1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Η ένταξη των φοιτητών γίνεται αυτοδίκαια στα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 8. Οι φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εντάσσονται στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ή στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με πράξη του Προέδρου του οικείου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη γραμματεία του Τμήματος έως τις 30-9-2019, η οποία δεν ανακαλείται.
2. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.. Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος φοιτητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Τμήματος Πανεπιστημίου.
3. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι. και οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν τα ανατεθειμένα σε αυτούς διδακτικά καθήκοντα στο Τμήμα προέλευσης, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του ιδρύματος.
4. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων αυτών αρμόδια είναι τα όργανα των αντίστοιχων, σύμφωνα με την παρ. 1, Τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε..
5. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς στα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και μαθήματα επιλογής του πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους, έχουν τη δυνατότητα με αίτηση, που καταθέτουν στη γραμματεία του Τμήματος στο οποίο εντάσσονται σύμφωνα με την παρ. 1, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι. σύμφωνα με την παρ. 2, να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου Τμήματος Πανεπιστημίου και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η αίτηση υποβάλλεται έως τις 15.9.2019, διαφορετικά μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ανάρτηση της βαθμολογίας στο τελευταίο μάθημα και είναι δυνατόν να ανακληθεί με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου που υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες μετά την κατάθεση της αρχικής δήλωσης. Τα επιπλέον μαθήματα καθορίζονται με πράξη του Προέδρου του Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο και με την οποία γίνεται αντιστοίχιση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Η απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, του προηγούμενου εδαφίου, με τους πρόσθετους όρους λήψης πτυχίου Πανεπιστημίου, εκδίδεται έως την 30-6-2019 και σε κάθε περίπτωση πριν από την υποβολή της αίτησης από τους φοιτητές. Δεν αντιστοιχείται με μάθημα και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης η πρακτική άσκηση, εκτός αν περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση και στο αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος του Πανεπιστημίου. Για τα μαθήματα που ολοκλήρωσε επιτυχώς ο φοιτητής και την πρακτική άσκηση, που δεν λαμβάνονται υπόψη για τη λήψη του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, χορηγείται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.
6. Οι φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, προσαυξανόμενη κατά τέσσερα (4) εξάμηνα, έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι.
Κύριε υπουργέ,
Ζητούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 11 παράγραφος 6. Είναι άδικο και παράλογο να μας αντιμετώπιζετε σαν τα παιδιά ενος κατώτερου θεού!
Ως φοιτητρία του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων στο Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης θα ήθελα να παραθέσω τις ανησυχίες μου περί απορρόφησης του ενός μέλους ΔΕΠ καθώς και των φοιτητών/ριων του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογιας από το τμήμα μας.
Αντιτιθεμεθα σε αυτή την απόφαση για τους εξής λόγους?:
1)το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων κατέθεσε έγκαιρα και έγκυρα τα απαραίτητα έγγραφα που ήταν απαραίτητα για να μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο στο νεοσυστατο ΔΙ.ΠΑ.Ε. έγγραφα που έγιναν αποδεκτά από τη συγκλιτο , στον αντίποδα το τμήμα αισθητικής και κοσμητολογιας κριθικε ακατάλληλο να αποτελέσει τμήμα πανεπιστημίου καθώς δεν πληροί τις καταλληλες προυποθεσεις.
2) το τμήμα μας στελεχώνεται από 12 μέλη ΔΕΠ τα οποία είναι κατάλληλα έτσι ώστε να δίνουν στους φοιτητές τις καταλληλες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο για να μπορούν να ανταπεξελθουν στη μετέπειτα εργασιακή τους πορεία σε οποιοδήποτε εργαστήριο και να εργαστουν. Παραδείγματα εργαστηρίων : αιματολογικο, παθολογοανατομικο, μικροβιολογικό, ανοσολογικο, βιοχημικο, βιολογικό, πυρηνικής ιατρικής. Ειδικότητες των καθηγητών που αποτελούν και μέλη ΔΕΠ : αιματολογια , Ανοσολογια, μικροβιολογία, κυτταρολογια, Μοριακή βιολογία, βιοχημεία. Το τμήμα αισθητικής και κοσμητολογιας απαρτίζεται από ενα ΜΌΝΟ μέλος ΔΕΠ το οποιο είναι υπεύθυνο για το μάθημα της αποτρίχωσης
3) το τμημα ιατρικών εργαστηρίων έχει περάσει όλες τις εξωτερικές αξιολογήσεις και έχει καταφέρει το πτυχίο που δίνεται από το τμήμα να είναι σε αντιστοιχία με του εξωτερικού που λέγεται Biomedical Sciences. Για να γίνει αυτό το πρόγραμμα σπουδών συναδει απόλυτα με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού. Σε αντίθεση με το τμήμα αισθητικής και κοσμητολογιας που δεν υπάρχει κάποια αντιστοιχία στο εξωτερικό καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα σε πανεπιστημιο πουθενά.
4)το πρόγραμμα σπουδών των 2 τμημάτων έχουν μόνο 3 κοινά μαθήματα και δε θα μπορουσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν από μόνα τους ξεχωριστό κοινό Εξαμηνο
5) η συγκεκριμένη συνένωση μόνο καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστει για το τμήμα μου καθώς θα δημιουργηθεί ένα πτυχίο το οποίο δεν θα είναι αναγνωρισιμο στο εξωτερικό ,που στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η χώρα μας, αποτελεί κυρία αγορά εργασίας για τους νεους.
Αυτοί ήταν 5 από τους λόγους που είμαστε ενάντια στη συνενωση 2 τμημάτων που έχουν διαφορετικό γνωστικο αντικείμενο καθως και εργασιακη πορεία.
Με εκτίμηση.
Στο παρόν Σχέδιο Νόμου δεν αποσαφηνίζεται η αυτονομία του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, ενώ έχει ζητηθεί επανειλημμένες φορές από τα μέλη Δ.Ε.Π. και τους φοιτητές που το διαμορφώνουν. Αντιθέτως, στο Άρθρο 8, παρ. 1 αναφέρεται η μετακίνηση των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Άρθρο 8, παρ. 1 «ιειε) Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης εντάσσονται στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε..»). Παράλληλα, στο Άρθρο 11, παρ. 1 του Σχεδίου Νόμου γίνεται αντιληπτό ότι και οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας εντάσσονται μαζί με τους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων στο Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Άρθρο 11, παρ. 1 « Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τις παρ. 2 και 5. Η ένταξη των φοιτητών γίνεται αυτοδίκαια στα Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε., σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1 του άρθρου 8.»). Η πραγματοποίηση αυτού του Σχεδίου Νόμου απορρέει στη μετατροπή του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων σε κατεύθυνση.
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων παρέχει εκπαίδευση ισάξια με αυτήν των Διεθνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων Biomedical Scientists και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την πλήρη αντιστοιχία με τα τμήματα αυτά. Μάλιστα, η αντιστοιχία αυτή, έχει προταθεί από την εξωτερική αξιολόγηση του 2012. Ως εκ τούτου, η δυνατότητα αυτονομίας έχει συζητηθεί και επικυρωθεί με απόφαση των συλλογικών οργάνων του Τμήματος.
Σε περίπτωση μετατροπής του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων σε κατεύθυνση καταργείται η συσχέτιση του πτυχίου με αντίστοιχο του εξωτερικού. Επιπλέον, μία τέτοια συνένωση δεν υπάρχει πουθενά στο εξωτερικό, δημιουργώντας ερωτηματικά ως προς αντικείμενο σπουδών, καθώς και γενικότερα ως προς την λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Μια τέτοια λοιπόν απόφαση οδηγεί ακαριαία και καταληκτικά στην υποβάθμιση του πτυχίου ενός αποφοίτου του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Τέλος, όσον αφορά το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, εφόσον κριθεί αναγκαία η βιωσιμότητά του στο Νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο μπορεί επίσης να γίνει αυτόνομο με τις απαραίτητες τροποποιήσεις ή να βρεθεί σε μια προσωρινή κατάσταση προκειμένου να αποκτήσει τα κριτήρια ένταξής του στα διεθνή δεδομένα.
Αξιοότιμε κ.Υπουργέ
Ονομάζομαι Δόμνα Κουρτέση και είμαι πτυχιούχος αισθητικός και ασκώ το επάγγελμα της αισθητικού από την πρώτη στιγμή που πήρα το πτυχίο μου.
Σας ζητώ να συμπεριληφθεί το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα την Θεσσαλονίκη, για τους παρακάτω λόγους:
Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία
. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας
. Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά
. Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
. Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζετε να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;
.Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών
. Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών
. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.
Θα ήταν υπέροχο να προβάλετε και τα δικά σας επιχειρήματα έτσι ώστε να υπάρχει πλουραλισμός στα σχόλια .
Τελειώνοντας καλό είναι να βάλετε τα στοιχεία της εταιρίας σας σαν υπογραφή .
Με τιμή
Δόμνα Κουρτέση
Ονομάζομαι Ασπασία Τσενεμπή και είμαι φοιτητής/τρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 20144473 .
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών …… κ.α και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 750 ενεργούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα φοιτητών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε
κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακούστε την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1
Αξιότιμε κε υπουργέ,
είμαι επαγγελματίας Αισθητικός εδώ και 22χρόνια. σας δηλώνω εντίμως ότι ο κλάδος μας είναι από τους ελάχιστους οικονομικά υγιείς κλάδους στη χώρα μας. Έχουμε 0%ανεργία και συνεχόμενη ζήτηση λόγω του αναπτυσσόμενου ιαματικού τουρισμού στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.Καθώς η δουλειά μας σχετίζεται άμεσα με το ανθρώπινο σώμα και καθώς καλούμαστε να χειριζόμαστε μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και να εφαρμόζουμε θεραπείες εξειδικευμένης κοσμετολογίας ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να έχουμε υψηλό επίπεδο γνώσης που μόνο ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα μπορεί να δώσει.
Η Αισθητική όχι μόνο πρέπει να παραμείνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά πρέπει και να ενισχυθεί με εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό και σύγχρονα εργαστήρια.Είναι κρίμα να συρρικνώνεται ένας υγιέστατος κλάδος από την άδικη κατάργηση ενός τόσο ωφέλιμου τμήματος
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Δε συμφωνώ με τη συγχώνευση με το τμήμα της αισθητικής καθώς η επιλογή αυτή ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ αλλά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11! Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ κατά τα πρότυπα του ΠΔ 130/1990
Άμεση κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11! Ίση μεταχείριση στην εκπαίδευση!Άμεση ανωτατοποίηση στα πρότυπα του Π.Δ. 130/30-3-90
Αξιότιμε κ.Υπουργέ,
η εταιρεία μου δραστηριοποιείται στο εμπόριο μηχανημάτων αισθητικής & καλλυντικών τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό που έχω αποκομίσει σαν εμπειρία από τους τελειόφοιτους του ΤΕΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αλλά και της ΑΘΗΝΑΣ είναι ότι πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι απορροφούνται άμεσα από τον ιδιωτικό τομέα και τις περισσότερες φορές παρατηρείται έλλειψή τους. Πολλοί από αυτούς γίνονται επιχειρηματίες άμεσα ανοίγοντας τα δικά τους εργαστήρια αισθητικής και δημιουργούν επιπλέον θέσεις εργασίας. Είναι επιβεβλημένο να έχουν επιστημονική κατάρτιση καθώς η εργασία τους είναι ανθρωποκεντρική και προστατεύουν την υγεία του δέρματος. Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία και ιδιαίτερα αυτά που ασχολούνται με τον ιαματικό τουρισμό προσλαμβάνουν τους αποφοίτους του κλάδου αισθητικής και τους θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας τους. Το μεγαλύτερο δε ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλλει στη γυναικεία επιχειρηματικότητα καθώς και στον οικονομική στήριξη των οικογενειών τους.
Με τιμή,
ΓΚΟΥΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – GOUMAS BEAUTYMED
ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ – ΙΑΤΡΙΚΑ
ΑΦΜ: 028079239
Ονομάζομαι Εμενίδου Δέσποινα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2015/4581.
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών κλπ και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 750 ενεργούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε
κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακούστε την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είμαι απόφοιτη του τμήματος Αισθητικής και Κόσμητολογίας με ΑΜ 2013/4332. Επέλεξα τη σχολή μου με πλήρη συνείδηση γιατί αυτό ήταν το όνειρο μου. Είναι ένας κλάδος με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και στηρίζει την γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς αποτελείται στο μεγαλύτερο ποσοστό από γυναίκες αποφοίτους. Είναι ένα επάγγελμα με μεγάλο μέσο όρο αποφοίτων κάθε χρόνο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με το κομμάτι της ομορφιάς που ολοένα και αναπτύσσεται.
Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές ξενοδοχειακού τουρισμού, εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά τη λήψη του πτυχίου τους.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έκανα την πρακτική μου σε νόμιμο ινστιτούτο αισθητικής και μετά το πέρας των σπουδών μου είχα άμεση επαγγελματική αποκατάσταση πάνω στον κλάδο αυτό. Οι γνώσεις που μας παρείχε η σχολή της Αισθητικής ηταν όλες οι προαπαιτούμενες ώστε είτε να εργαστούμε σε έναν πιστοποιημένο χώρο αισθητικής είτε αυτόνομα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι έα ολοένα κ πιο πολύ ανερχόμενο επάγγελμα στις μέρες μας και είναι κρίμα να κλείσει επειδή δεν φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν μόνιμο προσωπικό στη θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν.!!!
Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη για το θέμα αυτό βλέποντας τις καταστάσεις απέξω κ αντικειμενικά και αποτι φαίνεται πολλοί συμφωνούν με αυτήν.
Με εκτίμηση.
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, ενώ διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να διατηρηθεί ως αυτόνομο Τμήμα – με 12 μέλη ΔΕΠ, καλή εξωτερική αξιολόγηση (Level 6), αντιστοιχία του προγράμματος σπουδών με τα προγράμματων σπουδών Biomedical Science στο εξωτερικό, δημοσιεύσεις και ερευνητικό έργο, εργαστήρια υψηλού επιπέδου – γίνεται κατεύθυνση.
Το τμήμα Αισθητικής, που ουδεμία σχέση έχει με τις Βιοϊατρικές Επιστήμες, διαθέτει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ με ειδικότητα την αποτρίχωση. Η επιλογή αυτή δεν σώζει το τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας, αλλά καταδικάζει σε υποβάθμση και το υγιές τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ!!
Ονομάζομαι Κατσάρα Μάρθα και είμαι φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου .
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών κλπ και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 750 ενεργούς φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε
κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακούστε την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Δώστε μας τουλάχιστον την δυνατότητα για πτυχίο ΑΕΙ! Κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11!
Ξεκάθαρα ας εξεταστούν μια προς μια οι περιπτώσεις των αιωνίων φοιτητών που θέλουν πτυχίο ΑΕΙ.Μεσα από το σύστημα φαίνεται ποιος είναι ενεργός και ποιος όχι!
Παρακαλούμε για απόσυρση της παραγράφου 6 του άρθρου 11, διότι δεν δίνεται καν η δυνατότητα επιλογής ΤΕΙ ή ΑΕΙ!
Κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11. Ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Ας μην γίνει ξανά διαχωρισμός των φοιτητών.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα ήθελα να εκφράσω την απορία και αντίρρηση μου ως προς την απόφαση σας για την συγχώνευση του τμήματος στο οποίο φοιτώ με το τμήμα της Αισθητικής.
Αποτελεί λάθος δύο τμήματα με τελείως αντιδιαμετρικά προγράμματα σπουδών να ενωθούν. Το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων με πλήρη δυνατότητα αυτοδυναμίας, πλούσιο ερευνητικό έργο, αποφοίτους με προοπτική εργασίας στον κλινικό και ερευνητικό τομέα της υγείας: νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και πολλά άλλα, υποστηρίζετε ότι είναι συμβατό με το τμήμα Αισθητικής που ουδεμία συνάφεια έχει με τα παραπάνω.
Τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια φοιτητές του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν ιδρύσει την πρώτη εθελοντική φοιτητική ομάδα του ΑΤΕΙΘ. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών του τμήματος έχει δεχθεί υποτροφίες και προσκλήσεις σε κορυφαία ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού που αναγνωρίζουν το κύρος και την ποιότητα του προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Εργαστηρίων/Biomedical Sciences στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις στις οποίες είναι πλήρως αντιληπτή η υποβάθμιση του τμήματος.
Τέλος, πως και γιατί φοιτητές ενός απόλυτα διαφορετικού κλάδου εργασίας(βλέπε φοιτήτριες του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας) πασχίζουν τόσο έντονα να υπάρξει αυτή η συγχώνευση; Κανένας που γνωρίζει σε βάθος τις ακαδημαϊκές γνώσεις που αποκτά και αντιλαμβάνεται την εφαρμογή τους δεν θα κατατασσόταν υπέρ αυτής της παρασιτικής συμβίωσης.
Ζητώ υπεύθυνα την διόρθωση του νομοσχεδίου με ξεκάθαρη αυτοδυναμία του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων και την μετονομασία του σε τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών όπως αρμόζει και αναγνωρίζεται διεθνώς.
Αξιότιμε κύριε υπουργέ
Είμαι πτυχιούχος ηλεκτρονικός μηχανικός Τ. Ε.. Αν θελήσω να ενταχθω στο τμήμα μηχανικών πετρελαίου του διεθνούς πανεπιστήμιου ως φοιτητής, πως θα γίνεται η ένταξη μου;
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Λιούβας.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ!
Στο σχέδιο νόμου, παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τους αποφοίτους, και την ισοτίμηση των πτυχίων τους με το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Στο προηγούμενο πόρισμα, είχε αναφερθεί το εξής…»Σχετικά με τους αποφοίτους των Τμημάτων των τριών ΤΕΙ, το ζήτημα προτείνεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε νομοθετικό επίπεδο, με την κατάργηση της διάκρισης σε ΤΕ και ΠΕ για όλους τους αποφοίτους των ΤΕΙ, η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται από το 2001 με την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Με βάση αυτό, η επικαιροποίηση πιστοποιητικών των αποφοίτων θα να γίνεται με τα χαρακτηριστικά
του ΔΙΠΑΕ.»
Έχουμε αγανακτήσει κι εμείς και τα παιδιά μας εδώ και τόσο καιρό μέσα στην Ελλάδα της κρίσης… να καταφέρουμε να σπουδάσουν τα παιδιά μας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, στο αντικείμενο που επέλεξαν για να είναι ευτυχισμένα και επιτυχημένα στη ζωή τους.(Μη μας το στερείτε αυτό)
Θερμή παράκληση όπως αποσαφηνισετε άμεσα το τι θα ισχύσει για τους αποφοίτους. Είναι δίκαιο παλιοί και νέοι απόφοιτοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα εφόσον φοίτησαν στην ίδια σχολή, με τους ίδιους καθηγητές και τα ίδια μαθηματα.
Με εκτίμηση
Γονείς ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΤΕΙΘ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων θα ήθελα να διατυπώσω την άποψη μου σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης του τμήματος μας με το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ. Πρόκειται για μία απόφαση που θα οδηγήσει στην δημιουργία δύο μη βιώσιμων κατευθύνσεων και ενός πτυχίου χωρίς ουσιαστική ισχύ στον επαγγελματικό τομέα. Το τμήμα Αισθητικής με μόλις ένα μέλος ΔΕΠ θα είναι αδύνατο να στηρίξει μία νέα κατεύθυνση καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να σταθεί στα νέα δεδομένα της πανεπιστημιοποίησης. Από την άλλη πλευρά το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων όχι μόνο μπορεί να αποτελέσει αυτοδύναμο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών όπως υποδεικνύει η εξωτερική αξιολογήση του 2012 αλλα μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση του τομέα υγείας καθώς παρέχει το αναγκαίο ερευνητικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο στα μέλη του ακολουθώντας ένα πρόγραμμα σπουδών συναφές με τα αντίστοιχα των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Επομένως η ένταξη μίας κατεύθυνσης η οποία δεν διαθέτει καμία σχέση με το αντικείμενο των ιατρικών εργαστηρίων και η τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος σπουδών του θα καταδικάσει σε αδράνεια το επάγγελμα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και θα εξαλείψει κάθε αντιστοίχηση που αυτό έχει με τα Διεθνή Πανεπιστήμια Βιοιατρικών Επιστημών. Εξετάζοντας ρεαλιστικά το ζήτημα θα ήταν ορθό να αναφέρουμε πως μία τέτοια συγχώνευση διακυβεύει το μέλλον των φοιτητών του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων καθώς ισοπεδώνει το συγκεκριμένο επάγγελμα αλλα δεν βοηθάει και τους φοιτητές του τμήματος Αισθητικής καθώς οι απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών τους δεν θα μπορέσουν σαφώς να υποστηριχθούν ορθά.
Με όλη την εκτίμηση προς το λειτούργημα και την θέση σας ελπίζουμε να εισακουστούν οι απόψεις μας και να παρθεί η σωστότερη απόφαση για το καλύτερο όλων.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιόλογη προσπάθεια που κάνετε. Αποφοίτησα απο το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. το Δεκέμβρη του 2018, εκπληρώνωντας τις φοιτητικές μου υποχρεώσεις ακριβώς στα 4 έτη. Αν έγινε απόλυτα κατανοητό, το νομοσχέδιο προβλέπει την «πριμοδότηση» των φοιτητών που καθυστέρησαν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε βάρος αυτών που τις ολοκλήρωσαν έγκαιρα. Δηλαδή, όσοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα για κάποιο λόγο, εφόσον ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα λάβουν δίπλωμα ΑΕΙ και όχι ΤΕΙ όπως οι υπόλοιποι συμφοιτητές τους που αποφοίτησαν έγκαιρα. Το θεωρώ φοβερά άδικο για όλο τον κόπο, τα όνειρα, τις θυσίες και τα χρήματα που επενδύσαμε στις σπουδές μας επιλέγοντας συνειδητά την σχολή μας, αλλά και να παραμείνουμε στη χώρα μας. Είναι άδικο να μην έχουμε το δικαίωμα αναβάθμισης του πτυχίου μας και να παλεύουμε για άλλη μια φορά για τα αυτονόητα κυνηγόντας «τίτλους», ώστε να μπορούμε να στεκόμαστε ισάξια και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τα παιδιά που έχουν δίπλωμα ΑΕΙ.
Σας παρακαλώ να προβείτε σε άμεση αναβάθμιση των πτυχίων μας, ώστε να μπει πλέον οριστικό τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των φοιτητών, θωρακίζοντας και αναβαθμίζοντας έτσι το ήδη ταλαιπωρημένο και απαξιωμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Με εκτίμηση,
Γλύμπη Αλκυόνη
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ως φοιτήτρια του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων θα ήθελα να διατυπώσω την άποψη μου σχετικά με το ζήτημα της συγχώνευσης του τμήματος μας με το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ. Πρόκειται για μία απόφαση που θα οδηγήσει στην δημιουργία δύο μη βιώσιμων κατευθύνσεων και ενός πτυχίου χωρίς ουσιαστική ισχύ στον επαγγελματικό τομέα. Το τμήμα Αισθητικής με μόλις ένα μέλος ΔΕΠ θα είναι αδύνατο να στηρίξει μία νέα κατεύθυνση καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να σταθεί στα νέα δεδομένα της πανεπιστημιοποίησης. Από την άλλη πλευρά το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων όχι μόνο μπορεί να αποτελέσει αυτοδύναμο τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών όπως υποδεικνύει η εξωτερική αξιολογήση του 2012 αλλα μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση του τομέα υγείας καθώς παρέχει το αναγκαίο ερευνητικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο στα μέλη του ακολουθώντας ένα πρόγραμμα σπουδών συναφές με τα αντίστοιχα των πανεπιστημίων του εξωτερικού. Επομένως η ένταξη μίας κατεύθυνσης η οποία δεν διαθέτει καμία σχέση με το αντικείμενο των ιατρικών εργαστηρίων και η τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος σπουδών του θα καταδικάσει σε αδράνεια το επάγγελμα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων και θα εξαλείψει κάθε αντιστοίχηση που αυτό έχει με τα Διεθνή Πανεπιστήμια Βιοιατρικών Επιστημών. Εξετάζοντας ρεαλιστικά το ζήτημα θα ήταν ορθό να αναφέρουμε πως μία τέτοια συγχώνευση διακυβεύει το μέλλον των φοιτητών του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων καθώς ισοπεδώνει το συγκεκριμένο επάγγελμα αλλα δεν βοηθάει και τους φοιτητές του τμήματος Αισθητικής καθώς οι απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών τους δεν θα μπορέσουν σαφώς να υποστηριχθούν ορθά.
Με όλη την εκτίμηση προς το λειτούργημα και την θέση σας ελπίζουμε να εισακουστούν οι απόψεις μας και να παρθεί η σωστότερη απόφαση για το καλύτερο όλων.
Αξιοτημε κ καθηγητη,
Είμαστε φοιτητές του ΤΕΙ
Κεντρικής Μακεδόνιας και χαιρετιζουμε με ιδιαίτερη χαρά το νομοσχέδιο που είναι για διαβούλευση αυτήν την στιγμή για την συνένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμη όμως νιώθουμε ιδιαίτερα αδικημενοι εμείς που έχουμε υπερβεί τα 4+2 έτη όχι λόγω αμέλειας, αλλά λόγω δυσχερειών, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 6 εξαιρουμαστε απο την δυνατότητα ένταξης στον Πανεπιστήμιακο κυκλο σπουδών. ( κάποιοι απο εμας είμαστε παλαιό εισακτεοι αλλά ξεκινησαμε τις σπουδες μα ουσιαστικά μόλις πρόσφατα)
Θα σας παρακαλουσαμε να λάβετε σοβαρά το αίτημα μας για άμεση κατάργηση του άρθρου αυτου ή έστω για δυνατότητα κατα περίπτωσης εξέτασης και να καταβαλετε τα μέγιστα προκειμένου να διορθωθεί μια τόσο μεγάλη αδικία και άνιση μεταχείριση των φοιτητών.
Με εκτίμηση
Θεωρώ ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 11 (Ένταξη φοιτητών) δημιουργεί μια μεγάλη αδικία για εμάς που έχουμε ξεπεράσει τα 4+2 έτη. Αυτό είναι άδικο για τους παλαιότερους φοιτητές. Θεωρώ ότι όλοι οι ενεργοί φοιτητές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής. Μας διαχωρίζετε από τους συμφοιτητές μας και δεν μας δίνετε η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το πτυχίο μας.
Κύριε Υπουργέ,
Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για την διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων. Δυστυχώς σε όλες αυτές τις πανεπιστημιοποιήσεις καμία νομοθετική ρύθμιση ως τώρα δεν έχει υπάρξει. ΠΑΝΤΑ κατά το παρελθόν προβλεπόταν διαδικασία ισοτίμησης πτυχίων σε περιπτώσεις μετεξέλιξης- πανεπιστημιοποίησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πόσο μάλλον τώρα που τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι 4ετή, κι έχουν τις ίδιες πιστωτικές μονάδες (240 ECTS) και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα πτυχία των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Επίπεδο 6). Μάλιστα πολλά ΤΕΙ πήραν το χρίσμα της πανεπιστημιοποίησης βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων αναγνώρισης και διάκρισης, ανάμεσα στα οποία ήταν οι άριστες εξωτερικές αξιολογήσεις που λάμβαναν ανά διαδοχικά έτη και η υψηλή συνεισφορά των αποφοίτων τους στον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα της χώρας. Παρακαλώ να μεριμνήσετε για τους αποφοίτους, διότι από τη στιγμή που υπάρχουν και οι παρακάτω διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ΤΕΙ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι ανούσιο αλλά και παράλογο, για να μη πω παράνομο να μην προβλέπεται καμία διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων με τα νεοϊδρυθέντα Πανεπιστήμια :Ν.2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και ο Ν.4485/2017, σύμφωνα με τον οποίο τα ΤΕΙ εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η παράγραφος 6 του άρθρου 11 διαχωρίζει τους φοιτητές σε αυτούς που θα μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό και σε αυτούς που έχουν ξεπεράσει τα 4+2 εξάμηνα. Είναι ένας άδικος διαχωρισμός καθώς δεν δίνεται δυνατότητα σε αυτούς του φοιτητές να αιτιολογήσουν τους λόγους καθυστέρησης της λήψης του πτυχίου τους.
Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τους ήδη απόφοιτους των σχολών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο.
Γι αυτό προτείνω:
-Οριστική κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11 καθώς διαχωρίζει τους φοιτητές που για σημαντικούς λόγους δεν μπόρεσαν να τελειώσουν εντός των προβλεπόμενων ετών τις σπουδές τους και δεν τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν το πτυχίο του Πανεπιστημίου.
-Αυτόματη ισοτίμηση των φοιτητών που έλαβαν πτυχία των εν λόγω Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, μετά το 2001.
Τα ΤΕΙ από το 2001 και συγκεκριμένα με τους διαδοχικούς νόμους 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και τον νόμο 4485/2017, εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους. Αφού λοιπόν βρίσκονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση τότε και οι απόφοιτοι τους, λαμβάνουν πτυχία που αντιστοιχούν στο επίπεδο προσόντων (Ε.Ε.Π.) μαζί με αυτά που λαμβάνουν οι απόφοιτοι Πανεπιστημίου.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ .Είμαι επαγγελματίας αισθητικός& κοσμητολόγος με ΑΦΜ επαγγελματικό 997357085 εδώ και έξι χρόνια και απασχολώ και μία υπάλληλο. Είχα την τύχη να σπουδάσω αυτό που αγαπώ δίπλα σε ανθρώπους που κι αυτοί αγαπούσαν το ίδιο την Αισθητική στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στα χρόνια της κρίσης ακόμη κι έτσι το επάγγελμά μου ήταν αυτό που έδωσε λύση στο οικονομικό αδιέξοδο της οικογένειάς μου. Είμαι μητέρα δυο παιδιών και μπορώ να εργάζομαι στη χώρα μου. Κι αυτό επίσης είναι κάτι σπάνιο.Οι σπουδές μου σε αυτό το τμήμα λοιπόν μου έδωσαν εφόδια που θα ήθελα να μπορούν να έχουν και οι επόμενες γενιές και γιατί όχι και τα δικά μου παιδιά. Επομένως είναι αυταπόδεικτα τα εξής : Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας. Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά. Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζετε να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών. Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του. Τέλος οι απόφοιτοι της σχολής μου συμβάλουν και αποδεδειγμένα στον τομέα της ψυχικής υγείας από την απλή ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους μέχρι και στην επιτάχυνση θεραπείας βαρέων ψυχικά ασθενών.
Θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για την διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων. Δυστυχώς σε όλες αυτές τις πανεπιστημιοποιήσεις καμία νομοθετική ρύθμιση ως τώρα δεν έχει υπάρξει. ΠΑΝΤΑ κατά το παρελθόν προβλεπόταν διαδικασία ισοτίμησης πτυχίων σε περιπτώσεις μετεξέλιξης- πανεπιστημιοποίησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πόσο μάλλον τώρα που τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΙ είναι 4ετή, κι έχουν τις ίδιες πιστωτικές μονάδες (240 ECTS) και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα πτυχία των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Επίπεδο 6). Μάλιστα πολλά ΤΕΙ πήραν το χρίσμα της πανεπιστημιοποίησης βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων αναγνώρισης και διάκρισης, ανάμεσα στα οποία ήταν οι άριστες εξωτερικές αξιολογήσεις που λάμβαναν ανά διαδοχικά έτη και η υψηλή συνεισφορά των αποφοίτων τους στον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα της χώρας. Παρακαλώ να μεριμνήσετε για τους αποφοίτους, διότι από τη στιγμή που υπάρχουν και οι παρακάτω διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ΤΕΙ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι ανούσιο αλλά και παράλογο, για να μη πω παράνομο να μην προβλέπεται καμία διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων με τα νεοϊδρυθέντα Πανεπιστήμια :Ν.2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και ο Ν.4485/2017, σύμφωνα με τον οποίο τα ΤΕΙ εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους.
Η παράγραφος 6 του άρθρου 11 (Ένταξη φοιτητών) διαχωρίζει τους φοιτητές σε αυτούς που θα μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό και σε αυτούς που έχουν ξεπεράσει τα 4+2 εξάμηνα.Δεν αναφέρεται πουθενά ποια θα είναι η τύχη των εισακτέων του 2014.Δηλαδή οσοι μπηκαν το 2014 στη σχολή τι θα γίνει με το πτυχίο τους;Αναφέρομαι και σε αυτους που έχουν πάρει πτυχίο και σε αυτούς που είναι να πάρουν!
Φοιτήτρια του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας,ΑΤΕΙΘ.
Στο άρθρο 11, παρ. 2 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου γράφει ότι, οι προπτυχιακοί φοιτητές των ΤΕΙ συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών ΤΕΙ, ενώ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές των ΤΕΙ λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών Πανεπιστημίου.
Με βάση το Σχέδιο Νόμου όπως κατατέθηκε για διαβούλευση, τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων και Αισθητικής & Κοσμητολογίας εντάχθηκαν στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (άρθρο 8, παρ. 1), και οι φοιτητές των δύο Τμημάτων κατατάσσονται αντίστοιχα (άρθρο 11, παρ.1).
Αυτό μετατρέπει και τα δύο Τμήματα σε κατευθύνσεις.
Α) Η εξέλιξη αυτή έγινε κατά παράκαμψη των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος που στήριξαν τη δυνατότητα και το δικαίωμα του Τμήματος να παραμείνει ως αυτόνομο Τμήμα με την ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.
Β) ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΟΣΙΜΟΤΗΤΑΣ του Τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας, που διαθέτει έναν μόνο καθηγητή, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει ως μια ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
Γ) Μετατρέπει το καθ’ όλα ΥΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να παραμείνει αυτόνομο σε ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:
– πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού,
– ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorial board και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ.
– Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.
Παρακαλούμε το Υπουργείο ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΚΑΤ΄ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
Μία συνένωση μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο μεταξύ τμημάτων με μεγάλη συνάφεια αντικειμένων, όπου υπάρχουν πολλά κοινά μαθήματα και τα επιστημονικά αντικείμενα των καθηγητών των Τμημάτων είναι τέτοια ώστε να μπορούν να διδάξουν και μαθήματα του άλλου Τμήματος.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πέντε Τμήματα (Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικών-οπτομετρών, και Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων), κανένα από τα οποία δεν είχε τη δυνατότητα να σταθεί ως αυτοδύναμο, διότι δεν είχαν τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων μελών διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), συνενώθηκαν σε ένα τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο δεδομένου οτι τα Τμήματα αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών 2,5 εξαμήνων και να εντάξουν τα μαθήματα ειδικότητας στα επόμενα 5,5 εξάμηνα.
Ωστόσο,τα Τμήματα από κοινού μπορούσαν να διαθέσουν καθηγητές κατάλληλων ειδικοτήτων για τη διδασκαλία των κοινών μαθημάτων και κανένα από τα συγχωνευόμενα τμήματα δε διέθετε λιγότερα από 5 μέλη ΔΕΠ.
Για παράδειγμα η κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διαθέτει 8 μέλη ΔΕΠ με ειδικότητες τόσο του αντικειμένου της Αισθητικής όσο και της Κοσμητολογίας και αντίστοιχο διδακτικό και ερευνητικό έργο, ένα μέλος Ειδικού διδακτικού προσωπικού (ΕΔΙΠ) και ένα μέλος τεχνικού προσωπικού (ΕΤΠ).
Το Τμήμα Αισθητικής& Κοσμητολογίας της Θεσσαλονίκης διαθέτει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο Αισθητική-Αποτρίχωση.
Από τα 40 υποχρεωτικά μαθήματα του Τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης, μόνο 3 (Χημεία, Υγιεινή-Μικροβιολογία και Βιολογία) εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων. Αυτή τη στιγμή κανένα μάθημα της Αισθητικής δεν καλύπτεται από μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.
Όσους ωρομίσθιους χρειάζεται τώρα η Αισθητική & Κοσμητολογία ως Τμήμα ενός μέλους ΔΕΠ, τόσους θα χρειάζεται και ως κατεύθυνση ενός μέλους ΔΕΠ. Και με το καθεστός των ωρομισθίων-εκτάκτων δεν μπορεί ένα Τμήμα να αναπτύξει ούτε το Εκπαιδευτικό ούτε το Ερευνητικό του έργο.
Αν το Υπουργείο θέλει πραγματικά να κρατήσει την Αισθητική & Κοσμητολογία στο χώρο του νέου Πανεπιστημίου ΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί άμεσα ΑΣ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΑΝΑΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΙΚΑΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ κατ αναλογία με αυτό που προτείνει για τα νεοϊδρυόμενα Τμήματα όπως αυτό της Δημόσιας Διοίκησης στο άρθρο 1, παρ. 4.
Ως γνωστό στον ορισμό της υγείας συγκαταλέγεται η ευεξία του ατόμου η οποία προσφέρεται από τον κλάδο της αισθητικής γι αυτό και το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας ανήκει στις σχολές υγείας και Πρόνοιας. Ένας κλάδος που αποφέρει σημαντικά ποσά στην σημερινή οικονομία της χώρας θα έπρεπε να αναδειχθεί και να εμπλουτιστεί μέσα από τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου!!
Επιπλέον, να σημειωθεί η αγωνία και προσπάθεια των φοιτητών που δίχως να εμποδίσουν την διεξαγωγή μαθημάτων κατάφεραν να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα τους με συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών , δημιουργία video στο YouTube , συνεντεύξεις στην τηλεόραση και εθελοντική αιμοδοσία δίνοντας στον αγώνα τους άλλο χαρακτήρα!!!
Οι υπογραφές :
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/
Το video :
https://m.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&t=2s
Το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων πληροί όλα τα επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια ώστε να ενταχθεί αυτόνομα στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο με τίτλο Βιοϊατρικών Επιστημών.
Η βάση εισαγωγής, η επαγγελματική εξέλιξη των αποφοίτων, η ερευνητική δραστηριότητα και κυρίως οι αξιολογήσεις του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων είναι αξιοσημείωτες και θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν.
Το Επιστημονικό Έργο των Ιατρικών Εργαστηρίων θα έπρεπε να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται ως Έργο Βιοϊατρικών Επιστημών χωρίς καμία σύγχυση ή ταύτιση με αυτό της Αισθητικής ή Κοσμητολογίας.
Τέλος, όπως στις υπόλοιπες χώρες έτσι και στην Ελλάδα, η Αισθητική δεν θα έπρεπε να είναι σχολή Υγείας για να αποτελεί μέρος των Βιοϊατρικών Επιστημών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ως φοιτήτρια του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας ζητώ την διευκρίνηση για την ένταξη του τμήματος μας στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Το τμήμα μας υπάρχει ήδη στην ανώτατη εκπαίδευση από το 1981, η κατάρτιση είναι ανάλογη όλων των υπολοίπων τμημάτων των σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Η αποκατάσταση των αποφοίτων είναι άμεση (εντός μηνών) και το κομμάτι της έρευνας με μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό δίνουν επιπλέον κύρος και εξέλιξη στο επάγγελμα.
Ποια είναι η πρόβλεψη για απονομή έναρξη κύκλου διδακτορικών σπουδών?
Θα μπορούν να ενταχθούν υποψήφιοι διδάκτορες από το νέο ακαδημαϊκό έτος?
Δεν έχει γίνει αποσαφήνιση όσον αφορά για το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας. Θα ενταχθεί στο τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών ή θα καταργηθεί; Αν γίνει συγχώνευση με το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων με ποια ΒΑΣΙΜΑ κριτήρια θα γίνει;
Καταρχάς δεν θα ήταν περιττό να αναφέρω σε ποιο έδαφος κινούνται αυτές οι σχολές. Τα προγράμματα σπουδών των δύο σχολών δεν συμπίπτουν. Όντως το αντικείμενο των δύο σχολών είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ μεταξύ τους. Μου δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός για τα πόσα και ποια κοινά μαθήματα θα διδάσκονται αν γίνει η συγχώνευση; Μήπως είναι ανέφικτη η δημιουργία του κοινού προγράμματος σπουδών και κατευθύνσεων; Πραγματικά δεν βρίσκω καμία ΣΥΝΑΦΕΙΑ. ΔΕΝ αποτελεί αρχικά βέλτιστη και υγιή λύση και για τα δύο τμήματα η συγχώνευση. Θα ακολουθήσει η υποβάθμιση του τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων στο γνωστικό επίπεδο, στα επαγγελματικά δικαιώματα, παρεμπόδιση στην εξέλιξη του και θα χάσει την πλήρη αντιστοιχία με το πρόγραμμα του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο εξωτερικό , εκεί που έχει τις όλες προϋποθέσεις να σταθεί ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ και ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ στο νέο Πανεπιστήμιο και τις προδιαγραφές να εξελιχθεί το τμήμα εφόσον έχει επικαιροποιημένα στοιχεία.
Παρ’ όλα αυτά όντως δεν υπάρχει ακόμη κάτι αντίστοιχο στο εξωτερικό αν γίνει η δημιουργία του νέου τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών με δύο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικές κατευθύνσεις. Θα φέρει σύγχυση στο εξωτερικό κυρίως αν γίνει η συνένωση των τμημάτων με το ίδιο τίτλο ‘Βιοϊατρικών Επιστημών’. Από τη στιγμή που το αντικείμενο του τμήματος των Βιοϊατρικών Επιστημών του εξωτερικού βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία ΜΟΝΟ με το αντικείμενο των Ιατρικών Εργαστηρίων και ΟΧΙ με το αντικείμενο της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας.
Παρά ταύτα το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης ΠΛΗΡΟΙ όλες τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη του ως αυτόνομο τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο. Περιληπτικά:
Πρώτον, έχει τον απαραίτητο αριθμό μελών Δ.Ε.Π. (12) και από πλευράς ειδικότητας.
Δεύτερον, υπάρχει συνάφεια κατά μεγάλο ποσοστό το πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών Εργαστηρίων με το πρόγραμμα του εξωτερικού με τίτλο Βιοϊατρικών Επιστημών και επιπλέον έχει και εξωτερική αξιολόγηση του 2012 που αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει το ότι το τμήμα μπορεί ως ΑΥΤΟΝΟΜΟ να ανταποκρίνεται στα διεθνή δεδομένα.
Τρίτον, το τμήμα έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για την ενεργή συμμετοχή του σε ερευνητικές εργασίες και σε επιστημονικά έργα.
Λοιπόν, γιατί να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία και η εξέλιξη του τμήματος αυτού; Γιατί να χάσει το δικαίωμα να σταθεί ως αυτόνομο τμήμα εφόσον μπορεί;
Από την άλλη το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ τα κριτήρια. Δεν φταίει όμως το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων σε αυτό. Όμως ΔΕΝ θα αποτελέσει σωστή και δίκαιη λύση αν γίνει συγχώνευση των δύο τμημάτων, διότι δεν το επιθυμεί το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης και επιπρόσθετα ξανά επισημάνω πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, και επομένως ΔΕΝ θα υπάρχει ΣΊΓΟΥΡΗ βιωσιμότητα του τμήματος αυτού στο μέλλον. Θα αποτελέσει τρωτή απόδειξη η συγχώνευση για τη δημιουργία της ασάφειας του μέλλοντος του τμήματος αυτού.
Σαφώς δεν επιθυμούμε το παραγκωνισμό κανενός τμήματος, να βρεθεί λύση και για το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας. Όμως θα ήταν ΆΔΙΚΟ για το άλλο τμήμα, Ιατρικών Εργαστηρίων, να επηρεαστεί από τη συγχώνευση και να χάσει την υγιή πορεία και την εξέλιξη του, εφόσον έχει τις προδιαγραφές και μέλλον. Θα ήταν προτιμότερο και σωστό να παραμείνει ως ΑΥΤΌΝΟΜΟ και ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ, επειδή το δικαιούται και είναι η θέληση με λογικά επιχειρήματα των καθηγητών και των φοιτητών του τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων. Υπενθυμίζουμε ξανά ότι το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης είναι ΔΥΝΑΜΙΚΟ και ΕΝΕΡΓΟ με αποδεικτικά στοιχεία. ΔΕΝ βρίσκεται στην ίδια μοίρα που είχαν τα άλλα τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων της Ελλάδας.
Επιπλέον δεν θεωρώ ΣΩΣΤΟ και ΛΟΓΙΚΟ ένα μη βιώσιμο τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά κριτήρια ( ένα μέλος Δ.Ε.Π.) και σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο του να ζητά να ενωθεί και να «υποβαθμίσει» ένα παντελώς διαφορετικό ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ και ΥΓΙΕΣ τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων για να σωθεί το ίδιο το τμήμα.
Δεν αποτελεί λύση δίκαιη δημοκρατικά. Επαναλαμβάνουμε ότι το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων ΑΡΝΕΊΤΑΙ ομόφωνα στη συγχώνευση με σωστές βάσεις.
Αν το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας βασίζεται στα επιχειρήματα ότι το επάγγελμα τους έχει μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας και 0% ανεργία, ΤΟΤΕ να ζητά την αυτονομία να σταθεί ως μόνο τμήμα ΑΝ αποτελούν επαρκή επιχειρήματα που θέτει ή κάποια άλλη λύση ώστε να ΜΗΝ επηρεάζει ένα άλλο διαφορετικό, υγιές και αυτοδύναμο τμήμα. Να μην βλέπει ΜΟΝΟ τα συμφέροντα της, θα ήταν σωστό ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ τις επιμέρους συνέπειες ΚΑΙ των άλλων τμημάτων. Να ζητά συγχώνευση ΕΦΌΣΟΝ θα υπάρχει απόλυτη συναίνεση και συμφωνία με το άλλο τμήμα. Κάτι που ΔΕΝ υπάρχει στο παρόν διάστημα και ΔΕΝ θα υπάρχει και στο ερχόμενο διάστημα από το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων. Δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής η συγχώνευση έγινε ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ όλων των τμημάτων λόγω των δυσμενών συνθηκών στο τμήμα των Βιοϊατρικών Επιστημών. ΔΕΝ καταλαβαίνω γιατί ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΜΗ ΟΡΘΑ το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας του ΑΤΕΙΘ στη συγχώνευση; Να βρεθεί άλλη λύση.
Οι παρόντες φοιτητές της Αισθητικής και Κοσμηματολογίας θα πάρουν κανονικά πτυχίο στο τμήμα εισαγωγής τους και το γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν θα τους επηρεάσει. Καλά κάνουν και προσπαθούν να σώσουν το τμήμα τους. Χρειάζεται όμως να «καταστρέψουν» παράλληλα το μέλλον του άλλου τμήματος που έχει προοπτικές ορθές και βάσιμες να εξελιχθεί;
Αν το κοιτάξουμε αντικειμενικά και το τμήμα των Ιατρικών Εργαστηρίων έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας και ειδικά ΚΑΙ στο εξωτερικό που υπάρχει και μεγάλη αναγνώριση.
Αν επηρεαστεί το αντικείμενο τους με τη συγχώνευση, τότε πώς θα νιώθουν και οι φοιτητές των Ιατρικών Εργαστηρίων, οι οποίοι μπήκαν και αυτοί ΣΥΝΕΙΔΗΤΆ γνωρίζοντας με τι ασχολείται το αντικείμενο τους και αποτελεί και το αντικείμενο της αρεσκείας τους, να αλλάζει ουσιαστικά το περιεχόμενο;
Κάτι που δεν είναι καθόλου επιθυμητό.
Και τέλος έμεινε το μόνο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να συνεχίσει να δίνει τις βέλτιστες επιδόσεις στο χώρο της υγείας, να σταθεί ως ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ νομικά εφόσον πληροί τα κριτήρια και να έχει την πλήρη αντιστοιχία με το εξωτερικό. Δεν θεωρώ σωστό το τμήμα αυτό να χάσει το δικαίωμα της εξέλιξης του εφόσον έχει τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.
Η συγχώνευση ΔΕΝ θα επωφελήσει κανένα τμήμα. Θα δημιουργηθεί ασάφεια και σύγχυση στο μέλλον των αποφοίτων, θα υποβιβάσει την εκπαίδευση ειδικά στο χώρο της υγείας, κάτι που δεν επιθυμούμε όλοι μας επί το πλείστον.
Με εκτίμηση
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
η Βόρεια Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να αποκτήσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων πρόσβαση στην ανωτάτου επιπέδου δωρεάν δημόσια παιδεία στο αντικείμενο της Αισθητικής –Κοσμητολογίας, σε μια εποχή που η χώρα αναζητά επιμόρφωση και ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι απόφοιτοι του τμήματος απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας και είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το τμήμα εκπροσωπεί μια επιστήμη που αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους φοιτητές και εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας της Ελλάδος.
Συμπαρίσταμαι στο αίτημα των φοιτητών για την ένταξη του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Σ.Ε.Υ.Π του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην υπό ίδρυση Σχολή επαγγελμάτων Υγείας ( με έδρα τη Σίνδο) του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ονομάζομαι Πεγιά Αργυρώ, απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογιάς του Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Εδώ και 11 χρόνια εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας με ΑΦΜ 069522418. Δεν έχω υπάρξει ποτέ στην ζωή μου άνεργη ούτε για μία μέρα. Επίσης, αποφοίτησα πρόσφατα από το διατμηματικής Μεταπτυχιακό «Οργάνωση, διοίκηση και θεραπευτικές πρακτικές μονάδων ευεξίας και spa” των τμημάτων Αισθητικής και Κοσμετολογίας και Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αριθμό πτυχίου 6.
Θεωρώ πως πρέπει να παραμείνει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμετολογίας , καθώς οι απόφοιτοί του τμηματος, απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας.
Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, οπότε χρειάζεται αυτήν την επιστημονική προσέγγιση που μόνο η Τροτοβαθμια εκπαίδευση μπορεί να του δώσει.
Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζετε να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023, η Ελλάδα θα μείνει έξω;
Είναι φυσικό πως το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον ακόμη και μόνο του, μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμετολογίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών τα τελευταία έτη, και κάθε χρόνο η βάση της εισαγωγής του είχε ανοδική πορεία.
Σημαντικό είναι επισησ πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στοιχείο που η ΕΕ έχει ζητήσει επανηλειμμένα για την ανάπτυξη της.
Παρακαλώ πολύ να ληφθούν πολύ σοβαρά τα επιχειρήματα που προβάλλονται στην παρούσα διαβούλευση.
Και επιτέλους, ας υπάρξει η Ελλάδα πρότυπο για την ένταξη του συγκεκριμένου τμήματος στο Πανεπιστημίο, έτσι ώστε να ακολουθηθεί ως παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες χώρες του εξωτερικού.
Ευχαριστώ πολύ. Με εκτίμηση και σεβασμό.
Πεγιά Αργυρώ, Αισθητικός-Κοσμετολόγος Msc,
Vie de beaute-Ινστιτούτο Αισθητικής, Πολύγυρος Χαλκιδικής
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
ως απόφοιτος του τμήματός Μηχανολογίας του ΤΕΙ Σερρών (και εργαζομένου άνω της δεκαετίας στο κλάδο της Ελληνικής βιομηχανίας), η τοποθέτηση μου έγκειται στη αποφυγή του άρθρου 11 να δώσει λύση στο ζήτημα των ήδη αποφοίτων και της οδού με την οποία μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους.
Κύριε Υπουργέ, ως απόφοιτος ΤΕ μου δίνετε η δυνατότητα με μία αίτηση (και κάποια δικαιολογητικά) να ενταχθώ σε προγράμματα σπουδών μεγαλύτερου επιπέδου (Μεταπτυχιακό & Διδακτορικό, στα οποία είμαι και κάτοχος). Αλλά δε μου παρέχετε καμία τη δυνατότητα να αναβαθμίσω το πτυχίου μου σε ΠΕ μεσώ της σχόλης που έχω αποφοιτήσει. Δε το θεωρείται «κατά ένα τρόπο» τραγελαφικό;
Πιστεύω ότι, στο συγκεκριμένο νομοθέτημα (το οποίο θεωρώ σε σωστή οδό) πρέπει να προσθέσετε μία βιώσιμη ορθά λύσης που θα επιτρέπει τους αποφοίτους που επιθυμούν, να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους μέσω ενός δίκαιου τρόπο που να σέβεται όλες τις πλευρές.
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, άλλα είναι πραγματικά τώρα η ευκαιρία για να το λύσετε.
Με εκτίμηση.
Παναγιωτίδης Κυριάκος.
Προτείνουμε τη διόρθωση του Σχεδίου Νόμου ως εξής:
Άρθρο 8, παρ. 1
ιειε)Τα μέλη Δ.Ε.Π. του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης εντάσσονται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ένα από τα Τμήματα της Σχολής με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τις λειτουργικές ανάγκες των Τμημάτων και του Ιδρύματος, ύστερα από αίτησή τους, τη σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος Υποδοχής και αιτιολογημένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής.
Άρθρο 11, παρ.1
Οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμετολογίας συνεχίζουν τις σπουδές του Προγράμματος Σπουδών Αισθητικής και Κοσμητολογίας η λειτουργία του οποίου συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους και λαμβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο ΤΕΙ. Η λειτουργία του προγράμματος Σπουδών εξυπηρετείται όπως ορίζεται στις παρ. 2 και 3.
Άρθρο 11, παρ. 4
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Αισθητικής, των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας κατά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αρμόδια είναι η Προσορινή Συνέλευση του Τμήματος στην οποία Συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και συμπληρώνεται από μέλη ΔΕΠ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Για την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους του Τμήματος αρμόδια είναι η γραμματεία της Σχολής Επιστημών Υγείας.
Άρθρο 11, παρ.5 (Nα προστεθεί στη σειρά 10)
Ειδικότερα, οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής που το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση σε οποιοδήποτε Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας και να πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου του αντίστοιχου Τμήματος μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος που θα καθορίσει το σύνολο των μαθημάτων που πρέπει να ολοκληρώσουν προκειμένου να πάρουν πτυχίο του Τμήματος.
Εναλλακτική πρόταση για το Άρθρο 8, παρ. 1, χωρίς επιπλέον προσθήκη στο Άθρο 11 της παρ.5
Είμαι πατέρας φοιτητή του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων; Πώς θέλετε να ενώσετε ένα τμήμα που δεν έχει ούτε μέλη ΔΕΠ, ούτε ασχολείται με το γνωστικό αντικείμενο των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων; Τα τμήματα δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο, έχουν ΜΟΝΟ 3 ΚΟΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ και εσείς θέλετε ένα τμήμα να συνεχίσει να υπολειτουργεί σε βάρος ενός τμήματος που από απόλυτα υγιές θα ξεκινήσει να υπολειτουργεί και αυτό. Αναλογιστείτε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας συγχώνευσης.
Ονομάζομαι Φωτεινή Ευσταθίου και είμαι φοιτητήτρια του τμήματος Αισθητικής & Κοσμητολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. με αριθμό μητρώου 2015/4557 .
Επέλεξα ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την σχολή μου τόσο για το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει όσο και για το γεγονός ότι οδηγεί σε ΑΜΕΣΗ απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία είναι γεγονός και μαστίζει την γενιά μου!!! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα να γνωρίζω ότι θα απασχοληθώ κατευθείαν με το πτυχίο μου στην αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονται ήδη σε δομές Ξενοδοχειακού τουρισμού, Εμπορίας και ανάλυσης καλλυντικών και θα συνεχίσουν να εργάζονται σε υψηλότερες διοικητικές θέσεις μετά την λήψη του πτυχίου τους.
Είμαστε το μέλλον σε μια ανερχόμενη Τουριστική Ιαματική Βιομηχανία. Νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι όταν φιλοξενούμε φοιτητές άλλων χωρών από προγράμματα Erasmus και εξυμνούν το τμήμα μας τόσο για το υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο που προσφέρει όσο και για την τεχνογνωσία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Οργάνωση και Διοίκηση μονάδων spa και Ιαματικού τουρισμού.
Το τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας στη Θεσσαλονίκη αριθμεί πάνω από 780 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει την δυνατότητα σε πληθώρα σπουδαστών να παραμείνουν στην γενέτειρα τους και να μην υποχρεώσουν τους γονείς τους σε επιπλέον έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Είναι άδικο λοιπόν να κλείσει ένα τέτοιο τμήμα στην Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί από ανεργία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Είναι άδικο να μην διοχετευτούν οι απόφοιτοι μας σε τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής αλλά και σε αναξιοποίητες ιαματικών πηγές για να βοηθήσουν στην άνθιση της τοπικής οικονομίας.
Δεν φταίνε οι φοιτητές, ούτε και ο κλάδος μας επειδή ΔΕΝ φρόντισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διορίσουν ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό στην θέση των καθηγητών που συνταξιοδοτήθηκαν!!!!
Γι αυτό ζητάμε, εφόσον όλο το προσωπικό και ο εξοπλισμός του τμήματος μας σύμφωνα με την παρούσα διαβούλευση μεταφέρεται στο νέο τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών, ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ «Αισθητικής & Κοσμητολογίας» στο νέο αυτό τμήμα όπως ακριβώς έγινε και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ακουστέ την φωνή μας εδώ!!
https://www.youtube.com/watch?v=1p-CMgBznWk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1zZ_ZaaV3G_UeHxyh7QgVQuD3E0IXroC8jruPnD0bVuYNLSt_sBjYUxAc
Ακούστε την φωνή 10000 ατόμων που μας συμπαραστέκονται στο avaaz
https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-661709-Ypoyrgos_Paideias_Ereynas_kai_Thriskeymaton_LEME_OHI_STO_KLEISIMO_TOY_TMIMATOS_TIS_AISThITIKIS_KOSMITOLOGIAS_TOY_ATEITh&utm_term=GNQTnb%2Bel&fbogname=%CE%A3%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1&fbclid=IwAR2oCCWLWZNjSPyqHQ85kkI0_qH50n1jHYQ4tqgKzb_T_d2KVg14JM7yb1Y
Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΑΤΕΙΘ και
Ζητώ την Αυτονομία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.
Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια ως αυτοδύναμο Τμήμα, όπως :
-τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων
-πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού,
-ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorialboard και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ).
-Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.
Η εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά των αποφοίτων Βρετανικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως Biomedical Scientists (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist), αντιστοίχιση που έκαναν και οι καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού κατά την Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος το 2012,
προτείνοντας μάλιστα από τότε τη μετονομασία του Τμήματος με προσθήκη του προθέματος bio- (biomedical) στον τίτλο του Τμήματος για καλύτερη εναρμόνιση με τα Διεθνή Πρότυπα.
Ήδη πολλοί απόφοιτοι του τμήματος με βάση το περίγραμμα των μαθημάτων του προγράμματος Σπουδών
αναγνώρισαν πλήρως το πτυχίο τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης
και εργάζονται ως Biomedical Scientists, εντάσσονται σε μεταπτυχιακά,
εκπονούν διδακτορικές διατριβές
ή εργάζονται ως ερευνητές και μάλιστα ορισμένοι ως πρώτης βαθμίδας.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων αποτελούν το κύριο μέρος των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και πραγματοποιούν εξειδικευμένες Εργαστηριακές Εξετάσεις για την διάγνωση νοσημάτων στον άνθρωπο, στελεχώνοντας τα Τμήματα:
-μικροβιολογικό – ιολογικό,
-βιοχημικό,
-αιματολογικό,
-αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος,
-ανοσολογικό – ιστοσυμβατότητος,
-πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των -εξετάσεων RIA, -ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό,
-τοξικολογικό,
-παθολογοανατομικό,
-κυτταρολογικό,
-γενετικής,
-μοριακής βιολογίας
-πειραματοζώων.
Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κπλ.
Με τα σημερινά δεδομένα στο Τομέα Υγείας, την επανεμφάνιση παλιών νοσημάτων και την οικονομική κρίση οι Βιοεπιστήμονες (Ιατρικά Εργαστήρια) η Εκπαίδευση στο χώρο της Υγείας σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να υποβαθμιστεί.
Όταν ένα Τμήμα μετατρέπεται σε κατεύθυνση (δηλαδή Τομέα) και συνενώνεται με ένα άλλο Τμήμα που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση που αυτό παρέχει, η παρεχόμενη από αυτό εκπαίδευση μοιραίως υποβαθμίζεται.
Επισημαίνω ότι Το Τμήμα Αισθητικής-Κοσμηματολογίας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων έχουν μόνο 3 κοινά μαθήματα, συνεπώς τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΔΕΝ συγκλίνουν.
Η επιλογή συνένωσης των Τμημάτων Αισθητικής-κοσμηματολογιας και Ιατρικών Εργαστηρίων ΔΕ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ,
αλλά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΓΕΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.
Δεν αξίζει στην Ελλάδα γενικότερα και στη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα, ένα Προβληματικό Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών που θα βγάζει αποφοίτους ελλειπούς εκπαίδευσης.
Αξιότιμε κ.Υπουργέ
Ονομάζομαι Ιωάννα Καλογήρου και είμαι απόφοιτος του τμήματος Αισθητικής , στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το 1994. Είμαι πολύ περήφανη για το επίπεδο σπουδών και γνώσεων που έλαβα . Διατηρώ εργαστήριο αισθητικής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μαζί με την αδερφή μου και απασχολώ 1 υπάλληλο και κορίτσια για πρακτική σε κάθε εξάμηνο.
Θα ήθελα να σας επισημάνω τα εξής:
Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση γιατί το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο .Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με το δέρμα και οι σωστές και ολοκληρωμένες γνώσεις είναι απαραίτητες.
Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα σύμφωνα με την προτίμηση των φοιτητών και αυτό γιατί είναι ένα αντικείμενο με 0% ανεργία και άμεση αποκατάσταση και απορρόφηση από την αγορά εργασίας .
Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας.
Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζετε να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023.
Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, όπου στελεχώνεται με αποφοίτους τους χώρους μας..
Δεν πρέπει να αφήσουμε το τμήμα Αισθητικής να χαθεί και το μέλλον της αισθητικής αβέβαιο.
Ζητάμε λοιπόν γίνει κατεύθυνση «Αισθητικής και Κοσμητολογίας » στο νέο τμήμα Βιοιατρικων Επιστημών , όπως έγινε και στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Είμαι Αισθητικός απόφοιτος της σχολής Αισθητικής και Κοσμητολογίας καθώς και επιχειρηματίας απασχολώντας 8 άτομα στην επιχείρηση μου. Σας ζητώ να συμπεριληφθεί το
Τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, με έδρα την Θεσσαλονίκη, για τους παρακάτω λόγους:
Οι απόφοιτοι Αισθητικής και Κοσμητολογίας απασχολούνται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και συμβάλουν στην οικονομία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι παράλληλα και επιχειρηματίες με προσωπικό και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας
Έχουν 0% ανεργία και άμεση απορρόφηση από την αγορά
Είναι επιβεβλημένο ο Αισθητικός να έχει επιστημονική κατάρτιση διότι το πεδίο που δουλεύει έχει επίκεντρο τον άνθρωπο
Ο τομέας της ομορφιάς είναι ο μεγαλύτερα αναπτυσσόμενος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και υπολογίζεται να φτάσει στα 805,61 δις δολάρια μέχρι το 2023 η Ελλάδα θα μείνει έξω;
Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας μπορεί να συντηρηθεί στο μέλλον μέσα από ερευνητικά προγράμματα νέων τεχνολογιών
Η Αισθητική και Κοσμετολογία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα κατά την προτίμηση των φοιτητών
Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων είναι γυναίκες και αυτό συμβάλει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα
Ο κλάδος της αισθητικής συνδέεται άμεσα με τον τομέα του ιαματικού τουρισμού, στελεχώνοντας με αποφοίτους τους χώρους του.
Με τιμή
Εύη Μωυσόγλου
Γενική διεύθυνση της
Estetica ΕΦΒ Μωυσόγλου ΟΕ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,
Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια (Α’εξαμηνο) του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.Κερδισα την θέση μου μέσω των πανελληνίων από θετικη κατεύθυνση ,δηλαδή εξεταστικα σε φυσική χημεία βιολογία και έκθεση, και ως πρώτη επιλογή έθεσα στο μηχανογραφικό μου το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας συνειδητά και γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει.Τα μαθήματα που διδάχτηκα στο πρώτο εξάμηνο της σχολής μου είναι φυσική(θεωρητικά και εργαστηριακά),χημεία (θεωρητικά και εργαστηριακά),ανατομία, φυσιολογία,δερματολογια,και υγιεινή -μικροβιολογια, μαθήματα ικανά να στηρίξουν την ένταξη του τμηματος μου στο τμήμα Βιοϊατρικων Έπιστημων ως κατεύθυνση.Η σχολή μου έχει μηδενικά ποσοστά ανεργίας πράγμα που αποδεικνύει την αξία των σπουδών μου και δηλαδή δικαιολογεί την εισαγωγή του τμηματος μου στο Πανεπιστήμιο.Το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Αθήνας έχει γίνει ήδη μέλος του τμηματος Βιοϊατρικων Επιστημών ,έτσι ζητούμε και εμείς να αντιμετωπιστεί και το τμήμα της Θεσσαλονίκης ισαξια.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Συγχαρητήρια για την αξιόλογη προσπάθεια για την αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση.
Να επισημάνω όμως ότι για να στεφθεί με επιτυχία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστούν ολοκληρωτικές αλλαγές και όχι τμηματικές. Για παράδειγμα με τον τρόπο που πολύ ορθά υποστηρίζονται οι θέσεις των καθηγητών μετά τη συγχώνευση και τη δημιουργία των νέων τμημάτων, θα πρέπει αντίστοιχα να σταματήσουν να υπάρχουν και φοιτητές 2 ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα, ήδη το επίπεδο σπουδών του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, στο οποίο φοιτώ, είναι υψηλό και αντίστοιχο με των ομοίων τμημάτων των πανεπιστημίων, θα πρέπει να γίνει άμεση και καθολική εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών και ομαλή ένταξη όλων των φοιτητών σε αυτό απλά με την την παρακολούθηση των επιπλέον μαθημάτων που θα οριστούν όπως ορίζεται κατά το σχέδιο. Ο διαχωρισμός σε φοιτητές 2 ταχυτήτων, δηλαδή σε αυτούς που θα μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε Πανεπιστημιακό και σε αυτούς που έχουν ξεπεράσει τα 8+4 εξάμηνα είναι απαράδεκτος και αδίκως τιμωρητικός.Ειδικά όταν αυτό νομοθετείται από την κυβέρνηση που κατάργησε τις διαγραφές με το σκεπτικό πως οι πιο αδύναμοι κοινωνικά και οικονομικά φοιτητές, είναι αυτοί που ξεπερνάνε κατά πολύ τα τυπικά έτη σπουδών, καθότι παράλληλα δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν. Οριστική κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 11 καθώς διαχωρίζει τους φοιτητές που για σημαντικούς λόγους δεν μπόρεσαν να τελειώσουν εντός των προβλεπόμενων ετών να τελειώσουν τις σπουδές και δεν τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν το πτυχίο του νέου πλέον Πανεπιστημίου. Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά η τύχη των ήδη αποφοίτων των σχολών που περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Θα πρέπει να γίνει άμεση αναβάθμιση των πτυχίων τους χωρίς διάκριση με νομοθετικό πλαίσιο που θα βάζει πλέον οριστικό τέλος στις διακρίσεις μεταξύ των φοιτητών αλλά θα θωρακίζει και θα αναβαθμίζει γενικά το ήδη ταλαιπωρημένο εκπαιδευτικό μας σύστημα στην συγκεκριμένη βαθμίδα.
Τσιλιάς Δημήτρης, ΣΔΟ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,θεωρώ πως το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων πρέπει να παραμείνει αυτοδύναμο με την ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών διότι διαθέτει 12 μέλη ΔΕΠ κατάλληλων ειδικοτήτων, πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια και παρέχει εκπαίδευση ανάλογη με Τμήματα Βιοϊατρικών Επιστημών (Biomedical Sciences) Πανεπιστημίων του εξωτερικού με βάση και την άποψη των εξωτερικών αξιολογητών του Τμήματος (2012) που πρότειναν τη μετονομασία του με προσθήκη του προθέματος Βio και δεν πρέπει να γίνει συνένωση με το τμήμα της Αισθητικής το οποίο διαθέτει 1 μέλος ΔΕΠ και δεν πληροί τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Αυτονόητο είναι πως το ένα μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ούτε τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω μη κατάλληλων αντικειμένων. Και η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, καταδικάζοντας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Επιπλέον θα ήταν απαραίτητη η ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ τόσο των φοιτητών που βρίσκονται στο μεταβατικό αυτό στάδιο έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ορθής επιλογής πτυχίου ΤΕΙ η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, όσο και των υποψηφίων φοιτητών λαμβάνοντας γνώση όλων των νέων δεδομένων(π.χ.επαγγελματικά δικαιώματα,Θέσεις εργασίας που δεν υπαρχουν στα οργανογράμματα στην παρούσα φάση κ.α.)