1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
είμαι βέβαιος πως το υπουργείο στοχεύει στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες. Το παρόν νομοσχέδιο εστιάζει ιδιαίτερα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. Στο πλαίσιο του δύσκολου αυτού έργου προτείνω δύο αλλαγές, οι οποίες βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση και εντός του γενικού πνεύματος και της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου και ενισχύουν τους θεσμούς της δευτεροβάθμιας που διαμορφώνετε.
1. Πρόταση:
Να οριστούν σαφώς στο άρθρο 13 τα συνδεδεμένα πρότυπα σχολεία γυμνασίου και λυκείου.
Αιτιολόγηση:
α. Σύμφωνα με το άρθρο 10 τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., ενώ με τα άρθρα 11 και 12 έχουν παρόμοιους γενικούς σκοπούς. Η μεγάλη διαφοροποίησή τους έγκειται στο ότι τα Π.Σ. «στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα». Για να υπηρετηθεί ο σκοπός αυτός υπάρχει διαφοροποίηση στον τρόπο επιλογής των μαθητών.
β. Τόσο τα Π.Σ. όσο και τα ΠΕΙ.Σ. επιτελούν πλήρως τον σκοπό τους, όταν καλύπτουν πλήρως τη βαθμίδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία υπηρετούν. Μάλιστα, είναι πιο ουσιαστικό για τα Π.Σ. Συνεπώς, είναι σημαντικό να υπάρχουν όχι μόνο ΠΕΙ.Σ. αλλά και Π.Σ. γυμνασίου και λυκείου συνδεδεμένα. Αυτό θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση του σκοπού αυτού και του θεσμού των πρότυπων σχολείων.
γ. Είναι πολύ εύκολο να γίνει, διότι όπως είδα από τον κατάλογο των υφιστάμενων και υπό ίδρυση Π.Σ. σε υπάρχει μία προς μία φυσική αντιστοίχιση σχολικής μονάδας Π.Σ. γυμνασίου με λύκειο.
2. Πρόταση:
Σε συνδυασμό με το άρθρο 13 να συμπεριληφθεί στο άρθρο 18 διάταξη αυτοδίκαιας μετάβασης από τα πρότυπα σχολεία γυμνασίου στα συνδεδεμένα συνδεδεμένα πρότυπα και λύκεια.
Αιτιολόγηση:
α. Η αντίθετη περίπτωση αντιβαίνει στον στόχο της αιτιολογικής έκθεσης: «θα προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωση των μαθητών, καθώς και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων». Εάν ένας μαθητής δεν επιτύχει την εισαγωγή του από Π.Σ. γυμνασίου σε Π.Σ. λυκείου, ο ανωτέρω στόχος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
β. Οι μαθητές του γυμνασίου έχουν ήδη αξιολογηθεί οπότε στο πλαίσιο του στόχου της αιτιολογικής (βλ. α):
– εάν δεν επιτευχθει ο ανωτέρω στόχος, αυτό οφείλεται κυρίως στην εκπαιδευτική διαδικασία και δευτερευόντως στον μαθητή και
– είναι εκπαιδευτικά ανορθόδοξο προηγούμενα αξιολογημένοι μαθητές να θεωρούνται πιθανώς ως μη ικανοί για την ίδια βαθμίδα (από Γυμνάσιο στο Λύκειο).
γ. Ο ανωτέρω στόχος της αιτιολογικής (βλ. α) δεν επιτυγχάνεται με εισαγωγικές εξετάσεις στην Α Λυκείου Π.Σ. διότι εντείνει τον στείρο ανταγωνισμό στο Γυμνάσιο Π.Σ. Αυτό θα μειώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις λοιπές δραστηριότητες του σχολείου (π.χ. όμιλοι), διότι θα έχουν ως στόχο την εισαγωγή στο Λύκειο. Είναι αδιαμφισβήτο πως οι στόχοι του σχολείου μπορούν να επιτευχθούν μόνο εντός ενός πλαισίου υγιούς άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού. Να σημειωθεί, πως μεταξύ των αξιολογημένων μαθητών είναι δεδομένο πως ο αντωγισμός, ως κύριο συστατικό βελτίωσής τους, υπάρχει.
γ. Υπάρχει με το υφιστάμενο καθεστώς η δυνατότητα να εισαγωγής με εξετάσεις στο λύκειο Π.Σ. άριστων μαθητών, εκτός του συνδεδεμένου Π.Σ. Δηλαδή δίνεται δεύτερη ή πρώτη ευκαιρία εισαγωγής. Για παράδειγμα, στα Ανάβρυτα και στο Βαρβάκειο το λύκειο έχει μια τάξη επιπλέον, δηλαδή 33% και 25% πρόσθετοι μαθητές αντίστοιχα.
δ. Είναι εξόχως αντιπαιδαγωγική η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην Α΄ Λυκείου λόγω ενδεχόμενης αποτυχίας σε εξετάσεις του συνδεδεμένου σχολείου. Έχει αναπτυχθεί επαρκέστατη επιχειρηματολογία από άλλους επί του προφανούς αυτού ζητήματος.
Ελπίζω να λάβετε υπόψη τις ανωτέρω απόψεις και να προχωρήσετε στη νομοτεχνική βελτίωση του νόμου, ώστε να ενισχυθούν οι σκοποί του προτεινόμενου νομοσχέδιου στο θέμα των Π.Σ.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Μπελόκας
Επ. Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α.
Ως μαθητής της Α΄ Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, δηλώνω την αντίθεσή μου στο άρθρο αυτό. Έδωσα πολύ σκληρές και αδιάβλητες εξετάσεις για να φοιτήσω στο συγκεκριμένο σχολείο ξέροντας ότι η φοίτησή μου θα περιλαμβάνει φοίτηση σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Και τώρα το κράτος προτείνει να ξαναδώσω εξετάσεις για να συνεχίσω στο Λύκειο του σχολείου μου; ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ; Είναι κατάφωρη αδικία και άνιση μεταχείριση απέναντι στους μαθητές. Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις μεταβατικές διατάξεις.
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι απαράδεκτο και αντισυνταγματικό
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Θεωρώ ότι η ρύθμιση του άρθρου 18 δεν είναι ορθή, διότι οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων αδικούνται σε σχέση με μαθητές των υπολοίπων Γυμνασίων της χώρας.
Η απαιτούμενη αναβάθμιση των προτύπων σχολείων μπορεί να επιτευχθεί με την επιλογή του διδακτικού προσωπικού και την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας και όχι με αλλεπάλληλες εξετάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, εάν στόχος σας είναι να φοιτούν περισσότεροι μαθητές σε Πρότυπο Λύκειο, μπορείτε να προβλέψετε τη δημιουργία περισσότερων Προτύπων Λυκείων.
Να τονιστεί ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είναι η βαρύτερη ποινή για ένα μαθητή, αφού έχουν προηγουμένως εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα. Με τη ρύθμιση αυτή οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων θα πρέπει να ζουν τρία χρόνια με το άγχος της τιμωρίας αν αποτύχουν στις εξετάσεις.
Περαιτέρω, οι μαθητές προκειμένου να επιτύχουν στις τόσο ανταγωνιστικές εξετάσεις, θα ασχολούνται μόνο με την προετοιμασία γι’ αυτές, ώστε δεν θα συμμετέχουν πλέον στους ομίλους ή σε διαγωνισμούς γνώσεων και δεξιοτήτων, οπότε το Πρότυπο Γυμνάσιο θα χάσει την ταυτότητα του.
Επίσης, οι άριστοι μαθητές του Δημοτικού και οι γονείς τους δεν θα επιθυμούν να διακινδυνεύσουν μια αλλαγή σε μόλις τρία χρόνια και ο θεσμός του Προτύπου θα απαξιωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον, οι μαθητές που ήδη φοιτούν πρέπει να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση.
Με εκτίμηση
Εύα Γιαλαμά
ΜΗ ΜΑΣ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!!
Πραγματικά με λύπη διάβασα το άρθρο 18, εσείς αυτοί που προωθούν την αριστεία. Οι άριστοι μαθητές αποδυκνείουν καθημερινά την αξία τους μέσα στο εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον του προτύπου σχολείου που φοιτούν, δεν χρειάζεται να σας το αποδυκνείουν κάθε τρία χρόνια με εξετάσεις. Μάλλον θέλετε να δουλέψουν τα φροντιστήρια και πολύ λίγο σας ενδιαφέρει η αριστεία.
Πρόκειται για μια διάταξη αμφισβητούμενης νομιμότητας και σκοπιμότητας
Ευνοεί τα φροντιστήρια και μονο
Βρισκομαστε σε ασχημη ψυχολογικη κατασταση.Λαθος χειρισμοι. Ολα λαθος. Τιποτα σωστο. ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ.ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ.
μαθητης β γυμνασιου αναβρυτων
Το συγκεκριμένο άρθρο το θεωρώ απαράδεκτο και αντισυνταγματικό
Ως μαθητής ενός Προτύπου Γυμνασίου, σας ητώ να εξερέσετε την Πρώτη και Δευτέρα τάξη του Γυμνασίου απο τις εξετάσεις για το Λύκειο, αφού μπήκαμε όλοι στα Πρότυπα Γυμνάσια με άλλο καθεστός
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ
Ο γιός μου φοιτά στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων. Δε θα αναφερθώ (όπως οι προλαλίσαντες) στους κόπους των παιδιών για να φοιτήσουν στο σχολείο αυτό, ούτε για τη λαχτάρα τους για μάθηση. Ούτε καν στο γεγονός ότι πρέπει μονίμως να αποδεικνύουν την αξία τους. Θα μιλήσω όμως για μια Ελλάδα που δε θα διώκει την Αριστεία αλλά αντίθετα θα την στηρίζει. Για μια Ελλάδα που παίρνει τα εύσημα διεθνώς για τον κορονοϊό και τους λαμπρούς επιστήμονες που διαπρέπουν σε όλη την οικουμένη. Μια Ελλάδα ελπίδας στο πρόσωπο αυτών των παιδιών. Δυστυχώς αντ’ αυτού εισπράτουμε αδικία και το κυνήγι των άριστων. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος που θα διορθωθεί ώστε οι μαθητές που φοιτούν ήδη στα πρότυπα γυμνάσια να συνεχίσουν απρόσκοπτοι την εκπαίδευσή τους και στο αντίστοιχο Λύκειο. Μη τους κόβετε τα φτερά. Στηρίξτε τα, διορθώστε το άρθρο 18. Σας ευχαριστώ.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Είμαι καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μητέρα δύο μαθητριών που φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων.
Αναφορικά με τα Πρότυπα, Όμιλοι Αριστείας, Καινοτομίας και Δημιουργικότητας, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει πως: «Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , οι οποίες στοχεύουν να ενισχύσουν το πρότυπο της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, με την έννοια της διαμόρφωσης των καταλλήλων εκείνων προϋποθέσεων που θα προάγουν τη διαρκή αυτό-βελτίωση και τη μεθοδικότερη και συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων, κλίσεων και ταλέντων.»
Οι κόρες μου, ως μαθήτριες, όπως και η πλειοψηφία των συμμαθητών τους, συμμετέχουν σε ομίλους και προγράμματα (UNESCO, MUN) και έχουν διακριθεί σε αρκετούς μαθητικούς διαγωνισμούς και δράσεις (Λυσίας, Μαθηματική Εταιρεία, μαθηματικό διαγωνισμό Καγκουρό, F1 for schools), χάρη στα σχολεία τους αλλά και στη δική μας υποστήριξη, ηθική, συναισθηματική και οικονομική. Η επιτυχία τους και η εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο Αναβρύτων δεν οφείλεται μόνο στην επίπονη προετοιμασία τους αλλά και στη μακροχρόνια και συστηματική από μέρους μας καλλιέργεια των κλίσεων και των ταλέντων τους, ασχέτως αν εξετάστηκαν για δύο ώρες στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, επιτυχία που προϋπέθετε, εκτός των άλλων, και ικανότητα να διαχειρίζονται το άγχος τους στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών.
Όμως, η εκ νέου υποβολή σε επανεξέταση αυτών των παιδιών, που ήδη έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν έμπρακτα την αξία τους, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να δημιουργήσει ένα αίσθημα ματαίωσης, αυτό-αμφισβήτησης και παραίτησης και εν τέλει απαξίωσης του συστήματος που, ενώ από τη μια μεριά χρησιμοποιεί αυτούς τους ιδιαίτερα επιμελείς και χαρισματικούς μαθητές για την εφαρμογή καλών πρακτικών και καινοτόμων δράσεων, από την άλλη αμφιβάλλει αν είναι όντως οι καλύτεροι και μέσα από μια διαδικασία απόρριψης και αλληλοεξόντωσης τούς επανεξετάζει μετά από τρία χρόνια!
Άρα, αντί να ανθίσουν σε ένα σχολείο που καλλιεργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και δυνατότητας αυτό-έκφρασης, σε ένα περιβάλλον ήρεμο, χαρακτηριστικό που επιζητούν όλοι οι έφηβοι τους, προσφέρει μόνο δύο επιλογές: Είτε να απαρνηθούν όλα όσα τους ευχαριστούν (όμιλοι, δραστηριότητες, συμμετοχή στα κοινά) και να επιδοθούν σε μια ανελέητη και εξαντλητική αποστήθιση, προκειμένου να αποδείξουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι είναι άριστοι μαθητές, αποστερημένοι όμως από τους φίλους τους και τα ενδιαφέροντά τους, είτε να αναλογιστούν πόσο μάταιο είναι αυτό και να αφεθούν, έρμαια της μοίρας τους, να τους παρασύρει ο χείμαρρος των αντιπαιδαγωγικών διατάξεων μέχρι να καταλήξουν, αδιάφορα πια, στο λύκειο της γειτονιάς τους, αντικείμενα χλεύης, με την ταμπέλα του ‘αποτυχημένου αρίστου’.
Με λίγα λόγια αυτές οι εξετάσεις αναιρούν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα και ρόλο των Προτύπων Γυμνασίων και διακόπτουν βίαια την ανατροφοδότηση των ιδιαίτερα εκπαιδευμένων και εξοικειωμένων μαθητών σε καινοτόμες δράσεις και πρακτικές στα συνδεόμενα Λύκεια, κάτι που αποδομεί και την ομαλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο σχολικές μονάδες.
Ως γονέας πάντα πίστευα και το απεδείκνυα έμπρακτα πως λειτουργούμε συνεπικουρικά με το σχολείο των παιδιών μας, ενισχύουμε την καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής τους, την κριτική τους σκέψη και τη φαντασία, συνεργαζόμαστε με τον δάσκαλο, συνοδοιπόροι στο δύσκολο αυτό έργο που λέγεται παιδεία στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε.
Σας πιστέψαμε, όταν προεκλογικά δεσμευτήκατε να ενισχύσετε τον θεσμό των Προτύπων, απορρίψαμε εξαετείς υποτροφίες σε καλά ιδιωτικά σχολεία, επιλογή που δεν μετανιώσαμε αλλά μάλλον θα έπρεπε να είχαμε επανεξετάσει, θεωρήσαμε ότι θα εφοδιάζατε το Πρότυπο Σχολείο Αναβρύτων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, Γυμναστήριο (οι μαθητές αθλούνται στην ύπαιθρο), κάλυψη κόστους μεταφοράς μαθητών (οι γονείς επιβαρύνονται με το κόστος αυτό), καθηγητές ειδικοτήτων, ότι θα δίνατε λόγο και φωνή στους εκπαιδευτικούς, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ξεπερνούν τον εαυτό τους και προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στα παιδιά μας.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να εστιάσω στην ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης με περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές και ειδικά για παιδιά από χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, περισσότερα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και όχι με κινητικότητα των ήδη υπαρχόντων άριστων και εν τέλει κουρασμένων και μπερδεμένων μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων.
Η Παιδεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο. Αφήστε τους εφήβους να εκφραστούν και να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους, μην τους υποβάλλετε σε διαρκείς εξετάσεις, μην τους εξοικειώνετε με την στείρα απομνημόνευση, χρειαζόμαστε καλλιεργημένους, λογικούς και ενσυνείδητους μελλοντικούς πολίτες και όχι φοβισμένους ενήλικες.
Με εκτίμηση,
Νίκη Ξυδιά
Παρατήρηση στο ‘Αρθρο 18 σχετικά με τους μαθητές που εισήλθαν σε Πρότυπα Γυμνάσια κατά το έτος 2018-19 και 2019-20 , σήμερα είναι στη Β΄και Α΄Γυμνασίου , και ζητούμε να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις για τα Πρότυπα Λύκεια κατά το 2021 και 2022 , διότι
• Οι φοιτούντες σήμερα στα Πρότυπα είναι οι άριστοι, κατόπιν επιλογής των με εξετάσεις από τα Δημοτικά στα Πρότυπα, με την υπόσχεση της Πολιτείας ότι θα συνεχίσουν κανονικά στο όμορο/διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Αν αθετηθεί δια του υπό ψήφιση νόμου η υπόσχεση αυτή της Πολιτείας, θα είχε βαρύτατες συνέπειες και αναταραχή στην εκπαίδευσή των, κατά τα έτη 2020 -2021 -2022.
• Αυτοί οι φοιτούντες σήμερα, συμμετέχουν σε Ομίλους και επί πλέον δραστηριότητες και πέραν του σχολικού ωραρίου, δηλαδή χαίρουν μιας υποδειγματικής εκπαίδευσης.
• Η τυχόν καθιέρωση, για αυτούς τους μαθητές, νέας εξέτασης για εισαγωγή στο Λύκειο, θα προσανατολίσει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών σε αέναη προετοιμασία για συμμετοχή σε εξετάσεις. Το Πρότυπο σχολείο θα προσανατολιστεί στην επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο και θα θυμίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, που παραμελούν το Σχολικό πρόγραμμα και προσανατολίζονται στην εισαγωγή των στα Πανεπιστήμια.
• Η τυχόν αποτυχία των ήδη φοιτούντων, σήμερα στη Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου των Προτύπων σχολείων, και μετά τις πρωτόγνωρες συνθήκες εγκλεισμού λόγω covid-19, ενέχει και την περίπτωση άρνησής τους για συμμετοχή στις επί πλέον αυτές εξετάσεις. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εκπαιδευτική καταστροφή των μαθητών αυτών, διότι θα πρέπει με σπασμένα τα φτερά, να πάνε σε άλλο Δημόσιο Λύκειο, να χάσουν την φιλοπρωτία τους, να χάσουν τους συμμαθητές τους, να ψαλιδιστούν βίαια τα όνειρά τους, να νιώσουν απογοήτευση και αδικία, να βρεθούν σε σχολικό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό (π.χ. με αδιάφορους μαθητές, με τυχόν καθηγητές άλλου επιπέδου και με σοβαρή πιθανότητα να δεχθούν BULLING από τους νέους τους συμμαθητές). Προς τι όλα αυτά;
• Ας το σκεφτούμε καλλίτερα λοιπόν και ΑΣ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίου Ά και ΄Β από τη διαδικασία εξετάσεων για τη συνέχιση των σπουδών τους στο διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
το άρθρο 18 αντιμετωπίζει με αδικία εμάς, τα παιδιά που ήδη φοιτούμε σε πρότυπο γυμνάσιο, στο οποίο εισαχθήκαμε μετά από πολύ δύσκολες εξετάσεις.
ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ να συνεχίσουμε τη φοίτηση στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!
ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ να συγκεντρωθούμε στα μαθήματά μας, τους ομίλους, τους διαγωνισμούς που συμμετέχουμε και όλες τις δραστηριότητες του σχολείου ΜΑΣ και μη μας βάζετε να κάνουμε φροντιστήρια και να κυνηγάμε βαθμούς!
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Ως εκπαιδευτικός και μητέρα ενός παιδιού που ήδη φοιτά στη Β τάξη Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων θα ήθελα να τονίσω ότι η αναβάθμιση των Προτύπων Σχολείων είναι απαραίτητη και επιθυμητή και επικροτούμε όποια προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, θα ήθελα ειδικότερα να εκφράσω την άποψή μου για το θέμα πρόβλεψης εξετάσεων για τη μετάβαση των μαθητών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο στο ΝΣ του Υπουργείου Παιδείας (άρθρο 18).
Η διάταξη περί εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια και για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια συνιστά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας: η αρχή της αναλογικότητας, που στηρίζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος, σημαίνει ότι ένα επαχθές μέτρο που επιβάλλεται με έναν νόμο θα πρέπει να είναι τόσο επαχθές όσο χρειάζεται, να τελεί δηλ. σε αναλογία με τον σκοπό που επιθυμεί να εκπληρώσει. Στην περίπτωσή μας, με το μέτρο της δεύτερης εξέτασης θίγεται το δικαίωμα των παιδιών που κινδυνεύουν ξαφνικά να χάσουν τη θέση τους στο Διασυνδεδεμένο Λύκειο, η οποία διασφαλιζόταν από την Προκήρυξη των εξετάσεων που είχαν δώσει για την εισαγωγή τους στο Γυμνάσιο. Υπενθυμίζω ότι ισότητα ευκαιριών αυτή τη στιγμή υπάρχει: όποιος θέλει να μπει σε Πρότυπο Γυμνάσιο εξετάζεται στο τέλος του Δημοτικού. Επίσης, μπορεί να λάβει μέρος σε εισαγωγικές εξετάσεις ώστε να εισαχθεί στο Λύκειο, χωρίς όμως να πάρει τις θέσεις των μαθητών που ήδη έχουν πετύχει και έχουν φοιτήσει επιτυχώς στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Δημιουργείται ένα νέο τμήμα με καινούργιους μαθητές στην Α Λυκείου κι έτσι δίνεται η δυνατότητα για ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού.
Ποιος ο λόγος, ένας μαθητής που φοιτά ήδη στην Β Γυμνασίου ενός Πρότυπου Γυμνασίου μετά από επιτυχία σε πολύ απαιτητικές εξετάσεις για την εισαγωγή του τον Ιούνιο του 2018, και αφού έχει επαναπροσδιοριστεί στο νέο περιβάλλον, έχει παρακολουθήσει με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών και τους Ομίλους του σχολείου του, έχει υποστεί την βίαιη διακοπή της φοίτησής του λόγω covid-19 και του συνοδευόμενου εγκλεισμού, τελικώς να χρειάζεται να λάβει μέρος στις χωρίς προηγούμενο εισαγωγικές εξετάσεις για τη συνέχιση της φοίτησής του στο Διασυνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο του σχολείου του;
Αν στόχος είναι η αριστεία, αυτό απαιτεί καλή ψυχολογία, το συναίσθημα του ανήκειν, τον σεβασμό στην προσπάθεια, ενσυναίσθηση και αγάπη. Πολύ φοβούμαι όμως, ότι με τις συνεχείς σχολικές αναμετρήσεις, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το συναίσθημα της αποτυχίας, το άγχος, η αδικία και η ανισότητα θα πρυτανεύσουν. Αυτά δεν τα χρειάζεται το Πρότυπο Σχολείο του μέλλοντος, το οποίο οφείλει και πρέπει να είναι οικονομικά ενισχυμένο και σωστά επανδρωμένο με μόνιμο προσωπικό μακροχρόνιας θητείας. Το Πρότυπο Σχολείο του μέλλοντος πρέπει να είναι ανεξάρτητο και δυνατό και να μην χρειάζεται τα δεκανίκια της παραπαιδείας για να υπάρξει και να αποδείξει τις ικανότητες και δυνατότητες των μελών του. Η μετατροπή του σχολείου σε μόνιμο εξεταστικό κέντρο θυμίζει άλλες εποχές και τίποτα δεν έχει να κάνει με την παιδαγωγική αντίληψη του αύριο.
Το άρθρο 18 είναι άδικο,αντιπαιδαγωγικό και προωθεί την ασυνέπεια.Αλλάζει τους όρους κατά την διάρκεια και όχι στην αρχή ή το τέλος μιας διαδικασίας.
Έχω παιδί στη β Γυμνασίου ενός Πρωτύπου Γυμνασίου και μου έκανε την εξής ερώτηση:»Μπαμπά εγώ σε ποιό Λύκειο θα πάω,αν δεν περάσω;»
Περιμένω απαντήσεις….
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα Γυμνάσια της Χώρας (αλλά και αυτά που πρόκειται να επιτύχουν τις επόμενες χρονιές),δεν ζητούν χάρη από κανένα Υπουργείο και από κανέναν Υπουργό. Αποδεικνύουν την αξία τους καθημερινά μέσα στο σχολείο ανταποκρινόμενα σε πολύ απαιτητικά προγράμματα εκπαίδευσης.Προφανώς η κα Υπουργός αλλά και η κα Υφυπουργός δεν έχουν κάνει τον κόπο να βρεθούν σε αυτά τα σχολεία, να ενημερωθούν για το επίπεδο του μαθήματος, για τις πολλαπλές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει το σύνολο των μαθητών, για τις διακρίσεις τους σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς. Θα ήταν χρήσιμο να το πράξουν για να καταλάβουν τι σημαίνει προσπάθεια και επιτυχία. Αυτοί οι μαθητές έχουν πολλά να καταφέρουν ακόμα και είναι βέβαιο ότι θέλουν να το πράξουν.
Υ.Σ. Σας καλούμε στις επόμενες βραβεύσεις τους.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Τα παιδιά που φοιτούν σε πρότυπα αξιολογήθηκαν, μέσα από πολύ ανταγωνιστικές εξετάσεις, τελειώνοντας το δημοτικό.Τα σχολεία αυτά έχοντας ήδη επιλεγμένο μαθητικό δυναμικό θα έπρεπε να μπορούν να διατηρούν και να καλλιεργούν το ενδιαφέρον των μαθητών με το οποίο τα παρέλαβαν και να τους προσφέρουν υψηλής ποιότητας παιδεία. Τα σχολεία είναι για να διαμορφώνουν και να εμπνέουν τους μαθητές. Αλλιώς ποια η αξία τους αλήθεια αν αναγκάζονται, για να επιδείξουν υψηλό επίπεδο αποτελεσμάτων, να καταφεύγουν στην ανανέωση των μαθητών στη μέση της φοίτησης τους και να συλλέγουν τους πιο δουλεμένους μαθητές της επικράτειας; Το άρθρο 18 πρέπει να αποσυρθεί γιατί αποτελεί μια στρέβλωση της έννοιας της αριστείας.
Ευχαριστώ,
Ελισάβετ Πλαΐνη
Δεν συμφωνώ με την διαδικασία επανεξέτασης των ήδη φοιτούντων μαθητών σε πρότυπα γυμνάσια προκειμένου να επιλεγούν σε πρότυπα λύκεια.
Σχετικά με την επιλογή των μαθητών που θα εισαχθούν στην Α΄ τάξη πρότυπου λυκείου, θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
ο γιος μου ανήκει στους μαθητές που έδωσαν για πρώτη φορά εξετάσεις προκειμένου να εισαχθούν στην Α΄ τάξη πρότυπου γυμνασίου πριν από επτά χρόνια, και αφού μπήκε στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο αποφοίτησε από το Λύκειο και τώρα φέτος είναι φοιτητής στο πρώτο έτος.
Το μόνο που θέλω είναι να μεταφέρω στους υπεύθυνους την αγωνία που είχαν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές του Γυμνασίου με τις εξετάσεις, που ευτυχώς ποτέ δεν έδωσαν, για να περάσουν στο Βαρβάκειο Λύκειο. Σας παρακαλώ πολύ να μην το κάνετε, δεν υπάρχει γονιός που θέλει να βλέπει το παιδί του να βιώνει αυτήν την κατάσταση. Αφήστε τις διατάξεις όπως είναι και είμαι σίγουρος πως όλοι οι μαθητές και οι γονείς τους θα σας ευγνωμονούν.
Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης και αυτό το δείχνουν τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών που αποφοίτησαν πέρσι. Αφήστε τους να απολαύσουν τα μαθητικά γυμνασιακά τους χρόνια παρακολουθώντας όλα τα μαθήματα και μην τους αναγκάσετε να ζήσουν δύο φορές τις πανελλαδικές ασχολούμενοι μόνο με τα μαθήματα που θα τους είναι απαραίτητα για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Φυσικά και μπορεί κάποιοι άλλοι μαθητές να περάσουν στο Λύκειο, στην θέση αυτών που ήδη φοιτούν ήδη στο Γυμνάσιο, είναι όμως αυτό το ζητούμενο; Είναι σαν να αποβάλλεις έναν μαθητή από το περιβάλλον του και να τον στέλνεις σε άλλο σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται για τον μαθητή.
Παρακαλώ ξανασκεφτείτε το, ευχαριστώ.
Συγχαρητήρια που το Υπουργείο Παιδείας βάλλεται με ιδιαίτερο μένος εναντίον των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων…
Κα.Υπουργέ, ως γονείς πιστέψαμε τις προεκλογικές, προσωπικές σας αναφορές στα πρότυπα και τον κομβικό ρόλο που αυτά ελπίζατε ότι θα διαδραματίσουν στο όραμα που έιχατε για την αναβάθμιση της παιδείας εν συνόλο.Όλα αυτά τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολεμούσε λυσσαλέα και τα αποδυνάμωνε, εμείς αγωνιστήκαμε σθεναρά για να παραμείνουν αυτά τα σχολεία ζωντανά, ελπίζοντας ότι κάτι θα αλλάξει. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τον πολλαπλασιασμό των προτύπων. Η εν λόγω επίμαχη ρύθμιση όμως, είναι παιδαγωγικά εντελώς άστοχη, εσφαλμένη και δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο τουναντίον φορτώνει τα παιδιά με ένα επιπλέον άγχος, αυτό το να χάσουν τις φιλίες τους. Ειδικά εσείς κα.Κεραμέως, προέρχεστε από ένα σχολείο που στα ιδανικά που εμφυσεί στους μαθητές του, τοποθετεί τη σφυρηλάτηση ισχυρών φιλικών δεσμών, ως αξία, πολύ ψηλά. Παρακαλώ πολύ μην τη στερείσετε αυτή από τα παιδιά μας για κανέναν λόγο. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η αξιολόγηση των διευθυντών και των εκπαιδευτικών, οι μαθητές των πέντε αυτών προτύπων έχουν πολύ καλό επίπεδο γιατί έχουν περάσει από εξετάσεις πρόσφατα. Είναι όλοι πολύ καλοί μαθητές, αλλού χρειάζεται η παρέμβασή σας, όχι στη σύνθεση του πρόσφατα αξιολογημένου μαθητικού κοινού. Ειλικρινά, ως γονείς, δεν καταλαβαίνουμε που στοχεύει η συγκεκριμένη παρέμβαση σας. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε ότι η συγκεκριμένη παρέμβασή σας ρίχνει νερό στο μύλο της παραπαιδείας, ήδη προπαιδευτές και φροντιστήρια που ειδικεύονται στα πρότυπα τρίβουν τα χέρια τους, και θα υποβάλει οικογένειες σε μεγάλες οικονομικές θυσίες εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά το 1929.Σας παρακαλώ πολύ να αποσύρετε την εν λόγω διάταξη, είναι άστοχη και βλαπτική για τα παιδιά και τους γονείς.
Μετά τιμής
Γ. Οικονομόπουλος
Ο πρωθυπουργος παρολη την θετικη εικονα που εχει στο θεμα τις εκπαιδευσης εχει κανει ηδη 2 λανθασμενες επιλογες. Πρωτα τα προγραμματα voucher και τωρα το νομοσχεδιο. Ας ελπισουμε να απομακρυνει τα λαθος ατομα (υπουργο ,υφυπουργο) πριν να ειναι αργα. Υπαρχει εμπιστοσυνη στον πρωθυπουργο και θα φανει.
Πλήρως αντιπαιδαγωγικό! Γιατί τα παιδιά των προτύπων σχολείων θα πρέπει να αποδεικνύουν σε κάθε βήμα τους ότι είναι υπεράνω όλων; Δεν έχουν δικαίωμα ως παιδιά να μείνουν για λίγο «πίσω» εφόσον συντρέχουν π.χ οικογενειακοί ή λόγοι υγείας; Θα πρέπει το σύστημα να τα τιμωρήσει με αποκλεισμό;… Εκτός αν δε θέλουμε άριστους αλλά.. φοβισμένους μαθητές..
Υπάρχει πρόγραμμα των περιφερειών, που επιδοτεί την μετακίνηση μαθητών που το σχολείο τους είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 3χλμ.απο την μόνιμη κατοικίας τους. Γιατί τα πειραματικά να εξαιρούνται από αυτό το πρόγραμμα; Εμείς στο πειραματικό του Ηρακλείου είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε 4 εισιτήρια ημερησίως καθώς δεν υπάρχει απ ευθείας λεωφορειακη σύνδεση του σχολείου με το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων,
Είμαι παππούς ενός μαθητή Προτύπου Γυμνασίου και θα ήθελα να εκφράσω την αντίθεση μου με τη ρύθμιση που καθιερώνει εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Λύκεια και για τους υπάρχοντες μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων.
Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που αφορά κάποιες αλλαγές και δη μεταρρυθμιστικές στη δημόσια εκπαίδευση, στο άρθρο 18 παρ. 1 αναφέρεται ότι τα παιδιά που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια θα πρέπει από το ερχόμενο έτος να δώσουν εξετάσεις για να φοιτήσουν στα Πρότυπα Λύκεια. Τα παιδιά αυτά όμως έδωσαν ήδη εξετάσεις για να φοιτήσουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο και παρότι το Σύνταγμα λέει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, σε κανένα άλλο δημόσιο Γυμνάσιο δεν δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να εισαχθούν στο Λύκειο.
Αφού τα παιδιά αυτά έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για να εισαχθούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο, γιατί να υποβληθούν στη βάσανο να ξαναδώσουν εξετάσεις για εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο, για να φοιτήσουν στο σχολικό περιβάλλον που ήδη φοιτούν;
Το 1977 αν θυμάμαι καλά επί Γεωργίου Ράλλη Υπουργού και Υφυπουργού Β. Κοντογιαννόπουλου έγινε μεταρρύθμιση στην παιδεία και εφαρμόστηκε η δημοτική γλώσσα, ενώ χωρίστηκε το Λύκειο σε Γενικό και Τεχνικό. Οι μαθητές των Γυμνασίων όλης της χώρας έδιναν εξετάσεις για να φοιτήσουν στο Λύκειο. Το μέτρο αυτό ήταν γενικό και δεν εξαιρούσε κανέναν. Τώρα, πως εσείς εξαιρείτε τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων και μόνο αυτούς για να ξαναδώσουν εξετάσεις;
Κυρία Υπουργέ, η τροπολογία αυτή είναι άδικη σε βάρος των παιδιών και αντισυνταγματική συνάμα. Πρέπει να αναλογισθείτε τη συναισθηματική φόρτιση που έχει προκαλέσει η αναγγελία αυτής της τροπολογίας στα παιδιά, στους γονείς, στους κοντινούς συγγενείς τους.
Αν τελικά παραμείνει η τροπολογία, δεν πρέπει να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια, αλλά για τους μαθητές που φέτος θα μπουν σε αυτά, ώστε να γνωρίζουν ότι το 2023 θα ξαναδώσουν εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο και είναι σίγουρο ότι πολλοί από αυτούς θα αποφασίσουν διαφορετικά. Και πάλι βέβαια θα είναι ένα μέτρο άδικο, γιατί δε θα περιλαμβάνει τους μαθητές όλων των Γυμνασίων της χώρας συλλήβδην.
Μετά του προσήκοντος σεβασμού και εκτίμησης στο λειτούργημά σας,
Θεόδωρος Πατέλης
Πρόκειται για μια άδικη και αντισυνταγματική πρόβλεψη, η οποία ουδόλως εξυπηρετεί την αριστεία αλλά αντιθέτως υποβαθμίζει την παιδεία καθώς το βάρος θα πέσει στα εξεταζόμενα μαθήματα, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στην Γ΄ Λυκείου.
Κλονίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος καθώς μεταβάλλει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις που ίσχυαν όταν οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε Πρότυπο έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αν γνώριζαν ότι θα υποβληθούν εκ νέου σε ανάλογες εξετάσεις για το Λύκειο μπορεί να μην αποφάσιζαν να διαγωνιστούν ή να φοιτήσουν, καθώς είχαν ήδη εξασφαλισμένες υποτροφίες σε ιδιωτικά σχολεία 6ετούς διάρκειας.
Εάν πραγματικά ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η καλλιέργεια της αριστείας είναι σίγουρο ότι δεν επιτυγχάνεται μέσα από την αξιολόγηση των μαθητών σε κάποια συγκεκριμένα μαθήματα, στα οποία μπορεί να γράψει άριστα αλλά να αποτύχει να μπει στο Λύκειο λόγω του περιορισμένου αριθμού μαθητών.Η αριστεία πρέπει να αποδεικνύεται μέσα από ένα πλέγμα παραγόντων όπως το σύνολο των επιδόσεων του μαθητή στα μαθήματα καθόλη την φοίτησή του στις τάξεις του Γυμνασίου,τη συμμετοχή του στις δράσεις του σχολείου, τη συμμετοχή του σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, τις βραβεύσεις του σε αυτούς, την συνολική συμπεριφορά του στην σχολική κοινότητα κ.α.
Παρακαλώ να λάβετε υπόψιν σας τις παραπάνω σκέψεις και να μην συνεχίσετε τα πειράματα με τα παιδιά μας και την παιδεία της Χώρας που τόσα έχει υποστεί από τις διαρκείς αλλαγές και τις ασυνέχειες όλα αυτά τα χρόνια.
Χαρήκαμε όταν ήρθατε στην κυβέρνηση γιατί θεωρήσαμε ότι τελειώνουν οι περιπέτειες και οι ερασιτεχνισμοί. Η αγωνία της προηγούμενης χρονιάς ,αν θα κάνουν οι προηγούμενοι κανένα μαγικό και καταργήσουν τα πρότυπα, έχει μετατραπεί σε αγωνία μήπως μας διώξετε τα παιδιά μας εσείς!!!
Στο άρθρο 18 (Επιλογή Μαθητών), παρ. 1 αναφέρεται ότι η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Διαφωνούμε με την διάταξη αυτή, δηλαδή τη διενέργεια εξετάσεων για την επιλογή μαθητών εκ νέου από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο, για τους παρακάτω λόγους:
1. δημιουργεί επιζήμια πίεση τόσο στους μαθητές όσο και στις οικογένειές τους, 2. ενισχύει την παραπαιδεία, 3. αποτελεί διακριτική μεταχείριση προς τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων έναντι των μαθητών των υπολοίπων Γυμνασίων της χώρας, γιατί θα πρέπει να δώσουν, εισαγωγικές εξετάσεις, για δεύτερη φορά, προκειμένου να συνεχίσουν στο Λύκειο του σχολείου στο οποίο ήδη φοιτούν, μετά από τις εξετάσεις που έδωσαν σαν τελειόφοιτοι Δημοτικού. 4. εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως οι Όμιλοι, που είναι προς όφελος των μαθητών, θα χάσουν τη σημαντικότητά τους γιατί οι μαθητές θα επικεντρωθούν στις επερχόμενες εξετάσεις. 5. Το Πρότυπο Σχολείο με το Γυμνάσιο και το Λύκειο, ενώ ανήκουν στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, παύει να αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία οντότητα με ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί.
Σε συνδυασμό με την πρότασή μας για τροποποίηση του άρθρου 13 ώστε το Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο να είναι διασυνδεδεμένα, προτείνουμε την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην Α’ Λυκείου για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στο Πρότυπο Γυμνάσιο.
Σχετικά την παρ.2 του άρθρου 18 προτείνουμε τη θέσπιση μειωμένου μαθητικού εισιτηρίου/κάρτας στα δημόσια μέσα συγκοινωνίας για τους μαθητές των Προτύπων ή Πειραματικών σχολείων που κατοικούν σε περιοχές εκτός αυτής του σχολείου τους.
Διαφωνούμε στη διενέργεια εξετάσεων για την επιλογή μαθητών εκ νέου από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο (Άρθρο 18.1). Η διαδικασία αυτή κατακερματίζει την εγκύκλιο παιδεία που η πρότυπη σχολική μονάδα προορίζεται να παράσχει για το σύνολο της μέσης εκπαίδευσης στους μαθητές ενώ υποβάλλει τους μαθητές των γυμνασίων σε μια επιζήμια πίεση και διαρκή αγωνία από τον κίνδυνο να χάσουν τη θέση στη σχολική τους μονάδα (κάτι που έχει τεράστια ψυχολογική και παιδαγωγική σημασία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία) ύστερα από μια και μόνη καθοριστική εξέταση στο διάμεσο της πορείας τους στη μέση εκπαίδευση. Θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλου τύπου ηπιότερη και συνολικότερη ενδοσχολική αξιολόγηση (με βάση π.χ. το βαθμό απολυτηρίου του γυμνασίου) για το αν κάποιοι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στο συνδεδεμένο πρότυπο λύκειο ή όχι, με μόνο τις κενές θέσεις να καλύπτονται από μαθητές άλλων σχολείων κατόπιν γραπτών εξετάσεων.
Τα ψυχοφάρμακα που θα χρειαστούμε κι εμείς και τα παιδιά μας, θα τα χορηγήσει δωρεάν το κράτος;;; Έτσι θέλω να πιστεύω, γιατί το υπουργείο υγείας κάνει καλά τη δουλειά του… Το υπουργείο Παιδείας μήπως θα έπρεπε να παραδειγματιστεί λιγάκι;
Ανέκαθεν, η έσχατη τιμωρία των μαθητών, ήταν η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Τι παραβατικό έκαναν τα παιδιά των Πρότυπων για να τους αξίζει;;;
Η πρόβλεψη για επανεξέταση των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων που ήδη φοιτούν, προκειμένου να εισαχθούν στο Λύκειο είναι άδικη και παράνομη, καθώς αφινιδιαστικά καταργεί το νομικό καθεστώς βάσει του οποίου δήλωσαν συμμετοχή, εξετάστηκαν και εισήχθησαν.
Μια ακόμη εξέταση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα τον σκοπό της αριστείας, τον οποίο θέλετε να ενισχύσετε μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθώς θα στρέψει τους μαθητές της Γ΄ γυμνασίου σε προετοιμασία για τα εξεταζόμενα μαθήματα και μόνο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα μαθήματα του σχολικού έτους και βεβαίως όλες τις άλλες δραστηριότητες που γίνονται μέσα από τους Ομίλους του σχολείου και όχι μόνο.
Η αριστεία των μαθητών μπορεί να εξασφαλιστεί με πολλούς άλλους τρόπους, όπως εάν ληφθεί υπόψη ο γενικός μέσος όρος των απολυτηρίων των 3 τάξεων του Γυμνασίου, οι διακρίσεις σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς, η συμμετοχή στους ομίλους και οι βραβεύσεις τους και η συνολικότερη συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις του σχολείου. Όλα αυτά μπορούν να σκιαγραφήσουν τα ενδιαφέροντα και το χαρακτήρα του παιδιού αλλά και να δώσουν μια πολύ πιο αντικειμενική εικόνα για το επίπεδο των γνώσεών του σε όλο το φάσμα των μαθημάτων και της συνολικής παιδείας που έλαβε κατά τη φοίτησή του στο Πρότυπο Γυμνάσιο.
Η υποχρέωση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος σε περίπτωση «αποτυχίας» στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο θα λειτουργήσει ως ποινή στους μαθητές και μάλιστα δυσανάλογα βαριά αν συνδυαστεί και με την ψυχολογία του εφήβου.
Για τους λόγους αυτούς θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστεί η εν λόγω διάταξη στο σύνολό της.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενταχθούν οι μαθητές που ήδη φοιτούν στην Α΄ και Β΄ τάξη του Γυμνασίου στις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του τρέχοντος σχολικού έτους προκειμένου να μην είναι αντισυνταγματική η διάταξη και ενάντια στην νομολογία του ΣτΕ.
Κυρία Υπουργέ,
Θεωρώ πως το άρθρο 18 του νομοσχεδίου είναι αντιπαιδαγωγικό και προωθεί την άνιση μεταχείριση των μαθητών των ΠΣ σε σχέση με τους συνομίληκους μαθητές των υπολοίπων σχολείων, αφού τους αναγκάζει να συμμετέχουν σε επιπλέον εξετάσεις ,προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο ΄σχολείο που ήδη φοιτούν ύστερα από διαδικασία εξετάσεων.Όσον αφορά στο επιχείρημα πως οι εξετάσεις δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλους μαθητές να φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του αριθμού των ΠΣ σε όλη την επικράτεια και όχι με την αναγκαστική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές των ΠΣ σε περίπτωση αποτυχίας τους.Παρακαλώ σκεφθείτε όχι μόνο τις ψυχολογικές αλλά και τις οικονομικές συνέπειες αυτής της απόφασης για κάθε οικογένεια που πήρε την απόφαση να υποβάλλει τα παιδιά της στις εισαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου χωρίς να γνωρίζει το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής.Ελπίζω να λάβετε υποψιν σας τις αντιδράσεις όλων μας και να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο άρθρο.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΗΔΗ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΝ;!;!;!;!
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ) ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ. ΓΙΑΤΙ;;;;
Οσοι πέρασαν την αγωνία , τη κουραση , το μόχθο και το αγχος αν θα καταφέρουμε να περασουμε στις εξετασεις ειμαι σίγουρος οτι θα συμφωνησουν μαζι μου. Καποιοι περασαν καποιοι οχι και φυσικα ολοι αξιζουμε μια δευτερη ευκαιρια αλλα θα ηταν αδικο για οσους μοχθησαν 9 μηνες σε φροντιστηρια και ιδιαιατερα να το ξαναπερασουν απο την αρχη . Για αυτο δεν συμφωνω με αυτο το νομοσχεδιο
ΑΦΟΥ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΕΞΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΗΔΗ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΑ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;;;;
Αιφνιδιάζετε τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια με το χειρότερο τρόπο, ανατρέποντας τον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου λόγω κορωνοϊού.Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο είναι ΛΑΘΟΣ!Τουλάχιστον ας δείξετε στοιχειώδη ευαισθησία και να εξαιρέσετε και τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην α’ και β’ γυμνασίου.
Για να εξηγούμαστε: Τα παιδιά της Α’ και Β’ γυμνασίου των προτύπων σχολείων δεν βρήκαν ένα βολικό καθεστώς και το εκμεταλλεύθηκαν για να αράξουν. Συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό, κέρδισαν το έπαθλό τους και τώρα ξαφνικά τους το παίρνουν πίσω.
Απαράδεκτο
Η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία θα πρέπει να λαμβάνει χώρα άπαξ από την ΣΤ’ δημοτικού στην Α’ Γυμνασίου ή αν υπάρχουν κενές θέσεις στην Α’ Λυκείου με εξετάσεις στην Γ’ Γυμνασίου.
Η διαδικασία αυτή είναι μία συνειδητή επιλογή που κάνουν γονείς και μαθητές έχοντας ζυγίσει πολλούς παράγοντες όπως το στρες των εξετάσεων, την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, την περιοχή που διαμένουν κ.α.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να επιβάλλεται, ιδιαίτερα μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον πλανήτη λόγω της πανδημίας όπου οι μαθητές φοίτησαν ουσιαστικά μόνο τη μισή σχολική χρονιά (με τις μαθησιακές ελλείψεις που αυτό συνεπάγεται) και σε μαθητές που είτε έχουν δώσει μία φορά στην ΣΤ δημοτικού για να περάσουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο της επιλογής τους είτε φοιτούν σε Πειραματικό Γυμνάσιο που ξαφνικά μετονομάζεται σε Πρότυπο.
Οι μαθητές πρέπει να γίνονται καλύτεροι μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι να προσπαθούν συνέχεια να αποδείξουν την υπεροχή τους με εξετάσεις.
Οι νέοι στη χώρα μας λιγοστεύουν συνεχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης. Μέλημα της πολιτείας θα πρέπει να είναι να παράσχει την καλύτερη δυνατή μόρφωση και τα εφόδια που είναι απαραίτητα στους νέους για ένα καλύτερο μέλλον και ταυτόχρονα να δημιουργεί και ευκαιρίες απασχόλησης τους.
Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω το λόγο που οι μαθητές του πρότυπου Γυμνασίου πρέπει να εξεταστούν γραπτώς για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο Λύκειο. Δηλαδή τα παιδιά, τελειώνοντας την Γ’ γυμνασίου, θα έχουν διπλές εξετάσεις (προαγωγικές και εισαγωγικές ).
Είναι τόσο σπουδαίο και αναγκαίο τα παιδιά να υποστούν ξανά για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια αυτή την πνευματική και ψυχική εξουθένωση αφήνοντας παρέες, αθλητικές δραστηριότητες, την ενασχόλησή τους με τους ομίλους (που πέρα από την πολύπλευρη γνώση που προσφέρουν, καλλιεργούν κοινωνικές & επικοινωνιακές δεξιότητες), για να αφιερώσουν όλο τον χρόνο τους (ελεύθερο και μη!) σε 2,3?(ποιος ξέρει) μαθήματα, βάζοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα και την πολυδιάστατη γνώση που τους δίνουν.
Γιατί, ένας μαθητής πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος όταν:
Aξιολογείται στις εργασίες του, στο προφορικό, στο γραπτό λόγο, καθημερινά επί 3 χρόνια δεκάδες φορές σε ένα υψηλών απαιτήσεων σχολικό περιβάλλον?
Ποιο είναι το κριτήριο που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν, την προσωπική προσπάθεια αυτών των παιδιών που πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτόν και χαρακτηρίζει εμμέσως ως «χαριστικούς» τους βαθμούς των εκπαιδευτικών αμφισβητώντας τη δουλειά που κάνουν.
Κάντε τον κόπο (αν και ήδη γνωρίζετε) και κοιτάξτε στις πανελλαδικές του 2019 την συντριπτική επιτυχία των υποψηφίων της Γ ΄Λυκείου, που ΔΕΝ αμφισβητήθηκαν και ΔΕΝ αξιολογήθηκαν με εισαγωγικές στο Λύκειο!
Συνεχίστε να δείχνετε Εμπιστοσύνη στους 15άρηδες .
Έχουν αποδείξει ότι αξίζουν και πρέπει να συνεχίσουν στον ίδιο περιβάλλον, να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν. Στο σχολείο που προάγει τη γνώση και την προσωπικότητα, με τους φίλους που ήδη έχουν κάνει και που αισθάνονται άνετα γιατί έχουν τα ίδια κοινά ενδιαφέροντα.
Αυτό που χρειάζονται είναι ηρεμία και χρόνο για να επεξεργαστούν τα ερεθίσματα, να καλλιεργήσουν και να ξεδιπλώσουν τις όποιες δεξιότητες έχουν.
Εξ’ άλλου ο νόμος είναι σαφής για την συνέχιση της φοίτησης στο Λύκειο χωρίς εισαγωγικές.
Όπως συνεχίζει να ισχύει η αυτοδίκαιη (χωρίς άλλες κληρώσεις) μετάβαση στο Λύκειο για τα παιδιά των πειραματικών σχολείων, το ίδιο πρέπει να συνεχίσει και για τους μαθητές των προτύπων Γυμνασίων.
Ειδάλλως, έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά?
Όσο για την ευκαιρία και σε άλλους μαθητές που επιζητούν μία θέση στα πρότυπα Λύκεια υπάρχουν τρόποι.
Δημιουργείστε περισσότερες θέσεις-τμήματα-αίθουσες-Πρότυπα.
Ενθαρρύνετέ τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους.
ΜΗΝ κλονίσετε την εμπιστοσύνη τους
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ
Σε οποιαδήποτε σύγχρονη δημοκρατική χώρα, γίνεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την παιδέια.
Αυτό σημαίνει, ότι το παιδί και οι γονείς έχουν όλα τα δεδομένα γνωστά και σταθερά, πριν να κάνουν τις επιλογές τους.
Τα δεδομένα που είχαμε, ως γονείς παιδιών έκτης δημοτικού, στην έναρξη αυτής της χρονιάς, ήταν ότι αν το παιδί μας κάνει προετοιμασία για εισαγωγή σε πρότυπα και περύχει, θα παραμείνει σε αυτά για 6 χρόνια.
Με αυτό το δεδομένο, δαπανήσαμε πολλά χρήματα σε φροντιστήρια, αλλά κυρίως τα παιδιά μας θυσίασαν προσωπικό χρόνο, μόχθησαν, αγχώθηκαν, κουράστηκαν.
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της διαδρομής, απλά αλλάζετε τα δεδομένα.
Με τα νέα δεδομένα, τα οποία τα βρίσκουμε άκρως αντιπαιδαγωγικά και άκρως ψυχοφθόρα και άκρως χωρίς νόημα, δεν θα μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία.
Θα κάναμε άλλες επιλογές.
Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αλλάξετε τα δεδομένα για τα παιδιά που μόχθησαν έναν χρόνο τώρα.
Και θα σας μιλήσω ειλικρινά. Δεν περίμενα από αυτήν την κυβέρνηση μια τέτοια απόφαση.
Με απογοητεύετε βαθύτατα.
Είναι πολύ καλή η σκέψη σας κύριοι, να δημιουργήσετε περισσότερα σχολεία αρίστων. Το σπάσιμο της εξαετούς φοίτησης τι το θέλατε όμως; Αποτρέπετε τους γονείς από το να ωθήσουν τα παιδιά τους να εισαχθούν σε αυτά. Ποιος γονέας θα εκθέσει το παιδί του σε μια τέτοια ψυχοφθόρο διαδικασία; Αντί των εξετάσεων, γιατί δεν ορίζετε έναν μέσο όρο βαθμολογίας για να συνεχίζουν να φοιτούν τα παιδιά σε πρότυπο, καθ’όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Ο άριστος μαθητής δεν φαίνεται από ένα διαγωνισμό δεξιοτήτων τεσσάρων ωρών, αλλά από την συνολική του αξιολόγηση σε όλα τα μαθήματα, όλα τα χρόνια. Μην καταστρέφετε ότι καλό πάτε να δημιουργήσετε.
Με εκτίμηση
Οι εκπαιδευτικοί(ορισμένοι) που υποστηρίζουν τις εισαγωγικές στο Λύκειο, λόγω «εξασθένησης του αρχικού ενδιαφέροντος» κάποιων μαθητών κατά τη διάρκεια του Γυμνασίου, λογικά, αυτό θα σήμαινε στο Λύκειο, αποτυχία στις πανελλαδικές.
Γιατί όμως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και μετατρέπεται σε ΕΠΙΤΥΧΙΑ ?
Η ΤΗΡΗΣΗ των κανόνων δεν είναι μονομερής . Η αίτηση συμμετοχής στις εισαγωγικές για τα πρότυπα Γυμνάσια έγινε με βάση νόμο του κράτους ο οποίος με απολύτως καθαρή ερμηνεία προβλέπει 6ετής φοίτηση χωρίς όρο επαναληπτικών εισαγωγικών στο Λύκειο.
Η πολιτεία τώρα, ποιο παράδειγμα τήρησης κανόνων παραδίδει στους μαθητές της ;
Το παράδειγμα της ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ & ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ?
Αυτές είναι, οι καινοτόμες ιδέες που θα ωθήσουν την παιδεία εμπρός;
Ή μήπως από τώρα, από νωρίς η πολιτεία φροντίζει σιγά-σιγά να τους εμπεδώσει την έννοια της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το κράτος και τους καλλιεργεί έμμεσα την ιδέα του τραίνου της μεγάλης φυγής για αργότερα?
Η προτροπή των γονιών με το σκεπτικό της καλύτερης παιδείας έσπρωξε αυτά τα 12χρονα παιδιά να αφήσουν,τους φίλους που έκαναν στα πρώτα 6 μαθητικά τους χρόνια. Υπήρχε όμως το κίνητρο, η δυνατότητα να γνωρίσουν νέους φίλους από την αρχή, μιας και σχεδόν όλα τα παιδιά ήταν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Τώρα έχουν γνωριστεί, έχουν κάνει παρέες, έχουν κοινά ενδιαφέροντα μέσα από τους ομίλους που συμμετέχουν, μαθαίνουν την αξία της ομαδικής δουλειάς, καλλιεργούν την επικοινωνία τους, αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, και καθημερινά η αναγνώριση της όποιας προσπάθειάς τους βαθμολογείται αναλόγως.
Και, μετά από 3 χρόνια αυτή η καθημερινή προσπάθεια – κούραση – άγχος – πίεση – αξιολόγηση πάει στην άκρη(στον κάλαθο), σαν να μην υπήρξε ποτέ. Τη θέση τους παίρνει μία γραπτή αξιολόγηση (2 μαθημάτων) που στη θέση του ομαδικού πνεύματος και συναγωνισμού μπαίνει ο ανταγωνισμός και «ο θάνατός σου η ζωή μου», που δεν λαμβάνει υπ όψιν τίποτα από τα παραπάνω, ούτε μία πιθανή αδιαθεσία-ασθένεια, μία κακή στιγμή και μαθητές-έφηβους εάν δεν τα καταφέρουν, στην ευαίσθητη ηλικία των 15 ετών τους χαρακτηρίζει ως: αποτυχημένους, ανάξιους για πρότυπο Λύκειο , ανεπαρκείς με μηδενική αξιολόγηση όλης αυτής της επίπονης 3χρονης προσπάθειας και τους «τιμωρεί» απομακρύνοντάς τους από συμμαθητές και φίλους τους και τους στέλνει που άραγε? Σε ένα άλλο διαφορετικής νοοτροπίας σχολικό περιβάλλον . Έξω απ’ τα νερά τους. Εκεί όπου μπορεί κάποιοι νέοι συμμαθητές τους να «γελάνε» με την επιμέλεια και την προσπάθεια που έμαθαν να επιδεικνύουν. Που αυτή τη φορά θα είναι οι μόνοι άγνωστοι, γιατί όλοι οι άλλοι μαθητές θα έχουν τις δικές τους παρέες από το Γυμνάσιο. Και δεν ξέρεις σε τι παρέα θα πέσει. Και το χειρότερο όλων, με πληγωμένη ψυχολογία, με τη σκέψη του αποτυχημένου, χωρίς τους φίλους του και συμμαθητές του, γνωρίζοντας πλέον με επώδυνο τρόπο ότι «3 χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας, επιμονής και συνέπειας πήγαν χαμένα, ΚΑΜΙΑ αναγνώριση». ΓΙΑΤΙ ?
Ποιος άλλος θα την πληρώσει?
Οι γονείς φυσικά.
Που θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.
Που θα αισθανθούν συνυπαίτιοι της κατάστασης του παιδιού αλλά και πολλών άλλων.
Οι κύριοι υπαίτιοι όμως, ΕΣΕΙΣ, δεν θα είστε εκεί.
ΕΣΕΙΣ , θα συνεχίζετε να προωθείτε «καινοτόμες ιδέες»!
ΟΧΙ κύριοι !
Τα παιδιά χρειάζονται ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ!
Τα παιδιά χρειάζονται ΣΧΟΛΕΙΑ!
ΣΧΟΛΕΙΑ! ΟΧΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!
Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ; Η Α’ ΚΑΙ Η Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ; ΤΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ;
Αιφνιδιάζετε τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια με το χειρότερο τρόπο, ανατρέποντας τον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου λόγω κορωνοϊού.
Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο είναι ΛΑΘΟΣ!
Τουλάχιστον ας δείξετε στοιχειώδη ευαισθησία και να εξαιρέσετε και τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην α’ και β’ γυμνασίου.
Μαρία Ι. Τσαγγαρίδου
Δικηγόρος [Πνευματική μητέρα φοιτούντος στην Β΄ Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου των ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ]
ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ
Είχα ένα όνειρο, όταν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και όλων των άλλων Υπουργείων, έγινε σαφές, ότι σημαντικός γνώμονας στην υλοποίηση των αποφάσεων Σας, θα ήταν, να «αφουγκράζεστε τις φωνές» όλων μας και να προχωρείτε με βάση αυτές, στο μέτρο βέβαια, που κάτι τέτοιο, ήταν εφικτό, όπως είναι στην περίπτωση αυτή.
Ήταν πραγματικά μεγάλη απογοήτευση, όταν τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιό σας για την Παιδεία, η ύπαρξη του άρθρου 18.
Αυτό είναι κατάφωρα αντίθετο στην Αρχή της Προστατευόμενης εμπιστοσύνης του Διοικουμένου σε συνδυασμό με την Αρχή της καλής πίστης του Διοικουμένου.
Η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο για τα Πρότυπα Σχολεία και μάλιστα αναδρομικά, για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α΄ και Β΄ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, προκειμένου τα παιδιά αυτά, που ήδη έχουν αποδείξει την αξία και την αριστεία τους, με νέες εξετάσεις, να εισέρχονται στην Α΄ Λυκείου, θεωρώ, ότι είναι μέτρο κοινωνικά άδικο και νομικά αδόκιμο, αφού καλούνται παιδιά τα οποία έχουν ήδη αποδείξει την αξία και την αριστεία τους, [υποβαλλόμενα σε σκληρή δοκιμασία, μελετώντας και απέχοντας από τα όσα φυσιολογικά θα έκαναν, αν δεν είχαν τόσο υψηλούς στόχους], να μετάσχουν σε νέες εξετάσεις, υπό το νέο καθεστώς που εσείς θέτετε.
Τα παιδιά αυτά, στην ηλικία των 11 ετών, «κατέθεσαν την ψυχή τους», για να προετοιμαστούν για τις [σκληρές], εισαγωγικές εξετάσεις, κατανάλωσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στην μελέτη, δεν λύγισαν ψυχολογικά, και άντεξαν το βάρος, και όταν πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν η εισαγωγή τους στο Πρότυπο Σχολείο της επιλογής τους, ένοιωθαν ότι, οι κόποι τους απέδωσαν, άρχισαν να ατενίζουν το σχολικό μέλλον τους με αισιοδοξία και έθεσαν, τα ίδια τα παιδιά, τις βάσεις για την μελλοντική πορεία τους.
Κυρία Υπουργέ, με την επίμαχη διάταξη του άρθρου 18, ανατρέπονται πολλά στην οικογένεια. Η Διοίκηση οφείλει να ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΕΙ τα όσα η ίδια καθιέρωσε με την συμπεριφορά της, και μάλιστα με την μέχρις στιγμής κείμενη νομοθεσία, με βάση την οποία προβλεπόταν η αυτοδίκαιη εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο, όλων των μαθητών που θα ολοκλήρωναν με επιτυχία τις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ΄ Γυμνασίου.
Θεωρώ, ότι θα πρέπει να τεθεί, για τους ήδη φοιτούντες στην Α΄και Β΄τάξη του Γυμνασίου, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, και να υπάρξει καθεστώς απαλλαγής από τις σχετικές εξετάσεις.
ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ότι θα υπάρξει από την πλευρά του Υπουργείου, αυτή η μεταβατική διάταξη για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στις Α΄ και Β΄τάξεις των Προτύπων Σχολείων,
ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ότι το Υπουργείο, «θα τείνει ευήκοον ους» στις φωνές αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους,
ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ότι η Ελλάδα μας με τους επικεφαλής των Υπουργείων της, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, και θα διορθώσει την ΑΒΛΕΨΙΑ, που παρεισέφρησε στο άρθρο 18 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
ΕΧΩ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, που ελπίζω να μην μείνει όνειρο………….
Μαρία Ι. Τσαγγαρίδου
Δικηγόρος [Πνευματική μητέρα φοιτούντος στην Β΄ Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου των ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ]