ΜΕΡΟΣ Γ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ –ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 90-107)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 90

Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 15 του ν. 5029/2023

Στο άρθρο 15 του ν. 5029/2023 (Α΄55), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προσδιορίζονται τα ειδικότερα προσόντα των στελεχών των τριμελών επιτροπών της περ. στ) του άρθρου 3, η θητεία τους και κάθε άλλο ειδικό ή λεπτομερειακό ζήτημα σχετικά με τη λειτουργία τους.»

 

Άρθρο 91

Εξουσιοδοτική διάταξη για την προκήρυξη θέσεων για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 177 ν. 5094/2024

Στην παρ. 5 του άρθρου 177 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Ε’ του Μέρους Β’ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις α) οι λέξεις «παρ. 2» αντικαθίστανται από τις λέξεις «παρ. 4» και β) οι λέξεις «κάθε τρία (3) έτη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «κάθε τέσσερα (4) έτη» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«5. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Α.Π. προκηρύσσονται για συγκεκριμένες Θεματικές Ενότητες οι θέσεις για τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού της παρ. 4 του άρθρου 30 κάθε τέσσερα (4) έτη.».

 

Άρθρο 92

Εξουσιοδοτική διάταξη – Καταβολή αποζημίωσης στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων- Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 411 ν. 4957/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 411 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του Μέρους Α’, προστίθενται νέα εδάφια, δεύτερο και τρίτο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομικής και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ανά συνεδρίαση. Η αποζημίωση δύναται να καταβάλλεται αναδρομικά από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 10. Στην περίπτωση του δεύτερου εδαφίου η δαπάνη καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Α.Ε.Ι..».

 

Άρθρο 93

Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης σε νοσηλευτικά ιδρύματα και σε δομές φιλοξενίας – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 6 άρθρου 34 ν. 3699/2008

Στην περ. γ) της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), περί της εξουσιοδότησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη ρύθμιση του τρόπου παροχής της εκπαίδευσης στο σπίτι και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης, προστίθενται οι λέξεις «σε νοσηλευτικό ίδρυμα και δομές φιλοξενίας, καθώς» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«γ) τον τρόπο παροχής της εκπαίδευσης στο σπίτι, σε νοσηλευτικό ίδρυμα και δομές φιλοξενίας, καθώς και των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης,».

 

Άρθρο 94

Εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων εκκλησιαστικής εκπαίδευσης – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 1, αντικατάσταση περ. αβ) παρ. 6, τροποποίηση παρ. 7 και 8 και προσθήκη παρ. 13 στο άρθρο 137 του ν. 4823/2021

  1. Στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται οι λέξεις «για τα Πρότυπα σχολεία και με τις διατάξεις που ισχύουν», β) πριν από τις λέξεις «Εκκλησιαστικών Γυμνασίων» προστίθεται η λέξη «Προτύπων», γ) οι λέξεις «Γενικών Εκκλησιαστικών Λυκείων» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:

 

«γ) μπορεί να ορίζεται διαφορετικά σε σχέση με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πρότυπα σχολεία και με τις διατάξεις που ισχύουν για τη δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τα θέματα των Προτύπων Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 135,».

 

  1. Η περ. αβ) της παρ. 6 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, αντικαθίσταται ως εξής:

«αβ) Κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, και άπτεται του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 123.».

 

  1. Στις παρ. 7 και 8 του άρθρου 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, αφαιρείται η πρόβλεψη παροχής γνώμης από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) και οι παρ. 7 και 8 διαμορφώνονται ως εξής:

«7. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζονται: α) οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις κατηγορίες των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 123, β) τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία, γ) τα αναγκαία δικαιολογητικά, δ) οι διαδικασίες επιλογής, ε) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, στ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ζ) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, η) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, θ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, ι) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, ια) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ιβ) κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 123.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Ε.Σ.Ε.Ε., ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων εκκλησιαστικής ειδίκευσης που αφορούν στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή αποτυπώνεται κατά την ιστορική της διαδρομή στα εκκλησιαστικά κείμενα, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 124.».

 

  1. Στο άρθρο 137 του ν. 4823/2021, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, προστίθενται παρ. 13 ως εξής:

«13. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε., καθορίζονται: α) η διαδικασία και τα δικαιολογητικά εγγραφής τους, β) η κατανομή τους ανά Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο και στις τάξεις εγγραφής, γ) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, δ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ε) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, στ) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, ζ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, η) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, θ) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ι) κάθε άλλο σχετικό θέμα, σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 123.».

 

Άρθρο 95

Εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση του ύψους της αποζημίωσης των βαθμολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών – Προσθήκη παρ. 11 στο άρθρο 163 του ν. 4823/2021

Στο άρθρο 163 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Ε΄ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

 

«11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζεται το ύψος της αποζημίωσης των βαθμολογητών στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής Ιεροσπουδαστών στις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών.».

 

Άρθρο 96

Εξουσιοδοτική διάταξη για την κατανομή οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκάνησου και στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου – Προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 445 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 445 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:

 

«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργούνται η επιμέρους κατανομή και ανακατανομή των θέσεων, οι οποίες γνωστοποιούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους των οργανικών θέσεων της παρ. 7 του άρθρου 335 για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημερίων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στις Ιερές Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου, καθώς και η επιμέρους κάλυψη των θέσεων που έχουν ήδη κατανεμηθεί για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων.».

 

Άρθρο 97

Εξουσιοδοτική διάταξη για την κατανομή οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 446 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 446 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Β’ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:

 

«2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργούνται η επιμέρους κατανομή και ανακατανομή των θέσεων, οι οποίες γνωστοποιούνται κάθε χρόνο σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους των οργανικών θέσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 347 και του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 348 για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων, αντίστοιχα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και η επιμέρους κάλυψη των θέσεων που έχουν ήδη κατανεμηθεί για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων Εφημέριων, Διακόνων, Ιεροκηρύκων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων.».

 

Άρθρο 98

Εξουσιοδοτικές διατάξεις για τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας Μουφτειών Θράκης – Τροποποίηση άρθρου 159 ν. 4964/2022

  1. Οι παρ. 6 και 7 του άρθρου 159 του ν. 4964/2022 (Α΄ 150), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους Γ’ του νόμου αυτού διορθώνονται ως προς τις νομοθετικές παραπομπές και οι παρ. 6 και 7 διαμορφώνονται ως εξής:

«6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η σύσταση, η συγκρότηση, οι αρμοδιότητες, η εν γένει λειτουργία της ερανικής επιτροπής, η υπ’ αυτών διενέργεια εράνων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 140.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία προμήθειας του αυτοκινήτου εκάστης Μουφτείας ανεξαρτήτως κυβισμού και τύπου, οι όροι κίνησης, τα διακριτικά γνωρίσματα, η κατανάλωση καυσίμων, η στάθμευση, ο έλεγχος χρήσης και κυκλοφορίας, τα πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα να οδηγούν το αυτοκίνητο, η χρονική διάρκεια παραχώρησής του, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την πληρωμή των δαπανών μετακίνησης και συντήρησης του αυτοκινήτου, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 140».
  2. Στο άρθρο 159 του ν. 4964/2022 προστίθεται παρ. 21 ως εξής:

«21. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 2 του άρθρου 145.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 99

Μεταβατική διάταξη– Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σε Πρότυπα Σχολεία ή Πειραματικά Σχολεία- Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020

  1. Στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020 (Α’111), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Α΄, προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

 

«4. Κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) ή Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.), κατά το άρθρο 20, για την ανανέωση της θητείας τους σε αυτά λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά η θετική αξιολόγησή τους ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (πεδίο Β). Για την ανανέωση της θητείας των εκπαιδευτικών του πρώτου εδαφίου που υπηρετούν και ως διευθυντές ή προϊστάμενοι ή υποδιευθυντές λαμβάνεται υπόψη η θετική αξιολόγησή τους ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης (πεδίο Α2). Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης επί του πεδίου Β ή Α2, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 20, οι παραπάνω εκπαιδευτικοί δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. μόνο για το σχολικό έτος 2024-2025. Οι εκπαιδευτικοί με θητεία σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ, των οποίων η αξιολόγηση στα πεδία Α1, Α2 και Β ολοκληρώνεται κατά το τρέχον ή το επόμενο σχολικό έτος, δύνανται το σχολικό έτος 2024-2025, και εφόσον αξιολογηθούν θετικά, να υποβάλλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους κατά την παρ. 4 του άρθρου 20.

  1. Η θητεία των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. το τρέχον σχολικό έτος και απουσιάζουν λόγω μακροχρόνιας άδειας κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης του άρθρου 20, παρατείνεται έως και την 31η.8.2025, εφόσον υποβάλουν σχετική αίτηση στον διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας το αργότερο μέχρι την 20η.5.2024. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου υποχρεούνται να αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2024-2025, κατά το οποίο αναλαμβάνουν εκ νέου υπηρεσία. Αν δεν αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2024-2025, επιστρέφουν στην οργανική τους θέση και για τα επόμενα τρία (3) σχολικά έτη δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πλήρωση κενών θέσεων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 19. Οι εκπαιδευτικοί του πρώτου εδαφίου, οι οποίοι δεν επιθυμούν την παράταση της θητείας τους, επιστρέφουν στο σχολείο της οριστικής τοποθέτησής τους ή στη διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου της περιοχής μετάθεσης, στην οποία ανήκουν οργανικά.».

 

Άρθρο 100

Μεταβατική διάταξη– Συμμετοχή αποφοίτων ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισηςΑντικατάσταση παρ. 15Α άρθρου 169 ν. 4763/2020

Η παρ. 15Α του άρθρου 169 του ν. 4763/2020 (Α΄ 254), περί μεταβατικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:

 

«15Α. Απόφοιτοι ειδικοτήτων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) που ολοκλήρωσαν επαγγελματική κατάρτιση του ν. 2009/1992 (Α’ 18) και του ν. 4186/2013 (Α’ 193), οι οποίοι δεν έχουν λάβει Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιπέδου 5 του Ε.Π.Π., μετά από πιστοποίηση, συμμετέχουν, έως την 31η.12.2025, σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης με τους καταλόγους ερωτήσεων που ισχύουν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.».

 

Άρθρο 101

Μεταβατικές διατάξεις – Προσθήκη παρ. 35Α άρθρου 169 ν. 4763/2020

Στο άρθρο 169 του ν. 4763/2020 (A΄254), περί μεταβατικών διατάξεων, μετά την παρ. 35, προστίθεται παρ. 35Α, ως εξής:

«35Α. Το Τμήμα Α’ Σχεδιασμού Πολιτικών για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. καθίσταται αρμόδιο, μέχρι αναθέσεως των αρμοδιοτήτων αυτών σε ειδική οργανική μονάδα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ. για α) τον χειρισμό και την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), β) τη συγκρότηση του Συμβουλίου των Κ.Ε.Ε.Κ., γ) την οργάνωση της διαδικασίας και τη σύνταξη σχεδίων αποφάσεων και πράξεων για την επιλογή των Οργανωτικών Συντονιστών των Κ.Ε.Ε.Κ., δ) τη συλλογή και επεξεργασία των εισηγήσεων και εκθέσεων του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ. και του Οργανωτικού Συντονιστή και ε) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς με τα ανωτέρω θέματος.».

 

Άρθρο 102

Μεταβατική διάταξη – Λήξη θητείας των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών και των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 449 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 449 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Α’, προστίθεται παρ. 8, η οποία έχει ως εξής:

«8. Στα Α.Ε.Ι., στα οποία η θητεία των υπηρετούντων Πρυτανικών Αρχών, καθώς και η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων Σχολών του ίδιου Α.Ε.Ι. λήγει την 31η.8.2024, η θητεία των υπηρετούντων Κοσμητόρων των Σχολών του Α.Ε.Ι. παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Κοσμήτορα, και για χρονικό διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει την 31η.10.2024. Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια της επόμενης θητείας του Κοσμήτορα είναι μικρότερη των τριών (3) ακαδημαϊκών ετών και λήγει την 31η.8.2027.».

 

Άρθρο 103

Μεταβατική διάταξη –Ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, μετονομασία Ερευνητικών Ινστιτούτων -Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 462 του ν. 4957/2022

Στο άρθρο 462 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΙΣΤ’ , προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

 

«4. Μέχρι τη συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 132, με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., ιδρύονται, συγχωνεύονται, καταργούνται, μετονομάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ε.Ι.) εντός του υπό ίδρυση ΠΑ.Κ.Ε.Κ. του Α.Ε.Ι..».

 

Άρθρο 104

Μεταβατική διάταξη -Κατάρτιση Εσωτερικών Κανονισμών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 472 ν. 4957/2022

Στο άρθρο 472 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου ΚΣΤ΄, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 οι λέξεις «εντός δώδεκα (12) μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι την 31η.12.2024», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 οι λέξεις «έως την 31η.12.2023» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως την 31η.12.2024», γ) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και το άρθρο 472 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 472

Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου ΚΣΤ’

  1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) υποχρεούνται να καταρτίσουν τους Εσωτερικούς Κανονισμούς τους μέχρι την 31η.12.2024. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται για άλλους έξι (6) μήνες με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
  2. Τα σχέδια των άρθρων 224, 226, 227 και 228 εκπονούνται για πρώτη φορά το αργότερο έως την 31η.12.2024. Η παράλειψη έκδοσης του Εσωτερικού Κανονισμού του Α.Ε.Ι., των σχεδίων των άρθρων 224 έως 228, καθώς και του κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης και μη εφαρμογής και λειτουργίας του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, λαμβάνεται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12).».

 

Άρθρο 105

Μεταβατική διάταξη – Αρμοδιότητες Διοικούσας Αρχής -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 195 ν. 5094/2024

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 195 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί μεταβατικών διατάξεων του Μέρους Β’, προστίθενται μετά τη φράση «η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες» οι λέξεις «της παρ. 4 του άρθρου 16 καθώς και» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«1. Μέχρι τη συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και το αργότερο μέχρι την 31η.8.2024 παρατείνεται η θητεία της Διοικούσας Επιτροπής όπως έχει συγκροτηθεί με την υπό στοιχεία 94151/Ζ1/31.10.2022 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΟΔΔ 897), η οποία ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της παρ. 4 του άρθρου 16, καθώς και του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), πλην της περ. κβ) της παρ. 1 και της παρ. 3 του άρθρου 14, του ανωτέρω νόμου. Η διαδικασία εκλογής των μελών και συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) και του Πρύτανη εκκινεί δεκαπέντε (15) ημέρες μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Για την εφαρμογή του δευτέρου εδαφίου, καθήκοντα Συγκλήτου και Συμβουλίου Διοίκησης ασκεί η Διοικούσα Επιτροπή του πρώτου εδαφίου και καθήκοντα Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων ασκούν ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του Ε.Α.Π., αντίστοιχα.».

 

Άρθρο 106

Μεταβατική διάταξη – Ειδική παροχή Μουφτήδων ή Τοποτηρητών Μουφτήδων -Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 160 ν. 4964/2022

Στην παρ. 4 του άρθρου 160 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί μεταβατικών διατάξεων, η λέξη «του ειδικού επιδόματος» αντικαθίσταται από τη λέξη «της ειδικής παροχής» και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«4. Όσοι υπηρέτησαν ως Μουφτήδες ή Τοποτηρητές Μουφτήδες, έχουν παραιτηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 144 ή στην περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 150 δικαιούνται την καταβολή της ειδικής παροχής της παρ. 2 του άρθρου 145.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Άρθρο 107

Καταργούμενες διατάξεις

  1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α) Η παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 2083/1992 (Α΄ 159), περί εγγραφής Ελλήνων υπηκόων και Ελλήνων στο γένος, εκπαιδευτικών στους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και διορισμού τους μόνο μετά από φοίτησή τους επί δύο ακαδημαϊκά έτη στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.),

β) η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 2327/1995 (Α΄ 156), περί θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

γ) η παρ. 8 του άρθρου 9 του ν. 3391/2005 (Α΄ 240), περί κατάργησης του άρθρου 30 παρ. 2 περ. α΄ και β΄ του ν. 2083/1992 (Α’ 159) και του άρθρου 10 παρ. 3 του ν. 2327/1995 (Α’ 156) που θέσπιζαν υποχρέωση φοίτησης δυο ακαδημαϊκών εξαμήνων στα παιδαγωγικά τμήματα των ελληνικών Α.Ε.Ι. σε κατόχους πτυχίου αλλοδαπής ισότιμου και αντίστοιχου ελληνικής παιδαγωγικής ακαδημίας ή σχολής νηπιαγωγών, ως προς τους κατόχους πτυχίων από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) κάθε άλλη διάταξη ή κανονιστική πράξη που αντίκειται στο άρθρο 14 του παρόντος,

ε) η παρ. 14 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016 (Α’ 159), περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών και

2. Η περ. α) του άρθρου 48 του ν. 5082/2024 (Α΄9), περί καταργητικής διάταξης του νόμου αυτού, καταργείται από τότε που ίσχυσε.

  • 16 Ιουλίου 2024, 08:22 | ΕΕΠ

    Ο κλάδος των μελών Ε.Ε.Π. αποτελείται από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης προσωπικό, στη συντριπτική του πλειονότητα διδάκτορες με διδακτική και ερευνητική εμπειρία ετών και με διεθνή αναγνώριση του έργου τους. Τα μέλη Ε.Ε.Π. επιτελούν πολύπλευρο και νευραλγικής σημασίας έργο στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο εκτείνεται και πέρα από τα αμιγώς εκπαιδευτικά-ερευνητικά καθήκοντα τα οποία ο νομοθέτης περιγράφει για τον εν λόγω κλάδο (βλ. ν. 2009/2011, ν. 4386/2016 ). Ειδικά τα μέλη Ε.Ε.Π. κατ’αντιστοιχία με τα μέλη Δ.Ε.Π., παρέχουν αυτόνομο διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο, συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και αναλαμβάνουν τη διοργάνωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ωστόσο, στερούνται τη περαιτέρω εξέλιξή τους εντός του Ιδρύματος που υπηρετούν καθώς δεν προβλέπεται μεταβατικό στάδιο προς τον κλάδο των μελών ΔΕΠ. Να υπενθυμίσω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4009/2011 (Α’195), ελάχιστη προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση των μελών Ε.Ε.Π. και των μελών Δ.Ε.Π. είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος.
    Η δυνατότητα εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. σε θέση Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση, σύμφωνα με τα ισχύοντα (ν. 1268/1982 (Α΄ 87), όπως αυτό ίσχυε κατά τη δημοσίευση του Ν. 4009/2011 (Α΄ 195) υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα τυπικά προσόντα της βαθμίδας αυτής όπως αυτά ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις. Τα μέλη αυτά οφείλουν : (α) να υπηρετούν στην καταληκτική βαθμίδα της αντίστοιχης κατηγορίας τους και (β) το γνωστικό τους αντικείμενο να είναι συναφές με τα επιστημονικά και τεχνολογικά αντικείμενα που θεραπεύει το Τμήμα υποδοχής, οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι.
    Κατά την αίτηση εξέλιξης δύνανται να τροποποιήσουν μερικώς το γνωστικό τους αντικείμενο ώστε αυτό να ανταποκρίνεται πλήρως στο διδακτικό και ερευνητικό τους έργο.
    Η αποδοχή της αίτησης εξέλιξης πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος με βάση τόσο τα τυπικά όσα και τα ουσιαστικά κριτήρια που ενιαία θέτει το Τμήμα υποδοχής για όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. εισαγωγικής βαθμίδας.
    Η διαδικασία κρίσης ολοκληρώνεται εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της αίτησης. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης, ο υποψήφιος διατηρεί τη θέση στην οποία κατείχε, δύναται δε να υποβάλει εκ νέου αίτηση μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την προηγούμενη αρνητική κρίση. Σε περίπτωση θετικής κρίσης η εξέλιξη ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την παρέλευση τριετίας στην εισαγωγική βαθμίδα Δ.Ε.Π. ο υποψήφιος δύναται να αιτηθεί την μονιμοποίηση του στην βαθμίδα αυτή. Σε περίπτωση θετικής κρίσης η εξέλιξη ολοκληρώνεται με τη δημοσίευση της σχετικής πράξης του Πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης επανέρχεται στην κατηγορία ΕΕΠ και στην καταληκτική βαθμίδα συνυπολογιζόμενου του χρόνου που διανύθηκε στην εισαγωγική βαθμίδα Δ.Ε.Π.Επιπλέον, σε οικονομικό επίπεδο, οι πιστώσεις των θέσεων υπάρχουν ήδη, καθώς καλύπτουν τη μισθοδοσία των Ε.Ε.Π. Η εξέλιξη των μελών Ε.Ε.Π. σε μέλη Δ.Ε.Π. συνεπώς δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό .Τέλος, η προοπτική εξέλιξης των μελών Ε.Ε.Π. σε Δ.Ε.Π. θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της υποστελεχωμένης ακαδημαϊκής κοινότητας, ειδικά στα πανεπιστήμια που λειτουργούν σε περιφερειακές περιοχές.

  • 16 Ιουλίου 2024, 07:46 | Δρ.ΕΔΙΠ

    Αξιότιμε κε Υπουργέ,

    δεν πρόκειται να επαναλάβω ποιά είναι τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. και τί έργο επιτέλεσαν και επιτελούν στο Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

    Θέτω, λοιπόν το εξής απλό ερώτημα:
    Είναι δυνατόν, επιστήμονες με διεθνές κύρος να έχουν σχεδιάσει λανθασμένα το μέλλον τους;

    Δίνω μια απλή απάντηση:
    Δεν επαρκεί ο μόνο ο σχεδιασμός από τον καθέναν/την κάθεμια, αλλά το μέλλον εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες και συγκυρίες.

    Η πιθανή ρύθμιση για την ακαδημαϊκή εξέλιξη των μελών Ε.ΔΙ.Π. θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας στο άμεσο μέλλον.

    Κύριε Υπουργέ, στην προκειμένη περίπτωση, αν δεν σχεδιάσετε εσείς το μέλλον για εμάς, τότε εμείς θα κλειθούμε να το υποστούμε.

    Με εκτίμηση

  • 16 Ιουλίου 2024, 02:27 | Μαρία Γ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Μπορείτε να αποκαταστήσετε μια αδικία, δίνοντας το δικαίωμα στους διδάκτορες ΕΔΙΠ να εξελιχθούν σε θέσεις ΔΕΠ,κατόπιν κρίσης. Διαβάστε το αίτημα της ΠΟΣΕΕΔΙΠ και της Πρωτοβουλίας Διδακτόρων ΕΔΙΠ.με το αιτιολογικό του. Ευχαριστώ.

  • 16 Ιουλίου 2024, 01:26 | Christos Koutsas

    Den ginetai na afhsoyme na symbainei ayto mprosta sta matia mas. Osoi gnorizoyn, boroyn me gymno mati na antilifthoun oti to arthtro 102 ftiaxtike gia na eynoisei sygkekrimena proswpa. Einai poly lipiro na adiaforoume kai na epitrepoume na symvainoyn tetoia pragmata.