1. Σύστημα Πρόσληψης Εκπαιδευτικών

Το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών δεν χαρακτηρίζεται από ενιαία φιλοσοφία και αρχές, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες πρόσληψης, που κάθε φορά επιλέγεται. Σήμερα, λειτουργούν δύο παράλληλοι τρόποι προσλήψεων. Στον καθένα από αυτούς ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για την κατάρτιση των πινάκων διοριστέων.

Εκτός αυτού ο Ενιαίος Πίνακας Αναπληρωτών, ειδικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο ύστερα από τις χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έχουν εγγραφεί σε αυτόν στο διάστημα που λειτουργεί.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

Βασική αρχή της Κυβέρνησης είναι όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων σε όλους τους νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό δυναμικό της χώρας. Επί πλέον, πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές πολιτικές για την πιστοποίηση της διδακτικής και παιδαγωγικής τους επάρκειας.

Συγκεκριμένα:

* Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.
* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010.
* Οι προσλήψεις θα γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας αλλά με σαφή προσδιορισμό του τόπου διορισμού. Η πρόσληψη δηλαδή θα γίνεται σε επίπεδο αρμόδιας διεύθυνσης ή περιοχής αυτής ή σχολείου. Ο χρόνος υπηρεσίας στον τόπο του πρώτου διορισμού θα πρέπει να είναι εξ’ αρχής προσδιορισμένος και μέσα από το διάλογο θα δούμε πως θα μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή στο συγκεκριμένο σχολείο. Προτείνεται η τριετία.
* Η προβλεπόμενη από το νόμο διετής δοκιμαστική περίοδος των νεοδιοριζομένων, πριν τη μονιμοποίησή τους, θα αξιοποιηθεί για την επιμόρφωση τους με στόχο την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους και την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:50 | ΔΡΟΣΟΥ ΟΛΓΑ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ:

    1. Το 24μηνο να παραμείνει ως έχει (προυποθέτει ΑΣΕΠ εξάλλου).
    2. Να οριστεί ημερομηνία κατάργησης του ποσοστού 40% ύστερα από κάποια έτη (μετά από 2 ΑΣΕΠ για παράδειγμα) ώστε να μην βρεθούν οι εκπαιδευτικοί προ εκπλήξεως (δεδομένου του μέχρι τώρα προγραμματισμού της ζωής τους).
    3. Να συνεχίσουν να συλλέγονται κανονικά μόρια αναπληρωτή/ωρομισθίου
    προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για μετάβαση σε κάθε γωνιά της χώρας.
    4. Με βάση τη φιλοσοφία «πρώτα ο μαθητής» να ανοίξουν περισσότερες θέσεις παιδαγωγικής επιμόρφωσης στα προγράμματα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην επιμόρφωση όλοι οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση (αναπληρωτές & ωρομίσθιοι).
    5. Η εντοπιότητα να λαμβάνεται υπόψη μόνο στην περίπτωση που ούτως ή άλλως θα γινόταν η πρόσληψη αναπληρωτή ή ωρομισθίου σε κάποια περιοχή.
    Δηλαδή να μην πλήττονται οι κάτοικοι των αστικών κέντρων σε σχέση με τους κατοίκους της επαρχίας.
    6. Να υπάρχει στον ΑΣΕΠ προσαύξηση και για μεταπτυχιακό σε ειδικότητα εκτός γνωστικού αντικειμένου καθώς δεν παύει να αποτελεί περαιτέρω επιμόρφωση.
    7. Αν τελικά ισχύσει η ιδέα περί υποχρεωτικής επιτυχίας στο ΑΣΕΠ για πρόσληψη αναπληρωτή/ωρομισθίου να ισχύσει για όλους τους κλάδους (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια) και όλες τις ειδικότητες ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων.
    8. Τα κοινωνικά κριτήρια να αποτελούν σημαντικό προβάδισμα στην απόσπαση/μετάθεση.
    9. Αν τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση για το ΑΣΕΠ τότε να πραγματοποιείται ο διαγωνισμός για όλους τους κλάδους ετήσια – ίσες ευκαιρίες για όλους τους υποψήφιους.
    10. Να ελέγχονται όλες οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ.
    11. Η ΠΔΣ από τον ενιαίο πίνακα ωρομισθίων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:48 | ΚΑΠΝΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Όλοι όσοι διατυπώνουν την άποψή τους σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση γράφουν την προσωπική τους ιστορία η οποία λίγο πολύ επαναλαμβάνεται. Αυτό όμως που ελπίζω να μη γίνει είναι να προσπεράσετε την κάθε ιστορία. Μην ξεχνάτε ότι καθένας που γράφει είναι ένας άνθρωπος σαν κι εσάς και έχει την προσωπική του ιστορία και την αγωνία να ζησει ο ίδιος και η οικογένειά του όπως οπωσδήποτε κάνετε κι εσείς. Φυσικά ο τρόπος με τον οποίο παλεύει έχει πολύ μεγάλη σημασία.
    Η δημόσια διαβούλευση είναι ένα πολύ θετικό βήμα και δείγμα της καλόπιστης διάθεσής σας. Ελπίζω να είναι και α π ό δ ε ι ξ η αυτής. Είμαι πτυχιούχος φιλόλογος από το 2003. Για να σας πω την αλήθεια δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα να διοριστώ λόγω της πληθώρας των φιλολόγων. Με την αποφοίτησή μου, άρχισα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα και να έχω ένα σεβαστό εισόδημα. Η ποιότητα της ζωής μου όμως δεν ήταν καλή. Διάβασα λοιπόν για τον ΑΣΕΠ. Πέτυχα και για λίγο δεν διορίστηκα το 2005. Παράλληλα με τη δουλειά μου και με εξαντλητικούς ρυθμούς, τους οποίους δεν μπαίνω στη διαδικασία να αναλύσω γιατί ίσως φανώ γραφική, διάβασα και ξαναπέτυχα το 2007. Κλήθηκα ως ωρομίσθια και μπορούσα να δουλεύω και σε φροντιστήριο για να ζήσω. Τη χρονιά 2008-9 προσλήφθηκα αναπληρώτρια. Η ζωή μου άλλαξε πορεία. Άλλαξα τόπο διαμονής, άφησα τη δουλειά μου , τα μαθήματά μου και είπα «φεύγω για καλό». Προγραμμάτισα τη ζωή μου με βάση τη δουλειά στο δημόσιο σχολείο. Και μην μου πείτε ότι δεν μου υποσχέθηκε κανείς θέση. Ως τώρα αναπλήρωση σήμαινε διορισμός. Και έρχεται η φετινή χρονιά και με βρίσκει ωρομίσθια καθώς πρώτον δεν πέρασα ξανά από τη ψυχοφθόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ γιατί δεν το άντεχα (ο διαγωνισμός για τους φιλολόγους δεν είναι καθόλου απλό θέμα)και δεύτερον βρέθηκα πίσω στον πίνακα λόγω της εισόδου των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ. Έχω μηδενικό εισόδημα για την ώρα, έχασα την επαφή μου με τα μαθήματα, δεν μου επιτρέπεται να δουλέψω σε φροντιστήριο…
    Δεν θα προβώ σε σχετλιασμούς. Ζητώ να αναγνωρίσετε την κ α θ α ρ ή προσπάθειά μου να ενταχθώ στο χώρο της εκπαίδευσης. Δέχομαι να με αξιολογήσετε αφού όμως πρώτα με επιμορφώσετε καταλλήλως. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επαγγελματική διέξοδος πέρα από το σχολείο. Και για μένα δεν είναι η έσχατη λύση. Είναι το επάγγελμα που με γεμίζει και το αγαπώ. Π α ρ α κ α λ ώ μην με κάνετε να μετανιώσω για το επάγγελμα που διάλεξα να ακολουθήσω.
    Ίσως να λέτε διαβάζοντας ότι δεν έχω να προτείνω κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Ζητώ να βρεθεί η χρυσή τομή που δεν θα αδικήσει και δεν θα καταστρέψει τη ζωή κανενός.Θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί αλλά ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο…Ένα πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε την προσπάθεια αυτών που πάλεψαν κ α θ α ρ ά. Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που μου διαθέσατε.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:46 | ΣΩΚΡΑΤΗΣ

    ΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑΝ ΕΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΩΡΩΜΙΣΘΙΟΙ,ΣΧΕΔΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.Η ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ 60 ΚΑΙ 40% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΕΤΩΝ ΝΑ ΜΗ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:44 | Θάνος

    Λυπάμαι για την κατάσταση και για το σχέδιο νόμου το οποίο δεν δίνει καμιά ελπίδα στα νέα παιδιά μας τα οποία πρέπει να θεμελιώσουν το αύριο ,βλέπω και κρίνω απο τον εαυτό μου κουρασμένους εκπαιδευτικούς. Εξετάσεις για εισαγωγές σε σχολές, εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου και τώρα τι καθε χρόνο εξετάσεις, ήμουν ωρομίσθιος έπερνα 300 ευρώ το μήνα και αυτα με καθυστέρηση μηνών τα έξοδα μου ήτανε τριπλάσια, πήρα κάποια μόρια και τώρα τι.Το σύστημα 60%-40% είναι αδιάβλητο διαφανές και αξιοκρατικό , διορισμός και νέων πτυχιούχων με 60% ΑΣΕΠ και 40%
    παλαιοτέρων με προυπηρεσία.Αν θέλουμε να αλλάξουμε κατι ειναι οι όροι πρόσληψης στην πρόσθετη διδακτική στήριξη και στην σιβιτανίδειο σχολή για να υπάρχει πλήρως αξιοκρατία. Δεν μου λέει τίποτα ένας διαγωνισμός τρίωρος που κρίνει των εκπαιδευτικό ο οποίος διαγωνισμός δεν μπορεί να κρίνει τον εκπαιδευτικό γιατι απλα ο εκπαιδευτικός δεν κρίνεται και δεν μπορεί να κριθεί απο διαγωνισμούς.Οι αλλαγές θα πρέπει να αφορούν τους μαθητές και οχι τους καθηγητές οι οποιοι δεν φταίνε σε τίποτα για την κατάσταση της παιδείας ισα ισα είμασστε ήρωες που παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για τα μορια μας.και τωρα τι 30.000 εκπαιδευτικοί με προυπηρεσία πέρνα τον ΑΣΕΠ κα θα μετρήσουν και τα μόρια για διοριμό.Τέρμα το καθεστώς της ωρομισθίας και της αναπλήρωσης,μαζικοί διορισμοί των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στους πίνακες και μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον μιας δεκαετίας για να μπορέσουν να απορροφηθούν οι συνάδελφοι και να κανονίσουν την ζωή τους,δεν χρωστάμε τίποτα για να πάρετε τα μοριά μας πίσω , τα οποία μόρια είναι κόπος και αγώνας ζωής για μας τους εκπαιδευτικούς , ναι στην παιδαγωγική κατάρτιση που μας δώσανε οι σχολές μας και όχι σε άκυρους διαγωνισμούς.
    προτείνω
    – Ισχύων σύστημα με διορισμούς 60% ΑΣΕΠ και 40% ΠΙΝΑΚΑΣ
    – Μέσω πίνακα οι προσλήψεις στην Πδς και στην Σιβιτανίδειο σχολή.
    – Κατάργηση ωρομισθίας.
    – Απορρόφηση περισσοτέρων εκπαιδευτικών για την κάλυψη χιλιάδων κενών που ζημιώνουν τους μαθητές μας.
    – Ολοήμερα λύκεια τεχνολογικής και γενικής εκπαιδευσης.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:44 | ΕΛΕΝΗ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΤΕ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 90-97 ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ.
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ , ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΤΕ.
    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ 45ΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30 ΜΗΝΕΣ ΠΡΫΠΗΡΕΣΙΑ?ΟΤΙ ΧΑΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ??
    ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΤΥΧΙΑ
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….ΕΛΕΟΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:44 | ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κυρία υπουργέ,
    είμαι ένας απογοητευμένος φιλόλογος από τους τυχερούς μάλλον, γιατί έτυχε να διοριστώ φέτος με ΑΣΕΠ, χωρίς καθόλου προϋπηρεσία. Παρατηρώ με τρόμο τις αλλαγές και αναρωτιέμαι. Με τη καρδιά θα πάει πια κάποιος ωρομίσθιος; Τι έχει να προσμένει; αφού καταργείτε τα μόρια θα γίνουμε ένα ανελέητο εξεταστικό κέντρο. Έδωσα πανελλήνιες, πήρα πτυχίο, έδωσα ΑΣΕΠ.
    Τα μόρια προϋπηρεσίας δεν πρέπει να χάνονται και να δίνουμε συνέχεια. Τα μόρια που κερδίζει κάποιος από τον διαγωνισμό στα 2 έτη μειώνονται και στα 4 διαγράφονται. Αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί αποκτήθηκαν με αίμα και στερήσεις. Είναι απαραίτητο όμως όσοι απέκτησαν μόρια με ΠΔΣ, ΟΑΕΔ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ παράνομα τόσα χρόνια χωρίς να δώσουν ΑΣΕΠ ΝΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ…Ας δώσουν ΑΣΕΠ πρώτα, αν και θα έπρεπε να διαγραφούν από τους πίνακες, γιατί , όταν δεν έχεις ήθος και εξαπατάς τι ήθος θα διδάξεις;
    Διαφωνώ ριζικά με το ποσοστό 20% των τρίτεκνων στην αναπλήρωση. Ας μειωθεί το μισό και δεν είναι δυνατό να διορίζονται χωρίς κριτήρια οι πολύτεκνοι… ( Απορώ που βρίσκουν χρόνο και διαβάζουν). Δε νομίζω ότι η παιδεία προσφέρεται για κοινωνική πολιτική. Θα μπορούσαν να διορίζονται σε διοικητικές θέσεις ή ακόμα καλύτερα να μην εργάζονται οι πολύτεκνες μητέρες και να παίρνουν μια γενναία οικονομική ενίσχυση.
    Όσον αφορά στις αποσπάσεις είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δουλεύω σε ένα μικρό σχολείο απομακρυσμένο, παίρνω 8 μόρια και τα ίδια παίρνουν άλλοι 16 συνάδελφοι που είναι αποσπασμένοι σπίτια τους. ΕΛΕΟΣ…
    Παρακαλώ κλείστε τα παράθυρα, διώξτε από τους πίνακες όλους όσοι μπήκαν μέσα έχοντας κάποιον γνωστό βουλευτή ή παπά ή δεν ξέρω τι., χωρίς να έχουν δώσει ποτέ ΑΣΕΠ. Αξιοκρατία στις μεταθέσεις και στις αποσπάσεις. Προς θεού μη μειώσετε τους διορισμούς, γιατί κάτι τέτοιο φαίνεται. Τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς με όρεξη για δουλειά. Αυτός που παιδεύεται για να διοριστεί, να είστε σίγουρη το αγαπά αυτό το λειτούργημα, πλην κάποιων εξαιρέσεων. Βρείτε τα πραγματικά κενά στα σχολεία και κάνετε τους ανάλογους διορισμούς και είμαι σίγουρος ότι οι 600 φιλόλογοι που θα διοριστούν του χρόνου θα είναι ελάχιστοι μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Η αναπλήρωση να παραμείνει, εκεί όπου πραγματικά είναι απαραίτητη( άδειες εγκυμοσύνης, αναρρωτικές)και όχι για να καλύπτει πραγματικά κενά. Φυσικά η ωρομισθία επιβάλλεται να καταργηθεί.
    Μετά τιμής,
    ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:42 | γεωργία Κ

    η δοκιμαστική περίοδος είναι απαράδεκτη εφόσον οι περισσότεροι από μας προκειμένου να διοριστούμε έχουμε περάσει ή θα περάσουμε πολλές δοκιμασίες…από ποιον θα μπορούσε να γίνει κάποια τέτοια κρίση; πόσα παραθυράκια θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια ρύθμιση για απόρριψη συναδέρφων από προσωπικούς ή κομματικής διαφοράς λόγους;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:39 | tasos

    OI ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΝ;
    ΤΖΑΜΠΑ ΕΤΡΕΧΑΝ ΑΠΟ ΔΩ Κ ΑΠΟ ΚΕΙ;
    ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ…
    ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Κ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΕΞΕΙ Κ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΓΙΑ 300 ΕΥΡΩ…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:37 | Γιώργος

    ο πίνακας διορισμού συντάσσεται κάθε χρόνο με κριτήρια 1ο) την επιτυχία στο ΑΣΕΠ για νια φορά ως προϋπόθεση και 2ο) το σύνολο των μορίων που έχουν αποκτηθεί μέχρι τότε από προϋπηρεσιες ωρομισθίων , αναπληρωτών και τίτλων.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:36 | ΜΑΡΙΑ

    <>

    ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΡΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΕΞΑΓΓΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΔΕΚΑΗΜΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:32 | Γιώργος

    Άραγε, σκέφτομαι με το φτωχό μου μυαλό, ο περίφημος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ εγγυάται ότι οι εκπαιδευτικοί που θα μπουν στην τάξη να διδάξουν είναι οι πλέον κατάλληλοι επειδή έγραψαν άριστα άφου φυσικά κοπίασαν διαβάζοντας;;;; Δε θέλω να υποτιμήσω τον παράγοντα των γνώσεων αλλά ασ μην ξεγελιόμαστε, τα περισσότερα θέματα του διαγωνισμού δεν έχουν καμιά σχέση με την εκπαίδευση. Αναρωτιέμαι στη συνέχεια, το πτυχίο μου δεν έχει καμιά αξία πλέον και γιατί πρέπει να υποβάλλομαι συνεχώς στο μαρτύριο του ΑΣΕΠ .Δε μπορώ να διαθέσω τη ζωή μου όλη να διαβάζω για έναν ξερό διαγωνισμό και να απαξιώνω το πτυχίο μου…
    Όσο για τους φίλους εκπαιδευτικούς που τόσο εύκολα αναθεματίζουν τους πολύτεκνους επειδή διορίζονται μόνο με το κοινωνικό κριτήριο, ας αναλογιστούν σε λίγα χρόνια σε ποιους μαθητές θα διδάσκουν έτσι που γερνάμε και αν θα καταφέρουν να πάρουν ποτέ σύνταξη αφού δε θα υπάρχουν άνθρωποι νέοι να εργάζονται για να πληρώνουν τις εισφορές τους…
    Δυστυχώς πλέον έχουμε καταντήσει εντελώς ψυχροί και τεχνοκράτες και το μόνο που αποζητούμε είναι η στείρα γνώση . Το θέμα της παιδαγωγίας πάει περίπατο και ας μην γράφουν εύκολα κάποιοι εδω μέσα πως το ηθικό ποιον των πολυτέκνων είναι αμφίβολο γιατί έτσι πλέον θα αρχίσουμε να τα αμφισβητίσουμε όλα και είναι κρίμα.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΩΝΙΔΗΣ

    Στην προτελευταία παράγραφο του προϋγούμενου μυνήματος για την αξιοποίηση της διδακτικής εμπειρίας ήθελα να υπογραμμίσω γιατί πρώτα ο μαθητής

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:29 | Νίκος

    Κυρία υπουργέ,

    Σας ζητάμε καθαρό ΑΣΕΠ για όλους. Όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες και να παίρνουν μια προσαύξηση για τα μεταπτυχιακά τους. Προς Θεού μην πνίξετε τον ΑΣΕΠ με την υπερβολική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, την οποία δεν αποκτούν όλοι με τον εντιμώτερο τρόπο.
    Επίσης, περιορίστε δραστικά ή καταργείστε τις ειδικές κατηγορίες! ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ? ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ (Η’ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ …ΕΙΔΙΚΟ) ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΗΔΑΜΙΝΑ Η’ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ? ΙΣΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
    ΑΣ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Α-Ξ-Ι-Ο-Κ-Ρ-Α-Τ-Ι-Κ-Α, ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ! ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΚΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ? ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΤΕ? ΟΤΙ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΑΤΕ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ? ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ?

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:29 | ΚΟΝΤΟΡΟΖΗΣ ΑΓΗΣ

    ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ-ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.
    ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:28 | γεωργία Κ

    οι τρίτεκνοι-πολύτεκνοι πρέπει να ενισχύονται με επιδόματα από το κράτος και όχι να στηρίζονται οικονομικά μέσω του διορισμού. να παίρνουν μόρια εφόσον είναι επιτυχόντες στον ασέπ. αν δεν έχουν χρόνο για το διάβασμα του ασέπ δε θα έχουν και μετά χρόνο να ανταποκριθούν στα διδακτικά τους καθήκοντα.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΩΝΙΔΗΣ

    Αλλάζει το σύστημα προσλήψεων το κριτήρια διορισμού καθώς και ο οικογενειακός προγραμματισμός μας.
    Επιτρέψτε μου να αναφέρω την περίπτωσή μου ως ένα απο τα παραδείγματα ανατροπής της ζωής μας που πιστεύω πως υπάρχουν.
    Ειμαι πτυχιούχος του ΤΕΙ Νοσηλευτικής Αθηνών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Η εκπαιδευτική μου καριέρα ξεκίνησε απο την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο ΤΕΙ Λαρισας ως εργαστηριακός συνεργάτης στο τμήμαμα Νοσηλευτικής. Είμαι επιτυχών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2002 στην ειδικότητα ΠΕ18.10 (Νοσηλευτικής) και εργάστηκα ως αναπληρωτής και ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΕ σε διάφορες κάθε χρόνο πόλεις ,Ελασσόνα, Τύρναβο,Κατερίνη, Τρίκαλα, 4 χρόνια σε ένα ιδιωτικό ΤΕΕ για να είμαι κοντά στην οικογένειά μου και τα τελευταία 2 χρόνια στο νομό Βοιωτίας ως Αναπληρωτής Δάσκαλος ,κάνοντας χρήση το πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης που παράλληλα πήρα, μέσα απο όλες αυτές τις δυσκολίες και το τρέξιμο, απο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
    Συνοπτικά με τις πρϋπηρεσίες μου :
    α)απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση(ΤΕΙ Λαρισας) στην δευτεροβάθμια δεν μεταφέρονταν και δεν προσμετρούσε για διορισμό.
    β)απο τα Δημόσια ΤΕΕ όπου εργαζόμουν ως αναπληρωτής και στη συνέχεια σε Ιδιωτικό ΤΕΕ με την ίδια ειδικότητα δέν συμψηφιζόταν για διορισμό έπρεπε να διαλέξω ποιά θα καταθέσω αυτή του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού ΤΕΕ (μιλάμε για τα ίδια μαθήματα)
    γ)Σαν Δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν μεταφέρεται η προύπηρεσία ούτε απο την Τριτοβάθμια ούτε απο την Δευτεροβάθμια και ξεκινώ πάλι απο την αρχή με μηδενική προυπηρεσία για διορισμό.
    δ)Τώρα μετά απο δύο χρόνια ως αναπληρωτης δάσκαλος πίστευα ότιθα διοριστώ αλλά δεν είμαι σίγουρος για το τι θα γίνει με τις αλλάγες που έρχονται.Τι να περιμένω.
    Πιστεύω όμως οτι πρέπει να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο η διδακτική μου εμπειρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (τριτοβάθμια,δευτεροβάθμια,πρωτοβάθμια)γιατί <>.
    Σημείωση:είμαι παντρεμένος, έχω μία κόρη στην Τρίτη Λυκείου ,ένα γιό στην Τρίτη Γυμνασίου και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για ένα γονιό που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά.

  • Το ζήτημα της εύρεσης του πλέον αξιοκρατικού τρόπου διορισμού εκπαιδευτικών αλλά και ευρύτερα Δημόσιων Υπαλλήλων απασχολεί την κοινωνία μας και τις εκάστοτε κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες.
    Θεωρώ ότι η λύση βρίσκεται στην απλότητα και στην δικαιοσύνη.
    Όσο ποιο απλό και δίκαιο θα είναι ένα σύστημα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτυχία και η αποδοχή του.
    Παραθέτω τις απόψεις μου οι οποίες έχουν προκύψει μετά από εκατοντάδες συζητήσεις με συναδέλφους και μέσα από την εμπειρία του αξιολογητή τόσο εκπαιδευτικών όσο και μαθητών στη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών.
    1η παράμετρος
    Αντικειμενική και ενιαία αξιολόγηση
    Ο θεσμός του ΑΣΕΠ θεωρώ ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ενδεικτικές βελτιώσεις αυτού θα ήταν όσο αναφορά το γνωστικό αντικείμενο να δίνεται έμφαση στην ύλη του σχολείου και όχι στην ύλη της σχολής του απόφοιτου και όσο αναφορά το παιδαγωγικό αντικείμενο να δίνεται έμφαση στην αποτύπωση των παιδαγωγικών απόψεων του υποψήφιου, εν είδη αν θέλετε και ψυχολογικού τεστ και όχι στη στείρα γνώση καθεαυτού των παιδαγωγικών μεθόδων.
    2η παράμετρος
    Αντικειμενική και ενιαία μοριοδότητηση όλων των μετρούμενων προσόντων.
    Ενδεικτικά αναφέρω:
    Επιτυχία ΑΣΕΠ
    Βαθμολογία ΑΣΕΠ
    Έτος λήψης πτυχίου
    Βαθμός λήψης πτυχίου
    Προϋπηρεσία
    Ξένες γλώσσες (μέχρι δύο π.χ.)
    Μεταπτυχιακό (Ειδικότητας, Παιδαγωγικό, άλλο)
    Διδακτορικό (Ειδικότητας, Παιδαγωγικό, άλλο)
    Σεμινάρια
    Πρωτότυπες δημοσιεύσεις
    Συγγραφικό έργο
    Η επιμέρους μοριοδότηση του κάθε προσόντος θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την κοινή αίσθηση του δικαίου και με έμφαση στην επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατό να δίνονται 100 μόρια κατ’ έτος για την προϋπηρεσία και 200 μόρια για το μεταπτυχιακό που συνεπάγεται ότι όποιος έχει απλά εργαστεί για δύο χρόνια είναι σαν να κατέχει μεταπτυχιακό!!!!
    Τέλος εννοείται ότι τα μόρια δεν είναι δυνατό να λήγουν! Η επιτυχία στον ΑΣΕΠ δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνεται κάθε διετία!!!!
    Τα παραπάνω σε τελική ανάλυση θα λειτουργήσουν και ως κίνητρα για τον κάθε υποψήφιο στην απόκτηση ουσιαστικών προσόντων τα οποία εν τέλει θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο πέραν της εκπαίδευσης.
    3η παράμετρος
    Συγκεκριμενοποίηση θέσης και τόπου απασχόλησης με δέσμευση παραμονής για πολλά έτη.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κενά είναι γνωστά και δεδομένα:
    Ο κάθε υποψήφιος και ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνει θα δηλώνει που θέλει να διοριστεί. Οι θέσεις θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες ανά συγκεκριμένη σχολική μονάδα και τόπο με δέσμευση παραμονής τουλάχιστον 5 ετών.
    Αποσπάσεις – μεταθέσεις θα πρέπει να γίνονται μόνον για εξαιρετικούς λόγους, με εξαίρεση την αμοιβαία αλλαγή. Προτεραιότητα η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας. Δικαιοσύνη – Απλότητα.
    4η παράμετρος
    Ουσιαστική δόκιμη περίοδος όπου επιπλέον θα αξιολογούνται τα προσόντα τα οποία δεν είναι δυνατό να αξιολογηθούν εκ των προτέρων.
    Επανειλημμένα έχουν υπάρξει περιπτώσεις αξιολογότατων επιστημόνων οι οποίοι εν δυνάμει διαπρέπουν στους διαγωνισμούς αλλά έχουν σοβαρό πρόβλημα μεταδοτικότητας, έλλειψη υπομονής, δυσκολία διαχείρισης ενός συνόλου ατόμων, δυσκολία δομικής συγκρότησης του λόγου κ.α. Αυτά ακριβώς τα προβλήματα θα πρέπει να επιχειρείται να εντοπισθούν από τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας ώστε να κριθεί η καταλληλότητα ενός υποψήφιου ως εκπαιδευτικού.
    Σε περίπτωση τώρα που διαπιστωθεί ότι ο υποψήφιος είναι ακατάλληλος ως εκπαιδευτικός τότε, πάντοτε στο πλαίσιο του κοινού δικαίου, θα πρέπει ο υποψήφιος να κατευθύνεται στον χώρο της έρευνας ή σε τομείς όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσόντα του ουσιαστικά.

    Θα μπορούσα να συνεχίσω περαιτέρω αλλά θεωρώ ότι οι απόψεις μου έχουν γίνει κατανοητές και ελπίζω να αποτελέσουν τη βάση ενός γόνιμου προβληματισμού.
    Θα χαιρόμουν να συζητήσω τις παραπάνω προτάσεις με περισσότερη λεπτομέρεια με όποιον το επιθυμεί.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:21 | ΚΟΝΤΟΡΟΖΗΣ ΑΓΗΣ

    Μια απο τις μεγαλυτερες αδικιες, που πιθανον δεν ειναι σε αμεση γνωση σας και πρεπει αμεσα να επανορθωθει ειναι και οι συνεπειες της καταργησης της επετηριδας (1998 – υπουργος Παιδειας Γ. Αρσενης) για τους διορισμους καθηγητων στην Δευτεροβαθμια εκπαιδευση.

    Μια αποφαση, που εχει απο τοτε οδηγησει σε απογνωση, απογοητευση και πληρωσει με αισθημα αδικιας χιλιαδες εκπαιδευτικους, οι οποιοι ηταν ηδη απο σειρα ετων πτυχιουχοι καθηγητικων σχολων και ηλπιζαν οτι και αυτοι με την σειρα τους θα προσφερουν στο κοινωνικο συνολο, μεσα απο το Δημοσιο Σχολειο, αυτο για το οποιο ειχαν εκπαιδευτει και προετοιμαστει.

    Ανθρωποι, οι οποιοι ειχαν προγραμματισει την ζωη τους απο πολλων ετων, πολλοι ειχαν ηδη οικογενειες, αλλοι ειχαν εμπλακει σε παραλληλες επαγγελματικες ασχολιες, καποιοι αντιμετωπιζαν προσωπικα η οικογενειακα προβληματα προσωρινης η μονιμοτερης φυσης.

    Ολοι αυτοι οι ανθρωποι ειδαν κατα καιρους να διοριζονται καθηγητες με πολυ νεωτερα πτυχια, ειτε γιατι ειχαν την δυνατοτητα και την χρονικη ανεση να διαγωνιστουν μεσω ΑΣΕΠ, ειτε μεσω προυπηρεσιας στην Σιβιτανιδειο, στα Εκκλησιαστικα Λυκεια, στη ΠΔΣ, στα Σχολεια Δευτερης Ευκαιριας, ειτε γιατι προηγηθηκαν στην προυπηρεσια λογω τριων παιδιων, ειτε λογω αμεσου διορισμου ενεκα πολυτεκνιας η ειδικων κατηγοριων, ειτε προσφατα να «τακτοποιουνται» ατομα απο την απελθουσα κυβερνηση με δωρο προυπηρεσια προσφερθεισα στο Υπουργειο Εργασιας και η οποια εν γνωσει ολων δεν αναγνωριζονταν απο το νομο για το Υπουργειο Παιδειας οταν προσλαμβανονταν (βλ. ΟΑΕΔιτες) , ειτε αλλους να διοριζονται ως εκπαιδευτικοι χωρις να ειναι κατοχοι Πανεπιστημιακων τιτλων και ουτε καν μεσω ΑΣΕΠ (μουσικοι, κομμωτριες, καποιες κατηγοριες τεχνικων ειδικοτητων κλπ) και διαφορες αλλες κατηγοριες τις οποιες πιθανον δεν τις γνωριζω.

    Ειναι αμεση λοιπον και επιτακτικη η αναγκη επανορθωσης της αδικιας αυτης η οποια υφισταται απο εντεκα και πλεον ετων:

    Να διοριστουν αμεσα ολα τα πτυχια καθηγητικων σχολων πριν το 1998,
    ει δυνατον και την τρεχουσα σχολικη χρονια.

    Να καταργηθει ο ΑΣΕΠ γαι τους αποφοιτους καθηγητικων σχολων.
    Ειναι σαφης απαξιωση των πανεπιστημιακων τους τιτλων.

    Να βγουν οι ΟΑΕΔιτες απο τους πινακες αναπληρωτων και διοριστεων
    (η προυπηρεσια τους στο Υπ. Εργασιας)

    Φτανει πια ο εμπαιγμος απο το επισημο κρατος και η απαξιωση μας μεσα στην κοινωνια

    Δωστε λυση τωρα !

    Με εκτιμηση,

    Κοντοροζης Αγης
    Αδιοριστος εκπαιδευτικος
    Αποφοιτος Καθηγητικης Σχολης (προ 1998)
    Ετων 46 (μαλλον μετα θανατον καθηγητης)
    Με δυο μονο παιδια (ετυχε να χωρισω)

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:21 | γεωργία Κ

    αν ισχύουν τα μόρια από προηγούμενους ασεπ δημιουργείται μια ιδιόμορφη επιτηρίδα εφόσον ευνοούνται οι μεγαλύτεροι που είχαν δυνατότητα να δώσουν πολλές φορές.
    τα μόρια από προϋπηρεσία πρέπει να ισχύουν μόνο εφόσον έχει προηγηθεί της προϋπηρεσίας επιτυχία σε ασέπ.
    οι συνάδερφοι της ειδικής δε πρέπει να μεταφέρουν τα μόριά τους στους πίνακες των αναπληρωτών-διοριστέων εφόσον δεν έχουν επιτυχία στον ασέπ. μία σύμβουλος ειδικής συμβούλευε εμάς τους ωρομίσθιους » κάντε ότι μπορείτε τώρα που η μπάλα γυρίζει»! δηλαδή ενδιαφέρον για τα παιδιά μηδέν… απλά μια ευκαιρία η ειδική για να τρυπώσουμε. το θέμα είναι ότι πολλοί δε μπορούμε, και να θέλαμε, να δώσουμε αυτά τα 2000 ευρώ για τα σεμινάρια ειδικής.

    αυτό που πρέπει επίσης να αλλάξει είναι ο τρόπος εξέτασης στον ασέπ. με ποια λογική μπαίνουν τα θέματα; πολλές φορές σε μας τους φιλολόγους δίνεται η εντύπωση ότι όσοι βάζουν θέματα δεν έχουν κοιτάξει καν την ύλη. δεν είναι δυνατόν μια τεράστια ύλη να εξετάζεται με λίγες ερωτησούλες, τόσο εξειδικευμένες που δίνουν την εντύπωση ότι ο σκοπός των υπευθύνων είναι απλά να μην υπάρχουν πολλοί επιτυχόντες.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:20 | Δήμητρα Αγγέλου

    Γεια σας.
    Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω την ανησυχία μου μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου παιδείας.Καταρχήν θα ήθελα να ενημερώσω ( κάτι που δεν πολυαναφέρεται ) ότι όσον αφορά την πρόσληψη στην πρόσθετη διδακτική στήριξη υπήρχε έστω ένα αντικειμενικό κριτήριο για τις προσλήψεις.Προηγούνταν οι έχοντες τρία παιδιά και πάνω.Βάση αυτού του κριτηρίου και χωρίς να έχω κανένα γνωστό διορίστηκα πέρυσι για πρώτη φορά στην ΠΔΣ σε τέσσερις διαφορετικές διευθύνσεις προκειμένου να συμπληρώσω το δεκάωρο.Έφερα ανθρώπους από την επαρχία και γενικά υποχρεώθηκα σε άλλους ανθρώπους( γιατί όταν έχεις μικρά παιδιά εξαρτάσαι) προκειμένου να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Αυτό της διδασκαλίας .Φέτος διορίστηκα πάλι στην ΠΔΣ λόγω παλαιότητας πτυχίου(είμαι βλέπετε και ΄¨απο αυτούς που αδικήθηκαν λόγω της κατάργησης της επετηρίδας).Θεωρώ ότι το 60%από τον ΑΣΕΠ και40%από την προυπηρεσία ανεξάρτητα από τον ΑΣΕΠ είναι ένα καλό ποσοστό γιατί υπάρχει μια ισορροπία καθώς και το 20% των αναπληρωτων στους τρίτεκνους με βάση το υπάρχον σύστημα στους πίνακες .Είμαι και
    υπέρ του νόμου των πολυτέκνων.Γιατί πιστεύω στο κοινωνικό κράτος και εξάλλου τελικά τι να την κάνουμε την παιδεία χωρίς παιδιά.Βέβαια μακάρι και η ΠΔΣ(με εξαιρεση την τριτεκνία που ετσι κι αλλιώς είναι αντικειμενικό το κριτήριο),οι προσλήψεις στην Σιβιτανίδειο και στην εκκλησιαστικη εκπαίδευση να γίνονται από τους πίνακες με βάση τα υπάρχοντα κριτήρια.Έτσι δεν θα υπάρχουν και αυτά τα λίγα παράθυρα για τις προσλήψεις.Πιστεύω στη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και στην πραγματική θέληση του εκπαιδευτικού για προσφορά .Φυσικά εννοείται ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο να παίρνει κάποιος τα μόρια μιας περιοχής ενώ εργάζεται αλλού.Τα μόρια πρέπει να μένουν στα σχολεία και να τα παίρνει όποιος εργάζεται εκεί(αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μαθητές και γενικά οι ήρωες,κατά τη γνώμη μου, κάτοικοι των ακριτικων περιοχών).Τέλος θα ήθελα να γίνονται όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης συμμέτοχοι σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις γιατί παιδεία δεν είναι μόνο γνώσεις αλλά και πολιτισμός με την ευρεία έννοια.
    Με εκτίμηση μία ωρομίσθια τρίτεκνη εκπαιδευτικός

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:20 | Έφη

    Για κάποιον που δεν βρίσκεται ενεργά στον χώρο της εκπαίδευσης μπορεί να φαντάζει το νομοσχέδιο ως απολύτως αξιοκρατικό και διαφανές. Ωστόσο παραθέτω ορισμένα προβλήματα και αδικίες που θα προκληθούν σε περίπτωση εφαρμογής του και τρόπους αντιμετώπισης προς το όφελος όλων και κυρίως των μαθητών:

    1) Αναφέρεται ότι η προυπηρεσία θα προσμετράται στον διαγωνισμό.Η προσμέτρηση της προυπηρεσίας αποφέρει 1 μόριο για κάθε χρόνο εργασίας με πλήρες ωράριο, ενώ μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής στον διαγωνισμό, που θα μπορούσε ακόμη και κατά τύχη να επιλεγεί σωστά, δίνει από 3 έως 4 μόρια. Δηλαδή 3 ή 4 χρόνια δουλειάς και εμπειρίας, ή αντιστοίχως ένα διδακτορικό (4 μόρια) θα εξισωθούν με μία ερώτηση πολλαπλής επιλογής? Για ποιο λόγο λοιπόν θα φύγει κάποιος στην άλλη άκρη της χώρας, μακρυά από το σπίτι του ή θα εργάζεται για 200 ευρώ το μήνα? Για μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής?Με περίπου 20.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους κάθε χρόνο, που πλέον δεν θα έχουν κίνητρο να εργαστούν αντιλαμβάνεστε τι κενά θα προκύψουν στα σχολεία?
    2) Ας πάρουμε την υποθετική περίπτωση όπου σε ένα διαγωνισμό προκηρρύσσονται 100 θέσεις και κάποιος λαμβάνει τη θέση 101. Δεν θα διοριστεί, αλλά θα δουλέψει 2 χρόνια ως αναπληρωτής. Την επόμενη φορά στο διαγωνισμό καταλήγει ξανά στη θέση 101.Ξανά αναπληρωτής. Τριάντα χρόνια μετά και μετά από 15 επιτυχίες στον ΑΣΕΠ ο άνθρωπος αυτός μπορεί ακόμη να είναι αναπληρωτής. Ή ακόμη χειρότερα μπορεί σε κάποιον ενδιάμεσο διαγωνισμό να μην έγραψε άριστα (διότι τόσο απαιτείται για να είσαι σε θέση αναπληρωτή) και να κατέληξε άνεργος!Δεν έχει τα προσόντα να μονιμοποιηθεί κάποιος με τόσες επιτυχίες και προυπηρεσία?Ωστόσο ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει στο νομοσχέδιο για το μέγιστο χρονικό όριο στο οποίο μπορεί κάποιος να εγκαταλείπει την οικογένειά του και να αλλάζει τόπο κατοικίας κάθε χρόνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η ρύθμιση 24 μήνες +Ασεπ, που εξασφαλίζει τόσο την επιτυχία στο διαγωνισμό όσο και ένα μέγιστο χρονικό διάστημα ταλαιπωρίας για τον άνθρωπο του παραδείγματος. Υπάρχει κάτι μη αξιοκρατικό σε αυτή τη διάταξη και δεν θέλετε να διατηρηθεί?
    3) Τι θα συμβεί αν σε ένα διαγωνισμό με 100 θέσεις , περάσουν τη βάση 50 άτομα, όπως συνέβη στους δασκάλους και στους ΤΕ πληροφορικής φέτος?Θα μείνουν οι θέσεις στα σχολεία κενές για ακόμη μια φορά?
    4) Αναφέρεται ότι ο τόπος διορισμού θα είναι προσδιορισμένος.Αυτό είναι πολύ γενικό για να μπορέσω να τοποθετηθώ, ελπίζω μόνο να μην υποννοείται ότι κάθε υποψήφιος θα επιλέγει μία πχ νομαρχία για την οποία διαγωνίζεται , διότι τότε κάποιος που έχει επιλέξει τη Ρόδο, μπορεί να μην διορίζεται διότι κάποιος συνυποψήφιος για τη Ρόδο έγραψε καλύτερα, αλλά κάποιος που επέλεξε την Κρήτη να διορίζεται μα χαμηλότερο βαθμό!Αυτό δεν θα είαι αξιοκρατία αλλά τζόγος!
    5) Ειδική αγωγή. Ο πλέον ιδιαίτερος κλάδος δεν τυγχάνει καν αναφοράς. Αυτή τη στιγμή όσοι δουλεύουν ως αναπληρωτές στην ειδική αγωγή είναι κάτοχοι εξειδικευμένων τίτλων διδακτορικών ή μεταπτυχιακών σπουδών ή γονείς παιδιών με αναπηρία ή ανάπηροι. Όταν οι θέσεις δεν καλύπτονται χρησιμοποιούνται άτομα με σεμινάρια εξειδίκευσης. Με τα προτεινόμενα μέτρα, όλα αυτά τα καταρτισμένα άτομα δεν θα δουλεύουν απαραίτητα σε δομές της ειδικής αγωγής. Αντ’α υτών θα δουλεύει όποιος έγραψε καλύτερα σε ένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ που αφορά τη γενική αγωγή. Πέρα από μη αξιοκρατικό, διότι παραγκωνίζονται οι πλέον καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί, αυτό θα είναι καταστροφικό για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

    Για όλα τα παραπάνω υπάρχει μια απλή λύση .Το σύστημα όπως το παραθέσατε με προσθήκη του 24 +ΑΣΕΠ ή του 40% +ΑΣΕΠ. Έτσι, όσοι επιτυγχάνουν με καλή σειρά στον διαγωνισμό δεν θα αδικούνται, ούτε κενά θα μένουν στα σχολεία, ούτε στην ειδική αγωγή θα προσλαμβάνονται ανειδίκευτα άτομα. Ταυτόχρονα όμως δεν θα μπορεί και κανείς να χρησιμοποιήσει μέσο, αφού ο ΑΣΕΠ θα είναι απαραίτητος.

    Τέλος να επισημάνω ότι με λύπη αντιλαμβάνομαι μια απόπειρα «τσουβαλιάσματος» δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι έχοντας περάσει μέσω ΑΣΕΠ, επειδή κάποιοι λίγοι χρησιμοποιούν αδιαφανείς μεθόδους, Αδιαφανείς μεθόδους για τις οποίες ουδεμία αναφορά υπάρχει για το αν και πότε και πώς θα κλείσουν.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:15 | Ίων Παπάζογλου

    Είναι φανερό πως όσοι αναφέρονται με αρσενικό άρθρο στην ακροστιχίδα ΑΣΕΠ ελλείπτονται της ολοκληρωμένης αλλά κουραστικά επαναλαμβανόμενης φράσης Ο Διαγωνισμός των εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ! = Ο ΑΣΕΠ! Εξάλλου είναι συχνό φαινόμενο να προσωποποιείται το δυσάρεστο και το στοιχειό στην ελληνική γλώσσα.
    Περίμενα λιγότερη εμπάθεια και μεγαλύτερη υποστήριξη στον ενσκήψαντα χειμώνα των προσλήψεων από συναδέλφους που ήδη έχουν διοριστεί και μιλάνε από κουνιστή πολυθρόνα! Κι αυτοί κάποτε ήταν αδιόριστοι και πάλεψαν για να φτάσουν εκεί που έφτασαν! Δεν λέω! Μπράβο τους! Αυτό δεν τους τοποθετεί, όμως, σε ρόλο Ιεροεξεταστή που ρίπτει βαρύ τον πέλεκυ επί δικαίων και αδίκων!
    Σαφώς να κλείσουν οι «τρύπες» που μπάζουν! Σαφώς να υπάρχουν τα ποιά κριτήρια αξιολόγησης! Αλλά εσύ, συνάδελφε, που «έτυχε» και «πέτυχε» να γράψεις καλά και να διοριστείς, σκέψου τα πτυχία αγγλικών, τις πιστοποιήσεις πληροφορικής αλλά και την ίδια την επιτυχία των παιδιών σου στο Πανεπιστήμιο, μήπως την οφείλεις στον αδιόριστο εκείνο εκπαιδευτικό που πάσχισε στην τάξη, δίνοντας στα παιδιά τα εσώψυχα του; Αυτόν τον ίδιο το συνάδελφο σου που τώρα επιδικάζεις μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου σε αναγκαστική αποβολή και πιθανή οριστική διαγραφή από την εκπαιδευτική κοινότητα που και εσύ υπηρετείς.
    Μην κρίνεις, λοιπόν, εξ ιδίων τα αλλότρια και προσπάθησε να υψώσεις κι εσύ τη φωνή σου μαζί με τους χιλιάδες άλλους συναδέλφους, που το Υπουργείο στέλνει στην ατιμωτική ανεργία, χωρίς να τυφλώνεσαι από ρατσιστικά πάθη και διακρίσεις που δεν τιμούν, ούτε αντιπροσωπεύουν το πρόσωπο του σύγχρονου εκπαιδευτικού!

    Με σεβασμό,
    Ι.Π. ΠΕ02 Τρίτεκνος Εκπαιδευτικός.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:15 | Νίκος

    Αξιότιμη κα Διαμαντοπούλου,

    Κάντε προσλήψεις ΑΜΕΣΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ! Κλείστε τα παράθυρα της απαράδεκτης μονιμοποίησης των ωρομίσθιων και των αναπληρωτών!
    Μην παραφορτώσετε την διαδικασία έσω ΑΣΕΠ, με ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ. Πρέπει να αυξηθεί η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ! Μην πνίξετε τον ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών με υπερβολική προσαύξηση της ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ όπως επιχείρησε να κάνει ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ τον οποίο ορθώτατα κατήργησε το ΠΑΣΟΚ! Δώστε το πολύ 1 ΜΟΡΙΟ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!
    Επιτέλους, κυρία υπουργέ, αγνοήστε τους συνδικαλιστές και τους βολεμένους και δώστε ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Μόνο έτσι θα αποκτήσει άξιους εκπαιδευτικούς το Ελληνικό Σχολείο. ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ! ΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΑΣΕΠ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (η οποία δεν αποκτάται πάντα με το δικαιότερο τρόπο).

    Με εκτίμηση,
    Ένας εκπαιδευτικος.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:15 | vasiliost

    Στη χώρα μας οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών είναι, ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ο κατάλογος διοριστέων, oι ανοικτές προσλήψεις, υπάρχουν και ξεχωριστές διαδικασίες με «ειδικές διατάξεις» κτλ.
    Στην πολύπλοκη αυτή κατεύθυνση οι προσλήψεις γίνονται σε κεντρικό επίπεδο, σε περιφερειακό, σε νομαρχιακό επίπεδο, σε επίπεδο σχολείου. Διευρύνοντας λίγο την ακτίνα της περιγραφής βλέπουμε ότι στο μαζικό αθλητισμό οι προσλήψεις των Γυμναστών γίνονται με συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και επαρχιακού γραφείου φυσικής αγωγής κτλ.
    Με λίγα λόγια μπορούμε να πούμε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης των εκπαιδευτικών ακολουθούν ένα μεικτό και περίπλοκο σύστημα που όπως όλοι γνωρίζουμε υπολειτουργεί σε βάρος του εκπαιδευτικού και της εκπαιδευτικής διαδικασίας , όμοιό του νομίζω ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Πέραν των λόγων ουσίας (ισότητα κ.α) είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο το μοναδικό που δεν υπάρχει είναι προκαθορισμένοι κανόνες . Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ραβε-ξήλωνε & αποφασίζω και διατάσσω χωρίς ιδιαίτερο βάθος σκέψης To σύστημα δεν μπορεί να προασπίσει- σεβαστεί τους παλαιότερους, δεν μπορεί να προασπίσει τους νεότερους, κτλ
    Σε σχέση με το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς το συμπέρασμα που προκύπτει μετά από 10 χρόνια εφαρμογής είναι ότι στην πραγματικότητα ο διαγωνισμός είναι μια εξευτελιστική και απαράδεκτη διαδικασία που κατάφερε να απαξιώσει και να αποσυνδέσει το πτυχίο από τα επαγγελματικά δικαιώματα και να ανοίξει το δρόμο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο σχολείο (Από το 2002 και μετά προσλαμβάνονται κάθε σχολική χρονιά πάνω από 13.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σχολείο). Μέσα από την περιγραφή της πραγματικότητας εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε οτι ο σκοπός εισαγωγής του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ήταν να μετακυλήσει τις ευθύνες του κράτους στους εκπαιδευτικους για την μη ορθολογική διαχείριση του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια, το φαινόμενο με τη σειρά του οδηγεί στην ανεργία των εκπαιδευτικών και στην υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης από το κράτος εκπαίδευσης.
    Ταυτόχρονα, σε όλες τις μελέτες το βασικό κοινό στοιχείο είναι ότι ο διαγωνισμός απέτυχε, η εφαρμοζόμενη πολιτική δημιούργησε μια σειρά από «παράνομα και σκοτεινά φαινόμενα», που με τη σειρά τους δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς. H εντύπωση που δίνεται με όσα κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι εξ αρχής καθορισμένο. Το γεγονός ότι λειτουργούν ιδιωτικά φροντιστήρια, οργανώνονται από ιδιώτες προγράμματα τα οποία και διαφημίζονται σε εφημερίδες και site ενώ σύμφωνα με το νόμο 2190/1994 άρθρο 15 παρ 8 απαγορεύεται η λειτουργία τους και το γραφείο επιθεώρησης του ΑΣΕΠ δεν παρεμβαίνει για τον έλεγχο και την τήρηση της τάξης φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος.
    Επιπλέον, ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς έχει μια σειρά από σοβαρά μειονεκτήματα όπως:
    *Υπάρχουν σοβαρές δημόσιες καταγγελίες που φανερώνουν ότι ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς είναι διαβλητός. Από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι είναι διαγωνισμός κατάταξης, οι εξετάσεις δεν διεξάγονται επί ίσις όροις.
    * Είναι απόλυτα σίγουρο ότι η 7μελης επιτροπή των εξετάσεων δεν καθορίζει τα θέματα, όπως επίσης κανένας δεν γνωρίζει ποιοι αποτελούν τις υποεπιτροπές που καθορίζουν τα θέματα και πως επιλέγονται αυτές οι επιτροπές ( είναι γνωστό ότι σε κάθε κλάδο τα θέματα είναι διαφορετικά).
    *Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει έλλειψη διδασκαλίας της παιδαγωγικής- διδακτικής σε όλες τις ειδικότητες κατά τη διάρκεια των σπουδών, επίσης υπάρχει αδυναμία συγκεκριμένου προσδιορισμού της ύλης στην παιδαγωγική-διδακτική, ενώ δεν επιβάλετε από καμιά κανονιστικού χαρακτήρα διάταξη παραπομπή σε βιβλιογραφικές πηγές.
    *ο χρόνος ανάπτυξης – απάντησης ( έχει καθοριστεί σε 4 ώρες) των θεμάτων δεν είναι επαρκής.
    * Μέχρι σήμερα μόνο η επιτροπή του διαγωνισμού γνωρίζει ποιοι αξιολογούν τα γραπτά, ενώ είναι σίγουρο ότι υπάρχει και υποκειμενική αξιολόγηση της διδακτικής, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν διενεργείται πάντοτε από άρτια καταρτισμένους βαθμολογητές. Επίσης κανένας δεν δεσμεύει την αξιολογική κρίση των βαθμολογητών. Έτσι η βαθμολόγηση δεν είναι ούτε ομοιόμορφη, ούτε αντικειμενική, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης των βαθμολογητών, δεν έχει την ευθύνη της διόρθωσης το ΑΣΕΠ.
    *Έχουν παρατηρηθεί- διαπιστωθεί σε όλους τους διαγωνισμούς φαινόμενα ασάφειας στη διατύπωση των ερωτημάτων στο γνωστικό αντικείμενο. Πάντα μέχρι τώρα φαίνεται ότι υπάρχει προχειρότητα στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, τα στοιχεία αυτά επαληθεύονται στην πράξη είτε με χρονικές καθυστερήσεις στην παράδοση των θεμάτων( εδώ υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο στα κατά τόπους σχολεία υπάρχει η τήρηση του αδιάβλητου των εξετάσεων). Στον προτελευταίο και στον τελευταίο διαγωνισμό υπήρχαν πολλές αμφιλεγόμενες ερωτήσεις και απαντήσεις. Πχ. Στους μαθηματικούς ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν από το διαγωνισμό ότι στο γνωστικό αντικείμενο δε θα εξεταστούν αποκλειστικά σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, αλλά και σε ερωτήσεις ανάπτυξης στη θεωρία. Στους Φυσικούς τα θέματα ήταν ιδιαίτερα αυξημένης δυσκολίας και επιπέδου. Αυτό έγινε στις ερωτήσεις εκείνες που αφορούσαν τα 3 εκτός της ειδικότητας μαθήματα. Στους Φιλόλογους πολλές ερωτήσεις ήταν «εκτός ύλης». Στη φυσική αγωγή αρκετές ερωτήσεις ήταν «εκτός ύλης», επίσης σε αρκετά ζητήματα δόθηκαν λάθος απαντήσεις για σωστές.
    * Με το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι φανερό ότι ούτε οι εκπαιδευτικοί έγιναν καλύτεροι, ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα αναβαθμίστηκε, αλλά ούτε και τα πανεπιστήμια βγάζουν καλύτερους επιστήμονες, αντιθέτως υποβαθμίζονται συνεχώς τόσο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση όσο και οι σπουδές στο πανεπιστήμιο. Επίσης είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μόνο αν υπάρχει ουσιαστική παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση αλλά και διαρκής επιμόρφωση θα γίνει καλύτερος ο εκπαιδευτικός.
    * Η βίαιη εισαγωγή του διαγωνισμού δημιούργησε σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα σε χιλιάδες εγγεγραμμένους στην επετηρίδα που περίμεναν χρόνια να διοριστούν και ήταν λίγο πριν το διορισμό. Όλοι αυτοί βρέθηκαν ξαφνικά στον «επαγγελματικό και κοινωνικό καιάδα» χωρίς να είναι δική τους ευθύνη.
    * Κανένας υποψήφιος δεν μπορεί να ζήτηση αναβαθμολόγηση, αλλά ούτε και ανεξάρτητη αναβαθμολόγηση στο γραπτό του. Για την κρίση των γραπτών αποκλειστικός αρμόδιοι είναι οι βαθμολογητές και οι αναβαθμολογητές για την κρίση των οποίων δεν προβλέπεται δυνατότητα ελέγχου και περαιτέρω αναβαθμολόγησης. Την όλη διαδικασία καλύπτει «πέπλο μυστηρίου». Ταυτόχρονα δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι οδηγίες διόρθωσης, αλλά ούτε και οι γραπτές απαντήσεις του γραπτού δοκιμίου. Δηλαδή, δεν υπάρχει επαρκής και κατάλληλα προσαρμοσμένη πληροφόρηση (αυτό είναι αντισυνταγματικό, άρθρο 5Α του συντάγματος)
    *Το συμβούλιο της επικρατείας με την αρ. 286/2007 απόφαση έκρινε ότι η αρνητική βαθμολόγηση των εσφαλμένων απαντήσεων επί των ερωτημάτων πολλαπλών επιλογών του διαγωνισμού ΑΣΕΠ δεν είναι νόμιμη. Το ΑΣΕΠ όμως συνεχίζει την αρνητική βαθμολόγηση στα ερωτήματα πολλαπλών επιλογών.
    *Αρκετοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είναι επιτυχόντες στο διαγωνισμό τουλάχιστον 4 φορές, (οι επιτυχόντες ως γνωστό δεν διορίζονται), κάποιοι έχουν φτάσει παραπάνω από 2-3 φορές λίγο πριν τη «γραμμή διορισμού» χωρίς όμως να καταφέρουν να διοριστούν. Όλοι αυτοί είναι άχρηστοι; Χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τον τρόπο αυτό έχουν οδηγηθεί σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια.
    *Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι κάθε σύστημα διορισμών πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τρέχουσας πραγματικότητας, πάντα με πλήρη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των προσόντων των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με την τετράωρη και πρόχειρη διαδικασία των γραπτών εξετάσεων είναι φανερό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη. Συνεπώς ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν αξιοποιεί επαρκώς τα προσόντα των υποψηφίων εκπαιδευτικών.
    *Σήμερα είναι φανερό σε όλους ότι, το ελληνικό δημόσιο σχολείο δεν έγινε, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει καλύτερο με τον πρόχειρο και φροντιστηριακού τύπου διαγωνισμό πριν την είσοδο του εκπαιδευτικού στην εκπαίδευση και χωρίς ?έλεγχο γνώσης? για πάντα μετά. Το «πνεύμα της εποχής» και η συνεχής αλλαγή των επιστημονικών γνώσεων επιβάλουν και απαιτούν διαφορετική προσέγγιση, βασισμένη, τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο και στις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος και των εκπαιδευτικών.
    *Εκτος ομως αυτων, επιτρέπεται ένα σοβαρό κράτος να δίνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;
    Ολα τα ανωτέρω θέματα μας κανουν να αναρωτηθούμε αλλά και μας δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι, ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να καταργηθεί άμεσα.
    Κατά τη γνώμη μου για να αντιμετωπιστεί η δυσμενής αυτή κατάσταση χρειάζεται να θεσμοθετηθεί, από την αρχή, ένα νέο σύστημα πρόσληψης, χωρίς διαμεσολαβητές, με βάση το χρόνο κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία καταρχήν, ώστε έτσι να δικαιωθούν και οι χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές που προσφέρουν υπηρεσίες για πάνω από 8 χρόνια με καθεστώς μερικής απασχόλησης στο δημόσιο σχολείο. Εν συνεχεία είναι απαραίτητο να δοθεί αξία στην αξία του πτυχίου, για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπολογίζεται και ο βαθμός του πτυχίου, τα μεταπτυχιακά, κτλ συναφή αντικειμενικά και κοινά για όλους δεδομένα. Μια τέτοια αλλαγή είναι σίγουρο θα συμβάλει και στην περαιτέρω αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:11 | ΔΡΟΣΟΥ ΟΛΓΑ

    Θα ήθελα επιπλέον να προσθέσω το εξής ερώημα:

    Γιατι πρέπει στην Ελλάδα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει κάθε φορά; Γιατί πρέπει ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας όπως οι εκπαιδευτικοί να είναι φοβισμένο, αμφισβητούμενο και εξαθλιωμένο οικονομικά;

    Πρέπει κατά τη γνώμη μου όλες οι αλλαγές να τεθούν σε εφαρμογή μετά από χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών ώστε να μην αδικηθεί η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που έχουν κάνει θυσίες μαζεύοντας ΩΡΑ – ΩΡΑ κάποια μόρια προυπηρεσίας…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 19:04 | stef

    Σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών, μάλιστα… Το πρόβλημα δεν είναι εδώ.
    Λέτε ότι:
    Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας όσο το δυνατόν καλύτερα και με πιο αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.

    Κάντε μια γενική και απόλυτη ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ και συνεπώς και στους εκπαιδευτικούς και θα δείτε τι όμορφα θα επιτευχθεί ο στόχος που λέτε.

    Συμπληρωματικά, θα λύσετε έτσι και μερικές άλλες χιλιάδες προβλήματα.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:54 | βαγγελης μπιτσαβας

    προτεινω τα μορια του ασεπ να μην χανονται
    ο πινακας αναπλητωτων να ειναι ολα τα μορια του ασεπ και τα παλαιοτερα να μην χανονται ουτε να υποδιπλασιαζονται και η προυπηρεσια να μετρατε οπωσ τωρα αλλα με συντελεστη στο 50%
    παραδειγμα τι εννοω
    καποιο εχει προυπηρεσια 16 μηνες
    ασεπ 2000 5
    ασεπ 2002 4
    ασεπ 2007 6
    ασεπ 2009 7
    θα εχει συνολικα 21 απο ασεπ και 8 απο προυπηρεσια
    αν εχει μεταπτυχιακο 1,5
    αν εχει διδακτορικο 3
    επισης προτεινω για να παει καποιος αναπληρωτης να ειναι επιτυχων στο ασεπ
    η προυπηρεσια στα δυσπροσιτα να μετραει οπως τωρα
    να μην καταργηθει το 24μηνο
    οι τριτεκνοι να παραμεινουνε στο 20%

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:54 | ΚΩΣΤΑΣ Λ.

    Κ.ΥΠΟΥΡΓΕ

    Μην καταδικάζετε ανθρώπους που ως ωρομίσθιοι τρέχουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας για να καλύψουν τα κενά που τα δικά σας πολιτικά συστήματα παράγουν!!!

    Εάν πιστεύετε πως ο ΑΣΕΠ είναι ικανός να κρίνει εκπαιδευτικούς πιστεύω κάνετε λάθος!!!
    Φαίνεται άλλωστε και από το πόσο καθυστερεί κάθε φορά να βγάλει αποτελέσματα!!!

    Και μην μου πείτε πως ο ΑΣΕΠ δεν φταίει που έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία μας από νοσυλευτές. Αυτοί έκεί δεν είναι ικανοί να βγάλουν τα αποτελέσματα μιας διετίας τους εκπαιδευτικούς …θα ΄βγάζουν κάθε χρόνο?

    Αν ντε οπωσδήποτε θέλετε να περνάνε οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ …παραδώσετε παρακαλώ τους πίνακες στον ΑΣΕΠ να διορίζει αυτός αντί για σας και εσείς απλά ασχοληθείτε με τα ΦΕΚ.

    Μην ξεχνάτε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα διδάξουν για 1000 ευρώ τον μήνα το πολύ τα παιδιά σας ….ενώ οι καθαρίστριες που καθαρίζουν τα πατώματα των Υπουργείων σας λαμβάνουν μισθούς BONUS των 4000 ευρώ τον μήνα!!!

    Σκεφτείτε το !!!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:52 | Κοντου

    Ολοι μας,εκπαιδευτικοί και γονείς, θέλουμε πάνω από όλα το καλό των παιδιών μας. Εφ΄όσον λοιπόν το ζητούμενο είναι να μπαίνουν στις αίθουσες οι καλύτεροι, όσοι έχουν δηλαδή γνώσεις, μεταδοτικότητα, όρεξη για δουλειά, ψυχική υγεία,αντοχές, υπομονή, αγάπη για τα παιδιά και το γνωστικό τους αντικείμενο,επιθυμούν συνεχή αναβάθμιση των γνώσεών τους,
    αντιμετωπίζουν αυτό που κάνουν ως λειτούργημα και προνόμιο και όχι σαν αγγαρεία (και πολλά πολλά άλλα…) θα πρότεινα τα εξής:
    Η αξιολόγηση να ξεκινά από τη στιγμή που ένα νέο παιδί εκφράζει την επιθυμία να γίνει εκπαιδευτικός.Οι εξετάσεις για το συγκεκριμένο επάγγελμα να περιλαμβάνουν και την αξιολόγηση της προσωπικότητας, των ειδικών ικανοτήτων και προσόντων που πρέπει να διαθέτει όποιος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του Δασκάλου. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, να περιλαμβάνονται στις εξετάσεις του πτυχίου ΟΛΑ ΑΥΤΑ που τώρα ζητά ο ΑΣΕΠ, ώστε να μην υποτιμάται η αξία του πανεπιστημιακού τίτλου, όπως γίνεται τώρα.
    Εφ όσον το κράτος αγωνιά για την ποιότητα των γνώσεων που αποκτώνται στα Πανεπιστήμια και δείχνει τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης στα πτυχία τους, να φροντίσει ΟΛΟΙ οι καθηγητές να διδάσκονται-επομορφώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με ΔΙΚΑ ΤΟΥ χρήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ήδη διορισμένων. Με αυτό τον τρόπο,ο ΑΣΕΠ δεν θα είναι εργαλείο αποκλεισμού των καθηγητών από τις λίγες θέσεις που διτίθενται κάθε χρόνο.
    Δεν γινεται να θεωρείται επαρκής ένας εκπαιδευτικός όσο εργάζεται ωρομίσθιος με ευτελή ποσά, καλύπτοντας κενά για χρόνια, σε δυσμενέστατες συνθήκες, χωρίς τη δυνατότητα να πληρώνει φροντιστήρια για τον ΑΣΕΠ, φροντίζοντας παράλληλα οικογένεια και συχνά με δεύτερη εργασία και να πρέπει να αξιολογηθεί και βαθμολογηθεί μόλις πρόκειται να διοριστεί και να πληρώνεται καλύτερα.
    Ο καλός Δάσκαλος πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα ευχαριστημένος με τη
    δική του ζωή , να νοιώθει αξιοπρεπής και περήφανος γι’ αυτό που κάνει, ώστε μέσα στην τάξη και στο σχολείο να αποτελεί παράδειγμα στα παιδιά, σημείο αναφοράς γι αυτά και ίσως και για τις οικογένειές τους.
    Τα παιδιά μας πλέον περνούν τόσο χρόνο στο σχολείο, οι γονείς εργάζονται και απουσιάζουν ουσιστικά από τις ζωές τους. Το σχολείο καλείται να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία και το κύριο βάρος πέφτει στους εκπαιδευτικούς. Η ευθύνη της πολιτείας για την επιλογή των κατάλληλων είναι πιο βαριά από ποτέ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:52 | Τάκης

    Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε οτι η εκπαίδευση υπάρχει για να διδαχθούν τα παιδιά μας τα καλύτερα απο τους καλύτερους και οχι για να μισθοδοτούμαστε εγώ και εσύ. Το ισχυρότερο κριτήριο λοιπόν είναι η επιλογή των καλύτερων και όχι αυτών που είναι άνεργοι, πολύτεκνοι, βύσματα, κολλητοί, λουφαδόροι των γραφείων.-

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:50 | ΝΙκος

    Η γυναικα μου τα τελευταια 4 χρονια τρεχει σαν ωρομισθια αγγλικων σε 2-3 μεχρι και 4 σχολεια φετος για να μαζεψει μορια μπας και διοριστει. Φυσικα τα 3 κατοσταρικα που παιρνει δεν φτανουν για τιποτα καθως τα μισα φευγουν σε βενζινες κτλ. Εχει περασει 3 φορες στο διαγωνισμο του ΑΣΕΠ με μοναδικο ‘κερδος’ να την ξαναπαρουν ωρομισθια. Ειμαστε οικογενειακος δηλαδη πισω απο το καροτο και μας δερνουν με το μαστιγιο. Εγω πως να την παρηγορησω τωρα αν καταργηθει η προυπηρεσια της που με τοσο κοπο μαζευει;

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:46 | ωρομισθια εκπαιδευτικος

    πολλα εχουν γραφτει…..καποια σωστα καποια λανθασμενα!!!αυτο που θελω να επισημανω σε ορισμενους ειναι οτι αυτα που γραφονται απο καποιους δεν ειναι απο προσωπικο συμφερον γιατι ετσι βολευονται! ειναι η αγανακτηση που προκυπτει απο τα τοσα χρονια που εχουν θυσιασει χρονο, χρημα, προσωπικο χρόνο και κοπο. δεν ειναι το προσωπικο «βολεμα» αλλα η θυσιες τοσων χρονων. συμφωνω με το ΑΣΕΠ αλλα δεν μπορουμε να ισοπεδωσουμε τα χρονια θυσιων που εχουμε κανει τοσοι ωρομισθιοι και αναπληρωτες οχι απο προσωπικη επιλογη αλλα λογω του ισχυοντος καθε φορα συστηματος που οι εκαστοτε κυβερνησεις επιλεγουν!
    πριν λοιπον κρινουμε απολυτα μια κατασταση ας σκεφτουμε πρωτα ολες τις πλευρες……και ας βγαλουμε τις παροπιδες που συνηθιζουμε να εχουμε!!!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:46 | Eleni

    ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ!!!!

    Εχω πετύχει 2 φορές και μάλιστα στο διαγωνισμό του 2006 ήμουν ελάχιστα κάτω απο τους διοριστέους.

    Οσοι πετύχαμε, παίξαμε με τους κανόνες, πετύχαμε στο διαγωνισμό ενώ άλλοι είναι ήδη μόνιμοι απο τα παράθυρα…

    Το μόνο που κέρδισα είναι να με καλέσουν ωρομίσθια αλλά δεν πήγα διότι με 300 ευρώ δεν μπορούσα να ζήσω, έχω οικογένεια! Σημειωτέον, έχω και μεταπτυχιακό στη διδακτική!

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:43 | χαρικλεια

    Αν καταλαβα καλα,μετα το 2010 που θα σταματησουν να τροφοδοτουνται οι πινακες αν για καποιο λογο δεν εισαι επιτυχων(ασθενεια, ανειλημενες υποχρεωσεις,ευθυνες, οικογενεια ,κ.τ.λ..Γιατι δεν ειμαστε ολοι 23 ετων)οποια προυπηρεσια που εχουμε αποκτησει μετα απο 4 επιτυχημενους διαγωνισμους μετα απο 8 χρονια περιπλανησης ανα την ελλαδα ως ωρομισθιοι και αναπληρωτες ολα αυτα πανε χαμενα ?.Ζηταμε να διατηρηθει το 24μηνο με μια τουλαχιστον επιτυχία στον ΑΣΕΠ ,γιατί με βάση αυτό προγραμματίσαμε τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.Επιπλεον, ζητάμε τη διατήρηση του ποσοστού 60 – 40 , γιατι δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι οι πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών αναγνωρισμένων από το ελληνικό κράτος. Γιατί είναι ανάγκη κάθε χρόνο να αποδεικνύουμε το γνωστικό μας υπόβαθρο και την παιδαγωγική μας επάρκεια ???.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:42 | Τάκης

    Οταν κάποιος δεν αξιολογείται μέσω διαδιακασίας εξετάσεων (βλέπε ΑΣΕΠ) και προσπαθεί με κολπάκια (βλέπε ΠΔΣ, ΟΑΕΔ, μπάρμπας, μετάταξη, 4ο παιδί, κ.λ.π.) να προσπεράσει την διαδικασία που επιλέγει τους αξιότερους, είναι τουλάχιστον αισχρό για τους μαθητές, τους φορολογούμενους, για το ίδιο το μέλλον της χώρας (οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι η αφρόκρεμα των πτυχιούχων ενώ φυσικά τώρα δεν είναι).

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:39 | Γ.Μ

    Με τεράστια λύπη διαπιστώνω ότι το παρόν προσχέδιο διακρίνεται από σκληρότητα, αδικία, απαράδεκτη προχειρότητα και αδιαλλαξία. Δυστυχώς η νέα υπουργός άρχισε μια ανελέητη επίθεση προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αποτελούν την καρδία της εκπαίδευσης.

    Έχω την αίσθηση ότι η τωρινή υπουργός έχει λάβει σαφείς οδηγίες να φέρει την απόγνωση και την απελπισία στους έλληνες εκπαιδευτικούς και να αποδιοργανώσει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

    Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από αυτή την διαβούλευση να αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση της και να αφουγκραστεί την αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών-ψηφοφόρων και να μην είναι απλώς μια τυπική διαδικασία άνευ ουσίας.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | Ταμπάκος Κωνσταντίνος

    (συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου, που κόπηκε κατά λάθος)

    Οι επιμέρους προτάσεις για τον χρόνο παραμονής στον τόπο διορισμού είναι επίσης σωστές και τυχόν εξαίρεση θα πρέπει να αφορά
    ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ (π.χ. ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ Ή ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ).

    Η διετής περίοδος δοκιμής είναι σωστό μέτρο με την προϋπόθεση ότι οι διευθυντές που θα τους κρίνουν να έχουν επιλεγεί πιο αξιοκρατικά και με βάσεις ικανότητες διοίκησης και όσι οι αρεστοί μέσα από συνεντεύξεις.

    Γενικά, προχωρήστε μπροστά για να σας ευγνωμονούν οι επόμενες γενιές έχοντας κατά νου μόνο ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗς ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

    Με τιμή

    Ταμπάκος Κωνσταντίνος
    ΠΕ03 μαθηματικός
    Τρίκαλα

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:38 | ΙΟΥΛΙΑΝΗ

    Είναι εντελώς άδικο να καταργήσετε τα προνόμια των τρίτεκνων-πολύτεκνων εκπαιδευτικών,οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική ευχέρια να πληρώνουν φροντιστήρια για να δώσουν ΑΣΕΠ.

  • Είμαστε η μόνη χώρα με κριτήριο ικανότητας για τον εκπαιδευτικό την τεκνογονία. Υπάρχουν διορισμένοι εκπαιδευτικοί χωρίς καμία παιδαγωγική κατάρτιση, χωρίς να έχουν απαραίτητα τη δυνατότητα και με διάφορα πτυχία (νομικής, γεωπονίας, ιατρικής κ.λπ.), που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση.
    Οι παραπάνω διορίστηκανγιατί είναι απλώς γονείς με περισσότερα από τρία παιδιά(κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει στην πραγματικότητα πόσο καλοί γονείς μπορεί να είναι).
    Από την άλλη υπάρχουν επιστήμονες με πτυχία, διδακτορικά, συνεχή ενημέρωση, ανύπαντροι, άτεκνοι, με ένα ή δύο παιδιά, επιτυχόντες σε ένα, δύο, τρεις, τέσσρεις κ.λπ. διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που για μία λάθος επιλογή σε μία ερώτηση πολλαπλών επιλογών βρίσκονται έξω από το σχολείο, καταδικάζοντας τα παιδιά, κύριως των μεγάλων αστικών κέντρων (γιατί οι πολύτεκνοι διορίζονται όπου επιθυμούν)στο σκοταδισμό σαραντάρηδων και πενηντάρηδων, που θυμήθηκαν μετά το 2005 ότι κάπου έχουν κι ένα πτυχίο το οποίο μπορεί να τους χαρίσει με ευνοϊκούς όρους ένα χαρτζιλίκι των 1000€.
    Και δεν είναι μόνο οι πολύτεκνοι. Στους πίνακες των ωρομισθίων και ανπληρωτών βρίσκονται αυτοί, κυρίως, που βρήκανε το σωστό τρόπο. Υπάρχουν,δηλαδή, όλοι αυτοί που μαζεύουν ώρες από την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, γιατί γνωρίζουν ένα διευθυντή σχολείου,αυτοί που δουλεύουν στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια, χωρίς να εμφανίζονται ή επειδή έχουν θείο μοναχό στο Άγιο Όρος, στο οποίο λειτουργεί η Αθωνιάδα ως παράθυρο διορισμού των ημετέρων και φυσικά το κοινό μυστικό όλων των πολιτικών. Η Σιβιτανίδειος Σχολή. Από αυτήν διορίστηκαν, μέσω του 40% της κ.Γιαννάκου, όλοι οι συγγενείς των δημάρχων, των βουλευτών και των μητροπολιτών (προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος), χωρίς ΑΣΕΠ. Να μη μιλήσουμε για τα ΤΑΔ και τους γυμναστές με τις πλαστές προπονήσεις και την ατελειώτη κολακεία των μαθητών των αθλητικών τμημάτων από την οποία εξερτάται ο διορισμός τους. Να μη μιλήσουμε για τη μέχρι πριν λίγα χρόνια υπολογίσιμη προϋπηρεσία από τη Ριζάρειο ή για τους παράνομους διορισμούς αναπληρωτών με απλή συστατική επιστολή.
    Όλοι αυτοί δικαιούνται σήμερα να διοριστούν μέσω των διαφόρων καταλόγων και φυσικά δεν ντρέπονται κάνεναν λέγοντας ότι έχουν προϋπηρεσία και ότι προσφέρουν τόσα χρόνια στην εκπαίδευση.Είναι εμπαιγμός της γνώσης, της άμιλλας, της αριστείας, της παιδείας, της ικανότητας, των αξιών. Είναι η Ελλάδα που μισούμε και σίγουρα δε θέλουμε να εκπαιδεύει τα παιδιά μας στο σχολείο.
    Φυσικά μπορεί αναμεσά τους να υπάρχουν και ικανοί εκπαιδευτικοί, αλλά αυτό δεν κρίνεται από την προϋπηρεσία τους αλλα από τα πτυχία τους, την ενασχόλησή τους με την επιστήμη και τα προσόντα τους. Αν και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ενέχει την αδικία (πως σε τέσσερεις ώρες κρίνεται η επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου)είναι προς το παρόν ο μόνος δίκαιος τρόπος που υπάρχει.
    Τα παραπάνω δεν επιστημονική ανακοίνωση. Είναι η αλήθεια. Όσοι είναι κατά του διρισμού μέσω ΑΣΕΠ έχουν απλά ιδία συμφέροντα. Εκλιπαρώ την πολιτική ηγεσία να τους αγνοήσει.
    Σημείωση: Είμαι διορισμένος εκπαιδευτικός ΠΕ02, εδώ και 8 χρόνια, μέσω ΑΣΕΠ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:36 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΟΤΑΝ ΤΟ 1989 ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΔΙΟΡΙΣΤΩ, Η ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ.
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΟΜΕΝΟΙ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ
    ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ.ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ. ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΕΚΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΛΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ.ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΔΩΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΨΕΙ.
    ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΙΚΑΝΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΙΜΟ.
    ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ(ΤΕΚΝΑ,ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΛΠ).

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ,ΜΑΘΗΤΗ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:35 | Καλογήρου

    κ.Υπουργέ,

    Το νέο σύστημα που σήμερα θέσατε σε δημόσια διαβούλευση έχει πολλές ασάφειες.
    Ιδιαιτέρως δε παραμένει θολό το τοπίο για εμάς τους πολύτεκνους. Τον Μάιο η γυναίκα μου γεννάει το τέταρτο παιδί μας και βάσει του νόμου περί διορισμού των πολυτέκνων εκπαιδευτικών, προγραμματίσαμε την ζωή μας και κάναμε την υπέρβαση να κάνουμε 4 παιδί. Δεν νομίζετε ότι είναι άδικο να μην μπορέσω τελικά να διοριστώ, αφού δεν έκανα τίποτα άλλο από το να ακολουθήσω την νομοθεσία που εσείς ως κράτος ψηφίσατε ; Το κράτος έχει συνέχεια κ.Υπουργέ και δεν είναι είναι δυνατόν κάθε υπουργός να έρχεται και να καταργεί εν μια νυκτί τα όσα ο προηγούμενος είχε ψηφίσει.
    Το μέτρο για τον διορισμό των πολυτέκνων ήταν προς την σωστή κατεύθυνση επίλυσης του δημογραφικού. Σε λίγα χρόνια κ.Υπουργέ δεν θα υπάρχουν μαθητές και έτσι δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέο σύστημα πρόσληψης. Στηρίξτε την πολύπαθη πολύτεκνη οικογένεια που με πολύ κόπο προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Μη καταργείτε τα ελάχιστα προνόμια των πολυτέκνων.
    Τουλάχιστον, εαν δεν πρόκειται να εισακουστούμε, δώστε μεταβατική περίοδο για όσους σε λίγους μήνες γίνονται πολύτεκνοι.

    Ένας εν αγωνία εκπαιδευτικός

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:35 | Γρηγόρης Δίκαιος

    Θα πρέπει όλοι οι διοριμσοί εκπαιδευτικών να γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην υπάρχουν εξαίρεσεις ομάδων όπως οι πολύτεκνοι που διορίζονται με μαναδικό τεκμήριο την τεκνοποιία ή όσοι απολλύονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κεμεταλευόμενοι την υπαρχουσα νομοθεσία! Σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη μοριόδότηση για ειδικές κατηγορίες όπως οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι αλλά και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
    Δεν είναι αστείο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η τεκνοποιία να είναι μοναδικό κριτήριο διορισμού?

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:33 | Niki

    Αγαπητή κυρία Υπουργέ, αφού σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία του διαλόγου αυτού και ελπίζοντας ότι θα ρίξετε μια ματιά στα μηνύματα των εκπαιδευτικών θα ήθελα να σας δώσω το έναυσμα να αναρωτηθείτε για τα εξής (με αφορμή την προσωπική μου ιστορία)
    Πώς θα νιώθατε αν δίνατε πανελλήνιες εξετάσεις διαγωνιζόμενη και στα 4 μαθήματα της Γ δέσμης του Λυκείου ,χωρίς φροντιστήρια όπως όλοι οι συμμαθητές σας γιατί υπήρχαν πολύ σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και τα καταφέρνατε.
    Πως θα νιώθατε αν παίρνοντας πτυχίο δασκάλας το 1995, και μόλις πηγαίνατε να δουλέψετε ως αναπληρώτρια καταργούνταν η επετηρίδα και λόγω των σοβαρών προβλημάτων κάνατε μια άσχετη – με τις σπουδές και την αγάπη σας δουλειά – επί 10 χρόνια.
    Πώς θα νιώθατε αν πληροφορούσασταν τυχαία πως ναι – μπορείτε επιτέλους να διδάξετε και να διοριστείτε με 2 χρόνια ως αναπληρώτρια (διότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία είναι τεράστια) και λόγω της αγάπης σας αυτής αφήνατε μία σίγουρη δουλειά 10 χρόνων για το όνειρό σας.
    Και τέλος πως θα νιώθατε, αν δουλεύατε μόλις ένα μήνα ως αναπληρώτρια, γίνονταν εκλογές και μία νέα υπουργός ξεκινούσε τη θητεία της αναιρώντας τόσα χρόνια κόπων, αγώνα και γιατί όχι ιδανικών.
    Θα μου απαντήσετε;
    Σας ευχαριστώ

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:33 | Τάκης

    Θα μου κάνατε μεγάλη χάρη όλοι εσείς οι Αθηναίοι, επιτέλους να λέτε και να γράφετε … στο ΑΣΕΠ και όχι …στον ΑΣΕΠ
    Το ΑΣΕΠ και όχι Ο ΑΣΕΠ
    είναι ΤΟ Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού!!

  • Είμαστε η μόνη χώρα με κριτήριο ικανότητας για τον εκπαιδευτικό την τεκνογονία. Υπάρχουν διορισμένοι εκπαιδευτικοί χωρίς καμία παιδαγωγική κατάρτιση, χωρίς να έχουν απαραίτητα τη δυνατότητα και με διάφορα πτυχία (νομικής, γεωπονίας, ιατρικής κ.λπ.), που δεν έχουν άμεση σχέση με την εκπαίδευση.
    Οι παραπάνω διορίστηκανγιατί είναι απλώς γονείς με περισσότερα από τρία παιδιά(κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει στην πραγματικότητα πόσο καλοί γονείς μπορεί να είναι).
    Από την άλλη υπάρχουν επιστήμονες με πτυχία, διδακτορικά, συνεχή ενημέρωση, ανύπαντροι, άτεκνοι, με ένα ή δύο παιδιά, επιτυχόντες σε ένα, δύο, τρεις, τέσσρεις κ.λπ. διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που για μία λάθος επιλογή σε μία ερώτηση πολλαπλών επιλογών βρίσκονται έξω από το σχολείο, καταδικάζοντας τα παιδιά, κύριως των μεγάλων αστικών κέντρων (γιατί οι πολύτεκνοι διορίζονται όπου επιθυμούν)στο σκοταδισμό σαραντάρηδων και πενηντάρηδων, που θυμήθηκαν μετά το 2005 ότι κάπου έχουν κι ένα πτυχίο το οποίο μπορεί να τους χαρίσει με ευνοϊκούς όρους ένα χαρτζιλίκι των 1000€.
    Και δεν είναι μόνο οι πολύτεκνοι. Στους πίνακες των ωρομισθίων και ανπληρωτών βρίσκονται αυτοί, κυρίως, που βρήκανε το σωστό τρόπο. Υπάρχουν,δηλαδή, όλοι αυτοί που μαζεύουν ώρες από την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, γιατί γνωρίζουν ένα διευθυντή σχολείου,αυτοί που δουλεύουν στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια, χωρίς να εμφανίζονται ή επειδή έχουν θείο μοναχό στο Άγιο Όρος, στο οποίο λειτουργεί η Αθωνιάδα ως παράθυρο διορισμού των ημετέρων και φυσικά το κοινό μυστικό όλων των πολιτικών. Η Σιβιτανίδειος Σχολή. Από αυτήν διορίστηκαν, μέσω του 40% της κ.Γιαννάκου, όλοι οι συγγενείς των δημάρχων, των βουλευτών και των μητροπολιτών (προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος), χωρίς ΑΣΕΠ. Να μη μιλήσουμε για τα ΤΑΔ και τους γυμναστές με τις πλαστές προπονήσεις και την ατελειώτη κολακεία των μαθητών των αθλητικών τμημάτων από την οποία εξερτάται ο διορισμός τους. Να μη μιλήσουμε για τη μέχρι πριν λίγα χρόνια υπολογίσιμη προϋπηρεσία από τη Ριζάρειο ή για τους παράνομους διορισμούς αναπληρωτών με απλή συστατική επιστολή.
    Όλοι αυτοί δικαιούνται σήμερα να διοριστούν μέσω των διαφόρων καταλόγων και φυσικά δεν ντρέπονται κάνεναν λέγοντας ότι έχουν προϋπηρεσία και ότι προσφέρουν τόσα χρόνια στην εκπαίδευση.Είναι εμπαιγμός της γνώσης, της άμιλλας, της αριστείας, της παιδείας, της ικανότητας, των αξιών. Είναι η Ελλάδα που μισούμε και σίγουρα δε θέλουμε να εκπαιδεύει τα παιδιά μας στο σχολείο.
    Φυσικά μπορεί αναμεσά τους να υπάρχουν και ικανοί εκπαιδευτικοί, αλλά αυτό δεν κρίνεται από την προϋπηρεσία τους αλλα από τα πτυχία τους, την ενασχόλησή τους με την επιστήμη και τα προσόντα τους. Αν και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ενέχει την αδικία (πως σε τέσσερεις ώρες κρίνεται η επιστημονική κατάρτιση του υποψηφίου)είναι προς το παρόν ο μόνος δίκαιος τρόπος που υπάρχει.
    Τα παραπάνω δεν επιστημονική ανακοίνωση. Είναι η αλήθεια. Όσοι είναι κατά του διρισμού μέσω ΑΣΕΠ έχουν απλά ιδία συμφέροντα. Εκλιπαρώ την πολιτική ηγεσία να τους αγνοήσει.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:30 | Ταμπάκος Κωνσταντίνος

    Κατ’ αρχήν, συγχαρητήρια για τη δημόσια διαβούλευση.

    Ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πρέπει να αλλάξει.

    Τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ κριτήρια πρέπει να είναι η ικανότητα, οι γνώσεις, η παιδαγωγική επάρκεια και πάνω απ’ όλα η διάθεση για προσφορά. Σχεδόν υποχρεωτιική τείνει να γίνει και η επάρκεια των γνώσεων στους Η/Υ. Η πράξη αυτό δείχνει.

    Ας δούμε τι πρέπει να καταργηθεί άμεσα και θα βρούμε σιγά σιγά το σωστό τρόπο πρόσληψης.

    ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ πρέπει να καταργηθούν αμέσως απ’ το επόμενο καλοκαίρι ασυζητητί ΟΛΟΙ οι τρόποι πρόσληψης που δεν είναι συνδεδεμένοι με το ΑΣΕΠ. Οποιαδήποτε αναβολή και ρύθμιση θα είναι σαν να αφήνουμε άσβηστες διάφορες εστίες φωτιάς απο μία μεγάλη πυρκαγιά που μόλις σβήσαμε. Όλοι ξέρουμε τις συνέπιες. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Μην την αφήσουμε να πάει χαμένη γιατί δεν θα την ξαναβρούμε.

    Θα σας κλαφτούνε αρκετοί. Κάποιοι άλλοι ίσως και να σας βρίζουν και να ορκισθούν ότι δεν θα σας ξαναψηφίσουν και πιθανώς να σας απειλήσουν με διάφορες άλλες απειλές. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΜΩΣ. Δεν είσθε εκεί για τους μερικούς που δεν βολεύονται τώρα. ΕΙΣΘΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

    Αγαπητή κ. Διαμαντοπούλου, το ισχύον σύστημα είναι άδικο για τους περισσότερους. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία χάθηκε επί Αρσένη. Δυστυχώς ο συγκεκριμένος υπουργός δεν είχε την αποφασιστικότητα για να κάνει τις τομές που χρειαζόταν. Στη συνέχεια, με τις υποχωρήσεις και την ενδοτική πολιτική των επόμενων υπουργών είδατε που φθάσαμε. Να μπαίνει κόσμος και κοσμάκης από διαφορετικές πόρτες (ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία 40%, πολύτεκνοι, Σιβιτανίδειο, εκκλησιαστικά, απολυμένοι από ιδιωτικά) και παράθυρα (24μηνο + ΑΣΕΠ, 30μηνο χωρίς ΑΣΕΠ !!!) και δεν ξέρω και ‘γω τι άλλο ακόμη. Αν μπορείτε να νοιώσετε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας, θα σας έλεγα κλείστε τα όλα και αφήστε ανοιχτό μόνο το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Και πάνω εκεί να ξεκινήσει διάλογος για τη μορφή του. Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να βρούμε το καλύτερο.

    Επίσης, αλλάξτε και τη τρόπο πρόσληψης στα Τ.Α.Δ. . Δεν είναι δυνατόν να στελεχώνονται από αναπληρωτές και ταυτόχρονα να ισχύει και το 30μηνο χωρίς ΑΣΕΠ, πέρα απ’ το 40% του πίνακα των αναπληρωτών. Όσο περισσότερο κρατήσετε ταυτόχρονα αυτές τις δύο ρυθμίσεις τόσο πιο κοντά φθάνουμε στην ενεργοποίηση της ωρολογιακής βόμβας υπερπληθώρας γυμναστών που θα κάααθονται και θα πληρώνονται με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία αλλά και για την ίδια την εκπαίδευση, όταν κάποιοι καθηγητές θα «φτύνουν αίμα» στην αίθουσα και κάποιοι άλλοι θα πίνουν εις υγείαν του κορόιδου. Αυτό προσέξτε το καλά.

    Εν κατακλείδι λοιπόν, μην φοβηθείτε από τις απειλές όσων ξεβολεύονται αν πραγματικά έχετε σκοππό να αφήσετε έργο. Επειδή όμως δεν είμαι και πολύ σίγουρος γι’ αυτό, σας προτείνω την κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία μην υποχωρήσετε. Όσοι έχουν αυτή τη στιγμή πραγματική προϋπηρεσία πάνω από 30 μήνες σχηματίζουν τον πίνακα απ’ τον οποίο θα προσλαμβάνεται το 40% καταργώντας υποχρεωτικά όλους του άλλους. Ο πίνακας αυτός παύει να τροφοδοτείται πλέον και να έχει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ. Αυτό πρέπι να γίνει κατανοητό από όλους και θα σας παρακαλούσα να το προσέξετε ιδιαίτερα. Πρέπει να μάθουμε όλοι να λειτουργούμε με ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Μία προτεινόμενη ημερομηνία λήξης είναι το καλοκαίρι του 2013. Έτσι όλοι θα μπορούν να κάνουν το κουμάντο τους. Για να μην θεωρηθεί όμως ότι όλοι οι άλλοι πετιένται στον Καιάδα και για να συνεχίσει να υπάρχει ένα κίνητρο για κάποιον να πάει αναπληρωτής για να καλύψει όμως πραγματικά έκτακτη ανάγκη, να μοριοδοτείται η προϋπηρεσία αυτή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (βελτιωμένος όμως). Επίσης για να χρυσωθεί κι άλλο το χάπι για τους παλιούς πτυχιούχους, ίσως θα μπορούσατε να πριμοδοτήσετε και την παλαιότητα κτήσης πτυχίου. Ως εκεί όμως και μη παρέκει.

    Οι επιμέρους προτάσεις για τον χρόνο παραμονής στον τόπο διορισμού είναι επίσης σωστές και τυχόν εξαίρεση θα πρέπει να αφορά

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:27 | ομαδα εκπαιδευτικων

    το ισχύον σύστημα χρειάζεται βελτίωση, όχι απόρριψη. το 100% ασεπ είναι μηδενιστικό, δογματικό, ανούσιο. πως μπορεί ένας τρίωρος διαγωνισμός να υποκαταστήσει την εμπειρία, μερικές φορές πολύχρονη, ενός αναπληρωτή; αν κοπούν τα παραθυράκια: πδς, εκκλησιαστικά, σιβιτανίδειος, σδε, το 60-40 μπορεί να λειτουργήσει αξιοκρατικά.
    κυρία υπουργέ, μην ενεργήσετε σαν κρεατομηχανή των αναπληρωτών. στους υφιστάμενους πίνακες υπάρχουν μεν συνάδελφοι που απέκτησαν προϋπηρεσία με πλάγιο τρόπο, αλλά αποτελούν την μειοψηφία. οι περισσότεροι είμαστε επιτυχόντες του διαγωνισμού και αποκτήσαμε τους μήνες προϋπηρεσίας με απόλυτα διαφανείς και σύννομες διαδικασίες. οι εποχές είναι πολύ δύσκολες για όλους και δεν ειναι η κατάλληλη στιγμή να πετάξετε στο δρόμο τόσες χιλιάδες ανθρώπους. δείξτε διαλλακτικότητα και συναίνεση, αφουγκραστείτε τις ανάγκες του κόσμου και αποφασίστε ανάλογα. διαφορετικά, ο δρόμος της σύγκρουσης και της ρήξης είναι ανοιχτός, με τις γνωστές συνέπειες για την εκπαίδευση. ας μην το τραβήξουμε στα άκρα, ούτε εσείς, ούτε εμείς…

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:26 | Γ.Π

    Οι περισσότεροι απο αυτούς που μίλησαν μέχρι τώρα προτείνουν λύσεις ανάλογα με το προσωπικό τους συμφέρον. Το υπουργείο οφείλει να πραγματοποιήσει άμεσα τις ρυθμίσεις που θα ειναι προς όφελος των παιδιών μας και του δημοσίου σχολείου. Χάρες και κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να γίνεται στις πλάτες των παιδιών μας.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:25 | Δημήτρης Π Ε 11 Φυσικής Αγωγής

    Κ. Διαμαντοπούλου

    Πρώτα απο όλα σεβασμό στο άνθρωπο !

    Σεβασμό και έμπρακτη – ουσιαστική αξιοποίηση του εκπ/κου με προυπηρεσία !
    Όχι επειδή αυτή μετρά παραπάνω – ως αντικειμενικό κριτήριο – απο επιτυχία ΑΣΕΠ, μεταπτυχιακά, βαθμό πτυχίου, διδακτορικό ή κάτι άλλο.
    Ίσως κάποιοι παράμετροι να είναι δικαολογημένα ΄΄βαρύτεροι΄΄ και πιο αυπρόσδεκτοι στην αξιολόγηση και κατάταξη των εκπ/κων.

    Όμως υπάρχει μια μεγάλη ΔΙΑΦΟΡΑ που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ.

    Οι εκπ/κοι με προυπηρεσία ( πχ 24 μηνών ) δεν είναι αυτοί που ΦΤΑΙΝΕ για τα προσόντα που δεν έχουν ή που θέλετε να λάβετε υπόψη απο εδώ και πέρα.
    Να συμφωνήσω με όλα όσο λέτε και θα κάνετε στο μέλλον.
    Όμως ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ την προυγούμενη ζωή των εκπ/κων με προυπηρεσία.
    Δεν ήταν δική τους επιλογή ! Ήταν το ΔΙΚΟ ΣΑς ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠ/ΣΗΣ.

    Ίσως να πήγαιναν και αυτοί για μεταπτυχιακό δίπλωμα.
    Ίσως μάζευαν κι αυτοί τίτπλους και άλλα προσόντα.
    Έπέλεξαν την προυπηρεσία γιατί ΕΤΣΙ ΤΟΥς ΕΙΠΑΤΕ.

    Σεβαστείτε τα λόγια και τις πράξεις σας

    Το μόνο σίγουρο είναι οτι αυτοί ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  • 25 Νοεμβρίου 2009, 18:24 | Μαρια

    Ειμαι χημικός, πτυχίο του 92, με δέκα χρονια σχεδόν πρόσθετη εκ των οποίων τα δυο σε δυσπρόσιτο και φέτος ήλπιζα οτι θα έμπαινα σε τροχιά διορισμού ή έστω αναπλήρωσης.Δεν φαντάστηκα βέβαια οτι θα βρεθώ απέναντι σε καινούργια δεδομένα και κριτήρια για την προσληψή μου.Δεν φαντάστηκα οτι θα έρθω για άλλη μια φορά σε κόντρα με τους συναδέλφους μου.Γιατί όλοι είχαμε ίδια όνειρα όταν περάσαμε στο πανεπιστήμιο τουλάχιστον με όσους διαλεξαν τη διδακτική.
    Το σχέδιο πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ νομίζω πως αδικεί κατάφωρα την γενιά μου.Που θα βρώ το χρόνο να διαβάσω όταν έχω οικογένεια με δύο παιδιά και όταν αναγκάζομαι να απασχολούμαι με άλλες εργασίες για τα βγάλω πέρα;Γιατί πρέπει να περάσω εξετάσεις για να διδάξω;Το πτυχίο μου δεν είναι αρκετό;Θα πρέπει να έχω μαντικές ικανότητες για τα σχέδια της κάθε κυβέρνησης για να προγραμματίσω την ζωή μου;
    Θεωρώ πως η δημιουργία ενός πίνακα όπου θα καταγράφονται με ποσόστωση μόρια απο τον ΑΣΕΠ απο την προυπηρεσία και απο τον χρόνο κτήσης πτυχίου θα είναι δικαιότερο για όλους.
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω δε, υπάρχει κανένας πολιτικός που τα παιδιά του να διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ; Καλό έ ;Πως περιμένουμε να μας καταλάβουν λοιπόν;