Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Κα Διαμαντοπούλου!
Έχω τελειώσει Μηχανικός έργων Υποδομής ΤΕΙ, είμαι στον πίνακα αναπληρωτών εδώ και 3 χρόνια. Έδωσα εξετάσεις στον ΑΣΕΠ το Φεβρουάριο ύστερα από γενική προκήρυξη χωρίς να γνωρίζω για πόσες θέσεις διαγωνίζομαι και ύστερα από 10 μήνες (μόλις προχθές) βγήκαν τα αποτελέσματα, όπου είμαι επιτυχών και με καλή σειρά αλλά δεν θα διοριστώ και ούτε πρόκειται με τέτοιες αδικίες που γίνονται, γιατί προτάσσονται πάντα οι πτυχιούχοι ΑΣΠΑΙΤΕ/ΣΕΛΕΤΕ λόγω παιδαγωγικών, άσχετα αν στα παιδαγωγικά εγώ έγραψα καλύτερα από αυτούς. Αυτό συμβαίνει μόνο σε 4 ειδικότητες που καλύπτει η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους κλάδους Τεχνικών κ.λ.π., διορίζονται και χωρίς παιδαγωγικά. Εδώ υπάρχει ζήτημα ισονομίας, δεν διασφαλίζουμε πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους, όπως επαγγέλεστε στο σύστημα πρόσληψης.
«Ενώ ζητάμε από τους γονείς των παιδιών να πληρώνουν τους μισθούς όλων των υπαλλήλων, με τους φόρους τους, ταυτόχρονα τους αποκλείουμε από τις ευκαιρίες που δημιουργούν τα λεφτά τους»
Για να είναι λοιπόν Συνταγματική όλη η διαδικασία θα πρέπει να διορίζονται επί ίσοις όροις όλοι οι επιτυχόντες με σειρά βαθμολογίας, όπως και διαγωνίζονται επί ίσοις όροις και μάλιστα και στα παιδαγωγικά και μετά ας συμπληρώσουν την παιδαγωγική τους κατάρτιση, όπως συνέβαινε και συμβαίνει με όλους τους άλλους κλάδους. Στους συγκακριμένους 4 κλάδους ΠΕ 17 ( Πολιτικοί, Μηχανολόγοι, Ηλ/γοι, Ηλ/κοί) που υπάρχουν και στην ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν διορίζονται ή διορίζονται πολλοί λίγοι, παρά το γεγονός ότι τους καλούν για αναπληρωτές και ωρομίσθιους, γιατί υπερκαλύπτονται συνεχώς από αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ.
Επιπροσθέτως, οι της ΑΣΠΑΙΤΕ που διορίζονται με μόνο όπλο τα παιδαγωγικά, στα 8 εξάμηνα διδάσκονται 29 μαθήματα ειδικότητας, τα υπόλοιπα είναι παιδαγωγικά, άρα έχουν μειωμένες γνώσεις σε σχέση με αποφοίτους ΤΕΙ που διδάσκονται 40 μαθήματα. Και μάλιστα για να εξισωθούν οι της ΑΣΠΑΙΤΕ με τους αποφοίτους ΤΕΙ πρέπει να φοιτήσουν ένα έτος ακόμη. ώστε να διδαχθούν και τα υπόλοιπα μαθήματα (οδηγός σπουδών ΑΣΠΑΙΤΕ παρ. 4.3, σελ. 13)
Πώς λοιπόν θα διδάξουν μαθήματα ειδικότητας που δεν έχουν διδαχθεί και μάλιστα πρωτεύοντα? Και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας. Αλλά και η ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσ/νίκης και άλλα παραρτήματα παίρνουν κάθε χρόνο 3 ή 4 άτομα και έτσι δεν μας δίνεται η δυνατότητα, ούτε σαν ιδιώτες, να αποκτήσουμε παιδαγωγική κατάρτιση. Και σε κάθε περίπτωση, εάν δεν θέλετε να εφαρμόσετε το αυτονόητηο και το δίκαιο, βάλτε ποσοστό στους διορισμούς των επιτυχώντων στο ΑΣΕΠ, με παιδαγωγικά και χωρίς. Ελπίζουμε αυτές οι Αντισυνταγματικές διαδικασίες να μη συνεχιστούν και επι των ημερών σας, δίνοντας λαβή στην παραπαιδεία γιατί έχουν ξεφυτρώσει αρκετά φροντιστήρια του είδους όπου πληρώνουν αρκετά λεφτά οι γονείς μας και στο τέλος να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω!
Τέλος θα ήθελα την άποψη του υπουργείου για όλα τα παραπάνω στα χρονικά περιθώρια που προβλέπει η κείμενη Νομοθεσία.
Ευχαριστώ.
‘
Κυρία Διαμαντοπούλου,
θα ήθελα καταρχήν να επισημάνω ότι το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών με κριτήριο και την επιτυχία των εκπαιδευτικών στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι πράγματι πιο αξιοκρατικό σε σχέση με το υπάρχον. Φαίνεται με την πρώτη τουλάχιστον ματιά ότι θα υπάρχει για όλους ένας και μόνο τρόπος για την είσοδο στη δημόσια εκπαίδευση. Βέβαια μελετώντας το ζήτημα ανακύπτουν οι εξής προβληματισμοί.
1. Θα υπάρξει άραγε ένα επαρκές μεταβατικό διάστημα ώστε να μην αδικηθούν από τις νέες αλλαγές συνάδελφοι που ακολουθώντας τη νόμιμη οδό {ΑΣΕΠ και προυπηρεσία), έχουν ήδη αποκτήσει διδακτική εμπειρία και έφθασαν ένα βήμα πριν το διορισμό; … αυτοί είναι συνάδελφοι που βασίστηκαν στην υπάρχουσα νομοθεσία και προγραμμάτισαν τη ζωή τους συμμετέχοντας επιτυχώς στον ΑΣΕΠ (αποδεικνύοντας επανειλημμένα την επάρκεια τους) και υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση μακριά από τα σπίτια και τις οικογενειές τους. Επομένως, θα πρότεινα μεταβατικό διάστημα τουλάχιστον 2-3 ετών, ώστε να μην αδικηθεί η παραπάνω ομάδα εκπαιδευτικών που μέχρι και σήμερα ακολουθεί τη νόμιμη οδό.
2. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπαιδευτικών που απασχολούνται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι προσλήφθηκαν με αντικειμενικά κριτήρια μέσα απο τους ενιαίους πίνακες. Αντίθετα με ορισμένους της ΠΔΣ (των προηγούμενων ετών), των εκκλησιαστικών λυκείων, της Σιβιτανιδείου, του ΟΑΕΔ κτλ. που προσλαμβάνονται χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο εξυπηρετώντας πελατειακές σχέσεις. Μια πραγματικότητα που τη γνωρίζετε, που τη δημιουργήσατε εσείς οι πολιτικοί. Θα εφαρμόσετε επιτέλους την αξιοκρατία που υπόσχεσθε εκεί που ολοφάνερα δεν εφαρμόζεται; Με το νέο σύστημα ας αξιολογηθούν λοιπόν μόνο αυτοί που ποτέ μέχρι σήμερα δεν αξιολογήθηκαν πραγματικά.
3. Ο ρόλος του κάθε εκπαιδευτικού είναι: δάσκαλος, παιδαγωγός, αρωγός, πρότυπο. Δημιουργεί επιστήμονες αλλά και διαμορφώνει προσωπικότητες. Με αυτό πρέπει να ασχολείται και όχι να (ξανα)διαβάζει για κάθε ΑΣΕΠ, να μετράει μόρια και να μαντεύει τις διαθέσεις κάθε υπουργού για να καταλάβει αν και την επόμενη χρονιά θα διδάσκει (μακριά από το σπίτι του και συχνά απλήρωτος) ή θα είναι άνεργος. Το νέο σύστημα ας φροντίσει να μην αποπροσανατολίζει τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους – αναπληρωτές) από το πραγματικό τους έργο. Η όρεξη και η διάθεση αυτών των ανθρώπων ας αξιοποιηθεί με πιο δημιουργικό τρόπο.
Ας ελπίσουμε ότι το νέο σύστημα που θέλετε να καθιερώσετε δεν θα αποδειχθεί στην πράξη πιο άδικο από το ήδη υπάρχον.
ΤΟ 2004 ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΤΥΧΙΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥ 1988.
ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΡΘΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΚΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΒΟΛΕΥΤΟΥΝ.
ΤΩΡΑ ΟΛΗ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΚΑΤΑΛΗΛΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ.
ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.
ΤΟ 2004 ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 700 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.
ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ 4 Χ 700 = 2800 ΠΑΙΔΙΑ.
ΤΑ 2800 ΠΑΙΔΙΑ Χ 14 ΧΡΟΝΙΑ (ΝΗΠΙΑ -ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΓΥΜΝ.-ΛΥΚΕΙΟ)
ΠΟΣΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ;
ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕΜΨΙΜΟΙΡΟΙ.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΨΩΜΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΕΚΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΠΟΦΑΣΔΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.
Είναι σιγουρο ότι το Υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας τον ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ,θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και ορθό είναι να αναλάβει
για το χαμό που θα ακολουθήσει τις πολιτικές ευθύνες που θα προκύψουν.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Τα τελευταία δέκα χρόνια η κοινότητα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα έχει υποστεί ποικίλες αναταραχές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή τους για να διδάξουν στο δημόσιο σχολείο(επετηρίδα, ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία, ρυθμίσεις). Καλώς ή κακώς το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια έδωσε την ελπίδα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς να εξασφαλίσουν τον διορισμό τους συγκεντρώνοντας μόρια προϋπηρεσίας. Άλλοι προτίμησαν τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μέσα από επίπονη προσπάθεια, χρόνο και ίσως και λίγη τύχη κατάφεραν να είναι στην «χρυσή» λίστα των διοριστέων. Κάποιοι άλλοι ίσως τίποτα από τα παραπάνω, απλά απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση στράφηκαν σε άλλες διεξόδους πέρα από την εκπαίδευση και σε επαγγέλματα μη συναφή με τον τίτλο του πτυχίου τους.
Σύμφωνα με τον τρόπο που αποτυπώνεται η πραγματικότητα παραπάνω, ο κάθε αδιόριστος εκπαιδευτικός έκανε τις επιλογές του με βάση τα δικά του κριτήρια( οικονομικά, οικογενειακά, γεωγραφικά κλπ) και έβαλε την ζωή του σε ένα δρόμο. Άλλωστε πάντα για να λειτουργείς εποικοδομητικά πρέπει να προγραμματίζεις (επίτευξη διδακτικών στόχων- σχέδιο μαθήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία) .
Αποτελεί επίσης πραγματικό γεγονός η συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στους πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να δοθεί λύση. Η λύση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι μια απλή κατάργηση των πινάκων. Δεν μπορεί να είναι πάντα ο εκπαιδευτικός το θύμα των ανεπαρκών συστημάτων, τα οποία θεσμοθετούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο να σεβαστεί τις ανθρώπινες αξίες, να δείξει κατανόηση και να μην αντιμετωπίσει τον εκπαιδευτικό σαν μια απλή στήλη γνώσεων. Άλλωστε πως καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί να διδάξουμε τις ανθρώπινες αξίες, όπως υποστηρίζουν τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών , όταν αυτές καταπατούνται μέσα από σκληρούς νόμους και μεταρρυθμίσεις.
Οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για την σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να αποκατασταθεί ο κόπος και η πολυετής προσφορά των αναπληρωτών – ωρομισθίων στο ελληνικό σχολείο. Πόσα χρόνια θα πρέπει να εργάζονται στην εκπαίδευση για να χαρακτηριστούν ως ικανοί εκπαιδευτικοί; Τα κριτήρια λοιπόν πρέπει να είναι ισονομία, αξιοκρατία όπως η ίδια αναφέρατε επανειλημμένα, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή οδηγία για την εισαγωγή της τρίτης ώρας φυσικής αγωγής στο δημοτικό, καθώς και η εισαγωγή του μαθήματος στην προσχολική αγωγή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απορρόφηση, σε μεταβατικό στάδιο, όχι μόνο τους εναπομείναντες της ρύθμισης του τριαντάμηνου και εικοσιτετράμηνου , αλλά και εκπαιδευτικούς με 8, 10, 12, 18 ή 24 μήνες προϋπηρεσία. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια επένδυσαν σε αυτόν τον μακροχρόνιο σχεδιασμό για την επίτευξη του διορισμού τους και είναι άδικο και εξοντωτικό η πολιτεία να τους γυρίζει πίσω, στέλνοντάς τους στα φροντιστήρια του ΑΣΕΠ για μια επιτυχία.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
1. Απορρόφηση σε βάθος πενταετίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα.
2. Αποφυγή αιφνιδιασμού ενός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών.
3. Αποσυμφόρηση των ειδικοτήτων που έχουν κορεστεί.
4. Αποζημίωση της πολυετούς προσφοράς των εκπαιδευτικών του ενιαίου πίνακα.
Δεν μπορεί οποιοδήποτε συμβούλιο επιλογής προσωπικού να αξιολογεί τα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να συναγωνιστούν τα ευρωπαϊκά όταν απαξιώνονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας! Γιατί δεν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο οι γιατροί, δικηγόροι κλπ, παρά μόνο οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαβάζουν κάθε δύο χρόνια για να κριθούν ικανοί(επιτυχόντες), αλλά όχι ικανοί-τυχεροί (διοριστέοι). Λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό πτυχίου όμως δίνεις κίνητρο στους φοιτητές να βγαίνουν από τα πανεπιστήμια πιο ¨διαβασμένοι¨. Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι τι θα γίνει τότε με τους πανεπιστημιακούς; Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια αναβάθμισης και αξιολόγησης. Γιατί να μην εστιάσουμε στην ρίζα του προβλήματος;
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
1. Βαθμός πτυχίου (Δεν μπορεί κάποιος με βαθμό 9 να μην είναι καλύτερος από αυτόν που έχει 6, εφόσον διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των Πανεπιστημίων)
2. Χρόνος κτήσης πτυχίου (Μπορεί να μην αποτελεί προσόν, ωστόσο πρέπει να δίνονται ευκαιρίες όταν το τρένο της ζωής έχει προχωρήσει για κάποιους)
3. Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό (Αποτελούν αναμφίβολα επιπρόσθετα προσόντα)
4. Προϋπηρεσία (Η εμπειρία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού)
5. Ξένες Γλώσσες (Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός ενός σχολείου ευρωπαϊκού κράτους να μην γνωρίζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα)
6. Γνώσεις Η/Υ (Πολλοί παράμετροι της εκπαιδευτικής διαδικασίας υποβοηθούνται από τους Η/Υ)
7. Ψυχοπαιδαγωγικά τεστ (Το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων δεν μπορεί να διαχειρίζεται από εκπαιδευτικούς ψυχολογικά και παιδαγωγικά ανεπαρκείς)
8. Δημοσιεύσεις σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά συναφείς με το αντικείμενο (Πρέπει να πριμοδοτούνται οι άνθρωποι που εργάζονται στην έρευνα και βοηθούν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με το έργο και την συνεισφορά τους)
Νομίζω πως το παραπάνω συμπεριλαμβάνει όλα όσα πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, αλλά και αποτρέπει ανισότητες και αδικίες μεταξύ νέων και παλιών αποφοίτων(κόντρα ΑΣΕΠ και προϋπηρεσίας). Μέσα από ενδελεχή επεξεργασία των παραπάνω θα προκύψει και ο αντίστοιχος βαθμός μοριοδότησης του κάθε κριτηρίου και θα δημιουργηθεί ένας πίνακας κατάταξης, που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, από όπου θα προσλαμβάνονται όλοι(μόνιμοι, αναπληρωτές). Ταυτόχρονα θα μπορεί κάποιος να βελτιώσει την κατάταξή του επιδιώκοντας να αποκτήσει επιπλέον προσόντα.
Η απορία μου διαβάζοντας και γράφοντας για την δημόσια διαβούλευση ήταν η εξής: δεν μπορεί αυτά που σκέφτομαι εγώ, μια απλή εκπαιδευτικός, να μην έχουν περάσει από το μυαλό των αρμοδίων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις. Ή μήπως τα έχουν σκεφτεί αλλά τους συμφέρει πιο πολύ η ρήξη με τους εκπαιδευτικούς παρά με τους πανεπιστημιακούς και τους εμπλεκόμενους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;
Περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις και τις θέσεις σας.
Ειμαι νηπιαγωγος δευτερη χρονια αναπληρωτρια και δυστυχως του χρονου δεν θα γινω μονιμη με το 40%…Εχω κανει τον προγραμματισμο μου γνωριζοντας πως το 2011-2012 θα γινω μονιμη απ΄το 24μηνο.Δεν ξερω τι σας επιασε και θελετε να αλλαξετε οτι αξιοκρατικο υπαρχει στην παιδεια….ολοι δωσαμε ασεπ για να παρουμε μορια δεν μπηκαμε απο κανενα παραθυρο!
ΝΑΙ ΣΤΟ 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ 60%-40%.
Θα ήταν καλό να ληφθεί υπόψη και η άποψη όσων είναι στον πίνακα μηδενικής προϋπηρεσίας, που στην τελική είναι η συντριπτική πλειοψηφία.
Είναι άδικο και ουτοπικό το αίτημα να διοριστούν όσοι έχουν προϋπηρεσία και μόνο. Δηλαδή με όσους δίνουν πρώτη φορά ΑΣΕΠ τι γίνεται; Πόσες θέσεις θα διεκδικήσουν αν μονιμοποιηθούν όλοι όσοι είναι αναπληρωτές-ωρομίσθιοι ή έχουν έστω και λίγη προϋπηρεσία; Όποιος πρόλαβε δηλαδή τον Κύριο είδε μας λένε οι συνάδελφοι που φωνάζουν. Οι υπόλοιποι να πάνε να πνιγούν.
Αν θέλετε την άποψη της πλειοψηφίας ας γίνει ψηφοφορία στα γραφεία της Βθμιας κάθε νομού, να συμμετέχουν όλοι με τις ταυτότητές τους-πτυχία κτλ για να έχουμε καθαρή εικόνα. Γιατί δε νομίζω η διαμαρτυρία 200 ατόμων στη Θεσ/κη και άλλων τόσων στην Αθήνα εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών.
Προχωρείστε με τις αλλαγές. Να είστε δίκαιοι όσον αφορά το μεταβατικό στάδιο. Δώστε σε όλους τις ίδιες ευκαιρίες.
προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι η καταξιωση του απαξιωτικου-«αξιοκρατικου» διαγωνισμου ΑΣΕΠ επιτυγχανεται μονο μεσω της
εξαγγελιας ενος ικανοποιητικου αριθμου διοριστεων και οχι τετοιων που να αποθαρρυνουν τους διαγωνιζομενους «μαθητες» εκπαιδευτικους, δεδομενης της τεραστιας και μη προσδιορισμενης υλης ειδικα για τον κλαδο των φιλολογων, οι οποιοι διαγωνιζονται σε τρια γνωστικα αντικειμενα και η αναλογια στον προηγουμενο διαγωνισμο ηταν 1/39!!Κανονικα θα επρεπε οι ανωτατες σχολες, των οποιων οι αποφοιτοι προοριζονται για εκπαιδευτικοι να ενταξουν στο προγραμμα σπουδων τους υποχρεωτικα μαθηματα τα οποια θα διασφαλιζουν τη γνωστικη και παιδαγωγικη και γνωστικη επαρκεια των φοιτητων, οπως υποτιθεται οτι γινεται.Γι αυτο αλλωστε τις επιλεξαμε, πιστευοντας οτι δε θα χρειαστει να υποστουμε περαιτερω εξεταστικες διαδικασιες.
Οοσν αφορα στο θεμα της προϋπηρεσιας η αναγκαιοτητα της διατηρησης τησ ειναι αδιαμφισβητητη και αδιαπραγματευτη.η εργασια καποιου ως ωρομισθιου εκπαιδευτικου, δεδομενης της επισφαλους θεσης του και της εξεφτελιστικης αμοιβης του εχει αποκλειστικο στοχο τον απωτερο διορισμο του.
επιπλεον θα ηθελα να θιξω το θεμα των τριτεκνων εκπαιδευτικων :γιατι ενω σε ολο το δημοσιο τομεα προοριζεται γι΄αυτους το 10% του συνολου των θεσεων, στην εκπαιδευση ισχυει το 20% σε καθε φαση αναπληρωτων να ειναι τριτεκνοι?ποιος αποφασισε αυθαιρετα αυτο χωρις να θεσει ουτε ενα επιπλεον κριτηριο?Στον πινακα του 24μηνου ισχυει ως προϋποθεση μια επιτυχια στον ασεπ, η οποια κατα τη γνωμη μου αρκει, δεδομενου του γεγονοτος πως καποιοι δεν πετυχαν σε ασεπ ουτε μια φορα ενω αντιστοιχα εχουν διολου ευκαταφρονητες προϋπηρεσιες (βλεπε ΟΑΕΔ, ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ,ΑΘΩΝΙΑΔΑ, ΒΕΛΛΑ)
εντελει η ζωη ολων των μη διορισμενων εκπαιδευτικων διατρεχεται απο την ανασφαλεια, τις προσωπικες θυσιες του καθενος και την απαναποδειξη των ηδη αποδεδειγμανων ικανοτητων του.
Αν θελετε να προαγετε την αξιοκρατια τοτε η καταργηση των ορων εισαγωγης της σιβιτανιδειου, της Βελλας Ιωαννινων και της Αθωνιαδας Σχολης οπως και του Οαεδ θα ηταν μια καλη αρχη.ευχαριστω
Επιτέλους
ποτε θα καταλάβετε ότι δεν πρέπει να αιφνιδιαζετε και να ρημάζετε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.
Πρέπει να τηρηθεί τουλάχιστον 3ετής παράταση της υπάρχουσας κατάστασης και να μπει το κριτήριο της παλαιότητας του πτυχείου!!!
Προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου,
Με την απόφαση του ΥΠΕΠΘ να επιμορφωθούν οι έχοντες άνω των 30 μηνών προϋπηρεσία μουσικοί, δημιουργήθηκαν ορισμένα προβλήματα που πιθανώς δεν έχουν γίνει αντιληπτά ούτε από συναδέλφους, ούτε από τα Α.Ε.Ι., ούτε καν από το ίδιο το ΥΠΕΠΘ. Με την πρόσφατη τροπολογία του Νόμου για την παιδαγωγική επάρκεια που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών (Εγκύκλιος 96596/Δ2/7-8-2009), στους σχετικούς πίνακες διορισμών 30μηνιτών μουσικών και αναπληρωτών μουσικών ειδικεύσεων και γενικής παιδείας ΤΕ16 προηγούνται οι απόφοιτοι ωδείων (δηλαδή όχι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ούτε καν ΤΕΙ, αλλά απλών ιδιωτικών σχολών) με 30μηνη προϋπηρεσία μέχρι 30-6-2008, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης στην ΑΣΠΑΙΤΕ και έπονται οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών (ΤΕ 16 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).
Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση αυτή εξισώνεται η παιδαγωγική κατάρτιση που αποκτάται από τις Παιδαγωγικές και Καθηγητικές Σχολές με το τρίμηνο σεμινάριο της ΑΣΠΑΙΤΕ Κατά συνέπεια υποβαθμίζονται τα Α.Ε.Ι. εφόσον αρκεί πλέον ένα απλό σεμινάριο για την είσοδο στην εκπαίδευση και εξισώνεται στην ουσία το πτυχίο ενός Α.Ε.Ι. με το απολυτήριο του Λυκείου.
Με την τροπολογία αυτή το Υπουργείο Παιδείας γενίκευσε μια ρύθμιση, η οποία είχε προβλεφθεί για κατά περίπτωση εφαρμογή μόνο για ειδικότητες όπου δεν υπήρχαν απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (π.χ. κομμωτές, μηχανικοί αυτοκινήτων κ.α.).
Συμβαίνει λοιπόν, το εξής:
Απόφοιτος οποιουδήποτε ωδείου με 30μηνη προϋπηρεσία έχοντας παρακολουθήσει τρίμηνο σεμινάριο παιδαγωγικής επιμόρφωσης στην ΑΣΠΑΙΤΕ, όχι μόνο εξισώνεται ως προς τις παιδαγωγικές του γνώσεις με αυτόν που έχει σπουδάσει την παιδαγωγική επιστήμη στο πανεπιστήμιο, αλλά προηγείται στους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών.
Από ποιο σημείο της σχετικής τροπολογίας συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι ωδείων που έχουν παρακολουθήσει τρίμηνο παιδαγωγικό σεμινάριο στην ΑΣΠΑΙΤΕ και έχουν 30μηνη προϋπηρεσία προηγούνται στο σχετικό πίνακα αναπληρωτών των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΤΕ 16 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης);
Προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στα παραπάνω και να σταματήσει εδώ μια κατάσταση η οποία θα διαιωνιστεί, προτείνουμε:
1. Να ιεραρχηθούν οι παιδαγωγικές καταρτίσεις (12μηνη-3μηνη) πράγμα το οποίο θα διακρίνεται πλέον και στους πίνακες.
2. Να προηγούνται στους διορισμούς όσοι ήδη είναι κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής καθηγητικής σχολής και η επιμόρφωση των υπολοίπων να γίνεται αναλόγως με τα κενά που στο εξής θα προκύπτουν.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και με τη δέουσα προσοχή το θέμα της τοποθέτησης αναπληρωτών καθηγητών και της πρόσληψης μόνιμων καθηγητών στα μουσικά σχολεία της χώρας
Με εκτίμηση
Ομάδα Εκπαιδευτικών ΤΕ16 πανεπιστημιακής παιδαγωγικής κατάρτισης
Κα Διαμαντοπούλου!
Ταπεινά σας γράφω την πρότασή μου:
Μοναδικό αξιόπιστο κριτήριο πρόσληψης να είναι η 100% επάρκεια του υποψηφίου να μπορεί να κάνει »ιδιαίτερα» μετά τον διορισμό του…
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ;
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.
ΑΓΑΠΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΦΗΣΕΙ
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.
ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΘΙΓΟΥΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ
ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Η΄ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Κυρία Υπουργέ
Είμαι μέλος τη ΠΑΣΚ Καθηγητών Ν. Ηλείας. Όταν διατυπώσατε δημοσίως την πρόθεσή σας να αλλάξετε τον τρόπο πρόσληψης των καθηγητών προβληματίστηκα για το ορθό ή όχι αυτής της κίνησης.
Για να αλλάξει ένα σύστημα θα πρέπει να εμφανίζει προβλήματα. Τρεις είναι οι λόγοι που με πείθουν ότι πρέπει να αλλάξει:
Ο πρώτος είναι η συσσώρευση στους πίνακες χιλιάδων πλέον πτυχιούχων. Η συνεχής τροφοδοσία τους, το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταθέτει ελπίδες διορισμού στο απώτερο μέλλον, ίσως και σε δεκαετίες.
Ο δεύτερος είναι ο τρόπος απόκτησης προϋπηρεσίας, ο οποίος, σε μερικές περιπτώσεις, δημιουργεί σε πολλούς συναδέλφους την αίσθηση ότι έχουν αδικηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουν άδικο, αφού άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ετών ή κοντά στα 40, με 2 ή 3 επιτυχίες ΑΣΕΠ δεν έχουν ούτε ώρα προϋπηρεσίας, ενώ άλλοι, μικρότερης ηλικίας κοντεύουν να διοριστούν μέσω των πινάκων.
Ο τρίτος λόγος είναι ο ενιαίος τρόπος πρόσληψης και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών.
Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη ότι σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρετούν με συμβάσεις (ωρομισθίες ή αναπληρώσεις) στο δημόσιο σχολείο και έχουν κανονίσει τη ζωή τους με αυτό το δεδομένο. Επομένως πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη λύση, που να ικανοποιεί όσο το δυνατό περισσότερους, στη μεταβατική περίοδο που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι πίνακες.
Προτείνω να συμπεριληφθούν στους πίνακες όσοι, μέχρι τον Ιούλιο του 2010, έχουν:
α. 30 μήνες προϋπηρεσία χωρίς επιτυχία ΑΣΕΠ
β. 24 μήνες προϋπηρεσία και μία (1) επιτυχία ΑΣΕΠ
γ. 12 μήνες προϋπηρεσία και δύο (2) επιτυχίες ΑΣΕΠ
δ. 0 μήνες προϋπηρεσία και πάνω από τρείς (3) επιτυχίες ΑΣΕΠ
Οι πίνακες που θα δημιουργηθούν με τον παραπάνω τρόπο, να εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι να διοριστούν (με το ποσοστό 60-40) όσοι θα συμπεριληφθούν σ΄ αυτούς.
Μετά την μεταβατική αυτή περίοδο να διορίζονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, όμως, επειδή η συμμετοχή σε κάθε διαγωνισμό προκαλεί μεγάλη ψυχική φθορά στους υποψηφίους (έχω προσωπική εμπειρία) προτείνω να παίρνουν μόρια αν έχουν προϋπηρεσία, αλλά και να πριμοδοτούνται επαρκώς όσοι έχουν προηγούμενες επιτυχίες ΑΣΕΠ, με τέτοιο τρόπο ώστε αν κάποιος επιτύχει για τέταρτη φορά και έχει τρεις προηγούμενες επιτυχίες, με τα μόρια που θα λαμβάνει, να εξασφαλίζεται ο διορισμός του.
Σε ότι αφορά τους νεοδιόριστους καθηγητές, προτείνω η παραμονή τους στον τόπο πρώτου διορισμού να είναι διετής.
Τέλος, επειδή ανήκω σ΄ αυτούς που πιστεύουν στη συμμετοχική δημοκρατία, παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τα σχόλια που θα γραφτούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της διαβούλευσης. Έτσι άλλωστε έχει νόημα και ο θεσμός της δημόσιας διαβούλευσης.
Συνέχεια από μήνυμα (Νοεμβρίου 29, 2009 @ 4:53 μμ)
Αγαπητοί συνάδελφοι
που είστε υπέρ του διορισμού μόνο μέσω ΑΣΕΠ, ξέρω ότι το ποιο πιθανό η ηλικία σας είναι κοντά στα 25.Η «καραμέλα» που σας δόθηκε αυτή τη στιγμή φαίνεται πράγματι να έχει πολύ γλυκιά γεύση. Θα έχει όμως την ίδια γλυκιά γεύση όταν θα δώσετε 1,2,3,4,5….φορές ΑΣΕΠ και θα έχουν περάσει 2,4,6,8,10….χρόνια από τη ζωή σας και θα δίνετε ακόμα εξετάσεις και θα προσπαθείτε να διοριστείτε? Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος αν «αναγκαστούμε» να δίνουμε όλοι εξετάσεις επομένως τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η επιτυχία σας στον διαγωνισμό θα οδηγήσει και στον διορισμό. Μέχρι τότε τα παιδιά σας θα πάνε στο δημοτικό θα έχετε άραγε το χρόνο να διαβάζετε μαζί τους? Και εγώ στα 25 μου τα ίδια με εσάς θα σκεφτόμουνα θα είχα όλο το χρόνο να διαβάσω όταν όμως κάνετε οικογένεια θα με θυμηθείτε….
Αγαπητή κ Διαμαντοπούλου
Δεν θα σας πω τον «πόνο» μου και ούτε θα σας περιγράψω τη ζωή μου τα τελευταία 12 χρόνια. Δεν είστε ψυχολόγος ούτε αυτό εδώ το βήμα είναι ημερολόγιο να γράφει ο καθένας το τι έκανε στη ζωή του και σε πια σχολεία δούλεψε για την πολυπόθητη προϋπηρεσία.
Θα σας πω γιατί σας ψήφισα. Το έκανα γιατί πίστεψα στα λόγια σας που έλεγαν ότι θα καταργήσετε την ωρομισθία και θα κάνετε ολοήμερα σχολεία.
Ας υποθέσουμε ότι η διαβούλευση είναι σαν ένα δημοψήφισμα ή μια δημοσκόπηση όπως θέλετε πείτε το, φαίνεται από τα σχόλια ότι ένα ποσοστό σχεδόν 100% δεν θέλει να αλλάξει το 60-40 με την προϋπόθεση να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Θα λάβετε υπόψη σας το τι θέλει ο «πολίτης» ή ξεχάσατε τόσο γρήγορα το προεκλογικό σας σύνθημα «πρώτα ο πολίτης».Μήπως τελικά την απόφασή σας την έχετε ήδη πάρει απλά μας «κοροϊδεύετε» ότι δήθεν θα ακούσετε τις απόψεις μας?
Είμαι Φυσικός
Ας υποθέσουμε ότι στον επόμενο διαγωνισμό γράφω ένα τέλειο σχέδιο μαθήματος και παίρνω άριστα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο σχέδιο μαθήματος θα περιγράψω ένα πείραμα, έχετε μεριμνήσει ότι στο σχολείο που θα είμαι θα υπάρχει εργαστήριο για να πραγματοποιηθεί? Γιατί καλή η θεωρία η πράξη όμως? Όταν εγώ και κάθε συνάδελφος μπαίνουμε στην τάξη και έχουμε 25 μαθητές το πρόβλημα είναι αν έχουμε ή όχι αποστηθίσει μερικά βιβλία παιδαγωγικών θεμάτων?
Είμαστε επιστήμονες και όχι παπαγάλοι και δεν έχετε το δικαίωμα να το αμφισβητείτε.
Δουλεύω στο αντικείμενο μου 12 χρόνια, έχω διδάξει κάτι χιλιάδες ώρες. Στην αρχή οφείλω να ομολογήσω ότι η έλλειψη εμπειρίας μου φαινόταν. Διάβασα όμως διάβασα πολύ πάνω στην ύλη των σχολικών βιβλίων και βιβλία με παιδαγωγικά θέματα. Όμως η βελτίωση μου ήρθε με τον καιρό, όταν με την επαφή με τους μαθητές «μαθαίνεις» πώς να μεταδίδεις γνώσεις αλλά και πώς να στέκεσε δίπλα στους μαθητές σου σαν αληθινός ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Αυτό είναι η ΕΜΠΕΙΡΙΑ!!!!!
Ζητάω την ευκαιρία να μπορέσω τελικά να προσφέρω σε ένα δημόσιο σχολείο αυτό που μπορώ και μπορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχω δουλέψει πολύ με στόχο πάντα την προσωπική μου βελτίωση.
Το 1998 ο Κύριος Αρσένης κατήργησε την επιτηρίδα και καθιέρωσε τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ γιά τη πρόσληψη εκπαιδευτικών στην δημόσια εκπαίδευση.(Θέλησε να τον εφαρμόσει και γιά την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά δεν του έκατσε). Μιά δεκαετία μετά και ενώ έχει θεσπιστεί τπο ποσοστό του 60%-40%,στην πράξη έχει καταργηθεί. Έχουν εμφανιστέι πολλές επιτηρίδες (30-μηνο,24-μηνο,ενιαίος πίνακας, πολύτεκνοι, απολυμένοι εκπαιδευτικοίιδιωτικών σχολείων). Για παράδειγμα τα δύο τελευταία χρόνια διορίζονται 40 γυμναστές απο τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 700 περίπου από τις υπόλοιπες επιτηρίδες. Το ποσοστό εδώ είναι 5%-95%. Το ίδιο συμβαίνει και γιά τις άλλες ειδικότητες. Γιά ποιό ποσοστό 60%-40% μιλάμε λοιπόν. Καλό είναι λοιπόν να μπεί ένα τέλος σ’αυτό το αλαλούμ που διέπει τους διορισμούς στην δημόσια μας εκπαίδευση.
Είμαι εδώ και 2 χρόνια αναπληρώτρια στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Ζητώ να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο πρόσληψης μας που είναι και ΔΙΚΑΙΟΣ και ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ από όλους. Στη δική μας περίπτωση όποιος βρίσκεται στον πίνακα ΣΜΕΑΕ έχει μεταπτυχιακό ή σεμινάριο ή και τα δύο. Με 24 μήνες προυπηρεσία πολλοί έχουν διοριστεί. Ζητάω να παραμείνει ως έχει αυτό και παράλληλα να ανοίξουν οργανικά κενά στην ειδική αγωγή ώστε να απορροφούμαστε αμέσως και όχι μέσω της γενικής. Στον δικό μας κλάδο δεν υπάρχει ΑΣΕΠ και δεν έχει νόημα… (π.χ. τα παιδία που διδάσκω φέτος είναι 25 ετών και δεν μιλούν!νομίζετε ότι μπορώ να διδάξω Πλάτωνα;;)
Ξενιτευτήκαμε για να καλύψουμε κενά ως αναπληρωτές…με την ελπίδα του διορισμού.Δεν γίνεται όλα αυτά να πεταχτούν στο καλάθι εν μια νυκτί! από μια κυβέρνηση που προεκλογικα έλεγε οτι σε τρια χρόνια θα έχουν απορροφηθεί όλοι…
Το κράτος δεν χρωστάει πουθενά! Μόνο στους μαθητές! Μηδενική μεταβατική περίοδος. Διορισμοί αποκλειστικά από ΑΣΕΠ! Αρκετά εγκλήματα έχουν γίνει τόσα χρόνια σε βάρος της αξιοκρατίας. Δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν όσοι δεν μπορούν να πιάσουν μια βάση στον ΑΣΕΠ.
Είμαι σίγουρη ότι υποστηρίζοντας το θέμα των τρίτεκνων θα συγκεντρώσω δεκάδες αρνητικά σχόλια. Βλέπετε οι τρίτεκνοι είναι μειοψηφία. Στη χώρα μας είναι συνηθισμένο η πλειοψηφία να αποφασίζει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Παρόλα αυτά θα ήθελα να διατυπώσω τις σκέψεις μου. Είμαι 39 ετών , μαθηματικός , μητέρα τριών παιδιών. Έχω εργαστεί ως ωρομίσθια, εργάζομαι φέτος σαν αναπληρώτρια, έχω επιτύχει στον ΑΣΕΠ του 2008, αλλά δεν κατάφερα να διοριστώ. Γέννησα το τρίτο μου παιδί μετά την ψήφιση του νόμου για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς.
Με μια πρώτη ανάγνωση ο νόμος που πριμοδοτεί τους τρίτεκνους είναι άδικος. Είναι άδικος υπό την έννοια ότι προτάσσει τα συμφέρονται μιας ειδικής ομάδας συναδέλφων με μόνο κριτήριο τον αριθμό των τέκνων. Αυτό όμως, είναι μόνο μια πρώτη και θα μου επιτρέψετε να πω πολύ επιφανειακή ανάγνωση.
Στις δημοκρατίες υπάρχουν υπέρτερες προτεραιότητες. Στη δική μας δημοκρατία λοιπόν αποφασίστηκε κάποια στιγμή (υπό την ασφυκτική πίεση του δημογραφικού προβλήματος) ότι η ανάγκη αύξησης του πληθυσμού υ π ε ρ τ ε ρ ε ί του δικαιώματος στην ίση μεταχείριση στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών . Έτσι λοιπόν η δημοκρατίας μας πιεζόμενη από αυτήν την αναντίρρητη αλήθεια αποφασίζει και ψηφίζει έναν νόμο , εισάγοντας όντως μια μικρή αδικία, με σκοπό όμως να υπηρετήσει υπέρτερες προτεραιότητες. Από την στιγμή που ψηφίζεται και μετά ο νόμος αποτελεί κίνητρο για χιλιάδες γονείς ή υποψήφιους γονείς οι οποίοι στα πλαίσια του δικού τους οικογενειακού προγραμματισμού αντιλαμβάνονται ότι τους συμφέρει.
Αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι η γέννηση ενός παιδιού είναι μια πράξη μη αναστρέψιμη. Ως μητέρα που αποφάσισε να κάνει τρίτο παιδί, πρέπει να σας πω με ειλικρίνεια ότι συνυπολόγισα πριν προχωρήσω και το ευεργέτημα αυτό. Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω πως θα υπάρξει κυβέρνηση/υπουργός που θα μπει στον πειρασμό να ακυρώσει ένα κοινωνικό κίνητρο που οδήγησε στην γέννηση παιδιών. Τί είδους εξαπάτηση θα ήταν αυτή; Τί είδους μύνημα για την κοινωνία;
Στον δικό μου τρόπο σκέψης τα νομοθετήματα πρέπει να έχουν λογική συνέχεια και συνέπεια. Ειδικά όταν τα νομοθετήματα αυτά έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες ή όταν έχουν να κάνουν με τον μακροχρόνιο προγραμματισμό των οικογενειών. Πόσο μάλιστα όταν η αιτία που τα επέβαλε δεν έχει εκλείψει (δημογραφικό πρόβλημα).
Διαβάζω αρκετές ώρες την ημέρα την αγωνία, τον κόπο και την προσδοκία όλων των άμοιρων συναδέλφων που πλήκτρο πλήκτρο περιγράφουν ο καθένας μια πικρή προσωπική Οδύσσεια στο πέλαγος της εκπαίδευσης.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όμως η εμμονή και η εμπάθεια ορισμένων «συναδέλφων» τιμητών της αξιοκρατίας και του ιερού βήματος με τα αρχικά ΑΣΕΠ.
Δυστυχώς κατάφερε σε λίγα σχετικά χρόνια το κράτος μας, να περάσει στη συνείδηση μας την αναγνώριση των πτυχίων μας από τον ΑΣΕΠ ως λογική προϋπόθεση για τον διορισμό μας στο Ελληνικό σχολείο.
Πόσο γρήγορα σε αυτόν τον τόπο καταρρέουν οι αξίες. Ήμουν ένας από αυτούς που χτύπησαν οι αρχές όταν προσπαθούσα να σταματήσω τους νέους τους μόλις απόφοιτους συνάδελφους να συμμετάσχουν στην πρώτη παράσταση. Τους θυμάμαι, χλωμούς και έκπληκτους να κοιτάζουν οικογενειάρχες μεσόκοπους βιοπαλαιστές εκπαιδευτικούς να τους φωνάζουν :
Μη μπεις! Είναι ντροπή αυτό που πάνε να μας κάνουν! Δεν είναι εξετάσεις για να περάσεις ένα μάθημα. Είναι η αμφισβήτηση ότι δεν έχεις περάσει ποτέ κανένα μάθημα!
Μη μπεις συνάδελφε! Αύριο θα είσαι εσύ εδώ οργισμένος να φωνάζεις να διεκδικείς, σκυφτός πάνω σε μια οθόνη να πληκτρολογείς την μεγάλη αδικία της ζωή σου.
Θα λές : Είμαι δύο φορές επιτυχών στον ΑΣΕΠ, έχω εδώ και 10 χρόνια διδάξει ως ωρομίσθιος , αναπληρωτής , εθελοντής, τα νησιά μας, τα βουνά μας, τα χωριά μας , τις παραλίες μας τα απανταχού γεωγραφικά πέρατά μας και ακόμα αξιότιμη κυρία Υπουργέ… Σας παρακαλώ, θα ξαναδώσω εξετάσεις, σας παρακαλώ υπολογίστε τα ψίχουλα μου… σας παρακαλώ, παντρεύτηκα ενώ ταξίδευα, κι έκανα και παιδιά καθώς ξανάδινα …σας παρακαλώ …έχω και επάρκεια όπως διαπιστώσατε …σας παρακαλώ…
Τα χρόνια πέρασαν, είχα 8 χρόνια τότε στα κεντρικά φροντιστήρια της Αθήνας, τώρα πλησιάζω τα 20 χρόνια στην προετοιμασία μαθητών για το Πανεπιστήμιο.
Δεν έχω ασχοληθεί με το Δημόσιο. Είμαι φροντιστής και ιδιαιτεράς όπως μας λένε και κάποιοι.
Με τον Θανάση είμαστε συμφοιτητές, τελειώσαμε μαζί το Μαθηματικό Αθηνών λίγο πριν το 90. Αυτός ήθελε σχολείο. Πάντα στην ξεκούραση του γιαυτό μίλαγε.
Είναι αλλιώς η σχολική τάξη έλεγε, ο πίνακας, το κουτσό θρανίο, τόσα μάτια σε μια αίθουσα, το φτωχόπαιδο, η κόρη του δημάρχου ο γιος του ξυλουργού ο σνομπ πλούσιος στο τρίτο θρανίο, όλοι περιμένουν από σένα κάτι, θα είσαι πάντα ο μαθηματικός που είχαν στην τρίτη λυκείου. Το φροντιστήριο είναι αλλιώς! Σημειώσεις – φυλλάδια μικρά τμήματα … δεν το γουστάρω. Ρομαντικές μνήμες από κουβέντες μας τέτοια εποχή, Χριστούγεννα του 94.
Το 2005 ο Θανάσης ταξίδευε καθημερινά περίπου 300 χιλιόμετρα. Ωρομίσθιος στα αετόμορφα τα έχεις τα ψηλά βουνά…
Χρόνια πάλευε, μόριο μόριο για να ζήσει το όνειρο.
Βρε δώσε ΑΣΕΠ του έλεγα, αφού τα ξέρεις! ( Νέοι συνάδελφοι ειλικρινά σας λέω, δεν θα θέλατε να τον είχατε σε κανένα ΑΣΕΠ αντίπαλο σας. Πολλά από τα παιδιά που είχαν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς έκαναν θέματα ανισοτήτων και θεωρίας αριθμών μαζί του). Πάντα μου χαμογελούσε όταν του το λέγα …Το είχε ονομάσει το σενάριο της ντροπής! Για μια τιμή ζούμε μου έλεγε. Και λέω μου έλεγε γιατί μετά το τροχαίο που είχε ο Θανάσης δεν θα μπορέσει να ξαναμιλήσει. Το σαγόνι του παραμορφώθηκε και ο λαιμός του από τις 5 πλαστικές που έχει κάνει στερείται φωνητικών χορδών. Είναι ζωντανός όμως. Έχει 2 δάχτυλα στο αριστερό του χέρι ένα υπερσύγχρονο αναπηρικό καροτσάκι τρέφεται σχεδόν άνετα με το καλαμάκι και από το ένα του μάτι ίσως τώρα συγκινημένος να με διαβάζει…
Θυμάμαι τις απόψεις του όμως γι αυτές τις εξετάσεις :
Το να γράψεις άριστα στο γνωστικό σου αντικείμενο στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και παράλληλα να συνοδεύουν το βιογραφικό σου μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον δάσκαλο που ψάχνουμε να διδάξει και να εμπνεύσει και να ωθήσει στην πρόοδο τα παιδιά μας.!
Τα παραλές του έλεγα …
Κι όμως, ο Newton θεωρείται από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών και είναι επίσης γνωστό ότι δίδασκε σε άδειες αίθουσες αφού δεν μπορούσε ούτε να εμπνεύσει ούτε να μεταλαμπαδεύσει τίποτα από τις γνώσεις που είχε!
( Οι βιογράφοι του μιλούν για 2 με 3 φοιτητές σε όλες τις διαλέξεις του στο Κέμπριτζ !! )
Ο Gauss είναι ένας θρυλικός μαθηματικός. Αποκαλούσε τον Riemann αξιόλογο φοιτιτάκο, ενώ στα μαθήματα του δεν καταλάβαινε κανείς τίποτα.
Ο Αρχιμήδης υπήρξε ο μέγιστος επιστήμονας, οι πλάτες γιγάντων κατά πολλούς, όμως πότε δεν θεωρήθηκε σπουδαίος δάσκαλος σε αντίθεση με τον Ευκλείδη που θεωρείται ο κορυφαίος δάσκαλος μαζί με τον Απολλώνιο της Αλεξάνδρειας.
Έχεις ακούσει μου έλεγε για τις πανεπιστημιακές παραδόσεις του Einstein στην Αμερική; Ούτε τι έγραφε στον πίνακα δεν μπορούσαν να καταλάβουν…
Άλλο πράγμα ο δεινός οξυδερκείς και ταλαντούχος επιστήμονας κι άλλο πράγμα ο δάσκαλος. Αν δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις μου έλεγε θυμήσου τα χρόνια μας στο πανεπιστήμιο: Οι πιο λαμπροί καθηγητές μας, οι πιο θαμποί δάσκαλοι. Οι εξαιρέσεις …σπάνιες.
Θα τα έγραφε πολύ πιο ωραία ο ίδιος αν μπορούσε να γράψει…
Μπορεί να έγραφε,…φαντάζομαι,…..Κυρία υπουργέ…κάποιος άλλος Θανάσης αύριο θα μπει στο αυτοκίνητο του ποιος ξέρει για πού… για μηδέν κόμμα μηδέν, μηδέν ένα μόρια. Δεν την κάνεις αυτή την δουλειά αν δεν την αγαπάς! Μην τον βασανίζεις άλλο. Αφού αφήνει τα παιδιά του, τα καλύτερα χρόνια του, την ζωή του να περνά πίσω του τόσο, ωρομίσθια, ε…μάλλον είναι καλύτερος από τον 23άχρονο απόφοιτο που ζητά να σταθεί 3 ώρες τυχερός για να μην κοπιάσει πότε πια στη ζωή του.
Θα τα έγραφε πολύ πιο ωραία ο ίδιος αν μπορούσε να γράψει…
Του αφιερώνω αυτό το μήνυμα, με την ελπίδα οι νεότεροι να προβληματιστούν, οι μοιραίοι συνάδελφοι να δικαιωθούν και οι κρατούντες την πρόοδο αυτού του τόπου στα χέρια τους …σοφά να πράξουν.
Αν ποτέ με διαβάσεις …αγαπημένε φίλε, πραγματικέ δάσκαλε…
Αλέκος
Γυμναστής-Γυμνάστρια:ΠΑΙΔΙ ενός κατώτερου θεού
:Οδυσσέας περιπλανώμενος διαρκώς,χωρίς να φτάνει ποτέ στην Ιθάκη του.Τελείωσα το 1993,μπήκαμε στην επετηρίδα. Μετά από χρόνια αναμονής και ενώ έφτανε η σειρά διορισμού ,αυτή καταργείται.Στα χρόνια του ΑΣΕΠ που ακολούθησαν η οικογενειακή μου κατάσταση(γάμος και τρία παιδιά)δε μου επέτρεπαν να προετοιμαστώ κανονικά,ώστε να είμαι επιτυχούσα στον ΑΣΕΠ. Εδώ και εννέα περίπου χρόνια απασχολούμαι ως ωρομίσθια πότε με 8, καιπότε με 10 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να επιλέξω ένα δυσπρόσιτο προορισμό, ώστε να πάρω περισσότερα μόρια.Ο σύζυγός μου εκπαιδευτικός με χρηματοδοτεί για τις μετακινήσεις μου ,ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να πληρώνουμε και μια γυναίκα για να μας προσέχει το μικρό τις ημέρες που πηγαίνω στο σχολείο(για να εργαστώ στα Stage της εκπαίδευσης για να πάρω 250 ευρώ το μήνα, δυο φορές το χρόνο).
Αποτέλεσμα μετά από 17 χρόνια κτήσης πτυχίου και πραγματική προϋπηρεσία 25 μήνες καλούμαι να αρχίσω πάλι από την αρχή.Όλος αυτός ο αγώνας προς τι? Είμαι ήδη 40 χρονών με τρία παιδιά.Όλα αυτά τα χρόνια έχω περάσει από ένα σωρό σχολικά προαύλια.Αγαπώ τη δουλειά μου , αλλά πρέπει να πετύχω και στον ΑΣΕΠ για να συνεχίσω να βρίσκομαι με τα παιδιά, που όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία μου εμπιστεύτηκε.
Ζητώ οι εκπαιδευτικοί που το έτος κτήσης πτυχίου είναι πάνω από 15 χρόνια και έχουν αρκετούς μήνες προυπηρεσίας να ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ.Οι οικογένειές μας και η εκπαίδευση θα έχουν γονείς και εκπαιδευτικούς αντίστοιχα ,που θα μπορούν να δίνουν όραμα μέσα από τους καθημερινούς αγώνες για τα παιδιά μας και ολόκληρη την κοινωνία.
Ζητάμε το αυτονόητο΄: Δουλειά με μηνιαίο εισόδημα και όχι με το χαρτζηλίκι της ωρομισθίας.
Αν και έχω κάνει την πρότασή μου (σελ. 108),σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση πριν και μετά το διορισμό, θα πρέπει όμως να ρυθμιστεί το ζήτημα των προηγουμένων επιτυχόντων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα ήθελα να απευθυνθώ στους αγαπητούς συναδέλφους μου οι οποίοι δηλώνουν χρόνια τώρα ότι θίγονται τα πτυχία τους με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και να τονίσω ότι:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΟΣΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ!!! ΜΠΟΡΕΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, Ο ΕΘΝΟΛΟΓΟΣ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣ -ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ;;; ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ;;; ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ, ΜΙΛΗΣΤΕ!!! «ΕΛΙΩΣΑ» για να τελειώσω το Κλασικό του ΑΠΘ, έδωσα τα λεγόμενα «ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ» και τα 2 ΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, ΠΟΥ ΣΑΦΩΣ ΠΗΡΕ ΠΤΥΧΙΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ;;; Ειδικά λοιπόν στον κλάδο των φιλολόγων πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση, τουλάχιστον σε γνωστικό επίπεδο. ( Όσο για τους ΟΑΕΔΙΤΕΣ, συμφωνώ με την ΕΝΟΤΗΤΑ την οποία διακηρύσσουν, μόνο που δε βλέπουν ότι αυτή η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ τους στον ενιαίο πίνακα είναι απίθανα άδικη υπόθεση, εφόσον είναι ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΑ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ;;; Εγώ που δεν έχω «ΚΑΠΟΙΟΝ» να με τακτοποιήσει στον ΟΑΕΔ, γιατί να μην μπορώ να προσληφθώ με τα μόριά μου, τα οποία στο κάτω κάτω το ΑΣΕΠ μου τα έδωσε; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ και για όλα τα… ΠΑΡΑΘΥΡΑ!!!). Αυτά, για να λέμε τα πράγματα ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ!
Θα πρέπει σε αυτή τη διαβούλευση να λάβετε υπ’ όψιν και τους καθηγητές οι οποίοι προέρχονται από την ιδιωτική εκπαίδευση των οποίων η σχολική μονάδα έκλεισε.
Στην κατηγορία αυτή οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν πάνω από 24 μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας στην ιδ. εκπαίδευση τότε καλούνται να συμπληρώσουν 2 χρόνια αναπλήρωσης ώστε να διοριστούν. Όμως πλέον οι αναπληρώσεις είναι ελάχιστες έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε ωρομισθία έτσι ώστε κάποια στιγμή να διοριστούμε συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο. Τι θα γίνει με αυτούς που βρίσκονται στην μέση του απαιτούμενου χρόνου; Θα πρέπει μετά από 15 χρόνια μέσα στα σχολεία να δώσουμε Α.Σ.Ε.Π. για να επιβεβαιώσουμε τι; Άνθρωποι που είναι 40-45 χρόνων που κάνουν 2 ή 3 δουλειές αφού τα χρήματα από τις ωρομισθίες και ελάχιστα είναι και καταβάλλονται πολύ αργότερα που θα βρούνε χρόνο να διαβάσουν ή να πάνε φροντιστήριο. Μήπως δεν ξέρετε ότι με τους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. θησαυρίζουν οι φροντιστηριούχοι;
Αν τελικά ο Α.Σ.Ε.Π. είναι το μοντέλο εκείνο που θα δώσει λύση στο «πρόβλημα» των εκπαιδευτικών κι όχι το σημερινό 60%-40% που είναι και δικαιότερο, ας γίνει ότι και με μια σειρά άλλων κατηγοριών εργαζομένων Π.Ε. οι οποίες και βέβαια δεν δίνουν γραπτούς διαγωνισμούς αλλά απλά καταθέτουν πτυχίο προϋπηρεσία βαθμό και ημερομηνία κτήσης πτυχίου μεταπτυχιακά. Και ας φτιάξει πίνακες ο Α.Σ.Ε.Π. με τα κριτήρια αυτά. Γιατί ακυρώνετε τα πτυχία μας τους δασκάλους μας και τα ίδια τα πανεπιστήμια μας καλώντας μας να ξαναδώσουμε αντικείμενα τα οποία με επιτυχία έχουμε περάσει κατά το παρελθόν; Ποιο το νόημα του να διαγωνίζεται κάποιος που αποφοίτησε μόλις έναν πτυχιούχο του 1991;
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
Είμαι εκπαιδευτικός ειδικής κατηγορίας, έχοντας αυτοάνοσο νόσημα. Προγραμμάτισα τη ζωή μου, έτσι και άρχισα να μαζεύω μόρια ως ωρομίσθιος σε ακριτική περιοχή σε νησί των Δωδεκανήσων. Παίρνοντας 350Ε, μη μπορώντας να εργαστώ αλλού αφού απαγορεύετε, ούτε ενοίκιο ούτε διατροφή και φυσικά καθόλου λόγος για φάρμακα γιατρούς και οδοιπορικά(γιατί νοσοκομεία δεν έχει παντού) έτσι επιβιώνω απομυζώντας ακόμη τους γονείς.
Θα πρότεινα λοιπόν να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς με όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ειδικές κατηγορίες όπως άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι, και για ΟΛΟΥΣ φυσικά που μάζευαν προϋπηρεσία για να διοριστούν κάποια μέρα…
Επίσης είμαι επιτυχών στον ΑΣΕΠ, πόσους ακόμα θα πρέπει να περάσω μέχρι να διοριστώ; Δόκιμοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν και στο εξωτερικό αλλά δεν υπάρχει ΑΣΕΠ και δεν τους ακυρώνουν τα πτυχία! Αλήθεια υπάρχει κάποιος άλλος εργαζόμενος δημοσίου που δίνει εξετάσεις κάθε χρόνο; Ακόμα και οι βουλευτές κάθε τετραετία…επανεκλέγονται.
Ο πρώτος επιτυχών στον ΑΣΕΠ χωρίς προϋπηρεσία θα κινδυνεύει να μείνει έξω πλέον; Μόνο οι πρόσφατοι πτυχιούχοι θέλουν αλλαγές χωρίς να σκέφτονται τους συναδέλφους τους. Τα ερωτήματα πολλά μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Γι αυτό πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο για να μην αδικηθούν συνάδελφοι που προσφέρουν μάλλον ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ! Με εκτίμηση Λ.Π.
Κυρία Υπουργέ,
γιατί πριν βγει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία λέγατε άλλα και τώρα λέτε άλλα;;;
Για ποια αξιοκρατία μιλάτε όταν θέλετε να καταργήσετε τους πίνακες των αναπληρωτών και οι διορισμοί τους να γίνονται μέσω των νομαρχιών;;; Έτσι καταργούνται οι πελατειακές σχέσεις;;;
Για ποια αξιοκρατία μιλάτε όταν διαγράφετε τα μόρια των προηγούμενων ΑΣΕΠ; Ή μήπως πιστεύετε ότι δεν ήταν αξιοκρατικοί ενώ τώρα που αναλάβατε εσείς θα είναι;;; Λέτε ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία στην συλλογή μορίων για ρίξτε μια ματιά στους πίνακες των αναπληρωτών και θα δείτε ότι οι πλειοψηφία με αξιοκρατία έχει μαζέψει τα μόριά της. Γιατί να τους καταργήσετε;;
Γιατί δεν λέτε την αλήθεια για άλλη μια φορά ότι θέλετε να μειώσετε τους μόνιμους διορισμούς έως να τους μηδενίσετε;; Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.
Λυπάμαι που πίστεψα τις εξαγγελίες σας και απατήθηκα. Τελικά το νυν ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά διαφορά από το παλιό!!!
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μην βρεθείτε στην θέση της Κας Γιαννάκου είναι να αφήσετε το σύστημα ως έχει.
Ευχαριστώ.
ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΜΗΤΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΕΧΩ 22.5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΛΟΓΩ ΤΡΙΤΕΚΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΜΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΑΣΕΠ.ΠΕΡΙΣΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ.ΦΕΤΟΣ ΣΤΕΡΟΥΜΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΩ.ΔΙΕΡΩΡΩΜΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΑΡΑΓΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΩ???ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΜΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ…..ΕΛΠΙΖΩ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΑΣΑΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ.Κάντε ό,τι νομίζετε καλλίτερο για τις προσλήψεις των μονίμων αφού λάβετε σοβαρά υπ’όψιν σας αυτά τα οποία σας έχουν σημειώσει εδώ αλλά προς Θεού, μην πειράξετε με τίποτε τους κάθε είδους αναπληρωτές.
Ήταν είναι και θα παραμείνουν οι στηλοβάτες μας.Χωρίς αυτούς θα καταρρεύσουμε όλοι.Έχω 25 χρόνια προϋπηρεσία-δεν είμαι αναπληρωτής. Αν θέλετε να κάνετε κάτι για τους αναπληρωτές καλό θα ήταν και να ασφαλίζονται στο Ταμείο μας αμέσως μόλις προσληφθούν για να μην ταλαιπωρούνται από το ανάλγητο και απρόσωπο ΙΚΑ και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Οτιδήποτε κάνετε εναντίον τους θα μεταφερθεί ως ψυχολογική διατάραξη στην σχολική τάξη και θα είστε υπεύθυνη.
Καλησπέρα σε όλους
Επανέρχομαι για να τονίσω την ιδιαίτερη ενόχληση σχετικά με την ρατσιστική στάση εναντίων των πολυτέκνων , ευτυχώς , μόνο από έναν μικρό αριθμό από όσους συμμετέχουν στην διαβούλευση.
Θα κατανοούσα εάν αναφέρατε, την αντιθεσή σας στον διορισμό των πολυτέκνων στην τόπο διαμονής τους ή
Θα κατανοούσα την αντιθεσή σας με την κάλυψη θέσεων που κάποιος άλλος εκπαιδευτικός μπορεί να είχε προτεραιότητα, κάτι που εάν ήθελε το υπουργείο μπορούσε να το λύσει σε μία νύχτα(οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικού να αποτελούν το επιπλέον των θέσεων που πρέπει να καλυφθούν κάθε χρόνο και μην παίρνουν την θέση κανενός). ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ ΤΟ ΕΧΕΤΑΙ ΞΕΧΑΣΕΙ.
θα κατανούσα επίσης την αντιθεσή σας στην δυνατότητα απαλλαγής απο εξωδιδακτικές δραστηριότητες κάτι που τονίζω ότι η συγκεριμένη ρύθμιση είναι ανόητη.
Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω με τίποτα όσους αναφέρονται στην χαμηλή επιστημονική επάρκεια των πολυτέκνων , λες και οι γνώσεις μειώνονται αντιστόφως ανάλογα με την γέννηση των παιδιών, λες και οι πολύτεκνοι δεν αποφοίτησαν από κάποιο πανεπιστήμιο όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.
Και μην μου πείτε ότι με οποιδήποτε σύστημα προσλήψεων , είτε επετηρίδα , είτε ΑΣΕΠ, είτε μικτό και οποιδήποτε άλλο βρίσκονται αυτοί που είναι ικανότεροι να διδάξουν.
ΟΣΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Άπό εκεί και πέρα εξαρτάται στον εκπαιδευτικό να γίνετε κάθε ημέρα καλύτερος κάθε ημέρα πιο δημιουργικός —-ΠΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ,ΑΝΥΠΑΝΤΡΟΣ ,ΕΧΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ Ή ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ
Ας σταματήσει λοιπόν αυτό το παραμύθι
Kυρία Διαμαντοπούλου, διευκρινύστε γρήγορα τι πρόκειται να κάνετε με τους πολυτέκνους γιατί πολλά νέα ζευγάρια προγραμμάτισαν την ζωή τους στηριζόμενα στον συγκεκριμένο ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Κριτήρια:
1)επιτυχία ΑΣΕΠ
2)Ημερομηνία απόκτησης του Πτυχίου.
Είναι δύσκολο να καταλάβω πως κάποιος που αποφοιτά τα έτη 2005-2008 κρίνεται καλύτερος και επιλέγεται να διδάξει ωσ αναπληρωτης-ωρομίσθιος, ενώ στους πίνακες υπάρχουν την ίδια στιγμή συνάδελφοι του απο δεκαετίες του ’80 και ’90.Πότε θα δοθεί η ευκαιρία σ΄αυτούς να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους; (Υπάρχουν περιπτώσειε και μάλιστα αρκετές τελευταία ατόμων που με την αποφοίτηση τους επιλέχθηκαν ως αναπληρωτες, ακόμη και μέσα στην ιδια χρονιά.Ποιά ήταν τα ΄΄επιπλέον΄΄ προσόντα που τους έκαναν να ξεχωρίζουν;)
3) Στα ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ να προσμετράται προήγούμενη επαγγελματική εμπειρία συναφή με την ειδικότητα
4) κριτήριο θα μπορούσε να αποτελέσει και η μονογονεϊκή οικογένεια , ανύπαντρες μητέρες κυρίως και να λαμβάνονται αντίστοιχα σαν κατηγορία όπως είναι οι τρίτεκνοι.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ Ο ΝΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ!!!
100% ΔΟΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ
ΟΧΙ ΑΣΕΠ!!!!!
Αγαπητέ Γιάννη Χ.
κα στα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ η προΫπηρεσία
να ΜΕΤΡΑ
Ελπίζω ότι συμφωνείς
Β ΧΑΤΖΗΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΚΑΘ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ3
ΔΡ Μαθηματικός
ΝΟΜΟΣ 3255/2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004 τ.Α΄) «περί ρυθμίσεων θεμάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης», σχετικά με πολύτεκνους υποψηφίους εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα:
» Από τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 6 του Ν.3255/2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004 τ.Α΄) ορίζεται ότι από την έναρξη του σχολικού έτους 2004-2005 και εφεξής οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με τέκνα, τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν, εγγράφονται μέχρι 30 Ιουλίου κάθε έτους σε ειδικό πίνακα και διορίζονται σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων Π.Ε. πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. »
Πρώτον: Είναι στους σκοπούς της κυβέρνησης , η ανάπτυξη πολιτικών που να βοηθούν την πολύτεκνη οικογένεια; Σας υπενθυμίζω την πλειοδοτική μάχη, που έδινε το ΠΑΣΟΚ με την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ επί δύο εκλογικών αναμετρήσεων για το ποιός θα δώσει περισσότερα στους τριτέκνους και πολύτεκνους. Μάλιστα μιλούσατε και για εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους.
Δεύτερον και πιο σημαντικό: που είναι η συνέχεια και η συνέπεια του κράτους απέναντι στους πολίτες του και ιδιαίτερα απέναντι σε μία κοινωνική ομάδα που χρειάζεται ειδική, από άποψη κοινωνικής πολιτικής, αντιμετώπιση, όπως ορίζει και το Σύνταγμα για τους πολυτέκνους;
Θα είμαι σε λίγους μήνες πολύτεκνη εκπαιδευτικός με τέσσερα παιδιά. Θεωρώ ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε τόσο σημαντικά θέματα, χωρίς να ορίζει κάποιο εύλογο χρονοδιάγραμμα και να ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό του καθενός.
Με τον παραπάνω νόμο θεμελιώθηκε μια σημαντικότατη ανταμοιβή στην πολύτεκνη οικογένεια. Γιατί θέλετε να τη στερήσετε και να συμβάλλετε έτσι στην υποβάθμιση μιας τέτοιας οικογένειας, ειδικά τη σημερινή εποχή; Γιατί οδηγείτε σε απελπισία όλους τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, όταν είναι αναγνωρισμένο από όλα τα πολιτικά κόμματα το καίριο πρόβλημα της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού; Γιατί δεν βοηθάτε και εσείς, ειδικά αυτή την δύσκολη εποχή που ο θεσμός της οικογένειας περνάει μεγάλη κρίση;
Τέλος θα ήθελα να μου απαντήσετε στο εξής: Όταν προτάθηκε ο Ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004 τ.Α΄) είχατε συμφωνήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση ή όχι;
Σαν μεμονωμένος πολίτης αυτής της χώρας, και πιστεύοντας ότι εκφράζω την αγωνία πολλών πολυτέκνων, θα παρακαλούσα, πριν πάρετε τις όποιες αποφάσεις σας, να σκεφτείτε ιδιαίτερα τους πολύτεκνους και να θωρακίσετε, με κάθε τρόπο, πολιτικές που βοηθούν στην δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ, ΑΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2010-2011, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ή ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙ Η Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ;
Ήταν σοφή η επιλογή του νομοθέτη να θεσπίσει δυο ουσιαστικά δρόμους για το διορισμό εκπαιδευτικών. Ο ένας που αναφέρεται στη διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ, και εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε όσους το επιθυμούν, και ό άλλος μέσω της προϋπηρεσίας, μια και το ελληνικό σχολείο πάντα θα έχει την ανάγκη ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
κα. Διαμαντοπούλου
Μόλις αναλάβατε τη θέση της υπουργού με μεγάλη φόρα ξεκινήσατε.Και θέλω να ρωτήσω αν ήσασταν τόσο ενημερωμένη ώστε σε μόλις δύο ημέρες ανάληψης της υπηρεσίας σας-για να χρησιμοποιήσω και δικούς μας όρους,που εύχομαι να κατανοείτε-αρχίσατε να ανακοινώνετε και να προβαίνετε σε πράξεις.
1.Σταματήσατε ξαφνικά την Π.Δ.Σ για να αλλάξετε τον τρόπο πρόσληψης(και καλά κάνατε)αλλά αποφύγατε να πάρετε την ευθύνη και να δώσετε λύσεις όπου το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει.Αντίθετα με δήλώσεις δηλώσατε άγνοια, όταν κάθε ημέρα το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου δεχόταν εκατοντάδες τηλεφωνήματα.
2.Απολύσατε ή καλύτερα ανακαλέσατε την πρόσληψη 13 γυμναστών αναπληρωτών δύο μήνες μετά την πρόσληψή τους , χωρίς να τους αναγνωρίζετε την προϋπηρεσία τους ενώ δούλευαν και πληρώθηκαν κανονικά.Και πάλι δηλώσατε άγνοια για το γεγονός και δεν δώσατε καμία διευκρίνηση.
3.Δεν έχετε πάρει καμία επίσημη θέση για τους εκπαιδευτικούς του ΟΑΕΔ , της ΣΙβιτανιδείου ,της Αθωνιάδας.Μήπως και πάλι δηλώνετε άγνοια;
4.Αρχίσατε τις δηλώσεις σχετικά με τις αποσπάσεις και τους διορισμούς που έγιναν επί κυβέρνησης Ν.Δ , θέλοντας να την απαξιώσετε.Αναρωτηθήκατε οτί έτσι απαξιώσατε τον ρόλο των εκπαιδευτικών;Σκεφτήκατε οτι περνάτε το μήνυμα ότι οι εκπαοδευτικοί δεν εργάζονται και τόσο πολύ γιατί απλά είναι πολλοί;Οτι δεν χρειάζεται να αποσπώνται σε Γραφεία γιατι δεν ειναι της αρμοδιοτητάς τους -όπως είπατε. Οτι δεν προσφέρουν έργο?Οτι δώσατε την εντύπωση της αρχομανίας?
Αν πραγματικά πιστεύετε σε αυτή τη διαβούλευση και θέλετε την γνώμη μας στα πλαίσια του «για τον πολίτη μαζί με τον πολίτη» θα πρέπει να απάντήσετε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις των συναδέλφων και να σχολιάσετε όλες τις επισημάνσεις μας.Αυτός είναι ο διάλογος.-Αν και μέχρι τώρα κινείστε στα όρια του μονολόγου.Δυστυχώς για ένα κόμμα σοσιαλιστικό , το οποίο δεν πιστεύω ότι αντιπροσωπεύετε.
Πραγματικά λυπάμαι γιατι όταν ήσασταν αντιπολίτευση βοηθούσατε τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους , κάνοντας επερωτήσεις στη ΒΟυλή.Μας στηρίζατε.Και ξαφνικά δεν σας κάνουμε;
Ευθύνη έχουμε όλοι.Εμείς που σας πιστέψαμε.Εμείς που δεν καταλάβαμε τα πολιτικά σας παιχνίδια τότε για να βρίσκεστε στο προσκήνιο.Εμείς που σας ψηφίσαμε.
Μας χρησιμοποίησατε κα Διαμαντοπούλου και και εκμεταλεύτήκατε τη λαχτάρα μας για στήριξη.Προσπαθείτε να μας διασπάσετε κατά το «διαιρειν και βασιλευειν».,πιστεύοντας οτι θα μας αποδυναμώσετε.
Είμαστε περήφανοι όμως και παραδεχόμαστε τα λάθη μας και προχωράμε.Γι’ αυτο θα μας βρείτε μπροστά.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση διορισμού η εμπειρία στην τάξη.Εκεί φαίνεται ο εκπαιδευτικός.
Αν υπήρχε συλλογικότητα στους εκπαιδευτικούς θα είχαμε καταργήσει εμείς τόσο τον Ασέπ, όσο και την ομηρία της ωρομισθιάς…Αν αποφασίζαμε συλλογικώς να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε σε αυτά τα προστυχα παιχνίδια της Κυβέρνησης, δεν θα χρειαζόταν να παρακαλάμε τώρα την Διαμαντοπούλου, και αυτή να μην εμφανίζεται να δώσει ούτε μία περαιτέρω εξήγηση(α μη τι άλλο, αυτό μοιάζει λίγο ύποπτο)..
Το να περιμένουμε να αλλάξει προς το καλύτερο κάτι από την φιλελευθερη Κυβέρνηση του ανταγωνισμού και του ατομικισμού μοιάζει ή αφέλεια, ή προσμονή στην ψευδαίσθηση ότι όλοι μας θα προλάβουμε να διοριστούμε…
Καλά μας ξεμπερδέματα…
Απάντηση στον αξιότιμο κ. Γιάννη Χ. (σχόλιο από Γιαννης Χ – — Νοεμβρίου 30, 2009 @ 6:26 μμ, σελ.140)
Είμαι καθηγητής Β’βάθμιας και απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθηνών, όπου είχα κι εγώ μια σύντομη καριέρα. Οπότε η γνώση μου για τα πανεπιστήμια αναφέρεται κυρίως στη Φιλοσοφική Αθηνών, αλλά πιστέψτε με, γνωρίζω τι συμβαίνει στα ΑΕΙ, και πώς λειτουργούν
Κύριε Γιάννη, που διδάσκετε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο είπατε κάτι για προϋπηρεσίες στα ΑΕΙ. θα σας απαντήσω ότι:
α) Όταν αναφερόμουν στα ΑΕΙ, αναφερόμουν στην αδιαφάνεια που επικρατεί στις διαδικασίες εκεί και στην έλλειψη αξιοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Επειδή κατ’εμέ γίνατε κολλητός ενός καθηγητή και κάνατε διδακτορικό (αλήθεια, πώς μπήκατε στο Διδακτορικό? Με εξετάσεις? Δε νομίζω…), δεν σημαίνει ότι είστε και κατάλληλος για τα σχολεία.. Άλλο η έρευνα στο πανεπιστήμιο και άλλο πράγμα η διδασκαλία. Ας δώσετε ΑΣΕΠ, όπου θα πάρετε και την προσαύξηση… αν είστε τόσο καλός όσο λέτε, θα περάσετε από τους πρώτους, γιατί φοβάστε, λοιπόν, τον ΑΣΕΠ?
2) Έίναι πολύ παράξενο κάποιος να θέλει να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο για να πάει στη Β’βαθμια. Ανεξήγητο. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω, είναι ότι ο κύριος Γιάννης Χ, αφού «κόλλησε» σε κάποιο μέλος ΔΕΠ και έκανε Διδακτορικό, θέλησε να κάνει πανεπιστημιακή καριέρα. Στη συνέχεια, όμως, είδε όμως ότι δεν τον σήκωνε το κλιμα(για να κάνεις πανεπιστημιακή καριέρα πρέπει να είσαι ο υπηρέτης κάποιου μέλους ΔΕΠ για πολλά χρόνια), μάλλον δεν είχε και το κατάλληλο μέσο για να «εκλεγεί» (διότι το 99% των επιλογών σε μέλη ΔΕΠ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ) και αποφάσισε να βολευτεί στην μονιμότητα του Δημοσίου στην Β’βαθμια, χωρίς εξετάσεις. Θέλει κι αυτός να τρυπώσει με την προϋπηρεσία που έκανε όντας κολλητός κάποιου μέλους ΔΕΠ.
3) Κύριε Γιάννη Χ, αφού βλέπετε ότι δεν έχετε μέσον και σας πετάνε από το Πανεπιστήμιο (διότι αλλιώς, γιατί να φύγετε?), να δώσετε ΑΣΕΠ και αν είστε τόσο καλός όσο λέτε θα περάσετε και μάλιστα πρώτος! Τί φοβάστε? Γιατί θέλετε να τρυπώσετε στο Δημόσιο με μια προϋπηρεσία, η οποία, εκτός του ότι αποκτήθηκε λόγω του ότι είχατε «κολλητηλίκι» με κάποιον καθηγητή, είναι και άσχετη (τί σχέση έχει η ερευνητική προϋπηρεσία με τη διδακτική???).
4)Κύριε Γιάννη Χ, καλά κάνετε και ψάχνετε την τύχη σας στην Β’βάθμια Εκπαίδευση, αφού δεν είχατε τις κατάλληλες γνωριμίες για να συνεχίσετε στο Πανεπιστήμιο. Όμως να ξέρετε ότι για να γίνετε καθηγητής σε σχολείο, θα πρέπει να δώσετε και κάποιες αξιοκρατικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αξία σας. Δεν είναι όπως το Διδακτορικό όπου περάσατε χωρίς εξετάσεις, άλλα επειδή ήσασταν αρεστός σε κάποιον καθηγητή. Εδώ έχει ΑΣΕΠ, ξεχάστε τα κολλητηλίκια που επικρατούν στα ΑΕΙ.
5) Αφού δεν ήσασταν πλέον αρεστός στο πανεπιστήμιο και σας έδειξαν την πόρτα, διότι βρέθηκε άλλος για να κάνει πανεπιστημιακή καριέρα, με πιο πολύ μέσον από το δικό σας, καλά κάνατε και «ξεπέσατε» στη Β’βάθμια. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στα σχέδιά σας.
Φιλικά
Ν
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ..
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΘΙΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΝ 2,3 ΚΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ..
ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ‘Η ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ.. ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ (ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΑΛΙ ΤΙ;;)
Η Υπουργός Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου, παραβιάζοντας βασικές εντολές του Πρωθυπουργού – περί αποφυγής αιφνιδιασμών και τετελεσμένων – και ενώ χρονίζοντα προβλήματα στην εκπαίδευση ζητούν επιτακτικά λύσεις, αποφάσισε να εξαγγείλει την αλλαγή στον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών, λες και ανακάλυψε ξαφνικά τον … φταίχτη για τα αδιέξοδα του συστήματος.
Ξεκινά τη θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας, με ορμή και αχαλίνωτη επιπολαιότητα-μίγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο-όταν μάλιστα συνοδεύεται από ελλιπή γνώση των συνθηκών και των δεδομένων του προβλήματος.
Εκπλήσσοντας αρνητικά όσους πίστεψαν πως η ευρωπαϊκή κουλτούρα και η πολιτική διαδρομή της θα ήταν η εγγύηση για τη σύνθεση ενός νέου – σύγχρονου – εκπαιδευτικού συμφώνου, συμβατού με τις ανάγκες της κοινωνίας, δείχνει να ακολουθεί την πολιτική του «ράβε-ξήλωνε», πολιτική … παλιάς κοπής.
Δεν την προβληματίζει που αναιρεί, κατά βάση, ρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ που, με κόπο και κόστος, θέσπισαν προκάτοχοί της υπουργοί;
Δεν την απασχολεί που τα μέτρα που θέλει να καταργήσει κρίθηκαν θετικά από την Ελληνική κοινωνία, όταν αυτή στάθηκε στο πλάι των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αναγνωρίζοντας το δίκιο του αγώνα τους;
Δεν την τρομάζει που εν μέσω μιας πρωτοφανούς-σε μέγεθος και ένταση-κρίσης, κρίσης που απαιτεί αρραγές κοινωνικό μέτωπο, επαναφέρει – αναίτια – σε δημόσιο διάλογο ερωτήματα που από δεκαετίας έχουν απαντηθεί και όφειλε και η ίδια να γνωρίζει τις απαντήσεις τους;
Δεν την φοβίζει το γεγονός ότι ουσιαστικά επιχειρεί να ανατρέψει ισορροπίες που ο ίδιος ο χρόνος επέβαλλε, οδηγώντας σε εκτόνωση το μεγαλύτερο μέτωπο που άνοιξε στην παιδεία την τελευταία 15ετία;
Δεν αντιλαμβάνεται – παρόλο που το αναφέρει στις δηλώσεις της – πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας θα εξακολουθεί να προσλαμβάνει αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, για να λειτουργεί;
Δεν αισθάνεται την ηθική και νομική δέσμευση που αναλαμβάνει η πολιτεία-και η ίδια ως εκπρόσωπός της-έναντι αυτών των δημόσιων λειτουργών, εφόσον κάθε χρόνο τους εμπιστεύεται, τους χρησιμοποιεί;
Δεν έχει ενημερωθεί για το ευρωπαϊκό δίκαιο-τις οδηγίες και τις πρόνοιές του-που ουσιαστικά δεσμεύουν, παραπέμποντας σε αποδοχή της έννοιας του μέγιστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση;
Η Υπουργός Παιδείας οφείλει να σεβαστεί την ισορροπία που έχει επέλθει στο σύστημα προσλήψεων.
Ήταν σοφή η επιλογή του νομοθέτη να θεσπίσει δυο ουσιαστικά δρόμους για το διορισμό εκπαιδευτικών. Ο ένας που αναφέρεται στη διαγωνιστική διαδικασία του ΑΣΕΠ, και εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε όσους το επιθυμούν, και ό άλλος μέσω της προϋπηρεσίας, μια και το ελληνικό σχολείο πάντα θα έχει την ανάγκη ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Να γιατί χρειάζεται γνώση, διάλογος, νηφαλιότητα στη λήψη αποφάσεων και διορθωτικά μέτρα, όπου κρίνεται απαραίτητο. Μέτρα όμως που – αντί να τορπιλίζουν όσα σωστά έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα – θα θωρακίζουν ουσιαστικά τη διαφάνεια και το αδιάβλητο των ρυθμίσεων στη συνείδηση όλων, εκπαιδευτικών και μη.
Πώς μπορεί ένας δάσκαλος να ετοιμαστεί για το σχολείο αν έχει διάβασμα για το ασεπ??? Ετσι δε γίνεται αυτομάτως αδιάφορος για τους μαθητές του??? Και κάτι ακόμα.. Το δικαίωμα της προσμονής είναι ιερό!!!.Ολοι έχουμε προγραμματίσει τις ζωές μας σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες!! Σεβαστείτε τους κόπους μας και τα δικαιώματά μας. Μη δημιουργείτε αδιάφορους δασκάλους!!!
Η υποχρεωτική παραμονή για 3ετία στην θέση διορισμού δεν είναι νομίζω ότι είναι λογική καθώς εκπαιδευτικοί με οικογενειάκες και άλλες υποχρεώσεις στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την δέσμευση. Μια τέτοια ρύθμιση ευνοεί όσους εκπαιδευτικούς μπορούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για 3 χρόνια ενώ όσοι δεν μπορούν θα είναι αναγκασμένοι (έχοντας την ίδια ή μεγαλύτερη βαθμολογία-μοριοδότηση) να μην αποδέχονται ή επιδιώκουν διορισμό μέχρι να βρεθεί θέση στον τόπο κατοικίας τους κάτι που σε πολλές περιπτώσεις αργεί πολύ να γίνει. Αυτό εισάγει απευθείας μια ανισότητα μεταξύ τον εκπαιδευτικών που μπορούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και αυτών που δεν μπορούν.
Συμφωνώ απόλυτα οι διορισμοί μόνιμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών να γίνονται μόνο μετά από επιτυχία στο ΑΣΕΠ.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Είμαι καθηγητής (όχι διορισμένος) της Δευτεροβάθμιας, επιτυχών του ΑΣΕΠ, άλλα όχι διορισμένος. Στον επόμενο ΑΣΕΠ, θα δεχόμουν να μην διοριστώ -αν και επιτυχών- αν οι προκηρυχθείσες θέσεις ήταν 100 κι εγώ ήμουν στη θέση 108, του πινακα επιτυχόντων. Θα το εχόμουν αυτό αν όλοι οι προηγούμενοι είχαν πάρει καλύτερο βαθμό από εμένα, συμπεριλαμβανομένης της προσαύξησης. Αλλά δεν θα ανεχόμουν να προκηρυχθούν στον ΑΣΕΠ 100 θέσεις διοριστέων, εγώ να είμαι στο νούμερο 80 των επιτυχόντων, αλλά να με πετάξουνξω κάποιοι που έχουν αποκτήσει προϋπηρεσία. Προϋπηρεσία από θολούς πίνακες. Προϋπηρεσία με πλασματικές ώρες που γράφουν οι διευθυντές των σχολείων στους ωρομίσθιους. Προϋπηρεσία που πολλές φορές αποκτήθηκε με μέσον. Προϋπηρεσία που αποκτήθηκε στην ΠΣΔ, με μέσον δηλαδή.
Όταν λέμε ότι στον ΑΣΕΠ προκηρύσσουμε 100 θέσεις διοριστέων, αυτοί πρέπει να αντλούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ από τον πίνακα επιτυχόντων και ΟΧΙ από ΘΟΛΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ που ΜΠΑΖΟΥΝ από παντού.
Ο επόμενος ΑΣΕΠ πρέπει να είναι ανόθευτος! Όποιος γράφει καλά, να περνάει, τελεία και παύλα. Αν κάποιος είναι ωρομίσθιος για χρόνια, αυτό σημαίνει ότι είναι καλός και θα αριστεύσει στον ΑΣΕΠ. Αν δεν αριστεύσει, σημαίνει ότι είναι κακός εκπαιδευτικός και κακώς του επετράπη να διδάξει για να μάθει στου Κασίδη το κεφάλι -να μείνει εκτός και να διδάξουν οι καλύτεροι. Όποιος πάλι έχει οικογενειακές υποχρεώσεις και δεν έχει χρόνο να διαβάσει, λυπάμαι, άλλα δεν νοείται καθηγητής χωρίς διάβασμα.
Ας είναι λοιπόν, ο επόμενος ΑΣΕΠ αξιοκρατικός και ανόθευτος από αμφιβόλου ποιότητος προϋπηρεσία.
Με εκτίμηση.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ,ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΙΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΣΕΠ.ΥΣΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ) ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝ ΑΛΥΚΕΙΟ ΕΙΧΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΠΟΥ Η ΟΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΙΟΤΕ ΕΔΕΙΧΝΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΜΑΖΕΨΕ Η ΔΗΜ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΑ!
ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΗΣΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΣΑΣ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΩΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ.
Α.ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ:ΣΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΞΥΤΕΡΟ ΑΝ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΩΣΤΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΤΟΤΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΣΕΠ;
Β.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ:ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΕΠ ΠΕΡΙΠΟΥ 2300 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2100.ΟΙ 200 ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ,ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ.ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 2 ΚΑΙ 3 ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΤΗ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΕΠ.ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ.
Γ.ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ:
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΟΠΟ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ΟΤΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
ΓΚΟΓΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΣΥΝ/ΧΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
ΒΛΑΣΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ.
Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Αλλαγές σαρωτικές.Μάλιστα…Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε οτι στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών βασιλεύει η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία(ενώ στα άλλα υπουργεία…όλα καλά!),και αποφάσισε να τα αλλάξει όλα.Αδιαφορώντας για το οτι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών θεωρεί το παρόν σύστημα προσλήψεων αξιόπιστο,με υψηλό βαθμό αδιαβλητότητας.Αδιαφορώντας για όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα παλεύουν να χτίσουν μια προϋπηρεσία άξια διορισμού,εργαζόμενοι ακόμα και στην «άκρη της γης».Αδιαφορώντας για την ποιότητα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και τα όσα τραγελαφικά έχουν γίνει κατα καιρούς(ερωτήσεις εκτός ύλης,ερωτήσεις των οποίων οι εναλλακτικές απαντήσεις είναι όλες λανθασμένες,ερωτήσεις ίδιες και απαράλλακτες από διαγωνισμό σε διαγωνισμό,ερωτήσεις οι οποίες έχουν περισσότερες από μια σωστές εναλλακτικές απαντήσεις!).Αδιαφορώντας ακόμα και για τους χιλιάδες επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών,ανθρώπων που έχουν περάσει την ψυχοφθόρα,αναχρονιστική και άδικη αυτή διαδιακασία,καθώς δεν ξεκαθαρίστηκε αν οι παλιότεροι διαγωνισμοί υπολογίζονται ή «γράφονται στο χιόνι».Και βέβαια αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των ανακοινώσεων αυτών όχι μόνο στην ψυχολογία των εκπαιδευτικών,αλλά και σε αυτή της κοινής γνώμης,δίνοντας το δικαίωμα στον κάθε ήδη άσχετο και εμπαθή(γιατί έχουμε κάνει το «έγκλημα» να έχουμε πολλές μέρες διακοπές το χρόνο,λες και θα ήταν κάποιος διατεθειμένος να στέλνει το παιδί του στο σχολείο τον Ιούλιο…)να μας λέει «ααα,κατάλααβα,με βύσμα μπαίνατε και σεις τόσον καιρό,εεε;;».Αλλαγές «αξιοκρατικές»,με ανακοινώσεις και δηλώσεις μες στην αοριστία και την ασάφεια.»Πρώτα ο μαθητής».Συμφωνούμε απόλυτα,γι’ αυτόν άλλωστε δίνουν οτι καλύτερο έχουν οι περισσότεροι εκπαιδευτκοί καθημερινά.Εργαζόμενοι ακόμα και σε λυόμενα,σε σχολεία-φυλακές,με ελλιπέστατη υλικοτεχνική υποδομή,αμειβόμενοι με μισθό μικρότερο και από αυτόν ενός κλητήρα του Υπουργείου Οικονομικών,ασκώντας ένα επάγγελμα-λειτούργημα,που όμως οι κυβερνήσεις της χώρας αυτής το έχουν κοινωνικά και οικονομικά απαξιώσει προ πολλού.Θα μου ήταν πολύ εύκολο να γράψω και γω τη δική μου ιστορία-περίπτωση,ζητώντας τα αυτονόητα.Πιστεύω όμως οτι μόνο με συλλογική συνείδηση μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη παιδεία.»Πρώτα ο μαθητής».Κανένας δεν αμφιβάλλει.Τι απέγινε όμως άραγε το προεκλογικό «πρώτα ο πολίτης»;Ξέρετε,και οι εκπαιδευτικοί πολίτες είναι…
Το υφιστάμενο καθεστώς προσλήψεων προσέφερε ένα σχετικά σταθερό και αδιάβλητο πλαίσιο προσλήψεων. Αυτό που ίσως χρειάζεται είναι κάποιες βελτιώσεις. Δεν ήταν ανάγκη να ανακοινωθούν «πραξικοπηματικά» αλλαγές και μεταβολές. Ας σημειωθεί ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός τόνιζε ότι δε θα αιφνιδιαστεί η κοινωνία. Το 60 / 40 δίνει την ευκαιρία και στους επιτυχόντες αλλά μη διοριστέους να διεκδικήσουν μια θέση στην αναπλήρωση και την «επονείδιστη» ωρομισθία προκειμένου να φτάσουν το όνειρό τους. Ωστόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί ο ενιαίος με την ένταξη σε αυτόν ατόμων που έχουν τουλάχιστον μία επιτυχία στον ΑΣΕΠ και όχι αποκλειστικά και μόνο προϋπηρεσία. Οι καθηγητές είναι σίγουρο ότι δε θα πρέπει να στοχοποιηθούν για όλα τα κακώς κείμενα της παιδείας. Εξάλλου η εμπειρία μου δείχνει ότι είμαστε ο κλάδος με τις λιγότερες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Ποιοι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι δίνουν εξετάσεις ΑΣΕΠ; Επίσης στατιστικά ο ΑΣΕΠ δε θεωρώ ότι δικαίωσε τις προσδοκίες για ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού ηλικιακά τουλάχιστον. Και τι σημαίνει ότι μόνο ο ΑΣΕΠ κρίνει τους ικανούς; Οι δάσκαλοι δημοτικής εκπαίδευσης που διορίζονται ακόμη και ανόρκιστοι είναι όλοι ικανοί; Απλώς ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Πέρα όμως από την καθαρά τεχνοκρατική αντίληψη υπάρχουν και άνθρωποι με προαγματικές ζωές που έχουν υπηρετήσει την εκπαίδευση από όλα τα μετερίζια της, έχουν μεράκι και πραγματική αγάπη για το επάγγελμά τους και αξίζουν τουλάχιστον να τύχουν δικαιότερης μεταχείρισης. Αντί λοιπόν το σύστημα να εξαντλεί την αυστηρότητά του στους καθηγητές θα πρέπει να στραφεί στις πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται η εκπαίδευση.
Αγαπητό Υπουργείο, κατά το αγαπημένο μου ημερολόγιο…
Αναρωτιέμαι γιατί πρέπει στα 45 μου, -τα κλείνω κιαυτά σε λίγο-
να αρχίσω να ψάχνω για νέα καριέρα.
Θα μου πεις τώρα, τι είδους καριέρα είναι αυτή με τον μισθό των 200 έως 300 ευρώ;Τι είδους καριέρα είναι αυτή που σε τρέχει εκατοντάδες χιλ. μακριά από την οικογένειά σου;Τι είδους καριέρα είναι αυτή που απαιτεί κάθε τρεις και λίγο να πιστοποιείς τις ικανότητές σου μέσω ΑΣΕΠ;
Η καριέρα της υπομονής, της επιμονής και της ελπίδας ότι κάποτε το όνειρό σου θα γίνει πραγματικότητα.
Γιατί πάντα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένοιωθα ότι ανήκα σε αυτήν. Φροντιστήρια, σεμινάρια, ότι εμπεριείχε διδασκαλία το υπηρέτησα. Παιδαγωγική κατάρτιση, μεταπτυχιακό, σεμινάριο Ειδικής αγωγής, επιμορφώσεις, επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, στο τεστ δεξιοτήτων…
(Σε πείσμα των κολλημένων με τους τύπους, έτσι θα τον λέω: στον ΑΣΕΠ κι όχι «στο ΑΣΕΠ». Ο κόσμος καίγεται και κάποιοι κυτούν την γραμματική. Να σας δώ που θα την διδάξετε όταν μείνετε σπίτι σας).
Και τώρα καλούμε να κάνω νέα καριέρα, σε περίπτωση που δεν θα είμαι επιτυχούσα και στον επόμενο ΑΣΕΠ. (Θα τον λέω όπως θέλω, γιατί τα τελευταία χρόνια, πιο πολύ χρόνο αφιέρωνα σε αυτόν, παρά στα παιδιά μου και στον άντρα μου. Με την έγνοια του κοιμόμουν και ξυπνούσα).
Αγαπημένο μου υπουργείο, μην με βλέπεις να μιλώ ήρεμα. Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα. Ελα βρε, μην μασάς, η δική σου η γενιά έχει επιβιώσει μετά από την κατάργηση της επετηρίδας, αυτό θα φοβηθείς;
Ναι, ξέρεις όμως αγαπημένο ημερολόγιο, Υπουργείο ήθελα να πώ, τότε ήμουν 30 some thing και παρόλο που θα μπορούσα να δοκιμάσω κάτι άλλο, έκανα ότι μου ζήτησε το σύστημα και έφτασα ως εδώ, αποκτώντας τα όποια μόριά μου μετά από τον ΑΣΕΠ και ψιθύριζα στον εαυτό μου: «έλα, κουράγιο, κοντεύουμε».
Κομμωτήριο δεν προλαβαίνω να ανοίξω. Η μάννα μου «βγήκε» για μία φορά ακόμη αληθινή. «Εμ δεν μ’ άκουσες να γίνεις κομμώτρια. Η κόρη της Τούλας τριώροφο έχει στο χωριό».Δεν σ’άκουσα μάννα και μένω πάλι στον άσο.
Ποιός θα με πάρει εμένα σε δουλειά; Δεν θυμίζει τίποτε την όμορφη λεπτή φιγούρα που είχα κάποτε. Εχω δύο παιδιά και είμαι υπερήφανη αλλά τα νιάτα δεν γυρνούν…
Ο προηγούμενος ΑΣΕΠ είπα ότι ήταν ο Τελευταίος κι ότι επιτέλους τα πράγματα είχαν δρομολογηθεί, αλλά για κύτα έκπληξη!
Θα δώσω ξανά, μαζί με την μεγάλη μου κόρη αυτήν την φορά. Κρίμα όμως που δεν θα καθόμαστε μαζί, γιατί αυτή έχει το επίθετο του πατέρα της…
Το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι η πρόσληψη που μέχρι σήμερα γίνεται αξιοκρατικά και το μικτό σύστημα το εφάρμοσε ο κ. Ευθυμίου ως δικαιότερο. Να δίνουν ΑΣΕΠ οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί αλλά μόνο ως προς το παιδαγωγικό-διδακτικό κομμάτι και ιδιαίτερα όλοι όσοι δεν έχουν διδαχθεί παιδαγωγικά-διδακτικά μαθήματα. Ποιος άλλος κλάδος-ειδικότητα δίνει εξετάσεις στο αντικείμενο σπουδών του για να διοριστεί; ΚΑΝΕΝΑΣ !!! όλοι οι πτυχιούχοι διορίζονται μόνο με το βαθμό πτυχίου και την προϋπηρεσία. Γιατί να θωρείται ότι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί τα χρόνια των σπουδών τους δεν έμαθαν τίποτε και δεν αξιολογήθηκαν σωστά… αυτό προσβάλει και τους ίδιους και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το πρόβλημα δεν είναι η επιστημονική γνώση των εκπαιδευτικών πάνω στο αντικείμενό τους αλλά η στάση και λειτουργία τους ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Ξέρω αμέτρητους εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν Φυσική, Μαθηματικά, Αρχαία κλπ σε επίπεδο διδακτορικού αλλά δεν μπορούν να σταθούν στην τάξη. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η πρόσληψη αλλά η αξιολόγηση καθ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους δράσης. Μην γελιέστε η κατάργηση της επετηρίδας έγινε όχι γιατί δεν ήταν αξιοκρατική αλλά για να δώσει ελπίδα στους νέους που αποκτούσαν πτυχίο. Γιατί, μήπως πιστεύετε ότι όλοι αυτοί που διορίστηκαν με το ΑΣΕΠ είναι καλοί και άξιοι εκπαιδευτικοί!!! Μην τρελαθούμε δουλεύω σε γραφεία της εκπαίδευσης 20 και πλέον χρόνια και το ποσοστό των ακατάλληλων παραμένει κάθε έτος ίδιο… Η πολιτεία την πρόσληψη των εκπαιδευτικών την έβλεπε ενίοτε και ως βόλεμα ανέργων (βλ. 2η ξένη γλώσσα στο δημοτικό σχολείο κ.α.). Ο τρόπος πρόσληψης και αξιοκρατικός είναι και κοινωνικά δίκαιος. Αλλού είναι τα προβλήματα κύριοι.
Σύμφωμνα με το νέο σχέδιο νόμου για την επιλογή προσωπικού στο Δημόσιο, στο 50 % των θέσεων υπάρχει πρόβλεψη για την προϋπηρεσία. Έχω λοιπόν να προτείνω τα εξής:
1) Για το 50 % των θέσεων ΔΕΝ θα λαμβάνεται υπόψιν η προϋπηρεσία , οι προσλήψεις όμως θα γίνονται από το ΑΣΕΠ , ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ,αλλά με μόρια που θα υπολογίζονται από το βαθμό του πτυχίου, μεταπτυχιακά, διδακτορικά ( σχετικά με την εκπαιδευση )και ότι άλλο κριτήριο θα μπορούσε να προτείνει κάποιος. Έτσι σε όλο το δημόσιο τομέα , θα ισχύει παρόμοιο σύστημα. Άλλωστε ΑΣΕΠ σημαίνει Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και ΟΧΙ Ανώτατο Συμβούλιο Επάρκειας Πτυχίου.
2) Για το υπόλοιπο 50% των θέσεων θα πρέπει να μετρήσει η προϋπηρεσία. Φυσικά όλες οι διαδικασίες πρόσληψης θα γίνονται από το ΑΣΕΠ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ , ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ «ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ«
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΣ Κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ , ΛΟΙΠΟΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΑΤΟΣ ΣΑΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ , ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ, ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 50 % ΑΠΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 50 % ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ 50% ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 1 ΚΑΙ 50% (ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ) ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 2 .
Έτσι είναι σίγουρο ότι θα προσληφθούν οι άριστοι ( μεταπτυχιακά, διδακτορικά κλπ ), αλλά και οι έμπειροι ( εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία που γνωρίζουν τι σημαίνει τάξη και μαθητής )
Ειμαι νηπιαγωγος και εχω δωσει 3 φορες ασεπ.σημειωτεον οτι στο τελευταιο ασεπ2009 ιανουαριο για λιγες θεσεις ημουν κοντα στους διοριστεους,αυτο σημανει οτι εαν ισχυε φετος το συστημα 100% μεσω ασεπ θα διοριζομουν φετος.ομως δεν εγινε διοτι ισχυε το συστημα 60%μεσω ασεπ-4ο%με προυπηρεσια και ετσι καταφερα να ειμαι αναπληρωτης με πολυ διαβασμα .και ενω πιστευα οτι θα διοριστω και εγω με το 40% μετα απο 2 χρονια απο τωρα,ερχεται η νεα υπουργος να τα αλλαξει.Ειναι αδικο γιατι οτι εχω κανει πολυ αγωνα.Ειναι αδικο να ξαναδωσω ασεπ.Η κυρια υπουργος να δει αυτες τις περιπτωσεις,διοτι ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν πολυ σαν εμενα αυτη τη στιγμη.Να αφησει τουλαχιστον 2-3 χρονια αυτοιπου ειμαστε ηδη αναπληρωτες απο ασεπ να μπορεσουμε να διοριστουμε με το 40% καινα βαλει προυποθεσησ ασπ,διοτι σε αλλες ειδικοτητες πολλοι εχουν προυπηρεσια με ωρομισθιες κ.α.χωρις ασεπ.ΤΟ 60%-40% δεν υπαρχει λογος να καταργηθει ειναι πολυ αξιοκρατικο,αρκει να μπει ως απαραιτητη προυποθεση επιτυχια στο ασεπ και ετσι το 40% να διοριζεται.Κυια υπουργε το 40% μπορει να συνεχιζει να υπαρχει αρκει να εχεικαι επιτυχιαστο ασεπ καποιος.