ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Άρθρο 37
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι η περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) μετά την πρόσφατη και ευρεία νομοθετική ρύθμιση του ν. 4957/2022 (Α’ 141) μέσω της ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου, της οικονομικής και της διοικητικής αυτοτέλειας, της εξωστρέφειας των δημοσίων πανεπιστημίων, της απλοποίησης και της ευελιξίας της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης της περιουσίας τους.
Άρθρο 38
Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος είναι η επίλυση ζητημάτων ως προς: α) τη διαδικασία ανάδειξης και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι., β) τη λήψη μέτρων με στόχο την έμπρακτη ενδυνάμωση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα, γ) την αναβάθμιση του ρόλου του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, δ) τη χρηματοδότηση κοινών προγραμμάτων σπουδών β’ κύκλου, ε) την παροχή δυνατότητας σε φοιτητές τρίτων χωρών να παρακολουθούν Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών, με παράλληλη κατοχύρωση αυτών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., στ) τη βελτίωση της διαδικασίας εκλογής, εξέλιξης και επαναπροκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού, ζ) τη διεύρυνση των θεσμών του Συνεργαζόμενου Καθηγητού και των Επώνυμων Εδρών, η) την αυστηροποίηση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των εταιρειών αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας των Α.Ε.Ι., και θ) την ψηφιοποίηση των διαδικασιών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 39
Ενίσχυση της εξωστρέφειας των Παραρτημάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην αλλοδαπή – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 6 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ίδρυσης παραρτημάτων Α.Ε.Ι. προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:
«2Α. Τα παραρτήματα της παρ. 2 αποκτούν νομική οντότητα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας υποδοχής και δύνανται να προβαίνουν στη σύναψη πάσης φύσεως συμφωνιών, οι οποίες έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και της διεθνούς παρουσίας τους, αναφορικά με την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 40
Διαδικασία ανάδειξης εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 3, αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 10 ν. 4957/2022
- Στο άρθρο 10 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της διαδικασίας εκλογής των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 προστίθεται η διευκρίνιση ως προς το πρώτο σε σειρά προτίμησης αναδειχθέν εσωτερικό μέλος, β) η παρ. 4 αντικαθίσταται και οι παρ. 3 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:
«3. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ο Πρύτανης του Α.Ε.Ι. συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη Δ.Ε.Π. που αναδείχτηκαν ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ., προκειμένου να αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες που έχουν υποβληθεί και να αναδείξουν τα εξωτερικά μέλη. Την ευθύνη για τον συντονισμό των εργασιών κατά τη συνεδρίαση έχει το πρώτο σε σειρά προτίμησης αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ., δηλαδή το εσωτερικό μέλος που εκλέχτηκε ως πρώτο σε σειρά εκλογής με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων πρώτης προτίμησης. Ο υπηρετών Πρύτανης του Α.Ε.Ι. δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση των εσωτερικών μελών, εκτός αν ο ίδιος έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος, οπότε και συμμετέχει με την ιδιότητα αυτή.
- Τα εσωτερικά μέλη αξιολογούν τις υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για την πλήρωση των θέσεων των πέντε (5) εξωτερικών μελών και στη συνέχεια τα πέντε (5) εξωτερικά μέλη επιλέγονται σε πέντε (5) γύρους, σύμφωνα με τη διαδικασία του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 9, ως εξής:
α) Στον πρώτο γύρο, το κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει μέσω μυστικής ταξινομικής ψήφου πέντε (5) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής και με έναν (1) βαθμό τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως πρώτο εξωτερικό μέλος.
β) Στον δεύτερο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή με τα εναπομείναντα υποψήφια εξωτερικά μέλη, οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει ταξινομικά τέσσερα (4) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής και με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως δεύτερο εξωτερικό μέλος.
γ) Στον τρίτο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή, οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει ταξινομικά τρία (3) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής και με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως τρίτο εξωτερικό μέλος.
δ) Στον τέταρτο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει ταξινομικά δύο (2) υποψήφια εξωτερικά μέλη βαθμολογώντας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής και με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως τέταρτο εξωτερικό μέλος.
ε) Στον πέμπτο γύρο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από την αρχή οπότε κάθε εσωτερικό μέλος επιλέγει με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και εκείνο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς επιλέγεται ως πέμπτο εξωτερικό μέλος.
Αν σε κάποιον από τους πέντε (5) γύρους επιλογής των πέντε (5) υποψηφίων εξωτερικών μελών παρατηρηθεί ισοβαθμία στην πρώτη θέση επιλογής μεταξύ δύο (2) ή περισσοτέρων υποψηφίων εξωτερικών μελών, ο γύρος επαναλαμβάνεται. Στον επαναληπτικό γύρο το πρώτο σε σειρά εκλογής αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ. βαθμολογεί με δέκα (10) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με οκτώ (8) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με έξι (6) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής και με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Τα υπόλοιπα πέντε (5) εσωτερικά μέλη βαθμολογούν με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο πρώτης επιλογής, με τέσσερις (4) βαθμούς τον υποψήφιο δεύτερης επιλογής, με τρεις (3) βαθμούς τον υποψήφιο τρίτης επιλογής, με δύο (2) βαθμούς τον υποψήφιο τέταρτης επιλογής και με έναν (1) βαθμό τον υποψήφιο πέμπτης επιλογής. Μετά αθροίζονται οι βαθμοί που έλαβε το κάθε υποψήφιο εξωτερικό μέλος και επιλέγεται το φυσικό πρόσωπο που συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς.
Αν υπάρξει νέα ισοψηφία στην πρώτη θέση, ο γύρος επαναλαμβάνεται με τη συμμετοχή μόνο όσων υποψήφιων εξωτερικών μελών ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Στον δεύτερο επαναληπτικό γύρο το πρώτο σε σειρά εκλογής αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ. βαθμολογεί με δέκα (10) βαθμούς τον υποψήφιο επιλογής, ενώ τα υπόλοιπα πέντε (5) εσωτερικά μέλη βαθμολογούν ο καθένας με πέντε (5) βαθμούς τον υποψήφιο επιλογής τους.
Αν υπάρξει νέα ισοψηφία σε βαθμούς, επιλέγεται ο υποψήφιος που ισοψήφησε στην πρώτη θέση λαμβάνοντας τους δέκα (10) βαθμούς από το πρώτο σε σειρά εκλογής αναδειχθέν εσωτερικό μέλος στο Σ.Δ..
Η διαδικασία ανάδειξης των εξωτερικών μελών ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ανάδειξης των εσωτερικών μελών. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η ανάδειξη του συνόλου ή μέρους των εξωτερικών μελών εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, η αρμοδιότητα ανάδειξης των εξωτερικών μελών περιέρχεται στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.. Η ψηφοφορία διενεργείται μεταξύ του συνόλου των υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση του εξωτερικού μέλους. Ως εξωτερικά μέλη αναδεικνύονται κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας οι υποψήφιοι που λαμβάνουν την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι.. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα οπότε απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου. Εάν εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των συνεδριάσεων και δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση, και σε περίπτωση μη ισοψηφίας στην πρώτη θέση μεταξύ αυτών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.»
Άρθρο 41
Δυνατότητα συμμετοχής του αρχαιότερου κατά σειρά μέλους της Συγκλήτου στη διαδικασία Ανάδειξης Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων – Δυνατότητα υποψηφιότητας για την θέση του Αντιπρυτάνεως και σε αποχωρήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας -Τροποποίηση παρ. 2, 4 και 5, προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 11 ν. 4957/2022
- Στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρύτανη, προστίθεται νέο, τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Σ.Δ., ο υπηρετών Πρύτανης προσκαλεί τα εσωτερικά μέλη που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Πρύτανη να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι.. Αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., η πρόσκληση πραγματοποιείται με ευθύνη του επόμενου σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανη, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Αν ο επόμενος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται, η πρόσκληση πραγματοποιείται με ευθύνη του αρχαιότερου κατά σειρά μέλους της Συγκλήτου, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.».
- Στην παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022, περί των κωλυμάτων για την πρόταση υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Αντιπρύτανη, προστίθεται νέο, τελευταίο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Δεν επιτρέπεται να προταθούν ως υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη:
α) μέλη Δ.Ε.Π., τα οποία αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας της θέσης που προκηρύσσεται,
β) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει στο αξίωμα του Πρύτανη για τουλάχιστον δύο (2) θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,
γ) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. για τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,
δ) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει τουλάχιστον μία (1) θητεία ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. και τουλάχιστον μία (1) θητεία στο αξίωμα του Πρύτανη,
ε) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει αθροιστικά τουλάχιστον τρεις (3) θητείες στα αξιώματα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη.
Στα Α.Ε.Ι. των οποίων ο αριθμός των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. δεν υπερβαίνει τα εξήντα (60), επιτρέπεται να προταθούν ως υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη και μέλη Δ.Ε.Π. της περ. α).».
- Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας παρουσίασης των προτάσεων των υποψηφίων και της ακρόασής τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μετά τη φράση «Ο υπηρετών Πρύτανης ή ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης μη κωλυόμενος Αντιπρύτανης, αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ.» προστίθεται η φράση «ή το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου, αν ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ο υπηρετών Πρύτανης ή ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης μη κωλυόμενος Αντιπρύτανης, αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., ή το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου, αν ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται, προσκαλεί τους υποψηφίους για την παρουσίαση των προτάσεών τους στα υπόλοιπα μέλη του Σ.Δ. και στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., μεριμνά για τη δημοσίευση των προτάσεών τους και τους καλεί σε ανοικτή ακρόαση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία δύνανται να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη. Η διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των υποψηφίων και των προτάσεων δεν δύναται να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες, οι οποίες υπολογίζονται από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.».
- Στο άρθρο 11 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη, προστίθεται παρ. 9 ως εξής:
«9. Αν παραιτηθεί ή εκλείψει ο υπηρετών Πρύτανης, ο νέος Πρύτανης εκλέγεται για τον υπολειπόμενο χρόνο της θητείας του Σ.Δ., με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Αρμόδιο για τη διενέργεια της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη είναι το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου. Η προθεσμία της παρ. 2 εκκινεί από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης, που αφορά στην παραίτηση ή έκλειψη. Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Πρύτανη οι αρμοδιότητες του Πρύτανη ασκούνται μεταβατικά σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4Δ του άρθρου 10.».
Άρθρο 42
Αντιπρυτάνεις – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 12 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 12 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Αντιπρυτάνεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τέλος της παρ. 1 η φράση «και Ερευνητικού Ινστιτούτου» αντικαθίστανται από τη φράση «Ερευνητικού Ινστιτούτου του άρθρου 133 και Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του άρθρου 269», β) στην παρ. 2 προστίθεται τελευταίο εδάφιο και οι παρ. 1 και 2 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Οι Αντιπρυτάνεις έχουν θητεία παράλληλη με αυτήν του Πρύτανη. Η ιδιότητα του Αντιπρύτανη είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εσωτερικού μέλους Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι., του Κοσμήτορα, του Προέδρου Τμήματος και του Διευθυντή Τομέα, καθώς και με κάθε επαγγελματική ενασχόληση εκτός του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Η ύπαρξη ασυμβίβαστου ελέγχεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Αντιπρύτανη. Οι Αντιπρυτάνεις δύνανται να κατέχουν παράλληλα τη θέση Διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών, Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, Πανεπιστημιακής Κλινικής, Πανεπιστημιακού Μουσείου, Ερευνητικού Ινστιτούτου του άρθρου 133 και Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του άρθρου 269.
- Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) ορίζονται οι Αντιπρυτάνεις που προτάθηκαν από το υποψήφιο μέλος που εξελέγη ως Πρύτανης του Α.Ε.Ι. Αν ένας Αντιπρύτανης παραιτηθεί ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, με απόφαση του Σ.Δ., κατόπιν πρότασης του Πρύτανη, που λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία οκτώ ενδέκατων (8/11), ορίζεται νέος Αντιπρύτανης έως τη λήξη της θητείας του Πρύτανη.
Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο εφαρμόζονται και αν ο Πρύτανης προτείνει κατά τη διάρκεια της θητείας του τον ορισμό επιπλέον Αντιπρυτάνεων, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός που προβλέπεται στην περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 11.».
Άρθρο 43
Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. γ) και ιθ) παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4957/2022
- Στην περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της αρμοδιότητας του Συμβουλίου Διοίκησης (Σ.Δ.) για την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού και του απολογισμού του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ) Εγκρίνει, μετά από εισήγηση του Πρύτανη και του Εκτελεστικού Διευθυντή, τον αρχικό συνοπτικό και αναλυτικό ετήσιο προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. (τακτικό προϋπολογισμό, προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και ίδιων πόρων), τις αναμορφώσεις του, καθώς και τον απολογισμό του Α.Ε.Ι. τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ειδικώς:
γα) Αναμορφώσεις του εγκεκριμένου αναλυτικού τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι. που δεν επιφέρουν επιδείνωση του αρχικά εγκεκριμένου δημοσιονομικού αποτελέσματός του υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και θεωρούνται εγκεκριμένοι μετά την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή τους, εκτός εάν αναπεμφθούν στο Σ.Δ. προς διόρθωση,
γβ) Αναμορφώσεις που αφορούν στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και την κατανομή έκτακτης επιχορήγησης στον τακτικό προϋπολογισμό, πραγματοποιούνται με απόφαση του Σ.Δ., χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
- Η περ. ιθ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022, περί της αρμοδιότητας του Σ.Δ. για την έγκριση της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα, τροποποιείται ως προς την προσθήκη εξαίρεσης των προγραμματικών συμβάσεων που υλοποιούνται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε., οι οποίες εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του άρθρου 231 και η περ. ιθ) διαμορφώνεται ως εξής:
«ιθ) Εγκρίνει τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, με εξαίρεση όσες υλοποιούνται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε., οι οποίες εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του άρθρου 231.».
Άρθρο44
Αρμοδιότητες Πρύτανη – Τροποποίηση παρ. 2 και 4 άρθρου 15 ν. 4957/2022
Στις παρ. 2 και 4 του άρθρου 15 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιοτήτων του Πρύτανη, αφαιρείται η σύμφωνη γνώμη του Σ.Δ. και οι παρ. 2 και 4 διαμορφώνονται ως εξής:
«2. Με απόφαση του Πρύτανη καθορίζεται η σειρά αναπλήρωσης του Πρύτανη, από τους Αντιπρυτάνεις, όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του, καθορίζεται ο τομέας ευθύνης κάθε Αντιπρύτανη και μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της παρ. 1, πλην αυτών της περ. β), σύμφωνα με τον τομέα ευθύνης που ανατίθεται ανά περίπτωση.».
«4. Με απόφαση του Πρύτανη οι αρμοδιότητες των περ. κβ) και κδ) της παρ. 1 δύναται να μεταβιβάζονται προς άλλο μέλος Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης του Α.Ε.Ι., εφόσον στο Καταστατικό της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. προβλέπεται ότι δύναται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. να ορίζεται και άλλο μέλος Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι. πλην του Πρύτανη ή του Αντιπρύτανη του Α.Ε.Ι.».
Άρθρο 45
Εξαίρεση της επιλογής μελών Επιστημονικών Επιτροπών από τις αρμοδιότητες της Συγκλήτου –Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Πρύτανη –Τροποποίηση παρ. 4, προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 16 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 16 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 4 αα) στο τέλος της περ. ιστ), διαγράφεται η φράση «καθώς και τα μέλη των Επιστημονικών Επιτροπών, εφόσον υφίστανται», αβ) η περ. κγ) διαγράφεται και β) προστίθεται παρ. 5 και το άρθρο 16 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Η Σύγκλητος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., εφόσον αυτές δεν έχουν ανατεθεί από τον νόμο σε άλλα όργανα του Α.Ε.Ι.:
α) Εγκρίνει την ίδρυση ή την τροποποίηση προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, συμπεριλαμβανομένων των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών του Ιδρύματος, καθώς και το περιεχόμενό τους.
β) Εγκρίνει τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών.
γ) Εγκρίνει τον ιδρυματικό κατάλογο μαθημάτων.
δ) Υποβάλλει προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού γνώμη για την ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, απορρόφηση, κατάτμηση, μετονομασία ή αλλαγή έδρας Σχολών και Τμημάτων του Ιδρύματος.
ε) Εγκρίνει τη σύναψη συνεργασιών με ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) για την οργάνωση διιδρυματικών προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, καθώς και τα πρωτόκολλα για ακαδημαϊκή ή ερευνητική συνεργασία με φορείς της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
στ) Εγκρίνει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη.
ζ) Εγκρίνει την έναρξη και τη λήξη των ακαδημαϊκών εξαμήνων.
η) Επεξεργάζεται και υποβάλλει προτάσεις προς το Συμβούλιο Διοίκησης για την κατάρτιση του τετραετούς στρατηγικού σχεδίου του Α.Ε.Ι. σε θέματα ακαδημαϊκής και ερευνητικής πολιτικής και ανάπτυξης, διεθνοποίησης, διά βίου μάθησης, σύνδεσης με την κοινωνία και την οικονομία, ενίσχυσης της καινοτομίας εντός του Α.Ε.Ι. και εν γένει ενίσχυσης της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος του Ιδρύματος.
θ) Χαράσσει την εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του Α.Ε.Ι., μεριμνώντας για τη διασφάλιση και την αναβάθμιση της ποιότητάς του και συγκροτεί την Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας του Α.Ε.Ι.
ι) Εγκρίνει την ίδρυση πανεπιστημιακών εργαστηρίων, πανεπιστημιακών κλινικών, πανεπιστημιακών μουσείων, ερευνητικών ινστιτούτων, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου οργάνου των μονάδων στις οποίες εγκαθίστανται και ορίζει τον επικεφαλής αυτών έως τη διενέργεια της πρώτης εκλογικής διαδικασίας, καθώς και αν δεν υπάρχουν υποψηφιότητες ή ελλείψει αυτών για οιονδήποτε λόγο.
ια) Εγκρίνει την ίδρυση Τομέων στις υφιστάμενες ακαδημαϊκές μονάδες, Τμήματα ή Σχολές και τις μεταβολές αυτών.
ιβ) Εγκρίνει την ίδρυση του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Α.Ε.Ι. και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.
ιγ) Συγκροτεί το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και ορίζει τον Διευθυντή Επιμόρφωσης του Κέντρου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη.
ιδ) Εγκρίνει την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.
ιε) Εγκρίνει, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση ή μετονομασία Ερευνητικών Ινστιτούτων.
ιστ) Επιλέγει, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., τους Επιστημονικούς Διευθυντές των Ερευνητικών Ινστιτούτων.
ιζ) Εγκρίνει τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., και έκτακτου διδακτικού προσωπικού, κατόπιν εισήγησης των Κοσμητειών των Σχολών του Α.Ε.Ι., μετά από πρόταση των Συνελεύσεων των Τμημάτων, τον οποίο υποβάλλει προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
ιη) Κατανέμει τις θέσεις μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. και έκτακτου διδακτικού προσωπικού που εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς τα Τμήματα του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τον εγκεκριμένο ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
ιθ) Εγκρίνει τις αιτήσεις μετακίνησης μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. από ένα Τμήμα σε άλλο Τμήμα του ίδιου Α.Ε.Ι. ή άλλου Α.Ε.Ι., σύμφωνα με το άρθρο 153.
κ) Απονέμει τίτλους Ομότιμων και Επιτίμων Καθηγητών και Επίτιμων Διδακτόρων, κατόπιν εισήγησης της Κοσμητείας.
κα) Επιλέγει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Διευθυντή και τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, σύμφωνα με το άρθρο 269.
κβ) Ελέγχει τα εγκεκριμένα Μητρώα Γνωστικών Αντικειμένων και τα Μητρώα Εσωτερικών και Εξωτερικών Εκλεκτόρων, και δύναται να τα αναπέμψει όπου διαπιστώνεται ότι δεν έχουν καταρτιστεί με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.
- Η Σύγκλητος δύναται, με απόφασή της, να μεταβιβάζει στον Πρύτανη αρμοδιότητές της, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των περ. α), β), γ), ε), ζ), η), θ), ια), κ) και κβ) της παρ. 4.».
Άρθρο 46
Αρμοδιότητα Κοσμητείας για τη μετακίνηση μέλους Δ.Ε.Π. εντός του ίδιου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Κοσμήτορα– Τροποποίηση άρθρου 23 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 23 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί των αρμοδιοτήτων της Κοσμητείας, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 προστίθεται περ. καα), β) προστίθεται παρ. 3 και το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Κοσμητεία
- Η Κοσμητεία αποτελείται από: α) τον Κοσμήτορα της Σχολής, β) τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής, γ) έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε κατηγορία μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), εφόσον υπηρετούν στα Τμήματα της Σχολής μέλη των εν λόγω κατηγοριών προσωπικού, και δ) τους εκπροσώπους των φοιτητών των Τμημάτων της Σχολής σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των μελών της Κοσμητείας των περ. α) και β), οι οποίοι αναδεικνύονται μεταξύ των εκπροσώπων των φοιτητών στις Συνελεύσεις των Τμημάτων με ελάχιστη εκπροσώπηση ενός (1) φοιτητή ανά κύκλο σπουδών, εφόσον τα Τμήματα της Σχολής οργανώνουν προγράμματα σπουδών και για τους τρεις κύκλους. Αν η Σχολή έχει δύο (2) μόνο Τμήματα, η Κοσμητεία αποτελείται από τον Κοσμήτορα, τους Προέδρους των Τμημάτων, τους Διευθυντές Τομέων των Τμημάτων και τους εκπροσώπους των μελών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. και των φοιτητών που εκπροσωπούνται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο.
- Η Κοσμητεία έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) ασκεί τη γενική εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής και των Τμημάτων της,
β) χαράσσει τη γενική εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική της Σχολής, καθώς και την πορεία ανάπτυξής της και εγκρίνει ετησίως το αναπτυξιακό σχέδιο του άρθρου 27, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), καθώς και την Εθνική Στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Εθνική Στρατηγική Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας,
γ) λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των δράσεων της Σχολής,
δ) εγκρίνει, μετά από εισήγηση των Συνελεύσεων των Τμημάτων, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. των Τμημάτων της Σχολής,
ε) κατατάσσει σε φθίνουσα σειρά προτεραιότητας τα γνωστικά αντικείμενα των μελών Δ.Ε.Π., σύμφωνα με τις ανάγκες των Τμημάτων, εφόσον αυτά δεν έχουν καταταχθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος,
στ) απορρίπτει αιτιολογημένα αιτήματα για την πρόσληψη μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., που έχουν συμπεριληφθεί στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, αν υφίστανται μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. άλλων Τμημάτων της ίδιας ή άλλης Σχολής, που δύνανται να καλύψουν τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, εργαστηριακές και λοιπές ανάγκες ενός Τμήματος για την επίτευξη οικονομίας κλίμακας εντός της ίδιας Σχολής και του Α.Ε.Ι.,
ζ) εισηγείται προς τη Σύγκλητο τις ανάγκες των Τμημάτων για την επιλογή εντεταλμένων διδασκόντων, εφόσον η επιλογή αυτών βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό, κατόπιν πρότασης των Συνελεύσεων των Τμημάτων,
η) εισηγείται προς τον Πρύτανη τις ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό σχετικά με τη στελέχωση των υπηρεσιών της Σχολής, των Τμημάτων της και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων της,
θ) εισηγείται προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. τις ανάγκες για την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και λοιπού επιστημονικού έργου της Σχολής και των Τμημάτων της, προκειμένου να καλυφθούν από την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι., και αν αυτός δεν επαρκεί, από την ετήσια κατανομή ίδιων πόρων του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),
ι) εγκρίνει το μητρώο γνωστικών αντικειμένων κάθε Τμήματος της Σχολής και δύναται να το αναπέμπει στη Συνέλευση του Τμήματος, αν διαπιστώσει ότι ένα ή περισσότερα γνωστικά αντικείμενα παρουσιάζουν εξαιρετική στενότητα και περιορισμένο επιστημονικό πεδίο, στοχεύοντας σε εξατομικευμένες περιπτώσεις,
ια) εγκρίνει το Μητρώο εσωτερικών και εξωτερικών εκλεκτόρων, σύμφωνα με το εγκεκριμένο μητρώο γνωστικών αντικειμένων,
ιβ) προτείνει στο Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. τον εκπρόσωπο της Σχολής στην Επιτροπή Ερευνών,
ιγ) εισηγείται προς τη Σύγκλητο τον εκπρόσωπο της Σχολής στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης,
ιδ) αναζητά πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, δωρεές, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και εν γένει δραστηριοτήτων της Σχολής και των Τμημάτων της, καθώς και για την αναβάθμιση των υποδομών τους,
ιε) εισηγείται προς τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. την εκτέλεση έργων και μελετών για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού της Σχολής και των Τμημάτων της, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Α.Ε.Ι. και την εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση,
ιστ) συντονίζει τη διεξαγωγή των κοινών μαθημάτων Τμημάτων της Σχολής με άλλα Τμήματα της ίδιας ή άλλης Σχολής του Α.Ε.Ι.,
ιζ) εισηγείται την ένταξη μαθημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων της Σχολής στον ιδρυματικό κατάλογο,
ιη) καθορίζει τις πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων της Σχολής, από φοιτητές άλλων προγραμμάτων σπουδών της ίδιας ή άλλης Σχολής, εφόσον η παρακολούθησή τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, όπως εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις,
ιθ) εγκρίνει το αναπτυξιακό σχέδιο της Σχολής και διατυπώνει γνώμη για το στρατηγικό σχέδιο, κατά το μέρος που αφορά στη Σχολή,
κ) συνεργάζεται με τα Τμήματα, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ αυτών για την προαγωγή της διδασκαλίας και της έρευνας και την ενίσχυση της διεπιστημονικότητας των προγραμμάτων σπουδών,
κα) εισηγείται προς τη Σύγκλητο την ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση ή κατάργηση διεπιστημονικών πανεπιστημιακών εργαστηρίων ή πανεπιστημιακής κλινικής ή πανεπιστημιακού μουσείου της Σχολής,
καα) παρέχει γνώμη για τη μετακίνηση μέλους Δ.Ε.Π. σε άλλο Τμήμα του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. και
κβ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του λειτουργίας του Α.Ε.Ι.
- Η Κοσμητεία δύναται, με απόφασή της, να μεταβιβάζει στον Κοσμήτορα αρμοδιότητές της, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των περ. α), β), γ), δ), ε), ιδ), ιε), ιη) και κ) της παρ. 2.».
Άρθρο 47
Αναπλήρωση του Κοσμήτορα – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 25 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 25 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ρυθμίσεων για το αξίωμα του Κοσμήτορα, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Με απόφαση του Κοσμήτορα καθορίζεται η σειρά αναπλήρωσής του από τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής του, όταν απουσιάζει ή κωλύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του. Ο Πρόεδρος Τμήματος, ο οποίος αναπληρώνει τον Κοσμήτορα, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, ασκεί και τις αρμοδιότητες του άρθρου 26.».
Άρθρο 48
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο του τμήματος-Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 30 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 30 του ν. 4957/2022 (Α΄141) περί αρμοδιοτήτων της Συνέλευσης του Τμήματος προστίθεται παρ. 3, ως εξής:
«3. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται, με απόφασή της, να μεταβιβάζει στον Πρόεδρο του Τμήματος αρμοδιότητές της, με εξαίρεση τις αρμοδιότητες των περ. ιζ), κα), κβ), κε), κζ) και κη) της παρ. 1.».
Άρθρο 49
Υποψηφιότητα μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού άλλου συναφούς Τμήματος στη διαδικασία εκλογής Προέδρου ή Αντιπροέδρου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί του Προέδρου και του Αντιπροέδρου Τμήματος, οι λέξεις «δύο (2) ετών» αντικαθίστανται με τις λέξεις «τριών (3) ετών», προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος Τμήματος εκλέγεται μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) πλήρους απασχόλησης, της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, για θητεία τριών (3) ετών. Υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου Τμήματος μπορεί να θέσει Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής άλλου συναφούς Τμήματος.».
Άρθρο 50
Αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου Τμήματος επί των αδειών κατηγοριών προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση περ. η) παρ. 1 και παρ. 2 άρθρου 33 ν. 4957/2022
- Η περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των αρμοδιοτήτων του Προέδρου Τμήματος, τροποποιείται με την προσθήκη κατηγοριών προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), για τη χορήγηση αδειών στα μέλη των οποίων είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος Τμήματος, και η περ. η) διαμορφώνεται ως εξής:
«η) χορηγεί τις άδειες του άρθρου 157 στα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος, καθώς και τις άδειες της παρ. 6 του άρθρου 162 που αφορούν στο προσωπικό των κατηγοριών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), για τις οποίες είναι αρμόδιος ο Πρόεδρος, έπειτα από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος,».
- Στην παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4957/2022, περί του Αντιπροέδρου Τμήματος, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ο Αντιπρόεδρος εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου, αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται προσωρινά. Τα αρχαιότερα κατά σειρά μέλη του Τμήματος εκτελούν τα καθήκοντα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντίστοιχα, αν απουσιάζουν ή κωλύονται προσωρινά αμφότεροι.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Άρθρο 51
Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Εργαστηρίου – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 48 ν. 4957/2022
Στην παρ. 8 του άρθρου 48 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της διαδικασίας ανάδειξης Διευθυντή Εργαστηρίου, αντικαθίσταται το δεύτερο εδάφιο, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Αν στο πανεπιστημιακό εργαστήριο δεν υπηρετούν μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, η Σύγκλητος δύναται να ορίσει κατ’ εξαίρεση Επίκουρο Καθηγητή που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση αυτή εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τον κατ’ εξαίρεση ορισμό μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ως Διευθυντή στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5, στις οποίες δύνανται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου ή συναφούς αντικειμένου με αυτό του εργαστηρίου που προέρχονται από τη Σχολή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή από μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.».
Άρθρο 52
Όροι και προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από πανεπιστημιακά εργαστήρια και πανεπιστημιακές κλινικές – Προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 51 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 51 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των όρων και προϋποθέσεων παροχής υπηρεσιών από πανεπιστημιακά εργαστήρια, προστίθεται παρ. 7 ως εξής:
«7. Το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά στην παροχή υπηρεσιών από τις πανεπιστημιακές κλινικές των Α.Ε.Ι. και τις ειδικές μονάδες των πανεπιστημιακών κλινικών.».
Άρθρο 53
Διαδικασία σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 52 ν. 4957/2022
Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια προστίθεται η φράση «, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Τα πανεπιστημιακά εργαστήρια του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες προς φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατόπιν σύναψης σύμβασης παροχής υπηρεσιών, η οποία υπόκειται υποχρεωτικά σε έγγραφο τύπο, εφόσον υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.). Οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή άλλου ενδιαφερόμενου μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που υπηρετεί στο πανεπιστημιακό εργαστήριο και επιθυμεί να παράσχει υπηρεσίες μέσω του πανεπιστημιακού εργαστηρίου. Περίληψή τους αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε., δύναται να εγκρίνεται πρότυπο σχέδιο σύμβασης παροχής υπηρεσιών για κάθε πανεπιστημιακό εργαστήριο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο εφόσον το πανεπιστημιακό εργαστήριο εφαρμόζει σύστημα διασφάλισης ποιότητας.».
Άρθρο 54
Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Κλινικής – Αντικατάσταση παρ. 8 άρθρου 55 ν. 4957/2022
Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 55 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας ανάδειξης Διευθυντή Κλινικής, αντικαθίστανται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:
«8. Αν στην πανεπιστημιακή κλινική δεν υπηρετούν μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, η Σύγκλητος δύναται να ορίσει κατ’ εξαίρεση Επίκουρο Καθηγητή που υπηρετεί στην πανεπιστημιακή κλινική, έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση αυτή, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τον κατ’ εξαίρεση διορισμό μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ως Διευθυντή στην πανεπιστημιακή κλινική, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5, στις οποίες δύνανται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου ή συναφούς αντικειμένου με αυτό της πανεπιστημιακής κλινικής που προέρχονται από τη Σχολή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή από μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.».
Άρθρο 55
Προσωπικό πανεπιστημιακής κλινικής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 57 ν. 4957/2022
Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 57 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί προσωπικού πανεπιστημιακής κλινικής, τροποποιείται ως προς τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σε πανεπιστημιακή κλινική και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. τοποθετούνται μόνο σε μια (1) πανεπιστημιακή κλινική του Α.Ε.Ι., αλλά δύνανται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από μια (1) πανεπιστημιακές κλινικές του Α.Ε.Ι. Μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. που είναι τοποθετημένα σε πανεπιστημιακά εργαστήρια δύνανται να απασχολούνται παράλληλα και σε πανεπιστημιακή κλινική και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αυτήν.».
Άρθρο 56
Εγκατάσταση εξοπλισμού σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και σε κλινικές νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Διαχείριση εσόδων -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 59 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της εγκατάστασης πανεπιστημιακών εργαστηρίων και κλινικών σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, β) στο νέο τρίτο εδάφιο, μετά από τη φράση «του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή της πανεπιστημιακής κλινικής» προστίθεται η φράση «που έχει εγκατασταθεί στο ίδιο νοσοκομείο», γ) αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και πανεπιστημιακές κλινικές που εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, δύναται να εγκαθίσταται επιστημονικός εξοπλισμός του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. ή της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε., αντίστοιχα, και σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου του φορέα στον οποίον εγκαθίστανται. Ο εξοπλισμός δύναται να εγκατασταθεί μόνο σε χώρους του ίδιου νοσοκομείου όπου είναι εγκατεστημένη η πανεπιστημιακή κλινική ή το πανεπιστημιακό εργαστήριο. Για την εγκατάσταση εξοπλισμού απαιτείται η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του νόμιμου εκπροσώπου του νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. ή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή της πανεπιστημιακής κλινικής που έχει εγκατασταθεί στο ίδιο νοσοκομείο και του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. ή του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε., αναλόγως αν ο εξοπλισμός ανήκει στο Α.Ε.Ι. ή στον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις της χρήσης του εξοπλισμού και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών. Η διαχείριση των εσόδων που προκύπτουν από τη χρήση εξοπλισμού του παρόντος δύναται να πραγματοποιείται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. σε διακριτό έργο/πρόγραμμα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Διευθυντή του εργαστηρίου ή της κλινικής, που υπηρετεί στο νοσοκομείο όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 57
Προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρο 70 ν. 4957/2022
Στην παρ. 3 του άρθρου 70 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί απόφασης ίδρυσης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθεται στο εισαγωγικό εδάφιο και πρόβλεψη τροποποίησης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου, β) προστίθεται περ. θ) και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η απόφαση ίδρυσης και τροποποίησης προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον τίτλο, το περιεχόμενο και τον σκοπό του προγράμματος σπουδών, καθώς και τις κατευθύνσεις και τυχόν ειδικεύσεις του προγράμματος σπουδών,
β) το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο περιλαμβάνεται το βασικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστο όριο στο ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου των πιστωτικών μονάδων (European Credit Transfer and Accumulation System – ECTS) του προγράμματος, τους τίτλους και την περιγραφή των μαθημάτων και των λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, το σύνολο των διδακτικών ωρών ανά εκπαιδευτική δραστηριότητα, τη χρονική αλληλουχία ή την αλληλεξάρτηση των μαθημάτων ή άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη διεξαγωγή εργαστηριακών μαθημάτων, κλινικών ασκήσεων ή πρακτικής άσκησης, τη γλώσσα διεξαγωγής κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας, η οποία δύναται να διαφέρει της ελληνικής και την κατανομή των πιστωτικών μονάδων ανά εκπαιδευτική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα σπουδών δύναται να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ενισχύουν τη διάδραση μεταξύ διδακτικού προσωπικού και φοιτητών, όπως τη συμμετοχή σε ερευνητικές ομάδες, εκπαιδευτικούς ομίλους, τη συγγραφή δημοσιεύσεων και την έκδοση πανεπιστημιακών/επιστημονικών περιοδικών, με αντίστοιχη κατανομή πιστωτικών μονάδων (ECTS),
γ) τα ειδικότερα προσόντα του διδακτικού προσωπικού που απαιτούνται για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων του προγράμματος,
δ) τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα που αποκτώνται μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών, καθώς και τα μαθησιακά αποτελέσματα από την παρακολούθηση των επιμέρους μαθημάτων του προγράμματος, και την αντιστοίχισή του με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων,
ε) την υποχρεωτικότητα ή μη διεξαγωγής πρακτικής άσκησης, με σχετική αναφορά του αριθμού των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε αυτήν,
στ) τη χρονική διάρκεια του προγράμματος, η οποία δεν δύναται να υπολείπεται των οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων, με την επιφύλαξη του άρθρου 73 για την οργάνωση προγραμμάτων σπουδών εφαρμοσμένων επιστημών,
ζ) την υποχρέωση ή μη εκπόνησης πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, με σχετική αναφορά του αριθμού των πιστωτικών μονάδων που αντιστοιχούν σε αυτήν,
η) το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απονομή του τίτλου σπουδών.
θ) τη δυνατότητα αναγραφής του τίτλου κατεύθυνσης στον απονεμόμενο τίτλο σπουδών, εφόσον υφίσταται.».
Άρθρο 58
Εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής – Προσθήκη άρθρου 70Α στον ν. 4957/2022
Στον ν. 4957/2022 (Α’ 141), μετά από το άρθρο 70, προστίθεται άρθρο 70Α ως εξής:
«Άρθρο 70Α
Εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής
- Τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη και γνώμης του Κοσμήτορα της αντίστοιχης Σχολής, δύνανται να εγγράφουν στη Σχολή ή στα Τμήματα αλλοδαπούς – αλλογενείς φοιτητές. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ανά Τμήμα ή Σχολή ο αριθμός των εισακτέων αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, τα κριτήρια εισαγωγής, το ύψος των διδάκτρων, που αντιστοιχεί στο συνολικό κόστος των σπουδών στο αντίστοιχο Τμήμα ή Σχολή, τα κριτήρια τυχόν χορήγησης υποτροφιών απαλλαγής από την καταβολή διδάκτρων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η συγκρότηση, η σύνθεση και οι κανόνες λειτουργίας των επιτροπών επιλογής των υποψηφίων ανά Τμήμα ή Σχολή, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων, οι κανόνες συνέχισης φοίτησης, οι κανόνες διαγραφής και κάθε άλλη απαραίτητη λεπτομέρεια, για την εφαρμογή της παρούσας. Η γνώμη του Κοσμήτορα του παραπάνω εδαφίου διατυπώνεται, κατόπιν γνώμης της Συνέλευσης του αντίστοιχου Τμήματος ή Σχολής. Οι αποφάσεις των Α.Ε.Ι. κοινοποιούνται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την Εθνική Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
- Ο Κοσμήτορας συγκροτεί για κάθε Τμήμα ή Σχολή επιτροπές επιλογής υποψηφίων αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Σχολής και εποπτεύει τη λειτουργία τους.
- Για την υποστήριξη της ένταξης των αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών στα Τμήματα ή Σχολές, τα ΑΕΙ δύνανται:
α) να οργανώνουν ειδικά προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στο πρώτο έτος εγγραφής,
β) να οργανώνουν μαθήματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος ή της Σχολής σε γλώσσα άλλη, πλην της ελληνικής, που απευθύνονται στους αλλοδαπούς – αλλογενείς φοιτητές ή να καθορίζουν τα μαθήματα σε άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής που οργανώνει και παρέχει το ίδρυμα και μπορούν να παρακολουθούν οι αλλοδαποί – αλλογενείς φοιτητές, ιδίως στη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.
- Στην κατηγορία αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών της παρ. 1 υπάγονται:
α) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι απόφοιτοι λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου τρίτων χωρών, που εδρεύει στην αλλοδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας στην οποία αποφοιτούν ή της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: αα) ο ένας (1) τουλάχιστον από τους γονείς των υποψηφίων φοιτητών δεν έχει την ελληνική καταγωγή και αβ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.
β) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι απόφοιτοι αναγνωρισμένου ξένου σχολείου τρίτων χωρών, που εδρεύει και λειτουργεί νομίμως στην ημεδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εδρεύουν στη χώρα της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το εν λόγω ξένο σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: βα) οι ίδιοι και κανένας από τους δύο τους γονείς δεν έχουν ελληνική καταγωγή και ββ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.
γ) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι, απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύουν στην αλλοδαπή, οι οποίοι προσκομίζουν απολυτήριο λυκείου ή άλλο ισοδύναμο τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας από την οποία αποφοιτούν ή της χώρας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί το σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: γα) ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς των υποψηφίων δεν έχει την ελληνική καταγωγή, γβ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου ή αντιστοίχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.
δ) Οι αλλοδαποί – αλλογενείς υποψήφιοι απόφοιτοι αναγνωρισμένου ξένου σχολείου άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εδρεύει και λειτουργεί νομίμως στην ημεδαπή, ο τίτλος του οποίου τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που εδρεύουν στη χώρα της οποίας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το εν λόγω ξένο σχολείο αποφοίτησης, εφόσον: δα) οι ίδιοι και κανένας από τους δύο τους γονείς δεν έχουν ελληνική καταγωγή και δβ) έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τουλάχιστον τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.
- Τα ξένα σχολεία της ημεδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένα για τη νομιμότητα λειτουργίας τους από την κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Για την υποστήριξη των Α.Ε.Ι. στις διαδικασίες επιλογής και εγγραφής αλλοδαπών – αλλογενών φοιτητών, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναρτά στην ιστοσελίδα του, ανά χώρα, κατάλογο α) απολυτήριων ή ισοδύναμων τίτλων δευτεροβάθμιας γενικής εκπαίδευσης και β) ισότιμων τίτλων δευτεροβάθμιας τεχνικής-επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχουν δικαίωμα εισαγωγής στα πανεπιστήμια της αντίστοιχης χώρας.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 59
Συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 81 ν. 4957/2022
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 81 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των οργάνων διοίκησης των διατμηματικών, διιδρυματικών και κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), διαγράφονται οι λέξεις «δύναται να» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ειδικώς για τα διατμηματικά, τα διιδρυματικά και τα κοινά Π.Μ.Σ., τις αρμοδιότητες της Συνέλευσης του Τμήματος ασκεί η επιτροπή προγράμματος σπουδών, ο αριθμός των μελών και η σύνθεση της οποίας καθορίζονται στο Πρωτόκολλο συνεργασίας του Π.Μ.Σ. Η επιτροπή προγράμματος σπουδών αποτελείται από μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των συνεργαζόμενων Τμημάτων σύμφωνα με όσα καθορίζονται στο Πρωτόκολλο συνεργασίας του Π.Μ.Σ.. Εάν στο Π.Μ.Σ. συμμετέχουν κι άλλοι φορείς σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 80, μετέχει ως μέλος της επιτροπής τουλάχιστον ένας (1) εκπρόσωπος από κάθε συνεργαζόμενο φορέα. Με απόφαση της επιτροπής προγράμματος σπουδών συγκροτείται Σ.Ε., με διετή θητεία, στην οποία μετέχουν υποχρεωτικά ο Διευθυντής του Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) από τα μέλη της επιτροπής προγράμματος σπουδών.».
Άρθρο 60
Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Τέλη φοίτησης αλλοδαπών φοιτητών – Τροποποίηση παρ. 1, 2 και προσθήκη παρ. 5 στο άρθρο 84 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 84 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των πόρων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2 διαγράφεται η φράση «εφόσον αυτό προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ.», γ) προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 84 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 84
Πόροι Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών – Οικονομική διαχείριση
- Οι πόροι ενός Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) δύνανται να προέρχονται από: α) τέλη φοίτησης, β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, γ) κληροδοτήματα, δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα, ε) ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και στ) τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ειδικά σε περίπτωση σύμπραξης Τμημάτων ή Σχολών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής είναι δυνατή η χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
- Η καταβολή των τελών φοίτησης, εφόσον προβλέπεται, πραγματοποιείται από τον ίδιο τον φοιτητή ή από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του φοιτητή.
- Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι ή από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη του προγράμματος, σε περίπτωση διιδρυματικού ή κοινού Π.Μ.Σ.
- Οι πόροι των Π.Μ.Σ. κατανέμονται ως εξής:
α) ποσό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών εσόδων που προέρχονται από τέλη φοίτησης παρακρατείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Ε.Λ.Κ.Ε. για την οικονομική διαχείριση των Π.Μ.Σ. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης που λαμβάνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους αποφασίζεται αν το υπόλοιπο ποσό μετά από την αφαίρεση της παρακράτησης υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. μεταφέρεται στον τακτικό προϋπολογισμό ή διατίθεται για τη δημιουργία έργων/ προγραμμάτων μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. με σκοπό την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών Π.Μ.Σ. που λειτουργούν χωρίς τέλη φοίτησης και την κάλυψη ερευνητικών, εκπαιδευτικών και λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι. Στα έσοδα του Π.Μ.Σ. των περ. β) έως δ) της παρ. 1 πραγματοποιείται η παρακράτηση υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. που ισχύει για τα έσοδα από αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης,
β) το υπόλοιπο ποσό των συνολικών εσόδων του Π.Μ.Σ. διατίθεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Π.Μ.Σ.
- Είναι δυνατή η διαφοροποίηση του ύψους των τελών φοίτησης μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών, που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των αλλοδαπών φοιτητών, που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι φοιτούν σε Π.Μ.Σ. των Α.Ε.Ι., τα οποία υλοποιούνται στην ελληνική ή σε άλλη γλώσσα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η’
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Άρθρο 61
Προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 98 ν. 4957/2022
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 98 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας έγκρισης του προγράμματος σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, μετά από τις λέξεις «κατόπιν εισήγησης» προστίθενται οι λέξεις «της Συνέλευσης» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, εγκρίνεται το πρόγραμμα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης της παρ. 1 και καθορίζονται τα στοιχεία των περ. α) έως δ) και η) της παρ. 3 του άρθρου 70, ο αριθμός των εισακτέων ανά ακαδημαϊκό έτος, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων και ο τρόπος εισδοχής των φοιτητών. Μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης δύναται να ταυτίζεται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ’
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Άρθρο 62
Ίδρυση Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 101 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 101 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. Παρέχεται δυνατότητα εγγραφής σε φοιτητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι κατέχουν τη βεβαίωση της παρ. 1 του άρθρου 314Α, σε Ξ.Π.Σ. πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να τους απονεμηθεί τίτλος σπουδών από το Α.Ε.Ι. υποδοχής.
Ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Γραμματεία της Σχολής του Α.Ε.Ι. υποδοχής σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικών Εγγραφών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».
Άρθρο 63
Όργανα διοίκησης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 102 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί οργάνων διοίκησης, προστίθεται περ. δ) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Αρμόδια όργανα για την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) είναι τα ακόλουθα: α) η Σύγκλητος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), β) η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Ξ.Π.Σ. (Επιτροπή), γ) ο Διευθυντής του Ξ.Π.Σ. (Διευθυντής), δ) η Συνέλευση του Τμήματος του Α.Ε.Ι., το οποίο αναλαμβάνει να διοργανώσει το Ξ.Π.Σ..».
Άρθρο 64
Πόροι Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 105 του ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 105 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των πόρων των Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι πόροι ενός Ξενόγλωσσου Προγράμματος Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) δύνανται να προέρχονται από: α) τέλη φοίτησης, β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, γ) κληροδοτήματα, δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα και ε) ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), το ύψος των οποίων δεν μπορεί να ξεπερνά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού προϋπολογισμού του Ξ.Π.Σ.. Είναι δυνατή η διαφοροποίηση του ύψους των τελών φοίτησης μεταξύ των αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Ι. τα οποία υλοποιούνται στην ελληνική ή σε άλλη γλώσσα.».
Άρθρο 65
Πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών
Στον ν. 4957/2022 (Α΄141), μετά το άρθρο 111, προστίθεται άρθρο 111Α, ως εξής:
«Άρθρο 111Α
Πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών για βραχείες περιόδους σπουδών
Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να συμβάλλονται με διεθνή κέντρα σπουδών με έδρα την Ελλάδα και με αντίστοιχους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς, καθώς και με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, με σκοπό την πρόσβαση φοιτητών τρίτων χωρών, προκειμένου να μπορούν να διανύσουν μέρος των σπουδών τους σε Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) πρώτου κύκλου σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής μέγιστης διάρκειας έως δύο (2) εξάμηνα. Το Ξ.Π.Σ. παρέχεται από τα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής υπό προϋποθέσεις που προσδιορίζονται από το Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή σε μεμονωμένα ξενόγλωσσα μαθήματα, που το Α.Ε.Ι. παρέχει, μετά από συμφωνία του Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με οποιονδήποτε φορέα του πρώτου εδαφίου.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι’
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Άρθρο 66
Συγκρότηση του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 114 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 114 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της συγκρότησης του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), προστίθεται η φράση «, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη,» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται το Συμβούλιο του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., το οποίο αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν (1) από τους Αντιπρυτάνεις, ως Πρόεδρό του, στον οποίο ανατίθεται ο τομέας της διά βίου μάθησης, και έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε Σχολή του Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση της Κοσμητείας.».
Άρθρο 67
Αρμοδιότητα του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης επί της σύναψης συμβάσεων συνεργασίας και προγραμματικών συμφωνιών – Τροποποίηση περ. κγ) παρ. 1 άρθρου 115 ν. 4957/2022
Στην περ. κγ) της παρ. 1 του άρθρου 115 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), η λέξη «εγκρίνει» αντικαθίσταται από τη φράση «εισηγείται στην Επιτροπή Ερευνών» και η περ. κγ) διαμορφώνεται ως εξής:
«κγ) Εισηγείται στην Επιτροπή Ερευνών τη σύναψη συμφωνιών με συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και πάσης φύσεως συμβάσεων συνεργασίας και προγραμματικών συμφωνιών,».
Άρθρο 68
Επιστημονικός Υπεύθυνος – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 118 ν. 4957/2022
Στην παρ. 3 του άρθρου 118 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί του Επιστημονικού Υπευθύνου επιμορφωτικού προγράμματος του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο τρίτο εδάφιο διαγράφεται η φράση «υπό την προϋπόθεση ότι το γνωστικό του αντικείμενο ή το εν γένει επιστημονικό ή ερευνητικό του έργο ή η επιστήμη που θεραπεύει σχετίζεται με τον ευρύτερο επιστημονικό κλάδο του προς έγκριση προγράμματος», β) καταργείται το τέταρτο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που προτείνεται να αναλάβει την ιδιότητα του Επιστημονικού Υπευθύνου έναντι του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. κατά το άρθρο 234. Η ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης ενός έργου/προγράμματος εγκρίνεται από την Επιτροπή Ερευνών του άρθρου 231. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος δύναται να ορίζεται ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Συμβουλίου του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή άλλο φυσικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις που ισχύουν ανά Α.Ε.Ι. για τον ορισμό Επιστημονικού Υπευθύνου, σύμφωνα με το άρθρο 234.».
Άρθρο 69
Αμοιβές εκπαιδευτών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου
Μάθησης – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 120 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 120 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της αμοιβής των εκπαιδευτών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), αντικαθίσταται το τελευταίο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Για την απασχόλησή τους σε προγράμματα που διαχειρίζεται το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., όλες οι κατηγορίες εκπαιδευτών της παρ. 1 αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους των έργων/προγραμμάτων του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ή από τους πόρους του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Το ύψος της αμοιβής κάθε εκπαιδευτή καθορίζεται κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου προς την Επιτροπή Ερευνών. Για το σύνολο των αποδοχών των εκπαιδευτών των περ. β) έως ε) της παρ. 1 από τη συμμετοχή του σε έργα/προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δεν εφαρμόζεται το όριο της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α’ 176).».
Άρθρο 70
Συνεργασία Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης με άλλους φορείς – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 122 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 122 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των συνεργασιών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) με άλλους φορείς, οι λέξεις «επιστημονικούς φορείς του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα» αντικαθίσταται από τις λέξεις «φορείς του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) δύναται να συνεργάζεται με Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.), ερευνητικά κέντρα, τεχνολογικούς φορείς και ινστιτούτα της ημεδαπής του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), αναγνωρισμένα ομοταγή ιδρύματα της αλλοδαπής, άλλους φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φορείς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα για την παροχή υπηρεσιών μη τυπικής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ’
ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Άρθρο 71
Κανονισμός αποδοχών για την παροχή διδακτικού έργου για τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 126 ν. 4957/2022
Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 126 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί του δικαιώματος αμοιβής για τη συμμετοχή σε προγράμματα της παρ. 1 του άρθρου αυτού, προστίθεται η φράση «τα μέλη των οποίων δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο υπό τους όρους που αναφέρονται στην άδεια» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Δικαίωμα αμοιβής για τη συμμετοχή σε προγράμματα της παρ. 1 έχει το διδακτικό προσωπικό των κατηγοριών α) έως δ) της παρ. 2 αποκλειστικά για την παροχή διδακτικού έργου που συνιστά πρόσθετη απασχόληση πέραν των ελάχιστων υποχρεώσεών του και υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τις ελάχιστες υποχρεώσεις του προς το Τμήμα στο οποίο υπηρετεί. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλεται προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. υπεύθυνη δήλωση του διδάσκοντος περί τήρησης των όρων και προϋποθέσεων πρόσθετης απασχόλησης σε προγράμματα της παρ. 1. Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις κατηγορίες διδακτικού προσωπικού που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια, τα μέλη των οποίων δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο υπό τους όρους που αναφέρονται στην άδεια. Η παρούσα εφαρμόζεται αναλόγως στο διδακτικό προσωπικό των περ. στ) έως ι) αποκλειστικά για την παροχή διδακτικού έργου που συνιστά πρόσθετη απασχόληση πέραν των ελάχιστων υποχρεώσεων που τους έχουν ανατεθεί με τη σύμβαση που έχουν συνάψει με το Α.Ε.Ι.. Η υποβολή ψευδούς δήλωσης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ’
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 72
Εξέλιξη μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 140 ν. 4957/2022
Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 140 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας μονιμοποίησης των Επίκουρων Καθηγητών στη βαθμίδα αυτή ή εξέλιξής τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, ύστερα από τις λέξεις «μονιμοποίησή τους» προστίθενται οι λέξεις «ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι Επίκουροι Καθηγητές εκλέγονται για πενταετή θητεία. Μετά από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι Επίκουροι Καθηγητές δύνανται να ζητήσουν τη μονιμοποίησή τους στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Αν η κρίση για τη μονιμοποίησή τους ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή είναι αρνητική, οι Επίκουροι Καθηγητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου τη μονιμοποίησή τους ή την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, μετά την πάροδο ενός (1) τουλάχιστον έτους από την έκδοση της αρνητικής απόφασης και σε κάθε περίπτωση πριν από την πάροδο της πενταετίας, με τη συμπλήρωση της οποίας η θητεία τους παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης για τη μονιμοποίησή τους. Αν υπάρξει δεύτερη αρνητική κρίση περί μονιμοποίησης, η θητεία τους παρατείνεται έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, κατά το οποίο έλαβε χώρα η αρνητική κρίση, οπότε λήγει αυτοδικαίως. Αν οι Επίκουροι Καθηγητές δεν ασκήσουν κάποια από τις ανωτέρω δυνατότητες, η σχέση τους με το Α.Ε.Ι. λύεται αυτοδικαίως μετά από την πάροδο της πενταετίας.».
Άρθρο 73
Διαδικασία μονιμοποίησης ή εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 2 και 3 άρθρου 141 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 141 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί επαναπροκήρυξης θέσης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 η φράση «επί αιτήματος εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή» αντικαθίσταται από τη φράση «επί αιτήματος μονιμοποίησης μέλους Δ.Ε.Π. ή εξέλιξής του από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία», β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 η φράση «μονιμοποίησης μέλους ή εξέλιξής του στην επόμενη βαθμίδα» αντικαθίσταται από τη φράση «εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη βαθμίδα» και το άρθρο 141 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 141
Επαναπροκήρυξη θέσης -Αυτοδίκαια ιδρυόμενες θέσεις
- Αν μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) παραιτηθεί ή εκλεγεί σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο, πλην της αφυπηρέτησής του, το Α.Ε.Ι. διατηρεί τη σχετική πίστωση και δύναται να επαναπροκηρύξει τη θέση που κενώθηκε. Η επαναπροκήρυξη της θέσης δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλη βαθμίδα από αυτή που κατείχε το μέλος Δ.Ε.Π. που αποχώρησε. Με απόφαση της Κοσμητείας, κατόπιν πρότασης της Συνέλευσης του Τμήματος, που εκδίδεται εντός ενός (1) μηνός από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο λύση της σχέσης του μέλους Δ.Ε.Π., εγκρίνεται το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, το οποίο είναι ίδιο με αυτό της θέσης που κενώθηκε ή με το αμέσως επόμενο σε σειρά γνωστικό αντικείμενο του ετήσιου προγραμματισμού που δεν καλύφθηκε κατά την τελευταία ετήσια κατανομή θέσεων από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι. Για την έκδοση της προκήρυξης απαιτείται έγκριση από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280) σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 51 του ν. 4622/2022 (Α’ 133).
- Η διαδικασία της παρ. 1 εφαρμόζεται αναλόγως και αν υπάρχει δεύτερη αρνητική κρίση επί αιτήματος μονιμοποίησης μέλους Δ.Ε.Π. ή εξέλιξής του από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία στην επόμενη βαθμίδα.
- Αν στο πλαίσιο προκηρύξεων που επισπεύδονται από τα Α.Ε.Ι. κατόπιν αιτήματος εξέλιξης μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη βαθμίδα, εκλεγεί μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή Καθηγητής Ιδρύματος της αλλοδαπής ή τρίτο φυσικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις εκλογής του άρθρου 143, η πίστωση της θέσης για τον διορισμό του μέλους Δ.Ε.Π. καλύπτεται από τον αριθμό των νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. που κατανεμήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προς το Α.Ε.Ι., υπό την προϋπόθεση ότι ο υπολειπόμενος αριθμός αυτών που δεν έχουν προκηρυχθεί από την τελευταία κατανομή επαρκεί για την κάλυψη των θέσεων όσων εξελέγησαν με τη διαδικασία του παρόντος και ότι υπάρχει κενή θέση μέλους Δ.Ε.Π. στο Τμήμα ή ανακατανέμεται κενή θέση άλλου Τμήματος του Α.Ε.Ι.. Αν ο αριθμός των νέων θέσεων Μελών Δ.Ε.Π. από την τελευταία κατανομή δεν επαρκεί, κατανέμεται νέα θέση μέλους Δ.Ε.Π. στο Α.Ε.Ι. με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών την οποία καταλαμβάνει το μέλος Δ.Ε.Π., κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του ν. 4622/2019. Ο αριθμός των θέσεων που κατανέμονται ετησίως, σύμφωνα με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου, αφαιρείται από τον αριθμό των προς κατανομή θέσεων μελών Δ.Ε.Π. προς το Α.Ε.Ι. κατά το επόμενο έτος.».
Άρθρο 74
Διαδικασία εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 9 του άρθρου 147 ν. 4957/2022
Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 147 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της συνεδρίασης του Εκλεκτορικού Σώματος για τη διενέργεια εκλογής ή εξέλιξης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), η φράση «χωρίς δικαίωμα ψήφου και λόγου, πλην της δυνατότητας υποβολής ερωτήσεων» αντικαθίσταται από τη φράση «χωρίς δικαίωμα ψήφου, πλην της δυνατότητας λόγου και υποβολής ερωτήσεων» και η παρ. 9 διαμορφώνεται ως εξής:
«9. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της εισηγητικής έκθεσης, με επιμέλεια του Προέδρου του Τμήματος συγκαλείται το Εκλεκτορικό Σώμα για τη διενέργεια της εκλογής ή εξέλιξης. Στη συνεδρίαση δύναται να μετέχουν τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος χωρίς δικαίωμα ψήφου, πλην της δυνατότητας λόγου και υποβολής ερωτήσεων κατά την παρουσίαση της περ. α) της παρ. 5. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία κατάθεσης της εισηγητικής έκθεσης, ο Πρόεδρος του Τμήματος υποχρεούται να συγκαλέσει το Εκλεκτορικό Σώμα εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας, προκειμένου τα μέλη του να προβούν σε αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν και των συνοδευτικών δικαιολογητικών τους κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας της παρ. 4. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία σύγκλησης του Εκλεκτορικού Σώματος, η αρμοδιότητα περιέρχεται στον Κοσμήτορα της οικείας Σχολής, και σε περίπτωση μονοτμηματικής Σχολής στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι., ο οποίος προεδρεύει του Εκλεκτορικού Σώματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Η σύγκληση πραγματοποιείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία ο Πρόεδρος του Τμήματος όφειλε να συγκαλέσει το Εκλεκτορικό Σώμα.».
Άρθρο 75
Διαδικασία διορισμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 149 ν. 4957/2022
Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 149 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της διαδικασίας διορισμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, τροποποιείται και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Με πράξη του Πρύτανη, που εκδίδεται εντός είκοσι (20) ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής ή εξέλιξης του μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), διορίζεται το μέλος Δ.Ε.Π. που εκλέχθηκε ή εξελίχθηκε.».
Άρθρο 76
Έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης – Τροποποίηση παρ. 1 και 2 άρθρου 150 ν. 4957/2022
Η προθεσμία των παρ. 1 και 2 του άρθρου 150 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του ελέγχου νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης, τροποποιείται και το άρθρο 150 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 150
Έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης
- Εντός είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού εκλογής πραγματοποιείται έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας από το Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο δύναται να αιτείται τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Κατά τη διαδικασία ελέγχονται ιδίως πλημμέλειες της αιτιολογίας ως προς την αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων.
- Ο Κοσμήτορας της Σχολής στην οποία εντάσσεται το Τμήμα ή ο υποψήφιος που συμμετείχε στη διαδικασία εκλογής ή οποιοσδήποτε άλλος έχει έννομο συμφέρον, δύναται να υποβάλει ένσταση κατά του πρακτικού του Εκλεκτορικού Σώματος ενώπιον του Συμβουλίου Διοίκησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την ανάρτηση του πρακτικού στο ηλεκτρονικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του άρθρου 142. Αν υποβληθεί ένσταση κατά του πρακτικού εκλογής, η προθεσμία της παρ. 1 παρατείνεται αυτοδικαίως για άλλες είκοσι (20) ημέρες.
- Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, μετά από τη διενέργεια ελέγχου νομιμότητας, δύναται να αναπέμπεται αιτιολογημένα το πρακτικό εκλογής και να ζητείται η επανάληψη της διαδικασίας από το σημείο όπου παρουσιάστηκε η πλημμέλεια. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παρ. 2, θεωρείται ότι οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί και ο Πρύτανης προβαίνει στην έκδοση της πράξης διορισμού σύμφωνα με το άρθρο 149.».
Άρθρο 77
Μεταβολή γνωστικού αντικειμένου –Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 152 ν. 4957/2022
Η παρ. 2 του άρθρου 152 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της διαδικασίας μεταβολής γνωστικού αντικειμένου των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η μεταβολή του γνωστικού αντικειμένου πραγματοποιείται με απόφαση του Πρύτανη κατόπιν αιτήματος του μέλους Δ.Ε.Π. και ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος και γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα όπου υπηρετεί το μέλος Δ.Ε.Π. ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ’
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 78
Υποχρεωτική μερική απασχόληση μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 154 ν. 4957/2022
Στην περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 154 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της υποχρεωτικής ένταξης μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, προστίθεται η αναφορά στον Προϊστάμενο οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Δικαίωμα υποβολής αιτήματος για υπαγωγή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν όλα τα μέλη Δ.Ε.Π. ανεξαρτήτως βαθμίδας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει τρία (3) έτη πραγματικής άσκησης καθηκόντων από την ημερομηνία πρώτης εκλογής τους. Το αίτημα υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους εντός του οποίου το μέλος Δ.Ε.Π. επιθυμεί να υπαχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και αναλύονται σε αυτό οι λόγοι για τους οποίους το μέλος Δ.Ε.Π. αιτείται την υπαγωγή του στο εν λόγω καθεστώς. Κατ’ εξαίρεση είναι υποχρεωτική η ένταξη μέλους Δ.Ε.Π. σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε χρόνο συντομότερο των τριών (3) ετών από την ανάληψη υπηρεσίας, εφόσον κατέχει θέση: α) Προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή εκτελεστικού διευθυντή ή προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου οργανισμού ή φορέα που εντάσσεται ή εποπτεύεται από τον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και δεν προβλέπεται από άλλη διάταξη η ένταξή του σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, β) Καθηγητή ιδρύματος της αλλοδαπής, γ) ερευνητή ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπής
Άρθρο 79
Ώρες απασχόλησης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 155 ν. 4957/2022
Στην παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των ωρών απασχόλησης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης κατανέμονται κατ’ ελάχιστον σε τρεις (3) ημέρες εβδομαδιαίως, ενώ οι ώρες απασχόλησης των μελών Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης κατανέμονται κατ’ ελάχιστον σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως. Τα μέλη Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που έχουν την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού, υποχρεούνται μόνο στην τήρηση των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας.».
Άρθρο 80
Ασυμβίβαστα μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 159 ν. 4957/2022
Στο πρώτο εδάφιο της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 159 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί ασυμβιβάστων, μετά τη φράση «ή ερευνητικών υπηρεσιών,» προστίθεται η φράση «καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.),» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) Να παρέχουν υπηρεσίες, να απασχολούνται, να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση ή να αναλαμβάνουν διοικητικά, διδακτικά ή ερευνητικά καθήκοντα σε φορείς με καταστατικό σκοπό την παροχή εκπαιδευτικών ή ερευνητικών υπηρεσιών, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), εφόσον οι φορείς δεν υπάγονται στον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143). Κατ’ εξαίρεση τα μέλη Δ.Ε.Π. επιτρέπεται να απασχολούνται, σε μη κερδοσκοπικά ερευνητικά κέντρα, τα οποία αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Επίσης, επιτρέπεται να απασχολούνται σε φορείς, που δεν υπάγονται στον δημόσιο τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, αν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις: αα) στον φορέα που πρόκειται να απασχοληθεί το μέλος Δ.Ε.Π. συμμετέχει το Α.Ε.Ι. και αβ) το μέλος Δ.Ε.Π. λαμβάνει σχετική άδεια από τη Συνέλευση του Τμήματος, στην οποία αναφέρεται ότι η εν λόγω απασχόληση είναι συμβατή με τα καθήκοντα της θέσης του.».
Άρθρο 81
Καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που τελούν σε αναστολή καθηκόντων– Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 160 ν. 4957/2022
Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 160 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της αναστολής καθηκόντων μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) διαγράφεται η φράση «εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από άλλη ειδική διάταξη» και προστίθεται η φράση «καθώς και να ασκούν καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σύμφωνα με το άρθρο 34 μέχρι την ολοκλήρωσή τους.» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Το ανώτατο χρονικό διάστημα αναστολής καθηκόντων δεν δύναται να υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη συνολικά. Τα μέλη Δ.Ε.Π., κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, δύνανται να παρέχουν διδακτικό, ερευνητικό και εργαστηριακό έργο προς το Τμήμα του Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν, καθώς και να ασκούν καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σύμφωνα με το άρθρο 234 μέχρι την ολοκλήρωσή τους.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ’
ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Άρθρο 82
Διεύρυνση θεσμού «Συνεργαζόμενου Καθηγητή» – Δικαιώματα συνεργαζόμενων καθηγητών – Τροποποίηση παρ. 1 και 6 άρθρου 169 ν. 4957/2022
- Στην παρ. 1 του άρθρου 169 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί συνεργαζόμενων καθηγητών, προστίθεται η φράση «οποιασδήποτε βαθμίδας» μετά τη λέξη «καθηγητή» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες, που κατέχουν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής ή ερευνητή σε ερευνητικούς οργανισμούς της αλλοδαπής, δύνανται παράλληλα να απασχολούνται μερικώς σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ως συνεργαζόμενοι καθηγητές (Joint Chairs) με αντικείμενο την παροχή διδακτικού ή ερευνητικού έργου για τις ανάγκες ενός Τμήματος του Α.Ε.Ι.».
- Στην παρ. 6 του άρθρου 169 του ν. 4957/2022, περί συνεργαζόμενων καθηγητών, προστίθενται περ. ζ), η), θ), ι), ια), ιβ), ιγ)και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Οι συνεργαζόμενοι καθηγητές κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους στο Α.Ε.Ι. έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα:
α) συμμετέχουν στη Συνέλευση του Τμήματος, χωρίς δικαίωμα ψήφου,
β) λαμβάνουν γνώση των αποφάσεων των οργάνων του Α.Ε.Ι.,
γ) χρησιμοποιούν τον επιστημονικό εξοπλισμό, τις ερευνητικές, εκπαιδευτικές και λοιπές υποδομές και εγκαταστάσεις του Α.Ε.Ι.,
δ) αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/ προγραμμάτων,
ε) οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ. ΒΙ.Μ.) του Α.Ε.Ι. και αναλαμβάνουν την επιστημονική και ακαδημαϊκή τους ευθύνη,
στ) παρέχουν υπηρεσίες μέσω των πανεπιστημιακών εργαστηρίων του Τμήματος,
ζ) συμμετέχουν σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Α.Ε.Ι., τα Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα και οι Τεχνολογικοί Φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), καθώς και λοιποί ερευνητικοί οργανισμοί και να αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε αυτά σε βάρος του προϋπολογισμού των έργων/προγραμμάτων,
η) αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας,
θ) παρέχουν διδακτικό έργο επ’ αμοιβή σε οποιοδήποτε άλλο Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), σε δημόσιες σχολές, σε δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) και δημόσια Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), που εντάσσονται στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
ι) παρέχουν επιστημονικό έργο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.),
ια) ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ατομικώς ή μέσω εταιρείας, η οποία είναι συναφής με την επιστημονική περιοχή του συνεργαζόμενου καθηγητή, μετά από ενημέρωση του Προέδρου του Τμήματος, στο οποίο υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν προσδίδει στον συνεργαζόμενο καθηγητή την εμπορική ιδιότητα,
ιβ) ασκούν με ή χωρίς αμοιβή, καθώς και με αποζημίωση κατ’ αποκοπήν, κάθε είδους έργο ή δραστηριότητα, πλην εκείνων που προσδίδουν την εμπορική ιδιότητα, υπό την προϋπόθεση ότι το έργο ή η δραστηριότητα δεν είναι ανταγωνιστικά με αυτή του Α.Ε.Ι. και συνάδει με την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού,
ιγ) μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνοβλαστούς, σύμφωνα με τον ν. 4864/2021 (Α’ 237) υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή αυτή δεν προσδίδει στον συνεργαζόμενο καθηγητή την εμπορική ιδιότητα.».
Άρθρο 83
Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- Τροποποίηση άρθρου 170 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 170 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Ομότιμων Καθηγητών και των αφυπηρετησάντων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην περ. γ) προστίθεται η δυνατότητα επίβλεψης διδακτορικών διατριβών, β) στο τελευταίο εδάφιο προστίθεται παραπομπή στην περ. στ) του ίδιου άρθρου και το άρθρο 170 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 170
Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
Οι Ομότιμοι Καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύνανται:
α) Να παρέχουν διδακτικό έργο κατά το άρθρο 64 μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών του Α.Ε.Ι. με ανώτατο όριο έξι (6) ωρών εβδομαδιαίως.
β) Να παρέχουν διδακτικό έργο σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και να επιβλέπουν διπλωματικές εργασίες, καθώς και σε ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.
γ) Να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές, καθώς και να συμμετέχουν σε τριμελείς και επταμελείς Επιτροπές για την παρακολούθηση και κρίση διδακτορικών διατριβών.
δ) Να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές και γνωμοδοτικές Επιτροπές των Α.Ε.Ι., όταν δεν προβλέπεται υποχρεωτικά η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.).
ε) Να συμμετέχουν ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης άλλου Α.Ε.Ι. από αυτό από το οποίο έχουν αφυπηρετήσει.
στ) Να διεξάγουν ερευνητικό, εν γένει επιστημονικό έργο και να συμμετέχουν επ’ αμοιβή σε ερευνητικά έργα/προγράμματα που διαχειρίζεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι., οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς, καθώς και κλινικό ή εργαστηριακό έργο σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια.
ζ) Να αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/προγραμμάτων, με εξαίρεση των έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και αυτών που η ανάληψη επιστημονικής ευθύνης προϋποθέτει την κατοχή ιδιότητας μέλους Δ.Ε.Π. του Α.Ε.Ι., όπως προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και έργα που διαχειρίζονται πόρους κλινικών ή εργαστηρίων του Α.Ε.Ι.
η) Να συμμετέχουν ως μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι.
Οι δυνατότητες των περ. α), β), γ), ε), στ) και ζ) υφίστανται και για τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ’
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Άρθρο 84
Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας – Διαδικασία εκλογής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 215 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 215 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της συγκρότησης της Επιτροπής Διασφάλισης Ποιότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. β) τροποποιείται και ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής στην Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας και μέλους Δ.Ε.Π της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 140, β) στο τρίτο εδάφιο προστίθεται η φράση «ανά ακαδημαϊκό έτος» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. H Επιτροπή Διασφάλισης Ποιότητας συγκροτείται με απόφαση της Συγκλήτου και αποτελείται από: α) τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του Α.Ε.Ι., β) πέντε (5) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι. της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή και, σε Α.Ε.Ι. με λιγότερα από εξήντα (60) υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π., της βαθμίδας του Επίκουρου Καθηγητή της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 140, γ) έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε κατηγορία μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., δ) έναν (1) εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών, ε) έναν (1) εκπρόσωπο των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων, και στ) έναν (1) εκπρόσωπο από τους Επισκέπτες Καθηγητές, τους εντεταλμένους διδάσκοντες, τους Επισκέπτες Ερευνητές και Ερευνητές επί συμβάσει που απασχολούνται στο Α.Ε.Ι. Η θητεία της Επιτροπής είναι πενταετής. Οι εκπρόσωποι των περ. δ) έως στ) αναδεικνύονται ανά ακαδημαϊκό έτος και έχουν δικαίωμα ψήφου σε θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητά τους. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο Προϊστάμενος της ΜΟ.ΔΙ.Π. και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Α.Ε.Ι..».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΣΤ’
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Άρθρο 85
Αρμοδιότητες Επιτροπής Δεοντολογίας – Προσθήκη περ. ε) στην παρ. 2 άρθρου 217 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 217 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δεοντολογίας, προστίθεται περ. ε) ως εξής:
«ε) Καταρτίζει τον «Κανονισμό Σύγκρουσης Συμφερόντων και Πρωτοκόλλων Αντιμετώπισης Περιστατικών Απάτης και Διαφθοράς» σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Φοιτητή του άρθρου 130, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης και ενσωματώνεται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Ιδρύματος.».
Άρθρο 86
Αρμοδιότητα Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Τροποποίηση περ. α) παρ. 2 άρθρου 220 ν. 4597/2022
Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 220 του ν. 4597/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιότητας της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι λέξεις «στον Πρύτανη του Α.Ε.Ι.» αντικαθίσταται από τις λέξεις «στο Συμβούλιο Διοίκησης» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) η κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση στο Συμβούλιο Διοίκησης σχεδίου ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του Α.Ε.Ι., στο οποίο περιλαμβάνονται τα τεχνικά και μη μέτρα ισότιμης πρόσβασης που προτείνονται και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, καθώς και εισηγήσεις για τη βελτίωση αυτού,».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΖ’
ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Άρθρο 87
Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος- Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 223 του ν. 4957/2022
Στην περ. ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 223 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, διαγράφεται η φράση «τεχνικού συμβουλίου και» και η περ. ιστ’ διαμορφώνεται ως εξής:
«ιστ) θέματα σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπών που προβλέπονται στον παρόντα και των επιμέρους Επιτροπών που συγκροτούνται με αποφάσεις των Α.Ε.Ι., καθώς και τη δυνατότητα συγκρότησης οικονομικού συμβουλίου του Α.Ε.Ι. και τις αρμοδιότητές .».
Άρθρο 88
Σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες –Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 226 ν. 4957/2022
Η παρ. 2 του άρθρου 226 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί σχεδίου για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τροποποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο έγκρισης του σχεδίου και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Το σχέδιο για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εγκρίνεται με απόφαση του Πρύτανη του Α.Ε.Ι., κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ισότιμης Πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
Άρθρο 89
Σταδιακή κατάργηση χαρτιού εκτύπωσης – Τροποποίηση άρθρου 227 ν. 4957/2022
Το περιεχόμενο του άρθρου 227 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού, τίθεται ως παρ. 1, προστίθενται παρ. 2 και 3 και το άρθρο 227 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 227
Σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού
- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) σχεδιάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές που ενισχύουν την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Α.Ε.Ι., την αναβάθμιση των ψηφιακών τους υποδομών και την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και των φοιτητών των Α.Ε.Ι. Για τον σκοπό αυτόν τα Α.Ε.Ι. καταρτίζουν και υλοποιούν σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού που αφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Α.Ε.Ι. προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους τρίτους, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Α.Ε.Ι. και των επιμέρους μονάδων του, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών λύσεων στην εκπαίδευση και την έρευνα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος σπουδών για τη χορήγηση πιστοποιητικού ψηφιακών δεξιοτήτων και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Α.Ε.Ι. Το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού εγκρίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
- Τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να προβούν στην καταγραφή, μοντελοποίηση, απλούστευση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του Ιδρύματος μέχρι την 30.6.2025, καθώς και στη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
- Μέχρι την 1η.1.2026, τα Α.Ε.Ι. υποχρεούνται να μειώσουν σταδιακά, και τουλάχιστον κατά ογδόντα τοις εκατό (80%), με βάση τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2023, την προμήθεια και χρήση χαρτιού εκτύπωσης. Οι δαπάνες που υπερβαίνουν το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου και αφορούν προμήθεια χαρτιού εκτύπωσης εγκρίνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΗ’
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ Α.Ε.Ι. ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Άρθρο 90
Εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε. για την κατανομή του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 7 ν. 4653/2020
Η περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), περί αρμοδιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου, τροποποιείται ως προς το ποσοστό του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού επιχορηγήσεων στα Α.Ε.Ι. που κατανέμεται με βάση δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) εισηγείται στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την κατανομή του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού επιχορηγήσεων στα Α.Ε.Ι., του οποίου το τριάντα τοις εκατό (30%) κατανέμεται με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων κάθε ιδρύματος,».
Άρθρο 91
Κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 16 ν. 4653/2020
Στην παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) τροποποιείται ως προς το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι., β) η περ. β) τροποποιείται ως προς το ποσοστό της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι., και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. α) Το εβδομήντα τοις εκατό (70%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. κατανέμεται σύμφωνα με τα κατωτέρω, ιδίως, κριτήρια:
αα) τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών,
ββ) το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών,
γγ) τη διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών,
δδ) το μέγεθος και τη γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος.
β) Το τριάντα τοις εκατό (30%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. κατανέμεται με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους μπορεί να αξιολογείται κάθε Α.Ε.Ι. Οι δείκτες αυτοί μπορεί να είναι ιδίως οι εξής:
αα) η ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως την αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, την αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και την πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων,
ββ) η ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τον αριθμό των Κέντρων Αριστείας στην έρευνα, τον αριθμό των μελών Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών ή ερευνητικών οργανισμών ή διεθνών επιστημονικών εταιρειών, τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά καθηγητή, τον αριθμό ετεροαναφορών ανά καθηγητή, τον αριθμό ανά καθηγητή απλών συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και τον αριθμό ανά καθηγητή συμμετοχών με συντονιστικό ρόλο σε ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών,
γγ) η διεθνοποίηση, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, των φοιτητών που φοιτούν στο ίδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των φοιτητών που φοιτούν στο εξωτερικό μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τον αριθμό συμφωνιών συνεργασίας με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε., ορίζονται τα κριτήρια κατανομής και οι δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των υποπαρ. α’ και β, ο τρόπος με τον οποίο αυτοί σταθμίζονται και συνδυάζονται, μπορεί να ορίζονται ορισμένα ή όλα τα κριτήρια ή δείκτες ως υποχρεωτικοί για τα Α.Ε.Ι., καθώς και να ορισμένα κριτήρια ή δείκτες ως προαιρετικοί για τα Α.Ε.Ι. και, στην τελευταία περίπτωση, να ορίζεται περαιτέρω το πλήθος των κριτηρίων ή δεικτών τα οποία πρέπει να επιλέξει κάθε Α.Ε.Ι., καθώς και κάθε σχετική διαδικασία.
δ) Αν ένα Α.Ε.Ι. δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων στους οποίους έχει επιλέξει να αξιολογηθεί, σύμφωνα με την υποπαρ. β, τότε η επιχορήγηση που δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησής του θα κατανεμηθεί στην επιχορήγηση των λοιπών Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην απόφαση της υποπαρ. γ’.
ε) Η τακτική επιχορήγηση κατανέμεται στα Α.Ε.Ι. με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται μέχρι τον Ιανουάριο εκάστου έτους, ύστερα από πρόταση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε.
Στην επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατανέμεται στα ιδρύματα με την ως άνω διαδικασία, συμπεριλαμβάνονται, ειδικότερα, οι λειτουργικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, εξαιρουμένου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΘ’
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ
Άρθρο 92
Συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής Ερευνών – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 231 ν. 4957/2022
Η παρ. 1 του άρθρου 231 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της Επιτροπής Ερευνών, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) είναι το αποφασιστικό όργανο του Ε.Λ.Κ.Ε. και είναι διακριτό από τα όργανα διοίκησης του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται η Επιτροπή Ερευνών. Η Επιτροπή Ερευνών είναι επταμελής και αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν (1) από τους Αντιπρυτάνεις, στον οποίο έχει ανατεθεί ο τομέας της έρευνας, ως Πρόεδρό του, και έξι (6) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή πλήρους απασχόλησης με τους αναπληρωτές τους, τα οποία εκλέγονται από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος. Για τον σκοπό αυτό καταρτίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης (Σ.Δ.) του Ιδρύματος ενιαίο ψηφοδέλτιο και δηλώνουν υποψηφιότητα προς αυτό όσα μέλη Δ.Ε.Π. του Ιδρύματος επιθυμούν να εκλεγούν. Το Σ.Δ. δημοσιεύει και αναρτά σχετική Πρόσκληση, στην οποία καθορίζονται η ημερομηνία δήλωσης υποψηφιοτήτων, η ημερομηνία εκλογής και η εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια της εκλογής. Τα μέλη Δ.Ε.Π. ψηφίζουν έως δώδεκα (12) υποψηφίους και εξ αυτών οι πρώτοι έξι (6) κατά σειρά σε αριθμό ψήφων εκλέγονται τακτικά μέλη της Επιτροπής Ερευνών και οι υπόλοιποι έξι (6) κατά σειρά σε αριθμό ψήφων αναπληρωματικά τους μέλη. Η εκλογή διενεργείται ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν λήξει η θητεία των μελών της απερχόμενης Επιτροπής Ερευνών. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λαμβάνει χώρα με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Η Επιτροπή Ερευνών λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρα 13 έως 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α΄45).» .
Άρθρο 93
Αρμοδιότητες της Επιτροπής Ερευνών -Τροποποίηση περ. γ) και ι) άρθρου 232 ν. 4957/2022
- Στην περ. γ) του άρθρου 232 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ερευνών, η φράση «για τα οποία απαιτείται υποβολή πρότασης» αντικαθίσταται από τη φράση «για τα οποία απαιτείται έγκριση υποβολής πρότασης από αρμόδιο όργανο» και η περ. γ) διαμορφώνεται ως εξής:
«γ) εγκρίνει την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων, έργων παροχής υπηρεσιών, μελετών και πάσης φύσεως έργων για τα οποία απαιτείται έγκριση υποβολής πρότασης από αρμόδιο όργανο».
- Στην περ. ι) του άρθρου 232 του ν. 4957/2022, περί αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ερευνών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στις αρμοδιότητες έγκρισης της Επιτροπής προστίθενται και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, β) προστίθεται η επιφύλαξη της περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 233, και η περ. ι) διαμορφώνεται ως εξής:
«ι) αποδέχεται τις κάθε είδους επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις, δωρεές και εισφορές τρίτων στον Ε.Λ.Κ.Ε., καθορίζει τους ειδικότερους όρους αποδοχής και διάθεσής τους, όταν αυτοί δεν καθορίζονται από συμβατικές υποχρεώσεις και εγκρίνει τη σύναψη των πάσης φύσεως συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, στο πλαίσιο των έργων και προγραμμάτων που υλοποιεί ο Ε.Λ.Κ.Ε., με την επιφύλαξη της περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 233,».
Άρθρο 94
Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που διατελούν σε επιστημονική άδεια ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι -Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 234 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 234 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί των Επιστημονικών Υπευθύνων έργων/προγραμμάτων, προστίθεται νέο, δεύτερο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι έργων/προγραμμάτων δύναται να ορίζονται: α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), β) μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., γ) μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Α.Ε.Ι., δ) μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι. που έχουν κατ’ ελάχιστον τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών, ε) επισκέπτες Καθηγητές και επισκέπτες Ερευνητές του άρθρου 171, στ) Συνεργαζόμενοι Καθηγητές του άρθρου 169, ζ) Ερευνητές επί συμβάσει του άρθρου 172, η) ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα Μέλη Δ.Ε.Π., θ) μεταδιδάκτορες και ι) εξωτερικοί συνεργάτες – κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι έργων/προγραμμάτων δύνανται να ορίζονται και μέλη Δ.Ε.Π. που τελούν σε επιστημονική άδεια, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 157, όπως και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που τελούν σε εκπαιδευτική άδεια σύμφωνα με την περ. η’ της παρ. 1 του άρθρου 33. Η δυνατότητα να ορίζονται ως Επιστημονικοί Υπεύθυνοι το σύνολο ή μέρος των κατηγοριών του πρώτου εδαφίου, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης έργων/προγραμμάτων καθορίζονται στον Οδηγό Χρηματοδότησης του Ε.Λ.Κ.Ε..».
Άρθρο 95
Ενίσχυση προσωπικού μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 236 ν. 4957/2022
Στην παρ. 2 του άρθρου 236 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνονται ως εξής:
«2. Αν το προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί για τη στελέχωση της Μ.Ο.Δ.Υ., ο Ε.Λ.Κ.Ε. δύναται να προσλαμβάνει, με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης σύμφωνα με το άρθρο 244, προσωπικό με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή έργου. Αν για τις ανάγκες της Μ.Ο.Δ.Υ. απαιτείται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, εφαρμόζεται η διαδικασία της περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 243. Η Μ.Ο.Δ.Υ. δύναται να αναθέτει υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης, διενεργώντας τις διαγωνιστικές διαδικασίες του ν. 4412/2016 (Α΄ 147).».
Άρθρο 96
Ενίσχυση προσωπικού μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών – Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 237 ν. 4957/2022
Στην παρ. 7 του άρθρου 237 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141) προστίθεται νέο τελευταίο εδάφιο και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών, καθορίζεται η κατανομή του συνόλου των ετήσιων εσόδων του Ε.Λ.Κ.Ε. που προέρχονται από ίδιους πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230 όπως αυτό διαμορφώθηκε την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου οικονομικού έτους, σύμφωνα με τη βεβαίωση της παρ. 6 με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι. και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του Α.Ε.Ι.. Από το συνολικό ποσό των ετήσιων εσόδων αφαιρείται το ποσό που αποδίδεται προς τον τακτικό προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με την παρ. 5. Το υπολειπόμενο ποσό διατίθεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. για τη δημιουργία έργων/ προγραμμάτων που έχουν ως αντικείμενο την ανάληψη δαπανών με σκοπό:
α) την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε., καθώς και άλλων οργανικών μονάδων του Α.Ε.Ι. των άρθρων 207 έως 216,
β) την κάλυψη ερευνητικών, εκπαιδευτικών, αναπτυξιακών και λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι. και των επιμέρους ακαδημαϊκών μονάδων του,
γ) την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Α.Ε.Ι., του Ε.Λ.Κ.Ε., όπως τη διενέργεια δαπανών φύλαξης, καθαριότητας, συντήρησης και επισκευής κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού, προμήθειας καυσίμων, φυσικού αερίου και υπηρεσιών κοινής ωφελείας του Α.Ε.Ι.,
δ) αναγκών της ίδιας περιουσίας και υποστήριξης περιουσιακών στοιχείων του Α.Ε.Ι., καθώς και της προστασίας και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας του Α.Ε.Ι.,
ε) την υλοποίηση δράσεων του στρατηγικού σχεδίου του Α.Ε.Ι., του σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού του Α.Ε.Ι. του άρθρου 227, του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του άρθρου 228 και του σχεδίου ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του άρθρου 226,
στ) την κάλυψη δαπανών επιστημονικών δημοσιεύσεων και συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, δαπανών μετακίνησης, δαπανών πρώτης εγκατάστασης των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και λοιπού διδακτικού προσωπικού, προβολής και προώθησης των δράσεων του Α.Ε.Ι. και σύναψης συνεργασιών με Ιδρύματα της αλλοδαπής, αμοιβών για πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού του Α.Ε.Ι., αμοιβών αποδοτικότητας στο προσωπικό της Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε., εφόσον εφαρμόζεται σύστημα επίτευξης στόχων, πρόσθετων παροχών προς τα μέλη Δ.Ε.Π. που διακρίνονται για τις ερευνητικές ή εκπαιδευτικές τους επιδόσεις, χορήγησης υποτροφιών προς υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες και λοιπών δαπανών που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων του Α.Ε.Ι..
Κατ΄ εξαίρεση των προβλεπομένων στη παρ. 6, η Επιτροπή Ερευνών δύναται να εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης και το τελευταίο να λαμβάνει σχετική απόφαση για την κατανομή μέρους των εσόδων του Ε.Λ.Κ.Ε. από ίδιους πόρους του τρέχοντος οικονομικού έτους για την κάλυψη επειγουσών εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λειτουργικών αναγκών του ΑΕΙ και την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδίου.».
Άρθρο 97
Προγραμματισμός προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4957/2022
Στον ν. 4957/2022 (Α΄141), μετά το άρθρο 138, προστίθεται άρθρο 138 Α ως εξής:
«Άρθρο 138Α
Προγραμματισμός προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού
Για τα έτη 2025 έως 2030, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133) μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.».
Άρθρο 98
Προϋπολογισμός έργων/προγραμμάτων – Τροποποίηση παρ. 5 και προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 239 ν. 4957/2022
- Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 239 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού έργων/προγραμμάτων επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από τις λέξεις «η υπογραφή» προστίθενται οι λέξεις «ή η ηλεκτρονική έγκριση», β) μετά από τις λέξεις «πριν από την υπογραφή» προστίθενται οι λέξεις «ή την ηλεκτρονική έγκρισή του» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ως σύμφωνη γνώμη του Π.Ο.Υ. κατά τις παρ. 3 και 4 λογίζεται η υπογραφή ή η ηλεκτρονική έγκριση του σχεδίου της απόφασης αναμόρφωσης του ετήσιου αναλυτικού προϋπολογισμού ή του συνολικού συνοπτικού προϋπολογισμού κάθε έργου/προγράμματος πριν από την υπογραφή του ή την ηλεκτρονική έγκρισή του από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών. Οι αποφάσεις των οργάνων περί έγκρισης των προϋπολογισμών των έργων/προγραμμάτων αναρτώνται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».».
- Στο άρθρο 239 του ν. 4957/2022, περί του προϋπολογισμού έργων/προγραμμάτων προστίθεται παρ. 10 ως εξής:
«10. Οι υποχρεώσεις ανεξαρτήτως ύψους ποσού, οι οποίες βαρύνουν, είτε τμηματικά είτε εξ ολοκλήρου, έτη πέραν του τρέχοντος, πρέπει να είναι εντός του ορίου του συνολικού συνοπτικού προϋπολογισμού του κάθε έργου.».
Άρθρο 99
Ομάδα Έργου – Απασχόληση σε έργα/προγράμματα –Τροποποίηση περ. α) παρ. 1, περ. δ) παρ. 4 και παρ. 7 άρθρου 243 ν. 4957/2022
- Η περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022 (Α΄141), περί μελών της ομάδας έργου, τροποποιείται ως προς τη συμμετοχή των μελών της ομάδας έργου και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπάλληλοι που απασχολούνται στο Α.Ε.Ι. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.».
- Στο τέλος της περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022, περί της επιλογής πρόσθετου προσωπικού, προστίθενται οι λέξεις «ανά έργο/πρόγραμμα και κατ’ έτος» και η περ. δ) διαμορφώνεται ως εξής:
«δ) Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου, εγκρίνεται, χωρίς άλλη διαδικασία, η ευκαιριακή απασχόληση προσωπικού, που αμείβεται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών, εφόσον η απασχόλησή του κρίνεται αναγκαία για την ομαλή εκτέλεση του έργου και η συνολική διάρκεια της απασχόλησής του δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες ανά έργο/πρόγραμμα και κατ’ έτος.».
- Στις εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής της παρ. 7 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας επιλογής προσωπικού σε έργα/ προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε., προστίθεται το άρθρο 93 του ν. 4310/2014 (Α’ 258)» και η παρ. 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«7. Η διαδικασία επιλογής προσωπικού σε έργα/προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. ρυθμίζεται αποκλειστικά από τον παρόντα και εξαιρείται από τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και σύμβασης μίσθωσης έργου του άρθρου 25 του ν. 4829/2021 (Α’ 166), της υποχρέωσης έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 280), τον ν. 4765/2021 (Α’ 6), το άρθρο 93 του ν. 4310/2014 (Α’ 258) και το π.δ. 164/2004 (Α’ 134).».
Άρθρο 100
Θέματα αποδοχών – Τροποποίηση παρ. 1, 3 και 4 άρθρου 246 ν. 4957/2022
- Στην παρ. 1 του άρθρου 246 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της συμμετοχής μελών κατηγοριών προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε έργα / προγράμματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) διαγράφεται η φράση «και δεν συνιστά ή προϋποθέτει την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Η συμμετοχή μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) σε έργα/προγράμματα των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι. συνιστά επιτρεπτή πρόσθετη απασχόληση, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελούν τα διδακτικά και λοιπά τους καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται ανά περίπτωση.».
- Στην παρ. 3 του άρθρου 246 του ν. 4957/2022, περί εξαιρέσεων από το ανώτατο όριο αποδοχών της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η φράση «από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους» αντικαθίσταται από τη φράση «από εθνικούς, διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους», β) πραγματοποιούνται νομοτεχνικές βελτιώσεις και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Δεν εμπίπτουν στο ανώτατο όριο αποδοχών της παρ. 2 αμοιβές μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., καθώς και ερευνητών και Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων (Ε.Λ.Ε.) από τη συμμετοχή σε κάθε είδους προγράμματα των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι. και των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258), τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς, διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230.»
- Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 246 του ν. 4957/2022, περί αποδοχών των μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. για την απασχόληση σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται Ε.Λ.Κ.Ε. άλλων Α.Ε.Ι., αντικαθίστανται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Οι αποδοχές των μελών Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. για την απασχόληση σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται Ε.Λ.Κ.Ε. άλλων Α.Ε.Ι. ή ερευνητικά κέντρα ή τεχνολογικά ινστιτούτα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 ή άλλους ερευνητικούς οργανισμούς της ημεδαπής, αποδίδονται προς τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. που υπηρετούν, εκκαθαρίζονται από αυτόν και καταβάλλονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής. Οι αμοιβές των μελών Δ.Ε.Π., μελών Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. από τη συμμετοχή σε έργα/προγράμματα υπόκεινται σε παρακράτηση πέντε τοις εκατό (5%) επί του ακαθάριστου ποσού της αμοιβής τους στα έργα/προγράμματα υπό την προϋπόθεση ότι η κράτηση είναι επιλέξιμη δαπάνη ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης. Κατά τα λοιπά ακολουθείται και εφαρμόζεται ο οικείος Οδηγός Χρηματοδότησης.».
Άρθρο 101
Μετακινήσεις – Τροποποίηση άρθρου 248 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 248 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της υποχρέωσης των μελών της ομάδας έργου που ανήκουν στο προσωπικό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) να ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του Τμήματος για τις μετακινήσεις τους στο πλαίσιο έργων / προγραμμάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 5 προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 6 προστίθενται οι λέξεις «φυσικών προσώπων της ομάδας έργου, καθώς και» και «του άρθρου 249», το άρθρο 248 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 248
Μετακινήσεις
- Οι δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας μελών της ομάδας έργου ή τρίτων φυσικών προσώπων που προσκαλούνται στο πλαίσιο έργου/προγράμματος που υλοποιεί ο Ε.Λ.Κ.Ε., προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό, βαρύνουν αποκλειστικά τον προϋπολογισμό των έργων/ προγραμμάτων για τις ανάγκες των οποίων διεξάγεται η μετακίνηση. Οι δαπάνες πραγματοποιούνται εντός των ορίων του συνόλου των πιστώσεων του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του έργου/προγράμματος.
- Με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών, κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου, εγκρίνεται η διενέργεια μετακινήσεων μελών της ομάδας έργου που είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργων/ προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η έγκριση μετακινήσεων μελών της ομάδας έργου μετά τη διενέργειά τους έως και είκοσι (20) ημέρες από την επιστροφή των μετακινούμενων, κατόπιν υποβολής αιτιολογημένης εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου σχετικά με την αναγκαιότητα μετακίνησης και τους λόγους που δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της μετακίνησης πριν από τη διεξαγωγή της. Για τις δαπάνες μετακίνησης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, εφαρμόζεται η υποπαρ. Δ.9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94). Το ανώτατο όριο ημερών μετακίνησης του προσωπικού του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ανά ημερολογιακό έτος για το σύνολο των έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ορίζεται σε εκατό (100) ημέρες.
- Οι μετακινήσεις εκτός έδρας μελών της ομάδας έργου ή τρίτων φυσικών προσώπων στο πλαίσιο έργων/ προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από διεθνείς, ιδιωτικούς ή ίδιους πόρους, πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν εντολής του Επιστημονικού Υπευθύνου, χωρίς να απαιτείται έγκριση άλλου οργάνου, και εξαιρούνται του ν. 4336/2015. Το ύψος των δαπανών μετακίνησης, όπως έξοδα κίνησης, δαπάνες διαμονής, ημερήσια αποζημίωση και χιλιομετρική αποζημίωση καθορίζονται στον Οδηγό Χρηματοδότησης. Οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας για τις ανάγκες έργων/προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από διεθνείς, ιδιωτικούς και ίδιους πόρους δεν συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ημερών μετακίνησης εκτός έδρας της παρ. 2.
- Οι δαπάνες μετακίνησης καταβάλλονται στον μετακινούμενο μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης, με μόνη προϋπόθεση την υποβολή στη Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ε.Λ.Κ.Ε. των σχετικών παραστατικών που την αποδεικνύουν, όπου αυτά προβλέπονται. Η έκδοση των σχετικών παραστατικών πραγματοποιείται στα στοιχεία του μετακινούμενου.
- Μέλη της ομάδας έργου που ανήκουν στο προσωπικό του Α.Ε.Ι., μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) οφείλουν να ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του Τμήματος για τη μετακίνησή τους στο πλαίσιο έργου/ προγράμματος που συμμετέχουν και να μεριμνούν για να μη διαταράσσεται η ομαλή εκτέλεση των λοιπών καθηκόντων τους προς το Τμήμα. Η σχετική ενημέρωση προς τον Προέδρο της Συνέλευσης του Τμήματος από τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκκαθάριση των δαπανών μετακίνησης.».
- Για τη μετακίνηση και διαμονή φυσικών προσώπων της ομάδας έργου, καθώς και φυσικών προσώπων που προσκαλούνται στο πλαίσιο έργου/προγράμματος που υλοποιεί ο Ε.Λ.Κ.Ε. και δεν αποτελούν μέλη της ομάδας έργου/προγράμματος, καθώς και στις ομαδικές μετακινήσεις, δύναται να εφαρμόζονται είτε η διαδικασία του παρόντος είτε η διαδικασία περί δημοσίων συμβάσεων του άρθρου 249.».
Άρθρο 102
Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας – Προσθήκη άρθρου 255Α ν. 4957/2022
Στον ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μετά το άρθρο 255, προστίθεται άρθρο 255Α ως εξής:
«Άρθρο 255Α
Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας
Τα πληροφοριακό σύστημα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) κάθε Α.Ε.Ι. διαλειτουργεί με το Πρόγραμμα «Διαύγεια», το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.Δ.Η.Σ.), το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) και το πληροφοριακό σύστημα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Η διαδικασία διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του πρώτου εδαφίου ολοκληρώνεται μέχρι την 31η.12.2024.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ’
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Άρθρο 103
Αρμοδιότητα Συμβουλίου Διοίκησης – Εταιρείες τεχνοβλαστών-Τροποποίηση περ. ιε) παρ. 1 άρθρου 14 ν. 4957/2022
Στην περ. ιε) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης, η αναφορά στην εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών διαγράφεται και η περ. ιε) διαμορφώνεται ως εξής:
«ιε) Εγκρίνει την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε εταιρείες τεχνοβλαστών ή άλλες εταιρείες, και ορίζει τους εκπροσώπους του Α.Ε.Ι. στα όργανα διοίκησής τους.».
Άρθρο 104
Πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων-Ρυθμίσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας-Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 47 ν. 4957/2022
Στην παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, καταργείται η περ. θ), προστίθεται περ. ιε) και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, εγκρίνεται ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), ο οποίος περιλαμβάνει:
α) την αποστολή και τις βασικές αρχές λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων,
β) θέματα σχετικά με την ίδρυση, οργάνωση, δομή, διοίκηση και λειτουργία τους,
γ) τους όρους και τις προϋποθέσεις συγχώνευσης, κατάτμησης ή κατάργησης των πανεπιστημιακών εργαστηρίων,
δ) τις υποχρεώσεις των πανεπιστημιακών εργαστηρίων προς το Α.Ε.Ι.,
ε) την παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 51,
στ) θέματα σχετικά με τη διαχείριση των πόρων τους, τη χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού τους,
ζ) τις υποχρεώσεις των μελών των εργαστηρίων, των συνεργαζόμενων μελών και του έκτακτου προσωπικού,
η) τους κανόνες προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής,
θ) καταργείται,
ι) την πολιτική σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,
ια) τα τηρούμενα βιβλία,
ιβ) την πολιτική χρήσης του λογοτύπου του Α.Ε.Ι. κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, ιγ) τον ανώτατο αριθμό των πανεπιστημιακών εργαστηρίων με τα οποία τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. μπορούν να συνεργάζονται και να παρέχουν σε αυτά τις υπηρεσίες τους,
ιδ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημιακών εργαστηρίων του Α.Ε.Ι., και
ιε) ρυθμίσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω ένταξης του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) στον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των πανεπιστημιακών εργαστηρίων, ως αναπόσπαστου τμήματος αυτού.».
Άρθρο 105
Δραστηριότητες βιομηχανικής έρευνας πανεπιστημιακών εργαστηρίων-Τροποποίηση περ. η) παρ. 1 άρθρου 49 ν. 4957/2022
Στην περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί οργάνωσης και λειτουργίας πανεπιστημιακού εργαστηρίου, προστίθεται η φράση «σύμφωνα με τον Κανονισμό ή Οδηγό Μεταφοράς Τεχνολογίας» και η περ. η) διαμορφώνεται ως εξής:
«η) αναλαμβάνει τη διεξαγωγή βιομηχανικής έρευνας, στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες της ημεδαπής ή αλλοδαπής, σύμφωνα με τον Κανονισμό ή Οδηγό Μεταφοράς Τεχνολογίας».
Άρθρο 106
Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών-Τροποποίηση περ. ιε) παρ. 2 άρθρου 91 ν. 4957/2022
Στην περ. ιε) της παρ. 2 του άρθρου 91 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί κανονισμού διδακτορικών σπουδών, προστίθεται η φράση «σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας», και η περ. ιε) διαμορφώνεται ως εξής:
«ιε) τους όρους και τις προϋποθέσεις εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών, τη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για την εκπόνηση της διδακτορικής έρευνας σε αυτούς, τους όρους και τη δυνατότητα εκπροσώπησης του φορέα στην τριμελή ή/και επταμελή επιστημονική επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας.».
Άρθρο 107
Βιομηχανικά διδακτορικά-Τροποποίηση άρθρου 96 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 96 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί βιομηχανικών διδακτορικών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3 προσδιορίζεται ειδικότερα το αρμόδιο όργανο της εισήγησης και προστίθεται η φράση «και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας,», β) η παρ. 7 αντικαθίσταται, γ) προστίθενται παρ. 10 και 11 και το άρθρο 96 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 96
Βιομηχανικά διδακτορικά
- Υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών σύμφωνα με το άρθρο 92 δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία, που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή, η οποία αφορά στη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
- Η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής και στην επταμελή εξεταστική επιτροπή, εκφράζοντας τις απόψεις του.
- Με πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), της συνεργαζόμενης επιχείρησης ή βιομηχανίας και του υποψήφιου διδάκτορα, το οποίο εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι συνεργασίας για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην επιχείρηση ή τη βιομηχανία και την εξαγωγή των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι., αν η έρευνα διεξάγεται εντός του Α.Ε.Ι., τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα κάθε συμβαλλόμενου μέρους, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού ή Οδηγού Μεταφοράς Τεχνολογίας, επί του έργου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.
- Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής ο υποψήφιος διδάκτορας δύναται να διεξάγει, εν όλω ή εν μέρει, την ερευνητική του δραστηριότητα σε χώρους της επιχείρησης ή βιομηχανίας, μετά από σύμφωνη γνώμη της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται η υποστήριξη και η καθοδήγηση από τον επιβλέποντα και εφαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Α.Ε.Ι. και του εσωτερικού κανονισμού του προγράμματος σπουδών.
- Οι υποψήφιοι διδάκτορες του παρόντος έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής προόδων, που προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι. και τον εσωτερικό κανονισμό του προγράμματος.
- Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παρ. 3.
- Οι υποψήφιοι διδάκτορες που εκπονούν βιομηχανικά διδακτορικά, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ασφαλίζονται με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 69. Η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών βαρύνει τη συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία, εκτός εάν η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χρηματοδοτείται μέσω της επιχείρησης ή της βιομηχανίας για την εκτέλεση έργου/προγράμματος μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές δύνανται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του χρηματοδοτούμενου έργου/προγράμματος του Ε.Λ.Κ.Ε. Υπόχρεος για την τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την καταβολή εισφορών παραμένει η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία.
- Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν άρθρο δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα στην ημεδαπή δύναται να χρηματοδοτούν, εν μέρει ή εν όλω, την εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού. Η οικονομική διαχείριση της χρηματοδότησης πραγματοποιείται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι.. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου/προγράμματος καθορίζεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας της παρ. 3.
- Η εκπόνηση βιομηχανικού διδακτορικού σύμφωνα με το παρόν δύναται να χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας και επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, που εδρεύουν ή λειτουργούν παράρτημα στην ημεδαπή.».
Άρθρο 108
Αρμοδιότητες των Πανεπιστημιακών Κέντρων Έρευνας και Καινοτομίας-Προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 131 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 131 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί πανεπιστημιακών κέντρων έρευνας και καινοτομίας, μετά την παρ. 1, προστίθεται παρ. 1Α, ως εξής:
«1Α. Κάθε δραστηριότητα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία αφορά σε μεταφορά τεχνολογίας, ασκείται με σύμπραξη ή κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Α.Ε.Ι..».
Άρθρο 109
Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας-Τροποποίηση περ. ι) άρθρου 136 ν. 4957/2022
Στην περ. ι) του άρθρου 136 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του πανεπιστημιακού κέντρου έρευνας και καινοτομίας, προστίθεται η φράση «κατόπιν σύμπραξης με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του A.E.I.» και η περ. ι) διαμορφώνεται ως εξής:
«ι) την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας που παράγεται εντός του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. και τη διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. κατόπιν σύμπραξης με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Ιδρύματος, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό του A.E.I. σε συνεργασία με τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας,».
Άρθρο 110
Προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 143 ν. 4957/2022
Στην παρ. 6 του άρθρου 143 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί προϋποθέσεων εκλογής και εξέλιξης μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, στις υποπερ. αγ), βγ), γδ) προστίθεται η αναφορά σε άλλα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Ως προϋποθέσεις και προσόντα για την εκλογή σε θέση μέλους Δ.Ε.Π. ορίζονται:
α) Για την εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή:
αα) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος σε αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης, με την επιφύλαξη της παρ. 2,
αβ) κατ’ ελάχιστον τρία (3) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε σχετικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή ερευνητικού έργου σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητική και εν γένει επιστημονική επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό επιστημονικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης ή συνδυασμός των παραπάνω, που αθροίζουν κατ’ ελάχιστον σε τρία (3) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος,
αγ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους ερευνητές, ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία πέρα από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω. Ειδικώς στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το γνωστικό αντικείμενο της θέσης αφορά σε επιστημονικό πεδίο για το οποίο υπάρχουν διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ως συγγραφικό έργο εκτιμάται κυρίως αυτό που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους.
Για την εκλογή συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και επιστημονική παρουσία του υποψηφίου, και ιδίως κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό και επιστημονικό του έργο αναγνωρίζεται από άλλους ερευνητές και θεμελιώνει προοπτικές διεθνούς ακαδημαϊκής καταξίωσης, ii) η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και στην εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, iii) η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και iv) η συμμετοχή στην ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), που έχουν προκύψει από την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων του υποψηφίου.
Κατά τη διαδικασία μονιμοποίησης εξετάζεται το συνολικό διδακτικό, ερευνητικό και εν γένει επιστημονικό έργο που έχει παραχθεί από τον υποψήφιο από την ημερομηνία της εκλογής έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης μονιμοποίησης, καθώς και η συμμετοχή του στο διοικητικό έργο του Τμήματος και του Α.Ε.Ι.
β) Για την εκλογή ή εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή:
βα) η κατοχή διδακτορικού διπλώματος, με την επιφύλαξη της παρ. 2,
ββ) κατ’ ελάχιστον πέντε (5) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε σχετικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης ή ερευνητικού έργου σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητική και εν γένει επιστημονική επαγγελματική απασχόληση σε σχετικό επιστημονικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης ή συνδυασμός των παραπάνω,
βγ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, από τις οποίες ένας αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες πέρα από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω. Ειδικώς στις περιπτώσεις όπου το γνωστικό αντικείμενο της θέσης είναι σε επιστημονικό πεδίο όπου υπάρχουν διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ως συγγραφικό έργο εκτιμάται κυρίως αυτό που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους.
Για την εκλογή ή εξέλιξη συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και επιστημονική παρουσία του υποψηφίου, ii) κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό και επιστημονικό του έργο έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης, καθώς και χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από άλλους ερευνητές διεθνώς, iii) η αναγνωρισμένη κοινωνική παρουσία και παρέμβαση, iv) το συνολικό διοικητικό έργο, όπως οι συμμετοχές σε επιτροπές του Α.Ε.Ι., v) η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή η ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης κατά την έννοια του άρθρου 234 σε ορισμένα εξ αυτών, vi) η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και vii) η συμμετοχή στην ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off).
γ) Για την εκλογή ή εξέλιξη στη βαθμίδα του Καθηγητή: γα) κατ’ ελάχιστον έξι (6) έτη εμπειρίας, μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος, αυτοδύναμου διδακτικού έργου σε φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αλλοδαπής σε σχετικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, με τεκμηριωμένη σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση και διδασκαλία της ύλης μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος ή ερευνητικού έργου σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ερευνητικής και εν γένει επιστημονικής επαγγελματικής απασχόλησης σε σχετικό επιστημονικό πεδίο με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης ή συνδυασμός των παραπάνω,
γβ) πρωτότυπες δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά ή σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων ή επιστημονικούς συλλογικούς τόμους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα οποία λειτουργούν με σύστημα κριτών, από τις οποίες ένας ικανός αριθμός πρέπει να είναι αυτοδύναμες ή πρωτότυπες επιστημονικές μονογραφίες. Ειδικώς στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το γνωστικό αντικείμενο της θέσης αφορά σε επιστημονικό πεδίο για το οποίο υπάρχουν διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ως συγγραφικό έργο εκτιμάται κυρίως αυτό που έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συνδυασμό με τον βαθμό απήχησής τους,
γγ) διδακτική εμπειρία, επί τριετία, τουλάχιστον, σε αναγνωρισμένα προγράμματα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή διεύθυνση επί τριετία, τουλάχιστον, αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων ή ινστιτούτων ή τριετής τουλάχιστον θητεία σε διευθυντική θέση υψηλού κύρους οργανισμού της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
γδ) επίβλεψη, με την ιδιότητα του επιβλέποντος καθηγητή, μίας (1) τουλάχιστον διδακτορικής διατριβής που έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή της ή συμμετοχή σε τριμελείς συμβουλευτικές επιτροπές δύο (2) τουλάχιστον διδακτορικών διατριβών που έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, από την έναρξη μέχρι την περαίωσή τους. Ειδικώς τα μέλη Δ.Ε.Π. με γνωστικό αντικείμενο εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis) σύμφωνα με την παρ. 2 δεν απαιτείται η πλήρωση της προϋπόθεσης του προηγούμενου εδαφίου για την εξέλιξη μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή.
Για την εκλογή ή εξέλιξη συνεκτιμώνται ιδιαιτέρως: i) η διεθνής ερευνητική και επιστημονική παρουσία του υποψήφιου, ii) κατά πόσο το συνολικό ερευνητικό και επιστημονικό του έργο έχει συμβάλει στην πρόοδο της επιστήμης, έχει χρησιμοποιηθεί και αναγνωρισθεί από άλλους ερευνητές διεθνώς, iii) η αναγνωρισμένη κοινωνική παρουσία και παρέμβαση, iv) το συνολικό διοικητικό έργο σε θέσεις ευθύνης και σε επιτροπές του ιδρύματος, v) η συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή η ανάληψη της επιστημονικής ευθύνης κατά την έννοια του άρθρου 234 σε ορισμένα εξ αυτών, vi) η κατοχύρωση διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και άλλων δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και vii) η συμμετοχή στην ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), που έχουν προκύψει από την εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων του υποψηφίου.».
Άρθρο 111
Χρηματοδότηση μονάδας μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας-Τροποποίηση άρθρου 211 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 211 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί μονάδας μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 προστίθενται περ. κ), κα), κβ), κγ), κδ) και κε), β) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 5 αντικαθίσταται, γ) προστίθεται παρ. 7 και το άρθρο 211 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 211
Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας
- Με την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παρ. 4, σε κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) συνιστάται «Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας», η δομή, η οργανωτική διάρθρωση και το επίπεδο της οποίας καθορίζονται στον Οργανισμό του Α.Ε.Ι. Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας είτε εντάσσεται στην οργανωτική διάρθρωση της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. είτε αποτελεί ανεξάρτητη μονάδα του Α.Ε.Ι. και υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη ή τον αρμόδιο ανά περίπτωση Αντιπρύτανη. Η Μονάδα συνεργάζεται με την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. για θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της.
- Αντικείμενο της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας είναι η ενίσχυση της ερευνητικής ικανότητας του Α.Ε.Ι., η διασύνδεσή του με τη βιομηχανία, η μεταφορά της γνώσης που παράγεται προς την κοινωνία και η καλλιέργεια της ιδέας της επιχειρηματικότητας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ειδικότερα, αρμοδιότητες της Μονάδας είναι:
α) η εκπαίδευση των φοιτητών και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης των ερευνητικών αποτελεσμάτων με σκοπό την εμπορική τους αξιοποίηση,
β) η υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων στη διαδικασία ίδρυσης και ανάπτυξης εταιρειών τεχνοβλαστών (spin off), σύμφωνα με τον ν. 4864/2021 (Α’ 237),
γ) η υποστήριξη των ερευνητικών ομάδων του Α.Ε.Ι. σε θέματα προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας επί καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών, πρακτικών και ιδεών που παράγονται εντός του Α.Ε.Ι. και κατοχύρωσης αυτής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,
δ) η διαχείριση χαρτοφυλακίου δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Α.Ε.Ι., όπως διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τεχνογνωσία, βιομηχανικά σχέδια, λογισμικά και εμπορικά μυστικά, με σκοπό την εμπορική τους αξιοποίηση από το Α.Ε.Ι. ή από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ή από τρίτους φορείς κατόπιν παραχώρησης ή μεταβίβασης των δικαιωμάτων,
ε) η υποστήριξη των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων για τη διεκδίκηση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων/ προγραμμάτων,
στ) η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από φορείς του ιδιωτικού τομέα για τη διεξαγωγή έρευνας,
ζ) η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Α.Ε.Ι., καθώς και προς επιχειρήσεις και λοιπούς οργανισμούς του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Μονάδας,
η) η αξιολόγηση του εμπορικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της γνώσης, των τεχνολογιών και των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται εντός του Α.Ε.Ι., και η υποβολή εισηγήσεων για τη χρηματοδότηση μέσω ίδιων πόρων της εμπορικής αξιοποίησης αυτών στη βιομηχανία,
θ) η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων υποψήφιων διδακτόρων για την εύρεση επιχειρήσεων προς τον σκοπό εκπόνησης βιομηχανικού διδακτορικού,
ι) η υποστήριξη της διαδικασίας ίδρυσης και ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων και επιχειρήσεων έντασης τεχνολογίας (θερμοκοιτίδες), καθώς και της διαδικασίας ένταξής τους στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της ομώνυμης Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) του άρθρου 72 του ν. 4914/2022 (Α’ 61),
ια) η ανάπτυξη μηχανισμών και δράσεων καλλιέργειας επιχειρηματικών ιδεών,
ιβ) η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διάχυση της επιστημονικής γνώσης, της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των καλών πρακτικών που παράγονται εντός των Πανεπιστημίων προς φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας μέσω της τροφοδότησης επιχειρήσεων που εδρεύουν στην ελληνική επικράτεια,
ιγ) η υποστήριξη της ίδρυσης, λειτουργίας και ανάπτυξης τεχνολογικών πάρκων,
ιδ) η προσέλκυση και υποστήριξη προγραμμάτων βιομηχανικής έρευνας από Πανεπιστημιακά Εργαστήρια και Ερευνητικά Ινστιτούτα για την εκπόνηση ερευνητικών έργων με σκοπό την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους στην παραγωγή της επιχείρησης φορέα χρηματοδότησης,
ιε) η ανάπτυξη δράσεων καθοδήγησης (mentoring) προς τους φοιτητές του Α.Ε.Ι.,
ιστ) η συλλογή και τήρηση στοιχείων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές της και αφορούν στην υποβολή των ετήσιων εκθέσεων επίδοσης του Α.Ε.Ι., τις προγραμματικές συμφωνίες του άρθρου 15 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), το στρατηγικό σχέδιο και το ετήσιο σχέδιο δράσης, καθώς και τη στοχοθεσία του Α.Ε.Ι.,
ιζ) η συνεργασία με άλλα Α.Ε.Ι. και ερευνητικά κέντρα του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς, οικονομικά και εμπορικά επιμελητήρια, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα για την καλλιέργεια και προώθηση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας, καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η ανάπτυξη συμπράξεων ή συνεργατικών σχημάτων για την εκπόνηση κοινών δράσεων που εξυπηρετούν την αποστολή της Μονάδας,
ιη) κάθε άλλη αρμοδιότητα που καθορίζεται στον Οργανισμό του Α.Ε.Ι. και σχετίζεται με το αντικείμενο της Μονάδας,
κ) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων, σεμιναρίων, επιστημονικών ημερίδων, εκδηλώσεων, θερινών ή χειμερινών σχολείων και άλλων συναφών δράσεων και πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Α.Ε.Ι. και φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, σε θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της διασύνδεσης του Α.Ε.Ι. και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και ιδίως των φοιτητών, με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας,
κα) η υποστήριξη της εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων (business plans) από τους φοιτητές του Α.Ε.Ι. και τα μέλη των ερευνητικών ομάδων του Α.Ε.Ι,
κβ) η προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για την εκπόνηση βιομηχανικής έρευνας εντός του Α.Ε.Ι.,
κγ) η διεξαγωγή διαγωνισμών που προάγουν την αριστεία και ενισχύουν τον υγιή συναγωνισμό στην έρευνα και την καινοτομία μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας,
κδ) η υποστήριξη της ίδρυσης και λειτουργίας θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων και τεχνολογικού και επιστημονικού πάρκου του Α.Ε.Ι., με σκοπό τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αλληλεπίδρασης του Α.Ε.Ι. με τις επιχειρήσεις της ημεδαπής και αλλοδαπής,
κε) η αναζήτηση επενδυτικών αγγέλων (business angels) και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων των φοιτητών του Α.Ε.Ι. και των μελών των ερευνητικών ομάδων για την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών.
- Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν πρότασης του Πρύτανη ή του αρμόδιου ανά περίπτωση Αντιπρύτανη και εισήγησης της Επιτροπής Μεταφοράς Τεχνολογίας, εγκρίνεται ο Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
- Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας δύναται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι. να παρέχει επ’ αμοιβή υπηρεσίες που σχετίζονται με την αποστολή και τον σκοπό της προς φορείς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με φορείς του δημόσιου τομέα όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) με αντίστοιχο αντικείμενο. Αν ένα Α.Ε.Ι. δεν διαθέτει τις υποδομές ή το προσωπικό για την οργάνωση και λειτουργία Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας, είναι δυνατή η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, στο οποίο λειτουργεί τέτοια Μονάδα με σκοπό την παροχή υπηρεσιών που αφορούν στις αρμοδιότητές της προς άλλο Α.Ε.Ι., το προσωπικό του και τους φοιτητές του.
- Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας δύναται να προσελκύει πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις, οι οποίες προέρχονται από ιδιωτικούς ή διεθνείς πόρους, καθώς και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η οικονομική διαχείριση των πόρων μπορεί να γίνεται τόσο μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., όσο και μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ιδρύματος, κατά τους όρους της προγραμματικής σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 262 και αναλόγως των αναγκών του Α.Ε.Ι..
- Η Μονάδα στελεχώνεται ιδίως από επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό με εμπειρία στα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενό της. Το προσωπικό δύναται να προέρχεται από τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι., καθώς και έκτακτο προσωπικό που απασχολείται δυνάμει σύμβασης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή έργου, αν το τακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. δεν επαρκεί για τη στελέχωση της μονάδας. Το έκτακτο προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 243. Η μισθοδοσία του έκτακτου προσωπικού βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό έργου/προγράμματος που χρηματοδοτείται από πόρους της Μονάδας ή ίδιους πόρους του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι.
- Για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών του Α.Ε.Ι., το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου κάθε έτους, καθορίζεται το ύψος των εσόδων που στο επόμενο οικονομικό έτος (α) είτε θα πιστωθεί σε διακριτό έργο στον Ε.Λ.Κ.Ε. (Λειτουργία της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας) (β) είτε θα αποδοθεί στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι.μέσω της προγραμματικής σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 262. Το εν λόγω ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του δύο τοις εκατό (2%) του συνόλου των ετήσιων εσόδων του τρέχοντος οικονομικού έτους που προέρχονται από τους ίδιους πόρους του ΑΕΙ, σύμφωνα με το άρθρο 230, όπως υπολογίζεται ότι το σύνολο αυτών διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου. Για την εισήγηση της Επιτροπής Ερευνών, η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας καταθέτει στην Επιτροπή το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου του έτους εισηγητικό σημείωμα με προϋπολογιστικά στοιχεία.».
Άρθρο 112
Θέματα οικονομικής διαχείρισης-Αντικατάσταση παρ. 8 άρθρου 237 ν. 4957/2022
Η παρ. 8 του άρθρου 237 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί θεμάτων οικονομικής διαχείρισης, αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Με την απόφαση της παρ. 4 ένα μέρος των ετήσιων εσόδων που προέρχονται από ίδιους πόρους, σύμφωνα με το άρθρο 230, αποδίδεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. με σκοπό την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 261, εξειδικεύονται στο καταστατικό της και στις προγραμματικές συμβάσεις της παρ. 4 του άρθρου 262, εφόσον η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Α.Ε.Ι. αναλαμβάνει την υλοποίηση ενεργειών διαχείρισης και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας του Α.Ε.Ι.».
Άρθρο 113
Διαδικασία είσπραξης εσόδων από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μελών του προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 257 ν. 4957/2022
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 257 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί της διαδικασίας είσπραξης εσόδων από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μελών του προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στο πρώτο εδάφιο προστίθεται η φράση «, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε «εταιρείες-τεχνοβλαστούς», σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 51 έως 68 του ν. 4864/2021 (Α’ 237)» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ατομικώς είτε μέσω εταιρείας, υποχρεούνται να αποδίδουν ετησίως προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Α.Ε.Ι. όπου υπηρετούν, ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) επί του ετήσιου καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε «εταιρείες-τεχνοβλαστούς», σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 51 έως 68 του ν. 4864/2021 (Α΄ 237). Το εν λόγω ποσό αποτελεί πόρο του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Ε.Ι., παρακρατείται απευθείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μετά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας του υπόχρεου και αποδίδεται στον Ε.Λ.Κ.Ε. Ως άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ατομικά ή μέσω εταιρείας, λογίζεται αποκλειστικά η παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που σχετίζονται με την επιστήμη των υπόχρεων και όχι η άσκηση επενδυτικών δραστηριοτήτων των υπόχρεων.».
Άρθρο 114
Θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων-Τροποποίηση άρθρου 262 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 262 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί θεμάτων διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου διαγράφεται η λέξη «ακίνητης», β) προστίθεται παρ. 4, και το άρθρο 267 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 262
Θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) συνάπτει προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας με την οποία καθορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τα ακίνητα, καθώς και κληροδοτήματα του Α.Ε.Ι., που διατίθενται προς την Εταιρεία με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και διάθεσή τους,
β) το ύψος της αμοιβής της εταιρείας, το οποίο δύναται να καθορίζεται ως ποσοστό παρακράτησης επί των εσόδων από τη διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων, το οποίο πρέπει να είναι εύλογο και δίκαιο λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της οικονομίας της αγοράς και τις ρυθμίσεις της ενωσιακής νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων,
γ) η διαδικασία διάθεσης των εσόδων προς το Α.Ε.Ι.,
δ) οι υποχρεώσεις της Εταιρείας σχετικά με τη συντήρηση των ακινήτων και την εκπόνηση τεχνικών εργασιών, όπως οικοδομικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, ενεργειακών, υδραυλικών, έργων εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης ακινήτων, καθώς και κάθε είδους κατασκευαστικού έργου,
ε) ειδικότεροι όροι διαχείρισης και εκμετάλλευσης ανά ακίνητο που ανατίθεται προς την Εταιρεία,
στ) ειδικότεροι όροι διαχείρισης εσόδων από υπηρεσίες πανεπιστημιακών εργαστηρίων, καθώς και άυλη περιουσία του πανεπιστημίου,
ζ) η διάρκεια ισχύος της σύμβασης.
Η προγραμματική σύμβαση δύναται να περιλαμβάνει επιχειρησιακό πρόγραμμα σχετικά με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Α.Ε.Ι. και ενδεικτικό πρόγραμμα στοχοθεσίας που παρακολουθείται ετησίως.
- Το Α.Ε.Ι. διατηρεί πλήρως την κυριότητα και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί της ακίνητης περιουσίας του. Τα ακίνητα του Α.Ε.Ι. τελούν μόνο υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε καμία περίπτωση δεν μεταβάλλεται. Κάθε Εταιρεία ασκεί τις αρμοδιότητες, τις εξουσίες και τα δικαιώματα του Α.Ε.Ι. στην ακίνητη περιουσία του, ως εντολοδόχος και αντιπρόσωπος του Α.Ε.Ι. αποκλειστικά για λογαριασμό και προς όφελός του στο πλαίσιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα και την προγραμματική σύμβαση της παρ. 1. Γ ια τον σκοπό αυτό, στην Εταιρεία παρέχεται η εντολή και πληρεξουσιότητα, και, γενικά, η εξουσία να αντιπροσωπεύει το Α.Ε.Ι. και να επιχειρεί στο όνομα και για λογαριασμό του κάθε δικαιοπραξία, να ασκεί κάθε δικαίωμα, καθώς και κάθε νομική και υλική πράξη διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και διάθεσης της ακίνητης περιουσίας του, διεξάγοντας τις υποθέσεις που αφορούν στην περιουσία αυτή. Η εταιρεία εκπροσωπεί το Α.Ε.Ι. δικαστικώς και εξωδίκως, σε κάθε δίκη που σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία, που έχει διατεθεί προς την Εταιρεία για τη διαχείριση και αξιοποίησή της.
- Οι Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Α.Ε.Ι. εξαιρούνται του π.δ. 715/1979 (Α’ 212) και του ν. 4412/2016 (Α’ 147) για διαγωνιστικές διαδικασίες κάτω των ορίων του ενωσιακού δικαίου.
- Εφόσον με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης έχει ανατεθεί η αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας, το Α.Ε.Ι. συνάπτει προγραμματική σύμβαση με την Εταιρεία για την αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας. Με την ειδική προγραμματική σύμβαση καθορίζονται τα ακόλουθα στοιχεία:
α) οι ενέργειες προετοιμασίας, προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας, οι ενέργειες εκμετάλλευσης διανοητικής ιδιοκτησίας, μέσω συμβάσεων με τρίτους ή μέσω Εταιρειών-Τεχνοβλαστών, καθώς και οι ενέργειες υποστήριξης μεταφοράς τεχνολογίας οι οποίες ανατίθενται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας,
β) η διαδικασία συντονισμού ενεργειών με τη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Α.Ε.Ι.,
γ) οι δαπάνες που θα καταβάλει το Α.Ε.Ι. μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε. και η διαδικασία καταβολής τους,
δ) η διαδικασία διάθεσης εσόδων προς το Α.Ε.Ι.,
ε) η διάρκεια ισχύος της σύμβασης.».
Άρθρο 115
Αποστολή των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 261 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 261 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί αποστολής των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Οι Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Α.Ε.Ι. δύναται να συμμετέχουν σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου του άρθρου 7 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54), μέσω των οποίων θα χρηματοδοτούνται Εταιρείες-Τεχνοβλαστοί του Πανεπιστημίου. Οι όροι συμμετοχής των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Α.Ε.Ι. σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών Κλειστού Τύπου, η αξιοποίηση ίδιων πόρων του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ ή πόρων της Εταιρείας και οι όροι για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων κατά την επένδυση σε Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς ορίζονται στην Προγραμματική Σύμβαση της παρ. 4 του άρθρου 262.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑ’
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 116
Απογραφή της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Προσθήκη άρθρου 260Α στο ν. 4957/2022
Στον ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μετά το άρθρο 260, προστίθεται άρθρο 260Α ως εξής:
«Άρθρο 260Α
Απογραφή της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) υποχρεούνται, είτε μέσω των εταιρειών τους όπως ορίζονται στο Κεφάλαιο ΚΗ’, είτε μέσω του Συμβουλίου Διοίκησης σύμφωνα με την περ. λβ) της παρ. 1 του άρθρου 14, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαοκτώ (18) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, να προβούν στην απογραφή και τήρηση αρχείου της ακίνητης και κινητής περιουσίας του Α.Ε.Ι., των τίτλων ιδιοκτησίας του και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου, καθώς και στην ψηφιοποίησή του.
- Στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναπτύσσεται και λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής της ακίνητης και κινητής περιουσίας όλων των Α.Ε.Ι..
- Η ολοκλήρωση της δραστηριότητας του πρώτου εδαφίου διαπιστώνεται με πράξη του αρμοδίου οργάνου της εταιρείας. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναθέτει την ως άνω δραστηριότητα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνάπτοντας σχετική προγραμματική σύμβαση της παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 4412/2016 (Α’ 147).».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΒ’
ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ
Άρθρο 117
Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου – Αντικατάσταση περ. β) παρ. 7 άρθρου 269 ν. 4957/2022
Η περ. β) της παρ. 7 του άρθρου 269 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, αντικαθίσταται ως εξής:
«β) εισηγείται προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Α.Ε.Ι. τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Ε.Π.Ι.,».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ’
ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Άρθρο 118
Χορήγηση υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών – Τροποποίηση άρθρου 283 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 283 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί χορήγησης υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθενται οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές στους δικαιούχους ανταποδοτικών υποτροφιών και προστίθεται η αναφορά σε διδακτικό έργο, αβ) στο δεύτερο εδάφιο συμπληρώνεται η πηγή χρηματοδότησης των έργων ή προγραμμάτων, αβ) προστίθεται τέταρτο εδάφιο, β) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 εξειδικεύεται το αρμόδιο όργανο και το άρθρο 283 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 283
Χορήγηση υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών
- Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) δύνανται να χορηγούν προς φοιτητές προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου υποτροφίες αριστείας και βραβεία, με κριτήριο την επίδοση τους στις σπουδές και την ατομική ή την οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση. Οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι.
- Τα Α.Ε.Ι. δύνανται να χορηγούν ανταποδοτικές υποτροφίες προς τους φοιτητές προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου καθώς και προς μεταδιδακτορικούς ερευνητές, για την παροχή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, διοικητικού, τεχνικού και λοιπού υποστηρικτικού έργου των δραστηριοτήτων των Α.Ε.Ι. Το κόστος των υποτροφιών δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό έργων/προγραμμάτων τα οποία χρηματοδοτούνται από εθνικούς, ιδιωτικούς, διεθνείς και ίδιους πόρους του άρθρου 230. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό του Α.Ε.Ι. καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία χορήγησης, το ανώτατο ύψος των ανταποδοτικών υποτροφιών, οι υποχρεώσεις των φοιτητών και οι λεπτομέρειες σχετικά με τη χορήγησή τους.
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων πράξεων και με το κανονιστικό πλαίσιο αυτών καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης των υποτροφιών.
- Κάθε είδους υποτροφίες, χρηματικά βραβεία και ανταποδοτικές υποτροφίες που χορηγούνται στο πλαίσιο του παρόντος, δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, κράτηση, ασφαλιστική εισφορά και ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167). Κατά την πληρωμή δαπανών υποτροφιών και χρηματικών βραβείων δεν απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας του δικαιούχου.
- Με αιτιολογημένη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), φοιτητές του Π.Μ.Σ. δύναται να απαλλάσσονται, εν όλω ή εν μέρει, από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, υπό την προϋπόθεση παροχής έργου προς το πρόγραμμα ή το Α.Ε.Ι. Λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας δύνανται να προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του προγράμματος.
- Οι παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως στα ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς. Όπου στο παρόν αναφέρονται τα Α.Ε.Ι., νοούνται αντίστοιχα οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς. Το σύνολο των ως άνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου φορέα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΔ’
ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 119
Ίδρυση ή συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε εταιρείες– Τροποποίηση άρθρου 292 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 292 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί ίδρυσης ή συμμετοχής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Εταιρείες, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται η φράση «νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της ημεδαπής», β) προστίθεται παρ. 5, και το άρθρο 292 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 292
Ίδρυση ή συμμετοχή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Εταιρείες
- Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να συμμετέχουν ή να συνιστούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υπό τη νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ή εμπορικής εταιρείας, από κοινού με άλλα Α.Ε.Ι., Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, Τεχνολογικούς Φορείς του άρθρου 13Ατου ν. 4310/2014(Α’ 258) της ημεδαπής, Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.) του άρθρου 267 του παρόντος, νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της ημεδαπής, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο δημόσιων προσκλήσεων φορέων του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ο σκοπός, το αντικείμενο και οι δραστηριότητες των εταιρειών της παρ. 1 καθορίζονται, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους των προσκλήσεων που εκδίδονται, από φορείς του Δημοσίου ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων δράσεων και συνάδουν υποχρεωτικά με τις αρχές και την αποστολή των Α.Ε.Ι. Δεν επιτρέπεται ο σκοπός των εταιρειών της παρ. 1 να αντίκειται ή να υποκαθιστά την αποστολή των Α.Ε.Ι., όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3, τον σκοπό των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι., όπως ορίζεται στο άρθρο 229 και των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι., όπως ορίζεται στο άρθρο 261.
- Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. εγκρίνεται η σύσταση ή συμμετοχή σε εταιρείες της παρ. 1. Η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, πραγματοποιείται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ερευνών από τα περιουσιακά ταμειακά διαθέσιμα του Ε.Λ.Κ.Ε.
- Οι παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως στα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Όπου στο παρόν αναφέρονται τα Α.Ε.Ι., νοούνται αντίστοιχα τα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και οι τεχνολογικοί φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Το σύνολο των ως άνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου φορέα.
- Για την υποστήριξη της αποστολής της η εταιρεία δύναται να λαμβάνει δωρεές ή χορηγίες από μη κρατικούς φορείς.
Άρθρο 120
Ίδρυση εταιρείας για τη διεθνή προβολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση άρθρου 293 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 293 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ίδρυσης εταιρείας για τη διεθνή προβολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 η φράση «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία» αντικαθίσταται με τη φράση «εθνικό επίσημο φορέα εκπροσώπησής τους με την επωνυμία «Study in Greece» με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», β) στην παρ. 2 οι λέξεις «στα όργανα διοίκησής της» αντικαθίσταται από τις λέξεις «στην εταιρεία της παρ. 1», και το άρθρο 293 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 293
Ίδρυση εταιρείας για τη διεθνή προβολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να ιδρύουν από κοινού ή εθνικό επίσημο φορέα εκπροσώπησής τους με την επωνυμία «Study in Greece», με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη και ενίσχυση της διεθνοποίησής τους, καθώς και την προβολή του έργου τους στο εξωτερικό. Ο σκοπός της εταιρείας της παρ. 1 δεν αντίκειται ή υποκαθιστά την αποστολή των Α.Ε.Ι., των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι., και των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Α.Ε.Ι..
- Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι. αποφασίζονται η σύσταση και η συμμετοχή στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, σύμφωνα με την παρ. 1, καθορίζεται ο ακριβής σκοπός της εταιρείας, εγκρίνεται το καταστατικό της και ορίζονται οι εκπρόσωποι του Α.Ε.Ι. στην εταιρεία της παρ. 1.
- Η εταιρία δύναται να χρηματοδοτείται για την αποστολή της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των ιδρυμάτων, ύστερα από απόφαση των οργάνων τους.
- Οι παρ. 1 έως 3 εφαρμόζονται αναλόγως στα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258). Όπου στο παρόν αναφέρονται τα Α.Ε.Ι., νοούνται αντίστοιχα τα ερευνητικά κέντρα ινστιτούτα και οι τεχνολογικοί φορείς του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014. Το σύνολο των ως άνω αναφερομένων αρμοδιοτήτων ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του οικείου φορέα.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕ’
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ
Άρθρο 121
Τροποποίηση του τίτλου του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Β΄ του ν. 4957/2022
Στον τίτλο του Κεφαλαίου Β΄ του Μέρους Β΄ του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), μετά από τη φράση «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ» προστίθεται η φράση «- ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΩΤΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ» και ο τίτλος του Κεφαλαίου Β΄ διαμορφώνεται ως εξής:
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ».
Άρθρο 122
Αξιολόγηση περιόδων σπουδών στην αλλοδαπή από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης – Τροποποίηση άρθρου 298 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 298 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του σκοπού του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται περ. γ), β) στην περ. ε) της παρ. 2 διαγράφεται η αναφορά σε δημοσίευση και το άρθρο 298 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 298
Σκοπός
- Σκοπός του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι:
α) η ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που απονέμονται από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής,
β) η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση στην ημεδαπή και αλλοδαπή,
γ) η γραπτή εκτίμηση ή βεβαίωση για την αξιολόγηση περιόδων σπουδών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
- Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για την επίτευξη του σκοπού του:
α) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, κυρίως σχετικά με την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης,
β) συλλέγει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες και τα στοιχεία που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται διεθνώς στον χώρο αυτόν, ενημερώνει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τα Πανεπιστήμια για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής και παρέχει πληροφορίες σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης ή αρμόδια κέντρα και αντίστοιχους οργανισμούς της αλλοδαπής, σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης,
γ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Εθνικό Μητρώο αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και το Εθνικό Μητρώο τύπων τίτλων σπουδών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με το άρθρο 304.
δ) καταρτίζει, ενημερώνει και δημοσιεύει στην επίσημη ιστοσελίδα του τους πίνακες αντιστοιχίας συστημάτων βαθμολόγησης ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών,
ε) καταρτίζει και ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών του άρθρου 303,
στ) εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των αντίστοιχων κέντρων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής αναγνώρισης και πληροφόρησης (ENIC-NARIC), του οποίου είναι μέλος,
ζ) συνεργάζεται με όργανα που έχουν ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
- Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. αποτελεί το «Κεντρικό Σημείο Επαφής» για τους ενδιαφερομένους και, ιδίως, παρέχει στους Έλληνες πολίτες και τους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών, καθώς και στα σημεία επαφής των λοιπών κρατών μελών και τρίτων χωρών, κάθε χρήσιμη πληροφορία για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών που προβλέπεται στο παρόν.».
Άρθρο 123
Περίοδος σπουδών – Αξιολόγηση τίτλων σπουδών – Ορισμοί – Προσθήκη περ. ιδ) και ιε) στο άρθρο 299 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 299 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ορισμών, προστίθενται περ. ιδ) και ιε) ως εξής:
«ιδ) «Περίοδος σπουδών» είναι η οποιαδήποτε συνιστώσα ενός προγράμματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που έχει αξιολογηθεί και τεκμηριωθεί και, αν και δεν είναι ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών από μόνο του, εν τούτοις αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκτηση γνώσεων ή δεξιοτήτων.
ιε) «Αξιολόγηση (των κατά περίπτωση τίτλων σπουδών)» είναι η γραπτή εκτίμηση ή αξιολόγηση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής ενός ατόμου από έναν αρμόδιο φορέα.».
Άρθρο 124
Μέλη και αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης – Τροποποίηση παρ. 4 και 6 άρθρου 301 ν. 4957/2022
- Στην παρ. 4 του άρθρου 301 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί της ένταξης σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής ή μερικής απασχόλησης του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) από το πεδίο εφαρμογής του δευτέρου εδαφίου απαλείφεται ο Πρόεδρος του Δ.Σ, β) από το τρίτο εδάφιο απαλείφεται η φράση «είτε είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, είτε έχει ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης» γ) προστίθεται νέο, τέταρτο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο Αντιπρόεδρος δύναται να ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) στο οποίο υπηρετεί, εφόσον το επιθυμεί, άλλως τίθεται σε αναστολή καθηκόντων.
Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. αμείβονται σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν. 4653/2020 (Α’ 12). Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει για τον Αντιπρόεδρο είτε είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε έχει ενταχθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Η αποζημίωση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. για κάθε συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.».
- Στην παρ. 6 του άρθρου 301 του ν. 4957/2022, περί των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., καταργείται η περ. δ), και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Το Δ.Σ. λαμβάνει κάθε απόφαση και ασκεί κάθε εξουσία για όλα γενικώς τα ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση και διαχείριση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. όπως αναφέρονται στον παρόντα νόμο και στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του και ιδίως:
α) συνομολογεί, υπογράφει και εκτελεί κάθε σύμβαση απαραίτητη για την εκπλήρωση των σκοπών του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., εισπράττει απαιτήσεις και έσοδα, αποδέχεται δωρεές, χορηγίες, και προβαίνει σε κάθε νόμιμη εκμετάλλευση εσόδων στο πλαίσιο των σκοπών του,
β) εγκρίνει τον κανονισμό λειτουργίας του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
γ) καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό και συντάσσει την ετήσια έκθεση και τον ισολογισμό και στο τέλος κάθε διαχειριστικής χρήσης διενεργεί έλεγχο νομιμότητας του έργου όλων των οργάνων διοίκησης,
δ) [καταργείται]
ε) αποφασίζει για την κατάρτιση, ενημέρωση και δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του των πινάκων βαθμολογικής αντιστοιχίας ημεδαπών και αλλοδαπών τίτλων σπουδών, καθώς και πίνακα αντιστοίχισης των συστημάτων πιστωτικών μονάδων αυτών, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης. Αν δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους βαθμολογικός ή αξιολογικός χαρακτηρισμός, η απόφαση εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης κατά συνεκτίμηση των λοιπών στοιχείων ή εγγράφων του αλλοδαπού εκπαιδευτικού ιδρύματος και αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο σχετικός τίτλος χαρακτηρίζεται ως αδιαβάθμητος,
ε) συντάσσει ετήσια έκθεση, στην οποία εκθέτει και αξιολογεί το έργο του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Η έκθεση υποβάλλεται τον Μάρτιο κάθε έτους στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και στον Πρόεδρο της Βουλής.».
Άρθρο 125
Βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών που διανύθηκαν σε αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής – Προσθήκη άρθρου 314Α στον ν. 4957/2022
Στον ν. 4957/2022 (Α’ 141), μετά το άρθρο 314, προστίθεται άρθρο 314Α, ως εξής:
«Άρθρο 314Α
Βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών που διανύθηκαν σε αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής
- Ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) χορηγεί, κατόπιν υποβολής αιτήσεως του ενδιαφερομένου, βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών, οι οποίες έχουν διανυθεί σε αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής. Η βεβαίωση του πρώτου εδαφίου συνίσταται στη γραπτή εκτίμηση των εκπαιδευτικών προσόντων του αιτούντος.
- Η αρμοδιότητα έκδοσης της βεβαίωσης αξιολόγησης περιόδων σπουδών ανήκει στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..
- Τα στοιχεία της βεβαίωσης της παρ. 1 περιλαμβάνουν τουλάχιστον το αναγνωρισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, τη διάρκεια των περιόδων σπουδών, τον αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) και τον τύπο του τίτλου σπουδών που θα χορηγούνταν από το ίδρυμα προέλευσης.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ΄
ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 126
Παράταση της θητείας των Επιτροπών Έρευνας και Διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
Οι θητείες Επιτροπών Έρευνας και Διαχείρισης των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που έχουν λήξει έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, παρατείνονται αναδρομικά από την ημερομηνία λήξης τους έως τη συγκρότηση των νέων Επιτροπών Ερευνών, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 231 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει συνολικά τους τρεις (3) μήνες.
Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Τρίτη 14-2-2024
Σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα δημόσια ΑΕΙ, τα Μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ παρατηρούν τα εξής για ορισμένα μόνο από τα επίμαχα σημεία, όσον αυτό κατέστη δυνατό μέσα στον ασφυκτικά περιορισμένο χρόνο της διαβούλευσης:
α) Άρθρο 97: Στελέχωση. Ενώ είναι θετική η πρόβλεψη για αναπλήρωση των θέσεων ΔΕΠ που θα αφυπηρετήσουν από το 2025 ως το 2030, αυτή δεν επαρκεί να καλύψει τη διαρκώς εντεινόμενη υποστελέχωση του Παν/μίου γενικά και του Τμήματος Φιλολογίας ειδικότερα, στο οποίο, για παράδειγμα, έχουν απολεσθεί περί τα δύο τρίτα των θέσεων που κενώθηκαν από το 2009 και εξής. Είναι αδήριτη ανάγκη όχι μόνο η δέσμευση του κράτους να εφαρμοστεί για την εν λόγω εξαετία αλλά και να ισχύσει από το τρέχον έτος (2024) καθώς επίσης να καταστεί μόνιμη και να διευρυνθεί, ώστε να καλύψει τις θέσεις που έχουν απολεσθεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Επιπλέον, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εξέλιξης στα μέλη ΕΔΙΠ καθώς και να υπάρξουν νέες θέσεις για το διαρκώς μειούμενο διοικητικό προσωπικό.
β) Άρθρο 73: Η κατανομή των θέσεων και τα γνωστικά τους αντικείμενα πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά από τα Τμήματα, και όχι από την Κοσμητεία κατόπιν εισήγησης των Τμημάτων, καθώς αυτό όχι μόνο μειώνει τον ρόλο των Τμημάτων, που είναι τα μόνα υπεύθυνα για τα γνωστικά αντικείμενα, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν γνωστικά αντικείμενα. Υπενθυμίζεται ότι ενώ υπάρχουν κοσμητείες σε μονοτμηματικές σχολές, υπάρχουν αντιθέτως μεγάλες πολυτμηματικές σχολές, όπως η Φιλοσοφική Αθηνών, όπου η εφαρμογή μιας τέτοιας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε τεράστιες δυσλειτουργίες.
γ) Άρθρο 91γ και ε: Η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ πρέπει να παραμείνει και στην ουσία της, όχι μόνο στον τύπο, υπό τον άμεσο κρατικό έλεγχο και ευθύνη.
δ) Άρθρο 91β και δ: Αναφορικά με τα κριτήρια κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης, το Τμήμα Φιλολογίας είναι αντίθετο στην προτεινόμενη ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων («δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων» από 20% σε 30%) σε βάρος των αντικειμενικών (από 80% σε 70%). Κάτι τέτοιο θα έχει, μεταξύ άλλων, ολέθριες συνέπειες για τις ανθρωπιστικές σπουδές στη χώρα μας, η οποία έχει τεράστια παράδοση και μεγάλο κύρος διεθνώς σε αυτές.
Για παράδειγμα: (ββ) ο αριθμός ετεροαναφορών, όπως μετρώνται, είναι στις ανθρωπιστικές επιστήμες σχεδόν πάντα παραπλανητικός: ο πραγματικός αριθμός δεν απεικονίζεται στη βάση δεδομένων που δηλώνεται ως προτιμητέα από το Παν/μιο Αθηνών (Scopus), καθώς αυτή αφορά σε θετικές κυρίως επιστήμες. Ακόμη, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών ως κριτήριο χρηματοδότησης (γγ) θα έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες, καθώς εν τοις πράγμασι όχι η χρήση της ελληνικής γλώσσας αλλά η χρήση της αγγλικής ή άλλων γλωσσών είναι αυτή που μπορεί να προσελκύσει διεθνείς φοιτητές. Θέλει πράγματι το ελληνικό κράτος να απεμπολήσει την ελληνική ως γλώσσα πανεπιστημιακής διδασκαλίας, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα, και έρευνας;
Τα τμήματα ελληνικού πολιτισμού, μεταξύ των οποίων κατεξοχήν τα Τμήματα Φιλολογίας, έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τα μέγιστα στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και την προβολή του στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό, χρειάζονται ενίσχυση, όχι απαξίωση του έργου τους.
ε) Άρθρο 49: Η πρόβλεψη, εταιρικής έμπνευσης, να μπορεί ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος ενός Τμήματος να προέρχεται από άλλο, έστω και συναφές, Τμήμα πρέπει να καταργηθεί. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος οφείλουν να είναι μέλη του Τμήματος, εξοικειωμένοι με τις ανάγκες του και γνώστες των γνωστικών αντικειμένων που αυτό θεραπεύει και να έχουν αποδείξει στους συναδέλφους-εκλέκτορες κατά την πανεπιστημιακή τους πορεία την καταλληλότητά τους για τη θέση.
ε) Άρθρο 83: Εκφράζουν τον έντονο σκεπτικισμό τους για την ολοένα και μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου των ομοτίμων/αφυπηρετησάντων καθηγητών, και μάλιστα χωρίς ηλικιακά όρια, πράγμα που μόνο σε βάρος των αρμοδιοτήτων και του ρόλου των εν ενεργεία, επίσης καταξιωμένων καθηγητών μπορεί να αποβεί.
Ϛ) Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στο νομοσχέδιο στο ακανθώδες θέμα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα φιλολογικά τμήματα. Το Τμήμα Φιλολογίας καλεί το Υπουργείο να επανέλθει με την ευκαιρία αυτή στην άπαξ και δια παντός αναγνώριση της ανέκαθεν υφισταμένης ΠΔΕ και την αυτονόητη εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων μας χωρίς περαιτέρω δημιουργία προσκομμάτων.
Θεοδώρα Αντωνοπούλου
Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Προτείνω με κάποιον τρόπο αξιολόγησης που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες μελών ΔΕΠ να δοθεί το δικαίωμα αξιολόγησης και εξέλιξης στα μέλη ΕΔΙΠ με διδακτορικό.
Ο κλάδος περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν πάνω από 10, 15 ή και περισσότερα χρόνια για τη σύνταξη και στερούνται εργασιακών κινήτρων για να αποδόσουν όσο θα μπορούσαν. Επίσης, περιλαμβάνει ανθρώπους με προσόντα και υποχρεώσεις μελών ΔΕΠ που συχνά επειδή καλύπτουν ήδη ένα αντικείμενο δε δημιουργείται η αντίστοιχη θέση, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν γιατί δίνεται προτεραιότητα σε άλλα αντικείμενα που λείπουν εντελώς. Ακόμη και σε προκηρύξεις νέων θέσεων, πολλές φορές υπάρχει η εντύπωση ότι δεν προτιμώνται εφόσον η παρουσία τους είναι εξασφαλισμένη, χωρίς όμως να αποκλείεται και το ανάποδο. Αυτοί οι λόγοι καθιστούν αναγκαία τη λήψη μέριμνας.
Οι διαφορές στο κόστος του ΕΔΙΠ και του ΔΕΠ πολύ πιθανόν να καλυφθούν από την ανάγκη για περαιτέρω εξέλιξη του νέου μέλους ΔΕΠ που θα φέρει προγράμματα και έρευνα στα πανεπιστήμια. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ότι συχνά δε μπορούν να μπουν επικεφαλείς προγραμμάτων έρευνας, ανάλογα με την προκηρύξη, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται φαινόμενα εξάρτησης από μέλη ΔΕΠ και κίνδυνος εκμετάλλευσης του έργου των μελών ΕΔΙΠ. Επιπλέον, ο κλάδος είναι παραγκωνισμένος σε θέματα εκλογικών διαδικασιών και εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης.
Οι ανταμοιβές, όπως η διεκδίκηση μιας νέας θέσης, που γενικά παρέχουν κίνητρα στους εργαζόμενους να συναγωνιστούν με τους συναδέλφους τους κινητοποιούν τον εκφοβισμό με συμπεριφορές που στοχεύουν σε έναν νοσηρό ανταγωνισμό (Einarsen et al., 2003). Η δημιουργία ενός αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων για την ίδια θέση και τα ίδια καθήκοντα οδηγεί στην εξάλειψη συνεργασίας, στην εργασιακή ανασφάλεια και στην εμφάνιση ψυχολογικής βίας (De Cuyper, Baillien & De Witte, 2009). Επιπλέον, «λόγω της αυξημένης απασχόλησης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αποχωρήσουν και βιώνουν σιωπηλά την όποια κακομεταχείριση με τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται» (Παπαλεξανδρή & Γαλανάκη 2011), επιτείνοντας τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας. Ο αριθμός των ΕΔΙΠ που συμμετέχει στις προκηρύξεις νέων θέσεων θα μειωθεί μετά την εξέλιξη δημιουργώντας αποφόρτιση στην ηθική παρενόχληση, στο νοσηρό ανταγωνισμό, στη μείωση της ψυχολογικής βίας που πλήττουν και τα δημόσια πανεπιστήμια βελτιώνοντας συνολικά τις συνθήκες εργασίας.
Η πρόβλεψη για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ θα δημιουργήσει εργασιακά κίνητρα αξιοποιώντας τα χρήματα που κοστίζει ο κλάδος και θα διορθώσει την αδικία σε βάρος ανθρώπων που υπερκαλύπτουν τα προσόντα αυτών των θέσεων που τους εγκλωβίζουν και σταδιακά τους ωθούν στην απογοήτευση και την αδράνεια.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η εξέλιξη των ΕΔΙΠ σε θέση μόνιμου επίκουρου καθηγητή, με τα σωστά κριτήρια, μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο εξυγίανσης των συνθηκών εργασίας, αναβάθμισης του προσωπικού των πανεπιστημίων και τόνωσης της έρευνας, με πολύ χαμηλό κόστος.
Προτεινόμενες ρυθμίσεις για τις Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων.
Α. Προσθήκη στο άρθρο 261 του Ν.4957/2022
Στο άρθρο 261 του Ν.4957/22 περί αποστολής των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:
«5. Σε περίπτωση που για την διεξαγωγή ενεργειών και πράξεων των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), για την εκμίσθωση ή την ανοικοδόμηση ή ανακατασκευή της ακίνητης περιουσίας, ιδίας και κληροδοτημάτων, απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση από αρμόδιες αρχές και η έγκριση ή απόφαση αυτή, αν και έχει εγκαίρως και νομίμως ζητηθεί, δεν έχει εκδοθεί εντός 60 ημερών, οι εταιρείες δύνανται να προχωρήσουν στην διεξαγωγή της διαδικασίας εκμίσθωσης ή ανοικοδόμησης ή ανακατασκευής κατά τα νόμιμα. Επίσης δύνανται να προχωρήσουν στη σύναψη σχετικών συμβάσεων σε περίπτωση που η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για τη σύναψη αυτών δεν έχει εκδοθεί, αν και έχει εγκαίρως και νομίμως ζητηθεί, εντός 60 ημερών»
Αιτιολογική έκθεση:
Η προτεινόμενη προσθήκη κρίνεται αναγκαία προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της εκμίσθωσης και της ανοικοδόμησης ή ανακατασκευής μακροχρόνιας μίσθωσης της ακίνητης περιουσίας, ιδίας και κληροδοτημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο προορίζονται. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός νομοθετικά καθορισμένου και σαφούς χρονικού πλαισίου διενέργειας της διαδικασίας των σχετικών διαδικασιών, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερου ανταγωνισμού και πρόκλησης ενδιαφέροντος και περαιτέρω, συμφερότερων οικονομικών προσφορών εις όφελος της ακίνητης περιουσίας.
Β. Προσθήκη στο άρθρο 266 του Ν.4957/2022
Στο άρθρο 266 του Ν.4957/22 περί θεμάτων προσωπικού των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:
«2. Οι Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) δύνανται να απασχολούν προσωπικό δυνάμει σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου ή έργου, για την κάλυψη των αναγκών των δραστηριοτήτων τους στο πλαίσιο της οριζόμενης στον παρόντα νόμο, αποστολής τους. Η διαδικασία επιλογής προσωπικού για τις δραστηριότητες των Εταιρειών ρυθμίζεται αποκλειστικά από τον κανονισμό λειτουργίας τους και εξαιρείται από τον προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και σύμβασης μίσθωσης έργου του άρθρου 20 του Ν.5027/23, την υποχρέωση έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής της υπ΄αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α΄280), τον Ν.4761/21 και το π.δ. 164/2004»
Αιτιολογική έκθεση:
Με την προτεινόμενη διάταξη ρυθμίζεται η δυνατότητα απασχόλησης προσωπικού από τις Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), δυνάμει σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου ή έργου, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για τη στελέχωσή τους προς όφελος της αποδοτικότητας τους και προς επίτευξη της καθοριζόμενης από τον παρόντα νόμο αποστολής τους. Είναι πάγιο αίτημα των ΕΑΔΠΠ και των διοικήσεων τους οι οποίες με το Ν.4957/2022 έχουν διευρυμένο αναπτυξιακό ρόλο στα Α.Ε.Ι. και οι δραστηριότητες τους επεκτείνονται άρα απαιτείται η χορήγηση της δυνατότητας απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού με διαδικασίες ανάλογες των ΕΛΚΕ.
ΆΡΘΡΟ Άρθρο 153: Μετακινήσεις μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού: Φυλακίζει τα μέλη ΔΕΠ για μια δεκαετία, που σε κανένα άλλο τμήμα δημόσιου τομέα και δημόσιο λειτουργό δεν γίνεται αυτό.
Να προσαρμοστεί με βάση τον προηγούμενο νόμο: Μέλη ΔΕΠ όλων των βαθμίδων, τα οποία έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (7) έτη υπηρεσίας στο ίδιο Τμήμα, εκ των οποίων τα τρία (3) στη βαθμίδα που υπηρετούν, έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης σε Τμήμα του ίδιου ή άλλου Πανεπιστημίου στην ίδια βαθμίδα που κατέχουν, στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο και με το ίδιο εν γένει υπηρεσιακό καθεστώς, με την επιφύλαξη των επόμενων περιπτώσεων της παρούσας παραγράφου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ’
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 80
Ασυμβίβαστα μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 159 ν. 4957/2022
Χρειάζεται μια διευκρίνιση ότι το συγκεκριμένο ασυμβίβαστο με τα ΝΠΠΕ αφορά μόνο τους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλισης, ή ίσως και αυτούς που είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλισης και όχι αυτούς της παρ.3 άρθρου 158, ν.4957/2022 που μπαίνουν σε καθεστώς παράλληλης απασχόλησης σε ινστιτούτο της αλλοδαπής, για το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στην αλλοδαπή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΖ’
ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Είτε στο άρθρο 87, είτε στο άρθρο 89, προτείνεται να μπει μια διευκρίνιση/βελτίωση που αφορά την διανομή των πρακτικών των συλλογικών οργάνων (παρ. 2, άρθρο 44, ν.4957/2022).
Στο πνεύμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, Θα πρέπει τα πρακτικά να υπογράφονται ηλεκτρονικά στο gov.gr (έτσι κλειδώνει και η ημερομηνία υπογραφής) και να διατίθενται ηλεκτρονικά (με την ηλεκτρονική υπογραφή) σε όλα τα μέλη εντός ενός μήνα, ή το πολύ δύο μήνες, από την συνεδρίαση του οργάνου. Δυστυχώς σε πολλά πανεπιστημιακά όργανα ακόμα δεν διανέμονται πρακτικά, ή διανέμονται μετά από πάρα πολλούς μήνες (για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε…). Επίσης, ακόμα υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν έχουν εγκρίνει το νέο εσωτερικό κανονισμό, οπότε δεν υπάρχει ακόμα κανένα πλαίσιο που να διασφαλίζει την ορθότητα των πρακτικών. Δυστυχώς το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αρκετά διαδεδομένο και χρήζει άμεσης βελτίωσης.
Μια προτεινόμενη τροποποίηση/βελτίωση (με κεφαλαία) της παρ. 2, άρθρο 44, ν.4957/2022 είναι παρακάτω:
«Τα πρακτικά των συνεδριάσεων τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή με ευθύνη του προεδρεύοντος σε συνεργασία με τον υπάλληλο στον οποίον έχει ανατεθεί η διοικητική υποστήριξη του οργάνου ή της επιτροπής και κοινοποιούνται με ηλεκτρονικό τρόπο προς όλα τα μέλη μετά από την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ GOV.GR, ΕΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, ανεξαρτήτως αν αυτά συμμετείχαν στη συνεδρίαση.»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΔ’ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Άρθρο 83
Ομότιμοι Καθηγητές – Αφυπηρετήσαντα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού- Τροποποίηση άρθρου 170 ν. 4957/2022
Στην προτεινόμενη τροποποίηση, δίνεται η δυνατότητα στους ομότιμους/αφυπηρετήσαντες ΔΕΠ να επιβλέπουν νέες πτυχιακές/μεταπτυχιακές και ιδιαίτερα διδακτορικές διατριβές. Αυτό σε συνδυασμό με την δυνατότητα που θα τους δωθεί σε αυτό το νόμο να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδοτούμενα προγράμματα και να συμμετέχουν επ’αμοιβή ή να αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη έργων/προγραμμάτων δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.
Προτείνω να μην ενσωματωθεί αυτή η αλλαγή και να δίνεται στους ομότιμους/αφυπηρετήσαντες ΔΕΠ μονάχα η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα ερευνητικά προγράμματα, πτυχιακές/μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές που είχαν ξεκινήσει όσο ακόμα υπηρετούσαν. Μέχρι αυτό το σημείο, όχι παραπάνω. Ούτε επ’αμοιβή συμμετοχή ούτε επιστημονική ευθύνη έργων/προγραμμάτων.
Μετά από κάποια χρόνια, οι «παλαιοί» καθηγητές δε μπορούν να προσφέρουν νέες και φρέσκιες ιδέες, αλλά μένουν σε αυτά που έχουν μάθει. Επίσης, κλείνουν τον δρόμο σε νεώτερους, πιο δυναμικούς ακαδημαικούς με νέες ιδέες/αντιλήψεις/γνώσεις.
Κυρίως όμως, η αλλαγή αυτή είναι κάθετα αντίθετη στο πνεύμα αυτού του νέου νόμου για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Με όποιον άλλο συνάδελφο το συζήτησα, όλοι αποκομίσαμε την ίδια εντύπωση, ότι αυτό γίνεται γιατί μάλλον υπάρχει η μακροπρόθεσμη βούληση να μειωθούν οι νέες θέσεις μελών ΔΕΠ στα δημόσια πανεπιστήμια και να συμπληρώσουν τα κενά οι ομότιμοι/αφυπηρετήσαντες, με κάποιες έξτρα αμοιβές. Δηλαδή, ενισχύεται η γεροντοκρατία και αφαιρούνται δυνατότητες/ευκαιρίες από νέους ανθρώπους με νέες/φρέσκιες ιδέες/αντιλήψεις. Έτσι, αυτή η αλλαγή δίνει μια λάθος εντύπωση που υπονομεύει το πνεύμα αυτού του νόμου για ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Σας κούρασα, αλλά είναι πολύ σημαντικό και περνάει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα.
Ευχαριστώ
ΑΡΘΡΟ 40: Διαδικασία ανάδειξης εξωτερικών μελών ΣΔ
Δίνεται μια δημοκρατική λύση (με pointsystem, ταξινομική ψήφο και διπλή ψήφο στον πρώτο επί ισοψηφίας) στο τεράστιο πρόβλημα ισοψηφίας στην εκλογή εξωτερικών μελών ΣΔ που ταλαιπώρησε με επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες τα περισσότερα Πανεπιστήμια και αποτέλεσε το μεγαλύτερο πρόβλημα εφαρμογής του νόμου 4957/2022.
ΑΡΘΡΟ 43: Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των Α.Ε.Ι.
ΔΕΝ συμφωνώ με της μεταφορά της αρμοδιότητας από το Σ.Δ. στην Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ για έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Τουλάχιστον να παραμείνει στο ΣΔ η αρμοδιότητα της εισήγησης και να προστεθεί στο τέλος της ρύθμισης εδάφιο: «…μετά από εισήγηση του Σ.Δ.»
ΑΡΘΡΟ 44: Αρμοδιότητες Πρύτανη
Οποιαδήποτε μεταφορά αρμοδιότητας του Πρύτανη πραγματοποιείται με απόφαση του Πρύτανη και Πρυτανική πράξη. Αντίστοιχα προτείνεται με Πρυτανική πράξη να επανέρχονται οι αρμοδιότητες στον Πρύτανη
ΑΡΘΡΟ 45: Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τη Σύγκλητο στον Πρύτανη
Ανάλογες ρυθμίσεις με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προβλέπονται σε όλα τα όργανα διοίκησης (ΣΔ, Κοσμητείες, Συνέλευση Τμήματος). Άλλωστε τελικά η Σύγκλητος αποφασίζει αν θέλει να μεταφέρει κάποια αρμοδιότητα στον Πρύτανη.
ΑΡΘΡΟ 46: Αρμοδιότητες Κοσμητείας
Οι περιπτώσεις ιβ και ιγ στις αρμοδιότητες της Κοσμητείας πρέπει να αφαιρεθούν καθώς τα μέλη της Επιτροπής Ερευνών και του ΚΕΔΙΒΙΜ προτείνεται να εκλέγονται δημοκρατικά με συμμετοχή όλων των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος μέσω του Συστήματος ΖΕΥΣ.
ΑΡΘΡΟ 49: Θητεία Προέδρου Τμήματος. Υποψηφιότητα μέλους ΔΕΠ άλλου συναφούς Τμήματος για Πρόεδρος / Αντιπρόεδρος
Σωστή η τριετής θητεία του Προέδρου Τμήματος. Πρέπει να προβλεφθεί με μεταβατική ρύθμιση ότι η τριετής θητεία καταλαμβάνει και τους υπηρετούντες Προέδρους με παράταση της θητείας τους κατά ένα ακαδημαϊκό έτος.
Σχετικά με την υποψηφιότητα από άλλα συναφή Τμήματα, καλύτερα να αποσυρθεί ή να προστεθεί ότι τα συναφή Τμήματα καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου.
ΑΡΘΡΟ 50: Αρμοδιότητες Προέδρου και Αντιπροέδρου Τμήματος
Προτείνεται η τροποποίηση: «Τα αρχαιότερα κατά σειρά μέλη της Συνέλευσης Τμήματος εκτελούν τα καθήκοντα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντίστοιχα, αν απουσιάζουν ή κωλύονται προσωρινά αμφότεροι»
ΑΡΘΡΟ 51: Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Εργαστηρίου
Θα πρότεινα να μην παραμείνει στο σχέδιο νόμου. Σε δεύτερο χρόνο να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία εκλογής Διευθυντή Εργαστηρίου ή Κλινικής.
ΑΡΘΡΟ 53: Διαδικασία σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών
Θα πρότεινα να τροποποιηθεί το δεύτερο εδάφιο: «Οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών εγκρίνονται από την Επιτροπή Ερευνών του ΕΛΚΕ κατόπιν εισήγησης του Σ.Δ., κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή του πανεπιστημιακού εργαστηρίου / κλινικής ή άλλου ενδιαφερομένουμέλους ΔΕΠ κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της κλινικής / εργαστηρίου. ….»
ΑΡΘΡΟ 54: Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Κλινικής
Θα πρότεινα να μην παραμείνει στο σχέδιο νόμου. Σε δεύτερο χρόνο να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία εκλογής Διευθυντή Εργαστηρίου ή Κλινικής.
ΑΡΘΡΟ 55: Προσωπικό Πανεπιστημιακής Κλινικής
Προτείνω επιπλέον:
Στην πρώτη πρόταση στο εδάφιο Ε’ της παραγράφου 2 του άρθρου 288 του ν. 4957/2022 προστίθεται η φράση «που προσφέρουν υπηρεσίες» και τροποποιείται ως ακολούθως:
«Ε. Στους ιατρούς, φυσικούς ιατρικής – ακτινοφυσικούς, ψυχολόγους, φαρμακοποιούς και νοσηλευτές, καθώς και στους χημικούς, κλινικούς χημικούς, βιοχημικούς και βιολόγους, οι οποίοι είναι μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. που προσφέρουν υπηρεσίες, σε πανεπιστημιακές κλινικές, πανεπιστημιακά εργαστήρια ή ειδικές μονάδες κλινικών ή εργαστηρίων, που εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καταβάλλεται, από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του οικείου νοσοκομείου, ειδική αμοιβή για το κλινικό και εργαστηριακό έργο που παρέχουν, το ύψος της οποίας ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, η εν λόγω ειδική αμοιβή καταβάλλεται στο ύψος που είχε διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου. Η ως άνω ειδική αμοιβή δεν υπάγεται στο ανώτατο όριο αποδοχών του άρθρου 156 του παρόντος νόμου. Για την καταβολή της ειδικής αμοιβής απαιτείται η υποβολή στη Διοίκηση του Νοσοκομείου της μηνιαίας καταγραφής του παρεχόμενου κλινικού-εργαστηριακού έργου που βεβαιώνεται από τον Διευθυντή της κλινικής, του εργαστηρίου ή της ειδικής μονάδας, και η έγκρισή της από αυτό έπειτα από θετική εισήγηση του επιστημονικού συμβούλιου και του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.»
ΑΡΘΡΟ 56: Εγκατάσταση εξοπλισμού σε πανεπιστημιακά εργαστήρια και σε κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ
Το τελευταίο εδάφιο να τροποποιηθεί: «…με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Διευθυντή του εργαστηρίου ή της κλινικής ή τον υπεύθυνο της μονάδας, που υπηρετεί στο νοσοκομείο όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός.»
ΑΡΘΡΟ 62: Ίδρυση Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών
Προτείνεται η εγγραφή να εγκρίνεται από τον Πρύτανη του ΑΕΙ μετά από εισήγηση της Συνέλευσης Τμήματος του Α.Ε.Ι. που διοργανώνει το Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών.
Προτείνεται επιπλέον η τροποποίηση του άρθρου 110 του ν. 4957/2022 «Συνεργασίες με Ιδρύματα της αλλοδαπής» ως εξής:
«Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής δύνανται να διοργανώνουν Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών (Ξ.Π.Σ.) του άρθρου 101, Ξ.Π.Σ. διπλής ειδίκευσης του άρθρου 107 και διπλά Ξ.Π.Σ. του άρθρου 108 σε συνεργασία με αναγνωρισμένα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, κατόπιν σύνταξης σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, στο οποίο περιγράφονται οι ειδικότεροι όροι της συνεργασίας των Ιδρυμάτων και εξειδικεύονται τα στοιχεία της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 101, καθώς και λοιπά στοιχεία σχετικά με τη διοργάνωση του προγράμματος. Για θέματα σχετικά με την ίδρυση, οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία του προγράμματος του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου. Στην περίπτωση συνεργασίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής με δημόσια Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οργάνωση και λειτουργία κοινού Ξ.Π.Σ. το οποίο οδηγεί σε απονομή κοινού ισότιμου τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου και των δύο Ιδρυμάτων, τα Ξ.Π.Σ. απευθύνονται σε πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κριτήρια εισαγωγής καθορίζονται στο σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο δημόσιων Α.Ε.Ι..»
ΑΡΘΡΟ 66: Συγκρότηση του Συμβουλίου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης
Ισχύουσα κατάσταση: Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτείται το Συμβούλιο του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ με τριετή θητεία χωρίς να διευκρινίζονται ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής του Συμβουλίου.
Πρόταση-Εισήγηση:
Α) Το άρθρο 114 παρ. 2 αναδιατυπώνεται ως ακολούθως:
«2. Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται το Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ. Το Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ είναι επταμελές και αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν από τους Αντιπρυτάνεις, στον οποίο έχει ανατεθεί ο τομέας της δια βίου μάθησης, ως Πρόεδρό του, και έξι μέλη ΔΕΠ της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή πλήρους απασχόλησης με τους αναπληρωτές τους, τα οποία εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος. Για το σκοπό αυτό καταρτίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος ενιαίο ψηφοδέλτιο και δηλώνουν υποψηφιότητα προς αυτό όσα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος επιθυμούν να εκλεγούν. Το Συμβούλιο Διοίκησης δημοσιεύει και αναρτά σχετική Πρόσκληση, στην οποία καθορίζεται η ημερομηνία δήλωσης υποψηφιοτήτων, η ημερομηνία εκλογής και η εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια της εκλογής. Τα μέλη ΔΕΠ ψηφίζουν έως 12 υποψηφίους και εξ αυτών οι πρώτοι έξι κατά σειρά σε αριθμό ψήφων εκλέγονται τακτικά μέλη του Συμβουλίου και οι υπόλοιποι έξι κατά σειρά σε αριθμό ψήφων αναπληρωματικά τους μέλη. Η εκλογή διενεργείται ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα τουλάχιστον έξι μήνες πριν λήξει η θητεία των μελών του απερχόμενου Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λαμβάνει χώρα με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Το Συμβούλιο του ΚΕΔΙΒΙΜ λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί συλλογικών οργάνων της Διοικήσεως του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/1999, όπως ισχύει). Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου η εκλογή ηλεκτρονικά των μελών του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ λαμβάνει χώρα ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Συμβουλίου».
Β) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 114 αναδιατυπώνεται ως ακολούθως:
«Η θητεία των μελών του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ είναι όση και του Πρύτανη».
ΑΡΘΡΟ 67: ΚΕΔΙΒΙΜ επί της σύναψης συμβάσεων συνεργασίας και προγραμματικών συμφωνιών
Προτείνεται τροποποίηση ως εξής: «κγ) Εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης τη σύναψη συμφωνιών….
ΑΡΘΡΟ 73: Διαδικασία μονιμοποίησης ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ – Επαναπροκήρυξη θέσης.
Προτείνονται επιπλέον δύο ρυθμίσεις:
Α) Στο άρθρο 141 του ν. 4957/2022 προστίθεται παράγραφος ως εξής:
«Οι Αναπληρωτές Καθηγητές δύνανται να ζητήσουν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Καθηγητή μετά από τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από τον διορισμό τους. Αν οι Αναπληρωτές Καθηγητές δεν εξελιχθούν στην επόμενη βαθμίδα, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εκ νέου την προκήρυξη της θέσης τους έως τρεις φορές, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει ένα (1) τουλάχιστον έτος από τη λήψη της απόφασης για τη μη εξέλιξή τους. Η διάταξη αυτή έχει αναδρομική ισχύ και καταλαμβάνει τους υπηρετούντες Αναπληρωτές Καθηγητές, οι οποίοι ζήτησαν την εξέλιξή τους σε Καθηγητές και δεν εξελίχθηκαν υπό των καθεστώς προγενεστέρων σχετικών διατάξεων».
Β)Η παράγραφος 5 του άρθρο 148 «Ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής ή εξέλιξης Ανακατανομή και επαναπροκήρυξη θέσεων» τροποποιείται ως εξής:
«Αν μία διαδικασία εκλογής κριθεί άγονη, η θέση επαναπροκηρύσσεται από τον Πρύτανη του Α.Ε.Ι. κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος, στο ίδιο ή διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο σύμφωνα με τις ανάγκες του Τμήματος.»
ΑΡΘΡΟ 76: Έλεγχος νομιμότητας από το Συμβούλιο Διοίκησης
Ο έλεγχος νομιμότητας πάντα γινόταν και γίνεται από τον Πρύτανη. Είναι λάθος να γίνεται έλεγχος νομιμότητας πανεπιστημιακών κρίσεων εξέλιξης / εκλογής από το Σ.Δ., καθώς σε αυτό συμμετέχουν εξωπανεπιστημιακά εξωτερικά μέλη τα οποία δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα για να μπορούν να κρίνουν μια ακαδημαϊκή κρίση. Έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για αυτό και το πιθανότερο είναι να κριθεί αντισυνταγματικό.
ΑΡΘΡΟ 92: Συγκρότηση Επιτροπής Ερευνών.
Να προβλεφθεί αναλογική εκπροσώπηση των Σχολών ανάλογα με τον αριθμό μελών ΔΕΠ. Συμβάλλει στη δημοκρατική συμμετοχή όλων των μελών ΔΕΠ του Α.Ε.Ι. για τη εκλογή των μελών της Επιτροπής Ερευνών.
Πρέπει ανάλογη ρύθμιση να γίνει και για την εκλογή των μελών του ΚΕΔΙΒΙΜ.
ΑΡΘΡΟ 93: Αρμοδιότητες Επιτροπής Ερευνών.
Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα να παραμείνει στις αρμοδιότητες του Σ.Δ.
ΑΡΘΡΟ 97: Προγραμματισμός προσλήψεων μελών ΔΕΠ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. Να επεκταθεί και στις αφυπηρετήσεις όλου του προσωπικού των Α.Ε.Ι. (διοικητικό προσωπικό, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ).
Άρθρο 108: Πανεπιστημιακά Κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας.
Ισχύουσα κατάσταση: Παράγραφος 4:
4. Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., ιδρύονται, συγχωνεύονται, καταργούνται, μετονομάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ε.Ι.) εντός του ΠΑ.Κ.Ε.Κ.
Πρόταση:
Να προβλεφθεί μεταβατική ρύθμιση ως εξής: Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΠΑΚΕΚ με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, ιδρύονται, συγχωνεύονται, καταργούνται, μετονομάζονται Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ε.Ι.) εντός του ΠΑ.Κ.Ε.Κ.
Ισχύουσα κατάσταση: Παράγραφος 5:
5. Για την ίδρυση Ε.Ι. απαιτείται η υποβολή προς το ΠΑ.Κ.Ε.Κ. τεκμηριωμένης εισήγησης από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι.,…
Πρόταση:
Η παράγραφος 5 τροποποιείται ως εξής:5. Για την ίδρυση Ε.Ι. απαιτείται η υποβολή προς το ΠΑ.Κ.Ε.Κ. τεκμηριωμένης πρότασης από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος που υπηρετεί και σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου…
Επιπλέον να προβλεφθεί μεταβατική ρύθμιση ως εξής:
Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., Ερευνητικά Ινστιτούτα που έχουν ιδρυθεί δύναται να συγχωνευθούν, να καταργηθούν ή να μετονομαστούν, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη.
Όργανα διοίκησης του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας
Ισχύουσα κατάσταση: Παράγραφος 2 και 3:
2. Με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., το οποίο αποτελείται από: α) τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη, στον οποίον έχει ανατεθεί ο τομέας της έρευνας, ως Πρόεδρο, β) τους Επιστημονικούς Διευθυντές των Ερευνητικών Ινστιτούτων (Ε.Ι.) του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. και γ) έναν (1) εκπρόσωπο του προσωπικού της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 131 που απασχολείται στο ΠΑ.Κ.Ε.Κ. ή σε Ε.Ι. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ.
3. Αν το ΠΑ.Κ.Ε.Κ. αριθμεί περισσότερα από οκτώ (8) Ε.Ι., το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη, πέντε (5) από τους Επιστημονικούς Διευθυντές των Ε.Ι. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. και τον εκπρόσωπο της περ. γ) της παρ. 2. Τα πέντε (5) μέλη, Επιστημονικοί Διευθυντές των Ε.Ι. του ΠΑ.Κ.Ε.Κ., αναδεικνύονται μετά από ψηφοφορία από το σύνολο των Επιστημονικών Διευθυντών, η οποία διεξάγεται ηλεκτρονικά. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγεται ως Αντιπρόεδρος, ένας (1) από τους Διευθυντές που μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το ένα (1) μέλος, εκπρόσωπος της περ. γ) της παρ. 2, εκλέγεται από το σύνολο του προσωπικού της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 131, που απασχολείται στο ΠΑ.Κ.Ε.Κ. ή σε Ερευνητικό Ινστιτούτο (Ε.Ι.) του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑ.Κ.Ε.Κ. συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα έστω και αν δεν έχει εκλεγεί ο εκπρόσωπος του προηγούμενου εδαφίου.
Πρόταση-Εισήγηση:
Α) Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 132 συνοψίζονται και αναδιατυπώνονται ως ακολούθως:
«Με απόφαση της Συγκλήτου, κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη, συγκροτείται το Συμβούλιο του ΠΑΚΕΚ. Το Συμβούλιο του ΠΑΚΕΚ είναι επταμελές και αποτελείται από τον Πρύτανη ή έναν από τους Αντιπρυτάνεις, στον οποίο έχει ανατεθεί ο τομέας της έρευνας, ως Πρόεδρό του, και έξι μέλη ΔΕΠ της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή πλήρους απασχόλησης με τους αναπληρωτές τους, τα οποία εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος. Για το σκοπό αυτό καταρτίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος ενιαίο ψηφοδέλτιο και δηλώνουν υποψηφιότητα προς αυτό όσα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος επιθυμούν να εκλεγούν. Το Συμβούλιο Διοίκησης δημοσιεύει και αναρτά σχετική Πρόσκληση, στην οποία καθορίζεται η ημερομηνία δήλωσης υποψηφιοτήτων, η ημερομηνία εκλογής και η εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια της εκλογής. Τα μέλη ΔΕΠ ψηφίζουν έως 12 υποψηφίους και εξ αυτών οι πρώτοι έξι κατά σειρά σε αριθμό ψήφων εκλέγονται τακτικά μέλη του Συμβουλίου και οι υπόλοιποι έξι κατά σειρά σε αριθμό ψήφων αναπληρωματικά τους μέλη. Η εκλογή διενεργείται ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα τουλάχιστον έξι μήνες πριν λήξει η θητεία των μελών του απερχόμενου Συμβουλίου του ΠΑΚΕΚ. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λαμβάνει χώρα με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ» της ανώνυμης εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ» (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε. Α.Ε.). Το Συμβούλιο του ΠΑΚΕΚ λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί συλλογικών οργάνων της Διοικήσεως του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690/1999, όπως ισχύει). Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου η εκλογή ηλεκτρονικά των μελών του Συμβουλίου του ΠΑΚΕΚ λαμβάνει χώρα ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Συμβουλίου».
Β) Επίσης οι παρ. 4 και 5 του άρθρου αυτού αναριθμούνται σε 3 και 4.
ΑΡΘΡΟ 116: Απογραφή της περιουσίας των ΑΕΙ
Να προβλεφθεί ότι το Σ.Δ. δύναται να αναθέσει το έργο της απογραφής της περιουσίας σε ιδιώτη κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, καθώς σε ιδρύματα με πολύ μεγάλη περιουσία όπως το ΕΚΠΑ μόνο μια ιδιωτική εταιρία μπορεί να κάνει την απογραφή. Είναι ανέφικτο να γίνει από της Εταιρία Αξιοποίησης καθώς δεν έχει το δυναμικό και τους πόρους.
ΑΡΘΡΟ 186: ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Προτείνεται:
Στο άρθρο 434 του ν. 4957/2022 προστίθεται παράγραφος 2 ως εξης:
«2. Με απόφαση του Σ.Δ., κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη του Α.Ε.Ι. τροποποιούνται ο αριθμός και η σύνθεση των μελών των Συμβουλευτικών Επιτροπών….»
Προτείνεται επιπλέον:
Μετά την παρ. 14 του άρθρου 448, όπως προστέθηκε με το άρθρο 75 παρ. 2 Ν.4975/2022 προστίθεται παρ. 15 ως ακολούθως:
«15. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου λήγει αυτοδικαίως η θητεία ή το έργο των μελών των οργάνων του Ιδρύματος, τα οποία διορίστηκαν με απόφαση του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων, του Πρυτανικού Συμβουλίου, της Συγκλήτου και του Συμβουλίου Διοίκησης. Τα αιρετά μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης του Ιδρύματος παραμένουν ως έχουν. Τα νέα συλλογικά όργανα διορίζονται κατά τις διατάξεις του παρόντος».
Άρθρο 202: Καταργούμενες διατάξεις
Ισχύουσα κατάσταση:
Με το άρθρο 485, καταργούμενες διατάξεις Κεφαλαίων Α’ έως Λ’ καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις: α) Τα άρθρα 1 έως 60 και τα άρθρα 76 έως 80 του ν. 4009/2011 (Α’195).
Πρόταση: Επαναφορά του άρθρου 79 παράγραφος 3δ. του νόμου 4009/2011 περί εξέλιξης των επί θητείας σε ΕΔΙΠ που διατυπώνεται ως ακολούθως:
δ) Μέσα σε τρεις μήνες από τη δημοσίευση του Οργανισμού του ιδρύματος, οι μόνιμα «ή σε οργανικές θέσεις επί θητεία» υπηρετούντες στο Ίδρυμα «ή στα νοσοκομεία αυτού», καθώς και οι υπηρετούντες με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξη τους στην κατηγορία Ε.ΔΙ.Π. που προβλέπεται στο άρθρο 29, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ίδρυμα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ’
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 81
Καθήκοντα επιστημονικού υπεύθυνου έργων/προγραμμάτων σε μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που τελούν σε αναστολή καθηκόντων– Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 160 ν. 4957/2022
Προκύπτει σοβαρό θέμα ασυμβίβαστου της ερευνητικής δραστηριότητας/υπεύθυνων ερευνητικών προγραμμάτων για μέλη ΔΕΠ που τελούν σε αναστολή καθηκόντων γιατί αναλαμβάνουν διοικητικές θέσεις στο Δημόσιο, και διαχειρίζονται και κονδύλια έρευνας (π.χ. σε κυβερνητικές θέσεις, ή σε αυτοδιοίκηση). Δεν μπορεί κάποιος που διαχειρίζεται κονδύλια στη νέα του θέση να συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα που διαχειρίζεται ο ίδιος, είτε μέλη του εργαστηρίου του. Γενικά, σε τέτοιες θέσεις ευθύνης, ούτε υπάρχει πρακτικά ο χρόνος ούτε είναι ηθικό να συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματος το ΔΕΠ που τελεί σε αναστολή. Άλλωστε, αυτό το νόημα/πνεύμα έχει η αναστολή καθηκόντων, να μπορεί το ΔΕΠ να επικεντρώνεται στα νέα του απαιτητικά καθήκοντα και να μην υπάρχει και σύγκρουση συμφερόντων.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ’
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 78
Υποχρεωτική μερική απασχόληση μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 154 ν. 4957/2022
Αν και αναφέρεται ότι για ένταξη σε καθεστώς μερικής απασχόλησης το αίτημα υποβάλλεται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι το μέλος ΔΕΠ μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης το επόμενο έτος απλά και μόνο με αίτημά του. Με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει εάν ένα μέλος ΔΕΠ, αφού παρέλθει το διάστημα για το οποίο ζήτησε να είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ζητήσει να επανέλθει σε πλήρη απασχόληση και για παράδειγμα, για οποιουσδήποτε λόγους δεν το εγκρίνει ο Κοσμήτορας ή η Γενική Συνέλευση.
Το ίδιο πρόβλημα/ασάφεια υπάρχει και με τα μέλη ΔΕΠ της παρ.3 άρθρου 158, ν.4957/2022 που μπαίνουν σε καθεστώς παράλληλης απασχόλησης σε ινστιτούτο της αλλοδαπής.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ
Άρθρο 59
Σχετικά με τα διατμηματικά/διιδρυματικά ΜΠΣ, τις αρμοδιότητες της Συνέλευσης του Τμήματος ασκεί η επιτροπή προγράμματος σπουδών. Ωστόσο, αν και η Γενική Συνέλευση των Τμημάτων που συμμετέχουν, δεν εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό, θα πρέπει να ενημερώνεται πλήρως, με κατάθεση του ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ οικονομικού απολογισμού του ΜΠΣ (όλες οι δαπάνες/έσοδα και όχι γενικόλογα σχόλια), για προφανείς λόγους διαφάνειας/ελέγχου. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό ΔΕΝ γίνεται στην παρούσα φάση.
Παρακαλώ να το δείτε αυτό το θέμα προσεκτικά, και αν γίνεται, να υπάρξει ρητή διατύπωση για αναλυτικό οικονομικό απολογισμό (όλες οι δαπάνες/έσοδα) γιατί υπάρχει πρόβλημα.
Ευχαριστώ
Θα αναφερθώ μόνο στα άρθρα του Μέρους Γ-«Ενίσχυση» των ΑΕΙ, τα οποία αφορούν διορθώσεις και προσθήκες στον ν. 4957/2022. Το μέρος Δ που αφορά την ίδρυση των ΝΠΠΕ πέρα από το ότι είναι αντισυνταγματικό με τρόπο προκλητικό που δυναμιτίζει το κράτος δικαίου, είναι εξαιρετικά προχειρογραμμένο, με αντιφάσεις, ασάφειες και προφανή την ανυπαρξία κριτηρίων που θα διασφάλιζαν το επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Όσον αφορά το Μέρος Γ:
Άρθρο 51
Διαδικασία ανάδειξης Διευθυντή Εργαστηρίου – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 48 ν. 4957/2022
Να διαγραφεί το «….έως την ημερομηνία διορισμού μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή. Στην περίπτωση αυτή εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τον κατ’ εξαίρεση ορισμό μέλους Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ως Διευθυντή στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, προκηρύσσονται εκλογές σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5, στις οποίες δύνανται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή του ίδιου ή συναφούς αντικειμένου με αυτό του εργαστηρίου που προέρχονται από τη Σχολή. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή από μέλος Δ.Ε.Π. στη βαθμίδα του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή.»
Οι μόνιμοι Επίκουροι Καθηγητές μπορούν κάλλιστα να είναι Διευθυντές Πανεπιστημιακών εργαστηρίων. Εφόσον μπορούν και πρέπει να διεκδικούν και να διαχειρίζονται ερευνητικές χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να αποφασίζουν για τη διαχείριση των κονδυλίων, πόρων (και όχι μόνο) του εργαστηρίου στο οποίο ανήκουν. Άλλωστε, αυτήν την ωριμότητα ζητάει κανείς να δει πριν την εξέλιξή τους στη βαθμίδα του Αναπληρωτή.
Άρθρο 58
Εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής – Προσθήκη άρθρου 70Α στον ν. 4957/2022
Είναι προφανές ότι η εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών με δίδακτρα στα ελληνόγλωσσα προγράμματα των ΑΕΙ αποσκοπεί στην εισαγωγή της ιδέας τα ΑΕΙ να καλύπτουν τα έξοδά τους από ιδίους πόρους και συγκεκριμένα από έσοδα που θα προέρχονται από δίδακτρα. Με άλλα λόγια βλέπουμε ότι σταδιακά η πολιτεία αποποιείται το ρόλο της στη χρηματοδότηση λειτουργικών και άλλων αναγκών των ΑΕΙ. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την ιδέα το κράτος να χρηματοδοτεί λιγότερο ή και καθόλου τα ΑΕΙ, η συγκεκριμένη διάταξη επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία για τους παρακάτω λόγους:
α) Δημιουργεί φοιτητές 2 ταχυτήτων, αυτούς που μέσω μιας αξιοκρατικής και αδιάβλητης διαδικασίας (αυτής των Πανελληνίων εξετάσεων) έχουν εγγραφεί στα ιδρύματα και αυτούς που θα εισαχθούν με διαφορετικά κριτήρια με πληρωμή. Αυτό συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία. Τα κριτήρια εισαγωγής πρέπει να είναι ενιαία και αξιοκρατικά.
β) Ο αριθμός των φοιτητών που μπορεί να εκπαιδεύσει κατ’ έτος ένα τμήμα είναι συγκεκριμένος και σχετίζεται με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, τις εγκαταστάσεις και άλλες ιδιαιτερότητες του κάθε Τμήματος π.χ. κατανομή των φοιτητών σε εργαστήρια, κλινικές κτλ. Εάν μπορούσαν να εκπαιδεύσουν περισσότερους φοιτητές τα ΑΕΙ γιατί να μην έπαιρναν περισσότερους από τους εξεταζόμενους μέσω των Πανελληνίων? Τα έσοδα από τα δίδακτρα δεν μπορούν να αυξήσουν σημαντικά ούτε τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, ούτε τις κτιριακές υποδομές για να εκπαιδευτούν περισσότεροι φοιτητές.
γ) Οι αλλοδαποί φοιτητές που δεν έχουν πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν θα μπορούν να προχωρήσουν ομαλά στις σπουδές τους με προφανή προβλήματα τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην σωστή καθοδήγησή τους. Προβλέπεται να οργανώνονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας αλλά αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει δεδομένου ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και εξάμηνα μέχρι να μάθουν τη γλώσσα, μια ιδιάιτερα δυσκολη γλώσσα.
Αναρωτιέται κανείς δεδομένου ότι τα Τμήματα έχουν ήδη τη δυνατότητα από το νόμο να διοργανώσουν Αγγλόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών με δίδακτρα που απευθύνονται σε αλλοδαπούς (επίσης προβληματικό αλλά ας το ξεχάσουμε επί του παρόντος), σε τί αποσκοπεί η πρόβλεψη δυνατότητας εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών και στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών αν όχι στο να ανοίξει ένα παράθυρο για την επέκταση της επιβολής διδάκτρων στα ΑΕΙ?
Άρθρο 97
Προγραμματισμός προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4957/2022
Η αναφορά ότι «για τα έτη 2025 έως 2030, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133) μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης» δεν αποτελεί ΕΝΙΣΧΥΣΗ των υποστελεχωμένων από τα χρόνια της κρίσης (και όχι μόνο) ΑΕΙ αλλά μια κάποια δέσμευση ότι δεν θα αποδυναμωθούν περισσότερο. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Εάν θέλουμε να λέμε ότι ο νόμος αποβλέπει στην ΕΝΙΣΧΥΣΗ των ΑΕΙ θα περίμενε κανείς μια νομοθετική δέσμευση για τουλάχιστον α*ν νέες θέσεις όπου ν οι αποχωρήσεις και α>1,5
Άρθρο 118
Χορήγηση υποτροφιών αριστείας, βραβείων και ανταποδοτικών υποτροφιών – Τροποποίηση άρθρου 283 ν. 4957/2022
Η πρόβλεψη ότι οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές μπορούν να πληρώνονται με ανταποδοτική υποτροφία για διδακτικό ή ερευνητικό έργο μας πάει πολλά χρόνια πίσω. Οι μεταδιδακτορικοί φοιτητές είναι εργαζόμενοι με καθοριστική συνεισφορά στο ερευνητικό έργο που παράγεται από τα ΑΕΙ, όπως άλλωστε και οι υποψήφιοι διδάκτορες, και βρίσκονται συνήθως στην τρίτη ή και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Θα πρέπει να πληρώνονται μόνο με συμβάσεις εργασίας ή έργου, με ασφαλιστικές εισφορές, κατοχυρώνοντας συντάξιμα χρόνια και δικαίωμα σε αξιοπρεπή ασφάλεια υγείας. Είναι ανεπίτρεπτο να πληρώνονται με υποτροφία.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ-ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Με τον Ν. 4957-21/7/2022 στο άρθρο 173 ορίζεται ότι ως εντεταλμένοι διδάσκοντες δεν μπορούν να απασχοληθούν «υπάλληλοι με σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014».
Δηλαδή, δεν επιτρέπεται σε κάποιους να διδάσκουν ως εντεταλμένοι διδάσκοντες, όπως οι συνταξιούχοι. Από τη μια μεριά επιτρέπεται η εργασία συνταξιούχων με παρακράτηση του 10% των εισπρακτέων και από την άλλη απαγορεύεται να εργάζονται. Αποφασίστε τι θέλετε. Να δοθεί δυνατότητα σε συνταξιούχους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων να διδάσκουν σε ΑΕΙ ως εντεταλμένοι εφόσον το ΣΥΝΤΑΓΜΑ αναφέρει ότι όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι σε κάποιο νόμο. Διαφορετικά, η «Φάρμα των Ζώων» του Τζόρτζ Όργουελ θα κυριαρχεί.
Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί την σωστή επιλογή και εξέλιξη των ΔΕΠ τότε πρέπει:
α) Επίκουρος Καθηγητής τουλάχιστον h-index=12
β) Αναπληρωτής Καθηγητής τουλάχιστον h-index=20
γ) Καθηγητής τουλάχιστον h-index=25
Μέχρι τώρα τα εκλεκτορικά σώματα ορίζονται από τα τμήματα που προκηρύσσουν θέσεις. Αυτή η γάγκραινα θα συνεχιστεί για φωτογραφικές προκηρύξεις και εξέλιξη μελών ΔΕΠ από «κολλητούς»;
Το ΕΑΠ δεν αναφέρεται πουθενά πως θα διοικείται. Πρέπει να διευκρινιστεί αυτό. Η ΑΣΠΑΙΤΕ θα διοικείται με Διοικούσα Επιτροπή ή Πρυτανικό Συμβούλιο; Πρέπει να αναφερθεί ο ρόλος της. Τεχνολογική Κατεύθυνση Τριτοβάθμιας;
Επειδή υπάρχουν πολλά σχόλια για τα ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα από ΠΑΔΑ, ρωτήθηκε ο Πιερρακάκης κ είπε ότι «είναι υπό συζήτηση να διευθετηθεί»: https://www.youtube.com/watch?v=UfNsgjanT60
Το γιατί δεν μπορούσε να περιμένει να οριστικοποιηθεί κ να το βάλει κι αυτό στο νομοσχέδιο, άγνωστο. Μάλλον κάτι άλλο προηγείται που δε μπορούσε να περιμένει.
Σχόλια όσον αφορά το άρθρο 91 του νομοσχεδίου:
Αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι:
«β) Το τριάντα τοις εκατό (30%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. κατανέμεται με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους μπορεί να αξιολογείται κάθε Α.Ε.Ι. Οι δείκτες αυτοί μπορεί να είναι ιδίως οι εξής:
αα) η ποιότητα και αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως την αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές, την αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και την πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων»
Σχόλιο:
Η «οριζόντια» αξιολόγηση με βάση την αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές αδικεί σαφέστατα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια επειδή σε αυτά αρκετοί φοιτητές δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους, χωρίς να ευθύνεται το Πανεπιστήμιο για αυτό. Επίσης μιλώντας για αριθμό «εισερχόμενων φοιτητών» φαίνεται να ξεχνάει ότι πολλοί «εισερχόμενοι φοιτητές» ξαναδίνουν εξετάσεις ή παίρνουν μεταγραφές (πάλι για οικονομικούς λόγους) χωρίς να ευθύνεται το περιφερειακό Πανεπιστήμιο για αυτό.
Αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι:
«ββ) η ερευνητική δραστηριότητα, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τον αριθμό των Κέντρων Αριστείας στην έρευνα, τον αριθμό των μελών Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών ή ερευνητικών οργανισμών ή διεθνών επιστημονικών εταιρειών, τον αριθμό δημοσιεύσεων ανά καθηγητή, τον αριθμό ετεροαναφορών ανά καθηγητή, τον αριθμό ανά καθηγητή απλών συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και τον αριθμό ανά καθηγητή συμμετοχών με συντονιστικό ρόλο σε ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών»
Σχόλιο:
Εδώ βλέπουμε ότι ενώ μια σειρά κριτήρια εκφράζονται (σωστά) με αναλογικό τρόπο (δηλαδή με διαίρεση «ανά καθηγητή»), κάποια άλλα κριτήρια όπως ο αριθμός των μελών του επιστημονικού προσωπικού που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ο αριθμός των Κέντρων Αριστείας στην έρευνα, ο αριθμός των μελών Δ.Ε.Π. που κατέχουν θέσεις στα κεντρικά όργανα διοίκησης διεθνών ακαδημαϊκών ή ερευνητικών οργανισμών ή διεθνών επιστημονικών εταιρειών εκφράζονται ως απλός «αριθμός» αδικώντας κατάφορα τα μικρότερα Πανεπιστήμια που μπορεί να έχουν δέκα και δεκαπέντε φορές λιγότερους υπηρετούντες καθηγητές, οπότε είναι αδύνατον να πετύχουν αντίστοιχους «αριθμούς» με ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο. Αν παραμείνει ως έχει θα έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα.
Αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι:
«γγ) η διεθνοποίηση, η οποία αξιολογείται με βάση ιδίως τον αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, των φοιτητών που φοιτούν στο ίδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, των φοιτητών που φοιτούν στο εξωτερικό μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τον αριθμό συμφωνιών συνεργασίας με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού.»
Σχόλιο:
Εδώ βλέπουμε ότι ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών λαμβάνεται υπόψην (και σωστά) σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, στη συνέχεια αναφέρονται ως κριτήρια οι φοιτητές που φοιτούν στο ίδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι φοιτητές που φοιτούν στο εξωτερικό μέσω ευρωπαϊκών και διεθνών εκπαιδευτικών προγραμμάτων χωρίς να είναι σε αναλογία με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, άρα αδικεί τα μικρότερα Α.Ε.Ι. που έχουν λιγότερους φοιτητές.
Επίσης αναφέρεται ως κριτήριο ο αριθμός συμφωνιών συνεργασίας με άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού χωρίς να είναι σε αναλογία με τους υπηρετούντες καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, αδικώντας κατάφορα τα μικρότερα Πανεπιστήμια που μπορεί να έχουν δέκα και δεκαπέντε φορές λιγότερους υπηρετούντες καθηγητές, οπότε είναι αδύνατον να πετύχουν αντίστοιχους «αριθμούς» συμφωνιών συνεργασίας με ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο.
Αν παραμείνουν ως έχουν θα είναι σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περαιτέρω εξειδίκευση που γίνεται στη συνέχεια από την ΕΘ.Α.Α.Ε. μέσω υπουργικής απόφασης έχει θεσπιστεί πλήθος άλλων κριτηρίων «ποιοτικής αξιολόγησης» που επίσης λειτουργούν σε βάρος των μικρών και περιφερειακών Α.Ε.Ι. γεγονός που επίσης έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας που προβλέπει το Σύνταγμα.
Αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι:
«γ) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘ.Α.Α.Ε., ορίζονται τα κριτήρια κατανομής και οι δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων των υποπαρ. α’ και β, ο τρόπος με τον οποίο αυτοί σταθμίζονται και συνδυάζονται, μπορεί να ορίζονται ορισμένα ή όλα τα κριτήρια ή δείκτες ως υποχρεωτικοί για τα Α.Ε.Ι., καθώς και να ορισμένα κριτήρια ή δείκτες ως προαιρετικοί για τα Α.Ε.Ι. και, στην τελευταία περίπτωση, να ορίζεται περαιτέρω το πλήθος των κριτηρίων ή δεικτών τα οποία πρέπει να επιλέξει κάθε Α.Ε.Ι., καθώς και κάθε σχετική διαδικασία.
δ) Αν ένα Α.Ε.Ι. δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων στους οποίους έχει επιλέξει να αξιολογηθεί, σύμφωνα με την υποπαρ. β, τότε η επιχορήγηση που δεν θα λάβει ως συνέπεια της αξιολόγησής του θα κατανεμηθεί στην επιχορήγηση των λοιπών Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην απόφαση της υποπαρ. γ’.»
Σχόλιο:
Η διάταξη αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δεδομένου ότι ενώ ο νόμος αναφέρει «Αν ένα Α.Ε.Ι. δεν επιτύχει τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων στους οποίους έχει επιλέξει να αξιολογηθεί» έως τώρα ουδέποτε θεσπίστηκαν (από την ΕΘ.Α.Α.Ε. ή οποιονδήποτε άλλον) κάποιες «τιμές» ή κριτήρια επιτυχίας (ή μη επιτυχίας) στους δείκτες ποιότητας που επιλέγει ένα Α.Ε.Ι. Το μόνο που έχει θεσπιστεί είναι η σύγκριση (για το κάθε κριτήριο) του κάθε ΑΕΙ με τον μέσο όρο όλων των υπολοίπων, δηλαδή η «τιμωρία» όσων είναι κάτω από τον (οποιονδήποτε) μέσο όρο. Το πόσο παράλογο είναι αυτό το σύστημα (της αέναης σύγκρισης με τον μέσο όρο) φαίνεται, για παράδειγμα, αν εξετάσει κανείς τα κριτήρια Ε1.1 (Ποσοστό διοικητικού προσωπικού στο Γραφείο Διασύνδεσης) και Ε7.1 (Ποσοστό διοικητικού προσωπικού στην ΜΟ.ΔΙ.Π.) της ισχύουσας υπουργικής απόφασης όπου τυχόν υπερστελεχωμένα Γραφεία Διασύνδεσης και ΜΟ.ΔΙ.Π. με πλεονάζον προσωπικό θα «κερδίζουν» σε βάρος των ΑΕΙ που κάνουν ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι περικοπές επιχορήγησης που γίνονται από κάποια ΑΕΙ, τα οδηγούν στο να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε καν στις εντελώς απαραίτητες λειτουργικές τους δαπάνες.
Βελτιωτική ρύθμιση της 1ης παραγράφου του άρθρου 141 του νόμου Κεραμέως.
Εφόσον με την ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, το Υπουργείο πρέπει να δώσει τα κατάλληλα εργαλεία στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο να θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιστημονική του παρουσία, να την εξελίξει και να την αναβαθμίσει. Η «εξαναγκαστική» (με βάση την παργρ.1 του 141) επαναπροκήρυξη κενωθείσης θέσης ΔΕΠ (που κενώθηκε για οποιονδήποτε λόγο) στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο (το οποίο μπορεί να θεραπεύεται εδώ και δεκαετίες) δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Το Τμήμα πρέπει ελεύθερα και απροϋπόθετα να αποφασίζει – τη χρονική στιγμή που για κάποιο λόγο κενώνεται μια θέση- το γνωστικό αντικείμενο που θέλει να θεραπεύσει (μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό της κενωθείσης, μπορεί να είναι τροποποιημένο, αν έτσι επιβάλλεται από τις εξελίξεις, ή μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετικό, αναλόγως με τις βλέψεις του Τμήματος για την επιστημονική του παρουσία). Επιπλέον, προηγήθηκε στα πανεπιστημιακά Τμήματα και η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έδωσε πορίσματα προς τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα Τμήματα και επί του ζητήματος της ενίσχυσης γνωστικών αντικειμένων. Αν δεν μπορεί ένα Τμήμα να προκηρύξει θέση στη βάση της συμβουλής της αξιολόγησης, στην πράξη ακυρώνεται η σημασία της
Αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 37 Σκοπός (Μέρος Γ) είναι απλά ευχολόγια. Καμιά μεταρρυθμιστική ή εκσυγχρονιστική διάθεση και παρέμβαση. Ιδού μερικά απλά και κατανοητά βήματα εκσυγχρονισμού: Καθ. πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τέρμα οι καθ, κομματικά εξαρτήματα. Όποιος καθ. θέλει κομματική/πολιτική καριέρα παραιτείται. Λιγότερα και ισχυρότερα ΑΕΙ (πχ. 10-12). Λιγότερες Ιατρικές Σχολές (π.χ. 3). Αυστηρή εφαρμογή Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας. Τέρμα στη συνεχή εξέλιξη – όχι ΑΕΙ μόνον καθ, πρώτης βαθμίδας. 4+1 χρόνια σπουδών. Υποτροφίες και δάνεια. Ιατρικοί Φάκελοι Υγείας στις Ιατρικές Σχολές άμεσα. Ιατρική Αθηνών με 600 μέλη ΔΕΠ παράνοια. Ιατρικές που καλύπτουν το 45% των υπηρεσιών του ΕΣΥ παραμόρφωση και διαπλοκή. 20 τουλάχιστον νοσοκομεία στην Αθήνα σε ακτίνα 3-4 χιλιόμετρων παράνοια. Μετατροπή του νοσοκομείου Λαϊκό σε Ερευνητικά εργαστήριά της Ιατρικής Αθηνών. Ίδρυση τουλάχιστον μιας Ιατρικής Μεταπτυχιακής Σχολής στην Αθήνα. Εγκατάσταση της Ιατρικής Αθηνών στο Ερρίκος Ντυνάν. Δημιουργία Συγχρόνων Ασκληπιακών Πάρκων (πρόταση Ιατρικής Αθηνών από το 1994) για την ενδυνάμωση υπηρεσιών Υγείας (κατά ΠΟΥ, όχι ασθένειας) και άλλα …
Θα κληθεί λοιπόν κάποια στιγμή η ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης των ΑΕΙ να αποφανθεί για το ποια είναι καλά ΑΕΙ και ποια όχι, επί της ουσίας συγκρίνοντας τα κρατικά με τα μη κρατικά. Σημειώνω, ότι τα μη κρατικά θα έχουν προφανώς αυτόνομες διοικήσεις που θα απαντούν στην αρχή μόνο για τα κριτήρια που θέτει ο νόμος και όχι για ακαδημαϊκά και διοικητικά θέματα). Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει στα κρατικά (που δεν είναι δημόσια γιατί ουσιαστικά δεν έχουν αυτοδιοίκητο) με βάση τα όσα ισχύουν και όσα περιγράφονται στο νόμο (χωρίς σειρά προτεραιότητας):
1. Τα κρατικά δεν θα μπορούν να εξελίξουν τα μέλη ΔΕΠ παρά μόνο όταν συμπληρωθεί ο χρόνος μεταξύ των βαθμίδων. Δηλαδή όποιος μπορεί πχ να γίνει πρωτοβάθμιος θα φεύγει για τα ιδιωτικά (όπως έφυγα εγώ για το εξωτερικό στα 33 μου).
2. Τα κρατικά συνεχίζουν να έχουν άπειρη γραφειοκρατία, παρά τα όσα περιγράφει ο νόμος.
3. Τα κρατικά συνεχίζουν να θέλουν γνωμοδοτήσεις από το Υπουργείο για σειρά ακαδημαϊκών και διοικητικών θεμάτων.
4. Τα κρατικά έχουν περιορισμούς ακόμα και για το αντικείμενο της θέσης ΔΕΠ, αν κάποιο μέλος ΔΕΠ φύγει (πριν τη σύνταξη).
5. Η διαδικασία πρόσληψης ακαδημαϊκού προσωπικού παίρνει πάνω από έτος.
6. Οι διαδικασίες πρόσληψης διοικητικού προσωπικού είναι επίσης χρονοβόρες, ενώ το υπάρχον προσωπικό έχει ελλείψεις και δεν μπορεί να μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
7. Οι διαδικασίες μεταφοράς τμημάτων, αλλαγής τμημάτων κλπ. παραμένουν στο υπουργείο.
8. Υποβάλλουν προϋπολογισμό που εγκρίνεται από το υπουργείο.
Όλα αυτά τα ιδιωτικά δεν θα τα κάνουν. Άρα θα γίνουν καλύτερα από τα κρατικά-μη δημόσια. Άρα θα γίνει η πανεπιστημιακή εκπαίδευση όπως η υγεία.
ΥΓ1 Όλο αυτό μυρίζει κολλέγια, εδώ είμαστε και θα το δείτε.
ΥΓ2 Όπως έχω τονίσει είμαι υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Παρακάτω παρουσιάζεται αλλαγή επί του άρθρου 41, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή 618/14.02.2024 Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος
Παρακαλούμε για την υιοθέτησή της.
Άρθρο 41
Δυνατότητα συμμετοχής του αρχαιότερου κατά σειρά μέλους της Συγκλήτου στη διαδικασία Ανάδειξης Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων – Δυνατότητα υποψηφιότητας για την θέση του Αντιπρυτάνεως και σε αποχωρήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας -Τροποποίηση παρ. 2, 4 και 5, προσθήκη παρ. 9 στο άρθρο 11 ν. 4957/2022
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί της πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρύτανη, προστίθεται νέο, τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης των εξωτερικών μελών του Σ.Δ., ο υπηρετών Πρύτανης προσκαλεί τα εσωτερικά μέλη που ενδιαφέρονται να υποβάλουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Πρύτανη να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους ενώπιον της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι.. Αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., η πρόσκληση πραγματοποιείται με ευθύνη του επόμενου σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανη, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Αν ο επόμενος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται, η πρόσκληση πραγματοποιείται με ευθύνη του αρχαιότερου κατά σειρά μέλους της Συγκλήτου, που δεν έχει σχετικό κώλυμα. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.».
2. Στην παρ. 4 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022, περί των κωλυμάτων για την πρόταση υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Αντιπρύτανη, προστίθεται νέο, τελευταίο εδάφιο και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Δεν επιτρέπεται να προταθούν ως υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη:
α) μέλη Δ.Ε.Π., τα οποία αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας της θέσης που προκηρύσσεται,
β) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει στο αξίωμα του Πρύτανη για τουλάχιστον δύο (2) θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,
γ) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. για τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις θητείες στο ίδιο ή άλλο Α.Ε.Ι.,
δ) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει τουλάχιστον μία (1) θητεία ως εσωτερικά μέλη του Σ.Δ. και τουλάχιστον μία (1) θητεία στο αξίωμα του Πρύτανη,
ε) μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν διατελέσει αθροιστικά τουλάχιστον τρεις (3) θητείες στα αξιώματα του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη.
3. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας παρουσίασης των προτάσεων των υποψηφίων και της ακρόασής τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, μετά τη φράση «Ο υπηρετών Πρύτανης ή ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης μη κωλυόμενος Αντιπρύτανης, αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ.» προστίθεται η φράση «ή το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου, αν ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. Ο υπηρετών Πρύτανης ή ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης μη κωλυόμενος Αντιπρύτανης, αν ο υπηρετών Πρύτανης έχει εκλεγεί ως εσωτερικό μέλος του Σ.Δ., ή το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου, αν ο πρώτος σε σειρά αναπλήρωσης Αντιπρύτανης κωλύεται, προσκαλεί τους υποψηφίους για την παρουσίαση των προτάσεών τους στα υπόλοιπα μέλη του Σ.Δ. και στη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι., μεριμνά για τη δημοσίευση των προτάσεών τους και τους καλεί σε ανοικτή ακρόαση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία δύνανται να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Αντιπρύτανη. Η διαδικασία ακρόασης και αξιολόγησης των υποψηφίων και των προτάσεων δεν δύναται να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες, οι οποίες υπολογίζονται από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.».
4. Στο άρθρο 11 του ν. 4957/2022, περί της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη, προστίθεται παρ. 9 ως εξής:
«9. Αν παραιτηθεί ή εκλείψει ο υπηρετών Πρύτανης, ο νέος Πρύτανης εκλέγεται για τον υπολειπόμενο χρόνο της θητείας του Σ.Δ., με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Αρμόδιο για τη διενέργεια της διαδικασίας ανάδειξης Πρύτανη είναι το αρχαιότερο κατά σειρά μέλος της Συγκλήτου. Η προθεσμία της παρ. 2 εκκινεί από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της πράξης, που αφορά στην παραίτηση ή έκλειψη. Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Πρύτανη οι αρμοδιότητες του Πρύτανη ασκούνται μεταβατικά σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4Δ του άρθρου 10.».
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης
και τα μέλη
της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος
Θα διευκόλυνε σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠΑΙΘΑ, ιδιαίτερα των φορέων μικρού μεγέθους, η παροχή δυνατότητας στους αποσπασθέντες σε αυτούς διοικητικούς υπάλληλους ή εκπαιδευτικούς να καταλαμβάνουν και θέσεις ευθύνης.
Θα ήταν καλό τα μέλη των Σ.Δ. των ΑΕΙ να έχουν τη δυνατότητα να κατέχουν και θέση αντιπροέδρου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου σε φορείς εποπτευόμενους από το ΥΠΑΙΘΑ.
Επειδή δημιουργούνται προβλήματα με τους οργανισμούς που απευθυνόμαστε για εργασία, καλό θα ήταν να προκύπτει ξεκάθαρα από το Ν. 4957/2022 τα άρθρα του οποίου τροποποιούνται με το παρόν σχέδιο νόμου, ότι ο κάτοχος τίτλου σπουδών Ιατρικής αναγνωρισμένου πανεπιστημίου που χορηγήθηκε από χώρα της αλλοδαπής μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιρείται από τη διαδικασία εξέτασης και όχι από τη διαδικασία αναγνώρισης όπως αναφέρεται στο υπάρχον άρθρο 312 του Ν. 4957/2022.
Προτεραιότητα θα πρέπει να δώσετε στα ΑΕΙ της παραμεθορίου και να τα ενισχύσετε τόσο με κτιριακές υποδομές, δηλαδή να κατασκευάσετε φοιτητικές εστίες δίνοντας κίνητρο στους φοιτητές να επιλέξουν να φοιτήσουν στα ΑΕΙ της παραμεθορίου, όσο και με διοικητικό προσωπικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν στους κύκλους κινητικότητας των ΑΕΙ της παραμεθορίου, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης.
Επίσης, θα πρέπει να δώσετε κίνητρα στα μέλη ΔΕΠ για να παραμείνουν στην παραμεθόριο, τόσο οικονομικά, όπως το επίδομα παραμεθορίου, (το οποίο λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και άλλες κατηγορίες προσωπικού που εργάζονται στην παραμεθόριο, εκτός από τα μέλη ΔΕΠ), όσο και οικογενιακά, δίνοντας τη δυνατότητα στις/στους συζύγους δημοσίους υπαλλήλους, να κάνουν μετάταξη στο ΑΕΙ που υπηρετεί το μέλος ΔΕΠ, κατά παρέκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης της κινητικότητας.
Θέσπιση επιδόματος παραμεθορίου για τα μέλη ΔΕΠ.
Επίδομα παραμεθορίου λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και
άλλες κατηγορίες προσωπικού που εργάζονται στην παραμεθόριο. Διακόπηκε για τα μέλη ΔΕΠ, εάν και αποτελούσε, όσο ίσχυε, ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης
και παραμονής εξαιρετικών επιστημόνων στα ΑΕΙ της παραμεθορίου.
Να αποσυρθεί η νέα παρ. 5 στο αρθρο 45 σχετικά με τη δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από την Σύγκλητο στον Πρύτανη, καθώς αφήνεται περιθώριο για υποβιβασμό του οργάνου και ανάπτυξη «πελατειακών σχέσεων».
Οι αρμοδιότητες που αφορούν σε ακαδημαικά και ερευνητικά θέματα, όπως η υποβολή γνώμης για την ίδρυση προγραμμάτων σπουδών, εργαστηρίων, ερευνητικών ινσιτούτων κ.α πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν διαβούλευσης με συλλογικότητα και συνεργασία καθώς σχετίζονται άμεσα με την εκπαιδευτική και ερευνητική πολιτική του ιδρύματος.
Αντίστοιχα, η κατανομή νέων θέσεων διδακτικού προσωπικού είναι ζωτικής σημασίας για την οργάνωση και λειτουργία των Τμημάτων και οι Πρόεδροι και οι Κοσμήτορες θα πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στη λήψη των εν λόγω αποφάσεων.
Για ποιο λόγο άραγε τίθενται τέτοιες ρυθμίσεις; Ποια η σκοπιμότητα; Είναι εύκολο ένα συλλογικό όργανο να πειστεί να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητές του με πρόφαση ότι μια πιθανή μεταβίβαση θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα επιταχύνει τις διαδικασίες, ποιο όμως θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα; Θα υπάρξει μια συσσώρευση αρμοδιοτήτων σε ένα μόνο όργανο που θα επιφέρει περισσότερες καθυστερήσεις και δεν θα υπάρχει πλουραλισμός στη λήψη των αποφάσεων. Σταδιακά η Σύγκλητος θα συνεδρίαζει μόνο 1-2 φορές το έτος.
Πώς οι εισαγόμενες ρυθμίσεις είναι συμβατές με το το μοντέλο του επιτελικού κράτους; Το νομοθέτημα αυτό δίνει μια υπερ- εξουσία στον Πρύτανη χωρίς κανένα έλεγχο, η οποία μόνο δυσλειτουργία θα φέρει. Μήπως τελικά ο στόχος είναι η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι η ενίσχυση;
Ομοίως το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 46 και 48 που παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης πλήθος αρμοδιοτήτων της Κοσμητείας και της Συνέλευσης του Τμήματος, προς τον Κοσμήτορα και τον Πρόεδρο αντίστοιχα.
Παρατίθενται ενδεικτικά πηγές σχετικά με τις αρμοδιότητες ακαδημαικών συλλογικών οργάνων ξένων Πανεπιστημίων:
https://senate.ucr.edu/about/duties_structure
https://facultysenate.stanford.edu/about-us
Άρθρο 92
Πρέπει να εισαχθεί ένας κόφτης για την εκπροσώπηση των Σχολών στον 7μελές του ΕΛΚΕ. 1 Εκπρόσωπος ανά Σχολή. Αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση κάποιες Σχολές λόγω πολύ μεγάλου αριθμού μελών ΔΕΠ θα υπερεκπροσωπούνται σε σχέση με άλλες.
Σχετικά με τα άρθρα 44,45,46 – 48,49:
Πρέπει να αποσυρθούν διότι μεταβιβάζονται σημαντικές αρμοδιότητες του ΣΔ, Συγκλήτου στον Πρύτανη, του Συμβουλίου Κοσμητείας στον Κοσμήτορα και της ΓΣ Τμήματος στον Πρόεδρο, με αποτέλεσμα να να δημιουργηθεί ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτισμού σε μονοπρόσωπα όργανα. Αυτό οδηγεί τα συλλογικά όργανα (ΣΔ, Σύγκλητος, Κοσμητεία, Τμήμα) να «υποβιβαστούν» θεσμικά και ουσιαστικά. Επίσης, δεν εξασφαλίζονται φίλτρα ελέγχου στην άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων μετά τη μεταβίβαση. Τέλος, θα χαθεί η έννοια της ακαδημαϊκότητας και της συλλογικότητας στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων, ενώ θα αποθαρρυνθούν περαιτέρω τα μέλη ΔΕΠ στο να συμμετέχουν στα όργανα των ΑΕΙ.
Σχετικά με το άρθρο 49:
H διάταξη δυνατότητας μέλους ΔΕΠ άλλου τμήματος να γίνει πρόεδρος σε «συναφές» τμήμα κρίνεται ως πρωτόγνωρη. Πώς ένα μέλος ΔΕΠ που δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στη Συνέλευση του Τμήματος, δεν διδάσκει στα προγράμματα σπουδών κλπ., δύναται να αναλάβει την εκπροσώπηση του Τμήματος; Επίσης, πώς ακριβώς κρίνεται η συνάφεια;
Άρθρο 58
Εγγραφή αλλοδαπών-αλλογενών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής – Προσθήκη άρθρου 70Α στον ν. 4957/2022
…
Εφόσον τα ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν περισσότερους φοιτητές/ήτριες, γιατί αυτό περιορίζεται μόνο σε «αλλοδαπούς/αλλογενείς» και όχι, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις, και σε ημεδαπούς/ομογενείς; Επίσης, γιατί τα κριτήρια για αυτές τις κατηγορίες να είναι διαφορετικά από τα συνήθη κριτήρια για εισαγωγή στα ΑΕΙ, δηλαδή τις γνωστές πανελλαδικές εξετάσεις; Αν ο λόγος που οι αλλοδαποί/αλλογενείς δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι η γλώσσα, ας οργανωθούν ταυτόχρονες πανελλαδικές εξετάσεις με τα ίδια θέματα σε άλλες γλώσσες.
Είναι αποδεκτό να υπάρχουν κριτήρια με βάση την «καταγωγή»; Δηλαδή, κάποιο παιδί που πληρεί όλα τα κριτήρια μιας από τις τέσσερις περιπτώσεις της παρ. 4 του άρθρου 70Α, πλην του κριτηρίου της καταγωγής ενός ή και των δύο γονέων του, είναι αποδεκτό να εξαιρείται;
Μήπως τελικά δημιουργούμε φοιτητές δύο κατηγοριών, αυτούς που εγγράφονται με τις πανελλαδικές και αυτούς που εγγράφονται με διαδικασίες και όρους που ορίζει το ΣΔ κάθε Ιδρύματος, παρακάμπτοντας τις πανελλαδικές εξετάσεις, και για τους οποίους ισχύουν διαφορετικοί «κανόνες συνέχισης φοίτησης» και «κανόνες διαγραφής» που αποφασίζονται από το ΣΔ; Αν τελικά παραμείνει το άρθρο, θα πρότεινα τουλάχιστον να διαγραφούν τα «κανόνες συνέχισης φοίτησης» και «κανόνες διαγραφής» από την παρ. 1 του άρθρου 70Α.
Υπάρχει ένα διαχρονικό νομοθετικό κενό, το οποίο αν δεν καλυφθεί θα επιφέρει καταγγελίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν μια μητέρα, μέλος ΔΕΠ, είναι σε άδεια τοκετού και λοχείας δεν επιτρέπεται να διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα και να αμείβεται, να είναι επιστημονικά υπεύθυνη σε ερευνητικά έργα (και μάλιστα σε έργα ΕΛΙΔΕΚ) ή να εργάζεται σε ερευνητικά έργα και να αμείβεται από αυτά.
Αυτό δεν ισχύει για κανέναν άλλο τύπο άδειας των μελών ΔΕΠ. Μάλιστα, με έκπληξη διαπιστώνω ότι στην παρούσα νομοθετική ρύθμιση επιτρέπεται να είναι επιστημονικά υπεύθυνοι έργων, άτομα που είναι σε αναστολή καθηκόντων.
Αν δεν προστεθεί ρύθμιση που να λύνει τα παραπάνω προβλήματα, τότε αποδεδειγμένα ο νομοθέτης ή ορθότερα ο εισηγητής του νομοσχεδίου τιμωρεί την μητρότητα. Οι μητέρες, μέλη ΔΕΠ, κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας θα πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια. Εκτός και αν θεωρούμε σημαντικότερη την εκπαιδευτική άδεια από την μητρότητα.
Θα ήταν καλό οι αντιπρόεδροι και τα μέλη των Δ.Σ. των φορέων που εποπτεύει το ΥΠΑΙΘΑ, να έχουν την δυνατότητα επιλογής μεταξύ αποκλειστικής απασχόλησης στο ΑΕΙ ή μερικής απασχόλησης στο ΑΕΙ ή αναστολής των καθηκόντων τους.
Συνεχίζοντας στο άρθρο 49:
«1. Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος Τμήματος εκλέγεται μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) πλήρους απασχόλησης, της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, για θητεία τριών (3) ετών. Υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου Τμήματος μπορεί να θέσει Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής άλλου συναφούς Τμήματος.».
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι είναι σκόπιμο να μπορεί να γίνει Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ενός Τμήματος μέλος ΔΕΠ άλλου Τμήματος (δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα, αλλά για χάρη της συζήτησης το σχολιάζω), σημασία δεν έχει το άλλο Τμήμα να είναι συναφές, αλλά το μέλος ΔΕΠ του άλλου Τμήματος να έχει συναφές γνωστικό αντικείμενο. Τα Τμήματα είναι υποχρεωμένα να καταρτίσουν μητρώο γνωστικών αντικειμένων. Μπορεί το «άλλο Τμήμα» να είναι συναφές, αλλά το μέλος ΔΕΠ του «άλλου Τμήματος» να έχει μη συναφές γνωστικό αντικείμενο προς το Τμήμα του οποίου επιθυμεί να γίνει Πρόεδρος (ή και το αντίθετο).
Για να βελτιωθεί λίγο η διάταξη αυτή, θα έπρεπε το μέλος ΔΕΠ άλλου Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο εκ του μητρώου γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος στο οποίο φιλοδοξεί να γίνει Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος.
Στο άρθρο 122, όπου επέρχονται τροποποιήσεις στο άρθρο 298 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί του σκοπού του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), η σύνταξη της περ. γ) που προστίθεται στην παρ. 1 θα ήταν σωστότερη ως εξής :
γ) η αξιολόγηση / γραπτή εκτίμηση περιόδων σπουδών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί σε αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
Οι διδάκτορες ΕΔΙΠ επιτελούν στην πραγματικότητα καθήκοντα μελών ΔΕΠ. Έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα και τους απαγορεύεται από τον νόμο η εξέλιξη στο τμήμα που υπηρετούν. Είναι πρωτοφανές παγκοσμίως, ενώ ο κλάδος τους δεν αναγνωρίζεται από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως π.χ. του λέκτορα. Πρέπει για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και για την αποκατάσταση της αδικίας να τους δοθεί το δικαίωμα εξέλιξης σε ΔΕΠ, κατόπιν κρίσης.
Οι διδάκτορες ΕΔΙΠ επιτελούν στην πραγματικότητα καθήκοντα μελών ΔΕΠ. Έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα και τους απαγορεύεται από τον νόμο η εξέλιξη στο τμήμα που υπηρετούν. Την ίδια στιγμή οι λέκτορες εφαρμογών με λιγότερα τυπικά προσόντα έγιναν λέκτορες με δικαίωμα εξέλιξης. Θα πρέπει στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και στο πλαίσιο της ισότητας να τους δοθεί το δικαίωμα της εξέλιξης σε ΔΕΠ, κατόπιν αξιολογικής κρίσης.
Τα Πανεπιστήμια στα οποία απευθύνθηκα για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης που μου χρέωσε ο ΔΟΑΤΑΠ, δεν με δέχονται καθώς δεν προκύπτει από το Ν. 4957 η υποχρέωση του φορέα υποδοχής για την ασφάλισή μου όπως προκύπτει για τους φοιτητές των πανεπιστημίων που διεξάγουν πρακτική άσκηση.
Άρθρο 49
…
«1. Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος Τμήματος εκλέγεται μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) πλήρους απασχόλησης, της βαθμίδας του Καθηγητή ή Αναπληρωτή Καθηγητή, για θητεία τριών (3) ετών. Υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου ή Αντιπροέδρου Τμήματος μπορεί να θέσει Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής άλλου συναφούς Τμήματος.».
Το Τμήμα είναι η βασική ακαδημαϊκή μονάδα. Δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ενός Τμήματος να είναι μέλος ΔΕΠ άλλου Τμήματος. Ένα Τμήμα έχει ιδιαιτερότητες και μεσομακροπρόθεσμους σχεδιασμούς ανάπτυξης που μόνο τα μέλη ΔΕΠ αυτού γνωρίζουν και μπορούν (και έχουν κίνητρο) να εξυπηρετήσουν.
Επίσης, δεν διευκρινίζεται κατά πόσο το «άλλο συναφές Τμήμα» θα είναι από το ίδιο Ίδρυμα ή και από άλλα.
Η Συνέλευση των μελών ΔΕΠ ενός Τμήματος δεν είναι Συνέλευση διδασκόντων σχολείου, όπου μπορεί να οριστεί Διευθυντής άτομο χωρίς οργανική θέση σε αυτό. Βέβαια, τελικά τα μέλη ΔΕΠ ψηφίζουν για τον Πρόεδρο του Τμήματος, εκτός αν πρόκειται να αλλάξει και αυτό στο μέλλον.
Θα πρέπει να υπάρξει αναφορά για το πού θα χρησιμεύει – χρησιμοποιείται η βεβαίωση αξιολόγησης περιόδων σπουδών του άρθρου 125.
Στο άρθρο 38, περίπτωση ε), πού αποσκοπεί η κατοχύρωση από τον ΔΟΑΤΑΠ των βραχέων περιόδων όπως αυτές εξειδικεύονται στο άρθρο 65; Άλλωστε ο ΔΟΑΤΑΠ είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση σπουδών στην αλλοδαπή και όχι σπουδών στην ημεδαπή (όπως οι «βραχείες σπουδές»).
σύμφωνα και με το άρθρο 17 του ν. 4009/2011 (Α’195) Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για κατάληψη θέσης καθηγητή δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικού αντικειμένου εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής κατά τους κανόνες της οικείας τέχνης ή επιστήμης (de lege artis).
Ωστόσο η πλειοψηφία των καθηγητών ΔΕΠ τμημάτων στα οποία η προϋπόθεση κατάληψης θέσης δεν συμπεριλαμβάνει την κατοχή διδακτορικού δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την επίβλεψη διδακτορικών, γεγονός που αποκλείει την ερευνητική δραστηριότητα στα εν λόγω τμήματα. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ κάτοχοι διδακτορικού ενταχθούν σε θέσεις μέλους ΔΕΠ υπό κρίση και σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με κριτήρια το ερευνητικό, διδακτικό και επιστημονικό τους έργο. Ο διαχωρισμός διδακτικού προσωπικού σε μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ-ΕΕΠ ενισχύει τη ανισότητα και δημιουργεί μια σειρά περιορισμών και προβλημάτων στην ακαδημαική κοινότητα.
Γιά να ενισχυθούν τα περιφερειακά ιδρύματα τώρα που ιδρύονται τα μη κρατικά, δε φτάνουν μόνον τα κονδύλια, αλλά και η ανθρώπινη στελέχωσή τους. Κάποιοι συμπολίτες αναφέρθηκαν επανειλημμένα στο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό αυτών των πανεπιστημίων. Εγώ θα αναφερθώ στο φοιτητικό προσωπικό το οποίο ενδιαφέρεται να εισαχθεί σ’ αυτά.
Και γιά να προχωρήσουμε ομαλά στην ανάπτυξη του αιτήματος, ας ορίσουμε ποιά είναι τα περιφερειακά ιδρύματα που ήδη πλήττονται και από τις συνέπειες της συγχώνευσης των ΑΕΙ-ΑΤΕΙ και από την αρνητική εξέλιξη του δημογραφικού αλλά τώρα θα δοθεί η χαριστική βολή λόγω της εγκατάστασης των μη κρατικών ιδρυμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Αυτά λοιπόν είναι: α)Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, β)Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γ)Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, δ)Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ε)Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και στ)Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Προτείνεται λοιπόν και μόνο γιά συγκεκριμένα τμήματά τους που εδώ και μία δεκαετία παρουσιάζουν πτώση των βάσεών τους και πολύ χαμηλό αριθμό εισακτέων, ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΌ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΑΠΌ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ και από 5% που είναι σήμερα, να φτάσει στο 10%. Επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό των εισακτέων στις κατατακτήριες από τμήματα των ΔΙΕΚ ή ΙΙΕΚ από 1και 2% στο 5%. Τέλος να δίνεται μεγάλη δημοσιότητα στις προκηρύξεις των κατατακτηρίων και από τα ηλεκτρονικά και από τα έντυπα μέσα.
Η λειψανδρία στα σύνορα και τα νησιά δεν αντιμετωπίζεται με λόγια, αλλά με έργα.
Άρθρο 49
Να αποσυρθεί η διάταξη από το νομοσχέδιο.
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου Τμήματος αποτελεί μια ακαδημαική διαδικασία για την εκπροσώπηση του Τμήματος στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου, αλλά και την κοινωνία. Η δυνατότητα εκλογής μέλους ΔΕΠ άλλου Τμήματος – ακόμη και συναφούς – δεν δικαιολογείται επαρκώς από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Ακόμη και στην έκθεση ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης αναφέρεται η λέξη «Τομέα» αντί «Τμήματος», που αποδεικνύει πλήρη έλλειψη γνώσης της ουσίας της συγκεκριμένης ρύθμισης.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος καθώς είναι σημαντικό να γνωρίζει επαρκώς το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος, να παρέχει διδακτικό έργο, να έχει παράξει διοικητικό έργο και να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του.
Επιπλέον η διάταξη δεν έχει κανέναν έλεγχο στην εφαρμογή της, ένα μέλος ΔΕΠ θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου ή αντιπροέδρου σε 3-4 Τμήματα παράλληλα; Και εάν εκλεγεί σε δύο Τμήματα ταυτόγχρονα τι θα γίνει;
Η διάταξη είναι βαθιά προβληματική.
Άρθρο 82 – Διεύρυνση θεσμού «Συνεργαζόμενου Καθηγητή»
Παρ. 1. Η συμπλήρωση ως
« Καταξιωμένοι Έλληνες επιστήμονες, που κατέχουν ή κατείχαν θέση καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας σε πανεπιστήμια ή ερευνητή σε ερευνητικούς οργανισμούς της …»
(προστίθεται «κατείχαν» και διαγράφεται «αλλοδαπής»)
θα προσελκύσει επιστήμονες και από τα Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα, θα επιτύχει συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών ΑΕΙ και επιπλέον θα αξιοποιήσει στελέχη τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί και δύνανται να προσφέρουν. Νομοθεσία για ΑΕΙ καλόν είναι να έχει μόνο τους αναγκαίους περιορισμούς καθώς τα συλλογικά όργανα που θα την εφαρμόσουν γνωρίζουν τι είναι και κατάλληλο και χρήσιμο για τα ιδρύματά τους.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 43: Με την τροποποίηση της περ. γ) της παρ. 1 του άρθρου 14 ν.4957/2022 τα ΑΕΙ θα είναι σε δυσμενέστερη θέση και θα χαθεί η οποιαδήποτε μικρή ευελιξία υπάρχει για την αντιμετώπιση άμεσων θεμάτων που προκύπτουν.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η περ. γα) της παρ. 1 του άρθρου 43 να διαχωρίζει ευκρινώς τις δύο κατηγορίες αναμορφώσεων των προϋπολογισμών ως εξής:
1. Αναμορφώσεις του εγκεκριμένου αναλυτικού τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι. που δεν επιφέρουν επιδείνωση του αρχικά εγκεκριμένου δημοσιονομικού αποτελέσματός του, πραγματοποιούνται με απόφαση του Σ.Δ., χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
2. Αναμορφώσεις του εγκεκριμένου αναλυτικού τακτικού προϋπολογισμού του Α.Ε.Ι. που επιφέρουν επιδείνωση του αρχικά εγκεκριμένου δημοσιονομικού αποτελέσματός του υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και θεωρούνται εγκεκριμένοι μετά την πάροδο δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή τους, εκτός εάν αναπεμφθούν στο Σ.Δ. προς διόρθωση
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας
Κοινοποίηση: Υφυπουργούς Παιδείας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΤΕΡΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Μέρος Α΄
Υπηρέτησα 30 χρόνια ως καθηγητής στην Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ) και 4 χρόνια στα ΑΕΙ ως βοηθός καθηγητή. Στα ΤΕΙ από το 1987 ως το 2006 (όταν παραιτήθηκα και άνοιξα φαρμακείο) εκτός από τα εκπαιδευτικά μου καθήκοντα, διετέλεσα και ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος. Στο παραπάνω διάστημα διετέλεσα αιρετός προϊστάμενος σε όλες τις διοικητικές βαμθίδες της ιεραρχίας, εκτός από τη θέση του προέδρου του ιδρύματος. Γνωρίζω, λοιπόν σφαιρικά την εικόνα των ιδρυμάτων καθόσον υπηρέτησα από όλα τα «μετερίζια» αυτών.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου όλοι οι παράγοντες των ΤΕΙ, όπως σπουδαστές, απόφοιτοι, εκπαιδευτικοί, γονείς σπουδαστών είχαν ως κοινό και κυρίαρχο αίτημα την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ τους. Οι λόγοι ήταν ιδιοτελείς για όλους. Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι για την αναβάθμιση του πτυχίου τους, οι εκπαιδευτικοί για την αναβάθμιση των αποδοχών τους και οι γονείς για την ικανοποίηση της λανθασμένης αντίληψης ότι τα παιδιά τους καταξιώνονται κοινωνικά μόνο με πτυχίο ΑΕΙ και όχι ΤΕΙ. Την αναβάθμιση όμως, δεν την διεκδικούσαν αξιοκρατικά και ουσιαστικά, αλλά μόνο τυπικά, δηλαδή με αλλαγή του νομικού status των ιδρυμάτων.
Το παραπάνω αίτημα, δυστυχώς για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. άρχισαν να το υλοποιούν σταδιακά με «υβριδικές» νομοθετικές ρυθμίσεις. Έτσι, η πρώτη αλλαγή του θεσμικού νόμου 1404/1983 των ΤΕΙ τροποποιήθηκε με νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα ΤΕΙ ανήκουν «ισότιμα» μαζί με τα πανεπιστήμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά, με άλλο νόμο, τα ΤΕΙ γίνονται ανώτατα (ΑΕΙ) και ούτω καθεξής.
Ήμουν και είμαι ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ καθόσον αυτά ιδρύθηκαν για να παράγουν ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ που έλειπαν και λείπουν από την αγορά εργασίας. Πίστευα και πιστεύω ότι η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ θα ήταν η «ταφόπλακα» αυτών, γιατί θα άλλαζαν τον ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ χαρακτήρα των ιδρυμάτων και θα κατέληγαν στην κατάργηση τους, όπως και έγινε.
Μετά τις παραπάνω μεταμορφώσεις των ΤΕΙ, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ με «τροπολογία» μετέτρεψε χωρίς καμμιά κρίση τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή στον θάνατο των ιδρυμάτων.
Η πράξη αυτή, κατά τη γνώμη μου, ήταν και είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με δυσμενείς συνέπειες στην επιστήμη, την οικονομία και τη συνοχή τηε ελληνικής κοινωνίας.
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΔΥΟ:
1. Η τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση (κατάργηση) και
2. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση , όταν ο ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ των πανεπιστημιακών τμημάτων είχε και έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών και των αντίστοιχων πτυχίων.
Γέμισε η χώρα πανεπιστήμια με ΑΝΑΡΧΗ γεωγραφική κατανομή. Ως παράδειγμα θα αναφέρω τον κλάδο που υπηρέτησα (Γεωπονικός) . Σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν περισσότερες από 20 γεωπονικές σχολές, που βγάζουν ΑΝΕΡΓΟΥΣ ή ΕΤΕΡΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ γεωπόνους. Σε λίγα χρόνια οι παραπάνω απόφοιτοι θα είναι ίσοι αριθμητικά με τους εναπομείναντες γεωργούς. Το παραπάνω γεγονός ουδείς πολιτικός το αναφέρει στον δημόσιο διάλογο και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις συνέπειές του.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
1. Την επανίδρυση της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης.
2. Τη μείωση των παναπιστημιακών τμημάτων που παράγουν απόφοιτους άνεργους και ετεροαπασχολούμενους.
3. Την ορθολογική κατανομή των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση τις τοπικές ανάγκες της παραγωγής.
4. Την ένταξη της τριτοβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης στην ΑΝΩΤΕΡΗ εκπαίδευση προς αποφυγή της υπάρχουσας «υβριδικής» κατάστασης, που αφορά στην εκκρεμότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ-ΑΤΕΙ.
Σαφώς οι παραπάνω προτάσεις είναι δύσκολες και έχουν μεγάλο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Οι καθαρές όμως λύσεις είναι και ΣΩΣΤΕΣ και ΕΘΝΙΚΑ επωφελείς.
Μέρος Β΄
ΙΔΡΥΣΗ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Είμαι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων για τους εξής λόγους:
1. Γιατί πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός αυτών έναντι των δημοσίων θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δημοσίων.
2. Γιατί, όπως είναι δικαίωμα ελευθερίας η αναγνώριση της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, δικαίωμα ελευθερίας είναι και η επιλογή για σπουδές μεταξύ δημοσίου ή ιδιωτικού πανεπιστημίου. Η επιλογή «a la carte» είναι ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ.
3. Ο ισχυρισμός ότι με την ίδρυση των μη κρατικών παναπιστημίων δημιουργούνται εισαγόμενοι δύο ταχυτήτων είναι ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΣ, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο όποίος ισχυρίζεται ότι είναι ΑΔΙΚΟ στα δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα υψηλής ζήτησης να εισάγονται με 17.000-19.000 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα ιδιωτικά με 8.000-10.000 μόρια. Και ερωτώ: Δεν ήταν εξίσου ΑΔΙΚΟ όταν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ισοτίμησε τα πτυχία των ΤΕΙ (ειδικά των περιφερειακών ΤΕΙ) με τα πτυχία των πολυτεχνειακών και άλλων πανεπιστημειακών τμημάτων, όσον αφορά στην ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ των μορίων εισαγωγής στα αντίστοιχα τμήματα;
Τέλος, πιστεύω ότι στο νομοσχέδιο που αφορά την μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΠΡΟΕΧΕΙ η διευθέτηση των «στρεβλών» ρυθμίσεων της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με εκτίμηση,
Νικόλαος Φολίνας
Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 83, παράγραφος στ. στο σημείο που αφορά τη δυνατότητα των ομότιμων καθηγητών να ασκούν κλινικό έργο σε πανεπιστημιακές κλινικές. Ένας συνταξιούχος πανεπιστημιακός γιατρός δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές ενός νέου ιατρού που έχει όλη τη δύναμη και το κίνητρο να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες με προοπτική πολλών ετών. Η πολιτεία αντί να νομοθετεί υπέρ της συνέχισης των κατεστημένων προνομίων των συνταξιούχων, καλύτερα να φροντίσει για τη στελέχωση των πανεπιστημιακών κλινικών με νέο και δυναμικό προσωπικό. Είναι σίγουρο ότι τέτοιου είδους φωτογραφικές ρυθμίσεις θα προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα και φασαρίες στο Πανεπιστήμιο και τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια.
Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο κρατάει ομήρους μια μεγάλη ομάδα διδασκόντων ΕΔΙΠ – ΕΕΠ. Με την ισχύουσα νομοθεσία διαιωνίζεται η στασιμότητα των μελών Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π, καθώς τα ιδρύματα, προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, συνήθως δεν προτιμούν να προκηρύξουν θέσεις Δ.Ε.Π σε γνωστικό αντικείμενο που ήδη καλύπτει κάποιο μέλος Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π. υπό τις αναφερθείσες συνθήκες, αλλά σε νέο γνωστικό αντικείμενο.Προτεινόμενη αλλαγή:
Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. κάτοχοι Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών, τα οποία υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου στα Α.Ε.Ι., και καλύπτουν γνωστικά αντικείμενα των Σχολών ή Τμημάτων στα οποία υπηρετούν, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στη βαθμίδα του Λέκτορα ή Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση, και εν συνεχεία δυνατότητα εξέλιξής τους με ανοικτή διαδικασία.Η προτεινόμενη ρύθμιση θα βοηθήσει πολλαπλά τα Α.Ε.Ι., διότι:
– Θα συνεχίζει να αναγνωρίζει το ρόλο των Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π στα Α.Ε.Ι.
– Καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό (Δ.Ε.Π.), οι οποίες προέκυψαν λόγω της οικονομικής συγκυρίας της προηγούμενης δεκαετίας και είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
– Δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι
αφορά σε προσωπικό που ήδη εργάζεται στα πανεπιστήμια.
– Αξιοποιεί προσωπικό με πολυετή εμπειρία και πολύπλευρη προσφορά στις λειτουργικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των πανεπιστημίων και θα ενισχύσει τμήματα που έχουν διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες (σε διδασκαλία, εργαστήρια και έρευνα).Η παραπάνω ρύθμιση, δεν ανακόπτει τη πορεία πρόσληψης άλλων επιστημόνων στα Α.Ε.Ι., οι οποίοι δεν εργάζονται στα πανεπιστήμια σε μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα καλύπτονται ήδη επαρκώς από Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π, κατάσταση που ήδη εκμεταλεύονται τα περισσότερα τμήματα.
Δυστυχώς και αυτό το νομοσχέδιο κρατάει ομήρους μια μεγάλη ομάδα διδασκόντων ΕΔΙΠ – ΕΕΠ. Με την ισχύουσα νομοθεσία διαιωνίζεται η στασιμότητα των μελών Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π, καθώς τα ιδρύματα, προκειμένου να αυξήσουν τον αριθμό του εκπαιδευτικού προσωπικού, συνήθως δεν προτιμούν να προκηρύξουν θέσεις Δ.Ε.Π σε γνωστικό αντικείμενο που ήδη καλύπτει κάποιο μέλος Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π. υπό τις αναφερθείσες συνθήκες, αλλά σε νέο γνωστικό αντικείμενο.Προτεινόμενη αλλαγή:
Τα μέλη Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι. κάτοχοι Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών, τα οποία υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του νόμου στα Α.Ε.Ι., και καλύπτουν γνωστικά αντικείμενα των Σχολών ή Τμημάτων στα οποία υπηρετούν, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στη βαθμίδα του Λέκτορα ή Επίκουρου Καθηγητή, μετά από κρίση, και εν συνεχεία δυνατότητα εξέλιξής τους με ανοικτή διαδικασία.Η προτεινόμενη ρύθμιση θα βοηθήσει πολλαπλά τα Α.Ε.Ι., διότι:
– Θα συνεχίζει να αναγνωρίζει το ρόλο των Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π στα Α.Ε.Ι.
– Καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό (Δ.Ε.Π.), οι οποίες προέκυψαν λόγω της οικονομικής συγκυρίας της προηγούμενης δεκαετίας και είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον.
– Δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι
αφορά σε προσωπικό που ήδη εργάζεται στα πανεπιστήμια.
– Αξιοποιεί προσωπικό με πολυετή εμπειρία και πολύπλευρη προσφορά στις λειτουργικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των πανεπιστημίων και θα ενισχύσει τμήματα που έχουν διαρκείς και αυξανόμενες ανάγκες (σε διδασκαλία, εργαστήρια και έρευνα).Η παραπάνω ρύθμιση, δεν ανακόπτει τη πορεία πρόσληψης άλλων επιστημόνων στα Α.Ε.Ι., οι οποίοι δεν εργάζονται στα πανεπιστήμια σε μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα καλύπτονται ήδη επαρκώς από Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π, κατάσταση που ήδη εκμεταλεύονται τα περισσότερα τμήματα.
Πολλοί Διδάκτορες ΕΔΙΠ προσφέρουν σημαντικό έργο στα δημόσια πανεπιστήμια, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και αρκετοί διδάσκουν με αυτοδύναμη διδασκαλία. Ωστόσο, δεν τους δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης, γιατί δεν προκηρύσσεται σχεδόν ποτέ θέση στο τμήμα που υπηρετούν πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο, καθώς τους έχουν δεδομένους. Είναι σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση ομηρίας και για να εξελιχθούν πρέπει να υποβάλλουν υποψηφιότητα σε άλλο τμήμα. Αρκεί κάποιος να δει πόσοι Διδάκτορες ΕΔΙΠ έγιναν ΔΕΠ στο τμήμα τους (σχεδόν κανείς) και πόσοι σε άλλο τμήμα. Επιπρόσθετα, ο τίτλος ΕΔΙΠ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν χρησιμοποιείται καν ο τίτλος «Lecturer» που είναι παγκοσμίως γνωστός. Την ίδια ώρα οι Λέκτορες Εφαρμογών με λιγότερα τυπικά προσόντα έγιναν Λέκτορες με δικαίωμα εξέλιξης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί στους Διδάκτορες ΕΔΙΠ το δικαίωμα εξέλιξης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και για την αποκατάσταση μίας χρόνιας αδικίας υπό το πρίσμα της ισότητας και της αναλογικότητας.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΕΙ-ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ
Με τον Ν. 4957-21/7/2022 στο άρθρο 173 ορίζεται ότι ως εντεταλμένοι διδάσκοντες δεν μπορούν να απασχοληθούν «υπάλληλοι με σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014».
Στο άρθρο 127 του ιδίου Νόμου ορίζεται ότι «1. Για το διδακτικό έργο σε προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικά προγράμματα των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και για το ερευνητικό έργο προς τα Α.Ε.Ι. και ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, το οποίο παρέχεται από υπαλλήλους φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), δεν εφαρμόζεται το άρθρο 31 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007 Α’ 26), περί της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή. πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007.»
Η ΑΔΑ:694Δ46ΜΤΛ6-ΨΒΒ/ 12-8-2022 με αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑ/Φ.69/212/οικ.13260 με θέμα «Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή» ορίζει ό,τι και το άρθρο 127.
Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Β, άρθρο 31 (άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή) του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα αλλά και τις έως τώρα προκηρύξεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είχαν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση είτε ως Διδάσκοντες Π.Δ.407/80 είτε ως Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι.
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι υπάρχει αντίφαση στο Νόμο 4957/2022, μιας και 2 διαφορετικά άρθρα του αναφέρουν διαφορετικά πράγματα, με αποτέλεσμα η δυνατότητα παροχής διδακτικού έργου από δημοσίους υπαλλήλους, κατόχους διδακτορικού, σε προγραμματα πρώτου κύκλου σπουδών (προπτυχιακά) όπως προβλέπει το άρθρο 127, να προσκρούει στην απαγόρευση του άρθρου 173. Επιπλέον, και σημαντικότερο, με την επέκταση του θεσμού των εντεταλμένων διδασκόντων και στις προκηρύξεις θέσεων για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας, οι νέοι επιστήμονες, κάτοχοι διδακτορικού που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, στερούνται της δυνατότητας απόκτησης διδακτικής εμπειρίας.
Η ανάγκη αναθεώρησης της εν λόγω διάταξης επισημαίνεται και από τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο ενδιαφερόμενοι απηύθυναν σχετικό ερώτημα. Η Αρχη κάλεσε εγγράφως το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 (Α ́ 141), στην κατεύθυνση απαλοιφής της περίπτωσης ε που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να διασφαλίζονται οι ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης σε θέσεις διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων.