1. Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι δύο (22) ωρών εβδομαδιαίως, με δέκα (10) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα δέκα τριών (13) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού.
α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Ερευνητική Εργασία (Project) (2 ώρες),
6. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (2 ώρες),
7. Ιστορία (1 ώρα),
8. Θρησκευτικά (1 ώρα),
9. Πολιτική Παιδεία, δύο (2) ώρες, με διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί & Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία,
10. Φυσική Αγωγή (2 ώρες).
β .Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α’ ΕΠΑ.Λ. είναι τα εξής :
1. Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες )
2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
2. Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας :
1. Οργάνωση & Διοίκηση (4 ώρες)
2. Αρχές Λογιστικής (3 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)
3. Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής :
1. Αρχές Αγροτικής Οικονομίας (5 ώρες)
2. Αρχές Λογιστικής (2 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)
4. Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων :
1. Ναυτική Τέχνη (2 ώρες)
2. Ναυτιλιακές Γνώσεις (2 ώρες)
3. Στοιχεία Μηχανών Πλοίου (2 ώρες)
4. Τεχνικό Σχέδιο (1 ώρα)
5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας- Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)
2. Στην Β΄ και Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα πέντε (35) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα δώδεκα (12) ωρών εβδομαδιαίως, με έξι (6) μαθήματα Γενικής Παιδείας, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι τριών (23) ωρών εβδομαδιαίως που αποτελείται από τέσσερα (4) έως και έξι (6) μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.
α. Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής :
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα),
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα),
3. Φυσική (2 ώρες),
4. Χημεία (2 ώρες),
5. Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά) (1 ώρα),
6. Φυσική Αγωγή (1 ώρα).
β. Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και η αντιστοιχία των διδασκόμενων μαθημάτων και των κλάδων-ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε α’ και β’ ανάθεση και των τεσσάρων τάξεων του ΕΠΑ.Λ.
3. Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο ημέρες εβδομαδιαίως, το οποίο διδάσκεται στη σχολική μονάδα του ΕΠΑ.Λ, καθώς και τις σχολικές μονάδες του ΟΑΕΔ, από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ για διάρκεια ενός σχολικού έτους, ήτοι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30η Αυγούστου εκάστου έτους.
Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος.
Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διέπεται από σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του ΟΑΕΔ και του εργοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του Μαθητευόμενου μετά το πέρας της μαθητείας, για περίοδο δύο ετών τουλάχιστον. Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε Εργαστήρια του ΟΑΕΔ ή στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του ΥΠΑΙΘ.
Ετησίως, από τη 1η Σεπτεμβρίου έως την 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι της Τάξης Μαθητείας του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30η Αυγούστου του ίδιου έτους, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας 70 ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του ΕΟΠΠΕΠ, οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Οι παρακάτω προτάσεις πάνω στο σχέδιο νόμου αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εργάζονται στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο και στο Επαγγελματικό Λύκειο στον Τομέα Δομικών Έργων δηλαδή των παρακάτω ειδικοτήτων:
ΠΕ12.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
ΠΕ12.02 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
ΠΕ 12.03 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ
ΠΕ17.01 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΣΕΤΕΜ
ΠΕ17.05 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ
ΠΕ17.11 ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ΤΕΙ – ΚΑΤΕΕ
καθώς και τους συναδέλφους στα τμήματα των αναθέσεων που τους αφορούν:
ΤΕ01.01 ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ
ΤΕ01.05 ΔΟΜΙΚΟΙ
Οι προτάσεις που ακολουθούν διατυπώνονται συνολικά με βάση την αποδοχή των:
Α) του υπομνήματος των Σχολικών Συμβούλων του ενοποιημένου Κλάδου Πολιτικών, Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας,
Β) της Ομάδα εργασίας Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών μελών της ΕΤΕ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών με τίτλο: Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Α. ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σχεδίου στο Γενικό Λύκειο θα στερήσει από τους μαθητές τη δυνατότητα επαφής με ένα βασικό γνωστικό αντικείμενο της Τριτοβάθμιας Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που επιπλέον αποτελεί μια διεθνή γλώσσα επικοινωνίας.
1) Προτείνουμε την εισαγωγή του Τεχνικού σχεδίου στα μαθήματα γενικής παιδείας της Β΄ Τάξης του ΓΕΛ.
Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Υποστηρίζουμε τη λειτουργία όλων των βασικών Τομέων – πυλώνων της τεχνικής εκπαίδευσης (Δομικών Έργων, Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής) στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του Τομέα των Δομικών Κατασκευών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
Για αυτό είναι κρίσιμη η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών.
Ο τομέας Δομικών θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη».
Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής.
Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα: σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών).
1) Προτείνουμε πέραν του «Τεχνικός Σχεδίασης Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» την επιπλέον εισαγωγή μίας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω ειδικότητες για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών:
Τεχνικός επισκευών-ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων
Τεχνικός βιοκλιματικών κτιριακών έργων
Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
Τεχνικός έργων υποδομής
2) Προτείνουμε και θεωρούμε απολύτως αναγκαία (και για λόγους ίσων επιλογών των μαθητών) την εισαγωγή μαθήματος με τους ακόλουθους εναλλακτικά τίτλους:
«Αρχές Δομικών Έργων»
ή «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μαθημάτων, ως εξής:
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1) Αρχές Μηχανολογίας
2) Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας
3) Αρχές Δομικών Έργων
ή Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων
4) Τεχνικό Σχέδιο
5) Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή
6) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
3) Είναι σημαντικό για την ουσιαστική κατάρτιση των μαθητών να λειτουργήσει 4ο έτος στο Επαγγελματικό Λύκειο. Θεωρούμε σημαντικό η πρακτική άσκηση να παραμείνει εντός της τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. (Όχι ως μαθητεία του ΟΑΕΔ – δεν νοείται τυπική εκπαίδευση εκτός του Υπ. Παιδείας.).
4) Θεωρούμε προφανή αναγκαιότητα την μετατροπή των υφισταμένων Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), με τις ήδη λειτουργούσες ή παρεμφερείς ειδικότητες, με όφελος την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος εργαστηριακού εξοπλισμού και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι ΣΕΚ, εφόσον περιλαμβάνουν και μαθήματα Γενικής Παιδείας, θα πρέπει να ενταχθούν στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
5) Η διοίκηση των ΣΕΚ αλλά και των ΙΕΚ πρέπει να ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς ανάλογων ειδικοτήτων (τεχνικών – επαγγελματικών).
6) Στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής όλοι οι εργαζόμενοι μαθητές, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και όχι μόνο οι άνω των 20 ετών.
Γ. ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του μαθήματος της Τεχνολογίας από το Γυμνάσιο θα στερήσει από τους έλληνες μαθητές τη δυνατότητα ανάπτυξης της σκέψης τους στον τομέα της επίλυσης τεχνολογικών (και όχι μόνο) προβλημάτων, θέτοντάς τους σε μειονεκτική σχέση, συγκρινόμενους με αυτούς που προέρχονται από την πλειοψηφία των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών στους οποίους παρέχονται τεχνολογικές γνώσεις και δεξιότητες σαν αναπόσπαστο μέρος της γενικής εκπαίδευσης.
1) Προτείνουμε να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στις Α και Β τάξεις του Γυμνασίου
Οι εκπαιδευτικοί
1. ΤΣΙΟΡΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
2. ΡΕΛΛΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
3. ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ12.01 του1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
4. ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
5. ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
6. ΚΟΥΓΚΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
7. ΠΕΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
8. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΠΕ17.05 του ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ
9. ΑΒΡΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΣΥΡΟΥ
10. ΧΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΑΞΟΥ
11. ΠΛΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.01 του ΓΕΛ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
12. ΣΙΑΦΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΡΟΣΙΝΑΣ
13. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΠΟΡΟΥ
14. ΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
15. ΒΑΣΤΑΡΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ
16. ΔΑΝΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ12.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
17. ΠΟΥΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 MSc του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ
18. ΤΑΜΠΟΥΡΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
19. ΔΗΜΙΖΑ ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΝΑΞΟΥ
20. ΤΣΕΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
21. ΘΑΝΑΣΗ ΦΡΟΣΩ ΠΕ17.01 του 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
22. ΚΟΡΡΕ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ17.01 του 3ου ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
23. ΜΥΡΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
24. ΜΑΡΚΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 του 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
25. ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ12.03 του 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
26. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕ12.03 του 3ου ΓΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
27. ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΡΟΔΟΥ
28. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ ΚΑΛΗ ΠΕ17.01 του 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
29. ΚΑΤΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
30. ΠΑΠΑΣΥΜΕΩΝ ΛΟΥΙΖΑ ΠΕ17.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
31. ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01του 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
32. ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
33. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
34. ΓΙΑΜΑΛΗ ΚΥΡΑΝΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
35. ΠΙΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕ12.02 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΙΠΑΡΙΟΥ-ΚΩ
36. ΚΟΥΤΣΟΥΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
37. ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
38. ΔΙΠΛΑ ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΙΛΙΟΥ
39. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΕ01.01 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
40. ΓΙΑΒΡΗ ΜΑΡΙΑ ΤΕ01.01 της ΕΠΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
41. ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ
42. ΣΙΔΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑ ΠΕ17.05 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΝΟΥ
43. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΩ
44. ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΘΗΡΑΣ
45. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ
46. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΕ17.01 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
47. ΑΤΣΑΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΠΕ12.02 του ΕΠΑΛ ΘΗΡΑΣ
48. ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
49. ΠΡΙΝΤΖΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
50. ΚΡΑΤΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ
51. ΚΟΥΤΜΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΕ17.01 του 4ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
52. ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ
53. ΝΤΡΕΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΗΛΟΥ
54. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΕ12.02 του 1ου ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
55. ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ17.01 του 1 ου ΕΠΑΛ ΧΑΝΙΩΝ
56. ΒΟΡΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
57. ΝΑΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΠΕ17.01 του ΓΕΛ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
58. ΜΑΝΤΖΑΡΑΠΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
59. ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕ17.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
60. ΖΙΟΥΚΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΕ17.01 της ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
61. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ17.01 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΥΣΔΕ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
62. ΜΠΑΚΟΛΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΠΕ12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΤΑΣ
63. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΕ12.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΕΖΑΣ AΡΤΑΣ
64. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕ12.01 του ΕΠΑΛ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
65. ΑΓΓΙΣΤΡΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΠΕ 12.01 του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
66. ΒΛΑΣΣΗ ΝΑΥΣΙΚΑ-ΜΑΡΙΑ ΠΕ 17.01 του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ
67. ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕ 12.02 Δ/ΝΤΗΣ του 1ου ΕΠΑΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
68. MΩΥΣΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕ 12.02 του 2ου ΓΕΛ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
69. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ17.05 του 2ου ΕΣΠ. ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδιόριστων Τεχνολόγων Εργαστηριακών Εκπαιδευτικών ΤΕΔΕ – ΠΑ.Σ.Α.Τ.Ε.Ε. λέει όχι σε οποιαδήποτε μορφή απόλυσης μόνιμου εκπαιδευτικού ΤΕΔΕ και σε οποιαδήποτε κατάργηση ειδικοτήτων. Η απόφαση που πήρε το υπουργείο παιδείας να καταργήσει τους ΔΕ σε μια νύχτα, να καταργήσει ειδικότητες από το νέο τεχνολογικό λύκειο, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην συσπείρωση και στον κοινό αγώνα. Η απόφαση του υπουργείου παιδείας να ανακοινώσει με non paper τις αλλαγές, να το ψηφίσει και να κλειδώσει όποιες αλλαγές θέλει αυτό, μας βρίσκει αντίθετους χωρίς να προηγηθεί έστω μια τυπική αλλά ουσιαστική αναφορά για τα σχέδια του. Πιστεύουμε ότι ο ξαφνικός θάνατος που έζησαν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί τον τελευταίο καιρό είναι το μεγαλύτερο λάθος σας και ένας εφιάλτης που θα το ζήσουν πολλές ακόμα ειδικότητες. Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνιμους και αναπληρωτές που εργαζόμαστε στην δημόσια δωρεάν παιδεία επί 15 τουλάχιστον χρόνια, να συσπειρωθούμε ώστε να μην περάσει αυτό το τεμαχισμένο σχέδιο του υπουργείου παιδείας. Τεμαχισμός ειδικοτήτων – τεμαχισμός εκπαιδευτικών – τεμαχισμός θεσμών και ρόλων. Ο ΠΑΣΑΤΕΕ θα είναι δίπλα σας όποτε αυτό του ζητηθεί ώστε να συζητήσει τα προβλήματα του νέου σχεδίου – του νέου σχολείου.
• Πρέπει να γνωρίζετε ότι:
• Δεν είμαστε Καθηγητές Γυμνασίου
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 είναι Απόφοιτοι Γενικού ή Πολυκλαδικού Λυκείου
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 έχουν παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 υπάρχουν βάσει νόμων του Υπουργείου Παιδείας – Ν.1566/85
• Οι ΤΕ01 και ΔΕ01 Μόνιμοι Εκπαιδευτικοί διοριστήκαν σύμφωνα με τους δικούς σας πάντα νόμους
• Υπάρχουν ΤΕ01 – ΔΕ01 Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί από την σχολική χρονιά 2009-2010 που κατέχουν την τρίμηνη παιδαγωγική επάρκεια από την ΑΣΠΑΙΤΕ βάσει του νόμου 3687/2010, ως προσόν διορισμού που ανήκουν στους πίνακες του 30μηνου και 24μηνου και περίμεναν διορισμό βάση των οργανικών κενών
• Υπάρχουν ΔΕ01 εκπαιδευτικοί που βάση νόμου «έπρεπε» να παραβρίσκονται στα εργαστήρια, όπως στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ και σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα που διδάσκονται ακόμα και στο εξωτερικό, ενώ εσείς τους καταργείτε από το Νέο Σχολείο.
• Υπάρχουν ΤΕ01 και ΔΕ01 που αποδεδειγμένα έχουν επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 (τριών) ετών στον ιδιωτικό τομέα (100% οι ΔΕ01 και πάνω από το 70% οι ΤΕ01), αφού είναι υποχρεωτικό προσόν διορισμού η τρίχρονη επαγγελματική προϋπηρεσία τουλάχιστον για τους ΔΕ01.
Γιατί Κύριοι, μας ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΞΙΟΥΣ μόνο για τα ιδιωτικά ΙΕΚ; Εκεί δηλαδή είμαστε εκπαιδευτικοί, ενώ στην Δημόσια Δωρεάν Τεχνική Εκπαίδευση όχι;
Θα είμαστε σύμμαχοι για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας αρκεί να μην υπάρξει:
• Καμία Κατάργηση Ειδικότητας ανεξαρτήτου κλάδου και
• Καμία Απόλυση Μόνιμου Συναδέλφου.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ –
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Αναλογιστείτε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, ότι εκτός των μονίμων εκπαιδευτικών, υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που περιμένουν να εργαστούν ώστε να ζήσουν την οικογένεια τους, σε τόσο δύσκολες μέρες λόγω οικονομικής κρίσης.
Η Εκπαιδευτική μας Ταυτότητα,
δεν γράφει υπάλληλος διοικητικής θέσης – δεν γράφει υπέρογκους μισθούς, αλλά μεράκι γι΄ αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια –
Εκπαίδευση Εργαστηριακών Μαθημάτων.
Το προσωρινό Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Α.Τ.Ε.Ε.
ΑΔΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ
ΝΤΟΜΠΡΟΒΙΤΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΟΡΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΣΑΛΟΥΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΦΗΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕ01-ΤΕ01
e-mail: pasatee2013@gmail.com
Μάγειρας Στέργιος
e-mail: mageirasstergios123@yahoo.gr
Α’ Λυκείου:
Α) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
Β) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου:
Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Α’ Λυκείου:
Α) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα
Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για
τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις
αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων
εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα
μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό
σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές
ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
Β) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και
Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε
τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου
Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά
προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην
πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με
υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον
τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι
τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των
θεωρητικών.
Το νέο τεχνολογικό λύκειο πρέπει να περιλαμβάνει τον τομέα ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ διότι έχει ζήτηση ιδίως απο τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οι απόφοιτοι έχουν επαγγελματική αποκατάσταση καθώς και την επιλογή να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπάιδευση.
Α’ Λυκείου:
Α) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
Β) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου
Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Για την Α Τάξη, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
1. πρέπει να υπάρχει μάθημα ειδικότητας Επιστήμης Υπολογιστών, καθώς υπάρχει αντίστοιχο μάθημα για όλες τις ειδικότητες της ομάδας.
2. το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών πρέπει να είναι 4ωρο, όπως και στις άλλες ομάδες.
Στη Β και Γ Τάξη, η αναλογία 50 – 50 (θεωρία – εργαστήριο αντίστοιχα) στα μαθήματα ειδικότητας δεν πρέπει να είναι απόλυτη, καθώς κάποιοι τομείς (π.χ. Πληροφορικής) απαιτείται να έχουν αρκετά εργαστηριακά μαθήματα, για την άμεση εφαρμογή των παρεχόμενων γνώσεων.
Ο τομέας Δομικών Έργων,που αποτελεί μοναδικό σε πολλές περιπτώσεις πάροχο εκπαίδευσης πλήθους τεχνιτών που απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα, έχει υποστεί συρρίκνωση σε σημείο εξαφάνισης!
Στην Α’ λυκείου, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών,απαιτείται η προσθήκη προπαρασκευαστικών μαθημάτων συναφών με τον τομέα των Δομικών, όπως σημειώνεται και με τις υπόλοιπες ειδικότητες.
Προτείνω την εισαγωγή των μαθημάτων:
-Αρχές Δομικών Έργων ή
-Αρχές Σχεδιασμού και Υλοποίησης Σύγχρονων Δομικών Έργων
Σχετικά με τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών Α’ Τάξης, θα πρέπει να προστεθεί κάποιο μάθημα ειδικότητας Πληροφορικής όπως «Προγραμματισμός-Αλγοριθμική», δεδομένου ότι το μάθημα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» δεν είναι μάθημα ειδικότητας, αλλά γενικής οφελιμότητας και για αυτό υπάρχει σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού.
Μια πιο σωστή κατανομή ωρών θα ήταν η εξής:
1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες )
2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (2 ώρες)
3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
5. Προγραμματισμός-Αλγοριθμική (2 ώρες)
6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
Τα επαγγελματικά μαθήματα Α΄ τάξης δεν αναφέρονται στα αντικείμενα του Τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Διατροφής. Είναι μαθήματα με οικονομικό περιεχόμενο, ομοιάζονται μάλλον με μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας.
Οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών είναι υπερβολικά πολλές.
Παρατίθεται κατάλογος με προτεινόμενα μαθήματα γεωπονικού αντικειμένου, τα οποία έχουν διδαχθεί στα ΕΠΑΛ.
1. Βασικές εφαρμογές Γεωπονίας και Τεχνολογίας τροφίμων
(ΦΕΚ 1377/27-4-2012)
Σκοπός του μαθήματος, είναι να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες εικόνα για το περιεχόμενο του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και τις απαιτούμενες για αυτόν δεξιότητες. Επίσης, το μάθημα αποσκοπεί στη σταδιακή ανάπτυξη της κριτικής και συστημικής σκέψης και την καλλιέργεια διερευνητικού και δημιουργικού πνεύματος, μέσα από την ανάλυση και τη διερεύνηση ζητημάτων του τομέα της Γεωπονίας των Τροφίμων και του Περιβάλλοντος καθώς και την αναζήτηση προτάσεων-λύσεων στη λογική του τι πρέπει να γνωρίζει για να κάνει ο μαθητής/τρια, ο πολίτης, το κράτος και η Ε.Ε..
2. Γεωπονία και Ανάπτυξη, Ο.Ε.Δ.Β. Καζακόπουλος Λεωνίδας, Κούτρου Αγγελική, Γιαννοπούλου Αναστασία
Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τα εγχώρια γεωργικά προϊόντα, τον ρόλο της γεωργίας στην παραγωγή τροφίμων και να ενημερωθούν για τα περιθώρια της εθνικής αγροτικής πολιτικής.
3. Εισαγωγή στη Γεωργική Παραγωγή, Ο.Ε.Δ.Β Ευθυμιάδης Παναγιώτης, Φεγγερός Κων/νος, Μπιλάλης Δημήτριος, Γιάννου Γεωργία
Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να δουν τη γεωργική παραγωγή σαν επιχειρηματική δραστηριότητα, τις βασικές αρχές φυτικής και ζωικής παραγωγής καθώς και τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των γεωργικών μηχανημάτων.
.
4. Εισαγωγή στη Γεωργική Οικονομία, Ο.Ε.Δ.Β., Ζιωγάνας Χρήστος, Μάττας Κων/νος, Παπαργυρόπουλος Χρήστος, Ταχόπουλος Περικλής.
Γενικός Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσει στους μαθητές/τριες το αντικείμενο και τη σημασία της Γεωργικής Οικονομίας. Να τους εξοικειώσει με βασικές έννοιες στην οικονομική της παραγωγής των γεωργικών προϊόντων. Να τους κάνει γνωστούς τους διάφορους τύπους οργάνωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Να τους φέρει σε επαφή με τους παράγοντες που προσδιορίζουν την επιλογή της παραγωγικής κατεύθυνσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Να τους γνωρίσει τους συντελεστές παραγωγής και να τους συνδέσει με τον υπολογισμό των παραγωγικών δαπανών.
5. Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων, Ο.Ε.Δ.Β., Κεχαγιάς Χρήστος, Κατσαμποξάκης Κων/νος ,Παπαναστασίου Δημήτρης, Χαϊκάλη Μαρία
Γενικός σκοπός του μαθήματος είναι Να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες το χώρο της Βιομηχανίας τροφίμων και την τεχνολογία της παραγωγής των τροφίμων, όπως και τη σημασία της διατροφής στον άνθρωπο.
Στην Α΄τάξη ΕΠΑ.Λ στην ομάδα τεχνολογικού προσανατολισμου
α. Οι ώρες του τεχνικου σχεδίου πρέπει να αυξηθούν απο 2 σε 3 ώρες.Με 25 μαθητές που δεν έχουν κάνει ποτέ τεχνικο σχέδιο, ένα..!!! μόνο καθηγητή στην τάξη αντί για δύο που είναι και το σωστό με βάση των αριθμό των μαθητών,δεν μπορεί να διδαχθει επαρκως και σωστα το σχέδιο που είναι βασικό μάθημα για τις ειδικότητες του τομέα Δομικών,Μηχ/γων,Ηλεκτρολογων.
β.Η αρχές μηχανολογίας απο τέσσερις(4)σε τρείς (3) ώρες και οπωσδηποτε σε μηχανουργείο.
Η δομη των τεχνικων μαθηματων στην Α’ ΕΠΑΛ θα πρεπει να περιλαμβανει :
Α) αρχες μηχανολογιας (3ωρες)
Β) στοιχεια ηλεκτρολογιας (3ωρες)
Γ) στοιχεια τεχνικων εργων (2ωρες)
Δ) τεχνικο σχεδιο (2ωρες)
Ε) Τεχνολογιες πληροφοριας και επικοινωνιων (2ωρες) και
ΣΤ) ΣΕΠ και Υγιεινη – Ασφαλεια (1ωρα)
Επισης βασικη ειναι η θεσμοθετηση μικτης δομης των τεχνικων μαθηματων (Εργαστηριακο και θεωρητικο μερος)
Οι εργαστηριακές ασκήσεις θα πραγματοποιούνται όλες στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα που θα ανήκουν στις σχολικές μονάδες Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που θα ανήκει στην τυπική εκπαίδευσης με την υπάρχουσα διοικητική δομή.
Η πρακτική άσκηση και η μαθητεία σε περιοχές που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις να πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου σε ειδικά διαμορφωμένους εργαστηριακούς χώρους στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα προκειμένου να μην απαιτείται να ξενιτευτούν οι μαθητές ειδικά της νησιωτικής χώρας.
Να δημιουργηθούν κίνητρα για νέες επιχειρήσεις και για τις ήδη υπάρχουσες προκειμένου να συμμετέχουν στα προγράμματα αφού πιστοποιηθούν για τα προγράμματα Πρακτικής Άσκησης και Μαθητείας
Το εκπαιδευτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χρησιμοποιείται ως μόνιμο προσωπικό στους παραπάνω τύπους σχολείων του Υπουργείου Παιδείας
Την Μαθητεία και την Πρακτική Ασκηση να αναλάβουν οι Σχολικές Μονάδες του Υπουργείου Παιδείας μέσω των Γραφείων Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Π.) που πρέπει να υπάρχει ένα σε κάθε σχολική μονάδα όπως προβλεπόταν για τα ΓΡΑΣΥ. Την Μαθητεία κάθε σπουδαστή να εποπτεύουν ένας καθηγητής ειδικότητας και ένας Σύμβουλος από το εκάστοτε Γραφείο Ε.Π.
Αύξηση ωρών από (2) σε (4) ΤΠΕ στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών και προσθήκη μαθήματος προσανατολισμού “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική» (2) ωρών Το παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα που περιλαμβάνει τον τομέα την Πληροφορικής είναι η μόνη από τις ομάδες που το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται για δύο (2) ώρες ενώ σε όλες τις άλλες διδάσκεται για τέσσερις (4). Προτείνω λοιπόν η αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού και ο χαρακτηρισμός αυτού του μαθήματος ως εργαστηριακού σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού. Επίσης, απαραίτητη είναι η προσθήκη ενός μαθήματος προσανατολισμού με πιθανό τίτλο “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική» δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Επανασχεδιασμός των τομέων με επιπλέον ειδικότητες που να καλύπτουν το φάσμα επιογών των μαθητών
Α) Διατήρηση του ωρολόγιου πογράμματος μαθημάτων καθώς και των αναφερόμενων μαθημάτων.Επιπλέον διατήρηση του υποστηρικτικού μαθήματος Μαθηματικών και Νέων Ελληνικών και μάλιστα με 2 ώρες στην Α΄ τάξη (όπως ισχύει και σήμερα) και 2 ώρες στην Β΄τάξη (από 1 ώρα που ισχύει σήμερα).
Β) Προσαρμογή ενός τουλάχιστον επιπλέον Ε.Π.Ε. από την Β΄Λυκείου σε αναλογία με τους τομείς που θα προβλέπονται από προηγούμενο άρθρο όπως θα διαμορφωθεί με επιπλέον ειδικότητες.
Είναι απαραίτητη η προσθήκη εισαγωγικού μαθήματος του τομέα ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ στην Α΄τάξη του ΕΠΑ.Λ.,π.χ. Οικοδομική ή Βασικές Αρχές Δομικών Έργων,όπως γίνεται και για τους υπόλοιπους τομείς της Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας κτλ.Άλλωστε ο τομέας των Δομικών Έργων αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς και θα πρέπει να διαμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών στο ΕΠΑ.Λ. έτσι ώστε να προσελκύει τα παιδιά στον συγκεκριμένο τομέα.
Θεωρώ ότι στην Ομάδα Προσανατολισμού των Τεχνολογικών Εφαρμογών,όπως ο μαθητής θα διδαχθεί μαθήματα των τομέων Μηχανολογίας Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής,θα πρέπει να διδαχθεί και ένα βασικό μάθημα του Τομέα Δομικών Έργων π.χ. Αρχές Οικοδομικής (2-3 ώρες),ώστε να είναι πιο ορθή η επιλογή του Τομέα στην Β’ και Γ’τάξη του ΕΠΑ.Λ.
Στην ομάδα προσανατολισμού των τεχνολογικών εφαπμογών δεν υπάρχει
μάθημα αντίστοιχο του τομέα Δομικών. θα πρέπει να προστεθεί το μάθημα «ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ » με 2 ώρες την έβδομάδα.
Να επαναπροσδιορισθεί ο ρόλος του ΣΕΠ και να ξεκινήσει από το Δημοτικό να ενισχυθεί στην Γ΄Γυμνασίου και την Α΄Λυκείου ενώ ένα Γραφείο Συμβούλων θεωρείται απαραίτητο σε κάθε σχολική μονάδα που θα στελεχώνεται με Συμβούλους Σχολικούς Ψυχολόγους και Επαγγελματικού Προσανατολισμού προκειμένου να διεξάγονται και τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και να βοηθούνται οι μαθητές ποικιλοτρόπως. Σε ότι αφορά δε τα Σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης τα συγκεκριμένα Γραφεία θα μπορούσαν να εποπτεύουν την Πρακτική Άσκηση αλλά και την Μαθητεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικό του εκάστοτε τομέα.
Το μάθημα της Τεχνολογίας & της Πληροφορικής να εισαχθεί από το Δημοτικό, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου με το περιεχόμενο που διαθέτει διεθνώς. Διευκρινίζεται ότι το projct που εισήχθη προσφάτως στα σχολεία είναι μέθοδος διδασκαλίας και όχι μάθημα. Αποτελεί την κύρια μέθοδο διδασκαλίας που χρησιμοποιεί το μάθημα της Τεχνολογίας. Σε ότι αφορά δε το Γενικό Λύκειο αποτελούσε μαζί με την Πληροφορική την μοναδική τεχνολογική γνωστική του συνιστώσα που ήταν εξ αυτού του λόγου και μόνον απαραίτητη και ως γνωστόν δυστυχώς καταργήθηκε.
Α’ Λυκείου:
Α) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
Β) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου
Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Καταρχήν, τουλάχιστον εδώ διορθώθηκε ένα Τμήμα του προβλήματος που προέβλεπε κατάργηση του πολυπληθέστερου τομέα, αυτού της Πληροφορικής.
Αυτό που δε βλέπω όμως καθόλου και με προβληματίζει είναι ότι η ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ.
Απεναντίας ενσωματώνονται μάλλον σε έναν άλλο τομέα, αυτό της Μηχανολογίας που ουδεμία σχέση έχουν.
Τα δίκτυα είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας της Πληροφορικής και ένας από αυτούς που θα προσελκύσουν επενδύσεις στην Ελλάδα (βλέπε ΝΟΚΙΑ).
Επίσης, το παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα που περιλαμβάνει τον τομέα την Πληροφορικής είναι η μόνη από τις ομάδες που το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται για δύο (2) ώρες ενώ σε όλες τις άλλες διδάσκεται για τέσσερις (4).Μάλλον τυπογραφικό….ΕΛΠΙΖΩ!!!
Ακόμη πρέπει άμεσα να γίνει ο χαρακτηρισμός αυτού του μαθήματος ως εργαστηριακού σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού. Δε μπορεί να διδάσκεται θεωρητικά η χρήση βασικών εργαλείων Πληροφορικής και σίγουρα όχι σε 20 μαθητές…
Πέραν του μαθήματος των ΤΠΕ, προτείνω την προσθήκη ενός μαθήματος προσανατολισμού με πιθανό τίτλο “Εισαγωγή στους Η/Υ και την Αλγοριθμική» δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
Στην περίπτωση που (μέγα λάθος διότι οι ΟΙ ΤΠΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ) το μάθημα των ΤΠΕ θεωρηθεί οτι είναι το μάθημα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, τότε αυτομάτως οι μαθητές όλων των ομάδων προσανατολισμού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τομέα πληροφορικής στη Β τάξη.
Τέλος,προτείνεται:
1) στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων να πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
2) Η διδασκαλία στα εργαστηριακά μαθήματα Πληροφορικής σε τμήματα με περισσότερους από 12 μαθητές να υποστηρίζεται και από δεύτερο καθηγητή πληροφορικής (όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις άλλες ειδικότητες
Στο θέμα της μαθητείας δεν αναφέρεται ποιός διευθυντής θα έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, της παρακολούθησης, του ελέγχου και της αναφοράς. Συνήθως η εμπλοκή πολλών υπευθύνων φορέων δημιουργεί προβλήματα, εάν δεν υπάρχει ο τελικός υπεύθυνος που πρέπει να έχει στενή επαφή με το θέμα. Για ένα τόσο σοβαρό επαγγελματικό θέμα δεν αναφέρεται εάν θα υπάρχει αξιολόγηση και τι είδους.
Δεν είναι ξεκάθαρο επίσης σε ποιά εργαστήρια θα γίνεται το μάθημα της μαθητείας «ενισχυτική εργαστηριακή εκπαίδευση της μαθητείας» και ποιό θα είναι το περιεχόμενό του. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη τι θα γίνει εάν δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις οι 28 ώρες καθόλου ή εάν υπάρξει διακοπή της μαθητείας για κάποιους λόγους ή βρίσκονται λιγότερες ώρες.
Γενικά στο θέμα της μαθητείας υπάρχουν πολλά κενά.
Α’ Λυκείου:
Α) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
Β)Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
Β’ και Γ’ Λυκείου
Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Υπάρχει μία σημαντική αστοχία στη διάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος:
Δεν έχει προβλεφθεί το γεγονός ότι μετά την κατάργηση του Τομέα Υγείας, ο μεγάλος όγκος των μαθητριών της Α τάξης επαγγελματικού Λυκείου, θα κατευθυνθούν είτε στον τομέα Πληροφορικής,είτε στον τομέα Οικονομίας (Αυτοί οι τομείς είχαν και στο παρελθόν το μεγαλύτερο πλήθος μαθητριών, μετά τον τομέα Υγείας). Ωστόσο, έχοντας συμπεριλάβει τον τομέα Πληροφορικής στην ομάδα Τεχνολογικών Εφαρμογών,θα κληθούν οι μαθήτριες να παρακολουθήσουν τα «δύσκολα» για αυτές μαθήματα Αρχές μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας,το τεχνικό σχέδιο και μόνο 2 ώρες το μάθημα της Πληροφορικής που θα τις ενδιαφέρει.
Έτσι ουσιαστικά ο θυληκός μαθητικός πληθυσμός που προσέρχεται στο ΕΠΑΛ, έχοντας ήδη απολέσει την δημοφιλέστερη διέξοδό του, χάνει άλλη μία σημαντική επιλογή και οδηγείται σε μονόδρομο.
Θα πρέπει ο Τομέας Πληροφορικής να απεμπλακεί από τον τομέα Τεχνολογικών Εφαρμογών, ο οποίος είναι ήδη αρκετά «φορτωμένος» με άλλους 4 τομείς και είτε να λειτουργήσει αυτόνομα, είτε να ενοποιηθεί με τον τομέα Οικονομίας Διοίκησης.
Γεώργιος Ι. Παρίκος
ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, ΙΕΚ: Εισαγωγή
Πιστεύουμε πως κάθε σύστημα κρίνεται από το αποτέλεσμα.
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα έχει ως κεντρικό πρόσωπο το ΜΑΘΗΤΗ.
Οι προτάσεις μας έχουν σκοπό τη βελτίωση του περιεχομένου της μεταρρύθμισης.
Ο νέος σχεδιασμός δείχνει πως επιτέλους το «καράβι αλλάζει ρότα», και ο χαρακτήρας της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επανέρχεται κυρίαρχα στη θέση της «Τεχνικής Εκπαίδευσης» ώστε να προετοιμάσει Τεχνίτες και Τεχνικούς που θα επανδρώνουν τους Παραγωγικούς Κλάδους της Εθνικής Οικονομίας.
Θεωρώντας πως η «ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των μαθητών της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, και συγχρόνως αποτελεί την καρδιά της κατάρτισης ειδικευμένου τεχνικού ανθρώπινου δυναμικού, απαραίτητου για την ταχεία ανάπτυξη των κλάδων της Βιομηχανικής και Βιοτεχνικής Παραγωγής, αλλά και τη Λειτουργία και Συντήρηση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων και των Βιομηχανικών Παραγωγικών Μονάδων, είναι απαραίτητο οι όποιες παρεμβάσεις μας να συμβάλουν προς την κατεύθυνση βελτίωσης των «λεπτομερειών» που θα καταστήσουν ένα, ούτως ή άλλως, εξαιρετικό, κατά τη γνώμη μας, σχέδιο σε νόμο που να φέρει την «επανάσταση» που δεκαετίες προσδοκά η εκπαιδευτική κοινότητα της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Ως θέματα άμεσης παρέμβασης θα προτείνουμε αλλαγές πρώτον στο θέμα της θεσμοθέτησης τομέων και ειδικοτήτων στο ΕΠΑΛ, δεύτερον στα μαθήματα προσανατολισμού στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ, και τρίτον στις αντίστοιχες ειδικότητες στα Ι.Ε.Κ. και στις Σ.Ε.Κ.
Η θεσμοθέτηση ειδικοτήτων Τεχνολογικών Εφαρμογών στο επίπεδο των ΙΕΚ θα βοηθήσει τους μαθητές να επιλέξουν στο ΕΠΑΛ την πιο κοντινή στις επιλογές τους ειδικότητα, δηλαδή κάθε ΕΠΑΛ είναι ανέφικτο να λειτουργεί όλες τις θεσμοθετημένες ειδικότητες, επιλέγοντας στη συνέχεια σε επίπεδο ΙΕΚ (Γ’ και Δ’ Εξάμηνο) την ολοκλήρωση των προσδοκιών τους.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Τομείς και Ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΠΑΛ
Ι. Τομέας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
1. Τεχνικός Μηχανικός Παραγωγής
Γνωστικά Αντικείμενα
– Μετρολογία. Κατεργασίες με κοπή. Κατεργασίες με διαμόρφωση.
– Εργαλειομηχανές. Αυτοματισμοί Εργαλειομηχανών.
2. Τεχνικός Μηχανικός Κτιριακών Εγκαταστάσεων
Γνωστικά Αντικείμενα
– Υδρεύσεις. Αποχετεύσεις. Εγκαταστάσεις Υγιεινής. Θέρμανση. Αερισμός και κλιματισμός. Αποθήκευση και διανομή Πετρελαίου και Αερίων. Συντήρηση. Έλεγχος Εγκαταστάσεων.
3. Τεχνικός Μηχανικός Βιομηχανικών και Οικιστικών Εγκαταστάσεων
Γνωστικά Αντικείμενα
– Σωληνουργία. Συστήματα Ελέγχου Ροής Στερεών, Υγρών και Αερίων.
– Έλεγχος Ρύπανσης.
– Διαχείριση Αποβλήτων.
– Χημικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις.
4. Τεχνικός Μηχανικός Οχημάτων
Γνωστικά Αντικείμενα
– Μηχανές Αυτοκινήτων.
– Συστήματα αυτοκινήτων.
– Κινητήρες Βαρέων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών.
– Σέρβις Οχημάτων. Επισκευές Κινητήρων και Συστημάτων Οχημάτων.
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
Γνωστικά Αντικείμενα
– Κινητήρες Αεροσκαφών.
– Συστήματα Αεροσκαφών. Καύσιμα Κινητήρων.
– Συντήρηση Αεροσκαφών.
ΙΙ. Τομέας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
1. Τεχνικός Μηχανικός Έργων Πολιτικής Μηχανικής
Γνωστικά Αντικείμενα
– Θεμελιώσεις Κτιρίων.
– Τοιχοποιία.
– Δομικές Κατασκευές Μπετόν.
– Ξύλινες Δομικές Κατασκευές.
– Χρωματισμοί Κτιρίων.
– Συγκοινωνιακά Έργα.
2. Τεχνικός Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης και Γεωπληροφορικής
Γνωστικά Αντικείμενα
– Αρχιτεκτονική Σχεδίαση Κτιρίων.
– Σχεδίαση Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων.
– Χρωματική Αποτύπωση Κτιρίων.
– Αποτύπωση Οικοπέδων και Οδοποιίας.
ΙΙΙ. Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Κτιριακών Εγκαταστάσεων
Γνωστικά Αντικείμενα
– Ηλεκτρικές Μετρήσεις.
– Συνεχές και Εναλλασσόμενο Ρεύμα.
– Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Κατοικιών. Οικιακές Συσκευές.
2. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Μηχανών και Βιομηχανικού Αυτοματισμού
Γνωστικά Αντικείμενα
– Ηλεκτρικές Μετρήσεις.
– Συνεχές και Εναλλασσόμενο Ρεύμα.
– Ηλεκτρικές Μηχανές.
– Τεχνολογία Αυτοματισμού.
ΙV. Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Συστημάτων και Εγκαταστάσεων
Γνωστικά Αντικείμενα
– Ηλεκτρονικά Κυκλώματα. Εφαρμογές Εκπομπής και Λήψης Ήχου και Εικόνας. Αυτοματισμοί Ηλεκτρονικών Συσκευών και Εγκαταστάσεων.
2. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας.
Γνωστικά Αντικείμενα
– Αναλογικά Κυκλώματα.
– Ψηφιακά Κυκλώματα.
– Τηλεπικοινωνίες.
– Σταθερή Τηλεφωνία.
– Κινητή Τηλεφωνία.
– Δορυφορικά Δίκτυα.
3. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Η/Υ
Γνωστικά Αντικείμενα
– Βασικά Ηλεκτρονικά.
– Υλιστικό Η/Υ
– Δίκτυα Η/Υ
– Υπηρεσίες Διαδικτύου.
V. Τομέας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Γνωστικά Αντικείμενα
– Χρήση Η/Υ, Εφαρμογές Λογισμικού Γραφείου. Εφαρμογές Πολυμέσων. Εφαρμογές στο Διαδίκτυο.
2. Τεχνικός Λογισμικού
Γνωστικά Αντικείμενα
– Εγκατάσταση Λογισμικού.
– Έλεγχος και Συντήρηση Λογισμικού.
– Δημιουργία Λογισμικών Εφαρμογών.
Παρατηρήσεις
Οι Τομείς με την Ονομασία τους πρέπει να προσδιορίζουν το περιεχόμενο και το εύρος των περιεχομένων ειδικοτήτων, π.χ.:
Α. Ο τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ είναι ανεξάρτητος αλλά περιλαμβάνει και την τεχνολογία (υλισμικό) των Η/Υ (συμβαίνει απανταχού: Γερμανία, Κύπρος, ΗΠΑ, κ.λπ.).
Β. Η προσθήκη του όρου ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ είναι ανεπίκαιρη στον Τομέα Ηλεκτρολογίας καθότι μαθήματα Αυτοματισμού εξειδικευμένα ανά τομέα διδάσκονται ως μαθήματα ή και ειδικότητες κατά τομέα: π.χ.:
– Στο ΕΠΑΛ – «Τομέα Ηλεκτρολογίας – Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Μηχανών και Βιομηχανικού Αυτοματισμού».
– Στο ΕΠΑΛ – «Τομέα Ηλεκτρονικής – Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Εγκαταστάσεων» υπάρχει ως γνωστικό αντικείμενο «Αυτοματισμοί Ασφαλείας – Συναγερμοί».
– Στις Σ.Ε.Κ. – «Τομέα Ηλεκτρονικής – Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας».
– Στο ΕΠΑΛ – «Τομέας Μηχανολογίας – Τεχνικός Μηχανικός Παραγωγής» υπάρχει γνωστικό αντικείμενο με Υδραυλικούς και Πνευματικούς Αυτοματισμούς των Εργαλειομηχανών.
– Στα ΙΕΚ – «Τομέα Μηχανολογίας» – πρέπει να υπάρξει ειδικότητα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» με κύριο γνωστικό αντικείμενο τους Αυτοματισμούς των μηχανημάτων Βιομηχανικής Παραγωγής.
Γ. Ο τομέας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ πρέπει να περιέχει ειδικότητες και μόνο χρήσης και εφαρμογών του λογισμικού.
Δ. Ο Τομέας ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ δεν πρέπει να υπάρξει διότι κατά το ήμισυ (και τα δύο) εντάσσονται σε άλλους σχετικούς τομείς. Όσον αφορά την Ειδικότητα «Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος αυτό ανήκει στον τομέα Γεωπονίας.
Όσον αφορά τις ειδικότητες: α) Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης και β) Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρρύπανσης γνώμη μας είναι πως ως αυτούσιες ειδικότητες μπορούν να ενταχθούν στα ΙΕΚ. Στο ΕΠΑΛ θα καλύπτονται ως βασικά μαθήματα στην προτεινόμενη ειδικότητα του Τομέα Μηχανολογίας – «Τεχνικός Μηχανικός Βιομηχανικών και Οικιστικών Εγκαταστάσεων».
Ε. Ο τομέας ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, είναι αναγκαίο να ανασχεδιαστεί και να του δοθεί η εικόνα που θα προσελκύσει μαθητές. Αλλιώς, σε λίγα ακόμη χρόνια όχι μόνο, οι τεχνίτες αλλά και οι εργολάβοι των δομικών – οικοδομικών έργων θα αφελληνιστούν πλήρως και ο νοών νοήτω.
Προτείνουμε:
α) Μετονομασία του τομέα σε: ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (Δες Κύπρο, Γερμανία κ.ά.).
β) Να δώσουν ειδικότητες με ονομασίες που θα προσελκύσουν μαθητές και που ως τεχνικοί είναι απαραίτητοι συνεργάτες των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων.
ΣΤ. Η σειρά των τομέων σε κάθε πίνακα σε δημόσια καταγραφή (νόμοι, πίνακες κ.λπ.) πρέπει να ακολουθεί τη σπουδαιότητα που έχουν στην παραγωγή και την Εθνική Οικονομία.
Ζ. Οι ειδικότητες που προτείνονται στο ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν προοπτικές εργασίας σ’ όλες τις περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση τους «Τεχνικούς Μηχανοσυνθετών Αεροσκαφών», που υπάρχουν για ειδικούς σκοπούς, σε δύο ή τρία σημεία της χώρας.
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Θέμα: Επαγγελματικά Μαθήματα Α’ Τάξης ΕΠΑΛ
Τα επαγγελματικά μαθήματα υποδομής στην Α’ τάξη της «Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών» πρέπει:
α) να δίνουν βασικές γνώσεις απαραίτητες για κάθε τομέα και ειδικότητα που θα επιλεγεί για τη Β’ και Γ’ τάξη,
β) να καλύπτει γνωστικά αντικείμενα και των 5 τομέων της ομάδας προσανατολισμού,
γ) να μετέχουν στην κατανομή των διδακτικών ωρών και οι πέντε κύριοι κλάδοι των εκπαιδευτικών.
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Μαθήματα Ειδικότητας Α’ τάξη – 13 ώρες
1. Αρχές Μηχανολογίας
Ώρες 3
Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
– Συστήματα Μετρήσεων – Έλεγχοι – Τεχνικά Συστήματα.
– Εισαγωγή στην Τεχνολογία Υλικών
– Αρχές Κατεργασίας Μετάλλων
– Αρχές Τεχνολογίας Μηχανών
– Αποθήκευση – Διανομή Καυσίμων.
2. Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής
Ώρες 3
Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
– Βασικές Έννοιες Ηλεκτρισμού – Βασικές Συνδεσμολογίες Κυκλωμάτων – Ηλεκτρικό Πεδίο και Πυκνωτής – Ρεύμα και Μαγνητικό Πεδίο – Εναλλασσόμενο Ρεύμα – Συνδεσμολογίες Εγκαταστάσεων – Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική – Ψηφιακή Τεχνολογία.
3. Στοιχεία Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ώρες 2
Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
– Στοιχεία Αρχιτεκτονικής
– Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός.
– Βασική Δομική Τεχνολογία.
– Οπτικές Τέχνες.
– Πολιτιστική Κληρονομιά.
4. Τεχνικό Σχέδιο
Ώρες 2
Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
– Αρχές Μηχανολογικού Σχεδίου
– Αρχές Αρχιτεκτονικού Σχεδίου
– Αρχές Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Σχεδίου
5. Πρακτική Υπολογιστών
Ώρες 2
Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
– Γνωριμία με το Υλικό
– Κατανόηση του Λογισμικού
– Εφαρμογές Χρήσης του Υπολογιστή
– Επεξεργασία Κειμένου
– Υπολογιστικά Φύλλα
– Υπηρεσίες Διαδικτύου
6. Επαγγελματισμός – Προστασία Περιβάλλοντος – Ασφάλεια και Υγιεινή Εργασίας
Ώρες 1
Εκπαιδευτικά Πεδία (ΕΚVΕΤ)
– Οργάνωση Εργασίας
– Εξυπηρέτηση Πελατών
– Αποφυγή Ρυπάνσεων – Προστασία Περιβάλλοντος
– Ασφάλεια Εργαζομένων
– Υγιεινή Χώρων και Εργαζομένων
Παρατηρήσεις:
– Η διατύπωση του τίτλου «Αρχές Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής» είναι η σωστή και όχι να προτάσετε το «Ηλεκτρονικής» του «Ηλεκτρολογίας».
– Τα Εκπαιδευτικά Πεδία του μαθήματος «Τεχνικό Σχέδιο» πρέπει να καλύπτουν ισομερώς και τις τρεις ομάδες σχεδίου.
– Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός έχει ήδη διδαχθεί (Δες νέο πρόγραμμα Γυμνασίου) στη Γ’ Γυμνασίου. Εδώ λοιπόν είναι και άκαιρο καθότι ο μαθητής έχει ήδη προσανατολιστεί επιλέγοντας τομέα και ειδικότητα. Μέσα όμως από το Πρώτο Μέρος του Μαθήματος (Επαγγελματισμός) θα εξελίξει ικανότητες ανάδειξης της επιλεγείσης από τον ίδιο καριέρας του στο Επάγγελμα. Καθ’ όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον εργασίας ο μαθητής θα το διδαχθεί στους εργασιακούς χώρους του σχολείου και θα το βιώσει κατά την περίοδο μαθητείας.
– Το μάθημα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» παραπέμπει στο καταργηθέν από το ΓΕΛ μάθημα «Τεχνολογία των (της) Επικοινωνιών (ας) που τίποτα δεν προσφέρει. Άλλωστε ως τίτλος διδάσκεται και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.
Ο προτεινόμενος τίτλος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ είναι απόλυτα προσδιοριστικός και είναι αυτό που απαιτείται να γνωρίζουν ολοκληρωμένα οι μαθητές στο πέρας της Α’ τάξης. Και τούτο διότι στη Β’ και Γ’ τάξη, οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν προγράμματα λογισμικού σε εργαστηριακά κυρίως μαθήματα Εργαλειομηχανών, Αυτοματισμών, Οχημάτων, Βιομηχανικού Αυτοματισμού, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και μαθημάτων Σχεδίασης.
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Θέμα: Ειδικότητες ΣΕΚ και ΙΕΚ
Η πρόταση ειδικοτήτων για τα ΙΕΚ (στο Σχέδιο Νόμου) θεωρεί πως δεν απαιτούνται αναβαθμισμένες τεχνολογικά ειδικότητες για την «ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών». Κατά τη γνώμη μας στα ΙΕΚ είναι απαραίτητο να λειτουργήσουν για την προαναφερθείσα ομάδα μονοετή (2 εξαμήνων) τμήματα περαιτέρω εξειδικεύσεων, για τους αποφοίτους των ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ και των ΣΕΚ κάθε τομέα.
Έτσι, θα καλυφθούν οι απαιτήσεις καταρτισμένου προσωπικού που ζητά η αγορά εργασίας και θα καλυφθούν οι ανάγκες επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Παράλληλα δίδεται διέξοδος σε περίπτωση κορεσμού στην αγορά εργασίας, σε μία νέα εξειδίκευση σε κοντινό τεχνολογικό γνωστικό αντικείμενο.
Με δεδομένη την «αποχή» έως τώρα του Ιδιωτικού τομέα (με εξαίρεση 2-3 σχολές) από τη δημιουργία των «βαριών» ειδικοτήτων των Τεχνολογικών Τομέων, το βάρος της κατάρτισης των Σ.Ε.Κ. και των αντίστοιχων (μονοετών) ΙΕΚ πέφτει στα οργανωμένα και διαρκώς εξοπλιζόμενα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Σημείωση: Υπάρχουν από το 2002 στις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ 6 (ναι έξι) οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια παραγωγής πλαστικών και ελαστικών, για τις ανάγκες ειδίκευσης τεχνιτών που ζητούσε η Ελληνική Βιομηχανία. Η ειδικότητα δεν ιδρύθηκε και τα εργαστήρια παραμένουν κλειδωμένα.
Τομέας ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΑΛ
1. Τεχνικός Μηχανικός Παραγωγής
2. Τεχνικός Μηχανικός Κτηριακών Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Μηχανικός Βιομηχανικών και Οικιστικών Εγκαταστάσεων
4. Τεχνικός Μηχανικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών
Σ.Ε.Κ.
1. Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών (Αλουμινίου – Σιδήρου).
2. Τεχνίτης Ναυπηγικών Κατασκευών.
3. Τεχνίτης Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Πυροσβεστικών Δικτύων.
4. Τεχνίτης Υαλοπινάκων και Υαλοπετασμάτων.
5. Τεχνίτης Ψυκτικός.
6. Τεχνίτης Συγκολλητής – Λεβητοποιός.
7. Τεχνίτης Εργαλειομηχανικός.
8. Τεχνίτης Παραγωγής Πλαστικών και Ελαστικών.
9. Τεχνίτης Φανοποιίας και Βαφής Αμαξωμάτων.
10. Τεχνίτης Μηχανικός Αυτοκινήτων, Μοτοσυκλετών και Μηχανών Θαλάσσης.
11. Τεχνίτης Μηχανικός Γεωργικών Μηχανημάτων.
12. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων.
13. Τεχνίτης Αερίων Καυσίμων.
Μονοετή ΙΕΚ
1. Τεχνικός Μεταλλικών Κτιρίων και Κουφωμάτων.
2. Σχεδιαστής Βιομηχανικών Προϊόντων.
3. Τεχνικός Μηχανικός Εργαλείων – Καλουπιών.
4. Τεχνικός Μηχανοτρονικός Βιομηχανικής Παραγωγής.
5. Τεχνικός Μηχανικός Συντήρησης Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων.
6. Τεχνικός Μηχανοτρονικός Αυτοκινήτων – Οχημάτων.
7. Τεχνικός Μηχανικός Βαρέων Οχημάτων.
8. Τεχνικός Μηχανικός Τραίνων.
9. Τεχνικός Μηχανικός Αεροσκαφών.
10. Τεχνικός Κεντρικής Θέρμανσης και Ήπιων Μορφών Ενέργειας.
11. Τεχνικός Κλιματισμού και Βιομηχανικής Ψύξης.
12. Τεχνικός Σχεδίασης Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων.
Σημείωση: Οι προτεινόμενες ειδικότητες του Μηχανολογικού τομέα αποτυπώνουν υπαρκτά επαγγέλματα.
Το πλήθος δείχνει τη ζήτηση που έχουν στην αγορά εργασίας.
Οι μελέτες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών αποτυπώνουν την ανάγκη τεχνιτών – τεχνικών μηχανολογικών ειδικοτήτων στο 47% των αναγκών της βιομηχανίας.
Μια ειδικότητα του ΙΕΚ μπορεί να την επιλέξει πιστοποιημένος πτυχιούχος οιασδήποτε ειδικότητας του ΕΠΑΛ και του ΣΕΚ.
Τομέας ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΛ
1. Τεχνικός Μηχανικός Έργων Πολιτικής Μηχανικής
2. Τεχνικός Αρχιτεκτονικής Σχεδίασης και Γεωπληροφορικής
Σ.Ε.Κ.
1. Τεχνίτης Τοιχοποιίας και Επιχροίσεων
2. Τεχνίτης Ελαιοχρωματιστής
3. Τεχνίτης Επεξεργασίας Μαρμάρου
4. Τεχνίτης Μωσαϊκών και Πλακοστρώσεων
5. Τεχνίτης Ξύλινων Κτιρίων και Στεγών
6. Τεχνίτης Ξυλουργικής – Επιπλοποιίας
Μονοετή ΙΕΚ
1. Τεχνικός Κατασκευής Κτιριακών Έργων.
2. Τεχνικός Μηχανικός Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής.
3. Τεχνικός Κατασκευής και Συντήρησης Υδραυλικών Έργων.
4. Τεχνικός Οδικών και Σιδηροδρομικών Δικτύων.
5. Τεχνικός Ανακαίνισης και Συντήρησης Κτιρίων και Αρχαιολογικών Χώρων.
6. Σχεδιαστής Επίπλων και Διακοσμητής Χώρων.
Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΑΛ
1. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Κτιριακών Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Μηχανών και Βιομηχανικού Αυτοματισμού
Σ.Ε.Κ.
1. Τεχνίτης Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
2. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Οικιακών και Ψυκτικών Συσκευών
3. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Φωτοβολταϊκών και Ανεμογεννητριών
4. Τεχνίτης Φωτεινών Επιγραφών
Μονοετή ΙΕΚ
1. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Αυτοματισμού Κτιριακών Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολόγος Ανελκυστήρων και Ανυψωτικών Μηχανών
Τομέας ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΛ
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Συστημάτων και Εγκαταστάσεων
2. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας
3. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Η/Υ
Σ.Ε.Κ.
1. Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συσκευών
2. Τεχνίτης Ηλεκτρονικών Συστημάτων Ασφαλείας
3. Τεχνίτης Σταθερής και Κινητής Τηλεφωνίας
4. Ωρολογοποιός
Μονοετή ΙΕΚ
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Τηλεπικοινωνιών
2. Τεχνικός Ηλεκτρονικός Δικτύων και Συστημάτων Η/Υ
3. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων
Τομέας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΕΠΑΛ
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
2. Τεχνικός Λογισμικού
Σ.Ε.Κ.
Μονοετή ΙΕΚ
1. Τεχνικός Δικτυακών Τόπων (sites) και Ψηφιακών (e-) καταστημάτων
2. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
19/8/2013
Γεώργιος Ι. Παρίκος
Δ/ντής Περιοδικού
«Εκπαίδευση & Επάγγελμα»
Στα προγράμματα σπουδών του Τεχνολογικού Λυκείου, και ιδιαίτερα στις ομάδες προσανατολισμού όπως έχουν διαμορφωθεί, παρατηρούνται κάποιες στρεβλώσεις που για να διορθωθούν θεωρώ, και τεκμηριώνω, ότι:
1) Πρέπει να προστεθεί Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
2) Πρέπει να γίνει αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού. Δεν έχει κανένα νόημα σε μία ομάδα, και μάλιστα τεχνολογικού προσανατολισμού, να είναι λιγότερες.
3) Επίσης στην Β’ και Γ’ Λυκείου, η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Τα εργαστηριακά μαθήματα διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
Οι ώρες διδασκαλίας μαθημάτων ειδικότητας παραμένουν περιορισμένες.
Το μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, αλλά αφορά στην ανασκόπηση των εμπειριών των μαθητών στον χώρο εργασίας. Το ίδιο ισχύει και με το αναφερόμενο «Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης», το οποίο έχει φροντιστηριακό χαρακτήρα.
Δεν αποσαφηνίζεται σε ποιες περιπτώσεις το μάθημα «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» θα διδάσκεται στα ΕΠΑ.Λ και σε ποιες στον ΟΑΕΔ, ούτε οι διαδικασίες με τις οποίες ο ΟΑΕΔ θα ενημερώνει τα ΕΠΑ.Λ, για την πορεία της μαθητείας των μαθητών του.
Γίνεται αναφορά σε μη θεσμοθετημένη εκπαιδευτική μονάδα με το όνομα «Εργαστηριακό Κέντρο».
Δεν αποσαφηνίζεται πού θα λειτουργεί το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:
Το τέταρτο έτος να περιλαμβάνει μαθήματα ειδικότητας που θα διδάσκονται στις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ και ΣΕΚ και πρακτική άσκηση.
Κύριοι,
Εκ παραδρομής, θέλω να πιστεύω, δεν υπάρχει μάθημα προσανατολισμού των τεχνολογικών εφαρμογών στην Α΄ τάξη ΕΠΑΛ που να αντιστοιχεί στον τομέα τον Δομικών . Συνεπώς, οφείλετε να το διορθώσετε και να βάλετε κάποιο ανάλογο μάθημα, όπως ισχύει και με τους άλλους τομείς. Το δίωρο του «τεχνικού σχεδίου», είναι λίγο. Οι ώρες καλό θα ήταν να αυξηθούν και το μάθημα «τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών», να μεταφερθεί σε αυτά της γενικής παιδείας, για όλες τις ομάδες προσανατολισμού.
Με εκτίμηση
Καλοκύρη Στεριανή
Διαφορετικές αναθέσεις σε ΠΕ12 και ΠΕ17 γιατί?
Ξεχνάνε οι αγαπητοί ΠΕ12 ότι η ΑΣΕΤΕΜ ΣΕΛΕΤΕ εχει αποκλειστική διάθεση του προσωπικού της στην τεχνική εκπαίδευση?
Ξαφνικα δεν χωράμε όλοι στην εκπαίδευση και πρέπει να φάει ο ένας τον αλλο?
Γιατι αν κινηθούμε σε αυτο το πλαίσιο μπορούμε αντίστοιχα οι ΠΕ17 να υποστηρίξουμε να φύγουν απο τις αναθέσεις οι ΠΕ12 γιατί έχουν ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομεα!
Δεν ειναι καιρός για τέτοιες μικρότητες συνάδελφοι
Μην ξεχνάτε το βασικό στόχο ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της τεχνικής εκπαίδευσης!!!!!
Η Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι λάθος. Δε μπορεί τα παιδιά που θέλουν να κάνουν Πληροφορική να υποχρεώνονται να κάνουν Μηχανολογία, Σχέδιο και Ηλεκτρολογία. Μάλιστα, βάζετε την Πληροφορική 2ωρο όταν στις άλλες ομάδες είναι 4ωρο!
Χρειάζεται διαχωρισμός.
Υπηρετώ στην τεχνική εκπαίδευση από το 1989 ως Θεολόγος καθηγητής. Εχοντας ζήσει 2 μεχρι χθες αλλαγές απο Τ.Ε.Λ. σε Τ.Ε.Ε. και από Τ.Ε.Ε. σε ΕΠΑΛ και από την πλευρά του δικού μου μαθήματος θεωρώ πλήρες πισωγύρισμα την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από την Β τάξη.Απέτυχε τραγικά στην περίοδο των Τ.Ε.Ε. όπου ίσχυε το ίδιο. Οπωσδήποτε όλοι σκέφτεστε ότι μιλάω για δικό μου όφελος αλλά εγώ απλώς μεταφέρω την εμπειρία μου. Το μεγαλύτερο παράπονο που ακουγα τόσα χρόνια που στα ΕΠΑΛ είχαμε 1 ώρα στην Α ταξη και 1 ώρα στην Β τάξη από τους μαθητές μου ηταν γιατί να μην έχουμε το μάθημα και στην Γ τάξη.
Πιστεύω απόλυτα πως η κατάργηση του μαθήματος από την Β τάξη είναι τραγικό ΛΑΘΟΣ που δυστυχώς επαναλήφθηκε στο παρελθόν με τραγικές συνέπειες που φαίνονται στην πλήρη κατάρευση των αρχών και των αξιών που βιώνουμε όλοι μας. Οι νέοι μας έχουν ανάγκη αυτό το μάθημα και οι περισσότεροι το αγαπούν γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουν και να μάθουν πράγματα που τους ενδιαφέρουν και τους απασχολούν στην καθημερινή τους ζωή. Απλή απόδειξη οι μηδενικές σχεδόν αιτήσεις απαλλαγής που είχα όλα αυτά τα χρόνια που επετράπη σε οποιονδήποτε να ζητήσει απαλλαγή από τα Θρησκευτικά χωρίς υποχρέωση να δηλώσει αλλόθρησκος.
Ευχαριστω.
α) Προσθήκη του μαθήματος Επιστήμη Υπολογιστών, δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Η ομάδα αυτή, ενώ είναι ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν έχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, στο γνωστικό πεδίο των οποίων εντάσσονται και οι ειδικότητες του τομέα που μπορούν να επιλέξουν, ενώ αντιθέτως έχει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο). Επίσης θα μπορούσε να εξεταστεί ο διαχωρισμός της ομάδας αυτής σε δύο διακριτές ομάδες αφού είναι η μοναδική που καλύπτει 5 διαφορετικούς τομείς.
β) Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού.
γ)Η αναφορά στο άρθρο 8, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
δ) Τέλος είναι σημαντικό τα μαθήματα που ανήκουν στο γνωστικό πεδίο της Πληροφορικής, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο διδάσκονται να διδάσκονται μόνο από καθηγητές Πληροφορικής.
Επειδή ιδιαιτερότητα των ΕΠΑΛ είναι η εργαστηριακή άσκηση των μαθητών, πρέπει τα μαθήματα ειδικοτήτων της Α΄τάξης να περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος, το οποίο θα πραγματοποιείται στα ΣΕΚ.
Στην εποχή της κρίσης, θα έπρεπε να βοηθήσουμε τους νέους με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να εντοπίσουν και να αδράξουν τις υπάρχουσες οικονομικές ευκαιρίες. Γνώσεις που καθοδηγούν στο πως να στήσουν ορθά τη δική τους επιχείρηση και να ανταγωνιστούν με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η νέα παγκοσμιοποιημένη αγορά, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Στην πλειοψηφία τους νέοι και παλιοί εργοδότες δεν γνωρίζουν βασικές αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης, Ηγεσίας, Marketing, Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας-Ανταγωνιστικότητας.
Ως εκ τούτου, κρίνεται αυτονόητο, πως η εισαγωγή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ μαθημάτων ως μαθήματα ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ σε κάθε τάξη στο νέο μοντέλο Γυμνασίου και Νέου Λυκείου (Γενικού & Επαγγελματικού) είναι απαραίτητη, καθώς πλέον οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν.
Το τέταρτο έτος πρέπεινα περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας που θα διδάσκονται στις εγκαταστάσεις των ΕΠΑΛ και ΣΕΚ και πρακτική άσκηση εποπτευόμενη από την τυπική εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας.
Τα εργαστηριακά μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών στην Α’ ΕΠΑ.Λ. λείπει και πρέπει να προστεθεί το μάθημα προσανατολισμού του Τομέα Δομικών Έργων. Όλος ο τεχνικός κλάδος δραστηριοποιείται και στα Δομικά έργα π.χ οι Μηχανολόγοι με τους ανελκυστήρες, οι Ηλεκτρολόγοι οι οποίοι τροποποιούν ήδη δομημένα ττμήματα για να περάσουν τα δίκτυα τους, οι ηλεκτρονικοί με τα συστήματα των έξυπνων κτιρίων κ.λ.π Είναι απαραίτητο να έχουν ένα μάθημα που να τους εξοικειώνει με την Οικοδομή.
Προτείνεται να μπεί το μάθημα: «Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων» με παρουσία 2 ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Βρυσούλη Νικόλ
Εκπαιδευτικός Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός
Msc στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 9
—————————–
Α) Παράγραφος 1.α
Στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ να αντικατασταθεί το μάθημα της «Ερευνητικής Εργασίας» με το μάθημα της «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ».
Γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό;
Διότι απλά το μάθημα της «Ερευνητικής Εργασίας» αποδείχθηκε στην πράξη «μη επιτυχημένο», έτσι όπως εφαρμόζεται, και δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Απλά υπάρχει στο ωράριο (το οποίο σημειωτέον δεν προσμετράται στο ωράριο των εκπαιδευτικών για θεμελίωση οργανικής θέσης…)
Σε αντίθεση με το μάθημα της «Τεχνολογίας» το οποίο ήταν εώς και πριν από 2 έτη, από τα πλέον επιτυχημένα μαθήματα (και αγαπητά στους μαθητές).
Ο σύγχρονος άνθρωπος είτε ως πολίτης, είτε ως άτομο εμπλεκόμενο στην παραγωγική διαδικασία ή τις υπηρεσίες, είτε ως καταναλωτής, είτε ως άτομο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία κατά τον ελεύθερο χρόνο του, με οποιοδήποτε ρόλο, καλείται σήμερα να πάρει τεχνολογικές αποφάσεις, ενώ δεν έχει την απαραίτητη εξοικείωση με την τεχνολογία όπως απαιτείται.
Ο κοινός πολίτης θα πρέπει να έχει βασικές τεχνολογικές γνώσεις προκειμένου να συμμετέχει ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων.
Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται δύο κατηγορίες πολιτών στη σύγχρονη πολύπλοκη δημοκρατική κοινωνία: της «τεχνολογικής ελίτ» που καθορίζει τις εξελίξεις και διαμορφώνει τις αποφάσεις, και των πολλών, που ακολουθούν χωρίς να αντιλαμβάνονται τι και γιατί αποφασίζουν.Οι ανεπτυγμένες χώρες (για παράδειγμα οι Η.Π.Α.) προσφέρουν τεχνολογική εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ως εκπαιδευτικό αντικείμενο προσφέρεται από τον 19ο αιώνα.
Με την εισαγωγή της Τεχνολογίας στην Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ
εμπλουτίζεται και διευρύνεται ο κύκλος των μαθημάτων γενικής
παιδείας.
Τέλος, με την εισαγωγή της Τεχνολογίας στην Α΄ τάξη για
όλους, ικανοποιείται η βασική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για
επικοινωνία και αλληλεπίδρασή του με το πλούσιο τεχνολογικό περιβάλλον.
Για τον καταρτισμό του αναλυτικού προγράμματος και της διδακτικής προσέγγισης, σαφώς πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι εμπειρίες των μαθητών στην τεχνολογία από τις γυμνασιακές τους σπουδές.
ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Οι γενικοί σκοποί του μαθήματος είναι:
1. Η ανάπτυξη θετικών στάσεων και εκτιμήσεων για την
τεχνολογία, την προσφορά της και τις επιπτώσεις της στην
κοινωνία και στο φυσικό περιβάλλον.
2. Η απόκτηση τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
3. Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη τεχνολογικού αλφαβητισμού, έτσι
ώστε ως αυριανοί πολίτες να κατανοούν το τεχνολογικό
περιβάλλον, να επικοινωνούν μαζί του και να είναι σε θέση να
παίρνουν αποφάσεις για θέματα τεχνολογίας.
4. Η καλλιέργεια δεξιοτήτων έρευνας, σχεδιασμού ή/και
κατασκευής με την αξιοποίηση ποικιλίας διαδικασιών,
εξοπλισμού και υλικών και που οδηγούν σε λύσεις
συγκεκριμένων τεχνολογικών προβλημάτων.Η διδακτική προσέγγιση πρέπει να εισάγει έναν ευρύ
προβληματισμό και οι μαθητές να οδηγούνται στην αναζήτηση
λύσεων. Κατά τη διδασκαλία των ενοτήτων, θα πρέπει να
προσφέρεται έτοιμη γνώση στους μαθητές σε μικρό βαθμό και να
επιδιώκεται κυρίως η αναζήτηση και η ανεύρεση των γνώσεων και
των πληροφοριών από τους μαθητές. Ο κύριος χαρακτήρας
προσέγγισης θα είναι ερευνητικός και πρακτικός.
Οι διδάσκοντες θα πρέπει οργανώνουν δραστηριότητες πρακτικής φύσης, κατά τις οποίες οι μαθητές θα χρησιμοποιούν εργαλεία, όργανα και μηχανήματα και ποικιλία υλικών. Στο τέλος κάθε ενότητας ή στο τέλος δύο συνεχόμενων ενοτήτων, οι μαθητές θα εμπλέκονται σε μικρής
κλίμακας μελέτες/κατασκευές σχετικές με το περιεχόμενο των
ενοτήτων.Επειδή οι μαθητές της Α΄ Τάξεως ΕΠΑΛ έχουν παρακολουθήσει για δύοχρόνια το μάθημα Σχεδιασμός – Τεχνολογία, είναι απαραίτητο, πριναπό την έναρξη της διδασκαλίας κάθε ενότητας να αναζητούνται οι
γνώσεις και οι δεξιότητες που κατέχουν από τις γυμνασιακές τους
σπουδές. Ο καθορισμός του σημείου εκκίνησης της διδασκαλίας
κάθε ενότητας είναι απαραίτητος, γιατί τότε γίνεται δυνατή η
αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των εμπειριών, γνώσεων και
δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Α’ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1.1 Εισαγωγή – σκοποί του μαθήματος.
1.2 Τομείς εξέλιξης της Τεχνολογίας: τεχνολογία στο σπίτι, μεταφορές, επικοινωνίες/ τηλεπικοινωνίες, ιατρική.
1.3 Διαχείριση της τεχνολογίας.
1. 4 Οι επιδράσεις της τεχνολογίας στην ανθρώπινη κοινωνία.
2.0 ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
2.1 Εισαγωγή, αναφορά στις μεθόδους σχεδίασης (με όργανα και με ελεύθερο χέρι).
2.2 Συστήματα προβολών σχεδίασης – διαφορές μεταξύ τους και επιλογή προβολής για σχεδίαση.
2.3 Χρήση προγραμμάτων CAD και γραφικών (graphics).
3.0 ΕΡΕΥΝΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ
3.1 Είδη έρευνας. Σκοποί και στόχοι μιας έρευνας.
3.2 Έρευνα σε θέματα τεχνολογίας.
3.3 Στάδια διαδικασίας εκπόνησης μιας έρευνας
3.4 Παρουσίαση έρευνας
4.0 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚA
4.1 Ηλεκτρονικά εξαρτήματα – αναφορά.
4.2 Στοιχεία μικροηλεκτρονικής – ολοκληρωμένα κυκλώματα (IC-μικροτσίπ).
4.3 Λογικά κυκλώματα και Πύλες AND, OR, NOT, NAND, NOR.
4.4 Ψηφιακή ηλεκτρονική – ολοκληρωμένα κυκλώματα TTL και CMOS.
4.5 Επίλυση απλών ψηφιακών προβλημάτων – κατασκευή πλακέτας τυπωμένου κυκλώματος.
5.0 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟI
5.1 Βασικά είδη κίνησης – αναφορά.
5.2 Είδη μηχανισμών – αναφορά.
5.3 Υπολογισμός δύναμης, ροπής δύναμης, ισορροπίας ροπών, μηχανικού πλεονεκτήματος,
λόγου ταχυτήτων, απόδοσης, ταχύτητας περιστροφής, ροπής στρέψης.
5.4 Στοιχεία μηχανών – μοχλοί, σύνδεσμοι, κεκλιμένο επίπεδο, τροχαλίες, οδοντοτροχοί, συμπλέκτες, φρένα, έκκεντρα, στρόφαλοι και ολισθητήρες.
————————————————————–
————————————————————–
Β) Στην παράγραφο 1.β.
Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α’ ΕΠΑ.Λ. είναι τα εξής :
1. Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες )
2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
Προτείνεται η παρακάτω αλλαγή (για λόγους ισοτιμίας στις ειδικότητες και δίνοντας βάση στα ενδιαφέροντα των μαθητών) :
1. Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:
1. Αρχές Μηχανολογίας (2 ώρες )
2. Αρχές Ηλεκτρολογίας (2 ώρες)
3. Αρχές Ηλεκτρονικής (2 ώρες )
4. Αρχές Δομικών/Κατασκευαστικών Έργων (2 ώρες)
5. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
6. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας (1 ώρα)
7. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
Α) Πρόταση για συμπλήρωση στο Άρθρο 9
Προσθήκη στην παράγραφο 3.
————————————————-
γ. Τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού μπορεί να περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος. Τα μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης (ειδικοτήτων) περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική άσκηση. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται στα Σχολικά Εργαστήρια (Σ.Ε.) ή στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (Σ.Ε.Κ.).
———————————————————
Β) Η «Τάξη Μαθητείας» με αυτή τη μορφή και με τόσα κενά στην ιδέα υλοποίησης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα μπορούσε το «εκπαιδευτικό έργο» να το αναλάβει το ΕΠΑΛ και να συνεργάζεται με τον ΟΑΕΔ, ως προς τα προγράμματα Μαθητείας (λόγω της σχετικής εμπειρίας), όμως δεν μπορεί το ΥΠΑΙΘ να δίνει κομμάτι οικονομικού περιεχομένου της τυπικής εκπαίδευσης (εθνικούς πόρους και ΕΣΠΑ) στο Υπ.Εργασίας και να μην το αξιοποιεί το ίδιο, λόγω έλλειψης οργάνωσης.
Πρόταση τροποποίησης της παραγράφου 3, του άρθρου 9
——————————————————–
Τμήματα εξειδίκευσης
1. Στα τεχνολογικά λύκεια μπορεί να λειτουργούν, στο πλαίσιο του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, τμήματα μεταδευτεροβάθμιας τεχνικής – επαγγελματικής εξειδίκευσης ανά ειδικότητα. Σκοπός των τμημάτων αυτών είναι:
α) η παροχή προηγμένων θεωρητικών γνώσεων και ο εμπλουτισμός των δεξιοτήτων που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση σε μία επαγγελματική ειδικότητα και
β) η μετάβαση των αποφοίτων σε ανώτερο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων.
2. Η διάρκεια σπουδών στα τμήματα εξειδίκευσης είναι ετήσια. Το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων αυτών περιλαμβάνει μαθήματα εξειδίκευσης και δύο μαθήματα ευρύτερου περιεχομένου. Τα μαθήματα εξειδίκευσης περιλαμβάνουν θεωρητικό μέρος και πρακτική άσκηση. Η
πρακτική άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται και σε χώρους εργασίας. Η πρακτική άσκηση σε χώρους εργασίας ή μέρος της μπορεί να πραγματοποιείται και με τη μορφή μαθητείας,σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 74 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115).
3. Τα τμήματα εξειδίκευσης είναι ενταγμένα στη λειτουργική και διοικητική δομή του τεχνολογικού λυκείου και μπορεί να λειτουργούν και με απογευματινό πρόγραμμα. Για τη λειτουργία των τμημάτων αυτών χρησιμοποιούνται οι υλικοτεχνικές υποδομές και απασχολείται το εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ.
——————————————
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ??????
Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ <>??????
Λ-Υ-Κ-Ε-Ι-Ο Ε-Ν-Ι-Α-Ι-Ο Π-Ο-Λ-Υ-Κ-Λ-Α-Δ-Ι-Κ-Ο…!!!!!
Αναφερέρεται η εμπλοκή του ΟΑΕΔ στην μαθησιακή διαδικάσία με τρόπο ασαφή.
Ειναι προφανές πως θα υπάρξουν παρα πολλά προβλήματα από αυτή την συνύπαρξη.
Επίσης γενικά το νομοσχέδιο ΔΕΝ ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα. Εδώ αναφερονται τα «Σχολικά Εργαστήρια» αλλά δεν θεσμοθετείται πουθενά. Η αυτοτελεια τους θα πρέπει να είναι δεδομένη.
Το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα που θα γίνεται;
Τέλος αν θέλαμε πραγματικά να συζητάμε σοβαρά, θα έπρεπε το νομοσχεδιο να είναι ολοκληρωμένο όσον αφορά τα αναλυτικά προγράμματα όλων των τάξεων, και όχι «Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ, καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. «
Α) Ώρες διδασκαλίας του μαθήματος ΤΠΕ
==============================================================
Το παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα που περιλαμβάνει τον τομέα την Πληροφορικής είναι η μόνη από τις ομάδες που το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται για δύο (2) ώρες ενώ σε όλες τις άλλες διδάσκεται για τέσσερις (4). Αν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος η μόνη λογική (;) εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι το “κούρεμα” αυτό έγινε για να δοθούν επιπλέον ώρες στα υπόλοιπα μαθήματα της ιδιαίτερα “βαριάς” ομάδας (που περιέχει πέντε Τομείς). Πως όμως θα συμβαδίζει η διδασκόμενη ύλη του μαθήματος των ΤΠΕ αυτής της ομάδας με την ύλη των υπολοίπων ομάδων; Είναι μικρότερες οι ανάγκες των μαθητών της Ομάδας αυτής για εκμάθηση των ΤΠΕ από τους μαθητές των άλλων ομάδων προσανατολισμού και πως αποδεικνύεται αυτό;
Προτείνεται λοιπόν η αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού και ο χαρακτηρισμός αυτού του μαθήματος ως εργαστηριακού σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού.
Β) Μάθημα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού
==============================================================
Το δεύτερο παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα προσανατολισμού για τον τομέα Πληροφορικής, δεν περιέχει ούτε ένα μάθημα στο οποίο να μπορούν οι μαθητές να γνωρίσουν τις αρχές τις επιστήμης Υπολογιστών και τις επιμέρους περιοχές της, ενώ αντιθέτως περιλαμβάνει τα αντίστοιχα μαθήματα για τους άλλους τομείς (αρχές μηχανολογίας, αρχές ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, τεχνικό σχέδιο).
Το μάθημα των ΤΠΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί μάθημα προσανατολισμού μιας και καλύπτει ένα μόνο μέρος της επιστήμης των Υπολογιστών, εστιάζοντας κυρίως σε θεματα ανάπτυξης δεξιοτήτων όσον αφορά στην χρήση του εποπτικού μέσου της Πληροφορικής, του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
Για τον λόγο αυτό, πέραν του μαθήματος των ΤΠΕ, προτίνεται η προσθήκη ενός μαθήματος προσανατολισμού με πιθανό τίτλο “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική» δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Στο μάθημα αυτό ο μαθητής θα διδάσκεται τις βασικές αρχές της επιστήμης υπολογιστών και θα εισάγεται στην αλγοριθμική αναπτύσσοντας την κριτική, αναλυτική και συνθετική του σκέψη και τη δημιουργικότητά του.
Στην περίπτωση που (λανθασμένα κατά τη γνώμη μου) το μάθημα των ΤΠΕ θεωρηθεί οτι είναι το μάθημα προσανατολισμόυ για τον τομέα Πληροφορικής, τότε αυτομάτως οι μαθητές όλων των ομάδων προσανατολισμού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τομέα πληροφορικής στη Β τάξη.
Γ) Ποσοστό αναλογίας Θεωρητικών / Εργαστηριακών μαθημάτων του Τομέα
==============================================================
Η αναφορά στο άρθρο 9, παράγραφος 2, ότι «Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.» δεν αντιστοιχεί πάντοτε στην πραγματικότητα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά τον καθορισμό των διδακτικών ωρών με υπουργική απόφαση όπως καθορίζεται στην υποπαράγραφο 2, β παρακάτω.
Η διδασκαλία κάθε μαθήματος επιστημονικά μπορεί να τεκμηριωθεί πώς πρέπει να κατανείμεται με βάση τις ειδικές ανάγκες του αντικειμένου και δεν μπορεί να ακολουθεί μία απόλυτη ποσόστωση. Ειδικά στην περίπτωση του επαγγελματικού λυκείου οι στόχοι του και η προσδοκώμενη μορφή την οποία υποστηρίζει ότι «ευαγγελίζεται» ο νομοθέτης δίνουν βαρύτητα στην εργαστηριακή άσκηση έναντι της απαιτούμενης θεωρητικής κατάρτισης.
Ενδεικτικά, στον τομέα Πληροφορικής στην Β’ τάξη, η αναλογία των εργαστηριακών μαθημάτων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% έναντι 40% των θεωρητικών, ενώ στην Γ’ τάξη τουλάχιστον 70% έναντι 30% των θεωρητικών.
Στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών υπάρχουν μαθήματα που αντιστοιχούν σε αντικείμενα που είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετα μεταξύ τους. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η εισαγωγή επιλογών διότι σε αντίθετη περίπτωση οι μαθητές θα αναγκαστούν να παρακολουθούν (και να εξετάζονται σε) μαθήματα πού λίγο τους αφορούν. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι μηχανολόγοι έχουν αυτονομηθεί από τους ηλεκτρολόγους για πάνω από 35-40 χρόνια και τα τελευταία 20 περίπου χρόνια οι ηλεκτρολόγοι έχουν συνδεθεί στενά με την επιστήμη των υπολογιστών. Οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες και οι τοπογράφοι αποτελούσαν πάντοτε μια διακριτή κατηγορία. Δεν είναι λογικό να επιχειρείται η επανένωση όλων αυτών των κλάδων στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών της πρώτης τάξης του ΕΠΑ.Λ.
Ένα πρακτικό πρόβλημα που ανακύπτει από τη διάρθρωση των μαθημάτων της ομάδας προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι σε πολλά ΕΠΑ.Λ λειτουργεί περιορισμένος αριθμός τομέων και δεν υπάρχουν οι ειδικότητες των καθηγητών που θα διδάξουν όλα τα μαθήματα αυτού του προσανατολισμού. Επίσης είναι εκ των πραγμάτων σίγουρο ότι σε μια τέτοια περίπτωση και οι μαθητές δεν θα ακολουθήσουν τις ειδικότητες που δεν προσφέρονται. Ποια είναι η σκοπιμότητα ενός τόσο ποικίλου προγράμματος με μεγάλο εύρος και μικρό βάθος;
Ειδικά στη περίπτωση του τομέα πληροφορικής παρατηρείται το φαινόμενο το πιο σχετικό μάθημα να διδάσκεται διπλάσιες ώρες σε όλες τις άλλες ομάδες προσανατολισμού εκτός από αυτή στην οποία ανήκει ο τομέας πληροφορικής!!! Για αυτό το λόγο ακόμα και αν η πρόταση που θα κάνω παρακάτω δεν γίνει αποδεκτή προτείνω να επιτρέπεται η εγγραφή μαθητών στη β τάξη στον τομέα πληροφορικής και από τις άλλες ομάδες προσανατολισμού. Άλλωστε και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν τμήματα πληροφορικής σε Ιδρύματα με προσανατολισμό που δεν είναι τεχνολογικός αλλά περισσότερο οικονομικός.
Η πρότασή μου για τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι:
1. Επιλογή ανάμεσα σε: Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες) ή Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (4 ώρες)
2. Επιλογή ανάμεσα σε: Τεχνικό Σχέδιο (3 ώρες) ή Αρχές Λογιστικής (3 ώρες)
3. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες)
4. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (4 ώρες)
Με αυτήν την πρόταση οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών γίνονται κοινό μάθημα όλων των ομάδων προσανατολισμού και μπορούν να θεωρηθούν μάθημα γενικής παιδείας. Επίσης οι Αρχές Λογιστικής μπορούν να διδάσκονται από κοινού με την κατεύθυνση της Οικονομίας-Διοίκησης.
Η παραπάνω πρόταση πρέπει να θεωρηθεί σαν μια προσπάθεια που κινείται κατά το δυνατόν κοντά στην πρόταση του σχεδίου νόμου. Θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει στην πρώτη ομάδα επιλογών και ένα 4-ωρο μάθημα σχετικό με τον τομέα των Δομικών.
Στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών προτείνω οι ώρες να διαμορφωθούν όπως παρακάτω:
1. Αρχές Μηχανολογίας (3 ώρες)
2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες)
3. Αρχές Τεχνικών Έργων (2 ώρες)
4. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες)
5. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός -Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (1 ώρα)
6. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες)
Όσο αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα να συνεχίσουν να διδάσκονται στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και στα Σχολικά Εργαστήρια (ΣΕ) των ΕΠΑΛ.
Σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών της Α΄τάξης η πρώτη εντύπωση που δίνει είναι πως σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. » χωράνε όλοι » πράγμα που είναι εκτός πραγματικότητας . Με δεδομένο ότι,ο χρόνος ψήφισης του προτεινόμενου σχεδίου νόμου και ο χρόνος που απομένει για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση τόσο των ενδιαφερόμενων για φοίτηση μαθητών στην Α΄τάξη των ΕΠΑ.Λ. όσο και των μαθητών που θέλουν να επιλέξουν ειδικότητα στην Β΄τάξη, προτείνω για το σχολικό έτος που θα
ξεκινήσει(2013-2014)η Α΄τάξη να παραμείνει με την μέχρι τώρα μορφή της ( χωρίς δηλαδή ο μαθητής να επιλέξει ειδικότητα απο την αρχή ). Έτσι θα υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε το κάθε σχολείο ή φορέας να προτείνει τι είναι καλύτερο να γίνει για τα παιδιά της περιοχής όπου λειτουργεί το ΕΠΑ.Λ. Διαφορετικά η σύγχυση και οι λάθος επιλογές
σίγουρα θα επικρατήσουν και είναι κρίμα ( για τα παιδιά πάντα ).
Στην ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών είναι μόνο 2 ώρες ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι από 4 ώρες. Αν θέλει κάποιος να πάει στον τομέα Πληροφορικής μετά θα έχει κάνει λιγότερες ώρες μάθημα πάνω στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.
Σύμφωνα με προηγούμενη(Μάιος 2011) πρόταση του Υπ.Παιδείας για το Τεχνολογικό Λύκειο,όπως διατυπώνεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση,προβλεπόταν το ακόλουθο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα φιλολογικά μαθήματα και των 3 Τάξεων:
http://www.opengov.gr/ypepth/wp-content/uploads/downloads/2011/06/texnologiko_lykeio.pdf
Α΄Τάξη:Ν.Ε.Γλώσσα & Λογοτεχνία:4 ώρες,Ιστορία:2 ώρες,Υποστήριξη Ν.Ε.
Γλώσσα:2 ώρες (ΣΥΝΟΛΟ:8 ΩΡΕΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ)
Β΄Τάξη:Ν.Ε.Γλώσσα:2 ώρες,Ιστορία:2 ώρες,Υποστήριξη Ν.Ε.Γλώσσα:2ώρες
(ΣΥΝΟΛΟ: 6 ΩΡΕΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ)
Γ΄Τάξη:Ν.Ε.Γλώσσα:3 ώρες(ΣΥΝΟΛΟ:3 ΩΡΕΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ)
Στο Μηχανολογικό τομέα θα έπρεπε να υπήρχε η ειδικότητα των Ψυκτικών και των Μηχ. Αυτοκινήτου. Τουλάχιστον εδώ στη Καρδίτσα, υπήρχαν διπλά τμήματα σε αυτές τις ειδικότητες. Υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από τους μαθητές. Αν δεν αλλάξει κάτι με τις ειδικότητες, τα ΕΠΑΛ θα χάσουν μαθητές.
1. Τι να πούμε στους μαθητές της Β΄και της Α΄τάξης, το Σεπτέμβρη Κε Υπουργέ; Οτι δεν μπορείτε παιδιά να ακολουθήσετε τις ειδικότητες των ψυκτικτών και των Οχημάτων;
2. Τώρα θα μου πείτε για τους μαθητές των γυμνασίων, εάν έρθουν στα ΕΠΑΛ για εγγραφή στην Α΄τάξη και επιθυμούν αυτές τις ειδικότητες, θα πρέπει να τους διώξουμε και να πάνε για εγγραφή, στη ΣΕΚ, δλδ να διώχνουμε κόσμο και να τον κατευθύνουμε στη ΣΕΚ; Παράλογο μου φαίνεται.
Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στη νέα σας μεταρρύθμιση.
Διαβούλευση 11 ημέρες πριν την έναρξη των σχολείων δεν γίνετε και αυτό το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Κι όμως το τολμήσατε. Λάθος. Μόνο που το λάθος εάν δεν τολμήσουμε να το διορθώσουμε, γίνετε σφάλμα.- J.F.K.
Νικηταράς ΠΕ 17 Ηλεκτρολόγος
Απόφοιτος Τ.Ε.Λ.
Αύξηση ωρών από (2) σε (4) ΤΠΕ στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών και προσθήκη μαθήματος προσανατολισμού “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική» (2) ωρών
Το παράδοξο με την Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών είναι ότι ενώ είναι η ομάδα που περιλαμβάνει τον τομέα την Πληροφορικής είναι η μόνη από τις ομάδες που το μάθημα των ΤΠΕ διδάσκεται για δύο (2) ώρες ενώ σε όλες τις άλλες διδάσκεται για τέσσερις (4).
Προτείνω λοιπόν η αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, από δύο (2) ώρες σε τέσσερις (4) ώρες, όπως ακριβώς είναι και στις άλλες ομάδες προσανατολισμού και ο χαρακτηρισμός αυτού του μαθήματος ως εργαστηριακού σε όλες τις ομάδες προσανατολισμού. Επίσης, απαραίτητη είναι η προσθήκη ενός μαθήματος προσανατολισμού με πιθανό τίτλο “Βασικές Αρχές της Επιστήμης Υπολογιστών / Αλγοριθμική» δύο (2) ωρών, στην Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Παράγραφος 2β
Δεν έχει καμία λογική τα μαθήματα κάθε Τομέα και Ειδικότητας, όπως επίσης και οι αναθέσεις, να καθορίζονται από τον Υπουργό.
Η διαδικασία να είναι διάφανη: Να υπάρχουν επιτροπές για κάθε τομέα που θα καθορίσουν όλα αυτά εκ των προτέρων και για φέτος να μπουν στη διαβούλευση. Η διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε 4-6 έτη, ώστε να ανανεώνονται τα προγράμματα σπουδών.