Άρθρο 22: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής Εκπαίδευσης

1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου , μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει των οριστικών πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3.α. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΕΕ, συντάσσονται στην πρωτοβάθμια ΕΕ δυο πίνακες για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 και ΠΕ70.50 και δυο πίνακες για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ60.50 και ένας πίνακας ανά κλάδο και  ειδικότητα στη Δευτεροβάθμια ΕΕ στην Κεντρική Υπηρεσία από τις Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων .

β. Σε όλους τους πίνακες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ΕΕ, σε κάθε φάση πρόσληψης προτάσσονται εκπαιδευτικοί με 67% και πάνω επ’ αόριστον αναπηρία ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ του ν.3863/2010 και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον  δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σε ποσοστό 10% ανά κλάδο και ειδικότητα και σε ποσοστό όχι παραπάνω από 15% σε κάθε σχολική μονάδα κατά την διαδικασία των τοποθετήσεων.

γ. Σε κάθε φάση πρόσληψης στην πρωτοβάθμια:

γα. Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ-71 ΕΕ και σε ποσοστό 5% επί των προσλήψεων, θα γίνεται από τους εκπαιδευτικούς κλάδου  ΠΕ 70 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.2 του παρόντος νόμου.

γβ. Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ-61 ΕΕ και σε ποσοστό 30% για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου  ΠΕ-60 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ.2.1 του παρόντος νόμου.

Τα παραπάνω ισχύουν  μόνο για όσους είναι κάτοχοι διδακτορικού – μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος νόμου.  

4α. Στους πίνακες της Πρωτοβάθμιας ΕΕ προτάσσονται στις προσλήψεις οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με  την προϋπηρεσία και με την σειρά επιτυχίας στον ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση. 

β. Στη συνέχεια ακολουθούν οι  έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παράγ 2.1,2 του παρόντος νόμου κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
γ. Στον πίνακα της Β/θμιας Εκπ/σης ΕΕ κατατάσσονται οι έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παρ.2.3 του παρόντος νόμου, εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΕ) σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:

i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:       

α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μισή μονάδα (0,5)  για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΕ, ή στη σχολική ψυχολογία,  έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τέσσερις (4) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, τρεις (3) μονάδες.

ε) είναι κάτοχοι κύριας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, δύο (2) μονάδες

στ) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, μία (1) μονάδα.

ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην Ε.Ε. που υλοποιείται από εποπτευόμενο ίδρυμα του ΥΠΑΙΘ (Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό Κέντρο), μια (1) μονάδα.

 Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην Ε.Ε. πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
– να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την Ε.Ε. και αν πρόκειται για ερευνητικό κέντρο (εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας),  να έχει εμπειρία στην ΕΕ μέσα από την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών έργων και δημοσιεύσεων καθώς και διεθνή αναγνώριση,
– η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΕ ή ΚΕΔΥ,
– τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΕ, τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
– τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από  διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΕ.

Το Δ.Σ. του ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων κατόπιν εισήγησης του γραφείου Γ΄ ειδικής εκπαίδευσης.
η) Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μισή (0,5) μονάδα.

Στις περιπτώσεις που υποψήφιος:

 1) είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος

2) είναι κάτοχος των κριτηρίων β),γ),δ),ε) και στ) δε μοριοδοτούνταιι το  ζ) και η)

3) ο κάτοχος των κριτηρίων ζ) και η) μοριοδοτείται άπαξ μόνο για  το ζ) του παρόντος άρθρου.

ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές Ε.Ε. και ΚΕΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες.
iii) Κοινωνικά κριτήρια

α. Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 67% επ’ αόριστον αναπηρία και μέχρι 80% ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ του ν.3863/2010 και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο,  σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον  δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, μοριοδοτούνται με τρεις (3) μονάδες.

β. Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 80% και άνω επ’ αόριστον αναπηρία ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ, και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο,  σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον  δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, μοριοδοτούνται με τέσσερις (4) μονάδες.

γ. Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,  τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ μοριοδοτείται με δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε (5) μονάδες για το τρίτο τέκνο.

Βεβαιώσεις πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας, που έχουν εκδοθεί πριν την 01-09-2011 από τις Α/θμιες υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και εφ’ όσον έχει υποβληθεί αίτηση στο ΚΕΠΑ, γίνονται δεκτές για επ’ αόριστον χρήση εφ’ όσον πρόκειται για επ’ αόριστον γνωματεύσεις ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους.

Μόνο για τις προσλήψεις αναπληρωτών, τα οριζόμενα ποσοστά αναπηρίας του παρόντος άρθρου, μπορούν να μην χαρακτηρίζονται ως επ’ αόριστον.
δ. Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν μοριοδοτείται με δύο (2) μονάδες.

ε. Η ύπαρξη τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν μοριοδοτείται με μία (1) μονάδα.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 67% επ’ αόριστον αναπηρία και άνω, και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο,  σύμφωνα με τα ισχύοντα στον  δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και όπως αυτός έχει τροποποιηθεί, τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου μόνο σε ΣΜΕΕ, Τ.Ε. και ΚΕΔΥ.

5. Επίσης εντάσσονται και κατατάσσονται στους παραπάνω πίνακες με προσόντα στην ΕΕ οι εκπαιδευτικοί  που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10)  διδακτικών μηνών στην ΕΕ.

6. Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα με προσόντα στην ΕΕ προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.

7. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 ΕΕ και ΠΕ70 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.2 του παρόντος νόμου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών των κλάδων  ΠΕ61 ΕΕ και ΠΕ60 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.1 του παρόντος νόμου οι οποίοι:

 α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και

 β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους  ΠΕ61 Ε.Ε και ΠΕ 60, που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.1 του παρόντος νόμου αντίστοιχα.

8. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.

Οι  κλάδοι και οι ειδικότητες  που διαθέτουν  Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια  σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, προτάσσονται  στους πίνακες  κατάταξης .

9. Οι εκπαιδευτικοί ΕΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή Βraille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο(2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου γ).

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 19:07 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Εχετε φτιαξει εκπαιδευτικους 100 ταχυτητων. Ειδικα στο αρθρο 22 (3.α) γιατι να προηγουνται κατ’ εξαιρεση (5% δασκαλοι και 30% νηπιαγωγοι) ατομα που απλα ετυχε να εχουν μεταπτυχιακο μεχρι την ψηφιση του νομου? Δηλαδη αν καποιος αποκτησει μετα δεν εχει την ιδια εκπαιδευτικη αξια? Πατε να κανετε το ιδιο πραγμα με τα σεμιναρια που ειχαν κλειδωσει μεχρι τον Αυγουστο του 2012 και δουλευε μια κλειστη ομαδα συγκεκριμενων ατομων. Αυτο τωρα το διορθωσατε (μετα απο δικαστηρια). Τωρα γιατι ξανα διαφορετικη μεταχειριση μεταξυ ισων? Μην το κανετε! Ειναι λαθος! Διορθωστε το!

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 19:05 | dimitris

    Κινείται στη λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και αγνοεί τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Υιοθετεί μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 17:57 | Κώστ.

    Συμφωνώ απόλυτα με τη μοριοδότηση που δεν θα λειτουργεί αθροιστικά. Γιατί πολύ απλά δε γίνεται αν κάποιος έχει μεταπτυχιακό να πρέπει να υπολογιστεί και το σεμινάριο. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να σταματήσει αυτό το εμπόριο με τα σεμινάρια γιατί στο τέλος όλοι θα τρέχουν για μισό μόριο να κάνουν σεμινάριο. Η μοριοδότηση να σου δίνει μόρια ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΙΤΛΟ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 17:55 | Κώστας

    Οι πε 71είναι άριστα καταρτισμενοι πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής και η Θέση τους Είναι μόνο στα ειδικά σχολεία.. ……γιά τα γενικά σχολεία Είναι ανεπαρκεστατοι δεν γνωρίζουν το Αναλυτικο Πρόγραμμα. Ειδικά τα τμηματα ένταξης υπολειτουργουν οταν αν δε διδάσκονται απο δάσκαλο γενικης πε70.50

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 17:51 | Μαρία

    Απαράδεκτο να προτάσσονται βασικά πτυχία έναντι μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Επειδή κάναμε την παγκόσμια πατέντα να δημιουργήσουμε σχολές Ειδικής Αγωγής (στις οποίες διδάσκουν δάσκαλοι με διδακτορικά, ειρωνεία ε?) δεν σημαίνει πως πρέπει να διαιωνίσουμε μια κατάσταση που δημιουργήθηκε καθαρά για να εξυπηρετήσει μικροσυμφέροντα. Παντού στην Ευρώπη οι δομές ΕΑ στελεχώνονται από δασκάλους και νηπιαγωγούς με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Η λογική του συγκεκριμένου είναι πως η ΕΑ δεν είναι ένας ξεχωριστός κλάδος αλλά αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Γενικής εκπαίδευσης. Εμείς αποφασίσαμε να το διαχωρίσουμε επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους εκπαιδευτικά από χώρες όπως οι Σκανδιναβικές η Γερμανία η Γαλλία κλπ…Αναλογιστείτε τι γίνεται στους υπόλοιπους κλάδους της καθημερινότητας μας. Πρώτα γίνεσαι γιατρός και μετά παίρνεις ειδικότητα. Πρώτα γίνεσαι δημοσιογράφος και μετά εξειδικεύεσαι σε συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Πρώτα γίνεσαι φυσικός και μετά πυρηνικός φυσικός ή αστροφυσικός κλπ. Έτσι και στα Παιδαγωγικά. Πρώτα γίνεσαι δάσκαλος και μετά δάσκαλος Ειδικής Αγωγής. Μην επιβραβεύσετε αυτούς που βαπτίζουν τους εαυτούς τους δασκάλους Ειδικής Αγωγής χωρίς καν να είναι δάσκαλοι.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 17:51 | χρυσούλα

    Ειναι μεγαλη αδικια η προταξη των σεμιναριων γτ στους νηπιαγωγους για παραδειγμα στην πραξη οι πινακες διαμορφώνονται ως εξης ΠΕ61 μετά προυπηρεσιες/αναπηριες οι οποιες εχουν αποκτηθει απο σεμιναριουχους..κ τελος διδακτορικα κ ματαπτυχιακα…Λοιπον ας βρεθει μια δικαιη λυση: Ή πληρης διαχωρισμος κ δημιουργια 4 διαφορετικων πινακων ανα κατηγορια:πινακας1 ΠΕ 61, πινακας2 διδακτορικα/μεταπτυχιακα, πινακας3 αναπηριες, πινακας 4 σεμιναρια…κ ισα ποσοστα απο την καθε κατηγορια..25% απο τον καθενα…

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 17:20 | apopsi PESEA

    Πειραιάς, 12-12-2014

    Αρ. Πρωτ.: 125

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

    -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-

    Αρ. Απόφ.: 1482/1999 Πρωτοδικείου Αθηνών

    Γούναρη 21 – 23, 18531 Πειραιάς

    Τηλ.: 2651048830, 2105731768, 2104954478

    2105324323, 2102235478, 2310633868

    Κινητά: 6977244295, 6944126716, 6977743862

    Fax: 2651048830, 2105743966

    ds_pesea@yahoo.gr

    http://www.pesea.gr

    Επικοινωνία: Μηνάς Ευσταθίου: 6977244295

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.

    για το Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση των ΑμΑ και ΑμΕΕΑ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΑ) και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑμΕΕΑ) δεν κομίζει κάτι «νέο» και διαφορετικό από ό,τι τα προηγούμενα προσχέδια που είχαν δημοσιευθεί. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις υπολείπονται όλες εκείνες οι εκπαιδευτικές πολιτικές και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί που θα έδιναν δημοκρατική νομιμοποίηση στην κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση να αντιμετωπίσει το σχολικό και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία, μέσα από την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

    Στην Ελλάδα, η δημόσια ειδική εκπαίδευση διασφαλίστηκε θεσμικά με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1983 και τον Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32, 33, 34, και 35), όπου για πρώτη φορά η νομοθεσία για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, απετέλεσε μέρος της νομοθεσίας για τη γενική εκπαίδευση, θέτοντας στην πράξη τις νομοθετικές και διοικητικές προϋποθέσεις για την ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Το Νέο Σχέδιο Νόμου παλινδρομεί μεταξύ του διαχωριστικού μοντέλου και της προοπτικής της ένταξης/συνεκπαίδευσης, υιοθετώντας το ξεπερασμένο ιατρικό -ιατροπαιδαγωγικό μοντέλο εις βάρος της παιδαγωγικής της ένταξης. Κινείται στη λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και αγνοεί τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Υιοθετεί μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία 2006 & Ν. 4074/2012), που απαιτεί από την πολιτεία να εκπαιδεύει παιδαγωγούς για όλους τους μαθητές, χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη για ειδική επιστημονική κατάρτιση ή παιδαγωγική εξειδίκευση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσω ενός ενιαίου εκπαιδευτικού πλαισίου.

    Στη σημερινή εποχή που ο κοινωνικός στόχος για ισότιμη ένταξη στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές εκφράζεται στο πολιτικό πρόσταγμα για «ένα σχολείο για όλους» διαπιστώνεται ότι δεν συνυπάρχει ο πολιτικός στόχος. Στο Σχέδιο Νόμου δεν έχει γίνει αντικειμενική διαπίστωση της πραγματικότητας της Ειδικής Εκπαίδευσης και λείπει ο σχεδιασμός για παραπέρα πορεία. Για αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-, λαμβάνοντας υπόψη του τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα και τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές κατά την διάρκεια της φοίτησης και εκπαίδευσής τους το 1ο τρίμηνο του σχολικού έτους 2014-2015, ζητά την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ειδική εκπαίδευση καλώντας ταυτόχρονα τα Πολιτικά Κόμματα να συμπεριλάβουν στις Προγραμματικές τους Θέσεις το πλαίσιο που αφορά την εκπαίδευση των μαθητριών και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στις σχολικές δομές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-, με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται στην Ελληνική Επικράτεια, προγραμματίζει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού για έναν ευρύ και ουσιαστικό διάλογο για τα καίρια ζητήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης των ΑμΑ και ΑμΕΕΑ.

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέα

    Τ.Υ Τ.ΣΦΡ. Τ.Υ.

    Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:50 | Κατερίνα

    Είναι απαράδεκτο ότι απαξιώνονται οι μεταπτυχιακοί τίτλοι και προτάσσονται εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο. Ως μέση λύση θα μπορούσε τουλάχιστον να ισχύσει ποσόστωση 50% για ΠΕ 71 – ΠΕ 61 ΚΑΙ 50% για ΠΕ 70,50 – ΠΕ 60,50 που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου. ΥΓ: το ότι η ποσόστωση για δασκάλους και νηπιαγωγούς είναι διαφορετική είναι επίσης απαράδεκτο. Για ποιο λόγο να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση; Υπάρχει τελικά επιστημονικό υπόβαθρο πίσω από τις αποφάσεις;

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:48 | Σταύρος Τσαϊρίδης

    Επειδή έχουμε να κάνουμε με ειδικά σχολεία και μαθητές με ειδικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες καλό θα ήταν να προβλεφθεί η πρόσληψη αναπληρωτών για δύο (2) έτη τουλάχιστον ώστε τα παιδιά να μη βιώνουν κάθε χρόνο το νέο περιβάλλον και να μπορεί να υπάρχει μία συνέχεια. Είναι πολύ σημαντική, η ομαλή κ ήρεμη καθημερινότητα για ένα μαθητή στο φάσμα του αυτισμού και αυτό επιτυγχάνεται σε κάποιο βαθμό διατηρώντας το ίδιο εκπαιδευτικό δυναμικό.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:38 | ΜΑΡΙΑΝΘΗ

    Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:37 | Σύλλογος Αναπληρωτών Φυσικών

    Πιστεύουμε πως είναι απαράδεκτη η στάση του υπουργείου να αλλάζει για 2η συνεχόμενη χρονιά τη μοριοδότηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ως σύλλογος αναπληρωτών ΠΕ.04 προτείνουμε τη διατήρηση της μοριοδότησης όπως αυτή καθορίστηκε στην Υ.Α του κου Λοβέρδου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα σε αυτά που πράττει το αγαπητό μας υπουργείο.
    Με εκτίμηση Σ.Α.Φ.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:34 | Horhito

    Προσοχηηηηηη!!!!!

    Στον τροπο μοριοδοτησης της πρυπηρεσιας(0,2 ενώ σε ολους τους αλλους κλαδους δινεται 0,1)και στον τροπο που εχει αποκτηθει…

    Γνωριζετε οτι υπαρχουν ακομη ατομα στον πινακα με πολλους μηνες προυπηρεσιας τα οποια
    -δεν ειναι ΠΕ61
    -δεν ειναι κατοχοι μεταπτ/κου,διδακτορικου
    -δεν ειναι κατοχοι διδασκαλειου

    Απο που αποκτηθηκε η προυπηρεσια45 και 50 μηνων???

    Μην πολεματε λοιπον σε λαθος πεδια!!!!

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:27 | Κώστας

    Επιβάλλεται η πρόταξη των επιτυχόντων ΑΣΕΠ ή γενναία μοριοδότηση τους στους πίνακες αναπληρωτών, μοριοδότηση της παλαιότητας πτυχίου και κατάργηση της προσαύξησης του βαθμού πτυχίου!!

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:17 | γιώτα

    Σας ζητώ να αντιμετωπίζεται ίσα όλους τους εκπαιδευτικούς. Γιατί νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής. Τα επόμενα χρόνια θα αποφοιτούσαν αρκετοί νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής από το πανεπιστήμιο του Βόλου. Ζητώ να καταργήσετε το ποσοστό 30% και να προηγούνται στις προσλήψεις. Εφόσον δεν επαρκούν να προσλαμβάνεται πε60.50

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:13 | Αριστέα

    Καλησπέρα σας
    Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο ένας απόφοιτος(71/61) του 2015 να προηγείται ενός ΠΕ 70.50/60.50 με διδακτορικό, μεταπτυχιακό και προϋπηρεσία!
    Η εφεύρεση των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 θα φέρει σε μερικά χρόνια πολλά προβλήματα και αδιέξοδα. Προπτυχιακά ειδικής αγωγής που υπάρχουν; Μόνο στο ελαδιστάν με τη δημιουργία «κατευθύνσεων» σε σχολές που είναι άσχετες με το αντικείμενο πχ Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής! Πως είναι δυνατόν από τη σχολή Ειδικής στο Βόλο να βγαίνεις νηπιαγωγός ή δάσκαλος;; Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, το ότι διαλέγουν κατεύθυνση δάσκαλου – νηπιαγωγού!
    Σταματήστε την εισαγωγή μαθητών πλέον σε αυτές τις αμφίβολες σχολές.
    Και ας μην ξεχνάμε πως οι ΠΕ71 & ΠΕ61 δεν έχουν επάρκεια να διδάξουν στην γενική εκπαίδευση.

    Η καλύτερη λύση, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές επιταγές (καθώς από εκεί αντλούμε το ΕΣΠΑ) είναι ισάξια, δίκαιη μοριοδότηση για ΟΛΟΥΣ, χωρίς καμία πρόταξη ή ποσόστωση!
    Στην ΕΕ δεν υπάρχουν προπτυχιακά τμήματα ειδικής αγωγής. Η ειδική αγωγή ειναι τμήμα της γενικής αγωγής και η εξειδίκευση επιτυγχάνεται με μεταπτυχιακά.

    Όσο αναφορά το ποσοστό των προσλήψεων των εκπαιδευτικών ΑμεΑ, θεωρώ ότι είναι άδικο τόσο γι αυτούς όσο και για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να έχουν έναν εκπαιδευτικό ο οποίος δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ο ίδιος. Πιστεύω ότι πρέπει να ελεγχθούν οι ικανότητες τους καθώς δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν πχ. σε σχολείο για παιδί με αυτισμό ή με κινητικά προβλήματα όταν οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα κ.α.. Ο αποκλεισμός τους από την παράλληλη ήταν μια πολύ σωστή κίνηση για την ασφάλεια των παιδιών. Τέλος είναι άδικο και για τα παιδιά να τοποθετείτε δίπλα τους ένας εκπαιδευτικός με κριτήριο την αναπηρία του και όχι τις ικανότητες και τις γνώσεις τους.
    Οι εκπαιδευτικοί δίπλα στα παιδιά μας πρέπει να είναι εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι.
    Ευχαριστώ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 16:01 | Μαρία

    Στη δευτεροβάθμια δεν υπάρχουν σχολές ειδικής αγωγής έτσι πρέπει κάποιος να κάνει μεταπτυχιακό,ωστόσο επειδή στη βασική του σχολή δεν έχει πάρει αρκετές γνώσει παιδαγωγικών και ειδικής αγωγής ,τα σεμινάρια μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμα.Γιατί λοιπόν να μην μοριοδοτείται ι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για μάθηση;Όσο πιο καταρτισμένος και ενημερωμένος είναι ο εκπαιδευτικός τόσο πιο πολύ βοηθιούνται και οι μαθητές.

    Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ασάφεια ως προς τη συνάφεια μεταπτυχιακών και διδακτορικών.Πότε θεωρούνται ότι είναι στο ίδιο αντικείμενο? Δηλ. αν κάνω μεταπτυχιακό πχ στην ειδικη αγωγή και μετά διδακτορικό στη διδακτική στην ειδική αγωγή .Θα θεωρείται ίδιο αντικείμενο;Φαντάζομαι αυτό υπάρχει για κάποιες περιπτώσει όπου κάνοντας το μεταπτυχιακό 2 ετών μετά με 1 χρόνο επιπλέον μπορέις να πάρεις και διδακτορικό.Ας γίνει πιο σαφές.

    Ωστόσο θα συμφωνήσω με κάποιον συνάδελφο ο οποίος είπε για τα διδακτορικά. Δεν είναι ούτε του ίδιου επιπέδου ούτε το κάνει κανείς μονάχα για τα μόρια και για το χαρτί.Θέλει περισσότερο κόπο χρόνο κάνεις έρευνα και όχι απλή παρακολούθηση.Και πολύ συχνά μπορεί να κρατήσει πάνω από 3 χρόνια.Θα ήταν ωφέλιμο να πάρουν παραπάνω μοριοδότηση.

  • Η Ε.Σ.ΑμεΑ. διαπιστώνει ότι και με αυτό νομοσχέδιο η στελέχωση των μονάδων ειδικής εκπαίδευσης γίνεται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή αναπλήρωση όταν διαπιστώνονται κενά. Ο χώρος της ειδικής εκπαίδευσης και η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών με αναπηρίες και των εκπαιδευτικών τους, απαιτεί την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρίες με μόνιμη σχέση εργασίας, ούτως ώστε να διασφαλίζει και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο πλήρης κατακερματισμός και το καθεστώς της ευέλικτης εργασίας των εκπαιδευτικών και των απασχολούμενων στην ειδική εκπαίδευση που οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
    Ως προς τα κοινωνικά κριτήρια και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών με αναπηρία καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις:

    Πρόταση 1η : Ζητούμε στην περ. 3β το ποσοστό της κατά προτεραιότητας πρόσληψης των εκπαιδευτικών με αναπηρία να προσδιοριστεί στο 20% όπως προβλέπονταν στον Πίνακα Α του ν. 3699/2008, ο οποίος καταργήθηκε.

    Πρόταση 2η: Ζητούμε οι περ. γ και γβ να καταργηθούν διότι κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται εκπαιδευτικοί με αναπηρία δύο ταχυτήτων.

    Πρόταση 3η: Τα κοινωνικά κριτήρια που τίθενται για την πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία ζητούμε να διαμορφωθούν βάσει της φιλοσοφίας που διέπει τον βασικό νόμο 2643/98 για την προστασία της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία. Υπό αυτό το πρίσμα ζητούμε να συμπεριληφθούν στις διατάξεις περί κοινωνικών κριτηρίων και οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας 50% – 66,9% και να αυξηθεί η μοριοδότηση.
    Πρόταση 4η: Προτείνουμε να απαλειφθεί η φράση «η αναπηρία δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο», δεδομένου ότι αντίκειται σε Διεθνείς Συμβάσεις και Ευρωπαϊκές Διακηρύξεις για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχική αναπηρία και εν γένει με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
    Βάσει των ανωτέρω προτείνουμε τα κοινωνικά κριτήρια να διαμορφωθούν ως εξής:
    -Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50% και μέχρι 66,9% ύστερα από σχετική πιστοποίηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής που είναι σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία τους παρέχει οι εύλογες προσαρμογές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία , υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία τους παρέχει τις εύλογες προσαρμογές, τρεις (3) μονάδες.
    -Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και μέχρι 79,9%, ύστερα από σχετική πιστοποίηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής που είναι σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία τους παρέχει τις εύλογες προσαρμογές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία , πέντε (5) μονάδες.
    -Η αναπηρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και άνω, ύστερα από σχετική πιστοποίηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής που είναι σε ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία τους παρέχει τις εύλογες προσαρμογές που ορίζει η κείμενη νομοθεσία, οχτώ (8) μονάδες.
    -Η αναπηρία τουλάχιστον 67% και άνω, τέκνου ύστερα από πιστοποίηση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής εφόσον είναι σε ισχύ ως εξής: τέσσερις (4) μονάδες για το πρώτο, έξι (6) μονάδες για το δεύτερο και οχτώ (8) μονάδες για το τρίτο.
    Πρόταση 5η: Θεωρούμε απαράδεκτη τη διάταξη μέσω της οποίας αποκλείονται οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία από την παράλληλη στήριξη και ζητούμε την άμεση κατάργησή του σχετικού εδαφίου.
    Πρόταση 6η: Δεν κατανοούμε γιατί στο εδάφιο μετά την περ. γ όπου αναφέρεται ότι «Βεβαιώσεις πιστοποίησης ……………………λήγει η ισχύς τους» τίθεται ως προϋπόθεση για να γίνει δεκτό πιστοποιητικό αναπηρίας από αρμόδια αρχή προ ΚΕΠΑ, να έχει καταθέσει ο ενδιαφερόμενος αίτηση για πιστοποίηση της αναπηρίας του στο ΚΕΠΑ. Ζητούμε η φράση «εφόσον έχει υποβληθεί αίτηση στα ΚΕΠΑ» να απαλειφθεί.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 15:29 | Αναστασία

    -Το ποσοστό των δασκάλων και των νηπιαγωγών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30% -70% αντίστοιχα!

    -Ο ειδικός παιδαγωγός οφείλει να έχει βασική παιδαγωγική εκπαίδευση και επάρκεια για τη γενική τάξη και επιπλέον εξειδίκευση!

    -Άραγε οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΕΕ θα συνεχίσουν να είναι Σχολικοί Σύμβουλοι; Καθώς όλοι τους είναι δάσκαλοι με μεταπτυχιακό-διδακτορικό στην ειδική, μήπως θα απολυθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου ή θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για να μπουν στους ΠΕ71-61 που μόλις αποφοίτησαν; Ας μην ξεχνάμε πως ότι προσόντα έχουν οι αναπληρωτες ΠΕ70.50-60.50, – και που θεωρούμαστε ανεπαρκείς, διαθέτουν και οι καθηγητές των πανεπιστημιακών σχολών!

    -Η ειδική παιδαγωγική αποτελεί συνέχεια, προέκταση της γενικής παιδαγωγικής (EuropeanAgencyfordevelopmentinspecialneedseducation, 2010).
    Σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο InternationalConferenceonEducation με θέμα «InclusiveEducation: Thewayofthefuture» (UNESCO InternationalBureauofEducation, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο. Ο ειδικός παιδαγωγός οφείλει να έχει βασική παιδαγωγική εκπαίδευση και επάρκεια για τη γενική τάξη και επιπλέον εξειδίκευση.

    -Τμήμα ειδικής αγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρακτική άσκηση και η εμπειρία μέσα στην τάξη είναι περιορισμένη καθώς αφορά μόνο το 3ο έτος για γενικά σχολεία και το 4ο έτος για ειδικά σχολεία (εξωτ. Αξιολ. σ. 9). Στο πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να εισαχθεί μία πιο συνεκπαιδευτική προσέγγιση (εξωτ. Αξιολ σ.9).

    Οι εκπαιδευτικοί που έχουν βασικούς τίτλους δασκάλων και νηπιαγωγών σε συνδυασμό με την απόκτηση ανώτερων ακαδημαϊκών προσόντων όπως μεταπτυχιακά και διδακτορικά είναι οι μόνοι εξειδικευμένοι και κατάλληλοι να διδάξουν στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 14:23 | Σεφέρογλου Ελένη

    Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 13:34 | ΝΙΚΗ

    Είναι ανάγκη να επανέλθει ο ξεχωριστός πίνακας (Α) για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία με την εφαρμογή μοριοδότησης για τα άλλα κριτήρια (μεταπτυχιακό,σεμινάριο,προϋπηρεσία κτλ).Η εφαρμογή ποσόστωσης όπως ίσχυε με το νόμο 3699/2008 είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η πολιτεία για να διασφαλίσει την κοινωνική και εργασιακή επιβίωση αυτών των ατόμων.Είναι άτομα με ικανότητες και προσόντα.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 13:07 | Κωνσταντίνος Κούς

    Κύριοι.

    *Από τη στιγμή που για διάφορους λόγους, τα ΑμεΑ αποκλείονται από τη παράλληλη στήριξη, δε θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό προτεραιότητας στις προσλήψεις? Το 10% είναι απειροελάχιστο σε τέτοιες συνθήκες. Τα 3 ή 4 μόρια σίγουρα λειτουργούν θετικά και ισοσκελίζουν ίσως τα 4 μόρια ενός μεταπτυχιακού που πολλά ΑμεΑ αδυνατούν να κάνουν για λόγους υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει προτεραιότητα.

    *ΠΕ04. Οι πίνακες θα τρέχουν παράλληλα ή πρώτα οι Φυσικοί και μετά όλοι οι άλλοι που θα τους στέλνουν στις θέσεις που έχουν απομείνει? Φέτος ειχαμε το εκπληκτικό στην Α φάση να παίρνουν μόλις έναν Γεωλόγο!!!!!Απο 90 περιπου συνολικά ΠΕ04. Α

  • 1. Όλα τα τυπικά προσόντα πρέπει να προσμετρούνται και η μοριοδότηση να γίνεται αθροιστικά.
    2. Χρειάζεται ξεκάθαρος ορισμός της συνάφειας ενός διδακτορικού με την Ειδική Αγωγή. Απαιτείται ξεκάθαρη διατύπωση στο νόμο για το ποιος φορέας θα κρίνει και με ποια κριτήρια τη σχετικότητα ενός διδακτορικού με την ειδική αγωγή.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 11:33 | Πέγκυ

    Όχι!! στην απαξίωση των τίτλων που αποκτώνται πέραν του βασικού πτυχίου!! Ποιά εκπαίδευση θέλουμε τελικά;;! Τη μάθηση,την ενημέρωση κι εκπαίδευση ή την πρόταξη και προτεραιότητα μόνο των βασικών πτυχίων;;!

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 11:31 | dimitris

    Απαράδεκτο να προτάσσονται βασικά πτυχία έναντι μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 11:08 | Aποστολος Παπανικολαου

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2004 Αριθμ. Πρωτ.:ΔΟΑ/ Φ13 / 1873

    ΘΕΜΑ: Τροποποίηση του π.δ/τος 50/2001 « Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα».
    Α. Γενικά.
    Σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύτηκε και ισχύει ήδη από 31.12.2003, το π.δ/γμα 347/2003 «Τροποποίηση του π.δ/τος 50/2001 «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», (ΦΕΚ 315/31.12.2003).
    [ ]
    15. Καταργείται η δυνατότητα συμμετοχής υποψηφίων για την κάλυψη θέσεων κλάδων ή ειδικοτήτων ΠΕ κατηγορίας, με βάση διδακτορικό δίπλωμα σχετικό με την ζητούμενη ειδικότητα, ανεξαρτήτως του γνωστικού αντικειμένου του βασικού τίτλου σπουδών τους.
    Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν είναι λογικά δυνατόν, το διδακτορικό δίπλωμα το οποίο αποτελεί εξειδίκευση σε ορισμένο αντικείμενο να υποκαθιστά την έλλειψη του βασικού τίτλου σπουδών.
    ( παράγραφος 17 του άρθρου μόνου).

    Κρίνεται σκόπιμο, στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι το «προσοντολόγιο» διέπει η αρχή ότι τα κατά περίπτωση κλάδου ή ειδικότητας απαιτούμενα προσόντα διορισμού συνδέονται με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας κατά βαθμίδα εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ).
    [ ]
    Σ’ ένα διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την κάλυψη οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε όλες τις δομές των σχολικών μονάδων της ειδικής εκπαιδευσης, δικαιωμα συμμετοχης, όπως οριζει το προσοντολογιο, εχουν μονο οι πτυχιουχοι των κλάδων ΠΕ 61 και ΠΕ71. Και τούτο γιατι εχουν, κατά τον νομο, τον βασικο τιτλο σπουδων από πανεπιστημιακο τμημα της χωρας μας (τυπικά προσόντα) και τετοιο τμημα εχει το Πανεπιστημιο Θεσσαλιας (παιδαγωγικο τμημα ειδικης αγωγης ) καθως επισης και το Πανεπιστημιο Μακεδονιας.
    Να σημειωσω εδώ ότι όταν η ιδιωτικη εκπαιδευση δεν ειχε για τα σχολεια της δασκαλους, απλους ή και με μεταπτυχιακα, διδακτορικα, το υπουργείο Παιδείας εδινε το δικαιωμα στους ιδιωτες για την προσληψη τους στα δημοτικα τους σχολεια πτυχιούχους του Παιδαγωγικου Τμηματος Ειδικης Αγωγης του Βολου.
    Και τίθεται το ερώτημα: Για την ιδιωτική εκπαίδευση ηταν αξιοι οι πτυχιούχοι ΠΕ71,ενώ για την δημοσια δεν είναι; Το ίδιο ερώτημα μπαίνει και για τα σχολεία κωφων ή τυφλων, όλες οι τάξεις των οποίων μπορούν να καλύπτονται από πτυχιούχους ΠΕ71, αλλά δεν ισχύει το ίδιο τα τα δημόσια δημοτικά.
    Οι πτυχιούχοι των κλάδων. ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 δεν έχουν το βασικο τιτλο σπουδων, δηλαδη το πτυχιο ειδικής αγωγής και επειδή το προσοντολογιο σε κάθε κλαδο ΠΕ ή ΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ δινει το πτυχιο και όχι το διδακτορικο η μεταπτυχιακο κλπ, δεν μπορούν να πάρουν μερος σε διαγωνισμο ΑΣΕΠ για καλυψη οργανικων θεσεων ΠΕ 61 ΚΑΙ ΠΕ 71. Και δεν μπορεί ένας πτυχιούχος των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που δεν εχει πτυχιο ειδικης αγωγης αλλα μονο ένα μεταπτυχιακο, ή διδακτορικο να αυτοανακηρύσσεται «ειδικος επιστημονας».
    Ειδικός επιστήμονας είναι μόνο στον κλαδο του και δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι είναι και ψυχολογος επειδη εχει μεταπτυχιακο στην σχολικη ψυχολογια..
    Αν κάποιος εχει τοσο μεγαλη διαθεση για προσφορα στην ΕΙΔΙΚΗ εκπαιδευση, ας δώσει ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ή ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    Είναι εκτος λογικης όταν δεν εχεις δικαιωμα ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ σε διαγωνισμο ΑΣΕΠ σε κλαδο που δεν ανηκεις γιατι ο δικος κλαδος είναι ο ΠΕ 60/70 να απαιτεις μεταθεση ,αποσπαση,διορισμο ως αναπληρωτης σε δομες της ειδικης αγωγης επειδη εχεις ένα μεταπτυχιακο η διδακτορικο κλπ…
    Ο νομοθετης σωστα προβλεπει όταν δεν υπαρχουν αλλοι πτυχιουχοι ειδικης, για να μην μεινουν το ειδικα σχολεια ΕΕΕΕΚ,ΚΕΔΔΥ χωρίς εκπαιδευτικούς αγωγης, να αποσπώνται ή να προσλαμβανονται αναπληρωτες ΠΕ 60 ,ΠΕ70, με τα κριτηρια που οριζονται και αν δεν επαρκουν παλι, τα τότε να τοποθετουνται ανευ κριτηριων
    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    Θα πρεπει να παρετε γενναία αποφαση εφ οσον δεν επαρκουν πτυχιουχοι ειδικης αγωγης ΠΕ 61 και ΠΕ71 να αυξήσετε τον αριθμο εισακτεων στα δυο πανεπιστημιακα τμηματα Βολου και Μακεδονιας. Διαφορετικα, να δημιουργηθουν και νεα πανεπιστημιακα τμηματα, γιατι οι δομες εκπαιδευσης της ειδικης αγωγης θελουν πτυχιουχους από πανεπιστημιακα τμηματα ειδικης αγωγης και όχι με τιτλους ανευ βασικου πτυχιου στην ειδικη αγωγη. Και, βεβαίως, πρέπει να σταματησουν οι αντιπαραθεσεις από πτυχιουχους που δεν ανηκουν σε κλαδους ΠΕ 61 ΚΑΙ ΠΕ7

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 10:46 | Χριστίνα

    Παρακολουθώ τις απόψεις των συναδέλφων με πολύ ενδιαφέρον. Με ποιο σκεπτικό θέλετε να επαναληφθεί η ίδια αδικία που είχε γίνει πριν χρόνια με την πρόταξη όσων είχαν επιτυχία στον ΑΣΕΠ ή ζητάτε την μοριοδότηση του ΑΣΕΠ γενικής; Είναι ίδια η ύλη του ΑΣΕΠ γενικής με την ύλη του ΑΣΕΠ ειδικής; Είμαι 10 χρόνια στα πλαίσια της ειδικής αγωγής και δεν έχω καταλάβει να έχει γίνει ΑΣΕΠ ειδικής αγωγής. Μήπως θα έπρεπε να επιδιώκουμε όλοι να γίνει ΑΣΕΠ ειδικής Αγωγής και μετά να ζητάμε την μοριοδότηση του;

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 10:43 | maria K.

    Ως γνωστό η κτήση διδακτορικού διπλώματος απαιτεί θεωρητικό και ερευνητικό έργο τουλάχιστον 4 ετών, ενώ αντιθέτως για το μεταπτυχιακό τίτλο απαιτείται 1 έως το πολύ 2 έτη. Επίσης, το εύρος επιστημονικής έρευνας διαφέρει τόσο σε θεωρητικό όσο και σε ερευνητικό πεδίο, αλλά και η όλη διαδικασία της διδακτορικής διατριβής με συνεχείς αξιολογήσεις της πορείας του έργου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης και η τελική κρίση ενώπιον ειδικού σώματος (επιστημονικής επιτροπής) διαφέρουν τελείως από την κτήση ενός τυπικού μεταπτυχιακού τίτλου.
    Επομένως, επιβάλλεται τουλάχιστον η διπλάσια μοριοδότηση του διδακτορικού τίτλου έναντι του μεταπτυχιακού, ειδικά αν κανείς σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τα τελευταία έτη (Βουλγαρία, Ιταλία, Κύπρος). Ωστόσο αυτό δεν τηρήθηκε στις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών (2014-2015), όπου τα μεταπτυχιακά μοριοδοτούνταν με 4 μονάδες, ενώ τα διδακτορικά με 6 μονάδες. Σε πολλές δε περιπτώσεις με την μοριοδότητηση του σεμιναρίου κατά 0,5 μονάδες, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου μοριοδοτούνταν με 4,5 μονάδες έναντι των 6 μόναδων των διδακτόρων.
    Είναι λοιπόν κρίσιμη τόσο η αξιολόγηση όσο και ο ενδελεχής έλεγχος των μεταπτυχιακών τίτλων, καθώς επίσης και η κατ΄αναλογία μοριοδότησή τους έναντι των κατόχων διδακτορικών τίτλων.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 10:33 | Μάριος

    -Οι εκπαιδευτικοί που έχουν βασικούς τίτλους δασκάλων και νηπιαγωγών σε συνδυασμό με την απόκτηση ανώτερων ακαδημαϊκών προσόντων όπως μεταπτυχιακά και διδακτορικά είναι οι μόνοι εξειδικευμένοι και κατάλληλοι να διδάξουν στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.
    Άραγε οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΕΕ θα συνεχίσουν να είναι Σχολικοί Σύμβουλοι;; Καθώς όλοι τους είναι δάσκαλοι με μεταπτυχιακό-διδακτορικό στην ειδική, μήπως θα διωχθούν ή θα εγκαταλείψουν τις θέσεις για να τις παραχωρήσουν στους νέους απόφοιτους ΠΕ71-61;; Ας μην ξεχνάμε πως ότι προσόντα έχουμε εμείς, ΠΕ70.50-60.50, που θεωρούμαστε ανεπαρκείς, τα ίδια έχουν και αυτοί!

    -Η ειδική παιδαγωγική αποτελεί συνέχεια, προέκταση της γενικής παιδαγωγικής (EuropeanAgencyfordevelopmentinspecialneedseducation, 2010).
    Σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο InternationalConferenceonEducation με θέμα «InclusiveEducation: Thewayofthefuture» (UNESCO InternationalBureauofEducation, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.
    Ο ειδικός παιδαγωγός οφείλει να έχει βασική παιδαγωγική εκπαίδευση και επάρκεια για τη γενική τάξη και επιπλέον εξειδίκευση.

    -Τμήμα ειδικής αγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρακτική άσκηση και η εμπειρία μέσα στην τάξη είναι περιορισμένη καθώς αφορά μόνο το 3ο έτος για γενικά σχολεία και το 4ο έτος για ειδικά σχολεία (εξωτ. Αξιολ. σ. 9). Στο πρόγραμμα σπουδών θα πρέπει να εισαχθεί μία πιο συνεκπαιδευτική προσέγγιση (εξωτ. Αξιολ σ.9).

    -Το ποσοστό των δασκάλων και των νηπιαγωγών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 30% -50%!

    -Τέλος πιστεύω πως πρέπει να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στα σεμινάρια! Ο τότε υφυπουργού παιδείας (Ε. Χριστοφιλοπούλου, 22/12/2009) είδε δηλώσει: «Τα χρυσοπληρωμένα σεμινάρια έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε απόπειρα επαναφοράς τους συνιστά «εμπαιγμό»». Πως είναι δυνατόν μετά από 4 χρόνια ένα νεοεμφανιζόμενο σεμινάριο να δίνει 1 μόριο; Πώς είναι δυνατόν ενώ μέχρι πρότινος δεν μετρούσαν τα σεμινάρια, από τον Αυγούστα του 2010 και μετά, φέτος να μετράνε μέχρι το 2014; Όλο αυτό είναι πάρα πολύ περίεργο και ύποπτο. Το μόνο δίκαιο θα ήταν να καταργηθούν όλα τα σεμινάρια. Στη χειρότερη περίπτωση που θα συνεχίσουν να υπάρχουν θα πρέπει τουλάχιστον να μετράνε αθροίστηκα με όλα τα υπόλοιπα προσόντα και να δίνονται σε όλα τα ίδια μόρια.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 07:07 | Ματίνα Δρ

    Ράβε ξήλωνε στην Ειδική Αγωγή…

    Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πίνακας Α δεν επαναφέρεται.
    Να γίνει αύξηση ποσοστού επί των προσλήψεων στην ειδική κ στη γενική αγωγή δηλαδή 10% σε 20% κ 5% σε 10% αντίστοιχα. Και να ισχύσει για το Ε.Ε.Π. κ το Ε.Β.Π. με αναπηρία. Να αρθεί ο αποκλεισμός εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως αναπηρίας από το θεσμό της παράλληλης στήριξης.

  • 12 Δεκεμβρίου 2014, 06:41 | ΙΩΑΝΝΑ

    Στις νηπιαγωγούς να μην ισχύσει το 30%. Δεν μπορεί να ισχύει άλλο ποσοστό για τους ΠΕ 70.50 και άλλο για τους ΠΕ 60.50. Είναι μεγάλη αδικία.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 23:36 | ΦΩΤΕΙΝΗ

    Είναι απαράδεκτα υψηλή η μοριοδότηση της προυπηρεσίας. Ουσιαστικά έχουν κλείσει τους πίνακες,πριμοδοτώντας μόνο την εμπειρία. Οι νέοι δεν έχουν καμμιά πλέον τύχη. Είναι τραγικό!

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 23:29 | ΜΑΡΙΖΑ

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΜΕΑ ΜΕ 67% ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ;

    ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΕ70.50 ;;
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΜΕΑ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΕ 70.50 ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!!!!!

    ΜΕΧΡΙ ΠΕΡΙΣΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ Α’ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ…

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ;

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΜΕΑ !!!!!!

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ !!!!!!!

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 23:19 | mixaela

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΜΕΑ…
    ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΟΤΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ?

    ΦΕΤΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΜΕΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ !!!!!!!!

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..!!!!!

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ….!!!!

    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΜΕΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 23:13 | Τζένη

    Θεμιτό είναι, για τα ΑμεΑ με 67% και άνω αναπηρία, το ποσοστό στην Ειδική Εκπαίδευση να κυμανθεί από 15 – 20% χωρίς προϋποθέσεις (μεταπτυχιακών σπουδών, 10μηνη προϋπηρεσία) στην κατηγορία αυτή, πράγμα που υπήρχε στον πίνακα Α’ πριν ισχύσει ο νόμος του 2014. Επαναφορά του πίνακα Α’.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 23:02 | MARIA

    Τα κοινωνικά κριτήρια χρειάζονται την ποσόστωση, όπως ίσχυε, σε τρίτεκνους-πολύτεκνους και τον πίνακα Α ,όχι κάποια μόρια.Δώστε κίνητρα και δικαίωση!!

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 23:02 | Αθανασιάδης Χ

    ΠΕ04. Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο διαχωρισμός των αναπληρωτών ΠΕ04 στην ΕΑΕ ,διότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό έρεισμα για τον διαχωρισμό τους στην ΕΑΕ. Η όποια συνέχεια του διαχωρισμού των ΠΕ04 στο νέο νομοσχέδιο εκθέτει τους ΠΕ04 και κυρίως το σύνολο των εκπαιδευτικών στους γονείς των μαθητών ΑΜΕΑ.
    Ελπίζω οι συντεχνιακές διαφορές των ΠΕ04 στην ΕΑΕ να τελειώσουν εδώ με την ενοποίηση των πινάκων αναπληρωτών στην ΕΑΕ.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:58 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Η δική μου πρόταση είναι η εξής:

    1) Να υπάρχει ένας ενιαίος πίνακας των αναπληρωτών ΠΕ 71 και ΠΕ 70.50

    2) Η σύνταξη αυτών των πινάκων να γίνεται με την άθροιση των μορίων (προϋπηρεσίας + προσόντων), ώστε να μην υπάρχουν οι αδικίες που υπήρχαν, όπως το να προηγούνται οι ΠΕ 70.50, ούτε αυτές που υπάρχουν, όπως το γεγονός ότι άνθρωποι με μεταπτυχιακό και 5-6 χρόνια προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή να οδηγούνται στην ανεργία από τους νέους απόφοιτους.

    Και εξηγώ:

    0,2 x ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    4 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ (και για τους ΠΕ 71)
    6 ΜΟΡΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ (και για τους ΠΕ 71)
    1 ΜΟΡΙΟ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

    Τα μόρια αυτά αθροίζονται (για κτήση μεταπτυχιακού και διδακτορικού προσθέτονται και τα δύο, δηλαδή 4+6) και ο καθένας καταλαμβάνει τη θέση του στον ενιαίο πίνακα.

    Πιστεύω ότι είναι μία καλή λύση που εξαφανίζει, τουλάχιστον, τις μεγάλες αδικίες και από τις δύο πλευρές. Το ξανατονίζω,ήταν άδικο άτομα με 1-2 χρόνια μεταπτυχιακό να προηγούνται του βασικού πτυχίου, όσο άδικο είναι άτομα με μεταπτυχιακό και προϋπηρεσία να χάνουν τη σειρά τους από τους κατόχους του βασικού πτυχίου χωρίς προϋπηρεσία και να είναι άνεργοι σε 2-3 χρόνια. Η αλήθεια είναι στη μέση.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:42 | Άννα

    Αν κατάλαβα καλά το δίκιο και το άδικο κρίνονται από το τι έχω και τι δεν έχω «εγώ». Αν είμαι της γενικής με ένα ΠΜΣ ή ένα σεμινάριο κακώς προηγούνται των Παιδαγωγικών ειδικής, αν είμαι των παιδαγωγικών ειδικής το αντίθετο, αν είμαι τρίτεκνος, πολύτεκνος και πάει λέγοντας.
    Προσωπικά δεν ανήκω ούτε στην μια ούτε στην άλλη κατηγορία, επομένως δεν θίγομαι… Αλλά αναρωτιέμαι:
    1) Αν ένα σεμινάριο τον παλιό καλό καιρό-τότε που δεν υπήρχε «εξειδικευμένο» προσωπικό- με έστειλε αναπληρωτή/τρια και απλά μέσα από την «εμπειρία» έμαθα στου κασίδη του κεφάλι με καθιστά άξιο και ικανό να συνεχίσω να δουλεύω στο πλαίσιο αυτό; Αλλά και πάλι τόσοι μήνες προϋπηρεσίας;;
    2) Το ΠΜΣ πάλι;;; Το 2/3 των ΠΜΣ είναι «πληρώστε-πάρτε»(εξ αποστάσεως, μικρο-ψευτό- εργασίες αν γίνονται κι αυτές- κάποια χωρίς διπλωματική, κάποια χωρίς πρακτική), τουτέστιν πληρώνω κάτι παραπάνω και παίρνω ΠΜΣ αντί για σεμινάριο.

    Όπως και να’χει αυτή η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή και οι ιθύνοντες να σταματήσουν να κάνουν πασαλείμματα στον χώρο της ειδικής αγωγής και της αγωγής γενικότερα….

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:26 | Μελίνα

    Βλέπω οι ΠΕ71 που τόσο διατυμπανίζουν ότι νοιάζονται για την ειδική εκπαίδευση και τους μαθητές τους… 150 σχόλια για το άρθρο για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και στα άλλα άρθρα του νόμου όπως πχ που αυξάνουν το ανώτατο όριο των μαθητών προς το χειρότερο για την ποιότητας της εκπαίδευσης και της ασφάλειας κουβέντα, μόνο μερικά σχολιάκια. Εύγε….

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:23 | Nestoras

    Απαράδεκτο να προτάσσονται βασικά πτυχία έναντι μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

    Επειδή κάναμε την παγκόσμια πατέντα να δημιουργήσουμε σχολές Ειδικής Αγωγής (στις οποίες διδάσκουν δάσκαλοι με διδακτορικά, ειρωνεία ε?) δεν σημαίνει πως πρέπει να διαιωνίσουμε μια κατάσταση που δημιουργήθηκε καθαρά για να εξυπηρετήσει μικροσυμφέροντα.

    Παντού στην Ευρώπη οι δομές ΕΑ στελεχώνονται από δασκάλους και νηπιαγωγούς με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Η λογική του συγκεκριμένου είναι πως η ΕΑ δεν είναι ένας ξεχωριστός κλάδος αλλά αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της Γενικής εκπαίδευσης.

    Εμείς αποφασίσαμε να το διαχωρίσουμε επειδή θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους εκπαιδευτικά από χώρες όπως οι Σκανδιναβικές η Γερμανία η Γαλλία κλπ…

    Αναλογιστείτε τι γίνεται στους υπόλοιπους κλάδους της καθημερινότητας μας. Πρώτα γίνεσαι γιατρός και μετά παίρνεις ειδικότητα. Πρώτα γίνεσαι δημοσιογράφος και μετά εξειδικεύεσαι σε συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Πρώτα γίνεσαι φυσικός και μετά πυρηνικός φυσικός ή αστροφυσικός κλπ.

    Έτσι και στα Παιδαγωγικά. Πρώτα γίνεσαι δάσκαλος και μετά δάσκαλος Ειδικής Αγωγής. Μην επιβραβεύσετε αυτούς που βαπτίζουν τους εαυτούς τους δασκάλους Ειδικής Αγωγής χωρίς καν να είναι δάσκαλοι.

    Και ειδικά σε θεσμούς όπως η παράλληλη στήριξη είναι εγκληματικό τα παιδιά να μην έχουν δίπλα τους κανονικούς δασκάλους ειδικά σε τάξεις αυξημένης δυσκολίας και απαιτήσεων όπως η Ε’ και η ΣΤ’. Αν θέλαμε να έχουμε νταντάδες να φιλάνε απλά τα παιδιά την ώρα του μαθήματος τότε η απόφαση σας έχει λογική. Αν θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν και να βελτιώνονται στον ίδιο ρυθμό όπως οι συμμαθητές τους πρέπει να έχουμε δίπλα τους δασκάλους απόφοιτους κανονικών Παιδαγωγικών.

    Ας συντηρήσουν τις σχολές της ΕΑ αφού έτσι θέλουν. Αλλά ας πάνε και αυτοί να κάνουν κανένα μεταπτυχιακό και διδακτορικό όπως οι δάσκαλοι και να μην επαναπαύονται στα βασικά πτυχία τους. Σε περίπτωση που δεν αλλάξετε τις συγκριμένες διατάξεις επιβραβεύεται το άραγμα έναντι της εργατικότητας και της προσπάθειας συνεχούς επιμόρφωσης.

    Και φυσικά είστε απολύτως υπεύθυνοι για τυχών απώλεια των ΕΣΠΑ που κινούν την ΕΑ και την εκπαίδευση γενικότερα τα τελευταία χρόνια. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε άλλο παρά χαρούμενη θα είναι με πρόταξη βασικών πτυχίων έναντι μεταπτυχιακών και διδακτορικών και λογικά αφού πρόκειται για τον ορισμό της αδιαφάνειας και μια καθαρά χαριστική και φωτογραφική διάταξη υπέρ δυο πολύ συγκεκριμένων (αμφίβολης ποιότητας με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις) τμημάτων.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:23 | Μ.Κ.

    Δημιουργία ξεχωριστού πίνακα για άτομα με αναπηρία. Πρώτα να προσλαμβάνονται εκείνοι και μετά οι υπόλοιποι. Να ανακτηθεί ο πίνακας Α που υπήρχε στον προηγούμενο νόμο.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:21 | Θωμάς

    Δάσκαλοι με μεταπτυχιακά – διδακτορικά ΠΕ70.50 να καταλαμβάνουν θέσεις για παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης. Οι ΠΕ71 είναι για ειδικά σχολεία. Εμείς γνωρίζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα της γενικής εκπαίδευσης προκειμένου να το προσαρμόσουμε στο κάθε μαθητή που χρειάζεται παράλληλη. Αύξηση ποσόστωσης σε 30% για ΠΕ70.50.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:18 | Θωμάς

    Η ποσόστωση των ΠΕ 70.50 να γίνει ίδια με τους ΠΕ 60.50 δηλ. 30%. Μην υποβαθμίζετε κι άλλο τους δασκάλους με διδακτορικά και μεταπτυχιακά.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 22:16 | Μαρία

    Αύξηση ποσόστωσης για τους ΠΕ70.50 από 5% σε 30% όπως είναι και για τους νηπιαγωγούς.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 21:32 | ANTONIOS

    ΘΕΜΑ: Επανεξέταση του άρθρου 22 στο νέο-προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή.
    Στο παραπάνω άρθρο η παράγραφος 4α ουσιαστικά αναιρεί το περιεχόμενο των παραγράφων 3α και 3β. Στην παράγραφο 3α αναφέρεται η δημιουργία 4 πινάκων ( 2 για τους ΠΕ71 , ΠΕ 70.50 και 2 για τους ΠΕ61 , ΠΕ 60.50) ,και στην παράγραφο 3β αναφέρεται ότι προτάσσεται θεωρητικά το 10% των εκπαιδευτικών με αναπηρία άνω των 67% ανά πίνακα.
    Στην παράγραφο 4α αναγράφεται ότι στους πίνακες της Πρωτοβάθμιας ΕΕ προτάσσονται στις προσλήψεις οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 .

    ΑΡΑ, οι εκπαιδευτικοί της ΠΕ 70.50 πρακτικά ΔΕΝ θα προσληφθούν καθώς δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ η εξάντληση του πίνακα της ΠΕ 71.Η μόνη πρόσληψη γι αυτούς θα είναι στην παράλληλη στήριξη, όπως έγινε φέτος, στην οποία όμως δεν είχαν δικαίωμα πρόσληψης οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία 67% και άνω τη στιγμή που είναι ικανοί να διδάξουν σε κανονικό τμήμα και έχουν καταθέσει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.
    Μ’ αυτόν τον τρόπο ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ της ΠΕ70.50 έμειναν αδιόριστοι.

    Γι όλα τα παραπάνω ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
    1. Την ίση αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ΑΜΕΑ με 67% αναπηρία και άνω του πίνακα της ΠΕ 70.50 και των εκπαιδευτικών του πίνακα ΠΕ 71 με τη δημιουργία ενός ενιαίου πίνακα. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα μείνουν αδιόριστοι οι εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ του πίνακα ΠΕ70.50 και συγχρόνως ικανοποιούνται και εκπαιδευτικοί του πίνακα ΠΕ71.
    2. Την δυνατότητα πρόσληψης όλων των εκπαιδευτικών ΑΜΕΑ του πίνακα ΠΕ70.50 και στην παράλληλη στήριξη.

    Είναι άδικο οι λίγοι εκπαιδευτικοί με αναπηρία των 67% και άνω του πίνακα της ΠΕ 70.50 να μένουν αδιόριστοι και αβοήθητοι από την πολιτεία, ενώ μέχρι πέρυσι προσλαμβάνονταν στην ειδική αγωγή.

    ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ να γίνει ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ των παραπάνω για να ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ οι προαναφερόμενες αδικίες στους εκπαιδευτικούς ΑΜΕΑ του πίνακα της ΠΕ70.50.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 21:23 | Μάριος Παπαγιάννης

    Είναι απαράδεκτο να αλλάζετε πάλι φέτος τη μοριοδότηση στη 2βάθμια. Τι είμαστε ασανσέρ να ανεβοκατεβαίνουμε κάθε χρόνο στους πίνακες; Επιτέλους λίγος σεβασμός δε βλάπτει. Παρακαλώ αφήστε τη μοριοδότηση όπως αυτή ορίστηκε με την υπουργική απόφαση. Τα σεμινάρια 400 ωρών να μετράνε αθροιστικά στα μάστερ. Ευχαριστώ.

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 21:17 | ioanna

    Οι πε 71είναι άριστα καταρτισμενοι πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής και η Θέση τους Είναι μόνο στα ειδικά σχολεία.. ……γιά τα γενικά σχολεία Είναι ανεπαρκεστατοι δεν γνωρίζουν το Αναλυτικο Πρόγραμμα. Ειδικά τα τμηματα ένταξης υπολειτουργουν οταν αν δε διδάσκονται απο δάσκαλο γενικης πε70.50

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 20:56 | Γιώργος Παπαιωάννου

    Θεωρώ ότι θα έπρεπε να εφαρμόζεται και μοριοδότηση επιτυχίας που έχει κάποιος στον ΑΣΕΠ ειδικά στους κλάδους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικής αγωγής. Αναφέρομαι σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ γενικής αγωγής που έχει διαγωνιστεί ένας για παράδειγμα φιλόλογος ειδικής αγωγής, πέτυχε τα μόρια του μετράνε στους πίνακες γενικής αγωγής, αλλά όχι στην ειδική.
    Το επιχειρήμα μου είναι, ότι οι παιδαγωγικές αρχές είναι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Η παιδαγωγική μπορεί να χωρίζεται σε κλάδους, αλλά έχει και κοινές αρχές, αυτές που εξετάζει ο ΑΣΕΠ γενικής αγωγής, οι οποίες εφαρμόζονται και σε μαθητές με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε σε μια τάξη κοινού σχολείου μπορεί να υπάρχουν και μαθητές με ειδικές ανάγκες. Ένας εκπαιδευτικός που πέτυχε σε ΑΣΕΠ γενικής σίγουρα έχει το θεωρητικό υπόβαθρο να εφαρμόσει κάποιες κοινές διδακτικές τεχνικές και παιδαγωγικές αρχές και σε μαθητές με ειδικές ανάγκες

  • Άρθρο 22: Αναπληρωτές Ειδικής Εκπαίδευσης
    iii) Κοινωνικά κριτήρια
    α. Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας Δευτεροβάθμιας με 67% και μέχρι 80% ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ ……….., τρεις (3) μονάδες.
    β. Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων ……με 80%, ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ ………., τέσσερις (4) μονάδες.
    γ. Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) για το δεύτερο και πέντε (5) για το τρίτο τέκνο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Εδώ αποκλείονται όσοι κωφοί/βαρήκοοι έχουν ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 67%! Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του Ν. 2643/98, τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω είναι προστατευόμενοι του Νόμου αυτού.
    Προτείνουμε να δίνονται πέντε (5) μονάδες στους ΑμεΑ εκπαιδευτικούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και μέχρι 80% και επίσης αντί για δύο (2) να δίνονται πέντε (5) μονάδες για το πρώτο, επτά (7) αντί για τρεις (3) για το δεύτερο και εννέα (9) αντί για πέντε (5) για το τρίτο τέκνο με αναπηρία.

    ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΚΕ

  • 11 Δεκεμβρίου 2014, 20:14 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

    Έλεος με τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους! Οι γονείς με δύο παιδιά είναι λιγότερο καλοί εκπαιδευτικοί ή αυτοί που έχουν μονογονεϊκή οικογένεια;
    Ο καλός και σωστός εκπαιδευτικός δεν κρίνεται αν έχει ένα, δύο , τρία , τέσσερα ή κανένα παιδί κύριε υπουργε, αλλά από τα προσόντα και τις ικανότητές του. Με τη ποσόστωση αυτή φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός για το θεσμό της παιδείας.
    Αν θέλετε να τους βοηθήσετε δώστε τους επιδόματα και όχι να παίρνουν τη δουλειά άλλων. Το άδικο αυτό σύστημα πρέπει να αλλάξει και στη ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! Δουλεύουν άτομα με 0 μόρια και άλλοι με 25 μόρια, ασεπ και με άλλλα προσόντα μένουν άνεργοι!!!