1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.3699/2008 ( Α΄ 199), αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Όργανα διοίκησης των ΣΜΕΑΕ είναι ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων. Στο σύλλογο διδασκόντων μετέχουν ισότιμα όλοι οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα όλα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».
2. α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του ν.3699/2008 , αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η στελέχωση των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των ΚΕΔΔΥ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται από :
α) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71, και
β) Εκπαιδευτικούς ΕΑΕ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων που προβλέπονται στα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, όπως ισχύουν, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο από Πανεπιστήμια της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11, επιπροσθέτως των ανωτέρω, πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στις θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι με μετάθεση ή διορισμό ή απόσπαση ή προσωρινή αναπλήρωση, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην γενική εκπαίδευση. Ειδικότερα οι οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Νηπιαγωγών και Δασκάλων των Ειδικών Νηπιαγωγείων, των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) πληρούνται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ71 καθώς και των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 που κατέχουν τα προβλεπόμενα στην περιπτ.β΄ προσόντα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».
β) Οι περιπτ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.3699/2008, οι υποπαράγραφοι 1.3 και 1.4 της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν.3699/2008 καθώς και η παρ. 1 του άρθρου 56 του ν.3966/2011 (Α΄ 118) καταργούνται.
3. Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 21
Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές
1. Σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ μπορεί να μετατίθενται εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16. Ειδικά οι εκπαιδευτικοί της περιπτ.β΄ της παρ.1 του άρθρου 16 που υπηρετούν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή (3) διδακτική υπηρεσία. Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου διατηρούν το δικαίωμα μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις του αντίστοιχου κλάδου στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση, μετά τη συμπλήρωση διετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
Οι εκπαιδευτικοί της παρούσας παραγράφου, οι οποίοι πέραν των προβλεπόμενων προσόντων διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα των κωφών και στη γραφή Braille των τυφλών που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών.
Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας.
2. Οι εκπαιδευτικοί της παρ.1 του άρθρου 16, όπως αντικαθίσταται με το παρόν, μπορεί να τοποθετούνται με μετάθεση ή απόσπαση σε θέσεις των ΚΕΔΔΥ, εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι και εφόσον οι κλάδοι τους προβλέπονται στα οικεία οργανογράμματα των ΚΕΔΔΥ.
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου που κατέχουν τα προσόντα της περ.β΄ της παρ. 1 του άρθρου 16 μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά την συμπλήρωση τριετούς διδακτικής υπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ.
4. Όταν δεν καλύπτονται τα κενά με μετάθεση ή διορισμό, αποσπώνται σε ΣΜΕΑΕ, Τμήματα Ένταξης, προγράμματα παράλληλης στήριξης, πρώιμης παρέμβασης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ως ακολούθως:
α) Κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1 του άρθρου 16.
β) Ακολουθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις τουλάχιστον μίας (1) εκ των κατωτέρω περιπτώσεων, κατά την ακόλουθη ιεράρχηση:
αα) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών.
ββ) Έχουν προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός διδακτικού έτους στις ανωτέρω δομές και προγράμματα.
γγ) Είναι γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% .
δδ) Είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίων επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».
4. Η περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) Για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση :
αα) Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, τα οποία λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, Διευθυντή και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων. Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια περιλαμβάνουν τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου και τις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄, Δ΄ Λυκείου. Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι επωφελούνται από τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα της συγκεκριμένης δομής, και μέσα από την ακαδημαϊκή και επαγγελματική εκπαίδευση μπορούν να οδηγηθούν σε μεταλυκειακές δομές εκπαίδευσης και σε ανεξάρτητη ή εποπτευόμενη εργασία. Αναλυτικά:
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα των Γυμνασίων γενικής εκπαίδευσης, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Γυμνασίου δύνανται να εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, μαθητές απόφοιτοι Γενικού ή Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και της Α΄ή Β΄ τάξης των ΕΕΕΕΚ. Δικαίωμα πρώτης εγγραφής έχουν οι μαθητές έως το 16ο έτος της ηλικίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη χορηγείται τίτλος απολυτηρίου Γυμνασίου.
Oι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύνανται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ: i) στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, ii) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου, iii) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου, iv) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου, v) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου και vi) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Για τις μετεγγραφές μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις Γυμνασίου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ. Αναλυτικά:
i) οι μαθητές Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου μετεγγράφονται ως εξής :
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης,
-Απόφοιτος της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.
ii) οι μαθητές Γυμνασίου σχολικής μονάδας γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, μετεγγράφονται ως εξής:
-Απόφοιτος της Α΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Β΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου,
-Απόφοιτος της Β΄ τάξης Γυμνασίου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης μετεγγράφεται στη Γ΄ τάξη Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου.
Οργάνωση και Λειτουργία των Α΄, Β΄,Γ΄ Δ΄ τάξεων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου
Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, όπως διαμορφώνονται με την Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται δυνάμει της περ.α΄ της παρ.2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄193), όπως ισχύει, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ και σχετική γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π.
Στην Α΄ τάξη Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εγγράφονται, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ, κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου καθώς και κάτοχοι απολυτηρίου των Ειδικών και Γενικών Γυμνασίων.
Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης των μαθητών στη Δ΄ τάξη, χορηγείται απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και Επαγγελματικό πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου. Το ίδιο ισχύει και για το «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας».
Για τις εγγραφές, μετεγγραφές και φοίτηση των μαθητών στις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια και επιπλέον απαιτείται σχετική γνωμάτευση των ΚΕΔΔΥ.
Σε περίπτωση επανεγγραφής μαθητή σε διαφορετικό τομέα-ειδικότητα από αυτήν που αποφοίτησε, για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας, ο μαθητής δύναται να παρακολουθεί τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και να απαλλάσσεται από τις εξετάσεις των μαθημάτων αυτών. Κάθε απόφοιτος μαθητής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου δύναται να επανεγγραφεί και να φοιτήσει σε ένα (1) μόνο ακόμα πρόγραμμα ειδικότητας του ίδιου ή διαφορετικού τομέα, ύστερα από γνωμάτευση ΚΕΔΔΥ, η οποία λαμβάνει υπόψη αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.
Στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια υλοποιούνται για όλους τους μαθητές Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ). Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
ββ) Τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) αποτελούν σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτουν την υποχρεωτικότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διοικητικά υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης, κατόπιν σχετικής εισήγησης των ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση ακαδημαϊκού προγράμματος του γυμνασίου και παρουσιάζουν αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τμήμα των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ορίζεται από 5 έως και 8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός δύναται να μειώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης διατυπώνεται ύστερα από ειδικώς αιτιολογημένη πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, εισήγηση του ΚΕΔΔΥ και σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Η φοίτηση στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαρκεί έξι τάξεις (Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄) και ακολουθούνται τα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές περιγράφονται στα Εξατομικευμένα Προγράμματα Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), τα οποία υλοποιούνται για όλους τους μαθητές. Κάθε διδακτικό έτος στα Ε.Ε.Ε.ΕΚ. αποτελείται από δύο τετράμηνα.
Κατά τη διάρκεια της Στ’ τάξης υλοποιείται πρακτική άσκηση, η οποία προσδιορίζεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της ΣΤ΄ τάξης συμπληρώνεται από μαθήματα των προηγούμενων τάξεων, ανάλογα με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, όπως αυτές προκύπτουν από την εκπαιδευτική αξιολόγηση. Η ΣΤ΄ τάξη λειτουργεί ως τάξη επαγγελματικής εξειδίκευσης με σκοπό τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων των μαθητών και την εξοικείωσή τους στο εργασιακό περιβάλλον. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση των μαθητών, τότε αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του σχολικού συνεταιρισμού ή στα εργαστήρια του σχολείου.
Οι απόφοιτοι των Ε.Ε.Ε.ΕΚ. μπορούν να εγγραφούν, κατόπιν γνωμάτευσης του ΚΕΔΔΥ σε ΔΙΕΚ ενηλίκων, αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε δομή της γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης δεν μπορούν να εγγραφούν ή να επανεγγραφούν σε Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην ίδια ή σε άλλη ειδικότητα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ καθορίζονται: i) θέματα λειτουργίας και οργάνωσης των Ε.Ε.Ε.ΕΚ, και ii) τα προγράμματα σπουδών των Ε.Ε.Ε.ΕΚ., κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Ι.Ε.Π.
5. α) Όλα τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια μετατρέπονται από το σχολικό έτος 2017-2018 σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
β) Το σύνολο των οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, του ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και των στελεχών εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της περιπτ.α΄ μεταφέρεται από το σχολικό έτος 2017-2018 αυτοδικαίως στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.
γ) Το σύνολο των φοιτούντων μαθητών εγγράφονται και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στις αντίστοιχες τάξεις του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΥΠΠΕΘ: αα) καθορίζεται για το σχολικό έτος 2016-2017 η λειτουργία των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, των λειτουργούντων σε αυτά Λυκειακών Τάξεων καθώς και των υφιστάμενων Ειδικών Επαγγελματικών Λυκείων, ββ) πραγματοποιείται η μετατροπή και μετονομασία των υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια, γγ) καθορίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με την φοίτηση και αποφοίτηση των μαθητών καθώς και την αντιστοίχηση τάξεων, δδ) καθορίζονται οι τομείς και οι ειδικότητες των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων, εε) επιτρέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες κτιριακής υποδομής, να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της περιπτ.α΄ μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια ή μόνο ως Ειδικά Επαγγελματικά Λύκεια για χρονικό διάστημα κατά ανώτατο όριο έως δύο (2) σχολικά έτη, στστ) ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της υποπερ.αα΄ της περίπτωση γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 .
Επιτέλους μετά από χρόνια το Υπουργείο δείχνει μια σοβαρή, παιδαγωγική, επιστημονική και δίκαιη αντιμετώπιση του χώρου της ΕΑΕ. Επιτέλους κάποιοι πήραν στα σοβαρά πρώτα από όλα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ίδιων των παιδιών και τα προασπίζονται!!!Γιατί πρώτα και πάνω από όλα το κάθε παιδί με ειδικές/εκπαιδευτικές ανάγκες είναι παιδί όπως και όλοι οι άλλοι συμμαθητές του και πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα και όχι να θεωρείται πρωταρχικά ως «ειδικό παιδί» στη βάση ενός ιατρικοποιημένου αναχρονιστικού μοντέλου που μας έφερνε αιώνες πίσω. Το κάθε παιδί είναι αυτονόητο ότι πρέπει πρωτα να έχει το δασκαλό του όπως και όλα τα άλλα παιδιά. Επειδή κάποιοι μαθητές/τριες έχουν παραπάνω αναγκες/δυσκολίες αντίστοιχα και οι εκπαιδευτικοί εκτός από το βασικό πτυχίο ΠΕ 70/60 θα πρέπει να έχουν επιπλέον εξειδίκευση και γνώσεις(διδακτορικα/μεταπτυχιακα κλπ) για να μπορούν να τους στηρίζουν άρτια. Να είναι δήλαδη πρωτα από όλα παιδαγωγοί και μετά να έχουν και όλα τα κατάλληλα εφόδια για τη μεταχείρηση των επιπρόσθετων αναγκών.Πραγματικά χίλια μπράβο στο Υπουργείο που βάζει το παιδί στο επίκεντρο της μεριμνάς του και με αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τη σωστή και ισότιμη μεταχείρηση του κάθε παιδιού και αίρει τις διαχωριστικές γραμμές, την υποτίμηση και τον αναχρονισμό στην εκπαίδευση!
Επιτέλους ένα σχέδιο νόμου με σεβασμό στην ΕΑΕ στο συνολό της, με σκέψη, επιχειρήματα και σεβασμό των δικαιωμάτων!!!
Θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με περισσότερο σεβασμό και συναδελφικότητα οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής που εδώ και κάποια χρόνια αποδεικνύουν έμπρακτα πόσο καταρτισμένοι είναι και πόσο συνειδητά υπηρετούν την ειδική αγωγή, καλύπτοντας πολλές φορές τις θέσεις που κανένας από τους 70.50 δε θέλει είτε γιατί βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη, είτε γιατί δε θέλουν να ασχοληθούν με «δύσκολες περιπτώσεις». Το γεγονός ότι αποκλειστικά οι δάσκαλοι γενικής αγωγής κάλυπταν για χρόνια θέσεις στα ειδικά σχολεία οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν τμήματα για την κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής επιλέγουν συνειδητά να δουλέψουν σαν ειδικοί παιδαγωγοί και δε βρίσκονται στις θέσεις τους ευκαιριακά επειδή συμπλήρωσαν ένα κουτάκι ή γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να πάρουν μετάθεση ή απόσπαση.
ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΩ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΠΕ 61/71.
ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
Απολύτως σωστές οι ρυθμίσεις.
Οι εκπαιδευτικοί της εαε πρέπει πρώτα από όλα να γνωρίζουν το πλαίσιο της Γενικής Εκπαίδευσης και μετά να εξειδικευτούν στην Ειδική Εκπαίδευση.Και μια επισήμανση
ακόμα:Η Ειδική Εκπαίδευση υπήρχε στην Ελλάδα και πριν την ίδρυση των Τμημάτων του Βόλου και της Μακεδονίας.Εκπαιδευτικοί απόφοιτοι των Διδασκαλείων της χώρας και κάτοχοι μεταπτυχιακών και Διδακτορικών τιτλων αταλάντευτα τη στήριζαν δεκαετίες.Ας μη μηδενίζεται η προσφορά τους και η επιστημονική τους κατάρτιση.Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τους αναπληρωτές 60,50 και 70,50 και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα.
Πολύ σωστές οι ρυθμίσεις γιατί έτσι αποκαθίσταται ο ρόλος της Ειδικής Εκπαίδευσης.
Είναι επιεικώς απαράδεκτο να υποβαθμίζονται τόσο έντονα τα τμήματα ειδικής αγωγής τετραετούς φοίτησης (Βόλου και Μακεδονίας). Για άλλη μια φορά το Υπουργείο «παίζει» με τα νεύρα…Είναι αδιανόητο να ισοπεδώνονται τέσσερα χρόνια σπουδών. Με την παρούσα τροποποίηση καίριες θέσεις καταλαμβάνονται από ανθρώπους με ελάχιστη εξειδίκευση. Στη σημερινή εποχή δεν αρκεί η αγάπη,το μεράκι (όπως πολλοί ανέφεραν τις
προσεχείς μέρες) ειδικά σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο. Επιπλέον απαξιώνεται το έργο τόσων αναπληρωτών που τόσα χρόνια στηρίζουν τις δομές της ειδικής αγωγής,ασκώντας το επάγγελμα που διάλεξαν να σπουδάσουν και να εξελίξουν. Εν κατακλείδι, όποιοι/ες υποστηρίζουν ότι οι σπουδές στις συγκεκριμένες σχολές είναι ημιτελείς ας ανοίξουν τους οδηγούς σπουδών που είναι γεμάτοι με παιδαγωγικά μαθήματα, πρακτική άσκηση και μαθήματα που παρέχουν εξειδίκευση στον εκπαιδευτικό ως προς την αξιολόγηση και παρέμβαση κάθε μορφής αναπηρίας και μαθησιακών δυσκολιών, στα οποία μάλλον υστερούν τα διάφορα αμφιβόλου ποιότητας μεταπτυχιακά ή σεμινάρια που κατά καιρούς παρακολούθησαν οι περισσότεροι,μόνο και μόνο για την επαγγελματική τους αποκατάσταση (για να μην αναφερθούμε στη διετή φοίτηση που ίσχυε ατο παρελθόν και που οι περισσότεροι μόνιμοι είναι απόφοιτοί της).- ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΠΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΜΑΚ; ; ; ;
Ειναι προτιμοτερο οι περισσευουμενοι μονιμοι της γενικης να εκτελεσουν διοικητικα καθηκοντα παρα να εισαχθουν στην ειδικη αγωγη. Χρειαζεται χρονος ενασχολησης και εκπαιδευσης πανω στην ειδικη αγωγη. Επενδυστε στη σωστη συνεργασια του εκπαιδευτικου γενικης με τον ειδικο παιδαγωγο που προερχεται απο τα δυο πανεπιστημια ειδικης αγωγης ή απο μεταπτυχιακο/ διδακτορικο για να επωφεληθει ο μαθητης με ειδικες εκπαιδευτικες αναγκες. Οσοι μονιμοι στηριζουν την αντιθετη αποψη ισως θα πρεπει να ενημερωθουν το πως αντιμετωπιζουν ορισμενοι συναδελφοι τους τον ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΟ ειδικο παιδαγωγο της παραλληλης μεσα στην ταξη ή του τμ. ενταξης και να επενδυσουν στην αποδοχη των παραπανω και οχι στην αντικατασταση τους. Απο εκει και περα η προταξη των 61/71 θα πρεπει να παραμεινει. Αυτοι επελεξαν την ειδικη αγωγη και μπορουν να εργαστουν αποκλειστικα σε αυτην. Απο την αλλη μερια οι .50 επελεξαν την ειδικη εκπαιδευση λογω αδιεξοδου στη γενικη. Τελος, αν πολλοι ασχολειστε με τα δυο τμηματα ειδικης αγωγης δωστε κατατακτηριες και ξεκινηστε νεες σπουδες σε αυτα τα τμηματα ή μπειτε στο προγραμμα σπουδων τους και θα καταλαβετε τι ποιοτητας σπουδες προσφερουν. Μην επιδιωκεται απο παραθυρακια να περασετε αυτους που ξεκινησαν απο την αρχη ολοκληρωσαν ενα τετραετες προγραμμα σπουδων και στη συνεχεια θελησαν να εργαστουν. Οι περισσοτεροι 61/71 εχουν ολοκληρωσει ή ολοκληρωνουν τις μεταπτυχιακες τους σπουδες επανω στην ειδικη αγωγη. Αρα 4+2=6 χρονια στην ειδικη αγωγη. Ποση επιπλεον εξειδικευση.
Σωστή απόφαση! Ο δάσκαλος της ειδικής αγωγής πρέπει να έχει γνώση κι εμπειρία από τη διδασκαλία και στη γενική τάξη!!!.Ένας δάσκαλος πρέπει να είναι πρωτίστως δάσκαλος για όλα τα παιδιά έχοντας την κατάλληλη κατάρτιση για να μπορεί να εκτιμάει τις ανάγκες των μαθητών του και να οργανώνει τη διδασκαλία του ώστε να προσφέρει τη μάθηση σε κάθε παιδί της γενικής και της ειδικής αγωγής!
Και έτσι μπορούμε να μιλάμε για αληθινά ενιαία εκπαίδευση και συμπερίληψη!!
Στα απαραίτητα προσόντα απλώς να προστεθεί και το διδακτορικό/ μεταπτυχιακό
στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ γιατί είναι ένα καθόλα ισότιμο προσόν!
Ευχαριστούμε!
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Για να μην υποβαθμιστούν τελείως τα πτυχία με βασικές σπουδές 4 ετών στα ανάλογα τμήματα της Ειδικής Αγωγής-ιδιαίτερα μετά τη χιονοστιβάδα των μεταπτυχιακών στην Ε.Α.Ε.για την πρόσληψη σε θέσεις Ειδικής Αγωγής-<>
-Η παραγραφος 3 πρωτο εδάφιο του αρθρου 21 (της τροπολογίας που κατατέθηκε)να αντικατασταθεί ως κατωτέρω:
Το άρθρο 21 του ν.3699/2008, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 21
Διορισμοί εκπαιδευτικών ΕΑΕ -Υπηρεσιακές μεταβολές
1. ………………………………..
2……………………………………….
3. Στις απομένουσες μετά τις μεταθέσεις κενές οργανικές θέσεις διορίζονται οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικοί ΕΑΕ της παρ.1α του άρθρου 16, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
…………………………………….
–Η παραγραφος 4 του αρθρου 21 (της τροπολογιας)να καταργηθεί:
Δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι δυνατον να συμφωνουν τοσοι πολλοι στην ιδεα αποφοιτοι της γενικης αγωγης να διδασκουν στην ειδικη. Τεσσερα χρονια στο τμημα του Βολου ή του Παμακ θεωρουνται δικαιως ανεπαρκη λογω της παιδαγωγικης επαρκειας (για την οποια η αποφαση βγηκε 2 μηνες πριν) αλλα φυσικα για τους αποφοιτους της γενικης δεν υπάρχει κανενα προβλημα στο να διδαξουν στην ειδικη αγωγη. Αυτο ειναι απλα παραλογο. Η ειδικη αγωγη ειναι επιστημη και οχι κατι που μπορεις να προσαρμοσεις παρεπιπτοντως. Ας γινουμε επιτελους επαγγελματιες και ας αφησουμε ο,τι μας βολευει ωστε να μην καταντησει η ειδικη αγωγη μια απασχοληση πολυτελειας.
Σίγουρα η εμπειρία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις δεξιότητες διδασκαλίας. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια όλοι πως η 3ετης εμπειρία θα ηταν τουλάχιστον απερίσκεπτο να θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για τον διορισμό ενός δασκάλου (για παιδια τυπικής ανάπτυξης) σε μια θέση ειδικού παιδαγωγού.
Το μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή αναμφίβολα ειναι σημαντικό στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ειναι όμως εύλογα κατανοητό οτι όπως κάθε μεταπτυχιακό ετσι και αυτο, αφορά τον εμπλουτισμό των ήδη κατακτημένων γνώσεων, την εμβάθυνση σε ενα συγκεκριμένο αντικείμενο και την εξειδίκευση. Άλλωστε ο κλάδος της ειδικής αγωγής ειναι τοσο ευρύς που περιλαμβάνει πληθώρα περιπτώσεων, αναπηριων και προβλημάτων. Ετσι θα ηταν το λιγότερο γελιο, ενας απόφοιτος παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης για παράδειγμα, με μεταπτυχιακό ειδικης αγωγής στα προβλήματα όρασης να προηγείται για την θέση σε ενα ειδικό σχολείο (όπου θα καλείται να εκπαιδεύσει και να αντιμετωπίσει παιδια κυρίως με νοητικές αναπηρίες) απο έναν πτυχιούχο ειδικής αγωγής (ο οποίος εχει εκπαιδευτεί και στο αντικείμενο των νοητικών αναπηριων αλλά και στο αντικείμενο των προβλημάτων όρασης).
Με αυτο τον τροπο εκμηδενίζεται η αξία και κατα συνέπεια ακυρώνεται ο λόγος ύπαρξης των δυο τμημάτων ειδικής αγωγής στο πανεπιστήμιο του Βόλου και του πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΣΚΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΒΟΛΕΜΑ» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ!!!!
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Αντώνη: Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι ότι το βασικό πτυχίο για να δουλέψει κάποιος στην Ε.Α. είναι το μοναδικό και σημαντικότερο προσόν για πρόταξη?!! Τόσα χρόνια που όλοι εμείς με διδακτορικά,μεταπτυχιακά και προϋπηρεσία, καλύπτουμε θέσεις στην Ε.Α. από τη μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη,σε χρόνια δύσκολα για όλους μας, χρόνια που ο αριθμός των Π.Ε.61 ήταν μηδαμινός , παραγκωνιζόμαστε από εκπαιδευτικούς με βασικό τίτλο σπουδών και 0 προϋπηρεσία!Εκπαιδευτικοί με εμπειρία , προσπάθεια και όρεξη να προσφέρουν οδηγούμαστε στην ανεργία.Ας σταματήσει επιτέλους η κατάφωρη αδικία που συμβαίνει τόσα χρόνια λόγω της πρόταξης των Π.Ε.71 και 61.
Αν εξισωθουν τα προσοντα τοτε να εξισωθουν και τα δικαιωματα. Αναγκες υπαρχουν, θεσεις υπαρχουν, ας γινει επιτελους μια ολοκληρωμενη αναδιοργανωση για να δουλεψει σωστα το σχολειο και να μη μεινει αχρειαστος και αχρηστος κανενας συναδελφος απο κανεναν κλαδο.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!
Δεν ξέρω με ποιο δικαίωμα πλήττεται τόσο άσχημα ένας τόσο ευαίσθητος και τόσο ευπαθής χώρος όπως αυτός της ΕΙΔΙΚΗΣ Αγωγής…
Δεν ξέρω με ποιο δικαίωμα, χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις γονέων, φορέων, εκπαιδευτικών και ολόκληρου του κόσμου που σχετίζεται με τα άτομα με αναπηρία, υποβιβάζεται για μια ακόμη φορά η εκπαίδευση και η μόρφωση των ατόμων με αναπηρία, που αποτελεί ΠΑΓΙΟ και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους…
ΑΛΛΑ μιλάμε για την ΕΙΔΙΚΗ Αγωγή, για την οποία υπάρχει λόγος που ονομάζεται έτσι, που διαχωρίζεται από την ΓΕΝΙΚΗ, για την οποία έχουν ιδρυθεί συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα και έχουν προετοιμαστεί και καταρτιστεί ΠΛΗΡΩΣ συγκεκριμένοι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
Η ΕΙΔΙΚΗ Αγωγή απαιτεί ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ γνώσεις, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ επιστημονες και, όπως και ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΚΛΑΔΟ, αυτοί ΥΠΑΡΧΟΥΝ και είναι ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ, για μια ακόμα φορά, να γίνεται τέτοια μεγάλη εξαίρεση.
Ζητάμε απλά να ισχύσει ό,τι ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους ΚΛΑΔΟΥΣ. Απαραίτητο προσόν το ΒΑΣΙΚΟ Πτυχίο Σπουδών.
ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ, μ’ αυτήν την λογική του παραλόγου, που πάλι μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητάμε τα αυτονόητα!!!!!!
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα όσα περιγράφονται στην Διακήρυξη της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της Unesco(1994) σχετικά με το ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν την ίδια βασική εκπαίδευση και μετά, μέσω διαφόρων τρόπων, να αποκτούν τη γνώση και εμπειρία σε εξειδικευμένα θέματα που αφορούν πληθώρα ειδικών μαθησιακών αναγκών. Ωστόσο, από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος επίσημα αποφάσισε χρόνια πριν να διαχωρίσει την εκπαίδευση των δασκάλων, σε Γενική και Ειδική, δημιουργώντας σχολές Ειδικής Αγωγής,τότε αυτό θα πρέπει να αποτελεί βασικό κριτήριο για το διορισμό των δασκάλων στις αντίστοιχες δομές. Σημασία δεν έχει ποιος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, αλλά το πως ορίζονται τα επαγγελματικά του δικαιώματα βάσει του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. Οι δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να διορίζονται κατά προτεραιότητα στις δομές Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης καθώς για το λόγο αυτό επέλεξαν να σπουδάσουν σε σχολές Ειδικής Αγωγής. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί συνάδελφοι Γενικής Αγωγής θα ζητούσαν το ίδιο αν ξαφνικά το Υπουργείο πρότεινε να εισαχθούν οι δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής στον πίνακά τους κατά προτεραιότητα επειδή κατέχουν Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εκπαίδευση ή πολυετή εμπειρία σε γενικά πλαίσια. Τέλος, να τονίσω ότι οι δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, στα πλαίσια των σπουδών τους, κάνουν πρακτική τόσο σε Γενικά όσο και σε ειδικά πλαίσια και διδάσκονται μαθήματα που αποτελούν μέρος του Αναλυτικού Προγράμματος της Γενικής Εκπαίδευσης (Μαθηματικά, Φυσική, Διδακτική, Εικαστικά, Μουσική , Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κλπ) και παρόλ’ αυτά ποτέ δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να εργαστούν σε γενική τάξη, σε αντίθεση με τους συναδέλφους της Γενικής Αγωγής, οι οποίοι ούτε πρακτική έχουν κάνει σε ειδικά πλαίσια ούτε έχουν διδαχθεί κατά προτεραιότητα μαθήματα Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής στα πλαίσια των σπουδών τους και τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν σε δομές Ειδικής Αγωγής ακόμα και με μηδαμινή προϋπηρεσία.
Στη σωστή κατεύθυνση το άρθρο. Θα συμφωνήσω με τους περισσότερους που μιλούν για άρση αδικιών στις τοποθετήσεις των μονίμων.
Εύχομαι να επεκταθεί στους αναπληρωτές γιατί είναι γελοίο παιδιά που μόλις αποφοιτούν από τα παιδαγωγικά Ε.Α να προσπερνούν εκπαιδευτικούς με 10+ έτη αναπλήρωσης. Όσο για αυτά που αναφέρονται σε άλλα σχόλια περί σπουδών: είτε έχεις σπουδάσει στα τμήματα Ε.Α (που έχουν πάρα πολλά μαθήματα ΓΕΝΙΚΗΣ αγωγής) είτε έχεις σπουδάσει σε παιδαγωγικό και έχεις 2 χρόνια μεταπτυχιακό στην Ε.Α ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχεις την ίδια (αν όχι περισσότερη) γνώση για να διδάξεις στην Ε.Α. Για αυτό θεωρώ οτι το δίκαιο είναι να έχουν ΟΛΟΙ την ίδια ευκαιρία να δουλέψουν χωρίς να προτάσσεται κανείς.
Για πρώτη φορά το Υπουργείο στρέφεται προς την σωστή κατεύθυνση αίροντας τις αδικίες του παρελθόντος σε σχέση με τις οργανικές τοποθετήσεις μονίμων στην ειδική αγωγή.
Περιμένουμε να δούμε αλλαγές και στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών ειδικής αγωγής ΧΩΡΙΣ πρόταξη κανενός αλλά με βάση την προϋπηρεσία οποιουδήποτε έχει προσόντα-είτε πτυχίο, είτε μεταπτυχιακό-
Μόνο ΠΕ61 ΚΑΙ ΠΕ71 στην ειδική εκπαίδευση! Ο χώρος έχει ανάγκη από άτομα με την κατάλληλη εξειδίκευση και όχι άτομα που ψάχνουν να βολευτουν. Να μην περάσει αυτή η τροπολογία.
Θεωρώ ότι πρέπει να καταργηθεί από το άρθρο 21, παράγραφος 4 τα ακόλουθα:
εε) Έχουν προϋπηρεσία σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί συμμετέχουν υποχρεωτικά κατά προτεραιότητα σε προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης που υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».Τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας δεν έχουν καμία σχέση με την Ειδική Αγωγή και δεν πρέπει να θεωρούνται ως προσόν για τους μόνιμους για μετάθεση στην ΕΑΕ. Επίσης προσωπικά μου φαίνεται αδιανόητο εκπαιδευτικός χωρίς καμία εξειδίκευση και γνώση στην Ειδική Αγωγή να μπορεί να εργαστεί σε δομή ΕΑΕ. Όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που ενέχουν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και πρέπει να υπάρχει το προσωπικό εκείνο που ν είναι εξειδικευμένο και το οποίο να έχει εκπαιδευτεί σε αυτές τις κατηγορίες των μαθητών. Και επίσης δεν μπορούν να εξισωθούν σπουδές 4 ετών στα παιδαγωγικά ειδικής αγωγής,οι οποίες περιλαμβάνουν μαθήματα ψυχολογίας και παιδαγωγικών θεωριών μαζί με μαθήματα σχετικά με την ειδική αγωγή(αυτό φαίνεται και στα προγράμματα σπουδών των τμημάτων ειδικής αγωγής και συγκεκριμένα στο τμήμα του Βόλου όπου και γνωρίζω για το οποίο πρέπει ο φοιτητής α παρακολουθήσει 74 μαθήματα για να πάρει πτυχίο), με ένα σεμινάριο ή μεταπτυχιακό πολλές φορές και αμφιβόλου ποιότητας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όλοι έχουμε αγάπη για τα παιδιά αλλά από κει και πέρα δεν επαρκεί αυτό από μόνο του για μια ποιοτική εκπαίδευση.
Πότε θα σταματήσει η ειδική αγωγή να αποτελεί μια καλή λύση για όσους δεν έχουν βρει δουλειά και στρέφονται σε αυτή για επαγγελματική αποκατάσταση και μόνο ;Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει για τα άτομα που έκαναν συνειδητά την επιλογή να φοιτήσουν σε μια σχολή ειδικής αγωγής και να εργαστούν στην ειδική αγωγή . Σε ποιο άλλο επάγγελμα συμβαίνει να προηγείται το μεταπτυχιακό και όχι το βασικό πτυχίο ;Οι απόφοιτοι ειδικής αγωγής είναι οι μοναδικοί που διαθέτουν τα προσόντα που είναι αναγκαία για να διδάξει κανείς στην ειδική αγωγή ,που όπως αναφέρεται και σε άλλο σχόλιο είναι ενας κλάδος τεράστιος και επομένως είναι αδύνατο να κατακτήσει κανείς τις βασικές ,έστω, γνώσεις με κάποιες ώρες σεμιναρίου ή με ένα μεταπτυχιακό ενός χρόνου. Οι σχολές ειδικής αγωγής χαρακτηρίζονται απο πρόγραμματα σπουδών που σου παρέχουν και βασικές γνώσεις παιδαγωγικής αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής . Για άλλη μια φορά, θύματα της όλης υπόθεσης θα είναι τα παιδιά με ένα μη καταρτισμένο προσωπικό να τα στελεχώνει χωρίς να κατέχει ούτε τις βασικές γνώσεις αλλά ούτε και την διάθεση και την αγάπη για την δουλειά αυτή
Στην ΕΑΕ όσοι εργάζονται πρέπει να είναι τουλάχιστον με Μεταπτυχιακό, καθώς χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις.
Θέλω να πιστεύω ότι εκ παραδρομής δεν αναγράφεται στα προσόντα το Μεταπτυχιακό στην Σχολική Ψυχολογία που είναι αδιαμφισβήτητο προσόν από την έναρξη λειτουργίας των δομών ΕΑΕ, το υπουργείο πρέπει να το διορθώσει πάραυτα.
Αδιανόητο να διδάσκουν στην ΕΑΕ εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα προσόν στην ειδική αγωγή…
Συμφωνώ με την δίκαιη και ορθολογική στάση του Υπουργείου απέναντι σε όλους όσοι έχουν τα προσόντα να δουλεύουν στην ΕΑΕ. Επιτέλους μια αιτιολογική έκθεση βασισμένη σε επιστημονικα/εκπαιδευτικά κριτήρια και όχι σε συντεχνιακές ανταλλαγές.
Επιτέλους αποκατάσταση των αδικίων εις βάρος των ΠΕ 60/70 (με μεταπτυχιακά/διδακτορικά).
Απαραδεκτος ο εξοστρακισμός των δασκάλων ειδικής αγωγής ΠΕ71.Με αυτή του τη στάση το υπουργείο δείχνει για αλλη μια φορά πως δεν έχει σαν γνώμονα την προσφορά μιας ισότιμης εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες από καταρτισμενους εκπαιδευτικούς αλλά τη χρησιμοποίηση δασκάλων γενικής αγωγής με απώτερο και μοναδικό στόχο το οικονομικό συμφέρον. Πετώντας για μια ακόμα φορά στο περιθώριο τόσο τα ατομα με ειδικές ανάγκες, τις οικογένειες τους αλλά και εμάς τους δασκάλους και δασκάλες τους που είμαστε τοσα χρόνια δίπλα τους, μαζί τους όταν η πολιτεία ήταν και είναι απέναντί τους,απέναντι μας
Διαβάζω σχόλια παράλογα. Όπως το ότι το τμήμα του πάμακ καμιά σχέση δεν έχει με την ειδική αγωγή σε περιεχομενο. Αυτός που το έγραψε .. έχει διαβάσει ποτέ το πρόγραμμα σπουδών μας ή παρακολουθησε πότε μαθήματα του τμήματος για να γνωρίζει ; το τμήμα αποτελείται καθαρά από μαθήματα ειδικής αγωγής . Καλό θα ήταν να ψαχνόμαστε πριν εκφράσουμε κάποια άποψη. Επιπλέον , αν εγώ ως απόφοιτος ειδικής αγωγής κάνω ένα μεταπτυχιακό παιδαγωγικόυ θα θεωρούμαι πως έχω τα ίδια προσόντα με έναν απόφοιτο παιδαγωγικόυ και θα μπορώ να διορίστω και εγώ όπως αυτός σε μια γενική Τάξη
Δεν νοείται η Ειδική Αγωγή μόνη της,αυτόνομα δηλαδη.Από την στιγμή που Παιδαγωγικές Θεωρίες της Γενικής Αγωγής εφαρμόζονται κατά κόρον στην Ειδική, η ύλη είναι κοινή αναφορικά με την παράλληλη στήριξη και τα Τμήματα Ένταξης και το κυριότερο το 80% των μαθητών που χρήζουν ΕΑΕ φοιτούν κι είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία Γενικής Αγωγής τότε είναι αντιληπτή η απόλυτη συνάφεια της Ειδικής με την Γενική Αγωγή. Άρα,αναγνώριση της προϋπηρεσίας όσων υπηρετούν στην Ειδική και ως προϋπηρεσία στην Γενική. Αναγνώριση προϋπηρεσίας όσων διδάσκουν έστω κι ένα παιδί Ειδικής Αγωγής σε δομή Γενικής ως προϋπηρεσία και στην Ειδική.Προϋπόθεση οσων εργαζονται στην Ειδική Αγωγή να λαμβάνουν υποχρεωτικά παιδαγωγική επάρκεια (ΑΣΠΑΙΤΕ) το οποίο αφορά τους αποφοίτους του «Βόλου» και του «Μακεδονίας» .Απαραίτητη θεσμοθέτηση όσων εργάζονται στην Ειδική Αγωγή για 5 συναπτά έτη να εργαστούν έπειτα στην Γενική για 2-3.
Απαραδεκτο!!! Χανουμε το δικαιωμα εργασιας ανθρωποι που συνειδητα επιλεξαμε να ασχοληθουμε με την Ειδικη Αγωγη και λαβαμε 4 ετη εκπαιδευση αποκλειστικα γυρω απο αυτη, για να δουλευουν με τα παιδια μας ανθρωποι με ελαχιστες γνωσεις( στην καλυτερη περιπτωση 1-2 ετη) σχετικα με την παθογενεια των ειδικων αναγκων- τον τροπο παρεμβασης και τον χειρισμο αυτων των παιδιων.
Μόνο μόνιμοι με εξειδίκευση θα πρέπει να διδάσκουν στις δομές ΕΑΕ και όχι εκπαιδευτικοί μη καταρτισμένοι. Επίσης ισονομία θα πρέπει να επικρατήσει και μεταξύ των αναπληρωτών , δεν γίνετε ΠΕ71 και ΠΕ61 χωρίς προϋπηρεσία και παιδαγωγική επάρκεια να προτάσσονται έναντι καταρτισμένων εκπαιδευτικών ΠΕ70 και Πε60, που κατέχουν τίτλους σπουδών στην ΕΑΕ και προϋπηρεσία. Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα.
Πρώτον, το να διδάσκουν στην ΕΑΕ άτομα χωρίς τυπικά προσόντα είναι τουλάχιστον απαράδεκτο κ ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που φοιτούν σε δομές ΕΑΕ και στις οικογένειές τους.Επίσης εδώ είμαστε ΕΛΛΑΔΑ και το κράτος έχει ιδρύσει δυο σχολές ειδικής αγωγής.Οι νόμοι πρέπει να βγάινουν με βάση τα δεδομένα που ισχύουν στην χώρα τους και όχι μ’ αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες.Η συγκεκριμένη τροπολογία ΚΑΤΑΠΑΤΑΕΙ τα δικαιώματα των κλάδων ΠΕ 71 κ ΠΕ 61 αφού θέλει να τοποθετήσει στις θέσεις τους άτομα χωρίς τ απαραίτητα προσόντα κάτι που είναι άδικο και για τους μαθητές.Επίσης είναι αναγκαίο να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή κάτι που δεν έχει γίνει κ οι αναπληρωτές ΕΑΕ (ΠΕ 71 ΠΕ 61, για να μην μπερδευόμαστε με τους »εξειδικευμένους» χωρίς βασικό πτυχίο ΕΑΕ) αναπληρώνουν τόσα χρόνια τους εαυτούς τους.
Συμφωνώ με ρυθμίσεις!
Μια τεράστια παθογένεια στο χώρο της ΕΑΕ λαμβάνει τέλος!
Έγινε αντιληπτή η μεγάλη κι εξωφρενική αδικία να μην έχουν τουλάχιστον ισότιμη αντιμετώπιση στους πίνακες αναπληρωτών οι ΠΕ 60/70 (με διδακτορικά/μεταπτυχιακά) ενώ πληρούν όλους τουα όρους για να προσφέρουν τα μέγιστα στην ΕΑΕ.
Επιτέλους ΙΣΟΤΙΜΊΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΌΤΗΤΑ, ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΚΑΙ
ΤΊΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΦΟΥΓΚΡΆΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΒΆΣΗ ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ ΚΑΙ ΈΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΡΥΘΜΊΣΕΙΣ!
Η τροπολογία που θέλετε να περάσετε είναι επιεικώς απαράδεκτη. Οι μόνιμοι συνάδελφοι δάσκαλοι γενικής αγωγής (ΠΕ70) και οι συνάδελφοι δάσκαλοι γενικής αγωγής με μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής (ΠΕ70.50) δεν είναι δυνατόν ούτε να προηγήθουν αλλά ούτε και να εξομοιώνονται με τους πλέον καταρτισμένους ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΠΕ71. Το θέμα με την πρόταξη των Ειδικών Παιδαγωγών (ΠΕ71) έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Οι μονιμοι συνάδελφοι δεν είναι σε θέση να αναλάβουν και να εισχωρήσουν στην ειδική εκπαίδευση. Η ειδική αγωγή χρειάζεται κατάρτηση, γνώσεις και εξειδίκευση, στοιχεία που εκλείπουν και απο τους συναδελφους μόνιμους γενικής αγωγής (ΠΕ70) καθώς και από τους δασκάλους γενικής αγωγής με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή (ΠΕ70.50). Οι συνάδελφοι με μεταπυχιακά στην ειδική αγωγή υπάρχουν για να καλύπτουν τα κενά των Ειδικών Παιδαγωγών (ΠΕ71). Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί (ΠΕ71) έχουν κάνει πρακτική εκπαίδευση αρχικά στη γενική αγωγή, κατά το 3ο έτος σπουδών και στη συνέχεια στο τέταρτο έτος στην ειδική αγωγή, το γεγονός αυτό αναιρεί θεωρίες περί συνέχειας της ειδικής αγωγής από τη γενική, αφού τα Παιδαγωγικά Τμήματα Ειδικής Αγωγής του Βόλου και της Θεσσαλονίκης δεν υπολείπονται αυτών των θεωριών. Επίσης, όσοι έχουν και τις ελάχιστες γνώσεις περί ειδικής αγωγής γνωρίζουν ότι κάμια σχέση και φιλοσοφία δεν έχει η ενισχυτική διδασκαλία με την ειδική εκπαίδευση (διαφοροποιημένη και εξατομικευμένη διδασκαλία).
Δεν είναι δυνατόν κύριοι να ζητάτε προβάδισμα και εξομοίωση με τους πλέον καταρτισμένους και ειδικούς στο χώρο της ειδικής αγωγής, Ειδικούς Παιδαγωγούς (ΠΕ71) με συναδέλφους με διετή εκπαίδευση στην καλύτερη περίπτωση ή και με μηδενική εκπαίδευση στην ειδική αγωγή.
Μόνο εξειδικευμένα άτομα τουλάχιστον με μεταπτυχιακό πρέπει να δουλεύουν στην ειδική αγωγή
Ως απόφοιτος του τμήματος ειδικής αγωγής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναφέρω τα εξής, τα οποία και μας έμαθαν στη σχολή μας:
Ο γενικός και ειδικός παιδαγωγός έχουν ξεκάθαρο και διακριτό ρόλο στο πλαίσιου του σχολείου και η συνεργασία αυτών των δυο παιδαγωγών είναι υψίστης σημασίας για την εξέλιξη και πρόοδο όλων των μαθητών,μια συνεργασία που πρέπει να έχει κοινό στόχο και συνυπευθυνότητα. Αφενός ο γενικός παιδαγωγός είαι εκείνος που έχει εκπαιδευτεί να λειτουργεί με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα(γνωρίζει κάθε διδακτικό αντικείμενο) και να διδάσκει μεγάλες ομάδες μαθητών. Αφετέρου η επιστημονική κατάρτιση του Ειδικού Παιδαγωγού είναι επικεντρωμένη σε ποικίλους τομείς των ειδικών αναγκών όπως νοητική υστέρηση, αυτισμός, Προβλήματα ακοής, Προβλήματα όρασης, Γενετικά Σύνδρομα, Κινητικές Αναπηρίες, Σοβαρές, πολλαπλές αναπηρίες, Μαθησιακές δυσκολίες, Ειδικού τύπου μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠ-Υ, δυσλεξία, δυσγραφία κ.ά Κατά τη διάρκεια φοίτησης εκτός από τους προαναφερθέντες τομείς παρακολούθησης, οι φοιτητές παρακολουθούν υποχρεωτικά και μαθήματα που αφορούν την ψυχολογία (π.χ. παιδαγωγική ψυχολογία, εξελικτική ψυχολογία, σχολική ψυχολογία κ.ά.)αλλά και ποικίλα παιδαγωγικά μαθήματα το οποίο αποδεικνύεται και απο τα προγράμματα σπουδών των αντίστοιων τμημάτων. Επίσης, υπάρχει υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε δημόσιες σχολικές δομές (ειδικά σχολεία, Τμήματα Ένταξης) υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων καθηγητών καθώς και εκπόνηση διπλωματικών εργασιών που αφορούν την εις βάθους διερεύνηση ενός θέματος.Ο ειδικός παιδαγωγός χρησιμοποιεί διδακτικές μεθόδους και προγράμματα κατάλληλα και αντίστοιχα με τον τομέα της εκπαιδευτικής του πρακτικής επιδιώκοντας να είναι προσαρμοσμένα και αποτελεσματικά για τις ατομικές ανάγκες του κάθε ατόμου που εκπαιδεύει, εξατομικεύει τη διδασκαλία του σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου, και καταγράφει συστηματικά τους εκπαιδευτικούς στόχους και την πρόοδο που επιτυγχάνεται. Παρά τα όποια εμπόδια η προώθηση αυτού του μοντέλου συνεργατικότητας είναι ο μόνος τρόπος για την παροχή ικανοποιητικής εκπαίδευσης όπου ο κάθε παιδαγωγός έχει ξεκάθαρο ρόλο με απώτερο στόχο την ενσωμάτωση.Αν χαθεί αυτή η νοοτροπία και μαχόμαστε υπερ του ενός ή του άλλου παιδαγωγού τότε δεν μιλάμε για εκπαίδευση και για το όφελος των μαθητων αλλά για το δικό μας επαγγελματικό όφελος.
Πτυχίο 4ετούς φοίτησης σε Παιδαγωγική σχολή(με Παιδαγωγική Επάρκεια και πρακτική άσκηση) σε συνδυασμό με Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό Τίτλο στην Ειδική Αγωγή συνιστούν κριτήρια διορισμού σε δομές της Ε.Α.Ε αλλά δεν εξασφάλιζαν(μέχρι τώρα και ελπίζουμε αυτό να αλλάξει) ισότιμη επαγγελματική μεταχείριση.Η συγκεκριμένη τροπολογία Ε.Α.Ε αποτελεί ευκαιρία για διόρθωση αυτής της αδικίας τόσο ως προς την κατάταξη,όσο και ως προς τους διορισμούς.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε μόνιμους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν στην ειδική αγωγή με σεμινάρια ή και χωρίς κανένα προσόν όταν από τους αναπληρωτές ζητείται μάστερ για να ενταχθούν στους πίνακες ενώ τα σεμινάρια από το 2010 και μετά δεν είναι αποδεκτά. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση για τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή, αφού για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς προωθούνται ευνοϊκότεροι όροι.
H εξίσωση των αποφοίτων των κατα παραγγελια και εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών απο τις βαλκανικές χωρες χωρις Πρακτική Άσκηση και με ελάχιστη ουσιαστική κατάρτιση πάνω στην εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους αποφοίτους των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι άστοχη και σκανδαλώδης. Απο την ηθική του πλευρά, είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό και προβάλλει τον χαρακτήρα και το ποιόν του Υπουργείου Παιδείας να εξισώνεται η αφοσίωση και οι κόποι ζωής των Ειδικών Παιδαγωγών με τα καιροσκοπικά κίνητρα των Παιδαγωγών Δημοτικής Εκπαίδευσης και κατόχων «μεταπτυχιακού» τίτλου σπουδών. Οι απόφοιτοι των τμημάτων των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Μακεδονίας είναι σαφέστατα καλύτερα καταρτισμένοι και κυριως πιο έμπειροι απο τους κατόχους «μεταπτυχιακών» τίτλων και αυτό γίνεται φανερό απο τα αξεπέραστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αναπληρωτές στις ΣΜΕΑΕ οι κάτοχοι των αμφιβόλου ποιότητας μεταπτυχιακών τίτλων. Συμφωνώ στην κατάργηση του κλάδου 70.50 και προτείνω την αναστολή οποιουδήποτε δικαιώματος πάνω στην Ειδική Αγωγή και Εκπαιδεύση όλων των ατόμων, μη αποφοίτων των προπτυχιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Είναι απαράδεκτο να διδάσκουν μόνιμοι χωρίς κανένα προσόν στην ειδική αγωγή, είναι επίσης απαράδεκτο να υπάρχει ακόμα σε υπουργική απόφαση και όχι σαν νόμος του κράτους, η πρόταξη των ΠΕ71 και ΠΕ61 έναντι των ατόμων με μεταπτυχιακά και να υπάρχει ακόμα διάλογος αν αυτό είναι σωστό ή όχι. Ο ρόλος της ειδικής αγωγής είναι σημαντικός και οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μαθητών με Ε.Ε.Α. Αυτό θα γίνει μόνο με την δικαίωση των συναδέρφων ΠΕ71 και ΠΕ61, που τόσα χρόνια παλεύουν για το αυτονόητο. ΟΧΙ μόνιμοι ΠΕ70 στην Ε.Α., ΟΧΙ μεταπτυχιακά και διδακτορικά πάνω από το βασικό πτυχίο! Δικαίωση ΤΩΡΑ!!!!!
Τα επαγγελματικά δικαιώματα απορρέουν απο τον βασικό τίτλο σπουδών. Δε νοείται ένας δάσκαλος να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία και να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του ψυχολόγου. Ομοίως και στην ειδική αγωγή. Πρόταξη των εκπαιδευτικών των κλκάδων ΠΕ 61 και ΠΕ 71 και και περιπτώσει εξάντλησης αυτών, ας ακολουθούν εκπαιδευτικοί με αυξημένα τυπικά προσόντα.
Πρόχειρη η ρύθμιση για αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών με σεμινάρια ή εμπειρία στην ενισχυτική διδασκαλία σε δομές ΕΑΕ. Υποτίθεται, ότι δίνεται έμφαση στη στήριξη της ειδικής εκπαίδευσης, αλλά με όλες αυτές τις διατάξεις και για δήθεν εξίσωση εκπαιδευτικών, φαίνεται ότι φυλλορροεί.
Αξιότιμοι κύριοι του ΥΠΠΕΘ,
η τροπολογία γίνεται σε σωστές βάσεις, αφού δίνει τη δυνατότητα στο μόνιμο προσωπικό της ελληνικής παιδείας, ν’ απασχοληθεί στην ειδική εκπαίδευση. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως χρειάζεται να ειναι η κατοχή τουλάχιστον μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στην ΕΑΕ και οχι ορισμένες ώρες προϋπηρεσίεας σε αυτή.
Συνεχίστε ν’ αξιοποιείτε τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής που ειναι κάτοχοι μεταπτυχιακής ειδίκευσης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τα κρίτηρια που θέσπισε το ΙΕΠ, με αναδρομική ισχύ, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Απαιτείται αναδρομική διάκριση των μεταπτυχιακών τίτλών σε διετή/μονοετή με πρακτική/χωρίς δινοντας διακριτή μοριοδότητη στους πίνακες ανάλογα με τα κριτήρια που οι τίτλοι διαθέτουν.
Τέλος, συστήνεται η ουσιαστική εφαρμογή του θεσμού της Επαγγγελματικής Αγωγής στην (Ειδική) Εκπαίδευση από καταρτισμένους επαγγελματικούς συμβούλους με μεταπτυχιακή ειδίκευση, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του ΙΕΠ. Η Εκπαίδευση χρειάζεται να διασυνδέεται με την αγορά εργασίας, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το ποσοστό ανεργίας των ΑμεΑ και ενισχύοντας την κοινωνική τους ένταξη.
Με εκτίμηση
Η κατάργηση του .50 ουσιαστικά ακυρώνει την εργασία όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στη β’ θμια ΕΑΕ, καθώς πλέον προτάσσονται μη προσοντούχοι μόνιμοι, οι οποίοι στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του προσωπικού, ενδέχεται πρώτα να τοποθετηθούν σε ΣΜΕΑΕ & μετά να επιμορφωθούν με αμφιβόλου ποιότητας σεμινάρια. Ταυτόχρονα οι αναπληρωτές που στηρίζουν τουλάχιστον επί δεκαετία την ειδική αγωγή περισσεύουν & οδηγούνται στην ανεργία. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστεαπό το γεγονός πως ενώ ο υπουργός μιλά για τα 500 νέα Τ.Ε., δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ πρόβλεψη για θέσπιση ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ θέσεων στα Τ.Ε. της β’θμιας. Σε απλή μετάφραση, οι μόνιμοι θα συμπληρώνουν ωράριο στις ΣΜΕΑΕ, οπότε και οι μόνιμοι θα βρουν απάγκιο και διορισμούς δεν θα χρειαστεί.
Μόνο μεταπτυχιακά και διδακτορικά μπορούν να γίνουν αποδεκτα για μετάθεση ή απόσπαση μονίμων εκπαιδευτικών σε δομές ΣΜΕΑΕ. Δεν είναι δυνατον οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοι να διαθέτουν περισσότερα προσόντα για τις ίδιες θέσεις από τους μόνιμους!!!
Ποια η σχέση της ενισχυτικής διδασκαλίας με την ειδική αγωγή? Ο μόνιμος εκπαιδευτικός σε δομες ΣΜΕΑΕ πρέπει να έχει εξειδικευση στην ΕΑΕ,και όταν λέμε εξειδίκευση δεν εννοούμε σεμινάρια.
Το νομοσχέδιο έχει σίγουρα θετικά στοιχεία. Πρώτον αίρεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να θεωρούνται λιγότερο εξειδικευμένοι άνθρωποι που έχουν τα προσόντα για τη γενική εκπαίδευση και ταυτόχρονα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στην Ειδική Αγωγή ή στη Σχολική Ψυχολογία. Επίσης, είναι καλό ότι δημιουργούνται οργανικές θέσεις στα τμήματα Ένταξης.Τέλος, ο θεσμός του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου είναι πολύ χρήσιμο να εφαρμοστεί.
Συμφωνώ με την παρούσα δίκαιη απόφαση του Υπουργείου γιατί δίνει τέλος στον παραλογισμό της κατάτμησης της εκπαίδευσης και του διαχωρισμού των εκπαιδευτικών. Έστω και μετά από καιρό εφαρμόζεται στη χώρα μας ό,τι ισχύει σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζει σοβαρά την εκαπίδευση!
Χρειάζεται μόνο να γίνει και η συμπληρωση στα απαραίτητα προσόντα και του διδακτορικου/μεταπτυχιακού στη ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ( γεγονός το οποί θεωρώ απλώς μια παράβλεψη του Υπουργείου μιας και ανεκαθεν αναγνωριζόταν αυτά τα κατεξοχην ουσιαστικα και τυπικα προσόντα!!!)
Ευχαριστώ!
Κανενας μονιμος εκπαιδευτικος δεν δικαιουται να παιρνει αποσπαση σε δομες ειδικης αγωγης χωρις να διαθετει τα προαπαιτουμενα τυπικα προσοντα. Ακομα και σε περιοδους οικονομικης κρισης δεν επιτρεπεται και δεν συγχωρειται η ανιση μεταχειριση εκπαιδευτικου προσωπικου. Ο αναπληρωτης εκπαιδευτικος υποχρεουται να κατεχει τουλαχιστον μεταπτυχιακο ως απαραιτητο τυπικο προσον για την εισαγωγη στους πινακες. Μαλιστα αυτο το προσον ελεγχεται διεξοδικα αναφορικα με την συναφεια του με την ειδικη αγωγη. Ο μονιμος δηλαδη δικαιουται να υπηρετει την ειδικη αγωγη χωρις τα τυπικα προσοντα και μαλιστα την στιγμη που υπαρχει καταρτισμενο προσωπικο;
Στη σωστή βάση τίθενται επιτέλους τα ζητήματα της Ειδικής Εκπαίδευσης.Ο κατακερματισμόε της θα αρχίσει να παίρνει
τέλος μετά από αυτές τις ρυθμίσεις.Οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα προσόντα επιτέλους αντιμετωπίζονται ισότιμα πέρα από συντεχνιακά αιτήματα.Επίσης αξιοσημείωτο είναι το ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί εαε έχουν και πάλι την οργανική τους θέση που με τρόπο ανήκουστο είχαν χάσει το 2011 κι αποσιωπήθηκε.
Το υπουργείο έθεσε στη σωστή βάση προβλήματα που χρόνιζαν επιτέλους!
Ειναι κατανοητο πως οι περισσοτεροι πλεον θελουν να εισχωρησουν στην ειδικη αγωγη. Οι περισσοτεροι μονιμοι για να παρουν μια ευνοικοτερη τοποθετηση κοντα στη μονιμη κατοικια τους και οι αναπληρωτες της γενικης για να εισαχθουν στον πινακα των 70.50. Κανεις απο αυτους δεν ακολουθησε εξαρχης ομως την ειδικη αγωγη. Οι περισσοτεροι επικαλουνται πως σε καμια ευρωπαικη χωρα δεν υπαρχουν πανεπιστημια με ειδικους παιδαγωγους. Στην Ελλαδα ομως υπαρχουν και δυστυχως για ορισμενους βγαζουν ειδικους παιδαγωγους οι οποιοι εχουν διδαχθει μαθηματα ειδικης αγωγης, ψυχολογιας και παιδαγωγικης. Στο εξωτερικο με λιγες ωρες σε σεμιναρια και μεταπτυχιακα χωρις πρακτικη δεν θα σε δεχτουν στην ειδικη αγωγη. Ενας μονιμος στη γενικη εκπαιδευση εχει κατοχυρωσει τη θεση του και λειτουργει εις βαρος των ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ για μια καλυτερη τοποθετηση. Αν γινει αυτο το μονο σιγουρο ειναι η κατακερματιση της ειδικης αγωγης και εκπαιδευσης και η διαλυση ενος κλαδου που ταλαιπωρείται εδω και μια 15ετια. Η γενικη εκπαιδευση μεχρι πριν μια πενταετια ηταν στο απόγειό της. Λιγοι ενδιαφερθηκαν για την ειδικη αγωγη. Δωστε μια ευκαιρια και στους ειδικους δασκαλους. Αυτοι κρατουν την ειδικη αγωγη και εκπαιδευση πραγματικα. Δεν γινεται καθε χρονο οι ειδικοι παιδαγωγοι να τρεμει η ψυχουλα τους για το τι νεο παλι θα προκυψει στην ειδικη αγωγη και θα φερει τα πανω κατω στον κλαδο τους.
γ) Αν εξακολουθεί να συντρέχει αδυναμία πλήρωσης των κενών διατίθενται εκπαιδευτικοί χωρίς κανένα από τα ανωτέρω προσόντα ή χαρακτηριστικά.
Το ίδιο γράφτηκε και στην πρωτοβάθμια με τις ειδικότητες. Αποτέλεσμα: Οι διευθυντές δεν δήλωσαν κενά προκειμένου να μην τρέχουν οι δάσκαλοι σε άλλα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και στα τμήματα ένταξης . Πόσο μάλλον στην δευτεροβάθμια, όπου σε κάθε σχολείο θα υπάρχουν υπεράριθμοι ΠΕ 04, μετά την αλλαγή του προγράμματος.
Πρέπει να αλλάξει η παρακάτω διατύπωση:
Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 5 έως κατ’ ανώτατο όριο 10 μαθητές.
και να γίνει:
Ο αριθμός των φοιτούντων μαθητών στα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια ανά τμήμα γενικής παιδείας, τομέα ή ειδικότητας ορίζεται από κατ’ ελάχιστον 3 έως κατ’ ανώτατο όριο 8 μαθητές.
Τεκμηρίωση: Είναι αδύνατο να έχεις 5 αυτιστικά παιδιά στην ίδια τάξη. Όποιος έχει δουλέψει σε δομές ειδικής αγωγής και δεν κάνει θεωρητικές εκτιμήσεις από το ωραίο του γραφείο το ξέρει πολύ καλά αυτό.
Πρέπει να διευκρινιστεί πως αναγνωρίζονται και μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην Σχολική Ψυχολογία όπως ισχύει έως τώρα.
Είναι επιεικως απαράδεκτη αυτή η νέα ρύθμιση!Δεν νοείται να παραγκωνίζονται οι απόφοιτοι 4ετους φοίτησης με πλούσιες γνώσεις στο μεγαλο φάσμα των ειδικών αναγκών και να τοποθετούνται με τέτοια προχειρότητα δάσκαλοι που μπορεί και να μην γνωρίζουν τι σημαίνει αυτισμός! Δεν χρειαζεται να δίνεις μονο αγαπη σε αυτά τα παιδιά αλλά ΜΟΝΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ!
ΩΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΔΙΟΤΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΘΗΚΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΔΙΟΤΙ ΑΣ ΜΗΝ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕ70 ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΑΝ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ!!! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΜΕ.1 ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ! ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ!
Θεωρώ πολύ σωστές και άρτια τεκμηριωμένες τις ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και την αποκατάσταση της ισονομίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της. Τα τελευταία χρόνια είχαν κυριαρχήσει οι συντεχνιακές λογικές και τα μικρό πολιτικά συμφερόντα. Επιτέλους το Υπουργείο πάει να επαναφέρει την αρχή της αξιοκρατίας!!!
Συγχαρητήρια στους εμπνευστές της τροπολογίας στο Υπουργείο!