1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:10 | Αριστείδης Δήμου

    Κυρία Υπουργέ ,
    ξέρω ότι έχετε και ανοικτό πνεύμα και ορθολογική αντίληψη για τα πράγματα .
    Απορώ λοιπόν με το γεγονός ότι , παρότι μέχρι σήμερα καταγγέλετε σωρεία αποσπάσεων εκπαιδευτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση , με αποτέλεσματα τα δεκάδες κενά στα σχολεία , παρόλα αυτά μέχρι σήμερα σε καμία ανάκληση αποσπάσεων αυτού του είδους δεν προβήκατε .Το χειρότερο ακόμη και σήμερα βουλευτές αποσπούν εκαπιδευτικούς .
    Είναι τρομερό κυρία Υπουργέ , και δεν είμαι εκαπαιδευτικός το τονίζω , να έχουμε τόσους δασκάλους για τόσο μικρό και συγκεκριμένο αριθμό μαθητών . Παράδειγμα , σε δημοτικό σχολείο της πόλης των Σερρών , υπηρετούν 19 εκπαιδευτικοί για 136 παιδιά , με αποτέλεσματα κάποιοι από αυτούς να χαίρονται και να κοροιδεύουν που διδάσκουν 2 μόνο ώρες τη βδομάδα (τα ονόματά τους είναι γωνστά , επικοινωνήστε στο mail μου να Σας τα δώσω) .
    Εντούτοις με την ανοχή της ΔΟΕ , συνεχίζετε άξιότιμη κατά τα άλλα κυρία Υπουργέ και προσλαμβάνετε νέους αναπληρωτές χωρίς να συμμαζέψετε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση των υπερυπεραριθμων δασκάλων στη χώρα . Με τον τρόπο αυτό δημιουργείτε εντυποώσεις στους φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών , ότι μόλις πάρουν το πτυχίο , θα διοριστούν . Αυτό είναι άδικο για το σύστημα και για τα ίδια τα παιδιά αυτά .
    Κυρία Υπουργέ , μπορείτε να τακτοποιήσετε την πιο πάνω κατάσταση .
    Συγκρουστείτε , θα σας ευγνωμονούν όλοι .
    Και κάτι τελευταίο , μη θεωρείτε , πως ειδικά στην επαρχία , γίνεται και κάποιο σπουδαίο έργο στα ολοήμερα δημοτικά , ίσα ίσα πολλοί γονείς δεν επιθυμούν να γράψουν τα παιδιά τους σ αυτά .
    Ευχαρίστώ .

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:05 | Ηρακλής Λ.

    Μα η απορία μου είναι ποιός νομίζετε ότι θα πάει αναπληρωτής σε παραμεθόριο; Μην ξεχνάτε ότι πάντα υπάρχει η εναλλακτική του να κάνεις ιδιαίτερα και να βγάζεις πολύ περισσότερα από το να περάσεις ένα χειμώνα μακριά από την οικογένειά σου (σε νησί;) και να μαζέψεις 5-6 μόρια το πολύ (γιατί δεν νομίζω να φαντάζεστε ότι θα πήγαινε κανείς για 1 μόριο το χρόνο). Μην φτάσετε με τις κινήσεις σας να αφήσετε χωρις εκπαιδευτικούς τα σχολεία της παραμεθορίου. Επιπλέον αν δεν ανανεωθούν οι πίνακες του χρόνου αδικούνται όσοι φέτος πήγαν αναπληρωτές και σαφώς αιφνιδιάζονται.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:03 | ΓΚΟΚΑ ΣΟΦΙΑ

    Προς το Υπουργείο Παιδείας,
    μην περιφρονήσετε τα πορισματα του Συνήγορου του Πολίτη,μπορούν να αποτελέσουν σπουδαία βάση για την διαμόρφωση του νόμου περί των προσλήψεων.Δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν φορέα συνδικαλιστικό και μη,ΑΣΕΠ,Υπουργείο και όμως λησμονήθηκαν.
    Ο σπουδαίος αυτός φορέας δεν εκφράζεισυμφέροντα,κομματι-
    κά και μη ,συνικαλιστικά ή κυβερνητικά,εκφράζει αμερόληπτα και επι-
    στημονικά,σκέψεις με γνώμονα πάντα το πνεύμα του δικαίου.
    Ειδικά οι θέσεις του σε ότι αφορά την παιδαγωγική επάρκεια , θα βάλουν τάξη στα κακώς κείμενα των γραπτών διαγωνισμών και πιθανόν στο άνδρο της παραβατικότητας που ακούει στο όνομα ΑΣΠΑΙΤΕ και στον ανέντιμο τρόπο επιλογής των σπουδαστών της.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:02 | Γιάννης, Χρήστος, Απόστολος

    Eίμαστε τρίτεκνοι αναπληρωτέs στο 1 Γυμνάσιο Σητείαs Λασιθίου. Μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργείου, βρισκόμαστε σε καθεστώς αβεβαιότητας, καθώς αφήσαμε οικογένειες και δουλειές για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη προϋπηρεσία, η οποία θα μας επέτρεπε να διοριστούμε μόνιμοι σε δύο χρόνια, και να εξασκήσουμε αξιοπρεπώς το επάγγελμα για το οποίο σπουδάσαμε και κοπιάσαμε μία ζωή… Ήρθαμε στο άλλο άκρο της Ελλάδας (από Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη), όχι από τυχοδιωκτισμό, αλλά με επίγνωση του ισχύοντος καθεστώτος περί προσλήψεως των εκπαιδευτικών.
    Είμαστε μαζί σας στον αγώνα για την κατάργηση των ρουσφετολογικών προσλήψεων στην ΠΔΣ, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας κ.λ.π.
    Είμαστε όμως απέναντί σας αν αλλάξετε το 60-40, το οποίο θεωρούμε αξιοκρατικό, στις προσλήψεις των μονίμων εκπαιδευτικών.

    Με τιμή και αγωνία για το αβέβαιο μέλλον μας,

    Γιαννηs-Xρηστοs-Aποστολοs

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 10:01 | ΣΟΦΙΑ Λ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Ή Ο ΑΣΕΠ Ή Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ Ή ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗ.ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ Ή ΜΕΣΟ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ.
    ΈΙΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΈΙΤΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ, ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ-ΠΡΑΓΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΓΙΆΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 50%ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ 50% ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.
    ΙΣΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ -ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ή ΛΑΘΟΣ, ΔΙΚΑΙΟ Ή ΑΔΙΚΟ.
    ΟΛΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΚΟΠΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ.
    ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:55 | Ανανίας Άγγελος

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:53 | Απόστολος Γατής

    Στη δημόσια αυτή συζήτηση σαφώς και υπάρχουν διαφοποιήσεις σχετικά με το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, όπως υπάρχουν και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα, που έχουν καθαρά βιωματικό χαρακτήρα. Όμως, για να προσεγγίσουμε ένα ζήτημα, θα πρέπει να θέσουμε και κάποιες συλλογιστικές βάσεις.
    Θα ξεκινήσω από τη διαπίστωση -και ίσως συμφωνήσουν αρκετοί μαζί μου- ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα απολύτως σταθερό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στη δημόσια εκξπαίδευση, όπως και δεν υπάρχει συνολική και ενιαία εθνική στρατηγική ή αντίστοιχος σχεδιασμός για τη δημόσια εκπαίδευση. Το ίδιο συμβαίνει -διαχρονικά- και με το σύστημα προσλήψεων.
    Πριν τον πρώτο ΑΣΕΠ το 1998 και με την κατάργηση της επετηρίδας που στην ουσία δεν καταργήθηκε ποτέ παρά μόνο άλλαξε μορφές και όχι μορφή, το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί κατά ένα μεγάλο μέρος αν τότε καλούνταν οι εκπαιδευτικοί που ήταν εγγεγραμμένοι στην επτηρίδα και υπηρετούσαν σε μόνιμες θέσεις δημοσίων φορέων, τραπεζών, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κλπ να επιλέξουν εαν θα επιθυμούσαν να παραμείνουν στην εργασία που ήδη κατείχαν. Ιδιαίτερα δε τότε που το κλίμα της εργασιακής ανασφάλειας δεν υπήρχε, που οι αποδοχές σε κάποιους άλλους τομείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν ιδιαίτερα παχυλές σε σχέση με αυτές των εκπαιδευτικών, είναι σίγουρο ότι η επετηρίδα θα μπορούσε να είχε αποσυμφορηθεί, οι αναπληρωτές θα μπορούσαν να είχαν απορροφηθεί γρηγορότερα σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Συνεπώς, χρειαζόταν ένα σαφώς διατυπωμένο από την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ -και όχι μόνο- χρονοδιάγραμμα απορρόφησης των εκπαιδευτικών που έτσι κι αλλιώς και είχαν προσφέρει στη δημόσια εκπαίδευση, και την εμπειρία διέθεταν αλλά και τα προβλήματα γνώριζαν, διότι τα βίωναν.
    Μέσα από αυτή τη συλλογιστική η κατάργηση της επετηρίδας και ο διαγωνσιμός του ΑΣΕΠ έπειτα ως κριτήριο πρόσληψης θα είχαν διαφορετική αντιμετώπιση.
    Αντ΄αυτών, όμως, δημιουργήθηκαν ΝΕΕΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΕΣ και ξαφνικά με μια τροποποίηση θυμήθηκαν κάποιοι τους επιτυχόντες αλλά όχι διοριστέους του 1998 και εντεύθεν δημιουργώντας μάλλον επί τη βάσει της αναγνώρισης της προσφοράς μέσω της αναπλήρωσης και της απαράδεκτης ωρομισθίας των συναδέλφων ένα νέο κύμα που διογκώνεται και διεκδικεί αυτό που δικαιούται και που συνταγματικά είναι κατοχυρωμένο. Από την άλλη υπάρχουν και οι φωνές εκπαιδευτικών που αισθάνονται ως διοριστέοι του ΑΣΕΠ αδικημένοι, κυρίως δε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων, αφού μιας και περνούν επιτυχώς την εν λόγω ψυχοφθόρο βάσανο της εξέτασης, υποχρεούνται να θεωρούν εαυτούς άξιους μόνο για το υπόλοιπο, ό,τι περισσέψει δηλαδή, και διανύουν μια unisex στρατιωτικοεκπαιδευτική θητεία σε περιοχές πλέον απομακρυσμένες. Θα πει κανείς ότι και οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι δεν αφήνουν τις οικογένειές τους τόσο για βιοποριστικούς λόγους όσο και για λόγους συγκέντρωσης μορίων προϋπηρεσίας; Ασφαλώς. Αλλά και στις δυο περιπτώσεις μιλάμε για επιλογή.
    Συμπερασματικά, λοιπόν, για να μην υφίστανται αδικίες, θα πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να γίνουν τα εξής βήματα:
    (α) Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι δημόσια παιδεία θέλουμε,
    (β) καταγραφή των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό
    (γ) μελλοντικός αριθμός συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών -σε βάθος 5ετίας- σε συνδυασμό με την καταγραφή του υφιστάμενου κατ΄έτος ενεργού μαθητικού πληθυσμού,
    (δ) μεταβατικό στάδιο απορρόφησης των εκπαιδευτικών στις επετηρίδες μαζί με τους διοριστέους ΑΣΕΠ ή επιτυχόντες ΑΣΕΠ σε συνδυασμό με τα (β), (γ) και οι θέσεις που θα προκηρύσονται να είναι αναλογικές, να συμβαδίζουν με τις πραγματικές ανάγκες,
    (ε) προγραμματισμός -και όχι φυσικά της τελευταίας στιγμής,
    (στ) ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο δημογραφικό πρόβλημα (δε μπορεί στον 21ο αι. να επιτρέπουμε να κλείνουν σχολεία) σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες ανάπτυξης,
    (ζ) επιτέλους ένα σαφές, ενιαίο πλαίσιο τρόπου διορισμού.
    Απόστολος Γατής, καθηγητής 3ου Γυμνασίου Λαμίας

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:48 | Σ.Μ.

    ΟΛΟΙ οι ενταγμένοι στους πίνακες έχουν ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ και κανένας νέος νόμος δεν μπορεί να τους το αναιρέσει.
    κατά τα λοιπά τα περί «μεταβατικής περιόδου» εντάσσονται στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε».

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:42 | σπυρος

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο. Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω, στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:38 | ΣΟΦΙΑ ΤΣΟΥΜΠΕΛΗ

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ 12,000 ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ-ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΩΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ-ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΟΤΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ!!!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:23 | Promang PE 02

    Συνάδελφοι, ειλικρινά,
    ας υπάρχεικαι λίγη Αιδώς. Το Κράτος
    δεν οφείλει να διορίζει κανέναν. Εμείς,
    όταν πάρουμε ένα πτυχίο,δε σημαίνει ότι πρέπει
    απαραιτήτως να μπούμε σε τάξη.
    Τι σημαίνει «πήρα πτυχίο και είμαι αδιόριστος εκπαιδευτικός»;
    Αυτή η νοοτροπία υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.
    Παρακαλείτε οι περισσότεροι για τους πίνακες.
    Ποιους πίνακες;
    Για να υπάρξει αξιοκρατία,μία είναι η λύση:
    όλοι οι διορισμοί από ΑΣΕΠ. Και προτείνω να διορίζονται ΜΟΝΟΝ οι διοριστέοι, οι επιτυχόντες να παραγράφονται. ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ από εδώ και πέρα. Δεν μας υποχρεώνει,κύριοι αναπληρωτές, το κράτος να πάμε στα νησιά με τα παιδιά μας, ούτε αυτό αποτελεί κριτήριο μονιμοποίησης, επειδή έτσι μας συμφέρει. Προτείνω ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ όλων των πινάκων,εδώ και τώρα. Μηδενισμό των πινάκων. Εσείς που καταφέρεσθε εναντίον του ΑΣΕΠ, τι έχετε να αντιπροτείνετε; Και με ποια ακριβώς κριτήρια προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές;
    Κυρία Υπουργέ,δεν ‘εχω ψηφίσει ποτέ το κόμμα σας,ωστόσο σας συγχαίρω για την τόλμη των διακηρύξεων σας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:21 | nikos karageorgiou

    κ. Διαμαντοπούλου να λάβετε υπ’όψιν σας και εμάς που δουλεύαμε σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία τα έκλεισαν οι ιδιοκτήτες!
    15 ΧΡΌΝΙΑ!!! χωρίσ να συμπληρώσουμε τα 48 μόρια………

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:18 | Αναστάσιος Νέστορας

    Στα κριτήρια εισαγωγής στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα πρέπει να μετράει και το δεύτερο μεταπτυχιακό, όπως το κάνατε για το ευρύτερο δημόσιο! επίσης γιατί να δηλώνουμε μονάχα μια περιοχή (μία ΑΣΠΑΙΤΕ)??? Έτσι με αυτόν τον τρόπο παρατηρείτε το φαινόμενο για την ίδια ειδικότητα σε άλλες περιοχές η βάση εισαγωγής στην ΑΣΠΑΙΤΕ να είναι υψηλότερη και σε άλλες χαμηλότερη! Και τέλος γιατί δεν αναπληρώνονται οι θέσεις συναδέλφων που ενώ επιλέγονται τελικά δεν παρακολουθούν την ΑΣΠΑΙΤΕ!!!!????

  • ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ, (ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ), ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ (Π.Χ. ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ, ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ). ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ? ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ…

    ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Κ.Α.) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

    ΤΕΛΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΟΝ, ΔΙΟΤΙ : ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ. (ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΚΑΘΕ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΑΝΑ ΠΟΛΗ ΕΩΣ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΙ)
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΣΕΠ ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΡΙΣΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ?

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | stavros

    Θα πρέπει επιτέλους να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την aνισοτική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους πολύτεκνους και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.
    Η φροντίδα και κοινωνική μέριμνα του κράτους για τις ειδικές ομάδες
    πληθυσμού δεν πρέπει να στηρίζεται στην επιβάρυνση των υπολοίπων.
    ΝΑΙ στην μέριμνα για τους πολύτεκνους αλλά με τέτοιους τρόπους ώστε το κράτος να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο
    ΟΧΙ όμως στην προνομιακή μεταχείριση των τρίτεκνων-πολύτεκνων σε βάρος των συναδέλφων τους.
    Όλοι πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίδια δικαιώματα στον χώρο της εργασίας
    Εξάλλου φαντάζομαι οτι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που θα θέλαν να είναι τρίτεκνοι αλλά δεν μπορούν να έχουν ούτε ένα παιδί

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 08:35 | Promang

    Όλοι οι διορισμοί από ΑΣΕΠ. Οι κυριοι αναπληρωτές να σταματήσουν να κλαίγονται. Το κράτος δεν τποχρεούται να μας διορίζει, παρά μόνο όταν έχει πραγματικές ανάγκες.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 08:32 | A. KΑΛΟΓΗΡΟΣ

    Τι είναι η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ?
    Πρακτική άσκηση? Τότε έπρεπε όλοι να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτή!
    Δοκιμαστική υπηρεσία? Τότε έπρεπε να υπάρχει κρίση για την επιτυχία της δοκιμής!
    Εργασιακή εμπειρία? Μα αυτή ούτως ή άλλως αποκτάται και μετά την πρόσληψη!
    Μήπως είναι μία μέθοδος για να αποκλεισθούν οι ΑΛΛΟΙ?

    Συγχαρητήρια στην κ. Υπουργό και ευχές για συνέχεια!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 08:29 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Μήπως για να φτιάξουν τα πράγματα πρέπει να υιοθετήσουμε κάποιες αρχές του ιδιωτικού τομέα?
    Για να προσληφθεί κάποιος σε μία ιδιωτική τράπεζα πχ, δίνει εξετάσεις. Και προσλαμβάνεται αυτός που γράφει καλά ασχέτως προϋπηρεσίας ή όχι. Η προϋπηρεσία παίζει ρόλο μόνο όταν δύο υποψήφιοι ισοβαθμούν. Δεν είναι πιο αντικειμενικό αυτό?

    Και μήπως πρέπει να δείτε το πρόβλημα από την αρχή, δηλαδή να περιορίσετε τον αριθμό τον εισακτέων στις καθηγητικές σχολές? Γιατί αν διορίζονται μόνο 100 φιλόλογοι γιατί να μπαίνουν στο Πανεπιστημίο 1000? Οι υπόλοιποι 900 πού θα βρουν δουλειά? Γιατί να πηγαίνουν οι κόποι και οι θυσίες τους χαμένοι?

    Το σύστημα είναι πάρα πολύ άδικο έτσι όπως είναι. Ένας άνθρωπος που δίνει πρώτη φορά, είτε γιατί τώρα τελείωσε τη σχολή του είτε γιατί πιο πριν έκανε αναγκαστικά άλλη δουλειά για να καλύψει τις ανάγκες του΄, και γράφει άριστα, δεν είναι άδικο να μένει απέξω? Έλεος πια με τα μόρια και τις προϋπηρεσίες και όλα όσα σχετίζονται με βύσματα και ρουσφέτια! Όσο μπαίνουν στη μέση ένα σωρό παράμετροι, τόσο τα πράγματα δε θα φτιάχνουν. Ή θα είναι μόνο η βαθμολογία του ΑΣΕΠ το κριτήριο διορισμού ή αφήστε τα πράγματα όπως έχουν και μην τα κάνετε χειρότερα.

    Το να αξιολογούνται οι εκπαιδευτικοί πριν γίνουν μόνιμοι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, αρκεί η αξιολόγηση να γίνεται με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια και να μην είναι ο κάθε εκπαιδευτικός έρμαιο του αξιολογητή του. Τα κριτήρια αξιολόγησης να είναι σαφώς ορισμένα και ο κάθε αξιολογητής να καλείται να αιτιολογήσει γιατί έκανε την χ ή την ψ αξιολόγηση.

    Αν θέλετε να βελτιώσετε τα πράγματα, τότε ξεφορτωθείτε όλους τους υποκειμενικούς παράγοντες. Αντίδράσεις και καταλήψεις θα γίνουν, αλλά δεν πρέπει να υποχωρήσετε. Σας βγάλαμε κυβέρνηση για να φτιάξετε τα πράγματα, όχι για να μας κάνετε χατήρια.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 08:21 | Ένας μόνιμος από ΑΣΕΠ, πρώην αναπληρωτής

    Το κράτος ΠΑΝΤΑ θα χρειάζεται αναπληρωτές, ωρομισθίους και κάθε είδους συμβασιούχους.
    Στην εποχή που ζούμε ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν πρόθυμοι να εργαστούν ως συμβασιούχοι φτάνει αυτή τους η εργασία να αποτελεί πρόκριμα για μονιμοποίηση.
    Πώς γίνεται κανείς αναπληρωτής;
    Πώς μπαίνει στους πίνακες; Πάντα με αδιάβλητα κριτήρια; Αξιολογείται πριν γίνει αναπληρωτής;
    Έχουν όλοι οι αδιόριστοι το οικονομικό background να γίνουν αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι; Δηλαδή οι πραγματικά φτωχοί μπορούν να τρέχουν κάθε χρόνο για 7 μήνες στα νησιά και να μην κάνουν άλλη δουλειά;
    Είναι φυσιολογικό τις ίδιες θέσεις να διεκδικούν άνθρωποι από διαφορετικές λίστες με τελείως διαφορετικά κριτήρια και «προσόντα»;
    Είναι αρκετό να είσαι απλά και μόνο πολύτεκνος; Γιατί τιμωρούνται όσοι απέτυχαν σε εξωσωματική;;;; Οι σεξουαλικά ανίκανοι;;; Οι γεροντοκόρες;;;
    Προτάσεις:
    Αρχικά:
    ΑΣΕΠ και μόνο ΑΣΕΠ. Να μετράνε σ αυτόν όλα (παιδιά, προϋπηρεσία, σπουδές, βαθμός πτυχίου).
    1ο Πρόβλημα: Να μετράνε ΑΦΟΥ περάσει κάποιος τη βάση ή από το μηδέν;
    2ο Πρόβλημα: Το ΑΣΕΠ μπορεί να βάζει πάντα ίδιας δυσκολίας θέματα ή οι βάσεις θα ανεβοκατεβαίνουν (έχει συμβεί στο παρελθόν…).
    3ο Πρόβλημα: Οι βαθμοί των πτυχίων αξίζουν όλοι το ίδιο; Όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι το ίδιο δύσκολα;
    4ο Πρόβλημα: Όλοι είχαν την οικονομική δυνατότητα για μεταπτυχιακά και διδακτορικά;
    Αδιέξοδο.
    Τελικό σύστημα:
    ΑΣΕΠ για όλους. Να μη μετράει τίποτα (όποιος έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα γράψει και καλύτερα). Με βάση το βαθμό στο διαγωνισμό να προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ. Όσοι έχουν πολλά μόρια θα αποκτήσουν αρκετή προϋπηρεσία, θα αποκτήσουν και εμπειρία και τελικά θα διοριστούν χωρίς άλλα κριτήρια. Θα πρέπει απλά να γνωρίζει το υπουργείο εκ των προτέρων πόσους από τους συμβασιούχους του θα διορίσει.
    Η λογική «αν τρουπώσω θα διοριστώ» να σταματήσει. Η Διαμαντοπούλου δεν κατάλαβε ακόμα πού έχει μπλέξει με τους συνδικαλιστές και ελπίζει μάταια. Οι προκάτοχοί της για να τους κάνουν τα χατίρια καταπάτησαν ακόμα και τους ίδιους τους τους νόμους! Το κακό είναι ότι οι συμβασιούχοι είναι οργανωμένοι ενώ οι άλλοι όχι. Και η ΟΛΜΕ τους στηρίζει γιατί είναι ψηφοφόροι.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 08:08 | Κική ΠΕ02

    Κυρία Υπουργέ, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας να θέσετε σε δημόσια διαβούλευση θέματα που αφορούν στο δημόσιο σχολείο και ιδιαίτερα στον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ θεσμοθέτηθηκε με την πρόβλεψη σε βάθος μιας πενταετίας να αποτελέσει το μοναδικό τρόπο πρόσληψης. Από τότε όμως γινόμαστε μάρτυρες διαρκώς νέων ρυθμίσεων – «παραθύρων» που στόχο τους έχουν να βολεύουν επιμέρους ομάδες. Γιατί θα πρέπει να αισθάνεται αδικημένος από την επικείμενη αλλαγή του τρόπου πρόσληψης ένας υποψήφιος εκπαιδευτικός με προϋπηρεσία και όχι αυτός που είδε τις θέσεις του προηγούμενου γραπτού διαγωνισμού να μειώνονται δραματικά και βρέθηκε στο παρά πέντε του διορισμού λόγω των μαζικών διορισμών πολυτέκνων ή των ειδικών ρυθμίσεων για προϋπηρεσίες, που πάντα γίνονται πέρα του 60%-40%; Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περνούν μέσα από τον ΑΣΕΠ με μοριοδότηση επιμέρους κριτηρίων όπως η προϋπηρεσία και η εντοπιότητα . Ειδικότερα για τους πολύτεκνους θα πρέπει να επανέλθει η παλαιότερη ρύθμιση που προβλέπει ως απαραίτητη προϋπόθεση για το διορισμό πολύτεκνου την επίτευξη της βάσης στο γραπτό διαγωνισμό.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 07:28 | χ.

    Είμαι αναπληρώτρια καθηγητρια εδώ και τρία έτη και επιτυχούσα στους τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Είναι άδικο για εμάς που έχουμε τόση προϋπηρεσία έχουμε επιτύχει και στους ΑΣΕΠ να καταργηθεί ο πίνακας με τα 24μηνα. Και προϋπηρεσία σε σχολεία έχουμε, και γνώσεις έχουμε (όπως μας ζητείται από το διαγωνισμό.
    Πως λοιπόν θέλετε να το καταργήσετε;
    Οι πίνακες αυτοί οχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, αλλά και με την ισχύουσα σειρά.
    Με εκτίμηση
    χ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 05:09 | Σοφία Αγάπη

    Αγαπητή Κα Διαμαντοπούλου,

    Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να κοιτάξετε είναι το θέμα της ΑΣΠΑΙΤΕ πρώην ΣΕΛΕΤΕ, στις τεχνικές ειδικότητες απαιτείται για να γίνει διορισμός πέρα απο τα άλλα κριτήρια, δηλαδή ΑΣΕΠ και προυπηρεσία, να χεις πάρει και το πτυχίο της επιμόρφωσης ΑΣΠΑΙΤΕ . Πιστεύω ότι δεν είναι δίκαιο να χεις όλα τα άλλα προσόντα και να εμποδίζεσαι από το θέμα της έλλειψης του πτυχίου επιμόρφωσης απο την ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς τα άτομα που γίνονται δεκτά κάθε χρόνο στην ΑΣΠΑΙΤΕ είναι ελάχιστα, συνήθως ένα άτομο ανα ειδικότητα και ανά πόλη όπου υπάρχει ΑΣΠΑΙΤΕ . Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να περιμένει μια ζωή και πάλι να μην πάρει σειρά να μπει στην ΑΣΠΑΙΤΕ . Νομίζω ότι είναι δίκαιο να μη χρειάζεται να χεις το πτυχίο της επιμόρφωσης ΑΣΠΑΙΤΕ για να διοριστείς, αλλά αφού διοριστείς να σου δοθεί μια χρονιά ώστε να κάνεις την έξτρα επιμόρφωση που σου δίνει η ΑΣΠΑΙΤΕ . Άκουγεται ευρέως ότι όχι μόνο είναι ελάχιστα τα άτομα που η ΑΣΠΑΙΤΕ εκπαιδεύει αλλά και ο τρόπος εισαγωγής σε αυτήν είναι μόνο κατ΄επίφαση αξιοκρατικός.

    Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα διορισμών όπου μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο προτιμάς να ακολουθήσεις στην προσπάθειά σου να γίνεις μόνιμος. Είτε προυπηρεσία, είτε εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ ή συνδιασμός και των δύο. Οι εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ όπως έχετε δει απο τα στατιστικά σας στοιχεία ευνοούν τους πτυχιούχους που μόλις πήραν πτυχίο και τα χουν φρέσκα στο μυαλό τους. Αυτοί είναι που δίνουν και περνάνε. Επίσης ευνοεί τα φροντιστήρια. Απο την άλλη ξέρω άτομα που χουν δώσει εξετάσεις πολλές φορές, διάβασαν, έκαναν φροντιστήρια και κατάφεραν να είναι στους επιτυχόντες αλλά όχι στους διορισταίους. Έτσι λοιπόν επειδή οι εξετάσεις αυτές είναι διαγωνισμός, ακόμα και πολύ καλά να γράφεις κάθε φορά κανείς δε σου εξασφαλίζει ότι θα διοριστείς και μπορεί να φτάσεις να γίνεις 50 χρονών και ακόμα να προσπαθείς να διοριστείς! Πόσες φορές να έχει το κουράγιο κάποιος να δώσει εξετάσεις ΑΣΕΠ ψυχικά αλλά και σωματικά ? Υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι που προτιμούν να δουλεύουν έστω και να πάν και μακρυά για να μαζέψουν την απαιτούμενη προυπηρεσία, αλλά να έχουν τη σιγουριά ότι μετά απο όλη τους την ταλαιπωρία θα ναι σίγουροι ότι θα διοριστούν. Αν λέμε ότι η εμπειρία εκτιμάται πάρα πολύ απο τον ιδιωτικό τομέα και όσο πιο πολύ εμπειρία έχεις πιο πολύ σε προτιμούν, γιατί να μην αξιοποιούμε την εμπειρία των καθηγητών ώστε να έχουμε καλύτερους καθηγητές στο σχολείο? Γι’ όσους έγραψαν καλά στον ΑΣΕΠ, αλλά επειδή κάποιοι άλλοι έγραψαν καλύτερα έμειναν απο έξω, είναι καλό να προσμετράται η προυπηρεσία ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν τα έξτρα μόρια.

    Επίσης γιατί να πρέπει να δίνει κάποιος ΑΣΕΠ κάθε φορά και να μην μπορεί αν θέλει να κρατήσει τα μόρια του προηγούμενου ΑΣΕΠ? Οι βουλευτές για να εκλεγούν περνάν απο εξετάσεις? Γιατί πρέπει οι καθηγητές να περνάν απο εξετάσεις αενάως?

    Πιστεύω ότι καίριο για την παιδεία της χώρας μας είναι το να γίνουν αλλαγές στο περιεχόμενο των σπουδών, να υπάρξει αξιοκρατία στο πως γίνεται η επιλογή των πανεπιστημιακών καθηγητών, το να γίνουν βιβλιοθήκες και το να παράγουμε επιστημονική έρευνα. Είναι απαραίτητο να γίνει αλλαγή στο περιεχόμενο των σπουδών στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να μάθουν Πως να Μαθαίνουν και να μάθουν να Αγαπάν το να Μαθαίνουν. Το όλο περιεχόμενο της εκπαίδευσης δε φαίνεται να δίνει ούτε τα βασικά εφόδια για να βρείς μια δουλειά μετά το λύκειο αλλά και ούτε την παιδεία που να δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες με κοινωνική συνείδηση και δημιουργική σκέψη. Δεν διδάσκει τον μαθητή για θέματα συμπεριφοράς στη σχέση του με τα άλλα άτομα μέσα στην οικογένειά του, στην κοινωνία, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, στο περιβάλλον. Δεν βοηθάει τους μαθητές να μαθαίνουν να δημιουργούν, να αναπτύσουν τη φαντασία τους, να αναπτύσουν δημιουργική σκέψη. Μαθήματα όπως θέατρο, μουσική, ψυχολογία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, θα βοηθούσαν προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά δυστυχώς δεν τα βλέπουμε στα περισσότερα σχολεία.

    Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι το να υπάρχει εξωτερικός έλεγχος στο πως γίνονται οι προσλήψεις στα πανεπιστήμια ώστε να μην έχουμε το τραγικό φαινόμενο να παίρνουν τις θέσεις οι συγγενείς των ήδη διδασκόντων σε αυτά και να μένουν εκτός άτομα με αξιόλογη έρευνα και σπουδές!
    Επίσης η εισαγωγή στα μεταπτυχιακά να γίνεται με εξετάσεις ή το βαθμό πτυχίου και να μην επιτρέπεται να υπάρχει συνέντευξη για να περάσεις στο μεταπτυχιακό, καθώς γνωρίζουμε ότι μπαίνει σε μεγάλο βαθμό ο υποκειμενικός παράγοντας στις συνεντεύξεις. Εφόσον θα δοθεί έξτρα μοριοδότηση στα μεταπτυχιακά και σωστό είναι να δοθεί, περισσότερο απο ότι δίνεται τώρα, πρέπει να είναι και πιο αξιοκρατικός ο τρόπος εισαγωγής σε αυτά.

    Σας παρακαλούμε να δώσετε χρήματα να γίνουν βιβλιοθήκες που να προσκαλούν τους
    μαθητές και τους φοιτητές να διαβάσουν, με ποικιλία βιβλίων αλλά και κατάλληλων χώρων για μελέτη. Ας πάρουμε ως πρότυπο τις αγγλικές βιβλιοθήκες.

    Σας παρακαλούμε να δωθούν χρήματα για έρευνα ώστε να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό απο επιστήμονες που δυστυχώς χάνετε αχρησιμοποίητο.

    Σας παρακαλούμε να βοηθήσετε στο να βρεθούν οι πόροι για τα παραπάνω ώστε να κάνετε Την τομή στην εκπαίδευση και όχι απλά μικροαλλαγές βιτρίνας.
    Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κάνετε ουσιαστικές αλαγγές και όχι αλλαγές βιτρίνας και να βοηθήσετε ώστε η παιδεία μας να δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες, με κοινωνική συνείδηση, όρεξη για μια καλύτερη χώρα, περιβάλλον, υπηρεσίες. Πολίτες με δημιουργική σκέψη που θα βρίσκουν καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα, όπως πάντα έκαναν οι Έλληνες και έτσι έδωσαν τα φώτα τους σε όλο τον κόσμο.
    Ο Θεός να σας φωτίσει και να σας δώσει δύναμη να υπερασπίσετε το μυαλό και την ψυχή χιλιάδων μαθητών.

    Μετά τιμής
    Σοφία-Αγάπη

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 03:01 | Αχιλλέας ΠΕ 70

    Πώς γίνεται άρρενες εκπ/κοί αν και έχουν νόμιμη αναβολή από το στρατό να βρίσκονται στο τέλος του πίνακα αναπληρωτών?
    Γιατί άραγε να υπάρχει αυτή η άτυπη τιμωρία?
    Είναι το ίδιο αποτελεσματικό να δίνεις ΑΣΕΠ από το σπίτι σου ή
    υπηρετώντας?

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:29 | ΜΟΝΙΜΗ εκπαιδευτικος με 2 πτυχια

    ΑΝ Κ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΑΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΣΠΑΤΑΛΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ …….

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ 60-40%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ Η΄ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΧΕΤΕ Κ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ-ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ-ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ,ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ,ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ……κ.τ.λ
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΠΑΥΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!!!

    ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ,ΔΙΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ STIS ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ,ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ,ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ Κ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΜΕΛΛΟΝ…………………………………………………………………………………………………………………….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:28 | Β.Α

    ΕΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ,

    ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ

    Ο Α Ε Δ Ι Τ Ε Σ

    ΑΥΤΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΕΚΕΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.

    ΕΝΩ,

    ΟΣΟΙ ΤΟ ΠΑΛΕΥΑΝ ΧΡΟΝΙΑ(ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟ), ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΤΕΛΙΚΑ

    ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Α Ξ Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Σ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:10 | Β.Α

    ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ Τ Ω Ρ Α.

    ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ

    ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:10 | Μαρία

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    είμαι ωρομίσθια εκπαιδευτικός ΠΕ11(πτυχιούχος 2004).Εχω δοκιμάσει τις δυνάμεις μου στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2φορές με επιτυχία(365η και 250η σειρά αντίστοιχα).Δεν ήταν όμως αρκετό για να διοριστώ,γιατί οι θέσεις διοριστέων στον κλάδο μας περιορίζονται κάθε φορά σε μικρό διψήφιο νούμερο.Το γεγονός αυτό και μόνο καθιστά τον διορισμό μας μέσω ΑΣΕΠ άπιαστο όνειρο,παρά τις σκληρές μας προσπάθειες.Παρόλα αυτά,τα μόρια του ΑΣΕΠ με βοήθησαν να δουλέψω ως ωρομίσθια,να μπώ στην τάξη και να δείξω τις ικανοτητές μου.Δεν μπήκα απο κανένα »παραθυράκι».
    Τώρα δουλεύω για τέταρτη χρονιά και δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο πρέπει να δίνω και να ξαναδίνω ΑΣΕΠ κάθε 1 ή 2 χρόνια για να ξαναδουλέψω με τις ίδιες συνθήκες.Να αποδείξω ξανά τί; Οτι γνωρίζω το αντικειμενό μου; Είχα την εντύπωση ότι το απέδειξα αυτό και μάλιστα δύο φορές. Ή μήπως για να διοριστώ; Με διψήφια νούμερα διορισμού,κάτι σαν Τζόκερ μου μοιάζει.

    Κατα γενική ομολογία το σύστημα 60%-40%,με24μήνες και μία επιτυχία ΑΣΕΠ, είναι το πιο ΔΙΚΑΙΟ .Και αυτό γιατί δίνει τη δυνατότητα στους νέους μέσα απο το ΑΣΕΠ να διοριστούν ή να μαζέψουν μόρια, ώστε να μπούν στους πίνακες και να δουλέψουν.Απο την άλλη,δίνει στους παλαιότερους το κίνητρο να διαβάσουν,έτσι ώστε να επιτύχουν μία φορά σε ΑΣΕΠ και να διοριστούν μετά απο 24μήνες προυπηρεσίας.

    Επιπλέον,μια μεταβατική περίοδος του ενός ή δύο ετών κ.Υπουργέ αρκεί για κάποιους που έχουν 24 ή 20μήνες+ΑΣΕΠ.Οι υπόλοιποι όμως που έχουν 18,15,10 ή 8μήνες+ΑΣΕΠ τί θα απογίνουν;Θα πάνε στο καλάθι των αχρήστων;Θα ακολουθήσετε την τακτική: ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ…ΠΡΟΛΑΒΕ? Κάθε φορά που θέλετε κάτι να αλλάξετε,θα πληρώνουμε εμείς;Δεν είμαστε πειραματόζωα.Είμαστε εκπαιδευτικοί με κατάρτιση,γνώσεις και αγάπη για τη δουλειά μας.Είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια,που κοπιάσαμε να φτάσουμε ως εδώ.

    Όλα τα χρόνια προσφοράς,οι κόποι,το τρέξιμο,τα έξοδα,οι προσωπικές θυσίες…Παλεύουμε με την ωρομισθία(με τρείς και εξήντα),γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε την προοπτική του διορισμού μας στους 24μήνες.Όταν δεν θα υπάρχει αυτό,γιατί να παλέψουμε;Να δίνουμε ξανά και ξανά ΑΣΕΠ,να είμαστε και πάλι παρολίγο διοριστέοι(στην καλύτερη περίπτωση) και να πηγαίνουμε ξανά ωρομίσθιοι ή και αναπληρωτές για 1 ή 2 χρόνια;Αυτή τη φορά όμως χωρίς καμιά προοπτική διορισμού!!!’Ολα θα μηδενίζουν και ο επόμενος ΑΣΕΠ θα τα κρίνει όλα απο την αρχή.Γιατί ποιος μπορεί να σου διασφαλίσει πως κάθε φορά θα γράφεις άριστα στον ΑΣΕΠ ή ότι θα είσαι μέσα στους πρώτους 50 διοριστέους;Θα διαβάζουμε δια βίου,θα παλεύουμε με τα νούμερα και τα φροντιστήρια θα πλουτίζουν!!!

    ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ…

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:05 | Β.Α

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

    Σας υπενθυμίζω ότι πλήρωσα ΦΟΡΟ για χρήματα που ποτέ δεν πληρώθηκα

    με τιμή,
    μια ωρομίσθια (για 7 χρόνια) μαθηματικός

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 02:04 | Γιώργος, Βιολόγος

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    1. ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ, που θα είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνη για ζητήματα εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Το υπουργείο παιδείας θα είναι απλά συντονιστής στη διαδικασία αυτή και η εκάστοτε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ΔΕΝ θα επηρεάζεται από τυχόν εναλλαγές των κομμάτων στην εξουσία.

    2. ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ 60% ΑΣΕΠ – 40% ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ 80% ΑΣΕΠ – 20% ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ.

    3. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ.

    4. ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα:

    • Διεξαγωγή του διαγωνισμού ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ και όχι κάθε δύο χρόνια όπως ισχύει τώρα.

    • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 50% σε μία διδακτική ενότητα.

    • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΠΟ 50% ΣΕ 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ. (Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι τόσο ψηλός ο συντελεστής, τώρα μάλιστα που προωθείται η διαρκής επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τα πρώτα τους κιόλας βήματα στις σχολικές αίθουσες.)

    • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ, του πιο προβληματικού κατά γενική ομολογία τμήματος των εξετάσεων (υποκειμενική βαθμολόγηση, αδυναμία πρότασης ενδεικτικών απαντήσεων κ.ά.). Εναλλακτικά, μείωση του συντελεστή βαρύτητάς της από 60% στο 40% επί του συνόλου της βαθμολογίας των παιδαγωγικών θεμάτων.

    • ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ από επιτροπή που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς, σχολικούς συμβούλους ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

    • ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΥΤΗ (σε όσα μαθήματα αυτό είναι εφικτό).

    4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ για την ΠΔΣ, εκκλησιαστικά σχολεία, Σιβιτανίδειο κτλ. μέσα ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ. Αποκλειστική αρμοδιότητα για την κλήση των εκπαιδευτικών θα έχει το υπουργείο παιδείας.

    5. ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ για την επιλογή των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 10% επί του συνόλου της βαθμολογίας.

    6. ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΑΣΕΠ κατά το παρελθόν για την κατάρτιση του ενιαίου πίνακα των αναπληρωτών (Γιατί να μετράνε μόνο οι 2 τελευταίοι διαγωνισμοί, όπως ισχύει μέχρι σήμερα;)

    Βιολόγος, MSc

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:56 | Β.Α

    ΠΔΣ ΚΑΙ ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

    Στο ΠΔΣ «πέρναμε» ένα 2ωρο,(το πολύ ένα 4άωρο)την εβδομάδα.
    Δουλεύαμε από Νοέμβριο μέχρι Μάη.
    Κρινόμασταν καθημερινά αφού αν δεν αποδίδεις ΠΑΥΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ, κάτι που ήταν καθοριστικό για την πρόσληψή σου την επόμενη χρονιά.
    Παίρναμε από 0,5 έως το πολύ 2,5 μόρια

    ΟΙ ΟΑΕΔΙΤΕΣ:
    Είτε δούλευαν είτε όχι το τμήμα δεν έπαυε
    Έχουν όλοι πολύ μεγάλες προυπηρεσίες(40μηνα και 50μηνα)

    Υ.Γ. : ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΟΑΕΔ.

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

    Κ.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,
    ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΡΑ(Ανακαλέστε τους όπως κάνατε και με τους 13 γυμναστές)

    ΑΠΟΡΙΑ:
    Γιατί αναγνωρίστηκε η προυπηρεσία των πρώην ΤΕΕ νυν ΕΠΑΣ του υπουργείου εργασίας; Σχολές ΤΕΕ (ΝΥΝ ΕΠΑΣ) έχει και το υπουργείο ΥΓΕΙΑΣ. Πρόκειται για τις γνωστές σχολών βοηθών νοσηλευτών. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια περίπτωση. Γιατί η ρύθμηση αφορούσε τους μεν και όχι και τους δε;

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:54 | δέσποινα

    Προς απανταχού αδιόριστους φιλολόγους,
    Είμαστε τόσοι πολλοί και ΟΜΩΣ δε μιλάμε στη Διαβούλευση για τον υπερπληθυσμό του κλάδου μας(Ελληνικής Φιλολογίας,
    Ιστορικού-Αρχαιολογικού,ΦΠΨ),για την εξομοίωση μας,για τον τρόπο εξέτασης μας!! Νομίζετε ότι θα καταργηθεί ο ΑΣΕΠ;;;Γελιέστε πλάνην οικτρά!Τουλάχιστον ας ΑΓΩΝΙΣΤΟΎΜΕ να αλαφρυνθεί Ο κλάδος μας από το χάος της ύλης των αντικειμένων μας. Ας ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ εμείς που μπροστά στούς καθηγητές της Φιλοσοφικής Αθήνας( δεκαετία ’90) και τις παράλογες απαιτήσεις τους τηρούσαμε ψυχολογία αυτισμού.
    Εσείς της Ελληνικής Φιλολογίας έχετε συνειδητοποιήσει ότι είμαστε οι μόνοι απόφοιτοι που δε μπορούμε να εργαστούμε πουθενά αλλού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βάσει του τίτλου σπουδών μας πλήν του χώρου της εκπαίδευσης;Όλοι οι υπόλοιποι Βάσει του τίτλου τους διεκδικούν θέσεις στα Υπουργεία Πολιτισμού,Υγείας,Τράπεζες,ΟΤΑ κτλ. Τι θα κάνουμε γι’αυτό;;;
    Αφού είμαστε στον ίδιο κλάδο,γιατί εμάς δε μας δέχονται εκεί;;;
    Ας σπάσει ο κλάδος των φιλολόγων βάσει των αναγκών των σχολικών μαθημάτων που διδάσκουν ως ειδικότητες !!!Ας κινητοποιηθούμε!!!
    Δεν είμαστε πια 20….ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ
    Άλλος για τη βάρκα μας;;;;
    Φιλόλογος απο το ΄98, μηδενικής προυπηρέσιας

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:54 | Χρήστος Κοντογιαννόπουλος

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:52 | Παύλος Μαυρογιαννίδης

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:51 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
    2.ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ 10. (ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ)
    3.ΖΗΤΩ Ο ΑΣΕΠ(=ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ)
    4.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ

    ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΣΕΠ.

    Υ.Γ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΕΠ…. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:43 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

    1.Θεωρώ βασική προυπόθεση για να διεξαχθεί ο οποιοσδήποτε διάλογος, την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την παιδεία και την κατάργηση του εξευτελιστικού για τους εκπαιδευτικούς θεσμού της ωρομισθίας και αντικατάστασή του με προσλήψεις αναπληρωτών έστω και δοκιμαστικά για μια διετία.
    2.Αν στο ισχύον σύστημα διορισμών προστεθεί και το κριτήριο της παλαιότητας πτυχίου,πιστεύω πως θα υπάρχει τουλάχιστον μια εξισορρόπηση ,όσον αφορά στις ευκαιρίες διορισμού ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους συναδέλφους οι οποίοι μπορούν πολύ πιο εύκολα να ασχοληθούν με την φοβερά απαιτητική διαδικασία προετοιμασίας για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
    3.Πιστεύω πως από μόνος του ο διαγωνισμός δεν είναι δυνατόν να αποτελεί κριτήριο διορισμού και πρέπει να συνδυαστεί και με αξιοκρατική αλλά και αδιάβλητη προυπηρεσία,κατά την οποία ο εκπαιδευτικός θα δοκιμάζεται για την ικανότητα του ή μη ,να διδάξει με επάρκεια και ποιότητα .

    Ευχαριστώ.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:34 | Νικολαίδης Στέλιος

    Κα Διαμαντοπούλου ,

    Είμαι ένας φροντιστής από την Πτολεμαίδα και μετά από πολύ σκέψη

    αποφάσισα να σας γράψω.

    Όταν ήμουν 15 χρονών επέλεξα να γίνω Μαθηματικός από Γυμναστής.

    Ήξερα ότι αν χρειαστεί θα περιμένω και 15 χρόνια αλλά θα διοριστώ.

    Τελείωσα το Πανεπιστημίο το 1988 πήγα στο στρατό και άρχισα να

    δουλεύω στο φροντιστήριο που φοιτούσα ως μαθητής.

    Ξεκίνησα με όρεξη , να προσφέρω και να βοηθήσω τους μαθητές να

    πετύχουν το στόχο τους .

    Μετά από 4 χρόνια αποφάσισα να ανοίξω δικό μου Φροντιστήριο ,

    έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι κάποια μέρα θα διοριστώ

    και θα προσφέρω στα παιδιά του σχολείου και θα ανατρέψω όλα τα κακώς

    κείμενα που έζησα στην εποχή μου.

    Ήρθε ο Αρσένης και μετά από 14 χρόνια αναμονής κατήργησε την

    επετηρίδα……!!!!!!!!!

    Καλώς μεν αλλά χωρίς μεταβατικό στάδιο ? Περίμενα 14 χρόνια …

    Τώρα κλείνω 20 χρόνια φροντιστηριακής εκπαίδευσης ,

    μας αποκαλείτε παραπαιδεία , ο Υπουργός Οικονομίας (εκάστοτε)

    παραοικονομία , όμως απασχολούμε προσωπικό (ΠΕ) , αποδίδουμε φόρους ,

    (εμείς και οι συνάδελφοι),αποδίδουμε εισφορές στο ΙΚΑ ,στις

    υποχρεώσεις είμαστε εκπαιδευτικοί , αλλά στα δικαιώματα

    » ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ «.

    20 χρόνια και δεν πήρα ένα ευρώ ,έκανα επενδύσεις στο χώρο εργασίας,

    εκτός τα φροντιστήρια Μ.Ε. από επιδοτήσεις… Το μαύρο πρόβατο .

    Οι συνάδελφοι του Δημοσίου που κάνουν ιδιαίτερα από τις 12π.μ.

    μέχρι τις 11 μ.μ. γιατί χαίρουν του απυρόβλητου ?

    Φοροδιαφυγή ….. Συνδιαλλαγή .. τους εκπαιδεύουν πως να συνεχίσουν

    τη ζωή τους με συνδιαλλαγές????

    Όσο το σχολείο δε λειτουργεί σωστά, τα φροντιστήρια θα υπάρχουν

    δυστυχώς ή ευτυχώς για τους μαθητές….

    Θα ‘θελα αν κάποια μέρα περάσετε από κάποια γνώριμη περιοχή που

    λέγετε Ν. Κοζάνης ( ή Πτολεμαϊδα )να βρεθούμε και να πούμε (ανεπίσημα)

    κάποια από τα κακώς κείμενα της Παιδείας μας.

    Ένας Φροντιστής με ελπίδα στις νέες γεννιές , αρκεί να τους

    δώσουμε το κατάλληλο έδαφος να καλλιεργήσουν

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ¨ΘΑΛΗΣ¨

    Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 4 ΠΤΟΛ/ΔΑ

    ΤΗΛ 24630 53588

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:30 | ΕΥΑ ΠΕΡΠΥΡΑΚΗ

    Κυρία Υπουργέ,
    και άκουσα και διάβασα με προσοχή τις προγραμματικές σας δηλώσεις.Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση,της κυβέρνησης για πρόταξη προσόντων
    στις προσλήψεις.
    Περιμένω λοιπόν αλλαγή του τρόπου πρόσληψης μουσικών παραδοσιακών οργάνων και Βυζαντινής Μουσικής στα Μουσικά Σχολεία καθώς και μουσικών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης(ΕΜ και ΤΕ).
    Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην προσλαμβάνεται κάποιος επειδή δεν έχει προυπηρεσία, ενώ διαθέτει τα τυπικά προσὀντα(παιδαγωγική κατάρτιση,ΠΕ0401,πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής,εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια,βραβεία και έπαινοι,δισκογραφία, σύνθεση κλπ…),
    και να προσλαμβάνονται ως εκπαιδευτικοί,άτομα χωρίς καν το απολυτήριο Λυκείου,επειδή για κάποιους λόγους απέκτησαν προυπηρεσία.
    Πώς να πείσουμε λοπόν τους νέους,πως πρέπει να φάχνουν το καλύτερο.Αυτό, το πάντα ψηλότερα;
    Πρώτα και πάνω απ’όλα λοιπόν,τα προσόντα!!!!!!!!!!!!!!!!! Με εκτίμηση
    ΕΥΑ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:22 | Ι. Κατσαρός

    Εξαιρετική η πρωτοβουλία του υπουργείου για δημόσια διαβούλευση. Και παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις προσωπικές επιδιώξεις, ανησυχίες, φόβοι (όχι άδικοι) και πικρίες κυριαρχούν, αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση που πρέπει να έχει στο κέντρο της το «δημόσιο αγαθό», το επίπεδο του διαλόγου είναι υψηλό και καταδεικνύει το αίσθημα ευθύνης, την αγωνία και το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας.
    Τα θέματα πρόσληψης, τοποθέτησης και μετακίνησης (μεταθέσεων – αποσπάσεων) των εκπ/κών είναι αλληλένδετα, αφού όλα αφορούν τη στελέχωση των σχολικών μονάδων, την έγκαιρη εξασφάλιση ικανών και κατάλληλων εκπ/κών στις αίθουσες διδασκαλίας. Παραθέτω κάποιες απόψεις μου στο πλαίσιο της συζήτησης για το σύστημα των προσλήψεων αν και αρκετά από τα γραφόμενα αφορούν τις μεταθέσεις – αποσπάσεις.
    Γενικά θεωρώ ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν για διαβούλευση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Έχω όμως να παρατηρήσω τα εξής:
    – Βασική πηγή ανορθολογισμού στην επιλογή εκπ./κών αποτελεί η πολλαπλότητα των ρυθμίσεων που αφορούν τα απαιτούμενα προσόντα -και κυρίως του τίτλου σπουδών- που παρέχουν δικαίωμα σε κάποιον να διδάξει. Είναι απαραίτητη η απλοποίηση των ρυθμίσεων και κυρίως η αποσαφήνιση του τοπίου των «καθηγητικών» σχολών, οι οποίες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματά τους για να παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και να καλλιεργούν τις κατάλληλες ικανότητες στους υποψήφιους εκπ/κούς. Αυτό μακροπρόθεσμα θα επιτρέψει, στο βαθμό που μέσα από ένα νέο πλέγμα ρυθμίσεων και κινήτρων θα μεταβληθεί και η νοοτροπία που σχετίζεται με τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες όσων στρέφονται στην εκπ/ση για εργασία, να μετακινηθούμε σε ένα πιο ουσιαστικό σύστημα επιλογής προσωπικού, αφού το βασικό είναι οι σπουδές, οι αποκτημένες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, οι οποίες δεν μπορούν να διακριβωθούν από μια εξέταση.
    Αυτή τη στιγμή και όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο θεσμός του ΑΣΕΠ θεωρώ ότι είναι απαραίτητος. Αφήνει όμως αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται με την καταλληλότητα του υποψηφίου για την εκπαίδευση. Φαίνεται λοιπόν αναγκαία η συμπλήρωση της διαδικασίας των εξετάσεων, αφενός
    – με τη δημιουργία πλαισίου μέτρων υποδοχής των νεοδιορισμένων και
    – απόδοσης ουσιαστικού περιεχομένου στην τυπική διαδικασία της διετούς δοκιμασίας
    και αφετέρου
    – με ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης μετρούμενων προσόντων όπως α)κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού συναφούς τίτλου σπουδών (πιο χαμηλή μοριοδότηση για τίτλο που δεν είναι συναφής), β) η προϋπηρεσία, γ)η επιτυχία σε προηγούμενους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, που έχουν γίνει με βάση κοινά κριτήρια (αν και δε δικαιολογείται η διενέργεια νέου διαγωνισμού πριν την παρέλευση 5ετίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί οι επιτυχόντες του προηγούμενου και δεν έχουν αλλάξει η περιγραφή της θέσης και τα απαιτούμενα προσόντα, γνώσεις, ικανότητες), δ)η παραγωγή συναφούς ερευνητικού και συγγραφικού έργου, ε)η πιστοποίηση σε νέες τεχνολογίες, στ)η γλωσσομάθεια, ζ)η εντοπιότητα, η)κοινωνικά κριτήρια, θ)βαθμός βασικού πτυχίου κ.λπ. και
    – με επιτυχή συμμετοχή σε ψυχομετρικά tests.

    – Τα μέτρα για διορισμούς, μεταθέσεις, αποσπάσεις πρέπει να ενταχθούν σε έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό βασισμένο σε ανάλυση των πραγματικών αναγκών του εκπ/κού συστήματος σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να λειτουργεί σύστημα που να επιτρέπει στο υπουργείο να γνωρίζει αυτές τις ανάγκες. Αναγνώριση αυτής της αδυναμίας του συστήματος αποτελεί η πρόβλεψη του νόμου για «προσωρινή» τοποθέτηση των νεοδιόριστων με απόφαση των δ/νσεων εκπ/σης κάθε περιοχής. Στη συνέχεια η ίδια αυτή πρόβλεψη αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα δημιουργίας μιας πραγματικότητας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κινούμενη άμμος» όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων (τοποθετήσεις, μετακινήσεις, υπεραριθμίες κ.λπ.). Η ανυπαρξία ενός διαφανούς, λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής των αναγκών που υπάρχουν στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς και αυτών που δημιουργούνται κατά τη διάρκειά της αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της κατάστασης που περιγράφεται στο κείμενο της διαβούλευσης (με την ταυτόχρονη ύπαρξη ελλείψεων και πλεονάσματος προσωπικού). Ταυτόχρονα έχει οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και περιφερειακών υπηρεσιών (δ/νσεων και γραφείων). Για παράδειγμα, στην περίπτωση των αναπληρωτών τα γραφεία και οι δ/νσεις φοβούμενα καθυστερήσεις και έλλειψη πιστώσεων δηλώνουν εξαρχής πλασματικό αριθμό κενών. Το υπουργείο γνωρίζοντας αυτή την πρακτική στέλνει λιγότερες πιστώσεις. Και μιλάμε για τεράστιες αποκλίσεις (η δ/νση στέλνει 250 για να εξασφαλίσει 40). Ακολουθεί δεύτερη φάση υποβολής πλασματικών στοιχείων και αυτό συνεχίζεται επιβαρύνοντας τις διοικητικές υπηρεσίες με περιττή εργασία, αλλά και με μεγάλο κόστος σε χαμένες ώρες για τους μαθητές. Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι δυνατότητες που παρέχει η μηχανοργάνωση είναι απεριόριστες.

    – Τα μέτρα για διορισμούς, μεταθέσεις, αποσπάσεις πρέπει επίσης να ενταχθούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικών για ανάπτυξη της υπαίθρου και καταπολέμηση της αστυφιλίας. Η τάση δεν δείχνει να αναστρέφεται και επομένως είναι παράλογο να επιθυμούμε αυτό να ξεκινήσει από την εκπαίδευση. Ο χώρος της δημόσιας εκπ/σης με σχολεία και υπηρεσίες σε όλη τη χώρα προσελκύει και ανθρώπους που δεν θα είχαν πρώτη τους επιλογή να γίνουν εκπ/κοί και σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιλογή τους να υπηρετήσουν σε μια απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή. Προσελκύονται από τις συνθήκες εργασίας (ασφάλεια, μονιμότητα, σχετικά καλές αμοιβές και καλές συνθήκες εργασίας). Βασικό ρόλο σε αυτό παίζει και η δυνατότητα μετακίνησης στο κέντρο μετά από σχετικά σύντομο διάστημα υπηρεσίας σε «δύσκολη» περιοχή. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το γεγονός ότι αρκεί η γνωστοποίηση κενών θέσεων οπουδήποτε στη χώρα για να προστρέξουν υποψήφιοι, θεωρώντας δεδομένο ότι θα καλύψουν μόνο προσωρινά μια θέση σε μια απομακρυσμένη περιοχή. Απαιτείται για τούτο η διαμόρφωση ενός πλήρους και διαφοροποιημένου κατά περίπτωση πλαισίου μέτρων για την προσέλκυση υποψηφίων για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων. Πρέπει να προηγηθεί ανάλυση της κάθε εργασίας – θέσης, ώστε να συγκεντρωθούν, να οργανωθούν και να παρουσιαστούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε μια επικαιροποιημένη (το πολύ ανά πενταετία) περιγραφή της εργασίας και της απαιτούμενης εξειδίκευσης. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ο καθορισμός των διαφοροποιημένων κριτηρίων πρόσληψης του προσωπικού, των προσόντων των στελεχών, των τεχνικών και των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων και των αμοιβών.

    – Πρέπει να ενισχυθούν τα κίνητρα για διορισμό και μακροχρόνια ή μόνιμη παραμονή σε απομακρυσμένα σχολεία. Η αυξημένη μοριοδότηση δεν φτάνει, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί πολιτική που στέλνει λάθος σήμα και συμβάλλει στην ανάπτυξη στρεβλών επιδιώξεων, αφού εμμέσως αναγνωρίζει ως σημαντική επιδίωξη την κατά το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στο κέντρο. Δεν πρέπει να δημιουργεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι τόσοι εκπ/κοί που έχουν υπηρετήσει ως ωρομίσθιοι θεωρούν ότι «ξενιτεύτηκαν» για τα μόρια και τώρα που κινδυνεύει να πάει χαμένος ο κόπος τους αντιδρούν. Σε αυτό το πλαίσιο έμαθαν να λειτουργούν, με τέτοιες επιδιώξεις και προσωπικούς σχεδιασμούς εντάχθηκαν στο χώρο της εκπ/σης. Δεν το κρύβω ότι παρόμοιες αγωνίες είχα ως πρωτοδιόριστος. Ας βρεθούν τα μέτρα που θα μειώσουν τις αδικίες στη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο, αλλά ας δρομολογηθεί αμέσως η αλλαγή του πλαισίου. Ας σημειωθεί ότι η ενίσχυση των δημιουργικών και αναπτυξιακών δυνάμεων της περιφέρειας αποτελεί πρόκριμα και προϋπόθεση για την αποκέντρωση, διότι αποδυναμωμένη και απισχνασμένη πληθυσμιακά και παραγωγικά περιφέρεια δε μπορεί να αποτελέσει παράγοντα αποτελεσματικής αποκέντρωσης. Πώς μπορεί να γίνει ουσιαστική αποκέντρωση της λήψης των αποφάσεων σε επίπεδο τοπικό ή και σε επίπεδο σχολικής μονάδας υπό τις κρατούσες συνθήκες;

    – Το μέτρο του σαφούς προσδιορισμού του τόπου και του χρόνου διορισμού – σε συνδυασμό με πολιτικές παροχής κινήτρων διορισμού και μακροχρόνιας ή μόνιμης παραμονής σε απομακρυσμένες περιοχές – μπορεί πράγματι να συμβάλλει στο σπάσιμο ενός φαύλου κύκλου που οδηγεί εν τέλει σε υποβάθμιση της ποιότητας της εκπ/σης. Η εκ των προτέρων σαφώς προσδιορισμένη τοπικά και χρονικά θέση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για ανθρώπους που επιλέγουν την εκπ/ση ως χώρο εργασίας που εξασφαλίζει γρήγορη τακτοποίηση στο «κέντρο». Διότι εργαζόμενοι που επιλέγουν εργασία με στρεβλές προσδοκίες και με σκοπούς που αφίστανται των κύριων σκοπών της υπηρεσίας τους (ό,τι απορρέει από το «πρώτα ο μαθητής») γρήγορα απογοητεύονται και «καίγονται». Απογοητευμένοι και καμένοι εκπ/κοί αποτελούν βασικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπ/σης. Για τούτο πρέπει να υπάρξει μετατόπιση του βάρους των κινήτρων για είσοδο στο χώρο της εκπαίδευσης και για μακρόχρονη παραμονή στο χώρο διορισμού σε μια κατεύθυνση λιγότερο ατομικά ωφελιμιστική και περισσότερο συνδεδεμένη με ένα όραμα δημιουργικής εργασίας και κοινωνικής προσφοράς (αυξημένη προσμέτρηση μορίων διοικητικής εμπειρίας και κοινωνικής προσφοράς στις διαδικασίες ανάδειξης τοπικών στελεχών –αυτά τα αυξημένα μόρια δεν ακολουθούν τον εκπ/κό στις μετακινήσεις του-, τριετής επιδότηση ενοικίου σε όσους μετακομίζουν για να κατοικήσουν στην έδρα της απομακρυσμένης σχολικής μονάδας, αυξημένη αναλογικά και κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των ΣΜ που θα διευκολύνει και θα ενισχύει το έργο των εκπ/κών, αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού, κατά προτεραιότητα στήριξη καινοτομικών προγραμμάτων, επιδότηση των εκπ/κών για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η γεωγραφική απομόνωση και οπωσδήποτε διαμόρφωση ενός πλαισίου ηθικών αμοιβών που λείπει από το εκπ/κό μας σύστημα).

    – Στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει η διάκριση ικανοτήτων και προσόντων των υποψήφιων εκπ/κών για μονοθέσια – ολιγοθέσια (εδώ απαιτείται η χάραξη μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του μεγέθους των σχολικών μονάδων με την προώθηση συγχωνεύσεων όπου απαιτείται ή της προσφορότερης κατά περίπτωση επιλογής) και για πολυθέσια σχολεία. Αυτή η διάκριση θα επέτρεπε και μια διαφοροποίηση στα παρεχόμενα κίνητρα. Διότι στο ολιγοθέσιο σχολείο απαιτούνται αυξημένα προσόντα, ειδική κατάρτιση, υψηλότερο και ευρύτερο επίπεδο επιμόρφωσης, διδακτική και διοικητική εμπειρία. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να επανεξεταστεί το ζήτημα της τοποθέτησης σε αυτά τα σχολεία νέων εκπ/κών στην αρχή της καριέρας τους και να δοθούν κίνητρα σε πιο έμπειρους εκπ/κούς (με παγιωμένες και περισσότερο προβλέψιμες οικογενειακές συνθήκες) να τα στελεχώσουν. Επίσης απαιτούνται αυξημένα προσόντα και αυξημένα κίνητρα για εκπ/κούς που καλούνται να στελεχώσουν τμήματα τσιγγανοπαίδων, διευρυμένου ωραρίου, ενισχυτικής διδασκαλίας και τάξεων υποδοχής.

    Με τιμή και με την ευχή να ευοδωθεί ο διάλογος και να συμβάλλει στην ανάδειξη των καταλληλότερων λύσεων για το καλό της παιδείας και των μαθητών
    Γιάννης Κατσαρός, δρ διοίκησης εκπ/σης, δ/ντής δημ. σχολείου

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 01:07 | Β.Α

    Εγώ λέω να συγκρίνουμε ΜΗΛΑ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ,
    και ο νικητής να βγεί με βάση το κριτήριο:

    ΤΑ ΠΙΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ

    Γιατί μας βάζετε να συναγωνιστούμε με μέτρα και σταθμά που ευνοούν τις μικρότερες ηλικίες που όλοι γνωρίζουν πως έχουν καλύτερη μνήμη; Μήπως το παιχνίδι είναι στημένο; Πάντως κ. υπουργέ όσο περνά η ηλικία μπορεί να μειώνεται η μνήμη, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ Η ΚΡΙΣΗ
    Θεωρώ πως η διατήρηση του 60-40 είναι το πιο σωστο.
    Εμείς γιατί δεν υποστηρίξαμε πως
    ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ;

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:54 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΕΜΟΣ

    60%-40%. Να μην αλλάξετε τίποτα στον τρόπο διορισμού των δασκάλων και των νηπιαγωγών

    Διορθώσεις μπορούν να γίνουν (ασφαλώς να προτάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και να αλλάξει ο τρόπος μοριοδότησης σε κάποιες επιπλέον καταρτίσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών και άλλες διορθώσεις.)

    Αλλά ο τρόπος διορισμού 60%-40% είναι ο πλέον δόκιμος και δίκαιος για όλους.
    100% ΑΣΕΠ δεν αποδεικνύει αν ο άλλος θα είναι καλός δάσκαλος.
    Ούτε βέβαια και ο αναπληρωτής χωρίς εξετάσεις το αποδεικνύει.
    Υποτίθεται ότι έχουμε ελεγχθεί ήδη στις γνώσεις μας, σε γραπτές εξετάσεις και προφορικές καθώς και σε εργασίες στο Πανεπιστημιο.
    Τρια χρόνια υποχρεωτικής παραμονης είναι πολλά.Προτείνω 2 χρόνια υποχρεωτικής παραμονής.

    Δώστε τέλος στην αναστάστωση που έχετε προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα.
    Μην απογοητεύετε τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας που υπήρξαν πρωτοπόροι στους αγώνες, για μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του έθνους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:44 | Άγγελος

    Κυρία Διαμαντοπούλου ,

    Στους ισχύοντες Πίνακες Αναπληρωτών – Ωρομισθίων γνωρίζετε πολύ καλά ότι περιλαμβάνονται και συνάδελφοι ΠΟΛΥ- ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ με 2 ή 3 ή 4 ή και.. Επιτυχίες οι οποίοι παραμένουν αδιόριστοι αφού :

    1)Διαγράφονται(!!!) τα μόρια επιτυχίας των παλαιοτέρων διαγωνισμών ΑΣΕΠ , ενώ παράλληλα,

    2) διατηρούνται τα μόρια προϋπηρεσιών που προκύπτουν και μέσω διαβλητών-ευνοιοκρατικών προσλήψεων σε ΠΔΣ,Εκκλησιαστική Εκπ/ση , Σιβιτανείδιο κλπ, που δυστυχώς επέτρεπαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις των προκατόχων σας ,σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές Κράτους Δικαίου, με αποτέλεσμα όσοι είχαν τις όποιες γνωριμίες να κατορθώνουν να διορίζονται και χωρίς καμμία συμμετοχή σε ΑΣΕΠ …

    Έτσι οι υπο διαμόρφωση νέες ρυθμίσεις σας σύμφωνα και με τις αρχές Διαφάνειας και Αξιοκρατίας που υιοθετείτε, οφείλουν να διασφαλίζουν μεταξύ άλλων, ενδεικτικά και τα ακόλουθα :

    α)Να μη διαγράφονται αλλά να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μοριοδοτήσεις από επιτυχίες ΑΣΕΠ ,όπως δεν διαγράφονται αλλά υπολογίζονται όλες οι προϋπηρεσίες (αδιάβλητες και μη)

    β)Για όλους τους Πολυεπιτυχόντας σε Διαγωνισμούς ΑΣΕΠ να μη είναι
    υποχρεωτική η συμμετοχή σε νέο διαγωνισμό ΑΣΕΠ (γιατί δηλαδή να είναι υποχρεωμένοι να δίνουν πάλι και πάλι όσοι έχουν επιτυχίες;;;,
    να επιβεβαιώνουν τελικά τι;;;

    γ)Οι προσλήψεις σε ΠΔΣ,Εκκλησιαστική Εκπ/ση , Σιβιτανείδιο κλπ,να γίνονται από αξιολογικούς πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ.

    δ) ) κατά την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, να προσλαµβάνονται από τους εγγεγραµµένους στον πίνακα αυτό εκπαιδευτικούς όσοι έχουν τρις – ή περισσότερες επιτυχίες ΑΣΕΠ, σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) κατά κλάδο και ειδικότητα επί των εκάστοτε προσλαµβανοµένων. (με σειρά προτεραιότητας αυτούς με 5 – 4 – 3 – 2) επιτυχίες

    ε) Διατήρηση του 24μηνου + 1 ΑΣΕΠ

    στ) Θέσπιση και 21μηνου + 2 ΑΣΕΠ , 18μηνου +3 ΑΣΕΠ ,

    και 15μηνου +4 ΑΣΕΠ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:38 | Ομάδα εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ16 και ΤΕ16 πανεπιστημιακών

    Προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου,

    Με την απόφαση του ΥΠΕΠΘ να επιμορφωθούν οι έχοντες άνω των 30 μηνών προϋπηρεσία μουσικοί, δημιουργήθηκαν ορισμένα προβλήματα που πιθανώς δεν έχουν γίνει αντιληπτά ούτε από συναδέλφους, ούτε από τα Α.Ε.Ι., ούτε καν από το ίδιο το ΥΠΕΠΘ. Με την πρόσφατη τροπολογία του Νόμου για την παιδαγωγική επάρκεια που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών (Εγκύκλιος 96596/Δ2/7-8-2009), στους σχετικούς πίνακες διορισμών 30μηνιτών μουσικών και αναπληρωτών μουσικών ειδικεύσεων και γενικής παιδείας ΤΕ16 προηγούνται οι απόφοιτοι ωδείων (δηλαδή όχι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ούτε καν ΤΕΙ, αλλά απλών ιδιωτικών σχολών) με 30μηνη προϋπηρεσία μέχρι 30-6-2008, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει σεμινάριο τρίμηνης παιδαγωγικής επιμόρφωσης στην ΑΣΠΑΙΤΕ και έπονται οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών (ΤΕ 16 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης).

    Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση αυτή εξισώνεται η παιδαγωγική κατάρτιση που αποκτάται από τις Παιδαγωγικές και Καθηγητικές Σχολές με το τρίμηνο σεμινάριο της ΑΣΠΑΙΤΕ Κατά συνέπεια υποβαθμίζονται τα Α.Ε.Ι. εφόσον αρκεί πλέον ένα απλό σεμινάριο για την είσοδο στην εκπαίδευση και εξισώνεται στην ουσία το πτυχίο ενός Α.Ε.Ι. με το απολυτήριο του Λυκείου.
    Με την τροπολογία αυτή το Υπουργείο Παιδείας γενίκευσε μια ρύθμιση, η οποία είχε προβλεφθεί για κατά περίπτωση εφαρμογή μόνο για ειδικότητες όπου δεν υπήρχαν απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (π.χ. κομμωτές, μηχανικοί αυτοκινήτων κ.α.).

    Συμβαίνει λοιπόν, το εξής παράδοξο:

    Απόφοιτος οποιουδήποτε ωδείου με 30μηνη προϋπηρεσία έχοντας παρακολουθήσει τρίμηνο σεμινάριο παιδαγωγικής επιμόρφωσης στην ΑΣΠΑΙΤΕ, όχι μόνο εξισώνεται ως προς τις παιδαγωγικές του γνώσεις με αυτόν που έχει σπουδάσει την παιδαγωγική επιστήμη στο πανεπιστήμιο, αλλά προηγείται στους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών.
    Από ποιο σημείο της σχετικής τροπολογίας συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι ωδείων που έχουν παρακολουθήσει τρίμηνο παιδαγωγικό σεμινάριο στην ΑΣΠΑΙΤΕ και έχουν 30μηνη προϋπηρεσία προηγούνται στο σχετικό πίνακα αναπληρωτών των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΤΕ 16 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης);

    Προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στα παραπάνω και να σταματήσει εδώ μια κατάσταση η οποία θα διαιωνιστεί, προτείνουμε:

    1. Να ιεραρχηθούν οι παιδαγωγικές καταρτίσεις (12μηνη-3μηνη) πράγμα το οποίο θα διακρίνεται πλέον και στους πίνακες.

    2. Να προηγούνται στους διορισμούς όσοι ήδη είναι κάτοχοι πτυχίου παιδαγωγικής καθηγητικής σχολής και η επιμόρφωση των υπολοίπων να γίνεται αναλόγως με τα κενά που στο εξής θα προκύπτουν.

    Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και με τη δέουσα προσοχή το θέμα της τοποθέτησης αναπληρωτών καθηγητών και της πρόσληψης μόνιμων καθηγητών στα μουσικά σχολεία της χώρας

    Με εκτίμηση

    Ομάδα Εκπαιδευτικών ΠΕ16 και ΤΕ16 πανεπιστημιακής παιδαγωγικής κατάρτισης

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:31 | Αθανάσιος Βυρίνης

    Ως Έλληνας Πολίτης, που επέλεξα να εργασθώ στο Ελληνικό
    Φροντιστήριο, έχω την αξίωση της ισονομίας από την Ελληνική
    Πολιτεία που ελέγχει και αδειοδοτεί μια εκπαιδευτική συνιστώσα η
    οποία επιλέγεται καθολικά από το κοινωνικό σύνολο.
    Καταθέτω τη δίκαιη πρόταση της ηθικής ανταμοιβής χιλιάδων
    επιστημόνων που προσθέτουν στην Ελληνική Παιδεία και αξιώνω,
    στο εξής, η νομίμως αποδεικνυόμενη προϋπηρεσία στα ιδιωτικά
    φροντιστήρια να προσμετράται ισότιμα με εκείνη που αποκτάται σε
    δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στα κρατικά φροντιστήρια και στις
    πάσης φύσεως κρατικές σχολές μαθητείας.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:24 | ΙΩΑΝΝΑ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ)

    Η αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών δε θα προσφέρει κάτι, μάλλον αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα!!
    Δηλώσατε ότι από τη σχολική χρονιά 2011/12 οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στον οποίο θα μοριοδοτείται μετά από επιτυχία και η προϋπηρεσία.
    Δώστε διευκρινίσεις!!Του χρόνου λέτε για τελευταία χρονιά θα ισχύσει ο τρόπος προσλήψεων από ΑΣΕΠ 60% και ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ 40%.Τι εννοείτε όταν λέτε ότι οι πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010;Όποιος δε διοριστεί του χρόνου θα πρέπει να ξαναδώσει στο διαγωνισμό;Τι θα γίνει με όσους έχουν προηγούμενες επιτυχίες;Τι ακριβώς θα γίνει με το 24μηνο;
    Έχω δώσει 3 φορές στο διαγωνισμό και ήμουν επιτυχούσα και τις 3, έχω δώσει εξετάσεις σε δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο (παιδαγωγική σχολή) για μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά, πέρασα πρώτη και τελείωσα με άριστα. Θεωρείτε ότι πρέπει να ξαναδώσω στο διαγωνισμό;Τι άλλο πρέπει να αποδείξει κανείς;Μην μας υποτιμάτε!Δουλεύω τρία χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,ένα χρόνο ωρομίσθια και δυο αναπληρώτρια.Τον Ιούνιο θα έχω 21,5 πραγματική προϋπηρεσία ενώ μαζί με τα μόρια από τις επιτυχίες στο ΑΣΕΠ γύρω στα 40.Θα πρέπει να δώσω πάλι στο διαγωνισμό για να μου προσμετρήσετε την προϋπηρεσία μου;Δώστε απαντήσεις!Μην μας αδικείτε, σεβαστείτε τους αγώνες μας, τις οικογένειές μας, τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει για τη ζωή μας. Μην αναγκάσετε όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν δώσει στο διαγωνισμό να ξαναδώσουν.
    Δίνουμε εξετάσεις καθημερινά στα ελληνικά σχολεία με τα τόσα προβλήματα που έχουν.Ελάτε πρώτα στα σχολεία, καταγράψτε τα προβλήματα, ακούστε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, μειώστε την ύλη, εκσυχρονίστε τα προγράμματα σπουδών,δώστε χρήματα στην παιδεία.
    Επιπλέον, καταγράψτε τους αποσπασμένους και μην απειλείτε ότι δε θα κάνετε προσλήψεις, τα σχολεία έχουν κενά.
    Η αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών δε θα προσφέρει κάτι, μάλλον αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:24 | πε02

    Και κάτι ακόμα…
    ΟΛΟΙ περάσαμε από εξετάσεις, Πανεπιστήμια, εξεταστικές, εργασίες, παρουσιάσεις, πτυχιακές…
    ΟΛΟΙ πήραμε πτυχία, κάποιοι μεταπτυχιακά, διδακτορικά…
    αλλά δεν αξίζουν ΟΛΟΙ να βρεθούν στην εκπαίδευση, όσο δελεαστική κι αν είναι μια θέση στο δημόσιο (για κάποιους όνειρο ζωής)
    Για τον λόγο αυτό οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ, βελτιωμένες και ενισχυμένες, αποτελούν όχι μόνο ΑΙΤΗΜΑ, αλλά και ΑΝΑΓΚΗ όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος!!!
    Για τον λόγο αυτό η Υπουργός, παρά τις πιέσεις που δέχεται, θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να ΣΤΗΡΙΞΕΙ τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ!!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | Λίνα

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις για το σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών . Μόλις αποφοίτησα απο το τμήμα Πολιτκών Επιστημών και αποφάσισα ότι θα ήθελα πολύ να εργαστώ ως καθηγήτρια . Με ιδιαίτερο ζήλο άρχισα να αναζητώ την ύλη , παλαιότερα θέματα κτλ . Και ξαφνικά…μου κόπηκαν τα φτερά . Φίλοι και γνωστοί που αποφοίτησαν από το ίδιο τμήμα μου είπαν ότι πρόκειται για άδικο κόπο καθώς αν δεν έχεις πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις . Συγκεκριμένα κάτοχος πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ ο οποίος οριακά έπιασε την βάση μοριοδοτείται περισσότερο από κάποιον χωρίς το συγκεκριμένο πτυχίο ακόμα και αν το γραπτό του ήταν αριστο . Πως γίνεται λοιπόν κάποιος ο οποίος γράφει χειρότερα να προηγείται ; Και αν τελικά είναι απαραίτητο το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ και χωρίς αυτό δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας γιατί δεν το λέτε στις προκηρύξεις ώστε να μην σπαταλούμε άδικα τον χρόνο μας κ τις αντοχές μας ; Αυτό είναι λοιπόν το πλαίσιο «ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων»;Επιτρέψτε μου αλλά δεν θεωρώ καθόλου ίση ευκαιρία ένα μέτριοτατο γραπτο , λιγο πάνω από την βάση να προηγείται ενός σχεδόν αριστου .

    Με εκτίμηση ,
    Λινα

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:18 | ΙΑΣΩΝΑΣ

    – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
    – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ 24ΜΗΝΟΥ + ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΕΠ / 30ΜΗΝΟ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ
    – ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    – ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ ΔΙΑ-ΔΟΥΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:18 | ολγα πεο5

    Το συστημα 60%-40% ειναι το πιο αξιοκρατικο συστημα γιατι δινει τη δυνατοτητα και σε αυτους που εχουν προυπηρεσια να διοριστουν αφου πρωτα εχουν δωσει ΑΣΕΠ αλλα και αυτοι που εγραψαν αριστα να διοριστουν.Πρεπει επιτελους σε αυτη τη χωρα να αναγνωριζονται τα δικαιωματα εκεινων που εχουν κοπιασει τρεχοντας απο δω κι απο κει για να μαζεψουν μορια,αφηνοντας πισω μια οικογενεια με παιδια.Ευχομαι οτι η κυρια υπουργος θα σκεφτει πιο λογικα και δεν θα καταδικασει στον απολυτο μηδενισμο τον απληρωτο κοπο μας τοσων ετων.Στο ονομα ποιας αξιοκρατιας καταργειτε με τοση ανεση τον μακροχρονιο αγωνα μας αδιαφορωντας για τις συνεπειες σε προσωπικο, οικογενειακο και κοινωνικο τομεα?Εξαλλου ενα σοσιαλιστικο κομμα δεν θα πρεπει να εγκλωβιζεται σε αιφνιδιαστικες εξαγγελιες αλλα να λαμβανει υποψη την γνωμη μας και να αναγνωριζει τον αγωνα μας,ιδιαιτερα οταν εμεις σας δωσαμε την εξουσια.Και κατι αλλο,η αναβαθμιση της Παιδειας εξαρταται απο το 100%του ΑΣΕΠ και οχι απο το 60-40?Δηλαδη το 40% του ενιαιου πινακα υποβαθμιζε την Παιδεια?ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ???

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:14 | Γ.Μ

    Ίσως να είναι το λάθος μέρος για ένα τέτοιο σχόλιο αλλά είναι η πρώτη φορά που νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις ανησυχίες μου.

    Mήπως ο ενθουσιασμός και η θέληση για αλλαγές δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος?

    Μήπως χρειάζεται και σύνεση?

    Μήπως μέσα στην μέθη της εξουσίας έχουμε χάσει το μέτρο και την ανθρωπιά μας?

    Πίσω από το σύνθημα: “Πρώτα ο Μαθητής” που βρίσκεται ο εκπαιδευτικός?

    Γιατί τέτοιο μένος, αδιαλλαξία και εκδικητικότητα?

    Γιατί πρέπει όταν αλλάζει χρώμα η κυβέρνηση να αλλάζουν τα πάντα, μήπως για εντυπωσιασμό?

    Γιατί όλοι οι πολιτικοί ηγέτες αυτού του υπουργείου των τελευταίων ετών, εκτός από έναν, ακλουθούν το δόγμα: “ Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν. Απαγορεύομεν…”

    Eίναι η τύχη μου και τα προσόντα μου αφημένα στα χέρια μισαλλόδοξων ανθρώπων?

    Πάντα υπάρχει και η μέση οδός ή αλλιώς το μέτρο.
    Τι άλλο να πω.

  • 3 Δεκεμβρίου 2009, 00:14 | ΑΝΤΩΝΗΣ

    Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΔΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΩΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ.ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

    ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΕΤΗ
    2005-06 και 2006-07: 230 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1046ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
    2007-08 και 2008-09: 72 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 1093ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ
    2009-10: 24 ΘΕΣΕΙΣ ΑΣΕΠ – 496 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ

    ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΗΤΡΕΠΤΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΕΠ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 7500 ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ 48 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΚΟΡΟΊ’ΔΙΑ.
    ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 21% ΓΙΑ ΤΟ 2005-2007, ΤΟ 6.5% ΓΙΑ ΤΟ 2007-2009 ΚΑΙ ΤΟ 4.8% ΓΙΑ ΤΟ 2009-2010.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΟΛΥΛΕΥΟΝ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 400 ΝΑ ΠΑΛΕΥΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΔ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΡΑΕΙ Π.Χ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ Η ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ?ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΣΑΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ?.ΤΟΤΕ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1/3 ΤΗ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ? ΓΙΑΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑ ΠΛΑΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ?
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙ ΟΛΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΕΧΩΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΤΑΔ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ,ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ Κ.Τ.Λ.
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΩΡΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΕΙ ΛΙΓΟ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ. ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ.