Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.
Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.
Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.
Συγκεκριμένα:
* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.
Κ.Διαμαντοπούλου με πτυχίο του1991 ασχολούμαι ανελλιπώς με το επάγγελμα μου ,πε11 φυσικής αγωγής .Προσπαθώ δηλαδή να κάνω αυτό που σπούδασα.
Κατάργηση της επιτηρήδας ενώ ήμουν κοντά στον διορισμό,βάζω όλες μου τις δυνάμεις και μπαίνω στον ιδιωτικό τομέα με δάνεια για να κάνω αυτό που σπούδασα δηλαδή γυμναστική και συνεχίζω ,ξαφνικά το 2003 με καλεί το ΥΠΕΠΘ για ωρομισθία καθώς και το 2004 το 2005 με καλεί αναπληρωτή
στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ και το 2006 στην ΑΡΙΔΑΙΑ 2007 ΑΡΙΔΑΙΑ 2008 ΑΡΙΔΑΙΑ 2009 ΦΛΩΡΙΝΑ φυσικά η επένδυση που είχα κάνει στον ιδιωτικό τομέα μετά από 7 επτά χρόνια στην υπηρεσία της εκπαίδευσης δεν υπάρχει πια είμαι γενιά του 1967 με οικογένεια με 2 παιδιά με 47 μήνες προϋπηρεσία ,και περίμενα από τον φορέα που υπηρετώ και έχω σπουδάσει για να μπορώ να το κάνω αυτό να έχει τη γνώση ότι οι νόμοι που θέτει το κράτος και όχι οι εκπαιδευτικοί διαμορφώνουν καταστάσεις και τρόπο ζωής και δεν αλλάζουν σε μια ΝΥΧΤΑ(σχολική χρονιά)
με τιμή
φραγκος.κ
Μετά από παρακολούθηση των εξαγγελιών τις κ.κ. Υπουργού, καθώς και των αντιδράσεων, χωρίς καμία εμπάθεια ή απάθεια, οι απόψεις μου έχουν ως εξής:
Οι βίαιες αλλαγές οποιονδήποτε συστημάτων, που καλώς ή κακώς διαμορφώθηκαν ως τώρα, αποδείχτηκαν ιστορικά:
• Καταστροφικές για τη μία ομάδα.
• Σωτήριες για κάποια άλλη.
• Δεν επηρεάζει κατά ένα μικρό ποσοστό, σημαντικά κάποια τρίτη (όπως εμένα τον ίδιο).
• Τελικώς χωρίς κέρδος για το ίδιο το σύστημα.
Η επανάληψη τέτοιων αλλαγών είναι «γεγονός» που εν μέρη μαρτυρά μεταξύ άλλων:
1: Υπέρμετρη φιλοδοξία και θέληση βελτίωσης του συστήματος.
2: Μερική άγνοια των αντικειμενικών δυσκολιών του συστήματος.
3: Μικροπολιτική αντιπαλότητα.
4: Ελλιπή ή μονομερή σχεδιασμό.
5: Επίδειξη ισχύος.
και είναι «γεγονός» που οδηγεί:
1: Σε νέα κοινωνική αδικία.
2: Σε νέα αποτυχία του πολύπαθου εκπαιδευτικού συστήματος.
3: Σε νέα αποτυχία της ευρύτερης ηγεσίας του Υπουργείου.
4: Σε ευνοϊκότερη μεταχείριση μίας κοινωνικής ομάδας.
Συνυπολογίζοντας τα ανωτέρω, με καλόβουλη πρόθεση και χωρίς ιδιοτέλεια, σας καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις μου και ελπίζω να ληφθούν έστω και στο ελάχιστο υπόψιν:
Α. Για το 2010-11 διατήρηση του ισχύοντος συστήματος.
Β. Από το 20011-12 σταδιακή κατάργηση του 40-60 σε βάθος τετραετίας, καθώς αυτός είναι ο στόχος της Πολιτικής ηγεσίας γενικότερα (διορισμοί μόνο μέσω ΑΣΕΠ- άσχετα αν έχω και εδώ τις ενστάσεις μου).
Γ. Συνυπολογισμό όλων των κοινωνικών – οικογενειακών παραμέτρων, ώστε να αμβλυνθεί η οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στον καθένα, με αποτελέσματα που είναι κοινώς γνωστά.
Παράδειγμα:
Τα ορφανά τέκνα.
Οι γονείς με παιδιά (πόσο ευκολότερα είναι γι΄ αυτούς να δίνουν ΑΣΕΠ στα 30,40 ;….).
Η εντοπιότητα.
Η παλαιότερη επιτυχία στον ΑΣΕΠ.
Το έτος κτήσης πτυχίου.
Η προϋπηρεσία σε ΤΕΙ – ΑΕΙ (γιατί αυτή να μην υπολογίζεται δεν το καταλαβαίνω!!!) και όχι μόνο σε ΟΑΕΔ!!!
Δ. Διατήρηση ενός ποσοστού αποσπάσεων – μεταθέσεων, για να είμαστε και ρεαλιστές και να μη γελιόμαστε, γιατί διαβλέπω ότι δεν θα μηδενιστεί ποτέ το φαινόμενο, για διαφόρους λόγους (Πολιτικο-κομματικούς, ιδιαιτερότητας της εκπαίδευσης σε σχέση με τους άλλους κλάδους του Δημοσίου, κ.λ.π.) και ας δεχτούμε και δω τη σταδιακή αλλαγή.
Οι αλλαγές λοιπόν μπορούν να γίνουν εύκολα και επώδυνα με ένα μαχαίρι….και δυσκολότερα, αλλά ανώδυνα και αποτελεσματικά, με την ορθολογικότερη διαχείριση των δεδομένων του συστήματος.
Οι ενέργειες δικές σας.
Με τιμή
«Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του ΤΟΠΟΎ διορισμού».
κάθε προκήρυξη πρέπει να αφορά συγκεκριμένο τόπο διότι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος τοποθετείται σε τόπο στον οποίο δεν κατοικεί κάνει (και με το δίκιο του) αποκλειστικό σκοπό της ζωής του το πως θα φύγει και μετά ξεκινούν τα προβλήματα αποσπάσεων,μεταθέσεων, κενών κλπ
με την μοριοδότηση της ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ όπως ισχύει σε όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα χτυπιέται το πρόβλημα στην ρίζα του.
συμπερασματικά:
-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ (εννοείται μεταξύ συναδέλφων με τα ίδια ΤΥΠΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ)
-ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ (ο έλεγχος των διορισμών να παραμείνει ως έχει στο ΥΠΕΠΘ)
ευχαριστώ για την φιλοξενία
Η δημόσια διαβούλευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Γιά το σύστημα προσλήψεων:
Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς κατηγορίας ΤΕ16 που δεν μπορούν να δώσουν ΑΣΕΠ, που έχουν αξιόλογη προυπηρεσία (τουλάχιστον 24 ή 30 μήνες)και βάσει νόμου του 2008 για να διεκδικήσουν διορισμό πρέπει να περάσουν από την ΑΣΠΑΙΤΕ γιά τρίμηνη παιδαγωγική κατάρτιση αλλά οι θέσεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πολύ λίγες κάθε χρόνο;
Ισως η καλύτερη λύση είναι να σταματήσει να τροφοδοτείται ο πίνακας αναπληρωτών και κάθε χρόνο να απορροφούνται-διορίζονται ένα μέρος αυτών που έχουν κάποιες προυποθέσεις προυπηρεσίας πχ 24 μήνες το 2008 ή 30 μήνες το 2009. Νομίζω είναι κοινωνικά δίκαιο και έντιμο, εκπαιδευτικοί που έχουν δομήσει τη ζωή τους γύρω από αυτό το σύστημα επιτέλους μετά από τόσα χρόνια ξενιτιάς σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχοντας συγκεντρώσει αξιόλογη προυπηρεσία επιτέλους να διοριστούν χωρίς προυποθέσεις, αλλά μόνο με την προυπηρεσία.
Διαβάζω σήμερα τα σχόλια των εκπαιδευτικών στη διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας και επιθυμώ να αποστασιοποιηθώ από τα κακώς εννοούμενα κεκτημένα του κλάδου μας που περιέχονται σ’ αυτά τα σχόλια.
1. Δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να μας διορίσει, επειδή έχουμε ένα πτυχίο που γράφει φιλόλογος ή μαθηματικός. Δεν ζούμε σε χώρα του υπαρκτού ή ανύπαρκτου σοσιαλισμού, για να αντιστοιχεί στον καθένα μας μια θέση στο δημόσιο. Το κράτος δικαιούται να μη μας διορίσει ποτέ αν δεν μας έχει ανάγκη.
2. Δεν δικαιούμαστε, όταν διοριστούμε, να πάμε σπίτι μας. Το σπίτι μας είναι εκεί που είναι η δουλειά μας, να πάμε εκεί με τα παιδάκια μας και να οργανώσουμε τη ζωή μας κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές. Καλό θα είναι να γίνεται σεβαστή η συνυπηρέτηση, μα μόνο όταν υπάρχουν θέσεις κενές. Αλλιώς να γίνεται προς τα εκεί που υπάρχουν, πχ όλοι στο δυσπρόσιτο κι όχι το αντίστροφο.
3. Δεν είναι τα παιδάκια μας περισσότερο παιδιά από τους μαθητές μας, για να μην μπορούν να ζήσουν σε ένα απομακρυσμένο μέρος που είναι η δουλειά των γονιών τους. Άλλωστε, σ’ αυτό το μέρος λείπουν καθηγητές, αν δεν μας αρέσει, ας κάνουμε άλλη δουλειά στην πόλη.
4. Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε παράπλευρους δρόμους, για να διοριστούμε- παρακάμπτοντας τα κορόιδα που πετυχαίνουν και ξαναπετυχαίνουν στον ΑΣΕΠ και τρώνε τη σκόνη μας, αφού με το κονέ σε 3 χρονάκια διοριζόμαστε- δεν ζητάμε να ισχύσει καμιά νομιμότητα, ούτε κλαίμε σαν τη Μάρθα Βούρτση για τα χαμένα χρόνια. Εμείς την καταπατήσαμε τη νομιμότητα, εμείς αδικήσαμε, εμείς παίξαμε και χάσαμε.
5. Με τον ΑΣΕΠ μπορεί να μην επιλέγονται οι καλύτεροι, αλλά ούτε και με τα ρουσφέτια κατακτάται η προϋπηρεσία. Και, για την ώρα, ο ΑΣΕΠ είναι το μόνο σύστημα επιλογής που δεν είναι διαβλητό. Ας προτείνουμε καλύτερο κι όχι να ζητάμε να παρακαμφθεί από την αποκτηθείσα με ρουσφέτι προϋπηρεσία.
6. Εμείς οι παλιοί που δεν τα περάσαμε αυτά, καλά θα κάνουμε να σκεφθούμε γιατί τόσος κόσμος σφάζεται, για να βρει μια θέση σε σχολείο, αφήνοντας ακόμα και καλοπληρωμένες θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Γιατί είναι τόσο περιζήτητη η δουλειά μας; Μήπως ο πήχης έχει πιάσει έδαφος; Μήπως γι’ αυτό δεν μας πιστεύουν όταν ζητάμε αυξήσεις ή βελτιώσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα; Μήπως να δούμε πώς θα γίνει η δουλειά μας λιγότερο «μήλον της έριδος» για κάθε βολεψάκια και θα απευθυνθεί σε ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να είναι δάσκαλοι;
7. Κανείς δεν μπορεί να επικαλείται την προϋπηρεσία ως αδιάψευστο πιστοποιητικό εκπαιδευτικής ικανότητας, ούτε εμείς οι μαθουσάλες, γιατί κανείς δεν μας αξιολόγησε ποτέ, κανείς δεν μπορεί να μας κουνήσει, ακόμα κι αν υποπέσουμε σε ποινικό αδίκημα, πόσο μάλλον αν μπαίνουμε στην τάξη και δεν κάνουμε μάθημα. Κι αν κοιτάξουμε τις πανελλήνιες και τα αποτελέσματά τους ή την παγκόσμια κατάταξη της PISA για τους μαθητές μας, μάλλον δεν κάνουμε και τόσο καλά τη δουλειά μας.
Μόνο αν βγάλουμε τα ανωτέρω παραπετάσματα από το μυαλό μας, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σοβαρά και εποικοδομητικά σε διαβουλεύσεις και να προτείνουμε ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμισή μας, μέσω της αναβάθμισης του δημοσίου σχολείου.
Μέχρι τότε, απλώς εκτιθέμεθα ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινωνίας.
Δημόσια διαβούλευση ή χώρος εκτόνωσης;
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κα Υπουργέ,
Η ζωή μας, η ζωή των οικογενειών μας και το εργασιακό μας μέλλον κινδυνεύουν από τους ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου.
Η καθ’ όλα άριστη και δημοκρατική καινοτομία να θέσετε τη λήψη αποφάσεων σε δημόσια διαβούλευση, στο δικτυακό ιστότοπο κινδυνεύει να «πέσει στο κενό» για τους παρακάτω κυρίως λόγους:
1.Ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου έχουν μετατρέψει σε κοινό φόρουμ ένα επίσημο βήμα που ελέγχεται από διαχειριστές του Γραφείου του Πρωθυπουργού (σύμφωνα με τη δική μας ενημέρωση).
2.Ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου χωρίς επιχειρήματα βάλλουν κατά άλλων εκπαιδευτικών με κύριο σκοπό την ψυχολογική μας εξόντωση.
3.Μπορώ να ακυρώσω-μεταβάλλω-τροποποιήσω οποιαδήποτε ψηφοφορία θετικά ή αρνητικά.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1) Μόνο επώνυμες προτάσεις και θέσεις να γίνονται δεκτές από τους διαχειριστές.
2) ΑΚΥΡΩΣΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Με εξαιρετική εκτίμηση
Υπερμαχία Χριστοδούλου
Η Πρόεδρος του ΔΣ της
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΤΑ ΤΕΕ ΚΑΙ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Προς κύριο Νίκο που έκανε μια αναφορά στο πως επιλέγονται τα μέλη ΔΕΠ
(Νοεμβρίου 30, 2009 @ 8:34 μμ):
Ισχύει αυτό που λέτε. Όσο καλός και να είναι κάποιος, αν δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα της κολλεγιάς που λέγεται δημόσιο πανεπιστήμιο, δύσκολα θα βρει θέση, ιδίως αν πρόκειται για μεγάλο πανεπιστήμιο του κέντρου. Είναι μάλιστα τέτοια η κατάντια, που ούτε καν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το πολιτικό σύστημα: Οι προκηρύξεις συνήθως είναι φωτογραφικές, και όταν αυτό δεν συμβαίνει το εκλεκτορικό σώμα είναι από πριν μιλημένο από τους ίδιους τους συναδέλφους τους. Έτσι βλέπουμε συνέχεια κουμπάρους, γιους, και άλλους κολλητούς να καρπούνται θέσεις.
Μόλις χθες μου μετέφεραν την εμετική κατάσταση σε μια εκλογή σε μεγάλο πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου δυο καθηγητάδες με μεγάλη επιρροή τσακώνονταν στους διαδρόμους για το ποιανού ο εκλεκτός θα εκλεγεί σε μια θέση. Προφανές είναι ότι ο καθένας έκανε για τον κολλητό του ότι μπορούσε για να τον «πουσάρει». ‘Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα έχουν γραφεί κατά καιρούς για γνωστή δημοσιογράφο και μέλος ΔΕΠ που επανηλλειμένα έχει προσπαθήσει να στήσει εκλογή για κολλητή της, με διάφορες παρατυπίες στην σύσταση των εκλεκτορικών σωμάτων που οδήγησαν σε αντίδραση συναφέλφων της και λόγω αυτής την ακύρωση της διαδικασίας.
Αν δεν συνδεθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ με την επίδοση και δη με των αριθμό καλών δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ, και αν δεν αλλάξει τελείως ο τρόπος εκλογής ΔΕΠ, με χρήση πολλών εξωτερικών κριτών και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση.
Πάντως, σχετικά με τα διδακτορικά, δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να είναι κολλητός για να κάνει ενα διδακτορικό. Αρκεί ένας καλός βαθμός και μια καλή προηγούμενη συνεργασία με έναν καθηγητή (π.χ. στα πλαίσια μιας πτυχιακής) ώστε να γίνει δεκτός.
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ, ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ. ΑΦΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΗΣ ΠΔΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ (ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ)ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΗ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΖΗΤΑΝΕ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ, ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΕΡΓΟ,ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΞΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ… Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ,ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ.
Προς κυρία Ελένη και άλλους πολλούς που διαμαρτύροντε ότι είναι σε μεγάλη ηλικία και αδιόριστοι:
Δεν βλέπω τι διαφορετικό έχουν οι πτυχιούχοι των «καθηγητικών» σχολών σε σχέση με όλους τους άλλους πτυχιούχους. Σας είπε ποτέ κανείς ότι ειδικά για τους αποφοίτους αυτών των σχολών και μόνο για αυτούς το κράτος υπογράφει συμβόλαιο μελλοντικής απασχόλησης;
Και κάτι ακόμα: Εγώ ξέρω παιδιά που έβγαλαν την σχολή και διορίστηκαν αμέσως μέσω ΑΣΕΠ. Προφανώς αυτά ξέρουν το αντικείμενό τους καλύτερα από εσάς αγαπητή μου. Όπως λοιπόν τα παιδιά στα ιδιωτικά έχουν δυνάμει τους καλύτερους καθηγητές έτσι και εγώ απαιτώ το ίδιο και για τα φτωχότερα παιδιά που πάνε στο δημόσιο σχολείο.
Δηλαδή αν κάποιος είναι 40άρης, δεν εργάζεται σε φροντηστήριο, και δεν θυμάται όχι τι διδάχθηκε στο μαθηματικό αλλά ουτέ τριγωνομετρία Β’ Λυκείου, πρέπει να τον στείλουμε σε ένα σχολείο να του κάνουν μάθημα οι ατυχείς μαθητές του;
Αγαπητοι συμπολιτες,τα πολλα λογια ειναι φτωχεια. Σαφως κ επιβαλλεται να συνεχιστει ο διορισμος πολυτεκνων εκπαιδευτικων. Επιτελους να υπαρξει συνεχεια σ’αυτο το ερμο το κρατος,χωρις να αλλαζουν οι νομοι καθε τρεις κ λιγο. Ενας πεντακαθαρος νομος κατα του δημογραφικου βγηκε,κ θα τον αλλαξουμε? Ας απολαυσει λοιπον κ ο πολυτεκνος ενα διορισμο,κ μεις οι υπολλοιποι πολυτεκνοι να χαιρομαστε που τα παιδια μας θα εχουν αυτη την κοινη ιδιοτητα με τους δασκαλους τους. Ειμαι σιγουρος οτι ενας πολυτεκνος δασκαλος(χωρις να θελω να μειωσω τους υπολοιπους),προσεγγιζει με αλλη ευαισθησια κ ανεκτικοτητα το οποιο προβλημα ενος παιδιου,ποσο μαλλον τεκνου πολυπληθους οικογενειας. Γι’αυτο κυριοι υπουργοι κ επαϊοντες,κατω τα χερια απο το νομο περι διορισμου πολυτεκνων εκπαιδευτικων με ειδικη διαδικασια. Αφηστε τους να ανασανουν,ν
α προσφερουν,να χαρουν τις οικογενειες κ τον κοπο τους. Κ οποιος αισθανεται αδικημενος,ας κανει 3 παιδια κ πανω,κ ο Θεος κ το κρατος θα τον δικαιωσουν.
Ευχαριστω θερμα.
Ηλιας Αραπιδης.
Περιμενω το 4ο!
Είμαι και εγώ ένας από τους χιλιάδες ωρομίσθιους που επί χρόνια προσπαθούμε να μαζέψουμε προυπηρεσία για να επιτύχουμε κάποια στιγμή τον διορισμό μας, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε με τον ΑΣΕΠ.
Θα ήθελα να επισημάνω στην υπουργό ένα πολύ απλό αλλά και σοβαρό θέμα: μερικοί από εμάς είμαστε νέοι άνθρωποι αλλά όχι πολύ νέοι- είμαστε 35άρηδες. Πρέπει να αποκατασταθούμε επαγγελματικά. Με την φετινή ρύθμιση της ΠΔΣ διαλύσατε το ρουσφετολογικό καθεστώς της προηγούμενης κυβέρνησης και μας δώσατε προτεραιότητα. Ευχαριστούμε για αυτό, όμως προσέξτε την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς εμάς:
Όταν είμασταν στο πανεπιστήμιο ξέραμε ότι θα υπάρχει η επετηρίδα. Μόλις τελειώσαμε το κράτος μας είπε ότι θα δημιουργηθεί ο ΑΣΕΠ. Λίγο μετά άρχισε να μετράει η προυπηρεσία (με διαφορετικές ρυθμίσεις όσο περνούσαν τα χρόνια) και τώρα, 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ και ενώ εμείς έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό ζωής μας λέει: δεν ισχύει η προύπηρεσία. Με άλλα λόγια μας λέει: Είσασταν κορόιδα που τρέχατε όπου νάναι, με μικρά ωρομίσθια και μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών!
Αυτό δεν είναι ασυνέπεια; Δεν είναι αιφνιδιασμός; Θα μας ωφελήσει η μεταβατική περίοδος 1 χρόνου;
Μπορείτε να εισηγηθείτε όποια αλλαγή θέλετε, ΑΛΛΑ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ! Όχι για εμάς που παλεύουμε χρόνια με ένα συγκεκριμένο πλάνο. Λέω κάτι παράλογο;
Στην ενδεχόμενη απορία σας γιατί δεν σκοπεύουμε να περάσουμε με τον ΑΣΕΠ η απάντηση είναι: προσπαθούμε αλλά για να πιάσουμε το 70% και άνω που απαιτείται για διορισμό πρέπει να εγκαταλείψουμε όλες τις ασχολίες μας και να μην δουλεύουμε πουθενά για να διαβάσουμε τα πανεπιστημιακά μαθήματα και όχι μόνο μετά από τόσα χρόνια. Δυστυχώς αυτό είναι αδύνατον, εκτός αν μας δώσετε επίδομα ανεργίας για 12 μήνες προετοιμασίας…
Η προυπηρεσία δείχνει ότι μπήκαμε στην τάξη και κάναμε την δουλειά! Ο ΑΣΕΠ απλώς δείχνει οι επιτυχόντες είχαν πολύ χρόνο για διάβασμα ύλης ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ και λίγο τύχη για να πιάσουν πάνω από 70%. Είναι ένα φίλτρο αλλά δεν δείχνει τίποτα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η πρόταση μου:
1. Διορισμός με 24 μήνες προυπηρεσία ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ για όσους βρίσκονται στον πίνακα. 24 μήνες σημαίνει πολλά χρόνια ωρομισθίας συνήθως.
2. Συνεχής αξιολόγηση του εκπαιδευτικόύ από διαφορετικούς φορείς (για αντικειμενικότητα) και όχι μόνο για 2 χρόνια.
3. Κατάργση θεσμού προυπηρεσίας από εδώ και πέρα, δηλαδή για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν αποκτήσει προυπηρεσία μέχρι σήμερα. Αυτό το λέω μόνο και μόνο επειδή θέλετε να την καταργήσετε, εγώ αναγνωρίζω την αξία της προυπηρεσίας.
4.ΠΔΣ αποκλειστικά με ωρομίσθιους και με κριτήρια παλαιότητα πτυχίου (γιατί ηλικιακά δεν μας παίρνει άλλο να περιμένουμε) και προυπηρεσία.
5. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που προτείνετε για μεταθέσεις και αποσπάσεις.
Αν επιμείνετε τότε δεν θα βρίσκετε ωρομίσθιους του χρόνου. Με 9 ευρώ την ώρα, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και μαθητές ΠΔΣ που δεν ξέρεις αν θα τους έχεις ως το τέλος του χρόνου; Μη μιλήσω για τα παραρτήματα των ΣΔΕ (ήμουν σε ένα πέρσι) όπου κανένας μόνιμος δεν θα πηγαίνει και θα αναγκαστείτε να τα κλείσετε.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Αξιότιμη κ. υπουργέ
γνωρίζεται καλά ότι οι μεγάλες ανατροπές, οι μεγάλες αλλαγές έρχονται από τις προτάσεις των εκπαιδευτικών που έχουν ως πρόσταγμα τον μαθητή.
Σχετικά με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών εκτιμώ τις προθέσεις σας για διαφάνεια και αξιοκρατία.
Όμως, με αυτές τις προτάσεις σας το μόνο που καταφέρνετε είναι
– να καταργείτε τους πίνακες
– να καθορίζετε το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως τον τρόπο διορισμού
μόνιμων, αναπληρωτών, ωρομισθίων
– να απολύετε χιλιάδες εκπαιδευτικούς
– να περικόπτετε τους διορισμούς
– να καταργείτε τη προϋπηρεσία
– να διαγράφετε την επιτυχία των προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
λες και ήταν αναξιοκρατικοί
– να υπολειτουργούν τα σχολεία (ο εκπαιδευτικός πρέπει να έχει την υπομονή, την όρεξη και την εμπειρία να ασχοληθεί με τις μαθησιακές και πνευματικές ανάγκες των μαθητών.Όταν καταργείτε την προϋπηρεσία, τους πίνακες 24μηνο 30μηνο πώς αξιολογείτε την εμπειρία των εκπαιδευτικών; μόνο μέσα απο ένα χαρτί;)
Όλα αυτά είναι δίκαια και αξιοκρατικά;
Με τον τρόπο αυτό ΑΝΑΙΡΕΙΤΕ όλη η φιλοσοφία σας για διαφάνεια, για δίκαιη και αξιοκρατική πρόσληψη των εκπαιδευτικών!
Χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί επένδυσαν σε ένα μακρόχρονο σχεδιασμό για την επίτευξη του διορισμού τους, μαζεύοντας μόρια προϋπηρεσίας κάθε χρόνο. Είναι άδικο, εξοντωτικό και ψυχοφθόρο οι προτάσεις του υπουργείου να τους γυρίζει πίσω, να τους καταργεί την προϋπηρεσία, να τους καταργεί την επιτυχία τους από τους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ
Αν θέλετε να είστε δίκαιη προτείνω:
– να διαγράψετε από τους πίνακες αναπληρωτών όσους απέκτησαν προϋπηρεσία με πλάγιους τρόπους και αδιαφανή κριτήρια
– να συνεχίσει να τροφοδοτείται η προϋπηρεσία που αποκτήθηκε μόνο μετά από επιτυχία στον ΑΣΕΠ χωρίς να τους υποχρεώνετε να είναι πάλι και πάλι επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ
Με εκτίμηση
Εκπαιδευτικός Φ.Α.
επιτυχών στον ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ, ΑΣΕΠ, ΑΣΕΠ…….
δηλαδή τα πτυχία είναι για πέταμα….
μια ολιγών ωρών εξέταση «δείχνει» αν κάπιος ξέρει ή όχι…
ενώ η τετραετής φοίτηση και επιτυχία σε εργασίες, εξετάσεις σε θεωρία και εργαστήρια κλπ τι ακριβώς να δείχνουν άραγε ;
και αν ο ΑΣΕΠ είναι ο μόνος τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών γιατί διορίζονται σχεδόν αμέσως οι δάσκαλοι ;
μήπως είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης ;
Θα έβλεπα θετικά την κατάργηση του ΑΣΕΠ, επαναφορά της επιτηρίδας και
μήπως η δημιουργία «καθαρά» καθηγητικών σχολών που θα παράγουν τόσους όσες οι αναγκες με περισσότερη βαρύτητα στο εκπαιδευτικό έργο παρά στο επιστημονικό θα ήταν καλύτερα ;
Πιθανόν η παιδεία πάσχει από εμάς τους ίδιους. Ακούω από όλες τις πλευρές μία μιζέρια και μία ελεημοσύνη λες και δεν επιτελούμε έργο.
Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς μόνο και μόνο, ότι έχουμε μία μοναδική ευκαιρία στην ζωή μας να κατασκευάσουμε ανθρώπους-γνώστες της κοινωνίας τότε θα καταλάβουν όλοι τι θα πρέπει να επιτελούμε. Εκτός το μαθησιακό κομάτι που είναι απαραίτητο εφόδιο για την υπάρχουσα κοινωνία που ζούμε, το μαθησιακό κοινωνικό κομάτι που θα πρέπει να σμιλέψουμε τους μαθητές μας, το έχουμε ξαχάσει τελείως.
Οι δάσκαλοι-διδάσκαλοι θα πρέπει να γίνουν το κέντρο πληροφόρησης των μαθητών. Εμείς έχουμε την ευκαιρία να διδάξουμε αρχές, κανόνες, στόχους στα παιδιά. Τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θέλουμε την αξιολόγηση γιατί μάλλον είμαστε του δόγματος »πάνω από το κεφάλι του καπετάνιου δεν χωράει άλλο καπέλο΄΄. Προτείνω την συνεχή ενημέρωση των καθηγητών για το τι είναι η αξιολόγηση, ποιος θα την εφαρμόσει,πως, με ποιους τρόπους αλλά πως θα γίνει η ανατροφοδότητση μιας κακής αξιολόγησης. Πιθανόν η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται σε τοπική σχολική μονάδα με όσο το δυνατόν αξιολογητές, σεβαστούς από τον σύλλογο των διδασκόντων.
Για τους διορισμούς όποιο σύστημα και να εφαρμοστεί αν δεν έχει την διαχρονικοτητά του θα καταρεύσει. Επειδή είμαι πολύτεκνος θα μιλήσω για τον περιβόητο νόμο 2004, όπου και η ΟΛΜΕ έχει σταθεί με αρνητική κριτική. Ο νόμος και ο διορισμός των πολύτεκνων δεν πρέπει να αλλάξει για έναν και μόνο λόγο. Το θεμέλιο, οι βάσεις ύπαρξης της παιδείας είναι τα παιδιά. Εμείς οι πολύτεκνοι στηρίζουμε και τροφοδοτούμε την βάση λίγο περισσότερο από ότι οι άλλοι γονείς με την πολυτεκνία μας. Συνεισφέρουμε στην συνεχή τροφοδοσία της παιδείας, δίνουμε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας- την υπογενητικότητα. Το κράτος δεν μας λυπάται αλλά μας έχει ανάγκη.
Δεν χρωστάμε σε κανέναν μας χρωστάνε.
Εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να απολογούμαι για το πως διορίστηκα, αν όργωσα όλη την Ελλάδα σαν αναπληρωτής (δεν έχω κάνει ποτέ μου), ποια είναι η οργανική μου κ.ά. Νομίζουν μερικοί ότι η ζωή μας ξεκινάει από τον διορισμό μας και μετά.
Πιστεύω ότι το κλειδί του όλου σκηνικού που λέγεται παιδεία και την σωστή λειτουργία του αντανακλάται από 3 λέξεις. »ορθή αξιολόγηση», »κοινωνική κατάρτηση», »ευελιξία στην μάθηση»
Αν πετύχει η αξιολόγηση σε σωστή βάση – μακρυά από κομματικούς παράγοντες τότε το πρόβλημα του διορισμού θα λυθεί αμέσως. Όταν έχεις μία υγειή κοινότητα, αυτός που θα θέλει να μπει θα πρέπει να παλέψει.
Κυρία Υπουργέ
Σχετικά με τον άνευ όρων διορισμό των πολυτέκνων και την πρόταξη σε ποσοστό 20% των τριτέκνων έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Είναι πέρα για πέρα άδικο το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών να καλείται κάθε δύο χρόνια, αν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, μολονότι πέτυχαν σε εξετάσεις του ΑΣΕΠ, να επαναβεβαιώσουν ότι εξακολουθούν να κατέχουν τη γνώση που απέκτησαν, ενώ, κάποιοι άλλοι, που ο Θεός τους έδωσε το χάρισμα της πολυτεκνίας, με ευνοϊκές – χαριστικές διατάξεις να παρακάμπτουν τον ΑΣΕΠ και να διορίζονται μόνιμοι.
Πιστεύω βαθιά, έχοντας υπόψη το δημογραφικό μας πρόβλημα, ότι η πολιτεία έχει χρέος να βοηθήσει οικονομικά τους πολυτέκνους και όχι διοικητικά σε βάρος των συναδέλφων τους.
Άλλωστε, οι λόγοι αναζήτησης των καλύτερων εκπαιδευτικών μέσω των εξετάσεων χάνουν το νόημά τους, όταν άλλοι με άλλες ευεργετικές διατάξεις διορίζονται χωρίς να κρίνεται η γνωστική τους επάρκεια.
Επιπλέον τον Έλληνα πολίτη που στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο τον απασχολεί όχι το εύρος της οικογένειας του διδάσκοντος, αλλά αν αυτός είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος.
Με τιμή
Και για τους δασκάλους Ειδικής Αγωγής τι έχετε να πείτε, κα Υπουργέ; Αναφέρομαι στους συναδέλφους ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ δασκάλους ΕΑΕ που εργάζονται και καλύπτουν λειτουργικά κενά εδώ και 8 ΧΡΟΝΙΑ!
Έχετε υπόψη σας ότι συνάδελφοι από τα ΔΥΟ μοναδικά στην Ελλάδα Πανεπιστήμια απ’ όπου αποφοιτούν αμιγώς ειδικοί παιδαγωγοί (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΒΟΛΟΣ / ΠΑΜΑΚ ), με βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή, έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ 8 ΚΑΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ με την προοπτική της εξασφάλισης και μονιμοποίησης της θέσης τους σχεδόν ανύπαρκτη;;; Κι όμως, στέλλονται κάθε χρονιά να εργαστούν όπου τύχει, όπου υπάρχουν κενά, τη στιγμή που στην Εδική Αγωγή – όπως ίσως γνωρίζετε – οι ανάγκες από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι χιλιάδες!
Ωστόσο, αντί να στελεχώνονται οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής από εξειδικευμένους και επαρκώς καταρτισμένους ειδικούς παιδαγωγούς (οι προαναφερθέντες συνάδελφοι δηλαδή), παρατηρείται να…θρονιάζονται μέσα στις τάξεις συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αφού εξασφάλισαν τη μονιμότητα της εργασίας τους (στις γενικές τάξεις) αποφάσισαν στη δύση της καριέρας τους να «ξεκουραστούν» σε κάποιο Τμήμα Ένταξης, αφού πρώτα πέρασαν από μια δίχρονη φοίτηση σε κάποιο Διδασκαλείο, «παίρνοντας» ουσιαστικά τη θέση από κάποιον ειδικό παιδαγωγό που πραγματικά αγαπά την Ειδική Αγωγή και επέλεξε από την αρχή συνειδητά να ασχοληθεί με αυτό. Όμως όχι. Ο μεν μόνιμος «βολεμένος» συνάδελφος είναι ξεκούραστος (αφού δεν έχει πάνω από το κεφάλι του 20 παιδιά, το πολύ να έχει 2-3 κάθε ώρα στα οποία η δουλειά που γίνεται είναι εντελώς αμφισβητήσιμη και συζητήσιμη…), σίγουρος για τη ζωή του, με ολοκληρωμένο τον οικογενειακό και προσωπικό του σχεδιασμό, ενώ ο ειδικός παιδαγωγός καταδικάζεται να γυρνά 8 και 9 χρόνια την Ελλάδα αδιαμαρτύρητα, εντελώς συνειδητοποιημένος για την εργασία που έχει επιλέξει γιατί απλά την αγαπά, μη σταματώντας όμως να ελπίζει και να αγωνίζεται για κάτι καλύτερο.
Και κάτι ακόμη. Στις 06-04-2009 το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε προσλήψεις δασκάλων για ΣΜΕΑ, οι οποίοι, ωστόσο, ήταν ΠΕ 70 (Γενικοί Δάσκαλοι) και όχι ΠΕ 71 (Δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής), καθώς ο πίνακας των αναπληρωτών ΕΑΕ είχε εξαντληθεί (φανταστείτε λοιπόν για τι ανάγκες, κενά, κλπ. μιλάμε…). Μια παρατήρηση: Εφόσον οι συνάδελφοι δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής μπορούν τόσο εύκολα να μεταπηδούν στην Ειδική Αγωγή είτε με σεμινάρια της πλάκας των 400 ωρών (και 2000 ευρώ…) είτε μέσω των προαναφερθέντων Διδασκαλείων είτε μη έχοντας καν την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται για μια τέτοια θέση, γιατί να μη μπορούν και οι δάσκαλοι της Ειδικής Αγωγής να διδάσκουν σε γενικές τάξεις, του τυπικού Δημοτικού Σχολείου, εφόσον το επιθυμούν;;; Η παιδαγωγική επάρκεια ΥΠΑΡΧΕΙ, τα τμήματα είναι ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ (τουλάχιστον το Π.Τ.Ε.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), συνεπώς οι απόφοιτοι ειδικοί παιδαγωγοί θα έπρεπε να προβλέπεται από το νόμο ότι μπορούν να μεταπηδήσουν στη γενική αγωγή εφόσον το επιθυμούν, και όχι να απαγορεύεται ρητά η κίνηση αυτή, τη στιγμή που ένας κοινός δάσκαλος χωρίς προσόντα (Ειδικής Αγωγής, πάντα) μπορεί να διδάξει όπου θέλει.
Υ.Γ. (1) Με τους παραπάνω λοιπόν, τι προτίθεστε να κάνετε κα Υπουργέ;
Υ.Γ. (2) Τελικά σε αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες συζητάμε και παλεύουμε και αγωνιζόμαστε, κα Υπουργέ, για κάτι που σε άλλες χώρες/ συστήματα θεωρείται αυτονόητο (στη συγκεκριμένη περίπτωση για σταθερή εργασία ακολουθούμενη από σχεδιασμό και προγραμματισμό ζωής)…
Μένει να δούμε ως πότε._
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Μια επιτυχία ΑΣΕΠ, αν δεν εισαι διοριστέος, να σου παρέχει το δικαίωμα να αποκτήσεις προϋπηρεσία και να οδηγηθείς στον πίνακα διορισμών απ΄τον οποίο θα γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων (αν δεν καταργηθεί η ωρωμισθία)) αλλά και μόνιμων σε ορισμένο ποσοστό. Προτείνω 20% κατευθείαν από ΑΣΕΠ και 80% από τον πίνακα (αφού εκεί θα οδηγείται η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δηλαδή των επιτυχόντων αλλά μη διοριστέων).
2. Ο επόμενος διαγωνισμός ΑΣΕΠ να γίνεται όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό (όπως συμβαίνει παντού) δηλαδή όταν εξαντληθούν οι προηγούμενοι επιτυχόντες.
3. Να κλείσει κάθε »παράθυρο» (Σιβιτανίδειος, εκκλησιαστικά κ.λ.π.).
4. Οι ήδη επιτυχόντες ΑΣΕΠ να θεωρηθούν ως αυτό που πραγματικά είναι: επιτυχόντες.
5. Η »μεταβατική» φάση αφορά στους έχοντες προϋπηρεσία αλλά μη επιτυχόντες σε ΑΣΕΠ. Ας παραμείνουν στους πίνακες ως έχουν ή έστω ας έπονται σε σχέση με τους ήδη εγγεγραμμένους στους πίνακες που έχουν επιτυχία ΑΣΕΠ-ενδεχόμενη μελλοντική επιτυχία όμως να τους αναγνωριστεί.
6. Να είναι επιλογή κάθε επιτυχόντος η συμμετοχή σε επόμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ , όχι όμως για να αθροιστεί ο βαθμός αλλά μόνο για βελτίωση.
7. Οι θέσεις τοποθέτησης να καθορίζονται με κοινωνικά κριτήρια (αριθμό παιδιών κ.λ.π.)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1. Βασικός παράγοντας το ΑΣΕΠ – που αποτελεί και πρωταρχική επιδίωξη του υπουργείου.
2.Στελέχωση των σχολείων με πιο έμπειρους.
3.Δικαιοσύνη για τους παλιούς (η ισοπέδωση θα προκαλέσει μεγαλύτερες αδικίες).
4.Ευκαιρίες για τους καινούριους είτε για διορισμό είτε κυρίως για προϋπηρεσία που είναι πολυτιμότερη.
5. Όχι ανασφαλείς εκπαιδευτικοί χωρίς δεδομένη προοπτική και με βλέμμα διαρκώς στραμμένο στον ΑΣΕΠ.
6. Αποσυμφόρηση του ΑΣΕΠ (που αδυνατεί γενικά).
Διαφωνώ κάθετα με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ όσο κάθετα διαφωνώ και με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα των τελευταίων 25 ετών όπως το γνώρισα από μαθήτρια έως τα σήμερα που είμαι εκπαιδευτικός. Ως πότε η εκπαίδευση και η γνώση θα ταυτίζεται με τον ανταγωνισμό, το άγχος, τη δυσκολία, την απογοήτευση; Ποια δια βίου μάθηση προωθείται και πώς, όταν με τις συνεχείς εξετάσεις και την στείρα ύλη απαξιώνεται τη μεταγνωστική ικανότητα και τη διάθεση για κριτική σκέψη μαθητών και καθηγητών;και είναι για εσάς εγγύηση ότι η καλή μου γνώση της ύλης με καθιστά ικανό να διαχειριστώ την παραβατικότητα των μαθητών μου στην τάξη και να τους τονώσω το κίνητρο τους για μάθηση; Πόσοι αξιόλογοι καθηγητές αποτυγχάνουν καθημερινά ως παιδαγωγοί και έπιστρέφουν σπίτι τους βουρκωμένοι επειδή όσο εκείνοι δίδασκαν Σοφοκλή,πιστοί στην ύλη και με τον παραδοσιακό τρόπο, οι μαθητές τους ακουγαν μουσική κι έστελναν sms;
Είμαι αναπληρώτρια φιλόλογος ειδικής αγωγής τα 2 τελευταία χρόνια. Έχω μεταπτυχιακό στη σχολική ψυχολογία και επίπλέον επιμόρφωση εμπειρία και αγάπη για τα παιδια με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Δεν με πειράζει που αντί να διδάσκω στα παιδιά μου αρχαία, τους μαθαίνω πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να δένουν τα κορδόνια τους, ακόμη κι αν το ξεχνούν την επόμενη μερα!Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μαθαίνουν ευχάριστά, με τον τρόπο που μπορόυν, ό,τι μπορούν. Με στεναχωρεί που μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, παρά μόνο τα ΣΜΕΑ λειτουργούν με αποσπασμένους της γενικής!!Ανησυχώ που δεν κάνατε καμία ανακοίνωση για την Ειδική Αγωγή. Αναρωτιέμαι αν του χρόνου τα σχολεία αυτά θα επανδρωθούν με επιτυχόντες του ΑΣΕΠ γενικής παιδείας και με πιάνει κρύος ιδρώτας!
Κα Διαμαντοπούλου, έτσι όπως μας μεγαλώσατε δεν υπάρχει πτυχιούχος που να μην μπορεί να επιτύχει σε ένα διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ, αυτό είναι το λιγότερο από τη δυναμική ενός εκπαιδευτικού. Η ικανότητα όμως της επικοινωνίας, της ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων της σύγχρονης παιδαγωγικής, της ευελίξίας, της υιοθέτησης και προσαρμογής ποικίλων εκπαιδευτικών εργαλείων είναι το «κάτι» που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το δύσκολο δεν είναι να αξιολογηθεί η γνώση, το δύσκολο είναι να αξιολογηθεί αν υπάρχει η ικανότητα αυτή η γνώση να τεθεί στην υπηρεσία του μαθητή.
Κα Υπουργέ,
χρόνια τώρα βασιζόμενος στους νόμους του κράτους μας που εσεις ψηφίσατε στη βουλή των Ελλήνων ως αντιπρόσωποί μας,δίδαξα ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός στην ΠΔΣ και στο πρωινό πρόγραμμα χωρίς να παρακαλέσω κανένα διευθυντή ή βουλευτή.Δε μπορώ να καταλάβω τι κακό έχω κάνει και κατηγορούμαι εγώ και χιλιάδες συνάδελφοί μου,που προσφέραμε μόρφωση ,ήθος και ένα καλύτερο μέλλον σε χιλιάδες μαθητές μας,όταν κληθήκαμε να διδάξουμε.Ισως οι νόμοι να είχαν κάπου παράθυρα και κάποιοι τα εκμεταλεύτηκαν!Ομως ακόμη και τότε αυτός που φταίει είστε εσείς που αφήσατε ανοικτό παράθυρο.Πάντως σε καμία περίπτωση δε φταίω εγώ που εργάστηκα όπου το κράτος με έβαλε να δουλέψω και να συγκεντρώσω μόρια με πολύ κόπο,μετά από πολύ χρόνο και χωρίς βύσμα!!!Σε όλους εμάς που απλά κάναμε το καθήκον μας νόμιμα χωρίς πλάγιο τρόπο,τι έχετε να μας πείτε;
Κα Υπουργέ,
αναγνωρίστε το δίκιο που έχουμε!!!
Δεν είναι δυνατόν να είσαι κατάλληλος για την εκπαίδευση ως ωρομίσθιος χρόνια δέκα αλλά όχι για μόνιμος,παρα μόνο αν έχεις περάσει απο ΑΣΕΠ!!!
Οταν ακούν αυτά οι μαθητές μας γελούν και συγχρόνως ανατριχιάζουν γιατί καταλαβαίνουν πως δεν ενδιαφέρεστε γι΄αυτούς.
Κα Υπουργέ,
αφήστε και απλά βελτιώστε το σύστημα διορισμών 50% ενιαίος 50% ΑΣΕΠ.
Είναι ότι πιο δίκαιο έχει υπάρξει έως τώρα στη παιδεία για τους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Εσείς το αρχίσατε ως κόμμα και κυβέρνηση,η Ν.Δ το έκανε λίγο καλύτερα,εσείς έχετε την ευκαιρία να το βελτιώσετε και να το τελειοποιήσετε όπως παραπάνω αναφέρθηκα.
Ευχαριστώ.
Πιστεύω καταρχάς πως όποια τελικά απόφαση κι αν ληφθεί θα πρέπει να τηρηθεί, όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά κι από τις επόμενες.. Άρα είναι απαραίτητο να υπάρξει μια απόφαση κοινής αποδοχής. Ως προς τις προσλήψεις η άποψή μου είναι ότι τέλειο σύστημα δε μπορεί να υπάρξει.. Σταδιακά όμως θα έπρεπε να καταργηθεί το ισχύον σύστημα με την πρόσθετη διδακτική στήριξη και την ενισχυτική διδασκαλία που τροφοδοτεί τους πίνακες αναπληρωτών και καλλιεργεί πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους αδιόριστους καθηγητές και πολιτικά ή υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Ο μόνος τρόπος τροφοδότησης του πίνακα αναπληρωτών να είναι μέσω του ΑΣΕΠ.
Σας ευχαριστώ.
Κυρία Υπουργέ
τα 11 χρόνια προϋπηρεσίας μου σε δημόσιο σχολείο και τα 14 χρόνια παραμονής μου στην επετηρίδα με οδηγούν στις παρακάτω σκέψεις-απορίες:
Το υπουργείο συμβουλεύεται την υπερδεκαετή πείρα που απόκτησε απο την μέχρι τώρα εφαρμογή των εξετάσεων ΑΣΕΠ; Λύθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούσε η επετηρίδα ή έγιναν πιο σύνθετα; Επαληθεύτηκαν αυτοί που έλεγαν τότε πως η αναμπουμπούλα (κατάργηση επετηρίδας) έγινε με κρυφό σκοπό να χαρούν οι λύκοι(ρουσφετολόγοι) ψαρεύοντας στα θολά νερά δεκάδων κατάλογων και υποεπετηρίδων; Αναβαθμίστηκε η παρεχόμενη παιδεία; Αποδείχθηκε πράγματι τόσο εύκολο πράγμα, να ξεχωρίσει κανείς τον άξιο υποψήφιο εκπαιδευτικό με μια οκτάωρη εξέταση; Μήπως απλά αυξήθηκε η πελατεία των φροντιστηρίων; Χτυπήθηκε η παραπαιδεία από το δημόσιο σχολείο όταν αυτό άρχισε να επανδρώνεται με εκπαιδευτικούς που προετοιμάστηκαν σε φροντιστήρια για να δώσουν ΑΣΕΠ; Σωστά «ξεχάστηκε» το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας που προέβλεπε αρχικά η «μεταρρύθμιση Αρσένη»; Μήπως θα έπρεπε τα πανεπιστήμια να έχουν ενεργότερο ρόλο, με την ίδρυση π.χ. μεταπτυχιακών διδακτικής;
Το γεγονός ότι στην εξαγγελία-εισήγηση της διαβούλευσης δεν θίγονται τέτοια θέματα με οδηγεί στην εκτίμηση πως το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί επιφανειακά, οπότε όποια «λύση» και να δοθεί δεν θα αποφέρει ουσιαστικά οφέλη παρά μόνο θα αναβάλει τις γρίνιες για κάποια χρόνια, αφού θα περιμένουμε να δούμε πως θα τα πάει το νέο σύστημα.
Για να διορθώσουμε την κατάσταση που επικρατεί δεν αρκεί απλά να την περιγράφουμε. Πρέπει να δούμε τι μας οδήγησε στο χάλι αυτό. Αλλιώς τζάμπα συζητάμε.
Ελπίζω στο τέλος να αποδειχθώ απλώς γρινιάρης και σας εύχομαι με όλη μου την ψυχή, και σαν εκπαιδευτικός και σαν γονιός, να μπορέσετε να καθαρίσετε την «κόπρο του Αυγεία». Δυστυχώς για να γίνει αυτό, δεν φτάνει να είναι κάποιος «Ηρακλής», πρέπει να έχει στη διάθεσή του και καναδυό ποτάμια.
ΟΛΑ ΚΑΛΑ,ΟΛΑ ΑΝΘΗΡΑ.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ-ΘΑΡΑΛΛΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΕΙΜΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ.ΕΔΩΣΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΑΣΕΠ.ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΓΡΑΨΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ,ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ 71,25 ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ 46.
ΕΧΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΟ 46.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΓΡΑΨΑ 46.
ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ?ΑΝΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ.ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΣ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΣΕΠ.
ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΕ ΒΑΦΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΒΑΦΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ.ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟ ΠΗΡΑ ΤΟ 2005.
ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΔΩΣΩ 3 ΦΟΡΑ ΑΣΕΠ?ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ?
ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ?
ΤΡΕΛΛΑ ΠΟΥΛΑΜΕ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ?ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ?
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΕΣ,ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ-ΜΟΝΙΜΟΣ ΟΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΕΙΣ,ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝ ΔΙΟΡΙΖΟΣΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.ΣΤΑ 22 ΧΡΟΝΩΝ?
ΑΝΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ.ΣΤΑ 30-35 ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ-ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΑ 22,ΑΦΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ?
ΕΝΑ ΧΑΛΙ ΜΑΥΡΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΚΩΣ.
ΕΛΛΑΤΩΣΤΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΠΡΟΣΛΑΒΕΤΕ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΙΜΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ-ΕΠ.ΟΠ.-ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ?Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ-ΖΗΤΑΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ-ΕΝΩ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙ ΕΠΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
2 ΜΕΡΕΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ?
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΣΑΙ,ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΗΧΑΝΗ.ΡΟΜΠΟΤΑΚΙ.ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΞΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΑΘΕΚΤΑ.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ:ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΘΕΛΩ-ΤΟΣΑ-.ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΣΟΙ.ΩΡΑΙΑ.ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ,ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΣΕΓΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ,ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ.ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ-ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ-ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ.ΑΞΙΟΙ ΚΟΙΝΩΣ.
ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ.
ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ?ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ?
ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Αγαπητή Κα Υπουργέ είμαι ωρομίσθιος καθηγητής μουσικής ΤΕ με ειδικότητα κλασικής κιθάρας και ανωτέρων θεωρητικών μουσικής στο Μουσικό σχολείο Γιαννιτσών.Από τις 30/6/2008 ανήκω στον πίνακα των τριανταμηνιτών ΤΕ Μουσικών, οι οποίοι σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση θα περάσουν ΑΣΠΕΤΕ και θα διοριστούν σε μουσικά σχολεία.Ήδη έχουν περάσει κάποιοι από μας και έχουν διορισθεί κάποιοι από μας. Επίσης τη φετινή χρονιά έχουν βγεί οι λίστες αυτών που θα περάσουν ΑΣΠΕΤΕ. Βάση του νόμου πρέπει όλοι να διορισθούμε μέχρι το έτος 2012 , όμως με τον αριθμό αυτών που περνούν ΑΣΠΕΤΕ κάθε χρόνο αυτό δεν φαίνεται δυνατόν. Είμαι αναπληρωτής ή ωρομίσθιος καθηγητής εδώ και πολλά χρόνια και καλύπτω θέσεις ουσιαστικές για την λειτουργία των μουσικών σχολείων. Ζώ κάθε χρόνο με την αγωνία της επόμενης χρονιάς και είμαι οικογενειάρχης με δύο παιδιά έρμαιο στα χέρια κάθε πολιτικού και αυτών που πιστεύουν ή πρεσβεύουν,χωρίς να μπορώ να οραματιστώ το μελλον το δικό και της οικογενειάς μου. Το τελευταίο νομοσχέδιο μου έδωσε μια ελπιδα ότι τελικά κάποιος αναγνώρισε τα τόσα χρόνια προσφοράς μου και έλαβε υπόψη του την εμπειρία μου μια και θεωρούμαι ότι έχω παιδαγωγική κατάρτιση για αναπληρωτής ή ωρομίσθιος αλλά όχι για να διορισθώ ως μόνιμος ή ακόμα και αορίστου χρόνου μια και δεν πιστεύω και δεν με φοβίζει η άρση της μονιμότητας αφού έμαθα να αγωνίζομαι σκληρά και στον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσω να συντηρήσω την οικογενειά μου.Επίσης θεωρώ δίκαιο ότι πρέπει να σταματήσει να διαιωνίζεται το πρόβλημα των ΤΕ16 και ΠΕ16 Μουσικής αποφασίζοντας τελικά καποια κυβέρνηση να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή και να βάλει τέλος σε αυτό, κάτι που είχε φανεί ορατό οτι θα γίνει με αυτό το νομοσχέδιο. Δυστυχώς όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε αυτή την κατηγορία νιώθουμε πάλι ότι είμαστε στο κενό και για μια ακόμη φορά αξιολογούμαστε για τα ίδια πραγματα. Αναρωτιέμαι τελικά κάνω στο κράτος για εκπαιδευτικός ή όχι!! … είμαι ικανός να διδάσκω ή όχι!! …
Κ. υπουργε είμαι 42 ετών. Πόσο πρεπει να περιμένω για να εργάζομαι και να έχω ασφάλιση και περίθαλψη όλο το χρόνο και να μην βγαίνω ταμείο ανεργίας κάθε καλοκαίρι … Ζητώ να εργαστώ σε αυτό που εσείς μου λέτε ότι είμαι κάθε Σεπτέμβρη … εκπαιδευτικός … όχι 9 μηνών αλλά όλης της χρονιάς.Κα υπουργέ η λύση ειναι ο άμεσος διορισμός των τριανταμηνιτών ΤΕ μουσικής και αν θεωρεί το Υπουργείο οτι πρέπει να μας περάσει το παιδαγωγικό σεμινάριο,-το οποίο θεωρώ οτι ολοι οι τριανταμηνίτες το έχουμε «περάσει»μέσα από την πείρα που αποκτήσαμε επιμορφώνοντας γενιές και γενιές μαθητών στα μουσικά σχολεία με μαθήματα,συναυλίες,παραστάσεις που δώσαμε αφιερώνοντας χρόνο, κόπο και ακολουθώντας τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη «Να γίνουμε η γέφυρα για να πατήσουνε επάνω μας οι επόμενες γενιές και να μεταλαμπαδεύσουνε το διδακτικό μας έργο»-ας μας επιμορφώσει αφου μας διορίσει!!! Τα μουσικά σχολεία λειτουργούν κάθε χρόνο με άπειρα κενά κι όμως κάθε χρόνο τα περισσότερα, έχουν να επιδείξουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο χάρη στο μεράκι και στην αγάπη αυτων των καθηγητων για τη μουσική και για την τέχνη που με 300 ευρώ τον μήνα,παραδίδουν μαθήματα αισθητικής,ήθους και αφοσίωσης.Κα Υπουργέ μας χρειάζονται οι μαθητές μας,μας χρειάζονται οι γονεις των μαθητων μας, μας χρειάζεται η ίδια η κοινωνία !!
Με τιμή ΠΕΤΡΟΣ ΡΙΣΤΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! ΑΣΕΠ και μόνο ΑΣΕΠ! Δεν είναι απλά δικαίωμα των συναδέλφων! Είναι και υποχρέωσή σας! Είστε οι μόνοι που μπορούν να αποκαταστήσουν και να εγγυηθούν την αξιοκρατία. Ακόμη και η αριστερά έχει αναχρονιστικές θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Τελειώστε οριστικά τις πελατειακές σχέσεις. Σώστε την αξιοπρέπεια των ίδιων των εκπαιδευτικών αλλά και το εκπαιδετικό σύστημα.
Μηδενική μεταβατική περίοδος. Ουσιαστικά μεταβατική περίοδος υπάρχει από το 1998. Όχι άλλα εγκλήματα. Διαφορετικά επιβραβεύετε τους διαπλεκόμενους και τιμωρείτε τους ικανούς! Αλλά και τους μαθητές για τους οποίους είπατε ότι είναι πάνω από όλα!
Μην επηρεαστείτε στο ελάχιστο από τις αντιδράσεις ατόμων, οι οποίοι αντιδρούν με στόχο το ιδίον συμφέρον και όχι το κοινωνικό. Άλλο Υπουργείο Παιδείας και άλλο ΟΑΕΔ. Το κράτος δεν χρωστάει πουθενά.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αν είστε ακόλουθοι σε αυτά που διακηρύξατε, θα είστε κυβέρνηση για χρόνια. Άλλωστε ουσιαστικά πολιτικό κόστος δεν θα υπάρξει, για τον απλό λόγο ότι αυτοί που αντιδρούν είναι οι ευνοούμενοι της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν σας ψηφίζουν…
Αν παραμείνετε σταθεροί στη θέση σας θα είναι σημαντική παρακαταθήκη για τον τόπο, γιατί οποιοσδήποτε μελλοντικά θα δυσκολευτεί να γυρίσει τη χώρα προς τα πίσω…
Υπόψη ότι εδώ μέσα μπαίνει η συντριπτική πλειοψηφία ατόμων που επιδιώκουν τον διορισμό τους μέσω κεκτημένης προϋπηρεσίας από τα παράθυρα. Γι’ αυτούς είναι ο μόνος τρόπος να διοριστούν λόγω περιορισμένων ικανοτήτων. Μόνιμοι, όπως εγώ, αλλά και ουδέτεροι λόγω έλλειψης προσωπικού συμφέροντος, πιθανόν και κοινωνικής συνείδησης δεν δείχνουν ανάλογο ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά όμως και αυτοί έχουν κρίση.
ΑΣΕΠ και μόνο ΑΣΕΠ! Όχι από αύριο! Από χθες! Με μηδενική μεταβατική περίοδο! Για αποκατάσταση της δικαιοσύνης!
κ. Διαμαντοπούλου
1) Σκοπεύετε να κάνετε κάτι με το διαχωρισμό των ειδικοτήτων στον ΑΣΕΠ που τόσο ένθερμα υποστηρίζετε; Γιατί πρέπει οι φιλόλογοι του κλασικού να δίνουν εξετάσεις μαζί με τους αρχαιολόγους, τους ΦΠΨ (Φιλοσοφία, παιδαγωγική, ψυχολογία), τους ιστορικούς, καθώς και όποια άλλη άσχετη ειδικότητα υπάρχει; Γνωρίζουν αυτές οι ειδικότητες να διδάξουν αρχαία, λατινικά, έκθεση και αρχαία; Οι αρχαιολόγοι μπορούν να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, σε μουσεία στο υπουργείο πολιτισμού κλπ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το ΦΠΨ.
2) Μπορείτε με σαφήνεια να μου απαντήσετε, όσοι τελειώνουν την κλασική φιλολογία, που μπορούν να εργαστούν; Γιατί σιωπηλά ανέχεστε αυτή την αδικία; Σας βοηθάει να παίζετε με τις ελπίδες των ανθρώπων; Σας αρέσει να ρισκάρετε τη γνώση των παιδιών μας που θα την πάρουν με αμφίβολο τρόπο, μέσω ειδικοτήτων ουρανοκατέβατων; ‘Η απλά μας βολεύει η απαξίωση του υπάρχοντος συστήματος και θέλουμε έμμεσα να προωθήσουμε τα παιδιά μας στην ιδιωτική εκπαίδευση;’ Πάντως εγώ πιστεύω ότι αυτό κάνετε…αλλιώς σας προκαλώ να πάρετε θέση σε αυτό το βήμα…θα περιμένω την απάντησή σας με ενδιαφέρον, αφού είμαι σίγουρος ότι διαβάζετε καθημερινά και ανελλιπώς τα μηνύματα των χιλιάδων ανθρώπων, αναπληρωτών, ωρομισθίων, τριτέκνων, πολυτέκνων που αγωνιούν και δε ξέρουν πως θα καταφέρουν να βγάλουν πέρα την ημέρα τους. Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσάς, αφού, δε μείνατε άνεργη ούτε μια στιγμή (νομάρχης, βουλευτής, ευρωβουλευτής, και πάλι βουλευτής, τώρα υπουργός και πάει λέγοντας.) Έχοντας λοιπόν πολεμήσει σε αυτά τα τόσο δύσκολα μετερίζια και έχοντας αποκτήσει πλέον την καθημερινή επαφή με τον πολίτη αλλά και επιδείξει την κοινωνική ευαισθησία που χρειάζεται, είμαι πλέον σίγουρος ότι θα ενσκύψετε στα προβλήματα μας και θα δώσετε τη λύση που χρειάζεται
3) Γιατί τους καθηγητές θέλετε να τους περάσετε από το κόσκινο του ΑΣΕΠ ντε και καλά, ενώ τους δασκάλους τους διορίζετε πριν καλά – καλά πάρουν πτυχίο; Έχουν τέλος πάντων αποκομίσει τόση πολύ γνώση, γνωρίζουν τόσο τέλεια τα παιδαγωγικά μαθήματα, που δε χρειάζεται να περάσουν τη βάσανο των εξετάσεων; Χαίρομαι που αδέκαστα και ακριβοδίκαια προσλαμβάνετε άμεσα τους δασκάλους ενώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάνετε το ίδιο και στους καθηγητές. Η αξιοκρατία σας ως σύνθημα θα παραμείνει εσαεί, να σας χαρακτηρίζει…
4)Δώστε μεταβατική περίοδο 5 τουλάχιστον ετών σε όσους είναι ήδη στον ενιαίο πίνακα, ενισχύστε και προστατέψτε το θεσμό των τριτέκνων αλλιώς βλέπω σε λίγα χρόνια να κάνουν μάθημα οι καθηγητές ο ένας στον άλλο, ελλείψει παιδιών…
5) Ελπίζω ειλικρινά να μη σας κούρασα πολύ. Ακόμη όμως πιο ειλικρινά περιμένω την απάντησή σας σε αυτό το βήμα ή για να σας διαφωτίσω, αν κάπου το κείμενό μου δεν είναι αρκετά κατατοπιστικό…
6) Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας…
Κάποιος που θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις είναι ειλημμένες…
Κατ΄αρχήν καλησπέρα.Ελπίζω οι σκέψεις μας και οι προβληματισμοί μας να ληφθούν υπ΄όψιν.Είμαστε και οι δύο εκπαιδευτικοί,οι οποίοι έχουν γυρίσει ως ωρομίσθιοι διάφορες περιοχές της Ελλάδος.Αν και ζευγάρι δεν έχουμε δουλέψει ποτέ στο ίδιο σχολείο.Αυτό ομως είναι το τελευταίο που μας ενοχλεί.Παλεύουμε τόσα χρόνια για την εκπαίδευση και συνεχώς διαπιστώνουμε ότι παίζουμε σε ένα παιχνίδι με άνισους όρους.Κάθε χρόνο κάτι καινούριο προκύπτει και μένουμε διαρκώς με την ελπίδα.Εκεί που πλησιάζουμε τον στόχο κάτι αλλάζει.
Την χρονιά που διανύουμε μας προσπέρασαν στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ,οι οποίοι ήρθαν και προσγειώθηκαν σαν κομήτες.Οι συγκεκριμένοι δούλευαν κάθε χρόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι στον τόπο κατοικίας τους και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονταν μας είναι «άγνωστος».Συν τοις άλλοις υπέγραφαν σύμβαση εργασίας στο υπουργείο εργασίας.Δικαιώθηκαν λοιπόν αυτοί,γιατί έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά.Μόνο που τώρα με την νομοθετική ρύθμιση υπέρ αυτών εμείς βρεθήκαμε χωρίς δουλειά.
Βασικά το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών οφείλει να παραμείνει ως έχει.
Το 60% μέσω ΑΣΕΠ επιβραβεύει την προσπάθεια όσων διάβασαν και κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μια θέση διοριστέου.
Το 40% κατοχυρώνει όλους εμάς που με κόπο και προσπάθεια πολύ μακριά από τα σπίτια μας κατορθώνουμε να μαζεύουμε τα απαιτούμενα για τον διορισμό μόρια.
Το 24μηνο + ΑΣΕΠ δεν ακυρώνει το διάβασμα όσων ήταν επιτυχόντες,αλλά μη διοριστέοι και με αγώνα προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τους πολυπόθητους 24μήνες στηριζόμενοι στα μόρια και του ΑΣΕΠ.Έτσι και με το 40% και με το 24μηνο και ΑΣΕΠ κανείς δεν είναι όμηρος για πάρα πολλά χρόνια.
Αν θέλετε εξυγίανση και αξιοκρατία ας ενταχθούν οι θέσεις για την ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ και τα ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ στους ενιαίους πίνακες για να έχουμε δικαίωμα να πηγαίνουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί.
Ας διαγραφούν από τους πίνακες οι ΟΑΕΔΙΤΕΣ,ας γίνει το ποσοστό των τριτέκνων για αναπλήρωση 10% όπως σε όλους τους υπόλοιπους φορείς και ας καταργηθεί ο θεσμός της ωρομισθίας.Να προσλαμβάνονται μόνο αναπληρωτές,όπως είχατε δεσμευτεί ως αντιπολίτευση.
Ελέγξτε όσους ξεπερνούν το 11ώρο της ωρομισθίας(σε ωρολόγιο πρόγραμμα και ΠΔΣ) με βοήθεια των διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι οποίοι είναι πολλοί.Αυτοί γράφουν 44 ώρες το ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ τον ΓΕΝΑΡΗ και τον ΑΠΡΙΛΗ με τόσες μέρες αργιών.
Νάντια – Γίωργος
Αξιότιμη ηγεσία του υπουργείου παιδείας .
Θα ήθελα με αυτή μου την επιστολή να συμμετάσχω στην όλη προσπάθεια διαλόγου –με την ελπίδα βέβαια ότι πρόκειται για πραγματική προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου ,στον οποίο προτάσεις και ενστάσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τις αρμόδιες επιτροπές και δεν θα καταμετρηθούν απλά ως σύνολο επιστολών ,αποτελώντας άλλο ένα ψηφίο στον τελικό αριθμό συμμετεχόντων που θα προκύψει .
Με μεγάλη μου έκπληξη στις προτάσεις του υπουργείου σας, όπως τις διάβασα από την ιστοσελίδα του alfavita ,δε διάβασα καμία που να αφορά στο ολοήμερο σχολείο –που τόσο θερμά φαινόσασταν να υποστηρίζετε προεκλογικά στις διάφορες ομιλίες /παρουσιάσεις του προγράμματός σας. Αντίθετα μάλιστα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πώς τα δεδομένα του «παιχνιδιού» αλλάζουν, αν η αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση (αναφέρομαι στις προτάσεις που η ίδια καταθέσατε μαζί με συναδέλφους σας ως επερώτηση στον τότε αρμόδιο υπουργό –scripta manet¬-).Μεταξύ άλλων λοιπόν εξαγγείλατε ότι οι πίνακες θα ισχύσουν για άλλη μία χρονιά (2010-2011)και στη συνέχεια θα σχηματιστούν νέοι πίνακες διοριστέων /αναπληρωτών στους οποίους θα προσμετρούνται από κοινού μόρια του ΑΣΕΠ και προϋπηρεσίας –το με ποιο τρόπο ακριβώς αδιευκρίνιστο ως προς εμένα τουλάχιστον ακόμη. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν αυτοί οι νέοι πίνακες θα παρέχουν περισσότερες ελπίδες διορισμού ή απλά θα δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους από εμάς να προσλαμβάνονται και να απολύονται ες αεί ως αναπληρωτές (για να μη φανώ απαισιόδοξη και εξετάσω την περίπτωση που κάποιος, μολονότι διαθέτει προϋπηρεσία, βρεθεί στους αποτυχόντες ,γιατί στους διαγωνισμούς όλα μπορεί να είναι πιθανά) .
Θα ήθελα να σας καταστήσω σαφές ότι σε αυτούς τους πίνακες –που την τελευταία χρονιά ο προκάτοχός σας αποφάσισε να «εμπλουτίσει»(δεν ξέρω ποιο άλλο ρήμα να χρησιμοποι –ήσω)αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία συναδέλφων από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ (φορέα άλλου υπουργείου ,οι οποίοι προσλαμβάνονταν για χρόνια με μοριοδότηση και εκτός διαγωνισμών )συγκαταλέγονται άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν και ξαναέδωσαν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σημειώνοντας επιτυχίες και συγκεντρώνοντας μόρια από ωρομισθίες μέχρι να κληθούν αναπληρωτές και να πιστέψουν ότι τα βάσανα των συνεχών εξετάσεων κάποτε θα τελειώσουν .
Απλά διαπιστώνω ότι στην περίπτωσή μου –και άλλων συναδέλφων φαντάζομαι –οι επιτυχίες στους διαγωνισμούς ήρθαν σε καιρούς δύσκολους για το χώρο της παιδείας . Εννοώ ότι είχα την τύχη –ατυχία να βρεθώ σε σειρά 950 ,όταν οι προσλήψεις του υπουργείου στον κλάδο ΠΕ02 περιελάμβαναν 840 άτομα (βρέθηκα 110 θέσεις κάτω από τον τελευταίο διοριστέο με διαφορά δύο μόλις μορίων στο σύνολο της βαθμολογίας μας),μολονότι οι διορισμοί στον κλάδο μας είχαν ξεκινήσει με προσλήψεις 1204 ατόμων και από τότε διαρκώς μειώνονταν, όχι βέβαια γιατί δεν υπήρχαν ανάγκες, αλλά γιατί δεν υπήρχαν κονδύλια για πρόσληψη περισσοτέρων .Την ίδια λοιπόν εκείνη χρονιά το μόνο που κατάφερα ,αν και βρέθηκα τόσο κοντά στο διορισμό, ήταν να απασχοληθώ ως ωρομίσθια το ίδιο και την επόμενη χρονιά μέχρι να ξαναγίνει ο διαγωνισμός του 2009. Προσέξτε και τις δύο χρονιές ως ωρομίσθια ,τίτλος που ερμηνεύεται ως ημιαπασχόληση (11 ώρες σε σχολείο)με αποδοχές 300 με 400€ το μήνα , αν και όποτε έρθει η ώρα να τα πληρωθείς(να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά βρέθηκα σε σχολείο τον Οκτώβρη και πληρώθηκα πρώτη φορά το Μάρτη, τους υπόλοιπους μήνες τους πληρωθήκαμε το Σεπτέμβρη, μοιάζουμε λοιπόν με γενιά stage που μας ενέκρινε και το ΑΣΕΠ ) και αυτό γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός αποφάσισε για οικονομικούς και πάλι λόγους να μην πάρει μεγάλο αριθμό αναπληρωτών (ανάγκες και πάλι υπήρχαν) σπάζοντας τις ώρες σε ενδεκά- ωρα και προσλαμβάνοντας ωρομίσθιους .Ένα πολιτικό παιχνίδι που στέρησε από πολλούς μας πολύτιμους μήνες προϋπηρεσίας και μας έφερνε πιο κοντά στο 24μηνο.
Οι ενστάσεις μου λοιπόν στις εξαγγελίες σας για κατάργηση των ήδη υπαρχόντων πινάκων και σχηματισμού νέων έχουν να κάνουν με το ότι στους πίνακες αυτούς υπάρχουν άνθρωποι που κανένας δεν τους χάρισε ώρες ή μήνες προϋπηρεσίας .Βρεθήκαμε στους πίνακες αυτούς που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ)συντήρησαν και γιγάντωσαν με την αξία μας(χωρίς ούτε μία ώρα να μας χαριστεί από γνωστό διευθυντή σχολείου ή διεύθυνσης ή βουλευτή, πράγμα που συνέβαινε κάποτε με την ΠΔΣ πριν τεθούν κάποια κριτήρια ή πριν χρησιμοποιηθούν οι κατά γενική ομολογία αξιοκρατικοί, απρόσβλητοι πίνακες αναπληρωτών .Θεωρήσαμε λοιπόν ότι ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι θα έρθει κάποια στιγμή η δικαίωση, για την οποία από παιδιά αγωνιζόμασταν ,ο πολυπόθητος διορισμός σε επαρχία ,παραμεθόριο ,οπουδήποτε (προσωπικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα),όπως άλλωστε έγινε με τόσους και τόσους συναδέλφους και φίλους εκπαιδευτικούς που απλά φαίνεται ότι στάθηκαν πιο τυχεροί και πρόλαβαν την ύπαρξη ευνοϊκότερων διατάξεων που τα τελευταία χρόνια ολοένα και συρρικνώνονται δυσκολεύοντας τους όρους για τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι πλέον θα κυνηγάμε το άπιαστο . Μετατρέπεται λοιπόν ο ΑΣΕΠ σε μονόδρομος χωρίς εγγυήσεις από την πλευρά του υπουργείου π.χ. ότι ο αριθμός των διοριστέων δεν θα μεταβάλλεται από χρονιά σε χρονιά ακολουθώντας πάντα φθίνουσα πορεία ,ανάλογα με την εκάστοτε οικονομική πολιτική και κονδύλια κ.ά. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να προβλέψετε στους επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε συνδυασμό με τα μόρια προϋπηρεσίας που θα έχει στο ενεργητικό του ο κάθε διαγωνιζόμενος πού θα φτάσουν οι βαθμολογίες /βάσεις διορισμού; Φαντάζεστε να χρειαζόμαστε σύνολο μορίων 90 ή 80 ;Πόσο θα πρέπει πια να γράφουμε;
Δυστυχώς τα χρόνια περνάνε ,οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται διαρκώς και η μνήμη αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ολοένα αυξανόμενο όγκο της ύλης που το υπουργείο και το ΑΣΕΠ κάθε φορά ορίζουν, αναζητώντας τους «καλύτερους» .Διεξάγονται πλέον διαγωνισμοί που ακριβώς λόγω του πλήθους των υποψηφίων γίνονται ολοένα και πιο ανταγωνιστικοί –εξοντωτικοί (και τι γίνεται αν εκείνες τις μέρες τύχει να μην είσαι απλά καλά ,να είσαι άρρωστος ;).Είναι αλήθεια σωστό 2 μέρες (δύο τετράωρες δοκιμασίες) να κρίνουν την πορεία μιας ζωής; .Από τα δεκαοκτώ μου ακούω (τους εκάστοτε υπουργούς παιδείας σχολιάζοντας το σύστημα των πανελλαδικών )να λένε ότι δεν μπορεί η ζωή και το μέλλον κάποιου να κρίνονται από μια τρίωρη εξέταση ,σας πληροφορώ ότι το δικό μας κρίθηκε και δυστυχώς θα συνεχιστεί όπως φαίνεται να κρίνεται με αυτόν τον τρόπο. Αδιαφορώντας για το αν δώσαμε, πόσες φορές δώσαμε και τι πετύχαμε .Νιώθω απίστευτα απογοητευμένη ,νιώθω ότι θα πρέπει να συνεχίσω να κυνηγώ το άπιαστο ,το αδύνατο, μιας και κάθε φορά που πλησιάζω το στόχο μου έρχονται «αποφάσεις αρμοδίων και υπευθύνων» που αλλάζουν τα δεδομένα .Ειλικρινά πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να βρίσκεται συνεχώς σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς σε μια σειρά μέσα στη χιλιάδα, όταν το σύνολο των υποψηφίων ξεπερνά τις 15 χιλιάδες; Το έχετε αναλογιστεί ;
Θεωρώ μεγάλη αδικία να καταργηθεί το 24μηνο για όσους σημείωσαν επιτυχία στο ΑΣΕΠ. Διορίστηκαν πολλοί συνάδελφοι με το σύστημα αυτό και ήταν παρήγορη η ύπαρξή του για όσους κατάφεραν να βρεθούν κοντά στο να συγκεντρώσουν την προϋπηρεσία αυτή με πάσης φύσεως θυσίες (οικονομικές,προσωπικές,οικογενειακές).Για άλλη μια φορά το σκηνικό έτσι ξαφνικά μοιάζει να ανατρέπεται και χωρίς ειλικρινά να καταλαβαίνω το λόγο. Ρυθμίσεις όπως το 60/40 ή το 24μηνο από πίνακες που προέκυψαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τους διαγωνισμούς ,τώρα μάλιστα που φαίνεται να ελέγχεται και το θέμα της ΠΔΣ, γιατί να καταργηθούν; Θεωρώ ότι πλήττεται η ισονομία /ισοπολιτεία ,όταν διαρκώς εξαιτίας νέων αποφάσεων το σκηνικό μεταβάλλεται χωρίς κανέναν προγραμ- ματισμό και μέριμνα από την πλευρά αυτών που το έστησαν .Ιδιαίτερα για το τι θα γίνουμε όλοι εμείς που σας τονίζω απλά ακολουθήσαμε τους κανόνες του παιχνιδιού έντιμα και αξιοκρατικά ,επειδή πιστέψαμε ότι θα μας οδηγήσει στο στόχο μας .
Υπήρξα η γενιά των 700€ δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα (και πιστέψτε με ζώντας καταστάσεις που θύμιζαν εργασιακά την Ελλάδα του ΄50),όταν κλήθηκα να πάω ωρομίσθια (μετά από επιτυχία στο ΑΣΕΠ)πήρα τις αποφάσεις μου γνωρίζοντας ότι δεν θα το έκανα σίγουρα όχι για τα λεφτά ,αλλά για να βρεθώ πιο κοντά στο όνειρό μου ,σε μια τάξη σχολείου ,προσφέροντας από τη θέση μου αυτή ,εξασκώντας αυτό για το οποίο παιδεύτηκα και εκπαιδεύτηκα .Άλλωστε ήταν τόσα τα παραδείγματα των συναδέλφων που και αυτοί έτσι διορίστηκαν (με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία).Πραγματικά ,βρέθηκα πιο κοντά στο στόχο μου μετά και τον τελευταίο διαγωνισμό του 2009(η σειρά μου ήταν 1800),πράγμα που βοήθησε στο να είμαι φέτος αναπληρώτρια ,ελπίζοντας για πρώτη φορά πραγματικά ότι δρομολογείται μια σταδιοδρομία στο χώρο της εκπαίδευσης ,συγκεντρώνοντας τα μόρια μου και ούσα χαρούμενη που θα απασχολούμαι πλήρως και θα πληρώνομαι αναλόγως . Ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα δυσάρεστα ,όταν διάβασα τις προτάσεις του υπουργείου σας για αλλαγή των δεδομένων /κεκτημένων και ειλικρινά αναρωτιέμαι πραγματικά ποιο θα είναι το μέλλον μας αν με ανάλογες προτάσεις /σχέδια υπουργείων αρχίσουμε να ξανασυζητάμε τα ήδη αναγνωρισμένα ,κερδισμένα ,κεκτημένα .Αν κάθε φορά τίθενται υπό διαπραγμά- τευση τα εκάστοτε δεδομένα αναρωτιέμαι με τι κριτήρια θα πρέπει να προγραμματίζουμε το μέλλον μας ,να αποφασίζουμε για τη ζωή μας .
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του αναπληρωτή σε όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους του δημοσίου φαίνεται βαρυσήμαντος και καθόλου απαξιωτικός (πρόκειται για βαθμίδα διορισμένων δημοσίων υπαλλήλων).
Κλείνω την επιστολή μου αυτή επισημαίνοντας ότι θετικά μάλλον μέτρα μπορεί να θεωρηθούν προσπάθειες α) να περιοριστούν οι χωρίς πραγματικά σημαντικούς λόγους αποσπάσεις των εκπαιδευτικών από απομακρυσμένες περιοχές στο υπουργείο ή σε διευθύνσεις ,λαμβάνοντας τα μόρια όχι της απομακρυσμένης περιοχής αλλά της περιοχής που βρίσκεται η διεύθυνση ή ακόμα και το υπουργείο .
Β)Να περιοριστούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις του ΟΕΕΚ
Γ) Η υπηρέτηση ενός ,δύο ή έστω τριών ετών στην περιοχή πρώτου διορισμού (μολονότι δεν είναι πάντα εύκολο για τις οικογένειές μας ).
Δ) Η υποχρεωτική θητεία εκπαιδευτικών σε γυμνάσια και λύκεια .
Ε)Η στήριξη-συνέχιση της ΠΔΣ και της ενισχυτικής με διορισμούς συναδέλφων (με βασική προϋπόθεση να λειτουργήσει αξιοκρατικά μέσα από τους πίνακες).
Στ) Η απορρόφηση εκπαιδευτικών από τους πίνακες ακόμη και στα ΣΔΕ(που επιλέγουν προσωπικό με σύστημα που κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό μοιάζει).
Ζ) Η αξιολόγηση τέλος ή η έννοια του δόκιμου εκπαιδευτικού θα είχαν πραγματικά βαρύνουσα σημασία αν ο Έλληνας εκπαιδευτικός μέχρι να διοριστεί δεν περνούσε από «τα χίλια κύματα αξιολογήσεων». Δοκιμαστήκαμε από το ΑΣΕΠ(αρκετοί από εμάς πάνω από μία ή δύο φορές) σε όλο το εύρος του αντικειμένου μας(γνωστικό και παιδαγωγικό/διδακτικό ), ενώ και για το πιστοποιητικό καταλληλότητας μας εξεταζόμαστε κάθε τρία χρόνια από ψυχολόγους. Συνάδελφοι στη Γερμανία μετά το πέρας των σπουδών τους τοποθετήθηκαν ως δόκιμοι σε σχολεία για 2 χρόνια και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν άπαξ, ώστε να έχουν το δικαίωμα να διοριστούν .
Η) Η αλήθεια είναι ότι αυτό που θα βοηθούσε το δημόσιο σχολείο περισσότερο, είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη .Έτσι ο κάθε εκπαιδευτικός θα είχε τη δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα/αδυναμίες του κάθε μαθητή παρέχοντας ποιοτικότερη εκπαίδευση .
Μια από τις βασικές υποχρεώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να φροντίζει να εξασφαλίζει για τους πολίτες της το δικαίωμα στην εργασία καθώς και τα αισθήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας (ιδιαίτερα όταν προεκλογικά τουλάχιστον βασικό σύνθημά σας ήταν το «πρώτα ο πολίτης»).Αξίζει τον κόπο στην προσπάθειά σας να κάνετε ουσιαστικές και ρηξικέλευθες αλλαγές στο χώρο της παιδείας να κινηθείτε με γνώμονα το δίκαιο .Είμαστε άνθρωποι που παλέψαμε πολύ να φτάσουμε μέχρι εδώ και είναι δύσκολο στο μισό της διαδρομής να μας τοποθετούν ξανά στην αφετηρία. Λάβετε λοιπόν γενναίες αποφάσεις ,αδειάστε τους πίνακες που οι πολιτικές σας έθρεψαν και γιγάντωσαν απορροφώντας μας και ξαναορίστε τους κανόνες του παιχνιδιού δίκαια από την αρχή με συγκεκριμένους αριθμούς διοριστέων ,που θα ανταποκρίνονται στα πραγματικά κενά, με ύλη που δε θα μοιάζει αχανής και απροσπέλαστη , μιας και απευθύνεστε σε ανθρώπους και όχι σε μηχανές ,με ημερομηνίες εξετάσεων που θα ανακοινώνονται εγκαίρως και θα τηρούνται ,με αποτελέσματα που επίσης θα εκδίδονται εγκαίρως ,ώστε να είμαστε όλοι τη στιγμή που πρέπει στη θέση μας και θερμή παράκληση παρακινείστε τις διευθύνσεις να είναι πιο κοντά στα προβλήματα που διατυπώνουν τα σχολεία και σταθείτε και εσείς με τη σειρά σας πιο κοντά τους, ώστε όλος ο μηχανισμός να λειτουργεί πιο σωστά και αξιόπιστα.
Μόνο έτσι το Ελληνικό δημόσιο σχολείο θα μπορέσει να σημειώσει σημαντικά βήματα ουσιαστικής προόδου, ακολουθώντας μια εποχή που καλπάζει και φαίνεται να το ξεπερνά .
Με εκτίμηση και πίστη ότι ο διάλογος θα καταδείξει αλήθειες και θα είναι ουσιαστικός, προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις .
100% ΑΣΕΠ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΧΡΗΣΤΟ , ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ , Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ . 60%-40%.
Εχω περασει 6 μαθηματα φυσικης και 2 διδακτικες της, αντιστοιχως τα ιδια σε μαθηματικα και γλωσσα. Οι εργασιες που εκανα τοσα χρονια που σπουδαζα, το διαβασμα και η μελετη μου αποδεικνυονται αχρηστα,αδικως με περασαν και μου δωσαν πτυχιο. (να μην αναφερω και τις πανελλαδικες που με περασαν και αυτοι αδικα προφανως).
Στην πραγματικοτητα (λετε εσεις) ο ΑΣΕΠ θα δειξει αν ειμαι καλος δασκαλος, αυτος θα τα αποδειξει ολα σε 5 ερωτησεις.Αυτος μπορει να σβησει ετσι 4 χρονια σπουδων (καλο θα ηταν να απολυσει τοτε και τους καθηγητες που με περασαν, ή να αλλάξει τα μαθηματα αν τα θεωρει αχρηστα).
Αν το σκεφτειτε, λιγο , οχι πολυ, θα καταλαβετε οτι ο ΑΣΕΠ δεν μπορει να με κρινει αν ειμαι καταλληλος να μπω στην ταξη. Αυτο που κρινει ειναι αν ειμαι καλος στην αποστηθιση.
Αλλο το ενα και αλλο το αλλο,η νοημοσυνη που χρειαζεται για να διαπιστωσεις την διαφορα ειναι ελαχιστη.Καθε εργασια-ασκηση-δραστηριοτητα μας λενε οτι πρεπει να εχει διδακτικους στοχους. Ο ΑΣΕΠ εχει ως στοχο των ελεγχο των γνωσεων, κατι που γινοταν πριν απο τον ΑΣΕΠ και στα 4 χρονια των σπουδων. Αλλο να ελεγχεις αν ο δασκαλος ειναι παντογνωστης και αλλο αν ειναι αποτελεσματικος μεσα στη ταξη.
Εγω παπαγαλος θα γινω και με καποτε θα περασω τον ΑΣΕΠ,
αλλα να ξερετε κανενας γονιος δεν θα ειναι σιγουρος οτι θα ειμαι καλος δασκαλος στα παιδια του και 100% ακομα να γραψω. Για να σιγουρευτειτε οτι ειμαι καλος δασκαλος , καντε μου αξιολογηση οπως σε ολες τις χωρες του κοσμου.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ (ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ ΔΑΣΚΑΛΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΟ).
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ.
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ 60%-40%.
Ευχαριστω για την ευκαιρια που μου δωσατε να πω τη γνωμη μου που εκφραζει την πλειοψηφια των ατομων που γραφουν εδω περα. Ευελπιστω να μην προσπερασετε την γνωμη χιλιαδων εκπαιδευτικων οπως εχει εκφραστει σε αυτη τη διαβουλευση.
Αν πραγματοποιησετε τις ρυθμισεις περι 100% ΑΣΕΠ να περιμενετε καταληψεις, αποχες και γενικα χαος (καθως επισης και την καταψηφιση σας στις επομενες εκλογες απο ολους τους αδικημενους συναδελφους και τις οικογενειες τους.)
Η άποψή μου είναι να μην αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης αφού πλέον είναι αποδεκτός από όλους, αυτός που ισχύει.Επιπλέον δίνει σε όλους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις.Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε οικογένειες,είμαστε πάνω από 40 χρονών και το μόνο που έχει μείνει είναι ο διορισμός μας.Το νέο σύστημα που προτείνετε βάζει ταφόπλακα στην τελευταία ελπίδα που μας έχει απομείνει.Η αβεβαιότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό του και θα αφαιρέσει από τον εκπαιδευτικό την τελευταία ικμάδα διάθεσης για μάθημα και προσφοράς μέσα στην τάξη.Εκτός και αν τελικά ο στόχος σας είναι αυτός.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
θεσπίστε υποχρεωτική παραμονή στην περιφέρεια τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Τέσσερα χρόνια πραγματικά, όχι πλασματικά με αποσπάσεις και μεταθέσεις από το παράθυρο! Τέσσερα χρόνια χωρίς εξαιρέσεις για πολύτεκνους παντρεμένους, χωρισμένους κλπ. Όποια τύχει να γεννήσει, να μην ποσμετράται ο χρόνος της άδειας εγγυμοσύνης στην υποχρεωτική τετραετία. Δεν είναι δυνατό να έχουμε καθηγητές περαστικούς!
Όποιος εν θέλει να μετκινθεί από την Αθήνα (παίρνοντας μαζί του και τα παιδιά αν έχει), ας μην γίνει καθηγητής στο δημόσιο! Ας πάει να φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να τον πάροτν σε κάποιο ιδιωτικό και να τον απολύσουν μετά από κάνα τρίμηνο.
Η εντοπιότητα, την οποία αναφέρουν μερικοί, είναι καθαρός ρατσισμός! Όλοι οι έλληνες είναι ίσοι. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί αν εγώ που είμαι Αθηναίος και καλός εκπαιδευτικός να μην μπορώ να πάω στην Κρήτη και να προηγείται κάποιος κρητικός, ακόμα κι αν είναι χειρότερος εκπαιδευτικός από εμένα. (Δηλαδή στα Αντικύθηρα, αν υπάρχει μόνο ένας καθηγητής με εντοπιότητα πρέπει να προηγείται των άλλων ακόμα κι αν είναι ανεπαρκής?)
Όποιος θέλει να γίνει εκπαιδευτικός ας κάτσει να διαβάσει να περάσει με την αξία του στον ΑΣΕΠ (και όχι μέσα από θολούς πίνακες) και ας είναι διατεθειμένος να τεθεί στην υπηρεσία όλων των ελληνόπαιδων και όχι να κοιτάει πως να ριζώσει στην Αθήνα! Λίγος καθαρός αέρας δεν έβλεψε ποτέ κανέναν. Ξέρετε πόσοι εκπαιδευτικοί πήγαν στην Πάρο, τη Νάξο ή τη Μύκονο στενοχωρημένοι που άφησαν την Αθήνα, αλλά στη συνέχεια είδαν την υψηλή ποιότητα ζωής στα νησιά και έμειναν εκεί για πάντα?
Όποιος είναι κουρασμένος (γιατί έχει παιδιά, γιατί είναι σαραντάρης, γιατί τον κούρασε η άτιμη η ζωή) και δεν μπορεί ούτε να διαβάσει, ούτε να ξεκολλήσει από το σπίτι το έχει δύο εναλλακτικές επιλογές:
1)Να βρεί κάποιο μέσον και να μπεί σε κάποιον πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων στην Αθήνα.
2)Να βρεί μια δουλειά που δεν θέλει διάβασμα και μετακινήσεις.
Το διάβασμα, οι μετακινήσεις και η ζωή για τουλάχιστον μια δεκαετία στην ελληνική περιφέρεια είναι συνώνυμα του μόνιμου εκπαιδευτικού. Όποιος δεν αντέχει μακριά από την Αθήνα ας ανοίξει σουβλατζίδικο στα Εξάρχεια! Πιό πολλά χρήματα θα βγάζει!
Με εκτίμηση.
Υπουργέ και υφυπουργοί
Στο δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» δίνετε επιτέλους μόνοι σας την απάντηση: βαρβαρότητα!
Δε σέβεστε τον κόπο και την αγωνία χιλιάδων ανθρώπων. Δύο εβδομάδες τώρα χιλιάδες οικογένειες κρέμονται από τα χείλη σας μήπως και αξιωθείτε να διευκρινίσετε τι τέλος πάντων εννοείτε. Να αφήσετε κατά μέρους τις αερολογίες και τις γενικότητες και να τιμήσετε την ψήφο των ανθρώπων τους οποίους εξαπατάτε. Η προϋπηρεσία σε τόπους 500 και 600 χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας, με τα παιδιά μας να κλαίνε κάθε Κυριακή βράδυ που μας αποχωρίζονται, με ώρες ατέλειωτες σε λεωφορεία, τρένα, πλοία, γίνεται τώρα παιχνιδάκι στα χείλη μιας υπέρμετρα φιλόδοξης υπουργού που τώρα θυμήθηκε την αξιοκρατία (αφού την υπονόμευσε με κάθε τρόπο είκοσι χρόνια πριν που κυβερνούσε).
Καταργήστε τις προϋπηρεσίες σε εκκλησιαστικά και ΣΜΕΑ, επιλέξτε για την ΠΔΣ καθηγητές από τους πίνακες, ορίστε ως κριτήριο διορισμού των πολυτέκνων την επιτυχία σε κάποιο ΑΣΕΠ, φροντίστε για το αδιάβλητο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και αφήστε κατά τ’ άλλα ως έχει το σύστημα διορισμών. Κάθε άλλη κίνησή σας είναι εκ του πονηρού και αποβλέπει σ’ αυτό που κάποιοι υποψιαζόμαστε: τη μείωση του αριθμού των διοριστέων.
απορία!!!!!!
πως γίνεται συνάδελφος
ένα χρόνο μικρότερη 1981(πες οτι φταίει ο στρατός)
χωρίς μεταπτυχιακό(που διαθέτω)
χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ (που διαθέτω)
με μικρότερο πτυχίο
ΝΑ ΕΧΕΙ 30 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ!!!!!!!!!!
και εγώ ΜΗΔΕΝ(έκανα αιτήσεις σε όλο το σύμπαν)
τα παραπάνω είναι δημοσιευμένα στο ΑΣΕΠ
για επιπλέον στοιχεία στη διάθεση σας.
Θα ήθελα να ενημερώσω την ηγεσία του υπουργείου ότι υπάρχει ομοσπονδία καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(ΟΚΠΕ) που είναιπολύ δραστήρια και μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί της για να δείτε και μια άλλη πλευρά που έχουν τρομερό ενδιαφέρον ΟΙ ΑΠΌΨΕΙς ΤΗΣ
Προτείνω όλοι οι οι γυμναστες να διορίζονται στην Α’θμια και σε 15 χρονια να μεταπηδούν στη Β΄θμια.Φαντάζεστε έναν γυμναστή 55 χρονών να διδάσκει σε παιδιά Α΄δημοτικου!!! σαν ο μεγάλος παππούς θα είναι.
Για τις μετατάξεις από Α΄θμια σε Β΄θμια προτείνω να καθιερωθούν κριτήρια αντικειμενικά όπως χρόνια υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, μόρια μετάθεσης ώστε να μην συμβαίνει αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα όποιος έχει μπάρμπα στη Κορώνη…
Να προηγούνται οι μετατάξεις τις μεταθέσεις
Φτάνει πια αυτό το ολοήμερο έχει καταντήσει κούραση για όλους.Πρώτη φορά εχω ακούσει μαθητές να παρακαλάνε να μην κάνουνε άλλη γυμναστική διότι κάνουν το πρωί και μετά στο ολοήμερο Αθλητισμό και μετά Χορό. Μαλιστα από έναν άνθρωπο τον γυμναστή τον μόνιμο που σίγουρο είναι πως δε θέλει να έχει ωράριο τραπεζικού υπαλλήλου και γυρίζει σπίτι του στις 16:30
Θα ήθελα να ενημερώσω την ηγεσία του υπουργείου ότι υπάρχει ομοσπονδία καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(ΟΚΠΕ) που είναιπολύ δραστήρια και μπορούσατε να επικοινωνήσετε μαζί της για να δείτε και μια άλλη πλευρά που έχουν τρομερό ενδιαφέρον ΟΙ ΑΠΌΨΕΙς ΤΗΣ
Προτείνω όλοι οι οι γυμναστες να διορίζονται στην Α’θμια και σε 15 χρονια να μεταπηδούν στη Β΄θμια.Φαντάζεσται έναν γυμναστή 55 χρονών να διδάσκει σε παιδιά Α΄δημοτικου!!! σαν ο μεγάλος παππούς θα είναι.
Για τις μετατάξεις από Α΄θμια σε Β΄θμια προτείνω να καθιερωθούν κριτήρια αντικειμενικά όπως χρόνια υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, μόρια μετάθεσης ώστε να μην συμβαίνει αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα όποιος έχει μπάρμπα στη Κορώνη…
ΝΑ προηγούνται οι μετατάξεις τις μεταθέσεις
Φτάνει πια αυτό το ολοήμερο έχει καταντήσει κούραση για όλους.Πρώτη φορά εχω ακούσει μαθητές να παρακαλάνε να μην κάνουνε άλλη γυμναστική διότι κάνουν το πρωί και μετά στο ολοήμερο Αθλητισμό και μετά Χορό. Μαλιστα από έναν άνθρωπο τον γυμναστή τον μόνιμο που σίγουρο είναι πως δε θέλει να έχει ωράριο τραπεζικού υπαλλήλου και γυρίζει σπίτι του στις 16:30
Άρθρο της ελευθεροτυπίας για τους πίνακες Ειδικής Αγωγής
http://www.enet.gr/?i=news.el.epi-isois-orois&id=107268
Η πραγματικότητα του ελλείμματος σε αριθμούς έχει ως εξής : Το 90% των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην χώρα μας, δεν ολοκληρώνουν την βασική εκπαίδευση.
Οι ούτως ή άλλως λίγες σε αριθμό Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ), στο συντριπτικό ποσοστό τους (90%) βρίσκονται στον χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μόλις μία στις δέκα είναι στον χώρο της δευτεροβάθμιας. Το οποίον σαφώς παραπέμπει σε μια πολιτική λογική “χαμηλών προσδοκιών” έναντι των παιδιών με αναπηρία, που αντιλαμβάνεται ως επαρκή την φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο.
Άλλωστε, 250 όλοι και όλοι είναι οι πλήρως εξειδικευμένοι στην Ειδική Αγωγή (Ε.Α.) καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στην χώρα μας, ενώ οι έχοντες μετάσχει έστω σε στοιχειώδεις περί Ε.Α. επιμορφώσεις δεν ξεπερνούν το 7% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μαύρα χάλια…
Και τι κάνει η πολιτεία γιά αυτά; Τίποτε άλλο από το να τα αναπαράγει με κάθε τρόπο. Καταρχάς, προχωρώντας σε διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ με εξειδικευμένα κριτήρια Ε.Α. (μεταπτυχιακούς τίτλους κ.ο.κ.) μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αγνοώντας τα γιά την δευτεροβάθμια! Και στην συνέχεια- με απόφαση της νέας υπουργού παιδείας- τερματίζοντας την δυνατότητα διορισμού μέσω των πινάκων αναπληρωτών που κάθε χρόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα τροφοδοτούσε τις ΣΜΕΑ με εξειδικευμένο (και μόνο) προσωπικό, και κάλυπτε κάποια από τα τεράστια κενά.
Η τελευταία εξέλιξη, αποτέλεσε προϊόν της ανάγκης να διασφαλιστεί το αδιάβλητο και αξιοκρατικό των προσλήψεων στην εκπαίδευση. Ομως, σε ότι αφορά τον χώρο της Ειδικής Αγωγής, απειλεί δυστυχώς να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, όπως αμέσως παρακάτω ολίγον αναλυτικότερα θα εξηγήσουμε : Η κατάργηση των πινάκων αναπληρωτών, στην πράξη σημαίνει ότι τα επιστημονικά προσόντα που εξειδικευμένα αφορούν την Ειδική Αγωγή θα προσμετρώνται πλέον ως ισοδύναμα με τα όποια…γενικά προσόντα. Τούτο διότι οι ΣΜΕΑ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα αντλούν πλέον προσωπικό μέσω των διαγωνισμών ΑΣΕΠ Γενικής Αγωγής.
Δηλαδή – για παράδειγμα – ένας φιλόλογος που έγραψε 90% στα αρχαία ελληνικά αλλά δεν γνωρίζει διόλου Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θα προτιμάται έναντι ενός χειρότερου στα αρχαία συνυποψηφίου του που όμως διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις (και πτυχία) Ειδικής Αγωγής γιά το αντικείμενο της κώφωσης, γιά διορισμό σε σχολείο με κωφούς μαθητές! Υπό την ίδια έννοια, αριστεύσαντες στα μαθηματικά μαθηματικοί θα μπορούν να επιλεγούν για να διδάξουν σε σχολείο με τυφλούς μαθητές χωρίς να γνωρίζουν γραφή Braille, ή φυσικοί να διδάξουν παιδιά με αυτισμό χωρίς την απειροελάχιστη περί τον αυτισμό εξειδίκευση.
Πρόκειται περί εφαρμογής στην πράξη της λογικής του παραλόγου, που στο όνομα μιάς γενικευμένου τύπου αξιοκρατίας, ισοπεδώνει την αξία των σχετικών με την Ε.Α. τίτλων σπουδών. Ενας ειδικός παιδαγωγός που διαθέτει ένα τουλάχιστον μεταπτυχιακό στην Ε.Α., καλείται πλέον εάν θέλει να διεκδικήσει διορισμό με καλές πιθανότητες, να επενδύσει στην φροντιστηριακή επιμόρφωση-προετοιμασία γιά την συμμετοχή στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ, αντί να προσπαθήσει να εξελίξει τους επιστημονικούς τίτλους του.
Το διαλεκτικό αντίθετο των σχετικών με την “αναγκαιότητα επένδυσης στην γνώση” κυβερνητικών εξαγγελιών. Αντί επιλόγου : Η έννοια της αξιοκρατίας επ’ ουδενί δεν μπορεί να σημαίνει γενικευμένη … ισοπέδωση προς τα κάτω.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την Ειδική Αγωγή – Εκπαίδευση και δη την δευτεροβάθμια που βρίσκεται – κυριολεκτικά – σε μαύρα χάλια, θα έπρεπε να σημαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Μετά από τα προκλητικά σχόλια των πολυτέκνων συγκέντρωσα μερικά στατιστικά στοιχεία για να δούμε τι λένε και οι αριθμοί γιατί οι πολύτεκνοι άλλα μας λένε.Όσα σας παραθέτω παρακάτω είναι προσωπική εργασία και δείχνουν την πραγματικότητα.Όποιος έχει αμφιβολίες να τα επιβεβαιώσει και μόνος του.Ας τα δούμε λοιπόν
ΚΛΑΔΟΣ ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΝΟΛΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
ΑΣΕΠ ΠΟΛΥΤΕ- ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡ ΚΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ (%)
ΔΕ01.01 ΔΕ01.01 6 0 6 0,00
ΔΕ01.02 ΔΕ01.02 7 0 7 0,00
ΔΕ01.04 ΔΕ01.04 1 0 1 0,00
ΔΕ01.04 ΔΕ01.04 2 0 2 0,00
ΔΕ01.10 ΔΕ01.10 3 0 3 0,00
ΔΕ01.11 ΔΕ01.11 3 0 3 0,00
ΔΕ01.12 ΔΕ01.12 3 0 3 0,00
ΔΕ01.17 ΔΕ01.17 1 0 1 0,00
ΔΕ01.17 ΔΕ01.17 6 0 6 0,00
ΠΕ01 ΠΕ01.00 73 49 122 40,16
ΠΕ02 ΠΕ02.00 611 65 676 9,62
ΠΕ03 ΠΕ03.00 268 21 289 7,27
ΠΕ04.01 ΠΕ04.01 189 23 212 10,85
ΠΕ04.02 ΠΕ04.01 74 15 89 16,85
ΠΕ04.04 ΠΕ04.01 46 9 55 16,36
ΠΕ04.05 ΠΕ04.01 23 5 28 17,86
ΠΕ05 ΠΕ05.00 122 10 132 7,58
ΠΕ06 ΠΕ06.00 6 11 17 64,71
ΠΕ07 ΠΕ07.00 120 3 123 2,44
ΠΕ08 ΠΕ08.00 1 0 1 0,00
ΠΕ09 ΠΕ09.00 4 40 44 90,91
ΠΕ10 ΠΕ10.00 3 8 11 72,73
ΠΕ11 ΠΕ11.00 436 67 503 13,32
ΠΕ12.01,12.02,12.03 0 8 8 100,00
ΠΕ12.04 ΠΕ12.04 0 2 2 100,00
ΠΕ12.05 ΠΕ12.05 0 2 2 100,00
ΠΕ12.08 ΠΕ12.08 0 3 3 100,00
ΠΕ13 ΠΕ13.00 27 23 50 46,00
ΠΕ 14.01,14.02 ΠΕ14.01 0 9 9 100,00
ΠΕ14.04,14.05 ΠΕ14.04 3 12 15 80,00
ΠΕ15 ΠΕ15.00 25 0 25 0,00
ΠΕ17.05 ΠΕ17.01 2 7 9 77,78
ΠΕ17.02,17.06 ΠΕ17.02 10 10 20 50,00
ΠΕ17.07 ΠΕ17.03 2 11 13 84,62
ΠΕ17.08 ΠΕ17.04 2 4 6 66,67
ΠΕ17.12 ΠΕ17.12 0 1 1 100,00
ΠΕ18.01,18.26,18.27,18.28 3 3 6 50,00
ΠΕ18.02,18.03,18.35,18.40 9 46 55 83,64
ΠΕ18.04 ΠΕ18.04 13 1 14 7,14
ΠΕ18.07 ΠΕ18.07 2 7 9 77,78
ΠΕ18.08 ΠΕ18.08 0 1 1 100,00
ΠΕ18.09 ΠΕ18.09 1 1 2 50,00
ΠΕ18.10,18.11,18.39 ΠΕ18.10 11 37 48 77,08
ΠΕ18.12,18.13,18.14,18.15,
18.16,18.17,18.30 11 27 38 71,05
ΠΕ18.18 ΠΕ18.18 2 1 3 33,33
ΠΕ18.20 ΠΕ18.20 3 1 4 25,00
ΠΕ18.22 ΠΕ18.22 1 1 2 50,00
ΠΕ18.23 ΠΕ18.23 2 1 3 33,33
ΠΕ18.25 ΠΕ18.24 1 2 3 66,67
ΠΕ18.31 ΠΕ18.31 2 1 3 33,33
ΠΕ18.33 ΠΕ18.33 1 5 6 83,33
ΠΕ18.36 ΠΕ18.36 8 1 9 11,11
ΠΕ19,20 ΠΕ19.00 7 5 12 41,67
ΠΕ34 ΠΕ34.00 13 3 16 18,75
ΤΕ01.02 ΤΕ01.02 6 0 6 0,00
ΤΕ01.03 ΤΕ01.03 3 0 3 0,00
ΤΕ01.04 ΤΕ01.04 4 0 4 0,00
ΤΕ01.06 ΤΕ01.06 2 0 2 0,00
ΤΕ01.07 ΤΕ01.07 1 0 1 0,00
ΤΕ01.13 ΤΕ01.13 1 0 1 0,00
ΤΕ01.19 ΤΕ01.19 55 0 55 0,00
ΤΕ01.20 ΤΕ01.20 3 0 3 0,00
ΤΕ01.30 ΤΕ01.30 2 0 2 0,00
ΣΥΝΟΛΑ 2246 562 2808 20,01
Αυτά είναι τα ποσοστά της ντροπής μετά τους διορισμούς της ντροπής.
κα Υπουργέ,
εσείς μείνατε ποτέ απλήρωτη;
Δανειστήκατε λεφτά, για να μπορέσετε να επιβιώσετε, να πληρώσετε τους λογαριασμούς και τις βενζίνες σας;
Αισθανθήκατε ποτέ πολίτης γ΄ κατηγορίας;( απορώ με τι θράσος λέτε ως κυβέρνηση :πρώτα ο πολίτης!)
Εσείς με ΑΣΕΠ διοριστήκατε Υπουργός; (πορόλου που συγκεντρώσατε στις φετινές εκλογές λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες.Μάλλον, όχι.Άρα, ουσιαστικά καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν σημασία τυπικοί διαγωνισμοί λίγων ωρών, διότι δεν αποδεικνύουν στην πράξη καμία ικανότητα.Αποδεικνύουν πόσο καλός παπαγάλος είναι κάποιος!)
Πώς θα σας φαινόταν να σας χρησιμοποιούσε κάποιος μια δεκαετία, ενώ καλύπτατε τα κενά στα σχολεία και τα κρατούσατε ανοιχτά, και μετά να σας πετούσε σαν στημμένη λεμονόκουπα;(υπόψιν αν δεν ήταν οι αναπληρωτές κι ωρομίσθιοι τα μισά σχολεία θα είχαν κλείσει)
Ως αναπληρωτές κι ωρομίσθιοι είμαστε ικανοί να διδάξουμε, μας εμπιστεύεστε, ενώ ως μόνιμοι είμαστε ανίκανοι;Μεγάλη υποκρισία!!!
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Να κρατήσετε το σύστημα ως έχει και να ανταμείψετε όλους τους εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς(με ή χωρίς ΑΣΕΠ) για τους πολυετείς κόπους τους!Μας το οφείλετε,διότι από τη μια ΕΜΕΙΣ κρατάμε τα σχολεία ανοικτά και από την άλλη εκμεταλλεύεστε τα χρήματά μας, μια και δε μας πληρώνετε εγκαίρως!!!(Αν όντως υποκλίνεστε στους εκπαιδευτικούς, αυτό να το δείξετε στην πράξη κι όχι στα λόγια)
Ένας ενιαίος πίνακας για όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας (ΙΔΕΚΕ, ΟΑΕΔ, Εκκλησιαστικά, ΙΕΚ, κτλ) με τα εξής μόρια:
χρόνος κτήσης πτυχίου + βαθμολογία πτυχίου + μεταπτυχιακό + διδακτορικό + προϋπηρεσία (εκτός ιδιωτικών) + βαθμός ΑΣΕΠ = Συνολικός αριθμός μορίων. Ολοήμερη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εισαγωγή εργαστηρίων στα σχολεία (Φυσική-Χημεία-Βιολογία). Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για ωρομίσθιους – αναπληρωτές ή κατάργησή τους.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σέβομαι και συμμερίζομαι τις απόψεις των συναδέλφων μου και ήθελα επιπλέον να επισημάνω και δυο σημεία που κατά τη γνώμη μου είναι καίρια και ουσιαστικά και δεν έχνουν αναφερθεί μέχρι τώρα.
Το πρώτο είναι γιατί η χώρα μας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετεί το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών που έχουν οι υπόλοιπες χώρες -πουθενά δεν υποβάλλονται ενήλικες σε διαδικασία εξετάσεων αλλά αντίθετα γίνονται δια βίου επιμορφώσεις τόσο σε επίπεδο γνωστικού αντικειμένου όσο και σε παιδαγωγικά θέματα.
Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό είναι εάν αναλογίζεται κανείς ότι οι εκπαιδευτικοί μετά τις εξαγγελίες αισθάνονται ματαίωση και ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είναι που μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες με διττό ρόλο: το να κάνουν κατανοητό το γνωστικό αντικείμενο και το να ενισχύσουν θετικά τους μαθητές και τις μαθήτριες, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους σε σχέση με τη διαδικασία της μάθησης αλλά και για τη ζωή γενικότερα. H ανασφάλεια που αισθάνονται οι εκπαιδευτικοί σήμερα δεν νομίζω ότι βοηθάει το ρόλο τους.
Ευχαριστώ
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον μας και κατ’αυτή την έννοια αξίζουν το καλύτερο που μπορούμε να τους παρέχουμε.
Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την διαπαιδαγώγησή τους θα πρέπει να είναι τόσο μορφωτικά άρτια καταρτισμένοι όσο και ψυχικά ώριμοι και ισοροπημένοι.
Η απλή κατοχή ενός πανεπιστημιακού τίτλου δεν καθιστά τους ίδιους αυτοδίκαια ικανούς να διδάξουν, οπότε η διαδικασία διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ διασφαλίζει την επιλογή των θεωριτικά ικανότερων.
Πιστεύω ότι η περίοδος παραμονής των εκπαιδευτικών σε παραμεθόριες ή απομονομένες περιοχές θα πρέπει να είναι πενταετής.
Προσπαθήστε να μειώσετε τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην επιμόρφωση τους και τονίζοντας (και οικονομικά) την σημασία του εκπαιδευτικού.
Η σταδιακή μείωση της ποσόστοσης πρόσληψης εκπαιδευτικών με το παλαιό συστημα σε βάθος πενταετίας, θα δώσει την δυνατότητα σε αυτούς που προσέφεραν μέχρι σήμερα να διοριστούν.
Απαγορεύστε την στελέχωση Υπουργείων και Οργανισμών από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, γιατί η εκπαίδευση τους και το αντίστοιχο κόστος της πρέπει να ‘επενδύονται’ μόνο και αποκλειστικά στην εκπαίδευση.
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγησή τους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Με τιμή
Αναγκαία είναι η προσεκτική επιλογή των εκπαιδευτικών με βάση το ήθος, την επιστημονική γνώση και το ταλέντο. Και όχι όπως γίνεται τώρα, να διορίζονται π.χ. πολύτεκνοι με απόλυτη προτεραιότητα
( 700 περίπου κάθε χρόνο!), με μόνο προσόν το πτυχίο και μάλιστα πολλές φορές ειδικότητες άσχετες, κυρίως από ΤΕΙ που δεν χρειάζονται και με προφανή την αδυναμία να ανταποκριθούν. Αν θέλει το κράτος να βοηθήσει τους πολύτεκνους , ας τους διορίζει σε άλλες υπηρεσίες, όχι στα σχολεία.
Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, Θεοδόσιο Π. Τάσιο, η πολλαπλασιαστικότητα, ενός κακού δασκάλου είναι απείρως δυσμενέστερη από αυτήν ενός κακού υποδηματοποιού.
Δυστυχώς στην Ελλάδα διορίζονται στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, άνθρωποι που έχουν τελειώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση ή μόνο την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εργαστηριακό προσωπικό! τη στιγμή που υπάρχουν πτυχιούχοι ΤΕΙ και κυρίως διπλωματούχοι Πολυτεχνικών σχολών που επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση. Οι τελευταίοι θα έπρεπε να προτάσσονται των άλλων και είναι τόσοι πολλοί πλέον, που θα μπορούσαν να επιλεγούν οι καλύτεροι από αυτούς, για να καλύπτουν όλα τα κενά.
Το μικτό σύστημα προσλήψεων, με ΑΣΕΠ και προϋπηρεσία, μπορεί να βελτιωθεί. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πρέπει να μην έχει νησίδες αδιαφάνειας με γραπτά που δεν είναι γνωστό από ποιους και πώς διορθώνονται, αλλά και πώς στο τέλος βαθμολογούνται. Για αυτό πρέπει οι διαγωνιζόμενοι να εξετάζονται μόνο με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών (multiple choice) όπου οι απαντήσεις είναι συγκεκριμένες.
Αν θελήσει η κυρία Υπουργός και ψάξει λίγο το θέμα της βαθμολογίας των γραπτών, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που διαγωνίζονται πολλοί και διορίζονται λίγοι, θα προβληματιστεί. Παράπονα ακούγονται μάλλον δικαιολογημένα. Ας το αναθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής να κάνει τη σχετική έρευνα.
Τα μόρια της προϋπηρεσίας ενός ωρομίσθιου με 11 ώρες την εβδομάδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από τα μισά ενός αναπληρωτή με 21 ώρες για το ίδιο χρονικό διάστημα- μία διδακτική χρονιά. Παίρνουν που παίρνουν ψίχουλα οι ωρομίσθιοι, να μην παίρνουν και τα μόρια;
Η πιστοποιημένη γνώση μιας ξένης γλώσσας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να μοριοδοτείται. Είναι μικρό πράγμα να ομιλεί μια ξένη γλώσσα ο εκπαιδευτικός ( Αγγλικά –Γαλλικά, Γερμανικά κλπ); Δεν είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτόν και τους μαθητές του;
Το τεστ δεξιοτήτων είναι χρήσιμο εργαλείο για την μοριοδότηση και των εκπαιδευτικών. Γιατί ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο διδακτικός. Είναι και καθοδηγητικός και συμβουλευτικός. Επίσης από την πρώτη στιγμή ο εκπαιδευτικός ασκεί διοικητικά καθήκοντα, αφού ανατίθενται εξωδιδακτικά καθήκοντα σε όλους.
Οι νεοδιόριστοι θα πρέπει να τοποθετούνται υποχρεωτικά στα Γυμνάσια για τουλάχιστον πέντε χρόνια και μετά να πηγαίνουν στα Λύκεια όπου είναι φυσικό να προβλέπονται καλύτερες αμοιβές.
Τέλος οι νεοδιόριστοι θα πρέπει να προτρέπονται και να έχουν κίνητρα για την μετεκπαίδευσή τους με προτεραιότητα σε προγράμματα Ανθρωπιστικών Σπουδών και Αισθητικής Αγωγής κατά κύριο λόγο, στο ανοιχτό πανεπιστήμιο.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΙ;
Παρακολουθώντας τη διαβούλευση διαπίστωσα πως η πλειονότητα των σχολίων αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος κατά τη διάρκεια της διαδρομής για το διορισμό. Προσωπικά ,επειδή έχω περάσει και από τη διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού και από τη διαδικασία συγκέντρωσης μορίων μπορώ να καταλάβω και την οργή και την απογοήτευση που κρύβεται πίσω από κάθε μία από τις προσωπικές ιστορίες που παρουσιάζονται όμως αν κάποιος, που δεν γνωρίζει τους κόπους και τις αγωνίες που έχουμε περάσει, διαβάσει τα σχόλια το μόνο που θα σκεφτεί είναι ότι πρόκειται για «μίζερα ανθρωπάκια» που το μόνο που τα ενδιαφέρει είναι το προσωπικό βόλεμα με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια .Γνωρίζουμε και εγώ και εσείς ότι αυτό δεν είναι αλήθεια , όποτε γιατί δεχόμαστε να παίξουμε το παιχνίδι τους; Το «διαίρει και βασίλευε» ήταν ανέκαθεν μια καλή τακτική. Θέλουν να απαξιώσουν το ρόλο του εκπαιδευτικού, ας μην τους διευκολύνουμε . Θέλουν να μας πείσουν ότι εμείς ήμαστε το πρόβλημα , αλλά εμείς ξέρουμε καλύτερα γιατί εμείς ζούμε καθημερινά την πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει.
Όλοι εμείς είτε με το ένα σύστημα είτε με το άλλο θα βρεθούμε στην σχολική τάξη. Αντί κάποιος να πει πόσα χιλιόμετρα έκανε, καλό θα ήταν να πει και τι σχολεία βρήκε. Σχολεία με 28 ή και 30 μαθητές σε κάθε τμήμα, χωρίς εργαστήρια για να κάνει όπως αυτός ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ να κάνει τη δουλειά του, χωρίς τα απαραίτητα μέσα στη διάθεση του για να προσφέρει το μέγιστο που μπορεί, χωρίς βιβλιοθήκες κτλ..
Το σύστημα στο σύνολο του είναι λάθος, οπότε ας κάνει καθένας από εμάς μια πρόταση για τη συνολική του βελτίωση, θα είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι παλεύουμε για μια καλύτερη εκπαίδευση, ότι μας ενδιαφέρουν τα παιδιά και η πορεία τους στο μέλλον. Ας κάνουμε το «εγώ» – «εμείς», ίσως έτσι έχουμε περισσότερες ελπίδες να κατακτήσουμε όσα θέλουμε.
Αφού μας δίνουν το βήμα ας τους πούμε τι πραγματικά πάει στραβά, και αν έχουμε μερίδιο ευθύνης ας το αναλάβουμε. Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη σημασία κι από ΑΣΕΠ και από προϋπηρεσίες.
Πιστεύω πως είναι σημαντικό εκτός από το διορισμό, να κάνουμε κάτι και για τα σχολεία που θα βρούμε.
Ευχάριστω για το χρόνο σας.
κ. Υπουργέ,
Πιστεύω ότι ο υπάρχων τρόπος διορισμού εκπαιδευτικών είναι αρκετά δίκαιος.
Αυτά που πρέπει να διαφοροποιηθούν είναι τα εξής:
Α. Ο τρόπος πρόσληψης στην Π.Δ.Σ. να γίνεται από τους πίνακες ωρομισθίων.
Β. Οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία σε άλλα υπουργεία, π.χ. υπουργείο εργασίας (ΟΑΕΔ), πριν τον διορισμό τους να συμπληρώνουν 20 μήνες στο ΥΠΕΠΘ είτε ως αναπληρωτές είτε ως ωρομίσθιοι.
Σχετικά με την εισήγηση: «Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας», έχω να επισημάνω τα εξής:
Με το υπάρχον σύστημα, το 60% των διορισμών γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι, και οι παλιοί, αλλά και οι «νέοι επιστήμονες» με ίσες ευκαιρίες. Πολλές φορές ίσως, οι νέοι με περισσότερες ευκαιρίες από τους παλιούς, εφόσον αυτοί έχουν λιγότερες οικογενειακές ή άλλου είδους υποχρεώσεις κατά κανόνα.
Όσον αφορά το άλλο 40% των διορισμών που γίνεται από τους πίνακες, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι επιτυχόντες σε έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ…
Με το υπάρχον σύστημα δηλαδή, ένας επιτυχών του ΑΣΕΠ, που δεν εντάσσεται στους διοριστέους για λίγες θέσεις, εντάσσεται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων σε αρκετά καλή σειρά, οπότε να μπορεί να διορισθεί αναπληρωτής ή στη χειρότερη περίπτωση να προσληφθεί ωρομίσθιος. Επομένως, με αυτόν τον τρόπο οι κόποι του και οι προσπάθειές του ανταμείβονται.
Αν αλλάξουν τα παραπάνω, κάποιος συνάδελφος που θα επιτυγχάνει πολύ υψηλό βαθμό σε κάποιον διαγωνισμό ΑΣΕΠ και δεν θα είναι στον πίνακα διοριστέων για λίγες θέσεις, δεν θα ανταμείβεται και θα περιμένει τον επόμενο διαγωνισμό για να ξεκινήσει τις προσπάθειες του από μηδενική βάση και πάλι.
Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα διορισμών που θα γίνει, θα πρέπει να γίνει ύστερα από τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε οι συνάδελφοι που για πολλά χρόνια, γύριζαν όλη την Ελλάδα δουλεύοντας ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι να ανταμειφθούν και αυτοί.
Τέλος, να συμπληρώσω ότι αν οι διορισμοί με το υπάρχον σύστημα γίνουν για ένα έτος μόνο, δηλαδή για το επόμενο καλοκαίρι, όπως έχει προαναγγελθεί, τότε θα ευνοηθούν οι συνάδελφοι που έχουν εργαστεί στις σχολές του ΟΑΕΔ οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ανήκαν σε άλλο υπουργείο ενώ όσοι για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σχολείο με αντάλλαγμα μόνο τα μόρια της προϋπηρεσίας θα αδικηθούν έναντι των συναδέλφων τους του ΟΑΕΔ.
Ευχαριστώ που διαβάσατε την άποψή μου.
Μια απλή ερώτηση προς την κυρία υπουργό . Αν τελικά έστω και με μεγάλη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, καταργηθεί η μοριοδότηση του αναπληρωτή , αναρωτιέμαι που θα βρει προσωπικό για να στελεχώσει τα πολυάριθμα νησάκια και τις δύσβατες βουνοπλαγιές της πατρίδας μας . Διότι τώρα με την υπάρχουσα κατάσταση αν κάποιος δει το όνομά του ως αναπληρωτής π.χ. στα Δωδεκάνησα ( Κάσος , Νίσυρος , κτλ.) θα τρέξει ,και θα πει και ένα τραγούδι όχι φυσικά για τα λεφτά αλλά για τα μόρια. Αν όμως καταργηθούν αυτά? Τι γίνεται .ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ. Έτσι ήταν, έτσι είναι, και έτσι θα παραμείνει. Αν ΣΚΟΤΩΣΕΤΑΙ τον αναπληρωτή διαλύεται το ελληνικό σχολείο πάρτε το χαμπάρι.
κ.υπουργε
εχω διαβασει ολες τις σελιδες και ολες τις αποψεις αυτης της δημοσιας διαβουλευσης ελπιζω να βρειτε και εσεις το χρονο να το κανετε και την επομενη φορα που θα σας επισκεφτουν συνδικαλιστες εκπαιδευτικοι να εχετε πραγματικα μεσα απο ολα αυτα τα κειμενα που διαβασατε μια αποψη για το τι συμβαινει στην παιδεια.ξερετε κ υπουργε εχει μεγαλη διαφορα να μιλας για εκπαιδευτικους και δικαιωματα οταν εσυ δεν το εχεις βιωσει και εχεις ασχοληθει με κατι αλλο που ισως και εμεις ως εκπαιδευτικοι δεν μπορουμε να αντιληφθουμε τι σημαινει να ασχολεισαι με πολιτικη.ολες οι αποψεις των συναδελφων ειναι αποδεκτες και αρχιζω να ξετυλιγω καποιες που για μενα ομως δεν ειναι.Πρωτον καποιοι συναδελφοι δηλωνουν ναι στον ασεπ και θελω να ρωτησω αυτους τους συναδελφους αμφισβητουν και οι ιδιοι τα πτυχια τους?μηπως θεωρουν οτι δεν τα πηραν αξιοκρατικα και θελουν με εναν ασεπ να ξεσκονισουν τις γνωσεις τους?Δευτερον εχουμε τις περιπτωσεις που μιλανε καποιοι για αμφισβητουμενες προυπηρεσιες και ξεκιναω να λεω μια προυπηρεσια που φτανει στους 54 μηνες ποσο αμφισβητουμενη ειναι.αυτην την προυπηρεσια γιατι δεν ειναι μονο προυπηρεσια αναπληρωσης ειναι και απο ωρομισθιες. Και λεω τουτο αυτους τους μηνες τους μαζευεις σε διαστημα 11-12 ετων μεσα σε αυτο το διαστημα αλλαξαν κυβερνησεις αλλαξαν προισταμενοι αλλαξαν διευθυντες θελω να μου πει καποιος ποσα κονε μπορει να εχει ενας εκπαιδευτικος με τετοια προυπηρεσια απλα μαθηματικα…προυπηρεσια δε που προσεφερθη σε δημοσια σχολεια ουτε σε σιβιτανιδειο ουτε σε οαεδ ουτε πουθενα.και προυπηρεσια που αποκτηθηκε γυρνωντας απο πολη σε πολη.αυτη την φορα δεν παρακαλαμε για τον διορισμο μας κ υπουργε τον απαιτουμε και θα δωθει αγωνας.ειμαι φιλος της παραταξης και αυτη την φορα κ υπουργε πραγματικα πολυς κοσμος πιστεψε σε ενα ανανεωμενο πασοκ και ανανεωμενες ιδεες.αποδειξτε το πλεον με εργα.γιατι ο λαος ανεβαζει μια κυβερνηση και ο λαος την κατεβαζει!οι προτασεις μου ειναι εκπαιδευτικοι που ειναι σε ρυθμιση τριανταμηνου και οπως οριζει το κρατος διοριζονται για κοινωνικους λογους να διοριστουν αμεσα.εκπαιδευτικοι που ειναι σε ρυθμιση 24μηνου και ασεπ να δωθει μια τριετια ως μεταβατικη περιοδος να αποροφηθουν ολοι γιατι οι περισσοτεροι εχουν κανει τους οικογενειακους προγραμματισμους τους.στους εχοντες πανω απο 18 μηνες να δωθει μια ρυθμιση σε βαθος χρονου που να τους εξασφαλιζει διορισμο που να ειναι ομως καθαρη προυπηρεσια δημοσιου σχολειου χωρις να προσμετρατε προυπηρεσια που προσεφερθη σε οαεδ σιβιτανιδειο και πδσ.ευχομαι κ υπουργε να μελετησετε σοβαρα τις αποψεις μας και να πραξετε το καλυτερο για ολους μας που υπηρετουμε τα δημοσια σχολεια επι ετη.
ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μόνιμοι Διορισμοί:
Μεταβατική περίοδος (με το ισχύον σύστημα) για 3 χρόνια και μετά μόνιμοι διορισμοί ΜΟΝΟ μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να μετράει μόνο ο βαθμός που έγραψες. Χωρίς προσαυξήσεις για βαθμό πτυχίου και μεταπτυχιακά – διδακτορικά (αυτά άλλωστε τίθονται υπό εξέταση μέσω του διαγωνισμού) αλλά να προσμετράται η προϋπηρεσία -όπως και τώρα- σαν κίνητρο για να ενδιαφέρεται κάποιος για αναπλήρωση – ωρομισθία. Επίσης στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να υπάρξει μείωση της ύλης προς εξέταση με σαφή – αναλυτικό προσδιορισμό της, και κάποιες ερωτήσεις όπως αυτές του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ για καλύτερη αξιολόγηση του ανθρώπου – εκπαιδευτικού.
Διαχωρισμός του κλάδου ΠΕ04 – Φυσικών σε Φυσικούς – Χημικούς – Βιολόγους – Γεωγράφους. Ο καθένας να διδάσκει / εξετάζεται μόνο στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει.
Κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων στις προσλήψεις των τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων με ποσοστό άνω του 67%. Κοινωνική πολιτική στα γραφεία, όχι στις τάξεις.
Θέσπιση ανώτατου ορίου ηλικίας διορισμού εκπαιδευτικών τα 38 έτη.
Θέσπιση παιδαγωγικού έτους στα πανεπιστήμια το οποίο μετά από μια δεκαετία να αποτελεί απαραίτητο προσόν διορισμού. Μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών – απόφοιτων από τα πανεπιστήμια κυρίως εκεί όπου δεν μπορεί να υπάρχει ετεροαπασχόληση, όπως στους φιλολόγους και μελλοντικά και στους δασκάλους.
2 έτη υποχρεωτικής παραμονής στον τόπο πρώτου διορισμού με εξαίρεση: (δηλαδή 1 έτος υποχρεωτικής παραμονής) όταν ο εκπαιδευτικός έχει πριν από το μόνιμο διοριμό του προϋπηρεσία 20 μηνών (στους 20 μήνες να λαμβάνεται υπόψιν διπλά η προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία)
Ουσιαστική βοήθεια – επιμόρφωση του δόκιμου νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Ο κάθε νεοδιόριστος να έχει έναν εκπαιδευμένο εκπαιδευτικό μέντορα (π.χ. έναν σχολικό σύμβουλο), ο οποίος θα τον βοηθά – καθοδηγεί συνεχώς με τεχνικές διδασκαλίας, τρόπους κατασκευής φύλλων εργασίας – οπτικοακουστικού υλικού και τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών της τάξης. Στο τέλος της χρονιάς έκθεση αξιολόγησης του μέντορα μαζί με τον διευθυντή για τη μονιμοποίηση μετά τη διετία του εκπ/κού. Σε περίπτωση αποτυχίας να δοθεί στον εκπ/κό άλλη μια διετή ευκαιρία μονιμοποίησης με επιπλέον υποχρεωτικά μαθήματα παιδαγωγικής τα απογεύματα, τα σαββατοκύριακα ή το καλοκαίρι. Σε νέα περίπτωση αποτυχίας μετάταξη του εκπ/κού σε διοικητική θέση του Υπουργείου (όπου και εκεί καλό θα είναι να αξιολογηθούν οι υπάλληλοι).
Προσλήψεις αναπληρωτών – ωρομισθίων (και για ΠΔΣ):
Να γίνονται μέσα από πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων όπου να μετράει ο βαθμός πτυχίου, τα μεταπτυχιακά – διδακτορικά, + ό,τι άλλο μετράει μέχρι τώρα (οι επιτυχίες στους τελευταίους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία και ο διπλασιασμός της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία)
Κατάργηση φανερών αδικιών όπως η προσμέτρηση προϋπηρεσίας από Σιβιτανίδειο
Υ.Γ. Η αξιολόγηση θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους εκπαιδευτικούς, όχι μόνο στους νεοδιόριστους, αλλά πρώτα φυσικά χρειάζεται εκπαίδευση – αξιολόγηση των εκπαιδευτών – αξιολογητών. Επίσης χρειάζεται αναβάθμιση των υλικο-κτηριακών υποδομών, αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών (ή έστω το αυτονόητο: ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα)και αποδέσμευση των εκπαιδευτικών από γραμματειακές υποχρεώσεις στο σχολείο με διορισμούς γραμματέων.
Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος πρόσληψης και τοποθέτησης στα σχολεία ¨πολύτεκνων εκπαιδευτικών¨.
Η παρουσία και μόνο κάποιων χωρίς ωράριο στο σχολείο, η άρνηση για μετακίνηση, το δικαίωμα της μη μετακίνησης τους,η προκλητικότητα και η εκτόπηση άλλων εκπαιδευτικών που έχουν πολλά χρόνια υπηρεσίας στην οργανική τους θέση δημιουργούν μια ΟΧΙ λειτουργική και ευχάριστη κατάσταση στα σχολεία.
Σεβαστές οι δυσκολίες για κάποιους, αλλά υπάρχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί που παρά τα προβλήματα και τις οικογενειακές δυσκολίες τους προσπαθούν και είναι τυπικοί και ουσιαστικοί στην υπηρεσία τους.
Κυρία Διαμαντοπούλου,
είμαι παντρεμένος με μία ωρομίσθια καθηγήτρια και κανονίζουμε να κάνουμε οικογένεια αλλά δε μας αφήνετε!!!Τη μια χρονιά βρίσκεται 3 μέρες μακρυά από το σπίτι μας και φέτος που το πήραμε απόφαση να κάνουμε παιδί την αγχώνετε με τις απόφάσεις σας!!!Η ζωή μας δεν είναι έρμαιο στα χέρια του κάθε υπουργού και η απόκτηση οικογένειας πρέπει να ευαισθητοποιεί όλους μας….Βαρέθηκα να τη βλέπω να δίνει εξετάσεις στο ασεπ, να μετράει μόρια,να φεύγει μακρυά από το σπίτι μας για λίγα ψίχουλα…μπορεί εσας να μη σας συγκινεί η ιστορία μας αλλά ελπίζω οι χιλιάδες συνάδελφοι της να συμπάσχουν.
Κα Υπουργέ,
είμαι αδιόριστη καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και έχω αποφοιτήσει το 1992.
Κατάφερα να δουλέψω στο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο ως ωρομίσθια το 2004, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα της αποφοίτησής μου κι αυτό γιατί ήμουν και εγώ όπως χιλιάδες άλλοι εκπαιδευτικοί που αδικήθηκαν από τη μεταρρύθμιση του Αρσένη το 1998. Από τότε, εδώ και 10 χρόνια προσπαθώ και αγωνίζομαι να φτάσω τα κάθε φορά νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι εκάστοτε υπουργοί παιδείας. Έτσι, παρόλο που ήμουν αντίθετη στο μέτρο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, έχω συμμετάσχει και είμαι επιτυχούσα 2 φορές στον εν λόγω διαγωνισμό, έχω τελειώσει με επιτυχία ένα μεταπτυχιακό, πήρα διπλώματα ξένων γλωσσών και πληροφορικής επενδύοντας στη δια βίου επιμόρφωσή μου (φυσικά με δικά μου έξοδα όλα αυτά), δουλεύω ως ωρομίσθια στο δημόσιο σχολείο με 20 μήνες καθαρή προϋπηρεσία (6 χρόνια ωρομίσθια), που αποκτήθηκε σε δυσπρόσιτες περιοχές ακριτικών νησιών… Και όλα αυτά για εσάς δεν είναι αρκετά και δε με καθιστούν ικανή για να διδάξω;;;;; Έχοντας πτυχίο ΑΕΙ, μεταπτυχιακό, 2 επιτυχίες ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά., θεωρείτε πως δεν έχω ακόμη τα τυπικά προσόντα για να διδάξω επιτέλους μόνιμα στο δημόσιο σχολείο;
Μετά από 17 χρόνια προσωπικού αγώνα και ενώ ήδη έχω υποστεί την αδικία της κατάργησης της επετηρίδας, τώρα που είδα κάποιο φως μπροστά μου και είπα πως την επόμενη χρονιά θα διοριστώ επιτέλους κι εγώ, έρχεστε ΠΑΛΙ εσείς και μου τα γκρεμίζετε όλα. Υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοί μου που είναι στην ίδια θέση με τη δική μου και αγωνιούν κι αυτοί για το τι θα αποφασίσετε τελικά και τι θα γίνει με όλους εμάς. Με το ισχύον σύστημα εγώ, όπως και τόσοι άλλοι εκπαιδευτικοί θα διοριζόμασταν σε ένα με δύο χρόνια. Ξαφνικά έρχεστε εσείς και ανατρέπετε τα πάντα. Θέλετε να ακυρώσετε τα πάντα, την εμπειρία μας που αποκτήθηκε μέσα στα σχολεία, την προσφορά μας, τη δουλειά μας, τους κόπους μας, τις θυσίες μας. Θα διαπράξετε δηλαδή, για ακόμη μία φορά μια τεράστια κοινωνική αδικία.
Αυτό που ζητάω από εσάς κυρία Υπουργέ, αν φυσικά μπορεί να ακουστεί η άποψή μου (που αμφιβάλω, αν κρίνω από τις απαράδεκτες προτάσεις σας), είναι να ενσκήψετε με προσοχή στο πρόβλημά μας, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις δυσκολίες του κάθε κλάδου και να μη μας αδικήσετε ξανά.
• ΟΧΙ στην κατάργηση του 24μηνου. Όσοι συμπληρώνουν 24 μήνες προϋπηρεσίας και έχουν περάσει τουλάχιστον μία φορά με επιτυχία από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να διορίζονται. Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτοί που έχουν περάσει από την επίπονη διαδικασία του εν λόγω διαγωνισμού, να πρέπει να δίνουν εξετάσεις ξανά και ξανά.
• Διορισμός όλων όσων έχουν πάνω από 2 χρόνια προϋπηρεσία στη δημόσια εκπαίδευση, αφού είναι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει πλέον εμπειρία στον κλάδο τους. Άλλωστε κι εσείς προεκλογικά ζητούσατε «τη θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;» Τι έγινε ξαφνικά και ζητάτε τώρα άλλα;
• Αν τελικά θελήσετε να περάσετε τη μεταρρύθμισή σας, να υπάρξει μεγάλη μεταβατική περίοδος τουλάχιστον 3-5 ετών ώστε αυτοί που έχουν φτάσει με κόπο κοντά στο διορισμό τους να μη βρεθούνε και πάλι εκτός. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι εντελώς φασιστικό και αντιδημοκρατικό αυτό που πάτε να κάνετε.
• Επιπλέον, αν τόσο πια επιμένετε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να ισχύσει για τους μη έχοντες προϋπηρεσία και τους μη έχοντες επιτυχία σε προηγούμενους ΑΣΕΠ.
• Οι διορισμοί για την -ΠΔΣ, ΣΙΒΗΤΑΝΙΔΙΟ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ- να γίνονται αποκλειστικά από τους ενιαίους πίνακες και όχι όπως τώρα που διορίζονται με…συνέντευξη ή με «μπάρμπα» και στη συνέχεια η προϋπηρεσία που μαζεύουν προσμετράται κανονικά στον πίνακα.
• Φυσικά και πρέπει τα μόρια που δίνει ο κάθε τόπος να ΜΗΝ ακολουθούν τους αποσπασμένους. Να δουλεύει κάποιος στην Αθήνα και να παίρνει τα μόρια της Καρπάθου; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!
Ελπίζοντας πως δε θα μας αδικήσετε ξανά!
Άλλη μιά απόδειξη ότι ζούμε σε ένα κράτος που δέν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει και τι πρόγραμμα θα βγάλεις για τη ζωή σου.
Αφού πάρεις το πτυχίο σου και αποφασίσεις να γίνεις εκπαιδευτικός, κυνηγάς τις εναλλασσόμενες προϋποθέσεις πότε για επαγγελματική και πότε για διδακτική εμπειρία για την είσοδο στη ΣΕΛΕΤΕ και αφού τα καταφέρεις έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου σαν ωρομίσθιος και αναπληρωτής για να καλύψεις τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.
Μετά απο 5-6 χρόνια σου λένε ξαφνικά ότι πρέπει να περάσεις και απο τη διαδικασία του ΑΣΕΠ που σε πολλές περιπτώσεις σου ζητάνε να απαντήσεις σε μαθήματα που ούτε τα έχεις διδαχθεί αλλά και που δέν έχεις δικαίωμα να διδάξεις σύμφωνα με την ειδικότητά σου.
Θεωρώ πως είναι δίκαιο επιτέλους μιά φορά στην Ελλάδα να τελειώσει μιά διαδικασία με τον τρόπο που έχει αρχίσει.
Αν χρειαστούν κάποιες αλλάγές μπορούν να ξεκινήσουν απο τώρα, όχι όμως σους ήδη εγγεγραμμένους στους πίνακες του Υπουργείου.