1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 21:34 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Πριν 12 χρόνια μας είπαν

    Μάζευε κι ας ειν’ και ρώγες.

    Εμείς Είπαμε.

    Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι.

    Και τώρα.

    Ανάθρεψε τον ποντικό να φάει και το σακκί σου.

    Όμως τα 4 χρόνια περνάνε γρήγορα και.

    Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 21:08 | Ωρομίσθια Φυσικός ΠΕ04.01

    Αγαπητή κ. Διαμαντοπούλου,

    Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να θέσετε σε δημόσια διαβούλευση ένα θέμα τόσο κρίσιμο όσο οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών και κατ’ επέκταση τα ζητήματα των μεταθέσεων/αποσπάσεων και των στελεχών της εκπαίδευσης. Εύχομαι και πιστεύω ειλικρινά ότι η πρωτοβουλία σας δεν είναι προσχηματική και ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτάσεις που θα προκύψουν από το διάλογο αυτό.
    Είμαι μία ωρομίσθια Φυσικός (ΠΕ04.01) επιτυχούσα-μη διοριστέα του ΑΣΕΠ, με δύο παιδιά, η οποία το ερχόμενο καλοκαίρι —όταν κλειδώσουν οι πίνακες— θα έχω 22,5 μόρια «καθαρής» προϋπηρεσίας πράγμα που σημαίνει ότι με το προηγούμενο καθεστώς του 40% είχα κάποιες πιθανότητες να διοριστώ φέτος (καλοκαίρι του 2010) και με το 24μήνο+ΑΣΕΠ οπωσδήποτε του χρόνου (καλοκαίρι 2011). Συνεπώς, πλην του αυτονόητου ενδιαφέροντος που έχει για κάθε πολίτη και δη εκπαιδευτικού η υπό ζήτηση πρότασή σας, έχω και ένα σοβαρό προσωπικό λόγο να συμμετάσχω και να καταθέσω τις προτάσεις μου για το νέο σύστημα διορισμών.
    Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς μέσα από αυτό το διάλογο που διεξάγεται εδώ πόσο περίπλοκο έγινε το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών και πόσο διάτρητος έγινε σε λίγα χρόνια ο ενιαίος πίνακας διοριστέων. Κάθε ομάδα που μπορούσε να πιέσει και να διεκδικήσει ποσοστά διορισμών σε βάρος της άλλης το έκανε. Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εκκλησιαστικά σχολεία, ειδική εκπαίδευση, πιο πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ και ποιος ξέρει ποιες ακόμα περιπτώσεις. (Ούτε λόγος, φυσικά, για το πώς κάποιοι —συγκεκριμένοι κάθε χρονιά — αποκτούσαν διπλή προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα μέσω της ΠΔΣ επί σειρά ετών και έμπαιναν στους πίνακες διοριστέων —χωρίς κόπο αλλά με τρόπο). Ως εκ τούτου, κάθε προγραμματισμός τα τελευταία χρόνια για διορισμό ανατρεπόταν την επόμενη χρονιά για εκατοντάδες ή χιλιάδες εκπαιδευτικούς λόγω νέων ρυθμίσεων και ποσοστώσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι δυστυχώς ορατά και στη διαβούλευση που εγκαινιάσατε. Το σώμα των αδιόριστων εκπαιδευτικών έχει διαιρεθεί σε πολλές υποκατηγορίες που η κάθε μια θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά της σε σχέση με τις άλλες ή να αποκτήσει όσα νομίζει ότι της οφείλονται. Όμως, με τα προηγούμενα μάλλον παραβιάζω ανοιχτές θύρες, αφού είναι λίγο πολύ γνωστά και πολλοί συνάδελφοι τα έχουν θέσει πιο εύγλωττα από μένα.
    Αναμφίβολα, συμφωνώ απολύτως με έναν αντικειμενικό τρόπο πρόσληψης όλων και εννοώ ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο, γιατί οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιλέγονται υποχρεωτικά μέσω γραπτού διαγωνισμού ενώ οι άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, γεωπόνοι, κ.ά.) προσλαμβάνονται μέσω μετρήσιμων αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. βαθμός πτυχίου, εντοπιότητα, μεταπτυχιακές σπουδές, ξένες γλώσσες, γνώση Η/Υ, κ.ά.); Μήπως μια από τις δύο διαδικασίες είναι λιγότερο αντικειμενική από την άλλη; Η διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού, ακόμη, είναι μεν αδιάβλητη και αντικειμενική αλλά σίγουρα δεν είναι και η εγκυρότερη ή η ιδανική, αφού δεν μας διαβεβαιώνει ότι αυτοί που πέτυχαν σε έναν τρίωρο διαγωνισμό είναι και οι καταλληλότεροι για να διδάξουν.
    Τελειώνοντας προτείνω:
    —για τους φετινούς διορισμούς να ισχύσουν όσα ίσχυαν την προηγούμενη χρονιά και να προσληφθούν κανονικά οι κατηγορίες του 40%, του 24μηνου+ ΑΣΕΠ και του 30μηνου. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία το κράτος πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια, ώστε οι πολίτες να μην αιφνιδιάζονται, να μπορούν να προγραμματίζουν τη ζωή τους και να μη γίνονται τα θέματα των εκάστοτε περιστάσεων. Γι’ αυτό κάθε άλλη απόφαση, κάθε ανατροπή θα ήταν άδικη και ανεπίτρεπτη γι’ αυτές τις κατηγορίες.
    —Η μεταβατική περίοδος να είναι τριετής και να περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς του ενιαίου πίνακα οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και την ειδικότητά τους θα διορίζονταν σε ένα διάστημα τριών ή τεσσάρων ετών από το καλοκαίρι του 2010. Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω ότι πρέπει να εξαιρεθεί της μεταβατικής περιόδου εκπαιδευτικός που θα έχει συμπληρώσει 18 μήνες προϋπηρεσίας το ερχόμενο καλοκαίρι.
    —Οι διορισμοί των εκπαιδευτικών που θα υπαχθούν στο καθεστώς της μεταβατικής περιόδου να γίνονται επιπλέον του αριθμού διοριστέων από τους πίνακες που ισχύουν σήμερα και η μεταβατική περίοδος να αρχίσει άμεσα το καλοκαίρι του 2010, ώστε να μην καθυστερήσει ο διορισμός κανενός εκπαιδευτικού εξαιτίας του νέου συστήματος.
    —Για όσους δεν θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και είναι γραμμένοι στον ενιαίο πίνακα διοριστέων θα πρέπει η προϋπηρεσία τους να μοριοδοτηθεί γενναία στο νέο σύστημα πρόσληψης (γραπτός διαγωνισμός ή άλλο), γιατί οι περισσότεροι την απέκτησαν μετά από πάρα πολύ μόχθο, με πενιχρές απολαβές, με μικρές ή μεγαλύτερες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες προσδοκώντας —και εδώ είναι το κρίσιμο— ότι μια μέρα θα τους οδηγήσει στο μόνιμο διορισμό.

    Καλή επιτυχία στο έργο σας.

    Με εκτίμηση,

    Μια ωρομίσθια Φυσικός

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | ΜΑΡΙΑ

    Aiσιθάνομαι ανασφάλεια μεετά την ανκοίνωση των αλλαγών στην παιδεία. Εμείς δηλαδή που τοσα χρονια με οικογένεια και παιδιά, διαβάζαμε για να δώσουμε ασέπ, καταφέρναμε να αποκτήσουμε τον τίτλο του «επιτυχόντα» κι από εκεί να τρέχουμε από άκρη σε άκρη ωρομίσθιοι
    και αναπληρωτές, να φτάνουμε στο διορισμό, συμπληρώνοντας το 24μηνο φέτος και μια ωραία
    μέρα να έρχεται η κυρία Διαμαντοπούλου και να τα διαγράφει όλα???

    Αν θέλετε αξιοκρατία, θα πρέπει να κοιτάξετε πολύ προσεχτικά το σύστημα και όχι επιφανειακά.
    Αυτά μόνο στην Ελλάδα θα πρέπει να συμβαίνουν……
    Οι ριζικές αλλαγές γίνονται σταδιακά, χωρίς να αδικηθούν άνθρωποι που στηριξαν τόσα χρόνια τα ελληνικά σχολεία.
    Δεν υπάρχουν εξιλαστηρια θύματα στην πολιτική του καθενός.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 20:52 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΟΒΑΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 1 ΜΗΝΑ Π.Δ.Σ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ.. ΜΕΤΑ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 1 ΒΔΟΜΑΔΑ..
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ.. ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥΣ;; ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ.. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΟΥΝ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;; ΕΓΩ ΛΕΩ ΟΧΙ.. ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.. ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ,ΟΧΙ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ..
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ,ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΙ ΕΔΩ..

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 20:29 | Αδιόριστος γυμναστής πτυχιούχος 1990

    Κυρία Υπουργέ,
    Με τις γενικές σας εξαγγελίες το μόνο που καταφέρνετε είναι να ξεσηκώνετε χιλιάδες αδικημένους εκπαιδευτικούς, και κυρίως τους αδιόριστους.
    Η αδικία αυτή άρχισε από τη δική σας κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί εποχής Αρσένη. Τότε καταργήσατε την επετηρίδα και καθιερώσατε τους διάφορους πίνακες ωρομισθίων , αναπληρωτών επιτυχόντων ΑΣΕΠ, με ή χωρίς προϋπηρεσία, το 60%-40% κ.τ.λ. Και τώρα εσείς θέλετε να τους καταργήσετε και αυτούς. Τι άλλη αδικία θα κάνετε ακόμη; θα βάλετε εμάς τους αδιόριστους καθηγητές να δώσουμε ΑΣΕΠ μαζί με τα παιδιά μας; Μπράβο σας!
    Γι’αυτό προτείνουμε:
    – Να αποκαταστήσετε επαγγελματικά πρώτα από όλα τους έχοντες παλαιά πτυχία, τουλάχιστον από χρόνο απόκτησης 1989 έως 1996, οι οποίοι και προϋπηρεσία στην εκπαίδευση έχουν και οικογένειες συντηρούν. Αυτό να γίνει είτε με καινούρια ρύθμιση, είτε με αύξηση του υπάρχοντος ποσοστού του 60%-40%.
    – Δώστε περισσότερο έμφαση στις υπάρχουσες προϋπηρεσίες γιατί έχουν αποκτηθεί με πολύ κόπο και έξοδα και ψυχική φόρτιση – κορεσμό.
    – Επίσης αποκαταστείστε πιο άμεσα επαγγελματικά τους παλαιούς επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, που αυτή την στιγμή έχουν μια σειρά και ξέρουν πως αν πιάσουν το 24μηνο της προϋπηρεσίας διορίζονται. Το 24μηνο να γίνει 16μηνο ή 18μηνο. Αυτό γιατί σας ενοχλεί και θέλετε να το καταργήσετε; Μήπως επειδή είναι έργο άλλης κυβέρνησης;
    – Να διοριστούν πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπεται αυτοί που είναι στη ρύθμιση του υπάρχοντος 30μηνου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για καινούριους διορισμούς.
    Εάν και εφόσον συνεννοηθούμε και πραγματοποιήσετε όλα τα παραπάνω να ξέρετε ότι θα είμαστε και πάλι μαζί σας. Διαφορετικά η κρίση του κόσμου για την αδικία θα πέσει πολύ βαριά για εσάς και την κυβέρνησή σας.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 20:09 | Ευαγγελία

    Γιατί αναφέρεστε μόνο στους αναπληρωτές;
    Μήπως θα πρέπει να δούμε και το θέμα των μονίμων με τις οργανικές;
    Γιατί πρέπει ένας εκπαιδευτικός να ανήκει «ισόβια » σε μια οργανική;
    Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει «κινητικότητα» στα σχολεία και παρατηρούνται φαινόμενα «ιδιοκτησίας» και πελατειακών σχέσεων μεταξύ
    μαθητών-καθηγητών.Μήπως δεν γνωρίζουμε πώς έχουν δημιουργηθεί τα λεγόμενα «καλά» σχολεία;Επιλέγουν μόνο καλούς μαθητές , οι οποίοι
    λειτουργούν ως δεξαμενή ιδιαίτερων μαθημάτων για τους καθηγητές τους.
    Επιτυχία σίγουρη και καλό όνομα στην αγορά εργασίας.
    Είναι πολύ δύσκολο , ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα να πάρει κάποιος βελτίωση.Θεωρώ σωστό, υποχρεωτικά να αλλάζουμε οργανικές θέσεις σε 3ή 4 χρόνια.Ακόμα υποχρεωτικά, αν βολεύει η ειδικότητα να διδάσκουμε και σε Γυμνάσια και σε Γ.Λύκεια και σε ΕΠΑΛ.
    Ας αποφασίσει επιτέλους το Υπουργείο και η ΟΛΜΕ σχετικά με την βάση του 10.
    Τι είδους Ανώτατη εκπαίδευση θέλουμε;
    Να προάγει γνώση ή να προάγει την οικονομία μιας περιοχής;( ταβέρνες
    ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καφετέριες κ.λ.π)
    Το πρώτο πρέπι να το πληρώνει η πολιτεία , το δεύτερο ας το πληρώνουν οι γονείς.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Ευαγγελία – Χανιά

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 20:02 | HARA

    Είμαι πτυχιούχος του 1994 και μάλιστα με βαθμό άριστα. Επίσης είμαι επιτυχών στους περισσότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ , όχι όμως και διοριστέα.Τέλος έχω οικογένεια με δύο παιδιά και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή την κατάσταση.Ωστόσο όλα αυτά δεν σημαίνου απολύτως τίποτα στους εκάστοτε ιθύνοντες.Καταρχήν γιατί το ίδιο το κράτος ακυρώνει την ισχύ του πτυχίου που μου εμπιστεύθηκε μετά από επανειλημμένες δοκιμασίες, ζητώντας μου να αποδεικνύω την αξία μου ως εκπαιδευτικός σε μια κόλλα χαρτί κάθε δύο χρόνια και όχι από τις επιδόσεις μου μέσα στην τάξη. Ταυτόχρονα μιλά για ισονομία τη στιγμή που άτομα της ηλικίας μου με κάθε είδους υποχρεώσεις καλούνται να συναγωνιστούν με νέους απόφοιτους που όπως είναι φυσιολογικό έχουν περισσότερες δυνατότητες μελέτης και απόδοσης. Και που βρίσκεται η κοινωνική δικαιοσύνη όταν εγώ με οικογένεια και δύο παιδιά βρίσκομαι στην ίδια θέση με τους νέους απόφοιτους.
    Έχουμε μπει σε ένα κυκεώνα χωρίς τελειωμό, χωρίς να μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας.
    Εφόσον λοιπόν πρωτεραιότητά σας είναι ο πολίτης και όχι η ταλαιπωρία του πολίτη, σας παρακαλώ, κα Υπουργέ, απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα
    1. Ως πότε θα πρέπει να περνάω την ψυχοφθόρα και εξαντλητική για μένα και την οικογένειά μου διαδικασία των εξετάσεων;
    2. Ποιες άλλες εναλλακτικές μου δίνετε για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις αυτής της ηλικίας;
    3. Γιατί ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών να είναι ο μόνος που τα κοινωνικά κριτήρια να εξαντλούνται στους τρίτεκνους και πολύτεκνους;
    4. Γιατί θα πρέπει κάθε χρόνο να διαλύονται οι οικογένειες μας προκειμένου να μαζέψουμε έστω και ελάχιστα ψίχουλα μορίων;
    5. Τι νόημα έχει η αξιολόγηση εφόσον εσείς αποφασίζετε για την καταλλήλότητα των εκπαιδευτικών πριν καν μπούνε μέσα στην τάξη;
    6. Γιατί να μην λαμβάνεται υπόψη τουλάχιστον το έτος κτήσεως του πτυχίου, δείχνοντας έτσι κατανόηση στη θέση που βρίσκονται οι παλαιότεροι πτυχιούχοι;
    Πιστεύω ότι τα ερωτήματα αυτά εκφράζουν και πολλούς άλλους παλιούς τουλάχιστουn πτυχιούχους που βλέπουν τα χρόνια και τις προσπάθειες τους να τους προσπερνούν χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
    Ο κλάδος των εκπαιδευτικών σας στήριξε και πίστεψε στην παράταξή σας. Κάντε και εσείς το ίδιο τώρα που σας δίνετε η ευκαιρία.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:57 | Διονύσιος

    Είμαι πτυχιούχος χημικός, με μάστερ στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτορικό στις περιβαλλοντικές επιστήμες.
    Έχω 10 χρόνια διδακτική εμπειρία σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ. Ενώ λοιπόν είμαι ικανός να διδάξω τους αυριανούς επιστήμονες και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, η ελληνική πολιτεία δεν μου αναγνωρίζει την ικανότητα να διδάξω στην μέση εκπαίδευση. Κατανοήτε το παράδοξο. Με αυτήν την λογική είναι σαν να λέμε ότι ένας στρατηγός δεν μπορεί να διοικήσει έναν λόχο, ενώ ένας λοχαγός μπορεί.
    Πρέπει να αποκατασταθεί η λογική και να αναγνωρίζεται ως διδακτική εμπειρία στην μέση εκπαίδευση, η διδακτική εμπειρία στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.Εάν θέλουμε ποιότητα στην μέση εκπαίδευση, οι ας μην ακούμε τις συντεχνίες και ας αφήσουμε ικανούς ανθρώπους να διδάξουν τα παιδιά μας για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | ΔΑΝΑΛΗΣ ΣΠ.

    Ο διάλογος αυτός είναι αποπροσανατολιστικός και οχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε αλλά είναι φυγή απο την πραγματικότητα και υποκρισία . Εάν οργανωθεί σωστά η παιδεία ώστε οι εκπαιδευτικοί στο δημόσιο να δουλεύουν και να αποδίδουν όσο οι εκπαιδευτικοί στην ιδιωτική παιδεία , τότε όχι μόνο δεν θα χρειαστούν προσλήψεις αλλά αντίθετα οι μισοί απο τους υπάρχοντες θα περισεύουν . Έχετε υπολογίσει πόσο κοστίζει ένας μαθητής στο δημόσιο δημοτικό ,στο δημόσιο γυμνάσιο και λύκειο?. Πολύ περισσότερο από οσα πληρώνει ένας γονέας για το δημοτικο στη σχολή Μωραϊτη και στο γυμνάσιο λύκειο ο αντίστοιχος γονέας στο Αμερικανικό κολλέγιο. Και η παιδεία που παρέχει το δημόσιο είναι απαράδεκτη σκοταδιστική και καταστρεπτική. Ο διάλογος έπρεπε να έχει αυτό το ερώτημα , τι φταίει και η δημόσια παιδεία ενώ κοστίζει πανάκριβα στο κράτος είναι τόσο χαμηλού και απαράδεκτου επιπέδου?

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:49 | Ενας Γιώργος

    Μόνο μια ερώτηση έχω να κάνω.

    Αφού κάθε χρόνο χρειαζόμαστε εναν Χ αριθμό εκπαιδευτικών (5000, 8000, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες) γιατί να εισάγουμε στα πανεπιστήμια 20Χ ;

    Εχουν μπλοκάρει τα πάντα. Και το κακό είναι οτι δεν βλέπω να αλλάζει και κάτι προς το καλό. Αχ Αννουλα του Βοριά, πιστεύω οτι απλά ανακατεύεις τα ήδη λιμνάζοντα νερά της εκπαιδευσης με αποτελεσμα να βγει η μπόχα στην επιφάνεια μεχρι να ρθεί η επόμενη Αννουλα και φτού απο την αρχή.

    Το κράτος πρώτα μας σπουδάζει και μετά μας αφήνει άνεργους !

  • Αξιοτιμη Κα υπουργε,
    Αν και μελετησα πολλες φορες τις προτασεις σας εντουτοις δεν ηταν αποσαφηνισμενες , ειχαν πολλα κενα και δημιουργουσαν αποριες.
    Για τον λογο αυτο παραθετω τις αποψεις μου που πιστευω οτι θα σας βρουνε συμφωνη, εαν πιστεψουμε τα οσα εξαγγειλατε προεκλογικα περι δικαιοσυνης , διαφανειας και αξιοκρατιας που ειναι οι βασικες αρχες που διεπουν το κομμα σας.
    1. Για τους ηδη επιτυχοντες στον ΑΣΕΠ οι οποιοι εχουν και προυπηρεσια απο ΠΔΣ η οποιονδηποτε αλλο τροπο καλυπτουν ολα τα κριτηρια διαφανειας , αξιοκρατιας , δικαιοσυνης και η μη ενταξη τους στο νομοσχεδιο θα προκαλουσε το αντιθετο απο οσα επικαλεισθε.
    2. Πρεπει να υπαρξει καποια προνοια στο νομοσχεδιο για αυτους που δεν εδωσαν ΑΣΕΠ αλλα αναλωσαν την ζωη τους στηριζομενοι στο υφισταμενο συστημα και προγραμματισαν τη ζωη τους πανω σ αυτο.
    Βασει των οσων ανεφερα μπορειτε να δημιουργησετε ενα αξιοκρατικο συστημα ξεκινωντας απο μια νεα βαση για τους νεοτερους που θα δωσουν ΑΣΕΠ , ΚΥΡΙΩΣ για την 1η κατηγορια των ηδη επιτυχοντων στον ΑΣΕΠ αλλα και της 2ης που αναλωσαν τη ζωη τους και την καριερα τους.
    Ολα αυτα αναφερονται σε ενα κρατος που δε θελει να δημουργησει ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ στο ηδη υφισταμενο αξιοκρατικο συστημα προσληψης εκπαιδευτικων αλλα και συναδει με τις προγραμματικες δηλωσεις του κομμματος σας.
    Τα οσα ανεφερα δημιουργουν ενα ολοκληρωμενο αξιοκρατικο συστημα προσληψης εκπαιδευτικων που στηριζεται σε αρχες δικαιου σε ενα ευνομουμενο κρατος .
    Η μη ενταξη των παραπανω στο νομοσχεδιο δε θα εχει καμια λογικη εκτος κι αν τα οσα προεκλογικα αναφερατε περι δικαιοδσυνης , ισοτητας , αξιοκρατιας κ.λ.π. ΔΕΝ ΤΑ ΕΝΝΟΟΥΣΑΤΕ!!!
    Με εκτιμηση

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | Παυλίνα

    Γιατί δεν ανακοινώσατε προεκλογικά τις προθέσεις σας για τόσο ριζικές αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών;;;;;
    157 σελίδες σχολίων ως τώρα και το αίτημα της συντρηπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών είναι η διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος με τα ποσοστά 60-40.Ειναι το δικαιότερο σύστημα που επιβραβεύει και την επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά και την προσφορά των εκπαιδευτικών για κάλυψη των κενών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.Δεν υπάρχει τίποτα μη αξιοκρατικό στους πίνακες αναπληρωτών που τροφοδοτούν το 40% και στους οποιους οι εκπαιδευτικοί εγγράφονται βάσει της ημερομηνίας κτήσης πτυχίου.Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν στον τρόπο επιλογής για την ΠΔΣ, τα Εκκλησιαστικά, τη Σιβιτανίδειο και όπου αλλού μπορούν να υπεισέλθουν αναξιοκρατικά στοιχεία.Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και μεταπτυχιακά, διδακτορικά αλλά και δεύτερα πτυχία ΑΕΙ για το διορισμό των εκπαιδευτικών, για την τοποθετησή τους σε θέση αναπληρωτών αλλά και για μεταθέσεις – αποσπάσεις.Η κατάργηση του 40% δεν ειναι λύση.Είναι μια βεβιασμένη κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα θυελώδεις αντιδράσεις όλων των εκπαιδευτικών.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Νίκος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Λέτε ότι θα κλείσουν οι πίνακες που μπάζουν από παντού εντός του 2010. Και ορθώς διότι το 90% των ωρομισθίων και αναπληρωτών έχουν καρπωθεί μόρια με πλάγια μέσα. Άλλοι έβαλαν μέσο και βολεύτηκαν σε σχολεία τύπου Σιβιτανίδειου. Άλλοι έβαλαν μέσο και πήραν ώρες από την ΠΔΣ. Οι περισσότεροι, βρήκαν τρόπο και οι διευθυντές των σχολείων τους έγραψαν «ώρες προϋπηρεσίας» σε γιορτές, αργίες και απεργίες. Όλα αυτά είναι πράγματα που τα ξέρουν και τα ψιθυρίζουν όλοι όσοι δρούν στην Εκπαίδευση, άλλα κανείς δεν τολμάει να τα ομολογήσει διότι, άλλοι έχουν επωφεληθεί και άλλοι ελπίζουν να τρυπώσουν κι αυτοι στους πίνακες στο μέλλον. Οι περισσότεροι συμβασιούχοι (stages της εκπαί
    Η μεταβατική περίοδος σημαίνει ότι θα ωφελήσετε εν γνώσει σας, άτομα που καρπώθηκαν μόρια προϋπηρεσίας με πλάγιο τρόπο. Τουλάχιστον η μεταβατική περίοδος, αν δοθεί, ας είναι ΤΟ ΠΟΛΥ ένα (1) έτος! Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου ας επιτραπεί ο μόνομος διορισμός σε όσους έχουν σήμερα, από 20 μόρια και πάνω! Να ξέρετε, όμως ότι με την μεταβατική περίοδο που ενδεχομένως παραχωρήσετε, θα επιβραβεύσετε και θα διορίσετε και άτομα που έβαλαν μέσον (δεν μπορείτε να τους ανακαλύψετε, διότι το σύστημα είναι θολό και μπάζει από παντού και δεν θα βγάζατε καμμία άκρη).
    Το πιό σωστό είναι να ακυρώσετε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την προϋπηρεσια, αγνωόντας τις όποιες αντιδράσεις. Μόνο έτσι δεν θα αδικηθεί άλλο κανείς. Αρκετά ανεχτήκαμε το μέσο και το ρουσφέτι δώδεκα(12) χρόνια τώρα! Όσοι διαμαρτύρονται και σας λένε ότι δεν αντέχουν να διαβάσουν άλλο, απαντώ ότι αυτό είναι πρόβλημά τους και ότι δεν κάνουν για εκπαιδευτικοί. Το διάβασμα είναι συνυφασμένο με το λειτούργημα του Εκπαιδευτικού και όσοι λένε ότι κουράστηκαν να διαβάζουν, μάλλον επιθυμουν να αράξουν στο Δημόσιο και να καταστρέψον αθωες ψυχές.
    Κυρία Υπουργέ, φέρτε μας έναν νόμο που να επιβάλει την Αξιοκρατία και τον ανόθευτο ΑΣΕΠ. Η σιωπηρή πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που υποφέρουν από την ευνοιοκρατία και το μέσον θα είναι μαζί σας.

    Με εκτίμηση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Κώστας

    Σύστημα πρόσληψης – προτάσεις

    1) Παιδαγωγική επάρκεια 6μηνης διάρκειας τουλάχιστον, που θα παρέχεται απο τις αρμόδιες Πανεπιστημικές Σχολές,για όσους δεν έχουν και απέκτησαν προυπηρεσία στη Δημόσια Εκπ/ση.
    2) Μοριοδότηση όλων όσων έχουν πετύχει σε διάφορα ΑΣΕΠ μέχρι σήμερα.
    3) Επαναφορά της επετηρίδας με συνυπολογισμό των ανωτέρω (Παιδ. επάρ-κεια + προυπηρεσία )+ κοινωνικά κριτήρια (Στράτιωτική θητεία , οικογενειακή κατάσταση).
    4) Κατάργηση του ΑΣΕΠ για τους νέους πτυχιούχους.
    5) Παράλληλα οι Πανεπιστημιακές Σχολές για όσους φοιτητές θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί να παρέχουν παιδαγωγική-διδακτική επάρκεια ενός επιπλέον έτους και ο βαθμός πτυχίου να συνυπολογίζεται στην επετηρί-δα.
    6) Οι λεγόμενες καθηγητικές σχολές δέχονται αριθμό φοιτητών ανάλογα με τις ανάγκες στην εκπ/ση.
    7) Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών-ωρομισθίων. Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρόσληψη αναπληρωτών απο την επετηρίδα.
    8) Μετάθεση μετά το πρώτο έτος στην θέση διορισμού η οργανικής.
    Μετάθεση μετά απο δύο έτη, όσοι επιλέξουν πραγματικά δυσπρόσιτα σχολεία (αφού επανακαθοριστεί ο πίνακας δυσπρόσιτων).
    Απόσπαση με μετρήσιμα κριτήρια και μόνο για τα σχολεία, με τα μόρια της θέσης απόσπασης. Κανείς στα γραφεία, μόνο οι διοικητικοί.

    Συνάδελφοι μόνο οι αγώνες μας θα φέρουν αποτελέσματα.
    οι όποιες προτάσεις απο μόνες τους δεν φτάνουν.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αγαπητή κα Υπουργέ
    ειναι γεγονός οτι ως γενική πολιτική αρχή, η πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ αποτελεί την πλέον ανεξάρτητη, και εν γένει αχυραγώγητη μέθοδο. Ομως ένας κανόνας έχει πρακτική αξία όταν δεν στηρίζεται μόνο στο θεωρητικό μοντέλο-υπόβαθρο, αλλά και στην εφαρμογή του.
    Εν προκειμένω η εκπαίδευση χρειάζεται ανθρώπους που να πιστεύουν κύρια στη κοινωνική προσφορά, και πιθανά όχι κλασσικούς καριερίστες επαγγελματίες. Και τέτοιοι δεν μπορούν εύκολα να προκύψουν μέσα απο τις όποιες εξετάσεις ΑΣΕΠ όπως αυτές υφίστανται.
    Οι όποιοι πίνακες μορίων έχουν προκύψει κτίσθηκαν πλήρως αντικειμενικά απο ανθρώπους που εχουν επιλέξει να υπηρετήσουν εκπαίδευση και τέτοιους πιστεύω πώς χρειαζόμαστε.
    Ο απρόσωπος ΑΣΕΠ δεν είναι σίγουρο πώς έχει δώσει στην εκπαίδευση αυτό που της έλλειπε, άλλωστε δεν έχει γίνει και η ανάλογη αξιολόγηση (είναι καλύτεροι εκπαιδευτικοί αυτοί που προέκυψαν απο τις εξετάσεις ΑΣΕΠ;).
    Οι άνθρωποι που σήμερα είναι αναπληρωτές – ωρωμίσθιοι έχουν απο τα Πανεπιστημιακά τους χρόνια επιλέξει εκπαίδευση, πολύ περισσότερο δε μετά απο τόσα χρόνια επενδεδυμένα σε σχολεία καλύπτοντας κενά και λύνοντας χρόνια εκπαιδευτικά προβλήματα.
    Και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να είχε μόνο η Δημόσια εκπαίδευση πιστεύω πώς σε αυτούς που την επέλεξαν και έχουν την εμπειρεία α επένδυε.
    Θεωρώ τους ήδη υπάρχοντες πίνακες πλήρως αντικειμενικούς και προτείνω να συμπληρώνονται κάθε χρόνο απο ανθρώπους που αποκτούν μόρια μέσα απο εξετάσεις του ΑΣΕΠ (υπο συζήτηση το ποσοστό μορίων). Ετσι δίνεται η δυνατότητα και σε πρόσφατους πτυχιούχους να αποκτήσουν εκπαιδευτική χροιά μέσα απο την πρόσληψη τους ως αναπληρωτές – ωρωμίσθιοι.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενεία
    Δημ. Κυριόπουλος Καθ. Πληροφορικής (ΠΕ19) 3ου Γενικού Λυκείου Λαμίας

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | Ανδρέας

    Προς όλους τους «Νίκους» και «Νικολέτες»
    Διαβάστε τα γραφόμενα από μια μαθήτρια της Α΄ Λυκείου γιατί μάλλον μαθητές ζωντανούς μπροστά σας δεν έχετε δει ποτέ και ούτε θα δείτε με τα μυαλά που έχετε και πάψτε επιτέλους αυτή την απίστευτη προβοκάτσια που εξελίσσεται από μέρους σας εδώ και τόσες μέρφες! Έλεος πια δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε;
    «Είμαι μαθήτρια της Α’ Λυκείου και θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ΑΣΕΠ δέν θα πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος πρόσληψης καθηγητών. Μέσα από ένα γραπτό διαγωνισμό μπορείς να καταλάβεις το μορφωτικό επίπεδο ενός καθηγητή αλλά δεν γίνεται να εντοπίσεις τα υπόλοιπα προσόντα που είναι απαραίτητα σε έναν καθηγητή .
    Αν ο καθηγητής δεν έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές τις γνώσεις του δεν γίνεται κατανοητό μέσα από το χαρτί. Επίσης αν θεωρήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και ως λειτούργημα είνα απαραίτητο να ελέγχεται κατα πόσον ο καθηγητής έχει την υπομονή και την όρεξη να ασχοληθεί σοβαρά με τις μορφωτικές αλλά και πνευματικές ανάγκες των παιδιών καθώς το σχολείο εκτός από χώρος μόρφωσης είναι και χώρος πνευματικής συγκρότισης των παιδιών.
    Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι οι καθηγητές επιβάλλεται να επιτηρούνται και μετά τη διαδικασία πρόσληψης τους ώστε να έχουν ένα ακόμα κίνητρο να εργάζονται σωστά αλλά και να υποστούν τις συνέπειες σε αντίθετη περίπτωση.»
    ΤΙΝΑ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | vaggelis

    Οι απόφοιτοι καθηγητικών σχολών είναι οι μόνοι που δίνουν γραπτό διαγωνισμό για διορισμό. Οι υπόλοιποι απόφοιτοι διορίζονται σε θέσεις σχετικές με το πτυχίο τους με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων πχ προϋπηρεσία,βαθμός πτυχίου κτλ
    Επομένως ή αρχή της ισονομίας επιβάλει και οι απόφοιτοι καθηγητικών σχολών να διορίζονται με μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων.
    Ευχαριστώ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:46 | ‘Εφη

    Είμαι ωρομίσθια εκπαιδευτικός από πέρυσι. Θεωρώ άδικη την κατάργηση της προϋπηρεσίας, κάτι που θίγει κυρίως εκπαιδευτικούς που εργάζονται χρόνια μαζεύοντας μόρια με το σταγονόμετρο. Εξυγίανση σαφώς χρειάζεται και είμαι υπέρ, αλλά αυτό νομίζω θα γίνει σωστότερα με τον επανασχεδιασμό του ΑΣΕΠ και την πραγματική εφαρμογή αξιοκρατίας. Όσο για την αξιολόγηση, θα συμφωνήσω, αλλά όπως είπε και ένας συνάδελφος, είναι λογικό να γίνεται και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:31 | H.H. ger

    1. Για τους περισσότερους καθηγητές και δασκάλους που γνωρίζω, ακόμη κι αν δεν έχουν παιδιά, είναι μεγάλο θέμα – δράμα το «μακριά από τον τόπο μου» (κάποιοι συνάδελφοι αποκαλούν μάλιστα μια δυσπρόσιτη περιοχή της Ελλάδας ξενιτιά). Προφανώς το προφίλ της μέσης ελληνικής οικογένειας που ωθεί έμμεσα ή άμεσα τα παιδιά της προς αυτόν τον κλάδο είναι κάπως έτσι. (Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα).
    Πιστεύω ότι το Υπουργείο, αν θέλει να αλλάξει «νότα» η εκπαίδευση, πρέπει να βρει τρόπους εφαρμόσιμους μεσοπρόθεσμα που να ωθούν προς το επάγγελμα αυτό ανθρώπους ΚΑΙ άλλου προφίλ: πιο ανοιχτόμυαλους, ανήσυχους, με πιο ερευνητικό μυαλό, λιγότερο κομφορμιστές ή φοβισμένους. Είναι θέμα πολιτικής, δηλ. τι ΘΕΛΟΥΜΕ τελικά. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα σήμερα, με την ευθύνη κράτους και «απλών πολιτών», το βλέπω πολύ δύσκολο να προχωρήσει κανείς σε ριζικές αλλάγές.
    2. Επίσης προτείνω βραχυπρόθεσμα, για το καλό των μαθητών αλλά και για αποσυμφόρηση του συστήματος, να υπάρξουν κάποια κίνητρα έτσι ώστε, όσοι καθηγητές είναι κοντά στη σύνταξη και έχουν βαρεθεί, να συναταξιοδοτηθούν ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ το συντομότερο, ή έστω να αποσπαστούν αυτοί σε διοικητικές θέσεις -όχι οι ημέτεροι.
    Αρκετοί από τους παλιούς καθηγητές έχουν κουραστεί πολύ, έχουν καταλάβει τις οργανικές θέσεις στις πρωτεύουσες των νομών και πραγματικά χαλάνε και την ατμόσφαιρα στο σχολείο. Μάλιστα διεκδικούν, με τον τρόπο τους, και άτυπα προνόμια λόγω αρχαιότητας. Δεν μιλάω θεωρητικά, ούτε με εμπάθεια. Ξέρω πολλά και συγκεκριμένα παραδείγματα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:17 | Γεωργιάδης Νικόλαος

    Προς αξιότιμους ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ:
    κ. Πανάρετο Ι.
    κ.κ. Γ.Γ. ΥΠΕΠΘ

    σας βρίσκει σύμφωνους το παρόν νομοσχέδιο με το οποίο τίθενται υπό αμφισβήτηση οι πανεπιστημιακοί τίτλοι στους οποίος έχετε βάλει την υπογραφή σας είτε ως καθηγητές, είτε ως πρόεδροι Τμημάτων είτε ως Πρυτάνεις-Αντιπρυτάνεις;
    Θεωρείται ότι οι απόφοιτοί σας δεν έχουν τα τυπικά προσόντα και πρέπει να τα αποδείξουν συμμετέχοντας σε μια διαδικασία τύπου «ΔΙΚΑΤΣΑ»;

    Η απάντηση στο ερώτημα θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | Νίκος Μ.

    Αγαπητή κυρία Υπουργός,

    είμαι υπερπολύτεκνος εκπαιδευτικός διορισμένος από το 2004, με ανήλικα παιδιά. Συμμετέχω ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου μου,αναλαμβάνοντας γιορτές, καθώς και όλες τις άλλες δραστηριότητες, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί μου ( και αυτό καλώ – δημοσίως – να κάνουμε όλοι οι διορισμένοι πολύτεκνοι συνάδελφοι, γιατί έχουμε μάθει να κάνουμε αυτοθυσία – μήπως και τα πολλά παιδιά- σε μια κοινωνία ατομοκεντρική, υλιστική – δεν είναι αυτοθυσία ; )

    Στην εκπαίδευση μπήκα όχι για να παράγω ρομπότ, αποθήκες γνώσεων, παιδιά τυποποιημένα, ΑΛΛΑ για να διαπλάσω ( κατά το δυνατόν )ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον συνάνθρωπό τους και την κοινωνία ( και άρα και τον εαυτό τους ). Για να διαπλάσω προσωπικότητες που να βλέπουν ότι κάποιοι παίζουν με τα όνειρά τους, με τις ελπίδες τους, ότι κάποιοι τους εμπαίζουν, τους βλέπουν ως «μηχανές»!

    1) Πόσα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων γκρεμίστηκαν, όταν – εν μια νυκτί – καταργήσατε την επετηρίδα ;

    2) Πόσα όνειρα ανθρώπων γκρεμίζονται σήμερα ; Πόσοι άνθρωποι προγραμματίσαν το μέλλον τους με βάση αυτούς τους πίνακες αναπληρωτών-ωρομισθίων, επειδή έτσι όριζαν οι νόμοι του κράτους που εσείς ψηφίζατε και υπερασπιζόσασταν ; Πόσοι άνθρωποι έκαναν το άλμα για τη γέννηση τρίτου και τέταρτου παιδιού,έχοντας υπόψη τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της Πολιτείας ; Πόσα άτομα με προβλήματα υγείας δεν ακούμπησαν στο νόμο της Πολιτείας για μόνιμο διορισμό τους,ύστερα από 12μηνη πραγματική προϋπηρεσία ως αναπληρωρών- ωρομισθίων ;

    3)Αλήθεια, πως αξιολογεί ο ΑΣΕΠ τον εκπαιδευτικό; Όποιος ξέρει τι έγινε με την 8η σταυροφορία,μπορεί να σταθεί σε μια τάξη, να επικοινωνήσει με τα παιδιά του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των ριάλιτυ σόου και της τυποποιημένης διασκέδασης ; Προτεραιότητα στη εκπαίδευση είναι ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών ή είναι το παρωχημένο σύστημα διδασκαλίας, με σχολικά βιβλία ( ναι, για τα νέα βιβλία λέω, που δόθηκαν σε εκδοτικούς οίκους ) απρόσιτα στο μυαλό του μαθητή του 2009, συμπυκνωμένα, κακογραμμένα, δυσνόητα για το μορφωτικό επίπεδο του μαθητή; Πως να διδάξει ο καθηγητής το » Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» του Οδυσσέα Ελύτη, στη Β’ Γυμνασίου, όταν το παιδί έχει στο μυαλό του το Χ- Factor και το ντέρμπι της Κυριακής ; Πως να διδάξει για πρώτη φορά αρχαία ελληνικά στα παιδιά της Α’ Γυμνασίου με κείμενα χωρίς νοηματικό περιεχόμενο για τη ζωή του σημερινού μαθητή ; Πως να διδάξει στα μαθητή την ελληνική γλώσσα, όταν αυτός μιλάει και γράφει ( πλέον ) με τους φίλους του ( στο κινητό, στο msn, στο facebook ) στα λεγόμενα greeklish και αυτά μεταφέρει στο γραπτό του; Και τελικά πως θα πείσει το μαθητή του να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ, όταν βλέπει τους πολιτικούς να καταργούν κάθε έννοια δικαίου και να αλλάζουν τα πάντα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα ΑΝΘΡΩΠΟ και το κυριότερο,χωρίς να τα έχουν εξαγγείλει πριν τις εκλογές;

    4)Αλήθεια, είναι ικανός καθηγητής που πετυχαίνει σε ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και αποτυγχάνει σε άλλον ; Νομίζω ότι ξεκινάτε λάθος τη διαβούλευση. Θεωρώ ύψιστο πολιτικό λάθος και άκαιρη τη συζήτηση για την αλλαγή διορισμού των εκπαιδευτικών.

    Είναι ώρα για άλλες αλλαγές με προτεραιότητα :

    α) Στη διαρκή επιμόρφωση και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων εκπαιδευτικών, με εποπτικά μέσα, σύγχρονη βιβλιογραφία,τράπεζα θεμάτων, έτοιμο λογισμικό για όλα τα μαθήματα.

    β)Στην άμεση αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων που οδηγούν στην Εκπαίδευση, με διαμόρφωση μαθημάτων και ύλης προσαρμοσμένης ( και ) στη σχολική πραγματικότητα, με βαρύτητα σε παιδαγωγικά μαθήματα και στη διδασκαλία μαθημάτων ειδικότητας στα σχολεία.

    γ) Διάλογος για τα νέα σχολικά βιβλία και παρατηρήσεις τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από τους ίδιους τους μαθητές. σχετικά με την ποιότητα και την κατανόηση του περιεχομένου τους.

    Συνοψίζοντας,πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο υπάρχον σύστημα προσλήψεως,αλλά οπωσδήποτε να γίνουν πιο αντικειμενικά κάποια κριτήρια επιλογής ( από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών- ωρομισθίων οι προσλήψεις )στα διάφορα σχολεία ειδικότητας , στη ΠΔΣ κλπ.

    Σε μια εποχή που η χώρα γερνά επικίνδυνα η πρόνοια της Πολιτείας για τους πολύτεκνους ή τρίτεκνους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να μας βρίσκει όλους σύμφωνους ( τονίζω και πάλι την ανάγκη εμείς οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουμε αυτοθυσιαστικά και ενεργά και αγαπητικά το έργο των συναδέλφων και των μαθητών μας μέσα στο σχολείο, χωρίς να κάνουμε κατάχρηση κάποιων προνομίων του νόμου )

    Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο ατομικισμός και το κακώς εννοούμενο συμφέρον η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει ΑΜΕΣΑ για τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας, όπως τα άτομα με μεσογειακή αναιμία, αυτοάνοσα νοσήματα ( σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ), καθώς και γονείς- εκπαιδευτικούς που ένα από τα παιδιά του αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
    Και ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία γρίππης θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει ΑΥΞΗΜΕΝΑ μέτρα προφύλαξης των εκπαιδευτικών αυτών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους ως απλοί ωρομίσθιοι, μακριά από την οικογένειά τους, τον προσωπικό τους γιατρό, χωρίς ικανοποιητική αμοιβή, αλλά με ακόμα μεγαλύτερα έξοδα της οικογένειάς τους, πέραν των εξόδων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
    Σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις, όπως ήδη σας έχω τονίσει, ο παράγοντας ΑΝΘΡΩΠΟΣ ( είτε εκπαιδευτικός, είτε μαθητής, είτε άλλος παράγοντας της σχολικής κοινωνίας ) είναι ΠΑΝΩ από νόμους, διατάξεις και κανόνες. Παρόλα αυτά, ακόμα να προσληφθούν ως αναπληρωτές ( σε κάποιες ειδικότητες ) κάποιοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί με προβλήματα υγείας!

    Οπωσδήποτε, επίσης, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να κάνει πιο αντικειμενικά το σύστημα αποσπάσεων- μεταθέσεων και να μην βάλει χρονικό όριο στη παραμονή σε κάποιο σχολείο, γιατί οι οικογενειακές ανάγκες ( και τα έκτακτα συμβάντα στη ζωή ) των ανθρώπων αλλάζουν συχνά. Όλοι αυτοί οι συνάδελφοί μας που πρόσφεραν και προσφέρουν σε ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, έγγαμοι ή άγαμοι, πρέπει να έχουν το σεβασμό όλων και – κυρίως- της Πολιτείας.

    Υ.Γ Προτείνω να βάλετε ισχυρό οικονομικό κίνητρο για την παραμονή εκπαιδευτικών σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά του Αιγαίου ή και μετάθεση από μεγάλο αστικό κέντρο σε αυτές ( πχ. 200 ευρώ επίδομα μηνιαίως επιπλέον, με προσαύξηση 50 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον χρόνο παραμονής + 50 ευρώ επιπλέον στο οικογενειακό επίδομα για κάθε παιδί ).

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | Νίκος

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Αν τελικά μπλοκάρετε τους πίνακες της ντροπής που μπάζουν από παντού, άλλα δώσετε μεταβατική περίοδο (μικρή ελπίζω) στη θολούρα και την ασυδοσία, να μας πείτε με ποιόν τρόπο θα εξασφαλίσετε την Αξιοκρατία και την ισότητα στην προϋπηρεσία. Ειδικότερα:
    -Τί θα γίνει με τα σχολεία τύπου Σιβιτανίδειου, όπου κάποιοι μπαίνουν με μέσον και γίνονται πιό ίσοι από τους άλλους?
    -Τί θα γίνει με τα «κονέ» στις Δευτεροβάθμιες πο δίνουν αποκλειστικες πληροφορίες στους λίγους και εκλεκτούς σχετικά με τα κενά και μοιράζουν επιλεκτικά τα «καλά» σχολεία στους αρεστούς?
    -Τί θα γίνει με όσος έχουν μπει στους πίνακες μέσω βουλευτικών γραφείων, όπως ακούγεται?
    -Πώς θα ελέγξετε τους ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΡΕΣ ΣΕ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΕΣΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΌΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ «ΚΟΝΕ»?

    Κυρία, Υπουργέ, ειλικρινά, γιατί θέλετε να δώσετε παράταση σε μιά κατάσταση με τόσες αδικίες, θολούρες και στρεβλώσεις. Ακόμα και αν καταφέρετε να ελέγξετε τις παραπάνω αδικίες, δεν παύουν να υπάρχουν αυτοί που επί χρόνια επέλεξαν το μέσο και το ρουσφέτι για να δράσουν. Σε αυτούς θα χαρίσετε μεταβατική περίοδο κα Διαμαντοπούλου? Θα τους επιβραβεύσετε κι από πάνω?
    Ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για μηδενική ανοχή στο ρουσφέτι και τα «κονέ». Εσεις γιατί ανέχεστε αυτήν την θολή κατάσταση? Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών απαιτεί Αξιοκρατία και ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΕΠ, ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΟΊΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΤΥΠΗΣ Η’ ΘΟΛΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ.

    Με εκτίμηση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | παπαδοπουλου

    πολυς ο λογος για αυτους που θα μπουν στην εκπαιδευση.οι θεσεις ειναι δραματικα λιγες και αν επιστρεψουν οι αποσπασμενοι θα ειναι ακομα λιγοτερες.και αυτο ως αληθεια πρεπει να ειπωθει ρητα στον κοσμο και χωρις περιστροφες.
    Μηπως λοιπον αντι να βλεπουμε μονο πως θα γινει να προσληφθει ο τελειος εκπαιδευτικος πρεπει να βελτιωσουμε αυτους που αποτελουν την πλειονοτητα και αναγκαστικα ως μονιμοι θα παραμεινουν μια και δεν μπορει να τους διωξει;
    τι θα γινει μ αυτους;θα συνεχισουν να βρισκονται στο σκοταδι και το μονο που θα τους απασχολει θα ειναι η αυξηση του μισθου τους;
    γιατι οι κανουριοι να περασουν απο 40 κυματα και οσοι ειναι μεσα να καθονται και να βλεπουν;
    θα αναμορφωσουν το συστημα οι 200 κακομοιροι που θα καταφερουν να μπουν μετα απο τοση προσπαθεια και κοπο;
    η αξιολογηση υφισταται σε καθε ευρωπαικη χωρα..επιτελους ας ξυπνησουμε.

  • βασικος στοχος για ολους μας ειναι να παρθουν τετοια μετρα ωστε να ειναι ολες οι πλευρες καλυμμενες στο μεγιστο δυνατο βαθμο. Η πραγματικοτητα για την οικονομια της χωρας ειναι ζοφερη οσο ποτε,οι λεγομενες καθηγητικες σχολες διοχετευουν στην αγορα εργασιας ολο και περισσοτερο εκπαιδευτικο δυναμικο,δυστυχως πολυ περισσοτερο απο τις αναγκες της εκπαιδευσης.Αυτο εχει σαν αμεση συνεπεια ενα περεταιρω ξεκαθαρισμα το οποιο ακουει στο ονομα διαγωνισμος ασεπ.Η κυβερνηση της τοτε εποχης εγκαινιασε μια πραγματικη επανασταση στο χωρο της παιδειας τοσο με την εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση στο λυκειο οσο καιμε το διαγωνισμο ασεπ που ειχε σαν αποτελεσμα τον εμπλουτισμο της εκπαιδευσης με νεους ανθρωπους που διακριθηκαν σε ενα ψυχοφθορο μεν αλλα αντικειμενικο και αδιαβλητο συστημα.Ωστοσο καποιοι αλλοι εκπαιδευτικοι μεγαλυτερης ηλικιας κανοντας τον προγραμματισμο τους και εχοντας και παραπανω υποχρεωσεις λογω οικογενειακης καταστασης βρεθηκαν προ απροοπτου.το συστημα τελικα πηρε μια μορφη που καλυψε ολες τις πλευρες εξισου γυρω στο 2003 με το τοτε ποσοστο 65-35.Τωρα μετα απο εξι χρονια δημιουργηθηκαν 30μηνο,24μηνο,40% και καταστρατηγηθηκε καταφορα ο αριθμος των διορισθεων μεχω ασεπ.Ωστοσο ,πληθος εκπαιδευτικων εχει προγραμματισει τη ζωη του με βαση τα τελευταια μετρα.Για να ειναι λοιπον ολες οι πλευρες καλυμμενες προτεινω τα εξηςΑ)ο διαγωνισμος ασεπ να συνεχισει να διεξαγεται καθε 2 χρονια και συγκεκριμενα γυρω στον οκτωβρη ετσι ωστε να υπαρχει χρονος για τη διορθωση γραπτων.η διεξαγωγη του διαγωνισμου καθε χρονο ειναι ανεφικτη κατα τη γνωμη μου αφου απαιτει πολυ μεγαλη οργανωση κατι που δεν υφισταται στον ασεπ λογω υπερβολικου φορτου εργασιας και ολιγαριθμου προσωπικου.Προσληψεις παραπανω στον ασεπ ειναι δυσκολο να γινουν λογω της καταστασης της οικονομιας.Β)απο τον επομενο διαγωνισμο ασεπ κι επειτα να ισχυσει το ποσοστο65 -35,70-30, 75-25, 80-20,85-15 αντιστοιχα και το 85-15 να ειναι το τελικο και αυτο που θα ισχυει παντοτε απο ενα σημειο κι επειτα.προτεινω καταργηση του 30 μηνου και του 24μηνουακομη κι απο το επομενο σχολικο ετος.Οι συναδελφοι των αντιστοιχων πινακων δε χανουν το διορισμο τους το2010 γιατι εμπιπτουν στο 40% στο εννιαιο πινακα.εκεινοι που τον χανουν το 2010 σιγουρα θα πανε αναπληρωτες αφου προηγουνται των αλλων συναδελφων και θα διορισθουν το 2011 χωρις να χρειαστει να ξαναδωσουν ασεπ.Γ) η προσμετρηση της προυπηρεσιας στον ασεπ να γινεται με τους ιδιους ορους που γινονταν ως τωραΔ)να παραμεινει το ποσοστο των τριτεκνων 20% στις θεσεις αναπληρωτων αφου αποτελουν ευαισθητο κομματι της κοινωνιας.Ε)να παραμεινει ο διορισμος των εχοντων 4 παιδια και ανω ανεξαρτητα πινακα αρκει να εχουν πετυχει τη βαση σε εναν διαγωνισμο.ΣΤ)Οι προσληψεις στην πδς να εμπιπτουν στον πινακα ωρομισθιων ανα περιφερεια.Ζ)να λαμβανεται υποψην κατα τη μεταθεση η οικογενειακη κατασταση.Δε μπορει καποιος να γυριζει σε ολη τηνΕλλαδα για προυπηρεσια και να χρειαζεται να μενει 3 χρονια στον τοπο μονιμου διορισμου.Ο ελευθερος ας μεινει.Η)Να παραμεινει ο θεσμος του ωρομισθιου και του αναπληρωτη αφου το κρατος δεν εχει πορους.θ) αν το κρατος δεν εχει χρηματα για το ολοημερο εμεις ως εκπαιδευτικοι πρεπει να το στηριξουμε εστω και δεχομενοι την προσληψη ωρομισθιων σε αυτο.μη ξεχναμε οτι φασουλι φασουλι γεμιζει το σακουλι των μοριων.Ι)Να σταματησουν οι πινακες αναπληρωτων και ωρομισθιων να τροφοδοτουνται με ατομα απο εκκλησιαστικα , οαεδ και σιβιτανιδειο εκτος αν οι συναδελφοι που προσλαμβανονται σε αυτα εχουν επιτυχει σε τουλαχιστον 3 διαγωνισμους.Πιστευω οτι οι παραπανω προτασεις καλυπτουν ολους μας και καλυπτουν και την κυβερνηση σε ενα πραγματικα δυσκολο εργο.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:07 | Γ.Π

    κάποιοι αναφέρουν προσωπικές ιστορίες, το πιό σωστό θα ήταν να μας λένε πως αποκτήθηκαν οι προυπηρεσίες τους.
    Οτι έγινε έγινε, ας βρεθεί η χρυσή τομή γι αυτούς με τις μεγάλες προυπηρεσίες και άμεσα να αλλάξει το σύστημα. το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί αξιοκρατία είναι το ΑΣΕΠ.
    επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί η λέξη αξιοκρατία ενοχλεί και καταψηφίζεται τόσο πολύ?

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 18:04 | ΧΑΡΟΥΛΑ Σ.

    Είμαι δασκάλα διορισμένη εδώ και 18 χρόνια. Πιστεύω ότι είναι άδικο για τους νέους συναδέλφους να καταργηθούν τα μόρια τους. Κατάργηση της ωρομισθίας, διορισμοί με 60-40%

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.
    ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥ.
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΖΗΤΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ).ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΩ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΝΟΜΑΙ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ.

    ΠΑΝΟΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ
    5 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
    ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ 59 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ………ΓΥΦΤΟΣ!!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | Δημήτρης

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ,

    Θεωρώ δίκαιη την απόφασή σας για την κατάργηση του ρουσφετολογικού συστήματος της πρόσληψης των εκπαιδευτικών στα προγράμματα ΠΔΣ.

    Όμως ο πίνακας προϋπηρεσίας διορισμών με το 40% τις εκατό θεωρείται απόλυτα δίκαιος και ανταμοίβει εκπαιδευτικούς που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στις εκάστοτε ανάγκες των σχολίων με μεράκι, παρόλο τις δυσκολίες.

    Μην καταργήσετε αυτό τον πίνακα. Έτσι δεν εξυγειάνετε το σύστημα.

    Αυξήσατε το ποσοστό πρόσληψης διοριστέων-αναπληρωτών σε 50% – 50% (ΑΣΕΠ – ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ).

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | ΣΟΝΙΑ

    Αυτη τη στιγμη λειτουργουν πανεπιστημιακα φροντιστηρια τα οποια προσφερουν τις «υπηρεσιες» τους σε πτυχιουχους που επιθυμουν να απορροφηθουν στην εκπαιδευση.Θεωρειται την υπαρξη αυτων των κερδοσκοπικων επιχειρησεων προοδο για την παιδεια?Προεκλογικα τονιζατε την επεκταση των ολοημερων σχολειων στη δευτεροβαθμια, τωρα ομως τα αλλαξατε και θελετε να ενισχυσετε μονο την πρωτοβαθμια.

    Θεωρειτε πως εαν κανετε παντου ολοημερα δημοτικα θα καταπολεμησετε τα φροντιστηρια και την παραπαιδεια?Οι γονεις και οι μαθητες απαιτουν δωρεαν και ποιοτικη παιδεια, αλλα για να επιτευχθει πρεπει να τεθουν οι βασεις στο συνολο της εκπαιδευσης και οχι μεμονωμενα.Απαιτειτε απο τους καθηγητες να δινουν ΑΣΕΠ,οχι ομως και απο τους δασκαλους, οι οποιοι πριν καν παρουν πτυχιο την επομενη μερα βρισκονται σε αιθουσες.Ο ΑΣΕΠ οπως λειτουργει μεχρι τωρα δεν θυμιζει σε τπτ ενα συστημα που θελει να αξιολογησει τις γνωσεις του εκπαιδευτικου, αφου η πλειονοτητα των ερωτησεων ειναι στυλ τηλεπαιχνιδιου και η υλη ακαθοριστη.

    Επομενως πρεπει να επανεξετασετε την λειτουργια του ΑΣΕΠ και να βρειτε λυσεις στα πραγματικα προβληματα της παιδειας και οχι να βασανιζετε πτυχιουχους επιστημονες.Αν θελετε να δειτε τις γνωσεις υπαρχουν και οι τιτλοι σπουδων.Επικεντρωθειτε στην δευτεροβαθμια και υλοποιηστε τις προεκλογικες σας δεσμευσεις (επεκταση ολοημερων σχολειων σε ολες τις βαθμιδες).Αποψη που συμμεριζεται το Εθνικο Συμβουλιο Παιδειας και η πλειονοτητα των ευρωπαικων χωρων.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:32 | ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ11

    ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
    Τα τελευταία δέκα χρόνια η κοινότητα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα έχει υποστεί ποικίλες αναταραχές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή τους για να διδάξουν στο δημόσιο σχολείο(επετηρίδα, ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία, ρυθμίσεις). Καλώς ή κακώς το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια έδωσε την ελπίδα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς να εξασφαλίσουν τον διορισμό τους συγκεντρώνοντας μόρια προϋπηρεσίας. Άλλοι προτίμησαν τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μέσα από επίπονη προσπάθεια, χρόνο και ίσως και λίγη τύχη κατάφεραν να είναι στην «χρυσή» λίστα των διοριστέων. Κάποιοι άλλοι ίσως τίποτα από τα παραπάνω, απλά απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση στράφηκαν σε άλλες διεξόδους πέρα από την εκπαίδευση και σε επαγγέλματα μη συναφή με τον τίτλο του πτυχίου τους.
    Σύμφωνα με τον τρόπο που αποτυπώνεται η πραγματικότητα παραπάνω, ο κάθε αδιόριστος εκπαιδευτικός έκανε τις επιλογές του με βάση τα δικά του κριτήρια( οικονομικά, οικογενειακά, γεωγραφικά κλπ) και έβαλε την ζωή του σε ένα δρόμο. Άλλωστε πάντα για να λειτουργείς εποικοδομητικά πρέπει να προγραμματίζεις (επίτευξη διδακτικών στόχων- σχέδιο μαθήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία) .
    Αποτελεί επίσης πραγματικό γεγονός η συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στους πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να δοθεί λύση. Η λύση αυτή όμως δεν μπορεί να είναι μια απλή κατάργηση των πινάκων. Δεν μπορεί να είναι πάντα ο εκπαιδευτικός το θύμα των ανεπαρκών συστημάτων, τα οποία θεσμοθετούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Οφείλει λοιπόν το Υπουργείο να σεβαστεί τις ανθρώπινες αξίες, να δείξει κατανόηση και να μην αντιμετωπίσει τον εκπαιδευτικό σαν μια απλή στήλη γνώσεων. Άλλωστε πως καλούμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί να διδάξουμε τις ανθρώπινες αξίες, όπως υποστηρίζουν τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών , όταν αυτές καταπατούνται μέσα από σκληρούς νόμους και μεταρρυθμίσεις.
    Οποιοδήποτε και να είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για την σύνταξη του νέου νομοσχεδίου για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να αποκατασταθεί ο κόπος και η πολυετής προσφορά των αναπληρωτών – ωρομισθίων στο ελληνικό σχολείο. Πόσα χρόνια θα πρέπει να εργάζονται στην εκπαίδευση για να χαρακτηριστούν ως ικανοί εκπαιδευτικοί; Τα κριτήρια λοιπόν πρέπει να είναι ισονομία, αξιοκρατία όπως η ίδια αναφέρατε επανειλημμένα, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες σε ότι έχει να κάνει με την διαχείριση του ανθρώπινου εκπαιδευτικού δυναμικού.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή οδηγία για την εισαγωγή της τρίτης ώρας φυσικής αγωγής στο δημοτικό, καθώς και η εισαγωγή του μαθήματος στην προσχολική αγωγή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απορρόφηση, σε μεταβατικό στάδιο, όχι μόνο τους εναπομείναντες της ρύθμισης του τριαντάμηνου και εικοσιτετράμηνου , αλλά και εκπαιδευτικούς με 8, 10, 12, 18 ή 24 μήνες προϋπηρεσία. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια επένδυσαν σε αυτόν τον μακροχρόνιο σχεδιασμό για την επίτευξη του διορισμού τους και είναι άδικο και εξοντωτικό η πολιτεία να τους γυρίζει πίσω, στέλνοντάς τους στα φροντιστήρια του ΑΣΕΠ για μια επιτυχία.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
    1. Απορρόφηση σε βάθος πενταετίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα.
    2. Αποφυγή αιφνιδιασμού ενός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών.
    3. Αποσυμφόρηση των ειδικοτήτων που έχουν κορεστεί.
    4. Αποζημίωση της πολυετούς προσφοράς των εκπαιδευτικών του ενιαίου πίνακα.
    Δεν μπορεί οποιοδήποτε συμβούλιο επιλογής προσωπικού να αξιολογεί τα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να συναγωνιστούν τα ευρωπαϊκά όταν απαξιώνονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας! Γιατί δεν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο οι γιατροί, δικηγόροι κλπ, παρά μόνο οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαβάζουν κάθε δύο χρόνια για να κριθούν ικανοί(επιτυχόντες), αλλά όχι ικανοί-τυχεροί (διοριστέοι). Λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό πτυχίου όμως δίνεις κίνητρο στους φοιτητές να βγαίνουν από τα πανεπιστήμια πιο ¨διαβασμένοι¨. Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι τι θα γίνει τότε με τους πανεπιστημιακούς; Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια αναβάθμισης και αξιολόγησης. Γιατί να μην εστιάσουμε στην ρίζα του προβλήματος;
    ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    1. Βαθμός πτυχίου (Δεν μπορεί κάποιος με βαθμό 9 να μην είναι καλύτερος από αυτόν που έχει 6, εφόσον διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των Πανεπιστημίων)
    2. Χρόνος κτήσης πτυχίου (Μπορεί να μην αποτελεί προσόν, ωστόσο πρέπει να δίνονται ευκαιρίες όταν το τρένο της ζωής έχει προχωρήσει για κάποιους)
    3. Μεταπτυχιακό-Διδακτορικό (Αποτελούν αναμφίβολα επιπρόσθετα προσόντα)
    4. Προϋπηρεσία (Η εμπειρία αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού)
    5. Ξένες Γλώσσες (Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός ενός σχολείου ευρωπαϊκού κράτους να μην γνωρίζει τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα)
    6. Γνώσεις Η/Υ (Πολλοί παράμετροι της εκπαιδευτικής διαδικασίας υποβοηθούνται από τους Η/Υ)
    7. Ψυχοπαιδαγωγικά τεστ (Το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων δεν μπορεί να διαχειρίζεται από εκπαιδευτικούς ψυχολογικά και παιδαγωγικά ανεπαρκείς)
    8. Δημοσιεύσεις σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά συναφείς με το αντικείμενο (Πρέπει να πριμοδοτούνται οι άνθρωποι που εργάζονται στην έρευνα και βοηθούν όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με το έργο και την συνεισφορά τους)
    Νομίζω πως το παραπάνω συμπεριλαμβάνει όλα όσα πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, αλλά και αποτρέπει ανισότητες και αδικίες μεταξύ νέων και παλιών αποφοίτων(κόντρα ΑΣΕΠ και προϋπηρεσίας). Μέσα από ενδελεχή επεξεργασία των παραπάνω θα προκύψει και ο αντίστοιχος βαθμός μοριοδότησης του κάθε κριτηρίου και θα δημιουργηθεί ένας πίνακας κατάταξης, που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, από όπου θα προσλαμβάνονται όλοι(μόνιμοι, αναπληρωτές). Ταυτόχρονα θα μπορεί κάποιος να βελτιώσει την κατάταξή του επιδιώκοντας να αποκτήσει επιπλέον προσόντα.
    Η απορία μου διαβάζοντας και γράφοντας για την δημόσια διαβούλευση ήταν η εξής: δεν μπορεί αυτά που σκέφτομαι εγώ, μια απλή εκπαιδευτικός, να μην έχουν περάσει από το μυαλό των αρμοδίων που ασχολούνται με την εκπαίδευση και λαμβάνουν τις σημαντικές αποφάσεις. Ή μήπως τα έχουν σκεφτεί αλλά τους συμφέρει πιο πολύ η ρήξη με τους εκπαιδευτικούς παρά με τους πανεπιστημιακούς και τους εμπλεκόμενους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ;
    Περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις και τις θέσεις σας.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:22 | ΜΑΡΙΑ

    Σε πολλά μηνύματα βλέπω μια επερώτηση του ΠΑΣΟΚ η οποία θεωρητικά δεσμεύει τους υπογράφοντες άρα αυτοί οι βουλευτές τότε μας κορόιδευαν.
    Θα ήθελα να ξέρω αν άλλαξαν την γνώμη τους ή απλά υπογράφουν ότι τους δώσουν προκειμένου να μαζευτούν οι υπογραφές για επερώτηση.
    Αν ισχύει το πρώτο, να τους έχουμε υπόψη 4 χρόνια μετά.
    Αν ισχύει το δεύτερο τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτούς που εκλέγουμε και η Κα Υπουργός τους εκθέτει.
    Θα ήθελα όλοι αυτοί να βγουν να πουν την άποψη τους γι’ αυτά που ετοιμάζει η Υπουργός και κατα πόσο τους εκφράζουν οι προθέσεις της.
    Πολλοί απο αυτούς έχουν πλέον θέσεις ευθύνης, οπότε και είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν τους ψηφίσαμε.

    ΝΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΣΩ – ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΩ

    1. ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

    2. ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    3. ΑΛΕΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    4. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ

    5. ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ AΗΜΗΤΡΗΣ

    6. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    7. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

    8. ΔΡΑΓΩΝΑ ΘΑΛΕΙΑ

    9. ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    10. ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

    11. ΛΙΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    12. ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ AΗΜΗΤΡΗΣ

    13. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    14. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    15. ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

    16. ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    17. ΧΥΤΗΡΗΣ ΤΗΛΕΜAXOΣ

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:13 | Ολυμπία

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. ΕΙΜΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ, ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙ ΑΥΤΟ. ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΜΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΙΔΕΕΣ, ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΝΩΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΘΗΤΗ» ΚΑΙ ΤΗ «ΧΑΡΑ» ΤΟΥ. ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΜΩΣ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ, ΚΑΙ «ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΜΥΑΛΑ».ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ…ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ – ΟΧΙ ΤΥΠΙΚΗ-, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ………
    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΙ………

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:10 | ΤΙΝΑ

    Είμαι μαθήτρια της Α’ Λυκείου και θα ήθελα να αναφέρω ότι ο ΑΣΕΠ δέν θα πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος πρόσληψης καθηγητών. Μέσα από ένα γραπτό διαγωνισμό μπορείς να καταλάβεις το μορφωτικό επίπεδο ενός καθηγητή αλλά δεν γίνεται να εντοπίσεις τα υπόλοιπα προσόντα που είναι απαραίτητα σε έναν καθηγητή .
    Αν ο καθηγητής δεν έχει την ικανότητα να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές τις γνώσεις του δεν γίνεται κατανοητό μέσα από το χαρτί. Επίσης αν θεωρήσουμε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού και ως λειτούργημα είνα απαραίτητο να ελέγχεται κατα πόσον ο καθηγητής έχει την υπομονή και την όρεξη να ασχοληθεί σοβαρά με τις μορφωτικές αλλά και πνευματικές ανάγκες των παιδιών καθώς το σχολείο εκτός από χώρος μόρφωσης είναι και χώρος πνευματικής συγκρότισης των παιδιών.
    Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι οι καθηγητές επιβάλλεται να επιτηρούνται και μετά τη διαδικασία πρόσληψης τους ώστε να έχουν ένα ακόμα κίνητρο να εργάζονται σωστά αλλά και να υποστούν τις συνέπειες σε αντίθετη περίπτωση.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:07 | Μιχάλης

    Η άποψή μου είναι να μην αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης αφού πλέον είναι αποδεκτός από όλους, αυτός που ισχύει.Επιπλέον δίνει σε όλους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις.Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε οικογένειες,είμαστε πάνω από 40 χρονών και το μόνο που έχει μείνει είναι ο διορισμός μας.Το νέο σύστημα που προτείνετε βάζει ταφόπλακα στην τελευταία ελπίδα που μας έχει απομείνει.Η αβεβαιότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό του και θα αφαιρέσει από τον εκπαιδευτικό την τελευταία ικμάδα διάθεσης για μάθημα και προσφοράς μέσα στην τάξη.Εκτός και αν τελικά ο στόχος σας είναι αυτός.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 17:07 | μαρία φι

    Θα περιοριστώ να μιλήσω αποκλειστικά για τους φιλολόγους, τομέας στον οποίο έχω ιδίαν πείρα.

    Έχω την εντύπωση ότι ένα είναι το ζήτημα που καίει, ότι δηλ. έχουμε κατά πολύ περισσότερους φιλολόγους απ’ ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε στην εκπαίδευση. (Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο κ ανέξοδο ν’ ασχοληθεί κανείς με τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, παρά να κάνει ένα σωστό προγραμματισμό που θα παρέχει σε όλους τους μαθητές, κ κατόπιν φοιτητές, εφόδια για τη ζωή κ επαγγελματική αποκατάσταση. Εδώ να δω πόσο ισχύει το ‘πρώτα ο μαθητής‘!)Και λέω χρειαζόμαστε, διότι οι επαγγελματικές διέξοδοι για την ειδικότητα αυτή δεν είναι κ πολλές. Εκτός από τη δημόσια κ ιδιωτική εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων των φροντιστηρίων κ των ιδιαιτέρων μαθημάτων), πού αλλού μπορεί να εργαστεί ένας φιλόλογος, που επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με το αντικείμενο των σπουδών του κ όχι με κάτι άσχετο, απλώς για βιοπορισμό; Σε κάποιον εκδοτικό οίκο ή σε κάποιο έντυπο ως διορθωτής. Αυτά!
    Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 (!) τουλάχιστον σχολές (ΑΠΘ, Καποδιστριακό, Ιωαννίνων, Θράκης, ΦΚΣ Κρήτης, Πελοποννήσου), των οποίων οι απόφοιτοι ονομάζονται φιλόλογοι. Πιθανόν να μου διαφεύγει και κάποια σχολή. Από όλες αυτές αποφοιτούν κάθε χρόνο 3-4.000 φιλόλογοι. Γιατί δεν πιάνετε το πρόβλημα από τη ρίζα του; ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ; (Εκτός αν είναι είδος προς εξαγωγή κ γεμίσουν με Έλληνες φιλολόγους τα σχολεία της Ευρώπης). Θα μου πείτε, μα καθένας έχει το δικαίωμα να σπουδάσει. Βεβαίως κ δε διαφωνούμε, εδώ. Άλλο όμως να σπουδάσει για να διευρύνει τους ορίζοντές του κι άλλο να διεκδικεί επαγγελματικά δικαιώματα. Εξάλλου είναι γνωστά τα κριτήρια με τα οποία δημιουργείται ένα νέο τμήμα, μια νέα σχολή. Οι λέκτορες γίνονται πλέον καθηγητές, η τοπική κοινωνία ζει χάρη στους φοιτητές, τα παιδιά έχουν τη χαρά ότι πέρασαν σε μια σχολή, έστω κ με 13. Και οι θεωρητικές επιστήμες από άποψη υποδομών δε χρειάζονται σχεδόν τίποτα: έδρανα, γραφεία, βιβλιοθήκη, υπολογιστές! Να η νέα σχολή!
    Γνωρίζω πως η βάση εισαγωγής σε κάποια από τις άνωθεν σχολές είναι 13. Αρκεί να γράψεις 13 στις πανελλήνιες κ μπαίνεις στη σχολή αυτή , απ’ όπου θα βγεις ‘φιλόλογος‘. Όταν τη δεκαετία του 1990 μπήκα στο ΑΠΘ , η βάση ήταν το 18,5. Γνωρίζω παιδιά, που δεν μπορούν να συντάξουν τρεις λέξεις στη σειρά, να γράψουν ένα ορθογραφημένο κείμενο και πιάνοντας αυτή τη βάση του 13 είναι σήμερα ‘φιλόλογοι‘. Αν γράψουν καλά στον ΑΣΕΠ, ίσως μεθαύριο να διδάσκουν στα παιδιά μου! Κι αυτό, ενώ έρχεστε να ακυρώσετε τη δική μου εμπειρία…

    Με τον ΑΣΕΠ περνάει 1 στους 40! Οι υπόλοιποι 39; Που πάντα θα αυξάνονται κ θα πληθύνονται, αφού είναι κάτι σαν το πιθάρι των Δαναίδων…

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Δημήτρης

    Ομολογώ ότι στην αρχή πίστεψα ότι οι αλλαγές που σχεδιάζετε στον τρόπο προσλήψεων θα ήταν προς την θετική κατεύθυνση, αλλά τώρα έχω πολλά ερωτηματικά.
    Να εξηγήσω ότι στις δύο βασικές αρχές που πρεσβεύετε είμαι απολύτως σύμφωνος:

    1. ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ
    2. ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ

    Τα ερωτηματικά πηγάζουν από το γεγονός ότι αυτά που περνάτε προς τα έξω και αντικρουόμενα είναι αλλά και αντίθετα προς τις δύο αυτές βασικές αρχές.
    Εξηγούμαι:
    1. Ξεκινώ από το κείμενο που δώσατε προς δημόσια διαβούλευση. Σε κάποιο σημείο λέτε ότι οι πίνακες παύουν να τροφοδοτούνται από τον Ιούλιο του 2010. Εντελώς παράδοξο να διαδίδετε ότι του χρόνου οι προσλήψεις θα γίνουν από τους υπάρχοντες πίνακες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλά οι προϋπηρεσίες δεν θα ενσωματωθούν στους πίνακες. Αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες θα έχει σε ότι αφορά τα κενά που θα δημιουργηθούν του χρόνου ειδικά σε ωρομίσθιους αλλά και σε αναπληρωτές? Ποιος ωρομίσθιος θα πηγαίνει ακόμα και σε λίγο απομακρυσμένα μέρη εάν δεν υπάρχει το κίνητρο της προϋπηρεσίας? Αυτό δεν έρχεται άμεσα σε κόντρα με το «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ»?
    2. Επίσης ακούγεται ότι του χρόνου οι προσλήψεις θα γίνονται από τους υπάρχοντες πίνακες ως έχουν. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με το «ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ», αφού με αυτό τον τρόπο θα διοριστούν και μεταξύ άλλων όλα τα βύσματα για τα οποία γίνεται λόγος? Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί αθέμιτα μέσα, τις ίδιες αρχές και αξίες πρεσβεύει και μέσα στην τάξη, επομένως εμμέσως θα καταστρατηγηθεί και πάλι το «ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ» Φαντάζομαι δεν θέλετε μαθητές με τέτοιες αξίες.

    ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1. Η πρότασή μου περιλαμβάνει ένα πολύ απλό σύστημα προσλήψεων, γιατί όσο πιο απλό είναι κάτι τόσο πιο εύκολα εφαρμόσιμο είναι και δεν αφήνει κενά για να τα εκμεταλλευθούν επιτήδειοι.
    α) Για να διορισθεί ο οποιοσδήποτε, απαραίτητη προϋπόθεση ΑΣΕΠ αρχής γενομένης από του χρόνου ώστε να αποτραπεί και άλλη μια φουρνιά βυσματούχων. Για τους έχοντες προϋπηρεσία, μεγάλη ή μικρή, αυτή να παγώνει εάν δεν έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ και να ξεπαγώνει με το που θα επιτυγχάνουν σε ΑΣΕΠ. Έτσι δεν θα αδικηθούν και οι συνάδελφοι οι οποίοι όργωσαν όλη την Ελλάδα και ειδικά οι ωρομίσθιοι.
    β) Ο μοναδικός πίνακας που δεν πρέπει να καταργηθεί είναι το 24 μηνο + ΑΣΕΠ, και μάλιστα η μοριοδότηση να γίνεται όπως γίνεται τώρα. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσθε ότι κάποιος εκπαιδευτικός ο οποίος για λίγο δεν ήταν στους πίνακες διοριστέων του γραπτού διαγωνισμού αλλά έχει από πίσω του κάποια χρόνια προϋπηρεσίας μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από κάποιον ο οποίος είναι διοριστέος έχοντας απαντήσει σωστά σε μία ή δύο απαντήσεις παραπάνω στον γραπτό διαγωνισμό αλλά δεν κουβαλά καθόλου εμπειρία στις πλάτες του.
    γ) Πενταετές τουλάχιστον μεταβατικό στάδιο για όσους βρίσκονται στους υπάρχοντες πίνακες, βάζοντας όλους όσους ήδη βρίσκονται σε διάφορους πίνακες (30 μηνο κλπ) στον Πίνακα του 24 μηνου με την προϋπόθεση επιτυχίας στον ΑΣΕΠ. Όσοι δεν έχουν την επιτυχία ΑΣΕΠ να μπαίνουν στους πίνακες όταν χρηστούν επιτυγχόντες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μόνο δύο πίνακες, των διοριστέων μέσω ΑΣΕΠ και του 24 μηνου + ΑΣΕΠ, μία πολύ απλή, δίκαιη και αδιάβλητη διαδικασία.
    Με έκπληξη άκουσα να λέτε ότι ο πίνακας του 24 μηνου έχει φρακάρει και πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Πιστεύετε ότι ένας και μόνο πίνακας από ΑΣΕΠ με τόσες χιλιάδες υποψηφίους θα είναι ένας αφρακάριστος πίνακας? Ίσα ίσα που το 24 μηνο + ΑΣΕΠ βάζει τα πράγματα σε μια σειρά, αφού μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν ένα στοιχειώδη προγραμματισμό στις ζωές τους. Όλα καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα:
    ENAΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
    Ακούστε την κοινή λογική και θα έχετε θεαματικά αποτελέσματα.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:45 | daskala

    ΖΗΤΑΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ!!!ΑΣ ΛΟΓΙΚΕΥΤΕΙ ΛΙΓΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΗΣ!!ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΝΟΜΟΥΣ, ΠΟΥ ΘΕΣΠΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ!ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!ΕΛΕΟΣ!ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ.ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΤΗΣ Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΖΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ!ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΣΕΠ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ.ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ!!ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΗ!ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ!ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΤΑΙΜΕ,ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΣΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ!ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!
    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:44 | Αλεξανδρος εκπαιδευτικος πρωτοβαθμιας

    Να μην αλλάξει τίποτα.
    Να παραμεινει το συστημα οπως ειναι, 60-40.
    Τεραστειος αριθμος εκπαιδευτικων εχει κανονισει ολη τη ζωη του με το υπαρχον συστημα, οποιαδηποτε αλλαγη θα αδικησει και θα δυσαρεστησει τους παντες.
    Ο ΑΣΕΠ δεν καθοριζει αν ειμαστε καλοι δασκαλοι , αλλα καλοι παπαγαλοι.
    Η αξιολογηση θα καταφερει να ορισει αν ειμαστε αποτελεσματικοι.

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.

    (αξιολογηση και αλλαγη στην μοριοδοτηση μπορουν να γινουν χωρις να καταταστραφουν τοσο τα παιδια που θα μεινουν χωρις δασκαλους, οσο και οι εκπαιδευτικοι που θυσιαζουν τα παντα για αυτο το επαγγελμα.)

    Το Πασοκ θα καταψηφιστει απο το συνολο των εκπαιδευτικων ανα την Ελλάδα αν πραγματοποιησετε αυτα που προτεινετε.Μην γραφτειτε με μελανα χρωματα στην Ιστορια, μολις σας εμπιστευτηκαμε την εξουσια της Ελλαδας!!

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:44 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΄

    ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝ Ο ΑΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ,ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ; ΤΟ 1997 ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΤΟΣΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ;ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:44 | Κάπος Παναγιώτης

    Αξιότιμη, Κυρία Υπουργέ.

    Η δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα μόνο θετικό γεγονός αποτελεί με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον διαβάζονται οι πολλαπλές προσεγγίσεις που κατατίθενται.

    Είμαι αδιόριστος Φιλόλογος με προσπάθεια στον ΑΣΕΠ (επιτυχών αλλά αδιόριστος), εργάζομαι σκληρά στον ιδιωτικό τομέα εκτός του αντικειμένου μου και θα ήθελα να σταθώ στον ίδιο τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για τους μη έχοντες προϋπηρεσία και τους μη έχοντες πρόσβαση στην «αμαρτωλή» Π.Δ.Σ., ώστε να την αποκτήσουν.

    Θεωρώ πως ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δίνει μια αξιοκρατία στις προσλήψεις αλλά από την άλλη έτσι όπως διεξάγεται λειτουργεί περιπαιχτικά για την προσπάθεια όλων των υποψηφίων (κυρίως των Φιλολόγων) με αποτέλεσμα να έχει καταστεί μία ακόμα βιομηχανία κέρδους για την παραπαιδεία που θέλετε τόσο πολύ να πλήξετε και να αποτελεί απλά ένα εμπόριο ελπίδας για τους χιλιάδες επιστήμονες που όπως και εγώ ετεροαπασχολούνται ή υποαπασχολούνται.

    Πιο συγκεκριμένα: ο καθορισμός της ύλης δεν έχει συγκεκριμένα κριτήρια, συνεχώς αλλάζει και ο όγκος είναι τεράστιος και δυσανάλογος με την πραγματικότητα, καθώς για να προετοιμαστεί κάποιος πραγματικά θα πρέπει να μην εργάζεται! Ενώ η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού ξεκίνησε με γνώμονα την σχολική πραγματικότητα και το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου έχει μεταλλαχθεί σε ύλη πανεπιστημιακών πτυχίων που διδάσκεται σε 4 χρόνια και που ο υποψήφιος καλείται να την μελετήσει σε ελάχιστους μήνες. Συνεπώς, η ασάφεια, το εύρος της ύλης (π.χ. στην Ιστορία), η εσκεμμένη αποφυγή βιβλιογραφίας, το είδος και το ύφος των ερωτήσεων του διαγωνισμού (ερωτήσεις τηλεπαιχνιδιού με τρόπο υποτιμητικό καθώς κριτήριο αποτελεί η όσο το δυνατόν καλύτερη παπαγαλία) και η ανυπαρξία σταθερής εξεταστέας ύλης δημιουργούν φαινόμενα σύγχυσης στους υποψηφίους και υποτιμούν την νοημοσύνη τους. Άρα αποτελεί ζητούμενο η σταθερή εξεταστέα ύλη που θα έχει ισχύ για όλους τους διαγωνισμούς εκτός και αν κάθε χρόνο θα αλλάζουν τα σχολικά εγχειρίδια ή η ίδια η φιλολογική επιστήμη.

    Τέλος, ένα σημαντικό ζήτημα που θα ήθελα να θέσω αφορά στον διαχωρισμό των Φιλολόγων (όπως έγινε με τους Φυσικούς, Χημικούς, Βιολόγους) ανάλογα με την ειδικότητά τους. Γιατί όλοι να είμαστε στο ίδιο τσουβάλι; Γιατί ο κλασικός Φιλόλογος θα πρέπει να συναγωνίζεται, για παράδειγμα, με τον πτυχιούχο του ΦΠΨ, ο οποίος αποφοίτησε απο μια αντικειμενικά ευκολότερη σχολή με μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου αποκτώντας έτσι προβάδισμα με περισσότερα μόρια στον διαγωνισμό; Θεωρώ εξ αρχής άνιση την συμμετοχή των Φιλολόγων στον διαγωνισμό καθώς δεν ξεκινάνε όλοι οι υποψήφιοι από την ίδια αφετηρία. Άρα, ο διαχωρισμός των ειδικοτήτων στον διαγωνισμό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά ώστε να συντελέσει σε ένα πιο δίκαιο σύστημα.

    Κατά συνέπεια, αφού ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα αποτελεί σημαντικότατο κριτήριο πρόσληψης είναι πια και η κατάλληλη στιγμή να διορθωθεί η δομή του.

    Ευχαριστώ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:38 | ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ,ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ,ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ;ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 22/23 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ,ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ;ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ (ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ)ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Eίμαι νηπιαγωγός και διοριστέα στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με καλή σειρά. Φέτος όμως δεν διορίστηκα γιατί οι θέσεις στις περιοχές που δήλωσα καλύφθηκαν όλες από διοριστέες από 30μηνα, 24μηνα και πίνακα αναπληρωτών. Όλοι αυτοί προηγούνται στους διορισμούς και τελευταίοι διορίζονται οι επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ… Για παράδειγμα στην Κεφαλονιά, που ήταν η πρώτη προτίμησή μου, διορίστηκαν κοπέλες με πολύ λιγότερα μόρια από μένα, επειδή ήταν γραμμένες στον πίνακα των αναπληρωτών.Πιστεύω ότι αυτό είναι άδικο. Ελπίζω ότι από το προσεχή Σεπτέμβριο θα αλλάξουν οι όροι στις διαδικασίες πρόσληψης και θα προηγούνται οι διοριστέοι από το ΑΣΕΠ.
    Σας ευχαριστώ και εύχομαι να επιληφθείτε επί του θέματος.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:22 | mary

    Mary
    Προσπαθώντας να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, θα κάνω μια μικρή περιδιολόγηση στην εκπαιδευτική μου ζωή. Η διδακτική μου εμπειρία ξεκίνησε το 1968 όταν οι δάσκαλοί μου με έβαζαν να κάνω μάθημα σε παιδιά μικρότερων τάξεων… Θυμάμαι το σχολείο μας, διώροφο με ξύλινη εσωτερική σκάλα που για να φτάσεις σ’ αυτό το χειμώνα έπρεπε να χωθείς σε χιόνι πενήντα πόντων. Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπω και πάλι σε τάξη ως νηπιαγωγός (προηγήθηκαν σπουδές και εμπειρία στην κατασκευή κτιρίων). Μετακινούμενη με διερχόμενα λεωφορεία (άλλαζα δύο και άλλοτε τρία) κύλησαν τα πρώτα εκπαιδευτικά μου χρόνια. Στην αρχή σε κρατικούς παιδικούς σταθμούς και κατόπιν σε νηπιαγωγεία στην παραμεθόριο. Από την επαρχιακή πόλη καταγωγής μου κατά το διορισμό μου βρέθηκα σ’ ένα αιγιοπελαδίτικο νησί και στη συνέχεια υπηρέτησα σε σχολεία του νομού μου. Οι δυσκολίες του επαγγέλματος της νηπιαγωγού -για τις οποίες έχει γίνει ελάχιστη συζήτηση ως τα σήμερα- μ’ έστρεψαν σε μια διαρκή επιμόρφωση. Μαθήματα ζωγραφικής, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθεάτρου, ραδιόφωνου, βυζαντινής αγιογραφίας, κ.ά. γέμιζαν τον ελεύθερο μου χρόνο. Η αξιοποίησή τους στα παιδιά έσπαζε την τυποποιημένη ρουτίνα μιας συμβατικής τάξης και ενέπλεκε τους μαθητές/τριές μου σε δημιουργικές καινοτόμες δραστηριότητες. Έτσι έφτασα στο 1999 μια εξαιρετικά δύσκολη σχολική χρονιά για μένα. Τότε πήρα την απόφαση για μετεκπαίδευση. Πρώτη εισαχθείσα στη σχολή και πρώτη αποφοιτήσασα. Κατόπιν ετήσια επιμόρφωση στο ΕΑΠ και μεταπτυχιακές σπουδές κατόπιν εξετάσεων σε Παιδαγωγικό Τμήμα, όπου αρίστευσα. Για έξι κοντά χρόνια εργασία το πρωί (υπεύθυνη καινοτόμων προγραμμάτων/μη σκεφτείτε πως πήρα κομματικά τη θέση δεν υπήρχε την πρώτη τετραετία κανείς άλλος ενδιαφερόμενος) και το απόγευμα με την αστική συγκοινωνία ή το τραίνο στο Πανεπιστήμιο (4 ώρες καθημερινή μετακίνηση εκτός της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων). Στις προηγούμενες κρίσεις δεν μπόρεσα να μπω καν στη διαδικασία επιλογής συμβούλων γιατί παρά δύο μήνες δεν είχα την προαπαιτούμενη διδακτική προϋπηρεσία (οι υπεύθυνοι καινοτόμων δραστηριοτήτων θεωρήθηκε ότι δεν ασκούν καθοδηγητικό έργο οπότε και δε μοριοδοτήθηκε η θητεία στη θέση τους ως διδακτική). Δεν τόβαλα κάτω. Το όραμα συνέχιζε να με οδηγεί σε δύσκολες αποφάσεις. Υπέβαλα αίτηση για να αναλάβω καθήκοντα σε μια νεοσύστατη αποκεντρωμένη εκπ/κή δομή στο νομό μου…Δεν πήρα τη θέση που δικαιούμουν κατά την άποψή μου…αρχικά. Την ανέλαβα όταν αυτός που τοποθετήθηκε στη θέση έγινε Λούης μόλις κατάλαβε τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε για το στήσιμό της…Και εκεί άρχισε το σημαντικότερο και δυσκολότερο σχολείο της επαγγελματικής μου ζωής. Διοίκηση, οικονομική διαχείριση, γραφειοκρατικές αντιλήψεις συνεργατών, κομματικές παντιέρες, κ.ο.κ.
    Δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο στο θέμα πλην της μικρής εξομολόγησής μου, παρόλο που το θέμα με απασχολεί χρόνια. Μάλλον με κούρασε όλη αυτή η μιζέρια, το ζύγισμα τόσο τα μετρήσιμα, τόσο τα μη. Ξόδεψα χρήματα για τις σπουδές μου δυσανάλογα των δυνατοτήτων μου, λειτούργησα σε βάρος της ποιότητας ζωής της οικογένειάς μου, του εαυτού μου (κακή φυσική κατάσταση από το στρες και την καθιστική ζωή).
    Τα σχόλια της διαβούλευσης κοντεύουν τα 2100 μέχρι τώρα. Μπορώ να βοηθήσω στην επεξεργασία των δεδομένων των σχολίων αν αυτό ανατεθεί σε μια ομάδα ανθρώπων -παρόλο που έχω μηδενικό ελεύθερο χρόνο-. Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι διαπιστώσεις, ελπίζω λίγο για τη συνέχεια..
    Υ.Υ. Κατά τη γνώμη μου ένα ίσως θα πρέπει να είναι το βασικό προσόν των στελεχών: βαθιά δημοκρατική συνείδηση ανεξάρτητα με το χρώμα τους…

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:12 | ΡΑΦΑΕΛΛΑ

    ΣΥΜΦΩΝΩ. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ!

    ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ , ΕΙΤΕ ΔΑΣΚΑΛΟΣ , ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΕΠ , ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ Η΄ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ , ΑΝ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
    ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ!!!
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:09 | Κωνσταντίνος Ταμπάκος

    Κυρία Διαμαντοπούλου,

    θα επιτελέσετε πολύ μεγάλη υπηρεσία για τον τόπο αν βγείτε και ξεκαθαρίσετε ότι:

    Από Σεπτέμβριο τέλος οι ρουσφετολογικές αποσπάσεις. Με απλά λόγια μείωση έως και 80%.

    Μεταθέσεις μόνον όπου υπάρχουν κενά με δημιουργία ταυτόχρονα οργανικών κενών και σε ομάδες σχολείων για να βρίσκουν οργανικές θέσεις κάποιες ειδικότητες.

    30μηνο: τέλος από σήμερα. Κατάργηση εδώ και τώρα. Χωρίς συζήτηση. Είναι παραπανίσιοι, πως το λένε; Τους έγινε το χατήρι για δύο χρόνια, τι να κάνουμε τώρα; Συγνώμη κάναμε λάθος.

    24μηνο+ΑΣΕΠ: διατήρηση για 4 χρόνια χωρίς ανατροφοδότηση και μετά τέλος. Δημιουργία νέου πίνακα (μόνο αυτού) «Επιτυχόντες ΑΣΕΠ» (εξηγώ παρακάτω).

    Πολύτεκνοι: τέλος σε 9 μήνες. Δώστε τους άλλα κίνητρα.

    Ενιαίος πίνακας: όπως είναι σήμερα τέλος σε 4χρόνια. Δεν μπαίνει άλλος από σήμερα. Έκλεισε.

    2η πρότασή μου (έχω καταθέσει κι άλλη) για πιο ομαλή μετάβαση στο καινούργιο σύστημα προσλήψεων:

    2010 – 11: 60% ΑΣΕΠ – 30% ενιαίος – 10% 24μηνο+ΑΣΕΠ.
    2011 – 12: 60% ΑΣΕΠ – 20% ενιαίος – 20% 24μηνο+ΑΣΕΠ.
    2012 – 13: 60% ΑΣΕΠ – 20% ενιαίος – 20% 24μηνο+ΑΣΕΠ.
    2012 – 13: 60% ΑΣΕΠ – 10% ενιαίος – 30% 24μηνο+ΑΣΕΠ.

    Αν τελειώσει το 24μηνο+ΑΣΕΠ σε κάποια ειδικότητα, οι περισσευάμενες θέσεις να καλύπτονται απ’ τον νέο πίνακα «Επιτυχόντες ΑΣΕΠ».

    Όλα αυτά τα χρόνια ΌΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ χρειαστεί να προσλάβετε αναπληρωτές, να το κάνετε απ’ τον πίνακα «Επιτυχόντες ΑΣΕΠ», ο οποίος θα έχει όλους όσοι είχαν έστω και μία επιτυχία σε κάπιον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αναδρομικά απ’ το 1998 και θα έχουν ως μόρια όλες τις επιπλέον μονάδες απ’ τη βάση αφαιρώντας απ’ τις προσαυξήσεις ότι μετριέται πάνω από μία φορά. Π.χ. Η διαφορά του βαθμού πτυχίου θα μετρηθεί μόνο μία φορά. Τα μόρια που θα παίρνουν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι θα προσμετρώνται κανονικά. Μπορείτε στη μοριοδότηση να βάλετε και κοινωνικά κριτήρια, όπως γάμος, παιδιά, προβλήματα υγείας. Όλα όμως με μέτρο έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται πολύ η βαθμολογία των γραπτών.

    ΠΡΟΣΟΧΗ !!! Θεωρώ πολύ σημαντικό για την επιτυχία του μέτρου το εξής: ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ.

    Από τη σχολική χρονιά 2013 – 14 και μετά, μπορείτε να κάνετε τους διορισμούς με το σύστημα 60% ΑΣΕΠ – 40% «Επιτυχόντες ΑΣΕΠ» Ή ΚΑΙ 50% – 50%.

    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

    ΄Όλοι έχουν την ευκαιρία τους και δεν αποκλείεται κανένας.

    Οι πιο νέοι απόφοιτοι δίνουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διεκδικώντας την ευκαιρία τους.

    Οι λίγο μεγαλύτεροι που μπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια βλέπουν ότι η/οι επιτυχία/ες τους δεν πήγε/αν εντελώς χαμένες και πάντα έχουν την ελπίδα ζωντανή ότι μπορούν να διοριστούν ή βελτιώσουν τη θέση τους σε επόμενο διαγωνισμό.

    Δεν χρειάζεται κάποιος να μπαίνει σε διαδικασίες μετακινήσεως για να πάει ως αναπληρωτής ή πολύ χειρότερα ως ωρομίσθιος αν είναι σε καλή σειρά. Έτσι ως αναπληρωτές θα πηγαίνουν αυτοί που είναι χαμηλά σχετικά και θα θελήσουν να βελτιώσουν λίγο τη θέση τους έστω και κατά λίγο ή αυτοί που είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους και δε θα χρειαστεί να μετακινηθούν.

    ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

    Αν αλλάξουν κάποια πράγματα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπως για παράδειγμα η ύλη (να είναι ύλη επιπέδου λυκείου + 5 κεφάλαια ακόμα), η θεματοδοσία (αυτό χρειάζεται πολύ προσοχή), η μοριοδότηση (οι πολύτεκνοι πάνε αυτομάτως πρώτοι, η παλαιότητα κτήσης πτυχίου, ο αριθμός παιδιών) και άλλα πράγματα πράγματα που θα προταθούν, μ’ αυτό τον τρόπο δεν αποκλείεται κανένας. Ούτε οι μεγαλύτεροι κι αυτοί που έκαναν παιδιά. Δηλαδή, αν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ύλη επιπέδου Λυκείου + λίγο ακόμα, συγνώμη αλλά καλύτερα θα είναι να καθήσει σπίτι του.

    ΠΟΙΟΙ ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ;

    Κυρίως οι 30μηνίτες που δεν είναι ταυτόχρονα ψηλά στον ενιαίο πίνακα.

    Αυτοί είναι κυρίως γυμναστές και ξενόγλωσσοι γερμανικών ίσως και αλλων γλωσσών. Τι να κάνουμε ρε παιδιά; Δεν είναι κάθε μέρα Πασχαλιά. Τουμπάρατε τον Στυλιανίδη. Ευτυχώς αυτός μας τελείωσε. Με το έκτρωμα αυτό, το μόνο που καταφέρατε είναι να εξοργίσετε όλους τους υπόλοιπους. Μπορεί να σας βολεύει να είστε παραπανίσιοι και να μην έχουν τι να σας κάνουν. Τους υπόλοιπους τους ρωτήσατε όμως;

    ___________________

    Στη συνέχεια (μετά την ψήφιση του νόμου εννοώ) πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την Παιδεία που θέλουμε και που πραγματικά μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

    Και είναι σίγουρο ότι είμαστε πολλοί αυτοί που ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας.

    ___________________

    Υ.Γ. Ότι είναι να γίνει, να γίνει τώρα στην αρχή. Ο κόσμος είναι με το μέρος σας όταν οι αλλαγές έχουν όραμα και προοπτική για την παιδεία και τον τόπο.

    Ελπίζοντας ότι βοηθώ στο διάλογο

    Κωνσταντίνος Ταμπάκος
    μαθηματικός
    Τρίκαλα

    (οικογενειακή κατάσταση, προηγούμενες δουλειές, τίτλοι σπουδών, αριθμός επιτυχιών στο ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία στο δημόσιο, όλα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Ομοίως δεν ενδιαφέρουν και κανενός άλλου νομίζω. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, όπως πολύ άστοχα μερικοί θέλουν να το παρουσιάσουν)

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | Σταυρούλα

    Κυρία Διαμαντοπούλου, κύριοι/ες Υφυπουργοί,σύμβουλοι, σύμβουλοι των συμβούλων , παρατρεχάμενοι κα.Η δημόσια διαβούλευση κοντεύει στο τέλος της και αν συνοψίσετε τις απόψεις των συναδέλφων θα αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία φωνάζει να μην πειραχτεί το υπάρχον σύστημα αν εξαιρέσουμε τη Σιβιτανίδειο, τα ΙΔΕΚΕ, τα εκκλησιαστικά(αλήθεια με την εκκλησία θα τα βάλετε?ή κάνατε την αρχή με εμάς τα πρόβατα?).Ετσι και οι νέοι απόφοιτοι να έχουν μέλλον και εμείς που πατάμε τα 40 και συντηρούμε οικογένειες να δικαιωθούμε με το 60-40 στο οποίο υπολογίζουμε.Τι πάει να πει 30μηνο και 24μηνο και 16μηνο?Εστω και 1 φορά αναπληρωτής να έχει πάει κάποιος δεν πετιέται! Δώστε μας τα χρόνια μας πίσω να γίνουμε κι εμείς πάλι 22 και τότε βάλτε μας όλους σε μια ζυγαριά.Επειδή λοιπόν αυτό δε γίνεται μην μας καταστρέφετε γιατί υπηρετούμε την παιδεία που εσείς φτιάξατε χρόνια τώρα και χορεύουμε στο ρυθμό που εσείς δώσατε.Μην ξεχνάτε δε το αυτονόητο ότι έχουμε όπως λέτε δημοκρατία, άρα η πλειοψηφία ΝΙΚΑ και ότι εσείς σε μια »στραβή»όπως σοφά λέει ο λαός μας θα αλλάξετε υπουργείο.ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΖΩΗ?ΣΑΣ ΛΕΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΣΑΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΙ ΕΜΑΣ ΣΑΝ ΠΙΟΝΙΑ.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:56 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ- ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ – ΝΑ ΘΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ( ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ )ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ .ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ.Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ.KAI EΡΩΤΩ: ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΤΟΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ; AYTOΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ( ΔΙΚΑΙΩΣ ή ΤΥΧΑΙΟΣ!!) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ;ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ…ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟ ΕΑΝ Ο ΤΑΔΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΧΕΙ 10 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ; ΔΕΝ ΛΕΓΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΩΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΕΙΣ , ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ..ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΤΣΙ ΕΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ.ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ( ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ , ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ).ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ KAI ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΠΙΣΩ ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΗ ΟΤΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ή ΠΑΡΟΧΗ ΚΕΡΔΙΘΗΚΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣ ή ΑΔΙΚΩΣ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΚΑΙΩΣ…..!

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:55 | ΔΡΟΣΟΥ ΟΛΓΑ

    Ο μαθητής εποφελείται όταν έχει μέσα στην τάξη εκπαιδευτικό:

    1. Καταρτισμένο & έμπειρο =>

    α. Υποχρεωτική διεξαγωγή & παρακολούθηση σεμιναρίων από τις διευθύνσης σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους.
    β. Υποχρεωτική επιμόρφωση π.χ. εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.
    γ. Σοβαρή προσμέτρηση της προυπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο. (τα ένσημα σε φροντιστήρια μπορεί και να αγοράζονται).
    δ. Προσμέτρηση μεταπτυχιακών/ διδακτορικών τίτλων και εκτός αντικειμένου στα πλαίσια της διαθεματικότητας των προγραμμάτων σπουδών.
    ε. Πρόσβαση στην ΑΣΠΑΙΤΕ για τους καθηγητές των τεχνικών ειδικοτήτων.

    2. Ψυχολογικά ισορροπημένο & ικανό να βοηθά σε κάθε επίπεδο τους μαθητές =>

    α. Να μην αλλάζει κάθε χρόνο τόπο κατοικίας. Άρα περισσότεροι μόνιμοι διορισμοί μετά από εύλογο διάστημα αναπλήρωσης.
    β. Να μην είναι οικονομικά εξαθλιωμένος. Άρα περιορισμός στο ελάχιστο της ωρομισθίας, οικονομική ενίσχυση του εκπαιδευτικού.
    γ. Να μπορεί να έχει μια υγιή και ισορροπημένη ζωή. Δηλαδή να δημιουργεί και ο ίδιος οικογένεια η οποία να μην υποφέρει από την αντιξοότητα των μετακομίσεων ή της αποξένωσης.
    δ.Να του δίνεται η ευκαιρία να νιώθει την επαγγελματική καταξίωση σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του.

    3. Ικανοποιημένο από το σύστημα & το υπουργείο στο οποίο υπάγεται =>

    α. Να γίνει προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνέυματα μέσω λογικής μεταβατικής περιόδου (τουλάχιστον 3 έτη) για τις όποιες αλλαγές.
    β. Δίκαιη προσέγγιση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:55 | ΕΛΕΝΗ

    Εκπαιδευτικός ετών 40! αδιόριστη. Τι θα γίνει επιτέλους! Κάθε φορά και αλλαγές στην διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Δεχθήκαμε το πρώτο χτύπημα με την κατάργηση της επετηρίδας και ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξετάσεων του ΑΣΕΠ, άλλοτε επιτυχόντες και άλλοτε όχι, ακόμη αδιόριστη. Έως πότε θα δίνουμε εξετάσεις. Μήπως πρέπει να αναλογιστούν και τη γενιά αυτήν; Και αν τελικά καταφέρουμε να διοριστούμε θα πρέπει να αφήσουμε την οικογένεια μας (σύζυγο και παιδιά) και να μείνουμε για τουλάχιστον 3 χρόνια μακριά από τον τόπο κατοικία μας. Έλεος πια. Θα πρέπει ή να αρνηθούμε τον διορισμό μας ή την οικογένεια μας !!! Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι ότι οι εκπαιδευτικοί αυτής της ηλικίας είναι και οι πλέον ταλαιπωρημένοι. Μήπως τα πτυχία μας είναι πλέον για τα σκουπίδια;

  • 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:54 | lena

    To οτι γινεται διαβουλευση σημαινει κατι για εσας κα Υπουργε; Θα ακουσετε τη «γνωμη-αποψη» των περισσοτερων καθηγητων ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ 60-40% ; Που δεν ειναι επειδη τους βολευει αλλα εχουν την αποψη αυτη γιατι βλεπουν καθημερινα το σχολειο «απο μεσα» ! Απο τη στιγμη που εκατομμυρια παιδια διδασκονται απο ωρομισθιους καθηγητες δεν σημαινει οτι αυτοι οι καθηγητες πρεπει να ειναι ικανοποιημενοι; Τουλαχιστον ως προς το οτι θα διοριστουν καποια στιγμη (εστω και μετα απο χρονια), οχι ως προς το οικονομικο που ετσι κι αλλιως παιρνουν 7ευρω την ωρα! ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ; Θα σεβαστει καποιος τις αποψεις μας; Ή οπως στη συναντηση με την ΟΛΜΕ και τον κ. Παναρετο; Γιατι δεν σεβεστε τις αποψεις μας; Εμεις γιατι να παμε ωρομισθιοι ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ; Για τα πολλα λεφτα που μας δινετε; 350 ευρω το μηνα; ΠΕΡΙΕΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΚΑΘΗΜΑ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ – ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ; Απο τον ωρομισθιο πατε να φατε τη μπουκια ψωμι που παιρνει; Τοσοι και τοσοι δημοσιοι υπαλληλοι παιρνουν ενα σωρο επιδοματα! Οι ακθηγητες σας φταιξανε και πατε να ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ; Με ολο το σεβασμο αλλα ετσι δεν προκειτε να κανετε καλυτερη την παιδεια. Τετοιες ακραιες αποφασεις εχουν δειξει πως δεν φερουν αποτελεσμα , οπως Αρσένης, Γιαννακου κ.α. πολλοι!