1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.
2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.
3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.
6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.
8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.
Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 ανήκουν στους κλάδους της γενικής αγωγής και λόγω περαιτέρω εξειδίκευσης έχουν ενταχθεί στην ειδική αγωγή, χωρίς όμως να αλλάζει ο κλάδος τους. Είναι αδιανόητο να υπάρχει διαχωρισμός γενικής/ ειδικής αγωγής όταν πλέον γίνεται λόγος για συνεκπαίδευση των παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Παράλληλα, κάθε χρόνο οι νέοι απόφοιτοι ΠΕ 71 ΚΑΙ 61 τοποθετούνται στους πίνακες αναπληρωτών ειδικής αγωγής πάνω από τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 70.50 ΚΑΙ 60.50 οδηγώντας τους σταδιακά σε επαγγελματικό αφανισμό!
Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να προσμετράται η προϋπηρεσία των κλάδων ΠΕ60.50 ΚΑΙ 70.50 και στους πίνακες της γενικής αγωγής, αναγνωρίζοντας και αναδρομικά την προϋπηρεσία τους, όπως ίσχυε και πριν το ξεκλείδωμα των πινάκων, ενώ θεωρείται αδιανόητο να υπάρχει «παράθυρο» ποσόστωσης, που θα κρίνεται από τον ενίοτε υπουργό, για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα κληθούν ως αναπληρωτές ειδικής αγωγής.
Είμαι εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής και στηρίζω τους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακό. Δεν είναι δίκαιο να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στον κλάδο τους. Το Υπουργείο έχει την υποχρέωση να μην αδικήσει και να μην καταπατήσει το δικαίωμα τους στην εργασία που είναι αυτονόητο. Σε αντίθετη περίπτωση τους οδηγείτε στην ανεργία.
Είναι ανεπίτρεπτο αριστερή κυβέρνηση να φέρεται με αυτό τον τρόπο στους εκπαιδευτικούς που έχουν προσφέρει τόσα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και να τους ακυρώνει την προϋπηρεσία. Για ποιο κράτος κοινωνικού δικαίου μιλάμε, όταν πήγε να περάσει και μάλιστα αναδρομικά την παράνομη και άδικη ρύθμιση; Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύανε στην Ειδική Αγωγή γιατί ο νόμος τους παρείχε το δικαίωμα . Απαιτούμε σεβασμό στον κόπο και στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό και ισότιμη μεταχείριση.
Η παράγραφος 4 καταπατάει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Είμαι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας και αναρωτιέμαι:
Τι θα την κάνουμε την προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ όταν θα υπολογίζεται μόνο στον πίνακα της ειδικής και προσλήψεις από εκεί δεν γίνονται;
Πείτε μας ποια θα είναι η προοπτική των αναπληρωτών που δουλεύουν στην ειδική αγωγή και καλύπτουν λειτουργικά κενά κάθε χρόνο με την προέκταση .50;
Με αυτή τη ρύθμιση υπάρχει περιθώριο διορισμού όπως θα έπρεπε; Η απάντηση είναι όχι και θα πρέπει να το σκεφτείτε ξανά γιατί είναι απαράδεκτη ρύθμιση.
Στην παράγραφο 4 του άρθρου 47,η προυπηρεσία των κατόχων μεταπτυχιακών και σεμιναρίων 400 ωρών να υπολογίζεται στον οικείο πίνακα και να μη μετράει απο το σχολικό έτος 2014-2015 αλλά να έχει αναδρομική ισχύ απο το 2010 όπου προβλέπονται να ανοίξουν οι πίνακες.
Να μετράει η προυπηρεσια σε δυσπρόσιτες περιοχές για όλα τα έτη ! Ενα παραπάνω στην ειδικη αγωγη που δεν έκλεισε ποτε ο πίνακας αναπληρωτων και δεν χάθηκε ποτε η αξία των δυσπροσιτων. Θεωρώ πως ειναι άδικο να γινεται ένας τέτοιος διαχωρισμός κύριε Υπουργέ … Δηλαδή εμείς που υπηρετήσαμε σε δυσπροσιτο σχολείο το σχ. ετος 2011 λ.χ. δεν περνούσαμε τις ίδιες δυσκολίες με τους μόνιμους συναδέλφους και με τους αναπληρωτες της φετινής χρονιάς ; Με όλο το σεβασμό σας ζητάω να εφαρμόσετε το δίκαιο θέτοντας ακόμα ενα τέλος στη διχοτόμηση του κλάδου μας !
καλημερα σας, θα ηθελα να ρωτησω σχετικα για τα ετησια σεμιναρια ειδικης αγωγης,αν φετος θα αναγνωριστουν και τα σεμιναρια που εχουν ολοκληρωθει μεχρι 30/8/2014 ?
σας ευχαριστω
Δεν είμαστε μόνο οι μεταπτυχιακοί ΠΕ 60 και ΠΕ 70 είναι και όλοι αυτοί οι γονείς που επένδυσαν τα χρήματα τους και ξαφνικά βλέπουν να τα πετάνε στον κάδο των αχρήστων αφού δεν μπορούν τα παιδιά τους πλέον να τα χρησιμοποιούν στον κλάδο τους παρά μόνο για να μαζέψουν προϋπηρεσία σε έναν πίνακα που δεν έχουν δικαίωμα μόνιμου διορισμού και στον οποίο είναι καταδικασμένοι να είναι για πάντα αναπληρωτές.Απόσυρση της ρύθμισης που καταπατά το δικαίωμα στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στον κλάδο του εκπαιδευτικού.
Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία? Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε την ειδική και τη γενική αγωγή? Η εκπαίδευση είναι ενιαία καθώς και η προϋπηρεσία. Πουθενά στον κόσμο δεν διαχωρίζεται η ειδική από τη γενική εκπαίδευση. Με τι κίνητρα θα καλύψετε τα κενά στην ειδική αγωγή που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση όταν πανελλαδικά υπάρχουν 28 απόφοιτοι ΠΕ61 και στερείτε την αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νηπιαγωγούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους? Ποιός θα δεχτεί να διδάξει στην ειδική εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι η προϋπηρεσία του δε θα μετράει πουθενά? Προτίθεστε να καλύπτετε τα κενά της ειδικής αγωγής με ανειδίκευτο προσωπικό που συνεπάγεται την απουσία της κρατικής μέριμνας και φροντίδας της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας?
Να προκηρυχθεί άμεσα νέος γραπτός διαγωνισμός εκπαιδευτικών!!! Οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνονται με τη σειρά κατάταξης του βαθμού χωρίς να αλλοιώνονται τα αποτελέσματα με προϋπηρεσία , κοινωνικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Να συνεχίσει το σύστημα διορισμών με το 60-40 έτσι ώστε να έχουν οι νεότεροι την ευκαιρία να διοριστούν και ταυτόχρονα να αναγνωριστεί ο κόπος των αναπληρωτών που δουλεύουν για πολλά χρόνια. Να σταματήσει το κράτος να εκμεταλλεύεται τους αναπληρωτές, θα πρέπει όσοι δουλεύουν μια χρονιά ως αναπληρωτές να γίνονται μόνιμοι μόλις προκύψει κενή θέση σε περίπτωση που αρνηθούν τότε να προσλαμβάνουν τον επόμενο. Να υπάρχει δικαίωμα διατήρησης του γραπτού βαθμού αλλά όχι τις προϋπηρεσίας, να μηδενίζεται μετά από κάθε διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού!
Ο γραπτός διαγωνισμός δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αντίθετα θα δώσει γεμίσει τα ταμεία με το παράβολο που θα πληρώσουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ας καταργηθεί η εξέταση στο γνωστικό αντικείμενο και να γράφουν όλοι παιδαγωγικά.
Να μη γίνει κανένας διορισμός στη γενική αγωγή περά από του διοριστέους του 2008, δεν θέλουμε μεταβατική περίοδο που θα δημιουργήσει ελπίδες και στο τέλος θα αφήσει ξεκρέμαστους χιλιάδες εκπαιδευτικούς με προσόντα , προϋπηρεσία , επιτυχία ασεπ.
Αγαπητοί συνάδελφοι με αυτό το άρθρο του νόμου προκαλούνται εντάσεις μεταξύ μας και προάγεται ο ανταγωνισμός. Όλοι όσοι έχουν προσφέρει την προϋπηρεσία τους στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση έστω και για ένα χρόνο, θα πρέπει να να συνεχίζουν να απασχολούνται και να μονιμοποιηθούν, αυτό είναι το ζητούμενο μόνιμους διορισμούς για όλους. Το συγκεκριμένο άρθρο όχι μόνο δε διασφαλίζει τη μονιμότητα, ενισχύει την αβεβαιότητα και σε λίγα χρόνια μας καταδικάζει στην ανεργία. Θέλουμε ένα νόμο που να διαφυλάσσει όλα τα εργασιακά δικαιώματα όλων των αναπληρωτών.
Κλάδος 70.50/60.50 δεν υπάρχει. Το <> αποτελεί ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοί εκπαιδευτικοί (ΠΕ 70/60) έχουν πρόσθετα επιστημονικά προσόντα για να εργαστούν και στις δομές της Ειδικής Αγωγής. Ο κλάδος όμως παραμένει ο 60/70. Άρα πώς γίνεται να μην προσμετράται αυτόματα η προυπηρεσία στον κλάδο μας τον 70/60 εφόσον σε αυτόν ανήκουμε;
Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ είναι ΕΝΙΑΙΑ και είναι του εκπαιδευτικόυ και όχι κάποιων επιμέρους πινάκων. Δεν νοείται ο διαχωρισμός της προυπηρεσίας των δασκάλων/νηπιαγωγών που δουλεύουν και στην Ειδική Αγωγή με επιπλέον προσόντα(70.50/60.50). Πρέπει αυτονόητα και δίκαια να προσμετράται οπωσδήποτε και στον κλάδο 70/60.
Είμαστε εκπαιδευτικοί που ανήκουμε στους κλάδους ΠΕ 70 (Δάσκαλοι) και ΠΕ 60 (Νηπιαγωγοί) γιατί αυτό είναι το βασικό μας πτυχίο, δηλαδή το Παιδαγωγικό, και έχουμε ενταχθεί στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής ως ΠΕ 70.50 και ΠΕ 60.50 λόγω εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή(μεταπτυχιακά- διδακτορικά, σεμινάρια) ή λόγω προϋπηρεσίας τουλάχιστον 10 μηνών σε δομές Ειδικής Αγωγής όπως εξάλλου όριζε ο νόμος 3699/2008.
Το «.50» στους πίνακες (π.χ. 60.50/70.50) πρόκειται για ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση για να εργαστούν ΚΑΙ στην ειδική αγωγή, ο κλάδος όμως δεν αλλάζει. Δηλαδή είναι ένας λειτουργικός κωδικός, τίποτα άλλο.
Είναι λοιπόν σαφές ότι πρόκειται για ένα συμβατικό κωδικό που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί της γενικής αγωγής(ΠΕ70/ΠΕ60) έχουν πρόσθετα προσόντα και εξειδίκευση ΚΑΙ στον τομέα της ειδικής αγωγής (δηλαδή πέραν του απαραίτητου παιδαγωγικού πτυχίου), ο κλάδος όμως δεν αλλάζει. Η ρύθμιση περί διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης θίγει και επηρεάζει άμεσα πάνω από 1200 εν ενεργεία αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς
ουσιαστικά ακυρώνει την μέτρηση στη γενική αγωγή όλης της προϋπηρεσίας που αποκτήσαμε υπηρετώντας σε δομές της ειδικής αγωγής καθώς:
α) Τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη (ειδικά τα δύο τελευταία αποτελούν δομές-τρόποι υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία/ή εκπαιδευτικές ανάγκες στα γενικά σχολεία!) είναι ΟΛΕΣ δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ.
β) Η διαφύλαξη και η ενίσχυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης (ο οποίος είναι σαφής στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του νόμου 3699/2008) αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η εκπαίδευση είναι ενιαία. Η διάκριση μεταξύ ειδικής- γενικής αγωγής σε όλα τα επίπεδα (μαθητών, εκπαιδευτικών, σχολείων) αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε ισότιμη εκπαίδευση και δεν ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
γ) Όταν το υπουργείο μας έδωσε το δικαίωμα να εργαστούμε σε δομές της Ειδικής Αγωγής και κληθήκαμε να δουλέψουμε σε αυτές έχοντας ως βασικό πτυχίο αυτό του εκπαιδευτικού της ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ,όταν αναγνώρισε τα επιπλέον τυπικά προσόντα του καθενός μας (10μηνη προϋπηρεσία) και την εξειδίκευσή μας σε σχέση με τον τομέα της Ειδικής Αγωγής (Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά, Σεμινάρια) και μας επέτρεψε να συμπεριληφθούμε στον πίνακα της ειδικής αγωγής (ως ΠΕ 70.5/ ΠΕ 60.5) παράλληλα με την παρουσία μας στον πίνακα της γενικής αγωγής (ΠΕ 70 / ΠΕ 60), Ουδεμία προειδοποίηση και ενημέρωση είχαμε λάβει ότι θα υπάρξει η συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε άλλη επίπτωση όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον
δ) Με βάση τον ισχύοντα νόμο και στην περίπτωση που δεν είχε «παγώσει» η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας την 30/06/2010, η προϋπηρεσία μας θα βρισκόταν σήμερα καταχωρημένη και στον πίνακα της Γενικής(ως ΠΕ70-ΠΕ60) και αντίστοιχα στον πίνακα της Ειδικής (ως ΠΕ70,5-ΠΕ60.5). Είναι σαφές λοιπόν πως οι αποφάσεις μας και οι επιλογές μας έγιναν κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό νομικό πλαίσιο από αυτό που προσπαθούν να περάσουν με το νέο Πολυνομοσχέδιο και σε καμία περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να μας στερήσουν δικαιώματα που το ίδιο το υπουργείο μας παρείχε, πόσο μάλλον να μας «τιμωρήσουν» για αυτά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.Επιπλέον, βαλλόμαστε:
2) Με υπουργική απόφαση του πρώην Υπουργού Λοβέρδου, πέρυσι (με αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014 ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β’), ανατρέπονται τελείως τα κριτήρια στους πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών της ειδικής αγωγής. Ενώ στους πίνακες όλα αυτά τα χρόνια, προτάσσονταν σύμφωνα και με τον νόμο του 2008, όσοι είναι κάτοχοι παιδαγωγικού πτυχίου και μεταπτυχιακού στην ειδική αγωγή, με την υπουργική προτάσσονται οι απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής Βόλου και Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας (με κατεύθυνση και όχι επάρκεια δασκάλου ή νηπιαγωγού) κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την προϋπηρεσία, και στη συνέχεια ακολουθούν οι έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παράγ 2.1,2 κατατασσόμενοι με ακαδημαϊκά (μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές στην ειδική αγωγή/σχολική ψυχολογία, κάτοχοι σεμιναρίων στην ειδική αγωγή κ.ο.κ) και κοινωνικά κριτήρια.
Η ρύθμιση αυτή (αν ισχύσει και φέτος), δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα ή θέμα διοικητικού περιεχομένου, αλλά μια θεσμική αλλαγή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις και συμβάσεις.
Επιγραμματικά:
– παραβιάζουν τις βασικές αρχές της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (2006).
– η λογική ότι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και ότι ο ειδικός παιδαγωγός αποτελεί μια ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον παιδαγωγό είναι εκ’ διαμέτρου αντίθετη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα ότι για τους ειδικούς παιδαγωγούς η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί επιπλέον προσόν το οποίο θα συμπληρώνει τη βασική τους εκπαίδευση στη γενική αγωγή. Επιπλέον, πισωγυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε παρωχημένα ιατρικά μοντέλα εκπαίδευσης, που έχουν στο επίκεντρό τους τη φυσιοπαθολογία των παιδιών.
– απαξιώνει τις σπουδές μιας μερίδας εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την προϋπηρεσία/προσφορά τους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων αμέσως με την απόκτηση του πτυχίου και χωρίς προϋπηρεσία, θα προηγούνται στους πίνακες των αναπληρωτών έναντι όλων των εκπαιδευτικών). Επομένως, καταπατά τα εργασιακά/επαγγελματικά τους δικαιώματα, το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο, αφού κάτοχοι του βασικού πτυχίου και επιπλέον κάτοχοι μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν τίθενται ΟΥΤΕ ΚΑΝ επί ίσοις όροις και δεν εκκινούν σε ισότιμη.
Παράλληλα, ενώ εμείς με βάση την προηγούμενη νομοθεσία είχαμε πάρει αποφάσεις για επένδυση χρημάτων και χρόνου σε επιπρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια), με το νέο ΦΕΚ, εν μια νυκτί και χωρίς καμία επιστημονική λογική αχρηστεύτηκαν. Συμπερασματικά, τόσο με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, όσο και με την υπουργική απόφαση Λοβέρδου ενώ έχουμε όλα τα εκπαιδευτικά/επιστημονικά προσόντα για να δουλεύουμε και στην Ειδική και στη Γενική Αγωγή και την προϋπηρεσία ως εκπαιδευτικοί σε δημόσιες δομές, ουσιαστικά «πεταγόμαστε» από την εκπαίδευση. Τα παραπάνω έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα τελικά να μην μπορούμε να προσληφθούμε ούτε στην γενική ούτε στην ειδική αγωγή, να οδηγούμαστε πιο απλά στον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ. Απαιτούμε να αναγνωρίζεται συνολικά στον πίνακα γενικής εκπαίδευσης (ΠΕ 70-ΠΕ 60) η προϋπηρεσία όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δομές Ειδικής Αγωγής, είτε προσελήφθησαν από τον πίνακα ΠΕ 70.50 – ΠΕ 60.50, είτε από τον πίνακα ΠΕ 70 – ΠΕ 60
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ
Ζητάμε ανανώριση των προσπαθειών και των κόπων μας. όχι διαχωρισμό της προυπηρεσιας. Είναι άδικο οι γνώσεις μας και οι μόχθοι μας να πεταχτούν στα σκουπίδια… Καλύπτουμε πραγματικά κενά της εκπαίδευσης
Είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στον τομέα της ειδικής με βασικό πτυχίο Νηπιαγωγού.
Η ρύθμιση αυτή δεν είναι μόνο εργασιακό θέμα ή θέμα διοικητικού περιεχομένου, αλλά μια θεσμική αλλαγή η οποία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις ευρωπαϊκές διακηρύξεις και συμβάσεις.
Επιγραμματικά:
– παραβιάζονται οι βασικές αρχές της Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994) και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (2006).
– η λογική ότι η ειδική εκπαίδευση αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και ότι ο ειδικός παιδαγωγός αποτελεί μια ανεξάρτητη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα από τον παιδαγωγό είναι εκ’ διαμέτρου αντίθετη με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα ότι για τους ειδικούς παιδαγωγούς η εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί επιπλέον προσόν το οποίο θα συμπληρώνει τη βασική τους εκπαίδευση στη γενική αγωγή. Επιπλέον, πισωγυρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα σε παρωχημένα ιατρικά μοντέλα εκπαίδευσης, που έχουν στο επίκεντρό τους τη φυσιοπαθολογία των παιδιών.
– απαξιώνει τις σπουδές μιας μερίδας εκπαιδευτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την προϋπηρεσία/προσφορά τους στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων αμέσως με την απόκτηση του πτυχίου και χωρίς προϋπηρεσία, θα προηγούνται στους πίνακες των αναπληρωτών έναντι όλων των εκπαιδευτικών). Επομένως, καταπατά τα εργασιακά/επαγγελματικά μας δικαιώματα, το ευρωπαϊκό προσοντολόγιο, αφού κάτοχοι του βασικού πτυχίου και επιπλέον κάτοχοι μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών δεν τίθενται ΟΥΤΕ ΚΑΝ επί ίσοις όροις και δεν εκκινούν σε ισότιμη.
Παράλληλα, ενώ εμείς με βάση την προηγούμενη νομοθεσία είχαμε πάρει αποφάσεις για επένδυση χρημάτων και χρόνου σε επιπρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια), με το νέο ΦΕΚ, εν μια νυκτί και χωρίς καμία επιστημονική λογική αχρηστεύτηκαν.
Περί του διαχωρισμό πινάκων γενικής – ειδικής παιδείας. Θεωρείται ότι είναι δίκαιο για αναπληρωτές γενικής παιδείας που τα τελευταία πέντε χρόνια του μνημονίου, δεν έχουν δουλέψει αρκετά να πάρουν την θέση τους οι προερχόμενοι από την ειδική που δούλευαν ανελλιπώς αυτά τα χρόνια; Θεωρείται δίκαιο ενώ δουλεύουν τόσα χρόνια σαν ειδικής να <> στην γενική; Δίκαιο για αυτούς που είδαν την ειδική μόνο σαν δυνατότητα για να βρεθούν σε καλύτερη θέση από τους συναδέλφους τους της γενικής, με μοναδικό παραπάνω προσόν τα αμφιλεγόμενα πληρωμένα μεταπτυχιακά και σεμινάρια 400 ωρών ειδικής αγωγής; Ή μήπως είναι δίκαιο για τα παιδιά της ειδικής που μάλλον θα ξεκινήσουν την νέα χρόνια με άπειρους καθηγητές με μηδενικές προϋπηρεσίες; Αν κάποιος φέτος γραφτεί στους πίνακες της ειδικής αφού πήρε μεταπτυχιακό στην ειδική η προϋπηρεσία που είχε όλα αυτά τα χρόνια στην γενική θα μετρήσει στην ειδική η ισχύει μόνο το ανάποδο; Αν καταλαβαίνω καλά την παράγραφο 4 οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής μπορούν να εγγράφουν σε δύο πίνακες και να έχουν διπλάσιες πιθανότητες για πρόσληψη, και αναρωτιέμαι αν αρνηθούν την πρόσληψη στον ένα πίνακα θα ισχύει το μπλοκάρισμα μόνο για αυτόν ή και για τους δύο; Η προσθήκη της πρότασης «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου» νομίζω καταλύει κάθε έννοια αξιοκρατίας και ισότητας και δημιουργεί αναπληρωτές δύο ταχυτήτων.
Σας παραπέμπω στην άποψη του συνδέσμου αναπληρωτών δευτεροβάθμιας για τον διαχωρισμό των πινάκων όπως δημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο alphavita πριν από λίγες μέρες:
Δίκαιη η απόφαση του ΥΠΟΠΑΙΘ για διαχωρισμό πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής
Το πολύκροτο θέμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αποτελεί ένα από τα άκρως σοβαρά εκπαιδευτικά θέματα. Στην προκειμένη περίπτωση όμως το υπουργείο Παιδείας κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αποκαθιστά μια αδικία χρόνων : με το ισχύον νομικό καθεστώς της παρεμβολής στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών γενικής αγωγής, εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής με μόνο προσόν κάποιο μεταπτυχιακό διακυβεύεται η αξιοκρατία , η διαφάνεια αλλά και το μελλοντικό δικαίωμα μονίμου διορισμού. Κατηγορίες και συκοφαντίες για εσκεμμένες και ιδιοτελείς επιλογές από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής δεν ευσταθούν, ακόμη και όταν αυτές γίνονται υπό το κράτος επιπόλαιας και συμφεροντολογικής σκέψης. Ο λόγος των εκπαιδευτικών λειτουργών οφείλει πρωτίστως να χαρακτηρίζεται από σοβαρό ήθος και την αναγκαία λογική και επιχειρηματολογία και ύστερα να επιδεικνύει περίσσεια κριτικής και πολυμάθειας.
Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
Αποτελεί νομοθετική και πανεκπαιδευτική πρωτοτυπία το φαινόμενο αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Γενικής Αγωγής λόγω κάποιου ακαδημαϊκού προσόντος (διδακτορικό/μεταπτυχιακό/σεμινάριο ή απλά προϋπηρεσία ενός έτους) να ονομάζονται κλάδοι ΠΕ, ΔΕ .50 και με το ίδιο βασικό πτυχίο να εγγράφονται σε δύο (2)πίνακες αναπληρωτών ταυτόχρονα.
Το Υπουργείο Παιδείας με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας εκφράζει την πολιτική βούληση για την προάσπιση των δικαιωμάτων, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών που συμμετέχουν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και κάνει σαφές ότι αυτή δεν αποτελεί ένα ακόμη «παζάρι» δικαιωμάτων .Με το άνοιγμα και τον διαχωρισμό των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών από το 2010 και την προσμέτρηση της προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, κατόχων σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών ειδικής αγωγής μόνο στον οικείο πίνακα και όχι και στους δύο (γενικής και ειδικής αγωγής ) εξασφαλίζεται η ποιότητα και αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να ικανοποιήσει τις μέχρι τώρα διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, δικαιώνει τα δίκαια αιτήματά του και αποτελεί αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και ενίσχυση του αισθήματος δικαίου και αξιοκρατίας στον πολύπαθο εκπαιδευτικό χώρο , για την επίτευξη της οποίας η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας αγωνίζεται και θα αγωνιστεί στο μέλλον.
Επειδή, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι σύμφωνα με το ν.3699/2008 υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν, ζητούμε τη στελέχωσή της με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και με χρήματα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού και όχι με κονδύλια που αποδίδονται προσωρινά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δίκαιη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας παραπέμπει συνειρμικά στη φράση του σοφού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»
Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΦΕΙΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
________________________________________
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
Αρ.Μητρώου Σωματείου:30492 ειδ.6283
Αρ.Διαταγής Αναγνώρισης:457/14-10-21014
του Ειρηνοδικείου Αθηνών
e -mail: pead2014@gmail.com.
Αρ. Πρωτ.:17
Αθήνα 15-6-2015
Κύριε Υπουργέ,
Ο νόμος 3848, που ψηφίστηκε πριν τέσσερα χρόνια και αφορούσε τόσο στον τρόπο διορισμών των εκπαιδευτικών όσο και στα επαγγελματικά τους δικαιώματα, προξένησε ανεπανόρθωτες δυσλειτουργίες στα εργασιακά θέματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Αδικαιολόγητα λοιπόν και με στόχο την στέρηση του εκπαιδευτικού από το δικαίωμα διορισμού, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «κλείδωσε» τους πίνακες προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, οριοθετώντας χρονικά το τέλος της τροφοδότησή τους μέχρι τις 30-6-2010. Έτσι λοιπόν παρατηρήθηκε το γεγονός, πολλοί αναπληρωτές να αρνηθούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011 να αναλάβουν υπηρεσία, σε δυσπρόσιτες κυρίως περιοχές, διότι ήξεραν ότι ο ν. 3848 τους στερούσε την δυνατότητα συλλογής προϋπηρεσίας και προσμέτρησης της στην ήδη υπάρχουσα. Σε συνδυασμό με την καλπάζουσα οικονομική κρίση το πρόβλημα οξύνθηκε, αφού ο αναπληρωτής που καλούταν να εργαστεί εκτός της μόνιμης κατοικίας του, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διαμονής του, παραιτούταν από τη θέση του.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στα επόμενα σχολικά έτη που ακολούθησαν μέχρι και το 2014/15 όπου μάλιστα, σύμφωνα με εγκύκλιο του Μαρτίου 2011, ο αναπληρωτής τιμωρούνταν διπλά καθώς είχε προστεθεί και η επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμού από την αναπλήρωση, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δυστυχώς, τελευταία ακούγονται πολλές «φωνές» που ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή να συμπεριληφθεί μέσα στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία η προσμέτρηση της προυπηρεσίας της τετραετίας 2010-2014. Δεν διαφωνεί φυσικα κανείς ότι η θέσπιση του νόμου του «κλειδώματος» των πινάκων αποτέλεσε οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού συστήματος και ήττα του εκπαιδευτικού κινήματος. Όμως, οι κοινοί αγώνες για να έχουν νόημα και ουσία χρειάζεται να συμβαδίζουν με τη κοινή λογική αλλά και διαθέτοντας ηθική «οπτική». Πολλοί εκπαιδευτικοί μετά τις 30-06-2010 που αιτηθήκαμε να εργαστούμε ως αναπληρωτές με βάση το νέο πλέον καθεστώς, δεν αποσκοπούσαμε στη συλλογή προϋπηρεσίας όταν επιλέγαμε τις περιοχές-νομούς των διορισμών αφού κάτι τέτοιο δεν είχε νόημα πλέον. Αυτός ήταν και ο λόγος που η επιλογές μας περιορίστηκαν στους τόπους της μόνιμης κατοικίας μας ή στους όμορους νομούς. Όπως προαναφέραμε, η επιλογή ως γνωστόν ενός μακρινού ή δυσπρόσιτου νομού θα καθιστούσε αδύνατη την επιβίωσή μας και άσκοπη υπό τις νέες «νομοθεσιακές» συνθήκες. Μια άδικη κατάργηση ενός νόμου δεν καλύπτεται και ούτε άρεται με τη ψήφιση ενός άλλου άδικου νόμου ή κάποια νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό διότι η προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης με το «άνοιγμα» των πινάκων θα επέφερε δραματικές αλλαγές και άδικες ανακατανομές στη σειρά του πίνακα των αναπληρωτών και καθαρής προϋπηρεσίας (40%). Η όποια νομοθετική ρύθμιση ή αλλαγή των υπαρχουσών συνθηκών σχετικά με τους πίνακες διορισμών και προϋπηρεσίας θα πρέπει να συμβαδίζει με τον προγραμματισμό των εκπαιδευτικών. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κράτος θα βρίσκεται σε ανακολουθία με τον «εαυτό» του και κατηγορούμενο για εξαπάτηση του μαχόμενου εκπαιδευτικού.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι με το «άνοιγμα» των πινάκων. Όμως, μια τέτοιου είδους τροπολογία για να είναι δίκαιη και ηθική, θα πρέπει να εφαρμοστεί από την ημερομηνία ψήφισής της και να μην έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Οι επιλογές του εκπαιδευτικού κατά την ημέρα συμπλήρωσής της αίτησης των αναπληρωτών βασίζονται στις υπάρχουσες διατάξεις του νόμου και όχι σε αυτές που πρόκειται να …ψηφιστούν στο μέλλον ανατρέποντας τη ζωή τη δική του και της οικογενείας του.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Η ρύθμιση για το άνοιγμα των πινάκων χωρίς να προσμετρηθούν τα δυσπρόσιτα τα έτη 2010-2014 είναι δίκαιη και νόμιμη. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και η τοποθέτηση των αναπληρωτών σε δυσπρόσιτες περιοχές ήταν κατά τύχη και όχι κατ’ επιλογήν. Αν οι πίνακες ήταν ανοιχτοί τότε όλι θα δήλωναν δυσπρόσιτες περιοχές. Οπότε αυτή η ρύθμιση δεν παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δε δημιουργεί ανατροπές σε βάρος των εκπαιδευτικών!
Ανατροπές σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής αγωγής δημιουργεί η παράγραφος 4 με το να μην έχει αναδρομική ισχύ από το 2010! Οι λόγοι είναι:
1)Ο διαχωρισμός των πινάκων εφεξής καιόχι αναδρομικά από το 2010 θα έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή να προτιμούν να εργαστούν στις δομές της γενικής, με αποτέλεσμα η ειδική αγωγή να στελεχωθεί από αναπληρωτές γενικής με μηδενική εμπειρία στην ειδική αγωγή! Η ευαίσθητη ομάδα των ΑΜΕΑ έχει ανάγκη έμπειρο προσωπικό ώστε η εκπαίδευσή τους να είναι αποτελεσματική!
2)Αν δεν ισχύσει η αναδρομικότητα από το 2010 στο διαχωρισμό των πινάκων Γενικής και Ειδικής Αγωγής, αυτόματα προκύπτει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής!Αυτό θα συμβεί με το να μπουν στον πίνακα της γενικής τα άτομα της ειδικής με αποτέλεσμα να εκτοπίσουν πολλές θέσεις τους υπόλοιπους της γενικής. Αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι συνάδελφοι της γενικής να μείνουν άνεργοι, αφού μπροστά τους θα προσλαμβάνονται τα άτομα που προστέθηκαν από την Ειδική αγωγή. Αν όμως γίνει ο διαχωρισμός των πινάκων αναδρομικά δε θα υπάρξει πρόβλημα ανεργίας σε κανέναν, αφού ο κάθε εκπαιδευτικός θα προσληφθεί από τον πίνακα που ανήκει και στην αντίστοιχη δομή που υπηρετεί. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η παράγραφος 4 να ισχύσει αναδρομικά από το έτος 2010!
Ζητούμε την άρση της παραγράφου 47 του πολυνομοσχεδίου. Είναι άδικη. Οδηγούνται στην ανεργία όλοι αυτοί οι αναπληρωτές που με τα προσόντα που απέκτησαν βάση νόμου κάλυπταν τις ανάγκες της ειδικής αγωγής.Ένα κράτος δικαίου δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες του , ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που μάχονται για ένα καλύτερο μέλλον στην κατεστραμμένη ,όπως φαίνεται, Ελλάδα.Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κωφεύει στις εκκλήσεις που ακούγονται από παντού!
Σύμφωνα με την 4η παράγραφο, η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμινα¬ρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών».
Δηλαδή αν δεν είσαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχος αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής ή κάτοχος πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιου σεμιναρίου κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμιο ή από αναγνωρισμένο από το Υπουργείο κρατικό φορέας το οποίο απόκτησες μέχρι 31-08-2010 η υπηρεσία σου αναγνωρίζεται και στην ειδική και στη γενική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους τελούν υπό την προστασία του Κράτους. Στην 4η παράγραφο ο εισηγητής του νόμου (και αποδέκτης της παραπάνω διάταξης του Συντάγματος) τιμωρεί με περιορισμούς και αποκλεισμούς το δικαίωμα απόκτησης μεταπτυχιακών τίτλων. Ο περιορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κάτοχο επιπρόσθετων και αναγκαίων ακαδημαϊκών τίτλων σε αντιδιαστολή με αυτούς που δεν έχουν στέλνει στο καλάθι των αχρήστων την αρχή της αναλογικότητας του Κράτους Δικαίου.
Οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτικοί συγκεκριμένου κλάδου (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί κ.λπ.) με αυξημένα προσόντα. Το περιεχόμενο του γνωστικού αντικειμένου που διδάσκουν είναι το ίδιο με αυτό της γενικής εκπαίδευσης (με τα ίδια βιβλία, το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα, τα ίδια θέματα προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων). Αυτό που αλλάζει είναι οι προσαρμογές διδασκαλίας που απαιτούν οι αυξημένες εκπαιδευτικές δυσκολίες των μαθητών. Για αυτό το λόγο ο νομοθέτης του Ν.3699/2008 θέτει ως προϋπόθεση πρόσληψης αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα.
Είναι θλιβερό να καταναλώνουμε χρόνο και χρήμα σε προσφυγές διεκδικώντας το αυτονόητο. Η 4η παράγραφος του 47 άρθρου βλάπτει το κύρος της νομοθετικής εξουσίας και αδυνατίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτούς που αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας του.
Eίμαστε μια ομάδα δασκάλων και νηπιαγωγών που εργαζόμαστε ως εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής από ανάγκη να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται κάθε χρόνο και για τα οποία δεν αρκούν οι απόφοιτοι των τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΠΕ 71 – ΠΕ 61). Οι περισσότεροι από εμάς,έχουμε εξειδίκευση με διδακτορικά και μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή, που με κόπο και προσωπικές θυσίες έχουμε καταφέρει. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός από εμάς, αν και είναι επιτυχοντες του ΑΣΕΠ και μάλιστα με υψηλό ποσοστό, έχουν επιλέξει συνειδητά να εργάζονται στην Ειδική Αγωγή, ακολουθώντας κάθε νόμιμη διαδικασία.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς είναι δυνατόν αυτοί οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί, που τόσα χρόνια στήριζαν και βοηθούσαν την υπηρεσία νόμιμα, τώρα να θεωρούνται εκπαιδευτικοί Β’ κατηγορίας και να κινδυνεύουν να χάσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα;
Ως εκπαιδευτικοί προάγουμε ένα «ανοιχτό» σχολείο, που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή και διεκδικούμε τη συμπεριληπτική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα να προωθεί το χάσμα στην εκπαίδευση των γενικών και ειδικών εκπαιδευτικών και να κατηγοριοποιεί τους μαθητές σε φυσιολογικούς και αποκλίνοντες;
Μπορεί άραγε να υπάρξει η Γενική Αγωγή, χωρίς την παρουσία της Ειδικής Εκπαίδευσης;
Τι να την κάνουμε τη ποσόστωση σε ένα πίνακα που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα διορισμού; Το δίκαιο είναι η προϋπηρεσία μας να μετρά στη Γενική Αγωγή, στον κλάδο μας. Δεν υπάρχει κλάδος ΠΕ 70.50. Φτάνει πια τα συμφέροντα να καταπατούν το δίκαιο και το νόμο. Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της και να μην υιοθετεί τους μηχανισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Θεωρώ ότι η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τις δυσπρόσιτες περιοχές που δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο για το χρονικό διάστημα 2010-2014 είναι εντελώς άδικη. Αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος όλων όσων δε δίστασαν να υπηρετήσουν σε δύσκολα προσβάσιμες και απομονωμένες περιοχές, υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες είτε από επιλογή τους είτε τυχαία καθώς η άρνησή τους θα είχε τιμωρητικές επιπτώσεις. Πήραμε εντολή από την υπηρεσία μας και πήγαμε και προσφέραμε όλα όσα απαιτούνται για να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της δημόσιας εκπαίδευσης , όμως με την απόφαση αυτή απαξιώνεται το εκπαιδευτικό έργο που προσφέραμε.Παρακαλώ να επιληφθείτε για την άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ζητάω λοιπόν το νόμιμο γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο να υπάρχει αυτή η εξαίρεση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εφόσον τα κριτήρια για τη διπλή μοριοδότηση είναι οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σ αυτές τις περιοχές που φυσικά και δεν άλλαξαν μόνο για το 2010 ως το 2014
Ζητούμε την άρση της παραγράφου 47 του πολυνομοσχεδίου. Είναι άδικη. Οδηγούνται στην ανεργία όλοι αυτοί οι αναπληρωτές που με τα προσόντα που απέκτησαν βάση νόμου κάλυπταν τις ανάγκες της ειδικής αγωγής.
Όταν τα αυτονόητα γίνονται ζητούμενα κάτι δεν πάει καλά σε αυτό τον τόπο. Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των δασκάλων και των νηπιαγωγών στον πίνακα της Γενικής Αγωγής. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί που έχουν εξειδίκευση είναι εκπαιδευτικοί της Γενικής Αγωγής που ο νόμος τόσα χρόνια τους έδινε το δικαίωμα να καλύπτουν κενά. Δε γίνεται έτσι ξαφνικά να ακυρώνεται η προϋπηρεσία τους. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα σε αυτή τη χώρα.
Η ρύθμιση της παραγράφου 2 με βρίσκει σύμφωνη, για τη μη προσμέτρηση διπλάσιων μορίων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες την περίοδο 2010-2014, καθώς οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι και κανείς δεν γνώριζε το ενδεχόμενο προσμέτρησης αυτών.
Για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».
Αν προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους η οποία προσφέρθηκε στην ειδική και στους πίνακες γενικής, μένουν άνεργοι οι αναπληρωτές γενικής που είναι και επιτυχόντες ΑΣΕΠ καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν ούτε στη γενική ούτε φυσικά στην ειδική. Οι νηπιαγωγοί ΠΕ 60.50 δεν πρόκειται να μείνουν άνεργοι καθώς οι ΠΕ 61 είναι μόλις 28 ενώ της γενικής είμαστε χιλιάδες.
Εχουμε παιδιά που πρέπει να ταϊσουμε.
Καλησπέρα σας,
το πολυπόθητο πολυνομοσχέδιο που πολύ καιρό τώρα αναμέναμε για να μας σώσει απο τα ¨κακώς κείμενα¨ των προηγούμενων κυβερνήσεων έφτασε,αλλά δυστυχώς όχι μόνο για να διορθώσει προηγούμενα λάθη..
Αλλά να μας ταράξει με νέες αλλαγές.
Έχοντας ήδη βιώσει τις επιτυχείς εξετάσεις σε δυο διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και την ψυχοφθόρα διαδικασία της αναμονής και τοποθέτησης, την τελευταία στιγμή πάντα (είτε αυτό ήταν στην αρχή είτε στην μέση της χρονιάς) για έξι συνεχείς χρονιές.
Φυσικά σε διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα , όπως το μεγαλυτερο ποσοστό των αναπληρωτών.
Ανακοινώνεται λοιπόν, οτι δύο απο αυτές τις χρονιές τα μόρια μας δεν θα προσμετρηθούν.Και μέχρι να αναρτηθεί σημερα το πολυνομοσχέδιο και να δούμε εγγράφως οτι κάτι τέτοιο τελικά δεν πρόκειται να ισχύσει, αγωνιούμε.
Συνεχίζουμε να αγωνιούμε όταν μαθαίνουμε οτι ίσως οι αναπληρωτές που μεχρι τώρα είχαν επιλέξει να δουλεύουν στην ειδική αγωγή,πολλοί απο τους οποίους δεν το κάνανε επειδή θέλανε να αφιερωθούν στην ειδική αγωγή αλλά:
είτε γιατί δεν είχαν δώσει ΑΣΕΠ
είτε γιατί ήταν σε χαμηλή θέση στον πίνακα του ΑΣΕΠ
(κάτι που θα σημαίνε οτι δεν είχαν καμμια πιθανότητα να εργαστούν).
Και λέω οτι δεν θέλανε να αφιερωθούνε στην ειδική αγωγή γιατί πολύ απλά τώρα που τέθηκε όλο αυτό το ζήτημα της προσμέτρησης της προυπηρεσίας , δεν θα επιθυμούσανε διακαώς να μπούνε στον πίνακα Γενικής αλλά στον πίνακα Ειδικης Αγωγής, αφού αλλωστε στην ειδική αγωγή ήταν και η προυπηρεσία τους.
Άρα κάνοντας αυτο το σεμινάριο των 400 ωρών ( που πλέον έχει καταργηθεί) , προσλαμβάνονταν και εργάζονταν, μερικές φορές απο την αρχή της χρονιάς.
Σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους μάλιστα που αν και στην αρχή του πίνακα γενικής,κατέληγαν να διορίζονται στην μέση της χρονιάς.
Αυτοί λοιπόν οι εκπαιδευτικοί θα μπούνε τώρα στον πίνακα Γενικής Αγωγής αν ο νόμος δεν ισχύσει αναδρομικά. Εκπαιδευτικοί, πολλών εκ των οποίων δεν έχουν δώσει ΑΣΕΠ, θα περάσουν εμάς, που έχουμε δώσει 1, 2 ή και 3 φορές ΑΣΕΠ και έχουμε προυπηρεσία.Και αυτό γιατί δεν υπάρχει η αναδρομική ισχύ του νόμου.
Ελπίζουμε σε σας, στο να διορθώσετε αυτή την αδικία και να δώσετε τέλος στην αγωνία τόσων χρόνων.
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Μποτέτσιου Άρτεμις
Άδικη και απαράδεκτη η απόφαση της μη προσμέτρησης της προυπηρεσίας στους πίνακες γενικής αγωγής.Τόσα άτομα θα μας οδηγήσετε στην ανεργία
Αριστερή Κυβέρνηση σου λέει…….
Η ρύθμιση της παραγράφου 4 κατηγοριοποίει τις εκπαιδευτικές δομές, ακυρώνοντας τη βασική αρχή ότι η προϋπηρεσία είναι συνολική, σε όποια εκπαιδευτική δομή και αν αποκτήθηκε και παραβλέποντας τις αρχές της ένταξης και της συνεκπαίδευσης.
Η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με το ότι οι ΠΕ70,50 έπονται των ΠΕ71 θα αφήσει έξω από τα σχολεία εκπαιδευτικούς με ακαδημαικά προσόντα και μεγάλη προϋπηρεσία. Το αποτελεσμα θα είναι οι ΠΕ 70,50 (με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό) να έχουν χαμηλή θέση τόσο στον πίνακα γενικής αγωγής όσο και στον πίνακα ειδικής.
Απαιτείται η κατάργηση της συγκεκριμένης παραγράφου.
Σαφώς και να μην υπολογιστεί στο διπλάσιο η προυπηρεσία που διανύθηκε τα έτη 2010-2014 σε δυσπρόσιτα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών διότι η πλειοψηφία δήλωνε περιοχές προτίμησης με βάση την κείμενη ισχύουσα νομοθεσία κι όχι με το τι θα ισχύσει στο μέλλον!!Ως εκ τούτου πολλοί τρίτεκνοι οι οποίοι αναγκαστικά βρέθηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών κι όχι από συνειδητή επιλογή έχουν κατοχυρώσει το ποσοστό πρόσληψής τους ως αναπληρωτές το 20% και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας να τεθούν εκτός!!!
Επίσης κρίνεται αναγκαίος κι επιβεβλημένος ο διαχωρισμός πινάκων γενικής κι ειδικής αγωγής σύμφωνα με το διεκδικητικό πλαίσιο που ορίζει και στηρίζει η ΠΑΝΕΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ !!!!!!!Κάτω από αυτό το πρίσμα διασφαλίζονταιται η ισότητα, η αξιοκρατία και η δικαοιοσύνη στο τομέα των προσλήψεων και αίρονται οι παθογένειες κι οι αδικίες του παρελθόντος!!!!!!!!!!!
Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής.Για να ικανοποιηθεί όμως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει και αναδρομικός διαχωρισμός πινάκων από το 2010 άρα προτείνουμε κατάργηση της πρότασης στο παρόν άρθρο «Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου¨»Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κατέχοντας «αγορασμένα» μεταπτυχιακά μπαίνουν στους πίνακες της ειδικής αγωγής και στη συνέχεια μεταπηδούν σε αυτόν της γενικής προσπερνώντας συναδέλφους που έχουν πετύχει σε εξετάσεις ΑΣΕΠ ή κατέχουν σημαντική προϋπηρεσία;
Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η βοήθεια σε παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από εκπαιδευτικούς οι οποίοι αν και έχουν κάποια κατάρτιση και εμπειρία στην ειδική αγωγή μοναδικό μέλημά τους είναι να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή και τελικά να διοριστούν σε αυτή;
Η δίκαιη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας παραπέμπει συνειρμικά στη φράση του σοφού γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη: «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»
Όσοι επιλέξαμε να υπηρετήσουμε σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες μετά το 2010 δεν το πράξαμε τυχαία αλλά το πράξαμε είτε συνειδητά σε γνώση του Ν.3391/2005 είτε αναγκαστικά καθώς σε περίπτωση άρνησής μας υπήρχε η ποινή του διετούς αποκλεισμού από τους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών.
Ο νόμος για τα δυσπρόσιτα και το διπλασιασμό της προσφερθείσας προϋπηρεσίας σε αυτά δεν είναι ο 3848/2010 αλλά ο 3391/2005. Επομένως όσοι πρεσβεύουν πως δε γνώριζαν για το διπλασιασμό των μορίων είτε ψεύδονται είτε αγνοούσαν το νόμο 3391/2005.
Ο Ν.3848/2010 (άρθρο 9, παρ.3) προέβλεπε την παύση τροφοδότησης των πινάκων προϋπηρεσίας με νέα στοιχεία από 1.9.2010 αλλά δεν καταργούσε το Ν.3391/2005 ο οποίος τελεί σε ισχύ αλλά στερούσε τη δυνατότητα εφαρμογής του.
Δεν τίθεται ζήτημα αιφνιδιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας εάν η προϋπηρεσία μας για τα έτη 2010-2014 σε δυσπρόσιτα υπολογιστεί στο διπλάσιο καθώς ο Ν.3391/2005 δεν καταργήθηκε ποτέ με άλλο νόμο αλλά δεν είχε δυνατότητα εφαρμογής από το 2010 και εφεξής όσο βρισκόταν σε ισχύ οι σχετικές διατάξεις του Ν.3848/2010.
Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσέφεραν υπηρεσία σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014 το έπραξαν κάτω από τις ίδιες αντίξοες συνθήκες διαβίωσης όπως και οι εκπαιδευτικοί πριν από αυτούς ή οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν και θα υπηρετήσουν μετά από αυτούς.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν υπηρεσία σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες κατά την περίοδο 2010-2014, με μεγάλη έκπληξη και ιδιαίτερη απογοήτευση είδαν στη νομοθετική ρύθμιση, να μην υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, καθώς νιώθουμε ότι απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο από την πολιτεία το εκπαιδευτικό έργο που προσφέραμε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ειδικά όταν συνεχίζεται να προσμετράτε στο διπλάσιο η προϋπηρεσία των συναδέλφων που υπηρέτησαν στις ίδιες σχολικές μονάδες πριν το 2010 και μετά το 2014. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη διάκριση στην αντιμετώπιση των συναδέλφων και ποια συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί!!!
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετήσαμε σε δυσπρόσιτα σχολεία τα σχολικά έτη 2010 – 2014 ζητάμε την ανάκληση της ρύθμισης που αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που δε δίστασαν να υπηρετήσουν σε δύσκολα προσβάσιμες και απομονωμένες περιοχές, και να υπάρξει άμεση τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε αυτή να ισχύει για όλους και όχι μόνο για συναδέλφους που υπηρέτησαν πριν το 2010 και μετά το 2014. Με τη λογική του υπουργείου, ότι δεν ήξεραν οι συνάδελφοι ότι θα ανοίξουν οι πίνακες, θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί καμία προϋπηρεσία στους αναπληρωτές. Η διαιώνιση των αδικιών προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν τον κόπο των ανθρώπων που εργάστηκαν σε δυσμενείς συνθήκες ανά τη χώρα.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που πρόσφεραν υπηρεσία σε δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες ή απομακρυσμένες περιοχές κατά την περίοδο 2010-2014, με μεγάλη έκπληξη και ιδιαίτερη απογοήτευση είδαν τη νομοθετική ρύθμιση, που αφορά την προσμέτρηση προϋπηρεσίας στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από το 2010, να μην υπολογίζεται στο διπλάσιο ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική μιας τέτοιας απόφασης, για την οποία δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας, καθώς νιώθουμε ότι απαξιώνεται με αυτό τον τρόπο από την πολιτεία το εκπαιδευτικό έργο που προσφέραμε υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Ειδικά όταν συνεχίζεται να προσμετράτε στο διπλάσιο η προϋπηρεσία των συναδέλφων που υπηρέτησαν στις ίδιες σχολικές μονάδες πριν το 2010 και μετά το 2014. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή τη διάκριση στην αντιμετώπιση των συναδέλφων και ποια συμφέροντα μπορεί να εξυπηρετεί!!!
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετήσαμε σε δυσπρόσιτα σχολεία τα σχολικά έτη 2010 – 2014 ζητάμε να ανακληθεί η ρύθμιση που αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που δε δίστασαν να υπηρετήσουν σε δύσκολα προσβάσιμες και απομονωμένες περιοχές, και να υπάρξει άμεση τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης, ώστε αυτή να ισχύει για όλους και όχι μόνο για συναδέλφους που υπηρέτησαν πριν το 2010 και μετά το 2014. Με τη λογική του υπουργείου, ότι δεν ήξεραν οι συνάδελφοι ότι θα ανοίξουν οι πίνακες, θα μπορούσε να μην αναγνωριστεί καμία προϋπηρεσία στους αναπληρωτές. Η διαιώνιση των αδικιών προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν τον κόπο των ανθρώπων που εργάστηκαν σε δυσμενείς συνθήκες ανά τη χώρα.
Είμαι αναπληρώτρια νηπιαγωγός γενικής αγωγής 5 χρονια γυρίζω σε όλη την Ελλάδα…..λοιπόν ειναι άδικο η προϋπηρεσία της ειδικής αγωγής να μπει και στον πίνακα της γενικής..τα μόρια να μπουν στον αντίστοιχο πίνακα …..κσι να ισχύσει απο το 2010 ….δεν μπορεί για κάποια άτομα να υπάρχει διπλή πορτα….
Ζητούμε την ΑΡΣΗ της συγκεκριμένης παραγράφου.
Οδηγείτε τους αναπληρωτές που χρησιμοποιήσατε για σας να καλύψουν κενά στην ειδική αγωγή και είχαν τα απαραίτητα προσόντα -τα οποία νόμιμα απέκτησαν- στην ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ.
Κύριε Υπουργέ,
εξ αιτίας της αλλαγής του νόμου, οι αναπληρωτές της ειδικής αγωγής θα βρεθούν ξαφνικά να διεκδικούν τις θέσεις αυτών της γενικής ενώ ανέκαθεν ο τρόπος πρόσληψής τους ήταν διαφορετικός. Χωρίς ΑΣΕΠ θα βρεθούν μπροστά από τους δεύτερους, ενώ στην πραγματικότητα μέχρι τώρα διεκδικούσαν μόνο τις θέσεις της ειδικής αγωγής για τις οποίες και κρίνονταν κάθε φορά. Αλλάξτε αυτή τη διάταξη, μην καπελώνετε μια κατηγορία εργαζομένων βάζοντας από το παράθυρο αυτούς που ποτέ δεν κρίθηκαν με την ίδια αξιοκρατική διαδικασία
με τιμή
Κώστας Δημητριάδης
Να προσμετρηθεί η προυπηρεσία μας στη γενική …..άδικα τα χρόνια που τρέχαμε για να καλύψουμε κενά???ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ !!!!
Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και για ξεκάθαρη υποβάθμιση μας, τη στιγμή που ούτε στον πίνακα της Ειδικής Αγωγής η προϋπηρεσία μας υπολογίζεται ουσιαστικά.
Δεδομένου ότι εκεί προηγούνται οι Π.Ε.71 και 61 (απόφοιτοι τμημάτων Ειδικής Αγωγής), σε διάστημα 2 χρόνων οι ΠΕ 71 και ΠΕ 61 θα επαρκούν για την κάλυψη των κενών, και κατά συνέπεια εμείς δε θα έχουμε καμιά θέση εκεί. Και το χειρότερο απ’ όλα δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ούτε στην γενική αγωγή γιατί εκεί θα έχουμε μείνει εκατοντάδες θέσεις πίσω από άλλους εκπαιδευτικούς που θα έχουν δουλέψει κι αυτοί σε δομές της ειδικής αγωγής (Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης) όπως εμείς αλλά σε αυτούς θα αναγνωριστεί κανονικά η προϋπηρεσία τους.
Ζητούμε την άρση της συγκεκριμένης παραγράφου.
Ζητούμε την αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας στη Γενική Αγωγή συνολικά για όλα τα χρόνια που υπηρετήσαμε από το 2010 μέχρι σήμερα.
Προσδοκούμε από τους βουλευτές μιας αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης να δείξουν ευαισθησία στη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα και να μην υποκύψουν σε ανθρωπαφαγικούς συντεχνιασμούς που διαμέσου μίας λανθάνουσας ιδεολογίας υποκινούν τον επαγγελματικό αφανισμό μιας μερίδας εκπαιδευτικών κατόχων βασικού πτυχίου παιδαγωγικών τμημάτων και επιπλέον μεταπτυχιακού ή /-ων ή ακόμα και διδακτορικού τίτλου σπουδών στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια προσέφεραν εκπαιδευτική υποστήριξη στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε δημόσιες δομές του Υπουργείου Παιδείας και μάλιστα ακόμη και μέσα στα σχολεία Γενικής Αγωγής (π.χ. Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης).
κύριε Υπουργέ,
η αλλαγή του νόμου που επιτρέπει στους αναπληρωτές ειδικής αγωγής χωρίς ΑΣΕΠ με μόνο προσόν την παρακολούθηση σεμιναρίων και την κτήση μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων να διεκδικούν θέσεις γενικής αγωγής θα οδηγήσει νομοτελειακά στον παραγκωνισμό των αναπληρωτών γενικής αγωγής οι οποίοι θα μείνουν άνεργοι την επόμενη χρονιά. Εφ όσον οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής διάλεξαν αυτό το πεδίο διδασκαλίας είναι παράλογο ξαφνικά να διεκδικούν τις θέσεις των αναπληρωτών γενικής αγωγής μ’αυτή τη μεθόδευση.
ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ.
ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΥΤΟΙ, ΚΑΛΠΥΤΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
Απόσυρση του άρθρου 47 του πολυνομοσχεδίου.
Είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ για τους αναπληρωτές που καλύπτουν ανάγκες της ειδικής εκπαίδευσης να χάνουν την σειρά και την προυπηρεσία τους στον πίνακα γενικής αγωγής με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να οδηγούνται στην ανεργία, έχοντας μάλιστα το βασικό τους πτυχίο στην γενική αγωγή καιεπιπλέον προσόντα.
Θεωρώ αδιανόητο και άδικο να μην υπολογίζεται ως ενιαία η προυπηρεσία που προσφέρθηκε σε δομή δημόσιου σχολείου και να καταδικάζονται έτσι σε ανεργία εκπαιδευτικοί που απλά έχουν ένα παραπάνω τυπικό προσόν. Δεν υπάρχει κλάδος 70.50 και 60.50 αυτόνομος, είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί γενικής αγωγής με επιπλέον εξειδίκευση. Για ποια συνδιδασκαλία και συνεκπαίδευση μιλάμε τότε;
Ως γονέας σας και μάλιστα μονογονεικής οικογένειας σας αναφέρω ότι για να αποκτήσει το παιδί μου το μεταπτυχιακό αφενός μεν για να μπορέσει να εργαστεί προσφέροντας υπηρεσία σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αφετέρου για να μπορέσει να συντηρηθεί και το ίδιο του,
εγώ στερήθηκα βασικά πράγματα της καθημερινής μου ζωής και αυτό μόχθησε αρκετά διότι ΚΑΝΕΝΑ μεταπτυχιακό ΔΕΝ χαρίζεται.
Είναι άδικο, αντισυνταγματικό και ανέντιμο.
Είναι απαίτηση όλων μας να αποσυρθεί αυτή η ρύθμιση που διαχωρίζει τη γενική από την ειδική εκπαίδευση.
κύριε Υπουργέ,
είναι απαράδεκτο να προσπαθούμε για ακόμη μια φορά να βάλουμε στις τάξεις των Ελληνικών Σχολείων ανθρώπους από την πίσω πόρτα. Όποιος έχει επιλέξει αρχικά να ασχοληθεί με την ειδική αγωγή, εκεί θα πρέπει και να μείνει. Αν θέλει να μεταπηδήσει στην κανονική αγωγή υπάρχει ο κανονικός δρόμος που ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι (εξετάσεις ΑΣΕΠ, αναπληρωτές γενικής αγωγής). Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να ισχύει και για όλους τους αναπληρωτές γενικής αγωγής το αντίστοιχο, δηλαδή να ισχύουν τα μόριά τους και για τους πίνακες ειδικής αγωγής. Αλλά πόσο λογικό είναι αυτό; Επί τέλους δικαιοσύνη στην πράξη.
Στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (και μέχρι τη διενέργεια του 1ου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ), οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί προτάσσονται των οικείων πινάκων… Το πρόβλημα είναι όμως, ότι οι νέοι πολύτεκνοι από το έτος 2009 στερούνται προϋπηρεσίας και έτσι δεν προσλαμβάνονται.
Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να διορθωθεί η αδικία αυτή και να προτάσσονται ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι (σε αυτό έχει συνηγορήσει και η ΟΛΜΕ με έγγραφό της προς το Υπουργείο – 30/9/2010). Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2009, οι πολύτεκνοι προτάσσονταν και στους οικείους Πίνακες Αναπληρωτών ανεξαρτήτως υπάρξεως προϋπηρεσίας ή όχι και αμέσως προσλαμβανόντουσαν ως Αναπληρωτές, αν δεν προλάβαιναν τις ημερομηνίες διορισμών.
Ως γνωστόν επίσης στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα, βάσει των Νόμων 2527/97 και 3260/2004, ένα ποσοστό 20% των προκηρυσσομένων θέσεων καλύπτεται από πολύτεκνους. Στους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόζονταν οι νόμοι αυτοί, καθότι υπήρχαν οι ειδικότεροι νόμοι 3027/2002 και 3255/2004, μετά όμως την κατάργησή τους θα πρέπει και το Υπουργείο Παιδείας ή να εφαρμόσει αυτές τις διατάξεις ή να επαναφέρει τις καταργηθείσες διατάξεις.
Για τους ανωτέρω λόγους για να μπορέσουν οι αδιόριστοι συνάδελφοι πολύτεκνοι τη νέα χρονιά, να εργασθούν τουλάχιστον ως αναπληρωτές στα σχολεία μας, που λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικογένειες των διαβιώνουν κάτω από το φάσμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης και μέχρι της οριστικής επίλυσης του θέματος διορισμού των, θα πρέπει στο κατατεθέν σ/ν να προστεθεί στο τέλος του παρόντος άρθρου παράγραφος:
9. Στο τέλος του άρθρου 1 του ν.3194/2003 για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών προστίθεται παράγραφος:
«10. Η πρόταξη των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, της ανωτέρω παρ.8 εφαρμόζεται ανεξάρτητα ύπαρξης προϋπηρεσίας στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών.»
Δεν συμφωνώ με το άρθρο 47 παράγραφος 4.
Το θεωρώ αντισυνταγματικό και άδικο για τους αναπληρωτές.
Πρέπει η υπηρεσία να αναγνωρίζεται όχι μόνο στην ειδική αλλά και στην γενική εκπαίδευση ή απλά σαν προυπηρεσία εκπαιδευτική.
Είναι αντισυνταγματικό και άδικο για όλους εκείνους τους συναδέλφους που με κόπο, χρόνο και χρήμα πάλεψαν για να σταθούν και να βοηθήσουν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ζητούμε την απόσυρση της ρύθμισης που διαχωρίζει τη γενική από την ειδική εκπαίδευση.
Εφόσον το βασικό πτυχίο των συναδέλφων είναι στην γενική αγωγή και δουλεύουν σε σχολεία γενικής είναι απόλυτα δίκαιο και σωστό να προσμετράται η προυπηρεσία τους και στον πίνακα γενικής αγωγής.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΡΘΟ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 400 ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΕΙΟ ΠΙΝΑΚΑ Κ ΜΟΝΟ.ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΕΥΧΟΜΑΣΤΕ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗ ΑΥΤΟ.