1. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διεξάγονται, μετά την απόλυση του μαθητή από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που προκύπτουν: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από κεντρική επιτροπή εξετάσεων. Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν να επαναλαμβάνονται κατά το ίδιο σχολικό έτος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων.
2. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του Γενικού Λυκείου με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα της 20ης Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν οριστικά την Αρχική Δήλωση Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού, που έχουν υποβάλει στη σχολική τους μονάδα προ της λήξης του προηγούμενου διδακτικού έτους.
Έκαστος μαθητής επιλέγει μία (1) Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού υποχρεωτικά που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα Επιστημονικά Πεδία Σχολών και Τμημάτων Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στις οποίες επιθυμούν την εισαγωγή τους.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίζεται και τροποποιείται ο αριθμός, η ονομασία των επιστημονικών πεδίων, καθώς και η ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων σε αυτά όχι αργότερα της 30ης Μαΐου εκάστου διδακτικού έτους και ισχύουν για το επόμενο διδακτικό έτος..
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται το αργότερο την 15η Μαρτίου εκάστου έτους, καθορίζονται ο αριθμός των εισακτέων και τα ειδικά μαθήματα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, καθώς και ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση του τρέχοντος έτους.
Ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία περιέρχεται σε αυτόν έως την 1η Μαρτίου εκάστου έτους.
3. Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης είναι τα εξής :
α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Αρχαία,
III. Ιστορία και
IV. Λατινικά
β) Ε.Π.Ε. – Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά,
III. Φυσική και
IV. Χημεία
γ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Υγείας
I. Νεοελληνική Γλώσσα
II. Φυσική
III. Χημεία και
IV. Βιολογία
δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Οικονομία & Διοίκηση
IV. Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών
ε) Ε.Π.Ε. – Παιδαγωγικών Τμημάτων :
I. Νεοελληνική Γλώσσα,
II. Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής,
III. Ιστορία και
IV. Αρχές Φυσικών Επιστημών
4. Για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται και ο «Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης» (Β.Π.Α).
Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου, της Β’ τάξης Γενικού Λυκείου και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του Μ.Ο και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο δια δύο αποτελεί τον Β.Π.Α. Το εν λόγω πηλίκο λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.
Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον Μ.Ο. των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του Μ.Ο.) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.
7 βουλευτές του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος το 2010 , ως αντιπολίτευση τότε (πιθανόν ως υπέυθυνοι του τομέα Παιδείας), έκαναν ερωτήσεις στην/στον τότε υπουργό Παιδείας ΚΑΤΑ της κατάργησης της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο πράγμα που θεωρούσαν ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟ , ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ή και ΑΣΤΕΙΟ !!! Πως είναι δυνατόν ως κυβέρνηση πλέον να θεωρήσουν ότι η Πληροφορική ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί από το Νέο Λύκειο ??? Αν λοιπόν πρόκειται για λάθος ή για παράλλειψη (όλοι ανθρωποι είμαστε και λάθη κανουμε , αλλωστε γι’ αυτό γίνεται η διαβούλευση) ΠΡΕΠΕΙ να διορθωθεί αμέσως και να ενταχθεί η Πληροφορική και ο Προγραμματισμός Η/Υ ειδικότερα στο Νεο Λύκειο !!!
Αντί να υποστηρίζει ο καθένας ότι νομίζει (προφανώς όλοι έχουν κάποιο δίκιο) μήπως θα έπρεπε να ερωτηθούν αυτοί που χρόνια τώρα έχουν επιφορτιστεί με το βάρος της ενημέρωσης για κάθε σύστημα εισαγωγής αλλά και για όλες τις διεξόδους μετά το γυμνάσιο και μετά το λύκειο;
Αυτοί που χρόνια ολόκληρα έχουν δεχτεί σχεδόν το σύνολο των μαθητών σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες.
Αυτοί που δέχονται για να βρουν λύση τους φοιτητές που πέρασαν σε τμήματα που δεν καλύπτουν τις προσδοκίες τους.
Αυτοί που καλύπτουν έγκυρα και πάντα δωρεάν όλες τις ανάγκες προσανατολισμού των εφήβων και των νέων μέχρι 26 ετών.
Αυτοί που μόνοι πλέον (1 ή 2 ανά νομό) έχουν φορτωθεί το βάρος όλου του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού διότι το ελληνικό κράτος θεώρησε άχρηστες και ακριβές τις δομές ΓΡΑΣΕΠ (γραφεία σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα στα σχολεία), άχρηστο το ΣΕΠ στην Α’ Λυκείου και πλέον άχρηστο το ΣΕΠ και στη Γ’ Γυμνασίου.
Αξιοποιήστε κύριοι του Υπουργείου τους ελάχιστους πλέον εναπομείναντες ήρωες που στελεχώνουν τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού και είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ως αποσβεστήρες της έντασης που οι όποιες αιφνίδιες αλλαγές του συστήματος προκαλούν!
Όλοι (οι ελάχιστοι πλέον) που απέμειναν στο θεσμό είναι πολύ έμπειροι και με υψηλά προσόντα (μεταπτυχιακοί τίτλοι, μακρόχρονες επιμορφώσεις κλπ). Ρωτήστε τους!
Και αν κάποια στελέχη των ΚΕΣΥΠ παρακολουθούν τα διαβούλευση ας γράψουν τη γνώμη τους αναφέροντας την ιδιότητά τους. Άλλη βαρύτητα έχει η άποψη κάποιου που είτε ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του παιδί είτε μόνο για τη δική του θέση στην εκπαίδευση και άλλη κάποιου που έχει την εμπειρία επαγγελματικού προσανατολισμού εκατοντάδων ή και χιλιάδων μαθητών.
Στο σχόλιο που έστειλα ένα τμήμα του βγήκε ελλειπές. Το πλήρες κομμάτι είναι
3Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Σε όλα τα πεδία τα εξεταζόμενα μαθήματα να γίνουν πέντε.
Για παράδειγμα επί πλέον αυτών που αναφέρει το σχέδιο να εξετάζονται
στο Α΄ πεδίο (Ανθρωπιστικών σπουδών) :στοιχεία Κοινωνικών και πολιτικών επιστημών
στο Β΄ πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών: Πληροφορική
στο Γ΄ πεδίο (Επιστήμες Υγείας) :Μαθηματικά και στοιχεία Στατιστικής,
Στα άλλα πεδία να προστεθεί ένα μάθημα ανάλογα με τις εισηγήσεις των αντίστοιχων σχολών.
Κύριοι του Υπουργείου, θα ήθελα να προβληματιστείτε με αυτά που σας γράφω παρακάτω.
ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ;
Προήλθε από μελέτη της επιτροπής παιδείας και από διάλογο με τα κόμματα.
Μάλιστα οι ζυμώσεις αυτές κράτησαν μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να θεωρείται προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ;
Στη διαβούλευση που γίνεται για τα άρθρα 2 και 4 έχουν σταλεί συνολικά 1000 περίπου μηνύματα, πολύ λίγα σε σχέση με το συνολικό αριθμό των πολιτών που τους ενδιαφέρει ο τρόπος επιλογής για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αλλά και αυτά τα μηνύματα δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται μόνο από άμεσα θιγόμενους (οικονομικά λόγω της παραπαιδείας) εκπαιδευτικούς και όχι από τις χιλιάδες των γονέων και μαθητών που καίγονται για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ, που έχουν ως γνώμονα το δικό τους συμφέρον κι όχι το όφελος των μαθητών.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Για τυχόν αλλαγές στο σχέδιο, πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των ανθρώπων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτοί δουλεύουν με τα παιδιά μας όταν γίνουν φοιτητές και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις, σε μαθησιακό επίπεδο, που εμφανίζουν όταν ξεκινούν τις σπουδές τους στις διάφορες σχολές.
Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ
Σίγουρα ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αντικατάσταση της Χημείας από Πληροφορική.
Πολλά από τα τμήματα Πολυτεχνείου και Φυσικομαθηματικής χρειάζονται γνώσεις Πληροφορικής, όπως επίσης πολλά χρειάζονται γνώσεις Χημείας.
Με τις αλλαγές του εξεταστικού το 2000 σε τμήματα όπως Χημικών, Χημικών Μηχανικών, Γεωπόνων, Βιολόγων, Τεχνολογίας τροφίμων κλπ. εισάγονται μαθητές από τη Τεχνολογική κατεύθυνση χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά της Χημείας και κάνουν φροντιστήρια για να καλύψουν τα κενά τους.
1ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Το Β΄ πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών σπουδών) που περιλαμβάνει και τα περισσότερα τμήματα να χωριστεί σε δύο πεδία με τα εξής εξεταζόμενα μαθήματα
Στο ένα (Θετικών σπουδών) να εξετάζονται Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία
Στο άλλο (Τεχνολογικών σπουδών) να εξετάζονται Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική
2ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Κάθε τμήμα σχολής να ζητήσει 4 εξεταζόμενα μαθήματα και ακολούθως να γίνει ομαδοποίηση, έτσι ώστε σε κάθε ομάδα να περιλαμβάνονται τμήματα που απαιτούν ίδια τετράδα μαθημάτων.
3Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Σε όλα τα πεδία τα εξεταζόμενα μαθήματα να γίνουν πέντε.
Για παράδειγμα επί πλέον αυτών που αναφέρει το σχέδιο να εξετάζονται
στο Α΄ πεδίο (Ανθρωπιστικών σπουδών) <>
στο Β΄ πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών <>
στο Γ΄ πεδίο (Επιστήμες Υγείας) <>,
Στα άλλα πεδία να προστεθεί ένα μάθημα ανάλογα με τις εισηγήσεις των αντίστοιχων σχολών.
4Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Τα εξεταζόμενα μαθήματα να μείνουν ως έχουν, αλλά για τα τμήματα που απαιτούνται γνώσεις Πληροφορικής, να δίδεται αυτή ως πέμπτο μάθημα.
5ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Τα εξεταζόμενα μαθήματα να μείνουν ως έχουν, αλλά για τα τμήματα Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών που απαιτούνται γνώσεις Χημείας, να δίδεται αυτή ως πέμπτο μάθημα.
6Ο ΣΕΝΑΡΙΟ: Για το πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών επιστημών οι μαθητές να εξετάζονται σε πέντε μαθήματα
Το β ΕΠΕ περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τμημάτων στα οποία είναι απαραίτητες οι γνώσεις Αλγοριθμικής και Προγραμματισμού Η/Υ. Θα μπορούσε λοιπόν να διασπαστεί σε 2 πεδία, ένα για τις Θετικές επιστήμες και ένα για τις Τεχνολογικές. Για τις Τεχνολογικές επιστήμες οι μαθητές θα έπρεπε να εξετάζονται στο μάθημα Πληροφορικής- Προγραμματιμού Η/Υ στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι, θα προετοιμάζονται και θα αποκτούν γνώσεις που θα τους είναι απαραίτητες στις σπουδές που θα κάνουν. Αν δεν είναι δυνατή η διάσπαση του πεδίου Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, θα έπρεπε τουλάχιστον οι μαθητές να μπορούν να επιλέξουν αν θα εξεταστούν στη Χημεία ή τον Προγραμματισμό Η/Υ, ανάλογα με την προτίμησή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας.
ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ( ΣΤΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΕ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ). ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ !
ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ
ΑΝ σκοπός του νομοθέτη είναι να αντιστοιχίσει μαθήματα Πανελλαδικών εξετάσεων (διαγωνισμού) με το ιδιαίτερο πρόγραμμα σπουδών κάθε τριτοβάθμιας σχολής – τμήματος, είναι προφανές ότι δεν έχει επεξεργαστεί καλά την πρότασή του.
Το αποδεικνύει η αδρή κριτική προσέγγιση των προαπαιτούμενων γνώσεων για τις Νομικές Σχολές(με εφόδιο «Αρχαία και Λατινικά» αλλά όχι «Αρχές Δικαίου και Πολιτικών – Κοινωνικών επιστημών»), Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες ( με εφόδιο «Μαθηματικά» αλλά όχι «Ιστορία»), Σχολές Φιλολογίας (χωρίς δοκιμασία στη Λογοτεχνία)και Σχολές Πληροφορικής (με εφόδιο «Χημεία» αλλά όχι «Αρχές Προγραμματισμού»).
Το αποδεικνύει η σιγή περί την εισαγωγή σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές.
Το ομολογεί η εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό να αναδιατάσσει τα Επιστημονικά Πεδία και όλα τα συναφή.
Το μόνο που απομένει στον νομοθέτη είναι να αποσύρει το άρθρο και να διαβουλευτεί με τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και με τις Επιστημονικές Ενώσεις.
Κρίσιμη η διάζευξη:
ή θα θεσπίσουμε προπαρασκευαστικό έτος μετά την αποφοίτηση στο οποίο θα μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή αντιστοίχιση αλλά θα έχει τεράστια προβλήματα λειτουργίας (πχ πώς θα λειτουργήσει ένα τέτοιο έτος στην περιφέρεια;)
ή θα αρκεστούμε σε εξέταση των βασικών γνώσεων που διδάσκονται σε ένα Λύκειο Γενικής Παιδείας χωρίς προσανατολισμούς και κατευθύνσεις (πχ 1. Ελληνικά 2. Μαθηματικά 3. Φυσικές Επιστήμες 4. Γενικές γνώσεις και καλλιέργεια 5. Ειδικό μάθημα οριζόμενο από τα Πανεπιστήμια , με τους κατάλληλους συνελεστές).
Αν αυτός είναι ο σκοπός του νομοθέτη βεβαίως.
Μα πως ειναι δυνατόν σε ένα σύγχρονο Λύκειο να τελειώνει την εκπαίδευσή του ένας μαθητής χωρίς να έχει διδαχτεί ποτε την επιστήμη των υπολογιστών; Πως θα βγει στην σημερινη αγορά εργασιας; θεωρω απαραιτητη την υπαρξη εισαγωγικού μαθήματος αλγοριθμικής στην Β Λυκείου. Και επίσης θεωρώ ότι Η ΑΕΠΠ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. Η επιστημη των υπολογιστων πρεπει να υπαρχει στις πανελλαδικες εξετασεις.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ως Έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι το μέλλον αυτής της χώρας στηρίζεται στα παιδιά και γενικά στην παιδεία της, αλλά και συγχρόνως ως πατέρας που ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του, θα ήθελα να σας εκφράσω τις σκέψεις μου, οι οποίες είναι και σκέψεις μιας μεγάλης μερίδας πολιτών. Συγχαρητήρια που επιτέλους υπάρχει ένας Υπουργός που αναγνωρίζει ως σημαντικό μάθημα την πολιτειακή παιδεία βάζοντας το μάλιστα και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ζούμε όλοι σε μια κοινωνία με όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα, αλλά και σε μια πατρίδα που γέννησε την δημοκρατία και στην πραγματικότητα ο νέος μας δεν μαθαίνει για την αξία της, για τους πολιτικούς θεσμούς, για το πόσο σημαντικό είναι κάποιος, ανεξαρτήτου ειδικότητας και επιστήμης, να είναι ενεργός πολίτης. Ο νέος μέχρι σήμερα δεν είχε την δυνατότητα να μάθει και να του γίνει βίωμα να αγαπάει την πατρίδα του, να σέβεται την δημοκρατία και να αναγνωρίζει την αξία της, τα δικαιώματα που του παρέχει η πολιτεία, να γνωρίζει τους διεθνείς οργανισμούς, κ.α. Είχαμε όμως την απαίτηση να σέβεται τους θεσμούς του κράτους και να υπακούει στους νόμους. Αποφοιτούν από το σχολείο γνωρίζοντας ελάχιστα πράγματα πάνω στους πολιτικούς θεσμούς διότι τα μαθήματα πολιτειακής παιδείας θεωρούνταν δευτερεύουσας σημασίας. Σε πολλές περιπτώσεις διδάσκονταν από εκπαιδευτικούς που δεν γνώριζαν το αντικείμενο αλλά το δίδασκαν ως β΄ ανάθεση, ακόμη και στο λύκειο. Πιστεύοντας ότι πάνω από όλες τις επιστήμες το νέο σχολείο θα πρέπει επιτέλους να εκπαιδεύει ενεργούς πολίτες, θεωρώ επιβεβλημένο τέτοια μαθήματα όπως η πολιτειακή παιδεία να διδάσκονται καθαρά από ειδικούς ανθρώπους όπως οι πολιτικοί επιστήμονες και να μην γίνει πάλι ένα μάθημα για συμπλήρωση ωραρίου από άλλους μη συναφής κλάδους.
Στο μάθημα της πολιτειακής παιδείας θα πρέπει να εξετάζονται πανελλαδικά στην Γ΄ λυκείου όλοι όσοι θα μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά αυτοί που πρόκειται να εισαχθούν στις νομικές, αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάζονται στην πολιτική παιδεία και να είναι μάθημα βαρύτητας.
δ) Ε.Π.Ε – Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες :
α) Ε.Π.Ε. – Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές
Πρακτικα ενώ οι νομικές σχολες ανηκουν στο α΄Ε.Π.Ε εχουν διδακτικο αντικείμενο σαν ΠΕ 13(στο λυκειο) Β ανάθεση την οικονομία και τηνδιοικηση επιχειρησεων με το ισχύον καθεστως)και προφανωςμε το νεο καθεστώς μαθηματα του δ΄Ε.Π.Ε
Πρόταση
Να ενταχθούν οι νομικές σχολές στο δ΄Ε.Π.Ε ως συναφές αντικείμενο και οι υποψηφιοι να ακολουθουν την εξης πορεία: Β΄λυκειο :ομαδα προσανατολισμου Α με αρχαια και λατινικα, Γ λυκείου ομαδα προσανατολισμου Δ με στατιστικη(που ειναι ανεξάρτητη ενοτητα μαθηματικών η οποια και είναι χρησιμη στην καθημερινότητα και την διδασκονται ακομη και σημερα οι υποψηφιοι νομικοι) οικονομια, και πολιτικα και κοινωνικά στοιχεία. Μαθηματα βαρύτητας α)τα κοινωνικα και πολιτικα στοιχεία και β)η έκθεση
Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών – Επιλογή μαθητών Θετικών Σπουδών : Χημεία ή Επιστήμη Υπολογιστών
Μάθημα σχετικό με την Επιστήμη Υπολογιστών και την αλγοριθμική σκέψη θα πρέπει γίνει υποχρεωτικό για τους μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές σχετικές με την πληροφορική. Αυτό υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί, διάφορες ενώσεις πληροφορικής αλλά και η κοινή γνώμη : Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρία, για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΠΙ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», τον Ιανουάριο 2011, σε δείγμα 2.000 πολιτών, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η άποψή τους για την αναγκαιότητα διδασκαλίας της πληροφορικής στο Λύκειο. Στο ερώτημα «Ποιά μαθήματα πρέπει να είναι υποχρεωτικά και ποιά επιλογής;”, το μάθημα της πληροφορικής, με ποσοστό 84,3%, κατατάσσεται στα υποχρεωτικά μαθήματα (4ο κατά σειρά προτίμησης από 19 συνολικά μαθήματα).Aναγκαιότητα είναι η ύπαρξη Πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος Επιστήμης Υπολογιστών, προκειμένου οι μαθητές να συνεχίζουν τις σπουδές τους στα δεκάδες Τμήματα Πληροφορικής Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι.Πιο συγκεκριμένα:Τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών να είναι :
α) Φυσική, έξι (6) ωρών,
β) Μαθηματικά, οκτώ (8) ωρών, ή Βιολογία οκτώ (8) ωρών (για τις Επιστήμες Υγείας),
γ) Χημεία, έξι (6) ωρών ή Επιστήμη Υπολογιστών, έξι(6) ωρών (για τα τμήματα Πληροφορικής)
Η επιλογή να βάζουν το 50% των θεμάτων οι καθηγητές είναι εντελώς υποκειμενική.Μπορει κάποιος καθηγητής σε ένα σχολείο να είναι πολύ αυστηρός ενω σε ένα άλλο σχολείο σε ένα χωριό να είναι πολύ χαλαρος.Η επιλογή των θεμάτων από αυτούς τους δύο καθηγητές θα είναι του ίδιου βαθμού δυσκολίας;Επομένως εισέρχεται με τον τρόπο αυτό επιλογής των θεμάτων ένας υποκειμενικός παράγοντας σε ποσοστό 50%.Επιπλέον μειόνονται δραματικά οι επιλογές σχολών των μαθητών λόγω των 4 μαθημάτων. Πρέπει να βρεθεί τρόπος οι μαθητές να επιλέγουν σχολές από δύο ομάδες ακόμη και αν χρειαστεί να δίνουν παραπάνω μαθηματα.Αν δεν περάσει την πρώτη χρονιά σε σχολή που του αρέσει τι πρόβλεψη υπάρχει για άλλες ευκαιρίες;Αν δεν δηλώσουν πολοίμαθητές τις παιδαγωγικές σχολές(αφού δυστυχώς θα είναι απο μόνες τους ενα πεδίο)θα υπάρχει πρόβλημα αριθμού δασκάλων;
Η μεταρρύθμιση Αρσένη (απορύθμιση κατά την γνώμη μου) είχε εισάγει την προσμέτρηση του προφορικού βαθμού των τάξεων του Λυκείου στην βαθμολογία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Περιττό να αναφέρω ότι απέτυχε παταγωδώς, και «μαζεύτηκε» (από τον Ευθυμίου αν θυμάμαι καλά) με την προσαρμογή του προφορικού βαθμού (+-2) στον γραπτό βαθμό των πανελληνίων.
Δυστυχώς, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επαναφέρει την προφορική (αλλά και ενδοσχολική γραπτή προαγωγική ή απολυτήρια) βαθμολογία των Λυκειακών τάξεων στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς καν προσαρμογή.
Η ενδοσχολική προφορική και γραπτή (προαγωγική ή απολυτήρια) βαθμολογία δεν πρέπει να λαμβάνετε υπόψη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επειδή:
1. Είναι άκρως υποκειμενική (Εξαρτάται από τον εκάστοτε καθηγητή. Μέχρι και ο γραπτός βαθμός εξάγεται από διαφορετικά θέματα.)
2. Είναι ούτως ή άλλως αναξιοκρατική (Εξαρτάται και επηρεάζεται από το γενικό επίπεδο του τμήματος, της τάξης ή του σχολείου.)
3. Είναι αντιπαιδαγωγική (Η προφορική βαθμολογία είναι ένα εργαλείο στα χέρια κάθε καθηγητή, μπορεί να βαθμολογήσει υπέρμετρα έναν μαθητή που χρήζει ενθάρρυνσης και μπορεί να βάλει χαμηλότερο βαθμό σε μαθητή που χρήζει «ξυπνήματος».)
4. Είναι αιώνια (Την κουβαλάς για μια ζωή, άσχετα με το αν βελτιώθηκες. Επειδή Πανελλήνιες εξετάσεις μπορείς να δώσεις πολλές φορές, είναι άδικο να σε κρατούν πίσω παλιά «παιδικά» λάθη.)
5. Επηρεάζεται από χρηματισμό, «νόμιμο» (Ιδιωτικά Λύκεια) και «παράνομο» (Ιδιαίτερα από τον καθηγητή του Λυκείου)
6. Είναι ψυχοφθόρος για τον καθηγητή, λόγω του συναισθηματικού δεσμού με τους μαθητές, αλλά και ενδεχόμενες πιέσεις από το περιβάλλον (γονείς, προϊσταμένους, συναδέλφους, μικρές κοινωνίες)
7. Έτσι δεν επιτυγχάνεται η αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά επιτυγχάνεται το ακριβώς αντίθετο, μετατρέπουμε το Λύκειο σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο.
και πολλά άλλα.
Αν ο σκοπός της σύνδεσης της βαθμολογίας του Λυκείου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν να πληγεί η «αδιαφορία» των μαθητών για το Λύκειο (ως σύνολο ή σε μέρος των διδασκόμενων μαθημάτων), νομίζω ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα της κατάργησης της προαγωγής και της απόλυσης με τον γενικό μέσο όρο. Σήμερα με το ισχύον σύστημα, οι μαθητές γνωρίζουν ότι σχετικά εύκολα θα προαχθούν στην επόμενη τάξη. Οι καθηγητές νοιώθουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι σε αυτό το σύστημα.
Όπως έλεγε και ένας διευθυντής σε Λύκειο που εργαζόμουν «Για να μείνει ένας μαθητής στην ίδια τάξη, πρέπει να το ζητήσει με αίτηση, και μάλιστα με δύο αιτήσεις.»
Αν θέλουμε Λύκειο, που προσφέρει σφαιρική γνώση (και παιδεία), θα πρέπει ο μαθητής να μάθει να κοπιάζει σε ΟΛΑ τα μαθήματα, και φυσικά να ανταμείβεται ανάλογα.
Γιατί στο Γυμνάσιο να υπάρχει η επανεξέταση το Σεπτέμβριο για κάθε μάθημα χωριστά, και στο Λύκειο να μην υπάρχει το ίδιο;
Η όλη λογική της αλλαγής του προγράμματος στο Λύκειο αποτελεί ένα ταξίδι στο…παρελθόν! Είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζετε το 2ο Ε.Π.Ε. «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες» και να εξαναγκάζετε τον υποψήφιο που θα εισαχθεί σε σχολές Πληροφορικής σε άπειρες πληροφορίες κ γνώσεις στο αντικείμενο της Χημείας που πολύ απλά θα του είναι αχρείαστες! Μήπως δεν κατανοούν τα στελέχη του υπουργείου τι σημαίνει ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον? τι σημαίνει προγραμματισμός?? Μόνο έτσι θα κατανοούσα την απόφαση για ακύρωση του μαθήματος. Ζητείστε παρακαλώ επιπλέον πληροφόρηση και μπείτε λίγο στο «προφίλ» του αυριανού φοιτητή Πληροφορικής και συναφών σχολών. Δώστε επιλογή στα παιδιά που θα επιλέξουν τεχνολογικές επιστήμες να διδαχθούν και να εξετασθούν σε μάθημα συναφές με το προφίλ τους και εφόδιο για τις σπουδές τους.
Ο σκοπός του σχεδίου για το Νέο Λύκειο έχει ώς σύνθημα την αποδέσμευση της εισαγωγής σε κάποια σχολή από τις εξετάσεις του σχολείου. Κατά τη γνώμη μου αυτό ακυρώνεται στην πράξη με το σχέδιο για το νέο λύκειο, αφού οι μαθητές για 3 χρόνια θα υποβάλονται σε αυτή την εξουθενωτική διαδικασία.
Η εξέταση του μαθήματος της Πληροφορικής (Αλγοριθμικής) είναι απαραίτητη όχι μόνο για τις σχολές που σχετίζονται με την Πληροφορική ή γενικότερα τις Τεχνολογικές Σχολές αλλά θα τολμούσα να πω για όλες τις σχολές.
Το μάθημα αυτό «σε μαθαίνει να σκέφτεσαι» (όπως έλεγε ένας συμμαθητής μου πριν λίγα χρόνια). Σε μαθαίνει τη λογική, σε μαθαίνει να σκέφτεσαι όλες τις περιπτώσεις που μπορεί να προκύψει πρόβλημα.
Είναι το αγαπημένο μάθημα πάρα πολλών παιδιών που έδωσαν εξετάσεις τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύω ότι πρέπει να είναι εξεταζόμενο μάθημα σε όλα τα Επιστημονικά πεδία. Αν αυτό είναι υπερβολή, τότε το να μην είναι ούτε καν στο επιστημονικό πεδίο των Θετικών-Τεχνολογικών Επιστημών είναι τουλάχιστον τρελό!!!
Αναγκαστικά «συντεχνιακά» θα τοποθετηθώ κι εγώ -ΠΕ19 γαρ- αλλά παρόλα αυτά αν μου επιτρέπετε: Κανείς πληροφορικός δεν «τα έβαλε» με τη χημεία.
Χρόνια το λέγαμε ότι είναι παράλογο να μοριοδοτείται υψηλότερα αυτός που εξεταζόταν σε προγραμματισμό ή διοίκηση επιχειρήσεων στο Χημικών Μηχανικών σε σχέση με αυτόν που είχε εξεταστεί στη Χημεία.
Η χημεία είναι και με το υπάρχον σύστημα πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
Πράγμα που θα μπορούσε να έχει διορθωθεί ανετότατα με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας ανά σχολή, κι όχι τσουβαλιάζοντας τμήματα σε επιστημονικά πεδία γενικώς και αορίστως με κριτήρια 10ετίας του ’60.
Βασικές επιστήμες: Φυσικά και η χημεία είναι βασική επιστήμη. Μόνο που από το 1960 -που φαίνεται να προέρχονται οι απόψεις αυτές- έχουν προστεθεί και άλλες.
Μας αρέσει δε μας αρέσει, οι επιστήμες «μεγάλωσαν». Η υπάρχουσα γνώση είναι πλέον τεράστια σε σχέση με πριν 30-40 χρόνια. Με την παλιά «γενική παιδεία» μόνο, δεν πας και πολύ μακριά.
Αλλιώς να γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω, στο 19ο αιώνα: τότε βασικές επιστήμες ήταν η Φιλοσοφία και η Θεολογία.
Όλο το 19ο αιώνα στο ελληνικό πανεπιστήμιο (ένα υπήρχε), το φυσικομαθηματικό ήταν απλώς ένα τμήμα της Φιλοσοφικής. Τα ίδια θα έλεγαν τότε για τις φυσικές επιστήμες οι παραδοσιακοί κλάδοι.
Αλλο παράδειγμα, η βιολογία: Πριν 100 χρόνια -στην Ελλάδα για μερικούς ακόμα και τώρα- ο βιολόγος ήταν ο γυαλάκιας ιδιόρρυθμος που ταξινομούσε πεταλούδες.
Δεν είμαι και ειδικός, αλλά κρίνοντας από τον όγκο παραγωγής νέας γνώσης του κλάδου τα τελευταία 30 χρόνια, πολύ φοβάμαι πως με σκέτη χημεία μόνο από το λύκειο, θα έχει πρόβλημα ο μελλοντικός βιολόγος, γιατρός κλπ. Τουλάχιστον αυτό υπάρχει σαν μάθημα γενικής παιδείας και προβλέπεται ορθώς και ως εξεταζόμενο.
Ορθή κίνηση να ξεφορτωθούν οι μελλοντικοί επιστήμονες υγείας τα «βαρβάτα» μαθηματικά κατεύθυνσης. Λάθος θα είναι να μην έχουν στοιχειώδεις γνώσεις τουλάχιστον στατιστικής και πιθανοτήτων,ειδικά στους γιατρούς 5 στις 10 δημοσιεύσεις που βλέπει κανείς βασίζονται στην εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων.
Για τα καθ’ημάς -πληροφορική- τα είπαν ήδη άλλοι:
Δεν είναι δεξιότητα, έχει αυτονομηθεί πλήρως από τα τμήματα των μαθηματικών και μηχανικών απ’όπου ξεκίνησε το 1950-60 και διδάσκεται ως επιστημονικό αντικείμενο σε όλα τα λύκεια της Ευρώπης με δυνατότητα επιλογής επιπλέον ωρών εμβάθυνσης. Συν φυσικά ένα τουλάχιστον μάθημα γενικής παιδείας στην Α/Β λυκείου.
Είναι πλέον και αυτή σήμερα βασική (βασικότατη) επιστήμη ή τουλάχιστον το ίδιο βασική με τη .. φιλοσοφία, που από μάθημα κατεύθυνσης στη Θεωρητική της Β, γίνεται γενικής παιδείας.
Πολλές θετικές σχολές έχουν υποχρεωτικά μαθήματα προγραμματισμού (Μαθηματικό, Φυσικό) και όχι απλά χρήσης υπολογιστών – τέτοια έχουν π.χ οι επιστήμες υγείας. Αντίθετα, δεν έχουν ούτε μία ώρα χημεία.
Και φυσικά εμείς πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Άπαντες χημεία.Την οποία σαν βασική επιστήμη που λέγαμε και πιο πάνω, την έχουν ήδη 3 χρόνια διδαχθεί οι μαθητές στη γενική παιδεία.
Καίριο λάθος επίσης η αφαίρεση των μαθηματικών κατεύθυνσης από τους μελλοντικούς οικονομολόγους. Όσοι απ’ αυτούς θελήσουν να ασχοληθούν αργότερα π.χ με Χρηματοοικονομικά, θα δοκιμάσουν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.
4η δέσμη της δεκαετίας του ’90 είναι αυτό που βλέπω στο σχέδιο -τελικά αυτή η επιτροπή, μια αγάπη για το παρελθόν την έχει αναμφισβήτητα.
Το τωρινό καθεστώς των υποψηφίων για τις οικονομικές σχολές είναι καλύτερο. Ένα μάθημα παραπάνω μεν,ξέρουν τι τους γίνεται δε.
Άσε που τα συγκεκριμένα τμήματα προσελκύουν μεγάλο αριθμό μαθητών με υψηλές επιδόσεις (όπως και τα δικά μας της επιστήμης υπολογιστών καλή ώρα).
Τελευταίο: Κάντε κάτι με τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης και τα μαθηματικά – και μιλάω γι αυτούς με μέτριες και άνω επιδόσεις: Λαμπρά μυαλά πολλοί, επιμελέστατοι μαθητές και δεν μπορούν να υπολογίσουν ένα μέσο όρο ή ακόμα χειρότερα να βρουν π.χ την αρχική τιμή αν τους δώσεις το τελικό ποσό μαζί με το ΦΠΑ (6η δημοτικού).
Το σύστημα της γενικής παιδείας έχει σε αυτούς αποτύχει παταγωδώς. Στην ουσία είναι με τα μέτρα του 2013 λειτουργικά αναλφάβητοι.
Δείτε και εργασίες από θεωρητικές σχολές που επεξεργάζονται στατιστικά στοιχεία (υπάρχουν πολλές σε σάιτ πανεπιστημίων): Τραγικές. Ούτε ένα κριτήριο της προκοπής στις απαντήσεις ενός ερωτηματολογίου δεν ξέρουν να θέσουν.
Αντίστοιχο χάλι στους υποψηφίους των άλλων κατευθύνσεων δεν υπάρχει: Οι μετρίων επιδόσεων και άνω χειρίζονται επαρκώς τουλάχιστον την ελληνική.
Μάλλον δεν πρόκειται να το διαβάσει κανείς ολόκληρο «σεντόνι» που έκατσα κι έγραψα, πόσο δε μάλλον να ληφθεί και από κάποιον υπόψη, αλλά εγώ τουλάχιστον το ‘σώψυχό’ μου τό βγαλα. Ήταν καλά που μιλήσαμε γι’αυτό..
Καλό καλοκαίρι σε όλους, και είθε να τους έρθει φώτιση.
Υ.Γ
Αυτές τις σπόντες με τα θρησκευτικά δεν τις καταλαβαίνω: Προσωπικά είμαι αδιάφορος παντελώς απέναντι στη θρησκευτική πίστη, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με το 80% του πληθυσμού. Ούτε εδώ, ούτε και στην Ευρώπη. Και στα εκεί λύκεια διδάσκεται.
Δείτε σαν απαραίτητο συμπλήρωμα κοινωνικής μόρφωσης και κατανόησης του φαινομένου της θρησκείας και της επιρροής της στον σύγχρονο κόσμο.
Δεν ξέρω καν τι διδάσκουν οι συνάδελφοι θεολόγοι, αν χρειάζεται να αναμορφωθεί το περιεχόμενο κλπ, οπότε επ’αυτού δεν έχω και άποψη, αλλά μην γινόμαστε και μυστήριοι.
Κύριοι τι είναι αυτό που σχεδιάσατε?
Μας λέτε ότι αποκόπτεται το λύκειο από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, και προτείνετε mini πανελλήνιες και για τις τρείς τάξεις του λυκείου! Δηλαδή η χαρά του φροντιστή! Είναι δύσκολο να αντιληφτείτε ότι η βαθμοθηρία θα ξεκινά τρία χρόνια νωρίτερα?
Μας λέτε ότι χτίζετε το ψηφιακό σχολείο και καταργείται το μάθημα της πληροφορικής από το λύκειο! Ένα δίωρο επιλογής στην Α’ Λυκείου δεν θα έλεγα ότι είναι και ότι καλύτερο θα μπορούσατε να προσφέρετε στα παιδιά μας τον 21ο αιώνα.
Για το μάθημα της Πληροφορικής στο λύκειο, έχουν γραφεί δεκάδες τοποθετήσεις στο διαδίκτυο και έχουν σταλεί και επίσημα οι θέσεις των πληροφορικών, τόσο από φορείς του κλάδου, όσο και από ιδιώτες επιστήμονες καθηγητές.
Κανένας δεν μπορεί να πει …. «Δεν ήξερα ή δεν κατάλαβα».
Αν δεν έχετε πειστεί από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα και επιχειρήματα, αν ακόμα επιμένετε να δηλώνετε ότι η πληροφορική δεν είναι επιστήμη αλλά δεξιότητα, ρωτήστε και όλους αυτούς τους συναδέλφους σας, που όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, με επερωτήσεις στην βουλή εγκαλούσαν την τότε ηγεσία του υπουργείου, όταν η κυρία Διαμαντοπούλου με υφυπουργό την κυρία Χριστοφιλοπούλου ανέχονταν να διαρρέουν φήμες για τον εξοστρακισμό της πληροφορικής από τα λύκεια και αντιπρότειναν τη λογική των ΤΠΕ με επιχειρήματα του στυλ «τα παιδιά γνωρίζουν να πατούν τα πλήκτρα στα PC και μπορούν να πλοηγούνται στο διαδίκτυο».
Οι συνάδελφοί σας πού τότε είχαν αντιδράσει, καθώς και οι επερωτήσεις τους βρίσκονται εδώ … http://savegreekinformatics.blogspot.gr/2013/08/2010-2011.html
Άδωνις Γεωργιάδης, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ, Ευγενία Τσουμάνη,
Θόδωρος Καράογλου, Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος,
Νάντια Γιαννακοπούλου, Φώτης Κουβέλης.
Όλοι αυτοί αντέδρασαν τότε ως αντιπολίτευση, άραγε η πληροφορική έπαψε να είναι επιστήμη, μετά την κυβερνητική αλλαγή;
Δεν γράφω άλλα επιχειρήματα, μόνο όποιος δεν θέλει, κάνει ότι δεν κατάλαβε!
Για την πληροφορική ξαναγράφω, το θέμα είναι πολύ απλό, όλο και όλο Ένα ή διαζευκτικό χρειάζεται, ………..να υπάρχει η επιλογή Χημεία ή Πληροφορική
Όσοι στηρίξουν το παράλογο νομοσχέδιο να θυμούνται ότι έχουν προσωπική ευθύνη και ότι θα τους θυμούμαστε για αυτό το «κατόρθωμα» τους. Τι άλλο να πω παρά το … «έχει ο καιρός γυρίσματα», όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μας.
Βάλτε ένα τέλος στο παραλογισμό !!
Τσαμόπουλος Νίκος
Επιτέλους το νομοσχέδιο αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία 12 χρόνων για το μάθημα με τις περισσότερες καθημερινές εφαρμογές, καθιστώντας τη Χημεία εξεταζόμενο μάθημα για τις πολυτεχνικές σχολές και τις σχολές θετικών επιστημών, όπως εξάλου συμβαίνει για την εισαγωγή στη γ/θμια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
ΥΓ. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσει η Χημεία τις υπεραρυθμίες των συναδέλφων πληροφορικών!!!!!!!!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΧΗΜΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟ 2000. ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΤΙ ΣΕ 65 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ.
ΣΕ 61 ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ή ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΧΗΜΕΙΑ Ή ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ.
ΖΑΝΙΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ,ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΧΗΜΙΚΟΣ.
Καταρχήν θα ήθελα να πω οτι θεωρώ θετική α)την μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων β)την συμμετοχή του βαθμού όλων των τάξεων του λυκείου και γ)την σοβαρότητα΄που διαφαίνεται απο την χρήση της τράπεζας θεμάτων.Επίσης με μεγάλη χαρά μου είδα ότι επιτέλους η χημεία ,που χρόνια τώρα απαξιώθηκε με μονόωρες διδασκαλίες και έξαφάνιση απο επιστημονικά πεδία με γνωστές σε όλους συνέπειες στο επίπεδο των σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,αποκτά έστω και μερικώς την απαραίτητη θέση της.
Εντύπωση μου κάνει όμως και όλος αυτός ο συντεχνιακός μονόλογος( που πιθανόν οφείλεται στο φόβο απολύσεων λόγω πλεοναζόντων) για την αναγκαιότητα της πληοφορικής στις εξετάσεις.Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν κάτι που τα παιδιά διδάσκονται απο το δημοτικό μεσα και έξω απο το δημόσιο σχολείο να μην έχει γίνει κεκτημένη γνώση και να απαιτείται η ύπαρξη και η εξέταση της μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου.
Νομίζω σαν γονιός οτι κάποτε πρέπεινα σταματήσουν όλες αυτές οι σκοπιμότητες να καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας( όπως η δήθεν διδασκαλία των πολλών ξένων γλωσσων που εμένα ποτ’ε δεν με γλίτωσε απο το έξοδο του φροντιστηρίου)
Ας βάλουν τη Πληροφορική ως εξεταζόμενο μάθημα Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μόνο στις σχολές τις Θετικές/Τεχνολογικές.
Στην[ Γ’ Λυκείου πρέπει να υπάρχει μάθημα πληροφορικής πανελλαδικά εξεταζόμενο. Δεν μπορεί η πληροφορική να λείπει από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση για σχολές Πληροφορικής ή για σχολές που οι φοιτητές διδάσκονται μαθήματα πληροφορικής.
Το μάθημα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ πρέπει να παραμείνει σαν μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο και να μη γίνει ενοποίηση θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης ώστε κάποιος μαθητής που ενδιαφέρεται για Ιατρικές σπουδές να κάνει Χημεία και Βιολογία, ενώ κάποιος που ενδιαφέρεται για τους διάφορους άλλους επιστημονικούς κλάδους να κάνει κυρίως το μάθημα της Α.Ε.Π.Π.ΤΕΛΟΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΤΑΞΕΙΣ.
Αδιανόητο ότι δεν υπάρχει το μάθημα της Πληροφορικής στο Νέο Λύκειο.Είναι απαραίτητο να υπάρχει και στις τρεις τάξεις και να είναι στην Γ τάξη πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για τις σχολές Πληροφορικής, τις στρατιωτικές και τις οικονομικές.
Με περισσότερα από 50 πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής είναι αδιανόητο να μην υπάρχει η Πληροφορική στο Νέο Λύκειο! ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.
Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της Χημείας (την οποία θεωρώ σοβαρή ) είχε χαρακτιριστώνεί σε πολλές ημερίδες του τομέα ως ‘ νεκρή επιστήμη’ και πως η βιολογία και η βιοχημεία θα έπρεπε να πάρουν την θέση της.
Σήμερα όμως το Νομοσχέδιο γιά το Νέο Λύκειο θεωρεί ότι μιά επιστοφή στο παρελθόν ‘εμπρός πίσω ‘(σας θυμίζει κάτι),θα δώσει στην δευτεροβάθμια εκαπίδευση την ώθηση που χρειάζεται και φυσικά εις βάρος της Πληροφορικής που πολλοί δεν την θεωρούν επιστήμη (άκουσον-άκουσον).
Αντί η Πληροφορική να είναι ΒΑΣΙΚΟ μάθημα στο θετικό επιστημονικό πεδίο, απλά καταργείται ολοσχερώς!!!
Πρόκειται βεβαίως γιά Παγκόσμια Πρωτοτυπία.
Αντί γιά δημόσια διαβούλευση θα έπρεπε να ρωτηθούν οι ίδιοι οι μαθητές και να επιλέξουν αυτοί ποιά μαθήματα θα ήθελαν να υπάρχουν στο επιστημονικό τους πεδίο.
Αλλά βέβαια είναι κάτι που φοβίζει πολλούς..
Ο νοών νοείτο.
Η κατάργηση του μαθήματος της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο αλλά και η κατάργηση του Πανελλαδικώς εξεταζόμμενου μαθήματος της ‘Ανάπτυξης εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον’ σίγουρα ΔΕΝ δημιουργεί το Λύκειο των προκλήσεων και των μεγάλων προσδοκιών αλλά είναι μιά απλή επιστροφή στο παρελθόν.!!!
Είναι προτιμότερο οι μαθητές της Γ Λυκείου να εξετάζονται στο μάθημα της χημείας αντι σε αυτό της Πληροφορικής την στιγμή που υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο σχολές που είναι προαπούμενο μάθημα η Χημεία(Χημικοί,Χημικοί Μηχανικοί)ενώ υπάρχουν δεκάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών,Αυτοματισμού κ.α;;;;;;;;;;;;;
Θα έπρεπε στην χειρότερη των περιπτώσεων το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Πληροφορικής ή της Χημείας να επιλέγεται από τους μαθητές ανάλογα με την Σχολή που θέλουν μάθημα ακολουθήσουν.
Ποιό θα ήταν άραγε τα αποτέλεσμα αν δινόταν η δυνατότητα αυτή στους μαθητές;;;;;;;;;;;; Μήπως κάτι τέτοιο φοβούνται κάποιοες συντεχνίες καιεπιδιώκουν διακαώς την ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της Πληροφορικής από το Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις;;;;;;;;;;;
Σκεφτείτε το…
Πολύ σωστή η επιλογή των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τόσο για το πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, (Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Γλώσσα) όσο και για το πεδίο των επιστημών υγείας (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γλώσσα)
Τα παιδιά πρέπει να εξεταζονται σε βασικά μαθήματα, τα οποία να προάγουν την επιστημονική σκέψη και την κριτική ικανότητα.
Όσον αφορά τα σχόλια σχετικά με την αναγκαιότητα της εξέτασης στο μάθημα της Αναπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, πραγματικά δεν βλέπω τον λόγο της τόσο έντονης αντίδρασης από την κατάργηση του.
Δηλάδη οι φοιτητές στις σχολές προγραμματισμού και υπολογιστών δεν θα κάνουν μαθήματα πάνω στον προγραμματισμό και μάλιστα από τον πρώτο χρόνο σπουδών; Και μάλιστα σε γλώσσες και κώδικα που βρίσκεται όντως σε χρήση από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας;
Από την άλλη πλευρα η απουσία χημείας, από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της τεχνολογικής κατεύθυνσης, άφησε πλήθος φοιτητών και σπουδαστών, χωρίς ουσιαστική εμβάθυνση στον χημικό τρόπο σκέψης για 15 χρόνια!(μια και ουσιαστικά δεν έκαναν Χημεία Κατεύθυνσης στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου)
Το λάθος αυτό ευτυχώς αποκαθίσταται με τον νέο σχεδιασμό του Υπουργείου!
Είμαι καθηγητής Πληροφορικής σε Λύκειο.Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το μέχρι τώρα Πανελλαδικά εξεταζόμενο Μάθημα Ανάπτυξη – Εφαρμογών και για τα φροντιστήρια που χάνονται με την κατάργηση του , θα πρότεινα να παραμείνει το μάθημα με 3 ώρες διδασκαλίας ,όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αλλά να μήν εξετάζεται πανελλαδικά. Είναι τόσο αποδεκτό το μάθημα από τους μαθητές ειδικά στο εργαστήριο όταν βλέπουν ένα δικό τους αλγόριθμο να εκτελείτε σωστά και τέτοια η ικανοποίηση και η χαρά που βλέπεις στα μάτια τους και στις αντιδράσεις τους που είναι κρίμα να χάνονται στο βωμό της ύλης των πανελλαδικών και του άγχους του καθηγητή να την τελειώσει ,στα μικρά χρονικά περιθώρια που του αφήνουν οι 2 ώρες διδασκαλίας του αναλυτικού προγράμματος .
Επίσης στην μικρή επαφή που είχαν οι μαθητές με τους αλγορίθμους στο πλαίσιο του μαθήματος επιλογής , έδειχναν ενθουσιασμό και διάθεση ,όμως και πάλι ήταν για αυτούς μια μικρή ‘γεύση’.
Πότε το Λύκειο θα ξεφύγει από τον εξεταστικό βραχνά των Πανελληνίων εξετάσεων, μαθητές και καθηγητές από τον άνισο αγώνα με τα φροντιστήρια, ώστε να αφιερωθούν σε πολύ πιο δημιουργικά και πιο κοντά στις ανάγκες των μαθητών πράγματα;
Με πανελλήνιες εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου κριτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ποιός πιστεύει ότι αυτό δεν θα αυξήσει την παραπαιδεία;
Επιτέλους, η ελληνική οικογένεια σε δύο πράγματα θα έλεγε ένα μεγάλο μπράβο: (α) αν αναγκαζόταν να δίνει λιγότερα ή καθόλου χρήματα σε φροντιστήρια και (β) αν το παιδί της γύριζε από το σχολείο και έβρισκε να πει ότι κάποια πράγματα από αυτά που έζησε/έμαθε εκεί άξιζαν τον κόπο και το χρόνο του.
Δεν υπάρχουν λύσεις;
Ταπεινά, μια ενδεικτική ιδέα/λύση:
• Τρεις τάξεις του Λυκείου μόνο με ενδοσχολική αξιολόγηση, οι οποίες οδηγούν στο Απολυτήριο Λυκείου
• Τέταρτος χρόνος: μόνο 4 μαθήματα (επιλογή των μαθητών από ολιγομελή ομάδα πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων), 8 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, σε επίπεδα των 12 μαθητών με συστηματική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται.
Με αυτόν τον τρόπο χρειαζόμαστε περισσότερους καθηγητές;
Μα τους έχουμε! Σύμφωνα με τις εκθέσεις περισσεύουν!
• Οι σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθορίζουν τα 4 μαθήματα από την ομάδα των πανελληνίως εξεταζομένων μαθημάτων, τα βάρη στα 4 μαθήματα και στο Απολυτήριο Λυκείου προκειμένου να υπολογιστεί ο Βαθμός Πρόσβασης σε αυτές.
Θέλουμε να κάνουμε κάτι….σημαντικό;
Γεώργιος Πανσεληνάς
Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης
Αγαπητέ κ.Πέτρο Μιχαήλ
Κρίμα που δεν προλάβαμε όλοι την Ολυμπιακή Παιδεία για να βολευτούμε….
Αυτό σαν απάντηση για τα συμφέροντα μας….
Ας σταματήσουμε να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου επιτέλους!!!
Αν ο πραγματικός στόχος είναι η ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής ικανότητας των μαθητών, κακώς αφαιρείται το μάθημα ΑΕΠΠ της Γ’ λυκείου. Μέσω του προγραμματισμού, δημιουργείται κάτι από το μηδέν, ο μαθητής δημιουργεί κάτι δικό του, δεν αναπαράγει απλά νόμους και κανόνες… Η αφαίρεση της ΑΕΠΠ είναι εντελώς εκτός λογικής και παρακάμπτει πολλά από τα σημεία που διάβασα στο εισαγωγικό άρθρο 01.
Όσοι σπουδάσαμε Πληροφορική, θα ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες έννοιες. Η μαθηματικοφυσική λογική μας βοήθησε να λειτουργούμε συνδυαστικά, αλλά δε μας βοήθησε καθόλου να πράξουμε αλγοριθμικά και να δημιουργήσουμε πρόγραμμα υπολογιστή. Η ΑΕΠΠ είναι απαραίτητη στο θέμα αυτό.
Παρακαλώ τους αρμόδιους στο Υπουργείο, αλλά και τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων: ο σκοπός δεν είναι να έχουμε εμφύλιο πόλεμο. Όμως, μη θεωρούμε ότι Πληροφορική = πατάω κουμπιά, παίζω pro & angry birds, κάνω like στο facebook & chat… γιατί πολύ απλά, η Πληροφορική ΔΕΝ είναι χρήση υπολογιστή. Είναι επιστήμη. Της αξίζει το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα. Και τα παιδιά το θέλουν.
Ανάλογα πρέπει να σκεφτείτε και για το ΕΠΑΛ.
Όποιος έχει δίπλωμα ΙΧ αυτοκινήτου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μηχανικός… όποιος έχει αγοράσει ένα tablet ή φορητό για να μπαίνει σε ιστοσελίδες, δε συνεπάγεται ότι ξέρει Πληροφορική!
Θα ήθελα να συμμετάσχω στη διαβούλευση, βάζοντας το οικοδόμημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εντελώς διαφορετική βάση από αυτή που προτείνεται .
Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα πρέπει το λύκειο να αποδεσμευτεί πλήρως από τον τρόπο εισαγωγής στις πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ με την πρόταση νόμου του υπουργείου το Λύκειο και οι εισαγωγικές για την τριτοβάθμια δένονται όσο ποτέ μεταξύ τους.
Η αποδέσμευση θα μπορούσε να επιτευχθεί ως εξής .
α) Όλοι οι μαθητές παρακολουθούν τον τύπο λυκείου που θα διαλέξουν, συμμετέχουν σε ενδοσχολικές εξετάσεις ανά τάξη και γίνονται κάτοχοι του απολυτηρίου του Λυκείου .
β)Όποιος επιθυμεί την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εγγράφεται σε ένα προπαρασκευαστικό έτος στο οποίο παρακολουθεί μόνο τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστεί σε πανελλήνιες εξετάσεις . Δηλαδή παρακολουθεί μόνο 20 περίπου ώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι και απογευματινές για να μην υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας στους χώρους των λυκείων ή να χρησιμοποιηθούν και οι χώροι των γυμνασίων.
γ)Προσοχή τώρα, η ύλη των μαθημάτων που θα εξεταστούν οι μαθητές ΔΕΝ θα πρέπει να έχει καμία σχέση με την ύλη των μαθημάτων που διδάσκονται στο Λύκειο. Μόνο έτσι θα πάψει να υπάρχει η εξάρτηση του Λυκείου από τις Πανελλήνιες και μόνο έτσι οι μαθητές θα πάψουν να αναζητούν εξωσχολική βοήθεια στην Α ή στην Β ή στην Γ λυκείου .
Θα πρέπει δηλαδή το λύκειο να είναι μια εντελώς αυτόνομη βαθμίδα εκπαίδευσης, που δεν θα αγχώνει τους μαθητές, οι οποίοι θα πρέπει να το παρακολουθούν με ενδιαφέρον και να βρίσκουν σε αυτό πολύτιμες και χρήσιμες γνώσεις που να ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα. Εκεί λοιπόν θα μπορούσαν να χωρέσουν πολλά μαθήματα που αυτή τη στιγμή εξοβελίζονται.
Πριν ψηφιστεί το παρόν σχέδιο νόμου, ας σκεφτούμε πριν από όλα και πάνω από όλα τα χιλιάδες παιδιά που αυτή τη στιγμή παίζουν ανέμελα, μη γνωρίζοντας σε ποια διαδικασία θα τα υποβάλλουμε για τουλάχιστον τρία χρόνια. Για να μην γίνουν λοιπόν τα εφηβικά χρόνια «Πέτρινα Χρόνια», ας αποδεσμεύσουμε πλήρως το λύκειο από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σας Ευχαριστώ .
Κύριε υπουργέ,
Η κατάργηση του μαθήματος του προγραμματισμού από το Λύκειο και τις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα μεγάλο σφάλμα που, αν όντως ισχύσει, θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας. Το σκεπτικό μου βασίζεται στο στόχο που πρέπει να έχει η τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατά συνέπεια η προετοιμασία που πρέπει να υπάρχει στο Λύκειο. Τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και γενικά όλες οι άλλες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να έχουν στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των απόφοιτων. Δηλαδή την απορρόφηση από την αγορά. Αυτό μπορεί να συμβεί α) μόνο όταν τα διδασκόμενα έχουν σχέση με τα ζητούμενα της εποχής και β) όταν τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «εισχωρήσουν» στην κοινωνία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες.
Ο Προγραμματισμός, δηλαδή η ανάπτυξη λογισμικού, είναι ένα σχετικά νέος τομέας, που έχει σχέση με την τεχνολογία και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αφορά οτιδήποτε κάνει χρήση των υπολογιστών, των κινητών και tablets. Στην εποχή δε της δικτυακής παγκοσμιοποίησης, οι υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού μπορούν να προσφερθούν από οπουδήποτε. Και η πρώτη ύλη για τις υπηρεσίες είναι κατ’ εξοχήν το μυαλό. Τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται, παρά μόνο φαντασία και εξυπνάδα. Ένα μόνο άτομο μπορεί να επιφέρει επιτεύγματα που να αλλάξουν τα παγκόσμια δεδομένα. Παράδειγμα ο Steve Jobs στην Apple, o Bill Gates στην Microsoft, ο Sergey Brin της Google και ο Mark Elliot Zuckerberg της Facebook. Όλοι αυτοί άρχισαν προγραμματισμό από τη παιδική τους ηλικία, από τα χρόνια του δημοτικού και του γυμνασίου.
Εμείς στην Ελλάδα, θα καταργήσουμε τον προγραμματισμό από το Λύκειο; Αντίθετα. Πρέπει να μπει σαν κύριο μάθημα σ’ όλες τις τάξεις της Β/θμιας εκπαίδευσης και μάλιστα με βαθύτερη προσέγγιση. Για όποιους στο υπουργείο αμφισβητούν τη δυνατότητα που έχουν τα Ελληνόπουλα στον προγραμματισμό, ας δουν τις επιτυχίες που έχουν γυμνασιόπαιδα και Λυκειόπαιδά μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής που διοργανώνεται από την ΕΠΥ κάθε χρόνιο (www.pdp.gr) και στην οποία μαθητές από όλη την Ελλάδα διακρίνονται και εκπροσωπούν τη χώρα μας στην Βαλκανιάδα και Ολυμπιάδα πληροφορικής με αξιοζήλευτα αποτελέσματα. (Αυτό οι μαθητές προετοιμάζονται στα ιδιωτικά σχολείο ή από ιδιώτες πληροφορικούς, που σημαίνει ότι οι οικογένειές τους έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια. Ας φανταστείτε τι θα γινόταν αν η εκπαίδευση προσφερόταν σε ένα δημόσιο σχολείο!)
Κύριοι, τελειώνοντας, σας εκλιπαρώ να σκεφτείτε: Η χώρα μας δεν έχει βιομηχανία, δεν έχει πετρέλαια, δεν έχει γενικά πρώτες ύλες. (Ακόμα και στο θέμα του τουρισμού πού είναι τα 17 εκατομμύρια τουριστών που υποτίθεται θα βλέπαμε φέτος; Μήπως στα κρουαζιερόπλοια που τους γυροφέρνουν και είναι ξένων συμφερόντων; ) Έχουμε όμως κάτι πολύ σπουδαίο. Ελληνικά Μυαλά. Έχουμε επιστήμονες που φεύγουν και διακρίνονται στο εξωτερικό. Πρέπει να τους κρατήσουμε. Μπορούμε να τους κρατήσουμε. Αρκεί να θέλουμε να τους κρατήσουμε. Αρκεί να τους εκπαιδεύσουμε κατάλληλα και έγκαιρα. Η πληροφορική (εννοώ την εκμάθηση της ανάπτυξης λογισμικού, δηλαδή τον προγραμματισμό και όχι χρήση πολυμέσων και άλλα που μπορούν τα παιδιά να μάθουν και από μόνα τους) στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι ένας τρόπος. Δεν κοστίζει τίποτα. Όλα τα σχολεία (όπως και όλοι οι μαθητές) έχουν προσωπικούς υπολογιστές. Δεν χρειάζονται υπέρ-υπολογιστές. Μέσα από την παιδεία το κράτος (δηλαδή εσείς), θα αξιοποιήσετε ανθρώπινο δυναμικό και θα αποφέρετε έσοδα στη χώρα μας. Δείτε χώρες, όπως η Ινδία, που έχουν εξελιχθεί και απειλούν να καταλάβουν τα παγκόσμια σκήπτρα στην ανάπτυξη λογισμικού.
Πρόταση : Στο Άρθρο 04: Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να γίνει αλλαγή στις απαιτήσεις στο πεδίο «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες». Η Χημεία να αντικατασταθεί με τον Προγραμματισμό.
Στρατής Πλάτων, Μυτιλήνη
Η χημεία δεν είναι απλώς ένα μάθημα. Η χημεία είναι τρόπος σκέψης, είναι μεθοδολογία, είναι τρόπος ανάπτυξης λογικών συμπερασμάτων. Ένας μαθητής που έχει γερές βάσεις στα μαθηματικά, στη φυσική και στη χημεία, όποια σχολή και αν περάσει αργότερα (ακόμα και σε σχολή πληροφορικής), θα έχει τις βάσεις να κατανοήσει την νέα του ύλη.
Το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ όμως ότι οι νομικές σπουδές θα πρέπει να ενταχθούν στο 4ο Ε.Π.Ε. μαζί με τις Πολιτικές επιστήμες. Και αυτό για λόγους καθαρά επιστημονικούς,και πέρα από συντεχνιακές σκοπιμότητες Από όλη την επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζεται, ότι η Νομική ως επιστήμη, έχει την μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική συνάφεια και σχέση με τις Πολιτικές Επιστήμες. Στο Α.Π.Θ., το Τμήμα Νομικής αποτελεί τμήμα διακριτό της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Ν.Ο.Π.Ε.). Το δε Ι.Κ.Υ. που αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα για την χορήγηση επιστημονικών υποτροφιών κατατάσσει την Νομική επιστήμη στην ίδια κατηγορία με τις Πολιτικές Επιστήμες.Και αυτό εμφαίνεται από τον Κανονισμό υποτροφιών 2013-14 (Απόφαση 98138/Β7/19-7-2013 Υπουργού Παιδείας) όπου για την χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές οι Νομικές,Πολιτικές,Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες εντάσσονται στην ίδια επιστημονική περιοχή. Οι τρείς νομικές Σχολές της χώρας πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουν βαρύνουσα άποψη για το περιεχόμενο του μαθήματος «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών», το οποίο θα πρέπει να εμπλουτισθεί και με στοιχεία Δικαίου. Και αυτό γιατί οι υποψήφιοι φοιτητές νομικης θα πρέπει να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις νομικές γνώσεις για να ανταποκριθούν με επιτυχία στο απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών των Νομικών Σχολών.Θεωρώ τέλος, ότι η Πολιτική Παιδεία θα πρέπει να αποτελεί και μάθημα βασικό προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές. Σε αυτό συνηγορεί και το αδιαμφισβήτητο γεγονός, οτι ένα μεγάλο τμήμα της θεωρητικής εκπαίδευσης των Ελλήνων αστυνομικών αφιερώνεται στην καλλιέργεια των διαφόρων κλάδων του Δικαίου, καλούνται δε καθημερινά ν αντιμετωπίσουν στην πράξη πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με τη Νομική Επιστήμη.
Δε χρειάζεται η Ελλάδα απλούς χρήστες ικανούς στη χρήση του FaceBook και του YouTube. Χρειάζονται επιστήμονες, ειδικοί και τεχνικοί Πληροφορικής, όχι μόνο «καταναλωτές», αλλά και «παραγωγοί» γνώσης.
Η κατάργηση των μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο και ιδιαίτερα το μάθημα της Γ’ Λυκείου που εξετάζεται στις Πανελλήνιες εξετάσεις δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των μαθητών που θα πηγαίνουν στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς καμιά προετοιμασία (τόσο στα δεκάδες Τμήματα Πληροφορικής, όσο και σε άλλες σχολές). Πολυάριθμοι ταλαντούχοι μαθητές στην Πληροφορική θα αποκοπούν από το αντικείμενο, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οι τεχνικές, και οι μέθοδοι της Πληροφορικής, η αλγοριθμική και ο προγραμματισμός και ένα πλήθος άλλων εργαλείων για την επίλυση προβλημάτων σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους, θα είναι παντελώς άγνωστα στους μαθητές του Λυκείου: μια ολόκληρη Επιστήμη θα διαγραφεί !
Η λογική κίνηση, για μια Ελλάδα της ανάπτυξης, θα ήταν η ενίσχυση της Επιστήμης της Πληροφορικής στο Λύκειο – όχι η εξαφάνισή της.
Στο Νέο Λύκειο έχουν αφαιρεθεί τα μαθήματα του Ελεύθερου Σχεδίου, του Γραμμικού Σχεδίου και της Ιστορίας της Τέχνης, μαθήματα επιλογής μεν αλλά εως τώρα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.
Αυτά τα μαθήματα δεν περιλαμβάνονται πλέον στις εξετάσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Θα εισάγονται μαθητές στην Αρχιτεκτονική χωρίς να γνωρίζουν σχέδιο; Θα εχουμε γραφίστες και συντηρητές τέχνης που οι γνώσεις του σχεδίου θα σταματάνε γι αυτούς στην Α΄γυμνασίου; Πως θα μπαίνουν οι υποψήφιοι στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών; Δίνοντας Φυσική;
Περιφερόμαστε ανά τον κόσμο και κομπάζουμε για το μουσείο της Ακρόπολης αλλά μέσα στη Χώρα;Ο Πολιτισμός; Η Παιδεία; » Ενα πουκάμισο αδειανό» όπως θα έλεγε και ο ποιητής!
Στην Ελλάδα της κρίσης πριμοδοτούμε μανιωδώς τα φροντιστήρια; Οι φτωχοί μαθητές στον Καιάδα κύριε Υπουργέ;
Αγαπητοί κύριοι.
Είναι απορίας άξιον πως μπορούν μια χούφτα «σοφοί» σε αυτή τη χώρα να διαμορφώνουν τις τύχες και το μέλλον των παιδιών μας σε μια νύχτα. Πείτε μου σας παρακαλώ.
Καταργείτε την ΑΕΠΠ.
Έχει αναφερθεί από άλλους το εάν και κατα πόσο υπάρχει ο προγραμματισμός στις σχολές θετικών επιστημών. Δεν θα μείνω σε αυτό. Ούτε στο ότι βαφτίσατε τις δέσμες των 80’s με άλλο όνομα.
Είδα κάποιους να αναφέρουν πως τα παιδιά μας είναι τζιμάνια πλέον στους υπολογιστές. Ναι. Είναι τζιμάνια στο φέις στο τουίτερ στο ίνσταγκραμ στο γκουγκλ. Δώστους να προγραμματίσουν κάτι απλό. Δηλαδή ζήτησέ τους ΜΙΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ. Τότε θα καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει προγραμματίζω. Όχι σερφάρω. Ούτε κάνω λάικ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΩ. Δηλαδή σκέφτομαι λογικά. Αυτό ακριβώς που ζητούμε από τα παιδιά μας σήμερα, εσείς θέλετε να το εξαφανίσετε. Να σκέφτονται. Να χτίζουν. Να προγραμματίζουν.
Συγχαρητήρια.
Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτή η χώρα δεν θ αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα.
Το μάθημα της πληροφορικής θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις τάξεις του Λυκείου σαν μάθημα γενικής παιδείας. Δεν είναι δυνατό η επαφή των μαθητών με την πληροφορική να σταματάει στο γυμνάσιο και να μη συνεχίζεται και στο Λύκειο όταν αποτελεί πλέον πολύ χρήσιμο εφόδιο στις επεεχόμενες σπουδές των μαθητών σε όλους τους τομείς.
Πόσες παραπομπές και τεκμηριώσεις χρειάζεται να παρουσιάσει κάποιος για να αποδείξει το προφανές;
Με ένα πολύ μεγάλο πλήθος σχολών της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αφορά την Επιστήμη της Πληροφορικής, κι ένα ακόμη μεγαλύτερο να έχει εντάξει μαθήματα αλγοριθμικής και προγραμματισμού στο πρόγραμμα σπουδών (το αυτονόητο δηλαδή!)…
…πως είναι δυνατόν να θεωρείται εξέλιξη η απομάκρυνση του μαθήματος του Προγραμματισμού από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις και από το Γενικό Λύκειο;
Επειδή δεν πρόκειται περί ‘λάθους’,
Επειδή είμαστε και είσαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και πολίτες,
Το μάθημα του Προγραμματισμού πρέπει να επιστρέψει στο Επιστημονικό Πεδίο «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες»
Τμήματα που έχουν ως βασικό μάθημα ή αντικείμενο την Επιστήμη Υπολογιστών:
Α.Ε.Ι.
Επιστήμης Υπολογιστών
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών
Μαθηματικών
Πληροφορικής
Πληροφορικής και Τηλεπ/νιων
Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
Στατιστικής
Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
Φυσικής
Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας
Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων
Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής
Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Μηχανικών Περιβάλλοντος
Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
Μηχανολόγων Μηχανικών
Πολιτικών Μηχανικών
Α.Τ.Ε.Ι.
Αυτοματισμού
Βιομηχανικής Πληροφορικής
Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων
Ηλεκτρονικής
Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων
Μηχανολογίας
Πληροφορικής
Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Και ίσως είναι και άλλα που δεν έχω ελέγξει αν υπάρχει Πληροφορική στο πρόγραμμα σπουδών τους..
Πώς, λοιπόν, τα παιδιά θα ανταποκριθούν σε αυτά χωρίς να έχουν διδαχθεί και εξετασθεί σε μάθημα Επιστήμης Υπολογιστών???????
Πώς είναι δυνατόν να καταργείται η Πληροφορική απο το Λύκειο. Αυτό είναι το νέο «Ψηφιακό» Λύκειο που μας υποσχεθήκατε;
Η αλγοριθμική είναι μια επιστήμη που δεν στηρίζεται στην παπαγαλία και που καλλιεργεί την κριτική σκέψη. Πώς είναι δυνατόν να αφαιρείτε την Πληροφορική τώρα, που είναι περισσότερο απο ποτέ απαραίτητη για τα παιδιά μας!
Σας παρακαλώ να αναθεωρήσετε αυτή την αλλαγή. Αποδείξτε μας πως απλώς κάνετε ένα λάθος και πως θέλετε το καλό του Λυκείου.
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΘΕΩΡΩ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ,ΜΕ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ 2014,ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΥ 2015.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ 2014 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016.ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.
ΕΝΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4
Θεωρώ μια ακόμη φορά αποτυχημένη την προσπάθεια του υπουργείου να τεθεί ένας τρόπος βαθμολογίας αξιοκρατικός και αντικειμενικός για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ένα παράδειγμα που μας δείχνει ότι η λογική που εμπεριέχει το νομοσχέδιο έχει λογικό σφάλμα είναι η εξής:Αν έχω έναν μαθητή Α με βαθμολογία 3ων τάξεων λυκείου 12, 17, 18 και μ.ο. πανελλαδικών μαθημάτων 12 θα έχει ως πέμπτο βαθμό για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ίδιο με κάποιον άλλο μαθητή Β ο οποίος θα έχει αντίστοιχα βαθμολογία 3ων τάξεων λυκείου 12, 13, 13 και ίδιο μ.ο. γραπτών στα πανελλαδικά μαθήματα.
Είναι λοιπό παιδαγωγικά ορθών κάτι τέτοιο?
Η ταπεινή μου άποψη είναι όχι αφού περνά λάθος μηνύματα στο μαθητικό κοινό.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
Αν χ=[0,5*βαθμός Α λυκείου +1*βαθμός Β λυκείου +1,5*βαθμός Γ λυκείου]/3
και y=μέσος όρος των πανελλαδικών μαθημάτων τότε:
• Αν 0.7<x/y<1.3 τότε ο 5ος βαθμός μπορεί να υπολογιστεί:
5ος βαθμός= [(x+y)/2]
• Διαφορετικά:
5ος βαθμός=[(0.7*x+1.3*y)/2]
Σχολιασμός: Κατά την γνώμη μου ένας τέτοιος αλγόριθμος θα βελτίωνε τα πράγματα αφού το μόνο που κάνει να ελέγχει κατά πόσο αποκλίνουν οι επιδόσεις του μαθητή στις πανελλαδικές σε σχέση με τις επιδόσεις στις επιμέρους τάξεις του λυκείου. Αν έχουμε απόκλιση μεγαλύτερη του 30% προς τα πάνω ή κάτω, τότε η 5η βαθμολογία στηρίζεται 30% περισσότερο στην πανελλαδική επίδοση του μαθητή και λιγότερη στην επίδοση του μαθητή στις τάξεις.
Διαφορετικά εξάγεται ο μ.ο. των βαθμολογιών.
Έτσι δίνουμε την αξία που πρέπει στις επι μέρους βαθμολογίες των τάξεων λυκείου αλλά προφυλάσουμε και το σύστημα από τις αυθαιρεσίες των καθηγητών.
Ευχαριστώ.
Στις 16 Αυγούστου 2013, 10:35 ο Πέτρος Μιχαήλ έγραψε: «Διάβασα με αρκετή προσοχή σχεδόν όλα τα σχόλια αλλά ΔΕΝ έχω καταλάβει ακόμη γιατί ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ πρέπει να είναι Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα για όλους τους μαθητές των Θετικών σπουδών.»
Πρέπει να διαβάσετε και τους οδηγούς σπουδών των σχολών Θετικής/Τεχνολογικής κατεύθυνσης. Θα δείτε οτι στις περισσότερες σχολές ο Προγραμματισμός Η/Υ ξεκινά απο το 1ο εξάμηνο και σε πολλές απο αυτές συνεχίζει και στα επόμενα εξάμηνα σε αυξημένη δυσκολία.
Βεβαίως, η κυρίαρχη πρόταση δεν είναι η αντικατάσταση της Χημείας απο τον Προγραμματισμό αλλά η επιλογή ανάμεσα σε Χημεία και Προγραμματισμό ωστε να επιτρέπεται στους μαθητές με ταλέντο στο ένα μάθημα ή στο άλλο να έχουν πλεονέκτημα για την εισαγωγή τους σε σχολές που θα αξιοποιήσουν το ταλέντο αυτό.
Αυτό επίσης θα πρέπει να ισχύσει και σε οικονομικές σχολές Εφαρμοσμένης Πληροφορικής που αν και δεν θεωρούνται «Θετικές», εν τούτοις έχουν μεγάλες απαιτήσεις ικανότητας Προγραμματισμού Η/Υ. Φοιτητές των σχολών αυτών με ισχυρή γνώση Στοιχείων Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών αλλά αδυναμία στον προγραμματισμό Η/Υ θα αντιμετωπίσουν πιθανή αποτυχία ολοκλήρωσης των σπουδών τους.
Επίσης, στις 15 Αυγούστου 2013, 20:44 ο Νίκου Δημήτριος έγραψε: «οι σημερινοί μαθητές είναι πραγματικά αναλφάβητοι στα ελληνικά […] στην Ιστορία […] στα Μαθηματικά […] τα Αρχαία Ελληνικά […] Αυτός είναι ο πραγματικός αναλφαβητισμός κύριοι, και όχι η πληροφορική, όπως θέλετε να το περάσετε εσείς εδώ μέσα για να εξυπηρετήσετε τα συντεχνιακά σας συμφέροντα παίζοντας στις πλάτες των παιδιών μας….Όλοι οι μαθητές μας σήμερα, από πολύ μικρή ηλικία γνωρίζουν άριστα τη χρήση υπολογιστή…Κοιτάξτε γύρω σας, όλοι είναι με ένα λάπτοπ ή νέτμπουκ στο χέρι και κατεβάζουν αρχεία, μουσική και ταινίες από το ίντερνετ, σπάνε ασύρματα δίκτυα, επικοινωνούν από το φείσμπουκ ή από το σκάιπ κπλ…»
Δυστυχώς ίσως είστε θύμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού. Το μάθημα που με θάρρος εισήγαγε ο Γεράσιμος Αρσένης δεν είναι αυτό που εσείς νομίζετε. Είναι το μάθημα του προγραμματισμού Η/Υ. Δηλαδή δεν είναι η επικοινωνία «απο το φέισμπουκ» αλλά η δυνατότητά να φτιάχνουν οι μαθητές το δικό τους «φέισμπουκ» και να μπορούσουν να ανταγωνιστούν το Αμερικάνικο προϊόν.
Για να σας δώσω να καταλάβετε, ο χειρισμός των Η/Υ είναι για την Πληροφορική ότι είναι η αριθμητική του Δημοτικού για τα Μαθηματικά. Χρήσιμο μεν αλλά όπως είπατε και εσείς, το μαθαίνει κανείς έυκολα, ενίοτε και μόνος του. Ο Προγραμματισμός όμως είναι για την Πληροφορική ότι είναι ένας συνδυασμός Γεωμετρίας & Άλγεβρας για τα Μαθηματικά. Είναι ένα μάθημα που θα ανταμείψει πλουσιοπάροχα τον δημιουργικό και έξυπνο μαθητή ενώ θα θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στον μαθητή της αποστήθισης.
Σας συνιστώ να διαβάσετε το μάθημα «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» ή απλώς να δείτε τα σχετικά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων των τελευταίων ετών στο μάθημα για να καταλάβετε ποιές είναι οι απαιτήσεις.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω οτι αν η Διαβούλευση αγνοηθεί και το νομοσχέδιο ψηφιστεί στην παρούσα μορφή του, οι μαθητές του σχ. έτους 2015-16 της Γ’ Λυκείου που θα θελήσουν να εισαχθούν σε σχολές σχετικές με Προγραμματισμό Η/Υ θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά επιλογές στο εξωτερικό οπου δεν θα έχουν σημασία οι εξετάσεις σε άσχετα, με την κατεύθυνσή τους, μαθήματα. Αφενός γιατί η εντατική ενασχόληση με άσχετα μαθήματα στην ηλικία των 17 χρονών οπου το μυαλό μπαίνει στην πιο παραγωγική του περίοδο είναι ένα σοβαρό λάθος καριέρας, αφετέρου γιατί η φοίτηση σε μια εγχώρια σχολή που θα δέχεται φοιτητές που έχουν εξεταστεί σε άσχετα προς αυτήν μαθήματα μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο σοβαρό χάσιμο χρόνου.
Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε η Χημεία να εξετάζεται μόνο για την εισαγωγή σε Σχολές Υγείας, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Το μόνο που έχει επιτευχθεί με το υπάρχον σύστημα είναι η εισαγωγή εκατοντάδων μαθητών σε σχολές, στις οποίες η Χημεία αποτελεί βασικό μάθημα -και που δεν είναι μόνο τα Τμήματα Χημείας και Χημικών Μηχανικών, όπως έχει ήδη αναφερθεί. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε αυτές τις σχολές με μαθητές που το επίπεδο γνώσεών τους στη Χημεία είναι αυτό της Α’ Λυκείου (αφού στη Β’ Λυκείου έχουν ήδη επιλέξει θεωρητική ή τεχνολογική κατεύθυνση και δεν ασχολούνται πια με τη Χημεία) είναι πολύ μεγάλο.
Με τη λογική ότι η Χημεία δεν πρέπει να εξετάζεται γιατί δε χρειάζεται στα τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών, θα έπρεπε να μην εξετάζεται και το μάθημα της Φυσικής ή της Νεοελληνικής Γλώσσας, αφού ούτε αυτά χρειάζονται για τα παραπάνω τμήματα…
Η Πληροφορική θα έπρεπε να διδάσκεται στο Λύκειο και να υπάρχει ως εξεταζόμενο μάθημα για ορισμένες σχολές, αλλά όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών της τεχνολογικής κατεύθυνσης που εξετάζονται σήμερα στο μάθημα ΑΕΠΠ εισάγεται σε σχολές που διδάσκεται η Χημεία και όχι η Πληροφορική. Αυτό έπρεπε να διορθωθεί και καλώς διορθώθηκε. Δεν είναι λογικό να ζητάει κανείς να συνεχίσει να εξετάζεται η Πληροφορική όπως εξετάζεται σήμερα.
Κάθε ουσιώδης αλλαγή στα εκπαιδευτικά πράγματα για να είναι αποτελεσματική οφείλει να είναι προϊόν μιας συνολικής σχεδίασης για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τηρήθηκε αυτό και στην πρόταση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Είναι δεδομένο το αυριανό- ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ γνωστικό προσδοκώμενο των μαθητών τάξη- τάξη, βαθμίδα- βαθμίδα;
Στα πλαίσια, λοιπόν, μιας άλλης φιλοσοφίας αλλαγών από τα πάνω προς τα κάτω είναι θετικό στοιχείο η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δημιουργεί, όμως, βλαπτικές παρενέργειες, αν είναι εντελώς ανελαστική.
Μια πολύ σοβαρή από αυτές αφορά την διδασκαλία και την εξέταση στη Βιολογία ΜΟΝΟ για τις σχολές του ΕΠΕ «σχολές Υγείας». Με δεδομένο ότι τα τμήματα Βιολογίας- Βιοεπιστημών, οι Γεωπονικές σχολές, κάποια τμήματα Φαρμακευτικής, τα τμήματα Περιβάλλοντος κ.ά. όπως και πλήθος σχολών ΑΤΕΙ-ΤΕΙ που σχετίζονται ευθέως με προηγούμενα έχουν καταταχθεί στις σχολές Θετικών Επιστημών, η πρόταση αυτή είναι «περίεργη» και προκαλεί …αμηχανία. Οι εισαγόμενοι σε αυτά φοιτητές θα έχουν, εκ δεδομένου, τεράστιο κενό γνώσεων και δεξιοτήτων καλούμενοι να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα τμημάτων στα οποία τα βιολογικά πεδία αποτελούν τον ΠΥΡΗΝΑ, είτε θεμελιώδες πλαίσιο αναφοράς! Οι συνέπειες για την αποτελεσματικότητα των σπουδών, προφανώς θα είναι σοβαρές εκπαιδευτικά και κοινωνικά (αλλά και «αναπτυξιακά» για τη χώρα).
Το ΕΠΕ «σχολές Υγείας» είναι σωστό να μετονομαστεί σε: ΕΠΕ «Επιστήμες Ζωής και Περιβάλλοντος» με ταυτόχρονη ένταξη σε αυτό του συνόλου των σχολών και τμημάτων, τα οποία αφορά ο παραπάνω τίτλος.
Παράλληλα, είναι διεθνώς δεδομένο ότι τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα καθορίζουν τα προαπαιτούμενα για σπουδές σε αυτά. Το θετικό στοιχείο του νομοσχεδίου τα ίδια τα παν. τμήματα να καθορίζουν το «μάθημα βαρύτητας», εύλογο είναι να ακολουθηθεί και από τον καθορισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή σε αυτά από τα ίδια τα τμήματα, με τις όποιες απαιτούμενες τροποποιήσεις του συνολικότερου σχεδίου.
Δεν αναρωτήθηκε κάποιος πως γίνεται στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες να μην υπάρχει το μάθημα της Πληροφορικής;
Περνάει δηλαδή ένας μαθητής σε μια τέτοιου είδους σχολή χωρίς να έχει πάρει καν ιδέα το τι είναι η Πληροφορική. Δηλαδή ο μαθητής θα μπαίνει στο Πολυτεχνείο νομίζοντας πως πληροφορική είναι το Internet.
Πως θα αντεπεξέλθει μετά στις πολύ υψηλές απαιτήσεις των σχολών αυτών (δίκτυα, προγραμματισμός, σήματα κ.α.) αλλά και πως θα ανταγωνιστεί συνομηλίκους του σε άλλες χώρες, όσον αφορά τις ικανότητες του και τις γνώσεις του, για να μην αναφέρω το ότι μέσα από τον προγραμματισμό ο νέος βλέπει τα πράγματα με έναν επιπλέον τρόπο σκέψης από αυτόν που είχε. Δώστε στα παιδιά μας όσο περισσότερα εφόδια μπορείτε για το μέλλον τους. Η πληροφορική δεν μπορεί να λείπει ούτε από το Λύκειο αλλά και ούτε επό τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο