Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:29 | ΚΡΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Τό μόνο που προσπαθούν να κάνουν αυτοί που σας βάζουν να ασχολείστε μη τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών είναι να διαστρέψουν τα παιδιά όπως κάνουν με τα ΜΜΕ τον κινηματογράφο τα καρτούν κτλ. Μην κρύβεστε, ξέρουμε τι θέλετε να κάνετε και γιατί. Σταματήστε για να μην σας σταματήσει ο Θεός….

  • 5 Μαΐου 2020, 11:29 | Γιάννης

    Διαφωνώ στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:26 | Μαρία Βρη

    Είναι απαράδεκτο το ν/σ που σκέφτεστε να εφαρμοστεί. Θα καταστρέψετε τις αθώες παιδικές ψυχές… αφήστε αυτό το έργο στα χέρια του Θεού και της οικογένειας η οποία είναι υπεύθυνη για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών της. Αναδειξτε την Ελλάδα μας και τον Χριστιανισμό κά μην τους προδιδετε..ότι καταστροφικό έχει εφαρμοστεί στο εξωτερικό ας μην το υιοθετήσουμε..

  • 5 Μαΐου 2020, 11:24 | Ανασταίια Λ

    Ψηφίζω οχι στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό τον έχουν μόνο οι γονείς.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:24 | Ευα

    Ως μητέρα 3 παιδιών ντρέπομαι μην μολύνετε τις ψυχές των παιδιών μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:23 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μ.

    Διαφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην προσχολική και σχολική ηλικία!!! Δυστυχώς οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είναι σε θέση να μιλήσουν για αυτό το τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στα παιδιά μας και δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση για αυτό! Πιστεύω ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ευθύνη του κάθε γονιού που ξέρει το παιδί του και μπορεί να ενημερωθεί κατάλληλα, ώστε να συζητήσει το θέμα με το παιδί του στην κατάλληλη φάση και ηλικία…

  • 5 Μαΐου 2020, 11:23 | Χρήστος (γονιός)

    Ο προβληματισμός εστιάζεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι στόχος πολλών σχετικών προγραμμάτων, τελικά δεν είναι μόνο η προαγωγή της υγείας, της γνώσης, ή της προστασίας από την κακοποίηση (όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό ή και με το εγκεκριμένο από το ΙΕΠ πρόγραμμα «παίζω με το Φρίξο»), αλλά Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ‘ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΕΙ’ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ‘ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ΄-‘ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ’ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΩΝ, μάλιστα χωρίς την απαιτούμενη σε τέτοιας φύσεως ζητήματα, γονικής συναινέσεως!!
    *(Πάνω σε αυτή τη βάση άλλωστε εν πολλοίς, στηρίχτηκε η απόφαση-ορόσημο ΣτΕ660/2018 για το Μάθημα Θρησκευτικών, η οποία όμως δύναται να εφαρμόζεται σε κάθε προσπάθεια «επέμβασης» στη συνείδηση των μαθητών εκ μέρους της κρατικής εξουσίας)

    Πιο συγκεκριμένα, πολλά προγράμματα ακριβώς σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης διέπονται:
    α) από μεθόδους που χειραγωγούν και σεξουαλικοποιούν πρόωρα τα μικρά παιδιά (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά) φέρνοντάς τα σε επαφή με ζητήματα που ούτε τους απασχολούν, ούτε ανταποκρίνονται στην ψυχική-σωματική τους ωριμότητα.

    β) από δραστηριότητες μέσα από τις οποίες ενθαρρύνεται η συμμετοχή των νέων σε κάθε είδους σεξουαλική πρακτική, χωρίς κανένα ηθικό ή ‘βιολογικό’ πρότυπο.

    γ) από μία ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΦΑΣΗΣ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (πχ. αλλαγή φύλου κ.α.) ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ.

    δ) από τις άκρως αμφισβητούμενες έως επικίνδυνες (επιστημονικά, φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά, θρησκευτικά), θεωρίες και προσεγγίσεις του λεγόμενου «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ» (με αυτό δεν εννοούνται γενικά οι κοινωνιολογικές περί φύλων έρευνες), μέσω των οποίων ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ, ΤΟΥ ΔΙΠΟΛΟΥ ΑΝΤΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΑ. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για εκπαιδευτικές πρακτικές σεβασμού στη διαφορετικότητα, αλλά για την εισαγωγή ενός συστήματος πεποιθήσεων που ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ (έως και την επιλογή του!) Είναι η ιδέα ότι το φύλο δεν είναι θέμα φύσης αλλά ανθρώπινης περιγραφής και κατασκευής-διαμόρφωσης. (Κάτι αντίστοιχο είναι που προβλεπόταν και στον 3ο άξονα στη Θεματική Εβδομάδα του Γαβρόγλου στα Γυμνάσια. Μάλιστα όσοι κλήθηκαν να αναπτύξουν στους μαθητές τα ζητήματα αυτά δεν διέθεταν καμία σχετική εξειδίκευση!)

    ε) από ένα κλίμα (πχ. μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων) όπου κατ’ ουσία ασκείται ψυχολογική πίεση έως εκβιασμός στους μαθητές που εκφράζουν κάποια διαφορετική άποψη από εκείνη που επιβάλει και προωθεί το υποστηριζόμενο και συγκεκριμένο σύστημα ιδεών.

    Καταστρατηγούνται δε έτσι τα αναφαίρετα δικαιώματα γονέων και μαθητών που μεταξύ άλλων, λόγω φιλοσοφικής, κοινωνικής ή θρησκευτικής συνειδήσεως δεν αποδέχονται (πολύ περισσότερο δεν εξισώνουν) πχ. την ομοφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα με την φυσική-ετεροφυλοφιλική, ούτε θέλουν να εμπιστευτούν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα τα τέκνα τους, σε αμφιβόλου κατάρτισης και αντιλήψεων εκπαιδευτικούς. Έχουν κάθε δικαίωμα γι’ αυτό.
    Ενέργεια βεβαίως σαν την προαναφερθείσα, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ! (όπως ακριβώς συνέβη και στο λεγόμενο Νέο Μάθημα Θρησκευτικών-Φίλη/Γιαβρόγλου)

    Σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι, όταν προσεγγίζει η Πολιτεία ή ο οποιοσδήποτε τέτοια εκπαιδευτικά ζητήματα, να μην αγνοεί την καθοριστική για όλα τα σχετικά ζητήματα, Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η οποία αποτελεί νόμο του Κράτους (ΝΔ53/1974-ΦΕΚ 256/Α ́) και με βάση την οποία έχουν δικαιωθεί όσοι γονείς προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για σχετικές υποθέσεις:
    «Παν Κράτος εν τη ασκήσει των αναλαμβανομένων υπ’ αυτού καθηκόντων επί του πεδίου της μορφώσεως και της εκπαιδεύσεως θα σέβεται το δικαίωμα των γονέων όπως εξασφαλίζωσι την μόρφωσιν και εκπαίδευσιν ταύτην συμφώνως προς τας ιδίας αυτών θρησκευτικάς και φιλοσοφικάς πεποιθήσεις». (ΕΣΔΑ, αρθρ. 9, 2ο άρθρο του Α΄ Πρωτοκόλλου)

  • 5 Μαΐου 2020, 11:22 | Κωνσταντίνος

    Διαφωνώ! τέτοια θέματα τόσο λεπτά που προσβάλουν τις αξίες και ηθικές που μας διέπουν από πολλών χρόνων ως χριστιανοί προπαντός και ως πολίτες αυτής της χώρας είναι απαράδεκτα αλλά και ως γονιός είναι
    δικαίωμα μου και ευθύνη μου η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και δεν την παραχωρω σε κανένα.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:20 | Αναστάσιος Δ.

    Χαίρετε! Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου στο άρθρο 1 στην αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου (υπόμνημα). Στο οποίο γίνεται λόγος για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την ηλικία του Νηπιαγωγείου. Θεωρώ την συγκεκριμένη πρόταση εντελώς λανθασμένη για τα παιδιά μας καθώς σε τόσο μικρές ηλικίες ουδεμία επαφή έχουν με τα σεξουαλικά. Ο συγκεκριμένος νόμος θα κάνει τα παιδιά πιο πονηρά και θα σκοτώσει τις αθώες και ανέμελες ψυχούλες τους και τις σκέψεις της ηλικίας τους. Επιπλέον θα τα ωθήσει στην πονηριά και στην διαδικασία να γευτούν καινούργια πράγματα εκτός της αθωότητας της ηλικίας τους. Αντί αυτού βέβαια θα ήταν προτιμότερο να ωθήσουμε τα παιδιά μας σε έναν βίο εγκράτειας και όχι ασυδοσίας. Προτιμώ τα παιδιά μου στην ηλικία του νηπιαγωγείου να ασχολούνται με τουβλάκια, βασίλισσες, πριγκίπισσες, αυτοκινητάκια, γουρουνάκια, προβατάκια και λύκους και όχι με το πώς θα συνευρεθούν σεξουαλικά με άλλα παιδάκια, αφήνοντάς τα στην τύχη του κάθε τυχάρπαστου εκπαιδευτικού. Το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει άλλα και άλλα, πως θα ελέγξει τους δασκάλους και το τι θα λένε? Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να γίνουν πρώτα καταγγελίες και τότε θα είναι ήδη πολύ αργά για κάποια παιδάκια. Σας παρακαλώ πολύ να αφαιρεθεί!

  • 5 Μαΐου 2020, 11:20 | Μιχάλης

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο θέμα άπτεται του θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και δεν είναι δυνατόν να εισάγεται σε ένα νομοσχέδιο προς διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος με τους αρμόδιους θρησκευτικούς φορείς.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:20 | Παναγιώτης Γιατράς

    Πολύ καλή σκέψη, πολύ καλή πρόθεση. Καλό θα ήταν να επιμορφωθούν ένα χρόνο οι εκπαιδευτικοί και να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022)

  • 5 Μαΐου 2020, 11:19 | Ευμορφία

    «H παιδική ψυχή είναι σαν το κάτασπρο, το ολοκά¬θαρο πανί, που, αν το βάψουμε με κάποιο χρώμα, βά¬φεται τόσο καλά, ώστε, όσες φορές κι αν θελήσουμε να το ξαναβάψουμε, πάντα φαίνεται η αρχική βαφή. Έτσι, λοιπόν, είναι και τα μικρά παιδιά. Όταν συ¬νηθίσουν στο καλό, δύσκολα αλλάζουν». Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
    Ως γονείς κι εκπαιδευτικοί, ας φροντίσουμε να μη θανατώσει κανένας την αθάνατη ψυχή των παιδιών μας, με το να εκφράσουμε την άρνησή μας στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο.
    Χριστός Ανέστη!

  • 5 Μαΐου 2020, 11:19 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι προβληματική ακόμη και στις λυκειακές τάξεις (μιλώ ως εκπαιδευτικός λυκείου),αφού αντιμετωπίζεται το ανθρώπινο σώμα χωρίς ιερότητα αλλά μόνο ως μια μηχανή που πρέπει να λειτουργεί σωστά.Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής,αν όχι πονηρός,ώστε να μην καταλαβαίνει πόσο η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα διεγείρει μια κακή περιέργεια με αρνητικές προεκτάσεις στην ψυχοσύνθεση μικρών παιδιών.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:19 | Γεωργία

    Διαφωνώ με την παραπάνω πρόταση.
    Τι δεξιότητες στο νηπιαγωγείο…να δέσει τα κορδονια του; (Μακάρι να ήταν αυτό…)
    Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί προσπαθούν να κάνουν καλά την δουλειά τους παρα τις δυσκολιες,έτσι και αλλιώς! Το ωρολογιο πρόγραμμα δεν έχει ανάγκη υποχρεωτικούς κύκλους πιλοτικων δράσεων τεχνολογίας και επιστήμης ( παιδιά πειραματοζωα), παρά διδαχή βιωματική αληθινών αρετών , χρήσιμες για την ζωή…Θα μπορούσε να ενισχυθεί ο κύκλος ΒΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΉ , ρωτήστε την εκπαιδευτική κοινότητα και μετά νομοθετήστε…
    Ο κόσμος- γονείς και εκπαιδευτικοι- έχουν αγανακτησει από τα πειράματα στον χώρο της παιδείας από όλους…σε όλες της βαθμίδες…
    Κάθε γονέας πια έχει την στοιχειώδη μόρφωση και ενημέρωση να κρίνει ο ίδιος, σύμφωνα με το παιδί του πάντα, ποτέ πρέπει να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγωγηση για παράδειγμα..
    Δημοι και Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν πληθώρα διαλέξεων / ομιλιών που με την βοήθεια επιστημόνων, ενημερώνουν γονείς και κατά συνέπεια τα παιδιά….Θεωρείται πως αρκεί ο χρόνος για για την εκπαίδευση, για την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, που περισσεύει για την ανάπτυξη πειραμάτων αυτήν την στιγμή;
    Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα δέχεται επικρίσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς για το πόσο επαρκές είναι ως προς την κάθε αυτού μάθηση και εκπαίδευση.Τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να διδαχθούν γλώσσα και μαθηματικά! Οι δάσκαλοι προσπαθούν,μην τους προσθετε εμπόδια.
    Προβλήματα όπως:
    Σχολεία κοντεινερ,
    Ελλιπης καθαριότητα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία,
    απουσία χώρου να γευματίζουν με ασφάλεια τα ολοήμερα,
    Χώρος δημιουργικού παιχνιδιού στα διαλείμματα με επιτραπέζια,
    Χώροι εκγυμβασης όταν βρέχει,
    κ.τ.λ σας λένε κατι;;
    Ευχαριστώ

  • 5 Μαΐου 2020, 11:19 | Μιχάλης

    Διαφωνούμε απολύτως με τις πολιτικές του Υπουργείου μας σχετικά με αυτό το θέμα. Είμαι σίγουρος ότι η Αξιότιμη κυρία Υπουργός δεν έχει λάβει γνώση των «λεπτομερειών» του νομοσχεδίου αυτού. Κατά τη γνώμη μας, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η εισαγωγή σεξουαλικής «διαπαιδαγώγησης» στα σχολεία, σε κάθε ηλικία, όχι μόνο στο νηπιαγωγείο. Αυτό είναι αρμοδιότητα των γονέων και μόνο των γονέων. Αν φυσικά συνεχίζονται οι προσπάθειες αποδόμησης της μόνης ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ και ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ μορφης οικογενειας, τότε φυσικά, για ποια οικογένεια μιλάμε…
    Παρακαλούμε πολύ να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη. Είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Ελπίζω να ακουστεί η φωνή των πολιτών, οι οποίοι και αποτελούν το λόγο που είστε στην Κυβέρνηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:16 | ΕΛΕΝΗ Μ

    Ως μητέρα παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια. Για ποιο λόγο θα πρέπει να εισβάλλουμε βίαια στις αθώες παιδικές ψυχούλες; Για ποιο λόγο θα πρέπει να έρχονται σε επαφή και να εξοικιώνονται σε τόσο μικρές ηλικίες με θέματα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν;
    Βομβαρδίζουμε καθημερινά τα παιδιά μας με τόσες μα τόσες πολλές πληροφορίες, που στο τέλος αυτό που δεν έχουν χρόνο να κάνουν είναι να παίξουν και να χαρούν τα λίγα ανέμελα χρόνια της ζωής τους.
    Με αφορμή την καραντίνα που μας επέβαλε ο κορονοϊός, ας αναλογιστούμε τις πραγματικές αξίες της ζωής και ας αφήσουμε τα παιδιά στην ησυχία τους, προσφέροντάς τους έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ανθρωπινο, λιγότερο διεστραμμένο και χυδαίο.
    Προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών για την κάλυψη των υποχρεωτικών μαθημάτων που περιλαμβάνει το σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και όχι η προσθήκη επιπλέον «μαθημάτων».

  • 5 Μαΐου 2020, 11:15 | ΚΩΡΟΥ Ουρανία

    Παρακαλώ να μου επιτρέψετε να διαπαιδαγωγήσω τα παιδιά μου όπως θέλω εγώ και ο σύζυγός μου.
    Αυτό είναι είναι είναι έργο του πατέρα και της μάνας. Αφήστε τα παιδιά μας ήσυχα. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:15 | ΟΛΓΑ

    ΔΙΑΦΩΝΏ με το μαθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ειδικά σε παιδιά νηπιαγωγείου!!! Ελπίζω να ακουστεί η αντίδραση μας κ να το διαγράψεται από την υλη της σχολικής χρονιάς.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:15 | Ροδή

    Θλίβομαι ως εκπαιδευτικός και ως μητέρα να βλέπω το εκπαιδευτικό σύστημα να κατρακυλά ανεξέλεγκτα! Τέθηκε σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο που εντάσσει από την ερχόμενη σχολική χρονιά την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο.
    Και ερωτώ: Γιατί δεν διδάσκουμε στα παιδιά πιο ουσιαστικά ζητήματα όπως Ηθική, Αγάπη, Δικαιοσύνη, Αυτοπειθαρχία, Ενσυναισθηση;
    Μήπως δεν θέλουμε να τα διδαχθούν τα παιδιά;
    Γι αυτό και υπάρχει η τάση προς κάθε τι επιφανειακό, ανούσιο, επιπόλαιο;
    Ποιος κίνδυνος ελλοχεύει εαν δώσουμε στα παιδιά ένα μικρό λιθαράκι παιδείας;
    Ας αφήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν για όσο μπορούν στην αθώα ηλικία χωρίς να τα κολαζουμε με τέτοιου είδους ανούσια, άσκοπα και άψυχα θέματα!

  • 5 Μαΐου 2020, 11:14 | Νίκος

    Χριστός Ανέστη.Διαφωνώ κάθετα με την επιβολή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των νηπίων αλλά και των παιδιών μέσα στο σχολείο.Το βρίσκω ανήθικο και προσβλητικό απέναντι στα άδολα παιδιά.Κάτω τα χέρια από τα παιδιά που μου χάρισε ο Θεός.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:12 | Φώτιος Καραγιάννης

    Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: Εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος (2020–2021). Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως και η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση. Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α..
    Με λίγα λόγια, το υπουργείο θα αναπτύξει «δεξιότητες ζωής» στα «παιδιά του 21ου αιώνα» μέσα από το υποχρεωτικό μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το νηπιαγωγείο!
    Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει ούτε ένας γονέας που θα αρνηθεί να διδαχθεί το παιδί του από το Νηπιαγωγείο, για το πώς θα έχει Ψυχική Υγεία, πώς θα προστατεύει αποτελεσματικά τον εαυτό του από την κακοποίηση, πώς θα είναι καθαρό, θα αρνείται την επικοινωνία με άτομα που δεν εμπιστεύεται, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις σεξουαλικές του επιθυμίες ώστε να αποφύγει τις κακοποιητικές σχέσεις, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, μια εγκυμοσύνη σε λάθος στιγμή. Δεν υπάρχει γονέας που να μη θέλει το παιδί του να αποφύγει το bullying λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας δικής του ή της οικογένειάς του.
    Οι γονείς συχνά διστάζουν να προσφέρουν οι ίδιοι στα παιδιά τους αυτό που έχουν ανάγκη και δικαιούνται. Επικαλούνται προβλήματα χρόνου, γνώσεων, κακή επικοινωνία με τα παιδιά τους, φυσική συστολή, προβλήματα αντίληψης του παιδιού. H λύση να υπάρξει η σχετική διδασκαλία από τον «ειδικό» του σχολείου, που θα εργαστεί με ψυχραιμία, αντικειμενικότητα, εφαρμόζοντας το επιστημονικά καλύτερο για τα παιδιά, με γνώση απαλλαγμένη από θρησκοληψίες, βασισμένη στην εμπειρία του «εξωτερικού» και ενταγμένης στο σύγχρονο κοινωνικό «γίγνεσθαι» φαντάζει μεγαλειώδης! Και μάλιστα από το Νηπιαγωγείο!
    Αυτό είναι ακριβώς το «δόλωμα» που ρίχνεται στους φοβισμένους και ανενημέρωτους γονείς και φυσικά φαντάζει πολύ όμορφο, δελεαστικό και «καθώς πρέπει».
    Έτσι, ο «ειδικός» της Σεξουαλικής Αγωγής αρχίζει να ενημερώνει και να εκπαιδεύει με τη θερμή συγκατάθεση του γονέα τα παιδιά από το νηπιαγωγείο για θέματα της ανθρώπινης ανατομίας, υγιεινής, σεβασμού στον άνθρωπο, την αποφυγή και καταγγελία ατόμων κακοποιητικών για θέματα δηλ. που είναι γενικά αποδεκτά. Αλλά μαζί με αυτά και επιπλέον, διδάσκονται τα βασικά για την ανθρώπινη αναπαραγωγή με αντίστοιχη αναπαράσταση της σεξουαλικής πράξης, το ανατομικό λεξιλόγιο των έξω γεννητικών οργάνων, η ευχαρίστηση του αγγίγματος του ιδίου σώματος (αυνανισμός) ή του σώματος του άλλου, η θετική χρήση του σεξουαλικού λεξιλογίου, η φιλία αλλά και η αγάπη προς τα άτομα του ίδιου φύλου (και οι διαφορές τους), πώς χειριζόμαστε τα δύσκολα συναισθήματα σε μια στενή σχέση, τα διαφορετικά είδη οικογένειας, αποδοχή χωρίς κριτική της διαφορετικότητας και των διαφόρων τρόπων ζωής.
    Τα αποτελέσματα είναι η πρώιμη σεξουαλικοποίηση του παιδιού, που θεωρεί φυσιολογικό τον αυνανισμό, την ασυμβατότητα βιολογικού φύλου και ταυτότητας φύλου, ισότιμες όλες τις μορφές «οικογένειας», εθίζεται στην πορνογραφία, αποδέχεται στη συνείδησή του τις προγαμιαίες σχέσεις, την αντισύλληψη, την άμβλωση, την ομοφυλοφιλία, τη ρευστότητα στη ταυτότητα φύλου και αντιδρά σε όποιον κάνει παρέμβαση προς την κανονικοποίησή του (γονέα, θρησκευόμενο άτομο, ιατρό, κοινωνικό κανόνα) θεωρώντας τον καταχραστή των σεξουαλικών του δικαιωμάτων.
    Σε πολλά παιδιά διαταράσσεται η αντίληψη για το φύλο τους και οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Άλλοτε επιδίδονται σε σεξουαλικά παιγνίδια μίμησης ή και κακοποίηση συνομηλίκων τους επιθυμώντας να μιμηθούν τους μεγάλους και τις εμπειρίες τους.
    Ανατίθεται στα παιδιά το βαρύ φορτίο να προστατέψουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική τους κακοποίηση από τον ενήλικα και να την καταγγείλουν κατά την κρίση τους. Πόσο δύσκολο θα είναι για το παιδί να ξεχωρίσει ποιόν να εμπιστευτεί, όταν η κακοποίηση προέρχεται τις περισσότερες φορές από τους δικούς του ανθρώπους!
    Η σεξουαλική ικανοποίηση σε αυτά τα μαθήματα ξεχωρίζει τη σεξουαλική ικανοποίηση από την αναπαραγωγική λειτουργία. Η βιολογική σχέση στην οικογένεια χάνει την αξία της, το πρότυπο της ομόφυλης στείρας ένωσης προωθείται ως ισότιμο με τον σταθερό ετερόφυλο γάμο και το βιολογικό δεσμό που δημιουργεί τα βιολογικά παιδιά και αδέλφια. Αλλάζει στη συνείδηση του παιδιού το πρότυπο της οικογένειας.
    Η παραδοσιακή οικογένεια υπονομεύεται, ως παλιομοδίτικο κατασκεύασμα, που με τις σκουριασμένες της αντιλήψεις στερεί τη σεξουαλική χαρά από το παιδί. Ουδέποτε ο ετερόφυλος σταθερός γάμος προβάλλεται ως πρότυπο ευτυχίας. Το παιδί έχει μεγάλη δυσκολία να συνάψει ώριμο γάμο και σταθερή σχέση όταν ενηλικιωθεί και το επιθυμήσει.
    Υπάρχει εκτεταμένη επιστημονική βιβλιογραφία που υποδεικνύει τις σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες πάνω στα παιδιά αυτής της πρώιμης και άκαιρης ενασχόλησής τους με τη σεξουαλικότητα. Υπάρχουν βιωματικές εμπειρίες παιδιών και οικογενειών που υπέστησαν τραύματα από αυτή την εκπαίδευση. Υπάρχει ο κοινός νους, που υποδεικνύει πως η σωματική ενότητα δύο ανθρώπων, το πλήρες δόσιμο του ενός στον άλλον, είναι η πιο οικεία σχέση, που για να τους οδηγήσει όμως στην ευτυχία, πρέπει και οι δύο να είναι σε θέση να δείξουν πέρα από τη σχέση αυτή, και σεβασμό ο ένας για τον άλλο . Ο σεβασμός χρειάζεται μακρόχρονη καλλιέργεια των ψυχών και εκδηλώνεται με την ικανότητά τους να θυσιάζονται μεταξύ τους, για πάντα, και με αποκλειστικότητα.
    Η επιτυχημένη σεξουαλική σχέση είναι το δώρο στην υπόσχεση παντοτινής και αποκλειστικής αγάπης και ενότητας, δηλαδή στο γάμο, και μόνο μέσα σε αυτόν φέρνει ολοκληρωμένη χαρά. Κάθε άλλη θεώρηση και ψευτοεκπαίδευση είναι αποσπασματική, παραπλανητική και καταστροφική για τα παιδιά μας.
    Το Υπουργείο όμως προχώρησε στο μέτρο αυτό λαμβάνοντας υπόψιν του μόνο τις απόψεις με τη συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση και χωρίς να προσκαλέσει συμβουλευτικά Εκπαιδευτικούς, επιστήμονες Ψυχικής Υγείας, Συλλόγους γονέων, άτομα εν γένει διαφορετικής τοποθέτησης, αλλά και τους Πνευματικούς πατέρες που αγωνίζονται και εκείνοι για την ευτυχία των παιδιών τους (διότι ο σεβασμός στις θρησκευτικές αξίες είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και τα συγκεκριμένα προγράμματα την προσβάλλουν). Δοκιμασμένες μέθοδοι για ευτυχισμένους, σεξουαλικά υγιής, και σταθερούς γάμους, αγνοήθηκαν επιδεικτικά στα πλαίσια της πολιτικά «ορθής», νέου τύπου αντιεπιστημονικής, αντιπαιδαγωγικής και αντίθρησκης αγωγής του Υπουργείου μας.
    Το μάθημα είναι κατά το νομοσχέδιο υποχρεωτικό. Το σχολείο δεν έχει δυνατότητα να αρνηθεί, ούτε καν λόγω της τυχόν ιδιαίτερης φύσης του, π.χ. σχολείο με διαφορετικές Θρησκευτικές αρχές, διότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θεωρείται «δικαίωμα» του παιδιού και το κράτος το υπερασπίζεται… Η ενημέρωση από το γονέα για θέματα σεξουαλικότητας θεωρείται εκ προοιμίου ελλιπής.
    Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η εκπαίδευση ξεκινά από το Νηπιαγωγείο! Θα ήταν «ευχής έργον» για τους «υπευθύνους» του Υπουργείου να την αρχίσουν και από το Μαιευτήριο…, γιατί τέτοιες είναι οι «Οδηγίες» της Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας – και όχι μόνο. Θα επεκτείνεται βέβαια και στα μεγαλύτερα παιδιά σταδιακά.
    Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως το σχετικό Πολυνομοσχέδιο ανακοινώθηκε (τυχαία;) σε μια δύσκολη περίοδο για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την Εκκλησία μας, περίοδο που τα σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού. Τα περιθώρια κινητοποίησης γονέων και διδασκόντων ελάχιστα, και η Ιερά Σύνοδος, έχοντας και άλλα θέματα εξίσου σοβαρά να την απασχολούν, δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα σε αυτό το ζήτημα πνευματικής καθοδήγησης των παιδιών της.
    Πραγματικά, η εφαρμογή αυτού του προγράμματος δυναμιτίζει και προσβάλλει όλες τις χριστιανικές αξίες, που αποτελούν τα θεμέλια για τη χαρά και την ευτυχία του ανθρώπου και ως προς το θέμα της σεξουαλικότητάς του. Ο αγώνας της εγκράτειας, της σεμνότητας, της αγνότητας, της μονογαμίας απαξιώνεται με αυτά τα προγράμματα ήδη από το Νηπιαγωγείο. Περιφρονείται ο πνευματικός αγώνας των νέων που επιθυμούν να προσέλθουν αγνοί στο γάμο τους εμπιστευόμενοι την ευτυχία τους ακόμη και στο θέμα της σεξουαλικότητας στην αγάπη του Θεού. Περιφρονείται ο αγώνας όσων θα ήθελαν να ακολουθήσουν το δρόμο του Ορθόδοξου μοναχισμού, για να μην επεκταθούμε και στην αλλοίωση της έννοιας της αγνότητας όπως ορίζεται από αυτά τα προγράμματα.
    Επιπρόσθετα, είναι απορίας άξιο, γιατί ενώ το θέμα της «σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο Νηπιαγωγείο», προαναγγέλθηκε ξεκάθαρα στην «Αιτιολογική Έκθεση στο Σχέδιο Νόμου….», και έγινε η σχετική ανακοίνωση προς τους δημοσιογράφους, η συγκεκριμένη θεματολογία δεν αναγράφετε με σαφήνεια στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Διαβούλευσης, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε γονέας να ενημερωθεί, να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του, τις επιθυμίες και τις επιφυλάξεις του.
    Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά ύπουλο και παραπλανητικό από τη πλευρά του Υπουργείου, το οποίο προσβάλλει εκτός από τα παιδιά και τη νοημοσύνη του σύγχρονου γονέα.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:10 | Α. Μ

    Τα παιδια σε αυτη την ηλικια εχουν αλλες αναγκες για μαθηση. Ερχομενα πολλα παιδια στο νηπιαγωγειο δεν γνωριζουν βασικους κανονες υγιεινης, διατροφης. Χρειαζονται ενημερωση απο εξιδεικευμενο προσωπικο(δε γινεται ολοι για ολα), πρωτα πρεπει να μαθουν αυτονομια, να ενημερωθουν για τα μερη του σωματος κ ποιες οι λειτουργιες τους κ στη συνεχεια η σεξουαλικη διαπαιδαγωγιση, να μαθουν βασικες πρωτες βοηθειες(θα βοηθησει τα παιδια κ στο να μαθουν να διατηρουν τη ψυχραιμια τους), να ενηνερωθουν πως να κυκλοφορουν σωστα (ως πεζοι, με ποδηλατο…) για αποφυγη ατυχηματων κ μικροτραυματισμων. Ως μητερα κ εκπαιδευτικος θα ηθελα τετοιες θεματικες να διδαχθουν τα παιδια μου στο σχολειο.

  • Με το συγκεκριμένο σχόλιό μου, επιθυμώ (με σεβασμό στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής), οι συντάκτες του Σχεδίου Νόμου:

    1. Να μην προχωρήσουν στην εισαγωγή της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης ως πιθανή θεματική επιλογή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο Νηπιαγωγείο, γιατί θα προκληθούν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχολογική ανάπτυξη των μικρών παιδιών, μέσα από την σύγχυση που θα προκληθεί στην προσπάθεια να εξηγηθούν (και από ποιους άραγε…), ζητήματα που εμφανίζονται πολύ αργότερα κατά την ωρίμανσή τους, στο χρόνο που πρέπει, σύμφωνα με τα στάδια ανάπτυξης τους! Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το στηρίξει αλλά δεν είμαι ο ειδικός, παρά ένας δάσκαλος που επί δεκαετίες ασχολούμαι με την εκπαίδευση σε θέματα δεξιοτήτων, οι οποίες για να κατακτηθούν, διδάσκονται στις κατάλληλες ηλικίες αναπτυξιακά!
    Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του διπλώματος οδήγησης, για λόγους ασφαλείας πρώτα του νέου οδηγού και στην συνέχεια του κοινωνικού συνόλου.

    και

    2. Να μην προχωρήσουν στην Εισαγωγή της αλληλεπίδρασης με την Αγγλική Γλώσσα στα Νηπιαγωγεία κι αυτό γιατί μία γλώσσα δεν είναι απλά μια νέα δεξιότητα στην ηλικία αυτή, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος και πολιτισμός, που θα συγχέεται η και θα μπορεί να προηγείται της Ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, που θέλουμε να διατηρηθεί και στις επόμενες γενιές των κατοίκων αυτής της χώρας. Αντί αυτής, μπορεί να ενισχυθεί η αγάπη για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό, με εισαγωγή των πρώτων στοιχείων της Ελληνικής έκφρασης μέσα από την Αρχαία και Βυζαντινή Ελλάδα (λέξεις, τραγούδια, ζωγραφιές, παιχνίδια, κατασκευές, ιστορίες, αλληλεπίδραση με μουσεία, κλπ). Σήμερα άλλωστε η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει μειωθεί χρονικά κατά πολύ, με τις νέες τεχνολογίες και παιδαγωγικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

    Τέλος

    3. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, την υγεία (και μέσα και από την γυμναστική) και το περιβάλλον, είναι πραγματικά μια πολλή θετική εισήγηση και συμφωνώ να εισαχθεί από τις ηλικίες αυτές.

    Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να γίνουν οι παραπάνω διορθώσεις.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:06 | Γεωργια

    Δεν είναι σωστό να υπάρχει σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση στο νηπιαγωγείο σε ψυχουλες δηλαδή 4 έως 6 ετών. Οι μόνοι υπεύθυνοι για τέτοιου είδους θέματα σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες είναι οι γονείς.
    Γεωργία, εκπαιδευτικος

  • 5 Μαΐου 2020, 11:04 | Π Χρήστος ΦΡΑΓΚΊΣΚΟΣ

    Δεν είναι δυνατόν σε ηλικίες ευεσθητες να γίνονται τέτοια πράγματα ποιος θα είναι ο καθηγητής ο δάσκαλος εμπιστοσύνης και εν πάσι περιπτωση γίνονται που γίνονται διάφορα τώρα φανταστείτε τι έχουμε να δούμε και να ακούσουμε μετά

  • 5 Μαΐου 2020, 11:02 | Χρήστος

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στις ηλικίες νηπιαγωγείου είναι ίσως αποδεκτή αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις.
    Για παράδειγμα στις ηλικίες 4-6 χρονών θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί για
    -τη σύλληψη ενός μωρού, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με απλή αλλά σωστή γλώσσα, χωρίς λεπτομέρειες!!!!!
    – ποιες συνήθειες (ντουζ, κ.α.) πρέπει να γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και όχι δημόσια.

    από εκεί και πέρα αν προσπαθήσω να μιλήσω με τον 5 χρονών γιο μου για παράδειγμα
    – για τα όρια σε σχέση με το χειρισμό του σώματός του και πιο συγκεκριμένα: παιχνίδια με το σώμα (τι είναι ασφαλές και τι όχι, τι είναι αποδεκτό και τι όχι), το ποιο πιθανό είναι να καταλάβει ότι με το σώμα μας κάνουμε ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ και άντε μετά να δούμε τη ιδέες θα του μπαίνουν στο μυαλό;;;
    – ή ότι το σώμα του ανήκει μόνο σ’αυτό και ότι μπορεί και πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε συμπεριφορά προέρχεται από κάποιον άλλο και το κάνει να νιώθει άβολα και άσχημα, ακόμα και αν αυτός ο άλλος είναι μέλος της οικογένειας, το μόνο που ίσως καταλάβει είναι ότι μπορεί να αρνηθεί να πλένει τα δόντια του ή να κάνει μπάνιο.

  • 5 Μαΐου 2020, 11:00 | Ουρανία Δ.

    Θέλω να εκφράσω τη διαφωνία μου !!!Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ένα σημαντικό αλλά και πολύ ευαίσθητο θέμα .Ο χρόνος και ο τρόπος προσέγγισης πρέπει να γίνεται από την οικογένεια κάθε παιδιού διότι ο γονέας είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε την ιδιοσυγκρασία και τις ιδιαιτερότητες του παιδιόυ του .

  • 5 Μαΐου 2020, 10:57 | Βασιλική

    Και εγώ με τη σειρά μου θεωρώ αντιπαιδαγωγική την εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος στην ηλικία αυτή.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:54 | Ανδρέας

    Διαφωνώ στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία. Δεν έχει καμία θέση το υπουργείο να ορίσει την ηλικία των 4-5 κατάλληλη για τέτοιου είδους θέματα προς συζήτηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:51 | Νίκος

    Ντροπή και απαράδεκτο το νομοσχέδιο αυτό. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι άσχετοι να δηλητηριάζουν τις ψυχές των παιδιών μας νη

  • 5 Μαΐου 2020, 10:48 | Κυριάκος

    Βλέπω ότι όλα τα σχόλια είναι επικριτικά, παρόλα αυτά θα προχωρήσετε κανονικά τόσο στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με αμφίβολο περιεχόμενο, όσο και στην μείωση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών, παρότι η κυρία υπουργός είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του συμβουλίου της επικρατείας…

  • 5 Μαΐου 2020, 10:48 | Filitsa

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στην δημόσια εκπαίδευση. Αντίθετα θα έπρεπε να εισαχθούν Σχολές Γονέων για να βοηθούν τους γονείς να αποτρέπουν την έκθεση των παιδιών σε ανάλογα ερεθίσματα από την τηλεόραση και φυσικά το Διαδίκτυο όπως συνιστούν όλοι οι ιατροί ειδικοτήτων σχετικών με την ψυχική υγεία. Αντί αυτού εσείς επιδιώκετε να δημιουργήσετε ένα επιπλέον κανάλι διάθεσης ερεθισμάτων σεξουαλικού περιεχομένου και δη, τουλάχιστον αμφισβητούμενης ωφέλειας, προς τα παιδιά! Αυτό δε, τοποθετείται στην πλέον ευαίσθητη ηλικία των παιδιών όπου απουσιάζει το στοιχείο της κριτικής σκέψης για την αποδοχή ή απόρριψη των παρουσιαζομενων ως «φυσιολογικών» σεξουαλικών συμπεριφορών.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:40 | Βάια

    Διαφωνώ,ως γονιός και εκπαιδευτικός για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.Σας παρακαλώ αφήστε τα μπουμπούκια να ανθίσουν στην ώρα τους, μην τα άγουρο ξυπνάτε!!!!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:40 | Αλεξανδρα

    Διαφωνώ!!!Αφήστε τα παιδιά στην αθωότητα τους ,είναι ότι πιο όμορφο!!!Άλλωστε κ εμείς απ’ όλα ξέραμε κ δεν είχαμε τέτοιο μαθημα…γιατί καποια παιδιά που δεν τους ενδιαφέρει ακόμα κ είναι πιο αθώα να πρέπει με το έτσι θέλω να τα ενημερώσετε …Όχι!!! Βγάζετε τα Θρησκευτικά που είναι η αρχή κ το τέλος μας,κ θέλετε να βάλετε αυτό που να μην πω τι μάθημα είναι!!!!ΑΙΣΧΟΣ!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:40 | ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

    Διαφωνώ κάθετα για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα μικρά παιδιά.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροφοδοτήσουν την αγνή ψυχή τους με τέτοιες πληροφορίες. ΔΙΑΦΩΝΩ!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:40 | Ρεβέκκα Λώλη

    Να σεβαστούμε την αθωότητα των παιδιών! Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ιδιαίτερα στις τρυφερές ηλικίες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, είναι ευθύνη της οικογένειας και όχι του Σχολείου. Παρακαλώ να αποσυρθούν τα εργαστήρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:39 | Έλενα Δημητρίου

    Είμαι μια περήφανη Ελληνίδα και Χριστιανη Ορθόδοξη Μητέρα και σας διατυπώνω δημόσια την κάθετη διαφωνία μου με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών της Ελληνικής οικογένειας και όχι μόνο από τόσο μικρή ηλικία! Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό σχολείο πρέπει να συμβάλλουν στην υγιή ψυχοπνευματικη ανάπτυξη των παιδιών μας με δεξιότητες δημιουργικές και όχι προβληματικές!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:36 | Αθανάσιος Αγοραστός

    Για ακόμη μία φορά, άνθρωποι που δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με σχολική τάξη, φέρνουν παλιές πολιτικές και απόψεις για το πώς θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργεί ένα σχολείο και το ονομάζουν αναβάθμιση. Έχουν γραφτεί τόνοι κειμένων από ανθρώπους, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς που όλοι σχετίζονται με την εκπαίδευση και είτε έχουν ακυρώσει στην πράξη παλαιότερα τις πολιτικές αυτού του είδους, είτε αντιτίθενται στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα θέτουν ερωτήματα και προτάσεις για την πραγματική αναβάθμιση του Ελληνικού σχολείου.

    Οι συνθήκες και η κατάσταση στην οποία εργαζόμαστε έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με 10 χρόνια πριν, παρόλα αυτά το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί κοπτοραπτική παλαιών *συντηρητικών* πολιτικών που πολλάκις η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει, εσφαλμένα και αποτυχημένα, να επιβάλλει στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι πολιτικές αυτές έχουν αποτύχει στην πράξη ως ασύμβατες με τις αξίες των ανθρώπων της εκπαίδευσης και όχι λόγω κάποιου φόβου για την υλοποίησή τους.

    Αν η πολιτική ηγεσία ενδιαφερόταν για διάλογο και να ακούσει τις γνώμες των λειτουργών της εκπαίδευσης, το παρόν νομοσχέδιο θα είχε αλλάξει στο 90% του. Μας κατακεραυνώνει η διεθνής ένωση εκπαιδευτικών της ευρωπαϊκής ένωσης για τον τρόπο που μεθοδεύεται η διαδικασία διαβούλευσης!

    Κανένας δεν αμφισβητεί πως το Ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον. Όχι όμως σαν ουραγό που αναπαράγει αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν με καταστροφικές συνέπειες για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε άλλα κράτη, αλλά με γενναίες *προοδευτικές* πολιτικές υπέρ των όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών με γνώμονα τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την ανοιχτότητα.

    Κάτι τέτοιο βέβαια θα προϋπέθετε να αφήσουμε στην άκρη τις εμμονικές ιδεοληψίες και αντιλήψεις που θέλουν το σχολείο να προσεγγίζεται ως εταιρία παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και να προσεγγίσουμε το θέμα με σοβαρότητα και δημοκρατικό διάλογο. Απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου απευθύνω τα εξής ερωτήματα: Είστε ικανοί; Θέλετε;

    Τότε, γίνεται.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:34 | Στέφανος Ράουτσα

    Χριστός ανέστη!
    Διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια απόφαση!
    Δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στις υψηλότερες τάξεις σχολείων!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:34 | Θεοδώρα Μελέτη

    Απαράδεκτο.διαφωνω με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

  • 5 Μαΐου 2020, 10:32 | Χαρα Βετγ

    Χριστός Ανέστη! Διαφωνώ κάθετα με το θέμα της σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες! Αίσχος και ντροπή ! Φτάνει πια! Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ανηθικότητας! Εάν θέλετε διαπαιδαγώγιστε τα δικά σας παιδιά με αυτό το μάθημα! Εγώ δεν σας επιτρέπω!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:30 | Χατζηνικολάου Γιάννης

    Το πρόγραμμα αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στην προσωπικότητα των παιδιών και δη των Ελλήνων!
    Παιδαγωγοί και ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι τα παιδιά στην ευαίσθητη ηλικία των 3-12 ετών, πρέπει να δέχονται ερεθίσματα που καλλιεργούν το ήθος, αναδεικνύουν θετικές συμπεριφορές και προβάλουν τις αξίες της κοινωνίας με βάση την ιστορική – πολιτισμική – θρησκευτική παράδοση και συνέχεια του τόπου αυτού (Ελλάδα).
    Ως εκ τούτου, εγχείρημα το οποίο δημιουργεί σύγχυση, υποσκάπτει ή και καταρρίπτει ριζικά τα χρηστά ήθη, κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές αλλά και βασικές αξίες, είναι εγκληματικό για την προσωπικότητα των παιδιών!! Καθώς μιλάμε για την Ελληνική Κοινωνία με τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την Παράδοση που κουβαλάει!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:29 | Xristos

    Διαφωνώ κάθετα οριζόντια….Αν θέλει η υπουργός ας ξεκινήσει από τα παιδιά της πρώτα.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:28 | Ευαγγελία Δέλλιου

    Χριστός Ανέστη! Διαφωνώ με την εισαγωγή του μαθήματος σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι τρυφερά και αγνά. Αγγίζει το έγκλημα να σκεφτεί κάποιος εκπαιδευτικός να θελήσει να τους διαπαιδαγωγήσει σεξουαλικά. Το θέμα είναι λεπτό και μόνο η μάνα κι ο πατέρας του κάθε παιδιού μπορεί να το χειριστεί καλύτερα. Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό ότι υπάρχει θεσμός οικογένειας; Γιατί όλα να τα ισοπεδώνουμε και να τα εντάσσουμε σε προγράμματα; Να είστε καλά. Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:26 | Αννα Φ.

    Σχετικα με τη σεξουαλικη διαπαιδαφωγηση στη νηπιακη ηλικια ειναι αυτονοητο οτι μονο βλσβη μπορει να προξενησει στις παιδικες ψυχες που ηδη ειναι εκτεθιμενες σε ερεθισματα ακαταλληλα για την ηλικια τους. Αραγε ο ορος ακαταλληλο δια ανηλικους δεν ισχυει πλεον; Ποιος πατερας και παππους, ποια μητερα και γιαγια θα ηθελε να διαπαιδαγωγηθουν σεξουαλικα τα παιδια τους και τα εγγονια τους με τον τροπο που προτεινει αυτο το πολυνομοσχεδιο; Χαθηκε τελειως η ντροπη; Αναρωτιεμαι…

  • 5 Μαΐου 2020, 10:19 | Βασιλική Παλιούρα

    Διαφωνώ σαφώς και κατηγορηματικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη νηπιακή ηλικία! Αυτή την ευθύνη έχει μόνο ο γονιός και κανείς αλλος! Δεν σας επιτρέπουμε να ασχοληθείτε εσείς με ένα θέμα που αφορά τα παιδιά μας, την προσωπική τους ταυτότητα και τα προσωπικά τους δεδομένα! Ασχοληθείτε με τη διαπαιδαγώγηση των δικών σας παιδιών και αφουγκραστειτε την ανάγκη τους για τη δική σας φυσική παρουσία στη ζωή τους και μετά «νοιαστειτε» για τα δικά μας παιδιά! Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δε χωρά σε χώρο νηπιακής μάθησης, δε χωρά σε τέτοιες ηλικιες, ζητούμε εντόνως να μην συμπεριληφθεί!

  • 5 Μαΐου 2020, 10:19 | Ασημούλα

    Χριστός Ανέστη!
    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως και με την εκμάθηση Αγγλικών σε τόσο πρώιμη ηλικία.
    Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τη συστολή τόσο σε εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και σε οικογενειακό.
    Η φαντασία και η περιέργεια αυτής της ευαίσθητης ηλικίας θα οδηγήσουν σε επικίνδυνους πειραματισμούς.
    Καλό είναι η εκπαίδευση αυτής της βαθμίδας να εστιάσει στην εκμάθηση δεξιοτήτων και στην ανάδειξη ηθικών αξιών.
    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ας μείνει στα χέρια της οικογένειας,η οποία άλλωστε θα επωμιστεί και όλο το βάρος της εξέλιξης της.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:18 | Ορέστης Π.

    Οι ελληνικοί παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Πλειάδα ερευνών δείχνει ότι έχει σημαντικα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικα οφέλη για τα παιδιά από την νηπιακή κιόλας ηλικία. Είναι αδιανόητο η διδασκαλία των ελληνικών παραδοσιακών χορών να πραγματοποιείται από εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων πλην καθηγητών φυσικής αγωγής ΠΕ11. Στις Σχολές Επιστημών φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας υπάρχει ειδικότητα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών που κατοχυρώνει τους αποφοίτους των ΣΕΦΑΑ.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:15 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ Ζ.

    Οι μόνοι υπεύθυνοι για την ανατροφή των παιδιών και για την ασφάλειά τους είναι οι γονείς τους. Η πολιτεία δεν θα έπρεπε να υποχρεώνει κανένα ξένο να μιλάει στο παιδί για θέματα που αφορούν στο σώμα του και που μπορούν να του δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην ψυχή του αλλά ΚΑΙ στο σώμα του. Αφήστε ήσυχους τους ταλαίπωρους εκπαιδευτικούς να διδάξουν ΓΡΑΜΜΑΤΑ και τα παιδιά να μάθουν ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Τα παιδιά έχουν την καλύτερη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όταν στο σπίτι τους βλέπουν τους γονείς τους να ζουν αρμονικά σαν ζευγάρι. Έτσι μαθαίνουν να σέβονται και το σώμα τους και το άλλο φύλλο. Η πολιτεία πρέπει να απευθυνθεί ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ με σεμινάρια συμβουλευτικού χαρακτήρα. Η πολιτεία – ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – επίσης πρέπει να διερευνήσει τις πραγματικές αιτίες της παιδικής κακοποίησης, του μίσους απέναντι στα παιδιά και τους παράγοντες που έχουν χρηματικό όφελος από την εκμετάλλευση των παιδιών παγκοσμίως. ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

  • 5 Μαΐου 2020, 10:15 | Πατήρ Νικόλαος

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΕΤΟΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.