1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:08 | ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:07 | Κώστας Γ

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

    Θα ήθελα και εγώ να αναφέρω την δική μας περίπτωση, ώστε να ληφθεί κατά το δυνατόν υπόψη:
    Η σύζυγος είναι φυσικός με πτυχίο του 1997, μετά από 6 συναπτά έτη σε ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα σε ΤΕΕ του ΥΠΕΠΘ (και φροντιστήρια) και χωρίς προϋπηρεσία σε δημόσιο σχολείο, λόγω των αλλαγών που προκάλεσε το Υπουργείο (Ν.3391/2005) έμεινε άνεργη, διότι το ΤΕΕ έκλεισε, απέλυσε όλους τους εκπαιδευτικούς των μαθημάτων γενικής παιδείας και μετατράπηκε σε ΕΠΑΣ. Αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία της (τις ώρες που της έγραφαν ότι δίδασκε φυσική και όχι τις πραγματικές που ήταν πολύ περισσότερες), συμπλήρωσε τα μόρια από ιδιωτική που απαιτούνταν (πάνω από 20) ώστε να γίνει αναπληρώτρια πρώτη φορά το 2008-2009 και φέτος 2009-2010. Στο τέλος της φετινής χρονιάς θα διαθέτει επιπλέον περίπου 19 μόρια πραγματικής προϋπηρεσίας, από τα 20 που απαιτούνται ώστε να κάνει αίτηση διορισμού(εκτός των 22 που διέθετε από Ιδιωτική). Θεωρούμε ότι είναι άδικο και απόλυτος αιφνιδιασμός να μην ληφθεί καμία μέριμνα για περιπτώσεις όπως αυτήν. Η προαναφερθείσα πρόταση βασίζεται στα παρακάτω επιχειρήματα: α) ουσιαστικά έγινε χρήση νόμου του κράτους, β) δεν απέκτησε ούτε ένα μόριο με «βύσμα» ή «κονέ», γ) έζησε επίσης την κατάργηση της επετηρίδας που σαφώς αποτελούσε ακόμη μία ανατροπή.

    Σε γενικότερο επίπεδο θεωρούμε ότι οι παρακάτω σκέψεις μπορούν να συμβάλουν θετικά:
    α) το υφιστάμενο σύστημα δίνει αρκετές ευκαιρίες σε διαφορετικές ομάδες (νέους, μεγαλύτερες ηλικίες, μεγάλες οικογένειες κλπ.) αρκεί να κλείσουν τα παράθυρα (ΟΑΕΔ, Σιβυτανίδιος κλπ.) και όλοι οι διορισμοί να γίνονται από τους πίνακες.
    β) η μεταβατική περίοδος (όπως παρακολουθούμε στην διαβούλευση) θεωρείται πολύ μικρή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι 3 έτη τουλάχιστον (σε περίπτωση που αποφασιστεί κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος), ώστε να υπάρχει χρόνος για νέους προγραμματισμούς, σχέδια κλπ. και να μην βρεθούν απλά μερικές χιλιάδες άτομα άνεργοι την επόμενη χρονιά.
    γ) ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θα πρέπει να αναβαθμιστεί, διότι όπως είναι σήμερα δεν δίνει ευκαιρίες σε εκπαιδευτικούς με μεταδοτικότητα και μεράκι, απλά αρκεί κάποιο ιδιωτικό φροντιστήριο και αρκετό διάβασμα (ακυρώνοντας ουσιαστικά το πτυχίο). Επιπρόσθετα είμαστε σίγουροι, ότι μία επιστημονική μελέτη πραγματικά θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά επιπέδου σε εκπαιδευτικούς που διορίστηκαν με ΑΣΕΠ και σε αυτούς εκτός ΑΣΕΠ (επομένως το επιχείρημα περί αξιοκρατίας δεν έχει στέρεη βάση).
    δ) το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, διότι πολύ φοβάμαι ότι σε 2-3 χρόνια πάλι για μετατροπές στο σύστημα θα μιλάμε.
    ε) θεωρούμε ότι προέχουν άλλα σημαντικότερα θέματα στην παρούσα φάση και όχι ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, που είναι και οι λιγότεροι σε σχέση με τους υφιστάμενους μόνιμους, ενδεικτικά αναφέρουμε : σχολικές αίθουσες, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, υποχρεωτική διδασκαλία μαθημάτων όπως της φυσικής σε εργαστήριο με κατάλληλα όργανα και βιβλία που συνδέουν πρακτικά θέματα με την θεωρία κλπ. και ο κατάλογος είναι ατελείωτος…

    Με τιμή.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:06 | πε02

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την λογική ΚΑΚΟΣ ΑΣΕΠ = ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΕΠ!!!!Είναι αυτό ΒΑΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ;!!!Ποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να λάβει υπόψη του ένα τέτοιο επιχείρημα;;;!!!!
    Εξάλλου, όλοι όσοι διαθέτουν τόσες ώρες προϋπηρεσίας και γνωρίζουν τα πράγματα στην πράξη, δεν είναι σε θέση να δώσουν εξετάσεις; Στην προκειμένη περίπτωση η διδακτική εμπειρία είναι πλεονέκτημα, όσο «εξωφρενικά» κι αν είναι τα θέματα των εξετάσεων (και μιλώ ως υποψήφιος σε έναν κλάδο με τεράστιο ανταγωνισμό και υψηλές απαιτήσεις στις εξετάσεις). Είναι σε θέση οι νέοι πτυχιούχοι που δεν έχουν ιδέα ότι θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να διοριστούν, για να μην αναφέρω καν το γεγονός ότι δε γνωρίζουν ποια είναι η ύλη και τρέχουν στα φροντιστήρια για να τους πουν;;;
    …και συμφωνώ, «αγαπητοί συνάδελφοι», ότι η ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον ΑΣΕΠ θα έπρεπε ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΒΕΤΑΙ και ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ(«υποδιαιρείται» για την ακρίβεια συναρτήσει των διαγωνισμών). Αυτό θα έπρεπε να είναι το ΑΙΤΗΜΑ μας!!! Όμως, ποιος ο λόγος να φοβάται την επανεξέταση ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΝ; Προσωπικά δεν φοβάμαι τις εξετάσεις, αλλά αποζητώ και διεκδικώ τον ΑΣΕΠ ως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ «ΜΕΣΟ» ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΩ και παρότι γνωρίζω καλά και την ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ για τον ΑΣΕΠ και τη ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον ΑΣΕΠ!!!
    Άραγε όλοι όσοι διαφωνούν με τις εξετάσεις έχουν συνειδητοποιήσει ότι εδώ διακυβέβονται ΔΗΜΟΣΙΑ και ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ;;;
    Γιατί τελικά, το ερώτημα «θέλουμε να ενισχυθεί ο ΑΣΕΠ;» μεταφράζεται «θέλουμε να θεμελιωθεί η ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ σε ένα σύστημα αναξιόπιστο, διαλυμένο και διεφθαρμένο;»

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | νικος

    κυρια υπουργε
    ξερω πολυ καλα οτι τιποτα απο αυτα που γραφονται εδω δεν θα διαβασετε ξερω πολυ καλα οτι εχετε αποφασισει τι θα κανετε και επισης οτι εχετε αποφασισει(φαινεται απο τον τροπο που θεσατε το θεμα )χωρις τους εκπαιδευτικους μονιμους και αναπληρωτες. Ελεγα να μην γραψω τιποτε γιατι ειναι χασιμο χρονου. Διαβασα ομως ολα τα μηνυματα εδω των συναδελφων μου και ειπα να ενωσω τη φωνη μου με την δικη τους. Θέλω να φανταζομαι οτι ζω σε μια χωρα που η δημοκρατια και ο λογος των πολλων ακομα ισχυει, στη χωρα που τη γεννησε. Στη χωρα που για ψωμι παιδεια ελευθερια και δημοκρατια πεθαναν χιλιαδες ανθρωποι βασανιστηκαν γιατι δεν προδωσαν ποτε τις ιδεες τους και αυτα τα ιδανικα. Το κομμα που υπηρετειτε σημερα το κομμα που ιδρυσε ο αειμνηστος ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ποτε δεν θα κατεστρεφε ζωες ανθρωπων και προγραμματισμους ζωης χιλιάδων ανθρωπων ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ φανταζομαι η διαθηκη του ποτε δεν ανεφερε καταστεψτε τις ζωες των ανθρωπων που θα εκμεταλευεστε χρονια και μολις τους ξεζουμισετε διωξτε τους ποδοπατωντας τα ονειρα τους τη ζωη τους αφηστε τους ανεργους στα 40+ ξεφτυλιστε τους στα ματια των παιδιων τους αφηνωντας τους ανεργους! Η οργη του ανθρωπου που ξαφνικα καταστρεφεις τη ζωη του που αλλαζεις τον τροπο που επελεξε να συνεχισει να ζει στηριζόμενος σε νομους του κρατους που δεν εκανε αυτός αλλα εσεις οι πολιτικοι που τον εκπαιδευσατε στο σχολειο στο πανεπιστημιο και ξαφνικα του λετε μεχρι εδω μαγκα δεν καταλαβαινω τιποτα μονο ετσι και οχι αλλιως απαξιωνω οτι γνωσεις εχεις (αμφισβητω το πτυχιο που σου εδωσα )- και δεν σας παιρνουν οι πανεπιστημιακοι με τις λεμονοκουπες- θα ειναι μεγαλη. Αυτο κατ΄εμε λεγετε αλλαζονεια της εξουσιας που μην ξεχνατε ερχετε και φευγει χωρις να καταλαβεις τι εγινε ρωτηστε τους συναδελφους σας της ΝΔ αυτοι το ξερουν καλυτερα. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ το ηξερε πως πρωτα ο λαος ! γι αυτο και κυβερνησε τοσα χρονια και ηταν λαοφιλης ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΛΑΟΣ γι αυτο ηταν ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΣ ο ΣΙΜΙΤΗΣ ηταν ο τεχνοκρατης που ολοι τον ξεχασαν και το ΠΑΣΟΚ κοντεψε να διαλυσει απο τα επιτευματα του ΠΟΤΕ δεν ειδε τον ανθρωπο ! ΕΛΠΙΖΩ ο ΓΙΩΡΓΟΣ να μεινει στην ιστορια χωρις να αμαυρωσει το ονομα του ΓΕΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ του παππου του καταστρεφοντας ανθρωπους που επενδυσαν χρονια ως ωρομισθιοι και αναπληρωτες κατοικοεδρευοντας σε ολη την επικρατεια με μονη ανταμοιβη τα μορια για εναν διορισμο (εσεις οι πολιτικοι ειχατε θεσει τους ορους του παιχνιδιου !). Και αναφερομαι στον πρωθυπουργο γιατι αυτος σας τοποθετησε στο υπουργειο αυτο και ειναι ο μονος υπευθυνος για την πολιτικη που σχεδιαζει η κυβερνηση. Ειναι σαν τον προπονητη αυτος παιρνει τις αποφασεις κατα την διαρκεια του αγωνα και οχι οι βοηθοι του …………Εσας ουτως η αλλως ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ οπως εκρινε και τον ΑΡΣΕΝΗ ……και ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ και ο καθενας κερδισε οτι του αναλογουσε …ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
    βλεπετε το συνθημα μας απο το ΄80 και μετα
    Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ …………….ξαναγινετε επικαιρο
    με τιμη ενας κουρασμενος αναπληρωτης ΠΕ11 με πολλους μηνες ωρομισθια και αναπληρωση γνωστης του γεοπολιτικου μας χαρτη (οπως και χιλιαδες συναδελφοι μου ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ)!!!!!!!!!!!!!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:57 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ

    Κυρία Διαμαντοπούλου,

    μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες σας για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις έχετε-όπως άλλωστε βλέπετε-ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών(μονίμων, αναπληρωτών και ωρομισθίων).
    Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με χρόνο, σχεδιασμό και προπαντός διάλογο με την εκπαιδευική κοινότητα.
    Οι ανάγκες των σχολειών και τα κενά είναι τόσα, ώστε να μην μπορούν να καλυφθοούν μόνο από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
    Η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ πρέπει να συνεχίσει με το ισχύον καθεστώς σε ποσοστό 60% αλλα και από τούς πίνακες αναπληρωτών σε ποσοστό 40%.
    Επίσης, εφόσον δίνετε τόση βαρύτητα στην επιτυχία στον ΑΣΕΠ, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας και να μην καταργήσετε τη νομοθετική ρύθμιση για πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών με το 24μηνο, σύμφωνα με την οποία προυποτίθεται η επιτυχία στον ΑΣΕΠ.
    Επίσης,εφόσον δίνετε τόση βαρύτητα στην επιτυχία στον ΑΣΕΠ, θα πρέπει το επόμενο σχολικό έτος 2009-1010 να προσλάβετε σε κάθε κλάδο αρκετά μεγάλο αριθμό επιλαχόντων από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως μόνιμους εκπαιδευτικούς.
    Πιστεύω να δώσετε τη δέουσα σημασία στις χιλιάδες αυτές φωνές που σας λένε την αλήθεια μέσα από την εμπειρία που εσείς διαγράφετε,μέσα από κόπους, θυσίες και ξεσπιτώματα που μάλλον δε σας αγγίζουν.
    Πριν τις εκλογές αν θυμάστε λέγατε «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» και τώρα
    εκεί που ο πολίτης είχε ανέβει στο βαγόνι και ταξίδευε με μια ελπίδα τον πετάτε όχι στο τελευταίο βαγόνι, αλλα έξω από το σταθμό.
    Είστε πολιτικός και μάλιστα υπουργός για να είστε υπό το έργο και να υπηρετείτε σεβόμενη την κοινή γνώμη που σας έδωσε αυτό το αξίωμα.
    Μην ξεχνάτε, τέλος το ενδιαφέρον σας για τους πίνακες των αναπληρωτών και ωρομισθίων, όταν το Φεβρουάριο του 2008 σεις και 16 βουλευτές της παράταξής σας κάνατε ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη.

    Ερώτηση 17 βουλευτών προς τον υπουργό Παιδείας (26/2/08)

    Η σημερινή Υπουργός Παιδείας στην επερώτηση αφού δηλώνει ότι «είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση» ρωτάει τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας έναντι βασικών από τα πολλά δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπως «η θέσπιση μεγίστου χρόνου παραμονής στην αναπλήρωση όχι μεγαλύτερου των δύο διδακτικών ετών, μετά την συμπλήρωση του οποίου, οι αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να διορίζονται μόνιμα στη δημόσια εκπαίδευση, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις διδασκόντων;» !!!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:52 | E. ΛΙΑΤΣΟΣ

    Παρατηρω στα πιοτερα κειμενα εδω μεσα το αγχος των περισσοτερων για διορισμο. Δεκτο ετουτο σε τουτες τις εποχες.
    Διαβαζω προτασεις του στυλ: αρχισα εδω και χρονια να μαζευω προυπηρεσια κτλπ. Βγηκαμε δηλαδη βολτα και μαζευουμε προυπηρεσια.
    Οπως η γιαγια μας μαζευει λαχανα ή ο παππους παει για ψαρια.
    Επισης απο την αλλη βλεπουμε ενα υπουργειο το οποιο με διαφορους τροπους θεωρει οτι η προυπηρεσια μαζευεται και ω του θαυματος ο καθενας ειναι ικανος να μπει σε ταξη!!
    Ετσι λοιπον απο του χρονου αλλαζουμε το συστημα με ενα χειροτερο ή τουλαχιστον αναλογο σαπιο και σε 3 χρονια απο τωρα θα συζηταμε παλι για τα χαλια της παιδειας. Διοτι φιλατοι σαπιο ειναι ενα συστημα που θεωρει καταλληλο παιδαγωγο καποιον που προσπαθει να αναγνωρισθει στα μετεριζια της γνωσης μεσω ενισχυτικης ή ωρομισθιας εργασιας σε καποιο γυμνασιο της χωρας μας. Οπως απαραδεκτοι εναι ολοι οσοι θεωρουν οτι μονο τετοιους χρειαζεται το συστημα.
    Ω τι ντροπη κυριοι!!
    Το υπουργειο και ο καθε υπουργος ειναι ευχαριστημενος διοτι δηθεν ….εκανε μια αλλαγη και ο καθε καθηγητης ευχαριστημενος εφοσον …μαζεψε προυπηρεσια.
    Ρωταω λοιπον. Γιατι ειναι προυπηρεσια μια συμβαση 3-4 ωρων την βδομαδα σε ενα σχολειο ή οι 2-3 ωρες ενισχυτικης σε καποιο αλλο και δεν ειναι η αποδεδειγμενη με ενσημα εργασια σε φροντιστηριο;
    Μηπως επειδη το κρατικο συστημα θεωρει οτι τα φροντιστηρια δεν υπαρχουν; Μα και τα παιδια θεωρουν οτι δεν υπαρχει κρατικο συστημα παιδειας. Οποτε να υποθεσουμε οτι δεν υπαρχει και υπουργειο ή υπευθυνοι; Ημαρτον φιλτατοι. Δεν μπορει εγω με 24 χρονια προυπηρεσια σε φροντιστηρια, με συγγραφη δεκαδων βιβλιων, να χρειαζομαι 3 ωρες ενισχυτικης την εβδομαδα για να νομιμοποιησω τις γνωσεις και την προσπαθεια μου τοσα χρονια.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:50 | Ζωή

    κ.Υπουργε,

    είμαι ωρομίσθια εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στα ολοήμερα Δημοτικά για 7η συνεχή χρονιά.Την πρόσληψή μου ως ωρομίσθια την οφείλω σε 2 συνεχόμενες επιτυχίες στο ΑΣΕΠ.Δεν είναι άδικο να διαγραφούν οι επιτυχίες αυτές και να ακυρωθεί η προΰπηρεσία μου η οποία αποκτήθηκε με αξιοκρατικά κριτήρια;ΔΥΟ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ;Ναι κ.Διαμαντοπούλου υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου οι προσλήψεις γίνονται με αδιαφανή κριτήρια.Κλείστε αυτά τα ‘παράθυρα’ αλλά μην μας ακυρώνεται όλους.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ!!!!Η διάταξη 24μηνο με Ασεπ δεν θα πρέπει να καταργηθεί.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:50 | Βασίλης Τσάφος

    Οι εξετάσεις των εκπαιδευτικών ή πώς υπονομεύεται μια διαδικασία επιλογής.

    Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον πρώτο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών που διοργάνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Και είναι απορίας άξιο πώς μια δεκαετία δεν επήρκεσε για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Γιατί σε οποιαδήποτε σύγχρονη, ευνομούμενη και ορθολογικά οργανωμένη πολιτεία δεν θα συνέχιζαν να ισχύουν επ’ αόριστον οι μεταβατικές ρυθμίσεις. Στη χώρα μας όμως καταφέραμε να βρεθούμε σταδιακά μπροστά σε ένα πολυσύνθετο – και γι’ αυτό σε αρκετές πτυχές του αδιαφανές – σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά και σχεδόν όλα ρητορικά. Γιατί μετά από τόσα χρόνια συνεχίζει να καλύπτεται ακόμη μόνο το 60% των διορισμών από όσους κρίνονται επιτυχόντες στο διαγωνισμό; Γιατί, ενώ το ποσοστό μένει σταθερό, ο αριθμός όσων διορίζονται μέσω του διαγωνισμού μειώνεται; Πώς μπορούν να ελεγχθούν τόσοι άλλοι πίνακες υποψηφίων εκπαιδευτικών (ενιαίος πίνακας αναπληρωτών, εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία 30 μηνών, 24 μηνών…); Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι εκπαιδευτικοί για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, που ως προϋπηρεσία τους δίνει τη δυνατότητα να εγγραφούν στη συνέχεια στον πίνακα των αναπληρωτών και σταδιακά να διοριστούν; Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι για μια ακόμη φορά στο βωμό των πελατειακών σχέσεων και των μικροπολιτικών, μικροκομματικών σκοπιμοτήτων υπονομεύουμε – με εντυπωσιακή πράγματι συναίνεση – μια διαδικασία. Γιατί για αυτή την υπονόμευση δεν ευθύνεται μόνο η κ. Γιαννάκου, που ως Υπουργός Παιδείας τότε ανέτρεψε την πορεία μετάβασης στο νέο σύστημα. Ευθύνονται και όλοι όσοι, ενώ προασπίζονται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, ανέχονται την παράκαμψη των αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Αυτό το μισάνοικτο παράθυρο για το διορισμό των ημετέρων.
    Και αυτή είναι η μια πλευρά της υπονόμευσης. Υπάρχει και η άλλη, αυτή που αφορά τον ίδιο το διαγωνισμό και την επιστημονική του εγκυρότητα και αξιοπιστία. Γιατί δεν είναι δύσκολο κάποιος να διαπιστώσει ότι για μια δεκαετία τώρα ο διαγωνισμός, παρά τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν, κινείται στο πλαίσιο που από την αρχή είχε διαμορφωθεί. Ούτε η λογική των πολλαπλών επιλογών διαφοροποιείται, ή έστω αναμορφώνεται στην προοπτική μιας πιο διευρυμένης και λιγότερο σχολαστικής αξιολόγησης, ούτε περιορίζονται οι προβληματικές εκδοχές των θεμάτων. Για μια ακόμη φορά άλλωστε μπορούμε να θέσουμε τα ίδια ερωτήματα: «Σε ποιο βαθμό μπορούμε να πιστοποιήσουμε τη γνωστική επάρκεια του υποψηφίου φιλολόγου, όταν στο γνωστικό αντικείμενο της Ιστορίας ελέγχουμε τις γνώσεις του αποκλειστικά για γεγονότα και μάλιστα ήσσονος σημασίας, υποβαθμίζοντας έτσι την ικανότητά του να πραγματεύεται ευρύτερες περιόδους και αδιαφορώντας ουσιαστικά για την ιστορική του κρίση; Μήπως με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούμε την απομνημονευτική πρακτική, που για δεκαετίες τώρα φαίνεται να υπονομεύει τη στοχοθεσία του μαθήματος και να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του; Πόσο επίσης μπορούμε να πιστοποιήσουμε την διδακτική ικανότητα του υποψηφίου, όταν στη διδακτική του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών ελέγχουμε και πάλι τη γνωστική του και μόνο υποδομή (Ερώτημα 2α+β); Εκτός εάν επιστρέψαμε στην – προεπιστημονική μάλλον – αντίληψη ότι η γνωστική υποδομή εξασφαλίζει και τη διδακτική επάρκεια».
    Άρα και ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών πρέπει να αναμορφωθεί.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:48 | Πάρης

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

    Πέραν των ανωτέρω, ως πότε στην Ελλάδα δεν θα γνωρίζουμε τι θα ισχύσει αύριο? Όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο, γνώριζα για την επετηρίδα. Έπειτα μας την καταργήσατε και μας φέρατε τον ΑΣΕΠ( λες και ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιολογηθεί από μια σειρά εξετάσεων) η αποτυχία του οποίου είναι πασηφανής όπως αβίαστα προκύπτει από το δικό σας κείμενο εισήγησης. Ταυτόχρονα μας δημιουργήσατε και τα 36μηνα και τα 24μηνα και τώρα έρχεστε πάλι να μας δημιουργήσετε άλλα.

    Αλήθεια κυρία υπουργέ, καλύτερος εκπαιδευτικός είναι αυτός που γνωρίζει να απαντά άριστα σε τυποποιημένες ερωτήσεις γενικής διδακτικής, αυτός που φτιάχνει άριστα τυποποιημένα σχέδια διδασκαλίας και αυτός που προετοιμάστηκε (ως δεκάδες άλλες φορές στη ζωή του) για να εξεταστεί στο γνωστικό του αντικείμενο??

    Εγώ ξέρω πως «δάσκαλο», αποκαλούσαμε στις τάξεις (όταν ήμουν μαθητής) , άλλο είδος ανθρώπων και ποσώς μας ενδιέφεραν το αν διέθετε σε άριστο βαθμό τα ανωτέρω περιγραφόμενα χαρακτηριστικά που αξιολογούνται από τον ΑΣΕΠ.

    Επιτέλους βάλτε δασκάλους στα σχολεία και όχι «άριστα», καταρτησμένους δημόσιους υπαλλήλους.

    Μην τους ψάχνετε στον ΑΣΕΠ. Η κάθε τοπική κονωνία τους γνωρίζει πολύ καλύτερα από τον ΑΣΕΠ. Ψάξτε να τους βρείτε. Ξέρετε που. Εκεί που τους βρίσκουν και οι μαθητές. Παραπαιδεία νομίζω το ονομάζετε.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | Κώστας Παπανικολάου

    Χαίρετε, η γνώμη μου είναι πως πρέπει να μπει κάποια σειρά στους πίνακες διορισμών γιατί καταργήθηκε η επετηρίδα και έχουμε 4 ή 5 επετηρίδες!!! Το ΑΣΕΠ είναι μια λύση αλλά κατά πόσο πιστοποιεί την επάρκεια κάποιου; Όταν εξετάζεται σε ανεφάρμοστες θεωρίες . . .
    Η προϋπηρεσία οπωσδήποτε να προσμετράται, αλλά επίσης και η οικογενειακή κατάσταση καθώς ένας ελεύθερος μπορεί και τρέχει παντού ενώ ένας πολύτεκνος; Υπόψιν πως είμαι πολύτεκνος, αλλά διορίστηκα με ΑΣΕΠ . . . Η σύζυγός μου διορίστηκε ως πολύτεκνη έχοντας επιτύχει 3 φορές στο ΑΣΕΠ αλλά χωρίς να πιάσει το όριο διορισμού! Και πως να γίνει αυτό αφού διάβασε κάποιες ώρες που εξασφάλισε εις βάρος των οικογενειακών της υποχρεώσεων . . . Προς Θεού ο διορισμός δεν ήταν ο απώτερος σκοπός αλλά και τι θα πείραζε αν ήταν!!! Πως θα σώσουμε το ασφαλιστικό μας αν δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι; Τι κίνητρο να δώσει κάποιος στους γονείς; Να σώσουν την Ελλάδα; Σε ποιόν να το πεις και να μη σε κοροϊδεύει; Αισθάνεσαι άσχημα που λες οτι νοιάζεσαι . . . Ενώ κάποιοι άλλοι δεν ντρέπονται να ειρωνευτούν τους πολύτεκνους . . .
    Για την πολυτεκνία κάτι ακόμη: Φυσικά και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως προσόν διορισμού από κάποιους που έχουν ήδη μόνιμη εργασία, ή ετήσιο εισόδημα πάνω από κάποιο όριο . . .
    Και τέλος όπως σε κάθε διαγωνισμό του δημοσίου υπάρχει ποσοστό που αναλογεί στους πολύτεκνους, έτσι και με τους διορισμούς εκπαιδευτικών . . .
    Για την αξιολόγηση προς μονιμοποίηση, το θέμα είναι από ποιούς θα γίνει! Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλοί αδιάβλητοι δυστυχώς! Άλλωστε αν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος ανεπάρκειας του καθηγητή -δασκάλου αυτό ήδη εντοπιζεται και αντιμετωπίζεται διακριτικά . . . αφού πολλοί καθηγητές που για διάφορους λόγους δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους τοποθετούνται σε άλλες θέσεις . . .

    Εύχομαι να βγει κάτι καλό – καλύτερο από πριν – μέσα από αυτή τη διαδικασία . . .

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | Αλεξανδρος Τ.

    Επειδή η φιλελευθερη αγορά του καπιταλισμού έχει ανάγκη τόσο την ανεργία( κρατάει τις απαιτήσεις των εργαζομένων χαμηλά), αλλά και την ανταγωνιστικότητα του ιδιοτελούς συμφέροντος, είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί ο Ασέπ…όσο πιο συχνά τόσο καλύτερα για την οικονομία την παραπαιδείας, τρέφοντας ψευδαισθήσεις στους υποψήφιους κατευνάζοντας την δυνητική τους αντίδραση…Από την άλλη, ο ελληνικός δικομματικός φιλελευθερισμός έχει ανάγκη τα ρουσφετολογικά παράθυρα, οπότε τί και αν έσπευσε με τυμπανοκρουσίες να κλεισει το παράθυρο της ΠΔΣ, άλλα 3 θα ανοίξει…
    Επειδή δεν διαφαίνεται από τους πολλούς να υπάρχει διάθεση για αξιοκρατικούς πίνακες και κλείσιμο όλων των παραθύρων με σκοπό την πραγματική ΙΣΧΥ των ΠΙΝΑΚΩΝ και ΜΟΝΟ αυτών, έχω να προτείνω εναλλακτικά κάτι άλλο το οποίο δεν αντιτίθεται στις φιλελευθερες αρχές του Πασοκ και της Ε.Ε. που επέλεξαν με την ψήφο τους η πλειοψηφία του ελληνικού λαού…

    *Διορισμό μέσω 24μηνου ΜΟΝΟ οσων ωρομίσθιων εργάζονται για λιγότερα από 4 μορια ανα χρονιά!!!…Ετσι οι μεν ωρομίσθιοι θα αμοίβονται με 380€ μεσο όρο ανα μήνα και θα εχουν ως επιπλέον κίνητρο το 24μηνο, ενώ οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι άνω των 4 μορίων θα αποζημιώνονται με μεγαλύτερο μισθό, φτάνοντας τα 1100€…
    Οταν τα κινητρα μοιρασθούν, η cost-benefit ανάλυση που επιτάσσει ο φιλελευθερισμός θα αποδώσει πολύ περισσότερους καρπούς…
    Με λίγα λόγια, ένταξη στους πίνακες 24μηνου και 30μήνου,μονο όσων τα μόριά τους δεν ξεπερνάνε τα 4 ανα χρονιά, όσων δηλαδή ζούνε με το εξεφτυλιστικό ποσό των 350€…Οι υπόλοιποι ούτως ή άλλως πληρώνονται κανονικά…η μόνη διαφορά τους είναι η μονιμότητα, που για να κατακτηθεί θα πρέπει να περνάνε διαγωνισμό Ασέπ, όχι γιατί στερούνται προσόντα, αλλά γιατί πρέπει με κάποιο τρόπο στα αντιφατικά-καπιταλιστικά συστήματα να βρεθεί τρόπος να αξιοκρατικοποιηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίες, ευνοϊκοί όροι απόλυσης και εν τέλει η ανεργία…

    Καλά ξεμπερδέματα τόσο σε εμάς, όσο και στην κυβέρνηση…
    αν και θα ήταν προτιμότερο να είναι πιο ειλικρινής στις προθέσεις και γενικότερα στα τεκταινόμενα…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:40 | Γ.Λ

    Κυρια Υπουργε,
    Συγχαρητηρια, γιατι θεσατε τον δακτυλον επι τον τυπον των ηλων της σταυρωμενης μας Παιδειας και γιατι ειπατε το αυτονοητο, πρωτα ο μαθητης . Και μονον ο μαθητης, θα προσεθετα.
    Η διαβοητη επετηριδα επρεπε να ειχε εκλειψει προ πολλου. Αποτελει ονειδος και μονον οταν δουμε τα απιστευτα ποσοστα αποτυχιας στους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ, μπορουμε να καταλαβουμε τη λυσσαλεα αντιδραση στη καταργηση της απο τον Αρσενη. Αληθεια, αυτοι οι ανθρωποι πως πηραν πτυχιο? Μηπως μπηκαν στα Παν/μια γραφοντας 10-12 σε Φ-Φυσικομαθηματικα και Αρχαια-Νεα? Γιατι ολοι οι αποφοιτοι μερικων Σχολων εχουν δικαιωμα διορισμου, απο που προκυπτει αυτη η υποχρεωση της Πολιτειας. Να συνεκτιμηθει το γεγονος οτι η αναλογια μαθητων/διδασκοντων ειναι κατω του 10!!!!!!
    Στα Δημοσια Σχολεια της Νεας Υορκης οι μαθητες ειναι 1,1 εκατ. οι διδασκοντες 55 χιλιαδες με συνολικη απασχοληση εντος του Σχολειου 35 ωρες εβδομαδιαιως, το ιδιο και στην Αγγλια. Εδω τι συμβαινει, ας μας που οι Δοεδες και οι Ολμεδες, που εχουν κανει την παιδεια των παιδιων μας ιδιοκτησια τους. Αρνουνται να κατεβουν δυο απογευματα να δουν τους γονεις των μαθητων, οι οποιοι πρεπει να πανε σε πρωινες ωρες, απουσιαζοντας απο τη δουλεια τους και εις βαρος των ωρων διδασκαλιας.
    Να επιμεινετε, παρα τις οποιες αντιδρασεις, στις προσληψεις μονον μεσω ΑΣΕΠ, με αληθινους διαγωνισμους , οχι θεματα παιγνιδακια, να προβλεψθουν και ψυχομετρικα τεστ προσωπικοτητας. Θυμηθητε την περιπτωση της Αμαρυνθου και την επαισχυντη σταση των εκει διδασκοντων, τι να πω για τον 44χρονο Δ/ντη Δημοτικου στην Καβαλα, που διαβαζουμε αυτες τις μερες.
    Εαν δεν δημιουργησετε κλαδο διευθυντικων στελεχων με αποφασιστικες αρμοδιοτητες,οχι με ορισμενη θητεια και αυστηρη αξιολογηση,
    οπως συμβαινει σε ολον τον κοσμο, ματαιοπονειτε.
    Γιατι δεν πρεπει να αξιολογουνται οι εκπαιδευτικοι, μονον αυτοι. Η παιδεια, απο τη φυση της ειναι χωρος αριστειας και αξιολογησης, ας μας πουν γιατι δεν το επεδιωξαν ποτε και γιατι το αρνουνται, μηπως αποτελει και αυτο «κατακτησ稻 των εργαζομενων?
    Οσον για τις επονειδιστες και μετα μοριων ! αποσπασεις, γιατι με μια τροπολογια δεν τους επαναφερετε ολους στις θεσεις τους,επι ποινη απολυσεως. Ποιες αορατες δυναμεις εμποδιζουν κατι τετοιο, μηπως οι ιδιες που ματαιωσαν αναλογη πρωτοβουλια Αρσενη-Παπαδοπουλου?
    Το προβλημα της παιδειας ειναι πρωτιστως, προβλημα ποιοτητας προσωπικου, οχι χρηματων. Να πανε σπιτι τους οι ανελληνιστοι και οι αγραμματοι και οι υπολοιποι να παρουν διπλασιο μισθο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:38 | εκπαιδευτικός = λειτουργός

    Προς την κ. Υπουργό και το επιτελείο της,
    θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις – προβληματισμούς σχετικά με το «ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»

     1998 καταργείτε η επετηρίδα και ΠΟΛΛΟΙ συνάδελφοι μένουμε εκτός γιατί ;;; θα σας θυμίσω τι είχε πει ο τότε Υπουργός κ. Αρσένης για να υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση του ¨ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ¨ αυτά λοιπόν ήταν τα λόγια του
    Κάποια ερωτήματα που ίσως θα έπρεπε όλοι μας να απαντήσουμε (απλά να σας πω ότι διορίσθηκα μετά το 1998 …)
    1. Μέσα σε αυτά τα 11 χρόνια ανέβηκε το επίπεδο τον μαθητών;;; έστω και σε ένα μικρό ποσοστό σε αυτό που αναλογεί στους συναδέλφους που διορίστηκαν μέσω ΑΣΕΠ δηλ στο 60% ;;;; (είμαι ένας από αυτούς)
    2. Πιστεύει κανείς ότι καταργώντας τώρα τους πίνακες όλους αυτούς που δημιουργήθηκαν θα λύσετε το πρόβλημα ;;;; ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ
    3. Διαβάζοντας με μεγάλη προσοχή την πρόταση σας βλέπω , διακρίνω και σας ενημερώνω ότι με αυτό που πάτε να κάνετε θα δημιουργήσετε πολύ μεγάλο πρόβλημα σε σχολεία παραμεθόριων περιοχών (στα σχολεία που δίνουν τα διπλά έστω και πλασματικά μόρια). Ποιος συνάδελφος θα πάει στον Έβρο, στον Άγιο Ευστράτιο, στα Ψαρά, στο Αγαθονήσι, στη Φλώρινα, στην ορεινή Αρκαδία (θέλετε κι άλλα;;;)εάν δεν υπάρχει το κίνητρο ;;;; Μη μας πείτε ότι θα στείλετε μόνιμους γιατί δε νομίζω ότι θα σας πιστέψει κανείς ενδιαφερόμενος …..
    ΕΚΛΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ
     ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 60% – 40%
     ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ;;;; ΕΛΑΤΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ …. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ….
     ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ;;;; ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΠΔΣ , ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ , ΣΔΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ …
     ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ;;;; ΝΑΙ ΕΙΠΑΤΕ;;; ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΈΓΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ – ΛΥΚΕΙΑ

    Ένας ανήσυχος εκπαιδευτικός
    της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:38 | ΔΑΣΚΑΛΑ

    Κυρία υπουργέ,

    Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, θα ήθελα να σας εκφράσω λίγες σκέψεις μου για το θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών, καθότι εργάζομαι 33 χρόνια ως δασκάλα και η εμπειρία μου μού επιτρέπει να σας πω ότι:
    Ξεκινήσατε το έργο σας από λάθος αφετηρία.Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Και τα σχολεία θα λειτουργήσουν μόνο με διορισμούς που θα πρέπει να κάνετε άμεσα σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι να βρισκόμαστε στο τέλος του α΄τριμήνου με τόσα κενά στα σχολεία.
    Εσείς όμως αντ’ αυτού, ανοίξατε το θέμα του διορισμού των εκπαιδευτικών χωρίς λόγο, τη στιγμή κατά την οποία ισχύει ένα δίκαιο σύστημα διορισμού 60-40, που συμφωνεί και με τις θέσεις του κλάδου, αλλά και που είναι νόμος της πολιτείας, η ψήφιση του οποίου έχει γίνει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
    Στο μόνο που πρέπει να δώσετε προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου ως προς τους διορισμούς, είναι να υλοποιήσετε την εξαγγελία σας για την κατάργηση των ωρομισθίων.
    Κυρία υπουργέ, στην προσπάθειά σας να εφαρμόσετε ένα διαφανές σύστημα διορισμού σκεφτείτε καλά μήπως αδικήσετε χιλιάδες εκπαιδευτικούς.
    Κρίμα που δημιουργήσατε μια τέτοια αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα…

    Σας ευχαριστώ

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:32 | ΜΑΡΙΑ Ν

    Κυρία υπουργέ
    Είμαι φιλόλογος με έτος κτήσης πτυχίου το 1992 και ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ (2002,2002, 2005,2007 και 2009). ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ στον ΑΣΕΠ πέτυχα να διοριστώ ως ωρομίσθια τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη κερδίζοντας έτσι πέντε μήνες και εικοσιοκτώ ημέρες (5,9) σταθερή προϋπηρεσία και κατά το τρέχον σχολικό έτος να προσληφθώ ως αναπληρώτρια. Καθώς όμως ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με βάση τα ισχύοντα εξασφάλιζε τις προσλήψεις για δύο χρόνια, ήταν δεδομένη η πρόσληψή μου ως αναπληρώτρια και το επόμενο σχολικό έτος (2010-2011)και έτσι θα εξασφάλιζα με το 24μηνο + ΑΣΕΠ (υποσημείωση: ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ) το μόνιμο πλέον διορισμό μου. ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ; Με τι σωματικό ψυχικό και πνευματικό σθένος θα μπορέσω να συμμετάσχω σε ένα έκτο ΑΣΕΠ; Γιατί άραγε δεν θα έπρεπε να μοριοδοτείται και η επιτυχής συμμετοχή σε προηγούμενους ΑΣΕΠ; Τρέμω την στιγμή που θα ανακοινώσετε τα καινούργια μέτρα και θα ακυρώνετε το σκληρό αγώνα που εδώ και δέκα πέντε χρόνια δίνω. Ελπίζω να φανεί η κοινωνική σας ευαισθησία και να εκτιμήσετε τον αγώνα τόσων ανθρώπων που χωρίς μέσα και διασυνδέσεις αλλά με μοναδικό όπλο αυτό που η συντεταγμένη πολιτεία τους έδινε, τη συμμετοχή τους σε ένα σκληρό διαγωνισμό, άρχιζαν να ελπίζουν ότι ο Γολγοθάς τόσων χρόνων θα έφτανε στο τέλος του.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | Κώστας

    Κυρία Υπουργέ…
    Το πρόβλημα στην Παιδεία δεν είναι το σύστημα προσλήψεων. Πιστεύω ότι το ισχύον σύστημα είναι ίσως το πιο δίκαιο.
    Το θέμα δεν είναι πως θα διοριστεί κάποιος , αλλά αν έχει την ικανότητα να διδάξει. Την διδακτική επάρκεια λοιπόν θα έπρεπε να την χορηγεί το Πανεπιστήμιο κατά πρώτο λόγο και να την πιστοποιεί η Πολιτεία στη συνέχεια , κατά τακτά διαστήματα , και για ολόκληρο το διδακτικό βίο του εκπαιδευτικού.
    Επειδή όλοι οι πτυχιούχοι ( μεταξύ των οποίων και αρκετοί επιτυχόντες του ΑΣΕΠ ) δεν κάνουν για εκπαιδευτικοί και επειδή κατά τη διάρκεια της ζωής μας πολλοί αστάθμητοι παράγοντες μας επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά.
    Γνωρίζετε αλήθεια πόσοι εκπαιδευτικοί ( με ΑΣΕΠ και χωρίς ) λοβοτομούν κατά βούληση τα παιδιά του ελληνικού λαού εξαιτίας της ανεπάρκειάς τους και του ανύπαρκτου ελέγχου τους;
    Έχετε ακούσει για την παραπαιδεία που οργιάζει ακόμα και από το Δημοτικό και αφυδατώνει «μέχρις εσχάτων» την ελληνική οικογένεια; Γνωρίζετε για την οριστική κατάργηση του Λυκείου , για τον Προκρούστη-Γυμνάσιο και για το υποβαθμισμένο Δημοτικό;
    Ξέρετε για τον μοναδικό μαθητή στον κόσμο που γυρίζει σαν το φάντασμα με μια τσάντα στον ώμο από τις 8π.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα;
    Τι θα μας πείτε για την παντελή έλλειψη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών , για τα απαράδεκτα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά βιβλία και για τη μη σύνδεση των βαθμίδων εκπαίδευσης;
    Επίσης κάτι πρέπει να μας πείτε και για την απαξίωση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τους μισθούς φτώχιας και εξαθλίωσης που αμοίβεται.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:30 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Ειμαι Πτυχιουχος Φιλοσοφικης του 1993,παντρεμενη,
    επιτυχουσα στους δυο τελευταιους διαγωνισμους του ΑΣΕΠ.Εργαζομαι στη δημοσια εκπαιδευση απο το 2004 στο συστημα ΠΔΣ σε διαφορες διευθυνσεις της β’θμιας εκπαιδευσης αρχικα, στη συνεχεια ως ωρομισθια και φετος ως αναπληρωτρια σε δυο γυμνασια της δυτικης θεσσαλονικης.Τον Ιουνιο του 2010 θα εχω συμπληρωσει περιπου ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ (19)μηνες προυπηρεσια.Οπως καταλαβαινετε, προσδοκω να ενταχθω στον πινακα του (24)μηνου, για να διοριστω επιτελους!
    Θεωρω οτι οι προτασεις σας για τον νεο τροπο προσληψης των εκπαιδευτικων ακυρωνουν την εως τωρα προσφορα μου στο δημοσιο σχολειο.
    Εχω βιωσει τις αλλαγες στον τροπο προσληψης των εκπαιδευτικων στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση με την καταργηση της επετηριδας, τις συνεχεις ανακαταταξεις στα ποσοστα απορροφησης απο τους πινακες και τωρα καλουμαστε να υποστουμε, εγω και η οικογενεια μου, αλλη μια
    ανατροπη.Το θεωρειτε δικαιο; Δεν νομιζετε οτι πρεπει να υπαρξει μεγαλυτερο μεταβατικο σταδιο, ετσι ωστε να απορροφηθουν οσοι εχουν μια αξιολογη προυπηρεσια και ειναι ταυτοχρονα επιτυγχοντες του ΑΣΕΠ;

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕΤΕ……..

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:30 | Π.Γ.

    Κα υπουργέ, δυστυχώς η δημόσια «διαβούλευση» που ξεκινήσατε αποπνέει μεγάλη μιζέρια αφού αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν σε ομαδούλες που η καθεμιά αγωνίζεται για το ποια θα στείλει τα περισσότερα μηνύματα υπέρ ή κατά των αλλαγών που προτείνετε. Λυπηθείτε μας κα υπουργέ. Αρκετά έχετε μειώσει τον έλληνα εκπαιδευτικό.

    Κα υπουργέ, είμαι πολύτεκνος εκπαιδευτικός, διορισμένος με το νόμο 3255/2004. Ας απολογηθώ λοιπόν γιατί δεν έδωσα εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ και γιατί έκανα μεγαλύτερη την οικογένειά μου προκειμένου να διοριστώ.
    Ό ταν πέρασα στο πανεπιστήμιο κα υπουργέ, κανείς δε μου είπε ότι θα πρέπει να δώσω εξετάσεις για να διοριστώ. Ίσχυε η επετηρίδα. Αντιθέτως η πολιτεία αποφάσιζε τη δημιουργία συνεχώς νέων πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων ωσάν η χώρα να είχε ανάγκη πάμπολλων καθηγητών και δασκάλων. Και οι αποφάσεις αυτές φέρουν τις υπογραφές πολιτικών του δικού σας κόμματος.

    Όταν τελείωσα το πανεπιστήμιο (1992) δεν είχα άλλη επιλογή. Έπρεπε να δουλέψω και δούλεψα σε φροντιστήριο περιμένοντας το διορισμό μου. Ίσχυε ακόμα η επετηρίδα.

    Το 1998 έδωσα γραπτές εξετάσεις μέσω του ΑΣΕΠ για θέσεις του δημοσίου τομέα στην κατηγορία ΔΕ και ενώ ήμουν μεταξύ των 300 πρώτων σε βαθμολογία (από υπερδιπλάσιοπ αριθμό που τελικώς προσλήφθηκε) δεν κρίθηκα ικανός να διοριστώ διότι το «αξιοκρατικότατο» ΑΣΕΠ ενέκρινε διαγωνισμό που είχε ως όρο ότι το 50% των θέσεων έπρεπε να πληρωθεί από ημιμαθείς αποφοίτους άλλων τύπων λυκείου πλην του γενικού!!!

    Επίσης το ίδιο έτος ο κ. Αρσένης μου έδωσε τη χαριστική βολή με την κατάργηση της επετηρίδας χωρίς καμμιά πρόνοια για τους ανθρώπους που ως τότε η πολιτεία τους έλεγε ότι θα διοριστούν.

    Τι να σας Εξηγήσω τώρα; Μόνο οι συνάδελφοι της γενιάς μου μπορούν να καταλάβουν πόσο εξευτελισμένος μπορεί να νιώθει ένας εκπαιδευτικός που ενώ πολλά παιδιά έχουν περάσει στο πανεπιστήμιο με τη δική του συμβολή ο ίδιος πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει να διοριστεί στο δημόσιο σχολείο. Με εξετάσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τη διδακτική πράξη.Με ύλη απέραντη και ατέλειωτη και που κανείς ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει στη σχολική τάξη. Και συ να τρέχεις στο φροντιστήριο πρωί- απόγευμα και να έχεις να συναγωνιστείς ανθρώπους που μόλις τελείωσαν τις πτυχιακές τους.

    Πράγματι το 2004 αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου να αποκτήσουμε το τρίτο και κατόπιν το τέταρτο παιδί μας. Δεν ντρέπομαι να το πω κα υπουργέ και αγαπητοί συνάδελφοι που μας κατηγορείτε ότι κάναμε παιδιά για να διοριστούμε. Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν κάνει παραπάνω παιδιά άν δεν έχει αγάπη γι’ αυτά και όρεξη να τα μεγαλώσει και να τους προσφέρει. Έχετε δει κανέναν συνάδελφο που αφού έκανε παιδιά και διορίστηκε τα παραμελεί και αδιαφορεί γι’ αυτά. Καμαρώνω τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών γιατί πραγματικά ξεχωρίζουν για το περίσσευμα της αγάπης που προσφέρουν στους γύρω τους.

    Αγαπητοί συνάδελφοι δεν σας παίρνουν οι πολύτεκνοι τις θέσεις. Κάθε φορά ο ίδιος πάνω-κάτω αριθμός θέσεων προκηρύσσεται. Λέτε θα επιτύχετε στα σίγουρα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ αν βγουν από τη μέση οι πολύτεκνοι; Οι πολύτεκνοι διορίζονται χωριστά από τους άλλους και ο διορισμός τους αποτελεί το αντίδωρο της πολιτείας στο δώρο που η οικογένεια πρόσφερε στο κοινωνικό σύνολο. Ένα ακόμα νέο άνθρωπο που τόση ανάγκη έχει η χώρα. Είναι κακό που η πολιτεία μας έδωσε τη δυνατήτητα να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας;

    Όπως έχουν πει κι άλλοι συνάδελφοι το ίδιο το σύνταγμα προνοεί ειδική μεταχείρηση για τους πολύτεκνους όχι για κοινωνικούς αλλά για δημογραφικούς λόγους. Κια γνωμοδοτήσεις ανώτατων δικαστηρίων αποφαίνονται ότι κι αυτή ακόμα η αρχή της ισοτητας όλων των πολιτών υποχωρεί μπροστά στο εθνικό καλό που είναι η λύση του δημογραφικού.

    Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω από πού βγαίνουν τα συμπεράσματα ότι οι πολύτεκνοι δε δουλεύουν στο σχολείο. Γιατί ήμασταν άξιοι στα φροντιστήρια κι ανάξιοι στο δημόσιο σχολείο; Αφήστε τις προκαταλήψεις κοι συνάδελφοι. Όλοι οι πολύτεκνοι (και το εννοώ το ΟΛΟΙ) έχουμε πολύ αγάπη για τα παιδιά καιδεν πάμε στο σχολείο για να κοροιδέψουμε. Εγώ στο σχολείο μου βλέπω και καλούς και κακούς συναδέλφους. Το ίδιο κι εσείς, φαντάζομαι. Όλοι οι κακοί συνάδελφοι που βλέπετε είναι πολύτεκνοι;

    Κα υπουργέ μην καταργήσετε τη ρύθμιση για το διορισμό πολυτέκνων εκπαιδευτικών. Θα ήταν μια απόφαση επιζήμια. Και για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μη νομίζετε ότι θα φέρει την αξιοκρατία. Μετρά μόνο τη στείρα, μηχανιστική και πρόσκαιρη απόκτηση γνώσεων. Τα πτυχία όλων μας έχουν αξία.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:26 | ΖΑΝΤΡΑΒΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ

    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΟΔΗΓΕΙ.ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ.ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ -ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΦΩΣ.

    ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ.

    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΑΣΕΠ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 60-40

    ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΩΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ 30 ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ.ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ 8 ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ Η ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ.
    ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ)ΚΑΘΩΣ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΗΜΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ.
    ΟΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΟΥΤΕ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΚΤΙΕΤΑΙ

    ΖΑΝΤΡΑΒΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π11

    ΚΑΙ Π60-ΓΟΝΕΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΦΟΙΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΛΥΚΕΙΟΥ

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:25 | Σοφία

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ:
    Δε φαντάζεσαι πόσο, εμεις οι «επιτυχόντες και μη διοριστέοι» θα θέλαμε να είμαστε στη δική σου θέση και να «οργώνουμε την Ελλάδα με τα τρία παιδιά μας» ,κάτι που η αδικία της αναξιοκρατίας που επικρατεί, δε μας έχει ακόμα επιτρέψει! Και, πίστεψέ με, δεν είμαστε όλοι 25!
    Όσο για το συνάδελφο που …»κρύβεται», όπως λες, ίσως ακριβώς σ’αυτό το σημείο να βρίσκεται η διαφορά σου από όλους εμάς που «τσαλακωθήκαμε» απ’ αυτόν το διαγωνισμό, στο ότι ποτέ δε θα αναφερόμασταν με τόσο περιφρονητικά λόγια σε κπ. συνάδελφο, λόγια που μόνο την ιδιότητα ενός εκπ/κού δε δηλώνουν…
    Δούλεψα στα…33 μου ως ωρομίσθια, με μόρια που πήρα από τοΑΣΕΠ, και σε βεβαιώνω ότι αυτά που έμαθα, όσον αφορά στα ψυχοπαιδαγωγικά και τις Διδακτικές εξαιτίας της συμμετοχής μου στο διαγωνισμό, «εμπειροι» συνάδελφοι τα αγνοούν!
    Μέχρι πότε σ’αυτή τη χώρα θα θέλουμε τους νόμους «κομμένους και ραμμένους στα μέτρα μας»; Και επιτέλους, αφού είσαι τόσο ικάνή συνάδελφος, σ’ αντίθεση με το συνάδελφό σου που…»κρύβεται», δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε από ένα ΑΣΕΠ! Άλλωστε, υποθέτω, διαβάζεις καθημερινά για τα σχέδια μαθήματος. Έτσι λοιπόν να διαβάσεις και για το διαγωνισμό!
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, αφού είστε όλοι τόσο καλοί καθηγητές, γιατί «φοβάστε» τόσο το διαγωνισμό; Μήπως επειδή αυτή η χώρα δεν είναι ακόμα συνηθισμένη στην αξιοκρατία; Και καλά να τον φοβάστε. Αλλά να τον απαξιώνετε κιόλας, χωρίς να έχετε μπει ποτέ στη διαδικασία να συμμετάσχετε;

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:17 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

    ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΘΕΤΙΚΑ

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:03 | Γιώργος

    Είναι απαράδεκτο να αλλάζει ένα σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, που αφορά άμεσα περίπου 35.000 ανθρώπους ή έμμεσα(συγγενείς εκπαιδευτικών)περίπου άλλους τόσους,το οποίο με τις «αδυναμίες» του έστω,έδινε τη δυνατότητα σε όσους ήθελαν και μπορούσαν να περιμένουν,να διοριστούν από την προϋπηρεσία τους και μόνο.Όσοι δεν πέρασαν από μια περίοδο εργασιακής ανασφάλειας, δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό.
    Κυρία Διαμαντοπούλου, είστε κατακριτέα στα μάτια του εκπαιδευτικού κόσμου,γιατί δεν αποκαλύψατε τις προθέσεις σας στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία,ώστε να κρίνουμε αντικειμενικά.Στερείστε ευαισθησίας,αν προχωρήσετε στη νομοθέτηση,χωρίς να σκεφτείτε όλους αυτούς που για χρόνια προσπαθούσαν με την ωρομισθία σε διάφορα σχολεία ή την απομάκρυνση από την οικογένειά τους σε ακριτικά μέρη της πατρίδας μας,να μπουν σε μια σειρά που θα τους έδινε την ελπίδα του μόνιμου διορισμού.Σε αυτά διαφέρουμε εμείς οι Έλληνες από τους ξένους που γνωρίσατε καλά ως επίτροπος,στην ευαισθησία και στο φιλότιμο.Φαίνεται πως η συναναστροφή σας με τους Ευρωπαίους σας άλλαξε το DNA σας.Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η σκληρή ως απάνθρωπη στάση σας έναντι των αδιόριστων εκπαιδευτικών,στάση που όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούμε να αλλάξουμε,να σας δείξουμε ποιο είναι το «δίκαιο».Οι αγώνες μας θα είναι σκληροί,έρχονται απεργίες που ούτε τις φαντάζεστε.Εύχομαι να το ξανασκεφτείτε κι εσείς κι ο πρωθυπουργός και να αφήσετε την «ελπίδα»,που ήταν προεκλογικό σας σύνθημα,σε χιλιάδες ανθρώπους,που όταν ξεκίνησαν την «Οδύσσειά» τους δε γνώριζαν τις προθέσεις σας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:03 | ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ

    ΕΙΜΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΑ ΤΕΙ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ:
    1. ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΓΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ)?
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΠΤΥΧΙΟ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ) ΝΑ ΔΙΔΑΞΩ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΗΝ Π.Δ.Σ. ΔΕΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ?
    2. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΒΩ ΣΤΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΕΙ).
    ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΕΒΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΒΑΘΜΙΔΑ.
    ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ? ΣΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΕΒΕ Ή ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΣΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΕΙΣΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ?
    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΗΛΩΣΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ 28 ΧΡΟΝΩΝ, ΕΧΩ 2 ΠΤΥΧΙΑ, ΒΓΑΖΩ 600 ΕΥΡΩ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΘΟΤΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΖΗΛΕΥΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ STAGE ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΠΟ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 23:00 | Γιαννης

    κυρία υπουργέ,
    το υπάρχον συστημα 60% ασεπ και 40% απο πινακες ειναι δικαιο και λειτουργει ομαλα για τις προσληψεις.Ειμαι κ εγω ενας απο τους χιλιαδες ωρομισθιους που τρεχουμε με δικα μας εξοδα και διδασκουμε στα σχολεια νομιμα.Μαζευουμε προυπηρεσια ελπιζοντας καποια στιγμη να μονιμοποιηθουμε.Εχουμε δωσει αρκετες φορες εξετασεις στον ασεπ,αλλοτε επιτυχοντες και αλλοτε αποτυχοντες.Εχουμε κουραστει απο αυτη τη ψυχοφθορα διαδικασια.Δεν παει αλλο.Δεν θα ανεχτουμε καταργηση του πινακα και της σταδιακης διαδικασιας μονιμοποιησης μας.Θα αντιδρασουμε εντονα αν στερηθουμε αυτα που αποτελουν νομιμα κεκτημενα μας.Δειξτε κατανοηση . Ειμαστε καθηγητες και οχι μαθητες.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | Δημήτρης Γιάννενα

    Κυρία Διαμαντοπούλου είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς αδιόριστους ωρομίσθιούς εκπαιδευτικούς που παλεύω να μαζέψω μόρια για να διοριστώ και κάνω καθημερινά πολλά χιλιόμετρα.Υπήρχε ο νόμος που μας επέτρεπε συμπληρώνοντας 24 μήνες πραγματική υπηρεσίας να μπορούμε να διοριστούμε. Ολοι κάναμε ένα προγραματισμό με αυτά τα δεδομένα στη ζωή μας και τώρα έρχεστε να τα ανατρέψετε όλα αυτά.Με σχέδιο που δώσατε στη δημοσιότητα προβλέπετε όλοι οι διορισμοί θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ χωρίς να μας λέτε τι θα γίνει με όσους έχουν προυπηρεσία ,εάν θα ισχύουν και οι προηγούμενες επιτυχίες,εάν θα ισχύουν τα μόρια από όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.Τι θα γίνει με κάποιον που έχει 15 μόρια προυπηρεσία και δεν πετύχει στον ΑΣΕΠ,και τι θα γίνει αν κάποιος ειναι σε σειρά διοροσμού στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ χωρίς προυπηρεσία αλλά δεν διορίζεται αφού θα τον περάσει αυτός που θα έχει προυπηρεσία γιατί θα προστίθενται τα μόρια ;Επειδή όλες οι αλλαγές έχουν μεταβατική περίοδο,την οποίαν εσεις δεν την αναφέρεται και επειδή ο καθένας ανάλογα με το πως βολεύεται προτείνει και μιά χρονική διάρκεια ,επειδή στα θέματα παιδείας χρειάζονται προσεκτικά βήματα και επειδή λέτε ότι και τα επόμενα έτη θα υπάρχουν ωρομίσθιοι άρα και μόρια προυπηρεσίας προτείνω με το νέο διδακτικό έτος να κλείσουν οι πίνακες ,να μη γίνουν καινούργιες εγγραφές οι ωρομίσθιοι που θα προσλαμβάνονται να είναι από τους υπάρχοντες πίνακες και να γίνονται οι διορισμοι από αυτούς μαζι με το ΑΣΕΠ μέχρι να μηδενισθούν.Ετσι δεν θα υπάρχει κοινωνική αναστάτωση με απεργίες.Εάν προχωρήσετε και τη ΠΔΣ συστηματικά τότε η απορόφηση από τους πίνακες των ωρομίσθίων και αναπληρωτών θα είναι πολύ εύκολη.Πιστεύω και ελπίζω να μη διαψευσετε τις προσδοκείες μας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:57 | ΜΑΙΡΗ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ< ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕ

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:56 | ΔΩΡΑ

    Η γενιά των 40ρηδων κατέληξε η πιο ταλαιπωρημένη γενιά από τις «ευφυείς» εκάστοτε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις!Ως μαθητές αγωνίστηκαν μέσα απ’ τις δέσμες να μπουν στα ΑΕΙ – και μάλιστα κάποιοι από εμάς σε σχολές με τις υψηλότερες βάσεις τότε, όπως η Φιλοσοφική – με το όνειρο ότι αποφοιτώντας θα διοριστούν για να προσφέρουν στα παιδιά με μεράκι,πάθος και αγάπη τη γνώση που με κόπο και χρόνο απέκτησαν κατά τα χρόνια των σπουδών τους, και αρκετοί μάλιστα δουλεύοντας και σπουδάζοντας ταυτόχρονα, τρέφοντας την ελπίδα ότι πτυχιούχοι πλέον θα μπορέσουν να ζήσουν με το μισθό τους, όχι πλουσιοπάροχα βέβαια,αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπώς υπηρετώντας σ’ ένα σχολείο, προσφέροντας παράλληλα έργο στην εκπαίδευση. Δεν ήταν βέβαια δυνατόν να προβλέψουν τη μεταρρύθμιση του κου ΑΡΣΕΝΗ που κατήργησε την επετηρίδα και τους ενέταξε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ παραβλέποντας ότι γι΄αυτούς τουλάχιστον που με κριτήριο το σύστημα της επετηρίδας έδωσαν πανελλαδικές και αποφοίτησαν και περίμεναν τουλάχιστον 6 χρόνια το διορισμό τους θα έπρεπε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ώστε να μην ενταχθούν στο διαγωνισμό. Διότι πώς να το κάνουμε; άλλο είναι να προγραμματίζεις τη ζωή σου με βάση το υπάρχον θεσμοθετημένο σύστημα κι άλλο να στην παίρνουν και να στην πηγαίνουν όπου θέλουν ατυχείς πολιτικοί που αποφασίζουν ερήμην σου!

    Εντούτοις οι θεσμοί, θεσμοί!Και οι νόμοι, νόμοι!Και σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία, της οποίας πολίτες θέλουμε να παραμείνουμε, οφείλουμε να τους σεβόμαστε ακόμη κι όταν έχουμε τη βεβαιότητα ότι μας αδικούν! Σκληρός ο νόμος αλλά νόμος!
    Και δίνουμε ΑΣΕΠ και είμαστε επιτυχόντες και μένουμε μη διοριστέοι για πολύ λίγα μόρια και ξαναδίνουμε ΑΣΕΠ και ξανά επιτυχόντες και θα είμασταν διοριστέοι τούτη τη 2η φορά, αν δεν περιέκοπτε το ΥΠΕΠΘ τον αριθμό των διοριστέων απ΄το ΑΣΕΠ, υπηρετούμε όμως ως ωρομίσθιοι και νομιμοποιούμε αναγκαστικά αυτό το θεσμό του αίσχους! Και ξαναδίνουμε ΑΣΕΠ και φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής απ’ τους διοριστέους αλλά δεν
    είμαστε διοριστέοι και τούτη την 3η φορά διότι το ΥΠΕΠΘ περιέκοψε κι άλλο τον αριθμό των διοριστέων στην προκήρυξη του διαγωνισμού! Υπηρετούμε όμως ως αναπληρωτές και ανακουφιζόμαστε κάπως γιατί τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί να δώσουμε ξανά ΑΣΕΠ.Το 4ο στη σειρά! 20 μόρια αθροισμένα από τα 2 τελευταία ΑΣΕΠ και 6 χρόνια απ΄τη ζωή μας μελέτη για τους διαγωνισμούς είναι από μόνα τους ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Και κάνουμε το σταυρό μας γιατί θα διοριστούμε έστω με το 24μηνο!

    Κι όπως δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τη μεταρρύθμιση του ΑΡΣΕΝΗ, δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε ούτε τη μεταρρύθμιση της κας ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΎΛΟΥ, που εξήγγειλε την κατάργηση των πινάκων.
    Διότι με όλους εμάς κα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΌΥΛΟΥ που περιμέναμε 6 χρόνια να διοριστούμε με την επετηρίδα και ξαφνικά θεσμοθετείται ένα ΑΣΕΠ και μας βάζει στην ομηρία του διαγωνισμού και θυσιάσαμε άλλα 6 χρόνια απ’ τη ζωή μας να δίνουμε εξετάσεις στους διαγωνισμούς και μαζί μ’ αυτά κάθε εξέλιξη της προσωπικής μας ζωής – διότι όταν διαβάζεις και παλεύεις για το διορισμό σου ώστε να μπορέσεις να ζήσεις, δεν έχεις χρόνο ούτε δυνατότητα ούτε τόλμη να ασχοληθείς με την προσωπική σου αποκατάσταση – και επιτέλους διοριστήκαμε ως αναπληρωτές με την αξία μας και με το σπαθί μας χωρίς το ρουσφέτι κανενός προϊσταμένου της Βθμιας, τί θα κάνετε; θα μας περάσετε κι από 4ο ΑΣΕΠ(;;)για να είμαστε διοριστέοι ή θα μας διορίσετε με το νόμο του 24μηνου; Θα σταθείτε με ευαισθησία και φιλότιμο στον αγώνα μας και στα τόσα χρόνια που ξοδέψαμε απ’ τη ζωή μας ή θα αποφασίσετε κι εσείς για εμάς ερήμην μας;
    Θα μας βγάλετε απ’ την παρωδία των αλλεπάλληλων διαγωνισμών που μας έκαναν να ασπρίσουμε κι ακόμη αδιόριστοι να είμαστε;

    Θέσατε τα θέματα για την παιδεία σε διαβούλευση και όλον αυτόν τον καιρό εντείνετε την αγωνία μας!Θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να είχατε δώσει σαφή πληροφορία για εμάς που υπηρετούμε χάρη στην επιτυχή συμμετοχή μας σε 3 διαγωνισμούς,αν θα διοριστούμε με την ισχύουσα ρύθμιση του 24μηνου και στη συνέχεια να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε διαβούλευση θέλετε. Διότι κα υπουργέ μας δίνετε την εντύπωση ότι χωρατεύετε με τη ζωή μας, όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι οι προθέσεις σας!
    Ευχαριστώ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | πε02

    Θέτω ερώτημα: ο εκπαιδευτικός είναι φύσει ή θέσει δημόσιος υπάλληλος (δηλαδή γεννιέται ή γίνεται);

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | πε02

    Κι αναρωτιέμαι, «φίλοι και φίλες συνάδελφοι», το ζητούμενο είναι ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ή ένας αξιοκρατικός τρόπος ανάδειξης των ικανότερων να βρεθούν στις θέσεις των εκπαιδευτικών που θα μορφώσουν πραγματικά και ουσιαστικά τα παιδιά μας, πολύτεκνων και μη…
    Η αγωνία μας θα έπρεπε να είναι να διεκδικήσουμε ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΣΕΠ, δηλαδή εξετάσεις που θα αξιολογούν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΕ ΒΑΘΟΣ καιΙΣΟΤΙΜΑ τις γνώσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών κάθε κλάδου και ειδικότητας (μηδενός εξαιρουμένου…βλ. δασκάλων).
    Απορώ με την «απόγνωση» ορισμένων που εκβιάζουν με την απειλή της ψήφου…Πραγματικά,»συνάδελφοι εκπαιδευτικοί», αυτές είναι οι θέσεις σας; Και σκέφτομαι, αν κάποιοι μπορούν να απειλούν με την ψήφο τους, τα παιδιά που θα τους «λουστούν» σε 3 χρόνια δε θα «μαυρίσουν» την Υπουργό που τους έδωσε τέτοιους εκπαιδευτικούς μέσα στις τάξεις τους;!!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | Η ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ’60

    Είμαι 43 χρονών.
    Πρώτη φορά με πέταξε έξω απο την επετηρίδα ο Αρσένης που έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση ,καθώς δε φρόντισε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος και άφησε ορθάνοιχτα παράθυρα για διορισμούς απο το παράθυρο (Π.Δ.Σ.Εκλησιαστικα,κ.λ.π.)που επιδείνωσαν την κατάσταση.
    Δέκα χρόνια μετά ξαναζώ το ίδιο σκηνικό.Η μικρή προΰπηρεσία που κατόρθωσα να μαζέψω κινδυνεύει να πεταχτεί στο καλάθι τών αχρήστων κι εγώ για μιάν ακόμη φορά έξω απ¨την εκπαίδευση ,καθώς με τις εξαγγελίες σας ούτε στην Π.Δ.Σ.δεν θα μπορώ να δουλέψω.
    Πέρσυ,για πρώτη φορά αποφάσισα να δώσω στον Α.Σ.Ε.Π. Πρέπει να πώ οτι υπέβαλλα τον εαυτό μου αλλα και την οικογένιά μου σε μιά δοκιμασία καθώς είμαι μητέρα δύο μικρών παιδιών και για την προετοιμασία μου έπρεπε να ξενυχτάω και να ξεκλέβω χρόνο απ’τα παιδιά μου ,τις υποχρεώσεις του σπιτιου (βλέπετε τα οικονομικά μου δε μου επιτρέπουν να προσλάβω Φιλλιπινέζα )
    Παρ’ ολ’αυτά κατάφερα να είμαι στους επιτυχόντες.
    Ρωτάω όμως:πόσες φορές ακόμα πρέπει να υποβληθώ εγώ και η οικογένιά μου σε αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία?
    Ας ΜΕΊΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΕΧΕΙ ή ας υπάρχει ένας μόνο πίνακας στον οποίο θα εντάσσονται οι υποψήφιοι με μοριοδότηση και στην οποία θα προσμετράται :η προΰπηρεσία,ο χρόνος κτήσης πτυχίου,ο βαθμός πτυχίου,ο καλύτερος βαθμός στον Α.Σ.Ε.Π.,ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ,αλλά και η οικογενιακή κατάσταση,ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικές αδικίες
    Ο Α.Σ.Ε.Π. απο μόνος του δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση Είδατε εσείς καμιά βελτίωση στην εκπαίδευση τώρα που το 30% των εκπαιδευτικών είναι επιτυχόντες του Α.Σ.Ε.Π.?
    Όμως όποιο σύστημα και αν επιλέξετε διασφαλίστε να μην μείνουν ανοιχτά παράθυρα για διορισμούς απ’ το παράθυρο

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | Φ . Γ.

    Προς Δρ Χρ. Αλεξοπούλου, Σχολ. Σύμβουλο ΠΕ2
    Εσείς κύριε-α μιλάτε για αξιοκρατία, η στιγμή που γνωρίζουμε ότι η κατάληψη μιας θέσης σχολικού συμβούλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κομματική ταυτότητα; Για να μη μιλήσουμε για το έργο που παράγετε…. Είστε με διαφορά από τα πιο ανενεργά και άχρηστα τμήματα του κλάδου μας. Είναι θράσος λοιπόν να συμμετέχετε στη δημόσια διαβούλευση με τέτοιες απόψεις περί αξιοκρατίας, τη στιγμή που δε σέβεστε στο ελάχιστο το μόχθο χιλιάδων εκπαιδευτικών-αναπληρωτών που αίφνης διαπιστώνουν ότι οι όροι του παιχνιδιού άλλαξαν για ακόμη μια φορά!
    Ένας διορισμένος (με ΑΣΕΠ) φιλόλογος, (παρα)μορφωμένος από κάτι σχολικούς συμβούλους…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:37 | Ελλη

    Ο δημόσιος διάλογος κατακλύζεται από ανθρώπους, που είναι ολοφάνερο πως έμειναν εκτός λόγω ΑΣΕΠ. Αυτοί είναι χιλιάδες και γι’ αυτό και η τόσο ευρεία συμμετοχή και η υπεράσπιση του 60-40.
    Εγώ μία απορία έχω. Εάν είναι να διοριστούν 10 ας πούμε αναπληρωτές ΠΕ11, οι οποίοι συμπλήρωσαν την προϋπηρεσία τους, αλλά το κράτος χρειάζεται 5, τί θα γίνει; Πρέπει να επιβαρυνθούμε τους 5 παραπάνω μόνο και μόνο επειδή συμπλήρωσαν την προϋπηρεσία που όριζε ένας απαράδεκτος νόμος.
    Μόνο ΑΣΕΠ και θέσεις αποκλειστικά και μόνο σύμφωνα με τις ανάγκες. Όχι άλλοι υπεράριθμοι, όχι άλλες αποσπάσεις, όχι άλλοι πολύτεκνοι. Να δουλέψουν επιτέλους τα σχολεία με εκπαιδευτικούς και όχι με δημοσίους υπαλλήλους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:33 | Αλέξανδρος Νικολαΐδης

    Ένα νέο σύστημα διορισμών θα πρέπει να συνδιαστεί με την αλλαγή στη διαδικασία των μεταθέσεων και των αποσπάσεων με τελικό στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η κινητικότητα του προσωπικού. Όταν σε ένα σχολείο αλλάζει κάθε χρόνο το 50% ή και περισσότερο των εκπαιδευτικών, είναι προφανές ότι αυτό αποβαίνει εις βάρος των μαθητών. Παράλληλα πρέπει να μειωθεί το φαινόμενο των «πηγαινοερχόμενων» εκπαιδευτικών. Αυτών δηλαδή που φτάνουν στο σχολείο μετά από μιάμιση ή δύο ώρες ταξίδι και έχουν στο μυαλό τους πώς θα φύγουν το ταχύτερο δυνατό.
    Μια παράμετρος που θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων αυτών και θα πρέπει να είναι καθοριστική για το διορισμό, είναι η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ (όχι αναγκαστικά με την έννοια της γενέτηρας, αλλά ο τόπος που θέλει κάποιος να ζήσει). Κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικότερο να διοριστεί σε μια περιοχή ένας εκπαιδευτικός που θέλει να ζήσει εκεί, παρά κάποιος που πήρε περισσότερα μόρια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, και σκέφτεται πως θα φύγει από τον τόπο και το σχολείο. Το μόνιμο προσωπικό που είναι δεμένο με τον τόπο, είναι προϋπόθεση για να αποκτήσει το σχολείο ζωντάνια και δημιουργικότητα. Παράλληλα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη που πρέπει να είναι ζητούμενο στις ακολουθούμενες πολιτικές σε όλους τους τομείς.
    Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι από δω και στο εξής η οργανική θέση θα πρέπει να είναι σε ομάδα σχολείων και όχι σε ένα σχολείο. Έτσι θα δύνεται η δυνατότητα κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει τα μαθήματα της ειδικότητάς του και όχι «παραπλήσια».
    Όσον αφορά το διορισμό των πολυτέκνων, να γίνουν οι εξής αλλαγές: 1.Δικαίωμα διορισμού, χωρίς άλλες προϋποθέσεις,να έχει ένας από τους δύο γονείς. 2.Μετά το διορισμό οι πολύτεκνοι να έχουν απολύτως τις ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους εκπαιδευτικούς. 3. Ο διορισμός να συνεπάγεται παύση άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας 4. Ο διορισμός να γίνεται με επιλογή νομού και όχι σχολείου.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:33 | Δημήτρης Μ.

    Η δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πολιτών απαιτεί την κατάργηση όλων των χαριστικών προνομίων και εξαιρέσων που γίνονται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους στο θέμα των προσλήψεων. Πρέπει να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία και να προκρίνονται αυτοί που πραγματικά το αξίζουν και όχι αυτόι που γίνονται τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι για να καρπωθούν τις ευνοϊκές διατάξεις. Φτάνει πια με τα προνόμια και επιτέλους αν θέλει το κράτος να τους βοηθήσει και άλλο, ας τους αυξήσει τα επιδόματα ή τις προνομίες σε τομείς (δωρεάν εισιτήρια κλπ, ή ας τους δίνει και τζάμπα ιστιοπλοϊκό αν θέλει) που δεν γίνεται διάκριση σε βάρος των υπολοίπων που προσπαθούν να βρουν δουλειά και δεν κρίνουν ότι πρέπει να τεκνοποιούν για να το επιτύχουν.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:31 | Ελένη

    Το σύστημα πρόσληψης εκπ/κών που προτείνεται,δυστυχώς μας γυρίζει 10 χρόνια πίσω, στην εποχή του κ.Αρσένη τότε που ήθελε να πετάξει την «γεροντοκρατία» έξω από τα σχολεία. Μετά από έναν «Γολγοθά» κατάφερα να διοριστώ, αλλά όταν είδα τις εξαγγελίες σας για τον τρόπο πρόσληψης ειλικρινά ΠΟΝΕΣΑ ΠΟΛΥ, γιατί ήρθα στη θέση πολλών συνσδέλφων και τώρα μοιράζομαι την αγωνία τους.Στο λειτούργημα που ασκούμε έχουμε να κάνουμε με «έμψυχο υλικό», τα παιδιά μας, το μέλλον της πατρίδας μας.ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | Ελένη

    Το όλο πρόβλημα και των διορισμών και των αποσπάσεων-μεταθέσεων ξεκινάει από το γεγονός πως η πλειοψηφία των καθηγητών, είτε με ΑΣΕΠ, είτε με προϋπηρεσία διορίζεται σε μία ηλικία, κυρίως άνω των 30-35, όπου έχει κάνει οικογένεια, έχει κατασταλλάξει και σαφώς δεν είναι εύκολο να ανατρέψει όλη της τη ζωή και να αρχίσει να γυρίζει όλη την Ελλάδα.
    Πρέπει να βρεθεί λοιπόν μία λύση, με την οποία θα διορίζονται νεότεροι συνάδελφοι, όπως συμβαίνει με τα Παιδαγωγικά, ώστε αφενός να μην συντρέχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερης ηλικίας εκπαιδευτικοί. Οι νεότεροι και όρεξη έχουν και δεν έχουν και τις οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις που τους εμποδίζουν να απομακρυνθούν από τον τόπο διαμονής τους.
    Προσωπικά προτείνω να δημιουργηθεί μία διετής Ακαδημία, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπου θα υπάρχει παιδαγωγική κατάρτιση για όλες τις ειδικότητες, πέραν του πρώτου πτυχίου. Θα μπαίνουν με εξετάσεις τύπου ΑΣΕΠ. Ο ΑΣΕΠ δηλαδή να μεταφερθεί στην εισαγωγή σε αυτήν την Ακαδημία. Δεν θα υπάρχουν περαιτέρω εξετάσεις για τον διορισμό. Όσοι την παρακολουθήσουν επιτυχώς θα διορίζονται μετά από δοκιμαστική περίοδο στην τάξη.
    Έτσι θα υπάρξει και ένα φίλτρο. Γιαί αυτή τη στιγμή όσοι τελειώνουν μία σχολή θεωρούν πως τους οφείλεται μία θέση εκπαιδευτικού στο Δημόσιο, διότι τμήμα των αποφοίτων έγιναν καθηγητές. Και μιλάνε για καθηγητικές σχολές. Καμία σχολή, εκτός των Παιδαγωγικών, δεν είναι καθηγητική. Το Φυσικό, το Μαθηματικό, οι Φιλολογίες δίνουν ακαδημαϊκές γνώσεις και οι απόφοιτοι τους μπορούν να ακολουθήσουν διάφορα επαγγέλματα.
    Πιστεύω λοιπόν πως με 2ετή παιδαγωγική Ακαδημία θα έχουμε τα εξής θετικά αποτελέσματα:
    1. Εξειδικευμένους καθηγητές με παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση στο αντικείμενο τους (που τώρα είναι ελλειπής)
    2. Συνειδητοποιημένους εκπαιδευτικούς ως προς τη φύση του επαγγέλματος λόγω των δοκιμασιών που θα έχουν περάσει, αλλά και της πρακτικής τους εξάσκησης.
    3. Νεότερους εκπαιδευτικούς, διότι κυρίως αυτοί θα διαθέτουν το χρόνο και την όρεξη να μπουν σε αυτές τις διαδικασίες.

    Πρέπει να υπάρξει ωστόσο και μία μεταβατική περίοδος, για τους παλαιότερους πτυχιούχους.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | ΣΑΒΒΑΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,
    είναι προφανής και συνταγματικά επιβεβλημένη
    η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
    Το μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο δημόσιο σχολείο που σχετίζεται με τη μετάδοση γνώσης είναι πανομοιότυπο με αυτό του φροντιστηρίου. (ο ρόλος, βεβαίως, του σχολείου είναι σαφώς πολυδιάστατος)
    Όσοι θα διαμορφώσουν το νέο σύστημα προσλήψεων
    πρέπει να λάβουν υπόψη τα εξής:
    α) στον ιδιωτικό τομέα κατά τεκμήριο εργάζονται εκπαιδευτικοί με μεγάλη επάρκεια προσόντων που κρίνονται συνεχώς
    β) η πλέον τολμηρή πρόταση είναι η αξιοποίηση των ιδιοκτητών φροντιστών σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας εκπαίδευσης.
    ( επιστημονική κατάρτιση, η εμπειρία και οι διοικητικές τους ικανότητες είναι ανεκτίμητο κεφαλαίο.)

    Με τιμή
    Σάββας Συμεωνίδης
    (φυσικός- φροντιστής)
    diagon@otenet.gr

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται οτι αν έχεις μπάρμπα στο υπουργείο και δώσεις ΑΣΕΠ μπορείς με ένα τηλεφώνημα ( στον μπάρμπα πάντα ) να κανονίσεις την πορεία σου στο ΑΣΕΠ, αληθεύει; Γι’αυτό θέλετε να αλλάξετε το σύστημα; ΄Για να τακτοποιήσετε τους «δικούς» σας;

    Αφήστε το σύστημα όπως ειναι! Μην προσπαθέιτε να δημιουργείτε εντυπωσιασμούς !!!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | ΜΑΡΙΝΑ ΣΙΣΚΟΥ

    Κυρια Διαμανοπυλου ,

    Το Μαρτιο 2010 οπως διαφαινεται απ τις τελευταιες εξελιξεις , ειναι πολυ πιθανο να εχουμε ξανα εκλογες !

    Να ειστε σιγουρη πωε εαν προχωρησετε σε ενα τοσο αδικο νομοσχεδιο , το ιδιο χερι που σας ψηφισε , αυτο το ιδιο χερι θα σας τσακισει .

    Η ιστορια το εχει δειξει αλΛωστε .

    ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ
    3 ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ .

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:19 | Αγγελική

    Είμαι αναπληρώτρια με 11 μήνες προϋπηρεσία. Έχω παιδαγωγική κατάρτηση (πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ).Στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ήμουν επιτυχούσα με 76%. Όχι όμως διοριστέα γιατι οι διορισμοί στην ειδικότητά μου γίνονται με το σταγονόμετρο. Έτσι παραμένω στην αναπλήρωση.
    Στην τάξη το πρώτο μου μέλημα ειναι οι μαθητές.Κάνω μάθημα αξιοποιώντας τις επιστημονικές καιπαιδαγωγικές μου γνώσεις, με πραγματικό ενδιαφέρον για το μαθητή και προσπαθώντας να καλύψω τις ανάγκες του κάθε παιδιού ωστε να έχει επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις, διότι στα τα μαθήματα που διδάσκω ειδικά στην επαρχια δεν υπάρχουν φροντηστήρια.
    Πολύ φοβάμαι ότι από έδω και πέρα το ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ θα είναι παρεθόν, γιατι απο δω και πέρα προταιρεότητα θα έχει η ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ, διότι διαφορετικά θα βρίσκομαι εκτός πίνακα.Το ίδια φυσικά ισχύει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους.
    Δεν μας πείθετε ότι οι προθέσεις σας πηγάζουν από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ.
    ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ.ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ.ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.
    ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ.
    ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | Mαρία Κ.

    Εγκατέλειψα μόνιμη δουλειά στο Δημόσιο και πήγα αναπληρώτρια μόνο με μόρια από επιτυχία ΑΣΕΠ και λόγω τριτεκνίας, γιατί ήθελα να δουλέψω πάνω σ’ αυτό που σπούδασα. Εγώ και τα παιδιά μου θα πληρώσουμε την ασυνέχεια και ασυνέπεια του ελληνικού κράτους; Έχουν δρομολογηθεί ζωές ανρθώπων και οικογενειών με βάσει νόμους του κράτους.Εσείς οι πολιτικοί αλλάζετε τους όρους του παιχνιδιού σε μια νύκτα! Επιτέλους ως πότε δεν θα ξέρουμε τι μας ξημερώνει;

    1) οι διορισμοί αναπληρωτών για 2010-2011 να γίνουν με το ισχύον σύστημα
    2) διατήρηρη 24μηνου +ΑΣΕΠ
    3) να μη χαθεί ούτε ένα μόριο προϋπηρεσίας
    4) γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον ΑΣΕΠ

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:18 | Θεολόγος Μπαλίδης

    Η βασική αρχή για την αναβάθμιση της παιδείας «πρώτα ο μαθητής» που έθεσε η Υπουργός είναι νομίζω αποδεκτή και παραδεκτή απο όλους. Βασική προυπόθεση όμως για την επίτευξή της είναι η στήριξη των άλλων δύο πυλώνων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, του δάσκαλου και της κάθε είδους υλικής υποδομής. Θα σχολιάσω τον πρώτο. Για να μπορέσει ο δάσκαλος να επιτύχει στο λειτούργημά του θα πρέπει εκτός απο την γνωστική και παιδαγωγική του επάρκεια, να διαθέτει την απαραίτητη διάθεση. Αυτή δεν επιτυγχάνεται με το ισχύον καθεστώς τοποθετήσεων και μεταθέσεων, που δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό κόστος στους εκπαιδευτικούς, και «γεννά» τις αποσπάσεις, τις πρόωρες μεταθέσεις,τα «κενά» τις «υπεραριθμίες» και τελικά το μεγάλο κόστος της εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι τα κοινωνικά κριτήρια πρέπει να είναι τα πρωτεύοντα στις τοποθετήσεις-μεταθέσεις εκπαιδευτικών καθώς η διαφύλαξη της οικογένειας πρέπει να είναι το βασικό μέλημα της κοινωνίας και κατ’ επέκταση του κράτους. Προτείνω τα παρακάτω.
    1- Τοποθέτηση άγαμου νεοδιορισμένου εκπαιδευτικού σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας για χρονικό διάστημα δύο ετών με παράλληλη αύξηση των αποδοχών του κατά 60%. Κατόπιν δυνατότητα μετάθεσης σε μονάδα εντός του νομού του τόπου καταγωγής του με κατάργηση της αύξησης των αποδοχών του.
    2- Τοποθέτηση έγγαμου άτεκνου νεοδιορισμένου εκπαιδευτικού σε μονάδες του γεωγραφικού διαμερίσματος του τόπου καταγωγής του για χρονικό διάστημα τριών ετών με παράλληλη αύξηση των αποδοχών του κατά 30%. Κατόπιν δυνατότητα μετάθεσης σε μονάδα εντός του νομού του τόπου καταγωγής του με κατάργηση της αύξησης των αποδοχών του.
    3- Τοποθέτηση νεοδιορισμένου εκπαιδευτικού με ένα ή δύο τέκνα,σε μονάδες εντός του νομού του τόπου καταγωγής του, για χρονικό διάστημα τριών ετών με παράλληλη αύξηση των αποδοχών του κατά 20%εφόσον αυτές απέχουν περισσότερο απο 40χλμ απο την έδρα του. Κατόπιν δυνατότητα μετάθεσης σε μονάδα του δήμου ή των όμορων δήμων του τόπου καταγωγής του με μείωση κατα 10% των αποδοχών του.
    4- Τοποθέτηση νεοδιορισμένου εκπαιδευτικού τρίτεκνου ή πολύτεκνου,σε μονάδες εντός του νομού του τόπου καταγωγής του, και σε απόσταση μέχρι 40χλμ απο την έδρα του,για χρονικό διάστημα τριών ετών με παράλληλη αύξηση των αποδοχών του κατά 15%. Κατόπιν δυνατότητα μετάθεσης σε μονάδα του δήμου ή των όμορων δήμων του τόπου καταγωγής του με κατάργηση της αύξησης των αποδοχών του.
    Ειδικά για τον πολύτεκνο εκπαιδευτικό αύξηση των αποδοχών του αθροιστικά κατά 15% σε κάθε περίπτωση.
    Ευχαριστώ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:11 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ,ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΣ,ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ,ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΣΕΙΡΑ,ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΛΙΓΟΙ, ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ ΦΥΣΙΚΗ;
    ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΞΙΟΣ;
    ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ,ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ 24/ΜΗΝΟΥ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟΣΤΟ,ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:11 | πε03

    Από καιρό παρακολουθώ συζητήσεις σε διάφορα φόρουμ εκπαιδευτικών. Η γνώμη που είχα σχηματίσει είναι ότι ο περισσότερος κόσμος είχε πρόβλημα με το παρόν σύστημα διορισμών και ήθελε κάποια αλλαγή. Διαβάζοντας αυτά που έχουν γραφτεί εδώ βλέπω ότι ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του και σχεδόν όλοι ενδιαφέρονται για τον τρόπο που θα τους διορίσει πιο εύκολα και γρήγορα.
    Ας πω λοιπόν κι εγώ τον τρόπο μου, ο οποίος ούτε εύκολος είναι ούτε γρήγορος και φυσικά κανένας δεν μου εγγυάται ότι θα με διορίσει, άλλα μπορείς να το κάνεις ολομόναχος και δεν χρειάζεσαι κανένα συγγενή στη Κορώνη.
    Τον λένε ΑΣΕΠ και δεν τον φοβάμαι, γιατί όλες τις εξετάσεις που έχω δώσει τις έχω δώσει μόνη μου (είμαι από αυτούς τους αποτυχημένους που δεν μπόρεσαν ποτέ να κάνουν σκονάκι) και αν πάλι δεν καταφέρω να περάσω πότε ίσως είναι επειδή η δουλειά του καθηγητή δεν είναι μια καρέκλα δημοσίου υπαλλήλου που έχει το όνομα σου και περιμένει να έρθεις να κάτσεις και να ξεκουραστείς από τα χαστούκια που σου έδωσε η ζωή…

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:02 | Μαιρη

    Πιστεύω ότι το ισχύον σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών είναι και δίκαιο και σωστό.
    Δίνει ευκαιρίες και σε έναν που έχει χρόνια στην εκπαίδευση με την προϋπηρεσία του, να διοριστεί αλλά και σε έναν νέο συνάδελφο να διοριστεί στην εκπαίδευση αν πετύχει στον ΑΣΕΠ.
    Το να υπάρχει μόνο ο ΑΣΕΠ, ο μοναδικός που θα είναι ειναι κερδισμένος θα είναι ο τομέας των φροντιστηρίων!!!!
    Το 60% – 40% είναι δίκαιο και για αυτούς που εχουν προϋπηρεσία, αλλά και για όσους θέλουν τον ΑΣΕΠ.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 22:01 | Αθηνά Θεοδόση

    Με το ακόλουθο κείμενο θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αντίθεση μου στις αλλαγές που εξαγγέλλει η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου σχετικά με το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών και την ανυπαρξία μέριμνας όσον αφορά τη μεσολάβηση μιας μεταβατικής περιόδου πριν εφαρμοστεί το επιχειρούμενο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσα από την κατάθεση μιας ατομικής περίπτωσης, της δικής μου, προτίθεμαι να καταδείξω πώς αδικείται μια πληθώρα εκπαιδευτικών λειτουργών υπό το πρόσχημα της αξιοκρατίας και της «διασφάλισης ενός πλαισίου ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες», ουσιαστικά ισοπεδώνοντάς τους.

    Καταρχήν θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι παρά τις γενικευτικές και άκρως λαϊκιστικές τοποθετήσεις της υπουργού που κάνουν λόγο για «βύσματα», και «κονέ», κανείς ποτέ δεν μου παρείχε ωρομίσθια εργασία στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης με αδιαφανή τρόπο. Ποτέ δεν επελέγην από τους υπευθύνους πρόσληψης εκπαιδευτικών για την Πρόσθετη Διδακτική ούτε εργάσθηκα σε ΟΑΕΔ, Σιβιτανίδειο κλπ, δηλαδή σε θέσεις όπου το μέσον θριαμβεύει. Αντίθετα, ήμουν επιτυχούσα στους τρεις τελευταίους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με σειρά πολύ κοντά στους διοριστέους, και τα μόρια επιτυχίας μου εξασφάλισαν ωρομισθία την πρώτη χρονιά και αναπλήρωση τις δύο επόμενες σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Ιούνιο του 2010 θα συμπληρώσω 22, 5 καθαρά μόρια προϋπηρεσίας.

    Με άλλα λόγια, όπως και για πλήθος άλλων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, η επιδίωξη μου να ενταχθώ στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης δεν αποτέλεσε ποτέ μια τυχοδιωκτική, καιροσκοπική κίνηση αλλά μια συνειδητή, επίπονη και μακρόχρονη προσπάθεια που βασίστηκε στους νόμους του κράτους και τις θεσμοθετημένες δεσμεύσεις του όσον αφορά τον διορισμό μας:
    Η ωρομισθία και η αναπλήρωση σε διαφορετικές πόλεις από αυτήν της μόνιμης κατοικίας μου με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων μορίων όχι μόνο δεν είχε οικονομικό κίνητρο αλλά με επιβάρυνε οικονομικά. Εισιτήρια για τις μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία στις πόλεις όπου βρίσκονταν τα σχολεία, παιδικός σταθμός για το παιδί μου. Ας σημειωθεί ότι η καθημερινή μετακίνησή μου απαιτούσε τις δύο πρώτες χρονιές 3,5 με 4 ώρες.
    Για την επίτευξη του στόχου που έθεσα έπρεπε να εγκαταλείψω άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, να αλλάξω ασφαλιστικό φορέα και να ακυρώσω άλλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.
    Έθεσα σε δεύτερη μοίρα οικογενειακές ή προσωπικές υποχρεώσεις, μου δημιουργήθηκαν προσδοκίες και ανάγκες (αγόρασα προσφάτως με δόσεις μέχρι και αυτοκίνητο για να προσεγγίζω τα χωριά της Δυτικής Ελλάδας στα οποία εργαζόμουν, καθώς τα υπεραστικά ΚΤΕΛ δεν μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν).

    Τα παραπάνω θα αποτελούσαν μια ατυχή, ατελέσφορη προσωπική επιλογή με την κυνική απάντηση «Ας πρόσεχες», που φαίνεται να υπονοεί το Υπουργείο Παιδείας. Όμως αυτή μου η επιλογή, όπως και πολλών άλλων, βασίστηκε στη νομική δέσμευση του Υπουργείου αναφορικά με τη μόνιμη πρόσληψή μας είτε με το 24μηνο προϋπηρεσίας (σε συνδυασμό με την επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ) είτε από τον κατάλογο καθαρής προϋπηρεσίας. Δεν αποτελούμε εργαζόμενους σε stage με προσδιορισμένο χρόνο εργασίας αλλά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεσμευτήκαμε να περάσουμε χρόνια ασύμφορης εργασίας ανά την επικράτεια, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στις θεσμοθετημένες δεσμεύσεις και τους νόμους του κράτους και αρνούμενοι να ακολουθήσουμε μονοπάτια πελατειακών σχέσεων. Αποδεχτήκαμε ρυθμίσεις όπως η προτεραιότητα των πολύτεκνων, των τρίτεκνων, την αδιαφανή μοριοδότηση όσων προσλαμβάνονταν για Πρόσθετη Διδακτική, την επίσης αδιαφανή ένταξη στις λίστες όσων εργάζονταν στον ΟΑΕΔ κλπ. Και τώρα, μετά από χρόνια προσπαθειών και αναμονής, στην ηλικία των 40, με οικογενειακές υποχρεώσεις σε περίοδο οικονομικής κρίσης τιμωρούμαστε στο όνομα της «εξυγίανσης» και των «ίσων ευκαιριών». Οι εξαγγελίες σας υπονομεύουν την αξιοπιστία των θεσμών, την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς φορείς και οδηγούν στην απαξίωση των διαγωνισμών. Εξωθούν εκπαιδευτικούς στο θυμό και την αγανάκτηση, στους δρόμους και τις πορείες και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας.

    Τον Ιούνιο του 2010 θα μου λείπουν 45 – 47 μέρες προϋπηρεσίας για να διορισθώ. Ειλικρινά, στην παρούσα φάση δεν επιθυμώ να συζητήσω για το αν είναι δίκαιη ή άδικη, σωστή ή λανθασμένη η νέα ρύθμιση για τον νέο τρόπο πρόσληψης. Ζητώ όμως, και θεωρώ, δικαιολογημένα, να τηρηθούν οι νομικές δεσμεύσεις προς ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η μεταβατική περίοδος μέχρι την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου πρέπει να είναι πραγματικά μεταβατική και να καλύψει όσους εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια υπό τις παραπάνω συνθήκες, διασώζοντας όχι μόνο τη δική μας αξιοπρέπεια μας αλλά και όσων φέρουν την ευθύνη για ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων.

    Αθηνά Θεοδόση
    Αναπληρώτρια Φιλόλογος

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:56 | Κώστας

    Η άποψη να ελέγχεται το σύνολο των διορισμών στο δημόσιο από μια ανεξάρτητη αρχή, όπως το ΑΣΕΠ, με βρίσκει 100% σύμφωνο. Υπήρξε άλλωστε δέσμευση του πρωθυπουργού και για αυτό πήρε καθαρή λαϊκή εντολή. Ως εκ τούτου το ΥΠΕΠΘ θα πρέπει να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αξιοκρατία.

    ΩΣΤΟΣΟ Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη 2 παράμετροι:

    1. Ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών θα πρέπει να γίνεται με 100% αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι και το μάθημα της ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ θα πρέπει να εξετάζεται με τη μορφή ερωτημάτων πολλαπλής επιλογής. Είναι πολύ αφύσικο, αν όχι ύποπτο, κάποιοι εξεταζόμενοι να βαθμολογούνται με 40-50 (δηλαδή κάτω από τη βάση) στα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια, και στο συγκεκριμένο μάθημα (το οποίο μάλιστα βαρύνει κατά 30% τη συνολική βαθμολογία) να παίρνουν 90 μέχρι και 100!!! Και το αντίστροφο βέβαια… Δεν πρέπει το μάθημα της ειδικής διδακτικής να εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως η περίφημη «συνέντευξη» σε άλλους «διαγωνισμούς». Αφού το ΑΣΕΠ θα γίνει ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι και καθ’ όλα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ.

    2. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μεταβατική περίοδος για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με κόπο έχουν συγκεντρώσει τα μόρια της προϋπηρεσίας τους στην επαρχία με το ισχύον σύστημα μοριοδότησης. Θα είναι λάθος το ΥΠΕΠθ να αγνοήσει τους πολυετείς τους αγώνες.

    Τέλος, δεν είναι λογικό να επιλέγουν κατα προτεραιότητα περιοχές διορισμού οι εκπαιδευτικοί που μονιμοποιούνται με βάση την προϋπηρεσία (40%) εις βάρος αυτών που διορίζονται από το ΑΣΕΠ (60%)έντεκα (!!!)ολόκληρα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του νέου διαγωνισμού. Είναι εντελώς ανακόλουθο σε ένα σύστημα διορισμών στηριγμένο στο ΑΣΕΠ, οι διοριστέοι μέσω αυτού να θεωρούνται κατώτεροι από εκείνους που διορίζονται ακόμη με το παρωχημένο σύστημα της επετηρίδας.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:48 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 60-40.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ!ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ!ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΕΙ Η ΣΥΝΤΡΗΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!ΜΗ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ!

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | Μ.Π.

    Απλά για ενημέρωση του κοινού και φυσικά και των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας:

    Εδώ και 2 εβδομάδες έγιναν προσλήψεις ωρωμίσθιων-αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής. Εγώ προσωπικά είμαι διορισμένος καθηγητής πληροφορικής πάνω από 5 χρόνια ΧΩΡΙΣ διαδικασία ΑΣΕΠ.

    Μας καλούνε να συμπληρώσουμε ωράριο (όσοι από εμάς έχουν ελλειπές ωράριο) ή ακόμη και στα πλαίσια υπερωριών να διδάξουμε το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών της Γ’ Λυκείου (πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα) διότι οι περισσότεροι ωρομίσθιοι καθηγητές που προσλήφτηκαν δήλωσαν ότι αδυνατούν να το διδάξουν ή γιατί οι μαθητές των σχολείων διαμαρτυρήθηκαν στους διευθυντές τους ότι το μάθημα διδάσκεται ανεπαρκώς.

    Καλούμαστε να καλύψουμε τις αδυναμίες εκπαιδευτικών που ενώ πέρασαν στον ΑΣΕΠ δεν έχουν την δυνατότητα να διδάξουν ένα μάθημα το οποίο είναι βασικό και προαπαιτούμενο για κάθε καθηγητή πληροφορικής.

    Κα Διαμαντοπούλου δεν ήταν δίκαιο αυτό που είπατε σχετικά με το εάν ένας καθηγητής ο οποίος έχει πάρει το πτυχίο του και έχει περάσει ΑΣΕΠ ότι είναι ικανότερος από κάποιον ο οποίος δεν έχει επιτύχει στον διαγωνισμό.
    Σε περίπτωση αμφισβήτησης των προαναφερθέντων θα αναγκαστώ να επανέλθω δίνοντας στην δημοσιότητα τα ονόματα των σχολείων στα οποία παρουσιάστηκε το φαινόμενο αυτό.

    Υ.Γ. Οταν διορίστηκα, την πρώτη μου χρονιά, δίδαξα 8 διαφορετικά μαθήματα (σε ΕΠΑΛ) εκ των οποίων το ένα μάθημα πανελληνίων (Δίκτυα) και 5 από τα υπόλοιπα ειδικότητας που οι διοριστέοι από ΑΣΕΠ αρνούνταν να τα διδάξουν.
    Διορίστηκα στην Β’ Λακωνίας και όλα τα στοιχεία μπορούν εύκολα να αναζητηθούν στα αρχεία του σχολείου μου αν χρειαστεί.

  • 2 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | ΧΡΥΣΑ

    Η ισονομία είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατική κοινωνία.Ή μήπως δεν είναι;Γιατί το ελληνικό κράτος αγνοεί επιδεικτικά όλους αυτούς που εργάζονται χρόνια στα φροντιστήρια;Δεν μπορώ να δεχτώ ότι για αυτό το κράτος δεν υπάρχουμε.Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τόσοι άνθρωποι με πραγματική διδακτική πείρα τοποθετούνται το απροκάλυπτα στο περιθώριο.