Άρθρο 47: Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

1.    Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.

2.    Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγ­ματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο.  Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφο­δοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.

3.    Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

  4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα­ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών.  Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

 5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.

 6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμε­τοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσω­τερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.

8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.

  • 24 Ιουνίου 2015, 08:10 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΦΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ .50 ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ

  • 24 Ιουνίου 2015, 07:55 | Δημήτρης

    Παρακαλώ σε περίπτωση διορισμών,να λάβετε υπόψη και τον Ασεπ του 2006. Κάποιοι συνάδελφοι ήταν αδύνατο να δώσουν στο διαγωνισμό του`08 λόγω ειδικών συνθηκών π.χ. να βρίσκονται σε δυσπρόσιτο στην παραμεθόριο και το εξεταστικό στην Αθήνα ή να βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Θα ήταν άδικο γι` αυτούς να χάσουν διορισμό λόγω αδυναμίας.

  • 24 Ιουνίου 2015, 07:34 | Ζάνα Μαυρίδου

    Ευχαριστούμε το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Σερρών για την ομόφωνη στήριξη στους εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50 και ΠΕ 70.50 :
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ
    ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
    ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
    «Ο Εμμ. Παπάς»

    Θέμα: «Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50»

    Ο Σύλλογός μας μετά από συνάντησή του με αναπληρωτές συναδέλφους ειδικοτήτων ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 που έχουν υπηρετήσει μέχρι τώρα τόσο σε δομές της Γενικής Αγωγής, όσο και σε δομές της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, μεταφέρει τις διαμαρτυρίες τους για την τροπολογία που τους αφορά στο υπό ψήφιση Σ/Ν.
    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, διαχωρίζεται και δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 της Ειδικής Αγωγής στη Γενική από το 2010 και μετά, για το διορισμό τους ως αναπληρωτές για τη νέα σχολική χρονιά.
    Αυτό αποτελεί αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές που κατέχουν πτυχίο Γενικής Αγωγής και επιπλέον μεταπτυχιακό ή σεμινάριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως προσόν διορισμού σε σχολεία στην Ειδική Αγωγή. Κλήθηκαν να υπηρετήσουν και σε δομές της Ειδικής Αγωγής (π.χ. Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης), καλύπτοντας κενά που δεν ήταν δυνατό να καλυφθούν από άτομα της Ειδικής Αγωγής ΠΕ 71 και ΠΕ 61 λόγω εξάντλησης των πινάκων. Η προτίμησή τους αυτή μπορεί πολλές φορές να μην ήταν επιλογή τους, αλλά για διάφορους λόγους- κυρίως βιοποριστικούς- καλύπτοντας πάντα για τις ανάγκες της υπηρεσίας.
    Προσδοκούμε από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Παιδείας μίας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης να δείξουν ευαισθησία στη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα και να μην υποκύψουν σε ανθρωπαφαγικούς συντεχνιασμούς που διαμέσου μίας λανθάνουσας ιδεολογίας συντηρούν τον σχολικό και κοινωνικό αποκλεισμό, και απαιτούμε μια δημοκρατική στάση στη διαχείριση των διορισμών αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που να συνδέεται καθοριστικά με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Για να πάρει λοιπόν ουσιαστικό περιεχόμενο η μετονομασία της «ειδικής αγωγής» σε «ειδικής εκπαίδευση» και κυρίως προκειμένου η χώρα μας να διασφαλίσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ένταξης/συμπερίληψης, όπως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων επιβάλλει, είναι απαραίτητη συνταγματική προϋπόθεση η εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης που να κατοχυρώνει την προϋπηρεσία δασκάλων και νηπιαγωγών ανεξαρτήτως αν υπηρετούν σε θέσεις ειδικής ή γενικής αγωγής. Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) καθώς και η προώθηση ρυθμίσεων που αίρουν τα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Και η δημιουργία, αλλά και η διατήρηση οποιουδήποτε χάσματος και διάκρισης μεταξύ ειδικής- γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ισότιμη εκπαίδευση, καθώς είναι τα προβλήματα ερευνητικής τεκμηρίωσης της χρησιμότητας μίας τέτοιας διάκρισης και του ρόλου της διάκρισης αυτής στη αναπαραγωγή κοινωνικών ανισοτήτων που κατέστησαν την απομάκρυνση από το μοντέλο της ειδικής αγωγής και τη στροφή προς τη συμπερίληψη επιτακτική ανάγκη.
    Τέλος, η διάκριση αυτή της ειδικής-γενικής που σύμφωνα με φήμες επιχειρείται στο πολυνομοσχέδιο, δεν στηρίζεται επουδενί σε μια λογική επιχειρηματολογία, και καταπατά ολοφάνερα τα εργασιακά/επαγγελματικά δικαιώματα μιας μερίδας εκπαιδευτικών κατόχων βασικού πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων και επιπλέον μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια πρόσφεραν εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα ακόμη και μέσα στα σχολεία Γενικής Αγωγής (π.χ. Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης). Μία τέτοιου είδους διάκριση σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση με αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014(ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β’), η οποία για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2014-2015 δεν εφάρμοσε τα επί σειράς ετών ισχύοντα (κοινά με τα κριτήρια για τις υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων), και από τον νόμο 3699/2008 προβλεπόμενα, κριτήρια για την πρόσληψη των αναπληρωτών ειδικής αγωγής, αποτελεί κίνηση πλήρους αποκλεισμού των νηπιαγωγών και δασκάλων ΠΕ70.50 πε60.50 τόσο από την ειδική όσο και από την γενική εκπαίδευση. Οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης αλλά και το πρόβλημα της αδιοριστίας συγκεκριμένων κλάδων εκπαιδευτικών και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζονται με τον επαγγελματικό αφανισμό δασκάλων και νηπιαγωγών πλήρως εξειδικευμένων για τις ανάγκες της ένταξης/συμπερίληψης, όπως αυτή ορίζεται και περιγράφεται από τα σχετικά κείμενα της UNESCO.

    Ζητούμε:
     την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου
     την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των συναδέλφων αναπληρωτών στη Γενική Αγωγή συνολικά για όλα τα χρόνια που υπηρέτησαν από το 2010 μέχρι σήμερα
     δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση.
    Καλούμε τους συναδέλφους αναπληρωτές, χωρίς διαχωρισμούς, να πλαισιώσουν τους τοπικούς συλλόγους, συμμετέχοντας όσο το δυνατό πιο ενεργά μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους, με τους οποίους δεν τους χωρίζει τίποτα, ισχυροποιώντας μ’ αυτό τον τρόπο την δύναμη του συνδικαλιστικού μας φορέα. Μόνο με συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να αποτελέσουμε παράγοντα αλλαγής και ρύθμισης των γεγονότων.

  • 24 Ιουνίου 2015, 07:33 | ΕΑΡ

    Παρακολουθώντας τη διαβούλευση είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι όλο το σύστημα έχει οδηγηθεί σε οριακό αδιέξοδο.
    Διάκριση ειδική – γενικής / σύστημα προσλήψεων και διορισμών
    Σαφώς η ειδική και η γενική εκπαίδευση αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και οποιοσδήποτε διαχωρισμός οδηγεί σε στρεβλώσεις. Έχοντας εργαστεί και στις δύο δομές, κατάλαβα ότι ο κάθε εκπαιδευτικός ουσιαστικά θα πρέπει τις γνωρίσει και τις δύο, θεωρώ ότι η εμπειρία της ειδικής συμπληρώνει αυτή της γενικής και αντίστροφα, το γνωστικό γίνεται το μέσο και όχι ο σκοπός, και αυτό γίνεται εργαλείο για το ίδιο το γνωστικό γενικότερα. Από το άρθρο 47 προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
    • Ένας εκπαιδευτικός με καλή θέση και στους δύο πίνακες (προ ανοίγματος) γιατί πρέπει να διαλέξει τη μία δομή και να εγκλωβιστεί σε αυτή, χωρίς μάλιστα να γνωρίζει το μελλοντικό σύστημα διορισμών;;;;;;;;;;;;;;;; Θα έπρεπε μάλιστα να δίνονται κίνητρα για εναλλαγή μεταξύ των δύο δομών. Έβλαψαν ποτέ κανένα οι διαφορετικές εμπειρίες; Συνεπώς η εκπαιδευτική προϋπηρεσία πρέπει να προσμετρά και στους δύο πίνακες.
    • Ο διαχωρισμός είναι κατά κάποιο τρόπο εικονικός εφόσον αφορά μόνο τους πίνακες αναπληρωτών. Πως θα διοριστούν οι εργαζόμενοι στην ειδική, ειδικά στη δευτεροβάθμια;;;;;;;;;;;; Έτσι αθροίζοντας μεγάλες προϋπηρεσίες στην ειδική (συνήθως οι φάσεις προηγούνται και είναι σε ορισμένους κλάδους πολύ μεγαλύτερες σε αριθμό), θα διοριστούν στη γενική στην οποία πιθανότατα δε θα έχουν διδάξει ούτε μία ώρα!!!!!!!!!!!!
    • Δίνεται η αίσθηση ότι το υπουργείο δε θέλει να διαχωρίσει τις δύο δομές, κάτι που δε συμφωνεί με τις εξαγγελίες του, αλλά να θωρακίσει τους υποψηφίους της γενικής από το παραπάνω φαινόμενο στους πίνακες των αναπληρωτών, το φαινόμενο της ειδικής αγωγής ως δούρειο ίππο, οι οποίοι φαίνεται να αγωνίζονται χρόνια με ΑΣΕΠ και συνηθέστερα δυσμενέστερες τοποθετήσεις κλπ. Αλλά επιτυγχάνεται αυτό με αυτή τη ρύθμιση;;;;;; Στους διορισμούς το δίπορτο γίνεται μονόπορτο;;;; Καλές οι προθέσεις αλλά………………

    Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να οριοθετηθεί το δίκαιο και το άδικο. Έτσι μία πρόταση εναρμονισμένη την απόφαση του ΣΤΕ, που αποκλείει την προϋπηρεσία ως μοναδικό προσόν διορισμού, είναι πίνακες με μοριοδοτούμενα κριτήρια τα οποία πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι σταθμισμένα (ορίζεται ανώτατο όριο μορίων για κάθε κριτήριο, ώστε να υπάρχει ισορροπία της βαρύτητας τους). Όσο περισσότερα είναι τα κριτήρια τόσο πιο λίγοι οι αδικημένοι. Είναι κατά κάποιο τρόπο σα μία δικαίωση για τον κόπο του καθένα. Η παρακάτω πρόταση αφορά τόσο τους πίνακες διορισμών όσο αναπληρωτών και δε χρειάζεται να αποκλείσει καμία προϋπηρεσία. Δεν πρέπει να αποκλειστούν παλαιότεροι επιτυχόντες ΑΣΕΠ μπορούν να λάβουν τα μόρια της βάσης ή το βαθμό με συντελεστή μικρότερο της μονάδαςΕνδεικτικά:

    ΑΣΕΠ Μέγιστο 100 μόρια
    Προϋπηρεσία Μέγιστο 60 μόρια (60μήνες)
    Κοινωνικά κριτήρια (Αμέα, πολυτεκνία,…..) Μέγιστο 20 μόρια
    Ακαδημαικά κριτήρια(2ο πτυχίο/μεταπτ/διδακτ….)Μέγιστο 20 μόρια

    Ας πρυτανεύσει η λογική και η αίσθηση αξιοκρατίας. Ιδανικά ας μην οδηγηθούμε σε άλλες στρεβλώσεις σε ένα ακόμη μεταβατικό σύστημα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 24 Ιουνίου 2015, 06:56 | κουλα

    κατά την αποψη ολων των συναδελφων που υπηρετήσαμε σε δυσπρόσιτα την περιοδο 2010-2014 με αντίξοες συνθηκες μακρια από τις οικογενειες μας η ταλαιπωρώντας εκει και τα παιδια μας υφισταται πολύ μεγαλη αδικια και ανιση μεταχειριση σε σχεση με προηγούμενες περιοδους δυσπρόσιτων.παρακαλουμε το υπουργειο να αναθεωρησει τις προθεσεις του συμφωνα με τους κανονες του δικαιου.

  • 24 Ιουνίου 2015, 06:06 | ΚΩΣΤΑΣ

    Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Να μην αποσυρθεί η παράγραφος 4 και να εφαρμοστεί αναδρομικά, να απαγορευτεί σε όσους έχουν έστω και μια ώρα προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή να κάνουν αίτηση για την γενική αγωγή. Αφού έχουν τα προσόντα να διδάσκουν υποχρεωτικά σε ειδικά σχολεία!!! Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν χρειάζονται περισσότερα προσόντα για να διδάξεις το αντικείμενό σου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Θα πρέπει να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία της γενικής και στην ειδική , δεν συγκρίνεται η εμπειρία 100+ μηνών και οι επιτυχίες σε ασεπ με τα αγορασμένα σεμινάρια , μεταπτυχιακά και διδακτορικά, όλα στην πράξη κρίνονται, είναι παράλογο το κράτος να απαξιώνει τα πτυχία μας και να μετατρέπει της σπουδές στα ΑΕΙ σε 8ετους φοίτησης όπου τα μισά είναι με δίδακτρα! Πέρα από αυτό αν ένας νέος επιθυμεί να αποκτήσει όλα αυτά πάλι δεν θα έχει καμία ευκαιρία για να δουλέψει!!!!!!!
    Μια είναι η λύση γραπτός ασεπ για παιδαγωγικά ψυχολογία διδακτική και για το γνωστικό αντικείμενο σε επιπέδου πρωτοβάθμιας- δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όχι σε άσχετα θέματα πανεπιστήμιου.
    Δεν μπορεί να θεωρείται προσόν κάτι που αποκτήθηκε πριν πολλά χρόνια παπαγαλίζοντας βιβλία, ούτε φυσικά να αποκλειστούν όλοι οι υπόλοιποι.
    Ο νόμος για αναπληρωτές και διορισμούς δεν αφορά μόνο τους παλιούς επιτυχόντες ασεπ ούτε μόνο όσους εργαζόταν μέχρι φέτος, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί με 0 μόρια ακόμη και όσοι έχουν προσόντα δεν θα καταφέρουν να δουλέψουν σε περίπτωση που τους χαριστούν 20-30 μόνο αδικίες θα δημιουργήσει μεταξύ των ανέργων!
    Η ζωή συνεχίζεται, δεν έχετε το δικαίωμα να στερήσετε την ελπίδα και τη δυνατότητα στους νέους να σπουδάσουν και να δουλέψουν σε σχολείο.
    Δεν ζουν όλοι σε πόλη με πανεπιστήμιο, με το ζόρι να αντέξουν την παραπαιδεία που λέτε και τα 4-5 χρόνια που απαιτούνται για το βασικό πτυχίο. Καταδικάζεται όλους τους φτωχούς στην εκπαιδευτική απομόνωση. Αν μετρήσουν τα προσόντα τότε δεν θα έχει νόημα να συνεχίσει κάνεις τις σπουδές μετά το γυμνάσιο… αδύνατο να πληρώνεις μέχρι τα 30 για σπουδές για να μπεις σε μια επετηρίδα με προσόντα!
    Υγ καταργήστε την ρύθμιση του Λοβέρδου για τους αναπληρωτές που η κατάταξη πλέον γίνεται με βάση το βαθμό, δεν γίνεται να συνεχίζεται η παραπαιδεία και στα ΑΕΙ ούτε να συγκριθούν οι βαθμοί από όλα τα πανεπιστήμια και από διαφορετικά μαθήματα.
    Όλοι ξέρουν πως κάποιοι καθηγητές βάζουν μόνο 5 δεν έχουν όλοι λεφτά να αγοράζουν βαθμούς είτε συμβαίνει λογω δυσκολίας του μαθήματος δεν ξέραμε να επιλέγουμε τα εύκολα αδιάφορα μαθήματα με τους καθηγητές που χάριζαν απλόχερα βαθμούς…

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:47 | Γεώργιος

    Κρίνω ως απαράδεκτο το άρθρο 4 του άρθρου 47.
    Πρόκειται για εκπαιδευτικούς αναπληρωτές ΠΕ 70.50,ΠΕ 60.50, όπου το Υπουργείο Παιδείας ¨εκμεταλλεύτηκε¨ τα προηγούμενα χρόνια για να καλύψει κενά, αλλά και να δώσει μια λύση στις χρόνιες προχειροδουλειές του. Είναι παράνομο να αφαιρέσει ξαφνικά την προϋπηρεσία τους, όπως και να παύσει την προσμέτρηση της στους πίνακες της γενικής από όπου και προέρχονται. Όταν διέδιδε προεκλογικά ο σημερινός υπουργός παιδείας πως θα στηρίξει την ειδική αγωγή , σαφώς και δεν θέλω να πιστέψω πως εννοούσε κάτι τέτοιο. Απογοήτευση για την ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου που «ξηλώνει» έτσι απλά την προϋπηρεσία, τον κόπο, το μεράκι των συγκεκριμένων συναδέλφων μας. Πρόκειται για ελιγμό του υπουργείου διαγράφοντας τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς για να «πατήσει» σ΄αυτό και να μην χρειαστεί να στηρίξει τους αμέτρητους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, αφού οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα επιλέξουν τους πίνακες της γενικής.

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:41 | ΕΛΕΝΗ

    Μέσα στην οικονομική κρίση, οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί (γονείς και παιδιά) έχουν ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας.
    Ζητάμε να προτάσσονται των Πινάκων των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας ή όχι.
    ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΌΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    http://www.syriza.gr/article/Synanthsh-toy-Proedroy-toy-SYRIZA-Aleksh-Tsipra-me-to-Proedreio-ths-Anwtaths-Synomospondias-Polyteknwn-Elladas.html#.VYnuHvntmkp

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:10 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είμαι αναπληρώτρια νηπιαγωγός ΠΕ60. Μετά από 3 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ και 6 χρόνια αναπλήρωσης σε σχολεία ανά την Ελλάδα αισθάνομαι απογοήτευση και αδικία! Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών κατά την περίοδο 2010-2014.
    Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή. Εκτός αυτού μην ξεχνάτε ότι πολλοί από εμάς δεν μπορούν να δουλέψουν σε δυσπρόσιτες περιοχές αφήνοντας πίσω οικογένειες και παιδιά. Δεν είναι ΑΔΙΚΙΑ αυτό;
    Επίσης με την ρύθμιση για την ειδική αγωγή βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ60.50 να μπούνε από «παραθυράκια» και να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ60 στον πίνακα αναπληρωτών. Καταδικάζετε σε ανεργία εκπαιδευτικούς ΠΕ60 που με τόσο κόπο έχουν φτάσει ως εδώ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:08 | strasaki25

    κύριε Υπουργέ, επισημαίνω ότι ο χώρος της παιδείας είναι αυτός που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν αποχωρήσει πάνω από 11.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί, ως μόνιμοι, μόνο 272. Δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις 1:5 ή 1:10. Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί και φέτος το σύστημα θα καταρρεύσει.
    κύριε Υπουργέ, ως εκπαιδευτικός και ως μητέρα επανέρχομαι για μια ακόμη φορά στο θέμα της ανάγκης μόνιμων διορισμών στην ΠΕ, προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν, καθώς και στο θέμα της αναγνώρισης ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών από 1/9/2010. Οι μόνιμοι διορισμοί μπορούν να γίνουν, άμεσα, με το σύστημα 60-40%.
    Υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι το σύστημα διορισμών 60%-40% είναι ένα σύστημα αντικειμενικό και δίκαιο το οποίο αναγνωρίζει τόσο την επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όσο και την προϋπηρεσία. Το 2014 και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του δικαίωσε Ιταλούς συμβασιούχους συναδέλφους μας, αναγνωρίζοντας στην ουσία το δικαίωμά τους για μόνιμο διορισμό μετά από 36 μήνες προϋπηρεσία. Η απόφαση αυτή πρέπει να ισχύσει και στη χώρα μας, αφού οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Π.Ε. έχουν μέχρι και 13 χρόνια προϋπηρεσίας.
    κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να γίνει άμεσα η σύνταξη των νέων πινάκων αναπληρωτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοι σας στο υπουργείο Παιδείας.

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:06 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Είμαι αναπληρώτρια ΠΕ60, όταν ήρθε η σειρά μου να διοριστώ μόνιμα, ο κ.Αρσένης κατήργησε την Επητερίδα. Εδωσα εξετάσεις με επιτυχία στον ΑΣΕΠ, υψηλή βαθμολογία και ξεκίνησα να δουλεύω αναπληρώτρια θεωρώντας ότι με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία θα διοριστώ. Μετά έρχεται η κ.Διαμαντοπούλου με τον περίφημο νόμο της και κλείδωσε τους πίνακες. Τα τελευταία χρόνια διασχίζω τέσσερις νομούς καθημερινά, διανύοντας πάνω από 300 χιλιόμετρα για να δουλέψω. Αυτό κάνουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί ΚΑΘΕ μέρα σε όλη την Ελλάδα, με πολύ κόπο, κακοπληρωμένοι και με πολλές θυσίες. Το υπουργείο έχει καταφέρει να στρέψει τον έναν εκπαιδευτικό εναντίον του άλλου.
    Τι αναπληρώνουμε τόσα χρόνια? Τους εαυτούς μας αναπληρώνουμε!!! Μέχρι πότε θα πάει αυτό? Τι κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί για τις δικές μας οικογένειες? Έχουν διαλυθεί οικογένειες, δεν μπορούμε να κάνουμε ατομικό ούτε οικογενειακό προγραμματισμό, τα πράγματα είναι ΤΡΑΓΙΚΑ.
    Ως εκπαιδευτικοί βιώνουμε με το πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της κρίσης.
    Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
    Θέλουμε ΜΑΖΙΚΟΥΣ μόνιμους διορισμούς.
    Μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης για τον εκπαιδευτικό.

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:03 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ Σ

    Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών.
    Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής. Για να ικανοποιηθεί όμως πλήρως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, από το 2010. Επισημαίνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο που αποκτάται η εξειδίκευση «ΝΤΡΟΠΗ». Οι αποφάσεις της ΔΟΕ που λήφθηκαν το 2010, είναι στη διάθεσή σας από το αρχείο της ΔΟΕ. Προφανώς πρόκειται για παρανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο. Επισημαίνουμε λοιπόν σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι η εφαρμογή της ρύθμισης χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές γενικής με προϋπηρεσία στις δομές γενικής και με βαθμολογία σχεδόν άριστη στον ΑΣΕΠ.
    Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!

  • 24 Ιουνίου 2015, 01:01 | ΜΑΡΙΑ Φ.

    Δικαιοσύνη, αξιοκρατία κ όχι στρέβλωση και αδικίες .
    1. Υποστηρίζω ρητά ότι η προϋπηρεσία πρέπει να μετράει και ότι πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε επαγγελματικής μας διεκδίκησης. Πρέπει όχι μόνο να μετράει και μάλιστα με μεγαλύτερους συντελεστές και πάνω από το 16,80 του νόμου 3848/2010 ,αλλά να αποτελεί καθοριστικό κριτήριο μόνιμου διορισμού είτε σε συνδυασμό με επιτυχία ΑΣΕΠ(60%) είτε μόνη της (40%).
    2. Αν ανοίξουν οι πίνακες μετά το 2010 θα διαιωνίσουν μια στρεβλή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και θα δημιουργήσουν μια παρόμοια στρέβλωση και αδικία αφού θα παρεμβληθούν άτομα με προϋπηρεσίες που εργάζονται στην ειδική αγωγή. Είναι ανήθικο προς του συναδέρφους οι οποίοι γνωρίζοντας ότι δεν μετράει η προϋπηρεσία, αρνήθηκαν το διορισμό τους ως αναπληρωτές σύμφωνα με την παρ.2του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄.) όπως το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέσπισε.
    Μοναδικός μου ενδοιασμός για το άνοιγμα των πινάκων αποτελεί η είσοδος στους πίνακες εκπαιδευτικών οι οποίοι απέκτησαν προϋπηρεσία με πρόσληψη εκτός πινάκων γενικής αγωγής.
    Αν διασφαλιστεί με όρους και προϋποθέσεις η μη είσοδος στους πίνακες γενικής αγωγής εκπαιδευτικών ειδικής δεν έχω κανένα πρόβλημα προσμέτρησης της προϋπηρεσίας από 1-7-2010 και ακόμη περισσότερο αυτή να αποτελέσει το βασικό κριτήριο για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:59 | ΕΛΕΝΗ Μ.

    Ως αναπληρώτρια γενικής αγωγής ΠΕ70 επικροτώ τη ρύθμιση για την ειδική αγωγή που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 47, που όμως θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Με την μη αναδρομικότητα της ρύθμισης αυτής, βοηθάτε εκπαιδευτικούς ΠΕ70.50, να διεκδικήσουν θέσεις συναδέλφων ΠΕ70 στον πίνακα των αναπληρωτών και να μπούνε από «παραθυράκια». Γνωρίζετε, είμαι βέβαιη, πως οι θέσεις που κατέχουμε στον πίνακα αναπληρωτών αποκτήθηκαν με πολύ κόπο, μετά από επιτυχίες σε ΑΣΕΠ και αναπληρώσεις σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Λάβετε επίσης υπόψη σας οτι με την ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ καταδικάζονται σε ανεργία οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής ΠΕ70.
    Συμφωνώ με την παράγραφο 2 του άρθρου 47.Το σύνολο των εκπαιδευτικών κατέθετε τις δηλώσεις του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την οποία δεν ίσχυε η προσμέτρηση των διπλών μορίων των δυσπρόσιτων περιοχών, κατά την περίοδο 2010-2014. Οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών την περίοδο αυτή, πήγαν τυχαία και όχι από επιλογή.Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:56 | ΕΛΛΗ

    Είναι πολυ σωστη, η ΜΗ προσμετρηση της προυπηρεσιας στα δυσπροσιτα γιατι κανεις τοτε δεν τα επελεγε συνειδητα, απλα εστελναν αυτους που ηταν τελευταίοι στη σειρα στον πινακα καταταξης του καθε νομού που προσλήφθηκαν. Αν γνωρίζαμε οτι μετράει διπλά, θα ήταν διαφορετικές και οι επιλογές μας…
    Οσον αφορα την Ειδικη Αγωγή η ρυθμιση ειναι δίκαιη, αλλα πρεπει να ισχυσει ο νομος αυτος με ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ.
    Ελπίζουμε σε σας, στο να διορθώσετε αυτή την αδικία και να δώσετε τέλος στην αγωνία τόσων χρόνων.
    Σας ευχαριστώ πολύ

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:54 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Κύριοι υπουργοί,
    το πολυπόθητο πολυνομοσχέδιο που πολύ καιρό τώρα αναμέναμε για να μας σώσει από τα ¨κακώς κείμενα¨ των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασε, αλλά δυστυχώς όχι μόνο για να διορθώσει προηγούμενα λάθη..
    Αλλά να μας ταράξει με νέες αλλαγές.
    Έχοντας ήδη βιώσει τις επιτυχείς εξετάσεις σε τρεις διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και την ψυχοφθόρα διαδικασία της αναμονής και τοποθέτησης, την τελευταία στιγμή πάντα (είτε αυτό ήταν στην αρχή είτε στην μέση της χρονιάς) για έξι συνεχείς χρονιές.
    Φυσικά σε διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα , όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των αναπληρωτών.
    Ανακοινώνεται λοιπόν, ότι δύο από αυτές τις χρονιές τα μόρια μας δεν θα προσμετρηθούν. Και μέχρι να αναρτηθεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο και να δούμε εγγράφως ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν πρόκειται να ισχύσει, αγωνιούμε.
    Συνεχίζουμε να αγωνιούμε όταν μαθαίνουμε ότι ίσως οι αναπληρωτές που μέχρι τώρα είχαν επιλέξει να δουλεύουν στην ειδική αγωγή, πολλοί από τους οποίους δεν το κάνανε επειδή θέλανε να αφιερωθούν στην ειδική αγωγή αλλά:
    είτε γιατί δεν είχαν δώσει ΑΣΕΠ
    είτε γιατί ήταν σε χαμηλή θέση στον πίνακα του ΑΣΕΠ
    (κάτι που θα σημαίνει ότι δεν είχαν καμμιά πιθανότητα να εργαστούν).
    Και λέω ότι δεν θέλανε να αφιερωθούνε στην ειδική αγωγή γιατί πολύ απλά τώρα που τέθηκε όλο αυτό το ζήτημα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας , δεν θα επιθυμούσανε διακαώς να μπούνε στον πίνακα Γενικής αλλά στον πίνακα Ειδικής Αγωγής, αφού άλλωστε στην ειδική αγωγή ήταν και η προϋπηρεσία τους.
    Άρα κάνοντας αυτό το σεμινάριο των 400 ωρών ( που πλέον έχει καταργηθεί), προσλαμβάνονταν και εργάζονταν, μερικές φορές από την αρχή της χρονιάς.
    Σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους μάλιστα που αν και στην αρχή του πίνακα γενικής, κατέληγαν να διορίζονται στην μέση της χρονιάς.
    Αυτοί λοιπόν οι εκπαιδευτικοί θα μπούνε τώρα στον πίνακα Γενικής Αγωγής αν ο νόμος δεν ισχύσει αναδρομικά. Εκπαιδευτικοί, πολλών εκ των οποίων δεν έχουν δώσει ΑΣΕΠ, θα περάσουν εμάς, που έχουμε δώσει 1, 2 ή και 3 φορές ΑΣΕΠ και έχουμε προϋπηρεσία. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η αναδρομική ισχύ του νόμου.
    Ελπίζουμε σε σας, στο να διορθώσετε αυτή την αδικία και να δώσετε τέλος στην αγωνία τόσων χρόνων.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Κύριε υπουργέ θα έχετε παρατηρήσει πως στη δημόσια διαβούλευση γίνεται ένας αγώνας επικράτησης της Α ή της Β άποψης με βάση την ποσότητα(το πλήθος) κ όχι την ποιότητα(τεκμηρίωση).
    Μετά από αρκετά χρόνια σκοταδισμού στην παιδεία έρχεται η αναγέννηση,και όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο 47 η προσωπική μου άποψη είναι η παρακάτω :
    $.2. Πολύ ορθά πράττετε, καθότι το πάγωμα των πινάκων ήταν κάτι χωρίς νόημα κ ότι πιο απαξιωτικό για τον εργαζόμενο μάχιμο καθημερινά στην τάξη εκπαιδευτικό!
    Η προϋπηρεσία είναι «περουσιακό» στοιχείο που έχει αποκτηθεί με αίμα, θυσίες κ πρέπει να αναγνωρίζεται όπως γίνεται σε όλα τα μέρη της Γης!
    Επίσης πολύ ορθά σκέπτεστε στο μη διπλασιασμό της προϋπηρεσίας για τα δυσπρόσιτα καθώς με το προϋγούμενο καθεστώς(ν.3848) αρκετοί δε δήλωσαν αυτά τα σχολεία γνωρίζοντας στην μη προσμέτρησή της.
    Να επισημάνω εδώ όμως πως η προσμέτρησή της απλά (όχι στο διπλό) γίνεται από πλευρά σας κατά άριστο τρόπο ως επιβράβευση των θυσιών των συναδέλφων που πήγαν εκεί στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης.
    $.4. Θεωρώ πως ο διαχωρισμός των πινάκων προϋπηρεσίας ειδικής από την γενική είναι ότι δικαιότερο εισηγήστε.Η προϋπηρεσία πρέπει να λογίζεται στον αντίστοιχο πίνακα με το σχολείο που αποκτιέται!!! Σε σχολείο γενικής πρέπει να εγγράφεται στον πίνακα γενικής σειράς και σε σχολείο ειδικό στον πίνακα ειδικής. Επιτέλους να σταματήσουν τα παράθυρα και οι λαμογιές!!!
    Στις υπόλοιπες παραγράφους του άρθρου 47 θεωρώ πως η πρόταση νόμου είναι το αυτονόητο που θα πρέπει να ισχύει!
    Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνονται σε μία, το πολύ δύο φάσεις.
    Τέλος θα ήθελα να προτείνω πως οι πίνακες αναπληρωτών θα έπρεπε να σχηματίζονται ανά περιφέρεια (κάτι όπως οι πίνακες των ωρομισθίων) και όχι κεντρικά ένας πίνακας.
    Κάθε περιφέρεια να έχει το δικό της πίνακα αναπληρωτών. Βέβαια ο εκπαιδευτικός αν το επιθυμεί να μπορεί να δηλώσει κ σε άλλη περιφέρεια, όχι όμως σε περισσότερες από τρεις.
    Σε περίπτωση ανεπαρκούς πλήθους εκπαιδευτικών να χρησιμοποιείται η γειτνίαση των περιφερειών.
    Με τον τρόπο αυτό τα κενά θα καλύπτονται άμεσα και οι εκπαιδευτικοί δε θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν στην ίδια τους την χώρα!!

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:50 | ΑΛΕΚΑ ΜΠΡΑΦΑ

    Στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και ειδικότερα στο άρθρο 47 που αναφέρεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, διαπιστώνεται η βούληση να επιλυθούν δύο ακανθώδη για τους αναπληρωτές ζητήματα. Η ΔΟΕ οφείλει να πάρει σήμερα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πλειοψηφία των μελών μας όσο και τις κείμενες διατάξεις του Συντάγματος. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο της δικαστικής εμπλοκής κατά τη προσεχή πλήρωση των λειτουργικών εκπαιδευτικών κενών.
    Ειδικότερα, στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται η μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Είναι προφανές ότι κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική, την ισότητα και τη νομιμότητα, καθώς σε περίπτωση που γίνει δεκτή αντίθετη διάταξη θα έχουμε ανακατατάξεις στους πίνακες αναπληρωτών, οι οποίες θα οφείλονται όχι στην φυσιολογική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους αλλά σε τυχαία γεγονότα, όπως είναι η εκ των υστέρων πριμοδότηση τους.
    Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι τα διπλά μόρια των δυσπρόσιτων της τετραετίας 2010-2014 ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ αλλά θα προσμετρηθούν στις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, μεταθέσεις) των εν λόγω εκπαιδευτικών μετά τον μόνιμο διορισμό τους.
    Στο εν λόγω ζήτημα η ΔΟΕ, έχει επιδείξει αντιφατική στάση, η οποία συνιστά πρόκληση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό αναφέρουμε τα εξής:
    Η ΔΟΕ σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές του 2015, μας είχε διαβεβαιώσει και μετά από την έναρξη από μέρους μας δικαστικής διαδικασίας για την ακύρωση της αντισυνταγματικής διάταξης του πρώην υπουργού κου Λοβέρδου, η οποία συμπαρέσυρε και τις διατάξεις περί διπλασιασμού των μορίων των δυσπρόσιτων, λόγω του ανοίγματος των πινάκων, ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη θα ζητηθεί η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ και εν συνεχεία την λήψη απόφασης από το ΔΣ.
    Η εν λόγω γνωμοδότηση δεν γνωρίζουμε να έγινε ποτέ, γνωρίζουμε όμως ότι το ΔΣ της ΔΟΕ, αποφάσισε τον Απρίλιο του 2015 την μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, ενώ αντίθετα την περασμένη εβδομάδα άλλαξε την απόφαση της με την προσμέτρηση αυτών.
    Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτή η αντιφατική συμπεριφορά του ίδιου οργάνου της ΔΟΕ, αποτελεί πρόκληση και ελέγχεται για την νομιμότητά της, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη μεταβολή γνώμης και θέσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο λόγους. Είτε οφείλεται σε εσφαλμένη ενημέρωση των μελών του ΔΣ και δεν είναι απόρροια εξωγενών και πολιτικών πιέσεων, σε κατεύθυνση αντίθετη προς τα συμφέροντα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε αποτελεί έκφραση αλλαγής τακτικής κάποιων παρατάξεων εν όψει της εκλογής του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας και των απαραίτητων για την επιβίωση τους συσχετισμών.
    Επιπλέον, στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία πραγματοποιείται διαχωρισμός των δυο πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, εφεξής και όχι αναδρομικά. Καλούμε τη ΔΟΕ σε συνέχεια της θέσης που πάλεψε ενάντια στις φάμπρικες των σεμιναρίων, αλλά και μεγάλης μερίδας αμφιλεγόμενων μεταπτυχιακών, τα οποία αποκτήθηκαν πολύ ακριβά, να υπερασπιστεί σήμερα την εργασία της πλειοψηφίας των αναπληρωτών που δεν είχαν τη δυνατότητα στις πανάκριβες σπουδές ή επιμορφώσεις, αλλά μέσα από τη βάσανο πολύ σκληρών γραπτών διαγωνισμών διεκδίκησαν το δικαίωμα στην εργασία. Ακόμα και τα λίγα καθαρά μεταπτυχιακά απαιτούν χρήματα που δεν είναι εύκολο να βρεθούν από ένα αυτοσυντηρούμενο αναπληρωτή.
    Ας δούμε όμως μερικά ενδεικτικά νούμερα της κατάστασης που περιγράψαμε:
    Σήμερα στις δομές της Ειδικής Αγωγής εργάζονται 676 αναπληρωτές ΠΕ 60.50. Εκ των οποίων 320 είναι στους Πίνακες Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Μόνο οι 68 έχουν βαθμολογία σε ΑΣΕΠ τέτοια που να τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν και στη Γενική. Οι υπόλοιποι 356 είτε δεν έχουν δώσει ΑΣΕΠ καθότι είχαν πτυχίο από το 2009 και μετά (200 άτομα), ειτε ήταν αποτυχόντες ή αρνήθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ, είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ. Από αυτά προκύπτει ότι οι 608 εκ των 676 αξιοποίησαν την καθόλου δίκαιη λύση της μελλοντικής διπλής ένταξης στις λίστες της Γενικής και της Ειδικής και μόνο 68 συνάφελφοι δεν χρειαζόντουσαν την τεχνητή αυτή ενίσχυση. Είναι εντυπωσιακό ότι αν εξαιρέσουμε τους 63 νηπιαγωγούς με αναπηρίες από τους υπόλοιπους οι 345 έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια. Δηλαδή το 58% των αναπληρωτών που υπηρέτησαν στην Ειδική Αγωγή αξιοποίησαν ένα εργαλείο που κατά κόρον έχει κατηγορηθεί από όλες τις παρατάξεις της ΔΟΕ και από το ΔΣ της.
    Είναι λοιπόν άδικη η ιδιαίτερη και σε δυο πίνακες μοριοδότηση των υπηρετούντων στις δομές της Ειδικής αγωγής, αφού στον πίνακα της Γενικής, μέχρι σήμερα τοποθετούνται αναπληρωτές με διαφορετικά τυπικά προσόντα πρόσληψης. Γιατί βρίσκονται στον ίδιο πίνακα από την μία επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με υψηλή βαθμολογία και προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Γενικής και από την άλλη αναπληρωτές που εργάστηκαν σε δομές της Ειδικής Αγωγής, ως κάτοχοι σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών Ειδικής Αγωγής. Το τελευταίο συνιστά πράξη αντισυνταγματική και παράνομη, η οποία μάλιστα διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, είναι απαραίτητο για το διορισμό των αξιότερων υποψηφίων να υπάρχει η απαραίτητη σύγκριση μεταξύ τους.
    Και ας μην βιαστεί να ισχυριστεί κανείς ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνιμους διορισμούς, καθώς αποτελεί πάγια νομολογία των διοικητικών μας δικαστηρίων, σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των εκπαιδευτικών, ακόμη και των αναπληρωτών, η τήρηση της αρχής της ισότητας.
    Είναι λοιπόν σαφές ότι η διατήρηση της εν λόγω διάταξης συνεχίζει να πριμοδοτεί λάθη του παρελθόντος, γι΄ αυτό και συμφωνούμε με την εν λόγω ρύθμιση, με την μόνη ένσταση ότι η ισχύς της θα πρέπει να είναι αναδρομική από το 2010.
    Είναι προφανές ότι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης, δεν συνιστά ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού της Ειδικής Αγωγής, αλλά διακωμώδηση του, για την οποίο ευθύνη θα έχει πλέον και η ΔΟΕ, εφόσον παραμείνει στην προχθεσινή καιροσκοπική απόφαση της.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:30 | Δημήτρης Γ.

    Τελικά ο καθένας από εμάς, όπως αναμενόταν, υποστηρίζει την ομάδα στην οποία ανήκει. Συνεπώς δε μπορεί παρά να την υποστηρίξει τυφλά. Το ίδιο βεβαίως θα κάνω κι εγώ ως πολύτεκνος εκπαιδευτικός υπενθυμίζοντας στην παρούσα κυβέρνηση: 1)το Σύνταγμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταστρατηγηθεί εντελώς 2)τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, στις οποίες πίστεψαν οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα από το νόμο Διαμαντοπούλου και ενώ είχαν κάνει το 4ο παιδί στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010 έμειναν μετέωροι. Μπήκαν σε μία λίστα διορισμού και από τότε περιμένουν να πράξει η πολιτεία το αυτονόητο.
    Για να μιλήσω όμως αντικειμενικά, προσωπικά θεωρώ ότι αδικήθηκαν όχι μόνο οι πολύτεκνοι που γέμισαν τις αίθουσες των σχολείων με παιδιά και δημιούργησαν θέσεις εκπαιδευτικών αλλά και οι συνάδελφοι που μπήκαν στις υπόλοιπες λίστες (30μηνο, 24μηνο και ΑΣΕΠ, διοριστέοι του ΑΣΕΠ).
    Η πολιτεία οφείλει να πράξει το καθήκον της. Να σεβαστεί τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που δίνουν λύση στο μεγαλύτερό της πρόβλημα -το δημογραφικό -και να τους αποκαταστήσει άμεσα. Βασιστήκαμε στους νόμους που υπήρχαν και συνδυάζοντας την αγάπη μας για τα παιδιά κάναμε την υπέρβαση δίνοντας μάχη καθημερινά, κάτι που κάποιοι μπορεί να μην κατανοούν αλλά σίγουρα ενώ μπορούν δεν έχουν τη ψυχική δύναμη και τα κότσια να κάνουν.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:27 | Δήμητρα

    Είμαι αναπληρωτρια (απο ασεπ) τη χρονια 2013-4 βρεθηκα στην Ιθάκη μακρια απο το σπιτι μου με ενα μικρο παιδι, παρόλο που είμαι στην αρχη του πίνακα της ειδικότητας μου,διότι τότε το υπουργειο αποφασισε στην α φαση προσλήψεων να ανοιξει τα κλειστα σχολεια ανα την επικράτεια. Την απογοήτευση του Σεπτέμβρη διαδέχτηκε η μελαγχολία όλο το υπόλοιπο διαστημα- διότι δεν ήταν επιλογή μου…μετα ξεκίνησε η περιοδος των σεισμών…για 3 βδομαδες έζησα μαζι με το παιδι μου τον απολυτο τρομο που μου αφησε προβληματα υγειας για μεγαλο διαστημα…
    Προεκλογικά ο συριζα έλεγε ότι θα ανοιγε του πινακες και τωρα διαβαζω οτι ναι θα ανοιξουν ΑΛΛΑ δεν θα προσμετρηθουν διπλα τα μορια των δυσπροσιτων…Πόση κοροιδία πια; και ποση ανοχή θα αντέξουμε να επιδεικνύουμε ακόμα; Εσεις που νομοθετείτε ξερετε τι θα πει δυσπρόσιτο; Για γιατρο πηγαινα στο Αγρίνιο, 3,5 ωρες όποτε ειχε καραβι για Αστακό και 1-1,5 ωρα μετα με λεωφορείο ή ταξί όποτε βιαζόμουν μεχρι το Αγρίνιο…ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:23 | ΤΟΜΑΣ

    Βρειτε τροπο να διορισετε τουσ πε 60.50 και πε 70.50 και στην ειδικη αγωγη.οι νηπιαγωγοί πε 61 ειναι ελαχιστοι (29 ατομα συνολο) και οι πε 60.50 δουλευουν 7 χρονια έχοντασ αποκτησει πολλα προσόντα (σεμιναρια ,μεταπτυχιακα ,δευτερα πτυχια ,εξειδικευσεισ κλπ).
    Παραλληλα με τουσ πε 61 και πε 71 θα μπορούσε να διορίζει και ενα ποσοστό απο τουσ πε 60.50 και πε 70.50

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:18 | G.G

    Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής

    Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». καθώς το άρθρο 47 στην παράγραφο 4 αναφέρει πως η προϋπηρεσία όσων αναπληρωτών εργάστηκαν και εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση θα υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε το δελτίο τύπου του ΥΠΟΠΑΙΘ στις 13/03/2015 όπου ο αναπληρωτής υπουργός κ.Α. Κουράκης αναφέρει ότι : «Η ενιαία εκπαίδευση ή «το Σχολείο για Όλους» μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον το πολιτικό σύστημα το αποφασίσει.
    Η θεσμοθέτησή του και η υποστήριξη της λειτουργίας του είναι ζήτημα άσκησης πολιτικής. Άλλωστε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Αναπήρων του ΟΗΕ αποτελεί πλέον νόμο του ελληνικού κράτους και υποχρεώνει την πολιτεία να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της και τις πρακτικές της προς αυτήν την κατεύθυνση».
    Επίσης, η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι σαφής και στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008 ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι ο θεσμός της παράλληλης στήριξης όπως και οι δομές των Τμήματα Ένταξης λειτουργούν μέσα στο γενικό σχολείο με μαθητές που ανήκουν όπως είναι το λογικό στον γενικό μαθητικό πληθυσμό χωρίς να θεωρούνται μαθητές άλλης κατηγορίας. Με την ρύθμιση της παρ.4 του άρθρου 47, φαίνεται πως το υπουργείο θεωρεί πως εκπαιδευτικοί με ίδιους τίτλους βασικών σπουδών που εκπαιδεύουν μαθητές του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια.
    Θεωρεί πως ο καθηγητής που διδάσκει το αντικείμενο που σπούδασε, ακολουθώντας το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε μαθητές με μαθησιακές ή εκπαιδευτικές δυσκολίες, ότι δεν είναι ικανός να διδάξει στην γενική τάξη, υποκύπτοντας σε συντεχνιακές απαιτήσεις αδιαφορώντας για την ουσία της εκπαίδευσης και της προσφοράς των καθηγητών στις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης αλλά και χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, αγνοώντας επίσημους φορείς και ομοσπονδίες όπως η ΔΟΕ και πολλές ΕΛΜΕ της χώρας που έχουν πάρει σαφή θέση υπερ της κατάργησης της συγκεκριμένης παραγράφου και της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε δομές ΕΕ και στους πίνακες αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.
    Ως Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής επιθυμούμε συγκεκριμένα να αναφέρουμε τα εξής:
    1 ον Όλοι ,ανεξαρτήτως, αναπληρωτές καθηγητές ήρθαν αντιμέτωποι με το «κλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας από το 2010 και εξής. Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς, παρέμειναν ενεργοί και προχώρησαν στην απόκτηση επιπλέον παιδαγωγικών και μορφωτικών προσόντων που τους έδωσαν την δυνατότητα να εργαστούν στην ειδική αγωγή. Πολλοί από αυτούς έχουν επιτυχία στον ΑΣΕΠ, έχουν εργαστεί στην γενική εκπαίδευση και έχουν υποστεί τον εμπαιγμό των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις διαρκείς εξαγγελίες περί διενέργειας διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Όμως, θέλησαν να αποκτήσουν επιπλέον προσόντα στην λογική της δια βίου μάθησης και της διεύρυνσης και βελτίωσης των ικανοτήτων, με αποκλειστικό γνώμονα, να προσφέρουν στους μαθητές την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση. Τα προσόντα αυτά αφορούν ως επί το πλείστον μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών Ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς δίδακτρα (άρα δεν υπάρχει η λογική της ταξικής – οικονομικής ελιτ σε όσους τα απέκτησαν) και με την αναγνώριση του επίσημου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (άρα αναιρείται η παραφιλολογία περί ειδικών συνθηκών απόκτησης εκτός αν το ΥΠΟΠΑΙΘ συντηρεί εν γνώσει του ένα διαβλητό σύστημα) ΔΟΑΤΑΠ.
    Οπότε οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμούσε πραγματικά να εργαστεί θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόκτηση αντίστοιχου διπλώματος εξειδίκευσης και να αναγνωριστεί από τον επίσημο κρατικό φορέα. Με την διάταξη όμως που προωθεί το ΥΠΟΠΑΙΘ, επί της ουσίας θεωρεί πως όλα αυτά τα χρόνια οι εκπαιδευτικοί της Ειδική Εκπαίδευσης δεν εργάζονταν με μαθητές αλλά σε κάποιο άλλον τομέα του Δημοσίου προχωρώντας σε έναν συγκεκαλυμμένο ιδιότυπο ρατσισμό ως προς τους μαθητές των δομών της ειδικής αγωγής. Αφήνει λοιπόν, στην άκρη την συμπεριληπτική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η στροφή προς το συμπεριληπτικό μοντέλο απαιτεί απομάκρυνση από το μοντέλο της λογικής της κατηγοριοποίησης των μαθητών σε φυσιολογικούς και αποκλίνοντες. Η UNESCO επισημαίνει ότι η ύπαρξη ξεχωριστών συστημάτων ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης δεν είναι πλέον ούτε έγκυρη ούτε κατάλληλη και ότι η θεσμοθέτηση οποιουδήποτε χάσματος μεταξύ των δύο είναι αντίθετη προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (UNESCO,2008, 2009), η αποσπασματική ρύθμιση που εισάγει η παράγραφος αυτή, εντείνει ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ ειδικής και γενικής εκπαίδευσης.
    2 ον Είμαστε καθηγητές με βασικούς τίτλους σπουδών που μας επιτρέπουν να εργαστούμε στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας. Έχουμε εργαστεί σε δομές ειδικής εκπαίδευσης όπως το τμήμα ένταξης εκπαιδεύοντας μαθητές των γενικών σχολείων πάνω στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών που ακολουθούν οι μαθητές της γενικής τάξης και τα περισσότερα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην ειδική εκπαίδευση έχουν υιοθετηθεί από καθηγητές γενικής μετά από παρότρυνση και υπόδειξη των σχολικών συμβούλων. Η εργασία μας αυτή είναι συνέπεια της υπογραφής συμβάσεων με το ΥΠΟΠΑΙΘ και τις ΔΔΕ και κάθε χρόνο οι εγκύκλιοι με τις οποίες συντάσσονται οι πίνακες αναπληρωτών κάνουν λόγο για αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει αποκτηθεί με αυτούς τους όρους.
    3 ον Μετά την έναρξη της διαβούλευσης το ΔΣ της ΔΟΕ, που εκφράζει και τους δασκάλους της γενικής εκπαίδευσης, εξέφρασε την αντίθεση του στην μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική εκπαίδευση ΚΑΙ στους πίνακες γενικής εκπαίδευσης. Σε παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν προβεί και πολλές ΕΛΜΕ. Οι συνάδελφοι με τους οποίους συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν και στην γενική τάξη, αντιλαμβάνονται την αξία της προσφορά μας και πάντοτε υπήρχε κλίμα αλληλοεκτίμησης και συναντίληψης ανάμεσα μας. Τώρα με αυτήν την διάταξη το ΥΠΟΠΑΙΘ φέρνει την διχόνοια και την διάκριση ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς ικανούς και μη στο να διδάξουν το αντικείμενο του βασικού τίτλου ανάλογα με το αν το δίδαξαν στο γενικό τμήμα ή στο τμήμα ένταξης. Άρα ο αποκλεισμός της προϋπηρεσίας στην Ειδική Εκπαίδευση από την προσμέτρηση της στους πίνακες γενικής εκπαίδευσης, ποιους λόγους εξυπηρετεί;

    4 ον Το ΥΠΟΠΑΙΘ αναγνωρίζει στους μόνιμους εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να επιλέξουν την δομή που θα εργαστούν μεταφέροντας όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους χωρίς να κάνει διάκριση στο αν η υπηρεσία τους προσφέρθηκε στην γενική ή στην ειδική αγωγή, ακόμη και όταν έχουν διοριστεί ως καθηγητές γενικής αγωγής. Αυτό ως ΣΑΚΕΑ το θεωρούμε απόλυτα λογικό και σωστό να συμβαίνει καθώς πρόκειται για χρόνια εργασίας με μαθητές και η εκπαίδευση έχει προσφερθεί στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και καθώς οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έχουν τα τυπικά προσόντα.
    Πώς όμως, μπορεί να αφαιρείται η δυνατότητα αντίστοιχης επιλογής, με τους ίδιους όρους στους αναπληρωτές καθηγητές που έχουν τον ίδιο βασικό τίτλο σπουδών και έχουν αποκτήσει επιπλέον προσόντα που τους καθιστούν ικανούς να εργαστούν στην ειδική αγωγή; Όταν ένας εκπαιδευτικός διορίζεται ώστε να διδάξει το αντικείμενο του βασικού τίτλου σπουδών του, σε μαθητές με εκπαιδευτικές ή μαθησιακές ανάγκες τότε είναι άδικο να θεωρείται πως δεν έχει αποκτήσει εμπειρία στην διδασκαλία του αντικειμένου του και να μην του αναγνωρίζεται η διδασκαλία αυτή ως προϋπηρεσία στην εκπαίδευση μαθητών.
    Πού είναι λοιπόν η κοινή αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αλλά και συνεκδοχικά των πολιτών; Αν είσαι μόνιμος τότε αθροίζεται η υπηρεσία σου ανεξαρτήτως δομής ενώ αν είσαι αναπληρωτής ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά;
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και την συνέχιση, αναδρομικά από την χρονιά που σταμάτησαν να τροφοδοτούνται οι πίνακες προϋπηρεσίας, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε δομές ειδικής εκπαίδευσης ΚΑΙ στον πίνακα της προϋπηρεσίας του κλάδου που αφορά το βασικό μας πτυχίο. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στον κόπο και την προσφορά των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τις δομές ΕΕ. και σε βάθος χρόνου την ανεργία.
    Ο ίδιος ο κ. Κουράκης μιλούσε για ενιαία εκπαίδευση. Ελπίζουμε να συνεχίσει να τηρεί τα όσα έχει εξαγγείλει.

    Με εκτίμηση,

    Το Δ.Σ του Σ.Α.Κ.Ε.Α.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:16 | Χρύσα

    Σύμφωνα με πρόσφατο Νόμο που έχει ψηφιστεί: «Τα ισχύοντα στη Γενική εκπαίδευση ισχύουν και στην Ειδική».

    Απαίτηση για εξίσωση των κριτηρίων που μοριοδοτούνται, αλλά και των συντελεστών μοριοδότησης για τους δύο πίνακες της Ειδικής και της Γενικής Εκπαίδευσης.

    Να εφαρμοστεί και στον πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης:
    1. μοριοδότηση των Διδακτορικών και Μεταπτυχιακών τίτλων (συναφών με το αντικείμενο του κλάδου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους αντίστοιχους τίτλους εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή) με 6 και 4 μόρια αντίστοιχα. (Μήπως και αυτά συκοφαντούνται ως αγορασμένα;)
    2. μοριοδότηση δεύτερου Μεταπτυχιακού στη Σχολική Ψυχολογία (εκτός, αν υποστηρίζει κανείς ότι η Σχολική Ψυχολογία αφορά μόνο την Ειδική αγωγή και όλα τα υπόλοιπα δεν είναι σχολεία, αλλά κάτι άλλο).
    3. πρόταξη όσων έχουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
    4. μοριοδότηση της προϋπηρεσίας με πολλαπλασιαστή 0,2 μόρια ανά μήνα πραγματικής προϋπηρεσίας (όπως συμβαίνει στην Ειδική αγωγή)
    5. μοριοδότηση του βαθμού πτυχίου (όπως συμβαίνει στην Ειδική αγωγή)
    6. μοριοδότηση (και όχι ποσόστωση) στις ειδικές κατηγορίες και στα κοινωνικά κριτήρια.
    7. μοριοδότηση και της επιτυχίας ΑΣΕΠ, ως έχει.

    Αναπληρωτές και οι μεν και οι δε. Ίδια δικαιώματα, ίδιες υποχρεώσεις, ίδιες άδειες, ίδια μισθολογικά κλιμάκια, ίδιος εργοδότης, ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, αλλά γιατί ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ;

    Ξέρετε, το δόγμα της «Δια Βίου Μάθησης» δεν εξαγγέλθηκε μόνο για την Ειδική αγωγή, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα μόνο εκεί εφαρμόστηκε, απαιτώντας ολοένα και περισσότερα προσόντα. Τα κριτήρια μοριοδότησης καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας έχουν αλλάξει άπειρες φορές μέσα σε λίγα χρόνια στην Ειδική Αγωγή προκαλώντας μεγάλες ανακατατάξεις των υποψηφίων αναπληρωτών.
    Οι πίνακες της Γενικής εκπαίδευσης έχουν πλέον απαρχαιωθεί ακολουθώντας το μοντέλο Αρσένη και επιμένουν στο να μην προάγουν την απόκτηση επιπλέον προσόντων (αμφισβητώντας έμπρακτα τη λεγόμενη «Δια Βίου Μάθηση»).

    Ως προς τι εφαρμόζεται η Αρχή της Ισονομίας και στη Ισοπολιτείας; Έτσι δεν λέγανε οι συνάδελφοι της Γενικής για τους διορισμούς 60-40%, ότι καταπατούν αυτή την Αρχή; Έτσι δεν λέγανε για το επίδομα της Ειδικής Αγωγής, το οποίο απαιτήσανε να κοπεί; Έτσι απαιτούμε και εμείς τώρα για την εξίσωση των κριτηρίων μοριοδότησης στους δύο πίνακες με ίδιους μάλιστα συντελεστές βαρύτητας!

    Και αυτό θα επιδιώξουμε ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΜΕΣΟ!

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ οι της Ειδικής, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ και οι της Γενικής! Και μετά, αν επιμένετε, θα επιλέξουμε και σε ποιον Τομέα θα εργαστούμε. Ο λόγος λοιπόν στη Δικαιοσύνη, αν θέλουμε επιτέλους να έχουμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

    Άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να γνωμοδοτήσει περί της εφαρμογής του Νόμου περί ισονομίας και Ισοπολιτείας όσον αφορά τις απαιτήσεις του Υπουργείου από το σύνολο των υποψηφίων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και την αντιμετώπισή τους! Νισάφι πια!

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:15 | ντινα

    ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΕ 60.50 ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ,ΚΑΘΟΣΟΝ ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΩΣΤΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕ 61 ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ,ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕ 60.50.
    (ΠΧ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ).
    ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ <> ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ,ΑΠΟΚΤΩΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ,ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 7 ΧΡΟΝΩΝ.

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:15 | Βλαδίμηρος

    ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΔΙΟΤΙ ΤΙΜΩΡΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΠΙΟ ΕΥΑΊΣΘΗΤΗ ΟΜΆΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΈΝΑ ΛΟΓΟ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ. 50 ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…

  • 24 Ιουνίου 2015, 00:06 | ντινα

    Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΙΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ,ΜΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ.ΑΝ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΩΝ.ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ, ΣΥΝΟΛΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ,ΔΟΥΛΕΥΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ,ΕΝΩ ΑΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:59 | Κώστας

    Σχετικά με τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών που διέρρευσε στον τύπο θα ήθελα να πω ότι είναι επιεικώς απαράδεκτος. Μετράνε μόνο δύο κριτήρια και είναι πολύ μακριά από την φιλοσοφία των διαγωνισμών που διεξάγει ο ΑΣΕΠ. Σε ποιο διαγωνισμό που έχει διεξάγει ο ΑΣΕΠ μέχρι σήμερα μετρούσε η επιτυχία σε προηγούμενο διαγωνισμό; Σε κανέναν!!! Εξάλλου, όλοι ξέρανε όταν δίνανε στον ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών το 2008 ότι θα έχει ισχύ μέχρι 2 χρόνια αφού θα γινόταν νέος ΑΣΕΠ το 2010 οπότε με ποιο δικαίωμα σήμερα επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν μια επιτυχία σε διαγωνισμό που έγινε πριν 7 χρόνια;
    Γιατί κάποιος που πήρε πτυχίο μετά την διενέργεια του τελευταίου διαγωνισμού ΑΣΕΠ να μην μπορεί να συμμετέχει επί ίσοις όροις σε ένα μελλοντικό διαγωνισμό πρόσληψης εκπαιδευτικών;

    Πρέπει ο νέος τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών να έχει την μορφή των διαγωνισμών που διεξάγει ο ΑΣΕΠ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:46 | ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Ζητάμε το αυτονόητο. Να μετρηθεί η προϋπηρεσία των ΠΕ60.50 &70.50 και στους δυο πίνακες. Είμαστε εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:45 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Κ. υπουργέ, ζητάμε την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των ΠΕ 60.50 & ΠΕ70.50 και στους δύο πίνακες. Δουλέψαμε στην ειδική αγωγή, επειδή είχαμε επιπλέον προσόντα και βάση νόμου, γνωρίζαμε πως η προϋπηρεσία μετράει και στους δυο πίνακες. Πως, λοιπόν έρχεστε εσείς και επιβάλετε τη μη ισχύ του νόμου και τον αφανισμό των ΠΕ 60.50 & ΠΕ 70.50;

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:38 | Κώστας

    Μια αδικία που πρέπει να αποφευχθεί …..
    Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής Αγωγής από τη Γενική Εκπαίδευση.

    Η επαγγελματική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών έχει τεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η ποιότητα και η κατάρτιση τα χρόνια των σπουδών και έπειτα, είναι το ζητούμενο στην εκπαιδευτική πραγματικότητα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στις δομές Ε.Α.Ε , προσπάθησαν όλα αυτά τα χρόνια να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εκπαίδευσης. Μετά το βασικό πτυχίο και δίνοντας παράλληλα δύο και τρεις φορές ΑΣΕΠ, αποκτούσαν επαγγελματικά εφόδια σε προγράμματα εξειδίκευσης και επιμόρφωσης.
    Τελικά, αναρωτιόμαστε αν εκτιμάται η προσπάθεια τους ή τιμωρείται στερώντας τους την ένταξη στους πίνακες του κλάδου τους και σταδιακά τους στέλνουν στην ανεργία.
    Αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας που με τόσο κόπο αποκτήθηκε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ένταξη στους πίνακες της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης χωρίς Διαπραγματεύσεις!!!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:32 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Απόσυρση του άρθρου 47 του πολυνομοσχεδίου.
    Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ για τους αναπληρωτές που καλύπτουν ανάγκες της ειδικής εκπαίδευσης να χάνουν την σειρά και την προυπηρεσία τους στον πίνακα γενικής αγωγής με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να οδηγούνται στην ανεργία, έχοντας μάλιστα το βασικό τους πτυχίο στην γενική αγωγή καιεπιπλέον προσόντα.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:24 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Ζητάμε το αυτονόητο. Να μετρηθεί η προϋπηρεσία των ΠΕ60.50 &70.50 και στους δυο πίνακες. Είμαστε εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής!!!

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:17 | Αδαμαντία

    Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής Αγωγής από τη Γενική Εκπαίδευση.

    Ο Σύλλογός μας μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των αναπληρωτών συναδέλφων μας ειδικοτήτων ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 που έχουν υπηρετήσει μέχρι τώρα τόσο σε δομές της Γενικής Αγωγής, όσο και σε δομές της Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.
    Αυτό αποτελεί αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές που κατέχουν πτυχίο της Γενικής Αγωγής και επιπλέον μεταπτυχιακό ή σεμινάριο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως προσόν διορισμού σε σχολεία στην Ειδική Αγωγή. Καλέστηκαν να υπηρετήσουν και σε δομές της Ειδικής Αγωγής που είναι μέσα στα σχολεία Γενικής Αγωγής και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, (π.χ. Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης), καλύπτοντας κενά που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από άτομα της Ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ61 λόγω εξάντλησης των πινάκων.

    Εξάλλου τόσο η Ειδική όσο και η Γενική Εκπαίδευση εντάσσονται στο ενιαίο πλαίσιο της υποχρεωτικής παρεχόμενης εκπαίδευσης που προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα.
    Η Ειδική εκπαίδευση θεσπίστηκε για τους μαθητές εκείνους που για διάφορους λόγους (π.χ. μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες) δεν μπορούν να ακολουθήσουν το μέσο ρυθμό εκπαίδευσης της πλειονότητας των μαθητών, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε αναπόφευκτα είτε σε σχολική διαρροή είτε σε αναγκαστική επιβράδυνση του ρυθμού διδασκαλίας της πλειοψηφίας των άλλων μαθητών (που φοιτούν στα γενικά σχολεία).
    Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία αποτελούν ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής εκπαίδευσης, όπως αντίστοιχα υποσύνολο αποτελούν τα Εκκλησιαστικά σχολεία, τα Μουσικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος κλπ.
    Οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής δεν έχουν απεμπολήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Γενική τους εξειδίκευση βάσει ειδικότητας. Το ότι συμμετέχουν ΚΑΙ στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής οφείλεται σε ΠΡΟΣΘΕΤΑ προσόντα/κριτήρια που έχουν αποκτήσει και τα οποία τους δίνουν το δικαίωμα αυτό (καθώς και σε όποιον άλλο αποφασίσει να τα αποκτήσει ελεύθερα).
    Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής είναι ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ και στον αντίστοιχο πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης του κλάδου τους. Το γεγονός ότι το Υπουργείο τους απορροφά κατά προτεραιότητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής γίνεται για να καλυφθούν τα ανάλογα κενά από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:15 | Αδαμαντία

    Είναι απαράδεκτο να συζητάμε για διαχωρισμό της προϋπηρεσίας της Ειδικής Αγωγής από τη Γενική Εκπαίδευση.

    Εξάλλου τόσο η Ειδική όσο και η Γενική Εκπαίδευση εντάσσονται στο ενιαίο πλαίσιο της υποχρεωτικής παρεχόμενης εκπαίδευσης που προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα.
    Η Ειδική εκπαίδευση θεσπίστηκε για τους μαθητές εκείνους που για διάφορους λόγους (π.χ. μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες) δεν μπορούν να ακολουθήσουν το μέσο ρυθμό εκπαίδευσης της πλειονότητας των μαθητών, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε αναπόφευκτα είτε σε σχολική διαρροή είτε σε αναγκαστική επιβράδυνση του ρυθμού διδασκαλίας της πλειοψηφίας των άλλων μαθητών (που φοιτούν στα γενικά σχολεία).
    Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα Ειδικά Σχολεία αποτελούν ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ της Γενικής εκπαίδευσης, όπως αντίστοιχα υποσύνολο αποτελούν τα Εκκλησιαστικά σχολεία, τα Μουσικά σχολεία, η Σιβιτανίδειος κλπ.
    Οι αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής δεν έχουν απεμπολήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη Γενική τους εξειδίκευση βάσει ειδικότητας. Το ότι συμμετέχουν ΚΑΙ στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής οφείλεται σε ΠΡΟΣΘΕΤΑ προσόντα/κριτήρια που έχουν αποκτήσει και τα οποία τους δίνουν το δικαίωμα αυτό (καθώς και σε όποιον άλλο αποφασίσει να τα αποκτήσει ελεύθερα).
    Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής είναι ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΙ και στον αντίστοιχο πίνακα της Γενικής εκπαίδευσης του κλάδου τους. Το γεγονός ότι το Υπουργείο τους απορροφά κατά προτεραιότητα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής γίνεται για να καλυφθούν τα ανάλογα κενά από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:06 | ΤΑΚΗΣ

    Σχετικά με τον μη διπλασιασμό των μορίων όσων βρέθηκαν στη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 2010-2014 σε δυσπρόσιτα σχολεία, θεωρώ πως είναι δίκαιο να μην προσμετρηθούν στο διπλάσιο, μιας και την περίοδο εκείνη όσοι εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αυτό έγινε με το ισχύον τότε καθεστώς της εξολοκλήρου δηλαδή μη προσμέτρησης προϋπηρεσίας. Πρόκειται για την περίοδο, κατά την οποία οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» και για την τελική τοποθέτηση των αναπληρωτών υπεισέρχετο ο παράγοντας τύχη, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα συνειδητής επιλογής δυσπρόσιτων σχολείων, με στόχο τη μεγάλη μοριοδότηση. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία. Απορω με την πονηρια καποιων. Ειναι εξυπναδα να θες να φας πονηρα τους συναδελφους σου???

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:06 | Ευθυμία

    Η προϋπηρεσία των ΠΕ 60.5Ο και ΠΕ 70.50 Θα έπρεπε να προσμετράται κανονικά και στον πίνακα της γενικής εκπαίδευσης. Έχουν προσφέρει εργασία στην γενική εκπαίδευση και ως τέτοια θα έπρεπε να υπολογίζεται. Η παράλληλη στήριξη είναι κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και της συνεκπαίδευσης. Είναι απαράδεκτο να αποκλειόμαστε από τον οικείο πίνακα από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεχωριστός πίνακας για τους .50.

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:03 | Λευτέρης

    Για να μιλάμε με αποδεικτικά στοιχεία: Στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ που βρίσκεται- μαζί με τα Δωδεκάνησα- ο κύριος όγκος των ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ σχολείων, η πολιτική των ΔΔΕ(και στην Πρωτοβάθμια το ίδιο συνέβαινε) ήταν η εξής:
    έστελναν αναπληρωτές της Α΄ και Β΄ φάσης KAI στα μικρά νησιά για να γίνει ο αγιασμός και τα παιδιά να μη μείνουν με κλειστά σχολεία, παρά τα παράπονα που είχαν κάποιοι πως στις επόμενες φάσεις κάποιοι συνάδελφοι θα κάλυπταν κενές θέσεις των μεγαλύτερων νησιών, αν και η σειρά τους θα ήταν χαμηλότερα στον πίνακα…

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:03 | giorgos

    Οχι στα διπλα μορια των δυσπροσιτων. Μπραβο στο υπουργειο για την επιλογή του να μην μετρησουν. Ο καθε πονηρος δασκαλος να θελει τωρα να φαει τους απο πανω του επειδη βρηκε την ευκαιρια. ΕΛΕΟΣ

  • 23 Ιουνίου 2015, 23:01 | Λευτέρης

    Για να μιλάμε με αποδεικτικά στοιχεία: Στις ΚΥΚΛΑΔΕΣ που βρίσκεται- μαζί με τα Δωδεκάνησα- ο κύριος όγκος των ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΩΝ σχολείων, η πολιτική των ΔΔΕ(και στην Πρωτοβάθμια το ίδιο συνέβαινε) ήταν η εξής:
    έστελναν αναπληρωτές της Α και Β φάσης στα μικρά νησιά για να γίνει ο αγιασμός και τα παιδιά να μη μείνουν με κλειστά σχολεία, παρά τα παράπονα που είχαν κάποιοι πως στις επόμενες φάσεις κάποιοι συνάδελφοι θα κάλυπταν κενές θέσεις των μεγαλύτερων νησιών…

  • Απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν προσμετράται η προϋπηρεσία της Ειδικης Αγωγής στη Γενική.

    Θα πρέπει σε αυτή τη χώρα κάποτε να μοριοδοτούνται τα προσόντα (προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό) και στον πίνακα Γενικής Αγωγής.
    Δε γίνεται η τακτική της «δια βίου μάθησης» να εφαρμόζεται αποκλειστικα και μονο στην ειδικη αγωγή. Να γίνει εφαρμογή ανάλογου συστήματος και στη Γενική Αγωγή.

    Επιτέλους να αναγνωριστεί η διάθεση αλλά και ο κόπος των συναδέλφων που θέλησαν να αποκτήσουν περαιτέρω κατάρτιση, σπαταλώντας τους μισθους του αναπληρωτή στερούμενοι διασκεδάσεις και υλικά αγαθά, αλλά και τον χρόνο τους να διαβάζουν αντί να ξεκουράζονται μετά το Σχολικό τους Ωράριο.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:55 | Βασίλης

    Να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47 του πολυνομοσχεδίου! Η εκπαίδευση είναι ενιαία και η προϋπηρεσία είναι ίδια σε όποια δομή του δημοσίου και αν αποκτάται. Δεν νοείται ο διαχωρισμός της προϋπηρεσίας των ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 που δουλεύουν στην Ειδική Αγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τους μόνιμους συναδέλφους μας που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή έχοντας τα ίδια προσόντα με εμάς. Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και στους δύο πίνακες αναδρομικά από το 2010 που κλείδωσαν οι πίνακες.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:55 | Νίκη

    Βάλτε ανώτατο όριο στην μοριοδοτηση από προϋπηρεσία,προϋπόθεση η επιτυχία στον Ασεπ για διορισμό και διοργανωστε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Δείτε νόμο διαμαντοπούλου. Δώστε σε όλους την ευκαιρία μόνιμης απασχόλησης για τους πίνακες αναπληρωτών αφήστε να δουλεύουνε αυτούς που πάσχουν από Ασεποφοβια. Επιτέλους λίγη δικαιοσύνη στο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση!!!

  • ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    Με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες γενικής. Όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση υφίστανται μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Δια του νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αφού θεωρούνταν επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.

    Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της β΄βάθμιας ειδικής εκπαίδευσης έχουν ως ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ, δηλ. φιλόλογοι μαθηματικοί, Φυσικοί κ.λπ. Αν δεν το έχουν αυτό, δεν μπορούν να εργαστούν στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια, μεταπτυχιακά κ.λπ. λογίζονται ως πρόσθετο κριτήριο επιλογής, απαραίτητο φυσικά κι αυτό για τη διδασκαλία ως ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Άρα η ίδια η πολιτεία αναγνωρίζει ότι πρώτα ο εκπαιδευτικός είναι φιλόλογος, μαθηματικός κ.λπ. και στη συνέχεια ζητά το επιπρόσθετο προσόν που τον κατατάσσει ως εκπαιδευτικό ειδικής εκπαίδευσης. Χωρίς το βασικό του πτυχίο, δεν μπορεί να προσληφθεί αυτός ο εκπαιδευτικός σε δομές ειδικής εκπαίδευσης όσα πρόσθετα κριτήρια κι αν έχει. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι στο σχολείο της ειδικής ο εκπαιδευτικός καλείται να εργαστεί ως φιλόλογος, μαθηματικός κ.λπ. και όχι ως κάποιος υπάλληλος γενικών καθηκόντων που έχει εξειδίκευση στην ειδική εκπαίδευση.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:41 | Βασίλης

    Όχι στον διαχωρισμό της ειδικής από την γενική..Μία είναι η εκπαίδευση και η προϋπηρεσία αποκτήθηκε σε δομές του δημοσίου. Προς τι αυτός ο διαχωρισμός; Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη παράγραφος του άρθρου 47 και συνέχιση, αναδρομικά από την χρονιά που σταμάτησαν να τροφοδοτούνται οι πίνακες προϋπηρεσίας, της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας σε δομές ειδικής εκπαίδευσης και στον πίνακα της προϋπηρεσίας του κλάδου που αφορά το βασικό πτυχίο.
    Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στον κόπο χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τις δομές Ειδικής Εκπαίδευσης και θα τους οδηγήσει στην ανεργία.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:39 | Γιαννα

    5Είμαστε εκπαιδευτικοί που ανήκουμε στους κλάδους ΠΕ 70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ 60 (Νηπιαγωγοί) γιατί αυτό είναι το βασικό μας πτυχίο, δηλαδή το Παιδαγωγικό, και έχουμε ενταχθεί στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής ως ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 λόγω εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή(μεταπτυχιακά- διδακτορικά, σεμινάρια) ή λόγω προϋπηρεσίας τουλάχιστον 10 μηνών σε δομές Ειδικής Αγωγής όπως εξάλλου όριζε ο νόμος 3699/2008.
    Το «.50» στους πίνακες (π.χ. 60.50/70.50) πρόκειται για ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση για να εργαστούν ΚΑΙ στην ειδική αγωγή, ο κλάδος όμως δεν αλλάζει. Δηλαδή είναι ένας λειτουργικός κωδικός, τίποτα άλλο.
    Είναι λοιπόν σαφές ότι πρόκειται για ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί της γενικής αγωγής(ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση ΚΑΙ στον τομέα της ειδικής αγωγής (δηλαδή πέραν του απαραίτητου παιδαγωγικού πτυχίου), ο κλάδος όμως δεν αλλάζει.Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία αναφέρει ότι η προϋπηρεσία των ΠΕ70.50 και 60.50, που αποκτήθηκε με μεταπτυχιακό τίτλο ή σεμινάριο ή με τη 10μηνη προϋπηρεσία, υπολογίζεται μόνο στον πίνακα Ειδικής. Η προϋπηρεσία των ΠΕ70 και ΠΕ60 που κλήθηκαν στην ειδική από τον πίνακα της Γενικής, υπολογίζεται στον οικείο πίνακα(Γενικής). Αυτή είναι μια τεράστια αδικία, που ουσιαστικά ακυρώνει την μέτρηση στη γενική αγωγή όλης της προϋπηρεσίας που αποκτήσαμε υπηρετώντας σε δομές της ειδικής αγωγής καθώς:
    α) Τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη (ειδικά τα δύο τελευταία αποτελούν δομές-τρόποι υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία/ή εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία!) είναι ΟΛΕΣ δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ.
    β) Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η εκπαίδευση είναι ενιαία. Η διάκριση μεταξύ ειδικής- γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ισότιμη εκπαίδευση και δεν ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
    γ) Όταν το υπουργείο μας έδωσε το δικαίωμα να εργαστούμε σε δομές της Ειδικής Αγωγής και κληθήκαμε να δουλέψουμε σε αυτές έχοντας ως βασικό πτυχίο αυτό του εκπαιδευτικού της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ,όταν αναγνώρισε τα επιπλέον τυπικά προσόντα του καθενός μας (10μηνη προϋπηρεσία) και την εξειδίκευσή μας σε σχέση με τον τομέα της Ειδικής Αγωγής (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, Σεμινάρια) και μας επέτρεψε να συμπεριληφθούμε στον πίνακα της ειδικής αγωγής (ως ΠΕ 70.5/ ΠΕ 60.5) παράλληλα με την παρουσία μας στον πίνακα της γενικής αγωγής (ΠΕ 70 / ΠΕ 60), Ουδεμία προειδοποίηση και ενημέρωση είχαμε λάβει ότι θα υπάρξει η συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη επίπτωση όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον
    δ) Με βάση τον ισχύοντα νόμο και στην περίπτωση που δεν είχε «παγώσει» η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας την 30/06/2010, η προϋπηρεσία μας θα βρισκόταν σήμερα καταχωρημένη και στον πίνακα της Γενικής(ως ΠΕ70-ΠΕ60) και αντίστοιχα στον πίνακα της Ειδικής (ως ΠΕ70,5-ΠΕ60.5). Είναι σαφές λοιπόν πως οι αποφάσεις μας και οι επιλογές μας έγιναν κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό νομικό πλαίσιο από αυτό που προσπαθούν να περάσουν με το νέο Πολυνομοσχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να μας στερήσουν δικαιώματα που το ίδιο το υπουργείο μας παρείχε, πόσο μάλλον να μας «τιμωρήσουν» για αυτά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.Επιπλέον, βαλλόμαστε:
    2) Με υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Λοβέρδου, πέρυσι (με αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014 ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β’), ανατρέπονται τελείως τα κριτήρια στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής. Ενώ στους πίνακες όλα αυτά τα χρόνια, προτάσσονταν σύμφωνα και με τον νόμο του 2008, όσοι είναι κάτοχοι παιδαγωγικού πτυχίου και μεταπτυχιακού στην ειδική αγωγή, με την υπουργική προτάσσονται οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής Βόλου και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας (με κατεύθυνση και όχι επάρκεια δασκάλου ή νηπιαγωγού) κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την προϋπηρεσία, και στη συνέχεια ακολουθούν οι έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παράγ 2.1,2 κατατασσόμενοι με ακαδημαϊκά (μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην ειδική αγωγή/σχολική ψυχολογία, κάτοχοι σεμιναρίων στην ειδική αγωγή κ.ο.κ) και κοινωνικά κριτήρια.Η ρύθμιση αυτή (αν ισχύσει και φέτος), δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα ή θέμα διοικητικού περιεχομένου, αλλά μια θεσμική αλλαγή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις και συμβάσεις.
    Επιγραμματικά:
    – παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (2006).
    – η λογική ότι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και ότι ο ειδικός παιδαγωγός αποτελεί μια ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον παιδαγωγό είναι εκ’ διαμέτρου αντίθετη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα ότι για τους ειδικούς παιδαγωγούς η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί επιπλέον προσόν το οποίο θα συμπληρώνει τη βασική τους εκπαίδευση στη γενική αγωγή. Επιπλέον, πισωγυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε παρωχημένα ιατρικά μοντέλα εκπαίδευσης, που έχουν στο επίκεντρό τους τη φυσιοπαθολογία των παιδιών.
    – απαξιώνει τις σπουδές μιας μερίδας εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την προϋπηρεσία/προσφορά τους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων αμέσως με την απόκτηση του πτυχίου και χωρίς προϋπηρεσία, θα προηγούνται στους πίνακες των αναπληρωτών έναντι όλων των εκπαιδευτικών). Επομένως, καταπατά τα εργασιακά/επαγγελματικά τους δικαιώματα, το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο, αφού κάτοχοι του βασικού πτυχίου και επιπλέον κάτοχοι μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν τίθενται ΟΥΤΕ ΚΑΝ επί ίσοις όροις και δεν εκκινούν σε ισότιμη.
    Παράλληλα, ενώ εμείς με βάση την προηγούμενη νομοθεσία είχαμε πάρει αποφάσεις για επένδυση χρημάτων και χρόνου σε επιπρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια), με το νέο ΦΕΚ, εν μια νυκτί και χωρίς καμία επιστημονική λογική αχρηστεύτηκαν.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:37 | Γιαννα

    Τυχούσες συντεχνιακές αιτιολογίες άλλων ομάδων αναπληρωτών ότι αναφορικά με την κατάταξη στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΕΑΕ (με σεμινάριο ή μεταπτυχιακές σπουδές ειδικής εκπαίδευσης) παίρνουν την δουλειά άλλων αναπληρωτών δεν ευσταθούν καθώς δεν κάνουν κάτι παράνομο. Επισημαίνουμε ότι :
    • α) Σε προηγούμενες προσλήψεις δινόταν δικαίωμα απενεργοποίησης της αίτησης των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών ΕΑΕ στην γενική εκπαίδευση όταν ξεκινούσαν οι προσλήψεις αναπληρωτών γενικής και ειδικής. Επιπρόσθετα όπως αποδεικνύεται από τις εγκύκλιους πρόσληψης αναπληρωτών κατά τα παρελθόντα έτη δινόταν η δυνατότητα αίτησης αναπληρωτών στην γενική εκπαίδευση αποκλειστικά και μόνο για να φαίνεται η προϋπηρεσία των ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 στον ενιαίο πίνακα διορισμών (βλέπετε ενδεικτικό παράδειγμα σελ. 2, εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων α/μιας και β/μιας εκπαίδευσης σχ. έτος 2012-13 ΑΔΑ:Β41Ξ9-Ω93). Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δηλώνονταν περιοχές προτίμησης στις αιτήσεις των αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Επομένως ένας αναπληρωτής ΠΕ70.50 και ΠΕ60.50 δεν μπορούσε να κληθεί να υπηρετήσει στην γενική εκπαίδευση.
    • β) Επίσης οι αναπληρωτές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΕΑΕ (εκτός του ότι κατά ένα μεγάλο αριθμό διαθέτουν κι εκείνοι επιτυχία στον ΑΣΕΠ ) , καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία σχεδόν και ένα μήνα αργότερα από τις προσλήψεις των αναπληρωτών της γενικής εκπαίδευσης. Συνεπώς δεν αποκτούν περισσότερη προϋπηρεσία από έναν αναπληρωτή νηπιαγωγό ΠΕ60 και έναν δάσκαλο ΠΕ70 ώστε να προηγηθούν στην κατάταξη και πρόσληψη. Αν για παράδειγμα συγκριθούν προϋπηρεσίες ΠΕ60 και ΠΕ60.50 που ενδεχομένως το 2008 κλήθηκαν ταυτόχρονα κατά την ά φάση πρόσληψης αναπληρωτών να υπηρετήσουν στην γενική και στην ειδική εκπαίδευση αντίστοιχα, με το τέλος του παρόντος σχολικού έτους ο αναπληρωτής ΠΕ60.50 υπολείπεται το λιγότερο σε 7 μήνες προϋπηρεσίας από τον ΠΕ60 . Αυτό σημαίνει ότι όταν ξεκλειδώσουν οι πίνακες αναπληρωτών ο αναπληρωτής ΠΕ60.50 θα κατέβει πάρα πολλές θέσεις στην κατάταξη τόσο στους πίνακες αναπληρωτών γενικής όσο και στον ενιαίο πίνακα διορισμών εφόσον οι πίνακες αυτοί συνεχίσουν να υφίστανται έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ ή σε κάθε περίπτωση θα διαθέτει λιγότερα μόρια προϋπηρεσίας.
    • γ) Οι αναπληρωτές ΠΕ60.50 &ΠΕ70.50 για τους οποίους προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν επιτυχία ΑΣΕΠ, κατά πρώτον δεν ευθύνονται για την μη πραγματοποίηση διαγωνισμού από το 2010 και έπειτα. Κατά δεύτερον ,στήριξαν και στηρίζουν το ελληνικό δημόσιο σχολείο προσφέροντας πραγματική υπηρεσία έργου η οποία μεταφράζεται σε χρόνια εργασιακής εμπειρίας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλέπεται και να υποτιμάται.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:10 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΑΣΕΠ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ?ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ?ΠΗΡΑΝ ΣΒΑΡΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΠΟ Κ ΚΟΣΤΟΣ. ΝΑ ΕΥΝΟΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΚΟΠΙΑΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ.

  • 23 Ιουνίου 2015, 22:10 | Σίμος Κ.

    Πρέπει να αποσυρθεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47. Το πτυχίο μας είναι ΠΕ 60 και ΠΕ 70. Αυτό σπουδάσαμε. Πρέπει να τιμωρηθούμε επειδή καλύψαμε τα κενά της Ειδικής Αγωγής, κάνοντας εξειδίκευση; Η προϋπηρεσία είναι ενιαία και πρέπει να μετράει και στους δύο πίνακες, όπως γινόταν τόσα χρόνια.

  • 23 Ιουνίου 2015, 21:49 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 47 είναι παράνομη,αντισυνταγματική,άδικη,άνιση και άκρως ρατσιστική σε βάρος των κατόχων διδακτορικών,μεταπτυχιακών κ.λ.π..Πιστεύω ότι κακώς την θέσατε στην διαβούλευση και έτσι δόθηκε αφορμή για κατασυκοφαντικά και ειρωνικά σχόλια του τύπου αγορασμένα,μαϊμού,πληρωμένα,πλαστά κ.λ.π από κάποιους που δυσκολεύομαι να τους χαρακτηρίσω συναδέλφους τους.Να αποσυρθεί αμέσως η διάταξη και να σταματήσει το μπούλινγκ σε βάρος τους.Απολογούνται γιατί μόχθησαν και ξοδεύτηκαν.Αισθάνομαι ντροπή σαν Έλληνας πολίτης,γιατί τα άτομα με αυξημένα προσόντα στην χώρα μου τιμωρούνται, πέρσι από τον Λοβέρδο φέτος από εσας.

  • 23 Ιουνίου 2015, 21:44 | Νάσια

    Συμφωνώ απόλυτα με την παράγραφο 2 του άρθρου 47 που αφορά την μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της προϋπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτα σχολεία για το χρονικό διάστημα 2010-­2014. Κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική και τη νομιμότητα.

    Πρόκειται για περιόδους, κατά τις οποίες οι πίνακες είχαν «κλειδωθεί» από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ενώ υπήρχε διαφορετικό καθεστώς όσον αφορά τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας! Έτσι η επιλογή στην τοποθέτηση των αναπληρωτών, γινόταν χωρίς να έχουν υπόψη τους τη μεγάλη μοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων. Χωρίς τη ρύθμιση αυτή θα γίνουν ανατροπές σε βάρος εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν συνειδητά δυσπρόσιτα σχολεία ωστόσο η κείμενη νομοθεσία τους οδήγησε να μην το κάνουν.

    Όσον αφορά την παράγραφο 4 του άρθρου 47 έρχεται επιτέλους να ικανοποιήσει τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου και το περί δικαίου αίσθημα καθώς αποτελεί αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και βήμα προς την αξιοκρατία, ισότητα και διαφάνεια στον πολύπαθο εκπαιδευτικό χώρο. Ναι λοιπόν στον διαχωρισμό των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής με αναδρομική ισχύ από το 2010. Να δοθούν ξεχωριστές θέσεις διορισμού στην ειδική όπως προοριζόταν να γίνει και ξεχωριστός διαγωνισμός ΑΣΕΠ! Όχι στην παράκαμψη και διαβλητότητα της σειράς κατάταξης στους πίνακες των αναπληρωτών! Μην διαιωνίζετε την διακριτή μεταχείριση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των αναπληρωτών των δυο βαθμίδων!