1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές των εισαγωγικών κατευθύνσεων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, εντάσσονται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται.
2. Τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι., συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018- 2019. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/11. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 70 έως και 72, και του δευτέρου εδαφίου της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/11 (Α΄ 195).
3. Με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται η αντιστοίχιση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
4. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής επιθυμεί να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι. υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών, την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων στους φοιτητές της παρούσας παραγράφου, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων των δύο Τ.Ε.Ι. που απορροφώνται, αρμόδιοι είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. και τα όργανα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής του φοιτητή τίτλο και τύπο.
5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων των δυο Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών. Στους αποφοίτους των Π.Μ.Σ. απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Τμήματος Τ.Ε.Ι. με τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο.
6. Με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ή του Πρύτανη διαπιστώνεται ο αριθμός των φοιτητών που εντάσσονται στα νέα Τμήματα, καθώς και η εκπαιδευτική κατάστασή τους.
Aς μη λησμονεί κανένας, ότι ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ τα δύο Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Τεχνολογικού Τομέα, αλλά ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ δημιουργώντας ένα νέο ΑΕΙ, Πανεπιστημιακού Τομέα. Αυτά φαίνονται με σαφή τρόπο, από το σχέδιο νόμου και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία δεν μπορεί να έχει βάση. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει βάση, οποιαδήποτε σκέψη ή προσπάθεια αποκλεισμού των αποφοίτων που κληρονομεί το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, από τα δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Με οδηγό τις περιπτώσεις των Παιδαγωγικών Σχολών, της Χαροκοπείου Σχολής, της Παντείου Σχολής, των ΤΕΦΑΑ, της Ανωτάτης Βιομηχανικής κ.λ.π. είναι μονόδρομος η ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ των πτυχίων των αποφοίτων των υπό συγχώνευση ΤΕΙ, με τα πτυχία του υπό δημιουργία (από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Αξιότιμε κε Υπουργέ, νομίζω ότι ξεχάσατε να αναφέρετε τις διαδικασίες ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων. Δεν γίνεται να λέτε σε συνεντεύξεις ότι δεν μπορεί να γίνει ισοτίμηση χωρίς να παρουσίαζετε κανένα επιχείρημα τι στιγμή που έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν (Βιομηχανική Πειραιά, Παιδαγωγικές Ακαδημίες, Χαροκόπειο κλπ).
H ισοτίμηση των αποφοίτων γίνεται αυτοδικαίως.
Δεν βλέπω πουθενά να υπ΄ρχει πρόβλεψη για τους αποφοίτους των 2 ΤΕΙ, πράγμα ανήκουστο. Δεν μπορεί το καινούργιο Πανεπιστήμιο να απορροφά τις κτιριακές υποδομές, τους καθηγητές τους εν ενεργεία φοιτητές αλλά να απορρίπτει τους αποφοίτους. Πρέπει να υπάρξει διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν αγωγές.
Καλημέρα σας και καλή χρονιά.
Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις που αναφέρεται στους φοιτητές που βρίσκονται στο πτυχίο τμημάτων που συγχωνεύονται στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.και χρωστούν μαθήματα διαφόρων ετών. Αν επιλέξουν να μην ενταχτούν στο τμήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση, μπορούν να λάβουν το πτυχίο γιά το οποίο τώρα παλεύουν,με την ένδειξη»πτυχίο Τμήματος χ, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.»;
Αν ναι, τότε μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε μεταπτυχιακό του Τμήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΜΕ ΤΟ Π.Δ. ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 377, ΑΡΘΡΟ 6, 11, 18, 23 ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΙΤΛΩΝ (ΕτΚ 16/06/1989 ΕΓΙΝΕ ΙΣΟΤΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΠΤΥΧΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 2 ΣΤΑΘΜΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 0.ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΕΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για τους απόφοιτους. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος ισοτιμίας των πτυχίων.
Προς συναδέλφους αποφοίτους.
Κύριοι συνάδελφοι.Συχνά διαβάζω κάποια απαράδεκτα και προσβλητικά σχόλια για εμάς τους ίδιους απο κάποιους συναδέλφους μας οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατέχουν μεταπτυχιακά και μέσα απο αυτά τα σχόλια προτείνουν στο υπουργείο, οι απόφοιτοι των δυο ΤΕΙ να δίνουν επιπρόσθετα μαθήματα για την απόκτηση πτυχίου ΠΔΑ.Κύριοι συνάδελφοι αυτής της αντισυνταγματικής πρότασης παρακαλώ συνέλθετε!Το ΠΔΑ δεν θα προέλθει, όπως καλά γνωρίζετε και εσείς, απο παρθενογέννηση.Σταματήστε να δίνετε πάτημα στο υπουργείο να μας θεωρεί υποδεέστερους. Πέρα απο την αντισυνταγματικότητα πρωτίστως αυτής της πρότασης κάτι τέτοιο είναι και πρακτικά αδύνατο να συμβεί διότι πολλοί συνάδελφοι όπως ξέρετε ζουνε και εργάζονται εκτός Αθηνών.Επισπροσθέτως, θα παει κάποιος συνάδελφος ο οποίος τελείωσε ένα πρόγραμμα σπουδών με 240 ECTS να δόσει κατατακτήριες για να πάρει ένα πτυχίο σχεδόν ίδιου περιεχομένου με επίσης 240 ECTS;Είμαστε σοβαροί κύριοι συνάδελφοι;Σταματήστε να σκέφτεστε τους εαυτού σας όπως οι δύο πρυτάνεις και οι καθηγητές των δυο ΤΕΙ.Το θέμα αυτό αφορά ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους το ίδιο και χρειάζεται κοινή γραμμή!!!
Η ύπαρξη διαδικασίας απονομής πανεπιστημιακού πτυχίου στους φοιτούντες σε μεταπτυχιακά τμήματα των ΤΕΙ είναι απαραίτητη καθώς το επίπεδο των σπουδών είναι αντίστοιχο αυτών των πανεπιστημίων, όπως και ο τίτλος ισότιμος τους. Η απονομή πτυχίου μιας σχολής που δεν θα υπάρχει, την ώρα της απονομής, είναι τουλάχιστον αστεία . Εκτός εάν έτσι θέλετε να βλέπε τα πράγματα , σαν μια πλάκα.
Εδώ που τα λέμε τι ψάχνουμε ….. Κάθε πτυχιούχος ανοικτού πανεπιστημίου όταν εργάζεται στο δημόσιο εργάζεται ως ΠΕ και ας είχε προσληφθεί ως απόφοιτος λυκείου και παίρνει και επίδομα πτυχίου.
Οπότε γιατί κάποιος να ασχοληθεί με τα παλιά πτυχία των ΤΕΙ.
Πάμε γι άλλα….. να κάνουμε φροντιστήριο να δώσουμε εξετάσεις να περάσουμε στην σχολή που αποφοιτήσαμε, να την ξανακάνουμε να τα μάθουμε καλύτερα να γίνουμε ΑΕΙ. Αμ πως…..
Και παλαιότερα όταν η Παιδαγωγική Ακαδημία έγινε Πανεπιστήμιο τα πτυχία των αποφοίτων εξομοιώθηκαν. Είναι ανήκουστο και άδικο για τους αποφοίτους που είτε εργάζονται ήδη είτε διεκδικούν μια θέση εργασίας. Δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματιών του ίδιου κλάδου!
Καλησπέρα σας,
Παρακαλώ πολύ να υπάρξει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη σχετικά με την εξασφάλιση των αποφοίτων ΤΕΙ.
Δυστηχώς το διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων σώπασε όταν εξασφαλίστηκαν τα αιτήματα τους και αδιαφόρησαν για τους αποφοίτους.
Η ισοτίμηση θα μπορούσε να γίνει
Πτυχιο ΤΕΙ + MSc ή/και PhD /-> αυτοματη ισοτίμηση
Πτυχίο ΤΕΙ + επιτυχής εξέταση σε κάποια μαθήματα -> ισοτίμηση
Περιμεναμε καλυτερο σχεδιασμο και οχι εξυπηρετηση μονο των συμφεροντων των ΑΕΙ.
Δυστηχως επιβραβευονται για ακομα μια φορα οι αιωνιοι φοιτητες.
Για ακομα μια φορα ικανοποιουνται τα αιτημα μονο οσον εχουν την ικανοτητα να πιεσουν…
Ειναι κριμα μια αριστερη κυβερνηση που πρεσβεύει το διαφορετικό και την αξιοκρατεια να ιοθετησει αυτές τις πρακτικές.
Ειναι κριμα να ειμαι αποφοιτος μιας σχολης που δεν θα υπαρχει….
Ο κος Τσιπρας που ευθηνεται για την επιλογη των διοικουντων να δείξει έμπρακτα την απαραίτητη προσοχή.
Απο 2001 τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανωτατη Εκπαιδευση, ειναι δηλαδη ΑΕΙ. 18 χρονια μετα, οχι μονο δεν λυθηκαν τα προβληματα που θα μπορουσαν να ειχαν ξεπεραστει, αλλα συζηταμε με βαση πριν το 2001.
Ως αποφοιτος ΤΕΙ ζηταω μονο να αρθουν οι ανισοτητες που μεχρι σημερα αρνηθηκαν ολοι να λυσουν. Συζηταμε για τα κακα ΤΕΙ με τα τοσα κενα και τα καλα ΑΕΙ. Μεσα στα τοσα σχολια που διαβασα δεν ειδα καποιον να γραφει και να απαιτει κατι παραλογο. Ας μη καθομαστε λοιπον σε παλιες αντιληψεις που συνεχιζουν υπαρχουν, του τυπου, περνα οπου ναναι αρκει να ειναι (ΑΕΙ), χωρις να λαμβανεται καν υποψη το αντικειμενο της σχολης.
Υπαρχουν παραδειγματα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ που δουλεψαν χωρις προβληματα. Σχολες δεν εγιναν πανεπιστημια;
Λυσετε το θεμα δικαια για ολους, χωρις να ξεχωριζετε και να απομονωνετε τους παλιους αποφοιτους μη δινοντας τη δυνατοτητα ισοτιμησης, διαιωνιζοντας τη διαφορα επιπεδου, ΤΕΙ – Πανεπιστημιων.
κ. Υπουργέ η αριστερά δεν θα έπρεπε να είναι η προστάτιδα των κοινωνικά αδύναμων; Βάλτε στους αποφοίτους τις δυσκολότερες εξετάσεις που υπάρχουν αλλά δώστε τους τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους, ως πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Θα υπάρξει όμως κάποια πρόβλεψη για την ισότιμη διεκδίκηση εργασίας των παλαιών ΤΕ αποφοίτων με τους νέους ΠΕ απόφοιτους σε προκηρύξεις του Δημοσίου; Θα καταργηθεί το άρθρο 99 του ν. 3584/07 που δίνει προβάδισμα στην ΠΕ κατηγορία έναντι της ΤΕ στην τοποθέτηση προϊσταμένων στο Δημόσιο; Απόφοιτοι τμημάτων όπως η Σ.Γ.Τ.Κ.Σ. χωρίς αντίστοιχες ειδικότητες σε κάποια ανάλογα τμήματα των ΑΕΙ δεν αδικούνται; καθώς με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται απόφοιτοι ΑΕΙ ίδιας ειδικότητας, άρα απόφοιτοι δύο ταχυτήτων, υποβαθμίζοντας αυτόματα το πτυχίο των ΤΕ αποφοίτων, χωρίς να τους δίνεται το δικαίωμα αναβάθμισης, ερήμην τους;
Φυσικά και πρέπει να γίνει κάπως έτσι ώστε οι ήδη φοιτούντες να μπορέσουν ομαλά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το ερώτημα είναι βέβαια αν ισχύει η συνταγματική αρχή της ισότητας από τη στιγμή που οι ήδη φοιτούντες έχουν μπει σε ΤΕΙ με άλλες βάσεις εισαγωγής (προφανώς) και έχουν ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα σπουδών τεχνολογικής κατεύθυνσης και όχι πανεπιστημιακής. Έτσι φαίνεται προφανώς να είναι ευνοημένοι έναντι των επόμενων φοιτούντων και θα λάβουν κατά χιλιάδες ένα πτυχίο για το οποίο δεν έχουν εκπαιδευτεί.
Απαιτείται μεγαλύτερη και ενισχυμένη μέριμνα για σημαντική επιπλέον εκπαίδευση των νυν φοιτητών, ενδεχομένως και δυνατότητα ως μεταβατικής διάταξης αν επιθυμούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με το νυν καθεστώς εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος φυσικά (π.χ. εντός 4 ή 5 εξαμήνων).
Σωστό τέλος, το ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους έχοντες λάβει το πτυχίο τους.
Είναι δυνατόν να μην προβλέπεται η αναβάθμιση των πτυχιούχων των τμημάτων που θα αναβαθμιστούν;
Γιατί τόση προχειρότητα;
Οι καθηγητές των σχολών που αναβαθμίζονται λησμόνησαν τους προηγούμενους φοιτητές τους; Καμία πρόνοια;
Είτε με εξετάσεις είτε με κάποιο άλλο τρόπο πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των κεκτημένων πτυχίων και να μην δημιουργηθεί νέα ανισότητα
Αγαπητοί κύριοι ελπίζω οτι εκ παραδρομης δεν τπ δημισιεύσατε
για αυτο σας το επαναδιαβιβάζω
ευχαριστώ εκ των προτέρων
////Για όσους αποφοίτησαν πριν χρόνια από το ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ , δεν μπορούμε να πλέον να ρυθμίσουμε με σχετική διάταξη τα πτυχία τους. Είναι κάτι που το σκεφτήκαμε, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον. Θα παραμείνουν λοιπόν, ως έχουν.////
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Ελπίζω ότι θα δώστε εντολή, μέρες που είναι στο Νομικό σας επιτελείο, να επανεξετάσει και να καθορίσει επιτέλους !!!! τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ισοτίμηση των παλαιών πτυχιούχων από ιδρύσεως των σχολών αυτών έως και σήμερα, όπως συνέβη και με ανάλογες περιπτώσεις του πολύ πρόσφατου παρελθόντος, άλλα και παλαιότερα όταν οι σχολές εργοδηγών στο τότε πολυτεχνείο (ναι… ναι…. του σημερινού) έγιναν μηχανικοί
σε μια νύχτα και καλώς έγιναν.
Με ενοχλεί η ιδέα ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση ‘’το διανοητικό μας βελινεκες’’,για αυτό θα μου επιτρέψετε να σας πω μερικές πικρές μικρές αλήθειες
-Η δήλωση σας είναι απαράδεκτη και ηθικώς κατακριτέα περί αδυναμίας ισοτίμησης των παλαιών πτυχιούχων. Πριν αρχίσετε την διαδικασία οφείλατε να τα έχετε κάνει γνωστά και διάφανα σε όλους και στους συνομιλητές σας καθηγητές των Ιδρυμάτων αυτών, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι τι ακριβώς πρόκειται να κάνετε.
-Τα συγκεκριμένα ιδρύματα (και πιο συγκεκριμένα των σχολών τεχνολόγων μηχανικών) έπρεπε να έχουν απορροφηθεί από το πολυτεχνείο εδώ και πολλά χρόνια, όχι για την καταξίωση τους αποφοίτους ,αλλά για να σταματήσει αυτή η φαγωμάρα που κρατάει 40 χρόνια τώρα)
-στο νεο ΠΔΑ δεν δημιουργείτε πολυτεχνική σχολή (εκ του πονηρου βεβαιως- γνωριζουμε απαντες οτι το ΤΕΕ ειχε αλωθεί απο τον πολιτικο σας χωρο και πριν χρονια ο Αξιοτημος Υπουργός Υποδομών,τότε πρόεδρος στο ΤΕΕ ανέφερε » σε λιγο θα μας πείτε να γραψουμε στο ΤΕΕ και τον Μπομπ τον Μαστορα»,δεν μας λέει βέβαια πως τελείωσε τον δικό του » πολυτεχνείο της νύχτας».
-Αντι λοιπόν να δημιουργήσετε την ίδια δομή σχολών που εχουν δημιουργηθει στις αλλες πολυτεχνικές σχολες των πανεπιστημίων της χώρας, δημιουργειται σχολές 4ους φοίτησης (με τους ιδιους καθηγητές και τους ιδιους σπουδαστές !!!!!).Τα επαγγελματικά δικαιώματα τους θέλω να τα δω …..).Είναι πικρή η αληθεια για το ΤΕΕ οτι τα ΤΕΙ ΠΕΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ.
-Υπάρχει, επαγγελματική δραστηριοτητα, στο κύκλο εργασιων του ηλεκτρολογου μηχανικου που δεν περιλαμβάνει τις επιστημες των Η/Υ ? ,προφανως οχι,οι αποφοιτοι της σχολης ηλεκτρολογων του ΠΔΑ ,δεν θα εχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοιτων του πολυτεχνείου που ακολουθεί την διεθνώς καταξιωμένη λογική της ροής μαθηματων (Επαγγελματικα δικαιώματα είναι η αιτία !!!!!,κανε εσυ εάν μπορεις την δουλειά αλλα την τελικη υπογραφη θα την παρεις από εμένα στην Ηλεκτρολογιία στα ηλεκτρονικα και τους Η/Υ ,δηλαδή όλα (για αυτό δημιουργείτε δύο σχολές που εχουν μεγαλο μερος κοινων μαθηματων).
Εδώ αγαπητοί φίλοι πρέπει να σημειώσω την τοποθέτηση του κ. Μουτζούρη ότι αυτό (ΟΙ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΔΗΛΑΔΗ) αποτελεί την μεγάλη καινοτομία στο νέο ΠΔΑ
Οι απόφοιτοι του πολυτεχνείου τα έχουν όλα σε ένα ( και καλώς τα έχουν ) μιας και η σχολη τους ειναι ‘’ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ’’
Τελειώνω με τον κ. Μουτζούρη,ελπιζω να μην έχει κόκο αλήθειας αυτο που »κυκλοφορει» οτι η τοποθετηση του ειναι »απαιτηση του ΤΕΕ».
μετα προσήκοντος σεβασμού και εκτίμησης
Ιωαννίδης Παναγιώτης
Κε Υπουργέ, είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από το 2005. Η απουσία σχετικής ρύθμισης για τους αποφοιτους όχι μόνο συνεχίζει να με εξισώνει με τους ΤΕ0 αποφοίτους λυκείου χωρίς πτυχίο αλλά τώρα με υποβιβάζει και απέναντι στους αυριανούς αποφοίτους της ίδιας Σχολής τους οποίους στο παρελθόν έχω διδάξει. Αδιανόητα και παράλογα πράγματα σε ένα αδιανόητο και παράλογο κράτος εκτός Ευρωπαικής λογικής και εντός συντεχνιακών μικροσυμφερόντων. Συγχαρητήρια!!!!
κι έστω μετά από πιέσεις ότι δοθεί η δυνατότητα ισοτίμησης στους π.χ. προ 5ετίας απόφοιτους των δύο ΤΕΙ, γιατί να μην έχουν την ίδια δυνατότητα και οι προ 5ετίας απόφοιτοι των αντίστοιχων τμημάτων των άλλων ΤΕΙ της Χώρας, τη στιγμή που είναι μεταξύ τους ισότιμοι…???
Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ…!!!
Δώστε στα ΤΕΙ τη δυνατότητα αυτοδύναμης εκπόνησης Διδακτορικών υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και επιτέλους εκδώστε τα επαγγελματικά τους δικαιώματα…
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά απαιτούμε να προβλεφθούν διαδικασίες ισοτίμησης των παλαιών πτυχίων με των νέων.
Δικαιωνόμαστε σιγά σιγά όσοι λέγαμε ότι το εν λόγω εγχείρημα έχει μόνο στόχο το κλείσιμο των Τ.Ε.Ι. και την οριστική διάλυση του κλάδου Τ.Ε. γενικότερα…
Είμαι σίγουρος πως αν μπορούσαν να μας πάρουν πίσω τα πτυχία ή να τα μετατρέψουν αναδρομικά από 4ετή Τριτοβάθμια π.χ. σε 2ετή Μεταδευτεροβάθμια θα το είχαν κάνει ήδη!
Δεν αναφέρονται πουθενά οι φοιτητές της σχολής επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας. Τι θα γίνει με αυτούς;
Κύριε Υπουργέ θεωρώ εντελώς άδικο φοιτητές μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΕΙ να μην έχουν δυνατότητα της απονομής τίτλου Πανεπιστημίου, μετά την δημιουργία του νέου φορέα . Εάν δεν γίνει αυτό, τα μεταπτυχιακά μας ουσιαστικά θα είναι μη αναγνωρίσιμα, καθώς δεν θα υπάρχει αυτή η σχολή . Παρακαλώ να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους εν ενεργεία μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Απαιτούμε άμεσα την απόσυρση του εν λόγω άρθρου 05 και την άμεση αποκατάσταση των αποφοίτων των δύο Ιδρυμάτων. Είναι δυνατόν να έχει ορκιστεί κάποιος πριν από 10 ημέρες, να του έχουν διαβεβαιώσει Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες και Πρόεδροι τμημάτων ότι θα υπάρχει διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων τους και κοιτώντας στα μάτια τόσο τους φοιτητές τους όσο και τους γονείς, να λένε τώρα πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί όλοι θέλουν από ΤΕ να γίνουν ΠΕ και ειδικά στο Δημόσιο; Τι φθηνές δικαιολογίες είναι αυτές; Ακούστε λοιπόν, το πρόβλημά μας δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο ΤΕΙ θα απορροφηθούν όπως λέει το Σχέδιο Νόμου σε ένα Ν.Π.Δ.Δ. και θα καταργηθούν όπως είπε ο Υπουργός. Άρα με λίγα λόγια είναι σαν όλοι όσοι έχουν αποφοιτήσει να μην υπήρξαν ποτέ; Που θα έχει ισχύ ένα τέτοιο πτυχίο; Σε ποια άλλη χώρα θα δούμε αυτό το αδιαχώρητο που παρατηρείται τώρα στα δύο Ιδρύματα. Τους τελευταίους 5-6 μήνες όλοι όσοι προέρχονται από τις φετινές πανελλήνιες, μεταγραφές, ανενεργοί φοιτητές, άλλοι που εγράφησαν σε ιδιωτικά κολλέγια και κρατούσαν τη θέση τους στα ΤΕΙ κλπ., ξαφνικά όλοι αυτοί που ευτέλιζαν μπροστά σε άλλους το τμήμα τους, που δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο που θα σπούδαζαν, που δεν παρακολουθούσαν σχεδόν ποτέ τις διαλέξεις, όλοι αυτοί έχουν γίνει «επιμελείς» φοιτητές, παρακολουθούν τα μαθήματά τους, συμμετέχουν και θέλουν γενικά να δείξουν ότι ασχολούνται, και γιατί; Γιατί μόλις έμαθαν ότι θα γίνει Πανεπιστήμιο έσπευσαν να γλείψουν όποιον καθηγητή μπορούν ώστε να ωφεληθούν για να αποκτήσουν αυτό που όλοι θέλουν: ένα πανεπιστημιακό πτυχίο. Οι υπόλοιποι που τελείωσαν σε 4 έτη τις σπουδές τους και δεν λοιδορούσαν, δεν προσέβλεπαν σε τίποτε, τιμωρούνται με βάση το Νόμο ενώ συμφοιτητές μας, που έβγαζαν μύδρους για την εκάστοτε σχολή, κρατούν την φοιτητική τους ιδιότητα έστω και με την διπλωματική (γιατί τη πρακτική την ολοκλήρωσαν) και περιμένουν «τι μέλει γενέσθαι». Αν κ. Γαβρόγλου αυτό το εξάμβλωμα ψηφιστεί ως έχει, ως απόφοιτοι θα κατέχουμε ένα πτυχίο ενός ανύπαρκτου Ιδρύματος και συνεπώς αφού δεν θα υπάρχουν τα ΤΕΙ όπως είπατε, πώς τα άλλα Πανεπιστήμια θα δεχθούν ένα τέτοιο πτυχίο για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές + η αγορά εργασίας; Αυτοί που ήδη φοιτούν σε μεταπτυχιακό ΤΕΙ που είναι στο επίπεδο 7 Ε.Π.Π. γιατί να το πάρουν και να έχουν την ίδια τύχη με το πτυχίο τους; Δεν σας ζητούμε να μας αναγνωρίσετε αυτοδίκαια τα πτυχία μας όπως στο Π.Δ. ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 377, ΑΡΘΡΟ 6, 11, 18, 23 ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΙΤΛΩΝ (ΕτΚ 16/06/1989), αλλά όπως υποσχέθηκαν και οι καθηγητές μας με την παρακολούθηση και εξέταση ενός αριθμού μαθημάτων, αν και αυτό είναι παράλογο γιατί έχουμε ήδη αποκτήσει τις 240 ECTS. Αν πράξετε κάτι τέτοιο ακυρώνετε σχεδόν 5 χρόνια από την ζωή μας και τον κόπο μας, κάτι το ανήθικο κατά την γνώμη μας γιατί πιστεύουμε ότι και εσείς αγαπάτε το αντικείμενο σπουδών σας. Φανταστείτε πως νιώθουμε αν ήσασταν στη θέση μας; Ο ενταφιασμός των αποφοίτων που επιχειρείτε σε συνεργασία με τους καθηγητές των ΤΕΙ οι οποίοι μας θυσίασαν για να κρατήσουν τις θέσεις τους και τα τμήματά τους θα επιφέρει νομικά ζητήματα.
Όπως βλέπετε και από τα σχόλια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά τους αποφοίτους ΤΕΙ. Παρακαλώ πολύ να υπάρχει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη σχετικά με την εξασφάλιση των αποφοίτων ΤΕΙ. Για αυτό εξλαλλου γίνεται και η διαβούλευση.
Η ισοτίμηση θα μπορούσε να γίνει με διάφορα κριτήρια, πχ.
Πτυχιο ΤΕΙ + MSc ή/και PhD /-> αυτοματη ισοτίμηση
Πτυχίο ΤΕΙ + επιτυχής εξέταση σε κάποια μαθήματα -> ισοτίμηση
Νομοσχέδιο το οποίο δε θα περιέχει μεταβατικές διατάξεις για απόφοιτους θα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!
Αγαπητοί φίλοι,
Σας αναφέρω μερικα απο αυτα που υποτίθεται οτι ηταν »αδιαπραγματευτα» κατα τις συναντησεις με τον Αξιότιμο Υπουργο απο τους κ.κ που συμμετείχαν στις επιτροπες και διαβουλευόντουσαν και νόμιζαν οτι βολευόντουσαν δυστυχώς για μας …. χωρίς εμάς
-Η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων του Εκπαιδευτικού, Τεχνικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού και Διοικητικού Προσωπικού, των φοιτητών και των αποφοίτων των τμημάτων.
-Η άμεση διαδικασία ισοτίμησης των υφισταμένων πτυχίων με τα νέα που θα χορηγούνται.
-Η κατοχύρωση των ίδιων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, καθώς και η μισθολογική εξίσωση των σήμερα υπηρετούντων μελών ΔΕΠ με την αντίστοιχη βαθμίδα στα Πανεπιστήμια.
-Η έκδοση των εκκρεμών επαγγελματικών δικαιωμάτων και η κατοχύρωση ίδιων επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων με τα επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχων τμημάτων των πανεπιστημίων.
Μήπως έγινε τίποτα απο αυτά και εγώ εχω αδυναμία να το καταλάβω
Μου είναι πράγματι δύσκολο να σκεφθώ αυτοι οι Πρόεδροι των Ιδρυμάτων … τώρα τους λένε »Πρυτάνεις» πως θα κυκλοφορήσουν στις σχολές τους !!!!
Μας καταντήσατε » Ο Μπομπ ο μάστορας» και με την βούλα.
σας ευχαριστώ για τα δευτερόλεπτα που θα αφιερώστε να το διαβάσετε
Γεωργακόπουλος Αντώνιος
ΣύνδεσμοςΚύριε Υπουργέ ,
Αν τελικά δεν διορθωθεί το θέμα των πτυχιούχων,θα μείνετε στην ιστορία ως ο Υπουργός που αιφνιδίασε αρνητικα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων χιλιάδες ανθρώπους πτυχιούχους.
Αφού τελικά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις συντεχνίες είναι προτιμότερο να το πείτε δημόσια παρά να παίζετε με τις ζωές μας και τις τύχες μας .
Την μία μέρα μας λέτε ότι θα βγει μεταβατική διάταξη και την άλλη όχι .
Το χειρότερο που παρατηρώ όμως κύριε Υπουργέ είναι ότι, αναγκάσατε με αυτόν τρόπο χιλιάδες μορφωμένους ανθρώπους να εξευτελιστουν παρακαλώντας ως ζητιάνοι το αυτονόητο ,το ΔΙΚΑΙΟ.
Μετά από χρόνια σπουδών που με αίμα κατάφεραν και πήραν το πτυχίο ή και το μεταπτυχιακό τους.
Την ίδια ώρα που άλλοι αναγνωρίζονται ανώτεροι από εμάς χωρίς να έχουν συμμετάσχει καν σε πανελλήνιες εξετάσεις .
Βλέπε κολέγια και ανοιχτό πανεπιστήμιο με 16 μαθήματα όλο και όλα.
Ψηλά το κεφάλι λοιπόν σε όλους τους πτυχιούχους και μην ζητιανευετε για το αυτονόητο.
Οι παππούδες μας μας λέγανε το δίκιο θα πάει στον τόπο του.
Θα ακολουθήσουν και άλλες μορφές αγώνα .
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ειλικρινα καλές γιορτές .
Άντε να προλάβει η κυβέρνηση να δώσει και ένα ( GRECO ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ) στο ΕΜΠ ???
Κύριε Υπουργέ θεωρώ εντελώς άδικο φοιτητές μεταπτυχιακών τμημάτων ΤΕΙ να μην έχουν δυνατότητα της απονομής τίτλου Πανεπιστημίου, μετά την δημιουργία του νέου φορέα . Εάν δεν γίνει αυτό, τα μεταπτυχιακά μας ουσιαστικά θα είναι μη αναγνωρίσιμα, καθώς δεν θα υπάρχει αυτή η σχολή .Άλλωστε πως είναι δυνατόν να μας δώσει τίτλο μια σχολή που όταν τον δώσει δεν θα υπάρχει? Παρακαλώ να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη έστω και με παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων .
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, είμαι φοιτητής του τμήματος μηχανικών ενεργειακής τεχνολογίας θα ήθελα να σας θέσω το ερώτημα ,πως μπορείτε να επικαλείστε ότι πραγματοποιείται αναβάθμιση του ιδρύματος μας σε πανεπιστήμιο ενώ τα επαγγελματικά δικαιώματα μένουν στασιμά.
Δημοσιεύτηκε βασιλικό διάταγμα το οποίο αφορούσε την ίδρυση στην Αθήνα σχολείου τεχνιτών,το οποίο άρχισε τη λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Είχε τον τίτλο Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών, και ουσιαστικά ήταν μία κυριακάτικη τεχνική σχολή που κατάρτιζε τους τεχνίτες (μαστόρους, οικοδόμους, αρχιμαστόρους). Σύντομα έγινε γνωστό ως «Πολυτεχνείο».
Από το σχολείο των τεχνιτών προήλθε το σημερινό Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το σχολείο αυτό λειτούργησε αρχικά και διαμορφώθηκε σε ίδρυμα, όπου η παράδοση μαθημάτων ήταν πια καθημερινή και χωρίστηκε σε δύο τμήματα:
Βιομηχανικών Τεχνών
Καλών Τεχνών
Ετσι για να μην ξεχνίομαστε αγαπητοι συναδελφοι και τα σημειώνω βασιζόμενος σε εξαιρετη παρατηρηση του κ.Παπαπέτρου (22 Δεκεμβρίου 2017) με ολη την ιστορικη εξέλιξη των σημερινων ΤΕΙ (ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ) οπου σημειώνει συγκεκριμένα
/////////////////////
Αφιερωστε κε Υπουργέ και αγαπητοι φίλοι μερικά λεπτα και μετά να αναρωτηθείται »εαν η ισοτιμηση παλαιότερων πτυχιουχων με το νεο τμημα του ΠΔΑ ειναι ηη οχι αυτονόητη»
Το Τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ µπορεί να θεωρηθεί σαν το Τµήµα µε την πιο µακρά ιστορία στο χώρο των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι προέρχεται από την ενοποίηση των δύο παλαιοτέρων σχολών, που υπηρέτησαν την ηλεκτρονική παιδεία στη χώρα µας: της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών Αναστασιάδη και του Τµήµατος Ηλεκτρονικών της Σιβιτανιδείου Σχολή.
Η ιστορία καταγράφει ότι η Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών, η πρώτη σχολή Ηλεκτρονικής Παιδείας στη χώρα µας ιδρύεται, µε απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Οικονοµίας, το Σεπτέµβριο του 1947. Το πρόγραµµα της Σχολής, που δηµοσιεύεται µε την Υπουργική απόφαση 166246/10-10-1951, ακολουθεί και ο «Ευκλείδης» της Θεσσαλονίκης, όπως και η Σιβιτανίδειος Σχολή, που ιδρύει Σχολή Ραδιοτεχνιτών και Ραδιοηλεκτρολόγων το Φεβρουάριο του 1957. Το Σεπτέµβριο του 1965, µετά από σχετική υπουργική απόφαση, οι σχολές Ραδιοηλεκτρολόγων, όπως η Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών, η Σιβιτανίδειος Σχολή και ο «Ευκλείδης» της Θεσσαλονίκης, µετονοµάζονται σε Ανώτερες, ενώ τον Ιανουάριο του 1967 δηµοσιεύεται το νέο πρόγραµµα τριετούς φοίτησης των Ανωτέρων αυτών Σχολών.Τον Αύγουστο του 1970 ιδρύονται τα Κ.Α.Τ.Ε., που από τον Απρίλιο 1977 µετεξελίσσονται στα Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Το 1981 η Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών Αναστασιάδη (Α.Σ.Η.Α.) εντάσσεται στο Κ.Α.Τ.Ε.Ε. Πειραιά, όπου ήδη ανήκε η Σιβιτανίδειος Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών. Με την ίδρυση των Τ.Ε.Ι. (Ν.1404/83) οι δύο σχολές βρίσκονται στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. , όπου µαζί συγκροτούν το Τµήµα Ηλεκτρονικής. Με τον Νόμο 2916 του 2001 το Τμήμα Ηλεκτρονικής εντάσσεται επίσημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και απο το 2013 μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. (Π.Δ. 69, ΦΕΚ 119/28-5-2013).
/////////////////////////
Εμείς αγαπητοί φιλοι ξεκινήσαμε απο καλύτερη αφετηρία αλλά δεν εχουμε μεχρι αυτη την στιγμή την ανταποκριση που πρέπει απο την πολιτεία,βεβαίως ευελπιστώ μεχρι το τέλος στα καλύτερα για μας οσον αφορα την ισοτίμηση των τίτλων σπουδών μας και εαν οχι στο σταμάτημα αυτης της διαδικασίας.Η σιωπή των καθηγητών μας ειναι ομολογουμένως περιεργη (sic)
με εκτιμηση
Πετρίδης Νικόλαος
@Wolf
“Το Παν. Δυτικής Αττικής έχει νέα προγράμματα σπουδών τα οποία ιδαφέρουν από όλα τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν στα ΤΕΙ. ”
Το ΠΔΑ ακόμα δεν υπάρχει και εσείς χρησιμοποιείται ενεστώτα χρόνο για τα προγράμματα σπουδών που θα εφαρμοστούν. Που ξέρεται ποια προγράμματα θα εφαρμοστούν; Έχουν δημοσιοποιηθεί; Μόνο το υπουργεί έχει κάποια σχεδιαγράμματα προτάσεις. Όπως και να έχει το σώμα διδασκόντων είναι ή θα ήταν σε θέση να κρίνει ποιες διαφορές είναι ουσιώδεις και να επιβάλλει αντισταθμιστικά μέτρα αν αυτό είναι αναγκαίο.
«Μεταξύ άλλων, είναι διάρκειας οκτώ (όχι επτά + πτυχιακή εργασία) εξαμήνων, έχουν ισχυρό θεωρητικό (αντί εργαστηριακού) προσανατολισμό και -φυσικά- περιλαμβάνουν διαφορετικά μαθήματα, τα οποία οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν διδαχθεί.»
Ξανά βλέπουμε έναν ακατανόητο ενεστώτα. Μπράβο είναι θαυμάσιο να ζείτε στο μέλλον με τέτοια ενάργεια σα να είσαστε στο παρόν. Πρέπει να ξέρεται ότι ισχυρό εργαστηριακό προσανατολισμό έχουν πλείστα καλά τμήματα χημικών, πληροφορικών, Στους γιατρούς την ανατομία και όλο το κλινικό κομμάτι θα τα κόβατε εσείς έτσι;
«διάρκειας οκτώ (όχι επτά + πτυχιακή εργασία»
Το ξέρεται ότι πτυχιακή εργασία εκπονείται και σε άλλες σχολές; Άλλοτε υποχρεωτικά και άλλοτε σε αντικατάσταση άλλου μαθήματος. Στο τμήμα ψηφιακά συστήματα του ΠαΠει πχ είναι υποχρεωτική «τρέχει» για δύο εξάμηνα και έχει βάρος 20 ECTS.
Στο πολυτεχνείο καταλαμβάνει ένα εξάμηνο στο πρόγραμμα σπουδών. Αλλά βέβαια εκεί την λέμε διπλωματική και όχι πτυχιακή. Μήπως αυτό είναι το πρόβλημα; Με τον πρόσφατο νόμο η εκπόνηση μίας τέτοιας εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση και του μεταπτυχιακού τίτλου του διπλώματος τους. Ότι στο πολυτεχνείο είναι αρετή στα ΤΕΙ είναι μειονέκτημα λοιπόν. Η λογική αυτή χωλαίνει. Στο εξωτερικό (Γερμανία Αγγλία) σε σχολές θετικών επιστημών όπως και οικονομικές είναι υποχρεωτική η εκπόνηση μιας τέτοιας εργασίας.
Χρήσιμο είναι πάλι να αναφέρουμε και το ζήτημα της πρακτικής. Και αυτός ο θεσμός δεν είναι άγνωστος σε άλλα πανεπιστημιακά προγράμματα τόσο στο εξωτερικό (sandwich courses) όσο και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα είναι συνήθως προαιρετικό και αντικαθιστά ένα μάθημα (Βλέπε πολλά τμήματα πληροφορικής)Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου είναι υποχρεωτικό (ΟΠΑ Τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας)
«Ακόμη, ουσιαστικά, το επιχείρημα υπαινίσσεται οτι τα πτυχία του νέου Παν/μίου θα είναι «εύκολα» (και έτσι, επιτέλους, θα χαρίζονται στους τυχερούς «αιώνιους φοιτητές»).» Μα ποιος το είπε αυτό; Αυτό που προβάλλεται είναι η σκέψη ότι αν ένα έργο απλώνεται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι λιγότερο επίπονο από το ίδιο έργο συγκεντρωμένο σε πιο μικρό χρονικό διάστημα. Στην φυσική το λένε ισχύς αυτό.
«…άνοδο του επιπέδου των σπουδών των ΤΕΙ. Ο αριθμός των αποφοίτων είναι, κατά κανόνα, ιδιαίτερα μικρός. Ο αριθμός των εισαγόμενων είναι υπεβολικός, το πρόγραμμα σπουδών έχει αυξημένες απαιτήσεις. » Είναι ειλικρινής η παραδοχή σας ότι το επίπεδο σπουδών στα ΤΕΙ είναι υψηλό, δεν το παραδέχονται όλοι αυτό. Ακόμα θα σας ευχαριστήσω για την επισήμανση των δυσμενών συνθηκών σπουδής των παιδιών αυτών αλλά και των αποφοίτων. Φυσικά αυτούς που ανταποκρίθηκαν παρά τις δυσμενής συνθήκες δεν νομίζω να θέλετε ξανά να τους βλάψετε. Και θα βλάπτονταν αν αποκλείονταν από μία διαδικασία ισοτίμισης. Δηλαδή από την δυνατότητα να επανεξεταστούν συμπληρωματικά σε αντικείμενα που πιθανώς δεν είχαν εξεταστεί και προσφέρονται για πρώτη φορά στο ΠΔΑ. Αλλιώς αν έχουν εξεταστεί σε όλα πιο το πρόβλημα να θεωρηθούν ισότιμοι;
Επειδή, ο κ. Wolf με το σχόλιό του στις 24 Δεκεμβρίου 2017, 14:10 διαστρεβλώνει την αλήθεια, θα πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα και να γραφούν τα πραγματικά γεγονότα:
//Πολύ σωστά *δεν*προβέπεται ισοτίμιση των υφιστάμενων πτυχίων ΤΕΙ.//
Πολύ ΛΑΘΟΣ *δεν*προβλέπεται ισοτίμηση των υφιστάμενων πτυχίων ΤΕΙ.
//Το Παν. Δυτικής Αττικής έχει νέα προγράμματα σπουδών τα οποία ιδαφέρουν από όλα τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν στα ΤΕΙ.//
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ!!! Δεν έχει εγκριθεί κανένα νέο πρόγραμμα σπουδών, απλά έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, οι οποίες έχουν σταλεί στο υπουργείο παιδείας.
//Μεταξύ άλλων, είναι διάρκειας οκτώ (όχι επτά + πτυχιακή εργασία) εξαμήνων, έχουν ισχυρό θεωρητικό (αντί εργαστηριακού) προσανατολισμό και -φυσικά- περιλαμβάνουν διαφορετικά μαθήματα, τα οποία οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν διδαχθεί.//
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΣΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
Παλιό πρόγραμμα σπουδών: 7 εξάμηνα: μαθήματα + 1 εξάμηνο: Πτυχιακή + Πρακτική
Νέο πρόγραμμα σπουδών (που έχουν προταθεί): 7 εξάμηνα: μαθήματα + 1 εξάμηνο: Πτυχιακή και επιλέγεις περίπου 3 μαθήματα ή Πρακτική ή Πρακτική και 1 με 2 μαθήματα
Με λίγα λόγια, τα παλιά με τα προτεινόμενα νέα προγράμματα σπουδών είναι σχεδόν τα ίδια!!!
Τα μαθήματα είναι σχεδόν όλα τα ίδια με ελάχιστες διαφορές (ΙΔΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ = ΙΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ). Οπότε, οι παλαιοί απόφοιτοι έχουν διδαχτεί σχεδόν όλα τα μαθήματα που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα σπουδών.
//Σε ένα βαθμό, ανάλογα ισχύουν και για το επίπεδο των διδασκόντων, ιδίως για τις σπουδές προ δεκαετίας ή νωρίτερα (όταν μεγάλο τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε προσωποπαγέις θέσεις είχε ελάχιστα ακαδημαίκά προσόντα).//
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΠΤΥΧΙΟ ΕΓΩ (2011) ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΝΟ 2 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ;;;
//Βρίσκω το επιχείρημα περί «αδικίας», σε σύγκριση με τους υφιστάμενους (και μάλιστα ειδικότερα τους αιώνιους») φοιτητές, απαράδεκτο. //
Απαράδεκτα είναι αυτά που γράφεις, δίχως να γνωρίζεις τι πραγματικά συμβαίνει.
//Οι φοιτητές ΔΕΝ έχουν πάρει πτυχίο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει άν και πότε θα αποφοιτήσουν και, εντέλει, δεν συγκρίνονται με πτυχιούχους.//
Τι εννοείς; Ότι οι αιώνιοι φοιτητές που έπιναν φραπέ αντί να διαβάζουν πρέπει να επιβραβευτούν με πτυχίο Πανεπιστημίου; ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!
//Ακόμη, ουσιαστικά, το επιχείρημα υπαινίσσεται οτι τα πτυχία του νέου Παν/μίου θα είναι «εύκολα» (και έτσι, επιτέλους, θα χαρίζονται στους τυχερούς «αιώνιους φοιτητές»). Αυτός ο υπαινιγμός όχι μόνο είναι χυδαίος, αλλά και αυτο-αναιρεί την αξία της επίδικης «ισοτίμησης».//
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!!
//Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που λμνάζουν συνδέεται με την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των ΤΕΙ. Ο αριθμός των αποφοίτων είναι, κατά κανόνα, ιδιαίτερα μικρός. Ο αριθμός των εισαγόμενων είναι υπεβολικός, το πρόγραμμα σπουδών έχει αυξημένες απαιτήσεις. Αυτά, σε συνδυασμό με την υψηλότατη ανεργία και την τρομακτική επαγγελματική ανασφάλεια που πλήττει τους νέους, οδηγούν την πλειοψηφία των φοιτητών να έχει τις σπουδές ως πάρεργο//
ΑΚΡΙΒΩΣ!!! ΟΠΟΤΕ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟΥ ΠΔΑ.
//περιεχομένου και, επ α προγράμματα οι απόφοιτοι ΤΕΙ κακώς θορυβούν ζητώντας ισοτίμηση.//
Πρώτα από όλα μάθε να γράφεις. Δεύτερον, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΟΡΥΒΟΥΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ!!!
ΤΕΛΟΣ, ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ!!!
Αξιότημε κε Υπουργέ ελπίζω ότι θα δώστε εντολή, μέρες που είναι στο Νομικό σας επιτελείο, να καθορίσει επιτέλους τις απαράιτητες προυποθέσεις για την ισοτίμηση των παλαιών πτυχιούχων απο ιδρύσεως των σχολών αυτών εως και σήμερα,οπως συνεβη και με ανάλογες περιπτώσεις του πολυ πρόσφατου παρελθόντος,αλλα και παλαιότερα οταν οι σχολες εργοδηγων στο τότε πολυτεχνείο (ναι… ναι…. του σημερινου) εγιναν μηχανικοι
σε μια νύχτα και καλως εγιναν.
Με εχοχλει η ιδέα οτι τίθεται υπο αμφισβήτηση το διανοητικό μας βελινεκες,για αυτο θα μου επιτρεψετε να σας πω μερικές πικρες μικρες αλήθειες
-Η δήλωση σας ειναι απαράδεκτη και ηθικώς κατακριτέα περι ισοτίμησης των παλαιων πτυχιούχων.Πριν αρχίσετε την διαδικασία οφείλατε να τα εχετε κανει γνωστα και διάφανα σε όλους και στους συνομιλητές σας καθηγητές των Ιδρυμάτων αυτων, ετσι ωστε να γνωρίζουν ολοι τι ακριβώς προκειται να κάνετε.
-Τα συγκεκριμένα ιδρύματα (και πιο συγκεκριμένα των σχολών τεχνολογων μηχανικων) έπρεπε να εχουν ενταχθει στο πολυτεχνείο εδω και πολλα χρόνια,οχι για να καταξιώσει τους αποφοίτους ,αλλα για να σταματησει αυτη η φαγωμάρα που κρατάει 40 χρόνια τώρα)
-στο νεο ΠΔΑ δεν δημιουργείτε πολυτεχνική σχολή (εκ του πονηρου βεβαιως-γνωριζουμε απαντες οτι το ΤΕΕ ειχε αλωθεί απο τον πολιτικο σας χωρο και πριν χρονια ο Αξιοτημος Υπουργός Υποδομών,τότε πρόεδρος στο ΤΕΕ ανέφερε » σε λιγο θα μας πείτε να γραψουμε στο ΤΕΕ και τον Μπομπ τον Μαστορα»,δεν μας λέει βέβαια πως τελείωσε τον δικό του » πολυτεχνείο της νύχτας».
-Αντι λοιπόν να δημιουργήσετε την ίδια δομή σχολών που εχουν δημιουργηθει στις αλλες πολυτεχνικές σχολες των πανεπιστημίων της χώρας, δημιουργειται σχολές 4ους φοίτησης (με τους ιδιους καθηγητές και τους ιδιους σπουδαστές !!!!!).Τα επαγγελματικά δικαιώματα τους θέλω να τα δω …..).Είναι πικρή η αληθεια για το ΤΕΕ οτι τα ΤΕΙ ΠΕΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΕΦΘΑΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ.
-Υπάρχει, επαγγελματική δραστηριοτητα, στο κύκλο εργασιων του ηλεκτρολογου μηχανικου που δεν περιλαμβάνει τις επιστημες των Η/Υ,προφανως οχι,οι αποφοιτοι της σχολης ηλεκτρολογων του ΠΔΑ ,δεν θα εχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοιτων του πολυτεχνείου (-για αυτό δημιουργείτε δύο σχολές που συνήθως εχουν μεγαλο μερος κοινων μαθηματων-) που ακολουθεί την διεθνώς καταξιωμένη λογική της ροής μαθηματων.Οι απόφοιτοι του πολυτεχνείου τα εχουν ολα σε ενα, μιας και η σχολη τους ειναι ηλεκτρολογων μηχανικων και μηχανικών Η/Υ
Τελειώνω με τον κ. Μουτζούρη,ελπιζω να μην έχει κόκο αλήθειας αυτο που »κυκλοφορει» οτι η τοποθετηση του ειναι »απαιτηση του ΤΕΕ».
μετα προσήκοντος σεβασμού και εκτίμησης
Ιωαννίδης Παναγιώτης
–
Χρόνια Πολλά
Μην ξεχάσετε μέσα σ όλα να καταργήσετε το άρθρο 99 του ν. 3584/07 που δίνει προβάδισμα στην ΠΕ κατηγορία έναντι της ΤΕ στο Δημόσιο.
Αν δεν γίνει ούτε αυτό ( αφού όπως λέτε δεν θα κάνετε ΤΙ ΠΌΤΕ για τους παλαιούς αποφοίτους _ κι ας έχουν κάποιοι και μεταπτυχιακά Πανεπιστημιων η και διδακτορικα) τότε δεν θα έχουν ίδια βαρύτητα τα πτυχία.
Και φυσικά να πάρουν και τα αντίστοιχα μισθολογικών κλιμάκια.
Εδώ ίσως πρέπει να γελάσουμε.. Η να κλάψουμε?
Μακάρι να τα δειτε όλα αυτά και να κάνετε το σωστό ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΚΙΑ.
Καλή χρονιά σε όλους Αναστασία Α
Να υπενθυμίσω στον υπουργό ότι οι διαφορές στον τίτλο σπουδών δεν είναι μόνο το κύρος αλλά πολλές. Ένας απόφοιτος πχ του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής από πανεπιστήμιο γίνεται δεκτός στο οικονομικό επιμελητήριο αντιθέτως με τον απόφοιτο τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής από ΤΕΙ. Ο ίδιος απόφοιτος πανεπιστημίου καταλαμβάνει στο δημόσιο θέση ΠΕ με καλύτερο μισθό και περισσότερες ευκαιρίες ανέλιξης από τον απόφοιτο ΤΕΙ. Να υπενθυμίσω επίσης στον υπουργό ότι πρόσφατα, με δική του υπογραφή αποκλείει τους πτυχιούχους ΤΕΙ στην προκήρυξη πλήρωσης θέσεων γενικών διευθυντών του ΥΠΠΕΠΘ, με αποτέλεσμα να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση πχ ένας φιλόλογος ΠΕ αλλά να μην μπορεί να τη διεκδικήσει ένας πτυχιούχος ΤΕ του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής ακόμη και αν έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο management.
Περαιτέρω, να υπενθυμίσω στον υπουργό ότι σε παρόμοιες «πανεπιστημιοποιήσεις» στο πρόσφατο παρελθόν, πχ Χαροκόπειος Σχολή, Πάντειος Σχολή, Ανωτάτη Βιομηχανική κλπ, αυτή «πανεπιστημιοποίησε» αυτόματα και ανεξαιρέτως τα πτυχία όλων όσων αποφοίτησαν από αυτές τις σχολές.
Αυτός δεν είναι ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης όπως ο υπουργός πρεσβεύει. Αυτή είναι ξεκάθαρα μια πολιτική που σκοπό έχει να εξαφανίσει τα ΤΕΙ και να υποβαθμίσει τους τόσους χιλιάδες πτυχιούχους. Αφήστε τα ΤΕΙ εκεί που είναι κε υπουργέ. Ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε.
Μετά την κρίση ταυτότητας στην οποία υποβληθήκαμε από ένα μέρος της κοινωνίας σχετικά με το τι ιδιότητα και προσόντα μπορεί να έχει ένας απόφοιτος ΤΕΙ, μετά την πάλη χρόνων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και αφού μένουμε ακόμα όρθιοι, τώρα έρχεται και ο υπουργός Παιδείας και ανακοινώνει ότι δεν »αλλάζουν» τα πτυχία σε πανεπιστημιακά και αναρωτιέμαι που έμαθε να χειρίζεται τόσο όμορφα την ελληνική γλώσσα. Για άλλη μια φορά θα μας βάλουν στην θέση μας χωρίς επιχειρήματα και εξηγήσεις, καθότι μάλλον δεν είμαστε ικανοί να καταλάβουμε, οπότε απλά για να μην κουράζονται να εξηγούν έτσι απλά δεν »αλλάζουν».
Μιας και ένας συνάδελφος παρακάτω μίλησε για ψυχολογία θα πώ ότι όλα αυτά τα έπαθε γιατί δεν έβαλε μυαλό και ήθελε και Msc και σαν να μην έφτανε αυτό συνέχισε και για Phd.
Δεν λέμε να καταλάβουμε με τίποτα εμείς οι απόφοιτοι ΤΕΙ την μοίρα που μας αναλογεί στην ελληνική κοινωνία και ιδού η τιμωρία μας.
καλά Χριστούγεννα
Αξιότιμε κύριε υπουργέ και αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας.
Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας, έλαβα το πτυχίο μου το 2009.
Με απογοήτευση και προβληματισμό διαβάζω σήμερα από τα διαδικτυακά ΜΜΕ δηλώσεις που κάνατε και αναφέρετε οτι δεν είναι δυνατό να υπάρξει διαδικασία ισοτίμησης των παλαιών αποφοίτων με το νέο υπό σύσταση πανεπιστήμιο.
Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρξει τρόπος απόκτησης νέου πτυχίου ή κάποιας βεβαίωσης ισοτιμίας των παλαιών αποφοίτων με το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Το λέτε και εσείς στην δήλωσή σας οτι οι μοναδικές διαφορές θα είναι το κύρος των πτυχίων, άρα δημιουργούνται διαφορές μεταξύ παλαιών και νέων αποφοίτων, πρέπει να δωθεί το δικαίωμα στους παλαιούς αποφοίτους μετά την εξέταση κάποιων μαθημάτων να αποκτούν ισοτιμία. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα προγράμματα σπουδών εξάλλου.
Η μη απόκτηση πτυχίου από το νέο ίδρυμα θα επιφέρει προβλήματα στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των παλαιών αποφοίτων, αμφιβάλλω αν για παράδειγμα το ΤΕΕ δεχτεί τους παλαιούς αποφοίτους τμημάτων της σχολής ΣΤΕΦ με τα ίδια δικαιώματα με τους νέους αποφοίτους.
Υπάρχουν πάρα πολλοί απόφοιτοι με καρριέρα οι οποίοι θα έχουν πρόβλημα αν δεν προβλεφτεί διαδικασία ισοτίμησης, είτε με μεταπτυχιακό είτε με εμπειρία είτε με εξέταση μαθημάτων είτε ένας μεικτός τρόπος ανάλογα την περίπτωση του κάθε αποφοίτου.
Παρακαλώ μεριμνήστε για την θέσπιση διαδικασίας απόκτησης του νέου πτυχίου ή διαδικασίας ισοτιμίας με βάση κριτήρια.
Ο υπουργός σε δήλωση του λέει «..Όσοι εισαχθούν από το 2018-2019 στο νέο ΑΕΙ, θα αποκτήσουν σαφώς πανεπιστημιακό πτυχίο. Όσοι φοιτητές σπουδάζουν ήδη, θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα, να αποκτήσουν πτυχίο ΑΕΙ…» τι θα πει πτυχίο ΤΕΙ και πτυχίο ΑΕΙ; τα ΤΕΙ δεν ανήκουν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ); αναρωτιέμαι αν τόσο καιρό οι πρόεδροι των ΤΕΙ που συνεδριάζουν αν θέλουν αυτό, με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζονται τα πτυχία μας και χάνουν το νόημα ύπαρξης τα ΤΕΙ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΌΣ ΦΟΙΤΗΤΉΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΆ
Κύριε υπουργέ, σπούδασα για 4 έτη στο ΤΕΙ Πειραιά.Δουλεύω 8 χρόνια ήδη στον ιδιωτικό τομέα και την επόμενη χρονιά θα ολοκληρώσω την 2ετή φοίτηση μου στο ΠΜΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΆ το οποίο και κόστισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 6000 € σε περίοδο κρίσης
Αλήθεια θεωρείτε ότι δεν είμαι επαρκής για να αποκτήσω το πτυχίο του νέου ΠΔΑ;
Μήπως οι καθηγητές που είχα και έχω δενεπαρκούν ,γιατί απ όσο βλέπω οι ίδιοι θα συνεχίσουν να δίνουν τα «φώτα» τους στο νέο Ίδρυμα.Να είστε καλά ραντεβού στις κάλπες και στα δικαστήρια.
Με αφορμή τα λεγόμενα του Περικλή Αντωνιάδη,ο οποίος προβάλλει και θίγει καίρια ζητήματα, όπως αυτό της εγγραφής των αποφοίτων μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΔΑ) στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Σύμφωνα με την προσχεδιαζόμενη δομή των σχολών μηχανικών του ΠΔΑ,αυτές οδεύουν νομοτελειακά προς απαξίωση από την ελληνική κοινωνία,πριν καν ιδρυθούν και λειτουργήσουν.
Ως γνωστόν οι σχολές μηχανικών του ΠΔΑ θα εξακολουθήσουν να είναι 4ετείς και να αποδίδουν 240 ECTS στους αποφοίτους τους (όπως συνέβαινε και με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ). Πράγμα που σημαίνει ότι με το υφιστάμενο ΠΔ του ΤΕΕ δεν θα μπορούν να γίνουν μέλη οι απόφοιτοί του και κατ’έπέκταση να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού στην Ελλάδα. Για τον ίδιο λόγο που δεν γίνονται μέλη του ΤΕΕ οι μηχανικοί απόφοιτοι 4ετούς κύκλου σπουδών,από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού που το ΤΕΕ τους ζητά και μεταπτυχιακό τίτλο για ισοτίμηση και εγγραφή, καταστρατηγώντας και απαξιώνοντας ουσιαστικά το 6ο επίπεδο (κατά το εθνικό πλαίσιο προσόντων (ΕΠΠ) της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης) στην αγορά.
Υπάρχει δηλαδή το εξής παράδοξο,απόφοιτοι διεθνών αναγνωρισμένων σχολών μηχανικών (όπως το Imperial, το ΜΙΤ, CUT) αλλά και λιγότερο αναγνωρισμένων 4ετών σχολών (μεταξύ αυτών και ο τεχνολογικός τομέας των ΑΕΙ), στην Ελλάδα να ΜΗΝ μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια μελέτη στο υπουργείο που να υπολογίζει τις οικονομικές απώλειες και ζημίες που υφίσταται η πολιτεία από αυτήν την απαίτηση του ΤΕΕ. Είναι λογικό να υφίσταται και να ενισχύονται οι τάσεις όπως του brain drain, χωρίς να συνυπολογίζονται τα κεφάλαια που δεσμεύει και ουσιαστικά χάνει το ελληνικό δημόσιο τόσο κατά την διαδικασία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επιστημόνων, όσο και από την παροχή υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου που αυτοί μπορούν να προσφέρουν μετέπειτα ως επαγγελματίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σχολές μηχανικών του υπό ίδρυση ΠΔΑ, ξεκινούν με μειονέκτημα και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και εκπροσώπηση από τον τεχνικό φορέα της Ελλάδος,όπως ακριβώς συνέβαινε και συμβαίνει με τον τεχνολογικό τομέα των ΑΕΙ.
Ιδρύονται σχολές μηχανικών χωρίς να τους δίδεται στους αποφοίτους το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και εκπροσώπησης από τον δημόσιο φορέα (ΝΠΔΔ) του τεχνικού κόσμου, που είναι το ΤΕΕ για την Ελλάδα και το FEANI για την ΕΕ.
Η σιωπή των καθηγητών και ειδικά του υπουργείου είναι σκανδαλώδης!
Καλό θα ήταν να καταλήξετε κάπου για τους παλαιούς απόφοιτους του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και να μην λέτε αερολογίες για αν,ισως και μάλλον.Απο τη στιγμή που μπαίνετε στην διαδικασία συγχώνευσης των δύο ΤΕΙ σε ένα Πανεπιστήμιο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ απο την μεριά σας να υπάρχει νομοσχέδιο για τους παλιούς πτυχιούχους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Δηλαδή για παράδειγμα αν θέλω αντίγραφο του πτυχίου μου απο ποιόν θα το ζητήσω ή βρω δουλειά στο εξωτερικό (που δεν έχουν άμεση επαφή με τα Ελληνικά πανεπιστήμια), τι θα παρουσιασώ για το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο; Μια σχολή που δεν υπάρχει; Μιλάμε για παγκόσμιο αποκλεισμό απο την αγορά εργασίας. Σαν δεν φτάνει που πρέπει να αποδεικνύουμε ποιοί είμαστε αφού δείξουμε το πτυχίο μας στον μελλοντικό εργοδότη μας λόγω του γελοίου διαχωρισμού ΤΕΙ-ΑΕΙ, και ναι είναι γελοίος αφού μας αλλάξατε το πρόγραμμα σπουδών με ects όπως όλα τα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τώρα δεν θα λαμβάνεται καν υπόψιν επειδή το τμήμα έκλεισε και δεν υπάρχει πρόβλεψη απο την συγχώνευση!
Επειδή δεν πρόκειται κανένας απο εμάς να κάνει το πτυχίο του σαϊτα γιατί το θέλετε εσείς και τα επιτελεία σας, να είστε σίγουροι ότι θα μας βρείτε απέναντι σας δια πασης νομίμου οδού αν δεν υπάρξει πρόβλεψη για εμάς.
Όλοι εμείς οι απόφοιτοι των 2 ΤΕΙ, που φωνάζαμε για μετονομασία των ιδρυμάτων σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και όχι συγχώνευση, ήμασταν οι «περίεργοι», μια ομάδα sui generis ανθρώπων που δεν βλέπει μπροστά της την «ευκαιρία».
Σε κάθε περίπτωση, οι καθηγητές των 2 ΤΕΙ που συμμετείχαν στις συζητήσεις με το υπουργείο, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το γεγονός ότι οι απόφοιτοι θα μείνουν ες αεί ΤΕ, ωσάν το ΠΔΑ δημιουργήθηκε από παρθενογένεση.
Πολύ σωστά *δεν*προβέπεται ισοτίμιση των υφιστάμενων πτυχίων ΤΕΙ.
Το Παν. Δυτικής Αττικής έχει νέα προγράμματα σπουδών τα οποία ιδαφέρουν από όλα τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν στα ΤΕΙ. Μεταξύ άλλων, είναι διάρκειας οκτώ (όχι επτά + πτυχιακή εργασία) εξαμήνων, έχουν ισχυρό θεωρητικό (αντί εργαστηριακού) προσανατολισμό και -φυσικά- περιλαμβάνουν διαφορετικά μαθήματα, τα οποία οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν διδαχθεί.
Σε ένα βαθμό, ανάλογα ισχύουν και για το επίπεδο των διδασκόντων, ιδίως για τις σπουδές προ δεκαετίας ή νωρίτερα (όταν μεγάλο τμήμα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε προσωποπαγέις θέσεις είχε ελάχιστα ακαδημαίκά προσόντα).
Βρίσκω το επιχείρημα περί «αδικίας», σε σύγκριση με τους υφιστάμενους (και μάλιστα ειδικότερα τους αιώνιους») φοιτητές, απαράδεκτο. Οι φοιτητές ΔΕΝ έχουν πάρει πτυχίο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει άν και πότε θα αποφοιτήσουν και, εντέλει, δεν συγκρίνονται με πτυχιούχους. Ακόμη, ουσιαστικά, το επιχείρημα υπαινίσσεται οτι τα πτυχία του νέου Παν/μίου θα είναι «εύκολα» (και έτσι, επιτέλους, θα χαρίζονται στους τυχερούς «αιώνιους φοιτητές»). Αυτός ο υπαινιγμός όχι μόνο είναι χυδαίος, αλλά και αυτο-αναιρεί την αξία της επίδικης «ισοτίμησης».
Στην πραγματικότητα, ο μεγάλος αριθμός φοιτητών που λμνάζουν συνδέεται με την άνοδο του επιπέδου των σπουδών των ΤΕΙ. Ο αριθμός των αποφοίτων είναι, κατά κανόνα, ιδιαίτερα μικρός. Ο αριθμός των εισαγόμενων είναι υπεβολικός, το πρόγραμμα σπουδών έχει αυξημένες απαιτήσεις. Αυτά, σε συνδυασμό με την υψηλότατη ανεργία και την τρομακτική επαγγελματική ανασφάλεια που πλήττει τους νέους, οδηγούν την πλειοψηφία των φοιτητών να έχει τις σπουδές ως πάρεργο.
περιεχομένου και, επ α προγράμματα οι απόφοιτοι ΤΕΙ κακώς θορυβούν ζητώντας ισοτίμηση.
ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!!!
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΔΑ.
Ντροπή στην ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ που δεν έχει πάρει θέση για το θέμα της ισοτιμησης των πτυχιούχων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας τοποθετεί τα πτυχία τόσων χιλιάδων πτυχιούχων στο αρχείο του ΠΔΑ. Τους κόβει τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα τους. Καθιστά τα πτυχία τους να μην έχουν αντίκρισμα. Πρωτάκουστο
Ως εν ενεργεία φοιτητής μεταπτυχιακού σε ΤΕΙ , με προοπτική να πάρω το δίπλωμά μου το 2018, θεωρώ ότι αντιμετωπίζομαι ως αγοραστής αυτοκινήτου από μια αυτοκινητοβιομηχανία που αύριο δεν θα υπάρχει.
Ασφαλώς κατανοείτε ότι εάν δεν προβλέψετε την απόδοση πανεπιστημιακού τίτλου στους εν ενεργεία φοιτητές μεταπτυχιακών των ΤΕΙ θα σας τρελάνουμε στις αγωγές . Η’ μήπως δεν το έχετε καταλάβει ?
Τι θα γίνει με τους παλιούς πτυχιούχους του ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ και ΠΕΙΡΑΙΆ?
Πρέπει να ληφθεί νομοθετική μέριμνα ώστε να μπορούν παρακολουθώντας κάποια μαθήματα του Νέου Πανεπηστημίου να μπορούν να πάρουν ισοτιμία Πτυχίου. Τουλάχιστον στα τμήματα με ίδια κατεύθυνση όπως τα τμήματα Πολιτικών, Ηλεκτρολόγων μηχανικών και όλων των ομοειδών τμημάτων του παλιού ΑΤΕΙ και του νέου Πανεπιστημίου.
Ευχαριστώ