Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου είναι οι εξής :
Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών
Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (multimedia, web designer, Web Developer, Video Games)
2. Τεχνικός Η/Υ
3. Τεχνικός Λογισμικού
Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
2. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού
4. Τεχνικός Οχημάτων
5. Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών
6. Τεχνικός Ιατρικών οργάνων
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων
3. Τεχνικός Αυτοματισμού
4. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
Τομέας Δομικών Έργων
1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
Τομέας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
1. Τεχνικός Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος
2. Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης
3. Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης
Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας
Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας
1. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
2. Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού
3. Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης
4. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Τομέας Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
1. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
2. Τεχνικός Ζωικής Παραγωγής
3. Τεχνικός Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
4. Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
5. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Ομάδα Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Τομέας Πλοιάρχων
1. Πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού
Τομέας Μηχανικών
1. Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού
Οσον αφορά την ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών και επειδή διατυπώνονται ενστάσεις σχετικά με τον τομέα στον οποίο πρέπει να ανήκουν (Ηλεκτρονικής ή Πληροφορικής) θυμίζω ότι η ανάγκη ύπαρξης των τηλεπικοινωνιών είναι αυτή που ουσιαστικά οδήγησε στη μεγάλη ανάπτυξη της Ηλεκτρονικής. Στα δίκτυα των εταιρειών κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, στα δίκτυα κορμού (backbone) των εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Διαδικτύου και στα δίκτυα των Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών σταθμών, προφανώς ασχολούνται μόνο ηλεκτρονικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Επειδή στα δίκτυα των Η/Υ η κατάσταση παρουσιάζεται αμφισβητούμενη θα ήθελα να προσθέσω τα εξής:
Η πλήρης ψηφιοποίηση των τηλεπικοινωνιών βασίστηκε στην έννοια του χρονικού πλαισίου από bits (frame) που πρωτοεμφανίσθηκε κατά την επικοινωνία με χρήση P.C.M.. Ειναι αυτά τα ίδιου τύπου πλαίσια που δημιουργούνται λογικά στο 2ο επίπεδο της στρωματοποιημένης αρχιτεκτονικής δικτύων Η/Υ και υλοποιούνται σε αντίστοιχους ηλεκτρικούς ή φωτεινούς παλμούς (ανάλογα με τον τύπο της κάρτας δικτύου) στο 1ο επίπεδο της προαναφερθείσας αρχιτεκτονικής.
Υπάρχει βέβαια και το 3ο επίπεδο αυτής της αρχιτεκτονικής που αφορά την δρομολόγηση (routing) των I.P. διευθύνσεων το οποίο όμως δεν νομίζω ότι αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης του αποφοίτου της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης.
Από την εμπειρία μου λόγω της προηγούμενης επαγγελματικής μου ενασχόλησης γνωρίζω ότι ή υλική υποδομή ενός δικτύου Η/Υ (καλώδια, οπτικές ίνες) είναι αντικείμενο ενασχόλησης κυρίως των ηλεκτρολόγων, όμως η κατάσταση αλλάζει όσον αφορά τα ασύρματα δίκτυα πολλαπλών σημείων πρόσβασης όπου η χρήση πολλαπλών κεραιών αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης των ηλεκτρονικών. Επίσης ο τερματισμός της καλωδιακής υποδομής των ενσύρματων δικτύων (καλώδια και οπτικές ίνες) αλλά και η διασύνδεση των ενεργών δικτυακών συσκευών (switches, routers, D.S.L. modems) πραγματοποιούνται από ηλεκτρονικούς.
Για τους περισσότερους, δίκτυα Η/Υ σημαίνει το μάλλον τυποποιημένο περιβάλλον L.A.N. του σπιτιού, των σχολικών εργαστηρίων και των μικρών επιχειρήσεων. Ομως στον πραγματικό κόσμο υπάρχει και το μη τυποποιημένο περιβάλλον W.A.N. όπου οι εν χρήσει τεχνολογίες (D.S.L., οπτικές ίνες, Α.Τ.Μ., Frame Relay, και άλλες παλαιότερες) δεν έχουν ενιαία εφαρμογή. Αντίστοιχα η υλική υποδομή άλλα και οι τρόποι διασύνδεσης είναι πολλοί και ποικίλοι και απαιτούν τη χρήση εργαλείων και διαφόρων τεχνικών συγκόλλησης καλωδίων και οπτικών ινών. Σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον διασύνδεσης W.A.N. – W.A.N. και W.A.N. – L.A.N., εξ εμπειρίας μου, δεν είδα να ασχολείται κανείς απόφοιτος του τομέα Ηλεκτρολογίας ή του τομέα Πληροφορικής παρά μόνο του τομέα Ηλεκτρονικών.
Σχετικά με την ειδικότητα τεχνικών Η/Υ που ανήκει στον τομέα της Πληροφορικής από την πλευρά ενός τεχνολόγου ηλεκτρονικού έχω να παρατηρήσω τα έξης:
Η πρώτη προσέγγιση αφορά τη θεωρητική πλευρά του θέματος.
Ο τεχνικός Η/Υ ασχολείται κατά κύριο λόγο με το υλικό μέρος των υπολογιστών (hardware) το οποίο υλοποιείται βεβαίως με ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Αρα ο τεχνικός αυτός θα πρέπει να έχει μια ευρεία γνώση των ηλεκτρονικών.
Το πρόγραμμα που εκτελείται από τον υπολογιστή για να ελέγχει άμεσα αυτό το ηλεκτρονικό υλικό μέρος ονομάζεται B.I.O.S. και αποτελείται από διάφορους παραμέτρους των οποίων μπορούμε να αλλάζουμε τις τιμές. Οι παράμετροι αυτοί σχετίζονται άμεσα με αντίστοιχες φυσικές παραμέτρους των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
π.χ.: οι πολλαπλασιαστές και οι συχνότητες λειτουργίας κάποιων διαύλων επικοινωνίας (buses) που καθορίζουν την συχνότητα λειτουργίας και τη ταχύτητα επικοινωνίας της C.P.U. με τα διάφορα υποσυστήματα της μητρικής πλακέτας του Η/Υ,
οι παράμετροι που αφορούν τον χρονισμό των μνημών οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρονική κυκλωματική δομή αυτών,
οι παράμετροι που αφορούν τις τάσεις λειτουργίας της C.P.U., των μνημών, και ίσως κάποιων άλλων υποσυστημάτων της μητρικής πλακέτας του Η/Υ σχετίζονται άμεσα με την ηλεκτρονική κυκλωματική δομή αυτών.
Κατ’ αντιστοιχία προς τις παραμέτρους του B.I.O.S. υπάρχουν οι βραχυκυκλωτήρες (jumpers) που επιτρέπουν την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων της μητρικής πλακέτας του Η/Υ.
Η δεύτερη προσέγγιση αφορά την πρακτική πλευρά του θέματος, η οποία έχει διαμορφωθεί από την αρκετά μεγάλη εμπειρία μου στο χώρο της επισκευής Η/Υ.
Ο τεχνικός Η/Υ πρέπει πρωτίστως να μπορεί να επισκευάζει τον Η/Υ και η οποία επισκευή δεν αφορά μόνο την αλλαγή της κάρτας γραφικών ή του σκληρού δίσκου, αλλά μπορεί να αφορά:
το ίσιωμα της στραβής ακίδας της βάσης της C.P.U.,
την επισκευή του σπασμένου συνδέσμου (connector) του σκληρού δίσκου,
την ανταλλαγή των πλακετών του ηλεκτρονικού κυκλώματος μεταξύ δύο πανομοιότυπων σκληρών δίσκων που δεν λειτουργούν για διαφορετικούς λόγους,
την αλλαγή του χαλασμένου διακόπτη ON/OFF του Η/Υ,
την αλλαγή των «φουσκωμένων» (βλαμμένων) πυκνωτών της μητρικής πλακέτας του Η/Υ,
την επισκευή του βλαμμένου τροφοδοτικού γιατί δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμο ένα άλλο σε κάποια απομεμακρυσμένη γωνία της ελληνικής επαρχίας.
Για να γίνουν οι ανωτέρω επισκευές χρειάζονται εργαλεία και θα πρέπει να γνωρίζουμε τη διαδικασία κόλλησης/αποκόλλησης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Οσον αφορά την εγκατάσταση των οδηγών προγραμμάτων (drivers), αύτη είναι μια μάλλον απλή διαδικασία εάν έχει επιλεγεί και τοποθετηθεί σωστά το υλικό μέρος. Η τυπική δε εγκατάσταση των εφαρμογών γίνεται και από τους χρήστες.
Υποθέτω ότι από τα προαναφερθέντα προκύπτει μάλλον αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο τεχνικός Η/Υ έχει περισσότερη σχέση με τον τομέα Ηλεκτρονικών παρά με οποιονδήποτε άλλον.
Το νέο επαγγελματικό λύκειο δεν έχει ειδικότητες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ΚΟΡΙΤΣΙΑ Η Αισθητική είναι μια επαγγελματική διέξοδος για αυτά κορίτσια κυρίως σε τουριστικά μέρη και νησιά όπου υπάρχουν έντονες ανάγκες με τους τουρίστες. Επιπλέον οι μαθήτριες πρέπει να μπορούν να έχουν μια ευκαιρία για να πάνε στα ΤΕΙ
Ο όρος λογισμικό χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με τον όρο υλικό (δηλ. τον υπολογιστή ως φυσικό αντικείμενο που διαχειρίζεται το λογισμικό). Είναι λοιπόν άρρηκτα συνδεδεμένη (και αυτονόητη) η σχέση τους και για το λόγο αυτό υπάρχουν ως «κατευθύνσεις» της ίδιας επιστήμης, της επιστήμης των υπολογιστών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ του εσωτερικού και του εξωτερικού συνυπάρχουν μαθήματα και των δύο κατευθύνσεων.
Για το λόγο αυτό θεωρώ απολύτως λογικό η ειδικότητα του Τεχνικού ΗΥ να ανήκει στον τομέα Πληροφορικής και να διδάσκεται από επιστήμονες πληροφορικής.
Έτσι ο μαθητής θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευθεί στον τρόπο λειτουργίας του ΗΥ μαθαίνοντας όχι μόνο το πώς αλλά και το γιατί. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει μύστης του μαγικού κόσμου της οργάνωσης και αρχιτεκτονικής των ΗΥ, του ταξιδιού από τις γλώσσες υψηλού επιπέδου στα χαμηλότερα επίπεδα του υλικού μαθαίνοντας σε βάθος όλες τις απαραίτητες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις που απαιτεί η συγκεκριμένη ειδικότητα.
Ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας των Επαγγελματικών λυκείων της χώρας καταργείται γι΄αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούμε πρώτον γιατί τα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν π.χ στα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν επιπλέον σπουδές μετά το λύκειο(άλλες ειδικότητες παραμένουν στο λύκειο)και δεύτερον τι θα γίνει με τα φτηνά εργατικά χέρια που έχουν αναγκη κυρίως τα νασοκομεία;Υγεία και Παιδεία στο στο στόχαστρο την ίδια χρονική στιγμή…τυχαιο;
Γιατί να μην υπάρχουν και οι τομείς που καταργήθηκαν δεδομένου ότι υπάρχουν όπως και οι υπόλοιποι τομείς και στα ΙΕΚ και στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα?
Ο τομέας των δομικών/κατασκευών είναι θεμελιώδους σημασίας για τις υποδομές και την ανάπτυξη της χώρας μας σε πολλά επίπεδα (δρόμοι, λιμάνια, πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, τοπογραφική καταγραφή κ.α.)
Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση πρώτου επιπέδου, στα πλαίσια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Επαγγελματικού Λυκείου, των μεσαίων στελεχών που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού.
Στο παρόν σχέδιο νόμου ο τομέας των Δομικών είναι συρρικνωμένος αν και είναι τόσο σημαντικός.
Γι’ αυτό προτείνω:
Α) Την ουσιαστική διεύρυνση του τομέα με τις παρακάτω ειδικότητες (μαζί με την ήδη υπάρχουσα στο σχέδιο νόμου):
– Τεχνικός Έργων Υποδομής
– Τεχνικός Κτιριακών Έργων
Θεωρώ ότι οι ειδικότητες πρέπει να μην είναι πολλές, να καλύπτουν τους βασικούς τομείς του κλάδου και να είναι διακριτές μεταξύ τους.
Β) την εισαγωγή μαθήματος, στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ, με όνομα :
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Γ) Να παραμείνει το μάθημα της Τεχνολογίας στο Γυμνάσιο ως έχει σήμερα.
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΥ
Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ο ΤΟΜΕΑΣ (Ομάδα Προσανατολισμού) Υγείας και Πρόνοιας το Σεπτέμβρη στο Νέο Επαγγελματικό Λύκειο. Nα μην καταργηθεί ο Τομέας, να υπάρχουν οι ειδικότητες στο ΕΠΑΛ το Σεπτέμβριο!!!
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα των Δομικών Έργων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
Για τον «εκσυγχρονισμό» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιχειρήθηκε το ψαλίδισμα αν όχι η εξαφάνιση του τομέα των κατασκευών (Πολιτικού Μηχανικού), που αποτέλεσε επί σειρά ετών τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, και χωρίς την ανάπτυξη οποίας είναι αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς βασικές παραγωγικές μονάδες κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, αξιοποίηση ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, η πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση ρυθμιστικών αναπτυξιακών σχεδίων που λείπουν εντελώς, η τοπογραφική καταγραφή με ακρίβεια και η σύνταξη του κτηματολογίου της χώρας και τόσα άλλα που συνδέονται με τον τομέα του Πολιτικού Μηχανικού και των κατασκευών. Κρίσιμη για αυτό είναι η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών που εμποδίστηκε για χρόνια. Με μεγάλη ανακούφιση είδαμε τις ειδικότητες Περιβάλλοντος στην Εκπαίδευση.
Οι ειδικότητες όμως του Τομέα Περιβάλλοντος προσανατολίζονται περισσότερο στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης κυρίως με χρήση της τεχνολογίας. Ο τομέας Δομικών Έργων θα πρέπει να εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων «στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη» (ΚΑΠΕ). Στον τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα όπως σύνταξης περιβαλλοντικών μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου, βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών.
Προτείνουμε την εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την επιπλέον εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.
1.Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2.Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων
3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών
4.Τεχνικός έργων υποδομής
Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα
Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων
Στα μαθήματα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών της Α΄ τάξης ΕΠΑΛ ξεχάστηκε ο τομέας των Δομικών Έργων. Θεωρούμε αναγκαία και προτείνουμε την εισαγωγή του Μαθήματος:
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
Ομάδα εργασίας
Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων
Πολιτικών Μηχανικών
μελών της ΕΤΕ
Ο ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΓΙΑΤΙ???? ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΣΧΕΤΟ, ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ(ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ)ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ. ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝ ΕΣΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ.
Στο παρόν νομοσχέδιο του «εκσυγχρονισμού» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης επιχειρήθηκε αν όχι η εξαφάνιση σίγουρα η υποβάθμιση του Τομέα των Δομικών Έργων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια μόνο ειδικότητα στον Τομέα αυτή του σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής και κανένα μάθημα στην Α΄ Τάξη στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών.
Προτείνω λοιπόν δύο νέες ειδικότητες
1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
2. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
Επισης προτείνω στην Α Τάξη το μάθημα
ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Οι περισσότερες ειδικότητες στην Ελλάδα, όπως ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι κλπ, κατά ένα μεγάλο ποσοστό ασχολούνται με την οικοδομή και γενικά με κτιριακές εγκαταστάσεις. Με κατασκευή και με συντήρηση φυσικά. Όλοι αυτοί πρέπει να ακολουθήσουν σχέδια και οδηγίες Πολιτικών Μηχανικών. Η ειδικότητα των Δομικών είναι αυτή που δίνει τις κατευθύνσεις και γι΄ αυτό από παλιά ήταν η ειδικότητα από την οποία άρχιζαν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η ειδικότητα των Δομικών στα ΕΠΑΛ έχει ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα και είναι απαραίτητη στον εργασιακό χώρο αφού αυτής έπονται δεκάδες ή και εκατοντάδες επαγγέλματα. Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία και να αυξηθούν οι ειδικότητες του Τομέα, ώστε να καλυφθούν τα κενά στην αγορά εργασίας.
Για τον τομέα Πληροφορικής προτείνονται οι εξής δύο (2) ειδικότητες:
1) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, ειδικότητα η οποία θα εξειδικεύει τις γνώσεις των μαθητών/τριών:
α) στο υλικό του ΗΥ (Hardware), στην αρχιτεκτονική και στη συντήρησή του. Το αντικείμενο αυτό θα παρέχει στους/στις μαθητές/τριες τα απαραίτητα εφόδια ώστε να κατανοήσουν τη δεύτερη συνιστώσα των υπολογιστικών συστημάτων, δηλαδή το Λογισμικό (Sofware).
β) στις επικοινωνίες δεδομένων και στα δίκτυα υπολογιστών με έμφαση στη δομή, στην κατανόηση των προτύπων τους, καθώς και σε θέματα απόδοσης και ασφάλειας ώστε οι μαθητές/τριες να είναι ικανοί/ές να ρυθμιζουν και να διαχειρίζονται δίκτυα υπολογιστών.
Τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στον τομέα Πληροφορικής γεγονός που αποδεικνύεται από τα προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημών και τμημάτων μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2) Τεχνικός Σχεδίασης και Ανάπτυξης
α) Ψυχαγωγικών και Πολυμεσικών Εφαρμογών (Multimedia – Computer Game designer & developer),
β) Διαδικτυακών Τόπων και Εφαρμογών για Κινητές Συσκευές (Web designer & developer, Mobile App developer)
Ταυτόχρονη μετονομασία της ειδικότητας «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού σε «Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών» έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση των μαθητών/τριών σε σχέση με τα αντίστοιχα διδακτικά αντικείμενα.
Προτείνω το διαχωρισμό της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών σε περισσότερες διακριτές ομάδες καθώς καλύπτει πέντε διαφορετικούς τομείς που στην ουσία αποτελούν πέντε διακριτές επιστημονικές / διδακτικές περιοχές.
Επίσης προτείνω τη δημιουργία ανεξάρτητης “Ομάδας Προσανατολισμού Πληροφορικής”.
H Ομαδοποίηση πέντε (5) Τομέων σε μία Ομάδα Προσανατολισμού την καθιστά πολύ “βαριά”, γεγονός που έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.
Ειδικότερα, και οι πέντε Τομείς της Ομάδας καλούνται να μοιραστούν τις επτά (7) ώρες των μαθημάτων προσανατολισμού που απομένουν από τις 13 συνολικά ώρες αν αφαιρέσουμε τις 2 ώρες του μαθήματος “Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή” και τις 4 ώρες (οι 2 ώρες ΤΠΕ ΜΟΝΟ για αυτή την ομάδα προσανατολισμού δεν γίνεται παρά να είναι τυπογραφικό λάθος) του μαθήματος ΤΠΕ.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν απαράδεκτο “συνωστισμό” και επί της ουσίας στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις απαιτούμενες ώρες μαθημάτων προσανατολισμού για τον Τομέα τους.
Επιπλέον οι μαθητές της Ομάδας αυτής δεν διδάσκονται αποκλειστικά μαθήματα του τομέα τους, όπως συμβαίνει με τους μαθητές όλων των υπολοίπων Ομάδων, αλλά διδακτικά αντικείμενα που έχουν από ελάχιστη έως καμία σχέση με τον Τομέα που θα επιλέξουν στην Β’ τάξη.
Για παράδειγμα οι μαθητές που θα επιλέξουν τον Τομέα Πληροφορικής θα έχουν παρακολουθήσει στην Α τάξη για εννιά διδακτικές ώρες αντικείμενα Ηλεκτρολογίας, Μηχανολογίας και Δομικών Έργων.
Με τον τρόπο αυτό:
1) “χαραμίζονται” κατά κάποιο τρόπο διδακτικές ώρες και έτσι να χάνεται η δυνατότητα για περαιτέρω εμβάθυνση και εξειδίκευση σε αντικείμενα του Τομέα
2) οι μαθητές να δείχνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού που δεν τους αφορούν
3) υπάρχει ανομοιομορφία και ανομοιογένεια στα τμήματα.
Αν κατ’ ανάγκη θα έπρεπε να συνδυαστεί με κάποιον τομέα ο Τομέας Πληροφορικής αυτός θα μπορούσε να είναι ο Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας, δημιουργώντας την Ομάδα Προσανατολισμού “Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας”.
Η συνάφεια των δύο τομέων αποδεικνύεται από τον μεγάλο βαθμό ενσωμάτωσης της πληροφορικής στις δομές κάθε σύγχρονης επιχείρησης, από την ανάγκη της αγοράς για “υβριδικά” στελέχη με υπόβαθρο πληροφορικής και οικονομίας / διοίκησης, από το e-επιχειρείν που αποτελεί κοινή πρακτική σε πληθώρα επιχειρήσεων, καθώς και από τα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων.
Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας που είναι;
Θα είμαστε η μοναδική χώρα στο κόσμο χωρίς τον τομέα αυτό;
και πως θα βρίσκουμε εργαζόμενους για απασχόληση στον επαγγελματικό τομέα αυτό;
Επαναφορά λοιπόν του τομέα αυτού.
Ευχαριστώ.
Η ειδικότητα των ηλεκτρολόγων θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη από την ειδικότητα των ηλεκτρονικών. Η ηλεκτρολόγοι ασχολούνται με τα ισχυρά ρεύματα ενώ οι ηλεκτρονικοί με χαμηλής έντασης ρεύματα.
Οι ηλεκτρολόγοι θα έπρεπε να έχουν στον τομέα τους
ηλεκτρολόγους εγκαταστάσεων,Αυτοματισμούς, ηλεκτρικό σύστημα αυτοκινήτων ,βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Θα πράπει να υπάρξει και διαχωρισμός και στα μαθήματα ανάλογα με τις πρώτες αναθέσεις.
Θεωρώ οτι ο Τομέας δομικών θα έπρεπε να εχει περισσότερες ειδικότητες όπως αυτή των Έργων Υποδομής και της ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων.
Επίσης ειναι απαράδεκτο να λείπει η πληροφορική απο τη Β´ και Γ´ τάξη των Επαλ.
Τέλος ο ηλικιακός περιορισμός των 20 ετών θα πρέπει να εκλείψει.
Με αφορμή την ανακοίνωση των τομέων και ειδικοτήτων του Νέου Επαγγελματικού Λυκείου παρουσιάστηκε κάποιος προβληματισμός, σχετικά με τον τομέα στον οποίο πρέπει να ανήκει η ειδικότητα «Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών».
Πρέπει καταρχήν να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι τώρα, η συναφής ειδικότητα «Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» λειτουργούσε απρόσκοπτα στα ΕΠΑ.Λ, (αλλά και προγενέστερα στα Τ.Ε.Ε.), ενταγμένη στον τομέα Ηλεκτρονικής. Και επειδή πιστεύω ότι κανένας από τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ δεν είναι υποστηρικτής της λογικής «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται», παραθέτω τις παρακάτω σκέψεις:
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα σχετικά με αυτούς συστήματα, αρχικά σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από ηλεκτρονικούς. Αναπόφευκτα και οι πρώτοι προγραμματιστές τους ήταν ηλεκτρονικοί. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και λόγω της πολυπλοκότητας των δομών, τόσο σε επίπεδο «υλικού» όσο και σε επίπεδο «λογισμικού» διαπιστώθηκε ότι οι σχεδιαστές, κατασκευαστές ή οι τεχνικοί υπολογιστών δεν μπορεί (και δε χρειάζεται) να είναι συγχρόνως και οι προγραμματιστές τους. Έτσι δημιουργήθηκε ο κλάδος της Πληροφορικής. Φαίνεται όμως σαν, ορισμένοι, να επιδιώκουν την επιστροφή στο παρελθόν από την αντίστροφη λογική, δηλαδή αντί για Ηλεκτρονικούς – Προγραμματιστές να έχουμε Προγραμματιστές – Ηλεκτρονικούς. Σίγουρα η ειδικότητα του Πληροφορικού είναι ευρύτερη από αυτήν του Προγραμματιστή, με την παλιά της έννοια, αλλά δεν φθάνει στο σημείο να αντικαταστήσει την ειδικότητα του Ηλεκτρονικού. Το ότι οι ηλεκτρονικοί διδάσκονται προγραμματισμό δεν τους καθιστά Πληροφορικούς, ούτε και η διδασκαλία μαθημάτων ηλεκτρονικού περιεχομένου (π.χ. Τηλεπικοινωνίες) μπορεί να «μεταμορφώσει» τους Πληροφορικούς σε … Ηλεκτρονικούς. Η ικανότητα κάποιου να αντικαθιστά την κάρτα γραφικών του υπολογιστή του, δεν τον αναγορεύει αυτόματα σε τεχνικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ούτε σημαίνει ότι μπορεί να κατανοήσει τη λειτουργία ενός διακοπτικού τροφοδοτικού, ώστε να εντοπίσει πιο σύνθετες βλάβες. Ο τεχνικός κάθε ειδικότητας, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες πρέπει να έχει αναπτύξει και την ανάλογη τεχνική αντίληψη, πράγμα που απαιτεί αρκετή τριβή κυρίως σε πρακτικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στο σχολικό περιβάλλον, τα εργαστήρια πληροφορικής αποτελούνται αμιγώς από υπολογιστές. Οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ δεν κάνουν χρήση εργαλείων, οργάνων μέτρησης, συσκευών κλπ, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να χρησιμοποιήσουν μια απλή κεραία-δίπολο, για να κατανοήσουν τη λειτουργία της. Διερωτάται κανείς… τι είδους τεχνικοί δικτύων και τηλεπικοινωνιών μπορεί να προκύψουν μόνο από την πρακτική εκπαίδευση στα εργαστήρια πληροφορικής; Εκτός βέβαια και αν ορισμένοι σκέφτονται να εντάξουν τα εργαστήρια των Ηλεκτρονικών στον τομέα Πληροφορικής και να αρχίσει η διδασκαλία μαθημάτων ηλεκτρονικής στους μαθητές της Πληροφορικής.
Τέλος να θυμήσουμε ότι η ειδικότητα υπάρχει στους ηλεκτρονικούς από τα ΤΕΛ, υπάρχει εμπειρία, υπάρχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα, στο ΕΠΑΛ χρησιμοποιείται το δικό μας βιβλίο από όλους τους τομείς, στα ΑΕΙ οι ηλεκτρονικοί διδάσκονται τα σχετικά αντικείμενα (κανένα τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ δεν ανήκει σε τομέα πληροφορικής
Κύριε Υπουργέ καλημέρα,
Στο σχολείο μας έχουμε 270 μαθητές ετησίως που παρακολουθούν τον τομέα Υγείας & Πρόνοιας, ειλικρινά με μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές αυτοί είναι από μεσαίες κοινωνικές τάξεις και το σχολείο μας αλλά και ο συγκεκριμένος τομέας είναι μία όαση για αυτούς τους μαθητές στην σκληρή σημερινή πραγματικότητα. Τους δίνει ένα όραμα και μία ελπίδα. Κάνω έκληση να μην καταργηθεί ο τομέας Υγείας Πρόνοιας. Πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας. Μας έχουν ανάγκη. ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ και τα αγαπάμε πάρα πολύ.
Ένας καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19 ΕΠΑΛ που:
Λατρεύω την δουλειά μου
Λατρεύω τους μαθητές μου
Λατρεύω το σχολείο μου
Σας ευχαριστώ
Καμία ειδικότητα που να μπορούν να παρακολουθήσουν γυναίκες δεν υπάρχει στο νέο τεχνικό Λύκειο. Θα πρέπει όλες οι ειδικότητες που έχουν αντίστοιχες σχολές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση να μπουν στο νέο τεχνικό Λύκειο. Όπως αντίστοιχα γίνετε με όλος τις καθαρά αντρικές ειδικότητες. Ειδικότητες όπως Υγείας και πρόνοιας και Αισθητική & Κοσμετολογίας που έχουν αντίστοιχα τμήματα στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν πρέπει να αποκλειστούν
Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών : είναι κατεξοχήν μάθημα που ανήκει στον τομέα πληροφορικής.
Η ειδικότητα αυτή παρέχεται από σχολές Πληροφορικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι Ηλεκτρολόγων ή Ηλεκτρονικών.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας των δομικών έργων. Σε μια χώρα η οποία αναζητά και ευαγγελίζεται την ανάπτυξη ο τομέας δομικών έργων θα πρέπει να έχει εξέχουσα θέση. Γιατί παραδοσιακά και σε όλες τις κοινωνίες η ανάπτυξη συνυπάρχει αν όχι έπεται της κατασκευαστικής ανάπτυξης.
Έτσι, θα μπορούσε να ενισχυθεί ο τομέας αυτός και με νέες ειδικότητες όπως: 1.Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων 2.Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων 3.Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης ανθρωπογενών κατασκευών 4.Τεχνικός έργων υποδομής.
Τέλος, μετά την κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας αποκλείεται η πλειοψηφία των κοριτσιών από την επαγγελματική εκπαίδευση. Η διεύρυνση του τομέα δομικών έργων θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των κοριτσιών αυτών που στην ουσία δεν έχουν κάποια διέξοδο.
ΝΕΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ, ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
• ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ Ι.Ε.Κ.
• ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ
• ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ Σ.Ε.Κ.
Οι Ειδικότητες των Ι.Ε.Κ. θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν (σύμφωνα με τον οδηγό Ειδικοτήτων της ΓΓΔΒΜ) διότι είναι αρκετά σωστά δομημένες και με πλούσια αναλυτικά προγράμματα αλλά μη επικαιροποιημένα.
Όμως οι ειδικότητες των επιμέρους τομέων κατάρτισης θα πρέπει να εμπλουτιστούν με τις παρακάτω νέες και πιο σύγχρονες :
Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Επικοινωνιών –Αυτοματισμού, Ψηφιακής Οικονομίας και Ενέργειας
1. Τεχνικός Τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
2. Τεχνικός Βιομηχανικών Αυτοματισμών και Ηλεκτρονικών Ισχύος
3. Τεχνικός Αιολικών Συστημάτων.
4.Ηλεκτρονικός κινητής τηλεφωνίας και κινητού Ηλεκτρονικού Εμπορίου
(Μοbile e-commerce)
5.Ηλεκτρονικός Συστημάτων Α.Π.Ε.(Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)
6.Ηλεκτρονικός Εγκαταστάσεων Συστημάτων Ασφαλείας και Αυτοματισμών
7.Ηλεκτρονικός Εγκαταστάσεων Συστημάτων Εκπομπής και Λήψης
8.Ηλεκτρονικός Avionics και Συντήρησης Αεροπορικού Υλικού
9.Ηλεκτρονικός Συστημάτων Πλοίων
10.Ηλεκτρονικός Ιατρικών Συσκευών
11.Τεχνικός Υλικού Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
12. Τεχνικός Υλικού Δικτύων και Ψηφιακής Διασύνδεσης
13. Τεχνικός Σχεδιασμού Προϊόντων Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών
14.Τεχνικός Ενεργειακών Επενδύσεων
15.Τεχνικός Προστασίας Περιβάλλοντος
16.Τεχνικός Εξοικονόμησης Ενέργειας
17. Τεχνικός Βιοκλιματικού Σχεδιασμού & Ενεργειακής Επιθεώρησης
18. Τεχνικός σε Συστήματα – Δίκτυα Φυσικού Αερίου
19.Τεχνικός Ηλεκτρικών Μηχανών
20.Τεχνικός σε Συστήματα Άντλησης –Διανομής και Δικτύων Πετρελαίου
Τομέας Τεχνολογιών Πληροφορικής , Λογισμικού & Ηλεκτρονικών Συστημάτων
1. Τεχνικός Ανάπτυξης Εφαρμογών Λογισμικού Κινητής Τηλεφωνίας
2. Τεχνικός Ανάπτυξης Λογισμικού – Προγραμματιστής
3. Τεχνικός Αναλυτής Συστημάτων/ Σχεδιαστής Λογισμικού Δικτύων
4. Τεχνικός Αναλυτής συστημάτων Επιχειρησιακών Αναγκών και Διαδικασιών
5. Τεχνικός Υπεύθυνος Λογισμικού Διαδικτύου
6. Τεχνικός Σχεδιαστής Ενοποιημένων Συστημάτων
7. Τεχνικός Ανάπτυξης λογισμικού και Ανάπτυξης λογισμικού Δικτύων
8. Τεχνικός Ποιότητας Πληροφοριακών Συστημάτων και λογισμικού Δικτύων
9. Τεχνικός Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και λογισμικού Δικτύων
10. Τεχνικός Εφαρμογής Eλέγχων στην Aνάπτυξης Λογισμικού και Eγκατάστασης
11. Τεχνικός Σχεδιασμού Προϊόντων πληροφορικής και Υπηρεσιών
12. Τεχνικός Βοηθός Διαχείρισης Έργων ΤΠΕ
13. Τεχνικός Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων και Κέντρων Δεδομένων
14. Τεχνικός Λογισμικού Πληροφοριακού Συστήματος
Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Ψύξης μέσω Α.Π.Ε.
2. Τεχνικός Γεωθερμικών Εγκαταστάσεων Ψύξης
3. Τεχνικός Μηχανικών Συστημάτων Άντλησης Πετρελαίου
Τομέας Διατροφής –Διαιτολογίας, Παραγωγής & Μάρκετινγκ Τροφίμων
1. Ειδικός Διαχείρισης Ασφάλειας & Ποιότητας Τροφίμων
2. Ειδικός στο Μarketing Τροφίμων
3. Τεχνικός Εταιρειών Τροφίμων
4. Τεχνικός Εργαστηρίων Ελέγχου Ποιότητας
5. Ειδικός Νομοθεσίας και Επικοινωνίας
6. Ειδικός Προμηθειών Α’ Υλών
7. Ειδικός Παραγωγής Παιδικών Τροφών
8. Τεχνικός Παραγωγής Τροφίμων
9.Τεχνικός Υποδομών Διατροφής & Συντήρησης.
10.Ειδικός Διατροφής και Διαιτολογίας
11.Ειδικός Παιδικής Διατροφής και Διαιτολογίας
Τομέας Δομικών Έργων και Πράσινου περιβάλλοντος Δόμησης
1. Ειδικός Περιβαλλοντικής Προστασίας – Διαχείρισης Ποιότητας Δομικών Προϊόντων
2. Σχεδιαστής Κατασκευών με έμφαση στη Διαχείριση Ενέργειας
3. Ειδικός Προώθησης και Πώλησης Ενεργειακά Οικονομικών Δομικών Προϊόντων (Green Marketing).
4. Σχεδιαστής Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής
Τομέας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)
1. Ειδικός Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Manager)
2. Ειδικός Μεταφορών (Transportation Manager)
3. Υπεύθυνος Logistics (Logistics Manager)
4. Υπάλληλος Logistics
5. Υπεύθυνος Διανομής
6. Υπεύθυνος Εξαγωγών
7. Υπεύθυνος Αποθηκών
8. Τεχνικός Logistics
9. Υπεύθυνος Σχεδιασμού Ζήτησης
10. Υπεύθυνος Αγορών/Προμηθειών
11. Υπάλληλος Αποθηκών
12. Υπεύθυνος Εξυπηρέτησης Πελατών
Τομέας Ορυκτών Πόρων
1. Ειδικός Περιβαλλοντικής Προστασίας – Ανακύκλωσης Προϊόντων Μετάλλου
2. Τεχνικός Μεταλλείων και Ορυκτών Πόρων
3.Τεχνικός Πετρελαίου
Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας
1. Ειδικός Παραγωγής Φαρμακευτικών & Παραφαρμακευτικών Προϊόντων
2. Τεχνικός Τεχνολογιών Γενετικής
3. Ειδικός Διασφάλισης Ποιότητας ιατρικής φροντίδας
4. Βοηθός Μοριακού Βιολόγου
5. Βοηθός Φαρμακοποιός
6. Ειδικός Βοηθός Επείγουσας Ιατρικής φροντίδας
7. Ειδικός Βοηθός Κοινωνικού Κλινικού Ψυχολόγου και Εξαρτήσεων
8. Βοηθός Νοσηλευτής Νεανικού Διαβήτη
9.Βοηθός Εργοθεραπευτή
10.Βοηθός Προσχολικής Αγωγής
11.Βοηθός Προσχολικής Αγωγής Α.Μ.Ε.Α.
12.Ειδικός Διατροφής και Διαιτολογίας
13. Ειδικός Παιδικής – Βιολογικής Διατροφής και Διαιτολογίας
14.Τεχνικός Προώθησης Φαρμάκων και Υπηρεσιών Υγείας
Οι παραπάνω ειδικότητες μπορούν να οδηγήσουν στην απόκτηση Διπλώματος Ι.Ε.Κ. επιπέδου 4 , ύστερα από τις εξετάσεις Πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.
Κάποιες από τις παραπάνω ειδικότητες μπορούν να προσφερθούν και στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο ή πιο σωστά στην Τεχνολογική-Επαγγελματική κατεύθυνση του Νέου Ενιαίου Λυκείου και για το επίπεδο 3 στην Γ τάξη και το επίπεδο 3+ στην Δ προαιρετική τάξη.
Επίσης κάποιες από τις παραπάνω ειδικότητες μπορούν να προσφερθούν και στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) και για το επίπεδο 3.
ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΜΕΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΩΡΙΟ ! ΕΠΙΠΛΕΟΝ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ «ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ» ΜΕ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΤΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΝΩΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΑΔΙΚΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΟΥΣ! Η ΙΔΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ, ΕΑΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ.
Θεωρώ πρωτεύον και στοιχειώδες να εκφράσουμε όλοι οι συνάδελφοι που σχολιάζουμε το νομοσχέδιο, την αντίθεσή μας στην πρόσφατη κατάργηση των τομέων του ΕΠΑΛ και των ειδικοτήτων της ΕΠΑΣ και τη συνακόλουθη διαθεσιμότητα (=απόλυση) των 2.122 συναδέλφων μας. Οι εν λόγω Τομείς/Ειδικότητες είναι οι δημοφιλέστερες στις προτιμήσεις των μαθητών μας, με τις περισσότερες επιτυχίες στις πανελλήνιες εξετάσεις των ΕΠΑΛ και γενικώς η παρουσία τους συνεισέφερε στην αναβάθμιση των «δύσκολων» σχολείων μας, οπότε η επανένταξή τους στο νέο σχεδιασμό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επιπλέον, θεωρώ επίσης απαράδεκτη (και καθόλου αθώα) τη συγχώνευση του Ηλεκτρονικού με τον Ηλεκτρολογικό τομέα, η οποία στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής και παιδαγωγικής βάσης. Πρόκειται για δύο εντελώς διακριτά επιστημονικά πεδία και ως τέτοια αντιμετωπίζονταν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, μέχρι πρόσφατα και πριν ενσκήψει η μνημονιακή πανούκλα (βλέπε πρόσφατη αντίστοιχη συγχώνευση στην ΑΣΠΑΙΤΕ). Η επιχειρούμενη ρύθμιση προφανώς εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική περικοπής/συρρίκνωσης/υποβάθμισης που προσπαθεί να υλοποιήσει το υπουργείο, ουδεμία σχέση έχει με παιδαγωγικά κριτήρια και κοινωνικές ανάγκες και ως εκ τούτου πρέπει να μας βρεί όλους απέναντι.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: ΓΙΑΤΙ ΕΞΟΒΕΛΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ;
ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ, ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ, ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ;
ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΚΥΡΙΩΣ-ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;
ΠΡΟΤΑΣΗ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΛ. ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ Υ.ΠΑΙ.Θ. ΔΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΟΝΤΑΣ ΑΔΙΚΙΕΣ & ΛΑΘΗ.
Σε όλα τα προηγμένα κράτη η τεχνική εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα που η οικονομική κρίση που περνά η χώρα έχει δημιουργήσει συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και αυτό με την σειρά του μεγάλο ποσοστό ανεργίας ειδικά στους νέους, η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Η οικονομία της χώρας χρειάζεται νέους με γνώσεις και δεξιότητες τέτοιες, ώστε αυτοί να μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα:
• Στις συνθήκες της αγοράς
• Στους κλάδους της οικονομίας που η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα
• Στις νέες τεχνολογίες
Ένας κλάδος που για πολλές δεκαετίες αποτελεί στην Ελλάδα έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης είναι ο κλάδος των κατασκευών (δομικά έργα, συγκοινωνιακά έργα, έργα υποδομής). Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε άμεσα (μηχανικοί, τεχνίτες, εργάτες) είτε έμμεσα (μεσίτες, προμηθευτές δομικών υλικών), απασχολούνται σε αυτόν επίσης μεγάλο μέρος του ΑΕΠ δημιουργείται από τις δραστηριότητες του. Βέβαια, τα δυο τελευταία χρόνια μέσα στα γενικότερα πλαίσια τις οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα ο κλάδος παρουσιάζει σημαντική ύφεση όμως παρ΄ όλα αυτά η προοπτικές του είναι πολύ καλές και οι λόγοι είναι πολύ:
1. Ήδη τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα (Αυτοκινητόδρομοι, βελτιώσεις υποδομών) έχουν ξεκινήσει.
2. Λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν σε νέα φάση ανάπτυξης, αφού στόχος είναι να αποτελέσουν σύντομα κέντρα διεθνούς εμπορίου και τουριστικής δραστηριότητας.
3. Οι ανάγκες για εξοικονόμηση ενεργείας αλλά και φυσικών πόρων συνεχώς μεγαλώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς η ανάγκη για κατασκευές βιοκλιματικών κτηρίων και για βελτιώσεις των θερμομονωτικών δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων κτηρίων όλο ένα θα αυξάνεται.
4. Ο τομέας του τουρισμού από εφέτος δείχνει σημάδια αύξησης, γεγονός που σημαίνει ανάγκη για νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υποδομές ή βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων.
5. Οι ανάγκες της χώρας για εγκαταστάσεις επεξεργασίας στερεών και υγρών απορρημάτων είναι μεγάλες.
6. Τέλος ο πρωτογενής τομέας (που προορίζεται να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας) χρειάζεται για την ανάπτυξη του και την υποστήριξη του νέες και σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες, ιχθυοτροφία και θερμοκήπια.
Είναι φανερό από τα πιο πάνω ότι η θέση του τομέα των Δομικών έργων – Κατασκευών στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη είναι καθοριστική αφού καλείται, λόγω των αντικειμένων με τα οποία ασχολείται, να παίξει σημαντικό παράγοντα για την οικοδομική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας. Όμως όλα αυτά για να γίνουν πραγματικότητα χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) κατάλληλα εκπαιδευμένο με γνώσεις και δεξιότητες για να πλαισιώσουν τον τομέα των Δομικών Έργων – Κατασκευών. Ο ρόλος συνεπώς του τομέα των Δομικών Έργων στο Νέο Επαγγελματικό Λύκειο είναι πολύ καθοριστικός και αναλογιζόμενοι τον σημαντικό παράγοντα που προορίζεται να αποτελέσει γενικότερα ο νέος αυτός τύπος λυκείου, προτείνουμε για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα τις παρακάτω ειδικότητες:
• Σχεδιαστές δομικών έργων με χρήση Η/Υ. (οι απόφοιτοι θα μπορούν Έργων να στελεχώσουν τεχνικές εταιρείες για τον σχεδιασμό και την μελέτη τεχνικών έργων)
• Συντονιστής χώρων εργοταξίων – εργοδηγός. (οι απόφοιτοι θα μπορούν να οργανώσουν και να προγραμματίσουν τις εργασίες και τους εργαζομένους κατάλληλα για την επιτυχή και έγκυρη υλοποίηση ενός τεχνικού έργου καθώς και την σωστή διαχείριση μηχανημάτων και υλικών στους χώρους κατασκευής του τεχνικού έργου)
• Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού κτηρίων. θερμομονωτικής ικανότητας κτηρίων. (οι απόφοιτοι θα μπορούν να μελετούν και να σχεδιάζουν τρόπους για την βελτίωση της θερμομονωτικής ικανότητας των κτηρίων και τέλος να τοποθετούν τα απαραίτητα υλικά για την μείωση στο ελάχιστο των απωλειών ενέργειας από τα κτήρια).
Πιστεύω ότι ο τομέας Δομικών Έργων είναι υποβαθμισμένος. Έτσι προτείνω να συμπληρωθεί με 2-3 ειδικότητες ακόμη. Για παράδειγμα: 1) Ειδικότητα «πράσινων» κατασκευών-κτηρίων, 2) Εικότητα κατασκευών βιολογικών σταθμών, 3) Ειδικότητα συντήρησης-αποκατάστασης ιστορικών μνημείων.
Κύριοι, σύγχυση σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, προκαλείτο όταν υπήρχε η Νοσηλευτική στο ΕΠΑΛ, στο ΙΕΚ και στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κοιτάξτε σας παρακαλώ πολύ, το Άρθρο 25: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες Ι.Ε.Κ. σε σύγκριση με το Άρθρο 08: Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες του ΕΠΑΛ
και αναλογιστείτε τι είναι αληθές από τα όσα λέγονται!!!!!!!
Ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας είναι απαραίτητος για τους μαθητές που επιθυμούν να τον επιλέξουν. Οι σπουδαιότεροι παράγοντες επαγγελματικής επιτυχίας, είναι πέρα απο τη γνώση, οι κλίσεις και τα ιδιαίτερα ταλέντα του κάθε ανθρώπου.Είναι κοινώς αποδεκτό oτι ΄΄κανένας δεν μπορεί να πετύχει αν αυτό που κάνει δεν το αγαπά΄΄.
Με αυτή τη λογική ο μαθητής που ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή το μικρό παιδί έχει αναφαίρετο δικαίωμα να παρακολουθήσει ειδικότητα αντίστοιχη με τα ενδιαφέροντα του και οχι οποιαδήποτε ειδικότητα υπάρχει και αρα υποχρεώνεται να παρακολουθήσει στο Νεο Επαγγελματικό Λύκειο.
Αν θέλουμε να προχωρήσει η κοινωνία μας μπροστά επιβάλλεται να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να οραματίζονται και να αγωνίζονται για το καλύτερο!
Αγνή Πατσιά ΠΕ 1833 Βρεφονηπιοκόμων
Χωρις καμια διαβουλευση ,με τον πλεον αυταρχικο και απαραδεκτο τροπο καταργηθηκε ο τομεας υγειας. Δεν θα αναφερθω στην ΤΥΧΑΙΑ επιλογη αλλα στην φρικτα απαξιωτικη τεκμηριωση αυτης της επιλογης που αγγιζει τοσο τους μαθητες που επελεξαν τα προηγουμενα χρονια τον τομεα (και σημερα εργαζονται στο χωρο της υγειας) οσο και τους εκπαιδευτικους, που συμφωνα με το υπουργειο παιδειας ειναι το αποστημα της εκπαιδευσης.
Οι ειδικότητες Υγείας και πρόνοιας,είναι απαραίτητες για μια κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ!!!
Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι υγειονομικές ειδικότητες στα ΕΠΑΛ!
Θεωρώ ότι ο όλος σχεδιασμός είναι εξαιρετικά πρόχειρος, χωρίς καμμία σχέση με τη σχολική πραγματικότητα του 2013, χωρίς καμμία παιδαγωγική και γενικότερα ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, χωρίς καμμία επαφή με τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη!!!
Πως ειναι δυνατον να μην υπαρχει στην δευτεροβαθμια εκπαιδευση η ειδικοτητα της νοσηλευτικης,οταν στα νοσοκομεια ο μεγαλυτερος ογκος νοσηλευτικου προσωπικου ειναι πτυχιουχοι αυτης της βαθμιδας? Πως στο μελλον θα μπορει να μετακινει καποιος το προσωπικο του νοσοκομειου του αναλογα με τις αναγκες, αφου αυτο θα ειναι μονομερως εξειδικευμενο μιας και κατι τετοιο θα εχετε δημιουργησει απο τις ειδικοτητες των ΙΕΚ? Οι ειδικοτητες του τομεα υγειας και προνοιας θα πρεπει να ανηκουν στο ΕΠΑΛ.
Ο τομέας Υγείας-Πρόνοιας των ΕΠΑΛ, ένας απο τους τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι τώρα, πρόκειται να καταργηθεί, στερώντας από χιλιάδες νέους τη δυνατότητα όχι μονο να τελειώσουν το Λύκειο έχοντας καταρτιστει επαγγελματικά, αλλά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στοχεύοντας στην εξειδίκευση. Η μόνη τους διέξοδος πλέον, θα είναι τα ΙΕΚ – άραγε με τι κόστος για τις οικογένειες τους? Ποιος ωφελείται τελικά απο την κατάργηση του τομέα Υγειας-Πρόνοιας? ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑς-ΠΡΟΝΟΙΑΣ!
Απαραίτητη είναι, κατά τη γνώμη μου, η παρουσία των Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών σπουδών στο νέο ΕΠΑ.Λ. με το σκεπτικό πως οι μαθητές με καλλιτεχνικές δεξιότητες δεν είναι δυνατόν να εμποδίζονται να αποκτήσουν, στο πλαίσιο της Τεχνολογικής εκπαίδευσης, απολυτήριο λυκείου και πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ποιό σκεπτικό οι μαθητές με κλίση και ταλέντο στην Τέχνη θεωρούνται μαθητές β΄κατηγορίας και μάλιστα σε μια χώρα σαν τη δική μας η οποία θα μπορούσε να ζήσει και μόνο από την αξιοποίηση του τεράστιου πολιτιστικού της πλούτου;Πώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί ο πολιτισμός μας αν δεν κατανοήσουμε και εκτιμήσουμε την ίδια την Τέχνη; Είναι «τεχνίτης» ο Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης όταν το επάγγελμά του απαιτεί βαθυά γνώση Ιστορίας της Τέχνης, Αρχαιολογίας και αισθητικής αλλά και στέρεες γνώσεις φυσικοχημείας μαζί, φυσικά, με τεχνικές και τεχνολογικές δεξιότητες για να συντηρήσει τεκμήρια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς; Είναι «τεχνίτης» ο Γραφίστας ή ο Σχεδιαστής Εσωτερικών χώρων η εργασία των οποίων προϋποθέτει, πέρα από ένα «καλό χέρι», και μια γερή αισθητική παιδεία και πλήθος γενικών γνώσεων που θα τους προσδώσουν σωστή κρίση και αντίληψη ώστε να είναι αποτελεσματική η εργασία τους; Δεν μπορεί παρά να είναι ισοπεδωτική μια τέτοια λογική, βάση της οποίας ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών τοποθετήθηκε στα Σ.Ε.Κ. και αφαιρέθηκε από την τυπική εκπαίδευση. Επιπλέον, πώς είναι δυνατόν να μην δίνεται η δυνατότητα συνέχειας για την απόκτηση του πιστοποιητικού 4ου επιπέδου σε όλες τις ειδικότητες του εν λόγω τομέα; Οι απόφοιτοι των Σ.Ε.Κ. στην ειδικότητα της Συντήρησης Έργων Τέχνης και αρχειακού υλικού γιατί να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ι.Ε.Κ. για την απόκτηση του πιστοποιητικού 4ου επιπέδου; Με ποιά λογική, αν δεν είναι προχειρότητα σχεδιασμού, σε κάποιες ειδικότητες μέσα στον ίδιο τομέα, δεν δίνεται δυνατότητα συνέχειας και στο δεύτερο επίπεδο της άτυπης εκπαίδευσης;
Απαράδεκτη και χωρίς ίχνος λογικής η κατάργηση του τομέα υγείας κ πρόνοιας στα επαλ! Αναλογίστηκε κανείς ¨υπεύθυνος¨ τι κόπο και διάβασμα έχουν ρίξει αυτοί οι καθηγητές για να έχουν τη δυνατότητα να διδάσκουν στα επαλ;;; Δηλαδή απο τους σχεδόν 700000 δημοσίους υπαλλήλους δεν μπορούν να βρεθούν οι 25000 που ζητάει η τρόικα, οι οποίοι μπήκανε με πλάγια μέσα και γνωστούς στο δημόσιο, χωρίς πτυχία και γνώσεις;;; Πρέπει να φύγουν άνθρωποι με 2 και 3 πτυχία αλλά φυσικά χωρίς κομματικό παρελθόν;;; Γιατί δεν ξεκινάτε από τους εργαζομένους στη βουλή άραγε;… Πέρα όμως και από αυτούς, τα παιδιά τα σκέφτεται κανείς όταν σε μια νύχτα τους στερείται η δυνατότητα (την οποία επέλεξαν, δεν τους την επέβαλε κανείς) να κάνουν κάτι στη ζωή τους;;;
Το Επαγγελματικό Λύκειο θα έπρεπε να λέγεται μάλλον Τεχνολογικό, γιατί απουσιάζουν ομάδες επαγγελμάτων που συνδέονται με σπουδές στα ΤΕΙ και οι οποίες δεν εκπροσωπούνται στα ΕΠΑΛ (Υγεία-Φροντίδα, Γραφιστική, Σχεδιασμός, Συντήρηση). Στα τμήματα αυτά οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση μόνο από το Γενικό Λύκειο; Γιατί;
Είμαι τα τελευταία 10 χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση, διπλωματούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Ε.Μ.Π. και διορισμένη ως καθηγήτρια Πληροφορικής ΠΕ19.
Κρίνοντας από το πρόγραμμα σπουδών της σχολής μου αλλά και όλων των σχολών Πληροφορικής των συναδέλφων μου και από τις ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη της Πληροφορικής είναι αδιανόητο η ειδικότητα Τεχνικός Δικτύων και Επικοινωνιών να βρίσκεται στον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού και όχι στον Τομέα Πληροφορικής.
Η επιστήμη της Πληροφορικής πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη εδώ και χρόνια με τα δίκτυα και τις επικοινωνίες και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό ψάχνοντας στο Διαδίκτυο αλλά και στα προγράμματα σπουδών των τμημάτων Πληροφορικής σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα σπουδών. Στην εποχή μας τα όρια είναι τόσο ξεκάθαρα όσο και οι τομείς Ηλεκτρολογίας και Μηχανολογίας παρόλο που παλαιότερα υπήρχε ο τίτλος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχανικός!!! Ας αφήσουμε λοιπόν τις οπισθοδρομήσεις και ας ακολουθήσουμε τις επιταγές του μέλλοντος όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο τομέας Πληροφορικής είναι απαραίτητος στην εκπαίδευση μαζί και με την ειδικότητα των δικτύων και των επικοινωνιών.
Γεια σας!
Δεν ειμαι εκπαιδευτικος, ειμαι μια 48χρονη μαθητρια του ΕΠ.ΑΛ Αξιουπολης, τομεα υγειας και Προνειας, τμημα βοηθος νοσηλευτη. Ξανακαθησα σε αυτην την ηλικεια παλι στο θρανειο με την ελπιδα για ενα καλυτερο μελλον για εμενα και την οικογενεια μου και για μια μελλοντικη θεση εργασιας. Αυτη την στιγμη βρισκομαι εγω και 8 ακομη συμαθητες μου και πολλα αλλα παιδια που θα εμπαιναν στην Β’ ταξη λυκειου επιλεγονατας αυτην την ειδικοτητα, στο κενο. Γιατι θελετε να μας στερησεται (αντε εγω ειμαι 48 ετων, αλλα στα βλασταρια που ακολουθουν) τα ονειρα μας, το ατομικο μελλον μας αλλα και της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας, γιατι μας κοβεται τα φτερα μας ?Γιατι πετατε τοσους ανθρωπους στο δρομο που εκαναν την δουλεια τους σωστα μεχρι χθεσ??? Τι θα γινουν ολοι αυτοι και εμεις οι μαθητες??? αυτη ειναι η Αναπτυξη που αναφερει ο πρωθυπουργος μας??? Η αναπτυξη της ανεργειας??? Σας παρακαλω καντε ΣΩΣΤΑ βηματα και πραξεις για να βγει η χωρα μας απο το αδιεξοδο, οχι ομως καταστρεφοντας το μελλον της – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και την εκπαιδευση τους. Σε ποιον θα οφελησει ενας λαος αγραμματος????? Ο Θεος να σας δωσει φωτηση να πραξετε το σωστο για ολους μας!!!!!!!
Με την αναγγελία του «νέου» τεχνικού Λυκείου ΕΠΑΛ ΔΙΑΓΡΑΦΗΚΑΝ επίσημα από το χάρτη της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ τυπικής εκπαίδευσης όλες οι ειδικότητες που επιλέγονται από κορίτσια. Οι ειδικότητες που παραμένουν είναι των ναυτικών πλοιάρχων, ναυτικών μηχανικών, γεωπονίας , πληροφορικής, ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας, οχημάτων, μηχανολογίας, δομικών έργων οικονομικών και διοίκησης. Δηλαδή όλες οι ανδροκρατούμενες ειδικότητες!!!!!!!!!!
Η αισθητική , η κομμωτική , παραϊατρικές ειδικότητες και πολλές άλλες που επιλέγονται από κορίτσια ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ.
Πάνω από 20.000 μαθήτριές ΔΕΝ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ και ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ !!!!
Η τεχνική εκπαίδευση όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ. Τα κορίτσια έχουν ίσα δικαιώματα στην εκμάθηση μιας τέχνης και ταυτόχρονα στην απόκτηση απολυτηρίου λυκείου αλλά και στη ισότιμη εισαγωγή τους στα ΑΤΕΙ και ΑΕΙ.
Στο υψηλό ποσοστό των πληγέντων αυτών γυναικών αξίζει να προστεθούν και οι καθηγήτριες που διδάσκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες και οδηγούνται στην ανεργία. Από τα 2482 άτομα που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι 1823 ήταν ΓΥΝΑΙΚΕΣ! Ποσοστό που αγγίζει το 73% των εκπαιδευτικών.
Από την άλλη κάποιοι τομείς που εντάσσονται στο Νέο Τεχνικό Λύκειο ΔΕΝ μπορούν να λειτουργήσουν σε όλα τα Τεχνικά Λύκεια της χώρας και ιδίως στις μεγαλουπόλεις λόγω έλλειψης αντίστοιχων παραγωγικών δομών, όπως οι ομάδες Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής, Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών) και Προσανατολισμού Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.
Ποιοι όμως είναι οι λόγοι κατάργησης των ειδικοτήτων που απασχολούν γυναίκες στην τυπική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση;;; ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;;; ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου;;;;;
Για ποιο λόγο τότε ενδιαφέρεται ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ κυρίως γι αυτές τις ειδικότητες; Για ποιο λόγο τότε εντάξατε τις τουριστικές ειδικότητες στα ΣΕΚ που σχετίζονται με τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας ;;
Επιπλέον γιατί παραπλανάται η κοινή γνώμη με υποτιθέμενες ευρωπαϊκές μελέτες ότι ειδικότητες όπως της Αισθητικής δεν υπάρχουν στα Τεχνικά Λύκεια της Ευρώπης αφού είναι γνωστό ότι όχι μόνο υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης, αλλά και ότι συντελούν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην οικονομία της κάθε χώρας!! (βλέπε http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/eurybase_en.php).
Διότι απλούστατα οι συγκεκριμένες ειδικότητες δεν είναι μόνο οι πολυπληθέστερες ειδικότητες της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά είναι και εκείνες που εξασφαλίζουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος των μαθητών!
Όμως τελικά το κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη αυτού του τόπου μέσα από την αναβάθμιση του Τεχνικού Σχολείου ή απλά συμβάλει στο ξεπούλημα της τεχνικής εκπαίδευσης στους ιδιωτικούς φορείς;
Αυτό που ζούμε είναι η απόλυτη ΔΙΑΛΥΣΗ της τεχνικής εκπαίδευσης και ξεκινάει από τον πιο αδύναμο κρίκο τον γυναικείο πληθυσμό!!!
Γι αυτό ΖΗΤΑΜΕ
1. Την αναθεώρηση του συγκεκριμένου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και ιδίως του 8ου άρθρο που ΔΕΝ περιλαμβάνει ΚΑΜΙΑ γυναικεία ειδικότητα στο νέο Τεχνικό Λύκειο (ΕΠΑΛ).
2. Την επανεξέταση του σχεδίου νόμου καθώς και την ένταξη γυναικείων ειδικοτήτων όπως της Αισθητικής που περιλαμβάνονται σε όλα τα αντίστοιχα επίπεδα σπουδών στην Ευρώπη έστω και ως εξειδίκευση στο 4ο έτος σπουδών.
3. Την τροποποίηση της ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο άρθρο 8 (σελίδα 14) και την ένταξη της ειδικότητας «Τεχνικός Τεχνολογίας και εφαρμογών καλλυντικών και αρωματοποιίας» . Η ομάδα αυτή σχετίζεται άμεσα με την βιομηχανία καλλυντικών. Στην Γαλλία η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι τρία χρόνια στο επίπεδο του baccalaureat prof και αντιστοιχεί σε 3C.
Στην Γαλλία όμως και τη Γερμανία η παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και η εξαγωγή τους αποτελεί μέρος της βαριάς βιομηχανίας τους και μια μεγάλη πηγή εσόδων για το κράτος. Αναφορικά η Γερμανία έχει κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 12,5 δις €. ενώ η Ελλάδα σπατάλησε 1,7 δις € για την εισαγωγή καλλυντικών προϊόντων παρόλο που διαθέτει βασικές πρώτες ύλες για την δημιουργία σπουδαίων καλλυντικών προϊόντων! Είναι σκόπιμο, να δείτε με ενδιαφέρον τις αναφορές των γενικών προξενείων της Ελλάδος για τις αντίστοιχες χώρες. (Βλέπε
http://www.pcci.gr/evepimages/EmpNL5360_2010_F15202.pdf
http://www.agora.mfa.gr/agora/images/docs/radE8AD1germany_cosmetics.pdf
http://www.agora.mfa.gr/appdata/documents/%C5%D0%C9%D7%C5%C9%D1%C7%D3%C9%C1%CA%CF%20%D3%C7%CC%C5%C9%D9%CC%C1%20%C3%C1%CB%CB%C9%C1.pdf)
Η ειδικότητα μας είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ. Όσο θα υπάρχουν γυναίκες, όσο υπάρχει αναγκαιότητα για ομορφιά και υγεία, θα υπάρχει και αναγκαιότητα ύπαρξης της ειδικότητας της αισθητικής και θα δίνει σε πολύ κόσμο ένα κομμάτι ψωμί.
Γι αυτό όλες οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ έχουν ισότιμο δικαίωμα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία και ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΒΛΕΨΕΤΕ!!!
Για το Διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΑΤΕΕ
Αγγελική Κυπριανίδου Πρόεδρος
Μποζίνης Δημήτριος Αντιπρόεδρος,
Βιβιλάκη Ελισσάβετ Γενικός Γραμματέας
Κώνστα Μαρία Έφορος δημοσίων σχέσεων
Ευγενία Ψαρρά Ταμίας,
Ο Τομέας Υγείας – Πρόνοιας δεν πρέπει να καταργηθεί διότι έχει μεγάλη ζήτηση εξαιτίας της απορροφητικότητας που διασφαλίζει στους αποφοίτους στην αγορά εργασίας.
Που θα μπορέσουν να φοιτήσουν οι μαθητές που είναι γραμμένοι στον Τομέα αυτό το Σεπτέμβρη;
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα Δομικών Έργων
Η αναγκαιότητα της διεύρυνσης του τομέα των κατασκευών συνδέεται
άμεσα με την ανάπτυξη και τις υποδομές της χώρας και αποτελεί άμεση
προτεραιότητα για τον εκσυγχρονισμό και την επίτευξη των στόχων της
επιχειρούμενης αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης που
προτείνεται με το Νέο Νομοσχέδιο.
Για τον «εκσυγχρονισμό» της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης
επιχειρήθηκε το ψαλίδισμα αν όχι η εξαφάνιση του τομέα των
κατασκευών (Πολιτικού Μηχανικού), που αποτέλεσε επί σειρά ετών τη
μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, και χωρίς την ανάπτυξη οποίας είναι
αδύνατη η οικονομική ανάκαμψη. Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η
ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς βασικές παραγωγικές μονάδες
κρίσιμες για την ανάπτυξη της οικονομίας όπως λιμάνια, αεροδρόμια,
αυτοκινητόδρομοι, ναυπηγεία, αξιοποίηση ενεργειακού και ορυκτού
πλούτου, η πολεοδομική και κτιριολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση
ρυθμιστικών αναπτυξιακών σχεδίων που λείπουν εντελώς, η τοπογραφική
καταγραφή με ακρίβεια και η σύνταξη του κτηματολογίου της χώρας και
τόσα άλλα που συνδέονται με τον τομέα του Πολιτικού Μηχανικού και
των κατασκευών. Κρίσιμη για αυτό είναι η εκπαίδευση πρώτου επιπέδου
και μεσαίων μορφωμένων και ικανών στελεχών που εμποδίστηκε για
χρόνια. Με μεγάλη ανακούφιση είδαμε τις ειδικότητες Περιβάλλοντος
στην Εκπαίδευση.
Οι ειδικότητες όμως του Τομέα Περιβάλλοντος προσανατολίζονται
περισσότερο στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
κυρίως με χρήση της τεχνολογίας. Ο τομέας Δομικών Έργων θα πρέπει να
εισάγει τη λογική της πρόληψης μέσω του κατάλληλου σχεδιασμού έργων
«στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής και νομοθεσίας, για την
προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη» (ΚΑΠΕ). Στον
τομέα των Δομικών μπορούν να εισαχθούν ειδικότητες σε θέματα
μελέτης του τρόπου ένταξης των ανθρωπογενών κατασκευών στο φυσικό
περιβάλλον και ειδικότερα μελέτη αυτού σε επίπεδο χωροταξίας,
πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Εντός αυτών των ειδικοτήτων θα δοθεί η
δυνατότητα για εκπαίδευση σε θέματα όπως σύνταξης περιβαλλοντικών
μελετών, ενεργειακής επιθεώρησης, ψυχολογίας του χώρου,
βιοκλιματικού σχεδιασμού (παθητικά συστήματα, οικολογικής μηχανικής
και τεχνολογίας, οικολογικών δομικών υλικών.
Προτείνουμε την εκτός από την ήδη υπάρχουσα στο Σχέδιο Νόμου
ειδικότητα του Σχεδιαστή Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής την
επιπλέον εισαγωγή στα ΕΠΑΛ των παρακάτω ειδικοτήτων για την κάλυψη
των ανωτέρω αναγκών σε μεσαία στελέχη στο χώρο των κατασκευών.
1. Τεχνικός Βιοκλιματικών Κτιριακών έργων
2. Τεχνικός Συντήρησης, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης
Κτιρίων
3. Τεχνικός περιβαλλοντικού σχεδιασμού και επιθεώρησης
ανθρωπογενών κατασκευών
4. Τεχνικός έργων υποδομής Στα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ προτείνουμε να προστεθεί η ειδικότητα
Τεχνίτης κατασκευής και συντήρησης Σιδηροδρομικών δικτύων
Επίσης θεωρούμε αναγκαία και προτείνουμε την εισαγωγή του
Μαθήματος στην ομάδα προσανατολισμού Τεχνολογικών εφαρμογών
της Α΄ τάξης το μάθημα:
«Αρχές σχεδιασμού και υλοποίησης σύγχρονων δομικών έργων»
Ο σχεδιασμός μπορεί να εισάγει τον μαθητή σε βασικές αρχές
ανάλυσης – σύνθεσης δομικών έργων, καθώς και στη σχετική ορολογία
διάκρισης των δομικών έργων. Επίσης μπορεί να εισάγει και στις
βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού τους.
Ομάδα εργασίας
Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων
Πολιτικών Μηχανικών
μελών της ΕΤΕ
Μια ιστορία θα σας πω …
Είχα πριν 3-4 χρόνια μια μαθήτρια, την Άννα Χ… Δεν ήταν καλή μαθήτρια, δυσκολευόταν στα μαθηματικά, ακόμη και στην προπαίδεια. Ούτε στα άλλα γενικής παιδείας μαθήματα τα πήγαινε καλά. Και πώς να τα καταφέρει; Δούλευε μετά το σχολείο έως το βράδυ σε φούρνο, στα Άνω Λιόσια. Και τα Σαββατοκύριακα. Πότε να διαβάσει; Διάλεξε στη Β’ ΕΠΑ.Λ. τον Τομέα ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
-Θέλω να γίνω νοσηλεύτρια, μας είπε. Είναι και η αδελφή μου νοσηλεύτρια, δουλεύει σε κλινική αρκετά χρόνια. Ξέρω και να κάνω ενέσεις, να παίρνω πίεση …
Ενώ στα γενικά μαθήματα ήταν αδύναμη (στο φούρνο συνέχιζε τη δουλειά, θεωρούσε τον εαυτό της τυχερό που έβγαζε λίγα χρήματα, η οικογένειά της πολύ φτωχή), στα μαθήματα ειδικότητας πρόσεχε πολύ στο μάθημα και κατάφερνε να παίρνει τις βασικές γνώσεις στην τάξη. Και ακόμη πολύ καλύτερα τα κατάφερνε στα εργαστήρια. Ήταν ευχαριστημένη.
Ήλθε μια μέρα στο σχολείο χαρούμενη.
– Κύριε, κύριε να σας πω τι έγινε χτες. Είδα ένα ατύχημα, ένα παιδί γνωστός μου, έπεσε με το μηχανάκι – ευτυχώς είναι καλά τώρα, λέει αμέσως καθησυχαστικά.
– Και, τι συνέβη; τη ρωτάω.
– Μόλις έπεσε, σηκώθηκαν πολλοί από μια καφετέρια να βοηθήσουν. Ο Δ… είχε πέσει στο δρόμο.
– Είναι καλά, αναπνέει, μιλάει, δεν πονάει, φώναξε χαρούμενα κάποιος. Ελάτε να τον μεταφέρουμε στο πεζοδρόμιο, και ετοιμάστηκαν 4 παιδιά να τον σηκώσουν από τα χέρια και τα πόδια, να τον μεταφέρουν.
Μπήκα μπροστά και τους φώναξα να μην τον μετακινήσουν.
– Το έχω μάθει στο σχολείο τούς είπα. Μπορεί να πάθει σοβαρή ζημιά στη σπονδυλική στήλη αν έχει χτυπήσει.
Τα παιδιά σταμάτησαν την κυκλοφορία στη λωρίδα του ατυχήματος, ήλθε το 166, έβαλαν κολάρο στον τραυματία και τον μετέφεραν με ασφάλεια με φορείο στο νοσοκομείο. Θα μείνει λίγες μέρες, αλλά είναι καλά. Ευτυχώς που δεν τον μετακινήσατε μας είπαν. Έλαμπε από χαρά η μαθήτριά μας που βοήθησε αποτελεσματικά και απέτρεψε μια ίσως ανεπανόρθωτη βλάβη σε ένα νέο παιδί.
Ένιωσα ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ γι’ αυτή τη μικρή αγωνίστρια της ζωής, συχνά λέω την ιστορία στους μαθητές μου, σε όλους.
Πήρε το απολυτήριο και το πτυχίο της, δεν έδωσε στα Τ.Ε.Ι., δεν προλάβαινε να διαβάσει με τη δουλειά. Την έχω συναντήσει 2-3 φορές στο λεωφορείο τυχαία. Έκανε πρακτική άσκηση, δούλευε σαν αποκλειστική τα βράδια, με τα χρόνια ήξερε πως θα έπιανε δουλειά σε κάποια κλινική, ήταν χαρούμενη, δυνατή. Της άρεσε πολύ να μιλάει με τους ασθενείς, να τους δίνει θάρρος, κουράγιο. Τα κατάφερε καλά η Άννα.
Αν δεν είχε Τομέα Υγείας στο ΕΠΑ.Λ., η Άννα ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ να τελειώσει το σχολείο με τη δουλειά, δεν θα είχε ούτε απολυτήριο, άρα δεν θα μπορούσε να πάει ούτε σε ΙΕΚ να μάθει αυτό που αγαπούσε, τη Νοσηλευτική. Με το προτεινόμενο νέο ΕΠΑ.Λ. χωρίς Τομέα Υγείας, η Άννα, η κάθε Άννα του σήμερα θα σταμάταγε νωρίς το σχολείο, ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΡΓΗ, ίσως να δούλευε κάπου πρόσκαιρα για ένα χαρτζιλίκι (αν δεν είχε «απαιτήσεις» για ένσημα και καλύτερο μισθό), ίσως ούτε κι αυτό.
Τι θέλουμε λοιπόν εμείς από το νέο Επαγγελματικό Λύκειο; Να βοηθάει τέτοια ΑΞΙΑ παιδιά σαν την Άννα ή να τα αφήνει να αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, χωρίς μορφωτικά και επαγγελματικά εφόδια, χωρίς ελπίδα;
Πιστεύω και εύχομαι, στο τέλος του μήνα κατά τη διαμόρφωση του νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση να επικρατήσει η λογική και να ψηφιστεί τροπολογία ώστε να ΥΠΑΡΞΕΙ η Ομάδα Προσανατολισμού ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ στο νέο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ. Τα δεκάδες σχόλια της διαβούλευσης εξάλλου αυτό προτείνουν, γι’ αυτό δεν γίνεται η διαβούλευση; Για υιοθέτηση προτάσεων και λύσεων.
Είναι αναγκαίο, το οφείλουμε στα άξια παιδιά μας που επιθυμούν να προσφέρουν στον άνθρωπο, στην κοινωνία μέσω των ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
Το οφείλουμε στην κάθε Άννα της νέας γενιάς.
Στον τομέα Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής-Αυτοματισμού πρέπει να προστεθούν οι παρακάτω ειδικότητες από τις οποίες προκύπτουν θεσμοθετημένες άδειες άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας
1. Τεχνικός Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων
2. Τεχνικός Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Επίσης στον Τομέα Μηχανολογίας στο ΣΝ προτείνεται η ειδικότητα Τεχνικού Ιατρικών Οργάνων, η οποία λόγω της φύσης της (υψηλού γνώστικού αντικειμένου) δεν μπορεί να παρέχεται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και αποδεκτό από όλους ότι στους Η/Υ το λογισμικό είναι αντικείμενο του κλάδου της Πληροφορικής και το Hardware των Ηλεκτρονικών. Αρα η ειδικότητα του τεχνικού Η/Υ δεν πρέπει να υπάρχει στον Τομέα Πληροφορικής αφού υπάρχει άλλωστε αντίστοιχη ειδικότητα των Ηλεκτρονικών.
Ο τομέας των δομικών έργων είναι το βασικότερο τμήμα της κατασκευής. Η ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε σε αυτή τη χώρα θα ξεκινήσει με τις κατασκευές.
Γι’αυτό το λόγο ο συγκεκριμένος τομέας είναι απαραίτητος και πρέπει να ενισχυθεί και με άλλες ειδικότητες όπως Τεχνικός Περιβαλλοντικού ή Βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μάθημα του τομέα δομικών έργων στην Ά λυκείου.
1. Ο Τομέας Υγείας και οι ειδικότητές του πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν στην τυπική εκπαίδευση. Είναι απαραίτητες για το κοινωνικό σύνολο και αποτελούν επιλογή αρκετών μαθητών (τα κορίτσια ουσιαστικά μένουν εκτός τυπικής επαγγελματικής εκπαίδευσης). Είναι λάθος να περάσουν στην άτυπη εκπαίδευση και να έχουμε επαγγελματίες υγείας χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ένα Τομέα που προσφέρει υπηρεσίες στον άνθρωπο, όπου η γενική παιδεία είναι κρίσιμη για την ποιότητα των υπηρεσιών δεν γίνεται να έχουμε επαγγελματίες υγείας γυμνασιακής εκπαίδευσης με άτυπη κατάρτιση για την ειδικότητα. Χρόνια συζητάμε την αναγκαιότητα της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Μην κάνετε το λάθος να γυρίσετε πολλά χρόνια πίσω την Ελλάδα.
2. Οι κατευθύνσεις της Α’ δεν είναι ορθά δομημένες. Δεν μπορεί για παράδειγμα η Τεχνολογική να έχει όλες τις ειδικότητες από πληροφορική μέχρι ανακύκλωση και να υπάρχουν κατευθύνσεις με στενή στόχευση όπως η Οικονομίας Διοίκησης και οι Γεωπόνοι.
3. Είναι παράδοξο ο Τομέας Πληροφορικής να έχει την ειδικότητα Τεχνικός Η/Υ. Το Hardware των Υπολογιστών αποτελείται από Ηλεκτρονικά Κυκλώματα και αποτελεί αντικείμενο των Ηλεκτρονικών. Οι Ηλεκτρονικοί αποκτούν την γνώση των Ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και διδάσκονται τα κατάλληλα εργαστήρια ώστε να είναι αποτελεσματικοί Τεχνικοί Η/Υ. Η ειδικότητα πρέπει να ενταχθεί στον Τομέα Ηλεκτρονικών.
4. Γιατί ενοποιήθηκε ο Τομέας Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών? Είναι ανεξάρτητοι τομείς οι οποίοι έπρεπε να εκσυγχρονιστούν. Τα ηλεκτρολογικά και τα ηλεκτρονικά είναι παντού γύρω μας και αποτελούν μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Άλλο ισχυρά και άλλο ασθενή ρεύματα. Αντί να υποστηριχθούν και να εξελιχθούν ως ανεξάρτητοι τομείς υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη, ενοποιούνται και απαξιώνονται. Ξαναδείτε το, είναι μεγάλο σφάλμα που θα στοιχίσει στην Ελληνική οικονομία που θα έπρεπε να επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Γενικότερα μην κάνετε το λάθος για πρόσκαιρο οικονομικό όφελος να δημιουργήσετε μια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση που ουσιαστικά είναι μια από τα παλιά, συρρικνωμένη και χωρίς να στοχεύει σε μεγάλα κομμάτια της Ελληνικής αγοράς (Υγεία, Νέες Τεχνολογίες-Ηλεκτρονικά).
Είναι ευκαιρία να γίνει μια Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση που θα ακολουθείται από την μεγαλύτερη πλειοψηφία των μαθητών (όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ε.Ε. και όχι μόνο). Για το λόγο αυτό ξεχωρίστε τα πεδία που οδηγούν στις αντίστοιχες πολυτεχνικές σχολές από τα Γενικά Λύκεια και εντάξτε τα αποκλειστικά στα Επαγγελματικά Σχολεία. Ο δρόμος για τις αντίστοιχες ειδικότητες της Τριτοβάθμιας πρέπει να περνά από αυτά τα σχολεία. Έτσι δεν θα υπάρχουν στα Τριτοβάθμια ιδρύματα μαθητές δύο ταχυτήτων. Οι μαθητές θα οδηγούνται από επιλογή στην Τριτοβάθμια και όχι από τύχη βάσει βαθμού σε αντικείμενο που δεν γνωρίζουν. Θα σταματήσει να κυριαρχεί η στρεβλή αντίληψη ότι στα σχολεία της Τ.Ε.Ε. έρχονται μαθητές χαμηλών κοινωνικό-οικονομικών στρωμάτων, οι αδύναμοι ή/και όσοι έχουν μαθησιακές δυσκολίες (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2009). Έτσι η Τ.Ε.Ε. θα αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει, το επίπεδο των μαθητών θα ανέβει, και τα αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία θα είναι μεγαλύτερα.
Άλλη μια ευκαιρία θα χαθεί αν ψηφιστεί ως έχει στο πόδι και με τα θερινά τμήματα της Βουλής. Αν είστε έτοιμοι δημοσιεύστε τα ωρολόγια προγράμματα αλλά και τα αναλυτικά προγράμματα όλων των τάξεων και όχι μόνο ένα ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ Τάξης. Δημοσιεύστε τις αναθέσεις των μαθημάτων και τα αποτελέσματα των ερευνών που σας οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές. Ανεβάστε τα βιβλία να τα δούμε πριν προβείτε σε δαπάνες για συγγράμματα. Αλλιώς να το αποσύρετε και να επανέλθετε όταν θα είστε πραγματικά έτοιμοι με σχέδιο και με έρευνες που θα έχουν δοκιμαστεί και συζητηθεί στην επιστημονική κοινότητα όπως όλες οι σοβαρές έρευνες).
Παρακαλώ να ενσωματώσετε τις προτάσεις μου, στο νόμο για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», που έχουν να κάνουν με σοβαρά θέματα ύπαρξης περιφερειακών κυρίως σχολικών μονάδων και όχι μόνο.
Σας καταθέτω δύο προτάσεις που έχουν σχέση με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, σε όλες τις τάξεις στα ΕΠΑ.Λ και τις Σ.Ε.Κ. και για τα ολιγομελή επίσης στα ΕΠΑ.Λ και τις Σ.Ε.Κ.
Α) Για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας σε όλες τις τάξεις σε ΕΠΑ.Λ και Σ.Ε.Κ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
« Οι μαθητές σε κάθε τάξη ή τμήμα τάξης ΕΠΑ.Λ και Σ.Ε.Κ. δεν μπορεί να υπερβαίνουν τους είκοσι δύο (22). Τάξεις με μαθητές περισσότερους από είκοσι δύο (22) διαιρούνται σε τμήματα.»
-Η πρόταση αυτή έχει να κάνει με τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις γνώσεις γλώσσας και μαθηματικών και όχι μόνο, που μεταφέρουν οι μαθητές από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο, με ευθύνη της πολιτείας και των συναδέλφων που θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει σ΄αυτή την πολιτική προ πολλού.
Άλλωστε ανάλογα πράξατε στις 9 Μαΐου του 2013 με Κ.Υ.Α (Υπουργού Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α και Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών) μειώνοντας των αριθμό των μαθητών σε είκοσι επτά (27) από τριάντα (30) που ήταν μέχρι πρότινος για κάθε τάξη ή τμήμα τάξης Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων.
Β) Για τα ολιγομελή σε ΕΠΑ.Λ και Σ.Ε.Κ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμημάτων με μαθήματα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ., Ειδικότητας Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ και Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. και Ειδικότητας Ομάδας Προσανατολισμού στις Α΄ και Β΄ τάξεις στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.).
1. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τα μαθήματα Ειδικοτήτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α΄ τάξη του ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται σε δέκα (10) αν στην πόλη λειτουργούν περισσότερα του ενός ΕΠΑ.Λ. και σε οκτώ (8) αν στην πόλη λειτουργεί ένα μόνο ΕΠΑ.Λ.
2. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία Ειδικότητας Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Β’ τάξη ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται σε δέκα (10).
3. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία Ειδικότητας Τομέα Ομάδας Προσανατολισμού στη Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται σε οκτώ (8).
4. Αν στην πόλη λειτουργεί ένα μόνο ΕΠΑ.Λ. ο ελάχιστος αριθμός μαθητών των παραγράφων 2 και 3 καθορίζεται σε οκτώ (8) και έξι (6) αντίστοιχα.
5. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας Ομάδας Προσανατολισμού στην Α΄ και Β΄ τάξη Σ.Ε.Κ καθορίζεται σε οκτώ (8) και έξι (6) αντίστοιχα.
6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ειδικοί λόγοι το επιβάλλουν, μπορεί μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Δ/ντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης, να ορίζεται και κατώτερος αριθμός μαθητών από τους προβλεπόμενους στις προηγούμενες παραγράφους. 7. Οι εισηγήσεις για τα ολιγομελή τμήματα των πραγματικά φοιτούντων μαθητών θα πρέπει να καταθέτονται για έγκριση στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης το αργότερο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Αποστολόπουλος Δημήτριος
Για τον τομέα ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Στη σύγχρονη πραγματικότητα και με την κρίση που παρατηρείται στην οικοδομή υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ειδικοτήτων που συμβάλλουν ώστε οι μαθητές να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες του τομέα των κατασκευών. Ταυτόχρονα η ανάγκη να γνωρίσουμε, να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και το ήδη κτιστό περιβάλλον μας είναι πιο έντονη από ποτέ.
Ο τομέας ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ θα μπορούσε να μετονομαστεί σε ΤΟΜΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, με επιπλέον ειδικότητες:
– Τεχνικός αποκατάστασης και ανακαίνισης κτιρίων
(αναλυτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μαθήματα οικοδομικής, κατασκευαστικού σχεδίου κτλ, αλλά και αποκατάστασης. Θα επιδιώκει απόκτηση γνώσεων τόσο για την επέμβαση σε σύγχρονες κατασκευές όσο και σε παραδοσιακά και διατηρητέα κτίρια).
– Τεχνικός οικολογικής δόμησης
(αναλυτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει μαθήματα οικοδομικής, κατασκευαστικού σχεδίου κτλ, αλλά και μαθήματα που θα παρέχουν γνώσεις σύγχρονων εφαρμογών με οικολογικά υλικά και οικολογικές μεθόδους, καθώς και εφαρμογής βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Εκπαιδευτικός ΠΕ12.02 Αρχιτεκτόνων