1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5Α του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 5 του ν.4283/2014 (Α΄ 189), καταργείται.
2. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αυτοί ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3848/2010 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από 1.9.2010 με στοιχεία προϋπηρεσίας. Ειδικά, κατά την προσμέτρηση αυτή, ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες δεν υπολογίζεται στο διπλάσιο. Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών τροφοδοτούνται από το ανωτέρω χρονικό διάστημα με τα στοιχεία προϋπηρεσίας από το σχολικό έτος 2015-2016.
3. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
4.Η προϋπηρεσία αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία ή κάτοχοι αναγνωρισμένου ως αντίστοιχου και ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής καθώς και οι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης ετήσιων σεμιναρίων κατάρτισης στην ειδική εκπαίδευση από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους από το Υπουργείο κρατικούς φορείς το οποίο αποκτήθηκε μέχρι 31-08-2010, υπολογίζεται αποκλειστικά στον οικείο Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών που αφορά στις δομές όπου προσφέρθηκε η υπηρεσία (Γενικής ή Ειδικής Εκπαίδευσης) και όχι σε περισσότερους του ενός πίνακες αναπληρωτών. Με Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 28 του ν.4186/2013 (Α΄ 193), μπορεί να καθορισθεί ελάχιστο ποσοστό πρόσληψης σε θέσεις προσωρινών αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης από τους ανωτέρω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε δομές ειδικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.
5. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 34 του άρθρου 6 του ν.3027/2002 (Α΄ 152), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.3687/2088 (Α΄ 159) καταργείται.
6. Το άρθρο 60 του ν.3528/2007 (Α΄26), όπως έχει αντικατασταθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 5 του ν.4210/2013 (Α΄ 254), εφαρμόζεται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7. Στους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγούνται άδειες μικρής χρονικής διάρκειας για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα στο εσωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για την υπηρεσία. Οι άδειες αυτές χορηγούνται από το προβλεπόμενο για τους τακτικούς εκπαιδευτικούς όργανο και με την ίδια διαδικασία, με αποδοχές για όλο τον χρόνο κατά τον οποίο ο εκπαιδευτικός μετέχει στις εν λόγω δραστηριότητες. Στον χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εκπαιδευτικού.
8. Από το διδακτικό έτος 2014-15 και εφεξής και αποκλειστικά για θέματα προσμέτρησης προϋπηρεσίας σε πίνακες κατάταξης, ως ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, του ίδιου κλάδου και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ίδια φάση πρόσληψης, λογίζεται η χρονικά προηγούμενη εναρκτήρια ημερομηνία από τις οριζόμενες στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις προθεσμίες, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται εντός των προθεσμιών αυτών.
Πως μπορεί να εγκλωβιστεί νόμιμα αποκτηθείσα προϋπηρεσία σε έναν πίνακα ο οποίος έχει ημερομηνία λήξης ;
κατά τον κ. Λολίτσα πε60.50 δεν υπάρχουν (http://seepea-stella.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7271.html, Κ. Λολίτσας, 26/05/2015) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΕ60
όχι στον διαχωρισμό
Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΤΕΙ ΔΙΠΛΑ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ,ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΜΕ,ΞΟΔΕΨΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ .ΕΙΔΙΚΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΑΙΡΕΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΜΑΣ.
Η προϋπηρεσία είναι ΜΙΑ αυτή που προσφέρθηκε σε δομές του υπουργείου παιδείας στον βασικό τίτλο σπουδών. ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ
Γενική και ειδική αγωγή συμπορεύονται και συνυπάρχουν υπό το πλαίσιο της συμπερίληψης και της συνεκπαίδευσης!!
Δεν διαχωρίζονται.
Ζητάμε ένα «σχολείο για όλους» κι όχι κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών!!
Είναι δυνατόν να στερείτε δεδουλευμένη προϋπηρεσία? Είναι δυνατόν να διαχωρίζετε την ειδική και τη γενική αγωγή? Η εκπαίδευση είναι ενιαία καθώς και η προϋπηρεσία. Πουθενά στον κόσμο δεν διαχωρίζεται η ειδική από τη γενική εκπαίδευση. Με τι κίνητρα θα καλύψετε τα κενά στην ειδική αγωγή που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση όταν πανελλαδικά υπάρχουν 28 απόφοιτοι ΠΕ61 και στερείτε την αναγνώριση προϋπηρεσίας στους νηπιαγωγούς γενικής αγωγής που εξειδικεύτηκαν κάνοντας χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων τους? Ποιός θα δεχτεί να διδάξει στην ειδική εκπαίδευση γνωρίζοντας ότι η προϋπηρεσία του δε θα μετράει πουθενά? Προτίθεστε να καλύπτετε τα κενά της ειδικής αγωγής με ανειδίκευτο προσωπικό που συνεπάγεται την απουσία της κρατικής μέριμνας και φροντίδας της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας?
Ευγε στους ΣΑΤΕΑ που διεκδικούν το αίτημα τους χωρίς να προσπαθούν να καταπατήσουν και το δικαίωμα μας να αναγνωρίζεται η προυπηρεσία μας και στους 2 πίνακες. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡ. 4 ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
Η Πρόταση της ΟΛΜΕ βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ Η ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΒΕΒΑΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ; ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ; ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΑΔΡΑΝΕΙΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΜΕ;
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Κ. ΑΤΤΑΛΙΩΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ 3ΗΣ ΕΑΕ (Γ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ) Η ΟΠΟΙΑ ΕΓΡΑΨΕ:
«Αναρωτιέμαι:
1.πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΛΤΙΚΗ, για όραμα ενός ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, για κατάργηση των στεγανών μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και ταυτόχρονα να συνεχίζουμε να παράγουμε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
2. πώς ζητάμε από το δάσκαλο της τάξης να εκπαιδεύσει μαθητές ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα του επιτρέπουμε να μη γνωρίζει ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, να μη γνωρίζει τι θα κάνει με ένα παιδί δυσλεκτικό ή με ελαφρά νοητική υστέρηση ή με αυτισμό (που πολύ σωστά βρίσκεται στο γενικό σχολείο)
3. πώς γίνεται η πολιτεία να ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ τα πιο δύσκολα παιδιά ΑΜΕΑ στο δάσκαλο ΠΕ71 (ειδικής αγωγής) και ταυτόχρονα να ΜΗΝ του εμπιστεύεται μία γενική τάξη σχολείου
4. γιατί κάποιοι απόφοιτοι πανεπιστημίου πιστεύουν το 2015 ότι οι σπουδές τους πρέπει να τους εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, ενώ αυτό δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο
5. μέχρι πότε θα λειτουργούμε ως χώρα με κριτήρια που μακράν απέχουν από το να είναι παιδαγωγικά -επιστημονικά».
ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΠΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ. ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑ Ι ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΑ. Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ, ΟΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΎΤΩ ΚΑΘΕΞΉΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;;;;;ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΔΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΑΥΤΟ ΧΩΡΟ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΛΑΔΟ 61 71 ΧΩΡΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ 60 70 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΟΠΤΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΟΣ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΤΕΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΙΝΑΚΕΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.. ΟΛΟΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ; ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ.ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ!!
Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση της παρ. 4 του άρθρου 47.
Με αφορμή τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 70/60 με εξειδίκευση.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Δια νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Ο ίδιος δηλαδή ο νομοθέτης θεώρησε τα άτομα αυτά επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες ολόκληρων των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, οι βασικές σπουδές αυτών των ατόμων είναι πάνω στη γενική εκπαίδευση. Μάλιστα, αυτά τα άτομα κατατάσσονται στον 2ο πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ στον 1ο πίνακα κατατάσσονται οι συνάδελφοι ΠΕ 71/61, απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής.
Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως στόχο να καταδείξουν το πώς η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία θέτει στο περιθώριο αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών, που έχουν βασικό πτυχίο για να εργαστούν στη γενική εκπαίδευση, αλλά τόσα χρόνια έχουν προσφέρει (έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις) τις υπηρεσίες τους στην ειδική εκπαίδευση, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση, τόσο στους πίνακες της ειδικής αγωγής, αφού εκεί προτάσσονται οι απόφοιτοι των σχετικών προπτυχιακών τμημάτων, όσο και στη γενική εκπαίδευση (που αποτελεί και το αντικείμενο των βασικών τους σπουδών), αφού λόγω συνθηκών εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αλλά η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράτε στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «χάνουν συνεχώς έδαφος» έναντι των συναδέλφων τους, που εργάζονται στη γενική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.
Η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά και διάκριση εις βάρους των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα συμβάλει σε μια αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης να στελεχώνουν δομές της ειδικής αγωγής, αφού, όπως ήδη ειπώθηκε, θα παραμένουν σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται κι αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική εκπαίδευση.
Έτσι, οι δομές αυτές, με τις τόσες λειτουργικές ανάγκες, και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υφίστανται ένα βαρύ πλήγμα, μια διάκριση εις βάρος τους, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, κρίνεται απαράδεκτος ο διαχωρισμός που πάει να «περάσει», με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή και στους πίνακες της γενικής αγωγής.
Απευθύνεται έκκληση στους αρμοδίους να μην υλοποιηθεί αυτό, καθώς θα πληγεί η εκπαίδευση κι όσον αφορά το ουσιαστικό της περιεχόμενο, αλλά κι ως οικοδόμημα, αφού θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις και διαχωρισμούς, πράγμα απευκταίο γενικότερα και δη αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενόψει των πολιτικό-οικονομικών εξελίξεων.
Συμφωνώ με τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Άμεση απόσυρση της παρ. 4 του άρθρου 47
Τόσοι σύλλογοι, τόσοι άνθρωποι, τόσοι γονείς έχουν αναστατωθεί με τις επικείμενες ρυθμίσεις. Έχουν βγει άπειρες ανακοινώσεις κατά της συγκριμένης παραγράφου.
Παρακαλούμε να τις σεβαστείτε
Πλέον δεν είστε αντιπολίτευση είστε κυβέρνηση και οφείλετε να φέρεστε όπως αρμόζει σε ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας. Αν υποκύψετε σε προσωπικά συμφέροντα θα είστε ίδιοι με αυτούς που αλλάξαμε και αυτό δεν το θέλει κανείς μας.
Ως τώρα κατά του άρθρου 47 είτε για τα Δυσπρόσιτα είτε για διαχωρισμό ειδικής/γενικής ή κατά και των δυο έχουμε:
1. ΔΟΕ
2. ΟΛΜΕ
3. ΕΡΑ
4. Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.
5. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηρακλείου ΄΄Δομήνικος Θεοτοκόπουλος΄΄
6. Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου ΄΄Ο Αδαμάντιος Κοραής΄΄
7. Σύλλογος Π.Ε. Κέρκυρας,
8. Σύλλογος Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
9. Σύλλογος Εκπαιδευτικων Π.Ε. Παρου – Αντιπαρου “Παναγιωτης Καλλιέρος”,
10. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Γιάννης Ρίτσος”
11. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας ‘’ Κωνσταντίνος Κούμας ‘’
12. Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνίας
13. Εκπαιδευτικοί Μικρών Κυκλάδων,
14. ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων
15. ΣΑΚΕΑ (Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής)
16. Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου “Θεόφιλος Καΐρης”
17. ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων
18. Β” ΕΛΜΕ Δωδεκανήσο
19. Παρεμβάσεις Π.Ε. και Δ.Ε.
20. ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
21. ΔΑΚΕ/Π.Ε
22. Κ.Ο Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
23. Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε
24. ΑΝΕΛ μέσω της βουλευτού Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού των ΑΝΕΛ.
25. ΠΕΣΕΑ
26. ΣΑΤΕΑ
Να αποσυρθεί η ρύθμιση 4 του άρθρου 47!
Να αποσυρθεί η ρύθμιση 4 του άρθρου 47.
Ζητώ απόσυρση της παρ. 4 του άρθρου 47
Απαράδεκτο και αντισυνταγματικό να διαχωρίζεται η Εκπαίδευση.
Γιατί ξαφνικά τώρα μετά από τόσα χρόνια γίνεται διάκριση της γενικής από την ειδική εκπαίδευση?
Η προϋπηρεσία αναγνωρίζεται στον κλάδο του καθενός και όχι στον πίνακα.Ο πίνακας 70.50 και 60,50 δεν μπορεί να σταθεί μόνος του. Οι ΠΕ70. 50 και οι ΠΕ60,50 δεν έχουν δικαίωμα μόνιμου διορισμού στην ειδική αγωγή άρα να συνεχίζουν να εργάζονται για να είναι μόνιμοι αναπληρωτές?
Να αφήνουν την οικογένεια τους και τις όποιες πρόχειρες δουλείες τους που κάποιοι μπορεί να έχουν για ένα καλύτερο μέλλον
Να συνεχίσουν να μαζεύουν προϋπηρεσία και αν του χρόνου καταργηθεί η ποσόστωση? Δεν μπορούν να παίζουν με τα όνειρα και τα εργασιακά δικαιώματα ανθρώπων με πτυχίο και μεταπτυχιακό.
Να αποσυρθεί η ρύθμιση 4 του άρθρου 47. Απαράδεκτο να καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα και να αδιαφορούν κάποιοι για την απόφαση της ΔΟΕ.
Στηρίζω τη θέση της: ΑΤΤΑΛΙΩΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 3ΗΣ ΕΑΕ (Γ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ)
Αναρωτιέμαι:
1.πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΛΤΙΚΗ, για όραμα ενός ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, για κατάργηση των στεγανών μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και ταυτόχρονα να συνεχίζουμε να παράγουμε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
2. πώς ζητάμε από το δάσκαλο της τάξης να εκπαιδεύσει μαθητές ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα του επιτρέπουμε να μη γνωρίζει ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, να μη γνωρίζει τι θα κάνει με ένα παιδί δυσλεκτικό ή με ελαφρά νοητική υστέρηση ή με αυτισμό (που πολύ σωστά βρίσκεται στο γενικό σχολείο)
3. πώς γίνεται η πολιτεία να ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ τα πιο δύσκολα παιδιά ΑΜΕΑ στο δάσκαλο ΠΕ71 (ειδικής αγωγής) και ταυτόχρονα να ΜΗΝ του εμπιστεύεται μία γενική τάξη σχολείου
4. γιατί κάποιοι απόφοιτοι πανεπιστημίου πιστεύουν το 2015 ότι οι σπουδές τους πρέπει να τους εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, ενώ αυτό δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο
5. μέχρι πότε θα λειτουργούμε ως χώρα με κριτήρια που μακράν απέχουν από το να είναι παιδαγωγικά -επιστημονικά.
Ναι στην προσμέτρηση 2010-2014 για τα δυσπρόσιτα.
Το υπουργείο Παιδείας οφείλει πρώτα από όλα να ελέγξει την επιχειρηματολογία κάθε πλευράς και ύστερα να κρίνει που βρίσκεται το δίκαιο και το νόμιμο
Τι ασάφειες γράφονται; Ότι ο διαχωρισμός ειδικής γενικής έγινε επειδή εμείς τον επιλέξαμε μπαίνοντας στους πίνακες .50; Μερικοί δεν έχουν επιχειρήματα και λένε ότι θέλουν. Η εκπαίδευση είναι ενιαία παντού στον κόσμο. Και οι πίνακες .50 έγιναν για πρακτικούς λόγους, για να ξεχωρίζουμε απο όσους δεν εχουν εξειδίκευση. Η προϋπηρεσία μας μετράει εκεί που έχουμε το βασικό πτυχίο. Και δεν είμαστε δάσκαλοι της ειδικής αλλά δάσκαλοι της γενικής με επιπρόσθετα προσόντα. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ, ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4
ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ.
Συμφωνώ και στηρίζω τη θέση της: ΑΤΤΑΛΙΩΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 3ΗΣ ΕΑΕ (Γ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ)
Αναρωτιέμαι:
1.πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΛΤΙΚΗ, για όραμα ενός ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, για κατάργηση των στεγανών μεταξύ ειδικής και γενικής αγωγής και ταυτόχρονα να συνεχίζουμε να παράγουμε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
2. πώς ζητάμε από το δάσκαλο της τάξης να εκπαιδεύσει μαθητές ΑΜΕΑ και ταυτόχρονα του επιτρέπουμε να μη γνωρίζει ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, να μη γνωρίζει τι θα κάνει με ένα παιδί δυσλεκτικό ή με ελαφρά νοητική υστέρηση ή με αυτισμό (που πολύ σωστά βρίσκεται στο γενικό σχολείο)
3. πώς γίνεται η πολιτεία να ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ τα πιο δύσκολα παιδιά ΑΜΕΑ στο δάσκαλο ΠΕ71 (ειδικής αγωγής) και ταυτόχρονα να ΜΗΝ του εμπιστεύεται μία γενική τάξη σχολείου
4. γιατί κάποιοι απόφοιτοι πανεπιστημίου πιστεύουν το 2015 ότι οι σπουδές τους πρέπει να τους εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, ενώ αυτό δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο
5. μέχρι πότε θα λειτουργούμε ως χώρα με κριτήρια που μακράν απέχουν από το να είναι παιδαγωγικά -επιστημονικά.
Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.
Ζητούμε την άμεση απόσυρση της παρ. 4 του άρθρου 47.
Με αφορμή τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, θεωρείται απαράδεκτος ο προωθούμενος διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, μέσω της μη προσμέτρησης της αποκτηθείσης προϋπηρεσίας και στους δυο πίνακες για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 70/60 με εξειδίκευση.
Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, ένα συγκεκριμένο προηγούμενο. Δια νόμου, άτομα με προπτυχιακές σπουδές γενικής εκπαίδευσης μπορούσαν να στελεχώνουν τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης, έχοντας λάβει κάποια επιπλέον εκπαίδευση γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Ο ίδιος δηλαδή ο νομοθέτης θεώρησε τα άτομα αυτά επαρκή όσον αφορά το επιστημονικό τους υπόβαθρο για να στελεχώνουν την ειδική εκπαίδευση, καλύπτοντας τεράστιες λειτουργικές ανάγκες ολόκληρων των δομών ειδικής αγωγής σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, οι βασικές σπουδές αυτών των ατόμων είναι πάνω στη γενική εκπαίδευση. Μάλιστα, αυτά τα άτομα κατατάσσονται στον 2ο πίνακα αναπληρωτών ειδικής αγωγής, ενώ στον 1ο πίνακα κατατάσσονται οι συνάδελφοι ΠΕ 71/61, απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής.
Οι παραπάνω αναφορές έχουν ως στόχο να καταδείξουν το πώς η παραπάνω ρύθμιση στην ουσία θέτει στο περιθώριο αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών, που έχουν βασικό πτυχίο για να εργαστούν στη γενική εκπαίδευση, αλλά τόσα χρόνια έχουν προσφέρει (έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις) τις υπηρεσίες τους στην ειδική εκπαίδευση, καθώς τίθενται σε μειονεκτική θέση, τόσο στους πίνακες της ειδικής αγωγής, αφού εκεί προτάσσονται οι απόφοιτοι των σχετικών προπτυχιακών τμημάτων, όσο και στη γενική εκπαίδευση (που αποτελεί και το αντικείμενο των βασικών τους σπουδών), αφού λόγω συνθηκών εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αλλά η προϋπηρεσία τους δεν προσμετράτε στη γενική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να «χάνουν συνεχώς έδαφος» έναντι των συναδέλφων τους, που εργάζονται στη γενική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
Ανεξάρτητα από τα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, δε νοείται διαχωρισμός γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά της εν γένει εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποια διαφοροποιητικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν αλλοιώνουν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτο να υιοθετείται ένας τέτοιος διαχωρισμός των εκπαιδευτικών κι ένας επακόλουθος διαχωρισμός της εκπαίδευσης. Υποτίθεται πως στόχος της εκπαίδευσης είναι η ένταξη και η συμπερίληψη. Αυτοί οι όροι δεν αναφέρονται αποκλειστικά στη μαθησιακή διαδικασία κι εκπαιδευτική πράξη, αλλά αφορούν και ένα ευρύτερο οργανωτικό επίπεδο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη φιλοσοφία περί μη διαχωρισμού γενικής και ειδικής εκπαίδευσης. Αυτή η φιλοσοφία έχει υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών συστημάτων ανά τον κόσμο κι έχει αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες συνάδουν προς μια ενοποίηση κι όχι προς έναν διαχωρισμό.
Η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά και διάκριση εις βάρους των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα συμβάλει σε μια αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης να στελεχώνουν δομές της ειδικής αγωγής, αφού, όπως ήδη ειπώθηκε, θα παραμένουν σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονται κι αποκτούν προϋπηρεσία στη γενική εκπαίδευση.
Έτσι, οι δομές αυτές, με τις τόσες λειτουργικές ανάγκες, και τα ίδια τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, υφίστανται ένα βαρύ πλήγμα, μια διάκριση εις βάρος τους, αφού παραβιάζεται η αρχή της ισότητας στην εκπαίδευση. Με βάση το σκεπτικό που αναπτύχθηκε, κρίνεται απαράδεκτος ο διαχωρισμός που πάει να «περάσει», με τη μη προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή και στους πίνακες της γενικής αγωγής.
Απευθύνεται έκκληση στους αρμοδίους να μην υλοποιηθεί αυτό, καθώς θα πληγεί η εκπαίδευση κι όσον αφορά το ουσιαστικό της περιεχόμενο, αλλά κι ως οικοδόμημα, αφού θα οδηγηθούμε σε συγκρούσεις και διαχωρισμούς, πράγμα απευκταίο γενικότερα και δη αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για τη χώρα, ενόψει των πολιτικό-οικονομικών εξελίξεων.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Πάγια θέση των ΣΑΤΕΑ αποτελεί η εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου ειδικής και γενικής εκπαίδευσης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε:Α) Προσλήψεις αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, όπως συμβαίνει σε κάθε κλάδο εκπαιδευτικών.
Σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική εκπαίδευση, να υπάρχει επικουρικός πίνακας αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης με τυπικά προσόντα στην ειδική εκπαίδευση (διδακτορικό ή μεταπτυχιακό) για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι προσλήψεις αναπληρωτών από τον επικουρικό πίνακα να γίνονται με βάση την προϋπηρεσία (όχι με μοριοδότηση), όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών. Διαφωνούμε κάθετα και θα εναντιωθούμε με κάθε νόμιμο μέσο απέναντι στην ποσόστωση που μπαίνει για τους πίνακες αναπληρωτών ειδικής εκπαίδευσης, ποσόστωση που στην ουσία καταργεί για μία ακόμη φορά το βασικό τίτλο σπουδών των εκπαιδευτικών, καταργεί την Υπουργική Απόφαση 128005/Δ2/08-08-2014, ΦΕΚ 2217/23.08.2014 Τ.Β΄ που έβαλε εν μέρει φρένο στην εμπορευματοποίηση της ειδικής εκπαίδευσης, αποτελεί ρύθμιση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του κλάδου (όπως αναφέρεται στο Διεκδικητικό Πλαίσιο της Οριστικής Ημερήσιας Διάταξης της 84ης Γ.Σ. της ΔΟΕ, ΙΙΙ. Ειδική Αγωγή – σελ.8-10, 18-5-2015).Β) Στη βάση των παραπάνω, οι αναπληρωτές γενικής εκπαίδευσης με τυπικά προσόντα στην Ειδική Εκπαίδευση (.50) θα πρέπει να λαμβάνουν την προϋπηρεσία τους τόσο στην Ειδική Εκπαίδευση (για να κατατάσσονται στον επικουρικό πίνακα και να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές) όσο και στη Γενική Εκπαίδευση. Είναι κομβικής σημασίας για το συμφέρον τους (και πάγια θέση των ΣΑΤΕΑ εδώ και χρόνια) να προσμετράται η προϋπηρεσία των συναδέλφων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης στον κλάδο τους, διότι ο μόνος τρόπος να διοριστούν οι συνάδελφοι γενικής εκπαίδευσης είναι μέσω του βασικού τους τίτλου σπουδών (δεν αποτελούν ξεχωριστό κλάδο και οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ γίνονται στη βάση του βασικού τίτλου σπουδών/κλάδου του κάθε εκπαιδευτικού). Γ) Οι συνάδελφοι γενικής εκπαίδευσης με τυπικά προσόντα στην ειδική εκπαίδευση, μετά το διορισμό τους στη Γενική Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια), μπορούν να μετατεθούν ή να αποσπαστούν στην ειδική εκπαίδευση. Η θέση των ΣΑΤΕΑ για τις μεταθέσεις-αποσπάσεις είναι εδώ και χρόνια γνωστή και είναι θέση της ΔΟΕ. Ζητάμε ενιαίο πλαίσιο υπηρεσιακών μεταβολών για τους εκπαιδευτικούς, δηλαδή τα κριτήρια μεταθέσεων-αποσπάσεων στην ειδική εκπαίδευση θα πρέπει να είναι τα ίδια ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ κριτήρια με αυτά που ισχύουν και στη γενική εκπαίδευση (εντοπιότητα, οικογενειακή κατάσταση κτλ.) και δικαίωμα μετάθεσης-απόσπασης να έχουν οι συνάδελφοι με μετεκπαίδευση στα Διδασκαλεία, οι εκπαιδευτικοί με βασικό τίτλο σπουδών στην ειδική εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης με τυπικά προσόντα στην ειδική εκπαίδευση, δηλαδή με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Μέσω των μεταθέσεων-αποσπάσεων υπάρχει «κανάλι», για να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές ) στην ειδική εκπαίδευση.
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
Ζητώ την απόσυρση της ρύθμισης 4 του άρθρου 47.
Να αποσυρθεί η ρύθμιση 4 του άρθρου 47. Δεν τίθεται θέμα υπέρ ή κατά, ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον. Φυσικά και βολεύει πολλούς να μπούμε στη γενική χωρίς προϋπηρεσία είναι όμως νόμιμο και ηθικό;
Η προϋπηρεσία των ΠΕ60.50 και των ΠΕ70.50 πρέπει να προσμετράται και στους πίνακες ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, εκεί όπου είναι και το βασικό τους πτυχίο!
Ανεπίτρεπτη η ρύθμιση που διαχωρίζει τη γενική από την ειδική εκπαίδευση!
Οι ΠΕ60.50 και οι ΠΕ70.50 είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ με επιπλέον εξειδίκευση στην ειδική αγωγή.
Απόσυρση της παραγράφου 4 του άρθρου 47.
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ Σ.Α.Τ.Ε.Α.
Σας στέλνω επιστολή της ΑΣΠΕ προς την ΟΛΜΕ σχετικά με το διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών όπου γίνεται αναφορά σε παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού,Κ. Τσίπρα,σχετικά με τους πολύτεκνους.
Προχωρήστε άμεσα στο διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών του έτους 2010 το σχολικό έτος 2015-16,είμαστε πολύ λιγότεροι από 200 άτομα, ψηφίστε νόμο σχετικά με το διορισμό των πολυτέκνων στην εκπαίδευση και λάβετε υπ’όψην σας την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων και την προστασία που οφείλει να τους παρέχει η πολιτεία ιδιαίτερα δε όταν
ψηφίζει κάποιο νόμο. Οφείλετε να έχετε συνέπεια στις δηλώσεις σας.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Πρωτ. 516
Αθήνα, 26/6/2015
Προς
ΟΛΜΕ
Κορνάρου 2 & Ερμού, T.K 105 63 Αθήνα
Fax: 210 3311338
Email: olme@otenet.gr
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγαπητοί εκπαιδευτικοί των παιδιών μας.
Με ικανοποίηση είδαμε στην πρόταση για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών προς το Υπουργείο Παιδείας, να αναφερόσαστε και στον πίνακα πολυτέκνων εκπαιδευτικών του 2010.
Είναι πράγματι γνωστό ότι η τότε υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς τους ενέπαιξε κατά το χειρότερο τρόπο και εμφανίζονταν εκτός των άλλων και η πολιτεία ως εντελώς αναξιόπιστη, αφού όσοι πίστεψαν στον ισχύοντα τότε νόμο και απέκτησαν 4ο τέκνο, είδαν το δικαίωμά τους να καταργείται, όταν μάλιστα το είχαν θεμελιώσει. Η εφαρμογή των ν. 3027/2002 και 3255/2004, καθώς και τα μέτρα στήριξης για τους τρίτεκνους με το ν.3454/2006 όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση για την άμβλυνση του Δημογραφικού Προβλήματος της χώρας. Οι νόμοι αυτοί όχι μόνο κτυπούσαν την ανεργία, αλλά αποτελούσαν και ισχυρό δημογραφικό κίνητρο για την απόκτηση 4ου τέκνου και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος για το δημόσιο. Δυστυχώς οι αδιόριστοι πολύτεκνοι του 2010, εδώ και 5 χρόνια ζουν στο φάσμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης.
Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας σε συνάντηση που είχε μαζί του το Προεδρείο της ΑΣΠΕ στις 16/1/2015, δήλωσε:
«Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου. Με τις περικοπές σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών, η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολυτέκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου»
Άποψή μας είναι ότι στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που θα πραγματοποιήσει και θα πραγματοποιεί το Υπουργείο να προβλεφθεί ότι θα ισχύει ό,τι ισχύει και στις προσλήψεις όλων των άλλων υπουργείων, όπου το 20% στο σύνολο των προκηρυσσομένων θέσεων καλύπτεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων (άρθρο 1 Ν. 3260/2004). Ειδικότερα να καθιερωθεί ότι:
«Στις πάσης φύσεως προσλήψεις εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Πολιτισμού – Παιδείας και Θρησκευμάτων ποσοστό 20% στο σύνολο των θέσεων καλύπτεται από πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων» και εν πάση περιπτώσει πρέπει ο πίνακας των πολυτέκνων του 2010 να προηγηθεί.
Φίλοι μας εκπαιδευτικοί, η ΟΛΜΕ θα πρέπει να γνοιασθεί για τη συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού της χώρας και τη δραματική μείωση των γεννήσεων εξαιτίας των καταστροφικών Μνημονίων, με άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο ή την υποβάθμιση Σχολείων στην Επαρχία και την ερήμωση της υπαίθρου που έχει ως αποτέλεσμα, τη συνεχή μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών. Θα πρέπει η ΟΛΜΕ να γίνει πρωτοπόρος και να προτείνει στην πολιτεία μέτρα ρηξικέλευθα που θα δώσουν κίνητρα στους νέους γονείς για αναστροφή του κλίματος στις γεννήσεις. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται και το παραπάνω δίκαιο αίτημα των αδιόριστων πολυτέκνων στο χώρο της Παιδείας και αν υλοποιηθεί να είστε βέβαιοι ότι θα επανέλθει η ελπίδα και το χαμόγελο στις πολύτεκνες οικογένειες και όχι μόνο..
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Εμ.Χρυσόγελος. Θεοτοκάτος
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Α.Τ.Ε.Α.
Έχω μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, φτάνει πια με νόμους που αδιαφορούν για τα έξοδα,τον κόπο και τον σχεδιασμό που έχει κάνει κάποιος με βάση έναν άλλο νόμο. Να αποσυρθεί η ρύθμιση 4 του άρθρου 47.
Συμφωνώ με τις ευθείς και ξεκάθαρες θέσεις του Σ. Α. Ν.:
Ενόψει της κατάθεσης από το υπουργείο Παιδείας σχετικού πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, το οποίο σήμερα, βρίσκεται στο στάδιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας και με τις κοινές τους θέσεις και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων, ερχόμαστε σήμερα να καταθέσουμε τις απόψεις μας οι οποίες εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας και κατ’ επέκταση της πλειοψηφίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και ειδικότερα στο άρθρο 47 που αναφέρεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, διαπιστώνεται η βούληση να επιλυθούν δύο ακανθώδη για τους αναπληρωτές ζητήματα. Η ΔΟΕ οφείλει να πάρει σήμερα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πλειοψηφία των μελών μας όσο και τις κείμενες διατάξεις του Συντάγματος. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί το σενάριο της δικαστικής εμπλοκής κατά τη προσεχή πλήρωση των λειτουργικών εκπαιδευτικών κενών.
Ειδικότερα, στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται η μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες. Είναι προφανές ότι κάθε διαφορετική ρύθμιση του θέματος έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιοσύνη, την ηθική, την ισότητα και τη νομιμότητα, καθώς σε περίπτωση που γίνει δεκτή αντίθετη διάταξη θα έχουμε ανακατατάξεις στους πίνακες αναπληρωτών, οι οποίες θα οφείλονται όχι στην φυσιολογική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους αλλά σε τυχαία γεγονότα, όπως είναι η εκ των υστέρων πριμοδότηση τους.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι τα διπλά μόρια των δυσπρόσιτων της τετραετίας 2010-2014 ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ αλλά θα προσμετρηθούν στις υπηρεσιακές μεταβολές (αποσπάσεις, μεταθέσεις) των εν λόγω εκπαιδευτικών μετά τον μόνιμο διορισμό τους.
Στο εν λόγω ζήτημα η ΔΟΕ, έχει επιδείξει αντιφατική στάση, η οποία συνιστά πρόκληση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και γι’ αυτό αναφέρουμε τα εξής:
Η ΔΟΕ σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές του 2015, μας είχε διαβεβαιώσει και μετά από την έναρξη από μέρους μας δικαστικής διαδικασίας για την ακύρωση της αντισυνταγματικής διάταξης του πρώην υπουργού κου Λοβέρδου, η οποία συμπαρέσυρε και τις διατάξεις περί διπλασιασμού των μορίων των δυσπρόσιτων, λόγω του ανοίγματος των πινάκων, ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη θα ζητηθεί η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ και εν συνεχεία την λήψη απόφασης από το ΔΣ.
Η εν λόγω γνωμοδότηση δεν γνωρίζουμε να έγινε ποτέ, γνωρίζουμε όμως ότι το ΔΣ της ΔΟΕ, αποφάσισε τον Απρίλιο του 2015 την μη προσμέτρηση στο διπλάσιο της πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που έχει διανυθεί κατά το χρονικό διάστημα 2010‐2014 σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες σχολικές μονάδες, ενώ αντίθετα την περασμένη εβδομάδα άλλαξε την απόφαση της με την προσμέτρηση αυτών.
Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτή η αντιφατική συμπεριφορά του ίδιου οργάνου της ΔΟΕ, αποτελεί πρόκληση και ελέγχεται για την νομιμότητά της, καθώς συνιστά ανεπίτρεπτη μεταβολή γνώμης και θέσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο λόγους. Είτε οφείλεται σε εσφαλμένη ενημέρωση των μελών του ΔΣ και δεν είναι απόρροια εξωγενών και πολιτικών πιέσεων, σε κατεύθυνση αντίθετη προς τα συμφέροντα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε αποτελεί έκφραση αλλαγής τακτικής κάποιων παρατάξεων εν όψει της εκλογής του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας και των απαραίτητων για την επιβίωση τους συσχετισμών.
Επιπλέον, στο υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία πραγματοποιείται διαχωρισμός των δυο πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, εφεξής και όχι αναδρομικά. Καλούμε τη ΔΟΕ σε συνέχεια της θέσης που πάλεψε ενάντια στις φάμπρικες των σεμιναρίων, αλλά και μεγάλης μερίδας αμφιλεγόμενων μεταπτυχιακών, τα οποία αποκτήθηκαν πολύ ακριβά, να υπερασπιστεί σήμερα την εργασία της πλειοψηφίας των αναπληρωτών που δεν είχαν τη δυνατότητα στις πανάκριβες σπουδές ή επιμορφώσεις, αλλά μέσα από τη βάσανο πολύ σκληρών γραπτών διαγωνισμών διεκδίκησαν το δικαίωμα στην εργασία. Ακόμα και τα λίγα καθαρά μεταπτυχιακά απαιτούν χρήματα που δεν είναι εύκολο να βρεθούν από ένα αυτοσυντηρούμενο αναπληρωτή.
Ας δούμε όμως μερικά ενδεικτικά νούμερα της κατάστασης που περιγράψαμε:
Σήμερα στις δομές της Ειδικής Αγωγής εργάζονται 676 αναπληρωτές ΠΕ 60.50. Εκ των οποίων 320 είναι στους Πίνακες Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Μόνο οι 68 έχουν βαθμολογία σε ΑΣΕΠ τέτοια που να τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν και στη Γενική. Οι υπόλοιποι 356 είτε δεν έχουν δώσει ΑΣΕΠ καθότι είχαν πτυχίο από το 2009 και μετά (200 άτομα), ειτε ήταν αποτυχόντες ή αρνήθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ, είτε δεν ενδιαφέρθηκαν να δώσουν ΑΣΕΠ. Από αυτά προκύπτει ότι οι 608 εκ των 676 αξιοποίησαν την καθόλου δίκαιη λύση της μελλοντικής διπλής ένταξης στις λίστες της Γενικής και της Ειδικής και μόνο 68 συνάφελφοι δεν χρειαζόντουσαν την τεχνητή αυτή ενίσχυση. Είναι εντυπωσιακό ότι αν εξαιρέσουμε τους 63 νηπιαγωγούς με αναπηρίες από τους υπόλοιπους οι 345 έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια. Δηλαδή το 58% των αναπληρωτών που υπηρέτησαν στην Ειδική Αγωγή αξιοποίησαν ένα εργαλείο που κατά κόρον έχει κατηγορηθεί από όλες τις παρατάξεις της ΔΟΕ και από το ΔΣ της.
Είναι λοιπόν άδικη η ιδιαίτερη και σε δυο πίνακες μοριοδότηση των υπηρετούντων στις δομές της Ειδικής αγωγής, αφού στον πίνακα της Γενικής, μέχρι σήμερα τοποθετούνται αναπληρωτές με διαφορετικά τυπικά προσόντα πρόσληψης. Γιατί βρίσκονται στον ίδιο πίνακα από την μία επιτυχόντες του ΑΣΕΠ με υψηλή βαθμολογία και προϋπηρεσία σε σχολικές μονάδες Γενικής και από την άλλη αναπληρωτές που εργάστηκαν σε δομές της Ειδικής Αγωγής, ως κάτοχοι σεμιναρίων, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών Ειδικής Αγωγής. Το τελευταίο συνιστά πράξη αντισυνταγματική και παράνομη, η οποία μάλιστα διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη υπ’ αριθμ. 527/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία, είναι απαραίτητο για το διορισμό των αξιότερων υποψηφίων να υπάρχει η απαραίτητη σύγκριση μεταξύ τους.
Και ας μην βιαστεί να ισχυριστεί κανείς ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνιμους διορισμούς, καθώς αποτελεί πάγια νομολογία των διοικητικών μας δικαστηρίων, σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των εκπαιδευτικών, ακόμη και των αναπληρωτών, η τήρηση της αρχής της ισότητας.
Είναι λοιπόν σαφές ότι η διατήρηση της εν λόγω διάταξης συνεχίζει να πριμοδοτεί λάθη του παρελθόντος, γι΄ αυτό και συμφωνούμε με την εν λόγω ρύθμιση, με την μόνη ένσταση ότι η ισχύς της θα πρέπει να είναι αναδρομική από το 2010.
Είναι προφανές ότι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης, δεν συνιστά ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού της Ειδικής Αγωγής, αλλά διακωμώδηση του, για την οποίο ευθύνη θα έχει πλέον και η ΔΟΕ, εφόσον παραμείνει στην προχθεσινή καιροσκοπική απόφαση της.
Για το ζήτημα αυτό θα σας διανεμηθεί σχετική κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου μας και της ΠΕΑΔ, ενώ ήδη έχει εκφραστεί, υπέρ των θέσεων μας, η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας με την προσυπογραφή σχετικού ψηφίσματος.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ-ΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΜΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ/ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ/ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
anaplirotes60.50.70.50@gmail.com
Το Υπουργείο με τη ρύθμιση που προτείνει στο παρόν νομοσχέδιο προκαλεί τον πλήρη αφανισμό και τον ξαφνικό θάνατο όλων των ΠΕ60/70 που εργαζόμαστε νόμιμα και έχοντας επάρκεια τυπικών προσόντων με τα μέχρι σήμερα νομικά δεδομένα στην ειδική αγωγή.
Ζητούμε:
1.Την απόσυρση της παραγράφου 4 του άρθρου 47 του πολυνομοσχεδίου.
2.Την αυτόματη αναγνώριση στη γενική εκπαίδευση της προϋπηρεσίας των ΠΕ70/60 που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση τόσο ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ όσο και στο ΜΕΛΛΟΝ.
ΓΙΑΤΙ όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως σε όλα τα κείμενα που έχουμε δημοσιεύσει:
•Η προϋπηρεσία είναι ενιαία σε όποια δομή και αν αποκτάται και είναι του εκπαιδευτικού και όχι κάποιων επιμέρους πινάκων. Έτσι, δεν νοείται ο διαχωρισμός της προϋπηρεσίας των δασκάλων/νηπιαγωγών που δουλεύουν στην Ειδική Αγωγή. Σε κάθε τομέα του δημοσίου η προϋπηρεσία ακολουθεί τον εργαζόμενο, όπως συμβαίνει και στους μόνιμους συναδέλφους μας που εργάζονται στην Ειδική Αγωγή έχοντας τα ίδια προσόντα με εμάς (Για παράδειγμα ένας μόνιμος συνάδελφός μας ΠΕ 60/70 με 30 χρόνια προϋπηρεσίας στην ειδική αγωγή που βρίσκεται πριν τη συνταξιοδότηση θα του αφαιρεθούν αυτά τα 30 χρόνια προϋπηρεσίας; Ή θα ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για κάθε περίπτωση;).
•Επιπλέον, κλάδος 70.50/60.50 δεν υφίσταται το «.50» είναι ένας συμβατικός κωδικός που επεξηγεί ποιοι εκπαιδευτικοί ΠΕ60/70 έχουν τα πρόσθετα επιστημονικά-εκπαιδευτικά προσόντα για να εργαστούν στις δομές της Ειδικής Αγωγής. Ο κλάδος όμως παραμένει ο 60/70. Και εδώ διερωτόμαστε: Πως γίνεται να μην προσμετράται αυτόματα η προϋπηρεσία στον κλάδο μας εφόσον από αυτόν προερχόμαστε;
•Δεν παίρνουμε διπλή προϋπηρεσία καθώς ως φυσικά πρόσωπα κάθε χρονιά εργαζόμαστε σε μία και μόνο θέση και με την κάλυψη αυτής της θέσης αυτόματα διαγραφόμαστε από τον άλλο πίνακα.
3.Κατάργηση της υπουργικής απόφασης του 2014 η οποία προτάσσει τους ΠΕ61/71 και αποκλείει τους ΠΕ60/70 από την ειδική αγωγή. Αντικατάστασή της με:
4.Νομοθετική ρύθμιση που να μας συμπεριλαμβάνει ισότιμα ως εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή σε κάθε περίπτωση (στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και η μετονομασία των οργανικών θέσεων Ειδικής Αγωγής από 61 71 σε γενικές θέσεις ΕΑΕ).
ΓΙΑΤΙ:
• Έχουμε ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ βασικό πτυχίο για να εργαζόμαστε στην υποτιθέμενη ενιαία εκπαίδευση. Το ψευδοεπιχείρημα περί βασικού πτυχίου δεν ευσταθεί και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πραγματικότητα των μονίμων συναδέλφων.
• Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η οποία μας έδινε πλήρη εργασιακά δικαιώματα αφού τα τυπικά μας προσόντα θεωρούνταν κατάλληλα. Πουθενά δεν υπονοούνταν ότι εμείς απλώς καλύπτουμε κενά και οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής είναι οι αποκλειστικά κατάλληλοι να δουλεύουν στην Ειδική Αγωγή. Βάσει αυτών των δεδομένων πορευτήκαμε.
•Με αυτήν την έννοια και δεδομένου ότι εμείς δεν είχαμε απολύτως καμία γνώση για το τι θα επακολουθήσει, η όποια αλλαγή από πλευράς υπουργείου είναι υπό συζήτηση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΜΩΣ Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
• Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου όσο και η κυβέρνηση συνολικά οφείλουν να κατανοήσουν το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει και να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που πορεύονται βάσει νόμου. Η όποια αλλαγή δεν μπορεί να εξαφανίζει εργαζομένους. Όπως σε κάθε τομέα του δημοσίου και ειδικά στη εκπαίδευση οι τοποθετημένοι με άλλα κριτήρια εργαζόμενοι δεν πετιούνται στον δρόμο με την όποια αλλαγή νόμων. Το ίδιο εξάλλου, ισχύει και στους μόνιμους συναδέλφους μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΤΟΥΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ .
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Απαράδεκτη η ρύθμιση 4 του άρθρου 47 να αποσυρθεί! Βάλατε στη διαβούλευση ποιο είναι υπέρ και ποιοι κατά της κατάργησης προϋπηρεσίας ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός;
Αφήστε τους πίνακες κλειδωμένους αν είναι να προκληθούν αδικίες!Ειδαλλως.. αναδρομικό διαχωρισμό πινάκων γενικής-ειδικής. Μη προσμετρηση δυσπρόσιτων 2010-2014!
ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47 ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!
O διαχωρισμός της προϋπηρεσίας είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ.
Η προϋπηρεσία προσφέρθηκε στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ και οι αναπληρωτές κλήθηκαν να εργαστούν από την ίδια την πολιτεία.
ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 47.
Ήθελα να εκφράσω τη συμφωνία μου στο άρθρο 47 και συγκεκριμένα την παράγραφο 4 που θα πρέπει όμως να εφαρμοστεί ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ για να είναι πιο ολοκληρωμένο. Θα ήθελα να εκφράσω επίσης ότι μόνο η φιλοσοφία της δικής σας πολιτικής θα μπορούσε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βάλει τέλος σε μια τόσο μεγάλη αδικία που εφαρμόζονταν και συνέχιζε να εφαρμόζεται σχετικά με την προϋπηρεσία αποκτηθείσα στις δομές ΕΑΕ. Μια φιλοσοφία που στηρίζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και φροντίζει να αναβαθμίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.. Μια φιλοσοφία που φροντίζει α μη τι άλλο να ενώνει τους εκπαιδευτικούς και όχι να τους διχοτομεί δημιουργώντας διακρίσεις σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα δηλαδή στους έχοντες και στους μη έχοντες.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι έχοντες οικονομική δυνατότητα πολύ εύκολα «αγόραζαν» προϋπηρεσία στις δομές ΕΑΕ. Και αν δεν το γνωρίζουν κάποιοι μια έρευνα για το πώς αποκτήθηκαν τίτλοι του εξωτερικού εξ αποστάσεως ή ακόμα και δια ζώσης ΧΩΡΙΣ καν να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη γλώσσα θα σας έπειθε. Ωστόσο δεν χρειάστηκε τότε να αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί γενικής παρόλο που η αδικία ήταν εμφανής γιατί κάθε χρόνο απορροφούνταν μεγάλο ποσοστό για διορισμό. Τώρα που οι διορισμοί είναι φειδωλοί η απόφαση σας αυτή θα έχει μεγαλύτερες αντιδράσεις και συνέπειες ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ και αν δεν εφαρμοστεί αναδρομικά, όταν οι πίνακες θα έρθουν πάνω κάτω, πίνακες που αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς γενικής που περίμεναν τη σειρά τους καρτερικά όχι μόνο θα στραφούν στα δικαστήρια μαζικά αλλά η πράξη αυτή θα έχει το αντίστοιχο πολιτικό κόστος γιατί αφορά χιλιάδες οικογένειες και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μεμονωμένες ειδικότητες ή υποομάδες. Αναμένουμε από εσάς να πράξετε τα δέοντα.
Όχι στον διαχωρισμό της ειδικής από την γενική, όλοι είναι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου. Η επιπλέον εξειδίκευση τούς έδωσε τη δυνατότητα να διδάξουν σε δομές της ειδικής εκπαίδευσης χωρίς όμως να σημαίνει πώς άλλαξε ο κλάδος τους!!
Ακούστε τις φωνές της ΔΟΕ και όλων των εκπαιδευτικών συλλόγων της Ελλάδας!! Δεν μπορεί όλοι αυτοί να βλέπουν ποιο είναι το δίκαιο και το σωστό και το Υπουργείο να εθελοτυφλεί.
Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στον πίνακα γενικής και αναδρομικά!!!
Μη απαξιώνετε αυτούς τους εκπαιδευτικούς!!!
Συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη δίκαιη και απόλυτα νόμιμη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα την περίοδο 2010- 2014, όπου και οι πίνακες ήταν κλειδωμένοι. Κατά την περίοδο αυτή εργάστηκαν σε δυσπρόσιτα συνάδελφοι από καθαρή τύχη και όχι συνειδητά από επιλογή. Είναι πολύ σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μην μετρήσει με διπλά μόρια την υπηρέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς εάν ήταν γνωστό πολύ συνάδελφοι με υψηλή θέση στον πίνακα αναπληρωτών θα επέλεγαν να εργαστούν σε δομές δυσπρόσιτων περιοχών.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 47 αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας και αναβαθμίζει επιτέλους την ειδική αγωγή θέτοντας τέλος σε συντεχνιακά συμφέροντα και προσπάθειες παράκαμψης του πίνακα αναπληρωτών γενικής αγωγής. Για να ικανοποιηθεί όμως πλήρως το αίσθημα δικαίου και αξιοκρατίας θα πρέπει να ισχύσει ο αναδρομικός διαχωρισμός των πινάκων γενικής και ειδικής αγωγής, από το 2010. Επισημαίνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, περιγράφοντας αυτή τη διαδικασία και τον τρόπο που αποκτάται η εξειδίκευση «ΝΤΡΟΠΗ». Οι αποφάσεις της ΔΟΕ που λήφθηκαν το 2010, είναι στη διάθεσή σας από το αρχείο της ΔΟΕ. Προφανώς πρόκειται για παρανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο. Επισημαίνουμε λοιπόν σε όσους ασχολούνται με το θέμα ότι η εφαρμογή της ρύθμισης χωρίς αναδρομικό χαρακτήρα, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες αναπληρωτές γενικής με προϋπηρεσία στις δομές γενικής και με βαθμολογία σχεδόν άριστη στον ΑΣΕΠ.
Και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους ιθύνοντες του Υπουργείου Παιδείας!!!
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ 4 ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστεί τις θέσεις τους κλάδου που αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίαση στις 19/06 με πλειοψηφία της ΔΑΚΕ, των Παρεμβάσεων, του ΠΑΜΕ και της ΕΡΑ ότι: “Η πολύ θετική ρύθμιση του ανοίγματος των πινάκων αναπληρωτών για το διάστημα 2010-2014 σκιάζεται από την αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές που έχουν προσφέρει υπηρεσία στην Ειδική Αγωγή (ως κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.) με το να στερούνται του δικαιώματος της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας τους και στη Γενική Αγωγή κάτι που ανατρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αφού, αν και δεν κάνει αναφορά στην «κανονιστική» κατηγοριοποίηση ΠΕ 60.50 και 70.50, επί της ουσίας την υιοθετεί τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς για το ότι πρόσφεραν στο νευραλγικό τομέα της Ειδικής Αγωγής” .
Καλούμε τώρα το Υπουργείο να σεβαστεί τις αποφάσεις του επίσημου συνδικαλιστικού μας φορέα αλλά και της βάσης των εκπαιδευτικών.
Σήμερα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, υπάρχουν πολλές αρνητικές εξελίξεις και αλλαγές σε όλα τα πεδία της καθημερινότητας, που έχουν επηρεάσει τόσο τα εργασιακά των εκπαιδευτικών όσο και τη λειτουργία της κάθε σχολικής μονάδας. Περισσότερο όμως, θεωρώ ότι έχουν πληγεί τα εργασιακά δικαιώματα των νεότερων εκπαιδευτικών, οι οποίοι χρόνια ολόκληρα αναγκάζονται να δουλεύουν ως συμβασιούχοι και ως αναπληρωτές, ενώ περιμένουν το διορισμό τους.
Σαν να μην έφτανε αυτό, και παρά το γεγονός ότι θεωρητικά όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι «ισότιμοι» μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων, εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός και καθοριστικός -αλλά και ταυτόχρονα αναχρονιστικός, θα έλεγα- διαχωρισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών που υπηρετούν, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανάλογα με τη σχέση εργασίας με την οποία αυτοί τοποθετούνται στα σχολεία και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εκπαίδευση.
Το γεγονός αυτό, όπως θα τεκμηριώσω παρακάτω, έχει ένα πλήθος αρνητικές συνέπειες, τόσο στους ίδιους τους νέους συναδέλφους που εργάζονται κάθε χρόνο ως αναπληρωτές ή με σύμβαση έργου στα σχολεία, όσο και στην ποιότητα του παρεχομένου εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία όλης της χώρας συνολικά. Συγκεκριμένα, υπάρχει και ένας πολύ εμφανής διαχωρισμός από το ισχύον σύστημα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, αναφορικά με τον τρόπο που αυτοί τοποθετούνται σήμερα στα σχολεία. Αν και ο διαχωρισμός των εκπαιδευτικών σε μόνιμους και μη, σε ένα τουλάχιστον βαθμό είναι αναγκαίος για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, είναι επίσης προφανές, κατά την άποψή μου, ότι το σύστημα ενώ από μία πλευρά προστατεύει απόλυτα –και σωστά κατά τη γνώμη μου- τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, διασφαλίζοντας τη μόνιμη παραμονή τους σε μία σχολική μονάδα μέσα από την οργανική τους θέση, οι αναπληρωτές και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται κάθε χρόνο να συμμετέχουν εξαρχής σε νέες ψυχοφθόρες διαδικασίες επανεπιλογής τους και υπολογισμού εκ νέου των μορίων τους, προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν και να εργαστούν τελικά σε κάποιο σχολείο.
Με άλλα λόγια, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αμέσως μετά τη μονιμοποίησή τους, μπορούν να εξασφαλίζουν μια οργανική θέση σε κάποιο σχολείο της επιλογής τους με δυνατότητα ΜΟΝΟ βελτίωσης αυτής της θέσης και μόνο ύστερα από δική τους αίτηση, οι αναπληρωτές, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στα σχολεία, δεν αποκτούν ποτέ αυτό το δικαίωμα μιας σταθερής τους τοποθέτησης σε ένα σχολείο. Δηλαδή, το ίδιο το σύστημα, αντί να κατανοεί τη δυσχερή τους εργασιακή θέση και να ευνοεί με κάποιον τρόπο αυτούς τους αναπληρωτές ή τους με σύμβαση έργου εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, ώστε και αυτοί να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τη ζωή τους σε προσωπικό ή ακόμα και σε οικογενειακό επίπεδο, τους «τιμωρεί» επιπλέον, εξαναγκάζοντάς τους με υποχρεωτικές κάθε χρόνο μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο και από περιοχή σε περιοχή, οι οποίες ακόμα και αν στην καλύτερη περίπτωση γίνονται μέσα στην ίδια Περιφέρεια ή ακόμα και στην ίδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μπορεί τα σχολεία όπου θα τοποθετηθούν κάθε σχολική χρονιά να απέχουν σημαντικά μεταξύ τους χιλιομετρικά, π.χ. στην Ανατολική Αττική: Λαύριο-Ωρωπός.
Είναι νομίζω προφανές, ότι όλοι αυτοί οι νέοι συνάδελφοι, αντί να υποστηρίζονται έμπρακτα στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου από το σύστημα, χρησιμοποιούνται από αυτό περίπου ως «αλεξιπτωτιστές» στα σχολεία, αν και με τις σημερινές δυσμενείς εργασιακές συνθήκες στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη συμπληρώσει έξι ή ακόμα και περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας στην εκπαίδευση. Αυτό είναι πραγματικά μια εξοντωτική διαδικασία για τους νέους συναδέλφους μας, αφού τους υποχρεώνει συνήθως να μετακινούνται κάθε χρόνο σε διαφορετικές περιοχές ή ακόμα και σε διαφορετικά νησιά ή και σε διαφορετικές Εκπαιδευτικές Περιφέρειες. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι συνιστά, κατά τη γνώμη μου, δυσμενή διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους σε σχέση με τους ‘μόνιμους’ συναδέλφους τους, δεν εξυπηρετεί ούτε καν το ίδιο το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να μπορούσε ίσως κάποιος βάσιμα να σκεφτεί ότι εφόσον πρόκειται για το συμφέρον της υπηρεσίας, τότε ας ταλαιπωρούνται για κάποια χρόνια και οι νέοι συνάδελφοι.
Όμως ούτε αυτό δεν συμβαίνει, αφού στην πραγματικότητα τα σχολεία και οι μαθητές τους στερούνται των υπηρεσιών άξιων εκπαιδευτικών που έχουν αποκτήσει ήδη μια εργασιακή εμπειρία σε αυτά, δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν από αυτή την προστιθέμενη ανθρώπινη αξία και χάνουν ουσιαστικά τα σημαντικά πρόσωπα που στήριξαν τη λειτουργία τους για μια ολόκληρη χρονιά, αφιέρωσαν χρόνο και έμαθαν για τις ιδιαιτερότητές τους και εκπαιδεύτηκαν στην ειδική διαχείριση που οι μαθητές και τα σχολεία αυτά απαιτούν από τους εκπαιδευτικούς.
Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκά και άλλα σημαντικά προγράμματα, που εφαρμόζονται σε πολλά σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα (π.χ. σχολεία ΖΕΠ, προγράμματα Comenius, προγράμματα για το bullying, κλπ.) τα οποία δε μπορούν φυσικά να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα μόνο σχολικό έτος και συνήθως έχουν ορίζοντα τριετίας ή και περισσότερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι νεότεροι αυτοί συνάδελφοι δικαιολογημένα να αισθάνονται είτε ότι δεν αξίζει καν να προσπαθήσουν ,είτε ότι η αφοσίωση και συνέπεια και η δέσμευση που επέδειξαν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά στο έργο τους δεν πρόκειται ποτέ να βρει αναγνώριση και ανταπόδοση σε αυτή την ίδια σχολική μονάδα.
Αυτή, όμως, η συνεχής εναλλαγή των εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, επιβαρύνει κυρίως τις πιο στερημένες εκπαιδευτικά περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται συνήθως από μόνιμα διορισμένους εκπαιδευτικούς, αν και θα έπρεπε, αντίθετα, να τυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερης φροντίδας και προστασίας από όλους μας. Τη στιγμή, δηλαδή, που οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρέτησαν σε αυτά τα απομακρυσμένα σχολεία αποκτούν τη σχετική εμπειρία, συνδέονται με την τοπική κοινωνία, συντονίζουν και εναρμονίζουν τις ενέργειές τους με αυτές των συναδέλφων τους στην κοινή προσπάθεια να στηρίξουν τη λειτουργία των σχολείων αυτών, την επόμενη χρονιά το σύστημα τους ξαναρίχνει στον ανεμιστήρα των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, όπου με αντικειμενικό ομολογουμένως τρόπο σε ό,τι αφορά τη μοριοδότησή τους, αλλά οπωσδήποτε χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι προσωπικές ανάγκες των ίδιων των εκπαιδευτικών, ούτε όμως και η εμπειρία που αυτοί απέκτησαν στα σχολεία αυτά και την οποία θα μπορούσαν, ασφαλώς, να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια της παραμονής τους προς όφελος του σχολείου, των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα. Έτσι, το σύστημα ξαναμοιράζει πάλι στα τυφλά κάθε χρόνο τους ίδιους εκπαιδευτικούς, στις ίδιες ή σε άλλες περιοχές, σπάνια όμως στα ίδια σχολεία.
Πολύ περισσότερο σήμερα, με την εφαρμογή του νέου συστήματος ψηφοφορίας των Διευθυντών από τους υπάρχοντες Συλλόγους Διδασκόντων, αναδεικνύεται ανάγλυφα η αδυναμία αυτού του συστήματος διαχείρισης των νέων συναδέλφων και η αναγκαιότητα δραστικής, κατά τη γνώμη μου, αναμόρφωσής του. Με το σύστημα τοποθετήσεων όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα, συνάδελφοι που δεν έχουν οργανική θέση σε κάποιο σχολείο στην πραγματικότητα ψήφισαν εχθές ή θα ψηφίσουν σε λίγες ημέρες για ένα Διευθυντή, με τον οποίο όμως ξέρουν ήδη ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν ποτέ τη δυνατότητα να συνεργαστούν, αφού την επόμενη χρονιά το σύστημα θα τους τοποθετήσει πιθανότατα σε κάποια άλλη περιοχή, σε κάποιο άλλο σχολείο κλπ.
Συνοψίζοντας, προτείνεται η εξής αλλαγή:
Όταν ένας εκπαιδευτικός τοποθετείται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, (αναπληρωτής, ΕΣΠΑ κλπ.) από το αρμόδιο όργανο της εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ), ο εκπαιδευτικός αυτός να έχει το δικαίωμα, με αίτησή του, να επανατοποθετείται αυτοδίκαια στο ίδιο σχολείο και για όσα χρόνια εκείνος το επιλέγει και το επιθυμεί, εφόσον η θέση παραμένει ανοιχτή και δεν έχει στο μεταξύ καλυφθεί οργανικά. Αυτό είναι απόλυτα συμμετρικό και ισορροπημένο, συγκρινόμενο με αυτό που ισχύει για τους μόνιμους και έχοντες οργανική θέση συναδέλφους, οι οποίοι εφόσον κατάφεραν για μια μόνο χρονιά, με αξιοκρατικό φυσικά και με διαφανή τρόπο, έστω και με λίγα μόρια να «πιάσουν» μια καλή οργανική θέση, ακόμα και αν την επόμενη χρονιά υπάρχουν συνάδελφοι με πολύ περισσότερα μόρια που διεκδικούν την τοποθέτησή τους στο ίδιο σχολείο, η θέση αυτή θεωρείται κλειστή και δεν δίνεται ποτέ από το σύστημα ως κενή και οι ίδιοι φυσικά δεν μετακινούνται.
Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός, επομένως, με την αλλαγή που προτείνεται θα χάνει τη θέση του στο σχολείο που υπηρέτησε την προηγούμενη χρονιά, όχι απλά για να τοποθετηθεί στη θέση του ένας άλλος αναπληρωτής με περισσότερα μόρια, όπως συνήθως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο εφόσον αυτή η θέση κλείσει, είτε γιατί καταλαμβάνεται οργανικά από κάποιον μόνιμο εκπαιδευτικό που τη ζητά ή γιατί έχει αιτηθεί να επιστρέψει σε αυτή ο εκπαιδευτικός οποίος την κατέχει οργανικά και έπαψαν οι λόγοι της απόσπασής του. Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση που η θέση που κάλυπτε ο συγκεκριμένος αναπληρωτής ή με σύμβαση εργαζόμενος εκπαιδευτικός καλυφθεί, ο εκπαιδευτικός αυτός θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετείται κατά προτεραιότητα ύστερα από αίτησή του στο ίδιο σχολείο, σε οποιαδήποτε άλλη κενούμενη σε αυτό θέση.
Επίλογος
Νομίζω ότι είναι καιρός, αντί να αναπαράγουμε άκριτα και συνεχόμενα μια ανορθολογική και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κριτήρια κατανομή του πολύτιμου εκπαιδευτικού μας δυναμικού από περιοχή σε περιοχή και από σχολείο σε σχολείο, να αλλάξουμε ριζικά αυτή τη διαδικασία, εξοικονομώντας μεταξύ άλλων σημαντικούς πόρους και έξοδα μετακινήσεων για χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς, προσφέροντάς τους περισσότερη εργασιακή ηρεμία και ασφάλεια και προστατεύοντας ουσιαστικά τις ζωές τους και την προσωπική τους εξέλιξη και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, θα απαλλάξουμε τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ κλπ.) από χιλιάδες ώρες άσκοπων συνεδριάσεων, κάνοντάς τα επί της ουσίας πιο ευέλικτα και πιο λειτουργικά, προστατεύοντας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα από άσκοπες και χρονοβόρες διαδικασίες οι οποίες συνήθως γίνονται εν μέσω σχολικής χρονιάς, επιβαρύνουν συνολικά και υποβαθμίζουν τη λειτουργία των σχολείων και επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την εξέλιξη και ολοκληρωμένη εφαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων τους.
Στηριζω τις θεσεις των ΣΑΤΕΑ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4 ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
Απαιτούμε να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των δασκάλων με μεταπτυχιακό και στη Γενική Αγωγή γιατί εκεί έχουμε το βασικό μας πτυχίο. Την ίδια θέση στηρίζουν και οι συνάδελφοι ΣΑΤΕΑ: οι αναπληρωτές γενικής εκπαίδευσης με τυπικά προσόντα στην Ειδική Εκπαίδευση (.50) θα πρέπει να λαμβάνουν την προϋπηρεσία τους τόσο στην Ειδική Εκπαίδευση (για να κατατάσσονται στον επικουρικό πίνακα και να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές) όσο και στη Γενική Εκπαίδευση. Είναι κομβικής σημασίας για το συμφέρον τους (και πάγια θέση των ΣΑΤΕΑ εδώ και χρόνια) να προσμετράται η προϋπηρεσία των συναδέλφων εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης στον κλάδο τους, διότι ο μόνος τρόπος να διοριστούν οι συνάδελφοι γενικής εκπαίδευσης είναι μέσω του βασικού τους τίτλου σπουδών (δεν αποτελούν ξεχωριστό κλάδο και οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ γίνονται στη βάση του βασικού τίτλου σπουδών/κλάδου του κάθε εκπαιδευτικού).
Αυτό είναι το δίκαιο και το νόμιμο. Θα γυρίσει το Υπουργείο Παιδείας την πλάτη του σε τόσους εκπαιδευτικούς και θα παραβιάσει τη νομιμότητα για να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα;
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕ60 ΚΑΙ ΠΕ70.
ΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΠΕ60,50 ΚΑΙ ΠΕ70,50 ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ.
Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
Οι προυπηρεσία δηλ. που θα παέι στο κενο.. οι θυσίες του καθενός μας πως θα ανταμοιφθει? Μηπως με ένα Μισθό που στην τελική τον χαλάμε σε ενοίκια, κοινοχρηστα και μεταφορές.
Το βασικό πτυχίο είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.
Απαιτούμε να αναγνωρίζεται συνολικά στον πίνακα γενικής εκπαίδευσης (ΠΕ 70-ΠΕ 60) η προϋπηρεσία όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε δομές Ειδικής Αγωγής, είτε προσελήφθησαν από τον πίνακα ΠΕ 70.50 – ΠΕ 60.50, είτε από τον πίνακα ΠΕ 70 – ΠΕ 60.