Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
θα αναφερθώ στο σύστημα προσληψης εκπαιδευτικών.
Το υπάρχον σύστημα με τους εννιαίους πίνακες ωρομισθίων και αναπληρωτών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντικειμενικό και αξιοκρατικό αν έλειπαν δύο τεράστια παράθυρα που αποτελούν πηγή στρεβλώσεων και αναξιοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι στην Σιβιτανιδειο και στην πρόσθετη διδακτική στήριξη με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.
Αλήθεια αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να μοριοδοτείται η προυπηρεσία στην Σιβιτανιδειο όταν ο τρόπος πρόσληψης είναι το μέσον; Αν πρέπει να μοριοδοτηθεί τότε οι προσλήψεις να γίνονται από τους εννιαίους πίνακες όπως και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία της χώρας. Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα ποιο ήταν το κριτήριο μεχρι τώρα πρόσληψης στην ΠΔΣ (απλώς μου έχει μείνει η απορία γιατί ο ίδιος δεν είχα προσληφθεί ποτέ μέχρι τώρα) Βέβαια οφειλω να ομολογήσω ότι όσον αφορά την ΠΔΣ λάβατε μέτρο, που κάνει αντικειμενικό τουλάχιστον το τρόπο πρόσληψης αν και όχι τόσο αξιοκρατικό. (επιτρέψτε μου δεν καταλαβαίνω γιατί το κριτήριο να είναι ο χρόνος κτήσης πτυχίου και όχι π.χ. η βαθμολογία στον τελευταίο ΑΣΕΠ ή ακόμη καλύτερα η θέση στους εννιαίους πίνακες)
Κυρία υπουργέ, θέλω να γίνω δυσάρεστος σε εσάς. Παρακολύθησα προσεκτικά τις συνεντεύξεις που δώσατε στα ΜΜΕ και παρατήρησα ότι υπήρχαν παλινωδίες και μία τάση ισοπεδωτικού αφορισμού της προυπηρεσίας. Αναρωτιέμαι δηλαδή εγώ που έχω προσληφθεί ως αναπληρωτής με μοναδικό μου όπλο τον ΑΣΕΠ έχοντας να υπερκεράσω τα μόρια των άλλων που έχουν αποκτηθεί σε προυπηρεσία στην Σιβιτανιδειο ή στην ΠΔΣ ή σε ιδιωτικά σχολεία η δική μου προυπηρεσία θα πέσει και αυτή στο καλάθι του μηδενισμού. Θέλοντας να φύγω από τον πειρασμό του προσωπικού συμφέροντος ας αφήσουμε τον εαυτό μου που υπηρετώ ως αναπληρωτής στην Αθήνα, και ας αναφερθούμε σε κάποιον συνάδελφο που υπηρετεί ως αναπληρωτής σε επαρχία. Τι θα γίνει λοιπόν με την δική του προυπηρεσία με δεδομένο ότι έχει πετύχει στον ΑΣΕΠ; δεν θα προσμετρηθεί;
Αγαπητή κυρία υπουργέ φοβάμαι ότι έχετε κάνει ένα θεμελιώδες λάθος το οποίο έχω ελπίδες ότι θα καταλάβετε εγκαίρως: κινείστε στην λογική κατάργησης των εννιαίων πινάκων ενώ θα έπρεπε να κινείστε στην λογική «καθαρίσματος» των πινάκων από προυπηρεσία που έχει αποκτηθεί με μέσον. Με την ελπίδα ότι θα καταλαβετε εγκαίρως έχω να κάνω τις εξής προτάσεις:
1/ μηδενισμός της προυπηρεσίας από Σιβιτανίδειο
2/ μηδενισμός της προυπηρεσίας από ΠΔΣ που είχε αποκτηθεί μέχρι και πέρσι
3/ να αυξηθεί το ποσοστό μοριοδότησης επιτυχίας στον ΑΣΕΠ πολλαπλασιάζοντας τα μορια ετσι όπως υπολογίζονταν μέχρι τώρα με ένα συντελεστή μεταξύ 1.5 και 2
4/ Διατήρηση του 24μήνου και 30μήνου έτσι όπως ίσχυε μέχρι τώρα
5/ Από εδώ και στο εξής να λαμβάνεται και η προυπηρεσία από Σιβιτανίδειο ή ΠΔΣ με την προυπόθεση οτι οι προσλήψεις να γινονται από τους εννιαίους πίνακες
6/ μηδενισμός της προυπηρεσίας από ΟΑΕΔ.
7/ διατήρηση της προυπηρεσίας ως ωρομίσθιος ή αναπληρωτής αφού αυτοί έχουν προσληφθεί από τους εννιαίους πίνακες
Το τ ε ρ ά σ τ ι ο πλεονέκτημα αυτών των μέτρων είναι ότι δεν χρειάζονται χρόνο μετάβασης αλλά είναι ά μ ε σ α εφαρμόσιμοι αφού αυτοί που για χρόνια ταλαιπωρούνται δεν πλήττονται σχεδόν καθόλου. Το αποτέλεσμα είναι σε τρια με τέσσερα χρόνια να έχουμε πεντακάθαρους πίνακες και οι αντιδράσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και χωρίς μεγάλη ηθική νομιμοποίηση (βλ. stage)
Εύχομαι κλείνοντας κυρία υπουργέ το κείμενο να πέσει στα χέρια σας και να του δώσετε την απαιτούμενη προσοχή! Αλλιώς φοβάμαι ή ότι δεν θα γίνει τίποτα απολύτως ή ότι η βαρυχειμωνιά θα είναι μεγάλη. Επιτρέψτε μου αλλά μου δημιουργήσατε την εντύπωση οτι δεν ήσασταν ακόμη έτοιμη και δεν το είχατε μελετήσει σε βάθος όταν πρωτοκάνατε τις δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Με τιμή ένας ψηφοφόρος σας
Ο μαθητής εποφελείται όταν έχει μέσα στην τάξη εκπαιδευτικό:
1. Καταρτισμένο & έμπειρο =>
α. Υποχρεωτική διεξαγωγή & παρακολούθηση σεμιναρίων από τις διευθύνσης σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους.
β. Υποχρεωτική επιμόρφωση π.χ. εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.
γ. Σοβαρή προσμέτρηση της προυπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο. (τα ένσημα σε φροντιστήρια μπορεί και να αγοράζονται).
δ. Προσμέτρηση μεταπτυχιακών/ διδακτορικών τίτλων και εκτός αντικειμένου στα πλαίσια της διαθεματικότητας που πρέπει να
Και κάτι ακόμη: Επειδή γίνεται λόγος για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο γνωρίζω πολύ καλά, θα ήθελα να πω ότι κάθε άλλο παρά άξιο μίμησης είναι. Διαχωρίζει τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία ανάλογα με τις επιδόσεις τους, χωρίς να προσφέρει καμιά στήριξη σε αυτά που τη χρειάζονται, βάζοντάς τους από νωρίς τη σφραγίδα του αποτυχημένου, την οποία κουβαλούν σε όλη τους τη ζωή. Είναι ένα σύστημα βαθιά ταξικό και άδικο, με πολλή μεγάλη σχολική διαρροή. Το 1/5 τουλάχιστον των παιδιών εγκαταλείπει το σχολείο χωρίς βασικές διεξιότητες στην κατανόηση του γραπτού λόγου και στην απλή αριθμητική. Αν θέλουμε να δούμε τί κάνουν οι άλλοι, ας δούμε κάποιους που τα καταφέρνουν καλύτερα απ’αυτό.
Κάτι που δείχνει τη δυσκολία της δουλειάς μας είναι και τούτο: στη Γερμανία, παρόλο που οι εκπαιδευτικοί αμείβονται πολύ καλύτερα από εμάς, υπάρχει τεράστια έλλειψη. οι νέοι δε θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, επειδή θεωρείται πολύ ψυχοφθόρος. Το κρατίδιο του Βερολίνου πέρσι ανακοίνωσε αύξηση των αποδοχών των νέων εκπαιδευτικών κατά 1200 ευρώ, μήπως και λύσει το πρόβλημα…
πόσες φορές πρέπει να ξαναδώσω ΑΣΕΠ; ¨Εχω δώσει μέχρι τώρα 3 φορές και τις 3 φορές επιτυχούσα με πολύ καλή απόδοση. με λιγα λόγια είμαι άξια να εργαστώ στην εκπαίδευση, αλλά το σύστημα το ίδιο δεν είναι ικανό να αποροφήσει τους εκπαιδευτικούς. 4 χρόνια είμαι ωρομίσθια σε ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς. αισθάνομαι πιο αβέβαιη για το μέλλον μου από ποτέ. με λίγα λόγια απογοήτευση. τρέχώ σε 3 διαφορετικά σχολεία για να καλύψω 12 ώρες την εβδομάσα, και ποτέ δεν γίνονται οι πληρωμές στην ώρα τους. είμαι σύζηγος και μητέρα, προσφέρω στους μαθητές μου γιατί αγαπώ την δουλειά μου, αλλά θέλω να μπορώ να προσφέρω και στην οικογένεια μου. μην μασ κάνετε να ντρεπόμαστε για το επάγγελμα μας, γιατί εμείς ακόμα πιστεύουμε στο λειτούργημα του εκπαιδευτικού.
με εκτίμηση
Α. ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Η ΑΣΠΑΙΤΕ (ΣΕΛΕΤΕ) ΕΙΤΕ ΕΧΟΥΝ ΜΟΡΙΑ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΡΙΑ. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΣΠΑΙΤΕ (ΣΕΛΕΤΕ).
Β. ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΠΑΙΤΕ (ΣΕΛΕΤΕ) ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΚΟΙΝΟΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙ).
«Πρώτα ο πολίτης» (Γ. Παπανδρέου)
Συνεχίζω να παρακολουθώ με προσοχή τη διαβούλευση, αλλά και όλες τις κινήσεις του υπουργείου και θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω το φόβο μου ότι η διαβούλευση (στην οποία και εγώ πάιρνω μέρος) γίνεται δυστυχώς για τα μάτια του κόσμου, για να δώσει μια επίφαση δημοκρατικότητας στις επιχειρούμενες αλλαγές. Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι φυσικά ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών ούτε οι μεταθέσεις τους. Η κ. Διαμαντοπούλου κατάφερε όμως με το που ανέλαβε το υπουργείο να ξεκινήσει (άθελά της, ελπίζω) μια εκστρατεία δυσφήμησης των εκπαιδευτικών στην κοινή γνώμη. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που είναι ανίκανοι, που διορίζονται ρουσφετολογικά, που παίρνουν ρουσφετολογικές αποσπάσεις και περνούν την ημέρα τους βγάζοντας φωτοτυπίες σε γραφεία… Αν η υπουργός μιλά με τέτοιον τρόπο για τους εκπαιδευτικούς, τί θα σκεφτεί η κοινωνία; Κανένας λόγος για τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια και την έλλειψη αιθουσών, για τα πολυμελή τμήματα, για την έλλειψη υποδομών, τα αναχρονιστικά προγράμματα σπουδών… Κανένας λόγος για το ουσιαστικό πρόβλημα της ελληνικής εκπαίδευσης, τη χρόνια υποχρηματόδοτηση και την παντελή ελλειψη οράματος και αγάπης για το δημόσιο σχολείο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα για την πραγματικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης. Με αυτή την άγνοια και με μια ψυχρή τεχνοκρατική διάθεση θέλει να επιβάλλει αλλαγές στην παιδεία που διακρίνονται από απαξίωση για το ανθρώπινο δυναμικό της. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την ανατροπή κάθε προσωπικού και οικογενειακού σχεδιασμού των ανθρώπων που αντί να πληρώνονται, χρεώνονται για να πάνε ωρομίσθιοι σε νησιά και ακριτικές περιοχές, μόνο για την προϋπηρεσία; Ένα χρόνο, πριν να διοριστώ (με εξετάσεις ΑΣΕΠ) πήγαινα, μένοντας στην Αθήνα, 4 μέρες την εβδομάδα στην Ανάβυσσο και μία στα Ψαχνά Ευβοίας. Και επειδή ήμουν μήνες ολόκληρους απλήρωτη, έκανα ιδιαίτερα μέχρι το βράδυ και δανειζόμουν από τους γονείς μου. Μπορώ να καταλάβω τί περνάνε οι συνάδελφοι…
Πρώτα ο μαθητής, πρώτα οι ανάγκες της υπηρεσίας, λέει η υπουργός. Δε φαντάζομαι η ίδια ή κάποιος από τους συνεργάτες της να έχει δουλέχει ποτέ ωρομίσθιος για 300 ευρώ και ακόμη και αυτά να τα παίρνει μετά από ένα χρόνο. Τώρα λοιπόν η απαξίωση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί τόσα χρόνια στην πράξη επιχειρείται να θεσμοθετηθεί και νομοθετικά. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ανάγκες και διακιώματα στο σύστημα που οραματίζεται η κυρία Διαμαντοπούλου; Θυμάται τί έλεγε η ίδια πριν τις εκλογές;
ΚΡΙΜΑ… Διότι αυτό είναι ‘ενα από τα πρώτα δείγματα μιας κτβέρνησης που δεσμεύτηκε προεκλογικά και γέννησε την ελπίδα ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι ο πολίτης – και η διοίκηση δε θα αιφνιδιάσει κανέναν…
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ,ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΣΥΝΑΜΑ:
1.ΑΜΕΣΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΕΠ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ.
2.ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΣΕΠ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ,ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΔΙΕΤΙΑΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Στις ειδικές κατηγορίες των εκπαιδευτικών θα πρέπει να ενταχθούν και όσοι έχουν διαγνωστεί με άνω του 67% αναπηρία κ έχουν ανάλογη βεβαίωση από Υγειονομική Επιτροπή, όχι μόνο τα άτομα με Μεσογειακή Αναιμία και Σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με τον κοινωνικό ρατσισμό και την απαξία και επιτέλους έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπιστούν τέτοιες συμπεριφορές από την κυβέρνηση, συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο σαν οπισθοδρομικές και οι οποίες δεν συνάδουν καθόλου με τις αρχές τις ισονομίας και της ισότητας των πολιτών!!! Όλοι όσοι έχουμε τόσο σοβαρά προβληματα περιμένουμε από την κυβέρνηση και την Υπουργό Παιδείας προσωπικά, η οποία είναι γνωστή για την υπεύθυνη στάση της απέναντι στους εκπαιδευτικούς, να πάρει μέτρα προς την σώστη κατέυθυνση, να ενταχθούμε και εμείς στις ειδικές κατηγορίες των εκπαιδευτικών!!
Κ. υπουργέ
σχετικά με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών οι προτάσεις του υπουργείου βασίζονται σε ορθές βάσεις. Οι διορισμοί να γίνονται μετά από επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Εμείς που είμαστε επιτυχόντες σε προϋγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και αποκτήσαμε προϋπηρεσία αξιοκρατικά είναι δίκαιο να είμαστε επιτυχόντες για άλλη μια φορά;
Είμαι ωρομίσθιος Φυσικής Αγωγής μετά από 2 αλεπάλληλες επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, πρέπει να περάσω και τρίτη φορά;;
Οι προϋγούμενοι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ ήταν αναξιοκρατικοί;;;
Η πρότασή μου είναι:
η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μετά από επιτυχία στον ΑΣΕΠ να υπολογίζεται ανεξάρτητα από τον επόμενο ΑΣΕΠ
Αλλιώς αναιρείτε τη φιλοσοφία των προτάσεών σας.
Με τιμή
ένας ωρομίσθιος καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Κ. υπουργέ
σχετικά με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών οι προτάσεις του υπουργείου βασίζονται σε ορθές βάσεις. Οι διορισμοί να γίνονται μετά από επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Εμείς που είμαστε επιτυχόντες σε προϋγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και αποκτήσαμε προϋπηρεσία αξιοκρατικά είναι δίκαιο να είμαστε επιτυχόντες για άλλη μια φορά;
Είμαι ωρομίσθιος Φυσικής Αγωγής μετά από 2 αλεπάλληλες επιτυχίες στον ΑΣΕΠ, πρέπει να περάσω και τρίτη φορά;;
Οι προϋγούμενοι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ ήταν αναξιοκρατικοί;;;
Η πρότασή μου είναι:
<>
Αλλιώς αναιρείτε τη φιλοσοφία των προτάσεών σας.
Με τιμή
ένας ωρομίσθιος καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Κα Υπουργέ,
διαβάζοντας το κείμενο της διαβούλευσης, και βλέποντας πίσω από τις γραμμές, συνειδητοποιώ ότι όλα όσα επικαλείστε για την αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπ. ειναι προσχηματικά. Εξαρχής ,δηλαδή, θίγετε ένα θεσμό που είναι καταξιωμένος διαχρονικά (από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ, από επιτυχόντες ΑΣΕΠ και αναπληρωτές)απλά και μόνο γιατί στοχεύετε σε άλλα, τα οποία κρύβετε επιμελώς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ δε λέτε την αλήθεια σε τι σκοπεύετε. Η εκ μέρους σας είναι σημαδεμένη. Το στοιχείο του εμπαιγμού προς τους εκπ. είναι προφανές.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και η αναλογία μαθητων-εκπ. δε δικαιολογούν αλλαγή του τρόπου διορισμού, δε στοχεύουν στον τρόπο διορισμού, αλλά στον τρόπο διαχείρισης του δυναμικού (επιμόρφωση,ενημέρωση, βιβλιοθήκες, αμοιβές).
Η αρχή μεταβάλλεται σε όργανο στοχοποίησης των εκπ. Το μαθητή είτε ο καθηγητής του προέρχεται από ΑΣΕΠ είτε από προΰπηρεσία είτε από συνδυασμό των δύο, ουδόλως τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει η ανθρώπινη επαφή, η αγωγή και η γνώση που θα δεχθεί από το δάσκαλο του.
Πέρα όμως από την καθαρά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ πλευρά, υπάρχει και η καθαρά ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Θα πετάξετε στον Καιάδα της ΑΝΕΡΓΙΑΣ ανθρώπους 30 και 35 ετών, που έχτισαν τα όνειρα τους πάνω στις προΰποθέσεις που ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ θέσατε και ΕΠΙΒΑΛΑΤΕ; Ανθρώπους-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ με ΠΑΙΔΙΑ ή ανθρώπους που είναι ΕΤΟΙΜΟΙ και ΩΡΙΜΟΙ να ΣΤΕΡΙΩΣΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;
Και αντ’ αυτών θα ΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ 22-23 ΕΤΩΝ, με όλο το μέλλον
μπροστά τους, χωρίς εμπειρία σε τάξη και χωρίς την ωριμότητα του χρόνου;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ η κοινωνική αναστάτωση, που σίγουρα θα προκληθεί,θα μεταβληθεί σε μπούμεραγκ για τους δημιουργούντες προβλήματα εκεί όπου δεν υπάρχουν, σε ένα θεσμό ΔΙΑΦΑΝΗ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ-και κυρίως ΑΠΟΔΕΚΤΟ από
τους ΠΑΝΤΕΣ.
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΔΩΡΟΣ
Φιλόλογος-Υπ/ντής
Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κατηγορούνται οι εκπαιδευτικοί ( ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ) για τα προβλήματα στην εκπαίδευση. Τα ουσιαστικά θέματα δεν έχουν προκύψει εξαιτίας της «ανικανότητας» των εκπαιδευτικών και ούτε πρόκειται να λυθούν, εάν διοριζόμαστε μέσω ή χωρίς ΑΣΕΠ. Η ίδια η κοινωνία απαξιώνει την εργασία μας με απόψεις όπως : οι καθηγητές φταίνε που δεν μαθαίνουν τα παιδιά, γιατί διεκδικούν τα δικαιώματά τους, εφόσον κάθονται συνέχεια και άλλες παρόμοιες σκέψεις. Γι αυτό δε θα λυθεί το πρόβλημα της παιδείας έως τη στιγμή που όλοι θα συζητήσουν σοβαρά γι αυτήν. Θεωρείτε ότι αν διοριστούν καθηγητές μετά από πολλές εξετάσεις, αξιολογήσεις, μεταθέσεις, θα είναι τα πάντα ιδανικά ? Κ τι θα κάνουμε με τα σχολεία που είναι σαν φυλακές ? Πόσο καλά θα λειτουργεί ένας εκπαιδευτικός με τόσους πολλούς μαθητές ? Πώς ο μαθητής θα κατακτήσει τη γνώση χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα στο σχολείο ? Πώς θα είναι τα βιβλία προσιτά στους μαθητές χωρίς να χρειάζονται τα βοηθήματα των διαφόρων που εμπλέκονται στη συγγραφή των σχολικών βιβλίων ?
Θα παρακαλουσα θερμα την κυβερνηση να ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Να μεινουν ολα οπως εχουν, όλος ο κοσμος εχει σχεδιασει το μελλον του με βαση το συστημα 60-40. Αν γινουν αλλαγες ας γινουν στη μοριοδοτηση και στα προνομια,αλλα ομως το βασικο συστημα πρεπει να παραμεινει.
Ο ΑΣΕΠ μονο σαν συστημα ενταξης απλα αποδεικνυει οτι οι εκπαιδευτικοι ειναι ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ οχι καλοι , αποτετελεσματικο δασκαλοι. Αυτο το κανει η αξιολογηση ως μετρο, ο θεσμος του δοκιμου εκπαιδευτικου. Αυτο το νεο μετρο φτανει.Οχι η καταργηση των πινακων.
ΝΑ ΜΗΝ KΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ 60-40 !!!!!!!!!
Αξιότιμη κα. Υπουργέ,
έχω δώσει 5 φορές ΑΣΕΠ, και τις 5 ήμουν επιτυχούσα. δουλεύω για τέταρτη χρονιά ως ωρομίσθια και μάλιστα σε δυσπρόσιτα σχολεία, που δεν δεχόταν να πάει κανείς. τα τελευταία 4 χρόνια μονάχα εγώ το ξέρω πως επιβίωσα, αμοιβόμενη με 350 ευρώ το μήνα, που ποτέ δεν έπαιρνα καν στο τέλος του μήνα, παρά έναν χρόνο μετά. έχω δώσει όλες μου τις οικονομίες και τα ψυχικά μου αποθέματα, ελπίζοντας πως μια μέρα όλοι αυτοί οι κόποι μου θα ανταμειφθούν. έχω κουραστεί να δίνω στον ΑΣΕΠ και να είμαι πάντα επιτυχούσα και με καλό βαθμό μάλιστα, αλλά ποτέ διοριστέα, γιατί ο αριθμός των προσληφθέντων είναι πολύ μικρός και ποτέ δε θα μπορέσω να είμαι στους πρώτους πρώτους. τώρα βλέπω ξαφνικά όλους τους κόπους μου να πάνε χαμένοι. τόσα χρόνια μέσα στα σχολεία, με αληθινές συνθήκες και πραγματικά προβλήματα που βρήκαμε μπροστά μας και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, τόσο διάβασμα, τόσο άγχος, τόσες προσωπικές στερήσεις, για τι? για να βρεθούμε στον δρόμο? δεν είμασταν τελικά καλοί εκπαιδευτικοί, τόσα χρόνια που γεμίζαμε τα σχολεία? ν’αλλάξουμε επάγγελμα, τώρα που κοντεύουμε στα 40? πραγματικά, δεν έχω άλλα ψυχικά αποθέματα.
Ερώτηση βουλευτών προς τον υπουργό Παιδείας (1/12/09)
Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός
3. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι ενός από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών:
3.1. Θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗ
Τι θα κάνετε με τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ όπως ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ή ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ; Και αυτοί στον ΑΣΕΠ; Με τους ορούς και τις ιντερφερόνες και τα μπαστούνια αγκαλιά; Γιατί δεν τους πετάτε στον Καιάδα;
Γιατί ταλαιπωρείτε ασθενείς αλλά και υγιείς εκεπαιδευτικούς οι οποίοι είναι πτυχιούχοι από τα Πανεπιστήμια που το δικό σας σύστημα διαμόρφωσε και ενέκρινε; Αν δεν θεωρείτε τα Δημόσια Πανεπιστήμια επαρκή να τα κλείσετε!
κ υπουργε…ΕΧΩ ΞΟΔΕΨΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ
ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ…….ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ,ΣΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ,ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ………ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ [ΛΑΤΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ/ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ] .. ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ………….ΟΧΙ Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΧΙ Κ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ .ΘΑ ΚΛΑΨΩ ..ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ ..ΘΑ ΜΑΤΩΣΩ ….ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ,ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΤΑΛΑΝΙΣΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.ΟΧΙ Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ….ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ….ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ-ΤΙΣ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΛΙΓΟ.. ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΧΙ ΝΑ ΜΕ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΝΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ 38 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1500 ΕΥΡΩ …ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ 22 23 ΕΤΩΝ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠ ΕΞΩ.
κ υπουργε…ΕΧΩ ΞΟΔΕΨΕΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ
ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ…….ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ΣΕ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΟ ,ΣΕΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ,ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ………ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ [ΛΑΤΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΥ/ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ] .. ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ Η ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ………….ΟΧΙ Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΟΧΙ Κ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΕ .ΘΑ ΚΛΑΨΩ ..ΘΑ ΠΟΝΕΣΩ ..ΘΑ ΜΑΤΩΣΩ ….ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ,ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΤΑΛΑΝΙΣΜΕΝΟΥ ΤΟΠΟΥ.ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ.ΟΧΙ Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΩ….ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ….ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ-ΤΙΣ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΛΙΓΟ.. ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΧΙ ΝΑ ΜΕ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙΤΕ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΝΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ,ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΕ 38 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ,ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1500 ΕΥΡΩ …ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ 22 23 ΕΤΩΝ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΑΠ ΕΞΩ.ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ΄
Ο ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟ!!! ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!!! ΣΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 18. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ, ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.
ΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 10 ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ!!! ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!! ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ!!!
Προς Πηνελόπη (σελ 148)
Το να παραβλέπουμε τα παράθυρα της ΠΔΣ, ενισχυτικής, και όλων των άλλων πλάγιων προσλήξεων όχι μονο δεν είναι συναδελφικότητα, αλλά ‘συναδελφική’ αλληλοεξόντωση…Η επέλαση των ‘ψαγμένων’ καθυστερεί αλλά τελικά μπορεί ακόμα και να αναστείλει οριστικά τον διορισμό αυτών που τηρούν τους πίνακες… Ακόμα και αν οι προσλήψεις στα εκκλησιαστικά γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, τα μόρια αυτά δεν έχουν καμιά θέση στον πίνακα, εφόσον για την πρόσληψη δεν τηρήθηκε η σειρά προτεραιότητας… Με την λογικη σου, και ο Ασέπ αντικειμενικό κριτήριο είναι, γιατί σε χαλάει;;..Η λογική σου δίνει πάτημα στην Κυβέρνηση και την πληρώνουν τώρα ακόμα και αυτοί που ΤΗΡΗΣΑΝ στο έπακρο τους ΠΙΝΑΚΕΣ!..Ακριβώς κάτι ανάλογο προτείνει και η κυβέρνηση..:Μια προσπάθεια ανάμειξης ‘αντικειμενικών’ κριτηρίων του διαγωνισμού Ασεπ, με την προϋπηρεσία…
Συναδελφικότητα δε σημαίνει να παραβλέψουμε τους πλάγιους τρόπους για την εξυπηρέτηση του προσωπικού μας συμφέροντος…
Συναδελφικότητα σημαίνει τιμιότητα και ντομπροσύνη…
Ή θέλουμε πίνακες ή δεν θέλουμε!…Ούτε τα μεταπτυχιακά, διδακτορικά, 5 ξένες γλώσσες, προκύπτουν από βύσμα, ούτε ομως ο διαγωνισμός Ασεπ..εχουν όμως όλα αυτά ένα τεράστιο μειονέκτημα το οποίο οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις ενώ απολύτως τίποτα δεν προσφέρει στην πρωτοβάθμια-δευτεροβαθμια εκπαίδευση…Ο τρόπος πρόσληψης του 40%, έχει νόημα ΜΟΝΟ όταν τηρείται η προτεραιότητα μέσω των πινάκων..οχι στη νοθεία του με ‘αντικειμενικά’ κριτήρια ή βυσματικά παράθυρα..
Προς Διαμαντοπούλου:
*Διατήρηση του 40-60.
*Αφαίρεση όλων των μορίων που αποκτήθηκαν κατά παράκαμψη της προτεραιότητας των πινάκων-Αφαίρεση ΟΛΩΝ των ‘αντικειμενικών’ κριτηρίων στις προσλήψεις μέσω πινάκων, πλην της προτεραιότητας αυτών.
*Αυστηρή τήρηση των πικάνων και ΜΟΝΟ αυτών στο ποσοστό 40% των προσλήψεων
(Η εισαγωγή στους πίνακες, θα γίνεται ΜΟΝΟ με βάση την χρονολογία κτήσης και το βαθμό, όπως ισχύει σήμερα)
Κυρία υπουργέ , κύριε πρωθυπουργέ ,
αφού θεωρείται ότι με τον ΑΣΕΠ επιλέγονται οι καλύτεροι και είναι το πιο αξιοκρατικό μέσο για οποιαδήποτε πρόσληψη γιατί δεν εφαρμόζετε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για τους υπουργούς τους γενικούς γραμματείς και τους βουλευτές που διαχειρίζονται την τύχη της Ελλάδας ;; Αφού πέρνουν μισθούς πρόκειται περι πρόσληψης άρα είναι σύμφωνα με την γενικότερη ιδέα σας περί οποιασδήποτε πρόσληψης στα πλαίσια του ΑΣΕΠ. Προτείνω λοιπόν τη διεύρυνση του ΑΣΕΠ και μιας και έχω την ευκαιρία να πώ ότι εφόσον υπάρχει πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία να καταργηθεί η σύνταξη στους βουλευτές μετά από 4 χρόνια αμφίβολης συμμετοχής τους στο κοινοβούλιο .Δώστε πρώτοι εσείς το παράδειγμα
Ας σκεφτούμε το σχολείο στο μικρό νησί του Αιγαίου και γενικά τα μικρά και απομακρυσμένα σχολεία.
Ο πληθυσμός των μονίμων καθηγητών παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρών νησιών, στην ενημέρωση των κατοίκων τους, στον εκσυγχρονισμό υποδομών και ιδεών. Οι τοπικές κοινωνίες διψούν για ενίσχυση του μόνιμου πληθυσμού και άνοιγμα του σχολείου στον έξω κόσμο.
Ας δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες την δυνατότητα να προκηρύσσουν τις θέσεις των καθηγητών ή τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους αυτών και να επιλέγουν αυτούς που θέλουν, που τους αρέσει να διοριστούν εκεί. Με τουλάχιστον πενταετείς συμβάσεις και με προτεραιότητα στα ζευγάρια.
Είναι τραγικό οι μαθητές και οι γονείς να βλέπουν, κάθε χρόνο, καθηγητές περαστικούς που φεύγουν από το νησί όποτε μπορούν, που βλέπουν την παραμονή τους εκεί σαν εξορία.
Δώστε κίνητρα στους καθηγητές των νησιών. Δυνατότητα μεταπτυχιακών, επιδόματα ή άλλες παροχές.
Μιχ Σαλίχος
Σχ. Σύμβουλος
Κ.Διαμαντοπούλου,
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.ΛΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ «ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ».ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΑΣΕΠ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΙΚΑΝΟΥΣ;ΟΧΙ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ.ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΨΥΧΟΦΘΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.ΠΟΛΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΛΙΓΟΙ ΟΜΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ.ΑΛΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΑΛΛΟ ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗΣ.ΕΣΕΙΣ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΡΟΜΠΟΤ ΘΕΛΕΤΕ. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ;ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ. ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ.ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;
Προσλήψεις μόνο μεσω ΑΣΕΠ, με γραπτό διαγωνισμό και να λαμβάνεται υποψιν η βαθμολογία του τεστ δεξιοτήτων.
Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ το σχόλιο μου. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα αρκετά απαιτητικό τομέα. Εδώ και πολλά χρόνια, ο τρόπος προσλήψεως των εκπαιδευτικών και γενικότερα του δημόσιου τομέα νοσεί.
Είναι νωπά τα παραδείγματα των μαθητικών μου χρόνων όπου, καθηγητές με
μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών ήταν πολύ κατώτεροι στην διδασκαλία από καθηγητές με ένα απλό πτυχίο. Συνεπώς, μάλλον η ικανότητα του να μεταδίδει κάποιος την γνώση δεν συνδέεται αποκλειστικά με τον τίτλο σπουδών ή το βαθμό πτυχίου.
Επίσης μια και το σύστημα νοσεί εδώ και αρκετά χρόνια και οι προσπάθειες αρκετόν κυβερνήσεων αποβαίνουν άκαρπες γιατί δεν κάνετε το απλό. Αντιγράψτε τον τρόπο προσλήψεων και στελέχωσης υγειών και επικερδών επιχειρήσεων. Δεν είναι δυνατό ο ιδιωτικός τομέας που δεν έχει πολύ-διαφημιζόμενα ΑΣΕΠ και εξετάσεις, ούτε εξετάζει βαθμούς και τίτλους σπουδών να είναι επιτυχημένος και ο Ελληνικός Δημόσιος τομέας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
καλησπέρα κυρία υπουργέ!είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ εδώ και τρία χρόνια.το όνειρό μου ήταν να γίνω γυμναστής όπωσ και έγινα και να διδάξω σε κάποιο σχολείο είτε είναι γυμνάσιο είτε λύκειο είτε δημοτικό.να μεταδώσω τις γνώσεις που πήρα στη σχολή μου σε παιδιά.αντιθέτως έχω καταλήξει να κάνω μια άλλη δουλειά η οποία καμμία σχέση δεν έχει με αυτό το οποίο σπούδασα κ αγάπησα.ο κλάδος μου είναι ένας ιδιαίτερα πολύπαθος κλάδος κ το 50% τουλάχιστον όσων τελειώνουν καταλήγουν σε εντελώς διαφορετικές δουλειές που καμία σχέση δεν έχουν με τη γυμναστική!το ίδιο βέβαια ισχύει κ για πολλούς άλλλουσ κλάδους των ΑΕΙ και ΤΕΙ.προτασή μου είναι η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος παιδείας!κάνετε ριζικές κ τολμηρές αλλαγές!κ συγκεκριμένα:1.δημιουργήστε περισσότερες τάξεις ώστε να ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας,2.μικρότερα τμήματα ώστε να γίνεται καλύτερο κ αποδοτικότερο μάθημα,3.όσο αφορά τον κλάδο μου περισσότερη γυμναστική στα σχολεία από την παιδική ηλικία ώστε να μάθουν τα παιδιά να γυμνάζονται από μικρά κ να μειώσουμε την παχυσαρκία που είναι πλέον μάστιγα παγκοσμίως κ να αποδίδουν καλύτερα(νους υγιείς…),4.περισσότεροι γυμναστές σε δημοτικά,5.τουλάχιστον 4 φορές τη βδομάδα γυμναστική στα σχολεία,6.μείωση των εισαγομένων στις σχολές,να μπαίνουν τόσοι όσοι αντέχει η αγορά,7.ΑΣΕΠ αξιοκρατικά 100%,8.προσμέτρηση εντοπιότητας για εκεί που δηλώνουν οι εκπαιδευτικοί.
Παρακαλώ να ξεκινήσει διαβούλευση για τα ουσιαστικά προβλήματα της επκαίδευσης. Προσωπικά (είμαιγονέας) δεν με ενδιαφέρει πως θα προσλαμβάνετε τους εκπαιδευτικούς, αλλά το έργο που παράγουν. Δυστυχώς τα παιδιά μας πηγαινοέρχονται στο σχολείο και ουσιαστική γνώση δεν παίρνουν. Φταίει και το σύστημα, αλλά πρωτίστως οι εκπαιδευτικοί. Όλοι υπολογίζουν μόρια για να διορισθούν, αλλά κανείς δεν τους ζήτησε ποτέ μόρια αποδοτικότητας.
Γονέας σκληρά εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα.
Δυστυχώς διαβάζοντας τα σχόλια αντιλαμβάνεται κανείς πως λειτουργεί η πλειοψηφία των εκπ/κων. Όλες οι σοβαρές προτάσεις που όμως δεν βολεύουν κρίνονται αρνητικά.
Με την ευκαιρία κάτι που εντέλει σχετίζεται:
Μα ξέρετε τι γίνεται στα σχολεία; Στον ίδιο νομό, στην ίδια πόλη (δες Ηράκλειο Κρήτης) στο ένα σχολείο έλλειψη ωρών 6ο και σε άλλο πλεόνασμα 4ο στην ίδια ειδικότητα. Οι διευθυντές βολεύουν και ο προϊστάμενος των ΕΠΑΛ αγνοεί – παρακολουθεί αμέτοχος και τα παιδιά δεν διδάσκονται μαθήματα πανελλαδικά εξεταζόμενα. Για ψάξετε και θα δείτε αρκετούς τέτοιους λουφαδόρους. Τι κρίμα.
Καθηγητής χρόνια τώρα να κάνει λιγότερες ώρες επειδή η προϋπηρεσία του στην βιομηχανία θεωρείται εκπαιδευτική (άτυπα βέβαια αλλά κάθε χρόνο)- πράξη παράνομη. Καθηγητής να παίρνει πρόγραμμα περιβαλλοντικής, χρόνια τώρα, και να μένουν αδιάθετα τα μαθήματα της ειδικότητας του και πανελλαδικά εξεταζόμενα. Ντροπή!!
Εγώ ο γονιός ενοχλώ αλλά δυστυχώς τίποτα.
Αξιοτιμη κυρια υπουργε,
Προτιμω να μη σταθω στην προσωπικη περιπετεια τη δικη μου καθως και των αλλων συναδελφων σχετικα με την αναστατωση που εχει προκαλεσει στη ζωη μας η δουλεια του αναπληρωτη εκπαιδευτικου.Ειναι τετριμενο να συζηταμε για την οδυσσεια που εχουμε περασει μετακινουμενοι ως νομαδες απο την μια ακρη της Ελλαδας στην αλλη μεταφεροντας τη ζωη μας την οικογενεια μας, την ιστορια μας εδω κι εκει.Κι ολος αυτος ο ξεριζωμος, ειδοποιωντας μας κυριολεκτικα την τελευταια στιγμη.
Θελω περισσοτερο να εστιασω στο ποσο σκληρα εξαναγκαζεται ο ανωνυμος ο ταλαιπωρημενος πια εκπαιδευτικος που τοσα χρονια η ελληνικη πολιτικη και οικονομια εκμεταλευοταν με την απατηλη υποσχεση μιας σταθερης κι αξιοπρεπους εργασιας,να περασει τωρα κι απο τη δοκιμασια του ΑΣΕΠ.Να υποχρεωθει δηλαδη, ανεξαρτητα απο τον τοπο στον οποιο εργαζεται (προφανως μακρια απο το σπιτι του),με τα λιγα ευρω που παιρνει να παει στα γνωστα φροντιστηρια προκειμενου να εξασφαλισει την πολυποθητη θεση για την οποια παλευει και την οποια δικαιουται.Να περασει μεσα απο ενα συστημα καθαρα ταξικο γιατι ολοφανερα κεποιος που δεν εχει τα χρηματα η το χρονο η γενικοτερα τον τροπο να παει σε καποια απο αυτες τις φροντιστηριακες επιχειρησεις που εχουν ξεφυτρωσει σαν τα μανιταρια τα τελευταια χρονια, δεν εχει παρα ελαχιστες ελπιδες να διοριστει η εστω να συναγωνιστει τους τυχερους συναδελφους που εχουν αυτα που ανεφερα.Τοσα χρονια συζηταμε για την ιδια ταξικοτητα στο συστημα των πανελλαδικων εξετασεων με τον ιδιο αποντροπιασμο κι ομως τοσα χρονια, κλεινουμε τα ματια μπροστα στο αισχρο αυτο φαινομενο του φροντιστηριου.Κι ακομα χειροτερα, το επεκτειναμε στο Δημοτικο, εκει που καποτε ηταν περιορισμενο στο Γυμνασιο και στο Λυκειο και τωρα πια στον ιδιο το χωρο των εκπαιδευτικων.Αυτη ειναι η πραγματικοτητα ειτε θελουμε να την αγνοησουμε ειτε οχι.
Κι επιτελους τοσα χρονια ως αναπληρωτες δεν εχουμε αποδειξει την αξια μας; Τι παραπανω καλειται να αξιολογησει ενας γραπτος διαγωνισμος;Απλα να απαξιωσει το εργο τοσων αναπληρωτων και ωρομισθιων που τοσα χρονια κατω απο αντιξοες συνθηκες στηριζαν στους ωμους τους τα τρωτα της δημοσιας εκπαιδευσης στα πιο δυσκολα σημεια της Ελλαδας.
Προσθετοντας στα παραπανω οτι εχουμε περασει με αριστα ακομα και το τεστ του δοκιμου εκπαιδευτικου, θεωρω οτι αξιζουμε σαν ανταμοβη, κατι παραπανω απο τον πληρη εκμηδενισμο μας.Αξιζουμε απλα την αναγνωριση και δικαιωση του προσωπικου μας Γολγοθα.
Είναι πολύ σημαντικό οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί να ελέγχονται ουσιαστικά για το αν είναι πραγματικά ικανοί να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό έργο και αν η διδασκαλία και η παιδαγωγική είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να κάνουν στη ζωή τους.
Οι περισσότεροι εκαπιδευτικοί ακολουθούν αυτό το επαγγελμα επειδή το θεωρούν ως εύκολη λύση, επειδή έχει λίγες εργάσιμες μέρες και ώρες ή γιατί δε βρίσκουν τι άλλο να κάνουν. Ως αποτέλεσμα, τα σχολεία γεμίζουν με ανίκανους, αδιάφορους εκπαιδευτικούς που αποτελούν την κύρια αιτία της ημιμάθειας και της παραπαιδείας, ενώ συγχρόνως καταλαμβάνουν τις θέσεις ικανότερων και προθυμότερων εκπαιδευτικών που παραμένουν άνεργοι. Βρείτε έναν τρόπο (κάποιο τεστ ή δοκιμασία, δεν ξέρω) που να ελέγχει / αποδεικνύει την πραγματική επιθυμία κάποιου για το εκπαιδευτικό λειτούργημα.
Το δεύτερο σκέλος της πρότασής μου έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών που είναι ίσως πιο εύκολο να ελεγχθεί, αλλά δεν ελέγχεται ποτέ, παρ’ όλο που είναι τόσο σημαντικό και επικίνδυνο. Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι αυτό με τις περισσότερες, ποσοστιαία, ψυχασθένειες. Στο γυμνάσιο που φοιτούσα είχαμε τέσσερις περιπτώσεις κλινικά ψυχασθενών καθηγητών σε σύνολο 17, οι οποίοι είτε δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά και κατέληξαν σε ψυχιατρείο, είτε συντηρούνταν με ψυχοφάρμακα. Δεν υπερβάλλω. Τα περιστατικά βέβαια δεν έλειπαν καμία χρονιά από κανένα σχολείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Πώς προστατεύεται το σύστημα της Παιδείας και κυρίως τα παιδιά από αυτούς τους ανθρώπους; Όλοι στη δουλειά τους κρίνονται και ελέγχονται, εμείς αφήνουμε τις τύχες των παιδιών της Ελλάδας στα χέρια ανίκανων και επικίνδυνων ανθρώπων χωρίς έλεγχο; Πριν την πρόσληψη κάθε εκπαιδευτικού θα έπρεπε να γίνεται ένα αντικειμενικό και έγκυρο «ψυχοτεχνικό» τεστ για να διαπιστώνεται η ψυχική του κατάσταση. Ψάξτε το και κάντε κάτι. Είναι σοβαρό!
ΕΙΜΑΙ ΚΑ ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΠΡΟΠΕΡΣΙ,ΠΕΡΣΙ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ..ΕΧΩ ΞΟΔΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ…ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΕ ΟΛΑ???ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ…ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΝΩ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΕΠ…ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ…ΒΡΕΙΤΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ…ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΕΔΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ,ΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΤΑΙ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ, ΔΕ ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΟΤΤΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 24 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ. ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ 24ΜΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΜΑΡΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΥΠΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2008
Προβλήματα που παρουσιάζονται από μεταβολές στη λογική του υπάρχοντος συστήματος.
1. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Οι προσλήψεις σε αριθμό θα είναι ίδιες. Θα αλλάξει το κριτήριο πρόσληψης, η αξιοπιστία της πολιτείας για τις ενέργειές της και μάλιστα από την ίδια Κυβέρνηση. Στην πράξη χάνεται η ελπίδα για πρόσληψη των αναπληρωτών (και πάλι μέσω ενός τουλάχιστον ΑΣΕΠ) που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την κάλυψη θέσεων της επαρχίας.
2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Αν καταργηθούν οι πινάκες αναπλήρωσης, τότε οι αναπληρώσεις θα γίνονται από τον πίνακα του ΑΣΕΠ. Έτσι, θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η αναπλήρωση σε σχολεία δυσπρόσιτα, αφού το κίνητρο πριμοδότησης της προϋπηρεσίας δε θα είναι ικανό να σε προωθήσει σε πρόσληψη, όπως σήμερα. Αλλά και πάλι δε θα πρέπει να υπάρχει πρόσκληση για κατάθεση αιτήσεων αναπλήρωσης; Η υποχρέωση για 20% από τρίτεκνους-που σημειωτέον είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και του Πρόνοιας και δεν είναι στο χέρι της Υπουργού η κατάργησή της-θα πρέπει να καλύπτεται. Άρα θα συνεχίσουν να υπάρχουν αναπληρωτές και μάλιστα με το υπάρχον σύστημα. Συνεπώς, καλό θα είναι να μεταβληθούν τα όποια στρεβλά στοιχεία του συστήματος και να συνεχισθεί η διαδικασία.
3.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ
Είναι ένας άτυπος τρόπος προσαύξησης της εντοπιότητας. Είναι όμως και ένας τρόπος ερήμωσης των περιφερειών και αύξησης των κενών των άγονων σχολείων που τροφοδοτούνται από τα υπερπληθή αστικά κέντρα.
4.
ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ
Η εξαγγελία για κατάργηση των Ωρομισθίων και κάλυψή τους από Αναπληρωτές, είναι σωστή, αλλά θα μπορέσει να την καλύψει το Υπουργείο; θα μπορέσει να δώσει επιπλέον χρήματα αλλά και το Επίδομα ανεργίας μετά το 9μηνο, ως κεντρική κυβέρνηση;
5.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Εφόσον το Υπουργείο δέχεται τη λογική αξιολόγησης των συμβασιούχων καθηγητών, θα πρέπει να δεχθεί -για το καλό των μαθητών- και την αξιολόγηση των τακτικών καθηγητών, αλλά αυτό το θέμα καίει και δεν πρόκειται να τεθεί ποτέ…
Τελικά, ποιο είναι το ζητούμενο; να γίνουν αλλαγές; να γίνουν διορθώσεις; Πώς θα γίνει πιο αξιοκρατικό το σύστημα, αν οι σημερινοί καθώς και οι αυριανοί έμπειροι αναπληρωτές, δεν κρίνονται ικανοί για πρόσληψη, αλλά παραμένουν ικανοί για αναπληρωτές;
Δηλαδή, ο μαθητής βλέπει αλλιώς τον καθηγητή αν είναι τακτικός κι αλλιώς αν είναι έκτακτος-συμβασιούχος; Ή μήπως τελικά ο τακτικός είναι αδιάφορος και παλαιάς διδακτικής επάρκειας και ο έκτακτος, αν και σύμφωνος με το νέο σύστημα, τον καθιστούμε εξίσου αδιάφορο;
Αλήθεια, σήμερα στα σχολεία, ποιοι είναι αυτοί που διδάσκουν σύμφωνα με την προτεινόμενη διδακτική; οι τακτικοί ή οι συμβασιούχοι;
Εστιάστε στη διδασκαλία που είναι άθλια, διορθώστε τα προβλήματα του υπάρχοντος συστήματος (ΠΔΕ, ΟΑΕΔ, πλασματικές παραμεθόριες, κλπ), σταθεροποιείστε ό,τι αποφασίσετε για 10 χρόνια και να είστε βέβαιοι ότι όλοι θα σας ευγνωμονούν.
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Πρώτον να σας συγχαρώ για το γεγονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε άποψη σε ένα φλέγον ζήτημα όπως είναι η παιδεία.
Με το <> που έχετε θέσει ως κύριο στόχο και γνώμονα των αποφάσεων σας θα πρέπει να εξετάσετε λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους γύρω από αυτό. Αυτόν που αφορά άμεσα ο μαθητής είναι ο εκπαιδευτικός.Γι΄αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα κατα πόσο ο εκπαιδευτικός έχει τα απαραίτητα προσόντα για να διετελέσει αυτό το μείζονος σημασίας έργο. Με το να βάλετε σε διαδικασία εξετάσεων ΑΣΕΠ έναν εκπαιδευτικό απλώς βλέπετε γραπτώς αν είναι ικανός να φέρει σε πέρας τα θέματα του διαγωνισμού. Όμως η ταξη απαιτεί περισσότερα από αυτό.Απαιτεί παιδαγωγική κατάρτιση η οποία παρέχεται από τις παιδαγωγικές σχολές και την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται είναι απόφοιτοι αυτών των σχολών και κρίνονται ικανοί για την εκτέλεση των καθηκόντων τους με την λήψη του πτυχίου που περιλαμβάνει επιτυχή εξέταση σε όλα τα μαθήματα κάθε εξάμηνο αλλά και παιδαγωγικές ασκήσεις διδασκαλίας για την Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. Πώς μία γραπτή τετράωρη εξέταση μπορεί να αντικαταστήσει την τετραετή φοίτηση των ελληνικών πανεπιστημίων και Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε;
Από την άλλη σκεφτήκατε το ενδεχόμενο να μην πηγαίνει κάποιος εύκολα αναπληρωτής αφήνοντας την οικογένειά του και τις υποχρεώσεις του απο την στιγμή που για να κάνει την <> δουλειά του πρέπει να καθήσει να διαβάσει για ανταποκριθεί στα θέματα του ΑΣΕΠ;
Δεν πρέπει να μπαίνουν στην τάξη άτομα που δεν έχουν την στοιχειώδη παιδαγωγική κατάρτιση και προϋπηρεσία. Θεωρώ ότι το υπάρχον σύστημα είναι πιο αξιοκρατικό από το 100% προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης θα ήθελα να κάνω μία ακόμα πρόταση για το <>. Θα πρέπει ο εκπαιδευτικός να κάνει διάφορα σεμινάρια για να παίρνει επιπρόσθετες πληροφορίες ανα τακτά χρονικά διαστήματα τόσο για τις καινούριες μεθόδους διαδασκαλίας όσο και για το γνωστικό του αντικείμενο. Δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός που μπαίνει τώρα στην τάξη να έχει το ίδιο πακέτο γνώσεων με έναν που βρίσκεται στην εκπαίδευση 20 χρόνια.Επίσης πρέπει να δώσετε βάρος στην ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ η οποία παράγει δυναμικό που απασχολείται στην αγορά εργασία της χώρας μας, δημιουργώντας νέα σχολεία και ανανεώνοντας τα ήδη υπάρχοντα. Τέλος θα πρέπει να την στελεχώσετε με εκπαιδευτικούς που κατέχουν το πακέτο παιδαγωγική κατάρτιση Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. – γνωστικό αντικείμενο και οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία στην διδασκαλία του αντικειμένου.
Σας ευχαριστώ και ελπίζω στην καλύτερη και δικαιότερη απόφαση.
Έχοντας μελετήσει το κείμενο για την δημόσια διαβούλευση σχετικά με τισ προτάσεις για τις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές μπορώ να πω ότι με βρίσκουν σύμφωνο στα περισσότερα σημεία. Έχω όμως να κάνω κάποιες προτάσεις σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών,έχοντας συζητήσει με εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο όπου ασκώ τα διευθυντικά καθήκοντα και ειδικότερα με τους ωρομίσθιους.
Πολλοί εκπαιδευτικοί είναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίο πίνακα προυπηρεσίας με πτυχία πριν το 1998. Έχουν μια, δυο, τρεις ή και περισσότερες επιτυχίες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η καθαρή προυπηρεσία τους είναι πάνω από 18 μήνες και αντί να διοριστούν ή τουλάχιστον να προσληφθούν ως αναπληρωτές ανταμοίβονται με μια μακροχρόνια ομηρία του ωρομισθίου των 350ευρώ.
Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουν 200 χλμ μακρυά από τα σπίτια τους και να πηγαινοέρχονται σε καθημερινή βάση και επιπλέον να αποζημιώνονται κάθε 2-3 μήνες,βάζοντας στο περιθώριο τις οικογενειές τους και τις υποχρεώσεις τους και να λαμβάνουν σαν αντίτιμο την αβεβαιότητα για το μέλλον και την αναγκαστική ψυχοφθόρο διαδικασία ενός νέου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ όπου μια ενδεχόμενη αποτυχία τους ακυρώνει τις προσπάθειες χρόνων.
Η πρόταση λοιπόν είναι να μην καταργηθεί η 24μηνη προυπηρεσία συν μιας οποιασδήποτε επιτυχίας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κατάληψη μιας θέσης στο δημόσιο εκπ/κό σύστημα.Επίσης θεωρείται αδικία να τεθούν στο περιθώριο εκπ/κοί οι οποίοι δεν έχουν επιτύχει στον ΑΣΕΠ , το σύστημα όμως τους απασχολούσε τα τελευταία χρόνια ως ωρομισθίους ή αναπληρωτές δίνοντας τους ελπίδες για μελλοντικό διορισμό τους.
μετα τιμής
ΙΣΚΕΛΗ ΗΛΙΑΣ
Δ/ντής 13ου Δημ. Σχολείου Ξάνθης
Αξιότιμη Κυρία Διαμαντοπούλου
Βλέπετε τι γίνετε?
Μη συνδέσετε λοιπόν το όνομά σας με μιά κατάμαυρη σελίδα στην εκπαίδευση που θα την αναφέρουμε όλοι με απέχθεια για δεκαετίες.
Μη συνδέεστε με τα ελάχιστα γραφικά (και κατα την ταπεινή μου γνώμη μη γνήσια) άτομα (βλ. Νίκος).
Το σύστημα ως έχει βρίσκεται σε δυναμική ισορροπία και είναι αποδεκτό από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Αν παρα ταύτα θέλετε (ή πρέπει) να μειώσετε τις μόνιμες προσλήψεις, θα ήταν πιο έντιμο να μας το λέγατε ευθέως.
Κλείστε όλες τις πελατειακές τρύπες συλλογής μορίων.
Πρόσληψη στη ΠΔΣ, Σιβιτανίδειο, εκκλησιαστικά μόνον από τους υπάρχοντες πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων.
Ταπεινά
Προς Πηνελοπη
Να σου θυμισω οτι στα Εκκλησιαστικα σχολεια, την τελικη αποφαση για το αν θα προσληφθει καποιος υποψηφιος εκπαιδευτικος, την παιρνουν 9 μελη επιτροπης σε συνεντευξη.
Ετσι κ πρωτος να ειναι καποιος στον πινακα ,αν δεν εχει κονε ,τον κοβουν 100% και διαγραφεται απο τον πινακα για 2-3 χρονια (μεχρι να γινουν νεες αιτησεις) παρολο που ηταν πρωτος!!!
Περα απο τους διορισμους,το προβλημα ειναι οτι, ενω η 9μελης επιτροπη γινεται για να επιλεξουν ατομα με χριστοηθεια, οι ιδιοι καταργουν τη δικη τους χριστοηθεια οταν οι επιλογες τους γινονται με βαση τις γνωριμιες-κονε.
Πρόταση για νέο σύστημα προσλήψεων:
1. Να γίνονται όλες οι προσλήψεις μόνο από τον ασεπ.
2. Οι προϋπηρεσίες να μην συνυπολογίζονται στην τελική βαθμολογία καθόλου ή σε ένα λογικό όριο που να μην αποκλείει κάποιον που δεν έχει.
3. Οι αναπληρωτές ωρομίσθιοι να προσλαμβάνονται μόνο από αυτή ,την λίστα του ασεπ, κατά σειρά προτεραιότητας.
4. Να υπάρχει ένα άνω όριο προϋπηρεσίας πχ 24 μηνο που να εξασφαλίζει μονιμοποίηση.
Με αυτές τις προτάσεις εξασφαλίζεται:
Α. Ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης προσωπικού με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Β. Δεν δημιουργεί συσσώρευση
Γ. Απεγκλωβίζει όσους έχουν προϋπηρεσία προσφέροντας δίκαιη διέξοδο.
Δ. Δεν καθίσταται κανείς όμηρος.
Ε. Προσβλέπει κάποιος στο διορισμό με ορθολογισμό και δεν υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την εργασία του μένοντας αιωρούμενος.
Στ. Γεφυρώνει ,δίνοντας συνέχεια στο υπάρχον σύστημα διορθώνοντας τις στρεβλώσεις.
* Να μη χαθεί ούτε μισό μόριο από τις προϋπηρεσίες των ενιαίων πινάκων όλων των εκπαιδευτικών
* Να συνεχίσουν οι διορισμοί να πραγματοποιούνται βάσει του ισχύοντος μεικτού συστήματος, με την ποσόστωση του 50% ΑΣΕΠ – 50% από την προϋπηρεσία
* Να παραμείνουν οι ρυθμίσεις του 30μηνου και του 24μηνου + ΑΣΕΠ
Για διορισμο
-60% από ασεπ
-40% από πίνακα που θα ανήκει στην δικαιοδοσία του ασεπ στον οποίο να προηγούνται
οι πολύτεκνοι
24μηνιτες
όσοι έχουν προϋπηρεσία κ έναν οποιονδήποτε ασεπ
όσοι έχουν μόνο προϋπηρεσία
Για αναπληρωτες κ ωρομισθιους
απο τον πινακα μονο που να προσμετρουνται κ τα μορια του ασεπ
Παρόλο που δεν είμαι εκπαιδευτικός, θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί από την στιγμή που θα αποκτήσουν το πυχίο τους έως τη στιγμή που θα εργαστούν με την εκπαιδευτική τους ιδιότητα.
Θεωρώ ότι είναι πολύ υποτιμητικό για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους να κρίνονται ακατάλληλοι να εργαστούν, υποβαλλόμενοι σε διαρκείς αξιολογήσεις για τις γνώσεις τους και αποδίδοντάς τους το ρόλο του αιώνιου μαθητή. Ακόμα, και αναφορικά με τις αξιολογήσεις των μαθητών, οι εξέτάσεις δεν συνάδουν πλέον με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα της παιδαγωγικής. Πόσο λοιπόν, αναχρονιστικό κριτήριο αποτελούν άραγε οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που το εκπαιδευτικό σύστημα επιθυμεί να προάγουν τη γνώση στους μαθητές με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους?
Κατα τη γνώμη μου, η λύση δεν είναι να αναζητάτε ο κατάλληλος εκπαιδευτικός που τυγχάνει να έχει όλα τα προσόντα για να εισαχθεί στη δημόσια εκπαίδευση, όταν μάλιστα είναι εμφανές ότι η ίδια η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν παρέχει την παιδαγωγική κατάρτιση που απαιτείται από το εκπαιδευτικό.
Είναι σημαντικό όμως, το εκπαιδευτικό σύστημα να καταρτίζει όλους τους πτυχιούχους εκπαιδευτικούς (με το διορισμό τους) προκειμένου να είναι σε θέση με την ανάθεση του έργου τους να αποτελέσουν τους κατάλληλους επαγγελματίες στην εκπαίδευση.
Τελειώνοντας θα ήθελα να θίξω και ένα ζήτημα το οποίο συστηματικα αποσιωπάται. Επειδή ακριβώς η ειδικότητα μου είναι ψυχολόγος, θα ήθελα να υπάρξει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την προκύρηξη θέσεων για ψυχολόγους για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στο χώρο του σχολείου. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρωπαική Ένωση που να μην παρέχει τέτοιου είδους υποστήριξη και ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία.
Το φαινόμενο της κάλυψης των κενών θέσεων απο εκπαιδευτικούς μέχρι τον Νοέμβριο θεωρώ οτι είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο,πιστεύω ότι εάν ήθελε το Υπουργείο παιδείας θα το έλυνε εν μία νυκτί. Το υπουργείο θα έπρεπε να καλύπτει τις κενές θέσεις απο τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ και όχι να φθάνουμε στο μέσον της σχολικής χρονιάς και να υπάρχουν κενές θέσεις στα σχολεία.
Αγαπητή κυρία υπουργέ,
Θα ήθελα να ξεκινήσω από το συγκεκριμένο για να πάω στο γενικό και, όπως είναι αναμενόμενο, θα αναφερθώ σε προσωπικές εμπειρίες ή εμπειρίες φίλων.
Αποφοίτησα από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ το 1993 έχοντας τη βεβαιότητα ότι κάποτε θα διοριστώ,μετά από πέντε, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, πάντως θα διοριστώ.Το 1997 καταργείται η επετηρίδα και μαζί και οι ελπίδες μου. Στη συνέχεια καταρτίζεται ένα σύστημα με προϋπηρεσίες, μόρια, πίνακες Α, πίνακες Β κλπ, στο οποίο δεν είχα καμία πρόσβαση διότι εγώ εργαζόμουν σε κάτι άσχετο, σε τράπεζα πια, και δεν είχα καν τη δυνατότητα να εργαστώ σαν αναπληρώτρια αφού έπρεπε να εγκαταλείψω τη δουλειά μου. Ούτε ώρες για πρόσθετη διδακτική στήριξη μπορούσα να πάρω λόγω του γνωστού τρόπου πρόσληψης. Ωστόσο, δεν μπορώ να αποβάλω το συναίσθημα της τιμωρημένης διότι, αν και άριστη μαθήτρια και φοιτήτρια, έμεινα εκτός εκπαίδευσης γιατί θέλησα να είμαι οικονομικά αυτάρκης και είχα την ικανότητα να το πετύχω( εργάζομαι στην Εθνική μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ).
Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί σαν εμένα που πήραν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους όταν ίσχυαν άλλοι νόμοι οι οποίοι ανατράπηκαν. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αποκαταστηθούν επαγγελματικά στην εκπαίδευση όσοι έλαβαν πτυχίο μέχρι το 1997 και νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό λόγω του περιρισμένου πια αριθμού τους. Εξάλλου, οι περισσότεροι από αυτούς μπήκαν στις παιδαγωγικές σχολές με βάσεις που καμία σχέση δεν έχουν αν συγκριθούν με αυτές των τελευταίων χρόνων (μεγάλη η απόσταση από το 18 μέχρι το 13…).Οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στις παραδόσεις των μαθημάτων τους υποστηρίζουν ότι το επίπεδο των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης φθίνει χρόνο με το χρόνο. Υπάρχει ωστόσο καλό και παραγκωνισμένο υλικό που, από ευγνωμοσύνη και μόνο αν αποκατασταθεί, μπορεί να προσφέρει πολλά.
Έτσι, αν οι καθηγητές ειδικότητας ΠΕ02 δεν μπορούν να προσληφθούν ως φιλόλογοι στην εκπαίδευση χωρίς να συμμετάσχουν στο ΑΣΕΠ, μπορούν ίσως να διοριστούν ή να τους δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για διορισμό δασκάλων με την προϋπόθεση παρακολούθησης σχετικών μαθημάτων κατά τη διάρκεια της δόκιμης θητείας τους. Γνωρίζω πολλούς που δεν έχουν πια το κουράγιο΄ούτε καν να συμμετάσχουν στον εξοντωτικό για τους φιλολόγους διαγωνισμό του ΑΣΕπ που απαιτεί, για μια συμμετοχή με πιθανότητες επιτυχίας, εγκατάλειψη της εργασίας και των οικογενειακών υποχρεώσεων για τουλάχιστον ένα τετράμηνο.Αυτό δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται ες αεί.Εξάλλου, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι γνωρίζουν φιλικά κάποιο θερμουδραυλικό, μία κομμώτρια, ένα συντηρητή ανελκυστήρων που διορίστηκε πρόσφατα χωρίς να ακουμπήσει καν μια τέτοια ψυχοφθόρα διαδικασία.Αυτό που αναδύεται είναι ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ.
Πέρα από τους παραπάνω προτεινόμενους τρόπους απορρόφησης των «προδομένων» πριν το 1997 πτυχιούχων, θα ήθελα ακόμη να επισημάνω την καταφανή αδικία και μεροληψία κατά των αποφοίτων διαφόρων ειδικοτήτων Φιλοσοφικών Σχολών. Το πτυχίο τους δεν γίνεται δεκτό σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ για θέσεις διοικητικών του έυρύτερου δημόσιου τομέα και γίνονται δεκτά άλλα πτυχία,για παράδειγμα, Ιστορίας και Εθνολογίας, Σλαβικών Σπουδών κλπ, των οποίων τη μεγαλύτερη συνάφεια με τη θέση εργασίας αδυνατώ να διακρίνω. Δώστε τους, λοιπόν, την ευκαιρία να διεκδικήσουν άλλες λύσεις εργασίας.Μην τους ακρωτηριάζετε πλήρως.
Τέλος, θα ήθελα να εξεταστεί η με κάποιο τρόπο ενίσχυση όλων αυτών που κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες να ολοκληρώσουν ένα μεταπτυχικό πρόγραμμα όντας εργαζόμενοι αλλά δεν τα κατάφεραν. Και πάλι θα αναφερθώ σε προσωπική εμπειρία:παρά το εντελώς διαφορετικό εργασσιακό μου αντικείμενο συμμετείχα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ σχετικό με την εκπαίδευση, το οποίο δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω αφού δεν κατόρθωσα να υποβάλω τη διπλωματική εργασία η οποία απαιτούσε περισσότερο χρόνο για την εκπόνησή της από αυτόν που μπορούσα να διαθέσω.Το αποτέλεσμα;Δεν έχω κανένα επίσημο τίτλο στα χέρια μου που να προσμετράται κάπου παρά μόνο ένα πιστοποιητικό Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων που, σημειώνω, δεν προσμετράται ΠΟΥΘΕΝΑ.ΓΙΑΤΙ;;;Πώς μπορούμε να μιλάμε για δια βίου μάθηση όταν ακόμη δεν υποψιαζόμαστε καν τις βασικές αρχές της; Διότι αν η ανοικτή εκπαίδευση προβλέπει (και πραγματικά το κάνει)διαδικασίες που είναι σημαντικά πιο περιοριστικές από αυτές της συμβατικής εκπαίδευσης, τότε δεν έχει θέση στη ζωή των ενήλικων εργαζόμενων και σίγουρα δεν μπορεί να ονομάζεται ανοικτή. Η δια βίου μάθηση είναι κάτι ιερό διότι σε αυτή επενδύεται μόχθος πραγματικός.Δεν πρόκειται για σπουδές χρηματοδοτούμενες από ευκατάστατους γονείς σε συμβατικά πανεπιστήμια με παρακολουθήσεις που δεν επιτρέπουν την ταυτόχρονη εργασία.
{Αλήθεια, με αυτό τι θα γίνει;Αν εργάζεσαι με οκτάωρο, είναι αδύνατο να συμμετάσχεις σε μεταπτυχιακό συμβατικού πανεπιστημίου γιατί δεν θα προλαβαίνεις τις υποχρεωτικές παραδόσεις.}
Μιλάμε λοιπόν, νομίζω, για δια βίου εξουθένωση. Πρέπει η πολιτεία να τολμήσει και να συνηθίσει να ανταμείβει όχι μόνο αυτούς που διαθέτουν τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και χαρακτηριστικά αλλά και αυτούς που, θα μπορούσαν να τα έχουν, αλλά, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν κατάφεραν να τα αποκτήσουν παρά τις άξιες προσπάθειες.
Απάντηση προς κ.Μίνα Χρήστου, κ.Laudau, σελ. 138
Τόσες μέρες καθόμαστε και διαβάζουμε τις αερολογίες ορισμένων που θέλουν να αποκαλούνται και συνάδελφοι. Έλεος!! Προτάσεις και μέτρα, καθώς και πληθώρα κατηγοριών για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού στην Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
– Γνωρίζετε άραγε ότι η Προκήρυξη για τα εκκλησιαστικά σχολεία δημοσιεύθηκε πέρυσι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://www.ypepth.gr στη σύνδεση ΝΕΑ, καθώς στο alfavita και στο esos.gr με αριθμό πρωτοκόλλου 39096/Α2;
-Γνωρίζετε ότι ήταν αναρτημένη για 15 ολόκληρες μέρες από 31/3/2008 εως 14/4/2008;
-Γνωρίζετε ότι οι οργανικές θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν 70 στον αριθμό;
-Γνωρίζετε ότι απαραίτητα προσόντα για την πλήρωση των 70 οργανικών αυτών θέσεων ήταν εκτός από το ανάλογο πτυχίο επιπλέον απαραίτητα ήταν: επιτυχία στον ΑΣΕΠ, Μεταπτυχιακοί τίτλοι, Διδακτορικά, ξένες γλώσσες, πτυχίο ECDL,προυπηρεσία από την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και οτιδήποτε άλλο προσόν κατείχε ο οποιοσδήποτε που επιθυμουσε να διεκδικήσει μια από τις προκηρυσσόμενες θέσεις.
Όποιος λοιπόν έκανε αίτηση και κατείχε τα παραπάνω προσόντα και άλλα τόσα προσλήφθηκε είτε ως μόνιμος είτε ως αναπληρωτής είτε τέλος ως ωρομίσθιος.
Όλα έγιναν με νόμιμες και τυπικότατες διαδικασίες.Επομένως,όταν ακούω για «παραθυράκια», «βύσματα»,»πίσω πορτούλες», να μην αναγνωριστεί η προυπηρεσία τους κ.λ.π μάλλον πρέπει να γελάμε.
Στην συγκεκριμένη φάση πρέπει όλοι μαζί μια γροθιά να αντισταθούμε και όχι να κοιτάμε πως να φαγωθούμε μεταξύ μας. Όλοι γυρνάμε με προσωπικό κόστος από πόλη σε νησί,για λίγα ψίχουλα προυπηρεσίας, τα οποία έρχεται η κάθε κυβερνητική παράταξη να μας τα πάρει πίσω.
Ας δοθεί ένα μεταβατικό στάδιο 3-4 χρόνων,έτσι τα όποια μέτρα παρθούν να μπορέσουν να λειτουργήσουν ευνοικά για όσους βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν το μόνιμο διορισμό.
Ευχαριστώ για το χρόνο! Όσο ζούμε θα ελπίζουμε για κάτι καλύτερο!
Κυρία Διαμαντοπούλου,
Στο σύστημα της πρόσληψης των Εκπαιδευτικών που καλείστε να εφαρμόσετε,ορθή και αποδεκτή ευρέως, η διαδικασία των προσλήψεων να γίνεται μόνο από τον ΑΣΕΠ. Όσο αφορά την κατηγορία των Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών (κυρίως των ιδίων, αν όχι και των Τέκνων τους), ο τρόπος πρόσληψης τους ζητείται να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ εκτός όμως της διαδικασίας εξετάσεων. Όπως ακριβώς δηλαδή κατά τα τελευταία έτη του διορισμού των Εκπαιδευτικών, διότι αφενός μεν τίθεται θέμα αξιοκρατίας και δικαιοσύνης, για όσους Εκπαιδευτικούς δηλαδή δεν έχουν ενταχθεί σε αυτή την ρύθμιση, ως προς άλλους πολύτεκνους Εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν διοριστεί. Αφετέρου τίθεται θέμα Κοινωνικής αλληλεγγύης και Δημογραφικού προβλήματος της Χώρας μας, να βοηθηθεί η κατηγορία των Πούτεκνων Εκπαιδευτικών, για τον διορισμό τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αναμένοντας από την διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης να αξιοποιήσετε την εν λόγω θέση, και να την εντάξετε στην σχετική ρύθμιση του Νόμου που πρόκειται να καταθέσετε ως αρμόδια Υπουργός.
Αξιότιμε κυρία υπουργέ ,
με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την πρόθεση νομοθέτησης του
πλαισίου διορισμών των εκπαιδευτικών .
Η πρόθεσή σας να καταργήσετε τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και κατα
συνέπεια να ανατρέψετε το υφιστάμενο καθεστώς 60%ΑΣΕΠ και 40% απο τους
πίνακες κατάταξης δεν μας βρίσκει σύμφωνους.Επίσης δεν συμφωνούμε με
τον αποκλεισμό των εχόντων προυπηρεσία μετά τον Ιούνιο του 2010.
Γιατι αποτελεί απαξίωση της προυπηρεσίας μας και του διδακτικού μας
έργου το οποίο παρήγαμε αξιοπόνως κατα τα προηγούμενα χρόνια .
Το αίτημά μας είναι,η συνέχιση του 60%,40% έως ότου διοριστούν όλοι
απο τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών,χωρίς να θιγεί κανένα απο τα κεκτημένα μας.
Ενδεχόμενη εμμονή σας στις προ ολίγου εκφρασμένες προθέσεις σας θα
μας θέσει απέναντί σας με όρους κάθετης αναμέτρησης.Δε θα απεμπολήσουμε κόπους και αγώνες.Απο πότε η απαξίωση και η περιθωριοποίηση του εκπαιδευτικού αποτελεί εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης?
Κα Υπουργέ τι θα γίνει με την παιδαγωγική επάρκεια που χορηγείται μέσω της Ασπαίτε και των μεταπτυχιακών; Γιατί τα κριτήρια της Ασπαίτε άλλαξαν και αντί να μοριοδοτείται η προυπηρεσία απο τους πίνακες των σχολείων προσμετρούνται μόνο οι ξένες γλώσσες; Ειναι για σας ποιο σημαντικό να επιμορφωθεί ένας με προυπηρεσια στην τάξη ή ενας που έχει δίπλωμμα ξένης γλώσσας; Γιατί επιτρέπετε το ανακάτεμα των πινάκων και τον εξευτελισμό των καθηγητών των τεχνικών ειδικοτήτων που τόσα χρόνια χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες; Είμασταν καλοί τόσο καιρό που μπαίναμε στην τάξη και τώρα μας λέτε ότι είμαστε εκπαιδευτικά ανεπαρκείς; Γιατί δεν δίνετε την δυνατότητα παιδαγωγικής επιμορφωσης σε όποιον εκπαιδευτικό επιθυμει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση;Είτε σε αυτόν που εχει μπεί στην τάξη χρόνια είτε σε έναν καινούργιο συνάδελφο…Τοσο δύσκολο είναι ή είναι καλύτερα μέσω αυτού του λεπτού ζητήματος να καθορίζονται οι θέσεις στον πίνακα διορισμού;
Πρέπει να λύσετε το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας στις τεχνικές ειδικότητες…Οσο δεν το λύνετε τόσο θα σύνεχίζονται τα φαινόμενα να βαπτίζονται καθηγητικές σχολές όπως στην περίπτωση της πληροφορικής και την τροπολογία Λυκουρέντζου…Αν δεν μπορειτε να διασφαλίσετε την διαφάνεια στην χορήγηση παιδαγωγικής επάρκειας στους λίγους τότε δώστε την σε όλους τους εκπαιδευτικούς! Ως πότε θα ανεχεστε να διορίζονται άτομα με 1 ώρα προυπηρεσία και παιδαγωγικό και να μένει έξω συνάδελφος με 3000 ώρες και χωρίς παιδαγωγικό;Ως πότε θα ανέχεστε να μην υπάρχει αξιοκρατία στην εισαγωγή της Ασπαίτε και των μεταπτυχιακών;
Οι τεχνικές ειδικότητες πέρα από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουμε και το παιδαγωγικό…Συναδέλφους με 2 παιδαγωγικά μαθήματα τους θεωρείτε καθηγητες και εμας μας λέτε να παίξουμε το παιχνίδι της Ασπαίτε και των μεταπτυχιακών…Ποσο πρεπει να εξευτελιστούμε ακόμη για να σας αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Για το λεπτό ζήτημα της ειδικής αγωγής δεν είχατε πρόβλημα και δημιουργήθηκαν σεμινάρια την επιμόρφωση συναδέλφων που ήθελαν να ασχοληθούν.Με εμας γιατί δεν κάνετε το ίδιο; Γιατί πρεπει να παιξουμε το παιχνίδι της Ασπαίτε και πως εσεις που μετρατε το πιστοποιητικο της ανέχεστε να έχουν σαν κριτήρια τις γλώσσες;Από την στιγμή που εσεις δεν έχετε τα ίδια κριτήρια;
Σας αρέσει να συνεχίζεται το εμπόριο τίτλων και ο εξευτελισμος των καθηγητών σας;
Κυρία Διαμαντοπούλου,
Στο σύστημα της πρόσληψης των Εκπαιδευτικών που καλείστε να εφαρμόσετε,ορθή και αποδεκτή ευρέως, η διαδικασία των προσλήψεων να γίνεται μόνο από τον ΑΣΕΠ. Όσο αφορά την κατηγορία των Πολύτεκνων Εκπαιδδευτικών (κυρίως των ιδίων, αν όχι και των Τέκνων τους), ο τρόπος πρόσληψης τους ζητείται να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ εκτός όμως της διαδικασίας εξετάσεων. Όπως ακριβώς δηλαδή κατά τα τελευταία έτη του διορισμών των Εκπαιδευτικών, διότι αφενός μεν τίθεται θέμα αξιοκρατίας και δικαιοσύνης, για όσους Εκπαιδευτικούς δηλαδή δεν έχουν ενταχθεί σε αυτή την ρύθμιση, ως προς άλλους πολύτεκνους Εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν διοριστεί. Αφετέρου τίθεται θέμα Κοινωνικής αλληλεγγύης και Δημογραφικού προβλήματος της Χώρας μας, να βοηθηθεί η κατηγορία των Πούτεκνων Εκπαιδευτικών, για τον διορισμό τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αναμένοντας από την διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης να αξιοποιήσετε την εν λόγω θέση, και να την εντάξετε στην σχετική ρύθμιση του Νόμου που πρόκειται να καταθέσετε ως αρμόδια Υπουργός.
Βλέπω πολλούς συναδέλφους να υπεραμύνονται του συστήματος διορισμών 60-40. Δεν θα διαφωνήσω, ίσως είναι καλό να διατηρηθεί και αυτό. Έχει όμως πάντα τον κίνδυνο ότι δεν αφορά σταθερό αριθμό θέσεων. Ήδη στο διαγωνισμό του 2009 οι θέσεις ήταν σημαντικά λιγότερες για όλες στις ειδικότητες σε σχέση με αυτές του διαγωνισμού 2007 και του 2005 για τις τεχνικές ειδικότητες. Επίσης για ειδικότητες που το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ προτάσσεται, το σύστημα αυτό ουσιαστικά ωφελεί μόνο τους κατόχους της και «καταδικάζει» τους υπόλοιπους.
Εξίσου ή και περισσότερο σημαντική επομένως πιστεύω ότι είναι η διατήρηση του 24μήνου. Έχει ένα σταθερό ορίζοντα προϋπηρεσίας, οπότε ο κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του χωρίς να φοβάται τυχόν «ανατροπές» της τελευταίας στιγμής, βάζει τέλος στη παραμονή του εκπαιδευτικού για πολλά χρόνια στον πίνακα αναπληρωτών, ενώ παράλληλα εμπεριέχει και την προϋπόθεση της επιτυχίας στο ΑΣΕΠ, εφόσον αυτή θεωρείται από κάποιους απόδειξη εκπαιδευτικής επάρκειας (αν και εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου επ’ αυτού).
Μετα απο 10 χρονια κουρασης και ταλαιπωρίας (σε βουνα και σε λαγκάδια) της συζυγου μου (38 ετων) δεν θα ηταν σωστό να υπαρξει χρονος γι`αυτους και αυτες που μέχρι τώρα ηταν καλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους και τωρα ξαφνικα δεν ειναι ΚΑΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ και πρεπει να συναγωνιστούν τα νεα παιδια που δικαια πρεπει να εχουν και αυτοί τις ευκαιριες τους.
Ναι ΑΛΛΑ πως θα τους συναγωνισθή η συζυγος μου αφου ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ
1) ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ …..!
2) ΝΑ ΒΡΕΙ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ
3) ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ
4) ΝΑ ΕΙΝΑΙ Μ Α Ν Α ΚΑΙ
5) ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (!) ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 199………
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 60 ΑΣΕΠ 40 ΕΝΙΑΙΟΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΤΕΡΟ
Ευχαριστω που το διαβάσατε, ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ …!