Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με τον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού.
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ με την υποχρεωτική ΤΡΙΕΤΗ παραμονή στην οργανική θέση. Κάθε σχολική τάξη μπορεί να έχει τον ίδιο δάσκαλο 2 χρόνια και μετά να αλλάξει,χωρίς να χάνεται η κοινότητα,ούτε να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα οι μαθητές. Τα 3 χρόνια είναι πάρα πολλά για να βρεθεί ένας εκπαιδευτικός μακριά από τον τόπο του -και σε απομακρυνσμένες δυσπρόσιτες περιοχές- χωρίς κανένα πρακτικό λόγο.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ , φυσικά, αλλά ο μαθητής θα είναι μια χαρά ακόμα και αν απο τις 6 τάξεις του δημοτικού έχει τον ίδιο δάσκαλο 2 χρόνια ,και μετά αλλάξει. Άλλωστε είναι πιο υγιές μετά από 2 χρόνια να αλλάξει, διότι κάποιοι δάσκαλοι προσφέρουν περισσότερα σε κάποια μαθήματα και κάποιοι σε άλλα (εξαλείφεται έτσι και ο κίνδυνος πολλά παιδιά να «χαντακωθούν» καθώς τους έτυχε αναποτελεσματικός δάσκαλος).
Η τριετή υποχρεωτική παραμονή είναι περιττό μέτρο που δυσχεραίνει τους εκπαιδευτικούς (και πρέπει άλλωστε να βρίσκονται σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να διδάσκουν τα παιδιά και όχι να επιθυμούν τον τόπο τους και τους δικούς τους που άφησαν πίσω).
Τέλος, θα πρότεινα οπωσδήποτε επειδή οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι διαφορετικές από εκείνες της Δευτεροβάθμιας (τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περίοδο όπου οι ελλείψεις στα Δημοτικά σχολεία είναι τεράστειες) να ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος που θα αποφοιτήσουν τον Ιούνιο του 2010 δεν προλαβαίνουν ούτε ΑΣΕΠ να δώσουν αλλά ούτε αναπληρωτές να δηλώσουν, όπως θα συνέβαινε με την επικράτηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα κενά πως θα αναπληρωθούν στα Δημοτικά σχολεία ανά την επικράτεια;
Καλό θα ήταν να δηλώσουν αναπληρωτές οι φετινοί απόφοιτοι και όποιος άλλος επιθυμεί ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ τον Ιούνιο 2010 και απο κει και πέρα να δίνουμε μόνο ΑΣΕΠ. Στην περίπτωση των δασκάλων αυτό είναι το μεταβατικό μέτρο που θα βοηθήσει ώστε καμία τάξη να μη μείνει χωρίς δάσκαλο τη σχολική χρονιά 2010-2011.
Άλλωστε εσείς επαναλαμβάνετε:ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ.Δεν πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για τον μαθητή να μείνει χωρίς δάσκαλο του χρόνου!!!
Κ.Υπουργέ
Σχετικά με τον τελευταίο άδικο νόμο του προκατόχου σας, σύμφωνα με τον οποίο οι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ήδη διορισμένοι σε μόνιμη θέση στο δημόσιο,έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν ένα μήνα πριν και να διοριστούν στην εκπαίδευση(κυρίως στην παραμελημένη τεχνολογική εκπαίδευση) ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί ,χωρίς τα απαιτούμενα για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς κριτήρια (προυπηρεσία,ΑΣΕΠ,παιδαγωγική επάρκεια κ.α.),τι σκοπεύετε να κάνετε;
Είναι δίκαιο να παραιτούνται εργαζόμενοι πολύτεκνοι από μόνιμες θέσεις σε άλλες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία κ.α.που έχουν ελλείψεις προσωπικού και να διορίζονται στην τεχνολογική κυρίως εκπαίδευση σε ειδικότητες που εμφανίζουν υπεραριθμίες,αφήνοντάς τους χωρίς κανένα αντικείμενο και απειλώντας με μετακινήσεις άλλους συναδέλφους που διορίστηκαν με τα τυπικά προσόντα,επειδή οι ίδιοι δεν θεωρούνται υπεράριθμοι;
Μπορεί να υπάρξει κοινωνική πολιτική με επιδόματα,διορισμούε σε άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες ή γραφεία,αλλά όχι αποκλειστικά στην εκπαίδευση σε βάρος των άλλων συναδέλφων καιτων ίδιων των μαθητών,χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα κενά και με ειδική προνομιακή μεταχείριση.
Η σύζυγος μου διορίστηκε με το 30μηνο.
Βέβαια είχε συμμετάσχει σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και σε όσους είχε συμμετάσχει ήταν επιτυχούσα αλλά μη διοριστέα. Ποιο το νόημα να είσαι επιτυχών αλλά να μένεις απ’ έξω; Αφού εξετάστηκε την πρώτη φορά και πληρούσε όλα τα κριτήρια ποιος ο λόγος να ξαναδοκιμαστεί δύο χρόνια αργότερα;
Όλο το παραπάνω διάστημα δούλευε ως αναπληρώτρια παράγοντας το ίδιο έργο με τους υπόλοιπους συναδέλφους της αλλά δίχως δικαιώματα.
Έχω να προτείνω τα παρακάτω:
Διεξαγωγή ΑΣΕΠ κάθε δύο χρόνια αλλά όχι για μόνιμο διορισμό αλλά για αναπλήρωση.
Κάθε βαθμός πάνω από την βάση να δίνει και ένα μόριο.
Να προσμετρούνε όλοι οι διαγωνισμοί στους οποίους ο εκπαιδευτικός συμμετείχε.
Από τον πίνακα που θα δημιουργηθεί να καλούνται οι αναπληρωτές – ωρομίσθιοι.
Όταν ένας εκπαιδευτικός έχει δουλέψει ως αναπληρωτής ή ως ωρομίσθιος, για κάθε μήνα εργασίας του να προστίθεται ένα μόριο οπότε και να βελτιώνει την σειρά που είχε από την βαθμολογία του ΑΣΕΠ, ως κίνητρο στους εκπαιδευτικούς για να δηλώνουν δυσπρόσιτα κενά..
Μετά από διετή εργασία στον χώρο της εκπαίδευσης αυτομάτως να μονιμοποιούνται μην χρειάζεται η διετής δοκιμασία (άλλωστε δοκιμαστήκαν ως αναπληρωτές – ωρομίσθιοι).
Με το σύστημα αυτό πληρούνται τα κριτήρια της αδιαφάνειας των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ αλλά και δεν αδικούνται οι επιτυχόντες και μη διοριστέοι εκπαιδευτικοί..
ΑΣΕΠ και μόνο ΑΣΕΠ. Έχουν ανοιχτεί τόσες πολλές τρύπες που πλέον ο τρόπος διορισμού είναι σουρωτήρι. Άτομα με κολλητόύς διευθυντές λυκείων έκαναν 1 (μια) ώρα πρόσθετη διδακτική στήριξη και τώρα είναι διορισμένοι. Αίσχος. Όποιος θέλει την πολυτέλεια να είναι καθηγητής και να έχει την τιμή να είναι ηγήτορας των νέων γενναιών να στρωθεί να διαβάσει και να δώσει εξετάσεις. ΄Δώστε τέλος σε αυτό το άγος.
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ. ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ (ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ) ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΡΗΣΣΟΝΤΑΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΌΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ Η ΒΑΣΗ Ή ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΧΘΕΙ ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ; ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ;
ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ,ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΠΟΛΑΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ .ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ,Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ Η ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΕ 4 ΩΡΕΣ ,ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙ ΑΥΤΟ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ,ΝΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ .
ΟΜΩΣ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΓΩ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΛΙΓΟΙ ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ.
ΝΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ,ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ,ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΣΕΠ ΕΩΣ ΤΟ 1998,ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 99 ΚΑΙ ΔΩΘΕ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ ΑΣΕΠ ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΜΟΡΙΑ ,ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Η ΩΡΟΜΗΣΘΙΟΙ,ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΣΕΠ.
ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 1998,ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΥΤΟ.
Είμαι καθηγήτρια φιλόλογος. Έχω 28 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και τρία (3) στον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να σας εκφράσω το παράπονό μου σχετικά με τις μεταθέσεις. Και θα γίνω σαφής.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάνω αίτηση για βελτίωση θέσης ή απόσπαση και ενώ είμαι από τους πρώτους στη λίστα των μορίων δεν καταφέρνω να εργαστώ σε ένα σχολείο της επιθυμίας μου γιατί έρχονται οι πολύτεκνοι με μηδέν μόρια, πρωτοδιόριστοι και καταλαμβάνουν όποιο σχολείο θέλουν. Θα βγω στη σύνταξη σε λίγα χρόνια και δεν μπορώ να πάρω θέση σ’ ένα σχολείο της προτίμησης μου. Δεν είναι μόνο δικό μου το αίτημα αλλά και πολλών συναδέλφων.
Πολλές φορές εκφράσαμε τα παράπονά μας στον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας, στην ΕΛΜΕ, στους αιρετούς, στους εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων αλλά « φωνή βοώντος εν τη ερήμω » .
Εσείς βλέπετε σωστό να παραβιάζεται η νομιμότητα για να ενισχυθούν οι πολύτεκνοι; Ας τους βοηθήσει η πολιτεία με άλλους τρόπους (επίδομα κά.) και όχι να προηγούνται στους διορισμούς και στις μεταθέσεις.
Στο Σχολείο που υπηρετώ το 30% των συναδέλφων καθηγητών είναι πολύτεκνοι εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν έχουν καν διδακτικό ωράριο. Εξωδιδακτικές εργασίες δεν κάνουν, προστατευμένοι από το νόμο και ως εκ τούτου η δουλειά πέφτει στους υπόλοιπους. Το εξωφρενικό όμως είναι ότι ένας συνάδελφος πολύτεκνος διορίστηκε με την ειδικότητα του καπετάνιου. Εμείς δεν έχουμε ναυτικό σχολείο για να πάρει ώρες, άρα αυτός θα πληρώνεται για όλη του τη ζωή χωρίς να προσφέρει υπηρεσία. Πως μπορείς να γίνεις καλός δάσκαλος όταν βλέπεις αυτή την ανομία και αδικία δίπλα σου. Όλοι οι πολύτεκνοι με τα πιο απίθανα πτυχία διορίστηκαν στην εκπαίδευση, άσχετοι οι περισσότεροι, ενώ την ίδια στιγμή το καλύτερο δυναμικό των νέων μας με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διεκδικούν μια θέση στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ και δεν μπορούν να την αποκτήσουν.
Η καλύτερη παιδεία δεν γίνεται με τέτοιου είδους μέτρα. Γι’ αυτό κάντε κάτι για να αρθεί αυτή η αδικία.
Αξιότιμε Kυρία υπουργέ.
κάντε ένα έλεγχο σε όλους αυτούς που είναι αναπληρωτές και ισχυρίζονται ότι έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ και είμαι σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς ούτε καν έχουν είτε ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάποιο ισοδύναμο πτυχίο. Με λίγα λόγια δεν είναι άξιοι καν να προηγούνται ως τάχα παιδαγωγικά καταρτισμένοι. Και σας το λέω αυτό διότι είναι στην διακριτική ευκαίρια του εκάστωτε υπαλλήλου του Υπουργείου να γράψει εαν ο υποψήφιος εκπαιδευτικός έχει ΑΣΠΑΙΤΕ ή όχι. Μέ λίγα λόγια βύσμα να έχεις έναν υπάλληλο, έχεις ΑΣΠΑΙΤΕ. Πλήρης αναξιοκρατία χωρίς κανένα έλεγχο από το ΑΣΕΠ.
Περιμένετε να εξαλειφθεί η παραπαιδεία, όταν διορίζετε αυτούς με πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ και ας έχουν γράψει χαμηλότερα, ή ως αναπληρωτές αυτούς που δεν έχουν ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά τους βαφτίζει ο υπάλληλος ως παιδαγωγικά καταρτισμένους;
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!
Κυρία Υπουργέ,
Τα μόρια που αποκτά κάποιος με την προϋπηρεσία, μέσα από αδιαφανείς πίνακες που μπάζουν από παντού και πολλά εκ των οποίων είναι πλασματικά, υπάρχουν και υπολογίζονται «ες αεί». Τα μόρια που παίρνει κάποιος με την αξία του πετυχαίνοντας στον -έστω και κουτσουρεμένο- ΑΣΕΠ, χωρίς κονέ, μέσον και θολούς πίνακες, μετά από 2 χρόνια υποδιπλασιάζονται και μετά καταργούνται! Γιατί κυρία Υπουργέ? Δεν είναι αυτό αδικία?
Με εκτίμηση.
Αν θέλετε να μιλάτε για αξιοκρατία προτείνω το εξής:
Διορισμό κάθε έτος των ατόμων που έχουν πτύχει σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και όσοι από αυτούς δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση, μόρια για να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ ή καταρτισή τους μετά τον διορισμό. Για ποιο λόγο να ακυρώνονται οι κόποι πολλών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ προκειμένου να γράψουν υψηλές βαθμολογίες με το να βγαίνουν καινούργιες προκηρύξεις κάθε χρόνο; Οι λίστες είναι γεμάτες με επιτυχόντες, αυτοί δεν είναι άξιοι να διοριστούν; Αν δεν είναι άξιοι μη τους ονομάζετε επιτυχόντες αλλά αποτυχόντες. Διορίστε τμηματικά όλους αυτούς και μετά βγάλτε καινούργιες προκυρήξεις
Αν θέλετε να μιλάτε για αξιοκρατία προτείνω το εξής:
Διορισμό κάθε έτος των ατόμων που έχουν πτύχει σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και όσοι από αυτούς δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση, μόρια ή κίνητρα για να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ ή καταρτισή τους μετά τον διορισμό. Για ποιο λόγο να ακυρώνονται οι κόποι πολλών επιτυχόντων του ΑΣΕΠ προκειμένου να γράψουν υψηλές βαθμολογίες με το να βγαίνουν καινούργιες προκηρύξεις κάθε χρόνο; Οι λίστες είναι γεμάτες με επιτυχόντες, αυτοί δεν είναι άξιοι να διοριστούν; Αν δεν είναι άξιοι μη τους ονομάζετε επιτυχόντες αλλά αποτυχόντες. Διορίστε τμηματικά όλους αυτούς και μετά βγάλτε καινούργιες προκυρήξεις
Με βάση τις εξαγγελίες της Υπουργού παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα συμβεί με όσους έχουν 30μηνο (μέχρι 30-06-2008) ή 24μηνο με ΑΣΕΠ (μέχρι και φέτος που συνεχίζουν να υπολογίζονται οι προϋπηρεσίες με το παλιό σύστημα). Ακόμη και αν η διάταξη ισχύσει για φέτος θα υπάρξουν συνάδελφοι που δεν θα μπορέσουν να διοριστούν γιατί η ΑΣΠΑΙΤΕ (η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για κάποιους κλάδους βάση του νόμου για 30μηνο και 24μηνο με ΑΣΕΠ και από πέρυσι βγάζει ειδική προκήρυξη για τις δύο αυτές κατηγορίες) δεν πρόλαβε να τους εντάξει στα τμήματα της για να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια.
Υπάρχουν κλάδοι στους οποίους από πέρυσι δεν κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ΑΣΠΑΙΤΕ όλοι όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις γιατί προκηρύχθηκαν λιγότερες θέσεις. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ με βάση το κανονισμό της δίνει το δικαίωμα στους φοιτητές της να τελειώσουν το ετήσιο πρόγραμμα εντός 2 ετών μια και οι παρακολουθήσεις είναι υποχρεωτικές και κάποιος λόγω σοβαρού κωλύματος μπορεί να μην καταφέρει να αποφοιτήσει από την πρώτη χρονιά.
Θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε οι εν λόγω συνάδελφοι (τόσο οι 30μηνίτες όσο και οι 24μηνίτες με ΑΣΕΠ) να περάσουν ΑΣΠΑΙΤΕ εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και να διοριστούν με βάση τον ισχύοντα νόμο για το 30μηνο και το 24μηνο με ΑΣΕΠ. Σε αντίθετη περίπτωση δημιουργείται θέμα άνισης αντιμετώπισης μιας μερίδας εκπαιδευτικών που ενώ συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα δεν θα προλάβουν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων λόγω περιορισμένου αριθμού εισακτέων και εσωτερικού κανονισμού της ΑΣΠΑΙΤΕ.
ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ,ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΚΑΤΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΙ ΣΟΥ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ?
ΕΑΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ,ΤΟΤΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ…..ΑΛΛΑ
ΚΑΛΗ ΜΟΥ, Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΟΥΣ.
ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΩ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΔΑΚΡΥΒΡΕΧΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ(ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ,ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,30 ΜΗΝΙΤΕς …..ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΗ,ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ)……ΟΜΩΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΤΑΝ ………ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ(ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ),ΑΡΙΣΤΑ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΟ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΛΜΕ -ΕΛΜΕ-ΔΟΕ(Η ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ),ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΗΣ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ.
Επαναλαμβάνω πάλι την ίδια άποψη: πρέπει να υπάρχει ομαλή προσαρμογή και όχι βεβιασμένη ανατροπή. Το σύστημα λειτούργησε εν μέρει αξιοκρατικά λόγω της αδυναμίας να στηθεί ένας διαγωνισμός που να μην έχει τα χαρακτηριστικά της λοταρίας. Όλοι αυτοί που δρομολόγησαν την ζωή τους με αυτό το σύστημα δεν είναι τυχοδιώκτες. Αναζήτησαν περισσότερο ορθολογισμό και μπήκαν στις διαδικασίες αυτές.
Το κράτος πρέπει να σέβεται τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών. Και είναι δικαίωμα η πληροφόρηση για να κινείται κανείς προς την σωστή κατεύθυνση. Ποιος είχε ενημερώσει τόσο κόσμο για τις επαπειλούμενες ανατροπές; Και τι δικαιολογεί μια υπερβολική βιασύνη;
Επίσης αυτές οι αλλαγές πρέπει να έχουν και την συναίνεση των εκπαιδευτικών.
Σίγουρα όλοι θα δουν με καλό μάτι μια αλλαγή του συστήματος , αλλά αυτό να γίνει με ομαλό τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι εκπαιδευτικοί με βάναυσο τρόπο.
Είναι άδικο ανθρώπους μορφωμένους να τους ποδοπατάει κάθε φορά μια απρόσωπη, σοβιετική νοοτροπία. Η Ευρώπη διδάσκει την μεταβολή με περιθώρια προσαρμογής. Και είναι χρέος προς τον πολίτη να αντιμετωπίζεται ανθρώπινα και με κατανόηση. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το νόημα αυτής της διαβούλευσης;
Κυρία Υπουργέ,
Βρίσκω ενδιαφέρουσες τις προτάσεις για τις προσλήψεις κλπ…
Όμως πρέπει πρώτα να αποκαταστήσετε το αίσθημα δικαίου μεταξύ των υποψηφίων για διορισμό εκπαιδευτικών και ειδικά στον κλάδο Π.Ε.19. Είναι γνωστό ότι στον προσφάτως ψηφισθέντα Ν.3794/2009 του κ. Λυκουρέντζου (τροπολογία 663/23-7-09) όπου, όπως γράφτηκε στην zougla.gr αλλά και κατά την συζήτηση στη Βουλή (ιδέ πρακτ. Βουλής) ο ίδιος κατηγορήθηκε εμμέσως πλην σαφώς για ίδιον όφελος, διότι ευνόησε σκανδαλωδώς τους πτυχιούχους του τμήματος Δ.Τ.Ψ.Σ του Παν. Πειραιά.
Με λίγα λόγια οι απόφοιτοι του παραπάνω τμήματος με την ψηφισθείσα τροπολογία αποκτούν ταυτόχρονα σε 4 μόνο έτη επαγγελματικά δικαιώματα και παιδαγωγική επάρκεια αφού η σχολή τους θεωρήθηκε καθηγητική.
Όλοι οι άλλοι πτυχιούχοι Πληροφορικής ΑΕΙ για να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια πρέπει ή να φοιτήσουν άλλα 4 χρόνια σε καθηγητική ή παιδαγωγική σχολή ή να φοιτήσουν στην ΠΑΤΕΣ – ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού πρώτα αποκτήσουν μ/π και ξένες γλώσσες ή διδακτορικό για να μπορέσουν να εισαχθούν.
Κυρία Υπουργέ όσο είναι ενεργός ο Ν. Λυκουρέντζου υποσκάπτει το κράτος δικαίου γι’ αυτό και πρέπει να ανακληθεί ή να παγώσει όπως κάνατε και εσείς για άλλες περιπτώσεις καθώς και ο κ. Λοβέρδος στο Ν. Πετραλια για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
Ευχαριστώ,
Ηλιάσκος Καλογνωμής
τ. Λυκειάρχης
κ. Διαμαντοπούλου διορθώστε όσο είναι καιρός την προγραμματισμένη αδικία. Τηρήστε όσα προεκλογικά λέγατε και με φωνές υποστηρίζετε! Μην χαράζετε το όνομα σας με τα πιο μελανά χρώματα στη Εκαπιδευτική Ιστορία της Ελλάδας! Καινοτόμες ιδές χρειάζονται!Ισοπεδωτική πολιτική απαγορεύεται!!!!
Κα Υπουργέ,
Όσον αφορά το νέο σύστημα διορισμού:
————————————————
Καταρχήν είμαι ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΣΕΠ και το δηλώνω στην αρχή του μηνύματός μου ώστε να μπορέσουν να το καταψηφίσουν οι προφανώς συσπειρωμένοι συνάδελφοι χωρίς να μπουν στον κόπο να διαβάσουν όλο το κείμενο!
Ο λόγος είναι πως είμαστε πλέον πολλοί… πάρα πολλοί… Κάπως πρέπει να ξεκαθαριστούν οι άξιοι (και αν είναι όλοι άξιοι οι πιο άξιοι)… Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ. Αυτό δεν είναι λύση.
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ από τους οποίους εκτός των άλλων ζητείται να ζήσουν με εξευτελιστική αμοιβή και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα διδάξουν στον ιδιωτικό τομέα…
Απλώς αναγκάζονται να παρανομήσουν.
Επίσης είμαι υπέρ της άποψης ότι
1) Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ. Αλλά χωρίς παράθυρα (ΝΑ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΕ ΑΣΕΠ Η ΕΛΕΙΨΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ) και χωρίς να «χαντακώνονται» όσοι δίνουν πρώτη φορά ΑΣΕΠ και δεν έχουν προλάβει να μαζέψουν προϋπηρεσία. (ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΑΝ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ 60-40 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ 40% ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ Η ΟΙ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ)
Όσον αφορά τους ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ας υπάρξει μια λογική προσαύξηση από την μεγαλύτερη επιτυχία τους (πχ δια δέκα για να έχει ελπίδες και κάποιος που δεν έχει ξαναδώσει)
2)ΑΝ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ NA ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Επίσης επισημαίνω πως Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ… Πχ εγώ έχω σπουδάσει φυσική και αυτό θα έπρεπε να διδάσκω… σ αυτό θα έπρεπε να εξετάζομαι… Όμως στο διαγωνισμό μου ζητάνε να εξεταστώ επιπλέον σε Χημεία, Βιολογία και Γεωλογία, τα οποία δεν έχω διδαχτεί στο πανεπιστήμιο και δε θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά άξιο να τα διδάξω… Σίγουρα κάποιος που τα έχει σπουδάσει θα ξέρει κάτι παραπάνω. Προσωπικά ανήκω στους τυχερούς επειδή πέρασα στο πανεπιστήμιο με τις δέσμες… Έτσι έχω διδαχτεί τουλάχιστον τα στοιχειώδη στη Χημεία… τι γίνεται όμως με αυτούς που μπαίνουν (και έχουν ήδη αρχίσει να βγαίνουν) στο Φυσικό από την τεχνολογική κατεύθυνση χωρίς να έχουν ασχοληθεί με τη Χημεία? Όσο για τα υπόλοιπα μαθήματα δεν το συζητώ καθόλου… καμία σχέση. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ04…
ΤΕΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ (ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΕ ΑΣΕΠ) ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ. Όχι όμως με το αζημίωτο… Από τον επόμενο ΑΣΕΠ και μετά όσοι δεν έχουν επιτυχία (προηγούμενη ή καινούρια) ας μείνουν απ’ έξω.
Όσον αφορά την ΠΔΣ:
—————————-
Συγχαρητήρια για την πρώτη σας κίνηση να κλείσετε το παραθυράκι της ΠΔΣ. Η αλήθεια είναι πως οι προσλήψεις είναι πλέον διαφανείς και όχι αξιοκρατικές αλλά ελπίζω πως αυτό ήταν μια πρώτη κίνηση και όχι το τελικό σύστημα προσλήψεων στην ΠΔΣ. Ο λόγος είναι πως η πρόσληψη με βάση την ημερομηνία κτήσης πτυχίου έχει άρωμα επετηρίδας και η επετηρίδα έχει καταργηθεί (και έπρεπε να καταργηθεί) για ευνόητους λόγους. Ευτυχώς φέτος δεν αφήσατε περιθώρια νέων αιτήσεων και έτσι τα σχολεία δεν γέμισαν με επίδοξους δημόσιους υπαλλήλους που δεν διατηρούν καμία επαφή εδώ και χρόνια με την εκπαίδευση. Καλό θα ήταν όμως να προσέξετε γιατί αν εξακολουθήσει να ισχύει το φετινό σύστημα… του χρόνου θα κάνουν αιτήσεις όλοι οι παραπάνω….
Προτείνω λοιπόν
(μετά από ψηφοφορία: http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=15891.0 )
οι προσλήψεις στην ΠΔΣ να γίνονται από του χρόνου και έπειτα είτε 100% από τον ΑΣΕΠ είτε από πίνακες με κριτήρια του πίνακα των ωρομίσθιων αλλά με προϋπόθεση την επιτυχία στον ΑΣΕΠ. Στην πρώτη περίπτωση δίνεται η ευκαιρία στους επιτυχόντες αλλά μη διοριστέους να μπουν μέσα σε σχολική τάξη. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να κλείσουν και όλα τα υπόλοιπα παράθυρα απόκτησης προϋπηρεσίας ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης αξιοκρατία.
Τέλος με την ΠΔΣ, μια ακόμα καλή λύση θα ήταν (σε συνδυασμό με την κατάργηση της ωρομισθίας) να δίνεται στους περισσότερους πλέον αναπληρωτές ώστε να καλύπτουν το ωράριό τους.
Όποιος τρόπος κι αν εφαρμοστεί είναι προς το συμφέρον του μαθητή… ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΟΠΟΙΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΔΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ (Η ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (κι ας μην είναι επιτυχόντες) ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.
Με τιμή,
Λελεδάκης Κωνσταντίνος
Ωρομίσθιος Φυσικός
κ. Υπουργέ,
Είναι καταστάσεις, συνθήκες αλλά και θέματα τα οποία ταλανίζουν χρόνια το χώρο της Παιδείας και κανείς μα κανείς δεν θέλησε να αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα του συστήματος και κυρίως για τον Έλληνα μαθητή και την πορεία του στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ως Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής πιστεύουμε ότι μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών μπορεί ο κάθε μαθητής να έχει την ευκαιρία για την ολόπλευρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Αρκεί βέβαια και ο ίδιος ο Εκπαιδευτικός να έχει τη θέληση και τη διάθεση να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο γνωστικό του αντικείμενο, να επιμορφώνεται, να αξιολογεί και να αξιολογείται και να αποτελεί και ο ίδιος ένα ζωντανό κομμάτι, το κύτταρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη αρχή, θεωρήσαμε ότι μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα είχαμε μια πολύ καλή ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο αντικείμενο της Φυσικής Αγωγής, να επιμορφωθούμε και να κάνουμε κτήμα μας τις σύγχρονες διδακτικές απόψεις και θεωρίες που αφορούν τον κλάδο. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε συναδέλφους οι οποίοι είναι 10 και 15 χρόνια πτυχιούχοι και συμμετείχαν στους Διαγωνισμούς, βρέθηκαν στις πρώτες 100 και 200 θέσεις των επιτυχόντων ανάμεσα σε 8.000-12.000 διαγωνιζόμενους και παρά ταύτα είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι μόνο τα 2–3 τελευταία χρόνια.
Θεωρούμε όμως ότι ειδικά στους 2 τελευταίους Διαγωνισμούς και ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ11 ο νόμος 3255/22-7-04 (ΦΕΚ 138 Α΄) με τον οποίο θεσπίστηκε το 60 % των διορισμών των εκπαιδευτικών να γίνεται από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και το 40% από τον ενιαίο πίνακα, καταστρατηγήθηκε βάναυσα. Οι θέσεις των διοριστέων από τον ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής ΠΕ11 μειώθηκαν δραματικά ενώ παράλληλα αυξήθηκε σε τεράστιο βαθμό ο αριθμός των διορισθέντων από τις λοιπές νομοθετικές ρυθμίσεις (ΤΑΔ – ΕΤΑΔ, 30μηνο, 24μηνο, κ.τ.λ.).
Παραθέτουμε ενδεικτικά τους πίνακες που απεικονίζουν τον αριθμό των διοριστέων ανά έτος:
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΤΗ
2005-06 και 2006-07: 230 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1046ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
2007-08 και 2008-09: 72 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1093ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
2009-10: 24 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 496 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
Είναι αυτονόητο ότι με αυτή την πολιτική ανετράπησαν όλες τις ισορροπίες και ταυτόχρονα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες όλων αυτών που μαζικά μετείχαν στους διαγωνισμούς των ΑΣΕΠ (8.000 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στον τελευταίο Διαγωνισμό), προσδοκώντας στη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Όλοι εμείς λοιπόν που πετύχαμε στους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ειδικότερα στον τελευταίο ο οποίος είναι ακόμα εν ισχύ και για τη σχολική περίοδο 2010 – 2011, παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αδικία που υφιστάμεθα, ζητάμε να έχουμε και εμείς την ευκαιρία να δουλέψουμε στο σχολείο, όπως πιστεύουμε δικαιούμαστε.
Αν και εφόσον ισχύσει το μεταβατικό στάδιο που λέτε για τη συγκεκριμένη σχολική περίοδο επαναφέρετε την ισορροπία του 60% – 40% στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής και αξιοποιήστε από τον πίνακα των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ τον πραγματικό αριθμό συναδέλφων που πρέπει να προσληφθούν – ήδη για τη σχολική περίοδο 2009 – 2010 έχουν προσληφθεί μόλις 24 άτομα από τον ΑΣΕΠ και 496 από όλους τους υπόλοιπους πίνακες (!!!) ενώ για τη σχολική περίοδο 2010-2011 μόλις 24 ακόμα συνάδελφοι θα προσληφθούν στην εκπαίδευση από τον πίνακα του ΑΣΕΠ!
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ακόμα και ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης με δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι οι Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής είναι ο μόνος ουσιαστικά κλάδος στον οποίο έχει καταστρατηγηθεί το ποσοστό 60% (ΑΣΕΠ)-40% (Ενιαίος Πίνακας) και έχει μετατραπεί σε 15-20% (ΑΣΕΠ) – 80%-85% (Ενιαίος Πίνακας).
Με εκτίμηση,
ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ
ΑΡΚΕΤΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ 30ΜΗΝΟ.. !
ΕΓΩ ΠΑΡΑΤΗΣΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΑ ΣΕ ΝΗΣΙ ΣΑΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ.
ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΣΒΕΒΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΞΙΕΣ!!!
ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΟΡΙΑ..ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ!!!
ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ,ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ > ΟΤΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΠΕΡΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΕΚ
Είναι γνωστό ότι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι στον 1ο χρόνο της θητείας τους να παρακολουθήσουν την «εισαγωγική» λεγόμενη επιμόρφωση σε δύο φάσεις – την 1η λίγο μετά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και τη 2η περίπου το μήνα Mάρτιο.
Eκτός από την «εισαγωγική επιμόρφωση», διεκπεραιώνονται διάφορα τυχαία – ως προς τις ανάγκες και το σχεδιασμό – προγράμματα, τα οποία δεν έχουν καμιά συνεισφορά στην ουσιαστική επιμόρφωση και από τα οποία μόνο οι διαχειριστές των κονδυλίων μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι.
Σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε όλους τους κλάδους της επιστήμης έχουν τη μορφή χιονοστιβάδας και η πληροφορία τρέχει με σαρωτικές ταχύτητες, όλοι συμφωνούν ότι η επιμόρφωση αποτελεί ανάγκη για τη συνεπή παρουσία του εκπαιδευτικού στην τάξη και βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική λειτουργία του δημόσιου σχολείου.
Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, το αίτημα αυτό παραμένει χωρίς αποδέκτη, αφού το YΠEΠΘ ποτέ δε σχεδίασε μια ουσιαστική επιμορφωτική πολιτική και πολύ περισσότερο ποτέ δεν την υλοποίησε.
Aντίθετα ακολουθεί μια τακτική εμπαιγμού των εκπαιδευτικών και σαλαμοποίησης της έννοιας της επιμόρφωσης.
Mε διήμερα και τριήμερα επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία ισοδυναμούν περισσότερο με «επιμορφωτικά τρυκ», παρά με μια συνεπή ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού σε επιστημονική και παιδαγωγική βάση, διαχειρίζεται καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά για την κατ΄ευφημισμό επιμόρφωση, με μηδενικό, έως και αρνητικό, για την ουσία της υπόθεσης, αποτέλεσμα.
Tι ισχύει σήμερα
H «εισαγωγική επιμόρφωση» διεκπεραιώνεται από τα ΠEK (Περιφερειακά Kέντρα Eπιμόρφωσης) τα οποία διαχειρίζονται καθόλου ευκαταφρόνητα κοινοτικά κονδύλια.
Tο ζήτημα της επιμόρφωσης δεν θεωρείται άξιο να ενταχθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και εναπόκειται στις περιστασιακές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό και το περιεχόμενο.
Kαι οι δύο φάσεις της «εισαγωγικής επιμόρφωσης» τοποθετούνται στη διάρκεια της διεξαγωγής των μαθημάτων, με αποτέλεσμα την απόλυτη απορρύθμιση του σχολικού προγράμματος.
Στην 1η φάση οι επιμορφούμενοι παρακολουθούν πολύωρους ανιαρούς μονόλογους, κατηχήσεις κατά της συνδικαλιστικής και συλλογικής δράσης και υπέρ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εισηγήσεις γραμμένες «στο γόνατο» φληναφήματα, ευφυολογήματα και παραινέσεις υπέρ μιας τυπικής, απονευρωμένης και ανούσιας διδακτικής πράξης.
Στη 2η φάση γίνονται συνήθως «δειγματικές» διδασκαλίες από παλιότερους συναδέλφους, στις οποίες στην κυριολεξία στοιβάζονται διάφορες άσχετες με το περιεχόμενο ειδικότητες
ΜΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΩ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΜΗΜΑ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥ ………ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mε λίγα λόγια, η «επιμόρφωση» σήμερα – εισαγωγική ή άλλου τύπου – συνοψίζεται στη διασπάθιση μεγάλων χρηματικών ποσών, στην απορρύθμιση του σχολικού προγράμματος, την χωρίς επιμορφωτικό αντίκρισμα καταπόνηση των εκπαιδευτικών και την επιχείρηση χειραγώγησής τους.
Πρόταση
Προτείνεται η δημιουργία Επιμορφωτικών ΣΧΟΛΩΝ για τους πτυχιούχους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μεγαλουπόλεις της Ελλάδας
(ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ των ΠΕΚ της «ΑΡΠΑΧΤΗΣ»),
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΠΑΙΤΕ.
Το Πρόγραμμα Σπουδών αυτών των Σχολών μπορεί να είναι
1. διάρκειας ενός έτους για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς,
2. διάρκειας επίσης ενός έτους για τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς,
ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Μ Ο Ν Ο ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΓΓΡΑΜΜΑΤΑ.
Και μπορεί να βασιστεί (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ) στους παρακάτω άξονες:
Διδακτική διαδικασία:
συμπλήρωση της βασικής κατάρτισης στα συγκεκριμένα διδακτικά αντικείμενα του Αναλυτικού Προγράμματος, με βάση τόσο την ύλη του σχολείου όσο και τα νέα επιστημονικά δεδομένα.
Διδακτική μέθοδος: Σύγχρονες θεωρίες της Διδακτικής. Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων. Θεωρίες Αναλυτικών Προγραμμάτων-Μελέτη των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών-Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.
Αξιολόγηση: μορφές αξιολόγησης
σχολικής μονάδας,
εκπαιδευτικού έργου και εκπαιδευτικού
μαθητή
Αναλυτικών Προγραμμάτων και σχολικών βιβλίων.
Διοικητική και παιδαγωγική οργάνωση του σχολείου: διοικητικό και θεσμικό πλαίσιο του σχολείου)
Ο εκπαιδευτικός και το έργο του: ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο και τη σύγχρονη κοινωνία, προσωπική εκπαιδευτική θεωρία κ.ά.
Στελέχωση των Σχολών Επιμόρφωσης
Α. Στην αρχή από τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς με ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ—
ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ «ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΟΥΣ» ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΞΟΔΕΥΣΕΙ ΧΡΗΜΑ ΜΕΣΩ ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ.
ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ ΝΑ «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ» ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟ ΑΕΙ
Β στο μέλλον με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με βαθμίδες ανάλογες ΙΣΩΣ των Πανεπιστημίων (εκλεκτορικά σώματα, κ.λπ.)
Με εκτίμηση
Β ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΔΡ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ ΠΕΚ
ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ
ΠΡΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΙΠΩΜΕΝΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ:
1)ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ!ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΡΙΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!!!ΣΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥΣ!ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ 15 ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ!!ΑΜ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ.ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΒΟΥΡ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ! Ε-Λ-Ε-ΟΣ!!
2)ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ!!ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΤΕ ΚΟΣΜΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΝΤΙΚΟΤΡΥΠΕΣ!! ΔΕΝ ΧΩΡΑΑΑΑΝΕΕΕ ΑΛΛΟΙ!!ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΡΘΙΟΙ ΣΑΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΛΟ, ΣΤΟΥΠΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΚΑΦΑΣΙ!
3)ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ,ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΛΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ,ΚΤΛ.ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΟΣΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΝΝΟΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΑ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΑ.(ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΗ).
4)ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΖΩΗΣ, ΜΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ , ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΑΝΕ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΑΝ ΔΕΚΑΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ!ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΤΕ ΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ,»ΓΚΑΡΙΖΟΥΜΕ» ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ, ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ.
5)ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ.
ΤΟ ΠΕ 02 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ!!! ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Π.Χ. ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ)ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΦΠΨ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ,ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΟΝΙΟΥ, ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ , ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΟΙ ! ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ; ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΟΡΤΟ ΑΦΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ!ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΕΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ!ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ,ΤΟ ΤΕΝΤΩΝΟΥΜΕ, ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ, ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ;ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ!!
6)ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,(ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΣΕΠΗ) ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ.
ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ. ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ! ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ 2 Η 3 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ!
ΤΙ ΕΣΤΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ; ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ!!!ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ.ΑΛΛΑ… ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ!!ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ!!ΕΙΠΑΜΕ ,ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ!!
ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΧΡΗΣΤΗ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ;!ΤΟΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ!ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ;
ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΣΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ;
ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ,ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ,ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΩΣΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ!ΕΙΣΑΓΑΓΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΞΙΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ , ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ!!ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ…Ε!ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΣΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΟΥ..ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΦΑΩ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ.
ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ:ΘΛΙΨΗ,ΘΥΜΟΣ, ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ,ΟΡΓΗ,ΠΑΡΑΝΟΙΑ…ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΣΠΑΜΕ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΜΑΡΑΚΙ ΤΟΥ. ΘΕΜΙΤΟ ΩΣ ΕΝΑ ΟΡΙΟ.ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΟΡΙΟ.ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΟΛΟΙ.ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 1 ΜΟΡΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΕ ΦΘΟΝΟ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ,Η Ο ΤΡΙΤΕΚΝΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤ’ΕΜΑΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΡΙΑ ,ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!ΤΟ «ΠΟΝΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙ,ΚΟΨΕΙ ΚΕΦΑΛΙ»ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ.ΜΗΝ ΑΛΛΗΛΛΟΣΠΑΡΑΣΣΕΣΤΕ!
ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ, ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ,ΜΟΝΙΜΟΙ,ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ,ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ,ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ..ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ…ΘΑ ΠΟΝΑΕΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ…
ΜΙΑ ΑΔΙΟΡΙΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ,34 ΕΤΩΝ ΜΕ 2,5 ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕ ΑΝΔΡΑ ΕΠΙΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟ, 10 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΟΙ ΣΤΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΕΣ ΚΑΙ ΠΔΣ,ΜΕ ΝΟΙΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ, ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ…
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟ.ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΛΛΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΗ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΙΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΕΠ ΚΑΙ ΕΒΠ ΣΕ ΚΕΔΔΥ ΚΑΙ ΣΜΕΑΕ.ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝ ΘΑ ΜΟΥ ΔΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΠΤΥΧΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ.ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η’ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΜΕΣΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΠΕΙ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΟΥ.
θα παρακαλούσα να εξεταστεί το θέμα με όσους είναι ήδη επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ.Δεν καταλαβαίνω, για ποιό λόγο οι επιτυχόντες να δίνουν και να ξαναδίνουν εξετάσεις και να χάνουν τα κεκτημένα μόρια ενός γραπτού διαγωνισμού, ο αξιοκρατικός χαρακτήρας του οποίου είναι σχετικά καθολικά αποδεκτός.Αλήθεια, σε μια τέτοια περίπτωση, ποιό το νόημα του τίτλου «επιτυχών»;
Κυρία Υπουργέ,
Έχοντας υπόψιν τα όσα ακούγονται απο τα Μ.Μ.Ε περι κατάργησης των πινάκων διορισμού εκπαιδευτικών, έχω να σας αναφέρω ότι τόσο εγώ , όσο και η πλειονότητα τουλάχιστον των εκπ/κων, τα αντιμετωπίζουμε με μεγάλη περίσκεψη και απογοήτευση. Δεδομένο ότι πάνω στο υφιστάμενο καθεστως των πινάκων έχουν στηρίξει της ελπίδες και το μέλλον τους – προσωπικά και οικογενειακά – και έχουν πολύ εξ ημών εργαστεί ως ωρομίσθιοι και ανα/τες επί σειρά ετών έχουν συγκεντρώσει ικανό αριθμό μορίων, υπόκεινται στις τοποθετήσεις μακράν του τόπου της μόνιμης διαμονής τους, υφίστανται πολλαπλά έξοδα, ευελπιστώντας στην τήρηση των θεσμοθετημένων απο το κράτος ρυθμίσεων και διαδικασιών.
Η διατήρηση του καθεστώτος 60%-40% από το ΑΣΕΠ-πίνακες διοριστέων πρέπει να παραμείνει για τους παραπάνω προαναφερθέντες λόγους και συνέχισής του από το κράτος των υφιστάμενων ρυθμίσεων.
Με τιμή
Δ.Μ.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
θα ήθελα στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης να εκφράσω την άποψη μου για την εκπαίδευση. Είμαι Τεχνολόγος, τρίτεκνη μητέρα, αναπληρώτρια και στην εκπαίδευση από το 1999. Με υπομονή και επιμονή παρατηρώντας τα σημεία των καιρών, δεν άφησα ευκαιρία να πάει χαμένη. Αποφοίτησα από την ΑΣΠΑΙΤΕ, εργάστηκα ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια, παλεύω ακόμα και τώρα για Επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή.
Είναι σημαντικό το ότι μας δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας.
Είναι όμως άδικο κυρία Υπουργέ να προσλαμβάνετε άτομα γαι Π.Δ.Σ. με μόνο κριτήριο την παλαιότητα πτυχίου,ΧΩΡΙΣ παιδαγωγική κατάρτιση. Καλός εκπαιδευτικός δεν είναι εκείνος που αποφοιτά από την παιδαγωγική σχολή, αλλά αφού το θεωρείτε προαπαιτούμενο για τους αναπληρωτές γιατί όχι και για την Π.Δ.Σ.; Είμαι σίγουρη πως δεν θέλετε να απαξιώσετε όλους εμάς που με ανοιχτά χαρτιά παλεύουμε για το αύριο. Γνωρίζετε εξ΄άλλου τόσο τη δυσκολία του να μπει κανείς στην ΑΣΠΑΙΤΕ, όσο και να αποφοιτήσει!
Είναι επίσης άσχημο το γεγονός ότι εμείς οι τρίτεκνοι δεχόμαστε τις βολές των πολυτέκνων στα σχολεία! Διότι οι έχοντες 4 παιδια και πάνω διορίζονται επίσης ΧΩΡΙΣ παιδαγωγική κατάρτιση, ενώ για τους τρίτεκνους είναι υποχρεωτική. Δηλαδή με αυτή τη λογική όποιος έχει πολλά παιδιά γνωρίζει από παιδαγωγικά και διδακτική; Οι δυσκολίες πολλών από αυτούς τους ανθρώπους στην τάξη είναι ανυπέρβλητες και αυτό είναι προσωπική μου εμπειρία. Είναι διαφορετικό το να δίνεις δουλειά στον πολύτεκνο γιατί συνεισφέρει στο δημογραφικό μας και διαφορετικό να το βάζεις στην τάξη χωρίς τυπικά προσόντα!
Ε
Κ. Υπουργέ
Έχετε καταγράψει πόσοι διορισμένοι ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (με την ευνοΐκή διάταξη διορισμού πολυτέκνων)εργάζονται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση χωρίς καμμία απολύτως παιδαγωγική επάρκεια(ΑΣΠΑΙΤΕ,ΑΣΕΠ κλπ);
Το γεγονός ότι προσφέρουν στην κοινωνία πολλά παιδιά,δεν τους κάνει αυτομάτως ικανούς να διδάξουν!
ola kala kai elpizw oi alages na ginoun swsta k me makroprothesmh epituxia alla exw thn entupesh ws ekpaideutikos oti kapote ta pragmata htan kalutera..douleuw ws wromisthia 8 xronia .aristouxa k mphka epi pasok.kathe xrono pairnw suxgarhthria apo paidia k goneis gia thn douleia mou.gia mena auto tha prepe natan h aksiologisi mou k oxi «an tha perasw asep»einai polu san emena pou aksizoun thn doulia tou ekp_kou swstoi k me gnwseis.opws episis k poloi pou perasane asep k to mono pou kanoune sth taksh einai na dinoun fwtotupies xwris agaph gia thn doulia tous k ta sxoleia…pioos einai autos loipon poune pio aksios gia thn thesh?tou xponou perimenw na dioristw..egw k poloi san emena..elpizw loipon emas tous «palious «me tosa moria k embeiria na mhn adikithoume alithina…einai adiko metra tou pasok na adikoun emas pou mpikame epi pasok…bebea prepi na ginoun alages ala as ksekinisoume apo ta themelia k pame k sto upolipo spiti…einai adiko na programatizis th zwh sou k kathe 4 xronia na ginontai teties alages…as to labei upopsiths h upourgos..me olo to sebasmo
Εδώ και μερικά χρόνια η γυναίκα μου πηγαινοέρχεται σε όποια θέση της προταθεί ως ωρομίσθια φθάνοντας μέχρι τις Καστανιές του Εβρου σαν σύγχρονη σκλάβα αφού ουσιαστικά δουλεύει αμισθή μιας και τα έξοδα της είναι πολύ περισότερα από τον πενιχρό μισθό που της προσφέρουν σαν ωρομίσθια με σκοπό να μαζέψει τα απαιτούμενα μόρια για τον διορισμό της.
Είναι απαράδεκτο με την αλαγή κάθε κυβέρνησης να καταργούνται οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους εργαζόμενούς του.
Αν θέλετε να αλάξετε τον τρόπο προσλήψεων των εκπαιδευτικών εκπληρώστε τις υποχρεώσεις που έχετε ως κράτος πλέον εσείς και μετά αλάξτε το.
Ας ακουστεί τέλος και μια γνώμη από κάποιον που έφαγε , και τρώει ακόμα , τα θρανία με το «κουτάλι» και έχει ζήσει τα εκπαιδευτικά πράγματα στο «πετσί» του ( 37 χρόνων , φιλόλογος από το ’96 , 2 φορές επιτυχών του ΑΣΕΠ και αδιόριστος ωστόσο , άνεργος στην ειδικότητά μου από το 2003 ) :
Επαναφέρατε την επετηρίδα και μειώστε συγχρόνως τον αριθμό εισακτέων στις καθηγητικές σχολές
Με αυτόν τον τρόπο και το σύστημα θα ξεμπλοκάρει και τα πτυχία θα αποκτήσουν ξανά την αξία τους στον ιδιωτικό τομέα που λόγω ακριβώς της υπερπροσφοράς εκπαιδευτικών τούς εκμεταλλεύεται αγρίως
Φίλικά
Στράτος , Νίκαια
Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο κάτοχος της ΑΣΠΑΙΤΕ που μόλις έχει περάσει τη βάση στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να διορίζεται και να μένει έξω άλλος υποψήφιος που συγκέντρωσε κοντά 80%. Δεν υποτίθεται ότι η επίδοση στο γραπτό διαγωνισμό θα είναι το κριτήριο του διορισμού; Διαφορετικά γιατί καθόμαστε και διαβάζουμε και γράφουμε επί δύο μέρες; Από τα αποτελέσματα μάλιστα του πρόσφατου διαγωνισμού διαπίστωσα ότι διοριστέοι απόφοιτοι της ΑΣΠΑΙΤΕ με πολύ μικρή γραπτή επίδοση, δεν ήταν καν κάτοχοι μεταπτυχιακού.
Σχετικά με το σύστημα προσλήψεων των Πολυτέκνων Εκπαιδευτικών,που ισχύει σήμερα:
Σύμφωνα μ’αυτό πολύτεκνοι πτυχιούχοι, κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων,παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ και χωρίς κανένα κριτήριο (παιδαγωγικό,προυπηρεσία ή άλλο), διορίζονται στον τόπο διαμονής τους χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι πραγματικές ανάγκες του σχολείου διορισμού τους,με αποτέλεσμα να προκύπτουν υπεραριθμίες στα σχολεία αυτά,συνάδελφοι(ήδη διορισμένοι με τα απαιτούμενα κριτήρια) να απειλούνται με μετακινήσεις και να χάνουν την οργανική τους θέση(γιατί οιπολύτεκνοι δεν θεωρούνται υπεράριθμοι),ή τέλος να παραμένουν όλοι με ελλιπές ή καθόλου ωράριο.
Επίσης με τον τελευταίο νόμο του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο,δίνεται η δυνατότητα σε ήδη διορισμένους με μόνιμη θέση στο δημόσιο πολύτεκνους να παραιτηθούν από την υπηρεσία τους 1 μήνα πριν και να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί μόνιμοι σε σχολεία,αφήνοντας υπηρεσίες που έχουν ελλείψεις προσωπικού(τρανταχτό παράδειγμα νοσηλευτές από νοσοκομεία!!).
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και ανεργίας τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο μ’αυτόν τον άνισο και άδικο νόμο που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα λειτουργίας στην εκπαίδευση;
Κατανοούμε την κοινωνική πολιτική προς τους πολύτεκνους και συμφωνούμε στην ενίσχυσή τους,αλλά γιατί όλοι οι πολύτεκνοι και ειδικά των τεχνικών ειδικοτήτων πρέπει να διορίζονται αποκλειστικά στην εκπαίδευση,εκτός κι αν θεωρείται η εκπαίδευση χωνευτήρι όλων…
Επανέρχομαι στο θέμα του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού διαπιστώνω ότι απασχολεί και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων πέραν των τεχνικών.
Ειδικά στην περίπτωση που ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τις μελλοντικές προσλήψεις και διορισμούς, η αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι απαραίτητη.
Παραθέτω μόνο μερικές παρατηρήσεις – απορίες επ’ αυτού:
Πως γίνεται να θεωρείται το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού, μόνο επιλεκτικά; Δηλ. να ισχύει για το 24μηνο και το 30μηνο, αλλά όχι για το διορισμό μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή μέσω του 40% από τον πίνακα.
Αν η παιδαγωγική κατάρτιση είναι απαραίτητο προσόν ενός εκπαιδευτικού, γιατί επί χρόνια προσλαμβάνονται χιλιάδες αναπληρωτών και ωρομίσθιων χωρίς να το κατέχουν; Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά στο έργο τους;
Πως μπορεί μια οκτάμηνη επιμόρφωση (ΑΣΠΑΙΤΕ) να προτάσσει τον κάτοχό της στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από έναν κάτοχο διδακτορικού ή μεταπτυχιακού, ο οποίος δαπάνησε έως και 5 χρόνια από τη ζωή του για την απόκτηση τους; Και αν εν τέλει πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο, γιατί το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ δεν δίνει απλά μια προσαύξηση στο βαθμό των παιδαγωγικών και της διδακτικής (γιατί επιμόρφωση επί αυτών υποτίθεται ότι είναι), αλλά προτάσσεται και της βαθμολογίας στο γνωστικό αντικείμενο, από τη στιγμή που καμία εξειδίκευση επ’ αυτού δεν δεικνύει;
Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο κάτοχος της ΑΣΠΑΙΤΕ που μόλις έχει περάσει τη βάση στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να διορίζεται και να μένει έξω άλλος υποψήφ
Επανέρχομαι στο θέμα του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού διαπιστώνω ότι απασχολεί και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων πέραν των τεχνικών.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 και ύστερα από καταγγελίες πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταλήξει στο παρακάτω πόρισμα, το οποίο βεβαίως καμία μετέπειτα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της.
http://www.synigoros.gr/pdf_01/6953_2_porisma_p_e_.pdf
Και το αντίστοιχο δελτίο τύπου:
http://www.synigoros.gr/pdf_01/6953_1_DELTIO_TYPOU.pdf
Ειδικά στην περίπτωση που ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τις μελλοντικές προσλήψεις και διορισμούς, η αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι απαραίτητη.
Παραθέτω μόνο μερικές παρατηρήσεις – απορίες επ’ αυτού:
Πως γίνεται να θεωρείται το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού, μόνο επιλεκτικά; Δηλ. να ισχύει για το 24μηνο και το 30μηνο, αλλά όχι για το διορισμό μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή μέσω του 40% από τον πίνακα.
Αν η παιδαγωγική κατάρτιση είναι απαραίτητο προσόν ενός εκπαιδευτικού, γιατί επί χρόνια προσλαμβάνονται χιλιάδες αναπληρωτών και ωρομίσθιων χωρίς να το κατέχουν; Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά στο έργο τους;
Πως μπορεί μια οκτάμηνη επιμόρφωση (ΑΣΠΑΙΤΕ) να προτάσσει τον κάτοχό της στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από έναν κάτοχο διδακτορικού ή μεταπτυχιακού, ο οποίος δαπάνησε έως και 5 χρόνια από τη ζωή του για την απόκτηση τους; Και αν εν τέλει πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο, γιατί το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ δεν δίνει απλά μια προσαύξηση στο βαθμό των παιδαγωγικών και της διδακτικής (γιατί επιμόρφωση επί αυτών υποτίθεται ότι είναι), αλλά προτ
Επανέρχομαι στο θέμα του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού διαπιστώνω ότι απασχολεί και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων πέραν των τεχνικών.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 και ύστερα από καταγγελίες πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταλήξει στο παρακάτω πόρισμα, το οποίο βεβαίως καμία μετέπειτα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της.
http://www.synigoros.gr/pdf_01/6953_2_porisma_p_e_.pdf
Και το αντίστοιχο δελτίο τύπου:
http://www.synigoros.gr/pdf_01/6953_1_DELTIO_TYPOU.pdf
Ειδικά στην περίπτωση που ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τις μελλοντικές προσλήψεις και διορισμούς, η αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι απαραίτητη.
Παραθέτω μόνο μερικές παρατηρήσεις – απορίες επ’ αυτού:
Πως γίνεται να θεωρείται το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού, μόνο επιλεκτικά; Δηλ. να ισχύει για το 24μηνο και το 30μηνο, αλλά όχι για το διορισμό μέσω του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ή μέσω του 40% από τον πίνακα.
Αν η παιδαγωγική κατάρτιση είναι απαραίτητο προσόν ενός εκπαιδευτικού, γιατί επί χρόνια προσλαμβάνονται χιλιάδες αναπληρωτών και ωρομίσθιων χωρίς να το κατέχουν; Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά στο έργο τους;
Πως μπορεί μια οκτάμηνη επιμόρφωση (ΑΣΠΑΙΤΕ) να προτάσσει τον κάτοχό της στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ από έναν κάτοχο διδακτορικού ή μεταπτυχιακού, ο οποίος δαπάνησε έως και 5 χρόνια από τη ζωή του για την απόκτηση τους; Και αν εν τέλει πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο, γιατί το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ δεν δίνει απλά μια προσαύξηση στο βαθμό των παιδαγωγικών και της διδακτικής (γιατί επιμόρφωση επί αυτών υποτίθεται ότι είναι), αλλά προτ
Αξιότιμη κα Υπουργέ της Παιδείας,
Αυτήν την περίοδο, κλείνουν πολλά σχολεία, λόγω γρίπης και σταματουύν τα μαθήματα. Παρ’όλ’αυτά, οι διευθυντές των σχολείων εξακολουθούν να πιστώνουν με διδακτικές ώρες προϋπηρεσίας των σχολείων αυτών, παρόλο που αυτοί δεν διδάσκουν. Κοιμούνται δηλαδή στο σπίτι και παίρνουν «γράφουν» προϋπηρεσία για διορισμό! Και αυτοί δεν είναι οι άξιοι διότι οι πίνακες ωρομισθίων και αναπληρωτών είναι θολοί και μπάζουν από παντού.
Εφ’όσον, λοιπόν, κάποιοι δεν διδάσκουν και παίρνουν μόρια, το σωστό θα ήταν να δώσετε αυτά τα «μόρια της γρίπης» και στους εκπαιδευτικούς που πέτυχαν στον ΑΣΕΠ σε καλύτερη σειρά από πολλούς, αλλά δεν έγιναν ωρομίσθιοι, γιατί δεν καταδέχονταν να τρέχουν σε πολιτικά γραφεία για μέσον ή γιατί δεν είχαν μέσον για να βολευτούν και να πάρουν ώρες σε δημόσιο σχολείο, παρόλο που αντικειμενικά ήταν καλύτεροι. Δώστε, λοιπόν, τα πλασματικά αυτά μόρια σε όλους. Όλοι είμαστε έλληνες πολίτες και βάσει του Συντάγματος έχουμε ίσα δικαιώματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
aksiotimi kiria dimantopulu,
efoson thelete na io8etisete to germaniko sistima,
sigura kserete pos sthn germania den iparxi asep.
an ine dinaton, na spudazis tosa xronia, k meta na dinis ksana eksetasis, epidi den iparxun arketes 8esis.
Επανέρχομαι στο θέμα του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού διαπιστώνω ότι απασχολεί και συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων πέραν των τεχνικών.
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2008 και ύστερα από καταγγελίες πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει καταλήξει στο παρακάτω πόρισμα, το οποίο βεβαίως καμία μετέπειτα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της.
http://www.synigoros.gr/pdf_01/6953_2_porisma_p_e_.pdf
Και το αντίστοιχο δελτίο τύπου:
http://www.synigoros.gr/pdf_01/6953_1_DELTIO_TYPOU.pdf
Ειδικά στην περίπτωση που ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τις μελλον
ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΤΙΣ 26-2-2008
ΖΗΤΑΜΕ: ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΟΥΝ Η ΝΑ ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΥΡΕΣΙΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ politeknia@in.gr
Ερώτηση 17 βουλευτών προς τον υπουργό Παιδείας (26/2/08)
Ημ. Δημοσίευσης : 26/02/2008 01:00
ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Βουλή , 26/2/2008
Βουλευτής, Ερώτηση
ΘΕΜΑ: Σε πολύχρονη πολιτική ομηρία οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί! – Εργασιακή ανασφάλεια, ανασφάλεια σε σχέση με την απόληψη των αποδοχών, συνεχής ταλαιπωρία με την ανορθολογική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπονομεύουν την προσφορά τους και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή! – Κάθε είδους «παράγοντες» έχουν στο χέρι τους την εργασιακή τύχη των νέων εκπαιδευτικών!
Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση.
Σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες η απασχόληση αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών τείνει να γίνει «θεσμός»! Ένας «θεσμός» ο οποίος εκθέτει τους εκπαιδευτικούς σε πολιτική ομηρία, δεν τους επιτρέπει να σχεδιάσουν την ζωή τους και τους κρατά επί χρόνια σε εργασιακή ανασφάλεια: Δεν γνωρίζουν αν θα απασχοληθούν και την επόμενη σχολική χρονιά, πού θα υπηρετήσουν, αν θα πληρώνονται στην ώρα τους! Ταυτόχρονα είναι αδύνατη η οργανική σύνδεσή τους με το σχολικό περιβάλλον και την συγκεκριμένη σχολική κοινότητα, λόγω της εφήμερης υπηρεσίας τους! Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυμένο για τους διδάσκοντες στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη: 4.000 άτομα απασχολούνται με δίωρη, τρίωρη ή τετράωρη διδασκαλία την εβδομάδα!
Ειδικά το ζήτημα του τόπου και του σχολείου απασχόλησης γίνεται συχνά αντικείμενο κάθε λογής «εκδουλεύσεων» από ποικίλους «παράγοντες» της διοίκησης της εκπαίδευσης, πολιτικά πρόσωπα και δίκτυα πελατειακών σχέσεων, εξουθενώνοντας ηθικά τους νέους εκπαιδευτικούς. Για να καταδείξουμε το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος και των πιέσεων, αναφέρουμε εδώ το παράδειγμα καθηγητή από τα Τρίκαλα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Άγιο Ευστράτιο, στην Λήμνο, στην Πάρο, στην Αντίπαρο και στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς το παράδειγμα δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε σπάνιο!
Υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και τον εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία! Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη!
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Ποια είναι η συνολική θέση του υπουργείου έναντι της απασχόλησης στην εκπαίδευση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών;
2. Ποιος είναι ο δικαιολογητικός λόγος των εργασιακών σχέσεων αυτού του τύπου, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται, σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού υπηρετούντος εκπαιδευτικού προσωπικού ή του εκπαιδευτικού προσωπικού κάθε σχολικής μονάδας και για πόσο χρόνο;
3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι δύο βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
3.2. Οι προϋπηρεσία εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών ή ωρομισθίων να υπολογίζεται, μετά τον μόνιμο διορισμό τους, να υπολογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και να λαμβάνεται υπ όψιν για την εν γένει εξέλιξή τους στην εκπαίδευση;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
1. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ
2. ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ
5. ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
6. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
9. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
10. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
11. ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
12. ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
13. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
14. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
15. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ
16. ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
17. ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Θεωρώ ότι το σύστημα διορισμού μέσω του ενιαίου πίνακα (60%-40%) είναι δίκαιο και αξιοκρατικό διότι δίνει την δυνατότητα και στους «νέους» να διεκδικήσουν διόρισμό μέσω των εξετάσεων του ΑΣΕΠ αλλά και στους «παλιούς» οι οποίοι ταλαιπωρούνται αρκετά χρόνια τώρα και έχουν και πραγματική εκπαιδευτική εμπειρία να διοριστούν κάποτε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
Το σύστημα το οποίο προτείνετε δεν μπορώ να καταλάβω ποιόν εξυπηρετεί !
Δεν εξυπηρετεί του «νέους» γιατί δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συναγωνιστούν κάποιον με προϋπηρεσία και επιτυχία στον διαγωνισμό από την στιγμή που θα προσμετράτε η προϋπηρεσία.
Δεν εξυπηρετεί ούτε τους «παλιούς» γιατί λόγω ηλικίας όλοι έχουν οικογένεια, παιδιά, οικονομικές υποχρεώσεις και καθόλου ελεύθερο χρόνο.
Επιτυχία στον διαγωνισμό απαιτεί πολύ ελεύθερο χρόνο για διάβασμα, πολλά λεφτά για να συντηρείσαι το διαστημα αυτό, πολλά λεφτά για να πας φροντιστήριο, Θες/νίκη ή Αθήνα, δηλαδή και άλλα λεφτά για διαμονή και ως εκ τούτου θα είσαι μακριά από τα παιδιά σου, οπότε λεφτά για να πάνε φροντηστήριο και αυτά μια και δεν θα είσαι εκεί για να τα διαβάζεις κλπ.
Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο μόνος τελικά που εξυπηρετείται – ωφελείται είναι τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία (τι πρωτότυπο!!!). Είστε σίγουρη ότι αυτός είναι ο στόχος σας;;;;;;;
Με τιμή,
Κώστας
Προς όσους δείχνουν να τρελαίνονται στο άκουσμα ότι τα παράθυρα που παρακάμπτουν τους πινακες είναι πολλα…
Επειδή πολλά ακούγονται για τα δίκαια μόρια των πινάκων, και ότι τα παράθυρα είναι σπάνια…θέλει καποιος μήπως να μου απαντήσει πόσα μόρια δικαιούται ενας ωρομίσθιος τη χρονιά;;;… Με μία απλή ματιά στους πίνακες θα καταλάβει οτι ο αριθμός κάτω του 4 ανα χρονιά σπανίζει!!!..Οι περισσότεροι παίρνουν 4,5,6,7 αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν και τα 20!!!…
Υπάρχουν δε, πολλές περιπτώσεις που κάποιοι είναι στη θέση π.χ.600 με προϋπηρεσία παίρνοντας 3,5 καθε χρονιά(στον τρίτο χρόνο ωρομισθιας), και πετιούνται άλλοι από το πουθενά, από τον ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ προϋπηρεσίας, και εμφανίζονται με 9+ μόρια κατευθείαν!!
Περιμένω κάποιον από αυτούς που ‘ξαφνιάζονται’ στο άκουσμα όλων αυτών, να μου ερμηνέψουν το φαινόμενο αυτό…
Συμπέρασμα: το ισχύον σύστημα είναι ρουσφετολογικό. Θολοί πίνακες που μπάζουν από παντού, κολλητηλίκια με υπαλλήλους των Ββάθμιων Διευθύνσεων για ευνοϊκή μεταχείριση στην ωρομισθία, βουλευτικές παρεμβάσεις κολλητηλίκια με διευθυντές σχολείων για προσμέτρηση πλασματικής προϋπηρεσίας σε εορτες και αργίες…
Γιατί να μην γίνει ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, να τελειώνουμε με το μέσον και το ρουσφέτι? Η υπουργός θέλει να δώσει και μεταβατική περίοδο στο ισχύον σύστημα. Ανήκουστο: μεταβατική περίοδος στο ρουσφέτι (και το ισχύον ρουσφετολογικό σύστημα για μεταβατικό ξεκίνησε κι έχει ξεφτιλίσει τι σύστημα παιδείας.
Στενοχωριέμαι που στην πατρίδα μου δεν υπάρχει αξιοκρατία…
Πρώτα ο μαθητής: Στο στάδιο αυτό καθοριστική σημασία έχει η ανάπτυξη ενός ελκυστικού οράματος το οποίο θα περιγράφει ένα μέλλον επιθυμητό για τους μαθητές-εκπαιδευτικούς-γονείς-κοινωνία. Θεωρώ ότι το πρόταγμα του μαθητή αποτελεί «πολιτική επιλογή ουσίας», είναι η σύγχρονη οραματική εκπαιδευτική πολιτική και μπορεί να εμπνεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια εποχή με έντονα τα σημάδια κούρασης και απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τη δημόσια διαβούλευση για την παιδεία παρατηρώ ότι ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων εκπαιδευτικών δεν διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο «δημόσιο» και το «ιδιωτικό». Είναι πρωτοποριακό και σημαντικό που πριν από τις αλλαγές η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να αποσαφηνίσει και να λάβει υπόψη τις προσδοκίες των εμπλεκομένων. Προς το παρόν όμως φαίνεται ότι η διαβούλευση, χάνει το χαρακτήρα που την καθιστά δημόσια, αφού δεν κυριαρχεί το όραμα (πρώτα ο μαθητής) και προβάλλονται αιτήματα «ιδιωτικά» (προσωπικής τακτοποίησης) ξένα με το όραμα.
Στη διαβούλευση αυτή έπρεπε από όλους τους εμπλεκομένους να κυριαρχεί η διάδοση του οράματος, η οποία δε σημαίνει απλή γνωστοποίηση, αλλά εμβάθυνση, εκλαΐκευση, εξειδίκευση, που οδηγεί στον ενστερνισμό και στη δέσμευση σε αυτό των εμπλεκομένων, αφού χωρίς αυτούς δε θα γίνει ποτέ πράξη. Επομένως αυτό πρέπει να προτάσσεται με κάθε τρόπο και από αυτό να εκπορεύονται ως σύγχρονες απαιτήσεις όλες οι προτεινόμενες πολιτικές τόσο για την ποιοτική μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και για τον «εργασιακό βίο των εκπαιδευτικών» και την επιλογή στελεχών.
Εάν για παράδειγμα προτάξουμε στο διάλογο το νέο ολοήμερο σχολείο, το οποίο έχει ανάγκη η σύγχρονη ελληνική κοινωνία και σημαίνει: διευρυμένο ωράριο, ενιαίο πρόγραμμα, μείωση ύλης και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από νέα προγράμματα σπουδών, ένταξη της ζώνης πολιτισμού, της γυμναστικής, των τεχνολογιών, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, των ξένων γλωσσών, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το ρόλο και τις προσδοκίες των εμπλεκομένων. Γιατί αυτή η πολιτική θα κάνει χρήσιμο και ευχάριστο το σχολείο στο μαθητή, θα του δώσει ελεύθερο χρόνο αφού το απόγευμα δεν θα τρέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες, οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις ίδιες δραστηριότητες και έξω από το σχολείο, και οι εκπαιδευτικοί θα δουν το ρόλο τους αναβαθμισμένο μέσα σε αυτό. Σε αυτό το σχολείο οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές μπορούν να εξασφαλίσουν από τη μια ευνοϊκότερη και μονιμότερη εργασιακή σχέση, ενδυναμώνεται ο ρόλος τους, αναβαθμίζεται η προσφορά τους στο σχολείο με κέντρο το μαθητή (παύουν να αισθάνονται ξένο σώμα όπως σήμερα), ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται και οι απαιτήσεις για την πρόσληψή τους που είναι η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και η οποία μπορεί να πιστοποιηθεί μέσω του ΑΣΕΠ, της εμπειρίας τους, των επιμορφώσεων κλπ. Επίσης για τους μόνιμους σημαίνει μείωση του άγχους λόγω της ύλης, αναβάθμιση του ρόλου τους σε ένα αναβαθμισμένο σχολείο που ξανακερδίζει την αξία του στην κοινωνία κλπ.
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το θέμα της αξιολόγησης, «καυτή πατάτα». Η σύνδεση του με το όραμα δεν είναι το ίδιο προφανής, εγείρει φόβους και ενεργοποιεί αρνητικά αντανακλαστικά στους εκπαιδευτικούς, ενώ υπηρετεί το πρόταγμα του μαθητή. Η αξιολόγηση, αναμφισβήτητα πλέον, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου, αναβαθμισμένου σχολείου και μπορεί να συνδεθεί με την ποιοτική, επαγγελματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, η οποία θα συνοδεύεται με την εκ των προτέρων οικονομική τους αναβάθμιση, την παροχή πολλαπλών ευκαιριών για επιμόρφωση και την ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Η αποσπασματική αναφορά για παράδειγμα της αξιολόγησης του νέου εκπαιδευτικού, δημιουργεί παρανοήσεις, ενώ μπορεί να ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη, αναγκαία ρύθμιση συνδυασμένη με τις άλλες αλλαγές.
Τα ανωτέρω παραδείγματα δείχνουν με κάποιο τρόπο ποιο είναι το κύριο ζητούμενο της οραματικής πολιτικής, που τόσο έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πόσο απαραίτητες στην υποστήριξή του είναι οι εφτά κατευθυντήριες αρχές για τον «εργασιακό βίο και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών» και πώς συνδέονται μ’ αυτό.
Είναι αλήθεια ότι, τις τελευταίες δεκαετίες έχει εμπεδωθεί μια νοοτροπία απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, η οποία οδηγεί πολλές φορές και σε έλλειψη επαγγελματικής και κοινωνικής ευθύνης. Το ζούμε ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς. Τροφοδοτήθηκε, από την νομική ασάφεια ή τα παραθυράκια, τη διοίκηση, το συνδικαλισμό, την έλλειψη επιμόρφωσης και αξιολόγησης. Όλο αυτό το πλέγμα οδήγησε ή και εγκαθίδρυσε την έλλειψη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας του υπουργείου έναντι των εκπαιδευτικών και πολλές φορές την αβελτηρία των τελευταίων. Τα ανωτέρω εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της αγκύλωσης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ίσως είναι πολύ καλή στιγμή για το χτίσιμο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αφού από τη μια υπάρχει μια πολύ σοβαρή πολιτική ατζέντα για την παιδεία από την νέα υπουργό και από την άλλη υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών (φαίνεται αυτό και από ερευνητικά στοιχεία) η οποία κουράστηκε και περιμένει τώρα να αλλάξουν κάποια πράγματα. Δεν θα συγχωρήσει αν δεν γίνουν αλλαγές που διακηρύχτηκαν, όπως για παράδειγμα: σύγχρονο, ανοιχτό σχολείο, τέλος στην αδιαφάνεια κυρίως στην επιλογή των στελεχών και στις αποσπάσεις, τέλος της κοινωνικής και επαγγελματικής τους απαξίωσης, αναβάθμιση του ρόλου τους. (Προσοχή στις παλινωδίες για τα κριτήρια των προσλήψεων, της επιλογής στελεχών και των αποσπάσεων-μεταθέσεων, απογοητεύουν και ακούγονται απόψεις ότι πάλι τα ίδια θα γίνουν.) Σημαντική μεταβλητή είναι ο χρόνος, πολλοί λένε ότι το υπουργείο καθυστερεί. Τολμηρά μέτρα τώρα (επείγον η οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα για να ακολουθήσουν οι ποιοτικές μεταρρυθμίσεις). Κλείνοντας πρέπει να τονίσω ότι είναι πολλοί οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται όραμα, έμπνευση και αλλαγές. Όλοι αυτοί μπορούν και χρειάζεται να γίνουν συνοδοιπόροι, αφού με βάση την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης καμία διακηρυγμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπόρεσε να γίνει πράξη χωρίς τους εκπαιδευτικούς.
Ε.Μ., δασκάλα
Aξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Όπως βλέπετε, η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στη διαβούλευση (οι οποίοι όπως φαίνεται από τις απόψεις που εκφράζουν είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές που αποσκοπούν σε μονιμοποίηση από το παράθυρο), δεν ασχολείται καθόλου με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μετά τον διορισμό. Όλοι νοιάζονται να βολευτούν στο Δημόσιο και αδιαφορούν για το συμφέρον των μαθητών. Όλοι αυτοί, λοιπόν, είναι σίγουροι ότι οι συνδικαλιστές και οι μόνιμοι δεν θα σας αφήσουν να κάνετε σοβαρή αξιολόγηση ούτε για δείγμα! Ελπίζω να εφαρμόσετε ένα σύστημα πραγματικής αξιολόγησης, διότι το όλο θέμα έχει καταντήσει ανέκδοτο. Είναι δυνατόν, ο ελληνικός λαός να εκλέγει πολιτική ηγεσία για να κυβερνήση και εν τέλει να αποφασίζουν, οι συνδικαλιστές, οι μόνιμοι, όσοι έχουν μέσον και επιδιώκουν να διοριστούν στο δημόσιο, δηλαδή ωρομίσθιοι και αναπληρωτές (ναι έτσι την βλέπουν την εκπαίδευση, δημόσιο και βόλεμα, αδιαφορούν για τους μαθητές)? Ψηφίζουμε κυβερνηση και στο τέλος κυβερνάει το «κονέ».
Σας εύχομαι καλή τύχη μ’αυτούς που έχετε μπλέξει.
Μετά τιμής.
ΠΕ 11…Μιλάτε για ΑΣΕΠ και τον προτείνετε ως τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Δεν θα διαφωνήσω μιας και εδώ που έφτασε
το θέμα δεν μπορείτε να κάνετε και κάτι άλλο. ¨Εχουν γεμίσει τα Πανεπιστήμια με φοιτητές και αναγκαστικά όλοι τους θα πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις για μια δουλειά. Γνωρίζουν βέβαια εκ των προτέρων οτι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Γνωρίζουν και έχουν δικαίωμα επιλογής αν θα συνεχίσουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα..
Εμείς που σπουδάσαμε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και δεν πήραμε μεταγραφή από το εξωτερικό.
Εμείς που υποστήκαμε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή φοιτητών εξωτερικού και γίναμε από πέντε πεντακόσιοι.
Εμείς που ποτέ δεν μάθαμε γιατί καταργήθηκε η επετηρίδα,εμείς που μπήκαμε αναγκαστικά και εκβιαστικά στην διαδικασία του ΑΣΕΠ,(θυμάστε φαντάζομαι τα επεισόδια του πρώτου ΑΣΕΠ), εμείς που τρέχουμε σαν την άδικη κατάρα δεξιά κι αριστερά συμπληρώνοντας τις ώρες στα σχολεία, γιατί θα πρέπει να μπούμε ξανά σε μια άλλη διαδικασία εξετάσεων.
Εμείς που δουλέψαμε δυο χρόνια το πρόγραμμα και μετά μας πετάξατε έξω.
Εμείς που ως τρίτεκνοι( με δεσμεύσεις άλλων απατεώνων) μείναμε εκτός διορισμού.
Γιατί θα πρέπει να την πληρώνουμε πάντα εμείς;
Γιατί θα πρέπει να δώσω εξετάσεις με έναν που τελείωσε το Πανεπιστήμιο πρόσφατα, ο οποίος έχει διδαχθεί διαφορετική ύλη από εμάς;
Γιατί πιστεύετε οτι μόνο και μόνο η γνώση είναι το απαραίτητο εφόδιο στην εκπαίδευση και δεν προσμετράτε και η εμπειρία;
Αν νομίζετε ότι από τις γνώσεις που πήρα ως φοιτητής διδάσκω της λίγες ώρες που μου αναθέσατε, κάνετε μεγάλο λάθος. Η γνώση, η εμπειρία και η συνεχής ενημέρωση μας κρατάνε στο αντικείμενό μας..
Μιλάτε για τον ΟΟΣΑ, ότι δήθεν σύμφωνα με την έρευνά του είμαστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε γιατί προσλαμβάνετε αναπληρωτές ή ωρομίσθιους ; Η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων σημαίνει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά. Άρα ο ΟΟΣΑ είναι στο παιχνίδι.
Εσείς που είστε νέα υπουργός ελάτε μια μέρα μαζί μας για να δείτε πως βγαίνει το καρβέλι, ελάτε και μετά ψηφίστε νομοσχέδια.
Μόνο έτσι θα καταλάβετε πόσο δίκιο έχουν όσοι τελείωσαν πρίν από δέκα εφτά χρόνια.
Γιατί τόση ειρωνία; γιατί τέτοιο δούλεμα; ΄
Άλλο όμως δεν θα το ανεχτούμε. Πλέον οι καταστάσεις είναι οριακές και δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Απαιτούμε άμεσα διορισμό.
ΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΙΜΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ 36 ΕΤΩΝ. ΕΧΩ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ, ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ 1997 ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ. ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΕΠ ΠΗΓΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΗΛΠΙΖΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΠΩ ΕΣΤΩ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΔΙΟΡΙΣΤΩ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΘΑ ΠΑΩ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Σ΄ΑΥΤΟ; ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΩΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ( ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΚΕΤΟ;), ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΨΥΧΟΦΘΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ; ΟΥΤΕ ΚΑΙ Σ’ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ. ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ, ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΕΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΣΕΠ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ, ΧΡΟΝΟΣ ΚΤΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ, ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ).
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.
Το 24 μηνο πρέπει να παραμείνει για να δίνει διέξοδο στην αγωνία όσων τόσα χρόνια έχουν μπει σε αυτές τις διαδικασίες. Το ζητούσε άλλωστε και το πασοκ το 2008.
Οι προσλήψεις αναπληρωτών ωρομισθίων πρέπει να αλλάξουν και να γίνονται από τις λίστες επιτυχόντων του ασεπ.
Αν δεν εξακολουθήσει η ρύθμιση του 24 μηνου θα είναι πολλή μεγάλη αδικία και εξαπάτηση για όσους έμπλεξαν. Δεν θα προσφέρεται καμιά διέξοδος και θα γεμίσει τον κόσμο με απόγνωση και απελπισία.
Κυρία Διαμαντοπούλου,
Είμαι εκπαιδευτικός με ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ και με πρόσφατο νόμο θα μπορούσα να διοριστώ με 12 μήνες πραγματική προυπηρεσία. ΕΧΩ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ γιατί πιστεύω στο θεσμό αυτό και συμμετείχα παρόλες τις δυσκολίες λόγω του προβλήματος υγείας που έχω. Από φέτος είμαι στην ωρομισθία και ήλπιζα σε 3-4 χρόνια αν είμαι καλά να διοριστώ.
Εάν λοιπόν μου ζητάτε εκ΄ νέου ΑΣΕΠ ή κατάργηση της προυπηρεσίας με ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ.
θα αντάλλασα κάθε πρόσληψη με την υγεία μου αλλά αφού η τύχη μου τα έφερε έτσι, παλεύω όσο μπορώ.
ΜΗΝ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ (ΜΑΖΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ) ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Η δικαιοσύνη στο σύστημα προσλήψεων δεν θα πρέπει να αποκλείει την κοινωνική ευαισθησία που πιστεύω έχετε και ‘σεις προσωπικά και το κόμμα σας.
Με τιμή
ΕΣΔ
Υπουργέ,
Στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έγιναν ελάχιστα βήματα για το δημογραφικό και για την ενίσχυση οικογενειών με πολλά παιδία. Αυτό οδήγησε τη χώρα μας στο να μην υπάρχουν μαθητές στα σχολεία, τα τμήματα να συρρικνώνονται και οι εκπαιδευτικοί που χρειάζονται ετησίως στην δημόσια εκπαίδευση να λιγοστεύουν. Ένα από τα μέτρα που βοήθησε λίγο τις οικογένειες με πολλά παιδιά ήταν η δυνατότητα διορισμού των γονέων καθηγητών στα σχολεία του δημοσίου. Έδωσε μάλιστα και κίνητρο σε κάποιους γονείς να γεννήσουν ένα ή και δύο ακόμα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν μια σταθερή εργασία και να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους στους νέους.
Είναι λοιπόν τουλάχιστον καταστροφικό για την Ελλάδα, αντί να ενισχύουμε τους νέους γονείς να κάνουν παιδιά, για να εξακολουθήσει να υπάρχει η πατρίδα μας μετά από μερικά χρόνια, αλλά και για να εξακολουθήσουν να διορίζονται καθηγητές στα σχολεία (γιατί χωρίς παιδιά δε θα χρειάζονται δάσκαλοι), να σκεπτόμαστε να καταργήσουμε το μέτρο διορισμού των ΛΙΓΩΝ πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
Διατηρήστε τα θετικά μέτρα που υπάρχουν και δώστε όσα κίνητρα μπορείτε στους νέους γονείς να κάνουν παιδιά, να τα μεγαλώνουν με αξιοπρέπεια και να τα στηρίζουν γιατί η πιο «γερασμένη» χώρα στην Ευρώπη, που είναι πλέον η Ελλάδα δε θα αντέξει για πολλά χρόνια ακόμα.
Με τιμή
Αντώνης Ανδρουλάκης
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ! ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ «ΚΟΝΕ’» ΚΑΙ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΜΠΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ… ΑΠΛΑ ΘΑ «ΚΑΨΕΙ» ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΟ ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ, ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ, ΝΑ ΜΙΣΟΜΑΘΕΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΑΓΑΠΑΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΑΝ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΘΟΛΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ. ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ «ΩΡΑΙΟΙ» ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ!!!
ΦΟΒΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ! ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ –ΑΝ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ- ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ!! ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΣΟΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ «ΚΟΝΕ’» ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΘΟΛΟ ΠΙΝΑΚΑ! ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΝΑ ΟΤΥΣ ΓΡΑΨΟΥΝ ΩΡΕΣ ΣΕ ΑΡΓΙΕΣ ΚΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ! (ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΞ’ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!)
Α! ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ: ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, DON’T WORRY! ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΜΕΣΟ ΝΑ ΣΕ ΧΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ, DON’T WORRY! ΠΑΝΤΡΕΥΕΣΑΙ, ΚΑΝΕΙΣ 3-4 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΓΙΝΕΣΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΕΣΑΙ! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ!
ΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ? ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ, ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΜΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΩΡΕΣ ΣΕ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ! ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ!
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ (ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟ «ΚΟΝΕ’» ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΣΩ ΠΙΝΑΚΩΝ ΠΟΥ ΜΠΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΥΠΩΣΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΩΡΕΣ ΣΕ ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ –ΕΝΑΣ ΧΑΖΟΣ ΔΗΛΑΔΗ)
Καθηγητής δεν είμαι αλλά είμαι πολύτεκνος
Διαβάζω τι έχθρα και ρατσισμός βγαίνει σ’αυτήν την διαβούλευση, με ένα και δύο παιδιά τα σχολεία θα αδειάσουν και θα μείνετε άνεργοι έτσι κι αλλιώς!!
Προτάσεις για το σύστημα πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών και για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών
του Θεόδωρου Γκανάτσου
Φυσικού-Ραδιοηλεκτρολόγου
Υπ. Διδάκτορα Τμ. Φυσικής Α.Π.Θ.
1. Η καθιέρωση των διορισμών μέσω πινάκων 30μήνου και 24μήνου τα τελευταία χρόνια, επιπλέον των διορισμών από ΑΣΕΠ (θεωρητικά 60%) και Ενιαίου Πίνακα (θεωρητικά 40%), έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πραγματικού ποσοστού διορισμών από ΑΣΕΠ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο, κατά τα Σχ. έτη 2007-08, 2008-09 και 2009-10, το ποσοστό των πραγματικών διορισμών από ΑΣΕΠ ήταν 43.2% (40%, εάν συνυπολογιστούν και οι διορισμοί των πολυτέκνων) για τους πολυπληθείς κλάδους-ειδικότητες ΠΕ60, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01. Το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή απαξίωση του θεσμού του ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες δεν καταφέρνουν να είναι στους διοριστέους.
2. Η βέλτιστη λύση θα ήταν να διατηρηθεί ένα μικτό σύστημα διορισμών, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (προτείνεται 75%) από πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ και κατά το υπόλοιπο (25%) από πίνακες προϋπηρεσίας, με προϋπόθεση όμως την επιτυχία σε οποιονδήποτε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, από το Σχ. έτος 2011-12, μετά το διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2010, προτείνονται τα εξής:
i. Εκκαθάριση του Ενιαίου Πίνακα διορισμών, ώστε να περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ (1998-2010).
ii. Μεταβατική περίοδος κατά τα Σχ. έτη 2011-12 έως και 2013-14, με σταδιακή μείωση του ποσοστού διορισμών από τον εκκαθαρισμένο πίνακα (-5% κατ’ έτος), ώστε κατά τα Σχ. έτη 2011-12, 2012-13, 2013-14 και 2014-15 τα ποσοστά να είναι αντίστοιχα 60%-40%, 65%-35%, 70%-30% και 75%-25%.
iii. Από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά, τα ποσοστά να διατηρηθούν: Διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και Πίνακας προϋπηρεσίας + επιτυχία ΑΣΕΠ (25%). Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι όλοι οι διοριζόμενοι θα είναι επιτυχόντες ΑΣΕΠ και επιπλέον, όσοι έχουν πολλά μόρια από προϋπηρεσία θα βρίσκονται σε τροχιά διορισμού, αφού θα βρίσκονται σε υψηλή θέση στον εκκαθαρισμένο πίνακα.
iv. Οι εκπαιδευτικοί που θα διορίζονταν με το 24μηνο+ΑΣΕΠ θα είναι οι πρώτοι που θα διορίζονται με το 25%+ΑΣΕΠ.
v. Οι πίνακες διορισμών να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, ώστε να υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν ως αναπληρωτές. Οι διορισμοί από τον πίνακα αυτόν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα γίνονται βάσει της προϋπηρεσίας, εφόσον όμως έχει προηγηθεί επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και σε ποσοστό που θα διαμορφωθεί στο 25% των συνολικών διορισμών από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά.
vi. Όσοι έχουν μόρια από προϋπηρεσία, αλλά όχι επιτυχία ΑΣΕΠ, θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν ως αναπληρωτές, εφόσον έρθει η σειρά τους στον πίνακα των αναπληρωτών, και ταυτόχρονα να δίνουν ΑΣΕΠ (προτείνεται να γίνεται διαγωνισμός κάθε χρόνο). Μόλις επιτύχουν σε κάποιον ΑΣΕΠ, αυτόματα θα μεταφέρονται στον εκκαθαρισμένο πίνακα διορισμών, όπου θα μετράει η προϋπηρεσία τους για το μόνιμο διορισμό τους με το ποσοστό που θα ισχύει την κάθε χρονιά (από 40% το Σχ. έτος 2011-12 έως 25% από το Σχ. έτος 2014-15 και μετά).
vii. Να προηγούνται στην επιλογή θέσης διορισμού οι διοριστέοι ΑΣΕΠ (75%) και να έπονται οι διοριστέοι από πίνακα διορισμών (25%). Ειδικά για την αλλαγή αυτή, η εφαρμογή της μπορεί να γίνει άμεσα, από το Σχ. έτος 2010-11. Πιο συγκεκριμένα, για το Σχ. έτος 2010-11, για το οποίο θα γίνουν διορισμοί για τελευταία φορά από 30μηνο και 24μηνο, προτείνεται να γίνει διαχωρισμός του ενιαίου πίνακα σε δύο πίνακες: στους έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και στους μη έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ και να προηγούνται στους διορισμούς οι έχοντες επιτυχία ΑΣΕΠ. Επομένως για το Σχ. έτος 2010-11 η σειρά επιλογής κενών θέσεων διορισμού θα πρέπει να είναι: Διοριστέοι ΑΣΕΠ – 24μηνο – Ενιαίος Πίνακας με επιτυχία ΑΣΕΠ – 30μηνο – Ενιαίος Πίνακας χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Η κατηγορία 24μήνου να προηγείται έναντι του 30μήνου επειδή απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και έναντι του ενιαίου πίνακα, διότι απαιτεί επιτυχία σε ΑΣΕΠ και αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία. Το 30μηνο να προηγείται έναντι του ενιαίου πίνακα χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ, επειδή αφορά σε άτομα με μεγαλύτερη προϋπηρεσία (χωρίς ΑΣΕΠ).
viii. Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ): Να διατηρηθούν τα κοινωνικά κριτήρια διορισμού των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (Πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ), με την προϋπόθεση τουλάχιστον μία επιτυχία σε οποιονδήποτε ΑΣΕΠ. Μόλις επιτύχουν έστω τη βάση σε κάποιον ΑΣΕΠ, να μπαίνουν σε ειδικό πίνακα (αντίστοιχα πολυτέκνων ή ΑΜΕΑ), όπου θα μετρούν και οι αντίστοιχες προσαυξήσεις, όπως και στους γενικούς πίνακες (βαθμολογία ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία κ.λπ.), καθώς και επιπλέον κριτήρια, όπως αριθμός τέκνων κ.λπ., με κάποια βαρύτητα που θα καθοριστεί. Και το μέτρο αυτό κινείται στην ίδια κατεύθυνση: Κανένας διορισμός χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ. Να υπάρχει η δυνατότητα πάντως, για τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εάν το επιθυμούν, να διορίζονται σε θέση διοικητικού υπαλλήλου του ΥΠΕΠΘ και να τοποθετούνται στα Γραφεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
3. Οι προτεινόμενες στο κείμενο αυτό αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου του ΑΣΕΠ, στα πλαίσια της επικράτησης των αξιοκρατικών προσλήψεων, με ταυτόχρονο όμως υπολογισμό και της προϋπηρεσίας. Ένα ακόμη αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι η σημαντική αύξηση των θέσεων από ΑΣΕΠ, που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων διορισμού. Δεν θα απαιτούνται δηλαδή βαθμολογίες 80-90 για το διορισμό, όπως απαιτείται σήμερα, αλλά θα αρκεί και το 70, πιθανόν και το 60 σε ορισμένες ειδικότητες. Δεν θα απαιτείται εξωπραγματικό διάβασμα όπως τώρα και θα διευκολυνθούν και οι γονείς-υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι γενικά υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ των παραπάνω συλλογισμών είναι φυσικά η διατήρηση του συνολικού αριθμού διορισμών στα ίδια επίπεδα (στη χειρότερη περίπτωση) και (ακόμη καλύτερα) η αύξησή τους, με ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών.
4. Προσαυξήσεις για τους πίνακες διορισμών ΑΣΕΠ: Να δίνεται έμφαση στις σπουδές των υποψηφίων εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση χρειάζεται άτομα με υψηλό επίπεδο σπουδών και θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε άτομα με μεταπτυχιακές σπουδές να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Υπάρχουν νέοι επιστήμονες με σπουδές 10-12 ετών, κάτοχοι διδακτορικών τίτλων, με υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο, με αναλυτική και συνθετική σκέψη, με ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις, γενικά με πλούσιο βιογραφικό, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά στην εκπαίδευση. Με το σημερινό σύστημα φαίνεται ότι η εκπαίδευση δεν είναι εκλυστική γι’ αυτούς, δεδομένου ότι η προσαύξηση που ισχύει μέχρι τώρα είναι πολύ μικρή: για παράδειγμα, το μεταπτυχιακό δίπλωμα δίνει προσαύξηση 2 μονάδων, όσο περίπου 2 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, κάτι που αποτελεί αδικία για τον κάτοχο του μεταπτυχιακού. Προτείνεται μια μικρή αύξηση, όπως αναλύεται παρακάτω.
i. Προσαύξηση πτυχίου: (Βαθμός πτυχίου – 5), δηλ. μέγιστη προσαύξηση 5 μονάδες, όπως ισχύει και τώρα.
ii. Να καθιερωθεί προσαύξηση δεύτερου πτυχίου (δηλ. πτυχίου που δεν θεωρείται προσόν διορισμού για τον υποψήφιο): (Βαθμός 2ου πτυχίου – 5) / 2, δηλ. μέγιστη προσαύξηση 2.5 μονάδες.
iii. Προσαύξηση μεταπτυχιακών σπουδών: Να αυξηθεί από 2 σε 3 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδικότητα του κλάδου και από 4 σε 6 για διδακτορικό δίπλωμα στην ειδικότητα του κλάδου. Αντίστοιχα από 3 σε 4 για μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου και από 5 σε 8 για διδακτορικό δίπλωμα ειδίκευσης στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου.
iv. Προσαύξηση πτυχίου παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ): 2 μόρια, με ταυτόχρονη κατάργηση της απόλυτης προτεραιότητας των κατόχων έναντι των μη κατόχων. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σε πολλούς διαγωνισμούς εκπαιδευτικών ειδικά για θέσεις πληροφορικής και τεχνικών ειδικοτήτων, όλοι οι διοριστέοι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ να έχουν χειρότερες βαθμολογικές επιδόσεις στην ενότητα των παιδαγωγικών και της διδακτικής σε σχέση με όλους τους διοριστέους μη κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ, και παρόλα αυτά να διορίζονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.
v. Η προσαύξηση προϋπηρεσίας να γίνεται όπως και στο ισχύον σύστημα, δηλ. 0.5 μονάδες για 6 μήνες προϋπηρεσίας, που όμως θα υπολογίζεται με ακρίβεια ημέρας ( 1/12 = 0.083 μονάδες / μήνα).
vi. Να μετρά η διδακτική προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ), με τον ίδιο τρόπο προσαύξησης. Είναι απαράδεκτο να μην προσμετράται προϋπηρεσία εκπαιδευτικών υψηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης.
vii. Να μη μετρά οποιαδήποτε προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί από τον εκπαιδευτικό σε σχολές που δεν υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ (π.χ. ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ).
5. Διεξαγωγή Διαγωνισμού ΑΣΕΠ: Να διεξάγεται κάθε χρόνο, αντί για κάθε δύο χρόνια. Να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, σταθερές κάθε χρόνο, ώστε οι υποψήφιοι να οργανώνουν το διάβασμά τους και να το εντάσσουν στην προσωπική τους ζωή και την επαγγελματική τους δραστηριότητα χωρίς άγχος. Να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των ημερομηνιών του διαγωνισμού, των αποτελεσμάτων, αναβολές του διαγωνισμού κ.ά.
i. Η ύλη του διαγωνισμού να ανακοινώνεται αμέσως μετά τη διεξαγωγή του προηγούμενου διαγωνισμού, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Γενικά, να αποφεύγονται μεγάλες μεταβολές στην ύλη μεταξύ διαδοχικών διαγωνισμών. Ωστόσο, η ύλη του γνωστικού αντικειμένου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στη διδακτέα ύλη του Σχολείου.
ii. Η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού να είναι σταθερή, π.χ. κάθε Ιανουάριο. Η ακριβής ημερομηνία να ανακοινώνεται μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού, π.χ. τον προηγούμενο Αύγουστο να βγαίνει η προκήρυξη και να ανακοινώνονται ταυτόχρονα και οι ημερομηνίες, π.χ. τελευταίο Σ/Κ του Ιανουαρίου.
iii. Τα θέματα του διαγωνισμού να είναι όλα τύπου πολλαπλών επιλογών, ώστε η βαθμολόγηση να γίνεται πολύ γρήγορα και εντελώς αντικειμενικά, χωρίς να υπεισέρχεται ο ανθρώπινος υποκειμενικός παράγοντας.
iv. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού να ανακοινώνονται έγκαιρα (π.χ. κάθε Μάιο) και πάντως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων των αναπληρωτών, ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προγραμματίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα του επομένου Σχ. έτους και να κάνουν τις επιλογές περιοχών των αναπληρωτών, έχοντας ως δεδομένη την επίδοσή τους στο διαγωνισμό.
v. Όλες οι ειδικότητες, γενικές και τεχνικές, να διαγωνίζονται μαζί (δηλ. εντός 2-3 Σαββατοκύριακων), δεδομένου ότι καθυστερήσεις σε ορισμένες ειδικότητες έχουν σαν αποτέλεσμα καθυστερήσεις στους αντίστοιχους διορισμούς και προβλήματα ομαλής λειτουργίας των Σχολείων, όπως συνέβη φέτος στα ΕΠΑΛ, με τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων των τεχνικών ειδικοτήτων.