ΜΕΡΟΣ Α’ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ (άρθρα 1-12)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι α) η ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και η διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του ιδρύματος με την ανωτέρω Περιφέρεια, προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της Περιφέρειας, και η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής, μέσα από βελτιωτικές παρεμβάσεις στον εκπαιδευτικό πυλώνα και σωστά σχεδιασμένες και βιώσιμες προτάσεις, και β) η ενιαία παρουσία του Δ.Π.Θ. στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καταλυτικά στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των διαθέσιμων δομών έρευνας και καινοτομίας και στην προσβασιμότητα στους διαθέσιμους πόρους, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο αλυσίδων αξίας και την επιτυχημένη       εφαρμογή της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος στην ευρύτερη περιοχή.

 

Άρθρο 2

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος είναι η θέσπιση οργανωσιακών αλλαγών στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), στις οποίες περιλαμβάνονται η ένταξη σε αυτό τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), η ίδρυση σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και η συγχώνευση και μετονομασία τμημάτων του ιδρύματος.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΕΝΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ – ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΩΝ, ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 

Άρθρο 3

Ένταξη Τμημάτων της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μετονομασία των Τμημάτων αυτών

  1. Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) με έδρα τη Δράμα, εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), που εδρεύει στην Ορεστιάδα, χωρίς μεταβολή της έδρας του.
  2. Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της παρ. 1 μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας.
  3. Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με έδρα τη Δράμα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ., χωρίς μεταβολή της έδρας του.
  4. Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της παρ. 3 μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

 

Άρθρο 4

Ένταξη Ινστιτούτων του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) εντάσσονται τα παρακάτω Ερευνητικά Ινστιτούτα του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), τα οποία εδρεύουν στην Καβάλα:

α) Το Ινστιτούτο Πετρελαίου, και

β) Το Ινστιτούτο Τουρισμού και Φιλοξενίας.

 

 

Άρθρο 5

Ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα.
  2. Στη Σχολή Θετικών Επιστημών της παρ. 1 εντάσσονται τα παρακάτω Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.):

α) Τμήμα Πληροφορικής,

β) Τμήμα Χημείας,

γ) Τμήμα Φυσικής.

  1. Η Σχολή Θετικών Επιστημών του ΔΙ.ΠΑ.Ε. καταργείται.

 

Άρθρο 6

Ίδρυση Σχολής Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

  1. Ιδρύεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) Σχολή Διοικητικής Επιστήμης και Λογιστικής με έδρα την Καβάλα.
  2. Στη Σχολή της παρ. 1 εντάσσονται τα παρακάτω Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.):

α) Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας,

β) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

 

Άρθρο 7

Ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

  1. Ιδρύεται Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), με έδρα την Αλεξανδρούπολη
  2. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) διατηρεί τη λειτουργία του στο Διδυμότειχο έως τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.
  3. Το Παράρτημα του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) εντάσσεται στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δ.Π.Θ στην Αλεξανδρούπολη.

 

Άρθρο 8

Μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας – Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας

  1. Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) μετονομάζεται σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας.
  2. Ιδρύεται στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας του Δ.Π.Θ. Τμήμα Εργοθεραπείας, με έδρα την Κομοτηνή.

 

 

Άρθρο 9

Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων

  1. Ιδρύεται στη Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, με έδρα την Κομοτηνή.
  2. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 συγχωνεύονται τα ακόλουθα τμήματα, της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.:

α) Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών,

β) Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας,

γ) Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.

  1. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 υλοποιούνται τα εξής προγράμματα, πρώτου κύκλου σπουδών:

α) Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας,

β) Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

  1. Η Σχολή Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών μετονομάζεται σε Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και καθίσταται Μονοτμηματική Σχολή.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

 

Άρθρο 10

Μεταφορά προσωπικού

  1. Το πάσης φύσεως και κατηγορίας προσωπικό των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), που εντάσσονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 με τις αντίστοιχες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινών ή προσωποπαγών θέσεων, μεταφέρεται αυτοδικαίως από την έναρξη ισχύος του παρόντος στο Δ.Π.Θ.. Το προσωπικό αυτό διατηρεί την ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η κάθε είδους αναγνωρισμένη προϋπηρεσία του προσωπικού αυτού νοείται ότι έχει πραγματοποιηθεί στο Δ.Π.Θ..
  2. Οι κενές θέσεις διδακτικού και λοιπού εκπαιδευτικού προσωπικού των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιέρχονται στο Δ.Π.Θ..
  3. Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Τμημάτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. εντάσσονται στα Τμήματα του Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7.
  4. Διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος συνεχίζονται κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα, όπως αυτά είχαν συγκροτηθεί πριν από την ένταξή τους στα Τμήματα του Δ.Π.Θ.. Κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα συνεχίζονται επίσης και οι διαδικασίες κρίσης και μονιμοποίησης μελών του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.).
  5. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος στα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7 μεταφέρεται αυτοδικαίως στο Δ.Π.Θ., σε θέση αντίστοιχη με αυτή που κατέχει, οργανική ή προσωποπαγή, με την ίδια εργασιακή σχέση, στην ίδια κατηγορία – εκπαιδευτική βαθμίδα, στον ίδιο κλάδο, στην ίδια ειδικότητα και με τον βαθμό που κατέχει και παραμένει στην ίδια έδρα (πόλη εργασίας).
  6. Προσωπικό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, επιστημονικοί συνεργάτες και εργαστηριακοί συνεργάτες, εντεταλμένοι διδάσκοντες, καθώς και λοιπές κατηγορίες έκτακτου προσωπικού που μεταφέρονται σύμφωνα με το παρόν εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Δ.Π.Θ. με το ίδιο καθεστώς, τους ίδιους όρους και την ίδια διάρκεια. Το ίδιο ισχύει και για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις έργου.
  7. Στη Νομική Υπηρεσία του Δ.Π.Θ. εντάσσεται και ο υπηρετών στην Καβάλα με σχέση έμμισθης εντολής Δικηγόρος, ο οποίος από την έναρξη ισχύος του παρόντος παρέχει τις υπηρεσίες του και ασκεί τα καθήκοντά του στο Δ.Π.Θ. με την ίδια σχέση και τους ίδιους όρους εργασίας.
  8. Οι πιστώσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που μεταφέρεται και εντάσσεται σύμφωνα με το παρόν στο Δ.Π.Θ., καθώς και οι πιστώσεις για τις δαπάνες λειτουργίας των Τμημάτων, των Ινστιτούτων και του Παραρτήματος που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ., σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΔΙ.ΠΑ.Ε. μεταφέρονται στον προϋπολογισμό του Δ.Π.Θ. και εγγράφονται στις πιστώσεις του Δ.Π.Θ., από το οποίο εκκαθαρίζονται.

 

Άρθρο 11

Ρυθμίσεις φοιτητικών θεμάτων

  1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, των εντασσόμενων Τμημάτων και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που απαιτούνται από το πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Τα μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των εντασσόμενων με τις διατάξεις του παρόντος Τμημάτων και Παραρτήματος, συνεχίζονται κανονικά.
  2. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και το λοιπό διδακτικό προσωπικό που προέρχονται από τα Τμήματα και το Παράρτημα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και συνεχίζουν να ασκούν τα διδακτικά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στο Τμήμα, σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και όσα τους ανατεθούν με απόφαση των οργάνων του Τμήματος του Δ.Π.Θ. στο οποίο εντάσσονται. Σχετικές αρμοδιότητες μπορεί να ανατίθενται και σε άλλα μέλη Δ.Ε.Π. και λοιπό διδακτικό προσωπικό του Δ.Π.Θ.
  3. Για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσης βεβαιώσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων, που εντάσσονται στο Δ.Π.Θ. σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 6 και 7, αρμόδια είναι τα όργανα των Τμημάτων του Δ.Π.Θ..

 

Άρθρο 12

Ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων

  1. Τα κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, τωνιδρυόμενων Σχολών και του Παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) περιέρχονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.).
  2. Το Δ.Π.Θ. καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται αυτοδίκαια, σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εντασσόμενων σε αυτό Τμημάτων, Ινστιτούτων και του Παραρτήματος, συμπεριλαμβανομένων και όσων απορρέουν από ισχύουσες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, συμβάσεις εργασίας και έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες που αφορούν στα εντασσόμενα Τμήματα, Ινστιτούτα και στο Παράρτημα συνεχίζονται αυτοδίκαια από το Δ.Π.Θ.
  3. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Δ.Π.Θ. υλοποιεί ως νέος φορέας/δικαιούχος όλα τα έργα – προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΔΙ.ΠΑ.Ε. που αφορούν και υλοποιούνται στα εν λόγω Ινστιτούτα και Τμήματα, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς που χρηματοδοτούν ερευνητικές δραστηριότητες. Τα Γραφεία, Τμήματα και Υποδιευθύνσεις της Μονάδας Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) που λειτουργούν στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας, στα εντασσόμενα Τμήματα, εντάσσονται στην αντίστοιχη Μ.Ο.Δ.Υ. του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ.. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι των προγραμμάτων – έργων εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη της υλοποίησής τους, έως την ολοκλήρωσή τους. Η Επιτροπή Ερευνών του Ε.Λ.Κ.Ε. του Δ.Π.Θ. ανασυγκροτείται μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την έναρξη της διοικητικής λειτουργίας των Σχολών και εντάσσονται σε αυτήν, ως μέλη, εκπρόσωποι των Σχολών με θητεία, έως τη λήξη της θητείας των, ήδη, ορισμένων μελών.
  4. Ο εξοπλισμός, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες, οι λοιπές μονάδες και τα αρχεία των εντασσόμενων Τμημάτων, Ινστιτούτων και του Παραρτήματος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. περιέρχονται, σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7, ομοίως στο Δ.Π.Θ.
  • 18 Φεβρουαρίου 2024, 00:23 | Δημήτρης Τσουτσουλόπουλος Απόφοιτος ΤΙΕ

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΙΕ

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSegYihGGwVanwxDjEt_RsdpZGxuCMUV47UsNdNJG3nWj3-CNQ/viewform?fbclid=IwAR18f12M05o4pb1fbDhKDvTpuwwfc9-HuMXxZI-_24NA62YV9tKTW6_h3Hs

    Υπογραφόντες/ουσες:

    Αβραμίδου Ελένη Απόφοιτος ΤΙΕ 2017
    Αγοράτσιος Ζήνων Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός Απόφοιτος Ιστορίας ΠΑ.ΜΑΚ.
    Αηδόνης Αστέριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΤΙΕ
    Αλή Χιουντά Απόφοιτη ΤΙΕ 2020
    Αραμπατζής Ιορδάνης Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, υπ. διδάκτορας ΤΙΕ
    Αρβανιτάκη Ιωάννα- Ειρήνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2016
    Αργυριάδου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2001, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Αρχοντούλη Ερασμία Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός σε Κέντρο Μελετης
    Ασλάνογλου Πολυχρόνης Απόφοιτος ΤΙΕ 2013
    Βαϊλεζούδη Κατερίνα Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Βακλάς Παναγιώτης Απόφοιτος ΤΙΕ 2020
    Βαλασιάδης Θέμης Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας
    Βαξεβάνου Θεοδώρα Αποφοιτη ΤΙΕ 2015, Προπτυχιακη Φοιτητρια, User Experience Researcher
    Βαρβούνης Μανόλης Καθηγητής Λαογραφίας ΤΙΕ
    Βαρελάκη Γαρυφαλιά Απόφοιτη 2010, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Βαρουσιάδης Ανδρέας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Εργαζόμενος
    Βασιλειάδου Παναγιώτα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μουσειολόγος
    Βασίλογλου Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    Βελή Χαγιάτ Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Βόγλη Κ. Ελπίδα Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
    Βρακά Αικατερίνη Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Γεωργιου Αναστασια Αποφοιτη ΤΙΕ 2012
    Γιαννοπούλου Στέλλα Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Γιαννουλάκος Ηλίας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΔΠΘ
    Γκόλια Λούλα Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαιδευσης
    Γκούνα Ελένη Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Γκρίτζου Σταματία-Άρτεμης Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Sales Operations Lead
    Γονιοπούλου Άννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Φιλόλογος
    Γρηγοριάδης Φίλιππος Απόφοιτος ΤΙΕ 2018
    Γρηγοριάδου Σοφία Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Απόφοιτη Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ 2019
    Δαλκαβούκης Βασίλης Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
    Δάμκαλη Μαρίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ & Δ.Π.Θ
    Δημητριαδου Χριστινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Υποψήφια Διδακτόρισσα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ
    Διάκος Θεόδωρος Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Δημοσιογράφος
    Δοτα Σοφια Αποφοιτη ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακη Φοιτητρια Γλωσσολογιας ΕΑΠ, Ιδιοκτητρια οικοδιδασκαλιου
    Εμμανουηλιδου Δήμητρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ΔΠΘ
    Εφραήμ Μπουρχάν Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Ζέρβα Ευαγγελία Απόφοιτη ΤΙΕ ΔΠΘ 2009, ΠΤΔΕ ΑΠΘ 2021, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας.
    Ζουμπλιού Ελευθερία Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκαπαίδευσης
    Θεοδοσίου Αθανάσια Απόφοιτη ΤΙΕ 2012
    Καλογιαννίδης Δημήτρης Διδάκτορας ΤΙΕ 2023
    Καραγιαννίδου Σοφία Απόφοιτη 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, PhD candidate (NBU)
    Καραγκιαούρη Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή
    Καρακατσάνη Πολυξένη Απόφοιτη ΠΜΣ Σπουδές στην τοπική Ιστορία ΤΙΕ
    Καρακλίδης Ερμόλαος Απόφοιτος ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
    Καρδιμη Συρματουλα Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τοπικής ιστορίας ΤΙΕ
    Κασιάρα Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2008, Μεταπτυχιακη φοιτήτρια 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης 2017
    Κασιωλα Αρετή Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΔΠΘ
    Κατωτοικίδου Ανατολή Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κεκισίδου Γεωργία Απόφοιτη ΤΙΕ 2012 και Μεταπτυχιακού ΤΙΕ 2019
    Κεραμίδας Σταύρος Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κλαψίδης Φώτιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Ιδιωτικός υπάλληλος
    Κληρονόμου Βικτώρια Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κοπάντση Δήμητρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013 ,Ιδιωτική Υπάλληλος
    Κοτσιαφίτη Ειρήνη Απόφοιτος ΤΙΕ 1996, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κούγκουλος Θανάσης Επίκουρος Καθηγητής ΤΙΕ
    Κουρού Ντουράν Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΕΚΠΑ
    Κουτρούπης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2004
    Κράββα Βασιλική Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ, ΔΠΘ
    Κυριακιδου Μαρια Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Κυριακούρου Νεφέλη Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Ιδιωτική υπάλληλος
    Κυρλής Αναστάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κώτσος Γωργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2010
    Λαδένης Ηλίας Βύρωνας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασσικής αρχαιολογίας ΔΙΠΑΕ
    Λαζαρίδου Ελένη Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πανεπιστήμιο της Μπολονια
    Λιάπης Κωνσταντίνος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016
    Λούγαρη Ιωάννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021 , Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Μαβίδης- Pesic Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Δημοσιογράφος, MA Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ
    Μακανικα Χριστίνα Μαρια Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, μεταπτυχιακή φοιτήτρια δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    Μάρκου Γρηγόρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός Μ.Ε., Πανεπιστημιακός Ερευνητής
    Μασούρας Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2020, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευση
    Μαυρίδης Αναστάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Άνεργος
    Μαύρογεωργης Πέτρος Απόφοιτος ΤΙΕ 2013 ιδιωτικός υπάλληλος
    Μικέ Κωνσταντίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2011.
    Μιχαήλ Βασιλική Απόφοιτη ΤΙΕ 2011, εργαζόμενη στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης
    Μουρατίδης Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2013, Ιδιωτικος υπάλληλος
    Μουρατίδου Φωτεινή ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΙΕ 2012, ΑΝΕΡΓΗ
    Μουρουζίδης Αβραάμ Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παραστατικών Τεχνών ΕΑΠ
    Μούτσου Νικολέτα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021
    Μπογδάντσαλης Δημήτριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2018, Υποψήφιος Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΤΙΕ
    Μποτίτσης Ελευθέριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός
    Μπούνης Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    Μπουτακίδου Χριστίνα Απόφοιτος ΤΙΕ 2016. Υπάλληλος Ιδιωτικού Τομέα
    Νικητοπούλου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2010, Ιδιωτική Υπάλληλος
    Ντάγκας Φώτης Απόφοιτος 2008, Ιδιωτικός Υπάλληλος
    Ντάμτσιος Παναγιώτης Απόφοιτος ΤΙΕ 2019, απόφοιτος του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΙΕ «Ιστορία της Ιατρικής και Βιολογική Ανθρωπολογία»
    Οκταποδάς Γεώργιος-Νέστορας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    Ουλή Μαρηλία Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Ιδιωτικού Τομέα
    Παλαμίδα Άννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός στον Ιδιωτικό Τομέα
    Παληκίδης Άγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΙΕ
    Παλιουργιωτη Κωνσταντίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2011
    Πανίδου Παρθένα Απόφοιτος ΤΙΕ 2012
    Παπαγεωργίου Βασιλική Απόφοιτος ΤΙΕ 1995, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια τμ. Κοινωνιολογίας Παν/μιο Αιγαίου
    Παπαγεωργοπούλου Χριστίνα Απόφοιτος ΤΙΕ 1999, Μέλος ΔΕΠ ΤΙΕ
    Παπαγιαννάκης Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2024
    Παπαδοπούλου Δέσποινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Παπαθανασίου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2000, MA Νεότερης και σύγχρονης ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Παπαϊωάννου Φωτεινή Απόφοιτος ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός
    Παπακωστα Αικατερίνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης ΔΠΕ
    Παπανδρέου Φωτεινή Απόφοιτη ΤΙΕ 2008, Υπάλληλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
    Παπατσάτσης Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2018, Δημόσιος Υπάλληλος
    Παπουτσάκη Μαρία Αλεξία Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Ιδιωτική Υπάλληλος
    Παρασκευοπούλου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Δασκάλα
    Παρλαμάς Μιχάλης Απόφοιτος ΤΙΕ 2008
    Παρούση Ιωάννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Απόφοιτη Μεταπτυχιακού Τοπική Ιστορία 2023
    Πετρίδου Δέσποινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2011
    Πέτσα Ειρήνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός
    Πλούσιος Εμμανουήλ Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Ιδιωτικός Υπάλληλος
    Ποζίδου Σοφία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Ποταμιανού Βάσω Απόφοιτος ΤΙΕ 2022, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Digital Humanities ΟΠΑ
    Προμπονάς Παντελής Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    Ραξιώνη Στυλιανή Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Απόφοιτη Μεταπτυχιακού Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ 2019, Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης.
    Ρεμπατσιός Αθανάσιος Απόφοιτος TIE 2018
    Σάββα Ευαγγελία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Σαββατιανού Δήμητρα Απόφοιτη ΑΠΘ 1999, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΤΙΕ
    Σακελλαρίου Φώτιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Σαλαμανιώτη Θεοδώρα Απόφοιτη ΤΙΕ, 2022, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Σαχαριδη Δέσποινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικος
    Σελέμπα Γκαμπριέλλα Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Διδακτορική Φοιτήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών, The Cyprus Institute
    Σιαμίδου Ιωάννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
    Σιδερίδης Ιωάννης Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Αρχιτέκτονας
    Σπυριδάκης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ιστορίας NUP
    Σπύρου Χρυσούλα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013
    Σταύρου Καλομοίρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2002
    Στεργιοπουλου Νατάσα Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, Εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
    Στέφου Γιάννης Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Εργαζόμενος
    Στούπη Αναστασία Απόφοιτη ΤΙΕ 2012
    Στράντζαλη Όλγα Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Φοιτήτρια Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ενδυσης ΔΙ.ΠΑ.Ε
    Στυλίδου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Συριάτου Αθηνά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας ΤΙΕ
    Τερζούδη Χριστίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Τζουανοπουλου Φωτεινη Αποφοιτη ΤΙΕ 2020
    Τορτομάνη Κωνσταντίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Εντεταλμένη Διδάσκουσα Ιστορίας στο ΤΙΕ
    Τραχήλης Αθανάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    Τριανταφυλλίδης Σάββας Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εκπαιδευτικός ΠΕ02
    Τριπερινα Μαρία Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, εκπαιδευτικός
    Τσάκαλου Ευσταθία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013 και ΤΓΦΠΠΧ 2021, Εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
    Τσακίρης Δημήτριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΑΜΑΚ
    Τσακουρίδης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2014
    Τσάκωνα Αικατερίνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Τσαλικίδου Μαρία Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Τσανίδου Αναστασία Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Τσιπλακη Αναστασία Απόφοιτος 2000, Δημόσιος υπάλληλος
    Τσιπλάκης Αναστάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΤΙΕ
    Τσούρδης Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ, ιδιωτικός υπάλληλος
    Τσουτσουλόπουλος Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Ελεύθερος Επαγγελματίας
    Τωμαδάκη Ευγενία Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Νηπιαγωγός
    Φωτιάδου Χανόγλου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΑΠ
    Χαραλαμπίδης Γρηγόριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας ΤΙΕ
    Χατζηπαυλή Παναγιώτα Απόφοιτος ΤΙΕ 2009, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Χατζόγλου Στέφανος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016
    Χριστοδούλου Μαρία Αποφοίτη ΤΙΕ 2022, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ & Δ.Π.Θ
    Χρυσαφάκογλου Περικλής Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Υποψήφιος Διδάκτορας ΤΙΕ
    Ψήφας Ιωάννης Απόφοιτος ΤΙΕ 2022, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης

  • Άρθρο 8
    Ως ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα σαφώς και θα έχουν κοινά μεταξύ τους. Ωστόσο, οι διαφορές των δυο αυτών κλάδων είναι τα στοιχεία εκείνα στα οποία θεωρώ περισσότερο ωφέλιμο να επιστήσουμε την προσοχή μας, καθώς αυτές τονίζουν την απόκλιση των 2 επιστημών -οι οποίες υπάρχει λόγος που θεωρούνται διακριτές- με κομβικές διαφορές να αποτελούν τα εξής:

    ->τον πλυθυσμό στον οποίο απευθύνονται
    ( ΤΕΦΑΑ= υγιείς πληθυσμούς ή με χρόνιες παθήσεις ή καρδειαγγεικά νοσήματα
    Εργοθεραπεία= πληθυσμούς με κάποια μορφή αναπηρίας)

    ->τους στόχους του κάθε πεδίου
    (ΤΕΦΑΑ= προώθηση της υγείας μέσω της κίνησης
    Εργοθεραπεία= πολύπλευρη υποστήριξη της υγείας μέσω της ανάπτυξης ή διατήρησης δεξιοτήτων)

    ->τα εργαλεία και τις μεθόδους προς επίτευξη αυτών των στόχων
    (Εργοθεραπεία= χρήση του έργου)

    Έπειτα, τι σημαίνει έργο; Τι είναι Εργοθεραπεία;
    Αυτές οι έννοιες έχουν οριστεί με σαφίνεια από σημαντικούς οργανισμούς, όπως WFOT και AOTA, της Εργοθεραπείας και οι οποίοι θα ήταν επικοδομητικό να ληφθούν εξίσου υπόψιν.

    Αναμφισβήτητα, σημαντική είναι και η άποψη του ΠΣΕ (Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπείας) όσον αφορά την διεκπεραίωση ή μη περί συγχώνευσης των τμημάτων.

    Με εκτίμηση, Αρετή

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 23:56 | Δημήτρης Τσουτσουλόπουλος Απόφοιτος ΤΙΕ

    Ψήφισμα αποφοίτων ΤΙΕ
    Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, απόφοιτοι και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ απευθύνουμε με αυτό το ψήφισμα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του για αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

    Στο προοίμιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο: Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στο Μέρος Α’ Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Άρθρα 1-12) προβλέπεται στο άρθρο 9 η μετατροπή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Μονοτμηματική Σχολή με την ίδρυση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα αποτελέσει προϊόν συγχώνευσης των υφιστάμενων Τμημάτων Ιστορίας & Εθνολογίας (ίδρ. 1990), Ελληνικής Φιλολογίας (ίδρ. 1993), Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ίδρ. 2000).

    Το νέο Τμήμα προβλέπεται να χορηγεί δύο πτυχία το ένα υπό τον τίτλο: Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας και το δεύτερο υπό τον τίτλο: Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Τα λειτουργούντα Τμήματα, επιπλέον, θα πάψουν να δέχονται νέους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για μία κίνηση απαξίωσης και συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών σε ένα νομοσχέδιο που αφενός επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αφετέρου, διά των συγχωνεύσεων με πρώην Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, μεγαλώνει και ιδρύει άλλες Σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

    Έχει προηγηθεί η συστηματική απαξίωση της Σχολής, όπως και άλλων όμορων Τμημάτων, με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την τεχνητή συρρίκνωση των εισακτέων, με την χωρίς σχέδιο ίδρυση όμορων Σχολών και Τμημάτων σε άλλα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια, την υποβάθμιση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων προκειμένου να εμφανίζεται με τη λογική του «ώριμου φρούτου» ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που εν πολλοίς αυτή και οι πολιτικές της δημιούργησαν.

    Η συγχώνευση που επιχειρείται:
    -Γίνεται σε αντιεπιστημονική βάση καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υφίσταται συνύπαρξη στο ίδιο Τμήμα της Φιλολογικής Επιστήμης με την Ιστορία ή την Ανθρωπολογία. Προς τούτο μάλιστα υπάρχουν αρκετά ψηφίσματα διαμαρτυρίας από Τμήματα Φιλολογίας και επιστημονικούς φορείς Φιλολόγων.
    -Καταργεί εντελώς τις Σπουδές Περιοχών (Regional Studies) και τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακό επίπεδο γλωσσών των Παρευξείνιων χωρών από το ΔΠΘ.
    -Δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό το οποίο, εν πρώτοις, δεν αποτελεί αυτοτελή επιστήμη καθώς από τον τίτλο του δηλώνεται πως πρόκειται για διδασκαλία εφαρμογών. Επιπλέον, σήμερα δεν υπάρχουν το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, οι εργαστηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, ούτε, μάλιστα, εντάσσεται στη στρατηγική του Πανεπιστημίου η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος.
    -Παρότι περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για άλλα τμήματα και σχολές που συνενώνονται με όμορες τους, για τα υπό συγχώνευση Τμήματα της Σχολής όλες οι προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και οργάνωσης των προγραμμάτων, την κινητικότητα των διδασκόντων, τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν θολές και ασαφείς.
    -Δεν λαμβάνει υπόψιν πως τα όμορα υφιστάμενα Τμήματα είναι Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας με Τομέα Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
    -Συρρικνώνει τη θεραπεία των αντικειμένων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ΔΠΘ ενώ ταυτόχρονα ιδρύει ή μαζικοποιεί άλλες υφιστάμενες σχολές. Σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην οποία κατοικεί η μεγαλύτερη και αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας, στην οποία υπάρχουν σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, στην οποία έχουν εγκατασταθεί μεταναστευτικοί πληθυσμοί, στην οποία καταγράφονται στρατηγικές επιβίωσης εθνοτικών ομάδων, στην οποία υπάρχουν πόλεις με πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν, στην οποία υπάρχουν μνημεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία λειτουργεί ένα σοβαρό Εθνολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Παιδείας κρίνει πως η έρευνα και η διδασκαλία για τα ως άνω ζητήματα περισσεύει.
    Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε πως η συγχώνευση δεν αποτελεί λάθος μόνο διότι «κλείνει» ουσιαστικά το Τμήμα που εμείς σπουδάσαμε, αλλά και διότι υποβαθμίζει συνολικά την επιστημονική, την ερευνητική και την πολιτισμική συμβολή των σπουδών αυτών στην περιοχή και δείχνει πως οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαπολιτισμική κατανόηση, την συνύπαρξη και τον πλουραλισμό.

    Οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητούμε:
    -Να διασφαλιστεί η αυτοτελής και αυτοδύναμη λειτουργία των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και Φιλολογίας στο ΔΠΘ.
    -Εάν αποφασιστεί η μετονομασία της Κατεύθυνσης Εθνολογίας σε Ανθρωπολογία, όπως προτείνει το νομοσχέδιο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος όρος Κοινωνική Ανθρωπολογία κατ’ αντιστοιχία των ελληνικών όμορων πανεπιστημιακών τμημάτων.
    -Να γίνει σεβαστή η επιστημονική παράδοση της Ιστορίας, της Φιλολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην χώρα.
    -Να γίνει σεβαστή από το Υπουργείο Παιδείας η υπόδειξη του αριθμού των εισακτέων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σχολών.
    -Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ως μηχανισμός τεχνητής αποστέρησης εισακτέων από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
    Καλούμε:
    -Όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις Ιστορικών, Φιλολόγων, Κοινωνικών Ανθρωπολόγων και Λαογράφων να λάβουν θέση για το ως άνω ζήτημα.
    -Τα όμορα Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων να προασπιστούν την παρουσία των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στα δημόσια πανεπιστήμια.
    -Τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, απόφοιτους και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα το οποίο: θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κατατεθεί ως σχόλιο στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, και θα αποσταλεί σε όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις και όλα τα όμορα πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας.

    Υπογραφόντες/ουσες:
    Ονοματεπώνυμο Ιδιότητα
    Αβραμίδου Ελένη Απόφοιτος ΤΙΕ 2017
    Αγοράτσιος Ζήνων Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός Απόφοιτος Ιστορίας ΠΑ.ΜΑΚ.
    Αηδόνης Αστέριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΤΙΕ
    Αλή Χιουντά Απόφοιτη ΤΙΕ 2020
    Αραμπατζής Ιορδάνης Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, υπ. διδάκτορας ΤΙΕ
    Αρβανιτάκη Ιωάννα- Ειρήνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2016
    Αργυριάδου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2001, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Αρχοντούλη Ερασμία Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός σε Κέντρο Μελετης
    Ασλάνογλου Πολυχρόνης Απόφοιτος ΤΙΕ 2013
    Βαϊλεζούδη Κατερίνα Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Βακλάς Παναγιώτης Απόφοιτος ΤΙΕ 2020
    Βαλασιάδης Θέμης Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας
    Βαξεβάνου Θεοδώρα Αποφοιτη ΤΙΕ 2015, Προπτυχιακη Φοιτητρια, User Experience Researcher
    Βαρβούνης Μανόλης Καθηγητής Λαογραφίας ΤΙΕ
    Βαρελάκη Γαρυφαλιά Απόφοιτη 2010, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Βαρουσιάδης Ανδρέας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Εργαζόμενος
    Βασιλειάδου Παναγιώτα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μουσειολόγος
    Βασίλογλου Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    Βελή Χαγιάτ Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Βόγλη Κ. Ελπίδα Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
    Βρακά Αικατερίνη Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Γεωργιου Αναστασια Αποφοιτη ΤΙΕ 2012
    Γιαννοπούλου Στέλλα Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Γιαννουλάκος Ηλίας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΔΠΘ
    Γκόλια Λούλα Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαιδευσης
    Γκούνα Ελένη Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Γκρίτζου Σταματία-Άρτεμης Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Sales Operations Lead
    Γονιοπούλου Άννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Φιλόλογος
    Γρηγοριάδης Φίλιππος Απόφοιτος ΤΙΕ 2018
    Γρηγοριάδου Σοφία Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Απόφοιτη Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ 2019
    Δαλκαβούκης Βασίλης Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
    Δάμκαλη Μαρίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ & Δ.Π.Θ
    Δημητριαδου Χριστινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Υποψήφια Διδακτόρισσα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ
    Διάκος Θεόδωρος Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Δημοσιογράφος
    Δοτα Σοφια Αποφοιτη ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακη Φοιτητρια Γλωσσολογιας ΕΑΠ, Ιδιοκτητρια οικοδιδασκαλιου
    Εμμανουηλιδου Δήμητρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ΔΠΘ
    Εφραήμ Μπουρχάν Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Ζέρβα Ευαγγελία Απόφοιτη ΤΙΕ ΔΠΘ 2009, ΠΤΔΕ ΑΠΘ 2021, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας.
    Ζουμπλιού Ελευθερία Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκαπαίδευσης
    Θεοδοσίου Αθανάσια Απόφοιτη ΤΙΕ 2012
    Καλογιαννίδης Δημήτρης Διδάκτορας ΤΙΕ 2023
    Καραγιαννίδου Σοφία Απόφοιτη 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, PhD candidate (NBU)
    Καραγκιαούρη Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή
    Καρακατσάνη Πολυξένη Απόφοιτη ΠΜΣ Σπουδές στην τοπική Ιστορία ΤΙΕ
    Καρακλίδης Ερμόλαος Απόφοιτος ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
    Καρδιμη Συρματουλα Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τοπικής ιστορίας ΤΙΕ
    Κασιάρα Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2008, Μεταπτυχιακη φοιτήτρια 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης 2017
    Κασιωλα Αρετή Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΔΠΘ
    Κατωτοικίδου Ανατολή Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κεκισίδου Γεωργία Απόφοιτη ΤΙΕ 2012 και Μεταπτυχιακού ΤΙΕ 2019
    Κεραμίδας Σταύρος Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κλαψίδης Φώτιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Ιδιωτικός υπάλληλος
    Κληρονόμου Βικτώρια Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κοπάντση Δήμητρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013 ,Ιδιωτική Υπάλληλος
    Κοτσιαφίτη Ειρήνη Απόφοιτος ΤΙΕ 1996, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κούγκουλος Θανάσης Επίκουρος Καθηγητής ΤΙΕ
    Κουρού Ντουράν Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΕΚΠΑ
    Κουτρούπης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2004
    Κράββα Βασιλική Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ, ΔΠΘ
    Κυριακιδου Μαρια Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Κυριακούρου Νεφέλη Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Ιδιωτική υπάλληλος
    Κυρλής Αναστάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Κώτσος Γωργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2010
    Λαδένης Ηλίας Βύρωνας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασσικής αρχαιολογίας ΔΙΠΑΕ
    Λαζαρίδου Ελένη Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πανεπιστήμιο της Μπολονια
    Λιάπης Κωνσταντίνος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016
    Λούγαρη Ιωάννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021 , Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Μαβίδης- Pesic Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Δημοσιογράφος, MA Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ
    Μακανικα Χριστίνα Μαρια Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, μεταπτυχιακή φοιτήτρια δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    Μάρκου Γρηγόρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός Μ.Ε., Πανεπιστημιακός Ερευνητής
    Μασούρας Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2020, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευση
    Μαυρίδης Αναστάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Άνεργος
    Μαύρογεωργης Πέτρος Απόφοιτος ΤΙΕ 2013 ιδιωτικός υπάλληλος
    Μικέ Κωνσταντίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2011.
    Μιχαήλ Βασιλική Απόφοιτη ΤΙΕ 2011, εργαζόμενη στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης
    Μουρατίδης Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2013, Ιδιωτικος υπάλληλος
    Μουρατίδου Φωτεινή ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΙΕ 2012, ΑΝΕΡΓΗ
    Μουρουζίδης Αβραάμ Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παραστατικών Τεχνών ΕΑΠ
    Μούτσου Νικολέτα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021
    Μπογδάντσαλης Δημήτριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2018, Υποψήφιος Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΤΙΕ
    Μποτίτσης Ελευθέριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός
    Μπούνης Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    Μπουτακίδου Χριστίνα Απόφοιτος ΤΙΕ 2016. Υπάλληλος Ιδιωτικού Τομέα
    Νικητοπούλου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2010, Ιδιωτική Υπάλληλος
    Ντάγκας Φώτης Απόφοιτος 2008, Ιδιωτικός Υπάλληλος
    Ντάμτσιος Παναγιώτης Απόφοιτος ΤΙΕ 2019, απόφοιτος του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΙΕ «Ιστορία της Ιατρικής και Βιολογική Ανθρωπολογία»
    Οκταποδάς Γεώργιος-Νέστορας Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    Ουλή Μαρηλία Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Ιδιωτικού Τομέα
    Παλαμίδα Άννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός στον Ιδιωτικό Τομέα
    Παληκίδης Άγγελος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΙΕ
    Παλιουργιωτη Κωνσταντίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2011
    Πανίδου Παρθένα Απόφοιτος ΤΙΕ 2012
    Παπαγεωργίου Βασιλική Απόφοιτος ΤΙΕ 1995, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια τμ. Κοινωνιολογίας Παν/μιο Αιγαίου
    Παπαγεωργοπούλου Χριστίνα Απόφοιτος ΤΙΕ 1999, Μέλος ΔΕΠ ΤΙΕ
    Παπαγιαννάκης Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2024
    Παπαδοπούλου Δέσποινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Παπαθανασίου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2000, MA Νεότερης και σύγχρονης ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
    Παπαϊωάννου Φωτεινή Απόφοιτος ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός
    Παπακωστα Αικατερίνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης ΔΠΕ
    Παπανδρέου Φωτεινή Απόφοιτη ΤΙΕ 2008, Υπάλληλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
    Παπατσάτσης Γιώργος Απόφοιτος ΤΙΕ 2018, Δημόσιος Υπάλληλος
    Παπουτσάκη Μαρία Αλεξία Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Ιδιωτική Υπάλληλος
    Παρασκευοπούλου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Δασκάλα
    Παρλαμάς Μιχάλης Απόφοιτος ΤΙΕ 2008
    Παρούση Ιωάννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Απόφοιτη Μεταπτυχιακού Τοπική Ιστορία 2023
    Πετρίδου Δέσποινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2011
    Πέτσα Ειρήνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός
    Πλούσιος Εμμανουήλ Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Ιδιωτικός Υπάλληλος
    Ποζίδου Σοφία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Ποταμιανού Βάσω Απόφοιτος ΤΙΕ 2022, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Digital Humanities ΟΠΑ
    Προμπονάς Παντελής Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    Ραξιώνη Στυλιανή Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Απόφοιτη Μεταπτυχιακού Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ 2019, Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης.
    Ρεμπατσιός Αθανάσιος Απόφοιτος TIE 2018
    Σάββα Ευαγγελία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Σαββατιανού Δήμητρα Απόφοιτη ΑΠΘ 1999, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΤΙΕ
    Σακελλαρίου Φώτιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Σαλαμανιώτη Θεοδώρα Απόφοιτη ΤΙΕ, 2022, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Σαχαριδη Δέσποινα Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικος
    Σελέμπα Γκαμπριέλλα Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Διδακτορική Φοιτήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών, The Cyprus Institute
    Σιαμίδου Ιωάννα Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
    Σιδερίδης Ιωάννης Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Αρχιτέκτονας
    Σπυριδάκης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ιστορίας NUP
    Σπύρου Χρυσούλα Απόφοιτη ΤΙΕ 2013
    Σταύρου Καλομοίρα Απόφοιτη ΤΙΕ 2002
    Στεργιοπουλου Νατάσα Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, Εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
    Στέφου Γιάννης Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Εργαζόμενος
    Στούπη Αναστασία Απόφοιτη ΤΙΕ 2012
    Στράντζαλη Όλγα Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Φοιτήτρια Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ενδυσης ΔΙ.ΠΑ.Ε
    Στυλίδου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Συριάτου Αθηνά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας ΤΙΕ
    Τερζούδη Χριστίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    Τζουανοπουλου Φωτεινη Αποφοιτη ΤΙΕ 2020
    Τορτομάνη Κωνσταντίνα Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Εντεταλμένη Διδάσκουσα Ιστορίας στο ΤΙΕ
    Τραχήλης Αθανάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    Τριανταφυλλίδης Σάββας Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εκπαιδευτικός ΠΕ02
    Τριπερινα Μαρία Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, εκπαιδευτικός
    Τσάκαλου Ευσταθία Απόφοιτη ΤΙΕ 2013 και ΤΓΦΠΠΧ 2021, Εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
    Τσακίρης Δημήτριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΑΜΑΚ
    Τσακουρίδης Γεώργιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2014
    Τσάκωνα Αικατερίνη Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Τσαλικίδου Μαρία Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Τσανίδου Αναστασία Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Τσιπλακη Αναστασία Απόφοιτος 2000, Δημόσιος υπάλληλος
    Τσιπλάκης Αναστάσιος Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΤΙΕ
    Τσούρδης Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ, ιδιωτικός υπάλληλος
    Τσουτσουλόπουλος Δημήτρης Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Ελεύθερος Επαγγελματίας
    Τωμαδάκη Ευγενία Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Νηπιαγωγός
    Φωτιάδου Χανόγλου Μαρία Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΑΠ
    Χαραλαμπίδης Γρηγόριος Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας ΤΙΕ
    Χατζηπαυλή Παναγιώτα Απόφοιτος ΤΙΕ 2009, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    Χατζόγλου Στέφανος Απόφοιτος ΤΙΕ 2016
    Χριστοδούλου Μαρία Αποφοίτη ΤΙΕ 2022, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ & Δ.Π.Θ
    Χρυσαφάκογλου Περικλής Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Υποψήφιος Διδάκτορας ΤΙΕ
    Ψήφας Ιωάννης Απόφοιτος ΤΙΕ 2022, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 23:08 | Ifisit

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:43 | Δήμητρα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:43 | Δημήτρης Τσουτσουλόπουλος Απόφοιτος ΤΙΕ

    Ψήφισμα αποφοίτων ΤΙΕ

    Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, απόφοιτοι και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ απευθύνουμε με αυτό το ψήφισμα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του για αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

    Στο προοίμιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο: Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στο Μέρος Α’ Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Άρθρα 1-12) προβλέπεται στο άρθρο 9 η μετατροπή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Μονοτμηματική Σχολή με την ίδρυση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα αποτελέσει προϊόν συγχώνευσης των υφιστάμενων Τμημάτων Ιστορίας & Εθνολογίας (ίδρ. 1990), Ελληνικής Φιλολογίας (ίδρ. 1993), Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ίδρ. 2000).

    Το νέο Τμήμα προβλέπεται να χορηγεί δύο πτυχία το ένα υπό τον τίτλο: Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας και το δεύτερο υπό τον τίτλο: Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Τα λειτουργούντα Τμήματα, επιπλέον, θα πάψουν να δέχονται νέους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για μία κίνηση απαξίωσης και συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών σε ένα νομοσχέδιο που αφενός επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αφετέρου, διά των συγχωνεύσεων με πρώην Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, μεγαλώνει και ιδρύει άλλες Σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

    Έχει προηγηθεί η συστηματική απαξίωση της Σχολής, όπως και άλλων όμορων Τμημάτων, με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την τεχνητή συρρίκνωση των εισακτέων, με την χωρίς σχέδιο ίδρυση όμορων Σχολών και Τμημάτων σε άλλα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια, την υποβάθμιση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων προκειμένου να εμφανίζεται με τη λογική του «ώριμου φρούτου» ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που εν πολλοίς αυτή και οι πολιτικές της δημιούργησαν.

    Η συγχώνευση που επιχειρείται:

    -Γίνεται σε αντιεπιστημονική βάση καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υφίσταται συνύπαρξη στο ίδιο Τμήμα της Φιλολογικής Επιστήμης με την Ιστορία ή την Ανθρωπολογία. Προς τούτο μάλιστα υπάρχουν αρκετά ψηφίσματα διαμαρτυρίας από Τμήματα Φιλολογίας και επιστημονικούς φορείς Φιλολόγων.
    -Καταργεί εντελώς τις Σπουδές Περιοχών (Regional Studies) και τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακό επίπεδο γλωσσών των Παρευξείνιων χωρών από το ΔΠΘ.
    -Δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό το οποίο, εν πρώτοις, δεν αποτελεί αυτοτελή επιστήμη καθώς από τον τίτλο του δηλώνεται πως πρόκειται για διδασκαλία εφαρμογών. Επιπλέον, σήμερα δεν υπάρχουν το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, οι εργαστηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, ούτε, μάλιστα, εντάσσεται στη στρατηγική του Πανεπιστημίου η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος.
    -Παρότι περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για άλλα τμήματα και σχολές που συνενώνονται με όμορες τους, για τα υπό συγχώνευση Τμήματα της Σχολής όλες οι προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και οργάνωσης των προγραμμάτων, την κινητικότητα των διδασκόντων, τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν θολές και ασαφείς.
    -Δεν λαμβάνει υπόψιν πως τα όμορα υφιστάμενα Τμήματα είναι Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας με Τομέα Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
    -Συρρικνώνει τη θεραπεία των αντικειμένων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ΔΠΘ ενώ ταυτόχρονα ιδρύει ή μαζικοποιεί άλλες υφιστάμενες σχολές. Σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην οποία κατοικεί η μεγαλύτερη και αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας, στην οποία υπάρχουν σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, στην οποία έχουν εγκατασταθεί μεταναστευτικοί πληθυσμοί, στην οποία καταγράφονται στρατηγικές επιβίωσης εθνοτικών ομάδων, στην οποία υπάρχουν πόλεις με πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν, στην οποία υπάρχουν μνημεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία λειτουργεί ένα σοβαρό Εθνολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Παιδείας κρίνει πως η έρευνα και η διδασκαλία για τα ως άνω ζητήματα περισσεύει.

    Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε πως η συγχώνευση δεν αποτελεί λάθος μόνο διότι «κλείνει» ουσιαστικά το Τμήμα που εμείς σπουδάσαμε, αλλά και διότι υποβαθμίζει συνολικά την επιστημονική, την ερευνητική και την πολιτισμική συμβολή των σπουδών αυτών στην περιοχή και δείχνει πως οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαπολιτισμική κατανόηση, την συνύπαρξη και τον πλουραλισμό.

    Οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητούμε:
    -Να διασφαλιστεί η αυτοτελής και αυτοδύναμη λειτουργία των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και Φιλολογίας στο ΔΠΘ.
    -Εάν αποφασιστεί η μετονομασία της Κατεύθυνσης Εθνολογίας σε Ανθρωπολογία, όπως προτείνει το νομοσχέδιο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος όρος Κοινωνική Ανθρωπολογία κατ’ αντιστοιχία των ελληνικών όμορων πανεπιστημιακών τμημάτων.
    -Να γίνει σεβαστή η επιστημονική παράδοση της Ιστορίας, της Φιλολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην χώρα.
    -Να γίνει σεβαστή από το Υπουργείο Παιδείας η υπόδειξη του αριθμού των εισακτέων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σχολών.
    -Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ως μηχανισμός τεχνητής αποστέρησης εισακτέων από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

    Καλούμε:

    -Όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις Ιστορικών, Φιλολόγων, Κοινωνικών Ανθρωπολόγων και Λαογράφων να λάβουν θέση για το ως άνω ζήτημα.
    -Τα όμορα Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων να προασπιστούν την παρουσία των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στα δημόσια πανεπιστήμια.
    -Τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, απόφοιτους και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα το οποίο: θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κατατεθεί ως σχόλιο στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, και θα αποσταλεί σε όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις και όλα τα όμορα πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας.

    Υπογράφοντες/ουσες:

    1)Αβραμίδου Ελένη, Απόφοιτος ΤΙΕ 2017
    2)Αγοράτσιος Ζήνων,Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός Απόφοιτος Ιστορίας ΠΑ.ΜΑΚ.
    3)Αηδόνης Αστέριος,Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΤΙΕ
    4)Αλή Χιουντά Απόφοιτη ΤΙΕ 2020
    5)Αραμπατζής Ιορδάνης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, υπ. διδάκτορας ΤΙΕ
    6)Αρβανιτάκη Ιωάννα- Ειρήνη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2016
    7)Αργυριάδου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2001, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    8)Αρχοντούλη Ερασμία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός σε Κέντρο Μελετης
    9)Ασλάνογλου Πολυχρόνης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2013
    10)Βαϊλεζούδη Κατερίνα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    11)Βακλάς Παναγιώτης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2020
    12)Βαλασιάδης Θέμης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Μακεδονίας
    13)Βαξεβάνου Θεοδώρα, Αποφοιτη ΤΙΕ 2015, Προπτυχιακη Φοιτητρια, User Experience Researcher
    14)Βαρβούνης Μανόλης, Καθηγητής Λαογραφίας ΤΙΕ
    15)Βαρελάκη Γαρυφαλιά, Απόφοιτη 2010, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    16)Βαρουσιάδης Ανδρέας, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Εργαζόμενος
    17)Βασιλειάδου Παναγιώτα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μουσειολόγος
    18)Βασίλογλου Γιώργος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    19)Βελή Χαγιάτ, Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    20)Βόγλη Κ. Ελπίδα, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
    21)Βρακά Αικατερίνη, Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    22)Γεωργιου Αναστασια, Αποφοιτη ΤΙΕ 2012
    23)Γιαννοπούλου Στέλλα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    24)Γιαννουλάκος Ηλίας, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΔΠΘ
    25)Γκόλια Λούλα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαιδευσης
    26)Γκούνα Ελένη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    27)Γκρίτζου Σταματία-Άρτεμης, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Sales Operations Lead
    28)Γονιοπούλου Άννα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Φιλόλογος
    29)Γρηγοριάδης Φίλιππος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2018
    30)Γρηγοριάδου Σοφία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Απόφοιτη Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ 2019
    31)Δαλκαβούκης Βασίλης, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ
    32)Δάμκαλη Μαρίνα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ & Δ.Π.Θ
    33)Δημητριαδου Χριστινα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Υποψήφια Διδακτόρισσα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ
    34)Διάκος Θεόδωρος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Δημοσιογράφος
    35)Δοτα Σοφια, Αποφοιτη ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακη Φοιτητρια Γλωσσολογιας ΕΑΠ, Ιδιοκτητρια οικοδιδασκαλιου
    36)Εμμανουηλιδου Δήμητρα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης ΔΠΘ
    37)Εφραήμ Μπουρχάν, Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    38)Ζέρβα Ευαγγελία, Απόφοιτη ΤΙΕ ΔΠΘ 2009, ΠΤΔΕ ΑΠΘ 2021, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας.
    39)Ζουμπλιού Ελευθερία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκαπαίδευσης
    40)Θεοδοσίου Αθανάσια, Απόφοιτη ΤΙΕ 2012
    41)Καλογιαννίδης Δημήτρης, Διδάκτορας ΤΙΕ 2023
    42)Καραγιαννίδου Σοφία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, PhD candidate (NBU)
    43)Καραγκιαούρη Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή
    44)Καρακατσάνη Πολυξένη, Απόφοιτη ΠΜΣ Σπουδές στην τοπική Ιστορία ΤΙΕ
    45)Καρακλίδης Ερμόλαος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης
    46)Καρδιμη Συρματουλα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Τοπικής ιστορίας ΤΙΕ
    47)Κασιάρα Μαρία,Απόφοιτη ΤΙΕ 2008, Μεταπτυχιακη φοιτήτρια 2014, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης 2017
    48)Κασιωλα Αρετή, Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Προπτυχιακή φοιτήτρια ΔΠΘ
    49)Κατωτοικίδου Ανατολή, Απόφοιτη ΤΙΕ 2017, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    50)Κεκισίδου Γεωργία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2012 και Μεταπτυχιακού ΤΙΕ 2019
    51)Κεραμίδας Σταύρος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    52)Κλαψίδης Φώτιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Ιδιωτικός υπάλληλος
    53)Κληρονόμου Βικτώρια, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    54)Κοπάντση Δήμητρα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013 ,Ιδιωτική Υπάλληλος
    55)Κοτσιαφίτη Ειρήνη, Απόφοιτος ΤΙΕ 1996, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    56)Κούγκουλος Θανάσης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΙΕ
    57)Κουρού Ντουράν, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΕΚΠΑ
    58)Κουτρούπης Γεώργιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2004
    59)Κράββα Βασιλική, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΙΕ, ΔΠΘ
    60)Κυριακιδου Μαρια, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    61)Κυριακούρου Νεφέλη, Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Ιδιωτική υπάλληλος
    62)Κυρλής Αναστάσιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    63)Κώτσος Γωργιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 201
    64)Λαδένης Ηλίας Βύρωνας, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Μεταπτυχιακός φοιτητής Κλασσικής αρχαιολογίας ΔΙΠΑΕ
    65)Λαζαρίδου Ελένη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πανεπιστήμιο της Μπολονια
    66)Λιάπης Κωνσταντίνος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016
    67)Λούγαρη Ιωάννα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021 , Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    68)Μαβίδης- Pesic Δημήτρης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Δημοσιογράφος, MA Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ
    69)Μακανικα Χριστίνα Μαρια, Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, μεταπτυχιακή φοιτήτρια δημιουργικά περιβάλλοντα μάθησης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
    70)Μάρκου Γρηγόρης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός Μ.Ε., Πανεπιστημιακός Ερευνητής
    71)Μασούρας Γιώργος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2020, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευση
    72)Μαυρίδης Αναστάσιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Άνεργος
    73)Μαύρογεωργης Πέτρος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2013 ιδιωτικός υπάλληλος
    74)Μικέ Κωνσταντίνα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2011.
    75)Μιχαήλ Βασιλική, Απόφοιτη ΤΙΕ 2011, εργαζόμενη στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης
    76)Μουρατίδης Γιώργος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2013, Ιδιωτικος υπάλληλος
    77)Μουρατίδου Φωτεινή, Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, Άνεργη
    78)Μουρουζίδης Αβραάμ, Απόφοιτος ΤΙΕ 2015, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Παραστατικών Τεχνών ΕΑΠ
    79)Μούτσου Νικολέτα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021
    80)Μπογδάντσαλης Δημήτριος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2018, Υποψήφιος Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΤΙΕ
    81)Μποτίτσης Ελευθέριος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός
    82)Μπούνης Δημήτρης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    83)Μπουτακίδου Χριστίνα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016. Υπάλληλος Ιδιωτικού Τομέα
    84)Νικητοπούλου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2010, Ιδιωτική Υπάλληλος
    85)Ντάγκας Φώτης, Απόφοιτος 2008, Ιδιωτικός Υπάλληλος
    86)Ντάμτσιος Παναγιώτης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2019, απόφοιτος του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος του ΤΙΕ «Ιστορία της Ιατρικής και Βιολογική Ανθρωπολογία»
    87)Οκταποδάς Γεώργιος-Νέστορας, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    88)Ουλή Μαρηλία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός Ιδιωτικού Τομέα
    89)Παλαμίδα Άννα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός στον Ιδιωτικό Τομέα
    90)Παληκίδης Άγγελος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΙΕ
    91)Παλιουργιωτη Κωνσταντίνα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2011
    92)Πανίδου Παρθένα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012
    93)Παπαγεωργίου Βασιλική, Απόφοιτος ΤΙΕ 1995, Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια τμ. Κοινωνιολογίας Παν/μιο Αιγαίου
    94)Παπαγεωργοπούλου Χριστίνα, Απόφοιτος ΤΙΕ 1999, Μέλος ΔΕΠ ΤΙΕ
    95)Παπαγιαννάκης Δημήτρης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    96)Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2024
    97)Παπαδοπούλου Δέσποινα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    98)Παπαθανασίου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2000, MA Νεότερης και σύγχρονης ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
    99)Παπαϊωάννου Φωτεινή, Απόφοιτος ΤΙΕ 2019, Εκπαιδευτικός
    100)Παπακωστα Αικατερίνη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης ΔΠΕ
    101)Παπανδρέου Φωτεινή, Απόφοιτη ΤΙΕ 2008, Υπάλληλος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου
    102)Παπατσάτσης Γιώργος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2018, Δημόσιος Υπάλληλος
    103)Παπουτσάκη Μαρία Αλεξία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Ιδιωτική Υπάλληλος
    104)Παρασκευοπούλου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Δασκάλα
    105)Παρλαμάς Μιχάλης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2008
    106)Παρούση Ιωάννα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Απόφοιτη Μεταπτυχιακού Τοπική Ιστορία 2023
    107)Πετρίδου Δέσποινα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2011
    108)Πέτσα Ειρήνη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικός
    109)Πλούσιος Εμμανουήλ, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Ιδιωτικός Υπάλληλος
    110)Ποζίδου Σοφία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    111)Ποταμιανού Βάσω, Απόφοιτος ΤΙΕ 2022, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Digital Humanities ΟΠΑ
    112)Προμπονάς Παντελής, Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    113)Ραξιώνη Στυλιανή, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Απόφοιτη Μεταπτυχιακού Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ 2019, Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης.
    114)Ρεμπατσιός Αθανάσιος, Απόφοιτος TIE 2018
    115)Σάββα Ευαγγελία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    116)Σαββατιανού Δήμητρα, Απόφοιτη ΑΠΘ 1999, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΤΙΕ
    117)Σακελλαρίου Φώτιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    118)Σαλαμανιώτη Θεοδώρα, Απόφοιτη ΤΙΕ, 2022, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    119)Σαχαριδη Δέσποινα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Εκπαιδευτικος
    120)Σελέμπα Γκαμπριέλλα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Διδακτορική Φοιτήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών, The Cyprus Institute
    121)Σιαμίδου Ιωάννα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
    122)Σιδερίδης Ιωάννης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016, Αρχιτέκτονας
    123)Σπυριδάκης Γεώργιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Ιστορίας NUP
    124)Σπύρου Χρυσούλα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013
    125)Σταύρου Καλομοίρα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2002
    126)Στεργιοπουλου Νατάσα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2010, Εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
    127)Στέφου Γιάννης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023, Εργαζόμενος
    128)Στούπη Αναστασία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2012
    129)Στράντζαλη Όλγα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Φοιτήτρια Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ενδυσης ΔΙ.ΠΑ.Ε
    130)Στυλίδου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    131)Συριάτου Αθηνά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας ΤΙΕ
    132)Τερζούδη Χριστίνα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2019, Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Τοπικής Ιστορίας ΤΙΕ
    133)Τζουανοπουλου Φωτεινη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2020
    134)Τορτομάνη Κωνσταντίνα, Απόφοιτη ΤΙΕ 2021, Εντεταλμένη Διδάσκουσα Ιστορίας στο ΤΙΕ
    135)Τραχήλης Αθανάσιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2023
    136)Τριανταφυλλίδης Σάββας, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εκπαιδευτικός ΠΕ02
    137)Τριπερινα Μαρία, Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, εκπαιδευτικός
    138)Τσάκαλου Ευσταθία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2013 και ΤΓΦΠΠΧ 2021, Εκπαιδευτικός μέσης εκπαίδευσης
    139)Τσακίρης Δημήτριος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2021, Μεταπτυχιακός φοιτητής ΠΑΜΑΚ
    140)Τσακουρίδης Γεώργιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2014
    141)Τσάκωνα Αικατερίνη, Απόφοιτη ΤΙΕ 2016, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    142)Τσαλικίδου Μαρία, Απόφοιτος ΤΙΕ 2000, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    143)Τσανίδου Αναστασία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2012, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    144)Τσιπλακη Αναστασία, Απόφοιτος 2000, Δημόσιος υπάλληλος
    145)Τσιπλάκης Αναστάσιος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΤΙΕ
    146)Τσούρδης Δημήτρης, Απόφοιτος ΤΙΕ, ιδιωτικός υπάλληλος
    147)Τσουτσουλόπουλος Δημήτρης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2012, Ελεύθερος Επαγγελματίας
    148)Τωμαδάκη Ευγενία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2015, Νηπιαγωγός
    149)Φωτιάδου Χανόγλου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2014, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημόσιας Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΕΑΠ
    150)Χαραλαμπίδης Γρηγόριος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2017, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας ΤΙΕ
    151)Χατζηπαυλή Παναγιώτα, Απόφοιτος ΤΙΕ 2009, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης
    152)Χατζόγλου Στέφανος, Απόφοιτος ΤΙΕ 2016
    153)Χριστοδούλου Μαρία, Απόφοιτη ΤΙΕ 2022, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ & Δ.Π.Θ
    154)Χρυσαφάκογλου Περικλής, Απόφοιτος ΤΙΕ 2014, Υποψήφιος Διδάκτορας ΤΙΕ
    155)Ψήφας Ιωάννης, Απόφοιτος ΤΙΕ 2022, Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:15 | Κλαίρη

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9: Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.) Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:05 | Φρίξος

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9: Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.) Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:04 | Αναστασια

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 22:00 | Μαρία

    Αίτηση Άρσης του άρθρου 9: Μια τέτοιου είδους συγχώνευση θα αποτελούσε άδικη υποβάθμιση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας , το οποίο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας ( Π.χ. από τα επτά Φιλολογικά Τμήματα της χώρας το 2023 ήρθε τρίτο σε αριθμό εισαχθέντων φοιτητών, μετά τα αντίστοιχα Τμήματα του Ε.Κ.Π.Α. και της Πάτρας.) Θα οδηγούσε σε επιστημονική , ακαδημαϊκή και συνάμα εκπαιδευτική απαξίωση του Τμήματος Φιλολογίας Δ.Π.Θ. , το οποίο μέσα στην πάροδο των ετών λειτουργίας του έχει αποδείξει καταφανέστατα το υψηλό επίπεδό του , τόσο μέσω της παραγωγής επιστημονικής γνώσης, όσο και μέσω της εκπόνησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:58 | Λάζαρος

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιον άλλον φορέα! Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) επιχειρεί με περίτεχνο τρόπο να αναβαθμίσει τα δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ καταπατώντας εκείνα των αποφοίτων τμημάτων εργοθεραπείας.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:28 | Στέργιος Καλλέργης

    ΑΜΕΣΗ απόσυρση του άρθρου 9 σχετικά με την συγχώνευση των τριών τμημάτων! Τι σχέση έχει το τμήμα Φιλολογίας και της Ιστορίας με το Παρευξείνιων Χωρών; Μας κοροϊδεύετε εκεί στο Υπουργείο; Τι μαθήματα θα διδάσκονται στο νέο αυτό τμήμα; Στο παρευξεινίων διδάσκονται Τούρκικα, ρώσικα και αυτό το τμήμα θα γίνει ένα με το ιστορικό και την φιλολογία; Από ΤΙΕ και Φιλολογία οι απόφοιτοι βγαίνουν ΠΕ02 με την ένταξη του Παρευξείνιων τι θα βγαίνουν οι απόφοιτοι; Με το προσωπικό τι θα γίνει; Τι μαθήματα θα διδάσκονται οι εισακτέοι; Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν; Θα είναι φιλόλογοι; θα είναι βοσκοί; τι; Η πλήρης ασάφεια και απορώ ποιος έκανε εισήγηση αυτό το έκτρωμα σχετικά με το άρθρο 9!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 21:15 | Δανάη Αποστόλου

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:56 | Αποφοιτοι Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

    Ψήφισμα αποφοίτων ΤΙΕ
    Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, απόφοιτοι και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ απευθύνουμε με αυτό το ψήφισμα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του για αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

    Στο προοίμιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο: Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στο Μέρος Α’ Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Άρθρα 1-12) προβλέπεται στο άρθρο 9 η μετατροπή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Μονοτμηματική Σχολή με την ίδρυση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα αποτελέσει προϊόν συγχώνευσης των υφιστάμενων Τμημάτων Ιστορίας & Εθνολογίας (ίδρ. 1990), Ελληνικής Φιλολογίας (ίδρ. 1993), Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ίδρ. 2000).

    Το νέο Τμήμα προβλέπεται να χορηγεί δύο πτυχία το ένα υπό τον τίτλο: Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας και το δεύτερο υπό τον τίτλο: Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Τα λειτουργούντα Τμήματα, επιπλέον, θα πάψουν να δέχονται νέους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για μία κίνηση απαξίωσης και συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών σε ένα νομοσχέδιο που αφενός επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αφετέρου, διά των συγχωνεύσεων με πρώην Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, μεγαλώνει και ιδρύει άλλες Σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

    Έχει προηγηθεί η συστηματική απαξίωση της Σχολής, όπως και άλλων όμορων Τμημάτων, με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την τεχνητή συρρίκνωση των εισακτέων, με την χωρίς σχέδιο ίδρυση όμορων Σχολών και Τμημάτων σε άλλα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια, την υποβάθμιση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων προκειμένου να εμφανίζεται με τη λογική του «ώριμου φρούτου» ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που εν πολλοίς αυτή και οι πολιτικές της δημιούργησαν.

    Η συγχώνευση που επιχειρείται:
    Γίνεται σε αντιεπιστημονική βάση καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υφίσταται συνύπαρξη στο ίδιο Τμήμα της Φιλολογικής Επιστήμης με την Ιστορία ή την Ανθρωπολογία. Προς τούτο μάλιστα υπάρχουν αρκετά ψηφίσματα διαμαρτυρίας από Τμήματα Φιλολογίας και επιστημονικούς φορείς Φιλολόγων.
    Καταργεί εντελώς τις Σπουδές Περιοχών (Regional Studies) και τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακό επίπεδο γλωσσών των Παρευξείνιων χωρών από το ΔΠΘ.
    Δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό το οποίο, εν πρώτοις, δεν αποτελεί αυτοτελή επιστήμη καθώς από τον τίτλο του δηλώνεται πως πρόκειται για διδασκαλία εφαρμογών. Επιπλέον, σήμερα δεν υπάρχουν το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, οι εργαστηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, ούτε, μάλιστα, εντάσσεται στη στρατηγική του Πανεπιστημίου η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος.
    Παρότι περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για άλλα τμήματα και σχολές που συνενώνονται με όμορες τους, για τα υπό συγχώνευση Τμήματα της Σχολής όλες οι προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και οργάνωσης των προγραμμάτων, την κινητικότητα των διδασκόντων, τα επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν θολές και ασαφείς.
    Δεν λαμβάνει υπόψιν πως τα όμορα υφιστάμενα Τμήματα είναι Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ή Ιστορίας και Αρχαιολογίας με Τομέα Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
    Συρρικνώνει τη θεραπεία των αντικειμένων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ΔΠΘ ενώ ταυτόχρονα ιδρύει ή μαζικοποιεί άλλες υφιστάμενες σχολές. Σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην οποία κατοικεί η μεγαλύτερη και αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας, στην οποία υπάρχουν σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις, στην οποία έχουν εγκατασταθεί μεταναστευτικοί πληθυσμοί, στην οποία καταγράφονται στρατηγικές επιβίωσης εθνοτικών ομάδων, στην οποία υπάρχουν πόλεις με πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν, στην οποία υπάρχουν μνημεία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία λειτουργεί ένα σοβαρό Εθνολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Παιδείας κρίνει πως η έρευνα και η διδασκαλία για τα ως άνω ζητήματα περισσεύει.
    Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε πως η συγχώνευση δεν αποτελεί λάθος μόνο διότι «κλείνει» ουσιαστικά το Τμήμα που εμείς σπουδάσαμε, αλλά και διότι υποβαθμίζει συνολικά την επιστημονική, την ερευνητική και την πολιτισμική συμβολή των σπουδών αυτών στην περιοχή και δείχνει πως οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαπολιτισμική κατανόηση, την συνύπαρξη και τον πλουραλισμό.

    Οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητούμε:
    Να διασφαλιστεί η αυτοτελής και αυτοδύναμη λειτουργία των Τμημάτων Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και Φιλολογίας στο ΔΠΘ.
    Εάν αποφασιστεί η μετονομασία της Κατεύθυνσης Εθνολογίας σε Ανθρωπολογία, όπως προτείνει το νομοσχέδιο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος όρος Κοινωνική Ανθρωπολογία κατ’ αντιστοιχία των ελληνικών όμορων πανεπιστημιακών τμημάτων.
    Να γίνει σεβαστή η επιστημονική παράδοση της Ιστορίας, της Φιλολογίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην χώρα.
    Να γίνει σεβαστή από το Υπουργείο Παιδείας η υπόδειξη του αριθμού των εισακτέων από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σχολών.
    Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ως μηχανισμός τεχνητής αποστέρησης εισακτέων από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
    Καλούμε:
    Όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις Ιστορικών, Φιλολόγων, Κοινωνικών Ανθρωπολόγων και Λαογράφων να λάβουν θέση για το ως άνω ζήτημα.
    Τα όμορα Τμήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων να προασπιστούν την παρουσία των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στα δημόσια πανεπιστήμια.
    Τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, απόφοιτους και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα το οποίο: θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα κατατεθεί ως σχόλιο στη διαβούλευση του νομοσχεδίου, και θα αποσταλεί σε όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις και όλα τα όμορα πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας.

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSegYihGGwVanwxDjEt_RsdpZGxuCMUV47UsNdNJG3nWj3-CNQ/viewform

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:43 | Λάζαρος Κ.

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιον άλλον φορέα! Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) επιχειρεί με περίτεχνο τρόπο να αναβαθμίσει τα δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ καταπατώντας εκείνα των αποφοίτων τμημάτων εργοθεραπείας.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:35 | Πηνελόπη Γαβριηλιδου

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:31 | Βλασία

    Ανεπίτρεπτη, θλιβερή και δυσοίωνη η συγχώνευση αυτή, η οποία, απροκάλυπτα, υποβαθμίζει ένα αξιόλογο τμήμα (ΤΕΦ).

    Αλήθεια, ποιος θα είναι ο κύκλος σπουδών;
    Σε τι θα καταρτίζει τους φοιτητές;

    Η συγχώνευση αυτή θα είναι απλώς μια σύγχυση χωρίς περιθώρια προόδου.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:27 | Αναστασια

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο! Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) επιχειρεί με περίτεχνο τρόπο να αναβαθμίσει τα δικαιώματα των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ καταπατώντας εκείνα των αποφοίτων τμημάτων εργοθεραπείας.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:24 | Μαρία

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:59 | Μάρθα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

    Φοιτήτρια του Τμήματος Εργοθεραπείας

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:57 | Μαρία Σταύρου

    Σχετικά με το άρθρο 8, πιστεύω ότι το τμήμα εργοθεραπείας δεν πρέπει να ενταχθεί στο τμήμα φυσικής αγωγής. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά αντικείμενα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:54 | ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΟΠΑΛΊΔΟΥ

    Σχετικά με το άρθρο 8: Ως εργοθεραπεύτρια θεωρώ απαράδεκτη την ίδρυση τμήματος εργοθεραπείας στο τμήμα φυσικής αγωγής. Οι δύο κλάδοι είναι ασυναφεις. Ως θεραπευτές έχουμε επίκεντρο τον άνθρωπο και ουδεμία σχέση με την αθλητική προσέγγιση.Η επιστήμη μας εκ φύσεως ανηκει στο υπουργείο υγείας!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:51 | Γκουσκου Γεωργία

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από το Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα είναι σημαντικό να αφορά σχολή επιστημών υγείας και και μόνο.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:50 | Φωτεινή Ζωγράφου

    Άρθρο 8: Όχι στην ένταξη της εργοθεραπειας στο ΤΕΦΑ . το επάγγελμα του εργοθεραπευτή ΠΡΕΠΕΙ και είναι σχολή και επάγγελμα επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο! Ανατρέξτε στα διεθνή δεδομένα .

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:50 | Λάζαρη Τζένη

    Οι εργοθεραπευτές παίρνουμε άδεια ασκήσεως κλινικού επαγγέλματος!!!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:49 | Καπνίδου Δάφνη

    Σχετικά με το άρθρο 8:
    Θεωρούμε απαράδεκτη την συγχώνευση της σχολής Εργοθεραπείας στη σχολή των ΤΕΦΑΑ. Οι δύο κλάδοι αυτοί είναι εξ ορισμού ασυναφείς καθώς το αντικείμενο της Εργοθερπαείας είναι καθαρά θεραπευτικό και στοχοκατευθυνόμενο στις ανάγκες της καθημερινότητας των θεραπευόμενων. Η εκπαίδευση μας δεν αφορά την εκγύμναση των ατόμων και ο σκοπός είναι εκ διαμέτρου διαφορετικός. Η αδειοδότηση μας προκύπτει από υγειονομικές υπηρεσίες και όχι από σχετικές με τον αθλητισμό.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:40 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΛΤΣΟΥ

    ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΆΦΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΟΥ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗ, επ. καθηγητη του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΔΠΘ με τίτλο ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ Η συρρίκνωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών στο ΔΠΘ που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα: http://www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/duth-corner/chroniko-enos-proanangelthentos-thanatou/?fbclid=IwAR1_RJJynRW7T8K4G37EPuIZY3KJAmC4rAPHapkuUdrqbWK8boI6PTD3KLQ ]

    ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, για τους λόγους που αναφέρονται στα ΨΗΦΊΣΜΑΤΑ των υπό κατάργηση τμημάτων

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:40 | Λάζαρη Ευγενία-Χαρίκλεια

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:26 | ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    ΑΠΟΦΑΣΗ Συγκλήτου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Συνεδρίαση 5/16-02-2024

    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην σημερινή Συνεδρίαση της, συζήτησε διεξοδικά επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο : «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο Λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων» και αποφάσισε τα εξής :
    το Σχέδιο Νόμου, που έχει κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση, ουσιαστικά, αποτελείται από τρεις ενότητες:
    Α. διατάξεις που αφορούν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι., στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για το ΔΠΘ και το ΕΑΠ (Μέρη Α-Γ)
    Β. νέες διατάξεις που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία Νομικών
    Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), δηλ. παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό τη μορφή ΝΠΠΕ (Μέρος Δ) και
    Γ. λοιπές διατάξεις που αναφέρονται σε όλες τις βαθμίδες
    εκπαίδευσης, αλλά και διατάξεις Εξουσιοδοτικές και Μεταβατικές.

    Συγκεκριμένα :
    Μέρος Α΄ και Β΄
    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θεωρεί ότι :
    – η ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) συνάδει με την αντίστοιχη περιφερειακή συγκρότηση, και στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου για την περιφερειακή ανάπτυξη και το ρόλο του κάθε ΑΕΙ, μπορεί να θεωρηθεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνάμα, θα πρέπει να διασφαλιστεί η προϋπόθεση της ταυτόχρονης ισχυροποίησης του ΔΙΠΑΕ.
    και
    – το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) έχει κατακτήσει σημαντικό ρόλο στο χάρτη της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι σημαντικό να συνεχίσει να προσφέρει το πολύ σημαντικό έργο του. Για το λόγο αυτό, οι συγκεκριμένες διατάξεις (πλήρης αυτοδιοίκηση του ΕΑΠ με εκλεγμένα όργανα διοίκησης, κλπ) είναι θετικές.

    Αναλυτικότερα :
    Στο άρθρο 8 :
    «Μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Εργοθεραπείας – Ίδρυση Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Εργοθεραπείας».
    Η Σύγκλητος εκφράζει την αντίθεσή της στην ίδρυση, στο ΔΠΘ, Τμήματος Εργοθεραπείας, που θα ανήκει στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, δεδομένου ότι δε δύναται να ενταχθεί ένα επιστημονικό πεδίο που ανήκει στο χώρο των Επιστημών Υγείας, σε μια Σχολή με βασικό επιστημονικό πεδίο τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.
    Άλλωστε, σύμφωνα και με την παρ. 2 του άρθρου 1, του ισχύοντος Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), η Εργοθεραπεία ανήκει στις παροχές υγείας, ενώ σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 2 οι Εργοθεραπευτές ανήκουν στους παρόχους υγείας.
    Επιπλέον, η Εργοθεραπεία ούτε εκπαιδευτικά ούτε κλινικά-επαγγελματικά συνδέεται με την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής, με την οποία βέβαια δεν είναι δυνατόν να αποτελούν συναφείς εκπαιδευτικές οντότητες. Η Εργοθεραπεία βασίζεται σε γνωστικά αντικείμενα των πεδίων Υγείας και Αποκατάστασης και όχι Φυσικής Αγωγής και Άθλησης.

    Μέρος Γ΄ και Δ΄ :
    Η Σύγκλητος, διατυπώνει ότι :
    – είναι προφανές ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει περαιτέρω ανάγκη της στήριξης της Πολιτείας, τόσο με σημαντική αύξηση της τακτικής επιχορήγησης, όσο και με θέσεις μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και με την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
    – το σύνολο του ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημίων της Χώρας υπηρετεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα σε δύσκολες πολλές φορές συνθήκες, να διατηρεί και συνεχώς να βελτιώνει το επίπεδο των σπουδών που παρέχει.
    – ο στόχος δε μπορεί παρά να είναι μια σύγχρονη και ποιοτική Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την απαραίτητη στελέχωση και αυξημένη χρηματοδότηση, που θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Χώρας.
    – χωρίς καμία αμφισβήτηση, το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε το βασικό μοχλό κοινωνικής κινητικότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η επένδυση στη δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι αυτή που μακροπρόθεσμα έχει την πιο αποφασιστική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προσεγγίζονται, για σημαντικές δράσεις – συνέργειες, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν και να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη της Ελλάδας και της Ελληνικής Κοινωνίας.
    – εν τέλει, χρειαζόμαστε μια ανώτατη εκπαίδευση, η οποία στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον, να εξασφαλίζει ισότιμη και ουσιαστική πρόσβαση όλων σε σύγχρονη γνώση και εξελίξεις. Ένα σύστημα που θα αλλάζει και θα προσαρμόζεται για να υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία.

    Αναλυτικότερα :
    Η Σύγκλητος, λαμβάνοντας υπόψη και τα πορίσματα και τις σχετικές προτάσεις της πρόσφατης Συνόδου των Πρυτάνεων, πιστεύει ότι θα πρέπει :
    •Να απλουστευθούν σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης, ιδίως των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, οι οποίες δυσχεραίνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και τη διεθνή τους παρουσία.
    •Να ενισχυθεί η αυτονομία των Πανεπιστημίων. Η εποπτεία της πολιτείας θα πρέπει να παραμείνει μόνο σε βασικά επίπεδα Αρχών. Κρίσιμη συνθήκη για να μπορέσουν να διεκδικήσουν, επί ίσοις όροις, την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
    •Οι ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων, παρόλες τις βελτιώσεις που προβλέπονται, να καταστούν πραγματικό εργαλείο υποβοήθησης του έργου των μελών ΔΕΠ και μοχλός αναπτυξιακής πολιτικής των Πανεπιστημίων.
    •Να υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση ή/και κατάργηση των ασφυκτικών διατάξεων περί δημιουργίας και στελέχωσης πολλαπλών δομών και επιτροπών.

    Αναφορικά με το μέρος Γ :
    i. στο άρθρο 46
    σχετικά με την άρση του υπάρχοντος νομικού κενού, στην παρ. 1 του άρθρου 23 του Ν. 4957/2022 θα πρέπει να προβλεφθεί η περίπτωση Σχολής με δύο (2) μόνο Τμήματα όπου ένα ή κανένα εξ αυτών δεν έχει Τομείς, συνεπώς ούτε Διευθυντές Τομέων για να αποτελέσουν μέλη της Κοσμητείας. Θα πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχη με αυτήν του άρθρου 22 του Ν.4957/2022 «Αν δεν υπάρχουν Τομείς, ως μέλη της Κοσμητείας αναδεικνύονται από τη συνέλευση του οικείου Τμήματος τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π.».
    ii. στο άρθρο 47
    «Αναπλήρωση του Κοσμήτορα – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 25 ν. 4957/2022»

    Προτείνεται :
    «Ως Αναπληρωτής Κοσμήτορας ορίζεται ο αρχαιότερος Πρόεδρος, δηλ. ο Πρόεδρος με το παλαιότερο ΦΕΚ διορισμού ως Προέδρου. Αν υπάρχουν περισσότεροι Πρόεδροι με ίδια ημερομηνία ΦΕΚ διορισμού στη θέση του Προέδρου, ως Αναπληρωτής Κοσμήτορας ορίζεται ο αρχαιότερος Καθηγητής».
    iii. στο άρθρο
    «Υποψηφιότητα μέλους Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού άλλου συναφούς Τμήματος στη διαδικασία εκλογής Προέδρου ή Αντιπροέδρου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 ν. 4957/2022»
    Η Σύγκλητος δεν κατανοεί την αναγκαιότητα αυτής της διάταξης, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το ισχύον νομικό πλαίσιο για τον ορισμό Προέδρου και Αντιπροέδρου σε μη αυτοδύναμα Τμήματα.
    Όσον αφορά στην αύξηση της θητείας του Προέδρου Τμήματος από διετή σε τριετή, θα πρέπει να προβλεφθεί μεταβατική διάταξη παράτασης για ένα (1) χρόνο της θητείας των εν ενεργεία Προέδρων που έχουν ήδη εκλεγεί με τον Ν. 4957/22 για διετή θητεία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει σχετική πρόβλεψη αν ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος παραιτηθεί, αφυπηρετήσει ή εκλείψει για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της θητείας.
    iv. στα άρθρα 90 και 91
    «Κατανομή της δημόσιας επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι.»–
    Η αύξηση από 20% σε 30% του ετήσιου συνολικού προϋπολογισμού των επιχορηγήσεων στα ΑΕΙ που κατανέμεται με βάση τους δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει το ισχύον καθεστώς να παραμείνει.
    v. στο άρθρο 97
    «Προγραμματισμός προσλήψεων μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού-Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4957/2022»
    Δεδομένου ότι, τα τελευταία έτη, δεν έχει τηρηθεί η ισχύουσα βάση αναπλήρωσης των αφυπηρετησάντων, προτείνεται η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης να έχει αναδρομική ισχύ από την ψήφιση του Ν. 4957/22 και έπειτα.
    Προτείνεται :
    η επέκταση της διάταξης για τις κατηγορίες ειδικού διδακτικού προσωπικού: Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.).
    vi. στο άρθρο 101
    «Μετακινήσεις – Τροποποίηση άρθρου 248 ν. 4957/2022»
    Προτείνεται :
    στις προβλέψεις αυτού του άρθρου (παράγραφος 5) να συμπεριληφθούν και τα μέλη ΕΤΕΠ των Πανεπιστημίων.
    vii. στο άρθρο 197
    «Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις για τις λοιπές κατηγορίες διδακτικού προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 465 ν. 4957/2022»
    – Ο όρος «Πτυχίο Α.Ε.Ι.» στην παρ. 5 το άρθρου 164,
    να αντικατασταθεί από
    «πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και
    – στην παράγραφο 2, στο σχετικό εδάφιο να υπάρξει η διατύπωση : «……..να υπηρετούν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα ελάχιστα προσόντα της παρ. 5 το άρθρου 164 σε κενές ή συνιστώμενες με μετατροπή των θέσεων τους, οργανικές θέσεις της αντίστοιχης κατηγορίας. …..»
    Τέλος, σχετικά με την κατάρτιση των Μητρώων Γνωστικών Αντικειμένων και των Μητρώων Εσωτερικών Και Εξωτερικών Εκλεκτόρων, προτείνεται η παράταση των προθεσμιών του άρθρου 463 του Ν. 4957/2022, η οποία επήλθε με την Υπουργική Απόφαση Φ/149466/Ζ2/2023, να αποτελέσει διάταξη του παρόντος Νόμου.

    Μέρος Δ΄
    αναφορικά με τη συνταγματικότητα του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου :
    – δηλώνει ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πληρούνται τα απαιτούμενα από το Άρθρο 16 του Συντάγματος
    και
    – εκφράζει τον προβληματισμό της για τα ακόλουθα :
    •την έλευση των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων και, ιδιαίτερα, την εγκατάσταση αυτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εάν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα, θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία των περιφερειακών δημόσιων Πανεπιστημίων.
    •οι απαιτήσεις δεν μπορούν να περιοριστούν στις κτιριακές υποδομές και στην ύπαρξη επαρκούς αριθμού «διδασκόντων με διδακτορικό». Ένα Πανεπιστήμιο απαιτεί να έχει διδάσκοντες με διδακτορικό, αλλά και αποδεδειγμένο επιστημονικό έργο που να έχουν εκλεγεί μέσα από μια διαδικασία κρίσης, στη βάση ακριβώς του επιστημονικού και ερευνητικού τους έργου. Επιπλέον, οι διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης του ακαδημαϊκού προσωπικού θα πρέπει να είναι ισότιμες με τις αντίστοιχες των δημόσιων Πανεπιστημίων, με την κατοχή διδακτορικού τίτλου να είναι απλά μία από τις προϋποθέσεις που θα πρέπει σωρευτικά να πληρούνται για την εκλογή ενός μέλους ΔΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες χώρες που έχουν μη κρατικά – μη δημόσια Πανεπιστήμια υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε αυτά να έχουν όργανα διοίκησης και ιεραρχία πανεπιστημιακών καθηγητών ανάλογη με αυτή των κρατικών – δημόσιων. Το πλήρες πλαίσιο αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων πρέπει να είναι, επί της ουσίας, ισοβαρές με το αντίστοιχο των δημόσιων Πανεπιστημίων.
    •σε ό,τι αφορά στην ακαδημαϊκή οργάνωση της διδασκαλίας και έρευνας των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων, θα πρέπει όχι απλά να ελέγχονται οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας της ακαδημαϊκής μονάδας, αλλά να απαιτούνται τόσο ιδρυματικές όσο και τμηματικές αξιολογήσεις, σύμφωνα με τα εθνικά αλλά και διεθνή ή ευρωπαϊκά πρότυπα. Και αυτό ανεξάρτητα από τις αξιολογήσεις που, ούτως ή άλλως, έχει κάνει ή κάνει, σε τακτά χρονικά διαστήματα, η ανεξάρτητη εθνική αρχή αξιολόγησης της χώρας προέλευσης. Οι ακαδημαϊκοί, όμως, όροι σύστασης και λειτουργίας του παραρτήματος, καθώς και η επάρκεια και ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών θα πρέπει να ελέγχονται από την ΕΘΑΑΕ, ο ρόλος της οποίας θα πρέπει να είναι αποφασιστικός και όχι απλά διεκπεραιωτικός. Η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να ασκεί πλήρη εποπτεία στην οργάνωση και στην ποιότητα της παρεχόμενης πανεπιστημιακής παιδείας και διενέργειας επιστημονικής έρευνας, καθώς και στην ποιότητα του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού και στην επάρκεια των χώρων διδασκαλίας και έρευνας.
    •σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να πληρείται η συνταγματική επιταγή ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν είναι κρατικά- δημόσια ή μη τελούν υπό την εποπτεία του κράτους, υπό την αυτονόητη επιφύλαξη του πλήρους σεβασμού των ακαδημαϊκών ελευθεριών, της ελευθερίας της επιστήμης, της έρευνας ή της διδασκαλίας, καθώς και της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών.
    •η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών στα μη κρατικά – μη δημόσια Πανεπιστήμια θα πρέπει να είναι ίση με αυτή των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών των δημόσιων Πανεπιστημίων, ειδάλλως θα δημιουργηθούν συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού δεδομένου ότι τα πτυχία των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων θα έχουν ακαδημαϊκή και επαγγελματική ισοτιμία με αυτά των δημόσιων.
    •ένα σημαντικό ποσοστό (π.χ. έως 30%) των φοιτητών προγραμμάτων σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου στα μη κρατικά – μη δημόσια, Πανεπιστήμια θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρη υποτροφία βάσει εισοδηματικών ή κοινωνικών κριτηρίων, καθώς και αξιολογικών κριτηρίων εισαγωγής, κατ’ αναλογία του δικαιώματος δωρεάν φοίτησης που παρέχεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των δημόσιων Πανεπιστημίων με δίδακτρα.
    •εφόσον, στους αναφερόμενους στόχους συμπεριλαμβάνονται τόσο η προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, όσο και η επαγγελματική αποκατάσταση νέων Ελλήνων επιστημόνων με υψηλά προσόντα, όσον αφορά στους διδάσκοντες των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων, θα πρέπει η στελέχωση στο μέγιστο δυνατό ποσοστό να ανταποκρίνεται στους ανωτέρω στόχους και μόνο ένα μικρό ποσοστό των διδασκόντων να δύναται να είναι συνταξιούχοι.
    •η παρουσία 30 καθηγητών δεν επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία τουλάχιστον 3 σχολών, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μονοτμηματικές, ενώ θα πρέπει η αναλογία φοιτητών ανά καθηγητή να είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εφόσον στους αναφερόμενους στόχους συγκαταλέγονται η αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα και η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών.
    •οι πλήρεις φάκελοι των πιστοποιημένων προγραμμάτων σπουδών των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι αναρτημένοι στον ιστοχώρο της ΕΘΑΕΕ και ελεύθερα προσβάσιμοι, όπως συμβαίνει και με τους αντίστοιχους των δημόσιων.
    •για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων πρέπει να διασφαλίζεται η αυτοτελής οικονομική βιωσιμότητά τους χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
    •η συμμετοχή αυτών των μη κρατικών – μη δημόσιων ιδρυμάτων σε χρηματοδοτούμενες ή συγχρηματοδοτούμενες από εθνικούς πόρους δράσεις έρευνας και ανάπτυξης υπό την ιδιότητα των εκπαιδευτικών/ερευνητικών οργανισμών, θα πρέπει να ακολουθεί τις ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας με τα δημόσια Πανεπιστήμια (βλ. θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ΕΛΚΕ, κλπ).
    •στο δημόσιο Πανεπιστήμιο έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι που στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκεντρώνουν τουλάχιστον τη βάση εισαγωγής στα Τμήματα της προτίμησής τους, ενώ οι υποψήφιοι με τις ίδιες προτιμήσεις θα μπορούν να φοιτήσουν στα αντίστοιχα Τμήματα των μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων έχοντας πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που επέλεξαν ή έχοντας αποκτήσει το international baccalaureate ή έχοντας πάρει μόνο το απολυτήριο από σχολείο της αλλοδαπής. Τα κριτήρια εγγραφής των φοιτητών στα μη κρατικά-μη δημόσια Πανεπιστήμια είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι αντανακλούν στο επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών και αποδιδόμενων πτυχίων. Για να θεωρηθούν επαρκή τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι ισοβαρή με αυτά που ισχύουν για την εισαγωγή σε τμήματα των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων.
    •το νομοσχέδιο προωθεί την ακαδημαϊκή εδραίωση μη κρατικών – μη δημόσιων Πανεπιστημίων και την επαγγελματική ένταξη των αποφοίτων τους, ενώ ταυτόχρονα Σχολές και Τμήματα Μηχανικών του Δημόσιου Πανεπιστημίου παραμένουν μετέωρες ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τα πέντε (5) τελευταία έτη, με απόφοιτους αποκλεισμένους από οποιοδήποτε πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος. Για χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους που εκπαιδεύθηκαν με δημόσιους πόρους, το τελικό παραγωγικό αποτέλεσμα των σπουδών τους είναι να τεθούν εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για χιλιάδες αποφοίτους άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.

    Προς επίρρωση των ανωτέρω η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφέρει ότι :
    α. οι 5ετείς σπουδές Μηχανικών της οικείας Σχολής έχουν αξιολογηθεί και κριθεί με ομόφωνα θετική γνώμη της ΕΘΑΑΕ (2021), ως προγράμματα επιπέδου 7 (Integrated Master), όπως όλες οι άλλες 5ετείς Πολυτεχνικές Σπουδές της Χώρας.
    β. τα οκτώ (8) Τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΘΑΑΕ (2022, 2023) με εξαιρετική επιτυχία. Οι εξαιρετικές Πιστοποιήσεις έγιναν από 5μελείς Επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν Καθηγητές ξένων ΑΕΙ και εκπρόσωποι του ΤΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη τους.
    και
    γ. οι 5ετείς σπουδές Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίες – ειδικά στην Ελλάδα – τίθενται εν αμφιβόλω σχετικά με την ακαδημαϊκή τους αντιστοίχιση, αντιστοιχίζονται και αναγνωρίζονται – ακαδημαϊκά και επαγγελματικά – σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιστρόφως δε, σπουδές Μηχανικών από όλον τον υπόλοιπο κόσμο, για τις οποίες δεν υφίσταται διερεύνηση εάν και από ποιον έχουν πιστοποιηθεί, αντιστοιχίζονται και αναγνωρίζονται συλλήβδην (ακαδημαϊκά και επαγγελματικά), με τις συνοπτικές διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ και τις εξετάσεις του ΤΕΕ. Παράλληλα, άλλες «μη κρατικές» νομικές οντότητες αναμένεται με το Ν/Σ να εγκαθιδρυθούν στην Ελλάδα, με πλεονεκτικές σε σχέση με τα Δημόσια Πανεπιστήμια επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων τους.

    Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο της δηλωμένης πρόθεσης της Πολιτείας για ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το ανωτέρω ζήτημα πρέπει να επιλυθεί με ρητή ρύθμιση στο παρόν νομοσχέδιο.

    Συμπερασματικά, με το παρόν νομικό πλαίσιο, το ενδεχόμενο της συνέχισης του επαγγελματικού αποκλεισμού των Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παραμένει ανοικτό, ενώ η ανάγκη μιας δίκαιης ρύθμισης στο παρόν νομοσχέδιο, η οποία θα εξασφαλίζει τόσο την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση όσο και την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών του Ιδρύματος σε ισότιμη βάση με άλλα Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, είναι επιτακτική.

    Κρίνεται, αναγκαία η με ακαδημαϊκά κριτήρια αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Τ.) (Τ.Ε.Ι.) με τα αντίστοιχα ή συναφή τμήματα των νέων ακαδημαϊκών δομών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), καθώς επίσης και η ολοκλήρωση απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τεχνολογικής εκπαίδευσης (Τ.Ε.) των πρώην ΤΕΙ, που εκκρεμούν επί δεκαετίες.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:11 | Ιωάννης Ντεληγιάννης

    Άρθρο 9: Όπως έχει ήδη επισημανθεί σε προηγηθέντα σχόλια, η προτεινόμενη στο σ/ν συγχώνευση των τριών Τμημάτων της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. στερείται οποιασδήποτε βάσης, τόσο επιστημονικής όσο και νομικής. Η απουσία επιστημονικής βάσης εδράζεται στη διαφορετικότητα των επιστημονικών πεδίων που προβλέπεται να περιλαμβάνει το νέο Τμήμα (Φιλολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία), η οποία είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει την επιλογή του νέου Τμήματος από υποψήφιους φοιτητές, διότι πολύ απλά δεν θα είναι δυνατή η εξειδίκευσή τους σε ένα από τα τρία αντικείμενα σπουδών, δεδομένης και της απώλειας των εντός των πεδίων αυτών ειδικεύσεων. Αναγκαστικά, θα πρέπει να υπάρξει ή αύξηση των προσφερόμενων ανά επιστημονικό πεδίο μαθημάτων, άρα ενός προγράμματος στο οποίο δεν είναι βέβαιο αν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι φοιτητές, ή μια εντελώς επιδερμική προσέγγιση και μελέτη των αντικειμένων κάθε πεδίου, με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς τους μαθησιακούς στόχους, γενικούς και ειδικούς. Συνέπεια αυτών, θα είναι -επίσης αναμφίβολα- η σύγχυση των φοιτητών ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματά τους και η υστέρηση γνώσεων σε σχέση με τα αντίστοιχα Τμήματα άλλων Πανεπιστημίων. Νομικά, δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του άρθρου 70 του ν. 4957/2022 σχετικά με την ίδρυση προγραμμάτων πρώτου κύκλου σπουδών τόσο ως προς τις διαδικασίες όσο και ως προς το περιεχόμενό τους. Για τους ανωτέρω αναφερθέντες λόγους και εάν – μολονότι χωρίς αιτιολόγηση , χωρίς βάση, και χωρίς προσδιορισμό της οργάνωσης και λειτουργίας τους – η συγχώνευση είναι αναπόφευκτη, προτείνεται η δημιουργία τριών προγραμμάτων πρώτου κύκλου σπουδών: 1) Φιλολογίας (με διατήρηση των υπαρχουσών ειδικεύσεων και επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του λειτουργούντος Τμήματος), 2) Ιστορίας-Ανθρωπολογίας, και 3) Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:10 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΛΤΣΟΥ

    1)Στηρίζουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΠΘ
    2) Προσυπογράφω αυτό που έγραψε σε άρθρο διαμαρτυρίας του ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Θανάσης Κούγκουλος: «Ως γέννημα θρέμμα της Θράκης ζητώ να σέβονται και να προσέχουν τον τόπο μου. Διεκδικώ να μην παίζονται πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της Θράκης και του πανεπιστημίου της ούτε στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής ούτε στο επίπεδο της συναλλαγής»
    ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
    Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη συνεδρίαση της την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 συζήτησε διεξοδικά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και ιδίως το Μέρος Α΄ «Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των μελών ΔΕΠ του Τμήματος αποφάσισε:
    1. Να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόπειρα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα και να ζητήσει την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
    2. Να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 9 του Μέρους Α΄ του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων» και να καλέσει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ουσιαστικό ακαδημαϊκό διάλογο με το Τμήμα, το οποίο αποτελεί τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα, διότι:
    α. Στο άρθρο 9 δεν περιλαμβάνεται καμία αιτιολόγηση ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές και από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου απουσιάζει η τεκμηρίωση της σκοπιμότητας των αλλαγών αυτών.
    β. Προτείνεται η κατάργηση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα του Τμήματος το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του οποίου πιστοποιήθηκε πλήρως από την ΕΘΑΑΕ το 2020 και αξιολογήθηκε εκ νέου επιτυχώς από την ίδια Αρχή στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης αξιολόγησης το 2023.
    γ. Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας λειτουργούν δύο (2) ΠΜΣ με άνω των 100 ενεργών φοιτητών, δύο (2) νέα ΠΜΣ είναι σε διαδικασία πιστοποίησης, εκπονούνται άνω των 100 διδακτορικών διατριβών και σημαντικός αριθμός νέων ερευνητών πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα με χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν σταθερή και ισχυρή επιστημονική δραστηριότητα και παρουσία, μόνο την τελευταία τριετία Εργαστήρια και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος υλοποίησαν χρηματοδοτούμενα έργα το άθροισμα των οποίων ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ, την πρόσφατη πανευρωπαϊκή επιτυχία Εργαστηρίου του Τμήματος με την απονομή ερευνητικής χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), την ευρεία συνεργασία του Τμήματος με ελληνικά και διεθνή Α.Ε.Ι., την προσέλκυση φοιτητών Erasmus από πανεπιστήμια του εξωτερικού, την κοινωνική του ανταπόκριση, τη σύνδεση του με την τοπική κοινωνία της Θράκης και την ανάδειξη της τοπικότητας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς μέσα από τις ποικίλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές του δράσεις από το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992 έως σήμερα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 19:03 | Κωνσταντίνος Χατζηγεωργιου

    Σχετικα με το άρθρο 8. Είναι σαφές ήδη και απο τις ήδη υπάρχουσες σχολές Εργοθεραπείας στην Αθηνα και στην Πτολεμαΐδα ότι θα πρεπει να ενταχθεί το τμήμα σε σχολές Υγείας . Συμφωνα με τον Παγκοσμιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών σε ολο τον κοσμο τα τμηνατα Εργοθεραπείας εντασσονται πάντα σε τμήμτα υγείας . Για άλλη μια φορα θα είμαστε η παγκόσμια πρώτη σε όλο τον κόσμο???
    Θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργηθεί ένα τμήμα ανεξάρτητο στην Κομοτηνή αλλα να ανήκει στο τμήμα υγείας του Πανεπιστημίου που έχει έδρα στην Αλεξανδρούπολη .
    Ας μην προβουμε σε λανθασμενες ενέργειες και την επομενη φορα ας ζητηθει και η γνωμη και αποψη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτων ΝΠΔΔ, του Υπουργειου Υγείας.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:53 | Γεώργιος Τσιγάρας Πρόεδρος ΤΙΕ

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ
    Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη συνεδρίαση της την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 συζήτησε διεξοδικά το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» και ιδίως το Μέρος Α΄ «Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των μελών ΔΕΠ του Τμήματος αποφάσισε:
    1. Να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόπειρα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα και να ζητήσει την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.
    2. Να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 9 του Μέρους Α΄ του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Αναδιάρθρωση και μετονομασία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Συγχώνευση Τμημάτων» και να καλέσει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης σε ουσιαστικό ακαδημαϊκό διάλογο με το Τμήμα, το οποίο αποτελεί τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα, διότι:
    α. Στο άρθρο 9 δεν περιλαμβάνεται καμία αιτιολόγηση ως προς τις προτεινόμενες αλλαγές και από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου απουσιάζει η τεκμηρίωση της σκοπιμότητας των αλλαγών αυτών.
    β. Προτείνεται η κατάργηση του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα του Τμήματος το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του οποίου πιστοποιήθηκε πλήρως από την ΕΘΑΑΕ το 2020 και αξιολογήθηκε εκ νέου επιτυχώς από την ίδια Αρχή στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης αξιολόγησης το 2023.
    γ. Δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας λειτουργούν δύο (2) ΠΜΣ με άνω των 100 ενεργών φοιτητών, δύο (2) νέα ΠΜΣ είναι σε διαδικασία πιστοποίησης, εκπονούνται άνω των 100 διδακτορικών διατριβών και σημαντικός αριθμός νέων ερευνητών πραγματοποιεί μεταδιδακτορική έρευνα με χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν σταθερή και ισχυρή επιστημονική δραστηριότητα και παρουσία, μόνο την τελευταία τριετία Εργαστήρια και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος υλοποίησαν χρηματοδοτούμενα έργα το άθροισμα των οποίων ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ, την πρόσφατη πανευρωπαϊκή επιτυχία Εργαστηρίου του Τμήματος με την απονομή ερευνητικής χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), την ευρεία συνεργασία του Τμήματος με ελληνικά και διεθνή Α.Ε.Ι., την προσέλκυση φοιτητών Erasmus από πανεπιστήμια του εξωτερικού, την κοινωνική του ανταπόκριση, τη σύνδεση του με την τοπική κοινωνία της Θράκης και την ανάδειξη της τοπικότητας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς μέσα από τις ποικίλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές του δράσεις από το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992 έως σήμερα.

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:47 | Κωνσταντινα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:37 | Vasileios Dellopoulos

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:35 | Γεωργία

    :

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:09 | Θεοδώρου Μαρία

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 18:07 | Μαυρίδου Αναστασία

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:52 | Μαρινα

    Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:51 | Παναγιώτα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:43 | Μαρία Μπεγλοπούλου

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:41 | Κυριλλος

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:37 | Χριστίνα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:33 | Αντωνία

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:31 | Ελπίδα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:29 | Παρασκευή Τσομπανιδου

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:22 | Αντριάνα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:21 | Ελένη

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:20 | Δημήτριος

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!

  • 17 Φεβρουαρίου 2024, 17:18 | Δέσποινα

    Σχετικά με το Άρθρο 8: Από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Εργοθεραπείας το επάγγελμα ΠΡΕΠΕΙ να αφορά σχολή επιστημών υγείας και όχι κάποιο άλλο!