Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”. Έτσι εμφανίζονται περιοχές με σοβαρά πλεονάσματα και άλλες με ελλείμματα. Είναι προφανές, επομένως, ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη σαφή αποτύπωση και καταγραφή των πραγματικών διδακτικών αναγκών και κατ΄ επέκταση του ακριβούς προσδιορισμού των οργανικών κενών, για τις μεταθέσεις και τους διορισμούς και των λειτουργικών κενών για τις αποσπάσεις.
Το δημόσιο συμφέρον και η εκπαίδευση εξυπηρετούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος των υπεράριθμων και την κάλυψη των κενών θέσεων. Ως εκ τούτου, οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών θα εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και ταυτοχρόνως, στο μέτρο του δυνατού, θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών. Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται.
2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων
* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών.
2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις
* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται.
* Θα περιοριστούν δραστικά οι αποσπάσεις από απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: 1) ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ(ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ)
2)ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
3)ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ triteknoi_athena@yahoo.gr
Αγαπητοί συνάδελφοι, η άποψή μου που εμπεριέχει και λύσεις, συνοψίζεται στα εξής:
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ: Όλοι οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ.
1. Το δημόσιο και δη η εκπαίδευση δεν είναι χώρος βολέματος και εξασφάλισης ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα αλλά χώρος επιστημοσύνης και εργασίας. Κανείς δεν αναγκάζει κάποιον να γίνει εκπαιδευτικός. Αν δε θέλεις ή δε μπορείς απλά επίλεξε μια άλλη δουλειά!
2. Το ωράριο του εκπαιδευτικού είναι 8.00 – 14.00. Κάθε παραβίασή του είναι παράνομη ή απαιτείται έγγραφη άδεια.
3. Ούτε ένας εκπαιδευτικός ΔΕΝ πρέπει να βρίσκεται σε γραφείο (εκτός ίσως από όσους κρίνονται ακατάλληλοι να διδάξουν σε τάξη – υπάρχουν πολλοί τέτοιοι κι ας φροντίζουμε να το κρύβουμε).
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ:
4. Αν πάρεις μετάθεση για έναν τόπο ή για ένα σχολείο (βελτίωση θέσης) θα πρέπει υποχρεωτικά να παραμείνεις εκεί για τουλάχιστον 5 χρόνια.
5. Πρέπει άμεσα να προστεθεί το κριτήριο της απόστασης από τον τόπο συμφερόντων σου στη μοριοδότηση για μετάθεση.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ:
6. Πρέπει να περιοριστούν δραστικά και μόνο με κοινωνικά ή κριτήρια.
Δε μπορεί εκπαιδευτικός να αποσπάται κάθε χρόνο σε διαφορετικό σχολείο της περιοχής του. Κάθε σχολική μονάδα πρέπει να έχει τους δικούς της μόνιμους εκπαιδευτικούς.
7. Καλό θα ‘ναι οι αποσπάσεις να είναι διετείς ή και τριετείς (γίνεται, με σωστό προγραμματισμό π.χ. όταν αποσπάται κάποιος σε διδασκαλείο ή παίρνει άδεια για μεταπτυχιακό, ο αντικαταστάτης του θα παίρνει διετή απόσπαση στο σχολείο).
8. Να καταργηθούν οι αποσπάσει εντός ΠΥΣΠΕ. Είναι καθαρά βυσματικές. Όλες να βγαίνουν από το υπουργείο βάσει κριτηρίων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:
8. Πρέπει να υπάρχει η αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.
9. Πρέπει να παραδίδονται εκθέσεις αξιολόγησης στον προϊστάμενο, τόσο από τους διευθυντές όσο και από τους εκπαιδευτικούς.
10. Οι διευθυντές πρέπει να υπόκεινται κι αυτοί στην αξιολόγηση αφού κυρίως η δική τους στάση και υπευθυνότητα οριοθετεί και τη σωστή λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Ε-Υ-Χ-Α-Ρ-Ι-Σ-Τ-Ω !
όλοι να υπηρετούν την οργανική τους θέση υποχρεωτικά.δικαίωμα μετάθεσης μετά από έναν χρόνο.οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του σχολείου,όπου αποσπώνται και όχι της οργανικής τους θέσης.απόσπαση μόνο για έναν χρόνο,όχι για περισσότερα.
Κα υπουργέ,
Είμαι και εγώ ένας από τους εκπαιδευτικούς που προβληματίζονται για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της παιδείας και της κοινωνίας μας γενικότερα. Θεωρώ ότι η συζήτηση που γίνεται αποτελεί ένα θετικό βήμα, όπως επίσης και οι προτάσεις που υποβάλατε τις προηγούμενες ημέρες.
Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα – από τα πολλά που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας – είναι το έλλειμμα δικαιοσύνης. Αυτό δημιουργεί τριβές μεταξύ των όλων των πολιτών και ειδικότερα των συναδέλφων και όσων άλλων εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της παιδείας. Οπότε, οποιαδήποτε πρόταση υποβάλλετε, καλό είναι να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα του δικαίου.
Θα ήθελα να αναφερθώ στις αποσπάσεις. Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλος. Ο αριθμός των αποσπάσεων πρέπει να μειωθεί και συνάμα όμως να εξυπηρετεί τις ανάγκες της εκάστοτε Διευθύνσεως Εκπαίδευσης καθώς και των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν πραγματικά σοβαρούς λόγους να βρίσκονται σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος.
Όποιος συνάδελφος αποσπάται να παίρνει τα μόρια του τόπου στον οποίο αποσπάται. Τότε ο καθένας θα κρίνει αν υπάρχει πραγματικά σοβαρή ανάγκη να βρεθεί σε ένα γραφείο μεγάλου αστικού κέντρου, έχοντας όμως υπόψη του ότι δεν μπορεί να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Φαινόμενα όπως του Αγίου Ευστρατίου δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Λύσεις όπως η μη λήψη του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης, για συναδέλφους που υπηρετούν σε υπηρεσίες, αποτελούν πλήγμα στο ήδη χαμηλό εισόδημα του εκπαιδευτικού. Νομίζω ότι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό του εκπαιδευτικού αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα, το οποίο θα έπρεπε να εξετάσετε μιας και θεωρείτε ότι οι αυξήσεις των μισθών δημοσίων λειτουργών είναι απαγορευτικές σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Με εκτίμηση,
Δομτζίδης Απόστολος
Καθηγητής Πληροφορικής
Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» σημαίνει: ορθά και αδιάβλητα κριτήρια αξιολόγησης των καθηγητών και των μαθητών αντίστοιχα.
Αν θέλουμε να έχουμε παιδεία και όχι απλά χώρο στάθμης μαθητών, τότε:
1. Να αναδιαμορφωθεί όλη η δομή της βασικής εκπαίδευσης:
4 χρόνια δημοτικό,
4 χρόνια γυμνάσιο,
2 χρόνια «γενική εκπαίδευση λύκειο»,
2 χρόνια «εξειδικευμένη εκπαίδευση λύκειο».
α) με τελικές εξετάσεις απολυτηρίου γυμνασίου και απολυτηρίου λυκείου που να γίνονται σε «κέντρα πιστοποίησης γνώσεων»
– τα «κέντρα πιστοποίησης γνώσεων» να λειτουργούν ανεξάρτητα από τα σχολεία.
– ο μαθητής να εξετάζεται ξεχωριστά σε κάθε μάθημα που διδάχτηκε, σε «ηλεκτρονικό εξεταστικό κέντρο», όπου αυτοματοποιημένο σύστημα θα επιλέγει 10 θέματα από μια βάση τουλάχιστον 100 θεμάτων για κάθε μάθημα (που θα καλύπτουν όλη την ύλη του μαθήματος).
– τα εξεταστικά κέντρα να λειτουργούν όλο το χρόνο και οι μαθητές να δηλώνουν συμμετοχή σε αυτά όποτε θεωρούν πως είναι έτοιμα να εξεταστούν.
– Να μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων γυμνασίου και κατά την διάρκεια των 2 χρόνων «γενικής εκπαίδευσης λυκείου», όπως και να μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων «γενικής εκπαίδευσης λυκείου» και κατά την διάρκεια των 2 χρόνων «εξειδικευμένης εκπαίδευσης λυκείου».
– Να μπορούν να συμμετάσχουν 2 φορές δωρεάν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων κάθε μαθήματος, και εάν αποτύχουν ή δεν τους ικανοποιεί ο βαθμός, να μπορούν να επιλέγουν μεταξύ του να κρατήσουν τον μέχρι τώρα μεγαλύτερο βαθμό ή να ξανασυμμετάσχουν σε εξέταση με καταβολή παραβόλου 50€ για βελτίωση βαθμολογίας.
β) Η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται με βάση την βαθμολογία του «απολυτηρίου γυμνασίου» και του «απολυτηρίου γενικής εκπαίδευσης λυκείου» (βασικές γνώσεις), και να δίνουν «εξετάσεις εξειδικευμένης εκπαίδευσης λυκείου» στα «κέντρα πιστοποίησης γνώσεων» με αντίστοιχα θέματα που θα αντιστοιχούν στις σχολές επιλογής τους.
γ) Πρέπει οι σημερινές τελευταίες δύο τάξεις του δημοτικού να διδάσκονται από καθηγητές. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές και θα επιτρέψει στους δασκάλους να μην πρέπει να προετοιμάζονται για μια τόσο μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουμε και ελλείψεις σε δασκάλους.
δ) Σήμερα, κάποιος τραγικά ανορθόγραφος και χωρίς να ξέρει καν προπαίδεια, πιστοποιείται από το ελληνικό κράτος με απολυτήριο Λυκείου.
2. Οι καθηγητές να υποβάλλονται στις ίδιες εξετάσεις με τους μαθητές, στα «κέντρα πιστοποίησης γνώσεων», για όλα τα μαθήματα που τους αναλογούν, τουλάχιστον μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια, και ο βαθμός που θα αποκτήσουν (μαζί με την προϋπηρεσία σε τάξη) να είναι βασικό κριτήριο απόσπασης, μετάθεσης, βελτίωσης θέσης ή όποιας άλλης μεταβολής.
α) στα «κέντρα πιστοποίησης γνώσεων» να ισχύουν για τους καθηγητές τα ίδια που ισχύουν και για τους μαθητές.
β) Ποσοστό καθηγητών (ανά διεύθυνση εκπαίδευσης), που θα έχουν την χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις, να χάνουν την οργανική θέση και να επανατοποθετούνται σε άλλη διεύθυνση εκπαίδευσης, μέσω της διαδικασίας μετάθεσης.
γ) Η οποιαδήποτε μετακίνηση εκπαιδευτικού θα πρέπει να επιτρέπεται μόνον μετά την κάλυψη της θέσης του από άλλο εκπαιδευτικό.
δ) Σε περίπτωση που στην οικογένεια είναι και οι δυο εκπαιδευτικοί, με κοινή αίτηση, να μετατίθενται μαζί εκεί όπου μπορεί να πάρει μετάθεση (και όχι εκεί όπου παρευρίσκεται) αυτός με τα λιγότερα μόρια. Έτσι, δεν θα χωρίζει ποτέ η οικογένεια.
3. Αλλαγή της σημασίας της οργανικής θέσης. Η οργανική να ισχύει για όσο καιρό ο εκπαιδευτικός εκτελεί εκπαιδευτικό έργο στο σχολείο όπου έχει οργανική. Για οποιοδήποτε άλλο λόγο (όπως απόσπαση, θέση διευθυντή, μετεκπαίδευση, κ.τ.λπ) να χάνει την οργανική όπως ισχύει και στις μεταθέσεις. Ο εκπαιδευτικός που λείπει από την οργανική του για λόγους υγείας και μόνο, να μπορεί να κρατάει την οργανική. Έτσι θα ελευθερώνονται οργανικές και θα ξεχωρίζουν οι πραγματικοί υπεράριθμοι. Κάθε εκπαιδευτικός που διδάσκει με πλήρες οράριο να έχει οργανική. Οι υπόλοιποι να υποχρεούνται να βάλουν αίτηση μετάθεσης. Όσοι περισσεύουν και δεν υποβάλλουν ούτε αίτηση μετάθεσης, να μετατίθενται από την υπηρεσία εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες (σε όλη τη χώρα).
4. Οι εγγραφές μαθητών για την νέα σχολική χρονιά και οι επιλογές μαθημάτων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου, ώστε να γίνει έγκαιρα η κατανομή των αντίστοιχων εκπαιδευτικών στα σχολεία, πριν το τέλος Αυγούστου.
5. Μαθητής που γράφεται σε τάξη σχολείου μόνο και μόνο επειδή θέλει να αποκτήσει την μειωμένη κάρτα απεριόριστων διαδρομών και σταματάει από τον πρώτο μήνα το σχολείο δεν πρέπει να φαίνεται ως μαθητής μέχρι να ολοκληρώσει τις λεγόμενες 144 απουσίες, αλλά να διαγράφεται από τις πρώτες 3 ημέρες συνεχής απουσίας. Πολλά σχολεία, ειδικά τα τεχνικά και τα εσπερινά δημιουργούν τμήματα ελκύοντας διάφορους να κάνουν εγγραφή στο τμήμα με την πρόφαση ότι θα πάρουν την μοιραία κάρτα, και μετά ας μην έρθουν να παρακολουθούν. Έτσι διατηρούν τα τμήματα και διευκολύνουν τους καθηγητές στο έργο τους (που στην πραγματικότητα κάνουν διδασκαλία σε τμήματα με μισά παιδιά).
6. … συνεχίζεται …
Όταν έχουμε ένα σάπιο μήλο στο καλάθι πρέπει να το πετάξουμε πριν σαπίσουν όλα τα μήλα. Έτσι έλεγε η γιαγιά μου και είχε πάντα δίκαιο.
Ότι έχει να κάνει με μοριοδότηση, πριμοδότηση, βελτίωση θέσης, εξασφάλιση οργανικής θέσης, εκπαιδευτική άδεια, μετάθεση, απόσπαση, κ.τ.λπ. πρέπει να καταργηθούν, και το μόνο και υποχρεωτικό κριτήριο να είναι «το εκπαιδευτικό έργο , η προϋπηρεσία σε τάξη και γραπτές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα της δικιάς τους ανάθεσης».
Κανένα από τα μέχρι τώρα κριτήρια δεν ωθούν τον εκπαιδευτικό στην αυτοβελτίωσή του, αλλά προς το αντίθετο.
Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» σημαίνει: ορθά και αδιάβλητα κριτήρια αξιολόγησης των καθηγητών και των μαθητών αντίστοιχα
Όταν έχουμε ένα σάπιο μήλο στο καλάθι πρέπει να το πετάξουμε πριν σαπίσουν όλα τα μήλα. Έτσι έλεγε η γιαγιά μου και είχε πάντα δίκαιο.
Ότι έχει να κάνει με μοριοδότηση, πριμοδότηση, βελτίωση θέσης, εξασφάλιση οργανικής θέσης, εκπαιδευτική άδεια, μετάθεση, απόσπαση, κ.τ.λπ. πρέπει να καταργηθούν, και το μόνο και υποχρεωτικό κριτήριο να είναι «το εκπαιδευτικό έργο , η προϋπηρεσία σε τάξη και γραπτές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα της δικιάς τους ανάθεσης».
Κανένα από τα μέχρι τώρα κριτήρια δεν ωθούν τον εκπαιδευτικό στην αυτοβελτίωσή του, αλλά προς το αντίθετο.
Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» σημαίνει: ορθά και αδιάβατα κριτήρια αξιολόγησης των καθηγητών και των μαθητών αντίστοιχα.
ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΞΕΡΟ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΛΩΡΟ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ.Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΕΝΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ;ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΕΜΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ.ΜΕ ΩΡΑΡΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 7:30 ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 15:00.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ.ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΧΩΡΙΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ.ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΩΝΟΥΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ.ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΜΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΙΝΑΜΕ ΚΑΦΕ ΩΣ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΑΚΤΟΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ.ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΣ ΧΤΥΠΑΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ.ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟΙ.Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ.
ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ: ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ: Θεωρώ ότι ένας εκπαιδευτικός που δεν επιθυμεί να είναι σε σχολείο και αναγκάζεται δε μπορεί να προσφέρει πραγματικά.Εκπαιδευτικός σε σχολείο πρέπει να έχει προθυμία, όρεξη, αγάπη για τα παιδιά και το διδακτικό έργο.Εάν αυτά λείπουν τι νόημα έχει να αναγκάσουμε κάποιον εκπαιδευτικό να εγκαταλείψει τη διοικητική θέση που κατέχει με απόσπαση και να επιστρέψει στο σχολείο? Μόνο κακό θα κάνει στην εκπαίδευση και στα παιδιά.Εφόσον θεωρεί ότι αποδίδει καλύτερα σε διοικητική θέση είναι προτιμότερο να αποσπάται ή να του δίνεται η δυνατότητα για μετάταξη ή μακροχρόνια απόσπαση.Είναι επίσης προτιμότερο να παραμείνει σε διοικητική θέση ένας εκπαιδευτικός που έχει ήδη την πείρα και το επιθυμεί παρά να προσληφθεί ένας διοικητικός.Σε όλες τις περιπτώσεις κανείς αποσπασμένος δε πρέπει να παίρνει τα μόρια της οργανικής του θέσης.
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ:θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει το σύστημα ως έχει.Εξαναγκάζοντας κάποιον να είναι επί τρία χρόνια σε μία περιοχή που δεν επιθυμεί μέσα από το δίλημμα ή τριετία ή ανεργία τι περιμένουμε? Να παράγει εκπαιδευτικό έργο ένας άνθρωπος που θα πρέπει να συντηρεί οικονομικά δύο σπίτια πιθανότατα ,απομακρυσμένος από την πραγματική ζωή του, την οικογένειά του, τα όποια σχέδια για το μέλλον, σε μία αναγκαστική εξορία, μία δυστυχία? ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΘΕΤΙΚΟ.Ας ξεκινήσουμε με κάτι θετικό λοιπόν για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.Εξίσωση των μισθών με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Αν θέλουμε να έχουμε τα δικά τους θετικά αποτέλεσματα….δε μπορούμε να παραβλέπουμε τον τρόπο που το πετυχαίνουν!
Σημαντικό θέμα, που άπτεται γενικά της δημόσιας διοίκησης, το
ζήτημα της κινητικότητας του προσωπικού.Λόγου χάριν, υπηρετώ
ως μόνιμος υπάλληλος ΠΕ σε ΔΗΜΟ και παράλληλα είμαι πιστοποι-
ημένος εκπαιδευτής απο το ΕΚΕΠΙΣ με οκταετή εμπειρία σε ΙΕΚ
ως εκπαιδευτής,δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο για με-
τάταξη μου σε οιοδήποτε φορέα κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας.
Αρα πέρα από τα στένα πλαίσια του Υπουργείου παίδειας το θέμα
της κινητικότητος του προσωπικού πρέπει να ανιμετωπιστεί συνολικά.
ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
Η κατάσταση σήμερα είναι τραγελαφική. Συγκεκριμένα για τις αποσπάσεις: υπάρχει πλήθος αποσπασμένων σε αθλητικές ομοσπονδίες που ακόμα από την ημέρα διορισμού τους έως και σήμερα εξακολουθούν να παίρνουν απόσπαση (χωρίς καν να έχουν καθίσει στην οργανική τους θέση τουλάχιστον για τη διετία που απαιτείται για μονιμοποίηση). Επιπλέον αυτοί οι κύριοι με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανένα σύστημα αξιολόγησης και αξιοκρατίας κατέχουν θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών (π.χ. σε μικρές ηλικίες, γυναικείες εθνικές ομάδες κ.ά.) όπου η κοινή γνώμη δεν ενδιαφέρεται και πολύ. Το μοναδικό κριτήριο για την κατοχή αυτής της θέσης είναι η κομματική τους ταυτότητα την οποία οι ίδιοι επικαλούνται και οι δημόσιες σχέσεις τους. Συνεπώς και λόγου ανυπαρξίας αξιοκρατικής δομής, ελέγχου και οργάνωσης των αθλητικών ομοσπονδιών η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν επί πολλά χρόνια και εξακολουθεί να συνεχίζεται και σήμερα.
Φυσικά τα αγωνιστικά αποτελέσματα αργά ή γρήγορα εμφανίζονται λόγω κακής δουλειάς στις ομοσπονδίες, επιπλέον όμως δημιουργείται ένα καθεστώς κάθε χρονιά με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να εξακολουθεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Μία πρόσφατη παγκόσμια πρωτοτυπία σε μία συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι η απόλυση ενός αποσπασμένου ομοσπονδιακού προπονητή το πρωί λόγω κακών αποτελεσμάτων για σειρά ετών σε μία εθνική ομάδα και η πρόσληψή του το βράδυ σε άλλη εθνική ομάδα της ίδιας ομοσπονδίας. Φυσικά όλα αυτά γίνονται στο βωμό της απόσπασης.
Ένα άλλο σημαντικό δεδομένο είναι ότι αυτοί οι κύριοι που μπορεί να είναι πολλοί σε κάθε ομοσπονδία έχουν υποχρεώσεις με την ομοσπονδία άντε 30 – 60 ημέρες το χρόνο για το τμήμα της εθνικής ομάδας στο οποίο είναι υπεύθυνοι. Τις υπόλοιπες ημέρες στις οποίες θα ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο σχολείο αυτοί οι κύριοι λόγω της απόσπασης στην ομοσπονδία, κάθονται στο σπιτάκι τους, αφού δεν υπάρχει έλεγχος από την ομοσπονδία αλλά και ένα καθεστώς προσφοράς και εργασίας για τις υπόλοιπες ημέρες τις οποίες δεν έχουν υποχρεώσεις οι εθνικές τους ομάδες.
Όσον αφορά στα αθλητικά σχολεία και εκεί χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Συγκεκριμένα δεν μπορεί να διορίζονται αναπληρωτές για πρώτη φορά με όρεξη για δουλειά νέοι και ακμαίοι και να εργάζονται 10 ώρες εβδομαδιαίως περίπου. Να κάνουν δηλαδή υποτυπώδη έργο 3 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες περίπου και λόγω μη ελέγχου να μη συμπληρώνουν το ωράριό τους. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να καταργηθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αφού και η κάλυψη των θέσεων γίνεται βάση αδιαφανών κριτηρίων (π.χ. εικονικά συμβόλαια με συλλόγους, πλαστές βεβαιώσεις άλλα και άλλων ειδών αναξιόπιστων κριτηρίων). Τελικά το σύστημα νοσεί και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να καταργηθούν τα αθλητικά σχολεία στον αντίποδα να οργανώσουμε καλύτερα τα σχολεία μας ώστε να λειτουργεί το σύστημα αξιολόγησης των ταλέντων μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία (με επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς ή Κ.Φ.Α.) όπως κάνουν οι προηγμένες εκπαιδευτικά και αθλητικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκεί τα προβλήματα πολλά. Τα κενά των διδασκόντων πολλά κατά επέκταση πολλές αποσπάσεις για την κάλυψη των αναγκών, όμως και εκεί αποσπάσεις κομματικού περιεχομένου και πελατειακής εξυπηρέτησης. Δηλαδή σε αυτήν την έρημη χώρα δεν μπορεί κάποιος να είναι κομματικά ανεξάρτητος αλλά πολιτικοποιημένος; Πότε θα μπουν και εκεί αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια απόσπασης; Πότε θα τοποθετηθεί ο κατάλληλος αποσπασμένος στην κατάλληλη θέση; Ένα τυχαίο παράδειγμα είναι ότι αποσπώνται πολλές φορές άτομα για μία θέση οι οποίοι δεν έχουν καν τη ειδικότητα αυτή. Με αποτέλεσμα να κάνουν μία δουλειά που δε γνωρίζουν ή να τοποθετούνται στο Πανεπιστήμιο σε διοικητικές υπηρεσίες και όχι για την κάλυψη και της ανάγκες ενός μαθήματος.
Εάν θέλουμε να αλλάξουμε μπορούμε να το κάνουμε. Όταν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τότε και οι έξω από εμάς θα αλλάξουν τον τρόπο που μας βλέπουν και μας κρίνουν, συνεπώς θα μας αξιολογούν θετικά και όχι αναξιόπιστα όπως γίνεται σήμερα θεωρώντας την Ελλάδα κατώτερη χώρα και από άλλες Τριτοκοσμικές χώρες. Αυτά…μέχρι να δούμε κάτι θετικό στην κοινωνία μας που εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε.
Ζητάμε δικαίωνα απόσπασης απο τον πρώτο χρόνο σε Διοικητικές υπηρεσίες ειδικά για τους τρίτεκνους ώστε να μπορούν να είναι κοντά στο σπίτι τους και στα παιδιά τους. Όσοι το επιθυμούν να μπορούν να δηλώνουν μόνιμη τοποθέτηση σε διοικητικές υπηρεσίες.
Οι περισσότεροι απο μας έχουν ήδη υπηρετήσει ως αναπληρωτές σε δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές,αν δεν δοθούν διευκολύνσεις για αποσπάσεις και μεταθέσεις πολλοί απο μας θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν.
Θεωρούμε πως ο χρόνος διαβούλευση είναι ανεπαρκής, σε άλλες χώρες τέτοιες επώδυνες αλλαγές συζητούνται χρόνια και γίνονται αντικείμενο πολύπλευρης μελέτης.
Έχουμε προγραμματίσει τη ζωή μας με βάση τα ισχύοντα, τώρα όλα για μας ανατρέπονται. Αν εσείς δεχθήκατε το ταβάνι στο κεφάλι όταν σας ενημέρωσαν για τα κενά φαντασθείτε σε μας τι θα πέσει αν θα πρέπει να είμαστε για πολλά ακόμη χρόνια ξεσπιτωμένοι.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή , δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα , έχετε δίκιο πρώτα ο μαθητής όμως μην ξεχνάτε ότι έχουμε και μείς παιδιά που είναι μαθητές και περιφέρονται για χρόνια απο πόλη σε πόλη και απο χωριό σε χωριό. Μερικοί απο μας έχουν και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και είναι ανγκασμένοι να πληρώνουν τρία σπίτια.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ
politeknia@in.gr triteknoi_anapl@yahoo.gr dim_papadrianos@yahoo.gr
Αγαπητοί μου οι αποσπάσεις αν δεν γίνονται με μοριοδότηση, όπως γίνονται και οι μεταθέσεις πάντα θα υπάρχουν τα «ημέτερα εξυπηρετούμενα παιδιά».Στα γραφεία εκπαίδευσης δεν έχουν θέση, ούτε καμιά δουλειά οι εκπαιδευτικοί. Υπάρχουν πολλά άνεργα παιδιά που σπούδασαν διοίκηση και οργάνωση που αν εργαστούν ως μόνιμοι στα γραφεία θα υπάρχει συνέχεια και γρήγορη αξυπηρέτηση. Ο εκπαιδευτικός είναι για τα σχολεία και για πουθενά αλλού.
Το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» με βρίσκει και με έβρισκε σύμφωνη πολύ πριν αναφερθεί από το υπουργείο. Ποιος όμως είναι εκείνος που θα υποχρεώσει την κόρη μου να ζήσει 3 χρόνια κατ’ελάχιστο μακρια από τον πατέρα της, καθώς δεν θα μπορώ να πάρω για τρία χρόνια μετάθεση, ως νεοδιόριστη που είμαι δεν θα μπορώ να πάρω απόσπαση για 2 χρόνια και για να μαζέψω τα μόρια για την πόλη από όπου κατάγομαι πρέπει να περάσει σίγουρα μια πενταετία; Τέλος, αν την έχω μαζί μου υποχρεώνομαι να τη στείλω σε παιδικό σταθμό, όπου δεν τη δέχονται γιατί εργάζομαι στο δημόσιο!!! Τι προτείνετε αγαπητοί μου; Ξέρετε πως θα καταλήξουμε; Εγώ στο νησί, ο σύζυγός μου στην πόλη και το παιδί μας στο χωριό με τις γιαγιάδες! Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την κοινωνική πολιτική σας!
-Μειώστε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 15 άντε 20 (το πολύ)
-Επιμορφώστε μας ουσιαστικά ανά τακτά διαστήματα πχ. κάθε 2-3 χρόνια τον ιούλιο ή τη δεύτερη βδομάδα Πάσχα -Χριστουγέννων
-Τεστ δεξιοτήτων διοίκησης σχολείου για οποιαδήποτε θέση ευθύνης + προσμέτρηση μεταπτυχιακών/phd/δεύτερου πτυχίου/ ξένων γλωσσών
-Το υπάρχον τεστ δεξιοτήτων να γίνει υποχρεωτικό μέρος του ΑΣΕΠ των εκπαιδευτικών για διορισμό + ψυχολογικό τεστ.
-Αν δώσετε τα πραγματικά κενά θα δείτε ότι σε κάποιες ειδικότητες λείπουν καθηγητές και σε άλλες περισσεύουν -αποτέλεσμα λάθος προγραμματισμού-. Διορίστε όσους λείπουν, μετατάξτε όσους δε χρειάζονται.Μη διορίζετε άτομα που εξ αρχής είναι γνωστό ότι δε θα έχουν ώρες πχ 40 πληροφορικούς στη Λαμία, απ τους οποίους οι 36 έμειναν στα γραφεία να παίζουν πασιέντζα. Το πρόβλημα των μεταθέσεων και του σχολειοτουρισμού θα λυθεί με σωστό προγραμματισμό. Δε γίνεται να μη μπορώ να πάρω μετάθεση πχ για Βόλο και ένα μήνα μετά να βλέπω ότι πήραν 3 αναπληρωτές!
-Απασχολείστε διοικητικούς υπαλλήλους στα Γραφεία- ο εκπαιδευτικός πίσω στην τάξη.
-Εξοπλίστε τα σχολεία με υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες κτλ σε κάθε τμήμα.
-Δώστε στον εκπαιδευτικό χώρο (πχ γραφείο) για να παραμένει στο σχολείο και να βοηθά μαθητές, να διορθώνει γραπτά, να δέχεται γονείς(δε νοείται σε αίθουσα με 20γραφεία και χωρίς βιβλιοθήκες/υπολογιστές να συνυπάρχουν 50 καθηγητές). Και τότε ευχαρίστως να μένουμε στο σχολείο 8ωρο.
-Απαλλάξτε μας από εξωδιδακτικά καθήκοντα άσχετα με τις σπουδές μας(τρανταχτό παράδειγμα: η ομάδα κρούσης της γρίπης που αποτελείται από καθηγητές!). Στα κενά μου θέλω να βλέπω μαθητές που έχουν προβλήματα που ούτε καν διανοείστε, όχι να περνάω απουσίες.
-Καμία απόσπαση σε φορείς. όποιος θέλει ας αναζητήσει εκεί εργασία.
-Κανένα βιβλίο ή ΑΠ να μη μπαίνει στο σχολείο χωρίς να προηγηθεί πανελλήνια κρίση από τους εκπαιδευτικούς που μπαίνουν στην τάξη.
-Αύξηση στο μισθό του εκπαιδευτικού όπως ακριβώς συμβαινει με τους δικαστές για να μη χρηματίζονται. Να δείτε για πότε θα σταματήσουν τα ιδιαίτερα…και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν το έργο τους με χαρά.
– Ψυχολόγοι στα σχολεία τώρα.
ΟΚ, όλα αυτά κ άλλα πολλά που μου διαφεύγουν ίναι όνειρα θερινής νυκτός, απλώς είπα να τα γράψω…
ΠΕΡΙ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ….
2 χρόνια για τον νεοδιόριστο. ( που συμπίπτει με τον χρόνο που είναι δόκιμος … )
Δικαίωμα για απόσπαση σε αυτό το χρονικό διάστημα … ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΤΌΣ
– σοβαρών ιατρικών περιπτώσεων
– εγκύων ( να είχαμε να λέγαμε …. αφού ολες παίρνουν επαπειλούμενη )
– οι 3τεκνοι νεοδιόριστοι αφού όμως υπηρετήσουν την 1η χρονιά σε σχολείο
1 χρόνο σε κάθε θέση που προκύπτει από μετάθεση.
– η οποία πρέπει να υπηρετείται σε τάξη. Δικαίωμα αίτησης μετάθεσης μετά από 1 χρόνο.
* η τριετία για τον νεοδιόριστο είναι πάρα πολύς χρόνος
** η διετία / τριετία παραμονης στον τοπο μετάθεσης ειναι παρα πολύ … μιας που θα έπεται της 2ετιας του νεοδιόριστου και μιας που υπάρχει παρα πολύς κόσμος που προσπαθεί σιγα σιγά να πλησιάσει τον τόπο διαμονής του
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ / ΙΕΚ
– από πολύτεκνους που δεν έχουν περάσει την βαση στον ΑΣΕΠ
– από υπεράριθμους νεοδιόριστους ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ( μοριοδότητηση : μορια περιοχης + 2 )
– για περιοχές που δεν υπάρχουν οι δύο παραπάνω κατηγορίες , από μονιμους που εχουν ήδη υπηρετήσει 1 χρονια σε σχολείο της περιοχής με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ τους
– για περιοχες που δεν υπάρχουν οι τρεις παραπάνω κατηγορίες , με αποσπασμένους μεσω κοινοποίησης της θέσης ( πχ η ΒΒθμια Κοζανης ζητά για στελέχωση γραφείων 3 εκπαιδευτικούς … δίνει 3 + 2 μόρια … ). Σε αυτην την περίπτωση οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται μεσω μορίων της μετάθεσης και θα ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΝ χρονουν παραμονης σε σχολείο.
ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ
Αποσπάσεις στα λειτουργικά κενά των σχολείων. Τον Απρίλιο ( μετά τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ) θα ζητείται από τους μαθητές ΣΤ Δημοτικού / Γ Γυμνασίου / τάξεων λυκείου να δηλώσουν σχολεία και κατευθύνσεις. Οι διευθυντές θα δηλώνουν τα λειτουργικά κενά που θα προκύπτουν με το υπάρχον δυναμικό ( που διαθέτει οργανική ) και θα δηλώνει λειτουργικά κενά.
Οι αποσπάσεις θα γίνονται μέσω του ίδιου συστήματος μοριοδότησης με αυτό των μεταθέσεων. Οι εκπαιδευτικοί θα ξανακάνουν αίτηση ( τα στοιχεία τους ειναι ήδη καταχωρημένα ) και θα δηλώνουν 5 περιοχές. ( ή 2 νομούς )
Οι αποσπάσεις αυτες ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΝ χρονο παραμονής.
Λειτουργικά κενά που θα δηλώνονται για 3 ΣΥΝΕΧΗ ΕΤΗ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ.
ΑΝΕΞΟΔΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ…ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ .ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ . ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΡΟΝΙΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ.
Σχετικά με τις αποσπάσεις σε γραφεία, διευ΄θυνσεις,
μητροπόλεις κτλ καλό και δικαιότερο για την αποδοτικότερη απόδοση
των χρημάτων των φορολογουμένων θα ήταν να μη λαμβάνουν το
επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας
όσοι δε διδάσκουν (αποδεικνυόμενο από βιβλία ύλης σχολείων και
πρακτικά συλλόγων διδασκόντων).
Γιατί να πληρώνεται για να διδάσκει κάποιος που δε διδάσκει;!
Μπράβο στην κ. Διαμαντοπούλου.
Το θέμα είναι απλό. Κατάργηση της απόσπασης απο ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ για όλους. Κατάργηση της απόσπασης σε οποιαδήποτε διοικητική ή άλλη θέση.
Να επιτρέπεται μόνο ανάμεσα σε σχολεία του ίδιου ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ.
Το σύστημα μεταθέσεων είναι γενικά καλό. Ισως χρειάζευαι κάποιες μικροβελτιώσεις.
Οποις δηλώνει για διορισμό Νομό μακριά απο τον τόπο συμφερόντων του, να γνωρίζει οτι θα υπηρετήσει εκεί και ότι δεν υπάρχει ( δια ΝΌΜΟΥ) περίπτωση άλλη π.χ. απόσπαση.Αυτό να γίνει σαφές και κατανοητό σε όλους. Παραμένει στον τόπο διορισμού του για 3 χρόνια και μετά έχει απλά δικαίωμα μετάθεσης. Εαν δεν το μπορεί αυτό το σύστημα να δηλώνει Νομούε κοντά στον δικό του ή να μην μπαίνει στην διαδικασία να διοριστεί.
Επίσης ένα άλλο σημαντικό θέμα στίς μεταθέσεις είναι οι κενές θέσεις που παρουσιάζουν οι κατά τόπους Δ/νσεις και με βάση αυτές γίνονται οι μεταθέσεις. Τα κενά να είναι τα πραγματικά και όχι πλασματικά. Δηλαδή να μην υπάρχουν υπεράριθμοι ή προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών για μπορούν να δοθούν κενά στην εκάστοτε ειδικότητα. Εχει γεμίσει η Α και Β Θεσ/νικης με υπεράριθμους όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζουν να δίνουν κενά. Να υπάρχει προσωπική ευθύνη του κάθε Δ/ντή ή Προϊστάνενου Δ/νσης.
Εύλογα θα πεί κάποιος εαν δεν υπάρχουν αποσπάσεις , πως θα δουλέψουν οι Δ/νσεις, τα ΙΕΚ κ.λ.π. Η απάντηση είναι εκ των ενόντων. Και σιγά σιγά να γίνονται εκει προσλήψεις Διοικητικών και οχι Εκπαιδευτικών. Οπως επίσης ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα η πρόσληψη Διοικητικών και Υπευθύνων μηχανογράφησης σε κάθε σχολείο, όπως ισχύει στα ΤΕΙ και ΑΕΙ. Ετσι ώστε να μην κάνει ο εκπαιδευτικός άλλες άσχετες εργασίες.
Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει ανισοκατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες των διαφόρων “περιοχών μετάθεσης”:–> Αυτό συμβαίνει επειδή οι διορισμοί και οι μεταθέσεις δε γίνονται στις πραγματικά κενές οργανικές θέσεις όπως επίσης οι αποσπάσεις δε γίνονται στις λειτουργικές κενές θέσεις.
Καμιά υπηρεσιακή μεταβολή (μετάθεση ή απόσπαση) δεν θα γίνεται χωρίς να αντιμετωπίζεται η αντίστοιχη κάλυψη του κενού που πιθανά δημιουργείται:–> Αυτό προβλέπεται έτσι κι αλλιώς.
2.1 Μεταξύ σχολικών μονάδων
* Θα επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια μετάθεσης και απόσπασης:–> Δε χρειάζεται καμιά επανεξέταση αρκεί να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία.
και θα ρυθμιστούν με δικαιότερο τρόπο τα θέματα που αφορούν τις ειδικές κατηγορίες εκπαιδευτικών:–> Εδώ δε φαίνεται ξεκάθαρα τι θέλει να πει ο ποιητής.
2.2. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις
* Θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που απαιτείται να καλυφθούν με απόσπαση εκπαιδευτικών και θα καθοριστούν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση:–> Αυτό μπορεί να γίνει και τώρα. Δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.
* Οι εκπαιδευτικοί που διανύουν το στάδιο της δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν θα αποσπώνται:–> Ελπίζω να ισχύσει για ΟΛΟΥΣ και όχι αποσπάσεις από την πίσω πόρτα (π.χ. πολιτικά γραφεία, Βουλή κτλ).
* Ο εκπαιδευτικός που αποσπάται παίρνει τα μόρια του σχολείου που μεταβαίνει ή του πλησιέστερου της υπηρεσίας σχολείου:–> Τότε γιατί να ζητήσει ο εκπαιδευτικός απόσπαση σε Υπηρεσία;
Άποψή μου είναι ότι αν εφαρμοζόταν η ισχύουσα νομοθεσία, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα… Όμως το ίδιο το Υπουργείο την καταστρατηγεί… Δηλαδή τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να προτείνουμε ένα νόμο ο οποίος να σταματήσει τη λεγόμενη ρουσφετολογία; Αυτό δε θα γίνει ποτέ. Ας μη γελιόμαστε.
Θέλεις κυρία Υπουργέ να λειτουργήσουν τα σχολεία; Εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία και δώσε χρήματα-κίνητρα στην εκπαίδευση. Δε βλέπω χαρούμενες παιδικές φατσούλες να πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο.
Α2.Μεταθέσεις και Αποσπάσεις
Το πρόβλημα των σοβαρών πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε διάφορους νομούς-περιοχές δεν είναι μόνον αποτέλεσμα των μεταθέσεων και αποσπάσεων, αλλά και αποτέλεσμα των διορισμών στις περιοχές αυτές. Παρατηρείται δηλαδή-τώρα και αρκετά χρόνια- το φαινόμενο: ενώ το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μετατεθέντες καλύπτουν τις πραγματικές διδακτικές ανάγκες και πολλές φορές πλεονάζουν σε αρκετές ειδικότητες, να διορίζονται ταυτόχρονα σε αυτές τις ίδιες περιοχές, νέοιεκπαιδευτικοί των ίδιων ειδικοτήτων! Ενώ αντίθετα στους ίδιους νομούς-περιοχές να φτάνομε στο τέλος Νοεμβρίου και ολόκληρα τμήματα να τελειώνουν το σχολικό τους πρόγραμμα νωρίτερα γιατί δεν έχουν καθηγητές κάποιων άλλων ειδικοτήτων, επειδή δεν υπάρχουν;;!! Άραγε αυτές οι δ/νσεις β/θμιας αδυνατούν να καταγράψουν τα πραγματικά κενά; Άραγε πραγματικά δε βρίσκουν καθηγητές κάποιων ειδικοτήτων; Και πώς γίνεται καθηγητές μιας ειδικότητας να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι στην πρόσθετη διδακτική στήριξη μετά τις 14.00 το μεσημέρι-χωρίς να απασχολούνται κάπου αλλού-αλλά ταυτόχρονα της ίδιας ειδικότητας καθηγητές να αναζητούνται για το πρωϊνό κανονικό ωράριο και να μην ανευρίσκονται; Τι άραγε εξυπηρετεί όλο αυτό το παιγνίδι; Πρέπει να πιστέψομε ότι δεν υπάρχει πληθώρα καθηγητών ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων, οι οποίοι περιμένουν χρόνια σε λίστες για να προσληφθούν ως αναπληρωτές ή ως ωρομίσθιοι έστω και για ελάχιστες ώρες; Ποιοι διαχειρίζονται ποιους και τέλος πάντων ποιοι και από πού αντλούν το δικαίωμα να διαχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο, το δικαίωμα των μαθητών για μάθηση και ειδικά για εξειδίκευση σε κλάδους και τομείς των ΕΠΑΛ για παράδειγμα;
κα Υπουργέ,
καταρχάς εύχομαι να επιτύχετε στην προσπάθειά σας για εξυγίανση των θεμάτων της εκπαίδευσης και των εμπλεκομένων σε αυτή. Από όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα οι προθέσεις σας -κατά τη γνώμη μου- κινούνται ως επί το πλείστον στη σωστή κατεύθυνση. Δεν αρκεί όμως να υπάρχουν απλά σωστές προθέσεις αλλά θα πρέπει αυτές να συνοδευτούν και από σωστές αποφάσεις.
Θα ήθελα όμως να παρατηρήσω το εξής: αναλαμβάνοντας τη θέση της Υπουργού φανήκατε να εκπλήσσεστε από την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με την κατανομή του προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης. Συγχωρέστε με εκ των προτέρων για το ύφος που θα έχω στις επόμενες φράσεις μου, αλλά θεωρώ ότι είναι υποκρισία να δηλώνει έκπληξη ένα κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο με μακρόχρονη παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας για μια τέτοια κατάσταση. Και είναι υποκρισία διότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα του κομματικού κράτους που έχει εισχωρήσει παντού και που εσείς οι πολιτικοί έχετε εγκαθιδρύσει. Έσεις οι πολιτικοί με τις πελατειακές-ρουσφετολογικές σχέσεις και με την ανατροφή συνδικαλιστών-τρωκτικών έχετε φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο. Διότι κάποια πράγματα στην κατανομή του προσωπικού είναι κοινή λογική και δεν χρειάζονται μεταπτυχιακά στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Για παράδειγμα, ένα ΙΕΚ έχει 300 καταρτιζόμενους και λειτουργεί με 6 άτομα προσωπικό. Πώς γίνεται ένα άλλο ΙΕΚ με 150 καταρτιζόμενους (τους μισούς δηλαδή) να έχει 11 άτομα προσωπικό (σχεδόν το διπλάσιο δηλαδη); Ποιος φωστήρας στέλεχος εκπαίδευσης έκανε αυτή την κατανομή προσωπικού; Προφανώς κάποιο κομματικό στέλεχος τοποθετήθηκε σε κάποια θέση προϊσταμένου εκπαίδευσης και εξαργυρώνει την χάρη αυτής της τοποθέτησης με το να εξυπηρετεί κομματάρχες οι οποίοι κάνουν ρουσφέτια σε εκπαιδευτικούς που για κάποιους λόγους θέλουν να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτά για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και όχι να φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οι μόνοι κακοί της υπόθεσης…
Τώρα, όσον αφορά στις δικές μου προτάσεις. Έχουν ήδη γραφτεί προτάσεις από συναδέλφους που τις θεωρώ πολύ σωστές:
1)να είναι γνωστά τα κενά κάθε Δ/νσης πριν τις ημερομηνίες των μεταθέσεων
2)να υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά τα μόρια η οποία θα εξασφαλίζεται και με την δημοσίευση των σχετικών στοιχείων για κάθε εκπαιδευτικό μέσω κάποιας σελίδας στο διαδίκτυο
Όσον αφορά στις αποσπάσεις, προσωπικά δεν θεωρώ ότι πρέπει να καταργηθούν εντελώς, και αυτό γιατί οι παλιές αμαρτίες με τις λάθος επιλογές στην κατανομή του προσωπικού έχουν δημιουργήσει τέτοιες καταστάσεις που αν καταργηθούν θα δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στην υπηρεσία. Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει είναι η καθιέρωση ενός πλαισίου κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνεται η απόσπαση και που δεν θα μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση από αυτό. Τα κριτήρια θα είναι κατ’ αρχάς να υπάρχει κενό στη Δ/νση απόσπασης στην ειδικότητα του εκπαιδευτικού που αιτείται την απόσπαση και να μη δημιουργείται κενό στη Δ/νση της οργανικής θέσης. Σχετικά με τα μόρια θεωρώ ότι είναι αδικία ένας αποσπασμένος να παίρνει τα μόρια της οργανικής του. Το δίκαιο είναι να λαμβάνει τα μόρια της περιοχής που αποσπάται ή έστω μειωμένα μόρια.
Επίσης στην ειδικότητα της Πληροφορικής στην οποία ανήκω υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που παρότι έχουν πτυχίο Μαθηματικού, Θεολόγου ή ότιδήποτε άλλο εν τούτοις είναι διορισμένοι ως Πληροφορικοί. Μπορούν λοιπόν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι να απορροφηθούν στις ειδικότητές τους και επιτέλους οι Πληροφορικοί να πάψουμε να είμαστε κάθε χρόνο μπαλάκι σε 3 ή 4 διαφορετικά σχολεία, με διάθεση στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση κτλ. Όταν κάποιος μοιράζεται σε 3-4 σχολεία δεν έχει το κουράγιο και τη διάθεση να κάνει το κάτι παραπάνω που θα έκανε αν ήταν σε 1 σχολείο. Επίσης, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να νιώθει τη σιγουριά ότι το έργο που παράγει μια χρονιά θα έχει τη δυνατότητα να το συνεχίσει και την επόμενη. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όταν μονίμως κάποιος είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και κάθε χρονιά βρίσκεται και αλλού.
Έχει ειπωθεί ότι υπάρχει η πρόθεση να γίνει υποχρεωτική η παραμονή ενός εκπαιδευτικού σε ένα σχολείο για 3 χρόνια. Τρία χρόνια είναι πολλά και αυτό θα δημιουργήσει πάρα πολλές αδικίες. Γενικότερα ο όρος υποχρεωτική παραμονή νομίζω ότι θα δημιουργήσει προβλήματα.
Όποιες αποφάσεις και αν παρθούν θα πρέπει να μελετηθούν πολύ διότι η αναρχία που επικρατεί χρόνια τώρα έχει δημιουργήσει πολλές περιπτώσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για να μην υπάρξουν αδικίες.
αναφορικα με τις μεταθεσεις θα πρεπει και εδω να υπαρξει ενα δικαιο συστημα ειμαι εκπαιδευτικος με τεραστια προυπηρεσια ανω των 30 μηνων δεκα χρονια ξενιτευομαι δεξια και αριστερα γιατι να το υποστω και αυτο στο μονιμο διορισμο.και τι σημαινει εγγαμος και αγαμος και εγω δεν εχω οικογενεια και πως να την φτιαξω περιπλανωμενη και ο αλλος που εχει παιδια ειναι πιο καταξιωμενος απο μενα ?λεω οχι στην τριετη παραμονη γιατι ολοι θελουμε η εργασια μας να ειναι στον τοπο μας και στα σπιτια μας.ο εκπαιδευτικος δεν ειναι περιπλανωμενος ειναι ανθρωπος!!!προτεινω ενα ετος παραμονη.ποσα σπιτια πλεον πρεπει να συντηρει ενας εκπαιδευτικος!!!
ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΥΤΟ. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΟΝΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.
ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ? ΘΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Η ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ‘ΑΚΡΙΒΟΙ’ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ?
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΑΥΤΟ?
Κα Υπουργέ,
κατάγομαι από το Σουφλί Έβρου και μετά το πανεπιστήμιο υποχρεωτικά λόγω ανεργείας επέλεξα σαν τόπο για να οργανώσω τη ζωή μου τη θεσσαλονίκη.
Στα σαράντα μου, ύστερα από δεκαέξι χρόνια σκληρής δουλειάς σε πολυεθνικές εταιρείες, διορίστηκα στο Λύκειο Σουφλίου το 1998.
Πλην ελαχίστων συναδέλφων όλοι όσοι υπηρετήσαμε εκείνη την σχολική χρονιά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την επόμενη σχολική χρονιά είχαμε φύγει για το κέντρο (κύρια Αθήνα ή θεσσαλονίκη). Αυτό συμβαίνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες με όλους τους επαρχιακούς νομούς και κύρια τους παραμεθόριους. Και ας ήμουνα από το Σουφλί, και ας ήμουνα στο πατρικό μου, η οργάνωση της ζωής μου μου επέβαλλε να φύγω στη θεσσαλονίκη. Αν είχα διορίστει στον Έβρο στα εικοσιπέντε μου, τώρα θα ήμουν ακόμα εκεί.
Α. Στην παραμεθόριο οι διορισμοί πρέπει:
α. σε ποσοστό 40% να γίνονται με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα. Φυσικά θα πρέπει και σε συναδέλφους που δεν κατάγονται από την μεθόριο να τους δίνεται η δυνατότητα να την επιλέξουν σαν εντοπιότητα αν το επιθυμούν. Όσοι διοριστούν με κριτήριο την εντοπιότητα στην παραμεθόριο θα πρέπει να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί, τουλάχιστον δώδεκα χρόνια. Η επαρχία γενικά χρειάζεται νέους ανθρώπους να την αγαπούν και να είναι αποφασισμένοι να οργανώσουν την ζωή τους εκεί. Αν έχουν και μεταπτυχιακά τόσο καλύτερα.
β. σε ποσοστό 60% να γίνεται όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και με επιπλέον μοριοδότηση. Φυσικά πάλι θα πρεπει να υπάρχει αλάχιστος χρόνος παραμονής, τουλάχιστον έξι χρόνια.
Β. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι διορισμοί πρέπει να γίνονται με σύστημα μορίων που θα προκύπτει από την απόδοση των γραπτών εξετάσεων (‘οποτε και αν έχουν γίνει), τον βαθμό του κρατικού απολυτηρίου (Επιτέλους θα πρέπει να αμοίβεται η προσπάθεια και από τα μαθητικά χρόνια και μάλιστα ουσιαστικά. Το κρατικό απολυτήριο πρέπει να είναι πολυπαραγοντικό και όχι αποτέλεσμα στείρων εξετάσεων.), τον βαθμό του πτυχίου (δεν είναι δυνατόν το πέντε και το εννέα να είναι ισοδύναμα), μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Ελάχιστος χρόνος παραμονής στην πρώτη οργανική πρέπει να είναι τρία χρόνια. Τυχόν εργασία ωριμίσθιου, αναπληρωτή,πρόσθετης διδακτικής στήριξης ή οποιασδήποτε μελλοντικής μη μόνιμης απασχόλησης να μην αποτελεί κριτήριο διορισμού ούτε να δίνει επιπλέον μόρια. Μπορεί να προσμετρηθεί σαν προυπηρεσία εφόσον ο συνάδελφος διοριστεί σαν μόνιμος εκπαιδευτικός.
ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
ΕΙΜΑΙ Κ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ? ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΔΩ Κ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΥΘΜΟΙ Κ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ , ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΑΣΕΠ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΙΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ ΜΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ. ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΕΣ Κ ΕΤΣΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΟΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ , ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΩΡΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Κ ΜΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ. Κ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ , ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ , ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΟΛΥΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΕΤΕ Ως ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ? Κ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΝ Κ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Π.Χ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΤΑΞΗ Κ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΟΡΕΑ. ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑΥΤΟΥΣ?
ΝΕΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ 20 ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ………ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΒΑΘΜΗ.
ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΑΝΕΓΩ ΗΜΟΥΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΧΑΝΕΤΑΙ;
ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ;
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΕΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ.
ΑΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ………
ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΑ…..ΑΛΛΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 2 ΕΤΗ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ….
ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ……..ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΟΝΟΥΣ ΜΟΡΙΩΝ ΠΧ 5 ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 2 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ…
ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΑΝ ΦΕΥΓΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΕΤΗ…..ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
ΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΣΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ…………
ΔΩΣΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΑΣΕΠ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.
ΟΛΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.
ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ 25 ΜΑΘΗΤΕΣ Ή ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ, ΠΕΔΙΝΑ, ΥΠΑΡΞΗ ΚΟΝΤΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΔΩ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 ΚΑΙ ΤΩΡΑ 2 ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΒΑΣΤΕ;
Κυρία Διαμαντοπούλου,
Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αρχειονομιας/Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αυτή την στιγμή την πλειοψηφία των θέσεων σε φορείς που αφόρουν αποκλειστικά το επάγγελμα μας [αρχεία,βιβλιοθήκες], καλύπτουν αποσπασμένοι καθηγητές. Εαν συνεχιστέι αυτη η καταστάση τοτε νομίζω οτι θα ήταν καλύτερα να κλείσουν και οι 3 σχολές βιβλιοθηκονομίας που λειτουργούν.
-ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.
-ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ/ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ.
-Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΤΕΙ. ΠΟΣΕΣ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΑΡΑΓΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΚΛΠ;
-ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ‘ΟΝΟΜΑΤΑ’ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ
-ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑ. (ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ, ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ, ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ, ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑ)
-ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΕΝΑ ΚΑΝΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΥΣ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ Π.Χ. ΓΕΛΑΩ ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΑΜΕΙΓΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΝΩ ΚΟΙΝΟΝΙΟΛΟΓΟΣ.
-ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ( ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.)Η ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΑ.
ΕΙΔΟΜΕΝ!
Πήρα οργανική θέση αλλά σε πλασματικό οργανικό κενό, αφού δεν υπάρχουν
ώρες για να καλύψω το υποχρεωτικό μου ωράριο.
Το αποτέλεσμα είναι να γυρνώ σε 2-3 σχολεία για να καλύψω το ωράριό μου. Δεν είμαι υπεύθυνος για τα πλασματικά οργανικά κενά που δίνουν οι διευθύνσεις. Θα με υποχρεώσετε να παραμείνω στην ίδια κατάσταση επί 3 χρόνια ή θα με αφήσετε να αιτηθώ βελτίωση θέσης; (ποιάς θέσης;)
Είμαι μόνιμη εκπ/κός κλάδου ΠΕ07 και ο τόπος κατοικίας μου είναι η Αίγινα,όπου και εργάζεται ο σύζυγός μου.Διορίστηκα το Σεπτέμβριο του 2008 (μέσω ΑΣΕΠ)στην Α’Αρκαδίας και πέρασα τα 2/3 του διδ. έτους στα γραφεία της ΔΔΕ Αρκαδίας γιατί στα σχολεία,ακόμα και στα δημοτικά, υπήρχε πλεόνασμα ωρών της ειδικότητάς μου.Την ίδια στιγμή στο νησί μου 4 Δημοτικά έχασαν μεγάλο μέρος της χρονιάς περιμένοντας την πρόσ-ληψη ωρομισθίων. Δεν κατάφερα να πάρω μετάθεση στη Β’Πειραιά και έτσι έκανα αίτηση απόσπασης σε Γραφείο Εκπ/σης του Πειραιά,η οποία και έγινε δεκτή. Παίρνω τα 2 μόρια της οργανικής μου θέσης.Δεν επιθυμώ να είμαι μακριά από την τάξη,αγαπώ το επάγγελμα που διάλεξα, αλλά δεν μπορώ να αντιμετωπίσω οικονομικά τη διαμονή μου σε μία άλλη πόλη αφού ήδη συντηρούμε ένα σπίτι στην Αίγινα και αποπληρώνουμε ένα στεγαστι-κό.Έτσι η απόσπαση είναι για μένα λύση ανάγκης και μάλιστα η τριετία μου παρείχε μια ελάχιστη εξασφάλιση.Δεν κατανοώ για ποιο λόγο θεωρεί-ται θράσος και υπερβολική απαίτηση εκ μέρους των εκπ/κών να επιθυμούν να εργάζονται στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.Ζουν για χρόνια σε αβεβαιότητα,δεν ξέρουν που θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά, αναγκάζο-νται να στερηθούν την οικογένειά τους,αδυνατούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους πρακτικά και οικονομικά και δεν απολαμβάνουν κανένα από τα προνόμια άλλων κοινωνικών ομάδων όπως π.χ.οι στρατιωτικοί.Δεν τους παρέχεται στέγη και σίτιση και σίγουρα δεν συνταξιοδοτούνται στα 45,κι όμως κάνουν στην ουσία την ίδια νομαδική ζωή.Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι οι περισσότεροι εκπ/κοί που υπηρετούν με απόσπαση σε Γραφεία εργάζονται πολύ σκληρά και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι τόσο αρνητικά.Αντιμετωπίστε μας δίκαια και κυρίως με ανθρωπιά.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ «ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ» ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΤΑΞΗ.
–Μεταθέσεις
Το ισχύον σύστημα είναι αρκετά καλό και οι προτεινόμενες αλλαγές σε σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή:
– υπολογισμός μορίων σύμφωνα με το τόπο που υπηρετεί πραγματικά ο κάθε εκπαιδευτικός
– παραμονή στο ΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΔΕ που τοποθετείται για 3ετία
Θα πρότεινα 2ετία αντί για το 1 έτος που ισύει και την 3ετία προτείνετε για 2 λόγους. (α) Κάποιος εκπαιδευτικός που τοποθετείται ένα σχολείο προσπαθεί να κρίνει τον τόπο μέσα σε 3 μήνες (Σεπτ.-Νοε) με αποτέλεσμα να έχει αρκετές αμφιβολίες για το άν θέλει να παραμείνει ή όχι εκεί.) Οπότε ένας χρόνος παραμονής πιστεύω ότι δεν είναι αρκετός. (β) αρκετές παραμεθόριες περιοχές – μικρά νησιά στελεχόνονται και από εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιθυμούν να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Η τριετία θα ήταν ανασταλτικός παράγοντας για αυτούς οπότε θα μειωνόταν οι αιτήσεις μετάθεσης για τέτοιες περιοχές.
–Αποσπάσεις
Οι αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο καθώς και οι αποσπάσεις από σχολείο σε γραφείο έχουν νόημα να γίνονται
α. για να καλύψουν ανάγκες εκπαιδευτικών που έχουν σοβαρούς λόγους
β. για να καλύψουν ανάγκες τις υπηρεσίας ((ι) κάλυψη κενών σε σχολεία ή (ιι) κάλυψη κενών σε γραφεία).
Για την (α) κατηγορία να θεσπιστούν κριτήρια αυστηρής μοριοδότησης. Ώστε να ικανοποιούνται οι αιτήσεις όσον έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι όσων έχουν γνωριμίες
. π.χ. 1. Λόγοι υγείας προσβση σε νοσοκομειο 10 μόρια με προϋπόθέση την ελλειψη αντίστοιχης υποδομής (νοσοκομειακής μονάδας που απαιτείται) από τον τόπο υπηρέτησης.
2. Λόγοι υγείας συγκενικών προσώπων 1ου βαθμού (π.χ. γωνείς) 5 μόρια.
3. Οικογένεια 2 μορια ο γάμος και 3 επιπλέον για κάθε παιδί.
Για τη (β(ι)) κατηγορία να ισχύουν τα μόρια των μεταθέσεων σε όσους ζητούν να καλύψουν κενά σε σχολεία και να πραγματοποιούνται μόνο εφ’ όσον υπάρχει πραγματικό κενό σε σχολείο και δεν δημιουργείτε κενό από εκεί που φεύγουν (ή καλύπτεται από άλλη απόσπαση)
Για τη (β(ιι)) κατηγορία να καθοριστεί αυστηρά ο αριθμός τον υπαλλήλων που μπορύν να υπηρετουν σε κάθε διεύθυνση ή γραφείο ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκεί ώστε οι ΔΠΕ και ΔΔΕ ώστε να μήν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται περισσότεροι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι από όσοι απαιτούνται/γραφείο.
Να απαιτείται πιστοποιημένη γνώση χρήσης υπολογιστών (ή ειδικότητα πληροφορικής ή αντίστοιχο 2ο πτυχίο σε σχολή πληροφορικής)
Να απαιτείται 2ετής παραμονή στο γραφείο ή περισσότερο ώστε να γνωρίζει τα θέματα της αρμοδιότητας του και να μπορεί να εξυπηρετήσει τους συναδέλφους του.
Η απόσπαση να καθορίζει τα βασικά καθήκοντα τα οποία θα αναλάβει τα οποία θα προτείνονται από το γραφείο. Να υπάρχει η δυνατότητα επιβάρυνσης με επιπλέον καθήκοντα με αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ στο οποίο αποσπάτε. Η απόσπαση να ισχύει απο 1 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου (διάρκεια 2έτη – 1μήνα). Ο εκπαισδευτικό να ενημερώνετε από τον προκάτοχό του για τα καθήκοντα που θα αναλάβει μέσα στο διάστημα 1 Αυγούστου – 31 Αυγούστου και να παρακολουθεί σεμηνάριο σχετικά με τις βασικές αρχές δημόσιας διοίκησης και την ισχύουσα νομοθεσία στο χώρο της εκπαίδευσης.
Για τις αποσπάσεις αυτές να ισχύουν τα μόρια μετάθεσης
Στην κατηγορία (β) σε περιπτώσεις ισοβαθμίας σε μόρια μεταξύ των αιτούντων να υπολογίζονται τα μόρια όπως στην κατηγορία (α) και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας η ημερομηνία διορισμού (προηγούνται οι παλαιότεροι) και τέλος η σειρά δημοσίευσης των ονομάτων στο ΦΕΚ.
–Μια γενική παρατήρηση
Η λειτουργία γραφείων σε μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα – Θεσσαλονίκη κλπ. γίνεται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν οργανικές θέσει σε σχολεία σχετικά απομακρυσμένα και επιθυμούν να βρίσκοντε κοντά στις οικογένιες τους. Αυτά τα γραφεία δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Αντίθετα τα γραφεία μικρών πόλεων ή νησιών στελεχώνονται από εκπαιδετικούς οι οποίοι ανήκουν ήδη στο ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ του κάθε νομού με αποτέλεσμα σε περίπτωση που τελικά ισχύσει ο υπολογισμός μορίων σύμφωνα με το τόπο που υπηρετεί πραγματικά ο κάθε εκπαιδευτικός να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η ορθή λύση κατα τη γνώμη μου είναι ο σταδιακός περιορισμός απόσπάσεων εκπ. σε γραφεία και η αντικατάσταση τους με διοικητικούς υπαλλήλους.
Για να λυθούν και τα προβλήματα υπεράριθμων Πληροφορικών, προτείνω να προκηρύσσονται οργανικές θέσεις για εργαστήρια Πληροφορικής (τώρα που και το Υπουργείο θέλει να προωθήσει τις Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση).
Γενικότερα, χρειάζονται περισσότερες οργανικές για όλους τους κλάδους. Δεν γίνεται να γυρνάει ο συνάδελφος κάθε χρονιά σε 3 και 4 σχολεία για να συμπληρώνει ωράριο.
Το θέμα των υπηρεσιακών μεταβολών και της διαχείρησης του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι δαιδαλώδες και άρρηκτα συνυφασμένο με τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο από την εμπειρία μου καταθέτω ορισμένες προτάσεις
Ο εκπαιδευτικός υποχρεωτικά χρειάζεται να έχει δόκιμη υπηρεσία και πάντα πραγματικά διδακτική
Η όποια λογής απόσπαση δεν αφορά την κατηγορία αυτών των εκπαιδευτικών (προσοχή στα παράθυρα…)
Οι αποσπάσεις είναι απόλυτα αιτιολογημένες και γίνονται πάντα ΜΟΝΟ από την Υπουργό ή τον Περιφερειακό Διευθυντή
Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός φαίνεται ότι υπηρετεί σε σχολικές μονάδες και στον αέρα βρίσκεται σε διάφορα γραφεία. Το μεγαλύτερο τρικ των ΠΥΣΔΕ είναι να τοποθετούν με λίγες ώρες ένα εκπαιδευτικό σε σχολική μονάδα και τον διαθέτουν σε γραφεία, ή λόγω έντεχνα ΠΛΑΣΤΗΣ υπεραριθμίας κάνουν το ίδιο και δίνουν και μόρια οργανικής. Να υπάρχει μόνο ο όρος απόσπαση και αυστηρά καθορισμένος, διάθεση νοείται μόνο η συμλπήρωση ωραρίου.
Όλοι πρέπει να παίρνουν τα μόρια της πλησιέστερης σχολικής μονάδας όπου υπηρετούν. Αποσπάσεις μέσα στην ίδιο Νομό απαγορεύονται, γιατί συμβαίνει να αποσπούν τα ΠΥΣΔΕ… εκπαιδευτικούς και σε ελλιπή ωράρια και έτσι δημιουργούνται κενά και αλλού πλεονάσματα. Παράδειγμα σε Α περιοχή έχουν αποσπάσει μερικές Γαλλικών και εργάζονται με 12 ώρες και στην περιφέρεια πήραν αναπληρώτριες.
Ιδαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση ωραρίου και στο τρικ να συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί ωράρια με μαιμού προγράμματα. Τα προγράμματα να ενταχθούν στη σχολική ζωή τις τελαυταίες ώρες, με βιβλίο ύλης και…
Σε κάθε περίπτωση οι αποσπάσεις χρειάζεται να μετριασθούν, και να παίρνουν τα μόρια της θέσης που αποσπώνται. Αλήθεια έλεος με τα ΙΕΚ οι αποσπασμένοι φτάνουν τους σπουδαστές(άλλη πονεμένη ιστορία με μαιμού εγγραφές. Επίσης καμία απόσπαση στους σχολικούς συμβούλους, οι οποίες γίνονται στο μιλητό και αυτοί οι αποσπασμένοι ή τους φτιάχνουν εργασίες – διδακτορικά ή καλύπτουν την στιγνή πραγματικότητα να δικαιολογούν τις συνεχείς κοπάνες τους…
Το πνεύμα του Ν1566 χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί στο θέμα των αποσπάσεων και γενικότερα των μεταβολών
Είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στα κριτήρια των μεταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση η δόκιμη υπηρεσία να είναι διδακτική σε σχολείο διορισμού(ονομαστικά)Πιστεύω ότι χρειάζεται μελέτη αν πρέπει να καταργηθούν οι περιοχές μετάθεσης μέσα στον ίδιο νομό. Τα κριτήρια να προέρχονται από τα συνολικά μόρια του εκπαιδευτικού. Να δωθεί έμφαση στα μόρια συνυπηρέτησης, εντοπιότητας(καλύτερα τόπου διαμονής)
Τα κενά για τις μεταθέσεις βγαίνουν από τα ΠΥΣΔΕ με εποπτεία περιφερειακών διευθυντών. Σήμερα τα ΠΥΣΔΕ βγάζουν πλαστά κενά και πολλές φορές όχι σύμφωνα προς τις πρώτες αναθέσεις μαθημάτων.
Σε κάθε περίπτωση υπηρεσιακής μεταβολής τα κενά να βγαίνουν εξαρχής και ονομαστικά για κάθε σχολείο, γιατί συμβαίνει τα ΠΥΣΔΕ να κρατούν κενά, όπου τα βγάζουν όταν έρχεται η σειρά του κολλητού…
Ολόκληρη η προεργασία να γίνεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για την επόμενη χρονιά. Το μαθητικό δυναμικό ελάχιστα μεταβάλλεται…
όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν οργανική θέση και να καταργηθεί η περίφημη διάθεση στο ΠΥΣΔΕ, όπου από εκεί ξεκινούν προβλήματα στις μεταβολές…Όσο χρόνο μένουν εκπαιδευτικοί στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ να προηγούνται στην τοποθέτηση σε οργανικές με βάση το έτος που μετατέθηκαν και όχι με τα μόρια.
Το ΚΥΣΔΕ ευλαβικά να τηρεί τις κενές των ΠΥΣΔΕ και όχι με το πρόσχημα των διορισμών να μεταθέτει αλόγιστα και αδιαφανέστατα σε μια περιοχή π.χ. 40 γυμναστές για να τους πάρει μετά ως υπεράριθμους στο κέντρο με μόρια επαρχίας. Το ίδιο τρικ γίνεται και στους διορισμούς π.χ. στη Λέρο 5 Αγγλικών….
Έλεος με τους πολυτέκνους: να καταργηθούν όλα τα ρουσφετολογικά προνόμια, να ακολουθούν όλους τους εκπαιδευτικούς στις μεταβολές και επιπλέον να μην απαλλάσσονται από εργασίες του σχολείου. Σήμερα ένας πολύτεκνος απαιτεί μαζεμένο πρόγραμμα στο σχολείο και στις 10 το πρωί έχι φύγει, είναι ξένο σώμα. Οι τρίτεκνοι ας μην προτείνω…
Καμμία απόσπαση να μην ξεπερνά στην σταδιοδρομία του εκπαιδευτικού τα 5 χρόνια. Παρακαλώ να δείτε τους εκατοντάδες αποσπασμένους αραχνιασμένους σε σχολικές βιβλιοθήκες, ΚΕΣΥΠ και ιδαίτερα στα αμαρτωλά ΓΡΑΣΕΠ που ελάχιστα προσφέρουν, ΚΠΕ κ.α Πρώτα αναπλαισίωση θεσμών και μετά στελέχωση από την αρχή. Να μην μοριοδοτούνται οι προυπηρεσίες των παλιών, αρκετά …έλεος. Υπάρχουν άνθρωποι εξαφανισμένοιπ.χ. σε ΓΡΑΣΕΠ 10 χρόνια…
Αυτά προς το παρόν, γιατί μπορώ να γράφω μέχρι το πρωί. Ο εκπαιδευτικός για να ανακτήσει το κύρος του χρειάζεται να είναι δίπλα στο έργο του το διδδακτικό… Ευχαριστώ
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΕΡΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ Η’ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ Κ.Υ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΜΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΟΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ,Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟΥ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ,Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΣΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΘΟΥΝ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ 7.30-15.00.ΚΑΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΙΡΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ,ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ κ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΙΣΧΥΕΙ.ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ,ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ
κ. Διαμαντοπούλου το μόνο που θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σκεφτείτε,καθώς θα αποφασίζετε για το μέλλον της παιδείας και των εκπαιδευτικών,είναι αυτούς τους εκπαιδευτικούς που αποφάσισαν να πάρουν απόσπαση σε γραφείο εκπαίδευσης με το καθεστώς της 3ετίας,χάνοντας τα προνόμια των εκπαιδευτικών που δουλεύουν σε σχολεία(αργίες,ωράρια,καλοκαιρινές διακοπές κτλ),και δουλεύοντας καθημερινά σκληρά,προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν συναδέλφους,χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία,έχοντας μόνο ως κίνητρο επιλογής τους την μονιμότητα που τους παρείχε αυτή η τριετία για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή.Εννοώ δηλαδή,μια ζωή μόνιμη σε ένα μέρος με τη δυνατότητα στα 3 αυτά χρόνια του να μπορείς να δημιουργήσεις οικογένεια,να κάνεις φίλους και να ξεφύγεις απο το άγχος της συνεχούς μετακόμισης-καινούριας αρχής κάθε χρόνο.Και έχοντας αυτά ως δεδομένα, αγόρασαν σπίτια,έφτιαξαν νοικοκυριά και προγραμμάτιζαν την έναρξη του έγγαμου βίου τους. Ενστερνίζομαι πλήρως την άποψη σας οτι οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στα σχολεία τους,άλλωστε για αυτόν το λόγο επιλέξαμε να γίνουμε εκπαιδευτικοί,το κόστος όμως των συνεχών μετακινήσεων προσπαθώντας να βρεθούμε πιο κοντά στον τόπο καταγωγής μας είναι πολύ μεγάλο.Μακάρι να μπορούσατε να βρείτε ένα τρόπο έτσι ώστε όλοι εκπαιδευτικοί να βρίσκονταν πιο κοντά στους δικούς τους και στο σπίτι τους στο συντομότερο δυνατό χρόνο,γιατί τελικά το επάγγελμά μας μπορεί να είναι η ζωή μας,δυστυχώς όμως πολύ συχνά γίνεται εμπόδιο στο να δημιουργήσουμε τελικά τη δική μας προσωπική ζωή…
Να είστε καλά και καλό κουράγιο στο δύσκολο έργο σας.
Φιλικά,
Ε.
Θέλω να αναφερθώ σε μια αδικία που γινόταν στο παρελθόν σε σχέση με τα μόρια των διαφόρων σχολείων. Αν για κάποια σχολεία οι συνθήκες άλλαζαν και γίνονταν ευνοϊκότερες τότε τα μόρια του σχολείου αυτού μειώνονταν αναδρομικά. Μειώνονταν δηλαδή και για τους εκπαιδευτικούς που είχαν υπηρετήσει στα σχολεία αυτά με δυσμενέστερες συνθήκες.
Θέλω να επισημάνω το γεγονός αυτό επειδή με την Εγνατία Οδό οι συνθήκες για πολλά σχολεία έχουν γίνει πολύ πιο καλές και αναμένεται αλλαγή στα μόρια των σχολείων αυτών. Θα ήταν άδικό να αλλάξουν πάλι τα μόρια αναδρομικά και για όσους εκπαιδευτικούς υπηρέτησαν σε αυτά με πολύ πιο δύσκολές συνθήκες
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Καταρχας ανακληση στο τελος της χρονιας ολων των αποσπασεων!!!
Αλλα για να ειμαστε δικαιοι και αντικειμενικοι δεν ειναι σωστο οι αποσπασμενοι στην Κ.Υ του ΥΠΕΠΘ να παίρνουν τα μορια του πιο κοντινου σχολείου, οσα δηλ. και ο αποσπασμενος σε πυσδε(ειναι σε σχολειο, αδειες, 4ωρο, διακοπες, εκδρομες κ.α.), ὂυτε ομως και ολα τα μορια της οργανικης.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 6-8 ΜΟΡΙΑ(ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΓΑΝΙΚΗ ΤΟΥ).
Νομιζω οτι δεν πρεπει να τα εξισοσουμε ολα και να φτασουμε στο αλλο ακρο, δηλ να αδικουμε τους συναδελφους.
Αγαπητή κ. Διαμαντοπούλου,
«Κανείς δεν πίεσε κανέναν, για να αποδεχθεί το διορισμό του στην περιοχή που διορίστηκε»
Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να ισχύει στις αποσπάσεις είναι ότι
Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ Ή ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
1. ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ: Για να δοθεί απόσπαση δεν πρέπει να δημιουργηθεί κενό στο σχολείο που αφήνει χωρίς να χρειασθεί πρόσληψη συμβασιούχου.
2. Προηγούνται οι έχοντες διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας και πρέπει να βρίσκονται κοντά σε κάποιο συγκεκριμένο νοσηλευτικό κέντρο. Πολύ εύκολα μπορείτε να βάλετε δικλείδες ασφαλείας και να το ελέγχετε. Σε περίπτωση δόλου θα πρέπει οι γιατροί και οι ίδιοι να τιμωρούνται παραδειγματικά. Μέχρι και απόλυση να είναι η ποινή. Πρέπει να αποθαρρύνετε τους εξυπνάκηδες.
3. Οι μητέρες ανήλικων τέκνων έως 5 ετών. Αν το ζητήσουν στην αίτησή τους να μπορεί να εγκριθεί η απόσπασή τους κατευθείαν για όλα αυτά τα χρόνια. Στο μεταξύ όμως θα ξέρουν ότι χρωστούν την οργανική τους αν δεν την έχουν υπηρετήσει και δεν θα μπορούν να κάνουν αίτηση για μετάθεση. Με άλλα λόγια να τους δίνεται ένα καλό κίνητρο αλλά ταυτόχρονα και ένα αντισταθμιστικό αντικίνητρο για να επιλέξουν. Πρέπει η διάταξη να μην αφήνει κανέναν με παράπονο. Αν δεν υπάρχει σχολείο να τοποθετηθούν , να καλύπτουν γραμματιακή υποστήριξη σε ένα σχολείο συνολικής ημερήσιας διάρκειας 4,5 ωρών.
4. Κανείς άλλος πλην των παραπάνω δύο περιπτώσεων δεν δικαιούται απόσπαση σε σχολείο αν δεν υπηρετήσει τουλάχιστον ένα χρόνο σε σχολείο της περιοχής μετάθεσής του.
5. ΠΡΟΣΟΧΗ! Να μην θεωρηθεί ότι έχει υπηρετηθεί μία οργανική θέση ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΗΡΕΤΗΘΕΙ και να μην κατοχυρώνεται δικαίωμα μετάθεσης τότε. Σκληρό μεν, δίκαιο δε. Θα πρέπει και ΟΛΕΣ οι γυναίκες να πάνε να υπηρετήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο εκεί που δήλωσαν. Και αυτό δεν χρειάζεται να το κάνουν όταν τα παιδιά τους είναι μωρά και θα πάρουν την απόσπασή τους. Μπορούν και αργότερα.
6. Για να εκλείψει εντελώς το φαινόμενο των κενών και να σταματήσουν να φωνάζουν κάποιοι προτείνω το εξής. Το Υπουργείο να τις προκηρύσσει ως εξής τις θέσεις αυτές για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς σε περιοχές που έχει πλεονάσματα ή και αλλού εφόσον καλυφθούν από άλλον: Π.χ. Ζητείται φιλόλογος να αποσπασθεί για ένα έτος στο Γυμνάσιο Φούρνων Ικαρίας με μοριοδότηση 18 μορίων ως δυσμενείς συνθήκες και αποδοχές αυξημένες κατά 300 € ως επίδομα. Με απλά λόγια κίνητρο.
7. Για να κάνει κάποιος αίτηση απόσπασης σε γραφείο θα πρέπει να έχει υπηρετήσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε σχολεία της περιοχής μετάθεσής του για 3 χρόνια τουλάχιστον και να αποδεικνύει την επάρκεια των γνώσεων σε Η/Υ με πιστοποίηση και με απόδειξη όταν του ζητηθεί. Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο τα γραφεία και τα ΙΕΚ ειδικά να είναι γεμάτα από νεαρούς. Και μην νομίζετε ότι δεν θα βρείτε ενδιαφερόμενους.
8. Οι έγκυες που είναι σε άδεια εγκυμοσύνης και στη συνέχεια με το καλό σε άδεια λοχίας να παίρνουν τα μόρια καθ’ όλη τη διάρκεια της αδείας τους, από το τελευταίο σχολείο που υπηρετούσαν μέχρι να πάρουν την άδεια. Αν στο μεταξύ πάρουν μετάθεση, να πάρουν αναδρομικά τα μόρια του σχολείου που θα υπηρετήσουν πρώτη φορά.
9. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε βουλευτές να παίρνουν 1 μόριο τη χρονιά ως δυσμενείς συνθήκες, να χάνουν την οργανική τους θέση και κανένα άλλο επίδομα.
10. Οι αποσπασθέντες σε ΚΠΕ να παίρνουν τα μόρια του κοντινότερου σχολείου στο ΚΠΕ, να μην παίρνουν το επίδομα θέσης και να χάνουν την οργανική τους θέση μετά την παρέλευση 2ετίας. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καλυφθούν οι θέσεις να προκηρύσσονται για όλους με κίνητρο 100 € το μήνα και με σύμβαση διετίας.
11. Το ίδιο ακριβώς και με τους αποσπασθέντες σε ΓΡΑΣΕΠ. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κεφάλαιο με την επιμόρφωσή τους, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους.
12. Οι αποσπασμένοι σε βιβλιοθήκες σχολείων να κάθονται υποχρεωτικά μία διετία κι αυτοί. Κι εδώ υπάρχει κεφάλαιο με την επιμόρφωση, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους. Κανένα επίδομα κι εδώ.
13. Οι διευθυντές δημόσιων βιβλιοθηκών να προκηρύσσουν συγκεκριμένα κενά στις βιβλιοθήκες τους, τα οποία και να τα δικαιολογούν εγγράφως και στη συνέχεια αυτά να καλύπτονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, μέχρι να προσληφθεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό, οι οποίοι και να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου. Μετά την παρέλευση 2ετίας να χάνουν την οργανική τους θέση.
ΓΕΝΙΚΑ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:
Α Ν Τ Ι Κ Ι Ν Η Τ Ρ Α ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ.
ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
Ταμπάκος Κωνσταντίνος
ΠΕ03 μαθηματικός
Τρίκαλα
ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ- ΑΠΟΣΠΑΣΠΕΩΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ.ΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΤΛ.ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΕΡΗΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΛ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΔΙΟΥ Ή ΣΥΓΓΕΝΗ Α ΒΑΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ.ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ (ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ …)ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΫΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΜΟΡΙΑ.ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ) . 3 ΜΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 2.ΟΧΙ ΤΡΙΕΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΑΝ Ο/Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΑΜΟΣ/Η. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 4 ΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ.ΟΧΙ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ(ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ) ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΕΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.
κ.Υπουργέ
Βλέποντας στις συνεντεύξεις σας πως είστε γνώστης του μεγάλου θέματος «Παιδεία» και πως έχετε τη θέληση και την πυγμή για ουσιαστικά βήματα αποφασίσαμε να σας γράψουμε αυτή την επιστολή γιατί πράγματι δεν πήγαινε άλλο. Είμαστε γονείς που χαρήκαμε για την επιτυχία της κόρης μας στην πρώτη θέση σε ένα τμήμα των ΤΕΙ Χαλκίδας που έχει το προνόμιο της μοναδικότητας.Στο τμήμα «Τεχνολογίας Αεροσκαφών»..Βέβαια και το παιδί μας χάρηκε και καμάρωνε πολύ γιατί ήταν η επιθυμία της. Πέρυσι λοιπόν στο 1ο έτος περίμενε με χαρά και αγωνία την εγγραφή της και την έναρξη των σπουδών.Για καλή αρχή οι ημερομηνίες άλλαζαν και μετατίθεντο χωρίς λογική, ειδοποίηση συνάφεια με τις ανακοινώσεις του υπουργείου και όχι από τη γραμματεία της σχολής όπως θα ήταν φυσικο,αλλά από την ΟΝΝΕΔ.Κάποτε τα μαθήματα άρχισαν με σοβαρές και απροειδοποίητες απουσίες των διδασκόντων και τα περισσότερα κενά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Το πρόγραμμα σπουδών παρουσίαζε ανακολουθίες,είτε ως περιεχόμενο,είτε ως τρόπος διδασκαλίας λογω διδακτικής ανεπάρκειας των καθηγητών. Ο καθηγητής-τρια «αυθεντία» δεν εξέδιδε σημειώσεις, γνωρίζοντας οτι οι σπουδαστές δεν είχαν βιβλία(και πιο άλλωστε ν αγοράσεις αφού υπήρχε λίστα από το υπουργείο),και φυσικά δεν γινόταν λόγος για ανέβασμα των σημειώσεων στο διαδίκτυο. Κάθε προσπάθεια βοήθειας έπεφτε σε τοίχο «αυθεντίας» και «απαξίωσης». Βέβαια, ευτυχώς το παιδί μας κρατήθηκε σε ισορροπία, για να μην τα παρατήσει, από την φιλοτιμία δύο-τριών εκπαιδευτικών. Παρόλο που πρόκειται για σχολή με εφαρμοσμένη γνώση, τα εργαστήρια γινόντουσαν χωρίς εργαλεία εφαρμογής-γεννήτριες, ταλαντοσήμετρα κλπ.- τα οποία ή ήταν χαλασμένα δεν επαρκούσαν η τα εργαστήρια δεν ήταν εξοπλισμένα με τα κατάλληλα όργανα. Και φτάνουμε στη εξεταστική περίοδο, χωρίς βιβλία, χωρίς σημειώσεις, χωρίς βοήθεια(η βιβλιοθήκη λίγα βιβλία και ξεπερασμένα)και τις αυθεντίες καθηγητές-τριες να ζητούν «αυτά που γράφει το βιβλίο».
Στην αίθουσα του 1ου έτους ερχόντουσαν 300 άτομα να εξετασθούν (είναι τυχαίος άραγε ο αριθμός;) και περνούσαν το μάθημα 3 συνδικαλιστές της ΟΝΝΕΔ και καθόλου συνεπείς στα μαθήματα φοιτητές παιδί μας έφθασε σε αδιέξοδο συναισθηματικό και σκέφθηκε να τα παρατήσει και να συνεχίσει σε ιδιωτικό κολλέγια ή στο εξωτερικό. Με δική μας παρότρυνση συνέχισε φέτος δοκιμαστικά τις σπουδές της στη Σχολή αυτή που της αρέσει τόσο πολύ. Οι ΠΡΩΤΕΣ εντυπώσεις κ.Υπουργέ είναι ενθαρρυντικές.
Έγινε κάποια αλλαγή εκπαιδευτικού προσωπικού και οι παραδόσεις μαθημάτων επιτέλους γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα. Βέβαια οι καθηγητές είναι νέοι και χωρίς εμπειρία ορισμένοι αλλά φαίνεται πως έχουν θέληση για κάτι καλό. Τα εργαστήρια δυστυχώς είναι ακόμη χωρίς όργανα αλλά ευτυχώς η γραμματεία της σχολής δεν κλείνει την πόρτα στα παιδιά κατάμουτρα.
Ακουμπάμε την αγωνία μας, για τα παιδιά μας σε σας και ελπίζουμε στην οργανοτικότητα και αποφασιστηκότητά σας για μια αναβάθμιση της σχολής και του προγράμματος σπουδών(περιεχόμενο-βιβλία-εξοπλισμός-μέθοδοςς διδασκαλίας-προσωπικό) και να θυμάστε οτι είναι μια σχολή που βγάζει επιστήμονες που έμμεσα «παίζουν με ανθρώπινες ζωές».
Παρακαλούμε δε να σκεφτείτε και μας όλους τους γονείς που επιφορτιζόμαστε με όλα αυτά τα έξοδα, τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα, ελπίζοντας οτι το παιδί μας θα λάβει τη χαρά της γνώσης και της επαγγελματικής κατάρτισης.
Με εκτίμηση
Ντουλμπέρης Γιάννης
Νικολοπούλου Ειρήνη
«Mε απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, διακόπτεται προσωρινά η ανάληψη καθηκόντων των υπευθύνων στις νέες σχολικές βιβλιοθήκες Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων, στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα παραμείνουν, μέχρι την αναπλήρωσή τους, στις θέσεις που υπηρετούσαν πριν την τοποθέτησή τους ως υπευθύνων σχολικών βιβλιοθηκών, προκειμένου να μη δημιουργηθούν διδακτικά κενά και να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.»
Συμπέρασμα:
Αντί να εργάζονται οι βιβλιοθηκονόμοι στις σχολικές βιβλιοθήκες (υπάρχουν 3 σχολές βιβλιοθηκονομίας άλλωστε στη χώρα μας), εργάζονται οι εκπαιδευτικοί. Μάλιστα, εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, για να τοποθετηθούν οι νέοι εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι ΣΒ, θα πρέπει πρώτα να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί που θα τους αντικαταστήσουν… φυσικά, ούτε λόγος για το να μπουν στις ΣΒ βιβλιοθήκες βιβλιοθηκονόμοι….
Με αυτή τη λογική θα έπρεπε και οι βιβλιοθηκονόμοι να έχουν το δικαίωμα να μπουν στη σχολική αίθουσα για να διδάξουν τους μαθητές!!!!
Μήπως να κάνουμε οι βιβλιοθηκονόμοι τα χαρτιά μας για να αναπληρώσουμε τους εκπαιδευτικούς που θα φύγουν για τις βιβλιοθήκες?????
ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 25 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ?
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: 1. ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΠΥΣΔΕ
2. ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
3. ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ.
4. ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΚΑΘΕ ΟΙ ΚΑΘΕΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ (ΓΑΚ , ΙΕΚ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΛΠ)
5. ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
6. ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΟΣΚΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ. ΜΙΑ ΖΩΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΝΕΙ ΑΔΕΙΑ
7. ΚΑΝΤΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ Η ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΑΝ 3 ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ
8. ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΚΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ
9. ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ 6 ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ , 4 ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ 4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΟΛΕΙΟ ΜΕ 60 ΜΑΘΗΤΕΣ
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κυρία Υπουργέ,
Ονομάζομαι Φωτεινή Γκλαβά και είμαι Φιλόλογος. Υπηρετώ στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μόνιμη θέση εκπαιδευτικού, στις προβλεπόμενες από το νόμο δυσπρόσιτες περιοχές, τα τελευταία δέκα (10) χρόνια. Για το σχολικό έτος 2009-2010 τοποθετήθηκα στο Λύκειο Σαγεΐκων, ενώ ο μόνιμος τόπος διαμονής της οικογένειάς μου, είναι το Μπάλλα Πατρών.
Αίτημά μου είναι η τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος 50/1996 ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτό η πάθηση της κυανωτικής συγγενούς καρδιοπάθειας με ατρησία πνευμονικής και να μπορέσω να ενταχθώ στις «ειδικές κατηγορίες μετάθεσης», λόγω του, επικίνδυνου για τη ζωή, προβλήματος υγείας του τέκνου μου.
Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2005, απέκτησα ένα κοριτσάκι, την Μαρία-Μελίττα, που πάσχει από συγκυανωτική καρδιοπάθεια και ατρησία πνευμονικής μεσοκολπικής και μεσοκοιλιακής επικοινωνίας και ανώμαλη έκφυση παραπλεύρων κλάδων της πνευμονικής από την κατιούσα αορτή. Επιπλέον πάσχει από σύνδρομο Di George, δηλαδή δεν δημιουργήθηκε στον οργανισμό της ο αδένας που παράγει το ασβέστιο. Συνεπεία των ανωτέρω, το ποσοστό αναπηρίας του είναι μεγαλύτερο του 67% (Όλα τα σχετικά έγραφα των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας).
Η ειδική θεραπευτική αγωγή που απαιτείται για την αντιμετώπιση των σοβαρότατων αυτών προβλημάτων υγείας του παιδιού δεν μπορεί να παρασχεθεί στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, παρά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει τέσσερα (4) χειρουργεία ανοικτής καρδιάς στο Children’s memorial Hospital IIlinois των ΗΠΑ, ενώ στο μέλλον πρέπει να γίνουν ακόμα τρεις (3) κρισιμότατες, καθώς και πολλές υποστηρικτικές, χειρουργικές επεμβάσεις, σχεδόν κάθε χρόνο, έως ότου το παιδί φθάσει την ηλικία των 18 χρόνων..
Ενόψει των ανωτέρω, η σωματική υγεία του παιδιού είναι ιδιαιτέρως επισφαλής καθώς μία λοίμωξη ή μία ξαφνική απώλεια ασβεστίου θα αποβούν μοιραίες για τη ζωή του. Αλλά και η ψυχολογική κατάστασή του είναι ιδιαιτέρως προβληματική αφού δεν μπορεί να μιλήσει και δεν μπορεί να πάει σε παιδικό σταθμό ή σχολείο αργότερα.
Καθημερινά πρέπει να διανύω 50+50 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας μου (Μπάλα Πατρών) έως τον τόπο εργασίας μου (Λύκειο Σαγεΐκων), με αποτέλεσμα να στερώ από το παιδί μου, εντελώς άσκοπα, πολύτιμες ώρες απαραίτητης φροντίδας για την επισφαλή υγεία του.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή στο άρθρο 13 του π.δ. 50/1996, το οποίο αναφέρεται σε «ειδικές κατηγορίες μετάθεσης», δεν συγκαταλέγεται η παραπάνω πάθηση, αφού πρόκειται για σπάνια περίπτωση, με σαφή και δικαιολογημένη την αδυναμία του νομοθέτη να την προβλέψει, αν και είναι πρόδηλα σύμφωνη με τις αρχές του κράτους πρόνοιας και τη βούληση του νομοθέτη να παρέχεται προστασία σε παιδιά που πάσχουν από ιδιαίτερα σοβαρές και επικίνδυνες ασθένειες, ζητώ από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να δοθεί οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα με τροποποίηση του πιο πάνω διατάγματος και να συμπεριληφθεί σε αυτό και η πάθηση της κυανωτικής συγγενούς καρδιοπάθειας με ατρησία πνευμονικής, σύμφωνα και με την από 14-11-2008 αίτηση που έχω καταθέσει στο Τμήμα Μεταθέσεων του ΥΠΕΠΘ, η οποία συνοδεύεται και από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ.
(Μη θέλοντας να υποβαθμίσω την κρισιμότητα της οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες στο προεδρικό διάταγμα ασθένειες, θέλω να σας επισημάνω, ότι π.χ. από μία βαρήκοη κατάσταση δεν συνεπάγεται θάνατος, σε αντίθεση με την καρδιακή και πνευμονική ανεπάρκεια).
Ελπίζω στην βοήθειά σας ώστε να δοθεί μία λύση σε ένα τουλάχιστον από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως οικογένεια και ένα τέλος στην «αδικία» που υφίσταμαι αφού σαν πολίτης δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζομαι ως ίσος και να «απολαμβάνω» την προστασία της πολιτείας που προβλέπεται για όμοιες καταστάσεις. Αν σήμερα το παιδί έχει φθάσει στην ηλικία των τεσσάρων χρόνων οφείλεται, αποκλειστικά και μόνο, στη φροντίδα που του παρέχουμε. Σας παρακαλώ βοηθήστε με ώστε να συνεχίσω να παλεύω για το παιδί μου, αλλά και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στη μαθητική κοινότητα, αφού αγαπώ το επαγγελμά μου και, κυρίως, αγαπώ τη διδασκαλία.
Σας ευχαριστώ
Φωτεινή Γκλαβά
Κατανοώ την οικογενειακή κατάσταση του καθενός,αλλά δεν μπορεί όλο το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να προσαρμόζεται στην οικογενειακή κατάσταση του κάθε εκπαιδευτικού.Ο κάθε εργαζόμενος θα προσαρμοστεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες, όχι το ανάποδο.
Σε τελική ανάλυση τα παιδιά της επαρχίας ή των απομακρυσμένων περιοχών δεν έχουν οικογένεια, μάνα και πατέρα και δικαίωμα στην εκπαίδευση, επειδή εσείς οι οικογενειάρχες εκπαιδευτικοί βρίσκετε χίλιους τρόπους για να μην πάτε στα σχολεία;
Εάν το επάγγελμα που επιλέγετε δεν εξυπηρετεί την οικογενειακή και προσωπική σας κατάσταση επιλέξετε ένα άλλο. Κανείς δεν σας αναγκάζει να μετακομίσετε. Όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν εξ αρχής πως αυτή τους η επιλογή έχει μετακινήσεις. Άλλοι πάνε κάπου και ξαναφτιάχνουν εκεί τη ζωή τους, μετακομίζουν οικογενειακώς κτλ. Εάν δεν μπορούν ή δεν θέλουν κάποιοι να το κάνουν πρόβλημα τους. Ας αφήσουν τις θέσεις για ανθρώπους, οι οποίοι είναι συνειδητοποιημένοι για το τί ακριβώς σημαίνει το να είσαι δάσκαλος/καθηγητής.
Και ας μην ξεχνάνε οι ξεβολεμένοι πως γινόμαστε εκπαιδευτικοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι. Τις βαρέθηκα αυτές τις νοοτροπίες στα σχολεία.
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης διορίζονται στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Ένας χρόνος υπηρεσίας για όλους τους εκπαιδευτικούς υποχρεωτικά στον τόπο που διορίστηκαν νομίζω είναι αρκετός, μετά πρέπει να παιρνουν απόσπαση.
Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών εκτός ΠΥΣΠΕ να γίνονται με τα παρακάτω κριτήρια:
Σοβαροί λόγοι υγείας, οικογενειακή κατάσταση, αρχαιότητα, εντοπιότητα.
Τα ίδια κριτήρια να ισχύουν και για τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ
Να προηγούνται όλες οι αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΠΕ και μετά να γίνονται οι προσλήψεις των αναπληρωτών.
Προτάσεις
Να μειωθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο επίπεδο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Να δημιουργηθεί μια επιπλέον οργανική θέση σε όλα τα οχταθέσια και άνω σχολεία.
Να δημιουργηθεί οργανική θέση Ειδικής Αγωγής σε όλα τα εξαθέσια και άνω σχολεία και να διοριστούν οι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής. Σήμερα σε όλα τα σχολεία φοιτούν μαθητές με σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς και επιπλέον έχουμε πολλούς μαθητές με μαθησιακά προβλήματα.
Να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι οι σύζυγοι μελών ΔΕΠ αποσπόνται κατά απόλυτη προτεραιότητα και τοποθετούνται στην έδρα του νομού όπου υπηρετεί ο σύζυγος τους. Αυτό αποτελεί εμπαιγμό για τους άλλους εκπαιδευτικούς.
Δημήτρης Γκουτζιομήτρος Αιρετός ΠΥΣΠΕ Κοζάνης
Αγαπητή κ. Διαμαντοπούλου,
επανέρχομαι με δεύτερη επιστολή μου, προτείνοντας κάποια πράγματα θέτοντας πρώτα ένα ερώτημα.
Γιατί το δημόσιο θα πρέπει να είναι δελεαστικό σε κάποιον;
Ξεκινώ με τις τοποθετήσεις μου.
ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ θα πρέπει να λογοδοτούν ΟΛΟΙ όσοι εμπλέκονται σε τοποθετήσεις (είτε από διορισμό είτε από μετάθεση είτε από απόσπαση) έχοντας οικονομικές συνέπειες σε περιπτώσεις υπεραριθμιών και ελλείψεων.
ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, Ή ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΓΙΝΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ
1. Επανεξέταση των μορίων δυσμενών περιοχών κάθε σχολείου. Έχουν αλλάξει κατά πολύ οι συνθήκες σε πολλά απ’ αυτά.
2. Αύξηση των μορίων προϋπηρεσίας με αριθμητική πρόοδο για κάθε έτος. Πρότασή μου είναι 1 μόριο για κάθε έτος. Δηλαδή αν ένας Εργάζεται 5 χρόνια στο δημόσιο να έχει 1+2+3+4+5 = 15 μόρια από προϋπηρεσία. Με το ισχύον έχει 2+2+2+2+2 = 10 μόρια. Φανερός στόχος, να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι παλιότεροι.
3. Τα μόρια του γάμου να γίνουν 5 από 4, των τέκνων να είναι κατά σειρά 4 για το πρώτο και για κάθε επόμενο να αυξάνεται κατά 1 και να ισχύουν όσο ισχύει και το οικογενειακό επίδομα, οπότε αν το πρώτο τέκνο βγει απ’ το επίδομα τα υπόλοιπα να πέφτουν στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία. Είναι ολοφάνερο ότι αν ένα παιδί ενηλικιωθεί και ολοκληρώσει σπουδές και στρατό (τα αγόρια) παύει να επιβαρύνει τους γονείς του και να τους χρειάζεται κοντά του. Κατ’ εξαίρεση μπορούμε να δεχθούμε επί πλέον μοριοδότηση 2 μορίων κάθε τέκνου μέχρι και την έκτη δημοτικού. Έτσι κάθε μέλος ενός παντρεμένου ζευγαριού με 3 τέκνα μέχρι και έκτη δημοτικού θα παίρνει 5 (γάμος) + 4+2 (πρώτο) + 5+2 (δεύτερο) + 6+2 (τρίτο) = 26 μόρια ενώ με το ισχύον παίρνει 4+4+4+6 = 18 μόρια. Έτσι βοηθιούνται οι οικογένειες με μικρά παιδιά περισσότερο.
4. Τα μόρια της συνυπηρέτησης να γίνουν 8 από 4 που είναι σήμερα. Και λίγο παραπάνω να γίνουν καλό θα είναι. Προϋπόθεση είναι ο τόπος ΕΡΓΑΣΙΑΣ του άλλου συζύγου να είναι στην ΠΕΡΙΟΧΗ που ζητάει μετάθεση αυτός και να είναι σε ΜΟΝΙΜΗ δουλειά. Προφανής στόχος να αυξηθούν οι πιθανότητες να σμίξουν αντρόγυνα.
5. Τα μόρια της πρώτης προτίμησης να παραμείνουν 2 όπως είναι. Πιστεύω είναι καλά.
6. Να θεσπιστούν μόρια για μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά. 10 για τον εκπαιδευτικό ενώ για τα παιδιά όπως παραπάνω στην περίπτωση 3.
7. Να θεσπιστούν μόρια σε εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας, που να έχουν τη δυνατότητα όμως να μπουν σε αίθουσα και να διδάξουν, αλλιώς να μπουν σε ειδική κατηγορία κατ’ εξαίρεσην απόσπασης σε γραφείο ή σε σχολείο για γραμματιακή υποστήριξη. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να είναι μη αμφισβητήσιμα από όλους. Χαρακτηριστικά αναφέρω καρκινοπαθείς, διαβητικούς, άτομα με μεσογειακή αναιμία κτλ. Η μοριοδότηση να κυμαίνεται από 4 μέχρι και 10 μόρια ανά περίπτωση.
8. Αύξηση των μορίων εντοπιότητας από 2 που είναι σήμερα σε 5 και αυτά να διατηρούνται για το δήμο εντοπιότητας και στις τοποθετήσεις. Κι αυτός ο στόχος είναι προφανής.
9. Δικαίωμα πρώτης αίτησης για μετάθεση ύστερα από 1 χρόνο πραγματικής υπηρέτησης στο ΣΧΟΛΕΙΟ που τοποθετήθηκε πρώτη φορά.
10. Δικαίωμα αίτησης για μετάθεση σε κάθε εκπαιδευτικό που έχει υπηρετήσει τουλάχιστον 1 χρόνο σε ΣΧΟΛΕΙΟ της περιοχής μετάθεσης που έχει οργανική θέση ακόμα κι δεν την έχει υπηρετήσει.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΠΑ.
ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Επανέρχομαι με άλλη πρόταση για τις αποσπάσεις.
Ταμπάκος Κωνσταντίνος
ΠΕ03 μαθηματικός
Τρίκαλα
1.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΠΩΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΛΑΡΙΣΑ Η ΚΑΤΕΡΙΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΛΠ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΛΠ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΣΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΔΩΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ
2. Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ, ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣ ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΟΕΕΚ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ)
Β. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΣΠΩΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ 2Α. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΧ 6 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 12 ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Γ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΕ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΔΥΟ ΕΤΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
3. Α.ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ ΣΕ ΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΞΑΚΡΙΒΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.
Β. ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΚΝΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.