Άρθρο 01 – Εργαστήρια Δεξιοτήτων

1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων εισάγεται πιλοτικά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων», η οποία συνίσταται στη δοκιμαστική προσθήκη νέων θεματικών κύκλων στο Νηπιαγωγείο και στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού και του Γυμνασίου με σκοπό την ενίσχυση της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης στους μαθητές. Με όμοια απόφαση ορίζονται η χρονική διάρκεια εφαρμογής της πιλοτικής δράσης, ο αριθμός, η διάρκεια και το περιεχόμενο των νέων θεματικών κύκλων και των επιμέρους θεματικών ενοτήτων καθενός εξ αυτών, ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των σχολικών μονάδων στις οποίες εισάγεται η πιλοτική δράση, το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που εφαρμόζεται στις μονάδες αυτές, οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία των νέων θεματικών κύκλων και ενοτήτων, ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της πιλοτικής δράσης, συμπεριλαμβανομένων της οργάνωσης και υλοποίησης σχετικών επιμορφωτικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων.
2. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής δράσης της παρ. 1, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συντάσσει έκθεση αποτελεσμάτων και γνωμοδοτεί προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την εισαγωγή ή μη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλες τις σχολικές μονάδες Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, ή άλλως τη διενέργεια ή μη νέας πιλοτικής δράσης.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:12 | Ιωάννης Γλυκοκάλαμος

    Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟ! Ντροπή και αίσχος! Επιχειρείται αποδιοργάνωση του τρίπτυχου θρησκεία – πατρίδα- οικογένεια με απώτερο σκοπό τον αφανισμό της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Άκουσον και Φρίξον ! Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα νήπια ! Οι αθώες και απονήρευτες παιδικές ψυχές θα εξοικειωθούν με τον αυνανισμό , την πορνογραφία , την ομοφυλοφιλία και θα μάθουν την επιστημονική ονομασία των γεννητικών οργάνων ! Είναι σαν να έρχεται ένα παιδάκι στα επείγοντα με σπασμένο χεράκι και να του λέμε : <> ! Γνώμη μου είναι οτι επιδιώκουν την αποδόμηση της παραδοσιακής μορφής της οικογένειας (πατέρας , μητέρα και παιδιά) που είναι και η μοναδική σωστά δομημένη και η γνωριμία με άλλες όπως μονογονεϊκές , ομοφυλοφιλικές και άλλες . Σκοπός είναι η δημιουργία παιδιών και εφήβων με διαταραγμένη ψυχική και πνευματική υγεία αφού μόνο μέσα στην χριστιανική παραδοσιακή οικογένεια το παιδί ολοκληρώνεται και γίνεται υγιές . Προωθείται ο πανσεξουαλισμός , η έκπτωση των ηθικών αξιών , η κατάργηση χριστιανικών και ηθικών αρχών και φραγμών και εν γένει ο ηθικός αμοραλισμός σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των άνωθεν και έξωθεν αφεντικών . Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το νηπιαγωγείο είναι το λιγότερο άκαιρη και πρόωρη και σίγουρα γίνεται εκ του πονηρού . Αυτόν το ρόλο πρέπει να τον αναλάβει και επιφορτιστεί η οικογένεια του παιδιού και μόνο αυτή και βέβαια την κατάλληλη ώρα και στιγμή ! Να είστε σίγουροι οτι το ίδιο το παιδί θα ζητήσει να μάθει κάποια πράγματα και θα έχει κάποιες απορίες όταν έρθει η ώρα για τις οποίες θα ρωτήσει τους γονείς του . Κλείνοντας να σημειώσω οτι ούτε και η έναρξη εκμάθησης της αγγλικής είναι σωστό να εφαρμοστεί από το νηπιαγωγείο. Το παιδί δεν ξέρει ακόμα να γράφει τη μητρική του γλώσσα ούτε να διαβάζει. Πώς λοιπόν θα το επιβαρύνουμε με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Δεν θα του προκαλέσουμε σύγχυση; Είμαι σίγουρος πως ναι με αποτέλεσμα να κουραστεί και να μπερδευτεί . Εξάλλου όλα τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών δέχονται τα παιδιά αφού πρώτα έχουν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν τη μητρική τους γλώσσα.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:12 | Σωτήριος Τάκος

    Χριστός Ανέστη,

    Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλά πειράματα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, πάντα με λάβαρο τη βελτίωσή του. Δυστυχώς όμως αρκετά απέτυχαν επειδή η επικρατούσα αντίληψη της εποχής αποδείχθηκε λανθασμένη και η πολιτική ηγεσία, εσφαλμένα, βιάστηκε να τα εφαρμόσει και να ευθυγραμμιστεί μ’ αυτή. Ας αναλογιστούμε λοιπόν με νηφαλιότητα τον ανεπανόρθωτο χαρακτήρα της ψυχολογικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εσφαλμένη προσέγγιση της σεξουαλικής «αγωγής» στα παιδιά. Η εκ των υστέρων αναγνώριση ενός τέτοιου τραγικού λάθους θα είναι ανίκανη να επουλώσει τα τραύματα που θα προκαλέσει. Είναι συνεπώς εγκληματικό να προχωρήσει η νομοθέτηση μιας τέτοιας αγωγής όσο υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία που υποδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες μιας πρώιμης ενασχόλησης των παιδιών με το θέμα.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:12 | Παντελεήμων

    Καλά, παιδιά, γιατί δεν αφήνετε να το διαλύσουμε εντελώς;
    Ούτως ή άλλως δεν μας ενδιαφέρει ούτε το μέλλον ούτε η πατρίδα (επίτηδες το γράφω με μικρό «π») ούτε η υφήλιος, έστω και υπό τον οικουμενικό της χαρακτήρα. Βαδίζουμε ολοταχώς προς την κατάντια μας σαν τα ζώα, που, βεβαίως διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση αβλαβή.
    Το ότι δεν πάμε καλά το ξέρουμε. Το ότι κανείς δε σκέφτεται τον «άνθρωπο» δεν το ξέρουμε μόνο. Το ζήσαμε κιόλας. Το ότι αρκούμαστε στη χαμογελαστή βιτρίνα και δε βλέπουμε λίγο πιο βαθιά κι αυτό το εισπράξαμε απ’ τη μονόχρωμη ή καλύτερα ασπρόμαυρη Ευρώπη.
    Όλα θα γίνουν. Πλήρης σύγχυση. Δε θα καταφέρουμε τίποτα εμείς οι άνθρωποι.
    Μια μονάχα ελπίδα: Τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα ο Θεός!

    Χριστός ανέστη!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 22:11 | Άννα Σ.

    Διαφωνώ κάθετα. Η μεγαλύτερη υποκρισία που έχω συναντησει στο εκπαιδευτικό σύστημα.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:11 | Στυλιανή Τζ.

    Θεωρώ ότι στις ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών πρωτοβάθμιας, αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο καθ’ύλην αρμόδιος να τα ενημερώσει σχετικά με θέματα που αφορούν το γενετήσιο ένστικτο είναι ο γονέας ή κηδεμόνας τους. Εξάλλου, εκείνος φέρει την ευθύνη του τέκνου του σε κάθε πτυχή της ζωής του μέχρι την ενηλικίωσή του: διατροφή, υγεία, ανατροφή, ομαλή κοινωνικοποίηση, μόρφωση, κοινωνική ευαισθητοποίηση, θρησκευτική και φιλοσοφική διαπαιδαγώγηση, εκπροσώπηση. Χωρίς την ενυπόγραφη συναίνεση του γονέα δεν γίνεται τίποτα, ούτε καν η συμμετοχή του παιδιού σε μια εκδρομή του σχολείου.
    Επιπλέον, από τη εμπειρία μου ως εκπαιδευτικού και γονέα, έχω διαπιστώσει ότι η επιβεβλημένη και μαζική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνήθως σοκάρει τα παιδιά και φέρνει σε δύσκολη θέση τους εφήβους. Επίσης, ασυναίσθητα και ασυνείδητα, διαρρηγνύει τη σχέση γονέα-παιδιού, την οποία με τόση τρυφερότητα, υπευθυνότητα, έγνοια και ενίοτε αυτοθυσία προσπαθούν να καλλιεργήσουν επί δεκαετίες οι γονείς με τα παιδιά τους. Τέλος, παραβιάζει την προσωπική ελεύθερη κρίση, γνώση και εμπειρία των παιδιών και εφήβων, των μελλοντικών συνανθρώπων, συντρόφων και συμπολιτών μας, πάνω στο άκρως προσωπικό θέμα της σεξουαλικής τους ζωής.
    Συνεπώς, διαφωνώ κατηγορηματικά με την υποχρεωτική και πρώιμη σεξουαλική αγωγή στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:10 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση στα μικρα παιδια ειναι ατομικη βομβα στα χερια τουσ .

  • 5 Μαΐου 2020, 22:10 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΜΑΡΩ

    ΣΜΑΡΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ
    Θα ήθελα να εκφράσω συνολικά τις σκέψεις, την αγάπη και την αγωνία μου για την Εκπαίδευση .Σας ζητώ συγνώμη που θα είμαι πολύ ειλικρινής. Θα μου επιτρέψετε να παρομοιάσω ότι το σχολείο μερικές φορές λειτουργεί σαν τον Κορονοϊό, γιατί δεν βοηθάει ουσιαστικά στην λογική, στη συναισθηματική και στην πνευματική ανάπτυξη των μαθητών για αυτό χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές.
    Παρατηρούμε ότι σε όλες οι Κυβερνήσεις, το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.Ε.Π. επαναλαμβάνει παρόμοιες λανθασμένες διαδικασίες στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες των προβλημάτων, αποφασίζουν αποσπασματικά για νέους θεσμούς με βάση κάποιες ετικέτες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γιατί αρχικά δεν συμφωνούν για να προσδιορίσουν συγκεκριμένα για τους βασικούς παράγοντες, αλλά τους θεωρούν αυτονόητα δεδομένους όπως τι σχολείο οραματιζόμαστε , τι είδους μαθητές, τι περιεχόμενο μαθημάτων, όπως τι μαθηματικά και πώς να διδάσκονται, τι σχολικά βιβλία , πώς να αξιολογούνται οι μαθητές… οι οποίοι είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που πρέπει να είναι σχεδιασμένοι αρμονικά σε διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Έτσι σχεδιάσουν τον έβδομο όροφο, χωρίς να υπάρχουν τα θεμέλια.
    Διαπιστώνεται ότι στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο ο μαθητής συχνά δεν μαθαίνει να σκέφτεται, ώστε να αναπτύσσει την μαθηματική σκέψη, απλά μαθαίνει να λύνει μηχανικά ασκήσεις, δεν μαθαίνει να διαβάζει σωστά ένα κείμενο και να διαμορφώνει το δικό του νόημα, αλλά να αποστηθίζει. Στην Τρίτη Λυκείου, χωρίς να έχει την κατάλληλη υποδομή, πρέπει να ανταποκριθεί στις εξετάσεις, σε δύσκολα θέματα τα οποία πιθανόν δεν έχει διδαχθεί και να πληρώνει το φροντιστήριο. Έτσι αναπαράγεται το «θέατρο του παραλόγου όπως να βγει η ύλη», χωρίς να την κατανοούν οι περισσότεροι μαθητές και χωρίς να βοηθάει στην νοητική , συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη τους. Ας προβληματιστούμε οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι δίκαιες και σε ποιο τομέα αξιολογούν τους μαθητές; Δυστυχώς το σύστημα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις έχει πρόβλημα και ταλαιπωρεί άδικα μαθητές και γονείς.
    Πιστεύουμε ότι είναι καταστροφικό ο σχεδιασμός της Εκπαίδευσης να στηρίζεται μόνο σε λίγα άτομα και να μην αξιοποιείται το δυναμικό των εκπαιδευτικών, γιατί όσο πιο πλατιά είναι η βάση της πυραμίδας, τόσο πιο σταθερή είναι η κορυφή της.
    Παρατηρούμε γενικότερα ότι οι απαντήσεις των επιστημονικών φορέων και των συνδικαλιστών είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και του Ι.Ε.Π., αποσπασματικές, με ωραίες λέξεις – ετικέτες, για επικοινωνιακή πολιτική που δεν δίνουν ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα και για το σχολείο, επειδή και οι ίδιοι δεν έχουν διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για την εκπαίδευση. Έτσι οι προσπάθειες για διαβούλευση που γίνονται με τους εμπλεκομένους δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα έδωσαν κάποιες προτάσεις για τα μαθηματικά στο πολυνομοσχέδιο. Πιστεύω ότι τα μαθηματικά είναι αδικημένα, γιατί διδάσκονται συχνά μόνο στη λογική διάσταση «1+1=2», στο συμβολικό και στο αφαιρετικό επίπεδο και δεν αναδεικνύεται η ομορφιά τους. Διαπιστώθηκε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί ολιστικά όταν δέχεται συναισθηματικές και λογικές πληροφορίες ταυτόχρονα, γι’ αυτό είναι ανάγκη να συνδεθούν τα μαθηματικά με τα συναισθήματα των μαθητών και με τη πραγματικότητα. Πρωταρχικά είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι μαθηματικά στην εποχή μας, ποιο το περιεχόμενο τους και ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που ανταποκρίνονται στον τρόπο σκέψης των μαθητών, ώστε να τα καταλαβαίνουν και να είναι ελκυστικά.
    Έχω μια έρευνα ζωγραφική, παραμύθι και μαθηματικά όπου διερευνώ τη συναισθηματική γλώσσα των μαθητών. Διαμόρφωσα ένα μοντέλο διδασκαλίας των μαθηματικών το οποίο το εφάρμοσα ως Σχολική Σύμβουλος μαθηματικών σε σχολεία της Θράκης όπου αποδεικνύεται η σχέση της λογικής με τα συναισθήματα και με τα Μαθηματικά και ενθάρρυνα τους μαθητές .
    Ακόμη πιστεύουμε ότι η διαδικασία με την συγκέντρωση προτάσεων σε ηλεκτρονική μορφή στο Ι.Ε.Π και στη Διαβούλευση αποσπασματικά, δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά στην προσέγγιση και στην λύση των προβλημάτων. Παρατηρούμε ότι ο προφορικός λόγος ο οποίος εκφέρεται από ένα παρόν πρόσωπο παριστά την παρουσία και εξ αντιδιαστολής με το γραπτό λόγο που δείχνει την απουσία. Απαιτείται διάλογος «πρόσωπο με πρόσωπο» ώστε με την ανταλλαγή απόψεων να διαμορφωθούν πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι λέξεις μεταφέρουν μόνο το 7% από το νόημα, αλλά το υπόλοιπο μεταφέρεται από τις μη λεκτικές κινήσεις, το συναίσθημα και τα υπονοούμενα, τις σκέψεις που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού.
    Διαπιστώνουμε ότι η μοναδική λύση είναι, όσοι ενδιαφέρονται να βελτιωθεί η κατάσταση, να γίνει μια «ειρηνική επανάσταση», ώστε να κάνουν διάλογο για να θέσουν τα προβλήματα στο «τραπέζι», να καταγράψουν τις προσωπικές τους απόψεις, με στόχο να διαμορφωθεί μια ενιαία τεκμηριωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης, καθώς ως τώρα τα αποσπασματικά μέτρα λειτουργούν υπονομευτικά. Αυτό απαιτεί κόπο, αλλά αποτελεί μονόδρομο, για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων της Παιδείας μας.
    Συνεπώς, είναι ανάγκη να διαμορφωθούν διαδικασίες αμφίδρομης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, του Ι.Ε.Π. και όλων των φορέων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών , ώστε να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της συνισταμένης – ενιαίας ματιάς – αντίληψης όλων των ρόλων των συμμετεχόντων. Επιπλέον, να διαμορφωθεί ενιαίο σχέδιο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της Χώρας μας, σε διαλεκτική σχέση τα οποία θα λειτουργήσουν σαν πυξίδα και σαν πλαίσιο, μέσα στα οποία θα εντάσσονται διαχρονικά οι νέες προτάσεις και προγράμματα, ώστε να αναμορφώνονται και με βάση το συμφέρον των μαθητών, αφού προηγουμένως το προσδιορίσουμε.
    Διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικοί δεν πρόκειται να κάνουν μόνοι τους «θαύματα», αλλά για να ξεπεραστεί η κρίση και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, απαιτείται σοβαρή συλλογική εργασία, να «ακούσουν» και να συνεργαστούν, να δημιουργηθούν κανάλια – γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της εξουσίας και της βάσης, ώστε να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα προβλήματα. Η κυβέρνηση στην περίπτωση του κορονοιού άκουσε τους επιστήμονες. Το Υπουργείο Παιδείας πότε θα αρχίσει να ακούει τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε να συνδεθεί η επιστημονική γνώση με την καθημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα;
    Παρατηρούμε ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν είχε σχεδιαστεί τεκμηριωμένα η εκπαιδευτική πολιτική, ώστε να έχει ταυτότητα, σαφή προσανατολισμό και παιδαγωγική διάσταση σύμφωνα με τις υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες.
    Μια από τις αυτονόητες διαπιστώσεις που συστηματικά παραβλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ισχυρή Πολιτική βούληση που θα συγκεντρώνει την αναγκαία διακομματική συναίνεση, με στόχο την ανασυγκρότηση εκ βάθρων του εκπαιδευτικού συστήματος με ορίζοντα την εικοσαετίας για να ανταποκριθούμε στις αναπτυξιακές και μορφωτικές προκλήσεις της επόμενης εικοσαετίας. Πρωταρχικά, επειδή η εκπαίδευση, είναι βασικά πολιτικό θέμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει η πολιτική βούληση να συνεργαστούν η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς για να συμφωνήσουμε στις βασικές συντεταγμένες του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο να προσδιορίσουν μια ποιοτική εκπαιδευτική πολιτική τεκμηριωμένα, όπου θα συνδέεται η αναπτυξιακή της πορεία με ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.
    Στη συνέχεια πρέπει να επαναπροσδιοριστεί τι σχολείο «οραματιζόμαστε» το οποίο θα λειτουργήσει σαν πυξίδα- πλαίσιο και βάση με το οποίο θα προσδιοριστούν τα μαθηματικά. Το σχολείο και τα Μαθηματικά πρέπει να στηριχθούν στον προβληματισμό για την προσέγγιση της ολιστικής μάθησης, που αντιμετωπίζει το μαθητή ως ολοκληρωμένο άτομο και στηρίζεται στην αρχή ότι αυτός κατέχει ένα λογικό και δημιουργικό μυαλό, συναισθήματα και ένα σώμα. Γενικά χρειάζεται να προσδιορίσουμε πώς οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα. Ακόμη πιστεύω ότι για να σχεδιαστούν συστήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποσπασματικά πρέπει να έχουμε προσδιορίσει ποια είναι η εκπαιδευτική πολιτική και ποιο σχολείο οραματιζόμαστε.
    Οι κυβερνήσεις μόνες τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλό σύστημα εκπαίδευσης, ώστε το σχολείο να γίνει ελκυστικό και οι μαθητές να απολαμβάνουν το μάθημα αλλά πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό του όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό. Υπάρχει η παροιμία από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι, αλλά πρέπει συγχρόνως και κάθε κύτταρο να λειτουργεί σωστά. Για αυτό πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αξιοποιηθούν οι απόψεις τους.
    Ο διάλογος μεταξύ τους να μην είναι μόνο ανταγωνιστικός, όπως ο διάλογος που γίνεται στις συζητήσεις στη τηλεόραση και στη Βουλή, ο οποίος πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο με βασικούς άξονες «εσείς οι κακοί που δεν κάνατε τίποτα και εμείς οι καλοί», που όμως και εμείς δεν έχουμε προσδιορίσει ποιο είναι το «καλύτερο» που πρέπει να γίνει. Συνεπώς το ζητούμενο σε όλους τους τομείς είναι να κάνουμε Υπέρβαση να προσδιοριστεί συγκεκριμένα τι χρειάζεται , τι είναι το καλύτερο να γίνει και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Όλοι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι συμφωνούν ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική, αλλά αντιστέκονται να προσεγγίσουν τη πολυπλοκότητα των προβλημάτων, γιατί απαιτείται συστηματική εργασία και συστημική για να διαπραγματευτούν με πολλούς παράγοντες.
    Παρατηρούμε ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν είχε σχεδιαστεί τεκμηριωμένα η εκπαιδευτική πολιτική, ώστε να έχει ταυτότητα, σαφή προσανατολισμό και παιδαγωγική διάσταση σύμφωνα με τις υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες. Μια από τις αυτονόητες διαπιστώσεις που συστηματικά παραβλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ισχυρή Πολιτική βούληση που θα συγκεντρώνει την αναγκαία διακομματική συναίνεση, με στόχο την ανασυγκρότηση εκ βάθρων του εκπαιδευτικού συστήματος με ορίζοντα την εικοσαετίας. Πρωταρχικά, επειδή η εκπαίδευση, είναι βασικά πολιτικό θέμα, είναι η κατάλληλη στιγμή να υπάρξει η πολιτική βούληση να συνεργαστούν η Κυβέρνηση, τα Κόμματα, η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς για να προσδιορίσουν μια ποιοτική εκπαιδευτική πολιτική τεκμηριωμένα. Η Υπουργός Παιδείας σωστά ενημέρωσε τους Υπευθύνους Παιδείας των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης για τη δέσμη των πρωτοβουλιών που αφορούν στα συστήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στις σχετικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της. Πιστεύω ότι πιο σημαντικό να οργανωθεί είναι μια συνάντηση με τους Υπευθύνους Παιδείας όλων των Κομμάτων για να προσδιορίσουν την εκπαιδευτική πολιτική τεκμηριωμένα, όπου θα συνδέεται η αναπτυξιακή της πορεία με ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.
    Το σύστημα με τις Πανελλαδικές εξετάσεις έχει πρόβλημα. Διαπιστώνεται ότι από το Δημοτικό ο μαθητής συχνά δεν εκπαιδεύεται σωστά για να σκέφτεται, ώστε να αναπτύσσει την μαθηματική σκέψη ή να μαθαίνει να λύνει μηχανικά ασκήσεις, δεν μαθαίνει να διαβάζει σωστά ένα κείμενο και να διαμορφώνει το δικό του νόημα, αλλά να αποστηθίζει. Στην Τρίτη Λυκείου πρέπει να ανταποκριθεί στις εξετάσεις σε δύσκολα θέματα τα οποία δεν έχουν διδαχθεί κα πρέπει να πληρώνουν το φροντιστήριο. Προβληματίζομαι οι πανελλήνιες εξετάσεις σε ποιο τομέα αξιολογούν τους μαθητές; .
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Προτείνουμε το Υπουργείο Παιδείας και το Ι.Ε.Π. σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς όπως η Ε.Μ.Ε. η Ο.Λ.ΜΕ. ΚΑΙ Δ.Ο.Ε. και με εκπαιδευτικούς , να συγκροτήσουν στην Αθήνα μια «Κεντρική ομάδα Προβληματισμού και Σχεδιασμού της Μεταρρύθμισης της Εκπαίδευσης». Παράλληλα, να οργανωθούν «Ομάδες Συλλογικής Δράσης Εκπαιδευτικών» σε κάθε περιφέρεια από άτομα που ενδιαφέρονται ειλικρινά. Ανάμεσα τους είναι απαραίτητο να υπάρχει μια αμφίδρομη επικοινωνία.
    Ο διάλογος μπορεί να γίνεται με την φυσική παρουσία των ατόμων «πρόσωπο με πρόσωπο» ή με τηλεδιασκέψεις, για να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, ώστε να μεταβιβάζεται με μη λεκτικές κινήσεις το νόημα, να συντίθενται οι απόψεις με στόχο να προκύπτουν νέες ιδέες. Ακόμη είναι απαραίτητο οι διάλογοι στα Συνέδρια, στην Τηλεόραση και στις «ομάδες» να μην είναι μόνο «έπεα πτερόεντα», αλλά να γίνεται η καταγραφή των προτάσεων «τα γραπτά μένουν». Συνεπώς, είναι απαραίτητο να βιντεοσκοπούνται ή να μαγνητοφωνούνται και να απομαγνητοφωνούνται, να γίνεται η επεξεργασία και η σύνθεσή τους, ώστε να «εξορύξουμε» νέες γνώσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
    Η «Κεντρική ομάδα Προβληματισμού και Σχεδιασμού της Μεταρρύθμισης της Εκπαίδευσης» και οι «Ομάδες Συλλογικής Δράσης Εκπαιδευτικών» να έχουν ως στόχους:
    • να διερευνήσουν τις απόψεις και τις προτάσεις και γενικότερα να αξιοποιηθεί ο «λόγος» των εκπαιδευτικών και όλων όσων ενδιαφέρονται, μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, με στόχο να καταγράψουν, να ταξινομήσουν και να ιεραρχήσουν τα προβλήματα, τις ιδέες και τις προτάσεις με στόχο να τις συνθέσουν.
    • να συμφωνήσουν στην εκ νέου ρύθμιση όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης που επιδρούν στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία σε λογική σειρά και για τα αντικειμενικά κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να είναι δομημένοι και στη συνέχεια να διαπραγματευτούν με όλους τους παράγοντες σε διαλεκτική σχέση μεταξύ τους, ώστε να έχουν μια αρμονική συνέχεια.
    Με στόχο τη διαμόρφωση μιας ενιαίας πρότασης για την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης και ειδικότερα της Μαθηματικής Εκπαίδευσης. Σε κάθε περιφέρεια είναι χρήσιμο να σχεδιαστεί το κατάλληλο υλικό με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις τοπικές ιδιομορφίες.
    Οι δυσκολίες κατανόησης στα μαθηματικά έχουν βασική αιτία ότι οι εκπαιδευτικοί διδαχθήκαμε με τον παραδοσιακό τρόπο και ασχολούμαστε με το «τι και το που» και δεν προσπαθούμε να απαντήσουμε στο «γιατί «. Προτείνουμε να αρχίσει μία συνεργασία μεταξύ του Παιδαγωγικού τμήματος του Δ.Π.Θ. και του Παραρτήματος Νομού Έβρου της Ε.Μ.Ε. και επιστημόνων που εργάζονται ερευνητικά στο χώρο της διδακτικής των μαθηματικών, ώστε να προσδιοριστεί η διδακτική βασικών εννοιών. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένα «Εργαστήρι Εποπτικού υλικού στα μαθηματικά» στο Παιδαγωγικό τμήμα.
    Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η Ε.Μ.Ε. να συγκροτήσει «ομάδες εργασίας» στις οποίες οι μαθηματικοί με άλλες ειδικότητες, σε μόνιμη βάση, να συζητήσουν συστηματικά, για να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν με ποιες εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας και με ποιες συγκεκριμένες διαδικασίες ο μαθητής μπορεί να εμπεδώσει και να κατανοήσει τις βασικές έννοιες των μαθηματικών και να αποκτήσει αφαιρετική και κριτική σκέψη, για να γίνει «σκεπτόμενος πολίτης». Επιπλέον να γίνεται πειραματισμός με διάφορες μεθόδους διδασκαλίας σε σχολεία. Είναι χρήσιμο παράλληλα με το σχολικό βιβλίο να υπάρχει και το αντίστοιχο εποπτικό υλικό και να δημιουργηθούν «Εργαστήρια εποπτικού υλικού στα μαθηματικά» σε κάθε σχολείο. Η Ε.Μ.Ε είναι χρήσιμο να συνεργαστεί με τα Μ.Μ.Ε. και βασικά με την Ε.Ρ.Τ. για να οργανώσουν εκπομπές, με στόχο να ενημερώσουν το κοινό με χρήσιμες πληροφορίες σε εκπαιδευτικά θέματα.
    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
    Διαπιστώνουμε ότι το βασικό πρόβλημα στο σχολείο και στη κοινωνία ευρύτερα, είναι ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και σωστών διαπροσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς – μαθητές και γονείς . Η αυτογνωσία και οι διαπροσωπικές σχέσεις του εκπαιδευτικού είναι σημαντικές για την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλο επιμορφωτικό υλικό. Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν οι εκπαιδευτικοί με παιδαγωγούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους και με άλλους ειδικούς επιστήμονες για να προσδιοριστεί το κατάλληλο υλικό με ολοκληρωμένες απόψεις υλικό για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θεωρητικό και βιωματικό πλαίσιο, σε θέματα παιδαγωγικής, διδακτικής μεθοδολογίας και την ψυχολογίας και ειδικά σε θέματα αυτογνωσίας , σχέσεων, ώστε να βελτιώσουν την αυτογνωσία, και να αυξήσουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα για να αντιμετωπιστούν τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα των μαθητών. Αυτός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των ατόμων μέσα στο σχολείο. Πιστεύω ότι είναι λάθος το Υπουργείο Παιδείας να εστιάζει σε δραστηριότητες για τον εκφοβισμό που είναι η κορφή του παγόβουνου και δεν επικεντρώνεται πώς να διαμορφωθούν σωστές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών αι γονιών.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:10 | ειρηνη -μαρια

    διαφωνώ σε αυτό που λένε να κάνουνε να μας αφήσουν να μεγαλώσουμε σιγά-σιγά κι αν ένα παιδί έχει κάποια απορία δόξα τω Θεo έχουμε γωνίες Μπορεί το κορίτσι να πάει στη μαμά και το αγόρι στον μπαμπά αλλά όχι τώρα στην πιο μεγάλη ηλικία

  • 5 Μαΐου 2020, 22:10 | Κωνσταντίνος

    «Κάθε πράμα στον καιρό του» λέει μια παροιμία. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς να αρχίσει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το Νηπιαγωγείο. Αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν θα αρχίσει να ξυπνά το γενετήσιο ένστικτο, θεωρώ ότι είναι κατάλληλος ο καιρός γι’ αυτό το θέμα. Και πάλι με πολλή περίσκεψη, προσοχή και σοβαρότητα ώστε να μην γελοιοποιείται το «μάθημα» μέσα στην τάξη. Ως Διευθυντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε. παλιότερα είχα δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα και είχα αναλάβει επιτυχημένη πρωτοβουλία (όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων) για ενημέρωση των μαθητών από ειδικούς.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:07 | ΜΑΝΏΛΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΏ ΚΑΘΌΛΟΥ , ΕΊΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
    ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΏΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΟΝΕΊΣ. ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΝΉΛΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΔΙΩΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΟΝΕΑ

  • 5 Μαΐου 2020, 22:06 | Λεωνίδας

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγιση στα σχολεία είναι χρήσιμη μόνο όταν αποσκοπεί στην προστασία των μαθητών από την επίθεση κακόβουλων ατόμων, στην γνωριμία των μαθητών με το σώμα τους και τη σωστή συμπεριφορά τους σε ό,τι το αφορά. Τώρα αν αυτή η διαπαιδαγώγιση αποσκοπεί στο να πονηρέψει τους μικρούς μαθητές από τα νήπια και να τους φυτέψει στο νου επικίνδυνες ιδέες (ομοφυλοφιλία, κ.α.) θεωρώ ότι είναι άκρως επικίνδυνη και δεν πρέπει να προχωρήσει.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:06 | Εμμανουήλ

    Χριστός Ανέστη!

    Διαφωνώ κάθετα στην Σεξουαλική Διαπαιδαγώγιση στην δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων»
    και ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία, μονο αρνητικά αποτελέσματα θα φέρει.
    Αυτή την αρμοδιότητα την έχει μόνο ο γονέας!

  • 5 Μαΐου 2020, 22:05 | Πελαγια

    Διαφωνώ με την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο και μάλιστα σε μια τόσο μικρή ηλικία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κάθε εκπαιδευτικό, με την οπιαδήποτε ιδεολογία και τις ηθικές αρχές που φέρει, να «μορφώσει» τα παιδιά μας πάνω σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:05 | Ευαγγελια Πολιτου

    ΔΙΑΦΩΝΩ!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 22:05 | Ράνια Β.

    Ως πολύτεκνη μητέρα και εκπαιδευτικός διαφωνώ έντονα με την σεξουαλική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πιο αρμόδιος και ο πιο ειδικός για τον χειρισμό αυτών των θεμάτων είναι ο κάθε γονέας. Κάθε παιδί έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση και μόνο ο γονέας μπορεί να το γνωρίζει και να το χειριστεί.
    Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να ζήσουν την παιδικότητά και την αγνότητά τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:05 | Ροδούλα Σερδάρη

    Στη νηπιακή ηλικία, δεν »τρέχουμε» να απαντήσουμε σε ερωτήματα που ίσως να μην έχουν δημιουργηθεί ακόμη στο παιδί. Πολύ ανώριμη και επιπόλαιη εισήγηση.

    Μόνο οι ίδιοι οι γονείς του μικρού παιδιού, και καλύτερα ο πατέρας στο αγοράκι και η μητέρα στο κοριτσάκι, είναι υπεύθυνοι να λύσουν τυχόν απορίες του παιδιού τους, όταν αυτές έρθουν, και να το διαπαιδαγωγήσουν με απλό και κατανοητό για το παιδί τρόπο.

    Δεν υπάρχει λογική στην εισήγηση αυτή. Απαράδεκτη!

    Ροδούλα Σερδάρη
    Μουσικο-παιδαγωγός/συγγραφέας

  • 5 Μαΐου 2020, 22:04 | Am

    Καλησπερα.
    Επιθυμώ να αφαιρεθεί η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση απο τα σχολεια μας, και απο τα 12 χρονια. Σκοπος του σχολειου πρεπει να ειναι να κανει τα παιδια να αγαπησουν τη μαθηση και τη γνωση, να μαθουν να γραφουν, να σκεφτονται και να μιλουν. Να σεβονται, να να εμπιστευονται αλλα και να κρινουν/φιλτραρουν. Η σεξουαλικη τους αφυπνιση δεν εχει χωρο στο σχολειο. Φροντιζει η φυση για αυτο και οι γονεις ειναι υπευθυνοι να ενημερωσουν. Γιατι οχι και η/ο γυναικολογος της επιλογης της οικογενειας. Δε δεχομαι και δεν εμπιστευομαι τα παιδια μας στον οποιονδηποτε ανεξελεγκτο και τυχαιο να μιλησει στα παιδια μου, σε καποιον που δε γνωριζω και δε γνωριζω τις αποψεις του.
    Συνεπως ειμαι αντιθετη σε αυτο το πλανο.

    Μαθετε στα παιδια να προστατευονται στο δρομο ως πεζοι και οδηγοι, να σεβονται τα φαναρια, τα ορια ταχυτητας, τις διαβασεις, τις θεσεις ΑμεΑ κλπ.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:04 | ειρηνη -μαρια

    διαφωνώ σε αυτό που λένε να κάνουνε να μας αφήσουν να μεγαλώσουμε σιγά-σιγά κι αν ένα παιδί έχει κάποια απορία δόξα τω Θεώ έχουμε γωνίες Μπορεί το κορίτσι να πάει στη μαμά και το αγόρι στον μπαμπά αλλά όχι τώρα στην πιο μεγάλη ηλικία

  • 5 Μαΐου 2020, 22:04 | Αννα Μπουσδέκη

    Ως ιατρός Δερματολόγος, μητέρα και γιαγιά διαφωνώ απολύτως με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο και ιδιαίτερα με τα συγκεκριμένα προγράμματα που προτείνονται. Η ευθύνη για τη γενετήσια αγωγή των μικρών παιδιών ανήκει αποκλειστικά στους γονείς τους. Η εμπειρία άλλων κρατών δεν έχει δείξει μείωση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων ούτε των ανεπιθύμητων κυήσεων με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
    Επίσης η χρονική συγκυρία κατά την οποία εισάγεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας προβληματίζει.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:04 | Σταυρος

    Διαφωνώ με την σεξουαλικη διαπαιδαγωγιση των παιδιών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:04 | Ευαγγελια Πολιτου

    ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΕΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΑΘΩΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 22:04 | Κέλλυ

    Θα ήθελα να εκφράσω τη διαφωνία μου σε σχέση με την πρόταση να εισαχθούν στο νηπιαγωγείο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων». Οι δεξιότητες που ήδη καλλιεργούν τα νήπια στο χώρο του νηπιαγωγείου, μέσω της βιωματικής μάθησης, ανταποκρίνονται στην ηλικία τους και τους παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για τη μετάβασή τους στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Οποιαδήποτε άλλη γνώση που δεν ανταποκρίνεται στην ιδιαίτερη ηλικία τους, μόνο σύγχυση μπορεί να τους δημιουργήσει. Πριν από κάθε εγχείρημα οφείλετε να ζυγίζετε τα υπέρ και τα κατά. Και το εν λόγω εγχείρημα μόνο μειονεκτήματα παρουσιάζει.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:03 | Μαρία

    Είμαι εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής και διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους παραπάνω λόγους που πολύ καλά τεκμηρίωσαν γονείς και εκπαιδευτικοί…

  • 5 Μαΐου 2020, 22:02 | Τάσος Ζαμπουνιδης

    Διαφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε μια τόσο κρίσιμη αγνή και αθώα ηλικία Είναι εντελώς ξένη με την κουλτούρα τον μακραίωνο πολιτισμό και την σωτηριωδη πίστη μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:02 | Γεώργιος Εξαρχόπουλος

    Διαφωνώ κάθετα.. Αφήστε τα παιδιά αθώα.. Εμείς είχαμε αγνά παιδικά χρόνια γτ θέλετε να τα στερήσετε από τα παιδιά τώρα..
    Υ.Γ δεν χρειάζεται να μοιασουμε σε άλλη χώρα.. Σε όποιον αρέσουμε..

  • 5 Μαΐου 2020, 22:01 | Ζωή

    Ως νηπιαγωγός, Διαφωνώ κάθετα με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία γιατί θεωρώ ότι αυτή γίνεται στα πλαίσια της οικογένειας. Δεν γνωρίζω αν ο εκπαιδευτικός συμβαδίζει με τις αρχές της οικογένειας του κάθε παιδιού.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:01 | Am

    Καλησπερα.
    Επιθυμώ να αφαιρεθεί η σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση απο τα σχολεια μας, και απο τα 12 χρονια. Σκοπος του σχολειου πρεπει να ειναι να κανει τα παιδια να αγαπησουν τη μαθηση και τη γνωση, να μαθουν να γραφουν, να σκεφτονται και να μιλουν. Να σεβονται, να να εμπιστευονται αλλα και να κρινουν/φιλτραρουν. Η σεξουαλικη τους αφυπνιση δεν εχει χωρο στο σχολειο. Φροντιζει η φυση για αυτο και οι γονεις ειναι υπευθυνοι να ενημερωσουν. Γιατι οχι και η/ο γυναικολογος της επιλογης της οικογενειας. Δε δεχομαι και δεν εμπιστευομαι τα παιδια μας στον οποιονδηποτε ανεξελεγκτο και τυχαιο να μιλησει στα παιδια μου, σε καποιον που δε γνωριζω και δε γνωριζω τις αποψεις του.
    Συνεπως ειμαι αντιθετη σε αυτο το πλανο.

    Μαθετε στα παιδια να προστατευονται στο δρομο ως πεζοι και οδηγοι, να σεβονται τα φαναρια, τα ορια ταχυτητας, τις διαβασεις, τις θεσεις ΑμεΑ κλπ.

    Τα παιδια δεν πρεπει να καλουπωνονται κατα τον τροπο που θελετε.

    Οχι στη σεξουαλικη παραμορφωση. Σε κανενα απο τα 12 χρονια.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:01 | Αναστασία

    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό.

  • 5 Μαΐου 2020, 22:00 | Ελένη Κοφίνη

    Το «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» είναι μια δράση με ενδιαφέρον και διαφοροποιεί το πρόγραμμα του σχολείου. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο πώς ακριβώς θα προστεθεί, ποιοι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν τη δράση, με ποιο τρόπο θα δουλέψουν. Χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει πιο συγκεκριμένη η εισαγωγή της στο σχολείο.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:59 | ΣΑΝΣΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Είμαι πολύτεκνη μητέρα και εκπαιδευτικός και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο και αντιπαιδαγωγικό να διδάσκουμε σεξουαλική αγωγή σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες . Κάθε παιδί έχει την δική του ωρίμανση και ιδιοσυγκρασία .
    Γιατί να φορτώσουμε σε παιδιά που χαίρονται την αθωότητά τους με γνώσεις που δεν τις έχουν ανάγκη σ΄αυτή την ηλικία ;
    Γιατί να τους δίνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που ποτέ δεν σκέφτηκαν;
    Γιατί να τα πονηρέψουμε τόσο νωρίς;
    Πρέπει να περιφρουρήσουμε την ψυχική και πνευματική υγεία των παιδιών μας .
    ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ

  • 5 Μαΐου 2020, 21:59 | Γιαννης

    Διαφωνώ κάθετα με τη συμπερίληψη της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγισης στην δράση με τίτλο «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» τόσο για το Νηπιαγωγείο όσο και για το Δημοτικό σχολείο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι αποκλειστική ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων και δεν μπορεί να ενταχθεί σε φόρμουλες εκπαιδευτικών προγραμμάτων διότι εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό τόσο από την ηλικία, την ωριμότητα και τον ψυχισμό του κάθε παιδιού, όσο και από το αξιακό σύστημα της κάθε οικογένειας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:59 | Βάνα Σ.

    ΔΙΑΦΩΝΩ πλήρως με το νομοσχέδιο! Διότι, καμία κυβέρνηση ή πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ή δεν επιτρέπεται να επιβάλλει σε δασκάλους ή μαθητές να αναλύουν και να συζητούν για τέτοια ευαίσθητα θέματα και μάλιστα σε μικρά παιδιά. Αυτό είναι καθαρά στο θέμα του γονέα κατά πόσο θέλει να ενημερωθεί το παιδί του σε αυτή την μικρή κι ευαίσθητη ηλικία για την σεξουαλικότητα και δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον με το έτσι θέλω! Λες και έχουμε λύσει όλα μας τα σχολικά προβλήματα και η μόνη έννοια μας είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση του μαθητή, γιατί αλλιώς δεν θα ολοκληρωθεί το παιδί σαν άνθρωπος. Αν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλό πάνω σε αυτό το θέμα,θα ήταν να ενημερωθούν οι ίδιοι οι γονείς για το πώς θα μπορούσαν να μιλήσουν εκείνοι στα παιδιά τους όταν τους εκφράζουν απορίες.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:58 | Σταυρούλα

    Σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την ένταξη σεξουαλικης διαπαιδαγώγησης από την προσχολικής ηλικία, ούσα φοιτήτρια πανεπιστημίου σε τμήμα προσχολικής και πρώτης σχολικής εκπαίδευσης, θα ήθελα να παραθέσω την άποψη μου. Η προσχολική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ηλικία για την ανάπτυξη των ατόμων, είναι η περίοδος όπου λαμβάνουν χώρα κρίσημες αλλαγές σε κάθε τομέα ανάπτυξης. Είναι η περίοδος που το παιδί εξελίσσει τις κοινωνικό συναισθηματικές του δεξιότητες αντιλαμβάνεται σε ένα πρώτο στάδιο το πώς λειτουργούν οι οργανωμένες κοινωνίες, εμπλουτίζει την γλωσσική του ανάπτυξη και τις νοητικές δομές που αφορούν τον πιο σύνθετο τρόπο σκέψης για σημαντικές νοητικές λειτουργίες όπως η γενίκευση, η κατηγοριοποίηση και άλλες. Μαθαίνει να οργανώνει τη σκέψη του και να επιχειρηματολογεί. Όταν λοιπόν σε μια ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΗΜΗ αναπτυξιακή περίοδο, συμβαίνουν ταυτόχρονα τόσες πολλές αναπτυξιακές αλλαγές για ποιο λόγο να προστεθεί στην θεματολογία κάτι για το οποίο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΆ ΕΡΟΙΜΑ ΤΑ ΠΑΊΔΑ. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση χρήζει μια πιο ώριμη σκέψη για την σωστή κατανόηση και ΣΊΓΟΥΡΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΈΝΗ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΉ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ, ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ ΗΛΙΚΑΣ! Η προσθήκη μιας τέτοια θεματολογίας είναι πιθανό να προκαλέσει μια σύγχυση στο μυαλό των παιδιών, την δυσκολία κατανόησης και ΩΣ ΕΠΑΚΌΛΟΥΘΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΕΣΦΑΛΜΈΝΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΆΤΩΝ! Αυτό πέρα από την αρνητική συνέπεια που μπορεί να προκαλέσει στον ψυχισμό των παιδιών, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτή την ηλικία, καθώς δεν έχουν αναπτύξει ακόμα πολλούς προστατευτικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση καταστάσεων αγνώστων και δυσνόητων, σχεδόν σίγουρο είναι να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση και αποδιοργάνωση της λειτουργίας της τάξης. Τα παιδιά μη κατανοώντας τα μυνήματα της συγκεκριμένης θεματολογίας και μη έχοντας την ωριμότητα το πιο πιθανό είναι να μιμηθούν τυφλά πρακτικές οι οποίες περιγράφονται στην συγκεκριμένη θεματική ( που ως ενήλικοι μπορούμε να διακρίνουμε το κατάλληλο πλαίσιο για αυτές ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΟΜΩΣ ΌΧΙ!). Αυτο με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα με αντιδράσεις μαθητών εντός τάξης, γεγονός ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΊ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΚΑΙ ΤΟΥςΛΣ ΣΤΌΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ,που είναι η παροχή κατάλληλου περιβάλλοντος και ευκαιριών ανάπτυξης. Θεωρώ την κίνηση να τοποθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ! Αλλά μιλωντας και χωρίς της ιδιότητα μου ως φοιτήτριας παιδαγωγικής σχολή, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι ιδιαίτερα «λεπτό»,ο κάθε γονιός γνωρίζοντας καλύτερα το παιδί του μπορεί με τον δικό του τρόπο, που θα είναι πιο κατάλληλος για το συγκεκριμένο παιδί μέχρι να έρθει η κατάλληλη ηλικιακή περίοδος που τότε αν θέλει ο φορέα της εκπαίδευση να κάνει την σχετική»διαπαιδαγώγηση».

  • 5 Μαΐου 2020, 21:58 | Φωτείνη Φραγκουλίδη

    Ως μητέρα και ως εκπαιδευτικός, διαφωνώ και δεν θα δεχθώ τα παιδιά μου να διαπαιδαγωγηθούν από κανέναν δάσκαλο σε θέματα που είναι αποκλειστικά προσωπικά και διαμορφώνονται με βάση τις αξίες, την πίστη και τα ήθη της κάθε οικογένειας και του κάθε λαού. Από παιδαγωγική άποψη, οι ηλικίες που προτείνονται τα εργαστήρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι τουλάχιστον ακατάλληλες και σίγουρα η Πολιτεία δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Ας λύσουμε τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας και της Παιδείας μας.
    Ως εκπαιδευτικός, αναρωτιέμαι τι θα κληθώ να διδάξω ακριβώς στα παιδιά. Η συνείδησή μου και οι αξίες μου δεν θα το επιτρέψουν ποτέ αυτό. Θα οδηγήσετε την κοινωνία, για ακόμα μια φορά, στον διχασμό και τους εκπαιδευτικούς, για ακόμα μια φορά, στο στόχαστρο των γονέων και αυτή τη φορά, θα είναι απολύτως δικαιολογημένο.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:57 | ΝΙΚΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • 5 Μαΐου 2020, 21:57 | Mαρία Λαγουρού

    Διαφωνώ κάθετα με την προοπτική σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο και ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία.
    Θεωρώ ότι ο αρμόδιος θεσμός για αυτην την μύηση είναι η οικογένεια .
    Η σεξ. διαπαιδαγώγηση συντελείται αβίαστα και φυσιολογικά στην αγαπητική οικογενειακή ατμόσφαιρα.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:56 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΡΟΥΣΣΟΥ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:56 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Διαφωνώ απόλυτα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.Το θέμα της σεξουαλικής αγωγής στα παιδιά είναι οικογενειακό και μόνο.Δεν θα δεχτούμε να γίνει τέτοια διδασκαλία στα παιδιά μας.Σας παρακαλούμε να το αποσύρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:56 | Δέσποινα Πανταζίδου

    Διαφωνώ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο νηπιαγωγείο

  • 5 Μαΐου 2020, 21:56 | Αντώνιος

    Σύμφωνα με την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πολύ πρώιμο παιδάκια του νηπιαγωγείου / δημοτικού να μάθουν περί αναπαραγωγής του ανθρώπινου γένους.
    Διαφωνώ κάθετα με το ανωτέρω θέμα!
    Αυτό με βάζει σε σκέψεις, μήπως τελικά η τελική σκέψη – ιδέα είναι η κατεύθυνση των παιδιών μας στην αποδοχή παιδιών από ομοφυλόφιλες οικογένειες? για να αποφύγει ο νέος γονιός να εξηγήσει στο παιδί του γιατί ενώ του έμαθε η δασκάλα του για την γάτα και το γάτο δλδ το φυσιολογικό (αρσενικό και θηλυκό) ο Θανασάκης έχει δυο μαμάδες/μπαμπάδες?
    Επίσης, θα βάλουν τα παιδία σε σκέψεις και αναζητήσεις που σίγουρα θα επιφέρουν προβλήματα στις οικογένειες τους καθώς η διαχείρηση των απαντήσεων θα επιβαρύνουν την οικογένεια. Κανένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία δεν θα διατυπώσει τις απορίες του, παρά μόνο στην οικογενειακή του ασφάλεια, δλδ στους γονείς του. Θα απαιτούν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες. πάντα ο άνθρωπος επιζητά την ηδονή με σίγουρο αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να μιμηθούν κάτι που βλέπουν. Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα παιδί σε αυτή την τρυφερή ηλικία μιας ετερόφυλης οικογένειας να προσπαθεί να εξηγήσει τις σεξουαλικές διαφορές των ομοφυλόφιλων οικογενειών. θα πληγώσετε ανεπανόρθωτα τις παιδικές ψυχές.

    ευχαριστώ.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:56 | Μαρια

    Διαφωνώ κατηγορηματικά!!

  • 5 Μαΐου 2020, 21:55 | Γαρυφαλλιά

    Διαφωνώ κατηγορηματικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη νηπιακή ηλικία και στο σχολείο γενικότερα! Ο γονιός είναι υπεύθυνος και το πιο κατάλληλο άτομο να ενημερώσει τα απιδιά του και κανείς άλλος! Αμφισβητώ κάθετα την εγκυρότητα και την εντιμότητα του ειδικού της σεξουαλικής αγωγής. Θεωρώ ότι τέτοιες πρακτικές θα μπλέξουν τα παιδιά και μπορεί να τα οδηγήσουν σε μη κανονικές επιλογές. Γιατί μια είναι η σωστή επιλογή και η σωστή οικογένεια. Αυτή που αποτελείται από έναν άντρα και μια γυναίκα. Μετά μην απορείτε γιατί θα αυξηθεί και η υπογεννητικότητα. Επίσης διαφωνώ και με την εκμάθηση των Αγγλικών σε τόσο πρώιμη ηλικία, όταν δεν υπάρχει ωριμότητα για την κατανόηση της Ελληνικής γλώσσας. Αντί να βάζετε αγγλικά από το νηπιαγωγείο δεν απορείτε γιατί αφού τα παιδιά κάνουν αγγλικά σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου τελικά όλα κάνουν φροντιστήριο για να πάρουν κάποιο πτυχίο? Καλύτερα να βελτιώσετε τα ήδη υπάρχοντα βιβλία ξένων γλωσσών που είναι κακογραμμένα και δυσκολεύουν τα παιδιά χωρίς τελικά να τους μαθαίνουν κάτι.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:55 | Στέλλα

    Όχι στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα Νηπιαγωγεία – κάτι που έχει αποτύχει εκπαιδευτικά σε όλο τον κόσμο Δεν θέλουμε κι άλλο γκρέμισμα στην Εκπαίδευση.

    Μόνο οι γονείς είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να δίνουν την κατεύθυνση της πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης στα ανήλικα παιδιά τους. Καμία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε τόσο νεαρή και τρυφερή ηλικία την σταδιακή ανατροφή προς την ωρίμανση των ανήλικων παιδιών μας.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:55 | ΑΝΝΑ ΚΟΛΕΝΔΡΙΑΝΟΥ

    Όπου λείπει ο Θεός , όλα επιτρέπονται(Ντοστογιέφσκι).Έχω ακούσει περίεργες θεωρίες που αναφέρονται σε ηδονή που μπορεί να προκληθεί από τον αυνανισμό,την ομοφυλοφιλία ή την παιδοφιλία και στενάζω διαρωτώμενη τι επιδιώκουμε να μάθουμε στα παιδιά μας.Μήπως δηλητηριάζουμε τη τρυφερή καρδούλα τους προβάλλοντας συνέχεια κάποια όργανά τους,δημιουργώντας τους εμμονές για αυτά. Το μικρό παιδάκι μαθαίνει π.χ. με την χαρτοκοπτική του το σώμα του συνολικά. Παράλληλα οι γονείς έχουν τον δικό τους ρόλο μαθαίνοντάς τους π.χ. ποια όργανα δεν κάνει να τους τα αγγίζει άλλος.
    Κι όμως υπάρχουν τόσα τρυφερά πράγματα ,που μπορείς να διδάξεις στα βλασταράκια που τώρα γνωρίζουν τον κόσμο…για να γίνουν άνθρωποι με συναίσθημα.Αν ο σκοπός μας είναι την καρδιά του μικρού παιδιού να την κάνουμε καρδιά μεγάλου μέσω της σεξολογίας,τότε είμαστε συνεργοί σε μεγάλο έγκλημα κατά της Ελλάδος μας.Μήπως με την αγωγή αυτή πονηρέψουμε τις αθώες παιδικές ψυχούλες βάζοντας τορπίλη στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας,δημιουργώντας τους ένα έντονο ενδιαφέρον για το σεξ; Στο κάτω κάτω οι γονείς μπορούν να ενημερώνουν τα παιδιά τους.
    Έχουμε να κάνουμε με παιδιά που θέλουμε να έχουν καθαρό μυαλό,ζεστή καρδιά,να λένε ένα δόξα τω Θεώ. Αν αυτό το πρόγραμμα έχει μέσα του Θεό,ας προχωρήσει.Διαφορετικά ένας νέος αόρατος εχθρός,ο κορονοϊός της ψυχής θα μεταδίδεται στη νέα γενιά εκουσίως. Άλλωστε χωρίς Θεό,όλα επιτρέπονται.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:55 | Ιωάννης

    Διαφωνώ κάθετα οριζόντια και τρισδιάστατα

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Πολύτεκνη μητέρα

    Αφήστε τις ψυχές των παιδιών μας καθαρές!!!!

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Θεόδωρος

    ΔΙΑΦΩΝΩ με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία. Αυτή η διαπαιδαγώγηση ανήκει αποκλειστικά στους γονείς που γνωρίζουν πολύ περισσότερο τα παιδιά τους και ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για το μέλλον τους.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Αθανάσιος

    Διαφωνώ απόλυτα με την είσοδο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην τρυφερή αυτή ηλικία. Αφήστε τους γονείς τους να το πράξουν όποτε κρίνουν εκείνοι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Λαμπρινή Πουλοπούλου

    Διαφωνώ κάθετα με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο. Ως μητέρα πέντε παιδιών και ως εκπαιδευτικός θεωρώ ότι το σχολείο οφείλει να μην εκθέσει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών μας με την άκαιρη για την ηλικία τους ενημέρωση για τέτοιου είδους θέματα για τα οποία, μάλιστα, δεν έχει αρμοδιότητα.

  • 5 Μαΐου 2020, 21:54 | Βασίλης Ξάνθης

    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγιση -απομονωμένη από ένα σύστημα αξιών- είναι αποσπασματική και μονοδιάστατη. Εφόσον η κοινωνία μας δεν έχει συμφωνήσει στις αξίες της, θα πρέπει να επαφίεται στην οικογένεια να κρίνει εάν, πότε και με ποιον τρόπο θα μυήσει τα παιδιά της στα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου. Διαφωνώ απόλυτα με το βεβιασμένο της κίνησης.