1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Είμαι γονέας μαθητή που φοιτά στην Β΄ Γυμνασίου σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο.
Αδυνατώ να κατανοήσω το όφελος των εξετάσεων εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο που θα κληθούν να δώσουν οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων.
Οι εν λόγω μαθητές, εισάγονται στα Πρότυπα Γυμνάσια με αδιάβλητες εξετάσεις και μεγάλο ανταγωνισμό. Το υψηλό επίπεδο που απαιτείται για αυτή την επιτυχία τους, ενισχύεται μέσα από το έργο που επιτελείται στα σχολεία αυτά, όπου αποδεδειγμένα γίνεται εξαίρετη δουλειά, καθόλη τη διάρκεια των τριών ετών φοίτησης.
Αναλύοντας τα παραπάνω, έχουμε τα εξής δεδομένα:
α) Μαθητές με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων, πετυχαίνουν σε αδιάβλητες εξετάσεις την εισαγωγή στο Πρότυπο Γυμνάσιο
β) Το υψηλό επίπεδο αυτό, ενισχύεται κατά την διάρκεια των τριών ετών φοίτησής τους στα εν λόγω εκπαιδευτικά ιδρύματα που και αυτά με τη σειρά τους επιτελούν αποδεδειγμένα έργο υψηλών προδιαγραφών.
γ) Οι μαθητές αυτοί αξιολογούνται καθημερινά για τρία συναπτά έτη από επιλεγμένους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και αποδεδειγμένα πετυχαίνουν την αριστεία με ποσοστό 95% στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Κρίνω λοιπόν, ότι η επιβολή μιας ωριαίας εξέτασης σε δύο μαθήματα στο τέλος της Γ΄ Γυμνασίου με σκοπό την αξιολόγησή τους για την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο, απλά ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ όλα τα παραπάνω, τα οποία έχουν εδραιωθεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση των γονέων και των μαθητών συνολικά και όχι μόνο αυτών που φοιτούν στα συγκεκριμένα σχολεία.
Δεν πιστεύω άλλωστε, ότι αυτό επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση που από την πρώτη ημέρα έδειξε την αποφασιστικότητά της να αναβαθμίσει το θεσμό του Πρότυπου σχολείου.
Εάν πραγματικά αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ρόλου των Προτύπων, θα μπορούσε να ορίσει ως κριτήριο για την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο, την συνολική βαθμολογία του μαθητή και στις τρεις τάξεις του Πρότυπου Γυμνασίου και όχι τη στιγμιαία απόδοσή του σε μια ωριαία εξέταση όπου μία ενδεχόμενη αποτυχία του μπορεί να οφείλεται και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες (διάθεση, υγεία κ.α.)
Η προχειρότητα και η αστοχία της απόφασης αυτής φαίνεται άλλωστε και στο παρακάτω παράδειγμα.
Σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο, μαθητής της Γ’ τάξης, με βαθμό απολυτηρίου είκοσι (20), δεν μπορεί να συνεχίσει στο Πρότυπο Λύκειο εάν αποτύχει στις εξετάσεις των δύο μαθημάτων, ενώ μαθητής με βαθμό απολυτηρίου δεκαέξι (16), πετυχαίνει στις εξετάσεις και έχει τη δυνατότητα εισαγωγής.
Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά τα σχόλια όσων συμφωνούν και διαφωνούν με τις επαναληπτικές εισαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων, δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ τα εξής:
1) Θεωρούμε ότι ένα μέρος των μαθητών δεν αξίζουν να φοιτούν στα συγκεκριμένα σχολεία των «αρίστων»
2) Επομένως, είτε κακώς βρέθηκαν εκεί εξαρχής, άρα η διαδικασία επιλογής ούτε αξιοκρατική ήταν, ούτε αδιάβλητη
3) Είτε, επρόκειτο αρχικά για άριστους μαθητές, οι οποίοι στη συνέχεια μάλλον δε βρήκαν στο σχολικό περιβάλλον τα ερεθίσματα που χρειάζονταν προκειμένου να μπουν στον κόπο να παραμείνουν άριστοι
Σε κάθε περίπτωση, το λάθος δεν είναι των μαθητών, ούτε των οικογενειών τους αλλά της Πολιτείας.
4) Τα Πρότυπα Σχολεία, εκπληρώνουν άραγε το ρόλο για τον οποίο έχουν θεσμοθετηθεί; Πολλά σχόλια εκπαιδευτικών για την ποιότητα των μαθητών, αλλά ούτε ένα για την ποιότητα των συναδέλφων τους που υπηρετούν σε αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα… Ανταποκρίνονται άραγε οι καθηγητές των προτύπων στο σύνολό τους στις προσδοκίες των μαθητών τους; Προσφέρουν άραγε τα Πρότυπα τόσα πολλά στους άριστους μαθητές, ώστε να δικαιολογείται το τίμημα των συνεχόμενων εξετάσεων, προκειμένου να αποδείξουν τα παιδιά την αξία τους;
5) Ως γονιός παιδιών που φοιτούν σε Πρότυπο, ειλικρινά πιστεύω ότι τα Πρότυπα σχολεία, είναι απλά το διαχρονικό πρόσχημά μας για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια εκπαίδευση.
6) Επομένως, η απάντηση δεν είναι να τιμωρηθούν οι άριστοι, καλούμενοι να αποδείξουν ότι οι εκπαιδευτικοί που τους έκριναν αρχικά, δεν έκαναν λάθος… Η απάντηση είναι να αναβαθμιστούν τα Γενικά Σχολεία, στα οποία φοιτά η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μας, ώστε ακόμα κι αν δεν είναι Πρότυπα, να τους προσφέρουν ικανοποιητική εκπαίδευση.
Να συμπεριληφθεί ειδική ρύθμιση για το ΠΣΠΑ και το ΠΣΠΘ, ώστε μην υπάρχουν εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο, αφού πρόκειται να ενιαία σχολεία με τον ίδιο σύλλογο καθηγητών.
Αξιότιμοι κύριοι,
Έχω δύο παιδιά που φοιτούν στην Α΄ και τη Β΄ τάξη πρότυπου Γυμνασίου. Δώστε μου ΕΝΑ ΛΟΓΟ για να τα υποβάλω στην εξοντωτική διαδικασία της εισαγωγής τους στο συνδεόμενο Λύκειο. Είτε σε πρότυπο Λύκειο φοιτήσουν είτε στο ΓΕΛ της περιοχής τους, τα φροντιστήρια είναι απαραίτητα για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα θα έχουν και περισσότερο χρόνο για να αφιερωθούν στο στόχο τους, καθώς για τα μαθήματα που δεν απαιτούνται για την εισαγωγή τους θα παίρνουν τους ίδιους βαθμούς χωρίς να κοπιάζουν ιδιαίτερα.
Είναι σαφές ότι άρθρο 18 οδηγεί στην υποβάθμιση των προτύπων. Αλλά δεν νομίζω πως σας ενδιαφέρει αυτό… Το θέμα είναι να πουληθεί η πραμάτεια της «αριστείας» στους ιδεοληπτικούς ψηφοφόρους σας.
Ορμώμενη από το σχόλιο του/της Ν.Τ., το οποίο βρήκα εξαιρετικό, θα ήθελα κι εγώ να επισημάνω ότι εξαιτίας του άρθρου 18, η εισαγωγή παιδιών στα πρότυπα, θα ενέχει πάντα τον κίνδυνο της πιθανής τιμωρίας, μέσω της ακούσιας απομάκρυνσής του από το σχολικό περιβάλλον του. Η αποβολή αυτή δε, θα οφείλεται σε μια ελάχιστη διαφορά στη βαθμολογία των εξετάσεων, μεταξύ των παιδιών. Επιπλέον, η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι πολλές φορές υπάρχουν ισοβαθμίες στις εξετάσεις μεταξύ διαγωνιζομένων, οπότε τη λύση δίνει μία κλήρωση. Θα τιμωρηθούν και θα αποβληθούν άριστοι μαθητές επειδή είτε έγραψαν κάποια δέκατα της μονάδας λιγότερο έναντι κάποιων άλλων, είτε γιατί βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις κατάταξης (πάντα μεταξύ αρίστων) και τελικά δεν στάθηκαν τυχεροί στην κλήρωση. Μία τιμωρία μεγαλύτερη και από την ποινή που προβλέπει ο νομοθέτης για τις περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρές αντικοινωνικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον. Επισημαίνω ότι ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, παραβατικής συμπεριφοράς, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και υποδείξεις από αρμόδιους επιστήμονες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιβάλλονται οι «πειθαρχικές ποινές», για να μην έχουν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, για έναν έφηβο.
Είμαι μητέρα μαθήτριας που φοιτά στη α΄γυμνασίου σε Πρότυπο Σχολείο. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά άδικο για κάθε παιδί που εισήχθη σε Πρότυπο Γυμνάσιο να μην μπορεί αυτοδίκαια να φοιτήσει στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο (χωρίς να υποβληθεί εκ νέου σε εξετάσεις).
Άλλωστε στην παράγραφο 7 του επίμαχου άρθρου 18 διευκρινίζεται ότι όσοι μαθητές πέρασαν με κλήρωση στην Α΄ Γυμνασίου σε Πειραματικό Σχολείο δεν χρειάζεται να μπουν ξανά σε διαδικασία κλήρωσης στην Α΄Λυκείου.
Άρα για ποιόν λόγο προβλέπεται η αυτοδίκαιη μετάβαση από το Πειραματικό Γυμνάσιο στο αντίστοιχο Πειραματικό Λύκειο ενώ δεν ισχύει το ίδιο και για τα Πρότυπα Σχολεία;; Αντί να επιβραβεύουμε τους άριστους μαθητές , τους τιμωρούμε;;
Εκτιμώ ότι ακόμη κι αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, δε θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να ισχύσει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια καθώς οι μαθητές αυτοί εισήχθησαν με συγκεκριμένο νομικό καθεστώς που προέβλεπε την αυτοδίκαιη μετάβασή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο.
Αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι τα παιδιά μας θα έπρεπε να δώσουν ξανά εξετάσεις μετά από τρία χρόνια αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς θα τα είχαμε υποβάλει σε όλη αυτή την ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία ;;;
Ελπίζω ότι πρόκειται για μια ατυχή παράλειψη στο άρθρο 18 που θα αποκατασταθεί άμεσα από τους συντάκτες του.
Δε μου φαίνεται σωστή επιλογή η εφαρμογή προαγωγικών εξετάσεων από το (πρότυπο) Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Τα παιδιά αυτά, δεδομένου και του ρόλου που θα παίζουν πλέον οι βαθμοί του Λυκείου στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, θα αναγκάζονται να είναι σε μια διαδικασία συνεχόμενων εξετάσεων για 4 χρόνια. (ας μην ξεχνάμε και την ιδιαίτερη και πολύ φορτωμένη σε διάβασμα και κόπο χρονιά της 6ης Δημοτικού). Εδικά για τα παιδιά που έχουν ήδη μπει στα πρότυπα γυμνάσια, η αλλαγή συνιστά και μιας μορφής αθέτηση των όρων της «συμφωνίας» που έκαναν αυτά τα παιδιά, πληρώνοντας με πίεση, χρόνο και κόπο, για να έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στα σχολεία αυτά.
Αξιότιμη Κυρία υπουργέ -(νομικός )
Αξιότιμη Κυρία υφυπουργέ -(εκπαιδευτικός)
Με μεγάλη απογοήτευση διάβασα το νομοσχέδιο σας, όσον αφορά το άρθρο 18.
Είμαι γονέας μαθητού που φοιτά στην β’ Γυμνασίου Προτύπου Όταν τον Ιούνιο του 2018 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στο γυμνάσιο Αναβρύτων ,εξετάσεων πολύ δύσκολων και με σκληρή προετοιμασία για παιδάκια 11 ετών, η χαρά του παιδιού μας και ημών ήταν απερίγραπτη. Λίγες ημέρες μετά και αφού η χαρά άρχισε να μετουσιώνεται σε ευφορία και αισιοδοξία ξεκινήσαμε, τόσο εμείς σαν γονείς όσο και το παιδί μας ( ο κάθε ένας από την δική του πλευρά αλλά και μαζί) να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και την πορεία του υιού μας μέχρι το λύκειο .
Τα σχέδια αυτά δεν ήταν ανυπόστατα, στηρίζονταν στην κείμενη νομοθεσία που υφίσταται για αρκετά χρονιά και προβλέπει την αυτοδίκαιη εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο όλων των μαθητών που θα ολοκλήρωναν με επιτυχία τις σπουδές τους στη Γ τάξη του γυμνάσιου Προτύπου.
Στο άρθρο 18 του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία, που βρίσκεται σε διαβούλευση διαβάσαμε για την πρόθεση σας για θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων από το γυμνάσιο στο λύκειο για τα πρότυπα σχολεία.
Η πρόθεση σας αυτή κάθ’ αυτή δεν μας βρίσκει αντίθετους, όμως η αναδρομικότητα της που καταλαμβάνει τα παιδιά που ήδη φοιτούν στη Α και Β γυμνάσιου του σχολείου ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό μας για το μέλλον.
Τα παιδιά αυτά έχουν αποδείξει την αξία τους από πολύ νωρίς. Η αξία αυτή δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη οξυδέρκεια του πνεύματος και την διάθεση για δουλειά (λίγο έως πολύ όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν τις ίδιες δυνατότητες ) ΟΦΕΛΕΤΑΙ κυρίως στην δυνατότητα προγραμματισμού, στην ικανότητα δηλαδή να σχεδιάζουν , να βάζουν στόχους και να υλοποιούν τα σχέδια τους.
Βάζοντας λοιπόν τα παιδιά αυτά να δώσουν κάποιες μη αναμενόμενες και μη προγραμματισμένες εξετάσεις ,τους ανατρέπουμε όλο τον σχεδιασμό . Από την άλλη μια αποτυχία στις εξετάσεις αυτές θα ισοπεδώσει όχι μόνο τα σχέδια και όνειρα των παιδιών μας ,αλλά και τα δικά μας σχέδια ( των γονέων ) για το μέλλον τους .
ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΩΣ. Είναι ένας σχεδιασμός που θα έχει όραμα και διάρκεια. Πώς λοιπόν θα σας φαινόταν αν ένας άλλος πολιτικός σχεδιασμός στο μέλλον, αναπάντεχα σας ανέτρεπε τον ΔΙΚΌ ΣΑΣ σχεδιασμό σας !!!!!!
Κα υπουργέ ως νομικός και κα Υφυπουργέ ως εκπαιδευτικός ,αντιλαμβάνεστε την σύγχυση και απογοήτευση αυτών των αριστούχων μαθητών ,που ήδη φοιτούν στην Α και Β’ Γυμνασίου και ευελπιστώ ότι θα διορθώσετε την αδικία αυτή. Είναι πραγματικά κάτι που δεν περιμέναμε από εσάς, καθώς διακύβευα σας είναι ο σχεδιασμός και η απέχθεια σας προς την προχειρότητα ,ενώ δηλώνετε ότι σχεδιάζετε αλλά και μελετάτε την κάθε σας κίνηση .
Σας καλούμε λοιπόν να θέσετε ρητή μεταβατική διάταξη για τα παιδιά της Α και Β΄ Γυμνασίου που ήδη φοιτούν και να μην γκρεμίσετε τα σχέδια των παιδιών και τα δικά μας ,ενώ παράλληλα μην τους δείξετε-διδαξετε, ότι οι συμφωνίες με το κράτος τηρούνται μόνο από τα παιδιά (μελλοντικούς ενεργούς πολίτες ) και όχι από το Κράτος. Εκείνα τήρησαν την συμφωνία (τον νόμο) έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο ,αρίστευσαν και αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να φοιτούν και στο Πρότυπο Λυκειο με ενδοσχολικές ,όπως ήταν η συμφωνία (νόμος). Εσείς μην λοιπόν με το άρθρο 18 καταπατάτε αυτήν την συμφωνία. Τα παιδιά δεν ξεχνούν ποτέ την αδικία!!!!
Αξιότιμη κυρία υπουργέ
Είμαι μαθητής της Β τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Διάβασα το νομοσχέδιο και δεν θεωρώ σωστό το γεγονός ότι οι μαθητές των Προτύπων γυμνασίων θα χρειαστεί να επανεξεταστούν και να αποδείξουν για άλλη μία φορά ότι αξίζουν να φοιτούν σε ένα πρότυπο σχολείο, για τους παρακάτω λόγους. Αρχικά, οι περισσότεροι από εμάς, διανύσαμε πολύ μακρύ δρόμο για να μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο σχολείο καθώς χρειάστηκε να παρακολουθήσουμε εντατικά φροντιστήρια αλλά κυρίως να ρισκάρουμε την απομάκρυνσή μας από τους παλιούς μας φίλους προκειμένου να ανήκουμε σε κοινωνικές ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα αλλά και για να έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε ως μαθητες τις ικανότητες μας. Όσοι φοιτουμε στα Πρότυπα Σχολεία είμαστε ευχαριστημένοι που βρήκαμε όλα όσα ζητούσαμε και δεν θέλουμε να τα αποχωριστουμε, και τώρα θα χρειαστεί να διακινδυνευσουμε τις φιλίες μας και τις ευκαιρίες που μας δίνονται άδικα. Θα απαιτηθεί λοιπόν να ξαναπερασουμε από την ίδια εφιαλτική διαδικασία για δεύτερη φορά, αλλά αυτή τη φορά με την ψυχολογία ότι ή εμείς ή οι φίλοι μας δεν θα τα καταφέρουν. Εξάλλου η άσχημη ψυχολογία για μας τους μαθητές μπορεί να αποβεί μοιραία για το αποτέλεσμα των εξετάσεων…. Ελπίζω να δωσετε σημασία σε όλα τα σχόλια που εμείς οι μαθητές έχουμε αναρτήσει και να τα σκεφτείτε σοβαρά….
Ορμώμενη από το σχόλιο του/της Ν.Τ., το οποίο βρήκα εξαιρετικό, θα ήθελα κι εγώ να επισημάνω ότι εξαιτίας του άρθρου 18, η εισαγωγή παιδιών στα πρότυπα, θα ενέχει πάντα τον κίνδυνο της πιθανής τιμωρίας, μέσω της ακούσιας αποβολής του από το σχολικό περιβάλλον του. Η αποβολή αυτή δε, θα οφείλεται σε μια ελάχιστη διαφορά στη βαθμολογία των εξετάσεων, μεταξύ των παιδιών. Επιπλέον, η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι πολλές φορές υπάρχουν ισοβαθμίες στις εξετάσεις μεταξύ διαγωνιζομένων, οπότε τη λύση δίνει μία κλήρωση. Θα τιμωρηθούν και θα αποβληθούν άριστοι μαθητές επειδή είτε έγραψαν κάποια δέκατα της μονάδας λιγότερο έναντι κάποιων άλλων, είτε γιατί βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις κατάταξης (πάντα μεταξύ αρίστων) και τελικά δεν στάθηκαν τυχεροί στην κλήρωση. Μία τιμωρία μεγαλύτερη και από την ποινή που προβλέπει ο νομοθέτης για τις περιπτώσεις παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρές αντικοινωνικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον. Επισημαίνω ότι ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, παραβατικής συμπεριφοράς, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες και υποδείξεις από αρμόδιους επιστήμονες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιβάλλονται οι «πειθαρχικές ποινές», για να μην έχουν τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, για έναν έφηβο.
Αναρωτιέμαι γιατί ενώ προτείνετε ένα αυστηρό σύστημα βαθμολόγησης και εξετάσεων δεν το εφαρμόζεται στα Πρότυπα.
Τα παιδιά που εισάγονται στα πρότυπα σχολεία θα πρέπει να επαναξιολογούνται κάθε χρονιά.
Εξετάσεις εισαγωγής σε κάθε τάξη.
Το άριστο μαθητικό δυναμικό θα ανανεώνεται διαρκώς, θα ωφεληθούν περισσότεροι μαθητές, τα παιδιά που θα επιστρέφουν στο σχολείο της γειτονιάς τους θα έχουν τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και την ποιότητα τους εκεί, θα μηδενιστεί η στοχευμένη αναζήτηση του εισιτηρίου εισαγωγής μέσα από πλαστές φροντιστηριακές τεχνικές, θα διδάξετε πως μόνο με συνεχή προσπάθεια οι κόποι ανταμείβονται και επ’ ουδενί με εφησυχασμό.
Εφαρμόστε ένα εργαλείο όπου οι σχολικές μονάδες, μέσω του συστήματος αξιολόγησης, θα δύναται να επιβραβευθούν εφόσον συμμετέχουν στην ανατροφοδότηση μαθητών στο Πρότυπο σχολείο και επί της ουσίας δημιουργώντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο που ανιχνεύει και αναδεικνύει άριστους μαθητές. Έτσι με έναν τρόπο θα καταστήσετε όλα τα σχολεία εν δυνάμει πρότυπα.
Δημιουργήστε ένα σχολείο ανοιχτό, καινοτόμο, ευέλικτο, διαφορετικό.
Ένα σχολείο που επικοινωνεί άμεσα με όλα τα άλλα σχολεία προσφέροντας κίνητρο και στόχο σε κάθε μαθητή.
Φτιάξτε ένα σχολείο για όλους που θα θελήσουν να αναμετρηθούν με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους μέσα από μια αδιάκοπη, επίπονη αλλά ωραία αναζήτηση της γνώσης όχι μόνο ευκαιριακά αλλά συνειδητά.
Τολμήστε!
(Η διαδικασία είναι πραγματικά απλή και μη φοβηθείτε να κάνετε τις αλλαγές άμεσα και με αναδρομική ισχύ προς όφελος όλης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.)
Υστερόγραφο: Διαβάζοντας μερικά από τα σχόλια πραγματικά εκπλήσσομαι και αναρωτιέμαι για όλους εκείνους που έχουν ενστάσεις όσον αφορά την αξιολόγηση εκ’ νέου των μαθητών και μόνο για την εισαγωγή τους στο Λύκειο. Τι έχουν να φοβηθούν από μία δίκαιη αναμέτρηση; Αντίθετα πως είναι δυνατόν η εισαγωγή κάποιων παιδιών και πολλές φορές με ελάχιστη διαφορά από κάποια άλλα, σε μία δεδομένη εξέταση, να δημιουργεί κεκτημένο; Η γνώση εξελίσσεται και ανήκει σε όλους, δεν αποτυπώνεται σε μία περίοδο ενός μαθητή 12 χρονών. Και τι στο καλό, αν μη τι άλλο τα παιδιά που ήδη φοιτούν στα πρότυπα θα είναι ευνοημένα καθώς θα τους παρέχετε το καλύτερο. Αν είναι δυνατόν το δυναμικό των αρίστων να διστάζει, μήπως χάσει τους φίλους του. Γιατί να τους χάσει; Άλλο οι φίλοι, άλλο το σχολείο. Και δεν μπορούν να κάνουν και άλλους , καινούριους φίλους; Τι να πουν δηλαδή τα παιδιά που αλλάζουν σχολικό περιβάλλον λόγω της εργασίας των γονέων τους ή ακόμη και τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Μήπως δεν υπάρχουν άριστοι μαθητές ή ακόμη και ιδιαίτερα ταλέντα ανάμεσά τους; Όλες οι προηγμένες χώρες χρησιμοποιούν προς όφελος της κοινωνίας τους κάθε μονάδα. Και γιατί είναι κακό να επιστρέψουν στο σχολείο της γειτονιάς τους; Αποφεύγοντας τις μετακινήσεις θα κερδίσουν ελεύθερο χρόνο να τον αξιοποιήσουν όπως θέλουν, και για επιπλέον διάβασμα για να επιστρέψουν, αν θέλουν, στο Πρότυπο. Πώς περιμένουμε η κοινωνία να σταματήσει να απαξιώνει το εκπαιδευτικό σύστημα όταν οι άριστοι μαθητές της και οι οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν με φόβο την επιστροφή τους στο σχολείο της γειτονιάς που ανήκουν;
Είμαι μαθήτρια Προτύπου Σχολείου. Προσωπικά, πιστεύω πως η ιδέα να ξαναδωσω εξετάσεις για να μπορέσω να μπω στο λύκειο του σχολείου μου είναι απαράδεκτη. Έδωσα ήδη εξετάσεις, τις οποίες και πέρασα μετά από πολύ άγχος και διάβασμα. Απέδειξα πως μπορώ να ανταπεξέλθω στο σχολείο μου, και δεν βλέπω γιατί πρέπει να το ξανακάνω. Οι βαθμοί προόδου μου και τα τακτά διαγωνίσματα θα έπρεπε να είναι υπεράρκετα ως δοκιμασία.
Άλλωστε, εγώ έδωσα εξετάσεις πιστεύοντας πως θα εξασφάλιζα έξι χρόνια εκπαίδευσης στο ξεχωριστό αυτό σχολείο, όχι τρία. Αν ήξερα πως θα έπρεπε να το ξανακάνω, πιθανότατα θα έπαιρνα μια διαφορετική απόφαση. Θα πρέπει να πάρετε υπόψη σας πως με την ιδέα σας αυτή, πολλοί μαθητές θα αποθαρρυνθούν, και θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να μπουν στην πρώτη γυμνασίου του σχολείου, αφού θα έχουν την προοπτική πως, ακόμη και αν καταφέρουν να περάσουν, θα πρέπει να επαναλάβουν την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία αρκετά σύντομα, να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Η πιθανότητα επιτυχίας για κάποιον που δεν φοίτησε στο γυμνάσιο του προτύπου δεν αλλάζει. Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να αποθαρρυνθουν και αυτοί, πιστεύοντας πως δεν έχουν ελπίδα να ξεπεράσουν στις εξετάσεις τους μαθητές του γυμνασίου του προτύπου, ενώ με την παρούσα κατάσταση, εξετάσεις για το λύκειο του σχολείου μου δίνουν μόνο μαθητές που φοίτησαν «έξω», κι έτσι έχουν ίσες περίπου ευκαιρίες.
Κανείς δεν ωφελείται με την ιδέα σας, εκτός ίσως από τα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα οποία θα κατακλυστούν από πανικόβλητους μαθητές, που θα νιώθουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους μέσω επί πληρωμή βοήθειας που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να τους παρέχεται από το δημόσιο. Αυτό που περιγράφετε θα είναι μια επική τρικλοποδιά για το σχολείο μου και όλες τις άλλες πρότυπες σχολές.
Αξιότιμοι κύριοι,
το ανιψάκι μου φοιτά στο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής.
Μέχρι τον Δεκέμβριο δεν είχε καλυφθεί το κενό φιλολόγου με αποτέλεσμα να μην διδάσκονται στην τάξη τους νέα Ελληνικά. Περιμέναμε ότι με το νομοσχέδιο θα λύνονταν τέτοια ζητήματα που πραγματικά υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο συνολικά και ακόμα περισσότερο τα Πρότυπα σχολεία.
Δυστυχώς διαψευστήκαμε με τον χειρότερο τρόπο.
Με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα πραγματικό έγκλημα για τα παιδιά μας καθώς αναγκάζονται στην ευαίσθητη ηλικία τους να περάσουν για δεύτερη φορά πολύ απαιτητικές εξετάσεις και αρκετά από αυτά θα κληθούν να αλλάξουν πλήρως σχολικό περιβάλλον σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά των δημόσιων σχολείων που θα εξακολουθήσουν, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, να συνυπάρχουν με τους συμμαθητές τους κατά τη μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο.
Πρόκειται για πραγματική τιμωρία των οικογενειών μας και των παιδιών μας που επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της προσπάθειας από πολύ μικρή ηλικία. Είναι εντελώς άστοχη η θέσπιση εξετάσεων από τη στιγμή που το σύνολο των παιδιών που φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια είναι άριστα και αυτό φαίνεται από τις ετήσιες επιδόσεις τους. Ζητήστε από τους διευθυντές των σχολείων τα ποσοστά αριστείας των μαθητών των προτύπων γυμνασίων. Ξεπερνούν το 95%.
Κατά τη γνώμη μου η εισαγωγή εξετάσεων από το γυμνάσιο στο λύκειο δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης της πολιτείας στο θεσμό των προτύπων και μηδενίζει ιδιαίτερα τον ρόλο του προτύπου γυμνασίου.
Ε.Θ
«Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια.»
Θα θέλαμε το Υπουργείο να δίνει την δυνατότητα επιδότησης κομίστρου μεταφοράς ή ακόμα και εκμίσθωσης σχολικού λεωφορείου. Θα μπορούσαν να αναζητηθούν κονδύλια μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Οι μαθητές που φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια αξιολογήθηκαν ήδη επιτυχώς με εξετάσεις κατά την εισαγωγή τους. Τι νόημα έχει η εκ νέου εξέταση τους από το Γυμνάσιο στο όμορο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο;
Επιπλέον οι οικογένειες αυτών των παιδιών έκαναν ένα μακροχρόνιο προγραμματισμό. Αποξενώθηκαν από τον σχολικό ιστό της γειτονιά τους, ανέπτυξαν άλλου τύπου δεξιότητες. Πώς θα επανέλθουν στο τοπικό σχολείο σε περίπτωση ενδεχόμενης αποτυχίας τους;
Θα ήθελα να επισημάνω ότι για πρώτη φορά με αυτό το άρθρο θεσμοθετείται ΑΠΟΒΟΛΗ μαθητών από το σχολείο τους και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος όχι για κάποιο σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά για μια μικρή υστέρηση σε μια διαγωνιστική διαδικασία επίπονη και ψυχοφθόρα. Αμφιβάλλω αν προβλέπεται και επιβάλλεται τέτοια ποινή ακόμα και για παιδιά που μέσα στο σχολείο προβαίνουν σε σοβαρές αντικοινωνικές συμπεριφορές σε βάρος συμμαθητών ή καθηγητών τους. Τότε όλοι κόπτονται για τη ψυχολογία των εφήβων, αλλά εδώ οι εισηγητές του νομοσχεδίου δεν φαίνεται να λαμβάνουν καθόλου υπόψη εφήβους που έχουν αποδείξει πολλάκις τις ικανότητές τους τόσο κατά την εισαγωγή τους σε αυτά τα γυμνάσια, όσο και κατά τη φοίτησή τους με υψηλούς βαθμούς προαγωγής από έτος σε έτος σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά και με την επιτυχία τους σε διάφορους πανελλήνιους διαγωνισμούς (αρκεί μια ματιά σε πίνακες διακριθέντων διαγωνισμών της μαθηματικής εταιρείας, της ένωσης φυσικών, της πληροφορικής, ρητορικής κτλ.).
Το γυμνάσιο είναι μια ευκαιρία τα παιδιά αυτά να αναπτύξουν ευρύτερα την καλλιέργειά τους και τα ενδιαφέροντά τους προάγοντας το επίπεδό τους, αλλά και το επίπεδο του σχολείου τους. Με τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις καταφέρνετε να το μετατρέψετε όπως και το λύκειο σε ένα προθάλαμο εισαγωγής στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, υποβαθμίζετε τη λειτουργία του και τους σκοπούς του και αναβαθμίζετε τον ρόλο των φροντιστηρίων στην παροχή στείρας και βιομηχανοποιημένης γνώσης πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα που θα οδηγούν σε επιτυχία σε νέες εξετάσεις.
Και τέλος που σταματάει αυτή η λαγνεία με τις εξετάσεις. Μήπως τα παιδιά να πρέπει να αποδεικνύουν ετησίως, τετραμηνιαίως ή και ημερησίως τις ικανότητες τους; Μήπως αυτό να το επιβάλλουμε και σε όλο το δημόσιο τομέα όπως προτείνει ένας άλλος σχολιαστής ακόμα και σε αυτούς που έχουν κερδίσει τη θέση τους με εξετάσεις ΑΣΕΠ;
Η λύση είναι πολύ απλή. Αν θέλετε επιπλέον παιδιά σε πρότυπα λύκεια, δημιουργήστε περισσότερες θέσεις είτε σε υπάρχοντα πρότυπα, ή ακόμα καλύτερα σε νέα ώστε να εισέλθουν και νέα παιδιά. Δεν μπορείτε όμως να τιμωρείτε παιδιά που θα έχουν ήδη διαγωνιστεί και επιτύχει την εισαγωγή τους σε πρότυπα Γυμνάσια.
Είμαι μαθήτρια της β’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Θυμάμαι το καλοκαίρι πριν αρχίσει η ΣΤ’ Δημοτικού, οι γονείς μου με είχαν ρωτήσει αν θα ήθελα, όταν τελείωνα το δημοτικό, να έδινα εξετάσεις για να περάσω σε ένα πολύ καλό γυμνάσιο. Εγώ, μετά από πολλή σκέψη, διότι γνώριζα ότι θα ήταν κάτι δύσκολο, αποφάσισα και δέχτηκα να αρχίσω να κάνω ιδιαίτερα μαθήματα για να προετοιμαστώ. Ήταν μία πολύ επίπονη και κουραστική χρονιά. Έπειτα, ήρθε η κρίσιμη μέρα. Η μέρα των εξετάσεων. Πήγα, λοιπόν, εκεί, ένα μικρό παιδί με την κασετίνα του και το νερό του και έγραψα ότι καλύτερο μπορούσα. Τους μήνες που ακολούθησαν περίμενα με αγωνία να βγουν τα αποτελέσματα. Όταν μου ανακοινώθηκε από τους γονείς μου ότι είχα περάσει χάρηκα , αλλά και στεναχωρήθηκα. Θα άλλαζα περιβάλλον, θα αποχαιρετούσα τους παλιούς μου φίλους και θα πήγαινα σε ένα χώρο γεμάτο με αγνώστους σε μια ξένη περιοχή μακριά από το σπίτι μου. Παρόλα αυτά τη μέρα του αγιασμού δεν πήγα στο σχολείο της γειτονιάς μου, αλλά στο Άλσος Συγγρού, εκεί όπου βρίσκεται το Π.Γ.Α. Αυτά τα δύο χρόνια, που βρίσκομαι σε αυτό το σχολείο, έχω περάσει από εύκολες και δύσκολες στιγμές. Έχω γνωρίσει καινούριους ανθρώπους και έχω αποκτήσει εμπειρίες που θα τις θυμάμαι όλη μου τη ζωή. Έχω γράψει πολλά δύσκολα διαγωνίσματα, έχω πάρει έναν μέτριο ή και κακό βαθμό, αλλά και έχω πάρει έναν από τους καλύτερους βαθμούς της τάξης. Και τώρα μαθαίνω ότι υπάρχει μια πιθανότητα να πρέπει να ξαναπεράσω τις ίδιες δυσκολίες της προετοιμασίας και των εξετάσεων. Αυτό παρόλο που έχω αποδείξει την αξία μου, όχι μόνο περνώντας τις εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά και εκπροσωπώντας το σχολείο μου σε διάφορες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και ταξίδια στο εξωτερικό. Μαθαίνω ότι εκτός από τις δύσκολες προαγωγικές εξετάσεις στο τέλος της γ’ γυμνασίου, θα πρέπει να δώσω και τις εισαγωγικές για το Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων. Συνειδητοποιώ ότι θα πρέπει να αφήσω πίσω φίλους μου που είτε θα επιτύχουν είτε θα αποτύχουν και ότι υπάρχει μια πιθανότητα να πρέπει πάλι να περάσω την επώδυνη διαδικασία αλλαγής περιβάλλοντος. Έτσι καταλαβαίνω ότι αυτή θα ήταν μια μεγάλη αδικία όχι μόνο για εμένα, αλλά και για όλα τα άλλα παιδιά που φοιτούν ήδη σε πρότυπα γυμνάσια. Άμα γνώριζα ότι θα έπρεπε να ξαναπεράσω από αυτή την διαδικασία επανεξέτασης στο λύκειο δεν θα έλεγα αρχικά στους γονείς μου ότι θα περνούσα από εξετάσεις για αυτό το σχολείο και δεν θα έδινα αυτόν τον αγώνα.
Αγαπητή κα Υπουργέ,
ονομάζομαι Τάταρης Γιάννης και φοιτώ στην Α τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Διάβασα το άρθρο 18 και ομολογώ ότι στενοχωρήθηκα. Θεωρώ το λιγότερο άδικο να υποβάλετε παιδιά όπως εμένα και τους συμμαθητές μου σε μία τόσο στρεσογόνο διαδικασία για δεύτερη φορά. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία είναι μία πολύ αγχωτική και ψυχοφθόρος διαδικασία τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους. Οφείλω να σας ιεραρχήσω μερικές συνέπειες που είχαν οι εισαγωγικές εξετάσεις σε εμένα. Καταρχάς, σε αντίθεση με τους συμμαθητές μου οι οποίοι στην έκτη δημοτικού απολάμβαναν το παιχνίδι και την ανεμελιά, εγώ διάβαζα συνεχώς και απαρνήθηκα κάποιες εμβληματικές για εμένα στιγμές όπως οι εξετάσεις για το βιολί. Επίσης, αφού πέρασα στις εξετάσεις υποχρεώθηκα να αλλάξω σχολικό περιβάλλον και το αποτέλεσμα ήταν να μείνω χωρίς φίλους. Επιπροσθέτως, αφού σας αποδείξαμε όχι με λόγια αλλά και με πράξεις ότι είμαστε ικανοί, γιατί θέλετε να μας ξανατεστάρετε; Με αυτή σας την ενέργεια το μόνο που καταφέρνετε είναι να αμφισβητείτε τα κριτήρια με τα οποία μας διαλέξατε, αμφισβητείτε δηλαδή τον εαυτό σας. Πριν από έναν χρόνο, γνωρίζαμε ότι διαγωνιζόμαστε για έξι χρόνια αξιόλογης εκπαίδευσης. Και άξιζε, δώσαμε έναν χρόνο από την ζωή μας ώστε να κερδίσουμε έξι χρόνους. Τώρα, μας λέτε ότι τα έξι χρόνια για πολλούς θα γίνουν τρία. Το θεωρείτε σωστό; Εγώ πάντως όχι. Μην ξεχνάμε ότι υποτίθεται ότι οι καθηγητές μας είναι ελεγμένοι με τεστ και έχουν επιλεχθεί πολύ προσεχτικά. Πώς γίνεται κάποιοι καλοί μαθητές να μην παραμείνουν καλοί με τόσο καλούς καθηγητές; Πιστεύω ότι δεν το κάνατε σκόπιμα, πιστεύατε ότι με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται τον θεσμό των Πρότυπων σχολείων. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Εάν θέλετε να βοηθήσετε τα Πρότυπα όπως έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, μπορείτε να το καταφέρετε με πολλούς τρόπους. Ελπίζω να σας βοήθησα να καταλάβετε ότι δεν είναι σωστό να εφαρμόσετε αυτό το νομοσχέδιο. Τουλάχιστον όχι για τα παιδιά τα οποία ήδη φοιτούν στα Πρότυπα Γυμνάσια.
Γνωρίζω ότι θα το συλλογιστείτε και τελικά, θα καταλήξετε για άλλη μία φορά στη σωστή απόφαση.
Με εκτίμηση, ο πρόεδρος του πενταμελούς συμβουλίου του Α3
Τάταρης Γιάννης
Αγαπητή κυρία Υπουργέ
Είμαι μαθήτρια της Β γυμνασίου σε πρότυπο γυμνάσιο.Θεωρώ πως το νέο νομοσχέδιο είναι άδικο για όλους εμάς που έχουμε πετύχει την εισαγωγή μας στα πρότυπα γυμνάσια. Επίσης, πιστεύω ότι η επανεξέταση για την εισαγωγή σε πρότυπο λύκειο, εάν φυσικά το γυμνάσιο έχει κάνει σωστή δουλειά, θα είναι τελείως αχρείαστη. Εάν βέβαια στο γυμνάσιο δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα, είναι θέμα του υπουργείου, οπότε δεν πρέπει να την πληρώσει το μεγάλο τμήμα των μαθητών, που άλλωστε έχει περάσει από μια διαδικασία για να επιτύχει την εισαγωγή του σε κάθε πρότυπο γυμνάσιο, όποιο και να είναι αυτό. Ακόμη, εάν κάποιος δεν πετύχει την εισαγωγή του σε πρότυπο λύκειο, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι καταστροφική για την ψυχολογία του μαθητή. Κάθε μαθητής μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του λιγότερο έξυπνο από τους άλλους, εάν δεν επιτύχει την εισαγωγή του σε πρότυπο λύκειο. Αυτοί οι μαθητές μπορεί να υπάρξουν θύματα σχολικού εκφοβισμού αν μεταφερθούν σε κάποιο Γενικό λύκειο, αφού μαθευτεί ότι δεν πέρασαν σε ένα πρότυπο λύκειο. Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω την υπουργό παιδείας να μας καταλάβει, εμάς τους μαθητές, και να αποσύρει το νέο νομοσχέδιο.
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
με αίσθημα μεγάλης απογοήτευση από την άνευ προηγουμένου αθέτηση της «συμφωνίας» που το ελληνικό κράτος έχει συνάψει εδώ και αρκετά χρόνια με τους μαθητές των Προτύπων Γυμνασίων της χώρας, σας απευθύνω έκκληση, ώστε να τροποποιήστε τα προβλεπόμενα του άρθρου 18,οσον αφορά στη διαδικασία συνεχισης της φοιτησής τους στο πρότυπο Λύκειο. Πρόκειται για μαθητές – πρότυπα, για τους Άριστους εκ των Αρίστων, οι οποίοι στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών, συνειδητά, απεμπόλησαν το παιδικό δικαίωμα στο παιχνίδι και στον ελεύθερο χρόνο, και επιδόθηκαν σε έναν Γολγοθά επίπονου και επίμονου διαβάσματος, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να συμμετάσχουν με επιτυχία στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια.Η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, ο αποχωρισμό των παιδικών φίλων – συμμαθητών του Δημοτικού και η επαναπροσαρμογή σε έναν καινούργιο χώρο, ανταγωνιστικό και απαιτητικό όπως είναι αυτός των Προτύπων Γυμνασίων, υπήρξε μία πολύ δύσκολη διαδικασία για τα περισσότερα από τα παιδιά μας. Όλα αυτά όμως μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν μέσα στο παιδικό τους μυαλό γιατί γνώριζαν πολύ καλά – έτσι άλλωστε γαλουχήθηκαν από τους γονείς τους-ότι «η Αριστεία απαιτεί θυσίες». Σιγά – σιγά προσσρμόστηκαν, έκαναν καινούργιους φίλους και η κοινωνική τους ζωή άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται.Το καμάρι και η χαρά τους που φοιτούν σε έναν χώρο Αριστείας δεν περιγράφεται. Αισθάνονται – και ορθώς το πράττουν-ως ξεχωριστά μέλη μίας ξεχωριστής κοινότητας, και κοινωνοί μίας εκπαιδευτικής πραγματικότητας την οποία με τον ιδρώτα τους έχουν κερδίσει. Χαλάλι οι κόποι και οι θυσίες από την Πέμπτη Δημοτικού. Χαλάλι οι ώρες διαβάσματος όταν οι συμμαθητές τους τους καλούσαν να συμμετάσχουν στο παιχνίδι. Αυτά τα παιδιά, τα… Αριστόπουλα όπως τα λέμε εμείς οι γονείς τους, είχαν συνάψει ένα συμβόλαιο, μια συμφωνία, ένα στοίχημα, με τον εαυτό τους, αλλά και με το Ελληνικό Κράτος. Τους δικούς τους όρους της συμφωνίας τους τήρησαν, και εξακολουθούν να τους τηρούν στο ακέραιο. Το κράτος όμως, με την – πιστεύω όχι σκόπιμη – αβλεψία του στο άρθρο 18,αλλάζει τους όρους της συμφωνίας που είχε επισυνάψει με τα παιδιά αυτά. Χωρίς κάποια προειδοποίηση όταν δίναν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Α’Γυμνασίου, απλά τώρα τα ενημερώνει ότι στην Γ’ Γυμνασίου θα ξαναμπούν στην ίδια ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων. Μόνο που το διακύβευμα πλέον δεν θα είναι απλώς η συνέχιση της φοίτησής τους στο Πρότυπο Λύκειο, το οποίο αποτελεί την φυσική συνέχεια και τον φυσικό τους χώρο. Το διακύβευμα θα είναι πολύ διαφορετικό:πλέον τα παιδιά μας θα διαγωνιστούν για την διατήρηση της κοινωνικής τους ζωής, για την επιβίωση των φιλιών που έχουν συνάψει στον καινούργιο σχολικό τους χώρο, για την ψυχική τους υγεία. Μία τόσο βίαιη αναπροσαρμογή των δεδομένων της συμφωνίας που είχατε συνάψει με αυτά τα παιδιά, μόνο ως τιμωρητική μπορεί να εκληφθεί εκ μέρους των. Και μην ξεχνάτε ότι αυτά τα Άριστα παιδιά, είναι οι αυριανοί Άριστοι που θέλουμε όλοι εμείς, αλλά και όλοι εσείς, να σηκώσουν το βάρος της ανέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας και της προόδου του Ελληνικού κράτους.
Κυρία υπουργέ, σας απευθύνομαι ως πατέρας ενός από αυτά τα Άριστα παιδιά, που πίστεψαν στο θεσμό της Αριστείας, εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό κράτος και πλέον, βλέπουν ότι τα όνειρά τους γκρεμίζονται. Η δυσπιστία στους θεσμούς αποτελεί το θεμέλιο της αναξιοκρατίας, λένε… ενώ η εμπιστοσύνη σε αυτούς αποτελεί τη βάση ανάπτυξης μιας δημοκρατικής κοινωνίας προόδου, και ευημερίας. Το δικό μου παιδί, όμως, αισθάνεται ήδη προδωμένο από τους θεσμούς και απογοητευμένο από το κράτος, το οποίο εσείς εκπροσωπείτε.
Το δικό μου το παιδί, όπως και πολλών άλλων γονιών από όσο γνωρίζω, έχει πλέον χάσει τον ύπνο του…. και πραγματικά δεν του αξίζει….
Με εκτίμηση
Νικόλαος Τάταρης
Με τις διατάξεις του άρθρου 18 προβλέπεται η εκ νέου διενέργεια εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στην Α Τάξη των Πρότυπων Λυκείων με επιχειρήματα σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση την «παροχή δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού» και την «προαγωγή της ισότητας ευκαιριών». Εύλογα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
1) Σε ποιες επιστημονικές παιδαγωγικές αρχές βασίζεται η ανάγκη «ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού»?
2) Η διενέργεια των αδιάβλητων εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στην Α Γυμνασίου δεν εξασφάλισε «την ισότητα ευκαιριών» για όσους επιθυμούσαν να φοιτήσουν σε πρότυπο σχολείο?
3) Για ποιο λόγο δεν υπάρχει μέριμνα για την «ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού» και την «προαγωγή της ισότητας ευκαιριών» στην περίπτωση των Πειραματικών σχολείων όπου η διαδικασία εισαγωγής εξακολουθεί να διενεργείται άπαξ στην Α Γυμνασίου?
4) Γιατί το Υπουργείο μεριμνά σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση για την «ανάγκη αποφυγής του αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω της φοίτησής τους» μόνο στην περίπτωση των σχολείων που χαρακτηρίζονται με το παρόν άρθρο ως Πρότυπα και δεν μεριμνά αντιστοίχως για τους φοιτούντες στα ήδη υφιστάμενα Πρότυπα Γυμνάσια?
5) Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι η «διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων
συνθηκών και προϋποθέσεων, ώστε τα εν λόγω σχολεία να συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους» πραγματοποιείται με την εκ νέου αξιολόγηση των μαθητών και όχι με την συνέχιση των σπουδών τους στο πρότυπο σχολείο στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εξαετούς προγράμματος σπουδών?
6) Πως η εν λόγω ρύθμιση συμβάλλει στην πραγματοποίηση των εξαγγελιών για ενίσχυση του θεσμού του πρότυπου σχολείου?
Βάσει όλων των ανωτέρω θεωρώ άστοχη την πρόβλεψη για τη διενέργεια νέων εξετάσεων για την εισαγωγή στην Α τάξη των Πρότυπων Λυκείων και παρακαλώ για την απόσυρσή της προκειμένου να διατηρηθεί η διασύνδεση μεταξύ Προτύπων Γυμνασίων και Προτύπων Λυκείων.
Ο εγγονός μου φοιτεί στην πρώτη γυμνασίου προτύπου σχολείου και με μεγάλο προβληματισμό πληροφορηθήκαμε ότι αλλάζει ο τρόπος που θα προχωρήσει στο λύκειο. Αισθάνομαι μεγάλο άγχος για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο σε τόσο ευαίσθητη ηλικία. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη αδικία.
Θεωρώ μεγάλο λάθος την υποβολή των παιδιών που ήδη φοιτούν στα πρότυπα γυμνάσια σε εξετάσεις προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους και να συνεχίσουν στο λύκειο.Τα παιδιά αυτά είναι άριστοι μαθητές που ήδη έχουν εξεταστεί και με αυστηρά κριτήρια έχουν επιλεχθεί. Στην πραγματικότητα είναι εντελώς αντιπαιδαγωγικό να απομακρύνεις με τέτοιο βίαιο τρόπο έφηβα παιδια από το σχολικό τους περιβάλλον και από τις παρέες τους. Αυτό απ’όσο ξέρω εφαρμόζεται σε ακραίες περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς και όχι σε άριστους μαθητές που δεν έχουν κάνει τίποτε κακό! Ο γιός μου είναι στην πρώτη τάξη , έχει χάσει τον ύπνο του από τότε που έμαθε ότι οι όροι με τους οποίους μπήκε στο γυμνάσιο απο τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξαν και ενδέχεται να χάσει όλη την κοινωνική του ζωή σε δύο χρόνια. Αισθάνεται προδομένος και το ίδιο και εμείς οι οικείοι του. Ο άλλος μου γιος που ήθελε να διαγωνιστεί για να μπεί και αυτός , δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μπεί σε αυτές τις περιπέτειες. όταν μιλάμε για σχολεία και παιδιά , καλό είναι να σκεφτόμαστε πιο σφαιρικά και πιο ανθρώπινα. Είμαι σίγουρη πως η κα. Κεραμέως πραγματικά θέλει να υποστηρίξει τον θεσμό των πρότυπων σχολείων. Όμως με αυτές τις πρακτικές δεν τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά. Συμφωνώ πως τα παιδιά που απολαμβάνουν αυτήν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση πρέπει να αυξηθούν. Αυτός δεν είναι όμως ο σωστός τρόπος. Ποτέ το να απομακρύνεις παιδιά από το σχολικό τους περιβάλλον δεν είναι σωστό , εκτός κι αν θέλεις να τα τιμωρήσεις…
Είμαι μαθητής ενός πρότυπου γυμνασίου, αποτέλεσμα προετοιμασίας μιας ολόκληρης χρονιάς, γεμάτης ατελείωτο άγχος, τεράστια πίεση και πολύωρο διάβασμα. Με ένα τεράστιο βάρος να έχει φύγει από πάνω μου, φοιτώ τώρα στη Β’ γυμνασίου σ’ αυτό το σχολείο χαρούμενος και περήφανος. Κλείνοντας μόλις δύο χρονιές, το 1/3 από την πορεία που εγώ ήξερα ότι θα ακολουθήσω μέχρι το τέλος των μαθητικών μου χρόνων, έχοντας αρχίσει να δημιουργώ καλές παρέες, μαθαίνω πως για να μπορέσω να συνεχίσω σ’ αυτό το σχολείο, πρέπει να ξαναπαρακολουθήσω ιδιαίτερα μαθήματα ή να κάνω φροντιστήριο, να παραμελήσω ξανά το σχολείο, να ξαναπεράσω μια χρονιά βουτηγμένος μέσα στο διάβασμα και αποκομμένος από χόμπι και φίλους (τη μοναδική χρονιά που μου απομένει πριν την εξαντλητική και στρεσογόνα προετοιμασία για τις Πανελλήνιες). Κι όλα αυτά για να ΞΑΝΑ αποδείξω ότι αξίζω μια θέση σ’ αυτό το σχολείο, περνώντας ΞΑΝΑ την παραπάνω διαδικασία. Τέλος, είναι αναπόφευκτος ο αποχωρισμός πολλών φίλων, μεταξύ αυτών που θα επιτύχουν και αυτών που θα αποτύχουν. Παρακαλώ οι μαθητές που έχουν ήδη εξεταστεί, που ήδη φοιτούν σε πρότυπο γυμνάσια, να μην ΞΑΝΑ αξιολογηθούν για να κρατήσουν τη θέση τους στο σχολείο τους. Το ίδιο, ωστόσο, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να ισχύσει και για όλα τα παιδιά που μπαίνουν στα πρότυπα γυμνάσια με εξετάσεις, να συνεχίζουν δηλαδή στο πρότυπο λύκειο αυτοδίκαια!
Είναι προφανές κυρία υπουργέ ότι κάνετε ένα δώρο στα φροντιστήρια σε μία «νεκρή χρονιά» για αυτά. Αυτό όμως που θα καταφέρετε τελικά είναι να υποβαθμίσετε τα ίδια τα Πρότυπα σχολεία, αφού οι επιπλέον εξετάσεις θα αποτρέψει πολλούς άριστους μαθητές από το πάρουν μέρος στις εξετάσεις για τη Α’ Γυμνασίου λόγω του μελλοντικού ψυχικού και οικονομικού κόστους.
Χωρίς να έχω τέκνο ή συγγενικό πρόσωπο σε Π.Σ., αλλά ως εκπαιδευτικός έχοντας γνώση της διαδικασίας εισαγωγής, θα έλεγα ότι αρκετές εξετάσεις έχει ήδη το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια είναι ήδη ψυχοφθόρα και θεωρώ οτι είναι επιβαρυντική για την ψυχολογία και προσωπικότητα των παιδιών η επανάληψή της για τα Λύκεια. Καταλαβαίνω οτι φαίνεται πιο δίκαια η επανάληψη της διαδικασίας για την εισαγωγή στα Λύκεια, αφού δίνει το δικαίωμα και σε αλλά παιδιά να εισαχθούν σε αυτά τα σχολεία. Η πρόταση μου είναι ίδρυση περισσότερων προτύπων σχολείων σε όλη την χώρα
Η φοίτηση σε ένα πρότυπο Γυμνάσιο είναι η ευκαιρία για ένα άριστο παιδί μεσαίου η χαμηλού κοινωνικού στρώματος να φοιτήσει σε ένα καλό σχολείο. Εισάγοντας επιπλέον εξετάσεις στερείτε από τα παιδιά αυτά αυτή την δυνατότητα, αφού οι γονείς τους δεν θα μπορούν να καλύψουν το διπλό κόστος για την προετοιμασία των παιδιών τους. Μετατρέπετε κυρία υπουργέ τα πρότυπα σχολεία, σε σχολεία της ελίτ. Υπάρχει όμως το κολέγιο και όχι μόνο για αυτή την κατηγορία ανθρώπων, αφήστε ήσυχα τα πρότυπα
Οι ανά τριετια εισαγωγικές εξετάσεις (Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο) με τοσο σκληρό ανταγωνισμό και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μόνο στερημένους και διαταραγμένους «άριστους» μπορούν να δημιουργησουν. Αυτό θελετε;
Εξαιρέστε τουλάχιστον τα παιδιά που φοιτουν σήμερα στα πρότυπα Γυμνάσια και των οποίων οι γονείς δεν είχαμε πρόθεση να τα υποβάλουμε σε αυτή τη σκληρή διαδικασία μόνο και μόνο για να τα τρελάνουμε. Απλώς θέλαμε, επειδή ήταν καλοί μαθητές και εμείς δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουμε σε κάποιο καλό ιδιωτικό σχολείο, να έχουν τη δυνατοτητα επί 6 χρόνια (με αυτή τη συνθήκη πήραμε τότε την απόφασή μας) να παρακολουθήσουν ένα καλό σχολείο που θα καλλιεργούσε περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητές τους μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον με συμμαθητές όμοιά τους παιδιά.
Και ένα βασικό ερώτημα:
Το πρόταγμα της αριστείας στην εκπαίδευση τι σημαίνει τελικά;
Φτιάχνω σχολεία για «άριστους» που δημιουργούνται ανά τριετία από τα φροντιστήρια ή σχολεία που δημιουργούν πραγματικούς άριστους;
Η απαξίωση τελικά της δημόσιας εκπαίδευσης φαίνεται και στην πολιτική σας για τα πρότυπα. Κρίμα…
Δυστυχώς, τελικά, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου φαίνεται να είναι κατώτερη των προσδοκιών μας. Αντίθετα με τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, δεν νομοθετείται καμία αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και της αριστείας. Η εισαγωγή εξετάσεων για την – κανονικά αυτοδίκαιη – μετάβαση των μαθητών από τα πρότυπα γυμνάσια στα Λύκεια δεν βασίζεται σε καμία παιδαγωγική θεώρηση, παρά το μόνο που φαίνεται να εξυπηρετεί είναι τα συμφέροντα της παραπαιδείας και των ιδιωτικών σχολείων.
Στα μεν φροντιστήρια θα στραφούν αναγκαστικά οι γονείς προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα του παιδιού τους να αλλάξει σχολικό περιβάλλον (με όλες τις ψυχολογικές συνέπειες).
Τα δε ιδιωτικά σχολεία θα εμπλουτίσουν το επίπεδό των μαθητών τους με άριστους μαθητές που προφανώς θα προτιμήσουν να φοιτήσουν ανενόχλητοι για 6 χρόνια με ολική ή μερική υποτροφία, παρά να υποβάλλονται ξανά και ξανά σε στρεσογόνες εξετάσεις σε ένα πρότυπο. Τελικά ο στόχος φαίνεται να είναι η διάλυση των προτύπων γιατί «κλέβουν» την πελατεία των σχολαρχών.
Μακάρι να αναθεωρήσετε το άρθρο 18 όσον αφορά τις εξετάσεις πρόσβασης στα πρότυπα λύκεια και να διαψεύσετε αυτά τα συμπεράσματά! Θα ήταν μια πολλή ευχάριστη εξέλιξη…
Μπορεί να μην ανήκω στην κατηγορία ενός μαθητή ή ενός γονέα μαθητή που φοιτά ήδη σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο,έχοντας όμως υπάρξει μαθήτρια, μπορώ να έρθω στη θέση ενός παιδιού που το υποχρεώνουν άδικα να αποδείξει για ακόμη μια φορά, για το εάν επάξια ή όχι επιλέχτηκε για να φοιτήσει στο συγκεκριμένο Σχολείο. Σαν να μην έχει να αντιμετωπίσει ήδη πάρα πολλά ένας έφηβος, όπως την απαιτητική του σχολική χρονιά, τις εξωσχολικές του δραστηριότητες ακόμα και την ίδια του την εφηβεία, κάποιοι αποφάσισαν να του προσθέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο φορτίο, όπως αυτό της προετοιμασίας όχι απλά για την προαγωγή στο Λύκειο μέσω των ήδη υπαρχόντων εξετάσεων, αλλά μια ακόμα πολύ δύσκολη δοκιμασία την οποία πρέπει να υποστεί για δεύτερη φορά. Το καλό σενάριο βέβαια σε αυτή τη περίπτωση είναι ο μαθητής να καταφέρει να επιτύχει στις εξετάσεις αυτές, δεδομένης της πολύ καλής του επίδοσης στο Γυμνάσιο, μιας και το επίπεδο στα Πρότυπα Σχολεία είναι ως γνωστόν αρκετά υψηλό, οπότε ο μαθητής προάγεται επιτυχώς στο Λύκειο. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο πιθανής αποτυχίας, τότε στη περίπτωση αυτή ο μαθητής καλείται να αλλάξει σχολικό περιβάλλον με ότι επακόλουθα μπορεί να έχει αυτό για την πρόοδο του αλλά κυρίως την ψυχοσύνθεση του βρισκόμενος σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί κάποια από όλα αυτά τα παιδιά που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στο Πρότυπο Γυμνάσιο, να μην επιθυμούσαν να το κάνουν αν γνώριζαν ότι θα πρέπει να επαναληφθούν οι εξετάσεις για να προβιβαστούν στο Λύκειο. Συνοψίζοντας, ας προσπαθήσουν όλοι αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον αυτών των παιδιών, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να στερούν από κανένα παιδί το δικαίωμα στη μόρφωση που με αγώνα κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να εισαχθούν σε ένα «διαφορετικό σχολείο» από όλα τα υπόλοιπα…Τους αξίζει η υποστήριξη και όχι η αμφισβήτηση και η αδικία οι οποίες προάγονται μέσω της απόφασης αυτής…
Είμαι μητέρα μαθητή που φοιτά στην Α’ Γυμνασίου προτύπου σχολείου και εκπαιδευτικός στην Β/θμια εκπαίδευση.
Τα παιδιά των προτύπων είναι άριστοι μαθητές που σε τρυφερή ηλικία δίνουν σκληρές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο γυμνάσιο, παρακολουθούν ένα εντατικό και υψηλών απαιτήσεων πρόγραμμα και εξετάζονται πολλαπλά για τρία χρόνια. Είναι λοιπόν, τουλάχιστον, απαξιωτικό και άδικο για τις προσπάθειες των παιδιών και των καθηγητών τους, μία δίωρη εξέταση να αποτελεί το κριτήριο της συνέχισης της φοίτησής τους στο σχολείο τους. Ακυρώνετε την εκπαιδευτική διαδικασία τριών χρόνων!!!
Μπράβο σας που θέλετε να δώσετε δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά, όμως φροντίστε να αυξήσετε τον αριθμό τον προτύπων σχολείων! Μη βάζετε τους μαθητές να φοιτούν στα ελάχιστα σχολεία με «βάρδιες»! Καλό είναι να συμβουλεύεστε και παιδοψυχολόγους πριν τις αποφάσεις σας.
Ελπίζω να διορθωθεί αυτή η αβλεψία και να αφαιρεθούν οι εξετάσεις για το Λύκειο για όλα τα παιδιά των προτύπων γυμνασίων και για τα παιδιά που θα εισαχθούν στο μέλλον!
Τα Ιωάννινα ήταν η μοναδική πόλη στην οποία αν και υπήρχε Πρότυπο Γυμνάσιο δεν είχε ιδρυθεί Πρότυπο Λύκειο.Το νέο νομοσχέδιο επιτέλους προβλέπει την ίδρυση αυτού του Λυκείου που ήταν αίτημα πολλών ετών. Όμως η αδικία έγκειται για τους μαθητές της Γ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου της πόλης που δεν υπάγονται στη εξαίρεση του νόμου να εισαχθούν ειδικά για το σχολικό έτος 2020-21 στο Πρότυπο Λύκειο Ζωσιμαίας Σχολής όπως όλοι οι απόφοιτοι των υπόλοιπων Πρότυπων Γυμνασίων χωρίς εξετάσεις, επειδή το Πρότυπο Λύκειο είναι νεοσύστατο και δεν ήταν το 2019 συνδεδεμένο με το αντίστοιχο Γυμνάσιο. Σας μεταφέρω ως γονέας την αγωνία μαθητών της Γ Γυμνασίου, ελπίζοντας ότι θα αποκαταστήσετε αυτή την αδικία.
Αξιότιμη κα Κεραμέως,
το ανωτέρω ζήτημα έχει και κοινωνική και ηθική διάσταση που δεν πρέπει να παραβλέψετε.
Μιλάμε για παιδιά που στην τρυφερή ηλικία των 11-12 ετών αποφάσισαν να αποχωριστούν το ασφαλές περιβάλλον των φίλων και συμμαθητών τους, προκειμένου να φοιτήσουν σε ένα πρότυπο σχολείο. Ξένα ανάμεσα σε ξένους κατόρθωσαν με αγωνία και κόπο να εγκληματιστούν σε ένα καθ΄όλα καινούριο σχολικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν καινούριες συντροφιές και φιλίες. Τώρα καλούνται, σε περίπτωση αποτυχίας τους, να επιστρέψουν στο λύκειο της γειτονιάς τους, πάλι ξένα ανάμεσα σε ξένους, και να χτίσουν από το μηδέν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Γνωρίζετε φαντάζομαι πόσο σημαντικές είναι για τα έφηβα παιδιά οι φιλίες και πόσο επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία τους, υπό το βάρος μάλιστα και των μελλοντικών τους εκπαιδευτικών στόχων στο λύκειο.
Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω ότι τα πρότυπα γυμνάσια απαρτίζονται από πρότυπους μαθητές και πρότυπους καθηγητές. Αυτοί οι δύο πόλοι είναι που καθιστούν ένα σχολείο πρότυπο. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άριστους μαθητές που αποδεικνύουν έμπρακτα και καθημερινά την ικανότητα και τη συνέπειά τους. Υποβάλλοντάς τους ξανά σε εξετάσεις είναι σαν να καταργείτε την προσπάθειά τους για αριστεία και να απαξιώνετε την αξιολόγηση των καθηγητών τους. Πόσο χρήσιμο είναι για έναν άριστο μαθητή να αποδείξει ότι είναι άριστος; Ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί κάτι τέτοιο;
Χρήσιμο θα ήταν να υποβληθούν σε εξετάσεις μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις μαθητών, που στην πορεία της φοίτησής τους μειώθηκε η απόδοσή τους, θέτοντας εσείς από την πλευρά σας ένα βαθμολογικό πλαφόν.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι μητέρα μιας μαθήτριας που στην Στ΄Δημοτικού μόνη της αποφάσισε να διεκδικήσει μία θέση σε πρότυπο γυμνάσιο. Μόχθησε πολύ, στερήθηκε πράγματα που άλλα παιδιά της ηλικίας της απολάμβαναν και υπήρχαν φορές που λύγιζε ψυχολογικά αντιλαμβανόμενη τον σκληρό ανταγωνισμό. Τελικά τα κατάφερε. Πρόκειται για μία ψυχοφθόρα, χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα διαδικασία. Ενδεχομένως να είχε αποφασίσει διαφορετικά, εάν γνώριζε ότι σε τρία χρόνια θα έπρεπε να επαναλάβει αυτήν τη δοκιμασία. Ενδεχομένως και εγώ να την απέτρεπα.
Θεωρείτε τίμιο να τραβήξετε το χαλί κάτω από τα πόδια αυτών των παιδιών; Δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουν εκ των προτέρων; Γιατί να θυσιαστούν στον βωμό μίας ακόμη εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης;
Εάν κρίνετε απαραίτητο να καθιερωθούν οι ενδιάμεσες εξετάσεις, το τίμιο είναι να εφαρμοστούν για τα παιδιά που από φέτος και στο εξής θα διεκδικούν θέσεις σε πρότυπα γυμνάσια, ώστε να γνωρίζουν προκαταβολικά τους καινούριους όρους και να τους λαμβάνουν υπ΄όψιν τους.
Όσοι ήδη φοιτούν σε πρότυπα γυμνάσια θα πρέπει ηθικά και λογικά να εξαιρεθούν.
Σας ευχαριστώ
Καλησπέρα σας,
Είμαι μητέρα παιδιού της β’ τάξης Π.Γ. Διαβάζοντας το άρθρο 18, μου γεννάται ένα ερώτημα.
Πως μπορείτε κ.κ. της Δ.Ε.Π.Π.Σ, του Ι.Ε.Π και κ. Υπουργέ, να ακυρώνετε τόσο απλά μέσα σε μια και μοναδική πρόταση μια ολόκληρη γενιά εφήβων. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να αμφισβητείτε και να ισοπεδώνετε τον κόπο και την ψυχική υγεία τόσων παιδιών. Την αγωνία και τα έξοδα τόσων γονιών.
Τα παιδιά του μέλλοντος δηλαδή, που σ αυτά στηρίζεται η ανθρωπότητα. Τους αυριανούς οραματιστές, που σ σ’αυτούς πιστεύουμε κι ελπίζουμε. Παιδιά τα οποία έδωσαν ήδη τις εξετάσεις τους και αρίστευσαν. Μήπως το ξεχάσατε;;; Μήπως έχετε κοντή μνήμη;;;
Οι περισσότεροι από εσάς τους ´´εκλεκτούς´´ ακόμη και αυτοί που τελείωσαν Πρότυπα σχολεία, δεν μπήκατε στη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων, διότι στο παρελθόν δεν υπήρχαν. Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να παίζετε με την αγωνία των παιδιών μας;; Δεν ξέρετε καν πως νοιώθουν και τι θυσιάζουν γι αυτές τις πολυπόθητες εξετάσεις. Θα σας πω εγώ, μια και εσείς δεν ξέρετε γιατί δεν το βιώσατε. Θυσιάζουν την μετάβαση τους από παιδιά σε έφηβους. Ωριμάζουν βεβιασμένα γιατί η λαχτάρα τους να μπουν σ αυτά τα σχολεία είναι τόσο μεγάλη, που δεν λογαριάζουν το κόστος. Έρχεστε λοιπόν εσείς τώρα και τους λέτε ότι όλα αυτά είναι μάταια και καλούνται να τα ξαναπεράσουν.
Είστε άραγε εσείς που μας μιλήσατε στο κοντινό παρελθόν για αναβάθμιση της παιδείας και του συστήματος;;; Πως μπορεί να γίνει αυτό;;; Πως μπορείτε να πείσετε όλους εμάς τους γονείς που ανιδιοτελώς ενισχύουμε και στηρίζουμε αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας. Πως μπορούν αυτά τα παιδιά, με κομμένα τα φτερά, να εξακολουθούν να πιστεύουν σ ένα καλύτερο αύριο;;;
Πείτε μας λοιπόν ξεκάθαρα, ή μάλλον σταθείτε μπροστά σ αυτά τα παιδιά και κοιτώντας τα στα μάτια πείτε τους ότι δεν αξίζει να προσπαθούν για τίποτα γιατι όλες τους οι προσπάθειες είναι μάταιες και ότι αυτά στα οποία πίστεψαν είναι σκουπίδια. Εσείς και μόνο εσείς έχετε τη δυνατότητα με δυο σειρές σ ένα λευκό χαρτί, να ξεπουλάτε τα όνειρα, τις ελπίδες τους, την περηφάνια τους.
Δεν σας το επιτρέπω, δεν σας το επιτρέπουμε!
Θα μας βρείτε απέναντι σας, με όποιο κόστος.
Κανένας από σας δεν έχει το δικαίωμα επειδή διορίστηκε σ αυτή τη ´´θέση´´να φέρνει τα παιδιά μας σε απόγνωση και ματαίωση. Δεν θέλουμε τέτοια παιδεία, δεν είναι έτσι η δημοκρατία.
Διαβάζω και πέφτω από τα σύνεφα. Δεν είναι δυνατόν να είναι πρόταση Υπουργού και δή Νομικού.
Θέλετε να αναβαθμίσετε τα σχολεία ; Όλοι θα συμφωνήσουν. Αλλά προγραμμάτισε την αλλαγή για αυτούς που θα επιλεγούν σε επόμενες σχολικές χρονιές. Δεν θα αλλάζεις κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό σύστημα επειδή την μια είσαι Αριστερός και την άλλη Δεξιός. Εκτός εάν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Όπως λέει και ο λαός » Φταίει ο Γάιδαρος αλλά χτυπάμε το σαμάρι «. Δημιουργήστε ενα εκπαιδευτικό σύστημα για δεκαετίες και όπου υπάρχει κεκρόπορτα κλείστε την άμεσα ή βελτιώστε το νομοσχέδιο. Ας τεθεί ενα όριο βαθμολογίας έτσι ωστε να μην υπάρχουν άτομα που για πολλούς λόγους δεν τους ενδιαφέρει πλέον με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός του προτύπου σχολείου. Αλλά να βάζεις σε επιπλέον διαδικασίες τους μαθητές που ήδη βρίσκονται στην Α και Β τάξη ξανά σε εξετάσεις δεν έχει κάποιο νόημα. Υποβαθμίζεις ήδη το Σχολείο , το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές και σίγουρα οδηγείς στην παραπαιδεία πολλούς γονείς και μαθητές. Εκτός και εάν αυτό είναι το ζητούμενο.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Ως γονέας μαθητή Β Γυμνασίου Πρότυπου Σχολείου θεωρώ την πρόθεση τα παιδιά των Προτύπων Σχολείων να ξαναυποβληθούν σε εξετάσεις, για την μετάβασή τους στο αντίστοιχο Πρότυπο Λύκειο άδικη και απαράδεκτη.
Ποιός είναι ο λόγος να θεσμοθετηθούν αυτές οι εξετάσεις για κάτι ου θεωρώ αυτοδίκαιο;
Όλα αυτά τα παιδιά ας μην ξεχνάμε ότι διαγωνίστηκαν και κρίθηκαν μέσω αδιάβλητων εξετάσεων για να εισαχθούν στα Πρότυπα Γυμνάσια και επί τρία χρόνια μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά, ώστε και με την βοήθεια των καθηγητών τους να καλλιεργήσουν πνεύμα και χαρακτήρα για να πετύχουν το 《άριστον》 να αναζητούν το ξεχωριστό, να αναπτύξουν τον εαυτό τους, τις δεξιότητές τους και κατά συνέεια τον κόσμο που ζουν.
Πώς εσείς που πριν από λίγο καιρό δηλώνατε την ενίσχυση και αποκατάσταση της μεγάλης ζημίας να θέλετε να προξενήσετε μεγαλύτερη ζημιά και να ακυρώσετε όλον αυτόν τον αγώμα των παιδιώ;
Παρακαλώ επομένως για την τροποποίηση του συγκεκριμένου τμήματος του άρθρου ώστε οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου των Προτύπων να εισάγονται απευθείας στα συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια.
Με τιμή
Β.Σ
Τα παιδιά μας εκτός του ότι έδωσαν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα σχολεία είναι και παιδιά τα οοία και μετακινούνται μόνα τους για την προσέλευση τους στο σχολείο …Δεν έχει φροντίσει το Κράτος να τους παρέχει σχολικά όπως κάνει στα Μουσικά και στα Καλλιτεχνικά σχολεία και έτσι τα παιδιά αυτά μετακινούνται μόνα τους…Αν και κουράζονται και έρχονται από διάφορες περιοχές εντούτοις λατρεύουν το σχολείο τους και είναι κρίμα και αδικο να τα απομακρύνετε από αυτό με αυτή την αδικία…Σαν χώρα έχουμε τόσα θέματα να ασχοληθούμε ας αφήσουμε να παιδιά να πραγματοποιήσουν τα ονειρά τους και ας μην τα πολεμάμε…Είναι ΑΡΙΣΤΑ και αυτό φαίνεται από τις βαθμολογίες τους…και τις διακρίσεις τους…Ελπίζουμε να δείτε το λάθος και να το διορθώσετε…Για να αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ένα δίκαιο Κράτος που τηρεί τους Νόμους και τις υποσχέσεις τους…
Αξιότιμη κ. Υπουργέ
Είμαι τρίτεκνη μητέρα, μαθήτριας που φοιτά σε Πρότυπο Γυμνάσιο, στο οποίο εισήχθη μετά από επίπονη προετοιμασία και προσπάθεια. Είμαι επίσης ιατρός του ΕΣΥ, απόφοιτος του ΕΚΠΑ, στο οποίο εξασφάλισα την εισαγωγή μου με Πανελλήνιες εξετάσεις. Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που επιθυμούν την αριστεία και, επίσης στη κατηγορία των ανθρώπων που έχουν δώσει ουκ ολίγες εξετάσεις στη διάρκεια της μαθητικής, φοιτητικής και επαγγελματικής μου πορείας. Αναφέρω όλα αυτά για να καταστήσω σαφές ότι, δεν έχω κάτι εναντίον της συνεχούς αξιολόγισης των ανθρώπων σε κάθε εκπαιδευτικό ή/και επαγγελματικό χώρο, καθώς θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία μας κάνει όλους καλύτερους.
Διαφωνώ όμως κάθετα με την εισήγησή σας περί επαναληπτικών εισαγωγικών εξετάσεων στα Πρότυπα Λύκεια, για τους μαθητές που έχουν ήδη πετύχει την εισαγωγή τους, κατόπιν εξετάσεων, σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Κανένα από αυτά τα παιδιά δε βρέθηκε στα συγκεκριμένα σχολεία από ένα ευνοϊκό γύρισμα της τύχης. Όλα είναι λαμπρά μυαλά, με την ουσιαστικότερη έννοια του όρου, η οποία δεν περιορίζεται ούτε περιγράφεται από το μέσο όρο των επιδόσεών τους. Στο σύνολό τους, κλήθηκαν σε πολύ μικρή και τρυφερή ηλικία, να περάσουν (μαζί με τις οικογένειές τους) μια διαδικασία που ειλικρινά προσομοιάζει με Πανελλήνιες Εξετάσεις. Και το άντεξαν αδιαμαρτύρητα, διότι είχαν μέσα τους πολύ ισχυρό το κίνητρο της αριστείας.
Το να υποχρεώσει κανείς αυτά τα παιδιά σε επαναληπτική εξέταση, εκτός από το ότι είναι αντιπαιδαγωγικό, ακυρώνει, κατά την άποψή μου, και το ρόλο των Προτύπων. Τα σχολεία αυτά δημιουργήθηκαν για να πάρουν τους καλύτερους και να τους κάνουν άριστους. Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι τα Πρότυπα σχολεία δεν επιτελούν αυτό το ρόλο, θα έπρεπε να παρέμβει για την αναβάθμισή τους. Το καλό σχολείο δεν είναι αυτό όπου οι μαθητές πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν την αξία τους. Καλό είναι το σχολείο που ωθεί συνεχώς το μαθητή να γίνει το καλύτερο που μπορεί. Και αυτό δεν εξασφαλίζεται υπό συνθήκες ανασφάλειας και συνεχούς απειλής εξετάσεων, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας.
Προσωπικά, προτιμώ να έχω ένα χαρούμενο και υγιές παιδί, κι ας φοιτά στο Γενικό δημόσιο σχολείο της γειτονιάς, παρά ένα παιδί αγχωμένο και διαλυμένο ή ένα παιδί που μαθαίνει μέσα στο ίδιο του σχολικό περιβάλλον, ότι πρέπει να πατήσει επί πτωμάτων για να «διακριθεί».
Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά να ακούσετε τις φωνές όλων των γονιών που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους. Παρακαλώ, πιστέψτε ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε κοντά στα παιδιά μας και το κίνητρό μας είναι η ευημερία τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα,είμαι νονά παιδιού που είναι σε Πειραματικό και με παρακάλεσε να ζητήσω και εγώ με τον τρόπο μου να συνεχίσει στο σχολείο που μπήκε με εξετάσεις,που λατρεύει την εκπαίδευσή του και λαχταρά κάθε μέρα να είναι στους χώρους του.
Είμαι και εκπαιδευτικός.Δουλεύω όμως ωςδιοικητικός σε ιδιωτική μεταλυκιακή εκπαίδευσή.Βλέπω και εκεί πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζει και να ολοκληρώνει κανείς το πρόγραμμα σπουδών εκεί που ξεκίνησε.Σας ευχαριστώ θερμά.Καλή συνέχεια στο έργο σας.
Είμαι μητέρα μαθητή που φοιτά στη Β γυμνασίου σε πρότυπο σχολείο και διαφωνώ κατηγορηματικά με την θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων για την Α Λυκείου στα παιδιά που φοιτούν ήδη στα μέχρι τώρα συνδεδεμένα πρότυπα γυμνάσια.
Γνωρίζοντας αυτή την νέα παράμετρο μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπαίναμε στην επίπονη διαδικασία προετοιμασίας για την εισαγωγή στην Α γυμνασίου, η οποία είχε τεράστιο ψυχικό και οικονομικό κόστος για όλη την οικογένεια.
Φυσικά και πιστεύουμε στην αριστεία αλλά η απαίτηση για συνεχή απόδειξη της από παιδιά που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία και σε συνδυασμό με τον κίνδυνο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος μόνο τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει για τα ίδια τα παιδιά και φυσικά για την ψυχική τους υγεία.
Ακόμα και αν δεν συμμερίζεστε την παραπάνω άποψη οφείλετε να επιτρέψετε σε όσους επέλεξαν τα πρότυπα και κατάφεραν να εισαχθούν γνωρίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει εξαετή φοίτησή (Γυμνάσιο-Λύκειο) να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Οτιδήποτε διαφορετικό μόνο ανήθικο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Νομίζω ότι οι παρατηρήσεις μας δεν πρέπει να αφορούν μόνο τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα πρότυπα αλλά να αφορούν και όλα τα μελλοντικά παιδιά που θα φοιτήσουν. Οπότε θα έλεγα στους εκπροσώπους κάποιων προτύπων να μην περιορίζουν τις παρατηρήσεις τους στα παιδιά που φοιτούν ήδη αλλά να σκέφτονται ευρύτερα το μέλλον των παιδιών που θα φοιτήσουν και το μέλλον του ίδιου του θεσμού των προτύπων των οποίων η λειτουργία θα υποβαθμιστεί γενίκοτερα.
Μητέρα παιδιού που θα πάει στην Α λυκείου πρότυπου σχολείου.
Νομίζω ότι οι παρατηρήσεις μας δεν πρέπει να αφορούν μόνο τα παιδιά που φοιτούν ήδη στα πρότυπα αλλά να αφορούν και όλα τα μελλοντικά παιδιά που θα φοιτήσουν. Οπότε θα έλεγα στους εκπροσώπους κάποιων προτύπων να μην περιορίζουν τις παρατηρήσεις τους στα παιδιά που φοιτούν ήδη αλλά να σκέφτονται ευρύτερα το μέλλον των παιδιών που θα φοιτήσουν και το μέλλον του ίδιου του θεσμού των προτύπων των οποίων η λειτουργία θα υποβαθμιστεί γενίκοτερα.
Μητέρα παιδιού που θα πάει στην Α λυκείου πρότυπου σχολείου
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Υπουργού κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ για τα πρότυπα σχολεία στην Εφημερίδα «Το Βήμα» 25-12-2019:
«…Στόχος μας, η ανασύσταση και ενίσχυση των δύο αυτών δικτύων, που αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυσή τους και την αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που προκάλεσαν οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για δίκτυα σχολείων με διαφορετικό προφίλ και διακριτή στόχευση, καθώς τα πρότυπα σχολεία απευθύνονται σε ένα μαθητικό κοινό υψηλών ικανοτήτων, παρέχοντας την ευκαιρία και το πλαίσιο σε αυτά τα παιδιά να αναπτύξουν σε υψηλό επίπεδο τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους».
γενναται λοιπον το ερωτημα πως αυτα τα παιδια μπαινοντας σε ενα προτυπο σχολειο μετα απο πανελληνιες εξετασεις και ακολουθοντας ενα πολυ προωθημενο και ανταγωνιστικο προγραμμα σπουδων απο την πρωτη γυμνασιου μεχριτην ολοκληρωση της μαθησιακης αλλα και ψυχοσωματικης τους διαπλαση στην τριτη λυκειου ετοιμα να δωσουν εξετασεις στην τριτοβαθμια εκπαιδευση τους διακοπτετε στην τριτη γυμνασιου ζητωντας τους να αποδειξουν για αλλη μια φορα οτι ειναι αριστοι με απροβλεπτες συνεπειες τοσο για την μαθησιακη τους συνεχεια οσο και την ψυχολογικη καταπονηση που θα υποστουν .Αλλωστε το συνολο των μαθητων των προτυπων σχολειων πανελλαδικα δεν ξεπερνουν τα 1200 ατομα .Δεν καταρριπτεται η οποια μεταρυθμιση που προωθει το υπουργειο απο το δικαιο αιτημα των παιδιων των προτυπων να συνεχισουν την μαθησιακη τους πορεια που ξεκινησαν οταν εδιναν εξετασεις για την εισαγωγη τους στα προτυπα μεχρι την ολοκληρωση των σπουδων τους της τριτης λυκειου ανεπιρεαστα απο ψυχολογικες πιεσεις αλλα με ανταγωνιστικοτητα ως προς τις μαθησιακες τους υποχρεωσεις που απορρεουν απο το υψηλο μορφωτικο επιπεδο των προτυπων σχολειων .ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ .
άρθρο 18
Οι μαθητές έχουν εισαχθεί στα πρότυπα γυμνάσια της χώρας μέσω αυστηρών και αδιάβλητων εξετάσεων και έχουν ήδη αποδείξει ότι έχουν τα προσόντα να φοιτήσουν σε ένα τέτοιο σχολείο αυξημένων απαιτήσεων. Παρ΄ όλα αυτά η νέα διάταξη, επιδιώκει να υποβάλλει τα παιδιά αυτά σε μια συνεχή ψυχοφθόρα διαδικασία, μέχρι να καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση τους κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου, οπότε και μπαίνουν στην επόμενη ψυχοφθόρα φάση, αυτή της προετοιμασίας τους για τις Εισαγωγικές στα Πανεπιστήμια.
Θέλουμε δηλαδή τα παιδιά αυτά, αντί αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται στα σχολεία αυτά αντί «να προάγουν τη διαρκή αυτο-βελτίωσή τους και τη συστηματικότερη καλλιέργεια και ανέλιξη των ιδιαίτερων μαθησιακών τους δυνατοτήτων» (άρθρο 11), να δίνουν έμφαση μόνο στα μαθήματα αυτά που θα εξετασθούν στο τέλος της Γ΄ Γυμνασίου, προκειμένου να παραμείνουν στο σχολείο τους. Σε όλα αυτά δε, πρέπει να ανταποκριθούν εν μέσω εφηβείας, που είναι σε όλους γνωστό, ότι είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη μεταβατική περίοδος για όλα τα παιδιά.
Στην περίπτωση δε, μαθητών που θα αποτύχουν να διατηρήσουν τη θέση τους στο οικείο Πρότυπο Λύκειο, (γιατί έγραψαν π.χ. 1/8 της μονάδας λιγότερο από κάποιον άλλον υποψήφιο) με την ψυχολογία και την «ταμπέλα» του αποτυχημένου θα πάνε σε ένα καινούριο σχολείο, όπου θα πρέπει να ενταχθούν κοινωνικά και ταυτόχρονα να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Λυκείου.
Το επιχείρημα που άκουσα ότι κάποιο παιδί που ήταν άριστος μαθητής στην ΣΤ’ Δημοτικού δεν συνεπάγεται ότι εξακολουθεί να είναι ακόμα άριστος και στις επόμενες τάξεις, δεν το αμφισβητώ ότι μπορεί να ισχύει σε κάποιες περιπτώσεις. Μήπως,όμως αυτό θα έπρεπε να σας κάνει να αναρωτηθείτε μήπως τελικά κάτι δεν γίνεται σωστά από πλευράς σχολείου και όχι από την πλευρά των μαθητών?
Τελικά παρατηρούμε ότι δημιουργείται μια τραγελαφική κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα που απο τη μία «συνθλίβει» τα παιδιά που από την αρχή της «εκπαιδευτικής τους καριέρας» αποδεικνύουν τις ικανότητές τους και την όρεξη για μάθηση και από την άλλη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την εισαγωγή μέσω ποσόστωσης, μαθητών των ΕΠΑΛ σε ιδιαίτερα απαιτητικές σχολές, όπως η Ιατρική Σχολή.
Το δικό μου παιδί είναι από τα «τυχερά» που τελειώνει φέτος την Γ’ Γυμνασίου και δεν θα υποστεί όλη αυτή τη διαδικασία και τα αναφέρω όλα αυτά, χωρίς να έχω κανένα προσωπικό όφελος. Αν, όμως, ήταν τώρα το παιδί μου μικρότερο, σίγουρα, θα το απέτρεπα πλέον από την προσπάθεια εισαγωγής του σε ένα πρότυπο σχολείο.
Αξιότιμη κα Υπουργέ
Αγαπητή κα Συνάδελφε,
Εκτός από διακεκριμένη δικηγόρος είστε και μητέρα.
Αναρωτιέμαι πως θα νιώθατε εσείς και τα παιδιά σας
με την ακούσια αλλαγή του σχολικού τους περιβάλλοντος.
Αναρωτιέμαι ποια είναι η γνώμη των καθηγητών των
Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων επί της προτεινόμενης ρύθμισης.
Για τη γνώμη των γονιών κανείς δεν έχει αμφιβολίες.
Η διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία
μεταξύ αρίστων μαθητών/τριων θα είναι απειροελάχιστη.
Δεδομένου του αυξανόμενου κάθε έτους αριθμού υποψηφίων
για την Α τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, η Α τάξη των Προτύπων Λυκείων
θα αποτελείται κατά βάση μόνον από τους/τις μαθητές/τριες με τέλειο 20.
Ο/Η μαθητής/τρια του Προτύπου Γυμνασίου με βαθμό 19,99 θα πρέπει ως αποτυχών/ουσα
μετά από 3 επιτυχημένα γυμνασιακά έτη να βρεθεί στο σχολείο της γειτονιάς του/της.
Θα αφήσω στους ειδικούς την ανάλυση των αντι-εκπαιδευτικών,
αντι-κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων στους εφήβους μας
που θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις για την προαγωγή τους
από το Πρότυπο Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο μαζί με όλους
τους/τις ενδιαφερόμενους/νες άριστους/ες μαθητές/τριες των λοιπών Γυμνασίων.
Το να συνεχίσουν να φοιτούν στο Πρότυπο Λύκειο μόνον
οι άριστοι απόφοιτοι των Προτύπων Γυμνασίων είναι διαφορετικό ζήτημα.
Ας δημιουργήσουμε περισσότερα Πρότυπα Σχολεία.
Να μην μετατρέψουμε την αριστεία σε στεγνή βαθμοθηρία!
Δημήτριος Ραζέλος, Δικηγόρος,
Απόφοιτος Πειραματικού Γυμνασίου Αναβρύτων και Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων
εισαχθείς σε αμφότερα με κλήρωση.
Πατέρας δύο τέκνων εισαχθέντων στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων με εξετάσεις και άλλου τέκνου εισαχθέντος στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο της Αθήνας άνευ κληρώσεως.
ΑΞΙΟΤΙΜΗ κα ΥΠΟΥΡΓΕ
Κατόπιν της θέσεως από το Υπουργείο σας σε διαβούλευση του νομοσχεδίου για την παιδεία στις 22.4.2020,και γνωρίζοντας πολύ καλά το πόσο σοβαρά εσείς προσωπικά λαμβάνετε υπόψιν σας, τις απόψεις των πολιτών και ημών των εκπροσώπων των ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, τιμώντας τον διάλογο μεταξύ των μερών, σας παραθέτουμε τις θέσεις μας, ως εκπρόσωποι των γονέων του προτύπου Σχολείου Αναβρύτων Γυμνασίου – Λυκείου.
Κατόπιν της μελέτης του νομοσχεδίου το οποίο βλέπουμε ότι τιμά την αριστεία, κάτι που εμείς ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων Προτύπου Σχολείου υπηρετούμε και τιμούμε ομοίως επί χρόνια, σας επισημάνουμε και εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας όσον αφορά την αδικία που διαπιστώσαμε για τους ήδη φοιτούντες, μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου των Προτύπων Γυμνασίων.
Η αδικία αυτή αφορά την μη υφιστάμενη ρητή εξαίρεση από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Λύκεια όλων των μαθητών των Α’ και Β’ τάξεων που ήδη σήμερα, το σχολικό έτος 2019-2020, φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Οι μαθητές αυτοί εισήχθησαν με εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ γυμνασίου και κατά τον χρόνο εισαγωγής τους ο νόμος όριζε ρητά το δικαίωμα εισαγωγής τους στο Πρότυπο Λύκειο μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
Ειδικότερα οι λόγοι για τους οποίους διεκδικούμε τα κεκτημένα των μαθητών βασίζονται στους νόμους 4327/2015 και 4610/2019 .
Δυνάμει του αρ. 11 παρ. 6 του Ν. 4327/2015, με το οποίο τροποποιήθηκε το αρ.44 του Ν.3966/2011 ορίστηκε η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια αλλά και η μετέπειτα σχολική πορεία των μετέπειτα επιτυχόντων από την Α΄ Γυμνασίου μέχρι και την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γ’ Λυκείου). Συγκεκριμένα, η βούληση του νομοθέτη ήταν η εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών στα Πρότυπα Γυμνάσια κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων και η μετέπειτα σχολική πορεία των επιτυχόντων μαθητών μέχρι το πέρας την Γ’ Λυκείου να υπόκειται αποκλειστικά και μόνο σε ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις. Η εν λόγω νομοθετική βούληση μετουσιώθηκε με την υπ. Αριθμό 67562/Δ6(ΦΕΚ Τ. Β’1638/13-5-2019) απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ορίστηκε ρητώς ότι οι μαθητές της Γ΄ τάξεως του Γυμνασίου εγγράφονται αυτοδικαίως στην Α’ τάξη του Λυκείου κατά την περίπτωση σύνδεσης των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων. Αναφερόμαστε στα σχολεία τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως Πρότυπα Γυμνάσια και Πρότυπα Γενικά Λύκεια και ως συνδεδεμένες μονάδες, ήδη πριν την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου σας.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αλλάζει άρδην η σχολική πορεία, καθόσον καλεί τους φοιτούντες σήμερα στην Α’ και Β’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων να συμμετάσχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του συνδεδεμένου Πρότυπου Λυκείου. Η εν λόγω προτεινόμενη ρύθμιση είναι ευθέως αντίθετη με την αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την σταθερότητα ορισμένης νομικής κατάστασης καθώς οι μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης των Προτύπων Γυμνασίων γνώριζαν ότι ως προαπαιτούμενο για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους, ήταν η συμμετοχή τους μόνο σε εισαγωγικές εξετάσεις για την Α’ τάξη του Γυμνασίου. Με την εισαγωγή των επιτυχόντων μαθητών στην Α’ Τάξη Γυμνασίου η σχολική διαδρομή των μαθητών μέχρι την Γ’ Λυκείου διαμορφωνόταν αποκλειστικά από την προηγούμενη επιτυχία ενδοσχολικών εξετάσεων. Δηλαδή με την επιτυχία τους στις εισαγωγικές της Α’ Τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου περατώθηκε η αποκλειστική προϋπόθεση η οποία θέτει το ισχύον νομικό καθεστώς. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο συμβαίνει το εξής παράδοξο : οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α’ και Β’ Τάξης των Πρότυπων Γυμνασίων καλούνται όταν ολοκληρώσουν την Γ’ Τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου να επιτύχουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και εν συνεχεία προκειμένου να συνεχίσουν την σχολική τους πορεία στο Πρότυπο Λύκειο να συμμετάσχουν εκ νέου σε εισαγωγικές εξετάσεις, ανατρέποντας έτσι ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη την οποία επέδειξαν οι μαθητές η οποία έγκειτο στο ότι προαπαιτούμενο της ένταξης τους στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια ήταν η συμμετοχή τους σε εισαγωγικές εξετάσεις μόνο για την Α’ Τάξη του Γυμνασίου.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ενισχυτικό της αδικίας και της κατάφορης ανισότητας μεταξύ των μαθητών είναι και το εξής παράδοξο στο νομοσχέδιο σας .
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι Πειραματικά Σχολεία μετατρέπονται σε Πρότυπα. Οι δε μαθητές που φοιτούν στα Πειραματικά Λύκεια επισημαίνουμε ότι έχουν εισαχθεί με κλήρωση. Προβλέπεται λοιπόν στο νομοσχέδιο σας η δυνατότητα απόκτησης αυτών των μαθητών απολυτηρίου Προτύπου Σχολείου χωρίς ποτέ οι μαθητές αυτοί να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις εισαγωγής. Σε αντίθεση λοιπόν με αυτούς τους μαθητές των Πειραματικών, οι μαθητές που εισήχθησαν στην Α’ γυμνασίου Προτύπων, παιδιά τα οποία υποβλήθηκαν σε δύσκολες εξετάσεις αριστείας (εξετάσεις υψηλού επιπέδου με μεγάλο ανταγωνισμό, όπου εισάγεται ο ένας στους δέκα μαθητές λόγω μεγάλης συμμετοχής στις εξετάσεις), για να αποφοιτήσουν με απολυτήριο προτύπου Λυκείου, καλούνται να δώσουν πάλι εξετάσεις εισαγωγής. Κατάφορη αδικία και ανισότητα όταν μιλάμε για Πρότυπα και αριστεία.
Για τους πιο πάνω λόγους (αφού πιστεύουμε ότι πρόκειται για αβλεψία), είμαστε σίγουροι ότι θα διορθωθεί η αδικία αυτή και θα εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Λύκεια όλοι οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων που ήδη σήμερα φοιτούν σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Άλλωστε αυτό έχει ήδη προβλεφτεί για τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Γ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων, σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 10β του παρόντος προτεινομένου νομοσχεδίου.
Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Ελένη Σωτηροπούλου
Να επεκταθεί η μεταβατική διάταξη ώστε να εξαιρεθούν από τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Λύκειο οι μαθητές που φοιτούν ήδη σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Οι μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α’ & Β’ τάξη Προτύπου Γυμνασίου πέτυχαν με αδιάβλητες και ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις, με νομικό καθεστώς που εξασφάλιζε την συνέχεια της φοίτησης τους στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Η αμφισβήτηση της αριστείας και η αιφνιδιαστική πιθανότητα απομάκρυνσης από το οικείο περιβάλλον του σχολείου και τους συμμαθητές είναι άδικη και αντιπαιδαγωγική καθώς απειλεί την ψυχική και συναισθηματική υγεία των εφήβων. Η δημιουργούμενη αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά την σχολική απόδοση και συμπεριφορά των μαθητών καθώς και τον προγραμματισμό της κάθε οικογένειας. Στην ιστορία των Προτύπων Σχολείων, είναι πρωτοφανής η θεσμοθέτηση επιπλέον εισαγωγικών εξετάσεων για μετάβαση στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο. Στα Πειραματικά Σχολεία έχει προβλεφθεί να μην γίνεται νέα κλήρωση για την μετάβαση των μαθητών στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα συνδεδεμένου σχολείου. Γιατί άραγε μόνο στα Πρότυπα Λύκεια χρειάζεται να ανανεωθεί ο μαθητικός πληθυσμός (ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους) και όχι στα Πειραματικά; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η αριστεία των ήδη φοιτούντων στα Πρότυπα Γυμνάσια φθίνει στην τριετία; Γιατί ακυρώνετε την κρίση και επάρκεια των καθηγητών που κρίνουν καθημερινά την απόδοση των μαθητών των Προτύπων; Εξάλλου οι άριστοι μαθητές που δεν φοιτούν ήδη στα υπάρχοντα Πρότυπα Γυμνάσια θα έχουν την ευκαιρία τους να εισαχθούν στα Νέα Πρότυπα Λύκεια που ορθά δημιουργείτε. Ευχαριστώ.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Δεν είμαι νομικός, ώστε να μπορέσω να εκφράσω με τρόπο κατάλληλο το σχόλιο μου για το άρθρο 18.
Πολύ απλά θελω να πω τα εξής:
1. Κατ’ αρχήν, ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό να αλλάξει κανείς τους όρους του παιχνιδιού ενώ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Όχι μόνον είναι άδικο αλλά είναι και προσβλητικό για τους συμμετέχοντες.
2. Επίσης, είναι κοινό μυστικό ότι χωρίς φροντιστήριο και επίπονη ειδική προετοιμασία είναι αδύνατο να εισαχθεί κάποιο παιδί σε πρότυπο σχολείο.
3. Για πολλούς γονείς καλών μαθητών (σ’ αυτούς συγκαταλέγω και την οικογένειά μου) το συναισθηματικό και οικονομικό κόστος αυτής της διαδικασίας ήταν πολύ βαρύ. Έτσι το σκεπτικό μας ήταν ότι σε κάθε περίπτωση -επιτυχίας ή αποτυχίας του παιδιού- θα ξαναμπαιναμε σ’ αυτή την ψυχοφθόρα και δαπανηρή διαδικασία μετά από έξι χρόνια, όταν θα έπρεπε να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτοί ήταν τότε οι όροι του παιχνιδιού, στο οποίο με αφελή πίστη εμπλακηκαμε.
4. Είναι βέβαιο πως η διαδικασία αυτή της προετοιμασίας για τέτοιου τύπου εξετάσεις είναι αδύνατο για εμάς να επαναληφθεί σε ένα χρόνο από τώρα, όταν το παιδί θα είναι στην Γ’ Γυμνασίου. Και την οικονομική δυνατότητα να είχαμε, δεν θα το επιτρέψουμε από σεβασμό πρωτίστως για το ίδιο το παιδί. Ούτε βεβαίως μπορούμε να ρισκάρουμε το ψυχολογικό κόστος πιθανής αποτυχίας εισαγωγής του στο Λύκειο (όλοι γνωρίζουμε πως αυτό είναι πιθανό, καθώς οι τέτοιου τύπου εξετάσεις εξαρτώνται και από «την καλή ή κακή στιγμή»), εφόσον δύο χρόνια μετά θα πρεπει να μπει με ηρεμία στη διαδικασία της αναγκαστικής προετοιμασίας για τις Πανελληνιες.
5. Γι αυτούς τους λόγους, και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει διορθωτική ρύθμιση για τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Α’ και την Β’ Γυμνασίου, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ζητήσω ειλικρινή συγνώμη από το παιδί μου για όλα όσα υπέστη για ένα ολόκληρο χρόνο -αυτόν της προετοιμασίας- και για όλα όσα θα υποστεί με την υποχρεωτική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε ένα χρόνο από τώρα. Του ζητώ συγνώμη επειδή ήμουν αφελής και θεωρούσα πως το κράτος έχει συνέχεια και πως τα πρότυπα σχολεία υπάρχουν ως σχολεία αριστείας για τα παιδιά που είναι καλοί μαθητές αλλά προέρχονται από τα μεσαία και χαμηλα εισοδήματα και δεν είναι απλώς τροφοδότες της παραπαιδειας μέσω των συνεχών εξετάσεων. Η αριστεία δεν μπορεί να πηγαίνει αγκαλιά με το άγχος και τα φροντιστήρια. Καλλιεργείται σε ένα ήρεμο, έξυπνο και πολύχρωμο σε ερεθίσματα σχολικό περιβάλλον.
Πιστεύοντας πως εκφράζω κι άλλους γονείς, ελπίζω το απλοϊκό ύφος και ο προσωπικός τόνος να μην εμποδίσουν το σχόλιο μου να δημοσιευτεί.
Με εκτίμηση,
Ελένη Γκανάτσιου
Η πρόταση να δίδουν εξετάσεις οι μαθητές των Πρότυπων Γυμνασίων για να συνεχίσουν να φοιτούν στο συνδεόμενο Πρότυπο Λύκειο προτείνω να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει διαγωνιστική επιλογή μέσω ΑΣΕΠ. Έτσι μετά από τακτά χρονικά διαστήματα (πχ 5ετία) οι υπάλληλοι θα επανεξετάζονται επί ίσοις όροις με τους επίδοξους υπαλλήλους, διότι θα είναι «άδικο» όσοι δεν συμμετείχαν στο σχετικό αρχικό διαγωνισμό να στερούνται της δυνατότητας να διαγωνισθούν για τη θέση και να αναμένουν να κενωθεί. Παρακαλώ να συνυπολογιστεί το ευεργετικό αποτέλεσμα στην εθνική οικονομία από όλα τα φροντιστηριακά και ιδιαίτερα μαθήματα που θα γίνονται με τη διενέργεια τακτικών διαγωνιστικών διαδικασιών για θέσεις σε Πρότυπα Σχολεία και σε Δημόσιες Υπηρεσίες.
Προτείνω μάλιστα η παρούσα ρύθμιση να τροποποιηθεί προς το καλύτερο:
Γιατί να δίνουν εξετάσεις μόνον οι μαθητές της Γ Γυμνασίου για να προβιβαστούν στην Α τάξη του Πρότυπου Λυκείου με όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους μαθητές και να μην λαμβάνει χώρα η διαγωνιστική διαδικασία ανά τάξη; Έτσι θα έχουμε εξετάσεις για όλο τον ενδιαφερόμενο μαθητικό πληθυσμό όχι μόνο για την Α Γυμνασίου αλλά και για τη Β και για τη Γ. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η αλλαγή του μαθητικού πληθυσμού που θα αποτελείται πάντοτε από μόνον τους καλύτερους. Και φυσικά να γίνονται και εξετάσεις ανά τάξη Πρότυπου Λυκείου για όλους κάθε χρόνο από την αρχή. Τι πιο δημοκρατικό;
Παιδιά στην εφηβεία , να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον , επειδή αποτύγχανε στις εξετάσεις για το Λύκειο…
Πόσο αψυχολόγητο , καταστροφικό και εκτός ….. πρέπει να είναι κάποιος για να προτείνει τέτοιου είδους ρυθμίσεις;;
ΑΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΞΙΣΤΑΜΑΙ!!