Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:14 | Ελισσάβετ

    Από την στιγμή που θα ξεκλειδώσουν οι πίνακες και θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία στον πίνακα των αναπληρωτών είναι πέρα για πέρα άδικο να γίνει εξαίρεση στην προϋπηρεσία των δυσπρόσιτων. Ή ανοίγουν οι πίνακες ή όχι. Μερικό άνοιγμα που εξυπηρετεί συμφέροντα μικρών ομάδων δεν είναι δίκαιο και αξιοκρατικό. Άλλωστε ο νόμος για τα δυσπρόσιτα και το διπλασιασμό της προσφερθείσας προϋπηρεσίας σε αυτά δεν είναι ο 3848/2010 αλλά ο 3391/2005. Επομένως όσοι πρεσβεύουν πως δε γνώριζαν για το διπλασιασμό των μορίων είτε ψεύδονται είτε αγνοούσαν το νόμο 3391/2005.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:13 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο 47 του νομοσχεδίου που με λίγα λόγια λέει (αν κατάλαβα καλά)

    1.Με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 «ξεκλειδώνουν» οι πίνακες και υπολογίζεται ολόκληρη η προϋπηρεσία από 1-9-2010 και μετά. Δεν διπλασιάζεται η προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα σχολεία από το 2010 έως το 2014.
    2. Με την παράγραφο 3 του άρθρου 47 καταργείται η ποινή της δίχρονης διαγραφής από τους πίνακες και η διαγραφή ισχύει μόνο για το σχολικό έτος που αρνούνται να αναλάβουν υπηρεσία ως αναπληρωτές.
    3. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 47 διαχωρίζεται η προϋπηρεσία για όσους έχουν διδακτορικά, μεταπτυχιακά ή σεμινάρια 400 ωρών που αποκτήθηκαν μέχρι 31-8- 10 και υπολογίζεται πλέον στις δομές που προσφέρθηκε ( Γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης). Η διάταξη αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ισχύει εφεξής.
    4. Με την παράγραφο 7 του άρθρου 47 χορηγούνται και στους αναπληρωτές άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για επιμορφωτικούς λόγους, όπως ακριβώς και στους μόνιμους

    5. Με την παράγραφο 8 του άρθρου 47 λύνεται το θέμα που προέκυψε στην αρχή της χρονιάς με τη διαφορά μιας μέρας στην προϋπηρεσία μεταξύ των συναδέλφων που προσελήφθησαν στην ίδια φάση (ΕΣΠΑ-κρατικός προϋπολογισμός).

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:10 | ΆΝΝΑ

    Είμαι αδιόριστη πολύτεκνη εκπαιδευτικός του 2010 κλάδου ΠΕ11
    Εδώ και πέντε χρόνια εγώ και οι υπόλοιποι πολύτεκνοι συνάδελφοι περιμένουμε να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που έχουμε υποστεί με το νόμο 3848/2010. Ή τότε υπουργός όχι μόνο δε μας διόρισε όπως όφειλε να κάνει και όλοι περιμέναμε, αλλά μας καταδίκασε στην ανεργία, μη προτάσσοντας μας στους πίνακες αναπληρωτών όσοι από μας δεν είχαμε προϋπηρεσία.Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και οι επόμενοι υπουργοί παρά τις προεκλογικές τους υποσχέσεις
    Ζητώ να προτάσσονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί στους πίνακες αναπληρωτών ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας.

  • 23 Ιουνίου 2015, 16:04 | Θανάσης

    Απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν προσμετράται η προϋπηρεσία της Ειδικης αγωγής στη γενική.
    Να μοριοδοτούνται τα προσόντα (προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό) και στον πίνακα γενικής αγωγής.
    Δε γίνεται η τακτική της «δια βίου μάθησης» να εφαρμόζεται μονο στην ειδικη αγωγή. Να γίνει εφαρμογή ανάλογου συστήματος και στη γενική αγωγή.
    Επιτέλους να αναγνωριστεί η διάθεση αλλα και ο κόπος των συναδέλφων που θέλησαν να αποκτήσουν περαιτέρω κατάρτιση.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:59 | ΜΑΡΙΑ Φ.

    Το Υπουργείο Παιδείας με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας εκφράζει την πολιτική βούληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών που συμμετέχουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και κάνει σαφές ότι αυτή δεν αποτελεί ένα ακόμη «παζάρι» δικαιωμάτων.
    Με το άνοιγμα και τον διαχωρισμό των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το 2010 και όχι από το 2015 και την προσμέτρηση της προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, κατόχων σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών ειδικής αγωγής μόνο στον οικείο πίνακα και όχι και στους δύο (γενικής και ειδικής αγωγής) εξασφαλίζεται η ποιότητα και αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης.
    Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία; Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
    Αποτελεί νομοθετική και πανεκπαιδευτική πρωτοτυπία το φαινόμενο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής λόγω κάποιου ακαδημαϊκού προσόντος (διδακτορικό/μεταπτυχιακό/σεμινάριο ή απλά προϋπηρεσία ενός έτους) να ονομάζονται κλάδοι ΠΕ, ΔΕ 50 και με το ίδιο βασικό πτυχίο να εγγράφονται σε δύο (2) πίνακες αναπληρωτών ταυτόχρονα.
    Οι συγκεκριμένες αποφάσεις (μη προσμέτρηση στο διπλάσιο δυσπρόσιτων και διαχωρισμός πινάκων γενικής-ειδικής αγωγής) έρχονται να ικανοποιήσουν τις μέχρι τώρα δίκαιες διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, να ενισχύσουν το του αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας στον πολύπαθο εκπαιδευτικό χώρο.
    Θεωρώντας ότι πρέπει επιτέλους στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι να υπάρχει εντιμότητα και συνέπεια λόγων και έργων καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να μην υποκύψει σε συντεχνιακές μειοψηφίες και ομάδες αναπληρωτών (δυσπρόσιτων και ειδικής αγωγής). Τα αιτήματα και επιχειρήματα τους αποτελούν εσκεμμένες και ιδιοτελείς επιλογές που όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά γίνονται υπό το κράτος συντεχνιακής αντίληψης και επιπόλαιας και συμφεροντολογικής σκέψης. Ο λόγος των εκπαιδευτικών λειτουργών οφείλει πρωτίστως να χαρακτηρίζεται από σοβαρό ήθος, ανιδιοτέλεια και την αναγκαία λογική και επιχειρηματολογία και ύστερα να επιδεικνύει περίσσεια κριτικής και πολυμάθειας.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:57 | Δημήτρης Β.

    Όσοι ισχυρίζεστε ότι στα ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ πήγαμε τυχαία όσοι πήγαμε αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την μη προσμέτρηση των μορίων. ΄Τα δυσπρόσιτα είναι τα σχολεία που στελεχώνονται από την Ά φάση αναπληρωτών και πολλοί από εμάς λόγω κοινωνικών κριτηρίων και όχι λόγω σειράς στον πίνακα μπορεί να βρεθήκαμε πιο χαμηλά στην επιλογή σχολείου. Παρ’ όλα αυτά όμως το σημαντικό είναι ότι εργαστήκαμε εκεί και βιώσαμε τις ίδιες δύσκολες συνθήκες που βίωσαν και οι συνάδελφοί μας το 2009 και όσοι πάνε από το 2015. Επιπλέον, όπως είναι πέρα για πέρα δίκαιο να ανοίξουν επιτέλους οι πίνακες και να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία όλων όσων οργώσαμε την Ελλάδα εξίσου δίκαιο είναι όσοι πήγαν σε δυσπρόσιτα να πάρουν την ηθική ικανοποίηση της διπλής μοριοδότησης

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:57 | Ελίνα

    Με ανακούφιση υποδεχόμαστε το παρόν σχέδιο νόμου μετά τα όσα ΤΡΑΓΙΚΑ συνέβησαν στον χώρο της εκπαίδευσης από το 2010 και μετά, ειδικά σε ό,τι αφορά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Παραθέτω λοιπόν τα εξής:
    1. Σχετικά με τον μη διπλασιασμό των μορίων όσων βρέθηκαν στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 2010-2014 σε δυσπρόσιτα σχολεία, θεωρώ πως είναι δίκαιο να μην προσμετρηθούν στο διπλάσιο, μιας και την περίοδο εκείνη όσοι εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αυτό έγινε με το ισχύον τότε καθεστώς της εξολοκλήρου δηλαδή μη προσμέτρησης προϋπηρεσίας. Πρόκειται για την περίοδο, κατά την οποία οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» και για την τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών υπεισέρχετο ο παράγοντας τύχη, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συνειδητής επιλογής δυσπρόσιτων σχολείων, με στόχο τη μεγάλη μοριοδότηση. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία.
    2. Για το θέμα της ειδικής αγωγή, χρόνια τώρα παρακολουθούμε τους εγγεγραμμένους στους πίνακες της ειδικής αγωγής να μπορούν να διατηρούν το δικαίωμα να βρίσκονται ταυτόχρονα και στους πίνακες της γενικής αγωγής, γεγονός που προκαλούσε κατάφωρη αδικία εις βάρος των συναδέλφων της γενικής αγωγής καθώς αυτονόητα οι πρώτοι έκαναν χρήση προνομίων τη στιγμή μάλιστα που στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι πιστοποιήσεις που αφορούσαν την απόκτηση τίτλων στην ειδική αγωγή αποκτήθηκαν από δαπανηρά σεμινάρια στα οποία δεν είχαν -για ευνόητους οικονομικούς λόγους- όλοι όσοι θα ήθελαν. Ανάλογη πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση που αφορά την προσφερθείσα προϋπηρεσία σε σχολεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο παρελθόν π.χ. στην περίπτωση της αποκατάστασης των εκπαιδευτικών γενικών ειδικοτήτων των σχολών του Ο.Α.Ε.Δ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:55 | Γωγώ

    Όσοι ισχυρίζεστε ότι στα ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ πήγαμε τυχαία όσοι πήγαμε αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την μη προσμέτρηση των μορίων. ΄Τα δυσπρόσιτα είναι τα σχολεία που στελεχώνονται από την Ά φάση αναπληρωτών και πολλοί από εμάς λόγω κοινωνικών κριτηρίων και όχι λόγω σειράς στον πίνακα μπορεί να βρεθήκαμε πιο χαμηλά στην επιλογή σχολείου. Παρ’ όλα αυτά όμως το σημαντικό είναι ότι εργαστήκαμε εκεί και βιώσαμε τις ίδιες δύσκολες συνθήκες που βίωσαν και οι συνάδελφοί μας το 2009 και όσοι πάνε από το 2015. Επιπλέον, όπως είναι πέρα για πέρα δίκαιο να ανοίξουν επιτέλους οι πίνακες και να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία όλων όσων οργώσαμε την Ελλάδα εξίσου δίκαιο είναι όσοι πήγαν σε δυσπρόσιτα να πάρουν την ηθική ικανοποίηση της διπλής μοριοδότησης.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:55 | Παρασκευή

    Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στους πίνακες Αναπληρωτών, να εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας ή όχι…Πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:54 | Αννα

    Κατάργηση του πίνακα .50. Δεν υφίσταται αυτός ο κλάδος. Είμαστε εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο 60/70. Που έχετε δει να μην προσμετράται η προυπηρέσια που προσφέρθηκε σε δημόσιο σχολείο και μάλιστα όταν υπάρχει νόμος ο οποίος θεωρούσε απαραίτητο προσόν το μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής;; ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ να παλεύω για τα αυτονόητα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:52 | ΑΛΕΚΑ ΜΠΡΑΦΑ

    Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
    Oι ανισότητες μεταξύ αναπληρωτών και μονίμων πρέπει να αρθούν.
    Δεν θίγεται πουθενά το θέμα της ειδικής παροχής μητρότητας(6μηνη άδεια ΟΑΕΔ) με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, γιατί? Είμαστε ασφαλισμένες στο ΙΚΑ ή όχι? πληρώνουμε τις εισφορές μας ή όχι? γιατί τότε ΔΕΝ μπορούμε να πάρουμε την 6μηνη άδεια μητρότητας-ανατροφής? Ο ΟΑΕΔ θα μας πληρώνει τη μισθοδοσία, τα δικά μας τα παιδιά τί είναι? μόνο οι μόνιμες γεννούν παιδιά? οι αναπληρώτριες τι κάνουν? ούτε άνευ αποδοχών δεν μπορούμε να πάρουμε για να μη χαθεί η πολυπόθητη προϋπηρεσία. Στην παρ.6 αναφέρει «Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Πού γράφει για τους αναπληρωτές? Γιατί να κλαίει η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με «γεμάτο» γάλα στήθος της και να αναγκάζεται να το «βγάζει» στην τουαλέτα του σχολείου ενώ η μόνιμη συνάδελφος απολαμβάνει υπέροχες στιγμές ζωής με το βρέφος της?
    Γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύετε σε θέματα ισότητας των πολιτών, επισημαίνουμε την ανάγκη της άμεσης επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος.
    Οταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, οι 15 ημερολογιακές ημέρες αναρρωτικής άδειας είναι ψίχουλα…
    Θα πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση στους μονογονείς εκπαιδευτικούς, καθώς είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής κοινωνική ομάδα ή καλύτερα να πω ότι είναι ήρωες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:52 | Ευαγγελία

    Ο διαχωρισμός των πινάκων γενικής-ειδικής θα είναι απόλυτα δίκαιος εάν έχει και αναδρομική ισχύ!!! Η εργασία στην ειδική αγωγή δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως μία ευκαιρία για το πέρασμα από τον έναν πίνακα στον άλλο!!!Όσοι επέλεξαν να υπηρετήσουν τις δομές της ειδικής αγωγής και επέλεξαν την ένταξή τους στον οικείο πίνακα, να δουν την προσμέτρηση των μορίων τους στον πίνακα αυτό και να μην επιθυμούν την ένταξή τους σε έναν πίνακα από τον οποίο δεν προσλήφθηκαν ποτέ!!!

    Η ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα κινείται σε απόλυτα λογική βάση και να παραμείνει ως έχει!!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:49 | Κωνσταντίνος

    ΣΩΣΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ANAΠΛΗΡΩΤΩΝ.Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ.ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κατάφορη αδικία των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής με τη μη αναδρομική ισχύ της παραγραφου 4 του αρθρου 47 που οδηγει στον αποκλεισμό τους απο την εργασία και υποβαθμίζει την ειδική αγωγή….

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:43 | ΤΣΙΑΠΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Ξεχνάμε τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2002,2004,2006

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:42 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Μ

    Αγαπητοί κύριοι υπουργοί,
    Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας ο διαχωρισμός της προϋπηρεσίας ειδικής και γενικής αγωγής!!!
    Η γενική και η ειδική αγωγή σωστά είναι διαχωρισμένες κι έτσι πρέπει να παραμείνουν. Γιατί άραγε όλοι οι εκπαιδευτικοί της ειδικής θέλουν ξαφνικά να μπουν στη γενική με τα μόρια της ειδικής; Μήπως γιατί επιθυμούν να διοριστούν ξαφνικά στη γενική; Αφού τόσα χρόνια διατείνονται ότι επιτελούν λειτούργημα στην ειδική και δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, αλλά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να μην συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημα τους και θέλουν να «εισβάλλουν» στους πίνακες της γενικής (που οι περισσότεροι στη γενική δουλεύουν μετά από ΑΣΕΠ, ενώ στην ειδική οι περισσότεροι δεν έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ στον ΑΣΕΠ γενικής).
    Είμαι ΠΕ60 και επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.
    Στο παρελθόν, με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας της ειδικής αγωγής και στους δυο πίνακες δημιουργήθηκαν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άθροιζαν προϋπηρεσία και στους δυο πίνακες δουλεύοντας μόνο σε μια δομή, της ειδικής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην κατάταξη του πίνακα γενικής. Με αυτό τον τρόπο είχαν την δυνατότητα, ανάλογα και με τις διαθέσιμες πιστώσεις κάθε χρονιά, να μεταπηδούν ανά πάσα στιγμή-ως υποψήφιοι και των δυο πινάκων αναπληρωτών-και να εργάζονται στην γενική αγωγή, στερώντας θέσεις από τους συναδέλφους τους της γενικής αγωγής!

    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 κατά το οποίο οι πίνακες αναπληρωτών δεν τροφοδοτούνταν με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 και καλώς σχεδιάζεται να προσμετρηθεί άνευ διπλασιασμού. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών στις αιτήσεις υποψήφιων αναπληρωτών γινόταν με άλλα δεδομένα επομένως εκ των υστέρων αλλαγή θα δημιουργήσει ανατροπές στους πίνακες κατάταξης. Η συμπλήρωση των αιτήσεων γινόταν γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα, όχι μόνο δεν επρόκειτο να υπολογισθεί στο διπλάσιο αλλά ακόμα και όταν τελικά προσμετρηθεί (μετά από διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ),αυτό θα γινόταν με τρόπο που όριζε ο σχετικός νόμος 3848 (1 μήνας προϋπηρεσίας=0,1 μόριο!). Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν όπως είναι φυσικό αποτρεπτικά για οποιονδήποτε υποψήφιο αναπληρωτή με αποτέλεσμα, αν κάποιος τελικά βρέθηκε εκείνο το διάστημα να υπηρετεί σε δυσπρόσιτα αυτό έγινε λόγω της χαμηλής του θέσης στον πίνακα και όχι από συνειδητή επιλογή. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Με ενδεχόμενο διπλασιασμό, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση στον πίνακα κατάταξης εις βάρος συναδέλφων τους που ενώ είχαν την επιλογή των δυσπρόσιτων, έκαναν τις επιλογές τους σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία. Τέτοιες πρακτικές, υπό τον μανδύα της δήθεν αποκατάστασης όχι μόνο καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, αξιοκρατίας και ισονομίας αλλά είναι ανήθικες και ανέντιμες. Καλώς λοιπόν δεν προβλέπεται διπλασιασμός της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα της περιόδου 2010-2014!

    Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.

    κύριε Υπουργέ, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοι σας στο υπουργείο Παιδείας.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:41 | Ευα Κ.

    Οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 &ΠΕ70.50 δεν έχουν το δικαίωμα να συμμεταδχουν σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και η προυπηρεσια στην ειδική αγωγή δεν τους χρησιμεύει πουθενά. Ας γίνουν οι σωστές τροποποιήσεις του νόμου που θα υπερασπίζονται κ δεν θα κοροιδεύουν μπροστά στα ματια τους αυτούς που λέτε ότι σας κλέβουν τις θέσεις.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:40 | ΠΕ60

    ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΠΡΩΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΙΝΑΚΑ !!! ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47, Α Ν Α Δ Ρ Ο Μ Ι Κ Α!!!! ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ…

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:35 | ΙΩΑΝΝΑ Μ

    Κύριοι υπουργοί,
    το πολυπόθητο πολυνομοσχέδιο που πολύ καιρό τώρα αναμέναμε για να μας σώσει από τα ¨κακώς κείμενα¨ των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασε, αλλά δυστυχώς όχι μόνο για να διορθώσει προηγούμενα λάθη.. Αλλά να μας ταράξει με νέες αλλαγές.
    Έχοντας ήδη βιώσει τις επιτυχείς εξετάσεις σε τρεις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και την ψυχοφθόρα διαδικασία της αναμονής και τοποθέτησης, την τελευταία στιγμή πάντα (είτε αυτό ήταν στην αρχή είτε στην μέση της χρονιάς) για έξι συνεχείς χρονιές.
    1. Υποστηρίζω ρητά ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει και ότι πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επαγγελματικής μας διεκδίκησης. Πρέπει όχι μόνο να μετράει και μάλιστα με μεγαλύτερους συντελεστές και πάνω από το 16,80 του νόμου 3848/2010 ,αλλά να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο μόνιμου διορισμού είτε σε συνδυασμό με επιτυχία ΑΣΕΠ(60%) είτε μόνη της (40%).
    2. Αν ανοίξουν οι πίνακες μετά το 2010 θα διαιωνίσουν μια στρεβλή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και θα δημιουργήσουν μια παρόμοια στρέβλωση και αδικία αφού θα παρεμβληθούν άτομα με προϋπηρεσίες που εργάζονται στην ειδική αγωγή. Είναι ανήθικο προς του συναδέρφους οι οποίοι γνωρίζοντας ότι δεν μετράει η προϋπηρεσία, αρνήθηκαν το διορισμό τους ως αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) όπως το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε.
    Μοναδικός μου ενδοιασμός για το άνοιγμα των πινάκων αποτελεί η είσοδος στους πίνακες εκπαιδευτικών οι οποίοι απέκτησαν προϋπηρεσία με πρόσληψη εκτός πινάκων γενικής αγωγής.
    Αν διασφαλιστεί με όρους και προϋποθέσεις η μη είσοδος στους πίνακες γενικής αγωγής εκπαιδευτικών ειδικής δεν έχω κανένα πρόβλημα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από 1-7-2010 και ακόμη περισσότερο αυτή να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.

    Δικαιοσύνη, αξιοκρατία και όχι στρέβλωση και αδικίες .

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:35 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Είμαι μόνιμη νηπιαγωγός πε60 και θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου καθώς έχω δουλέψει στη 15 ετία με πολλούς αναπληρωτές.Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.Επίσης, η ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά! Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην ειδική αγωγή έχουν ως προσόν πρόσληψης μόνο τα σεμινάρια των 400 ωρών ή μεταπτυχιακά στην ειδική αγωγή.Αντίθετα οι αναπληρωτές που εργάζονται στην γενική αγωγή έχουν ως προσόν πρόσληψης μόνο τη βαθμολογία από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δεδομένου λοιπόν ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές δομές εκπαίδευσης με ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός των δυο πινάκων συνολικά από το 2010.Αξίζει να σημειωθεί ότι η προϋπηρεσία των αναπληρωτών ειδικής αγωγής προσμετράται όλα αυτά τα χρόνια στον οικείο πίνακα, όπου και προέρχεται. Είναι βέβαιο πως η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε σε δομές της ειδικής στον πίνακα της γενικής αδικεί τους αναπληρωτές της γενικής αγωγής και τους καταδικάζει σε ανεργία το επόμενο σχολικό έτος.ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣ! Αντίθετα οι αναπληρωτές της ειδικής αν η προϋπηρεσία τους μετρήσει μόνο στον πίνακα της ειδικής αγωγής αναδρομικά από το 2010 θα συνεχίσουν να εργάζονται στις δομές της ειδικότητάς τους, όπως άλλωστε γίνεται μέχρι σήμερα. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να επιδείξει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και να πράξει το αυτονόητο που αναμένουμε όλοι.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:33 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    Να καταργηθεί ο πίνακας .50. Δημιουργήθηκε προς διευκόλυνση του υπουργείου για τις προσλήψεις αναπληρωτών και κατέληξε να δημιουργεί διχόνοιες. Να μας «τραβάει» το σύστημα από τον πίνακά μας 60/70. Ο κλάδος .50 δεν υφίσταται νομικά. Είναι ΝΤΡΟΠΗ αυτό που γίνεται.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:31 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Π

    Αγαπητοί κύριοι υπουργοί,
    Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας ο διαχωρισμός της προϋπηρεσίας ειδικής και γενικής αγωγής!!!
    Η γενική και η ειδική αγωγή σωστά είναι διαχωρισμένες κι έτσι πρέπει να παραμείνουν. Γιατί άραγε όλοι οι εκπαιδευτικοί της ειδικής θέλουν ξαφνικά να μπουν στη γενική με τα μόρια της ειδικής; Μήπως γιατί επιθυμούν να διοριστούν ξαφνικά στη γενική; Αφού τόσα χρόνια διατείνονται ότι επιτελούν λειτούργημα στην ειδική και δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, αλλά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να μην συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημα τους και θέλουν να «εισβάλλουν» στους πίνακες της γενικής (που οι περισσότεροι στη γενική δουλεύουν μετά από ΑΣΕΠ, ενώ στην ειδική οι περισσότεροι δεν έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ στον ΑΣΕΠ γενικής).
    Είμαι αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ60 και επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.
    Στο παρελθόν, με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας της ειδικής αγωγής και στους δυο πίνακες δημιουργήθηκαν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άθροιζαν προϋπηρεσία και στους δυο πίνακες δουλεύοντας μόνο σε μια δομή, της ειδικής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην κατάταξη του πίνακα γενικής. Με αυτό τον τρόπο είχαν την δυνατότητα, ανάλογα και με τις διαθέσιμες πιστώσεις κάθε χρονιά, να μεταπηδούν ανά πάσα στιγμή-ως υποψήφιοι και των δυο πινάκων αναπληρωτών-και να εργάζονται στην γενική αγωγή, στερώντας θέσεις από τους συναδέλφους τους της γενικής αγωγής!

    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 κατά το οποίο οι πίνακες αναπληρωτών δεν τροφοδοτούνταν με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 και καλώς σχεδιάζεται να προσμετρηθεί άνευ διπλασιασμού. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών στις αιτήσεις υποψήφιων αναπληρωτών γινόταν με άλλα δεδομένα επομένως εκ των υστέρων αλλαγή θα δημιουργήσει ανατροπές στους πίνακες κατάταξης. Η συμπλήρωση των αιτήσεων γινόταν γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα, όχι μόνο δεν επρόκειτο να υπολογισθεί στο διπλάσιο αλλά ακόμα και όταν τελικά προσμετρηθεί (μετά από διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ),αυτό θα γινόταν με τρόπο που όριζε ο σχετικός νόμος 3848 (1 μήνας προϋπηρεσίας=0,1 μόριο!). Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν όπως είναι φυσικό αποτρεπτικά για οποιονδήποτε υποψήφιο αναπληρωτή με αποτέλεσμα, αν κάποιος τελικά βρέθηκε εκείνο το διάστημα να υπηρετεί σε δυσπρόσιτα αυτό έγινε λόγω της χαμηλής του θέσης στον πίνακα και όχι από συνειδητή επιλογή. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Με ενδεχόμενο διπλασιασμό, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση στον πίνακα κατάταξης εις βάρος συναδέλφων τους που ενώ είχαν την επιλογή των δυσπρόσιτων, έκαναν τις επιλογές τους σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία. Τέτοιες πρακτικές, υπό τον μανδύα της δήθεν αποκατάστασης όχι μόνο καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, αξιοκρατίας και ισονομίας αλλά είναι ανήθικες και ανέντιμες. Καλώς λοιπόν δεν προβλέπεται διπλασιασμός της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα της περιόδου 2010-2014!
    Ελπίζουμε σε σας, στο να διορθώσετε αυτή την αδικία και να δώσετε τέλος στην αγωνία τόσων χρόνων.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:30 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ.ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΟΙΓΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΝΑΝΕ ΚΙ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΚΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΩΓΑΝΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ?ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:29 | ΦΩΤΗΣ

    Απαράδεκτο το άρθρο 47.

    Δηλαδή του χρόνου ένας εκπαιδευτικός ΠΕ 60/70 με μεταπτυχιακές σπουδές θα επιλέξει να δουλέψει στην ειδική αγωγή. Σε 2 χρόνια που δεν θα έχει κενές θέσεις η προυπηρεσία του δεν θα μετράει ΠΟΥΘΕΝΑ;;; Πόσο ΛΟΓΙΚΟ είναι αυτό;

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:27 | strasaki25

    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 κατά το οποίο οι πίνακες αναπληρωτών δεν τροφοδοτούνταν με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 και καλώς σχεδιάζεται να προσμετρηθεί άνευ διπλασιασμού. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών στις αιτήσεις υποψήφιων αναπληρωτών γινόταν με άλλα δεδομένα επομένως εκ των υστέρων αλλαγή θα δημιουργήσει ανατροπές στους πίνακες κατάταξης. Η συμπλήρωση των αιτήσεων γινόταν γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα, όχι μόνο δεν επρόκειτο να υπολογισθεί στο διπλάσιο αλλά ακόμα και όταν τελικά προσμετρηθεί (μετά από διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ),αυτό θα γινόταν με τρόπο που όριζε ο σχετικός νόμος 3848 (1 μήνας προϋπηρεσίας=0,1 μόριο!). Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν όπως είναι φυσικό αποτρεπτικά για οποιονδήποτε υποψήφιο αναπληρωτή με αποτέλεσμα, αν κάποιος τελικά βρέθηκε εκείνο το διάστημα να υπηρετεί σε δυσπρόσιτα αυτό έγινε λόγω της χαμηλής του θέσης στον πίνακα και όχι από συνειδητή επιλογή. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Με ενδεχόμενο διπλασιασμό, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση στον πίνακα κατάταξης εις βάρος συναδέλφων τους που ενώ είχαν την επιλογή των δυσπρόσιτων, έκαναν τις επιλογές τους σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία. Τέτοιες πρακτικές, υπό τον μανδύα της δήθεν αποκατάστασης όχι μόνο καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, αξιοκρατίας και ισονομίας αλλά είναι ανήθικες και ανέντιμες. Καλώς λοιπόν δεν προβλέπεται διπλασιασμός της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα της περιόδου 2010-2014!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:24 | ΕΛΛΗ

    Είναι πολυ σωστη, η ΜΗ προσμετρηση της προυπηρεσιας στα δυσπροσιτα γιατι κανεις τοτε δεν τα επελεγε συνειδητα, απλα εστελναν αυτους που ηταν τελευταίοι στη σειρα στον πινακα καταταξης του καθε νομού που προσλήφθηκαν. Αν γνωρίζαμε οτι μετράει διπλά, θα ήταν διαφορετικές και οι επιλογές μας…
    Οσον αφορα την Ειδικη Αγωγή η ρυθμιση ειναι δίκαιη, αλλα πρεπει να ισχυσει ο νομος αυτος με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:24 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Η ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα είναι δίκαιη, γιατί με το νόμο 3848 του 2010 όλοιγνώριζαν ότι είχαν παγώσει οι πίνακες και δεν παίρναμε μόρια. Οπότε η επιλογή εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές ήταν τυχαια. Αν δεν ήταν παγωμένοι οι πίνακες τότε οι εκπαιδευτικοί θα επέλεγαν συνειδητά δυσπρόσιτες περιοχές για να υπηρετήσουν!

    Όσον αφορά το διαχωρισμό των πινάκων ειδικής και γενικής αγωγής είναι λογικό να γινει ο διαχωρισμός τους και μάλιστα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από το 2010. Ο λόγος του διαχωρισμού είναι οτι οι μεν στην ειδική είναι εξειδικευμένοι να παρέχουν εκπαίδευση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ΑΜΕΑ, ενώ της Γενικής έχουν αποκτήσει ικανότητες, γνώσεις, δεξιότητες και εμεπιρία για παιδιά της τυπικής τάξης.
    Σε περίπτωση που δε γίνει ο διαχωρισμός ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ τ΄τοε οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην Ειδική θα επιλέξουν να δουλέψουν στη Γενική Αγωγή, για να εξασφαλίσουν την εργασία τους ως αναπληρωτές. Αυτό όμως αμέσως θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δομές της Ειδικής αγωγής που δε θα υπάρχει έμπειρο προσωπικό, το οποίο είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στην Ειδική αγωγή, για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών με δυσκολίες. Επιπλεον, η μεταπήδηση αυτή στη γενική αγωγή θα εκτοπίσει τους εκπαιδευτικούς γενικής και θα τους αφήσει εκτός εκαπίδευσης, σε μια εποχή που την κοινωνία τη χαρακτηρίζει η εργασία!
    Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεταπτυχιακά, τα σεμινάρια, τα διδακτορικά και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευση στην Ειδική Αγωγή πραγματοποιούνται με στόχο την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, για να εξυπηρετήσουν την ευπαθη και ευαίσθητη ομάδα των ΑΜΕΑ. Να στελεχωθούν οι δομές της Ειδικής Αγωγής που υπολείπονται απόπροσωπικό και υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη στελέχωσης τους! Οπότε όλα αυτό το δυναμικό ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να παραμείνει στην Ειδική Αγωγή!! Και αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο με το διαχωρισμό των πινάκων αναδρομικά από το 2010!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:22 | Γωγώ

    ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ! ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2014!
    Άλλωστε πού είναι το δίκαιο σε αυτόν στον πολυνομοσχέδιο; Το επιχείρημα ότι οι θέσεις αυτές καλύφθηκαν από αναπληρωτές που ήταν στο τέλος του πίνακα και τυχαία δεν ισχύει. Τα δυσπρόσιτα σχολεία άνοιγαν κάθε χρόνο στην πρώτη φάση οπότε αυτοί που πήγαν εκεί ήταν οι πρώτοι.Ο νόμος της Διαμαντοπούλου δεν ακύρωσε τα δυσπρόσιτα απλά τα πάγωσε όπως πάγωσε και την προυπηρεσία. Αφού λοιπόν θέλετε να αποκαταστήσετε το δίκαιο μετρήστε τη συνολική προυπηρεσία όλων με τα ίδια κριτήρια όμως.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:22 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ Σ

    Κύριε υπουργέ θα έχετε παρατηρήσει πως στη δημόσια διαβούλευση γίνεται ένας αγώνας επικράτησης της Α ή της Β άποψης με βάση την ποσότητα(το πλήθος) κ όχι την ποιότητα(τεκμηρίωση).
    Μετά από αρκετά χρόνια σκοταδισμού στην παιδεία έρχεται η αναγέννηση,και όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο 47 η προσωπική μου άποψη είναι η παρακάτω :
    $.2. Πολύ ορθά πράττετε, καθότι το πάγωμα των πινάκων ήταν κάτι χωρίς νόημα κ ότι πιο απαξιωτικό για τον εργαζόμενο μάχιμο καθημερινά στην τάξη εκπαιδευτικό!
    Η προϋπηρεσία είναι «περουσιακό» στοιχείο που έχει αποκτηθεί με αίμα, θυσίες κ πρέπει να αναγνωρίζεται όπως γίνεται σε όλα τα μέρη της Γης!
    Επίσης πολύ ορθά σκέπτεστε στο μη διπλασιασμό της προϋπηρεσίας για τα δυσπρόσιτα καθώς με το προϋγούμενο καθεστώς(ν.3848) αρκετοί δε δήλωσαν αυτά τα σχολεία γνωρίζοντας στην μη προσμέτρησή της.
    Να επισημάνω εδώ όμως πως η προσμέτρησή της απλά (όχι στο διπλό) γίνεται από πλευρά σας κατά άριστο τρόπο ως επιβράβευση των θυσιών των συναδέλφων που πήγαν εκεί στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης.
    $.4. Θεωρώ πως ο διαχωρισμός των πινάκων προϋπηρεσίας ειδικής από την γενική είναι ότι δικαιότερο εισηγήστε.Η προϋπηρεσία πρέπει να λογίζεται στον αντίστοιχο πίνακα με το σχολείο που αποκτιέται!!! Σε σχολείο γενικής πρέπει να εγγράφεται στον πίνακα γενικής σειράς και σε σχολείο ειδικό στον πίνακα ειδικής. Επιτέλους να σταματήσουν τα παράθυρα και οι λαμογιές!!!
    Στις υπόλοιπες παραγράφους του άρθρου 47 θεωρώ πως η πρόταση νόμου είναι το αυτονόητο που θα πρέπει να ισχύει!
    Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.
    Τέλος θα ήθελα να προτείνω πως οι πίνακες αναπληρωτών θα έπρεπε να σχηματίζονται ανά περιφέρεια (κάτι όπως οι πίνακες των ωρομισθίων) και όχι κεντρικά ένας πίνακας.
    Κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της πίνακα αναπληρωτών. Βέβαια ο εκπαιδευτικός αν το επιθυμεί να μπορεί να δηλώσει κ σε άλλη περιφέρεια, όχι όμως σε περισσότερες από τρεις.
    Σε περίπτωση ανεπαρκούς πλήθους εκπαιδευτικών να χρησιμοποιείται η γειτνίαση των περιφερειών.
    Με τον τρόπο αυτό τα κενά θα καλύπτονται άμεσα και οι εκπαιδευτικοί δε θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν στην ίδια τους την χώρα!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:21 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ!ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!! ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:14 | ΕΛΕΝΗ Μ.

    Ως αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ70 επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ70.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ70 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ70.
    Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Ελπίζουμε σε σας, στο να διορθώσετε αυτή την αδικία και να δώσετε τέλος στην αγωνία τόσων χρόνων.
    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:14 | ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.

    Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας ο πολυαναμενόμενος διαχωρισμός της προϋπηρεσίας ειδικής και γενικής αγωγής!!!
    Είμαι αναπληρωτής γενικής αγωγής ΠΕ60 και επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιος, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.
    Στο παρελθόν, με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας της ειδικής αγωγής και στους δυο πίνακες δημιουργήθηκαν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άθροιζαν προϋπηρεσία και στους δυο πίνακες δουλεύοντας μόνο σε μια δομή, της ειδικής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην κατάταξη του πίνακα γενικής. Με αυτό τον τρόπο είχαν την δυνατότητα, ανάλογα και με τις διαθέσιμες πιστώσεις κάθε χρονιά, να μεταπηδούν ανά πάσα στιγμή-ως υποψήφιοι και των δυο πινάκων αναπληρωτών-και να εργάζονται στην γενική αγωγή, στερώντας θέσεις από τους συναδέλφους τους της γενικής αγωγής!
    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 κατά το οποίο οι πίνακες αναπληρωτών δεν τροφοδοτούνταν με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 και καλώς σχεδιάζεται να προσμετρηθεί άνευ διπλασιασμού. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών στις αιτήσεις υποψήφιων αναπληρωτών γινόταν με άλλα δεδομένα επομένως εκ των υστέρων αλλαγή θα δημιουργήσει ανατροπές στους πίνακες κατάταξης. Η συμπλήρωση των αιτήσεων γινόταν γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα, όχι μόνο δεν επρόκειτο να υπολογισθεί στο διπλάσιο αλλά ακόμα και όταν τελικά προσμετρηθεί (μετά από διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ),αυτό θα γινόταν με τρόπο που όριζε ο σχετικός νόμος 3848 (1 μήνας προϋπηρεσίας=0,1 μόριο!). Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν όπως είναι φυσικό αποτρεπτικά για οποιονδήποτε υποψήφιο αναπληρωτή με αποτέλεσμα, αν κάποιος τελικά βρέθηκε εκείνο το διάστημα να υπηρετεί σε δυσπρόσιτα αυτό έγινε λόγω της χαμηλής του θέσης στον πίνακα και όχι από συνειδητή επιλογή. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Με ενδεχόμενο διπλασιασμό, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση στον πίνακα κατάταξης εις βάρος συναδέλφων τους που ενώ είχαν την επιλογή των δυσπρόσιτων, έκαναν τις επιλογές τους σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία. Τέτοιες πρακτικές, υπό τον μανδύα της δήθεν αποκατάστασης όχι μόνο καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, αξιοκρατίας και ισονομίας αλλά είναι ανήθικες και ανέντιμες. Καλώς λοιπόν δεν προβλέπεται διπλασιασμός της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα της περιόδου 2010-2014!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:12 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής. Για να ικανοποιηθεί όμως πλήρως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, από το 2010. Επισημαίνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο που αποκτάται η εξειδίκευση «ΝΤΡΟΠΗ». Οι αποφάσεις της ΔΟΕ που λήφθηκαν το 2010, είναι στη διάθεσή σας από το αρχείο της ΔΟΕ. Προφανώς πρόκειται για παρανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο. Επισημαίνουμε λοιπόν σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι η εφαρμογή της ρύθμισης χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές γενικής με προϋπηρεσία στις δομές γενικής και με βαθμολογία σχεδόν άριστη στον ΑΣΕΠ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:10 | ΧΑΡΑ Γ

    Αγαπητοί κύριοι υπουργοί,
    Κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας ο πολυαναμενόμενος διαχωρισμός της προϋπηρεσίας ειδικής και γενικής αγωγής!!!
    Η γενική και η ειδική αγωγή σωστά είναι διαχωρισμένες κι έτσι πρέπει να παραμείνουν. Γιατί άραγε όλοι οι εκπαιδευτικοί της ειδικής θέλουν ξαφνικά να μπουν στη γενική με τα μόρια της ειδικής; Μήπως γιατί επιθυμούν να διοριστούν ξαφνικά στη γενική; Αφού τόσα χρόνια διατείνονται ότι επιτελούν λειτούργημα στην ειδική και δεν το αμφισβητώ σε καμία περίπτωση, αλλά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο να μην συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημα τους και θέλουν να «εισβάλλουν» στους πίνακες της γενικής (που οι περισσότεροι στη γενική δουλεύουν μετά από ΑΣΕΠ, ενώ στην ειδική οι περισσότεροι δεν έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ στον ΑΣΕΠ γενικής).
    Είμαι αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ60 και επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ60.
    Στο παρελθόν, με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας της ειδικής αγωγής και στους δυο πίνακες δημιουργήθηκαν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής άθροιζαν προϋπηρεσία και στους δυο πίνακες δουλεύοντας μόνο σε μια δομή, της ειδικής με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην κατάταξη του πίνακα γενικής. Με αυτό τον τρόπο είχαν την δυνατότητα, ανάλογα και με τις διαθέσιμες πιστώσεις κάθε χρονιά, να μεταπηδούν ανά πάσα στιγμή-ως υποψήφιοι και των δυο πινάκων αναπληρωτών-και να εργάζονται στην γενική αγωγή, στερώντας θέσεις από τους συναδέλφους τους της γενικής αγωγής!

    Όσον αφορά τη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 κατά το οποίο οι πίνακες αναπληρωτών δεν τροφοδοτούνταν με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας, συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 και καλώς σχεδιάζεται να προσμετρηθεί άνευ διπλασιασμού. Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι δηλώσεις προτίμησης περιοχών στις αιτήσεις υποψήφιων αναπληρωτών γινόταν με άλλα δεδομένα επομένως εκ των υστέρων αλλαγή θα δημιουργήσει ανατροπές στους πίνακες κατάταξης. Η συμπλήρωση των αιτήσεων γινόταν γνωρίζοντας πως ενδεχόμενη προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα, όχι μόνο δεν επρόκειτο να υπολογισθεί στο διπλάσιο αλλά ακόμα και όταν τελικά προσμετρηθεί (μετά από διεξαγωγή νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ),αυτό θα γινόταν με τρόπο που όριζε ο σχετικός νόμος 3848 (1 μήνας προϋπηρεσίας=0,1 μόριο!). Τα δεδομένα αυτά λειτούργησαν όπως είναι φυσικό αποτρεπτικά για οποιονδήποτε υποψήφιο αναπληρωτή με αποτέλεσμα, αν κάποιος τελικά βρέθηκε εκείνο το διάστημα να υπηρετεί σε δυσπρόσιτα αυτό έγινε λόγω της χαμηλής του θέσης στον πίνακα και όχι από συνειδητή επιλογή. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.
    Με ενδεχόμενο διπλασιασμό, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ευνοϊκή θέση στον πίνακα κατάταξης εις βάρος συναδέλφων τους που ενώ είχαν την επιλογή των δυσπρόσιτων, έκαναν τις επιλογές τους σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία. Τέτοιες πρακτικές, υπό τον μανδύα της δήθεν αποκατάστασης όχι μόνο καταστρατηγούν κάθε έννοια λογικής, αξιοκρατίας και ισονομίας αλλά είναι ανήθικες και ανέντιμες. Καλώς λοιπόν δεν προβλέπεται διπλασιασμός της προϋπηρεσίας σε δυσπρόσιτα της περιόδου 2010-2014!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:08 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Η ρύθμιση της παραγράφου 2 με βρίσκει σύμφωνη, για τη μη προσμέτρηση διπλάσιων μορίων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες την περίοδο 2010-2014, καθώς οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και κανείς δεν γνώριζε το ενδεχόμενο προσμέτρησης αυτών.
    Για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου» Αν προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους η οποία προσφέρθηκε στην ειδική και στους πίνακες γενικής, μένουν άνεργοι οι αναπληρωτές γενικής που είναι και επιτυχόντες ΑΣΕΠ καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν ούτε στη γενική ούτε φυσικά στην ειδική. Οι νηπιαγωγοί ΠΕ 60.50 δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι καθώς οι ΠΕ 61 είναι μόλις 28 ενώ της γενικής είμαστε χιλιάδες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:08 | ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.

    Μπράβο στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών. Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής. Για να ικανοποιηθεί όμως πλήρως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, από το 2010. Επισημαίνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο που αποκτάται η εξειδίκευση. Οι αποφάσεις της ΔΟΕ που λήφθηκαν το 2010, είναι στη διάθεσή σας από το αρχείο της ΔΟΕ. Προφανώς πρόκειται για παρανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο. Επισημαίνουμε λοιπόν σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι η εφαρμογή της ρύθμισης χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές γενικής με προϋπηρεσία στις δομές γενικής και με βαθμολογία σχεδόν άριστη στον ΑΣΕΠ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:07 | Χρύσα

    Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής Αγωγής από τη Γενική Εκπαίδευση.
    Τόσο η Ειδική όσο και η Γενική Εκπαίδευση εντάσσονται στο ενιαίο πλαίσιο της υποχρεωτικής παρεχόμενης εκπαίδευσης που προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα.
    Απλά, η Ειδική εκπαίδευση θεσπίστηκε για τους μαθητές εκείνους που για διάφορους λόγους (π.χ. μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες) δεν μπορούν να ακολουθήσουν το μέσο ρυθμό εκπαίδευσης της πλειονότητας των μαθητών, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε αναπόφευκτα είτε σε σχολική διαρροή (όπως και συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια) είτε σε αναγκαστική επιβράδυνση του ρυθμού διδασκαλίας της πλειοψηφίας των άλλων μαθητών (που φοιτούν στα γενικά σχολεία).
    Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία αποτελούν ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής εκπαίδευσης, όπως αντίστοιχα υποσύνολο αποτελούν τα Εκκλησιαστικά σχολεία, τα Μουσικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος κλπ.
    Οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής δεν έχουν απωλέσει ούτε απεμπολήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Γενική τους εξειδίκευση βάσει ειδικότητας. Το ότι συμμετέχουν ΚΑΙ στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής οφείλεται σε ΠΡΟΣΘΕΤΑ προσόντα/κριτήρια που έχουν αποκτήσει και τα οποία τους δίνουν το δικαίωμα αυτό (καθώς και σε όποιον άλλο αποφασίσει να τα αποκτήσει ελεύθερα). Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής είναι ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ και στον αντίστοιχο πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης του κλάδου τους. Το γεγονός ότι το Υπουργείο τους απορροφά κατά προτεραιότητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής γίνεται για να καλυφθούν τα ανάλογα κενά από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε.
    Διαχωρισμός της προϋπηρεσίας δεν γινόταν ούτε την εποχή που οι αναπληρωτές καλούνταν για εργασία τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική εκπαίδευση και είχαν και δικαίωμα ΕΠΙΛΟΓΗΣ σε ποια σχολεία τελικά θα αποφασίσουν να εργαστούν! Και θα γίνει τώρα διαχωρισμός της προϋπηρεσίας τη στιγμή μάλιστα που όταν προσλαμβάνεσαι από τον ένα πίνακα διαγράφεσαι από τον άλλο αυτόματα και χωρίς να ερωτηθείς; Τη στιγμή που οι συνολικές προσλήψεις διασπώνται σε πολλές επιμέρους φάσεις και δεν γνωρίζεις καν ποια φάση, πότε και σε ποια δομή θα σε προσλάβει; Δηλαδή θα κρίνεται στην τύχη ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για το που θα χρεωθεί τελικά η αποκτηθείσα προϋπηρεσία;
    Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που περάσει τελικά αυτή η πρόταση (υποκινούμενη από συγκεκριμένα συμφέροντα άλλων υποψηφίων) αυτομάτως θα εκκινήσει δικαστικό αγώνα από πλευράς των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής και ταυτόχρονα θα αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα η άρση της συγκεκριμένης πρότασης μέχρι να βρεθεί ευήκοον ους από την όποια μελλοντική ηγεσία του Υπουργείου. Μέχρι τότε, θα έχει δημιουργηθεί ένα αναλόγου διαστάσεως πρόβλημα όπως με το κλείδωμα των πινάκων της Γενικής εκπαίδευσης και τα παρεπόμενα του ανοίγματός των. Διότι στο μέλλον θα αποτελεί μέγα πρόβλημα η επανενσωμάτωση της προϋπηρεσίας της Ειδικής αγωγής στους πίνακες της Γενικής. Επιπροσθέτως, δεν μπορεί να ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των μονίμων και άλλα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
    Όπως θεωρούνται ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης τα Εκκλησιαστικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος (όπου και εκεί απαιτούνται πρόσθετα προσόντα), τα Μουσικά σχολεία, ακόμα και ο ΟΑΕΔ (προσφάτως) όπου η εκεί αποκτηθείσα προϋπηρεσία αθροίζεται στον πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης, έτσι ακριβώς και η Ειδική εκπαίδευση αποτελεί ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής (για στοχευμένο μαθητικό δυναμικό). Κανείς δεν μπορεί να την ξεχωρίσει ως κάτι το «άλλο», το «ξένο» που πρέπει να αποκοπεί από το γενικό κανόνα. Επιπλέον, δεν έχουμε ακούσει ποτέ φωνές διαχωρισμού για άλλες προϋπηρεσίες π.χ. σε άλλο ξεχωριστό πίνακα για τα Εκκλησιαστικά σχολεία, σε άλλο για τη Σιβιτανίδειο, σε άλλο για τα Μουσικά σχολεία κλπ. Γιατί αποκλειστικά για τα Ειδικά σχολεία; Μήπως το ζήτημα τελικά (και η «ενόχληση» που προκαλεί σε κάποιους) δεν είναι ΠΟΙΟΤΙΚΟ, αλλά ΠΟΣΟΤΙΚΟ; Διερωτώμαστε…

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:06 | ΖΩΗ

    κύριε Υπουργέ, επισημαίνω ότι ο χώρος της παιδείας είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν αποχωρήσει πάνω από 11.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί, ως μόνιμοι, μόνο 272. Δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις 1:5 ή 1:10. Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί και φέτος το σύστημα θα καταρρεύσει.
    κύριε Υπουργέ, ως εκπαιδευτικός και ως μητέρα επανέρχομαι για μια ακόμη φορά στο θέμα της ανάγκης μόνιμων διορισμών στην ΠΕ, προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν, καθώς και στο θέμα της αναγνώρισης ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 1/9/2010. Οι μόνιμοι διορισμοί μπορούν να γίνουν, άμεσα, με το σύστημα 60-40%.
    Υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι το σύστημα διορισμών 60%-40% είναι ένα σύστημα αντικειμενικό και δίκαιο το οποίο αναγνωρίζει τόσο την επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όσο και την προϋπηρεσία. Το 2014 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δικαίωσε Ιταλούς συμβασιούχους συναδέλφους μας, αναγνωρίζοντας στην ουσία το δικαίωμά τους για μόνιμο διορισμό μετά από 36 μήνες προϋπηρεσία. Η απόφαση αυτή πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας, αφού οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Π.Ε. έχουν μέχρι και 13 χρόνια προϋπηρεσίας.
    κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να γίνει άμεσα η σύνταξη των νέων πινάκων αναπληρωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοι σας στο υπουργείο Παιδείας.

    Είμαι αναπληρώτρια ΠΕ60, όταν ήρθε η σειρά μου να διοριστώ μόνιμα, ο κ.Αρσένης κατήργησε την Επητερίδα. Εδωσα εξετάσεις με επιτυχία στον ΑΣΕΠ, υψηλή βαθμολογία και ξεκίνησα να δουλεύω αναπληρώτρια θεωρώντας ότι με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία θα διοριστώ. Μετά έρχεται η κ.Διαμαντοπούλου με τον περίφημο νόμο της και κλείδωσε τους πίνακες. Τα τελευταία χρόνια διασχίζω τέσσερις νομούς καθημερινά, διανύοντας πάνω από 300 χιλιόμετρα για να δουλέψω. Αυτό κάνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί ΚΑΘΕ μέρα σε όλη την Ελλάδα, με πολύ κόπο, κακοπληρωμένοι και με πολλές θυσίες. Το υπουργείο έχει καταφέρει να στρέψει τον έναν εκπαιδευτικό εναντίον του άλλου.
    Τι αναπληρώνουμε τόσα χρόνια? Τους εαυτούς μας αναπληρώνουμε!!! Μέχρι πότε θα πάει αυτό? Τι κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για τις δικές μας οικογένειες? Έχουν διαλυθεί οικογένειες, δεν μπορούμε να κάνουμε ατομικό ούτε οικογενειακό προγραμματισμό, τα πράγματα είναι ΤΡΑΓΙΚΑ.
    Ως εκπαιδευτικοί βιώνουμε με το πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της κρίσης.
    Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
    Θέλουμε ΜΑΖΙΚΟΥΣ μόνιμους διορισμούς.
    Μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό, δεν ζει άνθρωπος με 800 ευρώ στο Αιγαίο.
    Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:05 | ΣΩΤΗΡΙΑ Μ.

    Η ρύθμιση της παραγράφου 2 με βρίσκει σύμφωνη, για τη μη προσμέτρηση διπλάσιων μορίων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες την περίοδο 2010-2014, καθώς οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και κανείς δεν γνώριζε το ενδεχόμενο προσμέτρησης αυτών.
    Για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου» Αν προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους η οποία προσφέρθηκε στην ειδική και στους πίνακες γενικής, μένουν άνεργοι οι αναπληρωτές γενικής που είναι και επιτυχόντες ΑΣΕΠ καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν ούτε στη γενική ούτε φυσικά στην ειδική. Οι νηπιαγωγοί ΠΕ 60.50 δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι καθώς οι ΠΕ 61 είναι μόλις 28 ενώ της γενικής είμαστε χιλιάδες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:03 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Για την παράγραφο:
    1. Συμφωνώ
    2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: 1. Πίνακας πρώτης προτεραιότητας στον οποίο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε σειρά διορισμού, δηλαδή οι έχοντες εκπαιδευτική προϋπηρεσία έως τις 30/6/2010. Οι εκπαιδευτικοί του πίνακα αυτού προσλαμβάνονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. 2. Πίνακας δεύτερης προτεραιότητας στον οποίο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που απέκτησαν προϋπηρεσία μετά τις 30/6/2010. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών της δεύτερης προτεραιότητας τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016. Οι εκπαιδευτικοί του πίνακα αυτού προσλαμβάνονται μετά την εξάντληση του πίνακα πρώτης προτεραιότητας. 3. Πίνακας τρίτης προτεραιότητας στον οποίο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί μηδενικής προϋπηρεσίας και κατατάσσονται σύμφωνα με την ημερομηνία κτήσης πτυχίου, την βαθμολογία, την ημερομηνία γέννησης. Οι εκπαιδευτικοί του πίνακα αυτού προσλαμβάνονται μετά την εξάντληση του πίνακα πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας.
    3. Συμφωνώ
    4. Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται και στον ενιαίο πίνακα πρόσληψης αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.
    5. Οι υποπεριπτώσεις γ, ε, στ, θ, ια, (ιγ του άρθρου 5 του ν.2525/1997-ΦΕΚ 188/Α΄-) της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργούνται. Στις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 41 του ν.3762/2009 (ΦΕΚ 75/15.05.2009 τ.Α΄) ορίζονται όλες οι ειδικότητες Π.Ε. ανεξαρτήτου κλάδου … (σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 1999/70 και το περί δικαίου αίσθημα για την αποφυγή διακριτικής μεταχείρισης ορισμένων κοινωνικών ομάδων αλλά και της μη διάκρισης των πολιτών και την παροχή ίσων ευκαιριών.
    6. Συμφωνώ
    7. Συμφωνώ
    8. Συμφωνώ

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:02 | θΩΜΑΣ

    Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΑΙ ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ Η ΕΣΤΩ ΑΚΟΜΑ ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ !!!!! ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΣΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΣΕ ΔΥΟ…ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒΑΣΙΜΟ ΚΑΙ ΟΥΤΟΠΙΚΟ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:02 | Μαρία Τζ

    Απαράδεκτη η ρύθμιση της παραγράφου 4 του άρθρου 47 η εκπαίδευση είναι ενιαία να αποσυρθεί.

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:00 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Απαράδεκτο εμείς οι αναπληρωτές να μην έχουμε ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Είμαστε εκπαιδευτικοί 2ης κατηγορίας; Απαράδεκτο να μην έχουμε τα ίσια δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς σε θέματα αδειών. Απαράδεκτο να έχουμε μόνο 2 μήνες άδεια μητροτητας χωρίς καν να προσμετράται ως χρόνος προϋπηρεσίας.

    Απαράδεκτο να μην έχουμε τα ίσα δικαιώματα στις αποσπάσεις (πχ, συζύγων σταρτιωτικών, αμοιβαίες ανταλλαγές). Για πόσο ακόμη Θα είναι η ζωή μας μια βαλίτσα; Κάθε 9 μήνες να μένουμε σε άλλη πόλη.

    ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

    Ο κύριος Κουράκης είχε δεσμευτεί για την εξίσωση των δικαιωμάτων μας με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Ντροπή σας που παίζετε μαζί μας! Δεν βλέπω στο άρθρο 47 καμία προσπάθεια εξίσωσης των δικαιωμάτων μας. Μάλλον βλέπω και αφαίρεση των δικαιωμάτων μας με τιμωριτικό ύφος. Η μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μας στα δυσπρόσιτα για τα έτη 2010 – 2014 και μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας μας στις Δομές Ειδικής Αγωγής και στους δύο πίνακες είναι φωτογραφικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων ομάδων.

    Η εκπαίδευση είναι μια και ενιαία. Ένας νόμος για όλους.

    Ντροπή σας, διότι έχετε φέρει τη σύγχυση και τη διχόνοια μεταξύ συναδέλφων!

    ΝΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ.

    ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ. ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΖΟΝΑΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ /ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΑΥΤΟ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΕΣΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 3Ο ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΚΡΙΜΑ!

  • 23 Ιουνίου 2015, 15:00 | Ήρα

    ΑΜΕΣΑ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ.
    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ. ΕΞΑΜΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:55 | ΕΥΗ

    Αριστερη κυβερνηση???? Δωστε επιτελους ενα τέλος στα πληρωμένα πτυχία και σεμιναρια! Αξιοκρατία και σεβασμός στους κόπους χιλιάδων εκπαιδευτικών που δουλεψαν σε διαφορα μερη της Ελλάδος και τώρα θα μείνουν άνεργοι…Σεβασμός στην Ειδική Αγωγή και στελεχωσή τους με το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικο.ΑΥΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗς ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47.

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:54 | ΑΛΕΚΑ ΜΠΡΑΦΑ

    Ενόψει της κατάθεσης από το υπουργείο Παιδείας σχετικού πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, το οποίο σήμερα, βρίσκεται στο στάδιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας και με τις κοινές τους θέσεις και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων, ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε τις απόψεις μας οι οποίες εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας και κατ’ επέκταση της πλειοψηφίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
    Στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και ειδικότερα στο άρθρο 47 που αναφέρεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, διαπιστώνεται η βούληση να επιλυθούν δύο ακανθώδη για τους αναπληρωτές ζητήματα. Η ΔΟΕ οφείλει να πάρει σήμερα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πλειοψηφία των μελών μας όσο και τις κείμενες διατάξεις του Συντάγματος. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο της δικαστικής εμπλοκής κατά τη προσεχή πλήρωση των λειτουργικών εκπαιδευτικών κενών.
    Ειδικότερα, στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται η μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Είναι προφανές ότι κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική, την ισότητα και τη νομιμότητα, καθώς σε περίπτωση που γίνει δεκτή αντίθετη διάταξη θα έχουμε ανακατατάξεις στους πίνακες αναπληρωτών, οι οποίες θα οφείλονται όχι στην φυσιολογική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους αλλά σε τυχαία γεγονότα, όπως είναι η εκ των υστέρων πριμοδότηση τους.
    Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι τα διπλά μόρια των δυσπρόσιτων της τετραετίας 2010-2014 ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ αλλά θα προσμετρηθούν στις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, μεταθέσεις) των εν λόγω εκπαιδευτικών μετά τον μόνιμο διορισμό τους.
    Στο εν λόγω ζήτημα η ΔΟΕ, έχει επιδείξει αντιφατική στάση, η οποία συνιστά πρόκληση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό αναφέρουμε τα εξής:
    Η ΔΟΕ σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές του 2015, μας είχε διαβεβαιώσει και μετά από την έναρξη από μέρους μας δικαστικής διαδικασίας για την ακύρωση της αντισυνταγματικής διάταξης του πρώην υπουργού κου Λοβέρδου, η οποία συμπαρέσυρε και τις διατάξεις περί διπλασιασμού των μορίων των δυσπρόσιτων, λόγω του ανοίγματος των πινάκων, ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη θα ζητηθεί η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ και εν συνεχεία την λήψη απόφασης από το ΔΣ.
    Η εν λόγω γνωμοδότηση δεν γνωρίζουμε να έγινε ποτέ, γνωρίζουμε όμως ότι το ΔΣ της ΔΟΕ, αποφάσισε τον Απρίλιο του 2015 την μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, ενώ αντίθετα την περασμένη εβδομάδα άλλαξε την απόφαση της με την προσμέτρηση αυτών.
    Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτή η αντιφατική συμπεριφορά του ίδιου οργάνου της ΔΟΕ, αποτελεί πρόκληση και ελέγχεται για την νομιμότητά της, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη μεταβολή γνώμης και θέσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο λόγους. Είτε οφείλεται σε εσφαλμένη ενημέρωση των μελών του ΔΣ και δεν είναι απόρροια εξωγενών και πολιτικών πιέσεων, σε κατεύθυνση αντίθετη προς τα συμφέροντα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε αποτελεί έκφραση αλλαγής τακτικής κάποιων παρατάξεων εν όψει της εκλογής του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας και των απαραίτητων για την επιβίωση τους συσχετισμών.
    Επιπλέον, στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία πραγματοποιείται διαχωρισμός των δυο πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, εφεξής και όχι αναδρομικά. Καλούμε τη ΔΟΕ σε συνέχεια της θέσης που πάλεψε ενάντια στις φάμπρικες των σεμιναρίων, αλλά και μεγάλης μερίδας αμφιλεγόμενων μεταπτυχιακών, τα οποία αποκτήθηκαν πολύ ακριβά, να υπερασπιστεί σήμερα την εργασία της πλειοψηφίας των αναπληρωτών που δεν είχαν τη δυνατότητα στις πανάκριβες σπουδές ή επιμορφώσεις, αλλά μέσα από τη βάσανο πολύ σκληρών γραπτών διαγωνισμών διεκδίκησαν το δικαίωμα στην εργασία. Ακόμα και τα λίγα καθαρά μεταπτυχιακά απαιτούν χρήματα που δεν είναι εύκολο να βρεθούν από ένα αυτοσυντηρούμενο αναπληρωτή.
    Ας δούμε όμως μερικά ενδεικτικά νούμερα της κατάστασης που περιγράψαμε:
    Σήμερα στις δομές της Ειδικής Αγωγής εργάζονται 676 αναπληρωτές ΠΕ 60.50. Εκ των οποίων 320 είναι στους Πίνακες Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Μόνο οι 68 έχουν βαθμολογία σε ΑΣΕΠ τέτοια που να τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν και στη Γενική. Οι υπόλοιποι 356 είτε δεν έχουν δώσει ΑΣΕΠ καθότι είχαν πτυχίο από το 2009 και μετά (200 άτομα), ειτε ήταν αποτυχόντες ή αρνήθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ, είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ. Από αυτά προκύπτει ότι οι 608 εκ των 676 αξιοποίησαν την καθόλου δίκαιη λύση της μελλοντικής διπλής ένταξης στις λίστες της Γενικής και της Ειδικής και μόνο 68 συνάφελφοι δεν χρειαζόντουσαν την τεχνητή αυτή ενίσχυση. Είναι εντυπωσιακό ότι αν εξαιρέσουμε τους 63 νηπιαγωγούς με αναπηρίες από τους υπόλοιπους οι 345 έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια. Δηλαδή το 58% των αναπληρωτών που υπηρέτησαν στην Ειδική Αγωγή αξιοποίησαν ένα εργαλείο που κατά κόρον έχει κατηγορηθεί από όλες τις παρατάξεις της ΔΟΕ και από το ΔΣ της.
    Είναι λοιπόν άδικη η ιδιαίτερη και σε δυο πίνακες μοριοδότηση των υπηρετούντων στις δομές της Ειδικής αγωγής, αφού στον πίνακα της Γενικής, μέχρι σήμερα τοποθετούνται αναπληρωτές με διαφορετικά τυπικά προσόντα πρόσληψης. Γιατί βρίσκονται στον ίδιο πίνακα από την μία επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με υψηλή βαθμολογία και προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Γενικής και από την άλλη αναπληρωτές που εργάστηκαν σε δομές της Ειδικής Αγωγής, ως κάτοχοι σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών Ειδικής Αγωγής. Το τελευταίο συνιστά πράξη αντισυνταγματική και παράνομη, η οποία μάλιστα διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, είναι απαραίτητο για το διορισμό των αξιότερων υποψηφίων να υπάρχει η απαραίτητη σύγκριση μεταξύ τους.
    Και ας μην βιαστεί να ισχυριστεί κανείς ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνιμους διορισμούς, καθώς αποτελεί πάγια νομολογία των διοικητικών μας δικαστηρίων, σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των εκπαιδευτικών, ακόμη και των αναπληρωτών, η τήρηση της αρχής της ισότητας.
    Είναι λοιπόν σαφές ότι η διατήρηση της εν λόγω διάταξης συνεχίζει να πριμοδοτεί λάθη του παρελθόντος, γι΄ αυτό και συμφωνούμε με την εν λόγω ρύθμιση, με την μόνη ένσταση ότι η ισχύς της θα πρέπει να είναι αναδρομική από το 2010.
    Είναι προφανές ότι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης, δεν συνιστά ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού της Ειδικής Αγωγής, αλλά διακωμώδηση του, για την οποίο ευθύνη θα έχει πλέον και η ΔΟΕ, εφόσον παραμείνει στην προχθεσινή καιροσκοπική απόφαση της.
    Για το ζήτημα αυτό θα σας διανεμηθεί σχετική κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου μας και της ΠΕΑΔ, ενώ ήδη έχει εκφραστεί, υπέρ των θέσεων μας, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας με την προσυπογραφή σχετικού ψηφίσματος.

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:45 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Είναι λοιπόν άδικη η ιδιαίτερη και σε δυο πίνακες μοριοδότηση των υπηρετούντων στις δομές της Ειδικής αγωγής, αφού στον πίνακα της Γενικής, μέχρι σήμερα τοποθετούνται αναπληρωτές με διαφορετικά τυπικά προσόντα πρόσληψης. Γιατί βρίσκονται στον ίδιο πίνακα από την μία επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με υψηλή βαθμολογία και προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Γενικής και από την άλλη αναπληρωτές που εργάστηκαν σε δομές της Ειδικής Αγωγής, ως κάτοχοι σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών Ειδικής Αγωγής. Το τελευταίο συνιστά πράξη αντισυνταγματική και παράνομη, η οποία μάλιστα διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, είναι απαραίτητο για το διορισμό των αξιότερων υποψηφίων να υπάρχει η απαραίτητη σύγκριση μεταξύ τους.

    Και ας μην βιαστεί να ισχυριστεί κανείς ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνιμους διορισμούς, καθώς αποτελεί πάγια νομολογία των διοικητικών μας δικαστηρίων, σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των εκπαιδευτικών, ακόμη και των αναπληρωτών, η τήρηση της αρχής της ισότητας.

    Είναι λοιπόν σαφές ότι η διατήρηση της εν λόγω διάταξης συνεχίζει να πριμοδοτεί λάθη του παρελθόντος, γι΄αυτό και συμφωνούμε με την εν λόγω ρύθμιση, με την μόνη ένσταση ότι η ισχυς της θα πρέπει να είναι αναδρομική από το 2010.

    Είναι προφανές ότι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης, δεν συνιστά ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού της Ειδικής Αγωγής, αλλά διακωμώδηση του, για την οποίο ευθύνη θα έχει πλέον και η ΔΟΕ, εφόσον παραμείνει στην προχθεσινή καιροσκοπική απόφαση της.

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:41 | Γωγώ

    Απαιτούμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ της παραγράφου 4 του άρθρου 47!!!
    Είναι ΑΔΙΚΗ και παράλογη !!
    Ούτε η χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να ακυρώσει δεδουλευμένη προϋπηρεσία!!!
    Ο νόμος δεν εξαρτάται από την κρίση του καθενός, πως τον ερμηνεύει προς ιδίον όφελος και τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει κάποιος με άτομο του υπουργείου.
    Δεν είμαστε κορόιδα!! ΟΛΟΙ ξερουν τι συμβαίνει και ίσως ήρθε ο καιρός να το μάθουν και οι ανώτεροι τους!! Πρέπει να σταματήσετε να μας συμπεριφέρεστε σαν να είμαστε χαζοί!!
    Είναι άδικο εξαιτίας προσωπικών σχέσεων κάποιων να καταδικάζετε εκπαιδευτικούς που δουλεύουν τόσα χρόνια!!
    Απαιτούμε δικαιοσύνη!
    Απαιτούμε τα άτομα που πράττουν σύμφωνα με προσωπικά οφέλη να μην βρίσκονται στην επιτροπή που θα καθορίσει το μέλλον μας!!!

    Είμαστε εκπαιδευτικοί που ανήκουμε στους κλάδους ΠΕ 70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ 60 (Νηπιαγωγοί) γιατί αυτό είναι το βασικό μας πτυχίο, δηλαδή το Παιδαγωγικό, και έχουμε ενταχθεί προσωρινά στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής ως ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 λόγω εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή(μεταπτυχιακά- διδακτορικά, σεμινάρια). Τόσα χρόνια στηρίξαμε την εκπαίδευση και δουλέψαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, και τώρα μια Αριστερή κυβέρνηση μας πετάει στο δρόμο;; Αρκετοί από εμάς είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ (με υψηλά ποσοστά) με διδακτορικά και μεταπτυχιακά.
    Άραγε γιατί τόσα χρόνια που ίσχυε η προσμέτρηση στη Γενική Αγωγή, κανείς δε βγήκε να φωνάξει;;; Γιατί τώρα;;; Τα πράγματα είναι πολύ απλά αρκεί κάποιος να θέλει να δει..

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:37 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Κατά το έτος 2013 – 2014 υπηρέτησα σε θέση παράλληλης στήριξης σε δυσπρόσιτο νηπιαγωγείο. Ο συγκεκριμένος νομός ήταν η 2η επιλογή μου (για προσωπικούς λόγους) στην αίτηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Άρα δεν πήγα όπως θέλουν κάποιοι να υποστηρίζουν τυχαία.

    Την επόμενη χρονιά 2014 – 2015 υπηρέτησε σε αυτό το νηπιαγωγείο άλλη συνάδελφος Ειδικής Αγωγής.

    ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΔΙΚΑΙΟ ΕΚΕΙΝΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΜΟΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΠΕΡΥΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ; ΑΛΛΑΞΕ ΜΟΡΦΗ ΤΟ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΕΥΠΡΟΣΙΤΟ;

    Όσοι επιλέξαμε να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες το 2010 – 2014 δεν το πράξαμε τυχαία αλλά το πράξαμε είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησής μας υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.

    Ο νόμος για τα δυσπρόσιτα και το διπλασιασμό της προσφερθείσας προϋπηρεσίας σε αυτά δεν είναι ο 3848/2010 αλλά ο 3391/2005. Επομένως όσοι πρεσβεύουν πως δε γνώριζαν για το διπλασιασμό των μορίων είτε ψεύδονται είτε αγνοούσαν το νόμο 3391/2005.

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ; Κάποιος μπορεί να πήγε σε δυσπρόσιτο επειδή βρήκε εκεί τον «έρωτα της ζωής του». Άρα δεν το δήλωσε τυχαία. Η δήλωσή του εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό. Δεν είχε όμως σκοπό να «φάει τη θέση» του εκπαιδευτικού που ήταν σε υψηλότερη θέση στον πίνακα. Ενδιαφέρει αυτή η πληροφορία το νόμο; Ας σοβαρευτούμε λιγάκι!

    ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 14:27 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Σας παρακαλούμε κάντε κάτι για τις άδειες μητρότητας.Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει όταν μια αναπληρώτρια κάνει παιδί.Πως δίνετε άδεια για σεμινάρια και όχι για την ανατροφή τέκνου;Σκεφτείτε λίγο τις μητέρες και βοηθήστε αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.Ζητάμε τα αυτονόητα!!