1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
Είμαι μητέρα μαθήτριας Α’ Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και μαθητή ΣΤ΄ Δημοτικού που προετοιμάζεται για εξετάσεις σε πρότυπο Γυμνάσιο.
Διαβάζοντας τα σχόλια των παιδιών, συγκινούμαι. Συγκινούμαι γιατί τα λόγια τους είναι αυθόρμητα, ειλικρινή. Συγκινούμαι γιατί μου θύμισαν τι σημαίνει να είσαι παιδί, έφηβος. Δεν ξέρω γιατί αλλά με άγγιξε ιδιαίτερα το σχόλιο ενός παιδιού που έγραψε ότι πήγε να δώσει εξετάσεις έχοντας μαζί του μόνο μία κασετίνα και ένα μπουκάλι νερό. Μου θύμισε την κόρη μου. Όπως όλα τα παιδιά, είχε τόσα λίγα μαζί της για μία τόσο δύσκολη μέρα, μία τόσο μεγάλη προσπάθεια. Εμείς οι γονείς τους όμως ξέρουμε ότι τα παιδιά εκείνη την ημέρα, είτε πέρασαν είτε όχι, είχαν πολλά περισσότερα. Είχαν πείσμα, όνειρα, αποφασιστικότητα, αγωνία, επιθυμία να επιτύχουν. Επιπλέον, είχαν τη διαβεβαίωση τη δική μας και της πολιτείας ότι αγωνίζονταν για την εξαετή φοίτησή τους σε πρότυπο σχολείο. Η κόρη μου θυσίασε δυσανάλογα πολλά για τη ηλικία της προκειμένου να περάσει στις εξετάσεις. Το πρώτο πράγμα που ρώτησε όταν έμαθε για το νομοσχέδιο ήταν εάν θα χάσει τους συμμαθητές της και το σχολείο της. Αγαπάει το σχολείο της, τους φίλους της, τους ομίλους. Σίγουρα τους συντάκτες του νομοσχεδίου δεν τους απασχολεί πως νοιώθει η κόρη μου και η πλειοψηφία των παιδιών και των γονιών. Οι νόμοι δεν βασίζονται σε συναισθήματα. Οι νόμοι όμως οφείλουν να προφυλάσσουν τους πολίτες, να μην προάγουν την αδικία και να μη μεταβάλουν μονομερώς και προς το δυσμενέστερο τους κανόνες στη μέση μιας διαδρομής.
Κυρία Υπουργέ, σας ζητώ να είστε συνεπής στις δηλώσεις που κάνατε στις 12/07/2019 στο Υπουργείο Παιδείας, παρουσία του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα υπουργεία με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Τότε λέγατε «…δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές δεν χρωστούν κάτι επειδή αλλάζουν οι κυβερνήσεις…». Και όμως, μας αιφνιδιάσατε όλους, γονείς και παιδιά. Το άρθρο 18 και το άρθρο 56 είναι καταπέλτης για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια. Η αριστεία δεν προσδιορίζεται και δεν περιορίζεται στην καλή απόδοση σε συνεχείς εξετάσεις. Είναι στάση ζωής. Στη διαδρομή για την αριστεία, σημαίνει ότι θα έχεις και αποτυχίες, θα κάνεις λάθη. Αφήστε τα παιδιά να ολοκληρώσουν το ταξίδι που ξεκίνησαν.
Λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω καθώς και όλα τα κοινωνικά, παιδαγωγικά, νομικά, ηθικά και ψυχολογικά επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί σε προηγούμενα σχόλια και εφαρμόστε τις μεταβατικές διατάξεις τουλάχιστον για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην Α’ και Β΄ Γυμνασίου. Δείξτε συνέπεια λόγων και πράξεων. Δε ζητάμε διακριτική μεταχείριση. Ζητάμε να τηρήσει η πολιτεία τις δεσμεύσεις της ανεξάρτητα από κυβερνήσεις.
Διαφωνώ με τις εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια για την εισαγωγή των μαθητών στο συνδεδεμένο Λύκειο.
Για τα χαρισματικά παιδιά και τους γονείς τους το Γυμνάσιο και το Λύκειο θεωρείται ενιαίο. Κανείς από αυτούς δεν σκέφτεται την εκπαίδευσή τους χωρίς το Λύκειο. Το μόνο άγχος είναι να είναι το Λύκειο «καλό», όσο το δυνατό, μιας και το φροντιστήριο, αν μπορείς, δεν το αποφεύγεις.
Επίσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα Πρότυπα Σχολεία είναι και αυτά Δημόσια και αποτελούν την πρώτη και πολλές φορές την μόνη προτίμηση οποιουδήποτε καλού μαθητή, με την προϋπόθεση ότι δεν θα διακυβεύεται η παραμονή του σε αυτό.
Η ανάδειξη της αριστείας θα επιτευχθεί πολύ εύκολα αν γίνει στόχος σε όλα τα σχολεία, για μικρούς και μεγάλους, και όχι αν οι καλύτεροι δίνουν συνέχεια εξετάσεις «επί της διδακτέας ύλης».
Στην πράξη με αυτή τη διάταξη, ως έχει, κάνετε φανερό σε όλους τους ενδιαφερόμενους, τι εννοεί η Κυβέρνηση όταν αναφέρεται στην αριστεία και τη χαρισματικότητα…
Είμσι μητέρα παιδιών που φοιτούν σε πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο (χωρίς να επηρεάζονται από την επικείμενη τροποποίηση), διαφωνώ με αυτήν.
Τα παιδιά αυτά έχουν ήδη υποβληθεί στη διαδικασία των εξετάσεων ήδη μια φορά και μάλιστα στην ηλικία των 12 ετών. Από την εμπειρία μου παραμένουν ΑΡΙΣΤΑ καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής τους. Βλ. επιδόσεις τους σε διάφορους διαγωνισμούς. Δεν υπάρχει κανένας παιδαγωγικός λόγος να τα υποβάλλουμε εκ νέου σε διαδικασία εξετάσεων, μόλις μετά από 3 χρόνια. Αυτό θα τους πρόσθετε περιττό άγχος χωρίς κανένα όφελος.
Καλησπέρα! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούν οι εξετάσεις στα πρότυπα να γίνουν φέτος. Ίσως φέτος να είναι και πιο αξιοκρατηκεε μιας και λογο της κατάστασης θα είναι όλοι χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.Ειναι απαραδεκτο να μπορούν τα ιδιωτικά να βρουν τρόπο για τις εξετάσεις τις αντίστοιχες όταν ο δημόσιος τομέας έχει περισσότερα κτήρια και αίθουσες! Κρατώντας αποστασεις να δώσουν εξετάσεις.
Σας αποστέλλω το κείμενο μου στην διαβούλευση και τις ευχές μου για μια ήρεμη μέρα
Αν θεωρήσουμε ότι καταγωγίκος στόχος -που συνέχει ως νήμα οδηγητικό όλες τις εκφάνσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας – συνιστά η μύηση των παιδιών μας στον «έρωτα» προς την γνώση και όχι η «επίπλωση του μυαλού» τους με αποχυμωμένα , στεγνά δεδομένα για να τα αναπαράξουν σε μια ακόμα επίπονη εξεταστική διαδικασία όπως αυτή που προτείνεται για την εισαγωγή τους στο Λύκειο- η καλλιέργεια του κριτικού οπλισμού για να καταστούν σύμφωνα με τον Αριστοτέλη χρήσιμοι, δρώντες και ενεργοί πολίτες στο άστυ, η διαρκής και απρόσφορη διαδικασία των επαναλαμβανόμενων εξετάσεων σε μαθητές που ήδη έχουν αποδείξει με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο την επάρκεια και την «πολύλαλητη» αριστεία, ακυρώνει, ναρκοθετεί και υπονομεύει ενταφιάζονται τον αφετηριακό τούτο στόχο. Δηλαδή, εάν η Γ! Γυμνασίου μετατραπεί σε ένα έτος προπαρασκευής – παραμόρφωσης για την εισαγωγή στο λύκειο, ελλοχεύει και καραδοκεί ο κίνδυνος οι μαθητές που θα αλλοτριωθούν ξανά σε υποψήφιους, να εστιάζουν μόνο στα υπό εξέταση μαθήματα παρακάμπτοντας όλα τα αλλά που σπονδυλώνουν την εγκύκλιο παιδεία και την πρισματικά πολύεδρη καλλιέργεια. Έτσι, αντί να ανοίγουμε γρίλιες φωτός στο μυαλό των παιδιών μας, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλα τα σχολεία -ποσό μάλλον δε για τα πρότυπα— θα μετατραπούν σε μονοδιάστατους ανθρώπους , με στόχο μόνο την επιτυχία στις εξετάσεις. Οι προτάσεις για νέες εξετάσεις σαρκώνουν απαρχαιωμένες και επονείδιστες εκπαιδευτικές τακτικές, που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν την παραπαιδεία. Άλλωστε τα πρότυπα σχολεία ήδη χειμάζονται και ταλανίζονται από άλλου είδους στρεβλώσεις και μήπως θα ήταν αποδοτικότερο να εγκύψουμε σε αυτές «ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό , άθλια κτιριακή υποδομή κ.α- και όχι με ένα νέο άλμα στο κενό για νέες εξετάσεις ;;;
Με λύπη διαπιστώνω ότι κάποια φροντιστήρια ήδη διαφημίζουν φροντιστηριακά μαθήματα για τις εισαγωγικές της Α Λυκείου. Άρα για ποια διαβούλευση μιλάμε ξέρουν κάτι παραπάνω?
Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω το λόγο που οι μαθητές του πρότυπου Γυμνασίου πρέπει να εξεταστούν γραπτώς για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο Λύκειο. Δηλαδή τα παιδιά, τελειώνοντας την Γ’ γυμνασίου, θα έχουν διπλές εξετάσεις (προαγωγικές και εισαγωγικές ).
Είναι τόσο σπουδαίο και αναγκαίο τα παιδιά να υποστούν ξανά για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια αυτή την πνευματική και ψυχική εξουθένωση αφήνοντας παρέες, αθλητικές δραστηριότητες, την ενασχόλησή τους με τους ομίλους (που πέρα από την πολύπλευρη γνώση που προσφέρουν, καλλιεργούν κοινωνικές &επικοινωνιακές δεξιότητες), για να αφιερώσουν όλο τον χρόνο τους (ελεύθερο και μη!) σε 2,3?(ποιος ξέρει) μαθήματα, βάζοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα και την πολυδιάστατη γνώση που τους δίνουν.
Γιατί, ένας μαθητής πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος όταν :
Aξιολογείται στις εργασίες του, στο προφορικό, στο γραπτό λόγο, καθημερινά επί 3 χρόνια δεκάδες φορές σε ένα υψηλών απαιτήσεων σχολικό περιβάλλον?
Ποιο είναι το κριτήριο που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν, την προσωπική προσπάθεια αυτών των παιδιών που πολλές φορές υπερβάλλουν εαυτόν και χαρακτηρίζει εμμέσως ως «χαριστικούς» τους βαθμούς των εκπαιδευτικών αμφισβητώντας τη δουλειά που κάνουν.
Κάντε τον κόπο (αν και ήδη γνωρίζετε)και κοιτάξτε στις πανελλαδικές του 2019 την συντριπτική επιτυχία των υποψηφίων της Γ ΄Λυκείου , που ΔΕΝ αμφισβητήθηκαν και ΔΕΝ αξιολογήθηκαν με εισαγωγικές στο Λύκειο!
Συνεχίστε να δείχνετε Εμπιστοσύνη στους 15άρηδες .
Έχουν αποδείξει ότι αξίζουν και πρέπει να συνεχίσουν στον ίδιο περιβάλλον , να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν. Στο σχολείο που προάγει τη γνώση και την προσωπικότητα , με τους φίλους που ήδη έχουν κάνει και που αισθάνονται άνετα γιατί έχουν τα ίδια κοινά ενδιαφέροντα.
Αυτό που χρειάζονται είναι ηρεμία και χρόνο για να επεξεργαστούν τα ερεθίσματα , να καλλιεργήσουν και να ξεδιπλώσουν τις όποιες δεξιότητες έχουν.
Εξ’ άλλου ο νόμος είναι σαφής για την συνέχιση της φοίτησης στο Λύκειο χωρίς εισαγωγικές.
Όπως συνεχίζει να ισχύει η αυτοδίκαιη (χωρίς άλλες κληρώσεις) μετάβαση στο Λύκειο για τα παιδιά των πειραματικών σχολείων , το ίδιο πρέπει να συνεχίσει και για τους μαθητές των προτύπων Γυμνασίων.
Ειδάλλως, έχουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά?
Όσο για την ευκαιρία και σε άλλους μαθητές που επιζητούν μία θέση στα πρότυπα Λύκεια υπάρχουν τρόποι.
Δημιουργείστε περισσότερες θέσεις-τμήματα-αίθουσες-Πρότυπα.
Ενθαρρύνετέ τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους.
ΜΗΝ κλονίσετε την εμπιστοσύνη τους
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΤΕ
Τα παιδιά των πρότυπων σχολειών ΔΕΝ πρέπει να ξαναδώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις θα επιβαρύνει μία ακόμα χρόνια με έξτρα δουλειά, φροντιστήρια, κλπ. Μεγάλο ρόλο παίζει όμως και η ψυχολογία των παιδιών που μοχθούν να ενταχθούν σε ένα άγνωστο περιβάλλον με άγνωστους συμμαθητές. Επίσης, πιθανό γύρισμα του παιδιού στο Λύκειο της περιοχής του -σε περίπτωση- που δεν περάσει, θα έχει το αποτέλεσμα της ρετσινιάς του αποτυχημένου. Και τόσα άλλα που αναφέρονται στα προηγούμενα μηνύματα.
Είναι άδικο οι μαθητές που φοιτούν στην Α’ και τη Β’ Γυμνασίου να μην υπάγονται σε μεταβατική διάταξη. Αποφάσισαν να υποβληθούν σε εισαγωγικές εξετάσεις και να φοιτήσουν σε Πρότυπο Γυμνάσιο με διαφορετικούς όρους. Μην αποφασίζετε γαι εμάς χωρίς εμάς!
Διαφωνώ με τις εξετάσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια για την εισαγωγή στο συνδεδεμένο Λύκειο. Το ξεσκαρτάρισμα παιδιών με εξετάσεις του κατά πόσο έχουν εμπεδώσει και μπορούν καλά να παπαγαλίσουν, την ύλη του Υπουργείου, της Γ’ γυμνασίου δεν αποτελεί κριτήριο Αριστείας και σίγουρα αντιβαίνει τη λογική δημιουργίας Προτύπων.
Περιμέναμε τα Πρότυπα να μπορούν να ανταποκριθούν στις ευρύτερες γνωστικές απαιτήσεις και ευαισθησίες των παιδιών που απευθύνονται σε αυτά και όχι να τα βάζουν να αποστηθίζουν τις «σωστές» απαντήσεις από Τράπεζες Θεμάτων, για θεωρούνται επιτυχημένα.
Κύριοι συντάκτες του νομοσχεδίου,
Η Παιδεία μας δεν πρέπει να είναι τιμωρητική αλλά δίκαιη !!!!
Το άρθρο 18 στρέφεται με τιμωρητικό τρόπο κατά αριστούχων μαθητών που εισήχθησαν με αδιάβλητες εξετάσεις στα πρότυπα γυμνάσια και με δεδομένη την αυτοδίκαιη μεταβασή τους στα πρότυπα λύκεια.
Εαν θέλετε να δώστε τη δυνατότητα και σε άλλους άριστους μαθητές των δημόσιων σχολείων να διεκδικίσουν την εισαγωγή τους στα πρότυπα σχολεία αυξήστε τις θέσεις και τον αριθμό τους όχι μόνο στην Πρωτεύουσα αλλά κυρίως στην Περιφέρεια που με εξαίρεση τα Γιάννενα δεν υπάρχει ούτε ένα πρότυπο σχολείο !!!!! Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ανανέωση και θα κοιτάμε τους εφήβους στα μάτια.
Ευχαριστώ
Μ.Χατζηστεφάνου
ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ
Ούτε σε ενήλικες φοιτητές δεν προβλέπεται τέτοιος εξοντωτικός και διαρκής έλεγχος της «αριστείας». Φαντάζεστε π.χ. στους φοιτητές Ιατρικής, στη μέση της φοίτησής τους να τους ζητηθεί να ξαναδώσουν ανταγωνιστικές εξετάσεις για να κριθεί αν θα συνεχίσουν στη Σχολή τους ή αν θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο τμήμα Ιατρικής, ή και σε άλλο αντικείμενο; Αυτό που δεν το διανοήθηκε κανείς για ενήλικες θα το εφαρμόσετε σε εφήβους;
Ως μαθήτρια της Α΄ τάξης του Π.Γ.Ε.Σ.Σ., που εισήχθη στο σχολείο με τις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 2018-2019 και έχοντας συμπληρώσει μετά βίας ένα πεντάμηνο φοίτησης στο σχολείο αυτό (συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της καραντίνας) διαφωνώ απόλυτα με το άρθρο 18 και συγκεκριμένα με την παράγραφο 1.
Ειδικότερα στη συγκεκριμένη διάταξη θεσπίζονται εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, καθώς, όπως υποστηρίζεται, μέσω ατού του τρόπου προωθείται η αριστεία, που σύμφωνα με το άρθρο 11 είναι και ο βασικός σκοπός λειτουργίας των Προτύπων σχολείων. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι εξετάσεις είναι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους έχουν ήδη πετύχει! Διαβάζοντας το αυτό αισθάνθηκα σαν να το προϊόν που πλήρωσα ακριβά τελικά να αποδεικνύεται ελαττωματικό χωρίς να υπάρχει ίχνος προειδοποίησης στις οδηγίες χρήσεις του. Αναρωτιέμαι επίσης αν οι άνθρωποι του υπουργείου είχαν αναλογιστεί τις συνέπειες αυτών των εξετάσεων πριν συντάξουν το νομοσχέδιο.
Καταρχάς επιβάλλοντας εισαγωγικές εξετάσεις στην Τρίτη Γυμνασίου για το Λύκειο αποσπάτε σημαντικά την προσοχή του μαθητή. Αντί να επικεντρωθεί στην ύλη που προβλέπει η Γ΄ Γυμνασίου θα χρειαστεί να μελετά για την ειδική ύλη αυτών των εξαιρετικά απαιτητικών εξετάσεων. Επιπλέον αυτές οι εξουθενωτικές εξετάσεις δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ένα εμπόδιο για τον τελικό στόχο του που είναι οι ουσιαστικές εξετάσεις των Πανελληνίων. Ένας μαθητής που θα έχει ήδη υποβληθεί σε άλλες δύο εξετάσεις αναλόγου μεγέθους τα προηγούμενα χρόνια θα έχει χάσει πολύ χρήσιμη ενέργεια. Παράλληλα, προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στο επίπεδο αυτής της δοκιμασίας θα χάσει την τελευταία του ευκαιρία να παρακολουθήσει τους ομίλους που του προσφέρει το σχολείο αλλά και την όποια ξεγνοιασιά υπήρχε έως τότε. Από την άλλη το αίσθημα από το οποίο θα διακατέχεται καθ’ όλη την περίοδο του Γυμνασίου θα είναι η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η αγωνία και ο φόβος της απόρριψης.
Επιπροσθέτως θα έπρεπε να γνωρίζετε και την ψυχολογική επιβάρυνση που θα υπάρξει και πριν αλλά και κυρίως μετά από αυτές τις εξετάσεις. Εάν υποθέσουμε ότι ένας μαθητής που φοιτούσε με επιτυχία και υψηλές βαθμολογίες στο σχολείο αυτό θα βρεθεί ξαφνικά στην ίδια κατηγορία με όσους δοκιμάζουν απλώς την τύχη τους. Και ας υποθέσουμε ότι παρά το επίπεδο του σαν μαθητής δεν καταφέρει να διακριθεί ξανά και χάσει τη θέση του, μπορείτε να φανταστείτε το ψυχολογικό σοκ που θα υποστεί- προσωπικά και μόνο που το σκέφτομαι σαν πιθανότητα απελπίζομαι. Είναι δυνατόν να περιμένετε από έναν μαθητή, που έχετε δεχθεί και σε μικρό διάστημα απορρίψει, να μην αισθανθεί αυτή την απόρριψη αλλά να συνεχίσει απτόητος; Το πιθανότερο είναι αυτός ο έφηβος να χάσει κάθε ελπίδα και κάθε ενδιαφέρον για τη μάθηση και η εξαιρετική πορεία που είχε σημειώσει να μετατραπεί σε ελεύθερη πτώση από εκεί ψιλά στον πάτο. Επίσης παθαίνοντας κάτι τέτοιο στο επόμενο δημόσιο σχολείο που θα μεταφερθεί κινδυνεύει να υποστεί εξευτελιστικά σχόλια και ψυχολογική βία και να δεχθεί την ταμπέλα του αποτυχημένου από κάποιους οι οποίοι δεν προσπάθησαν ποτέ για τίποτα και σίγουρα τότε κανένας δάσκαλος εμπιστοσύνης δεν θα μπορεί να τον βοηθήσει.
Είναι πλέον σαφές ότι αυτές οι εξετάσεις από κάθε άποψη όχι απλώς είναι αχρείαστες αλλά και εξαιρετικά ψυχοφθόρες . Για αυτό τον λόγο προτείνω τα παρακάτω:
1. Να γίνει αναθεώρηση και τροποποίηση του άρθρου 18, ώστε οι μαθητές να μην επιβάλλονται σε επιπλέον προαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
2. Προκειμένου να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε μαθητές που ήταν ικανοί αλλά δεν τα κατάφεραν στις εισαγωγικές του Γυμνασίου να δημιουργηθούν νέες θέσεις ή περισσότερα Πρότυπα. Αλλιώς μπορούν να γίνουν προσπάθειες για καλυτέρευση του επιπέδου παιδείας στα δημόσια όμορα σχολεία.
3. Εφόσον η αξιολόγηση είναι καθοριστική για την επίτευξη της αριστείας μπορεί να γίνει στα πλαίσια των βαθμών του τετραμήνου ή των προαγωγικών εξετάσεων από την Γ΄ Γυμνασίου στην Α΄ Λυκείου.
Επομένως για όλους τους παραπάνω λόγους η θέσπιση προαγωγικών εξετάσεων από τα Πρότυπα Γυμνάσια στα Πρότυπα Λύκεια πρέπει να αναθεωρηθεί. Ελπίζω τα αιτήματά μου να εισακουστούν και η προσπάθεια για να αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας να ενταχθεί με άλλους τρόπους.
Η συγκεκριμένη διάταξη υποβαθμίζει τα πρότυπα γυμνάσια:
– Τα μετατρέπει σε εξεταστικά κέντρα αντί για σχολεία.
– Υποβαθμίζει τη διδασκαλία σε όλα τα αντικείμενα πλην των εξεταζόμενων στις εισαγωγικές μετά το τέλος της γ΄γυμνασίου.
– Υπονομεύει την ολόπλευρη καλλιέργεια των φοιτούντων μαθητών
– Δρα διαλυτικά για τους ομίλους, τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγών και όλες τις άλλες καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται εντός των σχολείων και πρέπει να ενδυναμωθούν. Σε όλα αυτά δε θα υπάρχει συμμετοχή μαθητών λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως στη γ΄γυμνασίου αλλά πιθανότατα και στη β’.
– Θα τους στερήσει αξιόλογους μαθητές που θα προτιμούν υποτροφίες ιδιωτικών σχολείων που θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τη φοίτησή τους
– ενισχύει την παραπαιδεία στα χρόνια του γυμνασίου
– ενισχύει το στείρο ανταγωνισμό μεταξύ συμμαθητών με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και φιλικών συναισθημάτων μεταξύ των εφήβων σε μια κρίσιμη ηλικία για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους
Οι επιδόσεις των μαθητών στα σχολεία αυτά είναι κατά το πλείστον άριστες. Έχετε στοιχεία από τον αριθμό των αριστείων προόδου κάθε χρονιάς, αλλά και από τις επιτυχίες σε ποικίλους πανελλήνιους διαγωνισμούς. Τα περισσότερα παιδιά που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους έντονους ρυθμούς ενός τέτοιου σχολείου αποχωρούν οικειοθελώς και οι θέσεις αναπληρώνονται με νέα διαγωνιστική διαδικασία. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των περυσινών πανελληνίων εξετάσεων στις οποίες για πρώτη φορά συμμετείχαν παιδιά που φοίτησαν και τα έξη χρόνια σε πρότυπο σχολείο μετά την εισαγωγή τους με εξετάσεις στην α’ γυμνασίου.
Ο στόχος της συμμετοχής επιπλέον παιδιών στη φοίτηση σε πρότυπο λύκειο μπορεί να επιτευχθεί με την δημιουργία νέων θέσεων, είτε με την αύξηση των τμημάτων, είτε με τη δημιουργία νέων πρότυπων λυκείων. Δεν είναι λογικός ο κανιβαλισμός και η εκδίωξη αρίστων μαθητών από το σχολείο τους.
Η αιτιολογική έκθεση του νόμου στο άρθρο 18 έρχεται σε αντίφαση με τις παραδοχές που έχει ήδη διαλάβει ο προτείνων νομοθέτης στο άρθρο 11. Ειδικότερα, στο γενικό και ειδικό σκοπό των Π.Σ. (πόσο αντίθετες στις οδηγίες της ΚΕΝΕ οι συντμήσεις….) προβλέπονται για τα σχολεία αυτά οι ακόλουθοι σκοποί:» η καλλιέργεια της αριστείας και της καινοτομίας,
καθώς και η πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας, νέου
εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, νέων διδακτικών εργαλείων,σχολικών
εγχειριδίων και καινοτόμων διδακτικών πρακτικών. Περαιτέρω, στους σκοπούς των Π.Σ. περιλαμβάνονται η συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), η δημιουργία ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, καθώς και η συνεργασία με Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ερευνητικούς φορείς και κοινωφελή ιδρύματα».
Η προτεινόμενη συνεχής ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού των εν λόγω σχολείων ανά τριετία, άραγε επιτρέπει την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών;
Πως θα περίμενε κανείς μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να μετέχουν σε ερευνητικές εργασίες και προγράμματα, να αφιερώνουν την ενέργειά τους σε ομίλους αριστείας, όταν ο νομοθέτης απαιτεί από αυτούς να διαγωνιστούν για να κερδίσουν το αυτονόητο: την κοινωνικοποίησή τους, την παρέα τους, τους συμμαθητές τους.
Είναι αναμφισβήτητο το ότι τα Π.Σ. είναι μεν Πρότυπα, παραμένουν όμως Σχολεία. Δεν μπορεί να συνιστούν χώρους ανάπτυξης εγωκεντρικών, υπερ-ανταγωνιστικών και ατομιστικών εφηβικών προσωπικοτήτων, αλλά οφείλουν να προάγουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Αν πράγματι σε αυτά συγκεντρώνονται «καλά μυαλά», αυτά τα μυαλά πρέπει να μάθουν να δουλεύουν σε ομάδα. Μόνον ομάδες προχωρούν πλέον στην επιστήμη. Θα πρέπει, επίσης, τα «μυαλά» αυτά να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, συναισθηματικά, ηθικά και κοινωνικά. Αυτή δεν είναι η επιζητούμενη «αριστεία»;
Ας μην εισαχθεί, λοιπόν, με το νέο νόμο κατάτμηση της ενιαίας βαθμίδας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικώς για τα Πρότυπα Σχολεία.
Ποτέ, άλλωστε, στην ιστορία των σχολείων αυτών δεν είχε υπάρξει τέτοια κατάτμηση.
Η βούληση του νομοθέτη να ανανεώνεται ο μαθητικός πληθυσμός και να δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους καλούς μαθητές να στελεχώσουν τα Π.Σ. κατά τη μετάβαση στο Λύκειο, εν τοις πράγμασι επιτυγχάνεται. Τα Π.Σ. είναι εκ προοιμίου σχολεία απαιτητικά και οι λιγότερο ενδιαφερόμενοι μαθητές τους, συχνά προτιμούν να μην συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτά, επιτρέποντας την εισαγωγή νέων μαθητών. Άλλωστε, τίποτα δεν εμποδίζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών των Πρότυπων Λυκείων, ώστε να δίνεται πρόσθετη ευκαιρία για την εισδοχή νέων μαθητών.
Η πρόβλεψη ενδιάμεσου διαγωνισμού για τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς του νομοθέτη και δεν πρέπει να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου.
Άδικο τα παιδιά που μόχθησαν πριν ένα ή δύο χρόνια στην στ δημοτικού για να περάσουν σε ένα καλύτερο σχολείο δίνοντας εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις και συχνά πηγαίνοντας σε φροντιστήριο μακριά από το σπίτι τους επιπλέον των υπολοίπων εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους (ξένες γλώσσες, αθλητισμός, μουσική) να πρέπει μετά να ξαναπεράσουν το ίδιο σε 3 χρόνια (και σε άλλα 3 πανελλήνιες). ΠΡέπει να προβλεφθεί για όλα τα παιδιά των προτύπων γυμνασίων, όχι μόνο μεταβατικά για όσα ήδη φοιτούν, η εισαγωγή στο λύκειο χωρίς εξετάσεις, ενδεχομένως με απαίτηση κάποιου ελάχιστου μέσου όρου. Οι εξετάσεις δεν είναι αυτοσκοπός.
Συγχαρητήρια! Επιτέλους γίνεται το δέον . Είναι αρχικό άνοιγμα στην ποιοτική εκπαίδευση και ουσιαστική αριστεία σε κάθε ξεχωριστή βαθμίδα εκπαίδευσης! Είμαι καθηγήτρια Λυκείου με τα περισσότερα χρόνια προυπηρεσίας διδάσκοντας σε σε πρότυπα σχολεία.Είθε αυτό το άνοιγμα στα πρότυπα να ακολουθήσει και αύξηση του αριθμού των προτύπων σχολείων σε όλη την Ελλάδα.Συγχαρητήρια!!
Γιατί οι άριστοι μαθητές φοβούνται τις εξετάσεις…
Τελικά, νομίζω, όλα γίνονται για να εξυπηρετήσουμε τους ημέτερους (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) χωρίς να υπολογίζουμε το κακό που προκαλούμε, ακόμη και σε αθώες παιδικές ψυχές. Ευτυχώς είναι ακόμη νωρίς και υπάρχει χρόνος να αλλάξει αυτό το απαράδεκτο άρθρο 18 πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Αναρωτιέμαι, ποιοι ήταν κατά των προτύπων σχολείων και της αριστείας; Οι προηγούμενοι ή οι τωρινοί;
Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική.
Η θέσπιση εξετάσεων στο άρθρο 18 για την εισαγωγή στα πρότυπα λύκεια των ήδη φοιτούντων μαθητών στην Α και Β τάξη των προτύπων γυμνασίων αποτελεί μη τήρηση υπεσχημένων από το κράτος προς τους πολίτες. Πέραν του ότι τους αδικεί, τους προκαλεί και αίσθημα ανασφάλειας, πόσο μάλλον όταν η διάταξη αφορά παιδιά 13 και 14 ετών! Αν το δούμε από παιδαγωγική σκοπιά, που είναι και η πιο σημαντική όσον αφορά την εκπαίδευση ανηλίκων, θα προκαλέσει μέγιστο τραύμα στα παιδιά αυτά, που δεν αντισταθμίζεται από το όποιο τεχνοκρατικό όφελος. Επίσης η διάταξη διαταράσσει τα μέγιστα τον προγραμματισμό των εμπλεκομένων οικογενειών ως προς το άκρως σημαντικό θέμα των σπουδών των παιδιών.
Ακόμα και αν δεχθούμε το μάλλον μοναδικό επιχείρημα υπέρ της διάταξης, δηλαδή την εξασφάλιση ακόμη υψηλότερου μέσου επιπέδου μαθητών στα πρότυπα λύκεια, υπάρχουν πλείστα αντεπιχειρήματα, που έχουν αναφερθεί σε άλλα σχόλια, κυρίως παιδαγωγικού χαρακτήρα. Αυτά πρέπει να βαρύνουν περισσότερο, αφού, όπως προαναφέρθηκε, το κράτος οφείλει, όσον αφορά στην εκπαίδευση ανηλίκων, να νομοθετεί πρωτίστως με παιδαγωγικά κριτήρια. Άλλωστε μια ρύθμιση που να απαλλάσσει τους ήδη φοιτούντες μαθητές, καθυστερεί μόνο κατά δύο χρόνια, το αμφίβολο όφελος από τις εξετάσεις αυτές, εδραιώνοντας όμως παράλληλα την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, στοιχείο απαραίτητο στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Τα σχόλια ή δεν ανεβαίνουν όλα ή καθυστερούν. Αν η διαβούλευση έχει όντως νόημα παρακαλώ λάβετε υπόψη σας τα τόσο σημαντικά σχόλια, ώστε να διορθωθούν οι αδικίες!
Δηλαδή σε κάθε αλλαγή Κυβέρνησης θα αλλάζει επιλεκτικά και ο χαρακτηρισμός των Πειραματικών σε πρότυπα?
Και οι μαθητές που ήδη φοιτούν σε αυτά θα χωρίζονται σε «κλάσεις αρίστων» και σε «τυχαία δείγματα»?
Έτσι την οραματιζόσασταν την αριστεία? Ως τιμωρία? Το γνώριζαν άραγε όσοι σας στήριξαν?
Εσείς δεν βλέπετε ότι όταν γίνει αλλαγή Κυβέρνησης θα αλλάξει και πάλι το σύστημα αυτό?
Τα παιδιά δεν τα σκέφτεται κανένας?
Έχετε την ιδιότητα της Λέγεστε Υπουργού Παιδείας, θα έπρεπε οι μαθητές να είναι το πρώτο σας μέλημα!!!!
Ντροπή!
«Οι μαθητές που φοιτούν φέτος στην Α και Β τάξη των συνδεδεμένων πρότυπων γυμνασίων να μην δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια. Έχουν αποδείξει την αριστεία τους στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Γυμνάσιο. Μην έρχεστε εκ των υστέρων και τα αγχώνεται εκ νέου και τα αναγκάσετε να αλλάξουν δεύτερη φορά σχολικό περιβάλλον στην εφηβεία τους. Γιατί να μην υπάρχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία του νομοθέτη απέναντι στη νεολαία; Γιατί δεν προστατεύεται τους μαθητές αυτούς από τις εκπαιδευτικες αλλαγές όπως πάντοτε συμβαίνει; Αυτό που πάτε να κάνετε δεν είναι δίκαιο, ηθικό και νόμιμο.
Η θέσπιση εξετάσεων στο άρθρο 18 για την εισαγωγή στα πρότυπα λύκεια των ήδη φοιτούντων μαθητών στην Α και Β τάξη των προτύπων γυμνασίων αποτελεί μη τήρηση υπεσχημένων από το κράτος προς τους πολίτες. Πέραν του ότι τους αδικεί, τους προκαλεί και αίσθημα ανασφάλειας, πόσο μάλλον όταν η διάταξη αφορά παιδιά 13 και 14 ετών! Αν το δούμε από παιδαγωγική σκοπιά, που είναι και η πιο σημαντική όσον αφορά την εκπαίδευση ανηλίκων, θα προκαλέσει μέγιστο τραύμα στα παιδιά αυτά, που δεν αντισταθμίζεται από το όποιο τεχνοκρατικό όφελος. Επίσης η διάταξη διαταράσσει τα μέγιστα τον προγραμματισμό των εμπλεκομένων οικογενειών ως προς το άκρως σημαντικό θέμα των σπουδών των παιδιών.
Ακόμα και αν δεχθούμε το μάλλον μοναδικό επιχείρημα υπέρ της διάταξης, δηλαδή την εξασφάλιση ακόμη υψηλότερου μέσου επιπέδου μαθητών στα πρότυπα λύκεια, υπάρχουν πλείστα αντεπιχειρήματα, που έχουν αναφερθεί σε άλλα σχόλια, κυρίως παιδαγωγικού χαρακτήρα. Αυτά πρέπει να βαρύνουν περισσότερο, αφού, όπως προαναφέρθηκε, το κράτος οφείλει, όσον αφορά την εκπαίδευση ανηλίκων, να νομοθετεί πρωτίστως με παιδαγωγικά κριτήρια. Άλλωστε μια ρύθμιση που να απαλλάσσει τους ήδη φοιτούντες μαθητές, καθυστερεί μόνο κατά δύο χρόνια, το αμφίβολο όφελος από τις εξετάσεις αυτές,εδραιώνοντας όμως παράλληλα την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος, στοιχείο απαραίτητο στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Ντροπή και αίσχος
O σχεδιασμός για την παιδεία πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος, ώστε το παιδί και οι γονείς να έχουν όλα τα δεδομένα γνωστά και σταθερά, πριν να κάνουν τις επιλογές τους.Τα υπάρχοντα δεδομένα ήταν ότι κάθε παιδί που επιτυγχάνει σε πρότυπο σχολείο, θα παραμείνει σε αυτό για 6 χρόνια.
Με αυτό το δεδομένο, οι γονείς δαπάνησαν χρήματα σε φροντιστήρια, αλλά κυρίως τα παιδιά θυσίασαν προσωπικό χρόνο, μόχθησαν, αγχώθηκαν, κουράστηκαν.
Με τα νέα δεδομένα πολλοί γονείς δεν θα έμπαιναν καν σε αυτή τη διαδικασία.
Ως πατέρας και εκπαιδευτικός ενός παιδιού που ήδη φοιτά στη Β τάξη Γυμνασίου του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων θα ήθελα να τονίσω ότι η αναβάθμιση των Προτύπων Σχολείων είναι απαραίτητη και επιθυμητή και επικροτούμε όποια προσπάθεια γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, θα ήθελα ειδικότερα να εκφράσω την άποψή μου για το θέμα πρόβλεψης εξετάσεων για τη μετάβαση των μαθητών από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο στο ΝΣ του Υπουργείου Παιδείας (άρθρο 18).
1) Τήρηση των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της προηγούμενης προστατευμένης εμπιστοσύνης των πολιτών. Οι νόμοι που ρύθμιζαν μέχρι και σήμερα το καθεστώς εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια της χώρας ήταν οι νόμοι 4327/2015 (άρθρο 11 παρ. 6) και 4610/2019 (άρθρα 88 επ.). Ο νομοθέτης επέλεξε η εισαγωγή των μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια να διεξάγεται μέσω Πανελλήνιων αδιάβλητων γραπτών εξετάσεων. Η δε μετάβασή τους στα (συνδεδεμένα) Πρότυπα Λύκεια να γίνεται μόνο με τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Αυτό γνώριζαν τόσο οι γονείς όσο και οι ίδιοι οι μαθητές των Προτύπων Σχολείων και με τη γνώση αυτή έκαναν επιλογές και ρύθμισαν την καθημερινότητά τους.
2) Τα Πρότυπα Σχολεία δεν είναι ελιτίστικα ούτε κλειστά σχολεία. Τα Πρότυπα Σχολεία έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, χωρίς να τοποθετούνται προσκόμματα βάσει οικονομικών, μορφωτικών ή άλλων προϋποθέσεων. Οι δε προβλεπόμενες θέσεις εισαγωγής μαθητών στο εκάστοτε Γυμνάσιο προσδιορίζεται από αντικειμενικές και εκ τω προτέρων γνωστές συνθήκες. Στο παρόν σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι ήδη προβλέπεται και υπάρχει η δυνατότητα να προκηρύσσονται νέες θέσεις εισαγωγής από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο για νέους μαθητές, με την μέθοδο των εξετάσεων. Μέσα από την διαδικασία αυτή δημιουργείται μία νέα τάξη 25 μαθητών στην Α’ Λυκείου. Συνεπώς, η δυνατότητα για εξωτερικούς μαθητές προβλέπεται και υπάρχει. Ο μόνος περιορισμός είναι οι διαθέσιμες αίθουσες που μπορεί να χρησιμοποιήσει το εκάστοτε Πρότυπο Λύκειο. Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, πολύ απλά δεν μπορούν να διεξαχθούν εξετάσεις για πολλούς εξωτερικούς μαθητές.
3) Ναι στην αξιολόγηση αλλά προς ποιον και με ποιο τρόπο. Μαθητές και γονείς είμαστε σύμφωνοι σε μία διαρκή αξιολόγηση, έλεγχο και βελτίωση των Προτύπων Σχολείων. Ωστόσο, όταν κάτι λειτουργεί καλά, ο κανόνας είναι ότι δεν το σταματάς, αλλά το βελτιώνεις. Μέχρι και σήμερα, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο που επιβεβαιώνουν τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές των Προτύπων Σχολείων. Σημαντικό, επίσης, ότι έχουν βρεθεί κάποιες καλές ισορροπίες. Θεωρώ ότι εάν επέλθει απροσδόκητα και βίαια μία εκ βάθρων αλλαγή, μπορεί να μηδενίσει όλες τις καλές προσπάθειες, γεγονός που δεν είναι το ζητούμενο από το εκάστοτε Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, η διαδικασία αξιολόγησης συνήθως δεν ξεκινάει από την βάση, δηλαδή τους μαθητές, αλλά θα έπρεπε να ξεκινάει από την κορυφή. Δηλαδή, η πρόταση της αξιολόγησης θα έπρεπε να εστιάζει στους θεσμούς, φορείς και Στελέχη της εκπαίδευσης. Οι μαθητές ήδη αξιολογήθηκαν με δύσκολους και αντικειμενικούς όρους εξετάσεων και συνεχίζουν να αξιολογούνται μέσα από το πλήθος των διαγωνισμών που συνήθως συμμετέχει η πλειοψηφία. Πιστεύω ότι η πρόβλεψη επιπλέον εξετάσεων για την μετάβαση στο Πρότυπο Λύκειο θα είναι μία αρνητική καινοτομία, η οποία δεν προβλέπεται για κανέναν άλλο μαθητή που φοιτά σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Σχολείο της Ελλάδας. Από την άλλη δεν προβλέπεται η παραμικρή επιβράβευση στους μαθητές που τυχόν θα περάσουν όλες αυτές τις δοκιμασίες επιτυχώς, δεδομένο που γνωρίζουμε όλοι ότι λειτουργεί ενισχυτικά και ενδυναμωτικά στους έφηβους.
4) Καλλιέργεια της αριστείας. Το σχολικό πρόγραμμα που παρακολουθούν οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων είναι το ίδιο με των υπόλοιπων Δημόσιων Σχολείων της χώρας. Διαφοροποίηση υπάρχει όσον αφορά τον τρόπο παρουσίασης και εκμάθησης, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των Καθηγητών τους και την παροχή επιπλέον ερεθισμάτων μέσα από την διοργάνωση Ομίλων (πχ. Ρομποτικής, Φυσικής, φωτογραφίας κλπ). Επίσης, από την εμπειρία μου, υπάρχει σοβαρή προσπάθεια κάποιων Καθηγητών να παρακινούν και να προετοιμάζουν τα παιδιά στο να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορους διαγωνισμούς που διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (π.χ. μαθηματικοί διαγωνισμοί, ρητορικής κλπ). Από τα αποτελέσματα των διαγωνισμών αυτών, φαίνεται ότι οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων καλλιεργούν πολλαπλές δεξιότητες, επιτυγχάνοντας παράλληλα και υψηλά ποσοστά επιτυχιών. Το ίδιο αναφέρεται και στα ποσοστά επιτυχιών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Ελπίζω να κατάφερα να σας μεταφέρω τις απόψεις και τον προβληματισμό ενός γονέα παιδιού που φοιτά στη Β Γυμνασίου Προτύπου Σχολείου. Θεωρώ ότι η αριστεία μαθαίνεται και διδάσκεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αξιών με συνέπεια και συνέχεια και αυτό αναμένουμε.
Η επιλογή μαθητών στα Πρότυπα είναι απαραίτητη.
Για αυτό θεωρώ απαραίτητη και την αξιολόγηση ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ αυτονόητα από φέτος. Έχετε φέτος μια χρυσή ευκαιρία να θεσπίσετε αξιολόγηση απροειδοποίητα, ώστε μα μην υπάρχει ο χρόνος για ιδιαίτερα, φροντιστήρια κλπ. Θα δώσουν εξετάσεις τα παιδιά σε ό,τι διδάχτηκαν. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρόνος προετοιμασίας δεν ευσταθεί, γιατί δεν ψάχνετε τους άριστα προετοιμασμένους, αλλά τα καλύτερα μυαλά από τα διαγωνιζόμενα! Αν κάποιος δεν πιστεύει στην αριστεία, είναι θεμιτό. Αν όμως πιστεύει ποιος ο λόγος να αφήσει έξω από τη διαδικασία τα παιδιά του 2008!Όλα θέμα τύχης θα είναι σε αυτή τη χώρα; Η οπισθοχώρηση στο θέμα της αξιολόγησης για φέτος στα δικά μου μάτια θα είναι προϊόν πίεσης και φόβου του πολιτικού κόστους! Θα μου επιτρέψετε να σας πω πως και οι δυο παράγοντες μακράν απέχουν από την αριστεία που επικαλείστε!
Αφού πιστεύετε στην αξιολόγηση εφαρμόστε την άμεσα. ΄Αλλωστε από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει ιδιωτικό κολέγιο που θα αναστείλει την όποια αξιολόγηση προβλεπόταν λόγω πανδημίας!Αν η επιλογή μαθητών εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά, τα Γυμνάσια φέτος σαφώς και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν Πρότυπα και του χρόνου θα κάνετε απλά πλουσιότερους όσους κάνουν φροντιστήρια!
Δεδομένου ότι οι εξετάσεις είναι ίδιες για όλα τα πρότυπα, θα έπρεπε να υπάχει δυνατότητα επιλογής σε παραπάνω από ένα σε κάθε Περιφερεια, με δήλωση προτίμησης πριν ή μετά τις εξετάσεις.
Έτσι θα είναι πιο δίκαιο για τα παιδιά που θα αποτύχουν σε κάποιο ΠΣ αλλά θα ενδεχομένως έχουν καλύτερες επιδόσεις από ορισμένα που θα επιτύχουν σε ένα άλλο.
Κυρία Υπουργέ,
Διαφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη και αιφνιδιασμό για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια με το χειρότερο τρόπο, ανατρέποντας τον προγραμματισμό εκατοντάδων οικογενειών. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο λύκειο είναι περιττές. Τουλάχιστον ας δείξετε στοιχειώδη ευαισθησία και να εξαιρέσετε και τα παιδιά που ήδη φοιτούν στην α’ και β’ γυμνασίου.
Σχόλιο του χρήστη ‘Iωάννης Μ’ | 23 Απριλίου 2020, 19:28 Μόνιμος ΣύνδεσμοςΠράγματι όσα χρόνια διδάσκω σε πρότυπο σχολείο έχω διαπιστώσει ότι τουλάχιστον το 1/3 και αρκετές χρονιές και το 1/2 των μαθητών δεν πληροί βασικά κριτήρια συνέχισης σπουδών σε πρότυπο Λύκειο. Συνεπώς, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τα πρότυπα σχολεία, αν πραγματικά επιζητούμε ανοιγμα στην κοινωνία , αν πραγματικά ζητάμε ισότητα ευκαιριών για τους μαθητές μας, τότε και μόνο τότε η πρόταση για εισαγωγή με εξετάσεις στα πρότυπα λύκεια είναι η ορθή. Μπράβο!
Aν θέλουμε οι άριστοι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων να μην επαναπαύονται ας μην συνεχίζουν στο Πρότυπο Λύκειο όσοι βαθμολογούνται με βαθμό κάτω από 16 ή κι ακόμη όσοι δεν αποφοιτούν με άριστα και ας διατίθενται οι θέσεις τους στην εξεταστική διαδικασία. Οι μαθητές, όμως, που αριστεύουν και κρατούν τα Πρότυπα Σχολεία στο επίπεδό τους γιατί να μην συνεχίζουν χωρίς να καταφεύγουν σε φροντιστηριακή προετοιμασία στη Γ Γυμνασίου για να διατηρήσουν τη θέση τους; Ποιο είναι το εκπαιδευτικό και ψυχολογικό αποτέλεσμα του αποκλεισμού τους από το σχολικό περιβάλλον τους;
Το άνοιγμα στην κοινωνία έγινε στο Γυμνάσιο, γίνεται με την πλήρωση κάθε έτος των κενό που προκύπτουν και γίνεται με την επιπλέον τάξη του Λυκείου, όπου προστίθενται μαθητές μετά από εξετάσεις στα Πρότυπα.
Ανοίξτε και άλλα Πρότυπα, αφού υπάρχει ζήτηση. Μην στερείται τους συγκεκριμένους μαθητές από το σχολείο τους, δεδομένης και της ιστορίας των υφιστάμενων Προτύπων που κάποιο ρόλο παίζει κι αυτή.
Σχετικά με το ανωτέρω άρθρο να προσεχθεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι εισάγει δυσμενή διάκριση των μαθητών που φοιτούν σε πρότυπα, έναντι όσων φοιτούν σε πειραματικά, δεδομένου ότι οι πρώτοι έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της φοίτησής τους στο ίδιο σχολείο μόνο κατόπιν εξετάσεων σε αντίθεση με τους δεύτερους που δεν υποβάλλονται εκ νέου στη διαδικασία της κλήρωσης. Επί πλέον η απουσία μεταβατικής διάταξης για τους φοιτούντες στα πρότυπα σχολεία οι οποίοι με το προηγούμενο καθεστώς θα συνέχιζαν τη φοίτησή τους στα λύκεια χωρίς περαιτέρω εξετάσεις αντίκειται ευθέως στην αρχή της ασφάλειας δικαίου.
Προβλέπεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.
Ωστόσο, η έκτακτη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα λόγω κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη λειτουργίας νέων και περισσότερων Π.Σ., σε νομοσχέδιο που κατατίθεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς και με τα σχολεία κλειστά, καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την καλή ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τα χαρακτηριστικά καθενός Π.Σ., ενημέρωση η οποία είναι προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή του ενός Π.Σ. στο οποίο θα κατατεθεί το σχετικό αίτημα.
Για τον λόγο αυτόν προτείνεται, λόγω των προαναφερομένων έκτακτων συνθηκών και δεδομένου ότι το περιεχόμενο των σχετικών εξετάσεων εισαγωγής είναι κοινό σε όλα τα Π.Σ., να προβλεφθεί στην παρ. 2 του άρθρου 18 ότι για την φετινή χρονιά παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο δυνατότητα επιλογής μέχρι 2 Π.Σ. που λειτουργούν στην ίδια περιφέρεια.
Τα σχόλια των γονέων και των μαθητών που έχουν κατατεθεί στη διαβούλευση και εναντιώνονται στο άρθρο 18 είναι πολύ εύστοχα και δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι επιπλέον. Άλλωστε ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 1.000 και είναι όλα “ένα και ένα”.
Η κυρία Υπουργός σε ερώτηση που της τέθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την απόφαση του Υπουργείου να κατατεθεί το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας υπεραμύνθηκε της επιλογής της με το σκεπτικό ότι οι συνθήκες ευνοούν τον δημοκρατικό διάλογο καθώς κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εκφράσει την γνώμη του μέσω της πλατφόρμας έχοντας στη διάθεσή του άπλετο χρόνο για την ανάλυση του νομοσχεδίου.
Να δούμε λοιπόν αν όλα αυτά τα σχόλια ληφθούν υπόψη και το συγκεκριμένο άρθρο αποσυρθεί, όπως πρέπει να γίνει με βάση τη δημοκρατία, ή αν η υπουργός απλά υποκρίνεται.
Ασφαλώς κριτήριο της ειλικρίνειας ή της υποκρισίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δεν θα αποτελέσει μόνο η στάση της αναφορικά με το άρθρο 18.
Η υποκριτική στάση τους έχει ήδη κριθεί.
Εν μέσω πανδημίας εισηγούνται ένα νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο ενώ αντίστοιχη αύξηση μεθοδεύεται και για το Γυμνάσιο και Λύκειο.
Επίσης, τόσα χρόνια ως γονείς είδαμε μια σειρά από εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που διαφημίστηκαν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας.
Όλες μιλούσαν, όπως και η σημερινή, για “αναβάθμιση” του σχολείου.
Όμως, ποτέ και πουθενά σε κανένα πολυνομοσχέδιο δεν είδαμε να αναφέρεται αύξηση των δαπανών για τη Παιδεία, κάλυψη των κενών με μόνιμο βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αναβάθμιση μέσων και υποδομών των σχολείων, επίλυση των χρόνιων σοβαρών προβλημάτων στη σχολική στέγη και φυσικά επίλυση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και έχουν αναδείξει με τη δράση τους και τον αγώνα τους οι Σύλλογοι γονέων.
Το ίδιο ισχύει και για το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης.
Τι σόι αναβάθμιση είναι αυτή χωρίς καθηγητές και υποδομές, όποιος καταλαβαίνει ας μας το εξηγήσει.
Στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά τα παιδιά της Β’ γυμνασίου, τα οποία η κα Κεραμέως θέλει του χρόνου να τα βάλει να ξαναδώσουν εξετάσεις για το Λύκειο, δεν διδάχτηκαν φέτος φιλολογικά μαθήματα, γιατί μέχρι τα Χριστούγεννα η θέση ενός φιλολόγου παρέμενε κενή.
Στο Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά δεν μπορεί να φοιτήσει μαθητής ΑμεΑ, γιατί παρά τις παρεμβάσεις και διεκδικήσεις των Συλλόγων Γονέων η Πολιτεία κωφεύει και δεν έχει φροντίσει να κατασκευαστεί ασανσέρ.
Και ας μην αναφερθούμε στα υπόλοιπα σοβαρά υλικοτεχνικά προβλήματα ενός σχολείου που χτίστηκε πριν 50 χρόνια.
Δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός ότι οι μαθητές των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων και με αυτό το νομοσχέδιο εξακολουθούν να μην δικαιούνται δωρεάν μεταφορές.
Αντί οι ιθύνοντες να ασχοληθούν με όλα αυτά και να λύσουν τα οξυμένα προβλήματα φέρνουν ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο και ειδικά το πρότυπο γυμνάσιο σε πραγματική αρένα.
Πιθανώς, όταν αναφέρονται σε “αναβάθμιση” του σχολείου να εννοούν την “αναβάθμιση” των κερδών των φροντιστηρίων και των ιδιωτικών σχολείων που θα βρουν ευκαιρία μέσα από τις μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξήσουν την πελατεία τους.
Ορέστης Διαμαντόπουλος
ΔΣ Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαστε οι μαθητές του τμήματος Β’2 του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου και θέλουμε να σας εκφράσουμε την αναστάτωση που μας προκάλεσε η θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια, προκειμένου να εισαχθούν στα Πρότυπα Λύκεια.
Καταρχάς, με αυτή τη μεταρρύθμιση καλείτε μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη περάσει μία ανταγωνιστική αξιολόγηση και έχουν φοιτήσει για τρία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σχολείο να επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο μιας ολιγόωρης εξέτασης. Ζητάτε, δηλαδή, να μετατρέψουν την τρίτη γυμνασίου σε τάξη προετοιμασίας για εξετάσεις εισαγωγής στο λύκειο, στερούμενοι τους ομίλους και τις καινοτόμες δράσεις ενός πρότυπου σχολείου, γιατί το 24ωρο δεν θα είναι αρκετό για την προετοιμασία τους. Παράλληλα ξεχνάτε τον φόβο της απαξίωσης, της απομάκρυνσης από το σχολικό περιβάλλον και της «ρετσινιάς» που θα φέρουν αυτοί που θα αποτύχουν. Να σημειωθεί ότι αυτός ο φόβος σε συνδυασμό με το άγχος και την ανασφάλεια που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες εισαγωγικές εξετάσεις είναι σίγουρο ότι θα επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογία των μαθητών των προτύπων γυμνασίων, ενώ θα αποτρέψουν πολλούς μαθητές από το να λάβουν μέρος στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Ά τάξη ενός Προτύπου Γυμνασίου. Έτσι θα αποδυναμωθεί και σταδιακά, θα καταργηθεί ο θεσμός των Προτύπων Σχολείων. Παραβλέπετε επίσης, το γεγονός ότι τα πρότυπα σχολεία, σε αντίθεση με τα σχολεία της γειτονιάς, συγκεντρώνουν μαθητές από διαφορετικές περιοχές, μερικές εκ των οποίων είναι απομακρυσμένες μεταξύ τους. Έτσι, δοκιμάζονται όσο ποτέ οι σχέσεις των παιδιών, που οι αποστάσεις δεν τα αφήνουν να συναντιούνται σε καθημερινή βάση, δυνατότητα που τους πρόσφερε τα τρία αυτά χρόνια το σχολείο.
Με αυτή σας την κίνηση εκτιμάτε πως προάγετε ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργείτε μία συνθήκη ανισότητας μεταξύ των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων με τους μαθητές όλων των υπολοίπων Γυμνασίων της χώρας. Επιπλέον, με αυτή τη ρύθμιση στερείτε από μαθητές, που έχουν ήδη περάσει μια δύσκολη και απαιτητική αξιολόγηση, τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της εξαετούς φοίτησης τους στα πρότυπα σχολεία, την οποία πίστευαν, όταν εισήχθησαν σε αυτά, πως θα είχαν.
Κυρία Υπουργέ, επειδή φαίνεται ότι είστε διατεθειμένη να κάνετε το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστείτε τα δίκαια αιτήματα μας και θα αποσύρετε τη ρύθμιση.
Με εκτίμηση,
Οι μαθητές του τμήματος Β’2 του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου
Κατά κανόνα οι μαθητές πχ του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου συνεχίζουν στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου. Οι μαθητές του 26ου Γυμνασίου Αθήνας στο 26ο Λύκειο Αθήνας κοκ.
Εδώ έρχεται ο σοφός νομοθέτης και λέει πως μόνον οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου δεν θα συνεχίζουν στο 1ο Λύκειο αλλά θα γίνει ανακατανομή ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όσους άλλους μαθητές επιθυμούν να φοιτήσουν στο 1ο Λύκειο να το κάνουν χωρίς να χρειάζεται να προκύψουν κενές θέσεις. Η ίδια ρύθμιση, όμως, δεν ισχύει για όλα τα σχολεία της επικράτειας αλλά μόνο για τα συγκεκριμένα.
Και αυτό θεωρείται δίκαιο; Οι μαθητές όλων των Γυμνασίων της χώρας να συνεχίζουν κατά κανόνα (πλην απροόπτου) στο συνδεόμενο Λύκειο αλλά να στερήσουμε τη δυνατότητα αυτή από αυτούς που επέτυχαν με ειδικό τρόπο σε κάποιο από τα Πρότυπα/Πειραματικά Σχολεία.
Η Υπουργός θα το ήθελε αυτό για τα παιδιά της αν φοιτούσαν σε Πρότυπο/Πειραματικό Γυμνάσιο;
Οι μαθητές των Α και Β τάξεων των Προτύπων Γυμνασίων συμμετείχαν σε εισαγωγικές εξετάσεις. Η δέσμευση από την Πολιτεία ήταν τότε ότι οι επιτυχόντες θα φοιτήσουν 6 χρόνια σε πρότυπο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο).
Πώς είναι δυνατόν να αλλάζουν τα δεδομένα με αναδρομική ισχύ?
Πώς να εμπιστευτούν τα παιδιά την Πολιτεία, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν κρατάει το λόγο της? Αλλά αλλάζει τα συμφωνηθέντα στην πορεία της φοίτησης των μαθητών? Αιφνιδιάζοντας και αναστατώνοντας τα παιδιά και τις οικογένειες τους? Που έχουν κάνει τον αντίστοιχο προγραμματισμό τους.
Μην ξεχνάμε ότι οι αυτοί οι μαθητές έχουν εισαχθεί αξιοκρατικά στο Πρότυπο Γυμνάσιο, αφού οι εξετάσεις στις οποίες διέπρεψαν είναι δύσκολες, αδιάβλητες και με πολύ υψηλή συμμετοχή (εισάγονται μόλις 79 παιδιά από το σύνολο των 850 υποψηφίων στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων).
Πρέπει να αναρρωτηθούμε τι παράδειγμα δίνει η Πολιτεία με έργα (όχι μόνο με λόγια) σε αυτά τα παιδιά!
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Ο εγγονός μου είναι μαθητής της Β’ τάξης του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου.
Έχω ζήσει από κοντά την προσπάθεια μέχρι να πετύχει την εισαγωγή του (το ονειρευόταν από την αρχή της φοίτησής του στο Δημοτικό) αλλά και την αφοσίωση στον στόχο του κατά την διάρκεια των δύο αυτών σχολικών ετών.
Θα αναφερθώ όμως και στον ενθουσιασμό του για τους συμμαθητές του, με τους οποίους τον ενώνουν κοινοί στόχοι, κοινός τρόπος σκέψης, κοινή γλώσσα.
Και ξαφνικά καλείται, τρία χρόνια μετά την επιτυχή αξιολόγησή του, να επαναξιολογηθεί για να παραμείνει στο αγαπημένο του σχολείο. Κι ας ήταν συνεπής μέχρι τότε κι ας είχε επενδύσει σε όνειρα για το μέλλον, καλείται, με μια ολιγόωρη εξέταση, να ρισκάρει τα πάντα.
Έχετε σκεφτεί ότι με τον τρόπο αυτό επί έξι έτη οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων θα ακολουθούν μια στείρα πορεία, όχι προς την σφαιρική γνώση και καλλιέργεια που θα έπρεπε να παρέχει ένα Πρότυπο σχολείο, αλλά προς «συνταγές» επιτυχούς ανταπόκρισης σε συγκεκριμμένη εξεταστική διαδικασία; Και ποιος θα εφοδιάσει τα παιδιά με τέτοιες «συνταγές»; Η φροντιστηριακή παραπαιδεία!
Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτός ήταν ο στόχος σας.
Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξετε ότι στοχεύετε στη αριστεία στην Δημόσια Εκπαίδευση.
Φτιάξτε νέα τμήματα στα Πρότυπα Λύκεια (ήδη γίνεται σε κάποια από αυτά). Έτσι περισσότερα παιδιά θα φτάσουν στην πηγή. Μην αφήσετε όμως κάποια άλλα διψασμένα.
Είχαμε αποφασίσει, μαζί με το παιδί μου που φέτος φοιτά στην Ε’ Δημοτικού, να προετοιμαστεί του χρόνου για εισαγωγή σε πρότυπο Γυμνάσιο.
Γνωρίζοντας πλέον την πρόθεσή σας, δεν θα υποβάλλω το παιδί μου σε αυτήν τη διαδικασία. Προφανώς ψάχνετε για πειραματόζωα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι εσείς, που σας ψηφίσαμε γιατί ήσασταν υπέρμαχοι της αριστείας, τώρα εσείς μας αποτρέπετε από αυτήν.
Καμία ελπίδα πια σε αυτήν τη χώρα..
Οι επιπλέον εξετάσεις από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο είναι απαράδεκτες παιδαγωγικά και ψυχολογικά για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν από τους σχολιάζοντες, εκπαιδευτικούς, γονείς, ιδιώτες, Συλλόγους. Και για έναν επιπλέον λόγο: Σκέφτηκε κανείς ότι στην κρίσιμη αυτή και ευαίσθητη ηλικία τα παιδιά εκτός από τις προαγωγικές εξετάσεις για το Λύκειο και αυτές τις ειδικές εξετάσεις για το Πρότυπο Λύκειο, δίνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία παράλληλα εξετάσεις για μία ή και για δύο ξένες γλώσσες για το επίπεδο Β2; Τι θα κάνουν τα παιδιά; Θα αρνηθούν στο τέλος τα πάντα και θα καταστραφεί τόσο η πρόοδός τους (αν και άριστοι μαθητές) όσο και κυρίως η ψυχολογία τους.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Είμαι μητέρα μαθητή της β’ Γυμνασίου του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων και η προσπάθειά σας να βελτιώσετε το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Όμως το περιεχόμενο του άρθρου 18, που θεσμοθετεί εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια από τα Πρότυπα Γυμνάσια, θεωρώ ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Η εισαγωγή και η αξιολόγηση των μαθητών, που ήδη φοιτούν στα Γυμνάσια των ΠΣ κρίθηκε με αξιοκρατικές και απαιτητικές (υψηλού επιπέδου) πανελλήνιες κατ’ ουσία εξετάσεις, που για να ανταπεξέλθουν οι υποψήφιοι χρειάστηκε κόπος και μεγάλη προσπάθεια στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών. Παιδιά και γονείς έλαβαν μια απόφαση που θα τους συνόδευε για τα επόμενα 6 χρόνια και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν άλλες επιλογές ιδιωτικών σχολείων απορρίπτοντας υποτροφίες που τους είχαν δοθεί. Το ίδιο συνέβη και στη δική μου οικογένεια. Απορρίψαμε ολική υποτροφία ιδιωτικού σχολείου, επειδή πραγματικά πιστεύουμε στο θεσμό των Προτύπων. Αυτα, λοιπόν, τα παιδια που ήδη φοιτούν στην Β’ και Γ’ Γυμνασίου, κατηγορηματικά πιστεύω ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια δικαίου. Κλονίζει δε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και στους θεσμούς. Όσο αφορά την καλλιέργεια της αριστείας να είστε σίγουρη ότι τα παιδιά αυτά την προωθούν καθημερινά και με τις υψηλές τους επιδόσεις τους στα μαθήματα αλλά και με άλλες δραστηριότητες, όπως συμμετοχή τους σε απογευματινούς ομίλους και πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπου πραγματικά πετυχαίνουν υψηλές διακρίσεις. Η αριστεία, λοιπόν, δεν κινδυνεύει να χαθεί από τους μαθητές αυτούς, αλλά αντίθετα καθιστά τη Γ’ Γυμνασίου μια τάξη που οι μαθητές θα δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν την θέση τους στα σχολεία αυτά.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η αναβάθμιση των Προτύπων μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Είναι δε πάγιο αίτημα τόσο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών και των γονιών τους. Όμως ένα Πρότυπο Σχολείο για να λειτουργεί ως Πρότυπο και να υπηρετεί την αριστεία πρέπει να δοθούν χρήματα για την κάλυψη όλων των βασικών υλικοτεχνικών υποδομών καθώς και το βασικότερο να μην υπάρχουν κενά στους καθηγητές σε καμία ειδικότητα. Καταλήγοντας, θεωρώ αναγκαίο στους καθηγητές των Προτύπων να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και επιβραβεύσεις, έτσι ώστε να διατηρούν την υψηλή παροχή υπηρεσιών τους.
Εν κατακλείδι, νομίζω ότι κατάφερα να σας μεταφέρω τις απόψεις και τους προβληματισμούς των περισσοτέρων από εμάς γονέων που φοιτούν τα παιδιά μας στα Πρότυπα Σχολεία. Ευελπιστώ, λοιπόν, ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις θέσεις μας και θα πράξετε τα δέοντα.
Ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Μαριλένα Καρατζά.
Αθέμιτος ο ανταγωνισμός!
Αξιότιμες κα υπουργέ και κα υφυπουργέ,
Λάβετε υπόψιν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων κατά τις εισαγωγικές τους στο Πρότυπο Λύκειο. Και τούτο διότι οι μαθητές που πρέπει να ανταγωνιστουν είναι:
Α. Άριστοι μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που έχουν ήδη «αγοράσει» μια υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στο Γυμνάσιο και μη έχοντας να χάσουν τίποτα, θέλουν να την «εξαργυρώσούν» με μια αναλόγου επιπέδου εκπαίδευση σε δημόσιο Πρότυπο Λύκειο, γλιτώνοντας δίδακτρα. Αν δεν πετύχουν συνεχίζουν στο ιδιωτικό Λύκειο προετοιμαζομενοι για της εισαγωγικές στην Τριτοβάθμια.
Β. Άριστοι μαθητές των γενικών Γυμνασίων οι οποίοι δικαίως αξίζουν να δοκιμάσουν την εισαγωγή τους σε Πρότυπο Λύκειο, μη έχοντας και εκείνοι να χάσουν τίποτα, αφού γνωρίζουν ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία τους δεν θα τιμωρηθούν με υποχρεωτική και «βίαιη» αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Απλά θα μεταβούν ομαλά στο συνδεδεμένο Λύκειο, προετοιμαζομενοι για τις εισαγωγικές στην Τριτοβάθμια.
Η εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο θα κρίνεται σε λεπτομέρειες. Το 93/100 θα σημαίνει επιτυχία, το 92/100 θα σημαίνει αποτυχία.
Όμως, οι άριστοι μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων θα ανταγωνιστουν στις λεπτομέρειες με τους παραπάνω (Α και Β) με το ΑΓΧΟΣ και τον ΤΡΌΜΟ ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία τους θα χάσουν ο,τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα στην εκπαίδευσή τους και στο χτίσιμο των κοινωνικών τους σχέσεων (φιλίες και παρέες). Θα «εξοριστούν» σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον σε γενικό Λύκειο ως «αποτυχημένοι άριστοι», απομονωμένοι, ψάχνοντας να βρουν στήριξη για να προετοιμαστουν για τις εισαγωγικές στην Τριτοβάθμια με νέα πλέον δεδομενα.
Τουλάχιστον, οι σημερινοί επιτυχόντες μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων αυτό δεν το γνώριζαν πριν αποφασίσουν την εισαγωγή τους σε αυτά.
Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,
Είμαι μαθητής της Β’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων και αρχικά με βρήκατε σύμφωνο στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Όμως το άρθρο 18 του νομοσχεδίου με βρίσκει αντίθετο, αφού το χαρακτηρίζω ως άδικο. Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω την δυσαρέσκειά μου καθώς και να αντιπαραθέσω ορισμένα βασικά αλλά και δικαιολογημένα επιχειρήματα για την ανάκληση του επίμαχου άρθρου .
• Πριν από την εισαγωγή μας στα Πρότυπα Σχολεία αγωνιστήκαμε πάρα πολύ σκληρά, ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια ,αντιμετωπίσαμε σκληρό ανταγωνισμό για τις 78 θέσεις των Αναβρύτων με στόχο την αριστεία. Όμως γνωρίζαμε πως αν περάσουμε θα φοιτούσαμε στο σχολείο μας για τα επόμενα 6 χρόνια χωρίς επιπλέον εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Δημιουργώντας τον θεσμό της επαναξιολόγησης μας, χωρίς εκ των προτέρων να το γνωρίζουμε έτσι ώστε να πάρουμε συνειδητά τις αποφάσεις μας , κλονίζει την εμπιστοσύνη μας στον θεσμό της αριστείας και των Προτύπων.
• Τέλος, αναγκάζοντάς μας συνεχώς σε τέτοιες αναμετρήσεις ,που θα έχουν αναμφίβολες και ψυχοφθόρες συνέπειες σε μας τους μαθητές, είναι σαν να υποτιμάτε όλη μας την προσπάθεια όχι μόνο κατά την είσοδό μας στα Πρότυπα Σχολεία αλλά και όλη τη σκληρή δουλειά που έχουμε αφιερώσει στην αριστεία. Η πλειοψηφία των μαθητών έχει κάνει πολλές θυσίες τόσο υλικές όσο και προσωπικές. Επιπλέον, η τυχόν εναλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα μας επιφέρει αρνητικά συναισθήματα που θα επηρεάσουν την μετέπειτα ζωή μας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι θα αναγκαστούμε καθόλη την διάρκεια της Γ Γυμνασίου να αφοσιωθούμε στην προετοιμασία για τις εξετάσεις, παραμελώντας άλλες δραστηριότητες που επίσης στοχεύουν στην αριστεία (ομίλους – διαγωνισμούς).
Έχω την αίσθηση και θέλω να ελπίζω ταυτόχρονα ότι ως επίσημος φορέας θα λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Μάριος Καραγιώργος
Το Άρθρο 18 έχει προκαλέσει έκδηλη ανησυχία και έχει συγκεντρώσει έναν τεράστιο αριθμό αρνητικών σχολίων στο πλαίσιο διαβούλευσης του παρόντος νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται -βάσει στατιστικών στοιχείων του opengov.gr- στην 3η υψηλότερη θέση από πλευράς αριθμού σχολίων σε σύνολο 889 διαβουλεύσεων που έχουν λάβει χώρα στην δεκαετή και πλέον ιστορία των δημοσίων διαβουλεύσεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει την αδυναμία και τις ελλείψεις συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου και ειδικότερα του Άρθρου 18 το οποίο αναγκάζει τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων σε αδικαιολόγητες και αντιπαιδαγωγικές εκ νέου εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Λύκεια. Αναμένουμε δε με ιδιαίτερη αγωνία να αποτυπωθεί η μαζική δυσαρέσκεια για το Άρθρο 18 στην Έκθεση της δημόσιας διαβούλευσης που θα συντάξει το Υπουργείο σας και κατ’επέκταση να καταργηθούν οι εν λόγω εξετάσεις από τις τελικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Το Άρθρο 18 δεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων των Προτύπων Σχολείων αλλά αντιθέτως τους υπονομεύει. Υποβαθμίζει το επίπεδο των Προτύπων Γυμνασίων μέσω της ευθείας αμφισβήτησης του επιπέδου διδασκαλίας και της εκπαιδευτικής πληρότητας των καθηγητών, μέσω της έντονης ψυχολογικής φόρτισης των μαθητών, καθώς και μέσω της μετατροπής της Γ’ Γυμνασίου σε τάξη αποκλειστικής επικέντρωσης των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στην εξωσχολική-φροντιστηριακή προετοιμασία τους για τις εξετάσεις προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής τους στο ίδιο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και να μην αναγκαστούν στην ψυχολογικά βίαιη απομάκρυνσή τους από αυτό.
Η αιτιολογική έκθεση επί του Άρθρου 18 είναι ανεπαρκής, καθώς αδυνατεί να τεκμηριώσει τον τρόπο με τον οποίο οι εξετάσεις εξυπηρετούν το πρότυπο της αριστείας. Η αριστεία των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων είναι μια συνεχής διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσα από την καθημερινή τους προσπάθεια να καλλιεργήσουν μεθοδικά τις ιδιαίτερες μαθησιακές τους δυνατοτήτες και κλίσεις, πρέπει δε να λαμβάνει χώρα απρόσκοπτα με ορίζοντα φοίτησης που αυτοδίκαια θα περιλαμβάνει το Πρότυπο Λύκειο χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των εξετάσεων που ενδεχομένως να διακόψει βάναυσα αυτή τη διαδικασία. Οι μαθητές αυτοί ήδη εξετάστηκαν επιτυχώς για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά αυτά μέσω της επικέντρωσης των δράσεών της στη διασφάλιση της πληρότητας των Προτύπων Σχολείων σε υλικοτεχνικές υποδομές και όχι να εισάγει τιμωρητικές εξετάσεις. Αναφορικά δε με την ισότητα ευκαιριών που ευαγγελίζεται η αιτιολογική έκθεση, αυτή δεν έχει ίδια αφετηρία. Είναι διαφορετικό να διεκδικείς την παραμονή σου στο ήδη διαμορφωμένο σχολικό και φιλικό σου περιβάλλον και την ομαλή μετάβαση στο Πρότυπο Λύκειο και διαφορετικό να διεκδικείς για πρώτη φορά την εισαγωγή σου σε Πρότυπο Λύκειο. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τη διαφορά.
Εν κατακλείδι, πρέπει να αποσυρθεί η επίμαχη πρόβλεψη για εξετάσεις εισαγωγής των μαθητών των Προτύπων Γυμνασίων στα Πρότυπα Λύκεια.
Επιπροσθέτως, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, η παράγραφος 10 του Άρθρου 56 των Μεταβατικών Διατάξεων πρέπει να συμπληρωθεί προκειμένου να υπόκεινται μόνο σε ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις και οι μαθητές που ήδη φοιτούν στην Α’ και Β’ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων.
Κάθε διαδικασία ορίζεται από τους κανόνες της, οι οποίοι οφείλουν να είναι γνωστοί εκ των προτέρων. Οι μαθητές αυτοί εξετάστηκαν και πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια υπό συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν απαιτούσε εκ νέου εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο και διασφάλιζε εξαετή ορίζοντα φοίτησης.
Θοδωρής Κλεφτογιάννης
Γεωπόνος / Πολιτικός Επιστήμων
Γονέας μαθητή Προτύπου Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Όχι διακρίσεις για τα παιδιά που ήδη φοιτούν σε πρότυπα. Ίσες ευκαιρίες με όλα τα παιδιά.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Δυο χρόνια τώρα είμαι δίπλα στον εγγονό μου, μαθητή της Β’ τάξης του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου.
Έχω ζήσει τις προσπάθειες του μέχρι να πετύχει την πολυπόθητη εισαγωγή αλλά και τον ενθουσιασμό του για τους συμμαθητές του, με τους οποίους τον ενώνουν κοινοί στόχοι, κοινός τρόπος σκέψης, κοινή γλώσσα.
Τώρα του λέτε ότι ρισκάρει με μια εξέταση λίγης ώρας να τα χάσει όλα αυτά, όσο καλός και συνεπής κι αν είναι σε όλη την φοίτησή του.
Έτσι επιβραβεύεται και προάγεται η αριστεία;
Έχετε τον τρόπο να δώσετε κι άλλες ευκαιρίες στο σύνολο των μαθητών. Όχι όμως με το να τις ανταλλάξετε με πόνο και απαξίωση.
Φτιάξτε νέα τμήματα στα Πρότυπα Λύκεια (ήδη γίνεται σε κάποια από αυτά). Δώστε μ’ αυτόν τον τρόπο φτερά και σε άλλα παιδιά με δυνατότητες στόχευσης της αριστείας. Μην κόβετε όμως τα φτερά των ήδη αξιολογημένων στοχευτών της αριστείας.
Μην πριμοδοτείτε την παραπαιδεία. Ενισχύστε την Δημόσια Εκπαίδευση. Αυτό περιμένουμε από εσάς.
Τελευταία ημέρα διαβούλευσης η σημερινή…. Όλοι οι γονείς και μαθητές αγωνιούμε και περιμένουμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα ακούσουμε την Υπουργό ή την αρμόδια Υφυπουργό να παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της απόσυρσης ή της ψήφισης του άρθρου 18 του προς διαβούλευση νομοσχεδίου.. Οι περισσότεροι έχουμε πολλάκις αναλύσει όλα μας τα επιχείρηματα στη διαβούλευση, έχουμε θίξει την αντισυνταγματικότητα του άρθρου, που αντιβαίνει τόσο στο άρθρο 16 του Συντάγματος, όσο και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη διοίκηση. Αυτές τις δύο εβδομάδες όλοι οι γονείς μαθητών των Προτύπων Σχολείων έχουμε αποδυθεί σε έναν τολμηρό, επίπονο αγώνα προκειμένου να μεταδώσουμε προς το αρμόδιο Υπουργείο τις αστοχίες του συγκεκριμένου άρθρου 18 ως προς την καθιέρωση εξετάσεων για την εισαγωγή των αποφοίτων των Προτύπων Γυμνασίων στα αντίστοιχα Πρότυπα Λύκεια. Θα ήταν ψέμμα να πούμε ότι οι περισσότεροι από μας δεν έχουν αναλογιστεί την επόμενη ημέρα στην περίπτωση που όντως ψηφιστεί ως έχει το συγκεκριμένο άρθρο. Πώς θα ανταπεξέλθουμε – οικονομικά, συναισθηματικά καιψυχολογικά – στις απαιτήσεις ενός ακόμη γύρου δύσκολων εξετάσεων; Αν και πρόκειται για άριστα καταρτισμένους μαθητές, είναι παιδιά, με εύθραστη ψυχολογία… Θα αρχίσουμε εντατικά φροντιστηριακά μαθήματα στα παιδιά μας προκειμένου να εξαντλήσουμε όσο μπορούμε τις πιθανότητες να μην αλλάξουν σχολικό περιβάλλον; Θα καταφέρουμε να τα ενδυναμώσουμε ψυχολογικά και συναισθηματικά προκειμένου να λάβουν μέρος στις εξετάσεις ή θα δεχθούμε την απόφασή τους να μην συμμετάσχουν καν σε αυτές; Και αν τελικά υποβληθούν σε εξετάσεις, ποια θα είναι η έκβαση; Κι αν το δικό μας παιδί δεν καταφέρει τελικά να εισαχθεί στο Λύκειο και κάποιοι φίλοι του μπουν; Πώς θεραπεύεται αυτό το τραυματικό βίωμα; Κι αν δεν καταφέρουν να εισαχθούν οι καλύτεροι φίλοι του; Πώς θα σταθεί ξανά στα πόδια του αυτό το παιδί, πώς θα ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του για να συνεχίσεινα προσπαθεί; Κι αν η αποτυχία αυτή είναι μοιραία για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον του; Ελπίζουμε να δώσετε άμεσα μια θετική απάντηση στα ανελέητα αυτά ερωτήματα που μας ταλανίζουν τις τελευταίες μέρες… Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμασίες, απογοητεύσεις, ματαιώσεις, παρακαλούμε όμως να συνδράμετε ώστε οι μαθητές στην τρυφερή εφηβική ηλικία να καθυστερήσουν ακόμη να το συνειδητοποιήσουν αυτό….
Περιμένουμε εναγωνίως τις θέσεις σας με τη λήξη της διαβούλευσης, αξιότιμες Κες Υπουργέ και Υφυπουργέ.
Η εισαγωγή στην Α γυμνασίου ενός προτύπου σχολείου μέχρι σήμερα ισοδυναμούσε με 6 έτη σπουδών στο ίδιο σχολείο, με αυτό το δεδομένο έδωσαν εξετάσεις τα παιδιά για την εισαγωγή τους σε ένα από τα πρότυπα σχολεία της χώρας και αυτό οφείλετε να το σεβαστείτε κα Υπουργέ. Σίγουρα το άρθρο 18 δεν πρέπει να ισχύσει για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα.
Η κόρη μου, μαθήτρια έκτης δημοτικού, προετοιμάζεται μία ολόκληρη χρονιά για να δώσει εξετάσεις για τα πρότυπα. Πήραμε τις αποφάσεις μας ως οικογένεια με την προοπτική της εξαετούς φοίτησης χωρίς ενδιάμεση νέα εξεταστική δοκιμασία για να πάει στο Λύκειο! Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα που είμαστε ήδη στο τέλος αυτής της χρονιάς! Επιδεικνύοντας μηδενική ευαισθησία και χωρίς κανένα σεβασμό στις ζωές μας, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες των αποφάσεών σας, επιχειρείτε να περάσετε μια τέτοια διάταξη που ανατρέπει κάθε προγραμματισμό. Ως πότε επιτέλους θα απαξιώνονται σ’ αυτή τη χώρα οι ζωές μας με ρηξικέλευθες, άκαιρες και άκυρες αποφάσεις; Απογοήτευση!
Είμαι μαθητής Β’ τάξης Πρότυπου Γυμνασίου. Έδωσα εξέτάσεις πρίν 2 χρόνια γνωρίζοντας από τον ισχύοντα τότε νόμο ότι θα συνεχίσω και στο λύκειο. Ξαφνικά πρέπει την ερχόμενη χρονιά να ξαναδώσω εξετάσεις εισαγωγής στο λύκειο καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το νόμο. Ως μαθητής θα πρέπει να περάσω άλλη μία χρονιά άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας προσπαθώντας να αποδείξω μία φορά ακόμη την αριστεία μου. Με στόχο τις εξετάσεις και την επιτυχία αναρωτιέμαι τι χρόνος θα μου απομένει για τα υπόλοιπα μαθήματα καθώς και για τις άλλες δραστηριότητές μου όπως ο αθλητισμός και η μουσική. Αναρωτιέμαι επίσης αν έτσι είναι ένα κράτος δικαίου και πόση εμπιστοσύνη θα πρέπει να δείχνω μεγαλώνοντας στο δικό μου κράτος και στους νόμους του.