Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:26 | Παΐσιος

    Κατά την γνώμη μου θεωρώ απαράδεκτη την σεξουαλική αγωγή από την νηπιακή ηλικία αλλά ακόμα και στο δημοτικό διαμορφώνοντας έτσι αντιλήψεις, «πιστεύω» , «θέλω» και σκέψεις οι οποίες σίγουρα δεν χωρούν σε άτομα τέτοιου ηλικιακού φάσματος. Θα πρέπει να είστε λίγο ρεαλιστές και να συνειδητοποιήσετε το «πότε» και «πως» θα πρέπει να διδάσκονται τέτοια μαθήματα. Σίγουρα θα πρέπει να διδάσκονται σε ηλικία όπου το μυαλό έχει ωριμάσει λιγάκι και θα μπορεί να κρίνει τις πληροφορίες που θέλετε να «μεταδώσετε» και όσο αφορά το «πως» κανονικά θα έπρεπε να δίνεται βάση στην εξέλιξη και την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και τα θετικά που θα προσφέρει αυτό τόσο στην κοινωνία όσο και στην πατρίδα μας και όχι σε αυτό που πραγματικά θέλετε να «περάσετε» μέσω των δικών σας κατά τα άλλα <> αντιλήψεων
    Εν κατακλείδι διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό και επιπλέον διαφωνώ στο περιεχόμενο αυτού του <>.

    Πιστεύετε ότι λύσατε όλα τα άλλα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης όπως της στείρας παπαγαλίας, της απαρχαιωμένης επιστημονικής ύλης,της κατάθλιψης των μαθητών της τρίτης λυκείου, του bulling κλπ και επεκταθηκατε και σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα; ΕΛΕΟΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 13:25 | Στυλιανή

    Ως γονεις, σεβόμενοι την τόσο ευαίσθητη ηλικία του νηπίου και του Δημοτικού ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ
    να συμμετέχουμε σε αυτού του είδους προγράμματα. Αφήστε τα παιδιά μας να τα μεγαλώσουμε με Χριστό στην ψυχή τους, με τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας και όχι με τους νεοτερισμους της ΕΕ. Μην δηλητιριαζουμε την ψυχούλα τους και μην τα κάνουμε πονηρά πολύ πριν την ώρα τους..Είναι ΠΑΙΔΙΆ, και έτσι πρέπει να μεινουν.

    Με εκτίμηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:25 | Ντιναλέξη Σοφία

    Τουλάχιστον αισχρό

  • 5 Μαΐου 2020, 13:25 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Εξαιρετική πρόβλεψη για εργαστήρια δεξιοτήτων και τη διδασκαλία της Αγγλικής στο νηπιαγωγείο. Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής εδώ και χρόνια εκαιδεύονται στη διδασκαλία σε μάθητες πρωιμης ηλικίας με εξαιρετικό έργο των Πανεπιστημίων μας. ‘Ηδη αργήσαμε.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:25 | Μαίρη Σ.

    Θετική η δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στη θεωρία, στην πράξη ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα). Γιατί γίνεται πιλοτικά και όχι καθολικά; Υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για όλους τους μαθητές; Και φυσικά για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν και είναι επαγγελματικά και επιστημονικά καταρτισμένοι σε αυτές .Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης και θα τις διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει. Πως λοιπόν με μια επιμόρφωση (θα είναι τύπου voucher;)θα κατορθώσουν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση σε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημα αναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:22 | ΣΟΦΙΑ

    Ψηφίζω O X I στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό τον έχουν μόνο οι γονείς.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:22 | Νίκος Διάκος

    Αναζήτησα το πλήρες περιεχόμενο της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης, ποιοι θα το διδάσκουν κ.α. στα κείμενα που δημοσιεύετε και δεν υπάρχει! Δηλαδή τί ακριβώς βγαίνει σε δημόσια διαβουλευση; επι της αρχής; τόσα ετερόκλητα θέματα; Δεν είναι γνωστά όλα τα δεδομένα…
    Μην συμπεριλάβετε τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στην «Αναβάθμιση του σχολείου» γιατί με τόσες και σοβαρές αντιδράσεις που υπάρχουν και φαίνονται στα σχόλια, θα συμπαρασύρει και ολόκληρη την προσπάθεια που κάνετε που άλλα κομμάτια της ίσως να είναι θετικά.
    Όπως έχει πει ο Άγιος Παϊσιος, όταν μέσα στο τηγάνι με τα αυγά πέσει μια κουτσουλιά, τότε πρέπει να πεταχτεί ολόκληρο μαζί με τ’αυγά.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:21 | Νικόλαος Καβουρίνος

    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία σε τόσο μικρές ηλικίες με την πρόφαση προετοιμασίας των παιδιών για τα μετέπειτα στάδια της ζωής τους. Εχοντας οι γονείς ανοικτή και ειλικρινή σχέση με τα παιδιά τους, δεν ντρέπονται ούτε φοβούνται τα παιδιά να ρωτουν σχετικά και να μαθαίνουν με φυσικό και όχι πονηρό τρόπο (όπως δυστυχώς τις περισσότερες φορές ακολουθούν ακόμη και επιστήμονες) ότι απορίες έχουν.
    Τα υπόλοιπα -ακόμη κι αν αυτό ακούγεται αφελές ή πουριτανικό- είναι εκ του πονηρού.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:20 | Μπαστάνης Βασίλειος

    Βάσει του άρθρου 21 του Συντάγματός μας, ισχύει ότι : «… Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο ΓΑΜΟΣ, η ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ και η ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ τελούν υπό την προστασία του Κάτους…».

    Επίσης, βάσει του άρθρου 16, παρ. 2 του ιδίου, ισχύει ότι : «… 2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ΗΘΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη εθνικής και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ συνείδησης …».

    Μετά ταύτα, διαπιστώνεται περίτρανα ότι η θεματική περί ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ διαπαιδαγώγησης των ΝΗΠΙΩΝ, όχι μόνο δεν εναρμονίζεται με τους συνταγματικά τιθέμενους σκοπούς, αλλά ευθέως αντίκειται σε αυτούς, καταλήγοντας σφόδρα αντισυνταγματική. Και τούτο διότι, ουδεμία ηθική, πνευματική, ή πολλώ μάλλον θρησκευτική συνείδηση χαρίζει στα νήπια η εν λόγω θεματική, το αντίθετο, αίρει την αμόλευτη αθωότητά τους, τους δίνει σαφέστατα ερεθίσματα να αναπτύξουν σεξουαλικότητα από αυτή την ηλικία [φευ!!], απενεχοποιεί φαύλες, έως και αφύσικες – ανώμαλες καταστάσεις και εν πάση περιπτώσει προκαλεί σαφέστατο ερωτικό «μιθριδατισμό». Περαιτέρω, η εν λόγω θεματική χαλαρώνει τις ηθικές αντιστάσεις, τις αναστολές τους που ως αθώα παιδιά εκ φύσεως και όλως ασυνείδητα έχουν [αφού δεν είναι πονηρεμένα ως προς το ερωτικό ειδέναι] και εν πάση περιπτώσει, καταλήγει να παίζει «εν ου παικτοίς» ..

    Τέλος, θέλω να επισημάνω μία άλλη διάσταση της απαράδεκτης αυτής θεματικής, ως Ορθόδοξος Χριαστιανός, σε μία χώρα που έχει επισήμως κατοχυρωμένη ως επικρατούσα θρησκεία την Ορθοδοξία. Το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει ως υποχρεωτική αποστολή της παιδείας του Κράτους την μόρφωση – μεταξύ άλλων – ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης στην ολότητα των ελλήνων μαθητών, πλην, εκείνων που ρητώς την απαρνούνται ως αλλόδοξοι, άπιστοι κλπ. Επί τη βάσει αυτή, άλλωστε, οι υπ’ αριθμ. 1749/2019 Ολομ. και ΣτΕ 1750/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ΑΚΥΡΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ του κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ, γιατί το προβαλλόμενο πρόγραμμα σπουδών δεν μόρφωνε ορθόδοξη συνείδηση, αλλά ένα πανθρησκειακό συνονθύλευμα.

    Επειδή η κρατική παιδεία εκκινεί ΚΑΙ από τα Νηπιαγωγεία, απαρεγκλίτως οι θεματικές των οδηγών σπουδών των σχολείων αυτών, ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνουν υπόψη ως βασικό στόχο, αφ’ ενός μεν την δόμηση ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης, αφ’ ετέρου δε την ρητή αποφυγή πάσης θεματικής που είναι δυνατόν να προκαλέσει σύγχυση ή αντίφαση ως προς τα ελληνορθόδοξα ιδανικά και αρχές. Τώρα, το κατά πόσο η διδασκαλία της συγκεκριμένης θεματικής, απαγορεύεται με βάση τις Αγιοπατερικές διδαχές και παραδόσεις, ΔΕΝ χρειάζεται ειδική ανάλυση, αρκεί να ανοίξει κανείς σχετικά έργα περί παιδαγωγικής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, ή ακόμη και των άρτι κατατεχθέντων, Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Προφυρίου Καυσοκαλυβίτου.

    Και βέβαια, να υπογραμμισθεί ότι η ίδια ακριβώς προβληματική υπάρχει και για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, και των Γυμνασίων, καταλήγοντας και γι’ αυτούς απαγορευμένο υλικό.

    Μετά ταύτα, απαιτούμε ως πολύτεκνοι και ορθόδοξοι γονείς, όχι μόνο την πλήρη απόσυρση της εν λόγω διάταξης [αυτό είναι εύκολο], αλλά κυριοτέρως, την απολογία όσων τόλμησαν και να διανοηθούν την επίμαχη σκέψη περί εισαγωγής της εν λόγω θεματικής, ώστε να ξέρουμε και εμείς πλέον, αλλά και στο μέλλον με τις νόες έχουμε να κάνουμε και ποιά η κοσμοθεωρία τους, για να σταθμίζουμε καλύτερα και εμείς τις εκλογικές αποφάσεις μας.

    Περαιτέρω και για να μην κουράσω περισσότερο, τυγχάνει ιδιαζόντως αποτυχημένο να διδαχθούν τα νήπια αγγλικά, όταν καλά καλά δεν έχουν γνωρίσει την νέα ελληνική. Μόνο γλωσσική σύγχυση και αντίθετα αποτελέσματα θα προκαλούσε. Συγκριτικά με τα αγγλικά, πιο οικεία θα ήτο η αρχαιοελληνική γλώσσα, ήτις αποτελεί και το εδραίο έρεισμα της νεοελληνικής [πολλές σχολικές δομές του εξωτερικού διδάσκουν την αρχαιοελληνική, εκτός από εμάς, δυστυχώς ].

    Τέλος, να τονίσουμε ότι τυχόν μη απόσυρση της θεματικής περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά θα άγει αδιαμφισβήτητα σε υποβολή αίτησης ακύρωσης και πλείστες όσες αντιδράσεις με ό,τι αυτά επάγονται, καταστάσεις οι οποίες καλό είναι να αποτρέπονται εν τη γενέσει τους.

    Μετά τιμής

  • 5 Μαΐου 2020, 13:20 | Αθανασία Γ.

    Δε συμφωνώ με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών από τη νηπιακή ηλικία, καθώς αυτό αντιβαίνει στην ίδια τη φύση του παιδιού και του καταστρατηγεί το δικαίωμα της παιδικότητας.
    Ύστερα η φύση από μόνη της διδἀσκει οτιδήποτε είναι φυσικό.
    Καταστρατηγείται όμως και το δικαίωμα που έχουν οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά τους, να δώσουν οι ίδιοι αυτή την αγωγή. Αρά η εισαγωγή αυτού του μαθήματος αντιβαίνει και στην ίδια τη νομοθεσία περί των δικαιωμάτων των γονέων-κηδεμόνων.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:18 | Μ.Α.Τ.

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Είναι τουλάχιστον ΑΙΣΧΡΟ να διδάσκεται στα νηπιαγωγεία η Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το ότι η παιδεία μας υστερεί σε πολλά πράγματα αυτό το ξέρουμε… Το να προσπαθούν μερικοί να την φθείρουν περισσότερο και μάλιστα εκούσια και εμείς να το αφήνουμε να περνάει χωρίς να πούμε ΤΙΠΟΤΑ, αυτό δείχνει πως η διαφθορά των νεοελλήνων έχει αγγίξει τη μέγιστη τιμή που θα μπορούσε να πάρει. Το να κάνεις κακό στον εαυτό σου είναι δικαίωμα σου. Το να βλάπτεις με τις δικές σου αποφάσεις αθώες μικρές υπάρξεις. Βάλατε λοιπόν στο στόχαστρο και τα μικρά παιδιά; Πόση περισσότερη ξεδιαντροπιά;… Είμαι μια εκκολαπτόμενη νηπιαγωγός… Σήμερα μου έγινε η εξής ερώτηση: Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να πουν ότι στην εργασία τους έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή ενός μικρού παιδιού;.. Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι όσο περνάει από το χέρι μου, δεν πρόκειται να αφήσω τη ζωή ΚΑΝΕΝΟΣ παιδιού της τάξης μου να καταστραφεί μ’ αυτόν τον τρόπο.

  • 1) Όχι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στις τρυφερές ηλικίες. Ναι μόνον στο Λύκειο.
    2) Μετεγγραφές ελεύθερα των τέκνων πολυτέκνων.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:16 | Δημήτρης Καπετάνος

    Αν η Πολιτεία ενδιαφερόταν για την σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών, θα φρόντιζε πρώτα για την επιμόρφωση ειδικών παιδαγωγών, γιατί με την υπάρχουσα διδακτική υποδομή και το επίπεδο των παιδαγωγών που «βλέπουμε» στις διάφορες εκδηλώσεις, υποθέσεις που (ή που δεν) έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μαρτυρίες γνωστών μας γονέων για τα τεκταινόμενα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, είναι δεδομένη η αποτυχία.
    Επιπλέον, θεωρώ αδιανόητο να «εισάγουμε» τα νήπια σε έννοιες φυσιολογίας και νοητικού προβληματισμού άκαιρα, σε χρονική στιγμή που στα περισσότερα απ’αυτά ούτε καν περνά απ’το μυαλό τους ως θέμα προβληματισμού.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:16 | Χριστιάνα

    Για την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείων, η Πληροφορική, η Φυσική Αγωγή, η μουσική και η θεατρική αγωγή περιλαμβάνονται ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν αποτελούν νέα γνωστικά αντικείμενα. Εντάσσονται, λοιπόν, μέσα στο γενικότερο σχεδιασμό δραστηριοτήτων που έχουν νόημα για τα παιδιά, γι΄αυτό και δεν προτείνονται για αυτοτελή διδασκαλία. Η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται με παιγνιώδη τρόπο και όχι με αυστηρά οργανωμένο πρόγραμμα που δεν συνδέεται με τα ενδιαφέροντα και τις ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Θεωρώ, συνεπώς, πώς με την εισαγωγή άλλων ειδικοτήτων στην προσχολική εκπαίδευση, «καταργείται» και απαξιώνεται η ειδικότητα του νηπιαγωγού, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:14 | Χρήστος Μπέντης

    Χαίρετε, Χριστός Ανέστη. Χρόνια Πολλά.
    Είμαι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Λύκειο), αλλά εδώ γράφω κυρίως με την ιδιότητα και την έγνοια του γονιού ενός παιδιού που φοιτά στο νηπιαγωγείο (5,5 ετών).
    Δεν απορρίπτω συλλήβδην τη σεξουαλική αγωγή μέσω του σχολείου. Μία υπεύθυνη ενημέρωση για το θέμα αυτό από καταρτισμένα άτομα με κατάλληλους τρόπους είναι προτιμότερη από την άγνοια ή ακόμη χειρότερα την παραπληροφόρηση των φίλων ή των media. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάτε η αγωγή που δίνουν οι ίδιοι οι γονείς και στο θέμα αυτό στα παιδιά τους. Μπορεί να μην είναι «επιστημονική» αλλά είναι «αγαπητική». Επίσης, δεν θα πρέπει να υποτιμάτε (και να λοιδορείτε) η βιωμένη μακραίωνη παράδοση ενός λαού. Η ιστορική πορεία και ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων έχει διαμορφωθεί με βάση διαχρονικές αξίες όπως: την ιερότητα του γάμου, τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου, την επιλογή της ¨αγνείας» πριν το γάμο, την παιδοποιία ως έκφραση αγάπης δύο προσώπων, τον σεβασμό στα διακριτά χαρίσματα των δύο φύλων κ.ά.
    Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να λάβετε υπόψη στις όποιες επιλογές σας τις παραμέτρους αυτές και τους ανθρώπους που τις πρεσβεύουν. Θα ήταν κρίμα μία προσπάθεια καλών προθέσεων, θέλω να πιστεύω, να δημιουργήσει προβλήματα και δυσαρέσκεια σε ελληνικές οικογένειες και σε πολλούς Έλληνες πολίτες.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:13 | ΑΡΕΤΗ ΑΝΤ.

    H επιστημονική έρευνα συστήνει το να γίνεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς τους. Αν η Πολιτεία επιθυμεί να έρθει αρωγός της οικογένειας στη διαχείριση αυτού του πολύ ευαίσθητου θέματος, ας οργανώσει προαιρετικά σεμινάρια για γονείς κι ας ενθαρρύνει με διάφορους τρόπους τους τελευταίους να τα παρακολουθήσουν, ώστε αυτοί να διαπαιδαγωγήσουν κατάλληλα τα παιδιά τους. Ως εκπαιδευτικός και ως πολίτης διαφωνώ κάθετα με την πραγματοποίηση σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των ίδιων των παιδιών από τρίτους, άρα και από την πολιτεία.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:12 | Νατάσα Α.

    Θετική η δράση «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στη θεωρία, στην πράξη ωστόσο θα πρέπει να γίνει πολύ πιο συγκεκριμένη και να υλοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Κεντρικός στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να εφοδιαστούν με δεξιότητες ζωής, ήπιες δεξιότητες και δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού (δεξιότητες του 21ου αιώνα). Γιατί γίνεται πιλοτικά και όχι καθολικά; Υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για όλους τους μαθητές; Και φυσικά για να καλλιεργηθούν αυτές οι δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς που τις κατέχουν και είναι επαγγελματικά και επιστημονικά καταρτισμένοι σε αυτές .Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 44192/26-02-20θα καλλιεργούνται δεξιότητες ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης και θα τις διδάσκουν εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει την εκάστοτε επιμόρφωση. Στο νηπιαγωγείο ο/η νηπιαγωγός. Στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο το ΙΕΠ θα ορίσει προτεραιότητες στις ειδικότητες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κανένας εκπαιδευτικός, εφόσον επιθυμεί να συμμετάσχει. Πως λοιπόν με μια επιμόρφωση (θα είναι τύπου voucher;)θα κατορθώσουν να διδάξουν αυτές τις δεξιότητες ειδικότητες χωρίς καμία επιστημονική κατάρτιση σε αυτές; Με βάση ποια λογική θα υπάρχει ορισμός προτεραιοτήτων καταπατώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα κλάδων; Γιατί δεν εντάσσεται η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και μάθημα αναδιαμορφώνοντας το εκάστοτε πρόγραμμα σπουδών; ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η ανάπτυξη και μάθηση δεξιοτήτων τεχνολογίας και ψηφιακού γραμματισμού των μαθητών να γίνεται από ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ καθώς είναι αυτοί που έχουν το απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο για να τις διδάξουν.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:11 | Ζίχναλη Δέσποινα

    Διαφωνώ με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Εκπαίδευση. Σύμφωνα με το νόμο, οι γονείς είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για ένα τόσο ευαίσθητο και λεπτό προσωπικό θέμα.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:10 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ!!!!!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:10 | Μαρία

    Διαφωνώ με την διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Δεν είναι ορθό ούτε συνετό αθώες παιδικές ψυχές να εκθέτονται σε τέτοια θεματολογία. Ως μέλλουσα μητέρα δεν θα ήθελα να εκθέσω τα παιδιά μου σε τέτοιο κίνδυνο από τόσο νωρίς ώστε να χαθεί η αθωότητα τους, ειδικά από αγνώστους. Η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:09 | ΧΡΥΣΟΥΛΑ

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΥΛΗ,ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ Κ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ.Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΝΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 13:08 | Παναγιώτης

    Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγίο; Για ποιό λόγο;;
    Ασφαλώς και διαφωνούμε. Ακούγεται γραφικό, αλλά πειράματα με τα παιδιά μας δεν επιτρέπουμε!
    Το να αφήσουμε την σεξουαλικη τους παιδία στα χέρια τυχαίων ανθρώπων μπορεί να αποβεί ολέθριο για την αθωότητα και την απλότητα των παιδιών!

  • 5 Μαΐου 2020, 13:05 | Γιώργος

    Χαίρετε! Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου στο άρθρο 1 στην αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου (υπόμνημα). Στο οποίο γίνεται λόγος για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από την ηλικία του Νηπιαγωγείου. Θεωρώ την συγκεκριμένη πρόταση εντελώς λανθασμένη για τα παιδιά μας καθώς σε τόσο μικρές ηλικίες ουδεμία επαφή έχουν με τα σεξουαλικά. Ο συγκεκριμένος νόμος θα κάνει τα παιδιά πιο πονηρά και θα σκοτώσει τις αθώες και ανέμελες ψυχούλες τους και τις σκέψεις της ηλικίας τους. Είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός και είναι ενάντια στην πίστη μου. Θα ήθελα να το σεβαστείτε και να σέβομαι και εγώ εσάς.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:05 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Δεν συμφωνώ με την σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στην υποχρεωτική εκπαιδευση

  • 5 Μαΐου 2020, 13:03 | ΒΑΣΙΛΙΚΉ

    Διαφωνώ κάθετα!!! Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του γονέα ή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του τέκνου του.
    Επίσης το μάθημα των αγγλικών περιττό στο νηπιαγωγείο.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:03 | Ανέστης Π.

    Διαφωνώ κάθετα για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα μικρά παιδιά.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τροφοδοτήσουν την αγνή ψυχή τους με τέτοιες πληροφορίες. ΔΙΑΦΩΝΩ!!!! http://thriskeftika.blogspot.com/2009/06/blog-post_2411.html

  • 5 Μαΐου 2020, 13:03 | Σουλτάνα Λευκοπούλου, Δρ Χημείας, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου

    Έντονο προβληματισμό προκαλεί η προσπάθεια εισαγωγής της ενότητας «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» στα εργαστήρια δεξιοτήτων και μάλιστα με πλάγιο τρόπο τη στιγμή που δεν φαίνεται στη διατύπωση του άρθρου 1 παρά μόνον στην αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου άρθρου. ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ με την επιχειρούμενη προσπάθεια και μάλιστα όταν η εισαγωγή της προβλέπεται από το νηπιαγωγείο. Όσοι ζούμε καθημερινά την ατμόσφαιρα στα σχολεία μας αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα των αυριανών πολιτών της πατρίδας μας στην αναζήτηση αξιών που θα τους στηρίξουν στη ζωή και θα αντέξουν στις δυσκολίες. Ας μη θελήσουμε να θρηνήσουμε την απώλεια της αθωότητας από τις παιδικές ψυχές και τον τραυματισμό των ψυχών των εφήβων μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:03 | Σεβαστή Τζιαφέρη

    Επ΄ουδενί λόγω η εισαγωγή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Πρωτοβάθμια και στο Γυμνάσιο. Για τέσσερις λόγους:
    1) ¨Όπου εφαρμόστηκε, στις χώρες αυτές όξυνε τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε. Υπάρχουν πολλές σχετικές μελέτες και έρευνες.
    2) Δημιουργεί στα νήπια, στα παιδιά και στους εφήβους εμμονή με το σεξ και τα «αγκιστρώνει στο σεξ». Αυτό, εκτός του ότι δημιουργεί σύγχυση στα ίδια, αποτελεί «πνευματική κακοποίηση» σύμφωνα με τους ειδικούς.
    3) Σε κάθε περίπτωση οι γονείς έχουν τον τελευταίο λόγο για την αγωγή του παιδιού τους, βάσει της νομοθεσίας διεθνώς. Οι γονείς εμπιστεύονται το σχολείο και για αυτό οφείλουν να γνωρίζουν τι διδάσκονται τα παιδιά τους, ειδικά σε θέματα στάσης ζωής και αξιών. Η εισαγωγή αυτής της θεματικής θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των γονιών προς το Υπουργείο – ως δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και αγωγής- και θα εμπλέξει το Υπουργείο σε νομικές περιπέτειες.
    4) Η παρωχημένη θεωρία του Κίνσευ περί σεξουαλικότητας των παιδιών (στην οποία θεωρία στηρίζεται σήμερα η CSE- η Περιεκτική Σεξουαλική Εκπαίδευση) εκτός του ότι δεν ευσταθεί πια, έχει αναγνωριστεί ότι ωθεί και προς την παιδοφιλία.
    Μεγάλη προσοχή!
    Σεβαστή Τζιαφέρη, εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας

  • 5 Μαΐου 2020, 13:02 | Κωνσταντίνος Π.

    Κυρίες και κύριοι υπεύθυνοι,
    Διαφωνώ με την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε νήπια. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι συνιστούν να γίνεται σε κατάλληλες και ώριμες ηλικίες. Η ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα νηπιαγωγεία θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχική υγεία των παιδιών καθώς αποτελεί βιασμό της παιδικής ηλικίας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα πρέπει να γίνεται στις τάξεις του Λυκείου όταν τα παιδιά είναι στην κατάλληλη ηλικία για να κατανοήσουν καλύτερα τι αντικείμενο.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:02 | Ζ.Ευαγγελία

    Κύριοι,
    Βεβαίως και η εκμάθηση δεξιοτήτων στα παιδιά κάθε ηλικίας και ανάλογα με την ηλικία τους, είναι κάτι το θεμιτό. Από την άλλη όμως το δημόσιο σχολείο έχει πλέον την αξία που του δίνει το φιλότιμο μιας πολύ μικρής μερίδας εκπαιδευτικών που ασκούν την εκπαίδευση και ως λειτούργημα και που παρά τα πενιχρά μέσα που έχουν και τα στερημένα από πάσης απόψεως βιβλία, προσπαθούν να περάσουν τόσο γνώσεις, όσο και αξίες στα παιδιά.

    Ως Έλληνες πολίτες, φορολογούμενοι και γονείς,ανεχόμαστε χρόνια τη συνεχόμενη φθίνουσα πορεία της εκπαίδευσης.Αν όμως μέσα από αυτή την εκμάθηση δεξιοτήτων συνεχίσετε την θεματική εβδομάδα Γαβρόγλου με την υποενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και τα αίσχη που έγιναν στα σχολεία, θα αντιδράσουμε και πάλι, όπως και τότε, με όλα τα νόμιμα μέσα που κατέχουμε.
    Στα υπόλοιπα σχόλια διάβασα πολύ αξιόλογες και σοβαρές προτάσεις.Αναβαθμίστε λοιπόν την παιδεία, εντάξετε και εκμάθηση δεξιοτήτων, αλλά μην προκαλείτε άλλο τους γονείς, θέλοντας να κάνετε πειραματόζωα τα παιδιά μας εντάσσοντάς τα σε ατζέντες που εφαρμόστηκαν στο εξωτερικό και απέτυχαν, αλλά και που κυρίως στοχεύουν στην περαιτέρω αλλοίωση της ψυχοσύνθεσής τους.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 13:00 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    Είναι πραγματικά απαράδεκτη, ανήθικη και παράνομη η εισαγωγή ενός τέτοιου μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και δη στην προσχολική ηλικία.
    Άλλες αξίες δεν μπορούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας από αυτήν την τρυφερή ηλικία? Μήπως οι νομοθέτες μας ξέχασαν σε ποια χώρα ζουν?
    Μια χώρα με ευλογημένη ιστορία και με ελληνορθόδοξη παράδοση, η οποία μπορεί να παραδειγματίσει τα παιδιά μας και να διαπλάσει με ήθος και με αξίες τον χαρακτήρα τους.
    Ας συνέλθουν οι νομοθέτες μας επιτέλους!
    Σε ποιον θα εμπιστευτούμε την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας?
    Σε εκείνους που νομοθετούν υπέρ της αλλαγής φύλου στην εφηβική ηλικία?
    Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο αυτό..
    ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΩΔΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

  • 5 Μαΐου 2020, 12:57 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΘΟΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Διαφωνούμε απολύτως με τις πολιτικές του Υπουργείου. Πιθανών η Αξιότιμη κυρία Υπουργός δεν έχει λάβει γνώση των «λεπτομερειών» του νομοσχεδίου αυτού. Κατά τη γνώμη μας, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η εισαγωγή σεξουαλικής «διαπαιδαγώγησης» στα σχολεία, σε κάθε ηλικία, όχι μόνο στο νηπιαγωγείο, αλλά σε όλες της βαθμίδες εκπαίδευσης.Δεν έχετε δικαίωμα να αγγίζεται την ηθική υπόσταση του παιδιού.Το
    θέμα Αυτό είναι αρμοδιότητα των γονέων και μόνο των γονέων.Σταματήστε να πολεμάτε εν γνώση, η εν αγνοία την ελληνική οικογένεια με τους νόμους που ψηφίζεται.
    Παρακαλούμε πολύ να αποσύρετε τη συγκεκριμένη διάταξη. Είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Ελπίζω να ακουστεί η φωνή των πολιτών, οι οποίοι και αποτελούν το λόγο που είστε στην Κυβέρνηση.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:55 | Βασίλειος

    Διαφωνώ με το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Πάρτε παράδειγμα απο τα άλογα ζώα ποιός τους μαθαίνει να αναπαράγονται κανένας. Δεν χρειάζονται τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία τέτοιου είδους πράγματα, θα τα μάθουν όταν έρθει ο κατάλληλος καιρός όχι από τους δασκάλους. Τόσα χρόνια πέρασαν και δεν υπήρχε αυτό το πρόγγραμμα, ούτε τώρα χρειάζετε να υπάρχει.

  • Θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – Φυσικής Αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων Φυσικής Αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ακόμη και οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής επιλέγονται με βάση την ειδικότητα τους για συγκεκριμένα αντικείμενα διδασκαλίας. Για παράδειγμα το αντικείμενο της κολύμβησης, μια ήπια και ταυτόχρονα σημαντική ως δεξιότητα ζωής, το οποίο είναι το πλέον σημαντικό και διαδεδομένο αντικείμενο διδασκαλίας σε αυτή τη σχολική ηλικία στο κόσμο (στη Πολιτεία της Φλόριντας έχει νομοθετηθεί η υποχρεωτική κολυμβητική επάρκεια πριν αρχίσουν τα παιδιά το Δημοτικό) στο Ελληνικό Δημοτικό σχολείο διδάσκεται από Γυμναστές με ειδικότητα κολύμβησης ή συναφών αθλημάτων του υγρού στίβου. Ακόμη και αν υπάρξει η «ιδανική» επιμόρφωση πόσο ασφαλής είναι η πρακτική διδασκαλία του από μη εξειδικευμένους επιστήμονες; Πρέπει οι διδάσκοντες όχι μόνο να ξέρουν αλλά και να μπορούν να μπουν μέσα στο νερό. ΣΥ.Π.Φ.Α.ΠΙΕΡΙΑΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 12:53 | Αντώνης Π.

    Απαραδεκτο.
    Ντροπη για ολους και για το εκπαιδευτικο συστημα.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:53 | Σταυρίδη Αναστασία

    Απαράδεκτο!….

  • 5 Μαΐου 2020, 12:52 | Αθ.Δημητριάδης

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ !!!
    ΑΙΣΧΟΣ !!!! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 12:51 | ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Είναι προφανές ότι η πρώιμη σεξουαλική αγωγή μπορεί να έχει μόνο αρνητικές συνέπειες. Ειδικότερα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σίγουρα θα δημιουργήσει στα παιδιά:
    1. Εμμονές, αφού συνεχώς θα δίνεται έμφαση μόνο στα γεννητικά όργανα από όλο το σώμα
    2. Περιέργεια για επεξεργασία του σώματος και για νέες σεξουαλικές αναζητήσεις άκαιρα και πολύ πρόωρα.
    3. Ψυχολογικά προβλήματα σε παιδάκια με μικρότερη ωρίμανση.

    Όσον αφορά τη σεξουαλική αγωγή σε μεγαλύτερα παιδιά, έγκυρες διεθνής ανασκοπήσεις έδειξαν ότι η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία δεν μειώνει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ούτε τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.[https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006417.pub3/full

    Το αναπαραγωγικό σύστημα στις βιολογίες των διαφόρων τάξεων του σχολείου, ήδη από το δημοτικό, δίνει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται τα παιδιά. Τα επιπρόσθετα στοιχεία της σεξουαλικής αγωγής μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες της οικογένειας και να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.
    ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΝΑ ΈΡΧΕΣΤΕ ΣΕ ΣΎΓΚΡΟΥΣΉ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!!!!!

    Μιχάλης Αλεβίζος Εκπαιδευτικός

  • 5 Μαΐου 2020, 12:51 | Νικόλαος

    Χριστός Ανέστη! Ως πολύτεκνος ιερέας και εκπαιδευτικός Δεν συμφωνώ με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Η ζημιά που θα προκληθεί στις παιδικές ψυχές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα πιθανά ωφελη. Είναι ευαίσθητο ζήτημα που πρέπει να το διαχειριστει η οικογένεια. Το σχολείο δεν αντικαθιστά την οικογένεια.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:50 | Θεόδωρος

    Θεωρώ πως η ηλικία αυτή δεν μπορεί να κατανοήσει τέτοιου είδους θέματα. Η σεξουαλική δραστηριότητα εμφανίζεται αρκετά αργότερα στο παιδί. Επίσης θεωρώ λάθος να διδάσκουμε στα παιδιά, διαστρεβλωμένα, τον θεσμό της οικογένειας.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:50 | Σπύρος Αγγέλου

    Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο. Θεωρώ ότι είναι αδύνατον με μία απλή επιμόρφωση οι νηπιαγωγοί να είναι σε θέση να διδάξουν την δεξιότητα της κινητικής – φυσικής αγωγής ως δεξιότητα ζωής ή ήπια δεξιότητα, όπως εντάσσεται στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία. Η ανάπτυξη και μάθηση ήπιων δεξιοτήτων φυσικής αγωγής των νηπίων, επιβάλλεται να γίνεται από εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και μόνο, δεδομένου ότι αυτοί είναι οι μόνοι που έχουν το απαιτούμενο, απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:48 | Νίκος Χρόνης

    Χορολογική Εταιρεία: Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Ειδικότητας Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών

    Οι Πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α και τις Σ.Ε.Φ.Α.Α. που εδρεύουν στην ελληνική επικράτεια, εντάσσονται αυτοδίκαια σε οποιονδήποτε αντίστοιχο θεματικό κύκλο, δομή, κ.λπ., που αφορά στην εκμάθηση του ελληνικού παραδοσιακού χορού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

    Είναι σαφές, εδώ και δεκαετίες, πως σε όλες τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης, έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν ποικίλα αναλυτικά προγράμματα αλλά και προγράμματα σπουδών, που αφορούν στη διδασκαλία του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Τόσο από τη στελέχωση με Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό όλων των βαθμίδων, που δραστηριοποιούνται διδακτικά και ερευνητικά στους τομείς Χορολογίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Τ.Ε.Φ.Α.Α./Σ.Ε.Φ.Α.Α.) με έμφαση στον ελληνικό παραδοσιακό χορό, όσο και από τουςοδηγούς σπουδών των Τ.Ε.Φ.Α.Α. και την τρέχουσα δεκαετία των Σ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας μας, διαφαίνεται ξεκάθαρα,πως ο ελληνικός παραδοσιακός χορός, ανήκει, ως αντικείμενο διδασκαλίας,στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.
    Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επίσης μέσω των σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής, επιβεβαιώνεται, πως ο ελληνικός παραδοσιακός χορός κατέχει ιδιαίτερη θέση στηνΕπιστήμη της Φυσικής Αγωγής. Είναι μέσον δόμησης της πολιτισμικής μας ταυτότητας (Κουτσούμπα, 2002:20). Συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της πολιτισμικής μας ταυτότητας (Lykesas, 2017:105) και στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ιστορικά, κοινωνικά και διαπολιτισμικά στοιχεία, καθώς και να αναπτύξουν την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα, την εκφραστικότητα και την απελευθέρωση, μέσω πολυποίκιλων παραδοσιακών ρυθμικών κινητικών μοτίβων και φορμών.
    Επιπροσθέτως, θεωρείται αυτονόητο από την επιστημονική κοινότητα, ότι η εξειδίκευση σε κάθε γνωστικό αντικείμενο προσφέρει τις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες, για να επιτευχθεί, τελικά, η κατάκτηση της γνώσης (βλ. προκηρύξεις για προσλήψεις σε ειδικά γνωστικά αντικείμενα των Επιστημών Υγείας, Ανθρωπιστικών Σπουδών, ειδικότητες στην Εκπαίδευση, κ.λπ.).
    Επίσης, η θεωρητική και παιδαγωγική επάρκεια, καθώς και το διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής είναι άκρως ικανοποιητικό. Σε θεωρητικό επίπεδο, η κατάρτιση αυτή, τεκμηριώνεται διαχρονικά με αξιόλογες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις, με την ολοκλήρωση των σπουδών χιλιάδων πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, με απονομές μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (M.Sc, PhD),με απασχόληση μεταδιδακτορικών ερευνητών, με έδρες Διδακτικού Προσωπικού σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με τακτικές επιστημονικές επιμορφώσεις από δομές της Εκπαίδευσης και θεσμοθετημένους μη κερδοσκοπικούς φορείς (βλ. Χορολογική Εταιρεία, κ.ά.), για την διδασκαλία του ελληνικού παραδοσιακού χορού στα σχολεία.
    Σε πρακτικό επίπεδο, στην αστικοποιημένη ελληνική κοινωνίακαι τη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασίαπου χαρακτηρίζεται από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την παιδαγωγική επάρκεια, ο ελληνικός παραδοσιακός χορός διδάσκεται μεθοδικά και παρουσιάζεται επί σκηνήςσε υψηλό επίπεδο και με υψηλές προδιαγραφές, επίσης από ικανούς και έμπειρους πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (βλ. Ελληνικά Φεστιβάλ, διεθνείς παρουσιάσεις,αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές, εκδηλώσεις Ο.Τ.Α., Πανεπιστημιακές και Σχολικές εκδηλώσεις).
    Με δεδομένη την παραπάνω περιγραφόμενη ποιότητα και επάρκεια στην διδακτική του ελληνικού παραδοσιακού χορού, αλλά και τον μεγάλο αριθμό συναδέλφων πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής από τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και τις Σ.Ε.Φ.Α.Α. που περιμένουν την διάθεσή τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, καταγγέλλουμε οποιεσδήποτε φανταστικές αξιώσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες δεν αποδέχονται την αδιαμφισβήτητη γνωσιακή και παιδαγωγική εμπειρία και επάρκεια των συναδέλφων μας.
    Οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής (διορισμένοι ή αδιόριστοι), οι συνάδελφοι που ανήκουν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ελληνικής επικράτειας, είναι οι εξειδικευμένοι συνάδελφοι, που μπορούν να αναλάβουν οποιονδήποτε θεματικό κύκλο, δομή, κ.λπ., που αφορά στην διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής και φυσικά την εκμάθηση του ελληνικού παραδοσιακού χορού στην εκπαιδευτική διαδικασία.
    Υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, πως έχουν προβλεφθεί και θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαυγείς και αδιαμφισβήτητες προϋποθέσεις ένταξης των συναδέλφων Φυσικής Αγωγής, σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική δράση χρειαστεί, σχετικά με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση και συζήτηση, εμπεριέχει άλλες σκοπιμότητες!

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χορολογικής Εταιρείας

    Πομώνης Νικόλαος, Πρόεδρος
    Χρόνης Νικόλαος, Γραμματέας
    Μικρώνης Γρηγόριος, Ταμίας
    Μπαρούνη Αριστέα, Αντιπρόεδρος
    Τσενίκογλου Μαρία, Βοηθός Γραμματέα
    Κολλύρου Αθηνά, Μέλος
    Σιολέ Μαρία, Μέλος

    Βιβλιογραφία

    Κουτσούμπα, Μ. (2002). Πολιτισμική Ταυτότητα και Χορός: Μια Πρώτη Προσέγγιση. Στο Κ. Σαβράμη (επιμ.)Πρακτικά Συνεδρίου:η τέχνη του χορού σήμερα, εκπαίδευση, παραγωγή, παράσταση, σσ. 17-24. Αθήνα: Σύνδεσμος Υποτρόφων Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

    Lykesas, G. (2017). “The Transformation of Traditional Dance from Its First to Its Second Existence: The Effectiveness of Music – Movement Education and Creative Dance in the Preservation of Our Cultural Heritage”. InJournal of Education and Training Studies, Vol. 6, No.1,pp. 105-113.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:47 | Σουμελα

    Απλά διαφωνώ κάθετα!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 12:44 | Αντώνιος

    Διαφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην προσχολική και σχολική ηλικία. Δεν απασχολεί κανένα παιδί αυτό το θέμα. Ας αφήσουμε τα παιδιά να μεγαλώσουν ως παιδιά και μην καταστρέφουμε την παιδική τους ηλικία. Ιδιαίτερα για την προσχολική ηλικία είναι έγκλημα.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:44 | Γεράσιμος

    Σαν γονέας υπεύθυνος έχω ρωτήσει παιδοψυχολόγο για το αν πρέπει να υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην ευαίσθητη ηλικία του γιου μου (νηπιαγωγείο). Η απάντηση ήταν ότι λέμε για τις διαφορές του ανδρικού και γυναικείου σώματος και όχι για την σεξουαλική πράξη.Το σχολείο πρέπει να μεταδώσει τις γενικές αρχές κοινωνικοποίησης και αλληλοσεβασμού. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινάει αργότερα. Υπάρχουν πολλές ενστάσεις σε όλα τα κράτη που η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινάει τόσο νωρίς. Δεν φτάνει η βία που υπάρχει σε κάθε παιχνίδι, πρέπει να προσθέσουμε και το σεξ; Αφαιρέστε τον όρο σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Προσθέστε τον όρο γνωριμία με το σώμα μου. Αυτό είναι αρκετό για αυτή την ηλικία. Σκεφτείτε ότι όποια άλλη αναφορά στην σεξουαλική πράξη μπορεί να οδηγήσει σε πειραματισμό σε μικρότερα αδέρφια.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:43 | Παναγιώτα

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μικρων παιδιών!
    Δεν υπαρχει λογος σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να εχουν τέτοιου είδος πληροφορίες
    Το υπουργείο καλα θα κανει να έχει εκπαιδευτικούς σε ολα τα σχολεία στην ωρα τους.Στο δικο μας το σχολείο δεν κανουν αγγλικά ούτε τα παιδιά που πάνε στην πέμπτη και έκτη τάξη!Αυτα τα κενα να δουν και να τα καλύψουν.

  • 5 Μαΐου 2020, 12:41 | Κρυστάλλω Τσελίκη

    Πρέπει να αποσύρετε το άρθρο 1

  • 5 Μαΐου 2020, 12:37 | Σωτήρης Τ.

    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, από «εκπαιδευτικούς» , το ποιόν των οποίων δεν γνωρίζω και συχνά δεν εμπιστεύομαι, στην πλειονότητα. Η διαπαιδαγώγηση αυτή αφορά την οικογένεια.

  • Στο Άρθρο 1 διαπιστώνουμε από την αιτιολογική έκθεση ότι προβλέπονται θεματικές όπως: Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και πρόληψη, Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, Πρόληψη εξαρτήσεων, Ψυχική Υγεία, Αλληλοσεβασμό και διαφορετικότητα, αντικείμενα που άπτονται επιστημονικών πεδίων άλλων επαγγελματικών κλάδων, όπως είναι οι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, σχολικοί νοσηλευτές, κλπ. Θεωρούμε ότι η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων ζωής που ευαγγελίζεται το συγκεκριμένο άρθρο, όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση, οι κοινωνικές δεξιότητες και η επίλυση προβλημάτων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εμπλοκή στη διαδικασία ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα αναλάβουν τόσο την επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, όσο και την εποπτεία των δράσεων. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι ΕΔΕΑΥ, τα ΚΕΣΥ, οι ψυχολόγοι των ολοήμερων δημοτικών και οι κοινωνικοί λειτουργοί των ΕΚΟ, θεσμοί που ήδη υφίστανται, με την ανάλογη αύξηση πιστώσεών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες.. Ωστόσο, στο σύγχρονο καινοτόμο σχολείο είναι απαραίτητο πια να προβλεφθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες η ύπαρξη Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας στελεχωμένης από διεπιστημονική ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα είναι σε θέση εξ αντικειμένου να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα.

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 12:34 | Γιαννης Γραμματσουλιας

    Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου στο νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό. Αυτές οι ανωμαλίες δεν εχου θέση στα σχολεία. Αφήστε εμάς, τους γονείς να διαπαιδαγωγησουμε τα παιδία μας, που σίγουρα ενδιαφέρομαστε περισσότερο για αυτά τα τόσο λεπτά θέματα που αφορούν τα παιδία μας!