1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του π.δ. 126/2016 (Α′ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Γυμνάσιο κατατάσσονται σε τρεις (3) ομάδες ως εξής:
α) Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Α′
αα) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία.
αβ) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, ήτοι Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση.
αγ) Ιστορία.
αδ) Μαθηματικά.
αε) Φυσική.
αστ) Βιολογία.
αζ) Αγγλικά.
β) Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
Ομάδα Β′
βα) Γεωλογία-Γεωγραφία.
ββ) Χημεία.
βγ) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
βδ) Θρησκευτικά.
βε) Δεύτερη ξένη γλώσσα.
βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική.
βζ) Οικιακή Οικονομία.
γ) Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ′) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:
γα) Μουσική-Καλλιτεχνικά.
γβ) Φυσική Αγωγή.».
2. Η περ. Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2016 (Α’ 211) αντικαθίσταται ως εξής:
«Γ. Στα μαθήματα της Ομάδας Α′ και της Ομάδας Β′ της των εδαφίων α και β, αντίστοιχα, της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου. Κατά το δεύτερο τετράμηνο ο διδάσκων μάθημα της ομάδας Β′ δύναται να επιλέξει, αντί της διεξαγωγής ωριαίας γραπτής δοκιμασίας σε κάποιο τμήμα ή κάποια τμήματα, την ανάθεση μιας συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης στους μαθητές του τμήματος ή των τμημάτων. Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου διενεργείται μία (1) ωριαία γραπτή δοκιμασία και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου δεν διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης. Στα μαθήματα της Ομάδας Γ′ του εδαφίου γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος δεν διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.
3. Η παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι γραπτές ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ της παρ. 1 του άρθρου 2 διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως την 15η Ιουνίου».
4. Η παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάρκεια των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων είναι δίωρη για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός από τα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, των οποίων οι δύο αντίστοιχοι κλάδοι, Γλωσσική Διδασκαλία-Νεοελληνική Λογοτεχνία και Αρχαία Ελληνική Γλώσσα-Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση, συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση.».
5. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Κατ` εξαίρεση των διατάξεων της παρ. 1:
α) Μαθητής που απουσιάζει δικαιολογημένα από γραπτή ανακεφαλαιωτική εξέταση λόγω ασθενείας που βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή λόγω άλλου σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο των Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία, έπειτα από αίτηση του κηδεμόνα ή του ιδίου, εφόσον είναι ενήλικος, που υποβάλλεται στον Διευθυντή του Γυμνασίου, εξετάζεται άλλη ημέρα μέχρι και την 30η Ιουνίου, την οποία ορίζει με απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και για τους μαθητές που αποχωρούν μετά την ανακοίνωση των θεμάτων των εξετάσεων λόγω αιφνίδιας και εμφανούς ασθένειας, η οποία βεβαιώνεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.
β) Οι μαθητές της περ. α) εάν, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που βεβαιώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις ή σοβαρού κωλύματος που κρίνεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ότι συνιστά ανωτέρα βία δεν προσέλθουν σε εξέταση την ημέρα που θα ορισθεί με απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων, έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, και να εξετασθούν γραπτά σε όσα μαθήματα της Ομάδας Α’ δεν εξετάσθηκαν. Για τους μαθητές αυτούς ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν προβαίνει σε έκδοση αποτελέσματος στο τέλος Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, αν είναι ενήλικοι, καταθέτουν υπεύθυνη δήλωση στον Διευθυντή του οικείου Γυμνασίου εντός δύο (2) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται ότι οι μαθητές αυτοί θα εξετασθούν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.».
6. Η παρ. 4 του άρθρου 12 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).
β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους (δεύτερη εξεταστική περίοδος) σε επαναληπτική εξέταση, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.
γ) Για τα μαθήματα της Ομάδας Α′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Η προφορική εξέταση προηγείται της γραπτής.
Για τα μαθήματα της Ομάδας Β′ και της Ομάδας Γ′ της παρ. 1 του άρθρου 2 οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές. Ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί τις εξετάσεις.
δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α′ και Β′ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ′ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης σύμφωνα με την περ. α′ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».
7. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του π.δ. 126/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Οι κατ΄ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ’ εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).».
8. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον έντεκα (11).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από οκτώ (8).».
9. Το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής:
« Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το δεύτερο έτος της φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.».
10. Το δεύτερο, το τρίτο και τα τέταρτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του π.δ. 126/2016 αντικαθίστανται ως εξής
«Οι ανωτέρω μαθητές προάγονται ή απολύονται:
i) όταν έχουν επιτύχει στα μαθήματα «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» και «Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον οκτώ (8) και σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
ii) όταν έχουν γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δώδεκα (12).
Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, οι ανωτέρω μαθητές παραπέμπονται και εξετάζονται, όπως προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο, στη δεύτερη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από τα αριθμητικά όρια του στοιχείου i.
Οι ανωτέρω μαθητές μετά το πρώτο έτος φοίτησής τους σε Ελληνικό Γυμνάσιο εξετάζονται, βαθμολογούνται και προάγονται ή απολύονται, όπως προβλέπεται για τους μαθητές της ημεδαπής.»
Είναι αδιανόητο να εξακολουθούν να υπάρχουν μονόωρα μαθήματα στο Γυμνάσιο, πόσο μάλλον μαθήματα όπως η Βιολογία, η Χημεία, η Γεωγραφία-Γεωλογία και η Φυσική.
Επιπλέον,αντί να δοθεί έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας ενισχύοντας την εμπλοκή των μαθητών, επιμένουμε στην τυπική αξιολόγηση και καταλήγουμε όλη η εκπαιδευτική διαδικασία να περιστρεφεται γύρω από αυτή.
Τέλος, η διάκριση των μαθημάτων σε ομάδες είναι απαράδεκτη.
Ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν συνάδουν με την λογική της ήσσονος προσπάθειας. Η κατηγοριοποίηση των αντικειμένων σε Α και Β «κατηγορίας», εξεταζόμενα και μη εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την λογική και η εφαρμογή της έχει ήδη οδηγήσει στο Λύκειο μαθητές «περιορισμένης ευθύνης». Αν η λογική του να μην εξετάζονται όλα τα μαθήματα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση διδακτικού χρόνου μπορείτε να προχωρήσετε σε ομαδοποίηση εξεταστικών αντικειμένων με συναφή λογική:
Παράδειγμα: Συνεξέταση όλων των γλωσσικών μαθημάτων: αα-αβ, συνεξέταση:αγ-βγ-βδ,
Συνεξέταση φυσικών επιστημών: αε-αστ-βα-ββ.
Η λύση αυτή η οποία θα επιτρέψει να αναπτυχθούν και συνδυαστικά θέματα και θέματα κριτικής ικανότητας θα βελτιώσεις μέσα στα επόμενα χρόνια και τις επιδόσεις της χώρας στον διαγωνισμό PISA ο οποίος κινείται σε θέματα εφαρμογών που απαιτούν διεπιστημονική συνεργασία.
Επιτέλους όχι άλλη υποβάθμιση στις Φυσικές Επιστήμες. Χρειάζεται άμεσα ανάβάθμιση(βλέπε αποτελέσματα PISA).
Όχι πια μονόωρα μαθήματα, άμεσα! Και το συντομότερο δυνατό ενοποίηση σε ένα μάθημα ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ(Φυσική,Χημεία,Βιολογία), όπως σωστά εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.Τουλάχιστο για το Γυμνάσιο δεν υπάρχει πρόβλημα διδασκαλίας τους από τις ειδικότητες του κλάδου.
Παραμένει μονόωρο το μάθημα της Πληροφορικής χωρίς οποιαδήποτε αναβάθμιση. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός που έγινε τόσο εμφανής τις τελευταίες 5-6 εβδομάδες μάλλον δεν έγινε μάθημα στους διοικούντες την παιδεία. Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν να τον καταπολεμήσουν
Είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για «ενίσχυση της πληροφορικής», αλλά το μάθημα να διδάσκεται μόνο μία ώρα την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια, ειδικοί και επιτροπές στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, αναφέρονται επανειλημμένως στην αναγκαιότητα να αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος πληροφορικής. Ακόμη κ εσείς στην παρουσίαση του νομοσχεδίου θέσατε ως προτεραιότητα την «ενίσχυση της πληροφορικής», αλλά ουσιαστικά στην πράξη, για μια ακόμη φόρα, επιδεικνύεται ατολμία και αναιρείτε την δική σας εξαγγελία.
Χριστός Ανέστη!
Αναφορικά με το πολύπαθο μάθημα της Ιστορίας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αναγκαιότητα διδασκαλίας της αποκλειστικά από αποφοίτους Ιστορικών τμημάτων ή φιλολόγους με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία, από ανθρώπους δηλ. που έχουν ιστορική παιδεία και προοπτική, οι οποίοι μπορούν να αναβαθμίσουν ουσιαστικά και καινοτόμα την διδασκαλία του μαθήματος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους και ορίζοντες στα παιδιά! Η δε διαθεματικότερη προσέγγιση του μαθήματος θα παρήγαγε πραγματικά σκεπτόμενους ιστορικά αυριανους πολίτες!
Ευχαριστώ!
Γιατί δεν κάνουμε αυτό που γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης;
Είμαι καθηγητής χημείας στο Λύκειο. Κάθε χρόνο διδάσκω και σε παιδιά Α΄ λυκείου και κάθε χρόνο διαπιστώνω τις τεράστιες ελλείψεις των μαθητών στη χημεία.Φαίνεται ότι αυτό που υποστηρίζεται από πολλούς για τα τραγικά αποτελέσματα στα μονόωρα μαθήματα – και η χημεία είναι μονόωρο στο γυμνάσιο-ισχύει.
Αυτό που εγώ θέλω να πω, ξεφεύγοντας από μια λογική διαγκωνισμού μεταξύ ειδικοτήτων, είναι ότι τα μαθήματα ΦΥΣΙΚΗ-ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ. Αυτό βέβαια προϋποθέτει άλλο αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και άλλα βιβλία. Δεν είναι καμία φοβερή καινοτομία.Γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όσοι λίγο έχουν ασχοληθεί με το θέμα το γνωρίζουν. Πρόσφατα μελετούσα το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.Εκεί φυσική-χημεία πάνε μαζί σαν ενιαίο μάθημα μέχρι και την «δικιά μας» Α΄λυκείου.
Και επειδή απ΄ότι φαίνεται το οικονομικό θέμα είναι το κυριότερο κριτήριο (δυστυχώς)τις περισσότερες φορές, να πω ότι δεν είναι κάτι που έχει οικονομικό κόστος. Το μάθημα αυτό μπορούν να το διδάξουν και οι 3 ειδικότητες, οπότε δεν επιβαρύνει, αντίθετα δημιουργεί και μια ευελιξία με την κατάλληλη επιμόρφωση. Ανοικτό μυαλό χρειάζεται και την παραδοχή ότι δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Να προστεθούν τα Ιταλικά σε όλες τις βαθμίδες σαν γλώσσα επιλογής
Γιατί δεν παρουσιάζεται αναλυτικά το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων αφού προωθείται ως μεταρρύθμιση η αλλαγή στην κατανομή των ωρών του; Πως ακριβώς προωθείται η ενίσχυση της Πληροφορικής; Κανονικά θα πρέπει οι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.
Έχω την εξής απορία:
Αφού η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και τα Αρχαία από μετάφραση δεν συνδιδάσκονται, γιατί πρέπει να συνεξετάζονται; Το ίδιο ισχύει και για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Αφού τα ισχύοντα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία των τεσσάρων μαθημάτων είναι εντελώς διακριτά, ποιος ο λόγος της ενιαίας εξέτασης; Μήπως για να φανεί πως τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι 7 αντί για 9;
Επειδή έχουμε ζήσει το παράδειγμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, το μόνο που καταφέρνουμε με τη συνεξέταση είναι να εξαντλούμε παιδάκια 13-15 ετών βάζοντάς τα να γράφουν επί ένα τρίωρο, λες και γράφουν Πανελλήνιες, με το επιπρόσθετο άγχος να προλάβουν να τελειώσουν και δύο μαθήματα μαζί. Ειλικρινά, δε νομίζω πως αυτή η επιπλέον πίεση είναι απαραίτητη στην ηλικία τους.
Οι ώρες της Πληροφορικής είναι απαραίτητο να αυξηθούν. Κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι πληροφορική δεν εστί έξυπνο κινητό και κοινωνικά δίκτυα. Όλοι λίγο πολύ αντιληφθήκαμε το φιάσκο της εξ’ αποστάσεως, με καθηγητές, υποτίθεται πιστοποιημένους, είτε να μην μπορούν, είτε να μην επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική τάξη. Πέραν τούτου, είναι μία δεξιότητα, απαραίτητη, δεδομένου ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση απασχόλησης. Με μία και δύο ώρες, δεν είναι δυνατόν οι μαθητές να μάθουν να χειρίζονται υπολογιστικά φύλλα, κειμενογράφους, παρουσιάσεις, cms κ.τ.λ.
Πιστεύω ότι η διδασκαλία του μαθήματος της τεχνολογίας πρέπει να αυξηθεί σε δύο εβδομαδιαίως με παράλληλο εξοπλισμό των εργαστηρίων (κατά τα αμερικανικά πρότυπα)
Μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν στο μάθημα οι δεξιότητες επιχειρηματικότητας.
Όσον αφορά τον χωρισμό των μαθημάτων γίνεται πλέον επίσημα. Μην γελιόμαστε στα σχολεία τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε ομάδες «σπουδαιότητας» και μεταξύ των συναδέλφων και μεταξύ των μαθητών και των γονέων.
Σε σχέση με τον τρόπο αξιολόγησης για το πρώτο τετράμηνο η μία ωριαία εξέταση είναι σωστή και η ύλη υπάρχει και κρατά τους μαθητές σε εγρήγορση. Για το δεύτερο τετράμηνο δεν αλλάζει τίποτα. Απλώς δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς αν θελήσουν να κάνουν την αξιολόγηση με μία ωριαία εξέταση.
Τέλος προσωπικά δεν βλέπω καμία εντατικοποίηση και πίεση στους μαθητές μην τρελαθούμε κιόλας. Είδαμε όλα αυτά τα χρόνια που οδήγησε η χαλαρότητα (επι- λογή για μελέτη μόνο στα σημαντικά μαθήματα ακόμα και στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο δε μόνο στα μαθήματα κατεύθυνσης). Μην έχουμε ως πρότυπα τις Σκανδιναβικές χώρες, εκεί σπουδάζει μόνο το 25 – 30% των μαθητών.
Το μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, έχει δικό του πρόγραμμα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας, σύμφωνα με τις οποίες η αξιολόγηση των μαθητών πραγματοποιείται μέσω των εργασιών που κάνουν οι μαθητές/τριες. Ένα μάθημα στο οποίο οι μαθητές συνθέτουν εξ΄ολοκλήρου μια γραπτή εργασία.
Στόχος του μαθήματος είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια δεξιοτήτων ,οικολογική συνείδηση, επιχειρηματικότητα και νέες τεχνολογίες.Όλα αυτά που αποτελούν νέα θεματική θα μπορούσαν να μπουν με την προσθήκη +1 ώρας τη εβδομάδα στο μάθημα της Τεχνολογίας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου .
Στην παρ.2 του άρθ.4 για τον τρόπο αξιολόγησης να ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ και το μάθημα της Τεχνολογίας αφού η συνθετική εργασία είναι μέρος του μαθήματος.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: 1) 2 ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 2) 10 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 3) ΣΥΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 4) ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ 3 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
1) Η Πληροφορική πρέπει επιτέλους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να πάρει την θέση που της αρμόζει ως επιστημονικός κλάδος. Να εξεταστεί το ΑΠΣ της Πληροφορικής εκ νέου. Οι ψηφιακές δεξιότητες και ο ψηφιακός κριτικός εγγραματισμός είναι απαραίτητο εφόδιο για τον μελλοντικό πολίτη. Πουθενά στην ύλη της Πληροφορικής δεν υπάρχει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και ξαφνικά αρχίσαμε οι εκπαιδευτικοί να μιλάμε στα παιδιά για σύγχρονη και ασύγχρονη. Πρέπει να διδάσκεται τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα στο Γυμνάσιο για να προετοιμάζονται οι μαθητές για το Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής εντός του ωρολογίου προγράμματος αλλά και για να μάθουν την αποκωδικοποίηση πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές του Internet, να δημιουργούν μια πρωτότυπη εργασία χωρίς copy-paste (δεξιότητα που αφορά όλα τα μαθήματα), να δημιουργούν περιεχόμενο σε διαδικτυακά περιβάλλοντα και να μάθουν τους κανόνες ασφαλείας στα κοινωνικά δίκτυα.
2) Για αποτελεσματική διδασκαλία του αντικειμένου της Πληροφορικής πρέπει ο κάθε μαθητής να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή. Όχι όπως τώρα 2-3 μαθητές σε έναν υπολογιστή γιατί ένας δουλεύει και οι άλλοι κοιτάνε. Χρειάζεται εξατομικευμένη ενεργητική μάθηση άρα πρέπει να μπαίνουν 10 μαθητές στο Εργαστήριο Πληροφορικής.
3) Υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες σε διδακτορικές διατριβές με εντυπωσιακά μαθησιακά αποτελέσματα όταν υπάρχει συνδιδασκαλία της Πληροφορικής με άλλα μαθήματα. Ιδιαίτερα η συνδιδασκαλία Νεοελληνικής Γλώσσας και ΤΠΕ που τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά λεξικά, να αποκωδικοποιούν πληροφορίες και να συνθέτουν το δικό τους πρωτότυπο κείμενο. Χρειάζονται βιωματικές, διαθεματικές δραστηριότητες που να προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Δεν ακούει κανείς τα παιδιά? Δεν αντέχουν άλλο το σχολείο να κάθονται τόσες ώρες ως παθητικοί δέκτες. Χρειάζονται ενεργητική μάθηση με συνεχείς εναλλαγές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την βοήθεια των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας.
4) Όσοι εργάζονται στα σχολεία γνωρίζουν την δουλειά που κάνουν οι Πληροφορικοί. Παρόλο που τους κόπηκαν 3 ώρες ως Υπεύθυνοι εργαστηρίου Πληροφορικής, παρόλο που πάνε σε 3-4 σχολεία και παρόλο που δεν πρέπει να έχουν άλλη εξωδιδακτική εργασία, εκείνοι κάνουν τα πάντα. Μερικά από αυτά που κάνουν είναι: Myschool, απογραφή ΤΠΕ, διαχειριστές μαθητικών λογαριασμών, ηλεκτρονική εγγραφή μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στην Α’ Λυκείου, καταχώρηση βαθμολογιών, έκδοση τελικών αποτελεσμάτων, μισθοδοτικές καταστάσεις αναπληρωτών, συντήρηση υπολογιστών, εκτυπωτών, βιντεποπροβολέων, fax, φωτοτυπικά, αποκατάσταση βλαβών δικτύου και Internet, υποστήριξη όλων των άλλων συναδέλφων κλπ. Και τώρα η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Πως νομίζετε ότι πραγματοποιήθηκε η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση; Χάρη στο φιλότιμο των πληροφορικών που νυχθημερόν έγραφαν οδηγίες, έκαναν σεμινάρια και έστελναν email σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου εμφανίστηκαν πολύ αργότερα για βοήθεια. Ένα σχολείο για να οργανωθεί ψηφιακά σε διοικητικό επίπεδο αλλά και για να αποκτήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να υπάρχει εξ’ ολοκλήρου ένας εκπαιδευτικός Πληροφορικής.
Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, με όρεξη, με γνώσεις που ανανεώνουν συνεχώς και είναι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές στα σχολεία. Ελπίζουμε ότι τώρα με αφορμή την πανδημία που ανέδειξε το ψηφιακό χάσμα, τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, τις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν οι μαθητές για κριτικό ψηφιακό εγγραματισμό να ενισχυθεί στην ουσία το μάθημα της Πληροφορικής.
Οι στόχοι των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων περιλαμβάνονται στους στόχους που επιδιώκει να πετύχει το μάθημα της Τεχνολογίας, όπως το να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, επιχειρηματικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες και πλήθος άλλων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι αποτελεσματικότερα, θα έπρεπε να αυξηθεί κατά μία (1) ώρα την εβδομάδα η Τεχνολογία και να γίνουν (2 Ώρες), σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.Επίσης θα έπρεπε για τους ίδιους λόγους να συνεχίσει να διδάσκεται και στις τάξεις τους Λυκείου, αλλά να μπει και στην 4η, 5η και 6η Δημοτικού! Είναι επιτακτικό επίσης να δημιουργηθούν κατάλληλα εργαστήρια σε κάθε σχολική δομή και να εξοπλιστούν στοχευμένα με όλες τις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτούνται, όπως Η/Υ, εργαλεία κλπ για να επιτευχθεί στο μέγιστο η δυναμική του μαθήματος της Τεχνολογίας.
Ακόμη, το μάθημα της Τεχνολογίας είναι διαφορετικό από αυτό της Πληροφορικής. Ωστόσο στον νόμο το αναφέρεται ως εξής: στ) Τεχνολογία – Πληροφορική. Και παρακάτω διευκρινίζεται:»Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής….η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης.» Θεωρώ πως πρέπει να το διαχωρίσετε ως ανεξάρτητο και να αναφέρεται τον τρόπο εξέτασής του πιο συγκεκριμένα, λόγω της διαφορετικής φύσης του, όπως έχετε κάνει για το μάθημα της Πληροφορικής.
Δεν καταλαβαίνω το λόγο κατηγοριοποίησης των μαθημάτων σε Α και Β κατηγορίας. Νομίζω ότι σε όλα τα μαθήματα πρέπει να γράφουν οι μαθητές εξετάσεις. Αφενός διότι αυτό τους κινητοποιεί και δεν εφησυχάζουν, και αφετέρου γίνεται πιο ενδελεχής αξιολόγησή τους. Έχετε αντιληφθεί πόσο άλλαξε προς το χειρότερο η απόδοση (αλλά και η συμπεριφορά) των μαθητών τα τελευταία χρόνια που καταργήθηκαν οι εξετάσεις στα περισσότερα μαθήματα; Μπορείτε να συγκρίνετε τους αριθμούς των προαχθέντων σε όλη τη χώρα και πώς αυτός διαφοροποιήθηκε μέσα σε μια χρονιά όταν καταργήθηκαν οι εξετάσεις; Αυτή η… «απρόσμενη επιτυχία» πιστεύετε αντικατοπτρίζει το επίπεδο των μαθητών; «Υποχρεωτική φοίτηση» δεν σημαίνει και «Υποχρεωτική αποφοίτηση».
«Αναβάθμιση» της Πληροφορικής με μία γραπτή εργασία!!! Απίστευτο και όμως αληθινό!!! Η απόλυτη κοροϊδία!!!
Το μόνο που αναφέρεται είναι η μετάβαση του μαθήματος από την «Γ’ ομάδα» στη «Β’ Ομάδα» και εργασία κατά το 2ο τετράμηνο!!! Το βασικότερο πρόβλημα του μαθήματος της Πληροφορικής είναι ότι παραμένει από τη δεκαετία του ’90 μονόωρο μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς πραγματοποιούνται, στην καλύτερη περίπτωση, 25 μαθήματα. Στην πράξη πολύ σπάνια είναι τόσα, υπάρχουν τμήματα (παιδιά) που μπορεί να τα δεις μία μόνο φορά τον μήνα!!! Οι 25 ώρες τη χρονιά είναι πολύ λίγες για τη διδασκαλία του μαθήματος και για αυτά που προβλέπει το Α.Π.Σ. Υπό αυτές τις συνθήκες δε μιλάμε για πραγματική αναβάθμιση του μαθήματος αλλά για γελοιοποίηση του διδακτικού αντικειμένου και των ίδιων των εκπ/κών Πληροφορικής καθώς και εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα περίμενα κάποια πρόταση ουσιαστικής αναβάθμισης της πληροφορικής στο δημόσιο σχολείο, ειδικά μετά την καταλυτική συμβολή της κατά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων το Μάρτιο του 2020, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη απόδειξη της αξίας της πληροφορικής στην πράξη.
Κρίμα δυστυχώς για άλλη μια φορά….
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στα πλαίσια της γενικής εκπαίδευσης έχει σαν σκοπό να εξοικειώσει το μέσο μαθητή με την τεχνολογία και την επιστήμη που οδήγησαν και τον άνθρωπο να βελτιώσει την καθημερινότητά του. Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις , να αναπτύξουν κριτική ικανότητα , να εμπλέκονται σε ερευνητικές τεχνολογικές διαδικασίες κ.λ.π. Σε προηγμένες χώρες τεχνολογική εκπαίδευση παρέχεται και στις 12 τάξεις Δημοτικό- Γυμνάσιο-Λύκειο .
Οι στόχοι των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων περιλαμβάνονται στους στόχους που επιδιώκει να πετύχει το μάθημα της Τεχνολογίας, όπως το να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης, επιχειρηματικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες και πλήθος άλλων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι αποτελεσματικότερα, θα έπρεπε να αυξηθεί κατά μία (1) ώρα την εβδομάδα η Τεχνολογία και να γίνουν (2 Ώρες), σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.Επίσης θα έπρεπε για τους ίδιους λόγους να συνεχίσει να διδάσκεται και στις τάξεις τους Λυκείου, αλλά να μπει και στην 4η, 5η και 6η Δημοτικού! Είναι επιτακτικό επίσης να δημιουργηθούν κατάλληλα εργαστήρια σε κάθε σχολική δομή και να εξοπλιστούν στοχευμένα με όλες τις υλικοτεχνικές υποδομές που απαιτούνται, όπως Η/Υ, εργαλεία κλπ για να επιτευχθεί στο μέγιστο η δυναμική του μαθήματος της Τεχνολογίας.
Ακόμη, το μάθημα της Τεχνολογίας είναι διαφορετικό από αυτό της Πληροφορικής. Ωστόσο στον νόμο το αναφέρεται ως εξής: στ) Τεχνολογία – Πληροφορική. Και παρακάτω διευκρινίζεται:»Ειδικά για το μάθημα της Πληροφορικής….η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης.» Θεωρώ πως πρέπει να το διαχωρίσετε ως ανεξάρτητο και να αναφέρεται τον τρόπο εξέτασής του πιο συγκεκριμένα, λόγω της διαφορετικής φύσης του, όπως έχετε κάνει για το μάθημα της Πληροφορικής.
Διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Γυμνασίου σε δίωρη βάση.
Δεν θεωρείται ουσιαστική αναβάθμιση από ομάδα Γ σε ομάδα Β το μάθημα της πληροφορικής αλλά μόνο αν γίνει 2ωρο μάθημα πληροφορικής ώστε να γίνουν κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής. Επιτελούς αναπροσαρμογή του προγράμματος που ισχύει από το 1990 έστω και μετά από 30 χρόνια!!!
1. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας στο Γυμνάσιο στις 34 ώρες
2. Μείωση της διάρκειας της ώρας κατά 5 λεπτά.
3. Αύξηση της διάρκειας των διαλειμμάτων κατά 5 λεπτά.
4. Εισαγωγή της Ευέλικτης Ζώνης για τις νέες διαθεματικές ενότητες, με κατάλληλη εποπτεία και έλεγχο (2 ώρες τη βδομάδα)
5. Καμια τελική εξέταση στις τάξεις Α και Β γυμνασίου.
6. Εισαγωγή της εναλλακτικής και ποικίλης αξιολόγησης του μαθητή, με εποπτεία, έλεγχο και δειγματοληπτική εξέταση της βαθμολογίας για την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας.
7. Μια μόνο εξέταση στην Γ’ γυμνασίου, στο τέλος, σε όλα τα μαθήματα για την απόκτηση του απολυτηρίου γυμνασίου. Βάση το 10 για όλα τα μαθήματα.
8. Κανένα μονόωρο μάθημα.
9. Δυνατότητα δίωρων συνεχόμενων μαθημάτων. Βοηθά τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε περισσότερα του ενός σχολεία.
10. Τα Αρχαία Ελληνικά μόνο από μετάφραση, για να κερδίσουν από τις ιδέες των Ελλήνων όλα τα παιδιά. Είναι ανεξήγητη η εμμονή στη διδασκαλία από το πρωτότυπο.
11. Δίωρη η γεωγραφία στην Α και στη Β΄γυμνασίου
12. Φυσική, χημεία, βιολογία να διδάσκονται μαζί ως Φυσικές επιστήμες στην Β και Γ γυμνασίου τέσσερις ώρες τη βδομάδα
13. Θρησκευτικά μόνο στην Α και Β΄γυμνασίου
· Διδασκαλία των μαθημάτων Πληροφορικής του Γυμνασίου σε δίωρη βάση
· Εφαρμογή του Προγράμματος προετοιμασίας για την πιστοποίηση στην επάρκεια χρήσης των Τ.Π.Ε. και για τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου.
· Δυνατότητα και σε μόνιμους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, που επιθυμούν, να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο με διδασκαλία του παραπάνω Προγράμματος.
Είναι σαφές πως η σύγχρονη κοινωνία κινείται στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός σχολείου δημιουργικού και συνεργατικού, που θα κινεί το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών, θα προσφέρει υψηλής ποιότητας γνώση και θα καλλιεργεί πολλαπλές δεξιότητες – με έμφαση «στις δεξιότητες του 21ου αιώνα»- απαραίτητες στον σύγχρονο παγκόσμιο πολίτη. Ενός σχολείου που θα εξασφαλίζει υψηλά μαθησιακά αποτελέσματα και θα λογοδοτεί στην κοινωνία. Οι Γεωεπιστήμες αποτελούν ισχυρό πυλώνα γι’ αυτό το σχολείο καθώς για τη διδασκαλία τους απαιτούνται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δεξιότητες των μαθητών/μαθητριών, όπως:
εξοικείωση με τα ολιστικά συστήματα,
υψηλή χωρική και χρονική αντίληψη,
διεπιστημονική προσέγγιση,
κατανόηση του γήινου περιβάλλοντος και των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.
Η απόκτηση των παραπάνω χαρακτηριστικών προϋποθέτει τη δόμησή τους από την αρχή των εκπαιδευτικών ετών και της σχολικής ζωής. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μαθητές/μαθήτριες αντιμετωπίζουν τις Γεωεπιστήμες μηχανιστικά, χωρίς να είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν σε βάθος τα πολύπλοκα γεωλογικά φαινόμενα. Η δυσκολία αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσω της ισοδύναμης και αυτόνομης ένταξης των Γεωπιστημών στις Φυσικές Επιστήμες από την αρχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην εκπαιδευτική διαδικασία, η σημαντικότητα ενός γνωστικού αντικειμένου προσδιορίζεται από την εμφάνιση και την ταξινόμηση του στα Προγράμματα Σπουδών.
Η ισχυροποίηση των Γεωεπιστημών στην ελληνική εκπαίδευση μπορεί να επέλθει μέσα από τη συνεχή και διακριτή διδασκαλία του αντικειμένου, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο, καθώς αποτελεί ένα γνωστικό πεδίο αναγκαίο στην καθημερινή ζωή και την κοινωνία. Παράλληλα, απαιτείται άμεσα η ισχυροποίηση του περιεχομένου Γεωεπιστημών και όχι η περαιτέρω υποβάθμιση, τόσο στα υπάρχοντα μαθήματα της Α΄, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, όσο και στα μαθήματα του Δημοτικού και ειδικότερα μέσα από τη συγγραφή των νέων σύγχρονων σχολικών εγχειρίδιων, με έμφαση στη διεπιστημονικότητα της γεωλογικής επιστήμης.
Βασική θέση της ΕΔΓ αποτελεί η διεπιστημονική και η βαθύτερη προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω της διδασκαλίας εκείνων των γνώσεων οι οποίες θα αναπτύξουν πολίτες, ικανούς και άξιους, να αντιλαμβάνονται να ερμηνεύουν και να προβλέπουν τις μεταβολές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι Γεωεπιστήμες προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις στους/στις μαθητές/μαθήτριες και αυριανούς πολίτες, για να διαχειριστούν ορθολογικά τους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς πόρους και να αναπτύξουν ορθή συμπεριφορά απέναντι στα γεωλογικά φαινόμενα, όπως η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί.
Η Επιτροπή Διδακτικής των Γεωεπιστημών, προτείνει και αιτείται:
Ι. Να εξετάσει το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ, εκ νέου τη μείωση των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκε από τη σχολική χρονιά 2015-2016, στο μάθημα Γεωλογία-Γεωγραφία της Α΄ Γυμνασίου και την εφαρμογή της εισήγησης 4799/24.6.2016 του ΙΕΠ που αναφέρεται αφενός στην κατάργηση των μονόωρων μαθημάτων και αφετέρου την επαναφορά του μαθήματος «Γεωλογία-Γεωγραφία» ως δίωρο μάθημα.
ΙΙ. Την καθιέρωση του μαθήματος «Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων» της A΄ Λυκείου ως υποχρεωτικό.
ΙΙΙ. Την εισαγωγή του μαθήματος «Αρχές Φυσικών Επιστημών» στη Γ΄ Λυκείου, με ισότιμο περιεχόμενο των Γεωεπιστημών.
IV. Τη διερεύνηση της εισαγωγής μαθήματος των Γεωεπιστημών στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Η Πρόεδρος, Δρ . Μακρή Κυριακή
Ο Γραμματέας, Αλέξανδρος Χατζηπέτρος
Το μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, είναι ένα αυτόνομο και διακριτό μάθημα στο διπλό μάθημα: «βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική». Έχει δικό του πρόγραμμα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας, σύμφωνα με τις οποίες η αξιολόγηση των μαθητών πραγματοποιείται μέσω των εργασιών που κάνουν οι μαθητές/τριες.
Προτείνεται:
Ή να ενταχθεί στα μαθήματα της Γ’ ομάδας και να μην διενεργείται καμιά ωριαία γραπτή δοκιμασία.
Ή να ενταχθεί στην ίδια περίπτωση με την Πληροφορική με ωριαία γραπτή δοκιμασία μόνο στο πρώτο τετράμηνο και
στο δεύτερο να μην διενεργείται ωριαία γραπτή δοκιμασία, αλλά ανατίθεται σε κάθε μαθητή η εκπόνηση συνθετικής δημιουργικής εργασίας μικρής έκτασης.
Πάντως σε ένα τόσο ιδιαίτερο πρακτικό μάθημα μίας ώρας την εβδομάδα η ωριαία γραπτή δοκιμασία – διαγώνισμα είναι πολυτέλεια. Πρέπει να το ξαναδείτε. Ρωτήστε και τους συντονιστές – συμβούλους (όπου υπάρχουν αυτοί)
Oι μαθητές όταν τελειώνουν το Γυμνάσιο θα πρέπει να είναι κάτοχοι του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής διδασκόμενοι τα απαραίτητα αντικείμενα εντός του ωρολογίου προγράμματος και αυξάνοντας τις ώρες του μαθήματος Πληροφορικής. Οι ψηφιακές δεξιότητες συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα Ευρώπης και Η.Π.Α και αναμφίβολα η υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας απέδειξε την έλλειψη των δεξιοτήτων αυτών στους μαθητές και ότι η πληροφορική διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκπαίδευσης, της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας.
Μεταφράστε τα λόγια σας σε πράξεις! Αναβαθμίστε την πληροφορική κάνοντας 2ωρο το μάθημα σε κάθε τάξη!
1.Σχετικά με το μάθημα της τεχνολογιας: για να είναι ουσιαστική η αναβάθμιση του μαθήματος, προτείνω την αύξηση των ωρών διδασκαλίας από 1 σε 2 ώρες την εβδομάδα και να αποκτήσουν όλα τα σχολεία ξεχωριστή αίθουσα διδασκαλίας με την αντίστοιχη εργαστηριακή υποδομή. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, το μάθημα Τεχνολογία που διδάσκεται στα σχολεία, να μην μπορεί τουλάχιστον να ακολουθήσει αλλά και να πρωτοστατήσει στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
2.Επίσης Η αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο θεωρώ ότι δημιουργεί πρόσθετο άγχος στους μαθητές και επιβαρύνει τον ήδη επιβαρυμένο οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας.
3.Επισης πολλά ουσιαστικά προβλήματα πιστεύω ότι θα δημιουργήσει η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με πρώτο και κυριότερο το πρόβλημα με τον κορωνοιο. Άλλα προβλήματα που δημιουργούνται είναι παιδαγωγικής φύσεως και αποδοτικοτητας της μάθησης
Παπαβασιλείου Καλλιόπη
Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στα πλαίσια της γενικής εκπαίδευσης έχει σαν σκοπό να εξοικειώσει το μέσο μαθητή με την τεχνολογία και το τεχνητό περιβάλλον που δημιούργησε ο άνθρωπος για να βελτιώσει τη ζωή του. Οι μαθητές θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις , να αναπτύξουν κριτική ικανότητα , να εμπλέκονται σε ερευνητικές τεχνολογικές διαδικασίες κ.λ.π. Σε προηγμένες χώρες τεχνολογική εκπαίδευση παρέχεται και στις 12 τάξεις Δημοτικό- Γυμνάσιο-Λύκειο .
Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης , στόχοι που είναι κοινοί με το τους στόχους του μαθήματος της Τεχνολογίας. Οικολογική συνείδηση, επιχειρηματικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μπουν με την προσθήκη +1 ώρας τη εβδομάδα στο μάθημα της Τεχνολογίας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και όχι σαν νέα θεματική. Για τους ίδιους λόγους , είναι απαραίτητο να διδάσκεται το μάθημα της Τεχνολογίας τουλάχιστον στις Δ΄-Ε΄-ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού σχολείου, φυσικά σε όλες του Γυμνασίου και τουλάχιστον στην Α΄ Λυκείου.
Σχολιάζω ως βιολόγος που διδάσκω σε 15 τμήματα Γυμνασίου, 15 ώρες Βιολογία που είναι μονόωρο μάθημα και 5 ώρες Φυσική της πρώτης τάξης για να συμπληρώσω ωράριο 20 διδακτικών την εβδομάδα. Προτείνω να διδάσκεται η Βιολογία μόνο στην πρώτη και δευτέρα τάξη, αλλά για 2 ώρες στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα και με τα βιβλία που υπάρχουν, τα οποία κρίνω ικανοποιητικά. Προτείνω να μη διδάσκεται η Φυσική στην πρώτη γυμνασίου γιατί το περιεχόμενο του υπάρχοντος εγχειριδίου μπορεί να καλυφθεί με τη διδασκαλία της Φυσικής στις επόμενες δύο τάξεις. Έτσι θα υπάρχει ένα λιγότερο μάθημα για τις ξετάσεις Ιουνίου στην πρώτη γυμνασίου.
Όσο αφορά στον όγκο γραπτών που έχει να διορθώσει ο εκπαιδευτικός τον Ιούνιο, προτείνω να έχει ανώτερο όριο τα 10 τμήματα. Διαφορετικά, ο εκπαιδευτικός που θα δουλεύει με π.χ. 20 τμήματα όπου διδάσκει μόνο γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, θα πρέπει να διορθώσει περίπου 1000 γραπτά μέσα στη χρονιά και 500 στις εξετάσεις του Ιουνίου, για σχολείο με 350 μαθητές.
Θα ήθελα επίσης να προτείνω τον περιορισμό της ώρας διδασκαλίας σε 30 λεπτά, τα οποία θεωρώ αρκετά λόγω της εμπειρίας μου, και το χρόνο όλων των διαλειμμάτων στα 10 λεπτά, με το σχολείο (Γυμνάσιο) να ξεκινάει στις 8.30 και να λήγει στις 13.00 το υποχρεωτικό ωράριο (7ωρες). Σε περίπτωση που χρειάζεται να προστεθούν δραστηριότητες δεξιοτήτων για όσους μαθητές τα επιλέγουν, μπορούν να διενεργούνται μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωραρίου στις 13.00. Τέλος, θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας στις συνθήκες ζέστης που επικρατούν τους περισσότερους μήνες στις σχολικές αίθουσες με μαθητικά κορμιά ιδρωμένα από το παιχνίδι στην αυλή, τα οποία εκπέμπουν θερμότητα, χωρίς να μπορούν να δροσιστούν από κάποια πηγή ψύξης.
Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε.
Πολύ σοφή επιλογή η επαναφορά των Αρχαίων Ελληνικών στα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς ανταποκρίνεται εν πολλοίς στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας του μαθήματος και στις αυξανόμενες απαιτήσεις κατά τη μετάβαση του μαθητή από τη γυμνασιακή στη λυκειακή εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, προτείνεται η περαιτέρω αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος τουλάχιστον στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου. Σας ευχαριστώ.
Διαφωνώ κάθετα με την αύξηση των μαθημάτων στις εξετάσεις γυμνασίου. Τα παιδιά έχουν ήδη αρκετά μαθήματα και αρκετές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα η αύξηση των μαθημάτων να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία τους. Ακόμα το γυμνάσιο είναι υποχρεωτικό και πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε καν να γίνονται προαγωγικές εξετάσεις.
Πάλι καμία αναφορά στη Φυσική Αγωγή σε Γυμνάσιο και Λύκειο. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν μπορούμε να καταλάβουμε έννοιες όπως καθημερινή και δια βίου άσκηση. Με δύο ώρες τη βδομάδα στο Γυμνάσιο και μία ώρα σε κάποιες τάξεις του Λυκείου δεν μπορούμε να μειώσουμε το μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών που έχουμε. Καθημερινή δια βίου άσκηση λοιπόν και σε τριάντα χρόνια η χώρα μας θα εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα από το ασφαλιστικό της σύστημα, διότι θα έχει μάθει τους πολίτες της να γυμνάζονται και να είναι υγιείς.
Το μάθημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, είναι ένα αυτόνομο και διακριτό μάθημα στο διπλό μάθημα: «βστ) Τεχνολογία – Πληροφορική». Έχει δικό του πρόγραμμα σπουδών και μεθόδους διδασκαλίας, σύμφωνα με τις οποίες η αξιολόγηση των μαθητών πραγματοποιείται μέσω των εργασιών που κάνουν οι μαθητές/τριες. Προτείνεται στην παρ.2 του άρθ.4 να αναδιατυπωθεί η φράση για τον τρόπο αξιολόγησης της Πληροφορικής και να ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ και το μάθημα της Τεχνολογίας.
Στην αξιολόγηση των μαθητών του Γυμνασίου είναι υπερβολή τα τέσσερα μαθήματα να γίνουν επτά γιατί έτσι φορτώνονται οι μαθητές με πολύ ύλη και ανθεί με αυτό το τρόπο η παραπαιδεία και τα ιδιαίτερα μαθήματα σε βάρος των φτωχών οικογενειών.
Δυστυχώς συνεχίζεται η υποβάθμιση της Χημείας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια είναι η πιο παραγκωνισμένη επιστήμη των φυσικών επιστημών, καθώς στην Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, διδάσκεται μόνο μια ώρα και δεν εξετάζεται στο τέλος της χρονιάς.
Οι μαθητές μπαίνουν στο Λύκειο χωρίς ουσιώδη γνώση της Χημείας και εμφανίζουν πολλές δυσκολίες.
Θα έπρεπε να γίνει δίωρο το μάθημα και να συμπεριληφθεί στα μαθήματα Α΄Ομάδας.
Σημαντική για το μάθημα των Αγγλικών είναι η ενίσχυση των επιπέδων γλωσσομαθειας των μαθητών γιατί βασίζεται στην αρχή της διαφοροποιημενης διδασκαλίας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γλωσσική επίγνωση των μαθητών.
Είμαι καθηγήτρια Αγγλικών με 18ετη διδακτική υπηρεσία στο δημόσιο Σχολείο και 32 χρόνια διδακτικής εμπειρίας συνολικά. Διδάσκω σε Γυμνάσιο. Το μάθημα των Αγγλικών, και γενικά της ξένης γλώσσας, είναι διαχρονικά υποβαθμισμενο στο δημόσιο Σχολείο και, δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ καμία πρωτοβουλία αναβάθμισής του, παρόλο που έχουν εκπονηθεί πολύ σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και έχουν σχεδιαστεί πρωτοποριακα curricula, τα οποία δεν είχαν καμία τύχη. Καμία προσπάθεια δε πρόκειται να ευδοκιμήσει αν δεν αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος σταθερά στις τρεις εβδομαδιαίως από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο. Φυσικά τη διαφορά δεν την κάνουν οι ώρες διδασκαλίας της γλώσσας στην Α’ και Β’ Δημοτικού (ή στο Νηπιαγωγείο!!!!!). Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση των διδακτικών ωρών από την Γ’ Δημοτικού έως τη Γ’ Λυκείου. Είναι εκ των ων ουκ άνευ!! Το μάθημα των Αγγλικών δεν μπορεί να είναι μάθημα επιλογής. Πρέπει να συγκαταλεγεται στα υποχρεωτικά μαθήματα και οι λόγοι είναι τελείως προφανείς. Χρειαζόμαστε καινούρια βιβλία επειγόντως. Τα υπάρχοντα δεν είναι απλώς ξεπερασμένα, ήταν και είναι ακατάλληλα για διδακτική χρήση. Χρειαζόμαστε σαφές και συγκεκριμένο curriculum το οποίο θα ακολουθεί τθς υποδείξεις του CEFR και θα ορίζει επακριβώς τί πρέπει να διδάσκεται ανά τάξη και ποιο τμήμα του επιπέδου γλωσσομαθειας θα καλύπτεται σε κάθε τάξη και όλα αυτά να ελέγχονται σοβαρά. Το curriculum, δε, θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες του δημοσίου Σχολείου. Χρειάζεται επίσης επικουρικά σε όλα αυτά να ενισχυθεί η αυτονομία των εκπαιδευτικών Αγγλικής (που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό) ώστε να μπορούν να αυτενεργουν στα πλαίσια του curriculum, να το ενισχύουν και να το βελτιώνουν.
Προτείνω την αύξηση των ωρών της Πληροφορικής κατά 1 ώρα σε κάθε τάξη του Γυμνασίου.
Με εκτίμηση
Θεοδωράκης Γιώργος
Με ποιο σκεπτικό διαχωρίζονται η Φυσική και η Βιολογία από τη Χημεία στο Γυμνάσιο; Απαράδεκτο!!!
Σχετικά με την «αναβάθμιση» της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, το μόνο που αναφέρεται είναι η μετάβαση του μαθήματος από την «Γ’ ομάδα» στη «Β’ Ομάδα». Το βασικότερο πρόβλημα του μαθήματος της Πληροφορικής είναι ότι παραμένει από τη δεκαετία του ’90 μονόωρο μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς πραγματοποιούνται, στην καλύτερη περίπτωση, 25 μαθήματα. Στην πράξη πολύ σπάνια είναι τόσα και πλέον το ένα πρέπει να αφιερωθεί στη γραπτή δοκιμασία Α’ τετραμήνου! Οι 24, λοιπόν, ώρες τη χρονιά είναι πολύ λίγες για τη διδασκαλία του μαθήματος και για αυτά που προβλέπει το Α.Π.Σ. Υπάρχουν σχετικές εκθέσεις (το 2011) και έγινε πιλοτική εφαρμογή «νέου Π.Σ» για 2 χρόνια σε ορισμένα σχολεία με το μάθημα της Πληροφορικής ως 2ωρο. Από αυτές τις εκθέσεις υιοθετήθηκαν μόνο οι στόχοι και η ύλη αλλά το μάθημα παρέμεινε μονόωρο με αποτέλεσμα οι όποιοι στόχοι να μην μπορούν να εκπληρωθούν ικανοποιητικά. Αυτό συνεχίζει και το παρόν νομοσχέδιο! Τέλος, το βιβλίο του μαθήματος είναι πλέον παρωχημένο καθώς έχει γραφτεί προ εποχής youtube, και διάχυσης των social media, μιλάει απλά για υπερκείμενο και δεν γίνεται καν αναφορά στο Web 2.0. Υπό αυτές τις συνθήκες δε μιλάμε για πραγματική αναβάθμιση του μαθήματος αλλά για γελοιοποίηση του διδακτικού αντικειμένου και των ίδιων των εκπ/κών Πληροφορικής καθώς και εμπαιγμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Θα περίμενα κάποια πρόταση ουσιαστικής αναβάθμισης της πληροφορικής στο δημόσιο σχολείο, ειδικά μετά την καταλυτική συμβολή της κατά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων το Μάρτιο του 2020, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη απόδειξη της αξίας της στην πράξη.
Στην επιλογή της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας είναι σημαντικό να ενισχυθεί η διδασκαλία της Ιταλικής Γλώσσας, γιατί υπάρχει αυξημένη ζήτηση από γονείς και μαθητές. Επίσης, πολλοί γονείς και μαθητές έχουν ζητήσει να διδάσκεται η Ιταλική Γλώσσα σε όλα τα Γυμνάσια και να δοθεί η επιλογή της Ιταλικής σαν Δεύτερη Ξένη Γλώσσα σε όλα τα Δημοτικά και σε όλα τα Λύκεια.
Όσο αφορά τη διδασκαλία των δεύτερων ξένων γλωσσών τόσο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία αδικία, η ισπανική γλώσσα δεν υπάρχει στη δημόσια εκπαίδευση. Δίνω έμφαση σε αυτό, γιατί στην Ελλάδα η ισπανική είναι μία γλώσσα με ιδιαίτερη ζήτηση. Είναι μία από τις βασικές γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις τρεις γλώσσες την οποία μαθαίνουν περισσότερο οι ευρωπαίοι. Είναι μία γλώσσα την οποία μιλάνε 21 χώρες σαν επίσημη με πάνω από 580 εκατομμύρια ομιλητές σε Ευρώπη Αμερική και Αφρική και είναι η δεύτερη γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι για τους Έλληνες η ισπανική γλώσσα είναι μία εύκολη γλώσσα που μοιάζει πολύ σε σύνταξη και φωνολογία με την ελληνική γλώσσα. Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω ότι η ισπανική αξίζει μία θέση στην δημόσια εκπαίδευση.
Δεν έχει υπάρξει καμιά προσέγγιση από όλες τις κυβερνήσεις που δεν έχει δώσει υ π ο τ ι θ έ μ ε ν η έμφαση στην αναβάθμιση των ξένων γλωσσών και ειδικά των Αγγλικών σε όλες τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Πώς συνάδει αυτή η λογική με την υποβάθμιση του μαθήματος όλα τα τελευταία χρόνια ως προς τις ώρες που διδάσκεται το μάθημα? Τα Αγγλικά διδάσκονται μόνο με 2 ώρες σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση την ώρα που η απόκτηση πιστοποιητικού αποτελεί σε αυτές τις ηλικίες προτεραιότητα για όλα τα παιδιά. Καμιά αύξηση ωρών στο Δημοτικό δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υποβίβαση του μαθήματος κατά τα γυμνασιακά έτη όταν είναι τόσο αυξημένες οι ανάγκες των μαθητών ως προς την ξένη γλώσσα σε αυτό το επίπεδο. Δύο σαρανταπεντάλεπτα την εβδομάδα? Οι αντίστοιχες ώρες στα φροντιστήρια είναι κυριολεκτικά πολλαπλάσιες.Πώς μπορεί να επιτευχθεί λοιπόν ποτέ η πολυπόθητη σύνδεση με το Κρατικό Πιστοποιητικό όταν πρακτικά είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν οι απαραίτητες δεξιότητες λόγω χρόνου?
Επομένως, είναι απαραίτητη ανάγκη η αύξηση του αντίστοιχου ωραρίου, αν πράγματι είναι στόχος και κατεύθυνση η αναβάθμιση της αγγλικής γλώσσας στο σχολείο.
Η στείρα γνώση και η διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων το μόνο που προσφέρει στα παιδια του Γυμνασίου είναι περισσότερα φροντιστήρια και περισσότερο άγχος. Η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.Τα παιδιά δεν χρειάζονται και άλλες εξετάσεις, η καθημερινή προσπάθεια και ο τελικός βαθμός τετραμήνων αρκεί. Η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων και η πρακτική διαχείριση θεμάτων θα έπρεπε να είναι το μέλημα του Υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλους τoυς διαγωνισμούς PISA η χώρα μας αποτυγχάνει σσυστηματικά.
Και ενώ βλέπετε ότι το μοντέλο της πίεσης και υπερφόρτωσης μαθημάτων και γνωσεων δεν λειτουργεί νομοθετείτε με την ίδια και ακόμα χεορότερη νοοτροπία.
Όχι πρόσθετα μαθήματα ή καθόλου μαθήματα προαγωγικών εξετάσεων στο Γυμνάσιο.
Στο Λύκειο επίσης τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα είναι υπέρ αρκετά.
Η ιδέα του κόντρα μαθήματος είναι παράλογη και ανούσια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες ξοδεύουν υπερβολικα πολλές ώρες και υπερβολικά ποσά χρημάτων σε φροντιστήρια. Η δουλειά σας είναι, να βελτιώσετε αυτό το ψυχολογικό και οικονομικό πλαίσιο. Αν’ αυτού το επιβαρύνετε με περισσότερα φροντιστήρια-χρήματα,περισσότερο φόρτο εργασίας περισσότερο συναισθηματικό βιασμό.
Επίσης θεωρώ ότι χρειάζεται αύξηση των ωρών Φυσικής Αγωγής και μείωση των ωρών Θρησκευτικών.
Τα παιδιά μας χάνουν την παιδική και εφηβική τους ηλικία χρόνια τώρα…αλλάξτε το
Ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε ομάδες, με ταυτόχρονη διάκρισή τους σε περισσότερο και λιγότερα σημαντικά, δεν θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα «σοφός». Παράλληλα, δεν κρίνω ότι η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία. Ιδιαίτερα για το Γυμνάσιο, θα αρκούσε ο έλεγχος μέσα από τη χρήση εργαλείων διαγνωστικής, διαμορφωτικής και τελικής αξιολόγησης κατά τη διάρκεια των δυο τετραμήνων (προφορικά και γραπτά),χωρίς να μπαίνουν οι μαθητές αυτής της ηλικίας σε διαδικασία εξετάσεων στη λήξη του σχολικού έτους. Η αποθέωση των εξετάσεων δεν με βρίσκει σύμφωνη…
1. Η μαθησιακή διαδικασία ατυχώς ταυτίζεται στη συνείδηση πολλών με την εξέταση. Γονείς, μαθητές αλλά και κάποιοι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι μάθημα είναι να εξετάζεις αυτά που διάβασε ή έγραψε στο σπίτι ο μαθητής (συχνά όχι μόνος του). Επιπλέον ο διδακτικός προγραμματισμός έχει καταλήξει να περιστρέφεται γύρω από την εύρεση ημερομηνίας για διαγώνισμα, η οποία να συμπίπτει με ενότητα κατάλληλη προς εξέταση. Η έμφαση σε διαγωνίσματα και εξετάσεις σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
2. Τα κειμενοκεντρικά μαθήματα, όταν είναι αντικείμενο τελικής εξέτασης με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καταλήγουν να διδάσκονται με τυποποιημένο τρόπο και με απομνημόνευση. Ενώ είναι τα κατεξοχήν μαθήματα στα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν διαθεματικές προσεγγίσεις ή δημιουργικές εργασίες, όπως η δημιουργική γραφή, η δραματοποίηση, η εικαστική αναπαράσταση, γίνονται μαθήματα τυποποίησης και παπαγαλίας και χάνεται η πραγματική ουσία τους.
3. Τα εξεταζόμενα μαθήματα δεν είναι 7, αλλά 9, αφού η αρχαία και νέα γλώσσα και λογοτεχνία είναι τελείως ανεξάρτητα αντικείμενα και η συνεξέταση είναι μόνο κατ’ όνομα. Εάν θεωρείται σκόπιμο να παραμείνει η από κοινού εξέταση, θα πρέπει να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών και ο τρόπος εξέτασης και στα δύο μαθήματα, ώστε να υπάρχει συνοχή και να έχει νόημα η συνεξέταση. Ωστόσο, η τρίωρη εξέταση για μαθητές αυτής της ηλικίας είναι πολύ κουραστική και οι φιλόλογοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, αφού οι μαθητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν και τελικά γράφουν είτε καλά στο ένα αντικείμενο και λιγότερο καλά στο άλλο, είτε μέτρια και στα δύο. Αντί να ληφθούν υπόψη οι επισημάνσεις των εκπαιδευτικών προς τους συμβούλους – συντονιστές, προστίθεται άλλο ένα μάθημα σε συνεξέταση.
Η ουσιαστικη αναβαθμιση του μαθηματος της Πληροφορικης στο Γυμνασιο δεν γινεται μονο με «αλλαγη κατηγορίας». Πρεπει να αυξηθουν οι ωρες διδασκαλιας απο 1 που ειναι τωρα σε τουλαχιστον 2 και να επανεξεταστει το περιεχομενο του μαθηματος με ταυτοχρονη ουσιαστικη αναβαθμιση του εξοπλισμου των εργαστηριων των σχολειων. Επι πλεον θα πρεπει ο καθε μαθητης να δουλευει στο εργαστηριο στο δικο του Η/Υ και οχι να καθονται 2 ή 3 μαθητες σε ενα Η/Υ…
Τα αρχαία Ελληνικά να διδάσκονται στο Γυμνάσιο από μετάφραση όπως γινόταν παλαιότερα. Είναι πολύ πιο χρήσιμη η διδασκαλία ενός κειμένου 2-3 σελίδες ανά ώρα από μετάφραση που μεταφέρει το πνεύμα και τις ιδέες των αρχαίων προγόνων μας από τη στείρα διδασκαλία λίγων γραμμών στο αρχαίο νεκρό κείμενο. Η Χημεία και οι Ξένες γλώσσες να ενδυναμωθούν καθώς και η Τεχνολογία – Πληροφορική. Να μειωθούν οι ώρες των Αρχαίων ΕΛληνικών καθώς επίσης η Βιολογία να μεταφερθεί στην ομάδα Β. Το σχολείο πρέπει να αποκτήσει και ένα προσαναστολισμό που να παρέχει δεξιότητες χρήσιμες για τη ζωή και λιγότερες θεωρητικές σπουδές. Επιπλέον να χορηγείται πιστοποιητικό επάρκειας βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής στη Γ’ Γυμνασίου
Για το Άρθρο 4:
Ως προς τα εξεταστέα μαθήματα του Γυμνασίου, συμφωνώ με την προσθήκη των Αγγλικών και της Βιολογίας στα 7 μαθήματα που πρόκειται να εξετάζονται οι μαθητές, ωστόσο διαφωνώ με την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών.
Στη θέση τους πιστεύω θα έπρεπε να εξετάζεται η Β’Ξένη Γλώσσα, γιατί υπάρχουν μαθητές οι οποίοι δεν διαθέτουν λεφτά για αντίστοιχα φροντιστήρια και οι γνώσεις τους μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον.
Σχετικά με τα Αρχαία Ελληνικά, επιβάλλεται κατά μια έννοια, η ενοποίησή τους. Πώς;
Με τη διδασκαλία των ομηρικών έργων στην Α και Β Γυμνασίου, και της Ελένης στη Γ Γυμνασίου, μόνο που πρέπει να υπάρξει αναλογία 75% μετάφραση 25% πρωτότυπο και να δοθεί εστίαση στα θεατρικά στοιχεία και μόνο στα γραμματικά φαινόμενα(στην Γ τάξη μπορεί να γίνει εισαγωγή στο συντακτικό. Αυτό μπορεί να γίνει στην Α Λυκείου.
Περί επαναληπτικών ΜΟΝΟ τον Σεπτέμβρη, επίσης διαφωνώ καθώς η επαναληπτική εξεταστική Ιουνίου είναι πολύ καλύτερξ επειδή υπάρχει η ενισχυτική διδασκαλία στο ενδιάμεσο διάστημα και έτσι δε χάνεται η επαφή του με το εξεταστέο μάθημα.
Το παιδί μου πηγαίνει δευτέρα γυμνασίου και κάνει αγγλικά στο σχολείο από την τρίτη δημοτικού.Δεν μπορώ να πω πως όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισε γνώσεις στο μάθημα των αγγλικών.Όλες τις οι γνώσεις προέρχονται από το φροντιστήριο αγγλικών.Τα αγγλικά ειδικά στο δημοτικό είναι η ώρα του παιδιού αφού πολλές φορές αντί να κάνουν μάθημα χαζολογούσαν και ζωγράφιζαν για να μην πω για τα βιβλία που είναι κάκιστα.Φτάνουν στο γυμνάσιο και έχουν από αυτά απαιτήσεις….πως αφού στο δημοτικό δεν έκαναν τίποτα σπουδαίο.Μήπως και τα Lower και τα Proficiency τα πέρνουν από το σχολείο???Όχι βέβαια…κατά τα άλλα η δεύτερη ξένη γλώσσα μας έλειπε…Ας έκαναν μία αλλά να την έκαναν καλά…
Σίγουρα θα χρειαζόταν αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Αγγλικών στο γυμνάσιο. Οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Συμφωνώ με την πλειοψηφία των αλλαγών που θέλετε να περάσετε.