1. Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής της παρ. 2 του άρθρου 21, τα κριτήρια επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης αποτιμώνται με 45 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους.
2. Το κριτήριο της επιστημονικής συγκρότησης αξιολογείται με 17 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Τίτλοι σπουδών: 9 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Διδακτορικό δίπλωμα: 6 μονάδες.
ββ) Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες.
γγ) Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
δδ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση: 3 μονάδες.
εε) Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 1,5 μονάδες.
Η κατοχή περισσότερων του ενός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αξιολογείται κατ’ ανώτατο όριο με 5 μονάδες και στην περίπτωση αυτή δεν μοριοδοτείται η κατοχή τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης.
Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται με 4,5 μονάδες.
Η κατοχή των τίτλων της παρούσας περίπτωσης αξιολογείται εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πτυχίου που οδήγησε στο διορισμό στην εκπαίδευση.
Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. / ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.).
β) Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.
γ) Γνώση ξένων γλωσσών: 1,50 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,80 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου δεν μοριοδοτούνται σύμφωνα με την παρούσα υποπερίπτωση.
ββ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2: 0,40 μονάδες. Οι υποψήφιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου μοριοδοτούνται για την πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου Β2 με 0,80 μονάδες, ενώ για τη γνώση και τρίτης ξένης γλώσσας του ίδιου επιπέδου μοριοδοτούνται με 0,40 μονάδες.
γγ) Πιστοποιημένη γνώση μίας ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 1 μονάδα.
δδ) Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με τίτλο επιπέδου ανώτερου του Β2: 0,50 μονάδες.
Η γνώση της ξένης γλώσσας που αποτέλεσε προσόν διορισμού για τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ34 και ΠΕ40 δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και δεν μοριοδοτείται.
δ) Επιμόρφωση: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.), Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Δ.Ε.), Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) / Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.): 0,5 μονάδες.
ββ) Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών ή / και εννεάμηνης διάρκειας: 0,5 μονάδες.
Οι βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά της παρούσας περίπτωσης αξιολογούνται εφόσον δεν ήταν αναγκαίο προσόν για το διορισμό.
ε) Διδακτικό – επιμορφωτικό έργο: 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο, η οποία κατανέμεται ως εξής:
αα) Αυτοδύναμο διδακτικό έργο σε Α.Ε.Ι. ή στα Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση ή στη Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.: 0,5 μονάδες ανά εξάμηνο.
ββ) Συμμετοχή ως επιμορφωτής σε επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 0,1 μονάδες ανά 10 ώρες.
στ) Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, την ευθύνη υλοποίησης των οποίων έχουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.): 0,5 μονάδες για κάθε εξάμηνο συμμετοχής και έως 1 μονάδα.
ζ) Συγγραφικό έργο και εισηγήσεις σε συνέδρια: 2,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων: 0,5 μονάδες για κάθε εγχειρίδιο και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά: 0,25 μονάδες για κάθε άρθρο και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής συγγραφής λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
γγ) Εισηγήσεις σε πρακτικά συνεδρίων που οργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α.Ε.Ι. ή άλλους εποπτευόμενους από το Υπουργείο αυτό φορείς ή επιστημονικούς φορείς ή επιστημονικά περιοδικά: 0,2 μονάδες για κάθε εισήγηση και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο. Στην περίπτωση ομαδικής εισήγησης λαμβάνεται το ήμισυ της μοριοδότησης.
δδ) Συμμετοχή σε ομάδα σύνταξης Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών – Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (Α.Π.Σ – Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ή αναμόρφωσης – εξορθολογισμού Προγραμμάτων Σπουδών του Ι.Ε.Π. ή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.): 0,25 μονάδες ανά πρόγραμμα και έως 0,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
3. Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας αξιολογείται με 13 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Διοικητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 1 μονάδα ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) Άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή Σχολικού Συμβούλου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε.: 0,3 μονάδες ανά έτος και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δδ) Άσκηση καθηκόντων υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων ή προϊσταμένου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ. ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.: 0,25 μονάδες ανά έτος και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
β) Διδακτική εμπειρία: 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
αα) Άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολικές μονάδες, Ε.Κ., Σ.Δ.Ε. και δημόσια Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 10 ετών.
ββ) Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου ή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, του Προϊστάμενου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων, του υπευθύνου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή σχολικών δραστηριοτήτων, του υπεύθυνου και των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.Σ.Ε.Π., ΓΡΑ.ΣΥ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Σ.Σ.Ν., του υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών ή Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού, του Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων, του υπευθύνου σχολικών βιβλιοθηκών, οι οποίες λειτούργησαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.), καθώς και του Διευθυντή και Υποδιευθυντή Ι.Ε.Κ.: 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
4. Το κριτήριο της διοικητικής και εκπαιδευτικής επάρκειας αποτιμάται με 5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:
α) Για τους εκπαιδευτικούς που έχουν διατελέσει σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης, αποτιμάται με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης που συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄.
β) Για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, αξιολογείται από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής στο πλαίσιο της προσωπικής συνέντευξης που προβλέπεται στην παρ. 5.
5. Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η παιδαγωγική και οργανωτική συγκρότηση, η συστηματική ενημέρωση και συμμετοχή στην επιστημονική κοινότητα και η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Η συνέντευξη περιλαμβάνει παρουσίαση από τον υποψήφιο σχεδίου προβληματισμού και δράσης με αναφορά σε θέμα παιδαγωγικού ενδιαφέροντος και ερωτήσεις των μελών του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής προς τον υποψήφιο. Για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται τύπος συνέντευξης με τη χρήση έντυπων υποδειγμάτων που περιλαμβάνουν τα αξιολογούμενα στοιχεία και τη στάθμισή τους και υποχρεώνουν κάθε μέλος του συμβουλίου να δώσει ξεχωριστή και αιτιολογημένη βαθμολογία. Η συνέντευξη ενώπιον του συμβουλίου επιλογής μαγνητοφωνείται για να διασφαλίζεται η διαφάνεια και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προσαρτάται στα σχετικά πρακτικά.
6. Το συμβούλιο επιλογής μπορεί με ομόφωνη και πλήρως αιτιολογημένη απόφαση να αποκλείσει από την περαιτέρω διαδικασία υποψήφιο που από τη συνέντευξη διαπιστώνεται ότι δεν είναι κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων του στελέχους της εκπαίδευσης.
Νομίζω ότι όλα αυτα τα σχολια για την διδακτική προϋπηρεσία στρηρίζονται σε λάθος υπολογισμούς. Πολύ απλά 20 χρονια προϋπηρεσίας δίνουν 10 μόρια, που αντιστοιχούν σε 9 μόρια από επιστημονικά προσόντα και ένα από χρόνο προϋπηρεσίας δηλαδή 11 χρόνια. Ένας συνάδελφος όμως με διδακτορικό και μεταπτυχιακό σίγουρα θα έχει και κάτι ακόμη όπως δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις, γλώσσα κλπ. Έτσι με 11 χρόνια προϋπηρεσία έχει κάποιος περισσότερα μόρια από έναν με 20 χωρίς άλλα προσόντα. Αν μαλιστα έχει 12 ή 13 χρόνια προϋπηρεσίας τότε είναι σίγουρα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως με βάση το Ν.4024/2011 και την 276/2015 γνωμοδότηση του Ε’ τμήματος του ΝΣΚ, η αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων από το ΣΑΕΠ ΠΡΕΠΕΙ να μοριοδοτηθεί ισότιμα με όσα έχουν περάσει από ΔΟΑΤΑΠ.
Παράληψη αυτού στο Άρθρο 24 §2 ισοδυναμεί με αντισυνταγματικότητα του νόμου φαντάζομαι.
ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΛΗΨΗ ΤΟ ΣΑΕΠ!!!!!
Να αποσυρθεί η ακόλουθη μοριοδότηση
β) Γνώση Τ.Π.Ε. B΄ Επιπέδου: 1 μονάδα.
Το πρόγραμμα της επιμόρφωσης είναι παγωμένο χρόνια
και αν τρέχει – τρέχει μα αργό ρυθμό …
π.χ. για τους εκπ/κους που το παρακολούθησαν το 2017 Α εξάμηνο
δεν έχει γίνει ακόμη πιστοποίηση (εκτιμώ ότι θα έχουν ξεχάσει και
ότι έμαθαν …)
Ελάχιστοι έχουν το Β επίπεδο και είναι αθέμιτο να βρέθουν εμπρός στους
πίνακες όταν οι άλλοι είναι στην αναμονή …
Επίσης το άλλο το ζήσαμε στις προηγούμενες κρίσεις οι ΠΕ19 που
ήταν μη επιλέξιμοι για ΤΠΕ Α επίπεδο (δεν τους άφηναν να το κάνουν)
δε πήραν τα μόρια για Δ/ντές γιατί δε είχαν ΤΠΕ Α΄ επίπεδο που το ίδιο
το υπουργείο τους είχε βγάλει εκτός …
Αν πάμε με την ίδια λογική
«Οποιος πρόλαβε και το έχει …»
τότε αφήστε το όπως είναι
Άποψή μου είναι μην το βάζετε ακόμα αν δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα
επιμόρφωσης …
1. Ως προς την μοριοδότηση του Διδασκαλείου έχω να παρατηρήσω τα εξής:
´Οταν κάποιος έχει μεταπτυχιακό, διδακτορικό και Διδασκαλείο, παίρνει 9 μόρια, όσο παίρνει κάποιος που έχει μόνο μεταπτυχιακό και διδακτορικό, αλλά χάνει και 2 μόρια διδακτικής υπηρεσίας, δηλαδή, όχι μόνο δεν μοριοδοτείται για το Διδασκαλείο, αλλά του αφαιρούνται και 2 μονάδες.
Πρόταση: Να μοριοδοτείται με 2 μόρια πέραν των 9 όποιος έχει Διδασκαλείο για να αποκατασταθεί η απώλεια των 2 μονάδων από το διδακτικό έργο. Νομ´ιζω ότι είναι απόλυτα δίκαιο.
2. Πρόταση: Να δίνεται 1 μόριο για το δεύτερο πτυχίο πέραν των 9 μορίων και πέραν του Διδασκαλείου για να δίνεται η ελάχιστη επιβράβευση στον κάτοχο του δεύτερου πτυχίου.
3. Πρόταση: Νομίζω οτι είναι απόλυτα δίκαιο, αν δεν προσμετρηθεί η θητεία στη θέση του σχολικού συμβούλου ως διδακτικό έργο, να δοθούν τουλάχιστον 2 μόρια για κάθε θητεία.
4. Να μην έχουν αναδρομική ισχύ οι δύο θητείες.
Ευελπιστώ να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα δίκαια αιτήματά μου.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ (ΠΙ) και ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΕΠ)
Άρθρο 24 3. Κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας
αα)………….
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
……………(αυτά προβλέπει το σχέδιο νόμου)
Είναι άδικη η αναφορά σε υπευθύνους Προϊσταμένων Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κλπ χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στους υπηρετούντες στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΙΕΠ) ή αυτούς που υπηρέτησαν στο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, λες και δουλεύουν ‘η δούλευαν σε άλλο Υπουργείο. Είναι καταφανής η αδικία (ή μήπως ιδιοτέλεια) γιαυτό και προτείνω την διατύπωση/προσθήκη:.
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή μέλους του κύριου Προσωπικού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Ίσως οι συντάκτες υποτιμούν (ή μήπως αγνοούν) την ύπαρξη του ΠΙ ή του ΙΕΠ αλλά αυτό δεν τιμά ούτε τους συντάκτες ούτε και τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς/στελέχη του ΠΙ ή του ΙΕΠ. Η ανυπαρξία αναφοράς σε ΠΙ ή ΙΕΠ μόνο άγνοια της εκπαίδευσης δηλώνει αφού όλα τα Προγράμματα Σπουδών και το εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, οδηγίες και λογισμικό) έχουν περάσει από το ΠΙ και το ΙΕΠ.
Πρέπει να γίνει αποκατάσταση του κύρους του ΠΙ και του ΙΕΠ. Τι κάνει ο κος Πρόεδρος (Κουζέλης) και ο κος Αντιπρόεδρος (Χαραμής); Δεν διάβασαν το νομοσχέδιο; Κάποτε όλα τα νομοσχέδια περνούσαν από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
Ευχαριστώ και εύχομαι το νομοσχέδιο να φθάσει και στο ΙΕΠ και να υπάρξουν αντιδράσεις!
»Το κριτήριο της προσωπικότητας και της γενικής συγκρότησης αποτιμάται με 10 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής, μέσω της οποίας εκτιμώνται η παιδαγωγική και οργανωτική συγκρότηση, η συστηματική ενημέρωση και συμμετοχή στην επιστημονική κοινότητα και η επικοινωνιακή και εκφραστική ικανότητα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον».
Προτείνω να δοθούν οι 5 μονάδες στην προσωπική συνέντευξη και οι άλλες 5 στο γραπτό διαγωνισμό.
Οι εκπαιδευτικοί που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σχετικών με τη διοίκηση και την οργάνωση εκπαιδευτικών μονάδων και δομών της εκπαίδευσης πρέπει να προηγούνται στην επιλογή διευθυντικών στελεχών, όπως πρέπει να προηγούνται στην περίπτωση επιλογής σχολικών συμβούλων οι εκπαιδευτικοί που έχουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σχετικούς με τη διδακτική ή την παιδαγωγική.Ένα μεταπτυχιακό πάνω στο γνωστικό αντικείμενο ενός υποψηφίου το οποίο δεν έχει σχέση με τη διοίκηση ή με τη διδακτική ή την παιδαγωγική γιατί να μοριοδοτείται για την επιλογή του υποψηφίου σε θέση στελέχους της εκπαίδευσης ή στην επιλογή σχολικών συμβούλων. Επίσης κάθε μεταπτυχιακό εκτός του πρώτου πρέπει να μοριοδοτείται όπως και το πρώτο εφόσον αυτό είναι σχετικό με το αντικείμενο που ο υποψήφιος εκπαιδευτικός επιθυμεί να επιλεγεί.Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση της δεύτερης ή και κάθε ξένης γλώσσσας την οποία ο υποψήφιος εκπαιδευτικός γνωρίζει.Με ποια λογική η δεύτερη ξένη γλώσσα ή η τρίτη ξένη γλώσσα μετράει λιγότερο από την πρώτη. Για όσους γνωρίζουν ο κόπος είναι ίδιος και σε όλες τις περιπτώσεις.Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αξία και την χρησιμότητα αυτών των ξένων γλωσσών.
Θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση στη μοριοδότηση μεταξύ των διετών και των μονοετών μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης. Σε καμμία περίπτωση δεν είναι ισότιμα και δεν αντιπροσωπεύουν το ίδιο «γνωστικό» κεφάλαιο για τους κατόχους τους. Ούτε έχουν απαιτήσει την ίδια «προσπάθεια» για την απόκτησή τους. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία απέναντι στους κατόχους τίτλων διετούς διάρκειας.
Επίσης αυτή ή μοριοδότηση είναι άδικη και απέναντι σε αυτούς που έχουν ετήσια Πανεπιστημιακή επιμόρφωση 350 ωρών και πάνω, που μοριοδοτείται με 0,5 μόριο, όταν η αντίστοιχη ετήσια Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση με την ίδια σχεδόν διάρκεια, μοριοδοτείται με 3,5 μόρια.
Θεωρώ δίκαιο η μοριοδότηση να κυμανθεί ως εξής: μεταπτυχιακό διετούς διάρκειας (3,5 μόρια), μεταπτυχιακό μονοετούς διάρκειας (2 μόρια), ετήσια Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση (1 μόριο), Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος (1,5 μόριο ο διετής, 1 μόριο ο μονοετής). Διδακτορική διατριβή (6 μόρια).
Άδικο θεωρώ και την μη μοριοδότηση της γνώσης ξένων γλωσσών, σε ένα σχολείο που καλείται να κινηθεί σε πλαίσια διεθνών συνεργασιών και δράσεων.
Θα έπρεπε να προβλέπεται τρόπος αξιολόγησης και «εγκυροποίησης» των μεταπτυχιακών τίτλων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή, τουλάχιστον προβλέποντας την γλωσσική επάρκεια του κατόχου στη γλώσσα που εκπονήθηκε η εργασία (μεταπτυχιακή ή διδακτορική), με την συμμετοχή σε συνέντευξη του στην αντίστοιχη γλώσσα που αποκτήθηκε ο αντίστοιχος τίτλος.
άρθρο 24, παρ 3 «κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας»
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Παρακάτω μοριοδοτούνται οι υποδ/τές Ε.Κ. και οι τομεάρχες, οι διευθυντές Ε.Κ. δεν μοριοδοτούνται; Προφανώς πρόκειται για λάθος και πρέπει να διορθωθεί.
Οι διευθυντές και υποδιευθυντές Δ.ΙΕΚ δεν αναφέρονταικαθόλου στη διοικητική μοριοδότηση. Απαράδεκτο και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην συγκεκριμένη παράγραφο.
Επίσης στο άρθρο 20 είναι άδικο οι Διευθυντές Δημοσίων ΙΕΚ να λαμβάνουν επίδομα χαμηλότερο από το Διευθυντή Λυκείου και ΕΠΑΛ . Τα ΙΕΚ είναι μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση επιπέδου 5 με περισσότερες ευθύνες, όπως πρακτική άσκηση, μαθητεία επίβλεψη μαθημάτων εκτός ΙΕΚ κ.α.
Tο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) αναλαμβάνει την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων. Παρ΄όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται στην αντίστοιχη παράγραφο στο άρθρο 24 σε αντίθεση με το ΙΤΕ.
Αρθρο 24,παρ 3 «Κριτήριο διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας»
Στο ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
Ο Διυθυντής Ε.Κ. δηλαδή, δεν μοριοδοτείται διοικητικά; Παρακάτω μοριοδοτούνται οι υποδ/ντές Ε.Κ. και οι τομεάρχες Ε.Κ…. Προφανώς πρόκειται για τυπογραφικό λάθος και πρέπει να διορθωθεί
Οι Διευθυντές και Υποδιευθυντές ΙΕΚ, όπως και των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), δεν αναφέρονται πουθενά στη διοικητική μοριοδότηση. Απαράδεκτο και θα πρέπει να συμπεριληφθούν ανάλογα στην συγκεκριμένη παράγραφο.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Να μοριοδοτηθούν και τα χρόνια απόσπασης στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των απλών εκπαιδευτικών που αντί για διδακτικό έργο παρείχαν διοικητικό έργο.
Η απόσπαση σε Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν υπάρχει πουθενά. Επειδή δεν είναι διδακτική, στην ουσία τιμωρούνται όσοι αποσπάσθηκαν σε γραφεία αποκτώντας διοικητική εμπειρία και στην ουσία χάνουν μόρια διδακτικής εμπειρίας! Έτσι αν κάποιος συνάδελφος αποσπάσθηκε για 3 χρόνια σε Διεύθυνση με πλήρες ωράριο 40 ωρών εβδομαδιαίως και άδεια 25 ημερών ετησίως (όπως οι διοικητικοί υπάλληλοι), θα πάρει 0 μόρια για αυτά τα χρόνια.
Που πήγαν αυτά τα χρόνια; Η διοικητική τους εμπειρία όταν χειρίζονταν θέματα στη Διεύθυνση, όπως εκπαιδευτικά θέματα, διοικητικά θέματα, μισθοδοσία, επιμορφώσεις, οργάνωση ημερίδων – επιμορφώσεων κλπ δεν είναι χρήσιμη, ή και κάποιες φορές αναγκαία στην εργασία των στελεχών εκπαίδευσης, όπως διευθυντών, Προϊσταμένων;
Μπορεί ο νομοθέτης να μη θέλει να μοριοδοτήσει άλλες αποσπάσεις όπως σε βουλευτικά γραφεία και άλλες υπηρεσίες εκτός εκπαίδευσης και ενδεχομένως να υπάρχει λογική σε μία τέτοια σκέψη, αλλά οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελούν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση για τους ανωτέρω λόγους.
Οι πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων μη Τυπικής Εκπαίδευσης του ΕΟΠΠΕΠ – Ε.ΚΕ.ΠΙΣ θα πρέπει να μοριοδοτηθούν όπως και οι επιμορφωτές σε προγράμματα του υπουργείου παιδείας
Για τις βεβαιώσεις ή τα πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών η συνολική μοριοδότηση πρέπει να είναι 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο και όχι 1.
Η μοριοδότηση του Μεταπτυχιακού με 3,5 μονάδες για τους υποψηφίους διευθυντές είναι σωστή.
Θα πρέπει όμως τα μεταπτυχιακά με αντικείμενο την εκππαίδευση και την διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων να έχουν διπλάσια μοριοδότηση.
Δεν είναι σωστό για μια θέση διοικητική όπως είναι ο διευθυντής σχολικής μονάδας να έχουν την ίδια μοριοδότηση – βαρύτητα ένα μεταπτυχικό στην ειδικότητα με ένα μεταπτυχιακό στην διοίκηση ή στην εκπαίδευση.
Επαναδιατυπωμένο στο ορθό!
Πιστεύω ότι η μοριοδότηση του έργου του σχολικού συμβούλου ως διδακτική, πρέπει να είναι πλήρης (1 μόριο για κάθε έτος μέχρι 10) και όχι μερική (το ανώτερο 2) για τους εξής λόγους:
1) Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε όλους τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα, βάσει των οποίων έγιναν οι επιλογές των σχολικών συμβούλων από το 2002 και μετά (το γνωρίζω, γιατί συμμετείχα σε όλες τις διαδικασίες επιλογής), η θητεία στη θέση του σχολικού συμβούλου λογίζεται/όταν ως διδακτική.
2) Οι υποψήφιοι γι’ αυτή τη θέση γνώριζαν εκ προοιμίου αυτό το δεδομένο. Συνεπώς η εκ των υστέρων πρόταση για μερική αναγνώριση της υπηρεσίας τους ως διδακτικής ελέγχεται ηθικά, χρήζει δικαστικού ελέγχου για να εξεταστεί η νομική της εγκυρότητα και επιτρέπει ερμηνείες που τις προσδίδουν χαρακτήρα σκοπιμότητας και προκατάληψης σε βάρος συγκεκριμένης ομάδας εκπαιδευτικών.
3) Μπορεί η υπηρεσία να είναι και ολίγον διδακτική; Κι εάν δεν αναγνωρίζεται ως διδακτική, γιατί τότε στην πρόταση δεν μοριοδτείται πλήρως και αυτούσια ως διοικητική, μιας και η λειτουργία του σχολικού συμβούλου είχε και διοικητικές αρμοδιότητες;
3) Θα αναγκάσει πιθανότατα εκπαιδευτικούς, που έχουν επιλεγεί στη θέση του σχολικού συμβούλου, να διεκδικήσουν δικαστικά τα μόρια που αυτή τους αφαιρεί ή τους αφαίρεσε ως υποψήφιους διευθυντές σχολείων (για όσους συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων). 4) Αξίζει κανείς να παραθέσει τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι προηγούμενες επιλογές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ίδιο ίσχυσε και με το νόμο επί υπουργίας κ.κ. Μπαλτά-Κουράκη (πδ 25/2002, το ν.3647/2006 το ν .3848/2010 και το ν. 4327/2015 πρ. 5 άρθρο 17).
5) Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η έκθεση της Βουλής το Μάιο του 2017 για το συγκεκριμένο θέμα, (επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την επιλογή των διευθυντών σχολείων).
6) Εάν η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εκτιμά ότι οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου των ΠΕΚΕΣ, που θα αντικαταστήσουν τους σχολικούς συμβούλους, δεν θα έχουν σχέση με το διδακτικό έργο, πρέπει αυτό να ισχύσει από εδώ και στο εξής και φυσικά να καταργήσει και την Υ.Α. με τον αρ. πρ. Φ.353.1/324/105757/Δ1/8-20-2002 (ΦΕΚ αρ. 1340/Β), από την οποία συνάγεται και πιστοποιείται ότι το έργο των σχολικών συμβούλων είναι διδακτικό.
ΣΥΝΕΠΩΣ κατά την εκτίμησή μου είναι νόμιμο και ηθικό να μοριοδοτηθεί συνολικά το έργο των σχολικών συμβούλων ως διδακτικό. Δεν είναι δυνατόν (δεν το κατανοώ) να θεωρείσαι άμεσα επαρκής να διδάξεις στην τάξη αλλά να θεωρείσαι ξένος του διδακτικού έργου, όταν επί χρόνια καλείσαι να καθοδηγήσεις εκπαιδευτικούς για θέματα ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής μεθοδολογίας, παράλληλα με τη δική σου εμπλοκή σε διδασκαλίες
Σύμφωνα με το Ν.4473/30-5-2017 είχαμε: (β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και 4 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
Ειδικότερα:
αα) Άσκηση καθηκόντων περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, σχολικού συμβούλου, διευθυντή εκπαίδευσης ή προϊσταμένου γραφείου εκπαίδευσης, συντονιστή
εκπαίδευσης, προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή αναπληρωτή προϊσταμένου ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Διευθυντή σχολικής μονάδας ή Σ.Ε.Κ. (Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα) ή Ε.Κ., Διευθυντή σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Διευθυντή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. και Διευθυντή σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)
Φέτος ξεχάσατε ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΔΕ και ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων,η μοριοδότηση του δεύτερου πτυχίου είναι ,κακώς, πολύ υψηλή ,καθώς ένα δεύτερο πτυχίο ,ειδικά ,αν πρόκειται για πτυχίο εκτός εκπαίδευσης ,δεν προάγει την παιδαγωγική κατάρτιση. Τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά θα πρέπει να μοριοδοτούνται,μόνο αν έχουν σχέση με τις επιστήμες της αγωγής ή τη διοίκηση και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μοριοδοτείται ο ανώτερος τίτλος. Σε ό,τι αφορά το ΤΠΕ Α επιπέδου θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ,όπως και στον προηγούμενο νόμο,γίνονται δεκτά και τα επίσημα πιστοποιημένα αποδεικτικά γνώσης Η/Υ.Για το ΤΠΕ Β επιπέδου πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό,καθώς αυτό είναι αποτέλεσμα κλήρωσης.Αντίστοιχα για τη γλωσσομάθεια θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαβάθμιση ανάμεσα στα επίπεδα Β2 ως Γ2. Είναι πολύ σωστός ο περιορισμός των θητειών σε δύο ,για να σταματήσει το φαινόμενο των «επαγγελματιών » διευθυντών. Είναι απαραίτητο το κάθε στέλεχος να επιστρέφει στη σχολική τάξη και να αφουγκράζεται τα προβλήματά της. Ο αποκλεισμός την αναπληρωτών από τις διαδικασίες επιλογής των υποδιευθυντών είναι απόλυτα απαράδεκτος και υποκριτικός. Είναι τουλάχιστο αστείο, σήμερα που οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν το 20% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών και έχουν όλες τις υποχρεώσεις, αλλά ελάχιστα δικαιώματα, να αποκλείονται από αυτή τη διαδικασία με το πρόσχημα ότι δε βρίσκονται πάντα στην ίδια σχολική μονάδα.Το ίδιο δε συμβαίνει και με τους αποσπασμένους και τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ κατά την προσωπική μου γνώμη η τόσο υψηλή μοριοδότηση της διδακτικής προϋπηρεσίας και δείχνει να είναι μια πολιτική απόφαση χωρίς κανένα επιστημονικό τεκμήριο για να ευνοηθούν οι παλιοσειρές που γράφουν και τους νόμους εν τέλει. Συντεχνιακή αλληλεγγύη στην γενιά μας.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θέλουμε να πάει η εκπαίδευση μπροστά ή αν κλείνουμε το μάτι φίλους μας και τις παρέες μας.
6 μόρια με 0,5 μόριο ανά έτος από το 8 έτος και πάνω κατά την προσωπική μου γνώμη είναι υπέρ αρκετό.
Άρθρο 24 3. Κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας
αα) Άσκηση καθηκόντων Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Διεύθυνσης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: 1 μονάδα ανά έτος και έως 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
ββ) Άσκηση καθηκόντων Προϊσταμένου Τμήματος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή διευθυντή σχολικής μονάδας: 0,5 μονάδες ανά έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γγ) Άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή Σχολικού Συμβούλου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε.: 0,3 μονάδες ανά έτος και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.(αυτά προβλέπει το σχέδιο νόμου)
Θεωρώ άδικη (και ας μου επιτραπεί η έκφραση υποτιμητική και μη νόμιμη) και για τον υπό κατάργηση θεσμό του Σχολικού Συμβούλου και για τον νεοσύστατο θεσμό του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου την αποτίμηση τους με λιγότερες μονάδες από τις θέσεις του Διευθυντή σχολικής μονάδας, ή Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ή Κ.Ε.Σ.Υ. ή Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., τόσο λόγω των απαιτήσεων των θέσεων όσο και λόγω των άμεσων προϊστάμενων αυτών. Ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου αξιολογείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης ενώ πχ ο Διευθυντής σχολικής μονάδας από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Α΄θμια ή Β΄θμια). Η καταφανής αδικία είναι ακόμα πιο εμφανής αφού η θέση του Σχ. Συμβούλου και του Συντονιστή Εκπ. Έργου αποτιμάται με ίδιες μονάδες με αυτή του υπεύθυνου τομέα Εργαστηριακού Κέντρου που λογοδοτεί εντός του σχολείου του.
Συμπέρασμα:Ορθό είναι για την αποκατάσταση της εκπαιδευτικής αρμονίας η αποτίμηση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και κατ’ επέκταση του Σχ. Συμβούλου να είναι 3 μονάδες όπως του Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στην εσχάτη των περιπτώσεων 2,5 μονάδες.Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν ηθικά και παιδαγωγικά κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν προσόντα που απαιτεί η θέση ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στα σύνθετα και απαιτητικά από παιδαγωγικής πλευράς καθήκοντά τους.
Να αναφέρω πως θεωρώ ορθα πως βαθμολογείται το δεύτερο μεταπτυχιακό και πως ορθά μοριοδοτειται με 3 μορια το δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ, γιατί κάποιοι για να το αποκτήσουν δαπάνησαν 4 χρόνια και πλέον, σε αντίθεση με τα περισσότερα μεταπτυχιακά που ειναι 1-2 ετών.
Επισης νομιζω πως πρέπει να μοριοδοτειται διαφορετικα ενα μεταπτυχιακό ηγεσίας και διοικησης σε σχεση με ενα μεταπτυχιακό π.χ. βιβλθιοθηκονομιας, οταν πρόκειται για θεση ευθύνης
Στη διοικητική εμπειρία, ενω μεχρι τώρα μετρουσε και η διοικητική εμπειρία των προϊσταμένων σε ολογοθεσια σχολεία, τωρα δεν γίνεται αναφορά.
Φαντάζομαι πως πρόκειται για αβλεψία, δε γίνεται να παιρνει επίδομα ευθύνης ο προϊστάμενος σε ολιγοθεσια και να μην μοριοδοτειται η διοικητική του εμπειρία.
Παρακαλούμε να προσθέτει η μοριοδοτηση της διοικητικής εμπειρίας των προϊσταμένων των ολιγοθεσιων σχολείων.
1. Είναι δυσανάλογη η συσχέτιση της μοριοδότησης μεταξύ Δεύτερου πτυχίου Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. (3 μονάδες) και Δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών: (1,5 μονάδες), δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι δεν λαμβάνεται υπόψη στη σχετική μοριοδότηση και ένας ενδεχόμενος Τρίτος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών. Δηλαδή υποψήφιος με τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών λαμβάνει 1,5 μόριο και κάτοχος δεύτερου πτυχίου 3 μόρια.
Με βάση το ίδιο παράδειγμα υποψήφιος με τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους και μεταδιδακτορικό τίτλο σπουδών λαμβάνει επίσης 1,5 μόριο και κάτοχος δεύτερου πτυχίου 3 μόρια.
Προτείνω να υπάρξει μοριοδότηση και του τρίτου μεταπτυχιακού ή και των μεταδιδακτορικών τίτλων και μείωση των τριών μορίων που αναλογούν στο δεύτερο πτυχίο.
2. Το Συγγραφικό έργο και εισηγήσεις σε συνέδρια αποτιμάται με 2,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, στα οποία η Συγγραφή σχολικών εγχειριδίων αποτιμάται με 0,5 μονάδες για κάθε εγχειρίδιο και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
Προτείνω να αποτιμάται σε μόρια η συγγραφή και άλλων εγχειριδίων (π.χ βιβλία, μονογραφίες) εκπαιδευτικού περιεχομένου με κριτήριο εγκυρότητας την ύπαρξη σχετικού ISBN
3. H Άσκηση καθηκόντων Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ή Σχολικού Συμβούλου, υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπευθύνου τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένου Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνου Λειτουργίας Κ.Π.Ε. αποτιμάται με 0,3 μονάδες ανά έτος και έως 1,5 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έχουν επιλεγεί και έχουν υπηρετήσει έως τώρα με συγκεκριμένα νομοθετικά πλαίσια σύμφωνα με τα οποία βρίσκονται σε μία συγκεκριμένη ιεραρχική δομή του εκπαιδευτικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτή δεν έχει καμία λογική το να εξισώνονται ιεραρχικά λαμβάνοντας την ίδια μοριοδότηση με τον υποδιευθυντή σχολικής μονάδας ή Ε.Κ. ή υπεύθυνο τομέα Ε.Κ., Προϊσταμένο Κ.Ε.Α. ή Υπευθύνο Λειτουργίας Κ.Π.Ε. είναι ξεκάθαρο πως η μοριοδότηση των Σχολικών Συμβούλων θα πρέπει να είναι όμοια με αυτή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επίσης εάν ένας Σχολικός Σύμβουλος στη διεκδίκηση μίας διοικητικής θέσης λαμβάνει 0,3 μονάδες ανά έτος, ως διοικητική εμπειρία, ίση με αυτή ενός υποδιευθυντή σχολικής μονάδας, τότε ένας υποδιευθυντής σχολικής μονάδας θα λαμβάνει την ίδια μοριοδότηση με ένα σχολικό σύμβουλο στη διεκδίκηση μιας θέσης συντονιστή εκπαιδευτικού έργου; Θέλω δηλαδή να αναδείξω την αναγκαιότητα της μοριοδότησης και της καθοδηγητικής εμπειρίας και επάρκειας που διαθέτει ένας σχολικός σύμβουλος.
4. Η Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Προϊστάμενου Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων αποτιμάται με 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Η Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Διευθυντή Εκπαίδευσης γιατί δεν αποτιμάται; Σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει η ίδια αναλογία.
5. Θα πρέπει να υπάρξει μοριοδότηση των πιστοποιητικών διοικητικής επάρκειας καθώς και των αντιστοίχων καθοδηγητικής επάρκειας που έχουν χορηγηθεί σε εκπαιδευτικούς από το Υπουργείο Παιδείας
6. Διοικητική εμπειρία: 3 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, να προσμετράται από την πρώτη εφαρμογή του Νόμου
7. Αναφορικά με την αναφορά του νόμου στον περιορισμό των δύο θητειών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, εκείνο το οποίο έχω να σημειώσω είναι πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μόνο κακό μπορεί να κάνει στο υπουργείο και γενικότερα στην κυβέρνηση καθώς μόνο υπό τη μορφή εμπάθειας προς ορισμένους και συγκεκριμένους ανθρώπους μπορεί να εκληφθεί. Σαφώς και θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα!. Δε χρειάζεται οποιαδήποτε επιχειρηματολογία γι’ αυτό.
ΣΩΣΤΑ Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ 2015
Αρ.24 2. δδ) Δεύτερο πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση: 3 μονάδες.(Αυτά ορίζει το σχέδιο νόμου)
Θεωρώ άδικη σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή την αποτίμηση.
Συγκρίνω πχ 2 μηχανολόγους μηχανικούς του Πολυτεχνείου. Ο πρώτος πρώτα πήρε πτυχίο μηχανολόγου ΤΕΙ και μετά δίπλωμα μηχανολόγου Πολυτεχνείου. Ο δεύτερος μετά το λύκειο μπήκε στο πολυτεχνείο και πήρε δίπλωμα μηχανολόγου (άρα δεν έχει πτυχίο ΤΕΙ). Είναι γνωστό ότι η επιστημονική συγκρότηση του πρώτου δεν υπερτερεί αυτής του δευτέρου γιατί για ένα διπλωματούχο πολυτεχνείου η κατοχή πτυχίου ΤΕΙ στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο δεν προσθέτει νέα γνώση. Επαναλαμβάνω στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο. Αναφέρω την αναλογία με τη ξένη γλώσσα για να γίνει πιο αντιληπτή η θέση μου.Δεν είναι δυνατό ένας που κατέχει Β2 και Γ1 πιστοποιητικό γλωσσομάθειας στη ίδια γλώσσα να μοριοδοτείται και το πιστοποιητικό Β2 και το πιστοποιητικό Γ1. Ορθώς ο νομοθέτης μέχρι τώρα έχει προβλέψει μοριοδότηση μόνο στο ανώτερο ήτοι το Γ1.
Συμπέρασμα:Ορθό είναι να μοριοδοτείται το δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μόνο αν είναι διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου από το πρώτο.
Η κατοχή των τίτλων της παρούσας περίπτωσης αξιολογείται εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση πτυχίου που οδήγησε στο διορισμό στην εκπαίδευση.
Να συμπληρωθεί για διορισμό στη θέση που κατέχει σήμερα ο εκπαιδευτικός.
Επίσης θα πρέπει η εκπαιδευτική άδεια να μετράει για διδακτική προυπηρεσία. Κάποιος που πήρε εκπαιδευτική άδεια για 4 χρόνια έχασε 4 μόρια ενώ για το διδακτορικό πήρε 6 μόρια. Νομίζω ότι είναι άδικο.
Η προυπηρεσία θα πρέπει να μετρά 10 μόρια αλλά για 20 χρόνια, όχι για δέκα.
Τα σεμινάρια θα πρέπει να μοριοδοτούνται ανάλογα με τον αριθμό των ωρών. Δηλαδή οι 300 ώρες αντιστοιχούν σε 0,5 μόρια και οι 250 ώρες 0.
Οι γλώσσες είναι απαράδεκτο να μοριοδοτούνται με τόσα λίγα μόρια
Πιστεύω ότι η μή μοριοδότηση του έργου του σχολικού συμβούλου ως διδακτική πρέπει να είναι πλήρης και όχι μερική για τους εξής λόγους:
1) Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε όλους τους νόμους και τα προεδρικά διατάγματα, βάσει των οποίων έγιναν οι επιλογές των σχολικών συμβούλων από το 2002 και μετά (το γνωρίζω, γιατί συμμετείχα σε όλες τις διαδικασίες επιλογής), η θητεία στη θέση του σχολικού συμβούλου λογίζεται/όταν ως διδακτική.
2) Οι υποψήφιοι γι’ αυτή τη θέση γνώριζαν εκ προοιμίου αυτό το δεδομένο. Πρόκειται συνεπώς για μία διάταξη που ελέγχεται ηθικά, χρήζει δικαστικού ελέγχου για να εξεταστεί η νομική της εγκυρότητα και επιτρέπει ερμηνείες που τις προσδίδουν χαρακτήρα σκοπιμότητας και προκατάληψης σε βάρος συγκεκριμένης ομάδας εκπαιδευτικών.
3) Θα αναγκάσει πιθανότατα εκπαιδευτικούς, που έχουν επιλεγεί στη θέση του σχολικού συμβούλου, να διεκδικήσουν δικαστικά τα μόρια που αυτή τους αφαιρεί ή τους αφαίρεσε ως υποψήφιους διευθυντές σχολείων (για όσους συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων).
3) Αξίζει κανείς να παραθέσει τα προεδρικά διατάγματα και τους νόμους βάσει των οποίων έγιναν οι προηγούμενες επιλογές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το ίδιο ίσχυσε και με το νόμο επί υπουργίας κ.κ. Μπαλτά-Κουράκη (πδ 25/2002, το ν.3647/2006 το ν .3848/2010 και το ν. 4327/2015 πρ. 5 άρθρο 17).
4) Παράλληλα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η έκθεση της Βουλής το Μάιο του 2017 για το συγκεκριμένο θέμα, (επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την επιλογή των διευθυντών σχολείων).
5) Εάν η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εκτιμά ότι οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου των ΠΕΚΕΣ, που θα αντικαταστήσουν τους σχολικούς συμβούλους, δεν θα έχουν σχέση με το διδακτικό έργο, πρέπει αυτό να ισχύσει από εδώ και στο εξής και φυσικά να καταργήσει και την Υ.Α. με τον αρ. πρ. Φ.353.1/324/105757/Δ1/8-20-2002 (ΦΕΚ αρ. 1340/Β), από την οποία συνάγεται και πιστοποιείται ότι το έργο των σχολικών συμβούλων είναι διδακτικό.
ΣΥΝΕΠΩΣ κατά την εκτίμησή μου είναι νόμιμο και ηθικό να μοριοδοτηθεί συνολικά το έργο των σχολικών συμβούλων ως διδακτικό.
Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο και συμμετέχοντας σε ομάδα σύνταξης/αναμόρφωσης Α.Π.Σ. πριμοδοτείσαι με 0,75 μονάδες! Αν καθόσουν στην τάξη σου χωρίς να κάνεις τίποτε πριμοδοτείσαι με 1 μονάδα για κάθε χρόνο καθώς κερδίζεις «διδακτική εμπειρία» η οποία γίνεται αυτόματα, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο με μια διαδικασία «εμπειροτέχνη»! Αντίστοιχα αν αλλάζεις λάστιχα σε βουλκανιζατέρ για 10 χρόνια μπορείς να εξελιχθείς αυτόματα σε σχεδιαστή ελαστικών! Τι σπουδές και πράσινα άλογα! Η πράξη μετράει! Άλλωστε όλοι αυτοί οι Piaget, Papert, Bruner, Vygotsky και τόσοι άλλοι διδάσκοντας στην τάξη τους κατάφεραν ότι κατάφεραν!
Τι να πει κανείς είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Είναι σημαντικό να υπάρχει διάκριση μοριοδότησης μεταξύ ενός Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ενός οποιουδήποτε άλλου μεταπτυχιακού κύκλου, όταν μιλάμε για στελέχη της εκπαίδευσης.
1. Σε όλη τη βιβλιογραφία η προϋπηρεσία έχει βαρύνουσα σημασία. Δεν μπορεί διευθυντής με 4 χρόνια προϋπηρεσία (ή και παραπάνω ) να πριμοδοτείται με 2 μόρια και το μεταπτυχιακό (που διαρκεί 1-1,5 χρόνια) με 3,5.
2. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ή είναι διοικητικά όργανα (και μάλιστα άμισθα) ή δεν είναι. Αφού είναι να δοθούν τα μόρια που αναλογούν. Ας μη δοθούν για τους αναπληρωματικούς ( 5 συνεδριάσεις = 1 χρόνος !!!). Πάντως η συμμετοχή σε αυτά για 2-3 χρόνια είναι ανώτερη από πολλά μεταπτυχιακά.
Στο κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας δεν αναφέρεται πουθενά ο Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης ως διακριτή θέση, αν και θεσμικά αναπληρώνει τον Περιφερειακό Δ/ντή και ο οποίος εκτελεί έργο σαφέστατα διοικητικό και διαφορετικό από αυτό του σχολικού συμβούλου. Η θητεία του συνεπώς εξομοιώνεται και θεωρείται ισόβαθμη διοικητικά με αυτή του Σχολικού Συμβούλου ή του υποδιευθυντή σχολικής μονάδας; Κατά τη γνώμη μου, η θητεία του Προϊστάμενου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, θα πρέπει να εξομοιωθεί ως προς το διοικητικό της μέρος τουλάχιστον με αυτή του Δ/ντή Σχολικής Μονάδας.
Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά και δε μοριοδοτείται η θητεία Προϊσταμένης Ν/Γ ή Προϊσταμένων ολιγοθεσίων δημοτικών, θέσεις ευθύνης που εμπεριέχουν διοικητικό έργο και η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί στο πεδίο δδ του άρθ. 24: δδ) Άσκηση καθηκόντων υπευθύνου σχολικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων ή προϊσταμένου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ., Ε.Κ.Φ.Ε., ΚΕ.ΣΥ.Π., ΓΡΑ.ΣΥ. ή ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.: 0,25 μονάδες ανά έτος και έως 1 μονάδα κατ’ ανώτατο όριο.
Η προϋπόθεση κατοχής πιστοποιητικού γλωσσομάθειας Β2 για επιλογή σε θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί. Να υπάρχει ως μοριοδοτούμενο προσόν αλλά όχι ως προαπαιτούμενο.
Δεν είναι σωστό να αποκλειστούν από την διαδικασία επιλογής συνάδελφοι με αυξημένα προσόντα μόνο και μόνο επειδή δεν διαθέτουν Β2. Άλλωστε η συμμετοχή
σε διδακτορικές σπουδές απαιτούσαν χρήση ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας. Πολλοί συνάδελφοι αποδείκνυαν την γλωσσομάθεια είτε με TOEFL ή GMAT ή άλλη εξέταση με χρονικό όμως περιορισμό ισχύος των πιστοποιητικών αυτών.
ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί λοιπόν η προϋπόθεση αυτή της κατοχής Β2.
Θα έπρεπε να αποτιμάται το διοικητικό έργο του Προϊσταμένου Επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης. Τουλάχιστον, να παίρνει τα μόρια Δ/ντή Σχ. Μονάδας.
Δεν είναι σωστή η εξαίρεση από τις διαδικασίες επιλογής Συντονιστών, των υποψηφίων που δεν κατέχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Β2.
Πρέπει να διαγραφεί αυτός ο περιορισμός.
Η μοριοδότηση στη διδασκαλία σε ΑΕΙ δεν πρέπει να είναι μόνο 1 μόριο.
Υπάρχουν συνάδελφοι με 7 και 8 χρόνια διδασκαλία σε ΑΕΙ, με αξιόλογο συγγραφικό έργο. Αναλαμβάνουν επιβλέποντες σε μεταπτυχιακές εργασίες, διοργανωτές συνεδρίων κλπ. Τα μόρια πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5.
Στη μοριοδότηση του συγγραφικού έργου πρέπει να προσμετράται και η συγγραφή βιβλίων ή μονογραφιών σχετικές με την ειδικότητα. Όχι μόνο η συγγραφή σχολικών βιβλίων.
Επίσης να μοριοδοτηθεί και η συμμετοχή στις επιτροπές αναθεώρησης των σχολικών εγχειριδίων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ
Πρέπει να καταργηθεί η προϋπόθεση κατοχής πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου Β2. Απλά να προσμετρηθεί σε όποιους υποψήφιους για θέσεις συντονιστών το διαθέτουν.
Δεν είναι σωστό να εξαιρεθούν υποψήφιοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και πλούσιο συγγραφικό έργο επειδή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.
Άλλωστε οι σπουδές (μεταπτυχιακές ή διδακτορικές) θέλουν εμπλοκή και αναζήτηση σε ξένη βιβλιογραφία. Η χρήση μιας ξένης γλώσσας δεν μπορεί να αποδειχθεί με ένα πιστοποιητικό τουλάχιστον Β2.
Άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής
2
δ
αα)
Να συμπεληφθεί σαν μοριοδοτούμενο κριτήριο επιλογής , η Επιμόρφωση ΠΟΥ ΠΑΡΕΊΧΕ ΚΑΙ ΠΑΡΈΧΕΙ το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ, ΙΝΕΠ – που υπάγεται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που παρείχε προγράμματα εκατοντάδων ωρών ή μηνών:
ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ,
ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
3.
ββ)
Να συμπεληφθεί σαν μοριοδοτούμενο κριτήριο
η Άσκηση καθηκόντων στις δομές του Υπουργείου Παιδείας ( η πρώην Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και εντεύθεν ) με την ιδιότητα – ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ – Προϊσταμένων ή Προέδρων ή Συντονιστών , της παρακολούθησης, υλοποίησης και αξιολόγησης των ΔΟΜΏΝ στους νομούς της χώρας.
Δεν υπάρχει αναδρομική εφαρμογή υπηρεσιας!!! Ας είμαστε λίγο σοβαροί.
Ο διαχωρισμός εκπαιδευτικής – διδακτικής προϋπηρεσίας είναι ένα εφευρημα με σκοπό να αποκλειστούν άτομα που έχουν θητεύσει σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά
δεν θεωρούνται δικά μας παιδιά. Η εμπειρία και προϋπηρεσία είναι χρήσιμη και αξιοποιήσιμη από όλα τα πόστα, αρκεί να μας ενδιαφέρει η σωστή λειτουργία του σχολείου και όχι οι ημέτεροι. Επίσης για να αλλάζουν τόσο πολύ τα επιμέρους από το 2015 μέχρι σήμερα, δείχνει ότι δεν πετύχαμε στον βαθμό που θέλαμε τον αποκλεισμό που επιθυμούσαμε.
Θεωρώ πως όσοι πολεμάνε τα προσόντα, είναι γιατί απλά δεν έχουν. Είναι κι αυτό ένα ελληνικό φαινόμενο. Αν ενδιέφερε τους κυβερνώντες ή όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των σχολείων, θα έπρεπε να προωθούν τους άξιους και όχι τους μέτριους με διάφορα τερτιπια. Τέλος, ήθελα να επισημάνω, πως είναι αδιανόητο να αξιολογεί κάποιος μη αξιολογημενος. Είναι προφανές ότι χαϊδεύουμε αυτιά. Με αυτόν τον τρόπο όμως, δεν διοικούμε σχολεία αλλά καφενεία.
Όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα γίνεται ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ κόψιμο προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι τα ΚΠΕ (Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), οι εκπαιδευτικοί των οποίων αποσπώντας ΣΥΜΦΩΝΑ με τη νομοθεσία για την άσκηση ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Θεωρώ πως είναι κατάφωρη αδικία η αφαίρεση διδακτικού έργου από όλες τις περιπτώσεις σαν και αυτή, όπου δηλαδή η απόσπαση γινόταν για διδακτική υπηρεσία.
Στο: «Άρθρο 24: Αποτίμηση κριτηρίων επιλογής, παρ. 3. α. Διοικητική εμπειρία», δεν έχει συμπεριληφθεί η «Άσκηση καθηκόντων ως Προϊσταμένου Γραφείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Ο Προϊστάμενος Γραφείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ασκούσε τη διοίκηση και τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων της περιφέρειάς του. Ήταν διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος των εκπαιδευτικών, δημοσίων και ιδιωτικών, των σχολείων της περιφέρειάς του, καθώς και των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων, που υπηρετούσαν στο Γραφείο.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό δεν βλέπω να μπορεί κανείς από τους καθηγητές διδακτικής των Φυσικών επιστημών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια να κριθεί ικανός να υποστηρίξει το νέο θεσμό των » Συντονιστών εκπαιδευτικού έργου»!!!!! Αντίθετα μπορεί να τον υποστηρίξει ένας εκπαιδευτικός που παρακολούθησε μαθήματά τους σε ένα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα που διδάσκουν διότι έχουν μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία!! Ακόμη και ο αείμνηστος Ανδρέας Κασσέτας που αποτελεί ορόσημο των διορισμένων εκπαιδευτικών ΠΕ4 δεν θα κρινόταν ικανός να γίνει Συντονιστής εκπ/κου έργου!!!!!
1. Κριτήριο 2β (ΤΠΕ): Από τη στιγμή που δε δίνεται το δικαίωμα σε όλους να το παρακολουθήσουν (υπάρχει δηλαδή κλήρωση), σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, θα μπορούσε να διευρυνθεί το κριτήριο της πιστοποίησης πληροφορικής με ότι ορίζει ο ΑΣΕΠ.
2. Κριτήριο 2α (πτυχία): Πολύ σωστά το διδακτορικό έχει σχεδόν διπλάσιες μονάδες από το μεταπτυχιακό (όσοι έχουμε ολοκληρώσει και τα δύο γνωρίζουμε ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο). Επίσης τα μεταπτυχιακά σωστά δε διακρίνονται σε μονοετή και διετή (τα πολυτεχνεία έχουν συνήθως ένα χρόνο λόγω πενταετούς φοίτησης και θεωρείται συνέχεια της μάθησης-εξιδίκευση). Η μοριοδότηση για το διδακτορικό σαφώς δε πρέπει να εστιάζει στο θέμα της διδακτορικής διατριβής. Από μόνο του σκιαγραφεί το προφίλ του υποψηφίου και της υπέρμετρης προσπάθειας που έχει κάνει. Ούτως ή άλλως έχει κριθεί για τη συνάφεια από τα οικεία ΠΥΣΔΕ. Σωστά λειτουργεί αθροιστικά η μοριοδότηση μεταπτυχιακό, διδακτορικό, 2ο πτυχίο κτλ.
3. Κριτήριο 2δ (επιμόρφωση): Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όποιος πχ έχει ολοκληρώσει την επιμόρφωση στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) πριν το διορισμό του και αποτελεί προσόν διορισμού του, στη συγκεκριμένη μοριοδότηση δεν λαμβάνεται υπόψιν. Αφού η ουσία μετράει στην προκειμένη περίπτωση, ότι δηλαδή έχει παιδαγωγική επάρκεια και αποτελεί προσόν.
4. Κριτήριο 2ζ (συγγραφή): Διαφωνώ ότι σε περίπτωση ομαδικής συγγραφής για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ή για εισήγηση σε επιστημονικό συνέδριο λαμβάνεται το ήμισυ των μορίων. ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο δεν υπάρχει ατομική εργασία.Επίσης όσοι είμαστε ενεργοί σε αυτό το κομμάτι γνωρίζουμε ότι πάντα μπαίνουν συν-συγγραφείς και ας μην έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα «τιμής ένεκεν». Θα μπορούσατε πχ. να βάλετε το ΠΡΩΤΟ όνομα της δημοσίευσης να λαμβάνει μέγιστο αριθμό μορίων.
5. Κριτήριο 3 (διδακτική, διοικητική εμπειρία): Συμφωνώ ότι χρειάζεται να έχεις αρκετά χρόνια εμπειρίας, διότι καλά τα πτυχία αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε και η εμπειρία (και προσωπικά εμένα δε με συμφέρει αυτό….)
Ευχαριστώ για το βήμα αυτό που μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσω δημόσια την άποψή μου
Σύμφωνα με το άρθρο 24, μοριοδοτείται κάθε έτος διδακτικής υπηρεσίας πάνω από τα 10 έτη, με ένα μόριο κατά έτος, με μέγιστο αριθμό μορίων τα 10. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 22, η ελάχιστη διδακτική υπηρεσία που μπορεί να έχει ένας υποψήφιος διευθυντής είναι 8 έτη, αν έχει συνολικά εκπαιδευτική υπηρεσία 10 έτη. Προκύπτει το ερώτημα, για το πως θα μοριοδοτηθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος, με βάση το άρθρο 24.
Αν πάρει 0 μόρια, αδικείται συνυποψήφιός του που έχει 10 έτη εκπαιδευτική υπηρεσία και από αυτά μπορεί να έχει 9 ή 10 έτη διδακτική υπηρεσία, οπότε και αυτός θα μοριοδοτηθεί με 0 μόρια. Πιστεύω πως η θεραπεία είναι να
τροποποιηθεί το άρθρο 24 και να μοριοδοτηθεί κάθε έτος διδακτικής υπηρεσίας, πάνω από τα 8 έτη, με μέγιστο τα 10 μόρια.
Βεβαίωση ή πιστοποιητικό ετήσιας επιμόρφωσης Α.Ε.Ι. διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών ή / και εννεάμηνης διάρκειας μοριοδοτείται με 0,5 μονάδες.
Προτείνω την μοριοδότηση και του ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – Ι.Ε.Κ., επίπεδο 5, όπου απαιτούνται 2,5 έτη σπουδών και το οποίο αποκτάται με Πανελλήνιες εξετάσεις.
Το ΤΠΕ Β επιπέδου δεν πρέπει να μοριοδοτηθεί αφού μέχρι πρότινος δεν είχαν όλες οι ειδικότητες και όλοι οι εκπαιδευτικοί δικαίωμα πιστοποίησης.
Η διαφορά άριστης και καλής γνώσης της ξένης γλώσσας δεν μπορεί να είναι μόνο 0,2 μόρια, ούτε μπορεί η πολύ καλή να εξομοιώνεται με την άριστη.
Η διδακτική υπηρεσία δεν μπορεί να ξεπερνά σε μόρια τα τυπικά προσόντα. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν κάτοχος Διδακτορικού να λαμβάνει λιγότερα μόρια από συνάδελφο του, ο οποίος έχει μόνο 7 χρόνια παραπάνω στην τάξη και κανένα άλλο τυπικό προσόν.
Τέλος, η διδακτική υπηρεσία πρέπει να προσμετράται και να μοριοδοτείται με τον ίδιο τρόπο, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ – ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Είναι αποδεκτό από όλους ότι πέρα από τη γνώση του διδακτικού αντικειμένου θα πρέπει ο κάθε εκπ/κος να μελετά και να εξελίσσεται και σε θέματα της επιστήμης της διδακτικής που αφορούν το διδακτικό του αντικείμενο.
Σε αυτό αποβλέπει η (επίσημη) θεσμοθέτηση επιμορφωτικών προγραμμάτων από την πολιτεία, αλλά και οι πάρα πολλές περιφερειακές ,μέσω των ΠΕΚ, δράσεις.
• Γιατί λοιπόν να υποτιμάται και να περιορίζεται στο ελάχιστο η μοριοδήτηση της επιμορφωτικής δραστηριότητας; Γιατί να περιορίζεται τόσο πολύ η συμμετοχή σε επιμορφωτικά προγράμματα που η επιλογή του επιμορφωτή έγινε με βάση την κρίση του βιογραφικού («Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη Κριτικής και Δημιουργικής σκέψης» Φορέας: ΟΕΠΕΚ, » ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ» Φορέας: Π.Ι.) και όχι απλά με ανάθεση;
Είναι σημαντική η εμπειρία που αποκτά ο εκπ/κος με τα χρόνια της διδασκαλίας και ορθώς αυτή μοριοδοτείται με μεγάλο βαθμό. Δεν είναι όμως εξίσου σημαντική η επιμορφωτική προσπάθεια αυτών που τον βοηθούν να γίνεται καλύτερος στην τάξη του; Γιατί να απαξιώνεται η εμπειρία του επιμορφωτή;
Να πω προς τον Δημήτρη σχετικά με τα ΣΔΕ: η προϋπηρεσία του διευθυντή/υποιδιευθυντή πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί ως διοικητική, αυτό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί
(η διδακτική όλων στα ΣΔΕ, είτε εκπαιδευτικών είτε διευθυντών και υποδειυθυντών, κανονικά υπολογίζεται και μην το συγχέεις σε παρακαλώ με τα ΙΕΚ, των οποίων οι εκπαιδευτικοί, όπως γνωρίζεις, πηγαίνουν με ανάθεση και δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη διδακτική του, ενώ ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής τους παίρνουν μόνο δύο μονάδες διδακτικής, κακώς βέβαια). Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο διευθυντής/υποδιευθυντής του ΣΔΕ να πάρει δύο και μόνο μονάδες διδακτικής, αφού διδακτική παίρνουν κανονικά. Μας ενδιαφέρει η θητεία τους να αναγνωριστεί όπως των διευθυντών των σχολικών μονάδων. (Οπότε απόφυγε τη σύγκριση με τα ΙΕΚ σε αυτήν την βάση.)
Σχετικά με την αποτίμηση της διδακτικής εμπειρίας της παραγράφου 3 και στο πεδίο ββ) θεωρώ ότι οι 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο είναι πολύ λίγες συγκριτικά με τις 10 μονάδες του πεδίου αα).
Πιο δίκαιο κατά τη γνώμη μου θα ήταν οι 2 μονάδες να γίνουν 6, ώστε να αντιστοιχούν σε υπηρεσία δύο τριετών θητειών. Να λάβουμε υπόψη επίσης ότι το «κόψιμο» της μοριοδότησης σε διδακτική έτη γίνεται αναδρομικά για τα στελέχη αυτών των κατηγοριών.
Σχετικά με την μοριοδότηση του συγγραφικού έργου θα είχα να προτείνω τα εξής:
Να μοριοδοτείται κάθε σύγγραμμα (βιβλίο, άρθρο,editorial κτλ)το οποίο έχει υποστεί την κρίση επιστημονικής επιτροπής ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΜΟΝΑΔΩΝ.
Υποθέτω ότι σε κάτι τέτοιο αποσκοπεί και η μοριοδότηση ΜΟΝΟ των συγγραφέων σχολικών βιβλίων, υπό την έννοια ότι έχουν προκηρυχθεί και έχουν αξιολογηθεί πριν την κυκλοφορία τους. Με αυτή την προσέγγιση θα πρέπει να προσμετρηθούν και συγγράμματα που είναι προτεινόμενη βιβλιογραφία και στην τριτοβάθμια εκπ/ση (έχουν κωδικό στο σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ).
Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αξιολογηθούν και να προσμετρηθούν και όσα ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΡΙΘΜΟΥ) αφού επιπλέον αποτελούν και το μοναδικό ίσως κριτήριο αξιολόγησης της επιστημονικής έρευνας του στελέχους .
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΜΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΠΕ Β’ επίπεδο.
Δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη διότι α)σε πολλές περιπτώσεις η συμμετοχή ήταν αποτέλεσμα κλήρωσης β) οι εν ενεργεία σχολικοί σύμβουλοι δεν ειχαν δυνατότητα συμμετοχής γ) σε κάποιες περιοχές δεν λειτούργησαν ποτέ λόγω απουσίας επιμορφωτών.
ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣΟΝ να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους εκπ/κους να υποστηρίξουν τις γνώσεις τους μέσα από δράσεις (υποστήριξη ιστοτόπων, σχετικές εισηγήσεις σε συνέδρια, εργασίες σε site προσομοιώσεων κτλ.).
Προφανώς πρόκειται για αβλεψία, γι αυτό παρακαλούμε να συμπεριληφθεί η μοριοδότηση της διοικητικής και διδακτικής προϋπηρεσίας των Διευθυντών και Υποδιευθυντών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).