές αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που σπούδασαν πληροφορική και προγραμματίζουν τους υπολογιστές. Το συμπέρασμα είναι ότι αφού ο υπολογιστής είναι απολύτως αναγκαίος σε όλο τον κόσμο, το ίδιο αναγκαίοι είναι και οι άνθρωποι που τον προγραμματίζουν.
Παρακαλώ προσθέστε σε αυτό το συλλογισμό ότι όλες οι επιστήμες έχουν αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και πάλι της άνθισης της επιστήμης της πληροφορικής. Μη ξεχνάτε ακόμη ότι τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα, ακόμα και τα πλυντήρια ρούχων κρύβουν μέσα τους έναν υπολογιστή ο οποίος πρέπει να προγραμματιστεί για να λειτουργεί με σωστό τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που για παράδειγμα η Αγγλία, αλλά και άλλες χώρες, εγκαταλείπουν στο σχολείο την εκμάθηση γνώσεων χειρισμού Η/Υ και την αντικαθιστούν με γνώσεις προγραμματισμού.
Κύριε Υπουργέ
Νομίζουμε ότι είναι πλέον ολοφάνερο ότι κανείς δε μπορεί να ζήσει στο σύγχρονο κόσμο χωρίς την άμεση ή έμμεση επαφή με τον υπολογιστή. Αυτό το γνωρίσουν όλες οι χώρες και για αυτό το λόγο έχουν ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ στην ανάπτυξη της επιστήμης της πληροφορικής μέσα από την παρεχόμενη παιδεία. Εμείς σαν χώρα είχαμε υποβαθμισμένη την πληροφορική και αντί να την αναβαθμίσουμε, την «εξαφανίζουμε». Ταυτόχρονα «εξαφανίζουμε» το μέλλον της χώρας αφού η ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να στηριχθεί στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Βλέπετε κ. Υπουργέ η επιστήμη αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας βιομηχανίας μόνο με την εκπαίδευση ανθρώπινων μυαλών, σε αντίθεση με όλες τις άλλες επιστήμες που χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό.
Κύριε Υπουργέ
• Μέσα σε λίγες σειρές προσπαθήσαμε να τονίσουμε τη σημασία της επιστήμης της πληροφορικής (αν και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να επιχειρηματολογούμε γράφοντας ολόκληρα βιβλία). Η λογική λοιπόν επιτάσσει να αναβαθμίσετε το μάθημα της πληροφορικής και να του δώσετε τουλάχιστον την ίδια θέση με τα μαθήματα των θετικών επιστημών.
• Οι πολίτες (αν και έχουν λιγότερες γνώσεις από τους συμβούλους σας) αντιλαμβάνονται τη σημασία της πληροφορικής και για το λόγο αυτό την επέλεξαν, σε πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου σας, σαν το τέταρτο (4ο) πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά τους.
• Οι μαθητές αγαπούν την πληροφορική και έχουν στις πρώτες τους προτιμήσεις τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα όταν υποβάλουν το μηχανογραφικό τους.
• Η χώρα έχει ανάγκη την ώθηση που μπορεί να δώσει η επιστήμη της πληροφορικής για να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει.
Ελπίζουμε κ. Υπουργέ να έχετε τη διορατικότητα να τα δείτε όλα αυτά και το θάρρος να διορθώσετε το λάθος των συμβούλων σας ώστε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του τόπου.
Με τιμή
Το ΔΣ του
Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δράμας
Προτείνεται στην Α τάξη ΓΕΛ η επαναφορά του μαθήματος του ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) σαν μάθημα επιλογής 2 ώρες.
Γιατί:
– Για την υλοποίηση των σκοπών του ΓΕΛ – Αρθρο 1 στο παρόν σχέδιο νόμου
– Υπάρχει το αντίστοιχο μάθημα στην Α τάξη ΕΠΑΛ – άρθρο 9 στο παρόν σχέδιο νόμου.
– Γιατί υπήρχε σαν μάθημα μέχρι πριν από 2 χρόνια (Α τάξη 2ο τετράμηνο)
– Υλοποιείται από όλους τους εκπαιδευτικούς με την κατάλληλη επιμόρφωση
– Η σημασία του είναι καθοριστική για την ηλικία των 15-16 ετών.
– Υλοποιείται με ευχάριστό και δημιουργικό τρόπο και είναι πολύ χρήσιμο για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των εφήβων (αυτογνωσία-λήψη απόφασης-πληροφόρηση)
– υπάρχουν οι απαραίτητες δομές – ΚΕΣΥΠ – που θα το υποστηρίξουν.
Τσίντζος Πέτρος
Υπευθυνος ΚΕΣΥΠ Θέρμης
Στην Α΄ τάξη πρέπει να μπεί εντός της τυπικής διαδικασίας το Γραμμικό σχέδιο αφού είναι μία διαδεδομένη «γλώσσα επικοινωνίας» και εξετάζεται σε πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το νέο πρόγραμμα ακολουθεί την τάση να διδάσκονται οι μαθητές του λυκείου λίγα αντικείμενα αλλά με πάρα πολλές λεπτομέρειες. 11 ώρες την εβδομάδα αρχαία; 6 ώρες φυσική και άλλες τόσες χημεία; Θαυμάζω την Ε.Ε.Χ. που μου έστειλε διαμαρτυρία για την υποβάθμιση της Χημείας στο Νέο Λύκειο!!! (ευχαριστώ συνάδελφοι, αλλά κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να διδάσκεται ΜΟΝΟ χημεία για να είστε ευχαριστημένοι);
Πιστεύω ότι η λογική του Νέου Λυκείου θα έπρεπε να εφαρμόζεται στο Νέο Γυμνάσιο. ΚΑΘΕ Έλληνας πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές έννοιες των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, να χειρίζεται άρτια την Ελληνική Γλώσσα και να ξέρει καλά Αγγλικά και Η/Υ που του ζητούνται σε κάθε προκύρηξη ή αγγελία ευρέσεως εργασίας. ΚΑΘΕ Έλληνας πολίτης όμως, ιθαγενής ή υπήκοος, χριστιανός ή όχι, χωρίς διακρίσεις ως προς τη βάση προαγωγής ή απόλυσης ή τα μόρια εισαγωγής στην Τ.Ε. Φτάνει πια αυτή η γελοία ιστορία με τους συντοπίτες μουσουλμάνους της Θράκης (ΤΟΥΡΚΟΙ είμαστε δάσκαλε!). Απόφοιτοι λυκείου που δεν ξέρουν να πουν «καλημέρα» και μεταφράζουν στην τουρκική ο ένας στον άλλο για να καταλάβουν όλοι μαζί τα μισά και αν… Πλήρης αποτυχία συνδυασμού Παιδείας αλλά και Εξωτερικής Πολιτικής… Το «κομμένο χέρι της Τουρκίας» πάει από το κακό στο χειρότερο… ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!
Να βάλω ένα ερωτηματικό ως προς τη Γεωλογία και την Αστρονομία; Αν θεωρούνται δύσκολα θέματα για το Γυμνάσιο, μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν έστω ως μαθήματα επιλογής στο Λύκειο;
Πριν χρόνια υπήρχαν οι δέσμες. Ίσως το πιο πετυχημένο και μακρόβιο σύστημα παιδείας στην Ελλάδα. Όντως κορέστηκε, κυρίως από τα φροντιστηριακά βοηθήματα και τις ανόητες, αντιπαιδαγωγικές και εγωιστικές κόντρες συναδέλφων φροντιστών αλλά και κάποιων διορισμένων ιδιαιτεράδων για το ποιος θα εκθέσει τον άλλο βάζοντας τα πιο δύσκολα, ιδιότροπα και κυρίως άνευ λογικής και παιδαγωγικού στόχου θέματα. Κατακριτέα η εκάστοτε επιτροπή εξετάσεων που μπήκε σε αυτή τη λογική και έφτασε το επίπεδο των θεμάτων σε παράλογη δυσκολία. Μια και θα απολύσετε χιλιάδες συναδέλφους, γιατί δεν ξεκινάτε από αυτούς που διαμαρτύρονται για την αύξηση ωραρίου από 21 σε 23 ώρες και 2 το μεσημέρι με 10 το βράδυ κάνουν ιδιαίτερα με 30 ευρώ την ώρα στους μαθητές που θα βαθμολογήσουν για να βγει ο Μ.Ο. που θα μετρήσει για την εισαγωγή στην Τ.Ε.; Οριστική απόλυση χωρίς επιστροφή!!! Μήπως και συμμαζευτούμε λίγο…
Τότε υπήρχε στην 4η δέσμη η κοινωνιολογία, τώρα οι κοινωνιολόγοι είναι άνευ αντικειμένου. Μετά γίναμε λάτρεις των οικονομικών και μπουκώσαμε τους μαθητές με ΑΟΔΕ, ΑΟΘ κ.ά. Τώρα ΤΕΛΟΣ. Την ασπάζομαι τη λογική. Εξειδικευμένα αντικείμενα, ακατανόητα, περιττά ίσως, ας το κρίνουν οι πιο ειδικοί… Με τους συναδέλφους τι θα γίνει;
Αγγλικά και Η/Υ;;; Εδώ σας χρειάζεται κεραυνός να συνέλθετε. Δηλαδή πού ζείτε συνάδελφοι; 5 εφόδια πρέπει να έχει ο κάθε σύγχρονος Έλληνας: πτυχίο Α.Ε.Ι. (δώστε τέλος και στην ανοησία των Α.Τ.Ε.Ι., επιτέλους ας αντιμετωπιζόμαστε με βάση των αξία μας σε αυτή τη χώρα), Μ.Δ.Ε. (τουλάχιστον ένα, κάποιοι τα κάνουν συλλογή όπως εμείς οι μεγαλύτεροι μαζεύαμε γραμματόσημα), πολύ καλή γνώση Αγγλικών, πολύ καλή γνώση Η/Υ και… τουλάχιστον 3 παιδιά (μήπως παραέγινε το αστείο με τους πολύτεκνους;;;)
Ελλάδα: από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία, από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε καρδιαγγειακά νοσήματα και εσείς μειώνετε τη Φυσική Αγωγή. Όταν στην Ολλανδία, για παράδειγμα, μαθαίνουν κολύμβηση και ιππασία ατο σχολείο; Φυσικά δε συζητάμε για τέτοια πράγματα. Αυτά είναι για τους ευρωπαίους (και μεις είμαστε νομίζω…). Φυσική Αγωγή με στοιχεία Διατροφολογίας καθημερινά συνάδελφοι. Θέλουμε έξυπνα, μορφωμένα και ΥΓΕΙΗ παιδιά.
Πολιτική Παιδεία με διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία, Οικονομία & Διοίκηση, Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών: δηλαδή τα φέραμε όλα πίσω ή κάνω λάθος;
Θα μου επιτρέψετε ένα πολιτικό σχόλιο: πραγματικά εκπλήσσομαι σε κάθε μεταρρύθμιση: αγροφύλακες, κατάργηση δημοτικής αστυνομίας, εκπαιδευτικό σύστημα. Πάντα φρέσκιες ιδέες. Εύγε! ΔΕΣΜΕΣ με άλλο όνομα συνάδελφοι. Άποψή μου: διαγράψτε όλα τα προηγούμενα μαθήματα. Ανήκουν στο παρελθόν. Εκεί όπου εξοβελίστηκαν από τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.
Συμφωνώ με την προσπάθεια αποδέσμευσης του λυκείου από την Τ.Ε. Και αυτό θα γίνει με την προσμέτρηση του βαθμού που θα βάλει ο κάθε συνάδελφος στα προφορικά και γραπτά που βαθμολογεί με βάση συγγένειες, φιλίες, γνωριμίες, συμφέροντα, συμπάθειες και άλλα απολύτως κατανοητά ανθρώπινα πάθη;;; Εύχομαι να προλαβαίνετε να το ξανασκεφτείτε…
Σας ευχαριστώ. Η δημόσια διαβούλευση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοκρατία που τόσο έχουμε ανάγκη. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας να διορθώσετε έστω και κάποια πράγματα σε αυτό το χάος.
Κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής από το Γενικό Λύκειο επιστρέφει το πρόγραμμα σπουδών στα χρόνια που ήμασταν μαθητές , εμείς οι παλαιότεροι δάσκαλοι (παλαιότεροι σημαίνει διορισμένοι προ ΑΣΕΠ, και όταν δεν υπήρχαν πτυχιούχοι από τμήματα Πληροφορικής). Ακυρώνει τον αγώνα μας και τις εργατοώρες που διαθέσαμε όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίξουμε το μάθημα στο Γενικό Λύκειο , τις άπειρες ώρες εκτός ωραρίου εργασίας που οι περισσότεροι έχουμε διαθέσει για να συντηρήσουμε ή να εγκαταστήσουμε μηχανήματα και λογισμικό . Ιδιαίτερα η κατάργηση της ΑΕΠΠ (Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ) από την Γ΄ Λυκείου αποτελεί ιδιαίτερο θέμα γιατί οδηγεί , τους μελλοντικούς φοιτητές των τμημάτων Πληροφορικής αλλά και πολλών άλλων τμημάτων Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι, σε αδυναμία αντιμετώπισης των μαθημάτων Προγραμματισμού .
Η δική μου πρόταση όσον αφορά την Πληροφορική για το Γενικό Λύκειο είναι :
1. Στην Α΄ Λυκείου να υπάρχει το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής (2 ώρες) ως εργαστηριακό μάθημα, να είναι μάθημα που να επιλέγεται από τον μαθητή , γραπτά εξεταζόμενο και να υπολογίζεται στον μέσο όρο βαθμολογίας προαγωγής από την Α΄ Λυκείου.
2. Στην Β΄ Λυκείου να υπάρχει το εργαστηριακό μάθημα Πληροφορική που να συνδυάζει θέματα της Επιστήμης των υπολογιστών και της Πληροφορικής το οποίο να είναι υποχρεωτικό (2 ωρών Γενικής Παιδείας) και μετρήσιμο στον μέσο όρο βαθμολογίας.
3. Στην Γ΄ Λυκείου να υπάρχει 6ωρο μάθημα Πληροφορικής για τους μαθητές που θέλουν να επιλέξουν τμήματα Πληροφορικής και επιλέγουν την Ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών /Τεχνολογικών σπουδών. Να έχει βαρύτητα για το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης και να πραγματεύεται θέματα που αφορούν την αλγοριθμική και τον προγραμματισμό .
Σας ευχαριστώ .
Μπεγέτη Αναστασία
Καθηγήτρια Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Να δούμε λίγο και το θέμα των αναθέσεων μαθημάτων.
Θέλουμε ένα καταξιωμένο και επιστημονικά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό οπότε πρέπει να διορθωθούν παραλήψεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα φυσικοί ραδιοηλεκτρολόγοι (ΠΕ12.10), πτυχιούχοι φυσικοί με μεταπτυχιακό, να μην έχουν Α΄ανάθεση την φυσική σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες όπως οι χημικοί μηχανικοί που έχουν την χημεία!
Το μάθημα της Πληροφορικής είναι εντελώς απαραίτητο στο Νέο Λύκειο. Η γνώση των αλγοριθμικών διαδικασιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για εισαγωγή σε τμήματα Πληροφορικής αλλά και σε τμήματα που στο πρόγραμμα σπουδών τους περιέχουν μαθήματα αλγοριθμικής σκέψης όπως π.χ. τμήματα Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών, Μαθηματικών και άλλων. Όπως είναι λάθος ο φοιτητής Γεωπονίας να έχει διδαχτεί ελάχιστη Χημεία, άλλο τόσο είναι λάθος ο φοιτητής αυτών των σχολών να έχει διδαχτεί Πληροφορική μόνο σε επίπεδο χειρισμού. Προτείνω να παραμείνει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα η Πληροφορική με απαραίτητη την εισαγωγική διδασκαλία του μαθήματος στην Β’ Λυκείου για την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και επικαιροποίηση των γνώσεων Πληροφορικής και Τεχνολογίας ως μάθημα Γενικής Παιδείας στην Β’ Λυκείου ή στην Α’ Λυκείου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ
19 Αυγούστου 2013, 16:41 | ZOSIMOS Μόνιμος ΣύνδεσμοςΑπάντηση στο
Μου προκαλεί εντύπωση ο μεγάλος συντονισμός όλων αυτών των ονομάτων που εμφανίζονται στην υποτιθέμενη ανοικτή επιστολή την οποία υπογράφουν 95 ονόματα τα περισσότερα καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Καταγγέλλω ως ύποπτη αυτή την επιστολή και θα ενημερώσω όλους αυτούς που υποτίθεται ότι την υπέγραψαν. Το σχετικό link : http://www.ipetitions.com/petition/informatics/signatures δεν αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή , απλά αναγράφονται τα μέλη ενός blog που έντεχνα κάποιος «κύριος» οικειοποιήθηκε για να προκαλέσει εντυπώσεις.
Θα ήθελα πάντως να ενημερώσω τον «κύριο» αυτό ότι δεν τρώμε κουτόχορτο και ότι με τις μεθοδεύσεις αυτές δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τις οργανικές θέσεις των πληροφορικάριων στα σχολεία. Το χειρότερο είναι μάλιστα πως γίνεται αήθη επίθεση στη επιστήμη της Χημείας με το σκεπτικό πως δεν χρειάζεται στους υποψηφίους φοιτητές των τμημάτων πληροφορικής και πολυτεχνικών σχολών!
Αλήθεια πόσα χρόνια ζωής μετράει η καταπληκτική επιστήμη της πληροφορικής σε σχέση με αυτή της Χημείας ;
Οι χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ) που αναφέρονται ,με τεράστια παράδοση στην Χημεία και τεράστια οφέλη από αυτή, μήπως έχουν καταργήσει το μάθημα της Χημείας προς όφελος της πληροφορικής;Ποιος σοβαρός επιστήμονας υπογράφει το να μην διδάσκεται και να μην εξετάζεται το μάθημα της Χημείας ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στις πολυτεχνικές σχολές όπου ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος σπουδών περιέχει μαθήματα σχετικά με την Χημεία;
Γνωρίζει ο «κύριος» αυτός πως απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών όπως οι χημικοί μηχανικοί μπορούν να διδάξουν ως πρώτη και δεύτερη ανάθεση το μάθημα της Χημείας στα σχολεία;
Μπορεί κάποιος να μάθει στους «υπογράφοντες» πως χωρίς την Χημεία και την εξέλιξη των ημιαγωγών και των τεχνικών χημικής χάραξης των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων δεν θα υπήρχε ηλεκτρονικός υπολογιστής ούτε οθόνη άρα ούτε και η εφαρμοσμένη πληροφορική και ίσως ούτε αυτοί που «υπογράφουν» ως καθηγητές. Τους είναι αδιάφορο πως προέκυψαν οι υπολογιστικές μηχανές ως hardware ή μήπως τους ενδιαφέρει μόνο ο χειρισμός τους ή η θεωρία της πληροφορικής;
Ο καινούργιος όρος «αλγοριθμική σκέψη» που αποδίδει την εικονικότητα ας συγκριθεί με τον όρο «χημική σκέψη» που είναι η πραγματικότητα , διότι ποιος μπορεί ν’ αμφισβητήσει τη χρησιμότητα στη νεολαία μας , του μαθήματος μιας επιστήμης που υπάρχει ολόγυρά μας : τρόφιμα, φάρμακα , καύσιμα , ενδύματα, χρώματα, περιβάλλον και ρύπανση, βιοχημεία , βιοτεχνολογία και τόσα άλλα που βασίζονται στη χημική σκέψη κι ελέγχονται από τη Χημεία.
Με ποιο απύθμενο θράσος μπορεί κάποιος να στερήσει από τη νεολαία μας αυτές τις υπέροχες γνώσεις της Χημείας, γιατί όπως είχε πει κάποτε ο σπουδαίος νομπελίστας χημικός Linus Pauling :«Η Χημεία είναι θαυμάσια . Αισθάνομαι λύπη για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτα για την Χημεία , τους λείπει ένα σημαντικό μέρος της ζωής, μια σημαντική πηγή ευτυχίας, η ικανοποίηση μιας πνευματικής περιέργειας»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
—————————————————————————————–
ZOSIMOS Ή ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ…..
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΙ 95 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ. ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΦΥΓΕΙ Η ΚΑΘΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΝΤΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. ΔΕ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…ΤΑ 3000+ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ, ΑΦΟΥ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ, EINAI ΑΥΤΟ Nmethyl- 3-phenyl-3-[(α,α,α-trifluoro-p-tolyl)oxy]propylamine hydrochloride (C17H18F3NO•HCl)…. ΚΟΙΝΩΣ Prozac.
Α.Τ.
Προτάσεις για το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ)
1. Για τα Μαθηματικά γενικής παιδείας της Α΄ και Β΄ τάξης έχει τεκμηριωθεί σε πολλαπλά επίπεδα ότι οι ώρες διδασκαλίας, με το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα, δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθούν στοιχειωδώς οι διδακτικοί στόχοι του μαθήματος. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε για την Άλγεβρα 4 ώρες διδασκαλίας και για τη Γεωμετρία 3 ώρες διδασκαλίας.
2. Για τα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου οι δύο ώρες διδασκαλίας δεν επαρκούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι επιλογής του συγκεκριμένου προσανατολισμού. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να παραμείνουν οι 3 ώρες διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος.
3. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίσουμε τη δυνατότητα των μαθητών που επιλέγουν τις επιστήμες υγείας να εισάγονται, εφόσον το επιθυμούν, σε σχολές του τεχνολογικού πεδίου (πολυτεχνικές σχολές κ.α.). Το “μπετονάρισμα” αυτών των μαθητών σε μία μόνο δέσμη επιλογών σχολών υγείας ήταν ένα σημαντικό λάθος του προηγούμενου συστήματος των Δεσμών, το οποίο με επιτυχία αντιμετωπίστηκε από το παρόν σύστημα. Επιτέλους, δεν πρέπει να τιμωρείται ο μαθητής που επιλέγει το πεδίο των επιστημών υγείας με τον αποκλεισμό του από την μεγαλύτερη ομάδα των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις σχολές του τεχνολογικού πεδίου. Επομένως, για να είναι δυνατή η επιλογή σχολών του τεχνολογικού πεδίου από μαθητές των επιστημών υγείας αλλά και για την κάλυψη βασικών προαπαιτούμενων μαθηματικών αναγκών των ιατρικών και βιολογικών σχολών (σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων σχολών) κρίνεται υποχρεωτική η κοινή διδασκαλία των Μαθηματικών στο πεδίο των επιστημών υγείας και στο τεχνολογικό πεδίο όπως προβλέπει το παρόν σύστημα Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να παραμείνουν, τα Μαθηματικά κατεύθυνσης στο πεδίο των επιστημών υγείας.
4. Σύμφωνα με τις επιδόσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα Μαθηματικά κατεύθυνσης αποδεικνύεται ότι οι 8 ώρες διδασκαλίας των Μαθηματικών δεν αρκούν ώστε να επιτευχθούν οι διδακτικοί στόχοι στο ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον στην εξειδίκευση που προτείνεται στο νέο σχέδιο νόμου. Προτείνουμε 10 ώρες διδασκαλίας των Μαθηματικών της Γ΄ Λυκείου στο τεχνολογικό πεδίο και στις επιστήμες υγείας.
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι το σχέδιο για το γενικό λύκειο δεν αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και σε βάθος επεξεργασίας της παιδείας που θέλουμε να έχουμε για τα παιδιά μας. Το νέο σχολείο θα αποτελεί δυστυχώς μια κακή συνέχεια κάποιων σχεδίων προηγούμενων δεκαετιών με έμφαση στην αποστήθιση, την παπαγαλία, την ατελείωτη ασκησιολογία και την προσήλωση σε ένα σύστημα που το μόνο που θα εξυπηρετεί θα είναι η συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις.
Πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι πάρα πολλές ώρες που αφιερώνονται σε ελάχιστα μαθήματα (8!!! ώρες Βιολογία, 6!! ώρες Χημεία κ.λ.π.) σε βάρος άλλων μαθημάτων και επιστημών (έχει αναφερθεί σχεδόν από όλα τα σχόλια στη διαβούλευση η χαρακτηριστική, άδικαιολόγητη, αντιεκπαιδευτική απουσία της επιστήμης της Πληροφορικής).
Λυπάμαι αλλά το σχέδιο είναι χωρίς φαντασία, χωρίς όραμα και χωρίς στόχους για τη νεολαία. Αποτελεί ένα κακό πισωγύρισμα 30 χρόνων.
Προτείνω να μην ψηφιστεί σε καμία περίπτωση με αυτή τη μορφή, να ακουστούν και να ληφθούν επιτέλους υπόψιν όλες οι τεκμηριωμένες θέσεις των επίσημων φορέων και ενώσεων όλων των επιστημονικών πεδίων,να ξανασχεδιαστεί εκ νέου με τέτοιο τρόπο που να υπάρχει μια δίκαιη και ισοβαρής εκπροσώπηση όλων των επιστημών ώστε το σχολείο να παρέχει μόρφωση και να είναι ελκυστικό και σύγχρονο με το πρόγραμμά του.
Ας λάβει υπόψιν το Υπουργείο τη διαβούλευση, νομίζω ότι σχεδόν όλα τα σχόλια που έχουν γραφεί τονίζουν αυτά που έγραψα παραπάνω.
Διαφωνώ με την κατ’ ουσίαν κατάργηση της Πληροφορικής στο Λύκειο. Πιστεύω ότι τα παιδιά μας πρέπει να διδάσκονται μαθήματα Πληροφορικής από το Δημοτικό, στο Γυμνάσιο αλλά και στο Λύκειο στα πλαίσια της γενικής παιδείας όπως και τις άλλες θετικές επιστήμες.
Φωτεινή γονέας