1. Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από ΣΜΕΕ Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου , μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης δεν δικαιολογούν την πρόσληψη αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιοι, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
2. Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις ΣΜΕΕ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται βάσει των οριστικών πινάκων κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3.α. Για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΕΕ, συντάσσονται στην πρωτοβάθμια ΕΕ δυο πίνακες για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ71 και ΠΕ70.50 και δυο πίνακες για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ60.50 και ένας πίνακας ανά κλάδο και ειδικότητα στη Δευτεροβάθμια ΕΕ στην Κεντρική Υπηρεσία από τις Διευθύνσεις Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων .
β. Σε όλους τους πίνακες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ΕΕ, σε κάθε φάση πρόσληψης προτάσσονται εκπαιδευτικοί με 67% και πάνω επ’ αόριστον αναπηρία ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ του ν.3863/2010 και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, σε ποσοστό 10% ανά κλάδο και ειδικότητα και σε ποσοστό όχι παραπάνω από 15% σε κάθε σχολική μονάδα κατά την διαδικασία των τοποθετήσεων.
γ. Σε κάθε φάση πρόσληψης στην πρωτοβάθμια:
γα. Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ-71 ΕΕ και σε ποσοστό 5% επί των προσλήψεων, θα γίνεται από τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ 70 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.2 του παρόντος νόμου.
γβ. Εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ-61 ΕΕ και σε ποσοστό 30% για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ-60 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ.2.1 του παρόντος νόμου.
Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για όσους είναι κάτοχοι διδακτορικού – μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μέχρι και την δημοσίευση του παρόντος νόμου.
4α. Στους πίνακες της Πρωτοβάθμιας ΕΕ προτάσσονται στις προσλήψεις οι εκπαιδευτικοί ΠΕ61 και ΠΕ71 κατατασσόμενοι και συγκρινόμενοι μεταξύ τους με την προϋπηρεσία και με την σειρά επιτυχίας στον ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση ισοβαθμίας η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση.
β. Στη συνέχεια ακολουθούν οι έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παράγ 2.1,2 του παρόντος νόμου κατατασσόμενοι με τα παρακάτω κριτήρια.
γ. Στον πίνακα της Β/θμιας Εκπ/σης ΕΕ κατατάσσονται οι έχοντες τα προσόντα του άρθρου 20 παρ.2.3 του παρόντος νόμου, εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων ΠΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας ΕΕ) σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
i) Ακαδημαϊκά κριτήρια:
α) Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μισή μονάδα (0,5) για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από το βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.β) είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΕ, ή στη σχολική ψυχολογία, έξι (6) μονάδες
γ) είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΕ ή στη σχολική ψυχολογία, τέσσερις (4) μονάδες
δ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου της αλλοδαπής, τρεις (3) μονάδες.
ε) είναι κάτοχοι κύριας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, δύο (2) μονάδες
στ) είναι κάτοχοι δευτερεύουσας ειδικότητας στην Ειδική Φυσική Αγωγή για τους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ, μία (1) μονάδα.
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού παρακολούθησης πιστοποιημένης ετήσιας επιμόρφωσης στην Ε.Ε. που υλοποιείται από εποπτευόμενο ίδρυμα του ΥΠΑΙΘ (Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό Κέντρο), μια (1) μονάδα.
Για να είναι μια ετήσια επιμόρφωση στην Ε.Ε. πιστοποιημένη, θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
– να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο που θα υλοποιεί την ετήσια επιμόρφωση προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών απόλυτα σχετικό με την Ε.Ε. και αν πρόκειται για ερευνητικό κέντρο (εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας), να έχει εμπειρία στην ΕΕ μέσα από την υλοποίηση σχετικών εκπαιδευτικών έργων και δημοσιεύσεων καθώς και διεθνή αναγνώριση,
– η επιμόρφωση να περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 120 πρακτικής άσκησης σε δομές ΕΕ ή ΚΕΔΥ,
– τουλάχιστον το 80% των μαθημάτων του προγράμματος να είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΕ, τουλάχιστον το 15% των μαθημάτων του προγράμματος να καλύπτει την περιοχή των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην ΕΕ και στο προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό και
– τουλάχιστον το 70% των μαθημάτων του προγράμματος να διδάσκονται από διδάκτορες που το γνωστικό αντικείμενό τους είναι απόλυτα σχετικό με την ΕΕ.
Το Δ.Σ. του ΙΕΠ θα εγκρίνει ή όχι τις προτεινόμενες για πιστοποίηση ετήσιες επιμορφώσεις ελέγχοντας την κάλυψη των παραπάνω απαιτήσεων κατόπιν εισήγησης του γραφείου Γ΄ ειδικής εκπαίδευσης.
η) Σεμινάρια αποδεδειγμένης ετήσιας διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών στην ΕΕ, που θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 30/08/2014, από Πανεπιστήμια ή από αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μοριοδοτούνται με μισή (0,5) μονάδα.
Στις περιπτώσεις που υποψήφιος:
1) είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο ίδιο αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνον ο διδακτορικός τίτλος
2) είναι κάτοχος των κριτηρίων β),γ),δ),ε) και στ) δε μοριοδοτούνταιι το ζ) και η)
3) ο κάτοχος των κριτηρίων ζ) και η) μοριοδοτείται άπαξ μόνο για το ζ) του παρόντος άρθρου.
ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές Ε.Ε. και ΚΕΔΥ
Η προϋπηρεσία για κάθε μήνα μοριοδοτείται με 0,20 μονάδες.
iii) Κοινωνικά κριτήρια
α. Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 67% επ’ αόριστον αναπηρία και μέχρι 80% ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ του ν.3863/2010 και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, μοριοδοτούνται με τρεις (3) μονάδες.
β. Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 80% και άνω επ’ αόριστον αναπηρία ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ, και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα κάθε φορά στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, μοριοδοτούνται με τέσσερις (4) μονάδες.
γ. Η επ’ αόριστον αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, τέκνου ύστερα από σχετική πιστοποίηση του ΚΕΠΑ μοριοδοτείται με δύο (2) μονάδες για το πρώτο, τρεις (3) μονάδες για το δεύτερο και πέντε (5) μονάδες για το τρίτο τέκνο.
Βεβαιώσεις πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας, που έχουν εκδοθεί πριν την 01-09-2011 από τις Α/θμιες υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, της περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και εφ’ όσον έχει υποβληθεί αίτηση στο ΚΕΠΑ, γίνονται δεκτές για επ’ αόριστον χρήση εφ’ όσον πρόκειται για επ’ αόριστον γνωματεύσεις ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους.
Μόνο για τις προσλήψεις αναπληρωτών, τα οριζόμενα ποσοστά αναπηρίας του παρόντος άρθρου, μπορούν να μην χαρακτηρίζονται ως επ’ αόριστον.
δ. Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν μοριοδοτείται με δύο (2) μονάδες.
ε. Η ύπαρξη τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν μοριοδοτείται με μία (1) μονάδα.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας με 67% επ’ αόριστον αναπηρία και άνω, και εφόσον αυτή, σε κανένα ποσοστό δεν οφείλεται σε παθήσεις ψυχικών διαταραχών και είναι ικανοί για εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και όπως αυτός έχει τροποποιηθεί, τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου μόνο σε ΣΜΕΕ, Τ.Ε. και ΚΕΔΥ.
5. Επίσης εντάσσονται και κατατάσσονται στους παραπάνω πίνακες με προσόντα στην ΕΕ οι εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) διδακτικών μηνών στην ΕΕ.
6. Η σειρά κατάταξης των συμμετεχόντων στον τελικό πίνακα με προσόντα στην ΕΕ προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικοί και από κοινωνικά κριτήρια.
7. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 ΕΕ και ΠΕ70 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.2 του παρόντος νόμου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών των κλάδων ΠΕ61 ΕΕ και ΠΕ60 που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.1 του παρόντος νόμου οι οποίοι:
α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και
β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους ΠΕ61 Ε.Ε και ΠΕ 60, που έχουν τα προσόντα του Άρθρου 20 παραγ 2.1 του παρόντος νόμου αντίστοιχα.
8. Στη πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων κατά περιοχή πρόσληψης και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις, αυτές καλύπτονται από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης.
Οι κλάδοι και οι ειδικότητες που διαθέτουν Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία, προτάσσονται στους πίνακες κατάταξης .
9. Οι εκπαιδευτικοί ΕΕ οι οποίοι διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) και στην Ελληνική γραφή Βraille (ΕΓΒ), τοποθετούνται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου ή ως ωρομίσθιοι κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες κωφών και τυφλών. Δημιουργούνται δύο(2) πίνακες. Ο ένας περιλαμβάνει αυτούς που έχουν επάρκεια στην ΕΝΓ και ο άλλος στην ΕΓΒ. H πιστοποίηση γίνεται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου γ).
Όπως έγινε και τον Μάϊο, φοβόμαστε ότι η κατάταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορεί να μονοπωλήσει τη δημόσια διαβούλευση ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πληθώρα αλλαγών στη φοίτηση, στη διάγνωση, στη φιλοσοφία της Ειδικής Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Έχουμε τοποθετηθεί εκτενώς για το ζήτημα των αναπληρωτών. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, το «πάγωμα» των διορισμών στην εκπαίδευση, η έλλειψη προοπτικής στη γενική εκπαίδευση με το απαράδεκτο «κλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας (Ν.3848/2010) που μόλις φέτος ξεκλείδωσαν «μερικώς», όλα αυτά, οδήγησαν την Ειδική Αγωγή σ’ ένα δυσάρεστο ρόλο: αυτόν της «αποσυμπίεσης» της ανεργίας των εκπαιδευτικών.
Είναι κάτι που ως ΣΑΤΕΑ το είχαμε προβλέψει από το 2011. Δείτε την ανακοίνωση μας «Εγκύκλιος Ειδικής Αγωγής: εξαιρέσεις, αντιφάσεις, σκοπιμότητες» τον Ιούλιο του 2011 (στο http://www.satea.gr ), όπου κατά γράμμα λέγαμε:
«Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς τυπικά προσόντα (όπως γίνεται με το ΕΣΠΑ), θα εισέρχονται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη βαλβίδα αποσυμπίεσης για όλους τους κλάδους, όπου η προϋπηρεσία δεν προσμετράται. Η Ειδική Αγωγή θα στελεχωθεί πάλι με γνώμονα τη μικροπολιτική, τη λογιστική αντιμετώπιση της ανεργίας των εκπαιδευτικών, και σίγουρα όχι με τις ανάγκες των μαθητών μας για ποιοτική εκπαίδευση».
Έτσι, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο μηδέν: να παραμένουμε αδιόριστοι για χρόνια αλλά να συζητάμε κοντόφθαλμα πως θα κερδίσουμε «ένα ακόμη μόριο» στο κυνήγι μιας προσωρινής θέσης εργασίας (μην ξεχνάμε ότι ως αναπληρωτές είμαστε συμβασιούχοι και μάλιστα οι πιστώσεις μας δε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά από προσωρινά ευρωπαϊκά κονδύλια με ημερομηνία λήξης).
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι ΣΑΤΕΑ έκαναν ένα κάλεσμα τον περσινό Μάιο, κάλεσμα το οποίο συνέχισαν αυτό το Φθινόπωρο (δείτε ανακοινώσείς μας τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη 2014 στο http://www.satea.gr ): να αγωνιστούμε όλοι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από κοινού για άμεσους μαζικούς διορισμούς, που τους έχει ανάγκη όχι μόνο η Ειδική Αγωγή αλλά όλη η Εκπαίδευση. Σε αντίθεση με τη λογική των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, η εμπειρία μας δείχνει ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία, χιλιάδες αναπληρωτές χρειάζονται, χιλιάδες παραμένουν τα κενά ακόμα και μετά την πρόσληψη των αναπληρωτών!
Βάζοντας το γενικότερο πλαίσιο, στο συγκεκριμένο άρθρο, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:
α) Θεωρούμε ότι ορθά δημιουργούνται δύο πίνακες αναπληρωτών: ο ένας με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία και την επιτυχία στον ΑΣΕΠ (όπως ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς) και ένας «επικουρικός» πίνακας στην Ειδική Εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς με προσόντα στην Ειδική Εκπαίδευση (ο οποίος χρησιμοποιείται σε περίπτωση εξάντλησης του πίνακα των κατόχων του βασικού τίτλου σπουδών).
Όμως:
1) η δημιουργία πινάκων με διαφορετικά κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί σε ανταγωνισμό ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και απομακρύνεται από την ευρύτερη φιλοσοφία/κατεύθυνση του νομοσχεδίου για εναρμόνιση της νομοθεσίας της ειδικής με τη γενική εκπαίδευση. Θα έπρεπε, και στο βασικό πίνακα και στον επικουρικό, να ισχύουν τα κριτήρια που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση: η προύπηρεσία και ο βαθμός σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αυτά είναι τα κριτήρια που ισχύουν για την κατάταξη όλων των αναπληρωτών της εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή. Μέχρι να διεξαχθούν νέοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών και να υπάρξουν μοριοδοτήσεις ποικίλων κριτηρίων (ακαδημαϊκών, κοινωνικών κτλ.), όπως ορίζει ο Ν.3848/2010-άρθρα 2 και 3, αυτά είναι τα κριτήρια κατάταξης για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
2) ενώ η ποσόστωση για τους συναδέλφους με αναπηρία είναι ορθή και γίνεται στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής (ακολουθώντας τη λογική του παλιότερου πίνακα Α), είναι ιδιαίτερα μικρή. Ως ΣΑΤΕΑ, για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία, προτείνουμε να κατατάσσονται στον αντίστοιχο κλάδο/πίνακα με βάση το πτυχίο τους και να υπάρχει ποσόστωση στις προσλήψεις τους 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών. Προτείνουμε την ποσόστωση ανά νομό και όχι επί του συνόλου των προσλήψεων. Η θέση αυτή έχει διαμορφωθεί από μέλη των ΣΑΤΕΑ, τα οποία τα ίδια ορίζονται νομικά ως άτομα με 67% αναπηρία και άνω. Το σχέδιο νόμου δίνει αυτή τη στιγμή ποσόστωση 10% για τους πίνακες ειδικής εκπαίδευσης (άρθρο 22, παρ.3β) και 5% για τους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης (άρθρο 32 του σχεδίου νόμου). Να σημειώσουμε ότι φέτος δεν ίσχυσε ποσόστωση για τους πίνακες γενικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι μας με αναπηρία ΠΕ70.50-60.50 και ΠΕ70-60 να μείνουν χωρίς δουλειά ενώ πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες προσλήψεις!
3) διαφωνούμε κάθετα με την (προνομιακή) ποσόστωση (στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας ΕΕ) για όσους εκπαιδευτικούς έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό-διδακτορικό μέχρι τη ψήφιση του σχεδίου νόμου (παρ.3γ). Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε ποσόστωση μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων για προσλήψεις στην εκπαίδευση! Είναι άλλο πράγμα η ύπαρξη επικουρικού πίνακα προσλήψεων αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών με βασικό τίτλο σπουδών (κάθε δημόσια υπηρεσία χρειάζεται διατάξεις που θα της δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτει τα λειτουργικά κενά που δημιουργούνται) και άλλο πράγμα η ποσόστωση (για πρόσληψη) κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων επί του συνόλου των εκπαιδευτικών με βασικό τίτλο σπουδών!
Για άλλη μια φορά, μετά από 6 χρόνια που το βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής είχε ουσιαστικά καταργηθεί (με το Ν.3699/2008 τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά προηγούνταν στις προσλήψεις των αναπληρωτών, στις μεταθέσεις, αποσπάσεις κτλ.), οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής βλέπουν το πτυχίο τους ν’ απαξιώνεται. Για άλλη μια φορά δεν εναρμονίζεται το καθεστώς της ειδικής εκπαίδευσης με αυτό της γενικής (όπως προβλέπει σε άλλα σημεία το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καθώς και ο Ν.4186/2013 και η Υπουργική Απόφαση του καλοκαιριού για τους αναπληρωτές που στηρίχτηκε σ’ αυτόν: 128005/Δ2 – ΦΕΚ 2217/13-8-14). Για άλλη μια φορά, η θεμελιακή αρχή που διέπει το Προσοντολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων (ότι για την κάλυψη θέσεων προσωπικού επί μέρους κλάδων ή ειδικοτήτων, όλων των κατηγοριών, ως προσόν πρόσληψης απαιτείται το κατά περίπτωση ειδικότητας ομώνυμο ή αντίστοιχο πτυχίο) αγνοείται. Η συγκεκριμένη αναφορά της παραγράφου 3γ αποτελεί μία πρωτοφανή, σκανδαλώδη «φωτογραφική» διάταξη εξυπηρέτησης όσων ευνοήθηκαν από το καθεστώς «εξαίρεσης» στη στελέχωση της ειδικής εκπαίδευσης του Ν.3699/2008. Πρόκειται για μια διάταξη που δεν «πατά» πουθενά: ούτε στο τι συμβαίνει νομικά στη συγκρότηση των κλάδων εκπαιδευτικών και των πινάκων αναπληρωτών όλης της εκπαίδευσης (κλάδοι και πίνακες με βάση το πτυχίο), ούτε σε κάποια παιδαγωγικά κριτήρια (αναλυτική κριτική στο ότι τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά δεν είναι ισότιμα και αντίστοιχα με τη δημόσια και δωρεάν μετεκπαίδευση των Διδασκαλείων ή με το βασικό τίτλο σπουδών των Πανεπιστημίων κάνουμε στο σχολιασμό του άρθρου 27 καθώς και στο υπόμνημα μας στο http://www.satea.gr/2014/07/) ούτε βασίζεται σε κοινωνικά κριτήρια (άσκηση κοινωνικής, προνοιακής πολιτικής, όπως ορθά συμβαίνει για τους συναδέλφούς μας με αναπηρία). Η διάταξη αυτή αποτελεί εξόφθαλμα «σκάνδαλο» το οποίο οι βουλευτές δεν θα δεχτούν να ψηφίσουν! Καλούμε τώρα την ηγεσία του Υπουργείου να την αποσύρει!
β) Ζητάμε να προσλαμβάνονται οι συνάδελφοι μας με αναπηρία στην Παράλληλη Στήριξη, σε αντίθεση με όσα ορίζει το συγκεκριμένο άρθρο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για το πού θα τοποθετηθεί κάθε εκπαιδευτικός με αναπηρία και αυτό δε γίνεται με νομικούς φραγμούς. Η επιλογή για την τοποθέτηση ενός συναδέλφου με αναπηρία από τα ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ είναι ανάγκη να λαμβάνει υπ’ όψιν το είδος της αναπηρίας του συναδέλφου καθώς και το πού θα μπορούσε να αποδώσει ο εκπαιδευτικός τα μέγιστα. Στο ζήτημα των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών με αναπηρία χρειαζόμαστε μια ποιοτική προσέγγιση.
γ) Για τη μοριοδότηση του άρθρου 22: ως ΣΑΤΕΑ δεν μπαίνουμε σε συζήτηση περί μοριοδότησης και τι είναι «δίκαιη» μοριοδότηση ή «άδικη» μοριοδότηση κτλ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μοριοδοτούνται προσόντα στην Ειδική Αγωγή, που δε μοριοδοτούνται αυτή τη στιγμή στους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών. Διότι έτσι φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για τη μοριοδότηση π.χ. ενός μεταπτυχιακού ή ενός κοινωνικού κριτηρίου, το οποίο το ίδιο ακριβώς δε μοριοδοτείται στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης για το ίδιο φυσικό πρόσωπο! Μοριοδότηση θα ισχύσει για όλους τους εκπαιδευτικούς, όταν διεξαχθούν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ και ισχύσει τελικά ο Ν.3848/2010.
Εν κατακλείδι, θυμίζουμε τη θεμελιακή θέση των ΣΑΤΕΑ, τη μόνη που εναρμονίζει το τι συμβαίνει στη γενική εκπαίδευση με αυτό που (θα πρέπει) να συμβαίνει στην ειδική εκπαίδευση:
– ξεχωριστοί πίνακες αναπληρωτών ΠΕ61-ΠΕ71 και ΠΕ60-ΠΕ70 με κριτήριο ένταξης στον πίνακα/κλάδο το βασικό πτυχίο, όπως ορίζει το Προσοντολόγιο των Δημόσιων Υπαλλήλων και συμβαίνει με όλους τους εκπαιδευτικούς.
– επικουρικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ60-ΠΕ70 με σπουδές (διδακτορικό ή μεταπτυχιακό) στην ΕΕ, ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΕ ΠΕ61-ΠΕ71. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ60-ΠΕ70 βρίσκονται και προσλαμβάνονται και στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία τους να προσμετράται στον κλάδο τους. Κάτι τέτοιο ορίζει άλλωστε το σχέδιο νόμου για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ60.50 που ίσως χρειαστεί να εργαστούν σε δομές του Δημοτικού επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πίνακες των δασκάλων (παρ.7 του άρθρου που σχολιάζουμε).
– σε περίπτωση εξάντλησης και του επικουρικού πίνακα μπορεί να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα διδακτικών μηνών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70 να προσμετράται στον κλάδο τους.
– τα κριτήρια κατάταξης σε όλους τους πίνακες αναπληρωτών ΕΕ να είναι αυτά που ισχύουν για όλους τους εκπαιδευτικούς.
– στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ποσόστωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών με αναπηρία ή εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών ανά νομό και ανά κλάδο/ειδικότητα (σε όλη την εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια)
Το θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης της ΕΕ μπορεί πολύ εύκολα να εναρμονιστεί με το θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης της γενικής εκπαίδευσης, αρκεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση.
Μετά από ένα εξάμηνο αλλεπάλληλων συζητήσεων, «διαξιφισμών» μεταξύ φορέων της Ειδικής Αγωγής, έντονης δημόσιας συζήτησης, η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται πια σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αναφορικά με τη στελέχωση της ΕΕ και, εν τέλει, με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης: είναι η ώρα για την ανατροπή των «κακώς κειμένων» του παρελθόντος, είναι η ώρα να εναρμονιστεί η νομοθεσία της γενικής με την ειδική εκπαίδευση, να πάψουν οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής να βρίσκονται σ’ ένα καθεστώς «εξαίρεσης», να ισχύσει γι’ αυτούς ότι ισχύει στην υπόλοιπη εκπαίδευση, να μπει ένα μεγάλο φρένο στη «βιομηχανία» σεμιναρίων και μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής που «άνθισε» τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς διότι συνδέθηκε με την προνομιακή μεταχείριση αυτών των τίτλων από το θεσμικό πλαίσιο.
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ
Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ
Στηρίζω τις θέσεις των Σ.Α.Τ.Ε.Α!
Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ.
Στηρίζω τις θέσεις των Σατεα
δεν πρεπει να ψηφιστει
Στηρίζω τις θέσεις του ΣΑΤΕΑ!!!
Oπως έχουν επισημάνει και αρκετοί συνάδερφοι πιο πάνω δεν είναι σωστό να μιλάμε για πραγματική προυπηρεσία τη στιγμή που πριν το 2010 πολλοί είχαν υπηρετήσει σε δυσπρόσιτες περιοχές με επιλογη τους.Πρέπει κατα τη γνώμη μου να αλλάξει ο όρος και η μοριοδότηση των δυσπροσίτων πρίν το 2010 να επανέλθει στην αρχική της μορφή.
Το αρθρο 22 στο σχέδιο νόμου δίνει πρόταξη στους κατόχους βασικούς τίτλους σπουδών στηνΕΕ. Μια τέτοιου είδους πρόταξη δεν θα πρέπει σε καμία περιπτωση να ισχύσει για τους εξής λόγους: Οι ΠΕ71 & ΠΕ61 α) δεν έχουν επάρκεια να διδάξουν στην γενική εκπαίδευση για αυτό τον λόγο στην εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών(ΑΔΑ:Β3Ξ69-ΣΦΤ , σελ. 12. 4.α.ii) για το σχολικό έτος 20014 -15 δεν τους επιτρέπεται η υποβολή αίτησης ,β) η εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών ΕΑΕ 2014 -15 (ΑΔΑ :ΒΔ7Υ9-7ΒΨ , Σελ. 13.ζ) δεν κάνει δεκτές τις βεβαιώσεις παρακολούθησης ΕΝΓ πρώτου, δεύτερου, τρίτου και τέταρτου έτους (Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ κύκλου/επιπέδου) και ενός ή δύο ή τριών εξαμήνων εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) στα Πανεπιστημιακά Τμήματα (για τους κλάδους ΠΕ61 και ΠΕ71). Επίσης δε δέχεται την καταχώριση των βεβαιώσεων εκμάθησης της γραφής τυφλών braille των τμημάτων ειδικής αγωγής .γ) Οι εξωτερικές αξιολογήσεις των τμημάτων Ειδικής αγωγής (ΠΑΜΑΚ & ΠΤΕΑ) καταδεικνύουν την έλλειψη φιλοσοφίας της ένταξης , την απουσία παιδαγωγικών μαθημάτων , την ανεπαρκή πρακτική άσκηση διδασκαλίας σε ειδικό και σε γενικό πλαίσιο. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα προβληματικό πτυχίο που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε αυτό του κατεξοχήν εξειδικευμένου. Το συγκεκριμένο πτυχίο μάλιστα προωθείται να προτάσσεται έναντι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων από τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ευρώπης.
• Αντίθετα σύμφωνα με την εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών(ΑΔΑ:Β3Ξ69-ΣΦΤ , σελ.9,10) για το σχολικό έτος 20014 -15 οι κάτοχοι βασικών τίτλων δάσκαλων και νηπιαγωγών έχουν την δυνατότητα να διδάξουν στις ΣΜΕΑΕ (σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης) όταν υπάρχει έλλειψη αναπληρωτών ΕΑΕ και χωρίς καμία επιπλέον εξειδίκευση. Συνεπώς ο βασικός τίτλος που αποκτάται από τα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής – προσχολικής εκπαίδευσης είναι ισχυρότερος και επαρκέστερος από οποιαδήποτε κατεύθυνση δάσκαλου – νηπιαγωγού από τα τμήματα ειδικής αγωγής καθώς εξασφαλίζει στον εκπαιδευτικό κινητικότητα ανάμεσα στην γενική εκπαίδευση και στην προέκταση της την ειδική . Οι έχοντες βασικούς τίτλους δασκάλων και νηπιαγωγών σε συνδυασμό με την απόκτηση ανώτερων ακαδημαϊκών προσόντων όπως μεταπτυχιακά και διδακτορικά αναδεικνύονται ως κατεξοχήν εξειδικευμένοι και κατάλληλοι να διδάξουν στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης
Επίσης σύμφωνα με την Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO (1994), η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, η οποία οδηγεί σε επιπλέον προσόντα, θα πρέπει κανονικά να συμπληρώνει την βασική εκπαίδευση και εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών στο γενικό σχολείο, είτε με την μορφή ενσωματωμένων στις βασική εκπαίδευση συμπληρωματικών σπουδών είτε με την μορφή συμπληρωματικών σπουδών που έπονται των βασικών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ο συμπληρωματικός της χαρακτήρας και η κινητικότητα σε θέσεις των εκπαιδευτικών δομών. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της UNESCO στο International Conference on Education με θέμα «Inclusive Education: The way of the future» (UNESCO International Bureau of Education, 2009) ξεχωριστές πορείες αρχικής εκπαίδευσης (ειδική- γενική εκπαίδευση) δεν βοηθούν, αλλά η εξειδίκευση των εκπαιδευτικών πρέπει να κτίζεται πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα ευρεία βάση γνώσεων και να έπεται της απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής εμπειρίας στο γενικό (mainstream) πλαίσιο.
Επιπλέον σύμφωνα και με την Διακήρυξης της Salamanca και του Πλαισίου Δράσεων για την Ειδική Αγωγή της UNESCO η ειδική αγωγή αποτελεί έναν τομέα της παιδαγωγικής που είναι συνυφασμένος και θα πρέπει να συνδέεται στενά με την έρευνα. Η λέξη έρευνα βέβαια δεν περιορίζεται σε στενό ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά αφορά τον σχεδιασμό καινοτόμων παρεμβάσεων και την διεξαγωγή έρευνας-δράσης που εστιάζει στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση στρατηγικών και παρεμβάσεων άμεσα συνδεδεμένων με την παιδαγωγική πράξη. Συνεπώς δεξιότητες και γνώσεις που σχετίζονται με την βαθειά κατανόηση και εφαρμογή της ερευνητικής μεθοδολογίας, και οι οποίες αποκτώνται κατεξοχήν μέσα από μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές, είναι απαραίτητο εφόδιο του ειδικού παιδαγωγού προκειμένου (α) να ανταποκριθεί στην δυναμική φύση του αντικειμένου του και (β) να μην υποβιβάσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει περιοριζόμενος σε ρόλο εμπειροτέχνη ή τεχνικού της εκπαίδευσης. Επομένως το επιχείρημα ότι ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό είναι απλά μια έρευνα και δεν καθιστά τον δάσκαλο η νηπιαγωγό εξειδικευμένο ειδικό εκπαιδευτικό είναι άτοπο.
Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί με μεταπτυχιακά – διδακτορικά στην Ε.Ε αποδεικνύονται σύμφωνα και με τα διεθνή /ευρωπαϊκά δεδομένα ως οι πλέον εξειδικευμένοι- για να προσφέρουν υπηρεσίες τόσο σε συνεκπαιδευτικές δομές όσο και δομές ειδικής εκπαίδευσης.
Κλείνοντας η ποσόστοση που δίνεται στους ΠΕ70.50 & ΠΕ60.50 αποτελεί εμπαιγμό καθώς αυτόματα αναιρείται από την πρόταξη των ΠΕ71 & ΠΕ61. Σε καμία περίπτωση το επιστημονικό προσωπικό της χώρας με αυξημένα προσόντα δεν αντιμετωπίζεται από το ΥΠΑΙΘ ισότιμα. Αντίθετα μετά από πολλά έτη εργασίας και προσφοράς στης δομές της ειδικής εκπαίδευσης τείνει να αποκοπεί βίαια και αιφνιδιαστικά σύμφωνα με ότι ορίζεται στο αρθρο 22 του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου για την Ε.Ε.
Σχόλιο των ΣΑΤΕΑ στο άρθρο 22
Όπως έγινε και τον Μάϊο, φοβόμαστε ότι η κατάταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μπορεί να μονοπωλήσει τη δημόσια διαβούλευση ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πληθώρα αλλαγών στη φοίτηση, στη διάγνωση, στη φιλοσοφία της Ειδικής Εκπαίδευσης της χώρας μας.
Έχουμε τοποθετηθεί εκτενώς για το ζήτημα των αναπληρωτών. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, το «πάγωμα» των διορισμών στην εκπαίδευση, η έλλειψη προοπτικής στη γενική εκπαίδευση με το απαράδεκτο «κλείδωμα» των πινάκων προϋπηρεσίας (Ν.3848/2010) που μόλις φέτος ξεκλείδωσαν «μερικώς», όλα αυτά, οδήγησαν την Ειδική Αγωγή σ’ ένα δυσάρεστο ρόλο: αυτόν της «αποσυμπίεσης» της ανεργίας των εκπαιδευτικών.
Είναι κάτι που ως ΣΑΤΕΑ το είχαμε προβλέψει από το 2011. Δείτε την ανακοίνωση μας «Εγκύκλιος Ειδικής Αγωγής: εξαιρέσεις, αντιφάσεις, σκοπιμότητες» τον Ιούλιο του 2011 (στο http://www.satea.gr ), όπου κατά γράμμα λέγαμε:
«Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, με ή χωρίς τυπικά προσόντα (όπως γίνεται με το ΕΣΠΑ), θα εισέρχονται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να αποτελεί τη βαλβίδα αποσυμπίεσης για όλους τους κλάδους, όπου η προϋπηρεσία δεν προσμετράται. Η Ειδική Αγωγή θα στελεχωθεί πάλι με γνώμονα τη μικροπολιτική, τη λογιστική αντιμετώπιση της ανεργίας των εκπαιδευτικών, και σίγουρα όχι με τις ανάγκες των μαθητών μας για ποιοτική εκπαίδευση».
Έτσι, σήμερα, φτάσαμε στο σημείο μηδέν: να παραμένουμε αδιόριστοι για χρόνια αλλά να συζητάμε κοντόφθαλμα πως θα κερδίσουμε «ένα ακόμη μόριο» στο κυνήγι μιας προσωρινής θέσης εργασίας (μην ξεχνάμε ότι ως αναπληρωτές είμαστε συμβασιούχοι και μάλιστα οι πιστώσεις μας δε χρηματοδοτούνται από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό αλλά από προσωρινά ευρωπαϊκά κονδύλια με ημερομηνία λήξης).
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οι ΣΑΤΕΑ έκαναν ένα κάλεσμα τον περσινό Μάιο, κάλεσμα το οποίο συνέχισαν αυτό το Φθινόπωρο (δείτε ανακοινώσείς μας τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη 2014 στο http://www.satea.gr ): να αγωνιστούμε όλοι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί από κοινού για άμεσους μαζικούς διορισμούς, που τους έχει ανάγκη όχι μόνο η Ειδική Αγωγή αλλά όλη η Εκπαίδευση. Σε αντίθεση με τη λογική των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, η εμπειρία μας δείχνει ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει από τα σχολεία, χιλιάδες αναπληρωτές χρειάζονται, χιλιάδες παραμένουν τα κενά ακόμα και μετά την πρόσληψη των αναπληρωτών!
Βάζοντας το γενικότερο πλαίσιο, στο συγκεκριμένο άρθρο, έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:
α) Θεωρούμε ότι ορθά δημιουργούνται δύο πίνακες αναπληρωτών: ο ένας με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία και την επιτυχία στον ΑΣΕΠ (όπως ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς) και ένας «επικουρικός» πίνακας στην Ειδική Εκπαίδευση για εκπαιδευτικούς με προσόντα στην Ειδική Εκπαίδευση (ο οποίος χρησιμοποιείται σε περίπτωση εξάντλησης του πίνακα των κατόχων του βασικού τίτλου σπουδών).
Όμως:
1) η δημιουργία πινάκων με διαφορετικά κριτήρια για τους εκπαιδευτικούς οδηγεί σε ανταγωνισμό ανθρώπους που έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση και απομακρύνεται από την ευρύτερη φιλοσοφία/κατεύθυνση του νομοσχεδίου για εναρμόνιση της νομοθεσίας της ειδικής με τη γενική εκπαίδευση. Θα έπρεπε, και στο βασικό πίνακα και στον επικουρικό, να ισχύουν τα κριτήρια που ισχύουν σε όλη την εκπαίδευση: η προύπηρεσία και ο βαθμός σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αυτά είναι τα κριτήρια που ισχύουν για την κατάταξη όλων των αναπληρωτών της εκπαίδευσης αυτή τη στιγμή. Μέχρι να διεξαχθούν νέοι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών και να υπάρξουν μοριοδοτήσεις ποικίλων κριτηρίων (ακαδημαϊκών, κοινωνικών κτλ.), όπως ορίζει ο Ν.3848/2010-άρθρα 2 και 3, αυτά είναι τα κριτήρια κατάταξης για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
2) ενώ η ποσόστωση για τους συναδέλφους με αναπηρία είναι ορθή και γίνεται στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής (ακολουθώντας τη λογική του παλιότερου πίνακα Α), είναι ιδιαίτερα μικρή. Ως ΣΑΤΕΑ, για τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία, προτείνουμε να κατατάσσονται στον αντίστοιχο κλάδο/πίνακα με βάση το πτυχίο τους και να υπάρχει ποσόστωση στις προσλήψεις τους 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών. Προτείνουμε την ποσόστωση ανά νομό και όχι επί του συνόλου των προσλήψεων. Η θέση αυτή έχει διαμορφωθεί από μέλη των ΣΑΤΕΑ, τα οποία τα ίδια ορίζονται νομικά ως άτομα με 67% αναπηρία και άνω. Το σχέδιο νόμου δίνει αυτή τη στιγμή ποσόστωση 10% για τους πίνακες ειδικής εκπαίδευσης (άρθρο 22, παρ.3β) και 5% για τους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης (άρθρο 32 του σχεδίου νόμου). Να σημειώσουμε ότι φέτος δεν ίσχυσε ποσόστωση για τους πίνακες γενικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι μας με αναπηρία ΠΕ70.50-60.50 και ΠΕ70-60 να μείνουν χωρίς δουλειά ενώ πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες προσλήψεις!
3) διαφωνούμε κάθετα με την (προνομιακή) ποσόστωση (στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας ΕΕ) για όσους εκπαιδευτικούς έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό-διδακτορικό μέχρι τη ψήφιση του σχεδίου νόμου (παρ.3γ). Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε ποσόστωση μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων για προσλήψεις στην εκπαίδευση! Είναι άλλο πράγμα η ύπαρξη επικουρικού πίνακα προσλήψεων αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών με βασικό τίτλο σπουδών (κάθε δημόσια υπηρεσία χρειάζεται διατάξεις που θα της δίνουν τη δυνατότητα να καλύπτει τα λειτουργικά κενά που δημιουργούνται) και άλλο πράγμα η ποσόστωση (για πρόσληψη) κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων επί του συνόλου των εκπαιδευτικών με βασικό τίτλο σπουδών!
Για άλλη μια φορά, μετά από 6 χρόνια που το βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής είχε ουσιαστικά καταργηθεί (με το Ν.3699/2008 τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά προηγούνταν στις προσλήψεις των αναπληρωτών, στις μεταθέσεις, αποσπάσεις κτλ.), οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής βλέπουν το πτυχίο τους ν’ απαξιώνεται. Για άλλη μια φορά δεν εναρμονίζεται το καθεστώς της ειδικής εκπαίδευσης με αυτό της γενικής (όπως προβλέπει σε άλλα σημεία το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου καθώς και ο Ν.4186/2013 και η Υπουργική Απόφαση του καλοκαιριού για τους αναπληρωτές που στηρίχτηκε σ’ αυτόν: 128005/Δ2 – ΦΕΚ 2217/13-8-14). Για άλλη μια φορά, η θεμελιακή αρχή που διέπει το Προσοντολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων (ότι για την κάλυψη θέσεων προσωπικού επί μέρους κλάδων ή ειδικοτήτων, όλων των κατηγοριών, ως προσόν πρόσληψης απαιτείται το κατά περίπτωση ειδικότητας ομώνυμο ή αντίστοιχο πτυχίο) αγνοείται.
Η συγκεκριμένη αναφορά της παραγράφου 3γ αποτελεί μία πρωτοφανή, σκανδαλώδη «φωτογραφική» διάταξη εξυπηρέτησης όσων ευνοήθηκαν από το καθεστώς «εξαίρεσης» στη στελέχωση της ειδικής εκπαίδευσης του Ν.3699/2008. Πρόκειται για μια διάταξη που δεν «πατά» πουθενά: ούτε στο τι συμβαίνει νομικά στη συγκρότηση των κλάδων εκπαιδευτικών και των πινάκων αναπληρωτών όλης της εκπαίδευσης (κλάδοι και πίνακες με βάση το πτυχίο), ούτε σε κάποια παιδαγωγικά κριτήρια (αναλυτική κριτική στο ότι τα μεταπτυχιακά-διδακτορικά δεν είναι ισότιμα και αντίστοιχα με τη δημόσια και δωρεάν μετεκπαίδευση των Διδασκαλείων ή με το βασικό τίτλο σπουδών των Πανεπιστημίων κάνουμε στο σχολιασμό του άρθρου 27 καθώς και στο υπόμνημα μας στο http://www.satea.gr/2014/07/) ούτε βασίζεται σε κοινωνικά κριτήρια (άσκηση κοινωνικής, προνοιακής πολιτικής, όπως ορθά συμβαίνει για τους συναδέλφούς μας με αναπηρία). Η διάταξη αυτή αποτελεί εξόφθαλμα «σκάνδαλο» το οποίο οι βουλευτές δεν θα δεχτούν να ψηφίσουν! Καλούμε τώρα την ηγεσία του Υπουργείου να την αποσύρει!
β) Ζητάμε να προσλαμβάνονται οι συνάδελφοι μας με αναπηρία στην Παράλληλη Στήριξη, σε αντίθεση με όσα ορίζει το συγκεκριμένο άρθρο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για το πού θα τοποθετηθεί κάθε εκπαιδευτικός με αναπηρία και αυτό δε γίνεται με νομικούς φραγμούς. Η επιλογή για την τοποθέτηση ενός συναδέλφου με αναπηρία από τα ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ είναι ανάγκη να λαμβάνει υπ’ όψιν το είδος της αναπηρίας του συναδέλφου καθώς και το πού θα μπορούσε να αποδώσει ο εκπαιδευτικός τα μέγιστα. Στο ζήτημα των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών με αναπηρία χρειαζόμαστε μια ποιοτική προσέγγιση.
γ) Για τη μοριοδότηση του άρθρου 22: ως ΣΑΤΕΑ δεν μπαίνουμε σε συζήτηση περί μοριοδότησης και τι είναι «δίκαιη» μοριοδότηση ή «άδικη» μοριοδότηση κτλ. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μοριοδοτούνται προσόντα στην Ειδική Αγωγή, που δε μοριοδοτούνται αυτή τη στιγμή στους άλλους κλάδους εκπαιδευτικών. Διότι έτσι φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για τη μοριοδότηση π.χ. ενός μεταπτυχιακού ή ενός κοινωνικού κριτηρίου, το οποίο το ίδιο ακριβώς δε μοριοδοτείται στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης για το ίδιο φυσικό πρόσωπο! Μοριοδότηση θα ισχύσει για όλους τους εκπαιδευτικούς, όταν διεξαχθούν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ και ισχύσει τελικά ο Ν.3848/2010.
Εν κατακλείδι, θυμίζουμε τη θεμελιακή θέση των ΣΑΤΕΑ, τη μόνη που εναρμονίζει το τι συμβαίνει στη γενική εκπαίδευση με αυτό που (θα πρέπει) να συμβαίνει στην ειδική εκπαίδευση:
– ξεχωριστοί πίνακες αναπληρωτών ΠΕ61-ΠΕ71 και ΠΕ60-ΠΕ70 με κριτήριο ένταξης στον πίνακα/κλάδο το βασικό πτυχίο, όπως ορίζει το Προσοντολόγιο των Δημόσιων Υπαλλήλων και συμβαίνει με όλους τους εκπαιδευτικούς.
– επικουρικός πίνακας εκπαιδευτικών ΠΕ60-ΠΕ70 με σπουδές (διδακτορικό ή μεταπτυχιακό) στην ΕΕ, ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση εξάντλησης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΕ ΠΕ61-ΠΕ71. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ΠΕ60-ΠΕ70 βρίσκονται και προσλαμβάνονται και στον πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία τους να προσμετράται στον κλάδο τους. Κάτι τέτοιο ορίζει άλλωστε το σχέδιο νόμου για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ61 και ΠΕ60.50 που ίσως χρειαστεί να εργαστούν σε δομές του Δημοτικού επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πίνακες των δασκάλων (παρ.7 του άρθρου που σχολιάζουμε).
– σε περίπτωση εξάντλησης και του επικουρικού πίνακα μπορεί να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα διδακτικών μηνών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70 να προσμετράται στον κλάδο τους.
– τα κριτήρια κατάταξης σε όλους τους πίνακες αναπληρωτών ΕΕ να είναι αυτά που ισχύουν για όλους τους εκπαιδευτικούς.
– στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ποσόστωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών με αναπηρία ή εκπαιδευτικών γονέων παιδιών με αναπηρία, 30% επί του συνόλου των προσλήψεων αναπληρωτών ανά νομό και ανά κλάδο/ειδικότητα (σε όλη την εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια)
Το θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης της ΕΕ μπορεί πολύ εύκολα να εναρμονιστεί με το θεσμικό πλαίσιο στελέχωσης της γενικής εκπαίδευσης, αρκεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση.
Μετά από ένα εξάμηνο αλλεπάλληλων συζητήσεων, «διαξιφισμών» μεταξύ φορέων της Ειδικής Αγωγής, έντονης δημόσιας συζήτησης, η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται πια σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αναφορικά με τη στελέχωση της ΕΕ και, εν τέλει, με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης: είναι η ώρα για την ανατροπή των «κακώς κειμένων» του παρελθόντος, είναι η ώρα να εναρμονιστεί η νομοθεσία της γενικής με την ειδική εκπαίδευση, να πάψουν οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής να βρίσκονται σ’ ένα καθεστώς «εξαίρεσης», να ισχύσει γι’ αυτούς ότι ισχύει στην υπόλοιπη εκπαίδευση, να μπει ένα μεγάλο φρένο στη «βιομηχανία» σεμιναρίων και μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής που «άνθισε» τα προηγούμενα χρόνια ακριβώς διότι συνδέθηκε με την προνομιακή μεταχείριση αυτών των τίτλων από το θεσμικό πλαίσιο.
Ένας ενιαίος πανελλαδικός πίνκας ΕΕΠ και μια ενιαία μοριοδότηση ακαδημαϊκών προσόντων από το Υπουργείο με σκοπό να αποκλεισθούν οι διαφοροποιήσεις στη μοριοδότηση προσόντων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Νομίζω πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά τη μοριοδότηση στις προσλήψεις των αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε μονάδες ΣΜΕΕ το γεγονός ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν σε δυσπρόσιτα σχολεία έως και το 2010 τά οποία επέλεξαν γιά το λόγο αυτό.Δεν μπορεί να δίνονται κίνητρα στη Γενική Εκπαίδευση και να αφαιρείται η μοριοδότηση στην Ειδική.
Η πρόταση «ii) Πραγματική εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε δομές Ε.Ε. και ΚΕΔΥ» πρέπει να αντικατασταθεί και να επανέλθει κανονικά η μοριοδότηση των δυσπροσίτων πριν το 2010 όπως ήταν!!Είναι άδικη η αφαίρεση των μορίων αυτών!
Ευχαριστώ
Στηρίζω τις θέσεις Σ. Α. Τ. Ε. Α.
Για να είναι αντικειμενικά δίκαιο το νομοσχέδιο, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η επιτυχία ΑΣΕΠ από τη Γενική Εκπαίδευση. Επίσης θεωρώ σωστό στους πίνακες Ειδικής, ως προς την κατάταξη των εκπαιδευτικών, να προσμετράται και η κτήση του βασικού πτυχίου. Παρατηρώντας κανείς τους πίνακες της Ειδικής διαπιστώνει το φαινόμενο να δουλεύουν άτομα με 0 μόρια στη Γενική και κτήση πτυχίου το «10 και «11, επειδή έκαναν ένα μεταπτυχιακό σχετικό σε χρόνο express και άλλοι με μόρια ΑΣΕΠ( επιτυχόντες μια και δύο φορές) και με μεταπτυχιακά στο γνωστικό, σεμινάρια-επιμορφώσεις στην Ειδική-να ρίχνονται στον Καιάδα. Νομίζω πως αυτό είναι άνισο και δεν τιμά κανέναν. Επιπλέον, στο «συμπεριληπτικό σχολείο», οι εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής χρησιμοποιούν αρκετά κοινά στοιχεία και υποστηρίζουν τη μάθηση όλων των μαθητών. Αναφορικά με τους τρίτεκνους-πολύτεκνους αυτό που γίνεται με την ποσόστωση θα πρέπει να σταματήσει.Άλλο Κοινωνική Πολιτική και άλλο Εκπαιδευτική Πολιτική!
Επαναφορά της ποσόστωσης στους τρίτεκνους ,όπως ίσχυε.Το 1 μόριο δεν αποτελεί κοινωνική μέριμνα και φροντίδα…
Στηρίξτε τα βασικά πτυχία ειδικής αγωγής!!!
Στηρίζω τις θέσεις του Σ.Α.Τ.Ε.Α!!!
Στηρίζω τις θέσεις του κ. Νέστορα.
Εφόσον ΔΕΝ γίνονται προσλήψεις αλλά κ όταν ξεκινησουν να γινονται, θα ΠΡΕΠΕΙ ΚΥΡΙΟΙ να έχετε ως σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης=προσόντα με τίτλους. Όλοι ξερουμε πως το εκπαιδευτικό σύστημα θελει αναβάθμιση.
Διαβάζω με προσοχή τις προτάσεις όλων όσο μπορώ. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αρνητισμός στο ΠΛΕΟΝ αντικειμενικό δηλαδή μοριοδότηση σε όλους τους τίτλους σπουδών (αν θέλετε βάλτε και τίτλους ξένων γλωσσών ecdl)δεν νομοθετώ εγώ. Αθροιστικά και μέσω ΑΣΕΠ όπως οι προκυρήξεις να γίνονται οι προσλήψεις. Είναι για παράδειγμα σαν τον οδοντιατρο με τριάντα πέντε χρόνια υπηρεσίας ο οποίος έχει μείνει στην τότε εποχή που πήρε το πτυχίο του σου κάνει σφράγισμα με τον κλασσικό τρόπο, και είναι και ο γιατρος με 4-8 χρόνια που έχει κάνει κ διδακτορικό κ σου κάνει σφράγισμα με το laser. (τα χρόνια είναι αναλογικά ένας εκπαιδευτικός με 12 χρόνια κ ένας με 2-4 χρόνια). Σε ποιον θα προτειμήσετε να πάτε; και για να προλάβω κάποιους…στο τέλος θα πάτε στην προτοποριακή μέθοδο.Θελω να πώ πως χωρις επιπλέον σπουδές δεν εξελίσσεται η εκπαίδευση. Τα τέσσερα χρόνια ειδικής και γενικής δεν φθάνουν. Η κοινωνία που ζούμε έχει γίνει ανταγωνιστική και διψά για αντικειμενικότητα με βαση το «διεθνες δίκαιο» όπως σε όλους τους τομείς.
ΙΣΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Κ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΑ.
ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΣΕ ΑΜΕΑ
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ . ΜΠΣ.ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ Ή ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΣΕΠ Η ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.
ΟΧΙ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Ή ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΒΑΘΜΌ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΉ ΤΗΣ. ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ dentist.
Η παιδαγωγική επιστήμη έχει πολλούς τομείς εξειδίκευσης (μουσειοπαιδαγωγική, ειδική αγωγή και εκπαίδευση, θεατρική αγωγή, διαπολιτισμική εκπαίδευση). Η πρόσληψη σε κάποιον τομέα, λοιπόν, απαιτεί βασικές παιδαγωγικές σπουδές και εξειδίκευση στον τομέα αυτό (μέσω μεταπτυχιακού ή διδακτορικού). Επομένως, οι μόνοι κατάλληλοι Ειδικοί Παιδαγωγοί είναι οι Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην ειδική εκπαίδευση.
Επιπλέον, η προϋπηρεσία σε κάποιον τομέα, χωρίς θεωρητική κατάρτιση και εποπτευόμενη πρακτική άσκηση, δεν σε κάνει ειδικό. Το γεγονός ότι αναπαράγεις για μήνες ή χρόνια το τίποτα που ξέρεις, δεν σημαίνει ότι αποκτάς επάρκεια στην ειδική εκπαίδευση.
1.Η ειδική εκπαίδευση αποτελεί τομέα εξειδίκευσης της παιδαγωγικής επιστήμης. Επομένως οι πλέον κατάλληλοι να την υπηρετήσουν είναι οι Νηπιαγωγοί και Δάσκαλοι με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην ειδική εκπαίδευση, και όχι οι απόφοιτοι τμημάτων ειδικής αγωγής, οι οποίοι ΔΕΝ είναι παιδαγωγοί.
2.Είναι δικαιότερο να υπολογίζονται αθροιστικά ΟΛΑ τα ακαδημαϊκά κριτήρια εξειδίκευσης στην ειδική εκπαίδευση, χωρίς τον περιορισμό του χρόνου κτήσης τους.
3.Τα 0,20 μόρια που λαμβάνει κάθε μήνας προϋπηρεσίας είναι πολλά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί με λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα να ξεπερνούν στους πίνακες εκπαιδευτικούς με πολύχρονες σπουδές στην ειδική εκπαίδευση.
4.Η ιδιότητα της αναπηρίας δεν συνεπάγεται και παιδαγωγική επάρκεια στην ειδική εκπαίδευση. Μπορεί οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, αλλά δεν είναι καταρτισμένοι στην ειδική εκπαίδευση. Επομένως, είναι παράλογο και ΑΔΙΚΟ να μπορούν να εργαστούν στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, χωρίς να έχουν την προαπαιτούμενη για όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς εξειδίκευση.
ΑΜΕΑ θεωρούνται και οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας 50 – 67%. Αυτοί δε θα έπρεπε να δικαιούνται κάποια μοριοδότηση; Θεωρούνται αρκετά άρρωστοι για να πάνε πχ σε κάποια στρατιωτική σχολή αλλά όχι αρκετά άρρωστοι για να έχουν κάποια μοριοδότηση ως αναπληρωτές. Δηλαδή αποκλεισμένοι από παντού. Πολλοί από αυτούς έχουν σοβαρές αρρώστιες ενώ δε πρέπει να μας διαφεύγει ότι με τα πετσοκομένα ποσοστά αναπηρίας που δίνουν τα ΚΕΠΑ πραγματικά ποσοστό αναπηρίας 50% υποδηλώνει κάτι σοβαρό. Τέλος πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει επαναφορά του πίνακα Α σε ποσοστό 20% και για τους έχοντες αναπηρία 50%. Η αναπηρία δεν είναι προσόν για να μοριοδοτείται. Τέλος παρατηρείται και ένα παράδοξο. Φέτος πολλοί εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ βρέθηκαν εκτός ειδικής και η μείωση του ποσοστού από 20% σε 10% στο τέλος θα μας βρει και ευχαριστημένους(κακώς).
Οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής θα πρέπει να προηγούνται γιατί πολύ απλά «αυτό σπούδασαν». Η σχολή μας προσφέρει «εξειδίκευση» στην «ειδική αγωγή», αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος ύπαρξης της.
Με το σκεπτικό αυτό κάποιος που είναι οδοντίατρος, με ενα μεταπτυχιακό στην καρδιολογία μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του καρδιολόγου? γιατροί και οι δύο, απλά ρωτάω…
Θα φτάσουμε στο σημείο να σπουδάζουμε στο τμήμα ειδικής αγωγής και να μένουμε άνεργοι γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές!
Τελος να υπογραμμισω, οτι δεν θελω να απαξιώσω τα όποια μεταπτυχιακά μπορει να εχει κάποιος αλλα δεν μπορει και να εξισώνεται το ένα πτυχίο με το άλλο…
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, της πρόταξης είναι ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΗ!!!!Δεν γίνεται παιδαγωγοί με ειδίκευση στην ειδική αγωγή σε μεταπτυχιακό/διδακτορικό επίπεδο-γιατί αυτό είναι η ειδίκευση/εξειδίκευση στην ειδική- να έπονται από ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ (γιατί δεν έχουν παιδαγωγικό πτυχίο και δεν είναι εκπαιδευτικοί). Επισης και η μοριοδότηση των προσόντων είναι απαράδεκτη. Το σεμινάριο 1 μονάδα; η προυηρεσία 0.20 ενώ το μεταπτυχιακό 4; Περισσότερη μοριοδότηση στο μεταπτυχιακό, καθώς πρόκειται για σπουδές ανωτάτου επιπέδου!!!!!!!!!!ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (0,5) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑ (0,10 ή 0, 15 κάθε μήνας)
Αγαπητό υπουργείο παιδείας, δεν είμαστε πειραματόζωα να κάνετε πειράματα πάνω μας, ούτε αρκούδες να μας βαράτε το νταούλι και να χορεύουμε. Το θεωρείτε λογικό να αλλάξει η μοριοδότηση για τους αναπληρωτές 2βάθμιας ξανά φέτος; Πετάξτε εκτός τα πιστοποιητικά ετήσιας διάρκειας και μοριοδοτείστε με 0.5 μόρια όλους τους κατόχους σεμιναρίων 400 ωρών (αθροιστικά με τα μεταπτυχιακά δηλαδή).
Ευχαριστώ.
ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ. Σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε στην περιθωριοποίηση της ειδικής από την γενική εκπαίδευση.
Πώς είναι δυνατόν να δουλέψεις για την ένταξη ενός μαθητή όταν δε γνωρίζεις ούτε το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου ούτε τις παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους και εργαλεία που αυτό χρησιμοποιεί αλλά ούτε έχεις τη γνώση για την «τυπική», μέση ανάπτυξη;
Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικος σε σχολείο τόσο γενικής όσο και ειδικής αγωγής, να μην είναι απαραίτητο να έχει παιδαγωγική-εκπαιδευτική επάρκεια; Τα τμήματα ειδικής αγωγής δε μπορούν να την εξασφαλίσουν στους αποφοίτους τους, δεδομένου ότι δε διδάσκουν παρά απειροελάχιστα μαθήματα παιδιαγωγικών, ωστόσο, οι ίδιοι πτυχιούχοι που δεν έχουν επάρκεια εκπαιδευτική για να διδάξουν στα γενικά σχολεία της χώρας κρίνονται όχι απλώς κατάλληλοι αλλά και ειδικοί να διδάξουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα σχολεία αυτά. Οι μαθητές αυτοί δηλαδή γίνονται το όχημα για ορισμένους προκειμένου να λύσουν το εργασιακό τους ζήτημα. τότε ας ξεκαθαριστεί αν η εκπαίδευση του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού θα παρέχεται από εκπαιδευτικούς-παιδαγωγούς ή εκπαιδευτές-θεραπευτές διαταραχών και αν υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση θέση και λόγος ύπαρξης δομών ένταξης και συνεκπαίδευσης.
Η ποσόστωση που δίνεται στους 60.50, 70.50 είναι όχι απλώς ανεπαρκής αλλά αποτελεί εμπαιγμό από την πλευρά του υπουργείου, δεδομένου ότι οδηγεί στην ανεργία την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ακόμα και με αρκετά έτη προϋπηρεσίας. Το υπουργείο οφείλει να βρει μία πραγματική λύση στο πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει με το νομοσχέδιο που φερνει για δεύτερη φορά στη διαβούλευση, δεδομένου ότι ενώ ήδη από την προηγούμενη φορά υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και αρνητικές κριτικές σε αυτό, λίγους μήνες μετά και χωρίς να έχει κάνει κάποια ουσιαστική αλλαγή το επαναφέρει στην ουσία εξυπηρετώντας ακριβώς τους ίδιους σκοπούς για τους οποίους εξαρχής δημιουργήθηκε, δηλαδή, την εργασιακή αποκατάσταση μιας μερίδας εργαζομένων.
Η αδικία που πραγματοποιείται εις βάρος των εκπαιδευτικών με μεταπτ./διδακτορ. σπουδές στην ειδική αγωγή πρέπει να αποκατασταθεί με μία λύση που να μην απαξιώνει τα αυξημένα προσόντα τους. Η μεταχείριση μεταξύ των δύο (61, 71 και 60.50, 70.50) θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση και τουλάχιστον ΙΣΟΤΙΜΗ.
Το κράτος ας επιβεβαιώσει μια φορά τον εαυτό του. Ας σταματήσει πια να εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Σ’ ολους τους επιστημονικούς κλάδους όχι μόνο της εκπαίδευσης βασικό προσόν θεωρείται το βασικό πτυχίο. Αυτό καθορίζει όλα τα περαιτέρω, ούτε τα μεταπτυχιακά ουτε τα διδακτορικά, ουτε κατι άλλο. Η ποσόστωση που θέλετε να περάσετε στο παρόν άρθρο είναι απαράδεκτη, δεν ισχύει πουθενά. Ακόμα και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς κλαδους που υπάρχει ποσόστωση μεταξύ επετηρίδας και επιτυχόντων ασεπ, πρόκειται για ανθρώπους με το ίδιο βασικό πτυχίο. Γιατί πρέπει πάλι στην ειδική εκπαίδευση να ισχύσει κατι διαφορετικό? Κάτι που μπορεί να αλλάξει ο επόμενος. Ας ισχύει οτι και για τους άλλους. Αν αλλάξει στους υπόλοιπους κλάδους να αλλάξει και εδώ. Ολα τα άλλα θυμίζουν χατίρια συντεχνιακά και παραγκώνιση των επιστημονικών δεδομένων.
Κε Υπουργέ, οι αναπληρωτές Ε.Α. δευτεροβάθμιας διδάσκουν το αντικείμενό τους ή όχι; Εφόσον γίνεται μοριοδότηση προσόντων και αναγνωρίζετε ότι ένα μεταπτυχιακό στην Ε.Α. και στη σχολική ψυχολογία κάνει τον εκπαιδευτικό ικανότερο στο έργο του και τον πριμοδοτείτε γι’ αυτό γιατί δεν αναγνωρίζετε το ίδιο για το μεταπτυχιακό στη ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ και το αγνοείτε τελείως; (μιλώ πάντα για τον εκπαιδευτικό που έχει όλα τα άλλα προσόντα για να είναι στην Ε.Α.)
Να ισχύσει επιτέλους για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής ό,τι ισχύει και για τους άλλους εκπαιδευτικούς! Είναι ΓΕΛΟΙΟ να δίνονται ποσοστά στις προσλήψεις στους έχοντες μεταπτυχιακό και διδακτορικό και να μην προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο στην ειδική αγωγή. Και προς τι το ποσοστό του 30% στους νηπιαγωγούς? Το ότι δεν αποφοιτούν τώρα πολλά άτομα από τη σχολή του Βόλου δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Γιατί να μένουν έξω απο την ειδική αγωγή άτομα που τους αξίζει πραγματικά να δουλεύουν σ’αυτή? Και εκτός αυτού δεν καταλαβαίνετε ότι με τη φάμπρικα των μεταπτυχικακών οξύνετε και τις κοινωνικές ανισότητες? Οι έχοντες χρήματα κάνουν διδακτορικό, μεταπτυχιακό, σεμινάριο και πάει λέγοντας προκειμένου να φτάσουν πρώτοι στην κατάταξη του πίνακα οι άλλοι ας κάτσουν να κλαίνε τη μοίρα τους…..
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΤΕΑ.
Οι ΠΕ71 & ΠΕ61 δεν έχουν επάρκεια να διδάξουν στην γενική εκπαίδευση, δεν μπορούν να διδάσκουν στο τμήμα ένταξης!!
Δίκαιη η πρόταξη των επιτυχόντων ΑΣΕΠ και η γενναία μοριοδότηση τους στους πίνακες αναπληρωτών,ακόμη η μοριοδότηση της παλαιότητας πτυχίου,να παραμείνει η μοριοδότηση του σεμιναρίου και να καταργηθεί η προσαύξηση λόγω του βαθμού πτυχίου!!
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου για το νομοσχέδιο
1) Δεν υπάρχει λογική να προηγούνται οι ΠΕ61/71 με 4 έτη σπουδών από εκπαιδευτικούς με 5/6/7 τουλάχιστον έτη σπουδών και μάλιστα από εκείνους που έχουν πραγματοποιήσει και σπουδές μεταπτυχιακού/διδακτορικού επιπέδου. Κυρίως όμως να προηγούνται και να εργάζονται σε γενικά σχολεία όσοι δεν έχουν σπουδάσει πρώτα σε παιδαγωγικά τμήματα (μια λογική θα ήταν οι ΠΕ61/71 να είναι οι κατεξοχήν εξειδικευμένοι στα και μόνο για τα ειδικά σχολεία και όχι να εργάζονται σε τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη). Φαίνεται ξεκάθαρα η ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ από τη μεριά του Υπουργείου απέναντι σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
3) Η κάθ’ αυτή μοριοδότηση που προτείνεται είναι ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ και ΑΔΙΚΗ. Το μεταπτυχιακό μοριοδοτείται πολύ λίγο σε σχέση με το σεμινάριο και με την προϋπηρεσία. Ως εκ’ τούτου, οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακό θίγονται πρωτίστως από την αυθαίρετη πρόταξη των αποφοίτων ΠΕ61 και ΠΕ71 (κάτι που δεν υπάρχει στη δευτεροβάθμια) και δευτερευόντως από την αυθαίρετη μοριοδότηση βάση της οποίας κατατάσσονται ανάμεσα στους ΠΕ60.50, ΠΕ70.50 χωρίς μεταπτυχιακές σπουδές (π.χ. 4 μονάδες μεταπτυχιακό, 0.20 κάθε μήνας προϋπηρεσίας, 1 μονάδα τα σεμινάρια!!! κ.ο.κ, δηλαδή 14-15 μήνες προϋπηρεσίας άμα προσθέσουμε και 1 μονάδα μοριοδότησης των σεμιναρίων- αντιστοιχούν σε ένα μεταπτυχιακό). Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικοί που συνειδητά επέλεξαν να εξειδικευτούν στην εκπαίδευση παιδιών αναπηρία μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων (και ως εκ τούτου κατά την διάρκεια των συμπληρωματικών σπουδών τους δεν μπορούσαν να εργαστούν και να αποκτήσουν περισσότερη προϋπηρεσία) καθώς έναντι αυτών προτάσσονται όχι μόνο όλοι οι απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής με κατεύθυνση (και όχι επάρκεια) δασκάλου ή νηπιαγωγού αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ.60.50/70.50 που δεν είναι κάτοχοι διδακτορικών/μεταπτυχιακών τίτλων. Αυτό το είδαμε και φέτος στους πίνακες αναπληρωτών και ήταν κάτι τελείως άδικο και μη επιστημονικό.
3) Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε στο σχέδιο νόμου πότε η προϋπηρεσία έχει και πότε χάνει την «αξία» της. Πως ορίζεται η «εξειδίκευση» ή το κυριότερο η «εξειδίκευση» ορίζεται κάθε φορά σύμφωνα με τι; Ένας δηλαδή απόφοιτός των τμημάτων Ειδικής Αγωγής χωρίς προϋπηρεσία θεωρείται «εξειδικευμένος» σε σχέση με όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς, ενώ ένας κάτοχος μεταπτυχιακού/διδακτορικού στην ειδική αγωγή χωρίς ή με λιγότερη προϋπηρεσία, θεωρείται όχι τόσο «εξειδικευμένος» όσο ο εκπαιδευτικός κάτοχος σεμιναρίου ειδικής αγωγής, αλλά με περισσότερη προϋπηρεσία;
4) Το θέμα της ποσόστωσης δεν αποτελεί λύση αλλά εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές, καθώς οδηγεί τους περισσότερους στην ανεργία. Ειδικά για τους νηπιαγωγούς με τον αριθμό προσλήψεων που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια είναι εμφανές ότι ελάχιστοι που έχουν και τα κατάλληλα προσόντα, όπως σπουδές ανωτάτου ακαδημαϊκού επιπέδου και προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή, θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στο μέλλον.
Οπότε:
-Αν είναι να προτάσσονται οι ΠΕ61/71 (και να αναγνωρίζονται ως ξεχωριστός κλάδος-ΠΟΥ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ), να προτάσσονται ΜΟΝΟ ή να είναι οι μόνοι που να μπορούν να εργαστούν στα ειδικά σχολεία. Αυτό είναι το σωστό. Ενώ οι εκπαιδευτικοί με βασικό πτυχίο στα παιδαγωγικά και επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι οι μόνοι αυτή τη στιγμή ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ να εργαστούν σε τμήματα ένταξης και σε παράλληλη στήριξη (έχουν και παιδαγωγικό πτυχίο).
-Μοριοδότηση σε όλους: Αυτό όμως συνεπάγεται με την αύξηση των ετών σπουδών των εν λόγω τμημάτων (Βόλου)δηλαδή από 4 έτη σε 5-6, για να υπάρχουν συμπληρωματικές σπουδές ειδικά στα παιδαγωγικά ώστε να είναι επαρκείς να εργαστούν και σε γενικές τάξεις. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΘΕΜΑ (ΙΔΡΥΣΗΣ,ΥΠΑΡΞΗΣ Κ.ΛΠ.)ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.
-Δίκαιη μοριοδότηση: Δεν μπορεί το σεμινάριο να μοριοδοτείται με 1 μονάδα, η προϋπηρεσία με 0.20 και το μεταπτυχιακό με 4 μονάδες (δείτε και παραπάνω). Τουλάχιστον 5 ΜΟΝΑΔΕΣ το μεταπτυχιακό, 0,5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (όπως είχε στην υπουργική) και τότε και μόνο 0,20 η προϋπηρεσία ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ.(αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη πρωτοβάθμια δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόταξη στην δευτεροβάθμια)
ΣΤΗΡΙΣΖΩ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΑΤΕΑ. ΚΑΜΙΑ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΣΕΙ.ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΣ.ΟΙ ΠΕ 71 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΜΕΕ.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΣ ΚΑΙ ΔΕΠΠΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.ΟΙ ΠΕ 71 ΚΑΝΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ
Στηρίζω τις θέσεις των ΣΑΤΕΑ
Οι πε 71είναι άριστα καταρτισμενοι πάνω σε θέματα ειδικής αγωγής και η Θέση τους Είναι μόνο στα ειδικά σχολεία.
Θα ήταν δίκαιο να προβλέπεται μοριοδότηση και σε δεύτερο πτυχίο με συνάφεια στην ΕΑ, δηλαδή ένα ψυχολόγος που είναι και κοινωνικός λειτουργός ή κάτι άλλο, η απόκτηση δεύτερου πτυχίου είναι πολύ πιο δύσκολη, πιο χρονοβόρα και προσφέρει περισσότερες γνώσεις από ένα μεταπτυχιακό ( ενός ή δύο ετών ) που καμιά φορά γίνεται και από το σπίτι.
Η κατάταξη στουσ ΠΕ61-71 γινεται με βάση την προυπηρεσία .Γιατί δεν γίνεται το ίδιο και για τουσ ΠΕ 60.50-70.50?Γιατί άλλα μέτρα και άλλα σταθμά?
Συμφωνώ απόλυτα με την μοριοδότηση του 1μορίου για την δευτερεύουσα ειδικότητα για τους ΠΕ 11.50, λόγω του ότι εμείς τελειώσαμε πριν κάποια χρόνια σε τμήματα των ΤΕΦΑΑ (Κομοτηνή), όπου δεν είχαμε κύρια ειδικότητα ειδική αγωγή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μπούμε στον πίνακα των αναπληρωτών για τα ειδικά σε σχολεία..Δεν είναι δυνατόν να μοριοδοτούνται τα σεμινάρια και όχι η δευτερεύουσα ειδικότητα..
κ. Υπουργε εχετε την ευκαιρια να διορθωσετε ενα πολυ μεγαλο λαθος που εγινε στους πινακες αναπληρωτων Ειδικης Αγωγης. Μοριοδοτειται ο βαθμος πτυχιου, τα σεμιναρια και με μεγαλο ποσοστο (0,2) η προυπηρεσια και δεν λαμβανεται υποψη η επιτυχια στο ΑΣΕΠ ( κατι που γινεται στους πινακες αναπληρωτων γενικης αγωγης). Ο διαγωνισμος του ΑΣΕΠ ειναι οτι πιο αδιαβλητο υπαρχει στην πατριδα μας. Λυστε λοιπον αυτην την αδικια. Ειστε καθηγητης Συνταγματικου δικαιο και πρεπει να δικαιωσετε τους επιτυχοντες τουλαχιστον του τελευταιου διαγωνισμου. Δεν ειναι δυνατον να εργαζονται συναδελφοι χωρις ΑΣΕΠ η αποτυχοντες, επειδη εκαναν σεμιναρια 400 ωρων.
Συμφωνώ με τον κύριο Αναγνωστόπουλο Γεώργιο,11 Δεκεμβρίου 2014. Είναι η ορθότερη και δικαιότερη λύση.Επιπλέον θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα κινητικότητας από την Ειδική στη Γενική εκπαίδευση.
Ειναι δυνατο κ. Υπουργε να λαμβανεται υπ οψιν ο βαθμος πτυχιου (γνωριζεται το βαθμο δυσκολιας στις φιλολογικες σχολες) και να μη λαμβανεται υπ οψιν ο βαθμος του ΑΣΕΠ ( οτι πιο αδιαβλητο υπαρχει σημερα στην Ελλαδα. Γνωριζετε πολυ καλα οτι υπαρχουν φιλολογοι αποφοιτοι κλασσικων τμηματων, φλολογοι αποφοιτοι Φ.Κ.Σ. Ρεθυμνου, φιλολογοι Εθνολογιας Κομοτινης κ.λ.π. Ο βαθμος πτυχιου λοιπον δεν πρεπει να μοριδοτειται. Ειναι πολυ αδικο. ΑΣΕΠ και μονο ΑΣΕΠ.
Έλεος όμως και με την επίθεση κατά των πολύτεκνων και των τρίτεκνων αναπληρωτών!!! Απορώ από πού βγαίνει το συμπέρασμα σου αγαπητή Αλεξάνδρα ότι οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δεν έχουν προσόντα και ικανότητες. Τα τελευταία δέκα χρόνια πήρα ένα πτυχίο ΤΕΙ και ένα ΠΕ70 με άριστα και συνέχισα με μεταπτυχιακό μεγαλώνοντας τρία παιδιά χωρίς καμία βοήθεια και εργαζόμενη κατά διαστήματα. Σε διαβεβαιώνω ότι συνάντησα πάρα πολλές δυσκολίες και έκανα απίστευτες θυσίες για να τα καταφέρω. Επίσης πληροφοριακά παραθέτω τα εξής στοιχεία: α) 23 τρίτεκνοι ΠΕ70 στον πίνακα προϋπηρεσίας, εκ των οποίων διορίστηκαν οι 21 και μάλιστα όχι με την ποσόστωση του 20% των τρίτεκνων αλλά με την κανονική ροή του πίνακα. β) 25 τρίτεκνοι στον πίνακα μηδενικής προϋπηρεσίας, εκ των οποίων διορίστηκαν ως αναπληρωτές μόνο οι 8 με την ποσόστωση του 20%. Είναι λοιπόν τόσο τεράστιος ο αριθμός των προσληφθέντων τρίτεκνων με την ποσόστωση σε σχέση με το σύνολο των προσληφθέντων αναπληρωτών ώστε να αναφωνείς αγαπητή Αλεξάνδρα (όπως και άλλοι) «έλεος» ;;;…..
Η κατάργηση του πίνακα Α είναι μεγάλο πλήγμα για όλους του εκπαιδευτικούς με αναπηρία. Η θέση μου είναι να επανέλθει ο πίνακας Α. Τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν κάθε μέρα πολλές δυσκολίες. Δε γινεται μέσα σε όλα αυτά να τους στέλνετε μακριά από τα σπίτια τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τους γιατρούς τους κ.α. Επίσης φέτος πολλοί εκπαιδευτικοί ΑΜεΑ έχουν μείνει άνεργοι ή έχουν προσληφθεί τον Δεκέμβριο. Ελάτε έστω και λίγο στη θέση τους.
Όσον αφορά τώρα τη νέα μορφή του νομοσχεδίου. Το 10% είναι πολύ λίγο και θα απορροφούνται ελάχιστοι εκπαιδευτικοί ΑΜεΑ. Επίσης δίνετε αυτό το 10% και παράλληλα τους αποκλείετε από την παράλληλη στήριξη. Αυτό είναι έμμεση καθοδήση στην ανεργία, αφού οι περισσότερες προσλήψεις γίνονται στην παράλληλη στήριξη.
Ζητάμε:
1)Το 10% των εκπαιδευτικών ΑΜεΑ να γινει 20%.
2) Να καταργηθεί αυτός ο ρατσιστικός αποκλεισμός από την παράλληλη στήριξη.
3) Να διευκρινιστεί το άρθρο που αναφέρει ότι πρέπει το πιστοποιητικό αναπηρίας να είναί μόνο από ΚΕΠΑ. Υπάρχει νομοθεσία που ισχύουν τα πιστοποιητικά με επ’ αόριστον αναπηρία προ ΚΕΠΑ, δηλαδή από πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.
4) Το ποσοστό πρόταξης στη γενική αγωγλη να γίνει 10%.
5) Όλα αυτά τα νέα μέτρα δεν εξασφαλίζουν τις πρσλήψεις των αναπληρωτών με ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Αν πραγματικά θέλετε το καλό μας, όπως λέτε, επαναφέρετε τον πίνακα Α!!
Με αφορμή τον τρόπο μοριοδότησης και την επερχόμενη ψήφιση θα ήθελα να επισημάνω ότι θα έπρεπε πέρα από αυτά που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου:
ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Α) Κατοχή Μεταπτυχιακών Τίτλων Μοριοδότηση μέχρι 2 μεταπτυχιακών τίτλων. Ένα
μεταπτυχιακό με αντικείμενο την Ειδική Αγωγή ή στις Επιστήμες της Αγωγής( 4μονάδες ) και ένα με αντικείμενο στο γνωστικό του εκάστοτε κλάδου( 2 μονάδες ). Δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε σε καμία περίπτωση το γνωστικό αντικείμενο. Άλλωστε καλούμαστε να διδάξουμε στα τμήματα ένταξης και στα σχολεία το γνωστικό αντικείμενο μας.
Β) Επιτυχόντες στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ –> έχουμε ξεχάσει ότι πολύς κόσμος έχει επιτυχία σε ΑΣΕΠ και μάλιστα μη διοριστέοι για λίγες θέσεις. Με τον παλιότερο νόμο είχε ρόλο στην ισοβαθμία των αναπληρωτών στον πίνακα. Με την παρούσα πρόταση έχει εξαλειφθεί εντελώς. Τόσος κόπος πετιέται στον¨ Καιάδα¨. Ένα σύστημα που οι ίδιοι υπερασπιζόσαστε το απορρίπτεται. Μοριοδότηση λοιπόν των τελευταίων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ έστω και με 0,5 μόριο ώστε να υπάρχει ισονομία.
Γ) Καινοτόμα προγραμματα που εκπονουνται από εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Μοριοδότηση ώστε να επιβραβευθούν αυτοί που προσπαθούν για την βελτίωση της διδασκαλίας.
Θεωρώ απαράδεκτο να μην προσμετράται και το μεταπτυχιακό και το σεμινάριο, καθώς τα σεμινάρια αποτελούν επιπλέον εξειδίκευση. Κάποιοι εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή είναι κάτοχοι δύο μεταπτυχιακών οπότε αδικούνται από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Θέλω να υπενθυμίσω σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι πολλοί κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων,έχουν αποκτήσει τους αντίστοιχους τίτλους από αξιόλογα και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια οπότε δεν θα πρέπει να τσουβαλιάζουμε όλους τους τίτλους. Όσοι έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στην Ελλάδα έχουν κοπιάσει. Οι προσλήψεις των νηπιαγωγών είναι λιγότερες από αυτές των δασκάλων οπότε θεωρώ ότι το 30% στους νηπιαγωγούς πρέπει να παραμείνει.Θα ήταν καλό να αυξηθεί και το ποσοστό των δασκάλων. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το πτυχίο να βρίσκεται πάνω από τον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Φυσικά οι εκπαιδευτικοί γενικής αγωγής με επαυξημένα προσόντα γνωρίζουν το Αναλυτικό πρόγραμμα και μπορούν να εντάξουν τους μαθητές στη γενική αγωγή μέσα από τα τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη.Προτείνω η μοριοδότηση να παραμείνει ίδια με την Υπουργική Απόφαση ή να βελτιωθεί.
Τι αδικία είναι αυτή; Τι θα πει μεχρι 8 Δεκεμβριου που αναρτήθηκε το άρθρο μετρανε τα προσόντα; Και όσοι παρουν το μεταπτυχιακό τους μεχρι τον Ιούνιο; Aς υπάρξει λίγη δικαιοσύνη επιτέλους σε αυτή την ιστορία…δε γίνεται τα δεδομένα να αλλάζουν κάθε λίγους μήνες…
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.
Για Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση των ΑμΑ και ΑμΕΕΑ
Πειραιάς, 12-12-2014 Αρ. Πρωτ.: 125
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- θεωρεί ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Εκπαίδευση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμΑ) και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑμΕΕΑ) δεν κομίζει κάτι «νέο» και διαφορετικό από ό,τι τα προηγούμενα προσχέδια που είχαν δημοσιευθεί. Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις υπολείπονται όλες εκείνες οι εκπαιδευτικές πολιτικές και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί που θα έδιναν δημοκρατική νομιμοποίηση στην κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση να αντιμετωπίσει το σχολικό και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία, μέσα από την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα, η δημόσια ειδική εκπαίδευση διασφαλίστηκε θεσμικά με το Προεδρικό Διάταγμα 603/1983 και τον Νόμο 1566/1985 (άρθρα 32, 33, 34, και 35), όπου για πρώτη φορά η νομοθεσία για την εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, απετέλεσε μέρος της νομοθεσίας για τη γενική εκπαίδευση, θέτοντας στην πράξη τις νομοθετικές και διοικητικές προϋποθέσεις για την ένταξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες. Το Νέο Σχέδιο Νόμου παλινδρομεί μεταξύ του διαχωριστικού μοντέλου και της προοπτικής της ένταξης/συνεκπαίδευσης, υιοθετώντας το ξεπερασμένο ιατρικό -ιατροπαιδαγωγικό μοντέλο εις βάρος της παιδαγωγικής της ένταξης. Κινείται στη λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και αγνοεί τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Υιοθετεί μια στρεβλή διάκριση, στην οποία ο «ειδικός» και ο «γενικός» παιδαγωγός αποτελούν ξεχωριστές οντότητες και κατηγοριοποιούνται σαν να προέρχονται από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία 2006 & Ν. 4074/2012), που απαιτεί από την πολιτεία να εκπαιδεύει παιδαγωγούς για όλους τους μαθητές, χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη για ειδική επιστημονική κατάρτιση ή παιδαγωγική εξειδίκευση για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσω ενός ενιαίου εκπαιδευτικού πλαισίου.
Στη σημερινή εποχή που ο κοινωνικός στόχος για ισότιμη ένταξη στις κοινωνικές και εκπαιδευτικές δομές εκφράζεται στο πολιτικό πρόσταγμα για «ένα σχολείο για όλους» διαπιστώνεται ότι δεν συνυπάρχει ο πολιτικός στόχος. Στο Σχέδιο Νόμου δεν έχει γίνει αντικειμενική διαπίστωση της πραγματικότητας της Ειδικής Εκπαίδευσης και λείπει ο σχεδιασμός για παραπέρα πορεία. Για αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-, λαμβάνοντας υπόψη του τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα και τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές κατά την διάρκεια της φοίτησης και εκπαίδευσής τους το 1ο τρίμηνο του σχολικού έτους 2014-2015, ζητά την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου για την ειδική εκπαίδευση καλώντας ταυτόχρονα τα Πολιτικά Κόμματα να συμπεριλάβουν στις Προγραμματικές τους Θέσεις το πλαίσιο που αφορά την εκπαίδευση των μαθητριών και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στις σχολικές δομές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-, με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται στην Ελληνική Επικράτεια, προγραμματίζει συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Πολιτικών Κομμάτων για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού για έναν ευρύ και ουσιαστικό διάλογο για τα καίρια ζητήματα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης των ΑμΑ και ΑμΕΕΑ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέα
Τ.Υ Τ.ΣΦΡ. Τ.Υ.
Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος