Η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου κατά το μήνα Μάρτιο δεν είναι κάτι το καινοφανές. Ισχύει και σήμερα για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που το έτος 2010 ήταν περίπου 20.000. Με αυτούς δεν έχει εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Επίσης, η ειδική κατηγορία των ομογενών, καταθέτει το Μηχανογραφικό Δελτίο προ της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς πάλι να υπάρχει πρόβλημα.
Επί πλέον, η διαδικασία κατάθεσης μηχανογραφικού δελτίου τον μήνα Μάρτιο ίσχυε και κατά την περίοδο κατά την οποία οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου διεκδικούσαν την εισαγωγή τους στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σύστημα των Δεσμών, ενώ συνέχισε να εφαρμόζεται για τους υποψήφιους των ΤΕΕ Β΄ κύκλου, καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας τους μέχρι και φέτος.
Ενδεχόμενη επιλογή του μηνός Μαρτίου για την κατάθεση θα δώσει την δυνατότητα υποβολής για χρονικό διάστημα ενός (1) πλήρους μηνός (1-31 Μαρτίου), ώστε οι υποψήφιοι να επεξεργάζονται την υποψηφιότητά τους σε Σχολές και Τμήματα με το σύστημα καταχώρισης να παραμένει ανοικτό καθ΄όλη την διάρκεια του μηνός, μέχρι την τελική υποβολή. Κατά το διάστημα αυτό, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να διαβουλευθούν με τους καθηγητές και την οικογένειά τους, ώστε η τελική επιλογή σχολών να είναι προϊόν ώριμης απόφασης. Αντιθέτως, σήμερα οι υποψήφιοι συνωθούνται έξω από τις αίθουσες υποβολής σε προκαθορισμένη ημέρα και χρειάζεται να ολοκληρώσουν την διαδικασία σε μικρό χρόνο την ίδια μέρα, υπό την πίεση δηλαδή του χρόνου, χωρίς να έχουν την δυνατότητα διαβούλευσης με τους υπευθύνους.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων, γίνεται επίσης προσπάθεια, να μπορούν να υποβάλουν το μηχανογραφικό ηλεκτρονικά και από το σπίτι τους αν το επιθυμούν, ώστε η όποια συνεργασία με τις οικογένειες τους να γίνεται με άνεση χρόνου και όχι υπό πίεση.
Αν ο χρόνος υποβολής μεταφερθεί τον Μάρτιο, μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και η βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η συνεργασία των υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τους υποψήφιους για τα προγράμματα σπουδών Σχολών και Τμημάτων πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών θα βοηθήσει τους υποψηφίους και τις οικογένειές με ουσιαστικό τρόπο στην προσπάθεια για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.
Τέλος, μια τέτοια ρύθμιση θα είναι χρήσιμη για τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους αφού και τα αποτελέσματα μπορεί να εκδοθούν σε συντομότερο χρόνο επιτρέποντας ένα καλύτερο προγραμματισμό για τους υποψηφίους και τις οικογένειες του, τόσο για το καλοκαίρι όσο και για μετά (αναζήτηση π.χ. κατοικίας).
Η υποβολή το Μάρτιο, δηλαδή κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση προβλημάτων γραφειοκρατικής φύσης, από τους υπεύθυνους καταχώρισης που σήμερα ταλαιπωρεί του υποψηφίους.
Επί της ουσίας: Η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια διαγωνιστική διαδικασία για εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές. Η επιτυχία ή μη σε κάποια σχολή εξαρτάται από το κατά πόσον η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος είναι αρκετή για εισαγωγή στην συγκεκριμένη σχολή, με βάση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία. Επομένως, το καλύτερο για τον υποψήφιο είναι να ιεραρχεί τις επιλογές του ανάλογα με τις πραγματικές επιθυμίες του και όχι σύμφωνα με τις βάσεις του προηγουμένου έτους, και να εξαντλεί όλες τις δυνατές επιλογές. Το πού θα εισαχθεί εξαρτάται μεν από την συνολική του απόδοση, αλλά μόνο εν μέρει: εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υπολοίπων υποψηφίων. Η γνώση του βαθμού των εξετάσεων πριν από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα είχε ενδεχομένως έννοια μόνο σε δύο περιπτώσεις:
1. Αν υπήρχε όριο στον αριθμό των σχολών που μπορούν να δηλωθούν. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κανείς τον βαθμό του για να αποφασίσει σε ποιό σημείο του φάσματος θα κινηθεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται: οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές στα πεδία τους. Συνεπώς, αυτό που έχει σημασία να κάνουν είναι να ιεραρχήσουν όλες τις σχολές με την πραγματική σειρά προτίμησής τους ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν οι επιδόσεις τους και οι βάσεις. Με τον τρόπο αυτό, νομοτελειακά θα επιτύχουν στην υψηλότερη δυνατή επιλογή τους με βάση τις τελικές βαθμολογίες και προτιμήσεις όλων των υποψηφίων.
2. Αν ο κάθε υποψήφιος γνώριζε τις βαθμολογίες όλων των άλλων υποψηφίων αλλά και την σειρά προτίμησης που προτίθενται εκείνοι να δηλώσουν – πράγμα που είναι, προφανώς, αδύνατον.
Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι η υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου γίνεται σήμερα υπό το κράτος των εντυπώσεων και μετέωρων εκτιμήσεων για την διακύμανση των βαθμολογιών, για τις πιθανές προτιμήσεις των υποψηφίων και τελικά για τις βάσεις εισαγωγής. Χρησιμοποιούνται δε συχνά οι βάσεις προηγούμενων ετών για να δίνονται «συμβουλές». Τα στοιχεία αυτά όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως συμβουλευτικό στοιχείο επιλογής των υποψηφίων, αφού και οι βαθμολογίες αλλά και οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ευμετάβλητες και σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες από χρόνο σε χρόνο. Έτσι, καταλήγουν πολλοί, αντί να δηλώνουν την πραγματική σειρά προτίμησής τους, να ακολουθούν λαβυρινθώδεις συμβουλές «ειδικών» που εκ των πραγμάτων αποκλείεται να οδηγήσουν σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.
Υπήρξαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις υποψηφίων, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο με ορισμένες μόνο σχολές, βασιζόμενοι στα μόρια που συγκέντρωσαν σε συνάρτηση με τις βάσεις παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα, αρκετοί από αυτούς να μην εισαχθούν τελικά σε καμμία Σχολή παρά τις υψηλές επιδόσεις τους. π.χ στις φετινές εξετάσεις, υποψήφια, με 18010 μόρια δήλωσε στο μηχανογραφικό της δελτίο δέκα (10) προτιμήσεις (Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας) βασιζόμενη στις βάσεις του προηγούμενου έτους. Οι δύο τελευταίες προτιμήσεις της ήταν το Τμήμα Βιολογίας της Πάτρας και το Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης με δεδομένο ότι οι μονάδες εισαγωγής, σ΄αυτές το προηγούμενο έτος ήταν 18008 και 17835, αντίστοιχα. Δεν εισήχθη όμως σε καμμία από τις προτιμήσεις της ούτε και στα Τμήματα Βιολογίας όπως ανέμενε, αφού η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε σε 18268 και 18105 αντίστοιχα.
Επίσης, εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει μεγάλος αριθμός υποψηφίων, οι οποίοι μετά την καταχώριση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου ζητούν εναγωνίως την τροποποίησή του, χωρίς να τους επιτρέπεται γεγονός που έχει ως συνέπεια την εισαγωγή υποψηφίων σε σχολές που εν τέλει δεν επιθυμούν.
Ουσιαστικά, το μόνο που μπορεί να επηρεάσει ένας μαθητής με το μηχανογραφικό του είναι να διασφαλίσει ότι θα περάσει κάπου σύμφωνα με την ιεράρχηση των επιλογών του. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός του ελέγχου του και δεν μπορεί να το επηρεάσει με το δικό του μηχανογραφικό (βαθμολογίες και επιλογές άλλων). Επομένως, είναι λάθος το μηχανογραφικό να συμπληρώνεται με οποιαδήποτε άλλη λογική πέρα από την ιεράρχηση των επιλογών.
Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιλογή του Μαρτίου, για την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, είναι υπέρ των υποψηφίων και μόνον, αφού αφορά άλλωστε το μέλλον των ίδιων των υποψηφίων και όχι τα ΜΜΕ ή εμπλεκόμενους φορείς στην διαδικασία των εξετάσεων (π.χ. Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, ή «στατιστικούς αναλυτές των εξετάσεων»). Πολλοί υποψήφιοι, αλλά και τα ΜΜΕ επηρεάζονται από την γνώμη αυτών των «ειδικών» που έχουν πλέον διαμορφώσει μια νέα και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα σε εποχή μάλιστα που δεν υπάρχουν φροντιστήρια. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα «ειδικοί σύμβουλοι» συμπλήρωσης μηχανογραφικών με αμοιβές 100-150 ευρώ ανά συμβουλευόμενο.
Στόχος του Υπουργείου είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας των υποψηφίων στις Επιτροπές Συγκέντρωσης Μηχανογραφικών Δελτίων και το όφελος των ιδίων και των οικογενειών τους. Η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού είναι για το Υπουργείο Παιδείας καθαρά διαδικαστική. Όποτε και αν γίνει θα ακολουθηθούν τα ίδια βήματα. Αυτό που ενδιαφέρει την πολιτική ηγεσία είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικογενειών τους.
Θεωρώ το μέτρο αποσπασματικό. Ήδη είχε ακουστεί ότι πρόκειται να το πάρει πίσω το Υπουργείο. Το ότι βγαίνει τόσο καθυστερημένα στην διαβούλευση σημαίνει μάλλον ότι το Υπουργείο ψάχνει έναν εύσχημο τρόπο να μην ισχύσει το μέτρο. Θα επικαλεστεί βεβαια δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά γνωρίζουμε ότι μοναδικό τους κίνητρο είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους …
ΕΙΜΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΤΟ ΕΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΧΟΣ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΠΩΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΛΠ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΠ. ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ,ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΚΑ. ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΤΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΣΥΣΤΗΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. ΕΔΩ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Εχω δυο παιδια στο πανεπιστήμιο προσφάτως εισαχθέντα. Θεωρω πως για να καταλήξουμε στο ένα η το άλλο συμπέρασμα πρέπει να δούμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογη σχολών απο τους μαθητές.
1ος) Οι επιδόσεις του μαθητή που τον Μάρτιο δεν είναι γνωστές, απλώς
φαντάζεται ο μαθητής ότι μπορεί να πιάσει κάποιους βαθμούς
2ος) Η επιθυμία του μαθητή που σ΄αυτή την ηλικία είναι ευμετάβλητη
και προιόν πολλών και επίπονων συζητήσεων στο σπίτι το σχολείο
και οπουδήποτε αλλού άρα απαγορευτικές τον Μάρτιο εν μέσω
τεράστιας πίεσης
3ος) Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μέσα στα σχολεία που όμως
δυστυχώς είναι ανύπαρκτος άρα δεν σημαίνει τίποτα ο Μάρτιος
Κυρίαρχο για μένα είναι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ και όχι ανούσιες τροποποιήσεις που αλλάζουν απο κυβέρνηση σε κυβέρνηση για να λέν ότι κάναν κάτι. Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι απάνθρωπο γελοίο χωρίς καμμιά αξιοκρατική παρέμβαση των πανεπιστημίων. Ας δούμε λοιπόν το δάσος και ας αφήσουμε τα δέντρα.
θεωρώ απαράδεκτο την συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο Είμαι μητέρα μαθητή γ΄λυκείου Τα παιδιά πιέζονται υπερβολικά και δευ υπάρχει λόγος να φορτώνονται περισσότερο Ποιό είναι το πρόβλημα να συμπηρώνουν το μηχανογραφικό τους τον Ιουλιο με ξεκάθαρο μυαλό και εφόσον γνωρίζουν πόσο έχουν γράψει; Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μία σοβαρή απόφαση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους γιατί θα πρέπει να παρθεί κάτω από πίεση στην τόσο ψυχοφθόρα περίοδο της ζωής τους μεσούσης της σχολικής χρονιάς;
Θέλουμε να μάθουμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό? Ποιο είναι το όφελος και για ποιον από αυτή την αλλαγή? Τι κερδίζει ο μαθητής, τι κερδίζει το Υπουργείο? Ολα όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα είναι αοριστολογίες και εικασίες. Πέστε μας ξεκάθαρα για ποιο λόγο αναστατώνετε ο μαθητής λιγο καιρό πριν τις εξετάσεις? Μας δίνετε την εντύπωση οτι οι υπεύθυνοι για την παιδεία δεν αγαπούν τα παιδιά (να μη γράψω τίποτα χειρότερο).
Είναι καλή ιδέα να επανέλθει η κατάθεση μηχανογραφικών σε χρόνο πρίν τις εξετάσεις αλλά και η δήλωση ενός πεδίου σπουδών μόνο. Από το 2000 και μετά αυτό που έγινε και γίνεται έκτοτε είναι εντελώς απαράδεκτο. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι μαθητές με υψηλούς βαθμούς δηλώνουν κατά σειρά όλες τις Σχολές Ιατρικής , και μετά τις… Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και στη συνέχεια τις Οδοντιατρικές και… τους Μηχανολόγους Μηχανικούς και ……. Είναι αυτό σοβαρός επαγγελματικός προσανατολισμός; Ή απλά «μιας και πιάσαμε το βαθμό ας μπούμε σε ό,τι σχολή μπορούμε» ;
ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΦΟΡΤΗΣΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΔΗ ΒΑΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ.
Να συμπληρώσω την άποψή μου…που έδωσα (και απ’ ότι είδα ήταν από τις πρώτες)
Εκεί λοιπόν δήλωσα ότι η δική μου εμπειρία το 84 από την συμπλήρωση του μηχανογραφικού ήταν κακή…Ήταν κακή γιατί τελικά πέρασα σε μια σχολή για την οποία μετά από είκοσι έξι χρόνια δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα…
Διάβασα σε άλλα σχόλια, ότι είναι σημαντικές οι επιλογές των παιδιών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση ή σταδιοδρομία (το ίδιο κάνει)… Τι γίνεται όμως με τις σχολές παγίδες; Σχολές τις οποίες το κράτος περιλαμβάνει στο μηχανογραφικό και παράνομα δεκαετίες δεν εκδίδει τα προεδρικά διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα; Επιτέλους κλείστε τις σχολές που δεν δίνεται δικαιώματα και γλιτώστε το κόσμο από την επερχόμενη φτώχεια. Και γω λοιπόν έπεσα σε τέτοια σχολή…και ήλπιζα ότι θα δικαιωθώ στη πορεία….Έχω στείλει ήδη ένα γιο με 18350 στην Αστυφυλάκων (πήγε ο καψερός γιατί ήξερε ότι δεν θα είχε οικονομική βοήθεια)…και τώρα έχω την πρώτη κόρη στη Γ’ Λυκείου…και τα έχει παίξει με το παράνομο Κράτος.
Τελικά αυτό που είπε κάποιος εδώ ότι γίνεται για να γράφονται σωρηδόν σχολές και έτσι να περάσουν σε ΤΕΙ της πλάκας (όσο δεν έχουν δικαιώματα οι απόφοιτοί τους, θα είναι της πλάκας), και να γλιτώσουν οι Καθηγητές το κλείσιμο…των σχολών τους (στη πράξη αυτές οι σχολές φτιάχτηκαν για τους καθηγητές).
Λοιπόν σίγουρα αφήνουμε το σύστημα όπως έχει…και άδειες σε όργανα που χρειαζόμαστε τον Ιούλιο δίνουμε το Σεπτέμβριο….Και κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρχει (πέρα από το ότι δεν κλείνουμε τα ΤΕΙ της πλάκας).
Γιώργος Καρράς
Τεχνολόγος Πετρελαίων (άνευ δικαιωμάτων…πτυχίο γιαλαντζί)
Νυν φωτογράφος και πατέρας τριών παιδιών.
Είμαι φοιτητής στην Ελλάδα και έκανα σχολείο στην Κύπρο. Εκεί οι μαθητές παραδοσιακά κάνουν τα μηχανογραφικά τους από Φεβρουάριο-Μάρτιο. Είναι καλύτερα για όλους διότι είναι δικαιότερο: θέτεις ένα στόχο και τον κυνηγάς->αυτός ο στόχος δεν είναι ο βαθμός αλλά να περάσεις στη Σχολή που αγαπάς να σπουδάσεις.
Δεν περιμένεις να δεις αν σε παίρνει και μετά να διαλέξεις τι θα σπουδάσεις. Επίσης, θα ξέρετε από το Μάρτιο τον ανταγωνισμό: πχ ότι θέλουν 10 000 άτομα να πάνε στο Τμήμα που θέλετε και σεις. Άρα θα ξέρετε πόσους θα πρέπει να περάσετε και τις πιθανότητες σας :)
Στο θέμα αυτό τα βάζουμε με το σαμάρι ενώ φταίει ο γάιδαρος. Εκεί που πρέπει να δοθεί βάρος είναι στο μάθημα ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός) ώστε ήδη πριν τη Β Λυκείου, όπου γίνεται μια πρώτη επιλογή μεταξύ κατευθύνσεων, ο μαθητής να έχει μια ιδέα για τον κλάδο που του αρέσει.
Προτείνω λοιπόν να κατατίθενται μηχανογραφικά το Μάρτιο ή τον Απρίλιο αφού το θεωρείτε σκόπιμο (ιδανικά, στις διακοπές του Πάσχα) αλλά το μάθημα ΣΕΠ να υπάρχει στο αναλυτικό πρόγραμμα από Α Γυμνασίου, να οργανωθεί σοβαρά, να βαθμολογείται κανονικά (οι μαθητές τείνουν να υποτιμούν μαθήματα που δεν έχουν βαθμολογία) και να περιλαμβάνει επισκέψεις επαγγελματιών ή σε επαγγελματίες, διάφορα τεστ προσωπικότητας, μελέτη οδηγών σπουδών από διάφορα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και συναφείς δραστηριότητες. Ίσως είναι τυπικά εκτός θέματος αυτό που λέω αλλά ειλικρινά θεωρώ ότι το όλο θέμα είναι… «εκτός θέματος».
Ως μητέρα μαθητή γ’ Λυκείου, θετικής κατεύθυνσης, όπου η επιλογή των σχολών γίνεται μεταξύ 3 πεδίων (το πολύ μέχρι 2 πεδία), θεωρώ ότι η δήλωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο ή οποτεδήποτε μέσα στη σχολική χρονιά θα είχε νόημα άν ο μαθητής είχε αυτή την ενημέρωση τουλάχιστον ένα εκπαιδευτικό έτος πριν και είχαν προηγηθεί και επιπλέον αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα όπως εξεταστικές περίοδοι, έτος προετοιμασίας, τρόπος εισαγωγής κ.λ.π. Δεν νομίζω ότι βοηθά με τις παρούσες συνθήκες η αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού (π.χ. απαλλαγή του μαθητή από το άγχος για τις εξετάσεις), αντίθετα, τον υποχρεώνει να δηλώσει τις επιθυμίες του μέσα από ένα κατεβατό σχολών σε χρόνο έντονης προετοιμασίας για τις εξετάσεις. ΄
Η αποψή μου είναι ό,τι θα ήταν στη σωστή κατεύθυνση η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πριν τις εξετάσεις αν είχε ήδη εφαρμοστεί το έτος προετοιμασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η εισαγωγή σε πανεπιστημία και όχι σε σχολές.
Είμαι πατέρας μαθήτριας 3ης λυκείου και διαφωνώ με την συμπήρωση του μηχανογραφικού τον Μάρτιο και μάλιστα με την υλοποίηση μιας πρότασης, που εξαγγέλθηκε στα μέσα του σχολικού έτους.Πιστεύω ότι θα επέλθει αναστάτωση στους μαθητές και επιπρόσθετο άγχος, με την όλη διαδικασία , χωρίς ουσιαστικό λόγο.Οι εξεταζόμενοι πρέπει κατά τη γνώμη μου να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό , αφού τους δοθεί η δυνατότητα να δουν τις επιδόσεις τους , για να επιλέξουν αφενός την σχολή της αρεσκείας τους και αφετέρου την πόλη που θα σπουδάσουν.
θεωρώ οτι και εφέτος πρέπει να ισχύσει το προηγούμενο σύστημα , δηλ. η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας του μαθητή και όχι το Μάρτιο, γιατί οι μαθητές είναι απροετοίμαστοι και δεν έχουν πλήρη γνώση του θέματος. Επίσης δεν έχουν τώρα τη δυνατότητα λόγω πίεσης χρόνου να ενημρωθούν ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν σωστή κρίση.
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα ως προς το χρόνο αν διευθετηθούν τα παρακάτω:
1.Ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης του μαθητή για να μπορέσει να προσδιορίσει το επίπεδο επίδοσής του στα πανελλήνια μαθήματα.
Αυτό σημαίνει:ολοκλήρωση της ύλης,των διαγωνισμάτων,της βαθμολογίας τους από τους καθηγητές τους,την οποία θα πρέπει να γνωρίζουν.
2.Διεύρυνση των επιλογών του σε Σχολές και Τμήματα περισσότερα των δύο πεδίων γιατί έτσι πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες να βρεθεί σε σχολές με παρόμοια προγράμματα σπουδών που άπτονται των ενδιαφερόντων του ,αποφεύγοντας τον κίνδυνο να απορρίψει κατ ανάγκη πεδία με σημαντικές για αυτόν επιλογές.(σκεφτείτε υποψήφιους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης αλλά και της Θετικής που θα βρεθούν πρόωρα και χωρίς πραγματικά δεδομένα να επιλέξουν συνδιασμούς μεταξύ τριών πεδίων).
3.Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να εκδώσουν τις προκηρύξεις τους το ΜΑΡΤΙΟ και όχι τον ΑΠΡΙΛΙΟ ώστε να γωρίζουν τα παιδιά αν έχουν τις πρυποθέσεις να δηλώσουν τις σχολές αυτές στο μηχανογραφικό τους.(ύψος,βάρος,αν θα ενταχθούν σε χωριστό μηχανογραφικό,αν καταργηθούν οι Σχολές της ΣΣΑΣ κ.λ.π. )
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ πως στις Στρατιωτικές Σχολές παίζει ρόλο η σειρά προτίμησης στους ισοβαθμίσαντες ,ως κριτήριο εισαγωγής.
4.Να διασφαλιστεί ο ευκολότερος τρόπος κατάθεσης του Μηχανογραφικού,δηλαδή μέσα στο χώρο του σχολείου που φοιτά ο υποψήφιος ή ακόμη καλύτερα και από το σπίτι του ,με απόλυτα ασφαλή τρόπο εκ μέρους του Υπουργείου.
5.Να συνειδητοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας πως καλεί τους μαθητές να καταθέσουν τις προτιμήσεις τους αμέσως μετά την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου στην οποία μόλις έχουν αποφασίσει για το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
6.Να αποδεχτεί το Υπουργείο την σπουδαιότητα της συμβουλευτικής υποστήριξης των μαθητών και των γονέων τους από τους Συμβούλους ΣΕΠ των Γραφείων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού: ως προς την κατεύθυνση της ομαλής συνεργασίας όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην τελική απόφαση των υποψηφίων , ως προς την διασφάλιση ασφαλών πληροφοριών και ενημερώσεων αλλά και ως προς την διευκόληνση της διαδικασίας κατάθεσης.
Αν λοιπόν τηρηθούν όλα τα παραπάνω και οι μαθητές ενημερωθούν εγκαίρως για αυτά ,τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο χρόνο συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού.
ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ . ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Η υποβολή του μηχανογραφικού δεν πρεπει με τίποτα να γινει τον Μάρτιο.Ως φετινός υποψήφιος είμαι καθημερινός μαρτυρας του άγχους και της πίεσης που πρέπει να υπομείνουν οι μαθητές καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της χρονιάς. Σε περίπτωση που αποφασιστεί το μηχανογραφικό να κατατίθεται τον Μάρτιο, αυτό θα καταφέρει μόνο να εντείνει το άγχος που νιώθουν οι μαθητές, καθώς θα υποχρεώνονται να λάβουν την σοβαρότατη απόφαση του τι θα κάνουν στο μέλλον τους στην μέση μιας χρονικής περιόδου κατά την οποία είναι επιβαρυμένοι με μια πληθώρα άλλων υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση τους και να σπαταλάνε τον πολύτιμο και περιορισμένο χρόνο τους αποφασίζοντας ποιες σχολές θα προτιμούσαν να πάνε, πιθανότατα συμπληρώνοντας όσες περισσότερες μπορούν, ώστε να πιστεύουν πως ειναι εξασφαλισμένοι. Επίσης το επιχείρημα του περισσότερου χρόνου που χρησιμοποιεί το υπουργείο για να πείσει είναι τελείως λανθασμένο. Ένας σοβαρός υποψήφιος των πανελληνίων σκέφτεται σε πια σχολή θέλει να πάει πολύ πριν το τέλος της διορίας κατάθεσης τους, και το χρονικό δίαστημα που μεσολαβεί μεταξύ του Μαρτίου και το τέλος των πανελληνίων δεν είναι αμελητέο, διότι μέσα σε αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί ένα γεγονός που θα κάνει τον υποψήφιο να αλλάξει γνώμη για το σε πια σχολή θέλει να ακολουθήσει. Έτσι, αν κάποιος καταβάλει το μηχανογραφικό τον Μάρτιο και μέχρι το τέλος των Πανελληνίων αλλάξει γνώμη, θα έιναι μετανιωμένος και πιθανότατα θα θέλει να επαναλάβει την τάξη, λόγω της μη ανασταλτικότητας της επιλογής των σχολών στο μηχανογραφικό, ώστε τελικά να περάσει εκεί που πραγματικά θέλει.
Είμαστε μαθητές της Γ’ λυκείου, άμεσα ενδιαφερόμενοι και η άποψή μας περί του θέματος είναι η εξής:
Διαφωνούμε απόλυτα με την αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού. Ήδη βρισκόμαστε υπό τρομερή πίεση, αφενός εξαιτίας των υποχρεώσεών μας και, αφετέρου, λόγω της κρίσιμης απόφασης που καλούμαστε να λάβουμε η οποία και θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή μας.
Είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ να μας ζητάνε να πάρουμε αυτήν την απόφαση ΜΗΝΕΣ νωρίτερα. ΄Ισως ακούγεται καλή ιδέα σε κάποιον που απέχει από τις εξετάσεις, ωστόσο είναι μια αγχώδης διαδικασία που θα ήταν καλύτερο να υποστούμε μετά το τέλος των εξετάσεων.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, θα ήταν προτιμότερο το ΥΠΕΠΘ να ασχοληθεί με πιο ουσιώδη θέματα που αφορούν την παιδεία, όπως η άθλια κατάσταση των σχολικών κτιρίων, η εξάρτηση του σχολείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις και η ανάδειξή τους ως μοναδικό σκοπό των μαθητών και η προσφορά στείρας γνώσης από τα σχολικά βιβλία.
ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΉΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΎ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙς ΤΟΥς ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΜΕ ΤΙς ΔΕΣΜΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΑΣ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΕΨΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ;
Η αλήθεια είναι ότι ανεξάρτητα με τα επιχειρήματα που μπορεί να έχει η μία ή η άλλη άποψη, η αλλαγή του χρόνοιυ κατάθεσης δεν πρέπει να γίνει φέτος αφού δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα.
Αν το υπουργείο έχει τέτοια πρόθεση καλά θα κάνει να ανακοινώσει επισήμως την αλλαγή της ημερομηνίας από το καλοκαίρι και όχι μέσα στη σχολική χρονιά.
Διαβάζω στον δικτυακότόπο του Υπουργείου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά «μόνον» την κοινωνικλή ομάδα των υποψήφιων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ. κι αναρωτιέμαι αυτό μας κάνει λιγότερο ευαίσθητους;
ποιό πραγματικά διαπιστωμένο πρόβλημα στο υπάρχον σύστημα, οδηγεί τελικά σε αυτό το πείραμα;
γιατί μεσούσης της σχολικής χρονιάς;
γιατί σε ένα σύστημα που είναι υπό μεταρύθμιση – κατάργηση;
τί παραπάνω γνωρίζουν οι φετινοί υποψήφιοι, που θα τους αναγάγει σε «Κάλχες»;
γατί να κληθούν τόσα παιδιά να αποφασίσουν για το μέλλον τους με ελλιπή στοιχεία τον Μάρτιο;
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ
ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ; ΗΔΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ). ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ 5ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
ΔΙΑΦΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Το Μάρτιο να γίνεται η κατάθεση των μηχανογραφικών ή καλύτερα ακόμα τον Φλεβάρη που υποβάλλουν και την αίτηση ηλεκτρονικά στα σχολεία τους οι υποψήφιοι.
Πλεονεκτήματα:
Γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Μείωση δαπανών από τις αμοιβές των επιτροπών παραλαβής αλλά και τη μή χρήση θερινής αδείας των απασχολούμενων διευθυντών και καθηγητών στα Λύκεια.
Οι μαθητές από την άνοιξη θα επικεντρώνονται στο στόχο εισαγωγής τους σε μία ομάδα σχολών και όχι να επιλέγουν ανάλογα με το βαθμό τους σχολές που στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρουν.
Τόσα χρόνια γίνεται το ίδιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση χωρίς κανένα πρόβλημα
ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
Είναι πολύ καλή ιδέα να επανέλθει η κατάθεση μηχανογραφικών σε χρόνο πρότερο των εξετάσεων. Ανήκω στην πρώτη γενιά αποφοίτων Λυκείου με το σύστημα Αρσένη (2000) και αυτό που συντελέστηκε και συντελείται έκτοτε είναι εντελώς απαράδεκτο. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι μαθητές με υψηλούς βαθμούς δηλώνουν κατά σειρά όλες τις Ιατρικές Σχολές, και μετά από αυτές τις… Σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και στη συνέχεια τις Οδοντιατρικές και… τους Μηχανολόγους Μηχανικούς πχ; Είναι αυτό σοβαρός επαγγελματικός προσανατολισμός; Ή απλά «μιας και πιασαμε το βαθμό πάμε να μπούμε σε ό,τι σχολή μπορούμε» ; Δε θα ξεχάσω συμμαθητές μου οι οποίοι ποτέ δεν ήθελαν να σπουδάσουν κάτι όπως Ιατρική ή Μηχανικοί, να πιέζονται αφόρητα από το περιβάλλον τους να δηλώσουν αυτές τις σχολές απλά «επειδή μπαίνουν».
Σε άλλες χώρες η διαδικασία της εισαγωγής στο πανεπιστήμιο γίνεται μέσω ολοκληρωμένων αιτήσεων των υποψηφίων στα συγκεκριμένα τμήματα προτίμησής τους (πχ Γερμανία για τις ιατρικές σχολές, ΗΠΑ γενικά) και στη συνέχεια οι μαθητές περνάνε από τη βάσανο των εξετάσεων οι οποίες καθορίζουν σε ένα ποσοστό κατά πόσον ένας μαθητής μπορεί να εισαχθεί σε μια σχολή και όχι καθ’ολοκληρίαν…
Θεωρώ ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υπηψηφίων στην Πανελλαδικές Εξετάσεις το Μάρτιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, κυρίως γιατί θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να κάνουν τις επιλογές τους ανεπηρέαστοι και χωρίς το βάρος γνώσης της βαθμολογίας τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Θα τους οδηγήσει δηλαδή σε επιλογές που θα συμφωνούν αποκλειστικά με την αρεσκεία τους και όχι σε πρόωρους υπολογισμούς μορίων, που κάθε καλοκαίρι όμως γίνονται μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Άλλωστε, το μηχανογραφικό πρέπει να συμπληρώνεται με βάση τις αληθινές προτιμήσεις των συμμετεχόντων στις εξετάσεις και η σειρά προτίμησης να έχει αυτό το κριτήριο και όχι να αποτελεί μια αίτηση προβλέψεων για τις βάσεις. Είμαι καθηγητής λυκείου και πιστεύω ότι είναι προς όφελος των μαθητών η κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο, δηλαδή σε μια περίοδο που όλοι μας (καθηγητές, γονείς και υπηρεσιακοί υπεύθυνοι) μπορούμε να ασχοληθούμε με προσοχή με τις απορίες, αμφιβολίες και ανασφάλειες των παιδιών. Το ίδιο σύστημα έζησα κι εγώ ως μαθητής με τη διαδικασία τότε των δεσμών και θυμάμαι ότι δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ.
ΠΡΟΚΡΙΝΩ ΩΣ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ. ΤΟ »ΘΕΛΩ» ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ »ΜΠΟΡΩ».ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ.
Δεν καταλαβαίνω την εμμονή του υπουργείου με το συγκεκριμένο θέμα τη στιγμή που υπάρχουν τόσα άλυτα προβλήματα στην εκπαίδευση. Ασχολούμαστε με ένα σύστημα το οποίο άμεσα θα καταργηθεί. Επίσης ο υπάρχων τρόπος υποβολής μηχανογραφικών δεν έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα δυσλειτουργίες. Το πιθανότερο είναι μάλλον αυτό που ακούγετε ανεπίσημα. Το όλο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Αντί λοιπόν το υπουργείο να αγχώσει άλλη μία φορά γονείς παιδιά και εκπαιδευτικούς ας βρει αλλιώς λύση στο πρόβλημα του.
Είμαι πατέρας δύο παιδιών εκ των οποίων το ένα πέρασε τη διαδικασία της συπμλήρωσης του μηχαρογραφικού πέρσυ και το άλλο θα την περάσει του χρόνου. Δεδομένης της εμπειρίας και βλέπποντας ότιη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβέθμια εκπαίδευση δεν έιναι παρά ένα τζογαδόρικο σύστημα, θεωρώ ότι μια απόφαση που θα αναγκάζει τους μαθητές να συμπληρώνουν το δελτίο απο τον Μάρτιο ενισχύει την παραπάνω άποψη μου. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο η υπουργός προσπαθεί να βρί τρόπο για να κλείσει κάποια τμήματα. Θα μπορούσε να το κάνει με ένα οικονομικό και επιστημονικό σκε΄πτικό. Θεωρώ όμως δυστυχώς ότι η συγκεκριμένη ηγεσία του υπουργίου παιδέιας «περί άλλα τιρβάζει». Κραυγαλέο παράδειγμα ενώ επαγγέλεται τη μεταρύθμηση στην ανώτατη παιδεία δεν καταργεί το περιβοητο σύγγραμμα και παράλληλα να ενισχύσει τις βιβλιοθήκες, ούτε είσης ενισχύειτη μάθηση μέσα απο τις υποχρεωτικ΄πες παρουσίες των φοιτητών. Λυπάμαι αλλά όλα αυτά είναι δουλειές του ποδαριού. Με εκτίσμηση Αντρέας Βασιλιάς Ψυχολόγος/ψυχαναλυτής.
ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ.EINAI ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΕΛΗ ΜΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΑΟΘ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΕΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥΣ.
Είμαι κατά της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Το 1989 έδωσα πανελλήνιες και είχα δηλώσει πριν βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.Αν γνώριζα την βαθμολογία μου θα ήμουν στη Σχολή και στην πόλη που πραγματικά ήθελα.
Επίσης θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να βγαίνουν αποφάσεις που βασίζονται σε διαβουλεύσεις που δεν γίνονται γνωστές στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στους άμεσα ενδιαφερομένους.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά διαφωνούμε για το προφανές.
Σαν μέλος των επιτροπών κατάθεσης μηχανογραφικών για τα ΤΕΕ και ΕΠΑΛ τα τελευταία 8 χρόνια, έχω διαπιστώσει ότι γονείς και μαθητές δεν έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να επιλέγουν τη «σειρά» των σχολών, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους ΚΑΙ ΜΟΝΟ και όχι με τις πιθανές βάσεις των σχολών, θεωρώντας ότι με κάποιο «μεταφυσικό» τρόπο αυτό επηρεάζει τις πιθανότητες εισαγωγής τους, γεγονός το οποίο «τεχνικά» δεν έχει καμία υπόσταση, όπως αναλύεται με σαφήνεια και στο κείμενο της εισήγησης.
Για την επιλογή της «σειράς», ο μαθητής θα πρέπει να βασίζεται στο τί «είναι» η κάθε σχολή, τί ο ίδιος αγαπά και ποιες οι επαγγελματικές του προοπτικές.
Κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το αν θα πρέπει ο υποψήφιος να γνωρίζει ή όχι τα μόρια του πριν την κατάθεση του μηχανογραφικού του δελτίου, αλλά πώς επηρεάζεται η απόφαση περί του χρόνου κατάθεσης, από άλλους παράγοντες, όπως π.χ. αυτούς που αναφέρει ο συνάδελφος κ. Γεωργάκαινας.
Είμαι μητέρα μαθητή τρίτης λυκείου και διαφωνώ με τη συμπλήρωση μηχανογραφικού την Μάρτη τα παιδιά θα χάσουν χρόνο από το διάβασμα θα έχουν περισσότερο άγχος, τέτοιες αποφάσεις δεν πέρνονται στα μέσα της σχολικής χρονιάς.
Αν ο υποψήφιος ξέρει την βαθμολογία του έχει ένα μπούσουλα. (Δεδομένου της οικονομικής κατάστασης του τόπου διαμονής της οικογένειες και το ότι υπάρχουν και άλλα αδέλφια που ήδη σπουδάζουν κάπου.
Ευχαριστώ
1.Τα παιδια το Μάρτιο θα δηλώνουν >200 σχολές για να είναι σίγουρα….ωραίος επαγγελματικός προσανατολισμός…!!!
2.Η κατάθεση το Μάρτιο είναι νωρίς και δεν δίνει την δυνατότητα στον υποψήφιο να αλλάξει τις προτιμήσεις του…
3.Μια και όλοι οι μαθητές είναι άριστοι γνώστες της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, ας φτιαχτεί ένα Online προγραμματάκι όπου θα κατάχωρεί ο υποψήφιος τις προτιμίσεις του όποτε θέλει (Μάρτιο – Ιούλιο)οπότε απαλλάσονται όλοι από το άγχος…το Υπουργείο δεν θα πληρώσει τους καθηγητές της επιτροπής τον Ιούλιο, και οι μαθητές θα έχουν την ευθύνη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού τους….ας αρχίσουν να γίνονται υπεύθυνοι για ότι κάνουν…
4.Τέλος, το Μάρτιο θα διαλυθούν πάλι τα Λύκεια αφού όλοι θα ασχολούνται
με την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού (Μαθητές-καθηγητές)…αλήθεια ποιος θα παραλαμβάνει τα μηχανογραφικά, θα κάνει τους ελέγχους..κλπ….οι καθηγητές που θα επωμιστούν αυτό το βάρος φυσικά δεν θα μπαίνουν στις τάξεις εκείνες τις μέρες (κι άλλες χαμένες ώρες) Τα έχετε σκεφτεί όλα αυτά?
Συστήματα που λειτουργούν σωστά ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ κ. Υφυπουργέ!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΩΣ ΓΟΝΕΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ :
1.ΕΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΞΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΦΝΙΑΔΙΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ? ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ ΤΕΙ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ? ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΥΤΟ?
2.ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
3.ΕΓΙΝΕΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΩΣΤΕ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΩΣ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ?
4.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ?
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤ’ΟΥΣΙΑΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ/ΣΧΟΛΩΝ ΑΕΙ/ΤΕΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΟΞΥΜΩΡΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΟΛΕΣ Η ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ??
Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι η ενασχόληση του υπουργείου με την αλλαγή του χρόνου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου δεν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και γενικά τέτοιου είδους παρεμβάσεις ανήκουν στα δευτερεύοντα ζητήματα σχετικά με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια, δεν έχει νόημα να ασχοληθεί σήμερα ο υποψήφιος φοιτητής πότε είναι καλύτερα να συμπληρώσει το μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν άλλα σημαντικά εμπόδια τον αποθαρρύνουν να σχεδιάσει την ζωή του, όπως είναι ενδεικτικά α) οι ασήμαντες έως μηδενικές, προοπτικές των αποφοίτων αυτού του χώρου, β) το περιορισμένο – ανεπαρκές επίπεδο μόρφωσης σε αυτούς τους χώρους σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς, γ) η υποχρέωση των αποφοίτων να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποια μεταπτυχιακά τμήματα τα οποία στην ουσία υποαπασχολούν τους αποφοίτους με υψηλό κόστος, δ) η έλλειψη κάποιου οράματος θετικού για τους νέους μας κ.ά. Τέλος, θα εξαπατώνται οι «υπεύθυνοι» όταν εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι θα έχουν κάποια βοήθεια των Γραφείων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή των όποιων υπευθύνων ΓΡΑΣΕΠ και των λοιπών υπευθύνων καθηγητών Επαγγελματικού Προσανατολισμού πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών σχετικά για την καλύτερη επιλογή Τμημάτων.
Φρονιμότερο είναι το υπουργείο να ασχοληθεί με την ουσιαστική επαναλειτουργία των δημόσιων σχολείων και ειδικότερα των Λυκείων, που σήμερα υπολειτουργούν ή καλύτερα αντικαταστάθηκαν από τα Φροντιστήρια με αποτέλεσμα ο μεν γονιός να χάνει ένα σημαντικό μέρος του μισθού του (30% και πάνω) και ο μαθητής να είναι υποχρεωμένος να κάνει αναγκαστικές υπερωρίες ημερησίως (6 ώρες για απόκτηση του τυπικού προσόντος για τις πανελλήνιες και 4 ώρες για απόκτηση μόνο ειδικών γνώσεων στο φροντιστήριο προκειμένου να μπει σε κάποιο ίδρυμα.
Συμπερασματικά,έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη για την εγκληματική συμπεριφορά μας απέναντι στους νέους.
Είμαι υπεύθυνη σε Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑΣΕΠ) σε Γενικό Λύκειο. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά και τους γονείς τους, να γίνει η κατάθεση των Μηχανογραφικών Δελτίων το Μάρτιο αφού τότε το σχολείο και κυρίως το ΓΡΑΣΕΠ είναι δίπλα στο μαθητή και τον κηδεμόνα του, για βοήθεια, ενημέρωση, συμβουλευτική. Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα τον Ιούλιο που μας πέρασε από γονείς και μαθητές που αισθάνονταν πελαγωμένοι λίγο πριν την κατάθεση των Μηχανογραφικών. Υπερ.
ΣΥΜΦΩΝΏ απόλυτα για την αλλαγή του χρόνου υποβολής του μηχανογραφικού, αφού είναι ένας τρόπος να δηλώνεται αυτό που πραγματικά επιθυμεί να σπουδάσει. Πρόκειται για μιά απόφαση ζωής που πρέπει να ληφθεί αποκλιστικά από τις επιθυμίες του μαθητή χωρίς επιροές από γονείς και βαθμολογία.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Ως καθηγητής επαγγελματικού προσανατολισμού, θεωρώ ότι η γνώση της βαθμολογίας στις πανελλαδικές αποτελεί «κακό σύμβουλο» όσον αφορά στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Πολλά παιδιά που γράφουν καλύτερα από αυτό που περίμεναν μπαίνουν στον πειρασμό να επιλέξουν ως πρώτες προτιμήσεις σχολές που δεν ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους, αλλά εκφράζουν το κοινωνικώς αποδεκτό ή τη ματαιοδοξία του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, αρκετοί μαθητές που πριν τις πανελλαδικές δηλώνουν ότι επιθυμούν να περάσουν σε τμήματα Ψυχολογίας, Φιλολογίας ή Μ.Μ.Ε., αν γράψουν πάνω από 19.000 μόρια αλλάζουν γνώμη και δηλώνουν τη Νομική ή τα τμήματα Παιδαγωγικής, με κριτήρια το κύρος και την επαγγελματική αποκατάσταση, αντίστοιχα. Και οι μαθητές που γράφουν χειρότερα απ’ ότι υπολόγιζαν δεν ωφελούνται με το να γνωρίζουν τη βαθμολογία τους διότι αρκετοί «υποχρεώνονται» να επιλέξουν και, τελικά, περνούν σε τμήματα, των οποίων την ύπαρξη τη μαθαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν παραδώσουν το μηχανογραφικό τους. Αποτέλεσμα είναι να φράζεται ο δρόμος σε παιδιά «χαμηλότερης δυναμικότητας» που πραγματικά ενδιαφέρονται να περάσουν σε αυτά τα χαμηλόβαθμα τμήματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), τα οποία γίνονται αποδέκτες των φοιτητών που αποτυγχάνουν να περάσουν σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή.
Σαφώς υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην ιδέα υποβολής μηχανογραφικών πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων. Το κυριότερο είναι ότι δίνεται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης και σκέψης από την πλευρά των υποψηφίων και μάλιστα σε χρόνο που οι δομές συμβουλευτικής είναι σε πλήρη λειτουργία. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεση τους λίγες μέρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και μέχρι την ημερομηνία υποβολής για να αποφασίσουν ποιες σχολές θέλουν να δηλώσουν υπό το κράτος του πανικού και της βιασύνης. Υπάρχουν όμως και σαφή μειονεκτήματα.
1) Οι μαθητές έχουν λιγότερες τελικά επιλογές αφού με το σημερινό σύστημα μπορούν να δηλώσουν μόνο δύο επιστημονικά πεδία και αφού δεν ξέρουν τις επιδόσεις τους δεν ξέρουν ποια θα είναι αυτά. Για παράδειγμα, μαθητής θετικής κατεύθυνσης με μάθημα γενικής παιδείας Μαθηματικά αλλά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μπορεί να διαλέξει μεταξύ του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Ποια θα είναι τα δύο πεδία που θα επιλέξει εάν πρέπει να το κάνει πριν τις εξετάσεις;
2) Οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών από δύο επιστημονικά πεδία. Άρα μη ξέροντας τις επιδόσεις τους θα δηλώνουν εκατοντάδες σχολές για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να «χάσουν» κάποια σχολή, δημιουργώντας έτσι δυσκολία στην υποβολή αλλά φαντάζομαι και στην επεξεργασία των δηλώσεων.
Αυτό λοιπόν που θέλουμε είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους μαθητές αλλά και περισσότερη βοήθεια για τις επιλογές τους. Νομίζω ότι λύσεις υπάρχουν και για τα δύο φτάνει να αξιοποιηθούν οι σημερινές δομές επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και οι δυνατότητες του σχολείου. Η προσφυγή στο δραστικό μέσο της πρόωρης υποβολής μηχανογραφικών δεν είναι η λύση.
Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού τον Μάρτιο. Είμαι εκπαιδευτικός, καθηγητής Πληροφορικής και Σύμβουλος του ΣΕΠ σε Επαλ και πρώην ΤΕΕ.
Σε καμία περίπτωση δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα με κανέναν μαθητή, στα τόσα χρόνια που το μηχανογραφικό συμπληρώνεται τον Μάρτη, απεναντίας μάλιστα, έχουν χρόνο να αναζητήσουν πληροφορίες, να το συζητήσουν με τους γονείς τους αλλά και με τους καθηγητές τους.
Αυτό το «παιχνίδι» των ΜΜΕ με τις «βάσεις», οι οποίες στην ουσία δεν είναι ένας πήχης που πρέπει να περάσουν τα παιδιά αλλά ένα απλό δείγμα μιας επίδοσης μαθητών, καθώς και ο αγώνας των παιδιών να περάσουν αυτόν τον «πήχη», τους οδηγεί να «εργάζονται» περισσότερο από κάθε άλλο ενήλικα.
Η εμπειρία μου έδειξε πως τα παιδιά δεν πρέπει να επηρεάζονται από τίποτε άλλο πέραν της προτίμησής τους και να δηλώνουν τις σχολές που τους αρέσουν και έτσι πιθανά στον μέλλον να γίνουν δημιουργικοί και ευτυχισμένοι άνθρωποι.
Γιατί η Επαγγελματική Ευτυχία στον άνθρωπο ωφελεί ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο τον ίδιο.
ΩΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΟΡΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ ΔΙΟΤΙ Ο ΥΠΟΦΗΦΙΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ «ΠΙΑΝΕΙ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ. ΤΟΥΤΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ …ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.
ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ: ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΠΙΟ ΛΟΓΑ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΝΑΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΠΟΥ.ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ
Η δημόσια διαβούλευση καλή ιδέα αλλά η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι κοινό αγαθό και μάλιστα σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε όλες τις ηλικίες. Μήπως θα ήταν προτιμότερη η διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές -γονείς- εκπαιδευτικούς;
ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ( ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ «ΜΑΧΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΔΕ ΚΡΙΝΩ ΣΚΟΠΙΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΕΧΕΙ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝ ΤΟ ΑΛΛΑΞΕΤΕ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
Δεν θέλουμε να φορτωθούμε από τώρα με το άγχος των μηχανογραφικών. Ποιες πόλεις και ποιά τμήματα θα δηλώσουμε. Μας αρκεί προς το παρών το άγχος των εξετάσεων.Το μηχανογραφικό θα το σκεφθούμε αφού θα έχουν τελειώσει οι εξετάσεις και θα έχουμε τους βαθμούς στα χέρια μας.Εξάλλου το συστημα αυτό εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύει για δύο ακόμα χρόνια. Μέσα στα χρόνια αυτά να διατηρηθεί το υπάρχων καθεστώς.
Συμφωνώ με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού το Μάρτιο. Εκείνο όμως που απασχολέι εμένα τουλάχιστον για φέτος δεν είναι τόσο το πότε αλλα το τι μηχανογραφικό θα συμπληρωσουν τα παιδιά φέτος. Όπως ξέρουμε η κυβέρνηση προγραμματίζει συγχωνευσεις ή και κλεισιμο τμηματων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτό αλλάζει τη μορφη του μηχανογραφικού και τις επιλογές των υποψηφίων τόσο ως προς τις σχολές όσο και ως προς τον αριθμό των εισακτέων αλλά και ως προς την επιλογή του τόπου επιλογής σπουδών. Για παράδειγμα ακούγεται ότι η σχολή Επιστημη των Υλικων του Παν. Κρήτης με βάση 12038 (2010) θα συγχωνευθεί με το τμήμα Χημείας το οποίο είχε βάση 16300 (2010). Αυτό σιγορα δημιουργεί μεγάλη συγχηση στις επιλογές. Γιατί καποιο παιδί που δεν τον ενδιαφέρει η σχολή Επιστημη των Υλικων μπορεί να την δηλώσει ξέροντας ότι από εκει θα καταλήξει στο τμήμα Χημείας που τον ενδιαφέρει και έχει υψηλότερη βαση.
Ή πάλι μπορεί κάποιο παιδί, για οικονομικούς λόγους να θέλει να συμπληρώσει το μηχανογραφικό με μοναδικό κριτηρίο το τόπο καταγωγής του. Έτσι αν δηλώσει π.χ. κάποιο ΤΕΙ που εδρεύει στον τόπο κατοικίας του και μετά αυτό συγχωνευθεί με κάποιο άλλο σε άλλη πόλη, θα έχει πρόβλημα γιατί δεν θα είναι σε θέση να μετακομίσει σε άλλη πόλη για να σπουδάσει.
Θα πρέπει λοιπόν για μένα η κυβερνηση να ξεκλαθαρίσει πρωτα τι αλλαγές προκειται να γίνουν στα πανεπιστημια (συγχωνευσεις, κλεισιμο τμηματων) και μετα να οριστει η περίοδος κατάθεσης του μηχανογραφικού.
Τελικά αν ξερει καποιος μπορεί να μας ενημερωσει για το ποιό μηχανογραφικό θα συμπληρωσουν τα παιδιά φετος. Θα είναι το ίδιο με το περυσινό ή όχι?
Προσοχη άλλη μια παγίδα κανοντας το μηχανογραφικό τον Μαρτη το υπουργείο θα ξέρει τα στατιστικά των προτιμήσεων και θα διαμορφώσει αντιστοιχα τα θέματα.Με τον παλιό τρόπο οι μέτριοι – κακοί μαθητές δήλωναν μόνο τις σχολές των δυνατοτήτων τους τώρα θα δηλώνουν όλοι όλα μηπως περάσουν. ΥΠΟΠΤΗ ενέργεια χωρίς ουσία η δικαιολογία του υπουργειου ατυχες το παραδειγμα οποιος έχει τόσες μονάδες δεν διακινδυνεύει να μην δηλώσει και μια σχολή με 1000 μόρια τουλάχιστον χαμηλότερα ΥΠΟΠΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ.