1. Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη του Πρότυπου Γυμνασίου και Πρότυπου Γενικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π. καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με τον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. συντονίζει την εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών και διασφαλίζει τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους. Με όμοια διαδικασία καλύπτονται οι κενές θέσεις που προκύπτουν στις επόμενες τάξεις. Την ευθύνη για την ανωτέρω συμπληρωματική διαδικασία εξετάσεων έχουν τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Π.Σ., για την εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου ή του Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως Π.Σ. και εφεξής.
2. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει αίτηση και να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ.. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η κατάθεση της αίτησης της παρούσας δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 5.
3. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα της Α΄ Γυμνασίου ή της Α΄ Λυκείου Π.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται, με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως Π.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως Π.Σ..
4. Η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΕΙ.Σ. γίνεται με κλήρωση ώστε να επιτυγχάνεται ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα μαθητών. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της κλήρωσης, το χρόνο διενέργειάς της, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση εισαγωγής για λόγους συγγένειας χωρίς κλήρωση ή με ειδική κλήρωση. Η κλήρωση των μαθητών αφορά στην εισαγωγική σχολική τάξη ανά βαθμίδα σχολείου. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται μετά την εισαγωγική σχολική τάξη μόνο για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν σε επόμενη τάξη. Οι κληρώσεις του προηγούμενου εδαφίου γίνονται με ευθύνη των οργάνων διοίκησης του σχολείου. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των μαθητών. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται στα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως ΠΕΙ.Σ. για την εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου από τον χαρακτηρισμό του σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. και εφεξής.
5.Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμμετάσχει στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα ΠΕΙ.Σ.. Η ευθύνη και τα έξοδα μετακίνησης του μαθητή για την πλήρη φοίτησή του και για τη συμμετοχή του στους ομίλους βαρύνουν τους ασκούντες τη γονική του μέριμνα ή τον γονέα που έχει την επιμέλεια. Η συμμετοχή στην κλήρωση δεν αποκλείει την εκ μέρους του ενδιαφερομένου υποβολή αίτησης για να συμμετάσχει στις εξετάσεις για εισαγωγή σε ένα Π.Σ., σύμφωνα με την παρ. 2.
6. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α` Δημοτικού, την Α΄ Γυμνασίου και την Α΄ Λυκείου ΠΕΙ.Σ. για κάθε σχολικό έτος καθορίζεται με βάση τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου με απόφαση της Δ.Ε.Π.Π.Σ., η οποία εκδίδεται έπειτα από εισήγηση του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η εισήγηση του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται σε περίπτωση ίδρυσης ή χαρακτηρισμού ενός σχολείου ως ΠΕΙ.Σ. για το πρώτο έτος λειτουργίας του ως ΠΕΙ.Σ..
7. Η εισαγωγή των μαθητών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΠΕΙ.Σ., σε συνδεδεμένο ΠΕΙ.Σ. επόμενης βαθμίδας γίνεται χωρίς να διενεργηθεί επιπλέον κλήρωση. Διαδικασίες κλήρωσης διενεργούνται για τη συμπλήρωση κενών θέσεων που προκύπτουν στην εισαγωγική τάξη του σχολείου της επόμενης βαθμίδας. Κατά τα λοιπά στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο και τέταρτο έως έβδομο εδάφιο της παρ. 4.
Πιστεύω ότι αυτό δεν θα πρέπει να ισχύει ούτε και για τις τάξεις της Β και Α Γυμνασίου μιας και μπήκανε σε αυτό το σχολείο με έναν νόμο ο οποίος όριζε κάτι άλλο.
Γιατί ξανά; Έχουμε αποδείξει την αξία μας και με το παραπάνω!!!
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη η πρόβλεψη διεξαγωγής εξετάσεων για την εισαγωγή από το πρότυπο γυμνάσιο στο πρότυπο λύκειο και είναι απορίας άξιο, ποιος σας εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη άστοχη διάταξη.
Ο εισηγητής της διάταξης όφειλε να γνωρίζει τόσο τον τρόπο εισαγωγής και το επίπεδο μάθησης στα πρότυπα γυμνάσια όσο και το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου τα παιδιά εισήχθηκαν και φοιτούν.
Οι μαθητές έχουν εισαχθεί στο πρότυπο γυμνάσιο μετά από υψηλού επιπέδου και κύρους εξετάσεις, στις οποίες επιτυγχάνουν οι άριστοι των αρίστων. Εν συνεχεία κατά τη φοίτησή τους έχοντας ενσυνείδητη την επιμέλεια συνεχίζουν να αριστεύουν ενταγμένοι στο οικείο σχολικό περιβάλλον και στις παρέες τους. Σύμφωνα δε με το θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής τους μεταβαίνουν αυτοδίκαια στο πρότυπο λύκειο.
Τώρα, ενώ συνεχίζουν να είναι άριστοι, εσείς τους καλείτε σε επανεξετάσεις ενώ βρίσκονται σε δυσμενή ψυχολογική θέση σε σχέση με τους συνυποψήφιούς τους, οι οποίοι προσέρχονται στις εξετάσεις χωρίς να διακινδυνεύουν κάτι καθώς δεν έχουν να χάσουν ούτε το οικείο σχολικό περιβάλλον τους ούτε τους φίλους και τις παρέες τους, με επιχείρημα σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση την ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού. Ανανέωση που ωστόσο δεν προβλέπεται για τα πειραματικά σχολεία με αποτέλεσμα η αιτιολογική έκθεση για έναν ακόμη λόγο να πάσχει και να αυτοαναιρείται.
Αγαπητοί εισηγητές την ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Η διεύρυνση του μαθητικού πληθυσμού επιτυγχάνεται και σωστά με την δημιουργία νέων προτύπων.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ, πρόκειται για πειθαρχημένα παιδιά, συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Ας φανείτε και εσείς, που όπως φαίνεται από το βιογραφικό σας ότι είσαστε, συνεπής απέναντί τους, και το κράτος ας φανεί συνεπές απέναντι στους αυριανούς του πολίτες, και αποσύρετε την συγκεκριμένη διάταξη.
Απαράδεκτο, λάθος κίνηση
Αξιότιμη κ. Κεραμέως
Είμαι απόφοιτος Προτύπου και το παιδί μου φυτά σε Πρότυπο.
Θεωρώ ότι παρασυρθήκατε από συνεργάτες που σας επιβλήθηκαν κομματικά (άραγε είναι κανένας τους απόφοιτος Προτύπου;)που τους κρίνω βάσει τον εισηγήσεων τους λίαν επιεικώς ακατάλληλους και φρονώ ότι πρέπει να τους αντικαταστήσετε άμεσα .ήτοι
Α) Τον κ Αντωνίου πρόεδρο της εισηγητικής επιτροπής (ακατάλληλος).
Β) Τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου σας(εισηγήθηκε αντισυνταγματικό άρθρο).
Γ) Τον διευθυντή του πολιτικού σας γραφείου (σας έκανε ζημία στο πολιτικό σας προφίλ) .
Ξεχνάτε όλοι σας ότι μιλάτε για χαρισματικά παιδιά ιδιαίτερης ευφυίας και καλό θα ήταν να τα πριμοδοτείτε με αξιόλογους καθηγητές (που είναι τα κίνητρα και οι αξιολόγηση τους άραγε;).Σας προτείνω να εισάγετε ξεχωριστά μαθήματα στα πρότυπα σχολεία .Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε κανένα σχολείο δεν σε εκπαιδεύουν για το πως πρέπει να μαθαίνεις ενώ υπάρχει τεράστια πρόοδος στην επιστήμη για το πως πρέπει να εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο μας για να αποδίδει καλύτερα.
Σας προτείνω επίσης οι μαθητές τον Προτύπων που αριστεύουν ( το 19 στο Πρότυπο δεν έχει καμία σχέση με το 19 στα άλλα σχολεία) να περνάνε απευθείας χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις στην πρώτη τους επιλογή για το πανεπιστήμιο.
Τότε θα έχετε φτιάξει Πρότυπα και τα παιδιά μας θα μένουν στην Ελλάδα και δεν θα ξενιτεύονται.
Εύχομαι να αναγκαστείτε να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο άρθρο και ελπίζω να δείτε με μεγαλύτερη προσοχή το θέμα των Προτύπων σχολείων στην Ελλάδα γιατί συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πολύ απαραίτητο και σημαντικό για τη πορεία της πατρίδας μας που βασίζετε σε αυτά τα ιδιαίτερα παιδιά μας
Είμαι οικογενειακή φίλη μαθητή Προτύπου Σχολείου και το παιδί στρωθηκε στο διάβασμα και πέρασε. Αποδυκνυει την αξία του κάθε μέρα στο σχολείο. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ξαναμπούν εξετάσεις για την εισαγωγή στην Α Λυκείου
Πολύ κακό για την ψυχολογία των παιδιών!
Τα παιδιά των προτύπων δεν το αξίζουν αυτό! Αναθεώρηση του άρθρου αμέσως!
Το αρθρο 18 δεν θα επρεπε να αφαρμοστει για τους λογους που ειπαν και τα αλλα παιδακια
Τι το θέλατε να το βγάλετε αυτό τώρα;
Μεγάλη αδικία για όλα τα Πρότυπα της χώρας!
Απαράδεκτο!!!
Απόσυρση άρθρου 18 για τους ήδη φοιτούντες στο γυμνάσιο…Είναι Αντιπαιδαγωγικό…
Τα προτεινόμενα μέτρα για την επιλογή μαθητών είναι απορριπτέα για παιδαγωγικούς λόγους στα παραδοσιακά ενιαία Πειραματικά σχολεία – ΠΣΠΑ και ΠΣΠΘ. Ουδέποτε ίσχυσε σε αυτά ‘φίλτρο εξετάσεων’ από το δημοτικό στο γυμνάσιο, πέραν του υποχρεωτικού για όλα τα σχολεία κατά τα χρόνια που αυτό ήταν υποχρεωτικό, και της διετίας 2013-2015. Η συνύπαρξη Πειραματικού δημοτικού με Πρότυπο γυμνάσιο λύκειο, όπου η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις, επηρεάζει αρνητικά το παιδαγωγικό κλίμα και στο δημοτικό. Ο κάθε μαθητής κινδυνεύει με την χείριστη τιμωρία, που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Ακόμα χειρότερα, ο πυρήνας μαθητών και γονέων της τάξης του διαλύεται και αυτός.
Το ίδιο ισχύει και για το πέρασμα από Πρότυπο γυμνάσιο σε Πρότυπο λύκειο – κάτι που θα υποβιβάσει τα σχολεία αυτά σε σχολεία γειτονιάς, αφού λίγοι θα δέχονται αυτήν την συνθήκη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι νομικά, ηθικά και παιδαγωγικά απαράδεκτο οι ρυθμίσεις αυτές να καταλάβουν και τους νυν φοιτούντες στα σχολεία αυτά. Ας μην ξαναδούμε τις επανειλημμένες διακομιδές μαθητών με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία, ούτε την ‘έξωση’ μαθητών που φοιτούσαν στα σχολεία αυτά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, και εκτοπίστηκαν – ακόμα και άριστοι μαθητές (οι οποίοι όμως έτυχε να έχουν έφεση στις ανθρωπιστικές επιστήμες, ενώ οι εξετάσεις είχαν θέματα απαιτητικά μόνο στις θετικές επιστήμες, στις οποίες ανήκαν και περισσότερα εξεταζόμενα μαθήματα).
Ντροπή…σεβαστείτε τα παιδια μας…Οχι εξυπηρέτηση φροντιστηρίων και κολλεγίων.
Όταν λέγατε ότι θα αυξηθούν τα Πρότυπα σχολεία και οι θέσεις, εννοούσατε ότι θα διώξετε αυτούς που είναι στο Γυμνάσιο, για να φέρετε άλλους στο Λύκειο;
Η ενιαία (;) δευτεροβάθμια εκπαίδευση! Τα μισά χρόνια εσύ και τα άλλα μισά ο άλλος. Μισές θέσεις! Και ο μαθητής χάνει αλλά και το κράτος. Δύο μισές «επενδύσεις» δεν κάνουν μια.
Αυτό δεν φαίνεται να είναι προαγωγή της αριστείας αλλά του κανιβαλισμού! Αυτός που πέρασε εισαγωγικές εξετάσεις για το Πρότυπο Γυμνάσιο απίστευτου ανταγωνισμού, και επί τρία χρόνια συνεχώς αξιολογούμενος μαθητής και μάλιστα… από Πρότυπο Σχολείο, τελικά είναι ένας απλός άγνωστος και διαγωνίζεται σε τεστ δεξιοτήτων!
Φύγε εσύ! Έλα εσύ! Υποβάθμιση του Προτύπου Γυμνασίου έως και σε επίπεδο τηλεπαιχνιδιού! Η Τρίτη γυμνασίου θα είναι προπαρασκευή μίας εξέτασης για το Λύκειο!
Γιατί το υπουργείο, και οι σύμβουλοι του, απεργάζονται τρόπους πως να διώξουν τα παιδιά των Προτύπων Γυμνασίων και να τα τραυματίσουν ψυχικά και κοινωνικά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία;
Έτσι τελικά ο μαθητής του Προτύπου Γυμνασίου που σε 2 χρόνια ψηφίζει, και σε 3 χρόνια μπορεί να φύγει από τη χώρα, αυτός λοιπόν ο μαθητής έρχεται αντιμέτωπος πολύ γρήγορα, στην ηλικία της εφηβείας, με το πραγματικό του μάθημα!
Το Ελληνικό κράτος είναι ανάλγητο, αλλάζει τους νόμους συνέχεια, και τελικά και εσένα που έχεις δώσει τον καλύτερο σου εαυτό και πιστεύεις ακόμα σε αυτό, δεν το έχει σε τίποτα να σου αναστατώσει και ανατρέψει τη ζωή, χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος για το κράτος, απλά και μόνο γιατί μπορεί…
Ευχαριστούμε κ. Κεραμέως για το μάθημα αυτό…
Όμως κ. Κεραμέως, και υπάρχει κόσμος να σας στηρίξει σε αυτό, μπορείτε και πρέπει να κάνετε ακόμα περισσότερα Πρότυπα Γυμνάσια και Πρότυπα Λύκεια.
Αποσύρετε όμως την αντιπαιδαγωγική αυτή εξέταση για την εισαγωγή στο Πρότυπο Λύκειο, που θα τραυματίσει ικανά, φιλότιμα και άριστα παιδιά, αλήθεια για ποιο πραγματικά κέρδος;
Μην μοιράζετε μισές θέσεις.
Απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό.
Το νέο νομοσχέδιο, εκτός από τα παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, έχει προβληματίσει και πολλά από τα παιδιά της ΣΤ Δημοτικού που προετοιμαζόμαστε για εξετάσεις. Έτσι κι εγώ βιώνω τώρα ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα πίεσης και αμφιβολίας. Αγαπάω τη μάθηση και δεν πιστεύω ότι το να δίνω συνέχεια εξετάσεις αυτού του τύπου θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερη ή να μάθω περισσότερα. Θα με καταπιέζει και θα έχω περισσότερο άγχος παρά θα απολαμβάνω τα μαθήματά μου, τους φίλους μου και τους ομίλους που γνωρίζω από τον αδερφό μου, που είναι ήδη μαθητής στο Πρότυπο Βαρβάκειο Γυμνάσιο, ότι με περιμένουν εάν περάσω. Θα σκέφτομαι μόνο τις εξετάσεις και πώς θα καταφέρω να παραμείνω στο σχολείο που επέλεξα. Και αυτό είναι κρίμα.
Ως γονέας μαθητή της ΣΤ Δημοτικού που θα διαγωνισθεί φέτος για την εισαγωγή σε Πρότυπο Γυμνάσιο διαφωνώ απόλυτα με την εισηγηθείσα θέσπιση εξετάσεων για την μετάβαση των μαθητών στην Α τάξη του αντίστοιχου Πρότυπου Λυκείου. Δεν μπορώ να αποδεχθώ την ψυχολογική επιβάρυνση και το άγχος που θα υποστεί το παιδί μου μέσω αυτής της διαδικασίας ούτε φυσικά την απογοήτευση και την αίσθηση απόρριψης που ενδέχεται να υποστεί στην περίοδο της εφηβείας. Σαφώς αποτελεί σημαντικότατο ανασταλτικό παράγοντα για την συμμετοχή των παιδιών στις εν λόγω εξετάσεις οι οποίες για εμένα προσωπικά αλλά και πολλούς γονείς αποτελούν την μόνη ευκαιρία που δύναμαι να δώσω στο παιδί μου για φοίτηση σε ένα καλύτερο σχολείο.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι στόχος είναι να αποθαρρύνουμε τους μαθητές των Δημοτικών από την φοίτηση στα Πρότυπα σχολεία. Η αξιολόγηση είναι σημαντική για την επίτευξη του στόχου της αριστείας ωστόσο για την μετάβαση των μαθητών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια των προαγωγικών εξετάσεων του Γυμνασίου ώστε να μην αποτελεί μία μακροχρόνια πηγή άγχους και αβεβαιότητας για την επιστροφή του μαθητή με την ρετσινιά του «αποτυχημένου» στο σχολείο της γειτονιάς.
Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να αναθεωρηθεί η θέσπιση προαγωγικών εξετάσεων από τα Πρότυπα Γυμνάσια στα Πρότυπα Λύκεια.
“ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΑΡΙΣΤΟΙ”
Προκαλεί απορία το πως πραγματικά προάγει η διάταξη του άρθρου 18 την “αριστεία” και την “καινοτομία”?
Αναγορεύει “άριστους” τους οποίους σε τρία χρόνια μπορεί να υποβαθμίσει σε “αποτυχημένους”.
Πραγματικά πρωτοποριακό αλλά όχι πρωτοφανές για τον πρόχειρο, κατ’ ευφημισμό, νομοθέτη.
Παιδιά που πέτυχαν σε πολύ δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις για να εισαχθούν στην Α Γυμνασίου ενός προτύπου Σχολείου και που για τρία χρόνια υποβάλλονται σε συνεχή εσωτερικές εξετάσεις και αξιολογήσεις πολύ πιο απαιτητικές και αυστηρές από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, καλούνται να διαγωνιστούν εκ νέου για να εισαχθούν στα Πρότυπα Λύκεια. Ο λόγος, με βάση την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, είναι η ανανέωση του μαθητικού πληθυσμού που φοιτά στα Πρότυπα Σχολεία και η παροχή ευκαιριών σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικήσουν εισαγωγή στα συγκεκριμένα σχολεία.
Οι φαινομενικά καλές οι προθέσεις του νομοθέτη για ισότητα ευκαιριών είναι στην πραγματικότητα ψευδεπίγραφες!!!
Επειδή η Πολιτεία δεν μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες σε Πρότυπα σχολεία με υψηλό επίπεδο, αποφασίζει, μαζί με την ισότητα ευκαιριών να προκαλεί και ανισότητες και να τιμωρεί αυτούς που λίγο πριν πέτυχαν και απέδειξαν την αξιοσύνη τους. Αλλάζοντας χωρίς προειδοποίηση του όρους του παιχνιδιού που η ίδια είχε θέσει λίγο νωρίτερα, πετάει στο «καλάθι των αχρήστων» παιδιά που σε μια δίωρη εξέταση ίσως δεν τα πάνε τόσο καλά όσο κάποια άλλα. Για να “ανανεώσει των μαθητικό πληθυσμό” στέλνει αυτούς τους μέχρι πρότινος άριστους, σε κάποιο σχολείο της γειτονιάς από το οποίο είχαν φύγει αναζητώντας ένα υψηλότερο επίπεδο και διαφορετική ποιότητα εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτό το σχολείο αν και γνωστικά θα είναι πολύ ανώτεροι από τους καλύτερους εκεί , θα πάρουν την θέση και την ταμπέλα των «αποτυχημένων αρίστων». Εσωτερικά κάποια από αυτά τα παιδιά θα νιώσουν όχι μόνο «αποτυχημένοι», αλλά και παντελώς «άχρηστοι». Εκτός από πελάτες φροντιστηρίων , αυξάνει η συγκεκριμένη διάταξη και την πελατεία των ψυχολόγων. Κάποια από αυτά τα παιδιά όχι μόνο θα πάψουν να κυνηγούν την αριστεία ή το υψηλό επίπεδο σε ότι κάνουν όπως ήταν ο αρχικός τους στόχος, αλλά κινδυνεύουν να πάψουν να προσπαθούν για οτιδήποτε αφού η πολιτεία τους αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν αξίζει να προσπαθούν σε έναν αγώνα, οι κανόνες του οποίου αλλάζουν διαρκώς και πολλές φορές στη μέση του «παιχνιδιού»! Και μάλιστα δεν τους το υπενθυμίζει απλά , αλλά τους τιμωρεί γι αυτό. Τους δηλώνει ότι η ίδια είναι ένας αναξιόπιστος συνομιλητής, αφού χωρίς αιτιολογία και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση αλλάζει τα δεδομένα όποτε κρίνει και το κάνει αυτό χωρίς καμία πρόνοια και μεταβατική περίοδο. Δίνει σαφές μήνυμα στους μαθητές που προσπάθησαν για το καλύτερο , ότι καλύτερα να συμβιβαστούν με το «μέτριο» και το «χαβαλέ». Αυτό τουλάχιστον επιβιώνει χωρίς κόπο.
Η δε ευαισθησία της Υπουργού για αποφυγή του αιφνιδιασμού των μαθητών εν μέσω φοίτησης, (φράση που συχνά χρησιμοποιεί η ίδια τελευταία), περιορίστηκε στους μαθητές των Πειραματικών Σχολείων. Καμία ανάλογη πρόνοια για του μαθητές των Προτύπων Σχολείων που ήδη φοιτούν σε αυτά. Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς ότι η συνεχή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε εφήβους δεν είναι η καλύτερη παιδαγωγική προσέγγιση. Ούτε η συνεχής εξεταστική διαδικασία αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ιδιαίτερων ταλέντων, πολύπλευρων προσωπικοτήτων. Αντίθετα, υποβιβάζει το ρόλο του πρότυπου σχολείου και τον περιορίζει σε ένα κυνήγι βαθμού, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από ποιότητα γνώσης και εκπαίδευσης.
Θα ήταν χρήσιμο και αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα αν πραγματικά προτείνονταν η αναβάθμιση των Προτύπων Σχολείων και η ενίσχυση της φιλοσοφίας τους μέσα από πρωτοπόρες εξεταστικές διαδικασίες και διαδικασίες αξιολόγησης κατά την διάρκεια φοίτησης σε αυτά και όχι απλά με αντικατάσταση «αρίστων» από άλλους νέους «άριστους», πετώντας τους προηγούμενους στο καλάθι των αχρήστων!
Σοφία Ουνανιάν
Μητέρα μαθήτριας Π.Γ.Ε.Σ.Σ.
Είμαι μαθητής της τελευταίας τάξης του Πρότυπου Βαρβακείου Γυμνασίου. Παρότι εμπίπτω στην εξαίρεση του άρθρου 56, θέλω να δηλώσω ότι είμαι ρητά αντίθετος στις νέες εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Πρότυπο Λύκειο. Είναι ευθύνη των καθηγητών μας τόσο η παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου όσο και η αξιολόγησή μας. Αξιολογηθήκαμε για την εισαγωγή μας στο σχολείο, κρινόμαστε καθημερινά για την απόδοσή μας σ ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εκπαιδευτικό περιβάλλον και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα γίνουμε περισσότερο «άριστοι» εάν δώσουμε και άλλες εξετάσεις.
Αξιότιμη κυρία υπουργέ,
θα σας παρακαλούσα να επανεξετάσετε το άρθρο 18 του νομοσχεδίου,το οποίο αδικεί κατάφωρα όλους αυτούς τους μαθητές των Προτύπων σχολείων οι οποίοι προκειμένου να φοιτήσουν σε αυτά,υποβλήθηκαν σε ιδιαιτέρως σκληρές κ απαιτητικές εξετάσεις! θεωρώ πως τίθεται υπό αμφισβήτηση η έννοια της αριστείας,-που τόσος λόγος έχει γίνει γι αυτήν- ζητώντας από αυτά τα παιδιά να διαγωνιστούν, εκ νέου,για την εισαγωγή τους στο Λύκειο και μάλιστα από μηδενική βάση,οδηγώντας τα σε εξουθένωση ψυχική κ πνευματική!
Ας θεωρηθεί αυτοδίκαιη η μετάβαση αυτών των επιμελών μαθητών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο κι ας δημιουργηθούν επιπλέον τμήματα για τους νεοεισαχθέντες.
Δείξτε την εμπιστοσύνη σας σ αυτά τα χαρισματικά παιδιά κ μην κλονίζετε την δική τους προς την μάθηση κ την Παιδεία!
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Τις τελευταίες ημέρες προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που σας οδληγησαν στην απόφαση να υποβάλετε τα παιδιά που φοιτούν στην α και β γυμνασίου στη διαδικασία της επαναξιολόγησης για την εισαγωγή τους στο λύκειο του σχολείου όπου ήδη φοιτούν. Τα συγκεκριμένα παιδιά δεν εισήχθησαν με κλήρωση αλλά με απαιτητικές εξετάσεις κατόπιν ισχυρού ανταγωνισμου. Τώρα 2 ή 1 χρόνο μόλις μετά τους ζητάτε να μπουν ξανά στην αρένα για να ανταγωνιστουν ποιούς; Τους φίλους που μόλις δημιούργησαν. Και πάλι έξοδα για φροντιστήρια, και πάλι κόπος, προσπάθεια, αγωνία. Κατά την εισαγωγή τους στο γυμνάσιο δεν είχαν κάτι να χάσουν. Τώρα ενδέχεται να χάσουν τις παρέες τους και να γυρίσουν ηττημένοι στα λύκεια της περιοχής τους.
Μήπως όλος αυτός ο ζήλος πηγάζει από την πρόθεσή σας να ενισχύσετε την παραπαιδεία;
Παρακαλώ να το αναθεωρήσετε και να μην υποστούν τη συγκεκριμένη διαδιακασία τουλάχιστον όσα παιδια φοιτούν ήδη στα πρότυπα γυμνάσια.
Ο μόνος λόγος για να βάλετε εξετάσεις στο πρότυπο Λύκειο είναι για να αποδυναμώσετε τα πρότυπα από άριστους μαθητές. Όσο και να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση, όταν θα πρέπει σε 3 χρόνια να ξαναδώσει εξετάσεις θα προτιμήσει να αποδεχθεί μια εξαετή 100% υποτροφία από κάποια ιδιωτικά σχολεία. Δεν είναι και τίποτε κελεπούρια τα πρότυπα που έχετε δημιουργήσει…
Eίμαι μαθήτρια της ΣΤ Δημοτικού και όλο το χρόνο, όπως όλα τα παιδιά που έχουμε βάλει στόχο να περάσουμε σε κάποιο Πρότυπο Γυμνάσιο, δουλεύω σκληρά, κουράζομαι περισσότερο. Τόσο εγώ όσο και οι συμμαθητές μου πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει να βρεθούμε στο σύντομο μέλλον σε ένα καλύτερο σχολείο και γι’ αυτό νιώθουμε ότι αξίζει τον κόπο η όλη μας προσπάθεια. Η πίεση αυτή που νιώθουμε όμως δεν είναι κάτι που πραγματικά θα θέλαμε να ξαναπεράσουμε σύντομα. Είναι εξουθενωτικό να νιώθεις να απειλείσαι συνέχεια ότι θα χάσεις κάτι που κουράστηκες να αποκτήσεις, τη θέση σου στο σχολείο. Εγώ νιώθω ότι θα το σκέφτομαι συνέχεια. Αγαπάω τη μάθηση αλλά θα ήθελα να την απολαμβάνω με ηρεμία σ’ ένα δημιουργικό και μη ανταγωνιστικό σχολείο.
Στο συγκεκριμένο άρθρο πρέπει ρητά να αναφέρεται η εξαίρεση από τις εξετάσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα Λύκεια όλων των μαθητών των Α και Β τάξεων που ήδη σήμερα, το σχολικό έτος 2019-2020, φοιτούν σε Πρότυπα Γυμνάσια.
Η ανωτέρω εξαίρεση δικαιολογείται επειδή,οι μαθητές αυτοί εισήχθησαν με εισαγωγικές εξετάσεις στην Α Γυμνασίου και κατά το χρόνο εισαγωγής τους ο Νόμος ρητά όριζε το δικαίωμα εισαγωγής τους στο Πρότυπο Λύκειο μόνο με ενδοσχολικές εξετάσεις, εφόσον για την συγκεκριμένη βαθμίδα (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είχαν ήδη αξιολογηθεί.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τους ενωσιακούς κανόνες περί ίσης μεταχείρισης, βέβαιο είναι ότι, με το συγκεκριμένο άρθρο η αρχή αυτή καταστρατηγείται όταν μαθητές της ίδιας βαθμίδας (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) υφιστάμενων πειραματικών σχολείων, με την αλλαγή μονάδων πειραματικών σε πρότυπα, θα λάβουν απολυτήριο τίτλο Προτύπου Λυκείου χωρίς καν να έχουν αξιολογηθεί, ενώ μαθητές που έχουν ήδη αξιολογηθεί και κατακτήσει με πολύ κόπο μια θέση σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο, να τους ζητείται να επαναξιολογηθούν.
Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου με βρίσκει απόλυτα κάθετο. Μέσα στους πολλούς στους οποίους βασίζεται η άποψή μου θα σας επισημάνω τους πιο σημαντικούς. Αρχικά όπως είναι σε όλους μας γνωστό σε τέτοιες εξετάσεις η διαφορά μεταξυ των μαθητών είναι πάρα πολύ μικρή, μάλιστα μπορεί μερικές φορές να βασιστεί μέχρι και σε μια μόνο λέξη. Αν εγώ, ας πούμε για παράδειγμα, πρόπερσι είχα γράψει ένα Σαββατοκύριακο μετά θα υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να μην φοιτώ σε αυτό το σχολείο σήμερα. Με αυτό προσπαθώ να καταλήξω στο ότι πολλοί μαθητές οι οποίοι αξίζουν και με το παραπάνω να βρίσκονται στο σχολείο μας μπορεί να μην καταφέρουν να περάσουν και να αναγκαστούν να φύγουν. Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Όταν πήγαμε γυμνάσιο είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα αλλάξουμε παρέες και θα γνωρίσουμε καινούρια παιδιά με τα οποία μπορεί και να παραμείνουμε φίλοι για μια ζωή. Μέσα στα τρία χρόνια αυτά λογικό είναι να έχουν δημιουργηθεί πολύ δεμένες φιλίες οι οποίες μπορεί να χαθούν αν κάποιο παιδί αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο. Κλείνοντας θα σας μιλήσω για ένα εξίσου σημαντικό θέμα το οποίο αφορά την προετοιμασία για τις εξετάσεις. Μπορώ να πω με πολύ μεγάλη σιγουριά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών που περάσανε στα πρότυπα γυμνάσια προετοιμαζόντουσαν μέχρι και έναν χρόνο. Εγώ προσωπικά κατά την διάρκεια όλης της έκτης δημοτικού έκανα ιδιαίτερα μόνο και μόνο για την προετοιμασία μου για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Για έναν ολόκληρο χρόνο έχανα όλα μου τα Σάββατα και πολύ μεγάλο μέρος της Παρασκευής μου για να διαβάζω. Έχασα πολλές εμπειρίες με τους φίλους μου και στερήθηκα πολλά πράγματα που μπορούσα να κάνω και όλα αυτά για να μπω σε ένα πρότυπο το οποίο όπως έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα δεν έχει όλα αυτά που μας είχε υποσχεθεί (αξιολογημένους καθηγητές, καλύτερους τρόπους διδασκαλίας). Το δημόσιο της γειτονιάς μου, στο οποίο πήγαν σχεδόν όλοι μου οι συμμαθητές και φίλοι από το δημοτικο όπου με τους περισσότερους δεν κάνω πια παρέα γιατί απομακρυνθήκαμε λόγω αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, με βεβαιότητα μπορώ να σας πω, πως πολλές φορές λειτουργεί πολύ καλύτερα από το Βαρβάκειο. Πέρα από αυτό μαθαίνω τώρα λοιπόν πως πρέπει να ξανά περάσω όλη αυτή την διαδικασία προετοιμασίας για να μπω στο λύκειο. Εγώ προσωπικά δεν θα περάσω πάλι μια τέτοια χρονιά γεμάτη άγχος και στρες. Οπότε εγώ θα βρεθώ στο λύκειο και θα πρέπει να περάσω πάλι μέσα από μια διαδικασία προσαρμογής και γιατί? Επειδή την ώρα των εξετάσεων μέσα στην αγωνία μου έκανα δύο χαζά λάθη απροσεξίας. Γι’αυτούς και πολλούς άλλους λόγους που από όσα είδα έχουν γράψει οι συμμαθητές μου πιστεύω πως το άρθρο 18 δεν έχει καμία θέση μέσα σε αυτό και σε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο. Αν θέλετε να έχετε έλεγχο στο ότι οι μαθητές που φοιτούν στα πρότυπα σχολεία <> να βρίσκονται εκεί, μπορείτε να βάλετε την προϋπόθεση ότι για να παραμένουμε στο σχολείο πρέπει να διατηρούμε έναν συγκεκριμένο μέσο όρο που μπορείτε να θέσετε.
Με εκτίμηση μαθητής Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου
Θεωρείτε πως είναι σωστό τα παιδιά που έχουν περάσει στα πρότυπα με την αξία τους να υποβληθούν ξανά σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία εξετάσεων; Θεωρείτε πως είναι σωστό να μηδενίζετε έτσι την σκληρή δουλειά εκατοντάδων μαθητών; Θεωρείτε σωστό το γεγονός πως εξαιρείτε τα πειραματικά και τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία από αυτήν την εξέταση; Αυτό αν μην τι άλλο είναι κατάφωρα άδικο.Επίσης πιστεύετε πως είναι σωστό να ματώσετε οικονομικά τις οικογένειες μας σε έναν σκληρό γύρο πληρωμής αδιάκοπων φροντιστηρίων, ώστε να εισαχθούμε στα σχολεία που δώσαμε εξετάσεις για να μπούμε πριν από λίγο καιρό; Τέλος με αυτό το νομοσχέδιο θέλετε σίγουρα να μειώσετε ανεπανόρθωτα την ψυχολογία των παιδιών, τα οποία δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν στα πρότυπα λύκεια και θα φέρουν πάνω τους στα νέα σχολεία την ταμπέλα του ανίκανου και του αποτυχημένου.Καταφέρατε να μας αιφνιδιάσετε, αφού ποτέ πριν δεν είχατε αναφερθεί σε ένα τόσο άθλιο σχέδιο
Αυτό το άρθρο είναι απλά απαράδεκτο κι ελπίζω η γενική κατακραυγή του κόσμου να επηρεάσει το φιλότιμο σας και να το αποσύρετε.
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,Με αφορμή το σχόλιο «γιατί οι άριστοι μαθητές φοβούνται τις εξετάσεις», θα παρακαλούσα να αναθεωρήσετε τη ρύθμιση των εισαγωγικών εξετάσεων για το Λύκειο, καθώς μια ΣΤΙΓΜΗ ΑΤΥΧΙΑΣ σε τέτοιου τύπου εξετάσεις, όπου όλα κρίνονται άπαξ και «στο νήμα», μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για την ψυχολογία και την περαιτέρω πορεία νέων παιδιών που θα αγωνιστούν -ας μην το ξεχνάμε- για να διατηρήσουν τη θέση τους στο επί τρία χρόνια σχολείο τους. Μην προχωρήσετε στην ψήφιση αυτής της ρύθμισης, ειδικά δε για τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης που εισήχθησαν με άλλους όρους. Οι άριστοι είναι πρώτα απ’ όλα παιδιά! Μην το ξεχνάτε αυτό! Η ρύθμιση αυτή μπορεί να είναι καταστροφική ακόμη και για τη ζωή τους!
Κωνσταντίνος Μ. (εκπαιδευτικός και πατέρας)
Κ. Υπουργέ το άρθρο 18 κινείται προς την λαθος κατεύθυνση. Από εσάς περιμέναμε άλλη αντιμετώπιση. Θα μας βρείτε απέναντι όπως οι προηγούμενοι, αν επικρατήσει η λογική της υποβιβασης των αναγκών των μαθητών. Ευχαριστώ.
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ COVID 19
Η μεταφορά των μαθητών στα υπερτοπικά σχολεία (Πρότυπα, Πειραματικά, κλπ) με βάση το παρόν νομοσχέδιο γίνεται με ανάληψη των οικονομικών βαρών από τους γονείς.
Στην παρούσα συγκυρία του COVID-19, προκειμένου να μπορούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια, θα πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες θα προβλέπουν λεωφορεία, τα οποία να μην έχουν πληρότητα αλλά να τηρούνται κενά θέσεων και συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των μεταφερόμενων. Η συνθήκη αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει και από τη νέα σχολική χρονιά καθώς και για το σύνολο του επόμενου σχολικού έτους.
Αυτό όμως θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν ιδιαιτέρως τα οικονομικά βάρη των γονέων, αφού θα εξαλειφθούν οι οικονομίες κλίμακας της μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα το κόστος για τους γονείς να καθίσταται απαγορευτικό, ενώ παράλληλα τα δρομολόγια δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα και συμφέροντα για την εκάστοτε μεταφορική εταιρία. Επιπρόσθετα αυτή η ιδιαίτερη επιβάρυνση των γονέων θα συμβεί εν μέσω μιας ενδεχόμενης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
Προτείνεται να υπάρξει η μέριμνα ώστε ένα μέρος αν όχι το σύνολο των μεταφορικών εξόδων των μαθητών να καλυφθεί από φορείς όπως περιφέρειες, δήμοι κλπ, αντιστοίχως με την μέριμνα που υπάρχει για τα καλλιτεχνικά και τα μουσικά σχολεία. Για να γίνει αυτό πρέπει η σχετική πρόβλεψη που αναφέρεται στο Άρθρο 18, παράγραφος 5, να συμπληρωθεί με το ότι «κατ’ εξαίρεση και για ειδικές περιπτώσεις, όπως η περίπτωση του COVID-19, στην κάλυψη των μεταφορικών εξόδων των μαθητών υπερτοπικών σχολείων να συνεισφέρουν φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση ή άλλοι φορείς».
Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία της μεταφοράς μεγάλου μέρους των μαθητών.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαρασλείου
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι απόλυτα εχθρικό και τιμωρητικό απέναντι στη λογική και στα παιδιά των προτύπων.Τη διαφορά των συγκεκριμένων σχολείων την κάνουν οι όμιλοι και οι νέες πρακτικές . Έξετάσεις υψηλού επιπέδου έχει και τώρα καθώς και συμμετοχή σε διαγωνισμους με πολύ καλές επιδόσεις.Αυτό το είδος σχολείου προάγει την δυνατότητητα να πειραματιστουν τα παιδιά στο θέατρο , την αστρονομία,τα μαθηματικά , το λόγο,τη φυσική ,τη χημεία κ.α.μέσω των ομίλων και να μη δουν το σχολείο σα στείρα γνώση και εξεταστικό κέντρο .Καλούνται με τις εξετάσεις από την γ γυμνασίου στην α λυκείου να αποδείξουν το αυτονόητο .Όλα αυτά μόλις ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους.Η πολιτεία ασχολείται επιμελώς με τις εξετάσεις ενώ δεν έχει δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα:
Θα υπάρχει 1 Σεπτέμβρη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό;
Θα βελτιωθεί και θα εκσυγχρονιστεί το περιεχόμενο σπουδών και τα βιβλία;
Θα έχουν όλα τα παιδιά το δικό τους τάμπλετ και τα σχολεία γρήγορα internet;
Θα συντηρηθούν τα επικίνδυνα κτίρια;
To γνωστικό επίπεδο δεν ανεβαίνει με επιπλέον εξετάσεις αλλά δημιουργώντας καλύτερες προυποθέσεις. Οι νομικοί και οι ψυχολόγοι έχουν εκθέσει επιστημονικές απόψεις, ας τους ακούσετε. Λέμε όχι σε αυτό άρθρο το οποίο δεν προωθεί καμιά καινοτόμα ιδέα και νέα πρακτική.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σας παρακαλώ να σεβαστείτε την φωνή όλων αυτών των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή τη διαβούλευση, με πρωτοφανή μαζικότητα και εξαιρετικό ήθος!
Σταθείτε για μια στιγμή και αναλογιστείτε …
Ένα δέντρο όταν το «ξεριζώσεις» από το φυσικό του περιβάλλον και θελήσεις να το φυτέψεις σε μια γλάστρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεραθεί …Μην «ξεριζώνεται» αυτά τα παιδιά απο τον φυσικό τους χώρο! Εκεί ανήκουνε! Μην τα πληγώνεται! Στηρίχτε τα και δώστε τους περισσότερα εφόδια για να συνεχίσουν και να εξελιχθούν!
Έχετε το καλύτερο υλικό …στα χέρια σας. Μην το πετάτε…Αξιοποιείτε το…Επενδύστε σε αυτά τα παιδιά…επενδύστε στο μέλλον της πατρίδας μας!
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε
Ένας περήφανος παππούς
Αξιότιμη κ. υπουργέ. Είμαι μαθητής της
πρώτης τάξης του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου. Εισαχθήκαμε με πολύ σκληρές εξετάσεις στη σχολή. Με σκοπό να διανύσουμε έξι χρόνια σε ένα ήρεμο μαθησιακό περιβάλλον, να πορευτούμε με τους φίλους μας αυτά τα χρόνια δημιουργώντας τις βάσεις της μελλοντικής μας ζωής. Εισάγοντας τις εξετάσεις από Γυμνάσιο προς Λύκειο ίσως κάποιοι από εμάς αναγκαστούν να αποχωρήσουν χάνοντας τις φιλίες που με κόπο δημιουργήσαμε και το σταθερό μαθησιακό περιβάλλον.
Σας παρακαλώ να το ξανασκεφτείτε.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Είμαι μαθητής της πρώτης Γυμνασίου του Προτύπου Βαρβακείου Γυμνασίου. Θέλω να σας ενημερώσω ότι τόσο εγώ όσο και όλοι οι συμμαθητές μου στο σχολείο, αιφνιδιαστήκαμε δυσάρεστα μόλις το νέο Άρθρο 18 βγήκε στη δημοσιότητα.
Θεωρώ πως είναι τουλάχιστον περιττό να περάσουμε από εξετάσεις για δεύτερη συνεχή φορά στην Τρίτη Γυμνασίου, εφόσον μάλιστα έχουμε ήδη υποβληθεί σε υψηλού επιπέδου εξετάσεις μπαίνοντας στο πρότυπο. Με αυτό το νομοσχέδιο μας δίνετε έμμεσα να καταλάβουμε πως ο χρόνος και ο κόπος που καταβάλαμε για να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας να φοιτήσουμε σε ένα καλύτερο σχολείο –αφού οι γονείς μας είναι μισθοσυντήρητοι εργαζόμενοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα για μας στείλουν στα ιδιωτικά σχολεία- αφήνοντας στην άκρη τις αγαπημένες μας δραστηριότητες, τη διασκέδαση και την επαφή με τους φίλους μας, όλες οι θυσίες μας πάνε χαμένες! Σίγουρα θα το σκεφτόμουν πολύ περισσότερο πριν μπω στη διαδικασία για τις εξετάσεις αν δεν θεωρούσα δεδομένη την ομαλή ένταξη μου στο Λύκειο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα παιδιά σε όλα τα σχολεία της χώρας μας, χωρίς να χρειαστεί να ξαναδοκιμαστώ. Θεωρώ πως οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την όλη εξεταστική διαδικασία θα είναι οι διευθυντές των φροντιστηρίων που είμαι σίγουρος ότι διαβάζοντας το νομοσχέδιο θα τρίβουν τα χέρια τους. Αναλογιστείτε ακόμη την στενοχώρια και την απογοήτευση των παιδιών που θα διωχτούν από το σχολείο μας και τους φίλους με το στίγμα του «αποτυχημένου». Δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθώ σε αυτή τη θέση…
Για όλους τους παραπάνω λόγους θέλω να σας εκφράσω την κάθετη διαφωνία μου στο άρθρο αυτό με την ελπίδα ότι θα με ακούσετε. Ελπίζω πως με καταλαβαίνετε, και σαν υπεύθυνος και συνετός άνθρωπος που είστε, δε θα επιτρέψετε να προχωρήσει αυτή η άσκοπη και παράλογη διάταξη.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαι αντίθετος με το άρθρο 18 που θεσμοθετεί διενέργεια εξετάσεων επιλογής από την Γ’ Γυμνασίου προς την Α’ Λυκείου, υποχρεώνοντας τους μαθητές που δεν θα επιτύχουν να απομακρυνθούν από το σχολείο τους ως ανεπαρκείς. Όπως γνωρίζετε, η σύνθεση αυτών των σχολείων περιλαμβάνει, λόγω προηγούμενων υψηλών ορίων στις εισαγωγικές εξετάσεις, μαθητές υψηλών επιδόσεων. Είναι, λοιπόν, άκρως αντιπαιδαγωγικό και, επιπλέον, αντισυνταγματικό να εκδιώχνεται με τέτοιον τρόπο ένας μαθητής, χωρίς καμία παραβατική συμπεριφορά,με μοναδικό κριτήριο το ότι δεν »έπιασε» το υψηλό όριο σε μία και μόνο εξέταση, που απλά αποτυπώνει μία και μοναδική στιγμή και όχι τη σφαιρική του γνώση από τα τρία έτη του Γυμνασίου. Αν σκεφτούμε ότι η αναλογία εισαγωγής από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι περίπου 1 προς 10, τότε είναι σίγουρο ότι, εάν η εκπαίδευση που παρέχεται από τους καθηγητές των Προτύπων Σχολείων είναι υψηλού επιπέδου,τότε το ίδιο θα ισχύει και για τους μαθητές αυτών. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, καλό θα είναι να αρχίσετε την αξιολόγηση από την κορυφή της πυραμίδας και προς τα κάτω, όχι το αντίθετο. Σε αυτό το σημείο δεν θα αναλωθώ εξηγώντας τους λόγους αντισυνταγματικότητας αυτού του άρθρου, θα τους παραθέσουμε εάν έρθει η ώρα στο αρμόδιο Δικαστήριο. Ελπίζω να ακούτε τον »παλμό» του κόσμου (νομικούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) και να αποσύρετε το άρθρο 18 άλλως, το μόνο για το οποίο θα έχετε σίγουρη επιτυχία, είναι η ολοσχερής διάλυση του θεσμού του Προτύπου Σχολείου.
Με τιμή
Καρεκλάς Άγγελος
Αξιότιμη κ. υπουργέ, θεορώ το άρθρο 18 προσεγγίζει με λάθος τρόπο και συμβάλει αρνητικά στην πρόοδο των μαθητών. Η προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση να ισοπεδώσει τα πρότυπα σχολεία, αν δεν αλλάξει το άρθρο 18 θα ολοκληρωθεί με την ισοπέδωση των μαθητών και των οικογενειών τους.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών των πειραματικών σχολείων να καλύπτονται κατ αναλογία όπως και στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία με βάση της χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ της οικίας του μαθητή και του σχολείου. Όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίσης μεταχείρισης από την διοίκηση.
Ως μητέρα μαθητή Προτύπου Γυμνασίου θεωρώ ότι η διαδικασία της εισαγωγής των μαθητών στο Λύκειο μέσω εξετάσεων είναι εντελώς λανθασμένη, τόσο μαθησιακά όσο και παιδαγωγικά. Ήλπιζα ότι στόχος ενός πρότυπου σχολείου θα ήταν να εφοδιάσει με ουσιαστικές γνώσεις μαθητές που έχουν δυνατότητες και αυξημένη όρεξη για δουλειά, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην ομαδική δουλειά, κάτι που λείπει από τη γενική εκπαίδευση. Το να απαιτηθεί άλλη μία εξέταση είναι εντελώς άστοχο και δεν εξυπηρετεί τη φιλοσοφία ενός προτύπου σχολείου.
Επιπλέον διασπά την ενότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναγκάζοντας έφηβους μαθητές να ανταγωνιστούν τους φίλους τους, εκείνους με τους οποίους δέθηκαν, όταν την πρώτη φορά βρέθηκαν μαζί σε ένα εντελώς άγνωστο περιβάλλον.
Η επανάληψη αυτής της δοκιμασίας είναι ψυχοφθόρα και εντελώς αντιπαιδαγωγική και αν ήταν γνωστή εξ αρχής, πολλοί γονείς δεν θα επέλεγαν αυτόν τον δρόμο.
Η αριστεία δεν αποτελεί ένα κατοστάρι βαθμοθηρίας, αλλά έναν μαραθώνιο στον οποίο τα παιδιά μας θα γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι.
Ελπίζω ότι το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη τις δίκαιες ενστάσεις και θα λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών και τη διασφάλιση του κύρους των Προτύπων σχολείων.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ
Είμαι μητέρα μιας μαθήτριας του Προτύπου Γυμνασίου Αναβρύτων (Β’ Τάξη) και μιας υποψήφιας για τη χρονιά που έρχεται. Παρακολουθώ από πολύ κοντά το «τσουνάμι» που έχει ακολουθήσει τη δημοσιοποίηση των προτάσεών σας για την Παιδεία και θέλησα κι εγώ να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν.
Όταν αποφασίσαμε ως οικογένεια να μπούμε στη δοκιμασία αυτή των Προτύπων Σχολείων, το κάναμε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι και πριν από έναν μήνα. Δηλαδή «Εισαγωγικές Εξετάσεις στο τέλος της ΣΤ’ Δημοτικού». Εξαιρετικά απαιτητικές εξετάσεις. 1 στα 10 παιδιά περνούν. Έτσι για να έχουμε μια εικόνα.
Επενδύσαμε, λοιπόν, σε χρόνο, χρήμα και συναίσθημα, σε αυτό το project ως οικογένεια και το στηρίξαμε όλοι όπως μπορούσαμε. Γιατί είναι «ομαδικό» το project, μη γελιόμαστε! Το κάναμε, όμωςˑ Για «κάτι καλύτερο». Και μέχρι στιγμής δεν το έχουμε μετανιώσει, παρότι η αλήθεια είναι πως και τα Πρότυπα Σχολεία -ας μην το ξεχνάμε αυτό- παραμένουν Δημόσια Σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και στην Ελλάδα του 2020. Και δεν το έχουμε μετανιώσει, κυρίως, γιατί βλέπουμε «πανευτυχές» το παιδί μας. Σε όλους τους τομείς. Και όσον αφορά στα μαθήματα και όσον αφορά στη νέα «οικογένεια» που έχει δημιουργήσει τα δύο τελευταία χρόνια (γιατί, τι είναι οι φίλοι αν όχι η οικογένεια που επιλέγουμε;)
Να όμως που τώρα προκύπτει ένα νέο δεδομένο. Ξανά εισαγωγικές εξετάσεις. Για το Λύκειο αυτή τη φορά. Μα, ας το δούμε λίγο αυτό.
Τι είναι τα παιδιά των Προτύπων; Είναι παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων που έκαναν όλα την ίδια προσπάθεια. Μερικά από αυτά, μάλιστα, είχαν κερδίσει υποτροφίες σε αξιολογότατα ιδιωτικά σχολεία, όμως προτίμησαν τη δημόσια εκπαίδευση. Την ξεχωριστή δημόσια εκπαίδευσηˑ Για «κάτι καλύτερο». Παιδιά που έβαλαν τα δυνατά τους και θυσιάζοντας ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο κυνήγησαν έναν δύσκολο στόχοˑ Για «κάτι καλύτερο». Παιδιά που στα 12 χρόνια τους αποφάσισαν -παρά τις όποιες αρχικές ενστάσεις τους- να αφήσουν την «οικογένεια» που είχαν επιλέξει τα έξι χρόνια του Δημοτικού Σχολείουˑ Για «κάτι καλύτερο». Παιδιά που, σίγουρα, δεν φοβούνται την αξιολόγησηˑ Για «κάτι καλύτερο».
Τα παιδιά αυτά κρίθηκαν ήδη μια φοράˑ Για «κάτι καλύτερο». Στην απόλυτη λεπτομέρεια μάλιστα, καθώς οι βαθμολογικές διαφορές στις κατατακτήριες λίστες «παίζουν» κάθε χρόνο στο χιλιοστό -όπως όμως συμβαίνει και στους ελέγχους της επίδοσής τους στα τετράμηνα. Η «κρίση» αυτή έγινε μέσα στο πλαίσιο των δύο ωρών που διαρκούν οι γραπτές εξετάσεις στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Άδικο, θα σκεφτεί κάποιος, έχοντας στο μυαλό τους εκείνους που «παρά τρίχα» δεν πέρασαν. Ίσως! Μα έτσι δεν θα κριθεί ξανά η ζωή τους λίγα χρόνια αργότερα με τις Πανελλήνιες εξετάσεις; Έτσι δεν κρίθηκε η δική μας; Πόσοι πολύ καλοί μαθητές δεν έμειναν «εκτός» και χρειάστηκαν μια δεύτερη ή τρίτη χρονιά γιατί πχ δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το άγχος τους εκείνες τις τέσσερις ώρες της εξέτασης; Ή τον πονοκέφαλο; Ή τον κοιλόπονο;
Σκεφτείτε, όμως εκείνους που σε μια ανάλογη περίπτωση τα είχαν καταφέρει λίγο καλύτερα και είχαν περάσει στη Σχολή που ήθελαν. Ας πούμε στη Νομική Αθηνών, για παράδειγμα. Και τρία χρόνια μετά, να μάθαιναν ότι θα χρειαζόταν να ξαναδώσουν εξετάσεις για να διατηρήσουν τη θέση τους αυτή και ανάλογα με την επίδοσή τους να «μοιράζονταν» ξανά στις Νομικές όλης της χώρας για να έχουν κι άλλοι φοιτητές τη δυνατότητα των ίσων ευκαιριών. Μόνο όμως στη Νομική Σχολή. Οι υπόλοιποι φοιτητές να συνέχιζαν τις σπουδές τους στις σχολές που είχαν επιτύχει.
Το παράδειγμα, φυσικά, δεν είναι το πιο «συμβατό» με την τωρινή πραγματικότητα. Το χρησιμοποιώ ωστόσο, έτσι ακραίο, για να εκφράσω το πόσο αδύνατο μου είναι να αντιληφθώ όλη τη συλλογιστική του Άρθρου 18, παρά μόνο αν αφορά αποκλειστικά στην περίτπωση των Πειραματικών που γίνονται Πρότυπα, οπότε και όντως, μία τέτοιου είδους αξιολόγηση είναι απαραίττη.
Θα μου ήταν περισσότερο αντιληπτό αν το νέο μέτρο αφορούσε όλα τα παιδιά που τελείωναν την Γ’ Γυμνασίου και υποβάλλονταν σε πιο απαιτητικές απολυτήριες εξετάσεις στο σύνολό τους. Ή ακόμη περισσότερο, αν στα «αδελφά» Πειραματικά Σχολεία συνέβαινε κάτι ανάλογο. Αν για παράδειγμα για την εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ Λυκείου, στηνόταν ξανά η κληρωτίδα και έμπαιναν μέσα εκ νέου και τα ονόματα των μαθητών που ήδη είχαν κληρωθεί για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο. Και έτσι θα μπορούσε και εδώ να επιτευχθεί «η παροχή της δυνατότητας ανανέωσης του μαθητικού πληθυσμού ώστε να δίνεται έτσι η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών να διεκδικούν την εισαγωγή τους στον συγκεκριμένο τύπο σχολείου», όπως διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση.
Όμως όχι. Αυτό δεν συμβαίνει. Και δίνεται εξήγηση, καθώς, όπως διαβάζουμε και πάλι στην αιτιολογική έκθεση με αυτό τον τρόπο «επιτρέπεται η, σε βάθος χρόνου, παρακολούθηση και εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την επίτευξη των ιδιαίτερων στόχων των ΠΕΙ.Σ. και, ιδίως, ως προς την επενέργεια του πειραματισμού και της καινοτομίας στη μαθησιακή εξέλιξη των μαθητών στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης».
Και ορθώς προβλέπεται κάτι τέτοιο, κατά τη γνώμη μου. Μα η απορία έρχεται εύλογα. Ανάλογα συμπεράσματα για την επίτευξη των ιδιαίτερων στόχων των Π.Σ. δεν προκύπτουν προς εξαγωγή; Όταν, δηλαδή, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Αναβρύτων, για παράδειγμα, ξεκινά στην Α’ Γυμνασίου με συγκεκριμένο «υλικό» στα χέρια των εκπαιδευτικών, ενδεχόμενη αλλαγή σε αυτό το υλικό στην Α’ Λυκείου δεν θέτει το όλο πρόγραμμα σε μεγάλο ρίσκο -για να μην πω, «κίνδυνο»;
Δεν θα αναφερθώ στην αναστάτωση των παιδιών κατά την ήδη «βεβαρημένη», ψυχολογικά, περίοδο της εφηβείας τους, ούτε στα θέματα που μπορεί να προκύψουν σε ενδεχόμενη «επιστροφή» τους στο Λύκειο της γειτονιάς. Δυσκολίες προκύπτουν και ΘΑ προκύπτουν στο διάβα της ζωής τους και οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν. Και να βγουν από αυτές πιο δυνατοί. Όπως όλοι μας. Ούτε και πιστεύω γενικά στις «δια βίου δημοσιοϋπαλληλικές σχέσεις». ΑΔΥΝΑΤΩ όμως, πραγματικά, να αντιληφθώ τον λόγο, για τον οποίο θα κληθούν αυτά τα συγκεκριμένα παιδιά, που έτυχε και βρέθηκαν μέσα στο» μάτι του κυκλώνα», αλλά και όλα όσα ακολουθήσουν εφόσον τελικά ψηφιστεί ως έχει το Νομοσχέδιο αυτό, να αποδείξουν εκ νέου την αξία τους και με αυτό τον τρόπο. Για «κάτι καλύτερο»; Δυστυχώς, δεν έχω πειστεί καθόλου!
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου και ως προς τη εξέλιξη ενός άλλου μετώπου, που αφορά στις εισαγωγικές εξετάσεις αυτής της χρονιάς, οι οποίες όπως διαβάζουμε στο Άρθρο 56, στην παράγραφο 10γ, ενδεχομένως νατελούν εν αμφιβόλω, αλλά αυτό θα είναι ένα άλλο σχόλιο.
Με εκτίμηση
Ζωή Κίττα
Κυρία υπουργέ,
Το τμήμα Α4 του Βαρβακείου πρότυπου γυμνασίου στην παρακάτω επιστολή σας εκθέτει την αντίρρηση του για το άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου.
Πριν από μερικούς μήνες δώσαμε εισαγωγικές εξετάσεις που όριζαν την φοίτησή μας από την Α τάξη του πρότυπου γυμνασίου ως την Γ τάξη του αντίστοιχου πρότυπου λυκείου. Με το νέο νομοσχέδιο η «συμφωνία» μας με το κράτος αθετείται, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε αδικημένοι και αδύναμοι μπροστά σε κάθε απόφαση του κράτους η οποία μπορεί να αλλάξει το μέλλον μας.
Μια στραβοτιμονιά – αποτυχία εκείνη τη μέρα, θα οδηγήσει σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αυτός ο όρος ήταν η μεγαλύτερη τιμωρία σε παλιότερα χρόνια. Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στην ψυχολογία ενός εφήβου; Παρόλα αυτά μπορεί ο συναισθηματικός και ψυχολογικός τομέας να μην σας αγγίζει τόσο. Σκεφτείτε σε ποια λύση θα καταφύγουμε εμείς οι μαθητές ώστε να διασφαλίσουμε την θέση μας στο σχολείο. Για άλλη μία φορά στην παραπαιδεία …
Τέλος, ο χρόνος που θα αφιερώσουμε για αυτή την προετοιμασία θα χαθεί από άλλες εποικοδομητικές δραστηριότητες όπως ξένες γλώσσες, αθλήματα, ομίλους στο σχολείο, ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με επίκαιρα θέματα…
Σας ζητούμε λοιπόν ομόφωνα να αποσύρετε το άρθρο 18 από το νομοσχέδιο.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Είμαι μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου. Σχετικά με το άρθρο 18 για την επιλογή μαθητών μέσω εισαγωγικών εξετάσεων για το Λύκειο, πιστεύω πως θα πρέπει να εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο για τους εξής λόγους:
-Από την Α΄Γυμνασίου είχαμε αρκετά κενά καθηγητών, καθώς και ωρών μαθημάτων. Κατά την γνώμη μου δεν προετοιμαστήκαμε όπως θα έπρεπε και ύλη δεν καλύφθηκε όπως θα έπρεπε να καλυφθεί από ένα Πρότυπο σχολείο.
-Το Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι ενιαία βαθμίδα, επομένως εισαγωγικές εξετάσεις είναι λογικό να δοθούν μία φορά για την εισαγωγή στην βαθμίδα αυτή.
-Σαν μαθήτρια, η προσαρμογή σε νέο σχολείο, νέο σύστημα και νέες μεθόδους είναι κάτι το οποίο είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσω για δεύτερη φορά. Γνωρίζω πως οι απαιτήσεις του Λυκείου είναι υψηλές και σας διαβεβαιώ πως μια τέτοια κατάσταση δεν διευκολύνει τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία μου, ιδιαίτερα τα πιο μη κοινωνικά άτομα που θα αναγκαστούν να αποκοπούν από το περιβάλλον τους και τους φίλους τους.
-Τέλος πιστεύω πως είναι άδικο για όλους τους μαθητές αλλά κυρίως για εμάς, να συμπεριληφθεί στον νόμο αυτό το άρθρο, καθώς είναι μια παράμετρος η οποία δεν μας ήταν γνωστή όταν πήραμε την απόφαση να δώσουμε εξετάσεις για αυτό το σχολείο.
Είναι σημαντικό για εμάς να λάβετε υπόψη σας την φωνή μας
Με εκτίμηση,
Λυδία Διώνη Βασιλείου
ΕΝΩ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΕΚΔΩΣΑΤΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ (4-5-2020 Αρ.πρωτ.50602/Δ6) ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΗ ΜΕΧΡΙ 31/8/2021, ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ!
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ!
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
Εκφράζω την αντίθεσή μου στο άρθρο 18 παρ. 1, αλλά και τον προβληματισμό μου ως προς τους λόγους ύπαρξης ενός τέτοιου αντισυνταγματικού, αντιπαιδαγωγικού και πλήρως αδικαιολόγητου άρθρου. Δεν αντιλαμβάνομαι τι προσπαθεί να «διορθώσει» το εν λόγω άρθρο στην υπάρχουσα κατάσταση, σε ποια δοκιμασμένη εκπαιδευτική μέθοδο έχει στηριχθεί και κατά πόσο έχει λάβει υπόψη του το μέγεθος των προβλημάτων που θα δημιουργήσει όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και στα ίδια τα πρότυπα σχολεία. Τα πρότυπα σχολεία θα πάψουν πλέον να επιλέγονται από τα μαθητές που επιθυμούν μια ενιαία σοβαρή εξαετή φοίτηση, αφού θα κινδυνεύουν να διακόπτουν αυτήν πριν την εισαγωγή στο Λύκειο, και μακροπρόθεσμα τα σχολεία αυτά θα απαξιωθούν. Αν δεν είναι αυτός ο σκοπός της τροποποίησης, προτείνω την επανεξέταση του άρθρου.
Πολλά έχουν γραφτεί. Τελικά ΜΗΠΩΣ είναι «ΑΛΛΟΙ» οι λόγοι ?
Το έργο έχει ως εξής:
Μέρος 1ο (πριν τις εξετάσεις)
Τα ιδιαίτερα θα «ανάψουν» και τα φροντιστήρια θα πλημμυρίσουν και θα βουλιάξουν από μαθητές Γ’ τάξης προτύπων αλλά και «κανονικών» Γυμνασίων.
Μέρος 2ο (μετά τις εξετάσεις)
Οι υποψήφιοι των «κανονικών» όσοι δεν τα καταφέρουν, πιθανώς θα συνεχίσουν στο συνδεδεμένο Λύκειο της περιοχής τους, εξ ‘ άλλου τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους.
Οι υποψήφιοι όμως από τα Πρότυπα Γυμνάσια όσοι δεν περάσουν , πιθανώς αρκετοί από αυτούς να κατευθυνθούν προς τα ιδιωτικά!
Δηλαδή «ενισχύουμε» φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία !
Με 1 σμπάρο 2 τρυγόνια!
Οι μόνοι χαμένοι θα είναι τα ΠΑΙΔΙΑ που θα τους έχουν γκρεμίσει τον εσωτερικό τους κόσμο και θα τους έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη προς το κράτος
και φυσικά
οι ΓΟΝΕΙΣ (αλλά ποιος νοιάζεται?)
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αναφέρομαι στο άρθρο 18 παρ. 1 του νομοσχεδίου, δυνάμει του οποίου τα παιδιά που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου των Προτύπων θα απαιτηθεί να δώσουν πάλι εξετάσεις για να συνεχίσουν στο Λύκειο του ίδιου Προτύπου σχολείου.
Προς αποφυγήν επαναλήψεων, θα τονίσω ότι συμφωνώ με τις απόψεις των συμμετεχόντων στην παρούσα διαβούλευση που υποστηρίζουν ότι η διάταξη είναι αντιπαιδαγωγική και έχει άκρως τιμωρητικό χαρακτήρα για τα παιδιά των προτύπων σχολείων.
Θα ήθελα επίσης να θέσω το εύλογο ερώτημα, μια και δεν βρήκα σχετική απάντηση στην αιτιολογική έκθεση του νόμου: Σε ποια παιδαγωγική μελέτη ή δοκιμασμένη εκπαιδευτική μέθοδο στηρίχθηκε η απόφαση αυτή; Το εν λόγω νομοσχέδιο ενισχύει την παπαγαλία, τον στείρο ανταγωνισμό και την βαθμοθηρία, μεθόδους που σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι είναι ξεπερασμένες και αδυνατούν να προάγουν τους μαθητές με ξεχωριστές ικανότητες. Αυτός, άλλωστε, δεν είναι ο σκοπός των προτύπων σχολείων; Να αναδείξουν όχι τους καλύτερους παπαγάλους, αλλά τους μαθητές που έχουν ξεχωριστές ικανότητες και μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους, αλλά ίσως και στους συνανθρώπους τους κάτι περισσότερο; Πώς θα ενισχυθεί αυτός ο σκοπός, όταν όλα τα παιδιά των προτύπων σχολείων αναγκαστούν να σταματήσουν τη συμμετοχή τους σε Ομίλους και εξωσχολικές δραστηριότητες και ξεκινήσουν εντατικά φροντιστήρια, προκειμένου να διεκδικήσουν για ακόμα μια φορά μια θέση στο σχολείο που ήδη φοιτούν; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τα παιδιά που, ενδεχομένως, λόγω κακής απόδοσης στην τρίωρη εξέταση, αποτύχουν και θα αναγκαστούν να επιστρέψουν αποτυχημένοι πλέον και στιγματισμένοι στο σχολείο της γειτονιάς τους; Τι θα πρέπει να περιμένει η κοινωνία από τα παιδιά αυτά, τα οποία έχουν απαξιωθεί με τον πιο βίαιο και άδικο τρόπο σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της ζωής τους, στην εφηβεία;
Ενόψει των ανωτέρω, θεωρώ ότι η εν λόγω διάταξη θα πρέπει να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να μην υποβάλει σε διαδικασία επαναξιολόγησης τους μαθητές της γ’ Γυμνασίου των προτύπων σχολείων ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της μάθησής τους στο πρότυπο Λύκειο.
Με εκτίμηση,
Κατερίνα Σομού
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, είμαι μαθητής της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Θα ήθελα να εκφράσω τους ενδοιασμούς αλλά και τις αντιδράσεις μου σε σχέση με το άρθρο 18 που αφορά την επιλογή των μαθητών στα πρότυπα λύκεια. Καταλαβαίνω το σκεπτικό σας ότι και άλλοι μαθητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πάνε σε ένα πρότυπο λύκειο αλλά θεωρώ πολύ πιο δίκαιο αυτός νόμος να ισχύσει από την επόμενη χρονιά γιατί τα παιδιά που μπήκαμε στην Ιωνίδειο με εξετάσεις δώσαμε με το σκεπτικό ότι θα περνάγαμε 6 χρόνια σε αυτό το σχολείο. Επίσης αυξήθηκαν και τα μαθήματα για τις προαγωγικές εξετάσεις άρα το βάρος στην 3η γυμνασίου θα είναι τεράστιο αφού θα πρέπει να δίνουμε 7 μαθήματα για να πάμε στην 1η λυκείου και άλλα επιπλέον για το πρότυπο. Τέλος θεωρώ άδικο το γεγονός ότι άλλα πειραματικά γυμνάσια-λύκεια θα μετατραπούν σε πρότυπα, δηλαδή τα παιδιά που είναι τώρα γυμνάσιο θα πάνε ή θα έχουν πάει στο πρότυπο λύκειο χωρίς εξετάσεις. Ελπίζω να λάβετε υπόψιν σας τα αιτήματά μου όπως και πολλών άλλων συμπολιτών και συμμαθητών μου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Σχετικά με τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στα Πρότυπα Γυμνάσια, μαθητές Α’ και Β’ τάξεως, κατηγορηματικά πιστεύω ότι η κλήση τους σε εξετάσεις επαναξιολόγησης είναι απαράδεκτη. Η ίδια η Πολιτεία σε μια τέτοια περίπτωση αλλάζει τους όρους «του παιχνιδιού» παραβιάζοντας κάθε αρχή εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος. Τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους έκαναν το σχεδιασμό της ζωής τους για τα επόμενα 6 χρόνια με άλλα δεδομένα και τη σαφή γνώση ότι θα φοιτήσουν απρόσκοπτα στο Σχολείο που πέτυχαν μέχρι και την αποφοίτηση από το Λύκειο. Παρακαλώ πολύ όπως προβείτε στην απόσυρση των ενδιάμεσων εξετάσεων εν γένει και στην εξαίρεση των ήδη φοιτούντων μαθητών ως στοιχειώδη σεβασμό της Πολιτείας προς αυτούς και τους γονείς τους.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, είμαι μαθητής της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Θα ήθελα να εκφράσω τους ενδοιασμούς αλλά και τις αντιδράσεις μου σε σχέση με το άρθρο 18 που αφορά την επιλογή των μαθητών στα πρότυπα λύκεια. Καταλαβαίνω το σκεπτικό σας ότι και άλλοι μαθητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να πάνε σε ένα πρότυπο λύκειο αλλά θεωρώ πολύ πιο δίκαιο αυτός νόμος να ισχύσει από την επόμενη χρονιά γιατί τα παιδιά που μπήκαμε στην Ιωνίδειο με εξετάσεις δώσαμε με το σκεπτικό ότι θα περνάγαμε 6 χρόνια σε αυτό το σχολείο. Επίσης αυξήθηκαν και τα μαθήματα για τις προαγωγικές εξετάσεις άρα το βάρος στην 3η γυμνασίου θα είναι τεράστιο αφού θα πρέπει να δίνουμε 7 μαθήματα για να πάμε στην 1η λυκείου και άλλα επιπλέον για το πρότυπο. Τέλος θεωρώ άδικο το γεγονός ότι άλλα πειραματικά γυμνάσια-λύκεια θα μετατραπούν σε πρότυπα, δηλαδή τα παιδιά που είναι τώρα γυμνάσιο θα πάνε ή θα έχουν πάει στο πρότυπο λύκειο χωρίς εξετάσεις. Ελπίζω να λάβετε υπόψιν σας τα αιτήματά μου όπως και πολλών άλλων συμπολιτών και συμμαθητών μου. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Είμαι και εγώ ένας από τους μαθητές του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων. Το άγχος, η πίεση και η κούραση που περάσαμε όλα τα παιδιά για να διαβάσουμε και να προετοιμαστούμε για τις εξετάσεις που δώσαμε στην έκτη δημοτικού, δεν περιγράφονται. Όταν δώσαμε εξετάσεις γνωρίζαμε εάν περάσουμε θα πάμε και Λύκειο στο πρότυπο. Γιατί θα πρέπει να δώσουμε πάλι εξετάσεις σε 3 χρόνια ? Γιατί μας είπατε ψέματα? Θα χρειαστεί να ξανακάνουμε φροντιστήριο στην Γ’ Γυμνασίου περνώντας πάλι όλα τα παραπάνω . Παρόλα αυτά κάποιοι συμμαθητές μας δεν θα τα καταφέρουν, με αποτέλεσμα να νιώθουν εκτός από θλίψη, και ανικανότητα. Οι φιλίες που έχουμε δημιουργήσει ως τώρα, οι περισσότερες θα διαλυθούν. Δεν είναι δίκαιο. Θέλουμε να συνεχίσουμε στο Λύκειο και να είμαστε μαζί όλοι όπως την πρώτη μέρα που ήρθαμε σχολείο. Τη μέρα του αγιασμού.