1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Συγχαρητήρια κυρία Κεραμέως, θα μείνετε στην ιστορία ως η πιο άδικη υπουργός Παιδείας! Εν μέσω πανδημίας, με ύπουλο τρόπο, περνάτε ένα νομοσχέδιο που προάγει την παραπαιδεία. Δημιουργείται καινούρια πρότυπα σχολεία, όταν όλοι αναρωτιόμαστε αν πρέπει ν’ αφήσουμε τα παιδιά μας να πάνε καν σχολείο! Εξαιρείτε από την εισαγωγική διαδικασία όλους τους μαθητές που μπήκαν με κλήρωση σε πειραματικό σχολείο (για να μην τους «αιφνιδιάσετε») και ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ τους μαθητές της Α’ και Β’ γυμνασίου με τον χείριστο τρόπο.Σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε να επιλέξουμε ποιο κόμμα ΔΕΝ θα ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. Μπράβο και πάλι μπράβο!!!
Το υπουργείο Υγείας έβγαλε την κυβέρνηση ασπροπρόσωπη. Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να την αμαυρώσει; ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΠΑΡΑΥΤΑ.
Δεν κάνετε εξετάσεις στα παιδιά που μπαίνουν από το πειραματικό στο πρότυπο και κάνετε εξετάσεις στα παιδιά που ήδη έχουν εξεταστεί;;;; Έτσι προάγεται η αριστεία ή η τύχη;;; Δεν σας καταλαβαίνω…
Είμαι μητέρα παιδιού που φοιτά στην Β’ τάξη σε Πρότυπο Γυμνάσιο και θεωρώ ότι είναι ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟ για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια να καλούνται να επανεξεταστούν για την μετάβασή τους στο αντίστοιχο Λύκειο.
Πέραν από το θέμα της ψυχολογίας των παιδιών, κάποια από τα οποία θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ανατρέπεται ολόκληρος ο οικογενειακός προγραμματισμός, αφού πολλές οικογένειες έχουν προβεί σε αλλαγή ακόμη και κατοικίας προκειμένου να μπορούν τα παιδιά τους να μεταβαίνουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο που πέτυχαν (διότι ως γνωστόν δεν υπάρχει και πρόβλεψη για την μετακίνηση αυτών των μαθητών).
Παρακαλώ να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια από τις επαναληπτικές εισαγωγικές εξετάσεις για την μετάβασή τους στο Πρότυπο Λύκειο!
Μητέρα μαθητή της Β τάξης Πρότυπου Σχολείου
ΩΣ ΓΟΝΕΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΠΟΥ ΦΟΙΤΑ ΣΤΗ Α ΤΑΞΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ.
Τα παιδιά μας όταν έδωσαν εξετάσεις να μπουν στα πρότυπα σχολεία ήξεραν ότι θα φοιτήσουν εκεί έως και το λύκειο, είναι άδικο τώρα να αλλάξουν οι συνθήκες.
Αυτή η αλλαγή είναι άδικη για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια γιατί
Σύμφωνα με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου προς τη διοίκηση και της χρηστής διοίκησης, ο πολίτης – διοικούμενος σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κατά τεκμήριο αναπτύσσει σχέση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, ότι αυτή ασκείται κατά την αρχή της χρηστής διοίκησης, ότι διέπεται από σταθερότητα και ισχυρό νομικό πλαίσιο και δεν αιφνιδιάζει τον πολίτη-διοικούμενο, προς το δυσμενέστερο. Στην προκειμένη περίπτωση, ο πολίτης-διοικούμενος γονέας παιδιού που φοιτά σε πρότυπο γυμνάσιο, μπορεί να επικαλεστεί παραβίαση των συνταγματικών αρχών της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, διότι καταργεί ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ το νομικό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο εισήχθησαν οι μαθητές στα σχολεία αυτά και θεσπίζει την υποχρέωση των αποφοίτων μαθητών Πρότυπων Γυμνασίων συνδεδεμένων με Πρότυπα Λύκεια να υποστούν εξετάσεις ή δοκιμασία δεξιοτήτων προκειμένου να εισαχθούν στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Λυκείου, χωρίς να έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα. Πιθανή αποτυχία τους στη δοκιμασία αυτή θα έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους αφού ανατρέπεται ο προγραμματισμός.
Οι μαθητές έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις όταν ήταν στην έκτη δημοτικού, έχοντας επενδύσει πολύ χρόνο και κόπο για να προετοιμασθούν στην ευαίσθητη ηλικία των 12 ετών. Στο σχολείο τους αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους αν κρίνουμε από τις επιδόσεις που σημειώνουν. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος αμφισβήτησης του έργου που παράγεται στα Πρότυπα Γυμνάσια καθώς τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα.
Επομένως, οι μαθητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα Πρότυπα Γυμνάσια, δεν πρέπει να υποβάλλονται σε διπλές εξετάσεις ( προαγωγικές που ισχύουν για όλα τα σχολεία ΚΑΙ έξτρα εισαγωγικές για το πρότυπο λύκειο).
Είναι άδικο και αιφνιδιαστικό αφού ενώ είχαν καταβάλει ήδη την προσπάθεια τους την πρώτη φορά, τώρα να αλλάζουν τα πράγματα και να πρέπει να το ξανακάνουν. Όταν εισήχθησαν δεν γνώριζαν ότι θα υπήρχε η πιθανότητα να αλλάξουν εκ νέου σχολικό περιβάλλον μετά τη φοίτηση στο Γυμνάσιο και είναι πιθανό αρκετοί να μην επέλεγαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία.
Είναι γνωστό ότι ακόμη και πολύ καλοί μαθητές δεν καταφέρνουν να επιτύχουν κάποιες φορές σε μία εξέταση, εξαιτίας διαφόρων κάθε φορά καταστάσεων. Από παιδαγωγικής πλευράς, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για το μικρό ποσοστό των μαθητών, οι οποίοι θα αναγκαστούν λόγω της αποτυχίας τους να εγκαταλείψουν τις παρέες τους σε μία ηλικία πολύ ευαίσθητη, την εφηβεία. Η πιθανή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα προσθέσει επιπλέον άγχος στους μαθητές αυτούς και μπορεί να αποβεί καταστροφική για τη μετέπειτα πορεία τους.
Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει χρόνος για διόρθωση τυχόν αστοχίας στο τόσο μελετημένο νέο νομοσχέδιο, γι αυτό άλλωστε υπάρχει χώρος για τα σχόλια μας.
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του ΥΠΑΙΘ,
ως Έλληνας πολίτης και απόφοιτος Ελληνικών σχολείων μέσα στα χρόνια μου έγινε ξεκάθαρο το μέγεθος των προβλημάτων της παιδείας μας. Το συγκεκριμένο άρθρο του οποίου το περιεχόμενο σχολιάζω εδώ αφορά τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην συμετοχή μαθητών στο πρότυπα σχολεία.
Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιά ακριβώς χρησιμότητα έχει μια τέτοια αλλαγή? Τι απαιτείτε ακριβώς από παιδιά στην μέση ακριβώς της εφηβικής τους περιπέτειας? Να ξαναμπούν στην διαδικασία εξετάσεων. Να γίνουν ανταγωνιστές των συμμαθητών τους. Να ανασχεδιάσουν το μέλλον της εκπαιδευσής τους.
Δεν χρειάζεται, νομίζω, βέβαια να επισημάνω ότι τα παιδιά αυτά έχουν ΗΔΗ περάσει από απαιτητικότατες εξετάσεις, έχουν αλλάξει τρόπο ζωής για να φοιτήσουν στα διάφορα πρότυπα (μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά έρχονται από διάφορες περιοχές – με ότι αυτό συνεπάγεται).
Και κυρίως, η αλλαγή σας ανατρέπει τα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία αυτοί οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις!!
Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί έρχεται αυτή η αλλαγή. Κυρίως όμως ανησυχώ για το μάθημα που παίρνουν όλοι αυτοί οι μελλοντικοί πολίτες του Ελληνικού κράτους.
Διδάσκονται (και μάλιστα δια του παραδείγματος- πολύ δυνατότερο της νουθεσίας) ότι κανόνες ΔΕΝ υπάρχουν! Ότι οτιδήποτε τους παρέχεται ως δεδομένο ΔΕΝ είναι. Ότι δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος τους.
Θέλετε αληθινά τέτοιους πολίτες?
μετά τιμής
Α.Κ.
Σχετικά με το ζήτημα της επιλογής των μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία δηλώνω κάθετα αντίθετη στη διενέργεια εξετάσεων για τους μαθητές της Γ ́ Γυμνασίου Προτύπου Σχολείου προς το συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο (τόσο για τους ήδη φοιτούντες όσο και τους μελλοντικούς) όπως προβλέπεται στο ΑΡΘΡΟ 18 για τους εξής λόγους:
1. Οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έχουν ήδη αξιολογηθεί κατά την εισαγωγή τους σε αυτά συμμετέχοντας σε ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις στα πρότυπα των Πανελληνίων και μάλιστα στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, τελείως συνειδητά. H «απόδειξη» της αξίας τους με επανεξέταξη που τους τοποθετεί εκ νέου στο «σημείο Μηδέν» είναι εκτός από αχρείαστη και αντιπαιδαγωγική. Άλλωστε, η έως τώρα εμπειρία μας είναι αδιαμφισβήτητη: οι ετήσιες επιδόσεις, τα ποσοστά αριστείας, η επιτυχία σε διάφορους πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθηματικών, ρητορικής, φυσικής κλπ καταδεικνύει το αχρείαστο της επαναξιολόγησης. Ιδιαίτερα θα προτρέπαμε την κ. Υπουργό να δώσει έμφαση στα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων της σχολικής χρονιάς 2018 – 2019 του Σχολείου μας, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά μαθητές που πέρασαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων με εξετάσεις και ΔΕΝ επαναξιολογήθηκαν σε ολόκληρη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Η πράξη αποδεικνύει ότι ο θεσμός της απευθείας διασύδεσης λειτουργεί καλώς!
2. Το Πρότυπο Σχολείο, με το Γυμνάσιο και το Λύκειο να ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία οντότητα, με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος για να μπορεί να αξιολογηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνεται παιδαγωγικά αλλά και επιστημονικά η ανάγκη «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» όπως και δεν εξηγείται η επιλεκτική της επίκληση στα Πρότυπα Σχολεία σε σχέση με τα Πειραματικά, όπου η φοίτηση προβλέπεται να είναι απρόσκοπτη για έξι χρόνια. Επιπλέον, η οντότητα αυτή δικαιούται να απολαμβάνει καθολικά την εμπιστοσύνη της Πολιτείας. Η εισαγωγή εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καταδεικνύει έλλειψη εμπιστοσύνης της ΙΔΙΑΣ της Πολιτείας στο θεσμό των Προτύπων και ιδιαίτερα του Προτύπου Γυμνασίου. Το Πρότυπο Γυμνάσιο αφενός αμφισβητείται εμπράκτως (στην ουσία αμφισβητείται ο ρόλος των ίδιων των καθηγητών, αλλά και της συνέπειας των μαθητών), αφετέρου ενδέχεται να μετατραπεί σε κέντρο προετοιμασίας για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν εκ νέου οι μαθητές ώστε να συνεχίσουν να φοιτούν στο Σχολείο τους.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί μία αντιμετώπιση “δύο μέτρων και δύο σταθμών” τη στιγμή που στα Πειραματικά τα οποία γίνονται Πρότυπα ο Σεπτέμβρης που έρχεται θα βρει μία Α’ Λυκείου που “κληροδοτήθηκε” από την κλήρωση της Α’ Γυμνασίου καθώς και μια φουρνιά Β’ και Γ’ Λυκείου που θα αποφοιτήσει με απολυτήριο Προτύπου μην έχοντας περάσει καμία από τις δύο -που σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο επιβάλλονται στα Πρότυπα Σχολεία- εξετάσεις.
«Οι μαθητές, οι οποίοι φοιτούν ήδη σε μία από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου ή του Λυκείου, κατά τον χαρακτηρισμό του σχολείου τους ως Π.Σ., δεν υπόκεινται σε εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων, προκειμένου να διασφαλίσουν την παραμονή τους στο σχολείο όπου ήδη φοιτούν. Και τούτο, σταθμίζοντας αντικειμενικούς λόγους που συνέχονται αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα», διαβάζουμε σχετικά. Φαίνεται ότι οι αντικειμενικοί λόγοι που ισχύουν για τους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων δεν ισχύουν για εκείνους των Προτύπων. Και πραγματικά απορούμε!
Επιπλέον, στόχος της διενέργειας εξετάσεων μεταξύ των βαθμίδων, όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο είναι «η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου». Η απορία εύλογη λοιπόν καθώς θα περίμενε κανείς πως με τον προβλεπόμενο υπερδιπλασσιασμό των Προτύπων ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται αυτόματα.
3. Οι επιπλέον εξετάσεις θα αποτρέψουν πολλούς άριστους μαθητές από το να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για τη Α’ Γυμνασίου λόγω του μελλοντικού ψυχικού και οικονομικού κόστους. Είναι κοινή γνώση ότι στην πλειοψηφία τους, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια ενισχύουν την προετοιμασία τους σε εξειδικευμένα φροντιστήρια. Η προσθήκη επιπλέον εξετάσεων, ειδικά σε μια φαινομενικά “κενή” για τα φροντιστήρια χρονιά όπως είναι η Γ’ Γυμνασίου, δημιουργεί, δυστυχώς, εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της, εκτός της αναστάτωσης που ήδη περιγράφουμε στο σύνολό της. Στο σημείο αυτό σας μεταφέρουμε δεδομένα από την τελευταία μας Γενική Συνέλευση, κατά την οποία πολλοί γονείς υποστήριξαν ότι αν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους επρόκειτο να περάσουν ξανά τη διαδικασία τέτοιων εξετάσεων, ενδεχομένως να μην έμπαιναν σε αυτή εξαρχής, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπογράμμισαν ότι αρνήθηκαν υποτροφίες που είχαν δεχτεί σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτηση στα Ανάβρυτα.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η δυνατότητα εξετάσεων εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο προβλέπεται μόνο στο πλαίσιο κάθε σχολικής μονάδας χωριστά (δηλαδή οι εξετάσεις δεν διοργανώνονται κεντρικά για όλα τα πρότυπα), είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο στείρος ανταγωνισμός μεταξύ των συμμαθητών της ίδιας τάξης θα θριαμβεύσει. Τα παιδιά παύουν να είναι συμμαθητές και συναγωνιστές προς τη γνώση, γίνονται απλοί ανταγωνιστές σε ένα αγώνα για μία θέση στο πρότυπο Λύκειο.
4. Η περίοδος της εφηβείας αποτελεί όπως όλοι ξέρουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μετάβαση από την παιδικότητα στη νεότητα και την ομαλή ένταξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η απειλή και μόνο και πολύ περισσότερο η επέλευση βίαιων αλλαγών περιβάλλοντος, πέρα από τις εκπαιδευτικές συνέπειες, θα έχει πολύ πιο σημαντικές ψυχικές επιπτώσεις στα παιδιά αυτά και θα τα γεμίσει με αισθήματα ματαίωσης, ανασφάλειας, αίσθησης αδίκου και αγωνίας. Αισθήματα που μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι έχουν αρχίσει ήδη να αναστατώνουν τα παιδιά μας. Το νιώθουμε όλοι ήδη μέσα στα σπίτια μας στην ιδέα και μόνο. Θεωρούμε ότι η «επιστροφή» ενός αγοριού ή κοριτσιού στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών στο σχολείο της γειτονιάς του, αφήνοντας πίσω τους φίλους που απέκτησε ύστερα από δυσκολίες (γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι τα “Πρωτάκια” στα Πρότυπα ξεκινούν όλα ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων) και μάλιστα με την υποψία έστω της στάμπας του αποτυχημένου, θα αποτελέσει για το ίδιο το παιδί και τους γονείς του δυσεπίλυτο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι κανείς δε θα ήθελε να φέρει το βάρος της ευθύνης ενός τέτοιου ψυχικού τραύματος έστω και για ένα μόνο έφηβο που θα βρισκόταν σε τέτοια δυσχερή θέση.
Συνοψίζοντας, σχετικά με τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύουμε ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Η ίδια η Πολιτεία σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού» παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος. Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους έκαναν το σχεδιασμό της ζωής τους για τα επόμενα 6 χρόνια με άλλα δεδομένα και τη σαφή γνώση ότι θα φοιτήσουν απρόσκοπτα στο Σχολείο που πέτυχαν μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο. Η θέση μας είναι σαφής και είναι υπέρ της απόσυρσης των ενδιάμεσων εξετάσεων εν γένει, ωστόσο τονίζουμε την αυτονόητη εξαίρεση των ήδη φοιτούντων μαθητών ως στοιχειώδη σεβασμό της Πολιτείας προς αυτούς και τους γονείς τους. Άλλως, η Πολιτεία η ίδια καλεί τα παιδιά να ανταγωνισθούν για να διατηρήσουν τη συμφωνία που η ίδια έχει συνάψει μαζί τους, και να προστατεύσουν από μόνα τους την κοινωνική τους ζωή και την ψυχική τους υγεία.
Ειδικότερα οι λόγοι για τους οποίους διεκδικούμε τα κεκτημένα των μαθητών βασίζονται στους νόμους 4327/2015 και 4610/2019 .
Δυνάμει του αρ. 11 παρ. 6 του Ν. 4327/2015, με το οποίο τροποποιήθηκε το αρ.44 του Ν.3966/2011 ορίστηκε η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια αλλά και την μετέπειτα σχολική πορεία των μετέπειτα επιτυχόντων από την Α ́Γυμνασίου μέχρι και την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γ’ Λυκείου) Συγκεκριμένα, η βούληση του νομοθέτη ήταν η εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων και η μετέπειτα σχολική πορεία των επιτυχόντων μαθητών μέχρι το πέρας την Γ’ Λυκείου υπόκειται αποκλειστικά και μόνο σε ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Η εν λόγω νομοθετική βούληση μετουσιώθηκε με την υπ. Αριθμό 67562/Δ6(ΦΕΚ Τ. Β’1638/13-5-2019) απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ορίστηκε ρητώς ότι οι μαθητές της Γ ́ τάξεως του Γυμνασίου εγγράφονται αυτοδικαίως στην Α’ τάξη του Λυκείου κατά την περίπτωση σύνδεσης των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων.
* Σχετικά με τα ΑΡΘΡΑ 19 & 20 που αφορούν στο διδακτικό προσωπικό και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σημειώνουμε τα εξής:
Το νομοσχέδιο ενώ κηρύσσει με το άρθρο 10, την ίδρυση σχολείων Π.Σ και ΠΕΙ.Σ. «με σκοπό να συμβάλουν στο μέγιστο στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα» δεν λαμβάνει υπόψη: Α) τον πιο θεμελιώδη και καθοριστικό παράγοντα -σύμφωνα με την διεθνή και ελληνική επιστημονική βιβλιογραφία- τον εκπαιδευτικό. Η αναφορά στον εκπαιδευτικό, είναι μόνο για να του αναθέσει πρόσθετο έργο υψηλού επιπέδου και για να αξιολογήσει στο έργο του αυτό και Β) Την επιστημονικότητα /αξιοπιστία στην αξιολόγηση. Γ) Την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης της αποτελεσματικότητας, αφού δεν συγκροτείται αυτοτελής δομή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.
Επισημαίνουμε πιο συγκεκριμένα, τα καθοριστικά για την επιτυχία του θεσμού θέματα/ ελλείψεις:
Α) Σε όλο το νομοσχέδιο είναι διάχυτη η αναφορά στην αριστεία και αξιοκρατία, αξίες αναμφισβήτητα θετικές και ζητούμενες. Πουθενά όμως δεν δίνεται αξιοκρατική ανταπόδοση σε εκπαιδευτικούς της τάξης του ΠΕΙ.Σ. ή Π.Σ. αλλά ούτε καν σε αυτούς που τοποθετεί με διακεκριμένες θέσεις ευθύνης όπως του Σχολικού Συντονιστή, μέλους του ΕΠΕΣ, μέλους της ΔΕΠΠΣ. Σε επεξήγηση των παραπάνω, αναφέρουμε ενδεικτικά, κάποια ανταποδοτικά προς τους εκπαιδευτικούς- που ήδη ήταν νομοθετημένα στο παρελθόν όπως α) Επίδομα ειδικό (παρ 8 του άρθρου 48 νόμου 3966/11) και β) μοριοδότηση για θέσεις ευθύνης (παρ. θθ’ του άρθρου 329 νόμου 4072/2012) τα οποία όμως ποτέ και παρανόμως δεν αποδόθηκαν. Η έλλειψη ανταποδοτικών εργασιακών σε συνδυασμό με τις υψηλές εργασιακές απαιτήσεις, θα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την εύρεση εκπαιδευτικών υψηλά προσοντούχων για να υπηρετήσουν στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (ήδη έχουν μείνει λιγότεροι από τους μισούς των αρχικά επιλεγμένων εκπαιδευτικών).
Β) Όσον αφορά στην αξιολόγηση, δεν δίνεται πουθενά στο νομοσχέδιο κανένα εχέγγυο που να εξασφαλίζει όρους αξιοκρατικής/αξιόπιστης αξιολόγησης αφού δεν προβλέπει αξιολόγηση και επιμόρφωση/ειδίκευση των αξιολογητών πάνω στην αξιολόγηση και στο έργο το οποίο τους ανατίθεται: συγκεκριμένα του Διευθυντή, του Σχολικού Συντονιστή, του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, του Προέδρου του ΕΠΕΣ. Πώς επομένως θα εξασφαλισθεί η ορθή και αμερόληπτη κρίση τους και η επιτυχής καθοδήγηση του υψηλού έργου των σχολείων;
Γ) Ακόμη παράγοντας αύξησης της γραφειοκρατίας και έλλειψη αποτελεσματικότητας στην προώθηση των καινοτομιών, αποτελεί το γεγονός πως δεν ιδρύεται αυτοτελής δομή στο Υπουργείο αλλά όλες οι αρμοδιότητες και η λήψη αποφάσεων διαχέονται μεταξύ Περιφέρειας, ΙΕΠ και με το ρόλο της ΔΕΠΠΣ στα περισσότερα θέματα να περιορίζεται σε εισηγητικό προς τον Υπουργό.
Οι παραπάνω πολύ σημαντικές ελλείψεις, αν δεν αποκατασταθούν, ανησυχούμε ότι θα επιφέρουν βραχυκύκλωση στην υλοποίηση του υψηλού επιπέδου έργου που διακηρύσσει και επιχειρεί το νομοσχέδιο.
Ως γονέας και μέλος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων εκφράζω την εμπιστοσύνη μας στις προθέσεις της Πολιτείας και της Υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως προσωπικά αλλά και την πεποίθησή μας ότι οι όποιες παραλείψεις ή αστοχίες θα διορθωθούν και για το λόγο αυτό άλλωστε συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου, στα ζητήματα που κύρια μας αγγίζουν.
Αξιότιμη κα Υπουργέ
Ως πολύτεκνος πατέρας που ο μεγαλύτερος γιος φοιτά στη Γ τάξη σε Πρότυπο Γυμνάσιο, διαφωνώ με την θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων για την Α Λυκείου στα παιδιά που φοιτούν ήδη στα μέχρι τώρα συνδεδεμένα Πρότυπα Γυμνάσια. Τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξετάσεις για να εισαχθούν στην Α Γυμνασίου Προτύπου Σχολείου με πολλή μελέτη, επιπλέον μαθήματα σε φροντιστήρια, έχοντας την υποστήριξη οικονομική και όχι μόνο των γονέων τους στην προσπάθεια αυτή. Εξετάσεις με ποσοστό εισαχθέντων επί του συνόλου σχεδόν 1/10. Σίγουρα σε τέτοιες εξετάσεις, με τέτοιο ποσοστό εισαγωγής, υπάρχουν και άριστοι μαθητές που από ατυχία δεν επιτυγχάνουν. Θεσμοθετώντας εξετάσεις για την εισαγωγή στο συνδεδεμένο Λύκειο το ποσοστό εισαχθέντων θα είναι περίπου το ίδιο όπως για την εισαγωγή σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Οπότε ένας άριστος μαθητής Προτύπου Γυμνασίου είναι πολύ πιθανό να μην επιτύχει για λίγα μόρια την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο. Και είναι άδικο αυτό για τα παιδιά που επέτυχαν στις εξετάσεις για το Πρ. Γυμνάσιο, που είναι άριστοι μαθητές και έχουν προσπαθήσει μέσα στα τρία χρόνια να προσαρμοστούν στο Πρότυπο Σχολείο. Εξ άλλου ποιος λόγος θα υπάρχει πλέον ένας μαθητής να δίνει εξετάσεις για τη μία ή δύο θέσεις κενές που προκύπτουν στη Β ή στη Γ Γυμνασίου όταν γνωρίζει ότι θα δώσει όχι μόνο προαγωγικές αλλά και εισαγωγικές πάλι σε μία ή δύο χρονιές για το Λύκειο. Και σίγουρα οι εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο θα απαιτούν περισσότερες ώρες μελέτης, φροντιστήρια, δηλαδή χρόνο από τους μαθητές και χρήμα από τους γονείς. Και εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων των παιδιών όπως ξένες γλώσσες, αθλητισμός κ.α.
Έχοντας υπόψιν όλα αυτά, θα ήταν καλύτερο αντί των εισαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές των συνδεδεμένων Προτύπων Γυμνασίων στα Πρότυπα Λύκεια, να είναι πιο αυστηρή η προαγωγή των μαθητών από την τάξη που φοιτούν προς την επόμενη έτσι ώστε να παραμένουν οι καλοί μαθητές στα Πρότυπα Σχολεία. Τρόποι υπάρχουν για να γίνει αυτό όπως η θεσμοθέτηση βαθμού υψηλότερου της βάσης ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των σπουδών σε Πρότυπο Γυμνάσιο ή οι προαγωγικές εξετάσεις να τελούνται από καθηγητές άλλου σχολείου και δη Προτύπου.
Ελπίζω να διορθωθεί το αρθρό 18 και να συνεχίσει η εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια να γίνεται άνευ εισαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές που φοιτούν στα συνδεδεμένα Πρότυπα Γυμνάσια. Άλλωστε αν θυμάμαι σωστά, ούτε οι εισαχθέντες με εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια έως το 1981 έδιναν εισαγωγικές πάλι εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκεια.
Με εκτίμηση
Β.Χαβατζόγλου
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΕΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ;
Ως μητέρα παιδιού που φοιτά στο πρότυπο θα μπορούσα ίσως να καταλάβω μία ρύθμιση που αδικεί το παιδί μου αν ήταν προς το συμφέρον μιας άλλης μεγάλης ομάδας συμπολιτών μου. Κοιτάζοντας όμως τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω το νόημά της.
Σίγουρα αδικεί παιδιά που σαν το δικό μου έχουν προσπαθήσει και κατορθώσει να φοιτήσουν σε ένα δύσκολο και απαιτητικό σχολείο με την υπόσχεση εκ μέρους της πολιτείας να ολοκληρώσουν εκεί τις σπουδές τους εφόσον επιτυγχάνουν κάθε χρόνο στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις που το σχολείο διεξάγει. Και αυτή η αδικία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για όλα τα παιδιά που θα επιτυγχάνουν στις δύσκολες και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις για το Πρότυπο Γυμνάσιο
Ωφελεί τους μαθητές που πρόκειται να δώσουν μελλοντικά εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία; Ωφελεί μήπως την ψυχολογία των μαθητών που θα δώσουν για τα Πρότυπα Γυμνάσιο η ύπαρξη μιας δεύτερης ευκαιρίας; Μα αν δει κάποιος τα σχόλια θα προσέξει ότι ο θεσμός των επαναληπτικών εξετάσεων στο Λύκειο είναι αποθαρρυντικός για τα παιδιά καθώς τους δημιουργεί ανασφάλειες. Η μεγάλη τους προσπάθεια δεν θεωρείται ικανή να τους οδηγήσει μέχρι το τέλος της φοίτησής τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κινδυνεύουν να αλλάξουν περιβάλλον σε μια δύσκολη ηλικία ή να καρπωθούν τότε αναίτια το στίγμα μιας αποτυχίας. Η ύπαρξη μιας δεύτερης ευκαιρίας ύστερα από τρία χρόνια που θα παρακολουθήσουν ένα άλλο σχολείο βαρύνει πολύ λιγότερο στις παιδικές ψυχές συγκρινόμενη με αυτόν τον φόβο. Και ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα παιδιά έρχονται να εξεταστούν ελπίζοντας ότι θα επιτύχουν.
Ωφελεί μήπως τον ίδιο τον θεσμό των προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων; Μα ο θεσμός των επιπλέον εξετάσεων στο Λύκειο αγνοεί τις επιδόσεις και το έργο του Προτύπου Γυμνασίου και διαχωρίζει τα δύο σχολεία ενώ αντίθετα θα έπρεπε το ένα να συνεχίζει το έργο του άλλου. Επιπλέον εισάγει τον ανταγωνισμό στις σχέσεις των μαθητών αντί της άμιλλας και κινδυνεύει να στερήσει το Πρότυπο Λύκειο από άριστους μαθητές που πιθανόν δεν θα θελήσουν να μπουν ξανά σε εξεταστική διαδικασία ή απλώς θα ατυχήσουν σε μία ολιγόωρη εξέταση
Ωφελεί την πολιτεία; Μα νέες εξετάσεις σημαίνει ώρες εργασίας, επιτηρήσεις, διορθώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, άρα επιβαρύνεται και οικονομικά αλλά και εξαντλεί για άλλη μια φορά το ανθρώπινο δυναμικό της, τους καθηγητές των Προτύπων, και τους αποσπά από το υπόλοιπο ιδιαίτερα δημιουργικό και σημαντικό έργο τους
Μήπως ωφελεί τα παιδιά που δεν θα περάσουν τις εξετάσεις για το Πρότυπο Γυμνάσιο ή ακόμα και αριστούχους άλλων σχολείων που θα θελήσουν να συνεχίσουν σε Πρότυπο Λύκειο; Ποια παιδιά ύστερα από τρία χρόνια φοίτησης σε ένα οποιοδήποτε σχολείο όπου δημιούργησαν φιλίες και σχέσεις θα θελήσουν να αλλάξουν περιβάλλον και να (ξανα)περάσουν την ψυχοφθόρα διαδικασία εξετάσεων; Και όλα αυτά στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας και όταν πλέον αρχίζει και φαίνεται στον ορίζοντα σιγά σιγά ο στόχος των Πανελληνίων;
Μα και αν ακόμα υπάρχουν τέτοια άριστα παιδιά ( κάτι το οποίο εύχομαι), ο αριθμός τους πανελλαδικά δικαιολογεί την διαδικασία των καθολικών εξετάσεων και την ταλαιπωρία των υπολοίπων; Θα μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση με δημιουργία νέων θέσεων για αυτά μέσω αύξησης των τμημάτων των Λυκείων και ενδοσχολικών κατατακτήριων εξετάσεων ανάμεσά τους.
Άρα επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, υπάρχει κάποιος που να ωφελείται από το συγκεκριμένο άρθρο πέρα από αυτούς που από την αρχή εναντιώνονται στον θεσμό των Προτύπων σχολείων και ζητούν την εξόντωση ψυχική και σωματική όσων τολμούν να επιθυμήσουν την αριστεία;
Κ. Υπουργέ,
μας αιφνιδιάσατε τόσο δυσάρεστα!
Οι σύμβουλοί σας είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν το επίπεδο των παιδιών στα πρότυπα και αγνοούν τις πρωτιές σαν σε όλους του διαγωνισμούς!
Πέρα όλων των άλλων επιχειρημάτων, του κόπου των μαθητών, της απογοήτευσης που τους γεμίζετε, του ανταγωνισμού και του άγχους,σκεφτείτε μόνο πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί να αλλάξει σχολείο, όχι μάλιστα λόγω επιλογής.
Μεγάλο Λάθος !
Μια μικρή ατυχία, μια «στραβοτιμονιά» (όταν όλοι γνωρίζουμε πως τα πάντα κρίνονται «στο νήμα» σ’ αυτού του τύπου τις εξετάσεις μεταξύ αρίστων) θεωρείτε πως είναι σωστό και δίκαιο να ακυρώσει τις προσπάθειες τριετίας, να απομακρύνει άριστους μαθητές από το σχολικό τους περιβάλλον και να τους στείλει πίσω ταπεινωμένους στο σχολείο της γειτονιάς τους με τις συνακόλουθες συνέπειες για την ψυχολογική και μαθησιακή τους εξέλιξη;
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου θεωρήσαμε ότι είχαμε κάνει την σωστή επιλογή σχολείου καθώς θα αναβαθμίζατε τα πρότυπα σχολεία.
Από πότε η ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού αποτελεί αναβάθμιση στην παιδεία?
Περιμέναμε επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ανανέωση του υλικοτεχνικού υλικού, διεύρυνση απογευματινών ομίλων, εκπαιδευτικές εκδρομές, προτροπή για μεγαλύτερη συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς κ.λ.π.
Σε τι ακριβώς θα ωφελήσει η ανανέωση μαθητών στο Λύκειο, όταν τα παιδιά θα πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στις Πανελλήνιες και δεν θα έχουν μυαλό για την ενίσχυση του προτύπου της αριστείας (όπως εσείς αναφέρετε).
Πώς θα νιώσει το κάθε παιδάκι που ενδεχομένως να έχει αποτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου και θα πρέπει σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία των 15 ετών να αναζητήσει νέους φίλους και να προσπαθήσει να ενταχθεί σε μια καινούργια μαθησιακή κοινότητα με την ρετσινιά του αποτυχημένου – πρώην αριστούχου?
Με εκτίμηση
Ας σκεφτεί κάποιος και αυτά τα έρημα τα παιδιά! Τα βάλαμε να δώσουν εξετάσεις για να φοιτήσουν σε ένα λίγο καλύτερο σχολείο (δε μιλάμε δα και το κολέγιο Ήτον) και τώρα θα τα ξαναβάλουμε να δώσουν εξετάσεις με έπαθλο την παραμονή στο οικείο περιβάλλον τους! Πόσο παιδαγωγική είναι η προσέγγιση αυτή;
Είναι αδιανόητο να μην σκέπτονται εκεί στο Υπ. Παιδείας ότι δεν αλλάζεις το σχολικό περιβάλλον ενός παιδιού έτσι για πλάκα.
Το σχολείο είναι κάτι περισσότερο από χώρος μετάδοσης γνώσεων. Είναι μία κοινότητα, της οποίας τα μέλη, παράλληλα με την απόκτηση γνώσεων, μαθαίνουν να αισθάνονται μέλη ενός συνόλου και να αναπτύσσουν σχέσεις με τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, να χτίζουν τον μικρόκοσμό τους, να αλληλεπιδρούν με αυτόν, να θέτουν και να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους μέσα από αυτόν και δειλά-δειλά μέσα από αυτή την διαρκή επαφή να ετοιμάζουν τους εαυτούς τους να βγουν στην κοινωνία.
Η δημιουργία σχέσεων και η ανάπτυξη των παραπάνω δεν θα είναι δυνατή, όταν απειλείται (και μπορεί να πραγματοποιηθεί) μία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, πολλώ δε μάλλον όταν η αλλαγή αυτή είναι βίαιη.
Καταδικάζουμε την αναπάντεχη εκδίωξη των παιδιών μας μετά το πέρας της φοίτησής τους στα Πρότυπα Γυμνάσια.
Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,
Είμαι μαθητής της Β’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και αρχικά με βρήκατε σύμφωνο στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Όμως το άρθρο 18 του νομοσχεδίου με βρίσκει αντίθετο, αφού το χαρακτηρίζω ως άδικο. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου καθώς και να αντιπαραθέσω ορισμένα βασικά αλλά και δικαιολογημένα επιχειρήματα για την ανάκληση του επίμαχου άρθρου .
• Πριν από την εισαγωγή μας στα Πρότυπα Σχολεία αγωνιστήκαμε πάρα πολύ σκληρά, ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια ,αντιμετωπίσαμε σκληρό ανταγωνισμό για τις 78 θέσεις των Αναβρύτων με στόχο την αριστεία. Όμως γνωρίζαμε πως αν περάσουμε θα φοιτούσαμε στο σχολείο μας για τα επόμενα 6 χρόνια χωρίς επιπλέον εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Δημιουργώντας τον θεσμό της επαναξιολόγησης μας, χωρίς εκ των προτέρων να το γνωρίζουμε έτσι ώστε να πάρουμε συνειδητά τις αποφάσεις μας , κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στον θεσμό της αριστείας και των Προτύπων.
• Τέλος, αναγκάζοντάς μας συνεχώς σε τέτοιες αναμετρήσεις ,που θα έχουν αναμφίβολες και ψυχοφθόρες συνέπειες σε μας τους μαθητές, είναι σαν να υποτιμάτε όλη μας την προσπάθεια όχι μόνο κατά την είσοδό μας στα Πρότυπα Σχολεία αλλά και όλη τη σκληρή δουλειά που έχουμε αφιερώσει στην αριστεία. Η πλειοψηφία των μαθητών έχει κάνει πολλές θυσίες τόσο υλικές όσο και προσωπικές. Επιπλέον, η τυχόν εναλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα μας επιφέρει αρνητικά συναισθήματα που θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή μας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι θα αναγκαστούμε καθ’όλη την διάρκεια της Γ Γυμνασίου να αφοσιωθούμε στην προετοιμασία για τις εξετάσεις, παραμελώντας άλλες δραστηριότητες που επίσης στοχεύουν στην αριστεία (ομίλους – διαγωνισμούς).
Έχω την αίσθηση και θέλω να ελπίζω ταυτόχρονα ότι ως επίσημος φορέας θα λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Μάριος Καραγιώργος
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Είμαι μητέρα μαθητή της β’ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και η προσπάθειά σας να βελτιώσετε το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Όμως το περιεχόμενο του άρθρου 18, που θεσμοθετεί εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια από τα Πρότυπα Γυμνάσια, θεωρώ ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Η εισαγωγή και η αξιολόγηση των μαθητών, που ήδη φοιτούν στα Γυμνάσια των ΠΣ κρίθηκε με αξιοκρατικές και απαιτητικές (υψηλού επιπέδου) πανελλήνιες κατ’ ουσία εξετάσεις, που για να ανταπεξέλθουν οι υποψήφιοι χρειάστηκε κόπος και μεγάλη προσπάθεια στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Παιδιά και γονείς έλαβαν μια απόφαση που θα τους συνόδευε για τα επόμενα 6 χρόνια και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν άλλες επιλογές ιδιωτικών σχολείων απορρίπτοντας υποτροφίες που τους είχαν δοθεί. Το ίδιο συνέβη και στη δική μου οικογένεια. Απορρίψαμε ολική υποτροφία ιδιωτικού σχολείου, επειδή πραγματικά πιστεύουμε στο θεσμό των Προτύπων. Αυτα, λοιπόν, τα παιδια που ήδη φοιτούν στην Β’ και Γ’ Γυμνασίου, κατηγορηματικά πιστεύω ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια δικαίου. Κλονίζει δε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και στους θεσμούς. Όσο αφορά την καλλιέργεια της αριστείας να είστε σίγουρη ότι τα παιδιά αυτά την προωθούν καθημερινά και με τις υψηλές τους επιδόσεις τους στα μαθήματα αλλά και με άλλες δραστηριότητες, όπως συμμετοχή τους σε απογευματινούς ομίλους και πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπου πραγματικά πετυχαίνουν υψηλές διακρίσεις. Η αριστεία, λοιπόν, δεν κινδυνεύει να χαθεί από τους μαθητές αυτούς, αλλά αντίθετα καθιστά τη Γ’ Γυμνασίου μια τάξη που οι μαθητές θα δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν την θέση τους στα σχολεία αυτά.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η αναβάθμιση των Προτύπων μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Είναι δε πάγιο αίτημα τόσο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών και των γονιών τους. Όμως ένα Πρότυπο Σχολείο για να λειτουργεί ως Πρότυπο και να υπηρετεί την αριστεία πρέπει να δοθούν χρήματα για την κάλυψη όλων των βασικών υλικοτεχνικών υποδομών καθώς και το βασικότερο να μην υπάρχουν κενά στους καθηγητές σε καμία ειδικότητα. Καταλήγοντας, θεωρώ αναγκαίο στους καθηγητές των Προτύπων να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και επιβραβεύσεις, έτσι ώστε να διατηρούν την υψηλή παροχή υπηρεσιών τους.
Εν κατακλείδι, νομίζω ότι κατάφερα να σας μεταφέρω τις απόψεις και τους προβληματισμούς των περισσοτέρων από εμάς γονέων που φοιτούν τα παιδιά μας στα Πρότυπα Σχολεία. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις θέσεις μας και θα πράξετε τα δέοντα.
Ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Μαριλένα Καρατζά.
Ο γιος μου συμμετείχε στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, έχοντας ως δεδομένη την εξαετή φοίτηση στο σχολείο αυτό, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Εάν γνωρίζαμε εξαρχής ότι θα απαιτούνταν ξανά εξετάσεις για τη φοίτησή του στο Λύκειο η απόφασή μας ίσως ήταν διαφορετική (σημειώνω ότι είχε λάβει και υποτροφίες για φοίτηση σε ιδιωτικά σχολεία).
Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει σε έναν έφηβο, που φοιτά ήδη στο Πρότυπο Γυμνάσιο, η αποτυχία εισαγωγής του στο Πρότυπο Λύκειο;
Ως μητέρα πρωτίστως με ενδιαφέρει η ψυχολογία του παιδιού μου. Με το άρθρο 18 υπάρχει το ενδεχόμενο, στην ΕΦΗΒΕΙΑ του να αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο (για να φοιτήσει στο Πρότυπο Γυμνάσιο αποχωρίστηκε τους φίλους του από το Δημοτικό), να προσαρμοστεί σε καινούριο περιβάλλον, να χτίσει νέες φιλίες και ταυτοχρόνως να καταβάλλει και τις μέγιστες προσπάθειές του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Λυκείου.
Παρακαλώ να δείξετε την απαιτούμενη ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ και να αποσύρετε την διάταξη που αφορά την απαίτηση εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, ειδικά για τους μαθητές που φοιτούν ήδη στο Γυμνάσιο.
Παρακαλώ να δείξετε ΣΕΒΑΣΜΟ στα παιδιά μας. Έχουν συμμετάσχει σε απαιτητικές και αξιόπιστες εξετάσεις στις οποίες αρίστευσαν και ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτό κάποια στιγμή θα είχε αρνητικές συνέπειες στη ζωή τους.
Αναγνωρίστε το δικαίωμα των πολιτών να παίρνουν τις αποφάσεις τους βάσει δεδομένων που δεν ανατρέπονται αυθαίρετα.
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Αφορά στο αρθρο 18 για τα ΠΣ και στις εξετάσεις για εισαγωγή στο Λύκειο
Θεωρώ ότι κάθε νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει στρατηγικούς στόχους και να διέπετε από ενιαία αντίληψη σε βασικά θέματα πχ.
θέλουμε ποιο πολλές εξετάσεις η ποιο ποιοτική αξιολόγηση ?
θέλουμε αλλαγές κάθε δυο – τρία χρόνια η μακροπρόθεσμη στόχευση ? πιστεύουμε ότι μόνο τα παιδιά πρέπει να αξιολογούνται οι όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται ?
οι ίσες ευκαιρίες κα η αξιοκρατία είναι επιλεκτική επιλογή μόνο για τα παιδιά ?
Με βάση τα ίδια επιχειρήματα του νομοσχεδίου δημιουργούνται εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα όσο αφορά στην ισότητα ευκαιριών :
Εάν προάγει έτη περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών γιατί δεν ισχύει και στα ΠΕΙ.Σ αλλά και στα Μουσικά, καλλιτεχνικά κλπ. ?
Δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Π.Σ είχαν όλοι, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περιορισμός, επίσης μπορούν και με το υπάρχον σύστημα να προσπαθήσουν ξανά με εισαγωγικές για το Λύκειο, δεν προσφέρεται με αυτό τον τρόπο ισότητα ευκαιριών. ?
Σε σχέση με την ισότητα και την δικαιοσύνη πώς θα αισθάνεται ένα παιδί που κουράστηκε να διαβάζει που ξόδεψαν οι γονείς του να δώσει εξετάσεις να είναι στο ίδιο σχολείο με ένα συμμαθητή του που ήταν απλά τυχερός? είναι δίκαιο ?
Όσο αφορά στην δυνατότητα ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού
Κατ’ αρχήν απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει ήδη μία ακόμη τάξη στο Λύκειο που αυξάνει τον αριθμό των μαθητών περίπου κατά 25% από Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Εάν η ανανέωση είναι γενικότερη αντίληψη γιατί δεν εφαρμόζεται και στους άλλους τύπους σχολείων ? γιατί δεν επεκτείνεται και στους καθηγητές ? Στις βαθμίδες των ΠΕΙ.Σ που ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο και μπορούν να παραμένουν συνεχίζοντας έως το Λύκειο δεν είναι σημαντική η ανανέωση των μαθητών?
Όσο αφορά στην Παιδαγωγική πλευρά και ψυχολογία μαθητών
Τα παιδιά που επιλέγουν να διεκδικήσουν μια θέση στα Π.Σ. ξεκινούν από την έκτη Δημοτικού να δουλεύουν για να πετύχουν σε αυτό το σημαντικό στόχο για την ζωή τους γνωρίζοντας ότι θα αποχωρισθούν και φίλους και περιβάλλον και θα συνεχίσουν στο Λύκειο χωρίς εξετάσεις.
Στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον με συμμαθητές που έχουν υψηλό επίπεδο, ενδιαφέρον για γνώση και προσήλωση στους ίδιους στόχους, θα πρέπει να ξαναζήσουν αυτή την διαδικασία επιλογής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και ενώ γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ? είναι παιδαγωγικά σωστό όταν ακόμα και για να αλλάξεις τμήμα θεωρείτε αναστάτωση και παιδαγωγικά λανθασμένο ?
Μπορεί κάποιος να τεκμηριώσει ότι είναι ποιο αξιόπιστη μια έξτρα one off αξιολόγηση/ εξέταση από μια συνολική κατ’ έτος αξιολόγηση ? υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας στην αξιολόγηση του σχολείου και φορτώνουν στους μαθητές μια ακόμα επίπονη διαδικασία εξετάσεων ?
Όσο αφορά στην Αριστεία και την αυτό βελτίωση
Για την εισαγωγή στα Π.Σ. το υπάρχον σύστημα θεωρείτε αξιόπιστο και αδιάβλητο όπως έχει καθιερωθεί και επιλέγονται οι καλύτεροι από τους συμμετέχοντες τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό, επίσης οι καθηγητές είναι επιλεγμένοι με διαδικασίες που θεωρώ ότι εμπιστεύεται η πολιτεία για να επιτελέσουν αυτό το σκοπό, μήπως εάν αυτό δεν ικανοποιεί πρέπει να διερευνηθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα των Π.Σ. και να μην πληρώνουν τα παιδιά ενδεχομένως άλλα λάθη ?
Όντας κάποιος μαθητής σε ένα Π.Σ. με πολύ ανταγωνιστικές εξετάσεις, οι ετήσιες προαγωγικές εξετάσεις και η ενδιάμεσες γραπτές και προφορικές εξετάσεις δεν είναι επαρκείς για την αξιολόγηση την αυτό βελτίωση και την ενίσχυση του προτύπου της αριστείας ?
Έχοντας ήδη το Γυμνάσιο επιλέξει τους καλύτερους μαθητές που θα βοηθήσει στην αριστεία η προσθήκη των εξετάσεων που ενδεχομένως θα αλλάξει ένα μικρό μέρος του μαθητικού πληθυσμού ? μήπως δεν είναι στους μαθητές το πρόβλημα ?
Προτάσεις
Για την ενίσχυση του προτύπου της αριστείας και αυτο βελτίωσης να προβλέπεται εάν κάποιοι μαθητές δεν συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητικές επιδόσεις στην διάρκεια του Γυμνασίου να μπαίνουν στην διαδικασία εξετάσεων για την συνέχιση στο Λύκειο, έτσι θα εξασφαλίζεται ο στόχος για την διατήρηση της Αριστείας χωρίς να υποβάλλεται το σύνολο των μαθητών σε επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
Είναι λογικό να εξυπηρετηθεί έμπρακτα η λογική των ίσων ευκαιριών σε όλη την επικράτεια και να δημιουργηθούν και άλλα ΠΣ κυρίως σε περιοχές της χώρας που δεν υπάρχουν και αντίστοιχα σε κάποιες τις Αθήνας. Υπάρχει όμως κίνδυνος εάν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των μαθητών που θα εισάγονται στα ΠΣ αφ’ ενός να υποβαθμιστεί το κύρος και η ουσία της αριστείας και αφ’ ετέρου να αποδυναμωθούν υπερβολικά τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία από καλούς μαθητές και σταδιακά να υποβαθμιστούν περισσότερο. Επίσης η μεγάλη αύξηση θα προσεγγίζει την λογική ότι όλα να γίνουν πρότυπα για να προάγουν την αριστεία, κάτι που μπορεί να ακούγεται ιδανικό αλλά σε τίποτα δεν ισχύει στην πραγματική ζωή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην γίνε σε βάρος του θεσμού των Πρότυπων σχολείων που πρέπει να ενισχυθεί.
Τα ΠΣ έχουν σίγουρα αξιόλογους μαθητές και οι καθηγητές επιλέγονται με διαδικασίες και κριτήρια που η πολιτεία έχει θεσπίσει, άρα το έμψυχο υλικό είναι υψηλού επιπέδου, πρέπει να αναζητήσουμε βελτίωση σε άλλους παράγοντες που θα ενισχύσουν τον θεσμό των ΠΣ. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση και την ποιότητα των θεματικών ομίλων, την βελτίωση των τεχνολογικών και κτηριακών υποδομών, στις ποιοτικές αξιολογήσεις του σχολείου-καθηγητών και μαθητών και ότι άλλο υστερεί στην διαμόρφωση Πρότυπων Σχολείων που οφείλουν να έχουν σαν στόχο την αξιοποίηση των δεξιοτήτων και δυνατοτήτων των παιδιών μας.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, τα μόνα παιδιά στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση που πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να εισαχθούν σε λύκειο, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γυμνασίου που ήδη φοιτούν, είναι οι μαθητές των προτύπων.
Έτσι ορίζετε την αριστεία; Δημιουργώντας σε 15χρονα παιδιά αβεβαιότητα για το μέλλον τους, άγχος για την πιθανότητα να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, φόβο ότι θα στιγματιστούν ως αποτυχημένα, όταν μετά τη λαμπρή τους επιτυχία να εισαχθούν στο πρότυπο γυμνάσιο, πρέπει να αναζητήσουν λύκειο για να συνεχίσουν τις σπουδές τους;
Σε αυτά τα παιδιά το κράτος πρέπει να επενδύει, όχι να τα εξαντλεί σε συνεχείς εξετάσεις που μόνο την αριστεία δεν υπηρετούν.
Ως γονέας μαθήτριας,που φοιτά στη Β΄τάξη γυμνασίου της Ευαγγελικής σχολής, θεωρώ απαράδεκτο το άρθρο 18 και πρέπει να καταργηθεί.Θα ήθελα επιτέλους να αναλογιστείτε ότι δεν είναι δυνατόν να παίζει η κυβέρνηση με την παιδεία και κυρίως με τη ψυχοσύνθεση των παιδιών. Ηξεραν άραγε όταν έδωσαν εξετάσεις με επιτυχία 1 προς 10 ότι θα υποχρεωθούν και πάλι σε αγχώδεις εξετάσεις και σε εισαγωγικές στο Λύκειο; Οχι βέβαια.Τουλάχιστον αν το ήξεραν θα είχαν το δικαίωμα της επιλογής. Ετσι καταρρακώνετε την ψυχολογία των παιδιών, συγχρόνως τα τιμωρείτε ως αποτυχημένα!Τα αναγκάζετε να αποχωριστούν το περιβάλλον τους και τις σχέσεις που δημιούργησαν τα τρία αυτά χρόνια.Απορώ τελικά μήπως όλα γίνονται για τα συμφέροντα της παραπαιδείας;
Κα Υπουργέ μην κάνετε άλλο ένα λάθος(όπως με το Voucher) και το χρεωθεί κι αυτό η κυβέρνηση σας,πρέπει να το διορθώσετε με γενναιότητα άμεσα γιατί μόνο αδικία & περίεργες υποψίες προκαλεί!
Ναι στην αξιολόγηση των μαθητών αλλα αυτό δεν ειναι η λύση του προβλήματος!
Τα παιδια ειναι τα θύματα .
Αν οι εκπαιδευτικοί των προτύπων και των πειραματικών ενεργούν βάση συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας , κοινης για ολα τα πρότυπα και πειραματικά, και δεν αναλώνονται μόνο στην δίκη τους προβολή , μέσω των ομίλων και των διακρισεων των μαθητών σε διαφορους μαθητικούς διαγωνισμούς αριστείας, εκμεταλλευόμενοι την ποιότητα των μαθητών που διαθέτουν, τότε οι μαθητές δεν θα είχαν κανένα άγχος για τα προβλεπόμενα απο το άρθρο 18 .
Η χαλαρότητα των εκπαιδευτικών ως προς την βαθμολογία και ως προς την παρεχόμενη γνώση προκαλεί άγχος τόσο στους γονείς όσο και στα παιδια.
Απο την άλλη οι καθηγητές των προτύπων Λυκείων έρχονται αντιμέτωποι με ένα σημαντικό αριθμό «άριστων» μαθητών με σημαντικά κενά στην παρεχόμενη απο το Γυμνάσιο γνώση.
Λυσεις υπάρχουν, αρκεί να προσπαθήσουμε να τις εντοπίσουμε και να είμαστε θετικοί σε κάθε προσπάθεια!
Tα παιδιά που φοιτούν στην Α και Β τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το λύκειο, δεδομένου ότι ήξεραν πως θα φοιτούν σ΄αυτό το σχολείο για 6 χρόνια.
Το μέτρο αυτό είναι ΑΔΙΚΟ. Τα παιδιά αυτά άλλαξαν σχολείο και προσαρμόστηκαν σε ένα νέο περιβάλλον μπαίνοντας στο γυμνάσιο και με το νέο νόμο ενδέχεται να αλλάξουν ξανά σχολικό περιβάλλον στην Α Λυκείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Χωρίς να γνωρίζουν τι θα τους συμβεί, επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις και να εισαχθούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο, κάνοντας πολλές θυσίες οι ίδιοι και οι γονείς τους!
Ελπίζω να ακουστεί η φωνή μας και να ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Α & Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ από τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο.
Κηφισιά 05/05/2020
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για το άρθρο 18 που είναι σε διαβούλευση και τις αντιρρήσεις μου σχετικά με την καθιέρωση εξετάσεων για την προαγωγή των μαθητών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Είμαι μητέρα δυο παιδιών που αυτή την στιγμή σπουδάζουν, αλλά συμμερίζομαι την αγωνιά κι το άγχος των συγγενών και φίλων που, ενώ τα παιδιά τους έκαναν ένα μεγάλο αγώνα για να επιτύχουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, τώρα μαθαίνουν ότι σε δυο χρόνια θα ξανά- εξεταστούν. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική πίσω από μια τέτοια αλλαγή, μιας και το Γυμνάσιο και Λύκειο ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης. Οι μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων βάσει του προγράμματος σπουδών, καλούνται να είναι συνεπής και να αριστεύουν συνεχώς στα μαθήματα τους, οπότε δεδομένου ότι βρίσκονται σε συνεχή αξιολόγηση, γιατί να πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις για να υπερασπιστούν την θέση τους; Αντί των εξετάσεων θα μπορούσε να οριστεί όριο κατώτατης απολυτήριας βαθμολογίας για την προαγωγής τους στο πρότυπο Λύκειο.
Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι σε περίπτωση αποτυχίας το παιδί θα πρέπει να αλλάξει περιβάλλον και να «χάσει» τους φίλους του. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά αγχωτικό για ένα παιδί στην εφηβεία.
Επιπλέον, κάτι που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν προβλέπεται να εφαρμοστούν οι ίδιες αλλαγές και στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία (Μουσικό, Καλλιτεχνικό, Πειραματικό) και η διαβούλευση αφορά αποκλειστικά τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια.
Τέλος, στην περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το άρθρο 18 δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ισχύσει για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο Γυμνάσιο. Μια τέτοια συνθήκη θα έπρεπε να είναι γνωστή εκ των προτέρων στους μαθητές και τους γονείς τους, πριν υποβληθούν στην δύσκολη και πολυδάπανη διαδικασία των εξετάσεων στην ΣΤ’ Δημοτικού και όχι να βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων!
Κάντε την διαφορά κ. Υπουργέ κι υπολογίστε τον απλό πολίτη που έχει κάνει ένα πλάνο μαθησιακής πορείας των παιδιών του και μην το ανατρέπετε.
Με εκτίμηση,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΕΛΛΟΥ
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ
Διαφωνώ κάθετα με τις επαναληπτικές εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια, για τους μαθητές που έχουν ήδη πετύχει την εισαγωγή τους, κατόπιν εξετάσεων, στα Πρότυπα Γυμνάσια.
Εάν γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπαίναμε στην επίπονη διαδικασία προετοιμασίας για την εισαγωγή στην Α γυμνασίου, η οποία είχε τεράστιο ψυχικό και οικονομικό κόστος για όλη την οικογένεια.
Οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια πρέπει να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια.
Γονέας μαθητή Β τάξης Πρότυπου Γυμνασίου
Είμαι μαθητής της Β’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και θέλω να εκφράσω την έντονη αντίθεση μου με την καθιέρωση εξετάσεων για εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο. Του χρόνου εγώ και οι συμμαθητές μου θα είμαστε στην Τρίτη Γυμνασίου. Θα διαβάζουμε για τα καθημερινά μαθήματα, θα ασχολούμαστε με τους ομίλους μας, με τις ξένες γλώσσες και τις μουσικές και αθλητικές δραστηριότητες που θα έχει ο καθένας από μας. Πέρα από αυτά λοιπόν, θα πρέπει να βρούμε χρόνο και δύναμη να προετοιμαστούμε για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο, με κίνδυνο κάποιοι από μας να μείνουμε εκτός Προτύπου Λυκείου, εκτός του σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο περάσαμε τα γυμνασιακά μας χρόνια. Σας παρακαλώ να εξετάσετε τα επιχειρήματα μας και να καταργήσετε το άρθρο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Λύκειο ή τουλάχιστον, οι τωρινές Α και Β Γυμνασίου να εξαιρεθούν από αυτές τις εξετάσεις, καθώς η υπουργική απόφαση για τον διαγωνισμό με τον οποίο μπήκαμε στο Γυμνάσιο δεν προέβλεπε να ξαναδώσουμε εξετάσεις για το Λύκειο.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Ως γονέας μαθητή της Β Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου και ως Πολίτης θα ήθελα να τονίσω ότι η αναβάθμιση των Προτύπων Σχολείων είναι απαραίτητη και το Υπουργείο ορθώς προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό και να βελτιώσει την ποιότητα των Πρότυπων Σχολείων στην χώρα μας. Ωστόσο θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεσή μου σχετικά με το άρθρο 18 του σχεδίου νόμου που υπόκειται σε δημόσια διαβούλευση στο οποίο αναφέρεται ότι η εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Λύκεια θα γίνεται με εξετάσεις. Οι μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια Α’ και Β’ τάξεων, οι οποίοι έχουν ήδη πριν 1 ή 2 χρόνια συμμετάσχει σε αδιάβλητες εισαγωγικές εξετάσεις στις οποίες αρίστευσαν, καλούνται τώρα να μπουν εκ νέου σε διαδικασία εξετάσεων για να αποδείξουν εκ νέου την αριστεία τους, παρόλο που το ΦΕΚ εισαγωγής τους όριζε την αυτοδίκαιη εισαγωγή τους στην Α τάξη του συνδεόμενου Πρότυπου Λυκείου (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 810/7-3-2018 «Εισαγωγή μαθητών/τριων στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2018-2019»). Αυτό γνωρίζαμε ως γονείς όσο και οι ίδιοι οι μαθητές για την φοίτηση τους στα Πρότυπα Σχολεία και με τη γνώση αυτή κάναμε τις επιλογές μας και τον προγραμματισμό μας ως οικογένειες. Ποια η εμπιστοσύνη του διοικούμενου στην περίπτωση μας γονιών και παιδιών προς τη χρηστή διοίκηση η οποία την μια αναφέρει με νόμο, αυτοδίκαιη εισαγωγή στην Α τάξη Λυκείου και μετά από 1 ή 2 χρόνια αναφέρει με νόμο, εξετάσεις για την εισαγωγή στην Α τάξη Λυκείου; Πρέπει να εισαχθεί στις διατάξεις του σχεδίου νόμου η εξαίρεση των μαθητών των Α’ και Β’ τάξεων Προτύπων Γυμνασίων όπως έχει ήδη προβλεφτεί για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Γ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων του παρόντος προτεινομένου σχεδίου νόμου.
Από εκπαιδευτική και ψυχολογική πλευρά η διαδικασία συνεχής αξιολόγησης μαθητών ηλικίας 11 και 14 ετών δεν αποτελεί σίγουρα σωστή πρακτική. Προσωπικά αν γνώριζα ότι το παιδί μου θα έπρεπε μετά από μια πολύ δύσκολη δοκιμασία εισαγωγής στο γυμνάσιο με έντονο άγχος και ανταγωνισμό (850 υποψήφιοι για 76 θέσεις) να υποβληθεί σε νέα αντίστοιχη δοκιμασία εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο και κατόπιν νέα δοκιμασία εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, δεν θα επέλεγα ποτέ τα Πρότυπα Σχολεία. Κανένας γονιός δεν θα έβαζε το παιδί του ηλικίας 11 και 14 ετών σε συνεχή διαδικασία προετοιμασίας και εξετάσεων κάθε 3 χρόνια, καθώς και σε πιθανότητα αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος κάθε 3 χρόνια στην περίπτωση αποτυχίας του. Ποιος ο λόγος των συνεχών εξετάσεων; Η απόδειξη της αριστείας; Μέσα στα σχολεία αυτά, οι άριστοι μαθητές αποδεικνύουν καθημερινά την αξία τους αν κρίνουμε τις επιδόσεις που σημειώνουν στο σχολείο τους καθώς και την παρουσία τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Οι μαθητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο είναι απαράδεκτο να υποβάλλονται εκ νέου σε εξετάσεις – πέραν των προαγωγικών που ισχύουν για όλα τα σχολεία – προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Με την ίδια λογική γιατί δεν υποβάλλονται σε εξετάσεις οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων για την είσοδό τους στην Α τάξη του αντίστοιχου Λυκείου;
Ελπίζω να κατάφερα να σας μεταφέρω τις απόψεις και τον προβληματισμό μου ως γονιός μαθητή Προτύπου Γυμνασίου αλλά και ως Πολίτη στο πλαίσιο μιας οργανωμένης κοινωνίας και χρηστής διοίκησης που εμπιστεύονται οι πολίτες σε αυτήν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.
Ως γονέας παιδιού που φοιτά στην Β τάξη Πρότυπου Γυμνασίου θα ήθελα να εκφράσω την έντονη διαφωνία μου όσον αφορά την αποσύνδεση του Πρότυπου Γυμνασίου από το Πρότυπο Λύκειο.
Το 2018 το παιδί μας μπήκε σε μία δοκιμασία εξετάσεων (εφάμιλλη εάν όχι δυσκολότερη των πανελληνίων εξετάσεων) με στόχο να μπει σε ένα από τα λιγοστά Πρότυπα Γυμνάσια.
Το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε για την απόφαση του δεν προέβλεπε την διεξαγωγή εξετάσεων για την μετάβαση από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο.
Μάλιστα ο νόμος (ΦΕΚ 810 τεύχος β, 7 Μαρτίου 2018) ανέφερε τα εξής :…. Για τα υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, οι απόφοιτοι του Γυμνασίου θα εγγραφούν αυτοδίκαια στην Α’ τάξη του συνδεδεμένου Λυκείου …..
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω η αποσύνδεση αυτή και η διενέργια εξετάσεων για τα παιδιά που έχουν εισαχθεί ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια δεν έχει Νομική αλλά και Hθική υπόσταση.
Νομική διότι σύμφωνα με τον νόμο τα παιδιά έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα εγγραφής στο Πρότυπο Λύκειο αυτοδίκαια χωρίς διαδικασία αξιολόγησης.
Ηθική διότι όταν το κράτος έχει ορίσει ένα πλαίσιο κανόνων πάνω στο οποίο τα παιδιά μας πήραν μια απόφαση και ακολουθούν ένα δρόμο δεν θα πρέπει μονομερώς στην μέση της διαδρομής να το αναιρεί , αδιαφορώντας για τους μαθητές και τις θυσίες τους, αναιρώντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία του.
Εάν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εξετάσεις για την μετάβαση στα Πρότυπα Λύκεια αυτές θα πρέπει να ισχύουν:
α) για τους μελλοντικούς μαθητές αφού θα γνωρίζουν εξαρχής ότι δεν θα υπάρχει αυτοδίκαιη μετάβαση από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο και θα κρίνουν ανάλογα εάν θα θέλουν να συμμετάσχουν σε μία τέτοια διαδικασία
β) για όσους μαθητές δεν φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια και θέλουν να εισαχθούν σε Πρότυπα Λύκεια
4 Μαίου 2020
θεωρώ ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Ά Λυκείου των προτύπων σχολείων ακυρώνουν τις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο. οι μαθητές έχουν ήδη επιλεγεί μέσω μίας αδιάβλητης αξιολόγησης και θα ήταν ανόητο και ανούσιο να υποβληθούν σε μία τέτοια διαδικασία εκ νέου.
Ολοι ξερουν οτι τα ιδιωτικα σχολεια εχουν ελαχιστους αριστους μαθητες(οι περισσοτεροι απο υποτροφιες).
Επισης ειναι φανερο οτι οι αριστοι μαθητες των προτυπων εχουν πισω τους(τις περισσοτερες φορες) γονεις οι οποιοι προωθουν τα παιδια τους στην μορφωση.
Στις εξετασεις εισαγωγης οι οποιες γινονται στην 6η δημοτικου τα παιδια αυτα δινουν και για ιδιωτικα σχολεια.Εαν επιτυχουν και σε προτυπο και σε ιδιωτικο οι περισσοτεροι γονεις επιλεγουν το προτυπο γιατι θελουν το παιδι τους να εχει συμμαθητες αριστους μαθητες.
Ερωτηση:εαν ηθελες να σπασεις αυτη την αλυσιδα τι θα εκανες;
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Οι εξετάσεις των μαθητών που φοιτούν ήδη στο πρότυπο γυμνάσιο για να εισαχθούν στο πρότυπο Λύκειο είναι μια ατυχέστατη πρόταση που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.
Τα παιδιά έδωσαν δύσκολες εξετάσεις, πέτυχαν και ξεκίνησαν να φοιτούν στο πρότυπο γυμνάσιο γνωρίζοντας ότι θα ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο τους.
Είναι άριστοι μαθητές, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μην διακυβεύετε την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική διοίκηση. Επιβεβαιώστε ότι υποστηρίζετε την αριστεία και ότι είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και δεν αιφνιδιάζει με μονομερείς δυσμενείς αποφάσεις τους πολίτες του.
Διαβάζοντας τα σχόλια επί του άρθρου καταλαβαίνετε την αναστάτωση που έχει προκληθεί και τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διάταξη στους μαθητές των προτύπων γυμνασίων που είναι άμεσα επηρεαζόμενοι. Τα σχόλια αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς αυτό είναι το νόημα της διαβούλευσης και η διάταξη να αποσυρθεί.
Ιωάννα Δ.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Οι εξετάσεις των μαθητών που φοιτούν ήδη στο πρότυπο γυμνάσιο για να εισαχθούν στο πρότυπο Λύκειο είναι μια ατυχέστατη πρόταση που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.
Τα παιδιά έδωσαν δύσκολες εξετάσεις, πέτυχαν και ξεκίνησαν να φοιτούν στο πρότυπο γυμνάσιο γνωρίζοντας ότι θα ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο τους.
Είναι άριστοι μαθητές, συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Μην διακυβεύετε την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική διοίκηση. Επιβεβαιώστε ότι υποστηρίζετε την αριστεία και ότι είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται και δεν αιφνιδιάζει με μονομερείς δυσμενείς αποφάσεις τους πολίτες του.
Διαβάζοντας τα σχόλια επί του άρθρου καταλαβαίνετε την αναστάτωση που έχει προκληθεί και τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διάταξη στους μαθητές των προτύπων γυμνασίων που είναι άμεσα επηρεαζόμενοι. Τα σχόλια αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς αυτό είναι το νόημα της διαβούλευσης και η διάταξη να αποσυρθεί.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
είμαι μητέρα μαθήτριας της Β’Γυμνασίου Πρότυπου σχολείου. Η επιλογή των μαθητών των Προτύπων όπως γνωρίζετε έχει γίνει με δύσκολες και ανταγωνιστικές εξετάσεις για την Α’ Γυμνασίου. Τα παιδιά κλήθηκαν μετά την επιτυχία τους να προσαρμοστούν σε ένα καινούριο και ιδιαίτερα απαιτητικό Γυμνάσιο μακριά από τους φίλους τους και την γειτονιά τους, έχοντας υπόψιν τους ότι αυτός ο καθημερινός τους αγώνας θα συνεχιστεί και στο Λύκειο όπου θα μετέβαιναν αυτοδίκαια σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Με την ψήφιση του παρόντος υπό διαβούλευση νομοσχεδίου τα παιδιά αυτά θα φοιτούν στην Γ΄Γυμνασίου και θα κληθούν να περάσουν εκ νέου μια δύσκολη και ανταγωνιστική εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Οι συνθήκες όμως θα είναι πολύ διαφορετικές. Πιστεύω ότι θα λάβετε υπόψιν σας την ψυχολογία τους, που μετά από μια δύσκολη προσαρμογή θα κληθούν να ανταγωνιστούν πλέον τους φίλους και συμμαθητές τους. Ελπίζω ότι σε περίπτωση που προβείτε στην ψήφιση του παρόντος και θεσπίσετε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια, Θα εξαιρέσετε τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε αυτά. Μην αιφνιδιάσετε με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μας. Μην αναιρέσετε με αυτή την άδικη απόφαση τον καθημερινό τους αγώνα. Είναι άριστοι αλλά είναι και παιδιά! Σας παρακαλώ να το σκεφτείτε.
Με εκτίμηση,
Δεληγιάννη Μαρία
Γειά σας, είμαι μαθήτρια της δευτέρας γυμνασίου σε πειραματικό σχολείο που πρόκειται να γίνει πρότυπο . Θα σας παρακαλούσα να έρθετε στην θέση του μαθητή που του δόθηκε μια ευκαιρία για έναν καλύτερο τρόπο μάθησης σε ένα πειραματικό σχολείο και αυτή η ευκαιρία του εξαφανίζεται τόσο απλά. Πιστεύω ότι εκτός από την ευκαιρία για τον καλύτερο τρόπο μάθησης που δόθηκε στους μαθητές τον οποίο μπορεί να τον χάσουν τώρα είναι πολύ σημαντική και η ψυχολογική υγεία τον παιδιών οι οποίοι θα χωριστούν από τους φίλους τους. Το γεγονός το ότι το σχολικό τους περιβάλλον αλλάζει το βρίσκουν τρομακτικό. Εγώ προσωπικά τρομάζω σε ένα μέλλον χωρίς αυτούς γιατί ήταν εκεί για εμένα και εγώ ήμουν εκεί για αυτούς και εκείνη την μέρα που ίσως να μην ήμουν τόσο καλά ήταν εκεί και με ενθάρρυναν να συνεχίσω. Άμα αλλάξω εγώ και οποιοδήποτε παιδί σχολείο επειδή δεν καταφέραμε να περάσουμε στο πρότυπο λύκειο πιστεύω ότι θα επηρεάσει πολύ την ψυχολογική υγεία του παιδιού και των φίλων του την όρεξη για ζωή αυτών τον ανθρώπων. Το ξέρω ότι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα που σας μιλάω αλλά εμένα και μπορεί και πολλά άλλα παιδιά να είναι πολύ δυσάρεστο. Θα σας παρακαλούσα πολύ να πάρετε υπόψιν σας και την ψυχολογική υγεία των παιδιών.
Υπόμνημα
των Εκπαιδευτικών του 8/θεσίου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών
Προς:
Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως
Κοιν.:
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη
Επιστημονική Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων (Ε.Ε.Π.Π.Σ.)
Πάτρα 5 Μαΐου 2020
κ. Υπουργέ,
ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και διδάσκοντες σε Πειραματικό Σχολείο επί σειρά ετών θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας, η οποία εντάθηκε ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», που τέθηκε προς διαβούλευση. Οι παρατηρήσεις μας άπτονται της βελτίωσης των παραγόντων που προϋποθέτουν την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων, υπό το πρίσμα των άμεσα εμπλεκομένων με την παραγωγική αυτή διαδικασία και έχοντες το ίδιο όραμα με εσάς, ήτοι την αναβάθμιση και βελτίωση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.
Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Στο σχολείο μας απασχολούνται εκπαιδευτικοί με θητεία και απόσπαση. Για τους πρώτους (με θητεία) το σχολικό έτος 2019-20, ήταν το δεύτερο συνεχόμενο μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας τους, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται σε μια αβέβαιη παράταση και χωρίς τη δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης, μιας και η διεκδίκηση της οποιασδήποτε θέσης ευθύνης ισοδυναμούσε με διακοπή της θητείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ζητούμε τη λήξη αυτής της εργασιακής ανασφάλειας και τη δυνατότητα παροχής ίσων ευκαιριών για όλους τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή την κατοχύρωση οργανικών θέσεων με αξιολόγηση στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα προωθείται η ισονομία.
Σε περίπτωση που δεν είναι στον προγραμματισμό του Υπουργείου η εργασιακή κατοχύρωση των εκπαιδευτικών με οργανικές θέσεις, να υπάρχει η δυνατότητα για όλους όσοι βρίσκονται με παράταση της 5ετούς θητείας και εξακολουθούν να υπηρετούν στα ΠΕΙ.Σ. και Π.Σ κατά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, να τοποθετούνται οριστικά κατά απόλυτη προτεραιότητα σε σχολείο της βαθμίδας τους, κατόπιν αίτησής τους, πριν από τους υπεράριθμους της ίδιας περιοχής μετάθεσης μιας και δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες για βελτίωση επί επτά ετών σύμφωνα με το άρθρο 56, παρ 3, α.
Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς που μετά από αξιολόγηση συμπληρώνουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με απόσπαση σε Π.Σ και ΠΕΙ.Σ. για πάνω από δύο συνεχόμενα έτη, προτείνουμε παράταση της απόσπασής τους για το επερχόμενο σχολικό έτος 2020-21, όπου θα αξιολογηθούν όπως και οι έτεροι εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν με 5ετή θητεία επί της παιδαγωγικής, επιστημονικής, διδακτικής και υπηρεσιακής τους επάρκειας σύμφωνα με το άρθρο 20. παρ. 1-3 του σχεδίου νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση, ώστε εφόσον αξιολογηθούν θετικά να τοποθετηθούν με θητεία στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ.
2. Διασύνδεση Σχολείων
Ως εκπαιδευτικό προσωπικό του 8/θεσίου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την εμπειρία μας ως προς τη διασύνδεση των Πειραματικών Σχολείων που διακόπηκε με το Ν.4610/19 (Γαβρόγλου) και ειδικότερα ως προς τη διακοπή της διασύνδεση μεταξύ του 2/θ Πειραματικού Νηπιαγωγείου με το Πειραματικό Δημοτικό του Πανεπιστημίου Πατρών και αντίστοιχα τη διασύνδεση του Πειραματικού Δημοτικού με το Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών και τη συνέχεια της διασύνδεσης με το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών. Η επί σειρά ετών διασύνδεση των παραπάνω Σχολείων είχε μόνο θετικά αποτελέσματα στους τομείς της έρευνας, της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών/ φοιτητών, των καινοτόμων δράσεων και στη λειτουργία των Ομίλων.
Η λογική της αναγκαιότητας ύπαρξης και συνέχειας στους σκοπούς και το έργο του Πειραματικού Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ενταγμένης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής καθοδήγησης του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών διασφαλίζεται μόνο εφόσον υπάρχει συνέχεια και διασύνδεση με ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα Γυμνασίου και Λυκείου που έχει και αυτή χαρακτήρα Πειραματικού και συγχρόνως ευρίσκεται σε κοντινή χωροταξικά περιοχή.
Συνεπώς, υποστηρίζουμε και θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της διασύνδεσης μεταξύ των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η απουσία της σύνδεσης με Πειραματικό Γυμνάσιο επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες:
• διακόπτεται βίαια η συνέχεια της θεσμοθετημένης διασύνδεσης με επακόλουθο τον αιφνιδιασμό των γονέων και μαθητών που ήδη φοιτούν στα Πειραματικά Σχολεία
• αλλοιώνεται ο πειραματικός χαρακτήρας του Πειραματικού Δημοτικού
• εξαναγκάζονται οι μαθητές/-τριες -ειδικά της ΣΤ΄ να διαγωνιστούν αιφνιδίως σε εξετάσεις σε κατάσταση πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά ή να διασκορπιστούν στα σχολεία της γειτονιάς τους.
• δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διακοπή της ομαλής διαδικασίας ένταξης του μαθητικού δυναμικού από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
• αποδυναμώνονται τα Πειραματικά Δημοτικά του Πανεπιστημίου Πατρών, μιας και εφόσον δεν θα υφίσταται διασύνδεση, οι μαθητές όταν αποφοιτήσουν από την ΣΤ τάξη θα αναγκαστούν βιαίως να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον διαγωνιζόμενοι, χωρίς ωστόσο αυτό να ήταν στις προθέσεις των γονέων κατά τη εγγραφή τους στο Πειραματικό νηπιαγωγείο.
Εν κατακλείδι το Πειραματικό Δημοτικό του Πανεπιστημίου Πατρών θα μεταβληθεί σε μια ξεκομμένη εκπαιδευτική μονάδα, με ασυνέχεια στον χαρακτήρα της και με επακόλουθο τη συρρίκνωση και το μαρασμό, κάτι που αντίκειται στην αναβάθμιση και βελτίωση των Πειραματικών που όλοι μας περιμέναμε. Επιπλέον, και με δεδομένο την πρόθεση του Υπουργείου για μετατροπή των μέχρι περί του από το 1972 διασυνδεμένου γυμνάσιου και λύκειο σε πρότυπα, δημιουργείται ένα εκπαιδευτικά «ορφανό» και λοβοτομημένο χωρίς εκπαιδευτική περαιτέρω αναφορά Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο.
Για τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε:
Α. να ενσκήψετε στα προβλήματα που σας παραθέσαμε και να ενισχύσετε την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών που υπηρετούν από πενταετίας στα ΠΕΙ.Σ. και Π.Σ., είτε με την παροχή οργανικών θέσεων στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., είτε με την πρόβλεψη να τοποθετούνται οριστικά και κατά απόλυτη προτεραιότητα σε σχολείο της βαθμίδας τους, κατόπιν αίτησής τους, μαζί με τους υπεράριθμους της ίδιας περιοχής μετάθεσης που βρίσκεται το Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. που υπηρετούν.
Β. Να υπάρξει πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, ώστε το προσωπικό που διατίθεται επί σειρά ετών με απόσπαση στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. να αξιολογηθεί μαζί με τους ήδη υπηρετούντες με θητεία, κατά το σχολικό έτος 2020-21 και να διεκδικήσει θέση επί θητεία, εφόσον αξιολογηθεί θετικά.
Γ. Την αποκατάσταση της διασύνδεσης μεταξύ των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εφόσον σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας κρίνεται ανέφικτη η διασύνδεση μεταξύ των Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων της Ελλάδας (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα), προτείνουμε:
Α. Τη διασύνδεση του 8/θεσίου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου με άλλο Πειραματικό Γυμνάσιο της πόλης των Πατρών, κατά προτίμηση γεωγραφικής εγγύτητας με το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών. (Είναι αυτονόητο ότι αν αλλάξει η βούλησή σας και το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών διατηρήσει το χαρακτήρα του, η διασύνδεση του Σχολείου μας με αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση).
Β. Την ψήφιση μεταβατικής διάταξης στο άρθρο 56 του σχεδίου Νόμου που να προβλέπει για τους μαθητές της ΣΤ τάξης του Σχολείου μας του Σχολ. Έτους 2019-20 αυτοδίκαια εγγραφή στο Πρότυπο Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Πατρών (ή Πειραματικό) για το σχολ. Έτος 2020-21, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κλήρωση, όπως ακριβώς προβλέπεται από μεταβατικές διατάξεις για τους μαθητές των αντίστοιχων Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Τέλος, όποια και να είναι η απόφασή σας για το μέλλον των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, δεν θα πρέπει να υφίσταται ουδεμία διοικητική διαφοροποίηση ανάμεσα στα Ιστορικά Πειραματικά Σχολεία της Ελλάδος (Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Πάτρα), εντασσόμενα όλα στην ίδια κατηγορία.
Οι Εκπαιδευτικοί του 8/θεσίου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Πατρών
Είμαι πατέρας τριών άριστων μαθητών. Ο μεγάλος γιος μου κατάφερε υπερήφανα να εισαχθεί στο Πρότυπο Γυμνάσιο δίνοντας το θάρρος και την ελπίδα και δείχνοντας τον δρόμο στα δίδυμα αδέρφια του, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Πλέον, καλείται να προετοιμαστεί, όχι για μια ομαλή μετάβαση από το ΠΓ στο ΠΛ, αλλά για μια σκληρή μετάβαση μέσα από εισαγωγικές εξετάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, όπου οι άλλοι μαθητές δεν έχουν να χάσουν τίποτα σε ενδεχόμενη αποτυχία τους, αλλά εκείνος χάνει τα πάντα από την εφηβική ζωή του και υποχρεώνεται σε «βίαιη» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Εγώ, κύριοι συντάκτες των άρθρων 18 και 56, ως τριτεκνος πατέρας δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να:
1. Να πληρώσω φροντιστηριακές ώρες για την προετοιμασία του μεγάλου γιου για την συνέχισή του στο Πρότυπο Λύκειο
2. Να πληρώσω διπλές φροντιστηριακές ώρες για τα δίδυμα παιδιά μου για την προετοιμασία τους για εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνασιο
3. Να πληρώσω φροντιστηριακές ώρες για την προετοιμασία του μεγάλου γιου για τις πανελλήνιες εξετάσεις
4. Να πληρώσω διπλές φροντιστηριακές ώρες για τα δίδυμα παιδιά μου για την προετοιμασία τους για την συνέχισή τους στο Πρότυπο Λυκειο
5. Να πληρώσω διπλές φροντιστηριακές ώρες για τα δίδυμα παιδιά μου για την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Κύριοι υπεύθυνοι των άρθρων 18 και 56, ΔΕΝ καλλιεργειται με αυτόν τον τρόπο η αριστεια στα Πρότυπα Σχολεία. Ευχή και Κατάρα γίνεται για τις οικογένειες.
Επιλέγουμε, λοιπον ως οικογένεια, ότι ΔΕΝ χρειαζόμαστε το Πρότυπο Γυμνάσιο.
ΔΕΝ θέλουμε τα δίδυμα παιδιά μας, λόγω της αριστείας τους, να θυσιάσουν την παιδική τους ηλικία για μια «καλύτερη εκπαίδευση» σε Πρότυπο Γυμνάσιο και να τρέμουν στη απώλεια και της εφηβικής τους ηλικίας με τις εξετάσεις εισαγωγής σε Πρότυπο Λύκειο.
ΔΕΝ θέλουμε να πάθουν ο,τι εσείς προκαλείτε αυτή την στιγμή στον αδερφό τους που ήδη φυτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο.
Προτιμούμε πλέον την ψυχική ηρεμία του γυμνασίου της γειτονιάς μας. Ενθαρρύνουμε τον μεγάλο μας γιο για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Προτύπου Λυκείου, ενώ προετοιμαζομαστε ψυχολογικά για την ενδεχόμενη «βίαιη» απομάκρυνσή του και εγγραφή του στο λύκειο της γειτονιάς του. Του ζητάμε συγγνώμη για το άγχος και τα χαμένα του χρόνια. Προσπαθήσαμε να του προσφέρουμε μια «καλύτερη» ΔΕ εμπιστευόμενοι την Πολιτεία.
ΔΕΝ έχουμε την Πολιτεία αρωγό στην αριστεια των παιδιών μας. Απέναντί μας στέκεται και όχι δίπλα μας.
Μόνοι μας θα τα καταφέρουμε
Ευχαριστούμε για την μέριμνα.
Παρακαλώ να αναθεωρήσετε το άρθρο 18 και 56 που αφορά την εισαγωγή μαθητών πρότυπων γυμνασίων στα διασυνδεδεμένα πρότυπα λύκεια με εξετάσεις. Είναι αντιπαιδαγωγικό, ψυχοφθόρο και δεν προάγει την αριστεία! Ειδικά για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στην Α και Β ΠΓ όπου η εισαγωγή τους έγινε με αδιάβλητες εξετάσεις υπό συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο!
Από όλη τη διαβούλευση και τα σχόλια της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων είναι φανερή η αστοχία της συγκεκριμένης ρύθμισης τόσο για τα πρότυπα γυμνάσια όσο και για τους μαθητές που φοιτούν και θα φοιτούν σε αυτά:
– Μετατροπή του σχολείου σε προπαρασκευαστικό κέντρο εξετάσεων περιορισμένου αριθμού μαθημάτων. Το λύκειο έχει ήδη μετατραπεί σε πάρεργο για την πλειοψηφία των μαθητών που παρακολουθούν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα με στόχο τις πανελλήνιες. Τώρα ακολουθεί το πρότυπο γυμνάσιο.
– Απαξίωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα
– Μαρασμός των ομίλων και όλων των υπολοίπων δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών δράσεων.
– Περιορισμός του ενδιαφέροντος των μαθητών για συμμετοχή στις εξετάσεις εισαγωγής των γυμνασίων με αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου των μαθητών που θα φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια στο μέλλον.
– Ανάπτυξη της παραπαιδείας (φροντιστήρια προετοιμασίας).
– Ενίσχυση των ιδιωτικών σχολείων που βλέπουν έναν ισχυρό ανταγωνιστή που τους στερούσε τους καλύτερους μαθητές να χάνει την αίγλη του.
– Το επίπεδο γενικότερης μόρφωσης που θα προσφέρεται στους μαθητές μειώνεται.
– Η ενιαία δευτεροβάθμια εκπαίδευση διχοτομείται μόνο για τους μαθητές των προτύπων.
– Τα παιδιά που φοιτούν ήδη κινδυνεύουν με αποβολή από το σχολείο τους χωρίς να έχουν προβεί σε κάποια κατακριτέα ενέργεια (οι μοναδικοί μαθητές στην Ελλάδα που μπορεί να δεχθούν τέτοια ποινή).
– Η αποβολή από το σχολείο τους μπορεί να είναι μεγάλο ψυχολογικό πλήγμα για τα παιδιά αυτά εν μέσω εφηβείας χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα (ίσως να ευθύνεται η καλή τους απόδοση στο τέλος του δημοτικού που τους οδήγησε σε ένα από αυτά τα σχολεία).
– Τα παιδιά αυτά θα είναι εύκολος στόχος εκφοβισμού και διαπόμπευσης στα δημόσια σχολεία της γειτονιάς ως «αποτυχημένο» άριστοι στα οποία μπορεί να επιστρέψουν αν οι γονείς τους δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια θέση σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο. Ελπίζω να φροντίσετε για έναν καθηγητή εμπιστοσύνης για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά (ο ψυχολόγος μάλλον θα ήταν πιο χρήσιμος)
– Τα παιδιά που ήδη φοιτούν αλλά και αυτά που φέτος προετοιμάζονται είχαν άλλους όρους υπόψη τους όταν πήραν την απόφαση να προσπαθήσουν την εισαγωγή τους.
Αξιότιμη κα υπουργέ δεν υπάρχουν στοιχεία στην αιτιολογική έκθεση που να αποδεικνύουν την πτώση του επιπέδου των μαθητών στα τρία χρόνια της φοίτησής τους. Αντίθετα, υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία που τεκμηριώνουν την βελτίωσή του. Αν είχατε εμπειρία από την εκπαίδευση σε ένα από αυτά τα σχολεία θα βλέπατε το υψηλότατο επίπεδο συναγωνισμού. Κάθε βαθμός σε ένα από αυτά τα σχολεία επιτυγχάνεται με πολύ κόπο, καθώς οι καθηγητές πρέπει να βαθμολογήσουν μια πλειάδα ισάξιων μαθητών. Κάποια λίγα παιδιά δεν αντέχουν αυτόν τον συναγωνισμό και αποχωρούν οικειοθελώς, αλλά τα περισσοτέρα συνεχίζουν με επιτυχία, με αποτέλεσμα να έχουν πλειάδα διακρίσεων σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (μαθηματικών, φυσικής, ρητορικής, πληροφορικής κτλ.). Σε πολλούς από αυτούς τους διαγωνισμούς θα βρείτε πλειάδα επιτυχόντων από ένα μόνο τμήμα προτύπου σχολείου, ενώ είναι και οι κύριοι αντιπρόσωποι των δημοσίων σχολείων σε αυτούς τους διαγωνισμούς απέναντι σε παιδιά ιδιωτικών σχολείων.
Συνεπώς, αν θέλετε να δώσετε ευκαιρία και σε κάποια επιπλέον παιδιά να ζήσουν αυτό το κλίμα θεσμοθετήστε κάποιες επιπλέον θέσεις στα αντίστοιχα λύκεια, αλλά μη στερείτε στα παιδιά που έχουν δοκιμαστεί και πετύχει το σχολείο τους. Εξάλλου η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πρόσθετες θέσεις που δίνονται σε πολλά πρότυπα λύκεια δεν τυγχάνουν της ίδιας ζήτησης με αυτές του γυμνασίου και ο λόγος είναι οτι προφανώς λίγα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν τη διάθεση να αλλάξουν σχολείο.
Είμαι σίγουρος ότι αφού διαβάσετε τα επιχειρήματα όλων των συμμετεχόντων θα πράξετε το σωστό για τον θεσμό των Προτύπων και των μαθητών που κάθε χρόνο τα επανδρώνουν.
Επί του άρθρου 18
Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω τους εξής προβληματισμούς :
1. Ο σκοπός ίδρυσης και λειτουργίας των Πρότυπων σχολείων (Άρθρο 11) στοχεύει στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όταν τα παιδιά είναι η μία παράμετρος, της όλης προσπάθειας, με τις κτιριακές δομές, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και το διδακτικό προσωπικό οι υπόλοιπες, γιατί τα παιδιά είναι τα μόνα που καλούνται να βελτιώσουν το επίπεδο του συνολικού εγχειρήματος και μάλιστα με τον πιο ψυχοφθόρο τρόπο; Κατά πόσο ανταποκρίνονται καθημερινά στον στόχο αυτόν οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι;
2. Η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα των καθηγητών είναι το ίδιο ανταγωνιστική, συχνή, αδιάβλητη και ψυχοφθόρα όσο των μαθητών τους;
3. Ποιος άραγε χαρακτηρισμός ταιριάζει καλύτερα σε έναν γονιό που το παιδί του πέρασε και φοιτά σε πρότυπο σχολείο;
α. Περήφανος για μία ακόμα επιτυχία του παιδιού του;
β. Αφελής που πίστεψε πως τα κριτήρια εισαγωγής δεν μπορούν να
αλλάξουν;
γ. ΄΄Άτυχος΄΄γιατί επέλεξε τη δημόσια εκπαίδευση έναντι 30% ακόμα και 50% υποτροφίας σε καταξιωμένα ιδιωτικά σχολεία; Υποτροφία η οποία παραμένει ίδια σε Γυμνάσιο και Λύκειο, με την μοναδική υποχρέωση του μαθητή για διαγωγή κοσμιοτάτη και βαθμολογία ανώτερη του 18.
4. Πόσο μεγάλη σημασία έχει τελικά, στην όλη διαδικασία, η δραματική επιβάρυνση της ψυχολογίας των εφήβων; Ένας πιθανός αποκλεισμός τους από την μικρή κοινωνία του σχολείου τους, πόσο επιβαρυντικός μπορεί να γίνει, για την αυτοεκτίμηση και γενικότερα την αυτοπεποίθηση τους; Ένα παιδί που έχει προκριθεί, σε απαιτητικές εξετάσεις, επιπέδου για την ηλικία των 12 χρόνων του, αντίστοιχου πανελληνίων εξετάσεων, αριστεύει στο ίδιο απαιτητικό σχολείο κάθε χρόνο, πως μπορεί να στιγματιστεί με τον τίτλο του ακατάλληλου για τη συνέχιση στο συνδεδεμένο Λυκείου, λόγω μιας κακής μέρας; Πώς μπορεί να διαχειριστεί ένας έφηβος, να τον ακολουθεί η ταμπέλα της αποτυχίας, στην αλλαγή του νέου σχολικού περιβάλλοντος;
Είμαι πατέρας παιδιού που φοιτά στην Α΄ Τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και ξέρω πόσο αγχώθηκε, πόσο κοπίασε και τι έχασε το παιδί μου για να μπορέσει να πετύχει την εισαγωγή του στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Ξέρω επίσης πόσο απολαμβάνει και πόσο τον ευχαριστεί αυτό το σχολείο. Για αυτό πιστεύω ότι:
Είναι ΑΔΙΚΟ να βάζετε τα παιδιά των Προτύπων Γυμνασίων να δώσουν εξετάσεις για άλλη μία φορά, για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Πρότυπο Λύκειο.
Είναι ΑΔΙΚΟ με άλλους κανόνες να ξεκινούν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο και στην πορεία να τους αλλάζετε.
Είναι ΑΔΙΚΟ σε άλλα Γυμνάσια στα οποία μπαίνουν με εξετάσεις (Καλλιτεχνικά, Μουσικά) να μην χρειάζεται να δίνουν εξετάσεις για να συνεχίζουν στο Λύκειο.
Είναι ΑΔΙΚΟ να αναφέρετε απαλλαγή από τις εξετάσεις λόγω αιφνιδιασμού για τα παιδιά των νέων Προτύπων και στο ίδιο άρθρο, να πετυχαίνετε τον απόλυτο αιφνιδιασμό των παιδιών που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια.
Είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ να αμφισβητείτε τα παιδιά που επί 3 χρόνια προσπαθούν και επιτυγχάνουν την Αριστεία με πολλούς τρόπους και να τους ζητάτε να διεκδικήσουν ξανά με εξετάσεις την παραμονή τους στο Πρότυπο Λύκειο.
Είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ να βάζετε αυτά τα παιδιά μέσα σε 6 χρόνια να δώσουν εξετάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται (κόπος, χρήματα, άγχος)
1. Εισαγωγικές στο Πρότυπο Γυμνάσιο (στις οποίες πέτυχαν)
2. Προαγωγικές στην κάθε τάξη Γυμνασίου
3. Εισαγωγικές στο Πρότυπο Λύκειο
4. Προαγωγικές στην κάθε τάξη του Λυκείου
5. Πανελλαδικές εξετάσεις
Άραγε εσείς που έχετε συντάξει το άρθρο είχατε δώσει τόσες εξετάσεις σε αυτή την ηλικία;
Εκτός και αν θέλετε να δείξετε σε αυτά τα παιδιά, σε αυτή την ηλικία, το πόσο ΑΔΙΚΗ είναι η ζωή μετά!
Τέλος, είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ να μην τροποποιήσετε τη συγκεκριμένη διάταξη.
H «αριστεία», που υποτίθεται ότι είναι το ζητούμενο των αλλαγών του νομοσχεδίου, δεν επιτυγχάνεται με την αδιάκοπη υποβολή των μαθητών σε διαγωνίσματα και εξετάσεις σε κάθε στάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η αριστεία δεν προκύπτει από τις συνεχείς δοκιμασίες σε συγκεκριμένη διδακτέα «ύλη» και μετά από δαπανηρά για τους γονείς και επίπονα-ψυχοφθόρα για τους έφηβους ιδιαίτερα μαθήματα, αυτό δηλαδή που καταλήγει να επιβάλλει η καθιέρωση εξετάσεων για την είσοδο στο Πρότυπο Γυμνάσιο ή στο Πρότυπο Λύκειο. Οι μαθητές δεν είναι και δεν πρέπει να μετατρέπονται σε διαγωνιζόμενους τηλεπαιχνιδιών που κάθε λίγο και λιγάκι συμμετέχουν σε «διαδικασία αποχώρησης» ούτε είναι νεοσύλλεκτοι που παλεύουν να ενταχθούν στις επίλεκτες μονάδες του στρατού για να υφίστανται κάθε τόσο και κάποιο «γυμνάσιο».
Ακόμη όμως κι αν γίνει δεκτό ότι ο στόχος της «αριστείας» μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο που προβλέπει το υπόψη άρθρο, η νέα ρύθμιση ας ισχύσει για τους μαθητές που κατά την είσοδό τους σε Πειραματικό ή και Πρότυπο σχολείο γνώριζαν ότι στη «διαδρομή» θα υποστούν αυτές τις δοκιμασίες. Αντίθετα, όσα παιδιά επέλεξαν (δια των γονέων τους) την εισαγωγή σε Πειραματικά σχολεία (όπως ιδίως το Π.Σ.Π.Α., όπου η φοίτηση ξεκινά από το δημοτικό) δεν θα πρέπει (γιατί είναι άδικο και παράλογο) να αιφνιδιάζονται ¨στο παρά πέντε» πριν την εισαγωγή στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο: μια τέτοια αλλαγή δεν θα φέρει αριστεία, παρά μόνο αναστάτωση και ψυχική κόπωση τόσο των εφήβων σε συγκυρίες δύσκολες, όσο και των γονιών τους που βλέπουν ξαφνικά τον οικογενειακό προγραμματισμό τους (για να μην μιλήσουμε για τον οικονομικό) να τινάζονται στον αέρα!
Διαπιστώθηκε με λύπη ότι στις παραγράφους 2 & 5 στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου αναγράφεται ότι «η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες, τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια». Αυτή η πρόταση του προσχεδίου κρίνεται κατάφωρα άδικη και αποτρεπτική για πολλούς μαθητές εξαιτίας του ότι το οικονομικό κόστος μεταφοράς είναι πολύ υψηλό (για το Ηράκλειο Κρήτης το επιπλέον κόστος για κάθε μαθητή είναι 400 ευρώ). Προτείνεται να τροποποιηθούν οι συγκεκριμένες παράγραφοι, προκειμένου να υπάρχει μια ισονομία και με τα άλλα σχολεία, όπως το Μουσικό ή το Καλλιτεχνικό. Επίσης, είναι άδικο τα παιδιά που φοιτούν στα Πειραματικά Γυμνάσια να υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις ή σε τεστ δεξιοτήτων για την εισαγωγή τους στην Α’ Λυκείου και προτείνεται η τροποποίηση της παραγράφου 1 τού εν λόγω άρθρου.
Είμαι μαθητής της Γ γυμνασίου προτύπου σχολείου. Μέσω των ομίλων αριστείας – συμμετέχω σε 2 ομίλους – έχω κάνει φίλους και παρέες από τις προηγούμενες και επόμενες τάξεις που πιστεύω ότι θα με συντροφεύουν στο μέλλον. Μην μας στερείτε τις όμορφες στιγμές μας με το άρθρο 18.
Τα παιδιά των προτύπων είναι αξιέπαινα γιατί σε ηλικία 11 χρονών έπρεπε να έχουν την ετοιμότητα , την ωριμότητα και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουν πανελλαδικές εξετάσεις και να πετύχουν και τώρα τους επιβάλλουμε νέες εξετάσεις που δεν εφαρμόζονται σε κανένα άλλο σχολείο της επικράτειας? Έλεος!!!
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ
Η μεταφορά των μαθητών του πειραματικού σχολείου ηρακλειου Κρήτης με την ειδική διαδρομή ειναι μεγάλη επιβάρυνση για τους γονείς …ενώ οι μαθητές που του μουσικού και καλλιτεχνικού γυμνασίου λυκείου δεν επιβαρύνονται κατα την μεταφορά τους ….παρακαλω δικαιολογήσετε το σχόλιο
Σαν Σύνδεσμος Αποφοίτων Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, διαφωνούμε με τις ενδιάμεσες εξετάσεις καθώς πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή κατακερματίζει την εγκύκλιο παιδεία που η πρότυπη σχολική μονάδα προορίζεται να παράσχει για το σύνολο της μέσης εκπαίδευσης στους μαθητές ενώ υποβάλλει τους μαθητές των γυμνασίων σε μια επιζήμια πίεση και διαρκή αγωνία από τον κίνδυνο να χάσουν τη θέση στη σχολική τους μονάδα (κάτι που έχει τεράστια ψυχολογική και παιδαγωγική σημασία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία) ύστερα από μια και μόνη καθοριστική εξέταση στο διάμεσο της πορείας τους στη μέση εκπαίδευση. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλου τύπου ηπιότερη και συνολικότερη ενδοσχολική αξιολόγηση (με βάση π.χ. το βαθμό απολυτηρίου του γυμνασίου) για το αν κάποιοι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο ή όχι, με μόνο τις κενές θέσεις να καλύπτονται από μαθητές άλλων σχολείων κατόπιν γραπτών εξετάσεων. Επισης φοβούμαστε οτι οι μαθητές της Γ Γυμνάσιου θα εστιάσουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο παραμελώντας εκείνη τη χρονιά τις λοιπές τους δραστηριοτητες.
Είμαι μητέρα παιδιού που φοιτά στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, στην Α΄ Γυμνασίου. Είναι γεγονός ότι το εν λόγω άρθρο ήρθε αιφνιδίως να αναστατώσει όλα τα παιδιά που φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια, αυτά που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για την Α΄ Γυμνασίου, καθώς και τις οικογένειες αυτών.
Θεωρώ ότι είναι άδικο για ένα παιδί που έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις, πέρασε σε ένα Πρότυπο Σχολείο («Σχολείο Αριστείας και Καινοτομίας»), φοίτησε 3 χρόνια σε αυτό το σχολείο απαιτήσεων, με συνεχή αξιολόγηση, υπέρμετρο διάβασμα και θυσίες, σε μια τόσο νεαρή και ευαίσθητη ηλικία, να είναι αναγκασμένο να ξαναδώσει ειδικές εξετάσεις για να συνεχίσει στο Λύκειο, όταν για όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του είναι φυσικό επακόλουθο, με μόνο κριτήριο τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, κάτι που ισχύει και για τους άλλους τύπους σχολείων στα οποία τα παιδιά δίνουν εξετάσεις για να εισαχθούν στην Α΄ Γυμνασίου (Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία).
Και είναι περισσότερο άδικο για τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Γυμνάσια, εάν αλλάξουν ξαφνικά τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, αφού πήραν την απόφαση να δώσουν εξετάσεις γνωρίζοντας ότι εάν πετύχουν, θα άφηναν πίσω τους συμμαθητές του δημοτικού σχολείου, για να ολοκληρώσουν τα μαθητικά τους χρόνια σε ένα Πρότυπο Σχολείο, στο ίδιο πλαίσιο, Γυμνάσιο και Λύκειο, με νέους συμμαθητές και φίλους.
Επομένως πιστεύω πως πρέπει να εξαιρεθούν τουλάχιστον τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια.
Απαράδεκτο!
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι:
Α) Στόχος των σχολείων αυτών είναι «να ενισχύσουν το πρότυπο της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, με την έννοια της διαμόρφωσης των κατάλληλων εκείνων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων.»
Με ποιον τρόπο θα επιτυγχάνεται ο σκοπός της διαρκούς αυτό-βελτίωσης των μαθητών και της ανέλιξης των ιδιαίτερων μαθησιακών δυνατοτήτων, όταν οι μαθητές των προτύπων πέραν της ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου τους, τις προαγωγικές τους εξετάσεις (ας μην αναφέρω και την εκμάθηση ξένων γλωσσών που για τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής τους), καλούνται να βρουν το χρόνο να προετοιμαστούν και για περαιτέρω εξετάσεις – τεστ αξιολόγησης, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν στο πρότυπο της αριστείας και της καινοτομίας;
Β) «Στόχος είναι η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού, που φοιτά σε Πρότυπα Σχολεία, ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου. Η συνακόλουθη κινητικότητα στις εισαγωγικές τάξεις του Πρότυπου Γυμνασίου και του Πρότυπου Λυκείου προάγει έτι περαιτέρω την ισότητα ευκαιριών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα εν λόγω σχολεία να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους.»
Αναρωτιέμαι, το να δίνεται η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους σε Πρότυπο Σχολείο, σημαίνει ανανέωση του ήδη υπάρχοντος μαθητικού πληθυσμού ή μήπως θα ήταν καλύτερα να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των θέσεων και των σχολείων τέτοιου τύπου; Πως διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τα Πρότυπα να επιτελούν το έργο τους, υποχρεώνοντας τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων να δίνουν ειδικές εξετάσεις για να συνεχίσουν τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους στον ίδιο τύπο σχολείου, αντίθετα με όλους τους συνομηλίκους τους; Δεν μπορεί η αξιολόγηση να πραγματοποιείται με άλλον τρόπο;
Γ) «…σταθμίζοντας αντικειμενικούς λόγους που συνέχονται αφενός με την ίδια τη συνεκτικότητα των τάξεων κάθε βαθμίδας, και αφετέρου με την ανάγκη αποφυγής αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησής τους στην εκάστοτε εκπαιδευτική βαθμίδα. Επομένως, η πρόβλεψη εξετάσεων αφορά την εισαγωγή στην Α΄ (εισαγωγική) τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου, αντιστοίχως, και καταλαμβάνει, συναφώς, μόνο τους μαθητές οι οποίοι θα εισαχθούν στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου, μετά τον χαρακτηρισμό του οικείου σχολείου ως Πρότυπου.»
Είναι σίγουρο ότι για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο και έχουν εισαχθεί με εξετάσεις αξιολόγησης στην Α΄ Γυμνασίου, τίθεται μέγιστο θέμα αιφνιδιασμού εν μέσω της φοίτησής τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εάν βάσει αυτού του νέου νομοσχεδίου χρειαστεί να δώσουν ξανά εξετάσεις για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Πρότυπο Λύκειο.
Τελικά, με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η αριστεία και η καινοτομία;
Μέσα σε 6 χρόνια σε πόσες εξετάσεις πρέπει άραγε να επιτύχουν αυτά τα παιδιά;
Πιστεύω πως χρειάζεται αναθεώρηση αυτής της διάταξης.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαι μαθήτρια της Β΄ γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Θα ήθελα να σας μιλήσω για τον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι επαναληπτικές εξετάσεις στους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων. Στο ενδεχόμενο που περάσει ένα παιδί, υπάρχει η πιθανότητα να μην περάσει κανένας από τους φίλους του. Εκτός από το υψηλότερο μαθησιακό επίπεδο ενός προτύπου λυκείου, ένας μαθητής θα υποστεί την ταλαιπωρία των δεύτερων εισαγωγικών εξετάσεων και με σκοπό τη συνέχεια της φοίτησής του μαζί με τους φίλους που απέκτησε τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή η περίπτωση θα έχει αποτέλεσμα να αποχωριστεί ένα παιδί τους φίλους του με τη βία, λόγω μιας άτυχης στιγμής, για τη δήθεν «διατήρηση της αριστείας». Η διαδικασία αυτή θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς θα επηρεαστεί η ψυχική του υγεία και συνεπώς οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Στο δεύτερο σενάριο κατά το οποίο ο μαθητής αποτυγχάνει στις εισαγωγικές εξετάσεις, για ένα σχολείο όπου μέχρι πριν ένα χρόνο του ήταν δεδομένο ότι θα συνέχιζε τη φοίτησή του, σημαδεύεται για το υπόλοιπο της ζωής του με αυτήν την αποτυχία και αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο χωρίς τη θέλησή του σε μια πολύ σημαντική ηλικία για την ανάπτυξή του. Ελπίζω να μην προχωρήσετε στην εφαρμογή αυτού του άρθρου του νομοσχεδίου.
Με εκτίμηση,
Εβίτα Μηλιάδη
Με το άρθρο 18 ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.