1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»
Η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι μια αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση και μια κίνηση που συμβάλλει συνολικά στην προάσπιση των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα Λατινικά μαζί με τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν τους 2 γλωσσικούς και πολιτιστικούς πυλώνες της Ευρώπης. Η γνώση τους είναι απαραίτητο εφόδιο για τις περισσότερες ανθρωπιστικές επιστήμες. Ωστόσο, η επαναφορά τους θα πρέπει να συνοδευτεί από σημαντικές αλλαγές στα εγχειρίδια και στον τρόπο διδασκαλίας. Όσον αφορά το μάθημα της Κοινωνιολογίας θα μπορούσε να επιστρέψει ως μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς ως μάθημα πανελληνίων χάνει την αξία του προάγοντας την αποστήθιση…
Δεν συμφωνώ με την αντικατάσταση της κοινωνιολογίας με τα λατινικά. Με την κοινωνιολογία οι μαθητές έχουν την δυνατότητα της κριτικής σκέψης και ανάπτυξης. Τα λατινικά θα μπορούσαν να είναι έξτρα μάθημα για τις σχολές που θεωρείται προαπαιτούμενο.
Συγχαρητήρια για την επάνοδο των λατινικών! Είναι, σαφώς, γνωστό πως τα λατινικά μαζί με τα αρχαία ελληνικά αποτέλεσαν τον λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Είναι γλώσσες στις οποίες γράφθηκαν κείμενα-κληροδοτήματα για τις επόμενες γενιές. Μέσω της διδαχής αυτών των γλωσσών είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα το παρελθόν ώστε να επικεντρωθούμε στο μέλλον.
Η κοινωνιολογία προετοιμάζει τους μαθητές όχι μόνο για την πλειονότητα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα επιλέξουν αλλά και για οποιαδήποτε κατάσταση αντιμετωπίσουν οι ίδιοι στην μετέπειτα ζωή τους.
Έχετε χρέος αρχικά να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη και μετέπειτα να εφαρμόσετε τις όποιες αλλαγές στην παιδεία. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και έρευνα κάτι που δεν έχετε κάνει.
Στις μέρες μας, είναι επιτακτική ανάγκη,η αναβάθμιση των Θετικών Επιστημών και ιδιαίτερα των Μαθηματικών πιο πολύ από ποτέ! Ακούμε καθημερινά για τη χρήση μαθηματικών μοντέλων και στοιχεία Στατιστικής! Ακούμε και συγχέουμε την εκθετική μεταβολή με την γεωμετρική πρόοδο! Μαθήματα όπως η Αστρονομία ή και η Φυσική γενικής παιδείας με σύχρονο υλικό έχουν πάψει να διδάσκονται.
Για τη Β Λυκείου: η εξέταση της Αλγεβρας γενικής παιδείας είναι απαραίτητη σε όσους ακολουθήσουν κατεύθυνση θετικών επιστημών. Η ομάδα προσανατολισμού θετικών πρέπει να ενισχυθεί. Οι 2 ώρες των Μαθηματικών δεν αρκούν για εμβάθυνση των εννοιών.
Ως προς τη Γ Λυκείου, να διατηρηθούν οι 4 ομάδες προσανατολισμού. Ειδικά, ο τομέας Υγείας πρέπει να διατηρηθεί. Είναι πλέον γνωστό ότι θα το επιλέξουν ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και στο μέλλον, μιας και η ζήτηση στο χώρο της Υγείας για εύρεση εργασίας θα είναι αυξημένη. Επίσης, να διατηρηθούν οι ώρες διδασκαλίας για τα μαθήματα προσανατολισμού, αφού συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της ύλης που για διάφορους λόγους (Προσλήψεις, Καιρικές συνθήκες, θέματα υγείας) καθυστερεί.
Ευχαριστώ.
Η Κοινωνιολογία είναι το μάθημα βάσης όλων των κοινωνικών επιστημών.
Ως απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάχθηκα στο Πανεπιστήμιο Κοινωνιολογία του Δικαίου και όχι Λατινικά.
Δεν νοείται στο σύγχρονο λύκειο να μην διδάσκεται το αντικείμενο αυτό με βαρύνουσα σημασία, άρα ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, καθόσον πρόκειται για μάθημα απολύτως χρήσιμο στους μαθητές τόσο για την κατανόηση σε βάθος των σημερινών περίπλοκων κοινωνικών φαινομένων, όσο και για την τροφοδότηση και περαιτέρω διασύνδεση με τα άλλα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της κατεύθυνσης αυτής, κυρίως της Ιστορίας και της Γλώσσας και φυσικά για τις μετέπειτα σπουδές τους, δεδομένου ότι τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, στα οποία διδάσκονται κλάδοι της Κοινωνιολογίας είναι πολύ περισσότερα έναντι αυτών, όπου διδάσκονται τα Λατινικά.
Ποιο, λοιπόν, το επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα, Κυρία Υπουργέ, για την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα;
Επικεντρώνοντας στο Άρθρο 7 και συγκεκριμένα στις παραγράφους που αφορούν τις Ομάδες Προσανατολισμού “Θετικών Επιστημών” και “Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής” διαπιστώνεται η διατήρηση ενός προβλήματος τις αρνητικές συνέπειες του οποίου υφίστανται έως και σήμερα τα πανεπιστημιακά τμήματα με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς την επιστήμη και τις τεχνολογίες Πληροφορικής. Συγκεκριμένα: τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία ανήκουν σε πολυτεχνικές σχολές εξακολουθούν να δέχονται νεοεισερχόμενους φοιτητές μόνο από την ομάδα προσανατολισμού “Θετικές Επιστήμες”, με αποτέλεσμα οι εν λόγω φοιτητές να μην έχουν εξεταστεί στο αντικείμενο του Προγραμματισμού και της Αλγοριθμικής. Αντίθετα, τα τμήματα με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς αυτό του Μηχανικού Πληροφορικής τα οποία ανήκουν στις νεοϊδρυθείσες σχολές Μηχανικών καθώς και τα τμήματα Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, και Ψηφιακών συστημάτων εξακολουθούν να δέχονται νεοεισερχόμενους φοιτητές και από τις δύο ομάδες προσανατολισμού, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις γνώσεων υποδομής είτε στον Προγραμματισμό και στην Αλγοριθμική, είτε στη Φυσική, ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού από την οποία προέρχονται. Παράλληλα, ούτε τα Οικονομικά, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού “Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής”, ούτε η Χημεία, στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού “Θετικών Επιστημών”, έχουν συνάφεια με την επιστήμη και τις τεχνολογίες Πληροφορικής.
Έχοντας προβεί στις παραπάνω διαπιστώσεις, τη στιγμή που δεν έχει καταστεί δυνατό έως και σήμερα να καθορίζουν τα ίδια πανεπιστημιακά τμήματα τα μαθήματα στα οποία θα έχουν εξεταστεί με επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές τους, διατυπώνουμε την ακόλουθη πρόταση βελτίωσης του νομοσχεδίου: όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα με γνωστικό αντικείμενο συναφές προς την Πληροφορική (τμήματα: Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ψηφιακών Συστημάτων) να δέχονται εισακτέους μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι θα έχουν εξεταστεί με επιτυχία στα εξής μαθήματα: (α) Μαθηματικά, (β) Φυσική, (γ) Πληροφορική, και (δ) Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Νικόλαος Βασιλειάδης, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ
Βασίλης Βίτσας, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ.
Ιγνάτιος Δεληγιάννης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Δημήτριος Δέρβος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Κιοσκερίδης Ιορδάνης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Μαρμόρκος Ιωάννης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Βασίλης Κώστογλου, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Γιώργος Μπάμνιος, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Στέφανος Ουγιάρογλου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Αντώνης Σιδηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Μιχαήλ Σπάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Δημοσθένης Σταμάτης, Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Γρηγόριος Τσουμάκας, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ
Αργύριος Χατζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔιΠαΕ
Νικόλαος Ψαρράς, Λέκτορας, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, ΠΑ.Δ.Α
Η κοινωνιολογία είναι η πιο διαθεματική επιστήμη. Στην ανάλυσή της περιλαμβάνει οικονομικούς-πολιτικούς-κοινωνικούς θεσμούς, μετασχηματισμό κοινωνιών, άρα και το μετασχηματισμό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε φεουδαρχική Ευρώπη. Οι κλάδοι της αναφέρονται σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Ενδεικτικά αναφέρω: Αστική Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, του Αθλητισμού, του Δικαίου, της Πολιτικής, της Εργασίας, των Μ.Μ.Ε. κλπ. Ακόμα και η επιστήμη της ιστορίας, άλλαξε υπό την επίδραση της κοινωνιολογίας (βλέπε σχολή annales).Σταμάτησε να βλέπει το ιστορικό γίγνεσθαι μόνο ως αποτέλεσμα της δράσης εξεχουσών προσωπικοτήτων και άρχισε να εξετάζει το ρόλο των απλών ανθρώπων που μέσα από κοινωνικές ομάδες, συνεπιδρούν στη διαμόρφωσή του. Το τελευταίο δε σημείο μας οδηγεί και στην άρρηκτη πλεόν σύνδεση κοινωνιολογίας και ιστορίας. Η σπουδαιότητά της για τους μαθητές του Προσανατολισμού Ανθρωτιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, είναι αναμφισβήτητη.
Ως φιλόλογος θεωρώ ότι η επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών επιβάλλεται για την αναβάθμιση των κλασικών σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα λατινικά αποτελούν έναν βασικό πυλώνα της κλασικής παιδείας και συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση και κατανόηση του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η διδασκαλία κειμένων της λατινικής γραμματείας αναπτύσσει την κριτική ικανότητα των μαθητών, βοηθά στην καλλιέργεια της αυτοσυνειδησίας τους και στην υιοθέτηση ανθρωπιστικών αξιών και ιδανικών, διαπλάθοντας ελεύθερους και ώριμους πολίτες.
Ωστόσο, ενδείκνυται η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος με την επιλογή διαφορετικών κειμένων, τα οποία θα άπτονται θεμάτων πολιτικής, ηθικής, ρητορικής, δικαίου και πολιτισμού σε διαθεματική προσέγγιση και με κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές θα προσεγγίσουν συγκριτικά την εξέλιξη των θεμελιωδών αξιών και αρχών που συνιστούν σήμερα τον πολιτισμό μας.
Δεν είμαι ούτε κοινωνιολόγος ούτε φιλόλογος ένας απλός μηχανικός Πολυτεχνείου είμαι, πιστεύω όμως ότι η κοινωνιολογία συμβάλλει στο να κατανοήσουν επιστημονικά οι μαθητές τον ραγδαία μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο στον οποίο θα γίνουν πολίτες, τις σύγχρονες τάσεις μεταβολής και τα προβλήματά του. Θεωρώ ότι η διδασκαλία της κοινωνιολογίας θα τους παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία να σκεφτούν για αυτόν και να τον ερευνήσουν, μια γνώση που μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολλά επαγγέλματα και σίγουρα στην καθημερινότητα τους.Αλλά ακόμα και αν όλα αυτά θεωρούνται δευτερεύοντα νομίζω ότι κανείς δεν θέλει μη ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες λειτουργούντες εντός ενός δημοκρατικού πολιτεύματος ή τελικά μήπως δεν το θέλει………??
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
επειδή μια σύγχρονη κοινωνία έχει ανάγκη ολόπλευρα μορφωμένους νέους,ολόπλευρα πεπαιδευμένους και σωστά κοινωνικοποιημένους,επειδή δεν υπάρχουν άχρηστες ή μη χρήσιμες επιστήμες αλλά σαφώς μπορεί να υπάρχει ιδεολογικοποίηση μονομερής μιας επιστήμης ή για την ακρίβεια ενός μαθήματος μέσα από συγκεκριμένο σύγγραμμα,επειδή δεν μπορεί να υπάρχει συγκροτημένη κοινωνία χωρίς σωστά και αρμονικά κοινωνικοποιημένους πολίτες,επειδή η μονομέρεια η ιδεολογική αντιμετωπίζεται απλούστατα με την συγγραφή νέων,πιο σύγχρονων συγγραμμάτων και όχι με την κατάργηση ενός μαθήματος,επειδή η Κοινωνιολογία ως επιστήμη και ως μάθημα σε καμμία περίπτωση δεν «εκχωρείται» ή «χαρίζεται» σε μια ιδεολογική ή πολιτική ομάδα,επειδή ο αναχρονισμός ο τυχόν των υπαρχόντων συγγραμμάτων αντιμετωπίζεται με συγγραφή νέων,επειδή ο Αριστοτέλης ήταν,είναι και θα είναι επίκαιρος και η θεώρησή του περί ανθρώπου και κοινωνίας,επειδή είναι γνωστή η θεώρησή σας περί – δια μέσου της ελληνικής εκπαίδευσης- δημιουργίας ολοκληρωμένων ανθρώπων και υπεύθυνων πολιτών
για όλους αυτούς τους λόγους φρονώ ότι η Κοινωνιολογία και πρέπει να είναι εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και δεν θα πρέπει να μειωθούν οι ώρες των αντίστοιχων μαθημάτων στο Λύκειο.
Σας ευχαριστώ πολύ
Με ιδιαίτερη τιμή και εκτίμηση
Δημήτριος Απ. Πορφύρης
ΔιπΛ.Ηλεκτρολόγος Μηχανικός- καθηγητής Πληροφορικής – κριτικός λογοτεχνίας.
Η κοινωνιολογία είναι απαραίτητο μάθημα στο Λύκειο. Η ενίσχυση της δημοκρατικής Παιδείας χρειάζεται την κοινωνιολογία. Τα βήματα εμπρός για το εκπαιδευτικό σύστημα επιτάσσουν και την κοινωνιολογία ως πανελλαδικώς εξεταζόμενο στον τομέα ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών.
Ως απόφοιτος κλασσικού λυκείου, αλλά και του τμήματος Μ.Μ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., θεωρώ ότι πρέπει να επανεξετάσετε την αποπομπή της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα πανελλαδικά μαθήματα. Παπαγάλισα τα Λατινικά μόνο για να εξεταστώ στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δυο μήνες μετά δε θυμόμουν τίποτε. Στείρα και μηχανιστική γνώση. Θα με βοηθούσε πολύ περισσότερο στις προπτυχιακές σπουδές μου, αλλά και αργότερα στο μεταπτυχιακό μου, αν είχα διδαχθεί Κοινωνιολογία. Δυστυχώς στο σχολείο ως μάθημα γενικής παιδείας δεν το διδάχθηκα, ούτε για μια ώρα, διότι τις ώρες τις χρησιμοποιούσε η φιλόλογός μας για την ιστορία κατεύθυνσης.
Με εκτίμηση.
1) 2 ώρες Πληροφορική από την Γ’ Δημοτικού μέχρι και την Β Λυκείου.
2) Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής στα πλαίσια του ημερήσιου προγράμματος στο Γυμνάσιο.
3) Διατήρηση των 7 ωρών Πληροφορικής στη Γ΄Λυκείου με παράλληλη διδασκαλία και στον Προσανατολισμό Θετικών Σπουδών και Υγείας.
4) Εξέταση στο μάθημα της Πληροφορικής (ΑΕΠΠ) από όλους τους μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής.
5) Εκσυγχρονισμός των σχολικών Εργαστηρίων.
6) Επανίδρυση και στελέχωση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ.
Τα Λατινικά σημαίνουν κλασικές σπουδές και η γνώση τους είναι απαραίτητη σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΩΝ ΩΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ!Περισσότερο από ποτέ φαίνεται η ανάγκη των κλασικών σπουδών και της ανθρωπιστικής παιδείας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όμως με τρόπο ουσιαστικό.Τα μηνύματά τους διαχρονικά. Επομένως, η επαναφορά των Λατινικών βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυάζεται με την ιστορική γνώση.Πολλά είναι τα κείμενα στη λατινική γραμματεία που προσφέρονται για αυτόν τον σκοπό. Η γνώση του παρελθόντος με τη μορφή της αρχαιογνωσίας αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του πολιτισμού και συνιστά τη βάση για την εξέλιξη. Ο πολιτισμός μας δεν είναι μετέωρος, αλλά έχει τις ρίζες του.Αυτό καλείται το Υπουργείο να υποστηρίξει και να δικαιωθεί.
Με την αφαίρεση της Κοινωνιολογίας από τα παννελαδικως εξεταζόμενα μαθήματα προτείνω να μετονομάσετε όλη την κατεύθυνση σε Φιλολογία -μιας και τα Λατινικά μόνο σε αυτή τη σχολή είναι απαραιτητα -Οι υπόλοιπες σχολές της θεωρητικής περίπου το 75% σχετίζονται με κοινωνικές σπουδές.Πως λοιπόν το υπουργείο πήρε μια τέτοια απόφαση χωρίς να καλύπτει και αυτά τα τμήματα -Η αντικατάσταση του μαθήματος δείχνει μόνο πολιτική εμπάθεια της κυβέρνησης και είναι εξαιρετικά άδικη κίνηση αυτή μιας και το μάθημα της κοινωνιολογίας θα δωθεί φέτος για πρώτη φορά .Δεν προλάβατε καν να το αξιολογήσετε και το βγάζετε εκτός και μάλιστα επαναφέροντας ένα γλωσσικό μάθημα -το οποίο ανήκει στην προϊστορία και χωρίς καμία πρακτική εφαρμογή -Η κοινωνιολογία θίγει προβλήματα της καθημερινότητας και οξύνει την κριτική ικανότητα -Ήταν ένα μάθημα που έλειπε στη θεωρητική κατεύθυνση -Μόνο θετική είναι η παρουσία του και μάλιστα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου .Περιμεναμε από το Υπουργείο αλλαγές εκσυγχρονισμού και όχι να εμμένει σε μαθήματα από την εποχή των δεινοσαύρων !!!! Ναι στην κοινωνιολογία και στην ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών !!!!!
Υπογράφω την παρακάτω πρόταση, Σταύρος Τζιαφέρης ,Μαθηματικός
| Διευθύνοντα Μέλη του mathematica.gr (Στο τελος τα ονόματα)Μόνιμος ΣύνδεσμοςΙστοσελίδα: https://www.mathematica.gr 29/04/2020
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@mathematica.grΣχόλια για τη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Λύκειο με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις»
και ειδικότερα το άρθρο 7 «Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου»Η εκπαιδευτική διαδικασία στο Λύκειο, και ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη, ήταν, είναι και θα είναι (στο ορατό μέλλον), άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη χώρα μας ειδικότερα, το ζήτημα αυτό συνδέεται στενά με το καθολικό κοινωνικό αίτημα για αδιάβλητες διαδικασίες επιλογής, οι οποίες δεν ήταν δεδομένες στο παρελθόν όταν οι εξετάσεις διεξάγονταν με την αποκλειστική ευθύνη των Α.Ε.Ι. Σήμερα που διεξάγονται από τους θεσμικούς φορείς και υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, το αδιάβλητο της διαδικασίας έχει κερδίσει τη γενική αποδοχή και εμπιστοσύνη.
Με αυτή τη μικρή εισαγωγή θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι απαιτούμενες αλλαγές για την αναβάθμιση του σχολείου (που είναι πολλές και έχουν ήδη καθυστερήσει, όπως η ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών, των σχολικών βιβλίων* και των μεθόδων διδασκαλίας), δεν θα έχουν καμία προοπτική αν πραγματοποιηθούν ερήμην της στενής σχέσης του Λυκείου με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για λόγους προφανείς σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τη λειτουργία του Λυκείου οι μαθητές εστιάζουν με απόλυτο τρόπο το ενδιαφέρον και το χρόνο που διαθέτουν για μελέτη, μόνο στα μαθήματα που πρόκειται να εξεταστούν. Αυτό το γεγονός έχει βέβαια πολλές αρνητικές συνέπειες για την επίτευξη των γενικότερων μορφωτικών σκοπών της εκπαίδευσης όπως είναι η ανάπτυξη της αυτόνομης και κριτικής σκέψης, που χαρακτηρίζει κατεξοχήν τη διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών.
Με βάση τα προηγούμενα, την πεποίθηση ότι εκφράζουμε την άποψη ενός πολύ σημαντικού τμήματος της ελληνικής μαθηματικής κοινότητας και συνεχίζοντας μια παράδοση παρεμβάσεων του ιστότοπου στα εκπαιδευτικά ζητήματα(https://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=203&t=67005),διατυπώνουμε τα ακόλουθα σχόλια για το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου:α) Το πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου προβλέπει 32 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και προσανατολισμού, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η κατανομή τους στα επιμέρους μαθήματα. Η 6η και 7η ώρα που καθιερώθηκαν από το τρέχον σχολικό έτος στα μαθήματα προσανατολισμού κρίθηκαν εξαιρετικά επωφελείς για τη διδασκαλία των Μαθηματικών και προτείνουμε με έμφαση τη διατήρησή τους. Αν θεωρούνται υπερβολικές για ορισμένα γνωστικά αντικείμενα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο οριζόντιας περικοπής. Ένα άλλο ζήτημα που συνδέεται με τη διατήρηση αυτών των επιπλέον ωρών στα Μαθηματικά είναι ότι θα διευκολύνουν το σταδιακό εμπλουτισμό της διδακτέας και εξεταστέας ύλης που έχει συρρικνωθεί σε υπερβολικό βαθμό και χωρίς σχέδιο τα τελευταία χρόνια. Μια άμεση και διαπιστωμένη συνέπεια αυτής της συρρίκνωσης είναι ότι οι τελευταίες γενιές πρωτοετών φοιτητών έχουν απόλυτη άγνοια πολύ βασικών γνώσεων όπως οι μιγαδικοί αριθμοί, οι πίνακες, η μαθηματική επαγωγή κ.α. Στο ζήτημα αυτό καθώς και το επόμενο που θίγεται παρακάτω, η υστέρηση της ελληνικής μαθηματικής εκπαίδευσης, συγκρινόμενη με των άλλων ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.β) Η δημιουργία της κοινής Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας θέτει ένα μείζον πρόβλημα λόγω της ύπαρξης στα αντίστοιχα τμήματα πολλών μαθητών που θα παρακολουθούν μαθήματα στα οποία δεν προβλέπεται η υποχρεωτική εξέτασή τους για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται διαχρονικά στα τμήματα Γενικής Παιδείας (όχι μόνο της Γ΄ Λυκείου) και ακυρώνει την μορφωτική αξία των αντίστοιχων μαθημάτων.
Θεωρούμε ότι αποτελεί μία καλή ιδέα η εισαγωγή των λεγόμενων «κόντρα» μαθημάτων, όπως π.χ. η διδασκαλία της Ιστορίας ή Κοινωνιολογίας στους Προσανατολισμούς Θετικών Σπουδών & Υγείας, Οικονομίας & Πληροφορικής και της διδασκαλίας των Μαθηματικών στον Προσανατολισμό Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και αυτή όμως η καινοτομία θα ακυρωθεί στην πράξη αν δεν γίνει υποχρεωτική η εξέτασή των συγκεκριμένων μαθημάτων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα η ένταξη αυτών των μαθημάτων στα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα θα συμβάλει αποφασιστικά στην άμβλυνση της μονομέρειας που χαρακτηρίζει τις αντίστοιχες σπουδές.γ) Με το προηγούμενο σχόλιο συνδέεται η επισήμανση της μορφωτικής αξίας των βασικών μαθηματικών γνώσεων για ευρύτερες κατηγορίες μαθητών της Γ΄ Λυκείου, όπως είναι οι υποψήφιοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων που θα αναλάβουν το κρίσιμο έργο της διδασκαλίας των Μαθηματικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστική η ανάδειξη του ισχυρού μαθηματικού υπόβαθρου που απαιτούν βασικοί κλάδοι των Επιστημών Υγείας σε κλάδους όπως η μοντελοποίηση, η στατιστική και οι πιθανότητες, γεγονός που γίνεται φανερό στις μέρες μας με την απρόβλεπτη και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.δ) Το πρόγραμμα της Β΄ Λυκείου προβλέπει 30 ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας μαθημάτων γενικής παιδείας και 5 ώρες μαθημάτων προσανατολισμού.
Στην τάξη αυτή πρέπει αρχικά να επανεξεταστεί η επαναφορά των προαγωγικών εξετάσεων στο μάθημα της Άλγεβρας Γενικής Παιδείας για τους μαθητές του Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, η κατάργηση της οποίας έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη κρίσιμοι διδακτικοί παράγοντες σχετικά με τη σημασία των προαπαιτούμενων γνώσεων.
Επίσης, για τους λόγους που εκτέθηκαν παραπάνω, θεωρούμε ότι απαιτείται αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου με αντίστοιχο εμπλουτισμό της ύλης. Αυτό το τελευταίο ζήτημα κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, αν συγκρίνουμε την παλαιότητα των προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών βιβλίων με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις.Για τους παραπάνω λόγους, πέραν των όσων έχουν ήδη επισημανθεί αναλυτικά παραπάνω, συνοπτικά, προτείνουμε:• Οι Υποψήφιοι που εξετάζονται στα Μαθηματικά Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου να τα διδάσκονται για τον ίδιο αριθμό ωρών (7) σε αμιγή τμήματα και όχι σε συνδιδασκαλία με υποψήφιους που δεν θα εξεταστούν το μάθημα για την εισαγωγή τους. Σε αντίθετη περίπτωση η μαθηματική παιδεία θα έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό και ο ρόλος της σε μια δύσκολη περίοδο για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας θα έχει μηδενιστεί.
• Στον επόμενο, ήδη αναγκαίο σχεδιασμό για την πρόσβαση στη Γ/βάθμια εκπαίδευση, πρέπει ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων να αυξηθεί στα 5 και τα μαθηματικά, με βάρος στις ενότητες κυρίως από το στοχαστικό χώρο, να εξετάζονται υποχρεωτικά για την εισαγωγή των Υποψηφίων στις Σχολές Επιστημών Υγείας.
• Οι προαγωγικές εξετάσεις πρέπει να επανέλθουν στην Άλγεβρα της Β Λυκείου για όλους τους μαθητές και στα μαθηματικά Προσανατολισμού της Β’ Λυκείου οι ώρες πρέπει να αυξηθούν από δύο (2) σε τρεις (3) όπως ήταν και παλαιότερα, με ταυτόχρονη αύξηση της διδακτέας ύλης.
• Η εξεταστέα ύλη στη Γ’ Λυκείου πρέπει προσεκτικά και μεθοδικά να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με εδάφια και από άλλους χώρους των μαθηματικών, παράλληλα με την συγγραφή νέου σχολικού βιβλίου.Με εκτίμηση,
Οι Συντονιστές και τα Διευθύνοντα Μέλη του mathematica.grΑπόκης Γεώργιος
Βαρβεράκης Ανδρέας
Βασιλόπουλος Σπύρος
Βήττας Κώστας
Βισβίκης Γεώργιος
Ιωάννου Δημήτρης
Κακαβάς Βασίλης
Καλαθάκης Γιώργος
Καλδή Φωτεινή
Καπελλίδης Σπύρος
Καρδαμίτσης Σπύρος
Κατσίπης Νίκος
Κοντογιώργης Θανάσης
Κοτρώνης Αναστάσης
Κούτρας Στάθης
Κυριαζής Χρήστος
Κωστάκος Γρηγόρης
Λάμπρου Μιχάλης
Μαραγκουδάκης Παύλος
Μαυρογιάννης Νίκος
Μάγκος Θάνος
Μουρούκος Βαγγέλης
Μπαλόγλου Γιώργος
Μπεληγιάννης Θανάσης
Μπόρης Ροδόλφος
Μπραζιτίκος Σιλουανός
Νάννος Μιχάλης
Παπαγρηγοράκης Μίλτος
Πρωτοπαπάς Λευτέρης
Ρεκούμης Κώστας
Ρίζος Γιώργος
Ροδόπουλος Γιώργος
Σκουτέρης Δημήτρης
Στεργίου Μπάμπης
Στράτης Αντωνέας
Στόγιας Σωτήρης
Συγκελάκης Αλέξανδρος
Συνεφακόπουλος Αχιλλέας
Τηλέγραφος Κώστας
Τσιπέλης Σεραφείμ
Τσιφάκης Χρήστος
Φραγκάκης Νικόλαος
Χριστοφίδης Δημήτρης
ΝΑΙ στην επαναφορά των Λατινικών.
Στις ρίζες της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας βρίσκονται οι δύο μεγάλες κλασικές γλώσσες και λογοτεχνίες (Αρχαία Ελληνική και Λατινική) και το συνακόλουθο ιδεολογικό τους περιεχόμενο. Η μελέτη αυτού του διφυούς και αναπόσπαστου πνευματικού κόσμου, οι «κλασικές σπουδές», αποτελούν το βασικό κορμό της ευρωπαϊκής παιδείας και υπηρετούν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Στη ρίζα του Ευρωπαίου βρίσκεται ο Λατίνος, και στη ρίζα του Λατίνου ο Έλληνας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, της ενωμένης Ευρώπης, ο ενδεχόμενος αποκλεισμός των Λατινικών από την εκπαίδευση θα σήμαινε ουσιαστικά αποσιώπηση ευρωπαϊκής πολιτισμικής ιστορίας δύο χιλιάδων ετών.
Θα υπερασπιστώ το αυτονόητο, τη χρησιμότητα των Λατινικών.
1) Η λατινική λογοτεχνία αποτέλεσε τη βάση όλων των ευρωπαϊκών λογοτεχνιών.
2) Από τη δημώδη λατινική προήλθαν οι λεγόμενες ρωμανικές ή λατινογενείς γλώσσες (ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρουμάνικα, βλάχικα).
3) Οι πηγές της Ιστορίας, της αρχαίας ελληνικής, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής, της δυτικής μεσαιωνικής, νεώτερης ευρωπαϊκής και, σε μερικές περιπτώσεις, και νεώτερης ελληνικής, είναι για πολλές περιόδους σχεδόν αποκλειστικά στα λατινικά, ενώ για άλλες κατά μεγάλο μέρος.
4) Υπήρξε επί πολλούς αιώνες η γλώσσα όλων ανεξαιρέτως των επιστημών. Σε όλες τις παραδοσιακές επιστήμες η ορολογία είναι από τα αρχαία ελληνικά ή τα λατινικά (ή τουλάχιστον οι όροι είναι ελληνογενείς ή λατινογενείς). Τα λατινικά δεν ενδιαφέρουν μόνο τους φιλολόγους, τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς αλλά και διάφορες άλλες επιστήμες, όπως την ιατρική και τη φαρμακολογία (και το όνομα του ιού της τωρινής πανδημίας είναι λατινικό: coronavirus < corona = στεφάνι + virus = δηλητήριο, ιός). Στοιχειώδη λατινικά χρειάζονται στον καθένα, όχι μόνο στους υποψηφίους των Φιλοσοφικών Σχολών, για τους οποίους είναι απαραίτητα.
5) Για μας τους Έλληνες η διδασκαλία τους εξυπηρετεί και έναν επιπλέον λόγο: οι όροι «ρωμιός», «ρωμαίικη γλώσσα», «ρωμιοσύνη» δεν νοούνται χωρίς τα λατινικά και χωρίς την αλληλεπίδραση ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.
Η διάπλαση ελεύθερων και υπεύθυνων πολιτών, η ανάπτυξη δημιουργικής και κριτικής σκέψης, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας, η ενδυνάμωση των μαθητών/ριών ώστε να κατανοήσουν την ανάγκη της ενεργούς συμμετοχής, αποτελούν κάποιους από τους στόχους της εκπαίδευσης. Και θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό!
Όλα τα παραπάνω αποτελούν και το στόχο των κοινωνικών επιστημών.
Η κοινωνιολογία ως μάθημα των κοινωνικών επιστημών βοηθά τις μαθήτριες και τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ενεργές/οί πολίτες, καθώς χωρίς κριτική σκέψη δεν υπάρχουν ενεργοί πολίτες.Επίσης, η κοινωνιολογία είναι βασικό γνωστικό αντικείμενο και διδάσκεται στην πλειονότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων που ανήκουν στο πεδίο της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Δεν μπορεί λοιπόν να μην ανήκει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα παραβλέποντας τα πολυπληθή τμήματα Κοινωνικών Επιστημών για τα οποία διαγωνίζονται οι υποψήφιοι/ες.
Η βιαιότητα με την οποία αφαιρέθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τα λατινικά από τις Εξετάσεις υπήρξε απόδειξη των εμμονών και της ιδεοληψίας υπό το καθεστώς των οποίων ελήφθη η απόφαση. Πόση άλλη πια κοινωνιολογία; Από το Γυμνάσιο οι Έλληνες μαθητές συνεχώς με αυτή ασχολούνται, με τις ποικίλες ονομασίες που το μάθημα λαμβάνει κατά περίπτωση στις διάφορες τάξεις. Αποστήθιση, αδιαφορία και στο τέλος η χαρά του παιδιού, «Διαβάστε ό, τι άλλο θέλετε..!» κ.λπ. Για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό η γνώση των λατινικών είναι θεμελιώδης, γιατί τα λατινικά είναι η άλλη μεγάλη γλώσσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού μαζί με τα αρχαία ελληνικά. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Κι είναι εξίσου απαραίτητη η γνώση τους όσο και των ελληνικών, νέων και αρχαίων. Γιατί άραγε οι Έλληνες μαθητές / φοιτητές – σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – πρέπει να αποκλειστούν από έναν τόσο κρίσιμο τομέα της λογοτεχνίας και της κουλτούρας, του πολιτισμού της Ευρώπης, ειδικά στον Μεσογειακό κόσμο, που παράλληλα είχε καταλυτικά αποτελέσματα στην δική τους ιστορία αλλά και στην παγκόσμια ιστορία και πολιτισμό;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Αυγερινός Αναστασόπουλος
Φιλόλογος Φροντιστής – Ιστορικός (ΜΑ)
Εκπαιδευτής Ενηλίκων Δ.ΙΕΚ
Καθώς το 75% των σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου ανήκει στις Κοινωνικές Επιστήμες είναι παράδοξο να μην υπάρχει σχετικό μάθημα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Εκτός από την απαραίτητη παρουσία της κοινωνιολογίας στις πανελλήνιες λόγω της άμεσης σχέσης της με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα βήμα μπροστά, είναι θέμα παιδείας και αφορά στο χτίσιμο της μελλοντικής μας κοινωνίας. Οι κοινωνικές επιστήμες δίνουν τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά να ερμηνεύσουν και να αντιληφθούν φαινόμενα που τα αφορούν άμεσα στο παρόν τους, στην καθημερινότητά τους όπως ο σχολικός εκφοβισμός αλλά και πιο σύνθετα όπως η μετανάστευση, η οικονομική κρίση, η ανεργία. Τα θέματα αυτά μπορεί να προσεγγίζονται επιφανειακά από άλλα μαθήματα αλλά κανένα δεν εμβαθύνει σε αυτά όσο η κοινωνιολογία και τα συναφή μαθήματα. Οι κοινωνικές επιστήμες και οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν πολλά να προσφέρουν στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ως απόφοιτη της Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ δηλώνω εξ αρχής ότι όχι μόνον είναι απαραίτητη η διδασκαλία των Λατινικών στους μαθητές Λυκείου της κλασσικής παιδείας, μα θα έπρεπε να διδάσκονται – ως κύριο μάθημα – σε όλες τις φιλολογικές σχολές των ΑΕΙ.
Θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη αναβάθμισης της διδαχής των Λατινικών στο επίπεδο διδασκαλίας ξένης γλώσσας.
Θεωρώντας λανθασμένο τον χαρακτηρισμό των Λατινικών, ως «γλώσσα νεκρή», μη ομιλουμένη θα αντιπαραβάλλω τη σημαντικότητα της γνώσης τους για επιστημονικές μελέτες.
Θεωρώ τεχνητό τον «ανταγωνισμό» ανάμεσα στα Λατινικά και την Κοινωνιολογία.
Θα πρότεινα για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να συμπεριληφθούν όλα τα «χαρακτηριστικά» μαθήματα των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων (Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Λατινικά, Θρησκευτικά…) ώστε οι υποψήφιοι να έχουν δικαίωμα επιλογής ενός ή/και περισσοτέρων μαθημάτων.
Η θέση της κοινωνιολογίας στη Γ΄τάξη του λυκείου θα έπρεπε να είναι αυτονόητη σε μια ορθολογική, σύγχρονη, δυτική κοινωνία . Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των τμημάτων της κατεύθυνσης είναι σχετικά με το αντικείμενο της κοινωνιολογίας. Αντ΄αυτού, ονομάζουμε «εξορθολογισμό» του συστήματος, το γεγονός ότι θα εισάγονται μαθητές στα τμήματα Κοινωνιολογίας, Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνικής κ Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ψυχολογίας κοκ χωρίς να εξετάζονται σε μάθημα κοινωνικών επιστημών. Αυτό είναι μια πρωτοτυπία. Η στρέβλωση αυτή θα μπορούσε να διευθετηθεί με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο, αρκεί φυσικά να υπήρχε η πολιτική βούληση και μια αντικειμενική προσέγγιση:
Δώστε τη δυνατότητα επιλογής της κοινωνιολογίας ή των λατινικών ανάλογα με τη σχολή που επιθυμεί κάποιος να περάσει. Αλλιώς δημιουργήστε μια αυτοτελή κατεύθυνση κοινωνικών επιστημών επιπλέον αυτής των ανθρωπιστικών (βλέπε σχέδιο Αρβανιτόπουλου). Είναι παιδαγωγικά και επιστημονικά ορθό αλλά και σε τελική ανάλυση είναι σύμφωνο με την κοινή λογική.
Κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει την σπουδαιότητα τόσο των Λατινικών, όσο και της Κοινωνιολογίας ως μαθημάτων Προσανατολισμού στην Γ λυκείου.
Διατηρήστε και τα δύο, με ανανεωμένα προγράμματα σπουδών και καινούρια βιβλία!
Οι μαθητές μας αξίζουν την γνώση! Ας τούς εξοπλίσουμε με όση περισσότερη μπορούμε.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικώς εξεταζομένου, διότι η Κοινωνιολογία ως μία βασική -η πρώτη-εκ των Κοινωνικών Επιστημών πέρα από τις χρήσιμες γνώσεις που προσφέρει στους μαθητές, οξύνει σε μεγάλο βαθμό και την κρίση τους, κάνοντάς τους να σκέπτονται και να προβληματίζονται επί θεμάτων σοβαρών για την κοινωνική και πολιτική τους ζωή.
Επίσης πρέπει να διατηρηθούν η Πολιτική Παιδεία στην Α΄Λυκείου, ο Σύγχρονος Κόσμος- Πολίτης και Δημοκρατία στην Β΄Λυκείου και οι Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄Λυκείου και για όσες ώρες υπήρχαν τα προηγούμενα έτη στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Με εκτίμηση
Σταυρούλα Μελισσαροπούλου
Εκπαιδευτικός ΠΕ78 Νομικός
Η συμβολή των Κοινωνικών Επιστημών στη διαμόρφωση, καλλιέργεια και υπευθυνότητα των μελλοντικών πολιτών, είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και εξέλιξη μιας κοινωνίας.
Αν θέλουμε πραγματικά την πρόοδο τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Ειδικότερα η Κοινωνιολογία θα πρέπει να παραμείνει ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές όχι απλά να μάθουν χρήσιμα πράγματα για τον εαυτό τους και την κοινωνία αλλά να νιώσουν τη χαρά, τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση της κατανόησης των όσων συμβαίνουν γύρω τους. Γιατί τα νέα παιδιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να σκέφτονται, να κρίνουν, να συγκρίνουν, να συνειδητοποιούν, να αμφισβητούν, να απορρίπτουν και να αποδέχονται κοινωνικά φαινόμενα, καταστάσεις και διαδικασίες. Γιατί μέσα από όλα αυτά οδηγούνται στην ολοκλήρωσή τους και σαν άτομα και σαν ενεργοί πολίτες.
Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και η Λατινική συναποτελούν τους στυλοβάτες της ανθρωπιστικής παιδείας και ως εκ τούτου δεν νοείται η απουσία του ενός εκ των δύο από τα συμπεριλαμβανόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου. Θεωρώ, συνεπώς, την επανένταξη του μαθήματος των Λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα επιβεβλημένη!
Τα ερωτήματα προς την κα υπουργό είναι συγκεκριμένα και δεν ικανοποιούνται με δήθεν απαντήσεις όπως αυτές έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα:
1. Γιατί φέρνετε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο σε περίοδο καραντίνας;
2. Γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος με του φορείς;
3. Γιατί καταργείτε τα 7ωρα;
2. Γιατί καταργείτε την κοινωνιολογία;
3. Γιατί βάζετε ηλικιακό όριο για τα ΕΠΑΛ;
και τόσα άλλα…
Όντας φοιτητής και προσφάτως διδαχθείς του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, η απόφαση να καταργηθεί το μάθημα με κάνει να διερωτώμαι γιατί;;;
Ένα μάθημα που, προσωπικά, με έκανε καλύτερο προσφέροντάς μου όχι μόνο γνώση αλλά και ερεθίσματα. Ερεθίσματα να ψάξω τι σημαινουν πραγματικά οι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνίας και γιατί είναι τόσο σημαντικές.
Άκουσα έννοιες που ενώ στην αρχή τις θεωρούσα ειδικό λεξιλόγιο, πλέον τις συναντάω και στη δική μου επιστήμη συνεχώς. Και αυτό ισχύει θεωρώ σε οποιονδήποτε άλλο επιστημονικό κλάδο.
Αν η ζωή μας ήταν ένα δέντρο, τότε η Κοινωνιολογία θα ‘ταν το λίπασμα που θρέφει τις ρίζες. Και όσο πιο δυνατές οι ρίζες τόσο πιο ισχυρό το δέντρο και κατ’ επέκταση το δάσος. Το μάθημα δημιουργεί καλύτερους και πιο υγιώς σκεπτόμενους πολίτες. ΠΡΟΦΑΝΩΣ αυτό ενοχλεί κάποιους και σπεύδουν να το καταργήσουν.
Υ.Γ : Θεωρώ αδιανόητο και απαξιωτικό τον τρόπο που «εν μία νυκτί» ανακοινώθηκε η απόφαση κατάργησης του μαθήματος, σε ένα κανάλι από μία δημοσιογράφο, ΟΧΙ από την ίδια την υπουργό.
Η κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δείχνει μια αναχρονιστική αντίληψη. Αντικαθίσταται ένα μάθημα ζωντανό, απαιτητικό, σύγχρονο όπως είναι η Κοινωνιολογία, με ένα κλινικά νεκρό…! Χωρίς καμία αξιολόγηση, χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Οι Κοινωνικές Επιστήμες με επιστημονικά έγκυρο, παιδαγωγικά ισχυρό και πολιτικά νηφάλιο λόγο μπορούν να δημιουργήσουν εκείνη την υπεραξία που διαμορφώνει πολίτες μορφωμένους, πολίτες εγγράμματους, με γνώση και κατανόηση του εαυτού και του κόσμου, με ατομική και συλλογική ευθύνη, με κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, με αξιακό πρόσημο, με δημοκρατικό προσανατολισμό.
Η Κοινωνιολογία ενσωματώνει στη διδασκαλία τον κοινωνικό προβληματισμό, οι μαθητές κατακτούν τη γνώση μέσα από την κριτική θεώρηση. Ρωτήστε τους μαθητές και τις μαθήτριες… Στο ξεκίνημα της χρονιάς ήταν επιφυλακτικοί/ες με την Κοινωνιολογία και στην πορεία το αγάπησαν τόσο πολύ το μάθημα! Ήταν μαγική αυτή η πορεία…
Αξιότιμη κα Υπουργέ, φέρατε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για ψήφιση εν μέσω καραντίνας και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον unfair πολιτικά και κοινωνικά.
Από την άλλη μιλάτε για αναβάθμιση του σχολείου όταν:
Καταργείτε τα 7ωρα που κατά γενική ομολογία λειτούργησαν θετικά τόσο για τους μαθητές όσο και για το κύρος του δημόσιου σχολείου. Το επιχείρημά σας σχετικά, δεν είχε καμία παιδαγωγική διάσταση αλλά ήταν εντελώς οικονομικίστικο, διαχείρισης πόρων.
Καταργείτε την κοινωνιολογία, που εκτός των άλλων, δεν την αφήσατε να ολοκληρώσει ούτε καν μια χρόνια, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αξιολόγησης/αποτίμησης αυτού του κύκλου. Αντί να υπάρχει ουσιαστική αιτιολόγηση της απόφασης αυτής έχετε κάνει δύο κλάδους εκπ/κών να τσακώνονται μεταξύ τους.
Την ίδια στιγμή η αξιολόγηση/αποτίμηση του εκπ/κου έργου κτλ είναι παρούσα. Άραγε αυτή θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που αξιολογήσατε την εφαρμογή των 7ώρων και την παρουσία της κοινωνιολογίας στις εξετάσεις; Οξύμωρο!
Επαναφέρετε τη βάση του 10 και την τράπεζα θεμάτων προκειμένου να αποκαταστήσετε το κύρος του δημόσιου σχολείου το οποίο όμως εσείς και οι πολιτικές σας έχουν απαξιώσει και συνεχίζουν να απαξιώνουν. Γνωρίζοντας φυσικά ότι τα παραπάνω θα λειτουργήσουν προς όφελος της παραπαιδείας.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ
Είναι λυπηρό γιατί μέσα σε μια τέτοια πολύπλοκη, πολυδιάστατη και δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα ,ένας χώρος τόσο ευαίσθητος όσο η παιδεία να ταλανίζεται από ζητήματα τα οποία θα έπρεπε από χρόνια να αποτελούν το αυτονόητο. Ένα από αυτά τα αυτονόητα , είναι και η θέση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας μέσα στο σχολείο. Να προσπαθούμε να σας πείσουμε για τη χρησιμότητα μιας επιστήμης η οποία μέσα από το σώμα των εννοιών και των μεθόδων που επεξεργάστηκε ενάμιση αιώνα τώρα, συνέβαλλε εκτός των άλλων και άλλες επιστήμες να βλέπουν τα ζητήματα της επιστημονικής τους μελέτης όχι <> και στατικά αλλά δυναμικά και εξελικτικά όπως το απαιτεί αυτό που ορίζεται Επιστήμη.
Διδάσκω στο Λύκειο Κοινωνιολογία από το 1993 και αυτό που έχω να σας καταθέσω σαν εμπειρία είναι πως όλα αυτά τα χρόνια το συγκεκριμένο μάθημα και δη η επιστήμη της Κοινωνιολογίας έχει κερδίσει τις καρδιές και τις συνειδήσεις των μαθητών. <> τους μαθητές γιατί τους ανοίγει δρόμους για την κατάκτηση της πραγματικής γνώσης. Τους ικανοποιεί την φυσική ανάγκη των νέων όχι απλά να μάθουν τα <>- φαινόμενα , αλλά να μάθουν το <> των πραγμάτων. <> έλεγαν οι μεγάλοι αρχαίοι μας φιλόσοφοι.
Επιπλέον, στο σύγχρονο κοινωνικό και επιστημονικό γίγνεσθαι η επιστημονική γνώση αποτελεί ένα ισχυρότατο όπλο στα χέρια του σύγχρονου ανθρώπου. Απελευθερώνει τρομακτικές δυνάμεις τις οποίες όμως πολλές φορές ακόμα και η επιστημονική κοινότητα που τις παράγει αδυνατεί να τις τιθασεύσει.Ποια λοιπόν επιστήμη και ποιο μάθημα στο σχολείο αν όχι η κοινωνιολογία, το σημερινό μαθητή και αυριανό επιστήμονα μπορεί να του καλλιεργήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τον καταστήσουν υπεύθυνο επιστήμονα που με μόνο γνώμονα το ήθος και το καλό του ανθρώπου θα παράγει επιστημονικό έργο; Ποιο άλλο μάθημα είτε από μόνο του είτε <> την κουλτούρα του στις άλλες πτυχές της σχολικής ζωής μπορεί να διαμορφώσει υπεύθυνους πλανητικούς πολίτες που θα υπηρετούν τη ΖΩΉ και τον ΆΝΘΡΩΠΟ;
Για αυτούς λοιπόν τους λόγους και για πολλούς βέβαια άλλους αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να συζητάμε για το πως η Κοινωνιολογία πρέπει να γίνει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για όλες τις κατευθύνσεις και ΌΧΙ την ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΗΣ!!!
Τα λατινικά, όπως και τα αρχαία ελληνικά, στο σχολείο δεν είναι απλώς η γραμματική και συντακτική ανάλυση μη ομιλουμένων πλέον γλωσσών αλλά το γλωσσικό συναπάντημα με πολιτισμικά κληροδοτήματα που ερμηνεύουν την αρχαιολογία της ζωής που ζούμε σήμερα και αποκαλύπτουν την ιστορικότητά μας. Ως Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, χαιρετίζουμε την ‘επιστροφή’ των λατινικών και είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση
Η επαναφορά των λατινικών στα σχολεία είναι ζωτικής σημασίας!
Αποτελούν θεμέλιο και βάση πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών και κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που γέννησε την δημοκρατία και έγινε « μήτρα» για την ανάπτυξη πολλών πολιτισμών οφείλει να σέβεται μια γλώσσα, όπως είναι τα λατινικά. Δεν πρέπει να παραγκωνίζονται, καθώς συμβάλλουν στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου. Επίσης, καλλιεργούν την κριτική σκέψη και τον ψυχικό κόσμο των νέων, αποτελώντας ισχυρό αντίβαρο έναντι μιας στείρας τεχνοκρατικής εκπαίδευσης!
Τέλος, έναντι όσων ισχυρίζονται ότι η γλώσσα είναι «νεκρή», θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι η ορολογία διαφόρων επιστημών, ακόμη και θετικών, όπως είναι η φυσική και η ιατρική στηρίζεται στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά.
Επομένως, ο γλωσσικός αυτός περιορισμός και η απαξίωση της κλασικής παιδείας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα του γλωσσικού και πολιτιστικού επιπέδου των Ελλήνων.
Με το παρόν κείμενο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των όμορων σχολείων της περιοχής μας (Πλατεία Βαρνάβα – Αθήνα) 17ου Γυμνασίου, 3ου Δημοτικού, 13ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών (η έλλειψη χρόνου δεν μας επέτρεψε να προλάβουμε να συγκεντρώσουμε περισσότερα όμορα σχολεία), εκφράζουμε την έκπληξή μας για την κατάθεση σχεδίου νόμου με σημαντικές αλλαγές στα της Παιδείας σε συνθήκες εγκλεισμού και πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες ως γονείς πρωτίστως νοιαζόμαστε για τη σωματική αλλά και ψυχική υγεία των παιδιών μας και επίσης ενδιαφερόμαστε για την ασφαλή επαναφορά τους στο σχολικό περιβάλλον. Συνεπώς αναμένουμε το υπουργείο Παιδείας να εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση και να αναβάλει τα νομοθετικά σχέδια για το μέλλον, όταν θα βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας και θα υπάρχει η δυνατότητα του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων (καθηγητές, γονείς, μαθητές, Υπουργείο) ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το σύνολο των καθηγητών μέσω της ΟΛΜΕ έχει ήδη τοποθετηθεί ανάλογα. Η δική μας θέση αντίστοιχα είναι – έστω και τώρα – η κυρία Υπουργός να αποσύρει το νομοσχέδιο σε μελλοντικό χρόνο, ώστε να έχουμε την δυνατότητα και εμείς να εκφράσουμε τις θέσεις μας. Στην παρούσα φάση, οι προτάσεις μας στα αντίστοιχα άρθρα (ταξινομημένα κατά αύξοντα αριθμό άρθρου) είναι οι ακόλουθες:
Άρθρο 7: Διάρθρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικού Λυκείου και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Γενικού Λυκείου
Θεωρούμε ότι η επαναφορά του μαθήματος των λατινικών αντί της κοινωνιολογίας είναι μία αναχρονιστική επιλογή. Η κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα που μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση των κοινωνικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα σαφώς πιο χρήσιμο-επίκαιρο αντικείμενο για τους μαθητές του Λυκείου που στοχεύουν στις ανθρωπιστικές/κοινωνικές σπουδές.
Ως συνέπεια των ανωτέρω, επαναλαμβάνουμε την θέση μας πως το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί σε μέλλοντα χρόνο. Είναι πολλά και σημαντικά τα θέματα τα οποία ως γονείς (άμεσα ενδιαφερόμενοι) θέλουμε να συζητήσουμε εκτενώς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των Καθηγητών, των Ειδικών Επιστημόνων και άλλων παραγόντων και να εχουμε έτσι την δυνατότητα να κατανοήσουμε και να τοποθετηθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος όλων μας.
Κωτσόπουλος Πέτρος – Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 17ου Γυμνασίου Αθηνών.
Πρέπει να υπάρχουν τα επτάωρα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ας είμαστε ειλικρινείς, οι μαθητές σε αυτά τα μαθήματα επικεντρώνονται προκειμένου να πετύχουν καλούς βαθμούς στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αν δεν το κάνουν στο σχολείο, θα το κάνουν στο φροντιστήριο ούτως ή άλλως και δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα άλλα μαθήματα του σχολείου. Και με το δίκιο τους, εκεί τους οδηγεί αναγκαστικά το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της εκπαιδευτικής κοινότητας συνολικά είναι οι διαρκείς αλλαγές. Κάθε 2-3 χρόνια έχουμε αλλαγές που επιφέρουν αναστάτωση τόσο στους μαθητές όσο και στη ζωή των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το δυναμικό που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο. Κάθε λίγο και λιγάκι ολόκληροι κλάδοι εκπαιδευτικών αγωνιούν αν θα χάσουν τις ώρες τους και πόσα χιλιόμετρα τη μέρα θα διανύουν για να τις καλύψουν.
Η εισαγωγή της κοινωνιολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ήταν μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Αποτελεί ένα μάθημα που δεν αναλώνεται στη στείρα αποστήθιση αλλά βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να ερμηνεύσουν τα πολύπλοκα κοινωνικά φαινόμενα και να έιναι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Οι υπερασπιστές της επαναφοράς των Λατινικών στις πανελλήνιες αναφέρουν πως αυτά συμπληρώνουν μαζί με τα αρχαία ελληνικά την κλασική παιδεία που πρέπει το σχολείο να παρέχει στους μαθητές. Τα αρχαία ελληνικά αποτελούν τη βάση της γλώσσας μας και της ιστορίας μας και φυσικά πρέπει να έχουν εξέχοντα ρόλο σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς η διδασκαλία των πρωτότυπων κειμένων βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν τη σύνδεση της αρχαίας με τη νέα ελληνική γλώσσα αλλά και το περιεχόμενό τους γαλουχεί τους μαθητές με αξίες και ιδανικά απαραίτητα για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Τα λατινικά κείμενα ουδεμία σχέση έχουν με τα αρχαία ελληνικά. Ποιες ακριβώς αξίες μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά το regina rosas amat και οι άσπρες τρίχες της Ιουλίας; Επιπλέον, σε πόσες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαραίτητα; Στη νομική σχολή υπάρχουν 10-20 λατινικοί όροι που προφανώς ο μαθητής δεν χρειάζεται τον Οvidius poeta στο λύκειο για να τις αποστηθίσει και να τις μάθει στο Α΄εξάμηνο των σπουδών του.Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα κοινωνικών και πολιτικών σπουδών και ψυχολογίας επίσης δε θα συναντήσει ο φοιτητής λατικούς όρους που θα αντιληφθεί ευκολότερα αν είχε εξεταστεί στα Λατινικά στις πανελληνίες εξετάσεις. Άρα μόνο στα τμήματα της φιλοσοφικής σχολής είναι απαραίτητα (;) Και πάλι, η λατινική γλώσσα είναι αρκετά εύκολη, τόσο που θα μπορούσαν οι φοιτητές των τμημάτων της φιλοσοφικής να τα διδαχθούν κατευθείαν στο πανεπιστήμιο, σε 4 εξάμηνα.
Είναι κρίμα για την εξυπηρετήση καθαρά και μόνο συντεχνιακών σκοπών να επανέλθει ένα μάθημα που κραταέι πίσω το εκπαιδευτικό μας σύστημα παρέχοντας στα παιδιά γνώσεις χωρίς πρακτική χρησιμότητα.
Η κοινωνιολογία έχει ήδη αγαπηθεί από τους μαθητές γιατί είναι ένα μάθημα που τους παρέχει σημαντικά εφόδια για το αύριο και πρέπει να παραμείνει πανελλαδικά εξεταζόμενο.
Στη χώρα που γέννησε τη μαθηματική σκέψη …
Στην εποχή της πανδημίας που η τακτική της ιατρικής κοινότητας και της κυβέρνησης καθορίζονται από
Μαθηματικά Μοντέλα τα οποία λογικά πρέπει να κατανοούν όσοι τα εφαρμόζουν…
Στη χρονική στιγμή που θέλεις ανάπτυξη της τεχνολογίας,της πληροφορικής και των θετικών επιστημών γενικότερα -σκεφτείτε την Ιατρική χωρίς μαθηματική λογική και χωριίς Στατιστική αλλά και τη Νομική χωρίς
τα παραπάνω η σκεφτείτε ένα μεταπτυχιακό οπουδήποτε χωρίς Στατιστική …
….Δεν γίνεται τα μαθηματικά να υποβαθμίζονται όντας εκτός εξετάσεων στους μισούς περίπου αποφοίτους
Προτείνω στο νέο νομοσχέδιο να γίνει υποχρεωτική η εξέταση του μαθήματος της Άλγεβρες σε ολόκληρη τη Β´Λυκείου και επαναφορά των μαθηματικών γενικής παιδείας στη Γ´Ταξη τα οποία θα πρέπει να εξετάζονται στις πανελλαδικές. Να εξετάζονται όλοι στη γλώσσα-Έκφραση και στα μαθηματικά-Σκέψη !!!
Η επιστροφή του μαθήματος των Λατινικών στα εξεταστέα των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι οπισθοδρόμηση και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ενίσχυση της παπαγαλίας από τους μαθητές που αγωνίζονται να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η απουσία κριτικής σκέψης που προάγει η Κοινωνιολογία και η απαίτηση για στυγνή αποστήθιση από τους μαθητές του λυκείου δεν καλλιεργεί πολίτες της σύγχρονης εποχής. Οι εξελίξεις και ο ρυθμός της σύγχρονης ζωής απαιτούν βαθύτερη γνώση και καλλιέργεια, κριτική άποψη και ουσιαστική εμβάθυνση στα κοινωνικά δρώμενα για να είναι δυνατή η επιτυχής κοινωνική ένταξη των νέων πέρα από την επιτυχία στη σχολή προτίμησής τους.
Η Πληροφορική ανήκει στις θετικές επιστήμες.
Scripta manent και τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης θα είναι εδώ να θυμίζουν, ότι η κυρία υπουργός είχε προεξοφλήσει a priori την τύχη του μαθήματος της κοινωνιολογίας και επέβαλλε de facto την άποψή της χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση. Η κατάργηση της κοινωνιολογίας από το curriculum του ελληνικού σχολείου αποτελεί casus beli για τους κοινωνικούς επιστήμονες.
Δεν έχω διδαχθεί λατινικά, κατάφερα όμως να σπουδάσω! Είναι σαφές ότι η κοινωνιολογία ως μάθημα και ως επιστήμη πρέπει να υπάρχει στο πρόγραμμα της γ’ τάξης και μάλιστα ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Το επιχείρημα περί χρησιμότητας των λατινικών λόγω ορολογίας σε διάφορες επιστήμες είναι τουλάχιστον αστείο!
H αντικατάσταση του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά, πρέπει να ακυρωθεί, δεδομένου ότι το ευρύ φάσμα των κοινωνικών επιστημών που προσεγγίζει, αντιστοιχίζονται με το 75% των Σχολών του συγκεκριμένου πεδίου. Όλες αυτές οι σχολές έχουν στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών τους το μάθημα ως βασικό για την περαιτέρω εξειδίκευση των φοιτητών. Τα λατινικά αντίθετα είναι προαπαιτούμενο μάθημα σε μόλις 25% των σχολών του συγκεκριμένου πεδίου.
Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι η επιλογή της αντικατάστασης του μαθήματος της κοινωνιολογίας, που είναι η εισαγωγή σε μια επιστήμη, από τα λατινικά, που είναι ένα μάθημα, κρίνεται άκαιρη, άδικη και μεροληπτική από μέρους του Υπουργείου.
Το όφελος των Κοινωνικών Επιστημών είναι αδιαμφισβήτητο, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα πλαίσια του σχολείου, για πολλούς λόγους, όπως:
1) Διευρύνει την κριτική σκέψη βοηθώντας το μαθητή σε πολλά γνωστικά πεδία,
2) Προωθεί την ισονομία, την «κοινωνική αλληλεγγύη», την «κοινωνική συνείδηση» και διασφαλίζει την «κοινωνική συνοχή» όπως τονίζει ο Ε. Ντυρκέμ.
3) Λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλά ζητήματα της επικαιρότητας και βοηθά το μαθητή να αναλύσει και να κατανοήσει αυτά που συμβαίνουν γύρω του.
4) Μαθαίνει στο μαθητή την αυτενέργεια και τον προετοιμάζει για το ρόλο του ως ενήλικο άτομο.
Άρα η κοινωνιολογία, όπως και όλα τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν ευεργετικό μαθησιακό αποτέλεσμα και είναι λάθος να υποβαθμιστεί με οποιοδήποτε τρόπο η σημασία και η προσφορά τους στο εκπαιδευτικό έργο.
Επίσης, είναι άδικη η μεταχείριση ενός ολόκληρου κλάδου εκπαιδευτικών (ΠΕ78) που ωθείται στην ανεργία και την ετεροαπασχόληση, αφού εξοστρακίζεται για άλλη μία φορά από την εκπαίδευση.
Το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν ωφελεί κανέναν.
Τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά αποτελούν τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Η διδασκαλία τους είναι απαραίτητη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Η γνώση τους συμβάλλει στην ευκολότερη εκμάθηση των ευρωπαϊκών γλωσσών και της επιστημονικής ορολογίας.
Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου θα ήθελα να υπενθυμίσω παλαιότερη ανακοίνωση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σχετικά με το μάθημα των Λατινικών:
Ανακοίνωση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.
για την κατάργηση του μαθήματος των Λατινικών
Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου να αφαιρέσει τα Λατινικά από τα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ευρύτερη γλωσσική παιδεία των Ελλήνων μαθητών. Επιπλέον, ενισχύει έναν ιδιότυπο πολιτιστικό επαρχιωτισμό, καθώς ουσιαστικά αποκόπτει πλήρως το ελληνικό σχολείο από τον λατινικό πυλώνα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, ο οποίος και αποτελεί ουσιώδες ιστορικό θεμέλιο του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου. Ενός κόσμου, στον οποίο το ελληνικό σχολείο θα πρέπει να συμμετέχει πολύπλευρα και όχι μόνον ως θεράπων του αρχαιοελληνικού τμήματός του. Η κατάργηση των Λατινικών δεν εξοβελίζει απλά ένα μάθημα, αλλά συνιστά και απόρριψη ενός σημαντικού μέρους της κοινής μας ευρωπαϊκής παράδοσης. Επιπρόσθετα, η κατάργηση της διδασκαλίας της λατινικής γλώσσας στερεί τους μαθητές από τη δυνατότητα γνωριμίας με την πρόγονο πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών, μέσω της οποίας διευκολύνεται σημαντικά η γλωσσομάθεια.
Ο κ. Υπουργός επιχειρεί να τεκμηριώσει την απόφασή του με δύο επιχειρήματα. Το πρώτο, ότι «από όλο το φάσμα των επιστημών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου τα Λατινικά αφορούσαν μόνο τα Τμήματα Φιλολογίας», αναδεικνύει δυσεξήγητη άγνοια της ακαδημαϊκής πραγματικότητας, καθώς μαθήματα λατινικών προσφέρονται στο σύνολο των Τμημάτων των Φιλοσοφικών Σχολών (και όχι μόνο στα φιλολογικά Τμήματα), αλλά και σε πολλά άλλα Τμήματα πέραν των Φιλοσοφικών Σχολών, όπως για παράδειγμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεολογίας, Θεατρικών Σπουδών κ.λπ. Το δεύτερο επιχείρημα, ότι τα Λατινικά «με την εξαιρετικά περιορισμένη εξεταστέα ύλη τους προκαλούσαν στρεβλώσεις στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων», είναι μεν ορθό, αλλά προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός ότι ως λύση προτείνεται η κατάργηση του μαθήματος και όχι η πλέον προφανής επιλογή της αναμόρφωσης και επέκτασης της εξεταστέας ύλης του. Η αντίληψη ότι τα όποια προβλήματα ενός μαθήματος επιλύονται με τον εξοβελισμό του είναι προδήλως απαράδεκτη και αφήνει περιθώρια αναζήτησης άλλων, μη παιδαγωγικών, σκοπιμοτήτων. Η συζήτηση για τη θέση, το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για παράδειγμα, οδήγησε (και ορθώς!) σε γόνιμες αντιπαραθέσεις και σε τροποποίηση των σχετικών αναλυτικών προγραμμάτων και όχι, φυσικά, στην μονομερή απόφαση της κατάργησης του μαθήματος. Αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και στην περίπτωση των Λατινικών.
Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης επιθυμεί να εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του στην ελλιπώς επεξεργασμένη απόφαση του κ. Υπουργού, η οποία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και ευρύτερα. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει πλήθος στρεβλώσεων και πιέσεων τόσο στα φιλολογικά Τμήματα, τα οποία θα δέχονται πλέον φοιτητές χωρίς καμία γνώση Λατινικών, όσο και στους ήδη υπηρετούντες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση φιλολόγους. Καλούμε τον κ. Γαβρόγλου να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου αυτού και να προσέλθει σε διάλογο με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων.
Η απουσία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κατά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα τεράστιο έλλειμμα στον εκπαιδευτικό χώρο, το οποίο επιχειρείτε να επαναφέρετε….με ΠΟΙΟ ακριβώς ορθολογικό επιχείρημα;;;
Το μάθημα της κοινωνιολογίας αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τους υποψήφιους φοιτητές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών επιστημών και όχι μόνο και ταυτόχρονα απαραίτητο γνωστικό εφόδιο κάθε πολίτη του οποίου η σχολική φοίτηση στόχο έχει, μεταξύ άλλων, την πολύπλευρη γνώση και κατανόηση των ραγδαίων κοινωνικών μεταβολών και εξελίξεων με σκοπό την ενεργό δράση και τη μέθεξη στην κοινωνική ζωή. Η απουσία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας κατά το πρόσφατο παρελθόν αποτέλεσε για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μια κραυγαλέα αδυναμία συμπόρευσης με τον υπόλοιπο σύγχρονο κόσμο. Η παραμονή της Κοινωνιολογίας μπορεί να μετριάσει αυτή την αδυναμία και να αποτελέσει μια επένδυση στην κοινωνική σημασία της μόρφωσης. Μια τέτοια κίνηση, δεδομένης και της χρόνιας ροπής του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος προς την παροχή γνώσεων και πληροφοριών που δεν συνδέονται επιτυχώς με το κοινωνικό γίγνεσθαι, θα μπορούσε επιπλέον να συμβάλλει στο μετασχηματισμό του σε φορέα διαμόρφωσης κριτικά σκεπτόμενων και κοινωνικοπολιτικά δραστήριων πολιτών.
Οι αναδιαρθρώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος οφείλουν να στοχεύουν στη διάπλαση λειτουργικά μορφωμένων ανθρώπων, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί έξω από τους κοινωνικούς προβληματισμούς και τις έννοιες του συνεχώς εξελισσόμενου σύγχρονου κόσμου.
Κωνσταντινίδη Αικατερίνη
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ…
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΕ 02
Η Κοινωνιολογία συμβάλλει στην κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας, των θεσμών της και των παθογενειών της, προβληματίζει τους μαθητές και αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, βοηθά στην ένταξη των νέων στην κοινωνία, στην κατανόηση του κοινωνικού συνόλου και στην απόκτηση πολιτικής αντίληψης. Η διδασκαλία των λατινικών είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες μόνο σχολές (φιλολογικές) και εν αντιθέσει με την κοινωνιολογία που αφενός διδάσκεται σε πληθώρα πανεπιστημίων (κοινωνικές επιστήμες, νομικές επιστήμες, οικονομικές επιστήμες, σε σπουδές ψυχολογίας και η οποία αποτελεί τη βάση των θεωρητικών επιστημών καθώς αφορά την ίδια την κοινωνία, μέρος της οποίας είμαστε όλοι.
Η επαναφορά των λατινικών ως εξεταζόμενο μάθημα είναι μείζονος σημασίας για την προετοιμασία των εξεταζόμενων ώστε να ανταποκριθούν στις επιταγές της μετέπειτα πορείας τους. Έπρεπε να είναι αδιαμφισβήτητο δεδομένο κι όχι να το διαπραγματευόμαστε. Από μια «θεωρητική»/ ανθρωπιστική κατεύθυνση δε γίνεται να αποφοιτούν άτομα που δεν έχουν βασικές γνωσεις της λατινικης και να προάγονται σε σπουδες σχετικές με το αντικείμενο. Εκτος αυτού, η αξία των λατινικών άπτεται και την ίδια τους τη φύση. Εκφρασεις οπως «de facto», “a priori», βρίσκονται παντου γύρω μας. Η ευρυμάθεια είναι επιταγή και σημάδι των καιρών.
ΛΑΤΙΝΙΚΑ
Dum spiro spero! Tο αισιόδοξο αυτό μήνυμα μας έστειλε το Υπουργείο Παιδείας με την επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στις Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών! Έκρινε ορθότατα ότι η διδασκαλία των Λατινικών είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ανθρωπιστικής παιδείας, δεδομένης της τεράστιας συμβολής της Λατινικής Γλώσσας στις λατινογενείς γλώσσες, στις επιστήμες του δικαίου και στην ορολογία των θετικών επιστημών.