1. Η παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 (Α’ 193)αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Α′ Τάξη Γενικού Λυκείου αποτελεί τάξη αποκλειστικά γενικής παιδείας, στην οποία εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας τριάντα πέντε (35) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών για τα εσπερινά λύκεια.».
2. Μετά την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, προστίθεται παρ. 2 ως εξής:
«2. Στη Β′ Τάξη Ημερησίου Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας τριάντα (30) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Στη Β′ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας είκοσι (20) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και δύο (2) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, πέντε (5) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για κάθε ομάδα.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Στη Γ’ Τάξη Γενικού Λυκείου εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας και προσανατολισμού τριάντα δύο (32) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα ημερήσια λύκεια και είκοσι πέντε (25) συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως για τα εσπερινά λύκεια. Τα μαθήματα προσανατολισμού χωρίζονται σε τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού, ως εξής:
α) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
β) Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Οι μαθητές, εκτός από τα μαθήματα γενικής παιδείας, παρακολουθούν υποχρεωτικά και τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επιλέγουν.».
4. Η περ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος στα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου Επιστημονικού Πεδίου, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη εκάστου σχολικού έτους και ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου σχολικού έτους, ορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο (2) μαθήματα ανά Σχολή ή Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.».
5. Η περ. β’ του άρθρου 4Α του ν. 4186/2013 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) Η πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο γίνεται ανάλογα με την ομάδα προσανατολισμού που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής ως εξής:
βα) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του πρώτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Αρχαία Ελληνικά, η Ιστορία και τα Λατινικά.
ββ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του δεύτερου και του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου ως εξής:
i) για την πρόσβαση στο δεύτερο Επιστημονικό πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και τα Μαθηματικά και
ii) για την πρόσβαση στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία.
βγ) Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν πρόσβαση στις Σχολές και στα Τμήματα του τέταρτου Επιστημονικού Πεδίου και τα μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά, είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Οικονομία.»
Η παιδεία δεν είναι για αλλαγές από τον κάθε Υπουργό και μάλιστα χωρίς ευρεία συναίνεση και κατάθεση νομοσχεδίου στην παρούσα συγκυρία όπου υπάρχει περιορισμός ελευθεριών.
Προτείνω να παραμείνει το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως απαραίτητο μάθημα για τη σημερινή κοινωνία γιατί βοηθάει στην ερμηνεία και κατανόηση των κοινωνικών γεγονότων.
Είμαστε μαθητές της Β΄ τάξης στο 24ο Λύκειο της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την μεθεπόμενη εβδομάδα, θέλουμε να διατυπώσουμε τις δικαιολογημένες ενστάσεις μας.
Όπως γνωρίζετε, τα παιδιά τα οποία φοιτούν κάθε χρόνο στην Γ΄ Λυκείου καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο το άγχος των επικείμενων Πανελλαδικών εξετάσεων και τις ατελείωτες ώρες μελέτης αλλά και τα μαθήματα του σχολείου τους στα οποία θα βαθμολογηθούν και θα δώσουν ενδοσχολικές εξετάσεις.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούμε απαράδεκτη την εισαγωγή της Ιστορίας και των Μαθηματικών ως κόντρα μαθήματα.
Η διαφωνία μας αυτή πηγάζει από τη σκέψη πως τα δύο μαθήματα αυτά όχι μόνο δεν συνδέονται με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και ο βαθμός δυσκολίας τους είναι πολύ υψηλός.
Έχουμε, λοιπόν, την απορία: πως μπορεί ένας μαθητής ο οποίος όλη τη χρονιά προετοιμάζεται για συγκεκριμένα μαθήματα, με τη δική τους δυσκολία το καθένα, να ανταποκριθεί σε ένα ακόμα γνωρίζοντας παράλληλα πως η επίδοση του σε αυτό θα καθορίσει εν μέρει την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Η αγωνία μας μοιράζεται και από χιλιάδες άλλα παιδιά τα οποία, δυστυχώς, θα βρεθούν σε αυτή τη θέση.
Ελπίζουμε, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα, να εισακούσετε τις εκκλήσεις όλων και με γνώμονα τη λογική να αποσύρετε την διάταξη για το κόντρα μάθημα, το οποίο παει… κόντρα στις προσπάθειες μας.
Με εκτίμηση,
Άγγελος, Μαργάριτα, Κωνσταντίνα
Η απόφαση της Κυβέρνησης για την επαναφορά των Λατινικών στο Λύκειο ως πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών στα σχολεία.Η Κοινωνιολογία είναι ένα ενδιαφέρον και χρήσιμο μάθημα, όπως όλα τα μαθήματα, αλλά είναι ακατάλληλο για εξέταση σε πανελλαδικό επίπεδο.Οι μαθητές αυτής της ηλικίας δεν είναι παιδαγωγικά έτοιμοι για εξέτασή τους σε αυτό το μάθημα λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει γενικότερα η Κοινωνιολογία και της ανυπαρξίας κατάλληλου βιβλίου για εξέταση στις πανελλαδικές εξετάσεις.Το βιβλίο είναι γραμμένο για διδασκαλία στη Γ΄Λυκείου και όχι για Πανελλαδικές εξετάσεις. Στις απαιτήσεις αυτού του μαθήματος είναι πιο εύκολο να ανταποκριθούν οι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν αναπτύξει πιο ώριμη, κριτική σκέψη.Τα Λατινικά είναι απαραίτητα για την εισαγωγή των φοιτητών στις φιλοσοφικές και νομικές σχολές.Τυχόν αστοχίες του υπάρχοντος διδακτικού υλικού μπορούν να διορθωθούν.
1. Τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά ως απώτερο σκοπό έχουν να
αναδείξουν τους καλύτερους μαθητές για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
2. Υπάρχουν σαφή κριτήρια για τις κλίσεις και γνώσεις που πρέπει να έχει
κάποιος προκειμένου να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα.
3. Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν τέσσερα μόνο συγκεκριμένα
μαθήματα για όλους τους προσανατολισμούς σπουδών στα οποία θα
εξετάζονται γενικά οι μαθητές για να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή.
4. Οι υποψήφιοι γιατροί εξετάζονται στη βιολογία γιατί είναι σχετική με
το αντικείμενό τους επιστήμη, οι υποψήφιοι οικονομολόγοι στις αρχές
οικονομικής θεωρίας για τον ίδιο λόγο και προφανώς οι υποψήφιοι
φιλόλογοι στα αρχαία ελληνικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς είναι δυνατόν λοιπόν οι υποψήφιοι κοινωνιολόγοι, πολιτικοί
επιστήμονες και ψυχολόγοι (ένα περιζήτητο τμήμα) να μην
εξετάζονται στην κοινωνιολογία; Ποιο είναι το αντικείμενο που
εξετάζεται για παράδειγμα ένας υποψήφιος ψυχολόγος και είναι
σχετικό με το πρόγραμμα σπουδών του;
Ο αναγνώστης ας απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, σκεπτόμενος βέβαια πως ο
συγκεκριμένος μαθητής μετά από τέσσερα χρόνια θα πρέπει να βοηθά παιδιά ή
ενηλίκους να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Θα επισκεπτόσασταν ένα γιατρό που πέρασε στην Ιατρική εξεταζόμενος σε
αρχαία και λατινικά;
Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο ο ψυχολόγος, ο κοινωνιολόγος, ο πολιτικός
επιστήμονας και οποιοσδήποτε άλλος να αποδεικνύει ότι έχει τις γνώσεις
και το ενδιαφέρον για το αντικείμενο που θα σπουδάσει;
Ασφαλώς και πρέπει να παραμείνει η κοινωνιολογία ως πανελλαδικά
εξεταζόμενο μάθημα για τους λόγους που εξέθεσα παραπάνω.
Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια – Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Θα είναι πολύ μεγάλη αστοχία αν τελικά το μάθημα της Κοινωνιολογίας αφαιρεθεί από τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Καταρχάς η Κοινωνιολογία ενεργοποιώντας την κοινωνιολογική σκέψη και φαντασία των μαθητών και μαθητριών είναι το μάθημα που καλλιεργεί την κριτική σκέψη, αναπτύσσει την κοινωνική ενσυνείδηση και κοινωνική ενσυναίσθηση, ενεργοποιεί την πολιτική δράση συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργική ένταξη και παρέμβαση σε ένα πολυπολιτισμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.Επιπλέον, σε όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες υπάρχει σαφής εκπαιδευτικός προσανατολισμός προς την κοινωνική μάθηση-παιδεία οπότε και μια κατάργηση του μαθήματος αυτομάτως μας πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της σύγχρονης εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής τάσης. Στη συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των παραπάνω χωρών δεν λείπει το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα την προετοιμασία των μαθητών και μαθητριών για την πρόσβαση τους σε σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών) θεωρείται τεράστιο έλλειμμα η μη επαφή με το γνωστικό αντικείμενο της Κοινωνιολογίας την οποία και θα συναντήσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι πολύ άδικος ο ιδεολογικός στιγματισμός μιας ολόκληρης επιστήμης και κατά συνέπεια πολύ σκληρή η πολιτική της τιμωρία. Παρακαλώ, μην επιτρέψεται να συμβεί αυτό το τεράστιο εκπαιδευτικό ιστορικό λάθος.
Η πιο λογική διευθέτηση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και πανεπιστήμια είναι να υπάρχει δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε Λατινικά και Κοινωνιολογία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί το ‘ρἀβε-ξήλωνε’ με την εναλλαγή κυβερνήσεων και κυρίως θα ξεχωρίσει η ‘ήρα από το στάρι’, δηλαδή όσοι μαθητές θέλουν να δηλώσουν Φιλοσοφικές Σχολές και συναφή Τμήματα (που είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουν οι υπέρμαχοι της Κοινωνιολογίας…) θα επιλέξουν τα Λατινικά ενώ οι υπόλοιποι Κοινωνιολογία (για λίγες Σχολές, π.χ. Νομική, θα μπορούσε να υπάρχει δικαίωμα επιλογής του ενός ή του άλλου). Με αυτόν τον τρόπο θα παύσει και το φαινόμενο των φοιτητών / φοιτητριών που αποτυγχάνουν να μπουν στην Ψυχολογία αλλά καταλήγουν ανόρεχτοι /-ες στη Φιλολογία…
1.Λάθος η αντικατάσταση της κοινωνιολογίας από τα λατινικά, οι νέοι οφείλουν να γνωρίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας και όχι να παπαγαλίζουν μεταφράσεις διασκευασμένων κειμένων
2. λάθος η συγχώνευση των ομάδων υγείας και θετικών, αφού στα μικρά σχολεία γινόταν συνδιδασκαλία στα κοινά μαθήματα και διδάσκονταν χωριστά μόνο το ένα(το επιχείρημα των πολλών ολιγομελών τμημάτων δεν ισχύει επομένως)
3. αναβάθμιση της πληροφορικής δε γίνεται με μια εργασία στο β τετράμηνο
4. ποιές είναι οι αλλαγές στην Α και Β τάξη;
Παντελώς ατεκμηρίωτη η κατάργηση της Κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα. Στα όρια της ιδεοληπτικής εμμονής και του ρεβανσισμού! Έχετε καταλάβει ότι είμαστε στο 2020 σε μια πολυσύνθετη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνική πραγματικότητα;
Αναφορικά με τις ξένες γλώσσες, καλό θα ήταν να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με το θέμα της γενικόλογης ενίσχυσης της διδασκαλίας τους στο Γ. Λύκειο. Θα συνεχίσει το Ελληνικό Λύκειο να εκδίδει Απολυτήρια Λυκείου χωρίς Αγγλικά;Δεν είναι ώρα να σταματήσει το Υπουργείο/Ι.Ε.Π. να αντιμετωπίζουν τα Αγγλικά ως μια ξένη γλώσσα και να δουν ότι είναι το βασικότερο «εργαλείο επιβίωσης» σε όλο τον πλανήτη αναφορικά με τη γνώση και την επικοινωνία; Ένα «εργαλείο» που πρέπει να καλλιεργείται συστηματικά αλλιώς φθίνει για τους περισσοτέρους και οικονομικά ασθενέστερους. Στο Λύκειο η γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για τη διδασκαλία αρκετών άλλων θεματικών ενοτήτων ή μαθησιακών αντικειμένων, για να μην αναφερθούμε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα,στα οποία η γλώσσα εργασίας είναι 100% Αγγλικά.
Και εννοείται ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία διδασκαλίας κι άλλων ξένων γλωσσών, αλλά αυτές να παρουσιάζουν κάποια εξέλιξη σε σχέση με το επίπεδο και όχι μετά από 4-5χρόνια να ξαναρχίζουν από το Α1 ή Α2(πράγμα που συχνά χρησιμοποιείται ως δέλεαρ ώστε οι μαθητές να επιλέξουν το ευκολότερο και με λιγότερη δουλειά μαθησιακό αντικείμενο). Θα ήταν πιο ουσιαστικό και ωφέλιμο να συνεχίζεται το καθεστώς του Γυμνασίου ώστε να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος στις Ξένες γλώσσες, ίσως πολύ πιο ουσιαστικό από τα Αγγλικά/παιχνίδι στο Νηπιαγωγείο και την Α Δημοτικού. Τέλος, αναφορικά με το παρόν καθεστώς των Ξένων Γλωσσών πρέπει να επισημανθεί η ελλιπής (ενίοτε και παραπλανητική)ενημέρωση των γονέων/μαθητών από Καθηγητές/Διευθυντές Γυμνασίων για τις επιλογές των Ξ.Γλωσσών στο Λύκειο, καθώς αρκετοί νομίζουν ότι επιλέγουν Β Ξένη γλώσσα, θεωρώντας δεδομένη τη διδασκαλία των Αγγλικών, ενώ δεν είναι.
Το σχολείο πρέπει να προετοιμάζει τον μαθητή να είναι έτοιμος για ένταξη στην κοινωνία. Με την υποβάθμιση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, ο μαθητής δεν θα είναι αρκετά ενήμερος, ούτε κατάλληλα προετοιμασμένος για διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, θα μπορούσαν οι μαθητές να έχουν επιλογή όσον αφορά τα μαθήματα των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας και να επιλέγουν οι ίδιοι ποιο από τα δύο επιθυμούν για τις Πανελλαδικές. Άσχετα με το ποιο μάθημα θεωρεί ο καθένας σημαντικότερο και τα δύο είναι χρήσιμα και η υποβάθμιση του ενός μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει.
Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια – Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Πόσο ακόμη θα συνεχίζεται να εισάγονται σε τμήματα αμιγώς Πληροφορικής (Πανεπιστήμια – Πολυτεχνεία) οι μαθητές ΧΩΡΙΣ να εξετάζονται σε μάθημα Πληροφορικής; Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να εξετάζονται στο μάθημα ΑΕΠΠ οι μαθητές της Γ Λυκείου για να αποκτούν πρόσβαση σε τμήματα Πληροφορικής (Πανεπιστημιακά και Πολυτεχνικά) καθώς και σε κάθε τμήμα συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Αξιότιμη Κα Υπουργέ χαίρεται ,
ένας μαθητής της ΟΠ των Ανθρωπιστικών , Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών που επιθυμεί να εισαχθεί σε ξενόγλωσση φιλολογία καλείται να δώσει επιπλέον το μάθημα της αντίστοιχης ξένης γλώσσας .
Άρα μαθητής της παραπάνω Ομάδας που επιθυμεί να εισαχθεί σε αντίστοιχα ελληνική φιλολογία να
καλείται να δώσει επιπλέον το μάθημα των Λατινικών.
Η κοινωνιολογία αποτελεί σύγχρονο επιστημονικό αντικείμενο με δύο γενικές λειτουργίες.
Πρώτον, βοηθάει τον έφηβο μαθητή να κατανοήσει τον περίπλοκο κόσμο μέσα στον οποίο ζεί. Να καταλάβει τους τρόπους συγκρότησής του και τους στοιχειώδεις μηχανισμούς εξέλιξής του. Η γνώση αυτή θα τον προφυλάσσει στο μέλλον από τη σύγχυση, την αποσπασματική και τελικά λανθασμένη ερμηνεία της σύγχρονης ζωής.
Δεύτερον, αυτή η γνώση του «κόσμου» δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και παρέχει στον πολίτη υπαρξιακή βεβαιότητα. Ο καθένας κατανοεί το νόημα της ζωής του, όταν αντιλαμβάνεται τον κόσμο που τον περιβάλλει. Με την έννοια αυτή η κοινωνιολογία λειτουργεί ως ο «νοητικός προστάτης» του σύγχρονου ανθρώπου.
Με βάση τις σκέψεις αυτές ας αναρωτηθούμε: σε σύγκριση με την Κοινωνιολογία, τα Λατινικά τι έχουν να προσφέρουν;
Καλησπέρα Κα Υπουργέ.
Δεν θα αναλωθώ στο ποιο μάθημα είναι καλύτερο και χρησιμότερο μεταξύ κοινωνιολογίας και λατινικών απλά θα σας θέσω τους προβληματισμούς μου αναφορικά με την κατάργηση της κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
1) το 1ο επιστημονικό πεδίο είναι θεωρητικού προσανατολισμού και όχι μόνο φιλολογικού. θεωρείτε ότι οι σχολές που δεν είναι φιλολογικού ενδιαφέροντος πρέπει να διδάσκονται μόνο φιλολογικά μαθήματα μεταξύ των οποίων και τα λατινικά; και οι σχολές κοινωνικών επιστημών ποιο μάθημα θα έχουν για τις πανελλήνιες;2) πολλή συζήτηση γίνεται για τα λατινικά και τη Νομική. Μα η Νομική εντάσσεται στο ΠΕ78 των κοινωνικών επιστημών. Είναι περισσότερο κοντά στα λατινικά ή την κοινωνιολογία ως νομική-κοινωνική επιστήμη;3) Υπάρχει μια διάχυτη εντύπωση ότι όλους τους ΠΕ78 τους πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων.Είναι δυνατόν μια ολόκληρη κατεύθυνση να διδάσκεται μόνο από μια ειδικότητα(ΠΕ02) και να συζητάμε αν οι κοινωνιολόγοι έχουν διάθεση και θέλουν να προετοιμάσουν τα παιδιά για σχολές που σχετίζονται με το αντικείμενό τους; Δεν πρέπει τα μαθήματα να διδάσκονται ανάλογα με τις σχολές που στοχεύουν ; Δηλαδή, ΄΄μάθετε όλοι λατινικά και μετά σπουδάστε ό,τι θέλετε;΄΄ Υπενθιμίζω , η ΝΔ το 2015 έβαλε το ΒΑΚΕ στις πανελλήνιες.4) Η κοινωνιολογία μπορεί να μπει ως μάθημα επιλογής στο 1ο πεδίο ή στο 4ο αφού οι ΠΕ78 έχουν Β ανάθεση ΑΟΘ. Επίσης , μπορείτε να αναβαθμίσετε τον κλάδο των ΠΕ78 στο 1ο πεδίο δίνοντάς τους Β ανάθεση στην Ιστορία Γ λυκείου (που τώρα έχουν μόνο ως τη Β λυκείου) καθώς σε πληθώρα σχολών κοινωνικών επιστημών ο βασικός κορμός των μαθημάτων είναι η Ιστορία.
Σχετικά με την ομάδα προσανατολισμου Ανθρωπιστικών Σπουδών καλό θα ήταν να υπάρχουν και το μάθημα της Κοινωνιολογίας αλλά και το μάθημα των Λατινικών και να μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές, όπως στην ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.
Ανάλογα τη σχολή της επιθυμίας να επιλέξουν είτε Κοινωννιολογία για πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχολές (π.χ. νομική, κοινωνιολογία,ψυχολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, διεθνών και ευρωπαικών σπουδών, κοινωνικής πολιτικής, κτλ), είτε Λατινικά για φιλολογικές σχολες (πχ φιλολογίες, φπψ, ιστορικό, κτλ).Είναι πιο δίκαιο τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές γιατί δεν θα υπάρχει κάποια υποτίμηση σε κανέναν από τους δύο κλάδους (πε02 και πε78).Πράγμα που πάει να συμβεί στον κλάδο των κοινωνικών επιστημόνων.
Η Κοινωνιολογία είναι χρήσιμο αντικείμενο για τους μαθητές γιατί σε όλα τα τεκτενόμενα που εξελίσονται στην κοινωνία μας σήμερα (οικονομική κρίση, αυτοκτονίες,ανεργία, ενδοοικογενειακή βία, ενδοσχολική βία και άλλα σημαντικά ζητήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας) είναι η μόνη επίστήμη που θα μπορούσε να δώσει εξηγήσεις τόσο για τον λόγο εμφάνισης του φαινομένου, όσο και στον τρόπο αντιμετώπισής του.
Επίσης, τα μαθήματα θα πρέπει να έχουν μια συνέχεια και συνέπεια. Δηλαδή, στην Α’ λυκείου υπάρχει το μάθημα «Πολιτική Παιδειά», στη Β’ λυκείου υπάρχει το μάθημα «ο συγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και στην κατεύθυνση «οι βασικές αρχές κοινωνικών επιστημων». Στην Γ λυκείου τι θα υπάρχει? ΔΕΝ υπάρχει συνέχεια….ΔΕΝ υπάρχει συνέχεια…. και άρα συνέπεια απέναντι στους μαθητές αλλά και στους γονείς.
Το μάθημα της Κοινωνιολογίας ασφαλώς πρέπει να παραμέινει στο νέο τομέα των Ανθρωπιστικών σπουδών. Η Κοινωνιολογία υπάρχει σε όλα τα προγράμματα σπουδών των χωρών της Ευρωπαικής ένωσης. Όχι μόνο θα πρέπει να ακολουθούμε τα πρότυπα ευρωπαικά προγράμματα, αλλά το εν λόγω μάθημα αποτελεί τη βάση όλων των Ανθρωπιστικών σπουδών. Υπάρχει ως μάθημα στις Νομικές σχολές, στις Κοινωνικές σχολές, στις Οικονομικές σχολές, στα τμήματα Πολιτικών σπουδών, αλλά στις φιλοσοφικές σχολές. Οι μαθητές θα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι στα ζητήματα τις κοινωνιολογίας ώστε να μπορούν να ενταπεξέλθουν επαρκώς στις μετάπειτα σπουδές τους αλλά και να μπορούν να συμπεριφέρονται σωστά και ως πολίτες του κράτους. Μετα λύπη μου, πλειονότητα των μαθητών δεν γνωρίζουν καν το πολίτευμα της χώρας μας.
Η Κοινωνιολογία πρέπει ασφαλως να παραμείνει στο λύκειο ως μάθημα που εξετάζεται στις Πανελλαδικές. Το μάθημα το λατινικών θα έπρεπε να διδάσκεται μόνο για όσους μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν στις φιλολογικές και νομικές σχολές. Η γνώση των λατινικών δεν είναι απαραίτητη σε καμία άλλη σχολή των Ανθρωπστικών σπουδών. Το μάθημα της Κοινωνιολογίας υπάρχει και διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης και ως κράτος της Ε.Ε. θα έπρεπε να ακολουθούμε τις ευρωπαικές πρακτικές. Η Κοινωνιολογία ως μάθημα υπάρχει σε όλες τις σχολές κοινωνικών, αλλά και νομικών, οικονομικών και πολιτικών σπουδών. Θα ήταν εντελώς οξύμωρο η Κοινωνιολογία που είναι μία τις βάσεις των ανθρωπιστικών σπουδών οι φοιτητές να τη διδάσκονται πρώτη φορά στις προαναφερθείσες πανεπιστημιακές σχολές.
Το μάθημα της πληροφορικής θα πρέπει να ειναι εξεταζόμενο ΚΑΙ στη θετική κατεύθυνση καθώς δε νοείται σχολή προσβάσιμη από το συγκεκριμένο πεδίο που δεν απαιτεί ουσιαστικές γνώσεις πληροφορικής!
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στην ομάδα προσανατολισμού
Ανθρωπιστικών Σπουδών αφαιρείται η Κοινωνιολογία.
Η Νέα Δημοκρατία το 2015 ήθελε το μάθημα αυτό στη θέση που είναι σήμερα, εσείς γιατί το αφαιρείται;
Διδάσκεται σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια και εσείς με αυτήν την κίνηση την υποβαθμίζετε.
Η κοινωνιολογία βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση και στην εμπλοκή με τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Τα παιδιά που την διδάσκονται θα είναι εξοπλισμένα με τα εργαλεία που χρειάζονται για να συμβάλουν δίνοντας λύσεις σε δύσκολα κοινωνικά προβλήματα. Επιτρέπει τη δημιουργική σκέψη, την καινοτομία και τη δράση. Δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη, να φιλτράρονται τα γεγονότα. Ζούμε σε έναν κόσμο στον οποίο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αυτό το μάθημα σε ωθεί να σκεφτείς ποιες είναι οι αιτίες των εξελίξεων αυτών.
Η κοινωνιολογία προάγει την ανθρωπιστική παιδεία.
Είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένη γιατί προφανώς δεν είναι προτεραιότητά σας όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω, αφού την αφαιρείτε από μάθημα πανελλαδικός εξεταζόμενο μειώνοντας έτσι την αξία της.
To μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι απαραίτητο να υπάρχει στον τομέα Ανθρωπιστικών σπουδών καθώς δίνει τις αναγκαίες βάσεις. Δεν δύναται να μην έχουν τις κατάλληλες βάσεις οι μαθητές του λυκείου, καθώς όταν θα φοιτήσουν σε σχολές κοινωνικών, νομικών, οικονομικών και πολιτικών σπουδών η επιστήμη της Κοινωνιολογίας αποτελεί τη βάση των εν λόγων επιστημονικών πεδίων. Ακόμη, και στις φιλοσοφικές σχολές η κοινωνιολογία υπάρχει ως μάθημα κορμού.
Η Κοινωνιολογία είναι μια επιστήμη που προάγει την κριτική σκέψη και διδάσκεται στα σχολεία, στις περισσότερες χώρες του «αναπτυγμένου» κόσμου(αυτό είναι αδιαμφισβήτητο).Στην Ελλάδα όμως διδάσκεται κατά περίπτωση και ανάλογα με τις «στερεοτυπικές» απόψεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Είναι σίγουρο πως αυτό δεν είναι υπέρ των μαθητών ούτε φυσικά των εκπαιδευτικών αλλά δεν είναι υπέρ και για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και για την κοινωνία μας εν γένει, που αντιμετωπίζει απίστευτα πολλά, μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Σε ότι αφορά τα Λατινικά, θα μπορούσαν να είναι μάθημα επιλογής, για όσους στοχεύουν σε φιλολογικές σπουδές.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω, ότι ακόμη και η αλλαγή του ονόματος της κατεύθυνσης, που παύει να περιέχει τις κοινωνικές σπουδές, είναι ενδεικτική, αν όχι αποδεικτική, της υποτίμησης των κοινωνικών επιστημών στο σύνολό τους.
Είναι λάθος η Θετική κατεύθυνση να δίνει πρόσβαση σε σχολές πληροφορικής χωρίς να εξετάζεται ο μαθητής στην Πληροφορική.
Χωρίς να αλλάξει ο σχεδιασμός σας μπορείτε να βάλετε το μάθημα της πληροφορικής ως επιλεγόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση μάθημα. Μην κατευθύνεστε από τις συντεχνίες και δεν βλέπετε το εκπαιδευτικά σωστό.
Γιατί λοιπόν κοινωνιολογία;
Γιατί νοιάζεται για φαινόμενα, διαδικασίες, μετασχηματισμούς κι ομάδες. Γιατί ψάχνει να βρει την αιτία, για να ανακαλύψει, να ερμηνεύσει και μέσα από αυτή την προσέγγιση τελικά αναπτύσσοντας «κοινωνιολογική φαντασία» μπορεί να ερμηνεύσει ορθολογικά αλλά και με όρους ανθρωπισμού την κοινωνική πραγματικότητα.
Γιατί χάρη στην κοινωνιολογική μας παιδεία μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύπλευρα φαινόμενα όπως η πανδημία και να φωτίσουμε παραμέτρους της όπως πανδημία και κοινωνικές ανισότητες, πανδημία και τέχνη, πανδημία και ΜΜΕ, πανδημία και εργασιακές σχέσεις, πανδημία και θρησκευτική πίστη, πανδημία και Ευρωπαϊκή Ένωση, πανδημία και Τρίτη ηλικία, αλληλεγγύη και τόσες άλλες όψεις.
Γιατί χάρη στην κοινωνιολογική μας παιδεία λέμε όχι στην αναγραφή της διαγωγής στον απολυτήριο τίτλο σπουδών του μαθητή. Μία διαγωγή με αρνητικό πρόσημο στιγματίζει τον νεαρό απόφοιτο και τον κατατάσσει τόσο πρόωρα σε μια ιεραρχική κλίμακα με μειωμένο κύρος και αξιοπιστία έναντι των υπολοίπων. Γνωρίζουμε καλά ότι σε αυτή την ηλικία οι πράξεις στις οποίες πιθανόν να προβεί δεν αξίζουν τέτοιας μομφής κι αν εμείς εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας πιθανόν να διαμορφώσουμε και να οικοδομήσουμε μία ταυτότητα για την οποία δεν θα πρέπει να είμαστε καθόλου περήφανοι.
Γιατί μέσω αυτής συνεργαζόμαστε πληρέστερα με τους υπόλοιπους συνάδελφους των ανθρωπιστικών επιστημών και παρουσιάζουμε διεπιστημονικά τα διδακτικά αντικείμενα στους μαθητές μας..
Γιατί δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη θεωρητική κατεύθυνση με τις σχολές φιλολογίας προετοιμάζοντας έναν ολόκληρο προσανατολισμό μόνο με τα αντίστοιχα μαθήματα ,αγνοώντας τη συγγένεια του μαθήματος της κοινωνιολογίας με Παιδαγωγικές, Κοινωνικές, Πολιτικές , Νομικές επιστήμες αλλά και με τα τμήματα Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας , Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών.
Γιατί το επιτάσσουν οι καιροί και το επιβάλλουν οι πρωτόγνωρες συνθήκες.
Γιατί ανακαλύπτουμε το «εγώ» στο «εμείς», καλλιεργούμε συλλογική συνείδηση και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Γιατί το μάθημα των λατινικών ποτέ δεν απουσίασε από το εκπαιδευτικό μας σύστημα , παρέμεινε πάντα ως μάθημα επιλογής για αυτούς που ήθελαν να κάνουν την αντίστοιχη προετοιμασία.
Γιατί μια δίκαιη διαχείριση θα σεβόταν τους υποψήφιους και θα άφηνε το δικαίωμα επιλογής του μαθήματος στους μαθητές με βάση τα ενδιαφέροντα και τον προσανατολισμό τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η παραμονή του μαθήματος της κοινωνιολογίας είναι επιβεβλημένη , λογική και δίκαιη.
Επειδή μετά την διεξαγωγή των φετινών Πανελλαδικών, με μειωμένη Ύλη και μη μειωμένη για τους παλαιούς υποψηφίους θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το δίκαιο και νόμιμο αίτημα μας και αίτημα όλων των Ελλήνων πολιτών που έδωσαν Πανελλαδικές.
Αυτό είναι η επαναφορά της κατηγορίας 10%, χωρίς νέα εξέταση, στην προ του 2011 μορφή του , με την άρση περιορισμού 2 ετών στην δυνατότητα συμμετοχής, από τους παλαιούς υποψηφίους που έχουν εξεταστή από το 2001 ή το 2010.
Συγκεκριμένα , από την στιγμή που καταργήθηκε η ψευτό-Ελεύθερη πρόσβαση, η οποία απέκλειε όλους όσους είχαν απολυτήριο προ του 2020 , ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί το αίτημα , για το οποίο όποιος Υπουργός Παιδείας , Κυβέρνηση και κόμμα, δεν το πραγματοποίησε αλλά κώφευσε σε αυτό, δεν επανεκλέχθηκε, δεν ξανακυβέρνησε, δεν πέτυχε καλά ποσοστά.
Διότι παρά την ψευδή δικαιολογία των υπηρεσιακών και ορισμένων κομματικών, πως η επαναφορά της συμμετοχής όλων είναι μη ισότιμη, ισχύει το ακριβές αντίθετο.
Η μη συμμετοχή όλων όσων έχουν δώσει πανελλαδικές, είναι μη ισότιμη και καταστρατηγεί την Συνταγματική επιταγή, για ίσες ευκαιρίες.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, είναι στο πνεύμα των προηγμένων εκπαιδευτικών συστημάτων, της Ευρώπης ,ΗΠΑ, Αυστραλίας, για κατοχύρωση βαθμολογίας και την δυνατότητα χρήσης αυτής όποτε και όταν το θελήσει ο κάτοχος αυτής.
Κάτι που ισχύει και στον ΑΣΕΠ, όταν αποδέχεται την βαθμολογία τίτλων, από διαφορετικά έτη και με διαφορετικούς τρόπους απόκτησης.
Κάτι που ισχύει στα ΑΕΙ, για συμμετοχή σε Μεταπτυχιακά, Διδακτορικά.
Κάτι που ισχύει στα ξένα πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά, για τους Έλληνες πολίτες.
Κάτι που ίσχυσε μέχρι το 2011 , χωρίς προβλήματα και προσφυγές.
Και κάτι που πρέπει να ισχύσει εκ νέου, από φέτος και στο διηνεκές, γιατί θα καταστήσει το σύστημα εισαγωγής, λίγο καλύτερο, λίγο αξιόπιστο, λίγο ποιο κοινωνικό και αποτελεσματικό.
Ειδικά όταν ο Έλληνας πολίτης και η Ελληνική πολιτεία, ξοδεύουν έναν τεράστιο πακτωλό χρημάτων, για τις πανελλαδικές και στην συνέχεια αυτή η βαθμολογία να αχρηστεύετε, έπειτα από 2 έτη , ένα περιορισμό αβάσιμο, αψυχολόγητο, αντικοινωνικό, άνισο.
Άρα ελπίζουμε, πιστεύουμε και , γιατί όχι στα πλαίσια των δικαιωμάτων των πολιτών, απαιτούμε, να υπάρξει ξανά η δυνατότητα συμμετοχής στην κατηγορία 10% σε όλους τους παλαιούς υποψηφίους εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και με μόνη αποδεκτή αλλαγή, τον διαχωρισμό σε αυτούς που εξετάστηκαν σε 6 ή 4 μαθήματα και στο να ζητείτε η επανεξέταση σε αθλητικές δοκιμές και ίσως ειδικά μαθήματα, έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπως ίσχυε μέχρι το 2011.
Ένα μέτρο, αυτό των 7ωρων, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, πως είναι δυνατόν να καταργείται χωρίς να αξιολογηθεί (και μάλιστα με θετικές μάλλον γνώμες από πολλούς) . Και να επαναφέρονται τα μαθήματα γενικής παιδείας που δυστυχώς η εμπειρία έδειξε ότι οι μαθητές της Γ Λυκείου, τη χρονιά του αγώνα τους για τις Πανελλαδικές , αρνούνται να συμμετέχουν. Επίσης με τη συνένωση των προσανατολισμών υγείας και θετικής οι μαθητές θα αναγκασθούν και πάλι να παρακολουθούν Μαθηματικά οι μεν, Βιολογία οι δε σε πολύ υψηλό επίπεδο χωρίς κάποιο λόγο.
Προτείνω να μην καταργηθεί το μάθημα κοινωνιολογία από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα καθώς είναι από τα βασικά μαθήματα πολλών Πανεπιστημιακών σχολών. Να επιλέγει οι μαθητής ένα από τα 2 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Λατινικά η κοινωνιολογία ανάλογα με τις επιλογές του στα τμήματα εισαγωγής.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν τα παιδιά απο την Θετικη κατευθυνση να μπαίνουν σε σχολές πληροφορικής χωρίς να διδάσκονται και να εξετάζονται στην Πληροφορική !!
Γιατί δεν βάζεται ως εξεταζόμενο μάθημα με ή την Πληροφορική και αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν σε τι θα εξεταστούν.
Δυστυχώς το νομοσχέδιο απογοητεύει τον κοινό αναγνώστη. Θα μπορούσε να ήταν προϊόν της δεκαετίας του 1990 -όπου και ήταν-, 20ετιας δηλαδή, με μαθήματα που χάριζαν βαθμούς όπως τα Λατινικά και μαθήματα που δεν άγγιζες όπως η Ιστορία με αποτέλεσμα να αρκείσαι σε ένα πεδίο. Ένα σύστημα που εξετάζει τη μνήμη σου παρά τη σκέψη και τις ικανότητες σου.
Το σύγχρονα ευρωπαϊκά ορθό είναι να μπει ένα μάθημα ΣΕ ΟΛΕΣ τις κατευθύνσεις που να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, τη συλλογικότητα, τη λαϊκή συμμετοχή όπως για παράδειγμα η κοινωνική και πολιτική αγωγή ή η κοινωνιολογία. Τα προβλήματα αυτα ΟΦΕΙΛΕΤΕ να τα αγγίξετε. Χρειαζόμαστε μια παιδεία βιωματική που να επιλύει ζητήματα της καθημερινότητας μας. Βρισκομαστε εν μέσω πανδημίας, νουθετούμε τους πολίτες από την τηλεόραση και τους απειλούμε με πρόστιμα όπως στο σχολείο αποβολές, και όλα αυτά για τα αυτονόητα. Όταν τον πολίτη τον έχεις διδάξει σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτά θα περίσσευαν. Θελουμε να διδάξετε στα παιδιά μας να αγαπούν την κοινωνία και την πατρίδα και με αυτό το νομοσχέδιο εκκολάπτονται παπαγαλακια αμόρφωτα ξανά και ξανά. Χρειάζεται ένα μάθημα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ πανελλαδικώς εξεταζόμενο για να του δίνουν οι μαθητές την προσοχή που του αξίζει. Η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας αντί της καθιέρωσης της είναι ολέθριο λάθος.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΦΑΛΜΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΝΝΕΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ
ΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΜΙΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΡΧΡΗΣΤΗ ΚΑΙ ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ.
Αξιότιμη Κα Υπουργέ ,
στο ερώτημα Λατινικά η΄Κοινωνιολογία η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Οι μαθητές που επιθυμούν εισαγωγή σε φιλολογικές σχολές να επιλέγουν Λατινικά,οι μαθητές που επιλέγουν Κοινωνικές – Νομικές αντίστοιχα να επιλέγουν το μάθημα της Κοινωνιολογίας.(έτσι δεν γίνεται τώρα με μαθητές που επιλέγουν εισαγωγή σε ξενόγλωσσες φιλολογίες;)
Σε αυτό το περιβάλλον που ζούμε είναι απαραίτητη η Κοινωνιολογία .
Είναι άδικο να στερούνται οι μαθητές της ΟΠ των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών το μάθημα της Κοινωνιολογίας αλλιώς όλη η ΟΠ μετατρέπεται σε ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών . Επίσης ένα μάθημα αντικαθίσταται από ένα άλλο όταν συντρέχουν κάποιοι λόγοι . Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο ;
Τέλος, μετά από τουλάχιστον 3 χρόνια και αφού υπάρχουν ασφαλή στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι πρέπει να γίνει μια αλλαγή στο υπάρχον μάθημα της Κοινωνιολογίας να γίνει αντικατάσταση του με παρεμφερές μάθημα π.χ «Στοιχεία Κοινωνικών Επιστημών».
Το μάθημα της Κοινωνιολογίας είναι ένα μάθημα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον επιστημονικά και, ταυτόχρονα, απολύτως απαραίτητο σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών. Η κοινωνιολογία, ως μητέρα των ανθρωπιστικών σπουδών, βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν τις βάσεις και τα εφόδια για να κατανοήσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει και να γίνουν πολίτες ενεργοί, με κρίση και πρωτοβουλία.
Η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά, σηματοδοτεί την πολιτική απόφαση να υποβαθμιστεί η συνειδητοποίηση της ταυτότητας του πολίτη από τους εφήβους μας και την αντικατάσταση ενός σύγχρονου πεδίου κριτικής σκέψης με την επαναφορά των Λατινικών, μιας νεκρής γλώσσας που η γνώση της έχει αξία μόνο για λίγους. Φυσικά αναγνωρίζεται ο τεράστιος πλούτος που υπάρχει στα λατινικά κείμενα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δε θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο. Εν πάσει περιπτώσει, θα πρέπει κατ΄ελάχιστον να προβλεφθεί δυνατότητα επιλογής των Λατινικών ή της Κοινωνιολογίας ή και των δύο, αναλόγως των σχολών επιθυμίας του υποψήφιου.
Ευχαριστώ.
Συνέχιση της ξένης γλώσσας , εκτός της αγγλικής στο λύκειο !!! συνέχεια και ολοκλήρωση των γνωστικών αντικειμένων !
Πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις τύχες των νέων ανθρώπων.
Δεν μπορεί να αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκαπίδευση σε κάθε αλλαγή της πολιτικής εξουσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι άδικη η μεταχείριση των νέων όλα τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να υπάρχει μία κοινή γραμμή και όχι να αλλάζουν άρδην όλα!
Ας αποτελέσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το παράδειγμα για όλες τις μελλοντικές ηγεσίες και το σύστημα που θα εφαρμόσει να είναι ευέλικτο και ευρύτερες δυνατότητες για τους μαθητές. Π.χ. να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να επιλέγουν και 5ο μάθημα ώστε να μπορούν να εισαχθούν και σε άλλο επιστημονικό πεδίο, όπως γινόταν μέχρι πρότεινος.
Αν ισχύσει το νομοσχέδιο ως έχειν, είναι σαν να γυρίζει πίσω στο θεσμό των «δεσμών» που υπήρχε πριν από 30 χρόνια δυσκολεύοντας τη δυνατότητα εισαγωγής ώστε οι γονείς να αναγκαστούν να επενδύσουν υπέρογκα ποσά στην παραπαιδεία χωρίς κάποιο αντίκρισμα.
Δώστε τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να επιλέγουν και δεύτερο επιστημονικό πεδίο!
Ο τρόπος που έχουν δημιουργηθεί οι ομάδες προσανατολισμού δεν δίνει την δυνατότητα στους μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν σε σχολές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την επιστήμη της κοινωνιολογίας. Δεν θέλω να σταθώ στην προσφορά των κοινωνικών επιστημών στις δύσκολες αυτές συγκηρίες. Περισσότερο θέλω να επιστήσω την προσοχή στη μη προετοιμασία των μαθητών ώστε να γνωρίζουν τι πρόκειται να σπουδάσουν. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μεγάλος αριθμός των σχολών που έχουν πρόσβαση από το πεδίο των Ανθρωπιστηκών Σπουδών ανήκουν στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες. Χωρίς να κρίνεται η σπουδαιότητα του μαθήματος με το οποίο θα αντικατασταθεί η Κοινωνιολογία, οι μαθητές ουσιαστικά προετοιμάζονται μόνο για την παρακολούθηση των Φιλολογικών Σχολών. Απ’ ότι φαίνεται από την πρόταση αυτή όλες οι σχολές εκπροσωπούνται από τα μαθήματα των πανελλαδικών όμως οι κοινωνικές πολιτικές επιστήμες μένουν στην αφάνεια. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία σύνδεση του σχολείου με την τριτοβάθμια. Δώστε την ευκαιρία στους μαθητές να κρίνουν πριν αποφασίσουν ποιες σχολές θα επιλέξουν.
Ελπίζω ότι θα γίνει αντιληπτό στην υγεσία του Υπουργείου πόσο σημαντική είναι η συστηματική ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή / της μαθήτριας. Αυτό βέβαια συνεπάγεται τη συστηματική και ποιοτική αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη και το πόσο μειωμένο ρόλο είχε η Φυσική Αγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου. Πχ. 1 ώρα στη Β.
Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:
α) σημαντική αύξηση των ωρών διδασκαλίας (3 ώρες) του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο
β) επιστημονική καθοδήγηση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Φ.Α. ώστε ο κυριότερος στόχος του μαθήματος να είναι η οικοδόμηση γνώσεων και συμπεριφορών που μπορούν να εμπεδώσουν στους μαθητές τη πολύπλευρη σημαντικότητα της φυσικής δραστηριότητας στην σωματική, πνευματική και ψυχική, διά βίου, υγεία.
Ετοιμάστε επιτέλους πολίτες που θα έχουν υιοθετήσει υγιείς συμπεριφορές. Δώστε έτσι την ευκαιρία να μειωθούν τα κόστη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να βελτιωθεί η ατομική και κοινωνική ευθύνη απέναντι σε προβλήματα όπως οι εθιστικές ουσίες, η παχυσαρκία, η οκνηρότατα κα.
Ως προς την υποχρεωτική παρακολούθηση κάποιας απ τις ομάδες προσανατολισμού στην Β΄και Γ΄Λυκείου.
Η υποχρεωτική παρακολούθηση στην Β΄ και Γ΄Λυκείου κάποιας από τις ομάδες προσανατολισμού αναγκάζει μαθητές, που απλώς θέλουν να πάρουν ένα απολυτήριο από το Γενικό Λύκειο, να «σέρνονται» στην παρακολούθηση εξειδικευμένων προγραμμάτων σπουδών. Με δεδομένο ότι τέτοια προγράμματα σπουδών είναι ίσως απαραίτητα μόνο σε όσους μαθητές επιδιώκουν την κατάκτηση επαρκών γνώσεων για την επιτυχή εισαγωγή και παρακολούθηση πανεπιστημιακών σχολών, σε όλους τους υπόλοιπους μαθητές (που δεν είναι λίγοι) δεν προσφέρουν παρά μόνο ατελείωτες ώρες καθήλωσης σε άβολες καρέκλες. Λαμβάνοντας υπόψη δε, ότι ακολουθώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υποβάλλονται στην αγορά και παρακολούθηση ακριβών ιδιαιτέρων και φροντιστηριακών μαθημάτων που οδηγεί τις οικογένειές τους σε οικονομική αιμορραγία και ανώφελη ψυχολογική καταπόνηση,θα έπρεπε για αυτούς τους μαθητές να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο. Από την 23χρονη εμπειρία μας στις λυκειακές τάξεις πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που δεν θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια από τις ομάδες προσανατολισμού, να επιλέγουν από μια λίστα μαθημάτων «χρήσιμων» για την μετέπειτα ζωή τους όσο και ευχάριστων ώστε οι Β΄και Γ΄ Λυκείου να είναι οι τάξεις δημιουργίας από τις οποίες δεν θα θέλουν να φύγουν.
Πρέπει να επανασχεδιαστεί η διδασκαλία της Ιστορίας του Λυκείου. Οι μαθητές/τριες αγνοούν, σε μεγάλο βαθμό τόσο την ελληνική ιστορία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και εντελώς της ευρωπαϊκή και παγκόσμιας. Εφόσον η γενική κατάρτιση των μαθητών/τριων τελειώνει στη Β΄ Λυκείου, στην Α΄ τάξη θα πρέπει να διδάσκονται περιεκτικά την Αρχαία-Ρωμαϊκή-Βυζαντινή και Νεότερη μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα και στη Β΄ τάξη να αφιερωθεί αποκλειστικά στον 20ο, φτάνοντας μέχρι και το τέλος του με έμφαση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Κατανοώ την δυσκολία του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «συνθέσει» ένα βιβλίο ευρωπαϊκής ιστορίας που θα διδάσκεται στην Ένωση, όπως κάποτε σχεδίαζαν, μου είναι όμως ακατανόητη η αδιαφορία και η ανοχής της για αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Συμπέρασμα: χρειάζονται καινούργια διδακτικά εγχειρίδια ιστορίας στο Λύκειο και επαναπροσδιορισμός της διδακτέας ύλης.
Σε ότι αφορά την ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα ήθελα να επισημάνω τα θετικά σημεία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, αλλά και την σημασία που έχει το μάθημα για την εισαγωγή σε σχολές νομικών και πολιτικών και κοινωνικών τμημάτων.
Το μάθημα της Κοινωνιολογίας συμβάλει στην κοινωνική και πολιτική κοινωνικοποίηση των μαθητών, καθώς και στην προετοιμασία τους για μια ουσιαστική θεσμική και κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση. Με το μάθημα της Κοινωνιολογίας οι μαθητές αποκτούν γνώση του ρόλου τους ως πολίτες, κατανοούν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεών τους στην καθημερινή ζωή, τόσο στα πλαίσια του σχολείου, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Επίσης, επιτυγχάνουν την κοινωνική προσαρμογή, την μελλοντική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή.
Συγκεκριμένα, το μάθημα της Κοινωνιολογίας επιδιώκει να συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη των μαθητών τονίζοντας τις αξίες της ανθρώπινης κοινωνίας, τη διαπαιδαγώγηση στο βαθύτερο νόημα και τη χαρά της ζωής, την παροχή ευκαιριών για αυτοπραγμάτωση και εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Επίσης, τονίζεται ιδιαίτερα η ηθική ανάπτυξη για ακριβέστερη αντίληψη και αξιολόγηση της κοινωνικής πραγματικότητας σε θέματα ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη θετική αντίληψη για τον εαυτό, την αποδοχή των άλλων, την εφαρμογή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων τους στην κοινωνία. Επιδιώκεται, η οικονομική, Κοινωνική και Πολιτική ανάπτυξη με την υποστήριξη των μαθητών για απόκτηση απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων συμπεριφοράς, ώστε να καταστούν ικανοί να συμμετέχουν ελεύθερα, υπεύθυνα και ενεργά στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες. Η συνειδητοποίηση της φύσης και του ρόλου των διαφόρων ομάδων στις οποίες ανήκουν, την αποδοχή της διαφορετικότητας και του πλουραλισμού. Η διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας και η γνώση ως ισάξιων και ισότιμων ατόμων της εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, καλλιεργείται η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων στην επικοινωνία τους με άλλα άτομα και με άλλες κοινωνικές ομάδες με στόχο τη πλήρη και ουσιαστική ενσωμάτωση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Οι αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
-Η επαναφορά των μαθημάτων γενικής παιδείας είναι σωστή διότι δεν αναδείχθηκε καθόλου πόσο κουραστική είναι η φροντιστηριακου τύπου
Γ Λυκείου για τα(αρκετα) παιδιά που δεν θέλουν να δώσουν πανελλαδικές.Οι μαθητές αυτοί έπρεπε να παρακολουθούν 29 διδακτικές ώρες 2-3 καθηγητές ενώ εξέλιπε τελικά για όλους τους μαθητές το δικαίωμα της γενικής μόρφωσης σε επίπεδο σχολείου.
-Η κατάργηση του μαθήματος της ιστορίας γενικής παιδείας στη Γ Λυκείου από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου( σε αγαστή συνεργασία με το ΙΕΠ) παραμένει ανεξήγητη, αντιεπιστημονικη και αντιεκπαιδευτικη.Η επαναφορά της είναι σωστή.
-Τα λατινικά εξοβελιστηκαν με τρόπο άκομψο, συντεχνιακο και στα όρια της κομματικής ιδεοληψιας. Χαρακτηριστηκαν μονοσήμαντα (!) και τελικά δόθηκαν ως μάθημα επιλογής με την ίδια ύλη κ βιβλίο (!) όπως όταν ήταν πανελλαδικά εξεταζομενο. Αλήθεια, ποιος μαθητής θα επιλέξει καινούριο αντικειμενο, παντελώς άγνωστο, με ύλη όμοια των πανελλαδικών και μάλιστα όταν φοιτα στη Γ Λυκειου; Και να το επέλεγε βέβαια, θα έπρεπε να έχει την τύχη να το επιλέξουν τουλάχιστον άλλοι 15 μαθητές (σε σχολείο 9 τμηματων π. χ). Άρα ένας εκ των δύο πυλώνων του δυτικού πολιτισμού πετάχτηκε εν μια νυκτί στο καλάθι των απορριμματων. Η αποκατάσταση του μαθήματος με νέο βιβλίο είναι σωστή.Αφορά μια μερίδα μαθητών που επιθυμούν να διδαχτουν τις ρίζες και το πολιτιστικό υπόβαθρο του σύγχρονου δυτικού κοσμου και των επιστημών της (νομική,παιδαγωγική, ιστορια, φιλοσοφια, θέατρο, φιλολογια, κλπ) ,να κατανοήσουν την προέλευση των ξένων( λατινογενων) γλωσσών που γνωρίζουν, να ασκήσουν το μυαλό τους σε έναν γλωσσικό κώδικα συγγενικο με αυτόν των αρχαίων/νέων /αγγλικων/γαλλικών κλπ, άρα να εμπλουτίσουν τους πνευματικούς κ γνωστικους ορίζοντες τους.
-Οι κοινωνικές επιστήμες από την άλλη ως αντικείμενο διδάσκονται αρκετές ώρες σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.(Στο λύκειο 15 ώρες σήμερα ενώ τα λατινικά 0).Και καλά κανουν. Και αφορούν όλες τις επιστήμες και τέχνες. Άρα όλους μας. Δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να εξετάζεται πανελλαδικά και μόνο στους μαθητές τις θεωρητικης.Γιατί όχι και στην οικονομια; γιατί όχι και στην ιατρικη;γιατί όχι και στον μαθητή που θέλει να σπουδάσει σε κάποια μεταλυκειακη βαθμιδα δίχως πανελλαδικες; Άρα, καλό είναι οι κοινωνικές επιστήμες να υπάρχουν, όπως υπάρχουν, σε επίπεδο γενικής παιδείας.
-Το μάθημα των λατινικων, έστω και με το παλαιομενο βιβλιο, δεν απαιτούσε παπαγαλια. Για να λυθούν οι ασκήσεις γραμματικής- συντακτικού ο μαθητής εφαρμοζε, ανέλυε και συνεθετε κανόνες.Υπήρχε η διαδικασία της πρακτικής εξάσκησης και εμπεδωσης. Ελπίζουμε σε νέο βιβλίο και νέα προσέγγιση. Η κοινωνιολογια από την άλλη απαιτεί παπαγαλια όμοια με αυτή της ιστορίας. Αυτό τουλάχιστον εκφράζουν οι μαθητές φετος.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην εξαφανιζονται διδακτικά αντικείμενα, ούτε να τα θυσιάζουμε όλα στη χρησιμοθηρια. Οι αποστροφες του τύπου «τι θα το χρειαστούν οι μαθητές αυτό ή το άλλο μάθημα» με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην απαξίωση της σφαιρικής γνώσης. Και φοβάμαι πως θα βιώσουμε καταστάσεις κατά τις οποίες οι μελλοντικοί μαθητές θα μας πουν «και τι θα χρειαστούμε (τελικα) εσάς τους καθηγητές και το άχρηστο για μας σχολείο; «
Ενίσχυση της πληροφορικής χωρίς καμία αλλαγή στις ώρες διδασκαλίας δεν συνάδουν!Μάλλον κοροϊδεύετε! Η πληροφορική πρέπει να γίνει δίωρο υποχρεωτικό μάθημα στην Α’ και Β’ λυκείου αν θέλουμε να μιλάμε για ψηφιακό εγγραμματισμό σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων
Είμαι μόνιμη εκπαιδευτικός ΠΕ 78 με 32 έτη υπηρεσίας.
Θα ήθελα να επισημάνω την σπουδαιότητα της Κοινωνιολογίας ως επιστήμης διεθνώς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διανοητές Κοινωνιολόγοι ήταν από την Γαλλία (Κόντ , Ντυρκέμ ) , την Γερμανία ( Βέμπερ , Αντόρνο , Ζίμελ ) ,την Αμερική ( Μέρτον , Κούλεϋ, Μπελ , Πάρσονς) . Ως εκ τούτου η παραμονή της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι απαραίτητη επειδή συνδέεται με πολλές σχολές με το ίδιο ή παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο.
Όπως η Νομική , η Κοινωνιολογία , η Ανθρωπολογία , η Ψυχολογία , η Εγκληματολογία , οι Πολιτικές επιστήμες και τα τμήματα των Μ.Μ.Ε. και άλλα.
Είναι άδικη και συντεχνιακή η αφαίρεση του όρου Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και η μόνη παραμονή του όρου Ανθρωπιστικών Σπουδών από την πρώτη ομάδα προσανατολισμού .
Ο χαρακτηρισμός μιας επιστήμης ως δήθεν «αριστερής» είναι εντελώς λανθασμένη . Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν στο βιβλίο της κοινωνιολογίας της Γ λυκείου , ότι αφορά τον Μάρξ διδάσκονται μόνο 2 σελίδες. Άρα τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί είναι άδικοι .
Αν όμως δεν ευοδωθεί η παραμονή του μαθήματος ως πανελλαδικά εξεταζόμενου , θα ήταν δίκαιο να εισαχθεί στά μαθήματα της Γενικής Παιδείας της Γ λυκείου.
Απευθύνω έκκληση στο Υπουργείο να εισακουστούμε ως κλάδος διότι η βαρύτητα της Κοινωνιολογίας είναι εμφανής και να δώσει στο μάθημα την θέση που του αξίζει.
Τεράστιο σφάλμα η αφαίρεση και αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα!! Η Κοινωνιολογία πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε αυτά!!
Αγαπάμε οι μαθητές των ανθρωπιστικών την κοινωνιολογια! Μας βοηθάει στη σκέψη και την έκφραση. Μην την καταργήσετε!
Όσον αφορά την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα πρέπει να σκεφτούμε και να εξετάσουμε τις σχολές που προσφέρει η ομάδα αυτή στους υποψηφίους μαθητές μας. Η ομάδα αυτή προσφέροντας σχολές και φιλολογίας αλλά και σχολές νομικών-πολιτικών-κοινωνικών σπουδών, ψυχολογίας, κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικής ανθρωπολογίας, για το λόγο αυτό θα πρέπει να σεβαστούμε τις επιλογές των υποψηφίων μαθητών μας και να τους προετοιμάσουμε, ώστε να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με το αντικείμενο σπουδών τους. Το μάθημα της κοινωνιολογίας, σαφώς, προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να αντιληφθούν θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία και αποτελούν σημαντικά για τη ζωή τους, ώστε να προετοιμάσουμε τους μελλοντικούς μας πολίτες με κριτική σκέψη και ενεργό συμμετοχή στη κοινωνία.
Θεωρώ μεγάλο λάθος την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τους παρακάτω λόγους
1 Δεν νοείται κατεύθυνση ανθρωπιστικών Σπουδών χωρίς το μάθημα της Κοινωνιολογίας αφού τα μισά πανεπιστημιακά τμήματα της συγγενεύουν με το αντικείμενό της
2. Ενδιαφέρεται για την συμπεριφορά των ατόμων ως κοινωνικά όντα και συνεπώς το κοινωνιολογικό πεδίο έρευνας ποικίλει από την ανάλυση της συμπεριφοράς των ατόμων στην μεταξύ τους επικοινωνία έως την ανάλυση παγκόσμιων κοινωνικών διαδικασιών.Κάτι το οποίο σήμερα με τις ραγδαίες εξελίξεις είναι απαραίτητο όσο ποτέ
3.Η Κοινωνιολογία βοηθά να γνωρίσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κοινωνικοί θεσμοί
4.Η Κοινωνιολογία δίνει έμφαση στην κατανόηση των κοινωνικών προβλημάτων και προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση τους
5.Η Κοινωνιολογία βοηθά τους μαθητές να δουν περισσότερο αντικειμενικά την κοινωνία τους και τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί και οργανώνεται
6.Επομένως, η μελέτη της Κοινωνιολογίας μαθαίνει στα άτομα να έχουν κριτική αντίληψη για τα κοινωνικά φαινόμενα, τα κοινωνικά προβλήματα και τις διαχρονικές και κοινωνικές αλλαγές και εξελίξεις. Ενθαρρύνει την ικανότητα των μαθητών να σκέφτονται αντικειμενικά, αποδεσμεύοντας τους από κοινωνικές προκαταλήψεις
Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύω πώς θα έπρεπε να δοθεί στους μαθητές το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα στο μάθημα των Λατινικών και της Κοινωνιολογίας
Αλήθεια κ. υπουργέ γιατί παραμένουν οι ακόλουθες σχολές Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημοσιογραφίας, Ψυχολογίας στο πρώτο επιστημονικό πεδίο;
Αφού και το βασικό μάθημα (κοινωνιολογία) που χρειάζονται οι μαθητές/μαθήτριες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο το καταργείτε και τον τίτλο του πρώτου επιστημονικού πεδίου αλλάζετε. Όχι κ. υπουργέ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να δημιουργείτε ορφανές επιστήμες, η κάθε επιστήμη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να έχει το γνωστικό της αντικείμενο στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Πραγματικά κ. Υπουργέ ψάχνω να βρω έναν λόγο για να δικαιολογήσω τον τρόπο δράσης σας ως προς την κατάργηση της κοινωνιολογίας από πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μάταια όμως, κάθε προσπάθεια μου πέφτει στο κενό. Επιστρατεύω ακόμα και τους ιδεατούς τύπους του Βέμπερ, μα τα ψήγματα βοήθειας που μου παρέχουν είναι ελάχιστα.
Και πάλι κ. Υπουργέ θα πω, πως είστε Υπουργός ΟΛΗΣ της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, δεν είστε περισσότερο υπουργός τους ενός επιστημονικού κάδου και λιγότερο του άλλου. Αντιμετωπίστε την κοινωνιολογία όπως και τις άλλες επιστήμες, δώστε τη θέση που της αξίζει στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
Η κοινωνιολογία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών αρκετών σχολών, πέραν των κοινωνικών και ανθρωπιστικών τμημάτων (πχ κοινωνιολογία της υγείας, οικονομική κοινωνιολογία κ.α.). Επομένως αντί για αντικατάσταση από τα λατινικά, θα έπρεπε να εξετάζετε το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικό μάθημα όχι μόνο στις ανθρωπιστικές επιστήμες αλλά σε όλους τους κλάδους μαθημάτων όπως είναι το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Επίσης, η διδασκαλία της κοινωνιολογίας σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να είναι αυτονόητη! Η κοινωνιολογία διαμορφώνει ελεύθερους, υπεύθυνους, ενεργούς και κριτικά σκεπτόμενους πολίτες. Η αντικατάστασή της, προτού καν εξεταστεί πανελλαδικός για πρώτη φορά, δείχνει απλά την ιδεοληψία της κυβέρνησης να καταργήσει «αριστερές» πολιτικές και δεν έχει καμία διάθεση για ουσιαστική βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης